Anttolan, Juvolan, Louhen ja Kulennoisten koulujen 6. luokkalaisten siirtyminen yläkouluun alkaen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Anttolan, Juvolan, Louhen ja Kulennoisten koulujen 6. luokkalaisten siirtyminen yläkouluun 1.8.2016 alkaen"

Transkriptio

1 Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Anttolan, Juvolan, Louhen ja Kulennoisten koulujen 6. luokkalaisten siirtyminen yläkouluun alkaen 196/40/400/2015 SL 65 Selostus: Kaupunginvaltuuston tasapainotusohjelmaan (Kv. 140/ ) on kirjattu, että kantakaupungin koulurakenteen mukaisesti 6. luokkalaiset siirtyvät yläkouluun alkaen. OPS2016 mukaan ruotsin kielen opiskelu aloitetaan 6. luokalla. Sivistystoimenjohtajan esitys: Anttolan ja Louhen koulujen 6. luokkien oppilaat siirtyisivät Kerimäen kouluun, Juvolan koulun Tevanjoen eteläpuolella asuvat 6. luokan oppilaat siirtyisivät Mertalan kouluun ja Kulennoisten koulun 6. luokan oppilaat siirtyisivät Punkaharjun kouluun. (Valmistelu: sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen puh ja koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou puh ) Sivistyslautakunta päättää pitää kuulemistilaisuuden Anttolan, Louhen ja Kulennoisten sekä Juvolan koulun Tevanjoen eteläpuolella asuvien 6. luokan oppilaiden siirtymisestä yläkoulujen yhteyteen tiistaina klo Savonlinnan kaupungin valtuustosalissa, Olavinkatu 27, Savonlinna. Tilaisuudesta ilmoitetaan julkisella kuulutuksella kaupungin virallisella ilmoitustaululla ja kaupungin internet-sivuilla, sekä kirjallisella ilmoituksella huoltajille. Kuulemistilaisuuteen osallistuvat sivistystoimenjohtaja, koulusuunnittelija, sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja hänen estyneenä ollessaan lautakunnan varapuheenjohtaja sekä lautakunnan jäsenet mahdollisuuksien mukaan. Asiasta on mahdollista esittää kirjallinen kannanotto sivistyslautakunnalle mennessä. Lautakunta käsittelee asiaa toukokuun kokouksessa Käsittely: Sivistystoimenjohtajan poissa ollessa asian esitteli varhaiskasvatuspäällikkö.

2 Päätös: Esitys hyväksyttiin. Jäsen Heli Laamanen esitti seuraavan ponnen: Eikö olisi helpompaa siirtää opettajaa koulusta toiseen, kun kokonaista oppilasryhmää. Jäsen Eiju Paajanen yhtyi Laamasen ponsiesitykseen. Toimenpiteet Sivistysvirasto SL 65 Selostus: Kaupunginvaltuuston tasapainotusohjelmaan (Kv. 140/ ) on kirjattu, että kantakaupungin koulurakenteen mukaisesti 6. luokkalaiset siirtyvät yläkouluun alkaen. OPS2016 mukaan ruotsin kielen opiskelu aloitetaan 6. luokalla. Sivistystoimenjohtajan esitys: Anttolan ja Louhen koulujen 6. luokkien oppilaat siirtyisivät Kerimäen kouluun, Juvolan koulun Tevanjoen eteläpuolella asuvat 6. luokan oppilaat siirtyisivät Mertalan kouluun ja Kulennoisten koulun 6. luokan oppilaat siirtyisivät Punkaharjun kouluun. (Valmistelu: sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen puh ja koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou puh ) Sivistyslautakunta päättää pitää kuulemistilaisuuden Anttolan, Louhen ja Kulennoisten sekä Juvolan koulun Tevanjoen eteläpuolella asuvien 6. luokan oppilaiden siirtymisestä yläkoulujen yhteyteen tiistaina klo Savonlinnan kaupungin valtuustosalissa, Olavinkatu 27, Savonlinna. Tilaisuudesta ilmoitetaan julkisella kuulutuksella kaupungin virallisella ilmoitustaululla ja kaupungin internet-sivuilla, sekä kirjallisella ilmoituksella huoltajille. Kuulemistilaisuuteen osallistuvat sivistystoimenjohtaja, koulusuunnittelija, sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja hänen estyneenä ollessaan lautakunnan varapuheenjohtaja sekä lautakunnan jäsenet mahdollisuuksien mukaan. Asiasta on mahdollista esittää kirjallinen kannanotto sivistyslautakunnalle mennessä. Lautakunta käsittelee asiaa toukokuun kokouksessa Käsittely: Sivistystoimenjohtajan poissa ollessa asian esitteli

3 varhaiskasvatuspäällikkö. Päätös: Esitys hyväksyttiin. Jäsen Heli Laamanen esitti seuraavan ponnen: Eikö olisi helpompaa siirtää opettajaa koulusta toiseen, kun kokonaista oppilasryhmää. Jäsen Eiju Paajanen yhtyi Laamasen ponsiesitykseen. Toimenpiteet Sivistysvirasto SL 95 Selostus: 6. luokkien siirtymisestä yläkoulujen yhteyteen ilmoitettiin julkisella kuulutuksella kaupungin virallisella ilmoitustaululla , julkaistiin sanomalehti Itä-Savossa ja Puruvesi -lehdessä Julkinen kuulutus laitettiin koulujen välityksellä oppilaiden huoltajille Oppilaiden huoltajat vahvistivat saaneensa tiedon julkisesta kuulemisesta. Sivistyslautakunnan päätöksen mukaisesti kuulemistilaisuus pidettiin Savonlinnan kaupungintalolla valtuustosalissa. Julkisessa kuulutuksessa mainittuun määräaikaan mennessä sivistyslautakunnalle esitettiin kuusi (6) kirjallista kannanottoa asiasta. Kannanotot ovat oheismateriaalina portaalissa. Kannanotoissa esitettyjä asioita ja vastaukset: Kannanotoissa esitetty kysymys: Miksi 6. luokat siirretään yläkoulun yhteyteen? Kouluverkkoa ja palvelurakennetta on valmisteltu pitkään, Savonlinnan kaupungin osalta jo vuodesta Kuudensien luokkien siirtyminen yläkoulun yhteyteen ei ole äkkiseltään esiin putkahtanut yksittäinen siirtoliike. 6. luokkien siirtyminen on linjattu Savonlinnan kaupungin valtuustossa vuonna 2013 ja vuonna Asia on ollut esillä myös kaupunginhallituksen asettamassa Koulu- ja päivähoitoverkkotyöryhmässä, jossa jäseninä on ollut luottamusmiehiä, virkamiehiä sekä henkilöstön edustus. Myös kaupunginhallituksen ja sivistyslautakunnan iltakoulussa asia oli yhtenä monista selvitetty. Perusteina 6. luokkien siirrolle on oppilasmäärien pieneneminen, kouluverkon tiivistäminen, kouluverkon yhtenäisyys koko kaupungin alueella ja uuden OPS2016 mukaisesti ruotsin kielen aloittaminen jo 6. luokalla.

4 Kannanotoissa esitetty kysymys: Miten opetussuunnitelma tukee/ei tue siirtoa? Ruotsin laadukas opetussuunnitelman mukainen opetus on helpompaa järjestää ja aineenopettajan antama opetus tukee kielen opiskelua paremmin kuin kiertävä ruotsin opettaja. Yläkoulussa opettaja on fyysisesti paikalla ja tukee oppilaan kielen opiskelua. Tämä etu korostuu jatkossa muutenkin, kun A2-kieltä ei tarjota. On järkevää hoitaa jäljellä jäävä kielten opetus mahdollisimman hyvin. Uuden oppilashuoltolain myötä koulunkäynnin tuen resurssit pienentyvät. Kuraattorit ja palveluohjaajat ovat fyysisesti isommissa kouluissa, jolloin kuudesluokkalaiset saavat helpommin näitä palveluita. Kokemus on osoittanut, että oppilashuollollisen tuen tarpeessa tapahtuu selkeä hyppäys siirryttäessä viidenneltä kuudennelle luokalle. Täten siirron voidaan ajatella olevan uuden opetussuunnitelman mukaista toimintaa, koska uusi ops korostaa oppilaan hyvinvoinnin merkitystä. Oppilashuollolliset palvelut ovat tärkeä osa oppilaan hyvinvoinnin tukemista. Lisäksi oppilashuollollisilla palveluilla voidaan tässä vaiheessa vaikuttaa tehokkaasti myös koulupudokkuuden ehkäisyyn. Sen lisäksi että oppilaan ohjaus kuuluu kaikille opettajille, kuudensien luokkien käyttöön on mahdollista saada myös oppilaanohjausresurssia, kun he ovat isommassa koulussa. Valinnaisuus alkaa todennäköisesti uudessa tuntijaossa kuudennelta luokalta. Näin ollen valinnaisten kurssit on helpompaa järjestää ja oppilaat saavat monipuolisemman valinnaisainetarjottimen. Lainaus opsista: Opintokokonaisuudet muodostetaan kussakin aineessa valtioneuvoston asetuksen määrittelemien tuntijaon nivelkohtien väliin muodostuvien vuosiluokkakokonaisuuksien pohjalta. Vuosiluokkakokonaisuudet voidaan jakaa kahdeksi tai useammaksi opintokokonaisuudeksi. Opintokokonaisuuksien sisältö voidaan myös muodostaa yhdistämällä eri oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä vuosiluokkakokonaisuuksien sisällä tai tarvittaessa yli tuntijaon nivelkohtien. Edellisen perusteella on opsin sisältöjen suunnittelun kannalta järkevää, että kaikkialla kaupungissa toimitaan samoin. Seudullisen opsin tavoite on olla mahdollisimman kattava ja eri koulujen toimintamalleja yhdistävä. Jos toimintamalli on sama kaikkialla, on seudulliseen opsiin liittyvät opintokokonaisuuslinjaukset huomattavasti helpompi tehdä yhtenäisiksi. Lainaus opsista:

5 Nivelvaihetta lähestyttäessä korostuu opettajan, oppilaan ja huoltajan välinen vuorovaikutus. On tärkeää, että oppilaan omat arviot ja toiveet sekä huoltajan näkemykset tulevat kuulluiksi. Haasteena voi olla tehokkaan tiedonsiirron järjestäminen oppilaan siirtymisen yhteydessä. Toisaalta tähän on jo olemassa vakiintuneita tapoja, hyviä malleja ja asiaan paneudutaan tulevassa opsissa vielä tarkemmin. Erityisesti arviointiin liittyvää tiedonsiirtoa on kehitettävä ja kehitetään. Opettajakierron vuoksi oppilaan opettaja vaihtuu muutenkin alakoulun puolella isoimmissa kouluissa todennäköisesti 2-4 kertaa, joten oppilaat ovat opettajamuutoksiin jo tottuneita. Poikkeuksen tekevät tietysti pienet koulut, joissa opettaja on sama, mutta ottaen huomioon nykyisten kuudesluokkalaisten kehitystason, he tuntuvat jo enemmän yläkoulun oppilailta, kuin alakoulun. Kuudesluokkalaiset ovat pääsääntöisesti kehitystasoltaan kypsiä siirtymään yläkoulun yhteyteen, siirryttiinhän muutama vuosikymmen sitten kansakoulun neljänneltä luokalta oppikouluun. Lisäksi oppilaat siirtyvät jatkossa yhtenäiskouluihin, joissa on samalla tavalla pedagogista alakoulu- kuin yläkouluosaamistakin oppilaan eduksi. Tällöin myös projektityyppinen ainerajoja rikkova opetus voi käyttää hyväksi monipuolisen opettajakunnan osaamista ja mm. fysiikan, kemian, biologian kokeellista oppimista niitä varten suunnitelluissa erikoisluokissa. Kannanotoissa esitetty kysymys: Miksi luokanopettaja ei voi opettaa ruotsin kieltä? Ruotsin kieltä opettavalla opettajalla tulee olla hyvät pedagogiset valmiudet, monipuolinen ruotsin kielen taito ja syvällinen kielialueen kulttuurintuntemus. Koska kielen alkeiden ja perusteiden oppimisella on ratkaiseva merkitys myöhemmille kieliopinnoille, tulee alemmilla vuosiluokilla kieltä opettavilla olla kielten aineenopettajan kelpoisuus tai ainakin kielten laaja-alaiset erikoistumisopinnot. Pätevä ruotsin kielen opettaja hallitsee monipuoliset opetusmenetelmät, joiden avulla harjoitellaan kielen eri osa-alueita; sanastoa, suullista kielitaitoa, rakenteita, luetun ymmärtämistä ja kuuntelua. Ruotsin kielen opiskelun aloitusvaiheessa on erittäin tärkeää, että oppilaat saavat hyvän ja vankan pohjan kieliopinnoilleen sekä innostuvat uuden kielen opiskelusta sekä kansainvälisyydestä. Opettajan on oltava ammattitaitoinen ja innostava! Ruotsin kielen aineenopettaja pystyy vastaamaan tähän haasteeseen, sillä hänellä itsellään on monipuolinen ruotsin kielen taito sekä tuntemus eri yhteistyötahoista (Cimo, Svenska nu, Pohjola-Norden jne.), jotka mahdollistavat esim. kontaktit ja yhteistyön ruotsinkielisille alueille. Tämä puolestaan edistää oppilaan kiinnostusta ja motivaatiota ruotsin kielen opiskeluun. Ruotsin kielen opettajalla on paljon itse hankittua

6 hiljaista tietoa, jota he voivat oppilaille välittää. Aineenopettaja on mm. perehtynyt suomenruotsalaiseen, ruotsalaiseen ja pohjoismaiseen kulttuuri- ja tapatietouteen sekä maantuntemukseen. Lisäksi aineenopettajalla on monipuolinen tuntemus ruotsin kielen opetukseen soveltuvista kirjallisista ja sähköisistä opetusmateriaaleista sekä sähköisistä oppimisympäristöistä. Kannanotoissa esitetty kysymys: Miten opetus yläkouluissa hoidetaan? Kuudesluokkalaiset eivät siirry aineenopettajajärjestelmään kaikissa opetettavissa aineissa vaan luokanopettaja opettaa oppilaita päivittäin ja hänellä on kokonaiskäsitys oppilaan taidoista, tiedoista ja hyvinvoinnista. Luokanopettajalla on aktiivinen rooli koti-koulu yhteistyössä. Kaikki tieto, joka on tarpeellista oppilaan hyvinvoinnin ja oppimisen kannalta, siirtyy luokanopettajien, erityisopetuksen ja oppilashuollon nivelpalavereissa yläluokan kouluun. Kuudensilla luokilla opettajana toimii pääasiassa luokanopettaja. Joitakin aineita (esim. kielet, liikunta, tekninen ja tekstiilityö, musiikki, kuvaamataito, fysiikka ja kemia, historia ja yhteiskuntaoppi) on järkevää, että aineenopettaja opettaa. Yhtenäiskouluissa yleinen toimintatapa on, että aineenopettajat opettavat kuudesluokkalaisille ja jopa nuoremmillekin oppilaille joitain aineita. Aineenopettajat ovat oman alansa asiantuntijoita ja osaavat huomioida työturvallisuusasiat ja työmenetelmien sopivuuden eri-ikäisille oppilaille. Vastaavasti alakoulun luokanopettaja voi opettaa yläkoulussa aineita, joihin hän on opinnoissaan erikoistunut. Punkaharjun koulun rehtorin Jukka Yli-Peltolan lausunto: Kulennoisten koulun 6- luokkalaisten siirto on pedagogisesti perusteltua siirtää yläkoulun tiloihin lukuvuonna yhdessä nk Punkasalmen kuudesluokkalaisten kanssa. Tällöin vältytään Kulennoisten oppilaiden siirto peräkkäisinä vuosina. Monet aineet kuudesluokkalaisille opettaa tälläkin hetkellä muu kuin nk. oma luokanopettaja. Muutoksen jälkeenkin opetusta voisi edelleen antaa ko. aineeseen erikoistunut luokanopettaja. Muutoksia opetusjärjestelyihin tulisi varmaan hyvin vähän, eikä voida sanoa että palkkakustannuksistakaan tulisi eroa nykyiseen verrattuna. Kerimäen yläkoulun rehtorin Jaakko Hassisen lausunto: Anttolan ja Louhen koulujen 6-luokkalaisten siirto on pedagogisesti järkevää siirtää yhtenäiskoulun tiloihin lukuvuonna , koska valtaosa 6-luokkalaisista on jo koulukeskuksen tiloissa. Yhtenäiskoulussa ei mielestäni pidä enää tuijottaa alakoulun ja yläkoulun välistä raja-aitaa. 6-luokkalaisia voi opettaa luokanopettaja sekä aineenopettaja yhdessä. Joissain oppiaineissa on järkevää, että opetuksen antaa

7 oppiaineeseen erikoistunut aineenopettaja. Luokanopettajat ovat myös erikoistuneet opinnoissaan joihinkin oppiaineisiin ja voi opettaa myös yläkoulun luokkia. Siksi ei ole järkevää rajata kuka mitäkin luokka-astetta opettaa. Fyysisesti Kerimäen yhtenäiskoulussa 6-luokkalaiset on järkevämpää sijoittaa tässä alkuvaiheessa A-talon tiloihin, mikäli se on mahdollista, niin kauan kun lukio-opetusta Kerimäellä annetaan. Pitää muistaa, että yhtenäiskoulu käsittelee kaikkia tiloja ja henkilökuntaa yhtenä kokonaisuutena. Siksi unohdettakoon raja-aidat. Kannanotoissa esitetty kysymys: Miten lapsen etu on huomioitu? Mielipiteitä niistä kouluista, joissa 6. luokka on ollut jo pidemmän aikaa yläkoulun yhteydessä: - mahdollisuus uuteen aloitukseen koulun ja luokan vaihtuessa - helpottaa yläkouluun ja aineopettajaopiskeluun siirtymistä oleellisesti - siirtymäikä on erittäin sopiva opiskeluun uudessa, isommassa oppimisympäristössä ja sopiva ikä ottaa vastuuta omasta opiskelustaan - laajemmat valinnaisuusmahdollisuudet - useamman opettajan kanssa opiskelu tuo vaihtelua - oppilailta saatu/kerätty palaute on pelkästään positiivista Koulutoimi on aidon kiinnostunut kaikkien oppilaiden hyvinvoinnista. Mertalan ja Punkaharjun sekä Talvisalon yhtenäiskouluissa on vankka asiantuntemus nivelvaiheiden hoidosta. Nivelvaiheissa tehdään yhteistyötä lähettävän ja vastaanottavan koulun kesken. Koulujen rehtorit vastaavat yhteistoimintasuunnitelman vuosittaisesta arvioinnista. Yksityiskohtaisempi kuvaus nivelvaiheen toimintatavasta viidenneltä kuudennelle luokalle: tutustumiskäynnit kouluun, johon siirrytään siirtopalaverit lähettävän ja vastaanottavan koulun toimijoiden kesken luokkaryhmien muodostaminen yhteistyössä lähettävän koulun ja vastaanottavan koulun kesken vanhempainilta 5. luokan keväällä kouluilla, joiden kuudes luokka on yläkoulun tiloissa koteihin tiedote vastaanottavan koulun oppilashuollosta tuki-/kummioppilaat sopeutumisen tukena 6. luokan syksyllä ryhmäytymispäivä 6. luokkalaisten vanhempainilta säännölliset luokanvalvojan/luokanohjaajan tunnit/vartit Luokanopettajilla on vahva rooli koti-koulu yhteistyössä

8 Kannanotoissa esitetty kysymys: Miten säästöt muodostuvat? (Tasapainottamisohjelman summia on tässä tarkennettu tehtyjen päätösten mukaisesti.) Alakouluissa oppilaiden väheneminen 6. lk oppilaiden verran ryhmiä yhdistellään opetuksen ryhmät vähenevät 1 ryhmä/opettaja/koulu Anttolan koulu (porrien väheneminen tva johtajapalkassa+ vakituisen opettajan palkka) Louhen koulu (porrien väheneminen tva johtajapalkassa ja määräaikaisen op. palkka) Louhen kulj.kust.lisäys Anttolan kulj.kust.lisäys Louhi+Anttola säästö hintakust. Yläkoulussa Yhtenäiskoulun säästö ,5 ryhmän kustannukset Kerimäen yläkoulu Juvola Kuljetuskustannus Yhtenäiskoulun säästö Kulennoinen 6 h Kuljetuskustannus Yhtenäiskoulun säästö (porrien väheneminen tva johtapalkassa+ ma opettajan palkka) ei lisäkust oppilaat eivät aiheuta lisäkustannusta Mertalan yhtenäiskoulussa Punkaharjun yhtenäiskoulu ei lisäkust oppilaat eivät aiheuta lisäkustannusta Punkaharjun yhtenäiskoulussa Yhteensä säästöt (por = perusopetusryhmä) Savonlinnan kaupungin saamat valtionosuudet ovat vähentyneet merkittävästi, veronkorotuksen paine on ilmeinen, näin myös koulutoimi joutuu väistämättä tarkastelemaan kaikkia niitä toimenpiteitä, joista on mahdollista saada säästöä ja jotka eivät kuitenkaan aiheuta huononnusta oppivelvollisuuden suorittamiseen. Kannanotoissa esitetty kysymys: Miten kuljetukset hoidetaan? Koulumatkat hoidetaan sivistyslautakunnan vahvistamaa koulumatkakriteeristöä noudattaen. Savonlinnan kaupungin logistiikkapalveluyksikön mukaan koulumatkat pyritään hoitamaan niin, että koulumatkaan käytetty aika ei ylity. Oppilasmäärät liitteenä. Pöytäkirjaliite A (Valmistelu: sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen puh ja koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou )

9 Sivistystoimenjohtajan esitys: Sivistyslautakunta merkitsee tiedoksi kuusi (6) määräaikaan mennessä saapunutta kirjallista kannanottoa ja toteaa, että niissä ei ole esitetty sellaisia asioita, jotka muuttaisivat vireillä olevaa suunnitelmaa 6. luokkien siirtymisestä yläkoulun yhteyteen alkaen. Sivistyslautakunta toteaa, että henkilöstön kuuleminen on järjestetty YT-lainsäädännön mukaisesti. Henkilöstön kuulemisen pöytäkirja liitteineen on oheismateriaalina portaalissa. Sivistyslautakunta päättää, että alkaen Anttolan ja Louhen koulun 6. luokkalaisten koulupaikka on Kerimäen koulu, Kulennoisten koulun 6. luokkalaisten koulupaikka on Punkaharjun koulu, Juvolan koulun Tevanjoen eteläpuolella asuvien ja Makkolan ja Lähteelän alueen 6. luokkalaisten koulupaikka on Mertalan koulu. Tevanjoen pohjoispuolella asuvien 6. luokkalaisten koulupaikka on Enonkosken koulu. Enonkosken koulutoimelta on saatu vahvistus, että Enonkoskella ei ole mitään sitä vastaan, että Juvolan koulun Tevanjoen pohjoispuolella asuvat 6. luokkalaiset siirtyvät alkaen Enonkosken koulun oppilaiksi. Yksittäisten 6. luokan oppilaiden osalta koulupaikkaa mietitään asuinpaikka ja kuljetus huomioiden. Käsittely: Jäsen Pekka Turunen teki sivistystoimenjohtajan esitykseen seuraavan muutosesityksen: Sivistyslautakunta päättää, että alkaen Anttolan ja Louhen koulun 6. luokkalaisten koulupaikka on Kerimäen koulu siten, että Makkolan ja Lähteelän (huomioiden matkallisesti lähempi koulu) alueella asuvilla on mahdollista hakea ensisijaista koulupaikkaa Mertalan tai Talvisalon koulusta. Muilta osin sivistystoimenjohtajan esitys hyväksytään. Jäsen Riitta Härkönen kannatti Turusen esitystä. Jäsen Katri Mononen teki seuraavan muutosesityksen: 6. luokkalaisia ei siirretä yläkouluihin. Ruotsin kielen opetus järjestetään oppilaiden omissa lähikouluissa. Luokanopettaja opettaa ruotsin kieltä. Jäsen Eiju Paajanen kannatti Monosen esitystä. Koska oli tehty esittelijän esityksestä poikkeava esitys oli asiasta äänestettävä. Katri Monosen esityksen puolesta äänestivät Eiju Paajanen, Katri Mononen, Tuomas Sahinjoki, Markus Hakulinen ja Olli-Pekka Kristiansson (5 ääntä). Esittelijän esitystä kannattivat Stephen Condit, Riitta Härkönen, Pekka Turunen, Eero Piironen ja Anna Otranen-Silvennoinen (5 ääntä).

10 Kouluverkkoa ja palvelurakennetta on valmisteltu pitkään, Savonlinnan kaupungin osalta jo vuodesta Kuudensien luokkien siirtyminen yläkoulun yhteyteen ei ole äkkiseltään esiin putkahtanut yksittäinen siirtoliike. 6. luokkien siirtyminen on linjattu Savonlinnan kaupungin valtuustossa vuonna 2013 ja vuonna Asia on ollut esillä myös kaupunginhallituksen asettamassa Koulu- ja päivähoitoverkkotyöryhmässä, jossa jäseninä on ollut luottamusmiehiä, virkamiehiä sekä henkilöstön edustus. Myös kaupunginhallituksen ja sivistyslautakunnan iltakoulussa asia oli yhtenä monista selvitetty. Päätös: Koska äänestys meni tasan ja puheenjohtajan ääni ratkaisi tuli sivistystoimenjohtajan esitys hyväksytyksi jäsen Pekka Turusen lisäyksellä. Tiedoksi: Kannanoton esittäjät Anttolan koulu Juvolan koulu Louhen koulu Kulennoisten koulu Kerimäen koulu Punkaharjun koulu Mertalan koulu

Anttolan, Juvolan, Louhen ja Kulennoisten koulujen 6. luokkalaisten siirtyminen yläkouluun 1.8.2016 alkaen

Anttolan, Juvolan, Louhen ja Kulennoisten koulujen 6. luokkalaisten siirtyminen yläkouluun 1.8.2016 alkaen Sivistyslautakunta 65 24.03.2015 Sivistyslautakunta 95 21.05.2015 Sivistyslautakunta 125 17.06.2015 Anttolan, Juvolan, Louhen ja Kulennoisten koulujen 6. luokkalaisten siirtyminen yläkouluun 1.8.2016 alkaen

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou

Kuulemistilaisuus Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou Kuulemistilaisuus 14.4.2015 Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou Oppilasmäärän kokonaisennakointi lkv. Esi1 Esi2 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. valm.op. yht. ero ed.v.

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Savonlinnan lyseon lukion Punkaharjun toimipisteen lakkauttaminen 1.8.

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Savonlinnan lyseon lukion Punkaharjun toimipisteen lakkauttaminen 1.8. Savonlinnan lyseon lukion Punkaharjun toimipisteen lakkauttaminen 1.8.2016 alkaen 435/41/410/2015 SL 147 Selostus: Sivistyslautakunta on käsitellyt talouden tasapainottamisohjelman toteuttamisen yhteydessä

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 12 22.01.2015 Sivistyslautakunta 64 24.03.2015 Kaupunginhallitus 154 25.03.2015. Särkilahden koulun lakkauttaminen 1.8.

Sivistyslautakunta 12 22.01.2015 Sivistyslautakunta 64 24.03.2015 Kaupunginhallitus 154 25.03.2015. Särkilahden koulun lakkauttaminen 1.8. Sivistyslautakunta 12 22.01.2015 Sivistyslautakunta 64 24.03.2015 Kaupunginhallitus 154 25.03.2015 Särkilahden koulun lakkauttaminen 1.8.2015 lukien 39/40/400/2015 SL 12 Selostus: Särkilahden koulussa

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Kumpurannan koulun lakkauttaminen 1.8.2015 lukien 38/40/400/2015 SL 11 Sivistystoimenjohtajan esitys: Kumpurannan koulussa on 18 oppilasta kevätlukukaudella 2015 luokilla 1-6. Lukuvuonna 2015-2016 oppilasmääräennuste

Lisätiedot

Kuntaliitossopimuksen mukaan: Lakisääteiset peruspalvelut turvataan lähipalveluina kuntalaisille kuntakeskuksissa.

Kuntaliitossopimuksen mukaan: Lakisääteiset peruspalvelut turvataan lähipalveluina kuntalaisille kuntakeskuksissa. Kouluverkko Sivistyslautakunnan iltakoulu 16.1.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen, Marja-Liisa Brunou, Aila Kosunen, Minna Rautiainen, Riitta Kitunen, Sirpa Malinen Kuntaliitossopimuksen mukaan: Lakisääteiset

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou

Kuulemistilaisuus Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou Kuulemistilaisuus 14.4.2015 Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou Oppilasmäärän kokonaisennakointi lkv. Esi1 Esi2 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. valm.op. yht. ero ed.v.

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Kuulemistilaisuus 14.4.2015 Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou Nojanmaan koulun rehtori Tuija Kauppinen Mertalan koulun rehtori Markku Kiiski Savonlinnan kaupungissa

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Nätkin koulun koulumuoto syksystä 2019 alkaen 540/41.410/2018 SL 203 Selostus: Kiinteistöjohtaja on 17.10.2018 2 päättänyt, että Nätkin koulun tiloja ei enää käytetä koulukäytössä ja koulun toiminta siirretään

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Särkilahden koulun lakkauttaminen lukien 39/40/400/2015 SL 12

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Särkilahden koulun lakkauttaminen lukien 39/40/400/2015 SL 12 Sivistyslautakunta 12 22.01.2015 Sivistyslautakunta 64 24.03.2015 Särkilahden koulun lakkauttaminen 1.8.2015 lukien 39/40/400/2015 SL 12 Selostus: Särkilahden koulussa on 18 oppilasta kevätlukukaudella

Lisätiedot

Ohjausryhmässä on valmisteltu liiketoiminnan kauppakirja ja vuokrasopimus. Luonnokset ovat nähtävissä portaalissa.

Ohjausryhmässä on valmisteltu liiketoiminnan kauppakirja ja vuokrasopimus. Luonnokset ovat nähtävissä portaalissa. Sivistyslautakunta 146 09.09.2014 Kaupunginhallitus 437 15.09.2014 Savonlinnan Teatterin ja Savonlinnasalin toimintojen yhdistäminen 594/44.449/2011 SL 146 Selostus: Kulttuurijaoston esityslistalta 9.9.2014

Lisätiedot

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 14.3 Vuosiluokkien 3-6 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 14.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 15.3 Vuosiluokkien 7-9 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 15.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS 21.4.2017 Warkaus-Sali, Varkaus Seminaarin avaus Itä-Suomen aluehallintovirasto 1 Perusopetuslaki, 21.8.1998/628 18 Erityiset opetusjärjestelyt Oppilaan opiskelu voidaan

Lisätiedot

Pöytäkirja

Pöytäkirja Pöytäkirja 4.5.2018 1 Paikka Kh:n kokoushuone Aika: 04.05.2018 klo 8.00 10.17 Läsnä: Tynkkynen Jonne puheenjohtaja (luottamushenkilö) Kristiansson Olli -Pekka jäsen (luottamushenkilö) Mustonen Merja jäsen

Lisätiedot

Pidennetyn oppivelvollisuuden ryhmän paikka alkaen

Pidennetyn oppivelvollisuuden ryhmän paikka alkaen Pidennetyn oppivelvollisuuden ryhmän paikka 1.8.2018 alkaen Kuulemistilaisuus 7.11.2017 Valmistelussa: Vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen, muutosrehtori Tuomo Nurmela, rehtori/erityisopetuksen koordinaattori

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Tervon kunta Kuulemistilaisuus 15.4.2019 Tervon kunta yläkouluselvitys 2018-2019 Petteri Ristikangas kunnanjohtaja Kunnanhallitus asetti yläkouluselvitys toimikunnan valmisteluryhmäksi toimikaudelle 7.11.2018-31.3.2019.

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Aluejohtokunta Punkaharju

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Aluejohtokunta Punkaharju Sivistystoimen talouden tasapainottamisohjelmaan 2014-2017 liittyvä kouluverkkotarkastelu; sivistyslautakunnan esitys Kerimäen ja Punkaharjun aluejohtokunnille 776/02/021/2013 SL 187 Selostus: Sivistystoimen

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

PARKANON YHTENÄISKOULU

PARKANON YHTENÄISKOULU PARKANON YHTENÄISKOULU Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna, Satakunnankatu 36, 39700 Parkano TIEDOTUSLEHTI PERUSOPETUKSEN 7. LUOKKIEN OPPILAILLE JA NÄIDEN HUOLTAJILLE KESÄKUU 2019 REHTORIN TERVEHDYS Yläluokille

Lisätiedot

Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta. Laivaseminaari 27.11.2014

Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta. Laivaseminaari 27.11.2014 Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta 1 A1-kielenä kaikilla oppilailla alkaa englanti. Nykyiseen tuntijakoon verrattuna vuoden 2016 tuntijaossa yksi vuosiviikkotunti

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Nätkin koulun koulumuoto syksystä alkaen

Nätkin koulun koulumuoto syksystä alkaen Nätkin koulun koulumuoto syksystä 1.8.2019 alkaen Kuulemistilaisuus 11.12.2018 Valmistelussa: Vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen, koulusuunnittelija Marja- Liisa Brunou, kiinteistöjohtaja Jukka

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh Sivistys- ja Sivistys- ja Sivistys- ja 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 45/12.00.01/2016 Sivistys- ja 01.03.2016 18 Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016...

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... 4 40, KASKO 19.5.2015 17:30 Sivu 2 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO

Lisätiedot

Nurmela, Jaakko Hassinen, Riitta Kapanen, Paavo Pelli, Pasi Holi, Ilkka Luoma-aho, Ismo Falck

Nurmela, Jaakko Hassinen, Riitta Kapanen, Paavo Pelli, Pasi Holi, Ilkka Luoma-aho, Ismo Falck Aika: 24.6.2014 klo 13.00 15.00 Paikka: Äkkiväärä, kh:n kabinetti Läsnä: Anna-Liisa Sairanen, Marja-Liisa Brunou, Arja Petriläinen, Mervi Holopainen, Paula Kokkonen, Arja Karttunen, Mari Makkonen, Martti

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta. 10 Asianro 1323/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta. 10 Asianro 1323/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 10 Asianro 1323/12.01.02/2013 Oikaisuvaatimus kasvun ja oppimisen lautakunnan päätöksestä 27.11.2012/Jari Vartiainen Perusopetusjohtaja Kari Raninen Perusopetus-

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia lukuvuoden 2011 2012 alusta toteutettavasta koulupiiriuudistuksesta

Kysymyksiä ja vastauksia lukuvuoden 2011 2012 alusta toteutettavasta koulupiiriuudistuksesta Kysymyksiä ja vastauksia lukuvuoden 2011 2012 alusta toteutettavasta koulupiiriuudistuksesta MUUTOKSEN TAUSTA 1. Miksi uudistus tehdään? 2. Millä perusteella koulupaikka 3. Mitkä ovat lähikoulun osoittamisen

Lisätiedot

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan opetussuunnitelmaprosessissa? Miten tänä syksynä edetään? Aikataulu Valtioneuvoston

Lisätiedot

Sivistysvirastossa valmistellaan kuulemiseen päivitetty asiakirjamateriaali. Päivitetty materiaali laitetaan nettisivulle

Sivistysvirastossa valmistellaan kuulemiseen päivitetty asiakirjamateriaali. Päivitetty materiaali laitetaan nettisivulle TÄMÄN ASIAKIRJAN LUKIJALLE TIEDOKSI, ETTÄ TÄSSÄ sivistyslautakunnan iltakoulussa 1.12.2016 esitellyssä materiaalissa on monia kohtia, jotka ovat muuttuneet asian valmistelun edetessä. Sivistysvirastossa

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen

Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen 11.2.2014 muutettu dioja 7 ja 23 iltakoulun keskustelun

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70 09.04.2018 Sivu 1 / 1 827/2015 12.01.00 56 21.3.2018 70 Suomenkielisen perusopetuksen tuntijaon muuttaminen 1.8.2018 alkaen: varhennettu kielenopetus ja yläkoulun B1-kielen lisätunti (Pöydälle 21.3.2018)

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun SYYSKUU Vanhempainilta 7. luokkalaisten huoltajille lokakuun loppuun Alueen vastaava nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus

Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus Koulu- ja varhaiskasvatuspalveluverkkotyöryhmän perustaminen 489/40.400/2017 KH 498 Selostus: Sivistyslautakunta on 5.10.2017 154 päättänyt, että sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle koulu-

Lisätiedot

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tervetuloa Hatanpään kouluun (rehtori) miksi lähikoulu? koulun käytänteet koulun tuki oppilaalle Liikuntapainotus sisältö ja hakumenettely (Mikko

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 -2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 Kokouskutsu Torstaina 11.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio Kampus tulevaisuuden ajatuksia rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio 1 Uudistuksen aika 2 3 4 Opetussuunnitelma 2016- Laaja-alaiset kokonaisuudet - jatkuva kokonaisuus Monialaiset

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 29.02.2016 Sivu 1 / 1 5651/2015 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 24 18.1.2016 Valtuusto 22 15.2.2016 76 Valtuustokysymys integroidussa valmistavassa opetuksessa olevien oppilaiden tuen eheästä

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi KUUKAUSI TOIMENPIDE VASTUUHENKILÖ LÄSNÄ LOMAKKEET TAI MUU KIRJALLI- NEN MATERIAALI ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun loppuun

Lisätiedot

Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö. Info lyseon lukiolla

Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö. Info lyseon lukiolla Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö Info lyseon lukiolla 8.9.2015 Yleistä 16 ainekohtaista kirjoitustiimiä (1-2, 3-6 ja 7-9 ope) 3 yleisen osan kirjoitustiimiä Esiopetuksen työryhmä Ohjausryhmä Mukana normaalikoulu

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Savonlinnan lyseon lukion Punkaharjun toimipisteen toiminta

Savonlinnan lyseon lukion Punkaharjun toimipisteen toiminta Kaupunginhallitus 312 15.06.2015 Kaupunginvaltuusto 71 15.06.2015 Punkaharjun ja Kerimäen lukioiden lakkauttaminen KH 312 Selostus: Savonlinnan lyseon lukion Punkaharjun toimipisteen toiminta Savonlinnan,

Lisätiedot

Kuulemistilaisuudet. Nojanmaan ja Nätkin koulujen 6.-luokkalaisten siirtyminen Mertalan kouluun alkaen

Kuulemistilaisuudet. Nojanmaan ja Nätkin koulujen 6.-luokkalaisten siirtyminen Mertalan kouluun alkaen Kuulemistilaisuudet Nojanmaan ja Nätkin koulujen 6.-luokkalaisten siirtyminen Mertalan kouluun 1.8.2013 alkaen Perusopetuksen oppilasmäärän kokonaisennakointi 3500 3000 2963 2929 2860 2770 2709 2500 2634

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh.

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 24 19.09.2017 24 Perusopetuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

Kunnanhallitus Sivistystoimen palveluverkko - kouluverkko 467/ /2014. Kunnanhallitus 298. Kunnanhallitus

Kunnanhallitus Sivistystoimen palveluverkko - kouluverkko 467/ /2014. Kunnanhallitus 298. Kunnanhallitus Kunnanhallitus 298 08.12.2014 Sivistystoimen palveluverkko - kouluverkko 467/12.00.00/2014 Kunnanhallitus 298 Kunnanhallitus 20.10.2014 247 Koulutuslautakunta on kokouksissaan 8.9. ja 23.9.2014 valmistellut

Lisätiedot

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 5/ Nimi Tehtävä Läsnäolo Otranen-Silvennoinen, kaupungin koulutoimi, Puheenjohtaja

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 5/ Nimi Tehtävä Läsnäolo Otranen-Silvennoinen, kaupungin koulutoimi, Puheenjohtaja Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 5/2015 1 17.12.2015 Aika 15.12.2015, 16:00-17:45 Paikka Savonlinnan normaalikoulu, opettajainhuone Osallistujat Nimi Tehtävä Läsnäolo Otranen-Silvennoinen, kaupungin koulutoimi,

Lisätiedot

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Ohjaus ennen opintojen alkua Ohjaus maahanmuuttajaoppilaan opintojen alkaessa TEHTÄVÄ TEHTÄVÄN SISÄLTÖ JA AJOITUS VASTUUHENKILÖT MUUTA Oppilaan

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa

Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa Tässä ohjeistuksessa kuvataan opettajille alakoulun arvioinnin teknistä toteuttamista Wilmassa. Opetussuunnitelman perusteissa ja Vantaan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 032 1 Meilahden ala-asteen koulun johtokunta Pikku Huopalahden ala-asteen koulun johtokunta Meilahden yläasteen koulun johtokunta LAUSUNTOPYYNTÖ PALVELUVERKON KEHITTÄMISESTÄ

Lisätiedot

26.9.2014. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu

26.9.2014. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta Anu Eerola Tampereen yliopiston normaalikoulu 1 OPPIAINEEN TEHTÄVÄ kehittää oppilaan kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitoja ohjata kiinnostumaan

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

LINNAKANGASTALONKOULUN JA YLIKYLÄN YHTENÄISKOULUN OPETUKSEN JÄRJESTELYT LUKUVUONNA

LINNAKANGASTALONKOULUN JA YLIKYLÄN YHTENÄISKOULUN OPETUKSEN JÄRJESTELYT LUKUVUONNA LINNAKANGASTALONKOULUN JA YLIKYLÄN YHTENÄISKOULUN OPETUKSEN JÄRJESTELYT LUKUVUONNA 2018-2019 Taustaa Luopuminen Puukoulun tiloista Ohjeistuksena opetuksen järjestelyvaihtoehtoihin on ollut ylimääräisistä

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Esimerkkejä Vaasa: Nivelluokat Jyväskylä: JOPO mmt oppilaille Kontiolahti: Jatkoluokat MOKU 18.9.2009 Vaasan nivelluokat 1 Nivelluokat

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen. Lempäälä

Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen. Lempäälä Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen Lempäälä 1 Taustalla vaikuttavat Kuntastrategia: Huolehdimme siitä, että kouluissa ja päiväkodeissa pystytään huomioimaan jokainen lapsi

Lisätiedot

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK 2019 2020 Päivitetty 14.1.2019 A2 VALINTA 5. ja 6. LUOKALLE Mikäli oppilas ei valitse vapaaehtoista kieltä, siirry tekemään valinnaisainevalintoja!

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 15

Espoon kaupunki Pöytäkirja 15 25.02.2015 Sivu 1 / 1 827/12.01.00/2015 15 Suomenkielisen perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Elina Rönkkö, puh. 050 320 0607 Leena Lemiläinen-Honkanen,

Lisätiedot

Perusopetuksen tuntijako

Perusopetuksen tuntijako Opetus- ja kasvatuslautakunta 117 26.11.2015 Perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 998/12.00.01/2015 OPEKAS 117 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254, koulutoimenjohtaja Per-Olof Nyström

Lisätiedot

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki Tea Kiviluoma 7.2.2018 Kolmiportainen tuki lakiin 2010. Tuki on määritelty asteittain muuttuvaksi, mitä kuvataan yleisen, tehostetun (POL 16a ) ja erityisen

Lisätiedot

S2-opetuksen toimintamalli

S2-opetuksen toimintamalli Kuopion S2-opetuksen toimintamalli Kuopion kaupungin peruskoulut S2-opetus ja opetuksen järjestämisen tavat S2-oppilaalla tarkoitetaan maahanmuuttajataustaista oppilasta, paluumuuttajaa tai Suomeen adoptoitua

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Perusopetuksen palveluverkoston muutos : Säyneisen koulun lakkauttaminen ja opetuksen ja oppilaiden siirtäminen Juantehtaan kouluun - asia 4

Perusopetuksen palveluverkoston muutos : Säyneisen koulun lakkauttaminen ja opetuksen ja oppilaiden siirtäminen Juantehtaan kouluun - asia 4 Sivistyslautakunta 10 19.02.2014 Kaupunginhallitus 98 26.05.2014 Sivistyslautakunta 82 27.11.2014 Kaupunginhallitus 218 15.12.2014 Kaupunginvaltuusto 46 30.12.2014 Perusopetuksen palveluverkoston muutos

Lisätiedot

Vs. stj:n esitys: Lautakunta käy lähetekeskustelun Sivistystoimen strategian toimeenpanon suunnittelua varten.

Vs. stj:n esitys: Lautakunta käy lähetekeskustelun Sivistystoimen strategian toimeenpanon suunnittelua varten. Sivistyslautakunta 22 26.02.2015 Sivistyslautakunta 52 28.04.2015 Sivistyslautakunta 66 28.05.2015 Sivistyslautakunta 78 27.08.2015 Sivistystoimen strategian toimeenpano 3356/01.017/2014 SIVLK 22 Siikajoen

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1/2018 VUONIITYN PERUSKOULU JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika klo :15

HELSINGIN KAUPUNKI 1/2018 VUONIITYN PERUSKOULU JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika klo :15 JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/5 Kokousaika 3.4.2018 klo 17.40-19:15 Kokouspaikka Vuoniityn peruskoulu, Koukkusaarentie 9 Läsnä Das Bhowmik Elina, puheenjohtaja Taruvuori Teemu Luiskari Petri Tiikasalo Päivi

Lisätiedot

Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet

Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Sivistyslautakunta 24.11.2016 103 www.nurmijarvi.fi Perusopetuslain 4 :n mukaan kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta sen alueella

Lisätiedot

Liite Sivistyslautakunta 29.1.2015 KOULUTUKSEN ARVIOINTI PERUSOPETUS

Liite Sivistyslautakunta 29.1.2015 KOULUTUKSEN ARVIOINTI PERUSOPETUS KOULUTUKSEN ARVIOINTI PERUSOPETUS ( Arviointikohteiden numerointi ja muu merkintätapa ovat samat kuin arviointisuunnitelmassa, jonka kohtaa 7 ei pystytä arvioimaan nykyisten tietosuojasäännösten voimassa

Lisätiedot

JOROISTEN YHTENÄISKOULU - HANKEPROSESSI

JOROISTEN YHTENÄISKOULU - HANKEPROSESSI 7.4.2014 JOROISTEN YHTENÄISKOULU - HANKEPROSESSI PVM LOPULLINEN MÄÄRÄAIKA PÄÄMÄÄRÄ SAAVUTETTU Joroisten sivistystoimi/ Perusopetus Joroisten perusopetus kokonaan yhtenäiskoulussa lukuvuoden 2015-2016 alussa

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

Kuntalaiskyselyn tulokset

Kuntalaiskyselyn tulokset n tulokset Pia Setälä Lasten ja nuorten palveluiden johtaja 5.1.2018 1. Asun Salossa (rastita missä kuntakeskuksessa) Yhteensä 540 vastaajaa 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 32,4% 41,9% 20% 10% 0% 2,8%

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet

Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Sivistyslautakunta 26.10.2017 88 www.nurmijarvi.fi Perusopetuslain 4 :n mukaan kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta sen alueella asuville

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen alkaen 26.10.2016 Sivu 1 / 1 4198/2016 00.01.02.02 177 Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen 1.8.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Eeva-Kaisa Ikonen, puh.

Lisätiedot

Yläkouluun ilmoittautuminen

Yläkouluun ilmoittautuminen Yläkouluun ilmoittautuminen Keravan kasvatus- ja opetustoimi, syksy 2017 Oppilaan ilmoittaminen yläkouluun Keravalla on kolme yläkouluopetusta antavaa yhtenäiskoulua: Keravanjoen koulun Jaakkolan toimipiste,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Joensuun seudun opetussuunnitelma Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista

Lisätiedot

VUORENMAAN KOULUN LAKKAUTTAMINEN ALKAEN

VUORENMAAN KOULUN LAKKAUTTAMINEN ALKAEN Sivistyslautakunta 30 03.11.2015 Sivistyslautakunta 34 22.12.2015 Sivistyslautakunta 7 09.02.2016 VUORENMAAN KOULUN LAKKAUTTAMINEN 1.8.2016 ALKAEN 257/12.00/2015, 249/12.00/2014 SIVLTK 30 (Asian valmistelija

Lisätiedot

Perusopetuksen kieliohjelma

Perusopetuksen kieliohjelma Opetuslautakunta 24 12.03.2019 Perusopetuksen kieliohjelma 961/12.00.01.00/2019 Opetuslautakunta 12.03.2019 24 Valmistelija: opetuspäällikkö Inkeri Lahti p. 044 7784688, inkeri.lahti@salo.fi Perusopetuksen

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Nätkin koulun koulumuoto syksystä 2019 alkaen 540/41.410/2018 KH 60 Selostus: Kaupunginhallitus 21.1.2019 29 käytti otto-oikeuttaan sivistyslautakunnan päätökseen 17.1.2019 7, Nätkin koulun koulumuoto.

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille Valinnais Järvenperän koulussa Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille 16.1.2019 Tervetuloa Klo 17.30- Klo 18-18.10 Klo 18.10-18.40 Mahdollisuus kahvitteluun Rehtorin aloitussanat Info valintojen tekemisestä

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010 Hyvinkää Järvenpää Kerava Riihimäki Tuusula Sisällysluettelo 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat 3 2. Perusopetukseen valmistavan

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen Sivistyslautakunta 42 25.05.2016 Sivistyslautakunta 85 17.11.2016 Sivistyslautakunta 36 15.05.2017 Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa 1.8.2016 alkaen Sivltk

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot