TALOUSARVIO VUODELLE 2018 JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TALOUSARVIO VUODELLE 2018 JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 SISÄLLYSLUETTELO TALOUSARVIO VUODELLE 2018 JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMA 1 YLEISET PERUSTELUT YLEINEN TALOUDELLINEN TILANNE TALOUSSUUNNITELMAN LAATIMISEN LÄHTÖKOHDAT TALOUSARVION ESITYSTAPA, RAKENNE JA RAPORTOINTI Talousarvion esitystapa Talousarvion rakenne Talousarvion toteutumisen raportointi TAVOITTEET TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN...7 KUNTASTRATEGIA TULOSLASKELMAOSA TULOSLASKELMAN VÄLITULOKSET Toimintakate Vuosikate Tilikauden tulos VEROTULOT VALTIONOSUUDET RAHOITUSOSA RAHOITUSLASKELMAOSA KÄYTTÖTALOUSOSA KÄYTTÖTALOUSOSA YHTEENSÄ Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Sivistyslautakunta Tekninen lautakunta INVESTOINTIOSA INVESTOINNIT YHTEENSÄ VV INVESTOINTIHANKKEET PERUSTELUINEEN VV Liitteet: Kunnan talousarvio- ja suunnitelmarakenne...liite 1 Henkilöstö...Liite 2 Kuntakonserni...Liite 3

2 Savitaipaleen kunta 1 1 YLEISET PERUSTELUT 1.1 Yleinen taloudellinen tilanne Valtiovarainministeriön syksyn talouskatsauksen mukaan Suomen talous on nopeassa kasvuvaiheessa. Vuonna 2017 Suomen BKT:n ennustetaan kasvavan 2,9 %. Suhdanteen jatkumista myönteisenä tukevat merkit teollisuuden uusien tilausten ja yksityisten palvelutuotannon liikevaihdon kasvusta sekä kasvukeskusten vahvana jatkuneesta rakennustoiminnasta. Työllisyyden koheneminen tukee yksityisen kulutuksen kasvua. Maailmanlaajuisen kysynnän ja yritysten kustannuskilpailukyvyn kohentuessa viennin kasvuedellytykset ovat parantuneet. Erityisesti kehittyvät taloudet ylläpitävät maailmantalouden kasvua, mutta myös teollisuusmaissa kasvu on vahvistunut. Vuonna 2018 euroalueen talous kasvaa yli 2 %. Suomessa talouskasvu jatkuu viime vuosiin nähden vahvana, mutta BKT:n kasvu hidastuu vuoteen 2017 nähden ja sen odotetaan jäävän 2,1 %:iin. Kasvun hidastuminen johtuu pitkälti yksityisestä kulutuskysynnästä, sillä ostovoiman kasvu jää vuotta 2017 hitaammaksi. Kotimainen inflaatio tulee voimistumaan vuonna Hinnat tulevat nousemaan eniten palveluissa. Alhaisen korkotason nouseminen tulee kiihdyttämään hintojen nousua. Kokonaiskuva vuosista on talouskasvun kannalta aiempia vuosia positiivisempi. Vuonna 2019 BKT:n ennustetaan kasvavan 1,8 %. Kotitalouksien reaalitulojen kasvun hidastuessa myös yksityisen kulutuksen kasvu tulee hidastumaan. Kuluttajahintojen nousun arvioidaan tasoittuvan 1,5 %:iin. Vuosina talous kasvaa arviolta keskimäärin alle 1,5 % vuodessa. Suomen julkisen talouden alijäämä (valtio, kunnat, sosiaalirahastot) on pienentynyt 2,3 % suhteessa BKT:hen. Hallituksen päättämät sopeutustoimet sekä viime vuonna virinnyt talouskasvu ovat kohentaneet julkista taloutta. Alijäämän supistumisen oletetaan jatkuvan lähivuosina. Noususuhdanne ei kuitenkaan poista julkisen talouden rakenteellisia ongelmia. Julkinen talous tulee edelleen jäämään alijäämäiseksi myönteisestä suhdannetilanteesta huolimatta. Väestön ikääntymisestä johtuen julkisessa taloudessa on pitkällä aikavälillä tulojen ja menojen välinen epätasapaino eli kestävyysvaje.

3 Savitaipaleen kunta 2 Kuntatalous Kuntatalouden tilannetta voidaan pitää kohtuullisena viime vuosien heikosta suhdannetilanteesta huolimatta. Kuntatalouden tilanne on vahvistunut vuonna 2016 ja ennakkotietojen mukaan vahvistuu edelleen vuonna Kuntatalouden vahvistuminen perustuu erityisesti matalaan 0,5 %:n toimintamenojen kasvuun. Kuntatalouden myönteinen kehitys johtui pääosin kuntasektorin toimintamenojen historiallisen maltillisesta kasvusta. Menojen kasvua hillitsivät hallituksen ja kuntien omat sopeuttamistoimenpiteet ja kilpailukykysopimus. Lisäksi investointien kasvu on hidastunut kunnissa, joka ilmenee lainakannan hitaampana kasvuna verrattuna edellisiin vuosiin. Kuntaliiton ennusteen mukaan kuntatalouden arvioidaan olevan vahvimmillaan vuonna Tämän jälkeen kuntatalouden tunnuslukujen arvioidaan heikkenevän. Vuonna 2017 kuntatalouden yhteenlaskettu tilikauden tulos ja rahoitusasema tulevat muodostumaan arvioitua vahvemmaksi. Toimintamenojen supistuminen vahvistaa kuntataloutta. Toimintamenojen supistuminen muodostuu kilpailukykysopimuksen työvoimankustannuksia alentavasta vaikutuksesta, kunta-työnantajan eläkemaksujen alentumisesta sekä kuntien omista ja hallituksen linjaamista sopeutus-toimista. Kuntatalouden kehitysarvion mukaan kuntatalouden tilikauden tulos heikkenee kuitenkin jo vuodesta 2018 alkaen sote- ja maakuntauudistuksen voimaantuloon saakka. Sote-uudistuksen myötä kuntatalouden tehtävät painottuvat jatkossa muun muassa koulutukseen, johon ei väestön ikärakenteen muutoksen vuoksi kohdistu vastaavia menopaineita kuin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tästä syystä kuntatalouden menopaineen arvioidaan helpottuvan vuodesta 2020 alkaen ja velkaantumisen arvioidaan hidastuvan. Kuntatalouden nettoinvestointien arvioidaan pysyvät edelleen korkealla tasolla. Kuntiennykyisen rakennuskannan kunnossapito edellyttää edelleen mittavia korjausinvestointeja. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa yhteensä työtöntä työnhakijaa. Se on lähes henkilöä (14,1 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maassa työttömiä oli (17,2%). Etelä-Karjalan työttömyysaste oli 12,5 % (14,4), Lappeenrannan seutukunnan 11,9 % (13,7) ja Savitaipaleen 9,4 % (11).

4 Savitaipaleen kunta Taloussuunnitelman laatimisen lähtökohdat Talousarviota on edellisten vuosien tapaan laadittu haastavissa olosuhteissa. Maakuntauudistuksen ja siihen liittyvien maakunnalle siirtyvien palveluiden sekä sosiaalija terveyspalveluiden järjestäminen on edelleen kesken. Tämän vuoksi epävarmuustekijöitä suunnitelmakaudella on paljon. Taloussuunnitelman tulo- ja rahoituslaskelmissa suunnitelmavuoden 2020 luvut sisältävät arvion mahdollisen maakuntaja sote-uudistuksen vaikutuksesta. Lähtökohtana talousarvion laadinnassa ovat olleet nykytilan arviointi, tiedossa olevien muutosten analysointi, aikaisemmin asetettujen tavoitteiden toteutuminen sekä käytettävissä olevien resurssien selvittäminen. Tavoitteiden määrittelyä on pohjustettu yhdessä tarkastuslautakunnan kanssa. Kunnan toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset ovat vuoden 2018 talousarvion valmistelussa nostaneet esiin tarpeen kunnan talouden tasapainottamisen ja lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Mahdollisia säästö- ja tasapainotustoimenpiteitä on käsitelty taloustyöryhmässä. Tasapainotustoimenpiteiden pyrkimyksenä on alijäämäkehityksen kääntäminen ylijäämäiseksi ja lainanoton minimoiminen. Taloussuunnitelmassa on otettu huomioon omaisuuden myynnistä arvioidut tulot. Palkkakustannuksiin on arvioitu 1 % palkankorotusvara huomioiden kilpailukykysopimuksen mukaiset lomarahaleikkaukset. Seudullisten toimijoiden (Eksote, pelastustoimi, ympäristötoimi, maaseututoimi ja hankintapalvelut) antamat määrärahaesitykset on viety talousarvioon annetun mukaisina. Suurin menoerä budjetissa on Eksoten maksuosuus. Valtionosuus ja verotulovaraukset perustuvat Kuntaliiton laskelmiin. Kunnallis- ja kiinteistöverotuotot on varattu talousarvioon kunnanvaltuuston tekemien veropäätösten mukaisesti. Taloustyöryhmä on kokoontunut kolme kertaa käsittelemään talousarvioesitystä. Talousarvion käyttötalousosassa olevat toimintatuotot ja menot on summattu tuloslaskelmaan päälajeittain. Suunnitelmapoistot perustuvat valtuuston hyväksymään poistosuunnitelmaan. Toimintakate on euroa ja vuosikate on euroa. Talouden ollessa tasapainossa pystytään vuosikatteella kattamaan poistot. Poistojen osuus on euroa. Vuosikate alittaa poistot, tulos on euroa alijäämäinen.

5 Savitaipaleen kunta Talousarvion esitystapa, rakenne ja raportointi TALOUSARVION ESITYSTAPA KL 110 : Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan. Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Savitaipaleen kunnan vuoden 2018 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma on laadittu kaikkien suunnitelmavuosienkin osalta vuoden 2018 arvioituun rahanarvoon eli inflaation vaikutusta ei ole suunnitelmavuosille 2018 otettu huomioon TALOUSARVION RAKENNE Kuntalain mukaisesti taloussuunnittelussa korostuu toiminnan ja talouden yhteys. Toiminta on suunniteltava siten, että taloudelliset resurssit antavat edellytykset niiden toteuttamiseen. Talousarvio jakautuu yleisperustelu-, tavoitteet-, tuloslaskelma-, rahoitus-, käyttötalous-, ja investointiosaan. Yleisperusteluosa sisältää yleisen taloudellisen tilan ja kuntatalouden nykytilan kuvaukset. Talousarvion käyttötalous- ja investointiosa ovat toiminnan ohjauksen välineitä ja tuloslaskelma- ja rahoitusosan avulla seurataan kokonaistalouden kehitystä.

6 Savitaipaleen kunta 5 Käyttötalousosa Talousarvion käyttötalousosassa valtuusto asettaa lautakuntatasoisille tulosyksiköille tavoitteet sekä tuloarviot ja määrärahat. Valtuuston nähden sitovia ovat lautakuntatasoisille tulosyksiköille asetetut tavoitteet sekä toimintakatteet (tulot - menot). Käyttötalouden määrärahat ja tuloarviot sisältävät sekä ulkoiset että sisäiset erät. Toimielimet hyväksyvät talousarvioon perustuvat käyttösuunnitelmat. Tuloslaskelmaosa Talousarvion tuloslaskelmaosa osoittaa, miten tulorahoitus riittää palvelutoiminnan menoihin, korko- ja muihin rahoitusmenoihin, pitkävaikutteisen omaisuuden jaksottamisesta aiheutuviin poistoihin ja arvonalentumisiin. Käyttötalousosasta yhdistetään tuloslaskelmaosaan toimintatulot ja menot sekä tulosalueiden suunnitelmapoistot. Toimintakatteen jälkeen seuraavat erät ovat verotulot, valtionosuudet, rahoitustulot ja menot (eli korkotulot, muut rahoitustulot, korkomenot ja muut rahoitusmenot) sekä satunnaiset erät (satunnaiset tulot ja satunnaiset menot). Tuloslaskelman välituloksina saadaan toimintakate, vuosikate, tilikauden tulos ja tilikauden yli- tai alijäämä. Vakaan talouden lähtökohtana on, että toiminnan menokehitys sopeutetaan keskeisten tuloerien kehitykseen. Sopeutuksen onnistuminen on nähtävissä tuloslaskelmaosassa tulorahoituksen riittävyytenä eri suunnitelmavuosina. Tuloslaskelman valtuuston nähden sitovia eriä ovat verotulot, valtionosuudet sekä rahoitustuotot ja kulut. Investointiosa Investointiosa sisältää hankekohtaiset tulo- ja menoarviot talousarvio- ja suunnitelmavuosille sekä tulo- ja menoarviot ryhmiteltynä lautakuntatasoisille tulosyksiköille. Tuloarviona esitetään valtion (ja muiden yhteisöjen) rahoitusosuudet investointimenoihin. Käyttöomaisuuden myynnissä tuloarviona merkitään myydyn omaisuuden tasearvo. Investointiosaan varataan määrärahat sellaisille investoinneille, joiden arvonlisäveroton hankintahinta ylittää euroa. Pienemmät hankinnat tehdään käyttötalousosan määrärahojen puitteissa. Valtuuston nähden sitova taso on tulosyksikön yhteenlaskettu meno- ja tuloarvio nettoperiaatteen mukaisesti.

7 Savitaipaleen kunta 6 Rahoitusosa Talousarvion rahoitusosa osoittaa, miten talousarvio vaikuttaa kunnan maksuvalmiuteen. Rahoitusosa esitetään kahteen osaan jaettuna. Ensimmäisessä osassa kuvataan varsinaisen toiminnan ja investointitoiminnan kassavirtaa. Tästä nähdään, miten vuosikate ja muu tulorahoitus riittävät investointimenojen kattamiseen. Toisessa osassa arvioidaan rahoitustoiminnan kassavirtaa. Toiminnan ja investointien välisumma ja rahoituksen rahavirta yhteensä osoittaa budjetoitujen rahavirtojen vaikutuksen maksuvalmiuteen. Rahoitusosan sitovia eriä ovat antolainauksen muutokset, lainakannan muutokset ja oman pääoman muutokset. Henkilöstöosa Henkilöstöosassa (liite 2) on esitetty ennakoidut henkilötyövuodet tulosyksiköittäin eriteltyinä sekä henkilöstömäärä nimikkeittäin. Henkilöstömäärä esitetty on talousarvion perustietona, ei sitovana tavoitteena. Konserniosa Konserniosassa (liite 3) on esitetty konsernirakenne sekä kunnanvaltuuston tytär-yhtiöille asettamat tavoitteet TALOUSARVION TOTEUTUMISEN RAPORTOINTI Kuntalain mukaan kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Talousarvio ja suunnitelma sitovat toimielimiä ja henkilöstöä. Savitaipaleen kunnassa talousarvion toteutumisesta raportoidaan säännöllisesti sekä kunnanhallitukselle että valtuustolle osavuosikatsauksin kaksi kertaa vuodessa. Tuloslaskelman ja investointiosan toteutuminen raportoidaan kunnanhallitukselle vähintään joka toinen kuukausi. Mikäli talousarviovuoden kuluessa ilmenee määrärahatarpeita, jotka eivät ole olleet tiedossa talousarvioita laadittaessa, tulee hallintokuntien tehdä siitä esitys valtuustolle. Talousarvioon mahdollisesti vuoden 2018 kuluessa tehtävistä muutoksista päättää kunnanvaltuusto.

8 Savitaipaleen kunta 7 2 TAVOITTEET 2.1 Tavoitteiden asettaminen Kuntalaissa säädetään, että talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja, että talousarvioon otetaan toiminnallisten tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot. Tavoiteasettelun perustana on Vastiketta verorahoille -ajattelu (Value for money) ja ajattelussa lähtökohtana ovat kuntalaisten palvelutarpeet. Tavoitteet osoittavat sen vastikkeen, joka verorahoille on tarkoitus aikaansaada. Tavoitteet ovat siis osa kunnan talousarviota ja niiden toteuttamiseen on pyrittävä samoin, kuin määrärahojen puitteissa pysymiseen. Mikäli tavoitteita ei voida saavuttaa määrärahoissa tapahtuneista muutoksista johtuen, on valtuuston hyväksyttävä myös tavoitteisiin tehtävät muutokset. Tavoitteiden asettamisen lähtökohtana ovat koko kunnan visio ja strategiat. Niistä johdetaan tulosaluekohtaiset tavoitteet, jotka ovat valtuustoon nähden sitovia. Täten valtuusto päättää kullekin tulosalueelle toiminnalliset tavoitteet ja samalla osoittaa niille rahoituksen. Näillä tulosaluekohtaisilla tavoitteilla on tarkoitus ohjata koko organisaation toimintaa. Toiminnalle ja taloudelle asetettuja tavoitteita ja niiden saavuttamista kuvataan ja arvioidaan mittareiden ja tunnuslukujen avulla. Mittari on laskentasääntö, jolla mittauksen kohteen määrää mitataan ja tunnusluku on se lukuarvo, joka laskentasäännöllä saadaan. Hyvä mittari on ainakin: Yksinkertainen ja helppo toteuttaa Yhdessä hyväksytty ja samalla tavoin ymmärretty Riittävän tarkka Haastava Joustava Vaikutettavissa oleva

9 Savitaipaleen kunta 8 KUNTASTRATEGIA

10 Savitaipaleen kunta 9 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategiassa on huomioitava mm. asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, kunnan palvelutavoitteet, henkilöstöpolitiikka, asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet sekä elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen. Kuntastrategia tulee päivittää kerran valtuustokaudessa ja sen laatimisen tulee perustua osallistavaan prosessiin. Nyt laadittu strategia-asiakirja sisältää kuntalain 37 :n nojautuen yhdessä valtuuston, sidosryhmien ja kuntalaisten kanssa muodostetun yhteisen tahtotilan kunnan visiosta, painopisteistä ja strategisista tavoitteista. Yhdessä sovitut tavoitteet kertovat missä asioissa on onnistuttava ja mihin on panostettava vuoteen 2021 mennessä Strategian tavoitteita toteuttavat toimenpiteet kytketään vuosittain talousarvioon ja taloussuunnitelmaan sekä muihin toimeenpanoasiakirjoihin. Kunnanvaltuusto ja -hallitus arvioivat ja seuraavat strategian tavoitteita toteuttavien toimenpiteiden toteutumista vähintään vuosittain tilinpäätösten yhteydessä. Arviointiprosessi suunnitellaan yhdessä tarkastuslautakunnan kanssa ja arviointikriteereitä päivitetään strategiakauden aikana tarpeen mukaan. Kuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien operatiivinen johtaminen on kunnan johtoryhmän vastuulla. Kuntastrategian ja toimeenpano-ohjelmien seurantaa toteutetaan tarvittaessa myös osavuosikatsausten yhteydessä. TOTEUTUMISEN ARVIOINTI

11 Savitaipaleen kunta 10 SAVITAIPALEEN SALAISUUS: TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOMME JA PERIAATTEEMME Uudistettu kuntastrategia on jatkoa vuonna 2016 Savitaipaleen Salaisuudeksi kutsutulle strategiamallille. Sen kunnan sloganiksi muodostuneet osa-alueet Sydämellä, Sovussa, Sisulla muodostavat toimintaa ohjaavan arvoperustan, jotka ilmenevät kunnan päätöksenteossa, johtamisessa ja kehittämisessä ohjaavina periaatteina. Nämä toimintaperiaatteet on kuvattu seuraavasti: SYDÄMELLÄ Savitaipaleen kunnan toiminta perustuu kuntalaislähtöisyyteen ja ihmisläheisyyteen. Tehdessämme asioita Sydämellä kiinnitämme huomiota palvelunäkökulmaan, asiakkaan kohtaamiseen ja välittämisen kulttuuriin. Keskeistä on käyttäjä- ja asiakaslähtöisyyden huomioiminen kaikessa kunnan palvelutuotannossa. SOVUSSA Savitaipaleella tuemme ja kannamme vastuuta toinen toisistamme. Päätöksentekomme ja työyhteisöjemme toiminta perustuu avoimeen keskustelukulttuuriin ja luottamusta edistävään toimintaan. Tehdessämme asioita Sovussa, edistämme kunnassamme yhteisöllisyyttä ja yhteistyökykyä. SISULLA Savitaipaleella on Sisukasta rohkeutta, kestävyyttä ja halua kehittää kuntaa kestävällä tavalla. Nostamme rohkeasti esille uusia kehittämisaloitteita, tartumme kehittämishaasteisiin päämäärätietoisesti ja toteutamme ne laadukkaasti ja sisulla loppuun asti! VISIOMME Savitaipaleella on kaikenikäisillä kuntalaisilla mahdollisuus hyvään elämään. Tarjoamme kuntalaisillemme monipuolisia ja laadukkaita palveluita kauniin ja puhtaan luonnon keskellä. KRIITTISET MENESTYSTEKIJÄMME - Talouden tasapainon ylläpitäminen - Monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ja vapaa-ajan palvelujen tukeminen - Kauniin ja vetovoimaisen luontoympäristön hyödyntäminen kehittämistyössä - Yritysmyönteisen ilmapiirin vahvistaminen ja aktiivinen elinkeinoelämän kehittäminen - Monipuolisten lapsiperheille suunnattujen palvelujen turvaaminen ja oman lukion säilyttäminen - Laadukkaat senioripalvelut, ikäihmisten osallistaminen, aktivointi sekä hyvinvoinnin edistäminen

12 Savitaipaleen kunta 11 PAINOPISTEEMME JA TAVOITTEEMME VALTUUSTOKAUDELLE Hyvinvoivat asukkaat ja monipuoliset vapaa-ajan palvelut - Sosiaali- ja terveysalan lähipalvelut turvataan - Monipuoliset liikunta- ja kulttuuripalvelut ovat kuntamme vahvuutena, ja kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuus harrastuksiin oman kunnan alueella. Palvelut ovat helposti saatavilla ja saavutettavissa. - Yhdistysten elinvoima turvataan, ja yhdistysten toimintoja hyödynnetään monipuolisesti kunnan kehittämistyössä. - Vapaa-ajan palveluja kehitetään osana laadukkaiden senioripalvelujen tukemista. - Kesäasukkaat nähdään kunnan kehittämisen voimavarana ja kesäasukkaille suunnattuja palveluja kehitetään ja osallistumisen mahdollisuuksia lisätään - Kunnan vapaa-ajan palveluja hyödynnetään matkailupalvelujen kehittämisessä. Kuntalaisten osallisuus ja yhteisöllisyys - Kunta haluaa keskustella aktiivisesti kuntalaisten ja sidosryhmiemme kanssa. Tätä varten kunnassa luodaan yhteistyöfoorumeita eri kohderyhmille. - Yhteisöllisyyttä tuetaan lisäämällä sukupolvien kohtaamisen mahdollisuuksia kunnan palveluissa. - Työntekijöidemme jaksamisesta ja osaamispääoman turvaamisesta huolehditaan ylläpitämällä motivoivaa työilmapiiriä sekä kannustamalla kouluttautumiseen ja itsensä kehittämiseen. Taloudellisesti kestävä kehitys - Toiminnan suunnittelun ja palvelujen järjestämisen yhteydessä turvataan kunnan talouden vakaa ja kestävä kehitys. - Kunnassa huolehditaan siitä, että palvelutuotanto perustuu kustannus-tehokkaisiin rakenteisiin, toimintamalleihin ja organisaatioihin. - Kunnan toimitiloja käytetään monipuolisesti ja talouden kannalta tehokkaasti. - Savitaipaleen kunta osallistuu aktiivisesti alueellisten yhteistyömallien kehittämiseen osana tulevaisuuden palvelumallien suunnittelua. - Kehitämme kunnassamme monialaista yhteistyötä palvelutuotannossa.

13 Savitaipaleen kunta 12 Aktiivinen elinkeinoelämän kehittäminen ja kunnan vetovoiman turvaaminen - Tarjoamme monipuolisia ja laadukkaita palveluja olemassa oleville ja uusille yrityksille sekä edistämme paikallisten yritysten verkostoitumista. - Harjoitamme tehokasta ja monipuolista kuntamarkkinointia uusien yritysten ja asukkaiden houkuttelemiseksi. Tuemme markkinointia aktiivisella myyntiotteella sekä alueellisella yhteismarkkinoinnilla. Helpotamme uusien yritysten ja asukkaiden muuttoa paikkakunnalle tarjoamalle muuttoon tarvittavia tietoja keskistetysti yhden luukun periaatteella, vastaamalla kaavoituksella ja infrastruktuurin kehittämisellä potentiaalisten muuttajien tarpeisiin (esim. edistämällä pienten talojen rakentamista ja vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituisiksi asunnoiksi) - Kehitämme ja turvaamme laadukkaat koulutus- ja varhaiskasvatuspalvelut osana kunnan vetovoiman kehittämistä

14 Savitaipaleen kunta 13 3 TULOSLASKELMAOSA 3.1 Tuloslaskelman välitulokset Tuloslaskelmasta (sis. ja ulk.) suoraan saatavat välitulokset ovat: toimintakate, vuosikate, tilikauden tulos ja tilikauden yli- tai alijäämä. TULOSLASKELMA TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 TOIMINTATUOTOT Myyntituotot Maksutuotot Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot Valmistus omaan käyttöön TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Muut toimintakulut TOIMINTAKATE Verotulot Valtionosuudet Rahoitustuotot ja -kulut Korkotuotot Muut rahoitustuotot Korkokulut Muut rahoituskulut -136 VUOSIKATE Poistot ja arvonalentumiset Suunn.mukaiset poistot Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut TILIKAUDEN TULOS

15 Savitaipaleen kunta TOIMINTAKATE Toimintatuottojen ja toimintakulujen erotuksena saadaan toimintakate. Toimintakate osoittaa, paljonko toiminnan kuluista saadaan katetuksi myynti- ja maksutuloilla sekä muilla varsinaisen toiminnan tuloilla, ja paljonko jää katettavaksi verotuloilla ja valtionosuuksilla. Savitaipaleen kunnan toimintakatteen kehitystä on kuvattu alla olevassa taulukossa ja kaaviossa. Toimintakate vv Toimintakate, 1000 Toimintakatteen muutos, % TP 2015 TP 2016 TA 2017 TA ,6 % -0,2 % -4,0 % Toimintakatteen muutos vv Toimintakatteen muutos vv , TP 2015 TP 2016 TA 2017 TA 2018 TOIMINTAKATE

16 Savitaipaleen kunta 15 Käyttötalouden vertailu osastoittain (sisäiset ja ulkoiset ) TP 2016 TA 2017 Muutos % TA 2018 Muutos % Yleishallinto tuotot ,15 % ,29 % kulut ,45 % ,37 % kate ,89 % ,36 % Sivistys tuotot ,45 % ,90 % kulut ,99 % ,35 % kate ,90 % ,04 % Perusturva tuotot ,31 % ,11 % kulut ,44 % ,48 % kate ,44 % ,75 % Tekninen tuotot ,39 % ,18 % kulut ,35 % ,63 % kate ,82 % ,11 % Yhteensä tuotot ,87 % ,48 % kulut ,97 % ,47 % kate ,16 % ,04 %

17 Savitaipaleen kunta VUOSIKATE Vuosikate kuvaa kunnan tuottojen yli- tai alijäämää, kun toimintatuloilla, verotuloilla ja valtionosuuksilla on katettu toimintamenot ja nettorahoitusmenot. Se osoittaa, paljonko kunnan tulorahoituksesta jää pitkävaikutteisten menojen rahoittamiseen. Vuosikate vv Vuosikate, 1000 TP 2015 TP 2016 TA 2017 TA Vuosikatteen muutos vv Vuosikate vv , TP 2015 TP 2016 TA 2017 TA 2018 VUOSIKATE

18 Savitaipaleen kunta TILIKAUDEN TULOS Tilikauden tulos on tilikaudelle jaksotettujen menojen ja tulojen erotus, joka lisää tai vähentää kunnan varauksia tai vapaata omaa pääomaa. Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan. Vuoden 2018 talousarviossa tulos on euroa alijäämäinen. Talousarvion ja tilinpäätöksen vertailu vv TA TP Savitaipaleen kunnalla on tilinpäätöksen 2017 taseessa aikaisemmilta vuosilta kertynyttä laskennallista ylijäämää euroa.

19 Savitaipaleen kunta Verotulot Vuonna 2016 Savitaipaleen kunnalle kertyi verotuloja lähes 12,2 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 verotuloja arvioidaan kertyvän n. 12,1 miljoonaa euroa eli budjetoitua enemmän. Vuodelle 2018 verotuloja on arvioitu kuntaliiton ennustekehikon ja kunnalle vuonna 2016 tilitettyjen verojen perusteella kertyvän 12,34 miljoonaa euroa. Savitaipaleen tuloveroprosentti on 21,50 %. Kunnallisverotuloja arvioidaan kertyvän 9,63 miljoonaa euroa, vuoden 2017 talousarviossa 9,6 miljoonaa. Verotulojen kertymiseen vaikuttaa huomattavasti myös yleinen taloudellinen kehitys. Vakituinen asuinrakennus Muu kuin vakituinen asuinrakennus Yhteensä Kiinteistöveroprosentit vuonna 2018 Kiinteistötyyppi Rajat Veroprosentti Yleinen kiinteistövero Kiinteistövero, ,93 1,80 0, ,41 0,90 0, ,93 1,80 1,

20 Savitaipaleen kunta 19 Verotulot vv TP 2015 TP 2016 TA 2017 TA 2018 Muutos TA % Kunnallisverot ,5 % Yhteisöverot Kiinteistöverot Verotulot yhteensä Verotulojen kehitys vv ,4 % ,0 % ,5 % Verotulot vv TP 2015 TP 2016 TA 2017 TA 2018 Kiinteistöverot Yhteisöverot Kunnallisverot

21 Savitaipaleen kunta Valtionosuudet Valtionosuusjärjestelmän tavoitteena on kuntien vastuulla olevien julkisten palvelujen saatavuuden varmistaminen tasaisesti koko maassa siten, että kansalaiset voivat saada tietyn tasoiset peruspalvelut asuinpaikastaan riippumatta kohtuullisella verorasituksella. Tämä toteutetaan tasaamalla kuntien välisiä eroja palvelujen järjestämisen kustannuksissa sekä tulopohjissa. Yhteensä vuoden 2018 talousarvioon on arvioitu valtionosuuksia euroa. Valtionosuuden tulopohjassa olevia eroja kuntien välillä tasataan verotuloihin perustuvalla valtionosuuden tasauksella. Tasaus on osa kunnan peruspalvelujen valtionosuutta. Talousarviota laadittaessa joulukuussa 2017 olevan tiedon perusteella, verotulotasaus Savitaipaleelle olisi 2,5 miljoonaa euroa. Valtionosuudet vv , 1000 Valtionosuudet yhteensä vv , TP 2015 TP 2016 TA 2017 TA 2018 Valtionosuudet yhteensä

22 Savitaipaleen kunta 21 4 RAHOITUSOSA 4.1 Rahoituslaskelmaosa Talousarvion rahoitusosassa esitetään vähennyslaskukaavan muodossa toiminnan, investointien ja rahoituksen rahavirrat. Ylijäämäinen välisumma Toiminnan ja investointien rahavirta osoittaa, että tulorahoitus, investointien rahoitusosuudet ja omaisuuden myynti riittää investointimenojen kattamiseen. Negatiivinen välisumma osoittaa määrän, joka on rahoitettava pääomarahoituksella. Toiminnan ja investointien välisumman ja rahoituksen rahavirran yhteenlaskettu määrä osoittaa budjetoitujen rahavirtojen kokonaisvaikutuksen kunnan maksuvalmiuteen. RAHOITUSOSA TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS Toiminnan rahavirta Vuosikate +/ Satunnaiset erät +/- Tulorahoituksen korjauserät +/ Investointien rahavirta Investointimenot Rahoitusosuudet investointeihin Pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulot Toiminnan ja investointien rahavirta +/ Rahoituksen rahavirta Antolainauksen muutokset Antolainasaamisten lisäykset ) -460 Antolainasaamisten vähennykset Lainakannan muutokset Pitkäaikaisten lainojen lisäys + 0 1) Pitkäaikaisten lainojen vähennys Lyhytaikaisten lainojen muutos +/- Oman pääoman muutokset +/- Muut maksuvalmiuden muutokset +/ Vaikutus maksuvalmiuteen +/ Rahavarat Rahavarat Pitkäaikainen laina ) Hyväksytty lisätalousarvioissa

23 Savitaipaleen kunta 22 Antolainauksen muutokset Antolainasaamisten lisäyksiin budjetoidaan arvio myönnettävistä antolainoista ja vähennyksiin antolainojen lyhennykset suunnitelmakaudella. Antolainauksen muutokset on valtuuston nähden sitova erä. Vuodelle 2018 ei ole budjetoitu antolainauksen muutoksia. Lainakannan muutokset Pitkäaikaisten lainojen lisäyksiin budjetoidaan arvio suunnitelmakaudella tarvittavasta uudesta vieraasta pääomasta. Pitkäaikaisten lainojen vähennyksiin merkitään pitkäaikaisten lainojen lyhennykset. Lyhytaikaisen lainojen muutos budjetoidaan nettomääräisenä. Lainakannan muutokset erä on valtuuston nähden sitova. Vuodelle 2018 on budjetoitu pitkäaikaisten vähennyksenä euroa. Pitkäaikaisten lainojen lisäyksenä on budjetoitu v valtuuston hyväksymän 2 milj. euron lainan jälkimmäisen osan euron nosto sekä arvio tämän lisäksi tarvittavasta vieraasta pääomasta Näin ollen valtuuston nähden sitova erä on

24 Savitaipaleen kunta 23 5 KÄYTTÖTALOUSOSA 5.1 Käyttötalousosa yhteensä Talousarvion käyttötalousosassa valtuusto asettaa tehtäväkohtaiset tavoitteet sekä osoittaa tavoitteiden edellyttämät tuloarviot ja määrärahat tehtävän tai tehtävien hoitamiseen. Tuloihin ja menoihin sisältyvät ulkoiset tulot ja menot sekä sisäiseen laskutukseen perustuvat tulot ja menot. Poistot otetaan suunnitelman mukaisista poistoista annetun yleisohjeen mukaisesti laskettuna kohtaan suunnitelmapoistot. Käyttötalouslaskelma TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS TOIMINTATUOTOT Myyntituotot Maksutuotot Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ Valmistus omaan käyttöön TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Muut toimintakulut TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ TOIMINTAKATE Poistot ja arvonalentumiset Suunn.mukaiset poistot

25 Savitaipaleen kunta KUNNANVALTUUSTO Keskusvaalilautakunta Tilivelvollinen Keskusvaalilautakunta Savitaipaleen kunta muodostaa yhden äänestysalueeseen. Vaalipäivän äänestyspaikka on kunnanvirasto. Ennakkoäänestyspaikka on kirjasto. Toimintaympäristön muutokset Vuonna 2018 järjestetään presidentinvaalit. Mahdollisesti lokakuussa järjestetään maakuntavaalit. Tulosyksiköt Vaalit Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate

26 Savitaipaleen kunta Tarkastuslautakunta Tilivelvollinen Tarkastuslautakunta Tarkastustoimesta vastaa tarkastuslautakunta. Tarkastuslautakunta valmistelee valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat sekä arvioi, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet. Tarkastuslautakunta seuraa tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista ja tehtävien suorittamista. Kustannuksissa on tarkastuslautakunnan kustannukset, tilintarkastuksesta maksettava korvaus sekä tarkastuslautakunnan sihteerin tehtävien hoidosta 5 % palvelusihteerin palkasta. Toimintaympäristön muutokset Tarkastuspalvelut on kilpailutettu vuosille (2018) Kilpailun perusteella tilintarkastusyhtiöksi valittiin BDO Audiator Ab. Tulosyksiköt Tarkastuslautakunta Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate

27 Savitaipaleen kunta KUNNANHALLITUS Yleishallinto Tilivelvollinen Hallintojohtaja Yleishallinnon kuluissa ovat kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen, toimikuntien, talous- ja hallintopalveluiden, Atk-palveluiden, henkilöstöhallinnon, työsuojelun (sis. TYKY-toiminnan), verotuksen, kuntamarkkinoinnin, Sapassi- kesätapahtuman ja asiointiliikenteen toimintakulut. Tulosalueelle sisältyy mm. varaus kunnanhallituksen myöntämiin yleisavustuksiin , kunnanhallituksen päätettävät kehittämismäärärahat ja Savitaipale 2020 ohjelman rahoitus Tulosalueelle sisältyy myös jäsenmaksut yhdistyksille , josta Etelä-Karjalan liiton osuus on ja Suomen Kuntaliiton osuus Nuorten työllistämistukeen on varattu ja seutulippuosuuksiin Kuntamarkkinointiin on varattu yhteensä Kunnanjohtaja Tapio Iso- Mustajärvi jäi eläkkeelle maaliskuun lopussa Uusi kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen aloitti työt huhtikuussa. Tulosyksiköt Luottamushenkilöhallinto, Henkilöstöpalvelut, Hallinto- ja talouspalvelut, Talous- ja suunnittelupalvelut, Markkinointipalvelut ja Joukkoliikenne. Tavoitteet Tuloksellisuustavoitteet Tavoite ja toimenpiteet Mittari Toteuma TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 Talouden ja kuntastrategian tehokas ja ajantasainen seuranta Sääntöjen ja ohjeiden päivittäminen uuden kuntalain säännösten mukaisiksi Virastopalaverit - raportit osavuo sikatsa ukset kpl Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate Poistot

28 Savitaipaleen kunta Elinkeino- ja maaseututoimi Tilivelvollinen Kunnanjohtaja Paikallisen elinkeinoelämän kehittäminen, maaseutuelinkeinojen edistäminen, kylätoiminnan aktivointi, uusyrityshankinta, yhteistyöverkoston rakentaminen ja ylläpito, elinkeino-ohjelman päivittäminen ja kuntamarkkinointi. Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (MELA) kanssa tehdyn toimeksiantosopimuksen mukaisesti järjestetään lomituspalvelut paikallisyksikkönä Lappeenrannan kaupungin ja Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien alueella. Etelä-Karjalan maaseututoimelta ostetaan maaseutuelinkeinoviranomaisen tehtävät. Paikallisen yrittäjyyden kehittämispainopisteitä on liikunta- ja hyvinvointimatkailun kokonaisvaltainen kehittäminen. Paikallisen pienyrittäjyyden toimintaedellytyksiä tullaan parantamaan ja kehittämään. Toimintaympäristön muutokset Elinkeinoasiamies lopetti työnsä huhtikuussa Savitaipaleen kunnan elinkeinotoimi tullaan organisoimaan uudelleen yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on, että kuntaan perustetaan myös erillinen elinkeinoryhmä. Lomituspalvelujen osalta ei ole tulossa muutoksia v Tulosyksiköt Maaseutuelinkeinojen kehitys, Lomituspalvelut

29 Savitaipaleen kunta 28 Tavoitteet Tuloksellisuustavoitteet Tavoite ja toimenpiteet Mittari Toteuma TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 Elinkeinotoimi Lomituspalvelut Maksullista lomittajaapua Lomituspäivän hinta Vuosilomapäiviä lomitetaan Sijaisapupäiviä lomitetaan kpl/v h /pv kpl kpl viestintä- ja markkinointisuunnitelman toteuttaminen Savitaipaleen kunnan tunnetuksi tekeminen -kuntamarkkinointi -viestintä- ja markkinointisuunnitelman päivittäminen Aktiivinen yhteistyö kunnan yrittäjien ja muiden sidosryhmien kanssa Uusien yritysten hankinta 3 yritystapaht umaa Yrityspalveluiden suuntaaminen uusiyrityshankintaan ? ? ? ? Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate Poistot

30 Savitaipaleen kunta Ruokahuolto Tilivelvollinen Ruokapalvelupäällikkö Ruokahuollossa on yksi valmistuskeittiö, joka tuottaa koko kunnan ateriapalvelut, sekä kaksi jakelukeittiötä. Keskuskeittiö valmistaa ateriat Koulukeskuksen jakelukeittiöön, Kivikoululle, Heituinlahden koululle, päiväkoti Kissankelloon, Tuulikelloon, esiopetusryhmiin ja Heituinlahden ryhmäperhepäiväkotiin. Edellä mainitut kohteet ovat kunnan omia yksiköitä. Keskuskeittiöstä toimitetaan ruokapalvelut myös Eksoten yksiköille, jotka ovat Hyvinvointiaseman vuodeosasto, Koivukoti, Peiponpesä, Valkama, sekä kotipalveluateriat mukaan lukien Heituinlahti. Lisäksi ruokapalvelut toimitetaan arkipäivisin työpaja Morovaan. Keskuskeittiön yhteydessä toimii arkipäivisin henkilöstöruokala, jossa myös Eksoten henkilökunta ruokailee. Keittiössä tuotettujen aterioiden määrä vaihtelee koulujen aukiolojen mukaan ollen annosta (lounasta) päivässä. Tuotetut ateriat ovat laadultaan ja hinnaltaan tasapainossa. Ateriat valmistetaan ensiluokkaisista raaka-aineista, suomalaisia ja erityisesti paikallisia ruokaperinteitä kunnioittaen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeiden mukaisesti. Savitaipaleen kunta kuuluu Etelä-Karjalan hankintarenkaaseen, mikä määrittelee elintarvikkeiden hankintapaikan. Toimintaympäristön muutokset Eksoten hankkimien aterioiden määrä vähenee vuodeosaston paikkojen vähentyessä, vastaavasti kotipalveluaterioiden tarve on lisääntynyt. Tulosyksiköt Ruokahuolto

31 Savitaipaleen kunta 30 Tavoitteet Tuloksellisuustavoitteet Tavoite ja toimenpiteet Mittari Toteuma TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 Ateriamäärän/-hinnan säilyttäminen nykytasolla Volyymin lisääminen mahdollista nykyisellä kapasiteetilla Asiakastyytyväisyysky sely Käytössä myös jatkuva asiakaspalaute 1/v Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate Poistot

32 Savitaipaleen kunta Projektit Tilivelvollinen Kunnanjohtaja Vuodelle 2018 ei ole talousarvioon suunniteltuja projekteja. Tulosyksiköt Projektit Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate

33 Savitaipaleen kunta Yhteistoiminnat Tilivelvollinen Kunnanjohtaja Hankitaan ostopalveluna YTAKE-Ympäristöterveydenhuolto Lappeenrannan kaupungilta ( ), palotoimi Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta ( ) ja hankintapalvelu Etelä-Karjalan hankintapalveluilta ( ). Tulosyksiköt Ympäristöterveydenhuolto YTAKE, Etelä-Karjalan hankintapalvelut ja Pelastustoimi Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate

34 Savitaipaleen kunta Perusturva Tilivelvollinen Kunnanjohtaja Savitaipaleen kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu on Etelä- Karjalan sosiaali- ja terveyspiirillä (Eksote). Kunta vastaa kuntalaistensa hyvinvoinnista, johon kuuluvat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita kunta johtaa omistajaohjauksen avulla. Käytännössä palvelujohtaja tekee omistajaohjausta päivittäin olemalla yhteydessä Eksoten henkilöstöön sekä osallistumalla 3-4 kertaa vuodessa Eksoten eri toimialojen johtoryhmiin. Strategisella tasolla omistajaohjaus toteutuu kunnanjohtajan johdolla palvelusopimusneuvotteluissa, joissa sovitaan seuraavan vuoden kunnan maksuosuudesta sekä palveluista. Kunnan neuvotteluryhmään kuuluvat virkamiesten lisäksi hallituksen puheenjohtajat sekä valtuuston puheenjohtajat. Neuvotteluiden tuloksena laaditaan palvelusopimus, jonka hyväksyvät kunnanhallitus sekä sosiaali- ja terveyspiirin hallitus. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toteutumisesta raportoidaan kunnanhallitukselle osavuosikatsausten yhteydessä. Tilinpäätöksen yhteydessä kootaan laajempi seuranta palveluiden ja kustannusten toteutumisesta. Hyvinvoinnin- ja terveydenedistämistä hoidetaan yhteistyössä kunnan eri osastojen, kolmannen sektorin sekä Eksoten kanssa. Sähköinen laaja hyvinvointikertomus sisältää terveyden- ja hyvinvoinnin tavoitteet ja toimenpiteet. Hyvinvointikertomuksen raportointi tapahtuu vuosittaisen raportoinnin lisäksi laajemmin kerran valtuustokaudessa. Työllistämisen edistämisen painopistealueena ovat nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistymisen edistäminen. Tätä työtä tehdään yhteistyössä Etelä-Karjalan Työ- ja elinkeinotoimiston, Työvoiman palvelukeskuksen, Eksoten työllistämispalveluiden, Kelan sekä Nuorison Tuki ry:n kanssa. Tavoitteet Kunnan tavoitteena on taata kuntalasille mahdollisimman hyvät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Erityisenä tavoitteena on taata kuntalaisille kustannustehokkaat lähipalvelut sekä hoitotakuun toteutuminen.

35 Savitaipaleen kunta 34 Tavoitteet Tuloksellisuustavoitteet Tavoite ja toimenpiteet Mittari Toteuma TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 Sosiaali- ja terveyspalvelut Palvelusopimuksen toteutuminen Toteutuksen seuranta 3 kertaa vuodessa Eksote joryt 2 kertaa vuodessa hyvinvointiaseman yhteistyökokous 3 kertaa vuodessa Eksote joryt 2 kertaa vuodessa hyvinvointiaseman yhteistyökokous 3 kertaa vuodessa Eksote joryt 2 kertaa vuodessa hyvinvointiaseman yhteistyökokous 3 kertaa vuodessa Eksote joryt 2 kertaa vuodessa hyvinvointiaseman yhteistyökokous Hyvinvointiaseman palveluiden säilyminen Hoitoonpääsyn keskiarvo hyvinvointiaseman lääkärille 14 pv. kiireettömässä hoidossa Hoitoonpääsyn keskiarvo hyvinvointiaseman hoitajalle 7 pv. kiireettömässä hoidossa Hoitotakuun toteutuminen perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa sekä sosiaalihuollossa Hyvinvointiaseman palveluiden määrä Hoitoonpääsy n aika Hoitoonpääsy n aika Hoitotakuun toteutuminen 100 % päivittäinen yhteydenotto Palveluiden määrä entisellään päivittäinen yhteydenotto Hyvinvointi aseman palvelut säilyvät edellisen vuoden tasoisina päivittäinen yhteydenotto Palveluiden määrä entisellään päivittäinen yhteydenotto Palveluiden määrä entisellään Ka 32 pv. 14 pv. 14 pv. 14 pv. Ka 5 pv. 7 pv. 7 pv. 7 pv. Hoitotakuu toteutunut Hoitotakuu toteutuu Hoitotakuu toteutuu Hoitotakuu toteutuu

36 Savitaipaleen kunta 35 Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuskehityksen seuranta Kelan sairastavuusindeksi seuranta Sosiaali- ja terveydenhuollon nettokustannukset euroa / asukas verrattuna kolmeen edelliseen vuoteen Kelan sairastavuusin deksi verrattuna kolmeen edelliseen vuoteen 2014: esh: 1232 pth avo: 616,9 sos. 1876,7 yhteensä sos+terveystoimi: 4507,2 2015: esh: 1315 pth: 446,2 sos: 2060,1 yhteensä sos+terveystoimi: 4392,2 2016: esh 1435 pth avohoito 440 sos yhteensä: 4524,1 2014: : : 97.6 kustannusten seuranta indeksin seuranta kustannusten seuranta indeksin seuranta kustannusten seuranta indeksin seuranta Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate

37 Savitaipaleen kunta SIVISTYSLAUTAKUNTA Sivistystoimen hallinto Tilivelvollinen Sivistystoimenjohtaja Sivistystoimen hallinnossa huolehditaan sivistyslautakunnan päätösten valmistelusta ja toimeenpanosta, sivistyspalvelujen suunnittelu-, talous- ja hallintopalveluista, tulosalueen sopimuksista ja muista sivistyspalvelujen hallintotehtävistä yhteistyössä kunnan muiden hallintokuntien, toimielinten ja yhteistyötahojen kanssa. Keskeisiä toimintaperiaatteita ovat aktiivinen ja oikea tiedottaminen sekä yhteistyön kehittäminen eri sidosryhmien ja naapurikuntien kanssa. Toimintaympäristön muutokset Kutsutaksiliikenne on siirretty vuoden 2018 alusta hallinnollisesti kunnanhallituksen alaisesta toiminnasta sivistystoimeen. Tulosyksiköt Sivistystoimen hallinto Tavoitteet Tuloksellisuustavoitteet Tavoite ja Mittari toimenpiteet Toteuma TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 tyytyväisyyskysely (1-5) Laadukkaiden ja monipuolisten palvelujen tarjoaminen kuntalaisille. Tasapainoinen talous. Talouden toteutuminen suunnitellusti. Sisäisen valvonnan havaitsemat puutteet toimintakate lkm % 100 % 100 % 100 % Talous Budjettiyhteenveto TP 2016 TA 2017 TA 2018 TS 2017 TS Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate

38 Savitaipaleen kunta Koulutus Tilivelvollinen Koulukeskuksen rehtori ja Heituinlahden koulun johtaja Tulosalue sisältää perusopetuksen, aamu- ja iltapäivätoiminnan, lukion ja muun toisen asteen koulutuksen. Tulosalueen tavoitteena on tarjota laadukasta perusopetusta ja kilpailukykyistä lukiokoulutusta. Kunnassa on perusasteen 1-6 luokan opetusta antava Heituinlahden koulu ja 1-9 luokkien opetusta antava Europaeuksen koulu. Europaeuksen koulussa on kaksi pienluokkaa, joissa annetaan erityisen tuen opetusta 1-9 luokkien oppilaille. Erityistä tukea tarvitsevia oppilaita integroidaan yksilölliset kyvyt ja taidot huomioiden mahdollisimman paljon yleisopetuksen opetusryhmiin. Aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjotaan 1-2 -luokkalaisille ja erityisoppilaille. Kirkonkylässä aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään Savitaipaleen koulukeskuksessa osana koulukeskuksen toimintaa. Heituinlahdessa iltapäivätoimintaa järjestetään Heituinlahden koululla. Kunnassa toimii yksi lukio, jossa voi opiskella myös aikuisten opetussuunnitelman mukaan. Koulut laativat vuosittain lukuvuoden työskentelyä koskevan työsuunnitelman, jotka hyväksytään sivistyslautakunnassa. Koulut arvioivat lukuvuoden päättyessä toimintaansa ja sitä, kuinka työsuunnitelman tavoitteisiin on päästy. Arvioinnit esitetään sivistyslautakunnan hyväksyttäväksi ja liitetään työsuunnitelmaan. Heituinlahden koulun ja Europaeuksen koulun työsuunnitelmia valmistellaan yhteistyössä. Toimintaympäristön muutokset Perusopetuksessa on opiskeltu alkaen vuosiluokilla sivistyslautakunnan hyväksymän opetussuunnitelman mukaisesti. Vuosiluokat 7-9 siirtyvät noudattamaan uutta opetussuunnitelmaa luokka-aste kerrallaan lukuvuodesta alkaen. Lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat opiskelevat sivistyslautakunnan hyväksymän opetussuunnitelman mukaisesti. Muut noudattavat lukuvuoden alusta käyttöön otettua opetussuunnitelmaa.. Lukuvuonna koulun opetusryhmien määrä pysyy ennallaan oppilasmäärien lievästä alenemisesta huolimatta. Yläkoulu toimii kaksisarjaisena. Alakoulussa lukuvuonna haasteellista tulee olemaan oppilasmäärien jakautuminen eri vuosiluokkien kesken alimmilla vuosiluokilla sekä näiden luokkien opetuksen järjestäminen osittain eri vuosiluokkien välisenä yhdysluokkaopetuksena. Vuodesta 2009 alkaen kunta on myynyt luokkamuotoisen erityisopetuksen palvelut Lemin kunnalle. Lukion opiskelijamäärä lv on 82, mikä on kahdeksan opiskelijaa enemmän kuin edellisenä lukuvuonna. Lukioon tuli yhteensä 30 uutta opiskelijaa.

39 Savitaipaleen kunta 38 Muita kuin Savitaipaleen kuntalaisia lukiossa opiskelee lukuvuonna yhteensä 32 lukiolaista, mikä on 39 % lukion koko oppilasmäärästä (82). Lukion opiskelijamäärien sekä rahoituksen kannalta on tärkeää, että mahdollisimman moni omasta peruskoulusta lukio-opintoihin suuntaava oppilas hakeutuu omaan lukioonsa opiskelemaan. Myös muilta paikkakunnilta tulisi saada vuosittain vähintään 5-10 oman koulun ulkopuolista hakijaa lukiokoulutukseen. Oman kunnan ulkopuolisiin opiskelijoihin suuntautunut opiskelijahankintakampanja onnistui lukuvuonna hyvin (yhteensä 10 ulkokuntalaista lukio-opiskelun aloittajaa). Lukuvuonna oman peruskoulun 9. luokalla on yhteensä 34 oppilasta, joista omaan lukioon hakeutuu todennäköisesti oppilasta. Kilpailuun toisen asteen opiskelijoista pyritään vastaamaan korostamalla Savitaipaleen lukion turvallista peruslukioluonnetta, pysyvää ja pätevää opettajakuntaa, hyvää seurantaa ja ohjausta pienessä lukiossa sekä tarjoamalla mielenkiintoisia erityiskursseja, jotka pyritään yhdistämään paikkakunnan ominaispiirteisiin ja vahvuuksiin. Hyvin varusteltu uusi koulukeskus tarjoaa uudenaikaiset ja toimivat opetustilat ja opetusvälineet sekä opiskelijoiden että henkilökunnan käyttöön. Opiskelijoiden henkilökohtaiset tietokoneet ja antavat myös mahdollisuuden hyödyntää tietotekniikkaa ja verkkoyhteyksiä joustavasti opetuksessa ja opiskelussa. Omat tietokoneet antavat opiskelijoille myös hyvät mahdollisuudet valmistautua sähköisiin lukiokokeisiin sekä sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Sosiaalisen median antamia mahdollisuuksia käytetään lukiosta tiedottamiseen ja markkinointiin hyödyntäen omia osaavia lukio-opiskelijoita. Vuonna 2018 tehdään Savitaipaleen lukion YouTube-esittelyvideo. Koulukuljetusten järjestäminen myös lukiolaisille lisää koulukuljetuskustannuksia, mutta se takaa osaltaan useille opiskelijoille mahdollisuuden valita Savitaipaleen lukio opiskelupaikaksi. Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi vaiheittain. Uusien opetussuunnitelmien käyttöönoton mukanaan tuomat muutokset perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa sekä ylioppilaskirjoitusten muuttuminen sähköisesti suoritettavaksi vaativat riittäviä resursseja opettajien koulutukseen sekä toimivaa laitekantaa. Muuttuneeseen toimintaympäristöön on varattu rahaa vuoden 2018 talousarviosuunnittelussa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Savitaipaleen Liikkuvat Koulut kehittämishankkeelle euron avustuksen. Koulujen kerhotoiminnan kehittämiseen Opetushallitus on myöntänyt euroa vuosille Opetushallitus on myöntänyt 5000 euroa Savitaipaleen koulukeskuksen kansainvälisyystoimintaan vuosille Opetushallitus on myöntänyt tutoropettajan toimintaan ja koulutukseen vuosille euroa. Avustus käytetään koulun sisäiseen koulutukseen, jota toteuttaa opettajien keskuudesta nimetty digitutor-opettaja. Opetushallitus on myöntänyt Savitaipaleen lukiolle innovatiivisten oppimisympäristöjen edistämiseen lukiokoulutuksessa euroa vuosille

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2019 6kk = 50% Verotulojen kertymä 30.6.2018 Talousarvio 30.6.2019 30.6.2019 Tot. % Kunnallisverot 3 846 943 3 456 000 3 727 292 53,9 Kiinteistöverot 35 134 373 500 8 904

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Talousarvion tuloslaskelmaosan toteutumisvertailu 2011 osa I Sisältää liikelaitoksen, sisältää sisäiset erät, keskinäiset sisäiset eliminoitu Alkuperäinen Talousarvio-

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Tuloslaskelma 2012 2011, ulkoinen koko kunta osa I 2012 2011 kasvu % Toimintatuotot Myyntituotot 51 644 46 627 10,8 % Maksutuotot 8 451 8 736-3,3 % Tuet ja avustukset

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2018 6kk = 50% Verotulojen kertymä Kunnallisverot 3 859 476 3 300 000 3 846 943 58,3 Kiinteistöverot 9 718 367 500 35 134 4,8 Yhteisöverot 533 625 382 500 356 007 46,5 Yhteensä

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 31.3.2013 131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 28.11.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Keskeiset tunnusluvut 2014 TP2013 TP 2014 TA 2015 Tuloveroprosentti 20,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,50 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-30.6.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.6.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1-30.6.2017

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.8.2017 Talous- ja hallinto-osasto 26.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.8.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.7.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.7.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 17.4.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot aikavälillä

Lisätiedot

RAHOITUSOSA 2012 2015

RAHOITUSOSA 2012 2015 271 RAHOITUSOSA 2012 2015 272 273 RAHOITUSOSA Rahoituslaskelma koostuu kaupungin ja liikelaitosten varsinaisen toiminnan ja investointien sekä rahoitustoiminnan rahavirtojen muutoksista. Rahoituslaskelma

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 2.1.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 30.9.2016 Talous- ja hallinto-osasto 26.10.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.9.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

Rahoitusosa 2013 2016

Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa... 194 Rahoituslaskelma... 194 Rahoitussuunnitelma... 195 Täydentäviä tietoja... 197 Vantaa talousarvio 2013, taloussuunnitelma 2013 2016 193 Rahoitusosa Rahoituslaskelma

Lisätiedot

TA 2013 Valtuusto

TA 2013 Valtuusto TA 2013 Valtuusto 12.11.2012 26.11.2012 www.kangasala.fi 1 26.11.2012 www.kangasala.fi 2 TALOUSARVIO 2013 Muutos % ml. vesilaitos TA 2013 TA 2012/ milj. TA 2013 Kokonaismenot 220,3 5,7 ulkoiset Toimintakulut

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.5.2016 Talous- ja hallinto-osasto 28.6.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.5.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1. 31.5.2016

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS Kaupunginhallitus 12.2.2018 SISÄLLYSLUETTELO Sitovuustason olennaiset ylitykset... 1 Yhdistelmä... 2 Pitkä- ja lyhytaikaiset lainat... 3 Verotulot... 4 Palkat

Lisätiedot

TALOUSARVIO VUODELLE 2019 JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMA

TALOUSARVIO VUODELLE 2019 JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO TALOUSARVIO VUODELLE 2019 JA VUOSIEN 2019-2023 TALOUSSUUNNITELMA 1 YLEISET PERUSTELUT... 1 1.1 YLEINEN TALOUDELLINEN TILANNE... 1 1.2 TALOUSSUUNNITELMAN LAATIMISEN LÄHTÖKOHDAT... 3 1.3

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014 31.3.2015 Minna Uschanoff Tilinpäätös 2014 Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluku nousi hieman. Valkeakoskelaisia oli vuoden 2014 lopussa 21 162 eli 33 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Valkeakosken

Lisätiedot

Talousarvion toteumaraportti..-..

Talousarvion toteumaraportti..-.. Talousarvion toteumaraportti..-.. 4kk = 33,3% Kokonaisuutena huhtikuun lopussa talousarvio on toteutunut taloudellisesti ja toiminnallisesti pitkälti arvion mukaisesti. Viime vuoteen verrattuna vuosikate

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös Mediatiedote 6. huhtikuuta 2017 Vuoden 2016 tilinpäätös ennustettua parempi ja mahdollistaa jonkin verran myös varautumista tulevaan Tilinpäätös on 0,2 miljoonaa

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2016 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen Tilinpäätös 2010 14.4.2011 Jukka Varonen Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluvun kasvu voimistui: valkeakoskelaisia oli vuoden lopussa 20 844 eli 213 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin Työttömyysaste

Lisätiedot

Rahan yksikkö: tuhatta euroa TP 2016 TA 2017 Kehys Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys

Rahan yksikkö: tuhatta euroa TP 2016 TA 2017 Kehys Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys Rahan yksikkö: tuhatta euroa 1 000 TP 2016 TA 2017 Kehys 2018 2019 2020 2021 2022 Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys 2018 2019 2020 2021 2022 TOIMINTATUOTOT 72 115 84 291 80 261 63 621 63 535 63 453 63

Lisätiedot

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3.

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3. TP 2016 Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä Alavieskan kunta 3.3.2017 JY Päivitetty 10.3.2017 ja 13.3.2017 Päivitetty 27.3.2017 Asukasluvun

Lisätiedot

RAHOITUSOSA 2011 2014

RAHOITUSOSA 2011 2014 279 RAHOITUSOSA 2011 2014 280 281 RAHOITUSOSA Rahoituslaskelma koostuu kaupungin ja liikelaitosten varsinaisen toiminnan ja investointien sekä rahoitustoiminnan rahavirtojen muutoksista. Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2017 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät Luettelot

Lisätiedot

Toiminnan rahavirta TA Toteuma Tot-% Käyttö Tot-%

Toiminnan rahavirta TA Toteuma Tot-% Käyttö Tot-% PÖYTYÄN KUNTA Talousraportti 6/2016 1 Tuloslaskelma 2016 2015 TOIMINTATUOTOT TA Ta+muut. Toteuma Tot-% Edv.tot Tot-% Myyntituotot 4 471 050 4 471 050 1 847 251 41,32 2 037 606 43,33 Maksutuotot 2 713 900

Lisätiedot

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talous ja strategiaryhmä 7.1.2009 I 1 Talouden seuranta ja raportointi 7.1.2009 I 2 Tuloslaskelma Kunnassa tuloslaskelman tehtävä on osoittaa, riittääkö tuottoina

Lisätiedot

TA Muutosten jälkeen Tot

TA Muutosten jälkeen Tot HYRYNSALMEN KUNTA RAPORTTI 3.6. TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 30.4. Tuloslaskelma Kunnan tuloslaskelma on toteutunut talousarvion puitteissa, mikäli huomioidaan kiinteistöverojen kertaluontoisuus jakamalla

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 2 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni 17,2 miljoonaa euroa. Talousarviota

Lisätiedot

Kiinteistöverotilitys on vaikuttanut n euron verran vuoden 2016 syyskuun tulokseen.

Kiinteistöverotilitys on vaikuttanut n euron verran vuoden 2016 syyskuun tulokseen. PÖYTYÄN KUNTA Talousraportti 9/2016 1 Tuloslaskelma 2016 2015 TOIMINTATUOTOT TA Muutos Ta+muut. Toteuma Tot-% Edv.tot Tot-% Myyntituotot 4 471 050 0 4 471 050 2 750 516 61,52 2 990 447 63,59 Maksutuotot

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 3.4.217 2 SISÄLLYSLUETTELO PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN TALOUSKATSAUS.. Väestö. 3 Työllisyys.. 3 TULOSLASKELMA.. 4 Toimintatuotot. 4 Toimintakulut.. 4 Valtionosuudet.. 4 Vuosikatetavoite

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS NAKKILAN KUNTA VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito 30.4.17 Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS TOIMINTAMENOT/-TULOT KESKUSVAALILAUTAKUNTA

Lisätiedot

TA Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

TA Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä TA-2017 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä TA17 LÄHTÖKOHDAT Perustamissuunnitelma 1/2016: Kuntayhtymän tavoitteena on saavuttaa keskiarvoisesti ennakoitavaan kustannuskehitykseen nähden

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2018 25.10.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa,

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Lemin kunnanhallitus Toukkalantie 2 54710 LEMr leminkunta@lemi.fi 16.5.2019 OIKAISUVAATIMUS Vaadin oikaisua Lemin kunnanhallituksen päätökseen 24.4.2019 48. Kunnanhallitus on päättänyt, että "Hankinta

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014 ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014 Historiallisen hyvä tulos Ylijäämää kertyi 5,5 miljoonaa euroa, jolloin kumulatiivista ylijäämää taseessa on noin 7,4 miljoonaa euroa. Se on enemmän kuin riittävä puskuri

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 PELLON KUNNAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Väestö Työpaikat, työvoima ja työllisyys Väestön koulutustaso...

Sisällysluettelo 1 PELLON KUNNAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Väestö Työpaikat, työvoima ja työllisyys Väestön koulutustaso... Sisällysluettelo 1 PELLON KUNNAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ... 4 1.1. Väestö... 4 1.2. Työpaikat, työvoima ja työllisyys... 5 1.3. Väestön koulutustaso... 6 1.4. Kunnan talouden kehitystä kuvaavia tietoja... 7

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi-syyskuu

Väestömuutokset, tammi-syyskuu Iitin kunta Talouskatsaus Tammi-syyskuu 71/2.1.2/216 2.1.216 Kunnanhallitus 31.1.216 Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Syntyn Kuolleet eet vuosi21 63 1 1 nelj. 16 2 nelj

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013 Tilanteessa 31.3.2013 kirjanpidollinen tuloslaskelman vuosikate on 1.040.476 euroa positiivinen ja tilikauden osavuositulos on 118.034 euroa ylijäämäinen. Kun otetaan

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA TILINPÄÄTÖS Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta

NASTOLAN KUNTA TILINPÄÄTÖS Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta TILINPÄÄTÖS 2015 Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta 14.3.2016 TOIMINTAYMPÄRISTÖ 2015 VÄESTÖ ASUKASLUKU ennakkotieto 14 829-76 (2014) NASTOLASSA ASUVA TYÖVOIMA 7 187-52 (2014) TYÖLLISYYS TYÖTTÖMYYSASTE keskiarvo

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Kankaanpään kaupunki Talousarvion toteutumisvertailu syyskuu 2015 1 (22) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma,

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023 Päivitetty 4.4.2019 Lähde: Kuntaliiton laskelmat, Kevään 2019 kuntatalousohjelma (4.4.2019) Mikko Mehtonen 4.4.2019 Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi marraskuu Kh Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi marraskuu Kh Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 10.2.2014 Tammi marraskuu Kh. 17.2.2014 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023 Päivitetty 7.10.2019 Lähde: Kuntaliiton laskelmat, Syksyn 2019 kuntatalousohjelma (7.10.2019) Mikko Mehtonen 7.10.2019 Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2016 25.10.2016/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa, vertailutietona

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016-2018. Raamit kaupunki Ohjeistus liikelaitokset

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016-2018. Raamit kaupunki Ohjeistus liikelaitokset UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016-2018 kaupunki Ohjeistus liikelaitokset Kaupunginhallitus 16.06.2015 Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016-2018 Perusteita Hallitusohjelma

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 Kaupunginvaltuusto 17.6.2019 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 30.9.2013 Tammi-elokuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta TULOSLASKELMA JA SEN TUNNUSLUVUT 2018 2017 2016 2015 2014 1 000 1 000 1 000 1 000 1 000 Toimintatuotot 8 062 8 451 7 781 7 800 7 318 Valmistus omaan käyttöön 60 56 47 67 96 Toimintakulut -53 586-51 555-51

Lisätiedot

Väestömuutokset 2016

Väestömuutokset 2016 Iitin kunta 715/2.1.2/216 Talouskatsaus 21.11.216 Tammi-lokakuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku Syntyn

Lisätiedot

Väestömuutokset 2016

Väestömuutokset 2016 Iitin kunta 715/2.1.2/216 Talouskatsaus 29.12.216 Tammi-marraskuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2017 LEHDISTÖ

TILINPÄÄTÖS 2017 LEHDISTÖ TILINPÄÄTÖS 2017 LEHDISTÖ VIHTI KASVUSSA Suomen talous jatkoi vuonna 2016 alkanutta kasvu-uraa -> bruttokansantuote +3,1 % Talouskasvu heijastui myös verotilityksiin ja mahdollisti talousarviota paremman

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi-huhtikuu

Väestömuutokset, tammi-huhtikuu Iitin kunta Talouskatsaus Tammi-huhtikuu 715/.1./16 31.5.16 Kunnanhallitus 6.6.16 Väestön kehitys ja väestömuutokset 16 Luonnollinen väestön lisäys Syntyn Kuolleet eet vuosi15 63 15 tammi16 helmi16 6 Kuntien

Lisätiedot

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3.

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3. TP 2016 Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä Alavieskan kunta 3.3.2017 JY Päivitetty 10.3.2017 ja 13.3.2017 Päivitetty 27.3.2017 ja 19.5.2017

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/2012

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/2012 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/212 1 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 211 TA 212 TA 212 Erotus TA 212 Enn. enn. 3/12 ed. enn. muutos Tulot 1 326 1 318 1 356 38 1 35 6 Menot

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2013

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2013 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2013 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 2012 TA 2013 TA 2013 Erotus TA 2013 Enn. enn. 4/13 ed. enn. muutos Tulot 1 356 1 387 1 378-9 1 375 3 Menot

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015

RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015 RAAHEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 30.4.2015 Kaupunginhallitus 18.5.2015 Kaupunginvaltuusto 25.5.2015 Asukasluvun ja työttömyysasteen kehitys vv. 2013 2015 As.luku 25 800 Raahen asukasluku kuukausittain vv.

Lisätiedot

Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset

Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset Palvelualuekohtaiset alustavat kehykset 2019-2023 29.5.2018 1 Järvenpään kaupunki ja Järvenpään Vesi yhteensä, tuloslaskelma TP 2017 TPE 2018 Kehys 2019 2020 2021 2022 2023 Tuloslaskelma TP 2017 TPE 2018

Lisätiedot

TULOSLASKELMAOSA 2011 2014

TULOSLASKELMAOSA 2011 2014 257 TULOSLASKELMAOSA 2011 2014 258 259 TULOSLASKELMAOSA Tuloslaskelmaosa osoittaa, miten tulorahoitus kattaa kaupungin palvelujen tuottamisesta aiheutuvat menot. Tulorahoituksen riittävyyttä arvioidaan

Lisätiedot

TULOSTILIT (ULKOISET)

TULOSTILIT (ULKOISET) HYRYNSALMEN KUNTA RAPORTTI 20.5.2010 LIITE 3 TALOUSARVION SEURANTA 30.4.2010 TULOSLASKELMA Talousarvio on toteutumassa suunniteltua paremmin. HYRYNSALMEN KUNTA 30.4.2010 Tilinpäätös Talousarvio Toteutuma

Lisätiedot

VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET Talouspalvelut 1.6.2015 Palvelukeskuksille VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET KÄYTTÖTALOUSOSA Kunnan toimintaa ja taloutta ohjataan vähintään kolmeksi vuodeksi

Lisätiedot

Kunnan talouden perusteet. Luottamushenkilöiden koulutus Sirkka Lankila

Kunnan talouden perusteet. Luottamushenkilöiden koulutus Sirkka Lankila Kunnan talouden perusteet Luottamushenkilöiden koulutus 11.2.2013 Sirkka Lankila Valtuusto ja kunnan talous Valtuusto päättää kunnan talouden ja rahoituksen perusteista eli valtuusto käyttää kunnassa budjettivaltaa

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015 Tilanteessa 31.3.2015 kaupungin tuloslaskelman vuosikate on 1.242.673 euroa positiivinen ja tilikauden osavuositulos on 219.483 euroa ylijäämäinen. Talousarvion 2015

Lisätiedot

Kuopio konserni TASE VASTATTAVAA

Kuopio konserni TASE VASTATTAVAA Kuopio konserni 2018 2017 TASE 1000 1000 VASTATTAVAA OMA PÄÄOMA Peruspääoma 432 412 432 412 Yhdistysten ja säätiöiden peruspääoma 23 14 Ylikurssirahasto 93 2 Arvonkorotusrahasto 68 68 Muut omat rahastot

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi kesäkuu

Väestömuutokset, tammi kesäkuu Iitin kunta 546/02.01.02/2015 Talouskatsaus 25.8.2015 Tammi kesäkuu Kunnanhallitus 7.9.2015 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2015 Luonnollinen Kuntien välinen Netto Väestönlisäys Väkiluku väestön lisäys

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginhallitus

Tilinpäätös Kaupunginhallitus Tilinpäätös 2015 Kaupunginhallitus 29.3.2016 Tuloslaskelma, toimintakate ULKOINEN *) Oikaistu TA/KS TP 2015 TOT/TA Tot % 1 000 TP 2014 2015 Ero 2015 Toimintatuotot: Myyntituotot 8 273 8 141 8 550 409 105

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-syyskuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-syyskuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 28.11..2013 Tammi-syyskuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 2/2012

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 2/2012 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 2/212 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 211 TA 212 TA 212 Erotus TA 212 Enn. enn. 2/12 ed. enn. muutos Tulot 1 326 1 318 1 35 32 1 347 3 Menot -4

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2012

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2012 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/212 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 211 TA 212 TA 212 Erotus TA 212 Enn. enn. 4/12 ed. enn. muutos Tulot 1 326 1 318 1 355 37 1 356-1 Menot -4

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu 2018 27.4.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma maaliskuun lopussa,

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

KOTKA-KONSERNI TILINPÄÄTÖS 2017

KOTKA-KONSERNI TILINPÄÄTÖS 2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ Kotka-konsernin suunta on oikea s.3 Mitä kriisikuntakriteereillä tarkoitetaan? s.4 Kaupungin liikkumavara ja tasapaino s.5-6 Kaupunki tunnuslukujen näkökulmasta s.7-9 Konsernissa laaja-alaista

Lisätiedot

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 24.8.2015 TALOUSARVION 2016 SEKÄ VUOSIEN 2017 2018 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU Yleistä Palkat Kunnanhallitus

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.9.2013

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.9.2013 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.9.2013 Tilanteessa 30.9.2013 kirjanpidollinen tuloslaskelman vuosikate on 4.047.286 euroa positiivinen ja tilikauden osavuositulos on 1.298.930 euroa ylijäämäinen. Kun otetaan

Lisätiedot

Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja

Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma 2019-2021 Kaupunginjohtaja 9.10.2018 Lahti rohkea ympäristökaupunki Eteläinen kehätie tuo uusia investointeja LUTin uudet opiskelijat Niemen kampukselle Lahti hakee Euroopan

Lisätiedot

Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall liite 2

Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall liite 2 Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall 4.12.2017 240 liite 2 Yleishallinto Tulot 175 433 175 433 Palkat ja palkkiot -603 049 15 000-588 049 Henkilösivukulut -330 205 3 000-327 205 Muut kulut -1 983

Lisätiedot

Forssan kaupungin tilinpäätös 2013

Forssan kaupungin tilinpäätös 2013 Forssan kaupungin tilinpäätös 2013 8. huhtikuuta 2014 Vuonna 2013 kaupungin talous vahvistui lähinnä kertaluonteisten verotilitysmuutosten vuoksi Vuosi 2013 on 0,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Pakollisen

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Muutostalousarvio 2015

Siilinjärven kunta. Muutostalousarvio 2015 Siilinjärven kunta Muutostalousarvio 2015 Tuloslaskelma (ulkoinen, 1000 euroa) Muuto Muuto Muutos s s Muutos % TP 2013 TA 2014 TA 2015 TA 2015 euroa % MB-15/Ta-14 TOIMINTATULOT 19 489 18 856 18 920 18

Lisätiedot

Yhteenveto vuosien talousarviosta

Yhteenveto vuosien talousarviosta Yhteenveto vuosien 219- talousarviosta Kaupunginhallitus 29.11.218 talous- ja hallintojohtaja Antti Peltola 7.9.218 Talousarvioesityksen pääkohdat Varaudutaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän palvelutuotannon

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Saimaan rannalla. Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Kaupunginhallitus 26.3.2018 Kaupunginvaltuusto 11.6.2018 Keskeiset tapahtumat vuonna 2017 Uusi luottamushenkilöorganisaatio ja palvelualueorganisaatiomalli

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat Kuntatalouden kehitys vuoteen 2018 Lähde: Peruspalveluohjelma 3.4.2014 sekä Kuntaliiton laskelmat Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset Lähde: Vuodet 2012-2013 Tilastokeskus, vuosien 2014-2018

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI TULOSLASKELMA TP 2015 TA+M 2016 TP 2016 TOT % TOIMINTATUOTOT

LOIMAAN KAUPUNKI TULOSLASKELMA TP 2015 TA+M 2016 TP 2016 TOT % TOIMINTATUOTOT LOIMAAN KAUPUNKI TOIMINTA- JA TALOUSKATSAUS Tammikuu LOIMAAN KAUPUNKI TULOSLASKELMA TP 2015 TA+M 2016 TP 2016 TOT % TOIMINTATUOTOT 01-12 01-12 2016 Myyntituotot 5 421 423 7 520 900 7 264 623 96,6 Maksutuotot

Lisätiedot

Kuntatalouden tilannekatsaus

Kuntatalouden tilannekatsaus Kuntatalouden tilannekatsaus 8.9.17 Helsinki Taloustorstai Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Twitter @MinnaPunakallio Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset Lähde: Vuodet 15-1 Tilastokeskus,

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH Tilinpäätös 2009 Yleinen kehitys Kouvolan kaupungin ja koko Kymenlaaksossa näkyi maailmantalouden taantuma ja kasvun epävarmuus. Kouvolaisia oli vuoden 2009 lopussa tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2015 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma Maakuntavaltuusto

Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma Maakuntavaltuusto Liite 2 Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma 2019 2021 Maakuntavaltuusto 10.6.2019 1 Sisällysluettelo: 4. Talousarvion ja -suunnitelman rakenne... 2 5. Talousarvion laadinnan yleiset periaatteet...

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/2013

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/2013 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/213 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 212 TA 213 TA 213 Erotus TA 213 Enn. enn. 3/13 ed. enn. muutos Tulot 1 356 1 387 1 375-11 1 369 7 Menot -4

Lisätiedot

Yleistä vuoden 2019 talousarviosta

Yleistä vuoden 2019 talousarviosta EM 30.10.2018 Yleistä vuoden 2019 talousarviosta Pomarkun kunnan vuoden 2019 talousarviota tehdään poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa, joka aiheutuu valtionosuustulojen romahduksesta vuonna 2019. Valtionosuudet

Lisätiedot