Tieto- ja Viestintätekniikka opetuksessa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tieto- ja Viestintätekniikka opetuksessa"

Transkriptio

1 Tieto- ja Viestintätekniikka opetuksessa

2 Kesäyliopistot Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa Sisältö 1 Adobe Acrobat Connect Pro 3 2 Blogit 4 3 Oppimisympäristöt: Optima ja Moodle 5 4 Videoneuvottelu 6 5 Messenger 9 6 NetMeeting 10 7 Skype 11 8 Verkkovideoluento 11 9 Facebook, IRC-galleria ja muut verkkoyhteisöt Second Life 14 Tähän oppaaseen on koottu yleisimpiä opetuksen apuna käytettäviä tieto- ja viestintäteknologisia sovelluksia tai viestintäjärjestelmiä. Tiedot on koottu keväällä Pääasiallisena lähdemateriaalina ovat olleet Wikipedia sekä kunkin sovelluksen internet-sivut ja joidenkin yliopistojen www-sivustot.

3 1 Adobe Acrobat Connect Pro Adobe Acrobat Connect Pro on internet-selaimella käytettävä viestintäjärjestelmä, joka perustuu virtuaalisten kokoushuoneiden käyttöön. Opetuskäytössä Connect Pron käyttökohteita ovat muun muassa kokoukset, etäohjaus, etäkurssien viestintä sekä etäluennot. Opetustilannetta varten palvelimelle perustetaan työtila, ns. huone (room), jonne kirjaudutaan internet-selaimen kautta. Opiskelijat kirjautuvat työtilaan yleensä itse määrittelemällään nimellä ns. vieraiksi (quest). Opetustilanteen tapahtumat voi nauhoittaa palvelimelle uudelleen katsottavaksi. Luokkatilassa on mahdollisuus mm. neuvotella ja luennoida videon välityksellä, jakaa tietokoneen työpöydän, ohjelmien tai tiedostojen käyttöä opiskelijoiden ja opettajien kesken, piirtää liitutaululle, esittää Power- Point-esityksiä, chattailla, toteuttaa äänestyksiä sekä laatia muistioita. Opiskelija tarvitsee Connect Pron käyttöön tietokoneen ja siihen asennetun internet-selaimen sekä vähintään laajakaistaisen internet-yhteyden. Flash-laajennus täytyy olla myös asennettuna selaimeen (useimmiten tämä on valmiina). Videon ja äänen hyödyntämiseen tarvitaan lisäksi web-kamera ja kuulokemikrofoni. Lisätietoja:

4 2 Blogit Blogi on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa. Blogeille tunnusomaista on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus. Sana blogi on laina englannin kielestä, jossa se on typistymä sanasta weblog. Blogi alkaa olla vakiintunut nimitys tällaisille sivustoille; muita käytössä olevia nimiä ovat weblogi, loki, verkkopäiväkirja ja nettipäiväkirja, vaikkakin kaksi viimeistä sopivat paremmin nimeksi vain sille blogien alalajille, jossa kirjoittaja kirjoittaa päivittäin omasta elämästään. Vaikka blogi muotona ei vaadi minkään tietyn työkalun tai palvelun käyttöä, suurta osaa blogeista ylläpidetään blogipalvelun tai itse asennetun ohjelmiston kautta. Maailmanlaajuisesti suosittuja blogipalveluja ovat muun muassa LiveJournal, Blogger ja WordPress. Suomalaisista suosituimpia ovat Kuvablogi.com, Vuodatus.net, Omasana.fi, Blogitus.net ja Kauppalehti Blogit. Opiskelussa blogeja voidaan hyödyntää esimerkiksi opiskelun aikaisessa yhteydenpidossa opettajan ja opiskelijoiden välillä, esimerkiksi palautteen annossa.

5 3 Oppimisympäristöt: Discemdum Optima ja Moodle Discendum Optima ja Moodle ovat Internet-verkossa toimivia oppimisympäristöjä, joissa kouluttajat, opiskelijat ja ryhmät voivat yhdistää dokumentteja, harjoitusten tekemistä, keskustelua, kommentointia, ilmoituksia ja paljon muuta. Verkkoalustat ovat ikään kuin oppimisympäristöjä, jotka eroavat joiltain osin rakenteellisesti toisistaan mutta joita yhdistää myös moni piirre. Verkkoympäristöt rakennetaan aina kussakin koulutuksessa omanlaisekseen; verkkoympäristöissä on lukuisia työkaluja, joista valitaan aina kuhunkin koulutukseen tarkoituksenmukaiset. Verkko-oppimisympäristöt on suunniteltu perinteisen lähiopetuksen vaihtoehdoksi tai tueksi, jolloin voidaan puhua monimuoto-opiskelusta. Opiskelijan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että opiskelu on mahdollista ajasta ja paikasta riippumatta. Sen mukaan, miten kurssin toteutus on suunniteltu, opiskelija aloittaa opiskelun itsenäisesti kirjallisten ohjeiden avulla tai lähiopetuksena annetun perehdytyksen jälkeen. Opiskelijalta verkko-opiskelu sinällään vaatii itsekuria, koska verkossa tapahtuvaan opiskeluun on varattava aikaa kuten luokkaopiskeluunkin. Internet-pohjaisen verkkoympäristön käyttöä varten tarvitaan tietokone, Internet-yhteys ja www-selain. Osa toiminnoista vaatii selaimen Java Plug In -asennuksen. 3.1 Discendum Optima Optima-ympäristössä työskennellään yhdessä tai useammassa eri työtilassa. Työtilassa voi lukea ja jakaa dokumentteja, työstää tekstejä, palauttaa tehtäviä sekä osallistua keskusteluun. Optima-ympäristössä kaikilla on käytössä myös Oma tila, jonka avulla voi jäsentää omaa työskentelyä. Omassa tilassa voi tehdä erilaisia asioita riippuen siitä, mitä profiiliin on määritelty: määrittää omaan käyttäjätunnukseen liittyviä asetuksia, seurata keskitetysti kurssisuorituksia, lukea eri keskustelualueiden viestejä sekä tuottaa objekteja henkilökohtaiseen kotikansioon.

6 Lisätietoja: MOODLE Moodle-oppimisympäristö on toimintaperiaatteiltaan Optiman kaltainen, vaikka se eroaakin rakenteensa puolesta siitä joiltain osin. Moodlessa opiskelijan kannalta merkittävämmät osiot ovat yleensä kurssit, viestitoiminnot ja kalenteri, erilaiset keskustelutoiminnot sekä käyttäjätiedot, jossa opiskelija voi muokata myös omia tietojaan. Moodle-ympäristössä on esimerkiksi mahdollisuus palauttaa tehtäviä, jakaa ja arkistoida materiaalia sekä osallistua keskusteluun. Moodleoppimisympäristö on teknisesti suhteellisen helppokäyttöinen, joten opiskelijalta ei yleensä mene pitkään, ennen kuin hän pystyy itsenäisesti liikkumaan kurssiympäristössä ja keskittymään sisällön opiskeluun.

7 Lisätietoja: sekä 4 Videoneuvottelu Videoneuvottelulla tarkoitetaan kahden tai useamman pisteen välistä reaaliaikaista ääni- ja kuvayhteyttä. Neuvottelupisteiden maantieteellisellä etäisyydellä ei videoneuvottelussa ole merkitystä. Videoneuvottelua käytetään kokousten ja opetustilanteiden järjestämiseen. Videoneuvottelu pidetään usein erityisestä neuvottelutilasta tai salista, joka on varustettu videoneuvottelujärjestelmällä. Videoneuvotteluun voidaan liittää myös datayhteys, joka mahdollistaa materiaalien jakamisen käyttäjien kesken. Kahden neuvottelupisteen välillä voidaan neuvottelu järjestää ilman erillistä videoneuvottelutilaakin. Tällöin vaaditaan ns. desktop-laitteisto, jolloin yhteydet voidaan muodostaa kahden työpisteen välillä. Kuvan ja äänen välittämiseen tarvitaan kamera, mikrofoni ja kaiuttimet. Yhteyden muodostaminen edellyttää tietokoneeseen asennettavaa koodekkikorttia tai ohjelmistokoodekkia. Nykyään suurin osa videoneuvotteluista tapahtuu Internetin välityksellä.

8 Videoneuvottelu soveltuu useisiin erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten kokouksiin, opetukseen, ryhmätyöskentelyyn ja henkilökohtaiseen ohjaukseen. Videoneuvottelu mahdollistaa sekä kahden osapuolen välisen (kaksipisteneuvottelu) että useamman osapuolen kesken tapahtuvan yhteydenpidon (monipisteneuvottelu). Videoneuvottelun avulla järjestettävä opetus voi olla luento-opetusta, jossa opettaja pääasiassa puhuu, tai ryhmätyöskentelyä, johon kaikki osallistuvat aktiivisesti, tai siihen voi sisältyä molempia elementtejä. Opetustilanteessa voi olla mukana lähiryhmä sekä videoneuvottelulaitteiston välityksellä yksi tai useampi etäryhmä, tai opettaja voi olla kokonaan erillään opiskelijoista, esimerkiksi omassa työhuoneessaan. Videoneuvottelu voidaan myös tallentaa. Videotallenne esim. luennosta voidaan julkaista verkossa, jolloin se toimii opiskelijoille asioiden kertaamisen välineenä ja mahdollistaa luennon seuraamisen myös niille opiskelijoille, jotka eivät ole voineet osallistua varsinaiseen luentotilaisuuteen. Videoneuvottelua voidaan hyödyntää opetuksessa myös lähettämällä luento suoratoistona verkossa. Luentoa on tällöin mahdollista seurata reaaliaikaisena suoraan internet-palvelimelta olematta läsnä luentosalissa.

9 Kaksipisteneuvottelu soveltuu henkilökohtaisen ohjauksen välineeksi, kun ohjaaja ja ohjattava ovat etäällä toisistaan. Molemmat voivat osallistua neuvotteluun esimerkiksi omalta työasemaltaan käsin ja jakaa yhteisen työpöydän tai tiedostoja sekä työstää yhteisiä dokumentteja sovelluksenjakojärjestelmän avulla. Lisätietoja: 5 Messenger Windows Live Messenger (kutsumanimi Messenger, nettislangissa MSN tai Mese) on Microsoftin kehittämä pikaviestintäohjelma. Windows Live Messengerin versiota 8.0 edeltävät versiot tunnettiin nimellä MSN Messenger. Messengerin avulla voi keskustella pikaviestein, lähettää ja vastaanottaa tiedostoja, kuunnella äänileikkeitä, näyttää ja vastaanottaa web-kamerakuvaa sekä keskustella ryhmässä. Messenger-keskustelut voi myös tallentaa. MSN Web Messengerillä voi jutella verkossa tosiaikaisesti Web-selaimen avulla. MSN Web Messengeriä voi käyttää kaikissa yhteiskäytössä olevissa tietokoneissa esimerkiksi koulussa, töissä tai missä tahansa sellaisessa paikassa, mihin ei voi asentaa MSN Messenger -ohjelmistoa. Opiskelussa MSN Web Messenger helpottaa esimerkiksi opiskelijoiden ja opettajien välistä yhteydenpitoa: pikaviestit ja -keskustelut korvaavat sähköposteja ja puheluita sekä tarjoavat usein nopean mahdollisuuden tietojenvaihtoon. MSN Web Messengerin käyttö vaatii web-selaimen, Microsoft Windowsin sekä Internet-yhteyden. Lisätietoja:

10 6 NetMeeting Windows NetMeeting-ohjelma on nykyään vakiovarusteena uusimmissa tietokoneissa. NetMeetingin avulla voi olla yhteydessä ihmisiin eri puolilla maailmaa, ottaa osaa kokouksiin, käsitellä yhdessä muiden käyttäjien kanssa NetMeeting-tiedostoja tai jakaa tietoja Internetin kautta. NetMeetingin avulla voi myös soittaa puheluita joko yhden tai useampien henkilöiden kanssa samanaikaisesti. Luonnoslehtiöllä voi selittää käsitteitä, laatia kaavioita tai hahmotelmia tai näyttää grafiikkaa. NetMeetingillä voi myös vaihtaa tietoja, tehdä yhteistyöprojekteja sekä pitää oppitunteja ja esitelmiä. Oppimistilanteiden aikana voidaan yhdessä luoda asiakirjoja tai muita tiedostoja, vaikka tarvittavaa ohjelmaa ei olisikaan jokaisessa tietokoneessa. Lisäksi voidaan lähettää tiedostoja yhdelle tai kaikille oppimistilanteeseen osallistujille. Oppimistilanteita voidaan isännöidä omasta tietokoneesta tai kokouspalvelimeksi kutsutusta tietokoneesta. NetMeetingin ääniominaisuus tukee mikrofoneja, kaiuttimia ja puhelimia. Mikrofonia ja kaiuttimia käytettäessä ääni voi olla joko yksisuuntainen tai kaksisuuntainen. Yksisuuntainen ääni sallii yhden henkilön puheen kerralla. Kaksisuuntainen ääni sallii kahden henkilön puheen samanaikaisesti. NetMeetingin avulla voi lähettää myös videokuvaa muille oppimistilanteeseen osallistujille. Videokuvan lähettämiseen tarvitaan joko videosieppauskortti ja kamera tai kamera, joka tukee Video for Windowsia. Videon vastaanottaminen ja videokuvan katseleminen eivät edellytä videovarustusta. Vaikka oppimistilanteeseen voi osallistua useita ihmisiä, videokuvaa voi siirtää vain yhden henkilön kanssa. Videoneuvotteluopetuksessa NetMeetingiä käytetään, kun halutaan välittää tietokoneelta tuleva kuva etäpaikkaan eri kanavaa kuin mitä videoneuvottelulaite käyttää. Tämä tarkoittaa, että videoneuvottelulaitteella ja NetMeetingillä on kummallakin oma Internet-linjansa ja -osoitteensa. NetMeetingin käyttö edellyttää, että NetMeetingiin osallistuvien tahojen tietoverkkojärjestelmien palomuurit eivät estä yhteydenottoa. Lisätietoja:

11 7 Skype Skype on Skype Limited -yrityksen tekemä Internetin verkkopuheluihin tarkoitettu maksuton sovellus. Ohjelma on pääasiassa tarkoitettu kahden henkilön välisiin puheluihin, mutta periaatteessa konferenssipuhelun avulla mukana voi olla jopa yhdeksän samanaikaista keskustelijaa. Lisäksi käyttäjät pystyvät lähettämään toisilleen pikaviestejä ja tiedostoja. Windows XP:n käyttäjät voivat käyttää myös videopuheluita Skypen versiosta 2.0 lähtien. Skypen järjestelmä on saavuttanut hyvän maineen, koska se on helppokäyttöinen ja toimii erilaisten verkkoyhteyksien takaa. Skypekäyttäjien väliset puhelut ja viestit ovat aina ilmaisia. Opetuksessa Skypeä voi käyttää esimerkiksi ääni- tai videoluentojen järjestämisessä. Skype toimii tavallisen puhelimen tavoin, mutta tietokoneen, mikrofonin, kaiuttimien, web-kameran ja datatykin avulla voidaan välittää ääntä ja kuvaa koko opiskelijaryhmälle samanaikaisesti. Skype mahdollistaa myös sen, että samaan puheluun osallistutaan useasta eri osoitteesta jopa ympäri maailman. Skypen käyttämiseen tarvitaan laajakaistayhteydellä varustettu tietokone, kaiuttimet ja mikrofoni. Lisätietoja: 8 Verkkovideoluento Verkkovideoluennot ovat lähinnä Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston käytössä oleva keino välittää luento-opetusta Internetin kautta yhteistyöoppilaitoksiin ja niiden opiskelijoille erityisesti silloin, kun perinteisen lähiopetuksen toteuttaminen ei ole mahdollista. Verkkovideoluentoja voi seurata suorana lähetyksenä ja lisäksi osa luennoista tallennetaan määräajaksi. Verkkovideoluentojen julkaisukanavana käytetään Moniviestin-verkkojulkaisualustaa, jossa voidaan julkaista verkkotiedotus- ja oppimateriaaleja eri muodoissa. Suoria luentolähetyksiä seurataan yleensä opintoryhmässä yhteistyöoppilaitoksessa. Verkkovideoluennoilla kuvaa ja ääntä välitetään vain yht-

12 een suuntaan. Tämä erottaa sen videoneuvotteluna välitetystä opetuksesta, missä opetuksen vastaanottajilla on myös kuva- ja ääniyhteys luentopaikalle. Suorien lähetysten aikana verkkovideoluennon vastaanottajilla on kuitenkin chat-yhteys luentopaikalle ja muihin opetusta seuraaviin oppilaitoksiin. Esimerkiksi kysymysten esittäminen luennoitsijalle on mahdollista chatin avulla. Verkkovideoluentojen seuraamiseen tarvitaan tietokone ja internet-yhteys sekä ilmainen QuickTime -ohjelma, jonka voi ladata internetistä. Osa luennoista on Windows Media -muodossa, jolloin niiden seuraamiseen tarvitaan Windows Media Player -ohjelma, joka on usein valmiiksi asennettuna Windows-koneissa. Verkkovideoluennot on suojattu salasanalla, jonka saa omalta tuutorilta tai yhteyshenkilöiltä. Moniviestimen pääsivun Kokoelmat -linkin kautta löytyy kuitenkin vapaasti katsottavien ohjelmien kokoelma, missä voi käydä tutustumassa verkkovideoluentoihin käytännössä. Lisätietoja:

13 9 Facebook, IRC-galleria ja muut verkkoyhteisöt Viime aikoina hyvin suureen suosioon ovat nousseet erilaiset verkkoyhteisöt, joissa käyttäjät voivat verkostoitua ympäri maailman virtuaalitilassa. Esimerkkeinä tällaisista virtuaalisista yhteisöistä esitellään tässä Facebook ja IRC-galleria. Facebook on sosiaalinen palvelu, joka yhdistää ystäviä ja asioita, työ- ja opiskelutovereita sekä tuttavia. Ihmiset käyttävät Facebookia ollakseen kanssakäymisessä ystäviensä kanssa, ladatakseen kuvia palveluun, jakaakseen linkkejä ja videoita toisilleen sekä oppiakseen lisää ihmisistä, joita ovat tavanneet. Pääpiirteisesti sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden käyttäjäprofiilin ja blogin luomiseen sekä yhteydenpitoon ystävien kanssa. Facebookia ylläpitää samaista nimeä kantava yritys Yhdysvalloissa. Kesäkuussa 2008 Facebookin käyttäjiä oli yli 70 miljoonaa, ja sinne lisättiin noin 14 miljoonaa uutta kuvaa päivittäin.

14 IRC-Galleria on suomalainen WWW-yhteisöpalvelu, johon suomalaiset internetin käyttäjät voivat lisätä valokuvia ja tietoja itsestään. Alunperin IRC-Galleria lähti liikkeelle ns. irkin (IRC) käyttäjien tarpeesta saada kuvansa nettiin muiden katsottavaksi. Rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida valokuvien alle. Palvelu perustettiin vuonna Viimeisten vuosien aikana IRC-Galleriasta on kasvanut Pohjoismaiden eniten käytetty WWW-palvelu, ja marraskuussa 2008 IRC-Galleriaan oli rekisteröitynyt yli jäsentä ja palvelussa oli näkyvillä kuvaa. IRC-Gallerian käyttäjien keski-ikä on noin 20 vuotta. Verkkoyhteisöt ovat tulleet suosituiksi viime aikoina myös opetuksen yhteydessä: yhteisöihin voidaan luoda ryhmiä jonkin tietyn oppiaineen, oppilaitoksen tai opiskelijaryhmän ympärille, jakaa tietoja ja dokumentteja sekä tavata virtuaalisesti muita ryhmän jäseniä. Esimerkiksi yliopistojen alumniryhmät käyttävät Facebookia jo laajasti yhteydenpitoon ja tiedottamiseen. Lisätietoja: ja irc-galleria.net 10 Second Life Second Life on yksityisesti omistettu, internetissä toimiva virtuaalimaailma, joka on perustettu vuonna Käyttäjiä Second Lifellä on yli neljätoista miljoonaa. Second Life on ilmainen, mutta virtuaalimaailmaan voi myös ostaa Premium-tunnuksen, jolla saa ostettua muun muassa maata, jolle taas voi rakentaa oman talon. Second Lifestä on kaksi versiota: Teen Second Life sekä ns. normaaliversio. Molemmissa voi luoda hahmon (Avatarin), jonka ulkonäköä voi muuttaa. Hahmot voivat liikkua suurilla alueilla ja tehdä kaikenlaista (mm. urheilla, katsella videoita, tavata muita hahmoja, kuunnella musiikkia ja mennä naimisiin). Opetuksessa Second Lifea käytetään esimerkiksi järjestettäessä seminaareja, keskustelutilaisuuksia, ohjaus- ja valmennustilanteita sekä kokouksia. Koska Second Life on reaalimaailman virtuaalinen mallinne, jonka sisältö on kokonaisuudessaan käyttäjien itsensä luomaa, palvelun arvioidaan soveltuvan erinomaisesti niin etä- kuin lähiopetukseen.

15 Oppilaitoksissa Second Lifea on hyödynnetty muun muassa kielten ja historian opiskelussa sekä reaalimaailman tilanteiden ja ilmiöiden simuloinnissa. Second Life konkretisoi oppijan oppimispolun näkyväksi prosessiksi ja tekee opiskelusta monimuotoista. Virtuaalimaailma tukee sekä henkilökohtaista oppimisprosessia että toisaalta myös yhteisöllistä tiedon rakentamista. Merkittävimmät yhdysvaltalaiset yliopistot kuten esimerkiksi Princeton, Harvard ja Stanford hyödyntävät Second Lifea opetuksessaan. Virtuaalimaailmassa opiskelu korostaa vuorovaikutusta jopa enemmän kuin edellä esitellyt, suljetut verkko-oppimisympäristöt (kuten Moodle ja Optima). Käyttäjälle liikkuminen ja toimiminen virtuaalimaailmassa on yksinkertaista, ja käyttäjä tarvitsee välineiksi ainoastaan www-yhteyden, internet-selaimen, kameran ja mikrofonin. Lisätietoja:

16 Tämä opas on laadittu osana yhdeksän kesäyliopiston yhteistä tieto- ja viestintätekniikan kehittämiseen tähtäävää hanketta vuosina 2008 ja Hankkeessa ovat olleet mukana Helsingin seudun, Hämeen, Kuopion, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Tampereen ja Turun kesäyliopistot sekä Suomen kesäyliopistot ry. Hankkeen koordinoijana on toiminut Kuopion kesäyliopisto. Hankkeen tavoitteena on ollut kesäyliopistojen tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämiseen tähtäävän aktiivisen verkostoitumisen lisääminen ja asiantuntijuuden jakaminen. Tavoitteena on ollut myös yhteydenpidon lisääminen uutta tekniikkaa hyödyntämällä sekä verkko-opiskeluun liittyvien ympäristöjen ja oheispalvelujen yhteensopivuuden lisääminen sekä kansainvälistymisvalmiuksien lisäämiseen tähtäävän opetustarjonnan laajentaminen. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa selkokielisiä ohjeita tieto- ja viestintäteknologisten sovellusten käytöstä opiskelussa ja opetuksessa. Opas on suunnattu niin kesäyliopistojen opiskelijoille, opetushenkilökunnalle kuin kesäyliopistojen hallinnon parissa toimiville.

Digitaalisista oppimisen ja viestinnän apuvälineistä

Digitaalisista oppimisen ja viestinnän apuvälineistä Digitaalisista oppimisen ja viestinnän apuvälineistä Leena Hiltunen ITKY100 / 30.9.2009 Luennon sisältö Millaisia ohjelmistoja, ympäristöjä ja työkaluja yliopistolla on käytössä? Miten niitä käytetään;

Lisätiedot

Verkkokokousympäristön (Connect pro) käyttö yhteistyöoppilaitosten opetuksessa. Avoin yliopisto Lokakuu 2007 Suunnittelija Minna Vänskä

Verkkokokousympäristön (Connect pro) käyttö yhteistyöoppilaitosten opetuksessa. Avoin yliopisto Lokakuu 2007 Suunnittelija Minna Vänskä Verkkokokousympäristön (Connect pro) käyttö yhteistyöoppilaitosten opetuksessa Avoin yliopisto Lokakuu 2007 Suunnittelija Minna Vänskä Verkkokokousympäristössä opettaja voi reaaliaikaisesti mm. puhua ja

Lisätiedot

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa.

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa. NetMeeting NetMeeting on ilmainen pienimuotoinen videoneuvottelu- ja ryhmätyöohjelmisto, joka mahdollistaa virtuaalikokousten pitämisen Internetissä tai Intranetissä. NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi

Lisätiedot

Virtuaalikoulutusta Second Lifessa. Irma Mänty Kehityspäällikkö, eoppiminen 17.10.2008

Virtuaalikoulutusta Second Lifessa. Irma Mänty Kehityspäällikkö, eoppiminen 17.10.2008 Virtuaalikoulutusta Second Lifessa Irma Mänty Kehityspäällikkö, eoppiminen 17.10.2008 Verkko-oppimisympäristöt I Mänty 17.10.2008 2 Avoimet virtuaaliset oppimisympäristöt Second Life http://www.secondlife.com

Lisätiedot

Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä. Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015

Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä. Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015 Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015 Etäopetuksen määritelmät Etäopetus tarkoittaa opetusta, jossa oppilas ja opettaja ovat

Lisätiedot

momutoko Teoreettinen virtuaalisuuden ja mobiiliteknologian hyödyntämisen toimintamalli työssäoppimiseen Laatineet:

momutoko Teoreettinen virtuaalisuuden ja mobiiliteknologian hyödyntämisen toimintamalli työssäoppimiseen Laatineet: Teoreettinen virtuaalisuuden ja mobiiliteknologian hyödyntämisen toimintamalli työssäoppimiseen momutoko Laatineet: Virpi Lahti, projektipäällikkö Marja-Liisa Mäntylä, verkkomentori Johdanto Luotu malli

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus Raudaskylän Kristillinen Opisto

Aikuisten perusopetus Raudaskylän Kristillinen Opisto Aikuisten perusopetus Raudaskylän Kristillinen Opisto Etäopiskelun opas 2014-2015 Sisällys 1 Yleiset käytännöt... 3 2 Yhteistyö työpajan tai muun vastaavan tahon kanssa... 4 3 Opintojen toteutus lyhyesti...

Lisätiedot

CMA SELAIN. Käyttöohje. Visuaalinen kommunikaation käyttö tietokoneella, älylaitteella ja selaimella

CMA SELAIN. Käyttöohje. Visuaalinen kommunikaation käyttö tietokoneella, älylaitteella ja selaimella CMA SELAIN Käyttöohje Visuaalinen kommunikaation käyttö tietokoneella, älylaitteella ja selaimella Tähän ohjeeseen on kerätty tiedot kokoukseen liittymisestä tietokoneella, selaimella tai Skype for Business

Lisätiedot

Opinto- ja opetuspalvelut Syksy Opinto- ja opetuspalveluiden sähköisiä palveluita

Opinto- ja opetuspalvelut Syksy Opinto- ja opetuspalveluiden sähköisiä palveluita Opinto- ja opetuspalvelut Syksy 2013 Opinto- ja opetuspalveluiden sähköisiä palveluita Opinto- ja opetuspalveluiden sähköiset palvelut Moodle-oppimisympäristöt Adobe Connect (AC) Confluence Wiki elomake-lomakeohjelma

Lisätiedot

Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään?

Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään? Tietoyhteiskunta muuttuu muuttuuko mikään? Educa 27.1.2012 Hannu Laukkanen 1 Aiheitamme tänään Tieto ja viestintätekniikka - TVT- koulussa ja opetuksessa Sosiaalinen media mahdollisuuksien media Tekijänoikeudet

Lisätiedot

Hyvät käytännöt verkko-opetuksessa epassi-koulutus

Hyvät käytännöt verkko-opetuksessa epassi-koulutus Koulutuskeskus Salpaus järjestää ammatillista ja lukiokoulutusta nuorille ja aikuisille sekä tekee tiivistä kehittämistyötä elinkeinoelämän kanssa. Hyvät käytännöt verkko-opetuksessa epassi-koulutus 26.3.2009-10.9.2009

Lisätiedot

Videochatin käyttöä varten koneella tulee olla Flash Player, Flash-plug-in versio 9.0.124 tai sitä uudempi.

Videochatin käyttöä varten koneella tulee olla Flash Player, Flash-plug-in versio 9.0.124 tai sitä uudempi. Videochat Yleistä Videochat on Optiman oma videoneuvottelutyökalu, jonka avulla käyttäjät voivat olla toisiinsa yhteydessä reaaliaikaisen videokuvan kautta. Videoneuvottelussa voi olla mukana useita pisteitä

Lisätiedot

Opinto- ja opetuspalvelut Syksy Opinto- ja opetuspalveluiden sähköisiä palveluita

Opinto- ja opetuspalvelut Syksy Opinto- ja opetuspalveluiden sähköisiä palveluita Opinto- ja opetuspalvelut Syksy 2012 Opinto- ja opetuspalveluiden sähköisiä palveluita Opinto- ja opetuspalveluiden sähköiset palvelut Moodle-oppimisympäristöt Adobe Connect (AC) Confluence Wiki elomake-lomakeohjelma

Lisätiedot

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Matkailutoimialan aamu 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Asiakaskäyttäytyminen internetissä asiakkaan tietotarpeet ja ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Internet on noussut vallitsevaksi viestintävälineeksi.

Lisätiedot

ADOBE CONNECT KÄYTTÖOHJE OPETTAJALLE/ LUENNOITSIJALLE

ADOBE CONNECT KÄYTTÖOHJE OPETTAJALLE/ LUENNOITSIJALLE ADOBE CONNECT KÄYTTÖOHJE OPETTAJALLE/ LUENNOITSIJALLE Hannele Virtanen-Vaaranmaa 6.4.2011 Preferences Adobe Connect-työtila tilataan easiantuntijalta. Adobe Connect-järjestelmän kautta tapahtuvassa opetuksessa

Lisätiedot

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 (Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 Tähän dokumenttiin on koottu kokemuksia Acer Iconia W511 NT.L0NED.001 tabletin käytöstä henkilöstön

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Tietomäärän räjähdysmäinen kasvu Sosiaalinen media Pilvilaskenta ja pilvipalvelut Luonnolliset käyttöliittymät

Lisätiedot

LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU

LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT ELOKUU 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 14.8.2017 TÄLLÄ LUENNOLLA Taustaa harjoituksiin 1 ja 2: 1. Office 365 eli O365 2. Moodle 3. Harjoitus 2:

Lisätiedot

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Laitteisto ja ohjelmat Sovelton Online-kurssit käyttävät alustanaan Adobe Connect -ympäristöä. Asiakasohjelmaksi riittää pelkkä www-selain

Lisätiedot

Webinaarin osallistujan ohje

Webinaarin osallistujan ohje Webinaarin osallistujan ohje 9.10.2015 Webinaariohjelmisto Kiinko käyttää webinaareissaan WebEx-ohjelmistoa Se mahdollistaa tietokoneiden väliset neuvottelut, kokoukset ja koulutukset internet-yhteyden

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Windows Phone lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Windows Phoneen

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti

Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti Tämä ohje on tarkoitettu HUS:n ulkopuolella, muussa sairaanhoitopiirissä työskentelevälle ammattilaiselle, jolla on käytössä

Lisätiedot

Video-opetuksena järjestetty koulutus

Video-opetuksena järjestetty koulutus valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Video-opetuksena järjestetty koulutus Case-esittely SVY-päivät 2005 Markku Närhi, Jyväskylän yliopisto mtnarhi@cc.jyu.fi Yhteistä koulutusta

Lisätiedot

ETÄOPETUS KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA. - TVT - strategia

ETÄOPETUS KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA. - TVT - strategia ETÄOPETUS KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTOSSA - TVT - strategia YLEISTÄ Ajanmukaisen tieto- ja viestintätekniikan riittävä hallitseminen on yksi merkittävimmistä yksilön elinikäisen oppimisen avaintaidoista

Lisätiedot

Digiajan opettajan selviytymispaketti

Digiajan opettajan selviytymispaketti 10+ opepäivitystä odottaa. Aloita lataus nyt! Digiajan opettajan selviytymispaketti Saamelaisalueen koulutuskeskus virtuaalikoulu Ovatko verkko-opetustaitosi päivityksen tarpeessa? Ota askel eteenpäin

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

KULKURI. Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu. Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti EKO 19.1.2012

KULKURI. Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu. Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti EKO 19.1.2012 KULKURI Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu EKO 19.1.2012 Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti Etäkoulu Kulkuri Perustettu 1975 (2011 toukokuuhun asti Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu) Ylläpitäjä

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita.

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita. Facebook-pikaopas Mikä Facebook on? Facebook on internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka avulla sen käyttäjät voivat olla yhteydessä ystäviinsä ja sukulaisiinsa, jakaa kuvia ja videoita sekä liittyä

Lisätiedot

10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta. Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus

10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta. Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus 10 teesiä verkko-opetuksen suunnittelusta Leena Hiltunen Tutkijatohtori Tietotekniikan Aineenopettajankoulutus Leena.r.k.Hiltunen@jyu.fi Teesi 1: Suunnittele! Aloita pienillä parannuksilla Mieti mikä on

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

Etäopetus Turussa ANTTI HUTTUNEN YHTENÄISKOULUPÄIVÄT 16.9.2011

Etäopetus Turussa ANTTI HUTTUNEN YHTENÄISKOULUPÄIVÄT 16.9.2011 Etäopetus Turussa ANTTI HUTTUNEN YHTENÄISKOULUPÄIVÄT 16.9.2011 Turun VIRTA-hanke V I R T U A A L I S E T A L U E R E S U R S S I T Turun VIRTA-hanke Oppimisympäristöhanke Toiminta-aika 2008-2012 Rahoittajina

Lisätiedot

Etäkokousohjeet ammattilaisille, jotka eivät työskentele HUS:n palveluksessa ja eivät omista VRK-korttia

Etäkokousohjeet ammattilaisille, jotka eivät työskentele HUS:n palveluksessa ja eivät omista VRK-korttia Etäkokousohjeet ammattilaisille, jotka eivät työskentele HUS:n palveluksessa ja eivät omista VRK-korttia Tämä ohje on tarkoitettu ammattilaisille, jotka työskentelevät HUS:n ulkopuolella ja eivät omista

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Psykonetin yhteinen perustutkinto-opetus

Psykonetin yhteinen perustutkinto-opetus Psykonetin yhteinen perustutkinto-opetus Koordinaattori Kari Lehti Psykonet Psykologian perusopintokokonaisuus Perusopinnot kokonaisuudessaan ja osa aine- ja syventävistä opinnoista toteutetaan Psykonetyhteistyönä

Lisätiedot

Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa

Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa Mikä hanke Opetushallituksen ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän rahoittama hanke Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntämällä kehittää ja monipuolistaa

Lisätiedot

Videoneuvottelu. Johdanto. Järjestelmät. Telepresensce. Laitteisto. Ryhmäneuvottelut

Videoneuvottelu. Johdanto. Järjestelmät. Telepresensce. Laitteisto. Ryhmäneuvottelut Videoneuvottelu Johdanto Johdanto Standardit Tuotteet Internet-puhelut Videoneuvottelua voidaan käyttää + Audio-visuaalinen kommunikointi + Dokumenttien jakaminen: teksti, taulukot ja kuvat Useita etuja

Lisätiedot

Moniviestin. Monimediaisen verkkosisällön tuotantojärjestelmä. Rikupekka Oksanen rioksane@jyu.fi Jyväskylän yliopisto

Moniviestin. Monimediaisen verkkosisällön tuotantojärjestelmä. Rikupekka Oksanen rioksane@jyu.fi Jyväskylän yliopisto Moniviestin Monimediaisen verkkosisällön tuotantojärjestelmä Rikupekka Oksanen rioksane@jyu.fi Jyväskylän yliopisto Mikä Moniviestin Moniviestin on Jyväskylän yliopistossa kehitetty verkkojulkaisualusta,

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Sulautuva ohjaus ja neuvonta opiskelijan tueksi

Sulautuva ohjaus ja neuvonta opiskelijan tueksi Sosiaalinen media koulutuksen tiedotuksessa, neuvonnassa ja ohjauksessa 30.8.2010 Sulautuva ohjaus ja neuvonta opiskelijan tueksi Tiina Pyrstöjärvi ja Leila Saramäki Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate,

Lisätiedot

Sulautuva, aktivoiva opetus

Sulautuva, aktivoiva opetus Sulautuva, aktivoiva opetus Taina Joutsenvirta Ohjelma.. Mitä on sulautuva opetus? Miten suunnitella sulautuvaa, aktivoivaa opetusta? Oppimistehtävien pohdintaa Blended learning Sulautuva opetus Sulautuva

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Windows Live Turvallisesti netissä

Windows Live Turvallisesti netissä Windows Live Turvallisesti netissä Mikä on Windows Live? Windows Live on henkilökohtaisista Internet-palveluista ja -ohjelmista koostuva verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen paikkaan käyttäjälle tärkeät ihmissuhteet,

Lisätiedot

Sosiaalinen media opetuksessa

Sosiaalinen media opetuksessa Sosiaalinen media opetuksessa Lähteitä: Sosiaalinen media opetuksessa, Kalliala-Toikkanen, Finn Lectura Wikimaniaa yrityksiin : yritys 2.0 tuottamaan Otala- Pöysti, WSOY http://sometu.ning.com/forum (sosiaalinen

Lisätiedot

Johdatusta sosiaalisen median koulutuskäyttöön. KM, koulutussuunnittelija Minna Pesonen OK-opintokeskus 7.10.2014

Johdatusta sosiaalisen median koulutuskäyttöön. KM, koulutussuunnittelija Minna Pesonen OK-opintokeskus 7.10.2014 Johdatusta sosiaalisen median koulutuskäyttöön KM, koulutussuunnittelija Minna Pesonen OK-opintokeskus 7.10.2014 Alustuksen aiheita Mitä sosiaalinen media on ja kenellä on edellytyksiä hyödyntää sosiaalista

Lisätiedot

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa TIES462 Virtuaaliset oppimisympäristöt-kurssi Sanna Kainulainen 2014 Miksi tämä aihe? SOMEn käyttö on yleistynyt Miksi SOMEn käyttö kouluissa ja oppilaitoksissa

Lisätiedot

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi 2 Sisällys Mikä on Skype?... 3 Käyttääksesi Skypeä tarvitset:...

Lisätiedot

Mikä on Adobe Connect? Adobe Connectin käyttö. Toimiminen Presentterinä

Mikä on Adobe Connect? Adobe Connectin käyttö. Toimiminen Presentterinä Adobe Connect 8 1 Adobe Connect 8 1.1 Mikä on Adobe Connect? 4 1.2 Adobe Connectin käyttö 8 1.3 Toimiminen Presentterinä 12 Adobe Connect 8 Adobe Connect 8-3 Mikä on Adobe Connect? Adobe Connect on verkossa

Lisätiedot

Käyttöohje. Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella

Käyttöohje. Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella Käyttöohje Sonera Visuaalisen kommunikaation henkilökohtainen käyttö tietokoneella älylaitteella ja selaimella Soneran visuaalisen kommunikaation palvelu käyttö onnistuu useilla eri tavoilla ja laitteilla.

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

PLAY. TP1 Musiikkikasvatusteknologia SOME Sosiaalinen media musiikin oppimisessa ja opettamisessa v1.2

PLAY. TP1 Musiikkikasvatusteknologia SOME Sosiaalinen media musiikin oppimisessa ja opettamisessa v1.2 PLAY TP1 Musiikkikasvatusteknologia SOME Sosiaalinen media musiikin oppimisessa ja opettamisessa 10.03.2016 v1.2 Jarmo Kivelä, projektikoordinaattori Käyttömahdollisuudet Linkkien jakaminen, muiden lähettämien

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Valintakoe s2011 Sivu 1 Tietojärjestelmätieteen opiskelijavalinta. Nimi: Henkilötunnus:

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Valintakoe s2011 Sivu 1 Tietojärjestelmätieteen opiskelijavalinta. Nimi: Henkilötunnus: JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Valintakoe s2011 Sivu 1 Tehtävä 1. Tehtävän enimmäispistemäärä on 15. Esitä lyhyesti äskeisen esityksen keskeinen sisältö. Ilmaise asiasi sujuvasti ja selkeästi, kokonaisilla virkkeillä

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Kepan kevätkokouksessa käytetään Adobe Connect -sovellusta, joka mahdollistaa sähköisen osallistumisen kokouksiin. Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA HEVOSTALOUDEN PERUSTUTKINTOKOULUTUKSESSA

SOSIAALINEN MEDIA TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA HEVOSTALOUDEN PERUSTUTKINTOKOULUTUKSESSA SOSIAALINEN MEDIA TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA HEVOSTALOUDEN PERUSTUTKINTOKOULUTUKSESSA Tervetuloa vastaamaan kyselyyni, jossa selvitän hevostalousoppilaitosten opetushenkilöstön kiinnostusta sosiaalisen median

Lisätiedot

Mikä on facebook? Rekisteröityminen

Mikä on facebook? Rekisteröityminen Mikä on facebook? Facebook on Internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka tarkoituksena on yhdistää ystäviä, työ ja opiskelu kavereita ja tuttuja. Ihmiset käyttävät facebookkia ollakseen yhteydessä

Lisätiedot

Second Lifen asettamat opetukselliset haasteet

Second Lifen asettamat opetukselliset haasteet Second Lifen asettamat opetukselliset haasteet ITK 2010 21.4.2010 Olli Pehkonen 2 Second Lifen asettamat opetukselliset haasteet SISÄLLYS Mikä on Second Life? Case: Metropolian Second Life -pilotti Käyttäjähaasteet

Lisätiedot

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Johdanto... 2 1. Opetushenkilökunnan tehtävät... 2 1.1. Kurssin vastuuopettaja... 2 1.2. Kurssimestarit ja assistentit... 3 1.2.1. Vastuuyliopiston

Lisätiedot

Echo360 - luentovideot

Echo360 - luentovideot Echo360 - luentovideot Ohjeita opiskelijalle Mikä on Echo360 Echo360 Moodlen kurssialueilla Videoiden katsominen Omat muistiinpanot videoissa Live-luennon katsominen Oman Echo360 videokirjaston käyttö

Lisätiedot

Perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan käytön taitotavoitteet

Perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan käytön taitotavoitteet LIITE 5 Tampereen kaupunki Kasvatus ja opetuspalvelut 2012 2015 Perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan käytön taitotavoitteet Tavoitteena on, että oppilas hyödyntää tieto ja viestintätekniikan mahdollisuuksia

Lisätiedot

Pelastustoimen Tutkimushautomon etäosallistumisohjeet

Pelastustoimen Tutkimushautomon etäosallistumisohjeet 1 (8) Pelastustoimen Tutkimushautomon etäosallistumisohjeet Toteutustapa: Internetselaimella toimiva Webex etäkoulutusluento. Osallistujamäärää ei ole rajattu. Osallistujia voi olla useita samalla koneella

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämä tieto- ja viestintätekniikan oppikirja on päivitetty versio vuonna 2007 julkaisemastani Tieto- ja viestintätekniikka -oppikirjasta. Päivityksessä kirjan sisällöt on ajantasaistettu ja samalla

Lisätiedot

Lataaminen, asentaminen, tunnuksenluonti, kirjautuminen, soittaminen, yhteystietojen hakeminen, pikaviestintä, tiedostojen jakaminen.

Lataaminen, asentaminen, tunnuksenluonti, kirjautuminen, soittaminen, yhteystietojen hakeminen, pikaviestintä, tiedostojen jakaminen. Skype Lataaminen, asentaminen, tunnuksenluonti, kirjautuminen, soittaminen, yhteystietojen hakeminen, pikaviestintä, tiedostojen jakaminen. http://www.skype.fi/intl/fi/ Ilmaiset soitot skypen käyttäjien

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 ULLA SANNIKKA SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 TALENTUM Helsinki 2015 11., uudistettu painos Talentum Media Oy ja Ulla Sannikka ISBN 978-952-14-2582-0 ISBN 978-952-14-2583-7 (sähkökirja) ISBN 978-952-14-2584-4

Lisätiedot

Etäkokousohjeet HUS:n työntekijöille, joilla on Lync/Skype asennettuna työasemalle

Etäkokousohjeet HUS:n työntekijöille, joilla on Lync/Skype asennettuna työasemalle Etäkokousohjeet HUS:n työntekijöille, joilla on Lync/Skype asennettuna työasemalle Tämä ohje on tarkoitettu HUS:n sisäisille työntekijöille, eli käytössä täytyy olla HUS:n antamat tunnukset, joita käytetään

Lisätiedot

Ari Haasio Yliopettaja, YTL, FM Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Ari Haasio Yliopettaja, YTL, FM Seinäjoen ammattikorkeakoulu Ari Haasio Yliopettaja, YTL, FM Seinäjoen ammattikorkeakoulu Kannattaako vaivautua? Lisää Töitä Uusia välineitä opeteltavaksi Aikaa palaa opetuksen suunnitteluun Omien kokemusteni mukaan sosiaalisen median

Lisätiedot

Etäopetus erityistilanteissa

Etäopetus erityistilanteissa Sairastuneen oppilaan koulunkäynnin järjestäminen kaksisuuntaisen, reaaliaikaisen videoyhteyden avulla Esimerkkitapauksena etäopetuksen järjestäminen Laitilassa, Kodjalan koululla lukuvuonna 2012 2013.

Lisätiedot

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h.

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h. Janne Parkkila Tavoitteet: Opintojakson aikana opiskelijoiden tulee: - Yhdistellä eri lähteistä löytämiään tietoja. - Kirjoittaa kriteerit täyttäviä alku- ja loppuraportteja. - Ratkaista laboratoriotöissä

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

mahdollisuuksia paikallisyhdistyksille Suomen omaishoitajien verkosto 26.10.2011

mahdollisuuksia paikallisyhdistyksille Suomen omaishoitajien verkosto 26.10.2011 Sosiaalinen media mahdollisuuksia paikallisyhdistyksille Suomen omaishoitajien verkosto 26.10.2011 1 Sosiaalisen median määrittely Sosiaalinen media on tietoverkkoja ja tietotekniikkaa hyödyntävä viestinnän

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Videovastaanotto. Ohje asiakkaalle

Videovastaanotto. Ohje asiakkaalle Videovastaanotto Ohje asiakkaalle Videovastaanotto - Esittely Videovastaanottoa käytetään ensisijaisesti sellaisilla seuranta- ja kontrollikäynneillä, jotka eivät vaadi fyysistä tutkimusta Videovastaanoton

Lisätiedot

lineitä oppimisen tueksi

lineitä oppimisen tueksi Moodlen välineitv lineitä oppimisen tueksi Ennakkotehtävä Sinulle: 1. Mieti valmiiksi aihe, josta alat laatia verkkokurssia tai kurssin osaa. Verkko tutuksi -kurssilla on tavoitteena suunnitella joko kokonainen

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten

Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten www.lihakunta.fi Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten Lihakunta on nyt avannut aktiivijäsenilleen suunnatut monipuoliset verkkosivut Jäsenten verkkosivuilla voit - tarkastella omaa jäsenyyttäsi koskevia

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus Uuden TwinSpacen yleiskatsaus (Julkaistu syyskuussa 2014 ) Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajaylläpitäjille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot uuden TwinSpacen käyttämiseen. Kirjautuminen Siirry

Lisätiedot

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa 1- vaihe Tammi 2010 touko 2011, toteutuma sekä 2-vaiheen suunnitelma Raahen ammattiopisto Aija Keski-Korsu Sisältö Osallistuminen

Lisätiedot

AC-huoneen ulkonäkö ja käyttö poikkeaa ipadissa oleellisesti tietokoneen AC-huoneesta.

AC-huoneen ulkonäkö ja käyttö poikkeaa ipadissa oleellisesti tietokoneen AC-huoneesta. KIPAn opintoihin osallistuminen ipadilla AC-YHTEYDEN KÄYTTÖ AC edellyttää erillisen ohjelman asentamista ipadille. Ohjelman saa ilmaiseksi esim. itunesista. Ohjelman pääsee hakemaan joko etsimällä sen

Lisätiedot

Wordpress. Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun

Wordpress. Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun Wordpress Bloggaamisen perusteet tekniset minimitoimet, joilla pääset alkuun Mikä alusta käyttöön? Tarjolla on runsaasti eri bloggausalustoja Blogger ja Wordpress ovat suosituimmat ilmaiset blogialustat

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa

Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Android-puhelin lähettämään ja vastaanottamaan Office 365-sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Android-puhelimeen

Lisätiedot

LAAJENTAMINEN. Case VIRTA. päivät 2009

LAAJENTAMINEN. Case VIRTA. päivät 2009 KIELIOPETUKSEN LAAJENTAMINEN ETÄOPETUKSEN Ä KEINOIN Case VIRTA Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2009 2 Kuvaa ei voi näyttää. Tietokoneen muisti ei ehkä riitä kuvan avaamiseen, tai kuva on vioittunut.

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Kansion tekeminen Luo linkki kansioon Luo kansiot työtilan jäsenille... 12

Kansion tekeminen Luo linkki kansioon Luo kansiot työtilan jäsenille... 12 2 Optima Opas käyttäjälle 1... 7... 8... 8... 8 2... 10... 10 2.1.1 Kansion tekeminen... 10 2.1.2 Luo linkki kansioon... 12 2.1.3 Luo kansiot työtilan jäsenille... 12 2.1.4 Kopioi, linkitä tai siirrä useita

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (5) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline 1,5 osp (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

Kotisivut ja blogit kemian opetuksen välineinä

Kotisivut ja blogit kemian opetuksen välineinä Kotisivut ja blogit kemian opetuksen välineinä Ari Myllyviita, FM, yhteisöpedagogi (AMK), kemian opettaja, hankekoordinaattori, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Miten yhteisöllisen median työkalut

Lisätiedot

HP WEBCAM HD KÄYTTÖOPAS

HP WEBCAM HD KÄYTTÖOPAS HP WEBCAM HD KÄYTTÖOPAS Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft, Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröityjä tavaramerkkejä. AMD ja Athlon

Lisätiedot

Ryhmäharjoitus II: Blogger. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 16.3.

Ryhmäharjoitus II: Blogger. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 16.3. Ryhmäharjoitus II: Blogger TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 16.3. Ryhmäharjoitus Johdanto (10 min) Tehtävä (60 min) Palaute (10 min) Miksi Blogi on helppo verkkojulkaisukanava

Lisätiedot