Lausuntokierroksen antia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausuntokierroksen antia"

Transkriptio

1 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/ (8) Lausuntokierroksen antia Luonnos uusien opiskelijoiden linjapaperista lähetettiin lausuntokierrokselle erityisasemayhdistyksiin sekä edustajistoryhmien puheenjohtajille Lausuntokierros päättyi Lausuntoja tuli yhteensä seitsemän. Linjapaperipohja on käsittelyssä edustajiston iltakoulussa Hallitus hyväksyy virallisen ehdotuksensa edustajistolle kokouksessaan Edustajiston hyväksyttäväksi linjapaperi menee Tässä dokumentissa eritellään muutosesitykset ja perusteet sille, miksi hallitus hyväksyi tai jätti hyväksymättä muutosesityksen linjapaperipohjaan. Muutosesitys 1 Lisätään maininta siitä, että opintotutoreiden tehtäviin kuuluu myös opiskelutekniikoiden ja -taitojen välittäminen uusille opiskelijoille. Hallitus: Hyväksytään. Lisätään kohdan 1 määrittelyyn Opintotutor: Opintotutor voi opastaa esimerkiksi ensimmäisen henkilökohtaisen opintosuunnitelman teossa, opiskelutaitojen ja -tekniikoiden opettelussa ja pääainevalinnassa. Muutosesitys 2 Kohdan 1 määrittelyyn Opintotutor virke: Opintotutor on tyypillisesti jo pidemmälle opinnoissaan edennyt opiskelija (3. tai 4. vuosikurssin opiskelija). Opintotutor on tyypillisesti jo pidemmälle opinnoissaan edennyt opiskelija (3. tai 4. vuosikurssin opiskelija) tai jopa henkilökunnan jäsen. Perustelu: Opintotutor voi olla korkeakoulun palkkalistoilla, mutta ajatuksena on, että opintotutor on kanssaopiskelija. Muutosesitys 3 Kohdan 1 määrittelyn Opettajatutor virke: Opettajatutorin tehtävänä on opastaa opiskelijaa opintoihin liittyvissä asioissa, kuten pää- ja sivuaineiden valinnassa ja oman opintosuunnitelman tekemisessä. Opettajatutorin tehtävänä on opastaa opiskelijaa opintoihin liittyvissä asioissa pääaineen/koulutusohjelman valinnan jälkeen, kuten sivuaineiden valinnassa ja oman opintosuunnitelman tekemisessä.

2 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/ (8) Sen sijaan lisätään määrittelyyn Opettajatutor: Opiskelijan opintosuunnitelmien tarkentuessa opettajatutorin vaihtaminen on mutkatonta. Perustelu: Hallitus ymmärtää ongelmat, jotka eriaikaiset pääainevalinnat aiheuttavat opettajatutoroinnin määrittelemiselle. Opettajatutorin on kuitenkin tarkoitus toimia uuden opiskelijan ensisijaisena kontaktina kouluun. Kontakti kouluun on tärkeää, vaikka pääainevalinta ei vielä olisikaan tarkentunut. Parhaana ratkaisuna nähtiin se, että opettajatutorit osoitetaan uusille opiskelijoille heti alussa, mutta opintosuunnitelman tarkentuessa opettajatutoria voi tarvittaessa helposti vaihtaa omaa alavalintaa vastaavaksi. Muutosesitys 4 Muutetaan kohdan 1 määrittely Tutorryhmä: muotoon Uusista opiskelijoista koostuva pienryhmä, jolle osoitetaan tutor sekä opettajatutor. Uusista opiskelijoista koostuva pienryhmä, jolle osoitetaan tutor. Perustelu: Ks. muutosesityksen 3 perustelu. Muutosesitys 5 Lisätään kohtaan Tutorryhmä, että jokaiselle tutorryhmälle osoitetaan opintotutor. Sen sijaan lisätään kohdan 1 määrittelyyn Opintotutor: Opintotutoreita on tarjolla jokaisesta Aalto-yliopiston pääaineesta ja heidät valitsee sekä kouluttaa korkeakoulu ja/tai koulutusohjelma. Perustelu: Opintotutoreiden ollessa pääaineensa jo valinneita vanhempia opiskelijoita, heiltä voi saada tarkempaa, pääainekohtaista vertaisopintoneuvontaa. Näin ollen olennaisinta ei ole se, onko jokaisella tutorryhmällä opintotutor tai tukeutuuko uusi opiskelija ensimmäisenä opiskeluvuotenaan opintotutoriin vaan se, että jokaisesta eri pääaineesta tällainen helposti lähestyttävä ja asiantunteva henkilö löytyy. Muutosesitys 6 Tutorryhmä Uusista opiskelijoista koostuva pienryhmä, jolle osoitetaan tutor sekä opettajatutor. Tutorryhmäjaosta huolehtii korkeakoulu yhteistyössä erityisasemayhdistysten kanssa. Tutorryhmä

3 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/ (8) Uusista opiskelijoista koostuva pienryhmä, jolle osoitetaan tutor sekä opettajatutor siten, että luodaan myös ruotsinkielinen ryhmä jokaista koulutusohjelmaa kohti. Tutorryhmäjaosta huolehtii korkeakoulu yhteistyössä erityisasemayhdistysten kanssa. Sen sijaan lisätään ruotsinkielisistä tutorryhmistä mainita linjapaperin alakohtaan 4 seuraavasti: Uuden opiskelijan on mahdollista päästä ruotsin- tai englanninkieliseen tutorryhmään jokaisessa korkeakoulussa. Perustelu: Hallitus katsoo, että koulutusohjelmakohtaisiin ruotsinkielisiin ryhmiin ei ole osallistujia kaikissa koulutusohjelmissa, jolloin korkeakoulukohtainen jaottelu on tässä yhteydessä järkevämpi. Tutorryhmien kielellisestä edustavuudesta on osuvampaa mainita alakohdassa neljä, jossa linjataan muutoinkin tutoroinnin yhdenvertaisuudesta. Muutosesitys 7 Tutorryhmä Uusista opiskelijoista koostuva pienryhmä, jolle osoitetaan tutor sekä opettajatutor. Tutorryhmäjaosta huolehtii korkeakoulu yhteistyössä erityisasemayhdistysten kanssa. Tutorryhmä Uusista opiskelijoista koostuva pienryhmä, jolle osoitetaan tutorit sekä opettajatutor. Yksi tutoreista on vastuussa ryhmän toiminnasta ja informaatio esimerkiksi opettajatutorin ja ryhmän välillä kulkee vastuututorin kautta. Tutorryhmäjaosta huolehtii korkeakoulu yhteistyössä erityisasemayhdistysten kanssa. Perustelu: Tavoite on, että kaikki tutorit ovat samalla tavalla vastuussa ryhmänsä toiminnasta ja määriteltyjen tehtävien täyttymisestä. Jos tutor ei ole valmis ottamaan hänelle kuuluvaa vastuuta tehtävästään, ei häntä tule valita tutoriksi. Muutosesitys 8 AFYE:n ohjausryhmän koostumuksesta ei ole mainintoja. Enemmän osallistamista korkeakouluille. Perustelu: AFYE:n ohjausryhmä on aikaisemmin toiminut juurikin korkeakoulujen vastuuhenkilöiden kautta, mutta käytäntöä ei ole saatu toimimaan. Linjapaperin määrittelyosuudessa mainitaan AFYE:n toimivat ja vuorovaikutteiset yhteydet korkeakouluihin ja opiskelijajärjestöihin ja hallitus katsoo, että tämän tavoitteen toteuttaminen on tärkeämpää kuin varsinaisen ohjausryhmän koostumuksesta linjaaminen. Muutosesitys 9 Kohdan yksi määritelmän Orientaatiojakso virke:

4 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/ (8) Orientaatiojakso kattaa sekä korkeakoulujen että opiskelijajärjestöjen toteuttaman toiminnan ja se suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä. Orientaatiojakso kattaa sekä korkeakoulujen että opiskelijajärjestöjen toteuttaman toiminnan ja se suunnitellaan ja toteutetaan tarvittavissa määrin yhteistyössä. Perustelu: Yhteistyön ei käsitteellisesti tule olla absoluuttista eikä ehdollista vaikka kaikkea ei tehtäisikään yhdessä, on perusolettamuksena yhteydenpito ja tiivis yhteistyö koko orientaation suunnittelun ja toteuttamisen suhteen. Muutosesitys 9 Lisätään kohdan yksi määritelmän Liikuntatutorointi loppuun virke: Liikuntatutorit jaetaan tasaisesti fuksiryhmiin mahdollisuuksien mukaan. Sen sijaan lisätään kohtaan neljä: Jokaiselle tutorille tarjotaan mahdollisuus kouluttautua myös liikuntatutoriksi. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tarkastelee liikuntatutoreiden jakautumista korkeakoulujen välillä ja sisällä mahdollisimman edustavan kattavuuden takaamiseksi. Perustelu: :lla ei ole välineitä toteuttaa muutosesityksen tavoitetta. Ylioppilaskunta kuitenkin tarkkailee liikuntatutoreiden määrää ja jakautumista niin, että liikuntatutoreita on mahdollisimman monessa yksikössä ja ryhtyy toimenpiteisiin, jos ns. katvealueita syntyy. Muutosesitys 10 Kohdan kaksi virke: Tarvittava uudelle opiskelijalle suunnattu tieto on helposti ja selkeästi saatavilla sekä Aalto-yliopiston että :n verkkosivuilla. Uuden opiskelijan tarvitsema tieto on helposti ja selkeästi saatavilla sekä Aalto-yliopiston että :n verkkosivuilla kaikilla ylioppilaskunnan virallisilla kielillä. Hallitus: Hyväksytään. Perustelu: Vaikka ylioppilaskunnan kielistrategia ja -linjaukset lisäyksen sisältöä itsestään selvästi tukevatkin, ei erikseen maininnasta korostamisen vuoksi ole haittaa. Muutosesitys 11 Kohdan kaksi virke: Korkeakoulut kattavat uusien opiskelijoiden oppaiden painattamis- ja muut kustannukset.

5 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/ (8) Korkeakoulut kattavat uusien opiskelijoiden värillisten oppaiden painattamis- ja muut kustannukset. Perustelu: Oppaiden painatuskustannuksien kuuluminen korkeakouluille on aito linjaveto, jota ylioppilaskunta voi ajaa. Oppaiden muotoon, laatuun ja varsinaiseen sisältöön liittyvät seikat ovat korkeakoulujen ja kiltojen välisiä asioita, joihin ylioppilaskunnan ei ole kannattavaa puuttua. Muutosesitys kappaleen nimi Omstart! koettiin melko kehnoksi. Vastaehdotuksia ei tosin tullut. Perustelu: Ei vastaehdotusta. Muutosesitys 13 Lisätään kohtaan kolme: Uusien opiskelijoiden orientaatiojaksoa varten varataan vähintään viikko aikaa ennen kuin yliopiston varsinainen opetus alkaa. Perustelut: Muutosesityksen ajatus sinänsä on kannatettava. Haluamme kuitenkin muuttaa käsitettä orientaatio niin, että se ymmärrettäisiin koko lukuvuoden kattavana orientaatiosisältönä, joka nivoutuu substanssiopetukseen. Opetus voi alkaa 1.9., kunhan se on oikeanlaista ts. sisältää asianmukaisia perehdytyselementtejä. Muutosesitys 14 Poistetaan kohdasta kolme kirjaus: Jokainen uusi opiskelija kutsutaan henkilökohtaisesti Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaisiin ja siihen liittyviin juhlamenoihin. Tapahtuma on avoin kaikille Aalto-yliopiston opiskelijoille. Perustelut: Lukuvuoden avajaisten tarkkaa ajankohtaa ei ole määritelty linjapaperissa. Sen sijaan linjapaperiin on kirjattu yksiselitteisesti se, että ensisijaisesti opiskelijat vastaanottaa korkeakoulu. Käytännössä näiden kahden kirjauksen yhteiselo voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että lukuvuoden avajaiset pyritään 1.9. sijasta järjestämään vaikkapa ensimmäisen viikon lopussa joka tapauksessa niin, että päällekkäisyyksiä ei synny. Muutosesitys 15 Kohdan 4 otsikointi on liian hauska.

6 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/ (8) Hallitus: Hyväksytään ja muutetaan otsikko kotimaisen artistin paremmin rytmiin ja teemaan istuvaan lyriikkaviittaukseen: Tutorointi: Ja käsi kädessä kuljemme yliopistoon! Muutosesitys 16 Hallitus: Lisätään kohtaan 4: Kappaleessa 4 ei mainita opintotutoria. Jätetäänkö maininta järjestelmällisesti tai tahallisesti pois? Korkeakoulut ja erityisasemayhdistykset edellyttävät opinto- ja opettajatutoreiltaan sekä tutoreiltaan vastuunkantoa ja sitoutumista tehtäväänsä. Perustelu: Opintotutorin vastuita ja mahdollista tehtäväkuvaa kuvaillaan jo kohdassa Opintotutor. Tämän tarkemmin opintotutorin rooliin ja vastuisiin ei haluta ottaa kantaa, sillä tarpeet ja ns. käyttötarkoitukset ovat hyvin erilaisia eri korkeakouluissa jo pelkästään opintojen erilaisuuden ja pääainevalintojen eriaikaisuuden vuoksi. Muutosesitys 17 Kohdan neljä virke: Kaikilla Aaltoon saapuvilla uusilla opiskelijoilla on iästä, äidinkielestä ja muista muuttujista riippumatta asiantunteva ja vastuullinen tutor ja opettajatutor. Kaikilla Aaltoon saapuvilla uusilla opiskelijoilla on iästä, äidinkielestä ja muista muuttujista riippumatta asiantunteva ja vastuullinen tutorryhmä ja opettajatutor. Perustelu: Tavoite on, että jokaisella uudella opiskelijalla on vastuullinen tutor. Tutorryhmä määritellään kohdassa Tutorryhmä, eikä se tarkoita ryhmää tutoreita vaan uusien opiskelijoiden muodostamaa 5-8 hengen pienryhmää. Muutosesitys 18 Kohdan neljä virke Ulkomailta saapuvat uudet tutkinto-opiskelijat tutoroidaan yhdessä suomalaisten opiskelijoiden kanssa, ottaen huomioon heidän erityistarpeensa (esim. viisumit, pankkitilit, lentokenttäkuljetukset) Ulkomailta saapuvat uudet tutkinto-opiskelijat tutoroidaan lähtökohtaisesti yhdessä suomalaisten opiskelijoiden kanssa, ottaen huomioon heidän erityistarpeensa (esim. viisumit, pankkitilit, lentokenttäkuljetukset) Hallitus: Ei hyväksytä, mutta sen sijaan muutetaan ko. kohta muotoon:

7 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/ (8) Maisterivaiheen opiskelijat pyritään ohjaamaan omiin tutorryhmiinsä. Ulkomailta saapuvat uudet maisterivaiheen tutkinto-opiskelijat tutoroidaan yhdessä suomalaisten maisterivaiheen opiskelijoiden kanssa, ottaen huomioon heidän erityistarpeensa (esim. viisumit, pankkitilit, lentokenttäkuljetukset). Perustelu: Kv-opiskelijat saapuvat useimmiten maisteriohjelmiin ja kandidaattivaiheen opetus ja -opiskelu ovat pääasiassa suomenkielistä, joten kv-opiskelijoiden ja integraation eriyttäminen maisterivaiheeseen on järkevää. Lisäksi kotimaistenkin maisterivaiheen uusien opiskelijoiden tarpeet tutoroinnin ja vastaanoton suhteen eroavat usein merkittävästi kandivaiheeseen tulevista, mikä tukee ajatusta erillisen tutoroinnin järkevyydestä. Muutosesitys 19 Kohdan neljä virkkeestä: Korkeakoulut ja erityisasemayhdistykset hoitavat yhteistyössä tutorien rekrytoinnin, valitsemisen, kouluttamisen, sitouttamisen, motivoinnin ja palkitsemisen. poistetaan sana kouluttamisen. Hallitus: Hyväksytään. Perustelu: Turhaa toistoa, asiaan palataan tarkemmin kohdassa 4.1. Korkeakoulujen ja erityisasemayhdistysten koulutuksien tarpeellisuudesta ja sisällöstä päättävät korkeakoulut ja erityisasemayhdistykset itse. Muutosesitys 20 Poistetaan kohdasta neljä kirjaus: Tutor kokee olevansa korkeakoulunsa ja/tai koulutusohjelmansa tutor. Perustelu: Kirjaus ei ole eksklusiivinen. Vaikka tutorin tulee opastaa uusi opiskelija erilaisten yhteisöjen, kerhojen ja muiden harrastusmahdollisuuksien maailmaan, ovat nämä makuasioita toisin kuin korkeakouluun identifioituminen. Valinnan siitä, mihin korkeakouluun opiskelija hakee, hän tekee jo hakuvaiheessa. Näin ollen se akateeminen yhteisö, jonka osaksi opiskelija integroituu, ei ole enää hänen valittavissaan (paitsi hakemalla uudestaan jonnekin muualle). Muutosesitys 21 Muutetaan kohdan 4.1 virke: muotoon Kotimaisia ja ulkomailta saapuvia uusia opiskelijoita ja vaihto-opiskelijoita opastavat tutorit koulutetaan yhtenä joukkona. Kansainvälisiä opiskelijoita opastavien tutoreiden erityistiedot ja -taidot varmistetaan erillisillä koulutusosioilla. Kotimaisia ja ulkomailta saapuvia uusia opiskelijoita ja opastavat tutorit koulutetaan yhtenä joukkona. Kansainvälisiä opiskelijoita opastavien tutoreiden erityistiedot ja -taidot varmistetaan erillisillä koulutusosioilla. Vaihto-opiskelijoiden erilaiset tarpeet huomioiden järjestetään vaihto-opiskelijoita opastavia tutoreita varten omat koulutukset.

8 Aalto-yliopiston ylioppilaskunta Lausuntokierros 3/ (8) Perustelu: Vaihto-opiskelijatutorointi ei perustarpeiltaan eroa ns. tavallisesta tutoroinnista niin paljoa kuin usein annetaan ymmärtää. Aallon yhteisen tutorkoulutuksen tulee sisältää sellaista pienryhmäohjaamistaitoihin ja Aaltoyhteisön käytäntöihin perehdyttämistä, jota myös vaihto-opiskelijoita tutoroivat tarvitsevat. Korkeakoulujen ja erityisasemayhdistyksien koulutuksien järjestämiseen ja sisältöihin ei ylioppilaskunta ota kantaa. Muutosesitys 22 Muutetaan sana orientaatiojakso muotoon orientaatio kaikissa linjapaperin kohdissa. Hallitus: Hyväksytään. Perustelu: Orientaatiojakso -käsite sijoittuu mielikuvissa helposti aikajanalle ja muuntautuu näin aikakäsitteeksi kuten viikko tai kuukausi. Tavoite on kuitenkin puhua kokonaisuudesta, joka toteutuu eri muodoissa ensimmäisen lukuvuoden aikana. Kiitokset kaikille lausunnon antajille!

TUOREENA VITSA VÄÄNNETTÄVÄ. A Policy Paper for new Students

TUOREENA VITSA VÄÄNNETTÄVÄ. A Policy Paper for new Students TUOREENA VITSA VÄÄNNETTÄVÄ A Policy Paper for new Students THE ROAD SO FAR The Board Preparatory meeting of the Council The Board The Meeting of the Council A round of Comments by SSAs Special Interest

Lisätiedot

Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi

Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi Erilaiset opiskelijaryhmät Uudet uudet Vanhat uudet, esim. alan vaihtajat Maisterivaiheen uudet Maisterivaiheen vanhat

Lisätiedot

KV-TUTOROINNIN KEHITTÄMINEN

KV-TUTOROINNIN KEHITTÄMINEN KV-TUTOROINNIN KEHITTÄMINEN Tilanne tällä hetkellä Käytännöissä paljon eroja koulujen välillä Kv-tutoreita tekniikan puolella liian vähän. Tutorrekrytointi haasteellista myös ARTSissa Tutoriksi päätyy

Lisätiedot

Vahvistettu eli hyväksytty moduulitasoinen HOPS. Anna Kaarina Hakala 1.2.2007

Vahvistettu eli hyväksytty moduulitasoinen HOPS. Anna Kaarina Hakala 1.2.2007 Vahvistettu eli hyväksytty moduulitasoinen HOPS Anna Kaarina Hakala 1.2.2007 Moduulitasoinen HOPS Vahvistettu HOPS tehdään ja tallennetaan Oodin ehopstyökalulla. Työkalu ei ole vielä valmis. Tällä hetkellä

Lisätiedot

Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja

Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja Opiskelun aloittaminen Salla Mäkinen & Paula Koivukangas Opintotutor-biz@aalto.fi Vastaanotto tiistaisin klo 11.45-13.15 Maanantai 2.9.2019 KTK-TUTKINNON TAVOITTEET

Lisätiedot

Kielistrategiasta toiminnasta

Kielistrategiasta toiminnasta Kielistrategiasta toiminnasta Heidi Rontu FT, Dos, Aalto-yliopisto, heidi.rontu@aalto.fi Kerstin Stolt, Arcada ammattikorkeakoulu kerstin.stolt@arcada.fi Session ohjelma Alustus kielistrategioista Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulu Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tässä ohjaussuunnitelmassa kuvataan kauppatieteiden tutkinto-ohjelman

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Yhdistysohjesääntö. Vuonna 2009 asiat olivat toisin. Tuukka Pykäläinen 7/2013

Yhdistysohjesääntö. Vuonna 2009 asiat olivat toisin. Tuukka Pykäläinen 7/2013 Yhdistysohjesääntö Vuonna 2009 asiat olivat toisin Tuukka Pykäläinen 7/2013 Yhdistysohjesääntö Ohjesäännön pohja vuodelta 2009 Nykyinen versio päivitetty 14.9.2011 Määrittelee AYY:n piirissä toimivien

Lisätiedot

Opettajatutorin SoleOPS- ja HOPS-toiminnot ja keskustelupohjan käyttö

Opettajatutorin SoleOPS- ja HOPS-toiminnot ja keskustelupohjan käyttö Opettajatutorin SoleOPS- ja HOPS-toiminnot ja keskustelupohjan käyttö Kirjaudu SoleOPSiin SAMK-tunnuksillasi. Voit selata yksittäisen opiskelijan HOPSia päävalikon HOPSien selaus toiminnolla. Päävalikon

Lisätiedot

CHEM opiskelijoiden ohjaus, tuki/valmennus ja akateeminen ohjaus

CHEM opiskelijoiden ohjaus, tuki/valmennus ja akateeminen ohjaus CHEM opiskelijoiden ohjaus, tuki/valmennus ja akateeminen ohjaus päivitetty 21.9.2017 päivitykset merkitty punaisella Bachelor s Programme level Määritelmä ja käsitteitä Yliopistoissa ohjauksella voidaan

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Miksi Vieraskielisiä on lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa ja kielitaitoon liittyvissä

Lisätiedot

Kielelliset. linjaukset

Kielelliset. linjaukset Kielelliset linjaukset 1 1 Aaltoyliopiston kielelliset linjaukset Aalto-yliopiston kielelliset periaatteet Aallossa käytetään kolmea työkieltä: suomea, ruotsia ja englantia Kaikki voivat osallistua keskusteluun

Lisätiedot

1 YLEISTÄ 2 ORGANISAATIO. Jäsenet

1 YLEISTÄ 2 ORGANISAATIO. Jäsenet 1 YLEISTÄ Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (myöhemmin O Diako) on Diakonia-ammattikorkeakoulun (myöhemmin Diak) sitoutumaton opiskelijoiden etujärjestö, opiskelijakunta. O Diakon tarkoitus

Lisätiedot

KAKSOISTUTKINTO/DOUBLE DEGREE -KÄYTÄNTEET JAMKISSA NINA BJÖRN & KRISTIINA KORHONEN OPINTOASIAINPÄIVÄT TAMPEREELLA MARRASKUUSSA 2012 12.11.

KAKSOISTUTKINTO/DOUBLE DEGREE -KÄYTÄNTEET JAMKISSA NINA BJÖRN & KRISTIINA KORHONEN OPINTOASIAINPÄIVÄT TAMPEREELLA MARRASKUUSSA 2012 12.11. KAKSOISTUTKINTO/DOUBLE DEGREE -KÄYTÄNTEET JAMKISSA NINA BJÖRN & KRISTIINA KORHONEN OPINTOASIAINPÄIVÄT TAMPEREELLA MARRASKUUSSA 2012 12.11.2012 1 DOUBLE DEGREE-TUTKINNOT kansainvälinen kaksoistutkinto kahden

Lisätiedot

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014 ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat Järjestökoulutus 11.2.2014 Keskustelun teemoja Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä?

Lisätiedot

KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013

KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013 KYE 7/2013 ti 15. lokakuuta 2013 Ehdotettu rakenne Sisältöjen läpikäynti Prosessin loppuunvienti Johdanto Kaikkeen toimintaan vaikuttavat taustatekijät Toimintasuunnitelman tarkoitus jne. Projektit Organisaatio

Lisätiedot

HUMAKOn opiskelijakuntatiedote 8/2013 17.4.2013

HUMAKOn opiskelijakuntatiedote 8/2013 17.4.2013 HUMAKOn opiskelijakuntatiedote 8/2013 17.4.2013 Tiedotteet: http://humako.net/57 1. Hallitusta täydennettiin edustajiston kevätkokouksessa 2. Uusi keskusvaalilautakunta on valittu 3. Tutorvastaavien koulutus

Lisätiedot

TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä

TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä Insinööritieteiden korkeakoulu/ Opinto- ja opiskelijapalvelut, 27.1.2012, päivitetty 4.4.2014/ VR TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä Opiskelija Opintotuutori Opettajatuutori Opintoneuvojat, kilta Opinto- ja

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA.

TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA. TURUN YLIOPISTON KIELIOHJELMA 1 www.utu.fi/kieliohjelma KANSAINVÄLINEN JA MONIKULTTUURINEN TURUN YLIOPISTO Vuonna 1920 perustettu Turun yliopisto on maailman vanhin suomenkielinen yliopisto. Yliopistolain

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Täytä tähän tiedostoon linjapaperia, toimintasuunnitelmaa ja talousarviota koskevat lisäys-, poisto- ja muutosesitykset sekä yleiset kommentit.

Täytä tähän tiedostoon linjapaperia, toimintasuunnitelmaa ja talousarviota koskevat lisäys-, poisto- ja muutosesitykset sekä yleiset kommentit. OHJEET EXCEL-TAULUKON TÄYTTÄMISEKSI: Täytä tähän tiedostoon linjapaperia, toimintasuunnitelmaa ja talousarviota koskevat lisäys-, poisto- ja muutosesitykset sekä yleiset kommentit. Linjapaperille, toimintasuunnitelmalle

Lisätiedot

TTYY:n kansainvälistymis- ja kielisuunnitelma 2016-2018

TTYY:n kansainvälistymis- ja kielisuunnitelma 2016-2018 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Sisällys TTYY:n kansainvälistymis- ja kielisuunnitelma 2016-2018 TTYY:n kansainvälistymis- ja kielisuunnitelma 2016-2018... 1 Sisällys... 1 TTYY

Lisätiedot

Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti

Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti Toteutusaika 1.1.2011 31.12.2012 Rahoittajat Manner-Suomen ESR-ohjelma, (Etelä-Savon Ely-keskus) ja Mikkelin ammattikorkeakoulu Ulkomaalaiset

Lisätiedot

Saavutettavuus ja esteettömyys

Saavutettavuus ja esteettömyys Saavutettavuus ja esteettömyys Esteetön kulkeminen kampuksella Monenlaisten oppijoiden tukeminen Mahdollisuudet henkilökohtaisiin opetusjärjestelyihin à Ota yhteyttä opintotutoreihin tai opiskelijapalvelut@aalto.fi

Lisätiedot

Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä

Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Janna Koivisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta 4.6.2012 1 Ensivaikutelma on tärkein

Lisätiedot

Yhteistyösopimus. eli yhteisymmärrys ylioppilaskunnan ja yhdistyksen työnjaosta

Yhteistyösopimus. eli yhteisymmärrys ylioppilaskunnan ja yhdistyksen työnjaosta Yhteistyösopimus eli yhteisymmärrys ylioppilaskunnan ja yhdistyksen työnjaosta Tähän asiakirjaan kirjataan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) ja sen piirissä toimivan erityisaseman yhdistyksen Inkubio

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ayye iltakoulu

Toimintasuunnitelma ayye iltakoulu Toimintasuunnitelma 2011 ayye iltakoulu 3.11.2010 Agenda Rooli Sisältö Prosessi Toiminta vuonna 2011 Rooli Suunnitelma ylioppilaskunnan toiminnasta vuoden aikana Edustajisto hyväksyy vuoden lopussa seuraavan

Lisätiedot

Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry:n (KY) esitys Ekonomiliiton opetuspalkinnoksi 2011. Taitosalkku

Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry:n (KY) esitys Ekonomiliiton opetuspalkinnoksi 2011. Taitosalkku Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry:n (KY) esitys Ekonomiliiton opetuspalkinnoksi 2011 Taitosalkku Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijapalvelut Aalto-yliopisto, Kauppakorkeakoulu, PL 21210,

Lisätiedot

SOVELLUSALUEEN KUVAUS

SOVELLUSALUEEN KUVAUS Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu SOVELLUSALUEEN KUVAUS LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 2.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 12.12.2000

Lisätiedot

OPINTOKYSELY 2014. Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely

OPINTOKYSELY 2014. Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely OPINTOKYSELY 2014 Tämä on Inkubion vuoden 2014 opintokysely Inkubio on saanut ensimmäiset uuden kandidaattiohjelman mukaiset opiskelijat fuksien myötä ja korkeakoulun päässä sorvataan paraikaa maisteriuudistusta.

Lisätiedot

KAKSIPORTAISEN TUTKINNON ERILAISET RAKENNEMALLIT Työpaja 24.9.2003. Paasitorni. Pj. Asko Karjalainen.

KAKSIPORTAISEN TUTKINNON ERILAISET RAKENNEMALLIT Työpaja 24.9.2003. Paasitorni. Pj. Asko Karjalainen. KAKSIPORTAISEN TUTKINNON ERILAISET RAKENNEMALLIT Työpaja 24.9.2003. Paasitorni. Pj. Asko Karjalainen. YLEISTÄ Työpajassa pohdittiin erilaisia mahdollisuuksia joita koulutusta suunnittelevilla yksiköillä

Lisätiedot

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusien opiskelijoiden tulokyselyraportti Syksyllä-2012 aloittaneet uudet opiskelijat

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusien opiskelijoiden tulokyselyraportti Syksyllä-2012 aloittaneet uudet opiskelijat Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uusien opiskelijoiden tulokyselyraportti Syksyllä-2012 aloittaneet uudet opiskelijat Tiivistelmä Linda Witick/OOP 22.1.2013 Sisällysluettelo 1. Johdanto

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä. Tarkoitustaan toteuttaessaan ylioppilaskunnan toiminnan on oltava eeppisesti kestävää.

yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä. Tarkoitustaan toteuttaessaan ylioppilaskunnan toiminnan on oltava eeppisesti kestävää. Luvut, joita muutosesitys koskee I Pykälät, joita muutosesitys koskee 3 Vuoden 2010 hallitus Vuoden 2010 hallitus päätti kokouksessaan 56/2010 esittää edustajistolle sääntöjen 3 :n muuttamista seuraawanlaiseksi:

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN KORKEAKOULUTUKSEEN PÄÄSYN EDISTÄMINEN

MAAHANMUUTTAJIEN KORKEAKOULUTUKSEEN PÄÄSYN EDISTÄMINEN MAAHANMUUTTAJIEN KORKEAKOULUTUKSEEN PÄÄSYN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen kv-päivät 22.5.2012 Asiantuntija, projektipäällikkö Kati Isoaho, Metropolia Ammattikorkeakoulu 27/5/12 Helsinki Metropolia University

Lisätiedot

TTYY:n kansainvälistymis- ja kielisuunnitelma 2012-2015

TTYY:n kansainvälistymis- ja kielisuunnitelma 2012-2015 TTYY:n kansainvälistymis- ja kielisuunnitelma 2012-2015 Sisällys TTYY:n kansainvälistymis- ja kielisuunnitelma 2012-2015... 1 Sisällys... 1 TTYY ja toiminnan tavoitteet... 2 Määritelmät... 2 Edunvalvonnalliset

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS Kansainvälisyys on aina jollain tavalla osa koko yhdistyskentän toimintaa. Kun yhdistys pitää kansainvälisyyttä tärkeänä arvona ja kansainvälisiä opiskelijoita potentiaalisina

Lisätiedot

KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE. Järjestökoulutus 12.2.2014

KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE. Järjestökoulutus 12.2.2014 KOULUTUS JÄRJESTÖJEN KV-VASTAAVILLE Järjestökoulutus 12.2.2014 Koulutuksen sisältö Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä? Kvvastaavana

Lisätiedot

Inkubion opintokysely 2015 * Required

Inkubion opintokysely 2015 * Required Inkubion opintokysely 2015 * Required 1. Sukupuoli * Mies Nainen 2. Vuosikurssi * 1 After the last question in this section, skip to question 5. 2 After the last question in this section, skip to question

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014 Prosessiteekkarit ry.

Toimintasuunnitelma 2014 Prosessiteekkarit ry. Toimintasuunnitelma 2014 Prosessiteekkarit ry. 1. Johdanto Prosessiteekkarit (myöh. yhdistys) on vuonna 2012 perustettu teekkariyhdistys, jonka tarkoituksena on yhdistää Kemian tekniikan korkeakoulun opiskelijoita,

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Aalto-yliopiston yleiset ohjeet opintojen hyväksilukemisesta

Aalto-yliopiston yleiset ohjeet opintojen hyväksilukemisesta Aalto-yliopiston yleiset ohjeet opintojen hyväksilukemisesta Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea on hyväksynyt 14.6.2011 seuraavat säännöt, jotka tulevat voimaan 1.8.2011. Muutokset hyväksytty

Lisätiedot

Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille

Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille Jatko-opintoja ruotsista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 4.3.2013 Opetushalllitus Miksi Vieraskielisiä on nuorten lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa

Lisätiedot

Tutkintotodistukset yhteisohjelmissa ja korkeakoulujen maksullinen tutkintoon johtava koulutus

Tutkintotodistukset yhteisohjelmissa ja korkeakoulujen maksullinen tutkintoon johtava koulutus Tutkintotodistukset yhteisohjelmissa ja korkeakoulujen maksullinen tutkintoon johtava koulutus Erasmus Mundus ohjelmien tapaaminen 17.10.2011 Eeva Kaunismaa, opetus- ja kulttuuriministeriö Tutkintotodistukset

Lisätiedot

Aalto-yliopiston selvitys eduskunnan oikeusasiamiehen kanslialle on annettu 8.4.2013.

Aalto-yliopiston selvitys eduskunnan oikeusasiamiehen kanslialle on annettu 8.4.2013. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 12.11.2013 Dnro OKV/727/1/2013 1/5 ASIA Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opetus- ja tutkintokieli KANTELU Kantelija on 16.2.2013 eduskunnan oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjoituksessa

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTE 2014 TULOSESITTELY AALTO/ENG 3.12.2015 Pirre Hyötynen, TEK

VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTE 2014 TULOSESITTELY AALTO/ENG 3.12.2015 Pirre Hyötynen, TEK VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTE 204 TULOSESITTELY AALTO/ENG 3.2.205 Pirre Hyötynen, TEK TEKNIIKAN ALAN PALAUTEKYSELY VASTAVALMISTUNEILLE 3.2.205 2 3.2.205 204 ENG:LTÄ VALMISTUNEET, YHTEENVETO /4 Sivunumerot

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toimintasuunnitelma 2012

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toimintasuunnitelma 2012 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toimintasuunnitelma 2012 Numerot otsikoiden edessä tarkoitaa prioriteettiä 1 = tärkeä, 2 = melko tärkeä Edunvalvonta 1 Luodaan METKAlle poliittinen ohjelma

Lisätiedot

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops-toiminnolla KTK-tutkinto Mikä on ehops? ehops on WebOodin toiminto, jolla voit laatia sähköisen henkilökohtaisen opintosuunnitelman

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma ssa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta. Ohjelma yhdistää kolmen oppiaineen opintoja, ja se

Lisätiedot

Oulun yliopiston hallitus Kokouskutsu/esityslista

Oulun yliopiston hallitus Kokouskutsu/esityslista Oulun yliopiston hallituksen sähköpostikokous 13.12.2018 Kokous: 11/2018 Oulun yliopiston hallitus Kokouskutsu/esityslista Aika: Keskiviikko 13.12.2018 Paikka: Oulun yliopiston päärakennus, HR144 Pentti

Lisätiedot

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun uusien opiskelijoiden (syksyllä 2011 aloittaneet) tulokysely

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun uusien opiskelijoiden (syksyllä 2011 aloittaneet) tulokysely Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun uusien opiskelijoiden (syksyllä 2011 aloittaneet) tulokysely Tutkimusraportin tiivistelmä Sara Rönkkönen Opinto- ja opiskelijapalvelut (OOP) Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Opiskelijatutoreiden välitapaaminen. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) Tiistaina 11.9.2012 Ylioppilastalo Ilokivi

Opiskelijatutoreiden välitapaaminen. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) Tiistaina 11.9.2012 Ylioppilastalo Ilokivi Opiskelijatutoreiden välitapaaminen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) Tiistaina 11.9.2012 Ylioppilastalo Ilokivi Välitapaamisen tavoitteet Vertaistuen tarjoaminen tutoreiden kesken Kokemusten

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016

HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016 HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016 1. Johdanto Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto - SAMOK ry edustaa lähes 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa. Vuonna 2013 SAMOKilla

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Koulutustoimikunta. Kokous 10/2012 maanantaina 26.11.2012 klo 12.00 (KTK219) Käsiteltävät asiat:

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Koulutustoimikunta. Kokous 10/2012 maanantaina 26.11.2012 klo 12.00 (KTK219) Käsiteltävät asiat: Käsiteltävät asiat: 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen 3 Ilmoitusasiat 4 Erityisopettajan kelpoisuuden tuottavien opintojen tarjoaminen ennen vuotta

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

MA2 MA3. opiskelijasta huolehtiminen opiskelijalle vaikutusmahdollisuuksien tarjoaminen

MA2 MA3. opiskelijasta huolehtiminen opiskelijalle vaikutusmahdollisuuksien tarjoaminen MA2 MA3 opiskelijasta huolehtiminen opiskelijalle vaikutusmahdollisuuksien tarjoaminen Dia 3 MA2 46 MA3 2 Ylioppilaskunta Yliopiston opiskelijoiden keskuudessa on ylioppilaskunta, jolla on itsehallinto.

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

Ainejärjestöjen kansainvälisyyskoulutus. 2.2.2013 Jaana Romppainen, JYYn hallituksen kv-vastaava

Ainejärjestöjen kansainvälisyyskoulutus. 2.2.2013 Jaana Romppainen, JYYn hallituksen kv-vastaava Ainejärjestöjen kansainvälisyyskoulutus 2.2.2013 Jaana Romppainen, JYYn hallituksen kv-vastaava Kv-opiskelijat yliopistossamme Toukokuussa 2012 JY:ssa opiskeli 1117 ulkomaalaista opiskelijaa 92 eri maasta

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa. Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto

Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa. Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto Maahanmuuttajataustaiset nuoret Eiran aikuislukion peruskoulussa Yhdessä koulutustakuuseen 27.10.2015 Uudenmaan liitto Peruskoulu osana Eiran aikuislukiota Peruskoulu toimii yleissivistävässä ympäristössä.

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

Tuutoreiden sitoutuminen Mitä keinoja kv-tuutoreiden sitoutumiseen? Miten toteutetaan? CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012

Tuutoreiden sitoutuminen Mitä keinoja kv-tuutoreiden sitoutumiseen? Miten toteutetaan? CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Tuutoreiden sitoutuminen Mitä keinoja kv-tuutoreiden sitoutumiseen? Miten toteutetaan? CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Tuula Hellstedt (tuula.hellstedt@helsinki.fi) Kansainvälisen vaihdon palvelut, Helsingin

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Weboodi. Katri Laaksonen Oppimisen IT oodi@aalto.fi

Weboodi. Katri Laaksonen Oppimisen IT oodi@aalto.fi Weboodi Katri Laaksonen Oppimisen IT oodi@aalto.fi WebOodissa: Henkilötietojen ylläpito Henkilötietojen luovutusluvat ja niiden ylläpito Ilmoittautuminen opetukseen / tentteihin Virallinen suoritusrekisteri

Lisätiedot

luokkaan B114 jako. Nimenhuuto. Vertaistutorit

luokkaan B114 jako. Nimenhuuto. Vertaistutorit ORIENTAATIOVIIKON OHJELMA TIKO /2012 ZZPP0300 Oppiminen ja ammatillinen kasvu (3 op, 81 tuntia) orientaatioviikon osuus 27-30.8.2012 Opettajatutoreina: Timo Bister ja Tommi Tuikka Vertaistutoreina: Jussi

Lisätiedot

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia)

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia) HOPS-PROSESSI Teatterikorkeakoulun perustutkintojen tutkintosäännön 12 :n mukaan opiskelija laatii opintojensa suunnittelun tueksi henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Opintosuunnitelma on tutkintokohtainen.

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

Saatekirje liittokokousmateriaaleille

Saatekirje liittokokousmateriaaleille SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Asiakirja nro 00 Sivu 1 / 6 Saatekirje liittokokousmateriaaleille 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 Arvoisa

Lisätiedot

Rajat ylittävän korkeakoulutuksen laadunvarmistus. Yhteis- ja kaksoistutkinnot

Rajat ylittävän korkeakoulutuksen laadunvarmistus. Yhteis- ja kaksoistutkinnot Rajat ylittävän korkeakoulutuksen laadunvarmistus Yhteis- ja kaksoistutkinnot Kirsi Hiltunen Korkeakoulujen arviointineuvosto (KKA) Korkeakoulujen arviointineuvosto Rådet för utvärdering av högskolorna

Lisätiedot

Erikoistumisalueen opinnot

Erikoistumisalueen opinnot en opinnot 2017-2018 en valinta valintaan osallistuvat kaikki Kauppakorkeakoulun tutkinto-opiskelijat ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä. Lykkäystä erikoistumisalueen valintaan voit saada, jos olet suorittanut

Lisätiedot

Yhteinen alusta digitaaliseen opetukseen kysymyksiä ja alustavia ajatuksia

Yhteinen alusta digitaaliseen opetukseen kysymyksiä ja alustavia ajatuksia Yhteinen alusta digitaaliseen opetukseen kysymyksiä ja alustavia ajatuksia IH päivitetty 15.2.2017 1 Mikä yhteinen alusta? mm. SYL ehdottanut yhteistä alustaa https://syl.fi/blogi/korkeakoulutuksen-valtakunnallinen-alusta-mika/

Lisätiedot

Ryhmätoiminnan haasteita. Tutorkoulutus, kevät 2012 Aalto-yliopisto Opintopsykologit

Ryhmätoiminnan haasteita. Tutorkoulutus, kevät 2012 Aalto-yliopisto Opintopsykologit Ryhmätoiminnan haasteita Tutorkoulutus, kevät 2012 Aalto-yliopisto Opintopsykologit Tutustuminen Jokainen saa kortin, jossa on joku Perheenjäsen Muodostetaan 6-8 henkilön ryhmät siten, että saman perheen

Lisätiedot

Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma

Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma Julkisen alan tiedottajat ry Viestintäpäivät, Oulu Ulla Tiililä Kotimaisten kielten keskus 28.3.2014 Kotimaisten kielten keskus Avoin hallinto

Lisätiedot

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulu Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tässä ohjaussuunnitelmassa kuvataan kauppatieteiden tutkinto-ohjelman

Lisätiedot

25.-26.5.2010. LitM, opinto-ohjaaja Riitta Aikkola

25.-26.5.2010. LitM, opinto-ohjaaja Riitta Aikkola 25.-26.5.2010 LitM, opinto-ohjaaja Riitta Aikkola Opintojen edistäminen VAMK tiedote 24.1.2010 Suomen ylioppilaskuntien liitto ry:n hallitusvastaavan Hannu Jaakkolan artikkelista Korkeakoulujen on varmistettava,

Lisätiedot

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia Kansallinen Bologna-seurantaseminaari, Dipoli 25.5.2009 Opetussuunnitelmatyön haasteet ja mahdollisuudet yliopistolakiuudistuksen ja korkeakoulutuksen rakenteellisen kehittämisen yhteydessä Taideteollisen

Lisätiedot

Lomakkeen nimi: AHOT 1B

Lomakkeen nimi: AHOT 1B Lomakkeen nimi: AHOT 1B OULUN YLIOPISTO Tiedekunta, jolle hakemus osoitetaan: (Huom. jokaista tiedekuntaa kohtaan täytetään yksi lomake) Saapunut tiedekuntaan / 20 AHOT-LOMAKE ARKIOPPIMISESSA TAI EPÄVIRALLISESSA

Lisätiedot

Opettajatuutorin opas

Opettajatuutorin opas Opettajatuutorin opas 2013-2014 Opettajatuutori, olet saanut haastavan ja antoisan tehtävän. Pääset luotsaamaan uudet opiskelijat alkuun kohti diplomi-insinööriksi valmistumista. Opettajatuutorointi kestää

Lisätiedot

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta

Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Toisen kotimaisen kielen kokeilu perusopetuksessa huoltajan ja oppilaan näkökulmasta Tiedotusmateriaalia kokeilusta koulujen käyttöön Opetushallitus 2018 1. Mistä huoltajan on hyvä olla tietoinen ennen

Lisätiedot

Edustajiston koulutus 14.1.2014. Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö

Edustajiston koulutus 14.1.2014. Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö Edustajiston koulutus 14.1.2014 Johanna Pietiläinen, Hallintopäällikkö 46 Ylioppilaskunta Yliopiston opiskelijoiden keskuudessa on ylioppilaskunta, jolla on itsehallinto. Ylioppilaskunnan tarkoituksena

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

Akateemisen Sitsiseuran säännöt

Akateemisen Sitsiseuran säännöt Akateemisen Sitsiseuran säännöt Sisältö 1 luku: Yhdistyksen nimi, kotipaikka, tarkoitus ja kielet 2 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka.................... 2 2 Yhdistyksen tarkoitus.........................

Lisätiedot

Suomen opinto-ohjaajat ry HALLITUKSEN ESITYS TOISEN KOTIMAISEN KIELEN KOKEILUSTA

Suomen opinto-ohjaajat ry HALLITUKSEN ESITYS TOISEN KOTIMAISEN KIELEN KOKEILUSTA Suomen opinto-ohjaajat ry LAUSUNTO Opetus- ja kulttuuriministeriö HALLITUKSEN ESITYS TOISEN KOTIMAISEN KIELEN KOKEILUSTA OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN lausuntopyyntö luonnoksesta Hallituksen esitys Eduskunnalle

Lisätiedot

Sisää Kandidaattivaiheen opintojen ohjaus alusta loppuun 21.5.2008

Sisää Kandidaattivaiheen opintojen ohjaus alusta loppuun 21.5.2008 Sisää ään - ja ulos! Kandidaattivaiheen opintojen ohjaus alusta loppuun 21.5.2008 Opintopää äällikkö Monica Nerdrum Humanistinen tiedekunta Opintoneuvoja Johanna Hedenborg Oppimiskeskus/Lärcentret i Åbo

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus_JenniVirtanenlpdf; Oikaisuvaatimus_JenniVirtanen2.pdf; Oikaisuvaatimus Jenni Virtanen.docx;

Oikaisuvaatimus_JenniVirtanenlpdf; Oikaisuvaatimus_JenniVirtanen2.pdf; Oikaisuvaatimus Jenni Virtanen.docx; Oikaisuvaatimus - Hyvinvointitoimiala Kirjaamo Sivu 111 Oikaisuvaatimus Joanna Nurminen su 7.2.2016 13:04 Vastaanottaja:Hyvinvointitoimiala Kirjaamo < hyvinvointitoimiala@turku.fi>;

Lisätiedot

SIIRTO- OPISKELIJASELVITYS

SIIRTO- OPISKELIJASELVITYS YLIOPISTOJEN SIIRTO- OPISKELIJASELVITYS Mervi Jokipii Tampereen teknillinen yliopisto OHA-forumin koordinaattori 17.10.2012 Tavoite Tuottaa kuvaus siirtymiskäytäntöjen nykytilanteesta yliopistoissa Pohtia

Lisätiedot

Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma DRAFT

Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma DRAFT Kielellisten linjausten toimeenpanosuunnitelma 2019-2023 DRAFT5 10.1.2019 Suunnitelma on hyväksytty xx.yy.zzzz rehtorin päätöksellä. Resurssipäätökset tehdään erikseen. Johdanto Aalto-yliopiston kielellisten

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE

ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE 1 (5) ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE Opintojen toteutuksille tulee ilmoittautua SoleOPSissa niiden ilmoittautumisaikana joko HOPSilta tai toteutussuunnitelmalta. Ilmoittautumisajat - syksyn opinnoille 15.4.

Lisätiedot

Pietarsaaren lukion oppilaskunnan säännöt. Sisällysluettelo. Sivu 1

Pietarsaaren lukion oppilaskunnan säännöt. Sisällysluettelo. Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Nimi, kotipaikka ja kieli... 2 2. Tarkoitus... 2 3. Toiminnan laatu... 2 4. Jäsenet... 2 5. Oppilaskunnan johto... 2 6. Oppilaskunnan yleiskokouksen aika, koollekutsuminen sekä laillisuus

Lisätiedot

IL-palvelut Aalto-yliopistossa

IL-palvelut Aalto-yliopistossa IL-palvelut Aalto-yliopistossa IL 3D - ulottuvuudet esiin, IL-opetuksesta IL-palveluihin seminaari 30.11.2010 Virpi Palmgren, Otaniemen kampuskirjasto Anu Kangasaho, Töölön kampuskirjasto Eila Rämö, Arabian

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Onnittelut valinnoistasi Ensinnäkin siitä, että olet valinnut

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tekniikan ala. Julkinen raportti Raportti ei sisällä nimitietoja.

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tekniikan ala. Julkinen raportti Raportti ei sisällä nimitietoja. JUPINAVIIKOT 2015 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tekniikan ala Julkinen raportti Raportti ei sisällä nimitietoja Tiia Kolu Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Sisällys 10TUSISÄLLYSLUETTELOU10T...

Lisätiedot

Navigaattori 2015 2016

Navigaattori 2015 2016 Navigaattori TTY:N NEUVONTAPALVELUT OPISKELIJOILLE 2015 2016 TTY:N NEUVONTAPALVELUT OPISKELIJOILLE 2015 2016 Opintotoimistossa hoituvat muun muassa lukuvuosi-ilmoittautuminen sekä nimen- ja osoitteenmuutokset.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (5) 31 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen ym. aloitteesta vieraan kielen oppimisen varhaistamisesta HEL 2016-012068 T 00

Lisätiedot