YLEISÖTILAISUUS HAKAMETSÄN EHYT- YLEISSUUNNITELMATYÖN ALOITTAMISESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLEISÖTILAISUUS HAKAMETSÄN EHYT- YLEISSUUNNITELMATYÖN ALOITTAMISESTA"

Transkriptio

1 TAMPERE Muistio 1 (5) YLEISÖTILAISUUS HAKAMETSÄN EHYT- YLEISSUUNNITELMATYÖN ALOITTAMISESTA Aika ja paikka: klo 17 19:30, Uudenkylän työväentalo Tapiola Läsnäolijat: Työpajatyyppisessä asukastilaisuudessa oli osallistujia n Tilaisuuden puheenjohtajana toimi apulaispormestari Olli-Poika Parviainen. Tilaisuuden järjestäjien edustajina läsnä olivat: Lauri Savisaari, Maria Åkerman, Timo Seimelä, Hanna Montonen, Tuija Rönnman, Ulla Tiilikainen, Krista Willman, Markku Kaila, Annukka Engström, Kimmo Hell, tilaajaryhmä (sivistys- ja elämänlaatupalvelut) kaupunkiympäristön kehittäminen (kuntatekniikka) kaupunkiympäristön kehittäminen (liikennesuunnittelu) kaupunkiympäristön kehittäminen (maankäytön suunnittelu) kaupunkiympäristön kehittäminen (maankäytön suunnittelu) kaupunkiympäristön kehittäminen (maankäytön suunnittelu) kaupunkiympäristön kehittäminen (maankäytön suunnittelu) kaupunkiympäristön kehittäminen (maankäytön suunnittelu) WSP Finland Oy Ramboll Finland Oy Tilaisuuden kulku: 1. Kahvit, aineistoihin tutustumista 2. Tilaisuuden avaus, apulaispormestari Olli-Poika Parviainen 3. Täydennysrakentamisen suunnittelun lähtökohdat, Hanna Montonen Montonen esitteli EHYT- yhdyskuntarakenteen eheyttäminen Tampereella -selvitystä ja täydennysrakentamisen suunnittelun toimintatapaa. Täydennysrakentamisen suunnittelualueilla tehdään yleissuunnitelmatyötä ennen yksityiskohtaisempaa asemakaavoitusta. Yleissuunnitelma ei ole maankäyttö- ja rakennuslain mukainen oikeusvaikutteinen kaava, vaan yksityiskohtaisemman suunnittelun pohjaksi tehtävä yleispiirteinen suunnitelma. Väestöennusteissa Tampereen kaupunkiseudun väestön odotetaan kasvavan asukkaalla vuoteen 2030 mennessä, joista puolet, n uutta asukasta sijoittuisi Tampereelle. Vuonna 2011 valmistuneessa EHYT-selvityksessä on kartoitettu mahdollisia täydennysrakentamisen kohteita kantakaupungin alueelta. Kysymys: Sisältyykö käynnissä oleva Kissanmaan suojelukaava tähän työhön? Vastaus (Hanna Montonen): Kissanmaan suojeluasemakaava rajautuu Hakametsän yleissuunnitelma-alueen ulkopuolelle. Kissanmaan kaava on asemakaavoitusohjelmassa ajoitettu valmistuvaksi vuonna 2015.

2 TAMPERE Muistio 2 (5) Kaupunkikuva- ja kulttuuriympäristöselvitys, Annukka Engström Engström kertoi meneillään olevasta Hakametsän yleissuunnitelma-alueen kaupunkikuva- ja kulttuuriympäristöselvityksestä, joka valmistuu kevään aikana. Selvityksessä kohteita ei arvoteta ainoastaan rakennushistoriallisten seikkojen perusteella, vaan myös rakennuksiin liittyvät tarinat ja laajemmat kaupunkikuvalliset, -rakenteelliset ja historialliset yhteydet huomioidaan. Esimerkkeinä keskeisistä arvokkaista kohteista hän mainitsi mm. Leivon leipomon, Hipposkylän työväen asunnot, vanhaa sarkajakoa noudattavan Yli-Huikkaantien asutuksen sekä Hakametsän metsikön, joka on säilynyt jo vuosikymmenten ajan samalla kohden keskellä peltoja ja sittemmin ympärillä kohoavaa kaupunkirakennetta. Engströmin esitys on muistion liitteenä. Kysymys: Mistä tulee pakko asuttaa uutta asukasta tänne? Vastaus Olli-Poika Parviainen: Luku perustuu Tampereen kaupunkiseudun muuttoennusteisiin. Puolet muuttopaineesta kohdistuu kehyskuntiin, mutta iso osa muuttajista tulee Tampereelle. Kaupunki yrittää sijoittaa uutta asutusta lähelle joukkoliikenneyhteyksiä ja olemassa olevaa infraa. Hakametsän alueella ollaan niin hyvien yhteyksien varrella, että siksi rakentamista suunnitellaan myös tänne. Kysymys: Esityksissä sanottiin, että ympäristön suunnittelu tehdään ratikkalinjauksiin nojautuen, vaikka siitä ei ole vielä edes päätetty. Onko ratikka tässä määräävänä tekijänä? Vastaus Annukka Engström: Ei ratikka ole ainut suunnittelua ohjaava seikka, mutta merkittävä tekijä kyllä. Vastaus Olli-Poika Parviainen: Jos ja kun ratikka tulee, se tulee kulkemaan läheltä. Jo nyt ennen raitiotietäkin alue sijaitsee joukkoliikenteen runkolinjan varrella. Myös valtaväylät kulkevat alueen läheltä. Mutta ei ratikan ehdoilla suunnitella. Kommentti Hanna Montonen: Tässä yhteydessä ratikasta käytävä keskustelu tulisi ajatella enemmänkin keskusteluna joukkoliikennekäytävästä, kun ei vielä tiedetä mitä tapahtuu ratikan suhteen. 5. Hulevesiselvitys, Kimmo Hell Hell esitteli alueen hulevesisäiliöiden toimintaa, suodatinjärjestelmiä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia hulevesien hallinnassa. Esitys on muistion liitteenä. Hakametsän yleissuunnitelma-alueen hulevesiselvitys on luettavissa internetissä osoitteessa: at/hakametsa.html#selvitykset Kommentti: Mukava kuulla, että huomioidaan myös kunnallistekniikka maankäytön suunnittelussa. Ongelmat tulevat kasvamaan, kun ilmasto äärevöityy ja rakennetaan lisää läpäisemättömiä pintoja. Jos kosteikkoja ja valuma-altaita tulee Kissanmaan alueelle, se tasaa tulvahuippuja. Kosteikot eivät ole vain hyvä asia, koska hulevedet muodostuvat voittopuolisesti Hakametsä-Uusikylä-Kissanmaa -alueen ulkopuolella pohjoisessa. Asiaa olisi korjattava jo siellä. Nallenpuisto näyttää hoitamattomalta, mutta sinne varataan tilaa sadevesille. Ojan pinta täyttyy aina nopeasti. Kysymys: Mihin hulevedet johdetaan putkistolla?

3 TAMPERE Muistio 3 (5) Vastaus Kimmo Hell: Kalevanrinteen ohi Iidesjärveen ja sieltä vesi virtaa Viinikanojan kautta Pyhäjärveen. Kysyjän jatkokommentti: Sekin on huono, jos järvet saastutetaan hulevesillä. Kysymys: Lumenkaatopaikalle tuodaan keskustasta kaikkein likaisin lumi, meneekö sekin puhdistamattomana Iidesjärveen? Vastaus Kimmo Hell: Valitettavasti näin on, lumen sulettua vesi lähtee valumaan kohti Iidesjärveä. Vastaus Hanna Montonen: Iidesjärven veden laatu on yhä siinä tilassa, että tällä hetkellä sinne valuvat hulevedet parantavat veden laatua. 6. Hakametsän alueen internetkyselyn esittely ja alustavia tuloksia, Ulla Tiilikainen Tiilikainen esitteli alustavia tuloksia internetkyselystä mennessä saatujen 71:n vastauksen perusteella (3.2. vastauksia oli 215 kpl). Kyselyn teemoina olivat Hakametsän ja sen lähialueiden arvokkaat, epämiellyttävät ja kehittämistä kaipaavat paikat, viheralueet, Hakametsän halli ja hallialue sekä alueen luonne ja kehittämistarpeet asuinalueena päättyvän kyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään yleissuunnitelman laadinnassa ja mm. alueella keväällä järjestettävän kävelykierroksen suunnittelussa. Kyselyn tulosyhteenveto pyritään saamaan maaliskuun aikana Hakametsän yleissuunnitelman internetsivuille. Kyselyn tuloksia esitellään myöhemmin yleissuunnitelman luonnosvaiheen yleisötilaisuudessa. Tiilikaisen esitys on muistion liitteenä. Kysymys: Millä tavalla kyselyn vastaukset vaikuttaa suunnitteluun? Vastaus Ulla Tiilikainen: Kyllä tiedot tulevat perille suunnittelijoille, kyselyn tuloksia käydään yhdessä läpi. Hanna Montonen esitteli vielä itsensä yhtenä suunnittelijoista, samoin paikalla olevan Tuija Rönnmanin ja liikenneinsinööri Timo Seimelän. Kommentti: Ratikka on tässäkin jo moneen kertaan mainittu, ja sen linjauksia suunniteltaessa kissanmaalaiset kovasti innostuivat ratikkalinjasta, mutta linja meni Sammonkadulle, asukkaiden mielipiteet toivotaan huomioitavan tässä suunnittelussa paremmin. 7. Katsaus meneillä oleviin muihin aluetta koskeviin hankkeisiin, Markku Kaila & Timo Seimelä Kaila esitteli mm. Kalevanrinteen ja Kaupin kampuksen asemakaavoitustilannetta. Esitys on muistion liitteenä. Seimelä esitteli mm. Kalevanrinteen katujen yleissuunnitelmaa, johon voi tutustua internetissä osoitteessa: Kysymys: Sammonkadun varrelle Kalevanrinteeseen on tulossa kerrostaloja, oliko muita vaihtoehtoja kuin tuollaiset DDR -tyyppiset talot? Vastaus Markku Kaila: Kalevanrinteen osayleiskaavatyön yhteydessä v käytiin läpi erilaisia rakentamisen vaihtoehtoja, ja päädyttiin pistetalotyyppiseen rakentamiseen, joka jatkaa maisemallisesti Kalevan Ilvestornien ja Kiinanmuurin lähellä olevaa uljasta korkean rakentamisen linjaa. Jatko-kommentti: Prismalta Kalevankankaalle kun ajaa, niin en voi niitä uusia taloja kyllä sanoa kauniiksi.

4 TAMPERE Muistio 4 (5) Kysymys: Onko Pellervon koulun tontille tulossa kohtuuhintaisia uusia asuntoja? Vastaus Markku Kaila: Kaavatyö on alkuvaiheessa. Tontille on ajateltu ns. elinkaarikorttelia, joka tarkoittaisi monimuotoista asuntorakentamista. Pellervon koulun tiloihin on suunniteltu mm. musiikkiopistoa, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. Kysymys: Miksi Prisman kohdalla risteyksestä Hervannan valtaväylälle ei ole mietitty eritasoliittymää? Estääkö hulevesiongelma sen vai mikä? Vastaus Timo Seimelä: Pohjavesiongelmakin on, mutta katujen yleissuunnitelmassa on tutkittu, että liikennejärjestelyt tulevat toimimaan ilman eritasoliittymiä Sarvijaakonkadun, Rieväkadun ja Sammonkadun uusien järjestelyjen ansiosta. Liikenne ohjataan Rantaväylän suuntaan, jolloin joukkoliikennepainotteinen Sammonkatu ei ole enää houkutteleva reitti. Kysymys: Mitä tarkoittavat nuo liikennekaavion nuolet Aarikkalankadun päässä? Vastaus Timo Seimelä: Ne tarkoittavat mahdollisia yhteystarpeita, eivät katujen sijainteja tai linjauksia. Kysymys: Kaavion alueella ei näy itäisempi alue, mutta omakotitaloalueella on meluongelma jo nyt. Joillain osin on melusuojausta, mutta ei kokonaan ja melu kulkeutuu jopa Takahuhdintielle asti. Miten melusuojaus on ajateltu hoitaa? Vastaus Hanna Montonen: Melukysymystä tutkitaan myöhemmissä suunnitteluvaiheissa. Kysymys: Mihin perustuu maankäytön suunnittelussa käytetyt autoiluennusteet? Vastaus Timo Seimelä: Meillä on käytössä Tampereen teknillisen yliopiston liikenteen tutkimuksen TALLI-malli liikenne-ennuste, johon on kuvattu tiedossa oleva maankäytön kehittyminen ja ennuste väestömäärän kasvusta. Malli tekee liikenne-ennusteen asukasmäärän ja maankäytön suunnittelun mukaan. 8. Keskustelua karttojen äärellä ryhmätyöpisteissä Esittelyjen jälkeen tilaisuuden osallistujat saivat vapaasti kiertää kuudessa ryhmätyöpisteessä, joiden teemoina olivat 1) alueen täydennysrakentaminen ja muu kehittäminen; viheralueet, 2) alueen täydennysrakentaminen ja muu kehittäminen; Hakametsän halli, 3) liikenne, 4) hulevedet, 5) asemakaavahankkeet sekä 6) asuminen ja elämäntavat Tulevaisuuden Hakametsä vuonna Ryhmissä kirjureina toimineet kaupungin edustajat esittelivät lopuksi keskeisimmät esiin nousseet näkemykset. Teemapisteillä kirjatut kommentit ovat muistion liitteenä. 9. Tilaisuuden päätös Hanna Montonen päätti tilaisuuden klo Tilaisuudessa esillä olleeseen palautelaatikkoon jätettiin kolme kirjallista mielipidettä. Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille!

5 TAMPERE Muistio 5 (5) LIITTEET: Liite 1: esitys Engström (kaupunkikuva- ja kulttuuriympäristöselvityksestä) Liite 2: esitys Hell (hulevesistä) Liite 3: esitys Tiilikainen (internetkyselystä) Liite 4: esitys Kaila (muista ajankohtaisista hankkeista) Liite 5: Ryhmätyöpisteissä kirjattua

6 Hakametsän yleissuunnitelman kaupunkikuva- ja kulttuuriympäristöselvitys LUONNOSVAIHE Yleisötilaisuus

7 Selvityksen aluerajaus ja sisältö Lähtökohdat ja tavoitteet Maankäytön kehitys ja kulttuuriperintö Elämäntavat ja asuminen Maisemarakenne ja viheralueverkosto Kaupunkirakenne Kaupunkikuva Yhteenveto Arvot ja ominaispiirteet Muutoksensietokyky ja kehittämistarpeet Tavoitteita jatkosuunnittelulle Lähteet

8 Työskentelytapa ja menetelmät Kirjallisuus & sähköiset lähteet, haastattelut, maastokäynnit, virtuaalimallityöskentely, paikkatietoanalyysit Työpaketit tehtäväosuuksia, jotka toteutetaan rinnan. Tulokset saavat vaikutteita toisistaan ja tarkentuvat selvityksen aikana palvelemaan työlle asetettuja päämääriä 1. Maisemarakenne ja viheralueverkko 2. Maankäytön historia, rakentamisen vuosikymmenet ja nykyiset hankkeet 3. Yhdyskuntarakenne 4. Kaupunkikuva 5. Elämäntavat, asuminen ja palvelut 6. Arvot, ominaispiirteet, muutoksen sietokyky ja kehittämistarpeet/suositukset.

9

10

11 Rakentamisen vuosikymmenet Tähän kartat ja tekstit

12 Arvokohteita Tähän kartat ja tekstit

13 Kaupunkirakenne - rakeisuus Rakeisuuden vaihtelu ja monet koordinaatistot. Väylien halkoma esikaupunkimainen rakenne. Kaavallisesti koossa pysyvät asuinalueet ja -korttelit. Minkälainen ratikkapysäkin ympäristöön rakentuva Kaupunkikylä alueesta voisi muodostua? Yhtenäinen ydin kävelyalueineen?

14 Kaupunkirakenne voimakkaasti kehittyvä Kaleva ratikkakäytävineen Tähän näkymät 3D-mallista: nykytila ja suunnitelmien mukainen tila

15 Kaupunkirakenne estevaikutuksen lieventämisen tarve, Hervannan valtaväylästä kaupunkibulevardi?

16 Kaupunkirakenne liittymäalueesta alakeskuksen käveltävä ydin

17 Kaupunkirakenne asuinalueiden liittyminen Hakametsän keskustaan ratkaistava kehittyvässä rakenteessa

18 Kaupunkirakenne keskuksen rajaus ja rakenne?

19 Kaupunkikuva Hakametsän aukiot

20 Kaupunkikuva liittyminen Kalevaan

21 Kaupunkikuva reuna-alueet ja asuinkorttelit

22 Elämäntavat ja asuminen Ikärakenne (Tampereen keskiarvo 40,5 v.): Kissanmaalla sukupolvenvaihdos jo tapahtunut, keski-ikä: 38 v. Uusikylässä vielä jonkin verran alkuperäisiä ikääntyneitä asukkaita. Sukupolven vaihdos alkamassa. Keski-ikä: 47 v. Hakametsässä keski-ikä 46,1 v. Sosiaalinen profiili hajanainen: Asukasryhmiä: Hipposkylän asukkaat, TAYSin työntekijät, TAMKn työntekijät ja alkuperäiset Kissanmaalaiset, Uusikyläläiset ja Hakametsäläiset Järjestäytyneitä toimijoita mm. Uudenkylän oky (1949->), Kissanmaan oky (1953->), Hakametsän asukasyhdistys, Messukylän seurakunta Tampereen jäähallin käyttäjät Jääkiekkoseurat, tapahtumien yleisöt, taitoluistelijat, lentopalloilijat, parkkipaikan tapahtumien kävijät (kirpputorit, katulärkä, rantalentopallo ), Areenahallin pysäköijät

23 Nykyisten asukkaiden näkemys alueesta Merkittävimpiä paikallisia kohteita:» Hakametsän halli, Leivon leipomo, Tapiolan puisto, Hakametsässä puronvarren ulkoilureitti rautatiesillalta McDonaldsille, Hakametsässä pelikenttä ja leikkipaikka Epämiellyttäväksi koettuja paikkoja:» Aarikkalan lumenvastaanottoalue, Hipposkylä, Takahuhdintien ja Uudenkylänkadun risteys, Sammon valtatien ja Hervannan valtaväylän risteys, McDonaldsin parkkialue Ristiriitaisia tuntemuksia herättävät paikat:» Tampereen jäähalli, Tampereen jäähallin parkkialue, Hakametsän metsäalue, Jäähovi rakennuksineen

24 Työn eteneminen Luonnosraportti analyysivaiheesta 7.2. Harava kyselyn tulokset saadaan käyttöön helmikuun puolessa välissä Helmikuun lopulla Tampereen kaupungin ja konsultin yhteinen Synteesi työpaja Selvitysraportti valmis maaliskuun loppuun mennessä Lisätietoja:

25 HULEVESIEN HALLINTA Määrällinen hallinta Laadullinen hallinta Tulvareitit Kimmo Hell Hakametsä, hulevesiselvitys

26 HULEVESIEN MÄÄRÄ JA MUODOSTUMINEN Hulevesi on maan pinnalta, rakennuksen katolta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettavaa sadeja sulamisvettä. Hulevesiin luetaan myös perustusten kuivatusvedet Hakametsä, hulevesiselvitys

27 Hulevedet median määritteleminä RANKKASADE TULEE! ILMASTO MUUTTUU! Esimerkkejä kaupunkitulvista Suomessa: - Kesä Pori milj. EUR tulvavahingot Lisäksi kohteita, jotka tulvivat lähes vuosittain Hakametsä, hulevesiselvitys

28 (Center for Watershed Protection 1999) Rakennetun ympäristön ominaispiirteet ja ongelmat: läpäisemättömän pinnan suuri osuus tehokas kuivatus- ja viemäröintijärjestelmä asutuksen ja ihmisen eri toimintojen keskittymä tulvat, pohjavedet, painuminen, kasvillisuus... tulvat, eroosio, luiskien sortumat Hakametsä, hulevesiselvitys vesistökuormitus, haitat virkistyskäytölle... 4

29 KAUPUNKIRAKENTAMISEN VAIKUTUKSET Lähde: Jorn Boldsens Tegnestue Aps & Hans Okholm A/S Brug regnvandet i gården, s.14. Bygge- og boligstyrelsenin julkaisuja. Lähde: C. Florgård & R. Palm Vegetationen i dagvattenhanteringen, s. 37 mukaillen Hakametsä, hulevesiselvitys

30 SUURI VALUMA-ALUE Hakametsä, hulevesiselvitys 6

31 VIIVYTYSALUEITA, VÄHENTÄMÄÄN RANKKASATEIDEN AIHEUTTAMIA TULVIA Hakametsä, hulevesiselvitys 7

32 KIINTEISTÖJEN JA ALUEIDEN HULEVESIJÄRJESTELMIÄ, BIOSUODATUS Hakametsä, hulevesiselvitys 8

33 LÄPÄISEVÄT PINNOITTEET Hakametsä, hulevesiselvitys 9

34 VIHERKATOT, SADEPUUTARHAT Hakametsä, hulevesiselvitys 10

35 KATTOVESIEN HALLINTA, KOSTEIKOT Hakametsä, hulevesiselvitys 11

36 On sitä ennenkin satanut paljon Pori 2007 Helsinki Hakametsä, hulevesiselvitys

37 KIITOS! Kuva: L. Axelsson Hakametsä, hulevesiselvitys

38 Hakametsän yleissuunnitelma Internetkysely Hakametsän ja sen lähialueiden kehittämisestä ALUSTAVIA TULOKSIA Ulla Tiilikainen

39 Internetkysely Hakametsän ja sen lähialueiden kehittämisestä Kyselyn tarkoitus Koota asukkaiden ja muiden alueen käyttäjien tietoja ja näkemyksiä alueen arvoista ja kehittämistarpeista Käynnistää keskustelua alueen kehittämisestä Tulosten hyödyntäminen Kaupunkikuva- ja kulttuuriympäristöselvityksessä Yleissuunnitelman laadinnassa Kävelykierrosten suunnittelussa Keskustelun pohjana alueen tulevaisuudesta

40

41 Alustavia tuloksia - 71 vastaajaa karttavastaukset vastaajaa taustatiedot

42 Tärkeät paikat Tapiolan puisto Nallen puisto Hakametsän halli Hakametsä pikkumetsä Tarton puisto Leivonpesän leipomo Aarikkalanpuisto Koirapuisto Sandelinin puisto, puron varsi Kissanmaan omakotialue Uudenkylän omakotialue

43 Epämiellyttävät paikat Hipposkylä Jäähallin parkkialue Hervannan valtaväylä ympäristöineen Jäähovin kiinteistö Ritakatu Pikkupuisto Lumenkaatopaikka

44 Kehitettävät paikat ja alueet Hipposkylä Jäähallin parkkialue ja ympäristö Mäkkärin alue Ritakatu Liikekeskuksen alue Hervannan valtaväylä ympäristöineen Rakentamalla harrastustiloja, kerrostaloja, pientaloja, liiketiloja, puistoympäristöä

45 Kehitettävät reitit

46 Eniten käytetyt viheralueet ja virkistysreitit

47 Hakametsän hallin kehittäminen Junioreille harrastusmahdollisuuksia, ei vain seuroille Harrastustiloja kohtuuhintaan esimerkiksi sulkapalloa, koripalloa, tms. urheilua Liikuntaa, kulttuuria, työpajoja, kirpparitoimintaa, työtiloja käsityöläisille ja taiteilijoille Monipuolinen sisä- ja ulkoliikunta-alue, joka kytkeytyy kaupunginosan viher- ja ulkoilualueiden verkostoon Monitoimitiloja erilaisia harrastuksia varten sekä kunnollinen leikkipuisto, kuntoiluvälineitä ja pelikenttä lapsille. Säilytettävä jäähallikäytössä Hakametsän hallialueen kehittäminen Puisto ja sinne monipuoliset, kaikille avoimet liikuntapaikat lapsille ja aikuisille Asuntoja, toimitiloja, puistoja Parkkipaikkoja voisi osittain varata toimitila- ja kaupparakentamiselle Korkeita asuintaloja, kauppoja ym. yksityistä toimintaa, hallin lähialueen metsiköihin ym. hyvin valaistuja pururatoja/polkuja. Hervannan valtaväylälle sekä Sammon valtatielle voisi rakentaa kannen ja kannen päälle asuntoja ja lisää kauppoja nykyisen keskittymän lisäksi.

48 Mitkä ovat alueen positiiviset ominaispiirteet? Minkälainen alue on asuinalueena? Kuinka aluetta tulisi kehittää asumisen kannalta paremmaksi? Alueen positiivisia ominaispiirteitä Rauhallinen pientalovaltainen asumisalue. Turvallinen ja miellyttävä sekä vaihteleva ympäristö, jossa ihmiset viihtyvät erittäin hyvin ja asuvat samoissa taloissa pitkään. Kerrostaloissa on riittävän isot pihat, jolloin niiden massat eivät ole alueen ilmeeseen nähden liian suuria. Pihat, jotka mahdollistavat yhteisöllisen elämisen naapureiden kanssa. On rauhallinen ja erittäin viihtyisä alue. Kaikki kaupat on lähellä ja liikenne keskustaan on hyvä. No ihana pieni vanha asuinalue. Ulkoilumahdollisuudet, Prisma, jäähalli, Areena ovat lähellä. Myös keskustaan pääsee nopeasti kävellen ja pyörällä. Autoa ei välttämättä tarvitse. Kehittäminen asuinalueena - Liikenteellinen rauhoittaminen (erit. Hakametsän hallin alue, Mäkkärin alue) - Hipposkylän rauhoittaminen/kehittäminen - Kevyen liikenteen reittien kehittäminen - Laadukas täydennysrakentaminen - Meluvalli Kissanmaan ja Teiskontien väliin

49 Alueen kehittämisessä tulisi erityisesti huomioida: liikunta- ja virkistystoimintojen kehittäminen kevyen liikenteen yhteyksien parantaminen kaupan palveluiden kehittäminen pientaloasuminen joukkoliikenneyhteydet Huomioitava alueen kehittämisessä

50 Kiitos! Kyselyn tulokset Hakametsän yleissuunnitelman internetsivuille maaliskuussa. Tuloksia esitellään myös luonnosvaiheen yleisötilaisuudessa.

51 Hakametsän ys / yleisötilaisuus Asemakaavatöiden tilannekatsaus Asemakaavatöiden tilanne 8500 (Prisma) Luonnos 8489 (Isku) OAS Muut lähialueen suunnitelmat 8477, 8478, 8479 Kissanmaan asemakaava 8480 Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

52 MUUT LÄHIALUEEN SUUNNITELMAT HAKAMETSÄN YLEISSUUNNITELMAN 1036 ALUERAJA Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

53 MUUT LÄHIALUEEN SUUNNITELMAT XIX Kalevanrinteen asemakaavat 8477, 8478, 8479 Kalevanrinteen yleissuunnitelmaan 2013 pohjautuen länsiosan kaavoittaminen kolmessa osassa monimuotoiselle asumiselle, palvelu-, liike- ja työtiloille. Liikenteen ratkaisuissa huomioidaan mahdollinen kaupunkiraitiotie. asumista k-m² liike-, toimisto- ja palvelutiloja n k-m² asukkaita n

54 Kalevanrinne asemakaavaehdotus 8477 Ilmaviistokuva kaakosta Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

55 Kalevanrinteen katujen yleissuunnitelma (Ramboll Finland Oy, Tampereen kaupunki 2013) Katuverkon tavoitetilanne Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

56 ASEMAKAAVAPROSESSIN TILANNE Prisma 8500, OAS kaavoituksen vireille tulo OAS on ollut nähtävillä ja kaava on tullut vireille Kaavan rajaus käsittää yleissuunnitelman Prisman alueen eteläosan, vaihe I:n. POK ja kaupunki omistavat maat. OAS:sta saatiin 4 mielipidettä koskien Hakametsän ja Aarikkalankadun varren asukkaiden huolta liikennejärjestelyistä. Kommentteja antoivat Kaupunkimittaus, Pirkanmaan maakuntamuseo (lausunto), Tampereen Vesi (lausunto). Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

57 ASEMAKAAVAPROSESSIN TILANNE Asemakaavaluonnos Prisma, 8500 Kalevan Prisman I. vaiheen asemakaavoitustyö käsittää Prisman laajennuksen noin kem2 (yht kem2, josta 6000 kem2 pt kauppaa) ja pysäköintitalo noin kem2 Havainnekuva Yleiskaavassa KM-5 alueelle on osoitettu yhteen yksikköön enintään kem2. Muun kuin paljon tilaa vaativan kaupan osuus on enintään kem2 ja paljon tilaa vaativan kaupan osuus enintään kem2 yksikön kokonaisalasta. ote yleissuunnitelmasta Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

58 OAS Isku 8489 Kaavoituksen vireille tulo ASEMAKAAVAPROSESSIN TILANNE OAS on ollut nähtävillä ja kaava on tullut vireille Kaavan rajaus käsittää Tredun, Iskun ja Tampere Areenan alueet sekä Hervannan valtaväylän katua ja Mansen Tennis Oy:n aluetta. Kaupunki omistaa maat. OAS:sta saatiin 1 mielipide koskien Mansen Tenniksen huolta tulevaisuudesta. Pirkanmaan maakuntamuseo antoi lausunnon. Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

59 ASEMAKAAVAPROSESSIN TILANNE Isku 8489 Kalevanrinteen yleissuunnitelmavaiheen havainnekuva Iskun tontista Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

60 Kissantassu 8480 kaavaluonnos valmisteilla MUUT LÄHIALUEEN SUUNNITELMAT

61 MUUT LÄHIALUEEN SUUNNITELMAT Kalevan Ahjo, 8479

62 MUUT LÄHIALUEEN SUUNNITELMAT Kalevanaukio (toteutuskilpailu?), kaavoitusohjelmassa 2016 Kalevanrinteen yleissuunnitelman 2012 mukaisen pääteaukion, Kalevanaukion, kaavoittaminen yhteisen, POK:in kanssa järjestettävän kilpailun kautta. Liikenteen ja aukiotilan korkealaatuiset ratkaisut yhdessä maamerkin kanssa luovat uuden ja vetovoimaisen Kalevan alueen solmukohdan palvelemaan itäisiä kaupunginosia Kalevanrinteen ja Kalevan lisäksi. liike- ja palvelutiloja k-m² uusi torialue Kalevanaukio Kalevanrinteen ja Kalevan solmukohta joukkoliikenne kevyt liikenne palveluverkon vahvistaminen erityisesti kaupunkikuva energiatehokkuus alueidentiteetin vahvistaminen

63 SELVITYKSET JA SUUNNITELMAT Osayleiskaavan kaupallisten vaikutusten arviointi (Tuomas Santasalo ky). Työtä on tarkennettu Kalevanrinteen yleissuunnitelman yhteydessä nk. kivijalkakauppojen ja S-marketin ja Iskun osalta. Kaupallisten vaikutusten arviointia täydennetään asemakaavatyön yhteydessä Kalevanrinteen katujen yleissuunnitelmaa (Ramboll Finland Oy, Tampereen kaupunki), täydennetään tarvittaessa asemakaavatyön yhteydessä Prisman ja Iskun liikenteellisistä vaikutuksista ns. välivaiheessa on laadittu selvitys (Ramboll Finland Oy) Kalevanrinteen kaava-alueiden johto- ja laitesiirtojen yleissuunnitelma (Ramboll Finland Oy, valmistuu 2/2014) Kalevanrinteen hulevesien yleissuunnitelma, (Pöyry Finland Oy), täydennetään tarvittaessa asemakaavatyön yhteydessä. Prisman osalta on tilattu jatkotyö. geotekninen selvitys laaditaan tarvittaessa Kalevanrinteen yleissuunnitelma-alueen rakennetun ympäristön dokumentointi (Tampereen kaupunki 2013), täydennetään tarvittaessa Laaditaan asemakaavatasoinen selvitys entisen kauppaoppilaitoksen rakennuksesta Ratikan yleissuunnitelmassa käydään läpi Kalevanrinteen ja Hakametsän alueita koskevia ratkaisuja. Maankäytön suunnittelu, asemakaavoitus

64 Hakametsän EHYT-yleissuunnitelma Yleisötilaisuus Tampereen kaupunki Ryhmätyöpisteissä kirjattua Teemapisteessä Täydennysrakentaminen ja muu alueen kehittäminen (+ viheralueet SWOT): Tapiolan puiston Takahuhdintien puoleiseen osaan lisää puita, pensaita Tapiolanpuistossa (kaakkoisosassa itäpuolisia) tontteja varjostavaa kasvillisuutta, voisiko poistaa? Tapiolan puiston eteläosassa (sadevesiviemäri) tulvii > märkyys haittaa leikkipaikan käytettävyyttä Hakametsä = Pikkumetsä on säilytettävä! (kannatettu kommentti) Hippospuistoa (ja muita viheralueita?) voisi kehittää monipuolisemmaksi, Hippospuistossa potentiaalia esim. yrttien viljelyyn Kyrölänpuisto on säilytettävä Kyrölänpuistoa käytetään koirien ulkoilutukseen Kyrölänpuisto on kostea (vedet jää seisomaan) > ei sovellu rakentamiseen Kyrölänpuisto on vesisuhteiden kannalta tärkeä Puronrantojen suojelu on alueen vahvuus Puistikot ovat alueen vahvuus Sammonkadun (Sammon valtatien?) melusuojauksen puutteellisuus on alueen heikkous Kerrostalovaltaisuus on uhka (keskustelussa esitettiin myös vastakkaisia näkemyksiä) Asukkaat korkeisiin taloihin siten että viheralueita on runsaasti Uudenkylän (okt-alueella?) maininta: Miksi ei Espoon tyyppistä täydennysrakentamista, tänne mahtuisi tuplamäärä taloja.

65 Hakametsän EHYT-yleissuunnitelma Yleisötilaisuus Tampereen kaupunki Ryhmätyöpisteissä kirjattua Yleissuunnitteluprosessin mahdolliset vaikutukset (vireillä oleviin) pientalotonttien puolituksiin pohditutti Jäähallialueen liikenne & pysäköinti aiheuttaa häiriötä (mm. pakokaasut) myös viereisille alueille, esim. Kyrölänkadun ympäristöön Jäähallin pysäköintialue ruma, sekava ja etenkin kevyen liikenteen kannalta turvaton Jäähallin pysäköintialueelle sopisi rakentamista Kevyt liikenne Hakametsän hallilta Kalevaan tulisi ratkaista Uudenkylän asuinalueen ja jäähallin edustan avoimen alueen väliin tarvitaan melua ja roskaa estämään murtoalue: vihervyöhyke tai isoja taloja Alueelle/lähialueelle tarvittaisiin (suunniteltavana olevien kaupallisten & liikuntapalveluiden ohella) kulttuuri-/sosiaalikeskus Teemapisteessä Täydennysrakentaminen ja muu alueen kehittäminen (+ Hakametsän halli SWOT): Visio: hallin ympäristöön tori, yksi tori mahtuu Tampereelle vielä Jos hienot suunnitelmat eivät toteudukaan, toivottavasti hallin pysäköintialueesta ei tule joukkoliikenteen terminaalia niin, että halli rapistuu silmissä Iskun tontille Tampereen keskusareena ja nykyiset jäähallit harjoitus- & harrastushallikäyttöön

66 Hakametsän EHYT-yleissuunnitelma Yleisötilaisuus Tampereen kaupunki Ryhmätyöpisteissä kirjattua Tulevasta joukkoliikenneterminaalista tarvitaan toimivat jalankulku- ja pyöräyhteydet Sandelininpuiston valaistus kuntoon Lumenkaatopaikan rekkaralli > kuuluuko ns. keskukseen joka kehitteillä joukkoliikenteessä Teemapisteessä Hulevedet: Tapiolanpuiston eteläosassa tulvii sateella Kyrölänpuisto(n eteläosa)ssa vetinen alue Kyrölänpuistoa vastapäätä Sammon valtatien eteläpuolella on vihreä alue toivottava, meluvallia tulisi jatkaa itään Nallenpuiston eteläpuolella hulevesiä on tulvinut Kumputien risteysalueelle sekä Hukankadun koillisen rivitalokorttelin piha-alueelle Nallenpuistoon sopisi viehättävä kosteikko (Nallenpuistoon on esitetty aiemmissa selvityksessä hulevesien viivytysaluetta) Nallenpuistoon koirapuisto Vuohenojassa lietettä pohjalla > kunnossapidon tarve Pyhäojan-Vuohenojan yhtymäkohdassa vedet nousevat kävelytielle Aarikkalankadun itäpäässä, kadun eteläpuolella, hulevedet virtaavat rivitalokorttelissa rinnettä alas > alapuolinen puistonosa märkä (Pyhäojan pohjoispuolella)

67 Hakametsän EHYT-yleissuunnitelma Yleisötilaisuus Tampereen kaupunki Ryhmätyöpisteissä kirjattua Pyhäojan varren viheralue on paljon käytetty > vihersuunnittelun tarve (Rumpumerkintä Prismalta Sandelininpuistoon: hulevesiasiantuntija selitti, että nykytilanteessa Prismalla on vesienpurkureitti Hervannan valtaväylän ali Vuohenojaan, Vuohenojasta on tulvinut vesiä Prismaan) (Merkinnät kartan yläreunassa: hulevesiasiantuntija selitti, että Kaupin kampuksen suunnittelussa tutkitaan tällä hetkellä vaihtoehtoa, jossa Kissanmaankadun pohjoisosasta ja TAYS:n alueelta hulevedet pumpataan ja johdetaan pois siten, että Kissanmaankadun hulevesikuormaa ei lisättäisi) Teemapisteessä liikenne: Ali-Huikkaantien ja Takahuhdintien risteys vaarallinen Uudenkylänkadun ja Takahuhdintien risteys vaarallinen o huono näkyvyys Uudenkylänkadulta vasemmalle käännyttäessä o Takahuhdintieltä puuttuu pyörätie o Sähkökaappi liittymässä näkemäesteenä Karhunkadulla kadunvarsipysäköinti mm. pelien aikana vaikeuttaa mm. huolto- ja hälytysajoneuvoliikennettä - toivottiin pysäköintirajoituksia Kovajankadulla autoja pitkin ja poikin pelien aikana Hipposkylän kolmesta itäisimmästä talosta paljon häiriötä

68 Hakametsän EHYT-yleissuunnitelma Yleisötilaisuus Tampereen kaupunki Ryhmätyöpisteissä kirjattua Jalankulkijan jalat kastuvat Teiskontien ylityksessä perhetukikeskuksen kohdalla Rakenteellinen ajon rajoittaminen jäähallialueelle aiheuttanut ongelmia Kovajankadulle sekä Kissanmaankadun ja Teiskontien liittymään (liikenne-?) suunnitelmien vaikutus Aarikkalan alueelle? Hervannan valtaväylälle oikealle kääntyvien kaista etelän suunnasta, nyt oikealle kääntyvät estävät suoraan menevän liikenteen Mitä reittiä idästä Viinikan suuntaan tulevaisuudessa? (Teemapisteessä Asuminen ja elämäntavat Tulevaisuuden Hakametsä vuonna 2030 ei tullut kirjattavaa.)

Yleisötilaisuus 18.3.2015

Yleisötilaisuus 18.3.2015 Yleisötilaisuus 18.3.2015 Tervetuloa! OHJELMA 17.00 Kahvitarjoilu 17.30 Tilaisuuden avaus ja esitykset Hakametsän yleissuunnittelun viitekehys ja suunnittelutilanne, Hanna Montonen luonnokset, Elina Kataja/

Lisätiedot

Kävelykierros KEHITTÄMISLOMAKE Maankäytön suunnittelu

Kävelykierros KEHITTÄMISLOMAKE Maankäytön suunnittelu OHJE RASTEILLE: Mieti vastauksia rastien kysymyksiin itseksesi. Kirjaa ajatuksesi kustakin rastista sille varattuun kohtaan, voit myös piirtää tai kirjoittaa karttakuviin. Vastausta voit tarvittaessa jatkaa

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot

HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot 15.5.2017 1 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot

HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot 27.11.2018 1 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän

Lisätiedot

Asemakaava 8489 liikennevaikutukset

Asemakaava 8489 liikennevaikutukset 12.1.2018 Asemakaava 8489 liikennevaikutukset Tampereen keskustan liikenneverkkosuunnitelma 2013 Keskustan liikenneverkkosuunnitelman (TAKLI) mukaisesti Teiskontie ja Kalevantie ovat pääkatuja, jotka toimivat

Lisätiedot

TAMPERE 1 (3) Kaupunkiympäristön kehittäminen Maankäytön suunnittelu. YLEISÖTILAISUUS Tesoman yleissuunnitelmaluonnoksesta MUISTIO

TAMPERE 1 (3) Kaupunkiympäristön kehittäminen Maankäytön suunnittelu. YLEISÖTILAISUUS Tesoman yleissuunnitelmaluonnoksesta MUISTIO TAMPERE 1 (3) Kaupunkiympäristön kehittäminen Maankäytön suunnittelu 1.10.2013 Muistio YLEISÖTILAISUUS Tesoman yleissuunnitelmaluonnoksesta MUISTIO Aika ja paikka: 25.9.2013 klo 17-20, Tesoman koulu Läsnäolijat

Lisätiedot

KAAVOITUSOHJELMA Maankäytön suunnittelu, yhdyskuntasuunnittelu

KAAVOITUSOHJELMA Maankäytön suunnittelu, yhdyskuntasuunnittelu KAAVOITUSOHJELMA 2015 2017 Maankäytön suunnittelu, yhdyskuntasuunnittelu Kaavoitusohjelma 2015 2017 Maankäytön suunnittelu yhdyskuntasuunnittelu / EHYT 7 1 5 6 4 3 2 EHYT-selvityksen aluekehittämiskohteet

Lisätiedot

KAUPPAKATU 13. asemakaavan muutos ASUKAS- TILAISUUS Mauri Hähkiöniemi, kaavasuunnittelija (Jyväskylän kaupunki)

KAUPPAKATU 13. asemakaavan muutos ASUKAS- TILAISUUS Mauri Hähkiöniemi, kaavasuunnittelija (Jyväskylän kaupunki) KAUPPAKATU 13 asemakaavan muutos ASUKAS- TILAISUUS 16.1.2019 Mauri Hähkiöniemi, kaavasuunnittelija (Jyväskylän kaupunki) tilaisuuden kulku 1. Asemakaavahankkeen esittely - lähtökohdat - tavoitteet - suunnittelu-

Lisätiedot

VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA

VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUS TILAISUUDEN AIKATAULU 17:00 17:30 17:40 17:50 18:00 18:15 19:15 19:30 Kahvit tarjolla Tilaisuuden avaus ja työn lähtökohdat, Kari Homi, kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

Amurin yleissuunnittelun tilannekatsaus Sakari Leinonen

Amurin yleissuunnittelun tilannekatsaus Sakari Leinonen Amurin yleissuunnittelun tilannekatsaus 1 11.1.2018 Sakari Leinonen 2 11.1.2018 Sakari Leinonen AMURIN YLEISSUUNNITELMA KESKUSTAN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHTIA Amurin ja Pyynikintorin alue on perinteikästä

Lisätiedot

OULAISTEN KAUPUNKI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKIEN 1. OULAS KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 1 TONTTIA 5.

OULAISTEN KAUPUNKI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKIEN 1. OULAS KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 1 TONTTIA 5. OULAISTEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKIEN 1. OULAS KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 1 TONTTIA 5. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 7.12.2017 Suunnitelman tarkoituksena on maankäyttö- ja rakennuslain 63

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tark ,

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tark , Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 29.10.2012 Tark. 13.11.2013, 6.2.2017 PAPPILA, 5595-1, KATU- JA VIRKISTYSALUETTA, HAUKKAMÄENKATU 1. TOAS. ASEMAKAAVA NRO 8453. Kaava-alue lähivaikutusalueineen

Lisätiedot

Yleiskaava Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa / Andrei Panschin

Yleiskaava Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa / Andrei Panschin Yleiskaava 2029 Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa 26.11.2018 / Andrei Panschin Ohjelma 17:00-19:30 Andrei Panschin: Tervetuloa Christina Hovi: Kaupungin strategiat & yleiskaava Andrei Panschin: Yleiskaava

Lisätiedot

Palaute- ja vastineraportti

Palaute- ja vastineraportti TAMPEREEN KAUPUNKI 29.05.2017 Kaleva, Pellervon koulun ja Tredun tontit. Pellervonkatu 20 ja Sammonkatu 45. Katu- ja virkistysaluetta, käyttötarkoituksen muutos ja rakennusoikeuden lisääminen. Asemakaava

Lisätiedot

SORTAVALANKA TU 2 JA 4. Asemakaavaluonnos Yleisötilaisuus

SORTAVALANKA TU 2 JA 4. Asemakaavaluonnos Yleisötilaisuus SORTAVALANKA TU 2 JA 4 Asemakaavaluonnos Yleisötilaisuus 1.12.2014 KAAVAHANKKEEN TAUSTAA - KIINTEISTÖPOLITIIKKA Kaupunki määritti omistamiensa kiinteistöjen käytön tavoitteet 2012 Määrityksen perusteena

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma , tarkistettu

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma , tarkistettu TAMPERE Yhdyskuntasuunnittelu Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 11.3.2010, tarkistettu 30.8.2010 PELTOLAMMI-5954-2 SEKÄ PUISTO-, LIIKENNE- (PYSÄKÖIMISALUE) JA KATUALUE, SÄÄSTÄJÄNKUJA

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Sivu 1/9 Asemakaavamuutos koskien kaupunginosa 5, Keskusta korttelia 3, tontti 2. Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Kuva 1 Asemakaavan muutosalueen sijainti. Sisällys TEHTÄVÄ... 2 ALOITE TAI HAKIJA...

Lisätiedot

YLÖJÄRVI ASEMAKAAVAN MUUTOS: Kirkonseudun Ojapuiston asemakaavan muutos (Siltatien ja Lähdevainiontien OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

YLÖJÄRVI ASEMAKAAVAN MUUTOS: Kirkonseudun Ojapuiston asemakaavan muutos (Siltatien ja Lähdevainiontien OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA YLÖJÄRVI ASEMAKAAVAN MUUTOS: 1 (5) YMPLTK. 4.2.2014 Kirkonseudun Ojapuiston asemakaavan muutos (Siltatien ja Lähdevainiontien eteläpuoli) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Suunnittelualue

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA Jouko Kettunen 15.4.2010 http://www.hameenlinna.fi/pages/21158/hulevesistrategia.pdf LÄHTÖKOHDAT HULEVESISTRATEGIALLE Moreenin elinkeinoalueelle oli syntynyt suuri logistiikan

Lisätiedot

Ratikka kasvun hallintaan

Ratikka kasvun hallintaan Ratikka kasvun hallintaan Elinkeinoelämän ratikkatilaisuus 23.2.2016 Kari Kankaala Tampereen kaupunkiseudulla v. 2040 lähes puoli miljoonaa asukasta - 115000 uutta asukasta ja uutta 90000 asuntoa (Tre

Lisätiedot

Kooste yleisötilaisuudesta

Kooste yleisötilaisuudesta Kunnantalon alueen asemakaavamuutos Kaavahankkeen esittely ja avoin ideointitilaisuus 23. 8. 2018 Kooste yleisötilaisuudesta 1. Yleisötilaisuuden kooste Kunnantalon alue 1 Suunnittelualue Suunnittelu koskee

Lisätiedot

Lahelanpelto II. Yleisötilaisuus

Lahelanpelto II. Yleisötilaisuus Lahelanpelto II Yleisötilaisuus 12.10.2016 Vireilletulo Luonnos syksy 2013 Alustava Ehdotus 2014 Ehdotus 2016 Hyväksyminen 2016 OAS nähtävillä Tavoitteet + lähtökohdat Kuntakehityslautakunta Nähtävillä

Lisätiedot

Yleiskaava Andrei Panschin & Matilda Laukkanen /

Yleiskaava Andrei Panschin & Matilda Laukkanen / Yleiskaava 2029 Andrei Panschin & Matilda Laukkanen / 9.12.2016 Esityksen sisältö Yleiskaavan 2029 tavoitteisto ja eteneminen Asukasnäkökulma suunnittelussa Turun kaupungin visio 2029 Suomen Turku on kiinnostava

Lisätiedot

Ilmalan studiot Asukastilaisuus

Ilmalan studiot Asukastilaisuus Asukastilaisuus 5.2.2018 1. Kaavahankkeen taustat ja tavoitteet 2. OAS:n sisältö 3. Kaavahankkeen reunaehdot ja selvitettävät asiat 4. Kaavoitusaikataulu kaavahankkeen taustat ja tavoitteet KESKI-PASILA

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY TYÖ: 12235 1.2.2017 HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O 837 325 6525 0001 TARATEST OY Turkkirata 9 A 33960 Pirkkala p. 03 368 3322 www.taratest.fi Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Suunnittelualueen

Lisätiedot

LUONNOSVAIHEEN YLEISÖTILAISUUS HAKAMETSÄN EHYT- YLEISSUUNNITELMASTA 1036

LUONNOSVAIHEEN YLEISÖTILAISUUS HAKAMETSÄN EHYT- YLEISSUUNNITELMASTA 1036 TAMPERE Muistio 1 (6) LUONNOSVAIHEEN YLEISÖTILAISUUS HAKAMETSÄN EHYT- YLEISSUUNNITELMASTA 1036 Aika ja paikka: 18.3.2015 klo 17 19:30, Sammon keskuslukio Läsnäolijat: Yleisötilaisuudessa oli osallistujia

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro TRE: 1138/10.02.01/2013 Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 13.06.2013. HAKAMETSÄ-4765-3, AARIKKALANKATU 6, PIENTEOLLISUUSTONTIN KÄYTTÖTAR- KOITUKSEN MUUTTAMINEN ASUINRAKENNUSTEN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAHKOLAN KAUPUNGINOSAN (3) VÄHÄINEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSA KORTTELIA 16 KIINTEISTÖT 143-406-12-5, 143-406-12-7 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 12.6.2019 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitustoimi 2019 1.

Lisätiedot

KAANAANMAANTIEN ITÄPUOLINEN PIENTALOALUE, 2.VAIHE

KAANAANMAANTIEN ITÄPUOLINEN PIENTALOALUE, 2.VAIHE KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA KAANAANMAANTIEN ITÄPUOLINEN PIENTALOALUE, 2.VAIHE PERUSTIEDOT ALOITE TAI ASEMAKAAVATYÖN VIREILLE TULON SYY Aloite on Kokkolan

Lisätiedot

POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA

POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA Natalia Musikka Maankäytön suunnittelija 26.6.2019 KAAVAHANKKEEN LÄHTÖTIETOJA Tontti sijaitsee Koulukadun ja Pohjoiskadun risteyksessä Kaavamuutoksen hakijana

Lisätiedot

LEHTIPOJANTIE ASEMAKAAVA MUUTOS

LEHTIPOJANTIE ASEMAKAAVA MUUTOS LEHTIPOJANTIE ASEMAKAAVA MUUTOS Luonnos vaiheen yleisötilaisuus 10.4.2018 klo 18.00 Kimmo Kymäläinen Juha Pekka Vartiainen SUOMALAINEN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUN JÄRJESTELMÄ TOTEUTUSSUUNNITTELU ASEMAKAAVA

Lisätiedot

Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 08 Kurikankylä.

Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 08 Kurikankylä. Liite 1. 1(14) Asemakaavan laajennus koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 08 Kurikankylä. Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma. 3. Keskustan läheisyyteen soveltuva

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Teollisuusalueen asemakaavan muutos 1 (5) Leskinen Timo 10.4.2018 Teollisuusalueen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön

Lisätiedot

Penttilänrannan suunnittelupolku Juha-Pekka Vartiainen

Penttilänrannan suunnittelupolku Juha-Pekka Vartiainen Penttilänrannan suunnittelupolku 27.10.2010 Juha-Pekka Vartiainen Joensuu 1948 Hallinto ja kauppa Puu-Joensuu valmiiksi rakennettuna Penttilä Teollisuus Penttilän sahan aika 1870-luvulta 1990-luvulle päättyi

Lisätiedot

SUODENNIEMEN JYRMYSJÄRVEN ALUEEN UUSI ASEMA- KAAVA

SUODENNIEMEN JYRMYSJÄRVEN ALUEEN UUSI ASEMA- KAAVA SASTAMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/6 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUODENNIEMEN JYRMYSJÄRVEN ALUEEN UUSI ASEMA- KAAVA ALUEEN SIJAINTI Uusi asemakaava koskee Sastamalan kaupungin Suodenniemen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaavan muutos ja -laajennus 16. kaupunginosan korttelin 6285 tontti 2 sekä viereinen asemakaavaton alue, Nikkarinkuja 5 Ilmakuva suunnittelualueesta Pictometry,

Lisätiedot

Liite 4 / Ymp.ltk / 7 VANHA KAUPPALA, KORTTELI 8 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Liite 4 / Ymp.ltk / 7 VANHA KAUPPALA, KORTTELI 8 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Liite 4 / Ymp.ltk 21.1.2014 / 7 VANHA KAUPPALA, KORTTELI 8 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 21.1.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi 2014 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue

Lisätiedot

SEPÄNKATU 15 JA 17 ASEMAKAAVAN MUUTOS

SEPÄNKATU 15 JA 17 ASEMAKAAVAN MUUTOS Asukastilaisuus 17.2.2015 SEPÄNKATU 15 JA 17 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVAHANKKEEN TAUSTAA Tavoite keskustan täydennysrakentamisesta ja uusien asukkaiden saamisesta keskustan palveluiden äärelle: keskustan

Lisätiedot

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.11.2007 Nähtävillä oloaika: 16.11.-7.12.2007 Mielipide 1, 2 7.12.2007, dnro: YPA: 9937/611/2007 Lahtinen Nora, 2 kpl Mielipide

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PORI/2409/2015 VP 16/12.5.2016 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HYVELÄNVIIKIN 54. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 54 ASEMAKAAVAN MUUTOS 609 1676 Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma,

Lisätiedot

KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta

KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta Asemakaava 506 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma PORVOON KAUPUNKISUUNNITTELU Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1 (6) 3.10.2018 Lempyyn osayleiskaavan OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää kaavan laajuuteen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (5) TUUSNIEMEN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 8.9.2017 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee

Lisätiedot

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Kumppanuushaun kaavalliset lähtökohdat ja alueen käytön tavoitteet Nahkurintorin alue sijaitsee Lohjan kaupunkikeskustan kaupallisella ydinalueella. Kehittämisalue

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 30.6.2014 Viite 1510007986 NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS NASTOLAN KUNTA ESISELVITYS Päivämäärä 30.6.20014

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus

Keskustelutilaisuus 17.8.2016 Keskustelutilaisuus Liisankatu 14 Asemakaavan muutos OAS + Luonnos Kaupunkisuunnitteluvirasto Marjaana Yläjääski Mitä alueelle suunnitellaan? - Kaksi uutta asuinkerrostaloa - yht. 3400 k-m² -

Lisätiedot

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA Kaupunginvaltuuston informaatio to 9.12.2010 Rakennemallien vaihtoehdot Lähtötilanne ja tavoitteet Perusselvitykset Mitoitus Vyöhykkeet ja osa-alueet

Lisätiedot

KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT KAAVOITUS. HML/397/ /2019 DIAARI Kaavan nro: 2565

KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT KAAVOITUS. HML/397/ /2019 DIAARI Kaavan nro: 2565 KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT KAAVOITUS HML/397/10.02.03.00/2019 DIAARI Kaavan nro: 2565 1(5) ASEMAKAAVA 2565, MARSSITIE 40 OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA 06.03.2019 Vuorentaka (kaupunginosa 28) osoitteessa

Lisätiedot

KURINRANNAN KAUPUNGINOSA (2), KORTTELI 38 JA PUISTOALUE ASEMAKAAVAN MUUTOS

KURINRANNAN KAUPUNGINOSA (2), KORTTELI 38 JA PUISTOALUE ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite / Ymp.ltk 14.4.2015 / 25 KURINRANNAN KAUPUNGINOSA (2), KORTTELI 38 JA PUISTOALUE ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 14.4.2015 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi

Lisätiedot

URPOLANKATU 22 - SELÄNNEKATU 31 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

URPOLANKATU 22 - SELÄNNEKATU 31 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Tuija Mustonen puh. 040 129 4114, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 954 URPOLANKATU 22 - SELÄNNEKATU

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma TAMPERE TRE:8785/10.02.01/2012 Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.12.2013 KALEVA-839-1 JA 2, 843-1, KATU-, PUISTO-, JA SUOJAVIHERALUETTA, URHEILU- JA VIRKISTYSPALVELUALUETTA.

Lisätiedot

Asemakaavamuutos koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 19 Jalasjärvi. Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma.

Asemakaavamuutos koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 19 Jalasjärvi. Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma. Liite 1. 1(13) Asemakaavamuutos koskien Kurikan kaupungin kaupunginosaa 19 Jalasjärvi. Asemakaavan muutoksella muutetaan Jalasjärven kirkonkylän korttelia 504. Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis-

Lisätiedot

Birgitan ja Osuuspankin asemakaavan muutos AK-350 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS

Birgitan ja Osuuspankin asemakaavan muutos AK-350 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Naantalin kaupunki tekniset palvelut maankäyttöosasto asemakaavoitus sivu 1/7 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Kaava-alueen sijainti Osallistumis- ja arviointisuunnitelma eli OAS on kooste kaavoitushankkeen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Dnro KAUS/911/10.02.03/2014 VP 18 /13.5.2014 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA VIIKINÄINEN (69.) KAUPUNGINOSA, KORTTELIN 12 ASEMAKAAVAN MUUTOS 609 1646 www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu etunimi.sukunimi@pori.fi

Lisätiedot

ETELÄINEN POSTIPUISTO ASEMAKAAVALUONNOKSEN ESITTELY. Eteläinen Postipuisto kaakon suunnasta

ETELÄINEN POSTIPUISTO ASEMAKAAVALUONNOKSEN ESITTELY. Eteläinen Postipuisto kaakon suunnasta ETELÄINEN POSTIPUISTO ASEMAKAAVALUONNOKSEN ESITTELY Eteläinen Postipuisto kaakon suunnasta ETELÄINEN POSTIPUISTO Eteläisen Postipuiston alueelle suunnitellaan uutta asuin- ja työpaikkarakentamista. Tavoitteena

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOS KOSKIEN KAUPUNGINOSA 3 NUMMI, PAULAHARJUNPUISTO.

ASEMAKAAVAMUUTOS KOSKIEN KAUPUNGINOSA 3 NUMMI, PAULAHARJUNPUISTO. 1(9) ASEMAKAAVAMUUTOS KOSKIEN KAUPUNGINOSA 3 NUMMI, PAULAHARJUNPUISTO. Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kuva 1 Asemakaavan muutosalueen sijainti. Sisällysluettelo

Lisätiedot

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys NCC Rakennus Oy 30.4.2013 Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys 2 (7) 30.4.2013 SISÄLTÖ ALKUSANAT... 3 1 LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Selvityksen tavoitteet...

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 4001_7 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 4001_7 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1392-00/18 1 (5) Hankenro 4001_7 HEL 2018-010470 12.12.2018 NEULASTIE 8 JA 10, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 1086_5 HEL

HELSINGIN KAUPUNKI Oas /16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 1086_5 HEL HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1082-01/16 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 1086_5 HEL 2011-010482 26.9.2016 TYÖNJOHTAJANKADUN KORTTELEIDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tämä

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177 EURAJOEN KUNTA Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 25177 Turussa 19.3.2012, tark. 5.6.2012, tark. 4.9.2012, tark. 9.11.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1349-00/18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL 2017-010023 4.4.2018 VUOSAARI, MERIKORTTIKUJA 6, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 46. kaupunginosa Ristinkallio, osa Lautakatontietä

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 46. kaupunginosa Ristinkallio, osa Lautakatontietä OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 46. kaupunginosa Ristinkallio, osa Lautakatontietä Valmistelija Elina Masalin, kaavasuunnittelija, p. 040 773 7752 KAAVA NRO 0317 Kaupunkisuunnittelu Kaavoitus OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 PUUMALAN KUNTA, KIRKON KORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS Asemakaavan laaditaan Puumalan taajaman keskustaan.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16-KAUPUNGINOSA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HANKE Nokian kaupunki, asemakaava Asemakaava koskee Nokian kaupungin 16. kaupunginosan kaavoittamatonta aluetta/ kiinteistöjä 536-407-24-3, 536-407-10-31,

Lisätiedot

Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin vastineet niihin

Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin vastineet niihin Kaleva, Pellervon koulun ja Tredun tontit, Pellervonkatu 20 ja Sammonkatu 45, katu- ja virkistysaluetta. Asemakaava nro 8297 Diaarinumero: TRE: 4152/10.02.01/2017 Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin

Lisätiedot

Hervannan raitiotiekatujen suunnittelu Yleisötilaisuus Liikenneinsinööri Timo Seimelä yleisten alueiden suunnittelu, Tampereen kaupunki

Hervannan raitiotiekatujen suunnittelu Yleisötilaisuus Liikenneinsinööri Timo Seimelä yleisten alueiden suunnittelu, Tampereen kaupunki Hervannan raitiotiekatujen suunnittelu Yleisötilaisuus 26.11.2015 Liikenneinsinööri Timo Seimelä yleisten alueiden suunnittelu, Tampereen kaupunki Raitiotiekatujen suunnittelutilanne Raitiotiekatujen yleissuunnitelma

Lisätiedot

RAISION KAUPUNKI RAISIOKANJONIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4. KAUPUNGINOSA (MAHITTULA)

RAISION KAUPUNKI RAISIOKANJONIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4. KAUPUNGINOSA (MAHITTULA) RAISION KAUPUNKI RAISIOKANJONIN ASEMAKAAVAN MUUTOS 4. KAUPUNGINOSA (MAHITTULA) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) RAISION KAUPUNKI, TEKNINEN KESKUS, MAANK YTT PALVELUT 10.9.2013 Osallistumis-

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 2121_9 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 2121_9 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1335-00/18 1 (5) Hankenro 2121_9 HEL 2017-008788 8.1.2018 ISO ROOBERTINKATU 4, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet

Lisätiedot

Suunnittelualue. Suunnittelun lähtökohdat. Suunnittelutilanne. SÄKYLÄN KUNTA , tark Sivu 1 / 6

Suunnittelualue. Suunnittelun lähtökohdat. Suunnittelutilanne. SÄKYLÄN KUNTA , tark Sivu 1 / 6 SÄKYLÄN KUNTA Sivu 1 / 6 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Ristolan asemakaavan muutos Suunnittelualue Varsinais-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt tiesuunnitelman laatimisen valtatien 12 parantamiseksi

Lisätiedot

Kaavatilanne. Espoon eteläosien yleiskaava: julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta (PY) sekä kehitettävää työpaikka-aluetta (TP)

Kaavatilanne. Espoon eteläosien yleiskaava: julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta (PY) sekä kehitettävää työpaikka-aluetta (TP) 321610 Gräsantulli Piispankallio 321607 (Gräsanportti): valmisteluaineisto nähtävillä 21.2-22.3.2011 Piispankallio 321609 (Gräsantörmä): OAS nähtävillä 22.12.2014-27.1.2015 Kaavatilanne Espoon eteläosien

Lisätiedot

KATTILANSILLAN KOULUN TONTTI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

KATTILANSILLAN KOULUN TONTTI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli Heikki Manninen puh. 044 794 5235, fax. (015) 194 2613, e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0929 KATTILANSILLAN KOULUN TONTTI

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SOMERON KAUPUNKI VALIMOTIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TYÖNUMERO: 20600874 PÄIVÄYS: 10.8. 2016, TARK. 10.10. 2016 Sweco Ympäristö Oy SOMERON KAUPUNKI Valimotien

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma , tarkistettu

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma , tarkistettu Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 2.5.2011, tarkistettu 31.8.2011 XIX (KALEVANRINNE)- 832-4 ja 6. SAMMONKATU 52-54, TAKOJANKATU 13, LIIKE-, PIENTEOLLISUUS- JA VARASTOALUEEN MUUTTAMINEN

Lisätiedot

HAKUMÄKI, LÄYKKÄLÄ KYYNYN ALUE, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

HAKUMÄKI, LÄYKKÄLÄ KYYNYN ALUE, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite / Ymp.ltk 3.11.2015 / HAKUMÄKI, LÄYKKÄLÄ KYYNYN ALUE, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 3.11.2015 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi 2015 1. SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma TAMPERE TRE:1147/10.02.01/2013 Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 4.2.2014 XIX (KALEVANRINNE)-887-19, 20 JA 24 SEKÄ KATU- JA VIRKISTYSALUETTA, HAKAMETSÄ KATUALUETTA. ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAUS/1907/10.02.03/2014 VP 47/21.10.2014 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KYLÄSAAREN 34. KAUPUNGINOSAN KYLÄSAARENTIEN, KIVININTIEN, VANHAINKODINTIEN JA LAUNAISTENTIEN LÄHIYMPÄRISTÖ 1. ASEMAKAAVA 609

Lisätiedot

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti.

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAPERNAUMI KORTTELI 43 (OSA) TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti alue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n korttelissa 43. Alue sijaitsee Ruukintien varressa Kaasumestarinkadun

Lisätiedot

MAANKÄYTÖN TARKASTELUVAIHTOEHDOT A1, A2, B

MAANKÄYTÖN TARKASTELUVAIHTOEHDOT A1, A2, B POHJOIS-HAAGAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVA 29.5.2012 MAANKÄYTÖN TARKASTELUVAIHTOEHDOT A1, A2, B Vaihtoehtojen kuvaus ja vaikutusten arviointi Periaateleikkaukset Hämeenlinnanväylän melusuojauksesta toimitilarakentamisella

Lisätiedot

KYLPYLÄN KAUPUNGINOSA (10) KYLPYLÄKADUN RISTEYS ALUE, ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN

KYLPYLÄN KAUPUNGINOSA (10) KYLPYLÄKADUN RISTEYS ALUE, ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Liite / Ymp.ltk 16.12.2014 / KYLPYLÄN KAUPUNGINOSA (10) KYLPYLÄKADUN RISTEYS ALUE, ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 974 144 Sisällysluettelo Sivu 1 (5) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu- ja puistoaluetta

Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu- ja puistoaluetta LOIMAAN KAUPUNKI 29.4.2016 1( 5) Asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma AK 0183 Torin ympäristö, 1. (Keskusta) kaupunginosa Asemakaavamuutos koskee kortteleita 9, 10, 16 ja 17 sekä katu-

Lisätiedot

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA LIITE 1 1/1 K alajoen k aupunki K alajoen keskustan osayleisk aava PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA TUTKIELMA YLEISKAAVAA VARTEN 17.10.01 SERUM ARKKITEHDIT OY NILSIÄNK ATU 11-1 F 6 FIN-0010 HELSINKI FINLAND

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS RAKUUNAMÄKI OSAYLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Asukastilaisuus 5.4.2018 Taustaa - Rakuunamäen ydinalue poistumassa Puolustusvoimien käytöstä toimintojen siirtyessä Leirikentän alueelle > Asema- ja yleiskaavan

Lisätiedot

Multisillan täydennysrakentamisen yleissuunnitelma

Multisillan täydennysrakentamisen yleissuunnitelma Multisillan täydennysrakentamisen yleissuunnitelma Liite 2. Nykyisten kortteleiden täydennykset Multisillan yleissuunnitelmassa on pääosin laskennallisesti arvioitu uuden täydentävän rakentamisen määrää

Lisätiedot

Itä-Immanen Vaihe 2 LIITE 5 ASEMAKAAVOITUKSEEN LIITTYVÄN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA JA MELUSELVITYS SUUNNITELMASELOSTUS

Itä-Immanen Vaihe 2 LIITE 5 ASEMAKAAVOITUKSEEN LIITTYVÄN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA JA MELUSELVITYS SUUNNITELMASELOSTUS LIITE 5 Naantalin kaupunki Ympäristövirasto Yhdyskuntatekniikka 82120192/1 Itä-Immanen Vaihe 2 ASEMAKAAVOITUKSEEN LIITTYVÄN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA JA MELUSELVITYS SUUNNITELMASELOSTUS 03.10.2008

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SIUNTIO ASEMAKAAVA BOTÅKER OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Päiväys 12.6.2014 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan kaavoituksen alkaessa osana

Lisätiedot

Tietola, kaava nro 460 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Tietola, kaava nro 460 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Tietola, kaava nro 460 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Tässä asiakirjassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtötiedot ja tavoitteet yleispiirteisesti. Lisäksi kerrotaan,

Lisätiedot

Lintulan lisätontit, asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Lintulan lisätontit, asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Lintulan lisätontit, asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Tässä asiakirjassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtötiedot ja tavoitteet yleispiirteisesti.

Lisätiedot

Kirkonkylän osayleiskaava

Kirkonkylän osayleiskaava Kirkonkylän osayleiskaava Yleiskaavapäällikkö Anita Pihala 8.6.2016 1 Osayleiskaavatyö alkaa... Miksi? Kirkonkylän kehittämistä varten laaditaan osayleiskaava, jossa ratkaistaan alueen maankäytölliset

Lisätiedot

Korttelin 4001 asemakaava

Korttelin 4001 asemakaava Korttelin 4001 asemakaava Kiteen kaupunki 25.10.2017 2 (6) 25.10.2017 Korttelin 4001 asemakaava SISÄLTÖ SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 3 SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS JA RAJAUS... 3 SELVITYKSET...

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelu ja kiinteistökehittäminen

Kaupunkisuunnittelu ja kiinteistökehittäminen Kaupunkisuunnittelu ja kiinteistökehittäminen Kaupunginvaltuuston iltakoulu 15.2.2016 Taru Hurme, suunnittelujohtaja / Mikko Nurminen, kiinteistöjohtaja 1 Kaupunkisuunnittelu: seudulliset suunnitelmat

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 3.12.2010 ASEMAKAAVANMUUTOS nro 002099, HÄMEENKYLÄ, OSA KORTTELISTA 12202 SEKÄ PUISTOALUETTA. KAAVAMUUTOSALUE Kaavamuutosalue

Lisätiedot

Tehtävä 4: Kartta RYHMÄ 1

Tehtävä 4: Kartta RYHMÄ 1 RYHMÄ 1 Tänne uutta asumista Tänne uutta asumista Säilytettävä luonnonmetsä Monitoimipuisto Säilytettävä ympärivuotinen kenttä Ostari uusitaan (nykyinen on ruma, levoton, pelottava) Korotetaan 3-kerroksisia

Lisätiedot

KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT-KAAVOITUS HML/1617/ /2017 ASEMAKAAVA (4)

KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT-KAAVOITUS HML/1617/ /2017 ASEMAKAAVA (4) KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT-KAAVOITUS HML/1617/10.02.03.00/2017 ASEMAKAAVA 2557 10.10.2018 30.4.2019 1(4) KANAKOULUNTIE 1 ASEMAKAAVAN MUUTOS 30.4.2019 muutos: suunnittelualueen rajaus muuttunut, saman korttelin

Lisätiedot