Viestintä ja projektinhallinta 71A00300

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viestintä ja projektinhallinta 71A00300"

Transkriptio

1 Viestintä ja projektinhallinta 71A00300

2 Tervetuloa kurssille!

3 Miksi viestintä ja projektinhallinta?

4 Miksi viestintä ja projektinhallinta? 1. Tulevaisuudessa työelämä vaatii yhä enemmän henkilökohtaista vastuun ottamista ja itsensä johtamista. Tarvitaan osaajia, jotka luovalla tavalla yhdistävät eri aloja ja osaamisalueita. 2. Projektimaiseksi muuttuva työ vaatii kykyä sietää epävarmuutta ja jatkuvia muutoksia. Tulevaisuudessa työskentelemme monimutkaisissa verkostoissa ja tilanteissa, joihin ei ole valmiita menetelmiä. 3. Digitaaliset työkalut ovat muokanneet yhteistyön tekemisen tapoja ja ovat melkein kaikilla aloilla käytössä. Teknologia on luonteva osa työnteon arkea, mutta työssä säilyy myös paljon ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta.

5 Program Manager Coach Project Lead Certified Scrum Master Entrepreneur Lecturer

6 Laura Sivula Tieto- ja palvelutalouden laitos Yhteystiedot Chydenia, G sivula

7 Mitä voit odottaa kurssilta?

8 Kurssin sisältö Oman ja projektitiimin ajan hallinta Projektin tunnistaminen ja suunnittelu Projektihallinnan työkalut Projektisuunnitelman laatiminen Tehokkaat kokouskäytännöt Tiimityötaidot ja tiimin roolit Asiakirjoittaminen eri konteksteissa: raportointi, tiedottaminen, markkinointi Vakuuttava esiintyminen

9 Oppimistavoitteet Viestiä yrityselämän eri tilanteissa sisäisille ja ulkoisille sidosryhmille Sisäistää projektin tyypilliset päävaiheet Projektimallit Tiimin roolit Suunnitella ja hallita sekä omaa että projektien ajankäyttöä tehokkaasti Soveltaa viestinnän perusteita ja projektijohtamisen peruskäytäntöjä erilaisissa konteksteissa Antaa ja ottaa vastaan rakentavaa palautetta

10 Kurssin työmäärä, 6 op Tunnit ja tehtävät Työmäärä Osallistuminen luennoille ja harjoituksiin 23h Projektinhallinta-testi 14h Projektisuunnitelma 28h Projektikokous ja sisäinen muistio 14h Tiimiesitys 21h Loppuraportti 21h Digitaalinen portfolio 28h

11

12 Muista! Tiedotus kurssiin liittyvistä asioista MyCourses Ilmoitukset-osiossa. Älä laita ilmoituksia pois päältä! Kurssin osasuorituksen korotus ei mahdollista. Tee työt hyvin ensimmäisellä kerralla! Kaikki osasuoritukset tulee palauttaa hyväksytysti, jotta kurssin saa suoritettua.

13 OLLGCT

14 12% ject-management-skills-gap-report.pdf

15 Mikä on projekti?

16 Projektin määritelmä Projekti on joukko ihmisiä ja muita resursseja, jotka on tilapäisesti koottu yhteen suorittamaan tiettyä tehtävää. Lähde: Ruuska, K. (2007). Pidä projekti hallinnassa.

17 Projektiliiketoiminta 1. Projektiliiketoiminta voi merkitä ratkaisujen toimittamista asiakkaalle 2. Projektiliiketoiminta voi merkitä oman liiketoiminnan ratkaisujen kehittämistä Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

18 Projektin tavoitteet Projektin kolme tavoitetta ovat: 1. mitä tehdään (laajuustavoite, tuote) 2. milloin tehdään (aikatavoite) 3. millaisin kustannuksin/resurssein tehdään ja kuka tekee (kustannustavoite)

19 Projektille tyypilliset piirteet Tavoite: selkeä tavoite tai joukko tavoitteita, projekti päättyy kun tavoitteet on saavutettu Elinkaari: projektilla täytyy olla etukäteen määritelty päätepiste Itsenäinen kokonaisuus: projekti on rajattu kokonaisuus Ryhmätyöskentely: ryhmän jäsenet voivat edustaa eri yksiköitä tai yrityksiä Riski ja epävarmuus: kuuluvat projektityön luonteeseen Lähde: Choudhury, S. (1988). Project Management. Vaiheistus: projektissa on useita eri vaiheita kasvusta kypsymisen kautta kuihtumiseen Ainutkertaisuus: kahta samanlaista projektia ei ole, ihmiset ja ympäristötekijät muuttuvat ajassa Muutos: projekti kokee elinkaarensa aikana lukuisia muutoksia Seurannaisperiaate: meneillään olevassa projektin vaiheessa ei varmuudella tiedetä mitä seuraavassa vaiheessa tapahtuu

20 Projektinhallinta on Suunnittelua Päätöksentekoa Toimeenpanoa Ohjausta Koordinointia Valvontaa Suunnan näyttämistä Ihmisten johtamista

21 Projektinhallinnan tarkastelu Projektinhallintaa voidaan tarkastella projektit läpitunkevina tietoalueina ja prosesseina, jotka koskevat projektien menestyksen kannalta tärkeiksi tunnistettuja asioita ja käytäntöjä. Projektinhallintaa voidaan tarkastella yksilöiden, lähinnä projektipäälliköiden osaamisina ja ominaisuuksina, joita on havaittu tärkeiksi projektin onnistumisen kannalta. Projektinhallintaa voidaan tarkastella ohjeina, työvälineinä tai dokumentaationa, joihin on rakennettu projektien toteuttamisen kannalta oleellisia asioita. Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

22 Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

23 Miksi projektitoiminta? Projektimaisesti organisoitu toiminta lisääntyy monilla aloilla ja projektinhallinnan tarve korostuu organisaatioissa Projektien avulla voidaan parantaa toiminnan ohjautuvuutta ja mitattavuutta Projektit ovat selkeän tulossuuntautuneita Projektitoiminnan keinoin mahdollista kehittää organisaatiota strategisesti Projekteja hyödynnetään organisaatioiden kehittämisessä - kustannusten alentaminen, laadunvarmistus, uudet tuotteet ja palvelut, kannattavuuden parantaminen Läheskään kaikilla organisaatioilla ei ole systemaattista lähestymistapaa projektien johtamiseen ja hallintaan Lähde: Mäntyneva, M. (2016). Hallittu projekti.

24 Projektityön hyödyt Voimavarat ja asiantuntemus voidaan kohdentaa selkeiden tavoitteiden mukaisesti Organisaatiosuhteet ovat mutkattomat (projektipäällikkö-projektiryhmä) Valtaa ja vastuuta voidaan jakaa Työmotivaatio lisääntyy uusien ja haasteellisten tehtävien myötä Tiedonkulku yksinkertaistuu ja tehostuu Huomio kiinnitetään tuloksiin eikä työrutiineihin Lähde: Ruuska, K. (2007). Pidä projekti hallinnassa.

25 Erilaisia projekteja Uusien tuotteiden tai palveluiden kehittäminen Uuden liiketoimintamallin suunnittelu ja käyttöönotto Organisaation rakenteen muutos Organisaation kulttuurin muutos Tietojärjestelmän kehittäminen Kampanjan tai tapahtuman toteuttaminen Rakennusprojekti Projekteja on monenmuotoisia eri aloilla ja eri organisaatioissa Lähde: Project Management Institute, Inc. (2013). Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide).

26 Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

27 Historiallisia projekteja Historiallisia projekteja Projektinhallinnan kehittyminen Pyramidien rakentaminen Luominen - rakentamistyön koordinointi Viikinkien retket Valloittaminen - eteneminen, strategia ja operatiivinen taso lukujen kauppasopimukset Ongelmanratkaisu - parempiin ratkaisuihin pyrkiminen ja ongelmanratkaisu liiketoiminnan näkökulmasta, toiminnan tehostaminen yhteistyöverkkoja kasvattamalla Teknisen kehityksen projektit, esim. Puhelinjärjestelmän kehittämien Kehittäminen - tuotteen, tavoitteen, markkinamekanismien ja toimintatavan muuttaminen Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

28 Projektinhallinnan kehittyminen Vuosikymmen Ajankohtaiset teemat 1950 Hallinto, ostot, suunnittelu 1960 Aikataulun hallinta, projektihallinnan järjestelmät 1970 Organisointi, johtajuus, tiimit 1980 Mallit ja tietotekniset sovellukset, laatu 1990 Prosessit, tieto- ja viestintäteknologiat, verkostoituminen 2000 Yhteistyömallit, virtuaaliset organisaatiot, luovuus, oppiminen Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

29 Projektinhallinta on sekä asioiden että ihmisten johtamista.

30 Toteutusprosessi + ohjausprosessi = projektinhallinta Projektinhallinta = oikeita asioita oikealla tavalla

31 Oikeita asioita oikealla tavalla Projektit ovat organisaatiolle keino vastata ympäristönmuutoksiin Toiminta ei tehostu vain kutsumalla sitä projektiksi Projekti on investointi, jonka kustannukset ja hyödyt on selvitettävä Projektityöhön sisältyy sekä ohjausta että toteutusta

32 Projektin lopputulos Lopputulos voi sovellusalueesta riippuen olla mitä tahansa voimalaitoksen ja strategiakonseptin väliltä. Projektin lopputulos ei ole aina konkreettinen tuote, se voi myös olla ratkaisu johonkin ongelmaan Projekteja käytetään mm. muutosjohtamisen apuvälineinä

33 Projektin elinkaari

34 Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

35 Lähde: Project Management Institute, Inc. (2013). Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide).

36 Elinkaaren vaiheet Alussa tyypillisesti kustannuksia ja henkilöstöä vähemmän Tarve lisääntyy toteutusvaiheessa Riskit ja epävarmuus korkeinta projektin alkuvaiheilla ja vähenevät projektin edetessä Lähde: Project Management Institute, Inc. (2013). Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide).

37 Lähde: Project Management Institute, Inc. (2013). Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide).

38 Projektin päämäärä Projektin päämäärä on tulevaisuuden tila, johon projektin toteuttamisella pyritään. Projektin kolme tavoitetta ovat: mitä tehdään (laajuustavoite, tuote), mitä tehdään (aikatavoite) ja millaisin kustannuksin/resurssein tehdään ja kuka tekee (kustannustavoite). Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

39 Laajuus Aika Kustannus

40 Laajuustavoite Aikatavoite Kustannustavoite Suunnitelmien ja spesifikaatioiden noudattaminen. Projektilla on ennalta määritelty aikataulu, joka kertoo milloin projektin tulee olla valmis. Projekti tulee toteuttaa ennalta määritetyssä budjetissa. Laajuustavoite kuvataan projektin tuloksena toteutettavana tuotteena ja sille asetettavina vaatimuksina. Laajuustavoite sisältää tuotteen tekniset, toiminnalliset ja laadulliset ominaisuudet. Projektin tuote on ratkaisu, jolla projektin päämäärä saavutetaan. Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta. Aika on projektille selvästi rajoite: kalenteriaikaa ei voi venyttää. Yksittäisten tehtävien vaatimaan aikaan voidaan vaikuttaa resursseja lisäämällä tai käyttämällä kokeneempia osaajia. Budjetista voidaan suoraan johtaa tavoitteita myös projektin resurssien käytölle. Muillekin resursseille kuin rahalle laaditaan budjetteja, esimerkiksi työtuntibudjetti.

41 Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

42 Lähde: Drucker, P.F., The five most important questions you will ever ask about your organization (Vol. 90).

43 Projektin suunnittelu

44 Projektisuunnitelma Projektisuunnitelma on projektin toiminnan kannalta keskeinen asiapaperi Projektinhallinta ja projektin onnistumisen arviointi perustuvat projektisuunnitelmaan Projektisuunnitelmassa määritellään: Mitä projektin on saatava aikaan ja missä aikataulussa? Paljonko rahaa, henkilöitä ja muita resursseja käytettävissä? Mitä tiedonvälitys- ja dokumentointiperiaatteita projektissa noudatetaan? Lähde: Ruuska, K. (2007). Pidä projekti hallinnassa.

45 Hyvän projektisuunnitelman ominaisuudet Toteutuksen suunnitelma Sopimus palveluntarjoajan ja asiakkaan välillä Projektin budjetti Projektin aikataulu Oppimistyökalu Dokumentaation ohjeistus Viestinnän ohjeistus

46 Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

47 Laajuuden hallinta Projektin laajuus on sama kuin projektin tuloksena toteutettava tuote Laajuus käsittää tuotteen vaatimusmäärittelyn, ominaisuudet, toiminnallisuudet j suorituskyvyn Laajuus on suorassa yhteydessä hyötyyn, jota asiakas tai toimittaja tavoittelee projektilla Projektin laajuuden hallinnalla varmistetaan, että tuote täyttää sille asetetut vaatimukset ja että se toteutetaan tehokkaasti, ilman ylimääräistä tai tarpeetonta työtä

48 Työn määrittely Työn määrittelyssä tärkeää on, että osat ovat: Hallittavia (vastuut ja omistajuus saadaan kohdistettua) Toisistaan riittävän riippumattomia (rajapintoja muihin tekijöihin mahdollisimman vähän) Oleellisia kokonaisuuden kannalta (kokonaisuus hahmottuu osiensa yhdistelmänä) Mitattavia (etenemistä voidaan seurata)

49 Työn ositus Projektin laajuuden hallitsemiseksi on syytä jakaa projekti pienempiin, paremmin hallittaviin osakokonaisuuksiin Projekti jaetaan ensin tehtäväkokonaisuuksiin ja tehtäväkokonaisuudet pienemmiksi osiksi ja tehtäviksi Työn ositus tulisi jäsentää niin, että se edistää työn suunnittelua, toteutuksen seurantaa, kustannusseurantaa ja projektiryhmän johtamisen tavoitteita

50 Projektinhallinta dokumentaationa Lomakkeet - projektikuvaus, väliraportti Ohjeet - projektin suunnitteluohje Tarkistuslistat tai työpohjat - tarkistuslista, sopimusrunko Suunnittelun ja seurannan tekniikat - aikataulu, resurssien ja kustannusten hallintaa: Gantt-kaavio, S-käyrä, kriittisen polun menetelmä, tehtäväverkko Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

51 Riskienhallinta Tunnistetaan riskit: Mikä projektissa voisi mennä pieleen? Valitaan arvioitavat riskit: Mitkä niistä ovat todennäköisimmät ja vaikutukseltaan vakavimmat? Mietitään ennakoimista: Mistä ko. riskit syntyvät ja miten ne voisi ehkäistä? Sovitaan ehkäisevistä toimenpiteistä: Mitkä toimenpiteistä toteutetaan ja missä kohdin otetaan tietoinen riski? Varaudutaan toteutuviin riskeihin: Miten toimitaan, jos riskit toteutuvat?

52 2

53 Projektinhallinnan näkökulmasta: Mikä meni pieleen?

54 Mikä meni pieleen? Rakennuttamisesta vastannut konsulttiyritys ei pitänyt aikataulusta kiinni Tiedonkulku oli katkonaista ja avoin kommunikaatiokulttuuri puuttui Julkisuudenhallinta Testauksille varattu epärealistinen aikataulu Sidosryhmät (virkamiehet, poliitikot) eivät olleet kartalla Rakennusalan riitaisa kulttuuri

55 Onnistuneen projektin tunnusmerkit Projekti saavuttaa ajalliset, laadulliset ja kustannukselliset tavoitteet (projektin rajoitteet) Asiakas on tyytyväinen projektin lopputulokseen Projekti saavuttaa asetetun päämäärän Projektin onnistumista ei ole aina helppo mitata

56 Sidosryhmät

57 Sisäiset sidosryhmät Ulkoiset sidosryhmät Projektitiimi Asiakkaat/ käyttäjät Media Projektin sponsori Projektijohtaja Sisäiset asiakkaat Asiantuntijat Yhteiskunta

58 Tyypilliset sidosryhmät Projektipäällikkö Projektiorganisaatio Projektiryhmä Projektin toteuttavan yrityksen organisaatioyksikkö Asiakas Tilaaja Sponsori tai projektin omistaja Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta. Toimittajat/palveluntarjoajat Viranomaiset Rahoittajat Media Yhteiskunta

59 Projektin asiakas Projektilla on aina asiakas, olipa kyse ulkoisesta toimitusprojektista tai sisäisestä investointiprojektista Projektin asiakas on useimmiten yritys, jota saattaa edustaa nimetty henkilö tai jokin tietty ryhmä Asiakas ja asiakkaan tarve on useimmiten syy koko projektin harkinnalle ja toteutumiselle Ulkoisessa toimitusprojektissa asiakasta kutsutaan usein tilaajaksi Oman yrityksen sisäisessä investointiprojektissa asiakas on yleensä projektin sponsori tai omistaja Lähde: Artto, K et al. (2006). Projektiliiketoiminta.

60 Sidosryhmät ovat yksilöitä, ryhmiä tai organisaatioita, joihin projekti voi vaikuttaa tai jotka voivat vaikuttaa projektiin.

61 Sidosryhmien sitouttaminen Hyvä viestintäilmapiiri Aikaisempi luotettava yhteistyö Synergiaedut, osaamisen jakaminen Näkyvä ja koettu laatu Projektijohtajan ammattitaito ja hyvä asenne

62 Vaikutusvalta Pidä tyytyväisenä Pidä lähellä ja hyvin informoituna Seuraa (minimipanos) Pidä informoituna Sitoutuneisuus Lähde: Eden, C. & Ackermann, F. (1998). Making Strategy: The Journey of Strategic Management.

63 Automaatio ja projektinhallinta

64

65 Markkinoinnin automaatio Järjestelmiä joiden tarkoituksena on tehostaa ja automatisoida jatkuvasti toistuvia markkinoinnin prosesseja, luokitella liidejä ja pitää yllä potentiaalisten asiakkaiden mielenkiintoa Sähköpostimarkkinointi, verkkosivujen analytiikka, kampanjasivujen ylläpito, pikaviestintä, verkkolomakkeiden ylläpito, askiakkuudenhallinta (CRM) Henkilöstön työajan vapautumista toistuvista asiakasviestinnän ja kampanjanhallinnan rutiineista Automatisointi = skaalautuvuus

66

67

68 Lähde: Järvinen, J. & Taiminen, H. (2015). Harnessing marketing automation for B2B content marketing.

69

70 Fintech - finanssiala murroksessa Uudet teknologiat kuten lohkoketjut, tekoäly ja avoimet rajapinnat mullistavat nyt pankkitoimintaa Pankit etsivät uusia kumppaneita kasvuyrityksistä - tulevaisuudessa startuppien on mahdollista tarjota palveluita joihin isot pankit eivät pysty ja jotka eivät niitä kiinnosta, mutta pankit ovat taustalla tarjoamassa ratkaisuja, näin syntyy uusia palveluiden markkinapaikkoja Palveluiden demokratisoituminen Globaalisti investoinnit fintech-yrityksiin kolminkertaistuvat vuodessa Avoimuus, digitaalisuus, läpinäkyvyys, tehokkuus

71

72

73 Ulkoistettu asiakaspalvelu Tekoäly ja robotiikka osana asiakaspalvelua - vähentää asiakaspalvelijoiden töitä, kerää tietoa asiakkaista ja palvelutapahtumista, mahdollistaa palvelun personoinnin Robotiikan avulla asiakasrajapinnan toistuvia manuaalisia työvaiheita (tarjoukset, tilaukset, toimituksenseuranta) voidaan automatisoida Tiedot siirtyvät ajantasaisesti tietokannasta tai järjestelmästä toiseen Tekoäly ei tee asiakaspalvelusta vähemmän ihmisläheistä, vaan mahdollistaa entistä henkilökohtaisemman ja tehokkaamman palvelun

74

75 2011

76

77

78 Projektimallit

79 Mihin projektimallia tarvitaan? Projektimallin avulla jokaista projektia johdetaan yhtenäisellä tavalla alusta loppuun Kuvaa projektin elinkaaren vaiheet Määrittelee roolit riittävällä tarkkuudella Projektin eri toimijat tietävät omat vastuunsa ja tehtävänsä projektissa Johtamisen teho kasvaa Projektimalli tuo ryhtiä ja selkeyttä projektin toteuttamiseen

80 Mitä hyötyä projektimallin käytöstä on? Taloudellinen näkökulma Projektien kestot lyhenevät, hyödyt nopeammin käyttöön Projektien onnistumisaste kasvaa Kustannukset pienenevät Turhat riskit vähenevät Asiakasnäkökulma Asiakas saavat selkeän näkökulman prosessista ja kehitystyöstä Asiakasohjautuvuus kasvaa Asiakastyytyväisyys kasvaa, kilpailuasema paranee Asiakas tunnistaa omat vastuunsa

81 Mitä hyötyä projektimallin käytöstä on? Sisäisten prosessien näkökulma Ihmiset ymmärtävät paremmin toisiaan, kun toimintamallit ovat selkeät Organisaatiossa syntyy vähemmän resurssikonflikteja Kommunikaatio tehokkaampaa Oppimisnäkökulma Projektitiimin jäsenet jaksavat paremmin Kyky reagoida muutoksiin kasvaa Projektiosaaminen kehittyy

82 Klassiset mallit

83 Vesiputousmalli Vaiheellinen ohjelmistotuotantoprosessi, jossa suunnittelu- ja toteutusprosessi etenee vaihe vaiheelta alaspäin kuin vesiputouksessa Winston W. Royce (1970-luvulla) Vesiputousmallin juuret ovat valmistusprosesseissa; hyvin strukturoituja ja vaiheistettuja prosesseja, joissa muutokset aiempiin vaiheisiin olivat joko hyvin kalliita tai jopa mahdottomia

84 Vesiputousmalli Analyysi 3. Suunnittelu 4. Ohjelmointi 5. Testaus Käyttöönotto

85 Ketterät mallit

86 Lean-toimintatapa Lean-termi tulee Lean Manufacturing-mallista, jonka Toyota teki kuuluisaksi Pyrkimyksenä hukkatyön (waste) poistaminen Saavutetaan laatua, nopeutta ja asiakasorientoituneisuutta Leanissa eliminoidaan kaikki, mikä ei lisää arvoa Työskennellään ainoastaan niiden asioiden parissa, jotka on ehdottomasti tehtävä sillä hetkellä Antaa paljon arvoa tiimin toimimiselle yksikkönä Tiimille luodaan puitteet toimia tehokkaasti ja luotetaan tiimin osaamiseen halutun lopputuloksen saavuttamisessa

87 Toyota Poduction System Arvon määrittämisen perustuminen asiakkaan näkemykseen Arvoketjun tnnistaminen ja kaiken arvoa tuottamattoman toiminnan poistaminen Arvoketjun perustaminen asiakkaan tarpeisiin perustuvaan imuohjaukseen Työntekijöiden osallistaminen kehittämiseen Toiminnan jatkuva kehittäminen Lähde: Womack, James P; Jones, Daniel T & Roos, Daniel. (1991). The Machine That Changed the World: The Story of Lean Production.

88 Hukkatyön karsiminen 7 Wastes of Lean Ylituotanto (overproduction) Odottelu ja viivästykset (waiting) Tarpeeton kuljettaminen (transporting) Varastoiminen (inventory) Ylikäsittely (overprocessing) Laatuvirheet (defects) Tarpeeton liikkuminen (motion)

89 Waste is anything other than the minimum amount of equipment, materials, parts, space, and workers time, which are absolutely essential to add value to the product. -Soichiro Toyoda

90 Agile-menetelmä Ketterä projektinhallinta malli Iteratiivinen kehittäminen Perustuu ohjelmistokehittämisen malleihin Vastaa klassisia malleja paremmin yllättäviin tekijöihin Asiakastyytyväisyys keskiössä Päivittäinen yhteistyö projektitiimissä Itsestäänohjautuvat tiimit

91 Agile-manifesti Yksilöitä ja kanssakäymistä enemmän kuin menetelmiä ja työkaluja Toimivaa ohjelmistoa enemmän kuin kattavaa dokumentaatiota Asiakasyhteistyötä enemmän kuin sopimusneuvotteluja Vastaamista muutokseen enemmän kuin pitäytymistä suunnitelmassa Lähde: Agile Manifesto.

92

93 Lähde: Kniberg, H. (2017). Crisp.se.

94 Mikä on scrum? Scrum on viitekehys, jossa ihmiset voivat ratkaista monimutkaisia ongelmia kehittäessään tuotteita tuottavasti ja luovasti mahdollisimman korkealla lisäarvolla Scrumia on hyödynnetty monimutkaisten tuotteiden kehittämiseen 1990-luvun alusta lähtien Scrum ei ole tuotekehitysprosessi tai -tekniikka, vaan paremminkin viitekehys, jonka sisällä voi käyttää useita erilaisia prosesseja ja tekniikoita Scrum tekee tuotehallinnon ja - kehityksen menetelmien vaikutukset näkyviksi, jotta menetelmiä voidaan parantaa Lähde: Schwaber, K. & Sutherland, J. (2013). The Scrum Guide - Scrumin määritelmät ja säännöt..

95 Scrumin taustateoria Scrum perustuu empiriiseen prosessinhallintateoriaan Empirismin mukaan tieto perustuu kokemukseen ja päätösten tekemiseen tunnettujen tosiasioiden pohjalta Scrum hyödyntää iteratiivis-inkrementaalista (toistavaa ja lisäävää) lähestymistapaa ennustettavuuden optimoimiseen ja riskien kontrolloimiseen Lähde: Schwaber, K. & Sutherland, J. (2013). The Scrum Guide - Scrumin määritelmät ja säännöt..

96 Scrumin roolit ja tapahtumat Tuoteomistaja Scrum Master Kehitystiimi Sprintti Sprintin suunnittelu Päiväpalaveri Sprintin katselmointi Tuoteversio Prototyyppi

97 Scrum-peruspilarit Läpinäkyvyys (Transparency) Tarkastelu (Inspection) Sovittaminen (Adaption)

98 Scrum-viitekehys SPRINTTI KEHITYSPROJEKTI TYÖLISTA Intensiivinen kommunikointi ja yhteistyö ESITELTÄVÄ LOPPUTUOTE

99

100 Scrum-palavereihin osallistuu kaikki projektitiimin jäsenet. Scrum-mestari kysyy seuraavat kysymykset, joihin tiimin jäsenet vastaavat kerrallaan: Sprintin suunnittelu (Sprint planning) Scrum-mestari Ei ole perinteinen projektijohtaja vaan fasilitoija Vastuussa aikataulusta ja häiriötekijöiden poistamisesta Voi olla vaihtuva rooli tiimissä Mikä on sprintin tavoite? Mitä on työlistalla? Päiväpalaveri (Daily scrum) Mitä teit edellisen päivän aikana? Mitä aiot tehdä seuraavan päivän aikana? Mitkä asiat estävät etenemistä? Sprintin katselmointi (Sprint review) Mitä teit edellisen päivän aikana? Mitä aiot tehdä seuraavan päivän aikana? Mitkä asiat estävät etenemistä?

101 Co-Creation

102 Co-creation, yhteiskehittely Co-creation on tuotteen tai palvelun kehittämistä yhdessä sen mahdollisten tulevien käyttäjien eli potentiaalisten asiakkaiden kanssa Teknologinen kehitys entistä nopeampaa, informaatio ja ihmiset liikkuvat vapaasti ja asioita on vaikea kontrolloida Yritykset eivät luo lopullista arvoa asiakkaalle, vaan niiden tarjoamat palvelut ovat osatekijä asiakkaan omassa toiminnassa, josta muodostuu arvoa asiakkaalle Customer perceived value Asiakkaan kokema arvo

103

104

105 Konsultteja ja projektipäällikköjä

106 Tiimidynamiikka

107 Ryhmän kehitysvaiheet Mudostuminen (forming) 3. Kuohunta (storming) 4. Yhdenmukaistuminen (norming) Lähde: Tuckman, B. W. (1965). Developmental sequence in small groups. 5. Yhteistyö (performing) Lopetus (adjourning)

108 I = introvertti, E = ekstrovertti Myers-Briggs S = tosiasiallinen, N = intuitiivinen T = ajatteleva, F = tunteva J = harkitseva, P = spontaani

109 Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori Psykologinen indikaattori, joka kuvaa ihmisen persoonallisuutta neljän ulottuvuuden avulla Kolme ulottuvuuksista peräisin Carl Jungilta (1921) Indikaattori kehitti Katherine Briggs tyttärensä Isabel Myersin kanssa toisen maailmansodan jälkeen Jakaa väestön 16 toisistaan poikkeavaan persoonallisuustyyppiin, joilla on tiettyjä toisistaan erottavia ominaisuuksia siinä kuinka ihmiset havaitsevat asioita ja millä perusteilla ihmiset tekevät päätöksiä

110 Takoja Kokooja Keksijä Belbinin roolit Tiedustelija Arvioija Asiantuntija Diplomaatti Tekijä Viimeistelijä

111 Belbinin roolit Meredith Belbinin (1970-luvulla) teoria työyhteisön rooleista, ihmisillä on taipumus erilaisiin rooleihin Tiimin suorituskyky on parhaimmillaan, kun selkeät roolit ja vastuut Belbinin rooleja käytetään tasapainoisempien tiimien luomiseen Liian monta saman vahvuuden omaavaa roolia voi kehittää kilpailua tiimin sisällä A tendency to behave, contribute and interrelate with others in a particular way.

112 Digitaaliset työkalut

113 80/20 Pareto-periaate

114 Kanban-taulu TO DO U LA RA KO R A M I N TO NI I HE DOING DONE

115

116

117

118

119 Digitaaliset työkalut ja kollaboraatio

120 Mitä digitaalisia työkaluja olet käyttänyt?

121 Projektinhallinnan trendit 2017

122 1. Ketterä kehitys osana organisaatioita Kaikki organisaation osat heräävät projektinhallinnan hyötyihin Projektityö läheisemmin yhteydessä myyntiin - huolenpitoa myös asiakkaan palveluista Organisaatioissa vähemmän hierarkiaa ja enemmän näytönpaikkoja

123 2. Projektinhallinnan digitaaliset työkalut kehittyvät Mobile first Yhteistyö Mitattavuus

124 3. Tunneäly merkittävä voimavara Emotional intelligence (EQ) Kyky tunnistaa tunteiden merkityksiä ja käyttää tietoa hyväksi ongelmanratkaisussa Osallistaminen johtaa tehokkuuteen Palvelumuotoilu ja empatia

125 Projektitehtävä

126 Toimialat murroksessa

127 Toimialat murroksessa Monet perinteiset toimialat ovat digitaalisen murroksen kynnyksellä tai digitaalinen murros on jo kovaa vauhtia käynnissä Digitaalinen murros on saanut alkunsa asiakkaiden muuttuneista odotuksista ja teknologioiden mahdollisuuksista palvella heitä paremmin Markkinointi, myynti, tuote- ja palvelukehitys, asiakaspalvelu, sisäinen ja ulkoinen viestintä, talous- ja henkilöstöhallinto, rekrytointi

128 Projektitehtävä Tavoitteena on hahmottaa ja harjoitella projektinhallinnan ja viestinnän keskeisiä teemoja Sinun ja projektitiimisi tehtävänä on luoda uusi viestintäkonsepti, joka vastaa valitsemanne yrityksen tarpeita, jotka on määritelty tehtävänannossa Projekti on konseptointitehtävä, jossa tehdään taustatutkimusta sekä viestitään niin tiimin sisällä kuin eri sidosryhmille Tehtävä edellyttää hyvää perehtyneisyyttä valittuun yritykseen ja digitaalisiin viestintäkanaviin Oleellisena osana projektia on taustatutkimus, yritysanalyysi ja digitaalisen viestinnän merkitys liiketoiminnalle

129

130 Miten Elämyslahjat voi hyödyntää kuva- ja video-viestintä palveluita?

131 Minkälaista viestinnällistä sisältöä tulisi tuottaa inbound-markkinoinnin tueksi?

132 Miltä näyttää tulevaisuuden työpaikkailmoitus?

133 Mikä viestintäkanava ja -tapa tavoittaa parhaiten nuoret, kaupungissa asuvat kuluttajat (19-25v.) vihannesmarkkinoilla?

134 OLLGCT

135 Projektinhallinta-testi

136 Projektinhallinta-testi 10% Projektinhallinta-testi toteutetaan MyCoursesissa omalla ajalla. Testissä on 20 monivalintakysymystä ja aikaa vastata on 60 minuuttia. Valitse aina vaihtoehto, joka on eniten oikea. Testi käsittelee kirjan Artto, K.A., Martinsuo, M. and Kujala, J., Projektiliiketoiminta (Vol. 2). WSOY. kappaletta 2. Projektiliiketoiminnan lähtökohdat (s ) sisältöjä, sekä ensimmäisellä luennolla käsiteltyjä sisältöjä.

137

138 Pienryhmissä: Projektin suunnittelu

Viestintä ja projektinhallinta 71A00300

Viestintä ja projektinhallinta 71A00300 Viestintä ja projektinhallinta 71A00300 https://qoala.io/ polls/5qjbcr 12% http://www.pmi.org/-/media/pmi/documents/public/pdf/business-solutions/pro ject-management-skills-gap-report.pdf Automaatio

Lisätiedot

Viestintä ja projektinhallinta 71A00300

Viestintä ja projektinhallinta 71A00300 Viestintä ja projektinhallinta 71A00300 Tervetuloa kurssille! Miksi viestintä ja projektinhallinta? Miksi viestintä ja projektinhallinta? 1. Tulevaisuudessa työelämä vaatii yhä enemmän henkilökohtaista

Lisätiedot

Viestintä ja projektinhallinta A71A00300

Viestintä ja projektinhallinta A71A00300 Viestintä ja projektinhallinta A71A00300 Tervetuloa kurssille! Laura Sivula Yhteystiedot Tieto- ja palvelutalouden laitos Chydenia, G5.12 laura.sivula@aalto.fi www.linkedin.com/in/laurasivula Esittelykierros

Lisätiedot

Viestintä ja projektinhallinta 71A00300

Viestintä ja projektinhallinta 71A00300 Viestintä ja projektinhallinta 71A00300 Tervetuloa kurssille! Laura Sivula Yhteystiedot Tieto- ja palvelutalouden laitos Chydenia, G5.12 laura.sivula@aalto.fi www.linkedin.com/in/laurasivula Mitä voit

Lisätiedot

Projektin suunnittelu 71A00300

Projektin suunnittelu 71A00300 Projektin suunnittelu 71A00300 Tiimijako Projektisuunnitelma 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Projektitiimi Projektin tausta Projektin tavoitteet Tiimin roolit Sisäinen viestintä Riskianalyysi Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 PESTLE-malli Poliittinen - mitä poliittisia riskejä projektiin voi liittyä? (verotus, hallinto ) Ekonominen - mitä taloudellisia riskejä projektiin liittyy? (työvoiman saatavuus,

Lisätiedot

Viestintä ja projektinhallinta 71A00300

Viestintä ja projektinhallinta 71A00300 Viestintä ja projektinhallinta 71A00300 Tervetuloa kurssille! Laura Sivula Yhteystiedot Tieto- ja palvelutalouden laitos Chydenia, G5.12 laura.sivula@aalto.fi www.linkedin.com/in/laurasivula Mitä voit

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 Projektisuunnitelma 1. Projektitiimi 2. Projektin tausta 3. Projektin tavoitteet 4. Tiimin roolit 5. Sisäinen viestintä 6. Riskianalyysi 7. Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

Projektin suunnittelu. Pienryhmäopetus - 71A00300

Projektin suunnittelu. Pienryhmäopetus - 71A00300 Projektin suunnittelu Pienryhmäopetus - 71A00300 Projektikanvaasi Mikä on projektikanvaasi? Visuaalinen työkalu projektitiimille, joka helpottaa projektin suunnittelussa ja projektin tavoitteiden kommunikaatiossa

Lisätiedot

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus 25.1.2013 Karlos Artto TU-22.1120 Projektien suunnittelu ja ohjaus, kevät

Lisätiedot

MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: Lisäksi tiimin jäsenet pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan.

MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: Lisäksi tiimin jäsenet pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan. MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: - Toisiaan täydentäviä taitoja - Jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään - Yhteisiin suoritustavoitteisiin ja - Yhteiseen toimintamalliin Lisäksi

Lisätiedot

Projektinhallinta SFS-ISO mukaan

Projektinhallinta SFS-ISO mukaan Projektinhallinta SFS-ISO 21500 mukaan (Ohjeita projektinhallinnasta, 2012) 13.4.2017 Panu Kiviluoma Osaamistavoitteet Luennon jälkeen osaat selittää, mitä tarkoitetaan Projektilla Projektinhallinnalla

Lisätiedot

Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case. Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy

Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case. Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case OP-Pohjola Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy Agenda Scrum lyhyesti Jatkuvan palvelun DW-projekti- Case OP-Pohjola Lähtötilanne ennen Scrumia Scrumin

Lisätiedot

Projektiosaajakoulutus

Projektiosaajakoulutus Projektiosaajakoulutus Me uskomme sinuun. Koulutuksia ja valmennuksia Tarjoamme koulutuksia ja valmennuksia maahanmuuttajille sekä työnhakijoille ja työelämässä oleville eri puolilla Suomea. Autamme myös

Lisätiedot

Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä. Marie-Elise Kontro

Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä. Marie-Elise Kontro Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä Marie-Elise Kontro 25.03.2015 Sisältö 1. Tutkimuskysymykset 2. Scrum ja käyttäjäkokemustyö 3. Tutkimusmenetelmä 4. Tulokset 5. Luotettavuuden

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op)

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön

Lisätiedot

Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle

Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle 1 Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle Markus Hellström 2 Esityksen kiteytys 3 Esityksen sisältö Tavoite ja sen merkitys liiketoiminnan johtamisessa Miten vien liiketoiminnan tavoitteeseen?

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA

Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA PROJEKTITOIMINNAN ONGELMIA Kaikkea mahdollista nimitetään projekteiksi Projekti annetaan henkilöille muiden töiden ohella Ei osata käyttää

Lisätiedot

Espoon projekti- ja ohjelmajohtamisen malli EsPro

Espoon projekti- ja ohjelmajohtamisen malli EsPro Espoon projekti- ja ohjelmajohtamisen malli EsPro EU- ja kv-verkoston tapaaminen Kuntatalo 2.10.2013 Strategiajohtaja Jorma Valve, Espoon kaupunki Mikä on projektimalli? Projektimalli on projektimuotoisen

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant On mahdollista löytää Se Oikea! Luotanko sattumaan? Onnistuminen on aloitettava heti Onnistumisen kaava on 4 x

Lisätiedot

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet. OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) Opintojakso Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi

Lisätiedot

PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen. Aki Parviainen 7.10.2013

PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen. Aki Parviainen 7.10.2013 PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen Aki Parviainen 7.10.2013 PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen Rahoitusta kasvuhaluisille pk-yrityksille liiketoiminnan uudistamiseen uusimman tietotekniikan ja internetin

Lisätiedot

Projektiosaajakoulutus

Projektiosaajakoulutus Projektiosaajakoulutus Me uskomme sinuun. Koulutuksia ja valmennuksia Tarjoamme koulutuksia ja valmennuksia maahanmuuttajille sekä työnhakijoille ja työelämässä oleville eri puolilla Suomea. Autamme myös

Lisätiedot

Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla. Projektisalkku ohjausvälineenä. Projektisalkun kehittäminen

Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla. Projektisalkku ohjausvälineenä. Projektisalkun kehittäminen Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla Projektisalkku ohjausvälineenä Projektisalkun kehittäminen Kilpailukyvyn parantaminen PLUS Akatemia Projektitoiminnan ja -johtamisen

Lisätiedot

Ketterä projektinhallinta

Ketterä projektinhallinta Ketterä projektinhallinta Petri Heiramo Agile Coach, CST 1 Petri Heiramo Ikä: 37 (vielä pari päivää ) Oma koulutus- ja valmennusyritys, Agilecraft Oy, reilut 3 viikkoa Lähes 10v ohjelmistokehitys- ja -prosessitausta

Lisätiedot

Ohjelmajohtamisen käyttöönotto yrityksissä STRAP PPO-tutkimusprojektin loppuseminaari

Ohjelmajohtamisen käyttöönotto yrityksissä STRAP PPO-tutkimusprojektin loppuseminaari Ohjelmajohtamisen käyttöönotto yrityksissä 20.5.2008 STRAP PPO-tutkimusprojektin loppuseminaari 20.5.2008 Lassi Lindblom, Projektijohtamisen konsultti, Suomen Projekti-Instituutti Sisältö Suomen Projekti-instituutti

Lisätiedot

Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla Nestori Syynimaa Sovelto Oyj

Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla Nestori Syynimaa Sovelto Oyj Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla 28.10.2016 Nestori Syynimaa Sovelto Oyj 1 Puhujasta Seniori-konsultti Nestori Syynimaa SAFe, Scrum, Lean IT, ITIL, kokonaisarkkitehtuuri,.. PhD

Lisätiedot

Scrumin käyttö ketterässä sovelluskehityksessä

Scrumin käyttö ketterässä sovelluskehityksessä Scrumin käyttö ketterässä sovelluskehityksessä 9.4.2008 Janne Kuha Manager, Java Services Descom Oy Janne Kuha Manager, Java Services janne.kuha@descom.fi Kuka? Descom Oy:llä, sitä ennen Wanadu Inc., Mountain

Lisätiedot

Big Room -toiminta tutkimuksen näkökulmasta. Sari Koskelo, Vison Oy

Big Room -toiminta tutkimuksen näkökulmasta. Sari Koskelo, Vison Oy ? Big Room -toiminta tutkimuksen näkökulmasta Sari Koskelo, Vison Oy 16.3.2018 Sisältö Big Room konseptin moniulotteisuus Tavoitteet Johtaminen Big Room toiminta kehitys- ja toteutusvaiheissa Big Room

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli 1.10.2015 Sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan hallitsemat rajapinnat)

Lisätiedot

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.)

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) TU-C3010 Projektien (5 op.) Kevät 2018 Kurssin tavoitteet ja sisältö Kurssin tavoitteena on opettaa opiskelijoille projektiliiketoiminnan, erityisesti projektinhallinnan käsitteet, toimintatavat ja menetelmät.

Lisätiedot

Ohjelmistoprojekteista. Datanomiopiskelijat 2.vuosi

Ohjelmistoprojekteista. Datanomiopiskelijat 2.vuosi Ohjelmistoprojekteista Datanomiopiskelijat 2.vuosi Yleistä projekteista Projekti on selkeästi asetettuihin tavoitteisiin pyrkivä, ajallisesti rajattu kertaluonteinen hanke, jonka toteuttamisesta vastaa

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet. Ohjelmistoprojektin hallinta

OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet. Ohjelmistoprojektin hallinta OHJ-3010 Ohjelmistotuotannon perusteet Ohjelmistoprojektin hallinta 1 Sisältö Projektiorganisaatio ja sidosryhmät Ohjelmistoprojektin kulku Projektin suunnittelu Ositus Osallistujat Työmäärän arviointi

Lisätiedot

PROJEKTI- HALLINNAN KÄSIKIRJA

PROJEKTI- HALLINNAN KÄSIKIRJA RISTO PELIN PROJEKTI- HALLINNAN KÄSIKIRJA (seitsemäs painos) PROJEKTIJOHTAMINEN OY RISTO PELIN Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän kirjan jäljentäminen ilman tekijän kirjallista lupaa painamalla, monistamalla,

Lisätiedot

Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta. Pekka

Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta. Pekka Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta Pekka Kimpimäki @PKimpimaki Pekka Kimpimäki, @PKimpimaki DI, KTM Softa/ICT/digi hankkeiden johtamista +20 vuotta

Lisätiedot

Arvioinnilla selviää, mitä vahvistaa, mitä parantaa 2005 Heikki Niemi Erinomaisuus Toiminnan laatu Palvelun ja tuotteen laatu Lainsäätäjät, omistajat, rahoittajat ja viranomaiset Konsernijohto, hallinto

Lisätiedot

VIESTINTÄ PROJEKTISSA

VIESTINTÄ PROJEKTISSA VIESTINTÄ PROJEKTISSA JOUNI HUOTARI VIIMEISIN PÄIVITYS: 30.9.2010 1 POHDINTAA Miksi projektissa viestitään? Mitä tyypillisiä yleisiä ongelmia liittyy viestintään? Miten ongelmat voitaisiin ratkaista? Mitä

Lisätiedot

Tapahtuipa Testaajalle...

Tapahtuipa Testaajalle... Tapahtuipa Testaajalle... - eli testaus tosielämässä 09.10.2007 Juhani Snellman Qentinel Oy 2007 Agenda Minä ja mistä tulen Testauksen konteksti Tapauksia tosielämästä ja työkaluja 2 Minä Juhani Snellman

Lisätiedot

MS Project 2016 perusteet projektiarkkitehdeille ja -insinööreille ver Hannu Hirsi 2018

MS Project 2016 perusteet projektiarkkitehdeille ja -insinööreille ver Hannu Hirsi 2018 MS Project 2016 perusteet projektiarkkitehdeille ja -insinööreille ver. 7.2 Hannu Hirsi 2018 1 Yleistä : 1. Yksi käytetyimmistä projektien hallintaohjelmista on Microsoft Project, joka on tehokas ja joustava

Lisätiedot

Tietojärjestelmän osat

Tietojärjestelmän osat Analyysi Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien tasolla Tietojärjestelmän osat Laitteisto

Lisätiedot

Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen

Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen KPMG Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen Riskienhallinta on keskeinen osa muutoshallintaa Henkilöstöriskien tunnistaminen ja merkitys muutoksen johtamisessa ADVISORY SERVICES Muutoksen

Lisätiedot

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1 Tutkittua tietoa T. Dybå, T. Dingsøyr: Empirical Studies of Agile Software Development : A Systematic Review. Information and Software Technology 50, 2008, 833-859. J.E. Hannay, T. Dybå, E. Arisholm, D.I.K.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 2019

Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 2019 Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 2019 Tietojärjestelmäuudistus on aina itseään isompi muutos. Tapio Järvenpää, @Tapsa_Jpaa Laajuus Tuotokset Aikataulu Resurssit Hyöty Arvo Laajuus Tuotokset

Lisätiedot

Työkaluja esimiestyön tehostamiseen

Työkaluja esimiestyön tehostamiseen Työkaluja esimiestyön tehostamiseen 7.5.2009 Anna-Maija Sorvoja, HR Management Consultant Aditro Ohjelma 1. Esimiestyön haasteita 2. Työkaluja haasteiden kohtaamiseen, 3. Yhteenveto case-esimerkkejä 2

Lisätiedot

Matkailun valtakunnallinen digitiekartta Missä mennään?

Matkailun valtakunnallinen digitiekartta Missä mennään? Matkailun valtakunnallinen digitiekartta Missä mennään? Suomesta älykäs matkakohde 2020 Kaisa Kosonen Toimintaympäristön muutos 4 lakia jotka vaikuttavat alaan liikennekaari, tietosuoja-asetus, matkapakettilaki,

Lisätiedot

Viestintä, projektin onnistumisen kriittinen tekijä 19.8.2015. Päivi Kähönen-Anttila, Pasaati Oy

Viestintä, projektin onnistumisen kriittinen tekijä 19.8.2015. Päivi Kähönen-Anttila, Pasaati Oy Viestintä, projektin onnistumisen kriittinen tekijä 19.8.2015 Päivi Kähönen-Anttila, Pasaati Oy Päivi Kähönen-Anttila Vanhempi projektipäällikkö Toiminnan kehittämisen asiantuntija paivi.kahonen@pasaati.com

Lisätiedot

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Consultor Finland Oy Aluksi Suunnitelmien tekeminen on meille jokaiselle arkipäivää. Suunnitelmiin voi kuulua ostoksille menoa, illallista ja television

Lisätiedot

Ketteryys pähkinänkuoressa. Kokopäivän Scrum-kurssin sisältö tislattuna ja tiivistettynä kolmeen varttiin

Ketteryys pähkinänkuoressa. Kokopäivän Scrum-kurssin sisältö tislattuna ja tiivistettynä kolmeen varttiin Ketteryys pähkinänkuoressa Kokopäivän Scrum-kurssin sisältö tislattuna ja tiivistettynä kolmeen varttiin Empiirinen prosessinhallinta Iteraatiot ja inkrementit riskienhallinnassa Imuohjaus Ketteryyden

Lisätiedot

LUC-palvelupiste. Käyttöönoton vaiheet ja tulevaisuuden tavoitteet Sakari Tarvainen

LUC-palvelupiste. Käyttöönoton vaiheet ja tulevaisuuden tavoitteet Sakari Tarvainen LUC-palvelupiste Käyttöönoton vaiheet ja tulevaisuuden tavoitteet Sakari Tarvainen Taustat - Konsernin strategiasta (2009) löytyy toiminta-ajatus Palvelut tuotettava pääosin yhdessä - Yhdeksi kehityskohteeksi

Lisätiedot

Vine markkinoinnin automaatio Käyttöönotto 3kk starttipakettina LISÄÄ MYYNTIÄ MARKKINOINNIN AUTOMAATIOLLA

Vine markkinoinnin automaatio Käyttöönotto 3kk starttipakettina LISÄÄ MYYNTIÄ MARKKINOINNIN AUTOMAATIOLLA Vine markkinoinnin automaatio Käyttöönotto 3kk starttipakettina LISÄÄ MYYNTIÄ MARKKINOINNIN AUTOMAATIOLLA Vine 3kk starttipaketti Saatte myyntivalmiita liidejä käyttämällä markkinoinnin automaatiota Autamme

Lisätiedot

Projektityön ABC? Petri Kylmänen, 2006. Päihdetyön asiantuntijatoiminnan valmennus, Huuko 2004-2006, A-klinikkasäätiö

Projektityön ABC? Petri Kylmänen, 2006. Päihdetyön asiantuntijatoiminnan valmennus, Huuko 2004-2006, A-klinikkasäätiö Projektityön ABC? Petri Kylmänen, Päihdetyön asiantuntijatoiminnan valmennus, Huuko 2004-, A-klinikkasäätiö Lähteitä (mm.): Paavo Viirkorpi: Onnistunut projekti RAY projektihallinnan opas, Stakes Ehkäisevän

Lisätiedot

AXESSION ASIANTUNTIJAMYYNNIN YKKÖNEN

AXESSION ASIANTUNTIJAMYYNNIN YKKÖNEN AXESSION ASIANTUNTIJAMYYNNIN YKKÖNEN WEBINAARI 3.4.2014 10 SYYTÄ MIKSI TARVITSET MARKKINOINTIIN AUTOMATIIKKAA 30 Kysymykset chattiin POLLS huhtikuu toukokuu kesäkuu heinäkuu 0 25 50 75 100 Jani Aaltonen

Lisätiedot

Projektinhallintapäivä Päivi Kähönen-Anttila

Projektinhallintapäivä Päivi Kähönen-Anttila Projektinhallintapäivä 5.6.2019 Päivi Kähönen-Anttila 1.Omistajuus Epäselvät tehtävänannot tai tehtävän osoittaminen useammalle henkilölle aiheuttaa ennen pitkää haasteita ja herättää epäluottamusta tiimin

Lisätiedot

Multisite -projektit uhasta mahdollisuus? Johtamiseväitä projektipäällikölle

Multisite -projektit uhasta mahdollisuus? Johtamiseväitä projektipäällikölle Multisite -projektit uhasta mahdollisuus? Johtamiseväitä projektipäällikölle TTY / Projektinhallintapäivä 23.8.2011 Olli-Pekka Mäkirintala olli-pekka.makirintala@altonova.fi 040 5541031 Olli-Pekka Mäkirintala

Lisätiedot

R U B I C H R F I N L A N D O Y K U M P P A N I S I D I G I T A A L I S E S S A M U U T O K S E S S A

R U B I C H R F I N L A N D O Y K U M P P A N I S I D I G I T A A L I S E S S A M U U T O K S E S S A R U B I C H R F I N L A N D O Y K U M P P A N I S I D I G I T A A L I S E S S A M U U T O K S E S S A Kuinka varmistat oikean toteuttajakumppanin löytämisen? Muista nämä! 1. Hankintaprosessi kuntoon 2.

Lisätiedot

Vesihuoltolaitosten digistrategia Portaat digitalisaation hyödyntämiseen

Vesihuoltolaitosten digistrategia Portaat digitalisaation hyödyntämiseen Portaat digitalisaation hyödyntämiseen 16.5.2019 Aino Ikäheimo 1 Esityksen sisältö Mitä digitalisaatio tarkoittaa? Mitä tehdään? Miksi tehdään? Mitä muualla on tehty? Kenen kanssa digistrategiaa tehdään

Lisätiedot

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin 07.10.2010 Patrick Qvick Sisällys 1. Qentinel 2. Laadukas ohjelmisto täyttää sille asetetut tarpeet 3. SAP -projektin kriittisiä menestystekijöitä 4.

Lisätiedot

Ostavat organisaatiot konsultin silmin

Ostavat organisaatiot konsultin silmin Ostavat organisaatiot konsultin silmin Softaa sutjakasti - Kuinka pitää projektimopo käsissä Sytyke Ry:n laivaseminaari 9.9.2009 Paula Miinalainen, Arbor Vitae Konsulttina monitoimittajaympäristöissä muutosten

Lisätiedot

Tietokiri on alkanut tule mukaan!

Tietokiri on alkanut tule mukaan! Tietokiri on alkanut tule mukaan! 2 Mistä Tietokirissä on kyse? #Tietokiri - Julkishallinnon analysointi- ja raportointipalveluiden kehittämishanke käynnistyi marraskuussa 2017 ja jatkuu vuoden 2019 loppuun

Lisätiedot

Koulutuksen nimi Koulutuksen kuvaus Tavoite Esitiedot Alkaa Päättyy Viim.ilm.päivä

Koulutuksen nimi Koulutuksen kuvaus Tavoite Esitiedot Alkaa Päättyy Viim.ilm.päivä Tulevat ITIL Service Design (jatkokoulutus) paikka Jyväskylän yliopisto, Agora (Mattilanniemi 2) agb301 tausta ja tavoitteet ITIL on globaalisti hyödynnetty, ITalan parhaista käytännöistä

Lisätiedot

ONION-hanke. Tiivistelmä

ONION-hanke. Tiivistelmä ONION-hanke Tiivistelmä ONION-HANKE 2013 aloitettu ONION-hanke hahmotti, OYS ervalle kokonaisvaltaista tietojärjestelmäarkkitehtuuria ja vaihtoehtoisia toteutustapoja sille. Työhön kuului: ❶ ❷ Nykytilan

Lisätiedot

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008 ARVO-koulutuspäivän tavoitteet 13.8. 2008 Selkiyttää ja luoda moniammatillisesti yhteisiä merkityksiä hankkeen tavoitteille, käsitteille ja kehittämisprosessille.

Lisätiedot

Järjestelmien elinkaarenhallinta, järjestelmäsalkunhallinta ja Thinking Portfolio

Järjestelmien elinkaarenhallinta, järjestelmäsalkunhallinta ja Thinking Portfolio 1 Järjestelmien elinkaarenhallinta, järjestelmäsalkunhallinta ja Thinking Portfolio Teppo Jalkanen Asiantuntijapäällikkö: Arkkitehtuuriohjaus OP Arkkitehtuuri 23.9.2016 Järjestelmäsalkunhallinnan käyttöönotto

Lisätiedot

Scrum is Not Enough. Scrum ei riitä. Ari Tanninen & Marko Taipale. Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12.

Scrum is Not Enough. Scrum ei riitä. Ari Tanninen & Marko Taipale. Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12. Scrum is Not Enough Scrum ei riitä Ari Tanninen & Marko Taipale Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12.2009 Ari Tanninen Vanhempi ohjelmistoinsinööri Marko Taipale Teknologiajohtaja,

Lisätiedot

Onnistunut ohjelmistoprojekti

Onnistunut ohjelmistoprojekti Onnistunut ohjelmistoprojekti 2.12.2008 Hermanni Hyytiälä Reaktor Innovations Oy Agenda Yritysesittely Keinoja onnistuneeseen ohjelmistoprojektiin Ihmiset Menetelmät Käytännöt ja työkalut Tulevaisuuden

Lisätiedot

Digitaalisuudesta muutosvoimaa

Digitaalisuudesta muutosvoimaa Digitaalisuudesta muutosvoimaa 6.9.2018 Megatrendejä ja ajankohtaisia teknologiatrendejä Globalisaatio Teknologian kehitys Demografiset muutokset Ilmastomuutos Laskentakapasiteetin kasvu, kvanttitietokoneet

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli. Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi. Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija

Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli. Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi. Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija Pohjois-Karjalan kotoutumisen toimintamalli Työ kotouttaa MEIJÄN ekosysteemi Mia Sevonius-Male maahanmuuttoasiantuntija Pohjois-Karjalan ELY-keskus 22.11.2016 1 Miksi kotoutuminen on tärkeää? Laki kotoutumisen

Lisätiedot

Projektitoiminnan muutosjohtaminen, case Suomen messut

Projektitoiminnan muutosjohtaminen, case Suomen messut Projektitoiminnan muutosjohtaminen, case Suomen messut Tapahtumajärjestäjien ykkönen Toimialansa ykkönen paras yleisarvosana Taloustutkimus Oy Digitaalisuus ja tapahtumat uniikki yhdistelmä Miksi aihe

Lisätiedot

ARVOTIETO Oy. Asiakasdatasta lisäarvoa

ARVOTIETO Oy. Asiakasdatasta lisäarvoa ARVOTIETO Oy Asiakasdatasta lisäarvoa ARVOTIETO OY MISSIO: Asiakasstrategian ja -datan hallittua toiminnallistamista. BUSINESS ARKKITEHTUURI STRATEGIA JOHTAMIS- JA TOIMINTAMALLI Faktapohjaisen johtamismallin

Lisätiedot

Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo

Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo 2015 1 Mitä muotoilu on? 24/11/15 heikki rajasalo 2015 2 24/11/15 heikki rajasalo 2015 3 1970 Participatory Design 1980 Human-centered Design, ergonomia

Lisätiedot

Tuotteistaminen käytännössä: TPY:n malli

Tuotteistaminen käytännössä: TPY:n malli Tuotteistaminen käytännössä: TPY:n malli Opas ja työkirja työ- ja yksilövalmennuspalveluiden tuotteistamiseen Reetta Pietikäinen Palvelutori-hanke Päivitetty 3/08: ULA Pietarsaari Mitä tuotteistaminen

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

Miten digimarkkinoinnilla tehdään tulosta?

Miten digimarkkinoinnilla tehdään tulosta? Miten digimarkkinoinnilla tehdään tulosta? OSA 1 /2 idealmainos.fi Miten verkkosivut toimivat myynnin käynnistäjänä? Miten mittaamme Digitaalisen markkinoinnin tuloksia? Voiko digitaalinen markkinointi

Lisätiedot

Torstai Mikkeli

Torstai Mikkeli Torstai 14.2.2013 Mikkeli OSUVA (2012 2014) - Osallistuva innovaatiotoiminta ja sen johtamista edistävät tekijät sosiaali- ja terveydenhuollossa. hanke tutkii minkälaisilla innovaatiojohtamisen toimintatavoilla

Lisätiedot

PRH:n strategia vuosille

PRH:n strategia vuosille PRH:n strategia vuosille 2018-2022 Asiakaskeskeisyys on työmme lähtökohta. Yhteistyössä rakennetut palveluketjut tarjoavat asiakkaalle sujuvan reitin asioiden hoitamiseen. Asiointi palveluissamme on helppoa,

Lisätiedot

SharePoint-pohjaisten Intranet- ja Internettoteutusten. Juha Anttila. SharePoint HPR Twitter: #sphpr. Copyright 2014 IITC.

SharePoint-pohjaisten Intranet- ja Internettoteutusten. Juha Anttila. SharePoint HPR Twitter: #sphpr. Copyright 2014 IITC. SharePoint-pohjaisten Intranet- ja Internettoteutusten parhaat käytännöt SharePoint HPR 7.5.2014 Twitter: #sphpr 1 SharePoint-pohjaisten Intranet- ja Internet-toteutusten parhaat käytännöt Miten Intranet-

Lisätiedot

Kokemuksia projektimallin misestä sprinttimallilla. Jani Lehtinen Tulosyksikön johtaja, Sovelluspalvelut Solteq Oyj 12.8.2009

Kokemuksia projektimallin misestä sprinttimallilla. Jani Lehtinen Tulosyksikön johtaja, Sovelluspalvelut Solteq Oyj 12.8.2009 Kokemuksia projektimallin kehittämisest misestä sprinttimallilla Jani Lehtinen Tulosyksikön johtaja, Sovelluspalvelut Solteq Oyj 12.8.2009 Solteq Oyj Solteq on ohjelmistopalveluyhtiö, joka tukee asiakkaidensa

Lisätiedot

PROJEKTIN SUUNNITTELU JOUNI HUOTARI, PAAVO MOILANEN, ESA SALMIKANGAS

PROJEKTIN SUUNNITTELU JOUNI HUOTARI, PAAVO MOILANEN, ESA SALMIKANGAS PROJEKTIN SUUNNITTELU JOUNI HUOTARI, PAAVO MOILANEN, ESA SALMIKANGAS 10 KEYS TO SUCCESSFUL SOFTWARE PROJECT 1. Clear Vision 2. Stable, Complete, Written Requirements 3. Detailed User Interface Prototypes

Lisätiedot

Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2

Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2 Oleelliset vaikeudet OT:ssa 1/2 Monimutkaisuus: Mahdoton ymmärtää kaikki ohjelman tilat Uusien toimintojen lisääminen voi olla vaikeaa Ohjelmista helposti vaikeakäyttöisiä Projektiryhmän sisäiset kommunikointivaikeudet

Lisätiedot

Totuus IdM-projekteista

Totuus IdM-projekteista Totuus IdM-projekteista Kyselytutkimuksen tulosten julkistustilaisuus 4.10.2011 Hannu Kasanen, Secproof Identiteetinhallinnan huono maine IAM, nuo kolme suurta kirjainta, tarkoittavat käyttäjätietojen-

Lisätiedot

Avoimuus ja strateginen hankintatoimi. BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa Sari Laari-Salmela

Avoimuus ja strateginen hankintatoimi. BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa Sari Laari-Salmela Avoimuus ja strateginen hankintatoimi BRIIF: Yhteistyöllä ja uskalluksella innovaatioita julkisessa hankinnassa 27.9.2016 Sari Laari-Salmela Hankintamenettelyt strategisina käytäntöinä Millaisia hankintamenettelyjen/-

Lisätiedot

Palveluiden strategista ja operatiivista ohjausta nykyaikaisia käytäntöjä ja innovatiivisia esimerkkejä

Palveluiden strategista ja operatiivista ohjausta nykyaikaisia käytäntöjä ja innovatiivisia esimerkkejä Palveluiden strategista ja operatiivista ohjausta nykyaikaisia käytäntöjä ja innovatiivisia esimerkkejä Pitkäjänteistä suunnittelua ja ketterää, ihmisläheistä toteutusta Sami Sulkko Osallistava strategiaprosessi

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Projektisuunnitelma KotKot Helsinki 22.9.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 + 1 op) Projektiryhmä Tuomas Puikkonen

Lisätiedot

Projektityö

Projektityö Projektityö 21.10.2005 Projektisuunnitelma Työn ositus Projektisuunnitelman sisältö Kurssin luennoitsija ja projektiryhmien ohjaaja: Timo Poranen (email: tp@cs.uta.fi, työhuone: B1042) Kurssin kotisivut:

Lisätiedot

Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille. Juho Seppälä Digia Oyj

Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille. Juho Seppälä Digia Oyj Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille Juho Seppälä Digia Oyj 19.5.2017 AGENDA Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille 1. Digia pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka

Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelma 2012 2018 Hyvinvoinnista bisnestä -teemaklinikka Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. Intoa ja osaamista Loistava

Lisätiedot

Asiakaskokemus ja markkinoinnin automaatio

Asiakaskokemus ja markkinoinnin automaatio Asiakaskokemus ja markkinoinnin automaatio Koodiviidakko Oy Juho Mattila Account Manager Wait,... Codejungle,... whaaat! Suomen suurin digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän ohjelmistopalveluihin erikoistunut

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

Kahdenlaista testauksen tehokkuutta

Kahdenlaista testauksen tehokkuutta Kahdenlaista testauksen tehokkuutta Puhe ICTexpo-messuilla 2013-03-21 2013 Tieto Corporation Erkki A. Pöyhönen Lead Test Manager Tieto, CSI, Testing Service Area erkki.poyhonen@tieto.com Sisällys Tehokkuuden

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma Olli Ahonen Valtiokonttori. Tietokiri on alkanut tule mukaan!

Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma Olli Ahonen Valtiokonttori. Tietokiri on alkanut tule mukaan! Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma Olli Ahonen Valtiokonttori Tietokiri on alkanut tule mukaan! 2 MISTÄ TIETOKIRISSÄ ON KYSE? #Tietokiri eli julkishallinnon analysointi- ja raportointipalveluiden

Lisätiedot

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI. Paremman projektiosaamisen puolesta

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI. Paremman projektiosaamisen puolesta PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI KUMPPANIT Paremman projektiosaamisen puolesta Projektiyhdistyksen PMO-tutkimus 2014 Projektiyhdistyksen PMO-tutkimus 2014 Projektiyhdistys toteutti valtakunnallisen ja laajan projektialan

Lisätiedot

Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla. Riskit hallintaan SFS-ISO 31000

Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla. Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa joudumme käsittelemään epävarmuutta joka päivä. Se,

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Case Aktia: Miten hyötyä nykyaikaisesta lainausjärjestelmästä. Kiukkonen Erno

Case Aktia: Miten hyötyä nykyaikaisesta lainausjärjestelmästä. Kiukkonen Erno Case Aktia: Miten hyötyä nykyaikaisesta lainausjärjestelmästä 1 Kiukkonen Erno 07.06.2016 Pankit kahden rintaman välissä FINTECH Säätely lisääntyy Uudet toimijat tulevat markkinoille 2 Esimerkki pankkien

Lisätiedot

Project-TOP QUALITY GATE

Project-TOP QUALITY GATE Project-TOP QUALITY GATE FOR SUCCESSFUL COMPANIES TYÖKALU ERP- JÄRJESTELMIEN TESTAUKSEEN PROJECT-TOP QUALITY GATE Quality Gate on työkalu ERP-järjestelmien testaukseen Huonosti testattu ERP- järjestelmä

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot