25 vuotta. Ruokamessut

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "25 vuotta. Ruokamessut"

Transkriptio

1

2 Sorttiemäntä Maija-Liisa Antila tuotteineen Sööpärin sorteissa Ruokamessut 25 vuotta Humalamajan kahvilasta sai useana vuonna mukin kahvin kaupanpäälliseksi. Kuvassa emännät Helena Metsäranta, Kaisu Rantala, Hilkka Korhola, Sirpa Nurminen ja Lea Mäki-Kyyny. KAUHAJOEN RUOKAMESSUT syntyi jatkumona Kauhajoen koti- ja laitostalousoppilaitoksen vuonna 1990 järjestämälle Sööpärin sortit -tapahtumalle. Ensimmäiset varsinaiset Ruokaa käsityönä messut järjestettiin vuonna 1991 Hämes-Havusessa Kauhajoen kaupungin ja Merenkurkun neuvoston Ruokaa käsityönä projektin yhteistyönä. Messupäälliköksi tuli Lea Ojanen, joka hoiti tehtäväänsä ansiokkaasti seuraavat kymmenen vuotta. Kirsti Vuori oli messupäällikkö vuodesta 2003 lähtien vuoteen 2011, jolloin tehtävässä jatkoi Riitta Alapiha. Jo ensimmäisenä vuonna messuilla oli 80 näytteilleasettajaa, joista 15 saapui Ruotsin Västerbottenista ylikansallisen Ruokaa käsityönä projektin myötä. Messut olivat edellä aikaansa. Niillä etsittiin lähiruokavaihtoehtoja valmisruuille, pohdittiin miten pientuottajat saisivat tuotteensa suurien kauppaketjujen valikoimiin ja millaisen sivuelinkeinon maatilat voisivat kehittää itselleen elintarviketuotannosta sorttiemäntäkoulutuksen myötä. Emäntien valmistamista tuotteista nostettiin esille muun muassa Lea Mäki-Kyynyn tuliaisleipä ja juhlavehnänen, Kaija Ikkeläjärven muurinpohjaletut sekä Anna-Liisa Kangasniemen valmistamat perunamakkarat. Hämes-Havusen viihtyisää miljöötä on täydennetty messuteltoilla tapahtuman kasvaessa. Messuja edeltäneet Sööpärin sortit tapahtuma järjestettiin vuonna 1990 koti- ja laitostalousoppilaitoksen viereisessä puistossa.

3 Ruokamessut ja sorttiemäntä Lea Mäki-Kyyny pääsivät heti ensimmäisenä vuotenaan Pellervo-lehden kanteen. SÖÖPÄRIN SORTTIEMÄNTIEN koulutuksessa oli painotettu kaunista esillelaittoa, joten Ruokaa käsityönä messut päätettiin pitää Hämes-Havusessa sen idyllistä miljöötä ja rakennuksia hyödyntäen. Keskustasta hieman syrjässä olevalle paikalle järjestettiin keskustasta ilmainen bussikuljetus, ettei kenenkään osallistuminen messuille jäisi kulkemisesta kiinni. Seppo Junttila Rest Time Oy:stä oli uutuustuotteineen messuilla mukana monena eri vuotena.

4 Keittiömestari Kirsi Ekola oli messukeittiön kantava voima useana vuonna. Menestystekijät KAUHAJOELLA ON PITKÄT perinteet oman maataloustuotannon kehittämisessä. Maatalojen isännät ja emännät ovat hakeneet aktiivisesti lisäoppia maa- ja kotitalousseurojen kursseilta, koti- ja laitostalousoppilaitos perustettiin paikkakunnalle jo vuonna ja -80 luvuilla kurssiperinteen hiivuttua ihmiset olivat tottuneet huvittelemaan maatalousnäyttelyissä ja markkinoilla. Erikoismessuja ei Suomessa vielä tunnettu. Laadukkaiden uutuustuotteiden maistelu on messujen parasta antia. Ruokamessut alkoivat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Niillä vanha kurssi- ja valistustoiminta yhdistyi messutunnelmaan uudella, raikkaalla tavalla. Ihmiset saivat mahdollisuuden tyydyttää tiedonhalunsa ja inspiroitua tarjolla olevista uusista mauista. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksen järjestämät seminaarit olivat täynnä, sorttipöytien maistiaiset tekivät kauppansa nopeasti, kotija laitostalousoppilaitoksen kahviloissa ja ravintoloissa sai elämyksiä, Jaakko Kolmosen kalankäsittely- ja villisian grillausnäytökset olivat ohjelmanumerona uutta ja edistyksellistä. Pellervo ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ottivat laadukkaan, kotimaista ruuantuotantoa tukevan tapahtuman heti omakseen antaen sille merkittävää taustatukea ja valtakunnallista näkyvyyttä. Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä jutustelemassa Loviisa Kautiaisen kanssa avattuaan messut Messujen ammattimaisuus syntyi päävetovastuun kantaneen Kauhajoen kaupungin saadessa vahvat yhteistyökumppanit messuohjelman rakentamiseen. Yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. SeAMK, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Suupohjan ammatti-instituutti, Foodwest Oy sekä Foodpark Oy.

5 Keittiömestarit Ulla Liukkonen, Pasi Holkkola ja Raymond Wesander täydessä vauhdissa messukeittiössä TV-kokki Teija Sopanen kokkaili messuilla paikallisten vieraiden kanssa 1995 ja RUOKAA KÄSITYÖNÄ MESSUT KAUHAJOELLA Lähiruokaan ja maaseudun mahdollisuuksiin keskittyvälle tapahtumalle oli selkeä tilaus: Hämes-Havuseen vuonna 1991 saapuneet 5000 vierasta rohkaisivat jatkamaan messuja seuraavanakin vuonna. Pitopalvelu Minna-Maria tarjoaa Hämes- Havusen päätuvan ruokailijoille laadukasta lähiruokaa vuosien kokemuksella.

6 MessuCup on Kauhajoen Karhun talkootyön näyte. Vuoden tapahtumarikkain viikonvaihde Caravaanarien messutreffit ja Ruokamessut sopivat hyvin yhteen. OHEISTAPAHTUMAT LÄHTIVÄT liikkeelle Maaseudun tutkimus- ja kehittämiskeskuksen järjestämistä seminaareista ravitsemusalan ammattilaisille, koti- ja laitostalousoppilaitoksen vuonna 1991 julkaisemasta Kauhajokinen leipäaitta kirjasta ja leipänäyttelystä sekä oppilaitoksensa tiloissa järjestämästä Kotitalous 100 vuotta -näyttelystä. Oheistapahtumat lisääntyivät eri tahojen innostuttua tarjoamaan tekemistä koko perheelle. Tapahtumina ovat olleet muun muassa: ruokailuja Sorttiemäntien Ruokaa käsityönä maatiloilla, messutansseja, Länsi-Suomen luontomatkailun luontoretkiä, maatalousoppilaitoksen lapsiparkki, hevostapahtumia, teatteria ynnä muuta. Yritysvierailukohteita on ollut parhaimmillaan parikymmentä Kirkossa järjestettiin Peltolakeuksien messu, jonka päätteeksi Harjankylän emännät tarjosivat kirkkoväelle leivät kotiin viemisiksi luvun lopulla oheistapahtumat alkoivat löytää sen muodon ja laajuuden, jonka tänäkin päivänä tunnemme: seurakunnan tapahtumat, Golf Ruokamessut Open ja jalkapallon messucup tulivat vakituisesti osaksi messuviikonloppua. Vuonna 1997 järjestettiin Kauhajoen yrittäjien voimainponnistuksena parhaimmillaan koko Topeekan mittaiseksi paisunut Syöminkien yö omine, Yöjuoksun ja Piänwiuhkan tyyppisine oheisohjelmineen.

7 Kauhajoen V Hevospäivä maatalousoppilaitoksella Leudot, pimenevät alkusyksyn illat tarjoavat Syöminkien yölle tunnelmallisen näyttämön. Golf Ruokamessut Open, jalkapallon Messucup ja Syöminkien yö ovat paisuneet itsessään suuriksi, hyvin organisoiduiksi tapahtumiksi. Paikkakunnan väkiluku moninkertaistuu viikonlopun aikana perheiden viihtyessä monipuolisten tapahtumien parissa. Lankatalo Tapion kauppa on suosittu oheisvierailukohde. Pimiänwiuhkan tunnelmia Sanssinkartanossa 2003.

8 Tuore leipä on messujen suosikkituotteita. Uutuuksia & juurevia makuja LAAJA YHTEISTYÖ tuotti tulosta messujen kasvaessa nopeasti. Näytteilleasettajien määrä vakiintui nopeasti noin 160:n ja messuvieraiden :n. Ehdoton huippu saavutettiin vuonna 2002 Paavo Lipposen houkutellessa paikalle ennätykselliset vierailijaa. Paavo Lipponen valmisti Jaakko Kolmosen kanssa liha- kasvisaterian Keittiömestarit ry:n järjestämät ruuanvalmistusnäytökset, Ruralia-instituutin, SeAMK:in ja Foodwestin yhdessä organisoimat seminaarit sekä mahdollisuus tutustua uusimpiin ruokatrendeihin kiinnostavat ihmisiä. Messuilla on esitelty ensimmäisten joukossa Suomessa mm. luomuja lähituotteiden käsitteet, gluteenittomat leivonnaiset, haudutuspata, marjajauheet, Spelt-tuotteet, Sous vide -kypsennysmenetelmä, villiyritit sekä highland-karjan liha. Ruokatrendit jalkautuvat paikallisten, pienimuotoista jatkojalostusta harjoittavien valmistajien tuotteissa. Heidän esille tuomisensa, kuluttajien ja tuottajien sekä jälleenmyyjien kohtaaminen on Ruokamessujen päätarkoitus, jota on tuettu mm. lukuisin uutuustuotekilpailuin ja laatupalkinnoin. Messuilla vuonna 1993 valkohomejuustostaan Vuoden tuoteidea -palkinnon pokannut Riitan herkku sekä 2005 Uutuustuote-palkinnon ruiskakolla saanut Pirjon Pakari ovat nousseet kaikkien tuntemiksi menestystarinoiksi. Humalamajan kahvilan kakut tarjosi vuonna 2014 Valkoinen Puu Cafe & Shop. Yhteistyökumppaneiden messumuistoihin voi tutustua osoitteessa:

9 Ruokamessut ovat mainio paikka täydentää varastojaan pientuottajien jauhoilla ja hiutaleilla. Jotkin tuotteet pysyvät alati suosittuina: muurinpohjaletut, klimppisoppa ja Tuulan muikut ovat tuoneet uutuuksille juurevaa vastapainoa. Tuotantotavat ovat tosin muuttuneet: alun kotikeittiössä suvun voimin valmistetut leivonnaiset ovat vaihtuneet tarkasti valvottuihin tuotanto- prosesseihin ja hygieniapassit suorittaneisiin myyjiin. Perusidea on sama: aito, maukas lähiruoka. Karismaattisen Muikku-Tuulan muikut menevät kuin kuumille kiville hauskan rupattelun lomassa.

10 Tulevaisuus RUOKAMESSUT JUHLII 25. juhlavuottaan katse tiiviisti tulevaisuudessa. Futuristi Elina Hiltunen kertoo miltä ruuan tulevaisuus näyttää. Kantokyky ylittyy Maapallon väkiluku kasvaa ylittäen maapallon kantokyvyn. Se heijastelee myös Suomeen. Planeettamme ei kestä lisääntynyttä lihankulutusta, joten sille on löydettävä vaihtoehtoja. YK suosittelee proteiinin hankkimista hyönteisistä. Toinen ratkaisu on bioreaktoreissa kantasoluista kasvatettu liha. Geenimuuntelua ja kaupunkipuutarhoja Einekset, joissa on hyödynnetty kaikki eläin- ja kasviperäiset raaka-aineet ovat ekologisia, koska ne vähentävät raakaainehukkaa. Einesmassaa voidaan hyödyntää tulevaisuudessa 3D-printatussa ruuassa, jota voidaan tarjoilla erikoisen muotoisena kuriositeettina ravintoloissa tai tulostaa kotien arkiruoaksi. Geeniruokaterapeutti voi luoda geenikartan avulla erikoisruokavalion, jonka mukaisesti ruokamassaan lisätään tarvittavat ravintoaineet. Epäluulo suuria organisaatioita kohtaan voi kasvaa yhtä aikaa kaupungistumisen kiihtyessä. Pilvenpiirtäjien kattoihin ja seiniin voi syntyä kaupunkipuutarhoja, jossa asukkaat viljelevät itse kasviksia tietäen niiden alkuperän luotettavasti. Ruuantuotannon paikalliset mahdollisuudet Pientuottajien mahdollisuudet voivat löytyä verkostoitumisesta, läpinäkyvyydestä, brändäyksestä sekä viisaasta erikoistumisesta. Näyttämällä tuotteiden alkuperän avoimesti voi osoittaa olevansa kriittisten kuluttajien luottamuksen arvoinen. Tuotteistamalla ja jatkojalostamalla tuotteelleen voi saada lisäarvoa. Verkostoitumalla voi taas saada aikaan volyymia. Kuluttajakenttä voi pirstaloitua entisestään. Tuottajat voivat erikoistua palvelemaan pieniä, eri tavoin uskonnon,

11 Vastaus voi olla omien resurssien viisas hyödyntäminen. kulttuurin tai trendien mukaan hifisteleviä kuluttajaryhmiä. Markkinaa voivat lisätä samantyyppisiä erikoisruokavalioita noudattavat lemmikkieläimet. Esimerkkejä tästä löytyy jo: Juustoportin onnellisten lehmien maito, Valo24-tuotesarja ja Briteissä olevat tietyn kanarodun munimat luksusmunat. Suomi ei ole ruuantuotantoon paras mahdollinen paikka ilmastonsa puolesta. Vastaus voi olla omien resurssien viisas hyödyntäminen: lähelle tuotettu ruoka, marjat, sienet ja muut luonnontuotteet, jotka luontaisesti menestyvät näillä seuduilla. Vaikutteita kotimaiseen ruokaan voidaan ottaa joustavasti ympäri maailmaa. Rohkeaa tuotekehittelyä ja -testausta On tärkeää jatkaa ennakkoluulotonta tuotekehittelyä heikkoja kuluttajasignaaleja kuunnellen, sillä odottamattomat tuotteet saattavat nousta suosituiksi. Testaillen laajasta tuotejoukosta löytyvät ne potentiaalisimmat jatkokehittelyä varten. Tähän Ruokamessut ovat hyvä areena. Milloin saamme maistaa ensimmäisiä hyönteisjalosteita?

12 RESEPTIT Paikallisesti tuotettua, maukasta ruokaa. Se on tulevaisuudessakin vahvuutemme. Näiden reseptien myötä Kauhajoen Ruokamessut toivottaa teille herkullisia hetkiä ruuan parissa: Kokki Kolmosen Haukifileetä ja hunajoidut sipulirenkaat 1-2 rkl rypsiöljyä haukifilee 2 isohkoa sipulia 2tl hunajaa Jaakko Kolmonen opasti messuvieraita Erityisesti kalan käsittely on lähellä hänen sydäntään. Haukifilee ja hunajamarinoidut sipulirenkaat ohje on julkaistu 2002 Ruokamessulehdessä. Sytytä kaasugrilli ja nosta paistokivi ritilällä lämpenemään. Leikkaa nahaton haukifilee keskijuovaa pitkin halki ja sitten selkäosa lihasyiden ja ruotojen suuntaisesti vinoon poikki. Näin et katko lisää ruotoja. Sipaise paistinlastalla tilkka öljyä kuuman kiven ja haukipalojen pintaan. Nosta paksut selkäpalat kivelle. Anna palojen kypsyä grillin kupu suljettuna. Sulje grillin toinen poltin pienelle lämmölle. Näin kalat säilyvät mehukkaina. Käännä palat 2-3 minuutin kuluttua ja siirrä ohut haukipala kivelle. Käännä ohuet palat parin minuutin kuluttua. Leikkaa sipuleista sentin paksuisia rengasmaisia viipaleita ja sipaise ne rypsiöljyllä. Nosta kalapalat uunivuokaan hautumaan ja suojaa palat. Pane sipulirenkaat paistokivelle. Käännä renkaat parin minuutin kuluttua ja levitä niiden pintaan pari tippaa hunajaa. Kun hunaja on valunut renkaiden läpi kivelle, alkaa hunaja ruskistua eli karamellisoitua. Käännä renkaat ympäri, jotta toinenkin puoli saa hieman lisäväriä ja makua. Paina veitsi hauen selkälihaksen puolivälistä ruotoihin saakka ja irrota puolikkaat toisistaan. Näin saat hauen fileen ruodot näkyviin ja nypi ne irti ennen ruokailua. Poista vatsaontelon palan pyrstöosan ruodot samalla tavalla luvulla messuilla pääsi maistelemaan emäntä Sirpa Nurmisen puukirnussa valmistamia kirnuvoita ja piimää. Nyt voit kokeilla reseptiä yleiskoneella tehtynä. Nosta sipulirenkaat ruodottomien kalapalojen päälle ja tarjoa hauen kanssa uusia perunoita ja vihersalaattia.

13 Papin piimälimppu Ilkka Järvinen 1991 Kauhajokinen leipäaitta -kirja 100g hiivaa 1l piimää 5dl siirappia 2rkl hienonnettua pomeranssinkuorta 1rkl hienonnettua kuminaa 2rkl suolaa Jauhoja sen verran, että taikinasta tulee hyvää leipoa. Jauhojen määrästä ½ vehnäjauhoja ja ½ ruisjauhoja. voiteluun: 1dl haaleaa vettä 1rkl siirappia Hiiva liotetaan vesitilkkaan. Siirappi ja mausteet kiehautetaan. Siirappiseos kaadetaan piimän sekaan ja hiiva, suola ja jauhot lisätään. Taikina vaivataan hyvin ja kohotetaan kaksinkertaiseksi. Muokataan leivinpöydällä ja leivotaan kolmeksi pyöreäksi limpuksi. Ne saavat kohota, pistellään ja paistetaan 200 asteisessa uunissa tunnin verran. Paistamisen aikana niitä voidellaan pari kertaa siirappivedellä. Sorttiemäntä Sirpa Nurmisen kirnuvoi ja -piimä 1L kermaa ½ dl piimää suolaa oman maun mukaan Lisää huoneenlämpöiseen kermaan piimä, peitä astia ja jätä se vuorokaudeksi hapattumaan huoneenlämpöön. Laita seos seuraavana päivänä pyörimään yleiskoneessa hiljaisella nopeudella roiskumisen estämiseksi. Anna sen pyöriä tasaisella nopeudella, kunnes rasva muodostaa voiryynejä erottuen nesteestä. Lisää tässä vaiheessa seokseen hieman kylmää vettä ja anna massan pyöriä hiljaisella nopeudella. Vesi edistää voin pakkautumista yhdeksi kimpaleeksi. Voin tiivistyttyä kimpaleeksi nosta se toiseen astiaan ja huuhtele kylmällä vedellä. Vaihda vettä ja sekoita voita huuhdellessa puukauhalla, että kaikki piimäjäämät irtoavat siitä. Kun huuhteluvesi on kirkasta, kaada se pois, lisää suolaa oman makusi mukaisesti ja muotoile massasta kimpale. Saat tulokseksi noin 250g voita. Kaada yleiskoneeseen jäänyt neste kannuun: se on maukasta kirnupiimää, jonka voit nauttia kylmänä juomana tai käyttää leivontaan Koti- ja laitostalousoppilaitos julkaisi Kauhajokinen leipäaitta kirjan, jossa oli myös kirkkoherra Ilkka Järvisen Papin piimälimppu -resepti.

14 Kartanontorttu SeAMK tarjoili hittituotettaan, kartanontorttua Ruokamessujen Tallikahvilassa. Täyte 1 4dl maitoa 2 kananmunaa 1dl sokeria 1,5 rkl vehnäjauhoja 4tl vanilliinisokeria Taikina 4dl maitoa 50g hiivaa 2 kananmunaa n. 13dl vehnäjauhoja 0,5tl suolaa 1dl sokeria 1,5rkl kardemummaa 150g voita tai margariinia Täyte 2 100g voita tai margariinia 1dl sokeria 2tl vanilliinisokeria 1,5dl rusinoita Voiteluun 1 kananmuna Koristeluun 3dl tomusokeria 2rkl vettä Valmista ensin täyte 1 (kiisseli), sen jälkeen taikina ja viimeiseksi täyte 2 ennen leipomista. TÄYTE 1 Sekoita kylmään maitoon kananmunat, sokeri ja vehnäjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Jäähdytä ja lisää vanilliinisokeri. TAIKINA Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja lisää kananmunat. Sekoita vehnäjauhot, suola, sokeri ja kardemumma eri kulhossa. Nypi pehmeä rasva kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää maito-hiiva-munaseos joukkoon. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Anna taikinan levähtää liinalla peitettynä ja valmista sillä välin täyte 2. TÄYTE 2 Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri keskenään, lisää vanilliinisokeri. Hienonna rusinat terävällä veitsellä, mutta älä sekoita niitä vielä tässä vaiheessa täytteeseen. LEIPOMINEN JA KORISTELU Vuoraa reunallinen uunipelti leivinpaperilla. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta osasta pellin kokoinen torttupohjalevy ja nosta se leivinpaperille. Levitä päälle täyte 1. Kauli tämän jälkeen toisestakin osasta samankokoinen levy. Levitä sen päälle täyte 2 ja ripottele pinnalle rusinat. Kääri levy tiukaksi rullaksi ja nipistele saumakohdat kiinni. Leikkaa rulla 20 palaan. Aseta palat torttupohjalle tasaisin välimatkoin, pidemmälle sivulle 5 palaa ja lyhyemmälle 4 palaa. Kohota torttua n.20-30min. Voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se alumiinifoliolla. Varmista, että torttu on kypsä myös pohjasta, ennen kuin otat sen uunista. Sekoita koristeluun tarvittavat aineet keskenään ja pursota jäähtyneiden palojen päälle.

15 Kauhajoen maaseutunaiset myymässä klimppisoppaa Ruokamessuilla. Klimppisoppa on hyvin suosittu messuruoka, jonka valmistamista kannattaa kokeilla kotonakin! Klimppisoppa 1kg naudan luita, lapaa tai potkaa (myös lammas tai possu käyvät) 250g luutonta lapaa tai paistia 2l vettä 1rkl suolaa 3 kokonaista valkopippuria 1 pieni porkkana 1 pieni sipuli pala selleriä pala lanttua Lihalientä keitetään 2h, kunnes lihat ovat kypsiä. Liemi siivilöidään. Pinnalle muodostunut rasva poistetaan. Lihat kuutioidaan ja lisätään liemeen. Annetaan kiehua hiljalleen. Klimppitaikina: 2dl maitoa 2 munaa 1rkl suolaa vajaa rkl sokeria 1rkl ruokaöljyä 1dl rusinoita noin 200g vehnäjauhoja, tarpeen mukaan lisätään keittämiseen kuumaa vettä Kaikki aineet sekoitetaan keskenään. Pikkulusikalla otetaan taikinasta pieniä klimppejä kiehuvaan veteen. Kun klimpit nousevat pintaan, ne otetaan reikäkauhalla ylös ja lisätään lihaliemeen. Annetaan kiehua vajaa vartti. Ja nautitaan antaumuksella. Lisää reseptejä

16 Tervetuloa Kauhajoen Ruokamessuille! TEKSTIT JA TAUSTATOIMITUS: Sirkku Ylikoski, Riitta Alapiha, Marita Raitio Kiitos kaikille esitteeseen kuvia ja materiaaleja toimittaneille. Lisätietoja: Hämes-Havunen Koskenkyläntie Kauhajoki 67 Talvitie Kainastontie Topeeka KAUHAJOKI 663 Päntäneentie Retkitie Heikkiläntie Rahikkatie 44 Koskenkyläntie Lustilantie Hämes-Havunen 67 Seinäjoentie Vaasa Seinäjoki Pori Turku Helsinki Oulu Jyväskylä

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita 150 g SPC-Flakes- hiutaleita 7 dl vettä 2 tl suolaa 1,5 rkl valkoista sokeria 1,5 rkl öljyä 2 dl luonnonjogurttia 800 g leipäjauhoja

Lisätiedot

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

SUOSITUIMMAT RESEPTIT SUOSITUIMMAT RESEPTIT HUNAJA - LAVENTELILEIPÄ 300 g täysjyvävehnäjauhoja 200 g vehnäjauhoja 1 tl kuivattua laventelia 2 tl kuivahiivaa 1 ½ tl suolaa 30 g hunajaa 350 g vettä Sekoita kuiva-aineet keskenään.

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta Helppo Härkis pastakastike 1 pkt (250 g) HÄRKIS härkäpapuvalmistetta 2 tl öljyä 1 prk (400 g) tomaattimurskaa 2 dl vettä 2 rkl tomaattisosetta 2 tl kuivattua yrttiseosta 1/2 tl suolaa ja sokeria ripaus

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen KEKRILAUTA Kekrilaudan ajatuksena on yhteinen pöytä ja jakaminen. Laudalle tai pöydälle katetaan tarjoilukulhoissa laudan vieraat. Isäntänä toimii ohukainen, jonka päälle kekrilaudan antimia laitetaan.

Lisätiedot

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAKASTIKKEET korkea marjapitoisuus valmistettu Suomessa aidoista marjoista ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivonnaisiin OUT OF HOME -MYYNTI Myyntipäällikkö Mika Lund

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN LEIVONNAISIA Saskatoon-piirakka 175 g voita tai margariinia, nypi joukkoon vehnäjauhoja, lisää tilkka vettä tai kivennäisvettä, jotta taikinasta tulee tiivis. Haluttaessa

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Focaccia (italialainen peltileipä) Focaccia on yksi omista suosikeistani, se on edullista ja helppoa valmistaa, eikä siihen tarvita voita tai leikkelettä päälle vaan se on valmista sellaisenaan. Focaccialla

Lisätiedot

Väinön reseptit. Leivonnaiset ja jälkiruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Leivonnaiset ja jälkiruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Leivonnaiset ja jälkiruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Korvapuustit Marjakiisseli Muikkukukko Muikkunyytit Muikkupiiraat Pullat Pääsiäistorttu Sämpylät Täytekakku Valkosipuli-basilikapatonki

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Katkarapuwrap karibialaiseen tapaan Mehevä BBQ-possunkylki luumuglazen ja raikkaan kaalisalaatin kera Luumuinen lammaspata Päärynävinaigrette ja hedelmäinen juustosalaatti

Lisätiedot

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Lahnaviettelys Raaka-aineet: 400 g kylmäsavustettua tai lämminsavustettua lahna 2 kovaksi keitettyä kananmunaa 1 keltasipuli 1 dl majoneesia 2 rkl Crème fraîchea 2 rkl

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

HELPPO Hirvipata ( 4:lle )

HELPPO Hirvipata ( 4:lle ) HELPPO Hirvipata ( 4:lle ) Aika: 1 1/2-2 tuntia 600 g luutonta Hirvenlihaa, esim ulkopaistia. 2 rkl voita, margariinia tai öljyä 2-3 sipulia 1 tl suolaa ripaus paprikaa tai valkopippuria 1 tl timjamia

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi,

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi, keksit 49 näin onnistut Jotta kekseistä tulisi rapeita, pitää taikinassa olla reippaasti rasvaa ja sokeria. Kaikissa tämän kirjan keksiresepteissä on käytetty margariinia, sillä se antaa kekseille sopivan

Lisätiedot

Tee ruokaa Millen kanssa

Tee ruokaa Millen kanssa Suklaan- ja maissinmakuiset muffinssit (n. 9-6 muffinssia) 75 g voita 75 g sokeria 2 kananmunaa 1 dl jogurttia esim. kreikkalaista jogurttia Käsittelemättömän appelsiinin raastettu kuori 180 g vehnäjauhoja

Lisätiedot

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton)

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) LIITE 1: 1 (20) KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) 5 ¼ dl vettä 2 tl psylliumkuorijauhetta 2 rkl sokerijuurikashiutaleita

Lisätiedot

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla Iloa kattaukseen ja ruoanlaittoon toivottaa Kultakeramiikka Rentoa ruokaa reiluilla astioilla grillaa Bistro astioilla! Bistro Kultakeramiikka Oy Putaanportintie 13 44800 Pihtipudas Tel. +358 20 794 03

Lisätiedot

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS PIPARITAIKINA AINEKSET 1 dl Dansukker Tummaa siirappia 1 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

Herkkuja villiyrteistä

Herkkuja villiyrteistä Herkkuja villiyrteistä Raision Rinkan villiyrttikurssilla 3.6.2015 valmistettujen ja nautiskeltujen herkkujen reseptit Mirkka Karikoski & Timo Virta RAISION RINKKA RY HORSMA-RAPARPERIPIIRAKKA Horsman vartta

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

Polsk mat Helsingfors arbis 18.10.2010 Päivi Erola och Karin Lindgren

Polsk mat Helsingfors arbis 18.10.2010 Päivi Erola och Karin Lindgren Polsk mat Helsingfors arbis 18.10.2010 Päivi Erola och Karin Lindgren 1. Kirkas punajuuriliemi Barszcz czerwony 2. Sienitäytteiset korvanyytit Uszka z grzybami 3. Suolaheinäkeitto Zupa szczawiowa 4. Kuhaa

Lisätiedot

Taikinassa on taikaa - maukkaat joulupullat muutaman niksin avulla

Taikinassa on taikaa - maukkaat joulupullat muutaman niksin avulla Taikinassa on taikaa - maukkaat joulupullat muutaman niksin avulla Kun joulukiireet pukkaavat päälle, voi leipomista helpottaa käyttämällä valmiita pakastetaikinoita tai jopa valmiita pakastepullia. Pullataikina

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 17-24 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 UUNIPASTA SOIJAROUHEEN, KURPITSAN JA VUOHENJUUSTON KERA Ainesosat Neljälle 750 g kuutioitua kurpitsaa oliiviöljyä suolaa, pippuria 300 g rigatoni- tai pennepastaa

Lisätiedot

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä 2 Fazer Puikula -ruisleipää 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 1 dl creme bonjour -tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua tuoretta rakuunaa suolaa ja mustapippuria

Lisätiedot

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT UUNILAHNA (suutari/säynävä) Kalaa noin 1,5-2,5kg voita suolaa n. 4 tl valkopippuria 2dl kermaa perunaa porkkanaa sipulia tai purjoa tilliä Perkaa ja suomusta kala tai osta jo käsiteltynä. Laita uuni lämpenemään

Lisätiedot

Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU. Ota mukaan, Ole hyvä!

Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU. Ota mukaan, Ole hyvä! Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat reseptit JOULU Ota mukaan, Ole hyvä! Jouluruoka maistuu parhaalta suoraan omasta uunista. PERINTEISET JOULUPÖYDÄN HERKUT JA MUUTAMA UUSI TUTTAVUUS: LANTTULAATIKKO

Lisätiedot

Porkkana - teeleipä (1. palkinto)

Porkkana - teeleipä (1. palkinto) Teeleipäreseptit Porkkana - teeleipä (1. palkinto) 1 ½ dl pikakaurahiutaleita 1 ½ dl hiivaleipäjauhoja 1 dl keitettyjä porkkanoita soseutettuna 1 tl leivinjauhetta ¾ dl rypsiöljyä 1½ dl maitoa Sekoita

Lisätiedot

Paistettukala Valmistusohje

Paistettukala Valmistusohje V u o s i k a l e n t e r i 2016 Kalamiehen pihvit 500g fileoitua haukea, kuhaa tai muuta kalaa 1 prk ranskankermaa 3/4 dl korppujauhoja 1 sipuli 1 rkl voita 2 munaa ½ tl suolaa 1 rkl sitruunamehua ripaus

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf)

Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf) Reseptit Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf) Helppo ja nopea kalakeitto 400 g seiti- tai lohikuutioita (pakaste) ruokaöljyä 1 l vettä 750 g peruna- ja kasviskuutioita

Lisätiedot

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu?

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Vuoden 2012 Runebergin päivä sattuu sunnuntaille, joten valtaosalla suomalaisista on hyvin aikaa leipoa ja loihtia maittavat leivonnaiset itse. Kokeile

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

gögi Huom! Ohjeet ovat askennaisia Paahdettua gögiimppua ja kymäsavusiakka-smetanaevitettä Gögiimput Tarjoie paahdettuja gögiimppuviipaeita siakkaevitteen kera tai vamista aineksista pieniä akupaavoieipiä.

Lisätiedot

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka Vihreä Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka pöytä Kaskinauriista karviaiseen Kaskinaurispasta Neljälle 12 kaskinaurista ½ punttia salviaa 100 g voita 1 dl parmesaania raastettuna Kuori nauriit ja kiinnitä

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ

KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ KOKATAAN KUVILLA RUOKARESEPTEJÄ KUVILLA JA SELKOKIELELLÄ PCS-kuvasymbolien tekijänoikeudet omistaa Mayer- Johnson Inc., suomennokset Oy Comp-Aid Ltd. Kuvasymboleja ei saa kopioida tai käyttää muussa muodossa

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Kuvia toimitukselliseen käyttöön: www.akvamariini.fi/ffmmedia2016 Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Mitä teet, kun juhlavieraasi ilmoittaa noudattavansa gluteenitonta ruokavaliota? Älä hätäänny,

Lisätiedot

Hunajareseptejä ammattikeittiöille

Hunajareseptejä ammattikeittiöille a, reseptejä ammattikeittiöille Sisältö Esipuhe 3 Täytetyt Guacamole-tomaatit 4 inen sieni-sitruunaspagetti 1 lohi 5 broileri uunissa 6 iset wok-vihannekset 7 Gulassi 8 -perunapaistos 1 Rapea hunajaleipä

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Neocate Activella

Helppoja reseptejä Neocate Activella Helppoja reseptejä Neocate Activella Ruuanvalmistusohjeita maitoallergiselle lapselle Neocate Active on maidoton täydennysravintovalmiste yli 1-vuotiaille lapsille. Neocate Activea voidaan nauttia sellaisenaan

Lisätiedot

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 Ressun Peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10 Kurssin vetäjä : Sirkku Sakane 1. Temaki-sushi (käsin käärityt sushit) / 手 巻 きずし (4~6:lle hengelle)

Lisätiedot

Reseptit Likkojen lenkki 2015

Reseptit Likkojen lenkki 2015 Grillattua Hk:n rypsipossua 600 g HK:n rypsiporsaan sisäfilettä 2 tl korianterin siemeniä 1 tl kuminaa 1 tl fenkolinsiemeniä 1 dl hunajaa 1. Puhdista filee kalvoista. 2. Sekoita loput ainekset keskenään

Lisätiedot

Reseptit TUOTE- RESEPTIT. www.leipurin.com

Reseptit TUOTE- RESEPTIT. www.leipurin.com TUOTE- RESEPTIT www.leipurin.com 3 Fantasia-pohjat Pähkinä- Mantelipohja pohja 1.500 g 1.500 g Leipurin Fantasia-Mix 480 g 480 g Leipurin Rypsiöljy 240 g 240 g Whirl 720 g 720 g vesi 150 g - Hasselpähkinätäyte

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia. Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.

Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia. Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset. Kekrin ajan ruokia ja leivonnaisia Marja Niskanen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset p. 0400 905 782 marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi Monestihan sitä syyvään kolomenlaesta kalloo, Kekrinajan

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista Jarlsberg kun haluat jotain ainutlaatuista Miksi Jarlsberg juuston täyteläinen maku on niin ainutlaatuinen? Miten juustoon syntyy sille tyypillinen rakenne? Jarlsberg juustoa on valmistettu salaisen ja

Lisätiedot

MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ. Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu

MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ. Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu RANSKALAINEN KANAVUOKA 4 pekoniviipaletta, karkeasti pilkottuna 2 broilerimakkaraa 1 rkl oliiviöljyä 35 g karkeita vehnäjauhoja

Lisätiedot

Lohipiiraset. & muita kalareseptejä. Nautitaan kalasta!

Lohipiiraset. & muita kalareseptejä. Nautitaan kalasta! Lohipiiraset & muita kalareseptejä Nautitaan kalasta! 1 kalavihkonen.indd 1 4.12.2012 13:18:39 Erämiehen muikkupata 500 g perattuja muikkuja 150 g pekonia 1 2 sipulia lohkoina tai silputtuna vähän suolaa

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

Leivo kokojyväjauhoilla

Leivo kokojyväjauhoilla Leivo kokojyväjauhoilla Johdanto...3 Kokojyväjauhon perusominaisuudet...4 Reseptejä...6 Puurot ja myslit...6 Pikapuuro 2 henkilölle...6 Tuorepuuro...6 Marjapöperö...6 Mysli...7 Suolaiset leivonnaiset...8

Lisätiedot

Ja sitten grillataan!

Ja sitten grillataan! Toukokuu 2015 Ja sitten grillataan! Miten syntyy täydellinen grillauskastike Coca-Cola-siirapista? Sen paljastaa Sinebrychoffin Beer Ambassador Anikó Lehtinen. Kokeile myös muita Anikón reseptejä. Grilliruoan

Lisätiedot

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta)

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta) NUTRIDRINK RESEPTIT 1. Kermainen rakuunakana riisillä 2. Tilli-tomaattilohi 3. Marjainen mannapuuro 4. Riisipuuro 5. Suklaamousse 6. Mokka-suklaapalat 7. Ananas-banaanismoothie 8. Banaanipannukakku 9.

Lisätiedot

eksote Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) Sammonlahden Martat Kotitalous- ja ravitsemusneuvonta 17.3.2015

eksote Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) Sammonlahden Martat Kotitalous- ja ravitsemusneuvonta 17.3.2015 ~ Kahvipoydan kevyemmat herkut 1 (7) v A u Kahvipoydan kevyemmat herkut 2 (7) SAVUKALA-PINAAmPIIRAI(I

Lisätiedot

IKIHYVÄ KAVEREIDEN SUOLAISET JA MAKEAT LEIVONNAISET

IKIHYVÄ KAVEREIDEN SUOLAISET JA MAKEAT LEIVONNAISET IKIHYVÄ KAVEREIDEN SUOLAISET JA MAKEAT LEIVONNAISET Suolaiset leivonnaiset Broileripiiras Kasvispiirakka Lohipiiras Poropiiraat Sadonkorjuupiiras Sämpylät Makeat leivonnaiset Crete Garbot Muunnos Mustikkaleivoksiksi

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

ja muita hyveitä perunajauhoista

ja muita hyveitä perunajauhoista gluteenitonta Myös ja muita hyveitä perunajauhoista Uunituore leivonnainen palkitsee ja sulattaa sydämet. Kolmen Konstin perunajauhoilla leivot pumpulinpehmeät piiraat, kuohkeat kakut ja kielen vievät

Lisätiedot

ja muita hyveitä perunajauhoista

ja muita hyveitä perunajauhoista gluteenitonta Myös ja muita hyveitä perunajauhoista Uunituore leivonnainen palkitsee ja sulattaa sydämet. Kolmen Konstin perunajauhoilla leivot pumpulinpehmeät piiraat, kuohkeat kakut ja kielen vievät

Lisätiedot

VOIWIENEREIDEN VALMISTUS

VOIWIENEREIDEN VALMISTUS VOIWIENEREIDEN VALMISTUS Wienertaikina muodostuu vuorottaisista voi- ja perustaikinakerroksista. Voikerrosten tehtävänä on estää taikinakerrosten liimautuminen toisiinsa ja pidättää taikinasta muodostuva

Lisätiedot

kaiken maistumaan paremmalta!

kaiken maistumaan paremmalta! Piparimix 1 Aikakausmedia 2012 Ulkoasu ja taitto: Outi Sonkamuotka Paino: Libris Oy Yhteistyö saa kaiken maistumaan paremmalta! 2 Kiitos Anna, Apu, Glorian ruoka&viini, KOTI, Kotiliesi, Koti ja keittiö,

Lisätiedot

FINGER FOOD eli sampivartaat

FINGER FOOD eli sampivartaat Kalaryssäys reseptit 2008 Sampiruokien kanssa sopivia viinejä ovat mm. ranskalainen Clos des Amandiers Pinot Gris 2004, saksalainen Kendermanns Pinot Noir sekä italialainen Chardonnay dei Sassi Cavi. FINGER

Lisätiedot

Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun!

Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun! Gluteenittomia herkkuja kaikkien makuun! MIKÄ ON KELIAKIA? Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Keliakian hoitona on jatkuva gluteeniton ruokavalio:

Lisätiedot

Tunnelmallinen syysmenu

Tunnelmallinen syysmenu Tunnemainen syysmenu Out of home Kun kesän griiherkut akavat pikkuhijaa jo kyästyttää, on aika kokeia uusia, herkuisia Mari-reseptejä. Ostosistaa ovat nyt mm. bataatit, inkivääri, broierin rintaeikkeet

Lisätiedot

Reseptejä. Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola. www.prokala.fi

Reseptejä. Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola. www.prokala.fi Reseptejä Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola www.prokala.fi Valkoinen on punaista Resepti: Michael Björklund Oliivi-tuorejuustogratinoitua lipeäkalaa Tomaatti-äyriäiskastiketta

Lisätiedot

Kahvihammasta kolottaa

Kahvihammasta kolottaa Kahvihammasta kolottaa Tumma suklaa ja appelsiini ne yhteen sopii ja niin sopii myös pähkinäinen kolumbialainen kahvi. Makuyhdistelmä suorastaan kaipaa kolumbialaisen kahvin pehmeyttä ja hienoista hedelmäisyyttä.

Lisätiedot

MAANANTAI. auhelihakeitto 4 annosta

MAANANTAI. auhelihakeitto 4 annosta ti su ma Kotikeittiön lihaviikko la pe ke LIHA ON MONIPUOLINEN ATERIAN PERUSTA to MAANANTAI SELEENIÄ, SINKKIÄ JA FOSFORIA LIHASTA J auhelihakeitto 250 g jauhelihaa pss pakastesipulia 2 l kasviksia, esim.

Lisätiedot

Vir tasalmen Viljatuotteen

Vir tasalmen Viljatuotteen i t s v k u m t s k u M Vir tslmen Viljtuotteen gluteenittomill juhoill j juhoseoksill uusi re se pte jä 2015 Lisää tuotteistmme j reseptejä www.virtslmenviljtuote.fi Kinkkupiirkk pohj: k mitorhk 100 g

Lisätiedot

Tiedote julkaistavissa 10.10.2014 klo 12. Aleksis Kiven nimikkoleivos -kilpailu on ratkennut.

Tiedote julkaistavissa 10.10.2014 klo 12. Aleksis Kiven nimikkoleivos -kilpailu on ratkennut. Tiedote julkaistavissa 10.10.2014 klo 12 Aleksis Kiven nimikkoleivos -kilpailu on ratkennut. Uudenmaan Martat ry on tänä vuonna 85-vuotisjuhlaansa viettävä Suomen suurin marttapiiri, jonka tehtävänä on

Lisätiedot

Vaellus- ja karisiika

Vaellus- ja karisiika Vaellus- ja karisiika P erämerellä esiintyy kaksi eri siikamuotoa, virtavesiin kudulle nouseva vaellussiika sekä paikallisempia kantoja muodostava merikutuinen siika eli karisiika. Siikamuodot eroavat

Lisätiedot

Ryssäystiimin kalanyytit

Ryssäystiimin kalanyytit Kalaryssäys reseptit 2006 Ryssäystiimin kalanyytit Lohta Tilliä Ruohosipulia Suolaa Sipulia Paprikaa Herkkusieniä Foliota ja leivinpaperia Mausta lohisuikaleet suolalla, ruohosipulilla, tillillä. Suikaloi

Lisätiedot

ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista

ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista RUOKAKURSSIN NIMI ARIAL 28 ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista Ruoka-asiantuntija Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset MENU Alkuruoka Hernesosekeitto Siemennäkkileipä Yrtti-valkosipulilevite

Lisätiedot

Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta

Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta 1 Peräseinäjoki-aiheisen ruokatuotteen ideointi- ja testaustyöpaja 10. ja 15.11.2009 osana Peräseinäjoen kylämatkailuhanketta Sunnuntaina 15.11.2009 Sampolassa kokeiltuja ohjeita Tarkoituksena on, että

Lisätiedot

Marja-tuorejuustotorttu. Vaahdota rasva ja ruokokidesokeri kuohkeaksi,

Marja-tuorejuustotorttu. Vaahdota rasva ja ruokokidesokeri kuohkeaksi, MAKEAT PIIRAAT Makeat piiraat ovat yksi kotileivonnan suosituimmista leivonnaisista eikä ihme. Piiraat ovat yleensä helppotekoisia ja niiden makuun on totuttu jo lapsesta saakka. Suosituimpia piiraita

Lisätiedot

Puuroa ekologisesti, valmistus kotona. Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi

Puuroa ekologisesti, valmistus kotona. Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi Puuroa ekologisesti, valmistus kotona Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi Perinteinen Kaurapuuro 4:lle kattilassa 1 l vettä, maitoa tai sokeroitua mehua 4-5 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita

Lisätiedot

Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan.

Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan. Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan. NUOTIORUOKA KURSSI 29.1.2010 13 16 Luontokoulu Korento Niina Rautiainen

Lisätiedot

Kevät 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä!

Kevät 2016. Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat. Reseptit. Ota mukaan, Ole hyvä! Kevät 2016 Reseptit Pirkanmaan Osuuskauppa tarjoaa kauden parhaat Ota mukaan, Ole hyvä! Mansikkasangria raikastaa kevätpäivän. KEVÄT SAAPUU KEITTIÖÖN Pinaattiletut 5 Kermainen kevätsipulikeitto 7 Kevätpuuro

Lisätiedot

Parhaita makuja Syksy 2015

Parhaita makuja Syksy 2015 Parhaita makuja Syksy 2015 Sisällys Kurpitsainen linssipata Punajuuri-sellerisosekeitto 5 Kartanon pannacotta Kasvisvuoka 7 Puolukkahyytelö piimällä Punakaalivuoka 9 11 Mehevä puolukkapiiras Lisää reseptejä

Lisätiedot

TOAST TÄYTETTYNÄ (1 ANNOS) APPELSIININ TUOREPURISTAMINEN (1 ANNOS) 2 paahtoleipäviipaletta. 1 sulatejuustoviipale

TOAST TÄYTETTYNÄ (1 ANNOS) APPELSIININ TUOREPURISTAMINEN (1 ANNOS) 2 paahtoleipäviipaletta. 1 sulatejuustoviipale TOAST TÄYTETTYNÄ (1 ANNOS) 2 paahtoleipäviipaletta 1 sulatejuustoviipale 1-2 viipaletta aurinkokuivattua tomaattia öljyssä (margariinia leivän voiteluun) 1. Laita voileipägrilli kuumenemaan. 2. Ota tarvikkeet.

Lisätiedot

Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA

Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA Naudan-, poronja karitsanlihatalo MERI-LAPIN KARITSA Meri-Lapin Karitsa on pohjoinen karitsanlihatuotevalikoima, jonka liha tuotetaan Pohjois-Suomen lammastiloilla. Maultaan mieto, murea ja vähärasvainen

Lisätiedot