PILOTOINTISUUNNITELMA KOTIKUNTOUTUS. Alueellinen pilotointisuunnitelma. Taso 3: Tehostettu kotikuntoutus. Laatija/t: ITÄ-UUSIMAA Päiväys:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PILOTOINTISUUNNITELMA KOTIKUNTOUTUS. Alueellinen pilotointisuunnitelma. Taso 3: Tehostettu kotikuntoutus. Laatija/t: ITÄ-UUSIMAA Päiväys:"

Transkriptio

1 PILOTOINTISUUNNITELMA KOTIKUNTOUTUS Alueellinen pilotointisuunnitelma Taso 3: Tehostettu kotikuntoutus Laatija/t: ITÄ-UUSIMAA Päiväys:

2 Sivu 2 / 28 SISÄLTÖ 1. KEHITTÄMISTYÖN TAUSTA Kärkihankkeen ohjaus ja aikataulu Kokonaisuuden hallinta TAVOITE PALVELUN KUVAUS ALUEELLINEN TOTEUTUS Toteuttaminen Arviointi resursseista Aikataulu Mittarit ja työskentelyvälineet Koulutustarpeet VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI SYNTYVÄT DOKUMENTIT, SELVITYKSET JA MAHDOLLISET KANNANOTOT LUEELLISEN KEHITTÄMISTYÖN VAHVUUDET TIEDOTUS Viestinnän tavoitteet Viestinnän kanavat Viestinnän resurssit YHDYSPINNAT HANKKEEN ARVIOINTI LIITTEET RISKIEN KARTOITUS YHTEYSTIEDOT... 0

3 Sivu 3 / KEHITTÄMISTYÖN TAUSTA Mahdollisimman terveen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaaminen on tärkein ikäpoliittinen lähtökohta Suomessa. Hyvän vanhuuden turvaaminen edellyttää rakenteiden muuttamista, sillä nykyisillä rakenteilla ja palveluilla ei voida vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeiden tavoitteena on juurruttaa pysyviä uudistuksia 3-vuotisten investointien turvin. Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (jatkossa I&O) - kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisille sekä omais- ja perhehoitajille nykyistä yhdenvertaisemmat, paremmin koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut. Kärkihankkeen toteuttamiseen on käytettävissä yhteensä 30 miljoonaa euroa vuosille Uudenmaan alueella toteutetaan neljä kärkihanketta, jotka ovat: 1. Alueellinen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen malli (painottuen avopalveluiden kehittämiseen), puheenjohtajakuntana Lohja ( ) 2. Alueellinen Keskitetty asiakas-/palveluohjaus Kaapo, puheenjohtajakuntana Porvoo ( ) ja Vantaa (2018) 3. Alueellinen Omais- ja perhehoidon kehittäminen, puheenjohtajakuntina ovat toimineet Sipoo (2017), Karviainen ja Kerava (2018) 4. Alueellinen Kotikuntoutusmalli, puheenjohtajakuntana Järvenpää ja Pks osalta Gerometro ( ) Tämä pilotointisuunnitelma koskettaa kärkihanketta 4. Alueellinen Kotikuntoutusmalli ja sen osakokonaisuutta Tehostettu kotikuntoutus. 1.1 Kärkihankkeen ohjaus ja aikataulu Kaikki neljä kehittämiskärkeä ovat osa Uudenmaan valmistelua, jota muutosagentti koordinoi. Kokonaisuudesta raportoidaan Sosiaali- ja terveysministeriölle ja Uudenmaan maakunnan ikääntyneiden palveluiden valmisteluryhmälle. Uudenmaan yhteisen alueellisen kotikuntoutusmalliprosessin vetäjänä ja puheenjohtajana toimi Järvenpään kaupunki. Mallin laadinta toteutettiin viiden yhteisen työpajan kautta maalis-kesäkuussa 2017, joissa osallistujakuntina olivat Hanko, Hyvinkää, Järvenpää, Lohja, Loviisa, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Sipoo sekä Tuusula sekä neljän sairaanhoitoalueen (Hyvinkää,

4 Sivu 4 / 28 Porvoo, Lohja ja Raasepori) nimeämät edustajat. Kaikilla Uudenmaan kunnilla on mahdollisuus osallistua kehittämistyöhön. Pääkaupunkiseudun muutosagentti ja Gerometro vierailivat osassa tapaamisista. Mallinnuksen jälkeen laaditaan kolmen alueen pilotointisuunnitelmat syksyn 2017 aikana ja niiden mukainen toiminta aloitetaan vuoden 2018 alusta Uudellamaalla kolmella alueella (Itä-, Keski- ja Länsi-Uusimaa). Mallin käsikirjan mukaista palvelukokonaisuutta kehitetään pilotointien kautta niin, että lopullinen alueellinen malli on laadittu ja pilotoitu vuoden 2018 loppuun mennessä. Kuva 1. Alueellisen kotikuntoutusmallin kokonaisaikataulu ja toteutus 1.2 Kokonaisuuden hallinta Uudenmaan hanke toteutetaan yhteistyössä alueen kuntien, sairaanhoitoalueiden ja muiden toimijoiden kanssa. Toimijat tahot kokoontuvat suunnitellusti sekä alueittain että koko Uudenmaan alueellisesti koko hankeajan. Alueellisesti (Ikä-, Keski- ja Länsi-Uusimaa) laaditaan tällä suunnitelmalla pilotoinnin toteuttamisen suunnitelma, joita yhdenmukaistetaan, kehitetään ja vedetään yhteen Uudenmaan yhteisissä tapaamisissa.

5 Sivu 5 / 28 Uudenmaan alueellinen kotikuntoutusmalli on osa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa kärkihanketta ja sen etenemistä koordinoi Uudenmaan muutosagentti. Hanketta vetää Järvenpään kaupunki. Alueellisia pilotteja valmistelee Porvoo, Lohja ja Järvenpää yhteistyössä tulevien alueyksiköiden kanssa. 2. TAVOITE Tehostetulla kotikuntoutuksella tarkoitetaan kotona tai kodinomaisessa ympäristössä asuvalle ikäihmiselle tarkoitettua tavoitteellista ja määräaikaista jaksoa, jonka aikana asiakas saa tukea heikentyneeseen toimintakykyyn ja kotona asumisen mahdollisuuksiin. Tavoitteena on, että asiakas löytää omia voimavarojaan ja edistää toimintakykyisyyttään niin, että hän voi jatkaa asumista omassa kodissa mahdollisimman omatoimisesti, toimintakykyisenä ja voimaantuneena. Tehostettu kotikuntoutus: suunniteltu, tavoitteellinen määräaikainen palvelu tukijakso(keskimäärin 2-6 viikkoa) ja monialainen kotikuntoutus(keskimäärin 6-8 viikkoa) kohdennettu tietyille asiakasryhmille osa asiakkaan palvelupolkua asiakkaan oma motivaatio, rooli ja tavoite palvelukokonaisuuden keskiössä Onnistuneen jakson tunnusmerkkejä: asiakkaan oma tavoite, jossa keskiössä asiakkaan o voimavarat o motivaatio ja sitoutuminen o aktiivinen osallisuus o elämäntilanne ja lähtökohdat kokonaisvaltainen arviointi moniammatillinen ja asiakkaan tarpeen pohjalta rakentuva tiimi laaja näkökulma kotona asumiseen ja kotikuntoutuksen sisältöön henkilöstön osaaminen ja asiakkaan voimavaroja tukeva työote Keskeistä kotikuntoutuksessa on, että se on osana ikääntyneiden palvelurakenteessa ja sillä on tiivis yhteistyö ja yhdyspinta ikääntyneiden muihin toimintoihin ja palveluihin. Avainasemassa on asiakkuuksien tunnistaminen, jotta tehostettu kotikuntoutusjakso tavoittaa oikeat asiakkaat oikea-aikaisesti. Mallissa toimitaan valmennuksellisin menetelmin, monialaisesti ja kuntouttavalla työotteella saumattomasti toiminnan kaikilla tasoilla.

6 Sivu 6 / PALVELUN KUVAUS Kuva 2. Tukijakso ja moniammatillinen kotikuntoutus asiakkaan näkökulmasta Koska asiakkaan rooli on keskeisin koko palveluprosessin ajan, on edellä kuvattu (kuva 2) asiakkaan oma toiminta prosessin ajan. Keskeistä on se, että asiakas itse asettaa jakson tavoitteen, jotta hän motivoituu ja sitoutuu sen noudattamiseen ja näin palvelun vaikuttavuus hänen elämässään vahvistuu. Huomioitavaa on, että jokainen asiakkaan jakso on sisällöllisesti ja toiminnallisesti yksilöllinen, minkä vuoksi tässä kuvattu prosessi muovautuu ja muuntuu jokaisen asiakkaan tarpeen mukaisesti. Toimijoiden näkökulmasta tehostetun kotikuntoutusjakson kokonaisuus edellyttää jokaiselta toimijalta asiakkaan voimavarojen edistämisen, omatoimisuuden tukemisen ja toimintakyvyn kohenemisen tukemista (kuva 3). Koska ammattilaiset ovat mukana asiakkaan elämässä vain jakson ajan, on keskeistä tukea kokonaisvaltaisesti niitä asiakkaan voimavaroja ja vahvuuksia, joiden avulla ja joihin nojautuen hän pystyy edelleen elämään omannäköistään, mahdollisimman itsenäistä ja elämänlaadultaan hyvää elämää.

7 Sivu 7 / 28 Kuva 3: Ammattilaisen toiminta tehostetun kotikuntoutusjakson aikana Seuraavassa lyhyt kuvaus palvelun eri vaiheiden sisällöstä ennen jakson alkua, sen aikana ja jakson päätyttyä. Ennen jakson alkua Tehostettu kotikuntoutusjakso alkaa tarpeen tunnistamisen jälkeen alkukartoituksella ja palvelusta sopimisella. Kotikuntoutuksen interventiossa asiakkaan oma rooli on keskeisin toimintamahdollisuuksien arvioinnissa ja henkilökohtaisen tavoitteen ja suunnitelman luomisessa. Alkukartoituksessa painottuvat etenkin asiakkaan elämäntilanne, tapahtuneet toimintakyvyn muutokset, asiakkaan näkemys elämästään ja tulevaisuudestaan sekä arjessa pärjääminen (esim. sairauksien hoito, itsestä huolehtiminen, arjessa selviytyminen, sosiaalisiin aktiviteetteihin osallistuminen) Alkukartoituksen aikana selvitetään esimerkiksi seuraavat asiat: asiakkaan elämäntilanne ja käsitys omasta toimintakyvystä asiakkaan oma arvio omasta tulevaisuudestaan ja pitkän aikavälin tavoitteestaan yhdessä lähettävän tahon ja asiakkaan kanssa laadittu arvio palvelutarpeesta Jakson aikana Asiakas on jakson ajan oman jaksonsa päätoimija. Hän asettaa jakson alussa tavoitteet sekä tulevaisuudelleen että 2-8 viikon jaksolle. Tavoitteiden asettamisen tueksi asiakkaan kanssa tehdään erilaisia, asiakkaan tilanteesta riippuen, toimintakyvyn ja palvelutarpeen

8 Sivu 8 / 28 arviointeja ja muita elämää, elintapoja, sairauksia ja elinympäristöä kuvaavia arviointeja. Arviointien lähtökohtana on kokonaisvaltaisuus sekä myönteinen voimavaralähtöisyys, jossa asiakkaan huomio kiinnitetään erityisesti niihin seikkoihin, joiden avulla ja joita vahvistamalla hän edelleen pystyy asumaan kodissaan. Näiden pohjalta asiakasta tuetaan tavoitteiden kirjaamiseen sekä niistä osatavoitteiden, arkeen liittyvien edistysaskelien avaaminen. Suunnitelmaan on kirjattu asiakkaan oma toiminta ja rooli tavoitteeseen pääsemiseksi, lähiverkoston toiminta ja rooli tavoitteen tukemiseksi sekä kotikuntoutustiimin toimijoiden roolit tavoitteen toteutumisen edistämiseksi. Keskeistä on saada kaikkien toimijoiden sitoutuminen ja motivaatio vahvaksi ennen jaksoa. Suunnitelman laadinnan jälkeen aloitetaan sen mukainen toiminta. Asiakas seuraa yhdessä nimetyn vastuutyöntekijän kanssa edistymistään osatavoitteiden kautta. Suunnitelmaa voidaan myös kaiken aikaa päivittää jakson aikana tapahtuvien muutosten myötä. Jakson aikana voidaan toteuttaa esimerkiksi seuraavia osa-kokonaisuuksia: suunnitelmallinen lihaskuntoharjoittelu (edistyksen myötä muuttuva koko jakson ajan) kodin turvallisuuden ja toiminnallisuuden parantaminen (esteettömyys, omatoimisuus) pukeutumisen harjoittelu arjen askareiden harjoittelu apuvälineiden hankinta ja käytön opettelu ravitsemuksen läpikäyminen ja monipuolisuuden opettelu lääkehoidon läpikäyminen ja omatoimisuuden opettelu sosiaalisiin kontakteihin ja harrastuksiin pääsemisen järjestelyt mahdollisten tukipalvelujen järjestäminen (ateria, kuljetus, päivätoiminta, ryhmätoiminta, turvapuhelin jne.) lähiverkoston tukeminen ja aktivointi väli- ja loppuarvioinnit Jakson lopuksi ja jälkeen Jakson lopuksi asiakkaan tuen tarve arvioidaan yhdessä asiakkaan ja lähiverkoston kanssa. Asiakas laatii itselleen jatkosuunnitelman tämän pohjalta, johon hän on valmis sitoutumaan. Suunnitelmaan kirjataan mahdollisesti myös lähiverkoston roolit ja tuen antaminen, mikäli se on osapuolien osalta mahdollista. Lisäksi suunnitelmaan kirjataan ne tuen ja toiminnan muodot, joiden avulla asiakkaan toimintakykyisyys, omatoimisuus ja itsenäisyys vahvistuvat edelleen. Asiakas saa myös ohjausta ja neuvontaa itsehoitoon, toimintakyvyn ylläpitämiseen sekä tietoa erilaisista tuen ja toiminnan muodoista (mm. kolmas sektori).

9 Sivu 9 / 28 Jakson jälkeen asiakas ottaa itse yhteyttä tai häneen otetaan yhteyttä sovitusti 3 kk, 6 kk jälkeen jakson päättymisestä kotikäynnillä. Yhteydenoton kautta arvioidaan asiakkaan toimintakyvyn ja palvelutarpeen tilannetta sekä kotona selviytymistä. Tehostettu kotikuntoutus, tukijakson (2-6 viikkoa) ja monialaisen kotikuntoutuksen (6-8 viikkoa) toimijat : asiakas lähiverkosto: läheiset, omaiset, naapurit, ystävät vastuutyöntekijä esim. kuntouttava lähihoitaja, kunnon hoitaja kuntoutukseen erikoistuneita lähi- ja sairaanhoitajia fysioterapeutti toimintaterapeutti muut ammattilaiset: esim. lääkäri, sosiaalityöntekijä, muut terapeutit Työntekijät muodostavat organisaatioissa tiimejä, kuten esimerkiksi Kotikuntoutustiimi, kuntoutustiimi, kotiutustiimi, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä asiakkaan tavoitteiden hyväksi. Jaksolle lähettävät tahot: keskitetty asiakas- ja palveluohjaus, erikoissairaanhoito, sosiaalija terveyspalvelut, kuntoutusyksikkö jne. 4. ALUEELLINEN TOTEUTUS 4.1 Toteuttaminen IU-soteryhmä on hyväksynyt pilotin käynnistymisen. IU-soteryhmään kuuluu Porvoon sairaanhoitoalueen johtaja, lääkärikuntaa ja kehittämispäällikkö. Kunnista ao. ryhmään kuuluu sotejohtajat, vanhuspalveluiden, aikuisten palveluiden ja sosiaalija perhepalveluiden johtajat sekä johtavat lääkärit. Kaikki Itä-Uudenmaan kunnat ja Porvoon sairaala osallistuvat pilotointiin. Valmistelutyötä on tehty Itä-Uudellamaalla siten, että varsinainen valmisteluryhmä on kokoontunut kuusi kertaa. Projektiryhmä on valmistellut aineistoa näiden tapaamisten välissä. Pilottiin osallistuvat kunnat ovat: Porvoo, Sipoo, Loviisa, Pornainen, Askola, Lapinjärvi ja Porvoon sairaala. I&O Kärkihankkeen kokonaisuus toimii keskeisenä viitekehyksenä tälle pilotille. Tämä pilotti on osa Uudenmaan kehittämiskokonaisuutta ja pilotoinnin etenemisestä ja onnistumisesta raportoidaan STM:lle ja Uudenmaan ikääntyneiden palveluryhmälle.

10 Sivu 10 / 28 Muutosagentti Soili Partanen päivittää nykytilanteen I&O kärkihankkeen osalta valmistelutapaamisissa ja missä tilanteessa nyt ollaan alueellisessa kehittämistyössä Uudenmaan valmistelussa. Lisäksi valmistelussa on hyödynnetty muutosagenttiverkoston kautta saatua aineistoa. Pilotin vetäjä Merja Skogster esittelee kulloisenkin valmistelun tilanteen yhteisissä Uudenmaan tilaisuuksissa. Tavoitteena että muilta alueilta saadaan palautetta ja jatkokehittämisideoita pilottiin. Kuva 4: Itä-Uudenmaan valmisteluorganisaatio Pilotin tarkoituksena on lisätä Itä-Uudenmaan asiakkaiden palveluvalikoimaan Tehostettu kotikuntoutus, joka on tukijakson ja monialaisen kotikuntoutuksen yhdistelmä. Nämä sisältävät kuntouttavaa hoitoa, tukipalveluja ja terapiaa asiakkaalle tarkoituksenmukaisena määräaikaisena palveluna. Tehostetun kotikuntoutuksen avulla pyritään asiakkaan toimintakykyä parantamaan ja hänen palveluntarvettaan vähentämään.

11 Sivu 11 / 28 Kuva 5: Tehostettu kotikuntoutus palveluvalikoimassa Syksyn aikana on työstetty pilotoinnin asiakasrajausta. Pilotin asiakkaaksi on valittu yhteistyöasiakas, jolla on toimintakyky romahtanut ja se pyritään tehokkaasti saamaan aikaisemmalle tasolle. Asiakas on kotiutumassa sairaalasta tai muusta laitoshoidosta. kotihoidossa tai on uhka, että hän joutuu kotihoitoon. Kuva 6: Asiakasryhmien tunnistamineen ja kotikuntoutuksilla palveluilla vaikuttaminen (Modifioitu lähteestä: Koivuniemi&Simonen 2010)

12 Sivu 12 / 28 Asiakas voi tulla tehostettuun kotikuntoutukseen seuraavien tahojen kautta alueellinen kotiutushoitaja kunnan kotiutushoitaja sosiaalityöntekijä hoitava terapeutti Kaapo kotihoito Kuva 7: Itä-Uudenmaan suunnitelmaluonnos kaavakuvana Porvoon sairaanhoitoalueella on käytössä alueellinen kotiutushoitajamalli erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä. Lisäksi kunnissa toimii paikalliset kotiutushoitajat laitos- ja avohoidon välillä. Tämä malli on pilotoinnissa Itäisen Uudenmaan alueella. Tavoitteena on, että tehostettu kotikuntoutus antaa kotiutushoitajalle lisää työkaluja työskentelyyn. Lisäksi kotiutushoitajan rooli asiakkaiden tunnistamisessa ja ohjaamisessa pilottiin on keskeinen. Keskitetyn asiakas-/ ja palveluohjauksen (KAAPO) rooli on keskeinen. Jatkossa Kaapo huomioidaan kotikuntoutuksen prosessissa ja edustaja Kaaposta tulee mukaan pilottiin palvelukoordinaattori Salla Tillaeus-Smedberg.

13 Sivu 13 / 28 Kuva 8: Muutosagenttiverkoston kuntoutuskäsitteiden sijoittelu Kaapo-malliin Kuva 9: Asiakkaan palvelupolku pilotissa Asiakkaan palvelu muodostuu erilaiseksi hänen tarpeensa mukaan. Asiakkaan ympärille muodostuu yksilöllinen palveluverkosto, jossa hyvin toimiva yhteistyö mahdollistaa asiakkaan tavoitteen saavuttamisen.

14 Sivu 14 / 28 Kuva 10: Viitteellinen kuva eri ammattiryhmien osallisuudesta palveluun 4.2 Arviointi resursseista Kotihoidon henkilökunta, kotiutustiimi ym. joka hoitaa tehostetun kotikuntoutuksen asiakkaan ja kehittämisen vastuuhenkilö Lähihoitaja Sairaanhoitaja Kunnonhoitaja Sosiaaliohjaaja Kehittämisen vastuuhenkilö, Porvoo Mikaela Westerlund, kotihoidon ohjaaja Loviisa 1 4 Katja Marttila-Meriaho, kuntohoitaja Sipoo ½ + Annette Andersson,kotiutuskoordinaattori Minna Ollila,kotiutushoitaja Askola 1 (kunnonhoitaja) Pornainen ½ ½ 1 1 Minna Rajanen, fysioterapeutti Mari Heikkilä, kotihoidon päällikkö Lapinjärvi 1 (osa työstä) 1 (osa työstä) Sanna Kallioinen sairaanhoitaja Kuva 11: Kotikuntoutuspilotin hoitajaresurssit

15 Sivu 15 / 28 Terapeuttiresurssit pilotissa Porvoossa, Loviisassa, Sipoossa ja Askolassa on osa resursseista osoitettu erikseen kotikuntoutukseen. Porvoossa on tulossa lisäresursseja kotikuntoutukseen vuonna Fysioterapeutti Toimintaterapeutti Kuntohoitaja Ravitsemussuunnittelija Palveluohjausyksikkö Kehittämisen vastuuhenkilö Porvoo 2-3 ½ 1/3 ½ Jaana Lindlöf, fysioterapeutti Sanni Lindroos, ravitsemussuunnittelija Loviisa 2(osa työajasta) Sipoo ½ ½ Askola Lapinjärvi Pornainen 1(osa työajasta) 1(osa työajasta) 1(osa työajasta) 1(osa työajasta) 1(osa työajasta) Kuva 12: Kotikuntoutuspilotin terapiaresurssit pilotin käynnistyessä Tuuli Koponen, fysioterapeutti Jukka Suhonen, fysioterapeutti Mikaela Westerlund, osastonhoitaja Minna Rajanen, fysioterapeutti Kaj Ikäheimo, fysioterapeutti Toiminta-terapeutti Virve Kerttula, fysioterapeutti Yhteistyöresurssit, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi asiakkaan tehostetun kotikuntoutuksen aikana tai jälkeen. Erityisen tärkeänä yhteystahona tässä toimii Kaapon henkilökunta. Vapaaehtoistyön koordinaattori, hyvinvointikoordinaattori Liikuntatoimi Vapaaehtoistyö, esim. Kävelykamu, liikuntaystävät, vertaisliikkujat Point college opiskelijoiden kummivanhustoiminta / tuetut kirjastokäynnit ym. SPR Potilasjärjestöt ja -yhdistykset Seurakunnat Työttömien tuettu työtoiminta päiväkeskuksessa Erilaiset työkalut ja tietolähteet kuntien asukkaiden palveluista esim. Porvoon kaupungin hyvänolon palvelukartta

16 Sivu 16 / 28 Pilotoinnin lisäresurssi: Porvoon sosiaali- ja terveystoimen kehittämispäällikkö Päivi Mäkimartti ohjaa osana pilottia Porvoon kotikuntoutuksen tiimiä Lean menetelmin. Tässä työssä on kuvattu nykytilaa, tehty ongelmanratkaisua ja kerätty tietoa, jota hyödynnetään pilotin jatkovalmistelussa. Tiimin päivittäisen johtamisen käytäntöihin on laadittu toteutussuunnitelma. Päivittäisen johtamisen tavoitteena on tehdä näkyväksi ja edesauttaa pilotin tavoitteellista toteuttamista ja seurantaa. Lean -kehittämistyötä on esitelty pilotin työpajassa ja siinä käytettävä A3 ongelmaratkaisulomake ja muu materiaali jaetaan työtilassa ja ne ovat hyödynnettävissä jokaisessa kunnassa kehittämisen työkaluna. 4.3 Aikataulu Syksyn 2017 aikana tehdään alueen yhteistyönä projektisuunnitelma, joka konkretisoi pilotin sisällön tavoitteet, menetelmät, arvioinnin jne. Projektisuunnitelman viitekehyksenä toimii Toimintakykyisenä kotona Uudenmaan alueellinen kotikuntoutusmallin käsikirja. Työskentely syksy klo13-16 Porvoo (Itä-Uudenmaan alueellinen tapaaminen) klo 8:30-11 Porvoo ti 21.9 klo 8:30-11 Järvenpää (Uudenmaan yhteinen tapaaminen) klo Porvoo ti klo 8:30-11 Järvenpää Ti klo Pks Gerometroverkoston tapaaminen (muutosagentti, Järvenpään puheenjohtaja) klo Porvoo IU-sote kokous Porvoon sairaala klo 8:30-11 Porvoo klo 8:30-11 Porvoo ti klo 8:30-11 Järvenpää Vuonna 2018 pilotin toteuttaminen, seuranta, vaikuttavuuden arviointi ja toiminnan kehittäminen. Yhteiskehittäminen Itä-Uudenmaan kuntien ja Sairaanhoitoalueen edustajien yhteistapaamisissa seuraavan aikataulun mukaisesti:

17 Sivu 17 / 28 Työskentely kevät klo Porvoo klo 8:30-11 Järvenpää (Uudenmaan yhteinen tapaaminen) klo Porvoo, Johannes klo Järvenpää klo Porvoo klo Järvenpää klo Porvoo klo 8:30-11 Järvenpää 8.5. klo Porvoo klo Järvenpää klo Järvenpää klo Järvenpää klo Loppuseminaari Järvenpäätalo Juhani Aho-sali Itäisen Uudenmaan pilotti käynnistyy Kunnat aloittavat samaan aikaan. Alueellisen kotikuntoutuksen käsikirja ja Itä-Uudenmaan pilotin suunnitelmat ovat valmiit tai lähes valmiit kun pilotti käynnistyy. Pilotti käynnistyy henkilökunnan informaatiolla ja työnjaolla ja vastuuttamisella. Vastuunjaosta on sovittu valmistelun aikana ja lopulliset konkreettiset vastuunjaot päätetään 9.1 tapaamisessa. Sen jälkeen valitaan pilotin ensimmäiset asiakkaat. Pilotille valitaan yksi yhdyshenkilö joka kokoaa mittaukset ja muut pilottiin liittyvät käytännön seikat yhteen. Yhdyshenkilönä pilotissa toimii fysioterapeutti Jaana Lindlöf. Kuva 13: Itä-Uudenmaan pilotin aikataulu

18 Sivu 18 / 28 Pilotin mukaiset Tehostetun kotikuntoutuksen jaksot: Pilottiin tulevat mukaan kaikki Tehostetun kotikuntoutuksen asiakkaat, joiden jaksot ovat valmiit elokuun lopussa: Asiakkaat, joiden alku ja loppuarviointi/mittaukset on tehty jaksoja toteuttavan henkilökunnan toimesta. Asiakaskohtaiset mittaukset Pilotin asiakkaille luodaan kuntakohtaiset tunnukset, joiden avulla tiedot siirtyvät asiakaskohtaisesti eteenpäin ilman henkilötietoja. Väliarviointi Kunnan tilastointivastaava kerää asiakaskohtaiset alkumittaukset ja loppumittaukset näiden valmistuttua sekä tukijaksolta että monialaisesta kuntoutuksesta. Hän siirtää tiedot WEBropol-pohjaan. Kunnan tilastointivastaava lisää samoille asiakkaille erikseen WEBropolpohjaan 3kk ja 6 kk seurannat, niiden valmistuttua. Asiakkaan kodalla WEBropol- kirjaaminen tehdään neljä kertaa. Jakson alku, jakson loppu, 3 kk seuranta ja 6 kk seuranta. Kuntien WEBropol-vastaavat: Porvoo Mikaela Westerlund, Jaana Lindlöf Loviisa Katja Marttila-Meriaho Sipoo Marina Wersterlund Askola Minna Rajanen Lapinjärvi -Tiia Gustavson Pornainen Virve Kerttula Koko pilotin tilastointivastaava kerää tulokset maaliskuun, toukokuun, heinäkuun, syyskuun ja marraskuun alussa. Näin pilotin edetessä Tehostetun kuntoutuksen läpikäyneiden asiakkaiden määrä kasvaa ja tuloksiin tulee vähitellen tietoja myös 3 kk ja 6 kk seurannasta. Pilotin esikunta arvioi kerättyjä tuloksia ja raportoi niistä eteenpäin Itä-Uudenmaalla ja koko Uudenmaan pilotointialueella Vaikuttavuuden arviointi ja toiminnan jatkuva kehittäminen Pilotin tulosten tahdissa voivat alueen kuntien ja Porvoon sairaalan edustajat tehdä yhteistyökokouksissa arviointia ja Tehostetun kotikuntoutuksen kehittämistä ja korjausliikkeitä yhdessä Uudenmaan muutosagentin ja pilotin esikunnan kanssa.

19 Sivu 19 / 28 Uudenmaan kuntien ja alueen Sairaanhoitoalueen edustajien yhteistapaamiset Tapaamisissa kehitetään yhdessä Tehostettua kotikuntoutusta alueiden pilotoinnin antamien ideoiden mukaisesti puheenjohtajakunta Järvenpään, Uudenmaan muutosagentin ja yhteiskokouksen osallistujien yhteistyönä. Lopputulemana yhteinen Uudenmaan Tehostettu kotikuntoutusmalli. 4.4 Mittarit ja työskentelyvälineet Asiakkaan toimintakyvyn muutosta kuvaavat mittarit: Seuraavat mittarit on valittu pilottiin Järvenpään kokouksessa Olennaista mittareiden valinnassa on että niitä ei ole liikaa ja on huomioitava, että tähän pilottiin ei ole saatu erillistä rahoitusta ja pilottiin osallistuvat tahot tekevät tämän osana oman työn kehittämistä. Näin ollen on keskeistä että valitut mittarit ovat sellaisia jotka mahdollisimman hyvin tukevat tämän pilotin tavoitteita. Työskentelyn aikana on tunnistettu tiettyjä tarpeita ja toiveita mittareiden suhteen mutta tämä kokonaisuus on rakennettu siten että se olisi realistisesti toteutettavissa. 1. Asiakkaan ikä vuosina 2. Asiakkaan oma tavoite: Onko se kirjattu asiakkaan sairaskertomukseen (On/Ei) 3. Asiakkaan oma arvio tavoitteen saavuttamisesta SPPB (Lyhyt fyysisen suorituskyvyn testistö). Testi mittaa liikkumiskykyä, kävelyä, tasapainon hallintaa sekä alaraajojen lihasvoimaa. Testi on helppo suorittaa, eikä se vaadi erikoista välineistöä. Testin avulla voidaan seurata kuntoutusjakson aikana tapahtunutta muutosta toimintakyvyssä. Testi on helppo opettaa myös hoitajien tehtäväksi. 5. EuroHIS-8 -elämänlaatumittari Lisäksi erikseen kysymys 5: Kuinka tyytyväinen olette kykyynne selviytyä päivittäisistä toiminnoistanne EuroHIS-8 -kyselylomake 6. MNA MNA lomake. Pilotissa seurataan MNA lyhyt osiota, mutta asiakkaan tarpeen mukaan täytetään myös pitkä mikäli tarvetta ilmenee. Ohje lomakkeen täyttämiseen 7. BARTHELIN INDEKSI Tietoa Barthelin indeksistä, Barhelin indeksi -kyselylomake

20 Sivu 20 / 28 Kuva 14: Pilotissa käytössä olevat mittarit vaiheistettuna. Tavoitteena on käyttää sellaista mittaristoa, joka kuvaa jakson aikana tapahtuvaa muutosta ja kuntoutuksen vaikuttavuutta. 4.5 Koulutustarpeet Itä-Uudenmaan pilotissa ensimmäisessä vaiheessa keskitytään koulutuksessa pilotin kannalta olennaisten mittareiden käyttöön. Toisena kerrataan yhteisen työtilan käyttö jossa olennaista on se että pilottiin osallistuva henkilöstö löytää tarvitsemansa ohjeet ja mittarit sekä muut aputyökalut, kuten esim. Excel-työkalut, jotka laadittu helpottamaan kirjaamista ja mittareiden käyttöä. Lähtökohtana on, että pilottiin osallistuu kokeneita sisällön asiantuntijoita, jotka osaavat oman substanssinsa. Muistilista koulutussuunnittelun pohjaksi (päivittyy): Laaditaan vastuunjakotaulukko jossa näkyy kaikki vastuualueet, myös koulutuksen osalta Mittareihin liittyvät tarpeet Potilastietojärjestelmään kirjaamiseen liittyvät tarpeet Menetelmät mitä käytetään: lähiopetus, verkkokoulutus, itsenäinen, verkostojen hyödyntäminen, alueen osaajien hyödyntäminen Luettelo teemoista jotka halutaan nostaa esiin Koulutuksen kohdentaminen: mitä ja kenelle ja missä laajuudessa koulutussuunnitelman reunaehdot: alueellinen ajattelu, koulutusaineistojen jakaminen, kustannushyötyjen huomioiminen

21 Sivu 21 / VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI Uudenmaan valmisteluryhmä on kehittänyt vaikuttavuuden arviointiin EXEL-taulukon, jossa kysytään seuraavia tietoja: Pohjatiedot: Asiakas (asiakastunniste) Asiakkaan ikä Mistä asiakas tuli o palvelutarpeen arviointi o kuntoutusyksikkö(kunnan oma palvelu) o akuutti- tai vuodeosasto o kotihoito o erikoissairaanhoito o kuntoutuslaitos(esim. Kiljava, Validia) o muu, mikä Miksi asiakas tuki jaksolle o Yleistilan lasku (infektio, ravitsemustilan lasku jne) o Tuki- ja liikuntaelinten toiminnan vajavuus (esim. lihasheikkous, nivelrikko, murtuma, TEP-leikkaus) o Sydän ja verenkiertoelimistön sairaus ( esim. AVH) o Hermoston sairaus ( esim. aivovamma, Parkinson, MS) Alkuarvio (mihin palveluun asiakas olisi mennyt jakson tilalla?) Koti ilman kunnallisia palveluja Kotihoito (käyntejä per päivä, käyntejä per viikko) Kuntoutusyksikkö Tehostettu palveluasuminen Akuuttiosasto, tk-osasto, laitoshoito tmv. Muu, mikä Tukijakson tiedot Jakson aikana tehty aika (sadasosina) lähihoitaja/sh Jakson aikana tehty aika (sadasosina esim. sos tt Jakson aikana tehty aika (sadasosina) lääkäri (etä tai lähipalvelu) Jakson aikana tehty aika (sadasosina)ravitsemussuunnittelija

22 Sivu 22 / 28 Monialaisen kotikuntoutuksen tiedot Jakson aikana tehty aika (sadasosina)fysioterapeutti tai kuntohoitaja Jakson aikana tehty aika (sadasosina) toimintaterapeutti Jakson tiedot Jakso alkoi Jakso päättyi Mitä palvelua asiakas tarvitsee jakson jälkeen? Koti ilman kunnallista palvelua Kotihoito (käyntejä per päivä, käyntejä per viikko) Kuntoutusyksikkö Tehostettu palveluasuminen Akuuttiosasto, tk-osasto, laitoshoito ym. Muu, mikä 3kk seuranta Palveluntarve pysynyt ennallaan Palveluntarve vähentynyt Palveluntarve lisääntynyt Ei tarvetta 6 kk seuranta Palveluntarve pysynyt ennallaan Palveluntarve vähentynyt Palveluntarve lisääntynyt Ei tarvetta Myös näiden tietojen keräämiseen käytetään WEBropol-kyselyä. Todettiin, että asiakasmaksut vaikuttavat asiakkaiden palvelujen käyttöön. Yhtenäiset asiakasmaksut kotikuntoutuksessa alueen kunnissa ovat tavoitteena. Kotihoidon asiakkaalle maksuton. Jos ei kotihoidon asiakas: Kertamaksu/viikkomaksu terapioista.

23 Sivu 23 / SYNTYVÄT DOKUMENTIT, SELVITYKSET JA MAHDOLLISET KANNANOTOT Työryhmällä on yhteinen OneDrive työtila. Kaikki pilotointia tukevat asiakirjat löytyvät työtilasta. Työkokouksista ei tehdä varsinaisia kokousmuistioita. Dokumentointi tehdään jatkuvana koko pilotoinnin ajan tähän asiakirjaan ja erikseen koottavilla PP-esityksinä. OneDrive työtilassa on kansio nimeltä Mittarit, johon on koottu pilotissa käytössä olevat mittarit. Lomakkeet suomeksi ja ruotsiksi Kotikäynnille mukaan otettavat versiot Exelversiot, joita voi käyttää liitetiedostona sairauskertomukseen. Mittarin käyttöohjeet ja viitetiedostot Apulomake ajankäytönseurantaan WEBropol kyselylomake 7. LUEELLISEN KEHITTÄMISTYÖN VAHVUUDET Alueellisen kehittämistyön vahvuudet ja hyödyt Itä-Uudenmaan ryhmän ja projektiryhmän kokoamana: Vahva tuki kehittämiselle I&O hankkeen kautta. IU-sote on hyväksynyt pilotin käynnistämisen (Kuntien ja sairaanhoitoalueen sotejohto) Alueellinen kehittämistyö on koonnut yhteen pilotin ympärille Itä-Uudenmaan verkoston, joka toimii moniammatillisesti. Yhdessä saamme aikaan enemmän tuloksia kuin yksin. Meillä on yhteinen tavoite, joka johtaa asiakaslähtöiseen toimintaan. Itä-Uusimaa on vahva kehittäjä, joka toimii yli kunta- ja organisaatiorajojen. Kehittämistyö valmentaa meitä Soteen.

24 Sivu 24 / TIEDOTUS 8.1 Viestinnän tavoitteet Yhteisen näkemyksen saavuttaminen, alueellisen mallin syntymisen edistäminen Edistää henkilöstön yhteistä työtä Henkilöstön, asukkaiden ja keskeisten sidosryhmien tietoisuuden lisääminen pilotin tavoitteista Kannustaminen vuorovaikutukseen ja kehittämiseen Pilottiin sitoutuminen 8.2 Viestinnän kanavat Pilottityöryhmän kokoukset itäinen Uusimaa Uudenmaan pilotin yhteiset kokoukset Järvenpäässä Yhteinen työtila OneDrive, materiaalien jakaminen ja työstö Kuntien ja Porvoon sairaalan sisäiset kokoukset Ajantasaista tietoa sidosryhmille/yhdyspinnoille koko hankkeen ajan esim. Itäisen Uudenmaan Salute -päivä Raportointi Sosiaali- ja terveysministeriölle ja Uudenmaan maakunnan ikääntyneiden palveluiden valmisteluryhmälle muutosagentin kautta Päättäjät, lautakuntien kokouksissa tiedoksi, maksujen päättäminen jne. Mediatiedottaminen, kärkihanke, kotikuntoutuksen resursointi, pilotin eteneminen Pilottikäsikirja, verkkosivut 8.3 Viestinnän resurssit Kaikki pilottiin osallistuvat huolehtivat sovitusti sisäisen viestinnän ja asiakasviestinnän toteuttamisesta Ulkoinen viestintää suunnitellaan yhteisesti koko pilotin osalta Järvenpään kanssa Muutosagentti Porvoon sosiaali- ja terveystoimen viestintävastaavat

25 Sivu 25 / YHDYSPINNAT Kuva 15: Yhdyspinnat 10. HANKKEEN ARVIOINTI Kuva 16: Hankkeen arviointi

26 Sivu 26 / LIITTEET Liite 1: Kotikuntoutusmallin prosessikuva (Uimaratamalli) Liite 2: Kuntien terapeuttiresurssit

27 Sivu 27 / RISKIEN KARTOITUS Pilotin erilaisten riskien todennäköisyyden ja vaikutusten arviointi projektin toteutukseen asteikolla 1 5 (1=pieni, 5= suuri). Riski-indeksi on todennäköisyyden ja seurauksen tulo. Riski Todnäk Seuraukset Vaikuttavuus Indikaattorit Ratkaisu (1-5) (1-5) Taloudelliset resurssit 2, Viivästyminen, tulokset/ vaikuttavuus ei toteudu, liian lyhyt valmistelu, kiire, toisaalta liian löysä aikataulukaan ei hyvä Henkilöstöriskit 2,8 4,5 12,6 Perustyö kärsii, henkilöstö kuormittuu, osaamisen ja tiedon puute, työ ei etene, ei ole jaettu vastuita Aikataulu 2,8 2,75 7,7 Viivästyminen, tulokset/ vaikuttavuus ei toteudu, liian lyhyt valmistelu, kiire, toisaalta liian löysä aikataulukaan ei hyvä Tietojen poiminnan ja yhdistämisen riskit 2,75 3,75 10,31 Ei vertailukelpoista dataa, eri mittarit kunnissa käytössä, eri potilastietojärjestelmät. Vaikuttavuuden arviointi Ei vertailukelpoista dataa, eri mittarit kunnissa käytössä, eri tietojärjestelmät Kuntien sitoutuminen 1,6 3,5 5,6 Jos kunta jää pois/ei toteuta sovitusti. Ei kiinnitetä riittävästi henkilöstöä. Ei saavuteta pilotin tavoitteita. Kehittämisen eriaikaisuus 3,8 2,25 9,69 Pilotit alueella erilaiset, vertailtavuus? Yhtenäinen toiminta ei käynnisty. Kiireinen aikataulutus, eriaikainen käynnistyminen Uudellamaalla Asiakasryhmään liittyvät riskit Motivaation puute -jaksot eivät toteudu-ei tulosta, Asiakasryhmän valinta, Asiakkaiden eriarvoisuus Konkreettinen pilotointisuunnitelma Käytännön yhteistyö kuntien sisällä Jaetaan vastuut selkeästi, priorisoidaan. Yhteinen tahtotila, myöhemmin ehkä lisää resursseja Nimettävä vastuuhenkilö, muille työnjako, selkeät ohjeet. Tiedottaminen, osaamisen lisääminen, tuloksista tiedottaminen. Sitoudutaan aloitukseen, resursointi suunnitteluun. Priorisointi. Hyvä konkreettinen pilottisuunnitelma. Mittareiden karsiminen, yhteinen raportointi, mittarit, arviointi. Huolellinen valmistelu. Opaskirja, Mittareiden karsiminen, yhteinen raportointi, mittarit, arviointi. Huolellinen valmistelu. Opaskirja Tiedotus, jatkuva yhteistyö ja tuki toisille. Vertaistuki. Vastuuhenkilöiden nimeäminen, ymmärretään pilotin merkitys. Tiivis yhteistyö ja tiedonvälitys, vinkit onnistumisista ja virheistä. Sparraus, tuki projektille. Osoitus että tal. hyötyä. Konkr. pilottisuunnitelma, rajattu, selkeä. Tarvitaan ns. yhteyshenkilö, joka pitää narut käsissään vs joka kunta Säännöllinen yhteydenpito pilottien välillä. Vaikka käytännössä edetään eri aikaan niin tuloksia/kokemuksia haetaan ja jaetaan yhdessä samanaikaisesti. Maksut, tiedostus, osaaminen motivointiin. Resursseja laitoskuntoutuksesta kotikuntoutukseen? Keskeneräinen/Valmis Ehkäistään pilotin siirtyminen priorisoimalla konkreettisen pilotointisuunnitelman laatiminen Työnjaon sekavuus, jaksot eivät toteudu, ristiriidat/sitoutuminen. Yhteistyöpalaverit, tiedotus kentälle.

28 YHTEYSTIEDOT Soili Partanen, muutosagentti, puh Merja Skogster, osastonhoitaja, Kuntoutus, puh Jaana Lindlöf, fysioterapeutti, Terapiapalvelut, puh

Alueellinen kotikuntoutusmalli Uusimaa Gerometron seminaari kärkihankkeen puheenjohtaja Johanna Sinkkonen

Alueellinen kotikuntoutusmalli Uusimaa Gerometron seminaari kärkihankkeen puheenjohtaja Johanna Sinkkonen Alueellinen kotikuntoutusmalli Uusimaa Gerometron seminaari kärkihankkeen puheenjohtaja Johanna Sinkkonen 6.6.2018 I & O: Uudenmaan kehittämiskärjet I&O-kärkihankkeessa (2016-2018) kehitetään iäkkäiden

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen, luonnos käsittelyssä työkokouksessa

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen, luonnos käsittelyssä työkokouksessa Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen, luonnos käsittelyssä 15.11.2017 työkokouksessa Kotikuntoutus Kotikuntoutus on moniammatillista, tavoitteellista ja määräaikaista kotona

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Ajankohtaiset asiat Syksyn verkoston päivämäärät: 26.10 Jatketaan tämän kerran teemoja 14.11. Rovaniemen kaupungin kotikuntoutuksen

Lisätiedot

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon valmistelu Itä-Uudenmaan valmistelutyö tehdään osana koko Uudenmaan sote-alueen ja valtakunnallisen

Lisätiedot

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari 7.9.2017 Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten

Lisätiedot

TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa

TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa TOIMINTAMALLIT ASIAKKAAN KUNTOUTUMISEN TUKENA Riskimittari & tehostettu kotikuntoutus Sparrauspäivä 2 Kuusa 19.9.2017 Anne-Mari Hakala & Eija Janhunen Mikä on riskimittari? Rai-pohjainen Excel-työkalu

Lisätiedot

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa Vahvuudet ja kehittämiskohteet Päivi Tikkanen I&O muutosagentti, TtT FAKTOJA POHJOIS- SAVOSTA: 75v täyttäneiden

Lisätiedot

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 1.4.2014 Heli Vesaranta

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 1.4.2014 Heli Vesaranta Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014 Kotikuntoutuksen taustaa Vanhuspalvelulaki ja sitä tukeva laatusuositus Tampereen kaupungin strategia ja hyvinvointisuunnitelma TampereSenior- hanke Ikäihmisten

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA ARVIOINTIJAKSO Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen KehittäjätyöntekijäOuti Sassali-Riipi

KUNTOUTTAVA ARVIOINTIJAKSO Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen KehittäjätyöntekijäOuti Sassali-Riipi KUNTOUTTAVA ARVIOINTIJAKSO 13.3.2018 Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen KehittäjätyöntekijäOuti Sassali-Riipi Kuntouttava arviointijakso Tarkoituksena asiakkaan toimintakyvyn

Lisätiedot

Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella

Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O) -kärkihanke Lähtökohdat ja tavoitteet kärkihankkeelle

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 20.10.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 19.6.2014 Heli Vesaranta

Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014. 19.6.2014 Heli Vesaranta Kotikuntoutuksen kehittäminen 2013-2014 Kotikuntoutuksen taustaa Vanhuspalvelulaki ja sitä tukeva laatusuositus Tampereen kaupungin strategia ja hyvinvointisuunnitelma TampereSenior- hanke Ikäihmisten

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS. Jämsän Terveys Oy Kotihoito ja tavallinen palveluasuminen Kotihoidon palveluvastaava Riitta Pasanen

KOTIKUNTOUTUS. Jämsän Terveys Oy Kotihoito ja tavallinen palveluasuminen Kotihoidon palveluvastaava Riitta Pasanen KOTIKUNTOUTUS Jämsän Terveys Oy Kotihoito ja tavallinen palveluasuminen Kotihoidon palveluvastaava Riitta Pasanen JÄMSÄN TERVEYS OY Pihlajalinnan ja Jämsän kaupungin perustama yhteisyritys 1.9.2015 Kotihoito:

Lisätiedot

Anne Loponen, kotikuntoutuskoordinaattori Kotikuntoutuksen kehittäminen Essotessa

Anne Loponen, kotikuntoutuskoordinaattori Kotikuntoutuksen kehittäminen Essotessa Anne Loponen, kotikuntoutuskoordinaattori 15.9.2017 Kotikuntoutuksen kehittäminen Essotessa Etelä-Savo ja kotikuntoutus Maakunta on yksi nopeimmin ikääntyvistä Aikaisempi kotikuntoutustoiminta Tavoitteena

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Ajankohtaiset asiat Syksyn verkoston päivämäärät: 26.10 Jatketaan tämän kerran teemoja 14.11. Rovaniemen kaupungin kotikuntoutuksen

Lisätiedot

RISTO Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn

RISTO Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn RISTO Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn Maarit Hiltunen-Toura, Socom Mari Lehtonen, Eksote Tuula Partanen, Eksote Tommi Reiman, Kouvola Mervi Kauranen, Etelä-Kymenlaakso Heli Virtanen, Länsi-

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kärkihanke toteutetaan, koska Korjaustoimiin on tarvetta Iäkkäiden palvelujärjestelmä on pirstaleinen, sen rakenne ei ole uudistunut

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Lapin maakunnan tilanne Sosiaalijohdon työkokous 18.11.2016 Asta Niskala Pohjois Suomen sosiaalialan osaamiskeskus STM ja hallituksen kärkihankkeet

Lisätiedot

KunTeko Kuntatalo Miltä tulevaisuuden työ meillä näyttää ja tuntuu? Case Kuntouttava kotihoito

KunTeko Kuntatalo Miltä tulevaisuuden työ meillä näyttää ja tuntuu? Case Kuntouttava kotihoito KunTeko 2020 10.5.2016 Kuntatalo Miltä tulevaisuuden työ meillä näyttää ja tuntuu? Case Kuntouttava kotihoito Tarja Viitikko Kotona asumisen tuki toimintayksikön esimies/projektikoordinaattori Etelä-Karjalan

Lisätiedot

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Kotihoidon, tukipalveluiden ja palveluohjauksen henkilökunnalle syksyllä 2014 1. Ikä Vastaajien määrä: 86

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUKSEN TOIMINTAMALLIT Kuntoutus ja ennaltaehkäisy osa-alue Ohjausryhmä Eija Janhunen, KuKo kehittämiskoordinaattori, TtM, ft

KOTIKUNTOUTUKSEN TOIMINTAMALLIT Kuntoutus ja ennaltaehkäisy osa-alue Ohjausryhmä Eija Janhunen, KuKo kehittämiskoordinaattori, TtM, ft KOTIKUNTOUTUKSEN TOIMINTAMALLIT Kuntoutus ja ennaltaehkäisy osa-alue Ohjausryhmä 13.4.2018, KuKo kehittämiskoordinaattori, TtM, ft KOTIKUNTOUTUKSEN TOIMINTAMALLIT Kuntouttava arviointijakso Tehostettu

Lisätiedot

Kotikuntoutustyöryhmä

Kotikuntoutustyöryhmä Kotikuntoutustyöryhmä Työryhmä: Päivi Saukko pj., E-P:n sote palvelurakenne uudistus, Päivi lehtimäki,siht. Epshp, Linda Rantalainen, Kaksineuvoinen, Suvi Tuomi, Seinäjoki, Hannele Vakkuri, Kaksineuvoinen,

Lisätiedot

Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän linjausten mukaisesti

Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän linjausten mukaisesti Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne 25.04.2016 Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän 20.1.2015 linjausten mukaisesti TYÖRYHMÄTYÖSKENTELYN TAVOITEET Tavoitteena on nykyisen

Lisätiedot

Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta

Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi 2014-2016 Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta WEBROPOL -KYSELY Kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta

Lisätiedot

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso KOKONAISUUS A: Kotiin vietävien palvelujen sisältö ja kohdentuminen Kuntoutus ja ennaltaehkäisy TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso Eija Janhunen TAVOITTEENA MAAKUNNALLINEN IDEAALIMALLI KUNTOUTTAVAN

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

Miten I&O muutosagentti mukana Keski-Suomen sotevalmistelussa

Miten I&O muutosagentti mukana Keski-Suomen sotevalmistelussa Miten I&O muutosagentti mukana Keski-Suomen sotevalmistelussa 1 20.03.2017 Iäkkäille ja omaisille yhdenvertaisemmat, paremmin koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut Lisäämme mahdollisimman

Lisätiedot

GeroMetro vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla Koulutusta, kehittämistä ja tutkimusta

GeroMetro vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla Koulutusta, kehittämistä ja tutkimusta GeroMetro vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla Koulutusta, kehittämistä ja tutkimusta 1 Unelma hyvinvoivasta ikäihmisestä Yhdessä jakaen ikäihmisen hyväksi! 2 Mikä on GeroMetro? Pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä

SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi SenioriKasteen väliarviointi 06/2015 - koonti ja esittely Ohjausryhmä 4.11.2015 Liisa Ahonen Arviointiprosessi arviointisuunnitelma 12.1.2015 Hankkeen työntekijät

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry Anu Olkkonen-Nikula Muutosagentti, Ikääntyneiden palvelujen kehitysjohtaja

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Ajankohtaiset asiat Kevään verkoston päivämäärät: 16.1. klo 13-14.30 Kotikuntoutus: tehtävänkuvat ym. 13.2. klo 13-15 Kotihoidon yhteinen

Lisätiedot

SenioriKasteen loppuarviointi 08/2016

SenioriKasteen loppuarviointi 08/2016 Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi SenioriKasteen loppuarviointi 08/2016 Ohjausryhmä 20.9.2016 Liisa Ahonen Arviointiprosessi arviointisuunnitelma 12.1.2015 Hankkeen työntekijät Toiminnalliset

Lisätiedot

I&O Kärkihankkeen kuulumiset Uusimaa Soili Partanen

I&O Kärkihankkeen kuulumiset Uusimaa Soili Partanen I&O Kärkihankkeen kuulumiset Uusimaa 14.12.2017 Soili Partanen Uudenmaan maakunta Asukkaita 1 620 000 Kuntia 26 LAATUSUOSITUS hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2017-2019 Tavoitteena

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Verkoston työskentelystä 14.11.2017 klo 13-14.30 Fysioterapeutin ja toimintaterapeutin tehtävänkuvat kotikuntoutuksessa; mahdollisesti

Lisätiedot

Alueellinen kotikuntoutusmalli Uusimaa Loppuraportti Muutosagentti Soili Partanen ja puheenjohtaja Johanna Sinkkonen

Alueellinen kotikuntoutusmalli Uusimaa Loppuraportti Muutosagentti Soili Partanen ja puheenjohtaja Johanna Sinkkonen Alueellinen kotikuntoutusmalli Uusimaa Loppuraportti 2018 Muutosagentti Soili Partanen ja puheenjohtaja Johanna Sinkkonen Raportin sisältö 1. Yleistä I&O Kärkihankkeesta 2. Ikääntyneiden terveiset kotikuntoutuksen

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Akuutti arviointi- ja kotikuntoutusyksikkö (AAKU) Kesäkuu Järvenpää

Akuutti arviointi- ja kotikuntoutusyksikkö (AAKU) Kesäkuu Järvenpää Akuutti arviointi- ja kotikuntoutusyksikkö (AAKU) Kesäkuu 2017 Järvenpää 12.6.2017 Taustaa.. Tehostettu kotihoito organisoitiin Vantaalla uudelleen 1.1.2017 alkaen: kotisairaala ja kotihoidon yöhoito siirtyivät

Lisätiedot

Kotikuntoutusmallit Lahdessa

Kotikuntoutusmallit Lahdessa Kotikuntoutusmallit Lahdessa Pirkko Heinonen Kuntoutuspäällikkö 20.10.2016 Missio Vanhusten palvelujen ja kuntoutuksen vastuualueen tehtävänä on edistää kaikenikäisten lahtelaisten hyvinvointia yhteistyössä

Lisätiedot

ARVIOINTI- JA KUNTOUTUSJAKSOT, KOTIKUNTOUTUS ASIAKASLÄHTÖISESTI. Paneelikeskustelu Oulu, Kuusamo & Selänne

ARVIOINTI- JA KUNTOUTUSJAKSOT, KOTIKUNTOUTUS ASIAKASLÄHTÖISESTI. Paneelikeskustelu Oulu, Kuusamo & Selänne ARVIOINTI- JA KUNTOUTUSJAKSOT, KOTIKUNTOUTUS ASIAKASLÄHTÖISESTI Paneelikeskustelu 13.11.2018 Oulu, Kuusamo & Selänne ARVOVALTAISET PANELISTIT Fysioterapeutti Tarja Käsmä, Oulun kaupungin Kiimingin hyvinvointikeskus,

Lisätiedot

Palveluratkaisu-toimintamalli

Palveluratkaisu-toimintamalli Palveluratkaisu-toimintamalli Carina Lusikka, johtava sosiaalityöntekijä Marketta Salminen, kehittämispäällikkö Johtamisen opintopiiri 22.11.2017 VamO-hanke 1 Eteva 2016 pähkinänkuoressa Suurin vammaisalan

Lisätiedot

suomalaisille? Lappi Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1

suomalaisille? Lappi Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1 Millaisia palveluja vanhoille suomalaisille? Lappi 28.11.2014 28.11.2014 Vanhuspalvelujen tavoitteet / Matti Mäkelä 1 Muutosten tuulia 2014 Vanhoja ihmisiä on vuosi vuodelta enemmän Hyvinvoivia vanhoja

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 7.4.2017 1 Työpajan antia 28.3.2017 7.4.2017 riitta.nahkiaisoja@poskelappi.fi 2 Työpajan antia 28.3.2017 / 1 Palveluneuvonta ja ohjaus

Lisätiedot

Juurruttamissuunnitelmat. Sparrauspäivä Kuusa, Varjolan tila

Juurruttamissuunnitelmat. Sparrauspäivä Kuusa, Varjolan tila Juurruttamissuunnitelmat Sparrauspäivä 6.9.2017 Kuusa, Varjolan tila Toimintamallit asiakasprosessissa Hankkeen kehitystoimenpiteet ja toimintamallit kohdistuvat asiakkaan hoitoketjun eri vaiheisiin Toimintamallit

Lisätiedot

Kotona tapahtuva kuntoutus

Kotona tapahtuva kuntoutus GeroMetro vanhustyön kehittämisverkosto pääkaupunkiseudulla Koulutusta, kehittämistä ja tutkimusta Kotona tapahtuva kuntoutus 2016-2018 1 Mikä on GeroMetro? Pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo,

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 19.5.2017 1 Mitä muutosagentti tekee? Alueellisen iäkkäiden yhteen sovitetun palvelukokonaisuuden rakentaminen ja juurruttaminen

Lisätiedot

Voimavaralähtöinen kotihoito Intensiivijakso Tea Pillikko

Voimavaralähtöinen kotihoito Intensiivijakso Tea Pillikko Voimavaralähtöinen kotihoito Intensiivijakso Tea Pillikko 12.6.2017 Mitä tapahtuu, jos asiakkuutta tarkastellaan eri näkökulmasta? Mitkä ovat ne keinot, joilla ikääntyneen palvelutarpeeseen voidaan vaikuttaa

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS 14.10.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala Hankkeen tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen palveluprosessimallin luominen, jossa

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa. Etelä-Pohjanmaan muutosagentti VTM Anneli Saarinen

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa. Etelä-Pohjanmaan muutosagentti VTM Anneli Saarinen Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 Etelä-Pohjanmaan muutosagentti VTM Anneli Saarinen Iäkkäille ja omaisille yhdenvertaisemmat, paremmin koordinoidut ja kustannusten

Lisätiedot

Juurruttamissuunnitelmat. Sparrauspäivä Kuusa, Varjolan tila

Juurruttamissuunnitelmat. Sparrauspäivä Kuusa, Varjolan tila Juurruttamissuunnitelmat Sparrauspäivä 19.9.2017 Kuusa, Varjolan tila Iltapäivän ryhmätehtävä Pohditaan ryhmittäin seuraavia kahta kysymystä: 1) Mikä merkitys asiakkaan toimintakykyyn liittyvällä mitatulla

Lisätiedot

Koti on POP "Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? Satu Kangas ja Reetta Hjelm

Koti on POP Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? Satu Kangas ja Reetta Hjelm Koti on POP "Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? 13.11.2018 Satu Kangas ja Reetta Hjelm KOTIHOITO KEHITTYY MIKSI? 2 JOTAIN ON TEHTY, JOTTA UUTISKYNNYS YLITTYY? MUTTA MITÄ MUUTA? Shokeeraavat kotikuolemauutiset

Lisätiedot

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIIN VIETÄVÄT PALVELUT HYVINVOINTIALA 21.3.2019 SATU KARPPANEN NEUVOTTELEVA VIRKAMIES SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ RATKAISUJA HAASTEISIIN HAETTIIN SEURAAVILLA TEEMOILLA.

Lisätiedot

Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi

Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi 1 13.10.2017 Johanna Ritvanen Laatusuositus: Asiakas ja palveluohjaus keskiöön SUOSITUS 1 Asiakas- ja

Lisätiedot

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus 24.3.2017 1 Ikäneuvon neuvonnan ja asiakasohjauksen rautalankamalli Asiakas tai omainen visualisoituna Maakunnallinen neuvontanumero neuvonnalle, ohjaukselle ja alustavalle

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella Elokuu 2019 Uudenmaan ELY-keskus Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla 2018 Elokuu 2019 Heinäkuu 2019 Elokuu Alle 25-v.

Lisätiedot

KOTIHOIDON UUSI YHTEINEN VERKOSTO Toimiva kotihoito Lappiin - monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

KOTIHOIDON UUSI YHTEINEN VERKOSTO Toimiva kotihoito Lappiin - monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen KOTIHOIDON UUSI YHTEINEN VERKOSTO 13.2.2018 Toimiva kotihoito Lappiin - monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Webropol-kyselymme kuntien tämänhetkisistä käytössä olevista arviointimenetelmistä ikäihmisten

Lisätiedot

Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014. Aila Halonen

Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014. Aila Halonen Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014 Aila Halonen Vastuutyöntekijä toimintamallin kehittäminen Vanhuspalvelulain 17 :n mukaisesti kunnan on nimettävä 1.1.2015

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Sn Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 18.1.2017 Tavoitteet Asiakas keskiössä Vaikuttavat ja toimintakykyä ylläpitävät toimintatavat ovat käytössä ja asiakkaiden

Lisätiedot

Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon pohdintoja ikäihmisten palvelukokonaisuudesta

Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon pohdintoja ikäihmisten palvelukokonaisuudesta Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon pohdintoja ikäihmisten palvelukokonaisuudesta, I&O muutosagentti Pohjanmaa 25.10.2018 KYSYMYKSIÄ Onko nykyiset toimet/suunnitellut toimet riittäviä ikäihmisten terveyden

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 24.4.2017 1 Toimenpiteet Kotiin vietävien palvelujen kehittäminen Laajan kotikuntoutuksen mallin kehittäminen ja käyttöön ottaminen

Lisätiedot

Sotemaku johtoryhmä VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa

Sotemaku johtoryhmä VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa Sotemaku johtoryhmä 24..2017 VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa www.ep2019.fi http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito 75-v täyttäneiden osuus v. 2015 ja v. 2030 Yhteiskunnan on mukauduttava

Lisätiedot

Anne-Mari Hakala ja Eija Janhunen

Anne-Mari Hakala ja Eija Janhunen Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Työryhmät: alveluntarjonta ja sen kohdentuminen sekä Kuntoutus ja ennaltaehkäisy Työpaja 3 Saarijärvi 4.4.2017 1 6.4.2017 Tehostettu

Lisätiedot

Vanhuspalvelujen ajankohtaiset asiat. Matti Lyytikäinen Vanhusten palvelujen johtaja Vanhusneuvosto 27.3.2015

Vanhuspalvelujen ajankohtaiset asiat. Matti Lyytikäinen Vanhusten palvelujen johtaja Vanhusneuvosto 27.3.2015 Vanhuspalvelujen ajankohtaiset asiat Matti Lyytikäinen Vanhusten palvelujen johtaja Vanhusneuvosto 27.3.2015 Vapa onnistumiset 2014 Hoitoketjut sujuviksi Potilaat kotiutuivat sairaalasta kotiin, ei vanhainkotiin

Lisätiedot

I&O hallituksen kärkihanke

I&O hallituksen kärkihanke I&O hallituksen kärkihanke Vate 31.10.2017 www.ep2019.fi http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito 75-v täyttäneiden osuus v. 2015 ja v. 2030 Yhteiskunnan on mukauduttava laajasti iäkkään väestön tarpeisiin

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Näin kärkihanke toteutetaan!

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Näin kärkihanke toteutetaan! Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Näin kärkihanke toteutetaan! Ei tehtävämme tulevaisuuden suhteen ole ennustaa, vaan tehdä se mahdolliseksi STM:n kärkihankkeet

Lisätiedot

Esim Jyväskylä Esim Case Manager -toimintamalli Esim (1/2 vuotta) Esim. Maija Meikäläinen, palveluesimies

Esim Jyväskylä Esim Case Manager -toimintamalli Esim (1/2 vuotta) Esim. Maija Meikäläinen, palveluesimies JUURRUTTAMISSUUNNITELMA esimerkki 30.5.2017 TAUSTATIEDOT Kunta Pilotoitava toimintamalli Pilotoinnin kesto (aloitusajankohta- päättymisajankohta): Toimintamallin juurruttamisesta vastaava henkilö: Vastuuhenkilön

Lisätiedot

SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE 17.4.2018 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ MAAKUNNAN VALMISTELU 2030 VISIO 2020-2030 KÄRKITAVOITTEET Euroopan paras alue

Lisätiedot

I&O kärkihanke / Kukoistava kotihoito -hanke

I&O kärkihanke / Kukoistava kotihoito -hanke I&O kärkihanke / Kukoistava kotihoito -hanke Laajavuori 16.6.2017 I&O muutosagentti Tuija Koivisto Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaiken ikäisten omaishoitoa eli I&O kärkihanke Yksi

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN

IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN IKÄIHMISTEN PALVELUT JA NIIDEN KEHITTÄMINEN YHTEENVETO IKÄIHMISTEN PALVELUT Lapissa ikäihmisten palveluiden peittävyys on korkea Kolaria, Pelloa ja Rovaniemeä lukuun ottamatta, ja erityisen korkea se on

Lisätiedot

Alueellinen yhteistyö ja Ikäosaamiskeskus Lapissa PÄÄTÖSSEMINAARI

Alueellinen yhteistyö ja Ikäosaamiskeskus Lapissa PÄÄTÖSSEMINAARI Alueellinen yhteistyö ja Ikäosaamiskeskus Lapissa PÄÄTÖSSEMINAARI 21.9.2016 Toiminta-alue Suomen maakunnista suurin kattaen 30 prosenttia koko maan pinta-alasta 21 kuntaa, seutukuntia 6 Kaksi asukasta

Lisätiedot

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - kärkihankkeen tavoitteet Kärkihanke

Lisätiedot

VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE

VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE LIITE 3 1(7) VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE Kanta-Kauhavan kotihoito K u n t a y h t y m ä K a k s i n e u v o i n e n I k ä i h m i s t e n p a l v e l u t K o t i h o i t o K a n t a - K a u h a v a 3 /

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O) pääkaupunkiseudulla. PKS muutosagentti Seija Meripaasi

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O) pääkaupunkiseudulla. PKS muutosagentti Seija Meripaasi Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O) pääkaupunkiseudulla 1 1.3.2017 PKS muutosagentti Seija Meripaasi Kärkihanketta toteutetaan koko maassa 2 1.3.2017 PKS

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisesta STM:n I&Okärkihankkeessa

Ikääntyneiden asumisesta STM:n I&Okärkihankkeessa Ikääntyneiden asumisesta STM:n I&Okärkihankkeessa ja laatusuosituksessa Kunnat ikääntyneiden asumisen ja elinympäristöjen kehittämisessä -seminaari 27.9.2017 Paasitorni Riitta Saksanen erityisasiantuntija,

Lisätiedot

Muutosagenttitoiminnan tulokset - Kymenlaakso

Muutosagenttitoiminnan tulokset - Kymenlaakso Muutosagenttitoiminnan tulokset - Kymenlaakso Tommi Reiman, muutosagentti 1 13.3.2019 Hankkeen/kokeilun perustiedot Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaiken ikäisten omaishoitoa / 1.10.2016

Lisätiedot

Lähtökohtana. yhtäältä olla valmentaja ja tarjota tukea elämänhallintaan ja

Lähtökohtana. yhtäältä olla valmentaja ja tarjota tukea elämänhallintaan ja Lähtökohtana yhä useampi asiakas/potilas on iäkäs ihminen yhä useamman asiakaan/potilaan ongelmat ovat monikerroksisia, ja ne voidaan ratkoa vain monien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteisenä

Lisätiedot

Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Etelä Karjalan sosiaali ja terveydenhuollon ky, Eksote järjestää maakunnan

Lisätiedot

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus SARI M I ET T I NEN PÄÄSIHTEER I, KUNTOUTUKSEN UUDISTA M I SKOMITEA Työn lähtökohdat /komitean asettamispäätös * Kuntoutusjärjestelmä on hajanainen ja kuntoutuksen

Lisätiedot

Kuntouttava arviointijakso. GeroMetro Laura Euramo Osastonhoitaja, Kotikuntoutus

Kuntouttava arviointijakso. GeroMetro Laura Euramo Osastonhoitaja, Kotikuntoutus Kuntouttava arviointijakso GeroMetro 6.6.2018 Laura Euramo Osastonhoitaja, Kotikuntoutus Taustaa: Pilotti 6/2017 2/2018 Pilotti Matinkylä-Olarin ja Tapiolan alueilla 2 sairaanhoitajaa 5 lähihoitajaa Terapeutit

Lisätiedot

Tehostettu kotikuntoutus ja kuntoutumisen potentiaalin tunnistaminen

Tehostettu kotikuntoutus ja kuntoutumisen potentiaalin tunnistaminen Tehostettu kotikuntoutus ja kuntoutumisen potentiaalin tunnistaminen Toimintaterapeutit Jenni Heinäharju ja Anne Ronkainen Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala / Toimintaterapiapalvelut Asiakkaan kuntoutumisen

Lisätiedot

Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköiden muodostaminen. Mira Uunimäki

Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköiden muodostaminen. Mira Uunimäki Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköiden muodostaminen Mira Uunimäki 7.12.2017 Liikelaitoksen valmistelua ohjaavat periaatteet 2020 alkuun: perustason palvelut Perustason sosiaali- ja

Lisätiedot

Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon agenttityön tulokset Pohjanmaan maakunta I&O muutosagentti Pia Vähäkangas

Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon agenttityön tulokset Pohjanmaan maakunta I&O muutosagentti Pia Vähäkangas Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon agenttityön tulokset 23.10.2018 Pohjanmaan maakunta I&O muutosagentti Pia Vähäkangas 1.11.2016-31.12.2018 POHJANMAAN PALVELUOHJAUS KUNTOON - perustiedot Hanke kuuluu kansalliseen

Lisätiedot

TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN HANKE

TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN HANKE TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN HANKE 1.9.2016 31.12.2016 Info ja suunnittelukokous 11.8.2016 Päivän tavoite: Keskustella ikäihmisten palvelujen kehittämistarpeista, tutustua toimijoihin ja hakea hankekumppanuutta

Lisätiedot

Sote-tietopaketit Siun sotessa

Sote-tietopaketit Siun sotessa Sote-tietopaketit Siun sotessa 17.11. Sairaaloiden vaikuttavuus- ja tuottavuuspäivät Kirsi Kinnunen Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-tietopakettien taustaa Peruspalveluministeri

Lisätiedot

Kukoistava Kotihoito. Yhteenvetoa kuntien nykytilasta kyselylomakkeiden pohjalta

Kukoistava Kotihoito. Yhteenvetoa kuntien nykytilasta kyselylomakkeiden pohjalta Kukoistava Kotihoito Yhteenvetoa kuntien nykytilasta kyselylomakkeiden pohjalta Miten palveluohjaus ja neuvonta toteutuvat tällä hetkellä kunnassa? Kunta Palveluneuvonta ja ohjaus erillinen yksikkönsä

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - Näin Kärkihanke toteutetaan! 1 17.02.2017 Päivi Voutilainen & Anja Noro Ei tehtävämme tulevaisuuden suhteen ole ennustaa,

Lisätiedot

Toimintakyvyn tukeminen ja kuntoutus

Toimintakyvyn tukeminen ja kuntoutus Toimintakyvyn tukeminen ja kuntoutus Luokka Tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin keskeiset

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - I&O kärkihanke

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - I&O kärkihanke Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - I&O kärkihanke Rintamaveteraaniasiain Pirkanmaan foorumi, AVI 8.3.2017 1 Mari Patronen 2 SOTE-uudistus Pirkanmaan sote-teemaryhmät

Lisätiedot

Uudenmaan I&O Kärkihanke ja sotevalmistelu. Maritta Haavisto

Uudenmaan I&O Kärkihanke ja sotevalmistelu. Maritta Haavisto Uudenmaan I&O Kärkihanke ja sotevalmistelu Maritta Haavisto 20.11.201 SISÄLTÖ 1. Uudenmaan I&O Kärkihankkeen valmistelu 2. Vanhusneuvostojen viesti valmistelijoille 3. Omaishoito -valmistelu 4. Mitä kuuluu

Lisätiedot

terveyspalveluiden tarpeen arviointi

terveyspalveluiden tarpeen arviointi Ikääntyneen asiakkaan suun terveyspalveluiden tarpeen arviointi Helppiseniorissa osana moniammatillista palvelutarpeen arviointia Parasta aikaa tapahtuma Julia Koskinen, hammashoitaja, terveydenedistäjä

Lisätiedot

Kotikuntoutus 11.06.2015 Tuula Holappa

Kotikuntoutus 11.06.2015 Tuula Holappa Kotikuntoutus Kotikuntoutusprojekti 2014 Osa TampereSenior- hanketta, jossa tavoitteena mm.: Tukea kotona asumista kehittämällä ja lisäämällä kotiin tuotavia palveluja. Luopua sairaalassa asumisesta, jolloin

Lisätiedot

Työryhmän työskentely 2017

Työryhmän työskentely 2017 Tapaaminen18.1.2018 Uudenmaan ikääntyneiden palvelujen järjestäminen ratkaisee sote uudistuksen onnistumisen? (30% soster kustannuksista syntyy paljon sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävien ikääntyneiden

Lisätiedot

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Sari Hietala Ylihoitaja, PKSSK sosiaalipalvelut 25.11.2013 PKSSK:n toiminta-alue 2 PKSSK sosiaalipalvelut 2013 Tulevaisuuden

Lisätiedot

Muutosagenttitoiminnan tulokset - Kainuu

Muutosagenttitoiminnan tulokset - Kainuu Muutosagenttitoiminnan tulokset - Kainuu 1 13.3.2019 Hankkeen/kokeilun perustiedot Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa, Muutosagentin tehtävä Tehtävän kesto 10/2016

Lisätiedot

Muutosagenttitoiminnan tulokset

Muutosagenttitoiminnan tulokset Muutosagenttitoiminnan tulokset Tuula Kiviniemi, Pohjois-Karjala 1 30.11.2018 Muutosagenttitoiminta Pohjois-Karjala Hallituksen I&O kärkihanke: Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena

Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena Anna Haverinen Vanhustyön johtaja, Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut 29.9.2014 Ikäihmisten palvelujen tavoitteita Ikäihmiset ovat tyytyväisiä elämäänsä, kokevat

Lisätiedot

Muutosagentin toiminnan tulokset

Muutosagentin toiminnan tulokset Muutosagentin toiminnan tulokset Yhdessä olemme enemmän Lape Uusimaa Muutosagentin raportointi 1 Muutosagentti hankkeessa Lape Uusimaa muutosagenttina toimi 6.2.2017-09.09.2018 välillä TtT Hanna Tiirinki

Lisätiedot