Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut"

Transkriptio

1 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut Koontiraportti Kannen kuva: Arkkitehtitoimisto HKP MVu, ERo, MKa, TRa päivitetty

2 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) SISÄLLYSLUETTELO 1 LIIKENTEEN NYKYTILANNE TAPIOLASSA Tapiolan liikenteellinen asema Ajoneuvoliikenne Joukkoliikenne Kevyt liikenne Liikenneturvallisuus LIIKENNE TAPIOLAN RAKENTAMISEN AIKANA Rakentamiseen liittyvät liikenteelliset tarkastelut Työnaikaiset liikennejärjestelyt Liikenteen toimivuus väliaikaisjärjestelyin TAPIOLA VUONNA Joukkoliikenne Kevyen liikenteen järjestelyt ja pyöräpysäköinti Pysäköintijärjestelyt Autoliikenteen toimivuus Päästöt ja melu... 15

3 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) 1 Liikenteen nykytilanne Tapiolassa 1.1 Tapiolan liikenteellinen asema Tapiolan liikenteellistä aluetta rajaavat vilkkaasti liikennöidyt seudulliset yhteydet, Kehä I ja Länsiväylä sekä kokoojakadut Kalevalantie (pohjoisessa) ja Koivu-Mankkaan tie lännessä. Lisäksi Tapiolan sisääntuloväylinä toimivat kokoojakadut Merituulentie, Pohjantie, Etelätuulentie ja Tapiolantie. Tapiolan liikenteellinen saavutettavuus on erittäin hyvä kaikista ilmansuunnista. Tapiolan liikekeskuksen kohdalla Merituulentiellä sijaitsee vilkas sisäisen ja seutuliikenteen joukkoliikenneterminaali, josta on hyvät säteittäis- ja poikittaisyhteydet. Kevyen liikenteen yhteydet Tapiolaan ovat myös hyvät, ja alueen halki kulkeekin useita kevyen liikenteen pääväyliä. Osa kevyen liikenteen väylistä kulkee samassa poikkileikkauksessa ajoneuvoliikenteen kanssa, mutta suuri osa reiteistä kulkee myös puistoalueiden kautta. 1.2 Ajoneuvoliikenne Nykyiset ajoneuvoliikenteen määrät on esitetty kuvassa 1. Suurimmat katuverkon liikennemäärät ovat Kalevalantiellä ( KAVL) ja Pohjantiellä ( KAVL). Tapiolan nykyisten liikennejärjestelyjen toimivuus on pääsääntöisesti hyvä, mutta kasvava ajoneuvoliikenteen kysyntä on ruuhkauttamassa liittymiä hiljalleen. Erityisesti pohjoisosan Kalevalantien ja Pohjantien liikennemäärät aiheuttavat jo nykyisin selvää ruuhkautumista arkiliikenteen huipputunteina. Pohjantien/Etelätuulentien pohjois-etelä - suuntaisen liikenteen ongelmana ovat lyhyet liittymävälit ja perättäiset liikennevalot. Kuva 1. Suur-Tapiolan KAVL-liikennemäärät vuonna 2008 (Espoon kaupunki). Nykyisin Tapiolan liikekeskustan pysäköinti on pirstoutunut 25 erilaiseen pysäköintialueeseen, jotka sijoittuvat talon kellareihin, erillisiin pysäköintilaitoksiin ja pysäköintikenttiin. Nykyisin autopaikkoja on Tapiolan liikekeskustan alueella noin 3 200, joista noin on tarkoitettu asiakaspysäköintiin. Tapiolan nykyiset pysäköintialueet ja niiden paikkamäärät on esitetty kuvassa 2.

4 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Kuva 2. Tapiolan pysäköintialueet ennen muutostöitä vuonna 2007 (asiakaspaikat suluissa). 1.3 Joukkoliikenne Tapiolan alueella kulkee nykytilanteessa noin 20 linjaa. Nykyiset linja-autoreitit on esitetty alla kuvassa 3. Tapiolan vilkkaimmat vaihtopysäkit ovat Tapiolan keskuksen Merituulentien pysäkit. Aamu- ja iltahuippujen aikana Merituulentien pysäkkien kautta kulkee noin 85 vuoroa suuntaansa. Kuva 3. Tapiolan alueen nykyiset joukkoliikennelinjat.

5 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) 1.4 Kevyt liikenne Tapiolan alueella kulkee nykytilanteessa useita kevyen liikenteen reittejä sekä pohjoisetelä että itä-länsi -suunnassa. Alueen lukuisat tasoerot lisäävät kevyen liikenteen estevaikutusta yhdessä aluetta ympäröivien ajoneuvoliikenteen pääväylien kanssa. Erityisesti Tapiolan keskellä kulkevan Merituulentien ylittäminen on hankalaa epäsuorien ja - yhtenäisten reittien takia, ja houkutus leveän kadun yli oikaisuun on suuri. Tapiolan keskuksen alueen nykyiset kevyen liikenteen reitit on esitetty kuvassa 4. Kuva 4. Tapiolan keskuksen nykyiset kevyen liikenteen reitit. 1.5 Liikenneturvallisuus Suurin osa Tapiolassa vuosina sattuneista liikenneonnettomuuksista on tapahtunut Kauppamiehentiellä, Länsituulentiellä ja Merituulentiellä. Alla olevassa kuvassa 5 on esitetty Tapiolan alueella esiintyvät kasaumat vuosien liikenneonnettomuuksista. Onnettomuuksien kannalta paikka on katsottu ongelmalliseksi, mikäli 50 metrin säteellä on tapahtunut vähintään yksi kuolemaan johtanut onnettomuus tai vähintään 3 loukkaantumiseen johtanutta onnettomuutta tai yhteensä vähintään 7 onnettomuutta. Vuonna 2010 Tapiolan keskustassa on sattunut 15 poliisiin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta. Suurin osa onnettomuuksista oli moottoriajoneuvo-onnettomuuksia. Onnettomuuksista kaksi oli kevyen liikenteen onnettomuuksia. Merituulentiellä on sattunut yksi kuolemaan johtanut polkupyöräonnettomuus ja yksi loukkaantumiseen johtanut moottoriajoneuvo-onnettomuus. Loput alueella sattuneista onnettomuuksista ovat olleet omaisuusvahinkoon johtaneita onnettomuuksia.

6 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Kuva 5. Tapiolan liikenneonnettomuuskasauma vuosina Tapiolan keskustan liikenneonnettomuudet vuonna 2010 on esitetty kuvassa 6. Kuva 6. Poliisin tietoon tulleet liikenneonnettomuudet Tapiolassa vuonna Vuonna 2009 Tapiolan keskustassa on sattunut 14 poliisiin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta. Suurin osa onnettomuuksista oli moottoriajoneuvo-onnettomuuksia. Loukkaantumiseen johtaneita onnettomuuksia on sattunut kaksi. Kanta-Tapiolassa on vuosina tapahtunut keskimäärin 35 liikenneonnettomuutta vuotta kohti eli noin 1,9 onnettomuutta 1000 asukasta kohti.

7 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) 2 Liikenne Tapiolan rakentamisen aikana 2.1 Rakentamiseen liittyvät liikenteelliset tarkastelut Tapiolan rakentamisen aikana alueen liikennejärjestelyjä muutetaan moneen otteeseen joko yksittäisten liittymäjärjestelyjen muuttuessa tai suurempia verkollisia muutoksia tehtäessä. Maankäytön muutoksien liikenteellisiä vaikutuksia on arvioitu useissa eri tarkasteluissa. Tärkeimmät rakentamisvaiheen aikaiset liikenteelliset tarkastelut koskevat aikajännettä Vuoden 2015 jälkeen metron liikennöinti on alkanut ja suurimmat katuverkon tilapäisjärjestelyt (Merituulentien katkaisu) on ohitettu. Liikennejärjestelyjen muutosten vaikutukset on pyritty ennakoimaan huolellisella suunnittelulla mm. simulointimallien avulla. Simulointimallien avulla on kuvattu koko Tapiolan alueen katuverkko liittymäjärjestelyineen. Simuloinnin tuloksien avulla voidaan antaa suosituksia työnaikaisia ja lopullisia pysyviä liikennejärjestelyjä varten. 2.2 Työnaikaiset liikennejärjestelyt Suurimmat muutokset Tapiolan liikennejärjestelyihin on odotettavissa vuosien aikana. Vuoden 2013 alusta Merituulentie katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä Etelätuulentien ja Tapiolantien liittymien välillä. Merituulentien ollessa poikki ohjataan henkilöautoliikenne Tapiolantielle jatketun Itätuulentien kautta. Linja-autoliikenne ohjataan Revontulentien sekä Westendin aseman kautta. Tapiolan keskuksen Merituulentiellä olevat pysäkkiparit korvataan Merituulentien poikkiolon ajan Tapionaukion tilapäisellä bussiterminaalilla. HSL:n alustava esitys Espoon sisäisten ja seudullisten linjaautolinjojen reiteistä on esitetty alla kuvissa 7 ja 8. Kuva 7. Alustava ehdotus Espoon sisäisten linja-autolinjojen reiteistä Merituulentien ollessa katkaistu (HSL).

8 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Kuva 8. Alustava ehdotus seudullisten linja-autolinjojen reiteistä Merituulentien ollessa katkaistu (HSL). Tapiolan keskuksen alueelta on laadittu työmaajärjestelysuunnitelmat, jotka yleisellä tasolla osoittavat tulevat työmaat ja niihin liittyvät liikennejärjestelyt. Työmaajärjestelysuunnitelmat on tehty noin 0,5-1 vuoden jaksoissa, alkuvuoden 2013 työmaa- ja ajoneuvoliikennejärjestelyt on esitetty alla kuvassa 9. Työmaajärjestelysuunnitelmat ovat kokonaisuudessaan esitetty liitteessä 1. Kuva 9. Tapiolan keskustan työmaajärjestelyt 1/2013 6/2013.

9 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Kevyen liikenteen järjestelyt rakentamisen ajan on suunniteltu työmaajärjestelysuunnitelmien pohjalta ja ne on jaettu samoihin vaiheisiin kun työmaajärjestelyt. Kevyen liikenteen järjestelyt alkuvuodesta 2013 on esitetty alla kuvassa 10. Kevyen liikenteen suunnitelmat vaiheiden aikana ovat kokonaisuudessaan esitetty liitteessä 2. Työmaiden vaikutukset kevyen liikenteen yhteyksiin ovat vähäiset. Kevyen liikenteen pääreitit pohjois-etelä- sekä itä-länsisuunnassa pysyvät käytössä koko rakentamisen ajan. Työmaiden katkomat reitit on korvattu työnaikaisilla kiertoreiteillä mahdollisuuksien mukaan. Kuva 10. Tapiolan keskustan kevyen liikenteen järjestelyt 1/2013 6/ Liikenteen toimivuus väliaikaisjärjestelyin Autoliikenteen sujuvuus on haasteena vuoden ( 2016) väliaikaisjärjestelyin, kun Merituulentie on katkaistu ajoneuvoliikenteeltä liikekeskuksen kohdalta. Merituulentien pohjoispuolella ei ole käytettävissä korvaavia rinnakkaisyhteyksiä, vaan kaikki itä-länsi-suuntainen ajoneuvoliikenne siirtyy eteläpuolelle Itätuulentielle, Revontulentielle ja Westendinkadulle. Kuvassa 11 on esitetty toimivuustarkastelujen tuloksia kaistakohtaisten kuormitusasteiden avulla. Tarkastelussa liikennevaloliittymiä on lisätty nykyisten valoliittymien lisäksi Westendinkadun ja Etelätuulentien liittymään, Etelätuulentien ja Länsiväylän eteläisen rampin liittymään sekä Itätuulentien ja Tapiolantien liittymään. Keskustan rakennustöiden aikana liikenteen painopiste siirtyy Merituulentieltä Westendin aseman suuntaan. Westendinkadun lisäksi liikennemäärät nousevat myös Etelätuulentiellä, Revontulentiellä ja Itätuulentiellä. Läpiajomahdollisuus ja uusi liittymä Tapiolantielle siirtää osan Merituulentien läpikulkuliikenteestä Itätuulentielle.

10 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Katuverkon toimivuus pysyy tyydyttävänä mikäli oletetut kaista- ja liittymäjärjestelyt toteutetaan. Kuormittuneimmat liittymät ovat Itätuulentien ja Revontulentien liittymät Etelätuulentiellä. Tarkastelun perusteella selvää ruuhkautumista ei kuitenkaan synny. Kuva 11. Katuverkon kaistakohtaiset kuormitusasteet. (IHT 2015). Joukkoliikenteen sujuvuus riippuu läheisesti muun ajoneuvoliikenteen toimivuudesta, sillä erillisiä joukkoliikennekaistoja ei toteuteta lisää työn ajaksi. Joukkoliikenneetuuksia pystytään sen sijaan lisäämään ainakin osaan Etelätuulentien liikennevaloliittymistä.

11 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) 3 Tapiola vuonna Joukkoliikenne YTV on tehnyt Länsimetron liityntälinjastosuunnitelman Työssä Länsimetron liityntälinjasto on suunniteltu tarkemmin ja lähtökohtana on käytetty nykyistä linjastoa. Metrolla on kaksi linjaa, josta toinen liikennöi Tapiolasta Mellunmäkeen ja toinen Matinkylästä Vuosaareen. Metron liikennöinnissä vuorovälinä on kummallakin linjalla 5 minuuttia. Tapiolan ja Itäkeskuksen välillä metro kulkee siten 2,5 minuutin välein. Vuorovälit pysyvät samana koko päivän. Länsimetron liityntälinjasto perustuu nykyisiin Länsiväylää liikennöiviin 100-sarjan seutulinjoihin. Seutulinjat päätetään terminaaleihin, Matinkylään ja Tapiolaan. Liityntälinjojen päätehtävä on tarjota nopea yhteys metrolle ja osalla liityntälinjoilla hoidetaan myös sisäisten yhteyksien tarpeita kuten koulumatkoja tai yhteyttä alue- tai kaupunkikeskuksiin. Liityntälinjasto on osittain päällekkäinen Espoon sisäisten linjojen kanssa, joten Espoon sisäisille linjoille on tehty joitakin muutoksia. Kuvassa 12 ja taulukossa 1 on esitetty Tapiolan seitsemän liityntälinjaa Länsimetrolle. Kuva 12. Tapiolan liityntälinjat Länsimetroon. Taulukko 1. Tapiolaan päättyvien liityntälinjojen vuorotarjonta.

12 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Linjat T1 (Leppävaara Laajalahti Tapiola), T2 (leppävaara Kilo Tapiola) ja T3 (Jorvi Mankkaa Tapiola) ovat suosituimmat Tapiolan liityntälinjat. Linjoista T2 ja T3 ovat kuitenkin melko pitkiä ja ne palvelevat metron liityntäliikenteen lisäksi Espoon sisäisiä tarpeita sekä junaradan liityntätarpeita. Tapiolan liityntälinjojen ennustetut nousijamäärät on esitetty kuvassa 13. Kuva 13. Tapiolan liityntälinjojen ennustetut nousijamäärät lähtöä kohti aamuruuhkatuntina. Espoon sisäisen linjaston tehtävänä on tarjota yhteydet omaan aluekeskukseen, julkisiin palveluihin sekä huolehtia aluekeskusten välisistä yhteyksistä. Jotkin linjat toimivat luontevasti myös liityntälinjoina metroon. Kuvassa 14 on esitetty Tapiolaan vaikuttavat sisäiset linjat. Kuva 14. Tapiolaan vaikuttavat sisäiset linjat.

13 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Matinkylään päättyvä metro ja sen seurauksena bussiliityntä pidentävät matka-aikoja Espoonlahdesta Tapiolaan noin kahdella minuutilla ja Espoon keskuksesta Tapiolaan noin yhdellä minuutilla. Matka-ajat Espoon sisäisillä yhteyksillä Tapiolasta pääsääntöisesti lyhenevät. Metro lyhentää matka-aikaa Tapiolasta Helsingin keskustaan. Taulukossa 2 on esitetty matka-ajan ennustettu muutos minuutteina aamuruuhkan aikana, siirryttäessä kehitetystä nykytyyppisestä bussilinjastosta Matinkylän metroon. Taulukko 2. Matka-ajan ennustettu muutos minuutteina aamuruuhkan aikana siirryttäessä kehitetystä nykytyyppisestä bussilinjastosta Matinkylän metroon. Matka-ajan muutos (minuuttia) Määräpaikka Espoon keskus Lähtöpaikka Tapiolan keskus Kivenlahti Leppävaara Otaniemkylä Matin- Pohjois- Tapiola Espoonlahti Olari Kaivopiha Itäkeskus Lentoasema Myyrmäki Tikkurila Matinkylään ulottuva metro vaikuttaa hyvin vähän henkilöautoliikenteen ja muun ajoneuvoliikenteen määriin. Se vähentää autoliikennettä Länsiväylällä, kaupunkien rajalla, korkeintaan 0,5 prosenttiyksikköä. Tapiolaan Merituulentielle on suunnitteilla bussiterminaali. Merituulentien nykyinen bussiterminaali lasketaan kerrosta alemmas nykyiseltä tasoltaan (tasolta +7 tasolle +1) ja alas rakennetaan uusi bussiterminaali. Alustava suunnitelmaluonnos (Sito ) terminaalista on esitetty kuvassa 15. Uutta bussiterminaalialuetta kehitetään yhtenä kokonaisuutena yhdessä metroaseman suunnittelun kanssa. Kuva 15. Merituulentien bussiterminaalin luonnoskuva ( ). 3.2 Kevyen liikenteen järjestelyt ja pyöräpysäköinti Tapiolan alueen tulevista kevyen liikenteen järjestelyistä ollaan laatimassa Arkkitehtitoimisto HKP:n toimesta yleissuunnitelmaa. Luonnos Tapiolan keskuksen alueen kevyen liikenteen reiteistä kaavailtuine pyöräpysäköinteineen on esitetty alla kuvassa 16.

14 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Kuva 16. Luonnos Tapiolan keskuksen alueen suunnitelluista kevyen liikenteen yhteyksistä ja pyöräparkeista (HKP, ). 3.3 Pysäköintijärjestelyt Tapionaukion alle on rakenteilla pysäköintilaitos (330 ap), johon ajetaan Merituulentien ja Tapiolantien liittymään rakennettavan uuden kiertoliittymän maan alle johtavan ajoyhteyden kautta. Tämä pysäköintilaitos tulee palvelemaan pääasiassa tasolle +1 sijoittuvia päivittäistavarakauppoja (samassa tasossa uuden pysäköintilaitoksen kanssa). Ulosajo pysäköintilaitoksesta johtaa Tapionaukiolle, josta liitytään edelleen katuverkkoon uuden kiertoliittymän välityksellä. Pintapysäköintipaikkoja Tapionaukiolle tulee lisäksi 120 kpl. Pysäköintilaitos valmistuu ja otetaan käyttöön vuonna Tapionaukion pysäköintilaitoksen rakentaminen on edellytyksenä tasolta +7 tasolle +1 laskettavalle Merituulentielle uusine joukkoliikenneterminaaleineen, koska Merituulentien alta ja läheisyydestä puretaan pois runsaasti nykyisiä pysäköintipaikkoja. Tapiolan varsinaisen keskuspysäköintilaitoksen (kalliopysäköintilaitos) rakentaminen alkaa vuonna 2012 ja on laajuudeltaan ensimmäisessä vaiheessa noin 1500 autopaikkaa. Ensimmäisessä vaiheessa, joka valmistuu vuonna , laitokseen ajetaan ym. uuden kiertoliittymän kautta (itäinen ajoyhteys) ja Itätuulentien jatkeelta (eteläinen ajoyhteys). Kalliopysäköintilaitoksen mahdollisia laajenemismahdollisuuksia/ -varauksia on esitetty kuvassa 17. Laajimmillaan kalliopysäköintilaitoksen on suuruudeltaan autopaikkaa, joista 370 kpl on metron liityntäpysäköintipaikkoja. Täyteen laajuuteensa rakennettuna kalliopysäköintilaitosta palvelee mm. itäisen ja eteläisen sisäänajoyhteyden lisäksi Merituulentielle sijoittuva läntinen ajoyhteys ja Pohjantielle sijoittuva pohjoinen ajoyhteys. Keskuspysäköintilaitos on näin saavutettavissa kaikilta Tapiolan sisäänajoteiltä. Tapiolan asiakaspysäköintipaikkojen kokonaismäärä ei nouse juurikaan nykyisestään vaan pysäköinti lähinnä järjestellään uudelleen yhdeksi kokonaisuudeksi, mikä vähentää turhaa ajoa katuverkossa ja rauhoittaa keskustan ydinalueen joukkoliikenteen tarpeisiin. Kaikki uudet pysäköintitilat tullaan liittämään yhtenäiseen pysäköinninhallintajärjestelmään. Järjestelmän kautta ohjataan myös katuverkolle tulevaa pysäköintiopastusta se-

15 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) kä mahdollista muuta älykästä opastusjärjestelmää, jonka avulla autoilijat saavat ajoissa tiedon pysäköintipaikkojen riittävyydestä haluamassaan kohteessa. Tarpeeksi aikaisin saatu informaatio auttaa autoilijaa valitsemaan parhaan ajoreitin haluamalleen pysäköintipaikalle. Kuva 17. Tapiolan keskuspysäköintilaitos. 3.4 Autoliikenteen toimivuus Tapiolan keskuksen alueelle laadittu liikenne-ennuste on osa Espoon kaupungin Tapiola Otaniemi Keilaniemi -alueen laajempaa liikenne-ennustemallia. Ennustemalli päivitettiin vuonna 2011, ja mallin tie- ja katuverkon kuvauksissa on huomioitu merkittävät liikennejärjestelmän kehittämishankkeet Suur-Tapiolan alueella (mm. Länsimetro ja Kehä I). Liikenteen kasvu nykytilanteesta on vuoteen 2020 mennessä keskimäärin noin % ja vuoteen 2030 mennessä noin %. Kuvassa 18 on esitetty vuoden 2030 liikenne-ennuste (KVL) Tapiolassa. Liikennemäärien kasvusta noin neljäsosa on ohi- ja läpikulkevan liikenteen kasvua, puolet asukasmäärän kasvun seurausta ja neljännes kaupallisten ja muiden palveluiden aiheuttamaa. Länsimetron ja siihen liittyvien liityntäliikennejärjestelyjen on arvioitu pienentävän autoliikenteen kasvua muutamalla %- yksiköllä. Jo 2020 mennessä Pohjantie ja Kalevalantie kuormittuvat erittäin raskaasti, ja kapasiteetti tulee olemaan täydessä käytössä osittain jopa varsinaisten ruuhka-aikojen välilläkin. Merituulentie Pohjantieltä länteen toimii huonosti 2-kaistaisena, kunnes pysäköintilaitoksen läntinen sisäänajo saadaan käyttöön. Liikenne kasvaa voimakkaasti myös Etelätuulentiellä. Keskuspysäköintilaitoksen uudet ajoyhteydet keventävät hieman Merituulentien hankalinta osuutta mutta Kalevalantien - Pohjantien - Louhentien alueella tarvitaan kapasiteettia lisääviä toimenpiteitä.

16 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) Kuva 18. Tapiolan alueen ennusteliikennemäärät, kun suunniteltu maankäyttö toteutunut (KAVL 2030). 3.5 Päästöt ja melu Tapiolan Keskuspysäköinnin (TKP) ja Tapionaukion pysäköintilaitoksen (TAPPY) maanalaisen autoliikenteen sekä lähialueen maanpintaliikenteen aiheuttamia ilmanlaatuvaikutuksia on arvioitu Ilmatieteenlaitoksen tekemässä tutkimuksessa (Tapiolan lähiliikenteen ja uusien pysäköintilaitosten ilmanlaatuselvitys, 2011). Tutkimuksessa laskettiin autoliikenteen päästöjen aiheuttamia typpidioksidipitoisuuksia (NO2) Tapiolan keskustassa maanpintatasolla sekä tarkasteltiin pitoisuuksia eri korkeuksilla asuinrakennusten kohdilla seitsemässä erillisessä tarkastelupisteessä. Tutkimuksessa oli kolme erilaista tarkasteluvaihtoehtoa. Nykytilanteen laskelmissa alueen ilmanlaatua tarkasteltiin nykyisillä liikennejärjestelyillä, liikennemäärillä ja päästöillä. Tulevan tilanteen laskelmissa ilmanlaatua tarkasteltiin pysäköintilaitosten valmistumisen ja maanpäällisen rakentamisen ensimmäisen vaiheen jälkeisessä tilanteessa vuonna 2017 kahdella erilaisella päästötasolla. Pohjantien ja Merituulentien alueille on laadittu ennustemelutilanne Sitossa vuonna 2011 (Tapiolan keskuspysäköinnin meluselvityksen päivitys, 2011). Selvityksessä tutkittiin Pohjantien, Etelätuulentien, Merituulentien, Kaupinkalliontien, Kauppamiehentien, Tapiolantien, Aarnivalkeantien sekä Revontulentien liikenteen aiheuttamat melutasot

17 Tapiolan keskustan kehittämisen liikenteelliset tarkastelut (17) ennustetilanteessa vuonna Melulaskennat tehtiin sekä päivä- että yöajalle. Selvityksen perusteella kartoitettiin alustavasti mahdollisen meluntorjunnan tarve. Selvityksessä ei suunniteltu varsinaista meluntorjuntaa.

18 X TAPIOLAN KEVYEN LIIKENTEEN REITIT, I-vaihe 8/2010-5/2011 Saattoliikenne Taksit Länsimetron itäisen ajotunnelin Länsimetron eteläisen X X X X X ajotunnelin Bussien tilapäinen pysäköintialue X X Nykyinen kevyen liikenteen reitti Käytöstä poistunut kevyen liikenteen reitti Työnaikainen kevyen liikenteen reitti Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

19 TAPIOLAN KEVYEN LIIKENTEEN REITIT, II-vaihe 6/ /2011 Taksit P Kultturiaukio Saattoliikenne Länsimetron eteläisen ajotunnelin Merituulentiellä nykyiset bussija henkilöautoliikennejärjestelyt Huoltoliikenne X X X X X X Tapionaukion pysäköintilaitoksen rakentaminen Itätuulentien parantaminen + yhteys Tapiolantielle Bussien tilapäinen pysäköintialue Länsimetron itäisen ajotunnelin Revontulen työmaa 10/2011 alkaen Nykyinen kevyen liikenteen reitti X X Käytöstä poistunut kevyen liikenteen reitti Työnaikainen kevyen liikenteen reitti Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

20 TAPIOLAN KEVYEN LIIKENTEEN REITIT, III-vaihe 1/2012-6/2012 Taksit P Kultturiaukio Saattoliikenne Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa Länsituulentien länsipään työt X X X X Tapionaukion pysäköintilaitoksen rakentaminen Länsimetron itäisen ajotunnelin Länsimetron eteläisen ajotunnelin Itätuulentien parantaminen + yhteys Tapiolantielle Bussien tilapäinen pysäköintialue Revontulen työmaa Revontulentien parantaminen Tapiolantien muutokset Nykyinen kevyen liikenteen reitti X X Käytöstä poistunut kevyen liikenteen reitti Työnaikainen kevyen liikenteen reitti Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

21 TAPIOLAN KEVYEN LIIKENTEEN REITIT, IV-vaihe 7/ /2012 Taksit P Kultturiaukio Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa X X X Länsimetron pystykuilun louhinta 10/2012- Tapionaukion pysäköintilaitoksen ja väliaikaisen bussiterminaalin rakentaminen Länsimetron itäisen ajotunnelin ja Tapiolanympyrän Merituulentien rakentamista valmistelevat työt Länsimetron eteläisen ajotunnelin Bussien tilapäinen pysäköintialue Revontulen työmaa Revontulentien parantaminen Tapiolantien muutokset Nykyinen kevyen liikenteen reitti X X Käytöstä poistunut kevyen liikenteen reitti Työnaikainen kevyen liikenteen reitti Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

22 TAPIOLAN KEVYEN LIIKENTEEN REITIT, V-vaihe 1/2013-6/2013 P Kultturiaukio Taksit Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa Keskuspysäköinnin ja Länsimetron Merituulentien uudistaminen Länsimetron eteläisen ajotunnelin Länsimetron kuilutyömaa Bussien tilapäinen pysäköintialue Nykyinen kevyen liikenteen reitti Revontulen työmaa X X Käytöstä poistunut kevyen liikenteen reitti Työnaikainen kevyen liikenteen reitti Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

23 TAPIOLAN KEVYEN LIIKENTEEN REITIT, VI-vaihe 7/ /2013 Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa Taksit Tapionaukion tilapäinen bussiterminaali Ajo Tapionaukion pysäköintilaitokseen Keskuspysäköinnin ja Länsimetron Merituulentien uudistaminen Länsimetron eteläisen ajotunnelin Länsimetron kuilutyömaa Bussien tilapäinen pysäköintialue Revontulen työmaa Nykyinen kevyen liikenteen reitti X X Käytöstä poistunut kevyen liikenteen reitti Työnaikainen kevyen liikenteen reitti Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

24 TAPIOLAN TYÖMAAJÄRJESTELYT, I-vaihe 8/2010-5/2011 Saattoliikenne Taksit Länsimetron itäisen ajotunnelin Merituulentiellä nykyiset bussija henkilöautoliikennejärjestelyt Länsimetron eteläisen ajotunnelin Bussien tilapäinen pysäköintialue - Keskuspysäköinnin, -huollon ja metron työtunnelit Muuttuvat järjestelyt: työmaa-ajo bussiliikenne huolto- ja pysäköintiliikenne Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

25 TAPIOLAN TYÖMAAJÄRJESTELYT, II-vaihe 6/ /2011 Taksit P Kultturiaukio Saattoliikenne Huoltoliikenne Huoltoliikenne Tapionaukion pysäköintilaitoksen rakentaminen Länsimetron itäisen ajotunnelin Länsimetron eteläisen ajotunnelin Merituulentiellä nykyiset bussija henkilöautoliikennejärjestelyt Itätuulentien parantaminen + yhteys Tapiolantielle Bussien tilapäinen pysäköintialue - Keskuspysäköinnin, -huollon ja metron työtunnelit - Tapionaukion pysäköintilaitos + väliaikainen bussiterminaali - Itätuulentie + yhteys Tapiolantielle - Revontuli Revontulen työmaa 10/2011 alkaen Muuttuvat järjestelyt: työmaa-ajo bussiliikenne huolto- ja pysäköintiliikenne Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

26 TAPIOLAN TYÖMAAJÄRJESTELYT, III-vaihe 1/2012-6/2012 Taksit P Kultturiaukio Saattoliikenne Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa Länsituulentien länsipään työt 16 huoltopiha Tapionaukion pysäköintilaitoksen rakentaminen Länsimetron itäisen ajotunnelin Länsimetron eteläisen ajotunnelin Merituulentiellä nykyiset bussija henkilöautoliikennejärjestelyt Itätuulentien parantaminen + yhteys Tapiolantielle Bussien tilapäinen pysäköintialue - Keskuspysäköinnin, -huollon ja metron työtunnelit - Keskuspysäköinti ja keskushuolto (1. vaihe); louhintatyöt - Tapionaukion pysäköintilaitos + väliaikainen bussiterminaali - Itätuulentie + yhteys Tapiolantielle - Länsituulentien länsipää - Tapiolantie + Westendintie - Revontulentie - Metrotunneli, metroasema ja pysty-yhteydet; louhintatyö - Revontuli rakennushanke Revontulen työmaa Revontulentien parantaminen Tapiolantien muutokset 16) Kiint. Oy Biens ja osa itäistä galleriaa Muuttuvat järjestelyt: työmaa-ajo bussiliikenne huolto- ja pysäköintiliikenne Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

27 TAPIOLAN TYÖMAAJÄRJESTELYT, IV-vaihe 7/ /2012 Taksit P Kultturiaukio Saattoliikenne Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa Länsimetron pystykuilun louhinta 10/ huoltopiha 7 Tapionaukion pysäköintilaitoksen ja väliaikaisen bussiterminaalin rakentaminen Länsimetron itäisen ajotunnelin ja Tapiolanympyrän Länsimetron eteläisen ajotunnelin Merituulentien rakentamista valmistelevat työt Merituulentien bussiliikenne 10/2012- Henkilöautoliikenne Itätuulentiellä 7/2012- Bussien tilapäinen pysäköintialue - Keskuspysäköinti ja keskushuolto (1. vaihe); louhintatyöt - Tapionaukion pysäköintilaitos + väliaikainen bussiterminaali - Tapionaukio + kulttuuriraitin pohjoisosa + koy Piatta - Revontulentie - Tapiolantie + Westendintie - Metrotunneli, metroasema ja pysty-yhteydet; louhintatyö - Merituulentien uudistaminen, bussiterminaali ja odotustilat; valmistelevat työt - Revontuli rakennushanke Revontulen työmaa Revontulentien parantaminen Tapiolantien muutokset 7) Kiint. Oy Piatta 16) Kiint. Oy Biens ja osa itäistä galleriaa Muuttuvat järjestelyt: työmaa-ajo bussiliikenne huolto- ja pysäköintiliikenne Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

28 TAPIOLAN TYÖMAAJÄRJESTELYT, V-vaihe 1/2013-6/2013 P Kultturiaukio Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa Taksit Tapionaukion tilapäinen bussiterminaali Ajo Tapionaukion pysäköintilaitokseen Keskuspysäköinnin ja Länsimetron Länsimetron eteläisen ajotunnelin Länsimetron kuilutyömaa Merituulentien uudistaminen Bussien tilapäinen pysäköintialue - Keskuspysäköinti ja keskushuolto (1. vaihe); louhintatyöt - Keskuspysäköinti (2. ja 3. vaihe) + ajotunnelit + yhteisväestönsuoja - Tapionaukio + kulttuuriraitin pohjoisosa + koy Piatta - Revontulentie - Metrotunneli, metroasema ja pysty-yhteydet; louhintatyö - Merituulentien uudistaminen, bussiterminaali ja odotustilat - Revontuli rakennushanke 7) Kiint. Oy Piatta 16) Kiint. Oy Biens ja osa itäistä galleriaa 17) Tapiolan toimitalon purku 21) Merituulentiehen liittyvien rakennusten välttämättömät työt Revontulen työmaa Bussiliikenne Revontulentiellä Muuttuvat järjestelyt: työmaa-ajo bussiliikenne huolto- ja pysäköintiliikenne Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

29 TAPIOLAN TYÖMAAJÄRJESTELYT, VI-vaihe 7/ /2013 Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa 19 Taksit Tapionaukion tilapäinen bussiterminaali Ajo Tapionaukion pysäköintilaitokseen Keskuspysäköinnin ja Länsimetron Länsimetron eteläisen ajotunnelin Länsimetron kuilutyömaa Merituulentien uudistaminen Bussien tilapäinen pysäköintialue - Keskuspysäköinti ja keskushuolto (1. vaihe); louhintatyöt 9/2013 asti - Keskuspysäköinti ja keskushuolto (1. vaihe); rakennustyöt 9/2013 alkaen - Keskuspysäköinti (2. ja 3. vaihe) + ajotunnelit + yhteisväestönsuoja - Metrotunneli, metroasema ja pysty-yhteydet; louhintatyö 9/2013 asti - Metrotunneli, metroasema ja pysty-yhteydet; rakennustyöt 9/2013 alkaen - Merituulentien uudistaminen, bussiterminaali ja odotustilat - Revontuli rakennushanke Revontulen työmaa 18) Stockmannin autopaikkojen purku 19) Kauppakeskus Tapiolan itäinen osa; liikerakennus 21) Merituulentiehen liittyvien rakennusten välttämättömät työt Bussiliikenne Revontulentiellä Muuttuvat järjestelyt: työmaa-ajo bussiliikenne huolto- ja pysäköintiliikenne Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

30 TAPIOLAN TYÖMAAJÄRJESTELYT, VII-vaihe 1/2014-9/2015 Keskuspysäköinnin ja Länsimetron kuilutyömaa Taksit Tapionaukion tilapäinen bussiterminaali Ajo Tapionaukion pysäköintilaitokseen Keskuspysäköinnin ja Länsimetron Länsimetron eteläisen ajotunnelin Länsimetron kuilutyömaa Merituulentien uudistaminen Bussien tilapäinen pysäköintialue - Keskuspysäköinti ja keskushuolto (1. vaihe); rakennustyöt - -huollon ajoyhteydet (1. vaihe) - Keskuspysäköinti (2. ja 3. vaihe) + ajotunnelit + yhteisväestönsuoja - Tapiolan ympyrä 1/2015 alkaen - Metrotunneli, metroasema ja pysty-yhteydet; rakennustyöt - Merituulentien uudistaminen, bussiterminaali ja odotustilat rakennushanke 19) Kauppakeskus Tapiolan itäinen osa; liikerakennus 20) Kauppakeskus Tapiolan itäinen osa; asuinrakennukset 21) Merituulentiehen liittyvien rakennusten välttämättömät työt 22) Kulttuuriraitti ja galleriatilojen itäinen osa - Juvatalo Muuttuvat järjestelyt: työmaa-ajo Bussiliikenne Revontulentiellä bussiliikenne huolto- ja pysäköintiliikenne Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

31 Kaupinkallio 676(250) TAPIOLAN PYSÄKÖINTIALUEET, 0-vaihe - 8/2010 Kauppamiehentie 46(46) Kulttuuriaukio 48 (48) Uimahalli 71(68) 85(57): Kokonaiskapasiteetti (asiakaspaikat) Kokonaiskapasiteetti YHT 2974 ap. Asiakaspaikat YHT 1553 ap. Heikintori A 217(217) Heikintori B 78(20) 3(3) Tapiontori 20(20) 1 asiakas ap / 99 k-m2 Länsituulenaukio 41(41) Garden 10(10) Tapiolan P-talo 271(0) Kiint Oy Länsituulentie 61(61) Kiint Oy Biens [Sokos] 81(75) Tapionaukio 162(142) Merituulentie 2(2) Merituulentien liikekiinteistö [Länsikulma] 149(65) Tapiolan palvelutalo 20(15) Finprop Tapiola Oy [Stockmann] 248(240) Tapiolan toimitalo Oy [Aslakki] 83(57) Merituulentie 5(5) Kiint Oy Kielas 132(0) Kiint Oy T:lan Keskusraitti [Etola] 80(80) Kiint Oy Espoon Itätuulentie 70(38) Vesiputoustalo 121(0) Satakielitalo 121(0) Juva-talo 139(31) Tuulimäki 19(19) Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

32 Kaupinkallio 676(250) TAPIOLAN PYSÄKÖINTIALUEET, I-vaihe 8/2010-5/2011 Kauppamiehentie 46(46) Kulttuuriaukio 48 (48) Uimahalli 71(68) 85(57): Kokonaiskapasiteetti (asiakaspaikat) Kokonaiskapasiteetti YHT 2922 ap. Asiakaspaikat YHT 1501 ap. Heikintori A 217(217) Heikintori B 78(20) 3(3) Tapiontori 20(20) 1 asiakas ap / 103 k-m2 Länsituulenaukio 41(41) Tapionaukio 110(90) Garden 10(10) Paikat pois käytöstä Tapiolan P-talo 271(0) Kiint Oy Länsituulentie 61(61) Kiint Oy Biens [Sokos] 81(75) Merituulentie 2(2) Merituulentien liikekiinteistö [Länsikulma] 149(65) Tapiolan palvelutalo 20(15) Finprop Tapiola Oy [Stockmann] 248(240) Tapiolan toimitalo Oy [Aslakki] 83(57) Merituulentie 5(5) Kiint Oy Kielas 132(0) Kiint Oy T:lan Keskusraitti [Etola] 80(80) Kiint Oy Espoon Itätuulentie 70(38) Vesiputoustalo 121(0) Satakielitalo 121(0) Juva-talo 139(31) Tuulimäki 19(19) Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

33 Kaupinkallio 676(250) TAPIOLAN PYSÄKÖINTIALUEET, II-vaihe 6/ /2011 Kauppamiehentie 46(46) Kulttuuriaukio 80 (80) Uimahalli 71(68) 85(57): Kokonaiskapasiteetti (asiakaspaikat) Kokonaiskapasiteetti YHT 2848 ap. Asiakaspaikat YHT 1447 ap. Heikintori A 217(217) Heikintori B 78(20) 3(3) Tapiontori 20(20) 1 asiakas ap / 106 k-m2 Länsituulenaukio 41(41) Garden 14(14) Paikat pois käytöstä Paikkojen lisäys Tapiolan P-talo 271(0) Kiint Oy Länsituulentie 61(61) Kiint Oy Biens [Sokos] 81(75) Tapionaukio 0(0) Merituulentie 2(2) Merituulentien liikekiinteistö [Länsikulma] 149(65) Tapiolan palvelutalo 20(15) Finprop Tapiola Oy [Stockmann] 248(240) Tapiolan toimitalo Oy [Aslakki] 83(57) Merituulentie 5(5) Kiint Oy Kielas 132(0) Kiint Oy T:lan Keskusraitti [Etola] 80(80) Kiint Oy Espoon Itätuulentie 70(38) Vesiputoustalo 121(0) Satakielitalo 121(0) Juva-talo 139(31) Tuulimäki 19(19) Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

34 Kaupinkallio 676(250) TAPIOLAN PYSÄKÖINTIALUEET, III-vaihe 1/2012-6/2012 Kauppamiehentie 46(46) Kulttuuriaukio 80 (80) Uimahalli 71(68) 85(57): Kokonaiskapasiteetti (asiakaspaikat) Kokonaiskapasiteetti YHT 2767 ap. Asiakaspaikat YHT 1372 ap. Heikintori A 217(217) Heikintori B 78(20) 3(3) Tapiontori 20(20) 1 asiakas ap / 105 k-m2 Länsituulenaukio 41(41) Garden 14(14) Paikat pois käytöstä Paikkojen lisäys Tapiolan P-talo 271(0) Kiint Oy Länsituulentie 61(61) Kiint Oy Biens [Sokos] 0(0) Tapionaukio 0(0) Merituulentie 2(2) Merituulentien liikekiinteistö [Länsikulma] 149(65) Tapiolan palvelutalo 20(15) Finprop Tapiola Oy [Stockmann] 248(240) Tapiolan toimitalo Oy [Aslakki] 83(57) Merituulentie 5(5) Kiint Oy Kielas 132(0) Kiint Oy T:lan Keskusraitti [Etola] 80(80) Kiint Oy Espoon Itätuulentie 70(38) Vesiputoustalo 121(0) Satakielitalo 121(0) Juva-talo 139(31) Tuulimäki 19(19) Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

35 Kaupinkallio 676(250) TAPIOLAN PYSÄKÖINTIALUEET, IV-vaihe 7/ /2012 Kauppamiehentie 46(46) Kulttuuriaukio 80 (80) Uimahalli 71(68) 85(57): Kokonaiskapasiteetti (asiakaspaikat) Kokonaiskapasiteetti YHT 2760 ap. Asiakaspaikat YHT 1365 ap. Heikintori A 217(217) Heikintori B 78(20) 3(3) Tapiontori 20(20) 1 asiakas ap / 105 k-m2 Länsituulenaukio 41(41) Garden 14(14) Paikat pois käytöstä Paikkojen lisäys Tapiolan P-talo 271(0) Kiint Oy Länsituulentie 61(61) Kiint Oy Biens [Sokos] 0(0) Tapionaukio 0(0) Merituulentie 0(0) Merituulentien liikekiinteistö [Länsikulma] 149(65) Tapiolan palvelutalo 20(15) Finprop Tapiola Oy [Stockmann] 248(240) Tapiolan toimitalo Oy [Aslakki] 83(57) Merituulentie 0(0) Kiint Oy Kielas 132(0) Kiint Oy T:lan Keskusraitti [Etola] 80(80) Kiint Oy Espoon Itätuulentie 70(38) Vesiputoustalo 121(0) Satakielitalo 121(0) Juva-talo 139(31) Tuulimäki 19(19) Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

36 Kaupinkallio 676(250) TAPIOLAN PYSÄKÖINTIALUEET, V-vaihe 1/2013-6/2013 Kauppamiehentie 46(46) Kulttuuriaukio 80 (80) Uimahalli 71(68) 85(57): Kokonaiskapasiteetti (asiakaspaikat) Kokonaiskapasiteetti YHT 3129 ap. Asiakaspaikat YHT 1760 ap. Heikintori A 217(217) Heikintori B 78(20) 3(3) Tapiontori 20(20) 1 asiakas ap / 78 k-m2 Länsituulenaukio 41(41) Garden 14(14) Paikat pois käytöstä Paikkojen lisäys Tapiolan P-talo 271(0) Kiint Oy Länsituulentie 61(61) Kiint Oy Biens [Sokos] 0(0) Tapionaukio 122(122) Merituulentie 0(0) Merituulentien liikekiinteistö [Länsikulma] 149(65) Tapiolan palvelutalo 20(15) Finprop Tapiola Oy [Stockmann] 248(240) Tapiolan toimitalo Oy [Aslakki] 0(0) Merituulentie 0(0) Tapionaukion pysäköintilaitos 330(330) Kiint Oy Kielas 132(0) Kiint Oy T:lan Keskusraitti [Etola] 80(80) Kiint Oy Espoon Itätuulentie 70(38) Vesiputoustalo 121(0) Satakielitalo 121(0) Juva-talo 139(31) Tuulimäki 19(19) Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

37 Kaupinkallio 676(250) TAPIOLAN PYSÄKÖINTIALUEET, VI-vaihe 7/ /2013 Kauppamiehentie 46(46) Kulttuuriaukio 80 (80) Uimahalli 71(68) 85(57): Kokonaiskapasiteetti (asiakaspaikat) Kokonaiskapasiteetti YHT 2950 ap. Asiakaspaikat YHT 1589 ap. Heikintori A 217(217) Heikintori B 78(20) 3(3) Tapiontori 20(20) 1 asiakas ap / 96 k-m2 Länsituulenaukio 41(41) Garden 14(14) Paikat pois käytöstä Paikkojen lisäys Tapiolan P-talo 271(0) Kiint Oy Länsituulentie 61(61) Kiint Oy Biens [Sokos] 0(0) Tapionaukio 122(122) Merituulentie 0(0) Merituulentien liikekiinteistö [Länsikulma] 149(65) Tapiolan palvelutalo 20(15) Finprop Tapiola Oy [Stockmann] 69(69) Tapiolan toimitalo Oy [Aslakki] 0(0) Merituulentie 0(0) Tapionaukion pysäköintilaitos 330(330) Kiint Oy Kielas 132(0) Kiint Oy T:lan Keskusraitti [Etola] 80(80) Kiint Oy Espoon Itätuulentie 70(38) Vesiputoustalo 121(0) Satakielitalo 121(0) Juva-talo 139(31) Tuulimäki 19(19) Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

38 Kaupinkallio 676(250) TAPIOLAN PYSÄKÖINTIALUEET, VII-vaihe 1/2014-9/2015 Kauppamiehentie 46(46) Kulttuuriaukio 80 (80) Uimahalli 71(68) 85(57): Kokonaiskapasiteetti (asiakaspaikat) Kokonaiskapasiteetti YHT 2950 ap. Asiakaspaikat YHT 1589 ap. Heikintori A 217(217) Heikintori B 78(20) 3(3) Tapiontori 20(20) 1 asiakas ap / 83 k-m2 Länsituulenaukio 41(41) Garden 14(14) Paikat pois käytöstä Paikkojen lisäys Tapiolan P-talo 271(0) Kiint Oy Länsituulentie 61(61) Kiint Oy Biens [Sokos] 0(0) Tapionaukio 122(122) Merituulentie 0(0) Merituulentien liikekiinteistö [Länsikulma] 149(65) Tapiolan palvelutalo 20(15) Finprop Tapiola Oy [Stockmann] 69(69) Tapiolan toimitalo Oy [Aslakki] 0(0) Merituulentie 0(0) Tapionaukion pysäköintilaitos 330(330) Kiint Oy Kielas 132(0) Kiint Oy T:lan Keskusraitti [Etola] 80(80) Kiint Oy Espoon Itätuulentie 70(38) Vesiputoustalo 121(0) Satakielitalo 121(0) Juva-talo 139(31) Tuulimäki 19(19) Arkkitehtitoimisto HKP OY SITO OY

Tapiolan liikenneilta

Tapiolan liikenneilta Tapiolan liikenneilta Jonne Virtanen HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Esityksen sisältö 1. Bussilinjaston muutosten periaatteet ja linjaston esittely 2. Tapiolan poikkeusjärjestelyt 3. Linjanumerouudistus

Lisätiedot

TAPIOLAN KESKUSPROJEKTI VIITESUUNNITELMA 2018

TAPIOLAN KESKUSPROJEKTI VIITESUUNNITELMA 2018 TAPIOLAN KESKUSPROJEKTI VIITESUUNNITELA 2018 TAPIOLAN KOULU TAPIONKENTTÄ UIAHALLI UUSI SALI KULTTUURIKESKUS RAKENNETTU ENNEN VUOTTA 2010 KULTTUURIAUKIO RAKENNETTU VUODEN 2010 JÄLKEEN KESKUSALLAS KAUPPAIEHENTIE

Lisätiedot

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 LIIKENNE-ENNUSTEET ja LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT Kivistön kaupunkikeskuksen suunnittelun yhteydessä on laadittu HSL:n tuoreimpia liikennemalleja hyödyntäen

Lisätiedot

~+12.0 TAPOLAN KESKUSPROJEKT VTESUUNNTELA 2016 TAPOLAN KESKUS a-, b-, 2a-, 3- ja 4 -vaiheet, UUS b ja 2b -vaiheet (OAS) NYKYSET RAKENNUKSET UUDSRAKENNUKSET PÄÄSSÄÄNKÄYNNT AJOYHTEYS KESKUSPYSÄKÖNTN JA -HUOLTOON

Lisätiedot

Keski-Pasilan keskus Tripla

Keski-Pasilan keskus Tripla Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt v. 2014 2016 TIEDOTUSTILAISUUS 22.5.2014 ALUSTAVA VERSIO 15.5.2014 1 Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt

Lisätiedot

TAPIOLAN UUDISTUMISEN INFOTILAISUUS KAUPPAKESKUS AINOA KEHITTYY KAUPALLINEN JOHTAJA KIRSI BORG

TAPIOLAN UUDISTUMISEN INFOTILAISUUS KAUPPAKESKUS AINOA KEHITTYY KAUPALLINEN JOHTAJA KIRSI BORG TAPIOLAN UUDISTUMISEN INFOTILAISUUS 30.1.2018 KAUPPAKESKUS AINOA KEHITTYY KAUPALLINEN JOHTAJA KIRSI BORG OTSIKKO OTSIKKO Teksti teksti teksti Teksti teksti teksti Teksti teksti teksti AINOAN RAKENTUMINEN

Lisätiedot

Rykmentinpuiston keskustan asemakaava-alueen keskeisten katuliittymien toimivuustarkastelut Katarina Wallin ja Olli Haveri

Rykmentinpuiston keskustan asemakaava-alueen keskeisten katuliittymien toimivuustarkastelut Katarina Wallin ja Olli Haveri Rykmentinpuiston keskustan asemakaava-alueen keskeisten katuliittymien toimivuustarkastelut Katarina Wallin ja Olli Haveri Tarkastelumenetelmä Simuloimalla tutkittiin Tuusulan Rykmentinpuiston keskustan

Lisätiedot

Multimäki II, kunnallistekniikan YS

Multimäki II, kunnallistekniikan YS 1 / 7 Liikenteelliset tarkastelut Tero Rahkonen L1 28.5.2014 2 / 7 2 (7) 28.5.2014 SISÄLTÖ 1 LIIKENNEMÄÄRÄT... 3 1.1 Nykyliikenne... 3 1.2 Ennusteliikenne... 3 2 LIIKENTEEN TOIMIVUUS... 4 2.1 Toimivuustarkastelut...

Lisätiedot

Liikenne. Asukastilaisuus Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö

Liikenne. Asukastilaisuus Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö Liikenne Asukastilaisuus 3.5.2017 Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö Liittyminen liikenneverkkoon Alueen pää- ja kokoojakatuverkko täydentyy: Finnoonsilta-kadun

Lisätiedot

Kivenlahden Metrokeskus

Kivenlahden Metrokeskus Kivenlahden Metrokeskus Liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma Trafix Oy 8.5.2018 Työn lähtökohdat Tässä työssä on tutkittu Kivenlahteen rakennettavan Metrokeskuksen liikenteellistä toimivuutta

Lisätiedot

MUISTIO J. Rinta-Piirto 4.6.2008 Seinäjoen Itikanmäki Liikenne-ennuste ja arvioita toimivuuksista Lähtökohtia Seinäjoen Itikanmäen alueelle on suunnitteilla uutta maankäyttöä. Tavoitteena on muuttaa joen

Lisätiedot

Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut

Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut Ennakkoaineisto 13.1.2015 Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät 2 Liikenneselvityksen sisältö Työssä on tarkasteltu Niiralan asemakaava-alueelle

Lisätiedot

Lappeenrannan monitoimihalli

Lappeenrannan monitoimihalli LIITE 9 Lappeenrannan monitoimihalli Liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma Trafix Oy 24.5.2018 Tarkastelualue Ve1 Lappeenrantaan suunnitellun monitoimihallin sijainti Lappeenkadun katetulla

Lisätiedot

Lentokonetehtaan liikenteelliset vaikutukset. Aineisto / Sitowise

Lentokonetehtaan liikenteelliset vaikutukset. Aineisto / Sitowise Lentokonetehtaan liikenteelliset vaikutukset Aineisto / Sitowise 2 Härmälänrannan alueen kehittyminen Nykytila Asunnoista valmiina noin 40% (Pääosa Valmetinkadun itäpuolella) Työmaaliikenne Useita asuintaloja

Lisätiedot

Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu

Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu Tarkastelussa Lappeenrannan Mustolan asemakaava-alueen liikenteellinen toimivuus ja liiketilan kasvun vaikutukset nykyisen ja vuoden

Lisätiedot

KAUPIN KAMPUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYT

KAUPIN KAMPUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYT KAUPIN KAMPUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYT 22.10.2013 SELVITYKSEN SISÄLTÖ Nykyliikenteen liikennemäärät Liikenne-ennuste 10v ja 20v päähän Liikenteen toimivuustarkastelut Pääoven edustan liikennejärjestelyt

Lisätiedot

Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys. Oulu

Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys. Oulu Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys Oulu LUONNOS 15.12.2016 2 Selvitys on valmistunut XXXXkuussa 2016. Selvityksen ovat tehneet Plaana Oy:ssä Juha Raappana, Jorma Hämäläinen ja Riina Isola.

Lisätiedot

Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys

Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys Perustuu H&K laatimaan maankäytön yleissuunnitelmaan. Työssä tehtiin - liikenne-ennuste - toimivuustarkastelut simuloimalla - tarvittavien toimenpiteiden määrittelyn

Lisätiedot

Poikkitien palvelualueen liikenneselvityksen päivitys, 2016

Poikkitien palvelualueen liikenneselvityksen päivitys, 2016 Poikkitien palvelualueen liikenneselvityksen päivitys, 2016 Liikenteelliset vaikutukset PKi, TRa 1.4.2016 Poikkitien palvelualueen liikenneselvityksen päivitys, 2016 2 (14) 1.4.2016 SISÄLTÖ 1 MAANKÄYTTÖ...

Lisätiedot

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 12.3.2010 MUISTIO Hannu Sainio 1(7) KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 1. Lähtökohtia Keinusaaren alue rajautuu Viipurintien, Keinusaarentien, Vanajantien, Kutalanjoen ja rautatien väliin. Keinusaari

Lisätiedot

VOIMALANTIE 5-6 VANTAA Asemakaavan muutos nro LIIKENNE SUUNNITTELUALUE

VOIMALANTIE 5-6 VANTAA Asemakaavan muutos nro LIIKENNE SUUNNITTELUALUE SUUNNITTELUALUE MAANKÄYTTÖSUUNNITELMAT 1.VAIHE Murata Electronics Oy:n laajennus noin 8500 kem2 Voimalantie 6:n alueelle Muratan työntekijöiden pysäköinti, noin 500 autopaikkaa. Nykyisin autopaikkoja on

Lisätiedot

Kirstula Mäkelä Tiiriö alueen liikenne

Kirstula Mäkelä Tiiriö alueen liikenne Kirstula Mäkelä Tiiriö alueen liikenne Erityiskohteen liikenteellinen tarkastelu osana liikenneselvitystä Sito Parhaan ympäristön tekijät 33 [Esityksen nimi] Kirstula Mäkelä Tiiriö alueen liikenne Alueen

Lisätiedot

Hyvä kaupunkiympäristö- Kunnallistekniikkaa ja vuoropuhelua SKTY 17.5.2013 PAAVO ÅVIST JA ULLA-KIRSTI JUNTTILA

Hyvä kaupunkiympäristö- Kunnallistekniikkaa ja vuoropuhelua SKTY 17.5.2013 PAAVO ÅVIST JA ULLA-KIRSTI JUNTTILA Hyvä kaupunkiympäristö- Kunnallistekniikkaa ja vuoropuhelua SKTY 17.5.2013 PAAVO ÅVIST JA ULLA-KIRSTI JUNTTILA 2 Arkhimedeen vala Insinööri on mukana luomassa tekniikkaa, joka koituu luonnon ja ihmisen

Lisätiedot

LIDL LIIKENTEELLISET TARKASTELUT -VANTAANLAAKSO

LIDL LIIKENTEELLISET TARKASTELUT -VANTAANLAAKSO LIDL LIIKENTEELLISET TARKASTELUT -VANTAANLAAKSO SISÄLTÖ Ajouratarkastelut Liikenteelliset toimivuustarkastelut Yhteenveto AJOURATARKASTELUT VANTAANLAAKSO Suunnitelman mukainen järjestely mahdollistaa toimivan

Lisätiedot

KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET

KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET 15.5.2017 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Koululaisten saattoliikenteen ja pysäköintijärjestelyjen luonnoksissa 1A-D saattoliikennealue

Lisätiedot

Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys

Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys Asemakaava 8496, Niemenranta III 1 1.6.2018 Raamikadun yksityisen päiväkodin hanke Suunnitelmissa uusi yksityinen päiväkoti Niemenranta III:n uudelle alueelle

Lisätiedot

Vanhan Rauman katujärjestelyjen muutoksen liikenteellinen toimivuus

Vanhan Rauman katujärjestelyjen muutoksen liikenteellinen toimivuus 6.9.2013 1 (8) Vanhan Rauman katujärjestelyjen muutoksen liikenteellinen toimivuus Lähtökohdat Työssä on tarkasteltu Kuninkaankadun ja Kauppakadun katujärjestelyjen muutosten vaikutuksia Vanhan Rauman

Lisätiedot

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS 1/5 Kaavoitus RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS Tehtävä Tehtävänä oli tarkastella asemakaava-alueen liikennejärjestelyjä, asemakaavan vaikutusta liikenneverkkoon sekä uuden maankäytön

Lisätiedot

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä 28.3.2017 / TPi, TPe Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä Tutkitut liikennejärjestelyvaihtoehdot Puustellinkallion kaavoituksen aikana on tutkittu erilaisia liikennejärjestelyitä

Lisätiedot

KIINTEISTÖ REVONTULENTIE 9, 02100 ESPOO

KIINTEISTÖ REVONTULENTIE 9, 02100 ESPOO , 02100 ESPOO ESPOON TAPIOLASSA Historiallisesti merkittävä rakennus on keskeiselle paikalla Tapiolan keskustan välittömässä läheisyydessä. Puistomaisessa ympäristössä sijaitseva kiinteistö liittyy saumattomasti

Lisätiedot

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen kaupunki/ Kaavoitus 2013 1 KAUPUNGINLAHDENRANTA LIIKENNE ALUEEN LIIKENTEELLINEN SIJOITTUMINEN Yhdyskuntarakenne vaikuttaa sekä liikkumistarpeisiin

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

Myyrmäen katuverkon toimivuustarkastelu

Myyrmäen katuverkon toimivuustarkastelu Myyrmäen katuverkon toimivuustarkastelu 3.1.2018 Tarkastelumenetelmä ja liikenneverkko Simuloimalla tutkittiin Myyrmäen keskusta-alueen katuverkon liikenteen toimivuutta vuoden 2040 iltahuipputunnin ennustetilanteissa,

Lisätiedot

LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA TYÖNUMERO: 20601268 JOKIOISTEN KUNTA KESKUSTAN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN 27.6.2017 Luonnos SWECO YMPÄRISTÖ OY Muutoslista VALMIS 27.6.2017 FITONH FIOOAL FIAJOK MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne...

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne... Sisältö 1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila... 1 Katuverkko ja liikennemäärä... 1 Jalankulku ja pyöräily... 2 Joukkoliikenne... 3 2. Nykyinen ja tuleva maankäyttö... 4 Kortteli 60... 6 3. Asemakaavan

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Länsirannan asemakaavan muutos

Länsirannan asemakaavan muutos Länsirannan asemakaavan muutos Liikennetuotos ja liikennejärjestelyjen toimivuus 30.1.2014 Ympäristösi parhaat tekijät Liikennetuotokset illan huipputunnilla 2 Liikennetuotoksen arvioissa on käytetty kulkutapana

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 190. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 190. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 16.06.2014 Sivu 1 / 1 2730/10.00.02/2014 190 Tapiolan keskuksen päätoteutussopimus, maankäyttösopimus ja maankäyttösopimuksen täydennys sekä kiinteistökaupan esisopimus Valmistelijat

Lisätiedot

Länsimetron liityntälinjastosuunnitelma Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Länsimetron liityntälinjastosuunnitelma Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Länsimetron liityntälinjastosuunnitelma 2014 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Esityksen sisältö Työn tarkoitus Lähtökohdat työlle Suunnitteluperiaatteet Vaikutukset Asukasvuorovaikutus Mitä seuraavaksi

Lisätiedot

Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut

Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut Raportti Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut 20.11.2015 Sisältö Sisältö... 2 1. Suunnitelman yleiskuvaus... 3 2. Tarkastelumenetelmä ja liikenne-ennuste... 4 2.1. Tarkastelumenetelmä... 4 2.2.

Lisätiedot

Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut. Strafica Oy

Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut. Strafica Oy Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut Strafica Oy 20.12.2014 Kantasataman lopputilanne 6.11.2014 2 Liikenne-ennuste Keväällä 2014 laadittua liikenne-ennustetta päivitettiin 6.11.2014

Lisätiedot

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007 Kauklahden alueella on käynnissä useita maankäytön kehittämiseen tähtääviä suunnitelmia. Kauklahdenväylän kehittämisselvitys Länsiväylän ja Kehä III:n välillä on laadittu, jotta maankäytön suunnittelussa

Lisätiedot

Lappeenrannan sairaalan liittymien liikenteellinen toimivuustarkastelu

Lappeenrannan sairaalan liittymien liikenteellinen toimivuustarkastelu Lappeenrannan sairaalan liittymien liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma Trafix Oy 28.4.2015 Johdanto Työssä on tarkasteltu Lappeenrannan sairaalan ympäristön uusien liittymäjärjestelyiden

Lisätiedot

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130)

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130) Takumäenkuja asemakaavamuutos 2523, Pullerinmäki, liikennetarkastelu 30.12.2015 Liikennetarkastelu on tehty Takumäenkujan asemakaavan muutosta varten (kohteen sijainti liitteessä 1). Kaavan tarkoituksena

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA 1 SISÄLLYS 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Kaavatilanne... 2 2. LIIKENNEVERKKO... 3 Autoliikenne... 3 Jalankulku

Lisätiedot

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen Genimap Oy, lupa L4377 Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii Mika Räsänen Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta

Lisätiedot

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH 10.10.2013 Sisältö 1 Lähtökohdat... 7 2 Nykytila... 9 3 Suunnitelman sisältö... 14 3.1 Toimenpiteet... 14 3.2 Liikennejärjestelyt: nykyiset

Lisätiedot

! 9. p OTE PÖYTÄKIRJASTA. Anl Hallitus RUNKOLINJAN 560 JATKOMAHDOLLISUUS MYYRMÄESTÄ MATINKYLÄÄN 439/07.71.

! 9. p OTE PÖYTÄKIRJASTA. Anl Hallitus RUNKOLINJAN 560 JATKOMAHDOLLISUUS MYYRMÄESTÄ MATINKYLÄÄN 439/07.71. OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 K a u n i a i n e n K v & K h G r a n k u l l a S t f & S t s Anl. p 12-06- 2014 Hallitus 81 15.04.2014 CNo! 9 RUNKOLINJAN 560 JATKOMAHDOLLISUUS MYYRMÄESTÄ MATINKYLÄÄN 439/07.71.710/2013

Lisätiedot

Mäkelänkadun toimivuustarkastelut Aamuhuipputunti 2020 Iltahuipputunti

Mäkelänkadun toimivuustarkastelut Aamuhuipputunti 2020 Iltahuipputunti Mäkelänkadun toimivuustarkastelut Aamuhuipputunti 2020 Iltahuipputunti 2020 (AHT) (IHT) Yleistä 2 Mäkelänkadun toimivuustarkasteluissa on käytetty nykyistä liikenneverkkoa täydennettynä Hämeentien eteläosan

Lisätiedot

Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys. Tiivistelmä 15.9.2015

Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys. Tiivistelmä 15.9.2015 Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys Tiivistelmä 15.9.2015 Liikenneselvityksen tavoitteet ja lähtökohdat Kaavaehdotusvaiheen liikenneselvityksen tavoitteena on tarkentaa alueen liikkumista ja liikennettä

Lisätiedot

Prisman liikennesuunnittelu. Orimattila, asemakaava A198

Prisman liikennesuunnittelu. Orimattila, asemakaava A198 Prisman liikennesuunnittelu Orimattila, asemakaava 198 Suunnittelun lähtökohtia 2 Suunnittelualue (asemakaava 198) sijaitsee keskeisellä paikalla, Orimattilan keskustassa, Erkontien varrella. Se rajautuu

Lisätiedot

Yleiskaavan liikenne-ennusteet on laadittu vuoden 2025 tilanteelle ja tilanteelle, jossa myös yleiskaavan reservialueet ovat toteutuneet Orimattilan

Yleiskaavan liikenne-ennusteet on laadittu vuoden 2025 tilanteelle ja tilanteelle, jossa myös yleiskaavan reservialueet ovat toteutuneet Orimattilan Lahden yleiskaavan 2025 liikenne-ennusteetennusteet Yleiskaavan liikenne-ennusteet on laadittu vuoden 2025 tilanteelle ja tilanteelle, jossa myös yleiskaavan reservialueet ovat toteutuneet Orimattilan

Lisätiedot

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 2018

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 2018 KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 2018 Tässä tarkastelussa on esitetty muutokset vuonna 2010 tehtyyn liikennetarkasteluun, joka on liitteenä. Keinusaaren alue rajautuu Viipurintien, Keinusaarentien,

Lisätiedot

HATSINANPUISTO LIIKENNETARKASTELUJEN PÄIVITYS

HATSINANPUISTO LIIKENNETARKASTELUJEN PÄIVITYS HATSINANPUISTO LIIKENNETARKASTELUJEN PÄIVITYS 11.4.2018 LÄHTÖKOHDAT Liikenteen toimivuustarkastelut laadittiin alun perin asemakaavamuutoksen 2017 yhteydessä, ja ne on kuvattu tarkemmin raportissa Perkkaan

Lisätiedot

Kivenlahden Metrokeskus - liikenneselvitys

Kivenlahden Metrokeskus - liikenneselvitys Kivenlahden Metrokeskus - liikenneselvitys Kivenlahden metrokeskuksen KTYS, tausta-aineisto Sito Parhaan ympäristön tekijät Sisältö 1. Kivenlahden keskuksen liikennejärjestelmä 2. Katuverkon liikenne-ennuste

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 154. Tekninen lautakunta 18.12.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 154. Tekninen lautakunta 18.12.2012 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 18.12.2012 Sivu 1 / 1 5214/00.01.03/2012 154 Espoon liikenneonnettomuusraportti ja katsaus pitkäaikaiseen liikenneturvallisuustyöhön Valmistelijat / lisätiedot: Saarinen Tuomo, puh.

Lisätiedot

KESKUSTAN KATUJEN LIIKENNEJÄRJESTELYT

KESKUSTAN KATUJEN LIIKENNEJÄRJESTELYT KESKUSTAN KATUJEN LIIKENNEJÄRJESTELYT 1. Liikenteen ja katuverkon nykytilanne Asemanseudun suunnittelu yhteydessä on ennakkoluulottomasti mietitty erilaisia liikennejärjestelyitä. Asema sijaitsee Mariankadun

Lisätiedot

Yölinja 20N Katajaharju Asema-aukio

Yölinja 20N Katajaharju Asema-aukio 1.304 01.30 1.304 01:30 1:304 (pe) 01:30 Yölinja 20N Katajaharju Asemaaukio Arki Lauantai Sunnuntai vuoroväli 30 30 30 30 60 kierrosaika 60 60 60 60 60 Linjapituus: Kiertelevyysindeksi: 8,9 km 1,97 Linjan

Lisätiedot

MATINKYLÄN METROASEMAN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU ARKKITEHDIT TOMMILA OY ESPOON KAUPUNKISUUNNITTELUKESKUS 29.1.2008

MATINKYLÄN METROASEMAN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU ARKKITEHDIT TOMMILA OY ESPOON KAUPUNKISUUNNITTELUKESKUS 29.1.2008 MATINKYLÄN METROASEMAN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU ARKKITEHDIT TOMMILA OY ESPOON KAUPUNKISUUNNITTELUKESKUS 29.1.2008 YLEISTÄ Suunnittelutehtävän tavoitteena oli määritellä kauppakeskus Ison Omenan eteläpuolella

Lisätiedot

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013 KOSKEN Tl KUNTA Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS Työ: 26478 Tampere 7.11.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

Raide Jokeri. Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016

Raide Jokeri. Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016 Raide Jokeri Maarakennuspäivä 2016 Juha Saarikoski projektijohtaja, Raide-Jokeri projekti, HKL Raide Jokeri Helsingin ja Espoon yhteinen hanke Itäkeskuksen ja Keilaniemen välinen poikittainen pikaraitiolinja

Lisätiedot

Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut

Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut Palomiehentien liikenteen toimivuustarkastelut Tarkastelumenetelmä ja tarkasteltavat vaihtoehdot Simuloimalla tutkittiin Espoon Sepänkylään toteutettavan erikoistavarakaupan vaikutuksia lähiympäristön

Lisätiedot

Asemakaava 8489 liikennevaikutukset

Asemakaava 8489 liikennevaikutukset 12.1.2018 Asemakaava 8489 liikennevaikutukset Tampereen keskustan liikenneverkkosuunnitelma 2013 Keskustan liikenneverkkosuunnitelman (TAKLI) mukaisesti Teiskontie ja Kalevantie ovat pääkatuja, jotka toimivat

Lisätiedot

Siilinjärven keskusta-alueen liikenneselvitys

Siilinjärven keskusta-alueen liikenneselvitys Siilinjärven keskusta-alueen liikenneselvitys LÄHTÖKOHDAT JA KESKEISET TULOKSET 5.6.2015 / Romppanen, Rintamäki, Rahkonen Ympäristösi parhaat tekijät TARKASTELUALUE (erikoiskuljetukset ja linja-autoreitit

Lisätiedot

Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi

Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LIEKSAN KAUPUNKI Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi Selostus LUONNOS, joka päivitetään kaavan edistyessä

Lisätiedot

Linja 111 Teekkarikylä Pohjois-Tapiola Tapiola Westend Matinkylä Hyljelahti

Linja 111 Teekkarikylä Pohjois-Tapiola Tapiola Westend Matinkylä Hyljelahti Linja 111 Teekkarikylä Pohjois-Tapiola Tapiola Westend Matinkylä Hyljelahti vuoroväli 30 15 10 15 15 15 10 15 20 30 kierrosaika 80 85 95 85 85 85 95 85 80 75 vuoroväli 30 30 15 20 30 30 kierrosaika 75

Lisätiedot

Kivenlahden eritasoliittymän tilavaraussuunnitelma Liikenne-ennusteet ja toimivuustarkastelut

Kivenlahden eritasoliittymän tilavaraussuunnitelma Liikenne-ennusteet ja toimivuustarkastelut Kivenlahden eritasoliittymän tilavaraussuunnitelma Liikenne-ennusteet ja toimivuustarkastelut 05.01.2016 Liikenne-ennusteet Taustaa Liikenne-ennusteet perustuvat Länsimetron jatkeen alueen liikenneennusteet

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA. Hennala HENNALAN VARUSKUNTA-ALUEEN KAAVARUNKO KADUT JA LIIKENNE ESISELVITYS ttv

KUNNALLISTEKNIIKKA. Hennala HENNALAN VARUSKUNTA-ALUEEN KAAVARUNKO KADUT JA LIIKENNE ESISELVITYS ttv KUNNALLISTEKNIIKKA Hennala HENNALAN VARUSKUNTA-ALUEEN KAAVARUNKO KADUT JA LIIKENNE ESISELVITYS ttv KUNNALLISTEKNIIKKA 1 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Suunnitelmat ja selvitykset... 2 Kaavatilanne...

Lisätiedot

Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelma 2022

Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelma 2022 Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelma 2022 1 Esittäjän nimi Tausta 2 Taustaa Kehäradan liikenne alkoi heinäkuussa 2015, tällöin myös alueen bussiliikenteessä tapahtui edellisen kerran muutoksia

Lisätiedot

Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut

Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut 11.04.2016 1/15 307267 KARKOITE Katarina Wallin ja Olli Haveri Karakallion täydennysrakentaminen, liikenteen toimivuustarkastelut sekä toimenpidetarkastelut 1. Tarkastelun tausta Työssä tarkastellaan Karakallioon

Lisätiedot

Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja

Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja 1 (5) 03/06/2016 Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja KATUSUUNNITELMIEN SELOSTUS KAAVA-ALUEET: KATUJEN NIMET: Niittykummun keskus Niittykatu,

Lisätiedot

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT Ympäristövaikutusten arviointimenettely 31 5 Toimenpiteiden suunnittelulla tähdätään kohdassa 1.1 selostettujen liikenteellisten ja ympäristöllisten ongelmien poistamiseen. Suunnittelun ja vaikutusten

Lisätiedot

Liikenteen tavoitteet

Liikenteen tavoitteet HLJ 2015 -liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnos Sini Puntanen 1 Liikenteen tavoitteet Saavutettavuus sujuvuus Matka- ja kuljetusketjut ovat sujuvia ja luotettavia lähelle ja kauas. Joukkoliikenteen kilpailukyky

Lisätiedot

Asemakaavan havainnekuva 2

Asemakaavan havainnekuva 2 Puustellinkallion kaava alueen liikennetekninen tarkastelu 08.06.2017 Ympäristösi parhaat tekijät Asemakaavan havainnekuva 2 Julkisen liikenteen saavutettavuus 3 Tarkasteluvaihtoehtojen kerrosneliöt (Kerrosneliömäärät

Lisätiedot

K-Supermarket, Kalkkipellontie Liikenteellinen jatkotarkastelu

K-Supermarket, Kalkkipellontie Liikenteellinen jatkotarkastelu K-Supermarket, Kalkkipellontie Liikenteellinen jatkotarkastelu Mikko Yli-Kauhaluoma Trafix Oy 4.5.2018 LS-03-02 Johdanto Tässä raportissa käsitellään Espoon Mäkkylään sijoitettavan K-Supermarket (KSM)

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KESKUSTAN KEHÄN TOIMIVUUSTARKASTELU

JÄRVENPÄÄN KESKUSTAN KEHÄN TOIMIVUUSTARKASTELU JÄRVENPÄÄN KESKUSTAN KEHÄN TOIMIVUUSTARKASTELU LUONNOS 5.1.2012 1(8) 1 LÄHTÖKOHDAT Työn tarkoituksena on tutkia Järvenpäässä Helsingintielle rautatien länsipuolelle tehtävien katuverkon uudistamistoimenpiteiden

Lisätiedot

JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi

JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi SUY C:1/2003 Seppo Vepsäläinen ISSN 0786-8480 JOUKKOLIIKENTEEN HAASTE Helsinki on joukkoliikennekaupunki. Junat, bussit ja raitiovaunut tarjoavat

Lisätiedot

MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS

MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS 1(7) 19.9.2014 MUISTIO MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS 1. Yleistä Tässä Mäskälän kaavarunkoalueen liikenteellisessä selvityksessä tarkastellaan kaavakaavarunkoalueen synnyttämän liikenteen

Lisätiedot

FOCUS-ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT

FOCUS-ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT FOCUS-ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT Lähtökohdat ja oletukset Liikenteellinen toimivuustarkastelu on laadittu Paramics-mikrosimulointiohjelmalla. Tarkastelualue on esitetty kuvassa 1. Toimivuustarkasteluissa

Lisätiedot

Osakas A-osakkeet B-osakkeet

Osakas A-osakkeet B-osakkeet 1 (5) LISÄSOPIMUS 28.2.2013 PÄIVÄTTYYN TAPIOLAN KESKUSPYSÄKÖINTI OY:N OSAKASSOPIMUKSEEN A-lisäosakkeet / VSS-tila 1. OSAPUOLET Osakas A-osakkeet B-osakkeet Finprop Tapiola Oy (Y-tunnus: 1749679-4) 460

Lisätiedot

OJALA-LAMMINRAHKA PÄÄKADUN YS LIIKENNETARKASTELUT

OJALA-LAMMINRAHKA PÄÄKADUN YS LIIKENNETARKASTELUT OJALA-LAMMINRAHKA PÄÄKADUN YS LIIKENNETARKASTELUT 14.3.2017 LÄHTÖKOHDAT Tutkittiin Ojalan ja Lamminrahkan kaupunginosien rakentamisten vaikutusta liittymien toimivuuteen Aitolahdentiellä sekä Ojalan uudella

Lisätiedot

ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS

ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS ELOVAINION KOHDAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS LIIKENNE-ENNUSTE LÄHTÖKOHDAT Liikenteellisiä tarkasteluita varten laadittiin liikenne-ennuste Ylöjärven keskustan alueelta. Ennusteessa on otettu huomioon Ylöjärven

Lisätiedot

Lahdenväylä (vt 4) Jokiniementien vaihtopysäkki Aluevaraussuunnitelma

Lahdenväylä (vt 4) Jokiniementien vaihtopysäkki Aluevaraussuunnitelma Lahdenväylä (vt 4) Jokiniementien vaihtopysäkki Aluevaraussuunnitelma 2 3 Suunnittelun lähtökohtia 4 Lahdenväylän pysäkit, esiselvitys 1998 Valtatie 4 ja sen rinnakkaistiet välillä Kehä III Koivukylänväylä,

Lisätiedot

Bussi-Jokerin ennustetarkasteluja

Bussi-Jokerin ennustetarkasteluja Bussi-Jokerin ennustetarkasteluja 17.03.2011 Jyrki Rinta-Piirto Taina Haapamäki Strafica Oy Nykyinen linja 550 Itäkeskus Westendinasema Aamuruuhkan vuorovälit Länteen n. klo 7 8 (Itäkeskuksen lähtöajat)

Lisätiedot

Tesoman kauppakeskus, liikennetarkastelut. A-insinöörit Oy

Tesoman kauppakeskus, liikennetarkastelut. A-insinöörit Oy Tesoman kauppakeskus, liikennetarkastelut A-insinöörit Oy 3.4.2009 Tesoman kauppakeskus, pysäköinti Kauppakeskus n. 20 000 krs-m2, josta hypermarket 6 500 krsm2 Toiseen kerrokseen mahdollisesti kirjasto,

Lisätiedot

Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut. Strafica Oy 27.11.2014

Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut. Strafica Oy 27.11.2014 LIITE 6 Kotkan Kantasataman liikenneselvitys Toimivuustarkastelut Strafica Oy 27.11.2014 Kantasataman lopputilanne 6.11.2014 2 Liikenne-ennuste Keväällä 2014 laadittua liikenne-ennustetta päivitettiin

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Asukastilaisuuden Raportti Aihe: "Länsimetron liityntäliikenne Suur-Espoonlahden alueella Aika: 18 Maaliskuuta 2014 klo 18 20.30 Paikka: Soukan palvelutalo

Lisätiedot

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Ramboll Knowledge taking people further --- Jyväskylän kaupunki Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Lokakuu 2008 Sisällys Tiivistelmä 1 1. Johdanto 5 2. Osayleiskaava-alue

Lisätiedot

Himoslehtelän asemakaavan liikenneselvitys

Himoslehtelän asemakaavan liikenneselvitys Himoslehtelän asemakaavan liikenneselvitys Laura Mansikkamäki Antti Räikkönen Sito Parhaan ympäristön tekijät Taustaa ja nykytilanne Himoslehtelän asemakaavassa tarkoitus on muuttaa Himoslehtelän ja Honkarannan

Lisätiedot

UUdistamme tapiolan keskusta. UUdistUkset syksy 2013 www.tapiolankeskus.fi

UUdistamme tapiolan keskusta. UUdistUkset syksy 2013 www.tapiolankeskus.fi UUdistamme tapiolan keskusta UUdistUkset syksy 2013 www.tapiolankeskus.fi ainoa Tapiolan Ainoa avautuu lokakuun lopulla entisen Sokoksen tiloihin. Ainoaan tulee noin 30 uutta yritystä. Rakennus on saneerattu

Lisätiedot

Lavolankadun liikenneselvitys: liikenteellinen toimivuustarkastelu

Lavolankadun liikenneselvitys: liikenteellinen toimivuustarkastelu Mikko Jokinen Trafix Oy 14.12.2017 : liikenteellinen toimivuustarkastelu Trafix Oy 1 : liikenteellinen toimivuustarkastelu Tarkastelukohde Tarkastelun kohteena on Lappeenrannan Lavolankadun liikenteellinen

Lisätiedot

TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS

TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS 16X161127 27.3.2014 TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS LAHELANPELTO II ASEMAKAAVAN TOIMIVUUSTARKASTELU Esipuhe Tämä toimivuustarkastelu on tehty Tuusulan kunnan toimeksiannosta. Selvitys käsittää

Lisätiedot

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc Jalasjärven kunta Asemakaavan muutos Liikenteen yleissuunnitelma Koulukeskus Rajalanmäki Vt3 Vt3 Rajalantie H-as, Oikotie 27.02.2006 Juha Raappana p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen

Lisätiedot

Lohjan torialue Pysäköintilaitoksen liikenteen toimivuustarkastelut Trafix Oy, LOHJAN TORIPARKKI, LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT

Lohjan torialue Pysäköintilaitoksen liikenteen toimivuustarkastelut Trafix Oy, LOHJAN TORIPARKKI, LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT LOHJAN TORIPARKKI, LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tarkastelussa on arvioitu Lohjan torin alle suunnitellun pysäköintilaitoksen ajojärjestelyjen toimivuutta. Tarkastelut on tehty käyttäen

Lisätiedot

I L M A N L A A D U N H U O M I O I N T I L Ä N S I V Ä Y L Ä N V A R R E N K A A V O I T U K S E S S A

I L M A N L A A D U N H U O M I O I N T I L Ä N S I V Ä Y L Ä N V A R R E N K A A V O I T U K S E S S A I L M A N L A A D U N H U O M I O I N T I L Ä N S I V Ä Y L Ä N V A R R E N K A A V O I T U K S E S S A Kuva Arkkitehtitoimisto HKP Oy HSY:N KAUPUNKISUUNNITTELULLA PAREMPAA ILMANLAATUA JA ILMASTOA -SEMINAARI

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KESKUSTAN LÄNSIOSA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT MUISTIO

LAPPEENRANNAN KESKUSTAN LÄNSIOSA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT MUISTIO LAPPEENRANNAN KESKUSTAN LÄNSIOSA LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT MUISTIO 23.2.2015 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 1 1 TARKASTELUN LÄHTÖKOHDAT 2 2 LIIKENNEMÄÄRÄTIEDOT 3 3 LIIKENTEEN TOIMIVUUS 4 3.1 Nykytilanne...

Lisätiedot

Metro Pasilasta eteenpäin

Metro Pasilasta eteenpäin Metro Pasilasta eteenpäin SUY Seppo Vepsäläinen C: 1/2004 METRO PASILASTA ETEENPÄIN Metro on paras osa koko seudun joukkoliikenteen järjestelmää, mutta sen palvelualue on vielä suppea. Laajentaminen on

Lisätiedot