1. Pohdi, missä tilanteissa ruoalla on merkitystä peroraalisen lääkityksen onnistumisessa? Milloin ongelmia voi erityisesti syntyä?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Pohdi, missä tilanteissa ruoalla on merkitystä peroraalisen lääkityksen onnistumisessa? Milloin ongelmia voi erityisesti syntyä?"

Transkriptio

1 PF-ERILLISVALINTA MALLIVASTAUKSET BIOFARMASIA 1. Pohdi, missä tilanteissa ruoalla on merkitystä peroraalisen lääkityksen onnistumisessa? Milloin ongelmia voi erityisesti syntyä? 5 p Ruoka voi vähentää tai hidastaa imeytymistä, mutta myös tehostaa sitä nopeuttamalla tai suurentamalla imeytynyttä määrää. Lääkkeen ottaminen ruokailun yhteydessä voi vähentää haitallisia vaikutuksia (esim. mahaärsytys), mutta hoitovaste voi heiketä samalla. Ruoan vaikutus erityyppisiin lääkevalmisteisiin voi vaihdella huomattavasti, erityisesti säätövalmisteilla ruoka voi vaikuttaa yllättävästi. Enterovalmisteet voivat kertyä mahaan, jos ruokaa nautitaan useita annoksia. Näin voi mahaan kertyneistä yksiosaisista kalvopäällystetyistä valmisteista niiden siirtyessä mahasta ohutsuoleen vapautua suuri annos lääkeainetta. Ruoalla on merkitystä erityisesti, jos lääkeaineen terapeuttinen alue on kapea, lääkeaineella on runsas alkureitin metabolia tai imeytyminen on paikkaspesifiä, johon liittyy aktiivinen mekanismi). Maitotuotteiden sisältämä kalsium muodostaa kelaatteja monien lääkeaineiden kanssa, jolloin imeytyminen estyy tai vähenee. Greippimehu inhiboi lääkeaineiden metaboliaa, jonka seurauksena lääkeaineen pitoisuus elimistössä kasvaa. Ruoka vaikuttaa mahan ph-arvoon, joka voi vaikuttaa lääkeaineiden liukenemiseen, esim. ph:n noustessa heikkojen happojen liukoisuus kasvaa. Ravinnon kuidut voivat sitoa lääkeaineita, kun taas rasvat voivat liottaa lääkeaineita. Monissa tapauksissa lääkeaine on hyvä nauttia tyhjään vatsaan n. 1-2 tuntia ennen ja jälkeen ruokailun, jotta sillä ei olisi vaikutusta lääkeaineiden tehoon. 2. Väittämät ovat oikein tai väärin. Rastita valitsemasi vaihtoehto. 5 p Väittämä Oikein Väärin Jakautumistilavuuden (V d ) määritelmä on A/C, jossa A = lääkeaineen pitoisuus elimistössä ja C = lääkeaineen pitoisuus plasmassa. Lääkeaineen optimimaalinen logp ohutsuolessa imeytymisen kannalta on 2,6 3,3. Uuttumissuhde kuvaa sitä osuutta lääkeaineesta, joka ei pääse ensikierron aikana maksan läpi systeemiseen verenkiertoon. Geneettisten tekijöiden vaikutuksessa HIV proteaasiestäjien keskushermostovaikutuksen voivat muuttua, jos MDR1 geeni on polymorfinen. Lääkeaineen kiteinen muoto on aina paremmin liukeneva kuin amorfinen.

2 Lääkeaineen biologinen hyväksikäytettävyys (BA) voidaan ilmaista kertomalla imeytynyt osa annoksesta alkureitin metabolian välttäneellä osalla annoksesta. Terapeuttinen samanarvoisuus merkitsee sitä, että lääkevalmisteet ovat biologisesti samanarvoisia. Lääkevalmisteen biofarmaseuttisilla ominaisuuksilla voidaan säädellä hoitomyöntyvyyttä. Osa lääkeaineista imeytyy hyvin paksusuolesta. Antasidit lisäävät joissain tapauksissa happamien lääkeaineiden hyötyosuutta. Lääkevalmisteiden biologisessa käytettävyydessä on vaihtelua riippuen siitä vuorokauden ajasta, jolloin ne on annosteltu. Kuumassa saunassa oleskelu voi nopeuttaa lääkeaineiden imeytymistä iholta esim. lääkelaastareista. Sarveiskalvon epiteeli rajoittaa tehokkaasti lääkeaineiden imeytymistä, koska sen uloimmissa solukerroksissa on tiiviit liitokset. Monet lääkeaineet voidaan saada imeytymään bukkaalisesti, mutta bukkaalisesti ei voida annostella pitkävaikutteisia valmisteita. Lääkevalmisteet voivat tarttua ruokatorveen ja aiheuttaa jopa syöpymiä, jos lääkeaineena on ärsyttävä aine, kuten kaliumkloridi. Happamat lääkeaineet voivat imeytyä jo mahasta, koska siellä ne ovat paastotilanteessa enimmäkseen ionittuneessa muodossa. Tablettien täyte- ja hajoitusaineiden valinnalla ei voida vaikuttaa juurikaan lääkeaineen eliminaationopeuteen. Transepidermaalisessa imeytymisessä lääkeaine kulkeutuu karvatuppien läpi ihon alempiin kerroksiin. Moniosaiset peroraaliset lääkevalmisteet ovat yleensä turvallisempi vaihtoehto kuin yksiosaiset valmisteet. Biolääkkeiden käyttöä rajoittavat niiden puutteelliset biofarmaseuttiset ominaisuudet, kuten huono imeytyminen

3 FARMAKOGNOSIA 1. Lääkekasvi on kasvi, jota käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin, esim. kamomillasaunio ja piparminttu. Rohdos on lääkkeelliseen tarkoitukseen kerätty kasvinosa, esim. kamomillankukka ja piparmintunlehti, tai myös eläimen osa. 2. a) Insuliini on määritelmän mukaan proteiini, koska se sisältää yli 50 aminohappoa. Peptidi tai polypeptidi sisältää aminohappoja enintään 50. b) Insuliinia voidaan 1) eristää naudan tai sian haimasta 2) tuottaa puolisynteettisesti, jolloin lähtöaineena on sian haimasta eristetty insuliini, jonka aminohappojärjestystä muutetaan vastaamaan ihmisen insuliinia 3) humaaniinsuliinia voidaan tuottaa rdna-tekniikalla joko bakteerissa tai hiivassa. 3. Paklitakselia tuotetaan puolisynteettisesti bakkatiini III:sta tai deasetyylibakkatiinista, jotka taas eristetään marjakuusen lehdistä. Vinkristiiniä ja vinblastiinia eristetään ruusutalvion lehdistä. Näistä voidaan myös muokata puolisynteettisesti vindesiiniä ja vinorelbiiniä. Etoposidia ja teniposidia tuotetaan puolisynteettisesti podofyllotoksiinista, jota eristetään jalkalehdestä. 4. a) saponiinit b) sydänaktiiviset glykosidit tai steroidit c) alkaloidit 5. a) sterolit, jotka ovat osa triterpeenien ryhmää. Terpeeni tai isoprenoidi ei ole tarpeeksi spesifinen vastaus. b) kalsitrioli eli 1,25-dihydroksikolekalsiferoli

4 FARMAKOLOGIA 1. Mainitse 4 lääkeainetta, jotka vaikuttavat nivelreuman taudin kulkuun (2 p) kultayhdisteet, klorokiini, siklosporiini, penisillinaami, eräät biologiset lääkkeet, eräät syöpälääkkeet 3. Mitkä seuraavista lääkeaineista ovat päävaikutukseltaan entsyymiestäjiä (2 p): a) asetyylisalisyylihappo on b) entakaponi on c) pratsosiini d) tamoksifeeni 4. Kuvaa yhdellä lauseella miten spironolaktoni alentaa verenpainetta (1 p) Estää verenpainetta kohottavan aldosteronin vaikutusta reseptoriinsa 5. Mainitse 2 lääkeainetta tai välittäjäainetta, joita MAO-entsyymit metaboloivat (1 p) dopamiini, noradrenaliini, 5-HT 6. Mikä betalaktaami soveltuu seuraavien taudinaiheuttajien hoitoon (1 p) a) penisillinaasia tuottavat stafylokokit kloksasilliiniryhmä b) Pseudomonas aerigunosa piperasilliini 7a. Mitä tekee (todennäköisestä vaikutusmekanismia kysytään) klotsapiini (1 p) dopamiini-d 4 - ja serotoniini-5-ht 2 -reseptoriantagonismi 7b. Mikä on klotsapiinin vaarallinen haittavaikutus, jota esiintyy erityisesti suomalaisilla potilailla (1 p) agranulosytoosi 8. Kumpi seuraavista lääkeaineista nostaa glaukoomapotilaan silmänpainetta (1 p) a) antikolinergit tämä b) antikolinesteraasit

5 FARMASEUTTINEN KEMIA 1. Merkitse rastilla () alla olevaan taulukkoon lääkeaineiden A C funktionaaliset (toiminnalliset) ryhmät. (Enintään 3 pistettä ja vähintään 0 pistettä: oikeasta rastista 0,25 p, väärästä rastista -0,25 p ja puuttuvasta rastista 0 p.) Funktionaalinen ryhmä A B C Aldehydi Alkeeni (ei osana aromaattista rengasta) Alkoholi (ei fenoli) Alkyyni Amidi Amiini (ei osana aromaattista rengasta) Aromaattinen rengas Eetteri Esteri Fenoli Karboksyylihappo Ketoni 2. Mitkä lääkeaineiden A C funktionaalisista ryhmistä voivat ionisoitua täydellisesti vesiliuoksessa? Ympäröi ne yllä olevissa rakenteissa ja merkitse niiden kohdalle happo tai emäs. (1 p) (0,25 p jokaisesta oikeasta vastauksesta, väärästä vastauksesta sakotetaan saman verran) 3. Onko lääkeaineilla A C stereoisomeerejä (kyllä/ei)? Jos lääkeaineella on kiraliakeskuksia, ilmoita niiden lukumäärä. (2 p) (kyllä/ei-vastauksista 1 p ja kiraliakeskusten lukumäärästä 1 p) A: kyllä, 5 kiraliakeskusta B: kyllä, 1 kiraliakeskus C: kyllä, 3 kiraliakeskusta 4. a) Ehdota yksi mahdollinen kemiallinen toteamiskoe estradiolille. b) Onko estradiolin rakenteessa jokin kemiallisesti helposti hajoava ryhmä ja minkä tyyppinen hajoamisreaktio on silloin kyseessä? (2 p)

6 a) Fenolien toteamiskokeena on ferrikloridireaktio, myös kaksinkertaisen esterijohdannaisen tekeminen yhdistettynä sulamispisteen mittaamiseen voidaan hyväksyä oikeana vastauksena. (1 p) b) Fenolit hapettuvat helposti. (1 p) 5. a) Piirrä pindololin ja fumaarihapon suolan rakenne rakennekaavioin siten, että kaikki varautuneet atomit näkyvät. b) Voiko yhdisteistä muodostua useampaa kuin yhdenlaista suolaa? Perustele. (2 p) HN O OH H N pindololi (B) a) Jompikumpi suola on oikea vastaus. (1 p) b) Toisessa yhdisteessä on yksi aminoryhmä ja toisessa yhdisteessä on kaksi karboksyylihapporyhmää. Voi muodostua suola, jossa joko vain toinen tai molemmat karboksyylihapporyhmät ionisoituvat. (1 p)

7 FARMASIAN TEKNOLOGIA Ohessa on lyhyt luettelo niistä asioista, joita vastauksessa tulisi käsitellä. Täydet pisteet on saanut, jos merkittävä osa ao. asioita on jollakin tavalla vastauksessa mainittu. 1. Tablettien liukenemisen tutkiminen (5 p) Miksi tablettien liukenemisen tutkiminen on tärkeää (mm. tutkimus, kehitys, laadunvalvonta). Nopeasti ja hitaasti liukenevat tabletit, enterotabletit. Tutkimuslaitteet (in vitro menetelmät: laippa ja kori, läpivirtaus) Näytteenotanta, rinnakkaiskokeiden lukumäärä. Ominaisliukenemisnopeuden mittaaminen. Mitkä tekijät vaikuttavat in vitro liukenemisen tulokseen: (ph, väliaine, pyörimis/sekoitusnopeus, lämpötila) Liukenemisen tutkiminen in vivo. In vitro in vivo korrelaatio. 2. Farmaseuttiset emulsiot (5 p) Mikä on emulsio. Farmaseuttiset emulsiot ovat usein karkeadisperssejä systeemejä. ö/v ja v/ö emulsiot ö/v/ö ja v/ö/v emulsiot Emulgaattorit ja niiden merkitys Emulsioiden valmistus Emulsioiden säilyvyys (mikrobiologinen, fysikaalinen, kemiallinen) Emulsioiden käyttö (iholle, silmään, rektaalinen, vaginaalinen, oraalinen, suoneen annettavat emulsiot) Miksi emulsioita käytetään (liukoisuus, vaikutuksen kesto, lääkinnän kohdentaminen)?

8 SOSIAALIFARMASIA 1. Millä inhimillisen toiminnan alueella tehtiin läpimurtohavainto siitä, että järjestelmän ominaisuudet keskeisesti vaikuttavat yksilöiden todennäköisyyteen tehdä virheitä (1 p) A. Lentoliikenteessä B. Kirurgiassa C. Ydinvoimatuotannossa D. Autoliikenteessä Vastaus: Vaihtoehto C (kirja s. 6) 2. Ensimmäiset tieteellisessä kirjallisuudessa raportoidut, antopoikkeamia (administration errors) sairaaloissa selvittäneet lääkityspoikkeamatutkimukset ovat (1 p) A luvulta B luvulta C luvulta D luvulta Vastaus: Vaihtoehto A (kirja s ) 3. Olet suunnittelemassa sairaalaasi lääkityspoikkeamien tunnistamisjärjestelmää. Millä seuraavista menetelmistä saisit luotettavimman kuvan lääkityspoikkeamien esiintymisestä? (1 p) A. Lääkityspoikkeamien raportointijärjestelmällä (vapaaehtoinen raportointi) B. Lääkityspoikkeamien raportointijärjestelmällä (pakollinen raportointi) C. Potilastietojen takautuvalla läpikäynnillä (Chart review) D. Havainnoimalla (direct observation) Vastaus: Vaihtoehto D (kirja s ) 4. Mitä prospektiivista menetelmää suositellaan Cohenin kirjassa, jolla lääketeollisuus voi varmistaa lääkepakkausten turvallisuuden (prevent labeling and packaging problems)? (1 p) A. Vika- ja vaikutusanalyysi (Failure Mode and Effects Analysis, FMEA) B. Juurisyyanalyysi (Root Cause Analysis, RCA) C. Merkityksellisten kokemusten tekniikka (Critical Incident Technique) D. Ryhmäkeskustelu (Focus Group Discussion), jossa edustava otos potentiaaleja lääkkeen käyttäjiä Vastaus: Vaihtoehto A (kirja s ) 5. Mikä on Cohenin kirjan mukaan terveydenhuoltojärjestelmien tyypillinen luotettavuustaso (reliability)? (1 p) A B C D Vastaus: Vaihtoehto A (kirja s. 630)

9 Selitä lyhyesti seuraavat termit (á 1 p) 1. Lääkitystietojen yhteen sovittaminen (Medication reconciliation) Kirja s , 305. Lääkitystietojen yhteen sovittaminen on prosessi, jossa varmistetaan, että potilaan lääkemääräykset ja muut lääkitystiedot ovat ajan tasalla ja ovat yhdenmukaisia käytössä olevan lääkityksen kanssa. Tällä toimenpiteellä pyritään välttämään tarpeellisen lääkkeen pois jääminen, päällekkäislääkitys, annospoikkeamat ja lääkkeiden väliset interaktiot. Se tulisi tehdä joka kerta potilaan siirtovaiheessa, kun uusia lääkkeitä määrätään tai entisiä lääkehoitoja uusitaan. Siirtovaiheet sisältävät vaihdokset hoitopaikassa, palvelussa, hoitohenkilökunnassa tai hoidon tasossa. 2. Korkean turvallisuusriskin lääkkeet (High-alert medications) Kirja, s Lääkkeitä, joiden käyttöön liittyy suuri riski potilaan vahingoittumiseen tai kuolemaan, jos ko. lääkkeitä käytetään väärällä tavalla. Poikkeamat näiden lääkkeiden käytössä eivät välttämättä ole sen yleisempiä kuin muillakaan lääkkeillä, mutta seuraukset ovat vakavammat. Siksi näiden lääkkeiden käyttöön pitää kiinnittää erityistä huomiota, jotta poikkeamariskiä voitaisiin vähentää. 3. Automaattinen lääkkeenjakokaappi (Automated dispensing cabinet, ADC) Kirja s Teknologiaan perustuva lääkekaappi osastoilla/potilastiloissa, josta hoitohenkilökunta saa potilaan lääkkeet ulos henkilökohtaisen koodin/salasanan avulla. Sähköinen lääkekaappijärjestelmä rekisteröi lääkeotot lääkekaapista suoraan varastonvalvontaan ja potilastietoihin. Käytettiin aluksi narkoottisten ja ensiapulääkkeiden jakoon, mutta käyttö laajentunut osastojen koko lääkevalikoimaan. 4. Lääkehaittatapahtuma (Adverse drug event, ADE) Kirja s. 21. Lääkehoidon aiheuttama haitta/vamma. Sisältää lääkkeiden haittavaikutukset ja voi aiheutua lääkkeen määräämisestä, toimittamisesta ja annosta. Lääkehaitta voi olla ehkäistävissä oleva, ei-ehkäistävissä oleva tai mahdollinen (potentiaalinen). 5. Liipaisin/ilmaisin (Trigger) Kirja s Menetelmä kerätä viitteitä lääkehaittatapahtumista potilastiedoista. Ilmaisimena voi olla esim. tietyn lääkkeen käyttö (mm. K-vitamiini, glukagoni), tietyt laboratoriotestien arvot (mm. seerumin lääkepitoisuuksien nousu, INR-arvot, verensokerin taso) tai esim. kaatuilut, potilaan siirto erikoissairaanhoitoon.

PROVIISORIN KOULUTUSOHJELMAN FARMASEUTTIKIINTIÖN VALINTAKOE 25.5.2011

PROVIISORIN KOULUTUSOHJELMAN FARMASEUTTIKIINTIÖN VALINTAKOE 25.5.2011 FARMASIAN VALINTAKOE 1/11 Helsingin yliopisto Farmasian tiedekunta PROVIISORIN KOULUTUSOHJELMAN FARMASEUTTIKIINTIÖN VALINTAKOE 25.5.2011... Sukunimi, kaikki etunimet (painokirjaimin)... Henkilötunnus Nimikirjoitus

Lisätiedot

PROVIISORIN KOULUTUSOHJELMAN FARMASEUTTIKIINTIÖN VALINTAKOE 23.5.2012

PROVIISORIN KOULUTUSOHJELMAN FARMASEUTTIKIINTIÖN VALINTAKOE 23.5.2012 FARMASIAN VALINTAKE 1/10 Helsingin yliopisto Farmasian tiedekunta PRVIISRIN KULUTUSHJELMAN FARMASEUTTIKIINTIÖN VALINTAKE 23.5.2012... Sukunimi, kaikki etunimet (painokirjaimin)... Henkilötunnus Nimikirjoitus

Lisätiedot

2. Valitse ympyröimällä oikea vaihtoehto/vaihtoehdot. Maksimipistemäärä yht. 5 p. (väärästä vaihtoehdosta -0,25 p).

2. Valitse ympyröimällä oikea vaihtoehto/vaihtoehdot. Maksimipistemäärä yht. 5 p. (väärästä vaihtoehdosta -0,25 p). PF-ERILLISVALINTA 23.5.2012 MALLIVASTAUKSET BIOFARMASIA 1. Miksi rektaalinen lääkkeen anto voi olla hyvä vaihtoehto suun kautta tapahtuvalle lääkitykselle? Pohdi vastauksessasi, missä tilanteissa ja miksi

Lisätiedot

Lääkityspoikkeamat potilasturvallisuuden haasteena

Lääkityspoikkeamat potilasturvallisuuden haasteena Lääkityspoikkeamat potilasturvallisuuden haasteena Koulutussuunnittelija, proviisori, jatko-opiskelija Carita Linden-Lahti Sosiaalifarmasian osasto, Farmasian tiedekunta Potilasturvallisuuden tutkimuksen

Lisätiedot

Hyötyosuus. ANNOS ja sen merkitys lääkehoidossa? Farmakokinetiikan perusteita. Solukalvon läpäisy. Alkureitin metabolia

Hyötyosuus. ANNOS ja sen merkitys lääkehoidossa? Farmakokinetiikan perusteita. Solukalvon läpäisy. Alkureitin metabolia Neurofarmakologia Farmakologian perusteiden kertausta Pekka Rauhala Syksy 2012 Koulu, Mervaala & Tuomisto, 8. painos, 2012 Kappaleet 11-30 (pois kappale 18) tai vastaavat asiat muista oppikirjoista n.

Lisätiedot

KE-4.1100 Orgaaninen kemia 1

KE-4.1100 Orgaaninen kemia 1 KE-4.1100 rgaaninen kemia 1 Tentti 27.10.2005, malliratkaisu ja mallipisteytys Kokeessa sallitut apuvälineet: Molekyylimallisarja, taskulaskin. Mikäli vastaat koepaperiin, palauta paperi nimelläsi ja opiskelijanumerollasi

Lisätiedot

JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN. Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto

JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN. Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Farmakologian opetuksen tavoite L2/H2-lukuvuonna: Oppia perusteet rationaalisen lääkehoidon

Lisätiedot

Lääkkeen vaikutukset. Lääkemuodot ja antotavat

Lääkkeen vaikutukset. Lääkemuodot ja antotavat Lääkkeen vaikutukset Johanna Holmbom Farmaseutti Onni apteekki Lääkemuodot ja antotavat Tabletti Depottabletti Resoribletti Poretabletti Imeskelytabletti Kapseli Annosjauhe Oraaliliuos Tippa Peräpuikko

Lisätiedot

POTILASTURVALLISUUS HOIDON TURVALLIS UUS. Hoita mis en. Hoitomenetel turvallisuus. Käyttöturvallisuus Poikkeama laitteen käytössä

POTILASTURVALLISUUS HOIDON TURVALLIS UUS. Hoita mis en. Hoitomenetel turvallisuus. Käyttöturvallisuus Poikkeama laitteen käytössä 1 POTILASTURVALLISUUS LAITET URVALLISUUS Laitteiden turvallisuus Toimintahäiriö Laitevika Käyttöturvallisuus laitteen käytössä HOIDON TURVALLIS UUS Hoitomenetel mien turvallisuus Hoidon haittavaikutus

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Addex-Kaliumklorid 150 mg/ml infuusiokonsentraatti. Osmolaliteetti: noin 4 000 mosm/kg vettä ph: noin 4

VALMISTEYHTEENVETO. Addex-Kaliumklorid 150 mg/ml infuusiokonsentraatti. Osmolaliteetti: noin 4 000 mosm/kg vettä ph: noin 4 VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Addex-Kaliumklorid 150 mg/ml infuusiokonsentraatti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 ml Addex-Kaliumkloridia sisältää: Kaliumkloridi 150 mg/ml, joka vastaa

Lisätiedot

Tehtävä 1. Valitse seuraavista vaihtoehdoista oikea ja merkitse kirjain alla olevaan taulukkoon

Tehtävä 1. Valitse seuraavista vaihtoehdoista oikea ja merkitse kirjain alla olevaan taulukkoon Tehtävä 1. Valitse seuraavista vaihtoehdoista oikea ja merkitse kirjain alla olevaan taulukkoon A. Mikä seuraavista hapoista on heikko happo? a) etikkahappo b) typpihappo c) vetykloridihappo d) rikkihappo

Lisätiedot

Väittämä Oikein Väärin. 1 Pelkistin ottaa vastaan elektroneja. x. 2 Tyydyttynyt yhdiste sisältää kaksoissidoksen. x

Väittämä Oikein Väärin. 1 Pelkistin ottaa vastaan elektroneja. x. 2 Tyydyttynyt yhdiste sisältää kaksoissidoksen. x KUPI YLIPIST FARMASEUTTISE TIEDEKUA KEMIA VALITAKE 27.05.2008 Tehtävä 1: Tehtävässä on esitetty 20 väittämää. Vastaa väittämiin merkitsemällä sarakkeisiin rasti sen mukaan, onko väittämä mielestäsi oikein

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki RAVINTO JA SUOLISTO Fit4Life Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki Ruoansulatus järjestelmä: Lisäelimet Sylkirauhaset Hampaat Maksa Haima Sappirakko Tärkeät

Lisätiedot

Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon

Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon ETT Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija Lääkkeet ja ikääntyminen Ikääntyneet käyttävät muita ikäryhmiä enemmän lääkkeitä,

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA

LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA Tuija Kallio Päivystyksen ylilääkäri Tietohallintoylilääkäri ESSHP LÄÄKITYKSESSÄ TAPAHTUVAT POIKKEAMAT =Lääkehoitoon liittyvä, suunnitellusta tai sovitusta

Lisätiedot

Osa I MONIVALINTATEHTÄVÄT (yhteensä 30 pistettä)

Osa I MONIVALINTATEHTÄVÄT (yhteensä 30 pistettä) Osa I MONIVALINTATEHTÄVÄT (yhteensä 30 pistettä) Jokaista kysymystä kohden on vain yksi oikea vastaus ja oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen. Jos vastaus on väärä tai on valinnut useita vastauksia

Lisätiedot

Lämpö- eli termokemiaa

Lämpö- eli termokemiaa Lämpö- eli termokemiaa Endoterminen reaktio sitoo ympäristöstä lämpöenergiaa. Eksoterminen reaktio vapauttaa lämpöenergiaa ympäristöön. Entalpia H kuvaa systeemin sisäenergiaa vakiopaineessa. Entalpiamuutos

Lisätiedot

SAIRAALAFARMASIA JA KORKEALAATUINEN SYÖVÄNLÄÄKEHOITO SEKÄ TUTKIMUS

SAIRAALAFARMASIA JA KORKEALAATUINEN SYÖVÄNLÄÄKEHOITO SEKÄ TUTKIMUS SAIRAALAFARMASIA JA KORKEALAATUINEN SYÖVÄNLÄÄKEHOITO SEKÄ TUTKIMUS Syövän lääkehoitoon osallistuvan farmasian ammattilaisen tulee hallita lääkkeiden hankinta, potilasannosten käyttökuntoon saattaminen

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia PIKAOPAS Kysymyksiä ja vastauksia K: Mikä ja mihin käyttötarkoitukseen Acetium on? V: Acetium on tarkoitettu karsinogeenisen asetaldehydin sitomiseen paikallisesti mahasta ihmisillä, jotka kuuluvat asetaldehydialtistuksen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Ummetus, liikahappoisuuteen liittyvät mahavaivat, gastriitti, maha- ja pohjukaissuolihaava, meteorismi.

VALMISTEYHTEENVETO. Ummetus, liikahappoisuuteen liittyvät mahavaivat, gastriitti, maha- ja pohjukaissuolihaava, meteorismi. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Magnesiamaito 82,5 mg/ml oraalisuspensio 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi millilitra oraalisuspensiota sisältää magnesiumhydroksidipastaa vastaten

Lisätiedot

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan

Vastaa lyhyesti selkeällä käsialalla. Vain vastausruudun sisällä olevat tekstit, kuvat jne huomioidaan 1 1) Tunnista molekyylit (1 piste) ja täytä seuraava taulukko (2 pistettä) a) b) c) d) a) Syklinen AMP (camp) (0.25) b) Beta-karoteeni (0.25 p) c) Sakkaroosi (0.25 p) d) -D-Glukopyranoosi (0.25 p) 2 Taulukko.

Lisätiedot

Taysin uudistamisohjelma 2020 lääkelogistiikka-projekti. Marjo Uusitalo

Taysin uudistamisohjelma 2020 lääkelogistiikka-projekti. Marjo Uusitalo Taysin uudistamisohjelma 2020 lääkelogistiikka-projekti Marjo Uusitalo Taysin uudistamisohjelma 2020 Kymmenen vuoden aikana uudistetaan toimintamalleja ja tiloja. Varaudutaan alueen väestökehityksessä

Lisätiedot

Törmäysteoria. Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa

Törmäysteoria. Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa Törmäysteoria Törmäysteorian mukaan kemiallinen reaktio tapahtuu, jos reagoivat hiukkaset törmäävät toisiinsa tarpeeksi suurella voimalla ja oikeasta suunnasta. 1 Eksotermisen reaktion energiakaavio E

Lisätiedot

2. Täydennä seuraavat reaktioyhtälöt ja nimeä reaktiotuotteet

2. Täydennä seuraavat reaktioyhtälöt ja nimeä reaktiotuotteet /Tapio evalainen Loppukuulustelun..00 mallivastaukset. imi: vsk:. Piirrä karboksyylihapporyhmän ja aminoryhmän rakenteet ja piirrä näkyviin myös vapaat elektroniparit. soita mikä hybridisaatio karboksyyli-

Lisätiedot

Farmasian tutkimuksen tulevaisuuden näkymiä. Arto Urtti Lääketutkimuksen keskus Farmasian tiedekunta Helsingin yliopisto

Farmasian tutkimuksen tulevaisuuden näkymiä. Arto Urtti Lääketutkimuksen keskus Farmasian tiedekunta Helsingin yliopisto Farmasian tutkimuksen tulevaisuuden näkymiä Arto Urtti Lääketutkimuksen keskus Farmasian tiedekunta Helsingin yliopisto Auttaako lääkehoito? 10 potilasta 3 saa avun 3 ottaa lääkkeen miten sattuu - ei se

Lisätiedot

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Uutisia Parkinson maailmasta Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Kaksi aihetta Parkinsonin taudin suolisto-oireet ja bakteerimuutokstet

Lisätiedot

Kemian perusteet farmasiassa osa II: orgaaniset yhdisteet/tapio Nevalainen Loppukuulustelu b) ketoni

Kemian perusteet farmasiassa osa II: orgaaniset yhdisteet/tapio Nevalainen Loppukuulustelu b) ketoni /Tapio evalainen Loppukuulustelu 16.1.05 imi: vsk: 1. Laadi rakennekaava ja anna nimi seuraavien yhdisteryhmien moolimassaltaan pienimmälle yhdisteelle: a) esteri, b) ketoni, c) amiini, d) tyydyttymätön

Lisätiedot

HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN

HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN Leena Astala Porin Asema-apteekki 16.5.2019 Esittäjän nimi 1 AVAIMET LÄÄKEHOIDON HALLINTAAN Lääkkeet lievittävät oireita, parantavat sairauksia tai

Lisätiedot

Orgaanisten yhdisteiden rakenne ja ominaisuudet

Orgaanisten yhdisteiden rakenne ja ominaisuudet Orgaanisten yhdisteiden rakenne ja ominaisuudet 1 2 KOVALENTTISET SIDOKSET ORGAANISISSA YHDISTEISSÄ 3 4 5 6 7 Orgaanisissa molekyyleissä hiiliatomit muodostavat aina neljä kovalenttista sidosta Hiiliketju

Lisätiedot

Lääkettä lapselle käytännön niksit puntarissa

Lääkettä lapselle käytännön niksit puntarissa Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 4/2018 TEEMAT Lääkettä lapselle käytännön niksit puntarissa Katja Lindgren-Äimänen, Ann Marie Kaukonen, Pia Annunen / Kirjoitettu 8.8.2018 / Julkaistu 13.2.2019 istock Lapsen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Harmaapilkullinen, pyöreä, kuperapintainen tabletti, halkaisija 13 mm

VALMISTEYHTEENVETO. Harmaapilkullinen, pyöreä, kuperapintainen tabletti, halkaisija 13 mm VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI CARBO MEDICINALIS 250 mg -tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Aktiivihiili, 250 mg Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1 3. LÄÄKEMUOTO Tabletti

Lisätiedot

Kondensaatio ja hydrolyysi

Kondensaatio ja hydrolyysi Kondensaatio ja hydrolyysi REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Määritelmä, kondensaatioreaktio: Kondensaatioreaktiossa molekyylit liittyvät yhteen muodostaen uuden funktionaalisen ryhmän ja samalla molekyylien väliltä

Lisätiedot

Valmistetta ei tule käyttää tiineillä ja imettävillä nartuilla eikä koirilla, joilla on maksan vajaatoiminta.

Valmistetta ei tule käyttää tiineillä ja imettävillä nartuilla eikä koirilla, joilla on maksan vajaatoiminta. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Barbivet vet. 30 mg tabletti Barbivet vet. 60 mg tabletti 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava aine Yksi 30 mg tabletti sisältää fenobarbitaalia 30 mg. Yksi 60 mg tabletti

Lisätiedot

TIETOA POTILAALLE. Tietoa teil e, joil e on määrätty Suliqua-lääkitys

TIETOA POTILAALLE. Tietoa teil e, joil e on määrätty Suliqua-lääkitys Finska TIETOA POTILAALLE Tietoa teil e, joil e on määrätty Suliqua-lääkitys Olemme kirjoittaneet tämän esitteen teille, joilla on diabetes ja joille lääkäri on määrännyt Suliqua-lääkityksen (glargiini-insuliini+liksisenatidi).

Lisätiedot

Tupakointi, tupakoinnin lopettaminen ja lääkeinteraktiot

Tupakointi, tupakoinnin lopettaminen ja lääkeinteraktiot Tupakointi, tupakoinnin lopettaminen ja lääkeinteraktiot Kari Raaska, LT Psykiatrian ja kliinisen farmakologian el Ylilääkäri HySHA:n psykiatrian ty Biomedicum 2014-12-2 Tupakointi ja lääkeinteraktiot

Lisätiedot

Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi

Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi 4.3.2015 Karolina Peltomaa Potilasturvallisuuspäällikkö Vs. Vastuuhenkilö Kehittämispalvelut - yksikkö VSSHP HaiPro HaiPro Potilas sai toiselle

Lisätiedot

EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO

EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Oireet johtuvat aivojen mustan

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

EPIONEN Kemia 2015. EPIONEN Kemia 2015

EPIONEN Kemia 2015. EPIONEN Kemia 2015 EPIONEN Kemia 2015 1 Epione Valmennus 2014. Ensimmäinen painos www.epione.fi ISBN 978-952-5723-40-3 Painopaikka: Kopijyvä Oy, Kuopio Tämän teoksen painamiseen käytetty paperi on saanut Pohjoismaisen ympäristömerkin.

Lisätiedot

MONILÄÄKITYS JA MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ. Sirkka Liisa Kivelä Yleislääketiet. professori, emerita, TY Geriatrisen lääkehoidon dosentti, HY

MONILÄÄKITYS JA MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ. Sirkka Liisa Kivelä Yleislääketiet. professori, emerita, TY Geriatrisen lääkehoidon dosentti, HY MONILÄÄKITYS JA MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ Sirkka Liisa Kivelä Yleislääketiet. professori, emerita, TY Geriatrisen lääkehoidon dosentti, HY MIKÄ ON MONILÄÄKITYSTÄ? Tutkimukset 5 tai yli 10 tai yli runsas

Lisätiedot

LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT

LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT Huomautus: Nämä valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muutokset ovat voimassa komission päätöksen ajankohtana. Komission päätöksen jälkeen

Lisätiedot

LÄÄKITYSTURVALLISUUS OSANA POTILASTURVALLISUUTTA RISKILÄÄKKEET

LÄÄKITYSTURVALLISUUS OSANA POTILASTURVALLISUUTTA RISKILÄÄKKEET LÄÄKITYSTURVALLISUUS OSANA POTILASTURVALLISUUTTA RISKILÄÄKKEET Anna-Riia Holmström, proviisori, yliopisto-opettaja Farmasian tdk, Helsingin yliopisto Lääkitysturvallisuus ja riskilääkkeet / Anna-Riia Holmström

Lisätiedot

Lääketietoa ammattilaisille (ilmestyy helmikuu 2012, WSOYpro)

Lääketietoa ammattilaisille (ilmestyy helmikuu 2012, WSOYpro) Lääketietoa ammattilaisille (ilmestyy helmikuu 2012, WSOYpro) Tiina Koskinen - Alli Puirava - Johanna Salimäki - Pauli Puirava - Raimo Ojala I LÄÄKEHOIDON KÄYTÄNNÖT JA PERUSTEET 1. LÄÄKEHUOLLON ORGANISOINTI

Lisätiedot

Kuka tietää lääkityksesi?

Kuka tietää lääkityksesi? Kuka tietää lääkityksesi? Tunne lääkkeesi valtakunnallinen Lääkehoidon päivä 16.3.2017 Diasarjassa kuvataan Mikä on lääkityslista Miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä Miten ajantasaista lääkitystietoa

Lisätiedot

Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä

Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä LT Marja Aira Helsinki 19.9.2013 Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä reseptilääkettä Vuonna 2011 65 84-vuotiaista

Lisätiedot

Farmakologian perusteet ja neurofarmakologia (Farmis) Pekka Rauhala 2017

Farmakologian perusteet ja neurofarmakologia (Farmis) Pekka Rauhala 2017 Farmakologian perusteet ja neurofarmakologia (Farmis) Pekka Rauhala 2017 5 op 6 PBL tapausta Farmis Farmakodynamiikka ja Farmakokinetiikka Autonomisen hermoston farmakologia Neurologisten sairauksien hoidossa

Lisätiedot

Oligonukleotidi-lääkevalmisteet ja niiden turvallisuuden tutkiminen - Sic!

Oligonukleotidi-lääkevalmisteet ja niiden turvallisuuden tutkiminen - Sic! Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3-4/2017 EX TEMPORE Oligonukleotidi-lääkevalmisteet ja niiden turvallisuuden tutkiminen Enni-Kaisa Mustonen / Kirjoitettu 18.12.2017 / Julkaistu Oligonukleotidit ovat nukleotideista

Lisätiedot

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin Huomautus: Seuraavat muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen tiettyihin kohtiin tehdään sovittelumenettelyn

Lisätiedot

Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys

Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys Paula Timonen Proviisori LHKA Toimitusjohtaja Pro dosis Oy paula.timonen@prodosis.fi Käsiteltävät aiheet Miksi iäkkäät ovat erityisryhmä? Miten ikä tulee ottaa huomioon

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Nobivac L4 injektioneste, suspensio koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi 1 ml:n annos sisältää: Vaikuttavat aineet: Inaktivoidut Leptospira

Lisätiedot

1. Laske seuraavat lääkelaskut (laskutoimitus näkyviin)

1. Laske seuraavat lääkelaskut (laskutoimitus näkyviin) Tehtävä C Kasvun tukeminen, Hoito ja huolenpito ja Kuntoutumisen tukeminen, 25/25 pistettä. 1. Laske seuraavat lääkelaskut (laskutoimitus näkyviin) Pisteytys: 0,5 pistettä/oikea vastaus; edellyttää, että

Lisätiedot

Hevosten lääkitys. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Evira

Hevosten lääkitys. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Evira Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Evira Lääkkeet ja lainsäädäntö Eläinten lääkitsemisen lainsäädännöllä varmistetaan eläinten hyvinvointia, ihmisten ja eläinten terveyttä, elintarviketurvallisuutta

Lisätiedot

Kertausta 1.kurssista. KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Atomin rakenne ja jaksollinen järjestelmä. Hiilen isotoopit

Kertausta 1.kurssista. KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Atomin rakenne ja jaksollinen järjestelmä. Hiilen isotoopit KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Atomin rakenne ja jaksollinen järjestelmä Kertausta 1.kurssista Hiilen isotoopit 1 Isotoopeilla oli ytimessä sama määrä protoneja, mutta eri määrä neutroneja. Ne käyttäytyvät kemiallisissa

Lisätiedot

Neotigason ja psoriaasin hoito

Neotigason ja psoriaasin hoito Neotigason ja psoriaasin hoito Tärkeää! Naiset: Neotigason on teratogeeninen eli sikiövaurioita aiheuttava eikä sitä saa missään» tapauksessa käyttää jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta. Raskauden

Lisätiedot

Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress

Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress Twan Lammers, Fabian Kiessling, Wim E. Hennik, Gert Storm Journal of Controlled Release 161: 175-187, 2012 Sampo Kurvonen 9.11.2017

Lisätiedot

Biomolekyylit ja biomeerit

Biomolekyylit ja biomeerit Biomolekyylit ja biomeerit Polymeerit ovat hyvin suurikokoisia, pitkäketjuisia molekyylejä, jotka muodostuvat monomeereista joko polyadditio- tai polykondensaatioreaktiolla. Polymeerit Synteettiset polymeerit

Lisätiedot

Lääkityksen arvioinnit ja niiden kriteerit. Risto Huupponen Farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito

Lääkityksen arvioinnit ja niiden kriteerit. Risto Huupponen Farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito Lääkityksen arvioinnit ja niiden kriteerit Risto Huupponen Farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito Lääkehoidon haasteet - väestön ikääntyminen - (lääke)hoidon mahdollisuuksien laajeneminen uusiin sairauksiin

Lisätiedot

Poikkeavan lääkevasteen riskitekijät

Poikkeavan lääkevasteen riskitekijät Vanhusten lääkehoidon ongelmakohtia Pekka Rauhala 2012 Poikkeavan lääkevasteen riskitekijät Perimä Potilaan ikä Munuaisten ja maksan toimintahäiriöt Tupakointi Alkoholin käyttö Lääkeinteraktiot Elimistön

Lisätiedot

Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista

Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista Valmisteyhteenveto on luettava huolellisesti ennen Bupropion Sandoz -valmisteen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 3. LÄÄKEMUOTO 4. KLIINISET TIEDOT. 4.

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 3. LÄÄKEMUOTO 4. KLIINISET TIEDOT. 4. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI TROSYD 1 % emulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma emulsiovoidetta sisältää 10 mg tiokonatsolia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta

Lisätiedot

30 RYHMÄ FARMASEUTTISET TUOTTEET

30 RYHMÄ FARMASEUTTISET TUOTTEET 30 RYHMÄ FARMASEUTTISET TUOTTEET Huomautuksia 1. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) ravintovalmisteet ja juomat (kuten dieettiset, diabeettiset tai "vahvistetut" ravintovalmisteet, lisäravinteet, vahvistavat

Lisätiedot

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Kemiaa tutkimaan 1. TYÖTURVALLISUUS 2 opetuskertaa S1 - Turvallisen työskentelyn periaatteet ja perustyötaidot - Tutkimusprosessin eri vaiheet S2 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä

Lisätiedot

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Meloxoral 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Meloksikaami 0,5 mg Apuaine: Natriumbentsoaatti 1,75 mg Täydellinen

Lisätiedot

Hoito: Yksilöllinen annos, joka säädetään seerumin kaliumarvojen mukaan.

Hoito: Yksilöllinen annos, joka säädetään seerumin kaliumarvojen mukaan. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Kaliumklorid Orifarm 750 mg depottabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi depottabletti sisältää 750 mg kaliumkloridia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3.

Lisätiedot

Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14

Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14 Sisällys Esipuhe 3 Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14 Lääke, APTEEKKI JA LÄÄKETIETO 16 2.1 Lääke ja

Lisätiedot

7. MAKSA JA MUNUAISET

7. MAKSA JA MUNUAISET 7. MAKSA JA MUNUAISET 7.1. Maksa myrkkyjentuhoaja SIJAINTI: Vatsaontelon yläosassa, oikealla puolella, välittömästi pallean alla Painaa reilun kilon RAKENNE: KAKSI LOHKOA: VASEN JA OIKEA (suurempi), VÄLISSÄ

Lisätiedot

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE Tämä opas on tarkoitettu teille, joiden läheinen lapsi sairastaa tyypin 1 diabetesta. Oppaaseen on koottu perustietoa sairaudesta ja sen monipistoshoidosta.

Lisätiedot

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Milloin tulee ripuli? Jos elimistöön joutuu myrkyllistä ainetta, on hyvin todennäköistä, että se on

Lisätiedot

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena 30.5.2018 Erikoistutkija Susanna Rokka Luonnonvarakeskus Suomalaiset ravitsemussuositukset Tutkimusten mukaan runsas kasvisten

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Yliherkkyys mikonatsolille, muille imidatsolijohdannaisille tai kohdassa 6.1 mainituille apuaineille.

VALMISTEYHTEENVETO. Yliherkkyys mikonatsolille, muille imidatsolijohdannaisille tai kohdassa 6.1 mainituille apuaineille. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Daktarin 20 mg/ml emulsio iholle 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 ml sisältää mikonatsolinitraattia 20 mg. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1.

Lisätiedot

Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit

Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit v1.2 Mitä biologiset lääkkeet ja biosimilaarit ovat? Tuotetaan elävissä soluissa useimmiten geenitekniikan avulla Suurempia ja rakenteeltaan huomattavasti monimutkaisempia

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Ohje x.x.2017 6895/00.01.02/2016 x/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Ohje 27.2.2017 6895/00.01.02/2016 1/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut henkilöt Voimassaoloaika

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lääkehoito vanhuspalveluissa 8.11.2017 Turku Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lounais-Suomen aluehallintovirasto 8.11.2017 1 Lääkehoidon toteuttaminen Toteutetaan erityyppisissä

Lisätiedot

8. Alkoholit, fenolit ja eetterit

8. Alkoholit, fenolit ja eetterit 8. Alkoholit, fenolit ja eetterit SM -08 Alkoholit ovat orgaanisia yhdisteitä, joissa on yksi tai useampia -ryhmiä. Fenoleissa -ryhmä on kiinnittynyt aromaattiseen renkaaseen. Alkoholit voivat olla primäärisiä,

Lisätiedot

LIITE I LUETTELO LÄÄKEVALMISTEEN NIMISTÄ, LÄÄKEMUODOISTA, VAHVUUKSISTA, ANTOREITEISTÄ, HAKIJASTA JA MYYNTILUVAN HALTIJASTA JÄSENVALTIOISSA

LIITE I LUETTELO LÄÄKEVALMISTEEN NIMISTÄ, LÄÄKEMUODOISTA, VAHVUUKSISTA, ANTOREITEISTÄ, HAKIJASTA JA MYYNTILUVAN HALTIJASTA JÄSENVALTIOISSA LIITE I LUETTELO LÄÄKEVALMISTEEN NIMISTÄ, LÄÄKEMUODOISTA, VAHVUUKSISTA, ANTOREITEISTÄ, HAKIJASTA JA MYYNTILUVAN HALTIJASTA JÄSENVALTIOISSA 1 Jäsenvaltio (EU/ETA) Myyntiluvan haltija Hakija Kauppanimi Vahvuus

Lisätiedot

Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi. Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan.

Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi. Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan. Potilaan opas VALDOXAN Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan. Tässä oppaassa kerrotaan suosituksista maksan haittavaikutusten

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Tulehdusoireiden ja kivun lievittäminen lihas-, nivel- ja luustoperäisissä tautitiloissa sekä kirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

VALMISTEYHTEENVETO. Tulehdusoireiden ja kivun lievittäminen lihas-, nivel- ja luustoperäisissä tautitiloissa sekä kirurgisten toimenpiteiden jälkeen. VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI RIMADYL vet 20 mg purutabletti RIMADYL vet 50 mg purutabletti RIMADYL vet 100 mg purutabletti 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava-aine: 20 mg purutabletti:

Lisätiedot

Lääkkeiden yhteisvaikutukset ovat yleensä

Lääkkeiden yhteisvaikutukset ovat yleensä Page 1 of 9 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Lääkkeiden yhteisvaikutukset ovat yleensä hallittavissa Pentti J. Neuvonen Vain osa lääkkeiden yhteisvaikutuksista on lääkehoidon onnistumisen kannalta tärkeitä.

Lisätiedot

Ruoka- ja ravintoaineet 12

Ruoka- ja ravintoaineet 12 Sisällys Johdanto (Anna-Maija Tiainen) 9 1 Ruoka- ja ravintoaineet 12 Energia ja energiaravintoaineet (Senja Arffman) 13 Hiilihydraatit 14 Proteiinit 16 Rasvat 17 omega-3 ja -6 -rasvahapot 19 Alkoholi

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Nanoteknologian mahdollisuudet lääkesovelluksissa

Nanoteknologian mahdollisuudet lääkesovelluksissa Nanoteknologian mahdollisuudet lääkesovelluksissa Marjo Yliperttula 1,3 ja Arto Urtti 1,2 1 Farmaseuttisten biotieteiden osasto, Lääketutkimuksen keskus, Farmasian tiedekunta, Helsingin Yliopisto, Helsinki;

Lisätiedot

PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5

PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5 PaSQ Medication Reconciliation työseminaari 5 2.9.2014 klo 9.50-15.30 2.9.2014 Esityksen nimi / Tekijä 1 Ohjelma 09.50 Tapaaminen NCC2-talon aulassa, josta yhteislähtö Innopajaan 10.00 Innopaja (Niina

Lisätiedot

Tasigna (nilotinibi) Tärkeää tietoa lääkehoidostasi

Tasigna (nilotinibi) Tärkeää tietoa lääkehoidostasi Tasigna (nilotinibi) Tärkeää tietoa lääkehoidostasi Tärkeää tietoa TASIGNA-hoidosta Mitä TASIGNA ON? TASIGNA on reseptilääke, jota käytetään Philadelphia-kromosomipositiivisen kroonisen myelooisen leukemian

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Glucosamin Pharma Nord 400 mg kapselit. 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Glucosamin Pharma Nord 400 mg kapselit. 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Glucosamin Pharma Nord 400 mg kapselit. 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 400 mg glukosamiinia, joka vastaa 509 mg glukosamiinisulfaattia, vastaten 676 mg

Lisätiedot

Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki. puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi

Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki. puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi Suomen vanhin urheilujuoma, joka kehitettiin 80-luvulla. Alun perin Suomen suurimman virvoitusjuomien

Lisätiedot

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali

Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali Hapot ja emäkset 19 Liuos voi olla hapan, emäksinen tai neutraali happamuuden aiheuttavat oksoniumionit Monet marjat, hedelmät ja esimerkiksi piimä maistuvat happamilta. Happamuus seuraa siitä kun happo

Lisätiedot

Yksi gramma Silkis-voidetta sisältää 3 mikrogrammaa kalsitriolia (INN). Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1.

Yksi gramma Silkis-voidetta sisältää 3 mikrogrammaa kalsitriolia (INN). Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Silkis 3 mikrog/g voide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma Silkis-voidetta sisältää 3 mikrogrammaa kalsitriolia (INN). Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1.

Lisätiedot

MITÄ SIDOKSILLE TAPAHTUU KEMIALLISESSA REAKTIOSSA

MITÄ SIDOKSILLE TAPAHTUU KEMIALLISESSA REAKTIOSSA MITÄ SIDOKSILLE TAPAHTUU KEMIALLISESSA REAKTIOSSA REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Kaikissa kemiallisissa reaktioissa atomit törmäilevät toisiinsa siten, että sekä atomit että sidoselektronit järjestyvät uudelleen.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Ensisijaisesti ripulin ja ilmavaivojen hoito. Voidaan käyttää myös akuuttien lääkeaine- ja muiden myrkytysten ensiapuun.

VALMISTEYHTEENVETO. Ensisijaisesti ripulin ja ilmavaivojen hoito. Voidaan käyttää myös akuuttien lääkeaine- ja muiden myrkytysten ensiapuun. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Carbo Medicinalis 250 mg -tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 250 mg aktiivihiiltä. Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: 1 tabletti

Lisätiedot

Lääkkeet ja ravitsemus. ETT, dosentti Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija

Lääkkeet ja ravitsemus. ETT, dosentti Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija Lääkkeet ja ravitsemus ETT, dosentti Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija Lääkkeet ja ikääntyminen Ikääntyneet käyttävät muita ikäryhmiä enemmän lääkkeitä, mikä johtuu iän mukanaan tuomista

Lisätiedot

Lääkehoidon riskit

Lääkehoidon riskit Lääkehoidon riskit 11.1.2016 1 Toimintayksikön ja työyksikön lääkehoitosuunnitelmassa keskitytään oman toiminnan kannalta tunnistettuihin kriittisiin ja olennaisiin lääkitysturvallisuuden alueisiin (riskeihin)

Lisätiedot

LIITE II TIETEELLISET JOHTOPÄÄTÖKSET JA MYÖNTEISEN LAUSUNNON PERUSTEET

LIITE II TIETEELLISET JOHTOPÄÄTÖKSET JA MYÖNTEISEN LAUSUNNON PERUSTEET LIITE II TIETEELLISET JOHTOPÄÄTÖKSET JA MYÖNTEISEN LAUSUNNON PERUSTEET 3 Tieteelliset johtopäätökset Tiivistelmä tieteellisestä arvioinnista, joka koskee valmistetta nimeltä Okrido ja muita kauppanimiä

Lisätiedot