Leinolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Leinolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma"

Transkriptio

1 Leinolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Leinolan päiväkoti toimii kolmessa yksikössä. Päätalon lisäksi meillä on lisäryhmät Liinakonkadulla ja Piettasenkadulla. Kasvatusyhteisömme on toimintaansa arvioiva ja kehittävä pedagoginen yhteisö, jossa lasta kuunnellaan ja kannustetaan hyväksyvässä, innostavassa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Päiväkodin yhteystiedot: Päiväkodin johtaja Jouni Lehtinen Varajohtaja Päivi Rekola Sähköpostit : etunimi.sukunimi@tampere.fi Osoite: Ilmattarenkatu 16, Tampere Lisäryhmä Liinakko: Liinakonkatu 9, Tampere Lisäryhmä Piettanen: Piettasenkatu.24 B, Tampere Leinola kuuluu Leinola-Orimuksen päiväkotiin yhdessä Orimuksen päiväkodin ja Leinolan koulun esiopetuksen kanssa.

2 Leinolan päiväkodin arvot Yhteisöllisyys ja vastuu ympäristöstä; Työskentelytapoina käytämme paljon ryhmätöitä, joissa lapsilla on yhteinen tavoite, tehtävä ja onnistumisen tunne. Pienryhmätoimintamme lisää yhteisöllisyyttä ja kaikkien lasten osallistumismahdollisuutta. Luontoa käytämme monipuolisesti leikeissä, tutkimuksissa, teatteriesityksissä ja päiväkodin juhlissa. Tunnesuhdetta luontoon luomme kokemusten, elämysten ja ihmettelyn kautta. Omat tutut ja nimetyt metsäpaikat lapsiryhmissä lisäävät läheisyyden tunnetta. Asiakaslähtöisyys/ Lapsilähtöisyys; Kunnioittava kohtaaminen, rehellisyys ja tasa arvo kuvaavat lasten ja aikuisten välisiä tilanteita päiväkodissa. Luomme päiväkotiin sallivaa ja suvaitsevaa ilmapiiriä, jossa lasten on hyvä näyttää ja kokea erilaisia tunteita. Kumppanuus; Asiakaskohtaamiset ovat kunnioittavia. Asiakkaiden toiveita toteutamme mahdollisuuksien mukaan. Koko päiväkodin henkilökunta ohjaa vastuullisesti kuntalaisia päivähoitopalveluissa ja osaa kertoa erilaisista hoitomuodoista alueella.

3 Arvot jatkuvat Emme kiirehdi lapsen yksilöllisessä kasvussa ja kehityksessä; lapsuus on arvo sinänsä. Kaikki ryhmän lapset eivät osallistu samoihin toimintoihin, vaan suunnittelussa huomioimme lasten erilaiset tarpeet ja lasten omat päivän suunnitelmat. Lasten ajatuksia ja toiveita toteutamme ryhmän toiminnassa. Lasten aktiivinen osallistuminen lisääntyy, kun lasten aloitteet päivän suunnitelmissa huomioidaan kannustaen. Lasten leikkiin suhtaudumme kunnioittavasti ja sitä ei keskeytetä turhaan. Aikuisten ja lasten suunnitelmat ovat meille tasavertaisia. Henkilöstön arvostaminen; Henkilöstölle on järjestetty paljon koulutustilaisuuksia. Koko henkilöstö yhdessä osallistuu aktiivisesti oman yksikön yhteisten suunnitelmien laadintaan. Työpaikalla järjestetään säännöllisesti työpaikkakokouksia,yhteisiä kehittämispäiviä ja arviointipäiviä, joissa kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Vanhempien huomiot arvoista; Lasten vanhemmat toivovat, että päiväkodin arvoina korostuvat psyykkinen ja fyysinen turvallisuus. Psyykkinen hyvinvointi sisältää lasten kannustamista ja itsetunnon tukemista. Vanhemmat arvostavat hyvää arkea, lasten yksilöllistä huomiointia aamuvastaanotosta lähtien ja kiireettömyyttä. Hyvä arki ei ole kaavamaista, vaan sallivaa ja joustavaa. Toiminnan monipuolisuus on paras toimintamalli. Toimintamuodoista vanhemmilla nousivat arvostetuimmiksi luontokasvatus, monipuolinen liikunta ja retket. Päiväkodin juhlien vanhemmat toivovat olevan vapaamuotoisia ja toiminnallisia tapahtumia, joissa kaikilla on mahdollisuus osallistua.

4

5 Vanhempien osallisuus lasten varhaiskasvatuksessa Päivähoito alkaa tutustumiskäynnillä, jossa sovitaan perheen kanssa lapsen ja vanhemman pidemmästä tutustumisjaksosta päiväkodissa. Ensimmäisen tutumiskerran aikana esitellään päiväkoti ja oman ryhmän tilat sekä kerrotaan päiväkodin toimintatavoista. Vanhempien toivotaan kertovan lapsen tavoista ja tottumuksista sekä omista ja lapsen toiveista päivähoidon alkaessa. Tutustumisjakson aikana päivähoidon arki muuttuu vanhemmille ja lapselle näkyväksi ja lapsi voi turvallisesti tutustua tulevaan ryhmäänsä ja päiväkodin aikuisiin oman vanhemman läsnäollessa. Kasvatuskumppanuus vanhempien ja työntekijöiden välillä perustuu luottamukseen, jonka perusta rakentuu jo tutustumisajan aikana. Vanhempien kanssa laaditaan päiväkodissa lapsen hoitosopimus heti päivähoidon alettua tai ennen sitä. Sopimuksessa sovitaan lapsen hoitoajoista ja päivistä ja huomioidaan kaikki tarvittavat vastuuasiat ja käytännöt lapsen päivähoidossa.sopimusta voidaan muuttaa tarvittaessa myöhemmin. Kun lapsi on aloittanut päivähoidossa, pyydetään vanhempia varhaiskasvatussuunnitelmakeskusteluun. Keskustelussa painotetaan vanhempien kuulemista ja toivotaan, että vanhemmat tuovat myös lapsen huomioita keskusteluun.päiväkodin kasvattaja kertoo kasvattajatiimin havainnoista lapsesta osana ryhmää. Tavoitteet lapsen hoidolle, kasvatukselle ja opetukselle muodostetaan yhdessä keskustelun perusteella.keskustelussa vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa monin tavoin päiväkodin käytäntöihin ja oman lapsensa hoitoon ja kasvatukseen päiväkodissa. Tulevina päivähoitovuosina lapsen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan joka syksy tulevalle toimintavuodelle.ennen uuden suunnitelman tekoa arvioidaan lapsen edellisen vuoden suunnitelmaa. Joka syksy lapsiryhmän perheet tutustuvat toisiinsa yhteisissä perheilloissa mukavan yhteisen tekemisen merkeissä.

6 Varhaiskasvatuksen suunnittelu Uuden lapsiryhmän aloittaessa syksyllä ryhmääntymiselle varataan riittävästi aikaa.vaikutamme yhteisöllisyyteen suunnittelemalla ryhmälle yhteisiä kokemuksia.lapselle merkittävät ystävyyssuhteet päiväkodissa vahvistuvat, kun leikille varataan riittävästi aikaa, tilaa ja välineitä. Kun meillä kasvattajilla on hyvä vuorovaikutussuhde lapsen kanssa, lapsi luottaa meihin, kertoo omista asioistaan ja tunteistaan. Suunnitelmat perustuvat lapsihavainnointiin ja herkkyyteen huomioida jatkuvasti vaihtelevat tilanteet; milloin lapsi tarvitsee syliä ja lämpöä ja milloin uusia, innostavia haasteita kehityksen ja oppimisen tueksi. Perushoitotilanteet ovat osa lapsen hyvinvointia. Hoitotilanteet ovat kiireettömiä ja hyviä kohtaamistilanteita, joissa opitaan uusia asioita luontevasti.kasvattajatiimi suunnittelee lapsiryhmälle sopivaa päivärytmiä ja muuntelee sitä vuoden aikana vastaamaan lasten tarpeita. Päivä ei saa olla liian kuormittava lapselle missään ikävaiheessa ja lasten omaehtoinen toiminta,ohjattu toiminta, liikunta ja lepo vaihtelevat suunnitellusti päivän aikana.

7 Luomme päiväkodissa tulevaisuutta kasvua ja oppimista taitavasti tukien Tuemme lapsen kasvua kiittämällä ja kannustamalla päivähoidon arjessa. Ilot, surut ja pettymykset kuuluvat kasvamiseen ja meidän tehtävä on tukea lasta näissä tunnetiloissa rinnalla kulkien. Turvallisessa ja sallivassa ilmapiirissä opitaan paljon vuorovaikutussuhteista ja niiden herättämistä tunnereaktioista. Kannustamme lapsia avoimeen tunteiden ilmaisuun.hyvään emotionaaliseen oloon kuuluu myös sylissä ja lähelläolon kokemukset. Kasvattajatiimi havainnoi, mitä lapset ovat oppimassa ja missä kehitysvaiheessa ryhmän lapset ovat. Näitä havaintoja käytämme suunniteltaessa lapsiryhmän leikkitilanteita ja ympäristöä sekä toimintaa. Uudet haasteet innostavat lapsia kokeilemaan ja yrittämään. Lapset kehittyvät eri tahtiin eri osa alueilla ja sopivat haasteet ovat yksilöllisiä. Lasten erilaiset vahvuudet ja tavat toimia ja oppia ohjaavat suunnittelua. Pienryhmätoiminta ryhmissä auttaa kasvattajia havainnoimaan lapsia ja tukemaan oppimista oikealla tavalla. Ryhmissä jää tilaa kuunnella lasten kysymyksiä ja ihmettelyä, mikä taas ohjaavaa kasvattajien toiminnan suunnittelua. Lapsiryhmissä varaamme riittävästi aikaa siihen, että lapset saavat rauhassa tutkia ja vertailla asioita ja käyttää oppimiansa asioita eri yhteyksissä. Oppiminen tapahtuu yhdessä toisten lasten kanssa kokeilemalla uusia asioita, tutkimuksia tehden ja elämyksiä kokien eri aistien kautta.tuemme lasten omaa ajattelua antamalla lapsille paljon lisäkysymyksiä ja eri näkökulmia asioihin valmiiden vastausten sijasta.

8 Varhaiskasvatuksen toteuttaminen Lasten osallisuutta ja kuulemista vahvistavat käytännöt; Päiväkodissa suunnittelemme toimintaa lapsilähtöisten projektien avulla. Projektioppiminen on prosessikeskeinen työskentelytapa, jossa keskeistä on yhteinen toimintojen suunnitteleminen ja toteuttaminen lasten kanssa. Aikuisen aito kiinnostus lasta ja hänen kysymyksiään kohtaan on kaiken lähtökohta. Projektioppimisessa toiminta perustuu eripituisiin lasten ja aikuisten yhdessä suunnittelemiin kokonaisuuksiin projekteihin. Projekti saa alkunsa lasten kysymyksistä ja kiinnostuksen kohteista ryhmässä tai lasten omista tarinoista ja saduista lähtee liikkeelle luovia mielikuvitusprojekteja. Lasten aikaisemmat kokemukset ja ryhmän yhteiset kokemukset ja tiedot asiasta ovat aina suunnittelun lähtökohtana. Aihepiirit valikoituvat lapsille tutuista asioista ja projektiin liitetään aina leikki,luovuus ja mielikuvitus. Aiheeksi valitaan riittävän laaja, monipuolinen ja jännittävä teema. Suunnittelemme projektia käsitekartan avulla huomioiden eri orientaatioalueet ja tavoitteet.lasten ajatukset ja kysymykset muodostavat toisen käsitekartan suunnitteluun. Näistä yhdessä syntyy toimintasuunnitelma. Projekti päättyy yhteiseen juhlaan/ tapahtumaan ja lasten kanssa arvioimme yhdessä projektin aikaisia kokemuksia, elämyksiä ja uusia kysymyksiä ja ajatuksia. Projektia dokumentoidaan lasten ja vanhempien nähtäväksi. Projektioppimisessa toteutuu lasten osallisuus ja yhteisöllisyys lapsiryhmässä lisääntyy lasten ja aikuisten yhteisen toimintasuunnitelman myötä. Seuraava

9 Erityinen tuki varhaiskasvatuksessa Lapsi saattaa tarvita tukea voidakseen toimia lapselle ominaisella tavalla: leikkiä, osallistua, saada ystäviä, kokea elämyksiä, iloita oppimisesta, tutkia ja liikkua. Näissä tilanteissa arvioimme arjen tilanteita,päiväkodin ympäristöä ja kasvattajan toimia tukeaksemme lasta mahdollisimman hyvin. Ryhmän vuorovaikutussuhteilla ja aikuisen kannustuksella ja positiivisella palautteella on suuri merkitys. Itsetunnon tukeminen on merkittävä osa erityistä tukea. Lapsen vahvuudet ja positiiviset ominaisuudet ovat aina lähtökohtana toimintaa suunniteltaessa. Päiväkodin toimintatapoja ja malleja muuttamalla ja joustavilla käytänteillä voimme tukea lapsia monella tapaa ja ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä. Joskus lasta auttaa lyhyen aikaakin toteutettu erityinen tuki. Kiertävä erityislastentarhanopettaja kiertää alueella ja vierailee kaikissa päiväkodin ryhmissä konsultoiden henkilökuntaa erityisen tuen tarpeisiin liittyvissä asioissa. Mikäli vanhemmat tai/ ja päiväkodin henkilökunta huomioivat lapsella tuen tarvetta, sisällytetään lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan erityisen tuen suunnitelma, joka laaditaan yhdessä lapsen vanhempien ja tarvittaessa muiden lasta hoitavien ja kuntouttavien tahojen kanssa. Mahdollisimman varhainen tuki päivähoidossa ennaltaehkäisee suuremman tuen tarvetta jatkossa. Arvostamme arkipäivän tilanteita ja hyödynnämme niitä tavoitteellisesti lapsen kehityksen ja kasvun tukemisessa ja kuntoutus päivähoidossa sisältyykin normaaliin toimintaan yhdessä muiden lasten kanssa. Päiväkodin pienryhmätoiminta tukee lasten yksilöllisten taitojen havainnointia ja tukemista. Tavallinenkin voi olla erityisen hyvää, kun me olemme tiedostaneet lapsen tuen tarpeet herkästi havainnoiden.

10 Luova, leikkivä lapsi on päiväkotimme toiminnan suunnittelussa tavoitteena. Se edellyttää päiväkotimme kasvattajilta mm. omaa innostusta,luovia ratkaisuja, positiivista asennetta, heittäytymistä ja hyväksyntää monenlaisia ratkaisuja kohtaan. Päiväkotimme toimintaympäristöltä se edellyttää mm. muunneltavuutta eri leikeissä,yllätyksellisyyttä, virikkeellisyyttä ja houkuttelevuutta uusien leikkien syntymiseksi Kaikki toiminnot rakentuvat leikin ympärille. Leikinomaisuus näkyy suunnittelussa ja toiminnassa. Toistaessaan jo aikaisemmin keksittyä ja opittua leikkiä, lapsi luo koko ajan uutta ja yhdistelee vanhaa. Kuvittelu, mielikuvitus ja luovuus ovat leikin rakennusaineita lapsella ja sosiaalinen vuorovaikutus eri ikäisten lasten välillä lisää leikin merkityksellisyyttä. Me kasvattajat huolehdimme, että välineet, tilat ja aika ovat leikin edellytyksinä mahdollisimman suotuisat. Kasvattajatiimien suunnitelmissa huomioidaan leikin rikastuttaminen ja leikin havainnointi uusien suunnitelmien tueksi. Lasten rohkeutta itseilmaisuun tuetaan mahdollisimman paljon moni eri tavoin. Projekteihin liitetään draamaesityksiä ja ympäristöä muokataan elämykselliseen draamaleikkiin, esim. viidakkoympäristössä eläydytään seikkailemaan koko päivä eläiminä tai asukkaina jännittävässä ympäristössä. Lasten tarinoista ja saduista rakentuu esityksiä päiväkodin juhliin.näin lapset ovat mukana suunnittelusta toteutukseen juhlien järjestämisessä. Kaikissa lasten omissa näytelmissä ja esityksissä ei ole tärkeintä valmis esitys, vaan prosessi, jossa on mahdollisuus toteuttaa omaa ilmaisuaan.

11 Kieli ja kulttuurinäkökulmia varhaiskasvatuksessa Erilaiset kulttuurit kohtaavat Leinolankin päiväkodin lapsiryhmissä ja työyhteisössä. Erilaisuus on rikkaus lapsille ja aikuisille ;ymmärrys ja suvaitsevaisuus lisääntyy päiväkodin arjessa. Eri kulttuureista tulevat lapset voivat tuoda kotoa valokuvia, esineitä, musiikkia, kirjallisuutta omaan kulttuuriinsa liittyen lapsiryhmään. Näin lapsiryhmässä tulevat luonnollisella tavalla keskusteluun erilaiset tavat ja tottumukset eri kulttuureissa. Perheiden tavat ovat kuitenkin aina yksilöllisiä samankin kulttuurin sisällä. Hyvä keskustelunavaus vanhempien ja henkilökunnan välillä onkin : näin meillä, miten teillä? Lapsen tulokeskusteluissa, varhaiskasvatuskeskusteluissa ja tarvittaessa muissakin keskusteluissa käytämme aina tulkkipalvelua, mikäli vanhemmat puhuvat eri kieltä. Lapselle oma äidinkieli on merkittävin kieli. Kuitenkin lapsi tarvitsee myös suomen kieltä suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin tutustuessaan ja ystävyyssuhteissaan. Suomi toisena kielenä opetus ( S2 ) tarkoittaa suomen kielen opetusta niille lapsille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Lapsen äidinkieli on kieli, jonka lapsi on oppinut ensin ja jolla on solmittu ensimmäiset vuorovaikutussuhteet Oma äidinkieli toimii lapselle ajattelun ja tunteiden kielenä ja vanhempien toivotaan käyttävän kotona lapsen omaa äidinkieltä. S2 suunnitelma on osa lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa ja sen tavoitteita päivitetään taitotason lisääntyessä toimintavuoden aikana kasvattajatiimissä. Toimintatavat uuden kielen oppimisessa ovat lapselle luontaisia pelejä, leikkejä pienryhmissä ja perushoitotilanteissa ja leikkitilanteissa lapsi oppii lisää suomen kieltä. Suunnitelma laaditaan yhdessä vanhempien kanssa ja sen toteutumisesta keskustellaan vanhempien kanssa toimintavuoden aikana. Lapsiryhmien toiminnan suunnittelussa huomioidaan ryhmän lasten suomen kielen taitotaso esim.laulujen ja satujen sanat ja käsitteet.

12 Arviointi varhaiskasvatuksessa Päiväkodin hoitoa, kasvatusta ja opetusta arvioidaan yhteisessä arviointipäivässä keväällä. Arvioinnissa huomioidaan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista ja päivähoidon laatukriteerien täyttymistä. Lisäksi toimintaa arvioidaan kasvattajatiimeissä sekä henkilöstö arvioi omaa työtään itse. Päiväkodin johtaja ja henkilöstö arvioivat toimintaa myös kehityskeskustelujen yhteydessä. Projektioppimista arvioidaan ryhmissä aina projektin päätyttyä : Miksi? Mitkä olivat aikuisten asettamat tavoitteet ja mitkä olivat lasten asettamat tavoitteet miksi projektin aihe valittiin Miten? Miten ilo, jännitys,leikki ja mielikuvitus oli mukana prosessissa Mitä uutta projekti antoi lasten leikkiin Miten oppimisympäristöä ja lasten kysymyksiä käytettiin hyväksi projektin etenemisessä Miten vanhemmat otettiin mukaan Mitä? Mitä projekti antoi eri orientaatioalueilta ryhmän eri ikäisille ja eri kehitysvaiheessa oleville lapsille Mitä lapset oppivat ja mitä elämyksiä projekti sisälsi Kasvattajatiimit arvioivat toimintaa vuosittain myös kontekstianalyysin avulla, jossa huomio kiinnittyy lasten psyykkis emotionaaliseen hyvinvointiin ryhmässä. Kontekstianalyysin yhteydessä arvioidaan myös ympäristön merkitystä lapsen hyvinvoinnille. Varhaiskasvatusympäristöä arvioidaan osana varhaiskasvatussuunnitelman arviointia tiimeissä ja yhteisessä arviointipäivässä.

13 Lasten ja vanhempien osallisuus arvioinnissa Vanhemmilla on mahdollisuus arvioida päiväkodin toimintatapoja, kasvatusta, hoitoa ja opetusta ja esittää kehittämismahdollisuuksia lapsen varhaiskasvatussuunnitelma keskustelujen yhteydessä. Päivähoidossa toteutetaan joka toinen vuosi asiakastyytyväisyyskysely, jossa vanhemmat voivat arvioida päiväkodin toimintaa sekä sanallisesti että numeerisesti. Päiväkodin arviointipäivän aikana asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella huomioidaan päiväkodin vahvuudet ja vahvistusta tai muutosta vaativat toimintatavat. Ryhmien ilmoitustauluilla on myös jatkuvasti mahdollisuus jättää palautetta, kehittämisideoita tai muutostoiveita päiväkotiin. Mikäli vanhemmat jättävät palautteeseen yhteystiedot, keskustelemme perheiden kanssa asiasta myös henkilökohtaisesti. 5 vuotiaat lapset osallistuvat vapaaehtoisesti laadunarviointiin täyttämällä kotona vanhempien kanssa laadunarviointikyselyn ja vanhemmat tuovat vastaukset mukanaan varhaiskasvatuskeskusteluun. Lasten vastauksista keskeisimmät ajatukset tuodaan päiväkodin pedagogisiin kokouksiin käsiteltäväksi ja huomioitavaksi lasten leikkiympäristöjen suunnittelussa ja leikkivälineiden hankinnassa. Kaikki lapset voivat arvioida päiväkodin toimintaa, kun vanhemmat keskustelevat ennen varhaiskasvatussuunnitelmaa lapsen kanssa etukäteen kotona ja tuovat lapsen ajatukset keskusteluun.

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Atalan päiväkoti Metsästäjän päiväkoti Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Toiminta-ajatus Luomme

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Kasvua keskellä kaupunkia Päiväkotimme sijaitsee keskustan tuntumassa Hämeenpuiston pohjoispäässä. Keskeinen sijaintimme suo mahdollisuuden

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityssä toimii 2 montessoriryhmää, joiden ikäjakauma on noin 2,5-5 v. Ryhminen nimet ovat Peilivuori ja Salasaari. Molemmissa ryhmissä

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Veisun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Veisun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 21.8.2012 Veisun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Tämän mukaan meillä toimitaan: Haluamme kasvattaa yhdessä vanhempien kanssa tasapainoisia, toiset huomioonottavia, suvaitsevaisia ja ristiriitojakin

Lisätiedot

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen lapsen ja aikuisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Onnenkenkä sijaitsee Orimattilassa Pennalan kylässä. Vieressä toimivat koulu sekä kaupungin päiväkoti, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Lasten kanssa teemme retkiä

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos (KT Liisa Ahonen) Mitä uusi Vasu tuo tullessaan? 1 Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta ajatus: Villilän päiväkoti toimii yhteistyössä perheiden kanssa lapsuutta ja lapsen tulevaisuutta kunnioittavan hyvän ja turvallisen leikki ja oppimisympäristön

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma 2017-2018 Telkkä-Lunnin toimintakulttuuri Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Lasten toiveet ja mielenkiinnon kohteet selvitetään havainnoimalla ja kuuntelemalla. Telkkä-Lunnissa

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

Atalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Atalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Atalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Henkilökunta ja päiväkodin lapsiryhmät YKSIKÖN KUVAUS Atalan päiväkoti sijaitsee itä-tampereella, Atalan liikekeskuksen ja Halimasjärven luonnonpuiston läheisyydessä.

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme:

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme: TERVETULOA TELKÄN PÄIVÄKOTIIN Telkän esite 2007 Telkän päiväkoti on perustettu 1980 keskelle Hervantaa lähelle Ahvenisjärveä. Päiväkoti on myös lähellä Suolijärveä, joten retkeily lähimaastossa on oleellinen

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli 2017-2018 TERVETULOA VY KOLKKA-TANELIIN! Päiväkodit Kolkka ja Taneli ovat toimineet yhdessä varhaiskasvatusyksikkönä 1.8.2017 alkaen. Kolkassa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Lappi TOIMINTAKULTTUURI YKSIKÖSSÄMME Tarjoamme lapsille hoivaa ja huolenpitoa maanantaista sunnuntaihin 24/7 Varhaiskasvatusta toteutetaan huomioiden lapsen hoitovuorot

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme ovat tärkeitä hyvät tavat ja positiivinen ilmapiiri. Päiväkotimme jokaisessa ryhmässä on avoin oppimisympäristö, joka

Lisätiedot

Lapsi, sinä olet tähti!

Lapsi, sinä olet tähti! Lapsi, sinä olet tähti! Lapsen osallisuus varhaiskasvatuksessa LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Päälle liimatut menetelmät vs. toimintakulttuurin kriittinen arviointi Mukaillen Fonsen & Parrila 2016 1.

Lisätiedot

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Mitä toimintakulttuuri tarkoittaa meillä? Hyväksymme erilaisuuden ja kohtaamme toisemme tasa-arvoisesti. Arjessa ja toiminnassa korostuu

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Pappilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Pappilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Pappilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma YHTEYSTIEDOT Yksilönä yhdessä Pappilan päiväkodin toiminta ajatus Pappilan päiväkoti Päiväkodin puh. Takahuhdinkatu 77 040 824 4601 33560 Tampere Johtajan

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Päiväkotimme yhteystiedot: Uunilinnun päiväkoti Kallionkatu 2 11120 Riihimäki puh. 019-758 4305 Keltasiivet 019-758 4766, tekstiviestit numeroon 050 597

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä.

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Päiväkodissamme toteutamme

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri - Toimintamme päiväkodissa on tavoitteellista, pedagogisesti perusteltua. - Luomme lapselle innostavan ja turvallisen ympäristön,

Lisätiedot

Irjalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Irjalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Irjalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS Lapsella on oikeus oppia lapsen lailla. Lapsi oppii tavallaan ystävien kanssa: Kyselee, koskettelee, kuuntelee, katselee, tutkii, leikkii,

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot