Titaanilaadut. Kaupalliset titaanilaadut jaetaan kiderakenteen mukaan -, - ja seoksiin. Niukasti seostetuista -seoksista käytetään nimitystä lähes

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Titaanilaadut. Kaupalliset titaanilaadut jaetaan kiderakenteen mukaan -, - ja seoksiin. Niukasti seostetuista -seoksista käytetään nimitystä lähes"

Transkriptio

1 Titaani

2 Titaani Sulamispiste 1680 C Tiheys 4,5 g/cm³ (57 % teräs) Pieni lämpölaajeneminen (noin puolet austeniittisesta ruostumattomasta teräksestä) Alhainen lämmönjohtavuus (noin 1/10 alumiini tai kupari) lämmönvaihdinputket, mittaus- ja säätötekniikka Alhainen kimmomoduuli (noin puolet teräksestä) Hyvä korroosionkestävyys (oksidikalvo) hapoissa ja klooripitoisissa nesteissä ja kaasuissa Keveys, suuri lujuus Ongelmana suuri affiniteetti 0 2, N 2 ja H 2 T > 300 C, kova ja hauras hitsi

3

4 Titaanilaadut Kaupalliset titaanilaadut jaetaan kiderakenteen mukaan -, - ja seoksiin. Niukasti seostetuista -seoksista käytetään nimitystä lähes -seos. -seokset ovat pääsääntöisesti hyvin hitsattavia, sen sijaan lujemmilla ja sitkeämmillä -seoksilla on hitsattavuus rajoitetumpaa. Kaupalliseen puhtailla titaaneilla happi-, typpi- ja hiilipitoisuudella säädellään lujuutta. Pd-seostus parantaa korroosionkestävyyttä pelkistävissä olosuhteissa. Al-V ja Mo-Ni seostuksilla parannetaan lujuus- ja virumisominaisuuksia. ELI-laadut (Extra Low Interstitial) ovat paremmin hitsattavia kuin vastaavat peruslaadut. Titaaniseoksen -suhde vaikuttaa useisiin seoksen ominaisuuksiin. -faasilla on seuraavia vaikutuksia: Raekoko pienenee ja lujuus paranee Kuumamuokattavuus paranee Lämpökäsiteltävyys paranee Sitkeys paranee lukuun ottamatta matalia lämpötiloja Hitsattavuus ja eräiden seosten virumiskestävyys heikkenee

5

6 Titaanin ominaisuuksia ja käyttökohteita Hyvä lujuus/paino-suhde Erinomainen korroosionkestävyys Hyvät kuumalujuusominaisuudet Korkea kilohinta Avaruus- ja ilmailuteknologia Kemian- ja puunjalostusteollisuus Prosessilaitteet ja -putkistot Merivesilämmönvaihtimet

7

8 Suomessa käytetään kaupallisen puhtaita titaaneja prosessiteollisuuden säiliöissä, putkistoissa ja lämmönvaihtimissa, kun ruostumattomien terästen korroosionkestokyky on riittämätön. Ti-6Al-4V-seosta käytetään korkean lujuuden ansiosta ja Ti-Mo-Ni-seoksella on korkea korroosionkestokyky. Suurimpia titaanirakenteita ovat puunjalostusteollisuuden valkaisulaitokset, joissa yhteen valkaisulaitokseen kuluu titaania kymmeniä tonneja.

9 Titaanin erityisominaisuudet Titaanin korroosionkestokyky kloridiympäristöissä perustuu sen pintaan jo lievästi hapettavissa olosuhteissa syntyvään passivaatiokalvoon. Pelkistävissä olosuhteissa suojaava kalvo liukenee, mikä johtaa titaanin syöpymiseen. Titaani ei siis kestä pelkistävissä hapoissa kuten suola-, fluorivety- ja rikkihapoissa. Titaanin voimakas taipumus liuottaa itseensä ilman kaasuja hitsauslämpötiloissa tekee hitsauksesta yhden vaativimmista käsittelyistä. Kaasusuojaus Materiaalien ja lisäaineen puhtaus Ympäristön puhtaus Muutoin titaanin hitsaus muistuttaa ruostumattoman teräksen hitsausta.

10

11

12

13

14

15 Titaanin hitsaus

16 T sul = 1668 C, -faasi tph-rakenne ja -faasi tkk-rakenne ASTM Grade 1 (Ti 1), 99,5% Ti, ASTM Grade 2 (Ti 2), 99,2% Ti,, yleislaatu ASTM Grade 3 (Ti 3), 99,1% Ti, ASTM Grade 4 (Ti 4), 99,0 Ti, ASTM Grade 5 (Ti 5), Ti-6Al-4V tai Ti-6Al-4V ELI, ASTM Grade 5+ ( Ti 5+ ), suuri lujuus korotetuissa lämpötiloissa Ti-5Al-2Sn-2Zr-4Mo-4Cr tai Ti-6Al-2Sn-4Zr-6Mo jännityskorroosionkesto ja murtositkeys Ti-6Al-2Nb-1Ta-1Mo hitsattavuus ELI-laadut ja Ti-5Al-2,5Sn matalat lämpötilat Ti-5Al-2,5Sn-ELI virumisenkesto Ti-6242S, IMI 829 ja Ti-6442 ASTM Grade 7 (Ti 7), ASTM Grade 11 (Ti 11),, esim. Ti-0,2Pd ASTM Grade 12 (Ti 12),, esim. Ti-0,8Ni-0,3Mo -rakenteet, esim. Ti-13V-11Cr-3Al ja Ti-11,5Mo-6Zr-4,6Sn ELI = Extra Low Interstitial, erityisesti rauta ja happi

17 Titaanille soveltuvat hitsausmenetelmät Titaanin hitsaukseen soveltuvat hitsausmenetelmät: TIG-hitsaus MIG-hitsaus Plasmahitsaus Elektronisuihkuhitsaus Laserhitsaus Diffuusioliittäminen (hitsaus ja vakuumijuotto)

18

19 Hitsauksen esikäsittelyt Titaanin hitsauksessa hyvälaatuinen hitsi edellyttää materiaaleilta ja ympäristöltä erityistä puhtautta. Hitsauksen aikana kuumenevien pintojen on oltava puhtaat liasta ja rasvasta sekä hapettumista, eikä niitä saa puhdistuksen jälkeen kosketella paljain käsin. Rasvat, öljyt ja leikkuunesteet sekä muut epäpuhtaudet pestään pois esim. joko höyrypesussa, emäksisillä pesunesteillä tai liuotinpesussa (alkoholi tai asetoni).

20 Konepajakäytäntö Konepajoissa noudatetaan yleisesti seuraavaa railon esikäsittelyjärjestystä: railon koneistus ja pesu kovametalliviilaus, myös lämpövyöhyke vaativissa kohteissa harjaus ruostumattomalla teräsharjalla railon ja lisäainelangan asetonipesu

21 Pinnan oksidikerros voidaan poistaa myös seuraavilla menetelmillä: happokäsittely (30 40 % typpihappoa % fluorivetyhappoa + vettä) raepuhallus Titaanille käytettävien työkalujen on oltava ruostumatonta terästä, ja niitä tulee käyttää vain titaaneille, sillä jos rauta joutuu kosketukseen titaanin kanssa, voi pinta altistua korroosiolle. Lisäainelangat on pestävä sopivalla menetelmällä (esim. happo- tai asetonipesu).

22 Kaasusuojaus Kaasusuojauksen tehtävänä on estää ilman pääsy kuumille titaanipinnoille ja siten estää titaanin kaasusaastuminen sekä haurastuminen. Suojan on oltava kaikkialla, missä pinnan lämpötila ylittää 300 C. Monipalkohitsauksessa suositellaan palkojen väliseksi työlämpötilaksi korkeintaan 120 C työkappaleen liiallisen kuumenemisen välttämiseksi (huono titaanin lämmönjohtavuus).

23 Kaasusuojauksen järjestäminen Titaania hitsataan joko vapaasti ilmassa tai kammiossa, jonne suojakaasu johdetaan. Hitsattaessa vapaasti ilmassa toteutetaan suojaus tavallisesti kolmen kaasuvirtauksen avulla. Ensimmäinen virtaus tuodaan normaaliin tapaan hitsauspolttimesta. Toinen kaasuvirtaus suojaa jäähtyvää hitsipalkoa ja hitsin ympäristöä. Tämä järjestetään hitsauspolttimeen kiinnitetyllä jälkisuojaimella (kaasukenkä). Hitsattavien levyjen juuren puoli suojataan juurikaasulla, joka johdetaan kohteeseen tavallisesti juurisuojaimella. Kohteissa, joissa juuren puolen pääsy on hankalaa, käytetään rakenteen sisäpuolista kaasutäyttöä. Kaasusuojauksen järjestäminen tulee ottaa huomioon jo hitsattavien titaanirakenteiden suunnittelussa.

24 Pieniä titaanikappaleita hitsataan usein kammiossa tai kaasuteltassa, jonne suojakaasu johdetaan. Tällöin ei tarvita erillisiä kaasusuojaimia. Kammiossa olevia kappaleita ja hitsauspoltinta käsitellään kammion sisällä säilytettävien hansikkaiden avulla.

25 Suojakaasut Suojakaasut ovat inerttejä kaasuja: argonia tai heliumia, joista argon on yleisempi. Sen puhtauden on oltava vähintään 99,95 %. Argonin kastepisteen noustessa yli -40 C hitsin kovuus alkaa kasvaa. Sitkeys alkaa heiketä yli -20 C kastepisteen arvoilla. Hyvän tuloksen aikaan saamiseksi argonin kastepisteen tulisi olla alle -50 C.

26

27 Lisäainevalinta Kaupallisen puhtaiden titaaniseosten lisäaineeksi valitaan yhtä astetta perusainetta puhtaampaa laatua oleva titaani. Titaaniseoksia hitsattaessa lisäaineen koostumus on valittava siten, että -faasia stabiloivien seosaineiden kokonaismäärä hitsiaineessa tulee olemaan pienempi kuin perusaineessa. Tämä on otettava huomioon erityisesti monipalkohitsauksessa. Seuraavaksi olevassa taulukossa on esitetty AWSstandardin mukainen lisäaineluokittelu ja lisäaineiden nimelliskoostumukset sekä vastaavat perusaineet.

28

29 Kaasusaastumisen arviointi Visuaalinen tarkastus on titaanimateriaaleilla hyvin tärkeää, ei vain hitsin muodon arvioinnissa, vaan ensiarvoisena menetelmänä värihavaintojen tekemiseksi. Värihavainnot ovat yksinkertainen ja samalla lähes ainoa tapa arvioida kaasusaastumista, vaikkakin se on osin epätäydellinen ja harhaanjohtava tapa.

30 Värihavainnot Alla olevassa kuvassa on esitetty lämpötilan ja suojakaasun koostumuksen vaikutus titaanin pinnan värjäytymiseen. Tutkimuksen mukaan ilmassa lämpökäsiteltäessä värimuutokset tapahtuvat puhtaalla titaanipinnalla 400 C:ssa ja lievästi epäpuhtaissa suojakaasuissa värjäytyminen tapahtuu vasta n. 800 C:ssa.

31

32 Titaanin hitsauksen yhteydessä muodostuva pintakerros saa siis eri värisävyjä kerroksen paksuuden ja koostumuksen mukaan. Suojakaasuun lisätty happi saa aikaan siniset, harmaat ja valkoiset sävyt, kun taas typen lisääminen muuttaa titaanipinnan tummankeltaiseksi. Vety jättää pinnan värittömäksi korkeissa lämpötiloissa.

33 Hitsin laadun tarkkailu Värit Hopea hyvä suojaus kelpaava hitsi Oljenkeltainen tyydyttävä suojaus kelpaa tietyin edellytyksin, rst-teräsharjaus Vaaleankeltainen Tummankeltainen Vaaleansininen Tummansininen huono suojaus hiottava pois, korjattava Harmaa Valkoinen Kovuus Yli 30 HV:n kovuuden lisäys hitsissä vs. perusaine haurastunut hitsi Taivutuskoe Usein on-off -tilanne

34

35 Muiden ei-rautametallien (sinkki ja nikkeli) hitsaus

36 Sinkki Hilarakenne tph Sulamislämpötila 419 C Höyrystymislämpötila 907 C Tiheys 7.14 g/cm3 Kimmokerroin GPa Vetomurtolujuus MPa Sähkönjohtavuus noin 30 % IACS Ominaisvastus 5.75 x 10-8 m

37 Yleistä Sinkkiä löytyy kaikkialta: kivistä, maaperästä, luonnonvesistä, Kierrätettävää, noin 80 % päätyy kierrätykseen Fysikaalisia ominaisuuksia tiheys lähes teräksen luokkaa matala sulamispiste Sinertävän vaalea metalli, matta pinta Puhtaana sinkki on pehmeää

38 Käyttökohteet Pinnoitteena raudan ja teräksen sinkitys Seosaineena: kuparivaltaiset kupari-sinkki-seokset (messingit) ja alumiinit (7000) Painevaluissa, Zn-valut Käytetään myös konstruktiomateriaalina sellaisenaan lääkkeissä, kosmetiikassa ravinteina, lannoitteina paristoissa katodinen suojaus (laivan rungot, öljynporauslautat)

39 Valuseokset Alieutektiset ZAMAK 2 Zn-4 Al-2.5Cu-0.04 Mg Al % ja Cu % Suuri murtolujuus Virumisen kesto sekä kovuus kuparipitoisuudesta Huonompi iskusitkeys ja murtovenymä ZAMAK 3 Zn-4Al-0.04Mg Al % ja Cu 0.25 % max ZAMAK 5 Zn-4Al-1Cu-0.05Mg Al % ja Cu % Kovempi ja lujempi kuin ZAMAK 3 Heikompi murtovenymä Ylieutektiset ZA-8 Zn-8Al-1Cu-0.02Mg Hyvä työstettävyys Kipinöimätön Viimeistelyyn sopiva pinta ZA-12 Zn-11Al-1Cu-0.025Mg Jokapaikan seos ZA-27 Zn-27Al-2Cu-0.015mg Korkea lujuus ZAMAK 7 Zn-4 Al Mg Al % ja Cu 0.25 % max Sitkeä Puhtaampi versio ZAMAK 3:sta

40 Nikkeli Hilarakenne pkk Sulamispiste 1455 C Murtolujuus n. 400 N/mm 2 Kimmomoduli 203 kn/mm 2 Tiheys 8,9 g/cm 3

41 Mekaanisia ominaisuuksia Helposti muovattavissa niin kylmänä kuin kuumana Ei alttiutta lohkomurtumalle matalissa lämpötiloissa Muokkauslujittuminen voimakasta ja korkeaa sulamislämpötilaa vastaa korkea rekristallisaatiolämpötila ( C)

42 Nikkeli teräksessä Seostuksella pyritään lisäämään joko lujuutta ja sitkeyttä tai parantamaan korroosionkestävyyttä rakenneteräkset erikoislujat teräkset kylmänsitkeät teräkset (LPG- ja LNG teräkset) valuraudat valuteräkset ruostumattomat austeniittiset teräkset kuumalujat teräkset

43 Invar ja Elinvar Tietyllä rauta-nikkeliseossuhteella päästään siihen, että pituus tai kimmomoduuli eivät muutu lämpötilan muuttuessa Seostuksella 36 % nikkeliä pituuden arvo ei ole riippuvainen lämpötilasta Tällaisia seoksia kutsutaan Invar-metalleiksi Nikkelillä Curie-piste on lämpötilassa 260 C Nikkelipitoisuutta säätämällä pystytään vaikuttamaan lämpölaajenemiseen Elinvar-metallissa on % Ni, 15 % Cr ja loppuosa rautaa Kimmomoduuli lämpötilasta riippumaton Sopii erinomaisesti esimerkiksi jousiin, joissa jäykkyysominaisuudet eivät saa muuttua lämpötilan mukana

44 Nikkelin hitsaus Kaikkien nikkeliseosten hitsaus tavallisin hitsausmenetelmin on aivan mahdollista. Erilaisia nikkeliseoksia voidaan hitsata toisiinsa ja ruostumattomiin teräksiin

45 Superseosten hitsaus

46 Superseokset Lähtökohtana yleisesti hyvät lujuusominaisuudet Erinomaiset hapettumis- ja (kuuma)korroosionkestävyydet korkeissakin lämpötiloissa Korkean lämpötilan olosuhteet, virumiskestävyys, hapettumiskestävyys, lämpöiskunkestävyys, iskusitkeys ja kulumiskestävyys Seosaineina korkeissa lämpötiloissa sulavia alkuaineita Muistuttavat hitsattavuudeltaan austeniittisia ruostumattomia/haponkestäviä teräksiä: rajoitettu lämmöntuonti, lievästi yliseostetut lisäaineet ja korkealle tasolle viety puhtaus kaikessa tekemisessä takaavat korkealaatuisen lopputuloksen

47

48

49 Rautavaltaiset Muunnelmia austeniittisista ruostumattomista teräksistä Lisätty erkautuslujittavia seosaineita: Mo, W, Ti, Nb Lujuuden nostaminen erkaumien avulla Käyttökohteita esim. kaasuturbiinit, turboahtimien roottorit, suihkumoottorit, terät, lämmönvaihtimet ja uunit Esim. Timken-seos Rautaa 16 % Cr 25 % Ni 6 % Mo 0.1 % C % N Muita seoksia, esim. 19-9DL ja 19-9W-Mo

50 Nikkelivaltaiset Hyvät lujuusominaisuudet Erinomainen virumis- ja korroosionkestävyys korkeissakin lämpötiloissa, C (jopa C) saakka Pääasialliset seosaineet Mo (Hastelloy) -> erinomainen korroosionkestävyys Cr (Inconel, Incoloy, Nimonic) -> erinomainen tulenkestävyys Esimerkiksi Hastelloy B (65 % Ni, 30 % Mo, 5 % Fe) kestää suolahappoa ja rikkihappoa Erkautuskarkaisu liuotushehkutus 1165 C stabilointihehkutus 950 C 72 h ja 1070 C 24 h vanhennus C Stabilointihehkutuksen tarkoitus osittainen erkautuminen muutoin rakenteesta tulee hauras Turbiininsiivet, suihkumoottorien osat, tuhkan käsittelylaitteet, höyrykattiloiden vaippojen pultit, uunien osat, kuumatakotyökalut, pakoventtiilit, yms.

51 Kobolttivaltaiset Erinomainen kuumakorroosionkestävyys rikkiä sisältävässä, hapettavassa ympäristössä, hyvä hiontakulumiskestävyys korkeissa lämpötiloissa ja lämpöiskujen kestävyys. Pääsääntöisesti matalammat käyttölämpötilat kuin nikkelivaltaisilla superseoksilla. Esim. S816: 42 % Co, 20 % Cr, 20 % Ni, 4 % Fe, 4 % Mo, 4 % W, 4 % Nb ja 0.4 % C Kuumennusputket, höyrykattilan kannattimet, turbiininsiivet ja lämmönvaihtimet ovat tyypillisiä sovelluskohteita

52 Muita superseoksia Paljon erilaisia koostumusvaihtoehtoja eri ominaisuuksille, mm. Refractalloy (Ni, Co, Cr, Fe) Udimet (Co) Waspalloy (Ni) Tantaaliseokset (kemianteollisuus) Zirkoniumseokset (ydinvoimalaitokset)

53

54 Kertauskysymyksiä Mikä on hiiliekvivalentti ja Schaefflerin diagrammi? Mitä tarkoittavat hitsausenergia ja lämmöntuonti? kj/mm? Mihin ja miten liian pieni tai suuri lämmöntuonti vaikuttavat mustilla ja kirkkailla teräksillä? Entä alumiineilla? Mikä on hitsausohje WPS? Mikä se on ja miksi sitä on noudatettava? Miksi ainestodistukset ovat tärkeitä? Mitkä ovat yleisimmät hitsausvirheet? Mitä halkeamatyyppejä esiintyy hitsausliitoksissa? Miksi ja milloin niitä esiintyy? Miksi hitsattavien perusaineiden ja lisäaineiden on oltava kuivia? Millainen on S235- ja S355-terästen hitsattavuus? Milloin ja miksi tarvitaan esikuumennusta? Miten se määräytyy? Miksi kirkkaita teräksiä pitää peitata? Miksi kulutuslevyyn tulee nopeasti kuluva pehmeä vyöhyke?

55 Miksi lopetuskohtaan tulee helposti halkeama? Miksi luja teräs halkeaa helpommin kuin perinteinen kolmeseiska? Ovatko halkeamat ennakoitavissa? Miksi jauhekaarihitsin iskusitkeys on varmistettava? Miksi laser- tai plasmahitsin keskelle tulee juova? Miten pulssitus vaikuttaa hitsin jähmettymiseen? Mihin viimeinen palko on hitsattava monipalkohitsauksessa? Milloin alilujan lisäaineen käytölle on perusteita? Miksi tarvitaan yliseostettuja lisäaineita? Miksi perusaineen tilan tunteminen on tärkeää? Miksi hitsaus lisää korroosiovaaraa? Metallurginen laatu? Mitä se tarkoittaa? Puskurointihitsaus? Miksi oksidikalvosta on haittaa alumiinin hitsauksessa? Miksi kuumilla oikaisun ehdoton yläraja on 700 C?

56 Miksi nikkelivaltainen lisäaine soveltuu kaikkien valurautojen hitsaukseen? Mitä tarkoittaa, jos titaanin pinta hitsauksen jälkeen on harmaa? Miksi austeniittisen teräksen hitsiaineeseen pyritään saamaan 4-8% ferriittiä? Mitä tarkoittaa sekoittumisaste? Milloin lamellirepeilyvaara on olemassa? Mikä on HAZ? Merialumiini? Mikä/mitä se on? Mitkä ovat hitsausmetallurgiset perusperiaatteet ja erot samaan lujuuteen valmistetun ferriittis-perliittisen kuumavalssatun rakenneteräksen ja ferriittis-perliittisen termomekaanisesti valssatun rakenneteräksen hitsauksessa? jne jne

57 3.1 -todistus ilmoittaa teräksen koostumukseksi 0.16% C, 0.44% Si, 1.20% Mn, 0.28% Cr, 0,08% Mo, 0.1% V, 0.25% Ni ja 0.05% Cu. Toimitustilavaihtoehtoja ovat ferriittisperliittiset kuumavalssattu tai termomekaanisesti valssattu tila. Jälkimmäinen on noin 20 % lujempaa ja kovempaa. Millainen ko. teräs on hitsattavuudeltaan ja mikä on toimitustilan vaikutus metallurgiselta kannalta hitsaukseen tässä tapauksessa? Avuksi: Cekv = C + Mn/6 + (Cr + Mo + V)/5 + (Ni + Cu)/15 Pcm = C + Si/30 + Mn/20 + Cu/20 + Ni/60 + Cr/20 + Mo/15 + V/10 + 5B Crekv = Cr + Mo x Si x Nb Niekv = Ni + 30 x C x Mn

58 Kolme eri tyyppistä lujaa rakenneterästä on kukin valmistettu omalla tavallaan myötölujuusluokkaan noin 500 N/mm². Selvitä näiden terästen, normalisoidun teräksen nuorrutetun teräksen termomekaanisesti valssatun teräksen, erot hitsattavuusominaisuuksissa. Aloita tarkastelu miettimällä, miten mainitut teräkset on valmistettu ja millainen kemiallinen koostumus ja mikrorakenne niissä on. Sen jälkeen pohdit, mitä kullekin teräkselle tapahtuu hitsauksessa. Mikä näistä teräksistä on hitsattavuudeltaan paras yleisesti ottaen?

59 Nuorrutusterästyyppistä valuterästä GS-20MnCrMo5 käytetään vaativissa koneenosissa. Esimerkkinä on mm. metsätyökoneen nosturin kääntöpylväs. Sen murtolujuus on 700 MPa, 0.2-raja 450 MPa ja kovuus noin 280 HB. Kääntöpylväitä vaurioituu (katkeaa, säröilee, väsyy jne.) aika-ajoin käytön aikana kriittisestä kohdasta, pylvään juuresta. Korjaushitsaukseen pylvään kriittisellä kohdalla on kaiken kaikkiaan syytä suhtautua varauksellisesti, mutta joissakin tapauksissa se on pakko tehdä tai ainakin se on tarkoituksenmukaisin vaihtoehto. Millaiset ohjeet annat korjaushitsaukselle?

60 Paineastian päätyaihiot on hitsattu jauhekaarella (BW, bs, PA). Perusaineena on 4.5 % Mo sisältävä austeniittinen erikoishaponkestävä teräs (AISI 904) ja lisäaineena on käytetty lankaa, jonka koostumus on 0.03 %C, 22 %Cr, 9 %Mo, 3.5 %Nb ja min 60 %Ni. Levynpaksuus on 16 mm ja hitsaus suoritettiin X-railoon symmetrisesti kahdelta puolelta, yhteensä 4 palkoa. Hitsauksen jälkeen hitseissä ei ollut havaittavia virheitä, mutta päätyjä muovattaessa lähes kaikki hitsit halkesivat keskeltä hitsin pituussuuntaisesti. Miten lähdet selvittämään halkeilun syitä ja mihin lopputulokseen päädyt olemassa olevan tiedon perusteella?

61 Muokattavat alumiinit ryhmitellään kahteen pääryhmään: karkenevat eli lämpökäsiteltävät ja karkenemattomat eli eilämpökäsiteltävät alumiiniseokset. Alumiinien 7000-sarja kuuluu ensimmäiseen ja 5000-sarja jälkimmäiseen ryhmään. Yritykselle on tarjottu hitsattavaksi mainittujen alumiiniseosten sekaliitoksia. Tarkastele hitsausta metallurgiselta kannalta. Mitä liitoksessa tapahtuu ja miten hitsaus on suoritettava, jotta liitoksesta saadaan mahdollisimman hyvä? Lisäainevalinta?

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET www.polarputki.fi Polarputken valikoimaan kuuluvat myös ruostumattomat ja haponkestävät tuotteet. Varastoimme saumattomia ja hitsattuja putkia, putkenosia sekä muototeräksiä.

Lisätiedot

Alumiinin ominaisuuksia

Alumiinin ominaisuuksia Alumiini Alumiini Maaperän yleisin metalli Kuuluu kevytmetalleihin Teräksen jälkeen käytetyin metalli Käytetty n. 110 v. Myrkytön Epämagneettinen Kipinöimätön 1 Alumiinin ominaisuuksia Tiheys, ~ teräs/3

Lisätiedot

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Sakari Tihinen Tuotekehitysinsinööri, IWE Ruukki Metals Oy, Raahen terästehdas 1 Miten teräslevyn ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa terästehtaassa? Seostus (CEV,

Lisätiedot

Sinkki. Esitiedot. Yleistä. Yleistä

Sinkki. Esitiedot. Yleistä. Yleistä Esitiedot Mikä periaattellinen ero on 4% ja 8% alumiinia sisältävien sinkkiseosten välillä? Hypoeutectic = alieutektinen Hypereutectic = ylieutektinen Miten alieutektinen ja ylieutektinen rakenne muuttaa

Lisätiedot

Esitiedot. Mikä periaattellinen ero on 4% ja 8% alumiinia sisältävien sinkkiseosten välillä?

Esitiedot. Mikä periaattellinen ero on 4% ja 8% alumiinia sisältävien sinkkiseosten välillä? Esitiedot Mikä periaattellinen ero on 4% ja 8% alumiinia sisältävien sinkkiseosten välillä? Hypoeutectic = alieutektinen Hypereutectic = ylieutektinen Miten alieutektinen ja ylieutektinen rakenne muuttaa

Lisätiedot

Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa

Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa Rikasta pohjoista 10.4.2019 Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Nimi Numero CK45 / C45E (1.1191) 19MnVS6 / 20MnV6 (1.1301) 38MnV6 /

Lisätiedot

Ultralujien terästen hitsausmetallurgia

Ultralujien terästen hitsausmetallurgia 1 Ultralujien terästen hitsausmetallurgia CASR-Steelpolis -seminaari Oulun yliopisto 16.5.2012 Jouko Leinonen Nostureita. (Rautaruukki) 2 Puutavarapankko. (Rautaruukki) 3 4 Teräksen olomuodot (faasit),

Lisätiedot

Mikä on ruostumaton teräs? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Mikä on ruostumaton teräs? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Cr > 10,5% C < 1,2% Mikä on ruostumaton teräs? Rautaseos, johon on seostettu 10,5 % kromia ja 1,2 % hiiltä. Seostuksen ansiosta ruostumattomaan teräkseen muodostuu korroosiolta suojaava sekä itsekorjautuva

Lisätiedot

KOVAJUOTTEET 2009. Somotec Oy. fosforikupari. hopea. messinki. alumiini. juoksutteet. www.somotec.fi

KOVAJUOTTEET 2009. Somotec Oy. fosforikupari. hopea. messinki. alumiini. juoksutteet. www.somotec.fi KOVAJUOTTEET 2009 fosforikupari hopea messinki alumiini juoksutteet Somotec Oy www.somotec.fi SISÄLLYSLUETTELO FOSFORIKUPARIJUOTTEET Phospraz AG 20 Ag 2% (EN 1044: CP105 ). 3 Phospraz AG 50 Ag 5% (EN 1044:

Lisätiedot

Ferriittiset ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus. May 12, 2011 www.outokumpu.com

Ferriittiset ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus. May 12, 2011 www.outokumpu.com Ferriittiset ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus May 12, 2011 www.outokumpu.com Ruostumattomat teräkset Ferriittisten ominaisuudet Ferriittisten hitsaus 2 12.5.2011 Hannu-Pekka Heikkinen Ruostumaton

Lisätiedot

RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET

RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET 1 RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET 3.11.2013 Seuraavasta aineistosta kiitän Timo Kauppia Kemi-Tornio Ammattikorkeakoulu 2 RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET Ruostumattomat teräkset ovat standardin SFS EN 10022-1 mukaan seostettuja

Lisätiedot

Corthal, Thaloy ja Stellite

Corthal, Thaloy ja Stellite Corthal, Thaloy ja Stellite KOVAHITSAUSTÄYTELANGAT KORJAUS JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SOMOTEC Oy Tototie 2 70420 KUOPIO puh. 0207 969 240 fax. 0207 969 249 email: somotec@somotec.fi internet: www.somotec.fi

Lisätiedot

SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA.

SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA. 1 HITSAVONIA PROJEKTI Teemapäivä 13.12.2005. DI Seppo Vartiainen Savonia-amk/tekniikka/Kuopio SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA. 1. Hitsiaine

Lisätiedot

Luento 5 Hiiliteräkset

Luento 5 Hiiliteräkset Luento 5 Hiiliteräkset Hiiliteräkset Rauta (

Lisätiedot

Metalliseokset. Alumiiniseokset. ValuAtlas Suunnittelijan perusopas Seija Meskanen, Tuula Höök

Metalliseokset. Alumiiniseokset. ValuAtlas Suunnittelijan perusopas Seija Meskanen, Tuula Höök Metalliseokset Seija Meskanen Teknillinen korkeakoulu Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Alumiiniseokset Eri tavoin seostettu alumiini sopii kaikkiin yleisimpiin valumenetelmiin. Alumiiniseoksia

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 4 EXTRA. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Työkalun suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 4 EXTRA. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Työkalun suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet Ohjeanalyysi % Toimitustila C 1,4 Si 0,4 Mn 0,4 Cr 4,7 Mo 3,5 pehmeäksihehkutettu noin 230 HB V 3,7 Työkalun suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva

Lisätiedot

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit Teräsvalut Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy Teräsvalujen raaka-ainestandardit - esitelmän sisältö Mitä valun ostaja haluaa? Millaisesta valikoimasta valuteräs

Lisätiedot

Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt

Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt Yksinkertaiset lämpökäsittelyt Pehmeäksihehkutus Nostetaan lämpötilaa Diffuusio voi tapahtua Dislokaatiot palautuvat Materiaali pehmenee Rekristallisaatio Ei ylitetä faasirajoja

Lisätiedot

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) Yleistä Uddeholm Unimax on kromi/molybdeeni/vanadiini - seosteinen muovimuottiteräs, jonka ominaisuuksia ovat: erinomainen sitkeys kaikissa suunnissa hyvä kulumiskestävyys hyvä mitanpitävyys lämpökäsittelyssä

Lisätiedot

Lujat ja erikoislujat termomekaanisesti valssatut hienoraeteräkset

Lujat ja erikoislujat termomekaanisesti valssatut hienoraeteräkset Lujat ja erikoislujat termomekaanisesti valssatut hienoraeteräkset alform plate Luja: alform plate700 M Erikoisluja: alform plate 960 M x-treme Muutokset mahdollisia ilman eri ilmoitusta. Alkuperäinen

Lisätiedot

Kulutusta kestävät teräkset

Kulutusta kestävät teräkset Kulutusta kestävät teräkset durostat Muutokset mahdollisia ilman eri ilmoitusta. Alkuperäinen englanninkielinen versio osoitteessa www.voestalpine.com/grobblech Tekniset toimitusehdot durostat Kesäkuu

Lisätiedot

Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI

Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI KOBOLTTI www.somotec.fi SISÄLLYSLUETTELO SEOSTAMATTOMAT

Lisätiedot

TUOTELUETTELO HARALD PIHL AB S P E C I A L A L L O Y S A N D T I T A N I U M

TUOTELUETTELO HARALD PIHL AB S P E C I A L A L L O Y S A N D T I T A N I U M TUOTELUETTELO HARALD PIHL AB HARALD PIHL AB 1 HARALD PIHL AB, perustettu 1912 EUROOPAN LAAJIN VARASTOVALIKOIMA NIKKELISEOKSIA, TITAANIA JA ERIKOISMETALLISEOKSIA Suomen Myyntikonttori Puh: 019-241 4471

Lisätiedot

MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3

MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3 MIG-hitsauslangat KOVAHITSAUS MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa..... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3 RUOSTUMATTOMAT MIG 307Si AWS A5.9: ~ ER307 sekaliitos

Lisätiedot

Raerajalujittuminen LPK / Oulun yliopisto

Raerajalujittuminen LPK / Oulun yliopisto Raerajalujittuminen 1 Erkautuslujittuminen Epäkoherentti erkauma: kiderakenne poikkeaa matriisin rakenteesta dislokaatiot kaareutuvat erkaumien väleistä TM teräksissä tyypillisesti mikroseosaineiden karbonitridit

Lisätiedot

Titaani. Hilarakenne Heksagoninen α- faasi 882 C saakka. Tilakeskinen β-faasi 882 C yläpuolella. Tiheys 4,54 g/cm 3. Kimmokerroin 105 kn/mm 2

Titaani. Hilarakenne Heksagoninen α- faasi 882 C saakka. Tilakeskinen β-faasi 882 C yläpuolella. Tiheys 4,54 g/cm 3. Kimmokerroin 105 kn/mm 2 Titaani Titaani Sulamislämpötila 1668 C Hilarakenne Heksagoninen α- faasi 882 C saakka Tilakeskinen β-faasi 882 C yläpuolella Tiheys 4,54 g/cm 3 Kimmokerroin 105 kn/mm 2 Murtolujuus 280 N/mm 2 2 Yleistä

Lisätiedot

Titaani. Titaani. Yleistä. Yleistä

Titaani. Titaani. Yleistä. Yleistä Titaani Sulamislämpötila 1668 C Titaani Hilarakenne Heksagoninen α- faasi 882 C saakka Tilakeskinen β-faasi 882 C yläpuolella Tiheys 4,54 g/cm 3 Kimmokerroin 105 kn/mm 2 Murtolujuus 280 N/mm 2 2 Käytännön

Lisätiedot

C.2 Muut perusaineet kuin seostamaton teräs

C.2 Muut perusaineet kuin seostamaton teräs 1 C.2 Muut perusaineet kuin seostamaton teräs C.2.1 Seosteräkset ja ruostumattomat teräkset Seosteräkset Valitaan esimerkkinä seosteräs analyysillä 0,2% C, 1,5% Mn ja 0,5% Mo. Sulamisvyöhykkeessä syntyy

Lisätiedot

Korjaushitsauskäsikirja

Korjaushitsauskäsikirja Korjaushitsauskäsikirja Osa 2, Hitsausohjeita OY ESAB Ruosilantie 18, 00390 HELSINKI puh. (09) 547 761, faksi (09) 547 7771, www.esab.fi Sisällys Osa 2, Hitsausohjeita Valuraudan hitsaus... 2-3 Huonosti

Lisätiedot

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 1 SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 2 FERRIITTINEN EN 1.4521 RUOSTUMATON TERÄS -Titaanistabiloitu -Haponkestävä 3 LASERHITSAUS -Pieni lämmöntuonti ei

Lisätiedot

Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen.

Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen. Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen. 2 Sisällys. 3 Ruostumaton teräs 4 Ruostumattomien terästen lujuus ja korroosionkestävyys 4 Ruostumattomien terästen hitsaus - käytännön ohjeita

Lisätiedot

Tuotteet. Lisäksi käytössämme on Valbrunan pohjoismaiden keskusvarasto Ruotsissa (Valbruna Nordic AB).

Tuotteet. Lisäksi käytössämme on Valbrunan pohjoismaiden keskusvarasto Ruotsissa (Valbruna Nordic AB). Tuoteluettelo Tuotteet Valbruna Nordic Oy on toiminut vuodesta 1988 ruostumattomien teräksien maahantuojana ja varastoijana. Varastomme sijaitsee Lappersissa ja vahvuuksiamme ovat korkealaatuiset tuotteet,

Lisätiedot

Tuoteluettelo. Tuoteluettelo

Tuoteluettelo. Tuoteluettelo Tuoteluettelo Tuoteluettelo Valbruna Nordic Oy on toiminut vuodesta 1988 ruostumattomien teräksien maahantuojana ja varastoijana. Varastomme sijaitsee Lappersissa ja vahvuuksiamme ovat korkealaatuiset

Lisätiedot

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? MISON suojakaasu Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 2 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina haitallista otsonia. Hyvin

Lisätiedot

selectarc - KOVAHITSAUSPUIKOT Somotec Oy KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE

selectarc - KOVAHITSAUSPUIKOT Somotec Oy KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE selectarc - KOVAHITSAUSPUIKOT KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE Somotec Oy Tototie 2 70420 KUOPIO puh 0207 969 240 fax 0207 969 249 email: somotec@somotecfi internet: wwwsomotecfi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Ohutlevymateriaalien korroosio merivesiolosuhteissa

Ohutlevymateriaalien korroosio merivesiolosuhteissa Ohutlevymateriaalien korroosio merivesiolosuhteissa Ohutlevypäivät Esittely - korroosiotutkimukset Hanke WP 1 Materiaalit Korroosiotestaukset Testitulokset Mitä vielä tutkitaan Mitä olisi kiinnostava tutkia

Lisätiedot

Pienoisopas. Alumiinihitsaus.

Pienoisopas. Alumiinihitsaus. Pienoisopas. Alumiinihitsaus. 2 Sisällys 3 Alumiini 4 Alumiiniseokset 5 Alumiinin hitsaaminen Muodonmuutokset Puhdistus ennen hitsausta Lisäaine 7 Suojakaasut MISON suojakaasut Alumiinihitsauksen suojakaasut

Lisätiedot

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 3 ODOROX MISON suojakaasu odorized oxygen Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 02 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina

Lisätiedot

Korjaushitsauskäsikirja

Korjaushitsauskäsikirja Korjaushitsauskäsikirja Osa 1, Perusteet OY ESAB Ruosilantie 18, 00390 HELSINKI puh. (09) 547 761, faksi (09) 547 7771, www.esab.fi Sisällys Osa 1, Perusteet Talttaus Leikkaus Lävistys... 1-3 Esilämmitys

Lisätiedot

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Sivu 1/6 Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Kirjoittaja Seppo Koivuniemi, Finnblast Oy Hyvän tuottavuuden yhtenä kulmakivenä on tehdä kerralla oikeaa laatua niin, että korjauksia ei tarvita.

Lisätiedot

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa.

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa. 1 (5) Yleistä Muovimuotteihin kohdistuu yhä suurempia vaati muksia. Niinpä muotteihin käytettyjen terästen on samanaikaisesti oltava sitkeitä, korroosionkestäviä ja suureltakin poikkileikkaukselta tasaisesti

Lisätiedot

CD-hitsauspultit. Tuoteluettelo Tekniset tiedot

CD-hitsauspultit. Tuoteluettelo Tekniset tiedot CD-hitsauspultit Tuoteluettelo Tekniset tiedot 1 CD-hitsauspultit - toiminnan kuvaus Menetelmä DVS-tietolomakkeen 0903 (2000) mukaan kaaritapitushitsaus kondensaattoripurkausmenetelmällä on keino hitsata

Lisätiedot

Juottaminen J O H D A N T O... D 1. 2. J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o... D 1. 3

Juottaminen J O H D A N T O... D 1. 2. J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o... D 1. 3 J O H D A N T O.......................................... D 1. 2 J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o............... D 1. 3 I M P O W E L D, C H E M E T, F E L D E R j a S T E L L A - j

Lisätiedot

Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta

Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta Tasapainopiirrokset Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta Binäärinen tasapaino Kiinteässä tilassa koostumuksesta riippuen kahta faasia Eutektisella koostumuksella ei puuroaluetta Faasiosuudet muuttuvat

Lisätiedot

Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI

Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI Kemi-Tornion Amk Tekniikka, T&K Materiaalien käytettävyyden tutkimusryhmä Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI 12.5.2001 Mari-Selina

Lisätiedot

Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla

Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla Vapaa energia ja tasapainopiirros Allotropia - Metalli omaksuu eri lämpötiloissa eri kidemuotoja. - Faasien vapaat

Lisätiedot

Jälkikäsittelyt. Tuotantohitsaus. ValuAtlas Hiekkavalimon valimoprosessi - Seija Meskanen, Tuula Höök

Jälkikäsittelyt. Tuotantohitsaus. ValuAtlas Hiekkavalimon valimoprosessi - Seija Meskanen, Tuula Höök Jälkikäsittelyt Puhdistuksen jälkeen valuille voidaan tehdä vielä seuraavia jälkikäsittelytoimenpiteitä: tuotantohitsaus lämpökäsittely koneistus pintakäsittely Tuotantohitsaus Tuotantohitsaus jakaantuu

Lisätiedot

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille www.polarputki.fi 2 3 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

Dislokaatiot - pikauusinta

Dislokaatiot - pikauusinta Dislokaatiot - pikauusinta Ilman dislokaatioita Kiteen teoreettinen lujuus ~ E/8 Dislokaatiot mahdollistavat deformaation Kaikkien atomisidosten ei tarvitse murtua kerralla Dislokaatio etenee rakeen läpi

Lisätiedot

Ferriittisten ruostumattomien terästen hitsattavuus ja hitsialueen muovattavuus

Ferriittisten ruostumattomien terästen hitsattavuus ja hitsialueen muovattavuus Ferriittisten ruostumattomien terästen hitsattavuus ja hitsialueen muovattavuus Severi Anttila Oulun yliopiston terästutkimuskeskus,konetekniikan osasto, Materiaalitekniikan laboratorio Johdanto Ferriittiset

Lisätiedot

18 Hakemisto. Hakemisto

18 Hakemisto. Hakemisto 18 230 A Alumiini ja ympäristö... 29 Alumiini, kulutus ja käyttö... 13 Alumiini, käyttökohteet - aurinkopaneelit... 19 - folio... 25 - ilmailu ja avaruusteknologia... 28, 29 - juomatölkit... 26 - konepajateollisuus...

Lisätiedot

KJR-C2004 materiaalitekniikka. Harjoituskierros 3

KJR-C2004 materiaalitekniikka. Harjoituskierros 3 KJR-C2004 materiaalitekniikka Harjoituskierros 3 Tänään ohjelmassa 1. Tasapainopiirros 1. Tulkinta 2. Laskut 2. Faasimuutokset 3. Ryhmätyöt 1. Esitehtävän yhteenveto (palautetaan harkassa) 2. Ryhmätehtävä

Lisätiedot

HUOM. Kirjan taulukoissa on käytetty suomalaisesta käytännöstä poiketen pistettä erottamaan kokonais- ja desimaaliosaa toisistaan.

HUOM. Kirjan taulukoissa on käytetty suomalaisesta käytännöstä poiketen pistettä erottamaan kokonais- ja desimaaliosaa toisistaan. Tämän teoksen osittainenkin kopiointi on tekijänoikeuslain (404/61, siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen) mukaisesti kielletty ilman nimenomaista lupaa. Lupia teosten osittaiseen valokopiointiin myöntää

Lisätiedot

TERÄSTEN STANDARDINMUKAISET SEOSAINEPITOISUUDET JA NIIDEN VAIHTELUIDEN VAIKUTUS HITSATTAVUUTEEN

TERÄSTEN STANDARDINMUKAISET SEOSAINEPITOISUUDET JA NIIDEN VAIHTELUIDEN VAIKUTUS HITSATTAVUUTEEN LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari TERÄSTEN STANDARDINMUKAISET SEOSAINEPITOISUUDET JA NIIDEN VAIHTELUIDEN VAIKUTUS

Lisätiedot

Kon Harjoitus 8: Ruostumattomat teräkset. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikka Aalto-yliopisto

Kon Harjoitus 8: Ruostumattomat teräkset. Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikka Aalto-yliopisto Kon-67.3110 Harjoitus 8: Ruostumattomat teräkset Timo Kiesi Koneenrakennuksen materiaalitekniikka Aalto-yliopisto EN AISI/SAE Tyyppi 1.4021 1.4301 1.4401 1.4460 304L 201 316LN 321H EN vs AISI/SAE tunnukset

Lisätiedot

LUENTO 4 Muut metalliset materiaalit kuin teräs 2012

LUENTO 4 Muut metalliset materiaalit kuin teräs 2012 BK20A2100 Konstruktiomateriaalit Luennot / syksy 2012 TkT Harri Eskelinen LUENTO 4 Muut metalliset materiaalit kuin teräs 2012 Tämän luentokerran tavoitteet: Oppia perustiedot seuraavista materiaaliryhmistä:

Lisätiedot

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita.

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita. Putkivastuksien vaippaputken raaka-aineet Vastuksen käyttölämpötila ja ympäristön olosuhteet määräävät minkälaisesta materiaalista vastuksen vaippaputki on valmistettu. Tavallisesti käytettäviä aineita

Lisätiedot

Kuva: Copyright Ensinger GmbH. ERIKOISMUOVIT 8/2012

Kuva: Copyright Ensinger GmbH. ERIKOISMUOVIT 8/2012 Kuva: opyright Ensinger GmbH. ERIKOISMUOVIT 8/2012 ERIKOISMUOVIT 8/2012 Sisällysluettelo Sivu Kuinka luet taulukoita 3 PSU, polysulfoni 4 PPSU, polyfenoolisulfoni 5 PEEK, polyeetteriketoni 6 PEI, polyeetteri-imidi

Lisätiedot

Lastuavat työkalut A V A 2007/2008

Lastuavat työkalut A V A 2007/2008 Lastuavat työkalut 2007/2008 Jyrsimiä Poranteriä Kierretappeja Maailmanlaajuisesti lastuavia työkaluja Pyöriviä viiloja YG-1 CO., LTD. SISÄLLYSLUETTELO Poranterät pikateräksestä ja kovametallista 2-38

Lisätiedot

Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille

Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille Kimmo Keltamäki Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille Kirjallisuusselvitys Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 6/2013 Tasalujat hitsauslangat ultralujille

Lisätiedot

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita.

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita. www.polarputki.fi 2 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta tekee

Lisätiedot

SYLINTERIPUTKET JA KROMATUT TANGOT

SYLINTERIPUTKET JA KROMATUT TANGOT SYLINTERIPUTKET JA KROMATUT TANGOT URANIE INTERNATIONAL {Thalachrome} Ranskalainen URANIE INTERNATIONAL on maailman johtava kromattujen tankojen valmistaja. Jatkuva kehitystyö ja investoinnit uudenaikaisimpiin

Lisätiedot

UDDEHOLM DIEVAR 1 (7) Yleistä. Ominaisuudet. Suulakepuristustyövälineet. Kuumataontatyövälineet. Työvälineensuorituskykyä parantavat ominaisuudet

UDDEHOLM DIEVAR 1 (7) Yleistä. Ominaisuudet. Suulakepuristustyövälineet. Kuumataontatyövälineet. Työvälineensuorituskykyä parantavat ominaisuudet 1 (7) Yleistä Uddeholm Dievar on suorituskykyinen kromi/molybdeeni/ vanadiini- seosteinen kuumatyöteräs, jolla on erittäin hyvä kestävyys kuumahalkeilua, yksittäisiä suuria halkeamia, kuumakulumista ja

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Kierretapit 51-77. Kierretappien valintajärjestelmä ja symbolien merkitys 52-55. Metrinen kierre M 56-74

Sisällysluettelo. Kierretapit 51-77. Kierretappien valintajärjestelmä ja symbolien merkitys 52-55. Metrinen kierre M 56-74 Sisällysluettelo Kierretapit 51-77 Kierretappien valintajärjestelmä ja symbolien merkitys 52-55 Metrinen kierre M 56-74 Metrinen hienokierre MF 75-76 Putkikierre (R)G 77 51 Materiaalien luokitus Materiaali-

Lisätiedot

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita.

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita. www.polarputki.fi 2 Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta tekee

Lisätiedot

Sulzer Pumps. Valumateriaalit. The Heart of Your Process

Sulzer Pumps. Valumateriaalit. The Heart of Your Process Sulzer Pumps Valumateriaalit The Heart of Your Process Sulzer Pumps palvelee asiakkaitaan yhä paremmin Sulzer Pumps on maailman johtavia pumpputoimittajia, joka tarjoaa luotettavia ja innovatiivisia pumppausratkaisuja

Lisätiedot

Sisällysluettelo Kierretapit 43-67 UNC Kaikki hinnat ilman Alv.

Sisällysluettelo Kierretapit 43-67 UNC Kaikki hinnat ilman Alv. Sisällysluettelo Kierretapit 43-67 Kierretappien valintajärjestelmä ja ikonien merkitys 44-47 Metrinen kierre M 48-61 Metrinen hienokierre MF 62-65 UNC-kierre UNC 66 Putkikierre G 67 43 Kaikki hinnat ilman

Lisätiedot

UDDEHOLM CALDIE 1 (6) Yleistä. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet. Käyttökohteet. Puristuslujuus. Lohkeilunkestävyys. Kylmätyöstösovellukset

UDDEHOLM CALDIE 1 (6) Yleistä. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet. Käyttökohteet. Puristuslujuus. Lohkeilunkestävyys. Kylmätyöstösovellukset 1 (6) Yleistä Uddeholm Caldie on kromi/molybdeeni/vanadiini seosteinen teräs, jonka ominaisuuksia ovat erittäin hyvä lohkeilun- ja halkeilun kestävyys hyvä kulumiskestävyys suuri kovuus (> 60 HRC) korkeassa

Lisätiedot

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään.

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään. 1 1. Tuuletus- ja ripustusaukot Sinkittävät kappaleet tulee suunnitella siten, ettei niihin jää umpinaisia tiloja ja taskuja. Aukotuksen ansiosta sinkki pääsee virtaamaan rakenteiden sisään ja ulos, eikä

Lisätiedot

WSX445. Uuden sukupolven tasojyrsimellä kaksipuoleisilla kääntöterillä

WSX445. Uuden sukupolven tasojyrsimellä kaksipuoleisilla kääntöterillä WSX445 kevyttä koneistusta Uuden sukupolven tasojyrsimellä kaksipuoleisilla kääntöterillä DOUBLE-Z geometria 1. Matalat lastuamisvoimat 2. SOPII KAIKenlaisiin KONEISIIN 3. ERINOMAINEN lastunpoisto 4. Lastu

Lisätiedot

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar PYÖRÖTERÄKSET BUDERUS EDELSTAHL Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

Rauno Toppila. Kirjallisuusselvitys. Ferriittiset ruostumattomat teräkset

Rauno Toppila. Kirjallisuusselvitys. Ferriittiset ruostumattomat teräkset Rauno Toppila Kirjallisuusselvitys Ferriittiset ruostumattomat teräkset Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja E. Työpapereita 1/2010 Rauno Toppila Kirjallisuusselvitys Ferriittiset ruostumattomat

Lisätiedot

ALUMIININ MONIPALKOHITSAUS MULTI-RUN WELDING OF ALUMINIUM

ALUMIININ MONIPALKOHITSAUS MULTI-RUN WELDING OF ALUMINIUM 0 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari ALUMIININ MONIPALKOHITSAUS MULTI-RUN WELDING OF ALUMINIUM Lappeenrannassa 12.8.2013 Ilkka Kaipainen

Lisätiedot

Metallien plastinen deformaatio on dislokaatioiden liikettä

Metallien plastinen deformaatio on dislokaatioiden liikettä Metallien plastinen deformaatio on dislokaatioiden liikettä Särmädislokaatio 2 Ruuvidislokaatio 3 Dislokaation jännitystila Dislokaatioiden vuorovaikutus Jännitystila aiheuttaa dislokaatioiden vuorovaikutusta

Lisätiedot

WSX445 KEVYTTÄ KONEISTUSTA UUDEN SUKUPOLVEN TASOJYRSIMELLÄ KAKSIPUOLEISILLA KÄÄNTÖTERILLÄ

WSX445 KEVYTTÄ KONEISTUSTA UUDEN SUKUPOLVEN TASOJYRSIMELLÄ KAKSIPUOLEISILLA KÄÄNTÖTERILLÄ WSX445 KEVYTTÄ KONEISTUSTA UUDEN SUKUPOLVEN TASOJYRSIMELLÄ KAKSIPUOLEISILLA KÄÄNTÖTERILLÄ Uusi kaksipuolinen Z -geometria, jossa yhdistyvät positiivisen ja negatiivisen kääntoterän parhaat ominaisuudet.terävä

Lisätiedot

Korjaus- ja kunnossapitohitsaus

Korjaus- ja kunnossapitohitsaus Korjaus- ja kunnossapitohitsaus Hitsaus on tärkeä menetelmä korjaustoiminnassa Hitsaus on metallien yleisin liittämismenetelmä. Hitsausta käytetään konepajoissa, kun valmistetaan erilaisia uusia tuotteita.

Lisätiedot

Sulametallurgia (Secondary steelmaking)

Sulametallurgia (Secondary steelmaking) Sulametallurgia (Secondary steelmaking) 1 Senkkauuni Raahessa näytteenotto/ happi- ja lämpötilanmittaus seosainejärjestelmä apulanssi 3-4 C/min 20 MVA 105-125 t Ar langansyöttö Panoskoko 125 t (min 70

Lisätiedot

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET 24 2012 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Liikenneviraston

Lisätiedot

Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin

Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin Uddeholmin teräkset kestävät kaikenlaista kuormaa Akselit ovat tärkeitä koneenosia varsinkin nostureissa. Akseleiden

Lisätiedot

OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES

OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES Lappeenrannassa 24.4.2012

Lisätiedot

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi Metallit 2005 juha.nykanen@tut.fi Kuparimalmi Kuparia esiintyy sulfidi- ja oksidimalmeissa. Pitoisuudet ovat tyypillisesti alhaisia (usein alle 1%). Louhittu malmi murskataan ja jauhetaan lietteeksi. Sulfidimalmista

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 10. Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työvälineen suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 10. Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työvälineen suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet Työvälineen suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva kovuus hyvä kulumiskestävyys hyvä sitkeys estämään työvälineen ennenaikainen rikkoutuminen

Lisätiedot

Kaivosteollisuuden C-Mn terästen hitsaus. Marko Lehtinen sr. welding specialist Knowledge Service Center

Kaivosteollisuuden C-Mn terästen hitsaus. Marko Lehtinen sr. welding specialist Knowledge Service Center Kaivosteollisuuden C-Mn terästen hitsaus Rikasta Pohjoista 2016, 14.4.2016 Kemi Marko Lehtinen sr. welding specialist Knowledge Service Center SSAB Olemme Maailmanlaajuinen, vahvasti erikoistunut teräsyhtiö

Lisätiedot

J O H D A N T O... E 1. 2

J O H D A N T O... E 1. 2 Ruiskutuspulverit J O H D A N T O.......................................... E. 2 H Ö G A N Ä S r u i s k u t u s j a u h e e t................. E. 3 W O K A r u i s k u t u s j a u h e e t......................

Lisätiedot

KLINGERsil. Tiivistemateriaalit C-4430 C-4500 C-4509 C-8200

KLINGERsil. Tiivistemateriaalit C-4430 C-4500 C-4509 C-8200 KLINGERsil Tiivistemateriaalit C-4430 C-4500 C-4509 C-8200 KLINGERramikro leikkaamopalvelu Leikkaamopalvelumme laaja ohjelma kattaa standarditiivisteiden ohella myös vaativat muototiivisteet asiakkaan

Lisätiedot

HYDRAULIIKKATUOTTEET

HYDRAULIIKKATUOTTEET HYDRAULIIKKATUOTTEET www.polarputki.fi 2 HYDRAULIIKKATUOTTEET 3 Polarputki on toimittanut teräksiä suomalaiseen sylinterinvalmistukseen vuodesta 1973. Vuosikyenien kokemuksella olee valinneet kumppaneiksee

Lisätiedot

AWS A5.20/A5.20M : E70T-9C-H8 / E70T-9M-H8 EN 758 : T 46 0 R C 3 H10 / T 46 0 R M 3 H10

AWS A5.20/A5.20M : E70T-9C-H8 / E70T-9M-H8 EN 758 : T 46 0 R C 3 H10 / T 46 0 R M 3 H10 Luokittelu Suojakaasullinen täytelanka käsihitsaukseen tai mekanisoituun hitsaukseen jalkoasennossa Vähän roiskeita, hyvä kuonan irtoaminen, juoheva ulkonäkö, erinomainen hitsattavuus Hyvä tuotto ja syvä

Lisätiedot

Keskinopea jäähtyminen: A => Bainiitti

Keskinopea jäähtyminen: A => Bainiitti Keskinopea jäähtyminen: A => Bainiitti Fe 3 C F = Bainiitti (B) C ehtii diffundoitua lyhyitä matkoja. A A A A Lämpötila laskee è Austeniitti Ferriitti Austeniitti => ferriitti muutos : atomit siirtyvät

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 6. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työkalun suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 6. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työkalun suorituskyvyn kannalta 1 (7) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet Työkalun suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva kovuus hyvä kulumiskestävyys hyvä sitkeys estämään työkalun ennenaikainen rikkoutuminen Hyvä kulumiskestävyys

Lisätiedot

A9 Hitsaajan pätevyyskokeet

A9 Hitsaajan pätevyyskokeet A.9 Hitsaajan pätevyyskokeet A.9.1 Pätevöittämisen tarkoitus 1(13) Hitsaus on metalliteollisuuden vaativin ammatti. Tästä johtuen on hitsaajan pätevyydellä olennainen merkitys hitsin laadun kannalta. Hitsaajan

Lisätiedot

Esitiedot. Mitkä ovat austeniittisten, ferriittisten ja martensiittisten ruostumattomien terästen käyttökohteet?

Esitiedot. Mitkä ovat austeniittisten, ferriittisten ja martensiittisten ruostumattomien terästen käyttökohteet? Esitiedot Mitkä ovat austeniittisten, ferriittisten ja martensiittisten ruostumattomien terästen käyttökohteet? Milloin austeniittiset laadut ovat välttämättömiä? Mitä eri laadut maksavat? Miten kupari

Lisätiedot

LISÄMODULI. PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus

LISÄMODULI. PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus LISÄMODULI PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus PSS 1: Ruostumattomat teräkset ja niiden ominaisuudet PSS 1.1: Määritelmä PSS 1.2: Passiivikalvo PSS 1.3: Ruostumattomien terästen merkinnät PSS

Lisätiedot

RAEX KAIKKINA AIKOINA KAIKKIIN OLOSUHTEISIIN

RAEX KAIKKINA AIKOINA KAIKKIIN OLOSUHTEISIIN RAEX KAIKKINA AIKOINA KAIKKIIN OLOSUHTEISIIN KAIKKEEN KULUMISEEN KAIKISSA OLOSUHTEISSA Raex-teräs on kehitetty kulumiselle alttiisiin teräsrakenteisiin. Raexteräksen ominaisuudet voivat pidentää koneiden

Lisätiedot

Pehmeä magneettiset materiaalit

Pehmeä magneettiset materiaalit Pehmeä magneettiset materiaalit Timo Santa-Nokki Pehmeä magneettiset materiaalit Johdanto Mittaukset Materiaalit Rauta-pii seokset Rauta-nikkeli seokset Rauta-koboltti seokset Amorfiset materiaalit Nanomateriaalit

Lisätiedot

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi Metallit 2005 juha.nykanen@tut.fi Valettavat alumiiniseokset Tyypilliset valumenetelmät Hiekkavalu Kestomuottivalu (kokillivalu) Painevalu Alumiinivalujen hyviä puolia Pieni tiheys Matala sulamispiste

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma HAMMASPYÖRÄN HAMPAAN TÄYTEHITSAUS REPAIR WELDING A SPROCKET OF A GEARWHEEL Lappeenrannassa 27.04.2012 Leevi Paajanen

Lisätiedot

Täytelangan oikea valinta

Täytelangan oikea valinta Täytelangan oikea valinta - HITSAUSKONEET - Lincoln Electric Nordic - LISÄAINEET - Mestarintie 4 - VARUSTEET- PL 60 Eura Puh: 0105223500, fax 0105223510 email :jallonen@lincolnelectric.eu Prosessikuvaus

Lisätiedot

(Tiedotteet) EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET EUROOPAN KOMISSIO

(Tiedotteet) EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET EUROOPAN KOMISSIO 4.5.2013 Euroopan unionin virallinen lehti C 128/1 IV (Tiedotteet) EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET EUROOPAN KOMISSIO Painelaitteita koskevan jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Deformaatio. Kiteen teoreettinen lujuus: Todelliset lujuudet lähempänä. σ E/8. σ E/1000

Deformaatio. Kiteen teoreettinen lujuus: Todelliset lujuudet lähempänä. σ E/8. σ E/1000 Deformaatio Kertaus Deformaatio Kiteen teoreettinen lujuus: σ E/8 Todelliset lujuudet lähempänä σ E/1000 3 Dislokaatiot Mekanismi, jossa deformaatio mahdollista ilman että kaikki atomisidokset murtuvat

Lisätiedot