25 vuotta. Ruokamessut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "25 vuotta. Ruokamessut"

Transkriptio

1

2 Sorttiemäntä Maija-Liisa Antila tuotteineen Sööpärin sorteissa Ruokamessut 25 vuotta Humalamajan kahvilasta sai useana vuonna mukin kahvin kaupanpäälliseksi. Kuvassa emännät Helena Metsäranta, Kaisu Rantala, Hilkka Korhola, Sirpa Nurminen ja Lea Mäki-Kyyny. KAUHAJOEN RUOKAMESSUT syntyi jatkumona Kauhajoen koti- ja laitostalousoppilaitoksen vuonna 1990 järjestämälle Sööpärin sortit -tapahtumalle. Ensimmäiset varsinaiset Ruokaa käsityönä messut järjestettiin vuonna 1991 Hämes-Havusessa Kauhajoen kaupungin ja Merenkurkun neuvoston Ruokaa käsityönä projektin yhteistyönä. Messupäälliköksi tuli Lea Ojanen, joka hoiti tehtäväänsä ansiokkaasti seuraavat kymmenen vuotta. Kirsti Vuori oli messupäällikkö vuodesta 2003 lähtien vuoteen 2011, jolloin tehtävässä jatkoi Riitta Alapiha. Jo ensimmäisenä vuonna messuilla oli 80 näytteilleasettajaa, joista 15 saapui Ruotsin Västerbottenista ylikansallisen Ruokaa käsityönä projektin myötä. Messut olivat edellä aikaansa. Niillä etsittiin lähiruokavaihtoehtoja valmisruuille, pohdittiin miten pientuottajat saisivat tuotteensa suurien kauppaketjujen valikoimiin ja millaisen sivuelinkeinon maatilat voisivat kehittää itselleen elintarviketuotannosta sorttiemäntäkoulutuksen myötä. Emäntien valmistamista tuotteista nostettiin esille muun muassa Lea Mäki-Kyynyn tuliaisleipä ja juhlavehnänen, Kaija Ikkeläjärven muurinpohjaletut sekä Anna-Liisa Kangasniemen valmistamat perunamakkarat. Hämes-Havusen viihtyisää miljöötä on täydennetty messuteltoilla tapahtuman kasvaessa. Messuja edeltäneet Sööpärin sortit tapahtuma järjestettiin vuonna 1990 koti- ja laitostalousoppilaitoksen viereisessä puistossa.

3 Ruokamessut ja sorttiemäntä Lea Mäki-Kyyny pääsivät heti ensimmäisenä vuotenaan Pellervo-lehden kanteen. SÖÖPÄRIN SORTTIEMÄNTIEN koulutuksessa oli painotettu kaunista esillelaittoa, joten Ruokaa käsityönä messut päätettiin pitää Hämes-Havusessa sen idyllistä miljöötä ja rakennuksia hyödyntäen. Keskustasta hieman syrjässä olevalle paikalle järjestettiin keskustasta ilmainen bussikuljetus, ettei kenenkään osallistuminen messuille jäisi kulkemisesta kiinni. Seppo Junttila Rest Time Oy:stä oli uutuustuotteineen messuilla mukana monena eri vuotena.

4 Keittiömestari Kirsi Ekola oli messukeittiön kantava voima useana vuonna. Menestystekijät KAUHAJOELLA ON PITKÄT perinteet oman maataloustuotannon kehittämisessä. Maatalojen isännät ja emännät ovat hakeneet aktiivisesti lisäoppia maa- ja kotitalousseurojen kursseilta, koti- ja laitostalousoppilaitos perustettiin paikkakunnalle jo vuonna ja -80 luvuilla kurssiperinteen hiivuttua ihmiset olivat tottuneet huvittelemaan maatalousnäyttelyissä ja markkinoilla. Erikoismessuja ei Suomessa vielä tunnettu. Laadukkaiden uutuustuotteiden maistelu on messujen parasta antia. Ruokamessut alkoivat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Niillä vanha kurssi- ja valistustoiminta yhdistyi messutunnelmaan uudella, raikkaalla tavalla. Ihmiset saivat mahdollisuuden tyydyttää tiedonhalunsa ja inspiroitua tarjolla olevista uusista mauista. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksen järjestämät seminaarit olivat täynnä, sorttipöytien maistiaiset tekivät kauppansa nopeasti, kotija laitostalousoppilaitoksen kahviloissa ja ravintoloissa sai elämyksiä, Jaakko Kolmosen kalankäsittely- ja villisian grillausnäytökset olivat ohjelmanumerona uutta ja edistyksellistä. Pellervo ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ottivat laadukkaan, kotimaista ruuantuotantoa tukevan tapahtuman heti omakseen antaen sille merkittävää taustatukea ja valtakunnallista näkyvyyttä. Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä jutustelemassa Loviisa Kautiaisen kanssa avattuaan messut Messujen ammattimaisuus syntyi päävetovastuun kantaneen Kauhajoen kaupungin saadessa vahvat yhteistyökumppanit messuohjelman rakentamiseen. Yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. SeAMK, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Suupohjan ammatti-instituutti, Foodwest Oy sekä Foodpark Oy.

5 Keittiömestarit Ulla Liukkonen, Pasi Holkkola ja Raymond Wesander täydessä vauhdissa messukeittiössä TV-kokki Teija Sopanen kokkaili messuilla paikallisten vieraiden kanssa 1995 ja RUOKAA KÄSITYÖNÄ MESSUT KAUHAJOELLA Lähiruokaan ja maaseudun mahdollisuuksiin keskittyvälle tapahtumalle oli selkeä tilaus: Hämes-Havuseen vuonna 1991 saapuneet 5000 vierasta rohkaisivat jatkamaan messuja seuraavanakin vuonna. Pitopalvelu Minna-Maria tarjoaa Hämes- Havusen päätuvan ruokailijoille laadukasta lähiruokaa vuosien kokemuksella.

6 MessuCup on Kauhajoen Karhun talkootyön näyte. Vuoden tapahtumarikkain viikonvaihde Caravaanarien messutreffit ja Ruokamessut sopivat hyvin yhteen. OHEISTAPAHTUMAT LÄHTIVÄT liikkeelle Maaseudun tutkimus- ja kehittämiskeskuksen järjestämistä seminaareista ravitsemusalan ammattilaisille, koti- ja laitostalousoppilaitoksen vuonna 1991 julkaisemasta Kauhajokinen leipäaitta kirjasta ja leipänäyttelystä sekä oppilaitoksensa tiloissa järjestämästä Kotitalous 100 vuotta -näyttelystä. Oheistapahtumat lisääntyivät eri tahojen innostuttua tarjoamaan tekemistä koko perheelle. Tapahtumina ovat olleet muun muassa: ruokailuja Sorttiemäntien Ruokaa käsityönä maatiloilla, messutansseja, Länsi-Suomen luontomatkailun luontoretkiä, maatalousoppilaitoksen lapsiparkki, hevostapahtumia, teatteria ynnä muuta. Yritysvierailukohteita on ollut parhaimmillaan parikymmentä Kirkossa järjestettiin Peltolakeuksien messu, jonka päätteeksi Harjankylän emännät tarjosivat kirkkoväelle leivät kotiin viemisiksi luvun lopulla oheistapahtumat alkoivat löytää sen muodon ja laajuuden, jonka tänäkin päivänä tunnemme: seurakunnan tapahtumat, Golf Ruokamessut Open ja jalkapallon messucup tulivat vakituisesti osaksi messuviikonloppua. Vuonna 1997 järjestettiin Kauhajoen yrittäjien voimainponnistuksena parhaimmillaan koko Topeekan mittaiseksi paisunut Syöminkien yö omine, Yöjuoksun ja Piänwiuhkan tyyppisine oheisohjelmineen.

7 Kauhajoen V Hevospäivä maatalousoppilaitoksella Leudot, pimenevät alkusyksyn illat tarjoavat Syöminkien yölle tunnelmallisen näyttämön. Golf Ruokamessut Open, jalkapallon Messucup ja Syöminkien yö ovat paisuneet itsessään suuriksi, hyvin organisoiduiksi tapahtumiksi. Paikkakunnan väkiluku moninkertaistuu viikonlopun aikana perheiden viihtyessä monipuolisten tapahtumien parissa. Lankatalo Tapion kauppa on suosittu oheisvierailukohde. Pimiänwiuhkan tunnelmia Sanssinkartanossa 2003.

8 Tuore leipä on messujen suosikkituotteita. Uutuuksia & juurevia makuja LAAJA YHTEISTYÖ tuotti tulosta messujen kasvaessa nopeasti. Näytteilleasettajien määrä vakiintui nopeasti noin 160:n ja messuvieraiden :n. Ehdoton huippu saavutettiin vuonna 2002 Paavo Lipposen houkutellessa paikalle ennätykselliset vierailijaa. Paavo Lipponen valmisti Jaakko Kolmosen kanssa liha- kasvisaterian Keittiömestarit ry:n järjestämät ruuanvalmistusnäytökset, Ruralia-instituutin, SeAMK:in ja Foodwestin yhdessä organisoimat seminaarit sekä mahdollisuus tutustua uusimpiin ruokatrendeihin kiinnostavat ihmisiä. Messuilla on esitelty ensimmäisten joukossa Suomessa mm. luomuja lähituotteiden käsitteet, gluteenittomat leivonnaiset, haudutuspata, marjajauheet, Spelt-tuotteet, Sous vide -kypsennysmenetelmä, villiyritit sekä highland-karjan liha. Ruokatrendit jalkautuvat paikallisten, pienimuotoista jatkojalostusta harjoittavien valmistajien tuotteissa. Heidän esille tuomisensa, kuluttajien ja tuottajien sekä jälleenmyyjien kohtaaminen on Ruokamessujen päätarkoitus, jota on tuettu mm. lukuisin uutuustuotekilpailuin ja laatupalkinnoin. Messuilla vuonna 1993 valkohomejuustostaan Vuoden tuoteidea -palkinnon pokannut Riitan herkku sekä 2005 Uutuustuote-palkinnon ruiskakolla saanut Pirjon Pakari ovat nousseet kaikkien tuntemiksi menestystarinoiksi. Humalamajan kahvilan kakut tarjosi vuonna 2014 Valkoinen Puu Cafe & Shop. Yhteistyökumppaneiden messumuistoihin voi tutustua osoitteessa:

9 Ruokamessut ovat mainio paikka täydentää varastojaan pientuottajien jauhoilla ja hiutaleilla. Jotkin tuotteet pysyvät alati suosittuina: muurinpohjaletut, klimppisoppa ja Tuulan muikut ovat tuoneet uutuuksille juurevaa vastapainoa. Tuotantotavat ovat tosin muuttuneet: alun kotikeittiössä suvun voimin valmistetut leivonnaiset ovat vaihtuneet tarkasti valvottuihin tuotanto- prosesseihin ja hygieniapassit suorittaneisiin myyjiin. Perusidea on sama: aito, maukas lähiruoka. Karismaattisen Muikku-Tuulan muikut menevät kuin kuumille kiville hauskan rupattelun lomassa.

10 Tulevaisuus RUOKAMESSUT JUHLII 25. juhlavuottaan katse tiiviisti tulevaisuudessa. Futuristi Elina Hiltunen kertoo miltä ruuan tulevaisuus näyttää. Kantokyky ylittyy Maapallon väkiluku kasvaa ylittäen maapallon kantokyvyn. Se heijastelee myös Suomeen. Planeettamme ei kestä lisääntynyttä lihankulutusta, joten sille on löydettävä vaihtoehtoja. YK suosittelee proteiinin hankkimista hyönteisistä. Toinen ratkaisu on bioreaktoreissa kantasoluista kasvatettu liha. Geenimuuntelua ja kaupunkipuutarhoja Einekset, joissa on hyödynnetty kaikki eläin- ja kasviperäiset raaka-aineet ovat ekologisia, koska ne vähentävät raakaainehukkaa. Einesmassaa voidaan hyödyntää tulevaisuudessa 3D-printatussa ruuassa, jota voidaan tarjoilla erikoisen muotoisena kuriositeettina ravintoloissa tai tulostaa kotien arkiruoaksi. Geeniruokaterapeutti voi luoda geenikartan avulla erikoisruokavalion, jonka mukaisesti ruokamassaan lisätään tarvittavat ravintoaineet. Epäluulo suuria organisaatioita kohtaan voi kasvaa yhtä aikaa kaupungistumisen kiihtyessä. Pilvenpiirtäjien kattoihin ja seiniin voi syntyä kaupunkipuutarhoja, jossa asukkaat viljelevät itse kasviksia tietäen niiden alkuperän luotettavasti. Ruuantuotannon paikalliset mahdollisuudet Pientuottajien mahdollisuudet voivat löytyä verkostoitumisesta, läpinäkyvyydestä, brändäyksestä sekä viisaasta erikoistumisesta. Näyttämällä tuotteiden alkuperän avoimesti voi osoittaa olevansa kriittisten kuluttajien luottamuksen arvoinen. Tuotteistamalla ja jatkojalostamalla tuotteelleen voi saada lisäarvoa. Verkostoitumalla voi taas saada aikaan volyymia. Kuluttajakenttä voi pirstaloitua entisestään. Tuottajat voivat erikoistua palvelemaan pieniä, eri tavoin uskonnon,

11 Vastaus voi olla omien resurssien viisas hyödyntäminen. kulttuurin tai trendien mukaan hifisteleviä kuluttajaryhmiä. Markkinaa voivat lisätä samantyyppisiä erikoisruokavalioita noudattavat lemmikkieläimet. Esimerkkejä tästä löytyy jo: Juustoportin onnellisten lehmien maito, Valo24-tuotesarja ja Briteissä olevat tietyn kanarodun munimat luksusmunat. Suomi ei ole ruuantuotantoon paras mahdollinen paikka ilmastonsa puolesta. Vastaus voi olla omien resurssien viisas hyödyntäminen: lähelle tuotettu ruoka, marjat, sienet ja muut luonnontuotteet, jotka luontaisesti menestyvät näillä seuduilla. Vaikutteita kotimaiseen ruokaan voidaan ottaa joustavasti ympäri maailmaa. Rohkeaa tuotekehittelyä ja -testausta On tärkeää jatkaa ennakkoluulotonta tuotekehittelyä heikkoja kuluttajasignaaleja kuunnellen, sillä odottamattomat tuotteet saattavat nousta suosituiksi. Testaillen laajasta tuotejoukosta löytyvät ne potentiaalisimmat jatkokehittelyä varten. Tähän Ruokamessut ovat hyvä areena. Milloin saamme maistaa ensimmäisiä hyönteisjalosteita?

12 RESEPTIT Paikallisesti tuotettua, maukasta ruokaa. Se on tulevaisuudessakin vahvuutemme. Näiden reseptien myötä Kauhajoen Ruokamessut toivottaa teille herkullisia hetkiä ruuan parissa: Kokki Kolmosen Haukifileetä ja hunajoidut sipulirenkaat 1-2 rkl rypsiöljyä haukifilee 2 isohkoa sipulia 2tl hunajaa Jaakko Kolmonen opasti messuvieraita Erityisesti kalan käsittely on lähellä hänen sydäntään. Haukifilee ja hunajamarinoidut sipulirenkaat ohje on julkaistu 2002 Ruokamessulehdessä. Sytytä kaasugrilli ja nosta paistokivi ritilällä lämpenemään. Leikkaa nahaton haukifilee keskijuovaa pitkin halki ja sitten selkäosa lihasyiden ja ruotojen suuntaisesti vinoon poikki. Näin et katko lisää ruotoja. Sipaise paistinlastalla tilkka öljyä kuuman kiven ja haukipalojen pintaan. Nosta paksut selkäpalat kivelle. Anna palojen kypsyä grillin kupu suljettuna. Sulje grillin toinen poltin pienelle lämmölle. Näin kalat säilyvät mehukkaina. Käännä palat 2-3 minuutin kuluttua ja siirrä ohut haukipala kivelle. Käännä ohuet palat parin minuutin kuluttua. Leikkaa sipuleista sentin paksuisia rengasmaisia viipaleita ja sipaise ne rypsiöljyllä. Nosta kalapalat uunivuokaan hautumaan ja suojaa palat. Pane sipulirenkaat paistokivelle. Käännä renkaat parin minuutin kuluttua ja levitä niiden pintaan pari tippaa hunajaa. Kun hunaja on valunut renkaiden läpi kivelle, alkaa hunaja ruskistua eli karamellisoitua. Käännä renkaat ympäri, jotta toinenkin puoli saa hieman lisäväriä ja makua. Paina veitsi hauen selkälihaksen puolivälistä ruotoihin saakka ja irrota puolikkaat toisistaan. Näin saat hauen fileen ruodot näkyviin ja nypi ne irti ennen ruokailua. Poista vatsaontelon palan pyrstöosan ruodot samalla tavalla luvulla messuilla pääsi maistelemaan emäntä Sirpa Nurmisen puukirnussa valmistamia kirnuvoita ja piimää. Nyt voit kokeilla reseptiä yleiskoneella tehtynä. Nosta sipulirenkaat ruodottomien kalapalojen päälle ja tarjoa hauen kanssa uusia perunoita ja vihersalaattia.

13 Papin piimälimppu Ilkka Järvinen 1991 Kauhajokinen leipäaitta -kirja 100g hiivaa 1l piimää 5dl siirappia 2rkl hienonnettua pomeranssinkuorta 1rkl hienonnettua kuminaa 2rkl suolaa Jauhoja sen verran, että taikinasta tulee hyvää leipoa. Jauhojen määrästä ½ vehnäjauhoja ja ½ ruisjauhoja. voiteluun: 1dl haaleaa vettä 1rkl siirappia Hiiva liotetaan vesitilkkaan. Siirappi ja mausteet kiehautetaan. Siirappiseos kaadetaan piimän sekaan ja hiiva, suola ja jauhot lisätään. Taikina vaivataan hyvin ja kohotetaan kaksinkertaiseksi. Muokataan leivinpöydällä ja leivotaan kolmeksi pyöreäksi limpuksi. Ne saavat kohota, pistellään ja paistetaan 200 asteisessa uunissa tunnin verran. Paistamisen aikana niitä voidellaan pari kertaa siirappivedellä. Sorttiemäntä Sirpa Nurmisen kirnuvoi ja -piimä 1L kermaa ½ dl piimää suolaa oman maun mukaan Lisää huoneenlämpöiseen kermaan piimä, peitä astia ja jätä se vuorokaudeksi hapattumaan huoneenlämpöön. Laita seos seuraavana päivänä pyörimään yleiskoneessa hiljaisella nopeudella roiskumisen estämiseksi. Anna sen pyöriä tasaisella nopeudella, kunnes rasva muodostaa voiryynejä erottuen nesteestä. Lisää tässä vaiheessa seokseen hieman kylmää vettä ja anna massan pyöriä hiljaisella nopeudella. Vesi edistää voin pakkautumista yhdeksi kimpaleeksi. Voin tiivistyttyä kimpaleeksi nosta se toiseen astiaan ja huuhtele kylmällä vedellä. Vaihda vettä ja sekoita voita huuhdellessa puukauhalla, että kaikki piimäjäämät irtoavat siitä. Kun huuhteluvesi on kirkasta, kaada se pois, lisää suolaa oman makusi mukaisesti ja muotoile massasta kimpale. Saat tulokseksi noin 250g voita. Kaada yleiskoneeseen jäänyt neste kannuun: se on maukasta kirnupiimää, jonka voit nauttia kylmänä juomana tai käyttää leivontaan Koti- ja laitostalousoppilaitos julkaisi Kauhajokinen leipäaitta kirjan, jossa oli myös kirkkoherra Ilkka Järvisen Papin piimälimppu -resepti.

14 Kartanontorttu SeAMK tarjoili hittituotettaan, kartanontorttua Ruokamessujen Tallikahvilassa. Täyte 1 4dl maitoa 2 kananmunaa 1dl sokeria 1,5 rkl vehnäjauhoja 4tl vanilliinisokeria Taikina 4dl maitoa 50g hiivaa 2 kananmunaa n. 13dl vehnäjauhoja 0,5tl suolaa 1dl sokeria 1,5rkl kardemummaa 150g voita tai margariinia Täyte 2 100g voita tai margariinia 1dl sokeria 2tl vanilliinisokeria 1,5dl rusinoita Voiteluun 1 kananmuna Koristeluun 3dl tomusokeria 2rkl vettä Valmista ensin täyte 1 (kiisseli), sen jälkeen taikina ja viimeiseksi täyte 2 ennen leipomista. TÄYTE 1 Sekoita kylmään maitoon kananmunat, sokeri ja vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Jäähdytä ja lisää vanilliinisokeri. TAIKINA Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja lisää kananmunat. Sekoita vehnäjauhot, suola, sokeri ja kardemumma eri kulhossa. Nypi pehmeä rasva kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää maito-hiiva-munaseos joukkoon. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Anna taikinan levähtää liinalla peitettynä ja valmista sillä välin täyte 2. TÄYTE 2 Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri keskenään, lisää vanilliinisokeri. Hienonna rusinat terävällä veitsellä, mutta älä sekoita niitä vielä tässä vaiheessa täytteeseen. LEIPOMINEN JA KORISTELU Vuoraa reunallinen uunipelti leivinpaperilla. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta osasta pellin kokoinen torttupohjalevy ja nosta se leivinpaperille. Levitä päälle täyte 1. Kauli tämän jälkeen toisestakin osasta samankokoinen levy. Levitä sen päälle täyte 2 ja ripottele pinnalle rusinat. Kääri levy tiukaksi rullaksi ja nipistele saumakohdat kiinni. Leikkaa rulla 20 palaan. Aseta palat torttupohjalle tasaisin välimatkoin, pidemmälle sivulle 5 palaa ja lyhyemmälle 4 palaa. Kohota torttua n.20-30min. Voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se alumiinifoliolla. Varmista, että torttu on kypsä myös pohjasta, ennen kuin otat sen uunista. Sekoita koristeluun tarvittavat aineet keskenään ja pursota jäähtyneiden palojen päälle.

15 Kauhajoen maaseutunaiset myymässä klimppisoppaa Ruokamessuilla. Klimppisoppa on hyvin suosittu messuruoka, jonka valmistamista kannattaa kokeilla kotonakin! Klimppisoppa 1kg naudan luita, lapaa tai potkaa (myös lammas tai possu käyvät) 250g luutonta lapaa tai paistia 2l vettä 1rkl suolaa 3 kokonaista valkopippuria 1 pieni porkkana 1 pieni sipuli pala selleriä pala lanttua Lihalientä keitetään 2h, kunnes lihat ovat kypsiä. Liemi siivilöidään. Pinnalle muodostunut rasva poistetaan. Lihat kuutioidaan ja lisätään liemeen. Annetaan kiehua hiljalleen. Klimppitaikina: 2dl maitoa 2 munaa 1rkl suolaa vajaa rkl sokeria 1rkl ruokaöljyä 1dl rusinoita noin 200g vehnäjauhoja, tarpeen mukaan lisätään keittämiseen kuumaa vettä Kaikki aineet sekoitetaan keskenään. Pikkulusikalla otetaan taikinasta pieniä klimppejä kiehuvaan veteen. Kun klimpit nousevat pintaan, ne otetaan reikäkauhalla ylös ja lisätään lihaliemeen. Annetaan kiehua vajaa vartti. Ja nautitaan antaumuksella. Lisää reseptejä

16 Tervetuloa Kauhajoen Ruokamessuille! TEKSTIT JA TAUSTATOIMITUS: Sirkku Ylikoski, Riitta Alapiha, Marita Raitio Kiitos kaikille esitteeseen kuvia ja materiaaleja toimittaneille. Lisätietoja: Hämes-Havunen Koskenkyläntie Kauhajoki 67 Talvitie Kainastontie Topeeka KAUHAJOKI 663 Päntäneentie Retkitie Heikkiläntie Rahikkatie 44 Koskenkyläntie Lustilantie Hämes-Havunen 67 Seinäjoentie Vaasa Seinäjoki Pori Turku Helsinki Oulu Jyväskylä

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta Helppo Härkis pastakastike 1 pkt (250 g) HÄRKIS härkäpapuvalmistetta 2 tl öljyä 1 prk (400 g) tomaattimurskaa 2 dl vettä 2 rkl tomaattisosetta 2 tl kuivattua yrttiseosta 1/2 tl suolaa ja sokeria ripaus

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN LEIVONNAISIA Saskatoon-piirakka 175 g voita tai margariinia, nypi joukkoon vehnäjauhoja, lisää tilkka vettä tai kivennäisvettä, jotta taikinasta tulee tiivis. Haluttaessa

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi,

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi, keksit 49 näin onnistut Jotta kekseistä tulisi rapeita, pitää taikinassa olla reippaasti rasvaa ja sokeria. Kaikissa tämän kirjan keksiresepteissä on käytetty margariinia, sillä se antaa kekseille sopivan

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton)

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) LIITE 1: 1 (20) KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) 5 ¼ dl vettä 2 tl psylliumkuorijauhetta 2 rkl sokerijuurikashiutaleita

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS PIPARITAIKINA AINEKSET 1 dl Dansukker Tummaa siirappia 1 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 17-24 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 UUNIPASTA SOIJAROUHEEN, KURPITSAN JA VUOHENJUUSTON KERA Ainesosat Neljälle 750 g kuutioitua kurpitsaa oliiviöljyä suolaa, pippuria 300 g rigatoni- tai pennepastaa

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

gögi Huom! Ohjeet ovat askennaisia Paahdettua gögiimppua ja kymäsavusiakka-smetanaevitettä Gögiimput Tarjoie paahdettuja gögiimppuviipaeita siakkaevitteen kera tai vamista aineksista pieniä akupaavoieipiä.

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT UUNILAHNA (suutari/säynävä) Kalaa noin 1,5-2,5kg voita suolaa n. 4 tl valkopippuria 2dl kermaa perunaa porkkanaa sipulia tai purjoa tilliä Perkaa ja suomusta kala tai osta jo käsiteltynä. Laita uuni lämpenemään

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Neocate Activella

Helppoja reseptejä Neocate Activella Helppoja reseptejä Neocate Activella Ruuanvalmistusohjeita maitoallergiselle lapselle Neocate Active on maidoton täydennysravintovalmiste yli 1-vuotiaille lapsille. Neocate Activea voidaan nauttia sellaisenaan

Lisätiedot

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Kuvia toimitukselliseen käyttöön: www.akvamariini.fi/ffmmedia2016 Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Mitä teet, kun juhlavieraasi ilmoittaa noudattavansa gluteenitonta ruokavaliota? Älä hätäänny,

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

Paistettukala Valmistusohje

Paistettukala Valmistusohje V u o s i k a l e n t e r i 2016 Kalamiehen pihvit 500g fileoitua haukea, kuhaa tai muuta kalaa 1 prk ranskankermaa 3/4 dl korppujauhoja 1 sipuli 1 rkl voita 2 munaa ½ tl suolaa 1 rkl sitruunamehua ripaus

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia. Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.

Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia. Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset. Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi Monestihan sitä syyvään kolomenlaesta kalloo, Kekrinajan

Lisätiedot

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista Jarlsberg kun haluat jotain ainutlaatuista Miksi Jarlsberg juuston täyteläinen maku on niin ainutlaatuinen? Miten juustoon syntyy sille tyypillinen rakenne? Jarlsberg juustoa on valmistettu salaisen ja

Lisätiedot

VOIWIENEREIDEN VALMISTUS

VOIWIENEREIDEN VALMISTUS VOIWIENEREIDEN VALMISTUS Wienertaikina muodostuu vuorottaisista voi- ja perustaikinakerroksista. Voikerrosten tehtävänä on estää taikinakerrosten liimautuminen toisiinsa ja pidättää taikinasta muodostuva

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

Lohipiiraset. & muita kalareseptejä. Nautitaan kalasta!

Lohipiiraset. & muita kalareseptejä. Nautitaan kalasta! Lohipiiraset & muita kalareseptejä Nautitaan kalasta! 1 kalavihkonen.indd 1 4.12.2012 13:18:39 Erämiehen muikkupata 500 g perattuja muikkuja 150 g pekonia 1 2 sipulia lohkoina tai silputtuna vähän suolaa

Lisätiedot

FINGER FOOD eli sampivartaat

FINGER FOOD eli sampivartaat Kalaryssäys reseptit 2008 Sampiruokien kanssa sopivia viinejä ovat mm. ranskalainen Clos des Amandiers Pinot Gris 2004, saksalainen Kendermanns Pinot Noir sekä italialainen Chardonnay dei Sassi Cavi. FINGER

Lisätiedot

Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA

Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA Meri-Lapin Karitsa on pohjoinen karitsanlihatuotevalikoima, jonka liha tuotetaan Pohjois-Suomen lammastiloilla. Maultaan mieto, murea ja vähärasvainen

Lisätiedot

Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun!

Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun! Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun! MIKÄ ON KELIAKIA? Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Keliakian hoitona on jatkuva gluteeniton ruokavalio:

Lisätiedot

MAANANTAI. auhelihakeitto 4 annosta

MAANANTAI. auhelihakeitto 4 annosta ti su ma Kotikeittiön lihaviikko la pe ke LIHA ON MONIPUOLINEN ATERIAN PERUSTA to MAANANTAI SELEENIÄ, SINKKIÄ JA FOSFORIA LIHASTA J auhelihakeitto 250 g jauhelihaa pss pakastesipulia 2 l kasviksia, esim.

Lisätiedot

VOITAIKINATUOTTEIDEN VALMISTUS

VOITAIKINATUOTTEIDEN VALMISTUS VOITAIKINATUOTTEIDEN VALMISTUS Voitaikina muodostuu vuorottaisista taikina- ja voikerroksista. Voikerrosten tehtävänä on säilyttää paiston aikana muodostuva vesihöyry taikinassa mahdollisimman pitkään,

Lisätiedot

Ryssäystiimin kalanyytit

Ryssäystiimin kalanyytit Kalaryssäys reseptit 2006 Ryssäystiimin kalanyytit Lohta Tilliä Ruohosipulia Suolaa Sipulia Paprikaa Herkkusieniä Foliota ja leivinpaperia Mausta lohisuikaleet suolalla, ruohosipulilla, tillillä. Suikaloi

Lisätiedot

Kevät 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä!

Kevät 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä! Kevät 2016 Reseptit Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat Ota mukaan, Ole hyvä! Mansikkasangria raikastaa kevätpäivän. KEVÄT SAAPUU KEITTIÖÖN Pinaattiletut 5 Kermainen kevätsipulikeitto 7 Kevätpuuro

Lisätiedot

Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta

Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta 1 Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta Sunnuntaina 15.11.2009 Sampolassa kokeiltuja ohjeita Tarkoituksena on, että

Lisätiedot

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Lehdistötiedote heinäkuu 2011 Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Höyryuunin käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana. Syy siihen on höyryuunin avulla saatava loistava ruoanvalmistustulos.

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

KALASTA. Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn. Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys

KALASTA. Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn. Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys KALASTA Ruodot Graavaus Savustus Suolaus Grillaus Säilytys Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys KALAN SÄILYVYYS Kala on herkästi pilaantuva elintarvike.

Lisätiedot

Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen. Copyright Tampereen Ateria

Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen. Copyright Tampereen Ateria Ruokailoa päiväkotien arkeen! Vinkkejä rentoon ruokakasvatukseen Copyright Tampereen Ateria TERVETULOA SAPEREN PARIIN Hyvä varhaiskasvatuksen ammattilainen Sapere on ruokakasvatusmenetelmä, jossa lapset

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 135-142 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 AFTER EIGHT -SUKLAAFONDANTIT 100 g voita 125 g tummaa suklaata 4 munankeltuaista 4 munanvalkuaista 40 g sokeria 20 g vehnäjauhoja 10 After Eight -levyä Koristelu:

Lisätiedot

Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä!

Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä! h Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä! Mikä Sydänmerkki-ateria? Sydänmerkki-ateria on terveellisen ruoan merkintäjärjestelmä. Se helpottaa ruokailijaa terveellisen aterian

Lisätiedot

2. Laita suppilovahverot astiaan ja kaada päälle lientä, niin että peittyvät. 4. Mausta molemmat tuotteet pippurilla ja salvianlehdillä

2. Laita suppilovahverot astiaan ja kaada päälle lientä, niin että peittyvät. 4. Mausta molemmat tuotteet pippurilla ja salvianlehdillä RIISTARUOKAKURSSI 2016 RAUMALLA RESEPTIT: Peura tartar: - Hirven jauhelihaa - Oliiviöljyä - Suolaa ja mustapippuria 1. Sekoita lihaan öljyä, mausta suolalla ja pippurilla Pikkelöintiliemi: - 1 dl etikka

Lisätiedot

Lisää inspiraatiota ja reseptejä osoitteesta www.oldelpaso.fi

Lisää inspiraatiota ja reseptejä osoitteesta www.oldelpaso.fi Meksikolainen keittiö houkuttelee lähtemään tutkimusmatkalle. Mitä eroa fajitalla ja burritolla oikeastaan on? Miten valmistetaan quesadilla, ja ennen kaikkea, miten se lausutaan? Tämän reseptikokoelman

Lisätiedot

Karitsanliharuokia. Lihan kypsentämisestä

Karitsanliharuokia. Lihan kypsentämisestä Karitsanliharuokia Seuraavat reseptit ovat helppotekoisia ja luomukaritsan makua kunnioittavia. Luomukaritsa käyttäytyy kypsennettäessä hyvin pitkälle samoin kuin moni muukin liha, joten naudanlihalle

Lisätiedot

Maukasta elinvoimaa puhtaista raaka-aineista

Maukasta elinvoimaa puhtaista raaka-aineista Maukasta elinvoimaa puhtaista raaka-aineista Makuhetkiä Kankaanpäästä Maalaistuote Vatajan lihatuotteet tuovat ruokapöytään raikkaan makuhetken. Tarjoamme herkullisia lähellä tuotettuja lihatuotteita.

Lisätiedot

Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen

Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Maukasta luomunaudasta Keittiömestari Mikko Härkönen Olen 45-vuotias keittiömestari

Lisätiedot

Villiyrtit ravintoloiden ja maatilamatkailun ruokalistalla. Männikkölän Pirtti, Nurmes 4.-5.6.2013

Villiyrtit ravintoloiden ja maatilamatkailun ruokalistalla. Männikkölän Pirtti, Nurmes 4.-5.6.2013 Hei, Olen Jouko Martikainen. Koulutukseltani olen keittömestari, töitä olen ravintola-alalla tehnyt 35-vuotta. Olen työskennellyt ympäri Suomea erilaisissa ravintoloissa erilaisilla konsepteilla. Villiyrtit

Lisätiedot

HERKULLISTA HEVOSENLIHASTA. Tartu resepteihin ja kokeile! Hevosenliha on maukasta. Voit käyttää sitä naudanlihan tavoin.

HERKULLISTA HEVOSENLIHASTA. Tartu resepteihin ja kokeile! Hevosenliha on maukasta. Voit käyttää sitä naudanlihan tavoin. HERKULLISTA HEVOSENLIHASTA Tartu resepteihin ja kokeile! Hevosenliha on maukasta. Voit käyttää sitä naudanlihan tavoin. 2 3 Hevostournedos 6 kpl 500 g 5 dl 50 g 4 dl 2 dl 50 g 400 g 150 g:n paloja sisäfileetä

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 88-95 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 NICECREAM 2 annosta Ainekset 50 g FITNESS Original -hiutaleita 2 jäädytettyä banaania 150 g pakastettuja tai tuoreita mansikoita 1 kourallinen basilikaa 1 lime 1

Lisätiedot

Silliä turkin alla (Aleksander)

Silliä turkin alla (Aleksander) Silliä turkin alla (Aleksander) Ainekset: 2 perunaa 2 punajuurta 2 porkkanaa 1 silli 2 omenaa 2 keitettyä munaa 1 purkki majoneesia 1 sipuli nippu tilliä 1. Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret kypsiksi

Lisätiedot

ITALIA. Helppo spagettibolognese. 400g jauhelihaa paprikajauhetta chilijauhetta (cayannepippuria) n.70g tomaattipyreetä 2 dl ruokakermaa

ITALIA. Helppo spagettibolognese. 400g jauhelihaa paprikajauhetta chilijauhetta (cayannepippuria) n.70g tomaattipyreetä 2 dl ruokakermaa ITALIA Helppo spagettibolognese 400g jauhelihaa paprikajauhetta chilijauhetta (cayannepippuria) n.70g tomaattipyreetä 2 dl ruokakermaa Ruskista jauheliha ja lisää mausteet. Sekoita hetken aikaa ja lisää

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

Talvi 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä!

Talvi 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä! Talvi 2016 Reseptit Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat Ota mukaan, Ole hyvä! Nautitaan pakkasista hyvän ruoan äärellä! TEHDÄÄN TALVESTA HELPPO JA HERKULLINEN Broilerpasta 5 Kermainen lohikeitto

Lisätiedot

MVnet :: Ruokareseptit Päivitetty: 05.07.2006

MVnet :: Ruokareseptit Päivitetty: 05.07.2006 1 MVnet :: Ruokareseptit Päivitetty: 05.07.2006 Sisällysluettelo 1) ETIKKAPUNAJUURET (ÄMPÄRILLINEN)...2 2) HILLOMUNKIT...2 3) KAURARYYNI-OMENAPAISTOS...3 4) KUKKAKAALIMUHENNOS...3 5) KURKKUSALAATTI...4

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 49-56 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 FITNESS-GRANOLA Ainesosat - 3 dl kaurahiutaleita - 0,5 dl pellavansiemenrouhetta - 2 dl FITNESS-muroja - 1 dl mantelirouhetta - 0,5 dl rusinoita - 0,5 dl auringonkukansiemeniä

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 80-87 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 LAURAN BANAANIOHUKAISIA, GLUTEENITTOMIA MUROJA JA MUSTIKOITA 6 annosta 3 banaania 6 munaa 40 g murskattuja gluteenittomia muroja 200 g mustikoita 1 tl vaniljajauhetta

Lisätiedot

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT 26.9.2010 KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT MOUSSAKA 800 g munakoisoja 700 g lammas-nautajauhelihaa 2 valkosipulinkynttä 1 tomaatti 1 1/2 dl punaviiniä 1 rkl tomaattipyreetä 0.5 dl Heinzin

Lisätiedot

RUOKA- JA LEIVONTAOHJEITA ALLERGISILLE

RUOKA- JA LEIVONTAOHJEITA ALLERGISILLE Leila Paloharju RUOKA- JA LEIVONTAOHJEITA ALLERGISILLE MM. KANANMUNA, TOMAATTI, PÄHKINÄ, SUKLAA, KALA JA LAKTOOSI ALLERGISILLE Sisällysluettelo LEIVONTAOHJEITA 4 VÄLIPALA PIZZAT 4 PIZZA 4 TORTILLAT 5 JUUSTOSARVET

Lisätiedot

Kenwood Limited, New Lane, Havant, Hampshire PO9 2NH, UK www.kenwood.co.uk

Kenwood Limited, New Lane, Havant, Hampshire PO9 2NH, UK www.kenwood.co.uk Bigoli (AT910002) Casarecce (AT910003) Maccheroni Lisci (AT910004) Spaccatelli (AT910005) Spaghetti Quadri (AT910006) Pappardelle (AT910007) Silatelli (AT910008) Linguine (AT910009) Fusilli (AT910010)

Lisätiedot

Kalaryssäys reseptit 2007

Kalaryssäys reseptit 2007 Kalaryssäys reseptit 2007 Kuharuokien kanssa sopivia viinejä ovat mm. itävaltalainen Gobelsburger Riesling, uusiseelantilainen Sileni Cellar Selection Pinot Gris ja ranskalainen La Sancive Muscadet Se`vre

Lisätiedot

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä?

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Kun aurinko paistaa kesällä, moni haluaa mieluummin viettää aikaa ulkona kuin keittiössä. Hellan ääressä kuluu vähemmän aikaa, kun ruoka tehdään helpoista raaka-aineista

Lisätiedot

KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012

KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012 KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012 Leipurin Oy Leipomoteollisuusmyynti PL 40 (Kutojantie 4), 02631 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 www.leipurin.com ISO 9001 BUREAU VERITAS Certification Kahvileipä

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 119-126 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 OMENA-INKIVÄÄRIKOMPOTTI (2 annosta) 20 g FITNESS Original -muroja 2 suurta omenaa 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna 20 g jauhoa 20 voita tai margariinia 20

Lisätiedot

Reseptejä joihin on käytetty Suomalaisia Marja- ja Hedelmälikööreitä

Reseptejä joihin on käytetty Suomalaisia Marja- ja Hedelmälikööreitä Reseptejä joihin on käytetty Suomalaisia Marja- ja Hedelmälikööreitä Reseptit ovat Lepaan puutarhatalouden opiskelijoiden suunnittelemia ja toteuttamia. Sisällys Annan menetetty rakkaus menukokonaisuus

Lisätiedot

Suomeni mitt Finland

Suomeni mitt Finland Suomeni mitt Finland Ylipormestarin itsenäisyysjuhla Överborgmästarens självständighetsmottagning Helsingin neljäsluokkalaisille Finlandia-talo 3.12.2015 Pieni reseptikirja Liten kokbok Makumuotoilu Markku

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 72-79 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 THAI-SALAATTI JA KATKARAPUVARTAAT 2 annosta, 30 minuuttia Ainekset 50g FITNESS Original -hiutaleita 1 pieni vihreä papaija 2 porkkanaa 1 kourallinen paahdettuja maapähkinöitä

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

HUHTIKUU 2015. Ideoita pääsiäiseksi. Suolaista & makeaa kahvipöytään VAPAAPÄIVÄN BRUNSSI. Lusikkaleivät TIETOA RAHKASTA

HUHTIKUU 2015. Ideoita pääsiäiseksi. Suolaista & makeaa kahvipöytään VAPAAPÄIVÄN BRUNSSI. Lusikkaleivät TIETOA RAHKASTA HUHTIKUU 2015 Suolaista & makeaa kahvipöytään VAPAAPÄIVÄN BRUNSSI Ideoita pääsiäiseksi Lusikkaleivät TIETOA RAHKASTA yhteishyvä.fi Pääsiäisen pääruoat Valmista pyhiksi joko lammaspataa, kalkkunarullaa,

Lisätiedot

Reseptit. Porsaan glaseerattu kylkirivi. Porsaan lapa. Pulled Pork Bun. Kesäkinkku

Reseptit. Porsaan glaseerattu kylkirivi. Porsaan lapa. Pulled Pork Bun. Kesäkinkku Reseptit Porsaan glaseerattu kylkirivi Savusta pintamaustettua kylkiriviä 115 C:n lämmössä ja 35%:n kosteudessa neljä tuntia. Ota talteen valunut neste, keitä sitä hieman kasaan ja lisää BBQ-kastiketta.

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 41-48 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ RAIKAS GRANAATTIOMENA-AAMIAINEN Ainesosat - 1 granaattiomena - 1 lasillinen vadelmajogurttia tai -viiliä - 2 rkl FITNESS-muroja Valmistus Laita granaattiomenan siemenet

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 9-16 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 9. GRILLIVARTAAT KASVISPYÖRYKÖILLÄ JA KESÄKURPITSALLA Ainesosat 1 pkt Hälsans Kök kasvispyöryköitä 250 g kirsikkatomaatteja 1 rkl sitruunamehua 2 rkl tuoretta, hienonnettua

Lisätiedot

TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA

TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA Tuoreita ideoita tarjontaan JÄTÄ OMA KÄDEN- JÄLKESI Houkuttele asiakkaat tuoreen leivän tuoksulla ja omalla erottuvalla tyylilläsi VAASAN taikinaleivontatuotteiden avulla kuka

Lisätiedot

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Power PUHTI PUUROAAMIAINEN Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Chatti AAMUTORKUN SÄMPYLÄAAMIAINEN Groovy AAMUVIRKUN MARJAMUNAKAS Marjoilla menoksi!

Lisätiedot

Reseptit PARISKUNTABOKSI : VIIKKO 39 MAALAISKANAPYÖRYKÄT JA UUNIBATAATIT SUPPILOVAHVERO-RAMENKEITTO KATKARAPUPASTA

Reseptit PARISKUNTABOKSI : VIIKKO 39 MAALAISKANAPYÖRYKÄT JA UUNIBATAATIT SUPPILOVAHVERO-RAMENKEITTO KATKARAPUPASTA Reseptit PARISKUNTABOKSI : VIIKKO 39 MAALAISKANAPYÖRYKÄT JA UUNIBATAATIT SUPPILOVAHVERO-RAMENKEITTO KATKARAPUPASTA Viikon ainekset VIIKKO 39 LIHA JA KALA 350 g maalaiskanan jauhelihaa 1 pss katkarapuja

Lisätiedot

JOULUKUU 2013. Verraton joulu. Kinkku ja kumppanit Kasvisruokailijoille tarjottavaa. Mausteiset leivonnaiset Juhlavat jälkiruoat. yhteishyvä.

JOULUKUU 2013. Verraton joulu. Kinkku ja kumppanit Kasvisruokailijoille tarjottavaa. Mausteiset leivonnaiset Juhlavat jälkiruoat. yhteishyvä. JOULUKUU 2013 Kinkku ja kumppanit Kasvisruokailijoille tarjottavaa Verraton joulu Mausteiset leivonnaiset Juhlavat jälkiruoat yhteishyvä.fi Uutta ja perinteistä kahvipöytään Yllätä tänä jouluna kakkutikkareilla

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Menestyksesi reseptit Toukokuu elokuu 2016 UUTUUS! Kaikkien rakastama OMAR nyt munkkina! Lyömätön makuyhdistelmä: klassikkobrändi ja ainutlaatuisen pehmeä munkki Loisti makutestissä Suomen suosituimman

Lisätiedot

LOKAKUU 2013. Mehevät lämpimäiset. Kaalia aterialle. 4 makua. jauhelihasta. Kokataan kanaa Linnapaisti. yhteishyvä.fi

LOKAKUU 2013. Mehevät lämpimäiset. Kaalia aterialle. 4 makua. jauhelihasta. Kokataan kanaa Linnapaisti. yhteishyvä.fi LOKAKUU 2013 Kaalia aterialle 4 makua jauhelihasta Mehevät lämpimäiset Kokataan kanaa Linnapaisti yhteishyvä.fi Kokataan kanaa Välimerellinen kanavuoka 4 broilerin fileepihviä 2 rkl öljyä 1 sitruunan raastettu

Lisätiedot

Paikoillanne, valmiina. keittiöön! VÄLIPAL AOPAS NUORILLE URHEILIJOILLE

Paikoillanne, valmiina. keittiöön! VÄLIPAL AOPAS NUORILLE URHEILIJOILLE Paikoillanne, valmiina keittiöön! VÄLIPAL AOPAS NUORILLE URHEILIJOILLE Pitsapannari t ä y t e : täy te 2: dl maitoa pala purjoa 2 dl aurinkokuivat kananmuna 75 g kinkkua tuja tomaatteja ½ tl suolaa ¼ paprikaa

Lisätiedot

Siikaperunapannu. Uunisiika ja kasvikset. Kalaryssäys reseptit 2010

Siikaperunapannu. Uunisiika ja kasvikset. Kalaryssäys reseptit 2010 Kalaryssäys reseptit 2010 Siikaperunapannu 500 g pakastettua peruna-sipulisekoitusta 1 rkl voita tai öljyä 500 g siikafileetä tai muuta vaalealihaista kalaa pippurituorejuustoa 1 nippu tilliä 1 dl (ruoka)kermaa

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

Syö Luonnosta Sinulle marjoja 2 dl joka päivä! Helppoja välipalaohjeita marjoista Tyrni (Hippophaë rhamnoides) MAANANTAI Pihlaja (Sorbus aucuparia) TIISTAI Mustikka (Vaccinium myrtillus) KESKIVIIKKO Puolukka

Lisätiedot

Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay

Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay Intialainen kasvisruokakurssi Tuohikodossa 2.2.2013 vetäjänä Vijay Alla on kuvia, mitä kaikkea (mausteita, raaka-aineita, työvaiheita ja astioita) kuuluu intialaiseen ruuanlaittoon. Aivan aluksi joimme

Lisätiedot

Keväinen pääsiäismenu

Keväinen pääsiäismenu Keväinen pääsiäismenu Out of home Mari täysmehutiivisteet, täysmehut ja nektarit sovetuvat erinomaisesti myös ruuanaittoon. Tutustu uusiin Mari-resepteihin ja vamista herkuinen ateria pääsiäisen tai kevään

Lisätiedot

LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu

LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu Mausteinen bataatti-kikhernevuoka (noin 4-6 annosta) Tehdään tuplana! Bataattisose: 800 g bataattia 1-2 rkl margariinia kookosmaitoa suolaa Kikherneseos:

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 127-134 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 SUOLAKEKSEJÄ JA VÄRIKKÄITÄ DIPPEJÄ (4 annosta) 60 g FITNESS Original -muroja 60 g täysjyvävehnäjauhoa 1 rkl unikonsiemeniä 1/4 tl suolaa 1 rkl oliiviöljyä 50 g

Lisätiedot

Luomun kuluttajabarometri 2015

Luomun kuluttajabarometri 2015 Luomun Pasi Saarnivaara 25.9.2015 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy / Luomun Luomun kiinnostavuus Kuinka paljon sinua kiinnostaa? TOTAL 2015 (n=00) TOTAL 20 (n=43) 0% 20% 40% 60% 80% 0% Luomu eli luonnonmukainen

Lisätiedot

COLD BREW RUM N COKE COLD BREW GIN&TONIC. Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera.

COLD BREW RUM N COKE COLD BREW GIN&TONIC. Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera. RUM N COKE Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera. GIN&TONIC Gin&Tonic kylmäuutettun kahvin kera. NAUTI VASTUULLISESTI. -KAHVI ON PEHMEÄ JA KYLMÄ JUOMA, JOKA ON

Lisätiedot

HELPPO PORKKANAKAKKU TAI MUFFINSIT. Kuorrutukseen tarvitset: 200 g maustamatonta tuorejuustoa ¾ dl Dansukker Tomusokeria ¼ tl Dansukker Vaniljasokeria

HELPPO PORKKANAKAKKU TAI MUFFINSIT. Kuorrutukseen tarvitset: 200 g maustamatonta tuorejuustoa ¾ dl Dansukker Tomusokeria ¼ tl Dansukker Vaniljasokeria HELPPO PORKKANAKAKKU TAI MUFFINSIT Kuorrutukseen tarvitset: 200 g maustamatonta tuorejuustoa ¾ dl Dansukker Tomusokeria ¼ tl Dansukker Vaniljasokeria Tarvitset: 2 ½ dl Dansukker Taloussokeria 2 ½ dl vehnäjauhoja

Lisätiedot

RESEPTEJÄ. Suolaista makeaa

RESEPTEJÄ.  Suolaista makeaa RESEPTEJÄ www.husksuomi.fi Suolaista ja makeaa KANAPIIRAKKA 1 kpl Pizzataikina 2,5 dl vettä 5 tl FiberHUSK (25 ml) 200 g tattarijauhoja 75 g maissitärkkelystä 25 g tuoretta hiivaa 1 tl jauhettua korianteria

Lisätiedot

RUOKALEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com

RUOKALEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com RUOKALEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com Leipurin Oy Leipomoteollisuus PL 40 (Kutojantie 4), 02630 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 Ruokaleipä RUISLEIPÄ SONEXTRA SUSTAINILLA ilman

Lisätiedot

Reseptit PARISKUNTABOKSI : VIIKKO 40 ITALIAN VIIKKO! KANANPOIKAA ITALIAN TYYLIIN, KAHDELLE PÄIVÄLLE PASTA CARBONARA TOSCANALAINEN PATA

Reseptit PARISKUNTABOKSI : VIIKKO 40 ITALIAN VIIKKO! KANANPOIKAA ITALIAN TYYLIIN, KAHDELLE PÄIVÄLLE PASTA CARBONARA TOSCANALAINEN PATA Reseptit PARISKUNTABOKSI : VIIKKO 40 ITALIAN VIIKKO! KANANPOIKAA ITALIAN TYYLIIN, KAHDELLE PÄIVÄLLE PASTA CARBONARA TOSCANALAINEN PATA Viikon ainekset VIIKKO 40 LIHA JA KALA 1 pkt Naapurin maalaiskanan

Lisätiedot

Aina on aihetta leipoa kakku!!

Aina on aihetta leipoa kakku!! Aina on aihetta leipoa kakku!! Innostavimmat kakkuideat Kevät tuo tullessaan monta iloista juhlaa ja aurinkoista päivää, jotka kutsuvat kakunpaistopuuhiin. Dr. Oetker Leivonta- ja koristelutuotteilla

Lisätiedot