HAUKIVEDEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HAUKIVEDEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA"

Transkriptio

1 SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY A 1741 STORA ENSO OYJ, VARKAUDEN TEHTAAT VARKAUDEN KAUPUNKI CARELIAN CAVIAR OY HAUKIVEDEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA KUOPIO

2 1 SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY A STORA ENSO OYJ, VARKAUDEN TEHTAAT VARKAUDEN KAUPUNKI CARELIAN CAVIAR OY 1. TARKKAILUN TARKOITUS JA PERUSTEET Tarkkailun tarkoituksena on seurata jätevesien leviämistä ja niiden vaikutuksia purkuvesistössä. Stora Enson Oyj:n tämän hetkinen tarkkailuvelvoite perustuu Itä-Suomen ympäristölupaviraston antaman päätöksen nro 72/00/3 kohtaan B. Tarkkailu- ja selvitysvelvoitteet, jonka kohdan 1) keskeinen velvoitetarkkailuun vaikuttava sisältökohta määrää mm. että Luvan saajan on tarkkailtava jätevesien muodostumista, määrää ja laatua, puhdistuslaitteistojen toimintaa ja jätevesien vaikutuksia vesistössä Pohjois- ja Etelä- Savon ympäristökeskusten hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti. Stora Enson Oyj on pannut vireille Itä-Suomen ympäristölupavirastossa Varkauden tehtaiden ympäristölupahakemuksen (Dnro ISY-2004-Y-125), jonka osaksi tämä uusi tarkkailuohjelma liitetään. Varkauden kaupungin jätevesien tarkkailuvelvoite on määritelty Itä-Suomen ympäristölupaviraston antamassa päätöksessä nro 97/05/2 (Dnro ISY-2004-Y- 118). Luvassa todetaan mm. seuraavaa: Jätevedenpuhdistamon toimintaa sekä jätevesien määrää, laatua, käsittelyn tehoa ja vaikutuksia vesistössä sekä muodostuvan lietteen määrää ja laatua on tarkkailtava hakemuksen liitteenä olevien tarkkailuohjelmien mukaisesti. Carelian Caviar Oy:llä on toiminnalleen Itä-Suomen ympäristölupaviraston myöntämä lupa (Dnro ISY-2006-Y-6). Laitoksen käyttö- ja päästötarkkailu suoritetaan erillisen ohjelman mukaisesti. Vesistö- ja kalataloustarkkailut toteutetaan luvan mukaisesti yhteistarkkailuna Stora Enson Oyj:n ja Varkauden kaupungin tarkkailuvelvoitteiden toteutuksen kanssa. Toiminnanharjoittavat suorittavat käyttö- ja kuormitustarkkailua erillisten tarkkailu ohjelmien mukaisesti. Stora Enso Oyj:n ympäristölupahakemuksen (Dnro ISY-2004-Y-125) käsittelyn yhteydessä on aiheellista tarkastella nykyisen käytössä olevan ohjelman tarkoituksenmukaisuutta. Pohjois-Savon ympäristökeskuksessa käydyssä neuvottelussa eri osapuolten näkemykset olivatkin hyvin samansuuntaisia ja ohjelmaa päätettiin uudistaa. Tämä uusi ohjelma on laadittu edellä esitettyjen ympäristölupapäätösten mukaisesti. Pohjaeläintarkkailusta on huomioitava että menetelmää on muutettu linjamenetelmästä syvännealueiden tutkimukseksi. Näin rinnakkaisten näytteiden määrää on pystytty lisäämään riittävän luotettavuuden takaamiseksi. Lisäksi kasviplanktonin tarkkailu on synkronoitu kalavesidirektiivin mukaiseen seurantaan. Tämä Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n laatima uusi ohjelma korvaa lupapäätöksen jälkeen nykyisen laaditun ohjelman. Pohjois-Savon TE-keskuksen kalatalousyksikkö käsittelee edellä mainittuihin toimintoihin liittyvän Haukiveden kalataloudellisen tarkkailuohjelman.

3 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy 2 2. PURKUVESISTÖ JA SEN KUORMITUS 2.1 Tarkkailualueen kuvaus Varkauden seudun jätevesien purkuvesistö Haukivesi ja sen valuma-alue sijaitsevat pääosin Etelä-Savon maakunnassa Rantasalmen ja Joroisten kuntien sekä Savonlinnan kaupungin alueella. Pääkuormittajat, Stora Enso Oyj:n Varkauden tehtaat ja Varkauden kaupunki, sijaitsevat Pohjois-Savon maakunnassa. Alueen maaperä on moreenivaltaista, sillä moreenimaiden osuus on %. Joroisissa esiintyy kuitenkin suhteellisen runsaasti myös hietamaita (yli 30 %), jolloin moreenin osuus jää noin 30 %:iin. Kallioperä on pääosin kiteisiä liuskeita. Pellon osuus maa-alasta on Etelä- Savon alueella noin 7 %. Haukivedellä tarkoitetaan Varkauden salmien, Virtasalmen Sikonleuan Selkäsalmen, Savonlinnan salmen, Oravin kanavan ja Tappuvirran rajoittamaa vesialuetta. Haukiveden katsotaan kuuluvan osana tasapintaiseen Iso-Saimaaseen, joskin Savonlinnan Kyrönsalmessa on pienehkö kynnys. Edellä rajatun Haukiveden pinta-ala on 514 km 2 ja suurin pituus 80 km. Haukivesi purkautuu Pihlajaveteen ja edelleen Ala-Saimaaseen ja Vuoksen virtaan. Haukiveden suurin syvyys on 52 m. Tärkeimmät Haukiveteen laskevat vesireitit ovat Kallaveden läntinen haara sekä Heinäveden ja Pielisen reitit. Kallaveden reitin läntisen haaran vedet purkautuvat Haukiveden luoteispäähän Huruslahteen, joka liittyy Pirtinvirran välityksellä muuhun Haukiveteen. Länsirannalta Haukiveteen laskee Osma- eli Kuvansinjoki. Kuvansinjoki päättyy Siitinselkään noin 3 km Pirtinvirran alapuolelle. Virtasalmen ja Sikoinleuansalmen kautta laskevat Haukiveteen lännestä Haapaselkä-Joroisselkä sekä Sysmä- ja Kolkonjärven vesistöjen vedet. Pääosan tulovirtaamasta Haukivesi saa kuitenkin idästä Tappuvirran kautta, joka tuo Haukiveteen Kallaveden reitin itäisen haaran sekä Juojärven ja Pielisen reittien vedet. Reittien keskivirtaamat ovat seuraavat: Kallaveden läntinen haara MQ = 118 m 3 /s Heinäveden reitti (Tappuvirta) MQ = 396 m 3 /s Kuvansinjoki MQ = 6,4 m 3 /s Virtasalmi (Maavesi) MQ = 18 m 3 /s Virtaamien vaihtelu (m 3 /s) em. asemilla vuosina on Hydrologisen vuosikirjan mukaan ollut seuraava: Konnus 3, asema 8081 Konnus+Karvio, 8087 Kermajärven luusua, 8900 Maavesi, 9950 MQ 113,6-131,7 167, ,5-60,3 4,1-9,5 NQ 15, ,00-0,00 HQ ,5-22 Teollisuuden ja asumajätevesien kuormituksen aleneminen on parantanut purkuvesistön tilaa niin, että Siitinselkää lukuun ottamatta purkuvesistön yleinen käyttökelpoisuusluokitus on enimmäkseen hyvä. Siitinselkä ja syksystä 1990 hapettamisella hoidettu Huruslahti kuuluvat yleiseltä käyttökelpoisuudeltaan luokkaan tyydyttävä.

4 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy Lupaehdot ja kuormitukset Voimassa olevan päätöksen mukaan ( ) Stora Enson Varkauden tehtaiden toiminnasta syntyvien jätevesien mukana vesistöön joutuvat päästöt jälkeen ovat enintään seuraavat: - CODCr - päästö 20 t/d - AOX - päästö 100 kg/d - fosfori - päästö 25 kg/d Päästöarvot lasketaan 3 kuukauden liukuvina keskiarvoina ja ne määritetään voimassa olevien standardien mukaisesti, ellei valvontaviranomaisen kanssa toisin sovita. Teollisuuden jäteveden kuormituskehitys on vuodesta 1992 ollut seuraava: Johtamisvuorokausia Virtaama m 3 /d Kiintoaine kg/d BOD 7 kg/d COD kg/d kok.p kg/d kok.n kg/d kok.s kg/d TOCL kg/d Varkauden kaupungin Akonniemen rinnakkaissaostuslaitoksen ensimmäinen toimintavuosi oli Itä-Suomen ympäristölupaviraston antamassa päätöksessä nro 97/05/2 (Dnro ISY-2004-Y-118) todetaan mm kuormituksesta seuraavaa: Jätevedet on käsiteltävä niin, että jätevedenpuhdistamosta vesistöön johdettavan jäteveden BOD 7ATU arvo on enintään 10 mg/l ja kokonaisfosforipitoisuus enintään 0,3 mg/l. Vastaavien poistotehojen tulee olla vähintään 95 %. Arvot lasketaan neljännesvuosikeskiarvoina mahdolliset ohitukset, ylivuodot ja poikkeustilanteet mukaan lukien. Jäteveden käsittelyn tulee täyttää myös valtioneuvoston päätöksen 365/1994 liitteen 1 taulukon 1 mukaiset vähimmäisvaatimukset; jätevedenpuhdistamosta johdettavan jäteveden COD Cr arvo saa olla enintään 125 mg/l ja poistotehon tulee olla vähintään 75 %. Kiintoainepitoisuus saa olla enintään 35 mg/l ja poistotehon tulee olla vähintään 90 %. Arvot lasketaan näytekohtaisina. Tarkkailuvuoden aikana saa olla enintään kaksi sellaista näytettä, jotka eivät täytä määrättyjä raja-arvoja. Jätevedet on käsiteltävä niin, ettei niistä aiheudu terveydellistä haittaa. Puhdistamo onkin toiminut tarkkailutuloste perusteella tehokkaasti ja lupaehtojen mukaisesti. Akonniemen puhdistustulokset ovat olleet vuosina seuraavat: BOD 7 (ATU) Kok.fosfori Kiintoaine Lähtevän veden pitoisuus mg/l 3,7 5,0 5,8 0,17 0,25 0,18 2,3 4,9 3,6 Käsittelyteho % Kuormitus kg/d ,6 2,4 1, Käsitellyt vesimäärät olivat kyseisinä vuosina 9464 m 3 /d, 9543 m 3 /d ja 7811 m 3 /d.

5 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy 4 Carelian Caviar Oy on aloittanut toimintansa syksyllä Kalankasvatustoiminnassa syntyvä lietevesi johdetaan esikäsittelyn jälkeen Stora Enso Oyj:n jätevedenpuhdistamolla käsiteltäväksi. Tämän jäteveden puhdistamisesta vastaa Varenso Oy ja kuormitus sisältyy Stora Enson Oyj:n Varkauden tehtaiden ympäristölupaan. Lisäksi laitokselta johdetaan likaantuneita käyttövesiä Stora Enson Oyj:n purkuputkessa Pirtinvirtaan. Näiden kalankasvatuksen käyttövesien suorat päästöt vesistöön saavat olla korkeintaan 330 kg fosforia ja 6300 kg typpeä vuodessa. Lisäksi ravinteiden ominaiskuormituksen tavoitearvoina on kahtena ensimmäisenä toimintavuotena 1,6 g fosforia ja 19 g typpeä tuotettua kalakiloa kohti sekä sen jälkeen 0,8 g fosforia ja 15,5 g typpeä tuotettua kalakiloa kohti. 2.3 Jätevesien kulkeutuminen ja havaintopaikkojen valinnan perusteet Haukiveden virtaus- ja vedenlaatumalli-julkaisussa (Virtanen, Markku & Manninen, Pertti 1999) todetaan: Varkauden teollisuuden ja kaupungin kuormitus näkyy selkeästi Varkauden alapuolisen Haukiveden veden laadussa. Veden laatu muuttuu Varkauden kaupungin pohjoispuoliselta Kinkamonselältä Varkauden alapuoliselle Siitinselälle tultaessa rehevyystasoltaan lievän mesotrofiselta (lievästi rehevä) lähinnä selvän mesotrofiseksi/ajoin eutrofiseksi (reheväksi). Kohonnut fosforipitoisuus on selkeästi nähtävissä aina Kuokanselän havaintoasemalle asti. Fosforipitoisuuden kohoaminen näkyy ajoin myös kauempana Heposelän havaintoasemalle asti päällysveden kokonaisfosforipitoisuuden nousuna. Sähkönjohtokyky kohoaa ajoin selvästi, n. 2-4 ms/m Varkauden alapuolisella Siitinselällä verrattuna Varkauden kuormituksen yläpuolisen Kinkamonselän havaintoasemaan (5-6 ms/m) ja kohonnut sähkönjohtokyky on havaittavissa vielä Kuokanselällä ennen kuin Varkauden suunnan vedet sekoittuvat Tappuvirran suunnalta idästä tuleviin vesiin. Havaintoasemat on valittu siten, että tarkkailutulosten perusteella saadaan tieto kuormituksen yläpuolisen vesistön tilasta, jätevesien vaikutuksista purkuvesistön veden laatuun ja eliöyhteisöihin sekä siitä, kuinka laajalle alueelle vaikutukset ulottuvat.

6 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy 5 3. VUOSITTAINEN VEDEN LAADUN TARKKAILU 3.1 Havaintopaikat ja -ajankohdat Yläpuolinen Unnukan Kinkamonselän vertailualue kuuluu vesistöaluejaossa Kallaveden alaosan Unnukan alueeseen ja varsinainen kuormituksen vaikutusalue Haukiveden lähialueeseen Näytteenottopaikkojen tiedot ja näytteenottoajat ovat esitetty seuraavassa taulukossa ja asemien sijaintia osoittavat kartat ovat liitteenä (liitteet 1 ja 2). Asematunnus Syv. Vesistöalue Koordinaatit Maaliskuu Toukokuu Elokuun Lokakuu alku m Unnukka, Kinkamonselkä, KI KKJ X X Haukivesi, Huruslahti KKJ X X X X Haukivesi, Huruslahti KKJ X X Voimakanava, KKJ X X X X Pirtinvirta, purkup. yläp., PI KKJ X X X X Haukivesi, Ykspuu, YKS 7, KKJ X X X X Haukivesi, Akonniemi, AKO KKJ X X X X Siitinselkä KKJ X X X X Tahkonselkä KKJ X X Vuoriselkä KKJ X X Saviluoto KKJ X X X X Kuokanselkä KKJ X X Äimisvesi KKJ X X Heposelkä KKJ X X X X Peonselkä KKJ X X 3.2 Näytteenottosyvyydet Näytteenottosyvyydet ovat seuraavat: Maaliskuu ja elokuu: Näytteet otetaan Huruslahden havaintopaikkoja lukuun ottamatta kaikilta järviasemilta syvyyksistä 10 m:n välein sekä pohja-1 m:sta. Huruslahden havaintopaikoilta näytteet otetaan 5 m:n välein ja virtahavaintopaikoilta Voimakanavasta sekä Pirtinvirrasta 1 m:sta. Lisäksi maaliskuussa ja elokuussa määritetään lämpötila ja happi 5 m: n välein viideltä syvännehavaintopaikalta, jotka ovat Kinkamonselkä KI, Akonniemi AKO, Siitinselkä 134, Saviluoto 34 ja Heposelkä 35. Toukokuu ja lokakuu: Näytteet otetaan järviasemilta syvyyksistä 1 m ja p-1 m, virtapaikoilta syvyydestä 1 m ja Huruslahden asemilta syvyyksistä 1 m, 10 m ja p-1 m. Klorofyllinäytteet otetaan virtapaikoilta 1 metristä, järviasemilta 0-2 metrin vesikerroksesta kokoomanäytteenä.

7 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy Fysikaalis- kemialliset määritykset Näytteistä tehdään kaikkina havaintokertoina seuraavat määritykset: - näkösyvyys - lämpötila - happi - ph; 1m ja p-1 m - sähkönjohtavuus - väri; 1m ja p-1 m - sameus; elokuussa - kiintoaine - COD-Mn - kokonaistyppi (kok-n) - kokonaisfosfori (kok-p) - ammoniumtyppi (NH4-N) kaikki syvyydet (YKS, AKO, 134 ja 34) - fosfaattifosfori (PO4-P) 1 m (YKS, AKO, 134 ja 34) - nitriitti+nitraattityppi (NO23-N) 1 m (YKS, AKO, 134 ja 34) - fekaaliset streptokokit; vain kerrostumiskausina ja 1 m:stä - fekaaliset koliformit " " " Täyskiertoaikoina määritykset tehdään kaikista näytteistä. Kerrostuneisuuskausina syvänteiden välisyvyyksistä (10 m, 20 m) ei määritetä kiintoainetta, kok-n:a eikä kok-p:a. Asemien Saviluoto 34, Heposelkä 35 ja Peonselkä 235 näytteistä ei määritetä kiintoainetta. Runkoasemilta Ykspuu YKS, Akonniemi AKO, Siitinselkä 134 ja Saviluoto 34 tutkitaan lisäksi pääravinteiden liukoiset fraktiot eli mineraaliravinteet (NH4-N, NO23-N, PO4-P) joka tarkkailukerta 1 m:n syvyydeltä sekä NH4-P kaikilta syvyyksiltä. Näytteet analysoidaan akkreditoiduin menetelmin. 3.4 Klorofylli-a Klorofylli a:n avulla mitataan kasviplanktonin määrä, jota käytetään rehevyysluokituksen pohjana. Yhdistettynä veden laadun kemiallisiin muuttujiin klorofyllipitoisuuksien avulla on mahdollista arvioida vesistön tuottavuutta suhteessa ravinnepitoisuuksiin. Järvinäytteet otetaan kokoomanäytteenä syvyydestä 0-2 m ja virtavesinäytteet 1 m:n syvyydestä. Klorofyllinäytteet otetaan elokuussa seitsemältä syvännehavaintopaikalta, jotka ovat Kinkamonselkä KI, Huruslahti 1, Ykspuu YKS, Akonniemi AKO, Siitinselkä 134, Saviluoto 34 ja Heposelkä 35. Näytteenoton yhteydessä jokaiselta havaintopaikalta mitataan näkösyvyys ja lämpötila. Vuosittaisista klorofyllinäytteistä ei määritetä lajistoa.

8 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy 7 4. LAAJA TARKKAILU Laaja biologinen tarkkailu suoritetaan kolmen vuoden ja sedimenttitutkimus kuuden vuoden rotaatiolla. Molemmat suoritetaan kuitenkin ensimmäisen kerran vuonna Klorofylli-a Klorofyllinäytteet otetaan kolme kertaa kesän aikana eli kerran heinä-, elo- ja syyskuussa seitsemältä syvännehavaintopaikalta, jotka ovat Kinkamonselkä KI, Huruslahti 1, Ykspuu YKS, Akonniemi, Siitinselkä 134, Saviluoto 34 ja Heposelkä 35. Asemien sijainti on esitetty liitekartassa 1. Kokoomanäytteistä otetaan erillinen vesinäyte, josta määritetään kokonaistyppi- sekä kokonaisfosfori sekä mineraaliravinteet (NH4-N, NO23-N, PO4-P). Lisäksi kokoomanäytteistä otetaan kasviplanktonnäyte, josta määritetään valtalajit ja niiden suhteellinen runsaus Kasviplankton ja perifyton Kasviplanktonin lajisto- ja biomassatutkimuksen avulla voidaan luokittaa vesistöjä ja saadaan kuva levälajeista ja veden rehevyysindikaattoreista. Koska velvoitetarkkailuun sisältyy kolme kertaa avovesikauden aikana suoritettava klorofyllimääritys kolmen vuoden rotaatiolla ja lisäksi alueella suoritetaan kalavesidirektiivin mukaista seurantaa, velvoitetarkkailuun ei ole sisällytetty lajisto ja biomassatutkimuksia. Laajan tarkkailun yhteydessä klorofyllinäytteistä otetaan kasviplanktonnäyte, josta määritetään valtalajit (suppea levämääritys) ja niiden suhteellinen runsaus. Perifyton eli pintakasvustotutkimuksella selvitetään vesistön rehevyystasoa ja mm. pyydysten limoittumista. Tähän ohjelmaan ei sisälly erillistä perifytontutkimusta, koska kalataloustarkkailuun sisältyy havaskokeet. Havaskokeiden tulokset liitetään tämän ohjelman mukaiseen yhteenvetoraporttiin. 4.4 Pohjaeläimet Pohjaeläintutkimus antaa kuvan paitsi pohjan tilasta myös pohjaeläimiä syövien kalojen ravintotilanteesta. Pohjaeläintutkimus suoritetaan syvännealuetutkimuksena. Näytteenotto suoritetaan kvantitatiivisella näytteenottomenetelmällä, joka on kuvattu standardeissa SFS 5076 ja SFS Pohjaeläimet otetaan Ekman-Birke-mallisella pohjaeläinnoutimella syyskuun puolivälissä. Kultakin syvännealueelta otetaan 7 osanäytettä siten että osanäytteet pyritään ottamaan syvännealueen eri osista ( % maksimisyvyydestä). Kukin osanäyte määritetään erillisinä osanäytteiden välisen hajonnan selvittämiseksi. Aineistosta lasketaan lajimäärät, biomassat ja surviaissääsken toukkien suhteelliseen runsauteen perustuva pohjan laatua kuvaava Chironomidi-(CI) indeksi.

9 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy 8 Havaintopaikkoja on yhteensä yhdeksän ja ne sijaitsevat edustavuuden, pääasiassa syvyyssuhteiden, takia osittain eri paikoissa kuin veden laadun havaintopaikat. Havaintopaikkojen tarkemmat tiedot on esitetty seuraavassa taulukossa ja asemien sijainnit kartalla on esitetty liitteessä 3. Syvänteen koordinaatit syvänteen syv. m Unnukka, Kinkamonselkä KI KKJ Haukivesi, Huruslahti 1 KKJ Siitinselkä, Murkinasaari 1) KKJ Tahkonsalmi 1) KKJ Vuoriselkä 255 KKJ Saviluoto 34 KKJ Kostonselkä (Suuri Säynes.) KKJ Kuokanselkä, Lehtikiukas 1) KKJ Heposelkä 1) KKJ ) :llä merkityt havaintopaikat ovat eri paikassa kuin vedenlaadun havaintopaikat. 4.5 Sedimentti Sedimenttitutkimuksessa selvitetään pohjan tilaa sedimentin hapenkulutuksen ja ravinnesisällön avulla. Sedimentin laatu tutkitaan syyskuussa samoilta syvännehavaintopaikoilta kuin pohjaeläimet (liite 3). Näytteet otetaan linjana syvyyksistä 10 m, 20 m ja syvänne. Näytteenotto suoritetaan putkinoutimella, esim. malli Isotalo, sedimentin ylimmästä 0-2 cm kerroksesta kolmen osanäytteen kokoomanäytteenä. Kolmen osanäytteen muodostamasta kokoomanäytteestä määritetään: - kuiva-aine - hehkutusjäännös - BOD 7 - kok.p - kok.n - rauta 5. ERIKSEEN SOVITTAVAT INTENSIIVITARKKAILUT Aikaisempien tulosten perusteella uutta ohjelmaa on tiivistetty ja siten esitettyä runkoohjelmaa tulisi täydentää esille tulevien kysymysten selvittämiseksi erillisillä intensiivitarkkailuilla. Intensiivitarkkailun aihealueita olisivat minimiravinnetarkastelu, veden mikrobiologinen laatu, jätevesien tarkempi kulkeutuminen, ainetasetarkastelu sekä tulosten tarkempi tulkinta. Näistä sovitaan vuosittain toiminnanharjoittajien ja viranomaisten sekä tarkkailun suorittajan kesken.

10 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy 9 6. TULOKSET JA RAPORTOINTI Tulokset toimitetaan kunkin tarkkailukerran jälkeen lausunnon kera Stora Enso Oyj:n Varkauden tehtaille, Varkauden kaupungille, Carelia Caviar Oy:lle sekä Pohjois-Savon ja Etelä-Savon ympäristökeskuksille, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon TE-keskuksille sekä Varkauden, Joroisten ja Rantasalmen ympäristönsuojeluviranomaisille. Vuosiraportti, jossa käsitellään vesistötarkkailutulosten lisäksi mm. kuormitustilannetta, kuormituksen vaikutusta veden laatuun sekä kalataloustarkkailun havaskokeiden tuloksia, laaditaan huhtikuun loppuun mennessä. Raportti toimitetaan edellä mainituille sekä Pohjois- Savon työvoima- ja elinkeinokeskuksen kalatalousyksikölle ja SYKE:lle. Perusteellisempi yhteenveto laaditaan joka 3. vuosi laajan tarkkailuvuoden aineiston ollessa käytettävissä. Tässä yhteenvedossa tuloksia käsitellään syvällisemmin ja vesistön tilaa arvioidaan pidemmällä aikajänteellä. Raporttien sisältöä sekä mahdollisia ohjelman muutostarpeita kehitetään vuovaikutteisesti. Runko-ohjelman laajemmat muutostarpeet käsitellään perusteellisemman yhteenvedon yhteydessä. SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY Jukka Hartikainen toimitusjohtaja, FM Jukka Koski-Vähälä limnologi, MMT LIITTEET Liite 1. Vesistötarkkailuasemat (yleiskuva) Liite 2. Vesistötarkkailuasemat, lähialue Liite 3. Havaintoasemat; pohjaeläimet ja sedimentti

11 3 7m 19m 26m KI 35m SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY HAUKIVEDEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA A 1741 PI YKS AKO 18m m m m 34 32m m m 35 48m m Vesistötarkkailuasema KI Unnukka Kinkamonselkä 154 Voimakanava PI Pirtinvirta YKS Siitinselkä, Ykspuu AKO Siitinselkä, Akonniemi 134 Siitinselkä Tahkonselkä Vuoriselkä Saviluoto Kuokanselkä Äimisvesi Heposelkä Peonselkä Huruslahti 1 3 Huruslahti Kilometers 1: Maanmittauslaitos, lupa nro PSAVO/004/2007

12 Vesistötarkkailuasemat, lähialue KI Unnukka Kinkamonselkä 154 Voimakanava PI Pirtinvirta YKS Siitinselkä, Ykspuu AKO Siitinselkä, Akonniemi 1 Huruslahti 1 3 Huruslahti 3 KI PI VO YKS 2100 AKO SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY HAUKIVEDEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA A Kilometers Maanmittauslaitos, lupa nro PSAVO/004/2007

13 LIITE 3 SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY HAUKIVEDEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA A 1741 Y1 YSII YKI Havaintoasemat, pohjaeläimet ja sedimentti: KI Unnukka, Kinkamonselkä 1 Huruslahti 1 SII Siitinselkä, Murkinasaari TAH Tahkosalmi 255 Vuoriselkä Saviluoto 34 KOS Kostonselkä KUO Kuokanselkä HEP Heposelkä YTAH Y255 YKOS Y34 YKUO YHEP Kilometers Maanmittauslaitos, lupa nro PSAVO/004/2007

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset talvelta 2015

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset talvelta 2015 1 / 3 Stora Enso Oyj LAUSUNTO A 1741.6 Varkauden tehdas 14.10.2013 Varkauden kaupunki Tekninen virasto Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen

Lisätiedot

Haukiveden yhteistarkkailu talvi 2016

Haukiveden yhteistarkkailu talvi 2016 1 / 4 Stora Enso Oyj LAUSUNTO A 1741.6 Varkauden tehdas 10.4.2016 Keski-Savon Vesi Oy Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen ympäristönsuojelultk

Lisätiedot

Lähetämme ohessa päivitetyn Kallaveden yhteistarkkailuohjelman.

Lähetämme ohessa päivitetyn Kallaveden yhteistarkkailuohjelman. 1 / 1 Pohjois-Savon ely-keskus A 1345 31.3.2015 Tiedoksi: Kuopion Vesi Savon Sellu Oy Neuron Kuopion Energia Oy Kuopion kaupunki/ympäristökeskus Vesi-Eko Oy Pohjois-Savon kalatalouskeskus Lähetämme ohessa

Lisätiedot

Haukiveden yhteistarkkailu talvi 2018

Haukiveden yhteistarkkailu talvi 2018 1 / 4 Stora Enso Oyj LAUSUNTO A 1741.6 Varkauden tehdas 20.4.2018 Keski-Savon Vesi Oy Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ELY-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen ympäristönsuojelultk.

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Stora Enso Oyj A 74.6 Varkauden tehdas (email) Tilausnro 450062709 Varkauden kaupunki 27.3.3 Tekninen virasto (email) Tiedoksi: Pohjois-Savon

Lisätiedot

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA 2 (4) 1 Johdanto Vesistön ja kalaston tarkkailu perustuu hoitokunnalle 11.9.2014 myönnettyyn

Lisätiedot

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA Tmi Kairatuuli/ 2015 1 JOHDANTO Isojoen Urakointi Oy:llä on tuotannossa Isojoen Sulkonkeitaalla noin 36 ha:n suuruinen turvetuotantoalue. Sulkonkeitaan

Lisätiedot

KESKIMMÄISEN JÄLKIHOIDETUN KAATOPAIKAN OLUSUHTEIDEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILU

KESKIMMÄISEN JÄLKIHOIDETUN KAATOPAIKAN OLUSUHTEIDEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILU SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY E 732 SIILINJÄRVEN KUNTA KESKIMMÄISEN JÄLKIHOIDETUN KAATOPAIKAN OLUSUHTEIDEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILU ESITYS UUDEKSI TARKKAILUSUUNNITELMAKSI KUOPIO 9.6.2010 TÄYDENNETTY

Lisätiedot

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Lausunto 8.5.2014 Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Tausta: Kalastajat olivat 6.4.2014 tehneet havainnon, että jäällä oli tummaa lietettä lähellä Viitasaaren

Lisätiedot

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2016 Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 Johanna Kaarlampi tutkija SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 KUORMITUSTARKKAILU

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

PAMILON VESIVOIMALAITOKSEN VESISTÖ- JA KALATALOUS- TARKKAILUOHJELMA

PAMILON VESIVOIMALAITOKSEN VESISTÖ- JA KALATALOUS- TARKKAILUOHJELMA Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy A 5120 B 5121 Vattenfall Oy PAMILON VESIVOIMALAITOKSEN VESISTÖ- JA KALATALOUS- TARKKAILUOHJELMA 30.9.2016 JUKKA HARTIKAINEN Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy 2 1. TARKKAILUN

Lisätiedot

Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti

Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti Tahkon matkailukeskuksen keskustan liikennejärjestelyjen ja ympäristön kehittäminen Anniina Le Tortorec Tuomas Pelkonen 10. huhtikuuta 2019 / 1 Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti Tahkolahti on osa

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 2.10.2015

KERTARAPORTTI 2.10.2015 s. 1 (1) KEURUUN KAUPUNKI, JAAKONSUON JVP Tutkimus: 9/2015, 16.9.2015 (5keukk). Tulokset syyskuun puhdistamotarkkailusta. Lähtevän veden laatu oli hyvä. Laitos nitrifioi täysin ja tulostaso oli kaikkiaan

Lisätiedot

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2014

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2014 VUOSIYHTEENVETO..1 VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 1 1 YLEISTÄ Asikkalan kunnan Vääksyn taajaman puhdistetut jätevedet johdetaan Päijänteen Asikkalanselän kaakkoisosaan

Lisätiedot

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä Liite 1 Saimaa Immalanjärvi Vuoksi Mellonlahti Joutseno Venäjä Liite 2 1 5 4 3 2 Liite 3 puron patorakennelma Onnelan lehto Onnelan lehto Mellonlahden ranta Liite 4 1/7 MELLONLAHDEN TILAN KEHITYS VUOSINA

Lisätiedot

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

KERTARAPORTTI Oravin vesiosuuskunta C 4484 Tapio Rautiainen Tappuvirrantie Oravi

KERTARAPORTTI Oravin vesiosuuskunta C 4484 Tapio Rautiainen Tappuvirrantie Oravi ORAVIN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 2.7.2017 (4484). Oravin vesiosuuskunta C 4484 Tapio Rautiainen Tappuvirrantie 776 58130 Oravi ORAVIN VESIOSUUSKUNNAN PANOSPUHDISTAMON KUORMITUSTARKKAILU 2.7.2017 OLOSUHTEET

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Tervon kunta (email) A.. Tiedoksi: Tervon ympäristönsuojelulautakunta (email) Pohjois-Savon ELY-keskus (email) Lähetämme oheisena Tervon kunnan

Lisätiedot

Levin Vesihuolto Oy Teppo, Hannu PL SIRKKA. *Fosfori liukoinen. *Typpi SFS-EN ISO :2005 / ROI SFS-EN ISO :1998 / ROI

Levin Vesihuolto Oy Teppo, Hannu PL SIRKKA. *Fosfori liukoinen. *Typpi SFS-EN ISO :2005 / ROI SFS-EN ISO :1998 / ROI JÄTEVESITUTKIMUS Testausseloste 1 (2) Raporttinumero: 055722 Analyysit Vrk-virtaama *Kiintoaine GF/C *Biologinen hapenkulutus BOD7 / ATU *Kemiallinen hapenkulutus, CODCr *Fosfori *Fosfaattifosfori *Fosfaattifosfori

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Annukka Puro-Tahvanainen Saariselkä 18.9.2014 25.9.2014 1 2 Inarijärveen tuleva ravinnekuorma Kokonaisfosfori 55 t/v Kokonaistyppi Piste- ja hajakuormitus

Lisätiedot

SYSMÄN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Majutvesi) TARKKAILU 2016

SYSMÄN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Majutvesi) TARKKAILU 2016 VUOSIYHTEENVETO 8.4.27 SYSMÄN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Majutvesi) TARKKAILU 26 YLEISTÄ Sysmän kunnan viemäröinnin toiminta-alueen puhdistetut jätevedet johdetaan avo-ojaa pitkin Majutveden pohjoisosan

Lisätiedot

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Asta Laari RAPORTTI 2018 nro 863/18 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Tutkimusraportti

Lisätiedot

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset keväältä 2017

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset keväältä 2017 / 2 Stora Enso Oyj A 74.6 Varkauden tehdas Keski-Savon Vesi Oy 29.6.207 Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen ympäristönsuojelultk Joroisten

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY)

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY) Järkivihreä Forssa 19.11.2013 Taina Korpiharju Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY) Perustettu 1961 Toimialue Kokemäenjoen ja Karvianjoen vesistöalueet Toimipaikat Tampereella ja Hämeenlinnassa

Lisätiedot

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630 RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014 Väliraportti nro 116-14-7630 Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy lähettää oheisena tulokset 13. 14.10.2014 tehdystä Rauman merialueen tarkkailututkimuksesta

Lisätiedot

SAIMAAN VESI- JA YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016

SAIMAAN VESI- JA YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016 Hietakallionkatu 2, 53850 LAPPEENRANTA PL 17, 53851 LAPPEENRANTA No 3135/16 23.11.2016 IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016 Imatran Immalanjärven tarkkailu perustuu Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus

Lisätiedot

HAUKIVEDEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUONNA 2016

HAUKIVEDEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUONNA 2016 SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY B 1240.6 STORA ENSO OYJ, VARKAUDEN TEHTAAT VARKAUDEN KAUPUNKI CARELIAN CAVIAR OY HAUKIVEDEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUONNA 2016 MIIKA SARPAKUNNAS KUOPIO 30.12.2016

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto huhtikuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto huhtikuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto huhtikuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

Stora Enso Oyj VUOSIYHTEENVETO A Varkauden tehdas Keski-Savon Vesi Oy Carelian Caviar Oy

Stora Enso Oyj VUOSIYHTEENVETO A Varkauden tehdas Keski-Savon Vesi Oy Carelian Caviar Oy 1/1 Stora Enso Oyj VUOSIYHTEENVETO A 1741.6 Varkauden tehdas Keski-Savon Vesi Oy Carelian Caviar Oy 5.6.2017 Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen ympäristönsuojelultk

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto syyskuu 2017

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto syyskuu 2017 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto syyskuu 2017 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet otettiin 26.-27.9.

Lisätiedot

Jätevesiohitusten vaikutukset jokivesien laatuun Kirsti Lahti Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry. Kirsti Lahti, VHVSY 1.2.

Jätevesiohitusten vaikutukset jokivesien laatuun Kirsti Lahti Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry. Kirsti Lahti, VHVSY 1.2. Jätevesiohitusten vaikutukset jokivesien laatuun Kirsti Lahti Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Vantaanjoen vesistön yhteistarkkailut Vantaanjoen vesistön yhteistarkkailuohjelma

Lisätiedot

KALLAVEDEN KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA

KALLAVEDEN KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY B 4114 KUOPION KAUPUNKI SAVON SELLU OY KALLAVEDEN KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA KUOPIO 12.5.2011 PÄIVITETTY 7.2.2012 JUKKA HARTIKAINEN KALLAVEDEN KALATALOUDELLINEN

Lisätiedot

Lähetämme ohessa Haukiveden yhteistarkkailun vuosiyhteenvedon

Lähetämme ohessa Haukiveden yhteistarkkailun vuosiyhteenvedon / Stora Enso Oyj RAPORTTI A 74.6 Varkauden tehdas (email) Tilausnro 450062709 Varkauden kaupunki 4.0.203 Tekninen virasto (email) Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus (email) Carelian Caviar Oy (email) Keski-Savon

Lisätiedot

VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet ), Piilijoki suu (vuodet ), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet )

VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet ), Piilijoki suu (vuodet ), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet ) VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet 2000-2016), Piilijoki suu (vuodet 2007-2016), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet 2000-2013) Aika Syvyys Yläsyvyys Alasyvyys Näytesyvyys Alkaliniteetti mmol/l

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2017

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2017 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2017 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

Anna-Liisa Holopainen & Hannu Huuskonen

Anna-Liisa Holopainen & Hannu Huuskonen Anna-Liisa Holopainen & Hannu Huuskonen VATTENFALL SÄHKÖNTUOTANTO OY:N PAMILON VESIVOIMALAITOKSEN KOLMANNEN KONEYKSIKÖN VESISTÖ- JA KALATALOUSVAIKUTUSTEN TARKKAILUOHJELMA Ekologian tutkimusinstituutti

Lisätiedot

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 14/211 Anne Åkerberg SISÄLLYSLUETTELO sivu 1 JOHDANTO 1 2 TARKKAILU

Lisätiedot

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2015

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2015 VUOSIYHTEENVETO.. VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU YLEISTÄ Asikkalan kunnan Vääksyn taajaman puhdistetut jätevedet johdetaan Päijänteen Asikkalanselän kaakkoisosaan

Lisätiedot

Lähetämme ohessa Haukiveden yhteistarkkailun vuosiyhteenvedon

Lähetämme ohessa Haukiveden yhteistarkkailun vuosiyhteenvedon / Stora Enso Oyj VUOSIYHTEENVETO A 74.6 Varkauden tehdas Tilausnro 450062709 Keski-Savon Vesi Oy Carelian Caviar Oy 30.3.204 Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen

Lisätiedot

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2015

VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 2015 VUOSIYHTEENVETO 1..1 VÄÄKSYN TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Päijänne) TARKKAILU 1 1 YLEISTÄ Asikkalan kunnan Vääksyn taajaman puhdistetut jätevedet johdetaan Päijänteen Asikkalanselän kaakkoisosaan

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto heinäkuu 2017

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto heinäkuu 2017 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto heinäkuu 2017 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet otettiin 17.-18.7.

Lisätiedot

Finnpulp Oy, ympäristölupahakemuksen täydennys Liite 11

Finnpulp Oy, ympäristölupahakemuksen täydennys Liite 11 26.5.2016 Liite 11 Tarkkailuun liittyvät täydennykset 1. Vesistötarkkailu Kallaveden yhteistarkkailuohjelma 2015 2016 (Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy 2015) on esitetty liitteenä 13. Yhteistarkkailuohjelmaan

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 25.8.2014

KERTARAPORTTI 25.8.2014 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN KESKUSPUHDISTAMO Tutkimus: 8/2014, 6.8.2014 (uki8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana melko hyvin. Mereen lähtevän veden BOD7ATU- ja CODCr-arvot sekä fosfori- ja kiintoainepitoisuudet

Lisätiedot

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 20942 i VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA 22.9.2016 Perttu Tamminen,

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto marraskuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto marraskuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto marraskuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016

Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Tutkimusraportti 121 / 2017 Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Nenäinniemen puhdistamo Jäteveden ja purkuvesistön mikrobitutkimukset kesällä 2016 Nab Labs Oy Arja Palomäki Sisällys 1 TUTKIMUKSEN TAUSTA...

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto syyskuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto syyskuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto syyskuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

LIEKSANJOEN JA MÖNNINSELÄN VESISTÖN YHTEISTARKKAILUOHJELMA

LIEKSANJOEN JA MÖNNINSELÄN VESISTÖN YHTEISTARKKAILUOHJELMA SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY A 5094 PANKAKOSKI MILL OY LIEKSAN KAUPUNKI SAVON TAIMEN OY KEMIJOKI OY LIEKSANJOEN JA MÖNNINSELÄN VESISTÖN YHTEISTARKKAILUOHJELMA 20.11.2018 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus

Lisätiedot

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo 2.2. JALASJÄRVEN KUNTA 2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo Jalasjärven kunnan 8 281 asukkaasta 3 5 on liittynyt kunnallisen viemäriverkoston piiriin. Viemäriverkostoon piiriin kuuluu lisäksi juustola, kenkätehdas,

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

RUSKON JÄTEKESKUKSEN VELVOITETARKKAILU VUONNA 2009

RUSKON JÄTEKESKUKSEN VELVOITETARKKAILU VUONNA 2009 9M6998 Ruskon jätekeskuksen tarkkailu v. 29, tiivistelmä 1 RUSKON JÄTEKESKUKSEN VELVOITETARKKAILU VUONNA 29 Vuonna 29 Ruskon jätekeskuksen ympäristövaikutuksia tarkkailtiin Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen

Lisätiedot

Kokkolan merialueen yhteistarkkailu

Kokkolan merialueen yhteistarkkailu Kokkolan merialueen yhteistarkkailu Marjut Mykrä, Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry. Ympäristönsuojeluviranhaltijat ry:n kesäpäivät 15.6.218 Kokkolan edustan merialueen yhteistarkkailu Alueelle johdettu

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Tervon kunta (email) A 776 4..2 Tiedoksi: Tervon ympäristönsuojelulautakunta (email) Pohjois-Savon ELY-keskus (email) Lähetämme oheisena Tervon

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto toukokuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto toukokuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto toukokuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto heinäkuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto heinäkuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto heinäkuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio 1.12.211 Janne Suomela Varsinais-Suomen päävesistöalueet Kiskonjoki Perniönjoki 147 km 2 Uskelanjoki 566 km 2 Halikonjoki

Lisätiedot

Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö

Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö Vaasan kaupungin tekninen toimi Kuntatekniikka Antti Ruokonen 0.8.018 Sisällys 1. Johdanto. Hankkeen kuvaus. Vesistön ekologinen tila.

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto lokakuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto lokakuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto lokakuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) POMARKUN KUNTA, JVP Tutkimus: 2/2018, 18.4.2018 (5POMAR). Pomarkun jvp:n tarkkailunäytteenotto epäonnistui tulevan veden näytteenottimen toimintahäiriön vuoksi. Puhdistamolta kuitenkin otettiin

Lisätiedot

Ryhmätyöt. 6 erilaista tapausta Pohtikaa ryhmissä. Mitä tarkkailuja tulisi toteuttaa Mistä tulisi tarkkailla

Ryhmätyöt. 6 erilaista tapausta Pohtikaa ryhmissä. Mitä tarkkailuja tulisi toteuttaa Mistä tulisi tarkkailla Ryhmätyöt 6 erilaista tapausta Pohtikaa ryhmissä Mitä tarkkailuja tulisi toteuttaa Mitä tulisi tarkkailla Mistä tulisi tarkkailla Miksi tulisi tarkkailla Arvioi myös mahdollisen vaikutuksen suuruutta 27.2.2014

Lisätiedot

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE 2018-2025 YKSITYISET TURVETUOTTAJAT POHJANLUMME KY SEINÄJOKI 2018 1 JOHDANTO 1 Lakajoen (Lapua ja Kuortane) kalataloudellinen

Lisätiedot

Ehdotus Menkijärven kunnostuksen. velvoitetarkkailuohjelmaksi

Ehdotus Menkijärven kunnostuksen. velvoitetarkkailuohjelmaksi Ehdotus Menkijärven kunnostuksen velvoitetarkkailuohjelmaksi Martti Mäkitalo Menkijärvi 9.2.2019 JOHDANTO Länsi ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 1.2.2016 Menkijärven jakokunnalle luvan Menkijärven

Lisätiedot

Endomines Oy:n Rämepuron alueen tarkkailutuloksia kesä elokuulta

Endomines Oy:n Rämepuron alueen tarkkailutuloksia kesä elokuulta 1 / 3 Endomines Oy LAUSUNTO E 5127 Pampalontie 11 82967 HATTU 16.10.2015 Tiedoksi: Ilomatsin kunta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Endomines Oy:n Rämepuron alueen tarkkailutuloksia kesä elokuulta 2015 Toiminnanharjoittajan

Lisätiedot

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 Vesistöosasto/MM 25.9.2013 Kirjenumero 766/13 Renkajärven suojeluyhdistys ry RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 1. YLEISTÄ Renkajärvi on Tammelan ylänköalueella, Hattulan ja Hämeenlinnan kunnissa sijaitseva,

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto helmikuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto helmikuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto helmikuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

Osapuolten yhteinen ilmoitus rajavesistöihin kohdistuneesta jätevesikuormituksesta ja toimenpiteet niiden suojelemiseksi v 2013

Osapuolten yhteinen ilmoitus rajavesistöihin kohdistuneesta jätevesikuormituksesta ja toimenpiteet niiden suojelemiseksi v 2013 Liite 4 Yhteisen suomalais-venäläisen rajavesistöjen käyttökomission 52. kokouksen pöytäkirjaan Osapuolten yhteinen ilmoitus rajavesistöihin kohdistuneesta jätevesikuormituksesta ja toimenpiteet niiden

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto kesäkuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto kesäkuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto kesäkuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

SYSMÄN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Majutvesi) TARKKAILU 2014

SYSMÄN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Majutvesi) TARKKAILU 2014 VUOSIYHTEENVETO 2.4.2015 SYSMÄN JÄTEVEDENPUHDISTAMON PURKUVESISTÖN (Majutvesi) TARKKAILU 2014 1 YLEISTÄ Sysmän kunnan viemäröinnin toiminta-alueen puhdistetut jätevedet johdetaan avo-ojaa pitkin Majutveden

Lisätiedot

Jäälinjärven alueen veden laatuseuranta, tulokset vuodelta 2013

Jäälinjärven alueen veden laatuseuranta, tulokset vuodelta 2013 Kari Kainua/4.12.2013 Jäälinjärven alueen veden laatuseuranta, tulokset vuodelta 2013 1 1. Taustatiedot Vuonna 2011 perustettu Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys pyrkii parantamaan entisen Kiimingin

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto elokuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto elokuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto elokuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin

ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin LUVY/121 18.8.215 Lohjan kaupunki Ympäristönsuojelu ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin Sammatin Iso Heilammen länsiosan 6 metrin syvänteeltä otettiin vesinäytteet

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) JANAKKALAN KUNTA, TURENGIN JVP Tutkimus: 3/2017, 7.3.2017 (5jatur). Puhdistamolle tuleva kuormitus oli orgaanisen aineen osalta keskimääräisellä tasollaan (noin 2000 kg/d), mutta ravinnekuormitukset

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) KANKAANPÄÄN KAUPUNKI, JVP Tutkimus: 11/2016, 23.11.2016 (5kanka). Kankaanpään jvp:lle tulevan jäteveden tulovirtaama oli kasvanut lokakuun tarkkailukertaan (27.10.2016) verrattuna 90%, mutta oli

Lisätiedot

Näytteenotto ja tulosten analysointi

Näytteenotto ja tulosten analysointi Haja-asutuksen jätevedet Näytteenotto ja tulosten analysointi Mirva Levomäki Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy Näytteenoton tärkeys VN asetus 542/2003, hajajätevesiasetus kuormitusta vähennettävä

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN ELY-KESKUKSEN ALUEELLA SIJAITSEVIEN VAPO OY:n TURVETUOTANTOALUEIDEN KÄYTTÖ-, KUORMITUS- JA VESISTÖTARKKAILUOHJELMA 2016-18

POHJOIS-KARJALAN ELY-KESKUKSEN ALUEELLA SIJAITSEVIEN VAPO OY:n TURVETUOTANTOALUEIDEN KÄYTTÖ-, KUORMITUS- JA VESISTÖTARKKAILUOHJELMA 2016-18 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy G 3794.52 Vapo Oy POHJOIS-KARJALAN ELY-KESKUKSEN ALUEELLA SIJAITSEVIEN VAPO OY:n TURVETUOTANTOALUEIDEN KÄYTTÖ-, KUORMITUS- JA VESISTÖTARKKAILUOHJELMA 2016-18 1.12.2015

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294 Annettu julkipanon jälkeen 27.11.2007 ASIA Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen,

Lisätiedot

STORA ENSO OYJ:N JA VARKAUDEN KAUPUNGIN JÄTEVESIEN PURKUVESISTÖN VUODEN 2006 TARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO

STORA ENSO OYJ:N JA VARKAUDEN KAUPUNGIN JÄTEVESIEN PURKUVESISTÖN VUODEN 2006 TARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY A 1741.6 STORA ENSO OYJ VARKAUDEN KAUPUNKI CARELIAN CAVIAR OY STORA ENSO OYJ:N JA VARKAUDEN KAUPUNGIN JÄTEVESIEN PURKUVESISTÖN VUODEN 26 TARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO KUOPIO

Lisätiedot

ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2016 mittaukset ja vertailu vuosiin

ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2016 mittaukset ja vertailu vuosiin 29.8.2016 Iso Ruokjärven suojeluyhdistys ry Tarja Peromaa ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2016 mittaukset ja vertailu vuosiin 2009-2015 Sammatin Iso Ruokjärvestä otettiin uusimmat vesinäytteet 15.8.2016

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) KANKAANPÄÄN KAUPUNKI, JVP Tutkimus: 4/2016, 20.4.2016 (5kanka). Kankaanpään jätevedenpuhdistamolle tuli tarkkailuajankohtana lähes yhtä suuri jätevesivirtaama kuin maaliskuun tarkkailun (31.3.2016)

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) JANAKKALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 10/2018, 11.10.2018 (5JATUR). Tarkkailuajankohtana Janakkalan jätevedenpuhdistamon prosessissa todetiin joitain poikkeamia. Tulopumppaamossa todettiin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2007 ASIA Kankaanpään kaupungin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen

Lisätiedot

Talvivaara Sotkamo Oy

Talvivaara Sotkamo Oy 9M6090005 24.3.2010 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2009 Osa III Päästötarkkailu Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2009 Osa III Päästötarkkailu 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 PROSESSIN

Lisätiedot

PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 2012

PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 2012 LUVY/119 6.9.213 Puujärven VSY Olli Kilpinen Hulluksentie 1 e 25 243 Masala PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 213 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 212 Näytteet Puujärven kahdelta syvännehavaintopaikalta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2007 ASIA Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen,

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) JANAKKALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 4/2017, 26.4.2017 (5JATUR). Tulokuormitus oli orgaanisen aineen osalta noin 20 % pienempi kuin vuoden 2016 keskimääräinen tulokuorma, mutta ravinnekuormitukset

Lisätiedot

Tuusulanjärven vedenlaadun seuranta ja luokittelu. Jaana Marttila Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 23.5.2013

Tuusulanjärven vedenlaadun seuranta ja luokittelu. Jaana Marttila Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 23.5.2013 Tuusulanjärven vedenlaadun seuranta ja luokittelu Jaana Marttila Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 23.5.2013 Vedenlaadun seurannan historiaa Vedenlaadun seuranta aloitettiin -Tuusulanjärven

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Kuopion Vesi/ B 4114 Kirsi Laamanen (email) Jarmo Hiltunen (email) Savon Sellu Oy/ Kari Koistinen (email) 7.2.2012 Tiedoksi: Pohjois-Savon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2016 1 (5) 15 Vantaanjoen jätevedenpuhdistamoiden toiminta vuonna 2015 HEL 2016-009468 T 11 00 02 Päätösehdotus Tiivistelmä Riihimäen puhdistamo päättää merkitä tiedoksi

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) FORSSAN VESIHUOLTOLIIKELAITOS, JVP Tutkimus: 11/2018, 5.6.2018 (5FORSS). Tarkkailuajankohtana puhdistustulos täytti ympäristöluvan tason lukuun ottamatta lievästi luparajan ylittänyttä orgaanisen

Lisätiedot

Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä vuosikeskiarvona laskettuna). Nitrifikaatio oli voimakasta.

Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä vuosikeskiarvona laskettuna). Nitrifikaatio oli voimakasta. TAIVASSALON UNNAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 2/2017, 3.5.2017 (taiva8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana hyvin. Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä

Lisätiedot

Satakunnan vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat. Kankaanpää Heli Perttula

Satakunnan vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat. Kankaanpää Heli Perttula Satakunnan vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat Kankaanpää 22.11.211 Heli Perttula Varsinais-Suomen ELY-keskus, Vesien tila -yksikkö, Vesien seuranta -ryhmä, Heli Perttula 22.11.211

Lisätiedot

RUOTSALAINEN-KONNIVESI -VESIALUEEN TILA VUONNA 2013

RUOTSALAINEN-KONNIVESI -VESIALUEEN TILA VUONNA 2013 RUOTSALAINEN-KONNIVESI -VESIALUEEN TILA VUONNA 213 Fysikaalis-kemiallinen vedenlaatu Perifyton Marja Anttila-Huhtinen Janne Raunio Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 239/214 ISSN 1458-864 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

SELVITYS YLÄNEEN SULJETUN KAATOPAIKAN JÄLKITARKKAILUSTA, TARKKAILUN MUUTOSEHDOTUS. Raportti nro

SELVITYS YLÄNEEN SULJETUN KAATOPAIKAN JÄLKITARKKAILUSTA, TARKKAILUN MUUTOSEHDOTUS. Raportti nro SELVITYS YLÄNEEN SULJETUN KAATOPAIKAN JÄLKITARKKAILUSTA, TARKKAILUN MUUTOSEHDOTUS Raportti nro 16-17-376 Varsinais-Suomen ELY-keskus on lähettänyt Pöytyän kunnalle 28.12.2016 päivätyn kehotuksen (Dnro

Lisätiedot