Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut. Kiinnostavat kilpailuesitykset

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut. Kiinnostavat kilpailuesitykset"

Transkriptio

1 Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut Kiinnostavat kilpailuesitykset

2 Mikkelin kaupunki. Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu Yhteenvedot kilpailuesityksistä. Tamora Oy

3 Mitä kaupunginjohtaja ajatteli, kun antoi Lupauksen? Aidosti asukaslähtöinen digitaalisuus Haluan, että lähdemme rohkeasti kehittämään kaupungin palveluja siihen suuntaan, että asukkaat voivat käyttää niitä myös sähköisin välinein. Kaikkea, mitä on mahdollista ja kaikki ne, joille se on mahdollista. Se on asukaslähtöistä monella tasolla: asukas valitsee kanavan ja silloin kasvokkain annettaviin palveluihin jää enemmän aikaa. Mikkeli voi olla kansallinen koelaboratorio Mikkelissä asuu prosentti suomalaisista prosentin kokoisella alueella Suomesta. Olemme muutenkin Suomi pienoiskoossa väestörakenteeltaan ja asumistyypeiltään. Kaikki mitä voidaan tehdä Mikkelissä voidaan soveltaa kaikkialla muuallakin - vaikka valtakunnallisesti. Mikkeli on riittävän suuri toteuttamaan asioita ja riittävän pieni tekemään sen kokonaisuutena ja rivakasti. Rohkeutta ja ketteryyttä Digitaalinen Mikkeli tarkoittaa uutta tapaa tuottaa ja käyttää palveluita. Aivan uusia tapoja. Se tarkoittaa tiedon virtaamista ja ketteryyttä palvelujen tuottamisessa. Se tarjoaa asukkaalle mahdollisuuden osallistua aivan uudella tavalla - sekä palvelujen käyttäjänä että myös tuottajana. Uusi tekemisen tapa vaatii rohkeutta ja väliin tulee virheitäkin. Rohkeus tarkoittaa virheidenkin sietoa - vain siten pystymme tarttumaan digitaalisuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kaupunginjohtaja Kimmo Mikander antoi Lupauksen: Mikkeli on Suomen ensimmäinen avoin digitaalinen kaupunki. Hän kutsui kansalaiset, organisaatiot ja yritykset kautta maan mukaan. Kädessäsi on 75 ratkaisuehdotusta, joista monet tulevat näkymään mikkeliläisten arjessa.

4 Sarja 1. Innovatiiviset ideat kansalaisten sarja Innovatiivinen idea voi olla suuri tai pieni kansalaisten arkea helpottava ja kaupungin tuottavuutta parantava digitaalinen ratkaisu. Voisiko kaupungin asioita hoitaa sujuvammin ja fiksummin? Miten asiointi voisi olla sujuvampaa? Voisiko palveluja tuottaa uudella tavalla? Innovatiiviset ideat -sarjaan saatiin kymmenen ehdotusta. Kaikki sellaisia, joita lähdetään tutkimaan ja edistämään. Muutama sellainen, jotka voidaan hyvin nopeasti ottaa käyttöön. Ehdotus 1. Farah Muhammed ideoi tapahtumapylvään ja Mikkeliblogin verkottamaan ihmisiä kauppakeskuksissa Kaupungin tapahtumista kertova valopylväs keskeiselle paikalle. Pylväässä olisi teksti Mikkelin viikon tapahtumista. Sen pitäisi sijaita keskeisellä paikalla Stellassa tai Akselin kauppakeskuksessa. Sellaisia vanhoja ihmisiä on paljon, koska esimerkiksi meidän 45 eläkeläisen ryhmästä vain noin 10 ihmisellä on käytössä tietokone. Toinen ehdotus on, että samanlaisessa laitteessa olisi luettavissa viikon blogi. Blogilla olisi eri kirjoittajia. Mikkelin terveyspalvelut voisivat myös olla nähtävissä samalla. Ehdotus 2. Farah Muhammed keräisi myös vanhat tarinat talteen Kerätään vanhojen ihmisten tarinoita digitaaliseen muotoon. Vanhukset kokevat itsensä tarpeelliseksi. Kaupunki voi palkita haastattelusta aterialla, jolloin se kiinnostaisi. Tarinoita voidaan esittää jossakin julkisella paikalla. Ja historiaa jää talteen. Opiskelijat voivat tehdä sen työn.

5 Ehdotus 3. Kansalaisten IP-tunnukset siirtämään kansalaiset todellisesti verkkoon, ehdottaa Hamid Alsammarraee Jokaisella henkilöllä on henkilötunnus, minun ideani että voi tehdä toinen tunnis jokaiselle eli IP-tunnus jota on tarkoita, sen kautta hän osaa hallita hänen elämän perustaitoja vaatimuksiin, missä ja milloin tahansa. Esimerkiksi, IP camera eli voi valvonta kotia puhelimen ja tabletin sekä tietokoneen kautta. Toisaalta ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa helposti ja edullisesti. Voi myös kehittää systeemi, esimerkiksi lisätä IP-ohjausjärjestelmä eli voi ohjata kotien lukkoja, lämmittimiä,valoja jne... Myös jos hänellä on kokous tai tapaaminen ja hän ei voi päästä sinne, jotta hän voi olla siellä IP-systeemin kautta, tämä vähentää ruuhkia niille, joilla on viralliset asiat valtion laitoksissa, jossa he voivat varata aikaa Internetin kautta ja sitten voi tehdä kaukohaastattelua. Ehdotus 4. Hamid Al-sammarraee keräisi Mikkelin historian pikku paketteihin matkailijoiden ja asukkaiden iloksi, Hän rakentaisi 5-10 minuutin dokumenttiesityksiä, joissa on video, kuva ja ääni. Kohteita on vaikka kuinka paljon, esimerkkeinä hän nostaa nämä: Porrassalmen taistelu Päämaja-aika Mannerheimin junavaunu Kyyhkylä Kivisakasti, Mikkelin vanhin rakennus Esko Pekosen tila (vanha myös), Lenjus Arkeologiset löydöt Mikkelissä Merkkihenkilöitäkin löytyy paljon Mikkelin historiasta, vähän uusina hän nostaa esille Uki Voutilainen Jenny af Forselles

6 Ehdotus 5. Hannu Ojala tuo iloa vanhusten ja lasten elämään - etämummo tulee lasten arkeen vaikka aamupalalle Ideana on, että etäällä lapsistaan ja lapsenlapsistaan asuva mummo tai pappa voi osallistua lastensa perheiden yhteisiin aamiaisiin (tai illallisiin tai muihin tiettynä aikana tapahtuviin tilaisuuksiin) videoiden kautta. Tarvitaan sekä mummon että lapsen perheen esim. keittiöön näyttö (ja mikrofoni ja kaiuttimet) ja mummo voi olla etänä mukana aamupalalla ja osallistua keskusteluun. Idea tuo iloa yksinäisten vanhusten ja lastenkin elämään. Ehdotus 6. Tiina Hokkanen keksi MUNSUN. Se on digitaalinen palvelu eli mitä tarjottavaa minulla on? Yleensä kansalaiset ovat liikkeellä ns. käsi ojossa mentaliteetilla eli Mitä minä taas tänään tarvitsen ja mitä kunnan pitäisi vielä tarjota minulle. Lähtökohta voisi olla päinvastainen eli : Mitä minä voin tehdä itse, tarjota muille ja tehdä vielä paremmin. Jokainen ihminen haluaa olla hyödyllinen yhteiskunnassa tavalla tai toisella ja tätä seikkaa on hyvä hyödyntää. Voi mennä vaikka pienin askelin eteenpäin ja tarjota pieniä tekoja/palveluksia. Aika harva on loppujen lopuksi ns. sänkypotilaita ja täyshuollettavia, joiden on jo vaikea lähteä fyysisesti liikkeelle ja heiltä on vaikea vaatia edellä mainittua. Minä teen itse - mentaliteetti pitäisi ottaa käyttöön jo tarhaikäisestä lähtien eli ihmisten vahvuudet ja kehittymishalut tulisi huomioida eli (mitä minä osaan ja voin tarjota muille) ja missä minä haluaisin kehittyä, tarvitsisin apua. Näistä tarjouksista tehtäisi Mikkelin nettisivuille MUNSUN nettipooli, jossa toiveet kohtaisi.

7 Ehdotus 7. Niina Liimatainen yhdistäisi ihmisiä yli sukupolvientavoitteena työttömien toimintakyky ja ikääntyneiden henkinen hyvinvointi Työttömät voisivat käydä yksinäisten vanhusten luona virkistämässä heitä, keskustelemassa ja vaikkapa käymässä ulkona yhdessä heidän kanssaan. Monet ihmiset, sekä työttömät että ikääntyneet, kuin myös lapset ja nuoret, kaipaavat toista ihmistä. Monella työttömällä on motivaatiota osoittaa lähimmäisenrakkautta jollekin kaipaavalle. Työttömätkin kaipaavat ihmisarvoa. Sitä he saisivat kokea nähdessään työn palkitsevuuden ja tärkeyden ja että heidän työtään arvostetaan myös yhteiskunnallisesti työnä, eikä minkäänlaisena työkokeiluna. Näistä ihmisistä, jotka tarvitsevat tukea esim. ulkona käymisessä, voisi ylläpitää tietoa joko yhteisellä nettisivulla, tai vaikkapa työvoimatoimiston, Kelan tai jopa keskustan yhteyteen sijoitettavalla näyttöpäätteellä. Osa työllistymiseen tarkoitetuista varoista tulisi siis suunnata kartoittamaan ikääntyneiden tarpeita ja toiveita. Myös työttömät voisivat koota näitä tietoja yhteiseen tietokantaan. Kaupungin tuottavuutta tämä lisäisi ikääntyneiden henkisen hyvinvoinnin myötä, sekä työttömien toimintakyvyn ylläpitäminen vähentää työllistymismenoja. On myös mahdollista, että idean toteutuminen vähentäisi kotihoidon tarvetta ja kustannuksia myös siltä osin. Tällaista verkostoa voisi tarvittaessa pitää myös eräänlaisena epävirallisena ystävyysverkostona, jolloin toiminta perustuisi pitkälti vapaaehtoisuuteen. Varmistaminen voisi tapahtua puhelimitse, mikäli ikääntyneillä ei ole mahdollista käyttää internettiä tms. Tällaisten tarpeiden kartoituksen voisi aloittaa esimerkiksi sairaalasta kotiutuvien yksinäisten ihmisten osalta. Jokainen ihminen tarvitsee rakkautta.

8 Ehdotus 8. Perttu Ahvenainen ideoi aidosti asiakaslähtöisen digitaalisen neuvolakortin, jossa on vauvakirja ja joka seuraa lasta läpi lapsuuden ja nuoruuden Digitaalinen neuvolakortti on älypuhelinsovellus, jolla korvataan täysin paperinen raskausajan äitiyskortti, eli neuvolakortti. Lisäksi kaikki tieto mitä neuvoloissa ja sairaalassa jaetaan nyt paperisina versioina, voidaan ladata sovellukseen sähköisesti, joka mahdollistaa mm. avainsanahaut. Sovelluksella voidaan myös tarkastella äidin omasta äitiyskalenterista seuraavia neuvola-, laboratorio- ja lääkäriaikoja ja sovelluksella voidaan jatkossa tehdä ajanvaraukset sähköisesti. Sovelluksen ota yhteyttä ominaisuus mahdollistaa myös suorat yhteydenotot sovelluksesta, vaikkapa puhelinsoitolla, synnytyssaliin ja neuvolaan. Sovelluksesta löytyy myös äidin muistilista - ominaisuus johon voidaan syöttää muistutuksia esimerkiksi äidille ja sikiölle hyödyllisistä influenssa rokotuksista. Sovelluksesta löytyy myös ominaisuus jolla äiti voi tarkastaa mitkä ruoan ainesosat soveltuvat raskaana olevan naisen ruokavalioon ja mitä raskaana saa syödä ja mitä ei. Sovelluksesta löytyy myös supistuslaskuri synnytyksen aikaisten supistusten laskemiseen, joka ohjeistaa äitiä lähtemään sairaalaan supistusten ollessa tarpeeksi tiheitä. Sekä neuvoo nopeimman reitin synnytyssairaalaan. Sovellukseen voidaan myös ladata sairaalassa rakenneultrassa otetut 3d-kuvat vauvasta äidin mahassa. Digitaalisella neuvolakortilla korvataan myös lapsen syntymän jälkeen jaettava lapsuusiän terveyskortti. Sovelluksen lapsuusikä -ominaisuudella voidaan mm. seurata lapsen kehitystä ja varata aikoja seuraaviin neuvola- tai lääkärikäynteihin. Sovellus myös innostaa vanhempia keräämään tietoa lapsen eri kehitysvaiheista digitaalisessa muodossa digitaaliseen vauvakirjaansa, jossa voi olla mukana videoleikkeitä, ääninauhoitteita, kuvia yms. Materiaalista ja sisällöistä voidaan sitten rakentaa sähköinen digivauvakirja. Digivauvakirja kerää muistot läpi lapsuuden ja nuoruuden.

9 Ehdotus 9. Koululaiskuljetusten käyttö kuntalaisten liikkumistarpeisiin, Erkki Komulainen Osa koulukuljetusautoista ajaa vajailla autoilla. Haja-asutusalueella asuu ihmisiä, joilla ei ole omaa autoa. He voisivat edellisenä päivänä varata puhelimella tai tietokoneella paikan koulukuljetusautosta, ja päästä näin käymään kaupassa ja muilla asioillaan. Heitä veloitettaisiin julkisen liikenteen taksojen mukaan. Maksun perisi kuljettaja tai maksaminen voitaisiin liittää varaustoimintoon. Ehdotus 10. Virtuaalitoimisto antaa palveluja siten, silloin ja siellä, missä se asiakkaalle on parasta, Teija Tynkkinen Asiakas voi keskustella toimistotyöntekijän kanssa joko kuva- ja / tai kuulokeyhteydellä tai keskustelussa kirjoittamalla (chat). Työntekijä tarjoaa asiakkaan tarpeisiin sopivat lomakelinkit ja muun infon internetyhteyden kautta. Asiakas voi tulostaa lomakkeet suoraa omaan tulostimeensa, minkä täyttämisessä hän saa tarvittaessa heti saman avun, kuin toimistoltakin käsin. Säästöjä ei suinkaan synny ainoastaan asiakkaalle. Toimistotyöntekijät ja muut tähän vaihtoehtoon soveltuvat kaupungin työntekijät voivat tehdä töitään pääasiassa kotitoimistosta. Esimerkiksi yksi päivä viikossa voidaan käyttää tietyssä työpisteessä tarpeen mukaan (esim. postitukset), mutta muut on mahdollista hoitaa kotoa käsin, etänä (myös palaverit). Lomakkeita ei tarvitse antaa kädestä pitäen ja ohjeet voidaan antaa myös virtuaalisesti tai puhelimitse. Tämä lisää myös työntekijöiden tyytyväisyyttä ja motivaatiota työtään kohtaan, vähentää sairauspoissaoloja, yleisiä matkakuluja, myös valtiolta verotuksen kautta syntyviä kustannuksia. Etätyö säästää vesi-, sähkö- ja tilakuluja. Toimistotiloja voidaan vähentää. Kustannukset pienenevät ja tyytyväisyys kasvaa. Virtuaalisesta toimistosta saa palvelua aina, kun työntekijä on tehnyt paikalla ilmoituksen. Suomen ensimmäinen virtuaalinen palveluportaali saa todennäköisesti myös ilmaista palstatilaa, millä mainostetaan myös kaupunkia ja voidaan toimia kehityksen edelläkävijänä. Virtuaalinen palveluportaali voisi rakentua erilaisten otsikoiden mukaisesti, joiden alla asiaan liittyviä työntekijöitä kuvineen päivystää napinpainalluksen päässä. Etätyön positiivisista vaikutuksista työn tekemiseen ja hyvinvointiin kannattaa lukea. Etätyötä voi tehdä moni asiantuntija. Säästöt voivat vaikuttaa oleellisesti kaupungin talouteen.

10 Sarja 2: Tuottavat ratkaisut - organisaatiosarja Tuottavat ratkaisut -sarjassa haimme digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla asukkaiden arki helpottuu ja tuottavuus lisääntyy. Ratkaisut voivat olla Osa A. Osa B. Osa C. Kaupungin ja kilpailuun osallistuvan organisaation yhteiseen kehitysprojektiin tähtääviä ratkaisuja Kaupungin hankintavalmisteluun lähteviä ratkaisuehdotuksia tai Suoraan hankintaan tähtääviä nopeita pilotteja. Saimme yhteensä 75 mielenkiintoista ratkaisua näihin sarjoihin. Ratkaisuja arvioitiin suhteessa kaupungin tavoitteisiin, asukkaiden arjen helpottamiseen ja kaupungin tuottavuuteen. Kaupungin strategiset tavoitteet Vaikutukset kuntalaisten hyvinvointiin, elinkeinojen hyvinvointiin ja ympäristön hyvinvointiin pisteytetään. Parhaaksi arvioitu kilpailuesitys saa 20 pistettä ja muut suhteutetaan parhaaseen. Arviointi tehdään kilpailijan antaman selvityksen perusteella.

11 Lupaus-ohjelman ja avoimen kilpailun tavoitteet Ehdotuksen tuottavuusvaikutus kaupunkiorganisaatiossa ja arjen helpottaminen pisteytettiin niin, että parhaaksi arvioidut kilpailuesitykset saivat 20 pistettä ja muut suhteutettiin parhaisiin. Arviointi tehtiin kilpailijan antaman selvityksen perusteella. Toteutussuunnitelma Toteutussuunnitelmassa kuvataan kilpailuesityksen sisältö, toteutusehdotus aikatauluineen, arvio käytettävistä resursseista, käytettävät työmenetelmät ja arvioidut tulokset. Siinä kuvataan myös esitetyn ratkaisun kytkennät kaupungin muuhun palvelutuotantoon. Parhaaksi arvioitu kilpailuesitys tai esitykset saivat 20 pistettä ja muut suhteutettiin parhaisiin. Kilpailuesityksen ja organisaation uskottavuus Osoitetaan referenssein ja osaamiskuvaamisin. Vertailussa käytetään lisäksi toteutussuunnitelmaa. Parhaaksi arvioitu kilpailuesitys/esitykset saivat 20 pistettä ja muut suhteutettiin parhaisiin.

12 Osa 2A. Yhteiseen kehitysprojektiin tähtäävät ratkaisut Monet eri tahot, kuten Tekes ja Ely-keskukset rahoittavat yritysten tuotekehityshankkeita. Mikkelin kaupungin Lupaus 2016-tiimillä on intressi ja osaamista yhteisten kehitysprojektien valmisteluun kilpailuun osallistuvien organisaatioiden kanssa. Avoimessa kilpailussa pyrimme löytämään kolme hanketta, joita lähdetään viemään yhteisinä kehitysprojekteina eteenpäin. Kehityshanke itsessään on yritykselle keino rahoittaa tuotekehitystä ja rakentaa tuotteita yhdessä kumppaniverkostossa. Kehitysprojektia lähdetään viemään eteenpäin ratkaisun esittäneen organisaation ja kaupungin kesken. Ehdotus 1. Anvian Helppo Nappi sosiaali- ja terveysalan käyttöön Anvia Helppo Nappi palvelu on yhteisöllinen yhteydenpitoväline, joka huomioi käyttömukavuudellaan myös ne väestöryhmät, joilla on vähemmän tietotekniikan osaamista. Anvia Helppo Nappi soveltuu sosiaali- ja terveysalan käyttöön, koska siinä on panostettu tietoturvalliseen yhteydenpitoon. Tavoitteena on tuoda sähköiset palvelut ja yhteydenpito helpoksi kuntalaisille sekä palveluntuottajille ja näin saavuttaa säästöjä uusilla toimintamalleilla, logistiikan organisoimisella sekä ennen kaikkea tuottaa turvallisuutta vanhemmille väestöryhmille ympäristön kuormittavuustekijöitä unohtamatta. Yhteydenpito voi tapahtua laajakaistan yli kuvapuheluna tai pelkkänä äänipuheluna tai sitten maksullisena puheluna soitettaessa GSM- tai lankaliittymiin. Oman kaveri- tai perheyhteisön luominen tapahtuu helposti kaverikutsuperiaatteella. Yhteisöön voi palveluntuottaja tulla Helppo Nappi palveluportaalin kautta, jota tuottaja itse hallinnointityökalulla hallitsee lisäämällä tai poistamalla tuotantoresursseja tai palveluita. Käytännössä esimerkiksi nimetty kotihoitaja voi näkyä vanhukselle ja päinvastoin ja yhteydenotto on painalluksen päässä. Kuvallinen yhteydenpito vanhukseen luo turvallisuutta ja ehkäisee yksinäisyyttä. Tätä kautta henkinen hyvinvointi paranee ja kuormitus kunnan perusterveydenhuollossa vähenee. Yhteydenpito ammattilaisen vanhuksen ja omaisten kanssa on mahdollista Helppo Napin ryhmäpuheluominaisuudella, jolloin voidaan vaikka samanaikaisesti katsoa KANTA arkistossa olevia potilastietoja.

13 Ehdotus 2. Palveluohjausmallin ja -alustan käyttöönotto, CGI Suomi Oy Kunnan palveluprosessit ulottuvat usein yli kunnan toimialojen ja mukana on myös ulkopuolisia palveluntuottajia. Aina tähän tuotantoprosessiin kytkeytyvät myös hallinnon tukiprosessit, kuten taloushallinto ja henkilöstöhallinto. Lisäksi palveluprosessien tuottama tieto on ensiarvoisen tärkeää koko kunnan toimintaa suunniteltaessa ja kehitettäessä. Palvelunohjaus integroi palvelutuotannon, hallinnon ja johtamisen prosessit yhteen määritellyn palvelunohjausmallin mukaisesti. Se tarjoaa keskitetysti mm. toimijarekisterin ja prosessien hallinnan. Olennainen osa ratkaisua on yhteinen sähköisen asioinnin alusta, jota kaikki toimialojen palvelujärjestelmät voivat hyödyntää. Mukaan voidaan kytkeä myös prosessien jatkuva mittaaminen ja analysointi. Palvelutuotantoa voidaan näin tosiaikaisesti seurata ja ohjata sekä kehittää saavuttamaan mahdollisimman korkea kustannustehokkuus koko palveluprosessille, tuotannolle ja hallinnolle. Ratkaisu mahdollistaa kaikkien palveluiden sähköistämisen, jonka seurauksena kuntalainen voi hoitaa asioinnin kaupungin toimijoiden kanssa ajasta ja paikasta riippumatta. Tämän seurauksena kuntalaisten matkustamisen tarve palveluiden vuoksi vähentyy ja kuntalainen saa reaaliaikaista tietoa asioinneistaan kuntapalveluissa (esim. lääkärissä käynnit, e-reseptit, lähetteet, palvelusopimukset ja -suunnitelmat, päätökset, avoimet asiointitapahtumat, kirjaston asiointihistorian, lasten kouluun liittyvät asiakirjat (esim. todistukset, laskut ja maksut, jne.). Palveluohjauksen käyttöönotto säästää myöskin aikaa sähköistymisen myötä ja se vapauttaa kuntapalveluiden resursseja. Lisäksi palveluohjaus aktivoi kuntalaisia hyödyntämään kaupungin tarjoamia palveluita paremmin ja tehokkaammin, kun kaikki palvelut ja tiedotteet on nähtävissä samassa paikassa. Palveluiden käyttö helpottuu huomattavasti, kun kaikki palvelut on saatavissa yhden luukun periaatteella (asiakaspalvelu välittää asian erityisasiantuntijoiden käsittelyyn tarvittaessa). Kaupungin hyötynäkökulmasta palvelukanava mahdollistaa kuntalaisille tarjottavien palveluiden jatkuvan kehittämisen. Mahdollisuus tarjota nykyaikaisia asiakkaan tarvitsemia palveluita kuntalaisille nopeuttaa uusien liiketoimintamallien kehittämistä ja kaupungin aktiivinen kehittämisote houkuttelee yrityksiä ja yrityksissä työskenteleviä ihmisiä Mikkeliin. Palveluohjauksen käyttöönotolla tuetaan myös paikallisia yrityksiä, sillä ratkaisu antaa Mikkelin seudun yrittäjille paremman kuvan asiakkaiden todellisesta tarpeesta sekä vähentää pienyrittäjien

14 tietotekniikkainvestointien tarvetta. Se luo mahdollisuuksia tarjota palveluita koko Mikkelin alueella ja avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi etäpalveluiden tarjoamisen asiakkaille videoasioinnin kautta. Tässä, kuten monissa muissakin, tuotiin hyvin esille ratkaisun vaikutuksia kaupungin tuottavuuteen ja arjen helpottumiseen tämä esimerkiksi yhdestä konkreettisimmista: Työaikaa vapautuu varsinaiseen työhön, esim. sähköinen toimeentulotuki hakemus vähentää hakemuksen vastaanottamiseen tarvittavaa työaikaa 50 %. (Todennettu Kainuun maakuntayhtymässä). Asiakkaan itse tekemä ilmoittautuminen esim. terveydenhuoltoon vähentää virheitä ja työaikaa (minimissään 2 minuuttia/asiakas), asiakaskäyntejä n / vuosi. Työajansäästö puoli henkilötyövuotta, mikäli puolet ajanvarauksista hoituu sähköisesti. Ajanvarausjärjestelmän lähettämät muistutukset vähentävät peruuntuneita, mutta peruuttamatta jääneitä käyntejä. Asiakkaan peruma aikavaraus vapautuu ja on varattavissa portaalin kautta => odotusaikojen ja turhien valmistautumisten väheneminen. Työajansäästö 2 htv. Päätöksentekoon / asiakastapaamiseen tarvittavat asiakirjat ja muu dokumentaatio on saatavilla ilman erillistä hakemista. Työajansäästö 1 htv. Työaikaa säästyy vakioinnin ja läpinäkyvyyden kautta, asiakkaan perustiedot kartoitetaan sähköisessä asioinnissa ennen asiakastapaamista (asiointitapahtumien vakiokyselyt esim. terveystarkastukset, tms.). Työajansäästö 1 htv. Verkkomaksujen käyttöönotto poistaa laskutusprosessin. Työajansäästö 1 htv. Rutiinitehtävät poistuvat ja tilalle tulee asiantuntijatehtäviä. Videoasiointi vähentää matkustamisen tarvetta (matkakulut pienenevät 20 %. ja työajansäästö 1 htv) Mahdollistaa aidon verkostomaisen toiminnan, joka auttaa tuottamaan ja ostamaan kustannustehokkaiden palveluita Tehostaa tilojen ja palveluiden käyttöä, jolloin tuottavuus ja vaikuttavuus lisääntyy sekä saadaan lisää maksutuloja, kun tyhjillään olevat tilat ja liikuntapaikat saadaan aktiiviseen käyttöön Ennaltaehkäisyn ja varhainen puuttuminen.

15 Ehdotus 3. Piggybaggy-palvelu, Coreorient Oy Tavarakimppakyytipalvelun avulla käyttäjät voivat toimia sekä kuljetusten tilaajina että kuljettajina, tarpeidensa ja kulkemistensa mukaisesti. Joukkoistettu tavarankuljetus tuo kustannustehokkuutta ja helpottaa kansalaisten, varsinkin haja-asutusalueilla ilman autoa asuvien arkea. Coreorient Oy tarjoaa hankintakumppanuuden vaihtoehtona, sitä edeltävänä tai sen kanssa samanaikaisena kehitystoimena Mikkelin kaupungin kanssa erikseen neuvoteltavana, Piggybaggy-palveluun pohjautuvaa kehityskumppanuutta. Kehityskumppanuushankkeessa voidaan kehittää palvelua kotimaisia ja erityisesti julkisen sektorin tarpeita vastaavaksi. Projektiin voidaan ottaa mukaan esimerkiksi pieniä vaihtoehtoisen liikenteen ja kuljetusten parissa toimiva teknologiayrityksiä kumppaneina. Projektiin voidaan kaupungin lisäksi ottaa mukaan esimerkiksi paikallisia tahoja, kuten kauppiaita, taksiyrittäjiä, kuljetusyrittäjiä sekä maataloustuottajia. Kehittämiskumppanuudessa tarjotaan projektia, joka pyritään toteuttamaan suorahankintapilotin jälkeen yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa. Projektissa kehitetään Piggybaggy-palvelusta yhteisökäyttäjiä varten erillinen versio, jolla kaupungin tarvitsemia kuljetuksia (esim. vanhusten ruokakuljetukset, kierrätys, kirjastokirjat) pystyy hallinnoimaan keskitetysti. Samoin kehitetään Piggybox-välivarastosta versio, jolla haja-asutusalueen asukkaat voivat kuljetuksia ja liikkumisen kustannuksia tehokkaammin jakamalla pitää yllä paikallisen yhteisön elinvoimaisuutta. Piggybaggy-palvelu kasvattaa hyvinvointia ja ostovoimaa säästämällä sekä kaupungin että kuntalaisten varoja. Kaupunki voi säästää kuljetuksissaan aiheutuvissa kustannuksissa sekä kaluston, polttoaineen että työajan osalta. Tämä korostuu erityisesti haja-asutusalueen palvelujen toteuttamiseen liittyvissä kuljetuksissa. Se tarjoaa paikallisille yrityksille keinon tavoittaa asiakkaita, joita ne eivät tällä hetkellä voi palvella kalliista tai hankalasta asiointimatkasta johtuen. Palvelu säästää ympäristöä poistamalla jokaista toteutunutta kuljetusta kohti yhden tai useamman asiointimatkan sekä niiden aiheuttaman ruuhkautumisen, meluhaitat ja päästöt. Palvelu helpottaa arkea, kun autottomille oleville kotitalouksille tarjoutuu mahdollisuus saada tavaroita kaupoista kotiin vaivattomasti ja kohtuullisin kustannuksin. Lapsiperheet säästävät aikaa saadessaan ostokset kotiin naapurin kuljettamana, mikä helpottaa vanhempien ja lasten elämää laajemmin.

16 Palvelun ansiosta kuljettajille koituva lisävaiva on muun ajon ohessa niin vähäinen, että kuljetuksesta tarjottu korvaus riittää kattamaan sen. Mikkelissä on noin yli 65-vuotiasta ja yli 75-vuotiasta. Yli 75-vuotiaiden osalta tavoitteena on, että noin 80 % asuu kotona, muttei tarvitse varsinaista kotihoitoa. Tämä tarkoittaa lähivuosina 4000 potentiaalista asiakasta pelkästään vanhusväestössä. Arvio yli 75-vuotiaiden vanhusväestön tavarakuljetuksista saatavista säästöistä reilu 18 milj. euroa. Arviossa on oletettu, että palvelua kokeillaan vuoden 2014 aikana ja laajennetaan kehityskumppanuusprojektin jälkeen nopeasti asiakkaille, joiden osalta hyödyt ovat suurimmat. Kehityskumppanuuden neuvottelujen pohjaksi Coreorient tarjoaa seuraavia osa-alueita: Yhteisökäyttäjiä varten kehitettävä erillinen versio Piggybaggy-palvelusta Kaupungin työntekijöille, kuljetusalan yrittäjille ja maataloustuottajille kehitettävä palvelun käyttöliittymä Piggybox-yhteiskäyttövaraston kehittäminen kaupungin palveluiden, kaupungin palveluntuottajien, hajaasutusalueen asukkaiden ja maataloustuottajien käyttöä varten

17 Ehdotus 4. Urakalla töitä! -mobiilisovellus, Dream Pilots Oy Uusi mobiilipalvelu, joka yhdistää työntekijät ja -tarjoajat keikkatöiden osalta. Mahdollistetaan uutta työtä luomalla kanava myös yksityisten, yhteisöjen ja yritysten keikkaluonteisen työn tarpeeseen. Työ tarjotaan tekstiviestillä tekijälle, tekijä kuittaa tekstiviestillä vastauksen. Nopeaa ja helppoa, ei vaadi älypuhelinta eikä nettiyhteyttä. Sopii siis kaikille. Pohjautuu sijaintitietoon (ilmoitettu tai paikannettu), jolloin löydetään tekijät läheltä. Kehittämiskumppanuuden ensimmäisenä fokuksena ovat nuoret auttajina ja työntekijöinä. Palvelu toimii myös niin päin, että ikääntyvät toimivat auttajina ja heidän palvelujaan ostetaan (tämä voi olla vaihe2). Palvelu soveltuu myös yritysten käyttöön, esim. yritykset, kunnat, yhteisöt, järjestöt voivat hyödyntää omia osaajiansa tilapäiseen tarpeeseen (tämä erillisenä kaupallisena palveluna). Kehittämiskumppanuudessa voidaan pyrkiä palvelun hyödyntämiseen myös suuremmalle työelämän muutokselle ja palvelukulttuurin lisäämiselle, mikä tukee myös kaupungin strategisia tavoitteita. Tällöin työelämän murrosta tuetaan siirtymällä mm. aikapohjaisesta työn mittaamisesta tavoitepohjaiseen (voidaan tarjota työtä keikkahinnalla ) ja mahdollistamalla yksilölle vapauden valita mitä ja milloin haluaa tehdä työtä. Lisäksi Suomessa kotiin ostettavat palvelut ovat harvinaisia, joten mikäli palvelun avulla luodaan helppo ja edullinen malli, jolla työtä voi ostaa, mahdollisuus luoda kokonaan uutta palvelukulttuuria ja sitä mukaa luoda uusia työpaikkoja kasvaa. Palvelulla tuetaan myös elinkeinoelämää kun mahdollistetaan yrityksille keikkatöiden helppo tarjoaminen ja työntekijän nopea löytäminen. Esimerkiksi sairauspoissaolojen, ennakoimattomien tilausten yms. johdosta saadaan tekijöitä avuksi. Mahdollisuus hyödyntää palvelun kautta myös nuoria helpommin erilaisiin tehtäviin sekä tutustuttaa heitä sitä kautta työelämään.

18 Ehdotus 5. HankintaSampo, ekeiretsu Oy Markkinoilta on puuttunut kätevä ja nopea tietokantapohjainen työkalu kilpailutusten tekemiseen, jakeluun ja vastaamiseen. Lisäksi kuntien ja yrittäjien välisen tiedonvälityksen ja molemmin puoleisen tunnettavuuden lisäämiseen ei ole olemassa työkalua. HankintaSampo vastaa näihin puutteisiin ja tuo kuntien ja yritysten välisen tiedonkulun, läpinäkyvyyden ja (pien)hankintojen tekemisen nykyaikaiselle tasolle tietokantapohjaisella työkalulla. HankintaSammon avulla kunta voi halutessaan kartoittaa oman alueensa markkinatarjontaa ja yritykset voivat vastaavasti tuoda omia innovaatioitaan ja palveluitaan kunnan tietoisuuteen. Kuntien ja myös valtakunnan tasolla pk-yritykset ovat suurimpia työllistäjä. Elinkeinojen hyvinvoinnin näkökulmasta pienhankintojen suuntaamisella ja informoinnilla alueellisille yrityksille tuetaan pk-sektoria ja sen mahdollisuutta työllistää ja maksaa veroja. Tämä toteutuu, kun kaupunki voi jakaa tietoa tarjouspyynnöistä, tai tehdä suorahankintoja helpolla ja ketterällä tavalla varmistaa se samalla sen, että oman alueen yritykset voivat hyvin. Pienhankintojen läpinäkyvyys ja se, että ne ovat kaikkien pk-yritystenkin saatavilla yhdessä työkalussa ja ensimmäistä kertaa helposti vastattavissa parantaa koko kaupungin yritysystävällisyys leimaa aivan uudelle tasolle. Yritykset löytävät työkalun avulla kumppaneita ja voivat helposti liittoutua myös isompiin kokonaisuuksiin pk-sektorin työmahdollisuudet kasvavat. Kaikki pienkilpailutukset (jatkossa myös isot kilpailutukset) voidaan tehdä yhdellä työkalulla, joka tallentaa kaiken tiedon yhteen tietokantaan. Tämä mahdollistaa säästöjä mm. seuraavista näkökulmista: Pystytään katsomaan yhdestä työkalusta kaikki kaupungin ja kaupunkikonsernien kilpailutukset ja vertailemaan, onko joku asia jo kilpailutettu ja vältetään päällekkäisiä kilpailutuksia. Hyvien kilpailutuskäytäntöjen monistaminen ja levittäminen eteenpäin. Tarjousten automaattinen järjestely työkalun toimesta säästää aikaa isojen tarjousmassojen käsittelyssä. Ensimmäistä kertaa voidaan raportoida tietokannasta (pien)hankinnoista suoraan tietokannasta. Raportointia voidaan tehdä jatkuvasti ja seurata kilpailutuksia ja kustannuksia. Kilpailuttajaorganisaatio pystyy kilpailuttamaan uudella ja ketterällä tavalla, joka vapauttaa ihmisten aikaa miettimään, miten prosesseja voisi muutenkin parantaa ja helpottaa. Nykyisen kaltainen paljon aikaa vievä kilpailuttaminen on historiaa.

19 Ehdotus 6. Tiera Toimisto Sharepoint -alusta palvelukatalogille, Elisa Oyj Sharepoint on osa Tieran Toimisto-palvelua, joka mahdollistaa ryhmätyöskentelyn, Intranet & Extranet palvelut (SharePoint Online). Palvelu sisältää 10Gt yrityskohtaista tilaa + 500Mt käyttäjää kohti. Alustan avulla tärkeiden asiakirjojen paikantaminen tapahtuu helposti, organisaation tiedot ja uutiset ovat aina ajan tasalla, Microsoft Office -asiakirjojen luominen ja tallentaminen onnistuu suoraan SharePoint Onlineen, dokumenttien muokkaus voidaan tehdä www-selaimella. Alusta mahdollistaa lisäksi luottamuksellisen sisällön suojaamisen tiedostotason käyttöoikeuksilla sekä tärkeiden asiakirjojen käytön offline-tilassa SharePoint Workspacessa. Kehittämiskumppanuudessa Palvelukatalogi tuotetaan SharePoint-alustalla esim. osaksi Mikkelin internetpalveluita. Elisa osallistuu palvelukatalogin määritykseen yhdessä Lupaus 2016 Tiimin kanssa pilotoiden kehityskumppanina palvelukatalogin toimintamallin. Samanaikaisesti määritellään palveluneuvonnan funktio, palvelut ja organisaatio pilottihankkeelle. Elisa tukee Mikkeliä palveluiden tuotteistuksessa elinkeinoelämän saamiseksi mukaan ekosysteemiin. Ehdotus 7. Evendos Oy:n palvelu- ja kehittämisalusta Evondos Oy:n kehittämä palvelu- ja teknologia-alusta on joustava ja mahdollistaa monia kehityspolkuja. Esimerkiksi sairaalahoidon jälkeistä kotiutusta voidaan nopeuttaa Evondos -palvelun avulla: etähoidon alustana toimivaan lääkeautomaattiin voidaan kytkeä kamera, jolloin kotisairaanhoito voi kuvata mm. leikkaushaavaa ja konsultoida hoitavaa lääkäriä. Mm. Vantaan kaupunki tutkii yhdessä Evondos Oy:n kanssa tämän tyyppisen palvelun luomista Toimiva sairaala konseptin kotiutusta tukeviin palveluihin. Halvauspotilaiden kotiuttamisen nopeuttaminen ja kotona asumisen tukeminen voisi olla yksi Mikkelin kanssa kehitettävistä erityispalveluratkaisuista.

20 Ehdotus 8. Dream-alusta, Haltu Oy Ratkaisu perustuu Dream-alusta -teknologiaan, joka helpottaa huomattavasti kuntalaisen asiointia ja/tai oppilaitostyöskentelyä niin oppilaiden kuin opettajienkin osalta. Palveluratkaisu nopeuttaa tiedon ja palveluiden löytämistä, mahdollistaa omien palvelunäkymien räätälöinnin ja tätä kautta helpottaa ja tehostaa arkeen liittyviä toimintoja. Ratkaisun toteutus perustuu avoimeen integraatioalustaan, johon voidaan helposti liittää kaikki kunnan tärkeimmät palvelut, jotka näkyvät käyttäjälle sähköisen työpöydän avulla. Sähköinen työpöytä on käyttäjän tarpeiden mukaan räätälöitävissä eli käyttäjälle tulee näkymiin oletustyökalut ja palvelut riippuen niistä organisaatioista, ryhmistä ja rooleista, joihin hän kuuluu. Lisäksi käyttäjä pystyy valitsemaan käytössä olevista palveluista ne, jotka hän haluaa omalla etusivullaan nähdä ja lisäksi hän pystyy asettelemaan ne halumaansa järjestykseen. Sähköinen työpöytä mahdollistaa kertakirjautumisen eri palveluiden välillä. Lisäksi alustaan voidaan liittää minkä tahansa toimittajan palveluita ja tuotteita avoimen ja dokumentoidun ohjelmointi- ja kirjautumisrajapinnan avulla. Haltu tekee mielellään yhteistyötä kehittämiskumppanuuden puitteissa Mikkelin kaupungin Miset Oy ja Miktech Oy:n kanssa. Haltun kehittämä Dream-alusta toimii kehittämisalustana nykyisille ja tuleville hankkeille, joita alueella toteutetaan. Alusta poistaa toimittajalukkoa ja mahdollistaa laajentamisen ilman, että alustaan tarvitsee toteuttaa muutoksia. Haltu on palveluntarjoajana keskeisessä roolissa mukana Unelmakoulu-ekosysteemissä. Ekosysteemiin kuuluu innovatiivisia suomalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja kehittämishaluisia julkisen hallinnon yksiköitä. Yhteistyön kautta Mikkelin kunnalla on mahdollisuus liittyä haluamiinsa jo olemassa oleviin kansallisiin ja kansainvälisiin kehittämishankkeisiin mukaan. Ehdotus 9. Seniorikäyttöliittymä, Hartikaari Oy Seniorikäyttöliittymän avulla helpotetaan senioreita löytämään ja käyttämään kaupungin sekä yhteisön heille kohdistamia, tarjoamia ja kehittämiä sähköisiä sekä muita palveluja.

21 Ehdotus 10. Mirella-etähyvinvointipalvelu, IsCom Oy Mirella-etähyvinvointipalveluratkaisu on suunniteltu ikäihmisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille, jotka haluavat asua kotonaan laitoksen tai hoivakodin sijaan. Ehdotus 11. MPY Kiinteistötiedonhallinta, Mikkelin Puhelin Oyj MPY Kiinteistötiedonhallintajärjestelmällä kaupunki hallinnoi omistamiensa kiinteistöjen, puistoalueiden ja teiden/katujen huolto- ja kunnossapitotoimia. Kuntalaisilta ja omasta organisaatiosta tulleet ilmoitukset ja puutteet voidaan helposti hallinnoida Kiinteistöhallintajärjestelmän avulla ja ne voidaan suoraan kirjata työlistoille. Kiinteistötiedonhallintajärjestelmästä löytyy ylläpitopalveluiden tuottajat ja töiden tilaus voidaan tehdä suoraan järjestelmän kautta. Ehdotus 12. Kouluterveyskyselyn digitalisointi, Minutor Oy Kilpailuehdotus tähtää Mikkelin kaupungin, Minutor Oy:n ja yhteisesti valittavan ohjelmistotoimittajan yhteisellä kehitysprojektilla toteutettavaan ratkaisuun. Ehdotuksena kouluterveyskyselyn digitalisointi. Tavoitteena on kyselyn toteuttaminen Taltioni-alustalle, jolloin kyselyn tulokset saadaan koululaisen omalle terveystilille. Edellisten vuosien kyselyiden tuloksia voidaan hyödyntää systemaattisesti ja päästään kiinni poikkeamiin. Kansalaisen terveystili alkaa aidosti kertyä kansallisen tason järjestelmään, josta tietoa on hyödynnettävissä laajasti ja monitasoisesti kansalaisen itsensä antamin lukuoikeuksin. Perinteisesti paperilla suoritettu kouluterveyskysely siirtyy kerralla digitaaliseksi ja helpottaa jatkossa arkea, kun voidaan kyselyn toistuessa raportoida vain poikkeamat. Resursseja säästyy kyselypaperien käsittelystä, analysoinnista, postittamisesta jne. Terveystilillä olevat tiedot ovat käyttäjän (huoltajan) jaettavissa haluttaessa tietoja tarvitseville kolmansille osapuolille kuten lääkäreille, kunto-ohjaajille jne. Samoin käyttäjä voi itse päivittää terveystietojaan ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä mahdollisesti terveydentilaan vaikuttavia toimenpiteitään. Ehdotus 13. Palautepalvelu, Observis Oy Palautepalvelun avulla kuntalaisilta tuleva palaute on mahdollista kerätä, hallinnoida ja seurata sähköisesti ja keskitetysti yhden työkalun avulla. Palvelun avulla kuntalaisilta voidaan vastaanottaa esimerkiksi yleisiä kehittämisideoita, palautetta tai ilmoituksia kuntainfrastruktuurin ongelmista tai poikkeamista.

22 Ehdotus 14. Asiakirjojen digitointiratkaisu, OpusCapita Oy Tehostaa kaupungin prosesseja ja luo hyvät toimintaedellytykset kaupungin eri toimipisteiden asiakaspalvelulle. Ratkaisuehdotuksen avulla on mahdollisuus saavuttaa %:n kustannussäästöt kaupungin prosesseissa. Asiakirjojen digitointiratkaisu soveltuu erilaisten paperisten asiakirjojen, kuten potilasasiakirjojen, tutkimusmateriaalin, hakemusten yms. materiaalien esikäsittelyyn, optiseen lukuun ja sähköiseen välitykseen joko kaupungin olemassa oleviin järjestelmiin tai OpusCapitan elektroniseen arkistopalveluun, josta aineistot ovat kaupungin henkilöstön selailtavissa kaupungin toimipisteissä tai linkitettävissä kaupungin operatiivisiin järjestelmiin. Ehdotus 15. Verkkopohjainen osallistamistyökalu, Owal Group Oy Kehittämiskumppanuuden tarkoituksena luoda uudenlaista osallisuutta, jossa ammattilaiset saadaan kansalaisten kanssa yhdessä suunnittelemaan kaupungin palvelutuotantoa ja näitä tukevia toimintamalleja. Esitettävässä yhteistyöhankkeessa kehitetään kunnan palveluiden ja toimintamallien yhteissuunnitteluun sähköinen työkalu. Tavoitteena on luoda työkalusta digitaalisen Mikkelin kehittämistä tukeva keskeinen osallisuutta vahvistava elementti. Työkalulla voidaan vahvistaa niin kuntalaisten, yritysten kuin järjestöjenkin osallisuutta. Ehdotus 16. Perhekohtainen ohjausjärjestelmä, Solutos Oy ja Ciegus Digital Health Perhekohtainen ohjausjärjestelmä on käytettävistä tietojärjestelmistä, organisaatiorakenteesta ja yksittäisten toimijoiden toimintakäytännöistä riippumaton, jonka avulla voidaan luoda jokaisen perheen jäsenen tarpeet huomioiva palvelusuunnitelma, ja joka hyödyntää suoraan yksittäisille perheenjäsenille tehtyjen suunnitelmien sisällön (niiltä osin, kuin se on mahdollista yksityisyyden suoja huomioiden). Ohjausjärjestelmä on yhtenäisenä kaikkien perhettä auttavien työntekijöiden käytettävissä ja se sitouttaa kaikki osallistujat toimimaan myös pitempijänteisesti yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Järjestelmä tuottaa myös automaattisesti johtamisen tueksi välttämätöntä organisaatiorajat ylittävää tapahtumatietoa, sekä yksiköiden toiminnan kehittämiseksi välttämätöntä interventiotason tietoa.

23 Ehdotus 17. 3D-kaupunkiportaali, SVS Innovations Oy 3D-kaupunkiportaali helpottaa kaavoitus- ja rakennusprosesseja, kun osapuolten välinen viestintä mahdollistuu portaalin avulla tehokkaammin ja selkeämmin. Mikkelin 3D-kaupunkiportaali -konsepti on verkossa ja mobiililaitteilla toimiva kuntalaisten ja ammattitoimijoiden virtuaalikaupunki, joka palvelee koko elinkaaren ajan suunnittelusta rakentamisen kautta elinkeinoelämän ja kuntalaisten käyttöön. Projektin tarkoituksena on tuottaa Pilot-sovellus ja alustava suunnitelma, jonka perusteella 3D-kaupunkiportaalin ajatusta voi markkinoida tärkeimmille sidosryhmille ja tehdä päätös projektin jatkamisesta kohti täysimittaista järjestelmää. Ehdotus 18. Smart City Älykäs kaupunki, WhileOnTheMove Oy WOM edustaa Suomessa ranskalaisen Connecthings-yrityksen AdTag-palvelualustaa, joka mahdollistaa kaupunkilaisille ja turisteille keskitetyt ja kattavat mobiilipalvelut. Mobiilipalvelu kokoaa yhteen ja yhdistää kaupungin tarjoamat palvelut ja tietosisällöt sekä paikallisten yritysten tarjoamat palvelut. Palvelu hyödyntää kaupunkiympäristöön kiinnitettäviä pieniä älytarroja (NFC-tageja) ja mobiilisovellusta. AdTag-palvelu mahdollistaa tehokkaan ja yksinkertaisen tavan tarjota mobiilipalveluja kaupunkilaisille ja turisteille, kun he liikkuvat kaupungilla tai tutustuvat nähtävyyksiin ja kohteisiin. Kaikki tieto ja informaatio, mitä kaupunki haluaa välittää kaupunkilaisille ja turisteille voidaan tarjota tagien avulla. Lisäksi paikalliset yritykset ja palvelujen tarjoajat voivat olla kertomassa omasta toiminnastaan tagien avulla.

24 Ehdotus 19. Daisy varhaiskasvatuksen kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, WhileOnTheMove Oy Daisy on varhaiskasvatuksen käyttöön tarkoitettu tietojärjestelmä, joka sisältää mobiilisovellukset päiväkodin työntekijöille ja perhepäivähoitajille (Daisy mobiili), web-palvelun lasten vanhemmille (DaisyNet) ja web-palvelun päiväkotien työntekijöille sekä johtajille ja päivähoidon johdolle (DaisyManager). Daisyn käytön myötä Mikkelin kokoisessa kaupungissa hoitohenkilökunnalla on noin tuntia enemmän aikaa lapsille vuositasolla. Kaupungin tuottavuuden näkökulmasta merkittäviä säästöjä syntyy vuositasolla myöskin siitä, että Daisyn myötä ei enää tarvita kalliita taustajärjestelmiä tai tietokoneita, järjestelmä toimii puhelimella. DaisyMobiili päiväkodissa poistaa kaiken manuaalisen työn sekä tietojen viennin taustajärjestelmään lasten läsnä- sekä poissaolojen osalta kuin myös henkilökunnan työaikojen sekä syykoodikirjausten osalta. Daisy Manager kokoaa yhteen sen tiedon, mitä DaisyMobiilit keräävät päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. DaisyManagerista voidaan seurata ja tulostaa erilaisia listauksia kuten esim. hoitoaikavarauksista, työajoista päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa, kulukorvauksista, viikonloppuhoidoista sekä hoitoajoista. DaisyManagerissa voidaan katsoa ja tulostaa erilaisia varhaiskasvatuksen raportteja kuten käyttöaste ja täyttöaste. Ehdotus 20. Tietoperusta, YY-Optima Oy Suunnittelun Tietoperusta on useiden työkalujen muodostama kokonaisuus, joka parantaa maankäytön, joukkoliikenteen, kuljetusten ja palveluiden sijainnin suunnittelun laatua parantamalla oleellisesti edellytyksiä suunnitteluyhteistyölle, avoimelle tiedonkululle ja tiedon hyödyntämiselle. Tietoperustan avulla Mikkelin kaupunki helpottaa ja tehostaa organisaationsa ammattilaisten työtä ja lisää näin kaupungin tuottavuutta. Se luo edellytyksiä jo lyhyellä aikavälillä palvelujen parantamiseen ja kustannussäästöihin sovittamalla yhteen eri hallinnonalojen suunnittelua ja palvelujen hankintoja. Pidemmällä aikavälillä se osaltaan ohjaa kaupungin kehitystä kohti entistä kestävämpää ja taloudellisempaa yhdyskuntarakennetta. Tietoperustaan on tavoitteena kehittää omat käyttöliittymät eri suunnittelijoille, kuntalaisille sekä kuntapäättäjille.

25 Osa 2B. Hankintavalmisteluun lähtevät ratkaisut Kaupungin omien ostojen osalta toivomme löytävämme ehdotuksia, jotka voivat lähteä hankevalmisteluun. Jos ehdotus on riittävän kypsä ja perusteltu, voimme ehdotuksen perusteella tehdä myös suorahankinnan. Se voi myös johtaa neuvottelumenettelyyn tai kilpailutukseen. Ehdotus 1. Helppo Nappi ja ennaltaehkäisevä oppilashuolto lasten ja nuorten osallisuutta lisäämään, Anvia Oy Anvia Helppo Nappia on mahdollista jatkokehittää eteenpäin vastaamaan entistä paremmin Mikkelin kaupungin tavoitetta hyvinvoivasta ja turvallisesta Mikkelistä. Lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia voidaan edistää ja syrjäytymistä ehkäistä sillä, että palvelut tuodaan mahdollisimman lähelle kuntalaista esim. tuottamalla ennaltaehkäisevää oppilashuollon psykologi- ja lääkäriresursseja Anvian palvelun avulla sellaiselta paikkakunnalta, jossa resursseja voi irrottaa hetkellisesti Mikkelin kaupungin alueelle. Nuoret ovat tottuneita tietokoneen ja eri viestintävälineiden käyttäjiä. Kuvallisten yhteyksien käyttö on heille luontevampaa kuin vanhemmille sukupolville. Anvia Helppo Nappi yhteydenpitopalvelua voidaan hyödyntää myös eri toimijoiden välillä esim. ehkäisevässä päihdetyössä, jossa osa päihdetyöryhmän kokoontumisista voidaan hoitaa Anvia Helppo Napin ryhmäpuhelutoiminnolla. Helppo Napin kytkennät Mikkelin kaupungin muuhun palvelutuotantoon tapahtuvat Palvelut -portaalin kautta. Paikallinen elinkeinoelämä sekä järjestöt voivat luoda palveluja vaikkapa tietylle kohderyhmälle, ja julkinen sektori tuottaa palveluja entistä laadukkaammin. Esimerkkeinä voivat olla vaikka tulkki-, kotihoito-, työterveys- tai erityisryhmien palvelut. Myös yksisuuntaiset palvelut kuten jumppatuokiot, luennot, lukuhetket voidaan toteuttaa Helppo Napilla.

26 Ehdotus 2. Palveluohjaus, CGI Suomi Oy Palvelunohjaus integroi palvelutuotannon, hallinnon ja johtamisen prosessit yhteen määritellyn palvelunohjausmallin mukaisesti. Se tarjoaa keskitetysti mm. toimijarekisterin ja prosessien hallinnan. Olennainen osa ratkaisua on yhteinen sähköisen asioinnin alusta, jota kaikki toimialojen palvelujärjestelmät voivat hyödyntää. Mukaan voidaan kytkeä myös prosessien jatkuva mittaaminen ja analysointi. Palvelutuotantoa voidaan näin tosiaikaisesti seurata ja ohjata sekä kehittää saavuttamaan mahdollisimman korkea kustannustehokkuus koko palveluprosessille, tuotannolle ja hallinnolle. Ehdotus 3. Piggybaggy-kimppakyytipalvelu, Coreorient Oy Tavarakimppakyytipalvelun avulla käyttäjät voivat toimia sekä kuljetusten tilaajina että kuljettajina, tarpeidensa ja kulkemistensa mukaisesti. Piggybaggy-palvelu kasvattaa hyvinvointia ja ostovoimaa säästämällä sekä kaupungin että kuntalaisten varoja. Kaupunki voi säästää kuljetuksissaan aiheutuvissa kustannuksissa sekä kaluston, polttoaineen että työajan osalta. Tämä korostuu erityisesti haja-asutusalueen palvelujen toteuttamiseen liittyvissä kuljetuksissa. Se tarjoaa paikallisille yrityksille keinon tavoittaa asiakkaita, joita ne eivät tällä hetkellä voi palvella kalliista tai hankalasta asiointimatkasta johtuen. Palvelu säästää ympäristöä poistamalla jokaista toteutunutta kuljetusta kohti yhden tai useamman asiointimatkan sekä niiden aiheuttaman ruuhkautumisen, meluhaitat ja päästöt. Palvelun olemassa olevia ominaisuuksia on mahdollista kehittää kaupungin toiveiden ja tarpeiden mukaisesti pidempiaikaisen hankintakumppanuuden puitteissa. Pilottiesimerkin lisäksi kaupunki voi kasvattaa kalustonsa käytöastetta ja tuotantonsa kustannustehokkuutta esimerkiksi yhdistämällä muita kuljetuksia palvelutuotannossa joka tapauksessa tehtäviin työajoihin. Tällöin voidaan korvata esimerkiksi kaupungin itse tuottama erillinen kuljetus tai työajo taajama-alueella, joka työ-, kalusto- ja polttoainekuluineen voi olla 10 euroa tai enemmän. Samoin osa työajoista on mahdollista korvata polkupyörällä, jos tavarat saadaan liikuteltua erikseen.

27 Ehdotus 4. Urakalla töitä! mobiilisovellus, Dream Pilots Oy Yksityinen ostaja voi tilata ennalta kategorisoituja palveluja (esim. kodinhoito, puutarhan hoito, talonmies, asioinnit, ulkoilutukset (kotieläimet, kävelyn tuki ikääntyneille), keskustelut, lehden luku, renkaan vaihto, auton huolto / pesu, nuohoajat, metsurit). Yritys (tai kaupunki itse) voi tilata palvelusta auttajia tilapäisiin tarpeisiin (esim. rakennustyömaa, mainosten jako, vaihdepalvelut, remontti, siivous, huolto, IT tuki, vaihdepalvelu, myyntiedustajat). Mahdollisuus myös ostaa yritykselle virtuaalitili jolla eri osastot voivat tilata yrityksen nimissä työntekijöitä eri tilanteisiin. Ehdotus 5. HankintaSampo, ekeiretsu Oy Markkinoilta on puuttunut kätevä ja nopea tietokantapohjainen työkalu kilpailutusten tekemiseen, jakeluun ja vastaamiseen. Lisäksi kuntien ja yrittäjien välisen tiedonvälityksen ja molemminpuoleisen tunnettavuuden lisäämiseen ei ole olemassa työkalua. HankintaSampo vastaa näihin puutteisiin ja tuo kuntien ja yritysten välisen tiedonkulun, läpinäkyvyyden ja (pien)hankintojen tekemisen nykyaikaiselle tasolle tietokantapohjaisella työkalulla. HankintaSammon avulla kunta voi halutessaan kartoittaa oman alueensa markkinatarjontaa ja yritykset voivat vastaavasti tuoda omia innovaatioitaan ja palveluitaan kunnan tietoisuuteen. Kaikki pienkilpailutukset (jatkossa myös isot kilpailutukset) voidaan tehdä yhdellä työkalulla, joka tallentaa kaiken tiedon yhteen tietokantaan. Tämä mahdollistaa säästöjä mm. seuraavista näkökulmista: Pystytään katsomaan yhdestä työkalusta kaikki kaupungin ja kaupunkikonsernin kilpailutukset ja vertailemaan, onko joku asia jo kilpailutettu ja vältetään päällekkäisiä kilpailutuksia. Hyvien kilpailutuskäytäntöjen monistaminen ja levittäminen eteenpäin. Tarjousten automaattinen järjestely työkalun toimesta säästää aikaa isojen tarjousmassojen käsittelyssä. Ensimmäistä kertaa voidaan raportoida tietokannasta (pien)hankinnoista suoraan tietokannasta. Raportointia voidaan tehdä jatkuvasti ja seurata kilpailutuksia ja kustannuksia. Kilpailuttajaorganisaatio pystyy kilpailuttamaan uudella ja ketterällä tavalla, joka vapauttaa ihmisten aikaa miettimään, miten prosesseja voisi muutenkin parantaa ja helpottaa. Nykyisen kaltainen paljon aikaa vievä kilpailuttaminen on historiaa.

28 Ehdotus 6. Tiera Toimisto Sharepoint-alustan käyttöönotto, Elisa Oyj Sharepoint on osa Tieran Toimisto-palvelua joka mahdollistaa ryhmätyöskentelyn, Intranet & Extranet palvelut (SharePoint Online). Palvelu sisältää 10Gt yrityskohtaista tilaa + 500Mt käyttäjää kohti. Alustan avulla tärkeiden asiakirjojen paikantaminen tapahtuu helposti, organisaation tiedot ja uutiset ovat aina ajan tasalla, Microsoft Office -asiakirjojen luominen ja tallentaminen onnistuu suoraan SharePoint Onlineen, dokumenttien muokkaus voidaan tehdä www-selaimella. Alusta mahdollistaa lisäksi luottamuksellisen sisällön suojaamisen tiedostotason käyttöoikeuksilla sekä tärkeiden asiakirjojen käytön offline-tilassa SharePoint Workspacessa. Hankintakumppanuudessa hyödynnetään jo kilpailutettuja ratkaisuja tai tehdään tarvittavat suorahankinnat. Ehdotus 7. Elisa Orange Contact Monikanavaiseen asiakaspalveluun, Elisa Oyj Orange Contact on organisaation asiakaspalvelun ja/tai puhelunvälityksen ratkaisu, jonka avulla hallinnoidaan keskitetysti asiakkaiden kontakteja eri kontaktikanavista kuten puhe, video, SMS ja . Videoyhteys onnistuu normaalilta internetiin kytketyltä työasemalta. Ei tällä hetkellä mobiilipäätelaitteella. Palvelusta on saatavissa monipuoliset ja ajantasaiset raportit myynnin ja asiakaspalvelun ohjaukseen sekä kehittämiseen. Puhe- ja sähköpostikontaktien sekä videokanavan kautta tulevien yhteydenottojen ohjaaminen samaan asiakaspalvelujärjestelmään ja yhtenäisen raportoinnin piiriin tuo tehokkuutta asiakaspalveluun. Kattava reaaliaikainen raportointi mahdollistaa organisaation johdolle nopean reagoimisen päivittäisiin tilanteisiin ja palvelun kehittämisen pidemmällä aikavälillä.

29 Ehdotus 8. Virtual Home Care (VHC) virtuaalikotipalvelu, Elisa Oyj Virtuaalikotipalvelu on videoavusteinen palvelu, joka tehostaa kotipalvelun toimintaa. VHC käyttöliittymä muodostuu kosketusnäytöllä toimivasta päätelaitteesta, kamerasta ja mikrofonista. Palvelu sisältää esimerkiksi vanhukselle interaktiivisen kuvayhteyden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, omaisiin ja tuttaviin, ikäihmisille räätälöityyn virikeohjelmaan. Palvelu skaalautuu ja kasvaa organisaation tarpeiden mukaan. Ehdotus 9. Evendos Oy Evondos -palvelun pilotoinnin jälkeen ehdotamme palvelun laajennusta asiakkaalle, jolloin palvelusopimuksen pituus olisi minimissään kolme (3) vuotta; sopimusta sitä voidaan jatkaa kahdella (2) vuodella. Ehdotettu määrä perustuu THL:n kotihoidon laskentaan, jonka mukaan Mikkelin kotihoidon asiakkaista on täysin tai lähes omatoimisia ja ajoittaista hoitoa tarvitsevia yhteensä 19,2 %. Ehdotus 10. Dream-alusta, Haltu Oy Ratkaisun toteutus perustuu avoimeen integraatioalustaan, johon voidaan helposti liittää kaikki kunnan tärkeimmät palvelut, jotka näkyvät käyttäjälle sähköisen työpöydän avulla. Sähköinen työpöytä on käyttäjän tarpeiden mukaan räätälöitävissä eli käyttäjälle tulee näkymiin oletustyökalut ja palvelut riippuen niistä organisaatioista, ryhmistä ja rooleista, joihin hän kuuluu. Suurempaan kokonaisratkaisuun liittyen on hankintakumppanuuden puitteissa mahdollista yhdessä Mikkelin kaupungin kanssa määritellä tahtotilaa ja siihen tarvittavaa teknistä ympäristöä, joka vastaa parhaalla mahdollisella tavalla nykyisen strategian tavoitteisiin. Kyseessä on suurempi kehittämishanke, jonka osaksi tulisi liittää muiden palveluntarjoajien tuottamien ja toteuttaminen palveluiden liittämistä toteutettavan ratkaisun päälle, koska jo olemassa olevat palvelut muodostavat alkuvaiheessa suurimman osan ratkaisun sisällöstä ja mahdollistaa kustannustehokkaan, mutta nopean käynnistämisen projektille.

30 Ehdotus 11. Bookr resurssienhallinta, Hartikaari Oy Bookr on Hartikaaren vastaus erilaisten kunnan resurssien hallintaan, varaamiseen ja palveluveloituksiin. Bookr tarjoaa ainutlaatuisen palvelun ja mahdollisuudet nostaa erilaisten resurssein kuten, kokoustilojen, harrastustilojen, ulkoalueiden, tapahtumapaikkojen, liikuntatilojen, välineiden ja jopa henkilöiden varaamista sekä näiden käyttöastetta. Bookr mahdollistaa palveluiden tuottavuuden kohottamisen helpolla sekä nykyaikaisella sähköisellä ratkaisulla. Resursseihin voidaan liittää lisäpalveluja, kuten esimerkiksi tarjoiluja tai välineitä. Ehdotus 12. Kuntalaisten E-kioski, Hartikaari Oy Kuntalaisen E-kioski tarjoaa kuntalaisille sähköisen ja interaktiivisen palveluratkaisun, jolla voi asioida eri palveluntarjoajien sekä -tuottajien kanssa pidennetyillä palveluajoilla. Kuntalaiskioskissa voidaan hoitaa erilaiset varaukset, maksut, palvelut sekä lupaasiat joustavasti, modernisti, sähköisesti sekä tarvittaessa sähköisen asiakaspalvelun avustamana. Ehdotuksemme mahdollistaa kaupungille säästöjä henkilöresurssien käytössä tai ne voi kohdentaa uudelleen vaativampien palvelujen tuottamiseksi kuntalaisille. Kuntalaiskioskilla säästetään myös asiakkaan käyttämässä ajassa ja rahassa, kun ei tarvitse matkustella pitkiä matkoja palvelun saamiseksi. Tätä palvelua voidaan tukea ideoimallamme Kuntakamu - tuki- ja verkostoitumispalvelulla. Ehdotus 13. Mikkelin paikallistori verkossa, Hartikaari Oy Mikkelin paikallistori verkossa keskittäisi kaikki alueen yrittäjien palvelut yhteen paikkaan ja tarjoaisi Mikkelin kaupungin yrittäjille sähköisen kauppapaikan, jossa yrittäjät voivat tarjota palvelujaan paikallisille asukkaille. Sähköinen kauppapaikka lisäisi paikallisten yrittäjien myyntiä kaupungin asukkaille, eikä eurot valuisi niin helposti alueelta pois. Keskitetystä kauppapaikasta asukkaat löytäisivät helpommin tarvitsemansa tuotteet ja palvelut sekä niiden tarjoajat.

31 Ehdotus 14. Mirella-etähyvinvointipalvelu, IsCom Oy Mirella etähyvinvointipalveluratkaisu on suunniteltu ikäihmisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille, jotka haluavat asua kotonaan laitoksen tai hoivakodin sijaan. Ratkaisumme sopii erinomaisesti myös palvelutaloihin, joissa asutaan kodinomaisissa yksiköissä tai huoneissa. Mirellan avulla terveydenhoitohenkilöstö ja omaiset voivat seurata asiakkaan kotona tapahtuvia päivittäisiä rutiineja tehokkaasta ja hienovaraisesti (ilman videovalvontaa tai henkilöön kiinnitettäviä rannekkeita). Palveluun määriteltyjen asukaskohtaisten seurantasääntöjen perusteella havaitut poikkeamat aiheuttavat automaattisen toimintasuosituksen, joka näkyy niin web-sovelluksessa kuin tekstiviestinä hoitohenkilökunnalle ja halutessa myös omaisille. Tuote on jo tällä hetkellä valmis hankittavaksi. Tätä asiaa vahvistaa jo käynnissä oleva Itä-Savon sairaanhoitopiirin kanssa oleva kehitys- ja yhteistyösopimus. Tämän sopimuksen tarkoitus on seuraava: IsCom Oy toteuttaa kehitysyhteistyösopimusta ISSHPn kanssa, jonka tavoitteena on varustaa useampi sata kotia Mirellaetähyvinvointiratkaisulla vuoteen 2015 mennessä. Kehitysyhteistyösopimuksessa suoritetaan Mirella etähyvinvointiratkaisun käyttöönotto, ja siinä pyritään rakentamaan projektikehystä ja uudenlaisen hoivatoiminnan periaatteita yhdessä laitetoimittajan kanssa niin ulkopuolisesti kuin sisäisesti sairaanhoitopiirissä. Ehdotus 15. MPY 3D CallCenter, Mikkelin Puhelin Oyj MPY kumppaninsa kanssa on valmis rakentamaan Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirin käyttöön uudentyyppisen asiakaspalvelukonseptin. Konseptin tavoitteena on moninkertaistaa asiakaspalvelun tuottavuus hyödyntämällä nykyaikaisia teknologioita sekä pelillisyyttä. MPY:n idean perustana on havainto digitaalisuuden tulemisesta kaikkien käytettäväksi siten, että sosiaalista mediaa ja ihmisten verkkoidentiteettejä hyödyntämällä voidaan luoda osittainen automatisoitu asiakaspalvelutilanne, joka on kuitenkin asiakaskokemukseltaan perinteistä vastaava. Ehdotus 16. MPY Kunnan asianhallintajärjestelmä Kunnan asianhallintajärjestelmä tarjoaa asiakkaalle uuden tehokkaan tavan toteuttaa kunnan asioidenhallintaprosesseja. Asianhallintajärjestelmä nopeuttaa merkittävästi kunnan hallinta- ja päätösprosesseja sekä tekee päätöksenteon läpinäkyväksi. Järjestelmän avulla on saavutettavissa merkittäviä säästöjä kunnissa tapahtuviin asiointeihin ja näin mahdollistetaan tehokkuuden paraneminen kuntien toiminnassa.

32 Eri kanavia tulevat aloitteet ja muut kirjausta vaativat tehtävät voidaan tallettaa järjestelmään ja niiden seuranta on järjestelmän avulla helppoa ja asioiden arkistointi hoituu samalla. Samalla järjestelmällä luottamushenkilöille voidaan järjestää sähköinen rajapintakokous muihin asiakirjoihin sekä asiakirjat voidaan julkaista kunnan verkkosivuille. Kuntalaisille tehtävien päätösten tekeminen nopeutuu ja näin myös kuntalaisten tyytyväisyys kunnan palveluihin paranee. Ehdotus 17. MPY IoT Kotihoito hanke IoT Kotihoidon hanke tähtää seniorikansalaisen elämänlaadun parantamiseen mahdollistamalla seniorille turvallisen asumisen kotonaan siten, että hänellä on tietoteknisiä välineitä hyödyntäen mahdollisuus saada palveluita suoraan kotiin. Näitä palveluita ovat mm. lääkäripalvelu, terveydenhoitajapalvelu ja erilaiset liikuntapalvelut. Järjestelmän avulla voidaan myös seniorin antamalla luvalla seurata hänen hyvinvointiaan ja tarvittaessa hälyttää apua paikalle, mikäli henkilö ei reagoi tavoittelupyyntöihin. Lisäksi palvelun kautta voidaan tarjota erilaisia ajanvietepalveluita ja sosiaaliseen tarpeeseen kohdistettuja palveluja. Samoin järjestelmän avulla myös sukulaiset voivat pitää yhteyttä senioriin. Käytännössä osa kodinhoitajan käynneistä (jopa puolet) voidaan korvata järjestelmän avulla ja palvelun käyttäjä jopa kokee saavansa parempaa palvelua kuin ennen. Tämä järjestelmä mahdollistaa kunnille kustannustehokkaan tavan palvella seniorikuntalaisia. Säästöjä on saatavissa mm. videolla toteutetusta lääkärikäynnistä, taksimatkoista. Laskennallisesti yhden seniorin palveluympäristö maksaa itsensä takaisin 8-10 kuukauden sisällä. Palvelusta tehdään pilotti Mikkelin alueella kesästä 2014 alkaen. Ehdotus 18. MPY Mikkelin seudun palautepalvelu Palvelu mahdollistaa kuntalaisten entistä helpomman tavan kommunikoida kunnan työntekijöiden kanssa. Näin mahdollistetaan entistä parempi kuntalaisten vaikuttaminen kunnan asioihin. Palautepalvelun avulla kuntalaiset voivat ilmoittaa häiriöistä palveluissa, tehdä vikailmoituksia tai antaa kehitysehdotuksia. Palvelu ohjaa automaattisesti palautteet oikealle taholle käsittelyyn ja päätettäväksi. Kuntalaisella on mahdollisuus seurata palautteen etenemistä ja näillä keinoin voidaan vähentää kansalaisten tekemiä kyselyjä puhelimitse tai sähköpostitse. Haluttaessa palautepalvelu välittää tiedon päätöksestä tai ilmoituksen ongelman tai tapahtuman ratkeamisesta. Palvelun avulla on saavutettavissa merkittäviä säästöjä kunnan toimielimissä sekä ajankäytön että työn tehostumisen muodossa. Palautteen voi antaa joko webin kautta selaimella tai sitten älypuhelimen sovelluksella.

33 Ehdotus 19. MPY Matkalaskujärjestelmä MPY Matkalaskujärjestelmä digitalisoi matkalaskujen ja kululaskujen käsittelyn. Järjestelmän avulla on saatavissa merkittäviä säästöjä kunnan työntekijöiden työtehtäviin liittyvien laskujen käsittelyssä. Laskujen hyväksyminen nopeutuu ja niiden oikeellisuus paranee. Järjestelmä on integroitavissa Mikkelin kaupungin käyttämään palkanlaskentajärjestelmään, jolloin manuaalisen työn määrä palkanlaskennassa vähenee. Palkanlaskennan virheiden määrä vähenee matkalaskujen osalta. Digitaalisen matkalaskujärjestelmän johdosta myös kunnan työntekijöiden tyytyväisyys paranee, kun heillä on reaaliaikainen näkyvyys matkalaskujen käsittelyn tilasta. Järjestelmä myös varmistaa, että työntekijä ei voi syöttää virheellistä tietoa esim. päivärahan määrästä vaan järjestelmään on syötetty kulloinkin voimassa olevat päivärahatiedot, jotka valtio vuosittain määrittää. Työntekijöiden paperitöihin kuluva aika vähenee ja täten jää enemmän aikaa tuottavalle työlle. Järjestelmää voidaan käyttää joko työaseman selaimella tai älypuhelimella. Ehdotus 20. MPY WLAN julkinen langatonverkko MPY tuottaa Mikkelin kaupungille Mikkelin keskustaan ja valituille muille paikoille avoimen langattoman verkon kuntalaisten ja kunnassa vieraileville henkilöille. Langaton verkko mahdollistaa uutta liiketoimintaa ja parantaa mm. matkailijoiden tiedonsaantia Mikkelin palveluista. Palvelulla on luonnollinen kysyntä etenkin ulkomaalaisten joukossa, sillä heillä ei ole mahdollisuutta käyttää kännykkäverkon laajakaistaa korkeiden roaming maksujen johdosta. Ratkaisu mahdollistaa myös kohdennetun mainonnan tarjoamisen langatonta verkkoa käyttäville ihmisille. Wlan verkko toimii hyvänä palvelualustana mobiilisovelluksille kapasiteettinsa ja tietoturvansa tähden. Wlan verkkoa voidaan käyttää myös kunnan ja muiden yritysten liikkuvaan työhön. Täten on mahdollista saavuttaa tehokkuuden lisäys mm. kotisairaanhoidossa, asentajien töissä (töiden kuittaaminen). Langattoman verkon myötä on myös mahdollista kehittää uusia innovatiivisia palveluita kuntalaisten ja muiden Mikkelin alueella liikkuvien henkilöiden käyttöön. Wlan julkinen langaton verkkopalvelun avulla voidaan kasvattaa Mikkelin yritysten liikevaihtoa ja sitouttaa asiakkaita nykyistä enemmän käyttämään Mikkelin yritysten palveluita.

34 Ehdotus 21. Paikallisliikennesovellus, Observis Oy Paikallisliikennesovellus auttaa kuntalaisia julkisten liikennevälineiden käytössä. Sovelluksen avulla kuntalainen näkee oman sijaintinsa, linja-autojen reitit ja autojen sijainnit reitillä reaaliaikaisesti. Sovellus sisältää lisäksi intuitiiviset reittiopas- ja aikataulutoiminnallisuudet. Sovellus parantaa joukkoliikennepalveuiden käytettävyyttä. Ehdotus 22. Asiakirjojen digitointiratkaisu, OpusCapita Oy Asiakirjojen digitointiratkaisu soveltuu erilaisten paperisten asiakirjojen kuten potilasasiakirjojen, tutkimusmateriaalin, hakemusten yms. materiaalien esikäsittelyyn, optiseen lukuun ja sähköiseen välitykseen joko Kaupungin olemassa oleviin järjestelmiin tai OpusCapitan elektroniseen arkistopalveluun, josta aineistot ovat Kaupungin henkilöstön selailtavissa Kaupungin toimipisteissä tai linkitettävissä Kaupungin operatiivisiin järjestelmiin. Digitointi ratkaisumme avulla asiakirjojen käsittelyprosessit sähköistyvät, mikä helpottaa asiakirjojen saatavuutta Kaupungin eri toimipisteissä, jolloin myös tuottavuus kasvaa ja loppuasiakkaan arki helpottuu. Digitointiratkaisumme ei edellytä kaupungilta investointeja uusiin laitteisiin tai ohjelmistoihin, vaan palvelut integroidaan osaksi Kaupungin olemassa olevia taustajärjestelmiä ja sovelluksia. Ehdotus 23. Pieni piiri, Pieni piiri Oy Pieni Piiri palvelun avulla mahdollistetaan myös ikääntyneille ja tietoteknisiltä taidoiltaan heikommille kuntalaisille pääsy samojen sähköisten palveluiden piiriin, joita työikäiset käyttävät. Kuvapuhelujen avulla voidaan helposti luoda myös uusia palveluita esimerkiksi kirjastoon ja kulttuuripalveluihin, jotka osaltaan lisäävät näiden käyttöä kodistaan hankalasti liikkumaan pääsevien asukkaiden kohdalla.

35 Ehdotus 24. Perhekohtainen ohjausjärjestelmä Solutos Oy ja Ciegus Digital Health Oy Perhekohtainen ohjausjärjestelmä on käytettävistä tietojärjestelmistä, organisaatiorakenteesta ja yksittäisten toimijoiden toimintakäytännöistä riippumaton, jonka avulla voidaan luoda jokaisen perheen jäsenen tarpeet huomioiva palvelusuunnitelma, ja joka hyödyntää suoraan yksittäisille perheenjäsenille tehtyjen suunnitelmien sisällön (niiltä osin, kuin se on mahdollista yksityisyyden suoja huomioiden). Ohjausjärjestelmä on yhtenäisenä kaikkien perhettä auttavien työntekijöiden käytettävissä ja se sitouttaa kaikki osallistujat toimimaan myös pitempijänteisesti yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Järjestelmä tuottaa myös automaattisesti johtamisen tueksi välttämätöntä organisaatiorajat ylittävää tapahtumatietoa, sekä yksiköiden toiminnan kehittämiseksi välttämätöntä interventiotason tietoa. Ehdotus 25. UpCode Älykortti, UpCode Ltd Ajatuksena on, että kaikille Mikkelin kaupunkilaisille jaetaan ympäristöystävällinen (siruton) UpCode ÄLYKORTTI, joka sisältää uniikin 2d UpCode viivakoodin. Koodin taakse lisätään erilaisia arkea helpottavia toimintoja. Koodi toimii samalla myös reaaliaikaisena mobiilisena informaatiokanavana kaupungin ja kaupunkilaisten välillä. UpCode mobiili lukijaohjelman lataaminen osoitteesta upcode.mobi on kaupunkilaisille maksutonta, ja ohjelma toimii kaikissa yleisissä puhelinmalleissa. Ehdotus 26. Smart City Älykäs kaupunki, WhileOnTheMove Oy WOM edustaa Suomessa ranskalaisen Connecthings-yrityksen AdTag-palvelualustaa, joka mahdollistaa kaupunkilaisille ja turisteille keskitetyt ja kattavat mobiilipalvelut. Mobiilipalvelu kokoaa yhteen ja yhdistää kaupungin tarjoamat palvelut ja tietosisällöt sekä paikallisten yritysten tarjoamat palvelut. Palvelu hyödyntää kaupunkiympäristöön kiinnitettäviä pieniä älytarroja (NFC-tageja) ja mobiilisovellusta. AdTag-palvelu mahdollistaa tehokkaan ja yksinkertaisen tavan tarjota mobiilipalveluja kaupunkilaisille ja turisteille, kun he liikkuvat kaupungilla tai tutustuvat nähtävyyksiin ja kohteisiin. Kaikki tieto ja informaatio, mitä kaupunki haluaa välittää kaupunkilaisille ja turisteille voidaan tarjota tagien avulla. Lisäksi paikalliset yritykset ja palvelujen tarjoajat voivat olla kertomassa omasta toiminnastaan tagien avulla.

36 Ehdotus 27. Daisy varhaiskasvatuksen kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, WhileOnTheMove Oy Daisy on varhaiskasvatuksen käyttöön tarkoitettu tietojärjestelmä, joka sisältää mobiilisovellukset päiväkodin työntekijöille ja perhepäivähoitajille (Daisy mobiili), web-palvelun lasten vanhemmille (DaisyNet) ja web-palvelun päiväkotien työntekijöille sekä johtajille ja päivähoidon johdolle (DaisyManager). Daisy-sovellus tuo varhaiskasvatukseen joustoa ja nopeutta. Laadukkaan päivähoitopalvelun takaaminen vanhemmille on kunnan tai kaupungin peruspalveluiden laadun tae. Nykyisten järjestelmien kankeus heikentää palvelun laatua ja lisää päällekkäisten töiden tarvetta. Daisy palvelu ei rasita kaupungin tai kunnan taloutta pienten aloitus- ja käyttökustannustensa johdosta. Kaupunki- ja kuntakohtaiset laskelmat antavat hyvän suunnan lopullisesta kulurakenteesta ja helpottaa päätöksentekoa. Ehdotus 28. Suunnittelun tietoperusta, YY-Optima Oy Suunnittelun tietoperusta on palvelu, jonka avulla joukkoliikenteen, maankäytön, palvelurakenteiden ja erilliskuljetusten suunnitelmatietoa hallitaan, käytetään ja hyödynnetään paremmin. Kunnissa laaditaan erittäin paljon asiantuntevia ja laajoihin aineistoihin pohjautuvia sektorikohtaisia suunnitelmia. On siis olemassa jo paljon jalostettua tietoa, jota ei välttämättä kuitenkaan pystytä täysimääräisesti hyödyntämään. Tässä Mikkelin kaupungin työssä Tekesin rahoittaman hankkeen lopputuloksena syntynyt SuunnitelmaTulkin Tietoperustan konsepti olisi tarkoitus muuttaa valmiiksi tuotteeksi ja toteuttaa digitaalisena palveluna kunnan tarpeisiin sovitettuna.

37 Osa 2C. Suoraan hankintaan tähtäävät ratkaisut Tässä osuudessa toteutamme kilpailutuksen idealla: Mitä tekisit eurolla arjen helpottamiseksi ja kaupungin tuottavuuden lisäämiseksi? Ehdotus 1. Painalluksen päässä omaishoitajan pilotti, Tulkkauspalvelupilotti tai Senioritaloon Helppo Nappi -tietokonepiste, Anvia Oy Painalluksen päässä -pilotti omaishoitajille ja omaisille Otetaan mukaan noin 10 omaishoitajaa, joilla on oma tietokone käytettävissä kiinteällä nettiyhteydellä. Osa muistikoordinaattorin tapaamisista hoidetaan Helppo Nappi yhteydenpito-palvelulla. Omaishoitajilla on myös mahdollisuus muodostaa oma ryhmäpuhelurinki, jolloin he voivat olla toisiinsa yhteyksissä esim. kunnan palveluaikojen ulkopuolella. Tulkkauspalvelu pilotti Pilotissa testataan jonkin vieraan kielen tulkkaamista Anvia Helppo Nappia hyödyntäen. Kaupungille syntyy vuositasolla suuria säästöjä, kun tulkkaus voidaan hoitaa videoyhteyden välityksellä. Senioritalon tietokonepiste -pilotti Pilotin kautta vanhuksille avautuu mahdollisuus olla helposti yhteydessä omaan lähipiiriinsä milloin tahansa. Keskeiselle paikalle palvelutaloon asennetaan käyttövalmis kosketusnäytöllinen iso PC, johon tietoturvaohjelma ja Anvia Helppo Nappi on asennettu valmiiksi. Senioritalon asukkaille luodaan omat Helppo Nappi tunnukset (+sähköpostiosoite, jos sellaista ei ennestään ole). Koulutetaan heidät käyttämään Helppo Nappia ja luodaan yhdessä heille heidän oma läheisyhteisönsä ohjelmaan valmiiksi. Senioritalon asukkaiden vertaistukena voisi toimia MPY:n senioriasiantuntija.

38 Ehdotus 2. Vapaat Ajat -palvelu, AtCare Oy Tällä hetkellä asiakkaiden lähes ainoa mahdollisuus on etsiä psykoterapeutti erillisiltä listoilta, esimerkiksi eri liittojen ja yhdistysten sivuilta. Näillä sivuilla ei ole kuitenkaan mitään mahdollisuutta varata aikaa suoraan psykoterapeutille, eivätkä terapeutit tarjoa itsestään juuri muuta tietoa kuin puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen. Sopivan psykoterapeutin etsiminen on tehty huomattavan hankalaksi asiakkaalle. Nykyinen järjestelmä pistää asiakkaan tekemään kaiken työn ja palveluiden saatavuus on heikkoa. Tähän Vapaat Ajat - verkkopalvelu tuo huomattavan parannuksen. AtCare Oy: kehittämä Vapaat Ajat verkkopalvelu on uudenlainen palvelu mielenterveyden ammattilaisille ja heidän asiakkailleen. Palvelun avulla psykoterapian saatavuus paranee huomattavasti. Ideana on tarjota markkinapaikka psykoterapian tarjoamiseen ja ajanvaraamiseen. Sivustolta asiakas löytää helposti itselleen sopivimman psykoterapeutin ja pystyy varaamaan tapaamisen heti ilman turhaa soittelua ja sähköpostittelua. Palvelun ensimmäinen tuotantovalmis versio on testikäytössä. AtCare etsii palvelulleen sopivaa kumppania ja aluetta palvelupilotin edelleen kehittämiseen. Palvelua kehitetään yhteistyössä ja kaupunki toimii palvelun kehittämiskumppanina. Kartoitamme yhdessä eri mahdollisuuksia esimerkiksi tuotekehityksen ja rahoituksen suhteen. Palvelu perustuu suureen psykoterapeuttien verkostoon, ja siihen voi liittyä kuka tahansa Valviran myöntämän ammattinimikkeen omaava psykoterapeutti. Näin Vapaat Ajat toimii keskitettynä ajanvarausalustana ja tietopankkina. Vapaat Ajat -palvelusta on tarkoitus tehdä koko Suomen kattava mielenterveyden verkkopalvelu.

39 Ehdotus 3. Kouluruokalistat sovelluksen kautta älypuhelimeen, App Laine Tmi Koululaisten ja heidän vanhempien on sovelluksen avulla mahdollista saada koulujen ruokalistat suoraan älypuhelimiin, helposti ja maksutta. Sovellus hakee informaation jatkuvasti käynnissä olevasta nettipohjaisesta tietokannasta/tukiasemasta, joka koostuu kaikista kouluista jotka on aktivoitu GPS-koordinaattien avulla jotta lähellä minua olevat koulut löytyvät vaivattomasti älypuhelimen GPS-järjestelmän avulla. Tietokannassa kaupunkilainen löytää halutessaan myös kaikkien koulujen ruokalistat. Joka viikko sovellustietokanta tarkastaa, että kaikki listat on asianmukaisesti täytetty. Mikäli joltain päivältä puuttuu päivän ruoka, lähtee ylläpitäjälle siitä viesti sähköpostiin viikkoa ennen. Järjestelmä siis pitää automaattisesti huolen siitä, että ruokalistat ovat koko ajan asianmukaisesti täytettynä ja ajan tasalla. Kouluruoka-sovelluksen tietokannasta voi tiedot viedä samanaikaisesti myöskin koulun nettisivuille, jolloin nettisivujen päivityksestä ei aiheudu ylimääräistä vaivaa. Ehdotus 4. MPY Helppo Puhelintuki, Mikkelin Puhelin Oyj Helppo Puhelintuki tarjoaa asiakkaalle käytön mukaan hinnoitellun puhelin- ja etätuen. Palvelu kattaa seuraavat osa-alueet: ratkaisupalvelu, etätuki ja lähitukipalvelu. Ratkaisupalvelu palvelee asiakkaan yhteyshenkilöitä palveluun liittyvissä asioissa puhelimella tai sähköpostilla. Ratkaisupalvelu luo yhteydenotosta tapahtuman tai palvelupyynnön, ja arvioi toimenpiteen kriittisyyden. Etätuki tarkoittaa asiakkaan IT-ympäristön tapahtumien, palvelupyyntöjen ja ongelmien rajaa-mista, ratkaisua ja ennakoivaa huoltoa etätukiohjelmien avulla. Lähitukipalvelu tarkoittaa järjestelmäasiantuntijan käyntiä asiakkaan toimipisteessä erikseen sovitusti tai sellaisen tapahtuman tai palvelupyynnön ratkaisemiseksi, jota ei voida toteuttaa etähallinnan keinoin.

40 Ehdotus 5. Piggybaggy-tavarakimppakyyti, Coreorient Oy Tavarakimppakyytipalvelu Piggybaggyssä palvelun käyttäjät voivat toimia sekä kuljetusten tilaajina että kuljettajina, tarpeidensa ja kulkemistensa mukaisesti. Tilaaja tilaa internetsovelluksen kautta tavaralleen kuljetuksen ilmoittamiensa paikkojen välille. Kuljettaja ilmoittaa vastaavasti tilaajasta riippumatta olevansa valmis kuljettamaan tavaraa haluamansa ajomatkan varrella. Palvelu etsii kuljetuspyyntö- ja kuljetustarjousparin, jossa aikataulut ja reitit sopivat riittävän hyvin yhteen, ja lähettää tiedon kuljettajalle, minkä jälkeen kuljettaja hyväksyy tilaajan kuljetuspyynnön. Palvelu välittää maksun tilaajalta kuljettajalle. Palvelu ottaa maksusta provision ja takaa kuljetuksen tiettyyn summaan asti. Tilaaja ja kuljettaja voivat arvioida palvelussa vastapuolen luotettavuutta, eli käyttäjäyhteisö karsii myöhästyvät tai muuten epäluotettavat käyttäjät ajan myötä. Tavarakimppakyyti perustuu Coreorientin patentoimiin teknisiin ratkaisuihin, joilla siitä tehdään käyttäjälle turvallista, helppoa ja rutiineihin sopivaa. Suorahankitapilotissa Coreorient tarjoaa eurolla palvelun täydentämistä Mikkelin alueella sijaitsevien paikkojen lisäämisellä ja pilotin aikana tunnistetuilla lisäominaisuuksilla, sekä kaikkien Mikkelin alueelta alkavien tai päättyvien kuljetusten välitystä huhtikuun loppuun asti. Turvallista Helppoa Rutiineihin sopivaa

41 Ehdotus 6. Asumisen ja arjen hallinnan helpottaminen, Digital Living Finland Oy Digital Living on ajateltu toimivan digitaalisen kaupungin integroituvien palvelujen tietojohtamisen ratkaisuna ja kehitysalustana. Se hyödyntää mahdollisia avoimia tietolähteitä ja tarjoaa rajapinnat avoimeen digitaaliseen yhteistoimintaan. Digital Living on konseptoinut sähköisen kaupungin palvelujaan ja toivottaa muut palvelutuottajat tervetulleiksi tuottamaan omia palvelujaan Digital Living ratkaisujen täydentäjiksi. Digital Living tarjoaa sähköisen sovelluksen uusien aluekehityksen ja asumisen ratkaisujen tuottamiseen ja niiden vaikuttavuuden tutkimiseen. Digital Living on kokonaisvaltainen sovellus, jonka soveltaminen kuntalaisten arkeen ja asumiseen asuinalueiden kehittämisestä lähtien tuottaa välitöntä ja välillistä hyötyä ja hyvinvointia eri tahoille yhteiskunnassa. Kunnan sisällä se vähentää tietokatkoksia ja päällekkäistä työtä, palveluketjut lyhenevät ja palvelun parempi laatu tuottaa hyvinvointia, jolla on vaikutukset koko työyhteisön hyvinvointiin, mikä kumuloituu asiakkaisiin siis kuntalaisiin. Palvelun tarvitsija ohjautuu oikeaan palveluun, joka on tuotettu oikeaan aikaan. Digital Living ajattelu lähtee siitä, että asuintalot (kiinteistöt) muodostavat kodin arjen ja työn näyttämöt yhdessä infran kanssa. Kiinteistöihin tulevat tai niistä lähtevät henkilöliikenteen pääasialliset suoritteet, työ-, koulu- ja mökki- sekä harrastusmatkat. Digitaalinen arjen hallinta koskettaa kaikkia edellä mainittuja asumisen osa-alueita käytettiinpä sitä minkä ikäisten asumisen hallintaan eikä ratkaisu muutoinkaan erottele käyttäjiään. Ajatuksena on ollut, että Digital Living yhdistää perheenjäseniä silloinkin, kun he eivät asu yhdessä isovanhemmat taikka repputyöläinen ovat osa perheen Digital Livingiä. Lisäksi Digital Living yhdistää perheen muuhun yhteiskuntaan, niin kunnan palveluihin kuin kaikkiin muihinkin asumista tukeviin taikka asumispalveluihin, joita yksityiset taikka kolmannen sektorin palvelutuottajat tarjoavat. Nykyaikainen sähköinen palvelu on sekä lokalisoitu että personoitu5 ja aikataulutettu. Digital Living:ssä ihmiset ovat personoituja ja roolitettuja, jolloin tilanteen mukaan asukas voi olla eri roolissaan: esimerkiksi äiti tai kunnanjohtaja. Ennen muuta sähköinen palvelu on toimintokohtainen, palvellen käsillä olevan tilanteen mukaan ottamalla yhteyttä ja tarjoamalla tietoa.

42 Ehdotus 7. Kaupungin rakennuskannan rakennuttamisen ja ylläpidon helpottaminen, Digital Living Finland Oy Digital Living sukeltaa asumisen arkeen heti aluesuunnittelun alettua. Sieltä lähtee kunnallisten palvelujen luominen. Aluksi toimitaan pääosin kunnan ja sen yhteistyötahojen kanssa, mutta kuntalaiset on helppo ottaa heti jo tähän vaiheeseen mukaan, koska kukin voi olla mukana sähköisessä järjestelmässä omassa roolissaan ja saada käyttöönsä hänelle tärkeät tiedot ja toiminnot. Digital Living toimii alueen rakentajien apuna liittäen kaupunkilaiset mukaan siihen liittyvään tietotyöhön. Kun muutetaan sisään, tarvitaan arjen pyörittämisen palveluihin yhteydet. Niitä tarvitsemme kaikki, vaikka asumme tutussa omassa kodissamme. Digital Living toimii silloin palvelukanavana. Yksi kehittyneimmistä osista Digital Living tiedonhallinnan tuotetta on kiinteistöjen tiedonhallinta, johon on liitetty tekniikan lisäksi käyttäjät, talon vierailijat ja monet taloa käyttävät toiminnot. Se on jo tuotannollisessa käytössä muun muassa merkittävän palvelutalo-omistajan kiinteistöjen hallinnassa. Kiinteistöjohtajien työkalu korvaa käytössä olleet excel-taulukkoratkaisut reaaliaikaisella ja tietojen yhdistämisen mahdollistavalla tavalla. Saadaan yhdistetyksi esimerkiksi energian kulutus- ja kustannustiedot taikka tiedetään onko jokin toimenpide tehty ja laskutettu, vai johtiko se lisätehtäviin. Älykäs kiinteistön huolto-ohjelma saa tietonsa taloautomaatiosta ja pitää huoltohenkilökunnan kätevästi tilanteen tasalla ja talon optimaalisesti toiminnassa. Digital Living -kiinteistöjen hallintajärjestelmää ehdotetaan sovellettavaksi digitaalisen Mikkelin omistamien kiinteistöjen hallintaan, aloittaen kaupungin asiantuntijoiden kanssa valitusta tai valituista kohteista, riippuen kohteen suuruudesta. Ehdotus 8. Harava-kyselypalvelu, Dimenteq Oy Harava on karttapohjainen, käyttövalmis kyselypalvelu, jonka avulla organisaation käyttäjät voivat rakentaa omia kyselyitä, inventointeja ja kysy-vastaa-palstoja helppokäyttöisen selainpohjaisen käyttöliittymän avulla. Kyselyn laatiminen perustuu valmiisiin sisältötyyppeihin, joita hyödyntäen julkaistavat kyselyt laaditaan erityisen kätevästi. Kyselyihin vastaavat kuntalaiset, kansalaiset ja muut sidosryhmät käyttävät vastaavasti käytettävyydeltään korkeatasoista vastaajan käyttöliittymää.

43 Ehdotus 9. Urakalla töitä! -mobiilisovellus, Dream Pilots Oy Dream Pilots Oy auttaa yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa. Teemme sen luomalla uusia näkökulmia menestykseen. Taloudellisen hyödyn lisäksi haemme keinoja samanaikaisesti parantaa myös yhteisöjen ja ympäristön hyvinvointia. Yksityinen ostaja voi tilata ennalta kategorisoituja palveluja (esim. kodinhoito, puutarhan hoito, talonmies, asioinnit, ulkoilutukset (kotieläimet, kävelyn tuki ikääntyneille), keskustelut, lehden luku, renkaan vaihto, auton huolto / pesu, nuohoajat, metsurit). Yritys (tai kaupunki itse) voi tilata palvelusta auttajia tilapäisiin tarpeisiin (esim. rakennustyömaa, mainosten jako, vaihdepalvelut, remontti, siivous, huolto, IT tuki, vaihdepalvelu, myyntiedustajat). Mahdollisuus myös ostaa yritykselle virtuaalitili jolla eri osastot voivat tilata yrityksen nimissä työntekijöitä eri tilanteisiin. Ehdotus 10. HankintaSampo, ekeiretsu Oy Markkinoilta on puuttunut kätevä ja nopea tietokantapohjainen työkalu kilpailutusten tekemiseen, jakeluun ja vastaamiseen. Lisäksi kuntien ja yrittäjien välisen tiedonvälityksen ja molemminpuoleisen tunnettavuuden lisäämiseen ei ole olemassa työkalua. HankintaSampo vastaa näihin puutteisiin ja tuo kuntien ja yritysten välisen tiedonkulun, läpinäkyvyyden ja (pien)hankintojen tekemisen nykyaikaiselle tasolle tietokantapohjaisella työkalulla. Kaikki pienkilpailutukset (jatkossa myös isot kilpailutukset) voidaan tehdä yhdellä työkalulla, joka tallentaa kaiken tiedon yhteen tietokantaan. Suorapilottina toteutettavana HankintaSampo on täysin pilvipalveluna toimiva tuote, joka ei vaadi organisaation niin halutessa minkäänlaisia järjestelmäasennuksia. Ainostaan hankkijaorganisaation organisaatiorakenteet pitää syöttää järjestelmään käytön aloittamiseksi. ekeiretsu Oy hoitaa vaaditun kouluttamisen ja perehdyttämisen tarpeen mukaan. Tuote on heti käyttövalmiina testattavaksi. Ehdotus 11. Etämittausratkaisu terveydenhoitoon, Elisa Oyj Palvelu sisältää Mobiili sovelluksen (Windows Phone 8), joka mahdollistaa mittalaitteen mittaustulosten automaattisen välittämisen palveluun, hoitajan analysoitavaksi. Palvelussa on tällä hetkellä tuki Astmamittaukselle myöhemmin tulossa kehityksen myötä tuki EKG tallenteelle ja verenpainemittaukselle. Kustannushyöty on vahvasti manuaalisen työn vähentämisessä. Esim. työperäisen mittauksen toteutukseen ja kirjauksiin kuluu noin 6h sairaanhoitajan aikaa. Tämä on vähennettävissä noin tuntiin tällä ratkaisulla

44 Ehdotus 12. Lääkeautomaatti, Evendos Oy Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen Vanhuspalvelut/Kotihoito ottaa käyttöönsä Evondos -palvelun kuuden (6) kuukauden ajaksi vähintään 22 asiakkaalle, jolloin kokonaiskustannus 75 euron palvelumaksulla/asiakas on yhteensä alv 0. Hintaan sisältyy lääkeautomaatit, pääkäyttäjäkoulutus maksimissaan kuudelle (6) hengelle, ilmainen puhelintuki pääkäyttäjille sekä etähoitojärjestelmän ja lääkeautomaatin välisestä liikenteestä aiheutuvat datasiirto/puhelinkulut. Sopimusjakson aikana ja sen jälkeen Mikkeli voi arvioida palvelun vaikutuksia asiakkaiden arjen helpottumiseen ja palvelun tuotannon tehostamiseen ja sitä kautta tuottavuuteen. Peruspalveluun ja teknologialustaan tutustuminen antaa hyvät edellytykset arkea helpottavien digitaalisten ratkaisujen edelleen kehittämiseen. Ehdotus 13. Dream-alusta ja Unelmakoulu, Haltu Oy Suorahankintapilottina voisivat esimerkiksi alueen koulut liittyä Unelmakouluhankkeeseen ja liittää omat organisaationsa pienellä vuosimaksulla osaksi dreamschool.fi -palvelua, joka kehittyy käyttäjiltä tulevien tarpeiden mukaan Kauniaisten kaupungin suomenkielisen perusopetuksen ohjaamana. Haltulla ja Kauniaisten kaupungilla on tätä varten olemassa oleva ylläpito- ja kehittämissopimus, joka mahdollistaa liittymisen. Toisena ehdotuksena on alueen palvelukartan, kuten Tamperestartups.fi. Yritys-/palvelukartan toteuttamisen hinta on 8500, perustuen nykyiseen pohjaan, mutta käyttäen alueellisia vaatimuksia ja toimialoja. Toteuttamaamme Nuorilletoita.fi -palveluun voidaan ottaan uusia alueita mukaan kiinteällä maksulla Ehdotus 14. Kuntakamu, Hartikaari Oy Kuntakamu-verkkopalveluratkaisu mahdollistaa kuntalaisten kokemusten ja tiedon jakamisen koskien kuntapalveluja kätevästi ja helposti, ajasta ja paikasta riippumatta. Se lisää yhteisöllisyyttä, ihmisten välistä kommunikointia ja auttamishalua edistäen kuntalaisten hyvinvointia. Ihmisten auttaessa toisiaan kuntapalvelujen käytössä, nostetaan kuntapalvelujen käyttöastetta. Samalla myös vapautuu kunnan palveluntuottajien resursseja vaativampiin palvelutehtäviin, kun kuntalaiset itse hoitavat osan kunnan neuvontapalveluista. Tarkoituksena on toteuttaa palvelu, jossa aktiiviset kuntalaiset, joilla on käyttökokemusta tietyistä kuntapalveluista, voivat rekisteröitymisen jälkeen tarjota tietotaitoaan muiden kuntalaisten käytettäväksi esimerkiksi videopuheluiden tai tiettyyn aihealueeseen pohjautuvan keskustelupalstan avulla.

45 Ehdotus 15. Mirella-etähyvinvointipalvelu, IsCom Oy Mirella etähyvinvointipalveluratkaisu on suunniteltu ikäihmisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille, jotka haluavat asua kotonaan laitoksen tai hoivakodin sijaan. Mirellan avulla terveydenhoitohenkilöstö ja omaiset voivat seurata asiakkaan kotona tapahtuvia päivittäisiä rutiineja tehokkaasta ja hienovaraisesti (ilman videovalvontaa tai henkilöön kiinnitettäviä rannekkeita). Palveluun määriteltyjen asukaskohtaisten seurantasääntöjen perusteella havaitut poikkeamat aiheuttavat automaattisen toimintasuosituksen, joka näkyy niin web-sovelluksessa kuin tekstiviestinä hoitohenkilökunnalle ja halutessa myös omaisille. Tuote on jo tällä hetkellä valmis hankittavaksi ja siksi Mirella -etähyvinvointipalveluratkaisu on mahdollista ottaa Mikkelin kaupungissa heti käyttöön pilottina. Ehdotus 16. Mobiili vuoronumero, Observis Oy Kun perheessä joku sairastaa, on erittäin vaikea organisoida käynti päivystyksessä. Lisäksi kokemukset useiden tuntien jonotusajoista eivät ole harvinaisia. Mobiili vuoronumero on älykäs mobiilipalvelu, jonka avulla jonottamisesta tulee ennakoitavaa ja tehokasta ja sairaalapäivystyksen jonot hoidetaan tehokkaasti aikaa ja hermoja säästäen. Ehdotus 17. Paikallisliikennesovellus, Observis Oy Observis esittää suorahankintapilotiksi Paikallisliikennesovellusta. Sovellus auttaa kuntalaisia julkisten liikennevälineiden käytössä. Sovelluksella kuntalainen voi hakea osoitteen perusteella tiedot aikatauluista ja bussireiteistä. Julkisen liikenteen käyttö helpottuu merkittävästi ja julkisesta liikenteestä tulee sovelluksen myötä aito vaihtoehto yksityisautoilulle tietoisuuden kasvaessa ja käytön helpottuessa. Ehdotus 18. Rääppiäispalvelu, Observis Oy Observis esittää suorahankintapilottia nimeltä Rääppiäispalvelu, Mobiilisti ja verkossa toimiva sovellus kertoo kaupunkilaisille, mistä koulusta olisi mahdollista ostaa edullinen lounas. Sovellus kertoo lisäksi, mitä on lounaaksi, millä hinnalla ja reaaliaikaisen tiedon siitä, kuinka monta annosta on jäljellä. Palvelun tuloksena kunnallisen ruokahuollon jätemäärä vähenee radikaalisti ja vähäosaisten arki paranee. Ekologinen, ympäristöystävällinen kaupunki.

46 Ehdotus 19. Pieni Piiri, Pieni Piiri Oy Pieni Piiri ehdottaa pilottipakettia puoleksi vuodeksi Mikkelin kaupungin kokeiluun. Paketti sisältää kaikki palvelun toteuttamiseen vaadittavat tekijät. Pieni Piiri -palvelun avulla mahdollistetaan myös ikääntyneille ja tietoteknisiltä taidoiltaan heikommille kuntalaisille pääsy samojen sähköisten palveluiden piiriin, joita työikäiset käyttävät. Kuvapuhelujen avulla voidaan helposti luoda myös uusia palveluita esimerkiksi kirjastoon ja kulttuuripalveluihin, jotka osaltaan lisäävät näiden käyttöä kodistaan hankalasti liikkumaan pääsevien asukkaiden kohdalla. Ehdotus 20. eportfolio, Päämajakoulu ja MarskiData Päämajakoulu ja Marsidata hakevat yhteistyössä euroa sähköisen portfolion eportfolion toteuttamiseen ja kehittämiseen. Portfolio on osaamisen näkyväksi tekemisen väline: sillä voi tuoda esille niin valmiita tuotoksia kuin oppimisprosessiakin. Oppilaan sähköinen portfolio on kokoelmapankki oppimistuotoksia ja dokumentteja ja opiskelemiseen liittyviä materiaaleja. Materiaaleista koostetaan ja jalostetaan persoonallisia kokonaisuuksia. Portfolion luonne ja sisältö vaihtelevat. Oppimiseen ja opetukseen liittyvällä portfoliolla eli kasvun kansiolla tarkoitetaan lapsen tai opettajan omaa kokoelmaa tehtävistä ja saavutuksista, jotka kuvastavat henkilön kasvua ja oppimiskokemuksia merkityksellisellä ja laajasti edustavalla tavalla. Päämajakoulu toimii aluksi kaupungin pilottina ja toiminta on tarkoitus laajentaa kaikkiin Mikkelin kouluihin. Ajatuksena on myös pyrkiä siihen, että eportfolion käyttö alkaisi jo päiväkodissa jatkuen myös toiselle asteelle. Ehdotus 21. SunSää, Sun Promotions Oy Sunsää on sääreaktiivinen ohjelmisto sisällönhallintaan. Sunsään avulla kohteita tai aktiviteetteja voidaan esitellä niin, että tuotteet sopivat tulevaan tai vallitsevaan säähän. Sunsäätä voidaan käyttää digitaalisissa näytöissä tai verkkosivuilla. Sunsään kehitystyössä on otettu huomioon matkailun ja kaupunkilaisten erityistarpeet ja vaihtuva sää. Sunsää ohjaa suosituksia sään mukaan. Sateella on mukava mennä teatteriin tai kuntokeskukseen. Eri kohteet ja aktiviteetit ovat parhaimmillaan eri sääoloissa. Sunsää ehdotuksia voi rajata useiden eri säätilojen mukaan. Voit valita haluatko esittää kohdetta lumisateessa, pilvisellä, aurinkoisella tai sateisella säällä. Lisäksi voit valita, missä lämpötilassa kohde tai aktiviteetti on esillä. Sunsää voisi toimia esimerkiksi sivuilla tai kaupungilla olevissa digitaalinäytöissä.

47 Ehdotus 22. Paikantava turvarannekepalvelu, Turvatiimi Oy Paikantavan turvaranneke-palvelun avulla voidaan vähentää palveluasumisen tarvetta sekä vähentää kuntoutus- /lyhytaikaishoidon tarvetta, sekä parantaa tutkitusti omaishoitajien sekä hoivatahon stressin ja kuormittavuuden määrää. Tuottavuusvaikutukset voidaan suoraan mitata sekä rahassa että elämänlaadullisissa tekijöissä muistisairaiden perheiden osalta. Investointi yhden käyttäjän palveluun on noin / vuosi, riippuen auttamistapahtumien määrästä. Palvelun avulla voidaan kuitenkin saavuttaa tuhansien eurojen kustannussäästöä kun vältetään kalliimpia hoitomuotoja. Mikäli käyttäjä harhailee ja etsitään sekä toimitetaan tilapäishoitoon, on kustannukset minimissäänkin tuhansia euroja. Jo yhden tällaisen tilanteen välttäminen on maksanut moninkertaisesti takaisin. Lisäksi mikäli voidaan välttää tehostettua palveluasumista vain yksi kuukausi, on säästö noin Ehdotus 23. Forsante Antikoagulaatiohoidon kokonaispalvelu, Valuecode Oy Valuecode Oy tarjoaa Mikkelin kaupungin käyttöön Forsante Antikoagulaatiohoidon kokonaispalvelun pilottia. Pilotin ansiosta kaupunki säästää vuositasolla arviolta vähintään euroa. Pilottiprojekti kestää yhden vuoden ja se toteutetaan yhdellä Mikkelin kaupungin valitsemalla terveysasemalla. Antikoagulaatiohoidon kokonaispalvelun avulla potilaille ja yhteistyöorganisaatioille (kuten palvelutaloille) toimitetaan antikoagulaatiohoitoon liittyvät tiedot sekä seurataan antikoagulaatiohoidon laadun toteutumista potilailla. Antikoagulaatiohoidon kokonaispalvelun ansiosta potilas saa jokaisen laboratoriokäyntinsä jälkeen INRarvonsa, varfariiniannostuksensa ja tiedon seuraavan kontrollikäynnin ajankohdasta joko tekstiviestinä, tavallisen postin mukana saapuvana paperisena ekirjeenä tai turvallisena web-viestinä. Ehdotus 24. Smart City Älykäs kaupunki, WhileOnTheMove Oy WhileOnTheMove Oy (WOM) tuo mobiilin NFC-teknologian ihmisten arkipäivään. Kehitämme mobiiliratkaisuja kaupunkilaisten, turistien ja kaupungin työntekijöiden käyttöön. Toteutamme myös yritysratkaisut.

48 Ehdotus 25. Enemmän aikaa lapsille Daisy -varhaiskasvatuksen kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, WhileOnTheMove Oy Daisy on markkinoiden kattavin mobiilijärjestelmä päiväkotien, esikoulujen ja koulujen läsnäolon seurantaan. Päiväkotien lisäksi Daisystä on tarjolla perhepäivähoitajien versio. Daisystä on liittymät sekä päivähoidon Efficajärjestelmään että työntekijöiden Titania-järjestelmään. Daisy sisältää ominaisuuksia päivähoidon sisäiseen viestintään sekä päiväkotien ja kotien väliseen viestintään. Päiväkodin johdolle ja päivähoidon johdolle tarkoitetut raportit täydentävät kokonaisuuden. Ehdotus 26. Videoasioinnin markkinapaikka, Netpresence Oy VideoVisit videoasioinnin portaali mahdollistaa eri alojen asiantuntijoiden integroimisen tietoturvallisesti ja ilman laiteinvestointeja videokommunikoinnilla tapahtuvaan asiakaspalvelutapahtumaan. Toisin kuin muissa videoneuvottelun ratkaisuissa, videoyhteyksien korkea käytettävyys ja miellyttävä käyttökokemus toteutetaan erillisessä VideoVisit portaalissa, mikä mahdollistaa kuhunkin käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuvan toteutuksen. Enää ei ole merkittävää se, minkä merkkinen videoneuvottelu on vaan se miten videoyhteydet tuodaan asiakaspalveluprosessiin ilman mittavia asennuksia ja silti yhtä laadukkaasti kuin parhaimmilla ja kalleimmilla videoneuvottelulaitteilla. Uusin teknologia mahdollistaa tämän kaiken.

49 Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu Palkittavat kilpailuehdotukset

50 Palkinto. Farah Muhammed ideoi tapahtumapylvään ja Mikkeliblogin verkottamaan ihmisiä kauppakeskuksissa Kaupungin tapahtumista kertova valopylväs keskeiselle paikalle. Pylväässä olisi teksti Mikkelin viikon tapahtumista. Sen pitäisi sijaita keskeisellä paikalla Stellassa tai Akselin kauppakeskuksessa. Sellaisia vanhoja ihmisiä on paljon, joilla ei ole pääsyä internetin tapahtumasivuille. Kokemuksen mukaan 45 eläkeläisen ryhmästä vain noin 10 ihmisellä on käytössä tietokone. Palkinto. Tiina Hokkanen keksi MUNSUN. Se on digitaalinen palvelu eli mitä tarjottavaa minulla on? Mitä minä voin tehdä itse, tarjota muille ja tehdä vielä paremmin. Ihmisten vahvuudet ja kehittymishalut huomioidaan eli mitä minä osaan ja voin tarjota muille ja missä minä haluaisin kehittyä, tarvitsisin apua. Näistä tarjouksista tehtäisiin Mikkelin nettisivuille MUNSUN nettipooli, jossa toiveet kohtaavat. Palkinto. Perttu Ahvenainen ideoi asiakaslähtöisen digitaalisen neuvolakortin, joka seuraa lasta läpi lapsuuden ja nuoruuden Digitaalinen neuvolakortti on älypuhelinsovellus, jolla korvataan täysin paperinen raskausajan äitiyskortti eli neuvolakortti. Lisäksi kaikki tieto, mitä neuvoloissa ja sairaalassa jaetaan nyt paperisina versioina, voidaan ladata sovellukseen sähköisesti, joka mahdollistaa mm. avainsanahaut.

51 Palkinto. Perhekohtainen ohjausjärjestelmä, Solutos Oy ja Ciegus Digital Health Oy Perhekohtainen ohjausjärjestelmä matkapuhelimessa. Koko perheen kyselyt asiakkaan ja palvelujärjestelmän välillä. Teksti, kuva, ääni- ja tukiviestit. Tehostaa asiakaspalvelua, tuo turvaa. Palkinto. Palautepalvelu, Observis Oy Palautepalvelun avulla kuntalaisilta tuleva palaute on mahdollista kerätä, hallinnoida ja seurata sähköisesti ja keskitetysti yhden työkalun avulla. Palvelun avulla kuntalaisilta voidaan vastaanottaa esimerkiksi yleisiä kehittämisideoita, palautetta tai ilmoituksia kuntainfrastruktuurin ongelmista tai poikkeamista. Palkinto. Verkkopohjainen osallistamistyökalu, Owal Group Oy Verkkopalvelu luo uudenlaista osallisuutta, jossa ammattilaiset suunnittelevat kansalaisten kanssa yhdessä kaupungin palveluja ja kehitystä. Sopii aluesuunnitteluun ja mahdollistaa ihmisten osallistumisen. Palkinto. Palveluohjausmallin ja -alustan käyttöönotto, CGI Suomi Oy Kunnan palveluprosessit ulottuvat usein yli kunnan toimialojen ja mukana on myös ulkopuolisia palveluntuottajia. Aina tähän tuotantoprosessiin kytkeytyy myös hallinnon tukiprosessit, kuten taloushallinto ja henkilöstöhallinto. Kehittämiskumppanuudessa nämä integroidaan yhteen. Palkinto. 3D-kaupunkiportaali, SVS Innovations Oy Verkossa ja mobiililaitteilla toimiva kaupunkiportaali kaupunkilaisille ja elinkeinoelämälle tueksi suunnittelusta rakentamiseen. Tieto, vuoropuhelu ja vaikuttaminen yhdessä paikassa esim. uusien asuinalueiden suunnittelua varten. Osapuolten välinen viestintä mahdollistuu portaalin avulla tehokkaammin.

52 Palkinto. Pieni Piiri, Pieni Piiri Oy Kuvapuhelupalvelu erityisesti ikääntyneiden hyvinvoinnin kehittämiseen, mahdollistaa kotona asumisen kauemmin, vähentää yksinäisyyttä ja aktivoi. Sopii sekä perheen että kotihoidon käyttöön. Mahdollisuus laajentaa myös yksityiset palvelut kattavaksi. Käyttökokemukset kerätään palvelun jatkokehitystyössä. Palkinto. Uudenlainen asiakaspalvelukonsepti sosiaali- ja terveysalalle, MPY 3D CallCenter Uudentyyppinen asiakaspalvelukonsepti Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen käyttöön. Konseptin tavoitteena on moninkertaistaa asiakaspalvelun tuottavuus hyödyntämällä nykyaikaisia teknologioita sekä pelillisyyttä. Sosiaalista mediaa ja ihmisten verkkoidentiteettejä hyödyntämällä luodaan osittain automatisoitu asiakaspalvelutilanne. Palkinto. Enemmän aikaa lapsille Daisy -varhaiskasvatuksen kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, WhileOnTheMove Oy Daisy on markkinoiden kattavin mobiilijärjestelmä päiväkotien, esikoulujen ja koulujen läsnäolon seurantaan. Päiväkotien lisäksi Daisystä on tarjolla perhepäivähoitajien versio. Daisystä on liittymät sekä päivähoidon Efficajärjetelmään että työntekijöiden Titania-järjestelmään.

53 Palkinto. eportfolio, Päämajakoulu ja MarskiData Oppimiseen ja opetukseen liittyvällä portfoliolla eli kasvun kansiolla tarkoitetaan lapsen tai opettajan omaa kokoelmaa tehtävistä ja saavutuksista, jotka kuvastavat henkilön kasvua ja oppimiskokemuksia merkityksellisellä ja laajasti edustavalla tavalla. Portfolion sisältö ja luonne vaihtelevat oppilaan tilanteen mukaisesti. Palkinto. Vapaat Ajat -palvelu, AtCare Oy Vapaat Ajat -palvelun avulla asiakas näkee yhdellä silmäyksellä alueensa psykoterapeutit ja heidän vapaat aikansa. Näin hän voi varata helposti ajan lähimmälle psykoterapeutille. Helppoa, nopeaa ja vaivatonta! Palvelu perustuu psykoterapeuttien verkostoon. Vapaat Ajat toimii keskitettynä ajanvarausalustana ja tietopankkina. Palkinto. Harava-kyselypalvelu, Dimenteq Oy Se antaa kuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa myös päätöksentekoon. Vuoropuhelu, kartoitus. Valmiit kyselypohjat. Kyselyihin vastaavat kuntalaiset, kansalaiset ja muut sidosryhmät käyttävät vastaavasti käytettävyydeltään korkeatasoista vastaajan käyttöliittymää.

Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu

Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu Mikkelin kaupunki Raatihuoneenkatu 8-10 PL 33 50101 Mikkeli Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu Mikkelin kaupunki Mikkeli tähtää digitaaliseksi avoimeksi kaupungiksi. Visiomme on: Digitaalinen

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA

TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA TAPAHTUMIEN SEURANTA KEHITYSEHDOTUSTEN KIRJAUS POIKKEAMIEN HALLINTA LMQ -ohjelmisto Kenelle miten miksi? LogMaster Oy 2007-2009 LMQ miksi? 1. KUSTANNUSTEN ALENTAMINEN Johtamisen välineet tapahtumien kirjaaminen

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

Palvelustrategia Helsingissä

Palvelustrategia Helsingissä Palvelustrategia Helsingissä Strategiapäällikkö Marko Karvinen Talous- ja suunnittelukeskus 13.9.2011 13.9.2011 Marko Karvinen 1 Strategiaohjelma 2009-2012 13.9.2011 Marko Karvinen 2 Helsingin kaupunkikonsernin

Lisätiedot

HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI

HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI Hyvinvointipalveluita asiakkaan parhaaksi Hyvinvointipalvelujen järjestäminen on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä tehtävistä ellei jopa kaikkein tärkein. Onnistuminen tässä

Lisätiedot

Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus

Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Eksote! Vastaamme alueemme sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta Väestö 133.000 Budjetti

Lisätiedot

IKÄPALO- hanke Lahden kaupunki Heinolan kaupunki Hämeenlinnan kaupunki Vantaan kaupunki

IKÄPALO- hanke Lahden kaupunki Heinolan kaupunki Hämeenlinnan kaupunki Vantaan kaupunki IKÄPALO- hanke Lahden kaupunki Heinolan kaupunki Hämeenlinnan kaupunki Vantaan kaupunki Jäbät creaa huikeit idiksii NHG ja PALMU Hankkeen tavoite Ikäpalo- hankkeessa vastataan vanhuspalvelulain tavoitteisiin

Lisätiedot

SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON. KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015

SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON. KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON KANSALLINEN KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015 Ohjelman rakenne ja sisältö 4.1 Kaksi kokonaisuutta, kuusi osaohjelmaa Kaste ohjelma muodostuu kahdesta tavoitekokonaisuudesta.

Lisätiedot

Porin kaupungin tietohallinnon uudistus

Porin kaupungin tietohallinnon uudistus Kilpailutyö Porin kaupungin tietohallinnon uudistus Ryhmä numero 17 Ehdotus toimintamallista, miten Porin kaupunkikonsernin tietohallinto tulisi uudelleenorganisoida siten, että se voi parhaalla mahdollisella

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd

Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd Tommi Elomaa MITÄ ON LEAN? 1. ARVO TEHDÄÄN VAIN SITÄ, MIKÄ TUOTTAA ARVOA ASIAKKAALLE. EI TEHDÄ MITÄÄN MUUTA. Leanin keskeinen ajatus on päinvastainen Tarkoitus ei ole

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

Vanhusten Etähuolenpitojärjestelmä. Hyvinvointiteknologiaa vanhuksille ja vammaisille kotona asumisen tueksi

Vanhusten Etähuolenpitojärjestelmä. Hyvinvointiteknologiaa vanhuksille ja vammaisille kotona asumisen tueksi Vanhusten Etähuolenpitojärjestelmä Hyvinvointiteknologiaa vanhuksille ja vammaisille kotona asumisen tueksi ArctiCaren tavoitteet Vanhusten hyvinvointi ja parempi elämänlaatu tutussa ympäristössä Turvallisuuden

Lisätiedot

Palvelutori Päijät-Hämeessä

Palvelutori Päijät-Hämeessä Palvelutori Päijät-Hämeessä Arja-Tuulikki Wilén, HT, Projektipäällikkö Päijät-Hämeen liitto arja-tuulikki.wilen@paijat-hame.fi Terveydenhuollon atk-päivät 25.5.2016 Kansalaisen aktiivinen rooli sote-palvelukentässä

Lisätiedot

Huippuostajia ympäristöpalveluihin

Huippuostajia ympäristöpalveluihin Huippuostajia ympäristöpalveluihin Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Piia Moilanen 28.8.2013 www.tekes.fi/huippuostajat Agenda o ELY:jen ympäristöpalveluhankinnat Ylijohtaja

Lisätiedot

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.

Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017. Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes. RESCA-hankkeen työpaja 23.9.2013 Pääposti Tekesin uudet ohjelmat Huippuostajat 2013-2016 Fiksu kaupunki 2013-2017 Tekes Ohjelmapäällikkö Sampsa Nissinen www.tekes.fi/huippuostajat Kasvua ja hyvinvointia

Lisätiedot

Kansalaislähtöinen äitiyshuollon ratkaisu CGI ja Mediware yhteistyönä

Kansalaislähtöinen äitiyshuollon ratkaisu CGI ja Mediware yhteistyönä SOTE-uudistuksen(kin) kestävä äitiyshuollon järjestelmä Kansalaislähtöinen äitiyshuollon ratkaisu CGI ja Mediware yhteistyönä Yhteinen lupauksemme Tutkimme tarjoamiamme tuotteiden yhteistoiminnallisuuden

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 23.3.2017 Digikuntakokeilun tukiryhmä Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Digitalisaatio ja julkinen hallinto strateginen

Lisätiedot

Modul-Fleet KALUSTONHALLINNAN OPTIMOINTIIN. I can help! Ordered 3 items. Can t serve last client. Running late!

Modul-Fleet KALUSTONHALLINNAN OPTIMOINTIIN. I can help! Ordered 3 items. Can t serve last client. Running late! Modul-Fleet KALUSTONHALLINNAN OPTIMOINTIIN I can help! Ordered 3 items Can t serve last client Running late! Modul-Fleet KALUSTONHALLINNAN OPTIMOINTIIN Haluatko hallita organisaatiosi suurempaa liikkuvuutta

Lisätiedot

VIDEOVISIT PALVELUT TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN JUHANA OJALA

VIDEOVISIT PALVELUT TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN JUHANA OJALA VIDEOVISIT PALVELUT TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN 11.8.2016 JUHANA OJALA VideoVisit Oy VideoVisit Oy on suomalainen kansainvälisesti toimiva videoasiointi- ja videohoivapalveluiden kehittämiseen ja tuottamiseen

Lisätiedot

Sähköiset viestintäratkaisut hyötykäytössä terveydenhuollossa

Sähköiset viestintäratkaisut hyötykäytössä terveydenhuollossa Sähköiset viestintäratkaisut hyötykäytössä terveydenhuollossa Juha-Pekka Kettunen, Myyntijohtaja Yritysasiakkaat, Elisa Oyj 1 Lahti 19.-20.5.2008 Terveydenhuollon ATK-päivät Sisältö Kanssakäymistä tehostavat

Lisätiedot

Digital TownHall. Kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden palvelut

Digital TownHall. Kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden palvelut Digital TownHall Kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden palvelut Kuntahallinnon haastealueita 1 2 3 4 5 6 Asiakaspalvelun parantaminen Yhteistoiminta ja jaetut palvelut Operatiivinen tehokkuus Hallinnonläpinäkyvyys

Lisätiedot

Minkä sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää muuttua ja miksi? 11.6.2014 Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra

Minkä sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää muuttua ja miksi? 11.6.2014 Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra Minkä sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää muuttua ja miksi? Ikääntynyt väestö on muuttanut yhteiskuntaamme! Ikäihmiset ovat voimavara mahdollisuus tänään ja tulevaisuudessa - Suomen eläkeläiset ovat

Lisätiedot

Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä Valtakunnallinen ratkaisu hyvinvointipalvelujen järjestämisen tueksi

Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä Valtakunnallinen ratkaisu hyvinvointipalvelujen järjestämisen tueksi Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä Valtakunnallinen ratkaisu hyvinvointipalvelujen järjestämisen tueksi Espoo Kouvola Oulu Tampere Turku Kuntien Tiera Oy Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 1 Hyvinvointipalvelujen

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

Palveluseteli: hyötyä kunnalle ja yrittäjälle palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta

Palveluseteli: hyötyä kunnalle ja yrittäjälle palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Palveluseteli: hyötyä kunnalle ja yrittäjälle palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Pekka Utriainen Apulaiskaupunginjohtaja Kunta / Tuotannon arviointi Seuranta arviointi

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

Varma olo omasta voinnista ja terveydestä, tietää minne hakeutua ja mitä tehdä jos ongelmia ilmenee

Varma olo omasta voinnista ja terveydestä, tietää minne hakeutua ja mitä tehdä jos ongelmia ilmenee DIGILOIKKA-YÖRUKKASN HDOUS DIGILOIKKA-RYHMÄN YÖOHJLMAKSI 29.1.2016 yörukkanen on kokoontunut 4 kertaa. yöskentelyyn ovat osallistuneet: Kari Nuuttila (kokoonkutsuja), Paula Luoma, Maria-Liisa Nurmi ja

Lisätiedot

Viisi keinoa tuottavuuden parantamiseksi

Viisi keinoa tuottavuuden parantamiseksi Terveydenhuollon Atk-päivät 28.-29.5.2013, Turku Sessio 10 Viisi keinoa tuottavuuden parantamiseksi i k i Miten hyödyntää uutta teknologiaa terveydenhuollon asiantuntijakonsultaatioissa? 29.5.2013 Kari

Lisätiedot

Mobiili- kotihoito. Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön otto Rovaniemen kaupungissa

Mobiili- kotihoito. Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön otto Rovaniemen kaupungissa Mobiili- kotihoito Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön otto Rovaniemen kaupungissa 1.10.13-30.9.14 Tieran Mobiili kotihoito Tiera on kuntatoimijoiden omistama valtakunnallinen yhteistyöverkosto Tiera

Lisätiedot

Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi.

Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi. Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi. 40 vuotta asiantuntijuutta Meillä on 40 vuoden kokemus sosiaali ja terveydenhuollosta. Haluamme jatkossakin kehittää parhaita ratkaisuja

Lisätiedot

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA Vie yrityksesi pidemmälle Olitpa yrityksesi nykyisestä suorituskyvystä mitä mieltä tahansa, jokainen yritysorganisaatio pystyy parantamaan tuottavuuttaan

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi

Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia. Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Rovaniemi 29.11.2012 Johanna Nurmi Miksi asiakkuusstrategia? Asiakkuusstrategian lähtökohtina ovat hallitusohjelmassa esitetyt linjaukset sekä Hallintopolitiikan suuntaviivat

Lisätiedot

Sähköiset HR-prosessit antavat aikaa ihmiselle

Sähköiset HR-prosessit antavat aikaa ihmiselle Sähköiset HR-prosessit antavat aikaa ihmiselle Marjo Kaipainen HR House Group 11.9.2012 www.saima.fi 1 Internet osana arkea Internetin käyttö on yleistä ja arkista 89 % 16-74-vuotiaista käyttää internetiä,

Lisätiedot

Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa. LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies

Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa. LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies Miksi Soteuudistus? Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvu kiihtyy.

Lisätiedot

98 Visuaalisen kommunikaation palveluratkaisu

98 Visuaalisen kommunikaation palveluratkaisu Kilpailutuksen tavoite ja hyödyt: Kilpailukykyiset hinnat ja kustannustehokas palvelu Yhtenäinen ratkaisu kuntakentän erilaisiin käyttötarpeisiin -> ei tarvetta erilliskilpailutuksille Nykyteknologiasta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä

Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä Lemonsoft toiminnanohjausjärjestelmä Lemonsoft on toiminnanohjausjärjestelmä, joka on tehty liiketoiminnan hallintaan ja kehittämiseen. Lemonsoftin ominaisuudet ovat muokattavissa vastaamaan eri toimialojen

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Yritykset kumppanina uusia palveluratkaisuja kehitettäessä. Espoo 1.10.2013 tj Jyrki Niinistö Evondos Oy, Salo

Yritykset kumppanina uusia palveluratkaisuja kehitettäessä. Espoo 1.10.2013 tj Jyrki Niinistö Evondos Oy, Salo Yritykset kumppanina uusia palveluratkaisuja kehitettäessä Espoo 1.10.2013 tj Jyrki Niinistö Evondos Oy, Salo Yritykset ovat erilaisia Yritys tarvitsee maksavia asiakkaita heti tai keskipitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Akavan Erityisalat 5.3.2106. Heli Martinmäki Kelan toimihenkilöt ry:n puheenjohtaja

Akavan Erityisalat 5.3.2106. Heli Martinmäki Kelan toimihenkilöt ry:n puheenjohtaja Akavan Erityisalat 5.3.2106 Heli Martinmäki Kelan toimihenkilöt ry:n puheenjohtaja 2 Kelassa uusi organisaatio 2016 Vuonna 2015 oli 24 vakuutuspiiriä ja 6 erityisyksikkö > vuonna 2016 on enää 5 vakuutuspiiriä,

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

UULA. Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN KY.

UULA. Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. UULA Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa 2008-2010 LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. POHJOIS-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS UULA organisointi Projektin toteutuksesta

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä. 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen

Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä. 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen Rahoitusperiaatteet yritysten projekteissa Rahoitus voi kohdistua tuotteiden, prosessien, palvelu- tai liiketoimintakonseptien ja työorganisaatioiden

Lisätiedot

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala 19.5.2009 1 Julkisen palvelutuotannon tehostaminen Resurssit Tarpeet, Vaateet, Odotukset Julkista kehittämällä johtaminen,

Lisätiedot

Palvelukonsepti suurasiakkaille

Palvelukonsepti suurasiakkaille Palvelukonsepti suurasiakkaille Merplast Oy on vuonna 2005 perustettu työpaikkojen työturvallisuuteen ja siihen liittyvään konsultointiin keskittyvä yhtiö. Asiakkaitamme ovat pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Joensuu 12.1.2012 Kumppanuudella tuloksiin Pekka Utriainen Uudet askeleet Kunnan järjestämisvastuulla

Lisätiedot

Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat. Kh suko 8.9.2014

Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat. Kh suko 8.9.2014 Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat Luonnos monipalvelukeskuksista ja lähipalvelupisteistä 2 Palveluita saman katon alle vai kokonaan uusia palveluita? Tulevaisuuden Kirjasto Omena Espoon

Lisätiedot

Digitaalisen agendan palveluverkolliset toimenpiteet LIITE L24

Digitaalisen agendan palveluverkolliset toimenpiteet LIITE L24 Digitaalisen agendan palveluverkolliset toimenpiteet LIITE L24 Digitaalisen agendan päämäärä: Oulu on (vuonna 2020 Euroopan) älykkäimmin ja vastuullisimmin digitalisaation mahdollisuuksia toiminnassaan

Lisätiedot

Yhteisöverkko. Pertti Niittynen Seniortek Oy

Yhteisöverkko. Pertti Niittynen Seniortek Oy Yhteisöverkko Pertti Niittynen Seniortek Oy SENIORTEK Oy Rantavitikantie 33 Rovaniemi Seniortek Oy on Rovaniemellä v.2005 perustettu Suomalainen vakavarainen innovatiivinen valtakunnallinen toimia. Toimistot

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano

Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano 2 18.5.2015 Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sotepalvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista

Lisätiedot

Kuntoutus ja soteuudistus. - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3.

Kuntoutus ja soteuudistus. - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3. Kuntoutus ja soteuudistus - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3.2016 1 Sote -uudistus on toiminnallinen uudistus, jossa keskiössä ihminen ja

Lisätiedot

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä Liperin kunta Asukasluku: asukkaita 12 286 (tammikuu 2012) Taajamat: Liperi, Viinijärvi, Ylämylly Lapsia päivähoidossa yht. n. 600 lasta Päiväkodit:

Lisätiedot

Avoin DATA Avoin tieto Seminaari Mikkelissä. Juha Ropponen

Avoin DATA Avoin tieto Seminaari Mikkelissä. Juha Ropponen Avoin DATA Avoin tieto Seminaari 22.4.2013 Mikkelissä Juha Ropponen Eurooppa 2020 visio ja sen kolme toisiaan vahvistavaa prioriteettia: Älykäs kasvu: Kestävä kasvu: Osallistava kasvu: osaamiseen ja innovointiin

Lisätiedot

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9. Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.2014 Sirpa Alitalo & Jaana Lappi, TEM Yritys-Suomen visio

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakysely 2012 Lähivuosien haasteet YHTEINEN VASTUU JA VÄLITTÄMINEN.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakysely 2012 Lähivuosien haasteet YHTEINEN VASTUU JA VÄLITTÄMINEN. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakysely 2012 Lähivuosien haasteet YHTEINEN VASTUU JA VÄLITTÄMINEN Tuomo Lähdeniemi Aamu- ja iltapäivätoiminnan Osallistujia 4 469 seuranta 2012 Ohjaajat

Lisätiedot

Dream Broker. Jani Heino Asiakkuusjohtaja

Dream Broker. Jani Heino Asiakkuusjohtaja Dream Broker Jani Heino Asiakkuusjohtaja Dream Broker lyhyesti Dream Broker on online-videoratkaisuja toimittava ohjelmistoyritys Tarjoamme SaaS-ohjelmiston online-videoiden tuotantoon, editointiin, hallintaan,

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä. 9.4.2014 Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä. 9.4.2014 Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara - mahdollisuus - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä - Vapaaehtoistyöhön ja -toimintaan osallistumiseen

Lisätiedot

PASTORI Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille

PASTORI Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille Keskustelutilaisuus kansallisesta älyliikenteen strategiasta eduskunnassa 17.2.2010 Johtava tutkija Matti Roine, VTT 2 Tämä on jo mahdollista

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut Fiksulla kunnalla on Oikeat kumppanit & parhaat palvelut Fiksusti toimiva pärjää aina. Myös tiukkoina aikoina. Fiksu katsoo eteenpäin Kuntien on tuotettava enemmän ja laadukkaampia palveluita entistä vähemmällä

Lisätiedot

Mistä vauhtia ja tehoa ikäihmisten palveluihin? Johtava asiantuntija Tuomo Melin 3.6.2015

Mistä vauhtia ja tehoa ikäihmisten palveluihin? Johtava asiantuntija Tuomo Melin 3.6.2015 Mistä vauhtia ja tehoa ikäihmisten palveluihin? Johtava asiantuntija Tuomo Melin 3.6.2015 Avainalueen tavoitteet Strategiset tavoitteet Aktiivinen ja hyvinvoiva kansalainen - kansalaiset osallistuvat yhteisen

Lisätiedot

Tekesin innovaatiorahoitus tutkimusorganisaatioille 2013. visioita, osaamista ja mahdollisuuksia tutkimuksen keinoin

Tekesin innovaatiorahoitus tutkimusorganisaatioille 2013. visioita, osaamista ja mahdollisuuksia tutkimuksen keinoin Tekesin innovaatiorahoitus tutkimusorganisaatioille 2013 visioita, osaamista ja mahdollisuuksia tutkimuksen keinoin Kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettävä tieto ja osaaminen

Lisätiedot

VAHVA POHJA ELÄMÄÄN - hanke 1.11.2011 31.10.2013. 22.5.2013 Osallisuuden helmi

VAHVA POHJA ELÄMÄÄN - hanke 1.11.2011 31.10.2013. 22.5.2013 Osallisuuden helmi VAHVA POHJA ELÄMÄÄN - hanke 1.11.2011 31.10.2013 22.5.2013 Osallisuuden helmi Hallinnointi: Hanketta hallinnoi Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Hankkeen johtajana toimii Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Palveluinfo Uusi ote ja uudet eväät asiakaspalveluun Palvelunhallintaportaali Pointin demo

Palveluinfo Uusi ote ja uudet eväät asiakaspalveluun Palvelunhallintaportaali Pointin demo Palveluinfo 1.9.2017 Uusi ote ja uudet eväät asiakaspalveluun Palvelunhallintaportaali Pointin demo Uusi ote ja uudet eväät asiakaspalveluun Digitalisoinnin periaatteet Asiakaspalvelun uudistaminen Miksi

Lisätiedot

virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Sähköisten palveluiden etuja: Palveluiden saavutettavuuden parantaminen 24/7 Palveluita kotisohvalta Palvelutarjoomon

Lisätiedot

Tehokkuutta ja vaikuttavuutta tiedonhallintaa kehittämällä. Kohti avoimempaa ja digitaalisempaa työskentelykulttuuria

Tehokkuutta ja vaikuttavuutta tiedonhallintaa kehittämällä. Kohti avoimempaa ja digitaalisempaa työskentelykulttuuria Tehokkuutta ja vaikuttavuutta tiedonhallintaa kehittämällä Kohti avoimempaa ja digitaalisempaa työskentelykulttuuria Miikka Saarteinen Valtikka-hanke? Tärkein tavoite: Yhteinen tietomme kaikkien sitä työssään

Lisätiedot

KOTISAIRAANHOITO HARMONIA OY. Kotimainen hyvinvointipalveluiden tuottajaverkosto

KOTISAIRAANHOITO HARMONIA OY. Kotimainen hyvinvointipalveluiden tuottajaverkosto KOTISAIRAANHOITO HARMONIA OY Kotimainen hyvinvointipalveluiden tuottajaverkosto Kotisairaanhoito Harmonia Oy Pienestä suureksi v.2001-2010 Tuotteet: Kotihoidon palvelut Kaikki palvelut samasta osoitteesta.

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Kotona asumista tukeva hankekokonaisuus. Oma tupa, oma lupa Henkilökohtaisen budjetoinnin seminaari Jyväskylä 20.11.2013

Kotona asumista tukeva hankekokonaisuus. Oma tupa, oma lupa Henkilökohtaisen budjetoinnin seminaari Jyväskylä 20.11.2013 Kotona asumista tukeva hankekokonaisuus Oma tupa, oma lupa Henkilökohtaisen budjetoinnin seminaari Jyväskylä 20.11.2013 Tampereen osahankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli 2. Henkilökohtaisen

Lisätiedot

MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2011-2024 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2011 2024 1 (4) JOHDANTO Strategia kattaa kuluvan valtuustokauden lopun ja kolme seuraavaa valtuustokautta. Tavoitteena

Lisätiedot

Digitaalisten palvelujen kehittäminen Turun kaupungilla. Terveysasemien asiakasraati Kaskenlinnassa

Digitaalisten palvelujen kehittäminen Turun kaupungilla. Terveysasemien asiakasraati Kaskenlinnassa Digitaalisten palvelujen kehittäminen Turun kaupungilla Terveysasemien asiakasraati Kaskenlinnassa 11.01.2017 Sisällysluettelo 1. Mikä on digitaalisten palvelujen kehittäminen kärkihanke? 2. Monikanavainen

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen

Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen Tina Nordman 9.10.2014 Taustat Sivistysosasto; joukkoliikenne ja logistiikka lakisääteistä esiopetus- ja koulukuljetusta

Lisätiedot

KÄYTTÖTAPAUSLUETTELO. Valitse Yammer sosiaaliseksi työtilaksi, niin yhteistyö, innovaatio ja sitoutuminen sujuvat itsestään.

KÄYTTÖTAPAUSLUETTELO. Valitse Yammer sosiaaliseksi työtilaksi, niin yhteistyö, innovaatio ja sitoutuminen sujuvat itsestään. KÄYTTÖTAPAUSLUETTELO Valitse Yammer sosiaaliseksi työtilaksi, niin yhteistyö, innovaatio ja sitoutuminen sujuvat itsestään. Yammer-käyttötapausluettelo Yammer on sosiaalinen työtila se helpottaa päivitysten

Lisätiedot

Palveluinfo M2 Blue ja Pointti

Palveluinfo M2 Blue ja Pointti Palveluinfo 6.10.2017 M2 Blue ja Pointti Palveluinfo 6.10.2017 Matka- ja kuluhallintajärjestelmä M2 Bluen käyttöönotto Palvelunhallintaportaali Pointin esittely asiakkaan näkökulmasta M2 Bluen käyttöönotto

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 31.3.2017 Digi arkeen neuvottelukunta Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi

Lisätiedot

30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely

30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely 30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely Tutkimuksen tausta Tutkimuksen tilaaja on Keskuskauppakamari ja Helsingin seudun kauppakamari Tutkimuksen tarkoitus on tuottaa mahdollisimman

Lisätiedot

DIGITAALINEN KAUPUNKI 4.10.2012 Asiakirjahallinnasta tietojen hallintaan seminaari Mikkelin ammattikorkeakoulu. Soile Kuitunen, Mikkelin kaupunki

DIGITAALINEN KAUPUNKI 4.10.2012 Asiakirjahallinnasta tietojen hallintaan seminaari Mikkelin ammattikorkeakoulu. Soile Kuitunen, Mikkelin kaupunki DIGITAALINEN KAUPUNKI 4.10.2012 Asiakirjahallinnasta tietojen hallintaan seminaari Mikkelin ammattikorkeakoulu Soile Kuitunen, Mikkelin kaupunki MIKKELI TÄHTÄÄ SUOMEN ENSIMMÄISEKSI DIGITAALISEKSI KAUPUNGIKSI

Lisätiedot

URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI

URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI Kuntastrategia 2022 URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI Vetovoima Lähipalvelut Elinvoimaisuus Asukaslähtöisyys YRITYSTOIMINTA Edistämme kasvua ja yhteistyötä PALVELUT Varmistamme lähipalvelut kuntalaisille TALOUS

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi.

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi. TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Sähköisen liiketoiminnan mahdollisuudet: Sisäiset ja ulkoiset prosessit Toiminnan tehostaminen, reaaliaikaisuus Toiminnan raportointi ja seuranta,

Lisätiedot

KYLÄPALVELUT.FI WEB-PORTAALI. [Aidosti Kainuulainen Web-portaali]

KYLÄPALVELUT.FI WEB-PORTAALI. [Aidosti Kainuulainen Web-portaali] KYLÄPALVELUT.FI WEB-PORTAALI [Aidosti Kainuulainen Web-portaali] TAUSTA Kainuu harvaanasuttuna maakuntana on suurten haasteiden edessä: palvelujen järjestämisessä yritysten toimintaedellytysten parantamisessa

Lisätiedot

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju,

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju, Kiila-viitearkkitehtuuri Jani Harju, 8.4.2015 Käytetty arkkitehtuurimalli Arkkitehtuurimalliksi valittiin Kartturi-malli Jatkokehitetty JHS-179:stä Kartturi-mallia on käytetty mm. VAKAVA:ssa sekä Etelä-Suomen

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

PERHEKESKUSTOIMINTAMALLI LAPPIIN INTEGROIDUT MONITOIMIJAISET PALVELUT PERHEILLE

PERHEKESKUSTOIMINTAMALLI LAPPIIN INTEGROIDUT MONITOIMIJAISET PALVELUT PERHEILLE PERHEKESKUSTOIMINTAMALLI LAPPIIN INTEGROIDUT MONITOIMIJAISET PALVELUT PERHEILLE 1.1.2017 31.12.2018 SÄHKÖISTEN PALVELUJEN KEHITTÄMINEN LAPIN HANKKEESSA HELSINKI 26.1.2017 1/27/17 Asta Niskala 1 PERHEKESKUSTOIMINTAMALLI

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Kuntien ja järjestöjen yhteistyö ehkäisevässä päihdetyössä

Kuntien ja järjestöjen yhteistyö ehkäisevässä päihdetyössä Kuntien ja järjestöjen yhteistyö ehkäisevässä päihdetyössä Preventiimi 6.4., Helsingin NMKY Ehkäisevä työ (20.1. Espoo) On tavoitteellista toimintaa, keinoja tai toimenpiteitä, joilla vähennetään päihteiden

Lisätiedot

Valmistaudu maakuntauudistukseen: digitaalinen toimintaprosessi ja valinnanvapausmalli

Valmistaudu maakuntauudistukseen: digitaalinen toimintaprosessi ja valinnanvapausmalli Valmistaudu maakuntauudistukseen: digitaalinen toimintaprosessi ja valinnanvapausmalli Kuntamarkkinat 13.9.2017 Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Mistä on kyse? Kuntatoimijoiden omistama järjestelmä Sisältää

Lisätiedot

Videra Visual Communications

Videra Visual Communications Videra Visual Communications Maximum productivity. Zero jet lag. Erja Kantola Asiakkuuspäällikkö Videra Oy Videoneuvotteluratkaisuja vuodesta 1993 Markkinajohtaja Suomessa ja johtava toimija Pohjois-Euroopassa

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 TAUSTAA Lähivuosina länsimaissa on merkittävä haaste kehittää julkisia palveluja ja

Lisätiedot

JORMA HEINONEN, TOIMIALAJOHTAJA, toimistot, Case: Senaatti-kiinteistöt. Senaatti-kiinteistöjen pääkonttori, Helsinki

JORMA HEINONEN, TOIMIALAJOHTAJA, toimistot, Case: Senaatti-kiinteistöt. Senaatti-kiinteistöjen pääkonttori, Helsinki Senaatti-kiinteistöjen verkostokumppanina Workspace on mukana tuottamassa Senaattikiinteistöjen asiakkaille työympäristökehittämisen asiantuntijapalveluita. Yhteistyö on alkanut vuonna 2003 ja tänä aikana

Lisätiedot

Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana

Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana Fiksumpia hankintoja Tekes kehittämisen rahoittajana Tom Warras, Tekes Kuntainfran kehittäminen Kansallissali 26.9.2011 Fiksumpia hankintoja Rohkeutta ja riskinottoa julkisiin hankintoihin Tom Warras,

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen Haasteet Kunnan tarjoama palvelutaso on alhainen Mahdollisuudet hyödyntää joukkoliikennettä työ- opiskelu- ja asiointimatkoihin ovat pienet Harrastuksiin

Lisätiedot