Säädösvalmistelun resurssit valtioneuvostossa vuonna 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Säädösvalmistelun resurssit valtioneuvostossa vuonna 2014"

Transkriptio

1 Säädösvalmistelun resurssit valtioneuvostossa vuonna 4 OM/Slant 5..5 Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa linjattiin, että ministeriöiden säädösvalmistelun resursseja lisätään. Alexander Stubbin hallitus ei muuttanut tätä kirjausta omassa hallitusohjelmassaan. Säädösvalmistelun resursseja on seurattu vuosina,, ja 4. Seurannan tarkoituksena on ollut osin kartoittaa hallitusohjelman kirjauksen toteutumista ja yleisemmin säädösvalmistelun resurssien kehittymistä ministeriöissä. Kysely on koordinoitu säädöspolitiikan yhteistyöryhmän kautta ja vastaukset on kerätty webropolkyselynä. Kyselylomakkeen kysymykset määritelmineen löytyvät liitteestä. Vastauksia tarkasteltaessa on otettava huomioon, että luvut valmistelun resursseista eivät ole keskenään täysin vertailukelpoiset ministeriöiden välillä, koska eri ministeriöissä resursseja on laskettu eri tavoin. Enemmän huomiota kannattanee kiinnittää ministeriökohtaisiin muutoksiin.

2 . KANSALLISEN SÄÄDÖSVALMISTELUN RESURSSIT Keskeiset havainnot: Monissa ministeriöissä resursseissa ei ole kokonaisuutena tapahtunut merkittäviä muutoksia. Muutoksia selitetään säästösyillä ja toisaalta lisääntyneillä valmisteluhankkeilla. Muutos resursseissa ei ole samansuuntainen ja niissä on vuosikohtaista vaihtelua. Noin puolessa ministeriöitä resurssit ovat hieman lisääntyneet ja toisessa puolessa vähentyneet vuodesta. Valmisteluun käytettävä työpanos (htv) ja henkilöstön määrä ovat muuttuneet samassa suhteessa noin puolessa ministeriöitä. Kolmanneksessa ministeriöitä valmistelutehtäviä on hajautettu useammalle henkilölle ja lopuissa niitä on keskitetty enemmän. Voimavarojen (aika, henkilöstö, osaaminen) riittävyydessä on keskimäärin vähäisiä puutteita. Suurin muutos huonompaan suuntaan on tapahtunut henkilöstön riittävyydessä. Myös ajan riittävyydessä puutteet ovat aiempaa useammin merkittäviä. Osaamisen taso on sitä vastoin parantunut ja viidessä ministeriössä osaamista pidetään riittävänä. Haasteena ovat kireät aikataulut kansallisissa isoissakin hankkeissa, jotka johtuvat osin myös EU-velvoitteista. Priorisointia on jouduttu tekemään monessa ministeriössä ,5 44, ,3 53,6 5 49, , , , 9,5 3,5 3,5 6,9 3,7 4,3, 5,4 3 5,35 4,35,37 9,65 9,5,6 6 7,5 9, 5, VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM 4 Kuvio Kansallisen säädösvalmistelun kokonaistyöpanos (htv) vuosina,, ja 4

3 3 Kuviossa kuvataan säädösvalmistelun kokonaistyöpanosta (htv) kansallisessa valmistelussa vuosina,, ja 4. Määrissä on laskettu yhteen säädösvalmistelijoiden ja säädösvalmistelussa avustavien henkilöiden työpanos. Lukujen perusteella yhtenäistä muutosta säädösvalmistelun voimavaroissa ei voida havaita. Neljässä ministeriössä kansallisten säädösvalmistelun resurssien määrä on selkeästi laskusuuntainen tarkasteltavalla ajanjaksolla ja vain yhdessä resurssit ovat lisääntyneet tasaisesti. Monessa ministeriössä vaihtelu on vuosikohtaista, joskin useammin niin, että resurssit ovat hieman lisääntyneet vuoteen nähden. Hallituskauden loppu voi olla yksi vaikuttava tekijä tässä suhteessa. Ministeriöistä annettujen hallituksen esitysten määrä on kohtalaisen yhdenmukainen resursseihin nähden. Yksityiskohtaista ja luotettavaa analyysiä asiasta ei kuitenkaan tässä yhteydessä voida tehdä ,5 47, ,9 47,3 36,45 37,55 33,4,5 3,5 9, 9,3,4,35,5 6,4 6,65,7 5,5 7, VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM htv htv 4 Kuvio. Kansallisten säädösvalmistelijoiden työpanos (htv) vuosina ja 4. Kansallisia säännöksiä valmistelevien virkamiesten työpanos on lisääntynyt viidessä ministeriössä (kuvio ). Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet sosiaali- ja terveysministeriössä, jossa resurssit ovat lisääntyneet noin 4 henkilötyövuodella, sekä ympäristöministeriössä, jossa lisäys on kuusi henkilötyövuotta. Muissa ministeriöissä lisääntyminen on ollut vähäisempää. Viidessä ministeriössä säädösvalmistelusta vastaavien virkamiesten työpanos on vähentynyt. Suurimmat muutokset tähän suuntaan ovat tapahtuneet liikenne- ja viestintäministeriössä sekä valtiovarainministeriössä. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä ei ole saatavilla tietoja käytetyistä henkilötyövuosista.

4 VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM hlö hlö 4 Kuvio 3. Kansalliseen säädösvalmisteluun osallistuvien virkamiesten määrä vuosina ja 4 Valmisteluun osallistuvien virkamiesten määrä on lisääntynyt kohtalaisen runsaasti neljässä ministeriössä. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet valtiovarain-, maa- ja metsätalous-, sosiaali- ja terveys- ja ympäristöministeriössä. Valtioneuvoston kansliassa, opetus- ja kulttuuriministeriössä ja puolustusministeriössä virkamiesten määrä on hieman lisääntynyt ja ulkoministeriössä pysynyt samana vuoteen nähden. Muissa ministeriöissä valmistelua tekevien virkamiesten määrä on jonkin verran vähentynyt. 6 4,6,5 9,7 7,7, 7, 3,95 5,6 5,9 5, 5 5 4,5 4 3,5 3,3,,5,5 VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM htv htv 4 Kuvio 4. Säädösvalmistelussa avustavien henkilöiden työpanos (htv) vuosina ja 4.

5 5 Säädösvalmistelussa avustavien henkilöiden työpanos on vähentynyt puolessa ministeriöitä ja vastaavasti lisääntynyt neljässä ministeriössä (kuvio 4). Kahdessa ministeriössä määrä on pysynyt samana vuoteen nähden. Valmistelussa avustavien henkilöiden määrä ei edelliseen verrattuna ole kuitenkaan lisääntynyt yhtä monessa ministeriössä (kuvio 5). Avustajien määrä on lisääntynyt kolmessa ministeriössä pääasiassa vähäisesti, pysynyt samassa kolmessa ministeriössä ja vähentynyt muissa ministeriöissä , VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM hlö hlö 4 Kuvio 5 Säädösvalmistelussa avustavien virkamiesten määrä vuosina ja 4 Kansallisen säädösvalmistelun resurssien muutokset eivät ole täysin yhdenmukaiset henkilöstön määrän ja henkilötyövuosien osalta. Tämä kertoo siitä, että ministeriöissä on tapahtunut jonkin verran muutosta siinä, kuinka paljon säädösvalmistelua tai sitä avustavia tehtäviä yksittäisen henkilön työnkuva sisältää. Noin kolmanneksessa ministeriöitä valmisteluun liittyviä tehtäviä on hajautettu useammalle henkilölle vuoteen nähden ja noin puolessa työmäärän muutos on tapahtunut lähestulkoon samassa suhteessa henkilöstön määrän kanssa. Muutamassa ministeriössä lainvalmistelutehtäviä on keskitetty enemmän tietyille henkilöille aikaisempaan nähden. Ministeriökohtaiset tarkastelut ovat liitteessä. Monissa ministeriöissä muutoksia resursseissa ei pidetä merkittävänä. Ministeriöissä, joissa resursseja on lisätty, tätä on perusteltu valmisteltavien hankkeiden lisääntymisellä. Toisaalta resurssien vähentymistä on perusteltu pääasiassa säästösyillä. Osa ministeriöistä mainitsee, että muutosta ei ole tapahtunut ministeriön kokonaisresursseissa, mutta osastojen välisiä muutoksia on ollut jonkin verran.

6 6 Henkilöstön riittävyys Osaamisen riittävyys Ajan riittävyys % % % 3 % 4 % 5 % 6 % 7 % % 9 % % riittävä vähäisiä puutteita merkittäviä puutteita Kuvio 6 Voimavarojen (henkilöstö, aika, osaaminen) riittävyys vuosina, ja 4 Eri resurssien riittävyydessä nähdään pääasiassa vähäisiä puutteita (Kuvio 6). Henkilöstön riittävyydessä on joissain ministeriössä enemmän puutteita vuoteen nähden. Tilanne on samankaltainen vuoden kanssa. Tätä voi selittää hallituskauden loppuvaiheen kiireellinen valmistelutilanne. Osaaminen on parantunut edelliseen vuoteen nähden kohtalaisen paljon. Ajan riittävyydessä on hieman enemmän puutteita, kuin aikaisempina vuosina. Vastausten perusteella voimavarojen riittävyys (aika, henkilöstö, osaaminen) vaihtelee monissa ministeriöissä eri osastojen välillä. Kohtalaisen usein mainitaan valmistelulle asetetut kireät aikataulut, jotka saattavat aiheuttaa puutteita valmistelun laadussa. Aikataulujen kireyttä lisäävät myös EUhankkeet, joiden aikataulu on usein joustamaton. Niissä tilanteissa, joissa resursseja on pidetty kireinä, ongelmaa on monesti lähdetty ratkaisemaan priorisoimalla hankkeita, jolloin vähemmän kiireellisten hankkeiden valmistelua on lykätty. Joissain ministeriöissä tehtävänkuvia on laajennettu, yksiköiden ja organisaatioiden välistä yhteistyötä lisätty ja joissain tapauksissa henkilöstöä on rekrytoitu lisää tai siirretty tehtäviä avustaville henkilöille ja alaisille virastoille. Resursseja koskevia kysymyksiä on monissa ministeriöissä käsitelty johtoryhmissä, yksikkökokouksissa ja henkilöstöhallinnossa.

7 7 Kansallisten säädösvalmistelun resurssien osalta nostettiin esille, että säädösehdotusten valmistelu vaatii esimerkiksi vaikutusten arvioinnin osalta muutakin kuin säädösvalmisteluosaamista. Ministeriöissä ei myöskään aina tehdä säädösvalmistelua täystoimisesti vaan tehtäviin kuuluu lisäksi muita tehtäviä. EU-säädökset vievät joissain ministeriöissä suuren osan resursseista ja niissä aikatauluvelvoitteet ovat joustamattomia. Myös jälkivalvonta työllistää entistä enemmän.

8 . EU-SÄÄDÖSVALMISTELUN RESURSSIT Keskeiset havainnot: EU-sääntelyn valmisteluun käytettävä työpanos on pääasiassa laskusuuntainen, mutta vuosittaista vaihtelua on jonkin verran. EU-valmistelun resurssit ovat kokonaisuudessaan pysyneet kohtalaisen samalla tasolla vuoteen nähden. Kohtalaisen usein työpanoksen ja henkilöstön määrä ovat muuttuneet samassa suhteessa. Joissain tapauksissa EU-valmistelun työpanosta on kuitenkin hajautettu useammalle henkilölle vuoteen nähden. Valmistelun voimavaroissa (aika, henkilöstö, osaaminen) ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuoteen. Niissä on keskimäärin vähäisiä puutteita , , 39, ,, 5 5,5,3 3, 9, 7,5,5,5,3,5 5,3 5,7,3, 9,5,,3,5,5,7 VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM htv htv htv htv 4 Kuvio 7 EU-säädösvalmistelun työpanos (htv) ministeriöissä vuosina,, ja 4 EU-sääntelyn valmisteluun käytettävä työpanos näyttäisi olevan pääasiassa laskusuuntainen (kuvio 7). Joissain ministeriöissä vähenemistä on tapahtunut paljonkin vuoteen nähden. Kuitenkin esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriössä EU-valmisteluun käytettävä työpanos on lisääntynyt vuodesta. Vaihtelut EU-säädösten valmistelun työpanoksessa selittynevät kulloinkin EU:sta tulevien velvoitteiden määrästä.

9 9 3 9, VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM hlö hlö 4 Kuvio EU-säädösvalmistelijoiden lukumäärä ministeriöissä vuosina ja 4 Edellisestä poiketen suuressa osassa ministeriöitä EU-säädöksiä valmistelevien henkilöiden määrä on lisääntynyt kohtalaisen paljonkin (kuvio ). Kuten kansallisessa valmistelussa, myös EUvalmistelussa näyttäisi siltä, että työmäärän suhteessa valmistelevien henkilöiden määrään on tapahtunut jonkin verran muutosta. Noin puolessa ministeriöitä näyttäisi, että EU-sääntelyyn liittyviä tehtäviä on hajautettu useammalle henkilölle vuoteen nähden. Toisaalta kohtalaisen usein työmäärä ja henkilöstön määrä ovat muuttuneet samassa suhteessa. Suuressa osassa ministeriöitä EU-valmistelun resurssit eivät ole muuttuneet merkittävästi. Valtiovarainministeriön työmäärässä kuitenkin näkyvät keskeisesti finanssikriisin vaikutukset. Lisäksi ainakin sosiaali- ja terveysministeriössä vaihtelut EU-valmistelun työmäärässä vaihtelut ovat suuriakin riippuen kullakin puheenjohtajakaudella eteenpäin vietävistä asioista.

10 Henkilöstön riittävyys 4 9 Osaamisen riittävyys Ajan riittävyys 9 4 % % % 3 % 4 % 5 % 6 % 7 % % 9 % % riittävä vähäisiä puutteita merkittäviä puutteita Kuvio 9 EU-säädösvalmistelun voimavarojen (aika, henkilöstö, osaaminen) riittävyys vuosina, ja 4 Kuten kansallisenkin valmistelun osalta, myös EU-valmistelussa muutokset voimavarojen riittävyydessä ovat muuttuneet kokonaisuudessaan vähäisesti. Sekä henkilöstön, osaamisen ja ajan riittävyydessä on pääasiassa vähäisiä puutteita. Osaamista on riittävästi kolmessa ministeriössä ja henkilöstöä kahdessa ministeriössä. Resurssien riittämisessä (henkilöstö, osaaminen, aika) ei monessakaan ministeriössä ole suuria muutoksia. Ympäristöministeriössä osaamista on poistunut eläköitymisen myötä. Oikeusministeriössä osaaminen vaihtelee jonkin verran osastoittain. Liikenne- ja viestintäministeriössä on jouduttu kiinnittämään enemmän huomiota viivästyksiin, mutta asiaa on pyritty korjaamaan ja saatu ainakin jossain määrin kuntoon. EU-valmistelun resurssipuutteita on pyritty hoitamaan asioiden priorisoinnilla. Joissain tapauksissa on palkattu lisätyövoimaa ja myös koulutukseen on kiinnitetty joissain ministeriöissä huomiota. Kuitenkin esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriössä on koettu, että henkilöstön määrä ei riitä oikea-aikaiseen valmisteluun ja EU-vaikuttamiseen.

11 3. SÄÄDÖSVALMISTELUN KEHITTÄMISEN RESURSSIT Keskeiset havainnot: - Säädösvalmistelun kehittämisen resursseissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia - Monissa ministeriöissä on jonkinlainen sisäinen ryhmä tai verkosto säädösvalmistelun kehittämiseen. Näistä on kirjauksia henkilökohtaisissa työnkuvauksissa, tulostavoitteissa ja työjärjestyksissä. 6 5,45, ,93 3,5 3,5,,,,,3,3,7,,,5,6,5,5 VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM htv htv 4 Kuvio Säädösvalmistelun kehittämisen työpanos (htv) vuosina ja 4 Säädösvalmistelun kehittämisen resursseissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuoteen nähden (kuvio ). Suurimpana muutoksena ovat maa- ja metsätalousministeriön, htv:n väheneminen ja työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön resurssien noin puolen henkilötyövuoden lisääntyminen. Valtioneuvoston kansaliassa kehittäminen nähdään osana kaikkien toimijoiden tehtäviä.

12 VNK UM OM SM PLM VM OKM MMM LVM TEM STM YM hlö hlö 4 Kuvio Säädösvalmistelun kehittämisen henkilömäärä valtioneuvostossa vuosina ja 4 Säädösvalmistelun kehittämiseen osallistuva henkilöiden määrä on vuosien ja 4 välillä pysynyt kohtalaisen samana (kuvio ). Muutokset ovat yhden henkilön suuruisia suuntaan tai toiseen. Suurimmassa osassa ministeriöitä on säädösvalmistelun kehittämiseksi perustettu jonkinlainen kehittämisverkosto tai ryhmä. Osa ryhmistä on epävirallisia ja osa erikseen asetettuja. Osassa ministeriöitä kehittäminen kuuluu tietyn yksikön tehtäviin, eikä erillistä verkostoa ole perustettu. Näin on esimerkiksi oikeusministeriössä ja puolustusministeriössä. Monissa ministeriöissä yleiseen kehittämistyöhön osallistumiseen on nimetty yksittäinen henkilö. Sääntelyn kehittämiseen liittyviä tehtäviä on kirjattu henkilökohtaisiin tehtävänkuviin sekä heidän, että osastojen tulostavoitteisiin ja työjärjestyksiin. Lisäksi tehtäviä on kirjattu asettamispäätöksiin.

13 3 4. YHTEENVETO Taulukko Säädösvalmistelun työpanos vuosina ja 4 Kansalliset resurssit EU-resurssit (htv) Avustajaresurssit Yhteensä (htv) (htv) VNK * 4 * UM 9, 6,4 5,, 7,7 3,95 5,9 4,4 OM 36,45 37,55,3 3,,,6 56,5 6,95 SM 9,3,4 7,5 4,5 5, 3,3 33,4 PLM 5,5,7,5,5,5,5 7,7 VM 53,5 47,6,3 5,3,5 9,7,3 7,6 OKM 7, -**,3 -** 3,5,9 ** MMM 47 43,9 64, ,6 6,5 6,5 LVM 3,5 6,65,5 5,7 5,9 3 47,65 35,35 TEM,35,3, ,3 47,55 STM 33,4 47,3,5,5 7, 53,5 65,35 YM,5,5,,7,3, 35,55 4,5 YHTEENSÄ 9,5 95,76 7, 76, ,75 53,5 5,97 * laskutapa erilainen ** ei tietoa saatavilla Kuten taulukosta käy ilmi, säädösvalmisteluun käytettävässä työpanoksessa on tapahtunut sekä lisäystä että vähentymistä. Ulkoministeriö, valtiovarainministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö ovat ainoat ministeriöt, joissa on tapahtunut työpanoksen vähenemistä kaikilla osa-alueilla (kansallinen ja EU-valmistelu sekä avustajat). Oikeusministeriö ja sisäministeriö ovat sitä vastoin ainoat ministeriöt, joissa käytettävissä oleva työpanos on lisääntynyt kaikilla osa-alueilla. Muiden ministeriöiden osalta muutosta on tapahtunut erilailla eri osa-alueilla. Valtioneuvoston kokonaisvalmisteluresurssit ovat kaikkinensa hieman vähentyneet. Suurin muutos lienee avustajaresursseissa, jossa muutos on vajaat henkilötyövuotta. Kansallisen valmistelun resurssit ovat kokonaisuutena hieman lisääntyneet ja EU-resurssit ovat hieman vähentyneet. Kuitenkaan koko valtioneuvoston säädösvalmisteluresursseissa ei ole havaittavissa kovinkaan suuria muutoksia, vaikka yksittäisissä ministeriöissä muutokset saattavat olla isojakin. Opetus- ja kulttuuriministeriön resurssiksi on kokonaiskuvan saamiseksi katsottu vuotta vastaava määrä. Resurssit ovat kuitenkin vastausten perustelujen mukaan mahdollisesti hieman lisääntyneet kansallisella puolella. Lukuja tulkittaessa on otettava huomioon VNK:n laskutavan muutos EU-valmisteluun käytettävästä työpanoksesta

14 4 LIITE Ministeriökohtaiset kuvaukset VNK Valtioneuvoston kansliassa kansallista valmistelua tekevien määrä on hieman lisääntynyt, mutta käytettävä työpanos on pysynyt samana. Tehtäviä on siis hajautettu hieman useammalle henkilölle. Laskennan perusteena ovat sellaiset henkilöt, jotka ovat valmistelleet tai joilla on valmius valmistella säädöksiä. Säädösvalmistelun voimavaroissa (aika, osaaminen, henkilöstö) nähdään vähäisiä puutteita kaikilla osa-alueilla. Muutokset EU-valmistelun resursseissa selittyvät laskentatavan muutoksella. Erilaiset kehittämistehtävät nähdään osana kaikkien tehtävänkuvia. UM Ulkoasiainministeriössä kansalliseen säädösvalmisteluun osallistuvien henkilöiden määrä on pysynyt samana aiempaan nähden, mutta työpanos on hieman vähentynyt. EU-valmistelun työmäärä ja henkilömäärä ovat vähentyneet samoin kuin avustavien henkilöiden määrä ja työpanoskin. Ulkoministeriössä kulloinkin käytettäviin resursseihin vaikuttaa henkilökierto edustustojen ja ministeriön välillä. Myös valmistelutarve määrittää käytettäviä resursseja. Säädösvalmistelun voimavaroissa (aika, osaaminen, henkilöstö) on kaikilta osin vähäisiä puutteita. Ministeriössä on säädösvalmisteluverkosto ja lisäksi oikeuspalveluosaston tehtäviin kuuluu säädösvalmistelun laadun kehittäminen. OM Oikeusministeriössä säädösvalmisteluun käytettävien henkilöiden määrää on vähennetty hieman, mutta työpanosta on hieman lisätty, mikä tarkoittanee, että lainvalmistelutehtäviä on keskitetty hieman enemmän. Näin näyttäisi olevan myös EU-säädösten valmistelussa. Valmistelussa avustavien henkilöiden määrää on hieman lisätty ja työpanosta on lisätty vähän tätä enemmän. Säädösvalmistelun voimavaroissa (aika, osaaminen, henkilöstö) nähdään olevan vähäisiä puutteita niin kansallisessa kuin EU-valmistelussakin. Muutoksia ei pidetä merkittävänä, mutta esimerkiksi kaikille virkavapaalla oleville ei säästösyistä ole otettu sijaista. Sijaisten kokemus ja osaaminen on vakinaisia virkamiehiä vähäisempää. EU-valmistelu vie merkittävän osan resursseista. Oikeusministeriölle kuuluu yleinen lainvalmistelun kehittäminen. Tämä on organisoitu lainvalmisteluosaston johdon tukeen ja laintarkastusyksikköön.

15 5 SM Sisäministeriössä säädösvalmistelun resursseissa kokonaisuutenaan on tapahtunut vain hyvin pientä muutosta niin kansallisesti kuin EU-valmistelussakin. EU-valmisteluun henkilöstön määrää pidetään riittävänä, mutta muutoin voimavaroissa on vähäisiä puutteita. Voimavarat ja resurssit vaihtelevat jonkin verran eri osastojen välillä. Ministeriössä säädösvalmistelun kehittäminen on ministeriön oikeusyksikön tehtävä. Lisäksi kansainvälisten ja EU-asioiden kehittämistä hoitaa kansainvälisten asioiden yksikkö. PLM Puolustusministeriössä kansallisen säädösvalmistelun työpanosta on lisätty hieman enemmän kuin henkilömäärää. EU-valmistelun, samoin kuin avustajien resursseissa ei ole juurikaan tapahtunut muutosta aiempaan nähden. Ministeriössä kansallisen valmistelun osaamisessa on vähäisiä puutteita, mutta ajan riittävyydessä sekä henkilöstön riittävyydessä puutteet ovat merkittäviä. EUvalmistelussa puutteet ovat vähäisiä kaikilla osa-alueilla. Voimavarojen puutteet johtuvat useista laajoista ja samanaikaisista säädösvalmisteluhankkeista. Pääosa voimavaroista käytetään kansalliseen valmisteluun. Säädösvalmistelun kehittäminen tapahtuu ministeriön lainvalmistelu- ja oikeusyksikössä. VM Valtiovarainministeriössä säädösvalmisteluun käytettävää työpanosta on vähennetty niin kansallisessa, kuin EU-valmistelussakin säästösyistä. Valmistelevien henkilöiden määrää on kuitenkin lisätty, eli tehtäviä on hajautettu useammalle henkilölle. Valmistelussa avustavien henkilöiden määrä ja työpanos on vähentynyt. Näyttäisi kuitenkin siltä, että valmistelussa avustavia tehtäviä on keskitetty aiempaa enemmän. Kansallisen valmistelun voimavaroissa puutteet ovat merkittäviä ajan ja henkilöstön osalta. Osaamisessa puutteet ovat vähäisiä. EU-valmistelun puutteet voimavaroissa ovat vähäisiä. Puutteet johtuvat suuresta määrästä EU-hankkeita, jotka ovat seurausta finanssikriisistä. Säädösvalmistelun kehittämiseksi ministeriössä toimii epävirallinen säädösvalmisteluverkosto. OKM Opetus- ja kulttuuriministeriössä säädösvalmistelijoiden lukumäärä on hieman lisääntynyt. Käytettyjen henkilötyövuosien määrää ei ollut saatavilla. Kukaan valmistelijoista ei teen yksinomaan säädösvalmistelua vaan tehtävänkuviin liittyy myös muita tehtäviä. EU-valmistelua tekevien virkamiesten määrää on myös lisätty jonkin verran. Avustavien virkamiesten määrää on sitä vastoin vä-

16 6 hennetty. Muutoksia resursseissa selitetään osin sillä, että lakimiesvirkoja on laajennettu yleisemmiksi yleistä korkeakoulututkintoa edellyttäviksi. Säädösvalmistelun voimavaroissa nähdään pääasiassa vähäisiä puutteita. Osaamista niin kansallisessa kuin EU-valmistelussa pidetään kuitenkin riittävänä. Säädösvalmistelun kehittämisessä ollaan muutosvaiheessa eläköitymisestä johtuen. MMM Maa- ja metsätalousministeriössä valmistelijoiden lukumäärä on lisääntynyt vuoteen verrattuna. Tämä voi liittyä vuonna 3 voimaantulleeseen organisaatiouudistukseen, jonka myötä juristivalmistelijaresurssia keskitettiin. Tämä lisäsi yksikkörajat ylittävää yhteistyötä, jolloin enenevässä määrin myös substanssiasiantuntijat mieltävät osallistuvansa säädösvalmisteluun. Päätoimisten säädösvalmistelijoiden lukumäärää sen sijaan ei ole lisätty. Näin ollen säädösvalmisteluun käytetty työpanos jakaantuu useammalle henkilölle. Resurssien laskutavassa on tapahtunut muutos vuoteen nähden, minkä vuoksi työpanos näyttäisi vähentyneen. Tosiasiassa vaalikauden lopun säädösruuhkassa työtä on ollut jopa enemmän valmistelijaa kohden kuin vuonna. Sen sijaan EUvalmistelussa työn painopiste ja jakautuminen määräytyvät EU:n toimielinten aikataulujen mukaan. Säädösvalmistelussa avustavien tehtäviä on keskitetty hieman aiempaa enemmän. Valmistelun voimavaroissa on pääasiassa vähäisiä puutteita, mutta osaamista pidetään riittävänä sekä kansallisessa, että EU-valmistelussa. Resurssit vaihtelevat jonkin verran osastoittain. EU-hankkeet aiheuttavat kiirettä ministeriössä. Ministeriössä on säädösvalmistelun kehittämistiimi. Säädösvalmistelun johtamisen menettelytapoja on uudistettu siten, että uudistuksen valmistelu ajoittui vuoteen. Näin ollen säädösvalmistelun kehittämisen painopiste vuonna 4 on ollut uusien menettelyjen käyttöönoton tukemisessa ja seurannassa. Tämä voi osaltaan selittää resurssin muutosta. LVM Liikenne- ja viestintäministeriössä kansalliseen säädösvalmisteluun käytettävien virkamiesten ja henkilötyövuosien määrä on vähentynyt. Myös EU-valmistelun työpanosta on vähennetty, mutta valmistelua tekevien henkilöiden määrä on hieman lisääntynyt, eli tehtäviä on hajautettu useammalle henkilölle. Säädösvalmistelussa avustavien henkilöiden määrää on myös vähennetty säästösyistä. Säädösvalmistelun voimavaroissa nähdään ajan ja osaamisen suhteen vähäisiä puutteita, mutta henkilöstön riittävyydessä puutteet ovat merkittäviä. Säädösvalmistelun kehittämiseksi ministeriössä on lainsäädäntökoordinaattori, joka toimii lainvalmistelijoiden tukena, ja controller, joka tarkastaa taloudellisten vaikutusten arvioinnin HE-luonnoksista.

17 7 TEM Työ- ja elinkeinoministeriössä säädösvalmistelun resursseja on vähennetty kansallisessa valmistelussa ja lisätty EU-valmistelussa. Näyttäisi siltä, että henkilöitä on siirretty EU-valmistelutehtäviin kansallisesta valmistelusta. Säädösvalmistelussa avustavien tehtäviä on keskitetty hieman enemmän yksittäisille henkilöille. Resursseissa ei kuitenkaan kerrota tapahtuneen olennaisia muutoksia. Kansallisessa valmistelussa osaamista pidetään riittävänä, mutta muissa voimavaroissa on vähäisiä puutteita. EU-valmistelun voimavaroissa on kokonaisuudessaan vähäisiä puutteita. Ministeriössä on oma sääntelyn kehittämisen ryhmä. STM Sosiaali- ja terveysministeriössä kansallisen ja EU-valmistelun resursseja on lisätty. Kansallisen valmistelun työpanos ja henkilöstön määrä ovat muuttuneet lähes samassa suhteessa, mutta EUvalmistelussa näyttäisi siltä, että tehtäviä on hieman hajautettu. Avustavien tehtävien työpanosta on vähennetty. Resurssien lisäämine johtuu isoista hankkeista, jotka ovat vaatineet paljon resursseja. Osaamista ministeriössä pidetään riittävänä kansallisessa valmistelussa, mutta henkilöstön ja ajan riittävyydessä on merkittäviä puutteita. EU-valmistelussa voimavarojen puutokset ovat vähäisiä kaikilla osa-alueilla. Ministeriössä on sisäinen ryhmä säädösvalmistelun kehittämiseksi. YM Ympäristöministeriössä säädösvalmistelun resursseja on lisätty. Säädösvalmistelussa avustavien määrä ja työpanos on pysynyt samana aiempaan nähden. Resursseja on lisätty väliaikaisilla juristiharjoittelijoilla vuoden 4 aikana. Osaamista kansalliseen valmisteluun pidetään riittävänä, mutta muutoin kansallisissa ja EU-valmistelun voimavaroissa nähdään vähäisiä puutteita. Senioriosaamisen kerrotaan vähentyneen EU-valmistelussa. Säädösvalmistelun kehittämiseksi ministeriössä on oma säädösvalmistelun ohjausryhmä.

18 LIITE Kysely. KANSALLISIA SÄÄDÖKSIÄ VALMISTELEVAT VIRKAMIEHET JA VOIMAVAROJEN RIIT- TÄVYYS - Säädösvalmistelijoiden työpanos (HTV) ja säädösvalmistelijoiden lukumäärä (henkilömäärä) 3 - Säädösvalmisteluavustajien työpanos (HTV) ja säädösvalmisteluavustajien lukumäärä (henkilömäärä) 4 - Jos arviot säädöksiä valmistelevien virkamiesten tai säädösvalmisteluavustajien määrässä ovat olennaisesti muuttuneet vuodesta, kerro mistä muutokset ovat johtuneet. - Arvio ajan riittävyydestä kansallisten säädösten valmisteluun a) riittävä b) vähäisiä puutteita c) merkittäviä puutteita - Arvio henkilöstön määrän (säädösvalmistelijat ja säädösvalmisteluavustajat) riittävyydestä kansallisten säädösten valmisteluun a) riittävä b) vähäisiä puutteita c) merkittäviä puutteita 3 Kansallisten säädösten valmistelija on virkamies, joka lakia tai asetusta valmistelevassa hankkeessa vastaa tekstin kirjoittamisesta, sisällöllisten tai oikeudellisten ratkaisujen valmistelusta taikka vaikutusten arvioinnista. Lakeihin ja asetuksiin sisältyvät myös EU-lainsäädännön täytäntöön panemiseksi ja kansainvälisten sopimusten voimaansaattamiseksi valmisteltavat säädökset. Kansallisen säädösvalmistelun voimavaroja arvioidaan ministeriössä.9.4 käytettävissä olevana virkamiesten työpanoksena (henkilötyövuosien, htv kokonaismäärä) ja henkilömääränä (virkamiesten kokonaismäärä). Mukaan lasketaan ne virkamiehet, joiden tehtävänkuvaan sisältyy kansallisten säädösten valmistelutehtäviä. Säädösvalmistelun johtamistehtäviä ei lasketa mukaan. 4 Säädösvalmisteluavustaja on virkamies, joka vastaa kansallisten säädösten valmistelussa teknisistä ja avustavista tehtävistä, esim. tekstin taitto, käännöksen tarkastaminen, yhteenvedot lausunnoista ja PTJ:n käyttö. Säädösvalmistelun avustavien tehtävien voimavaroja arvioidaan ministeriössä.9.4 käytettävissä olevana virkamiesten työpanoksena (henkilötyövuosien, htv kokonaismäärä) ja henkilömääränä (virkamiesten kokonaismäärä). Mukaan lasketaan ne virkamiehet, joiden tehtävänkuvaan sisältyy säädösvalmistelua avustavia tehtäviä.

19 9 - Arvio osaamisen riittävyydestä kansallisten säädösten valmisteluun a) riittävä b) vähäisiä puutteita c) merkittäviä puutteita - Jos arviot ministeriön kansallisen säädösvalmistelun voimavaroista (aika, henkilöstö, osaaminen) ovat olennaisesti muuttuneet vuodesta, kerro missä resursseissa muutokset ovat tapahtuneet ja mistä muutokset ovat johtuneet. - Jos lainvalmisteluresursseissa on havaittu puutteita, miten asiaa on käsitelty ja mitä puutteille on tehty ministeriössä? - Kansallisen säädösvalmistelun resursointia koskevat muut kommentit ja huomiot (esimerkiksi voimavarojen jakautuminen direktiivien täytäntöönpanotoimien ja puhtaasti kansallisen lainsäädännön valmistelun välillä sekä siihen vaikuttavat tekijät). EU-SÄÄDÖKSIÄ VALMISTELEVAT VIRKAMIEHET JA VOIMAVAROJEN RIITTÄVYYS - EU-säädösvalmistelijoiden työpanos (HTV) ja EU-säädösvalmistelijoiden lukumäärä (henkilömäärä) 5 - Jos arviot EU-säädöksiä valmistelevien virkamiesten määrässä ovat olennaisesti muuttuneet vuodesta, kerro mistä muutokset ovat johtuneet. - Arvio ajan riittävyydestä EU-säädösten valmisteluun a) riittävä b) vähäisiä puutteita c) merkittäviä puutteita 5 EU-säädösten valmistelija on virkamies, joka valmistelee EU-säädöksiä koskevia Suomen kannanottoja ja osallistuu Suomen edustajana EU-säädösten päätöksentekoprosessiin. EU-säädösten valmistelun voimavaroja arvioidaan ministeriössä.9.4 käytettävissä olevana virkamiesten työpanoksena (henkilötyövuosien, htv kokonaismäärä) ja henkilömääränä (virkamiesten kokonaismäärä). Mukaan lasketaan ne virkamiehet, joiden tehtävänkuvaan sisältyy EUsäädösten valmistelutehtäviä. Säädösvalmistelun johtamistehtäviä ei lasketa mukaan.

20 - Arvio henkilöstön määrän riittävyydestä EU-säädösten valmisteluun a) riittävä b) vähäisiä puutteita c) merkittäviä puutteita - Arvio osaamisen riittävyydestä EU-säädösten valmisteluun a) riittävä b) vähäisiä puutteita c) merkittäviä puutteita - Jos arviot ministeriön voimavaroista (aika, henkilöstö, osaaminen) ovat olennaisesti muuttuneet v., kerro missä resursseissa muutokset ovat tapahtuneet ja mistä muutokset ovat johtuneet. - Jos EU-säädösten valmistelun resursseissa on havaittu puutteita, miten asiaa on käsitelty ja mitä puutteille on tehty ministeriössä? - EU-säädösehdotusten valmistelun resursointia koskevat muut kommentit ja huomiot 3. MITEN SÄÄDÖSVALMISTELUUN OSALLISTUVIEN VIRKAMIESTEN MÄÄRÄÄ JA RESURSSIEN RIITTÄVYYTTÄ ON ARVIOITU MINISTERIÖSSÄ JA MIHIN TIEDOT PERUSTUVAT (ESIM. OMA ARVIO, TYÖAJANSEURANTA)? ONKO VASTAUKSIA KÄSITELTY MINISTERIÖN JOHDON FOORUMEILLA? 4. SÄÄDÖSVALMISTELUN KEHITTÄMISEN ORGANISOINTI JA RESURSOINTI - Miten säädösvalmistelun kehittäminen on organisoitu ministeriössä? Onko ministeriön sisäinen ja VN:n yhteiseen kehittämistyöhön osallistuminen osoitettu jonkun henkilön tai esim. työryhmän tehtäväksi? - Mitä tehtäviä henkilölle tai työryhmälle on asetettu ja mihin ne on kirjattu (esim. ministeriön tulostavoiteasiakirja, henkilökohtainen tulostavoite, johtamissopimus, asettamispäätös)?

21 - Virkamiehet, joiden tehtävänkuvaan sisältyy säädösvalmistelun kehittämistehtäviä (HTV ja henkilölukumäärä) 6 - Säädösvalmistelun kehittämisen resursointia koskevat muut kommentit ja huomiot 5. ANNETUT HALLITUKSEN ESITYKSET - Kuinka monta suppeaa (pykäliä tai vähemmän) hallituksen esitystä ministeriöstänne on annettu välisenä aikana? - Kuinka monta laajaa (yli pykälää sisältävää) hallituksen esitystä ministeriöstänne on annettu välisenä aikana? 6 Säädösvalmistelun kehittämisen voimavaroja arvioidaan ministeriössä.9.4 käytettävissä olevana virkamiesten työpanoksena (henkilötyövuosien, htv kokonaismäärä) ja henkilömääränä (virkamiesten kokonaismäärä). Mukaan lasketaan ne virkamiehet, joiden tehtävänkuvaan sisältyy säädösvalmistelun kehittämistehtäviä. Johtamistehtävistä mukaan lasketaan lainsäädäntöjohtajan työpanos.

HTH 2017 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2017 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2017 RAPORTOINNIN 1.1.-30.6.2017 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2017 ennustea 2016issa Muutos*is Henkilö lkm. 72 300 72 800-0,7 % HTV 69 900 71 700-2,6 % Toimisto-HTV 50 000 50 800-1,6 %

Lisätiedot

Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset

Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset Valtioneuvoston kanslia Lausuntopyyntö 10.01.2017 276/73/2016 Valtioneuvoston kieli- ja käännöslinjaukset 2017-2020 Johdanto Valtioneuvoston kanslia asetti 13.5.2016 työryhmän valmistelemaan valtioneuvoston

Lisätiedot

Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan

Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan 1.1.2020 Mistä on kyse? 2 3 Työnjako kunta-maakunta-valtio Maakunta- ja sote - uudistuksen myötä Suomen julkinen hallinto järjestetään kolmella tasolla,

Lisätiedot

Verkkolaskun vastaanotto valtiolla

Verkkolaskun vastaanotto valtiolla Verkkolaskun vastaanotto valtiolla Tilasto 217 Q1 - Q2 Tiedot perustuvat OpusCapitan Valtiokonttorille toimittamaan kuukausittaiseen verkkolaskutilastoon Hallinnonalavertailu 217 Q1-Q2 1 Verkkolaskujen

Lisätiedot

Verkkolaskun lähetys valtiolla

Verkkolaskun lähetys valtiolla Verkkolaskun lähetys valtiolla Tilasto 217 Q1 - Q2 Tiedot perustuvat OpusCapitan Valtiokonttorille toimittamaan kuukausittaiseen verkkolaskutilastoon Hallinnonalavertailu 217 Q1 Q2 Verkkolaskujen lähetys

Lisätiedot

VALTION TALOUSHALLINNON PROSESSIEN KEHITTÄMINEN

VALTION TALOUSHALLINNON PROSESSIEN KEHITTÄMINEN VALTION TALOUSHALLINNON PROSESSIEN KEHITTÄMINEN HTV- ja tuottavuuskyselyn tuloksista ja kehittämistoimenpiteistä Maileena Tervaportti, apulaisjohtaja Valtiokonttori, Talous ja henkilöstö Taloushallinnon

Lisätiedot

YM:n lainvalmistelun nykytilanne ja tulevaisuus

YM:n lainvalmistelun nykytilanne ja tulevaisuus YM:n lainvalmistelun nykytilanne ja tulevaisuus 8.9.2011 Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn 8.9.2011 1 Säädösvalmistelun kehittämisen tarve Keskeisten tahojen lausumat ministeriöiden säädösvalmistelun laadun

Lisätiedot

HTH 2015 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2015 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2015 RAPORTOINNIN 1.1.-31.12.2015 - TULOKSET TULOKSET VALTION TOIMITILASTRATEGIAN LINJAUKSET VAATIVAT TULOKSELLISIA TYÖYMPÄRISTÖJÄ 27 24 18/15 Keskimääräinen tilatehokkuus valtiolla v. 2014 toimistoissa

Lisätiedot

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2016 RAPORTOINNIN 1.1.-30.6.2016 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2016 ennustea 2015issa Muutosissa Henkilö lkm. 73 000 73 300-0,2 % HTV 70 800 72 500-2,3 % Toimisto-HTV 50 700 51 400-1,3

Lisätiedot

HTV- ja tuottavuuskyselyn tulokset, matkustus

HTV- ja tuottavuuskyselyn tulokset, matkustus HTV- ja tuottavuuskyselyn tulokset, matkustus htv Henkilöstöhallinnon htv-määrä on vähentynyt 24-211 yhteensä noin 22 % 35 Valtionhallinnon skaalattu htv yhteensä (heha) 3 2947 25 2426 235 2 15 1 5 24

Lisätiedot

Verkkolaskutilastot 2016

Verkkolaskutilastot 2016 Verkkolaskutilastot 216 Kum. Q1-Q2, ostolaskut Verkkolaskun vastaanottoprosentin vertailu 216 kum. Q1-Q2 Hallinnonaloittan Hallinnonalan sisällä kirjanpitoyksiköittäin (mukana hallinnonalat, joissa on

Lisätiedot

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2016 RAPORTOINNIN 1.1.-31.12.2016 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2016a 2015issa Muutos*is Henkilö lkm. 72 800 73 300-0,7 % HTV 71 700 72 500-1,1 % Toimisto-HTV 50 800 51 400-1,0 % *muutos

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä 2.11.2017 1 YHTEISKUNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIAN PERUSTEET Yhteiskunnan turvallisuusstrategia (YTS) valtioneuvoston

Lisätiedot

Valtioneuvoston yhteinen virtuaalityöpöytä Kampus

Valtioneuvoston yhteinen virtuaalityöpöytä Kampus Valtioneuvoston yhteinen virtuaalityöpöytä Kampus Yksikön päällikkö Miia Roukus 1 Kampuksen suunnittelun lähtökohdat Kampus korvaa nykyiset erilliset ministeriöiden intranetit ja Senaattoripalvelun. Kampus

Lisätiedot

Valtion verkkolaskutilastot

Valtion verkkolaskutilastot Valtion verkkolaskutilastot Kum. Q1-Q2, myyntilaskut 3.8.216 Verkkolaskun lähetysprosentin vertailu 216 Q1-Q2 Hallinnonaloittan Hallinnonalojen sisällä kirjanpitoyksiköittäin (mukana hallinnonalat, joissa

Lisätiedot

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Pekka Sarkola Poscon Oy 16.11.2011 Ehdotukset ministeriöille toimeenpanosta Kullekin ministeriölle on tehty räätälöity

Lisätiedot

VALTION TILANKÄYTÖN JA TILAKUSTANNUSTEN RAPORTOINTI 2015 TAMMI-KESÄKUU

VALTION TILANKÄYTÖN JA TILAKUSTANNUSTEN RAPORTOINTI 2015 TAMMI-KESÄKUU VALTION TILANKÄYTÖN JA TILAKUSTANNUSTEN RAPORTOINTI 2015 TAMMI-KESÄKUU VALTION TILANKÄYTÖN TUNNUSLUVUT 2015: TOTEUMA TAMMI-KESÄKUU (6KK) JA VUOSIENNUSTE (12 KK) Vuosiennuste: 855 951 818 /v Vuosiennuste:

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp) 19.10.2017 Lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro Valtioneuvoston kanslia / Istuntoyksikkö Muutos

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

Toimintaedellytysten turvaaja - uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto

Toimintaedellytysten turvaaja - uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto Toimintaedellytysten turvaaja uusi Valtion lupa ja valvontavirasto 1 Ydinviestit Valtion lupa, ohjaus ja valvontatehtäviä kootaan uudenlaiseen, monialaiseen virastoon. Viraston toimialat ovat varhaiskasvatus,

Lisätiedot

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kyselyn 1. vaiheen tulokset 1. Vaiheen kysely Kysely toteutettiin valtionhallinnon organisaatioille 20.6.- 25.8.2017 Maakuntahallinnoille siirtyvien tehtävien

Lisätiedot

Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet. Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM

Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet. Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM Palkeet Asiakasneuvottelukunnan uudet tuulet Kieku-foorumi Risto Hakoila, UM Uudistettu asiakasneuvottelukunta on aloittanut tänä vuonna Valtiovarainministeriön asettamispäätös 6.2.2017 Asiakasneuvottelukunta

Lisätiedot

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Pekka Sarkola Poscon Oy 9.2.2012 Visio 2015 Paikkatietoinfrastruktuuri on parantanut palvelun ja päätöksenteon laatua

Lisätiedot

Uuden viraston toimeenpanohanke luomme uutta yhdessä

Uuden viraston toimeenpanohanke luomme uutta yhdessä Uuden viraston toimeenpanohanke luomme uutta yhdessä SOSIAALIPÄIVYSTYS OSANA UUDISTUVAA SOSIAALI JA TEEVDNEHUOLTOA 14.9.2017 Margit Päätalo, johtaja PohjoisSuomen aluehallintovirasto 1 19.9.2017 Etunimi

Lisätiedot

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys, joka koskee Euroopan parlamentin kokoonpanoa vuoden 2014 vaalien jälkeen.

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys, joka koskee Euroopan parlamentin kokoonpanoa vuoden 2014 vaalien jälkeen. Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS2013-00389 VNEUS Parko Veera(VNK) 16.05.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista

Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kansallisarkiston kysely analogisista aineistoista Kyselyn 1. vaiheen tulokset 1. Vaiheen kysely Kysely toteutettiin valtionhallinnon organisaatioille 20.6.- 25.8.2017 Maakuntahallinnoille siirtyvien tehtävien

Lisätiedot

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017.

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion talousarviosta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

1.3 Lainvalmisteluprosessin prosessikartta

1.3 Lainvalmisteluprosessin prosessikartta 1.3 n prosessikartta Hallitusohjelman kirjaus Talousarvioehdotus Eduskunnan lausuma Kansallista täytäntöönpanoa edellyttävä EU-säädös Kansainvälinen sopimus, Sidosryhmän tai täytäntöönpanosta vastaavan

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00076 NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) 28.01.2014 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Neuvottelut Euroopan unionin ja Albanian tasavallan sekä Euroopan unionin

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet 1 Sisältö 10:30-11.00 YTS2017: Yhteiskunnan elintärkeät toiminnot Strategiset tehtävät Keskustelu n 5-10 min 11.30-12.00 Hybridiuhat ja informaatiovaikuttaminen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00657 VNEUS Ruso Henrik(VNK) 09.10.2015 Asia EU-lainsäädännön ja -lainsäädäntöehdotusten arviointi Suomen kannalta Kokous EU-ministerivaliokunta 09.10.2015-09.10.2015

Lisätiedot

Kansallinen paikkatietostrategia Toimeenpanon tilanne. Pekka Sarkola Poscon Oy

Kansallinen paikkatietostrategia Toimeenpanon tilanne. Pekka Sarkola Poscon Oy Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpanon tilanne Pekka Sarkola Poscon Oy 26.8.2011 Ministeriöiden haastattelut Haastatellaan paikkatietojen tuottamisen ja hyödyntämisen kannalta oleelliset

Lisätiedot

Meripolitiikan kehittäminen

Meripolitiikan kehittäminen Meripolitiikan kehittäminen Turun ja Varsinais-Suomen meripäivä 1.2.2017 Jussi Soramäki EU-erityisasiantuntija Valtioneuvoston kanslia Meripolitiikan keskeisiä toimijoita Keskeiset ministeriöt VNK, LVM,

Lisätiedot

Toimintaedellytysten turvaaja - uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto. Lapin maakunta- ja soteuudistuksen viestintäryhmälle

Toimintaedellytysten turvaaja - uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto. Lapin maakunta- ja soteuudistuksen viestintäryhmälle Toimintaedellytysten turvaaja uusi Valtion lupa ja valvontavirasto Lapin maakunta ja soteuudistuksen viestintäryhmälle 12.10.2017 1 12.10.2017 Etunimi Sukunimi Ydinviestit Valtion lupa, ohjaus ja valvontatehtäviä

Lisätiedot

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM)

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO OKM2015-00149 NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) 31.08.2015 Asia Euroopan neuvoston urheilukilpailujen manipuloinnista

Lisätiedot

Kieku-hankkeen katsaus

Kieku-hankkeen katsaus Kieku-hankkeen katsaus Kieku-info 11.10.2016 Seija Friman Tilaisuus, Esittäjä Kiekun käyttöönottoerä 6 tuotantoon 1.10.2016 Oikeusministeriön hallinnonala n. 9.300 htv Eduskunnan kanslia n. 440 htv + 130

Lisätiedot

Lausunto. Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2.

Lausunto. Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2. Tilastokeskus Lausunto 13.06.2017 TK0170517 Asia: VM037:00/2016 Hallituksen esitysluonnos eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa, ohjaus ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia

Lisätiedot

Lausunto Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2.

Lausunto Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2. Julkis ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry Lausunto 04.05.2017 Asia: VM037:00/2016 Hallituksen esitysluonnos eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa, ohjaus ja valvontatehtävien

Lisätiedot

Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan

Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan 1.1.2021 Mistä on kyse? 2 3 Työnjako kunta-maakunta-valtio Maakunta- ja sote - uudistuksen myötä Suomen julkinen hallinto järjestetään kolmella tasolla,

Lisätiedot

Kieku-tietojärjestelmähankkeen tilannekatsaus. Kiekun infotilaisuus Valtiokonttori Lasse Skog

Kieku-tietojärjestelmähankkeen tilannekatsaus. Kiekun infotilaisuus Valtiokonttori Lasse Skog Kieku-tietojärjestelmähankkeen tilannekatsaus Kiekun infotilaisuus Valtiokonttori Sisältö Kiekun aikatauluraami Tilannekatsaus hankkeeseen Tehtäväkierto- ja virkajärjestelymahdollisuus Kiekun aikatauluraami

Lisätiedot

Valtioneuvoston yhteinen asianhallintajärjestelmä VAHVA. Suvi Albert, hankepäällikkö. 1 #VNvahva #digivn. I Valtioneuvoston kanslia I vnk.

Valtioneuvoston yhteinen asianhallintajärjestelmä VAHVA. Suvi Albert, hankepäällikkö. 1 #VNvahva #digivn. I Valtioneuvoston kanslia I vnk. Valtioneuvoston yhteinen asianhallintajärjestelmä VAHVA Suvi Albert, hankepäällikkö 1 #VNvahva #digivn Asianhallinta valtioneuvostossa Valtioneuvostossa on käytössä noin 15 erillistä asianhallintajärjestelmää,

Lisätiedot

LAINSÄÄDÄNNÖN LAATU JA LAINVALMISTELUN NYKYTILA EDUSKUNNAN NÄKÖKULMASTA

LAINSÄÄDÄNNÖN LAATU JA LAINVALMISTELUN NYKYTILA EDUSKUNNAN NÄKÖKULMASTA 1 (5) Seppo Tiitinen Eduskunnan pääsihteeri Hallintotuomioistuinpäivä 15.11.2004 PUHERUNKO LAINSÄÄDÄNNÖN LAATU JA LAINVALMISTELUN NYKYTILA EDUSKUNNAN NÄKÖKULMASTA Lainsäädäntövalta uuden perustuslain mukaan

Lisätiedot

Maakuntauudistus muuttaa hallinnon rakenteet

Maakuntauudistus muuttaa hallinnon rakenteet Maakuntauudistus muuttaa hallinnon rakenteet Julkisen hallinnon rakenne ja työnjako muuttuu olennaisesti. Valtionhallinnon jako keskus, alue ja paikallishallintoon päättyy. Lapin aluehallintovirasto, johtaja

Lisätiedot

Aikamme Haaste. Kansallisesta meristrategiasta

Aikamme Haaste. Kansallisesta meristrategiasta Kansallisesta meristrategiasta 4.11.2014 Suomi Merellä - säätiön 50-vuotisjuhlaseminaari Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen Aikamme Haaste On kokonaisuuden hahmottaminen ja siinä toimiminen siilojen sijasta

Lisätiedot

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Lausuntopyyntö 15.05.2017 OM 8/41/2017 Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Johdanto Arviomuistiossa selvitetään julkisiin kuulutuksiin liittyvä nykyinen sääntelytilanne

Lisätiedot

Maakuntien yhteistyöryhmät & ALKU uudistus ja uusi laki alueiden kehittämisestä. Työ- ja elinkeinoministeriö

Maakuntien yhteistyöryhmät & ALKU uudistus ja uusi laki alueiden kehittämisestä. Työ- ja elinkeinoministeriö Maakuntien yhteistyöryhmät & ALKU uudistus ja uusi laki alueiden kehittämisestä Työ- ja elinkeinoministeriö ALKU uudistus ja maakunnan yhteistyöryhmät ALKU uudistuksessa MYR:lle ei tullut erityisiä uusia

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM Eduskunta Suuri valiokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2013-00158 LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM 17.05.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan meriturvallisuusviraston

Lisätiedot

Yhteenvetotietoja valtion toiminnan ja ICT:n kehittämisen hankesalkusta

Yhteenvetotietoja valtion toiminnan ja ICT:n kehittämisen hankesalkusta Yhteenvetotietoja valtion toiminnan ja ICT:n kehittämisen hankesalkusta Tilanne 30.9.2015 Julkisen hallinnon ICT-toiminto Yhteiset periaatteet valtionhallinnon merkittävien ICT:n kehittämistä sisältävien

Lisätiedot

Näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja poliittisen päätöksenteon tueksi.

Näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja poliittisen päätöksenteon tueksi. Näkökulmia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja poliittisen päätöksenteon tueksi. Lainsäädännön arviointineuvoston lausuntokäytäntö vakiintunut jatkossa kaivataan lisää vuorovaikutusta Anssi

Lisätiedot

HTH 2018 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2018 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2018 RAPORTOINNIN 1.1.-31.12.2018 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2018a 2017issa Muutosis Henkilö lkm. 73 700 72 500 +1,6% HTV 70 900 71 100-0,3% Toimisto-HTV 56 000 55 900 +0,1% Luvuissa

Lisätiedot

Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus

Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaosto 5.11.2015 Silja Hiironniemi Kuntien tehtävien ja velvoitteiden kehitys

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS OIKEUSMINISTERIÖSTÄ ANNETUN VALTIONEU- VOSTON ASETUKSEN 6 :N MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS OIKEUSMINISTERIÖSTÄ ANNETUN VALTIONEU- VOSTON ASETUKSEN 6 :N MUUTTAMISESTA OIKEUSMINISTERIÖ Hallitussihteeri Ulla Westermarck Muistio VALTIONEUVOSTON ASETUS OIKEUSMINISTERIÖSTÄ ANNETUN VALTIONEU- VOSTON ASETUKSEN 6 :N MUUTTAMISESTA 1 Tausta Valtion virkamieslain muuttamista koskeva

Lisätiedot

Virastojen tuottavuuskehitys ja tuottavuuskyselyn tulokset

Virastojen tuottavuuskehitys ja tuottavuuskyselyn tulokset Virastojen tuottavuuskehitys ja tuottavuuskyselyn tulokset Mikko Kangaspunta Kieku-käyttäjäfoorumi Helsinki, 26.11.2015 Taustaa kirjanpitoyksiköiden talous- ja henkilöstöhallinnon tuottavuuden tarkastelulle

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LAS Manner Olessia(LVM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LAS Manner Olessia(LVM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2013-00451 LAS Manner Olessia(LVM) 21.11.2013 JULKINEN VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Pohjoisen ulottuvuuden liikenne- ja logistiikkakumppanuudesta

Lisätiedot

HTH 2017 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2017 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2017 RAPORTOINNIN 1.1.-31.12.2017 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2017a 2016issa Muutos*is Henkilö lkm. 72 500 72 800-0,3% HTV 71 100 71 700-0,9% Toimisto-HTV 55 900** 50 400-50 800 - -1,0%

Lisätiedot

Lakiuudistuksen tilannekatsaus

Lakiuudistuksen tilannekatsaus Lakiuudistuksen tilannekatsaus Työseminaari 16.4.2013 Tarja Reivonen TEM / Alueosasto Lakiuudistuksen sisältö ja organisointi Yhdistetään ja uudistetaan: Laki alueiden kehittämisestä (1651/2009) ja rakennerahastolaki

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Jokelainen Jaana(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Jokelainen Jaana(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2018-00236 VNEUS Jokelainen Jaana(VNK) 20.03.2018 Asia Suomen EU-puheenjohtajakausi 2019; kansallinen puheenjohtajuusohjelma; parlamentaarinen prosessi Kokous

Lisätiedot

Julkisen hallinnon tiedonhallinnan sääntelyn kehittämistä selvittävän työryhmän asettaminen

Julkisen hallinnon tiedonhallinnan sääntelyn kehittämistä selvittävän työryhmän asettaminen 1 (5) Asettamispäätös VM/1709/00.01.00.01/2016 luonnos x.10.2016 Julkisen hallinnon tiedonhallinnan sääntelyn kehittämistä selvittävän työryhmän asettaminen Asettaminen Valtiovarainministeriö asettaa työryhmän

Lisätiedot

Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus

Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus Tulosohjauksen ajankohtaiskatsaus Taloushallinnon kevätseminaari Tallinna 4.-5.6.2013 Olli Ahonen Valtiokonttori Agenda 1. Ajankohtaista tulosohjauksen kehittämishankkeen toimeenpanosta 2. Uudistunut tuloksellisuusraportointi

Lisätiedot

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Johtaja 26.9.2017 Hannu Sulin OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN ASETUS YLEISISTÄ KIRJASTOISTA 1 Asetuksen sisältö Yleistä Yleisistä kirjastoista annetussa laissa (1492/2016)

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) JULKINEN. Käsittelyvaiheet ja jatkokäsittelyn aikataulu

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) JULKINEN. Käsittelyvaiheet ja jatkokäsittelyn aikataulu Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM2015-01665 NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) 17.12.2015 JULKINEN Asia Neuvottelut EU:n ja Albanian tasavallan, EU:n ja Georgian, EU:n ja Moldovan tasavallan, EU:n ja Marokon

Lisätiedot

ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS

ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS Asettamispäätös VM120:00/2015 Kunta- ja aluehallinto-osasto 2.12.2015 luonnos ALUEHALLINTOVIRASTOJEN OHJAUS Asettaminen Toimikausi Valtiovarainministeriö on tänään asettanut aluehallintovirastojen ohjausryhmän

Lisätiedot

ASETTAMISPÄÄTÖS. Tavoitteena on parantaa elintarvikemarkkinoiden toimivuutta.

ASETTAMISPÄÄTÖS. Tavoitteena on parantaa elintarvikemarkkinoiden toimivuutta. Maa- ja metsätalousministeriö Ruokaosasta ASETTAMISPÄÄTÖS 26.9.2017 1568/01.01/2017 MMM032:00/2017 Elintarvikemarkkinalainsäädännön valmistelu Toimikausi 26.9.2017-31.12.2018 Tausta Tuottajan heikko asema

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausuntopyyntö 07.11.2017 OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Johdanto Euroopan

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 17/2018 Valtioneuvoston biotalousstrategian valmistelu 016/54/2017

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 17/2018 Valtioneuvoston biotalousstrategian valmistelu 016/54/2017 Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 17/2018 Valtioneuvoston biotalousstrategian valmistelu 016/54/2017 Työ- ja elinkeinoministeriö, 17.7.2018. Ympäristöministeriö, 26.7.2018. Maa- ja metsätalousministeriö,

Lisätiedot

Minkälainen tutkimustiedon neuvonantojärjestelmä?

Minkälainen tutkimustiedon neuvonantojärjestelmä? Minkälainen tutkimustiedon neuvonantojärjestelmä? KARI RAIVIO SOTERKO/LYNET 5.6.2014 Mihin tutkimustietoa tarvitaan? Poliittisten linjausten valmistelu (hallitusohjelma, puolueohjelmat) Lakien ja asetusten

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Eduskunnan lausumien toimeenpano (1/2014) 341/54/2011 Liikenne- ja viestintäministeriö, 18.12.2013, LVM/2250/02/2013. Maa- ja metsätalousministeriö, 18.12.2013, dnro

Lisätiedot

Kiekun hankekatsaus

Kiekun hankekatsaus Kiekun hankekatsaus 16.12.2013 Kieku-info Seija Friman Hanketoimiston päällikkö Kieku-info 16.12.2013, Seija Friman Kiekun tiekartta 70000 60000 50000 40000 30000 20000 10000 Vaihe 1 Kumulatiivinen HTV-määrä

Lisätiedot

PERUSTUSLAKI JA LAINVALMISTELUN LAATU

PERUSTUSLAKI JA LAINVALMISTELUN LAATU PERUSTUSLAKI JA LAINVALMISTELUN LAATU Ylijohtaja Sami Manninen Oikeusministeriö 2.3.2017 LAINVALMISTELUSTA KESKUSTELLAAN AIKA AJOIN //Hallituksen lakiesitysten tasoon on puututtu tavan takaa sekä eri ministeriöiden

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS2013-00573 VNEUS Kaila Heidi(VNK) 12.07.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Komitologiamenettely ja delegoidut säädökset/säädösten, joissa säädetään valvonnan

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö U-JATKOKIRJE LVM VTI Simola Kreetta(LVM) JULKINEN. Eduskunta.

Liikenne- ja viestintäministeriö U-JATKOKIRJE LVM VTI Simola Kreetta(LVM) JULKINEN. Eduskunta. Liikenne- ja viestintäministeriö U-JATKOKIRJE LVM2015-00087 VTI Simola Kreetta(LVM) 10.04.2015 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta Asia U-jatkokirje eduskunnalle sähköisen tunnistusmenetelmän varmuustasoja

Lisätiedot

Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS)

Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS) Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00119 LAVO Innanen Tanja 20.05.2016 Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS) Kokous U/E/UTP-tunnus U 13/2016

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

EU-asioiden valmistelu valtioneuvostossa. Yksikön päällikkö Kirsi Pimiä

EU-asioiden valmistelu valtioneuvostossa. Yksikön päällikkö Kirsi Pimiä EU-asioiden valmistelu valtioneuvostossa Yksikön päällikkö Kirsi Pimiä EU-asioiden kansallinen valmistelu - toimintaperiaate Lähtökohtana asioiden järjestelmällinen yhteensovittaminen Yksittäiset linjaukset

Lisätiedot

Merialuesuunnittelua koskeva hallituksen esityksen luonnos

Merialuesuunnittelua koskeva hallituksen esityksen luonnos Merialuesuunnittelua koskeva hallituksen esityksen luonnos 24.9.2015 ympäristöministeriö Neuvotteleva virkamies Tiina Tihlman Merialuesuunnitteludirektiivin vaatimukset Direktiivin tavoitteena on edistää

Lisätiedot

Lausunto Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2.

Lausunto Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2. Animalia ry Lausunto 19.06.2017 Asia: VM037:00/2016 Hallituksen esitysluonnos eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa, ohjaus ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevaksi

Lisätiedot

Maakuntien ohjaus. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat

Maakuntien ohjaus. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat Maakuntien ohjaus Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat 13.9.2017 1 Uudistuksen tavoitteet Sosiaali ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on: kaventaa ihmisten hyvinvointi ja terveyseroja,

Lisätiedot

HTH 2018 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2018 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2018 RAPORTOINNIN 1.1.-30.6.2018 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2018 (ennuste)a 2017issa Muutosis Henkilö lkm. 73 500 72 500 +1,3% HTV 71 300 71 100 +0,2% Toimisto-HTV 56 900 55 900 +1,8%

Lisätiedot

Kieku-hankkeen loppusuora häämöttää miltä näyttää tuottavuuskehitys

Kieku-hankkeen loppusuora häämöttää miltä näyttää tuottavuuskehitys Kieku-hankkeen loppusuora häämöttää miltä näyttää tuottavuuskehitys Valtio Expo Lasse Skog, Valtiokonttori Pirjo Pöyhiä, Palkeet Taustaa Tavoitteet Kieku-hankkeelle Toiminnan tehostamisen keinovalikoima

Lisätiedot

Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma toimeenpano

Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma toimeenpano Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma 2022 - toimeenpano Kuntien ilmastokampanjan tapaaminen 23.4.2015 24.4.2015 1 Ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma 2022 24.4.2015 2 Tausta IPCC II,

Lisätiedot

Kieku-tietojärjestelmähanke Tilannekatsaus. Kieku-info Martti Kallavuo

Kieku-tietojärjestelmähanke Tilannekatsaus. Kieku-info Martti Kallavuo Kieku-tietojärjestelmähanke Tilannekatsaus Kieku-info 23.9.2011 Martti Kallavuo Tähän saakka Saavutukset ja uutiset 1.8.2011 aloittanut Kieku-yksikkö VK:n pääjohtajan alaisuudessa Lasse Skogin johdolla

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00250 RMO Jaakkola Miia(VM) 28.03.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia EKP:n asetus kehyksen perustamisesta yhteisen pankkivalvontamekanismin puitteissa tehtävälle

Lisätiedot

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Demokratian kehittäminen: taustaa Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2015 1 (5) 738 Lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi kuluttajapalveluiden turvallisuusvalvonnan valtiollistamisesta ja keskittämisestä

Lisätiedot

Jälkiseurantaraportti. Jälkiseurannan toteutus. Jälkiseurannan havainnot. 2.1 EU-strategia-asiakirjojen kehittäminen Dnro 303/54/ (8)

Jälkiseurantaraportti. Jälkiseurannan toteutus. Jälkiseurannan havainnot. 2.1 EU-strategia-asiakirjojen kehittäminen Dnro 303/54/ (8) 22.8.2019 Dnro 303/54/2014 1 (8) Jakelussa mainitut Tarkastuskertomus 2/2016 EU-asioiden valmistelu ja yhteensovittaminen valtioneuvostossa Jälkiseurantaraportti Valtiontalouden tarkastusvirasto on tehnyt

Lisätiedot

Merialuesuunnittelun lainsäädäntö

Merialuesuunnittelun lainsäädäntö Merialuesuunnittelun lainsäädäntö Ajankohtaista merialuesuunnittelussa Ympäristöministeriön Pankkisali 11.11.2016 Neuvotteleva virkamies Tiina Tihlman Merialuesuunnitteludirektiivi 2014/89/EU Edistää merialueiden

Lisätiedot

Asia/Ärende: Lausuntopyyntö sisäministeriöstä annetun asetuksen muuttamisesta Asianumero/Ärendenummer: VNK/292/03/2015

Asia/Ärende: Lausuntopyyntö sisäministeriöstä annetun asetuksen muuttamisesta Asianumero/Ärendenummer: VNK/292/03/2015 Lehtinen Ilari SM Lähettäjä: kirjaamo@vnk.fi Lähetetty: 12. maaliskuuta 2015 16:02 Vastaanottaja: SM_VP_HKY_Kirjaamo Aihe: VNK:n lausunto sisäministeriöstä annetun valtioneuvoston asetuksen 1 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Valtion lupa- ja valvontaviraston (Luova) toimeenpanohankkeen ajankohtaiskatsaus

Valtion lupa- ja valvontaviraston (Luova) toimeenpanohankkeen ajankohtaiskatsaus Valtion lupa- ja valvontaviraston (Luova) toimeenpanohankkeen ajankohtaiskatsaus Hankejohtaja Satu Koskela 3.5.2018 1 30.4.2018 Mistä on kyse? 2 3 Työnjako kunta-maakunta-valtio Maakunta- ja sote - uudistuksen

Lisätiedot

Saamelaiskäräjälakitoimikunnan esitys saamelaiskäräjälain muuttamiseksi

Saamelaiskäräjälakitoimikunnan esitys saamelaiskäräjälain muuttamiseksi Lausuntopyyntö 19.06.2018 VN 675/2018 Saamelaiskäräjälakitoimikunnan esitys saamelaiskäräjälain muuttamiseksi Johdanto Lausunnolle lähetetty luonnosehdotus on saamelaiskäräjälain uudistamista valmistelleen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2016-00445 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 20.07.2016 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 24.-25.7.2016 EU-puheenjohtajamaa Slovakia järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS2013-00604 VNEUS Kaila Heidi(VNK) 03.09.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Mayotten aseman muuttaminen Euroopan unioniin nähden/poikkeukset ja siirtymäkaudet

Lisätiedot

Meripolitiikan rahoitus Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa. EU-erityisasiantuntija Jussi Soramäki Valtioneuvoston kanslia

Meripolitiikan rahoitus Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa. EU-erityisasiantuntija Jussi Soramäki Valtioneuvoston kanslia Meripolitiikan rahoitus Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa EU-erityisasiantuntija Jussi Soramäki Valtioneuvoston kanslia EMKR varojen jakauma Komissio: - 650 milj. euroa, josta meripolitiikka noin

Lisätiedot

Asia EU; Komissio; Julkiset Hankinnat; Komission aloite Julkisten investointien vaikutuksia lisätään tehokkailla ja ammattimaisilla hankinnoilla

Asia EU; Komissio; Julkiset Hankinnat; Komission aloite Julkisten investointien vaikutuksia lisätään tehokkailla ja ammattimaisilla hankinnoilla Työ ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM201700471 TMO SinivuoriBoldt Tarja(TEM) 10.11.2017 JULKINEN Asia EU; Komissio; Julkiset Hankinnat; Komission aloite Julkisten investointien vaikutuksia lisätään

Lisätiedot

SIR ~ OIKEUSMINISTERiÖ

SIR ~ OIKEUSMINISTERiÖ SIR ~ OIKEUSMINISTERiÖ 23.10.2015 OM 5/69/2015 Jakelussa mainituille JÄSENEN NIMEÄMINEN KORRUPTIONVASTAISEEN YHTEISTYÖVERKOSTOON Oikeusministeriön asettamana on toiminut korruptionvastainen yhteistyö verkosto,

Lisätiedot

Valtioneuvosto katsoi Suomen voivan hyväksyä sisärajavalvonnan jatkamisen komission esittämällä tavalla.

Valtioneuvosto katsoi Suomen voivan hyväksyä sisärajavalvonnan jatkamisen komission esittämällä tavalla. Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00170 KVY Sulander Heidi(SM) 12.05.2017 Asia EU/OSA; Neuvoston täytäntöönpanopäätös suosituksen antamisesta Schengen-alueen yleisen toiminnan vaarantavissa poikkeuksellisissa

Lisätiedot

VM:n vastineesta ilmenevät seuraavat lukumäärätiedot. Liitteistä ilmenee tarkka tilanne taulukoiden laatimishetkellä.

VM:n vastineesta ilmenevät seuraavat lukumäärätiedot. Liitteistä ilmenee tarkka tilanne taulukoiden laatimishetkellä. Hyvät hallintovaliokunnan jäsenet, Ohessa pyydetty VM:n lisäselvitys VN:n yleistunnon virkanimityksiä koskien sekä ehdotus pykälämuotoiluksi. VM:n valmistelijan kanssa todettiin, että 59 :n 4 momenttia

Lisätiedot

Lausunto Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2.

Lausunto Onko teillä kommentoitavaa kohtaan 1? Pakollinen kysymys. Mikäli ei, voitte siirtyä kohtaan 2. Suomen metsäkeskus Lausunto 19.06.2017 Asia: VM037:00/2016 Hallituksen esitysluonnos eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa, ohjaus ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja kuntien osallistuminen Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.2019 1 Uusi strateginen suunnittelutaso pitkäjänteiseen kehittämiseen

Lisätiedot

Johtamissopimusten kehittäminen valtionhallinnossa kyselyn tulokset Valtionhallinnon johdon tuki

Johtamissopimusten kehittäminen valtionhallinnossa kyselyn tulokset Valtionhallinnon johdon tuki Johtamissopimusten kehittäminen valtionhallinnossa kyselyn tulokset 2016 Valtionhallinnon johdon tuki Lokakuu 2016 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Kyselyn tulokset... 4 2.1 Kokemus esimiessuhteesta... 4 2.2

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2013-00602 EUR-10 Mäkinen Mari(UM) 13.05.2013 JULKINEN VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Suositus neuvoston päätökseksi komission valtuuttamisesta aloittaa

Lisätiedot