OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS"

Transkriptio

1 OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS - Sopimus voimassa

2 2 PALVELUSOPIMUS ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUISTA PUITEOSA 1. Sopimusosapuolet 2. Määritelmät Sopimusosapuolet tässä palvelusopimuksessa ovat tilaajana Ylöjärven kaupunki (myöhemmin Tilaaja ) ja tuottajana Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy (myöhemmin Tuottaja ). Tilaajan yhteyshenkilöt: kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki Tuottajan yhteyshenkilöt: toimitusjohtaja Päivi Myllykangas johtaja Petri Nykänen Tämä palvelusopimus (jäljempänä sopimus ) koostuu puiteosasta ja tarkistusosasta. Palvelusopimuksen puiteosa on tämän sopimuksen runko-osa, jossa sovitaan sopimuksen pysyväisluonteiset asiat. Palvelusopimuksen tarkistusosa on sopimuksen vuosittain tarkistettava osa, jossa sovitaan tuotteittain tilattavien palvelujen määristä ja hinnoista, laatu- ja vaikuttavuustavoitteista sekä mahdollisista muista yksityiskohdista. 3. Sopimuksen kohde ja tarkoitus Tällä sopimuksella sovitaan osapuolten välillä noudatettavat puiteosan kohdassa 5 esitettyjen elinkeino- ja matkailupalvelujen hankinnan ehdot. Sopimusosapuolilla ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta kolmansille osapuolille. Tämän sopimuksen kohteena olevaa palvelutilausta ja toimintaa ohjaavat seuraavat dokumentit - Tampereen kaupunkiseudun strategia Tredea Oy:n strategia - Tampereen ja Pirkanmaan elämystalouden strategia

3 3 4. Sopimuksen voimassaolo ja muuttaminen Tämä sopimus on kokonaisuudessaan voimassa Sopimusta voidaan olosuhteiden olennaisen, odottamattoman muutoksen perusteella muuttaa, jolloin osapuolet neuvottelevat uusitun sopimuksen. Tilaaja toimii pääosin tämän sopimuksen palvelutilauksen osarahoittajana. Mikäli ulkopuolisen rahoituksen osalta tapahtuu sopimuskauden aikana sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat oleellisesti tämän sopimuksen tavoitteiden toteutumiseen, neuvotellaan tarvittaessa uusi sopimus. 5. Palvelujen sisältö ja laatu Tämän sopimuksen palvelutilauksen tuotteet hintoineen määritellään vuosittain sopimuksen tarkistusosassa. Tarkistusosassa esitetään lisäksi tilattavien tuotteiden palvelukuvaukset. Tuottaja vastaa siitä, että sillä on riittävä ja pätevä henkilökunta, tarkoituksenmukaiset tilat, laitteet ja välineet sekä toimivat prosessit palvelujen tuottamiseen. 6. Palvelujen tuotantotapa ja alihankinta Tuottajalla on oikeus tarvittaessa käyttää ulkoisia alihankkijoita palvelujen tuottamisessa. Tuottaja voi osallistua palveluja tukeviin kehittämishankkeisiin sopimuksen puitteissa. Mikäli kehittämishankkeet ovat useampivuotisia ja vaativat tilaajan rahoitusta, niistä on sovittava tilaajan kanssa Tredean ulkoisessa johtoryhmässä tai muussa yhteydessä. Tuottaja vastaa alihankkijoidensa toimista kuten omistaan. 7. Palveluihin liittyvä kehittämistoiminta Tuottaja vastaa palveluprosessiin ja palvelujen laatuun liittyvästä kehittämistyöstä ja palvelujen asiakaslähtöisyydestä. Tuottajan palveluprosessien kehittäminen sisältyy palvelujen hintaan. Tilaajan erillisrahoitusta vaativat kehittämishankkeet valmistellaan yhteistyössä Tilaajan ja Tuottajan kesken. 8. Palveluverkko, tilat ja suuret laiteinvestoinnit Tuottaja vastaa tilojen vuokra- ja ylläpitokustannuksista sekä laitteiden ja välineiden hankinnan ja ylläpidon kustannuksista. Nämä on otettu huomioon palvelun hinnassa.

4 4 9. Palveluihin liittyvä tiedottaminen Tilaaja ja Tuottaja vastaavat yhteistyössä palvelujen järjestämiseen liittyvästä julkisesta tiedottamisesta kuntalaisille ja yhteistyökumppaneille. Tilaaja vastaa valmistelun, päätöksenteon ja sen seurausten tiedottamisesta asianosaisille ja kuntalaisille. Tilaaja tiedottaa uusista palveluista ja vastaa palveluissa tapahtuvista sellaisten muutosten tiedottamisesta, joista Tilaaja on päättänyt. Tuottaja vastaa käytännön tason tiedottamisesta henkilöstölleen, asiakkailleen ja muille sidosryhmilleen. Tuottaja vastaa myös Internet-sivustojensa ajantasaisuudesta. Osapuolet vastaavat palveluihin liittyvien muutosten tiedottamisesta toisilleen ja sidosryhmille edellä esitetyn työjaon mukaisesti. 10. Kuntalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet Tilaaja vastaa siitä, että kuntalaisille tarjotaan mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa kaupunkiseudun elinkeinojen edistämisen palvelujen suunnitteluun. Tuottaja vastaa palvelujen käyttäjien ja muiden sidosryhmien osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksista. Tuottaja hyödyntää säännöllisesti keräämäänsä asiakaspalautetta palvelujen kehittämisessä. Palvelujen käyttäjillä tulee olla halutessaan mahdollisuus kirjallisen palautteen antamiseen osana normaalia toimintakäytäntöä. 11. Sopimuksen seuranta ja laadunhallinta Tuottaja raportoi kirjallisesti Tilaajalle 2 kertaa vuodessa sopimuksen toteutumasta. Tuottaja vastaa siitä, että palveluihin liittyviin tietojärjestelmiin kirjataan kaikki tarpeellinen palvelun toteutukseen liittyvä suorite-, laatu- ja kustannustieto. Tuottajan omat laatujärjestelmät ovat tarkistusosassa sovitulla tavalla Tilaajan käytettävissä. Asiakaspalautteen keräämisestä ja käsittelystä sovitaan tarkistusosassa. Tilaajalla on oikeus suorittaa tarkastuskäyntejä arvioidakseen muun muassa palvelujen tuotantotapoja ja -prosesseja, tehokkuutta sekä lainmukaisuutta. Tuottajalla on oikeus toteuttaa omalla kustannuksellaan ulkopuolista auditointia ja muuta tarpeelliseksi katsomaansa toiminnallista ja taloudellista tarkastustoimintaa.

5 5 12. Vahingonkorvaus ja riskien hallinta Vahingonkorvausvastuussa on se, jonka vastuulla olevasta toiminnasta vahinkoa on aiheutunut. Alihankkijoidensa osalta Tuottaja huolehtii, että sille on toimitettu riittävät vakuudet vahinkojen korvaamiseksi. Tuottaja huolehtii siitä, että toiminnan vakuuttamisesta aiheutuvat kulut sisältyvät palvelujen hintaan. 13. Toimintaa koskeva lainsäädäntö Mikäli sopimuskauden aikana toimintaa koskevassa lainsäädännössä tai siihen perustuvassa muussa viranomaisohjauksessa tapahtuu olennaisia muutoksia, osapuolet sitoutuvat tarvittaessa neuvottelemaan uusitun sopimuksen. 14. Sopimuspoikkeamat ja erimielisyyksien ratkaiseminen 15. Salassapito Sopimusosapuolet sitoutuvat puuttumaan havaitsemiinsa sopimuspoikkeamiin välittömästi. Sopimuserimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli osapuolet eivät pääse erimielisyydestä sopimukseen, asia jätetään viimekädessä Pirkanmaan käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Tilaaja julkisyhteisönä noudattaa viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) sekä muissa laeissa ja asetuksissa olevia määräyksiä. Edellä mainittu lainsäädäntö määrittelee sen, mitkä Tilaajan hallussa olevat asiakirjat ovat julkisia ja mitkä salassa pidettäviä. Sopimusosapuolet toteavat, että tämän palvelutilauksen puitteissa ne joutuvat käsittelemään paljon yritysten liiketoimintaan liittyvää luottamuksellista materiaalia, minkä vuoksi salassapitosäädösten noudattamisessa ja luottamuksellisen tiedon levittämisessä tulee käyttää erityistä varovaisuutta. Sopimusosapuolet sitoutuvat pitämään salassa toisiltaan saamansa salassa pidettävät missä tahansa muodossa olevat aineistot ja tiedot, jotka on salaisiksi merkitty tai jotka on sellaisiksi ymmärrettävä sekä olemaan käyttämättä niitä muihin kuin sopimuksen mukaisiin tarkoituksiin. Sopimusosapuolet sitoutuvat luovuttamaan salassa pidettäviä tietoja palveluksessaan oleville henkilöille ainoastaan siinä laajuudessa kuin on katsottava välttämättömäksi osapuolten välisen sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseksi.

6 6 Sopimusosapuolet vastaavat siitä, että sen palveluksessa olevat henkilöt sekä mahdollisesti käyttämät alihankkijat sitoutuvat edellä mainittuihin salassapitosäännöksiin. Salassapitoa tai hyväksikäyttämisen kieltoa koskevat velvollisuudet eivät koske sellaisia tietoja, jotka ovat yleisesti saatavilla tai ovat muuten julkisia sopimusosapuoli on saanut erikseen kolmannelta osapuolelta ilman lakiin tai sopimukseen perustuvaa salassapitovelvollisuutta ovat olleet vastaanottavan Sopimusosapuolen hallussa ilman lakiin tai sopimukseen perustuvaa salassapitovelvollisuutta jo ennen kuin samat tiedot on saatu toiselta Sopimusosapuolelta viranomaistoiminnan julkisuutta koskevan lainsäädännön mukaan ovat julkisia. Tämän kohdan määräykset ovat voimassa myös palvelusopimuksen päättymisen jälkeen koskien tämän sopimuksen aikana kertyneitä salassa pidettäviä aineistoja. 16. Tekijänoikeudet ja muut oikeudet Tilaajalla on kaikki oikeudet tämän palvelutilauksen tuloksiin ja tämän palvelutilauksen suorina ratkaisuina syntyneisiin materiaaleihin, immateriaali- ja muihin oikeuksiin sekä yhteys-, asiakas- ja muihin tietoihin. Tietojen, materiaalien, immateriaalioikeuksien ja muiden tulosten käytössä Tilaaja sitoutuu niihin salassapito- ja muihin sopimuksiin, joihin Tuottaja on sitoutunut suhteessa kolmansiin osapuoliin. Tuottajalla ja sen alihankkijoilla säilyy oikeus niiden aiemmin kehittämiin tai muussa kuin tässä sopimuksessa määritellyssä yhteistyössä syntyneisiin tuotteisiin, palvelumuotoihin ja -tapoihin. Tilaajalla on oikeudet tämän sopimuksen voimassa ollessa syntyneisiin palvelukokonaisuutta hyödyntäviin asiakkuuksiin siltä osin kuin asiakassopimukset eivät rajoita oikeuksia. Tilaajalla on oikeus saada ajantasainen tieto palvelun toteuttamisen tilanteesta. Tuottaja siirtää nämä velvoitteet alihankkijoilleen niiden kanssa laadittavissa sopimuksissa. Edellä sanotun estämättä Tuottajalla on rajoittamaton oikeus käyttää, levittää, jakaa eri alustoilla, välittää, edelleen luovuttaa ja muokata mainittuja tuloksia ja muita oikeuksia vapaasti ilman erillistä korvausta omassa liiketoiminnassaan.

7 7 1. Tilattavat tuoteryhmät ja tuotteet Tämän tarkistusosan voimassaoloaikana Tilaaja tilaa seuraavan taulukon mukaiset elinkeino- ja matkailupalvelujen tuotteet. Hinnat on määritelty taulukossa tuotekohtaisina kokonaishintoina. Elinkeino- ja matkailupalvelut Tuotteet Kokonaishinta Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu matkailukaupunki - Palvelut yrityksille - Palvelut matkailijoille Tampereen kaupunkiseutu on Suomen paras paikka yritysten synnylle, kasvulle ja kansainvälistymiselle - Kohdennetut kotimaiset ja kansainväliset investointien houkuttelutoimenpiteet: markkinointi ja viestintä, myynti ja palvelut - Yritystoiminnan tukipalveluiden ja verkoston kehittäminen sekä alkavien yritysten neuvonnan kehittäminen ja jatkaminen - Innovaatio- ja yrityspalveluiden kehittäminen ja skaalaaminen sekä viestintä Valmistavan teollisuuden kehittymisen mahdollistava liiketoimintaympäristö on vahvistunut - Uudistuvan teollisuuden palveluiden kehittäminen tukemaan yritysten kasvua ja kansainvälistymistä Osaavan työvoiman saatavuutta on turvattu - Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen seudulla - Työpaikkojen luominen korkean osaamisen yhteisöllisen innovoinnin avulla (TreStart) Aktiivisella edunvalvonnalla on turvattu elinkeinoelämän menestymistä ja parannettu alueen saavutettavuutta - Alueen lentoyhteyksien kehittäminen PALVELUTILAUS YHTEENSÄ Lentoyhteyksien kehittäminen* *) Maksetaan siinä tapauksessa, että kaupunkiseudun yhteiset lentoyhteyksien kehittämistoimet toteutuvat.

8 Palvelukuvaukset Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu matkailukaupunki Seuraavat toimenpiteet toteutetaan, edellyttäen, että Tampereen kaupungin erillisrahoitus matkailulle toteutuu kuten edellisinä vuosina. Palvelut yrityksille Matkailuyrityksille tuotetaan ajankohtaista tutkimus- ja kävijätietoa sekä muuta yritysten liiketoiminnan kehitystä vahvistavaa materiaalia hyödynnettäväksi. Yhdenmukaista viestiä ja seudun vetovoimaa vahvistavia yhteisiä työkaluja kuten tapahtumakalenteria, kuvapankkia ja visittampere-sivustoa ja -sovellusta kehitetään ja ylläpidetään aktiivisesti. Yritysyhteistyötä vahvistetaan teemoittaisissa toimintatiimeissä, aktiivisella viestinnällä ja lisäämällä henkilökohtaisia yritystapaamisia Matkailumarkkinoinnin kotimaiset ja kansainväliset toimenpiteet suunnitellaan yhdessä matkailuyritysten ja -toimijoiden, kuten Tampere Convention Bureaun ja Tampereen tapahtumatoimiston kanssa. Yritysyhteistyössä keskitytään matkailustrategian mukaisesti alueen kärkiyrityksiin. Mikroyritysten koulutus-, tuotekehitysja markkinointitoimenpiteet toteutetaan seutukunnallisessa matkailuhankkeessa, jonka kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä erityisesti kotimaisten ja kansainvälisten lehdistövierailujen ja suurten markkinointikampanjoiden koordinoimiseksi, yhteisen viestin rakentamiseksi ja toiminnan tehokkuuden vahvistamiseksi. Markkinointiviestinnällä tuetaan lentoliikenteen kehittämistoimia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kansainväliset markkinointiviestit kytketään ensisijaisesti Visit Finlandin kattoteemoihin (kulttuuri, hyvinvointi, stop-over -matkailu). Markkinointiponnistukset suunnataan kärkiyritysten ja matkailutoimijoiden omien kohderyhmien ja teemojen mukaisiin toimiin. Yhteistyöyritysten tuotepaketointiin ja -myyntiin keskittyvän myyntihenkilön työtä tuetaan aktiivisella markkinointiviestinnällä ja matkanjärjestäjäyhteyksillä Pietarin ja Moskovan alueilla. Kotimaisia matkanjärjestäjiä tavataan useissa matkanjärjestäjätapahtumissa vuoden aikana. Tuotteisiin perustuvat myynninedistämismateriaalit tapahtumiin kootaan yhteistyössä yritysten kanssa. Palvelut matkailijoille Matkailijoita palvellaan henkilökohtaisesti Kulttuurimyymälä ja matkailuneuvonta Aplodissa jakamalla tietoa Tampereen kaupunkiseudun nähtävyyksistä, kohteista, tapahtumista sekä matkailuyritysten palveluista. Matkailuneuvonta välittää kaupunkioppaita ja järjestään opastettuja kiertoajeluita ja kierroksia. Neuvonta pyrkii tavoittamaan myös paikalliset asukkaat ja se toimii näyteikkunana Tampereen ja kaupunkiseudun matkailu- ja kulttuuritarjontaan. Uuden matkailusovelluksen avulla seudulla matkailevat löytävät lähitapahtumat ja -kohteet ajantasaisesti ja helposti. Kolmella kielellä ylläpidettävä, suositteluihin, tapahtumiin ja sijainteihin keskittyvä vistittampere.fi-sivusto auttaa matkan etukäteissuunnittelussa. Tapahtumista ja palveluista viestitään päivittäin sosiaalisessa mediassa.

9 Tampereen kaupunkiseutu on Suomen paras paikka yritysten synnylle, kasvulle ja kansainvälistymiselle Kohdennetut kotimaiset ja kansainväliset investointien houkuttelutoimenpiteet: palvelut, markkinointi, myynti ja viestintä Houkuttelutoimenpiteet kohdistuvat kahteen kategoriaan: a) kansainväliset yritykset ulkomailla tai jotka ovat jo sijoittuneet Suomeen ja tekevät lisäinvestointeja. b) Kotimaiset yritykset jotka ovat joko Tampereen kaupunkiseudun yrityksiä tai muualla Suomessa kotimaisia yrityksiä, joilla on tarve laajentua/muuttaa. Kansainvälisten yrityksien houkuttelutoimet painottuvat korkean teknologian yrityksiin joille Tampereen kaupunkiseudun osaaminen, liiketoimintaympäristö ja - verkostot ovat houkuttelevia. Myyntitoimenpiteet painottuvat maantieteellisesti Pohjois-Eurooppaan (ts. maihin kuten pohjoismaat, Englanti, Saksa ja Hollanti) ja Venäjälle (valikoidut miljoonakaupungit). Pohjois-Euroopan painotus on teollisen internetin yritykset, yleisemmin tietoalan osaamista hyödyntävät yritykset, cleantech sekä älykkään koneet osaamiskärjen yritykset. Venäjän suhteen painotus on valmistavan teollisuuden ja cleantech-osaamiskärjen yrityksissä. Lisäksi pyritään tunnistamaan kansainväliset kaupan ja logistiikan yritykset, jotka etsivät sijoittumispaikkoja Suomesta ja joiden tarpeisiin voidaan Tampereen kaupunkiseudulla vastata. Osaamiskärkien yrityksille tarjotaan palveluja, joilla yritykset voivat varmistua toimintansa kannalta houkuttelevan ja hyödyllisen liiketoimintaympäristön ja - verkostojen olemassaolosta. Yrityksille on järjestetty esimerkiksi tapaamiset tutkijoiden, yritysten ja julkisten toimijoiden kanssa. Kansallisen tason toimijoiden (l. Finpro/Invest in Finland) kanssa tehtävään yhteistyöhön panostetaan edelleen ja pyritään lisäämään asiakasvirtaa Tampereen kaupunkiseudulle sekä seudun näkyvyyttä kansallisissa markkinointikanavissa (l. Team Finland). Yhteistyötä pyritään kehittämään suuntaan, jossa Finpron kv. verkosto pystyy hoitamaan erityisesti kaukomarkkinoilla (kuten USA, Kiina ja Japani) tapahtuvaa markkinointia ja asiakkaiden ohjausta seudullisille toimijoille kuten Tredea. Hyödynnetään Tampereen kaupungin ja muiden omistajakuntien yhteistyöverkostoja maailmanlaajuisesti. Hyödynnetään ja tuodaan näkyväksi arvovaltapalvelut myös seudun yrityksille, jotka ovat avaamassa vientiä esimerkiksi Tampereen ystävyyskaupunkeihin. Kansainvälisten yritysten houkuttelussa kehitetään sekä markkinointi- että myyntitoimia. Markkinointitoimenpiteiden tavoitteena on kasvattaa Tampereen kansainvälistä ja kotimaista tunnettuutta potentiaalisena sijoittumiskohteena. Tämä sisältää markkinoinnin valittuihin asiakasryhmiin, markkinoinnin laajentamisen asiakasryhmille keskeisiin kanaviin ja välitoimijoihin, markkinointiviestin rakentamisen kullekin asiakasryhmälle sekä varsinaiset markkinointitoimenpiteet. Tavoitteena on edelleen aktivoida seudullisia ja kansallisia toimijoita hyödyntämään seudun markkinointimateriaaleja. Muita toimenpiteitä ovat esimerkiksi Norjassa käynnistetyn alueellisen yritysklusteriyhteistyön jatkaminen. Selvitetään myös mahdollisuudet uusien alueellisten yhteistyöalueiden avaamiseen. Edelleen kontaktoidaan eri tavoin kansainvälisiä sijoittumiskonsultteja ja pyritään lisäämään heidän kauttaan kaupunkiseudun tunnettavuutta.

10 10 Kotimaisten yrityksien houkuttelutoimet kohdistuvat yrityksiin, joilla on tarve laajentua tai muuttaa. Yritykset tunnistetaan, kontaktoidaan ja niiden tarpeisiin tarjotaan sijoittumisvaihtoehtoja. Tavoitteena on pitää Tampereen kaupunkiseudulla toimivat yritykset ja työpaikat alueella. Kotimaiset houkuttelutoimet painottuvat pääkaupunkiseudulle, mutta yksittäisiä alueellisia houkuttelutoimia muualla Suomessa suunnitellaan ja toteutetaan tarpeen mukaan. Tampereen kaupunkiseudulle, Kolmenkulman ja Tarastenjärven yritysalueille muodostettavalle cleantech-elinkeinovyöhykkeelle on syntymässä Suomen ensimmäinen Eco Industrial Park. Käynnistymistä vauhditetaan käynnissä olevalla kaksivuotisella hankkeella. Yrityksille tarjotaan asiakkaan tarpeen mukaisia tontteja ja toimitiloja sekä tarvittaessa myös muuta neuvontaa yrityksen/yksikön perustamiseen liittyen. Kaupunkiseudunlaajuisesti koordinoidaan ja tiedotetaan yhteisistä toimenpiteistä, kuten seudun yhteisistä houkuttelutoimenpiteistä ja -työkaluista. Yrityksiä palvellaan yhteistyössä kuntien elinkeinojohtajien kanssa. Tampereen ja Tampereen kaupunkiseudun potentiaalisia kiinteistökehityskohteita markkinoidaan sekä kotimaisille että kansainvälisille kiinteistökehittäjille. Yritystoiminnan tukipalveluiden ja verkoston kehittäminen sekä alkavien yritysten neuvonnan kehittäminen ja jatkaminen Lähtökohtana on julkisten yrityspalveluiden tavoitettavuuden, asiakaslähtöisyyden ja alueen toimijoiden yhteistyön vahvistaminen digitaalisen palveluntarjonnan ja tiedottamisen avulla. Tärkeimmät työkalut ovat vuoden alussa avattava sekä syyskuussa avattu Uudelta yrityspalvelusivustolta löytyvät jatkossa tällä hetkellä Tredean sivuilla olevat seudun julkiset yrityspalvelut ja kokonaan uutena kokonaisuutena sivustolta löytyvät innovaatiopalvelut eli innovaatioalustojen palvelut yrityksille, tietoa innovatiivisista hankinnoista sekä innovaatiopalveluista teollisuusyrityksille ja tietoa yrityspalvelusetelistä. Tapahtumat yrityksille -kalenteriin kerätään kaikki Tampereen seudun yrityksiä hyödyttävät tapahtumat ja koulutukset. Lisäksi alueen alkaville ja toimiville yrityksille tarjotaan avoin työkalu, Yritystulkki, josta löytyvät oppaat, työkirjat ja laskentaohjelmat sekä kattavat lomakkeet yrittäjän toiminnan avuksi. Palveluiden kehittämisessä hyödynnetään yrityksistä koostuvaa Yrityspalveluiden kehittämisraati -LinkedIn-ryhmää sekä neuvontapalveluiden kehittämisessä liikkuvan yrityspalvelupisteen Pop up -palvelua. Palveluista tiedotetaan kehittämisraadin, Tredean nettisivujen ja uuden www-sivuston lisäksi mm. tapahtumat yrityksille -yritystapahtumakalenterissa sekä omistajakunnissa kiertävissä yrityspalveluinfoissa. Tapahtumakalenterin sisältöä jaetaan viikoittain Tampereen seudun vetovoimassa, sosiaalisen median kanavissa sekä suoraan sähköpostilla kohderyhmäyrityksiin. Näiden lisäksi Tredea koordinoi julkisten yrityspalveluiden tuottajien viestintähenkilöistä koostuvan viestintäryhmän toimintaa. Lisäksi rahoitetaan alkavan yrittäjän neuvontapalveluja. Innovaatio- ja kasvupalveluiden kehittäminen ja skaalaaminen sekä viestintä Innovaatio ja yrityspalveluiden kokonaisuudessa keskitytään a) kehittämään kokonaan uusi innovaatio- ja elinkeinopolitiikan työkalu; innovaatio- ja kasvuseteli b) kasvua ja kansainvälistymistä tukevien innovaatioalustojen ja alustapalvelujen

11 11 muotoiluun ja kehittämiseen yhteistyössä yritysten kanssa sekä c) innovatiivisten julkisten hankintojen kehittämiseen pk-yritysten näkökulmasta. Yrityspalveluseteli ja digitaalinen palvelualusta vastaavat Rock, rauta ja rakkaus elinvoimasuunnitelmaan, jonka tavoitteet ovat yhteneväiset kaikissa Tredean omistajakuntien palvelusopimuksissa. Erityisenä tavoitteena elinvoimasuunnitelmassa mainitaan, että "edistetään innovaatioita ja uutta liiketoimintaa omalla elinkeinopoliittisella toiminnalla". Innovaatio- ja kasvuseteli tukee myös Pirkanmaan maakuntastrategiaa "Rohkee, mutta sopii sulle!", sillä sen avulla tavoitellaan radikaalia toimintaympäristön muutosta ja hyvinkin merkittävää palveluinnovaatiota yrityspalveluiden tuottamisessa. Lisäksi seteli vastaa hallitusohjelman tavoitteisiin sekä hallituksen digihaasteeseen. Innovaatioseteliä voidaan kohdentaa sektoreihin, jotka ovat myös hallitusohjelmassa mainittu esimerkkeinä. Erityisesti ICTrakennemuutos Microsoftin tilanteen myötä on akuutti Tampereen kaupunkiseudulla. a) Pilotoidaan innovaatio- ja kasvuseteli liittyen yritysten kasvuun, kansainvälistymiseen, T&K&I-toimintojen kehittämiseen ja pk-yritysten osallistumiseen esikaupallisiin hankintoihin. Yrityspalvelusetelillä keskitytään nopeisiin ja ketteriin palveluihin ja pilotteihin, joiden kautta saadaan asiakasvirta syntymään muihin kasvua, kansainvälistymistä, tutkimusta ja tuotekehitystä tukeviin palveluihin (mm. TF, TEKES). Innovaatio- ja kasvusetelillä tuetaan myös uudistuvan teollisuuden kehitysprosesseja. b) Innovaatioalustojen, kuten Uusi Tehdas (Demola ja Startup Program), Kampusareena, Mediapolis, Kaupin kampus sekä yrityslähtöisten alustojen (esim. ITS Factory) ja oppilaitoslähtöisten alustojen (esim. TAKK/Hiomo, TAMK/Y-kampus, TREDU/Ylötehdas ja TTY/Talli) kytkeytyminen muuhun seudun yrityspalvelujärjestelmään ei ole riittävää. Niiden liittymäpinnat alueen yrityspalvelutoimijoihin selvitetään ja yhteistyötä tehostetaan. Tredean rooli on sekä alustojen kytkemisessä kiinteäksi osaksi seudun yrityspalvelukenttää että alustojen yrityksille suunnatun viestin ja palvelun kehittämisessä. Tavoitteena on sekä setelin että alustojen kehittämisen kautta tukea aidon kokeilukulttuurin synnyttämistä, nopeita pilotointeja, tukea pk-yritysten osallistumista julkisiin hankintoihin, edistää yritysyhteistyötä, nopeuttaa yritysten kansainvälistymistä ja kasvua, siirtää yrityspalvelut digiaikaan ja lisätä vapaata kilpailua, markkinaja käyttäjälähtöisyyttä palveluiden tuottamiseen. c) Innovatiiviset julkiset hankinnat ovat älykkään kaupungin rakentamisen keskeinen työkalu. Älykäs kaupunki edellyttää samanlaista luotettavuutta kuin teollisuus. Ratkaisuissa tarvitaan paitsi innovatiivisuutta, myös laatua, systemaattista toimintaa ja luotettavuutta. Jokainen kaupunkilainen hyötyy reaaliaikaisen ja avoimen kaupunkidatan paremmasta hyödyntämisestä: tehokkaammat tavat hoitaa liikenne, valaistus, jätehuolto, palvelut jne. tarkoittavat parempaa veroeurojen hyötysuhdetta ja resurssitehokkuutta. Painopisteenä älykkään kaupungin osalta on erityisesti älykkään liikenteen kehittäminen (mm. ITS Factory). Avoin data (6Aika-kärkihanke) ja julkisten palvelujen digitalisointi luovat merkittävästi edellytyksiä uusille sovelluksille ja palveluille. Tavoitteena on rakentaa innovatiivisten hankintojen kokonaisprosessia konseptien ja pilottien kautta skaalattavia hankintoja yhteistyössä kuntien kanssa. Työkaluja innovatiivisiin hankintapro-

12 12 sessien osallistumiseen kehitetään etenkin pk-yritysten näkökulmasta (yrityspalveluseteli). Tredea hallinnoi innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelman älykäs kaupunki osuutta siltä osin kuin ohjelman toimenpiteet edellyttävät. Tredea viestii toimenpiteistä ja hyvistä käytänteistä säännöllisesti Valmistavan teollisuuden kehittymisen mahdollistava liiketoimintaympäristö on vahvistunut Uudistuvan teollisuuden palveluiden kehittäminen tukemaan yritysten kasvua ja kansainvälistymistä Teollinen internet avaa mahdollisuuksia sekä isoille ja keskisuurille yrityksille että startupeille. ICT-rakennemuutos (esim. Microsoftin tilanteen myötä) on paitsi haaste myös mahdollisuus Tampereen kaupunkiseudulla. Tampereen kaupunkiseudun osaamispohja on jo nyt yrityksissä, joissa on valtavasti potentiaalia luoda uudistuvaan teollisuuteen ja älykkäisiin kaupunkeihin moninaisia ratkaisuja. Näitä tuotteita ja palveluita voidaan viedä maailmalle. Digitalisaation avulla mahdollistetaan tuotteiden entistä paremmat ominaisuudet, palveluliiketoiminnan kasvattaminen sekä operatiivisen toiminnan tehostaminen. Toisaalta kehitetään valmistavan teollisuuden kilpailukykyä siten, että yhä useammat yritykset voivat kasvattaa tuotteiden ja palvelujen jalostusastetta. Siten yritykset voivat kilpailla korkean vaatimustason valmistuksesta. Molempien edellä mainittujen teemojen toteuttamiseksi Tredea edistää julkisen rahoituksen ja tutkimuslaitosten (VTT, yliopistot) asiantuntemuksen hyödyntämistä yritysryhmissä. Lisäksi tavoitteena on organisoida toimenpiteitä, jotka tukevat yritysryhmien ja klustereiden syntymistä ja rakentaa yhteydet kansainvälisiin (etenkin eurooppalaisiin) verkostoihin. Verkostomainen toiminta lisää yritysten mahdollisuutta kansainvälisyyteen, joka on kasvun perusta. Keskeisenä toimenpiteenä on edellä mainittu kasvu- ja innovaatiosetelin kehittäminen, joka siis tukee yritysten ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä, uuden teknologian ja liiketoimintakonseptien käyttöönottoa, valmistavan teollisuuden tuotantoa ja logistiikan digitalisaatiota. Teollisen internetin sovellukset ulottuvat teollisuudesta kaupunkeihin. Tosiaikaisen datan ja siitä tuotettavan analytiikan tehokas hyödyntäminen säästää aikaa, energiaa, materiaaleja ja turhaa työtä, mikä parantaa tuottavuutta ja sitä kautta kilpailukykyä. Samalla tavalla se lisää tehokkuutta kaupungeissa. Tredea hallinnoi innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelman uudistuva teollisuus osuutta siltä osin kuin ohjelman toimenpiteet edellyttävät. Tredea viestii toimenpiteistä ja hyvistä käytänteistä säännöllisesti Osaavan työvoiman saatavuutta on turvattu Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen seudulla Työttömyyden kasvettua voimakkaasti erityisesti korkeasti koulutettujen osalta ovat sekä viranomaisten resurssit että keinovalikoima osoittautuneet riittämättömiksi. Erittäin motivoituneet ja kyvykkäät koulutetut työnhakijat sekä kansainväliset osaajat eivät pääse hyödyntämään erityisosaamistaan mitenkään alueen ja uuden työn luomiseksi. Molempiin ryhmiin sekä kv.osaajille että korkeasti koulutetuille

13 13 työttömille luodaan yhdessä uudenlaisia yhteistyömalleja työpaikkojen synnyttämiseksi. Työnantajien tuki kv. osaamisen hyödyntämiseksi yritysten kasvussa ja kansainvälistymisessä. Autetaan alueen yrityksiä löytämään ja hyödyntämään alueella olevaa kv. osaamista ja verkostoja kasvun ja kansainvälistymisen lähteenä liiketoiminnassa. Tredean koordinoiman Talent Tampere -verkostoyhteistyön avulla vahvistetaan kv. osaajien, erityisesti valmistuneiden kv. opiskelijoiden, hyödyntämistä kaupunkiseudun yritysten liiketoiminnassa ja vientiponnisteluissa. Osaajiin kohdistuvat palvelut suunnataan kaupunkiseudun ulkomaalaistaustaisille henkilöille maahantulosyystä riippumatta, ml. humanitaarisista syistä saapuneet turvapaikanhakijat tai pakolaiset, joilla on yrityksille relevantteja taitoja. Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen tukemista jatketaan Twinkle yritystapahtumasta nousevien yhteistyömahdollisuuksien pohjalta. Yrityksiä ja kv. osaajia yhdistää Talent Tampere - Linking Bright Business with Internationals -LinkedIn-ryhmä. Vuoden 2016 aikana varmistetaan pysyvä yhteistyömalli Talent Tampere -verkostolle jatkuvuuden turvaamiseksi. Kv. osaajille suunnatut palveluiden kokoaminen, niiden kehitys ja näkyminen alueen vetovoimatekijänä varmistetaan. Alueen työnantajia ja kv. osaajia yhdistävät palvelut ja tietous sekä kiinnostavia henkilö- / yritystarinoita on koottu talenttampere.fi-sivustolle, jonka kehitystä ja sisällöntuotantoa jatketaan v Sivuston artikkeleita lähetetään suoraan yrityksille uutiskirjeiden ja Talent Tampere - verkoston toimijoiden kanavien kautta. Alueen tunnettuuden vahvistaminen kv. osaajien keskuudessa. Kv. markkinointitoimenpiteet vahvistavat Tampereen kaupunkiseudun tunnettuutta relevantteja kv. osaajia kiinnostavana asuin- ja työskentelyalueena. Viestinnän pohjan muodostavat liikkuvalle, nuorelle osaajasukupolvelle soveltuvat palvelut, joita kootaan ja markkinoidaan Talent Tampere -verkostossa ja useissa sähköisissä kanavissa, esim. olemassa olevissa sosiaalisen median yhteisöissä. Viestinnässä hyödynnetään Tampereen kv. osaajien verkostoja, ml. Tampere AllBright! - ambassadors sekä Twinkle vapaaehtoiset. Vuoden 2016 aikana tunnettuutta edistetään erityisesti kansainvälisellä tiedotuskampanjalla, jossa tuodaan esille Tampereen elinkeinoelämää, osaajien ja yritysten tarinoita ja alueen uusia mahdollisuuksia (esim. teollinen internet). Kv. kampanja lisää Tampereen tunnettuutta myös investointien houkuttelun näkökulmasta. Lisäksi potentiaalisille paluumuuttajille levitetään tietoa Tampereen elinkeinoelämän mahdollisuuksista ulkosuomalaisten suosimissa viestintäkanavissa. Työpaikkojen luominen korkean osaamisen yhteisöllisen innovoinnin avulla. Uudenlaista mallia haetaan korken osaamisen työnhakijoiden yhteisöllistä innovointia varten. TreStart-hankkeen keskeinen ajatus on saada työttömiä osallistumaan toiminnalle varatussa fyysisessä tilassa yhteistyöhön toistensa kanssa. Työttömät kehittävät ohjatusti kasvun ideoita alueen yrityksiin ja koettavat myydä itsensä ratkaisujen toteuttajiksi. Toiminta on osallistujille vapaaehtoista ja yrityksille riskitöntä. Tuloksena syntyy ideoita uusiksi tuotteiksi ja palveluiksi, mikä kasvattaa liiketoiminnan ja kansainvälistymisen edellytyksiä Tampereella ja Pirkanmaalla. Hankkeen kuntarahoitus toteutetaan Tredean palvelusopimuksesta, jos EU-rahoitus toteutuu. Suunnitteilla on myös TalentSpace vastauksena hallitusohjelman digihaasteeseen ja erityisesti ICT-rakennemuutokseen Microsoftin tilan-

14 14 teen myötä. TalentSpace on virtuaalinen kohtaamispaikka ja kokeilualusta työnhakijoiden ja toimeksiantojen (=työn) törmäyttämiseksi. TalentSpace tukee toteutuessaan TreStart-hanketta ja päinvastoin: virtuaalinen yhteistyö ja verkottuminen pohjustaa ja edesauttaa myös fyysistä yhdessätekemistä Aktiivisella edunvalvonnalla on turvattu elinkeinoelämän menestymistä ja parannettu alueen saavutettavuutta Alueen lentoyhteyksien kehittäminen yhteistyössä sidosryhmien kanssa Tampereen kaupunkiseutu on Suomen ylivoimaisesti suurin kansainvälinen kasvukeskus pääkaupunkiseudun jälkeen, lisäksi se on paras alue saavutettavuudeltaan rauta- että maanteitse. Tämän saavutettavuudeltaan Suomen parhaan alueen saaminen kansainvälisen lentoliikenteen piiriin onnistuu yhdistämällä rautatieja maantieverkosto yhdessä lentoliikenteen kanssa toimivaksi liikennejärjestelmäksi matkaketjujen sekä uuden kehittyneen teknologian avulla. AiRRport-hanke, joka on kirjattu valtakunnalliseen lentoliikennestrategiaan, on koonnut alueiden vision, jonka tavoitteena on saavuttaa 8 miljoonaa matkustajaa vuonna Projektin tehtävänä on kehittää Tampere-Pirkkalan lentoasemasta toimiva ja kehittyvä kansainvälisen lentoliikenteen keskus, lisäämällä konkreettisin toimin kentän säännöllisen liikenteen määrää, sekä sitouttamalla lentoyhtiöitä liikennöimään kentälle pysyvästi. Projektin toimenpiteen jakautuvat kolmelle vuodelle karkeasti kolmeen osa-alueeseen 1) Lentoyhteyksien hankinta 2) Myynti- ja markkinointitoimenpiteet ja 3) Muut tehtävää tukevat toimet/osaprojektit. Alkutilanteessa, jossa kentälle ei ole vakaata säännönmukaista liikennettä Finnairia ja SAS:ia lukuun ottamatta, Ryanairin ollessa epävarmassa tilassa, on reittiyhteyksien hankintatyö ensi arvoisen tärkeää. Reittien aloittaminen vaatii aktiivista yhteydenottoa lentoyhtiöihin, haluttuihin kohteisiin, matkatoimistoihin sekä matkanjärjestäjiin Suomessa sekä ulkomailla. Lisäksi mietitään vaihtoehtoisia tapoja lisätä liikennettä, mikä vaatii yhteistyötä matkatoimistojen sekä matkanjärjestäjien kanssa. Toimenpiteitä matkustajien houkuttamiseksi Suomeen tulee tehdä yhteistyössä paikallisten matkailutoimijoiden kanssa kussakin maassa. Suomeen päin suuntautuvan matkustuksen lisäämiseksi tärkeimmät markkina-alueet ovat Saksa, UK, Sveitsi, Ranska, Espanja sekä Italia. Tapahtumapohjaisten Suomeen päin suuntautuvien tilauslentojen hankintaan on panostettava yhteistyössä tapahtumajärjestäjien kanssa. Lentoyhteyksien hankintaan liittyy vahvasti myös rahtilentotoiminta. Tampereen kaupunkiseutu on rahtilogistisesti sijainniltaan erinomainen. Markkinointi ja myyntityössä keskitytään toisaalta lentoliikenteen asiakasvirtojen vahvistamiseen muista maakunnista ja toisaalta alueen myymiseen niin lentoyhtiöille kuin matkanjärjestäjillekin..

15 Palvelujen tavoitteet LAATUOSION ELEMENTTI LAATU Palvelutarjonta PALVELU TAVOITE MITTARI Tampere on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu matkailukaupunki ja alue Palvelut matkailijoille Palvelut yrityksille Tampere on Suomen paras paikka yritysten synnylle, kasvulle ja kansainvälistymiselle Innovaatio- ja yrityspalveluiden kehittäminen ja skaalaaminen sekä viestintä Matkailupalveluilla tuetaan seudun elämystalouden vahvistumista. Matkailuneuvonnan asiakkaat saavat tasokasta neuvontapalvelua Markkinoinnilla tuetaan yritysten myyntityötä. a) Pilotoidaan innovaatio- ja kasvuseteli Innovaatio- ja kasvusetelin avulla saadaan asiakasvirta syntymään kasvua, kansainvälistymistä, tutkimusta ja tuotekehitystä tukeviin palveluihin (mm. TF, TEKES). b) Innovaatioalustojen kehittäminen Kasvua ja kansainvälistymistä tukevien innovaatioalustojen ja alustapalvelujen kehittäminen ja tätä tukeva viestintä c) Innovatiivisten julkisten hankintojen kehittäminen pk- Markkinaosuuden kehitys (majoitusvuorokaudet, koti/ulkomaat) Visittampere.fi kanavien kävijämäärien kehitys (some + verkkosivut) Henkilökohtaisesti palvellut asiakkaat (neuvonta, puhelin ja s-posti) Yhteismarkkinointitoimenpiteisiin osallistuneet yritykset (määrä + yritysrahoituksen osuus tai %) Yrityskontaktien määrä; myyntikäynnit, myyntitapahtumat - Innovaatio- ja kasvusetelin (yrityspalvelusetelin) digitaalista palvelualustaa on kehitetty ja alustan ensimmäinen versio on käytössä - Vähintään kaksi erilaista innovaatioja kasvuseteliä on määritelty ja yritysten haettavissa - Ensimmäinen seteli on pilotoitu ja kokeiltu yritysten kanssa, myönnettyjä seteleitä riippuen setelin koosta ja tukiprosentista. Jos setelin pilotointiin saadaan kansallista rahoitusta myönnettyjen setelien määrä nousee suuremmaksi. - Innovaatioalustoissa syntyneiden uusien yritysten lukumäärä - Uusien työpaikkojen määrä - Innovaatioalustoissa pilotoidut yrityspalvelut - Innovaatioalustojen pilotteihin osallistuneet yritykset - Kaupunkiympäristössä toteutettu-

16 16 Alkavien yritysten neuvonnan kehittäminen ja jatkaminen sekä yritystoiminnan tukipalveluiden ja verkoston kehittäminen yritysten näkökulmasta. Innovatiivisten julkisten hankintojen kokonaisprosessin kehittäminen uuden liiketoiminnan synnyttämiseksi. Työkaluina velut sivusto, yrityspalveluinfot, Yritystulkki-työkalu, tapahtumakalenteri, yrityspalveluiden kehittämisraati sekä julkisten yrityspalveluiden yhteisen viestinnän koordinointi. Alkavien yritysten neuvontapalvelut toimivat ja niitä kehitetään vastaamaan monimuotoisen yrittäjyyden tarpeisiin jen pilottien määrä - Innovaatio- ja kasvuseteliä pilotoitu innovatiivisten hankintojen toteuttamisessa - Innovatiivisen hankintaprosessin kehittämisen tilanne (yritysten osallistuminen) - Yrittäjämyönteisyysselvitysten tulokset (EK) - Tavoitetut ja kontaktoidut yritykset Neuvonta käynnissä ja malli toimii Uusia palvelumalleja kehitetty Uusyritysneuvonnassa on käyty läpi 2000 yritysideaa ja niistä on syntynyt 700 uutta yritystä Uusia yritysten verkostorakenteita on syntynyt vähintään viisi Yritysverkostojen syntymistä on edistetty Kohdennetut investointien kotimaiset ja kansainväliset houkuttelutoimenpiteet: palvelut, myynti, markkinointi ja viestintä Yrityskummitoimintaa tuetaan Investointien houkuttelun markkinointi- ja viestintätoimenpiteet Investointien houkuttelun myyntitoimenpiteet (Kansainvälinen/Muu Suomi/Kaupunkiseutu) Kaupunkiseudulle Medioiden kohdeyleisö - Omat ja ostetut kanavat Laadullinen markkinointi- ja viestintätoimenpiteiden tilannekuva (sisältää kanavat ja verkostot) ja tarkemmat mittarit (toimenpiteet / kontaktoidut / yhdeydenotot) Kiinnostus selvitetty yhteensä vähintään 300 yrityksen osalta. Yrityskohtaisia yritystapaamisia liittyen investointien houkutteluun yhteensä vähintään 100. Myyntitoimenpiteiden tilannekuva ja tarkemmat mittarit (tunnistettu/kontaktoitu/vireillä/ sijoittunut) Kaupunkiseudulle tulleet investoinnit

17 17 Valmistavan teollisuuden kehittymisen mahdollistava liiketoimintaympäristö on vahvistunut Uudistuvan teollisuuden palveluiden kehittäminen tukemaan yritysten kasvua ja kansainvälistymistä kohdistuneiden investointien trendi Innovaatio- ja kasvusetelillä tuetaan myös uudistuvan teollisuuden kehitysprosesseja (voidaan kohdentaa tarpeen mukaan mm. ICT rakennemuutoksen tueksi) selvitetään (yhteistyössä kuntien elinkeinojohtajien kanssa) ja raportoidaan vuositasolla. - Ensimmäinen seteli on pilotoitu ja kokeiltu yritysten kanssa, myönnettyjä seteleitä 100 Aktivoidaan teolliseen internettiin liittyviä hankkeitta erityisesti valmistavaan teollisuuteen - Aktivoitu yritysryhmähankkeita, joissa mukana 20 yritystä ja haettua rahoitusta 5 milj. Osaavan työvoiman saatavuutta on turvattu Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen seudulla Työpaikkojen luominen korkeasti koulutettujen yhteisöllisen innovoinnin avulla (TreStart) Aktiivisella edunvalvonnalla on turvattu elinkeinoelämän menestymistä ja parannettu alueen saavutettavuutta Työnantajien tuki kv. osaamisen hyödyntämiseksi yritysten kasvussa ja kansainvälistymisessä sekä alueen tunnettuuden vahvistaminen kv. osaajien keskuudessa. Työttömät kehittävät ohjatusti kasvun ideoita alueen yrityksiin ja koettavat myydä itsensä ratkaisujen toteuttajiksi Alueen lentoyhteyksien markkinointitoimenpiteet Kv. markkinointiviestinnän laajuus, Talenttampere.fi-sivuston ja sähköisten työkalujen (ml. LinkedIn-ryhmä) käyttäjät. Talent Tampere -toimintaan osallistuvat yritykset ja osaajat. - Mallia kehittämisen tilanne henkilöä aktivoituu toiminnan piirissä, 80 työllistynyttä talenttia, 50 toimeksiantoa yrityksiltä - Lentoyhteyksien hankintamalli toiminnassa. - Tilauslentojen määrä ja tilauslentojen markkinointitoimenpiteiden tavoittavuus kohderyhmässä.

18 18 Asiakastyytyväisyys Asiakkaat ja sidosryhmät ovat tyytyväisiä palveluiden laatuun ja kokevat sen hyödylliseksi Yrityskontaktit ja - käynnit strategisten painopisteiden mukaan - Työtunnit, yritykset, kaikki yrityskontaktit - määrät - Laadulliset kyselyt merkittävimmille projekteille vuoden lopussa - Matkailuneuvonnan asiakastyytyväisyyden kehittyminen (happy or not) Tavoite: vähintään 75 % asiakkaista erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä. KEHITTÄ MINEN Kehittämishankkeet - Palvelusetelit ym. 2. Sopimuksen seuranta ja raportointi Sopimuksen toteutuman seuranta vuonna 2016 sisältää edellä esitettyjen taulukoiden mukaisten tavoitteiden raportoinnin. Elinkeino- ja matkailupalvelujen osalta raportoidaan lisäksi soveltuvin osin seuraavat tunnusluvut: elinkeinoelämän rekrytointiongelmat yritysten määrän nettomuutos matkailijoiden yöpymisten määrä suorien lentoyhteyksien ja muiden erityiskohteiden (suorien lentoyhteyksien lähialueet, Pietarin alue) tulevat matkailijamäärät Tampere-Pirkkalan lentoaseman matkailijamäärän kehitys Matkailupalveluiden tunnusluvut raportoidaan edellyttäen, että Tampereen kaupungin erillisrahoitus matkailulle toteutuu kuten edellisinä vuosina. Sopimusseurantaryhmä käy kolme kertaa vuodessa kokouksissaan läpi Tuottajien toimittaman kirjallisen raportin sopimuksen toteutumasta sisältäen edellä mainitut raportointikohteet. Seurantaryhmän kokoontumisten kutsuista ja järjestelyistä vastaa Tilaaja. 3. Sopimusohjausjärjestelmän kehittäminen 4. Laskutus Tuottaja kehittää vuoden 2016 aikana toimintaansa prosessien, tuotteistuksen ja laadun osalta. Tilaaja seuraa kehittämistyötä sopimusseurantaryhmissä. Tredea Oy laskuttaa Tilaajaa ennakkoon kaksi kertaa vuodessa. Laskutus perustuu kuukausihintaan (=kokonaishinta/12). Mikäli toiminnassa jäädään suunnitelluista tavoitteista tai laajuudesta siten, että sillä on merkittäviä kustannuksia pienentäviä vaikutuksia, vaikuttaa se myös Tilaajalta laskutettavaan osuuteen. Tällöin osapuolet neuvottelevat asiasta

19 19 5. Muut ehdot erikseen. Tuottaja on velvollinen ottamaan asian esille sopimusseurantaryhmässä. Tämä palvelusopimus on ehdollinen. Sopimus raukeaa ilman irtisanomisia, mikäli Ylöjärven kaupunginvaltuuston tarkoitukseen myöntämät määrärahat muuttuvat kesken sopimuskauden. Mikäli sopimus raukeaa edellä mainitusta syystä, ei osapuolilla ole raukeamisen johdosta toista osapuolta kohtaan mitään vaatimuksia. Tuottaja on velvollinen siirtämään alihankkijoilleen ja kumppaneilleen kaikki tämän sopimuksen ehdot ja velvoitteet niiden kanssa solmittavissa sopimuksissa. Sopimusta voidaan olosuhteiden olennaisen, odottamattoman muutoksen perusteella muuttaa, jolloin osapuolet neuvottelevat uusitun sopimuksen. Paikka, päiväys ja allekirjoitukset / 2015 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI TREDEA OY Jarkko Sorvanto kaupunginjohtaja Päivi Myllykangas toimitusjohtaja

LENTOLIIKENTEEN KEHITTÄMINEN PALVELUSOPIMUS

LENTOLIIKENTEEN KEHITTÄMINEN PALVELUSOPIMUS LENTOLIIKENTEEN KEHITTÄMINEN PALVELUSOPIMUS Sopimus voimassa dd.mm.2016 31.12.2016 SOPIMUS LENTOLIIKENTEESTÄ 1 Sopimusosapuolet Sopimusosapuolet tässä palvelusopimuksessa ovat tilaajana Xxxxx kaupunki/kunta

Lisätiedot

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS - Sopimus voimassa 1.1.2015 31.12.2015 2 PALVELUSOPIMUS ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUISTA PUITEOSA 1. Sopimusosapuolet

Lisätiedot

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS - puiteosa 1.1.2015 31.12.2016 - tarkistusosa 1.1.2015 31.12.2015 2 PALVELUSOPIMUS ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUISTA

Lisätiedot

Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla

Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla 2016-2017 pilotoidaan konkreettisesti innovaatioseteliä pkyritysten kanssa yhteistyössä rakennetaan digitaalinen palvelualusta seteleiden hakemiseksi, myöntämiseksi

Lisätiedot

Tervetuloa! maailman parhaan maan vetovoimaisimmalle kaupunkiseudulle!

Tervetuloa! maailman parhaan maan vetovoimaisimmalle kaupunkiseudulle! Tervetuloa! maailman parhaan maan vetovoimaisimmalle kaupunkiseudulle! Tavoite: Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu alue Matkailijoiden houkuttelu: Matkailumarkkinointi

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN KAUPUNKIN SOPIMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISTEN KULJETUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ

YLÖJÄRVEN KAUPUNKIN SOPIMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISTEN KULJETUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ YLÖJÄRVEN KAUPUNKIN SOPIMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISTEN KULJETUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ puiteosa 1.4.2009 tarkistusosa 1.4.2009-31.12.2009 PUITEOSA 3 1. Sopimusosapuolet 3 2. Määritelmät 3 3. Sopimuksen

Lisätiedot

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS - puiteosa 1.1.2014 31.12.2014 - tarkistusosa 1.1.2014 31.12.2014 2 PALVELUSOPIMUS ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUISTA

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Älykäs kaupunki ja innovatiiviset hankinnat Innovaatioseteli

Älykäs kaupunki ja innovatiiviset hankinnat Innovaatioseteli Älykäs kaupunki ja innovatiiviset hankinnat Innovaatioseteli 21.6.2016 Kansainvälinen ja kansallinen yhteistyö Lempäälä Ylöjärvi Pirkkala Orivesi Vesilahti alustat 6Aika AOA Nokia Tampere Kangasala Kaupunkien

Lisätiedot

Tredea Oy. Palvelukuvaukset palvelusopimuksiin/ LUONNOS

Tredea Oy. Palvelukuvaukset palvelusopimuksiin/ LUONNOS Tredea Oy Palvelukuvaukset palvelusopimuksiin/ LUONNOS Tavoite: Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu alue Palvelut matkailijoille Palvelut yrityksille Kuntakohtaisten

Lisätiedot

Visit Tampere sopimusseuranta 1-8/2017

Visit Tampere sopimusseuranta 1-8/2017 Visit Tampere sopimusseuranta 1-8/2017 TAVOITE MITTARI SEURANTA TOTEUMA 1-8/2017 edistetään aluetalouden positiivista kehittymistä Matkailijoiden määrän kehitys Tampereella (kotimaiset, ulkomaiset) Matkailijatilastot

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

TAHTOTILA VUOTEEN 2017

TAHTOTILA VUOTEEN 2017 TAHTOTILA VUOTEEN 2017 TREDEAN FOKUS 2015: Omistajan näkemys seuraaviin kokonaisuuksiin 1. Toimijakentän kokonaisuus alueen kehitysyhtiöiden roolit 2. Seudun markkinoinnin kokonaisuus 3. Matkailun rooli

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Sisältö INKA yleisesti Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Kaupungin rooli Rahoitus Esimerkkiprojekteja Mikä INKA on? Tausta Tavoitteena

Lisätiedot

Sopimusosapuolet sitoutuvat puuttumaan havaitsemiinsa sopimuspoikkeamiin välittömästi.

Sopimusosapuolet sitoutuvat puuttumaan havaitsemiinsa sopimuspoikkeamiin välittömästi. SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...2 1. YLEISET SOPIMUSASIAT...3 1.1 Sopimusosapuolet...3 1.2 Sopimuksen kohde...3 1.3 Sopimusosapuolten oikeudet ja vastuut...3 1.4 Sopimuspoikkeamat ja erimielisyyksien

Lisätiedot

W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä P Ö Y T Ä

W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä P Ö Y T Ä INTERNATIONAL BUSINESS POWERED BY TALENTS I N N O V A A T I O A L U S T A Y R I T Y S P A L V E L U I D E N K E H I T T Ä M I S T Y Ö P A J A T W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA

OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA Tämä osakassopimus (jäljempänä Sopimus) on solmittu seuraavien osapuolten välillä: 1. Helsingin kaupunki (Y-tunnus 0201256-6),

Lisätiedot

JATKOSUUNNITELMAT ECO INDUSTRIAL PARK

JATKOSUUNNITELMAT ECO INDUSTRIAL PARK JATKOSUUNNITELMAT ECO INDUSTRIAL PARK Elinkeinovyöhykkeen tavoitteena on olla Suomen ensimmäinen Eco Industrial Park Eco Industrial Park on samalla yritysalueella sijaitsevien valmistavan teollisuuden

Lisätiedot

SOPIMUS ELINKEINOPALVELUIDEN JÄRJESTÄMISESTÄ TREDEA OY

SOPIMUS ELINKEINOPALVELUIDEN JÄRJESTÄMISESTÄ TREDEA OY SOPIMUS ELINKEINOPALVELUIDEN JÄRJESTÄMISESTÄ TREDEA OY. Sopimus voimassa 1.1.2017-31.12.2017 Osaamis- ja elinkeinolautakunta 19.1.2017 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. YLEISET SOPIMUSASIAT...

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS. Luonnos 1 26.3.2014

OSAKASSOPIMUS. Luonnos 1 26.3.2014 OSAKASSOPIMUS Luonnos 1 26.3.2014 Sisällys 1. Sopijapuolet... 2 2. Osakassopimuksen tarkoitus ja omistajatahto... 2 3. Yhtiön tarkoitus ja tehtävät... 3 4. Osakkeenomistajien keskinäiset suhteet... 3 5.

Lisätiedot

Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus 27.10.2016 Tampereen kaupungin innovaatiopolitiikka Tampere on kaupunkistrategiansa ja elinvoimasuunnitelman mukaisesti lähtenyt voimakkaasti uudistamaan elinkeino-,

Lisätiedot

Infotilaisuus yrityspalveluista Tampereen kaupunkiseudulla. Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy

Infotilaisuus yrityspalveluista Tampereen kaupunkiseudulla. Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy Infotilaisuus yrityspalveluista Tampereen kaupunkiseudulla Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy Esityksen tavoite Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy

Lisätiedot

Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle?

Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle? Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle? Oula Välipakka / Tredea Oy Nääsvillen oliopäivät 02.12.2015 Tredea Oy Elinkeinokehityksen kokoava voima Toiminta käynnistyi 1.1.2009 Osakkaat:

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS

PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS Lukuvuodelle 2016-2017 Ohjaavan osan voimassaolo (1-4 vuotta) s. 1-3 Palveluosan voimassaolo (1 vuosi) s. 4-5 Hyväksymismerkinnät: Lasten ja nuorten lautakunta 18.5.2016 Liikelaitosten

Lisätiedot

T U O T AN T O S O P I M U S

T U O T AN T O S O P I M U S Luonnos T U O T AN T O S O P I M U S X ja Y ja Z välillä paikka.. 17307 SISÄLLYSLUETTELO 1. Osapuolet... 1 2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus... 1 3. Ohjelma... 1 4. Hinta- ja maksuehdot... 2 5. y ja Tuottajan

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena

Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena Tytteli Karvonen-Juntura Team Finland-koordinaattori Lapin ELY-keskus 05.09.2018 2 Tietoa, työkaluja ja verkostoja suomalaisten yritysten ja muiden toimijoiden

Lisätiedot

TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA

TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ELINKEINOSTRATEGIA TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA Johdanto Lempäälä on vetovoimainen ja tasaisesti kasvava yli 22 000 asukkaan kunta, jolla on erinomainen sijainti Tampereen kaupunkiseudulla.

Lisätiedot

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014

Tekes innovaatiorahoittajana. Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Tekes innovaatiorahoittajana Johtaja Reijo Kangas Tekes 7.4.2014 Rahoitamme sellaisten innovaatioiden kehittämistä, jotka tähtäävät kasvun ja uuden liiketoiminnan luomiseen Yritysten kehitysprojektit Tutkimusorganisaatioiden

Lisätiedot

Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma

Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma 2017 2018 Tuusula on noin 40 000 asukkaan ja yli 2 700 yrityksen kasvuhakuinen, luova ja käytännönläheinen kulttuurikunta Keski-Uudellamaalla. Sijaintimme Helsinki- Vantaan

Lisätiedot

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Perustettu vuonna 1996 Henkilöstömäärä: 34 (2015) Liikevaihto vuonna 2014: 6,1 milj. euroa, josta kuntarahan

Lisätiedot

Strategia Päivitetty

Strategia Päivitetty Strategia 2020 Päivitetty 25.8.16 Visio Matkailun identiteettimme rakentuu luontaisista elementeistä, joita alueesta viestitään muutenkin Luonto, Aurinko, Onnellisuus, Energia, Kansainvälisyys Visio muodostuu

Lisätiedot

Tämän sopimuksen osapuolet ovat Rovaniemen kaupunginhallituksen konsernijaosto ja Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy

Tämän sopimuksen osapuolet ovat Rovaniemen kaupunginhallituksen konsernijaosto ja Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy TULOSSOPIMUS VUODELLE 2018 MATKAILU JA MARKKINOINTIPALVELUT 1. Sopijaosapuolet Tämän sopimuksen osapuolet ovat Rovaniemen kaupunginhallituksen konsernijaosto ja Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy 2.

Lisätiedot

Salassapitosopimus 2018

Salassapitosopimus 2018 Salassapitosopimus 2018 Salassapitosopimus 2018 1 / 4 1. Sopijapuolet ja sopimuksen kohde Alla mainitut sopijapuolet ovat tehneet salassapitoa koskevan sopimuksen tässä sopimuksessa sovituin ehdoin. 2.

Lisätiedot

Älykkäitä tekoja Suomelle

Älykkäitä tekoja Suomelle Älykkäitä tekoja Suomelle Teknologiateollisuuden tavoitteet hallituskaudelle 2019-2023 TekojaSuomelle.fi Teknologiateollisuus Suomen merkittävin elinkeino 51 % Suomen viennistä 310 000 ihmistä työskentelee

Lisätiedot

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Kari Pokkinen, Finpro 16.4.2015 2 Finpro Export Finland yritysten kansainvälistäjä Export Finland on suomalaisten yritysten kansainvälistäjä,

Lisätiedot

SOPIMUS SUOMEN KASVUKÄYTÄVÄ VERKOSTON KEHITTÄMISYHTEISTYÖSTÄ

SOPIMUS SUOMEN KASVUKÄYTÄVÄ VERKOSTON KEHITTÄMISYHTEISTYÖSTÄ SOPIMUS SUOMEN KASVUKÄYTÄVÄ VERKOSTON KEHITTÄMISYHTEISTYÖSTÄ 1. SOPIJAOSAPUOLET 1. Organisaatio: Hämeenlinnan kaupunki Y-TUNNUS: 0146921-4 Yhteyshenkilö: Yhteystiedot: PL 84, 13101 Hämeenlinna Organisaatiosta

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten Seutuhallitus 26.10.2016 Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet

Lisätiedot

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa 8.6.2017 Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 # Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelma 2015-2020

Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Painopisteet: Yrittäjyysmyönteisen ilmapiirin edistäminen Toimintaedellytysten luominen elinkeinoelämälle Seudullisen yhteistyön Yrittäjyysmyönteisen

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun kansainvälistä tunnettuutta rakentamassa. Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy

Tampereen kaupunkiseudun kansainvälistä tunnettuutta rakentamassa. Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy Tampereen kaupunkiseudun kansainvälistä tunnettuutta rakentamassa Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy TAHTOTILA 2018

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA 7.3.2017 MAAKUNTAOHJELMAN 2018 2021 LAADINTA Maakuntaohjelmat laaditaan nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti, mutta laadinnan yhteydessä seurataan maakuntauudistuksen etenemistä ja otetaan se huomioon

Lisätiedot

PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki. ja xxxxxxx (jäljempänä Palveluntuottaja) Osoite: xxxxxxxxxxxx y-tunnus

PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki. ja xxxxxxx (jäljempänä Palveluntuottaja) Osoite: xxxxxxxxxxxx y-tunnus 1 SUUN TERVEYDENHUOLLON ANESTESIAPALVELUN HANKINTA 1. Sopijapuolet Helsingin kaupunki (jäljempänä Tilaaja) Osoite: Helsingin kaupungin terveyskeskus PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki ja xxxxxxx (jäljempänä

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta Suomen

Lisätiedot

TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2)

TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2) TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2) Satakunnan rahoitusinfo EU:n ohjelmakausi 2014-2020 5.6.2014 EAKR TL 2 Uuden

Lisätiedot

Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta

Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta KUUMA-komission kokous 1.2.2013 Juha Leinonen Teknologiakeskus TechVilla Oy Teknologiateollisuus

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 05 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 5 5 Palvelut 0 7 Muut 0 0 0 0 0 50 0 70 0 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin Lähde: Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

A. Lastensuojelulain mukaista ympärivuorokautista laitoshoitoa, B. Perhekotihoitoa, C. Erityisyksikköhoitoa

A. Lastensuojelulain mukaista ympärivuorokautista laitoshoitoa, B. Perhekotihoitoa, C. Erityisyksikköhoitoa Sopimus lastensuojelulain mukaisesta ympärivuorokautisesta hoidosta. 1. Sopijapuolet Tilaaja PL 85 45101 Kouvola Y-tunnus 0161075-9 Yhteyshenkilö Palvelupäällikkö Sanna-Riitta Junnonen PL 85 45101 Kouvola

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 7 7 Palvelut 7 Muut 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy Pk-yritysbarometri, syksy alueraportti,

Lisätiedot

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Turun kauppakamarin strategia 18.11.2016, Minna Arve Varsinais-Suomi 2030 Paras paikka menestyä. Paras paikka onnistua. Paikka olla onnellinen. MENESTYS ONNISTUMINEN

Lisätiedot

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Kari Penttinen 12.3.2013 Digitaalisuus palvelujen ja tuotannon uudistajana Perustelut Organisaatioiden kokonaisvaltainen uudistaminen prosesseja tehostamalla,

Lisätiedot

REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS

REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS Lisenssisopimus 1 (5) REVOLUTION-LISENSSISOPIMUS 1 OSAPUOLET Tämä lisenssisopimus ( Sopimus ) on tehty seuraavien osapuolten välillä: 1. Trainer4You Revolution Oy, y-tunnus 2623516 6, Suomessa rekisteröity

Lisätiedot

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitto Keski-Suomen matkailuparlamentti 12.11.2008 Matkailun strategiatyön merkitys Matkailustrategia ohjaa maakunnan matkailun

Lisätiedot

Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta

Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta 1 Tampereen pormestarin puheenvuoro Suomalais Saksalaisessa Ystävyyskuntakokouksessa 17.6.2011 Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta Hyvät suomalais saksalaisen

Lisätiedot

Matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartan toteumaa 22.1.2016

Matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartan toteumaa 22.1.2016 Matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartan toteumaa 22.1.2016 Nina Vesterinen, matkailun erityisasiantuntija Työ- ja elinkeinoministeriö nina.vesterinen@tem.fi Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

SELKEÄSTI HELPOMPAA MARKKINOINTIA

SELKEÄSTI HELPOMPAA MARKKINOINTIA SELKEÄSTI HELPOMPAA MARKKINOINTIA Markkinatehdas on ryhmä nuoria markkinoijia, joiden tavoitteena on parantaa Keski-Suomen yritysten markkinoinnin suunnitelmallisuutta ja auttaa käytännön toteutuksessa.

Lisätiedot

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut Asiantuntijapalvelut SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Soveltaminen... 2 1.2 Työmenetelmät... 2 2 TOIMITTAJAN VELVOLLISUUDET... 2 2.1 Yleistä... 2 2.2 Tiedottaminen palvelun edistymisestä... 2 3 TILAAJAN

Lisätiedot

Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin

Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin Antti Kuopila Erityisasiantuntija Hallitus panostaa 3 milj. euroa nopeasti toteutettaviin

Lisätiedot

3.1 Karelia Expert matkailupalvelu Oy:n roolin ja aseman määrittäminen

3.1 Karelia Expert matkailupalvelu Oy:n roolin ja aseman määrittäminen JOENSUUN KAUPUNGIN MATKAILUPALVELUSOPIMUS 1. Osapuolet Palvelun tuottaja Karelia Expert matkailupalvelu Oy (0932125-7) Koskikatu 5, 80100 Edustaja Toimitusjohtaja Markku Litja Palvelun tilaaja Edustaja

Lisätiedot

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen n käyttömahdollisuudet liikenteessä Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki Tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja liikkumiseen ja liikenteeseen

Lisätiedot

Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015

Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015 Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015 ARKTIKUM 12.3.2015 LAPELY Pirkko Saarela Lappi Kansainvälinen maakunta Lapin merkittävimmät kansainväliset yritystoimijat ovat teollisuutta, kaivostoimintaa ja matkailua

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Iisalmen kaupunkistrategia Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Kaupunginhallitus 27.11.2017 Kaupunginvaltuusto 4.12.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki VETOVOIMA JA KASVU TOIMIVA KAUPUNKIYMPÄRISTÖ JA RAKENTAMINEN Strategiset

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta

Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta Johtoryhmien strategiastartti 25.4.2017 Johtaja Teppo Rantanen 1 Kokemukset nykyisestä strategiasta ja odotukset uudelle strategialle

Lisätiedot

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 11.10.2018 Kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus Yleistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Elinvoimaa monialaisista maakunnista

Elinvoimaa monialaisista maakunnista Elinvoimaa monialaisista maakunnista Kasvupalvelu-uudistus TE-palvelut ja yrityspalvelut kootaan julkiseksi kasvupalveluksi alvelulla edistetään yritystoimintaa, yritysten kasvua, uudistumista ja kansainvälistymistä

Lisätiedot

Tekesin kuulumiset Linkosuon Leipomo. Nuppu Rouhiainen

Tekesin kuulumiset Linkosuon Leipomo. Nuppu Rouhiainen Tekesin kuulumiset 24.01.2017 Linkosuon Leipomo Nuppu Rouhiainen 10-2015 Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa kohti kansainvälisiä markkinoita. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

SEUDULLISEN KUNTAPALVELUTOIMISTON PUITESOPIMUS

SEUDULLISEN KUNTAPALVELUTOIMISTON PUITESOPIMUS Liite 1 Seutuhallitus 5.6.2008 SEUDULLISEN KUNTAPALVELUTOIMISTON PUITESOPIMUS Sivu 1 / 7 SEUDULLISEN KUNTAPALVELUTOIMISTON PUITESOPIMUS 1. Sopijapuolet Tilaaja kunta/kaupunki Tuottaja Oulunkaaren seutukunnan

Lisätiedot

1 / klo Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta

1 / klo Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta 1 / 6 14.11.2018 klo 12.30 Euroopan unionin rakennerahastokauden 2007 2013 jälkiä Pirkanmaalta 2 / 6 14.11.2018 klo 12.30 Innovaatioverkostojen luominen vaatii pitkäjännitteistä työtä. Verkostojen avulla

Lisätiedot

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Toimitusjohtajan katsaus Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Forssan seudun kommentti 25.02.2010 Timo Lindvall Forssan Seudun Kehittämiskeskus

Lisätiedot

TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI ENSIMMÄINEN EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI?

TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI ENSIMMÄINEN EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI ENSIMMÄINEN EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? TIEDOTE 1. TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI ENSIMMÄINEN EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? Euroopan komissio on

Lisätiedot

RUOKATURVALLISUUSRATKAISUT Viennin vauhdittajina. Jukka Lähteenkorva 8.9.2014

RUOKATURVALLISUUSRATKAISUT Viennin vauhdittajina. Jukka Lähteenkorva 8.9.2014 RUOKATURVALLISUUSRATKAISUT Viennin vauhdittajina Jukka Lähteenkorva 8.9.2014 HANKKEEN TAVOITTEET Tavoitteena on avata markkinoita innovatiivisille ratkaisuille ja yhteistoimintamalleille, joilla yritykset

Lisätiedot

AIKO Uudistuva Teollisuus. Oula Välipakka, Tredea Oy

AIKO Uudistuva Teollisuus. Oula Välipakka, Tredea Oy AIKO Uudistuva Teollisuus Oula Välipakka, Tredea Oy 6.4.2017 AIKO Uudistuva teollisuus Teema 1: Valmistavan teollisuuden uudistuminen ja digitalisaatio Työpaketti 1: Teollisen internetin alustat ja tuotteiden

Lisätiedot

Maakuntahallitus 32 14.03.2016

Maakuntahallitus 32 14.03.2016 Maakuntahallitus 32 14.03.2016 Osallistuminen Smart & Clean -projektiin, edustajan nimeäminen sitä toteuttavan säätiön hallintoneuvostoon sekä valtion ja pääkaupunkiseudun välisen kasvusopimuksen 2016

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Seudullinen ilmastostrategia hyväksytty kunnissa 2010 seutu Suomen kärkitasoa päästöjen vähentämisessä vähennys vuosina 1990 2030

Lisätiedot

Miset Matkailu. Miset Matkailun tehtävät 5.12.2013

Miset Matkailu. Miset Matkailun tehtävät 5.12.2013 Miset Matkailu Miset Matkailun tehtävät Mikkelin seudun matkailumarkkinointi VisitMikkeli Palvelusopimus Mikkelin seudun matkailupalvelu ry (7 kuntaa, n. 150 yritystä) Yhteistyössä yrittäjien ja eri sidosryhmien

Lisätiedot

Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin

Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin Tavoite: Digitalisaatio Tampereella olevien matkailijoiden kattava palvelu Digitaalinen asiakaskokemus: visittampere.fi palvelu-uudistus Matkailijoita,

Lisätiedot

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061 SOPIMUS OSOITE- JA POSTITUSPALVELUISTA TILAAJA Toiminimi Y-tunnus Kotipaikka Yhteyshenkilö Osoite Puhelin Sähköposti Maksuehdot 14 pv netto, laskutus 3-12 kk välein, 1. vuosi ennakkomaksu 240 e (hintaan

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Rakennerahastoasiantuntija Jaana Tuhkalainen, ELY-keskus 11.11.2014 Vähähiilinen talous ohjelmakaudella 2014-2020

Lisätiedot

KUUMA seutu liikelaitos (y tunnus 0127485-5) Kauppakaari 1-3 C 04200 Kerava

KUUMA seutu liikelaitos (y tunnus 0127485-5) Kauppakaari 1-3 C 04200 Kerava 1 SOPIMUS KUUMA -seutu liikelaitos tilaajana ja Oy toimittajana ovat tehneet seuraavan sopimuksen koskien Paikallisen kehittämisen ja lähidemokratian toimintamalli projektia. 1. SOPIJAPUOLET 1.1 Tilaaja:

Lisätiedot

PALVELU TAVOITE MITTARI TOTEUMA 1-8/2015

PALVELU TAVOITE MITTARI TOTEUMA 1-8/2015 Elinkeino- ja matkailupalvelut Laadulliset tavoitteet ja kehittämishankkeet LAATUOSION ELEMENTTI PALVELU TAVOITE MITTARI TOTEUMA 1-8/2015 Palvelutarjonta Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Salon kaupunki Elokuu 2018 Salon kaupungin visio, perustehtävä ja arvot Salo joka päivä parempi Perustehtävä: Salon kaupunki kehittää alueensa elinvoimaa,

Lisätiedot

18.11.2014 ONLINE. Tampere All Bright!

18.11.2014 ONLINE. Tampere All Bright! ONLINE Tampere All Bright! 1 Visittampere.fi -verkkosivusto Visittampere.fi on Tampereen seudun virallinen matkailusivusto. Sivuston ydinsisältö koostuu suosituksista ja tapahtumien, kohteiden ja paikkojen

Lisätiedot

Hämeen liiton rahoitus

Hämeen liiton rahoitus Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä Osmo Väistö 3.4.2014 Hämeen liiton rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Maakunnan kehittämisraha Kanta-Hämeen osuus Suomen rakennerahastoohjelmasta

Lisätiedot

Tekesin rahoitus startup-yrityksille

Tekesin rahoitus startup-yrityksille Tekesin rahoitus startup-yrityksille DM 1506263 10-2015 Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. DM 1506263 4-2016 Intoa ja osaamista Loistava tiimi Omaa rahaa Kansainvälinen

Lisätiedot

CREMA- rahoitushaku 2018 ( ) Kaupunkien palvelut ja vetovoimaisuus luovan yritystoiminnan alustana

CREMA- rahoitushaku 2018 ( ) Kaupunkien palvelut ja vetovoimaisuus luovan yritystoiminnan alustana CreMA on joustava määräraha, joka on tarkoitettu luovien alojen ja muiden toimialojen osaamisen yhdistämiseen sekä yhteistyön ja liiketoimintamallien kehittämiseen. AVEK jakaa CreMA-avustuksia opetus-

Lisätiedot

palvelut yritysten ja yliopistojen tukena

palvelut yritysten ja yliopistojen tukena palvelut yritysten ja yliopistojen tukena Mari Maier Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Kainuun ELY-keskus 14.11.2017 Team Finland pähkinänkuoressa Team Finland on yrityksille kasvu-

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut:

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut: Elinkeinostrategian valmisteluun ovat osallistuneet Keminmaan kunnan henkilöstön lisäksi luottamushenkilöt ja Keminmaan yrittäjiä. Elinkeinostrategiaan liittyen on järjestetty kaksi avointa työpajaa ja

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2018 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot

Tekes, kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta. Johtaja Riikka Heikinheimo

Tekes, kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta. Johtaja Riikka Heikinheimo Tekes, kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta Johtaja Riikka Heikinheimo Kasvua ja hyvinvointia uudistumisesta Rahoittamme edelläkävijöiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojekteja Kestävä talouskasvu

Lisätiedot

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY. LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY. LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia 2009-2015 Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 VISIO 2015: Suomen ympäristötehokkain ja yritysystävällisin

Lisätiedot

SLN LOG SOPIMUS YHTEISTYÖN VAHVISTAMISESTA METSÄBIOTALOUDEN ALALLA SAVONLINNASSA ETELÄ-SAVOSSA DRAFT

SLN LOG SOPIMUS YHTEISTYÖN VAHVISTAMISESTA METSÄBIOTALOUDEN ALALLA SAVONLINNASSA ETELÄ-SAVOSSA DRAFT 1 SOPIMUS YHTEISTYÖN VAHVISTAMISESTA METSÄBIOTALOUDEN ALALLA SAVONLINNASSA ETELÄ-SAVOSSA DRAFT 15.6.2017 Sopijapuolet Luonnonvarakeskus, Y-tunnus 0244629-2 Osoite: Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki Yhteyshenkilö:

Lisätiedot