LUENTO 4 Muut metalliset materiaalit kuin teräs 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUENTO 4 Muut metalliset materiaalit kuin teräs 2012"

Transkriptio

1 BK20A2100 Konstruktiomateriaalit Luennot / syksy 2012 TkT Harri Eskelinen LUENTO 4 Muut metalliset materiaalit kuin teräs 2012

2 Tämän luentokerran tavoitteet: Oppia perustiedot seuraavista materiaaliryhmistä: Alumiini ja sen seokset (palautekyselyn perusteella lisätty osio) Kupari ja sen seokset Titaani ja sen seokset Magnesium ja sen seokset Nikkeli ja sen seokset Sinkki ja sen seokset (Muita metallisia konstruktiomateriaaleja)

3 Miksi alumiinia käytetään? Huomaa merkintä! /? Keveys! Alumiinin ominaispaino n. kolmasosa teräksen ominaispainosta. Samat lujuusominaisuudet omaava teräspalkki on noin kaksi kertaa alumiinipalkkia painavampi.

4 Korroosionkestävyys! Alumiinin korroosionkestävyys on erinomainen, koska se muodostaa ilman hapen kanssa kovan ja tiiviin oksidikerroksen (5-10nm), joka estää hapettumisen jatkumisen. Korroosionkestävyyttä voidaan vielä parantaa anodisoinnilla, joka lisäksi antaa alumiinille kauniin pinnan. Alumiini (ja sen seokset) kestävät hyvin useita eri kemikaaleja. Puhtaassa vedessä ja luonnon vesissä alumiinissa saattaa esiintyä pistesyöpymistä. Merivesiolosuhteissa parhaiten kestäviä ovat Mgpitoiset alumiiniseokset, esim. EN AW-5754 ja EN AW-5083 Kupariseostus heikentää alumiinin korroosionkestävyyttä.

5 Alumiinin ja sen seosten korroosionkestävyys ilmastollisissa olosuhteissa on hyvä verrattuna hiiliteräkseen. Oksidikerros suojaa alumiinin pintaa olosuhteissa, joissa syövyttävän ympäristön ph on alueella n

6 Alumiinilla ei esiinny korroosiota tai korroosio vähäistä mm. seuraavissa tapauksissa: Boorihappo, arseenihappo, hiilihappo Muurahaishappo, kun T<50 C Fenoli, kun T<120 C Useimmat alkoholit Bentseeni, tolueeni, naftaleeni ja styreeni Happi, vety, typpi, helium ja argon Hiilimonoksidi ja hiilidioksidi

7 Erittäin korrodoivia ovat mm: lipeä, kalilipeä natriumsulfidi suolahappo ja fluorivetyhappo rikkihappo kloori fosforihappo

8 Muotoiltavuus! Nykyaikainen pursotustekniikka ja verrattain halvat työkalukustannukset antavat suunnittelijalle varsin suuren vapauden räätälöidä profiili kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivaksi. Profiiliin on helppo sisällyttää monia kokoonpanoa ja toimintaa palvelevia yksityiskohtia. Useiden pintakäsittelyvaihtoehtojen ansiosta profiili saadaan myös pinnaltaan ja väriltään sopimaan eri kohteisiin.

9 Alumiiniprofiilit! Tyypillisiä seosvaihtoehtoja ovat EN-AW-6063 ja EN-AW Profiilit voidaan valita joko standardiprofiileista tai valmistaa räätälöimällä käyttökohteeseen. Profiilin suunnittelu alkaa tarpeiden selvittämisellä. Sen jälkeen valitaan pursotettava alumiiniseos. Alumiiniseos on merkittävä lujuuden, pintakäsittelyn ja kustannusten takia.

10 Lämmönjohtavuus! Alumiinin hyvää lämmönjohtavuutta hyödynnetään etenkin elektroniikkateollisuudessa. Alumiinin lämmönjohtavuus on esimerkiksi rautaan verrattuna noin kolminkertainen. Sähkönjohtokyky! Alumiinin sähkönjohtokyky on erittäin hyvä ja sitä voidaan vielä parantaa käyttämällä tähän tarkoitukseen kehitettyä erikoisseosta. Alumiininen johdin painaa puolet sähköisesti samanarvoisesta kuparijohtimesta.

11 Ympäristöystävällisyys? On totta että alumiinin tuottamiseen bauksiitista tarvitaan paljon sähköenergiaa, noin kwh/tonni. Uusia menetelmiä kuitenkin kehitetään ja koelaitoksissa energiankulutusta on jo voitu vähentää kwh:iin/tonni. Sekundäärialumiinin sulatukseen kuluu vain 5 % energiasta, joka tarvitaan primäärialumiinin sulatukseen. Alumiini on siksi myös arvokas kierrätysmetalli, joka voidaan helposti erotella muusta metallista yhä uudelleen hyötykäyttöön. Kaikesta alumiinijätteestä palautuu uusiokäyttöön kolme neljäsosaa.

12 Alumiiniseosten lujuusominaisuudet? Alumiinin sulamispiste on alhainen (658 C), joten viruminen on otettava huomioon mitoituksessa jo alhaisissakin lämpötiloissa (> 100 C). Matalissa lämpötiloissa alumiinin ja sen seosten lujuus on suurempi kuin huoneenlämpötilassa. Alumiinin ja sen seosten väsymislujuus on yleensä 0,35-0,55 kertaa murtolujuus. Yleisesti alumiinin väsymislujuus ilmoitetaan lujuusarvona, joka vastaa väsymislujuutta noin kuormanvaihtokerran jälkeen. Puristetun profiilin väsymislujuus on suurempi kuin vastaavasta alumiiniseoksesta taotun tai valssatun levyn väsymislujuus. Valetun kappaleen väsymiskestävyys on huonompi kuin samasta seoksesta muokkaamalla valmistetun.

13 Alumiiniseosten lujuusominaisuudet? Syövyttävissä olosuhteissa väsymislujuus alenee huomattavasti. Pinnoittaminen tai anodisointi lisää materiaalin väsymislujuutta tällaisissa olosuhteissa. Lovenvaikutus väsymiskestävyyteen otetaan huomioon loviherkkyysluvun n avulla. Muokatuilla seoksilla loviherkkyys n=0,4-0,5 ja valetuilla 0,7-0,9. Alumiinin ja sen seosten iskusitkeysarvo pysyy käytännössä vakiona lämpötilan muuttuessa. Rakenneteräksistä poiketen alumiiniseoksilla ei ole haurastumislämpötilaa. Tämä tekee alumiinista soveliaan materiaalin kryogeenisiin sovellutuksiin. Sitä käytetäänkin nesteytettyjen kaasujen kuljetussäiliöissä, esim. nesteytetyn metaanin (-161 C) kuljetuslaivoissa.

14 Alumiinien seokset Pääseosaine (muokatut laadut) 1*** puhdas alumiini 2*** kupari 3*** mangaani 4*** pii 5*** magnesium 6*** magnesium ja pii 7*** sinkki 8*** muut seosaineet 9*** käyttämätön esim. EN AW-5052 Valettavissa laaduissa numerotunnuksessa piste

15 Alumiinit voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään, ei-lämpökäsiteltävät ja lämpökäsiteltävät alumiinit. Ei-lämpökäsiteltävät alumiinit saavat ominaisuutensa seosaineiden ja valssauksen kautta Tyypillisiä seosaineita ovat mangaani, magnesium. Ei-lämpökäsiteltäviä laatuja ovat 1000, 3000 ja 5000-sarjan alumiinit. Nämä alumiinit ovat hitsattavia ja niillä on hyvä korroosionkesto. Niiden ominaisuuksia ei voi muuttaa valmistuksen jälkeen.

16 Lämpökäsiteltävät alumiinit saavat ominaisuutensa seosaineiden ja erilaisten lämpökäsittelyjen kautta. Tyypillisiä seosaineita ovat kupari, magnesium, pii ja sinkki. Lämpökäsiteltyjä alumiineja ovat 2000, 6000 ja 7000-sarjan alumiinit sarjan alumiinit ovat hitsattavia ja anodisoitavissa ja 7000-sarjan alumiineilla on heikko hitsattavuus, huonompi korroosionkesto ja anodisoitavuus. Erilaisilla lämpökäsittelyillä näihin alumiineihin saadaan erilaisia ominaisuuksia ja voidaan näin hakea parasta seosta ja tilaa haluttuun käyttökohteeseen.

17 Alumiinilevyt ja -kelat EN AW-1050A (Al 99,5)

18 Alumiiniputket Pyöreä EN AW-6063, EN AW-6082

19 Alumiinin anodisointi! Alumiinin anodisointi perustuu siihen, että alumiinin pintaan ilman hapen vaikutuksesta tavallisesti syntyvä ohut oksidikerros kasvatetaan elektrolyyttisesti huomattavasti paksummaksi. Koska alumiinioksidi on erittäin kovaa, lisää anodisointi alumiiniosien kulutuskestävyyttä. Lisäksi anodisoinnin aikana muodostetun oksidikerroksen huokoisuus parantaa liimattavuutta ja mahdollistaa alumiiniosien kestävän värjäyksen. Anodisoitavat alumiiniseokset: Alumiiniseoksen oikea valinta on tärkeää, koska se vaikutta ratkaisevasti kerroksen kestävyyteen ja ulkonäköön. Yleisimmässä seoksessa on hieman magnesiumia ja piitä, 0,5% kumpaakin.

20 Standardit

21 SFS-EN 515 Alumiini ja alumiiniseokset. Muokatut tuotteet. Tilojen tunnukset painos SFS-EN Alumiini ja alumiiniseokset. Muokattujen tuotteiden kemiallinen koostumus ja tuotemuodot. Osa 1: Numeerinen nimikejärjestelmä painos SFS-EN Alumiini ja alumiiniseokset. Muokattujen tuotteiden kemiallinen koostumus ja tuotemuodot. Osa 2: Kemialliseen koostumukseen perustuva nimikejärjestelmä painos SFS-EN Alumiini ja alumiiniseokset. Muokattujen tuotteiden kemiallinen koostumus ja tuotemuodot. Osa 3: Kemiallinen koostumus ja tuotemuodot painos SFS-EN Aluminium and aluminium alloys. Chemical composition and form of wrought products. Part 5: Codification of standardized wrought products SFS-EN 602 Aluminium and aluminium alloys. Wrought products. Chemical composition of semi-finished products used for the fabrication of articles for use in contact with foodstuff. 2004

22

23 Kupari ja sen seokset Kuparimetallit ryhmitellään seuraavasti: Puhdistetut kuparit Kuparipitoisuus on vähintään 99,85 %. Seostetut kuparit Kuparipitoisuus on vähintään 97,5 %. Seostettujen kupareiden seosaineet on lisätty antamaan kuparille perusaineesta poikkeavia ominaisuuksia.

24 Kupariseokset sisältävät haluttujen ominaisuuksien saavuttamiseksi yhtä tai useampaa seosainetta, esimerkiksi: sinkkiä tinaa lyijyä alumiinia arseenia nikkeliä ja rautaa

25 Kupariseosten merkintä SFS-ISO Kupari ja kupariseokset. Nimikejärjestelmät. Osa 1: Nimikkeet SFS-ISO mukaan kupariseosten nimikkeet sisältävät perusaineen kemiallisen merkin (Cu) seosaineiden kemialliset merkit ja vastaavat nimellispitoisuudet (seosaineet, joiden nimellispitoisuus on vähintään 1 %). Esim: CuZn36Pb2As SFS-EN 1173 Kupari ja kupariseokset. Tilojen tunnukset. SFS-EN 1412 Kupari ja kupariseokset. Eurooppalainen numeerinen nimikejärjestelmä.

26 Kuparimetallien tunnukset perustuvat kemialliseen koostumukseen. Seosaineita ilmoittavien alkuainemerkintöjen jäljessä on kirjaimia erottamassa eli kuparilajeja (seostamattomat kuparit) tai numeroita ilmaisemassa seosaineen nimellistä pitoisuutta. OF, OFE = hapeton kupari DHP, DLP =deoksidoitu kupari Muokatuilla valmisteilla perään liitetään tilamerkintä väliviivalla erotettuna. Valuseoksilla merkinnän edessä on valutapaa osoittava erikoistunnus Esim. Cu-OF-04, hapeton kupari, muokkauslujitettu, keskimääräinen muokkausaste noin 10 % CuZn39Pb2, lyijymessinki 39 % Zn, 2 % Pb GZ-CuPb10Sn, keskipakovalettu lyijytinapronssi

27 Seostamattomat kuparit Hapeton kupari Cu-OF (oxygen-free copper) valetaan hapen liukenemisen estämiseksi suojakaasussa, jotta sulaan kupariin ei pääse happea. Hapen pääsy metallisulaan estetään peitostamalla sula esimerkiksi hiilellä tai käyttämällä sulatuksessa vakuumiuunia. Hapeton kupari on sähkönjohtavuudeltaan paras kaikista kuparilaaduista. Hapettoman kuparin puhtauden on oltava vähintään 99,95 %, sillä sen sähkön- ja lämmönjohtokyky on erittäin herkkä epäpuhtauksille. Elektroniikkateollisuutta varten on kehitetty vielä puhtaampi, ns. sertifikaattilaatu Cu-OFE (oxygen-free copper, electronic grade), jonka kuparipitoisuus on vähintään 99,99 %.

28 Yleisin kuparilaatu on happipitoinen kupari Cu-ETP (tough pitch copper). Sulaan liuennut happi muodostaa kiinteässä olomuodossa linssimäisiä rakenteita. Happikupari ei ole yhtä herkkä epäpuhtauksille kuin hapeton kupari, koska happilinssit sitovat tehokkaasti epäpuhtauksia. Toisaalta happikuparin johtokyky on alhaisempi kuin hapettoman kuparin eikä sitä voi käyttää pelkistävissä olosuhteissa. Deoksidoidut kuparit ovat yleiskupareita, eikä niitä yleensä käytetä sähköjohtotarkoituksiin. Deoksidoiduissa kupareissa metallisulaan lisätään pienehköjä määriä deoksidointiaineita, tyypillisimmin fosforia, poistamaan sulasta happi. Fosforin määrä vaihtelee 0,002 0,050 %. Tärkeimpiä ovat runsasfosforinen Cu-DHP (phosphorus-deoxidized copper high residual phosphorus), jonka fosforipitoisuus on 0,015 0,040 % sekä matalafosforinen Cu-DLP (phosphorusdeoxidized copper low residual phosphorus), jonka fosforipitoisuus on 0, 005 0,013 %.

29 Kupariseosten ryhmittely Kupariseokset sisältävät vähintään 2,5 % yhtä tai useampaa seosainetta Kupari-sinkkiseosten eli messinkien pääseosaine on sinkki. Ne saattavat sisältä myös muitakin seosaineita, kuten, lyijyä, tinaa, nikkeliä, arseenia, rautaa ja mangaania Kupari-tinaseokset eli tinapronssit ja punametallit sisältävät kuparin lisäksi tinaa ja muita seosaineita, esim. lyijyä, nikkeliä ja sinkkiä. Kupari-nikkeli-sinkkiseokset eli uushopeat sisältävät kuparin lisäksi seosaineina nikkeliä ja sinkkiä. Kupari-nikkeliseokset eli nikkelikuparit sisältävät kuparin lisäksi seosaineena nikkeliä sekä muita seosaineita, esim. mangaania. Kupari-alumiiniseokset alumiinipronssit sisältävät kuparin lisäksi seosaineena alumiinia sekä muita seosaineita esim. rautaa ja nikkeliä. Kuparin erikoisseokset ryhmään kuuluvat muut kupariseokset, kuten berylliumpronssit ja piipronssit.

30 Kupariseosten käytön yleiset edut ja rajoitukset Edut 1. Hyvä korroosionkestävyys esim. ilmastollisessa korroosiossa, maaperässä ja luonnon vesissä, merivedessä ja eräissä kemikaaliliuoksissa 2. Hyvä sähkön- ja lämmönjohtavuus 3. Helppo valaa, työstää ja muokata 4. Ei magneettinen 5. Esteettinen väri 6. Ei mikrobikasvustoa merivedessä Rajoitukset 1. Korkeahko hinta 2. Vaikea hitsata 3. Huono eroosiokorroosion kestävyys 4. Messingeillä (eli Cu+Zn seoksilla) on taipumus sinkin katoon

31 Kuparimetallien lujuusominaisuudet Kuparimetallien lujuuden määrää koostumuksen lisäksi valmistustila. Myös samassa tilassa olevien saman kuparimetallin lujuusarvot saattavat poiketa toisistaan riippuen valmisteen muodosta ja mitasta. Kaikkien kuparimetallien kimmomoduli, 0,2-raja, murtolujuus ja murtovenymä suurenevat lämpötilan laskiessa. Kuparimetalleilla ei ole haurausalueita matalissa lämpötiloissa, vaan iskusitkeys paranee lämpötilan laskiessa.

32 Lämpötilan noustessa pienevät 0,2-raja ja murtolujuus. Viruminen on otettava mitoituksessa huomioon korkeammissa lämpötiloissa ( C, riippuen seoksesta). Kuparimetallien virumislujuuteen vaikuttavat seostus, raekoko sekä käsittelytila. Parhaimmat virumislujuudet saavutetaan alumiinipronsseilla ja nikkelikuparilla. Kuparimetalleilla ei ole selvästi määriteltävää väsymisrajaa. Niille määritetään kestoraja, joka on määritetty murtumaan johtavana jännityksenä tietyllä kuormanvaihtomäärällä (yleensä ). Yleensä kestoraja on noin 1/3 murtolujuudesta.

33 Kuparin liuoslujittaminen Kuparin seokset saavat lujuutensa yleensä liuoslujittamisen kautta (sopivalla seostuksella). Yleisesti voidaan todeta liuoslujituksella olevan seuraavat vaikutukset materiaaliominaisuuksiin: Myötölujuus, murtolujuus ja kovuus kasvavat. Cu Zn sitkeys ei putoa puhtaaseen metalliin verrattuna (toisin kuin yleensä metallisilla aineilla) Seoksen sähkönjohtavuus on paljon huonompi kuin puhtaan metallin. Tästä syystä johtimina käytettäviä kuparilankoja ei suositella liuoslujitettaviksi. Virumiskestävyys paranee ja ominaisuudet eivät katoa katastrofaalisesti korkeissa lämpötiloissa.

34 Kuparimetallien korroosionkestävyys Kuparin korroosionkestävyys on hyvä. Sen korroosionopeus on alhainen ilmastoolosuhteissa (0-2,2 µm/vuodessa), luonnonvesissä (riippuu virtausnopeudesta) vesihöyryssä sekä monissa suola- ja emäsliuoksissa. Olennaista korroosiota tapahtuu vasta, kun liuokseen on liuennut runsaasti happea tai hapettavaa happoa. Rikkipitoisissa olosuhteissa kuparimetallien korroosionkestävyys on kuitenkin huono. Kuparimetallien tyypillisimpiä korroosiomuotoja ovat: eroosiokorroosio, valikoiva korroosio (sinkinkato) ja jännityskorroosio.

35 Kuparimetallit syöpyvät herkästi eroosiokorroosion vaikutuksesta. Tästä syystä esim. putkistoissa virtausnopeudet eivät saa olla suuria. Ohjearvoja virtausnopeuksille on taulukoitu lähdekirjallisuudessa. Kupariseokset kestävät paremmin eroosiokorroosiota kuin puhdas kupari. Valikoivaa liukenemista ilmenee lähinnä messingeissä, joista liukenee sinkkiä. Alttius sinkinkadolle lisääntyy sinkkipitoisuuden lisääntyessä. Kun sinkkipitoisuus on alle 15 %, ei sinkinkatoa yleensä esiinny. Sinkinkatokestävyyttä voidaan parantaa myös pienellä arseeni-, antimonitai fosforiseostuksella.

36 Kuparimetalleilla yleisin jännityskorroosiomuoto on messinkien ns. varastorepeäminen. Jännityskorroosion syynä ovat tällöin usein muokkauksen aikana syntyneet sisäiset jännitykset. Varastorepeämistä tapahtuu jos ympäristössä on pieniäkin määriä esim. ammoniakkia tai nitriittejä. Kuparimetallit ovat suhteellisen jaloja, joten galvaanisessa korroosiossa syöpyminen harvoin kohdistuu siihen. Ne sen sijaan voivat aiheuttaa syöpymistä niihin yhteydessä oleviin epäjalompiin metalleihin.

37 Kuparia ja kupariseoksia käytetään hyvän korroosionkestävyytensä vuoksi esim. seuraavissa käyttökohteissa: Rakenteissa, joilta edellytetään hyvää kestävyyttä erilaisia ilmastorasituksia vastaan. Vesijohtoputkissa, erityisesti lämminvesiputkissa ja erilaisissa putkitarvikkeissa. Merivesiolosuhteissa, erityisesti makeavesi- ja merivesilämmönvaihtimissa, lauhduttimissa ja erilaisissa tarvikkeissa. Kuparin pinnalla ei yleensä esiinny mikrobikasvustoa. Höyryvoimaloissa ja kemiallisissa prosesseissa sekä myös neste-kaasu- ja kaasukaasulämmönvaihtimissa.

38 Kuparimetallien hitsaus Kuparimetallien tärkeimmät ominaisuudet hitsauksen kannalta ovat: Erittäin suuri lämmönjohtavuus, joka 1000 C:ssa on noin kymmenkertainen teräkseen verrattuna. Lämpö siirtyy hitsauskohdasta pois nopeasti. Kupariseoksilla on yleensä paljon pienempi lämmönjohtavuus kuin puhtaalla kuparilla, josta syystä esilämmityksen tarve on vähäisempi. Suuri pituuden lämpötilakerroin, joka on noin 50 % suurempi kuin teräksellä. Hitsattaessa rakenteet vetelevät voimakkaasti. Sula kupari liuottaa itseensä kaasuja, jotka hitsisulan jähmettyessä erkautuvat hitsin raerajoille aiheuttaen huokosia ja hauraan hitsin. Kylmämuokkauksella saavutetut lujuusominaisuudet alenevat hitsauksessa kuumentuneelta alueelta. Pehmenneen alueen lujuus vastaa hehkutetun materiaalin ominaisuuksia. Kuparimetallien hitsauksessa käytettävät menetelmät ovat kaasu-, puikko-, MIG- ja TIG-hitsaus. Myös erityishitsausmenetelmiä, kuten plasma ja EB-hitsausta voidaan käyttää.

39 Kuparimetallien hitsauksessa on lisäksi huomioitava: Railopintojen tulee olla ehdottomasti puhtaita, rasvattomia ja hapettumattomia. Railot tulee valmistaa ja mekaanisesti tai/kemiallisesti puhdistaa ennen hitsausta. Hitsauslankojen on oltava ehdottomasti puhtaita ja kuivia. Lisäaineet ovat koostumukseltaan erilaisia eri perusaineille. Seostamattomia messinkejä hitsataan melko vähän. Sinkin höyrystyminen aiheuttaa huokosia hitsiin ja on vaarallista terveydelle. Lyijyseosteisillä kupariseoksilla on taipumusta huokoisuuteen ja halkeiluvaara. Hitsauksen sijasta suositellaan käytettäväksi juottamista. Kuparin ja sen seosten juotettavuus on yleensä hyvä

40 Muut valmistusmenetelmät Kupariseokset ovat erinomaisia muokattaviksi. Plastinen muokattavuus on hyvä sekä kylmä- että kuumamuokkauksessa. Lastuamisessa kuparin seokset ovat osoittautuneet parhaimmiksi metalleiksi (vaikka puhdas kupari voikin olla ongelmallinen).

41 Kupariseosten kulumiskestävyys Kupariseoksista kovimmat ja lujimmat seokset ovat Cu-Be-seokset (esim. n. 1,9% Be, 0.2% Co, loput kuparia), eräillä on suurempi kulumiskestävyys kuin teräksillä Cu-Be -seoksilla on myös hyvä korroosion kesto Cu-Be -seokset ovat monesti hankalia liittää ja lastuta

42 Kupariseosten ja terästen vertailunäkökohtia Ominaisuus Myötölujuus Väsymislujuus Kovuus Murtovenymä Kimmomoduuli Vertailutulos Teräksillä kertainen myötölujuus Teräksillä 2 6 -kertainen väsymislujuus Teräksillä saavutettavat maksimikovuudet n. 2-kertaisia Seostuksesta riippuen kuparilla suurempi murtovenymä, n kertainen teräksiin nähden (osalla seoksista teräksen murtovenymä on kuitenkin suurempi) Teräksillä kertainen kimmomoduuli

43 Kupariseoksen valintaproblematiikkaa Ajatellaan esimerkkinä erään älyantennin syöttöliuskaa, jolta vaaditaan: Ensisijaisesti: Hyvää sähköistä suorituskykyä = sähkönjohtavuutta (häviöiden minimointi) Hyvää korroosionkestoa (ilmasto-olot) Toissijaisesti: Hyvää hitsattavuutta (liitos säteilijöihin/ syöttötappeihin) Jousiominaisuutta (sähköisten liitosten kiinnipysymisen varmistaminen jousikuormalla)

44 Radomi Säteilijät Etulevy Neliöputkirunko Takalevy Elektroniikkakotelo Syöttötapit Syöttöliuskat N-liittimet Kiinnityssangat ja tapit kiinnitysosineen

45

46

47 Sähköäjohtava Cu-OF Maksimi suorituskyky Sähköäjohtava & Korroosiota kestävä & Hitsattava Cu-DHP Suorituskyky putoaa n. 70%:iin maksimista Sähköäjohtava & Korroosiota kestävä & Hitsattava & Jousiominaisuus CuSn6 Suorituskyky putoaa n.10%:iin maksimista

48 Titaani ja sen seokset Titaania käytetään kohteissa, joissa vaaditaan erityisen hyvää korroosionkestävyyttä ja hyvää lujuus/painosuhdetta. Pääosa titaanista käytetään seostettuna ilmailu-, avaruus- ja sotatarviketeollisuudessa. Seostamattomien titaanien käyttö on lisääntynyt puunjalostusteollisuuden, kemian prosessiteollisuuden ja voimalaitosten rakennemateriaaleina kohteissa, joissa ruostumattomien terästen korroosionkestävyys on riittämätön.

49 Titaania käytetään yleensä vain muokattuina muotovalmisteina; levyinä, nauhoina, tankoina jne. Seostamattomissa titaaneissa (yli 99% Ti) epäpuhtauksina olevien aineiden, kuten happi-, rauta-, typpi-, hiili- ja vetypitoisuuksilla voidaan säätää halutut lujuusominaisuudet. Myös palladiumilla seostetut, paremmin pelkistävissä olosuhteissa korroosiota kestävät titaanit, lasketaan seostamattomiin titaanilajeihin

50 Titaaniseoksissa käytetään seosaineita parempien lujuus- ja virumisominaisuuksien saavuttamiseksi. Erilaisia titaaniseoksia on lähinnä ilmailuteollisuuden käytössä lukuisa joukko, mutta erityisesti seosta Ti- 6% Al- 4% V käytetään yleisesti muissakin sovellutuksissa.

51 Tiheys on 4540 kg/m 3 Kimmokerroin N/mm 2 Sulamislämpötila 1668 o C Lujuutta voidaan nostaa huomattavasti seostuksella ja lämpökäsittelyillä Seosaineina Al, V, Pd, Mo, Ni Suurimmillaan seostettujen titaanien myötölujuus on n MPa ja murtolujuus n MPa.

52 Sulamispiste 1812 C Titaani on lähes yhtä lujaa kuin teräs, mutta 45 % kevyempää. Se on 60 % painavampaa kuin alumiini, mutta kaksi kertaa lujempaa. Titaanin lujuus on verrattavissa korkealuokkaisiin, ruostumattomiin teräksiin. Titaniin korroosionkestävyys on suuri happoja vastaan olosuhteissa, joissa molybdeenillä raskaasti seostettu haponkestävä teräs ei enää kestä.

53 Tärkeimmät seokset

54 Käyttökohteet Gr 1: Pehmeä ja venyvä laatu syvävetoon. Gr 2 ja 3: Laatuja, jotka soveltuvat useimpiin kemian ja konepajateollisuuden sovellutuksiin. Gr 4: Kova laatu, jousien, katkaisimien ja kontaktiosien valmistukseen. Gr 7ja 8: Parannettu korroosionkestävyys, erityisesti pelkistetyissä happo-olosuhteissa. Gr 5: Seos, jolla on suuri lujuus ja väsymiskestävyys.

55 Titaanien lujuusominaisuudet Seostamattomien titaanien lujuus kasvaa epäpuhtauspitoisuuksien (O-, N- ja C-pitoisuudet) lisääntyessä. Puhtaalla seostamattomalla titaanilla Ti1 on alhaisin lujuus, mutta parhaat sitkeysominaisuudet. Seostamattoman titaanin lujuusarvot laskevat lämpötilan noustessa, myötöraja ja vetomurtolujuus laskevat 50 % lämpötilan noustessa 20 C:sta 300 C:een. Lujuuden kannalta seostamattomien titaanien korkein mahdollinen käyttölämpötila on noin C. Yleisimmän titaaniseoksen, Ti5, lujuusarvot ovat nuorrutusterästen lujuusarvojen luokkaa (Rp0,2=800 N/mm²). Kuormittamattomissa rakenteissa hapettuminen rajoittaa ylimmäksi käyttölämpötilaksi noin 500 C. Titaaniseoksen Ti5 lujuus säilyy hyvänä lämpötilaan 550 C asti. Lujuuslaskelmissa on jo 20 C lämpötilassa lähtökohdaksi otettava titaanien virumisominaisuudet.

56

57 Seostuksella lujuusarvot saadaan moninkertaisiksi, mutta samalla kimmokerroin laskee!

58 Titaanien myötöraja- ja myötölujuus kasvavat lämpötilan laskiessa, murtovenymän pysyessä muuttumattomana. Puhtaimpien titaanien iskusitkeyden arvot kasvavat lämpötilan laskiessa, lujilla titaaneilla iskusitkeydet hieman heikkenevät. Titaani ja titaaniseokset eivät ole taipuvaisia haurasmurtumaan, mikä tekee niistä soveliaita kryogeenisiin sovelluksiin (= kylmätekniikan sovellukset, alle -80 C).

59 Väsymislujuuden suhde murtolujuuteen titaaneilla vaihtelee yleensä välillä 0,5-0,6. S-N-käyrässä ei esiinny yhtä terävää polvimuotoa kuin esimerkiksi teräksillä, mutta käyrät oikenevat kuitenkin tyypillisesti n kuormanvaihdon kohdalla Lisäksi, toisin kuin muilla metalleilla, kuten esim. austeniittisella ruostumattomalla teräksellä, korroosioympäristö ei vaikuta titaanin väsymiskäyttäytymiseen. Sen sijaan titaanin pinnanlaadulla (karkea koneistusjälki, lovi, hauras hapettumakerros) on huomattava vaikutus väsymismurtuman ydintymiseen.

60 Titaanin korroosionkestävyys Korroosionkestävyys on monissa olosuhteissa parempi kuin ruostumattomien terästen (passiivikalvo lujempi) Korroosionkestävyys on seurausta titaanin pintaan jo lievästikin hapettavissa olosuhteissa muodostuvasta oksidikerroksesta. Mikäli titaani syöpyy, on syöpyminen yleensä tasaista. Titaanin ja sen seosten korroosionkestävyys on erinomainen alhaisissa lämpötiloissa Titaaniseosten korroosionkestävyys on tarkistettava ainekohtaisesti ottaen huomioon lämpötila, kosteus, väkevyys ja ph-arvo (Titaani kestää esimerkiksi laimeaa suola- ja rikkihappoa HCl, H 2 SO 4.).

61 Oikein valittu titaaniseos kestää: Merivettä, yleinen korroosionopeus ~ 8 μm/v Kosteaa klooria (>0,005% H 2 O) Typpihappoa kaikilla väkevyyksillä kiehumispisteeseen saakka (savuava tekee poikkeuksen) Hapettavia suoloja kylminä tai kuumina, CuCl 2 (ei kiehuvaa), FeCl 3, CuSO 4, K 2 Cr 2 O Hypokloriitteja

62 Titaaniseokset eivät kestä: Konsentroituja kuumia alkaleja Kuivassa Cl:ssa titaani voi syttyä Savuavaa typpihappoa Sulia suoloja, esim. NaCl, LiCl, fluorideja, eikä myöskään kiehuvaa CaCl 2 pitoisuuksilla >55% HF-vesiliuoksia Fluoria Oksaali- tai muurahaishappoa Ilma-atmosfääriä korkeissa lämpötiloissa

63 Titaani vai jokin muu materiaali (korroosionkesto)? Materiaali Titaani tai titaaniseos Ruostumattomat teräkset Lujitemuovit Fluorimuovit Kupariseokset Nikkeliseokset Zirkoni Tantaali Keskeiset valintaa ohjaavat tekijät Hyvät lujuusominaisuudet ja keveys yhdistettynä riittävään korroosionkestoon varsin vaativissakin olosuhteissa. Kallis. Taipumus piste-, rako- ja jännityskorroosioon sekä korroosioväsymiseen. Yleensä huonompi korroosionkesto kuin titaanilla. Alhainen käyttölämpötila, hankala liittämistekniikka. Rajallinen korroosionkesto. Huono lujuus ja vaikea liittää. Kestävät paremmin kuin titaani hapettavissa ja pelkistävissä olosuhteissa. Edullisia. Vaatimaton korroosionkesto (titaanin verrattuna). Korkeampi käyttölämpötila kuin titaanilla. Alhainen lujuus/painosuhde. Huonompi korroosionkesto (titaaniin verrattuna) Zirkoni kestää titaania paremmin pelkistävissä olosuhteissa. Kallis. Tantaali kestää väkevissä pelkistävissä ja hapettavissa olosuhteissa, joissa titaani ei kestä. Kallis.

64 Titaanin käyttöalueita Kemianteollisuus Lentokoneteollisuus Lääketeollisuus Sellu- ja paperiteollisuus Suolanpoistolaitokset Voimalaitokset

65 Titaanin käyttökohteita Tislaus- ja väkevöittämislaitteet Valkaisulaitteet Suurpainesäiliöt ja venttiilit Turbiinien siivet Lämmönvaihtimet Moottoreiden ja ajoneuvojen pyörivät osat Jouset Mutterit ja ruuvit

66 Puolivalmisteet ym. levyinä putkina tankoina lankoina nauhoina harkkoina takeina ruuveina muttereina

67 Titaanin hitsattavuus Puhtaiden titaanien, ja eniten käytetyn titaaniseoksen Ti-6Al-4V, jotka hitsatuissa rakenteissa ovat yleisimmät, hitsattavuus on hyvä. Titaanin lämpöpiteneminen ja lämmönjohtokyky ovat alhaiset, jolloin hitsattaessa lämmöntuontitarve on alhainen ja myös hitsauslämmön aiheuttamat muodonmuutokset jäävät vähäisiksi. Titaanin korkea sulamispiste ei vaikeuta titaanin hitsausta nykyisin käytössä olevilla menetelmillä. Kaasu- ja puikkohitsausta ei voida käyttää reaktiivisten kaasujen ja puikonpäällysteiden vuoksi. Käytännössä TIG- ja plasmahitsaus ovat yleisimmät titaanin hitsausmenetelmät. Titaania ei voida sulahitsata muiden metallien kanssa muodostuvien hauraiden metallienvälisten yhdisteiden takia.

68 Titaanin hitsauksen ensisijaisin ongelma on sen taipumus reagoida ilman kaasujen kanssa. Esimerkiksi happi ja typpi liukenevat helposti titaaniin, ja lujittavat sitä. Kuten yleensäkin metalleilla lujittuminen johtaa sitkeyden heikkenemiseen - haurastumiseen. Titaanin tapauksessa haurastuminen on voimakasta jo pienilläkin "epäpuhtauspitoisuuksilla" ja kaasusaastuneen liitoksen sitkeys jää helposti dramaattisesti perusaineen sitkeyttä heikommaksi.

69 Toinen titaanin hitsauksen ongelma on huokoisuus. Huokoisuus on pääsääntöisesti jähmettymisen yhteydessä muodostuvien kaasukuplien aiheuttamaa. Mitään tiettyä yksittäistä syytä huokoisuuteen ei kuitenkaan ole osoitettu. Eräs tekijä on ilmeisesti vety, jota kulkeutuu hitsiin mm. Iisäaineen epäpuhtauksissa tai absorboituneena perus- tai lisäaineeseen. Kaiken kaikkiaan puhtaudella ja kuivauksella on selkeä positiivinen vaikutus huokoisuuden välttämisessä.

70 Titaanin työstö eri menetelmillä Titaania ja titaaniseoksia voidaan leikata sekä poltto-, plasma-, että laserleikkausmenetelmin. Titaanin käyttäytyminen lastuavassa työstössä on samantapaista kuin austeniittisten ruostumattomien teräksien. Taulukossa alla on käsitelty titaanin työstöä vaikeuttavia tekijöitä sekä keinoja niiden välttämiseksi.

71 Titaania ja titaaniseoksia voidaan muokata joko kylmänä tai kuumana tavanomaisella teräksille tarkoitetulla tekniikalla. Seostamattomista titaaneista puhtain laji on erinomaisesti kylmämuokattavissa. Muokattavuus heikkenee kuitenkin epäpuhtausasteen kasvaessa, joten lujat titaanit ja titaaniseos Ti-6Al-4V ovat vain rajoitetusti kylmämuokattavia. Titaani lujittuu voimakkaasti kylmämuokkauksessa.

72 Titaanin muita sovelluskohteita Nikkelin ja titaanin seos on muistimetalli (adaptiivinen materiaali). Titaaninitridiä ja titaanikarbidia käytetään pinnoitteena kovuutensa ja kulutuksenkestonsa vuoksi esim. työstökoneiden terissä.

73 Magnesium ja sen seokset Magnesiumseokset ovat tiheydeltään alhaisimpia konstruktiometalleista. Tyypillisiä käyttökohteita ovat ilmailuteollisuus, liikennevälineet sekä ennen kaikkea kannettavat laitteet ja työkalut, kuten moottorisahat ja porat ym., samoin kuin osat joiden inertian tulee olla pieni. Magnesiumseoksia käytetään sekä valettuina että muokattuina muotovalmisteina.

74 Magnesium on kevein konstruktiometalli, tiheys 1740 kg/m 3. Kimmomoduuli N/mm 2 pääseosaineena on yleensä Al (7-10 %), ja sen lisäksi Zn ( %) sekä Mn ( 0.1 %) Suurimmillaan magnesiumseosten myötölujuudet ovat n. 300 MPa ja murtolujuudet n. 400 MPa

75 Materiaalimerkintä Magnesiumseokset merkitään ASTM:n mukaista järjestelmää käyttäen, joka muodostuu kirjain- ja numerosarjasta, esimerkiksi AZ81A. Merkinnän kaksi ensimmäistä kirjainta tarkoittavat kahta pääseosainetta: A=alumiini ja Z=sinkki. Numerosarja kertoo pääseosaineiden pitoisuudet kokonaisluvuiksi pyöristettyinä. Viimeinen kirjain erottaa toisistaan muiden kuin tunnuksessa ilmoitettujen seosaineiden osalta poikkeavat lähes samankaltaiset seokset. Toimitustila ilmoitetaan samankaltaisesti kuin alumiinilla

76 Toimitustilan merkintä Esimerkki: AZ81A-T4 on koostumukseltaan 7.6% Al, 0.7% Zn (ja lisäksi 0.13% Mn). Toimitustilana on liuoshehkutus

77 Korroosionkesto Hyvä korroosionkesto teollisuus- ja ilmailusovelluksissa Yleensä korroosionkestävyys kasvaa alumiiniseostuksen kasvaessa, kun Al%>1.5 jännityskorroosiota ei juuri esiinny Raerajakorroosiota ei esiinny MUTTA Epäpuhtauksista Fe, Ni, Co ja Cu alentavat voimakkaasti korroosionkestävyyttä erityisesti korkeissa lämpötiloissa galvaaninen korroosio voimakasta Fe, Ni, Cu ja Ti kanssa Vesiliuoksissa pienetkin kloridipitoisuudet nopeuttavat syöpymistä Kuten alumiiniseokset, on magnesiumseokset valittava ottaen huomioon lämpötila, ph, väkevyys, kosteus jne.

78 Magnesiumin hitsaus Magnesiumseoksia voidaan hitsata TIG- ja MIGhitsauksella argon- tai heliumsuojakaasussa sekä vastushitsauksella. Esimerkiksi muokatun seoksen AZ31B hitsattavuus on erinomainen, valettujen seosten AZ81A ja AZ91C hyvä. Hitsattavat pinnat on huolellisesti puhdistettava öljystä, liasta ja hapettuneesta pintakerroksesta välittömästi ennen hitsausta. Pinta puhdistetaan mekaanisesti tai kemiallisesti happopeittauksella.

79 Magnesiumin lastuaminen Magnesiumia voidaan lastuta terästen työstöön pikateräs- ja kovametallityökaluilla, käyttäen suurta nopeutta ja suurta lastuamisnopeutta ja syöttöä. Saatava pinnanlaatu on hyvä eikä myöhempää hiontaa yleensä tarvita. HUOM! Magnesiumin lämpökäsittelyissä, hitsauksessa ja lastuavassa työstössä on muistettava tulipalovaara. Mikäli magnesium syttyy palamaan, paloa ei saa sammuttaa vedellä. Käyttökelpoisia sammutusaineita ovat magnesiumpalojen sammutukseen tarkoitetut jauheet ja kaasut.

80 Nikkeli ja sen seokset Kaupallisesti puhdas nikkeli sisältää epäpuhtautena hiiltä. Korkeammissa käyttölämpötiloissa (> 300 C) suositellaan käytettäväksi niukkahiilisempää laatua, sillä runsashiilisempi laatu haurastuu grafitoitumisen vuoksi. Puhdas nikkeli kestää hyvin sekä kuumia, että kylmiä alkaleja. Se ei ole herkkä kloridien aiheuttamalle jännityskorroosiolle.

81 Nikkeliä voidaan seostaa runsaasti ilman, että sen kiderakenne muuttuu. Näin ollen sen lujuusominaisuuksia ja korroosionkestävyyttä voidaan muutella haluttuun suuntaan seostuksella, ilman, että perusmateriaalissa tapahtuu haitallisia rakennemuutoksia.

82 Nikkelivaltaiset (super)seokset Nikkeli-kupariseokset, joissa on n. 1/3 kuparia ja 2/3 nikkeliä tunnetaan laajasti Monel-metalliseosten nimellä. Yleisin näistä on Monel 400, joka kestää hyvin merivedessä. Sitä käytetään potkureissa, potkuriakseleissa, pumppujen akseleissa ja siipipyörissä, sekä lämmönvaihtimien putkissa. Alumiinia ja titaania sisältävää Monel 500-K seosta voidaan lujittaa lämpökäsittelyn avulla, joten sitä käytetään suurempaa lujuutta vaativissa olosuhteissa.

83 MONEL Ni 60-70%, loput Cu => erittäin korroosionkestävä (merivesi) HASTELLOY erittäin korroosionkestäviä (HCl, H 2 SO 4 ) ja/ tai tulenkestäviä - Hastelloy B (65 % Ni, 30 % Mo, 5 % Fe) - Hastelloy C (64 % Ni, 16 % Cr, 16 % Mo) INCONEL, INCOLOY ja NIMONIC tulenkestäviä, korroosionkestäviä ja virumisenkestäviä (815 C) - Inconel X (75 % Ni, 14 % Cr, 6 % Fe, 0.7 % Al, 2.5 % Ti, 1 % Nb, 0.05 % C) - Nimonic 80A (73 % Ni, 20 % Cr, 2,3 % Ti, 1,2 % Al

84 Muita nikkeliseoksia Rauta-nikkeliseosten (36% Ni), INVAR lämpölaajeneminen on nolla Rauta-nikkeli-kromiseosten (34-37% Ni ja 15% Cr) ELINVAR kimmomoduuli on lämpötilasta riippumaton

85 Nikkeliseosten hitsaus Kaikkia nikkelivaltaisia seoksia voidaan hitsata tavallisin konventionaalisin hitsausmenetelmin ja kullekin seokselle ominaisin seosainein. Haponkestäviin teräksiin verrattaessa voidaan todeta, että nikkelivaltaisia seoksia hitsattaessa sula on viskoosimpaa. Erityyppisiä nikkeliseoksia voidaan hitsata toisiinsa ja myös ruostumattomiin teräksiin.

86 Nikkeliseosten lastuaminen Kaikkia nikkelivaltaisia teräksiä voidaan koneistaa pikateräs- tai kovametalliterällä. Kuten austeniittiset teräkset, myös nikkeliseokset muokkauslujittuvat helposti työstettäessä, jolloin materiaalin kovuus kasvaa. Nikkeliseoksia koneistettaessa tulee käyttää hidasta lastuamisnopeutta ja suurta syöttöä. Yleisesti ottaen nikkeliseosten koneistus on hieman hankalampaa kuin ruostumattomien terästen.

87 Sinkki ja sen seokset Sinkkiseoksilla on alhainen sulamispiste ja niinpä niitä käytetään valuseoksina. Pääseosaineena on yksinomaan alumiini. Tyypillinen painevaluseos sisältää 4% Al. Lisäksi seoksessa on kuparia ja magnesiumia. Seoksilla on hyvä juoksevuus ja niiden sulamispiste on vain C. Hienorakeisen valukappaleen aikaansaamiseksi on valulämpötilan ja muotin lämpötilan pysyttävä varsin tarkoissa rajoissa. Lisäksi valukappaleita on stabilointihehkutettava (valun jälkeen, kun halutaan tarkat mittatoleranssit. Stabiloimattomat seokset kutistuvat vähän muutamien viikkojen kuluessa.

88 Painevaluseosten korroosionkestävyys on samaa luokkaa kuin puhtaan sinkin. Näistä seoksista pystytään valamaan halvimmat, monimutkaisimmat ja ohutseinäisimmät painevalut ja niitä käytetään siellä, missä tarvitaan massatuotanto-osia. Esimerkkejä ovat: autojen kaasuttimet, polttoainepumput, monet pienosat, kuten ovenrivat, kotitalous- ja konttorikoneiden osat sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden osat.

89 Lisättäessä alumiinin määrää 8-27% saadaan seoksia, joilla on paremmat lujuusominaisuudet kuin em. painevaluseoksilla ja joita voidaan valaa hiekka- ja grafiitti-muotteihin. Valulämpötila on C. Tyypillisiä käyttökohteita ovat esim. laakerit, hammaspyörät, tukipyörät, kotelot, kannet, lukonosat, elektroniikka- ja sähkölaitteiden osat ja hienomekaanisten laitteiden osat. Sinkkiseosten tuotantokustannukset ovat alhaisempia kuin muiden valettavien ei-rautametallien, johtuen alhaisesta valulämpötilasta ja vähäisestä sulatusenergiasta.

90

91 Muita metallisia materiaaleja - Kobolttiseokset - Metalliset liukulaakerimateriaalit

92 Kobolttiseosten kulumiskestävyys Kobolttiseoksilla saavutetaan kulumiskestävyyden lisäksi mm. hyvä iskujen ja lämpöshokkien kesto, korroosiokestävyys ja kuumuuden kesto Seokset erotellaan kulumistilanteen mukaan: Nimike C% Cr% Ni% Mo% W% Fe% Mn% Si% Co% Stelliitti (abras.) Hayenes (adhes.)

93 Metallisia liukulaakerimateriaaleja: Valkometallit eli lyijyn, tinan ja antimonin seokset (suuret paineet kriittisiä) Cu-seokset (kitkaominaisuus kriittinen) Al-seokset (voitelu kriittinen)

94 Vertailunäkökohtia Alumiinipronssiin lämmönjohtavuus suurempi PTFE:n massa n. 1/3 PTFE:n kuormitettavuus kertainen alumiinipronssiin verrattuna Korkein käyttölämpötila sama Alumiinipronssiin kulumiskestävyys parempi PTFE:n yli 2-kertaa kalliimpi

Alumiinin ominaisuuksia

Alumiinin ominaisuuksia Alumiini Alumiini Maaperän yleisin metalli Kuuluu kevytmetalleihin Teräksen jälkeen käytetyin metalli Käytetty n. 110 v. Myrkytön Epämagneettinen Kipinöimätön 1 Alumiinin ominaisuuksia Tiheys, ~ teräs/3

Lisätiedot

Metalliseokset. Alumiiniseokset. ValuAtlas Suunnittelijan perusopas Seija Meskanen, Tuula Höök

Metalliseokset. Alumiiniseokset. ValuAtlas Suunnittelijan perusopas Seija Meskanen, Tuula Höök Metalliseokset Seija Meskanen Teknillinen korkeakoulu Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Alumiiniseokset Eri tavoin seostettu alumiini sopii kaikkiin yleisimpiin valumenetelmiin. Alumiiniseoksia

Lisätiedot

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi

FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET. www.polarputki.fi FERRIITTISET RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET www.polarputki.fi Polarputken valikoimaan kuuluvat myös ruostumattomat ja haponkestävät tuotteet. Varastoimme saumattomia ja hitsattuja putkia, putkenosia sekä muototeräksiä.

Lisätiedot

KOVAJUOTTEET 2009. Somotec Oy. fosforikupari. hopea. messinki. alumiini. juoksutteet. www.somotec.fi

KOVAJUOTTEET 2009. Somotec Oy. fosforikupari. hopea. messinki. alumiini. juoksutteet. www.somotec.fi KOVAJUOTTEET 2009 fosforikupari hopea messinki alumiini juoksutteet Somotec Oy www.somotec.fi SISÄLLYSLUETTELO FOSFORIKUPARIJUOTTEET Phospraz AG 20 Ag 2% (EN 1044: CP105 ). 3 Phospraz AG 50 Ag 5% (EN 1044:

Lisätiedot

Mikä on ruostumaton teräs? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Mikä on ruostumaton teräs? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Cr > 10,5% C < 1,2% Mikä on ruostumaton teräs? Rautaseos, johon on seostettu 10,5 % kromia ja 1,2 % hiiltä. Seostuksen ansiosta ruostumattomaan teräkseen muodostuu korroosiolta suojaava sekä itsekorjautuva

Lisätiedot

Luento 5 Hiiliteräkset

Luento 5 Hiiliteräkset Luento 5 Hiiliteräkset Hiiliteräkset Rauta (

Lisätiedot

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit Teräsvalut Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy Teräsvalujen raaka-ainestandardit - esitelmän sisältö Mitä valun ostaja haluaa? Millaisesta valikoimasta valuteräs

Lisätiedot

RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET

RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET 1 RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET 3.11.2013 Seuraavasta aineistosta kiitän Timo Kauppia Kemi-Tornio Ammattikorkeakoulu 2 RUOSTUMATTOMAT TERÄKSET Ruostumattomat teräkset ovat standardin SFS EN 10022-1 mukaan seostettuja

Lisätiedot

Titaanilaadut. Kaupalliset titaanilaadut jaetaan kiderakenteen mukaan -, - ja seoksiin. Niukasti seostetuista -seoksista käytetään nimitystä lähes

Titaanilaadut. Kaupalliset titaanilaadut jaetaan kiderakenteen mukaan -, - ja seoksiin. Niukasti seostetuista -seoksista käytetään nimitystä lähes Titaani Titaani Sulamispiste 1680 C Tiheys 4,5 g/cm³ (57 % teräs) Pieni lämpölaajeneminen (noin puolet austeniittisesta ruostumattomasta teräksestä) Alhainen lämmönjohtavuus (noin 1/10 alumiini tai kupari)

Lisätiedot

Sinkki. Esitiedot. Yleistä. Yleistä

Sinkki. Esitiedot. Yleistä. Yleistä Esitiedot Mikä periaattellinen ero on 4% ja 8% alumiinia sisältävien sinkkiseosten välillä? Hypoeutectic = alieutektinen Hypereutectic = ylieutektinen Miten alieutektinen ja ylieutektinen rakenne muuttaa

Lisätiedot

Esitiedot. Mikä periaattellinen ero on 4% ja 8% alumiinia sisältävien sinkkiseosten välillä?

Esitiedot. Mikä periaattellinen ero on 4% ja 8% alumiinia sisältävien sinkkiseosten välillä? Esitiedot Mikä periaattellinen ero on 4% ja 8% alumiinia sisältävien sinkkiseosten välillä? Hypoeutectic = alieutektinen Hypereutectic = ylieutektinen Miten alieutektinen ja ylieutektinen rakenne muuttaa

Lisätiedot

Corthal, Thaloy ja Stellite

Corthal, Thaloy ja Stellite Corthal, Thaloy ja Stellite KOVAHITSAUSTÄYTELANGAT KORJAUS JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SOMOTEC Oy Tototie 2 70420 KUOPIO puh. 0207 969 240 fax. 0207 969 249 email: somotec@somotec.fi internet: www.somotec.fi

Lisätiedot

TUOTELUETTELO HARALD PIHL AB S P E C I A L A L L O Y S A N D T I T A N I U M

TUOTELUETTELO HARALD PIHL AB S P E C I A L A L L O Y S A N D T I T A N I U M TUOTELUETTELO HARALD PIHL AB HARALD PIHL AB 1 HARALD PIHL AB, perustettu 1912 EUROOPAN LAAJIN VARASTOVALIKOIMA NIKKELISEOKSIA, TITAANIA JA ERIKOISMETALLISEOKSIA Suomen Myyntikonttori Puh: 019-241 4471

Lisätiedot

18 Hakemisto. Hakemisto

18 Hakemisto. Hakemisto 18 230 A Alumiini ja ympäristö... 29 Alumiini, kulutus ja käyttö... 13 Alumiini, käyttökohteet - aurinkopaneelit... 19 - folio... 25 - ilmailu ja avaruusteknologia... 28, 29 - juomatölkit... 26 - konepajateollisuus...

Lisätiedot

Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI

Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI Tig hitsauslangat KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SEOSTAMATTOMAT NIUKKASEOSTEISET RUOSTUMATTOMAT KUPARI ALUMIINI NIKKELI MAGNESIUM TITAANI KOBOLTTI www.somotec.fi SISÄLLYSLUETTELO SEOSTAMATTOMAT

Lisätiedot

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset

Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Lujat termomekaanisesti valssatut teräkset Sakari Tihinen Tuotekehitysinsinööri, IWE Ruukki Metals Oy, Raahen terästehdas 1 Miten teräslevyn ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa terästehtaassa? Seostus (CEV,

Lisätiedot

MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3

MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3 MIG-hitsauslangat KOVAHITSAUS MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa..... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3 RUOSTUMATTOMAT MIG 307Si AWS A5.9: ~ ER307 sekaliitos

Lisätiedot

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet

UDDEHOLM UNIMAX 1 (5) Yleistä. Käyttökohteet. Mekaaniset ominaisuudet. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet 1 (5) Yleistä Uddeholm Unimax on kromi/molybdeeni/vanadiini - seosteinen muovimuottiteräs, jonka ominaisuuksia ovat: erinomainen sitkeys kaikissa suunnissa hyvä kulumiskestävyys hyvä mitanpitävyys lämpökäsittelyssä

Lisätiedot

465102A Konetekniikan materiaalit, 5op

465102A Konetekniikan materiaalit, 5op 465102A Konetekniikan materiaalit, 5op Luento n:o 2 kevytmetallit (Al, Ti, Mg) Timo Kauppi 2 Alumiini 3 Yleistä Alumiini on maankuoren kolmanneksi yleisin alkuaine hapen ja piin jälkeen. Alumiini ei esiinny

Lisätiedot

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi Metallit 2005 juha.nykanen@tut.fi Kuparimalmi Kuparia esiintyy sulfidi- ja oksidimalmeissa. Pitoisuudet ovat tyypillisesti alhaisia (usein alle 1%). Louhittu malmi murskataan ja jauhetaan lietteeksi. Sulfidimalmista

Lisätiedot

Pehmeä magneettiset materiaalit

Pehmeä magneettiset materiaalit Pehmeä magneettiset materiaalit Timo Santa-Nokki Pehmeä magneettiset materiaalit Johdanto Mittaukset Materiaalit Rauta-pii seokset Rauta-nikkeli seokset Rauta-koboltti seokset Amorfiset materiaalit Nanomateriaalit

Lisätiedot

Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa

Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa Rikasta pohjoista 10.4.2019 Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Raimo Ruoppa Lapin alueen yritysten uudet teräsmateriaalit Nimi Numero CK45 / C45E (1.1191) 19MnVS6 / 20MnV6 (1.1301) 38MnV6 /

Lisätiedot

Ferriittiset ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus. May 12, 2011 www.outokumpu.com

Ferriittiset ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus. May 12, 2011 www.outokumpu.com Ferriittiset ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus May 12, 2011 www.outokumpu.com Ruostumattomat teräkset Ferriittisten ominaisuudet Ferriittisten hitsaus 2 12.5.2011 Hannu-Pekka Heikkinen Ruostumaton

Lisätiedot

Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt

Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt Faasimuutokset ja lämpökäsittelyt Yksinkertaiset lämpökäsittelyt Pehmeäksihehkutus Nostetaan lämpötilaa Diffuusio voi tapahtua Dislokaatiot palautuvat Materiaali pehmenee Rekristallisaatio Ei ylitetä faasirajoja

Lisätiedot

Kupari ja kuparimetallit. juha.nykanen@tut.fi

Kupari ja kuparimetallit. juha.nykanen@tut.fi Kupari ja kuparimetallit juha.nykanen@tut.fi Esitiedot Miten sähköjohteisiin käytetyt kuparilaadut poikkevat muista kupariseoksista? Miksi puhdas kupari johtaa hyvin sähköä? Mitä tarkoittaa puhdas kupari?

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

ta ti alumiinis es vy ke

ta ti alumiinis es vy ke kevyesti alumiinista Alumiinin ammattilainen vuodesta1959 Ympäristöystävällisesti alumiinista 2 3 2 3 Purso Oy valmistaa suulakepuristettuja alumiiniprofiileja eri teollisuudenalojen käyttöön kaikkialle

Lisätiedot

Ultralujien terästen hitsausmetallurgia

Ultralujien terästen hitsausmetallurgia 1 Ultralujien terästen hitsausmetallurgia CASR-Steelpolis -seminaari Oulun yliopisto 16.5.2012 Jouko Leinonen Nostureita. (Rautaruukki) 2 Puutavarapankko. (Rautaruukki) 3 4 Teräksen olomuodot (faasit),

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 4 EXTRA. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Työkalun suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 4 EXTRA. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Käyttökohteet. Ominaisuudet. Yleistä. Työkalun suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet Ohjeanalyysi % Toimitustila C 1,4 Si 0,4 Mn 0,4 Cr 4,7 Mo 3,5 pehmeäksihehkutettu noin 230 HB V 3,7 Työkalun suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva

Lisätiedot

81 RYHMÄ MUUT EPÄJALOT METALLIT; KERMETIT; NIISTÄ VALMISTETUT TAVARAT

81 RYHMÄ MUUT EPÄJALOT METALLIT; KERMETIT; NIISTÄ VALMISTETUT TAVARAT 81 RYHMÄ MUUT EPÄJALOT METALLIT; KERMETIT; NIISTÄ VALMISTETUT TAVARAT Alanimikehuomautus 1. Edellä 74 ryhmän 1 huomautusta, jossa määritellään "tangot, profiilit, lanka, levyt, nauhat ja folio", noudatetaan

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Kierretapit 51-77. Kierretappien valintajärjestelmä ja symbolien merkitys 52-55. Metrinen kierre M 56-74

Sisällysluettelo. Kierretapit 51-77. Kierretappien valintajärjestelmä ja symbolien merkitys 52-55. Metrinen kierre M 56-74 Sisällysluettelo Kierretapit 51-77 Kierretappien valintajärjestelmä ja symbolien merkitys 52-55 Metrinen kierre M 56-74 Metrinen hienokierre MF 75-76 Putkikierre (R)G 77 51 Materiaalien luokitus Materiaali-

Lisätiedot

Metallien plastinen deformaatio on dislokaatioiden liikettä

Metallien plastinen deformaatio on dislokaatioiden liikettä Metallien plastinen deformaatio on dislokaatioiden liikettä Särmädislokaatio 2 Ruuvidislokaatio 3 Dislokaation jännitystila Dislokaatioiden vuorovaikutus Jännitystila aiheuttaa dislokaatioiden vuorovaikutusta

Lisätiedot

C.2 Muut perusaineet kuin seostamaton teräs

C.2 Muut perusaineet kuin seostamaton teräs 1 C.2 Muut perusaineet kuin seostamaton teräs C.2.1 Seosteräkset ja ruostumattomat teräkset Seosteräkset Valitaan esimerkkinä seosteräs analyysillä 0,2% C, 1,5% Mn ja 0,5% Mo. Sulamisvyöhykkeessä syntyy

Lisätiedot

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille

Polarputki kumppanina takaa korkean laadun pyöröteräsvalinnoissa Polarputki on toimittanut pyöröteräksiä suomalaisille www.polarputki.fi 2 3 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

Voimalaitoksen vesikemian yleiset tavoitteet ja peruskäsitteitä

Voimalaitoksen vesikemian yleiset tavoitteet ja peruskäsitteitä Voimalaitoksen vesikemian yleiset tavoitteet ja peruskäsitteitä Susanna Vähäsarja ÅF-Consult 4.2.2016 1 Sisältö Vedenkäsittelyn vaatimukset Mitä voimalaitoksen vesikemialla tarkoitetaan? Voimalaitosten

Lisätiedot

Raerajalujittuminen LPK / Oulun yliopisto

Raerajalujittuminen LPK / Oulun yliopisto Raerajalujittuminen 1 Erkautuslujittuminen Epäkoherentti erkauma: kiderakenne poikkeaa matriisin rakenteesta dislokaatiot kaareutuvat erkaumien väleistä TM teräksissä tyypillisesti mikroseosaineiden karbonitridit

Lisätiedot

Pienoisopas. Alumiinihitsaus.

Pienoisopas. Alumiinihitsaus. Pienoisopas. Alumiinihitsaus. 2 Sisällys 3 Alumiini 4 Alumiiniseokset 5 Alumiinin hitsaaminen Muodonmuutokset Puhdistus ennen hitsausta Lisäaine 7 Suojakaasut MISON suojakaasut Alumiinihitsauksen suojakaasut

Lisätiedot

Dislokaatiot - pikauusinta

Dislokaatiot - pikauusinta Dislokaatiot - pikauusinta Ilman dislokaatioita Kiteen teoreettinen lujuus ~ E/8 Dislokaatiot mahdollistavat deformaation Kaikkien atomisidosten ei tarvitse murtua kerralla Dislokaatio etenee rakeen läpi

Lisätiedot

Titaani. Hilarakenne Heksagoninen α- faasi 882 C saakka. Tilakeskinen β-faasi 882 C yläpuolella. Tiheys 4,54 g/cm 3. Kimmokerroin 105 kn/mm 2

Titaani. Hilarakenne Heksagoninen α- faasi 882 C saakka. Tilakeskinen β-faasi 882 C yläpuolella. Tiheys 4,54 g/cm 3. Kimmokerroin 105 kn/mm 2 Titaani Titaani Sulamislämpötila 1668 C Hilarakenne Heksagoninen α- faasi 882 C saakka Tilakeskinen β-faasi 882 C yläpuolella Tiheys 4,54 g/cm 3 Kimmokerroin 105 kn/mm 2 Murtolujuus 280 N/mm 2 2 Yleistä

Lisätiedot

Titaani. Titaani. Yleistä. Yleistä

Titaani. Titaani. Yleistä. Yleistä Titaani Sulamislämpötila 1668 C Titaani Hilarakenne Heksagoninen α- faasi 882 C saakka Tilakeskinen β-faasi 882 C yläpuolella Tiheys 4,54 g/cm 3 Kimmokerroin 105 kn/mm 2 Murtolujuus 280 N/mm 2 2 Käytännön

Lisätiedot

SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA.

SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA. 1 HITSAVONIA PROJEKTI Teemapäivä 13.12.2005. DI Seppo Vartiainen Savonia-amk/tekniikka/Kuopio SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA. 1. Hitsiaine

Lisätiedot

Sisällysluettelo Kierretapit 43-67 UNC Kaikki hinnat ilman Alv.

Sisällysluettelo Kierretapit 43-67 UNC Kaikki hinnat ilman Alv. Sisällysluettelo Kierretapit 43-67 Kierretappien valintajärjestelmä ja ikonien merkitys 44-47 Metrinen kierre M 48-61 Metrinen hienokierre MF 62-65 UNC-kierre UNC 66 Putkikierre G 67 43 Kaikki hinnat ilman

Lisätiedot

KJR-C2004 materiaalitekniikka. Harjoituskierros 3

KJR-C2004 materiaalitekniikka. Harjoituskierros 3 KJR-C2004 materiaalitekniikka Harjoituskierros 3 Tänään ohjelmassa 1. Tasapainopiirros 1. Tulkinta 2. Laskut 2. Faasimuutokset 3. Ryhmätyöt 1. Esitehtävän yhteenveto (palautetaan harkassa) 2. Ryhmätehtävä

Lisätiedot

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? MISON suojakaasu Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 2 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina haitallista otsonia. Hyvin

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 6. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työkalun suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 6. Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työkalun suorituskyvyn kannalta 1 (7) Työkaluteräksen kriittiset ominaisuudet Työkalun suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva kovuus hyvä kulumiskestävyys hyvä sitkeys estämään työkalun ennenaikainen rikkoutuminen Hyvä kulumiskestävyys

Lisätiedot

Alumiinivalujen raaka-ainestandardit

Alumiinivalujen raaka-ainestandardit www.alteams.com Mitä on standardi? Normi, Normaalityyppi Vakio-, yleis- Voiko standardista poiketa? Miksei voisi, kun asiakkaan ja toimittajan kanssa näin sovitaan, esimerkiksi kustannusten pienentämiseksi

Lisätiedot

Muutosyhteenveto 20.9.2006

Muutosyhteenveto 20.9.2006 RAAKA-AINEKÄSIKIRJA OSA 3 KUPARIMETALLIT ISBN 951-817-742-2 Julkaisuvuosi 2001 Pyydämme huomioimaan kirjaan lukiessasi seuraavat kirjan julkaisemisen jälkeen valmistuneiden standardien aiheuttamat muutokset.

Lisätiedot

TYÖYMPÄRISTÖN MATERIAALIT

TYÖYMPÄRISTÖN MATERIAALIT TYÖYMPÄRISTÖN MATERIAALIT keittiössä ja ravintolasalissa työskentelevän on tunnettava materiaalien kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet ja tiedettävä mihin ja miten niitä käytetään väärillä valinnoilla

Lisätiedot

Murtolujuus, Rm, MPa 49-186 196-372 196-372 343-490 (=N/mm ) Myötöraja, Re, MPa 10-167 59-314 137-334 206-412

Murtolujuus, Rm, MPa 49-186 196-372 196-372 343-490 (=N/mm ) Myötöraja, Re, MPa 10-167 59-314 137-334 206-412 N:o 765 2679 LIITE A VAARALLISET AINEET JA ESINEET SEKÄ NIIDEN PAKKAAMINEN JA MERKITSEMINEN III OSA LISÄYS A.2 A. Luokan 2 tiettyjen kaasujen kuljetuksessa käytettäviä alumiiniseosastioita koskevat määräykset

Lisätiedot

Kuva: Copyright Ensinger GmbH. ERIKOISMUOVIT 8/2012

Kuva: Copyright Ensinger GmbH. ERIKOISMUOVIT 8/2012 Kuva: opyright Ensinger GmbH. ERIKOISMUOVIT 8/2012 ERIKOISMUOVIT 8/2012 Sisällysluettelo Sivu Kuinka luet taulukoita 3 PSU, polysulfoni 4 PPSU, polyfenoolisulfoni 5 PEEK, polyeetteriketoni 6 PEI, polyeetteri-imidi

Lisätiedot

TERÄKSISTÄ Terästen luokittelusta

TERÄKSISTÄ Terästen luokittelusta TERÄKSISTÄ Terästen luokittelusta Seostamattomat teräkset (niukkaseosteiset teräkset) Ruostumattomat teräkset Mangaaniteräkset Pikateräkset Työkaluteräkset Kuumalujat teräkset Tulenkestävät teräkset 1

Lisätiedot

Inbux Oy AB Erikoisteräkset

Inbux Oy AB Erikoisteräkset Nauhat Levyt Langat Jousiteräkset Profiilit Putket Tankoteräkset Työkaluteräkset RAAKA-AINEET, PUOLIVALMISTEET JA KOMPONENTIT SUOMEN TEOLLISUUDELLE Oy Inbux AB, aikaisemmin K. Buxhoeveden Insinööritoimisto,

Lisätiedot

METALLIT KUPARI KUPARI... 56-65. Levyt... 58 Nauhat... 58 Tangot... 59-61 Langat... 61 Tekniset tiedot... 62-65 Tuotantopalvelut...

METALLIT KUPARI KUPARI... 56-65. Levyt... 58 Nauhat... 58 Tangot... 59-61 Langat... 61 Tekniset tiedot... 62-65 Tuotantopalvelut... KUPARI... 56-65 KUPARI Levyt... 58 Nauhat... 58 Tangot... 59-61 Langat... 61 Tekniset tiedot... 62-65 Tuotantopalvelut... 65 puolivalmisteet ovat mahdollistaneet uusia käyttöalueita kuljetusväline-, metalli-,

Lisätiedot

Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta

Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta Tasapainopiirrokset Binäärinen tasapaino, ei täyttä liukoisuutta Binäärinen tasapaino Kiinteässä tilassa koostumuksesta riippuen kahta faasia Eutektisella koostumuksella ei puuroaluetta Faasiosuudet muuttuvat

Lisätiedot

81 RYHMÄ MUUT EPÄJALOT METALLIT; KERMETIT; NIISTÄ VALMISTETUT TAVARAT

81 RYHMÄ MUUT EPÄJALOT METALLIT; KERMETIT; NIISTÄ VALMISTETUT TAVARAT RYHMÄ MUUT EPÄJALOT METALLIT; KERMETIT; NIISTÄ VALMISTETUT TAVARAT Alanimikehuomautus. Edellä 74 ryhmän huomautusta, jossa määritellään "tangot, profiilit, lanka, levyt, nauhat ja folio", noudatetaan soveltuvin

Lisätiedot

Kaikki hinnat ilman Alv.

Kaikki hinnat ilman Alv. Kaikki hinnat ilman Alv. 56 Sisällysluettelo Kierretapit... 57-84 Kierretappien valintajärjestelmä ja ikonien merkitys... 58-61 Metrinen kierre M... 62-77 Metrinen hienokierre MF... 78-81 UNC-kierre UNC...

Lisätiedot

Lastuavat työkalut A V A 2007/2008

Lastuavat työkalut A V A 2007/2008 Lastuavat työkalut 2007/2008 Jyrsimiä Poranteriä Kierretappeja Maailmanlaajuisesti lastuavia työkaluja Pyöriviä viiloja YG-1 CO., LTD. SISÄLLYSLUETTELO Poranterät pikateräksestä ja kovametallista 2-38

Lisätiedot

UDDEHOLM VANADIS 10. Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työvälineen suorituskyvyn kannalta

UDDEHOLM VANADIS 10. Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet. Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Työvälineen suorituskyvyn kannalta 1 (6) Työvälineteräksen kriittiset ominaisuudet Työvälineen suorituskyvyn kannalta käyttökohteeseen soveltuva kovuus hyvä kulumiskestävyys hyvä sitkeys estämään työvälineen ennenaikainen rikkoutuminen

Lisätiedot

Ohutlevymateriaalien korroosio merivesiolosuhteissa

Ohutlevymateriaalien korroosio merivesiolosuhteissa Ohutlevymateriaalien korroosio merivesiolosuhteissa Ohutlevypäivät Esittely - korroosiotutkimukset Hanke WP 1 Materiaalit Korroosiotestaukset Testitulokset Mitä vielä tutkitaan Mitä olisi kiinnostava tutkia

Lisätiedot

TERÄKSEN KÄYTTÄYTYMINEN ÄÄRIOLOSUHTEISSA.

TERÄKSEN KÄYTTÄYTYMINEN ÄÄRIOLOSUHTEISSA. 1 SAVONIA-AMK TEKNIIKKA/ KUOPIO HitSavonia- projekti Seppo Vartiainen Esitelmä paineastiat / hitsausseminaarissa 1.11.05 TERÄKSEN KÄYTTÄYTYMINEN ÄÄRIOLOSUHTEISSA. Kylmät olosuhteet. Teräksen transitiokäyttäytyminen.

Lisätiedot

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar PYÖRÖTERÄKSET BUDERUS EDELSTAHL Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa.

UDDEHOLM MIRRAX ESR 1 (5) Yleistä. Ominaisuudet. Käyttökohteet. Fysikaaliset ominaisuudet. Vetolujuus huoneenlämpötilassa. 1 (5) Yleistä Muovimuotteihin kohdistuu yhä suurempia vaati muksia. Niinpä muotteihin käytettyjen terästen on samanaikaisesti oltava sitkeitä, korroosionkestäviä ja suureltakin poikkileikkaukselta tasaisesti

Lisätiedot

Juottaminen J O H D A N T O... D 1. 2. J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o... D 1. 3

Juottaminen J O H D A N T O... D 1. 2. J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o... D 1. 3 J O H D A N T O.......................................... D 1. 2 J u o k s u t t e e n v a l i n t a t a u l u k k o............... D 1. 3 I M P O W E L D, C H E M E T, F E L D E R j a S T E L L A - j

Lisätiedot

Kulutusta kestävät teräkset

Kulutusta kestävät teräkset Kulutusta kestävät teräkset durostat Muutokset mahdollisia ilman eri ilmoitusta. Alkuperäinen englanninkielinen versio osoitteessa www.voestalpine.com/grobblech Tekniset toimitusehdot durostat Kesäkuu

Lisätiedot

Epäpuhtaudet vesi-höyrypiirissä lähteet ja vaikutukset

Epäpuhtaudet vesi-höyrypiirissä lähteet ja vaikutukset Epäpuhtaudet vesihöyrypiirissä lähteet ja vaikutukset Susanna Vähäsarja ÅFConsult 11.2.2016 1 Sisältö Epäpuhtauksien lähteet ja kulkeutuminen vesihöyrypiirissä Korroosiovauriot ja muodot vesihöyrypiirissä

Lisätiedot

Tuoteluettelo PRONSSIAIHIOT JA LAAKERIT. Johnson Metall Oy. Your first choice in bronze. Turkkirata 14, PL 4 33960 Pirkkala. Puhelin (03) 342 7700

Tuoteluettelo PRONSSIAIHIOT JA LAAKERIT. Johnson Metall Oy. Your first choice in bronze. Turkkirata 14, PL 4 33960 Pirkkala. Puhelin (03) 342 7700 Tuoteluettelo PRONSSIAIHIOT JA LAAKERIT Johnson Metall Oy Turkkirata 14, PL 4 33960 Pirkkala Your first choice in bronze Puhelin (03) 342 7700 Faksi (03) 342 7728 www.johnson-metall.fi Sisällys Sisältö

Lisätiedot

CD-hitsauspultit. Tuoteluettelo Tekniset tiedot

CD-hitsauspultit. Tuoteluettelo Tekniset tiedot CD-hitsauspultit Tuoteluettelo Tekniset tiedot 1 CD-hitsauspultit - toiminnan kuvaus Menetelmä DVS-tietolomakkeen 0903 (2000) mukaan kaaritapitushitsaus kondensaattoripurkausmenetelmällä on keino hitsata

Lisätiedot

TEOLLISUUSPINNOITTEET

TEOLLISUUSPINNOITTEET TEOLLISUUSPINNOITTEET VRS-POLYDRIVE 95 65 ShA 10 25 mm, Tummansininen 90 kaikki kuivat vetotelapositiot VRS-POLYDRIVE on kulutusta erittäin hyvin kestävä polyuretaanipinnoite kaikkiin kuiviin vetotelapositioihin.

Lisätiedot

Sulzer Pumps. Valumateriaalit. The Heart of Your Process

Sulzer Pumps. Valumateriaalit. The Heart of Your Process Sulzer Pumps Valumateriaalit The Heart of Your Process Sulzer Pumps palvelee asiakkaitaan yhä paremmin Sulzer Pumps on maailman johtavia pumpputoimittajia, joka tarjoaa luotettavia ja innovatiivisia pumppausratkaisuja

Lisätiedot

Rauno Toppila. Kirjallisuusselvitys. Ferriittiset ruostumattomat teräkset

Rauno Toppila. Kirjallisuusselvitys. Ferriittiset ruostumattomat teräkset Rauno Toppila Kirjallisuusselvitys Ferriittiset ruostumattomat teräkset Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja E. Työpapereita 1/2010 Rauno Toppila Kirjallisuusselvitys Ferriittiset ruostumattomat

Lisätiedot

Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla

Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla Luento 1 Rauta-hiili tasapainopiirros Austeniitin hajaantuminen perliittimekanismilla Vapaa energia ja tasapainopiirros Allotropia - Metalli omaksuu eri lämpötiloissa eri kidemuotoja. - Faasien vapaat

Lisätiedot

MESSINGIT SISÄLLYSLUETTELO

MESSINGIT SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO Levyt 74 Nauhat 75 Tangot 75-77 Ainesputket 77 Harkot 77 Kuusiotangot 78 Lattatangot 79 Profiilit 80 81 Putket 81-82 Langat 82 Tekniset tiedot 83 87 Tuotantopalvelut 86 Värikoodit 87 73

Lisätiedot

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita.

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita. www.polarputki.fi 2 Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta tekee

Lisätiedot

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi

Metallit 2005. juha.nykanen@tut.fi Metallit 2005 juha.nykanen@tut.fi Lämpökäsittely Austenointi tehdään hyvin korkeassa lämpötilassa verrattuna muihin teräksiin Liian korkea lämpötila tai liian pitkä aika voivat aiheuttaa vetelyjä, rakeenkasvua,

Lisätiedot

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita.

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita. www.polarputki.fi 2 aksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta tekee

Lisätiedot

Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi

Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi Firan vesilaitos Lahelan vesilaitos Lämpötila C 12 9,5 14,4 12 7,9 8,5 ph-luku 12 6,6 6,7 12 8,0 8,1 Alkaliteetti mmol/l 12 0,5 0,5 12 1,1 1,1 Happi mg/l 12 4,2 5,3 12 11,5 13,2 Hiilidioksidi mg/l 12 21

Lisätiedot

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, elokuu Näytteenottopvm: 22.8.2017 Näyte saapui: 23.8.2017 Näytteenottaja: Eerikki Tervo Analysointi

Lisätiedot

17VV VV 01021

17VV VV 01021 Pvm: 4.5.2017 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, huhtikuu Näytteenottopvm: 4.4.2017 Näyte saapui: 6.4.2017 Näytteenottaja: Mika

Lisätiedot

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT. Copyright Isto Jokinen. Käyttö opetuksessa tekijän luvalla

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT. Copyright Isto Jokinen. Käyttö opetuksessa tekijän luvalla METALLITUOTTEIDEN MAALAUS MAALATTAVAT METALLIT 1 YLEISIMMÄT MAALATTAVAT METALLIT 1. Kylmävalssattu teräs 2. Kuumavalssattu teräs 3. Sinkitty teräs 4. Valurauta 5. Alumiini Myös ruostumatonta terästä, anodisoitua

Lisätiedot

Quality Coated Abrasives. Joustavat hiomatuotteet metallien hiontaan

Quality Coated Abrasives. Joustavat hiomatuotteet metallien hiontaan Quality Coated Abrasives Joustavat hiomatuotteet metallien hiontaan Quality Coated Abrasives Varmin tapa täydelliseen pinnanlaatuun Ammattimaisesti hiotut työkappaleet erottuvat hyvän pinnanlaatunsa johdosta,

Lisätiedot

UDDEHOLM DIEVAR 1 (7) Yleistä. Ominaisuudet. Suulakepuristustyövälineet. Kuumataontatyövälineet. Työvälineensuorituskykyä parantavat ominaisuudet

UDDEHOLM DIEVAR 1 (7) Yleistä. Ominaisuudet. Suulakepuristustyövälineet. Kuumataontatyövälineet. Työvälineensuorituskykyä parantavat ominaisuudet 1 (7) Yleistä Uddeholm Dievar on suorituskykyinen kromi/molybdeeni/ vanadiini- seosteinen kuumatyöteräs, jolla on erittäin hyvä kestävyys kuumahalkeilua, yksittäisiä suuria halkeamia, kuumakulumista ja

Lisätiedot

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 1 SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 2 FERRIITTINEN EN 1.4521 RUOSTUMATON TERÄS -Titaanistabiloitu -Haponkestävä 3 LASERHITSAUS -Pieni lämmöntuonti ei

Lisätiedot

Firan vesilaitos. Laitosanalyysit. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi

Firan vesilaitos. Laitosanalyysit. Lkm keski- maksimi Lkm keski- maksimi Laitosanalyysit Firan vesilaitos Lämpötila C 3 8,3 8,4 4 8,4 9 ph-luku 3 6,5 6,5 4 7,9 8,1 Alkaliteetti mmol/l 3 0,53 0,59 4 1 1,1 Happi 3 2,8 4 4 11,4 11,7 Hiilidioksidi 3 23,7 25 4 1 1,9 Rauta Fe 3

Lisätiedot

KOTELOIDEN VALMISTUSMENETELMÄT JA NIIHIN LIITTYVÄT SUUNNITTELUOHJEET

KOTELOIDEN VALMISTUSMENETELMÄT JA NIIHIN LIITTYVÄT SUUNNITTELUOHJEET KOTELOIDEN VALMISTUSMENETELMÄT JA NIIHIN LIITTYVÄT SUUNNITTELUOHJEET TkT Harri Eskelinen Elektroniikkasuunnittelijan ei tarvitse osata itse valmistaa koteloita, mutta mitä enemmän tietää valmistusmenetelmistä

Lisätiedot

Esitiedot. Mitkä ovat austeniittisten, ferriittisten ja martensiittisten ruostumattomien terästen käyttökohteet?

Esitiedot. Mitkä ovat austeniittisten, ferriittisten ja martensiittisten ruostumattomien terästen käyttökohteet? Esitiedot Mitkä ovat austeniittisten, ferriittisten ja martensiittisten ruostumattomien terästen käyttökohteet? Milloin austeniittiset laadut ovat välttämättömiä? Mitä eri laadut maksavat? Miten kupari

Lisätiedot

1. Malmista metalliksi

1. Malmista metalliksi 1. Malmista metalliksi Metallit esiintyvät maaperässä yhdisteinä, mineraaleina Malmiksi sanotaan kiviainesta, joka sisältää jotakin hyödyllistä metallia niin paljon, että sen erottaminen on taloudellisesti

Lisätiedot

SSAB Boron OPTIMOIDUT KARKAISUOMINAISUUDET

SSAB Boron OPTIMOIDUT KARKAISUOMINAISUUDET SSAB Boron OPTIMOIDUT KARKAISUOMINAISUUDET Jos teräksen ominaisuusvaihtelut ovat aiheuttaneet karkaisuprosessissasi ongelmia, suosittelemme vaihtamaan SSAB Boron -teräkseen. SSAB BORON TEKEE TUOTANNOSTA

Lisätiedot

UDDEHOLM ORVAR SUPREME 1 (6) Yleistä. Käyttökohteet. Työkalun suorituskykyä parantavat ominaisuudet

UDDEHOLM ORVAR SUPREME 1 (6) Yleistä. Käyttökohteet. Työkalun suorituskykyä parantavat ominaisuudet 1 (6) Yleistä Käyttökohteet Uddeholm Orvar Supreme on kromi/molybdeeni/vanadiini -seosteinen teräs, jonka ominaisuuksia ovat: hyvä lämpökuormituksen ja termisen väsymisen kestävyys suuri lujuus korkeissa

Lisätiedot

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 3 ODOROX MISON suojakaasu odorized oxygen Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 02 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina

Lisätiedot

Sinkkiseokset. http://www.valuatlas.net - ValuAtlas & CAE DS Painevaluseokset Tuula Höök

Sinkkiseokset. http://www.valuatlas.net - ValuAtlas & CAE DS Painevaluseokset Tuula Höök Sinkkiseokset Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Puhdas sinkki (Zn) on vaalean harmaa, sinertävän sävyinen metalli. Sen sulamispiste on 420 C ja tiheys 7,4 g/cm 3. Kiderakenne on heksagonialinen

Lisätiedot

Fysikaaliset ominaisuudet

Fysikaaliset ominaisuudet Fysikaaliset ominaisuudet Ominaisuuksien alkuperä Mistä materiaalien ominaisuudet syntyvät? Minkälainen on materiaalin rakenne? Onko rakenteellisesti samankaltaisilla materiaaleilla samankaltaiset ominaisuudet?

Lisätiedot

Tuoteluettelo. Tuoteluettelo

Tuoteluettelo. Tuoteluettelo Tuoteluettelo Tuoteluettelo Valbruna Nordic Oy on toiminut vuodesta 1988 ruostumattomien teräksien maahantuojana ja varastoijana. Varastomme sijaitsee Lappersissa ja vahvuuksiamme ovat korkealaatuiset

Lisätiedot

Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014

Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014 Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014 Alumiini Polyasetaali Tuoteluettelo 2014 Sisällysluettelo: 3 Käyttökohteita 4 C-kiskot C-30 5 Liukupalat LP-30 6 Liukuprofiilit LK-30 7 C-kiskot C-20 8 Liukupalat LP-20

Lisätiedot

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita.

Normaalisti valmistamme vastuksia oheisen taulukon mukaisista laadukkaista raaka-aineista. Erikoistilauksesta on saatavana myös muita raaka-aineita. Putkivastuksien vaippaputken raaka-aineet Vastuksen käyttölämpötila ja ympäristön olosuhteet määräävät minkälaisesta materiaalista vastuksen vaippaputki on valmistettu. Tavallisesti käytettäviä aineita

Lisätiedot

Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit.

Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit. Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit www.outokumpu.com Johdanto Tuotantokaavio AOD-konvertteri AOD Senkka-asema SA Yhteenveto Ruostumaton teräs Ruostumaton teräs koostuu

Lisätiedot

tekniikkaa ja terästä

tekniikkaa ja terästä tekniikkaa ja terästä yritysinfo Tekniikkaa ja terästä Spinea Oy on vuonna 1992 perustettu tekninen tukku- & maahantuontiliike. Asiakaskuntamme koostuu suurista kansainvälisistä yrityksistä pksektorin

Lisätiedot

UDDEHOLM CALDIE 1 (6) Yleistä. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet. Käyttökohteet. Puristuslujuus. Lohkeilunkestävyys. Kylmätyöstösovellukset

UDDEHOLM CALDIE 1 (6) Yleistä. Ominaisuudet. Fysikaaliset ominaisuudet. Käyttökohteet. Puristuslujuus. Lohkeilunkestävyys. Kylmätyöstösovellukset 1 (6) Yleistä Uddeholm Caldie on kromi/molybdeeni/vanadiini seosteinen teräs, jonka ominaisuuksia ovat erittäin hyvä lohkeilun- ja halkeilun kestävyys hyvä kulumiskestävyys suuri kovuus (> 60 HRC) korkeassa

Lisätiedot

J O H D A N T O... E 1. 2

J O H D A N T O... E 1. 2 Ruiskutuspulverit J O H D A N T O.......................................... E. 2 H Ö G A N Ä S r u i s k u t u s j a u h e e t................. E. 3 W O K A r u i s k u t u s j a u h e e t......................

Lisätiedot

Tärkeitä tasapainopisteitä

Tärkeitä tasapainopisteitä Tietoa tehtävistä Tasapainopiirrokseen liittyviä käsitteitä Tehtävä 1 rajojen piirtäminen Tehtävä 2 muunnos atomi- ja painoprosenttien välillä Tehtävä 3 faasien koostumus ja määrät Tehtävä 4 eutektinen

Lisätiedot