Tämä on lyhennelmä käytettävyysanalyysistä ja sen laskennasta. Tämän raportin osat on selvitetty tällaisilla kuplilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tämä on lyhennelmä käytettävyysanalyysistä ja sen laskennasta. Tämän raportin osat on selvitetty tällaisilla kuplilla"

Transkriptio

1 1 Tämä on lyhennelmä käytettävyysanalyysistä ja sen laskennasta. Tämän raportin osat on selvitetty tällaisilla kuplilla Aloitus Terveisin SP Vaaraton Oy, Kokemäki Vesivoimalaitos Omistaja: Sijainti: Teho: Voimalaitoksen omistaa vesivoima Oy Voimalaitos toimii koskessa ja putouskorkeus on noin 23 m Vesivoimalaitos kykenee tuottamaan tehoa 35 MW. Analyysi aloitetaan perustiedoilla laitoksesta. Tilaajan kanssa yhdessä sovitaan millaisilla tiedoilla lähdetään ja mitä analyysissä lasketaan. Virtaavan veden määrä on noin 450m3/s. Vuosituotantoja: v MWh v MWh v MWh Voimalaitoksen valmistumisvuosi: 1968 Turbiini tyyppi: Generaattori: Francis Tahtigeneraattori (18MW,)

2 2 Tavoite Laitoksen käytettävyyden laskeminen tarjoaa kunnossapidosta ja käytöstä vastaaville tietoja laitteiston nykytilasta ja käyttövarmuudesta. Analyysissä on mallinnettu voimalaitoksen käytettävyyttä nykyhetkellä. Mallinnuksen tavoitteena on löytää laitoksen toiminnasta alhaisen käytettävyyden laitteita, jotka voisivat muodostaa riskin käytön tai ympäristön kannalta. Analyysiin on koetettu kerätä kaikki toiminnallisuudet, jotka vaikuttavat laitoksen ajoon. Tavoitteet vaihtelevat riippuen laitoksesta, voiman tuotantotavasta ja tilaajan omista toiveista. Analyysissa on pyritty esittämään laitoksen käytettävyyttä ja epäkäytettävyyttä kuvaavat luvut selkeinä prosenttilukuina tai aikoina. Syy-seuraustarkastelussa on pyritty löytämään mahdollisimman todennäköisiä vikamekanismeja, jotka toisivat esiin laitoksen suojaukseen liittyvien laitteiden käytettävyyttä. Kaikkia vikamuotoja ei ole järkevää tarkastella. Tavoitteena ei ole ollut analyysissa löytää kunnossapidon puutteita. Sen sijaan tavoite on paikallistaa ympäristö- tai tuotantoriskin välillisesti sekä välittömästi muodostavia laitteita ja vikamekanismeja.

3 3 Käytetty ohjelmisto Analyysin laskennassa on käytetty Ramentor Oy:n kehittämää Elmas-ohjelmistoa. Tämä ohjelmiston päämääränä on ollut kehittää käyttövarmuutta, jonka muodostavat luotettavuus, käytettävyys ja huollettavuus (Reliability, Availability, Maintainability) = RAM. Luotettavuus on vikaantumistaajuus eli kuinka usein laite vikaantuu. Käytettävyys on Luotettavuus x korjausaika ELMAS (Event Logic Modeling and Analysis Software) on ohjelmisto tapahtumalogiikan, eli tapahtumien välisten loogisten suhteiden, mallinnukseen ja analysointiin. Tapahtumalla voidaan tarkoittaa mitä tahansa asian tai tilanteen muutosta. Analyysissä on käytetty vikapuu-mallia (Fault Tree Analysis, FTA). Sen lisäksi, että SP Vaaraton Oy käyttää kehittynyttä ohjelmistoa, niin osana palvelua on analysoiva tiedonkeruu. Parhaimmat tulokset saadaan jos tilaaja sitoutuu avoimuuteen osana analyysia ja sen laskentaa. Kuva 0.1 Vikapuumalli ELMAS-ohjelmistossa vikapuu on pyritty kuvaamaan mahdollisimman selkeästi. Solmun yläosassa näkyvä yksilöivä ID-tunnus on hyödynnettävissä kätevästi kuvaamaan puurakennetta tai täydentämään solmun tietoja. Tässä on kuvattu laitoksen vikapuun ylin taso. Vikapuun ääripäässä on lehdet jotka ovat toimilaitteita, joille annetaan lähtötietoja. Nämä lähtötiedot ovat vikahistoria, laitteen ikä, korjausaika jne. Tuotannon keskeyttävät viat ovat kuvan 2.1 vikapuurakenteessa. Tämä vikapuun ylin taso on jäsennelty tuotannon pysäyttävien, vikamuotojen perusteella. Kunkin vikamuodon alla on itsenäisiä vikapuita, joilla on vaikutus koko laitoksen vikaantumiseen. Laskentaan ja simulointiin on otettu myös toimilaiteviat jotka estävät tuotannon käynnistämisen tai hallitun pysäyttämisen Laskenta itsessään tapahtuu vikapuun avulla. Vikapuussa on useita erilaisia vikoja lehtinä ja niillä monia erilaisia syötteitä.

4 4 Syy-seurauspuu-Cause Consequence Analysis, CCA. Vikapuun lisäksi ELMAS ohjelmisto tarjoaa mallinnusmenetelmäksi syyseurauspuun, (Kuva 2.2) jolla kuvataan erilaisia skenaarioita. Syy-seuraustoiminnolla havainnollistetaan skenaarioita jotka ovat yleensä ei-toivottuja. Näitä tarkastellaan yleensä silloin kun kaksi tai useampi vika tulee yhtä aikaa. Skenaarioiden toteutuminen on yleensä epätodennäköistä, mutta niiden tarkastelu on hyödyllistä. Jos skenaarion toteutumisen torjunta on helposti toteutettavissa, niin se kannattaa tehdä. Osana analyysia voidaan laskea erilaisia syyseurauspuu analyysejä. Skenaariot ovat aina jonkun ajateltavissa olevan vian tutkimista ja arvailua sen jatkoseuraamuksista. Kuva 0.2 Skenaariomalli Syy-seuraus-mallilla on tässä analyysissä etsitty mahdollisia todennäköisyyksiä, jossa todennäköisyyttä lasketaan kohteen vikaantumisen analyysistä saamalla todennäköisyydellä. Esimerkiksi jos skenaario antaa todennäköisyydeksi 0,05 ja analyysi antaa lähtöarvoksi 0,07 niin kokonaislodennäköisyys on 0,05*0,07=0,035. Skenaariolla voi olla useita eri lopputuloksia, jotka voivat olla toisistaan hyvinkin poikkeavia. Tarkoituksena on kuitenkin aina löytää todennäköisin vikamuoto ja pahin vikamuoto.

5 5 Lähtötiedot Dokumentit Voimalaitoksen toiminnan selvittämiseksi käytettiin läpi erilaisia hyvin arkistoituja dokumentteja, kuten: Patoturvallisuuskansiot Turbiinisäätäjän ohjekirja Logiikkaohjelmien ohjelmakoodit. Alkuperäiset kone- ja hydrauliikka piirustuksia. Laiteohjekirjoja Valokuvia ja Digikuvia Haastattelut Lähtötietojen saannissa on ollut suurena apuna käyttöteknikko, voimalaitospäällikkö sekä laitoshoitaja. Analyysin pohjan muodostavat lähtötiedot ja dokumentit. Dokumentteja tärkeämpi osa on kuitenkin käyttöja huoltohenkilöstön haastattelut. Sovellettavat standardit Ramentorin ELMAS-ohjelmisto käyttää yleisiä standardeja, joista yleisimmät ovat PSK-standardit. Näistä standardeista ohjelma käyttää seuraavia PSK-standardeja: PSK 6201 Kunnossapito, Käsitteet ja määritelmät PSK 6202 Prosessiteollisuuden kuntokartoitus PSK 6800 Laitteiden kriittisyysluokittelu teollisuudessa

6 6 Laitteen vikaantuminen Aloitus iällä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa laitteen tai tutkittavan osan ikää tarkasteluajankohtana. Ohjelma ottaa huomioon iän dynaamisen simuloinnin yhteydessä. Keskimääräinen vikaantuminen kertoo kohteen keskimääräisestä vikaantumisajankohdasta. Todennäköinen vikaantumisajankohta lasketaan aloitusiän ja suunnitellun pitoajan perusteella. Todennäköisyys vikaantumiseen kasvaa keskimääräisen vikaantumisajan jälkeen. Kuvassa 3.1 nähdään 12-vuoden keskimääräisen vikaantumisajan käyrä. Käyrästä nähdään todennäköinen vikaantuminen 5-vuoden kuluttua, joka on noin 35 % ja 30-vuoden kuluttua noin 92 %. ELMAS-ohjelmisto antaa hyvät mahdollisuudet syöttää moninaisia lähtötietoja vikaantumisesta toimilaitteille tai prosessin osille. Kuva 0.1 Vikaantumisaikakäyrä 12-vuoden keskimääräisellä vikaantumisella Laitteen alkuiäksi määriteltiin tiedossa oleva ikä. Vikaantumistaajuudeksi laitteelle annettiin, joko tiedossa olevaa dataa tai yleisesti tunnettuja teknistä pitoaikaa. Laitteen korjausaikaan vaikuttivat vian etsintä, varaosan ja huollon saatavuus. Näiden kolmen, alkuiän, vikaantumistiheyden ja korjausajan pohjalta Ohjelma laskee myös vikaantuneena oloajan, mutta tämä arvo antaa usein virheellisen mielikuvan. Esimerkiksi muuntaja, jonka vikaantumisväli on noin 40 vuotta ja korjauksen kesto 60-päivää voi antaa simulointihetkellä epäkäytettävyysprosentiksi 2 %, joka muutettuna vikaantumisajaksi on noin 7,3 päivää/vuodessa. Oikeansuuntainen tulkinta tässä esimerkissä on, että muuntajan vikaantumislodennäköisyys on 2 %:a. simuloidulla aikajaksolla.

7 7 Laskenta ja simulointitulokset Kuva 0.3 Laitoksen vikapuumalli Kuvan 4.3 taulukosta nähdään Kosken voimalaitoksen kokonaiskäytettävyys 10-vuoden ajanjaksolla. Käytettävyys on 88,68 % laitoksen kokonanis korjaus- % on 11,32 ja laitos on vikaantuneena keskimäärin 413 päivää. Vikojen laskennallinen lukumäärä on tällä ajanjaksolla 359. Kuva 4.2 kertoo vikaantuneena oloajan, jossa sininen keskiarvoviiva osoittaa tuon kumulatiivisen vikaantuneena oloajan eli 413 päivää =( ). Tämä vikaantuneena oloaika voidaan laskea korjaus % / epäkäytettävyys %:in perusteella. Ylempi vihreä viiva kertoo 95 % - lodennäköisyyden vikaantumisille Kuva 0.1 Laitoksen simuloitu käytettävyys taulukko Kuva 0.2 Laitoksen käytettävyys kuvaaja laskentatulokset ovat helppolukuisia prosesnttiyksiköitä, vikalukumääriä ja arvio tulevasta seisokkiajasta. Varsinaiset Alempi punainen viiva kertoo 5 % -lodennäköisyyden vikaantumisille (11,32 % x 365päivää/v x

8 8 ANALYYSI Kohteen ympäristöriskit Kosken voimalaitoksen ympäristöriskit ovat tavanomaiset. Laitoksen öljyvuodon riski on tavanomaista pienempi. Käytettävyysanalyysilaskennassa ei tullut esille vakavaa ympäristövahinkoa aiheuttavia tekijöitä. Ympäristövauriot liittyvät vakavaan koneistovaurioon tai vikoihin, joiden syntymekanismia ei tunneta. Alla on esitelty analyysista saatuja tuloksia ympäristöriskeistä ja niiden syitä. Öljyvuodot Kohteessa on paine- ja voiteluöljyä arviolta 1200 litraa. Tästä 300 litraa laakereiden voiteluöljysäiliössä on 700 litraa paineöljyjärjestelmässä ja 200 litraa putkistoissa ja toimilaitteissa. Ainoastaan voiteluöljyjärjestelmän vuoto voi joutua alakanavaan. Öljy voi vuotaa, joko lämmönvaihtimen läpi tai sitten turpiinikannelle paluuputkesta tai suoraan laakerista ja siitä vuotoveden poiston mukana alaveteen. Analyysiosuudessa pureudutaan tarkemmin laskentaan ja analysoidaan yhdessä sovittuja tavoitteita laskennan pohjalta. Tarkoituksena on nostaa esille erityisesti tilaajaa askarruttavia tekijöitä, jotka tulevat esiin. Järjestelmässä on kuitenkin paineenvalvonta ja vapaaöljysäiliössä pintavahti, jolloin voidaan olettaa vuotoöljyn kokonaismäärän jäävän maksimissaan 150 litraan. Öljyvuodon ympäristövaikutus on vähäinen Analyysin pohjalta ovat esille tulleet asiat Jäähdytysveden puhdistusongelma on tiedossa ja ratkaisua etsitään, on kahdentamatta, eikä varaosaa ole varastossa. Kompressori vikaantuessaan aiheuttaa ongelmatilanteen. Ratkaisuja on mietittynä. Typpikaasun käyttöön on varauduttu lisäyhteellä. Voiteluöljykoneikko voi jossain vikatilanteessa lopettaa toiminnan ennen aikojaan, kun kone vielä pyörii. Kapillaarimittarit ovat ainoita laakerin lämpötiloja seuraavia ja laukaisevia mittareita. Nämä olisi hyvä varmentaa toisella järjestelmällä esim. pt-100 antureilla. Analyysin pohjalta voidaan laatia suosituksia. Suositukset ovat toimia tai havaintoja asioista jotka laskevat käytettävyyttä.

9 9 YHTEENVETO Laitoksen vikajakauma on alla olevan kuvan mukainen Laitoksen epäkäytettävyysjakauma 1 % 5 % 7 % 10 % 49 % Turbiini vika Generaattori vika Kytkinlaitos vika 28 % Apusähkö Automatiikka vika Laskennassa on mallinnettu Kosken voimalaitoksen käytettävyyttä. Laskennassa on otettu huomioon huollot, huoltokäytännöt haastatteluiden perusteella, varaosatilanne, käyttöön ja kunnossapitoon varatut resurssit, toimilaitteiden ikä ja tekninen pitoaika ja käytettävyyttä parantavat investoinnit. Laskennasta tulee selvästi ilmi, että oikeita toimia käytettävyyden nostamiseksi on tehty. Tällaisia ovat magnetointisäätäjän uusinta, voiteluyksikön asentaminen ja erottaminen säätö-öljy-yksiköstä, akuston tilan valvonta sekä 400 V kennoston uusinta. Käytettävyyteen voimakkaasti vaikuttavia asia on korjausajat, jotka ovat pitkiä laakereilla, generaattorilla ja päämuuntajalla. Erityisen pitkäksi on arvioitu uuden generaattorin toimitusaika. Käytettävyys 88 % on hyvä. Vaihtoehtoisessa laskennassa, jossa on oletettu että mm. muuntajalla on varaosa tai ratkaisu vaihtoon ja että generaattorin staattorin käämit on vaihdettu palamattomiin ja käytettävyyttä saatu nostettua yli 2 %. Tulevaisuudessa suurimmat haasteet käytettävyyden osalta liittyvät varaosavaraston ylläpitoon, pääkomponenttien vikaantuessa pitkiin seisakkiaikoihin sekä hiljaisen tiedon siirtoon laitoksen käytöstä ja huoltojen tekemisestä.

10 10 Liite Taulukko laskentatuloksista ID Nimi OK (%) Korjaus (%) FA_VVL Vesivoimalaitos vikaantuu 88,47 11,53 FT1 Turbiini vika 93,82 6,18 FG1 Generaattori vika 96,45 3,55 FK1 Kytkinlaitos vika 98,88 1,12 FA Apusähkö 99,98 0,02 FAU Automatiikka vika 99,33 0,67 FPato Rakenteet pato ja vesitie viat 99,22 0,78 FP1 Paineöljyjärjestelmä vika 99,63 0,37 FS1 Turbiinisäätö vika 98,73 1,27 FL1 Laakeri vika 97,21 2,79 FJL Jarruvika /Lukitus vika 99,99 0,01 FRV1 Rasvavoitelu järjestelmä vika 100,00 0,00 FJAA Jäätyminen 99,90 0,10 FTJP Juoksupyörä vika 98,50 1,50 FTK Turbiini kammio vika 99,72 0,28 FG1.5 Johdin vika 100,00 0,00 FG1.6 Katkaisija vika 99,97 0,03 FG1.7 Generaattorimuuntajan vika 99,96 0,04 FG1.8 Suojarelevika 99,93 0,07 FJ1 Jäähdytysjärjestelmävika 99,16 0,84 FM1 Magnetointi vika 99,57 0,43 FG1.2 Roottori vika 99,35 0,65 FG1.1 Staattori vika 98,47 1,53 FK1.1 Generaattori katkaisija vika 99,96 0,04 FK1.2 Päämuuntaja vika PM1 99,31 0,69 FK1.3 Suojarele vika VAMP 99,95 0,05 FOK Omakäyttö sähkö vika 99,85 0,15 FK1.4 Kiskosto vika 99,86 0,14 FK1.5 Katkaisija vika 20/0,4kV 99,97 0,03 FK1.6 Katkaisijavika 45kV 99,97 0,03 FA2 Akusto vika 110VDC 99,98 0,02 FAU1 Logiikkavika A&B 1991(PLC) 99,92 0,08 FAU2 Logiikkavika A&B 2006 (PLC) 99,93 0,07 FAU3 Anturi ja I/O- viat 99,69 0,31 FAU4 Kaapelivika 100,00 0,00 FT2 Apusähkö vika 99,96 0,04 FAU5 Lämpötilan mittaus ja hälytysjärjestelmä (SACO) 99,84 0,16 FPato1.1 Säännöstelypato 1 99,98 0,03 FPato1.2 Säännöstelypato 2 99,99 0,01 FPato1.3 Vesitie ja sulkupato 99,99 0,01

11 11

Käytettävyysanalyysi

Käytettävyysanalyysi Käytettävyysanalyysi Käytettävyyttä ja kunnossapidon ennakoivaa kohdentamista. Lopputuloksena on : Analysoitua dataa laitoksen kriittisistä laitteista Havaintoja ja parannusehdotuksia prosessista. Lausunto

Lisätiedot

ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu 8.2.2012 1/10. Ramentor Oy ELMAS 4. Laitteiden kriittisyysluokittelu. Versio 1.0

ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu 8.2.2012 1/10. Ramentor Oy ELMAS 4. Laitteiden kriittisyysluokittelu. Versio 1.0 1/10 Ramentor Oy ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu Versio 1.0 2/10 SISÄLTÖ 1 Kuvaus... 3 2 Kriittisyysluokittelu ELMAS-ohjelmistolla... 4 2.1 Kohteen mallinnus... 4 2.2 Kriittisyystekijöiden painoarvojen

Lisätiedot

Voimalaitoksen erottaminen sähköverkosta ja eroonkytkennän viestiyhteys voimajohtoliitynnässä

Voimalaitoksen erottaminen sähköverkosta ja eroonkytkennän viestiyhteys voimajohtoliitynnässä Ohje 1 (6) Voimalaitoksen erottaminen sähköverkosta ja eroonkytkennän viestiyhteys voimajohtoliitynnässä 1 Voimalaitoksen / generaattorin erottaminen sähköverkosta Muuntaja, jonka kautta liittyy tuotantoa

Lisätiedot

Tornio Works käynnissäpidon toimintamalli

Tornio Works käynnissäpidon toimintamalli Tornio Works käynnissäpidon toimintamalli 31.5.2012 KTAMK; Käynnissäpitoseminaari www.outokumpu.com Sisällys 1. Kunnossapito PSK-standardin mukaan 2. Käynnissäpidon organisoituminen Tornio Worksissa 3.

Lisätiedot

Vikasietoisuus ja luotettavuus

Vikasietoisuus ja luotettavuus Vikasietoisuus ja luotettavuus Luotettavuussuureet Keskuksen vikasietoisuus Mallinnusmenetelmät Rka/ML -k2000 Tiedonvälitystekniikka I 14-1 Vikasietoisuuden peruskäsitteitä ovat Vikaantuminen (failure,

Lisätiedot

Vikasietoisuus ja luotettavuus

Vikasietoisuus ja luotettavuus Vikasietoisuus ja luotettavuus Luotettavuussuureet Keskuksen vikasietoisuus Mallinnusmenetelmät Rka/ML -k98 Tiedonvälitystekniikka I 3-1 Vikasietoisuuden peruskäsitteitä ovat Vikaantuminen (failure, malfunction)

Lisätiedot

Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset

Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset 25.10.2012 1 (6) Tilaaja Suomen Tuulivoima Oy y-tunnus 24098903 Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset Savonrannan Syvälahden tuulivoimalat 25.10.2012 2 (6) Turbiinien varjovaikutus Turbiinin pyörivä roottori

Lisätiedot

Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset. Ennakkohuolto ja vikakorjaukset, LVI-suunnittelu Huoltosopimukset

Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset. Ennakkohuolto ja vikakorjaukset, LVI-suunnittelu Huoltosopimukset UPM KOFF Kokonaiskunnossapito Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset Kenttähuolto ja Projektit Sähkö- ja automaatio kunnossapitopalvelut Mekaaninen kunnossapito, modernisoinnit, prosessimuutokset

Lisätiedot

Parempaa tuotantotehokkuutta käyttövarmuuden systemaattisella johtamisella ja käyttövarmuusdatan hyödyntämisellä

Parempaa tuotantotehokkuutta käyttövarmuuden systemaattisella johtamisella ja käyttövarmuusdatan hyödyntämisellä Parempaa tuotantotehokkuutta käyttövarmuuden systemaattisella johtamisella ja käyttövarmuusdatan hyödyntämisellä Rikasta Pohjoista seminaari 19.4.2018 Mikko Suutama Käyttövarmuuspäällikkö Oy Botnia Mill

Lisätiedot

Varavoimajärjestelmän ylläpito ja luotettavuus

Varavoimajärjestelmän ylläpito ja luotettavuus 15.11.2013 Varavoimajärjestelmän ylläpito ja luotettavuus Varavoima- ja aggregaattihuolto Varavoimalaitteita tarvitaan myös tulevaisuudessa! Kuinka on laitteiden ylläpidon laita? Varavoima- ja aggregaattihuolto

Lisätiedot

Teollisuusautomaation standardit. Osio 5:

Teollisuusautomaation standardit. Osio 5: Teollisuusautomaation standardit Osio 5 Osio 1: SESKOn Komitea SK 65: Teollisuusprosessien ohjaus Osio 2: Toiminnallinen turvallisuus: periaatteet Osio 3: Toiminnallinen turvallisuus: standardisarja IEC

Lisätiedot

Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992. Liisa Haarla

Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992. Liisa Haarla Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992 Liisa Haarla Pohjoismainen voimajärjestelmä 1992 Siirtoverkko: Siirtoyhteydet pitkiä, kulutus enimmäkseen etelässä, vesivoimaa pohjoisessa (Suomessa ja Ruotsissa),

Lisätiedot

Kohdassa on käytetty eksponentiaalijakauman kertymäfunktiota (P(t > T τ ) = 1 P(t T τ ). λe λτ e λ(t τ) e 3λT dτ.

Kohdassa on käytetty eksponentiaalijakauman kertymäfunktiota (P(t > T τ ) = 1 P(t T τ ). λe λτ e λ(t τ) e 3λT dτ. 25.2.215 1. Autossa on 4 rengasta ja 1 vararengas (T i Exp(λ), [λ] = 1/km, i=1,...,5). Kulkeakseen auto tarvitsee 4 ehjää rengasta. Aluksi auto käyttää neljää alkuperäistä rengasta. Kun yksi näistä vikaantuu,

Lisätiedot

Simulation and modeling for quality and reliability (valmiin työn esittely) Aleksi Seppänen

Simulation and modeling for quality and reliability (valmiin työn esittely) Aleksi Seppänen Simulation and modeling for quality and reliability (valmiin työn esittely) Aleksi Seppänen 16.06.2014 Ohjaaja: Urho Honkanen Valvoja: Prof. Harri Ehtamo Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Siirtokapasiteetin määrittäminen

Siirtokapasiteetin määrittäminen 1 (5) Siirtokapasiteetin määrittäminen 1 Suomen sähköjärjestelmän siirtokapasiteetit Fingrid antaa sähkömarkkinoiden käyttöön kaiken sen siirtokapasiteetin, joka on mahdollinen sähköjärjestelmän käyttövarmuuden

Lisätiedot

Ohjelmistojen virheistä

Ohjelmistojen virheistä Ohjelmistojen virheistä Muutama sana ohjelmistojen virheistä mistä niitä syntyy? Matti Vuori, www.mattivuori.net 2013-09-02 1(8) Sisällysluettelo Ohjelmistojen virheitä: varautumattomuus ongelmiin 3 Ohjelmistojen

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2)

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2) SMG-4500 Tuulivoima Kuudennen luennon aihepiirit Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset Aiheeseen liittyvä termistö Pinta-alamenetelmä Tehokäyrämenetelmä Suomen tuulivoimatuotanto 1 AIHEESEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka BL0A0500 Sähkönjakelutekniikka Jakeluverkkojen tekninen laskenta Sähköjohdot - sähkönjakelujohtojen ominaisarvoja Johto r [ohm/km] x [ohm/km] Jännite [kv] Oikosulkukestoisuus Kuormitettavuus [A] Jäähtymisaikavakio

Lisätiedot

SÄHKÖN TOIMITUSVARMUUS

SÄHKÖN TOIMITUSVARMUUS SUOMEN ATOMITEKNILLISEN SEURAN VUOSIKOKOUS 21.2.2007 Eero Kokkonen Johtava asiantuntija Fingrid Oyj 1 14.2.2007/EKN Tavallisen kuluttajan kannalta: sähkön toimitusvarmuus = sähköä saa pistorasiasta aina

Lisätiedot

Sähköjärjestelmän toiminta viikon 5/2012 huippukulutustilanteessa

Sähköjärjestelmän toiminta viikon 5/2012 huippukulutustilanteessa Raportti 1 (5) Sähköjärjestelmän toiminta viikon 5/2012 huippukulutustilanteessa 1 Yhteenveto Talven 2011-2012 kulutushuippu saavutettiin 3.2.2012 tunnilla 18-19 jolloin sähkön kulutus oli 14 304 (talven

Lisätiedot

Yritysturvallisuuden perusteet

Yritysturvallisuuden perusteet Yritysturvallisuuden perusteet Teemupekka Virtanen Helsinki University of Technology Telecommunication Software and Multimedia Laboratory teemupekka.virtanen@hut.fi 4.Luento Riskienhallinta osana turvallisuutta

Lisätiedot

1. Generaattorin ja generaattorimuuntajan perustiedot

1. Generaattorin ja generaattorimuuntajan perustiedot 1 (5) 1. Generaattorin ja generaattorimuuntajan perustiedot Taulukossa 1 on listattuna voimalaitoksen kustakin generaattoriyksiköstä toimitettavat sähköiset ja mekaaniset perustiedot. Taulukko 1. Generaattorista

Lisätiedot

Osakäämikoneiden mittausohje

Osakäämikoneiden mittausohje Sisällysluettelo: 2/7 Yleistä...3 Käämien vastuksen mittaus...4 Eristysresistanssimittaus...5 Mittauksen suorittaminen...5 Ohjauspiirin testaaminen...6 Osakäämikäynnistyksen releiden testaus....6 Vaihejännitteiden

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus. vesivoimalaitoksen ja sen rakenteiden jälleenhankinta-arvon perusteista

Valtiovarainministeriön asetus. vesivoimalaitoksen ja sen rakenteiden jälleenhankinta-arvon perusteista Annettu Helsingissä xx päivänä xxkuuta 2015-2016 2 Liite Valtiovarainministeriön asetus vesivoimalaitoksen ja sen rakenteiden jälleenhankinta-arvon perusteista Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Käyttövarmuusmallit. Helena Kortelainen puh SISÄLTÖ

Käyttövarmuusmallit. Helena Kortelainen puh SISÄLTÖ Käyttövarmuusmallit Helena Kortelainen helena.kortelainen@vtt.fi, puh. 03 316 3206 SISÄLTÖ Muutamia keskeisiä käsitteitä Käyttövarmuusmallit - esimerkkejä Käyttövarmuusmallien hyödyntäminen - esimerkkejä

Lisätiedot

Sähköjärjestelmän toiminta talven 2012-2013 huippukulutustilanteessa

Sähköjärjestelmän toiminta talven 2012-2013 huippukulutustilanteessa Raportti 1 (5) Sähköjärjestelmän toiminta talven 2012-2013 huippukulutustilanteessa 1 Yhteenveto Talven 2012-2013 kulutushuippu saavutettiin 18.1.2013 tunnilla 9-10, jolloin sähkön kulutus oli 14 043 MWh/h

Lisätiedot

Liisa Haarla Fingrid Oyj. Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia

Liisa Haarla Fingrid Oyj. Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia Liisa Haarla Fingrid Oyj Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia Mikä muuttuu? Ilmastopolitiikka, teknologian muutos ja yhteiskäyttöjärjestelmien välinen integraatio aiheuttavat muutoksia: Lämpövoimalaitoksia

Lisätiedot

Siirtokeskeytyksiä markkinoiden ehdoilla. Jyrki Uusitalo, kehityspäällikkö Sähkömarkkinapäivä 8.4.2013

Siirtokeskeytyksiä markkinoiden ehdoilla. Jyrki Uusitalo, kehityspäällikkö Sähkömarkkinapäivä 8.4.2013 Siirtokeskeytyksiä markkinoiden ehdoilla, kehityspäällikkö Sähkömarkkinapäivä 2 Keskeytykset pienensivät käytettävissä olevaa siirtokapasiteettia 2012 3 000 2 500 Elspot kapasiteettien keskiarvot, MW Fenno-Skan

Lisätiedot

LCS Elinkaaripalvelut Luotettavuuden ja tuottavuuden parantaminen. April, 2017

LCS Elinkaaripalvelut Luotettavuuden ja tuottavuuden parantaminen. April, 2017 LCS Elinkaaripalvelut Luotettavuuden ja tuottavuuden parantaminen. April, 2017 Turvallisuus on meille tärkeä menestystekijä 14 400 Tapaturmataajuus (LTIF) Lost time incident frequency (LTIF) 12 350 Total

Lisätiedot

ELEC-E8419 syksy 2016 Laskeminen tietokoneohjelmilla 1. Verkon tiedot on annettu erillisessä Excel-tiedostossa: nimeltä CASE_03-50-prosSC.

ELEC-E8419 syksy 2016 Laskeminen tietokoneohjelmilla 1. Verkon tiedot on annettu erillisessä Excel-tiedostossa: nimeltä CASE_03-50-prosSC. ELEC-E8419 syksy 2016 Laskeminen tietokoneohjelmilla 1 Yleisiä ohjeita: Työ tehdään yhdessä laskuharjoitusten aikaan tiistaina 29.11. kello 10.15 12.00 Jos tämä aika ei sovi, voidaan järjestää toinen aika.

Lisätiedot

LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13

LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13 LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13 2 LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 Yhtiössä otettiin käyttöön lämmön talteenottojärjestelmä (LTO) vuoden 2013 aikana. LTO-järjestelmää

Lisätiedot

Huollettu varavoimakone turvaa sähkönsaannin jakelukatkon sattuessa. Huolenpitosopimus

Huollettu varavoimakone turvaa sähkönsaannin jakelukatkon sattuessa. Huolenpitosopimus Huollettu varavoimakone turvaa sähkönsaannin jakelukatkon sattuessa Huolenpitosopimus Varmista varavoimakoneen luotettavuus huolenpitosopimuksella Luotettavuuden ylläpitämiseksi tulee varavoimakonetta

Lisätiedot

- VOIMAA, SÄHKÖÄ JA TEHOKKUUTTA

- VOIMAA, SÄHKÖÄ JA TEHOKKUUTTA Pienvesivoimatuotannon tekniikka, laiteratkaisut ja mitoitus Keskiviikko 12.4.2017 LAMMI Harri Ranta, VEO Oy - VOIMAA, SÄHKÖÄ JA TEHOKKUUTTA Voimantuotanto Voimalaitosten automaatioja sähköistysratkaisut

Lisätiedot

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA TIETOPAKETTI PÄHKINÄNKUORESSA: CE MERKINTÄ N PERUSTEELLA HUOMIO! Vanha konedirektiivi 98/37/EY on kumottu, mutta se on edelleen voimassa siirtymäaikana. Käyttöönoton siirtymäaika -> 29.12.2009 saakka.

Lisätiedot

LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO

LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO SOVELLUSOHJE 1 (5) LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO 1 Johdanto Tätä ohjetta sovelletaan kantaverkosta Asiakkaalle luovutettavan loissähkön toimituksissa, toimitusten seurannassa ja loissähkön

Lisätiedot

Käyttövarmuuden peruspilarit

Käyttövarmuuden peruspilarit Käyttövarmuuden peruspilarit Esitys 6.4.2017 Rikasta Pohjoista 2017 foorumissa Kunnossapitoyhdistys Promaint ry Jaakko Tennilä Promaintin käyttövarmuustoimikunnan näkemys omasta vastuualueestaan Tavoitteena

Lisätiedot

Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon. Verkkotoimikunta 5.5.2010

Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon. Verkkotoimikunta 5.5.2010 Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon Verkkotoimikunta 5.5.2010 2 Liittyminen kantaverkkoon Kantaverkkoon liittymisen vaatimukset sekä ohjeet löytyvät Fingridin internet-sivuilta (www.fingrid.fi):

Lisätiedot

Kantaverkkoon liittymisen periaatteet. Jarno Sederlund ja Petri Parviainen

Kantaverkkoon liittymisen periaatteet. Jarno Sederlund ja Petri Parviainen 1 Kantaverkkoon liittymisen periaatteet Jarno Sederlund ja Petri Parviainen 2 Kantaverkkoon liittymisen periaatteet Sisällys 1. Kantaverkko mikä se on? 2. Liittyminen kantaverkkoon 3. Liityntähanke 4.

Lisätiedot

Moderni muuntajaomaisuuden kunnonhallinta. Myyntipäällikkö Jouni Pyykkö, Infratek Finland Oy Tuotepäällikkö Juhani Lehto, Vaisala Oyj

Moderni muuntajaomaisuuden kunnonhallinta. Myyntipäällikkö Jouni Pyykkö, Infratek Finland Oy Tuotepäällikkö Juhani Lehto, Vaisala Oyj Moderni muuntajaomaisuuden kunnonhallinta Myyntipäällikkö Jouni Pyykkö, Infratek Finland Oy Tuotepäällikkö Juhani Lehto, Vaisala Oyj Kunnonhallinnan strategia Muuntajan kunnossapito ja kunnonhallinta tulee

Lisätiedot

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Tekninen ohje 1 (9) Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Jännitteensäätö... 2 2.1 Jännitteensäädön säätötapa... 2 2.2 Jännitteensäädön asetusarvo... 2

Lisätiedot

Palvelukuvaus Datatalkkari 19.5.2016 LOUNEA DATATALKKARI PALVELUKUVAUS. www.lounea.fi

Palvelukuvaus Datatalkkari 19.5.2016 LOUNEA DATATALKKARI PALVELUKUVAUS. www.lounea.fi Palvelukuvaus Datatalkkari 19.5.2016 1 LOUNEA DATATALKKARI PALVELUKUVAUS 2 Sisällysluettelo 1. YLEISKUVAUS... 3 2. PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1. Käyttöönotto ja opastus... 3 2.2. Huolto ja asennus... 3

Lisätiedot

Menetelmiä ja työkaluja käyttövarmuuden, riskien ja elinkaarikustannusten hallintaan

Menetelmiä ja työkaluja käyttövarmuuden, riskien ja elinkaarikustannusten hallintaan Menetelmiä ja työkaluja käyttövarmuuden, riskien ja elinkaarikustannusten hallintaan Teknisten riskien hallinta teollisuudessa PSK:n kevätseminaari 24.4.2012 Timo Lehtinen toimitusjohtaja Causalities Cause

Lisätiedot

Käämikytkimet, tyyppiä UB moottoriohjaimilla, tyyppiä BUE ja BUL. Korjausohje

Käämikytkimet, tyyppiä UB moottoriohjaimilla, tyyppiä BUE ja BUL. Korjausohje Käämikytkimet, tyyppiä UB moottoriohjaimilla, tyyppiä BUE ja BUL Korjausohje Tätä ohjetta ei saa kopioida ilman meidän kirjallista lupaamme eikä sisältöä saa luovuttaa kolmannelle osapuolelle eikä käyttää

Lisätiedot

system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE

system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE KÄYTTÖ- JA OHJEKIRJA YLEISTÄ Lue tämä ohjekirja huolellisesti ennen ohjausyksikön käytön aloittamista, käytä ainoastaan tämän kirjan ohjeiden ja annettujen opastusten mukaisesti.

Lisätiedot

Pori Energian tarjoamat kunnossapitopalvelun tuotteet. Kunnossapitoinsinööri Miikka Olin Pori Energia Oy

Pori Energian tarjoamat kunnossapitopalvelun tuotteet. Kunnossapitoinsinööri Miikka Olin Pori Energia Oy Pori Energian tarjoamat kunnossapitopalvelun tuotteet Kunnossapitoinsinööri Miikka Olin Kunnossapitopalvelusopimus - Kunnossapitosopimus on yleissopimus, jonka mukaisin ehdoin toimittaja sitoutuu tilaajan

Lisätiedot

Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä. Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen

Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä. Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla edessä suuria haasteita.

Lisätiedot

Oletetun onnettomuuden laajennus, ryhmä A

Oletetun onnettomuuden laajennus, ryhmä A MUISTIO 1 (4) 06.04.2009 YDINVOIMALAITOKSEN OLETETTUJEN ONNETTOMUUKSIEN LAAJENNUS Ydinvoimalaitoksen turvallisuutta koskevan valtioneuvoston asetuksen (733/2008) 14 kolmannen momentin mukaan onnettomuuksien

Lisätiedot

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari - 22.3.216 Pöyry Management Consulting Oy EU:N 23 LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT EU:n 23 linjausten toteutusvaihtoehtoja

Lisätiedot

Sisältö. Energiaviisas taloyhtiö -koulutus Viisas energiankäyttö ja huolto Energiaviisas korjausrakentaminen

Sisältö. Energiaviisas taloyhtiö -koulutus Viisas energiankäyttö ja huolto Energiaviisas korjausrakentaminen Taloyhtiön nykytila Oppaan taustalla on Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonta, joka on Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien sekä HSY:n rahoittama hanke. Sisältö Energiaviisas taloyhtiö -koulutus

Lisätiedot

Arto Pahkin Käyttötoimikunta Käyttötoiminnan tietojenvaihto asiakkaan ja Fingridin välillä

Arto Pahkin Käyttötoimikunta Käyttötoiminnan tietojenvaihto asiakkaan ja Fingridin välillä Arto Pahkin Käyttötoimikunta 21.6.2016 Käyttötoiminnan tietojenvaihto asiakkaan ja Fingridin välillä Esityksen sisältö 1. Kantaverkkosopimus ja kantaverkkopalveluehdot 2. Siirtokeskeytykset 3. Järjestelmien

Lisätiedot

Käyttörintamalta paljon uutta

Käyttörintamalta paljon uutta Käyttörintamalta paljon uutta Johtaja Reima Päivinen Käyttövarmuuspäivä 24.11.2011 24.11.2011 Käyttövarmuuspäivä 24.11.2011 Kylmän talven kulutushuippu 18.2.2011 Kulutushuippu 18.2.2011 klo 9 10 Suomen

Lisätiedot

LOISSÄHKÖN TOIMITUS JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO

LOISSÄHKÖN TOIMITUS JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO LOISSÄHKÖN TOIMITUS JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO Sovellusohje 1 (9) Sisällys 1 JOHDANTO... 2 2 LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN PERUSTEET... 2 2.1 Loissähkön toimituspiste... 2 2.2 Liittymispisteen loissähkön otto-

Lisätiedot

devilink RS Huoneanturin asennusohje Suomi

devilink RS Huoneanturin asennusohje Suomi devilink RS Huoneanturin asennusohje Suomi devilink TM RS huoneanturi devilink TM RS huoneanturissa on sisäänrakennettu lämpötilan mittaus, joka mittaa ympäröivää lämpötilaa. Huoneanturiyksikön avulla

Lisätiedot

Luento 5 Riippuvuudet vikapuissa Esimerkkejä PSA:sta

Luento 5 Riippuvuudet vikapuissa Esimerkkejä PSA:sta Luento 5 Riippuvuudet vikapuissa Esimerkkejä S:sta hti Salo Teknillinen korkeakoulu L 1100, 0015 TKK 1 Toisistaan riippuvat vikaantumiset Riippuvuuksien huomiointi erustapahtumien taustalla voi olla yhteisiä

Lisätiedot

Aircraft Maintenance Scheduling with Multi- Objective Simulation- Optimization

Aircraft Maintenance Scheduling with Multi- Objective Simulation- Optimization Aircraft Maintenance Scheduling with Multi- Objective Simulation- Optimization 7.5.2011 Ohjaaja: Ville Mattila Valvoja: Raimo Hämäläinen Tausta Ilmavoimilla tärkeä rooli maanpuolustuksessa Rauhan aikana

Lisätiedot

Käynnissäpidon tapahtumahistoria osana käyttövarmuuden hallintaa

Käynnissäpidon tapahtumahistoria osana käyttövarmuuden hallintaa Käynnissäpidon tapahtumahistoria osana käyttövarmuuden hallintaa Kemi 19.4.2018 Turkka Lehtinen Ramentor Oy Vuonna 2006 perustettu tamperelainen asiantuntija- ja ohjelmistoyritys - Kehityshistoriaa jo

Lisätiedot

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Tekninen ohje 1 (8) Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Jännitteensäätö... 2 2.1 Jännitteensäädön säätötapa... 2 2.2 Jännitteensäädön asetusarvo... 2

Lisätiedot

Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus. ST-käsikirja 40

Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus. ST-käsikirja 40 Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus. ST-käsikirja 40 Tuotenumero: 412139 72,00 (+ alv 10%) normaalihinta 54,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Aurinkosähköjärjestelmien kysyntä kasvaa jatkuvasti,

Lisätiedot

Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi

Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi HelpDesk - laitevalmistajan ammattitaidolla Jäähdytysalalla yy ominaista

Lisätiedot

Verkkotoimikunta Petri Parviainen. Sähkönsiirtopalvelu Ajankohtaista

Verkkotoimikunta Petri Parviainen. Sähkönsiirtopalvelu Ajankohtaista 21.2.2019 Verkkotoimikunta Petri Parviainen Sähkönsiirtopalvelu Ajankohtaista Ajankohtaista sähkönsiirtopalvelusta 1/2 1. Kantaverkon nimeäminen vuosille 2020 2023 valmisteilla. Fingrid antaa nimeämispäätöksen

Lisätiedot

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas 32 220 9865 Texa Konfort 780R Bi Gas on täysautomaattinen ilmastointijärjestelmän huoltolaite sekä R134a että R1234yf kaasuille. Laitteessa on kaksi erillistä järjestelmää samoissa kuorissa. Koko huoltotapahtuma

Lisätiedot

Kustannustehokkaat riskienhallintatoimenpiteet kuljetusverkostossa (Valmiin työn esittely)

Kustannustehokkaat riskienhallintatoimenpiteet kuljetusverkostossa (Valmiin työn esittely) Kustannustehokkaat riskienhallintatoimenpiteet kuljetusverkostossa (Valmiin työn esittely) Joonas Lanne 23.2.2015 Ohjaaja: Eeva Vilkkumaa Valvoja: Ahti Salo Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Simulointimalli lentokoneiden käytettävyyden hallintaan. Ville Mattila Systeemianalyysin laboratorio Teknillinen korkeakoulu www.sal.tkk.

Simulointimalli lentokoneiden käytettävyyden hallintaan. Ville Mattila Systeemianalyysin laboratorio Teknillinen korkeakoulu www.sal.tkk. Simulointimalli lentokoneiden käytettävyyden hallintaan Ville Mattila Systeemianalyysin laboratorio Teknillinen korkeakoulu www.sal.tkk.fi Sisältö Johdanto Simulointimalli Suomen Ilmavoimien lentokoneiden

Lisätiedot

Tuotteiden elinkaaritiedon hallinta - käytäntöjä ja haasteita yritysverkostoissa

Tuotteiden elinkaaritiedon hallinta - käytäntöjä ja haasteita yritysverkostoissa Tuotteiden elinkaaritiedon hallinta - käytäntöjä ja haasteita yritysverkostoissa Timo Ala-Risku BIT Tutkimuskeskus EloCore ajankohtaisseminaari III Espoo, 5.10.2005 Tuotteiden elinkaaritieto mikä siinä

Lisätiedot

PFD laskennan taustoja

PFD laskennan taustoja IEC 6508-6 PFD laskennan taustoja Tapio Nordbo Vikatiheys Lamda Vikatiheydessä käytetään arvoa, jolla on 70% yksipuoleinen kattavuus, kerroin saattaa olla jo mukana Lamda luvussa, riippuu menetelmästä

Lisätiedot

Todentaminen - tausta

Todentaminen - tausta ÅF-Enprima Oy Liikevaihto 38,3 milj. v. 2005 260 energia-alan asiantuntijaa Laatujärjestelmä sertifioitu, ISO9001:2000 Omistajana ruotsalainen ÅF- Process AB Käynnissä olevia toimeksiantoja 20 maassa 1

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY MS

TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY MS TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY 11.11.2015 MS YLEISTÄ 1/2 jäsennelty etenee yleiskuvauksesta yksityiskohtiin kieliasultaan selkeä kuvaa myös tulevan järjestelmän ympäristöä tarpeellisella tarkkuudella kuvaa

Lisätiedot

Fingrid Oyj. NC ER:n tarkoittamien merkittävien osapuolien nimeäminen ja osapuolilta vaadittavat toimenpiteet

Fingrid Oyj. NC ER:n tarkoittamien merkittävien osapuolien nimeäminen ja osapuolilta vaadittavat toimenpiteet Fingrid Oyj NC ER:n tarkoittamien merkittävien osapuolien nimeäminen ja osapuolilta vaadittavat toimenpiteet Siltala Jari 1 (8) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Järjestelmän varautumissuunnitelman kannalta

Lisätiedot

Kantaverkkoon liittymisen periaatteet

Kantaverkkoon liittymisen periaatteet 1 Kantaverkkoon liittymisen periaatteet Tämä esitys sisältää yleisiä periaatteita kantaverkkoon liittymisestä. Periaatteita päivitetään tarvittaessa. Kustakin liitynnästä, toteutustavasta ja vastuista

Lisätiedot

MACHINERY on laadunvarmistaja

MACHINERY on laadunvarmistaja MACHINERY on laadunvarmistaja Mitä tapahtuu huomenna? entä jos omaisuudelle tapahtuu jotain? entä jos kalustolle tapahtuu jotain? entä jos sinulle tapahtuu jotain? MACHINERY ennakoi, ennaltaehkäisee ja

Lisätiedot

Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus

Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus 26.11.2003 Professori Jarmo Partanen Lappeenrannan teknillinen yliopisto 1 Skandinaavinen sähkömarkkina-alue Pohjoismaat on yksi yhteiskäyttöalue: energian

Lisätiedot

Tarvittava määrä vuositasolla yli 100 kpl.

Tarvittava määrä vuositasolla yli 100 kpl. Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston harjoitus- ja opinnäytetöiden tarpeet konetekniikan alalla. Tarvittava määrä vuositasolla yli 100 kpl. Työt tehdään yhteistyössä opiskelijoiden,

Lisätiedot

Puhelin: +358 (0) Faksi: +358 (0) FlowExperts Oy Myyrmäentie 2 A 2 FIN VANTAA

Puhelin: +358 (0) Faksi: +358 (0) FlowExperts Oy Myyrmäentie 2 A 2 FIN VANTAA Maahantuonti ja myynti: FlowExperts Oy Myyrmäentie 2 A 2 FIN-01600 VANTAA Puhelin: +358 (0)20 792 0630 Faksi: +358 (0)9 454 4434 www.flowexperts.fi sales@flowexperts.fi Itseimevätpumput Vapaasti virtaavan

Lisätiedot

HD Lumilinko Avant 600-sarjaan

HD Lumilinko Avant 600-sarjaan HD Lumilinko Avant 600-sarjaan Tuotenumero A21195 2 1. Alkusanat Avant Tecno Oy haluaa kiittää teitä siitä, että olette hankkineet Avant-työlaitteen. Se on suunniteltu ja valmistettu pitkällisen tuotekehityksen

Lisätiedot

Projektitoiminta IV Haikon kartano 22.4.2010 Käytettävyyden nosto tuotantolinjalla

Projektitoiminta IV Haikon kartano 22.4.2010 Käytettävyyden nosto tuotantolinjalla Projektitoiminta IV Haikon kartano 22.4.2010 Käytettävyyden nosto tuotantolinjalla - Strategia - Käytännön analyysit - Kokemukset - Tulevaisuuden ajatukset Production Service Strategy 2010-2014 1. PC1,

Lisätiedot

Vaaran ja riskin arviointi. Toimintojen allokointi ja SIL määritys. IEC 61508 osa 1 kohta 7.4 ja 7.6. Tapio Nordbo Enprima Oy 9/2004

Vaaran ja riskin arviointi. Toimintojen allokointi ja SIL määritys. IEC 61508 osa 1 kohta 7.4 ja 7.6. Tapio Nordbo Enprima Oy 9/2004 Vaaran ja riskin arviointi Toimintojen allokointi ja SIL määritys IEC 61508 osa 1 kohta 7.4 ja 7.6 Tapio Nordbo Enprima Oy 9/2004 Riskiarvion tavoite Vahinkotapahtumat tunnistetaan Onnettomuuteen johtava

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA. Jouko Esko n85748 Juho Jaakkola n86633. Dynaaminen Kenttäteoria GENERAATTORI.

VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA. Jouko Esko n85748 Juho Jaakkola n86633. Dynaaminen Kenttäteoria GENERAATTORI. VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA Jouko Esko n85748 Juho Jaakkola n86633 Dynaaminen Kenttäteoria GENERAATTORI Sivumäärä: 10 Jätetty tarkastettavaksi: 06.03.2008 Työn tarkastaja Maarit

Lisätiedot

MUTKU-PÄIVÄT 2009. ÖLJYSÄILIÖVAHINGOT - vakuutusalan näkökulma

MUTKU-PÄIVÄT 2009. ÖLJYSÄILIÖVAHINGOT - vakuutusalan näkökulma MUTKU-PÄIVÄT 2009 ÖLJYSÄILIÖVAHINGOT - vakuutusalan näkökulma Seppo Pekurinen Finanssialan Keskusliitto Vakuutuslainsäädäntö ja turvallisuus Vahingontorjunta 332 luottolaitosta ja 86 vakuutuslaitosta Palo-,

Lisätiedot

LLR-työ kalun öhje Vesinettiin (5/2013)

LLR-työ kalun öhje Vesinettiin (5/2013) 5.11.2013 1 (5) Vesikeskus LLR-työ kalun öhje Vesinettiin (5/2013) 1.1 Ekologiset vaikutukset (sivu 10 Vesinetti-ohjeessa) Laskenta malleilla 1.2 Mallit Mallit ja skenaariot Mallit ja skenaariot -välilehdeltä

Lisätiedot

Moottorin lämpötilan mittauksen kytkeminen taajuusmuuttajaan

Moottorin lämpötilan mittauksen kytkeminen taajuusmuuttajaan Moottorin lämpötilan mittauksen kytkeminen taajuusmuuttajaan IEC standardin asettama vaatimus: IEC 60664-1:2007 Pienjänniteverkon laitteiden eristyskoordinaatio. Osa 1:Periaatteet, vaatimukset ja testit.

Lisätiedot

Kantaverkon ja asiakasliityntöjen relesuojauksen sovellusohje

Kantaverkon ja asiakasliityntöjen relesuojauksen sovellusohje Kantaverkon ja asiakasliityntöjen relesuojauksen sovellusohje Kantaverkon ja asiakasliityntöjen relesuojauksen sovellusohje Uudistettuun ohjeeseen on siirretty EVY-asiat erillisestä ohjeesta Lisätty asiakasjohtojen

Lisätiedot

Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy

Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy Masuunien hiili-injektio Ruukki Metals Oy, Raahe Voimalaitoksen uudistaminen Raahen Voima Oy Pekka Inkala, Raahen Voima Oy Masuunien hiili-injektio Ruukki Metals Oy, Raahe Pekka Inkala, Raahen Voima Oy

Lisätiedot

Iltapäivän teeman rajaus

Iltapäivän teeman rajaus 28.8.2019 klo 12-16 Iltapäivän teemat Iltapäivän teeman rajaus Vähähiilinen lämmitys Energiatehokkuus Energiatehokkuuden parannukset (ehdotukset) Energiatehokkuudeltaan heikoimmat rakennukset Korjatut

Lisätiedot

Luento 5 Yhteisvikojen analyysi PSA:n sovelluksia

Luento 5 Yhteisvikojen analyysi PSA:n sovelluksia alto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Luento 5 Yhteisvikojen analyysi S:n sovelluksia hti Salo Systeemianalyysin laboratorio alto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu L 11100, 00076 alto ahti.salo@aalto.fi

Lisätiedot

Sähköjärjestelmän toiminta talven 2013-2014 kulutushuipputilanteessa

Sähköjärjestelmän toiminta talven 2013-2014 kulutushuipputilanteessa Raportti 1 (5) Sähköjärjestelmän toiminta talven 2013-2014 kulutushuipputilanteessa 1 Yhteenveto Talvi 2013-2014 oli keskimääräistä lämpimämpi. Talven kylmin ajanjakso ajoittui tammikuun puolivälin jälkeen.

Lisätiedot

BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi

BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi Sähkönlaatu Sähkön toimituksen laatu Sähkön laatu Sähkön toimittamiseen liittyvien palvelujen laatu, informaatio asiakkaille Jännitteen laatu Verkon käyttövarmuus,

Lisätiedot

Jatkuvat satunnaismuuttujat

Jatkuvat satunnaismuuttujat Jatkuvat satunnaismuuttujat Satunnaismuuttuja on jatkuva jos se voi ainakin periaatteessa saada kaikkia mahdollisia reaalilukuarvoja ainakin tietyltä väliltä. Täytyy ymmärtää, että tällä ei ole mitään

Lisätiedot

Yhteenveto kaukolämmön ja maalämmön lämmitysjärjestelmävertailusta ONE1 Oy 6.5.2015

Yhteenveto kaukolämmön ja maalämmön lämmitysjärjestelmävertailusta ONE1 Oy 6.5.2015 Yhteenveto kaukolämmön ja maalämmön lämmitysjärjestelmävertailusta ONE1 Oy 6.5.215 Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Tyyppirakennukset... 1 3. Laskenta... 2 4.1 Uusi pientalo... 3 4.2 Vanha pientalo... 4 4.3

Lisätiedot

Dynaaminen SLA-riski. Goodnet-projektin loppuseminaari pe Pirkko Kuusela, Ilkka Norros VTT

Dynaaminen SLA-riski. Goodnet-projektin loppuseminaari pe Pirkko Kuusela, Ilkka Norros VTT Dynaaminen SLA-riski Goodnet-projektin loppuseminaari pe 19.10.2012 Pirkko Kuusela, Ilkka Norros VTT 2 Motivaatio Suunniteltu verkko: No-single-point-of-failure Arki: vähänkin isommassa verkossa on yleensä

Lisätiedot

REAALIAIKAINEN TIEDONVAIHTO

REAALIAIKAINEN TIEDONVAIHTO REAALIAIKAINEN TIEDONVAIHTO Sovellusohje 1 (4) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Asiakkaalta tarvittavat kantaverkon käyttövarmuuden ylläpitoa koskevat tiedot... 2 3 Fingridin toimittamat tiedot Asiakkaalle...

Lisätiedot

Arandur / Kaivomestarin hanke

Arandur / Kaivomestarin hanke 7.10.2010 Richard Malm Arandur / Kaivomestarin hanke Kaivomestari - ensimmäinen julkisen ja yksityisen sektorin kiinteistöalan kumppanuushanke Suomessa. Elinkaaritoimitus: mitä sopimus sisältää? Substanssipalvelut

Lisätiedot

KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA

KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA Perustelumuistio KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA Perustelumuistio (vertailuperuste 4.2) Sisällysluettelo 1. Dokumentin tarkoitus... 3 2. Järjestelmän ylläpidettävyyden arviointi...

Lisätiedot

1-vaiheinen kaksoismuunnostekniikan online UPS laite PowerValue 11 RT 1 10 kva kriittisille kuormille

1-vaiheinen kaksoismuunnostekniikan online UPS laite PowerValue 11 RT 1 10 kva kriittisille kuormille 1-vaiheinen kaksoismuunnostekniikan online UPS laite PowerValue 11 RT 1 10 kva kriittisille kuormille Sähkönsyötön varmentaminen ei koskaan ole ollut helpompaa. Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tiedon

Lisätiedot

Sähköistysprojektit Lehtori Jaakko Etto Lapin Ammattikorkeakoulu Sähkö- ja automaatiokoulutus

Sähköistysprojektit Lehtori Jaakko Etto Lapin Ammattikorkeakoulu Sähkö- ja automaatiokoulutus Sähköistysprojektit Lehtori Jaakko Etto Lapin Ammattikorkeakoulu Sähkö- ja automaatiokoulutus Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136 Sähköistysprojektit SISÄLTÖÄ Sähköistysprojektit

Lisätiedot

Smart Generation Solutions

Smart Generation Solutions Jukka Tuukkanen, myyntijohtaja, Siemens Osakeyhtiö Smart Generation Solutions Sivu 1 Miksi älykkäiden tuotantosovellusten merkitys kasvaa? Talous: Öljyn hinnan nousu (syrjäseutujen dieselvoimalaitokset)

Lisätiedot

Valmistusprosessin kehittäminen/abb

Valmistusprosessin kehittäminen/abb Timi Tamminen, Toni Taavila ja Konsta Kilponen Valmistusprosessin kehittäminen/abb Metropolia Ammattikorkeakoulu Energiatekniikka Projektisuunnitelma 5.5.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto 1 2 Projektin

Lisätiedot

S. Kauppinen / H. Tulomäki

S. Kauppinen / H. Tulomäki 1 (8) Tutkimustyön tausta... 1 Verkon mallinnus... 2 Sähkön laatu saarekekäytössä ja VJV-vaatimukset... 2 Simulaatiot... 2 Simulaatio 1... 2 Simulaatio 2... 4 Simulaatio 3... 4 Simulaatio 4... 5 Simulaatio

Lisätiedot

Määräys VIESTINTÄVERKON VERKONHALLINNASTA. Annettu Helsingissä 24 päivänä elokuuta 2007

Määräys VIESTINTÄVERKON VERKONHALLINNASTA. Annettu Helsingissä 24 päivänä elokuuta 2007 1 (6) Määräys VIESTINTÄVERKON VERKONHALLINNASTA Annettu Helsingissä 24 päivänä elokuuta 2007 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla:

Lisätiedot

Arto Luukkainen 24.3.2014

Arto Luukkainen 24.3.2014 Arto Luukkainen 24.3.2014 2 Agenda Kaukomarkkinat ja Panasonic Toughbook Trendit mobiilipäätteissä ammattikäytössä Tablet trouble tutkimus Panasonic Toughpad tietokoneet Lisävarusteet 3 Kaukomarkkinat

Lisätiedot

RIKKIHEKSAFLUORIDIN (SF6) KÄYTTÖ SÄHKÖNJAKELULAITTEISSA yhteenveto verkonhaltijoille tehdystä kyselystä, tilastovuosi 2013

RIKKIHEKSAFLUORIDIN (SF6) KÄYTTÖ SÄHKÖNJAKELULAITTEISSA yhteenveto verkonhaltijoille tehdystä kyselystä, tilastovuosi 2013 RIKKIHEKSAFLUORIDIN (SF6) KÄYTTÖ SÄHKÖNJAKELULAITTEISSA yhteenveto verkonhaltijoille tehdystä kyselystä, tilastovuosi Sähköverkonhaltijoille (jakelu-, alue- ja kantaverkko) lähetettiin keväällä 2014 kysely,

Lisätiedot