OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN"

Transkriptio

1 OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS - puiteosa tarkistusosa

2 2 PALVELUSOPIMUS ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUISTA PUITEOSA 1. Sopimusosapuolet 2. Määritelmät Sopimusosapuolet tässä palvelusopimuksessa ovat tilaajana Oriveden kaupunki (myöhemmin Tilaaja ) ja tuottajana Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy (myöhemmin Tuottaja ). Tilaajan yhteyshenkilöt: kaupunginjohtaja Juha Kuusisto yritysneuvoja Pirjo Ellä Tuottajan yhteyshenkilöt: toimitusjohtaja Päivi Myllykangas Tämä palvelusopimus (jäljempänä sopimus ) koostuu puiteosasta ja tarkistusosasta. Palvelusopimuksen puiteosa on tämän sopimuksen runko-osa, jossa sovitaan sopimuksen pysyväisluonteiset asiat. Palvelusopimuksen tarkistusosa on sopimuksen vuosittain tarkistettava osa, jossa sovitaan tuotteittain tilattavien palvelujen määristä ja hinnoista, laatu- ja vaikuttavuustavoitteista sekä mahdollisista muista yksityiskohdista. 3. Sopimuksen kohde ja tarkoitus Tällä sopimuksella sovitaan osapuolten välillä noudatettavat puiteosan kohdassa 5 esitettyjen elinkeino- ja matkailupalvelujen hankinnan ehdot. Sopimusosapuolilla ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta kolmansille osapuolille. Tämän sopimuksen kohteena olevaa palvelutilausta ja toimintaa ohjaavat seuraavat dokumentit - Tampereen kaupunkiseudun strategia Tredea Oy:n strategia - Tampereen ja Pirkanmaan elämystalouden strategia

3 3 4. Sopimuksen voimassaolo ja muuttaminen Tämä sopimus on puiteosaltaan voimassa Sopimuksen tarkistusosa on voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan. Tarkistusosan voimassaoloaika näkyy tarkistusosassa. Sopimusta voidaan olosuhteiden olennaisen, odottamattoman muutoksen perusteella muuttaa, jolloin osapuolet neuvottelevat uusitun sopimuksen. Tilaaja toimii pääosin tämän sopimuksen palvelutilauksen osarahoittajana. Mikäli ulkopuolisen rahoituksen osalta tapahtuu sopimuskauden aikana sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat oleellisesti tämän sopimuksen tavoitteiden toteutumiseen, neuvotellaan tarvittaessa uusi sopimus. 5. Palvelujen sisältö ja laatu Tämän sopimuksen palvelutilauksen tuotteet hintoineen määritellään vuosittain sopimuksen tarkistusosassa. Tarkistusosassa esitetään lisäksi tilattavien tuotteiden palvelukuvaukset. Tuottaja vastaa siitä, että sillä on riittävä ja pätevä henkilökunta, tarkoituksenmukaiset tilat, laitteet ja välineet sekä toimivat prosessit palvelujen tuottamiseen. 6. Palvelujen tuotantotapa ja alihankinta Tuottajalla on oikeus tarvittaessa käyttää ulkoisia alihankkijoita palvelujen tuottamisessa. Tuottaja voi osallistua palveluja tukeviin kehittämishankkeisiin sopimuksen puitteissa. Mikäli kehittämishankkeet ovat useampivuotisia ja vaativat tilaajan rahoitusta, niistä on sovittava tilaajan kanssa Tredean ulkoisessa johtoryhmässä tai muussa yhteydessä. Tuottaja vastaa alihankkijoidensa toimista kuten omistaan. 7. Palveluihin liittyvä kehittämistoiminta Tuottaja vastaa palveluprosessiin ja palvelujen laatuun liittyvästä kehittämistyöstä ja palvelujen asiakaslähtöisyydestä. Tuottajan palveluprosessien kehittäminen sisältyy palvelujen hintaan. Tilaajan erillisrahoitusta vaativat kehittämishankkeet valmistellaan yhteistyössä Tilaajan ja Tuottajan kesken. 8. Palveluverkko, tilat ja suuret laiteinvestoinnit Tuottaja vastaa tilojen vuokra- ja ylläpitokustannuksista sekä laitteiden ja välineiden hankinnan ja ylläpidon kustannuksista. Nämä on otettu huomioon palvelun hinnassa.

4 4 9. Palveluihin liittyvä tiedottaminen Tilaaja ja Tuottaja vastaavat yhteistyössä palvelujen järjestämiseen liittyvästä julkisesta tiedottamisesta kuntalaisille ja yhteistyökumppaneille. Tilaaja vastaa valmistelun, päätöksenteon ja sen seurausten tiedottamisesta asianosaisille ja kuntalaisille. Tilaaja tiedottaa uusista palveluista ja vastaa palveluissa tapahtuvista sellaisten muutosten tiedottamisesta, joista Tilaaja on päättänyt. Tuottaja vastaa käytännön tason tiedottamisesta henkilöstölleen, asiakkailleen ja muille sidosryhmilleen. Tuottaja vastaa myös Internet sivustojensa ajantasaisuudesta. Osapuolet vastaavat palveluihin liittyvien muutosten tiedottamisesta toisilleen ja sidosryhmille edellä esitetyn työjaon mukaisesti. 10. Kuntalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet Tilaaja vastaa siitä, että kuntalaisille tarjotaan mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa kaupunkiseudun elinkeinojen edistämisen palvelujen suunnitteluun. Tuottaja vastaa palvelujen käyttäjien ja muiden sidosryhmien osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksista. Tuottaja hyödyntää säännöllisesti keräämäänsä asiakaspalautetta palvelujen kehittämisessä. Palvelujen käyttäjillä tulee olla halutessaan mahdollisuus kirjallisen palautteen antamiseen osana normaalia toimintakäytäntöä. 11. Sopimuksen seuranta ja laadunhallinta Tuottaja raportoi kirjallisesti Tilaajalle 2 kertaa vuodessa sopimuksen toteutumasta. Tuottaja vastaa siitä, että palveluihin liittyviin tietojärjestelmiin kirjataan kaikki tarpeellinen palvelun toteutukseen liittyvä suorite-, laatu- ja kustannustieto. Tuottajan omat laatujärjestelmät ovat tarkistusosassa sovitulla tavalla Tilaajan käytettävissä. Asiakaspalautteen keräämisestä ja käsittelystä sovitaan tarkistusosassa. Tilaajalla on oikeus suorittaa tarkastuskäyntejä arvioidakseen muun muassa palvelujen tuotantotapoja ja -prosesseja, tehokkuutta sekä lainmukaisuutta. Tuottajalla on oikeus toteuttaa omalla kustannuksellaan ulkopuolista auditointia ja muuta tarpeelliseksi katsomaansa toiminnallista ja taloudellista tarkastustoimintaa.

5 5 12. Vahingonkorvaus ja riskien hallinta Vahingonkorvausvastuussa on se, jonka vastuulla olevasta toiminnasta vahinkoa on aiheutunut. Alihankkijoidensa osalta Tuottaja huolehtii, että sille on toimitettu riittävät vakuudet vahinkojen korvaamiseksi. Tuottaja huolehtii siitä, että toiminnan vakuuttamisesta aiheutuvat kulut sisältyvät palvelujen hintaan. 13. Toimintaa koskeva lainsäädäntö Mikäli sopimuskauden aikana toimintaa koskevassa lainsäädännössä tai siihen perustuvassa muussa viranomaisohjauksessa tapahtuu olennaisia muutoksia, osapuolet sitoutuvat tarvittaessa neuvottelemaan uusitun sopimuksen. 14. Sopimuspoikkeamat ja erimielisyyksien ratkaiseminen 15. Salassapito Sopimusosapuolet sitoutuvat puuttumaan havaitsemiinsa sopimuspoikkeamiin välittömästi. Sopimuserimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli osapuolet eivät pääse erimielisyydestä sopimukseen, asia jätetään viimekädessä Pirkanmaan käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Tilaaja julkisyhteisönä noudattaa viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) sekä muissa laeissa ja asetuksissa olevia määräyksiä. Edellä mainittu lainsäädäntö määrittelee sen, mitkä Tilaajan hallussa olevat asiakirjat ovat julkisia ja mitkä salassa pidettäviä. Sopimusosapuolet toteavat, että tämän palvelutilauksen puitteissa ne joutuvat käsittelemään paljon yritysten liiketoimintaan liittyvää luottamuksellista materiaalia, minkä vuoksi salassapitosäädösten noudattamisessa ja luottamuksellisen tiedon levittämisessä tulee käyttää erityistä varovaisuutta. Sopimusosapuolet sitoutuvat pitämään salassa toisiltaan saamansa salassa pidettävät missä tahansa muodossa olevat aineistot ja tiedot, jotka on salaisiksi merkitty tai jotka on sellaisiksi ymmärrettävä sekä olemaan käyttämättä niitä muihin kuin sopimuksen mukaisiin tarkoituksiin. Sopimusosapuolet sitoutuvat luovuttamaan salassa pidettäviä tietoja palveluksessaan oleville henkilöille ainoastaan siinä laajuudessa kuin on katsottava välttämättömäksi osapuolten välisen sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseksi.

6 6 Sopimusosapuolet vastaavat siitä, että sen palveluksessa olevat henkilöt sekä mahdollisesti käyttämät alihankkijat sitoutuvat edellä mainittuihin salassapitosäännöksiin. Salassapitoa tai hyväksikäyttämisen kieltoa koskevat velvollisuudet eivät koske sellaisia tietoja, jotka ovat yleisesti saatavilla tai ovat muuten julkisia sopimusosapuoli on saanut erikseen kolmannelta osapuolelta ilman lakiin tai sopimukseen perustuvaa salassapitovelvollisuutta ovat olleet vastaanottavan Sopimusosapuolen hallussa ilman lakiin tai sopimukseen perustuvaa salassapitovelvollisuutta jo ennen kuin samat tiedot on saatu toiselta Sopimusosapuolelta viranomaistoiminnan julkisuutta koskevan lainsäädännön mukaan ovat julkisia. Tämän kohdan määräykset ovat voimassa myös palvelusopimuksen päättymisen jälkeen koskien tämän sopimuksen aikana kertyneitä salassa pidettäviä aineistoja. 16. Tekijänoikeudet ja muut oikeudet Tilaajalla on kaikki oikeudet tämän palvelutilauksen tuloksiin ja tämän palvelutilauksen suorina ratkaisuina syntyneisiin materiaaleihin, immateriaali- ja muihin oikeuksiin sekä yhteys-, asiakas- ja muihin tietoihin. Tietojen, materiaalien, immateriaalioikeuksien ja muiden tulosten käytössä Tilaaja sitoutuu niihin salassapito- ja muihin sopimuksiin, joihin Tuottaja on sitoutunut suhteessa kolmansiin osapuoliin. Tuottajalla ja sen alihankkijoilla säilyy oikeus niiden aiemmin kehittämiin tai muussa kuin tässä sopimuksessa määritellyssä yhteistyössä syntyneisiin tuotteisiin, palvelumuotoihin ja -tapoihin. Tilaajalla on oikeudet tämän sopimuksen voimassa ollessa syntyneisiin palvelukokonaisuutta hyödyntäviin asiakkuuksiin siltä osin kuin asiakassopimukset eivät rajoita oikeuksia. Tilaajalla on oikeus saada ajantasainen tieto palvelun toteuttamisen tilanteesta. Tuottaja siirtää nämä velvoitteet alihankkijoilleen niiden kanssa laadittavissa sopimuksissa. Edellä sanotun estämättä Tuottajalla on rajoittamaton oikeus käyttää, levittää, jakaa eri alustoilla, välittää, edelleen luovuttaa ja muokata mainittuja tuloksia ja muita oikeuksia vapaasti ilman erillistä korvausta omassa liiketoiminnassaan.

7 7 TARKISTUSOSA 1. Tilattavat tuoteryhmät ja tuotteet Tämän tarkistusosan voimassaoloaikana Tilaaja tilaa seuraavan taulukon mukaiset elinkeino- ja matkailupalvelujen tuotteet. Elinkeino- ja matkailupalvelut Tuotteet Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu matkailualue - Matkailijoiden houkuttelu: Matkailumarkkinointi ja -tiedotus - Matkailun kehittäminen: yritysten palvelutarjonnan kehittäminen, tuotepaketointi ja myynti Tampereen kaupunkiseutu on Suomen paras paikka yritysten synnylle, kasvulle ja kansainvälistymiselle - Kohdennetut kotimaiset ja kansainväliset investointien houkuttelutoimenpiteet: palvelut, myynti, markkinointi ja viestintä - Alkavien yritysten neuvonnan kehittäminen ja jatkaminen sekä yritystoiminnan tukipalveluiden ja verkoston kehittäminen - Innovaatio- ja yrityspalveluiden kehittäminen ja skaalaaminen sekä viestintä Valmistavan teollisuuden kehittymisen mahdollistava liiketoimintaympäristö on vahvistunut - Teollisuuden elinvoimaisuuden tukeminen ja työllisyyden parantaminen - Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelman hallinnointi, koordinointi ja viestintä Osaavan työvoiman saatavuutta on turvattu - Alueen profilointi kv. osaajien keskuudessa sekä työnantajien tarpeisiin vastaavat palvelut kv. osaamisen hyödyntämiseksi Aktiivisella edunvalvonnalla on turvattu elinkeinoelämän menestymistä ja parannettu alueen saavutettavuutta - Alueen lentoyhteyksien kehittäminen ja EUrahoitusinstrumenttien ohjaus yhteistyössä sidosryhmien kanssa PALVELUTILAUS YHTEENSÄ Lentoyhteyksien kehittäminen* *) Maksetaan siinä tapauksessa, että kaupunkiseudun yhteiset lentoyhteyksien kehittämistoimet toteutuvat. Kokonaishinta Tuotteiden hinnat ovat kiinteinä voimassa vuonna 2015.

8 Palvelukuvaukset Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu matkailualue Matkailijoiden houkuttelu: Matkailumarkkinointi ja -tiedotus Tampereen kaupunkiseudun tapahtumia ja matkailuyritysten palveluita markkinoidaan kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille suositteluihin, tapahtumiin ja sijainteihin keskittyvän visittampere.fi sivuston ja paikallisten suosituksia esille nostavan uudenlaisen kartan avulla suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Tapahtumista ja palveluista viestitään päivittäin mediatiedottein ja sosiaalisessa mediassa. Aktivoimme orivesiläisiä matkailuyrityksiä informoimaan some-yhteyshenkilöämme tapahtumista sekä näkymään visittampere.fi ja visittampere.ru -portaaleissa, jolloin tieto Oriveden matkailutarjonnasta leviää tehokkaasti kaikissa markkinointikanavissamme. Matkailuyrityksille avataan markkinointikäsikirjan avulla uusia mahdollisuuksia suunnitella omia markkinointitoimenpiteitään ja osallistua Tredean koordinoimiin kotimaisiin ja kansainvälisiin yhteiskampanjoihin. Orivedeltä nostetaan esiin erityisesti kärkiyrityksiä, kuten Taidekeskus Purnu ja Rönni kesäteattereineen. Kotimaisia matkanjärjestäjiä kontaktoidaan useissa matkanjärjestäjätapahtumissa vuoden aikana (mm. Suoma-tuotetorit, Pohjolan Matkan myyntitapahtumat). Tuotteisiin perustuvat myynninedistämismateriaalit tapahtumiin kootaan yhteistyössä yritysten kanssa. Kansainvälistä matkanjärjestäjäyhteistyötä tehdään aktiivisesti mm. Venäjälle, Saksaan ja Iso-Britanniaan. Maakunnallisesta matkailumarkkinointihankkeesta odotetaan tukea Tredean toimenpiteille sekä kotimaassa että ulkomailla. Myynninedistämiseksi tiivistetään yhteistyöstä ja suunnittelua mm. Tampereen kaupungin tapahtumatoimiston kanssa. Matkailuneuvonta neuvoo ja tiedottaa Tampereen kaupunkiseudun nähtävyyksistä, kohteista, tapahtumista ja matkailuyritysten palveluista sekä henkilökohtaisesti matkailuneuvonnassa että sähköisesti. Matkailuneuvonta pyrkii tavoittamaan myös paikalliset asukkaat ja se toimii näyteikkunana Tampereen kaupunkiseudun matkailu- ja kulttuuritarjontaan. Matkailun kehittäminen: Yritysten palvelutarjonnan kehittäminen, tuotepaketointi ja myynti Uudistuvan visittampere.fi -sivuston ammattilaisosioon kootaan ajankohtaista tutkimus- ja kävijätietoa sekä muuta yritysten liiketoiminnan kehitystä vahvistavaa materiaalia matkailuyritysten hyödynnettäväksi. Sivusto mahdollistaa tapahtumakalenterin hyödyntämisen yrityksen oman toiminnan suunnitteluun. Näin matkailuyritykset voivat käyttää hyväkseen suurten tapahtumien vetovoimaa ja asiakasvirtoja ja välttää päällekkäisyyksiä. Technical Visits - konseptin sisältöjä ja työnjakoa selvitetään yhdessä omistajakuntien kanssa.

9 9 Selvitetään Tampereen kaupunkiseudun mahdollisuuksia Keski-Euroopasta suuntautuvan charter-matkailun kohteena sekä panostetaan uusien lentoyhteyksien hankkimiseen Tampereen kaupunkiseutu on Suomen paras paikka yritysten synnylle, kasvulle ja kansainvälistymiselle Kohdennetut kotimaiset ja kansainväliset investointien houkuttelutoimenpiteet: palvelut, markkinointi, myynti ja viestintä: Houkuttelutoimenpiteet jakautuvat kolmeen kategoriaan: (i) Kansainväliset yritykset ulkomailla tai jotka tekevät lisäinvestointeja Suomessa. (ii) Tampereen kaupunkiseudun yritykset, joilla tarve laajentua/muuttaa. (iii) Muut kotimaiset yritykset, joilla tarve laajentua/muuttaa. Kansainvälisien yrityksien houkuttelutoimet painottuvat osaamiskärkiemme mukaisiin yrityksiin, joille Tampereen kaupunkiseudun liiketoimintaympäristö ja - verkostot ovat houkuttelevia, ts. valmistava teollisuus, älykkäät koneet, tietoala, terveysteknologia, luovat alat, cleantech ja energia sekä nanoteknologia. Lisäksi pyritään tunnistamaan kansainväliset kaupan ja logistiikan yritykset näiden etsiessä sijoittumispaikkoja Suomesta. Houkuttelun maantieteelliset painopisteet tarkentuvat toimenpidetasolla, mutta Itämeren alue ja mm. Pietarin lähialue nähdään edelleen potentiaalisina. Venäjällä hyödynnetään Helsinki-keskuksen resursseja mahdollisimman tehokkaasti. Kansainvälisten yritysten houkuttelussa kehitetään sekä markkinointi- että myyntitoimia panostamalla myyntiin asiakkaille. Toimenpiteinä ovat mm. seudun yrityksille keskeisten kansainvälisten yritysklusterien tunnistaminen ja yhteistyön käynnistäminen näiden kanssa. Lisäksi vaikuttavimpien kansainvälisten sijoittumiskonsulttien tunnistaminen ja heille kaupunkiseudun tunnettuuden lisääminen esimerkiksi vierailujen avulla. Yhteistyöhön kansallisen tason toimijoiden (l. Invest in Finland) kanssa panostetaan ja pyritään lisäämään asiakasvirtaa Tampereen kaupunkiseudulle. Tampereen kaupunkiseudulla houkuttelutoimet kohdistuvat yrityksiin, joilla on tarve laajentua tai muuttaa. Yritykset tunnistetaan sekä kontaktoidaan ja heidän tarpeisiinsa tarjotaan sijoittumisvaihtoehtoja. Tavoitteena on pitää Tampereen kaupunkiseudulla toimivat yritykset ja työpaikat alueella. Houkuttelutoimet muihin kotimaisiin yrityksiin painottuvat pääkaupunkiseudun kasvuhakuisiin yrityksiin sekä Suomen laajuisesti toimivien yritysten pääkonttoreihin. Heidän tarpeisiinsa tarjotaan sijoittumisvaihtoehtoja aktiivisesti. Panostuksia kohdennetaan myyntityöhön. Sijoittumispalvelut ja jälkihoito yrityksille. Tunnistetuille kansainvälisille ja kotimaisille yrityksille tarjotaan asiakkaan tarpeen mukaisia tontteja ja toimitiloja. Tuodaan mm. aktiivisesti esiin Oriveden tontti- ja toimitilatarjontaa uusilla tai laajentuvilla yritysalueilla (Oripohja, Lehdistö ja Nero). Tarjotaan tarvittaessa myös muuta neuvontaa yrityksen/yksikön perustamiseen. Tredea koordinoi ja tiedottaa kaupunkiseudun laajuisesti yhteisistä houkuttelutoimenpiteistä ja työkaluista, kuten tietokannat (seudun yritysalueet, yritysrekisteri). Jälkimarkkinointia kehitetään sijoittuneiden ja seudulla jo pidempään toimineiden yritysten tarpeiden selvittämiseksi. Yrityksiä palvellaan yhteistyössä kuntien elinkeinojohtajien kanssa.

10 10 Tampereen kaupunkiseudun potentiaalisia kiinteistökehityskohteita markkinoidaan sekä kotimaisille että kansainvälisille kiinteistökehittäjille (materiaalien kielinä suomi ja englanti). ). Orivedeltä huomioidaan myös asemanseutu mahdollisena kiinteistökehityskohteena. Yritysten houkuttelutoimiin liittyvien kansainvälisten markkinointi- ja viestintätoimenpiteiden kehittäminen ja käyttöönotto. Tampereen kaupunkiseudun kansainvälistä tunnettuutta kasvatetaan potentiaalisena sijoittumiskohteena kohdennetusti. Tämä sisältää markkinoinnin valittuihin asiakasryhmiin, markkinoinnin laajentaminen asiakasryhmille keskeisiin kanaviin ja välitoimijoihin ja markkinointiviestin rakentaminen kullekin asiakasryhmälle sekä varsinaiset markkinointitoimenpiteet. Seudullisten ja kansallisten toimijoiden, kuten IIF, yliopistot, TCB ja Tampere-talo, aktivoiminen hyödyntämään seudun markkinointimateriaaleja toiminnassaan ja kanavissaan. Alkavien yritysten neuvonnan kehittäminen ja jatkaminen. Yritystoiminnan tukipalveluiden ja verkoston kehittäminen sekä viestintä Yrityksen perustamista harkitseville henkilöille on tarjolla laadukas ja tarpeisiin vastaava alkavan yrityksen neuvonta, jota kehitetään edelleen. Alkavien yritysten neuvonta aikaansaa uusia elinkelpoisia yrityksiä alueelle. Lisäksi panostetaan osuuskuntayrittäjyyden neuvontaan. Ylläpidetään yrityskummitoimintaa ja kehitetään sitä edelleen. Yritystoiminnan tukipalveluiden ja verkoston kehittäminen sekä viestintä ja seudun panostusten koordinointi yrityspalveluihin liittyen Seudun julkisia yrityspalveluita pyritään kehittämään yhteistyössä kaikkien palveluita tuottavien organisaatioiden kanssa. Alueemme julkisista yrityspalveluista pyritään tekemään selkeämpi vetovoimatekijä ja löytämään yhteiselle tekemiselle näkyvä brändi. Edistetään yrityspalveluverkoston yhteisiä toimintamalleja ja palveluita sekä yhteistyössä viestintää ja markkinointia. Käynnistetään suunnittelu liittyen mahdolliseen yhteiseen yrityspalvelupisteeseen ja kehitetään myös liikkuvan yrityspalvelupisteen mallia. Edistetään innovatiivisten hankintojen käyttöä myös yrityspalveluiden osalta. Kehitetään avointen innovaatioalustojen palveluja yrityksille. Innovaatio- ja yrityspalveluiden kehittäminen ja skaalaaminen sekä viestintä Alkavien yritysten neuvonnan kehittämisen lisäksi uutta yritystoimintaa syntyy strategisten ohjelmien toimenpiteiden edistämänä mm. avoimilla innovaatioalustoilla. Innovaatioalustoihin liittyvää toimenpidettä toteutetaan niin Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelman kuin Avoin Tampere -ohjelman toimenpiteiden kautta. Yrityspalveluiden kehittäminen ja kiinnittäminen innovaatiotoimintaan toteutetaan 6AIKA ohjelman avulla. 6AIKA ohjelmassa koordinoidaan lisäksi kansallista Avoin Data kokonaisuutta. Horizon2020 -hankkeita aloitetaan ohjelmissa yhteistyössä Itämeriinstituutin kanssa. Tampereen kaupunkiseudulla rakennettavien innovaatioalustojen ja niihin tukeutuvan kehitettävän yrityspalveluverkoston tuloksista viestintään kansallisesti ja kansainvälisesti niitä hyödyntävien yritysten tarinoiden välityksellä.

11 Valmistavan teollisuuden kehittymisen mahdollistava liiketoimintaympäristö on vahvistunut Innovatiiviset kaupungit -ohjelman hallinnointi, koordinointi ja viestintä Alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen INKA-toiminnan Tampereen kaupunkiseudun osuus, jossa kehitetään toimintamalli alueellisen osaamisen ympärille päämääränä muodostaa kv-liiketoimintaan keskittyvä kärkiklusteri. Lisäksi rakennetaan jatkuvan viestinnän toimintamalli: mitä ja miten, kohderyhmät ja kanavat. Tampereen kaupunkiseudun yrityksille viestitään ohjelmaan osallistumisen edellytyksistä ja muodoista. Kansallisesti kerrotaan ohjelman toimenpiteistä ja hyvistä käytänteistä. Kansainvälisesti viestitään ohjelman tuloksista. Teollisuuden elinvoimaisuuden tukeminen ja työllisyyden parantaminen Rakennetaan yhteydet kansainvälisiin (etenkin eurooppalaisiin) verkostoihin, joiden avulla yritykset voivat luoda kontakteja ulkomailla. Edistetään erityisesti sellaisten kontaktien luomista, jotka voivat avata yrityksille vientimahdollisuuksia. Teollisuuden kilpailukykyä kehitetään hyödyntämällä alueen osaamisen ja työvoiman tarjonnan vahvuuksia. Tämä tarkoittaa mm. digitalisaation tuomista entistä vahvemmin osaksi koneenrakennusteollisuutta. Digitalisaation avulla mahdollistetaan tuotteiden entistä paremmat ominaisuudet, palveluliiketoiminnan kasvattaminen sekä operatiivisen toiminnan tehostaminen. Toisaalta kehitetään valmistavan teollisuuden kilpailukykyä siten, että yhä useammat yritykset voivat kasvattaa tuotteiden ja palvelujen jalostusastetta. Siten yritykset voivat kilpailla korkean vaatimustason valmistuksesta. Molempien edellä mainittujen teemojen toteuttamiseksi Tredea auttaa teollisia yrityksiä käynnistämään hankkeita etenkin Tekesin INKA ohjelmaan. Lisäksi Tampereen kaupunkiseudulle, Kolmenkulman ja Tarastenjärven yritysalueille muodostettavalle cleantech -elinkeinovyöhykkeelle on syntymässä Suomen ensimmäinen Eco Industrial Park. Käynnistymistä halutaan vauhdittaa kaksivuotisella hankkeella. Kaupunkiseudun kuntia informoidaan ja tarvittaessa organisoidaan toimenpiteitä, jotka tukevat vientitoiminnan aloittamista valmistavan teollisuuden yritykselle uusiin kohdemaihin. Etsitään ja kutsutaan mukaan myös kulloiseenkin teemaan sopivia orivesiläisiä yrityksiä.tredea viestii toimenpiteistä ja hyvistä käytänteistä säännöllisesti Osaavan työvoiman saatavuutta on turvattu Alueen profilointi kv. osaajien keskuudessa sekä työnantajien tarpeisiin vastaavat palvelut kv. osaamisen hyödyntämiseksi: Innovatiivisen osaamispääoman kanavointi yrityksiin ja alueen kv. henkilöresurssien tehokkaampi hyödyntäminen: Työvoiman kansainvälistymisen tueksi kehitettyjä palveluita ja toimintamalleja markkinoidaan ja juurrutetaan pysyville toimijoille (Kansainvälisen osaamisen palvelut ESR-hanke asti). Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä pyritään vahvistamaan kv. opiskelijoiden osaamisen hyödyntämiseksi mm. yritysten vientitoiminnassa. Vuoden aikana pilotoidaan esim. poluttajamallia tai muita uusia työkaluja, joilla saadaan alueella olevaa kv. osaamista ohjattua yritysten kansainvälistymistoimintaan.

12 12 Osaajanäkökulmaa vahvistetaan Tredean kv. markkinoinnissa. Uudistuksella saavutetaan laajempi lukijakunta sekä vahvistetaan Tampereen kaupunkiseudun imagoa osaajakeskittymänä Aktiivisella edunvalvonnalla on turvattu elinkeinoelämän menestymistä ja parannettu alueen saavutettavuutta ja alueen elinvoimaisuuden ja menestymisen tukena on vahva sidosryhmä-yhteistyö ja verkostomainen toiminta Alueen lentoyhteyksien kehittäminen ja EU-rahoitusinstrumenttien ohjaus yhteistyössä sidosryhmien kanssa: Rakennetaan myyntiohjelma ja ryhdytään toteuttamaan sitä lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien houkuttelemiseksi alueelle. Myyntiohjelmaa organisoidaan Itämeri-instituutin kanssa. Lisäksi varaudutaan lentokentän kehittämiseen liittyviin toimenpiteisiin. Vaikutetaan uuden EU-kauden rahoitusinstrumenttien suuntaamisessa kaupunkiseudun keskeisiin hankkeisiin mm. INKA -ohjelmaan. EU-toimiston toimenpiteet alueen kansainvälisyyden vahvistamisessa. Toteutetaan toimenpiteitä yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa.

13 LAATU Palvelujen tavoitteet Elinkeino- ja matkailupalvelujen tavoitteet on esitetty seuraavassa taulukossa. Tavoitteiden toteumaa seurataan taulukoissa esitettyjen kriteerien sekä mittarien kautta. Tuottaja toimittaa mittariston mukaisen raportin kolme kertaa vuodessa. Osa mittareista raportoidaan vuositasolla. LAATUOSION ELEMENTTI Palvelutarjonta PALVELU TAVOITE MITTARI Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu matkailukaupunki ja alue Matkailijoiden houkuttelu: Matkailumarkkinointi ja -tiedotus Matkailun kehittäminen: yritysten palvelutarjonnan kehittäminen, tuotepaketointi ja myynti Tampereen kaupunkiseutu on Suomen paras paikka yritysten synnylle, kasvulle ja kansainvälistymiselle Innovaatio- ja yrityspalveluiden kehittäminen ja skaalaaminen sekä viestintä Matkailupalveluilla tuetaan seudun elämystalouden vahvistumista. Matkailuneuvonnan asiakkaat saavat tasokasta neuvontapalvelua Seudullisen elinkeinopolitiikan toimenpiteillä on vaikutettu yritysten perustamiseen, kasvuun, sijoittumiseen sekä investointien määrään. Seudun matkailutulo on kasvanut. Raportoidaan matkailun tulo- ja työllisyysselvityksen yhteydessä (ei vuonna 2015) Markkinaosuuden kehitys (majoitusvuorokaudet, koti/ulkomaat) Visittampere.fi kanavien kävijämäärien kehitys (some + verkkosivut) Asiakastyytyväisyyden kehittyminen (esim. happy or not) Henkilökohtaisesti palvellut asiakkaat (neuvonta, puhelin ja s- posti) Yhteismarkkinointitoimenpiteisiin osallistuneet yritykset (määrä + yritysrahoituksen osuus tai %) Yrityskontaktien määrä; myyntikäynnit, myyntitapahtumat Lentoyhteyksienhoukuttelun tilanne Toimien piirissä olleiden/olevien yritysten lukumäärä Syntyneiden uusien yritysten lukumäärä Uusien työpaikkojen määrä Innovaatioalustojen yritysrajapinnan kehittäminen (6aika) Innovaatioalustoissa pilotoidut yrityspalvelut Innovaatioalustojen pilotteihin osallistuneet yritykset Alkavien yritysten neuvonnan Alkavien yritysten neuvon- Neuvonta käynnissä ja

14 14 kehittäminen ja jatkaminen sekä yritystoiminnan tukipalveluiden ja verkoston kehittäminen Kohdennetut investointien kotimaiset ja kansainväliset houkuttelutoimenpiteet: palvelut, myynti, markkinointi ja viestintä tapalvelut toimivat ja niitä kehitetään vastaamaan monimuotoisen yrittäjyyden tarpeet Uusyritysneuvonnassa on käyty läpi 2000 yritysideaa ja niistä on syntynyt 700 uutta yritystä 250 uutta osuustoimintaasiakasta on neuvottu ja 10 uutta osuuskuntaa on perustettu Yrityskummitoimintaa ylläpidetään Yrityspalveluiden kokonaiskuvan hallinta ja yhdessä näkyminen alueen vetovoimatekijänä Yrityspalveluverkoston yhteisten toimintamallien kehittäminen Innovatiivisten hankintojen edistäminen yrityspalveluiden tuottamisessa Investointien houkuttelun markkinointi- ja viestintätoimenpiteet Investointien houkuttelun myyntitoimenpiteet (Kansainvälinen/Muu Suomi/Kaupunkiseutu) Kaupunkiseudulle kohdistuneiden investointien trendi malli toimii Uusia palvelumalleja kehitetty Neuvonnan ja uusien yritysten määrä Neuvottujen uusien asiakkaiden ja perustettujen osuuskuntien määrä Uusien kummisuhteiden määrä ja kummiklinikoihin osallistuneiden määrä Yrittäjämyönteisyysselvitysten tulokset (EK) Yhteinen brändi kehittymässä Alueen julkiset yrityspalvelut on kuvattu ymmärrettävästi sivulla Yhteisen yrityspalvelupisteen ja liikkuvan palvelupisteen suunnittelun tilanne Yrityspalvelusetelimallin esiselvityksen tilanne Medioiden kohdeyleisö - Omat ja ostetut kanavat Laadullinen markkinointi- ja viestintätoimenpiteiden tilannekuva (sisältää kanavat ja verkostot) Kiinnostus selvitetty yhteensä vähintään 300 yrityksen osalta. Yrityskohtaisia yritystapaamisia liittyen investointien houkutteluun yhteensä vähintään 100. Myyntitoimenpiteiden tilannekuva (tunnistettu/kontaktoitu/vireillä/ sijoittunut) Kaupunkiseudulle tulleet investoinnit selvitetään (yhteistyössä kuntien elinkeinojohtajien kanssa) ja raportoidaan vuositasolla.

15 KEHITTÄMINE N 15 Asiakastyytyväisyys Kehittämishankkeet *) L=laatu,, K=kehittäminen Valmistavan teollisuuden kehittymisen mahdollistava liiketoimintaympäristö on vahvistunut Teollisuuden elinvoimaisuuden tukeminen ja työllisyyden parantaminen Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelman hallinnointi, koordinointi ja viestintä Osaavan työvoiman saatavuutta on turvattu Alueen profilointi kv. osaajien keskuudessa sekä työnantajien tarpeisiin vastaavat palvelut kv. osaamisen hyödyntämiseksi Aktiivisella edunvalvonnalla on turvattu elinkeinoelämän menestymistä ja parannettu alueen saavutettavuutta Luodaan kontaktit ulkomaisiin toimintaverkostoihin ja autetaan yrityksiä etabloitumaan niihin Autetaan yrityksiä yhteistyöhän ulkomaisen verkoston ja sen yritysten kanssa. Järjestetään, seminaareja, tiedotustilaisuuksia tai pyöreän pöydän tapaamisia. Hanketoiminta laajasti käynnistynyt sekä ohjelman hallinnointi tehokkaasti organisoitu ja järkevästi resursoitu Markkinointitoimenpiteet tavoittavat valitut kohderyhmät. Yrityksissä hyödynnetään alueella olevaa kv. osaamista. Alueen lentoyhteyksien markkinointitoimenpiteet ja EU-rahoitusinstrumenttien ohjaus yhteistyössä sidosryhmien kanssa Asiakaspalvelujärjestelmää kehitetään Markkinoinnin monimuotoisuutta lisätään Yrityskontaktien ja käyntien systematisointi strategisten painopisteiden mukaan Yhteistyö vähintään 4 ulkomaisen verkoston kanssa. Kussakin verkostossa vähintään 10 yritystä on tutustunut sen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja vähintään 2 yritystä on luonut yhteistyö- tai liiketoimintakontaktin Vähintään 100 yritystä osallistunut tapahtumiin. Yli 15 kansallista kehittämishanketta käynnissä, joissa mukana yli 50 yritystä ja kansallista rahoitus yli 20 M vuositasolla Markkinointiviestinnän laajuus, Talenttampere.fi-sivusto Pilotteihin osallistuvat yritykset ja osaajat Lentoyhteyksien hankintamalli toiminnassa, kotaktien määrä Rahoituksen suuntautuminen kärkiin Palaute asiakkailta ja sidosryhmiltä kerätään vuosittain (ZEF/kirjallinen) Kv-markkinoinnin kehittäminen Määrä (yrityskehitystoimenpieisiin ohjatut/osallistuneet)

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS - Sopimus voimassa 1.1.2015 31.12.2015 2 PALVELUSOPIMUS ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUISTA PUITEOSA 1. Sopimusosapuolet

Lisätiedot

Tervetuloa! maailman parhaan maan vetovoimaisimmalle kaupunkiseudulle!

Tervetuloa! maailman parhaan maan vetovoimaisimmalle kaupunkiseudulle! Tervetuloa! maailman parhaan maan vetovoimaisimmalle kaupunkiseudulle! Tavoite: Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu alue Matkailijoiden houkuttelu: Matkailumarkkinointi

Lisätiedot

LENTOLIIKENTEEN KEHITTÄMINEN PALVELUSOPIMUS

LENTOLIIKENTEEN KEHITTÄMINEN PALVELUSOPIMUS LENTOLIIKENTEEN KEHITTÄMINEN PALVELUSOPIMUS Sopimus voimassa dd.mm.2016 31.12.2016 SOPIMUS LENTOLIIKENTEESTÄ 1 Sopimusosapuolet Sopimusosapuolet tässä palvelusopimuksessa ovat tilaajana Xxxxx kaupunki/kunta

Lisätiedot

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS - puiteosa 1.1.2014 31.12.2014 - tarkistusosa 1.1.2014 31.12.2014 2 PALVELUSOPIMUS ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUISTA

Lisätiedot

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS

OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS OSAAMISEN JA ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUT PALVELUSOPIMUS - Sopimus voimassa 1.1.2016 31.12.2016 2 PALVELUSOPIMUS ELINKEINO- JA MATKAILUPALVELUISTA PUITEOSA 1. Sopimusosapuolet

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN KAUPUNKIN SOPIMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISTEN KULJETUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ

YLÖJÄRVEN KAUPUNKIN SOPIMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISTEN KULJETUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ YLÖJÄRVEN KAUPUNKIN SOPIMUS VAMMAISPALVELULAIN MUKAISTEN KULJETUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ puiteosa 1.4.2009 tarkistusosa 1.4.2009-31.12.2009 PUITEOSA 3 1. Sopimusosapuolet 3 2. Määritelmät 3 3. Sopimuksen

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelma 2015-2020

Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Painopisteet: Yrittäjyysmyönteisen ilmapiirin edistäminen Toimintaedellytysten luominen elinkeinoelämälle Seudullisen yhteistyön Yrittäjyysmyönteisen

Lisätiedot

Tredea Oy. Palvelukuvaukset palvelusopimuksiin/ LUONNOS

Tredea Oy. Palvelukuvaukset palvelusopimuksiin/ LUONNOS Tredea Oy Palvelukuvaukset palvelusopimuksiin/ LUONNOS Tavoite: Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnettu alue Palvelut matkailijoille Palvelut yrityksille Kuntakohtaisten

Lisätiedot

3.1 Karelia Expert matkailupalvelu Oy:n roolin ja aseman määrittäminen

3.1 Karelia Expert matkailupalvelu Oy:n roolin ja aseman määrittäminen JOENSUUN KAUPUNGIN MATKAILUPALVELUSOPIMUS 1. Osapuolet Palvelun tuottaja Karelia Expert matkailupalvelu Oy (0932125-7) Koskikatu 5, 80100 Edustaja Toimitusjohtaja Markku Litja Palvelun tilaaja Edustaja

Lisätiedot

T U O T AN T O S O P I M U S

T U O T AN T O S O P I M U S Luonnos T U O T AN T O S O P I M U S X ja Y ja Z välillä paikka.. 17307 SISÄLLYSLUETTELO 1. Osapuolet... 1 2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus... 1 3. Ohjelma... 1 4. Hinta- ja maksuehdot... 2 5. y ja Tuottajan

Lisätiedot

Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla

Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla 2016-2017 pilotoidaan konkreettisesti innovaatioseteliä pkyritysten kanssa yhteistyössä rakennetaan digitaalinen palvelualusta seteleiden hakemiseksi, myöntämiseksi

Lisätiedot

JATKOSUUNNITELMAT ECO INDUSTRIAL PARK

JATKOSUUNNITELMAT ECO INDUSTRIAL PARK JATKOSUUNNITELMAT ECO INDUSTRIAL PARK Elinkeinovyöhykkeen tavoitteena on olla Suomen ensimmäinen Eco Industrial Park Eco Industrial Park on samalla yritysalueella sijaitsevien valmistavan teollisuuden

Lisätiedot

PALVELU TAVOITE MITTARI TOTEUMA 1-8/2015

PALVELU TAVOITE MITTARI TOTEUMA 1-8/2015 Elinkeino- ja matkailupalvelut Laadulliset tavoitteet ja kehittämishankkeet LAATUOSION ELEMENTTI PALVELU TAVOITE MITTARI TOTEUMA 1-8/2015 Palvelutarjonta Tampereen kaupunkiseutu on Suomen vetovoimaisin

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA

OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA Tämä osakassopimus (jäljempänä Sopimus) on solmittu seuraavien osapuolten välillä: 1. Helsingin kaupunki (Y-tunnus 0201256-6),

Lisätiedot

Infotilaisuus yrityspalveluista Tampereen kaupunkiseudulla. Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy

Infotilaisuus yrityspalveluista Tampereen kaupunkiseudulla. Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy Infotilaisuus yrityspalveluista Tampereen kaupunkiseudulla Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy Esityksen tavoite Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy

Lisätiedot

PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki. ja xxxxxxx (jäljempänä Palveluntuottaja) Osoite: xxxxxxxxxxxx y-tunnus

PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki. ja xxxxxxx (jäljempänä Palveluntuottaja) Osoite: xxxxxxxxxxxx y-tunnus 1 SUUN TERVEYDENHUOLLON ANESTESIAPALVELUN HANKINTA 1. Sopijapuolet Helsingin kaupunki (jäljempänä Tilaaja) Osoite: Helsingin kaupungin terveyskeskus PL 6000, 00099 Helsingin kaupunki ja xxxxxxx (jäljempänä

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN KANTA-HÄMEEN MATKAILUN STRATEGINEN JATKOSELVITYS VAIHE III CreaMentors Oy 2008 Strategian laadintaprosessi Toimijahaastattelut -matkailutoimijat -kehittäjät -päättäjät -rahoittajat Visio 2015 Toimenpideohjelma

Lisätiedot

TAHTOTILA VUOTEEN 2017

TAHTOTILA VUOTEEN 2017 TAHTOTILA VUOTEEN 2017 TREDEAN FOKUS 2015: Omistajan näkemys seuraaviin kokonaisuuksiin 1. Toimijakentän kokonaisuus alueen kehitysyhtiöiden roolit 2. Seudun markkinoinnin kokonaisuus 3. Matkailun rooli

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

Lentoliikenteen pitkäjänteinen kehittäminen Tampereen kaupunkiseudulla. Ehdotus kunnille, kjk 2.4 ja sh 29.4

Lentoliikenteen pitkäjänteinen kehittäminen Tampereen kaupunkiseudulla. Ehdotus kunnille, kjk 2.4 ja sh 29.4 Lentoliikenteen pitkäjänteinen kehittäminen Tampereen kaupunkiseudulla Ehdotus kunnille, kjk 2.4 ja sh 29.4 Esityksen tavoitteena kuntien sitouttaminen yhteiseen kehittämiseen 1. Millainen on kuntien tahtotila

Lisätiedot

Tämän sopimuksen osapuolet ovat Rovaniemen kaupunginhallituksen konsernijaosto ja Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy

Tämän sopimuksen osapuolet ovat Rovaniemen kaupunginhallituksen konsernijaosto ja Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy TULOSSOPIMUS VUODELLE 2018 MATKAILU JA MARKKINOINTIPALVELUT 1. Sopijaosapuolet Tämän sopimuksen osapuolet ovat Rovaniemen kaupunginhallituksen konsernijaosto ja Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy 2.

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS. Luonnos 1 26.3.2014

OSAKASSOPIMUS. Luonnos 1 26.3.2014 OSAKASSOPIMUS Luonnos 1 26.3.2014 Sisällys 1. Sopijapuolet... 2 2. Osakassopimuksen tarkoitus ja omistajatahto... 2 3. Yhtiön tarkoitus ja tehtävät... 3 4. Osakkeenomistajien keskinäiset suhteet... 3 5.

Lisätiedot

Sopimusosapuolet sitoutuvat puuttumaan havaitsemiinsa sopimuspoikkeamiin välittömästi.

Sopimusosapuolet sitoutuvat puuttumaan havaitsemiinsa sopimuspoikkeamiin välittömästi. SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...2 1. YLEISET SOPIMUSASIAT...3 1.1 Sopimusosapuolet...3 1.2 Sopimuksen kohde...3 1.3 Sopimusosapuolten oikeudet ja vastuut...3 1.4 Sopimuspoikkeamat ja erimielisyyksien

Lisätiedot

Raahen seudun yrityspalvelut. SeutuYP koordinaattoreiden työkokous. Risto Pietilä Helsinki 26.5.2011. www.rsyp.fi

Raahen seudun yrityspalvelut. SeutuYP koordinaattoreiden työkokous. Risto Pietilä Helsinki 26.5.2011. www.rsyp.fi Raahen seudun yrityspalvelut SeutuYP koordinaattoreiden työkokous Risto Pietilä Helsinki 26.5.2011 www.rsyp.fi Raahen seudun yrityspalvelut on osa Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen toimintaa. 1. Raahen

Lisätiedot

Parasta kasvua vuosille 2016-2019

Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Vuonna 2012 valmistui Joensuun seudun kasvustrategia. Maailman muuttuessa kasvustrategiankin on muututtava vastaamaan nykypäivää ja tulevaisuutta. Kasvustrategian tarkennus

Lisätiedot

MISSION POSSIBLE. Kouvola Innovation Oy

MISSION POSSIBLE. Kouvola Innovation Oy MISSION POSSIBLE Kouvola Innovation Oy 2018-2020 KAUPUNGIN ELINVOIMAPOLITIIKKA YRITTÄJÄASIAKAS RAHTIKYLÄ BIOLAAKSO VISITKOUVOLA PALVELUT JA PAINOPISTEALUEET ALKAVAN YRITYKSEN PALVELUT TOIMIVAN YRITYKSEN

Lisätiedot

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Kari Pokkinen, Finpro 16.4.2015 2 Finpro Export Finland yritysten kansainvälistäjä Export Finland on suomalaisten yritysten kansainvälistäjä,

Lisätiedot

Salassapitosopimus 2018

Salassapitosopimus 2018 Salassapitosopimus 2018 Salassapitosopimus 2018 1 / 4 1. Sopijapuolet ja sopimuksen kohde Alla mainitut sopijapuolet ovat tehneet salassapitoa koskevan sopimuksen tässä sopimuksessa sovituin ehdoin. 2.

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS

PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS PALVELUSOPIMUS UIMAOPETUS Lukuvuodelle 2016-2017 Ohjaavan osan voimassaolo (1-4 vuotta) s. 1-3 Palveluosan voimassaolo (1 vuosi) s. 4-5 Hyväksymismerkinnät: Lasten ja nuorten lautakunta 18.5.2016 Liikelaitosten

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Sisältö INKA yleisesti Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Kaupungin rooli Rahoitus Esimerkkiprojekteja Mikä INKA on? Tausta Tavoitteena

Lisätiedot

LTK:n es. TA 2018 TS 2019 TS Selite TA 2017 Raami 2018

LTK:n es. TA 2018 TS 2019 TS Selite TA 2017 Raami 2018 Budjettiyhteenveto Kehittämiskeskus Selite TA 2017 Raami 2018 LTK:n es. TA 2018 TS 2019 TS 2020 Ulkoiset ja sisäiset yht. Myyntituotot 779 960 223 297 190 796 164 025 149 727 Tuet ja avustukset 573 291

Lisätiedot

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Perustettu vuonna 1996 Henkilöstömäärä: 34 (2015) Liikevaihto vuonna 2014: 6,1 milj. euroa, josta kuntarahan

Lisätiedot

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu SeutuYp tukihanke 2009-2013 Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu Seudullisen yrityspalvelun toimintamallin kehittäminen OHJAAVAT LINJAUKSET TE toimistouudistus Yritys Suomen kehittäminen

Lisätiedot

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA 1. Keravan kaupungin visio KERAVA ON METROPOLIALUEEN KÄRJESSÄ KULKEVA, VETO-VOIMAINEN, ROHKEA, MENESTYVÄ JA UUTTA LUOVA KAUPUNKI, JOSSA PALVELUT JA LUONTO OVAT JOKAISTA LÄHELLÄ Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI,

Lisätiedot

13.05.2013. 13.05.2013 Markku Savolainen. Jykesin Sijoittumispalvelut 7.5.2013. Markku Savolainen, yhteyspäällikkö

13.05.2013. 13.05.2013 Markku Savolainen. Jykesin Sijoittumispalvelut 7.5.2013. Markku Savolainen, yhteyspäällikkö 13.05.2013 Markku Savolainen Jykesin Sijoittumispalvelut 7.5.2013 Markku Savolainen, yhteyspäällikkö 1 Kiinnostaako seudulle sijoittuminen nyt tai ensi vuonna? Markkinatutkimus keväällä 2011: noin 3000

Lisätiedot

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut:

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut: Elinkeinostrategian valmisteluun ovat osallistuneet Keminmaan kunnan henkilöstön lisäksi luottamushenkilöt ja Keminmaan yrittäjiä. Elinkeinostrategiaan liittyen on järjestetty kaksi avointa työpajaa ja

Lisätiedot

Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien

Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien Elinvoimaa turvaamassa läpi rakennemuutosvuosien Kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi Salon kaupunki 26.9.2018 Mika Mannervesi www.sijoitusaloon.fi Salon verotulot 2000-2018 Älykkään teknologian Salo

Lisätiedot

ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018

ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018 Kaupunginhallitus 8.1.2018 Liite 1 6 ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018 Sopijaosapuolet Palvelujen tuottaja: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei

Lisätiedot

Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin

Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin Antti Kuopila Erityisasiantuntija Hallitus panostaa 3 milj. euroa nopeasti toteutettaviin

Lisätiedot

Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa. Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen

Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa. Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen 3 000 Perustettujen yritysten lkm suurilla kaupunkiseuduilla 2006-2012

Lisätiedot

Teolliset symbioosit. Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja

Teolliset symbioosit. Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja Teolliset symbioosit Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja Kaupunkikehityksen toiminta - ajatus Pidämme huolta kaupunkielämän perusedellytyksistä tavoitteena elinvoimainen, kehittyvä,

Lisätiedot

STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN Green Energy Green Energy Show

STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN Green Energy Green Energy Show STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN 2.11.2016 Strategia Ensimmäisen kierroksen tavoite (Ohryssä 26.8.) Missio Visio Toimintaperiaatteet Painopistelinjauksia Toisen kierroksen tavoite (Ohryssä 21.10.) Tavoitteet

Lisätiedot

A. Lastensuojelulain mukaista ympärivuorokautista laitoshoitoa, B. Perhekotihoitoa, C. Erityisyksikköhoitoa

A. Lastensuojelulain mukaista ympärivuorokautista laitoshoitoa, B. Perhekotihoitoa, C. Erityisyksikköhoitoa Sopimus lastensuojelulain mukaisesta ympärivuorokautisesta hoidosta. 1. Sopijapuolet Tilaaja PL 85 45101 Kouvola Y-tunnus 0161075-9 Yhteyshenkilö Palvelupäällikkö Sanna-Riitta Junnonen PL 85 45101 Kouvola

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma

Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma Tuusulan kunnan elinkeino-ohjelma 2017 2018 Tuusula on noin 40 000 asukkaan ja yli 2 700 yrityksen kasvuhakuinen, luova ja käytännönläheinen kulttuurikunta Keski-Uudellamaalla. Sijaintimme Helsinki- Vantaan

Lisätiedot

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängöllä Projektin nimi lyhentyy toteutusalueesta ja päättymisvuodesta:

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 7 7 Palvelut 7 Muut 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy Pk-yritysbarometri, syksy alueraportti,

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA 7.3.2017 MAAKUNTAOHJELMAN 2018 2021 LAADINTA Maakuntaohjelmat laaditaan nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti, mutta laadinnan yhteydessä seurataan maakuntauudistuksen etenemistä ja otetaan se huomioon

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry 11/9/2012 1 Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry Perustettu syksyllä 2002 10 vuotisjuhlat lokakuussa Jäsenyrityksiä lähes 170 (matkailuyrityksiä, kauppaliikkeitä, kiinteistönvälittäjiä, huoltofirmoja, liikennöitsijöitä)

Lisätiedot

Hämeen liiton rahoitus

Hämeen liiton rahoitus Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä Osmo Väistö 3.4.2014 Hämeen liiton rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Maakunnan kehittämisraha Kanta-Hämeen osuus Suomen rakennerahastoohjelmasta

Lisätiedot

Luonnos KAUPPASOPIMUS 1 OSAPUOLET. Lappeenrannan kaupunki, Y-tunnus: PL 11, Lappeenranta. ( Ostaja )

Luonnos KAUPPASOPIMUS 1 OSAPUOLET. Lappeenrannan kaupunki, Y-tunnus: PL 11, Lappeenranta. ( Ostaja ) KAUPPASOPIMUS 1 OSAPUOLET Lappeenrannan kaupunki, Y-tunnus: 0162193-3 PL 11, 53101 Lappeenranta ( Ostaja ) ja Lappeenrannan Kuntakiinteistöt Oy, Y-tunnus: 2836239-6 PL11, 53101 Lappeenranta ( Myyjä ) Myyjä

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta Suomen

Lisätiedot

Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta

Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta 1 Tampereen pormestarin puheenvuoro Suomalais Saksalaisessa Ystävyyskuntakokouksessa 17.6.2011 Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta Hyvät suomalais saksalaisen

Lisätiedot

Kauppakamari yritysten tulevaisuuden tukijana

Kauppakamari yritysten tulevaisuuden tukijana YRITYKSISTÄ ELINVOIMAA 16.5. Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto Kauppakamari yritysten tulevaisuuden tukijana Anne Vänskä, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan kauppakamari Kauppakamari julkisesta rahoituksesta

Lisätiedot

SOPIMUS TILOJEN VUOKRAUKSESSA NOUDATETTAVISTA YLEISISTÄ PERIAATTEISTA. 1.4 Kauniaisten kaupunki Kauniaistentie 10, 02700 Kauniainen

SOPIMUS TILOJEN VUOKRAUKSESSA NOUDATETTAVISTA YLEISISTÄ PERIAATTEISTA. 1.4 Kauniaisten kaupunki Kauniaistentie 10, 02700 Kauniainen SOPIMUS TILOJEN VUOKRAUKSESSA NOUDATETTAVISTA YLEISISTÄ PERIAATTEISTA 1 Osapuolet 1.1 Helsingin kaupunki PL 1, 00099 Helsingin kaupunki 1.2 Espoon kaupunki PL 5, 02771 Espoo 1.3 Vantaan kaupunki Asematie

Lisätiedot

Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus 27.10.2016 Tampereen kaupungin innovaatiopolitiikka Tampere on kaupunkistrategiansa ja elinvoimasuunnitelman mukaisesti lähtenyt voimakkaasti uudistamaan elinkeino-,

Lisätiedot

15.1.2014 Neuvotteleva virkamies Jaana Valkokallio TEM, alueosasto

15.1.2014 Neuvotteleva virkamies Jaana Valkokallio TEM, alueosasto Rakennerahasto-ohjelman valtakunnalliset hankkeet 15.1.2014 Neuvotteleva virkamies Jaana Valkokallio TEM, alueosasto Rahoituksen jakautuminen (pl. alueellinen yhteistyö) Valtakunnalliset teemat EAKR ESR

Lisätiedot

Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta

Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta KUUMA-komission kokous 1.2.2013 Juha Leinonen Teknologiakeskus TechVilla Oy Teknologiateollisuus

Lisätiedot

1. Konserttisali 2. Konserttisalin lämpiö- ja aputilat 3. Taiteilijakahvio

1. Konserttisali 2. Konserttisalin lämpiö- ja aputilat 3. Taiteilijakahvio Salassa pidettävä kohtien 5, 6, 7 ja 8 osalta, JulkL 24 1 mom. 17 ja 20 kohta OSAKASSOPIMUS 1 Osapuolet 1.1 Helsingin kaupunki PL 1, 00099 Helsingin kaupunki Y-tunnus 0201256-6 1.2 Yleisradio Oy Radiokatu

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI

HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI AIKATAULU 05/2014 03/2015 04/2015 05/2015 ESISELVITYS BRÄNDITYÖ MASU + BUDJETTI YHTEISMARKKINOINTI MALLI + SITOUMUKSET TOIMINTA ALKAA TOIMEKSIANTO Kaupunginjohtajan aloitteesta

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 05 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 5 5 Palvelut 0 7 Muut 0 0 0 0 0 50 0 70 0 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin Lähde: Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

26.1.2015 Ari Hiltunen

26.1.2015 Ari Hiltunen 26.1.2015 Ari Hiltunen Kilpailukyvyn ja elinkeinopolitiikan ohjaus- ja toimintakokonaisuus Selonteko Jyväskylän valtuustolle 26.1.2015 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen 2. Jyväskylän Yritystehdas 3. Tehokkaat

Lisätiedot

SOPIMUS ELINKEINOPALVELUIDEN JÄRJESTÄMISESTÄ TREDEA OY

SOPIMUS ELINKEINOPALVELUIDEN JÄRJESTÄMISESTÄ TREDEA OY SOPIMUS ELINKEINOPALVELUIDEN JÄRJESTÄMISESTÄ TREDEA OY. Sopimus voimassa 1.1.2017-31.12.2017 Osaamis- ja elinkeinolautakunta 19.1.2017 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. YLEISET SOPIMUSASIAT...

Lisätiedot

Visit Tampere sopimusseuranta 1-8/2017

Visit Tampere sopimusseuranta 1-8/2017 Visit Tampere sopimusseuranta 1-8/2017 TAVOITE MITTARI SEURANTA TOTEUMA 1-8/2017 edistetään aluetalouden positiivista kehittymistä Matkailijoiden määrän kehitys Tampereella (kotimaiset, ulkomaiset) Matkailijatilastot

Lisätiedot

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019

OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 OKM:n ohjeistus vuodelle 2019 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 11.10.2018 Kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus Yleistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Prizztechin kansainvälinen toiminta Vetääkö Venäjä? 9.4.2014, Pasi Pitkänen

Prizztechin kansainvälinen toiminta Vetääkö Venäjä? 9.4.2014, Pasi Pitkänen Prizztechin kansainvälinen toiminta Vetääkö Venäjä? 9.4.2014, Pasi Pitkänen Missio Tehtävämme on maakunnan hyvinvoinnin edistäminen yrityselämää vahvistamalla. Visio Prizztech Oy on kansallisesti arvostettu

Lisätiedot

Kuortaneen kunnan viestintästrategia

Kuortaneen kunnan viestintästrategia Kuortaneen kunnan viestintästrategia 2017 2018 1. Viestinnän tavoitteet 2. Viestinnän organisointi 3. Mitä viestitään ja miten? 4. Kohderyhmät 5. Viestinnän kanavat 6. Kriisiviestintä 7. Mitä laki sanoo

Lisätiedot

Tutkimusyhteistyösopimus

Tutkimusyhteistyösopimus Tutkimusyhteistyösopimus 1/5 1 Sopijapuolet Yrkeshögskolan Novia/Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi (y-tunnus 2059910-2), Wolffskavägen 35 B, 65200, Vasa, (jäljempänä Novia ) ja Turun kaupunki (y-tunnus: 0204819-8),

Lisätiedot

Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle?

Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle? Millainen osaaminen saa uudet yritykset siirtymään Tampereelle? Oula Välipakka / Tredea Oy Nääsvillen oliopäivät 02.12.2015 Tredea Oy Elinkeinokehityksen kokoava voima Toiminta käynnistyi 1.1.2009 Osakkaat:

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

LUOVUUDESTA KASVUA JA UUDISTUMISTA

LUOVUUDESTA KASVUA JA UUDISTUMISTA LUOVUUDESTA KASVUA JA UUDISTUMISTA - Luovaa taloutta edistävät julkiset toimet ja kehittämislinjaukset Rysä goes Luova Suomi, Mikkeli, 16.-17.10.2012 Tn Sakari Immonen TEM/Elinkeino- ja innovaatio-osasto

Lisätiedot

Leader ja maakuntauudistus. Uusia mahdollisuuksiako? Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola

Leader ja maakuntauudistus. Uusia mahdollisuuksiako? Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola Leader ja maakuntauudistus Uusia mahdollisuuksiako? 17.1.2017 Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola Maakuntauudistuksella uusia markkinoita SOTE-markkinoista on puhuttu paljon Maaseudun palvelujen rakentaminen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNGIN KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN SUUNTAVIIVAT

TAMPEREEN KAUPUNGIN KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN SUUNTAVIIVAT TAMPEREEN KAUPUNGIN KANSAINVÄLISEN TOIMINNAN SUUNTAVIIVAT Kaupunginhallituksen suunnittelukokous 27.3.2017 Tuija Telén 21.3.2017 Kansainvälisen toiminnan suuntaviivojen tarkoitus Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

SOPIMUS TURUN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN TUOTTA- MISESTA 2013 (OPTS)

SOPIMUS TURUN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN TUOTTA- MISESTA 2013 (OPTS) LIITE 1 SOPIMUS TURUN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN TUOTTA- MISESTA 2013 (OPTS) 1. Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella palvelutuotantosopimuksella (OPTS) ydinprosesseja edustavat

Lisätiedot

KOUVOLAN STRATEGIAPOLULLA KINNON KASVUALUSTALLA

KOUVOLAN STRATEGIAPOLULLA KINNON KASVUALUSTALLA KOUVOLAN STRATEGIAPOLULLA KINNON KASVUALUSTALLA 29.3.2019 KAUPUNKISTRATEGIA 2030 KAUPUNGIN ELINVOIMAPOLITIIKKA YRITTÄJÄASIAKAS LÄHTÖKOHTA RAHTIKYLÄ BIOLAAKSO VISITKOUVOLA ALKAVAN YRITYKSEN PALVELUT TOIMIVAN

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ja Jyväskylän yliopiston yhteinen yrittäjyysstrategia. Yhteinen yrittäjyysstrategia

Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ja Jyväskylän yliopiston yhteinen yrittäjyysstrategia. Yhteinen yrittäjyysstrategia Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ja Jyväskylän yliopiston yhteinen yrittäjyysstrategia Yhteinen yrittäjyysstrategia Hyväksytty: Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallitus 27.1.2014,

Lisätiedot

Kotkan Haminan seutusopimus

Kotkan Haminan seutusopimus Kotkan Haminan seutusopimus Kotkan Haminan seudun seutuvaltuusto 19.8.2013 Kotkan kaupunginvaltuusto 12.11.2013 Haminan kaupunginvaltuusto 15.10.2013 Miehikkälän kunnanvaltuusto 30.9.2013 Pyhtään kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Sopimuksiin perustuva toiminnan jatkuvuuden hallinta

Sopimuksiin perustuva toiminnan jatkuvuuden hallinta Sopimuksiin perustuva toiminnan jatkuvuuden hallinta Haasteena verkoston toimintavarmuuden kehittäminen Ohjaus heikkenee Häiriö toimijan toiminnassa vaikuttaa verkoston toiminnan jatkuvuuteen 2 Vaatimuksia

Lisätiedot

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla Yhteismarkkinointi Joukkueajattelu Paras matkailualue (joukkue) voittaa Resurssit Yhdessä enemmän kuin yksin Yhteinen suunta

Lisätiedot

SOPIMUS PALVELUIDEN TUOTTAMISESTA

SOPIMUS PALVELUIDEN TUOTTAMISESTA 1 (6) SOPIMUS PALVELUIDEN TUOTTAMISESTA 1. Sopijapuolet Lappeenrannan kaupunki (y-tunnus 0162193-3), Villimiehenkatu 1, 53100 Lappeenranta (jäljempänä Kaupunki ) (y-tunnus 1565217-5),, (jäljempänä Wirma

Lisätiedot

10.2.2015 Laura Käsmä

10.2.2015 Laura Käsmä Tarjous Maisemasta Kankaanpään kaupungille 10.2.2015 Tarjouksen vastaanottaja Kankaanpään kaupunki Kaupunginjohtaja Paavo Karttunen Kuninkaanlähteenkatu 12 PL 36 38701 Kankaanpää Tarjouksen antaja Kuntamaisema

Lisätiedot

To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e. O h j a u s r y h m ä 1 3. 3.

To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e. O h j a u s r y h m ä 1 3. 3. To u N e t / E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o i l l e - o s a h a n k e O h j a u s r y h m ä 1 3. 3. 2 0 1 4 L a h t i E t a b l o i t u m i n e n Ve n ä j ä n m a r k k i n o

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017

YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017 Liite 3 YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017 SOPIJAOSAPUOLET Hallinnoija Skills Finland ry Simonkatu 12 B 24 00100 Helsinki Yhteyshenkilö Huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila puhelinnumero +358 40 455 2020 sähköposti

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta Keski-Suomeen 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/eulehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 OHJELMAKOKONAISUUDEN RAKENNE valtakunnallinen teknologiateollisuuden kehittämisohjelma Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

KESTÄVÄN KASVUN VAUHDITTAJA ISKO LAPPALAINEN

KESTÄVÄN KASVUN VAUHDITTAJA ISKO LAPPALAINEN KESTÄVÄN KASVUN VAUHDITTAJA ISKO LAPPALAINEN MIKSI LADEC ON OLEMASSA? LADEC auttaa uusia yrityksiä syntymään sekä olemassa olevia yrityksiä uusiutumaan, kehittymään ja kasvamaan Lahden seudulla. Näin alueelle

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi

Lisätiedot

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Porvoon sairaanhoitoalue (jäljempänä sha)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Porvoon sairaanhoitoalue (jäljempänä sha) HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN JA ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN AIESOPIMUS ENSIHOIDON PALVELUTUOTANNOSTA JA ENSIVASTEPALVELUISTA 1. Sopijaosapuolet Itä-Uudenmaan

Lisätiedot

Miset Matkailu. Miset Matkailun tehtävät 5.12.2013

Miset Matkailu. Miset Matkailun tehtävät 5.12.2013 Miset Matkailu Miset Matkailun tehtävät Mikkelin seudun matkailumarkkinointi VisitMikkeli Palvelusopimus Mikkelin seudun matkailupalvelu ry (7 kuntaa, n. 150 yritystä) Yhteistyössä yrittäjien ja eri sidosryhmien

Lisätiedot

Verkostoista Voimaa. NELI North European Logistics Institute, Tutkimusjohtaja Mervi Nurminen

Verkostoista Voimaa. NELI North European Logistics Institute, Tutkimusjohtaja Mervi Nurminen Verkostoista Voimaa NELI North European Logistics Institute, Tutkimusjohtaja Mervi Nurminen 2 Toimintamalli Yliopistot, AMK, yritykset Kehitys-ja elinkeino- yhtiöt KyAMK TKI MAANTIET RAJA RAUTATIE MERI

Lisätiedot

2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät

2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät 1 LOMAKE: YHTEISPALVELUSOPIMUS 9.2.2007; LUONNOS 1. Sopimusosapuolet 1.1. Toimeksisaaja(t) 1.2. Toimeksiantajat 1 2 3 4 5 6 2. Yhteispalveluntehtävät 2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät

Lisätiedot

KONSORTIOSOPIMUS TIETOJÄRJESTELMÄPALVELUN (avoinyliopisto.fi) JÄRJESTÄMISEKSI

KONSORTIOSOPIMUS TIETOJÄRJESTELMÄPALVELUN (avoinyliopisto.fi) JÄRJESTÄMISEKSI KONSORTIOSOPIMUS TIETOJÄRJESTELMÄPALVELUN (avoinyliopisto.fi) JÄRJESTÄMISEKSI Sivu 1 / 9 1. Sopimusosapuolet Aalto-yliopisto Helsingin yliopisto Itä-Suomen yliopisto Jyväskylän yliopisto Lapin yliopisto

Lisätiedot

RUOKATURVALLISUUSRATKAISUT Viennin vauhdittajina. Jukka Lähteenkorva 8.9.2014

RUOKATURVALLISUUSRATKAISUT Viennin vauhdittajina. Jukka Lähteenkorva 8.9.2014 RUOKATURVALLISUUSRATKAISUT Viennin vauhdittajina Jukka Lähteenkorva 8.9.2014 HANKKEEN TAVOITTEET Tavoitteena on avata markkinoita innovatiivisille ratkaisuille ja yhteistoimintamalleille, joilla yritykset

Lisätiedot