Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut. Kiinnostavat kilpailuesitykset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut. Kiinnostavat kilpailuesitykset"

Transkriptio

1 Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut Kiinnostavat kilpailuesitykset

2 Mikkelin kaupunki. Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu Yhteenvedot kilpailuesityksistä. Tamora Oy

3 Mitä kaupunginjohtaja ajatteli, kun antoi Lupauksen? Aidosti asukaslähtöinen digitaalisuus Haluan, että lähdemme rohkeasti kehittämään kaupungin palveluja siihen suuntaan, että asukkaat voivat käyttää niitä myös sähköisin välinein. Kaikkea, mitä on mahdollista ja kaikki ne, joille se on mahdollista. Se on asukaslähtöistä monella tasolla: asukas valitsee kanavan ja silloin kasvokkain annettaviin palveluihin jää enemmän aikaa. Mikkeli voi olla kansallinen koelaboratorio Mikkelissä asuu prosentti suomalaisista prosentin kokoisella alueella Suomesta. Olemme muutenkin Suomi pienoiskoossa väestörakenteeltaan ja asumistyypeiltään. Kaikki mitä voidaan tehdä Mikkelissä voidaan soveltaa kaikkialla muuallakin - vaikka valtakunnallisesti. Mikkeli on riittävän suuri toteuttamaan asioita ja riittävän pieni tekemään sen kokonaisuutena ja rivakasti. Rohkeutta ja ketteryyttä Digitaalinen Mikkeli tarkoittaa uutta tapaa tuottaa ja käyttää palveluita. Aivan uusia tapoja. Se tarkoittaa tiedon virtaamista ja ketteryyttä palvelujen tuottamisessa. Se tarjoaa asukkaalle mahdollisuuden osallistua aivan uudella tavalla - sekä palvelujen käyttäjänä että myös tuottajana. Uusi tekemisen tapa vaatii rohkeutta ja väliin tulee virheitäkin. Rohkeus tarkoittaa virheidenkin sietoa - vain siten pystymme tarttumaan digitaalisuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kaupunginjohtaja Kimmo Mikander antoi Lupauksen: Mikkeli on Suomen ensimmäinen avoin digitaalinen kaupunki. Hän kutsui kansalaiset, organisaatiot ja yritykset kautta maan mukaan. Kädessäsi on 75 ratkaisuehdotusta, joista monet tulevat näkymään mikkeliläisten arjessa.

4 Sarja 1. Innovatiiviset ideat kansalaisten sarja Innovatiivinen idea voi olla suuri tai pieni kansalaisten arkea helpottava ja kaupungin tuottavuutta parantava digitaalinen ratkaisu. Voisiko kaupungin asioita hoitaa sujuvammin ja fiksummin? Miten asiointi voisi olla sujuvampaa? Voisiko palveluja tuottaa uudella tavalla? Innovatiiviset ideat -sarjaan saatiin kymmenen ehdotusta. Kaikki sellaisia, joita lähdetään tutkimaan ja edistämään. Muutama sellainen, jotka voidaan hyvin nopeasti ottaa käyttöön. Ehdotus 1. Farah Muhammed ideoi tapahtumapylvään ja Mikkeliblogin verkottamaan ihmisiä kauppakeskuksissa Kaupungin tapahtumista kertova valopylväs keskeiselle paikalle. Pylväässä olisi teksti Mikkelin viikon tapahtumista. Sen pitäisi sijaita keskeisellä paikalla Stellassa tai Akselin kauppakeskuksessa. Sellaisia vanhoja ihmisiä on paljon, koska esimerkiksi meidän 45 eläkeläisen ryhmästä vain noin 10 ihmisellä on käytössä tietokone. Toinen ehdotus on, että samanlaisessa laitteessa olisi luettavissa viikon blogi. Blogilla olisi eri kirjoittajia. Mikkelin terveyspalvelut voisivat myös olla nähtävissä samalla. Ehdotus 2. Farah Muhammed keräisi myös vanhat tarinat talteen Kerätään vanhojen ihmisten tarinoita digitaaliseen muotoon. Vanhukset kokevat itsensä tarpeelliseksi. Kaupunki voi palkita haastattelusta aterialla, jolloin se kiinnostaisi. Tarinoita voidaan esittää jossakin julkisella paikalla. Ja historiaa jää talteen. Opiskelijat voivat tehdä sen työn.

5 Ehdotus 3. Kansalaisten IP-tunnukset siirtämään kansalaiset todellisesti verkkoon, ehdottaa Hamid Alsammarraee Jokaisella henkilöllä on henkilötunnus, minun ideani että voi tehdä toinen tunnis jokaiselle eli IP-tunnus jota on tarkoita, sen kautta hän osaa hallita hänen elämän perustaitoja vaatimuksiin, missä ja milloin tahansa. Esimerkiksi, IP camera eli voi valvonta kotia puhelimen ja tabletin sekä tietokoneen kautta. Toisaalta ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa helposti ja edullisesti. Voi myös kehittää systeemi, esimerkiksi lisätä IP-ohjausjärjestelmä eli voi ohjata kotien lukkoja, lämmittimiä,valoja jne... Myös jos hänellä on kokous tai tapaaminen ja hän ei voi päästä sinne, jotta hän voi olla siellä IP-systeemin kautta, tämä vähentää ruuhkia niille, joilla on viralliset asiat valtion laitoksissa, jossa he voivat varata aikaa Internetin kautta ja sitten voi tehdä kaukohaastattelua. Ehdotus 4. Hamid Al-sammarraee keräisi Mikkelin historian pikku paketteihin matkailijoiden ja asukkaiden iloksi, Hän rakentaisi 5-10 minuutin dokumenttiesityksiä, joissa on video, kuva ja ääni. Kohteita on vaikka kuinka paljon, esimerkkeinä hän nostaa nämä: Porrassalmen taistelu Päämaja-aika Mannerheimin junavaunu Kyyhkylä Kivisakasti, Mikkelin vanhin rakennus Esko Pekosen tila (vanha myös), Lenjus Arkeologiset löydöt Mikkelissä Merkkihenkilöitäkin löytyy paljon Mikkelin historiasta, vähän uusina hän nostaa esille Uki Voutilainen Jenny af Forselles

6 Ehdotus 5. Hannu Ojala tuo iloa vanhusten ja lasten elämään - etämummo tulee lasten arkeen vaikka aamupalalle Ideana on, että etäällä lapsistaan ja lapsenlapsistaan asuva mummo tai pappa voi osallistua lastensa perheiden yhteisiin aamiaisiin (tai illallisiin tai muihin tiettynä aikana tapahtuviin tilaisuuksiin) videoiden kautta. Tarvitaan sekä mummon että lapsen perheen esim. keittiöön näyttö (ja mikrofoni ja kaiuttimet) ja mummo voi olla etänä mukana aamupalalla ja osallistua keskusteluun. Idea tuo iloa yksinäisten vanhusten ja lastenkin elämään. Ehdotus 6. Tiina Hokkanen keksi MUNSUN. Se on digitaalinen palvelu eli mitä tarjottavaa minulla on? Yleensä kansalaiset ovat liikkeellä ns. käsi ojossa mentaliteetilla eli Mitä minä taas tänään tarvitsen ja mitä kunnan pitäisi vielä tarjota minulle. Lähtökohta voisi olla päinvastainen eli : Mitä minä voin tehdä itse, tarjota muille ja tehdä vielä paremmin. Jokainen ihminen haluaa olla hyödyllinen yhteiskunnassa tavalla tai toisella ja tätä seikkaa on hyvä hyödyntää. Voi mennä vaikka pienin askelin eteenpäin ja tarjota pieniä tekoja/palveluksia. Aika harva on loppujen lopuksi ns. sänkypotilaita ja täyshuollettavia, joiden on jo vaikea lähteä fyysisesti liikkeelle ja heiltä on vaikea vaatia edellä mainittua. Minä teen itse - mentaliteetti pitäisi ottaa käyttöön jo tarhaikäisestä lähtien eli ihmisten vahvuudet ja kehittymishalut tulisi huomioida eli (mitä minä osaan ja voin tarjota muille) ja missä minä haluaisin kehittyä, tarvitsisin apua. Näistä tarjouksista tehtäisi Mikkelin nettisivuille MUNSUN nettipooli, jossa toiveet kohtaisi.

7 Ehdotus 7. Niina Liimatainen yhdistäisi ihmisiä yli sukupolvientavoitteena työttömien toimintakyky ja ikääntyneiden henkinen hyvinvointi Työttömät voisivat käydä yksinäisten vanhusten luona virkistämässä heitä, keskustelemassa ja vaikkapa käymässä ulkona yhdessä heidän kanssaan. Monet ihmiset, sekä työttömät että ikääntyneet, kuin myös lapset ja nuoret, kaipaavat toista ihmistä. Monella työttömällä on motivaatiota osoittaa lähimmäisenrakkautta jollekin kaipaavalle. Työttömätkin kaipaavat ihmisarvoa. Sitä he saisivat kokea nähdessään työn palkitsevuuden ja tärkeyden ja että heidän työtään arvostetaan myös yhteiskunnallisesti työnä, eikä minkäänlaisena työkokeiluna. Näistä ihmisistä, jotka tarvitsevat tukea esim. ulkona käymisessä, voisi ylläpitää tietoa joko yhteisellä nettisivulla, tai vaikkapa työvoimatoimiston, Kelan tai jopa keskustan yhteyteen sijoitettavalla näyttöpäätteellä. Osa työllistymiseen tarkoitetuista varoista tulisi siis suunnata kartoittamaan ikääntyneiden tarpeita ja toiveita. Myös työttömät voisivat koota näitä tietoja yhteiseen tietokantaan. Kaupungin tuottavuutta tämä lisäisi ikääntyneiden henkisen hyvinvoinnin myötä, sekä työttömien toimintakyvyn ylläpitäminen vähentää työllistymismenoja. On myös mahdollista, että idean toteutuminen vähentäisi kotihoidon tarvetta ja kustannuksia myös siltä osin. Tällaista verkostoa voisi tarvittaessa pitää myös eräänlaisena epävirallisena ystävyysverkostona, jolloin toiminta perustuisi pitkälti vapaaehtoisuuteen. Varmistaminen voisi tapahtua puhelimitse, mikäli ikääntyneillä ei ole mahdollista käyttää internettiä tms. Tällaisten tarpeiden kartoituksen voisi aloittaa esimerkiksi sairaalasta kotiutuvien yksinäisten ihmisten osalta. Jokainen ihminen tarvitsee rakkautta.

8 Ehdotus 8. Perttu Ahvenainen ideoi aidosti asiakaslähtöisen digitaalisen neuvolakortin, jossa on vauvakirja ja joka seuraa lasta läpi lapsuuden ja nuoruuden Digitaalinen neuvolakortti on älypuhelinsovellus, jolla korvataan täysin paperinen raskausajan äitiyskortti, eli neuvolakortti. Lisäksi kaikki tieto mitä neuvoloissa ja sairaalassa jaetaan nyt paperisina versioina, voidaan ladata sovellukseen sähköisesti, joka mahdollistaa mm. avainsanahaut. Sovelluksella voidaan myös tarkastella äidin omasta äitiyskalenterista seuraavia neuvola-, laboratorio- ja lääkäriaikoja ja sovelluksella voidaan jatkossa tehdä ajanvaraukset sähköisesti. Sovelluksen ota yhteyttä ominaisuus mahdollistaa myös suorat yhteydenotot sovelluksesta, vaikkapa puhelinsoitolla, synnytyssaliin ja neuvolaan. Sovelluksesta löytyy myös äidin muistilista - ominaisuus johon voidaan syöttää muistutuksia esimerkiksi äidille ja sikiölle hyödyllisistä influenssa rokotuksista. Sovelluksesta löytyy myös ominaisuus jolla äiti voi tarkastaa mitkä ruoan ainesosat soveltuvat raskaana olevan naisen ruokavalioon ja mitä raskaana saa syödä ja mitä ei. Sovelluksesta löytyy myös supistuslaskuri synnytyksen aikaisten supistusten laskemiseen, joka ohjeistaa äitiä lähtemään sairaalaan supistusten ollessa tarpeeksi tiheitä. Sekä neuvoo nopeimman reitin synnytyssairaalaan. Sovellukseen voidaan myös ladata sairaalassa rakenneultrassa otetut 3d-kuvat vauvasta äidin mahassa. Digitaalisella neuvolakortilla korvataan myös lapsen syntymän jälkeen jaettava lapsuusiän terveyskortti. Sovelluksen lapsuusikä -ominaisuudella voidaan mm. seurata lapsen kehitystä ja varata aikoja seuraaviin neuvola- tai lääkärikäynteihin. Sovellus myös innostaa vanhempia keräämään tietoa lapsen eri kehitysvaiheista digitaalisessa muodossa digitaaliseen vauvakirjaansa, jossa voi olla mukana videoleikkeitä, ääninauhoitteita, kuvia yms. Materiaalista ja sisällöistä voidaan sitten rakentaa sähköinen digivauvakirja. Digivauvakirja kerää muistot läpi lapsuuden ja nuoruuden.

9 Ehdotus 9. Koululaiskuljetusten käyttö kuntalaisten liikkumistarpeisiin, Erkki Komulainen Osa koulukuljetusautoista ajaa vajailla autoilla. Haja-asutusalueella asuu ihmisiä, joilla ei ole omaa autoa. He voisivat edellisenä päivänä varata puhelimella tai tietokoneella paikan koulukuljetusautosta, ja päästä näin käymään kaupassa ja muilla asioillaan. Heitä veloitettaisiin julkisen liikenteen taksojen mukaan. Maksun perisi kuljettaja tai maksaminen voitaisiin liittää varaustoimintoon. Ehdotus 10. Virtuaalitoimisto antaa palveluja siten, silloin ja siellä, missä se asiakkaalle on parasta, Teija Tynkkinen Asiakas voi keskustella toimistotyöntekijän kanssa joko kuva- ja / tai kuulokeyhteydellä tai keskustelussa kirjoittamalla (chat). Työntekijä tarjoaa asiakkaan tarpeisiin sopivat lomakelinkit ja muun infon internetyhteyden kautta. Asiakas voi tulostaa lomakkeet suoraa omaan tulostimeensa, minkä täyttämisessä hän saa tarvittaessa heti saman avun, kuin toimistoltakin käsin. Säästöjä ei suinkaan synny ainoastaan asiakkaalle. Toimistotyöntekijät ja muut tähän vaihtoehtoon soveltuvat kaupungin työntekijät voivat tehdä töitään pääasiassa kotitoimistosta. Esimerkiksi yksi päivä viikossa voidaan käyttää tietyssä työpisteessä tarpeen mukaan (esim. postitukset), mutta muut on mahdollista hoitaa kotoa käsin, etänä (myös palaverit). Lomakkeita ei tarvitse antaa kädestä pitäen ja ohjeet voidaan antaa myös virtuaalisesti tai puhelimitse. Tämä lisää myös työntekijöiden tyytyväisyyttä ja motivaatiota työtään kohtaan, vähentää sairauspoissaoloja, yleisiä matkakuluja, myös valtiolta verotuksen kautta syntyviä kustannuksia. Etätyö säästää vesi-, sähkö- ja tilakuluja. Toimistotiloja voidaan vähentää. Kustannukset pienenevät ja tyytyväisyys kasvaa. Virtuaalisesta toimistosta saa palvelua aina, kun työntekijä on tehnyt paikalla ilmoituksen. Suomen ensimmäinen virtuaalinen palveluportaali saa todennäköisesti myös ilmaista palstatilaa, millä mainostetaan myös kaupunkia ja voidaan toimia kehityksen edelläkävijänä. Virtuaalinen palveluportaali voisi rakentua erilaisten otsikoiden mukaisesti, joiden alla asiaan liittyviä työntekijöitä kuvineen päivystää napinpainalluksen päässä. Etätyön positiivisista vaikutuksista työn tekemiseen ja hyvinvointiin kannattaa lukea. Etätyötä voi tehdä moni asiantuntija. Säästöt voivat vaikuttaa oleellisesti kaupungin talouteen.

10 Sarja 2: Tuottavat ratkaisut - organisaatiosarja Tuottavat ratkaisut -sarjassa haimme digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla asukkaiden arki helpottuu ja tuottavuus lisääntyy. Ratkaisut voivat olla Osa A. Osa B. Osa C. Kaupungin ja kilpailuun osallistuvan organisaation yhteiseen kehitysprojektiin tähtääviä ratkaisuja Kaupungin hankintavalmisteluun lähteviä ratkaisuehdotuksia tai Suoraan hankintaan tähtääviä nopeita pilotteja. Saimme yhteensä 75 mielenkiintoista ratkaisua näihin sarjoihin. Ratkaisuja arvioitiin suhteessa kaupungin tavoitteisiin, asukkaiden arjen helpottamiseen ja kaupungin tuottavuuteen. Kaupungin strategiset tavoitteet Vaikutukset kuntalaisten hyvinvointiin, elinkeinojen hyvinvointiin ja ympäristön hyvinvointiin pisteytetään. Parhaaksi arvioitu kilpailuesitys saa 20 pistettä ja muut suhteutetaan parhaaseen. Arviointi tehdään kilpailijan antaman selvityksen perusteella.

11 Lupaus-ohjelman ja avoimen kilpailun tavoitteet Ehdotuksen tuottavuusvaikutus kaupunkiorganisaatiossa ja arjen helpottaminen pisteytettiin niin, että parhaaksi arvioidut kilpailuesitykset saivat 20 pistettä ja muut suhteutettiin parhaisiin. Arviointi tehtiin kilpailijan antaman selvityksen perusteella. Toteutussuunnitelma Toteutussuunnitelmassa kuvataan kilpailuesityksen sisältö, toteutusehdotus aikatauluineen, arvio käytettävistä resursseista, käytettävät työmenetelmät ja arvioidut tulokset. Siinä kuvataan myös esitetyn ratkaisun kytkennät kaupungin muuhun palvelutuotantoon. Parhaaksi arvioitu kilpailuesitys tai esitykset saivat 20 pistettä ja muut suhteutettiin parhaisiin. Kilpailuesityksen ja organisaation uskottavuus Osoitetaan referenssein ja osaamiskuvaamisin. Vertailussa käytetään lisäksi toteutussuunnitelmaa. Parhaaksi arvioitu kilpailuesitys/esitykset saivat 20 pistettä ja muut suhteutettiin parhaisiin.

12 Osa 2A. Yhteiseen kehitysprojektiin tähtäävät ratkaisut Monet eri tahot, kuten Tekes ja Ely-keskukset rahoittavat yritysten tuotekehityshankkeita. Mikkelin kaupungin Lupaus 2016-tiimillä on intressi ja osaamista yhteisten kehitysprojektien valmisteluun kilpailuun osallistuvien organisaatioiden kanssa. Avoimessa kilpailussa pyrimme löytämään kolme hanketta, joita lähdetään viemään yhteisinä kehitysprojekteina eteenpäin. Kehityshanke itsessään on yritykselle keino rahoittaa tuotekehitystä ja rakentaa tuotteita yhdessä kumppaniverkostossa. Kehitysprojektia lähdetään viemään eteenpäin ratkaisun esittäneen organisaation ja kaupungin kesken. Ehdotus 1. Anvian Helppo Nappi sosiaali- ja terveysalan käyttöön Anvia Helppo Nappi palvelu on yhteisöllinen yhteydenpitoväline, joka huomioi käyttömukavuudellaan myös ne väestöryhmät, joilla on vähemmän tietotekniikan osaamista. Anvia Helppo Nappi soveltuu sosiaali- ja terveysalan käyttöön, koska siinä on panostettu tietoturvalliseen yhteydenpitoon. Tavoitteena on tuoda sähköiset palvelut ja yhteydenpito helpoksi kuntalaisille sekä palveluntuottajille ja näin saavuttaa säästöjä uusilla toimintamalleilla, logistiikan organisoimisella sekä ennen kaikkea tuottaa turvallisuutta vanhemmille väestöryhmille ympäristön kuormittavuustekijöitä unohtamatta. Yhteydenpito voi tapahtua laajakaistan yli kuvapuheluna tai pelkkänä äänipuheluna tai sitten maksullisena puheluna soitettaessa GSM- tai lankaliittymiin. Oman kaveri- tai perheyhteisön luominen tapahtuu helposti kaverikutsuperiaatteella. Yhteisöön voi palveluntuottaja tulla Helppo Nappi palveluportaalin kautta, jota tuottaja itse hallinnointityökalulla hallitsee lisäämällä tai poistamalla tuotantoresursseja tai palveluita. Käytännössä esimerkiksi nimetty kotihoitaja voi näkyä vanhukselle ja päinvastoin ja yhteydenotto on painalluksen päässä. Kuvallinen yhteydenpito vanhukseen luo turvallisuutta ja ehkäisee yksinäisyyttä. Tätä kautta henkinen hyvinvointi paranee ja kuormitus kunnan perusterveydenhuollossa vähenee. Yhteydenpito ammattilaisen vanhuksen ja omaisten kanssa on mahdollista Helppo Napin ryhmäpuheluominaisuudella, jolloin voidaan vaikka samanaikaisesti katsoa KANTA arkistossa olevia potilastietoja.

13 Ehdotus 2. Palveluohjausmallin ja -alustan käyttöönotto, CGI Suomi Oy Kunnan palveluprosessit ulottuvat usein yli kunnan toimialojen ja mukana on myös ulkopuolisia palveluntuottajia. Aina tähän tuotantoprosessiin kytkeytyvät myös hallinnon tukiprosessit, kuten taloushallinto ja henkilöstöhallinto. Lisäksi palveluprosessien tuottama tieto on ensiarvoisen tärkeää koko kunnan toimintaa suunniteltaessa ja kehitettäessä. Palvelunohjaus integroi palvelutuotannon, hallinnon ja johtamisen prosessit yhteen määritellyn palvelunohjausmallin mukaisesti. Se tarjoaa keskitetysti mm. toimijarekisterin ja prosessien hallinnan. Olennainen osa ratkaisua on yhteinen sähköisen asioinnin alusta, jota kaikki toimialojen palvelujärjestelmät voivat hyödyntää. Mukaan voidaan kytkeä myös prosessien jatkuva mittaaminen ja analysointi. Palvelutuotantoa voidaan näin tosiaikaisesti seurata ja ohjata sekä kehittää saavuttamaan mahdollisimman korkea kustannustehokkuus koko palveluprosessille, tuotannolle ja hallinnolle. Ratkaisu mahdollistaa kaikkien palveluiden sähköistämisen, jonka seurauksena kuntalainen voi hoitaa asioinnin kaupungin toimijoiden kanssa ajasta ja paikasta riippumatta. Tämän seurauksena kuntalaisten matkustamisen tarve palveluiden vuoksi vähentyy ja kuntalainen saa reaaliaikaista tietoa asioinneistaan kuntapalveluissa (esim. lääkärissä käynnit, e-reseptit, lähetteet, palvelusopimukset ja -suunnitelmat, päätökset, avoimet asiointitapahtumat, kirjaston asiointihistorian, lasten kouluun liittyvät asiakirjat (esim. todistukset, laskut ja maksut, jne.). Palveluohjauksen käyttöönotto säästää myöskin aikaa sähköistymisen myötä ja se vapauttaa kuntapalveluiden resursseja. Lisäksi palveluohjaus aktivoi kuntalaisia hyödyntämään kaupungin tarjoamia palveluita paremmin ja tehokkaammin, kun kaikki palvelut ja tiedotteet on nähtävissä samassa paikassa. Palveluiden käyttö helpottuu huomattavasti, kun kaikki palvelut on saatavissa yhden luukun periaatteella (asiakaspalvelu välittää asian erityisasiantuntijoiden käsittelyyn tarvittaessa). Kaupungin hyötynäkökulmasta palvelukanava mahdollistaa kuntalaisille tarjottavien palveluiden jatkuvan kehittämisen. Mahdollisuus tarjota nykyaikaisia asiakkaan tarvitsemia palveluita kuntalaisille nopeuttaa uusien liiketoimintamallien kehittämistä ja kaupungin aktiivinen kehittämisote houkuttelee yrityksiä ja yrityksissä työskenteleviä ihmisiä Mikkeliin. Palveluohjauksen käyttöönotolla tuetaan myös paikallisia yrityksiä, sillä ratkaisu antaa Mikkelin seudun yrittäjille paremman kuvan asiakkaiden todellisesta tarpeesta sekä vähentää pienyrittäjien

14 tietotekniikkainvestointien tarvetta. Se luo mahdollisuuksia tarjota palveluita koko Mikkelin alueella ja avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi etäpalveluiden tarjoamisen asiakkaille videoasioinnin kautta. Tässä, kuten monissa muissakin, tuotiin hyvin esille ratkaisun vaikutuksia kaupungin tuottavuuteen ja arjen helpottumiseen tämä esimerkiksi yhdestä konkreettisimmista: Työaikaa vapautuu varsinaiseen työhön, esim. sähköinen toimeentulotuki hakemus vähentää hakemuksen vastaanottamiseen tarvittavaa työaikaa 50 %. (Todennettu Kainuun maakuntayhtymässä). Asiakkaan itse tekemä ilmoittautuminen esim. terveydenhuoltoon vähentää virheitä ja työaikaa (minimissään 2 minuuttia/asiakas), asiakaskäyntejä n / vuosi. Työajansäästö puoli henkilötyövuotta, mikäli puolet ajanvarauksista hoituu sähköisesti. Ajanvarausjärjestelmän lähettämät muistutukset vähentävät peruuntuneita, mutta peruuttamatta jääneitä käyntejä. Asiakkaan peruma aikavaraus vapautuu ja on varattavissa portaalin kautta => odotusaikojen ja turhien valmistautumisten väheneminen. Työajansäästö 2 htv. Päätöksentekoon / asiakastapaamiseen tarvittavat asiakirjat ja muu dokumentaatio on saatavilla ilman erillistä hakemista. Työajansäästö 1 htv. Työaikaa säästyy vakioinnin ja läpinäkyvyyden kautta, asiakkaan perustiedot kartoitetaan sähköisessä asioinnissa ennen asiakastapaamista (asiointitapahtumien vakiokyselyt esim. terveystarkastukset, tms.). Työajansäästö 1 htv. Verkkomaksujen käyttöönotto poistaa laskutusprosessin. Työajansäästö 1 htv. Rutiinitehtävät poistuvat ja tilalle tulee asiantuntijatehtäviä. Videoasiointi vähentää matkustamisen tarvetta (matkakulut pienenevät 20 %. ja työajansäästö 1 htv) Mahdollistaa aidon verkostomaisen toiminnan, joka auttaa tuottamaan ja ostamaan kustannustehokkaiden palveluita Tehostaa tilojen ja palveluiden käyttöä, jolloin tuottavuus ja vaikuttavuus lisääntyy sekä saadaan lisää maksutuloja, kun tyhjillään olevat tilat ja liikuntapaikat saadaan aktiiviseen käyttöön Ennaltaehkäisyn ja varhainen puuttuminen.

15 Ehdotus 3. Piggybaggy-palvelu, Coreorient Oy Tavarakimppakyytipalvelun avulla käyttäjät voivat toimia sekä kuljetusten tilaajina että kuljettajina, tarpeidensa ja kulkemistensa mukaisesti. Joukkoistettu tavarankuljetus tuo kustannustehokkuutta ja helpottaa kansalaisten, varsinkin haja-asutusalueilla ilman autoa asuvien arkea. Coreorient Oy tarjoaa hankintakumppanuuden vaihtoehtona, sitä edeltävänä tai sen kanssa samanaikaisena kehitystoimena Mikkelin kaupungin kanssa erikseen neuvoteltavana, Piggybaggy-palveluun pohjautuvaa kehityskumppanuutta. Kehityskumppanuushankkeessa voidaan kehittää palvelua kotimaisia ja erityisesti julkisen sektorin tarpeita vastaavaksi. Projektiin voidaan ottaa mukaan esimerkiksi pieniä vaihtoehtoisen liikenteen ja kuljetusten parissa toimiva teknologiayrityksiä kumppaneina. Projektiin voidaan kaupungin lisäksi ottaa mukaan esimerkiksi paikallisia tahoja, kuten kauppiaita, taksiyrittäjiä, kuljetusyrittäjiä sekä maataloustuottajia. Kehittämiskumppanuudessa tarjotaan projektia, joka pyritään toteuttamaan suorahankintapilotin jälkeen yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa. Projektissa kehitetään Piggybaggy-palvelusta yhteisökäyttäjiä varten erillinen versio, jolla kaupungin tarvitsemia kuljetuksia (esim. vanhusten ruokakuljetukset, kierrätys, kirjastokirjat) pystyy hallinnoimaan keskitetysti. Samoin kehitetään Piggybox-välivarastosta versio, jolla haja-asutusalueen asukkaat voivat kuljetuksia ja liikkumisen kustannuksia tehokkaammin jakamalla pitää yllä paikallisen yhteisön elinvoimaisuutta. Piggybaggy-palvelu kasvattaa hyvinvointia ja ostovoimaa säästämällä sekä kaupungin että kuntalaisten varoja. Kaupunki voi säästää kuljetuksissaan aiheutuvissa kustannuksissa sekä kaluston, polttoaineen että työajan osalta. Tämä korostuu erityisesti haja-asutusalueen palvelujen toteuttamiseen liittyvissä kuljetuksissa. Se tarjoaa paikallisille yrityksille keinon tavoittaa asiakkaita, joita ne eivät tällä hetkellä voi palvella kalliista tai hankalasta asiointimatkasta johtuen. Palvelu säästää ympäristöä poistamalla jokaista toteutunutta kuljetusta kohti yhden tai useamman asiointimatkan sekä niiden aiheuttaman ruuhkautumisen, meluhaitat ja päästöt. Palvelu helpottaa arkea, kun autottomille oleville kotitalouksille tarjoutuu mahdollisuus saada tavaroita kaupoista kotiin vaivattomasti ja kohtuullisin kustannuksin. Lapsiperheet säästävät aikaa saadessaan ostokset kotiin naapurin kuljettamana, mikä helpottaa vanhempien ja lasten elämää laajemmin.

16 Palvelun ansiosta kuljettajille koituva lisävaiva on muun ajon ohessa niin vähäinen, että kuljetuksesta tarjottu korvaus riittää kattamaan sen. Mikkelissä on noin yli 65-vuotiasta ja yli 75-vuotiasta. Yli 75-vuotiaiden osalta tavoitteena on, että noin 80 % asuu kotona, muttei tarvitse varsinaista kotihoitoa. Tämä tarkoittaa lähivuosina 4000 potentiaalista asiakasta pelkästään vanhusväestössä. Arvio yli 75-vuotiaiden vanhusväestön tavarakuljetuksista saatavista säästöistä reilu 18 milj. euroa. Arviossa on oletettu, että palvelua kokeillaan vuoden 2014 aikana ja laajennetaan kehityskumppanuusprojektin jälkeen nopeasti asiakkaille, joiden osalta hyödyt ovat suurimmat. Kehityskumppanuuden neuvottelujen pohjaksi Coreorient tarjoaa seuraavia osa-alueita: Yhteisökäyttäjiä varten kehitettävä erillinen versio Piggybaggy-palvelusta Kaupungin työntekijöille, kuljetusalan yrittäjille ja maataloustuottajille kehitettävä palvelun käyttöliittymä Piggybox-yhteiskäyttövaraston kehittäminen kaupungin palveluiden, kaupungin palveluntuottajien, hajaasutusalueen asukkaiden ja maataloustuottajien käyttöä varten

17 Ehdotus 4. Urakalla töitä! -mobiilisovellus, Dream Pilots Oy Uusi mobiilipalvelu, joka yhdistää työntekijät ja -tarjoajat keikkatöiden osalta. Mahdollistetaan uutta työtä luomalla kanava myös yksityisten, yhteisöjen ja yritysten keikkaluonteisen työn tarpeeseen. Työ tarjotaan tekstiviestillä tekijälle, tekijä kuittaa tekstiviestillä vastauksen. Nopeaa ja helppoa, ei vaadi älypuhelinta eikä nettiyhteyttä. Sopii siis kaikille. Pohjautuu sijaintitietoon (ilmoitettu tai paikannettu), jolloin löydetään tekijät läheltä. Kehittämiskumppanuuden ensimmäisenä fokuksena ovat nuoret auttajina ja työntekijöinä. Palvelu toimii myös niin päin, että ikääntyvät toimivat auttajina ja heidän palvelujaan ostetaan (tämä voi olla vaihe2). Palvelu soveltuu myös yritysten käyttöön, esim. yritykset, kunnat, yhteisöt, järjestöt voivat hyödyntää omia osaajiansa tilapäiseen tarpeeseen (tämä erillisenä kaupallisena palveluna). Kehittämiskumppanuudessa voidaan pyrkiä palvelun hyödyntämiseen myös suuremmalle työelämän muutokselle ja palvelukulttuurin lisäämiselle, mikä tukee myös kaupungin strategisia tavoitteita. Tällöin työelämän murrosta tuetaan siirtymällä mm. aikapohjaisesta työn mittaamisesta tavoitepohjaiseen (voidaan tarjota työtä keikkahinnalla ) ja mahdollistamalla yksilölle vapauden valita mitä ja milloin haluaa tehdä työtä. Lisäksi Suomessa kotiin ostettavat palvelut ovat harvinaisia, joten mikäli palvelun avulla luodaan helppo ja edullinen malli, jolla työtä voi ostaa, mahdollisuus luoda kokonaan uutta palvelukulttuuria ja sitä mukaa luoda uusia työpaikkoja kasvaa. Palvelulla tuetaan myös elinkeinoelämää kun mahdollistetaan yrityksille keikkatöiden helppo tarjoaminen ja työntekijän nopea löytäminen. Esimerkiksi sairauspoissaolojen, ennakoimattomien tilausten yms. johdosta saadaan tekijöitä avuksi. Mahdollisuus hyödyntää palvelun kautta myös nuoria helpommin erilaisiin tehtäviin sekä tutustuttaa heitä sitä kautta työelämään.

18 Ehdotus 5. HankintaSampo, ekeiretsu Oy Markkinoilta on puuttunut kätevä ja nopea tietokantapohjainen työkalu kilpailutusten tekemiseen, jakeluun ja vastaamiseen. Lisäksi kuntien ja yrittäjien välisen tiedonvälityksen ja molemmin puoleisen tunnettavuuden lisäämiseen ei ole olemassa työkalua. HankintaSampo vastaa näihin puutteisiin ja tuo kuntien ja yritysten välisen tiedonkulun, läpinäkyvyyden ja (pien)hankintojen tekemisen nykyaikaiselle tasolle tietokantapohjaisella työkalulla. HankintaSammon avulla kunta voi halutessaan kartoittaa oman alueensa markkinatarjontaa ja yritykset voivat vastaavasti tuoda omia innovaatioitaan ja palveluitaan kunnan tietoisuuteen. Kuntien ja myös valtakunnan tasolla pk-yritykset ovat suurimpia työllistäjä. Elinkeinojen hyvinvoinnin näkökulmasta pienhankintojen suuntaamisella ja informoinnilla alueellisille yrityksille tuetaan pk-sektoria ja sen mahdollisuutta työllistää ja maksaa veroja. Tämä toteutuu, kun kaupunki voi jakaa tietoa tarjouspyynnöistä, tai tehdä suorahankintoja helpolla ja ketterällä tavalla varmistaa se samalla sen, että oman alueen yritykset voivat hyvin. Pienhankintojen läpinäkyvyys ja se, että ne ovat kaikkien pk-yritystenkin saatavilla yhdessä työkalussa ja ensimmäistä kertaa helposti vastattavissa parantaa koko kaupungin yritysystävällisyys leimaa aivan uudelle tasolle. Yritykset löytävät työkalun avulla kumppaneita ja voivat helposti liittoutua myös isompiin kokonaisuuksiin pk-sektorin työmahdollisuudet kasvavat. Kaikki pienkilpailutukset (jatkossa myös isot kilpailutukset) voidaan tehdä yhdellä työkalulla, joka tallentaa kaiken tiedon yhteen tietokantaan. Tämä mahdollistaa säästöjä mm. seuraavista näkökulmista: Pystytään katsomaan yhdestä työkalusta kaikki kaupungin ja kaupunkikonsernien kilpailutukset ja vertailemaan, onko joku asia jo kilpailutettu ja vältetään päällekkäisiä kilpailutuksia. Hyvien kilpailutuskäytäntöjen monistaminen ja levittäminen eteenpäin. Tarjousten automaattinen järjestely työkalun toimesta säästää aikaa isojen tarjousmassojen käsittelyssä. Ensimmäistä kertaa voidaan raportoida tietokannasta (pien)hankinnoista suoraan tietokannasta. Raportointia voidaan tehdä jatkuvasti ja seurata kilpailutuksia ja kustannuksia. Kilpailuttajaorganisaatio pystyy kilpailuttamaan uudella ja ketterällä tavalla, joka vapauttaa ihmisten aikaa miettimään, miten prosesseja voisi muutenkin parantaa ja helpottaa. Nykyisen kaltainen paljon aikaa vievä kilpailuttaminen on historiaa.

19 Ehdotus 6. Tiera Toimisto Sharepoint -alusta palvelukatalogille, Elisa Oyj Sharepoint on osa Tieran Toimisto-palvelua, joka mahdollistaa ryhmätyöskentelyn, Intranet & Extranet palvelut (SharePoint Online). Palvelu sisältää 10Gt yrityskohtaista tilaa + 500Mt käyttäjää kohti. Alustan avulla tärkeiden asiakirjojen paikantaminen tapahtuu helposti, organisaation tiedot ja uutiset ovat aina ajan tasalla, Microsoft Office -asiakirjojen luominen ja tallentaminen onnistuu suoraan SharePoint Onlineen, dokumenttien muokkaus voidaan tehdä www-selaimella. Alusta mahdollistaa lisäksi luottamuksellisen sisällön suojaamisen tiedostotason käyttöoikeuksilla sekä tärkeiden asiakirjojen käytön offline-tilassa SharePoint Workspacessa. Kehittämiskumppanuudessa Palvelukatalogi tuotetaan SharePoint-alustalla esim. osaksi Mikkelin internetpalveluita. Elisa osallistuu palvelukatalogin määritykseen yhdessä Lupaus 2016 Tiimin kanssa pilotoiden kehityskumppanina palvelukatalogin toimintamallin. Samanaikaisesti määritellään palveluneuvonnan funktio, palvelut ja organisaatio pilottihankkeelle. Elisa tukee Mikkeliä palveluiden tuotteistuksessa elinkeinoelämän saamiseksi mukaan ekosysteemiin. Ehdotus 7. Evendos Oy:n palvelu- ja kehittämisalusta Evondos Oy:n kehittämä palvelu- ja teknologia-alusta on joustava ja mahdollistaa monia kehityspolkuja. Esimerkiksi sairaalahoidon jälkeistä kotiutusta voidaan nopeuttaa Evondos -palvelun avulla: etähoidon alustana toimivaan lääkeautomaattiin voidaan kytkeä kamera, jolloin kotisairaanhoito voi kuvata mm. leikkaushaavaa ja konsultoida hoitavaa lääkäriä. Mm. Vantaan kaupunki tutkii yhdessä Evondos Oy:n kanssa tämän tyyppisen palvelun luomista Toimiva sairaala konseptin kotiutusta tukeviin palveluihin. Halvauspotilaiden kotiuttamisen nopeuttaminen ja kotona asumisen tukeminen voisi olla yksi Mikkelin kanssa kehitettävistä erityispalveluratkaisuista.

20 Ehdotus 8. Dream-alusta, Haltu Oy Ratkaisu perustuu Dream-alusta -teknologiaan, joka helpottaa huomattavasti kuntalaisen asiointia ja/tai oppilaitostyöskentelyä niin oppilaiden kuin opettajienkin osalta. Palveluratkaisu nopeuttaa tiedon ja palveluiden löytämistä, mahdollistaa omien palvelunäkymien räätälöinnin ja tätä kautta helpottaa ja tehostaa arkeen liittyviä toimintoja. Ratkaisun toteutus perustuu avoimeen integraatioalustaan, johon voidaan helposti liittää kaikki kunnan tärkeimmät palvelut, jotka näkyvät käyttäjälle sähköisen työpöydän avulla. Sähköinen työpöytä on käyttäjän tarpeiden mukaan räätälöitävissä eli käyttäjälle tulee näkymiin oletustyökalut ja palvelut riippuen niistä organisaatioista, ryhmistä ja rooleista, joihin hän kuuluu. Lisäksi käyttäjä pystyy valitsemaan käytössä olevista palveluista ne, jotka hän haluaa omalla etusivullaan nähdä ja lisäksi hän pystyy asettelemaan ne halumaansa järjestykseen. Sähköinen työpöytä mahdollistaa kertakirjautumisen eri palveluiden välillä. Lisäksi alustaan voidaan liittää minkä tahansa toimittajan palveluita ja tuotteita avoimen ja dokumentoidun ohjelmointi- ja kirjautumisrajapinnan avulla. Haltu tekee mielellään yhteistyötä kehittämiskumppanuuden puitteissa Mikkelin kaupungin Miset Oy ja Miktech Oy:n kanssa. Haltun kehittämä Dream-alusta toimii kehittämisalustana nykyisille ja tuleville hankkeille, joita alueella toteutetaan. Alusta poistaa toimittajalukkoa ja mahdollistaa laajentamisen ilman, että alustaan tarvitsee toteuttaa muutoksia. Haltu on palveluntarjoajana keskeisessä roolissa mukana Unelmakoulu-ekosysteemissä. Ekosysteemiin kuuluu innovatiivisia suomalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja kehittämishaluisia julkisen hallinnon yksiköitä. Yhteistyön kautta Mikkelin kunnalla on mahdollisuus liittyä haluamiinsa jo olemassa oleviin kansallisiin ja kansainvälisiin kehittämishankkeisiin mukaan. Ehdotus 9. Seniorikäyttöliittymä, Hartikaari Oy Seniorikäyttöliittymän avulla helpotetaan senioreita löytämään ja käyttämään kaupungin sekä yhteisön heille kohdistamia, tarjoamia ja kehittämiä sähköisiä sekä muita palveluja.

21 Ehdotus 10. Mirella-etähyvinvointipalvelu, IsCom Oy Mirella-etähyvinvointipalveluratkaisu on suunniteltu ikäihmisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille, jotka haluavat asua kotonaan laitoksen tai hoivakodin sijaan. Ehdotus 11. MPY Kiinteistötiedonhallinta, Mikkelin Puhelin Oyj MPY Kiinteistötiedonhallintajärjestelmällä kaupunki hallinnoi omistamiensa kiinteistöjen, puistoalueiden ja teiden/katujen huolto- ja kunnossapitotoimia. Kuntalaisilta ja omasta organisaatiosta tulleet ilmoitukset ja puutteet voidaan helposti hallinnoida Kiinteistöhallintajärjestelmän avulla ja ne voidaan suoraan kirjata työlistoille. Kiinteistötiedonhallintajärjestelmästä löytyy ylläpitopalveluiden tuottajat ja töiden tilaus voidaan tehdä suoraan järjestelmän kautta. Ehdotus 12. Kouluterveyskyselyn digitalisointi, Minutor Oy Kilpailuehdotus tähtää Mikkelin kaupungin, Minutor Oy:n ja yhteisesti valittavan ohjelmistotoimittajan yhteisellä kehitysprojektilla toteutettavaan ratkaisuun. Ehdotuksena kouluterveyskyselyn digitalisointi. Tavoitteena on kyselyn toteuttaminen Taltioni-alustalle, jolloin kyselyn tulokset saadaan koululaisen omalle terveystilille. Edellisten vuosien kyselyiden tuloksia voidaan hyödyntää systemaattisesti ja päästään kiinni poikkeamiin. Kansalaisen terveystili alkaa aidosti kertyä kansallisen tason järjestelmään, josta tietoa on hyödynnettävissä laajasti ja monitasoisesti kansalaisen itsensä antamin lukuoikeuksin. Perinteisesti paperilla suoritettu kouluterveyskysely siirtyy kerralla digitaaliseksi ja helpottaa jatkossa arkea, kun voidaan kyselyn toistuessa raportoida vain poikkeamat. Resursseja säästyy kyselypaperien käsittelystä, analysoinnista, postittamisesta jne. Terveystilillä olevat tiedot ovat käyttäjän (huoltajan) jaettavissa haluttaessa tietoja tarvitseville kolmansille osapuolille kuten lääkäreille, kunto-ohjaajille jne. Samoin käyttäjä voi itse päivittää terveystietojaan ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä mahdollisesti terveydentilaan vaikuttavia toimenpiteitään. Ehdotus 13. Palautepalvelu, Observis Oy Palautepalvelun avulla kuntalaisilta tuleva palaute on mahdollista kerätä, hallinnoida ja seurata sähköisesti ja keskitetysti yhden työkalun avulla. Palvelun avulla kuntalaisilta voidaan vastaanottaa esimerkiksi yleisiä kehittämisideoita, palautetta tai ilmoituksia kuntainfrastruktuurin ongelmista tai poikkeamista.

22 Ehdotus 14. Asiakirjojen digitointiratkaisu, OpusCapita Oy Tehostaa kaupungin prosesseja ja luo hyvät toimintaedellytykset kaupungin eri toimipisteiden asiakaspalvelulle. Ratkaisuehdotuksen avulla on mahdollisuus saavuttaa %:n kustannussäästöt kaupungin prosesseissa. Asiakirjojen digitointiratkaisu soveltuu erilaisten paperisten asiakirjojen, kuten potilasasiakirjojen, tutkimusmateriaalin, hakemusten yms. materiaalien esikäsittelyyn, optiseen lukuun ja sähköiseen välitykseen joko kaupungin olemassa oleviin järjestelmiin tai OpusCapitan elektroniseen arkistopalveluun, josta aineistot ovat kaupungin henkilöstön selailtavissa kaupungin toimipisteissä tai linkitettävissä kaupungin operatiivisiin järjestelmiin. Ehdotus 15. Verkkopohjainen osallistamistyökalu, Owal Group Oy Kehittämiskumppanuuden tarkoituksena luoda uudenlaista osallisuutta, jossa ammattilaiset saadaan kansalaisten kanssa yhdessä suunnittelemaan kaupungin palvelutuotantoa ja näitä tukevia toimintamalleja. Esitettävässä yhteistyöhankkeessa kehitetään kunnan palveluiden ja toimintamallien yhteissuunnitteluun sähköinen työkalu. Tavoitteena on luoda työkalusta digitaalisen Mikkelin kehittämistä tukeva keskeinen osallisuutta vahvistava elementti. Työkalulla voidaan vahvistaa niin kuntalaisten, yritysten kuin järjestöjenkin osallisuutta. Ehdotus 16. Perhekohtainen ohjausjärjestelmä, Solutos Oy ja Ciegus Digital Health Perhekohtainen ohjausjärjestelmä on käytettävistä tietojärjestelmistä, organisaatiorakenteesta ja yksittäisten toimijoiden toimintakäytännöistä riippumaton, jonka avulla voidaan luoda jokaisen perheen jäsenen tarpeet huomioiva palvelusuunnitelma, ja joka hyödyntää suoraan yksittäisille perheenjäsenille tehtyjen suunnitelmien sisällön (niiltä osin, kuin se on mahdollista yksityisyyden suoja huomioiden). Ohjausjärjestelmä on yhtenäisenä kaikkien perhettä auttavien työntekijöiden käytettävissä ja se sitouttaa kaikki osallistujat toimimaan myös pitempijänteisesti yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Järjestelmä tuottaa myös automaattisesti johtamisen tueksi välttämätöntä organisaatiorajat ylittävää tapahtumatietoa, sekä yksiköiden toiminnan kehittämiseksi välttämätöntä interventiotason tietoa.

23 Ehdotus 17. 3D-kaupunkiportaali, SVS Innovations Oy 3D-kaupunkiportaali helpottaa kaavoitus- ja rakennusprosesseja, kun osapuolten välinen viestintä mahdollistuu portaalin avulla tehokkaammin ja selkeämmin. Mikkelin 3D-kaupunkiportaali -konsepti on verkossa ja mobiililaitteilla toimiva kuntalaisten ja ammattitoimijoiden virtuaalikaupunki, joka palvelee koko elinkaaren ajan suunnittelusta rakentamisen kautta elinkeinoelämän ja kuntalaisten käyttöön. Projektin tarkoituksena on tuottaa Pilot-sovellus ja alustava suunnitelma, jonka perusteella 3D-kaupunkiportaalin ajatusta voi markkinoida tärkeimmille sidosryhmille ja tehdä päätös projektin jatkamisesta kohti täysimittaista järjestelmää. Ehdotus 18. Smart City Älykäs kaupunki, WhileOnTheMove Oy WOM edustaa Suomessa ranskalaisen Connecthings-yrityksen AdTag-palvelualustaa, joka mahdollistaa kaupunkilaisille ja turisteille keskitetyt ja kattavat mobiilipalvelut. Mobiilipalvelu kokoaa yhteen ja yhdistää kaupungin tarjoamat palvelut ja tietosisällöt sekä paikallisten yritysten tarjoamat palvelut. Palvelu hyödyntää kaupunkiympäristöön kiinnitettäviä pieniä älytarroja (NFC-tageja) ja mobiilisovellusta. AdTag-palvelu mahdollistaa tehokkaan ja yksinkertaisen tavan tarjota mobiilipalveluja kaupunkilaisille ja turisteille, kun he liikkuvat kaupungilla tai tutustuvat nähtävyyksiin ja kohteisiin. Kaikki tieto ja informaatio, mitä kaupunki haluaa välittää kaupunkilaisille ja turisteille voidaan tarjota tagien avulla. Lisäksi paikalliset yritykset ja palvelujen tarjoajat voivat olla kertomassa omasta toiminnastaan tagien avulla.

24 Ehdotus 19. Daisy varhaiskasvatuksen kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, WhileOnTheMove Oy Daisy on varhaiskasvatuksen käyttöön tarkoitettu tietojärjestelmä, joka sisältää mobiilisovellukset päiväkodin työntekijöille ja perhepäivähoitajille (Daisy mobiili), web-palvelun lasten vanhemmille (DaisyNet) ja web-palvelun päiväkotien työntekijöille sekä johtajille ja päivähoidon johdolle (DaisyManager). Daisyn käytön myötä Mikkelin kokoisessa kaupungissa hoitohenkilökunnalla on noin tuntia enemmän aikaa lapsille vuositasolla. Kaupungin tuottavuuden näkökulmasta merkittäviä säästöjä syntyy vuositasolla myöskin siitä, että Daisyn myötä ei enää tarvita kalliita taustajärjestelmiä tai tietokoneita, järjestelmä toimii puhelimella. DaisyMobiili päiväkodissa poistaa kaiken manuaalisen työn sekä tietojen viennin taustajärjestelmään lasten läsnä- sekä poissaolojen osalta kuin myös henkilökunnan työaikojen sekä syykoodikirjausten osalta. Daisy Manager kokoaa yhteen sen tiedon, mitä DaisyMobiilit keräävät päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. DaisyManagerista voidaan seurata ja tulostaa erilaisia listauksia kuten esim. hoitoaikavarauksista, työajoista päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa, kulukorvauksista, viikonloppuhoidoista sekä hoitoajoista. DaisyManagerissa voidaan katsoa ja tulostaa erilaisia varhaiskasvatuksen raportteja kuten käyttöaste ja täyttöaste. Ehdotus 20. Tietoperusta, YY-Optima Oy Suunnittelun Tietoperusta on useiden työkalujen muodostama kokonaisuus, joka parantaa maankäytön, joukkoliikenteen, kuljetusten ja palveluiden sijainnin suunnittelun laatua parantamalla oleellisesti edellytyksiä suunnitteluyhteistyölle, avoimelle tiedonkululle ja tiedon hyödyntämiselle. Tietoperustan avulla Mikkelin kaupunki helpottaa ja tehostaa organisaationsa ammattilaisten työtä ja lisää näin kaupungin tuottavuutta. Se luo edellytyksiä jo lyhyellä aikavälillä palvelujen parantamiseen ja kustannussäästöihin sovittamalla yhteen eri hallinnonalojen suunnittelua ja palvelujen hankintoja. Pidemmällä aikavälillä se osaltaan ohjaa kaupungin kehitystä kohti entistä kestävämpää ja taloudellisempaa yhdyskuntarakennetta. Tietoperustaan on tavoitteena kehittää omat käyttöliittymät eri suunnittelijoille, kuntalaisille sekä kuntapäättäjille.

25 Osa 2B. Hankintavalmisteluun lähtevät ratkaisut Kaupungin omien ostojen osalta toivomme löytävämme ehdotuksia, jotka voivat lähteä hankevalmisteluun. Jos ehdotus on riittävän kypsä ja perusteltu, voimme ehdotuksen perusteella tehdä myös suorahankinnan. Se voi myös johtaa neuvottelumenettelyyn tai kilpailutukseen. Ehdotus 1. Helppo Nappi ja ennaltaehkäisevä oppilashuolto lasten ja nuorten osallisuutta lisäämään, Anvia Oy Anvia Helppo Nappia on mahdollista jatkokehittää eteenpäin vastaamaan entistä paremmin Mikkelin kaupungin tavoitetta hyvinvoivasta ja turvallisesta Mikkelistä. Lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia voidaan edistää ja syrjäytymistä ehkäistä sillä, että palvelut tuodaan mahdollisimman lähelle kuntalaista esim. tuottamalla ennaltaehkäisevää oppilashuollon psykologi- ja lääkäriresursseja Anvian palvelun avulla sellaiselta paikkakunnalta, jossa resursseja voi irrottaa hetkellisesti Mikkelin kaupungin alueelle. Nuoret ovat tottuneita tietokoneen ja eri viestintävälineiden käyttäjiä. Kuvallisten yhteyksien käyttö on heille luontevampaa kuin vanhemmille sukupolville. Anvia Helppo Nappi yhteydenpitopalvelua voidaan hyödyntää myös eri toimijoiden välillä esim. ehkäisevässä päihdetyössä, jossa osa päihdetyöryhmän kokoontumisista voidaan hoitaa Anvia Helppo Napin ryhmäpuhelutoiminnolla. Helppo Napin kytkennät Mikkelin kaupungin muuhun palvelutuotantoon tapahtuvat Palvelut -portaalin kautta. Paikallinen elinkeinoelämä sekä järjestöt voivat luoda palveluja vaikkapa tietylle kohderyhmälle, ja julkinen sektori tuottaa palveluja entistä laadukkaammin. Esimerkkeinä voivat olla vaikka tulkki-, kotihoito-, työterveys- tai erityisryhmien palvelut. Myös yksisuuntaiset palvelut kuten jumppatuokiot, luennot, lukuhetket voidaan toteuttaa Helppo Napilla.

26 Ehdotus 2. Palveluohjaus, CGI Suomi Oy Palvelunohjaus integroi palvelutuotannon, hallinnon ja johtamisen prosessit yhteen määritellyn palvelunohjausmallin mukaisesti. Se tarjoaa keskitetysti mm. toimijarekisterin ja prosessien hallinnan. Olennainen osa ratkaisua on yhteinen sähköisen asioinnin alusta, jota kaikki toimialojen palvelujärjestelmät voivat hyödyntää. Mukaan voidaan kytkeä myös prosessien jatkuva mittaaminen ja analysointi. Palvelutuotantoa voidaan näin tosiaikaisesti seurata ja ohjata sekä kehittää saavuttamaan mahdollisimman korkea kustannustehokkuus koko palveluprosessille, tuotannolle ja hallinnolle. Ehdotus 3. Piggybaggy-kimppakyytipalvelu, Coreorient Oy Tavarakimppakyytipalvelun avulla käyttäjät voivat toimia sekä kuljetusten tilaajina että kuljettajina, tarpeidensa ja kulkemistensa mukaisesti. Piggybaggy-palvelu kasvattaa hyvinvointia ja ostovoimaa säästämällä sekä kaupungin että kuntalaisten varoja. Kaupunki voi säästää kuljetuksissaan aiheutuvissa kustannuksissa sekä kaluston, polttoaineen että työajan osalta. Tämä korostuu erityisesti haja-asutusalueen palvelujen toteuttamiseen liittyvissä kuljetuksissa. Se tarjoaa paikallisille yrityksille keinon tavoittaa asiakkaita, joita ne eivät tällä hetkellä voi palvella kalliista tai hankalasta asiointimatkasta johtuen. Palvelu säästää ympäristöä poistamalla jokaista toteutunutta kuljetusta kohti yhden tai useamman asiointimatkan sekä niiden aiheuttaman ruuhkautumisen, meluhaitat ja päästöt. Palvelun olemassa olevia ominaisuuksia on mahdollista kehittää kaupungin toiveiden ja tarpeiden mukaisesti pidempiaikaisen hankintakumppanuuden puitteissa. Pilottiesimerkin lisäksi kaupunki voi kasvattaa kalustonsa käytöastetta ja tuotantonsa kustannustehokkuutta esimerkiksi yhdistämällä muita kuljetuksia palvelutuotannossa joka tapauksessa tehtäviin työajoihin. Tällöin voidaan korvata esimerkiksi kaupungin itse tuottama erillinen kuljetus tai työajo taajama-alueella, joka työ-, kalusto- ja polttoainekuluineen voi olla 10 euroa tai enemmän. Samoin osa työajoista on mahdollista korvata polkupyörällä, jos tavarat saadaan liikuteltua erikseen.

27 Ehdotus 4. Urakalla töitä! mobiilisovellus, Dream Pilots Oy Yksityinen ostaja voi tilata ennalta kategorisoituja palveluja (esim. kodinhoito, puutarhan hoito, talonmies, asioinnit, ulkoilutukset (kotieläimet, kävelyn tuki ikääntyneille), keskustelut, lehden luku, renkaan vaihto, auton huolto / pesu, nuohoajat, metsurit). Yritys (tai kaupunki itse) voi tilata palvelusta auttajia tilapäisiin tarpeisiin (esim. rakennustyömaa, mainosten jako, vaihdepalvelut, remontti, siivous, huolto, IT tuki, vaihdepalvelu, myyntiedustajat). Mahdollisuus myös ostaa yritykselle virtuaalitili jolla eri osastot voivat tilata yrityksen nimissä työntekijöitä eri tilanteisiin. Ehdotus 5. HankintaSampo, ekeiretsu Oy Markkinoilta on puuttunut kätevä ja nopea tietokantapohjainen työkalu kilpailutusten tekemiseen, jakeluun ja vastaamiseen. Lisäksi kuntien ja yrittäjien välisen tiedonvälityksen ja molemminpuoleisen tunnettavuuden lisäämiseen ei ole olemassa työkalua. HankintaSampo vastaa näihin puutteisiin ja tuo kuntien ja yritysten välisen tiedonkulun, läpinäkyvyyden ja (pien)hankintojen tekemisen nykyaikaiselle tasolle tietokantapohjaisella työkalulla. HankintaSammon avulla kunta voi halutessaan kartoittaa oman alueensa markkinatarjontaa ja yritykset voivat vastaavasti tuoda omia innovaatioitaan ja palveluitaan kunnan tietoisuuteen. Kaikki pienkilpailutukset (jatkossa myös isot kilpailutukset) voidaan tehdä yhdellä työkalulla, joka tallentaa kaiken tiedon yhteen tietokantaan. Tämä mahdollistaa säästöjä mm. seuraavista näkökulmista: Pystytään katsomaan yhdestä työkalusta kaikki kaupungin ja kaupunkikonsernin kilpailutukset ja vertailemaan, onko joku asia jo kilpailutettu ja vältetään päällekkäisiä kilpailutuksia. Hyvien kilpailutuskäytäntöjen monistaminen ja levittäminen eteenpäin. Tarjousten automaattinen järjestely työkalun toimesta säästää aikaa isojen tarjousmassojen käsittelyssä. Ensimmäistä kertaa voidaan raportoida tietokannasta (pien)hankinnoista suoraan tietokannasta. Raportointia voidaan tehdä jatkuvasti ja seurata kilpailutuksia ja kustannuksia. Kilpailuttajaorganisaatio pystyy kilpailuttamaan uudella ja ketterällä tavalla, joka vapauttaa ihmisten aikaa miettimään, miten prosesseja voisi muutenkin parantaa ja helpottaa. Nykyisen kaltainen paljon aikaa vievä kilpailuttaminen on historiaa.

28 Ehdotus 6. Tiera Toimisto Sharepoint-alustan käyttöönotto, Elisa Oyj Sharepoint on osa Tieran Toimisto-palvelua joka mahdollistaa ryhmätyöskentelyn, Intranet & Extranet palvelut (SharePoint Online). Palvelu sisältää 10Gt yrityskohtaista tilaa + 500Mt käyttäjää kohti. Alustan avulla tärkeiden asiakirjojen paikantaminen tapahtuu helposti, organisaation tiedot ja uutiset ovat aina ajan tasalla, Microsoft Office -asiakirjojen luominen ja tallentaminen onnistuu suoraan SharePoint Onlineen, dokumenttien muokkaus voidaan tehdä www-selaimella. Alusta mahdollistaa lisäksi luottamuksellisen sisällön suojaamisen tiedostotason käyttöoikeuksilla sekä tärkeiden asiakirjojen käytön offline-tilassa SharePoint Workspacessa. Hankintakumppanuudessa hyödynnetään jo kilpailutettuja ratkaisuja tai tehdään tarvittavat suorahankinnat. Ehdotus 7. Elisa Orange Contact Monikanavaiseen asiakaspalveluun, Elisa Oyj Orange Contact on organisaation asiakaspalvelun ja/tai puhelunvälityksen ratkaisu, jonka avulla hallinnoidaan keskitetysti asiakkaiden kontakteja eri kontaktikanavista kuten puhe, video, SMS ja . Videoyhteys onnistuu normaalilta internetiin kytketyltä työasemalta. Ei tällä hetkellä mobiilipäätelaitteella. Palvelusta on saatavissa monipuoliset ja ajantasaiset raportit myynnin ja asiakaspalvelun ohjaukseen sekä kehittämiseen. Puhe- ja sähköpostikontaktien sekä videokanavan kautta tulevien yhteydenottojen ohjaaminen samaan asiakaspalvelujärjestelmään ja yhtenäisen raportoinnin piiriin tuo tehokkuutta asiakaspalveluun. Kattava reaaliaikainen raportointi mahdollistaa organisaation johdolle nopean reagoimisen päivittäisiin tilanteisiin ja palvelun kehittämisen pidemmällä aikavälillä.

29 Ehdotus 8. Virtual Home Care (VHC) virtuaalikotipalvelu, Elisa Oyj Virtuaalikotipalvelu on videoavusteinen palvelu, joka tehostaa kotipalvelun toimintaa. VHC käyttöliittymä muodostuu kosketusnäytöllä toimivasta päätelaitteesta, kamerasta ja mikrofonista. Palvelu sisältää esimerkiksi vanhukselle interaktiivisen kuvayhteyden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, omaisiin ja tuttaviin, ikäihmisille räätälöityyn virikeohjelmaan. Palvelu skaalautuu ja kasvaa organisaation tarpeiden mukaan. Ehdotus 9. Evendos Oy Evondos -palvelun pilotoinnin jälkeen ehdotamme palvelun laajennusta asiakkaalle, jolloin palvelusopimuksen pituus olisi minimissään kolme (3) vuotta; sopimusta sitä voidaan jatkaa kahdella (2) vuodella. Ehdotettu määrä perustuu THL:n kotihoidon laskentaan, jonka mukaan Mikkelin kotihoidon asiakkaista on täysin tai lähes omatoimisia ja ajoittaista hoitoa tarvitsevia yhteensä 19,2 %. Ehdotus 10. Dream-alusta, Haltu Oy Ratkaisun toteutus perustuu avoimeen integraatioalustaan, johon voidaan helposti liittää kaikki kunnan tärkeimmät palvelut, jotka näkyvät käyttäjälle sähköisen työpöydän avulla. Sähköinen työpöytä on käyttäjän tarpeiden mukaan räätälöitävissä eli käyttäjälle tulee näkymiin oletustyökalut ja palvelut riippuen niistä organisaatioista, ryhmistä ja rooleista, joihin hän kuuluu. Suurempaan kokonaisratkaisuun liittyen on hankintakumppanuuden puitteissa mahdollista yhdessä Mikkelin kaupungin kanssa määritellä tahtotilaa ja siihen tarvittavaa teknistä ympäristöä, joka vastaa parhaalla mahdollisella tavalla nykyisen strategian tavoitteisiin. Kyseessä on suurempi kehittämishanke, jonka osaksi tulisi liittää muiden palveluntarjoajien tuottamien ja toteuttaminen palveluiden liittämistä toteutettavan ratkaisun päälle, koska jo olemassa olevat palvelut muodostavat alkuvaiheessa suurimman osan ratkaisun sisällöstä ja mahdollistaa kustannustehokkaan, mutta nopean käynnistämisen projektille.

30 Ehdotus 11. Bookr resurssienhallinta, Hartikaari Oy Bookr on Hartikaaren vastaus erilaisten kunnan resurssien hallintaan, varaamiseen ja palveluveloituksiin. Bookr tarjoaa ainutlaatuisen palvelun ja mahdollisuudet nostaa erilaisten resurssein kuten, kokoustilojen, harrastustilojen, ulkoalueiden, tapahtumapaikkojen, liikuntatilojen, välineiden ja jopa henkilöiden varaamista sekä näiden käyttöastetta. Bookr mahdollistaa palveluiden tuottavuuden kohottamisen helpolla sekä nykyaikaisella sähköisellä ratkaisulla. Resursseihin voidaan liittää lisäpalveluja, kuten esimerkiksi tarjoiluja tai välineitä. Ehdotus 12. Kuntalaisten E-kioski, Hartikaari Oy Kuntalaisen E-kioski tarjoaa kuntalaisille sähköisen ja interaktiivisen palveluratkaisun, jolla voi asioida eri palveluntarjoajien sekä -tuottajien kanssa pidennetyillä palveluajoilla. Kuntalaiskioskissa voidaan hoitaa erilaiset varaukset, maksut, palvelut sekä lupaasiat joustavasti, modernisti, sähköisesti sekä tarvittaessa sähköisen asiakaspalvelun avustamana. Ehdotuksemme mahdollistaa kaupungille säästöjä henkilöresurssien käytössä tai ne voi kohdentaa uudelleen vaativampien palvelujen tuottamiseksi kuntalaisille. Kuntalaiskioskilla säästetään myös asiakkaan käyttämässä ajassa ja rahassa, kun ei tarvitse matkustella pitkiä matkoja palvelun saamiseksi. Tätä palvelua voidaan tukea ideoimallamme Kuntakamu - tuki- ja verkostoitumispalvelulla. Ehdotus 13. Mikkelin paikallistori verkossa, Hartikaari Oy Mikkelin paikallistori verkossa keskittäisi kaikki alueen yrittäjien palvelut yhteen paikkaan ja tarjoaisi Mikkelin kaupungin yrittäjille sähköisen kauppapaikan, jossa yrittäjät voivat tarjota palvelujaan paikallisille asukkaille. Sähköinen kauppapaikka lisäisi paikallisten yrittäjien myyntiä kaupungin asukkaille, eikä eurot valuisi niin helposti alueelta pois. Keskitetystä kauppapaikasta asukkaat löytäisivät helpommin tarvitsemansa tuotteet ja palvelut sekä niiden tarjoajat.

31 Ehdotus 14. Mirella-etähyvinvointipalvelu, IsCom Oy Mirella etähyvinvointipalveluratkaisu on suunniteltu ikäihmisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille, jotka haluavat asua kotonaan laitoksen tai hoivakodin sijaan. Ratkaisumme sopii erinomaisesti myös palvelutaloihin, joissa asutaan kodinomaisissa yksiköissä tai huoneissa. Mirellan avulla terveydenhoitohenkilöstö ja omaiset voivat seurata asiakkaan kotona tapahtuvia päivittäisiä rutiineja tehokkaasta ja hienovaraisesti (ilman videovalvontaa tai henkilöön kiinnitettäviä rannekkeita). Palveluun määriteltyjen asukaskohtaisten seurantasääntöjen perusteella havaitut poikkeamat aiheuttavat automaattisen toimintasuosituksen, joka näkyy niin web-sovelluksessa kuin tekstiviestinä hoitohenkilökunnalle ja halutessa myös omaisille. Tuote on jo tällä hetkellä valmis hankittavaksi. Tätä asiaa vahvistaa jo käynnissä oleva Itä-Savon sairaanhoitopiirin kanssa oleva kehitys- ja yhteistyösopimus. Tämän sopimuksen tarkoitus on seuraava: IsCom Oy toteuttaa kehitysyhteistyösopimusta ISSHPn kanssa, jonka tavoitteena on varustaa useampi sata kotia Mirellaetähyvinvointiratkaisulla vuoteen 2015 mennessä. Kehitysyhteistyösopimuksessa suoritetaan Mirella etähyvinvointiratkaisun käyttöönotto, ja siinä pyritään rakentamaan projektikehystä ja uudenlaisen hoivatoiminnan periaatteita yhdessä laitetoimittajan kanssa niin ulkopuolisesti kuin sisäisesti sairaanhoitopiirissä. Ehdotus 15. MPY 3D CallCenter, Mikkelin Puhelin Oyj MPY kumppaninsa kanssa on valmis rakentamaan Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirin käyttöön uudentyyppisen asiakaspalvelukonseptin. Konseptin tavoitteena on moninkertaistaa asiakaspalvelun tuottavuus hyödyntämällä nykyaikaisia teknologioita sekä pelillisyyttä. MPY:n idean perustana on havainto digitaalisuuden tulemisesta kaikkien käytettäväksi siten, että sosiaalista mediaa ja ihmisten verkkoidentiteettejä hyödyntämällä voidaan luoda osittainen automatisoitu asiakaspalvelutilanne, joka on kuitenkin asiakaskokemukseltaan perinteistä vastaava. Ehdotus 16. MPY Kunnan asianhallintajärjestelmä Kunnan asianhallintajärjestelmä tarjoaa asiakkaalle uuden tehokkaan tavan toteuttaa kunnan asioidenhallintaprosesseja. Asianhallintajärjestelmä nopeuttaa merkittävästi kunnan hallinta- ja päätösprosesseja sekä tekee päätöksenteon läpinäkyväksi. Järjestelmän avulla on saavutettavissa merkittäviä säästöjä kunnissa tapahtuviin asiointeihin ja näin mahdollistetaan tehokkuuden paraneminen kuntien toiminnassa.

32 Eri kanavia tulevat aloitteet ja muut kirjausta vaativat tehtävät voidaan tallettaa järjestelmään ja niiden seuranta on järjestelmän avulla helppoa ja asioiden arkistointi hoituu samalla. Samalla järjestelmällä luottamushenkilöille voidaan järjestää sähköinen rajapintakokous muihin asiakirjoihin sekä asiakirjat voidaan julkaista kunnan verkkosivuille. Kuntalaisille tehtävien päätösten tekeminen nopeutuu ja näin myös kuntalaisten tyytyväisyys kunnan palveluihin paranee. Ehdotus 17. MPY IoT Kotihoito hanke IoT Kotihoidon hanke tähtää seniorikansalaisen elämänlaadun parantamiseen mahdollistamalla seniorille turvallisen asumisen kotonaan siten, että hänellä on tietoteknisiä välineitä hyödyntäen mahdollisuus saada palveluita suoraan kotiin. Näitä palveluita ovat mm. lääkäripalvelu, terveydenhoitajapalvelu ja erilaiset liikuntapalvelut. Järjestelmän avulla voidaan myös seniorin antamalla luvalla seurata hänen hyvinvointiaan ja tarvittaessa hälyttää apua paikalle, mikäli henkilö ei reagoi tavoittelupyyntöihin. Lisäksi palvelun kautta voidaan tarjota erilaisia ajanvietepalveluita ja sosiaaliseen tarpeeseen kohdistettuja palveluja. Samoin järjestelmän avulla myös sukulaiset voivat pitää yhteyttä senioriin. Käytännössä osa kodinhoitajan käynneistä (jopa puolet) voidaan korvata järjestelmän avulla ja palvelun käyttäjä jopa kokee saavansa parempaa palvelua kuin ennen. Tämä järjestelmä mahdollistaa kunnille kustannustehokkaan tavan palvella seniorikuntalaisia. Säästöjä on saatavissa mm. videolla toteutetusta lääkärikäynnistä, taksimatkoista. Laskennallisesti yhden seniorin palveluympäristö maksaa itsensä takaisin 8-10 kuukauden sisällä. Palvelusta tehdään pilotti Mikkelin alueella kesästä 2014 alkaen. Ehdotus 18. MPY Mikkelin seudun palautepalvelu Palvelu mahdollistaa kuntalaisten entistä helpomman tavan kommunikoida kunnan työntekijöiden kanssa. Näin mahdollistetaan entistä parempi kuntalaisten vaikuttaminen kunnan asioihin. Palautepalvelun avulla kuntalaiset voivat ilmoittaa häiriöistä palveluissa, tehdä vikailmoituksia tai antaa kehitysehdotuksia. Palvelu ohjaa automaattisesti palautteet oikealle taholle käsittelyyn ja päätettäväksi. Kuntalaisella on mahdollisuus seurata palautteen etenemistä ja näillä keinoin voidaan vähentää kansalaisten tekemiä kyselyjä puhelimitse tai sähköpostitse. Haluttaessa palautepalvelu välittää tiedon päätöksestä tai ilmoituksen ongelman tai tapahtuman ratkeamisesta. Palvelun avulla on saavutettavissa merkittäviä säästöjä kunnan toimielimissä sekä ajankäytön että työn tehostumisen muodossa. Palautteen voi antaa joko webin kautta selaimella tai sitten älypuhelimen sovelluksella.

33 Ehdotus 19. MPY Matkalaskujärjestelmä MPY Matkalaskujärjestelmä digitalisoi matkalaskujen ja kululaskujen käsittelyn. Järjestelmän avulla on saatavissa merkittäviä säästöjä kunnan työntekijöiden työtehtäviin liittyvien laskujen käsittelyssä. Laskujen hyväksyminen nopeutuu ja niiden oikeellisuus paranee. Järjestelmä on integroitavissa Mikkelin kaupungin käyttämään palkanlaskentajärjestelmään, jolloin manuaalisen työn määrä palkanlaskennassa vähenee. Palkanlaskennan virheiden määrä vähenee matkalaskujen osalta. Digitaalisen matkalaskujärjestelmän johdosta myös kunnan työntekijöiden tyytyväisyys paranee, kun heillä on reaaliaikainen näkyvyys matkalaskujen käsittelyn tilasta. Järjestelmä myös varmistaa, että työntekijä ei voi syöttää virheellistä tietoa esim. päivärahan määrästä vaan järjestelmään on syötetty kulloinkin voimassa olevat päivärahatiedot, jotka valtio vuosittain määrittää. Työntekijöiden paperitöihin kuluva aika vähenee ja täten jää enemmän aikaa tuottavalle työlle. Järjestelmää voidaan käyttää joko työaseman selaimella tai älypuhelimella. Ehdotus 20. MPY WLAN julkinen langatonverkko MPY tuottaa Mikkelin kaupungille Mikkelin keskustaan ja valituille muille paikoille avoimen langattoman verkon kuntalaisten ja kunnassa vieraileville henkilöille. Langaton verkko mahdollistaa uutta liiketoimintaa ja parantaa mm. matkailijoiden tiedonsaantia Mikkelin palveluista. Palvelulla on luonnollinen kysyntä etenkin ulkomaalaisten joukossa, sillä heillä ei ole mahdollisuutta käyttää kännykkäverkon laajakaistaa korkeiden roaming maksujen johdosta. Ratkaisu mahdollistaa myös kohdennetun mainonnan tarjoamisen langatonta verkkoa käyttäville ihmisille. Wlan verkko toimii hyvänä palvelualustana mobiilisovelluksille kapasiteettinsa ja tietoturvansa tähden. Wlan verkkoa voidaan käyttää myös kunnan ja muiden yritysten liikkuvaan työhön. Täten on mahdollista saavuttaa tehokkuuden lisäys mm. kotisairaanhoidossa, asentajien töissä (töiden kuittaaminen). Langattoman verkon myötä on myös mahdollista kehittää uusia innovatiivisia palveluita kuntalaisten ja muiden Mikkelin alueella liikkuvien henkilöiden käyttöön. Wlan julkinen langaton verkkopalvelun avulla voidaan kasvattaa Mikkelin yritysten liikevaihtoa ja sitouttaa asiakkaita nykyistä enemmän käyttämään Mikkelin yritysten palveluita.

34 Ehdotus 21. Paikallisliikennesovellus, Observis Oy Paikallisliikennesovellus auttaa kuntalaisia julkisten liikennevälineiden käytössä. Sovelluksen avulla kuntalainen näkee oman sijaintinsa, linja-autojen reitit ja autojen sijainnit reitillä reaaliaikaisesti. Sovellus sisältää lisäksi intuitiiviset reittiopas- ja aikataulutoiminnallisuudet. Sovellus parantaa joukkoliikennepalveuiden käytettävyyttä. Ehdotus 22. Asiakirjojen digitointiratkaisu, OpusCapita Oy Asiakirjojen digitointiratkaisu soveltuu erilaisten paperisten asiakirjojen kuten potilasasiakirjojen, tutkimusmateriaalin, hakemusten yms. materiaalien esikäsittelyyn, optiseen lukuun ja sähköiseen välitykseen joko Kaupungin olemassa oleviin järjestelmiin tai OpusCapitan elektroniseen arkistopalveluun, josta aineistot ovat Kaupungin henkilöstön selailtavissa Kaupungin toimipisteissä tai linkitettävissä Kaupungin operatiivisiin järjestelmiin. Digitointi ratkaisumme avulla asiakirjojen käsittelyprosessit sähköistyvät, mikä helpottaa asiakirjojen saatavuutta Kaupungin eri toimipisteissä, jolloin myös tuottavuus kasvaa ja loppuasiakkaan arki helpottuu. Digitointiratkaisumme ei edellytä kaupungilta investointeja uusiin laitteisiin tai ohjelmistoihin, vaan palvelut integroidaan osaksi Kaupungin olemassa olevia taustajärjestelmiä ja sovelluksia. Ehdotus 23. Pieni piiri, Pieni piiri Oy Pieni Piiri palvelun avulla mahdollistetaan myös ikääntyneille ja tietoteknisiltä taidoiltaan heikommille kuntalaisille pääsy samojen sähköisten palveluiden piiriin, joita työikäiset käyttävät. Kuvapuhelujen avulla voidaan helposti luoda myös uusia palveluita esimerkiksi kirjastoon ja kulttuuripalveluihin, jotka osaltaan lisäävät näiden käyttöä kodistaan hankalasti liikkumaan pääsevien asukkaiden kohdalla.

35 Ehdotus 24. Perhekohtainen ohjausjärjestelmä Solutos Oy ja Ciegus Digital Health Oy Perhekohtainen ohjausjärjestelmä on käytettävistä tietojärjestelmistä, organisaatiorakenteesta ja yksittäisten toimijoiden toimintakäytännöistä riippumaton, jonka avulla voidaan luoda jokaisen perheen jäsenen tarpeet huomioiva palvelusuunnitelma, ja joka hyödyntää suoraan yksittäisille perheenjäsenille tehtyjen suunnitelmien sisällön (niiltä osin, kuin se on mahdollista yksityisyyden suoja huomioiden). Ohjausjärjestelmä on yhtenäisenä kaikkien perhettä auttavien työntekijöiden käytettävissä ja se sitouttaa kaikki osallistujat toimimaan myös pitempijänteisesti yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Järjestelmä tuottaa myös automaattisesti johtamisen tueksi välttämätöntä organisaatiorajat ylittävää tapahtumatietoa, sekä yksiköiden toiminnan kehittämiseksi välttämätöntä interventiotason tietoa. Ehdotus 25. UpCode Älykortti, UpCode Ltd Ajatuksena on, että kaikille Mikkelin kaupunkilaisille jaetaan ympäristöystävällinen (siruton) UpCode ÄLYKORTTI, joka sisältää uniikin 2d UpCode viivakoodin. Koodin taakse lisätään erilaisia arkea helpottavia toimintoja. Koodi toimii samalla myös reaaliaikaisena mobiilisena informaatiokanavana kaupungin ja kaupunkilaisten välillä. UpCode mobiili lukijaohjelman lataaminen osoitteesta upcode.mobi on kaupunkilaisille maksutonta, ja ohjelma toimii kaikissa yleisissä puhelinmalleissa. Ehdotus 26. Smart City Älykäs kaupunki, WhileOnTheMove Oy WOM edustaa Suomessa ranskalaisen Connecthings-yrityksen AdTag-palvelualustaa, joka mahdollistaa kaupunkilaisille ja turisteille keskitetyt ja kattavat mobiilipalvelut. Mobiilipalvelu kokoaa yhteen ja yhdistää kaupungin tarjoamat palvelut ja tietosisällöt sekä paikallisten yritysten tarjoamat palvelut. Palvelu hyödyntää kaupunkiympäristöön kiinnitettäviä pieniä älytarroja (NFC-tageja) ja mobiilisovellusta. AdTag-palvelu mahdollistaa tehokkaan ja yksinkertaisen tavan tarjota mobiilipalveluja kaupunkilaisille ja turisteille, kun he liikkuvat kaupungilla tai tutustuvat nähtävyyksiin ja kohteisiin. Kaikki tieto ja informaatio, mitä kaupunki haluaa välittää kaupunkilaisille ja turisteille voidaan tarjota tagien avulla. Lisäksi paikalliset yritykset ja palvelujen tarjoajat voivat olla kertomassa omasta toiminnastaan tagien avulla.

36 Ehdotus 27. Daisy varhaiskasvatuksen kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, WhileOnTheMove Oy Daisy on varhaiskasvatuksen käyttöön tarkoitettu tietojärjestelmä, joka sisältää mobiilisovellukset päiväkodin työntekijöille ja perhepäivähoitajille (Daisy mobiili), web-palvelun lasten vanhemmille (DaisyNet) ja web-palvelun päiväkotien työntekijöille sekä johtajille ja päivähoidon johdolle (DaisyManager). Daisy-sovellus tuo varhaiskasvatukseen joustoa ja nopeutta. Laadukkaan päivähoitopalvelun takaaminen vanhemmille on kunnan tai kaupungin peruspalveluiden laadun tae. Nykyisten järjestelmien kankeus heikentää palvelun laatua ja lisää päällekkäisten töiden tarvetta. Daisy palvelu ei rasita kaupungin tai kunnan taloutta pienten aloitus- ja käyttökustannustensa johdosta. Kaupunki- ja kuntakohtaiset laskelmat antavat hyvän suunnan lopullisesta kulurakenteesta ja helpottaa päätöksentekoa. Ehdotus 28. Suunnittelun tietoperusta, YY-Optima Oy Suunnittelun tietoperusta on palvelu, jonka avulla joukkoliikenteen, maankäytön, palvelurakenteiden ja erilliskuljetusten suunnitelmatietoa hallitaan, käytetään ja hyödynnetään paremmin. Kunnissa laaditaan erittäin paljon asiantuntevia ja laajoihin aineistoihin pohjautuvia sektorikohtaisia suunnitelmia. On siis olemassa jo paljon jalostettua tietoa, jota ei välttämättä kuitenkaan pystytä täysimääräisesti hyödyntämään. Tässä Mikkelin kaupungin työssä Tekesin rahoittaman hankkeen lopputuloksena syntynyt SuunnitelmaTulkin Tietoperustan konsepti olisi tarkoitus muuttaa valmiiksi tuotteeksi ja toteuttaa digitaalisena palveluna kunnan tarpeisiin sovitettuna.

37 Osa 2C. Suoraan hankintaan tähtäävät ratkaisut Tässä osuudessa toteutamme kilpailutuksen idealla: Mitä tekisit eurolla arjen helpottamiseksi ja kaupungin tuottavuuden lisäämiseksi? Ehdotus 1. Painalluksen päässä omaishoitajan pilotti, Tulkkauspalvelupilotti tai Senioritaloon Helppo Nappi -tietokonepiste, Anvia Oy Painalluksen päässä -pilotti omaishoitajille ja omaisille Otetaan mukaan noin 10 omaishoitajaa, joilla on oma tietokone käytettävissä kiinteällä nettiyhteydellä. Osa muistikoordinaattorin tapaamisista hoidetaan Helppo Nappi yhteydenpito-palvelulla. Omaishoitajilla on myös mahdollisuus muodostaa oma ryhmäpuhelurinki, jolloin he voivat olla toisiinsa yhteyksissä esim. kunnan palveluaikojen ulkopuolella. Tulkkauspalvelu pilotti Pilotissa testataan jonkin vieraan kielen tulkkaamista Anvia Helppo Nappia hyödyntäen. Kaupungille syntyy vuositasolla suuria säästöjä, kun tulkkaus voidaan hoitaa videoyhteyden välityksellä. Senioritalon tietokonepiste -pilotti Pilotin kautta vanhuksille avautuu mahdollisuus olla helposti yhteydessä omaan lähipiiriinsä milloin tahansa. Keskeiselle paikalle palvelutaloon asennetaan käyttövalmis kosketusnäytöllinen iso PC, johon tietoturvaohjelma ja Anvia Helppo Nappi on asennettu valmiiksi. Senioritalon asukkaille luodaan omat Helppo Nappi tunnukset (+sähköpostiosoite, jos sellaista ei ennestään ole). Koulutetaan heidät käyttämään Helppo Nappia ja luodaan yhdessä heille heidän oma läheisyhteisönsä ohjelmaan valmiiksi. Senioritalon asukkaiden vertaistukena voisi toimia MPY:n senioriasiantuntija.

38 Ehdotus 2. Vapaat Ajat -palvelu, AtCare Oy Tällä hetkellä asiakkaiden lähes ainoa mahdollisuus on etsiä psykoterapeutti erillisiltä listoilta, esimerkiksi eri liittojen ja yhdistysten sivuilta. Näillä sivuilla ei ole kuitenkaan mitään mahdollisuutta varata aikaa suoraan psykoterapeutille, eivätkä terapeutit tarjoa itsestään juuri muuta tietoa kuin puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen. Sopivan psykoterapeutin etsiminen on tehty huomattavan hankalaksi asiakkaalle. Nykyinen järjestelmä pistää asiakkaan tekemään kaiken työn ja palveluiden saatavuus on heikkoa. Tähän Vapaat Ajat - verkkopalvelu tuo huomattavan parannuksen. AtCare Oy: kehittämä Vapaat Ajat verkkopalvelu on uudenlainen palvelu mielenterveyden ammattilaisille ja heidän asiakkailleen. Palvelun avulla psykoterapian saatavuus paranee huomattavasti. Ideana on tarjota markkinapaikka psykoterapian tarjoamiseen ja ajanvaraamiseen. Sivustolta asiakas löytää helposti itselleen sopivimman psykoterapeutin ja pystyy varaamaan tapaamisen heti ilman turhaa soittelua ja sähköpostittelua. Palvelun ensimmäinen tuotantovalmis versio on testikäytössä. AtCare etsii palvelulleen sopivaa kumppania ja aluetta palvelupilotin edelleen kehittämiseen. Palvelua kehitetään yhteistyössä ja kaupunki toimii palvelun kehittämiskumppanina. Kartoitamme yhdessä eri mahdollisuuksia esimerkiksi tuotekehityksen ja rahoituksen suhteen. Palvelu perustuu suureen psykoterapeuttien verkostoon, ja siihen voi liittyä kuka tahansa Valviran myöntämän ammattinimikkeen omaava psykoterapeutti. Näin Vapaat Ajat toimii keskitettynä ajanvarausalustana ja tietopankkina. Vapaat Ajat -palvelusta on tarkoitus tehdä koko Suomen kattava mielenterveyden verkkopalvelu.

39 Ehdotus 3. Kouluruokalistat sovelluksen kautta älypuhelimeen, App Laine Tmi Koululaisten ja heidän vanhempien on sovelluksen avulla mahdollista saada koulujen ruokalistat suoraan älypuhelimiin, helposti ja maksutta. Sovellus hakee informaation jatkuvasti käynnissä olevasta nettipohjaisesta tietokannasta/tukiasemasta, joka koostuu kaikista kouluista jotka on aktivoitu GPS-koordinaattien avulla jotta lähellä minua olevat koulut löytyvät vaivattomasti älypuhelimen GPS-järjestelmän avulla. Tietokannassa kaupunkilainen löytää halutessaan myös kaikkien koulujen ruokalistat. Joka viikko sovellustietokanta tarkastaa, että kaikki listat on asianmukaisesti täytetty. Mikäli joltain päivältä puuttuu päivän ruoka, lähtee ylläpitäjälle siitä viesti sähköpostiin viikkoa ennen. Järjestelmä siis pitää automaattisesti huolen siitä, että ruokalistat ovat koko ajan asianmukaisesti täytettynä ja ajan tasalla. Kouluruoka-sovelluksen tietokannasta voi tiedot viedä samanaikaisesti myöskin koulun nettisivuille, jolloin nettisivujen päivityksestä ei aiheudu ylimääräistä vaivaa. Ehdotus 4. MPY Helppo Puhelintuki, Mikkelin Puhelin Oyj Helppo Puhelintuki tarjoaa asiakkaalle käytön mukaan hinnoitellun puhelin- ja etätuen. Palvelu kattaa seuraavat osa-alueet: ratkaisupalvelu, etätuki ja lähitukipalvelu. Ratkaisupalvelu palvelee asiakkaan yhteyshenkilöitä palveluun liittyvissä asioissa puhelimella tai sähköpostilla. Ratkaisupalvelu luo yhteydenotosta tapahtuman tai palvelupyynnön, ja arvioi toimenpiteen kriittisyyden. Etätuki tarkoittaa asiakkaan IT-ympäristön tapahtumien, palvelupyyntöjen ja ongelmien rajaa-mista, ratkaisua ja ennakoivaa huoltoa etätukiohjelmien avulla. Lähitukipalvelu tarkoittaa järjestelmäasiantuntijan käyntiä asiakkaan toimipisteessä erikseen sovitusti tai sellaisen tapahtuman tai palvelupyynnön ratkaisemiseksi, jota ei voida toteuttaa etähallinnan keinoin.

40 Ehdotus 5. Piggybaggy-tavarakimppakyyti, Coreorient Oy Tavarakimppakyytipalvelu Piggybaggyssä palvelun käyttäjät voivat toimia sekä kuljetusten tilaajina että kuljettajina, tarpeidensa ja kulkemistensa mukaisesti. Tilaaja tilaa internetsovelluksen kautta tavaralleen kuljetuksen ilmoittamiensa paikkojen välille. Kuljettaja ilmoittaa vastaavasti tilaajasta riippumatta olevansa valmis kuljettamaan tavaraa haluamansa ajomatkan varrella. Palvelu etsii kuljetuspyyntö- ja kuljetustarjousparin, jossa aikataulut ja reitit sopivat riittävän hyvin yhteen, ja lähettää tiedon kuljettajalle, minkä jälkeen kuljettaja hyväksyy tilaajan kuljetuspyynnön. Palvelu välittää maksun tilaajalta kuljettajalle. Palvelu ottaa maksusta provision ja takaa kuljetuksen tiettyyn summaan asti. Tilaaja ja kuljettaja voivat arvioida palvelussa vastapuolen luotettavuutta, eli käyttäjäyhteisö karsii myöhästyvät tai muuten epäluotettavat käyttäjät ajan myötä. Tavarakimppakyyti perustuu Coreorientin patentoimiin teknisiin ratkaisuihin, joilla siitä tehdään käyttäjälle turvallista, helppoa ja rutiineihin sopivaa. Suorahankitapilotissa Coreorient tarjoaa eurolla palvelun täydentämistä Mikkelin alueella sijaitsevien paikkojen lisäämisellä ja pilotin aikana tunnistetuilla lisäominaisuuksilla, sekä kaikkien Mikkelin alueelta alkavien tai päättyvien kuljetusten välitystä huhtikuun loppuun asti. Turvallista Helppoa Rutiineihin sopivaa

41 Ehdotus 6. Asumisen ja arjen hallinnan helpottaminen, Digital Living Finland Oy Digital Living on ajateltu toimivan digitaalisen kaupungin integroituvien palvelujen tietojohtamisen ratkaisuna ja kehitysalustana. Se hyödyntää mahdollisia avoimia tietolähteitä ja tarjoaa rajapinnat avoimeen digitaaliseen yhteistoimintaan. Digital Living on konseptoinut sähköisen kaupungin palvelujaan ja toivottaa muut palvelutuottajat tervetulleiksi tuottamaan omia palvelujaan Digital Living ratkaisujen täydentäjiksi. Digital Living tarjoaa sähköisen sovelluksen uusien aluekehityksen ja asumisen ratkaisujen tuottamiseen ja niiden vaikuttavuuden tutkimiseen. Digital Living on kokonaisvaltainen sovellus, jonka soveltaminen kuntalaisten arkeen ja asumiseen asuinalueiden kehittämisestä lähtien tuottaa välitöntä ja välillistä hyötyä ja hyvinvointia eri tahoille yhteiskunnassa. Kunnan sisällä se vähentää tietokatkoksia ja päällekkäistä työtä, palveluketjut lyhenevät ja palvelun parempi laatu tuottaa hyvinvointia, jolla on vaikutukset koko työyhteisön hyvinvointiin, mikä kumuloituu asiakkaisiin siis kuntalaisiin. Palvelun tarvitsija ohjautuu oikeaan palveluun, joka on tuotettu oikeaan aikaan. Digital Living ajattelu lähtee siitä, että asuintalot (kiinteistöt) muodostavat kodin arjen ja työn näyttämöt yhdessä infran kanssa. Kiinteistöihin tulevat tai niistä lähtevät henkilöliikenteen pääasialliset suoritteet, työ-, koulu- ja mökki- sekä harrastusmatkat. Digitaalinen arjen hallinta koskettaa kaikkia edellä mainittuja asumisen osa-alueita käytettiinpä sitä minkä ikäisten asumisen hallintaan eikä ratkaisu muutoinkaan erottele käyttäjiään. Ajatuksena on ollut, että Digital Living yhdistää perheenjäseniä silloinkin, kun he eivät asu yhdessä isovanhemmat taikka repputyöläinen ovat osa perheen Digital Livingiä. Lisäksi Digital Living yhdistää perheen muuhun yhteiskuntaan, niin kunnan palveluihin kuin kaikkiin muihinkin asumista tukeviin taikka asumispalveluihin, joita yksityiset taikka kolmannen sektorin palvelutuottajat tarjoavat. Nykyaikainen sähköinen palvelu on sekä lokalisoitu että personoitu5 ja aikataulutettu. Digital Living:ssä ihmiset ovat personoituja ja roolitettuja, jolloin tilanteen mukaan asukas voi olla eri roolissaan: esimerkiksi äiti tai kunnanjohtaja. Ennen muuta sähköinen palvelu on toimintokohtainen, palvellen käsillä olevan tilanteen mukaan ottamalla yhteyttä ja tarjoamalla tietoa.

42 Ehdotus 7. Kaupungin rakennuskannan rakennuttamisen ja ylläpidon helpottaminen, Digital Living Finland Oy Digital Living sukeltaa asumisen arkeen heti aluesuunnittelun alettua. Sieltä lähtee kunnallisten palvelujen luominen. Aluksi toimitaan pääosin kunnan ja sen yhteistyötahojen kanssa, mutta kuntalaiset on helppo ottaa heti jo tähän vaiheeseen mukaan, koska kukin voi olla mukana sähköisessä järjestelmässä omassa roolissaan ja saada käyttöönsä hänelle tärkeät tiedot ja toiminnot. Digital Living toimii alueen rakentajien apuna liittäen kaupunkilaiset mukaan siihen liittyvään tietotyöhön. Kun muutetaan sisään, tarvitaan arjen pyörittämisen palveluihin yhteydet. Niitä tarvitsemme kaikki, vaikka asumme tutussa omassa kodissamme. Digital Living toimii silloin palvelukanavana. Yksi kehittyneimmistä osista Digital Living tiedonhallinnan tuotetta on kiinteistöjen tiedonhallinta, johon on liitetty tekniikan lisäksi käyttäjät, talon vierailijat ja monet taloa käyttävät toiminnot. Se on jo tuotannollisessa käytössä muun muassa merkittävän palvelutalo-omistajan kiinteistöjen hallinnassa. Kiinteistöjohtajien työkalu korvaa käytössä olleet excel-taulukkoratkaisut reaaliaikaisella ja tietojen yhdistämisen mahdollistavalla tavalla. Saadaan yhdistetyksi esimerkiksi energian kulutus- ja kustannustiedot taikka tiedetään onko jokin toimenpide tehty ja laskutettu, vai johtiko se lisätehtäviin. Älykäs kiinteistön huolto-ohjelma saa tietonsa taloautomaatiosta ja pitää huoltohenkilökunnan kätevästi tilanteen tasalla ja talon optimaalisesti toiminnassa. Digital Living -kiinteistöjen hallintajärjestelmää ehdotetaan sovellettavaksi digitaalisen Mikkelin omistamien kiinteistöjen hallintaan, aloittaen kaupungin asiantuntijoiden kanssa valitusta tai valituista kohteista, riippuen kohteen suuruudesta. Ehdotus 8. Harava-kyselypalvelu, Dimenteq Oy Harava on karttapohjainen, käyttövalmis kyselypalvelu, jonka avulla organisaation käyttäjät voivat rakentaa omia kyselyitä, inventointeja ja kysy-vastaa-palstoja helppokäyttöisen selainpohjaisen käyttöliittymän avulla. Kyselyn laatiminen perustuu valmiisiin sisältötyyppeihin, joita hyödyntäen julkaistavat kyselyt laaditaan erityisen kätevästi. Kyselyihin vastaavat kuntalaiset, kansalaiset ja muut sidosryhmät käyttävät vastaavasti käytettävyydeltään korkeatasoista vastaajan käyttöliittymää.

43 Ehdotus 9. Urakalla töitä! -mobiilisovellus, Dream Pilots Oy Dream Pilots Oy auttaa yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa. Teemme sen luomalla uusia näkökulmia menestykseen. Taloudellisen hyödyn lisäksi haemme keinoja samanaikaisesti parantaa myös yhteisöjen ja ympäristön hyvinvointia. Yksityinen ostaja voi tilata ennalta kategorisoituja palveluja (esim. kodinhoito, puutarhan hoito, talonmies, asioinnit, ulkoilutukset (kotieläimet, kävelyn tuki ikääntyneille), keskustelut, lehden luku, renkaan vaihto, auton huolto / pesu, nuohoajat, metsurit). Yritys (tai kaupunki itse) voi tilata palvelusta auttajia tilapäisiin tarpeisiin (esim. rakennustyömaa, mainosten jako, vaihdepalvelut, remontti, siivous, huolto, IT tuki, vaihdepalvelu, myyntiedustajat). Mahdollisuus myös ostaa yritykselle virtuaalitili jolla eri osastot voivat tilata yrityksen nimissä työntekijöitä eri tilanteisiin. Ehdotus 10. HankintaSampo, ekeiretsu Oy Markkinoilta on puuttunut kätevä ja nopea tietokantapohjainen työkalu kilpailutusten tekemiseen, jakeluun ja vastaamiseen. Lisäksi kuntien ja yrittäjien välisen tiedonvälityksen ja molemminpuoleisen tunnettavuuden lisäämiseen ei ole olemassa työkalua. HankintaSampo vastaa näihin puutteisiin ja tuo kuntien ja yritysten välisen tiedonkulun, läpinäkyvyyden ja (pien)hankintojen tekemisen nykyaikaiselle tasolle tietokantapohjaisella työkalulla. Kaikki pienkilpailutukset (jatkossa myös isot kilpailutukset) voidaan tehdä yhdellä työkalulla, joka tallentaa kaiken tiedon yhteen tietokantaan. Suorapilottina toteutettavana HankintaSampo on täysin pilvipalveluna toimiva tuote, joka ei vaadi organisaation niin halutessa minkäänlaisia järjestelmäasennuksia. Ainostaan hankkijaorganisaation organisaatiorakenteet pitää syöttää järjestelmään käytön aloittamiseksi. ekeiretsu Oy hoitaa vaaditun kouluttamisen ja perehdyttämisen tarpeen mukaan. Tuote on heti käyttövalmiina testattavaksi. Ehdotus 11. Etämittausratkaisu terveydenhoitoon, Elisa Oyj Palvelu sisältää Mobiili sovelluksen (Windows Phone 8), joka mahdollistaa mittalaitteen mittaustulosten automaattisen välittämisen palveluun, hoitajan analysoitavaksi. Palvelussa on tällä hetkellä tuki Astmamittaukselle myöhemmin tulossa kehityksen myötä tuki EKG tallenteelle ja verenpainemittaukselle. Kustannushyöty on vahvasti manuaalisen työn vähentämisessä. Esim. työperäisen mittauksen toteutukseen ja kirjauksiin kuluu noin 6h sairaanhoitajan aikaa. Tämä on vähennettävissä noin tuntiin tällä ratkaisulla

44 Ehdotus 12. Lääkeautomaatti, Evendos Oy Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen Vanhuspalvelut/Kotihoito ottaa käyttöönsä Evondos -palvelun kuuden (6) kuukauden ajaksi vähintään 22 asiakkaalle, jolloin kokonaiskustannus 75 euron palvelumaksulla/asiakas on yhteensä alv 0. Hintaan sisältyy lääkeautomaatit, pääkäyttäjäkoulutus maksimissaan kuudelle (6) hengelle, ilmainen puhelintuki pääkäyttäjille sekä etähoitojärjestelmän ja lääkeautomaatin välisestä liikenteestä aiheutuvat datasiirto/puhelinkulut. Sopimusjakson aikana ja sen jälkeen Mikkeli voi arvioida palvelun vaikutuksia asiakkaiden arjen helpottumiseen ja palvelun tuotannon tehostamiseen ja sitä kautta tuottavuuteen. Peruspalveluun ja teknologialustaan tutustuminen antaa hyvät edellytykset arkea helpottavien digitaalisten ratkaisujen edelleen kehittämiseen. Ehdotus 13. Dream-alusta ja Unelmakoulu, Haltu Oy Suorahankintapilottina voisivat esimerkiksi alueen koulut liittyä Unelmakouluhankkeeseen ja liittää omat organisaationsa pienellä vuosimaksulla osaksi dreamschool.fi -palvelua, joka kehittyy käyttäjiltä tulevien tarpeiden mukaan Kauniaisten kaupungin suomenkielisen perusopetuksen ohjaamana. Haltulla ja Kauniaisten kaupungilla on tätä varten olemassa oleva ylläpito- ja kehittämissopimus, joka mahdollistaa liittymisen. Toisena ehdotuksena on alueen palvelukartan, kuten Tamperestartups.fi. Yritys-/palvelukartan toteuttamisen hinta on 8500, perustuen nykyiseen pohjaan, mutta käyttäen alueellisia vaatimuksia ja toimialoja. Toteuttamaamme Nuorilletoita.fi -palveluun voidaan ottaan uusia alueita mukaan kiinteällä maksulla Ehdotus 14. Kuntakamu, Hartikaari Oy Kuntakamu-verkkopalveluratkaisu mahdollistaa kuntalaisten kokemusten ja tiedon jakamisen koskien kuntapalveluja kätevästi ja helposti, ajasta ja paikasta riippumatta. Se lisää yhteisöllisyyttä, ihmisten välistä kommunikointia ja auttamishalua edistäen kuntalaisten hyvinvointia. Ihmisten auttaessa toisiaan kuntapalvelujen käytössä, nostetaan kuntapalvelujen käyttöastetta. Samalla myös vapautuu kunnan palveluntuottajien resursseja vaativampiin palvelutehtäviin, kun kuntalaiset itse hoitavat osan kunnan neuvontapalveluista. Tarkoituksena on toteuttaa palvelu, jossa aktiiviset kuntalaiset, joilla on käyttökokemusta tietyistä kuntapalveluista, voivat rekisteröitymisen jälkeen tarjota tietotaitoaan muiden kuntalaisten käytettäväksi esimerkiksi videopuheluiden tai tiettyyn aihealueeseen pohjautuvan keskustelupalstan avulla.

45 Ehdotus 15. Mirella-etähyvinvointipalvelu, IsCom Oy Mirella etähyvinvointipalveluratkaisu on suunniteltu ikäihmisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille, jotka haluavat asua kotonaan laitoksen tai hoivakodin sijaan. Mirellan avulla terveydenhoitohenkilöstö ja omaiset voivat seurata asiakkaan kotona tapahtuvia päivittäisiä rutiineja tehokkaasta ja hienovaraisesti (ilman videovalvontaa tai henkilöön kiinnitettäviä rannekkeita). Palveluun määriteltyjen asukaskohtaisten seurantasääntöjen perusteella havaitut poikkeamat aiheuttavat automaattisen toimintasuosituksen, joka näkyy niin web-sovelluksessa kuin tekstiviestinä hoitohenkilökunnalle ja halutessa myös omaisille. Tuote on jo tällä hetkellä valmis hankittavaksi ja siksi Mirella -etähyvinvointipalveluratkaisu on mahdollista ottaa Mikkelin kaupungissa heti käyttöön pilottina. Ehdotus 16. Mobiili vuoronumero, Observis Oy Kun perheessä joku sairastaa, on erittäin vaikea organisoida käynti päivystyksessä. Lisäksi kokemukset useiden tuntien jonotusajoista eivät ole harvinaisia. Mobiili vuoronumero on älykäs mobiilipalvelu, jonka avulla jonottamisesta tulee ennakoitavaa ja tehokasta ja sairaalapäivystyksen jonot hoidetaan tehokkaasti aikaa ja hermoja säästäen. Ehdotus 17. Paikallisliikennesovellus, Observis Oy Observis esittää suorahankintapilotiksi Paikallisliikennesovellusta. Sovellus auttaa kuntalaisia julkisten liikennevälineiden käytössä. Sovelluksella kuntalainen voi hakea osoitteen perusteella tiedot aikatauluista ja bussireiteistä. Julkisen liikenteen käyttö helpottuu merkittävästi ja julkisesta liikenteestä tulee sovelluksen myötä aito vaihtoehto yksityisautoilulle tietoisuuden kasvaessa ja käytön helpottuessa. Ehdotus 18. Rääppiäispalvelu, Observis Oy Observis esittää suorahankintapilottia nimeltä Rääppiäispalvelu, Mobiilisti ja verkossa toimiva sovellus kertoo kaupunkilaisille, mistä koulusta olisi mahdollista ostaa edullinen lounas. Sovellus kertoo lisäksi, mitä on lounaaksi, millä hinnalla ja reaaliaikaisen tiedon siitä, kuinka monta annosta on jäljellä. Palvelun tuloksena kunnallisen ruokahuollon jätemäärä vähenee radikaalisti ja vähäosaisten arki paranee. Ekologinen, ympäristöystävällinen kaupunki.

46 Ehdotus 19. Pieni Piiri, Pieni Piiri Oy Pieni Piiri ehdottaa pilottipakettia puoleksi vuodeksi Mikkelin kaupungin kokeiluun. Paketti sisältää kaikki palvelun toteuttamiseen vaadittavat tekijät. Pieni Piiri -palvelun avulla mahdollistetaan myös ikääntyneille ja tietoteknisiltä taidoiltaan heikommille kuntalaisille pääsy samojen sähköisten palveluiden piiriin, joita työikäiset käyttävät. Kuvapuhelujen avulla voidaan helposti luoda myös uusia palveluita esimerkiksi kirjastoon ja kulttuuripalveluihin, jotka osaltaan lisäävät näiden käyttöä kodistaan hankalasti liikkumaan pääsevien asukkaiden kohdalla. Ehdotus 20. eportfolio, Päämajakoulu ja MarskiData Päämajakoulu ja Marsidata hakevat yhteistyössä euroa sähköisen portfolion eportfolion toteuttamiseen ja kehittämiseen. Portfolio on osaamisen näkyväksi tekemisen väline: sillä voi tuoda esille niin valmiita tuotoksia kuin oppimisprosessiakin. Oppilaan sähköinen portfolio on kokoelmapankki oppimistuotoksia ja dokumentteja ja opiskelemiseen liittyviä materiaaleja. Materiaaleista koostetaan ja jalostetaan persoonallisia kokonaisuuksia. Portfolion luonne ja sisältö vaihtelevat. Oppimiseen ja opetukseen liittyvällä portfoliolla eli kasvun kansiolla tarkoitetaan lapsen tai opettajan omaa kokoelmaa tehtävistä ja saavutuksista, jotka kuvastavat henkilön kasvua ja oppimiskokemuksia merkityksellisellä ja laajasti edustavalla tavalla. Päämajakoulu toimii aluksi kaupungin pilottina ja toiminta on tarkoitus laajentaa kaikkiin Mikkelin kouluihin. Ajatuksena on myös pyrkiä siihen, että eportfolion käyttö alkaisi jo päiväkodissa jatkuen myös toiselle asteelle. Ehdotus 21. SunSää, Sun Promotions Oy Sunsää on sääreaktiivinen ohjelmisto sisällönhallintaan. Sunsään avulla kohteita tai aktiviteetteja voidaan esitellä niin, että tuotteet sopivat tulevaan tai vallitsevaan säähän. Sunsäätä voidaan käyttää digitaalisissa näytöissä tai verkkosivuilla. Sunsään kehitystyössä on otettu huomioon matkailun ja kaupunkilaisten erityistarpeet ja vaihtuva sää. Sunsää ohjaa suosituksia sään mukaan. Sateella on mukava mennä teatteriin tai kuntokeskukseen. Eri kohteet ja aktiviteetit ovat parhaimmillaan eri sääoloissa. Sunsää ehdotuksia voi rajata useiden eri säätilojen mukaan. Voit valita haluatko esittää kohdetta lumisateessa, pilvisellä, aurinkoisella tai sateisella säällä. Lisäksi voit valita, missä lämpötilassa kohde tai aktiviteetti on esillä. Sunsää voisi toimia esimerkiksi sivuilla tai kaupungilla olevissa digitaalinäytöissä.

47 Ehdotus 22. Paikantava turvarannekepalvelu, Turvatiimi Oy Paikantavan turvaranneke-palvelun avulla voidaan vähentää palveluasumisen tarvetta sekä vähentää kuntoutus- /lyhytaikaishoidon tarvetta, sekä parantaa tutkitusti omaishoitajien sekä hoivatahon stressin ja kuormittavuuden määrää. Tuottavuusvaikutukset voidaan suoraan mitata sekä rahassa että elämänlaadullisissa tekijöissä muistisairaiden perheiden osalta. Investointi yhden käyttäjän palveluun on noin / vuosi, riippuen auttamistapahtumien määrästä. Palvelun avulla voidaan kuitenkin saavuttaa tuhansien eurojen kustannussäästöä kun vältetään kalliimpia hoitomuotoja. Mikäli käyttäjä harhailee ja etsitään sekä toimitetaan tilapäishoitoon, on kustannukset minimissäänkin tuhansia euroja. Jo yhden tällaisen tilanteen välttäminen on maksanut moninkertaisesti takaisin. Lisäksi mikäli voidaan välttää tehostettua palveluasumista vain yksi kuukausi, on säästö noin Ehdotus 23. Forsante Antikoagulaatiohoidon kokonaispalvelu, Valuecode Oy Valuecode Oy tarjoaa Mikkelin kaupungin käyttöön Forsante Antikoagulaatiohoidon kokonaispalvelun pilottia. Pilotin ansiosta kaupunki säästää vuositasolla arviolta vähintään euroa. Pilottiprojekti kestää yhden vuoden ja se toteutetaan yhdellä Mikkelin kaupungin valitsemalla terveysasemalla. Antikoagulaatiohoidon kokonaispalvelun avulla potilaille ja yhteistyöorganisaatioille (kuten palvelutaloille) toimitetaan antikoagulaatiohoitoon liittyvät tiedot sekä seurataan antikoagulaatiohoidon laadun toteutumista potilailla. Antikoagulaatiohoidon kokonaispalvelun ansiosta potilas saa jokaisen laboratoriokäyntinsä jälkeen INRarvonsa, varfariiniannostuksensa ja tiedon seuraavan kontrollikäynnin ajankohdasta joko tekstiviestinä, tavallisen postin mukana saapuvana paperisena ekirjeenä tai turvallisena web-viestinä. Ehdotus 24. Smart City Älykäs kaupunki, WhileOnTheMove Oy WhileOnTheMove Oy (WOM) tuo mobiilin NFC-teknologian ihmisten arkipäivään. Kehitämme mobiiliratkaisuja kaupunkilaisten, turistien ja kaupungin työntekijöiden käyttöön. Toteutamme myös yritysratkaisut.

48 Ehdotus 25. Enemmän aikaa lapsille Daisy -varhaiskasvatuksen kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, WhileOnTheMove Oy Daisy on markkinoiden kattavin mobiilijärjestelmä päiväkotien, esikoulujen ja koulujen läsnäolon seurantaan. Päiväkotien lisäksi Daisystä on tarjolla perhepäivähoitajien versio. Daisystä on liittymät sekä päivähoidon Efficajärjestelmään että työntekijöiden Titania-järjestelmään. Daisy sisältää ominaisuuksia päivähoidon sisäiseen viestintään sekä päiväkotien ja kotien väliseen viestintään. Päiväkodin johdolle ja päivähoidon johdolle tarkoitetut raportit täydentävät kokonaisuuden. Ehdotus 26. Videoasioinnin markkinapaikka, Netpresence Oy VideoVisit videoasioinnin portaali mahdollistaa eri alojen asiantuntijoiden integroimisen tietoturvallisesti ja ilman laiteinvestointeja videokommunikoinnilla tapahtuvaan asiakaspalvelutapahtumaan. Toisin kuin muissa videoneuvottelun ratkaisuissa, videoyhteyksien korkea käytettävyys ja miellyttävä käyttökokemus toteutetaan erillisessä VideoVisit portaalissa, mikä mahdollistaa kuhunkin käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuvan toteutuksen. Enää ei ole merkittävää se, minkä merkkinen videoneuvottelu on vaan se miten videoyhteydet tuodaan asiakaspalveluprosessiin ilman mittavia asennuksia ja silti yhtä laadukkaasti kuin parhaimmilla ja kalleimmilla videoneuvottelulaitteilla. Uusin teknologia mahdollistaa tämän kaiken.

49 Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut avoin kilpailu Palkittavat kilpailuehdotukset

50 Palkinto. Farah Muhammed ideoi tapahtumapylvään ja Mikkeliblogin verkottamaan ihmisiä kauppakeskuksissa Kaupungin tapahtumista kertova valopylväs keskeiselle paikalle. Pylväässä olisi teksti Mikkelin viikon tapahtumista. Sen pitäisi sijaita keskeisellä paikalla Stellassa tai Akselin kauppakeskuksessa. Sellaisia vanhoja ihmisiä on paljon, joilla ei ole pääsyä internetin tapahtumasivuille. Kokemuksen mukaan 45 eläkeläisen ryhmästä vain noin 10 ihmisellä on käytössä tietokone. Palkinto. Tiina Hokkanen keksi MUNSUN. Se on digitaalinen palvelu eli mitä tarjottavaa minulla on? Mitä minä voin tehdä itse, tarjota muille ja tehdä vielä paremmin. Ihmisten vahvuudet ja kehittymishalut huomioidaan eli mitä minä osaan ja voin tarjota muille ja missä minä haluaisin kehittyä, tarvitsisin apua. Näistä tarjouksista tehtäisiin Mikkelin nettisivuille MUNSUN nettipooli, jossa toiveet kohtaavat. Palkinto. Perttu Ahvenainen ideoi asiakaslähtöisen digitaalisen neuvolakortin, joka seuraa lasta läpi lapsuuden ja nuoruuden Digitaalinen neuvolakortti on älypuhelinsovellus, jolla korvataan täysin paperinen raskausajan äitiyskortti eli neuvolakortti. Lisäksi kaikki tieto, mitä neuvoloissa ja sairaalassa jaetaan nyt paperisina versioina, voidaan ladata sovellukseen sähköisesti, joka mahdollistaa mm. avainsanahaut.

51 Palkinto. Perhekohtainen ohjausjärjestelmä, Solutos Oy ja Ciegus Digital Health Oy Perhekohtainen ohjausjärjestelmä matkapuhelimessa. Koko perheen kyselyt asiakkaan ja palvelujärjestelmän välillä. Teksti, kuva, ääni- ja tukiviestit. Tehostaa asiakaspalvelua, tuo turvaa. Palkinto. Palautepalvelu, Observis Oy Palautepalvelun avulla kuntalaisilta tuleva palaute on mahdollista kerätä, hallinnoida ja seurata sähköisesti ja keskitetysti yhden työkalun avulla. Palvelun avulla kuntalaisilta voidaan vastaanottaa esimerkiksi yleisiä kehittämisideoita, palautetta tai ilmoituksia kuntainfrastruktuurin ongelmista tai poikkeamista. Palkinto. Verkkopohjainen osallistamistyökalu, Owal Group Oy Verkkopalvelu luo uudenlaista osallisuutta, jossa ammattilaiset suunnittelevat kansalaisten kanssa yhdessä kaupungin palveluja ja kehitystä. Sopii aluesuunnitteluun ja mahdollistaa ihmisten osallistumisen. Palkinto. Palveluohjausmallin ja -alustan käyttöönotto, CGI Suomi Oy Kunnan palveluprosessit ulottuvat usein yli kunnan toimialojen ja mukana on myös ulkopuolisia palveluntuottajia. Aina tähän tuotantoprosessiin kytkeytyy myös hallinnon tukiprosessit, kuten taloushallinto ja henkilöstöhallinto. Kehittämiskumppanuudessa nämä integroidaan yhteen. Palkinto. 3D-kaupunkiportaali, SVS Innovations Oy Verkossa ja mobiililaitteilla toimiva kaupunkiportaali kaupunkilaisille ja elinkeinoelämälle tueksi suunnittelusta rakentamiseen. Tieto, vuoropuhelu ja vaikuttaminen yhdessä paikassa esim. uusien asuinalueiden suunnittelua varten. Osapuolten välinen viestintä mahdollistuu portaalin avulla tehokkaammin.

52 Palkinto. Pieni Piiri, Pieni Piiri Oy Kuvapuhelupalvelu erityisesti ikääntyneiden hyvinvoinnin kehittämiseen, mahdollistaa kotona asumisen kauemmin, vähentää yksinäisyyttä ja aktivoi. Sopii sekä perheen että kotihoidon käyttöön. Mahdollisuus laajentaa myös yksityiset palvelut kattavaksi. Käyttökokemukset kerätään palvelun jatkokehitystyössä. Palkinto. Uudenlainen asiakaspalvelukonsepti sosiaali- ja terveysalalle, MPY 3D CallCenter Uudentyyppinen asiakaspalvelukonsepti Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen käyttöön. Konseptin tavoitteena on moninkertaistaa asiakaspalvelun tuottavuus hyödyntämällä nykyaikaisia teknologioita sekä pelillisyyttä. Sosiaalista mediaa ja ihmisten verkkoidentiteettejä hyödyntämällä luodaan osittain automatisoitu asiakaspalvelutilanne. Palkinto. Enemmän aikaa lapsille Daisy -varhaiskasvatuksen kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, WhileOnTheMove Oy Daisy on markkinoiden kattavin mobiilijärjestelmä päiväkotien, esikoulujen ja koulujen läsnäolon seurantaan. Päiväkotien lisäksi Daisystä on tarjolla perhepäivähoitajien versio. Daisystä on liittymät sekä päivähoidon Efficajärjetelmään että työntekijöiden Titania-järjestelmään.

53 Palkinto. eportfolio, Päämajakoulu ja MarskiData Oppimiseen ja opetukseen liittyvällä portfoliolla eli kasvun kansiolla tarkoitetaan lapsen tai opettajan omaa kokoelmaa tehtävistä ja saavutuksista, jotka kuvastavat henkilön kasvua ja oppimiskokemuksia merkityksellisellä ja laajasti edustavalla tavalla. Portfolion sisältö ja luonne vaihtelevat oppilaan tilanteen mukaisesti. Palkinto. Vapaat Ajat -palvelu, AtCare Oy Vapaat Ajat -palvelun avulla asiakas näkee yhdellä silmäyksellä alueensa psykoterapeutit ja heidän vapaat aikansa. Näin hän voi varata helposti ajan lähimmälle psykoterapeutille. Helppoa, nopeaa ja vaivatonta! Palvelu perustuu psykoterapeuttien verkostoon. Vapaat Ajat toimii keskitettynä ajanvarausalustana ja tietopankkina. Palkinto. Harava-kyselypalvelu, Dimenteq Oy Se antaa kuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa myös päätöksentekoon. Vuoropuhelu, kartoitus. Valmiit kyselypohjat. Kyselyihin vastaavat kuntalaiset, kansalaiset ja muut sidosryhmät käyttävät vastaavasti käytettävyydeltään korkeatasoista vastaajan käyttöliittymää.

Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi.

Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi. Ketterä suomalainen tietojärjestelmätoimittaja palveluksessasi. 40 vuotta asiantuntijuutta Meillä on 40 vuoden kokemus sosiaali ja terveydenhuollosta. Haluamme jatkossakin kehittää parhaita ratkaisuja

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

VIDEOVISIT PALVELUT TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN JUHANA OJALA

VIDEOVISIT PALVELUT TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN JUHANA OJALA VIDEOVISIT PALVELUT TOIMIVA KOTIHOITO LAPPIIN 11.8.2016 JUHANA OJALA VideoVisit Oy VideoVisit Oy on suomalainen kansainvälisesti toimiva videoasiointi- ja videohoivapalveluiden kehittämiseen ja tuottamiseen

Lisätiedot

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA Vie yrityksesi pidemmälle Olitpa yrityksesi nykyisestä suorituskyvystä mitä mieltä tahansa, jokainen yritysorganisaatio pystyy parantamaan tuottavuuttaan

Lisätiedot

Digital TownHall. Kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden palvelut

Digital TownHall. Kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden palvelut Digital TownHall Kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden palvelut Kuntahallinnon haastealueita 1 2 3 4 5 6 Asiakaspalvelun parantaminen Yhteistoiminta ja jaetut palvelut Operatiivinen tehokkuus Hallinnonläpinäkyvyys

Lisätiedot

UULA. Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN KY.

UULA. Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. UULA Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa 2008-2010 LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. POHJOIS-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS UULA organisointi Projektin toteutuksesta

Lisätiedot

Mobiili- kotihoito. Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön otto Rovaniemen kaupungissa

Mobiili- kotihoito. Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön otto Rovaniemen kaupungissa Mobiili- kotihoito Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön otto Rovaniemen kaupungissa 1.10.13-30.9.14 Tieran Mobiili kotihoito Tiera on kuntatoimijoiden omistama valtakunnallinen yhteistyöverkosto Tiera

Lisätiedot

Akavan Erityisalat 5.3.2106. Heli Martinmäki Kelan toimihenkilöt ry:n puheenjohtaja

Akavan Erityisalat 5.3.2106. Heli Martinmäki Kelan toimihenkilöt ry:n puheenjohtaja Akavan Erityisalat 5.3.2106 Heli Martinmäki Kelan toimihenkilöt ry:n puheenjohtaja 2 Kelassa uusi organisaatio 2016 Vuonna 2015 oli 24 vakuutuspiiriä ja 6 erityisyksikkö > vuonna 2016 on enää 5 vakuutuspiiriä,

Lisätiedot

Varma olo omasta voinnista ja terveydestä, tietää minne hakeutua ja mitä tehdä jos ongelmia ilmenee

Varma olo omasta voinnista ja terveydestä, tietää minne hakeutua ja mitä tehdä jos ongelmia ilmenee DIGILOIKKA-YÖRUKKASN HDOUS DIGILOIKKA-RYHMÄN YÖOHJLMAKSI 29.1.2016 yörukkanen on kokoontunut 4 kertaa. yöskentelyyn ovat osallistuneet: Kari Nuuttila (kokoonkutsuja), Paula Luoma, Maria-Liisa Nurmi ja

Lisätiedot

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala 19.5.2009 1 Julkisen palvelutuotannon tehostaminen Resurssit Tarpeet, Vaateet, Odotukset Julkista kehittämällä johtaminen,

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

Kuntoutus ja soteuudistus. - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3.

Kuntoutus ja soteuudistus. - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3. Kuntoutus ja soteuudistus - kohti vaikuttavampaa ja ihmiskeskeisempää palvelua Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3.2016 1 Sote -uudistus on toiminnallinen uudistus, jossa keskiössä ihminen ja

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano

Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano 2 18.5.2015 Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sotepalvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista

Lisätiedot

Digitaalisen agendan palveluverkolliset toimenpiteet LIITE L24

Digitaalisen agendan palveluverkolliset toimenpiteet LIITE L24 Digitaalisen agendan palveluverkolliset toimenpiteet LIITE L24 Digitaalisen agendan päämäärä: Oulu on (vuonna 2020 Euroopan) älykkäimmin ja vastuullisimmin digitalisaation mahdollisuuksia toiminnassaan

Lisätiedot

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.

Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9. Sähköiseen maailmaan siirtyminen; Yritys-Suomi -palvelukokonaisuus ml. Yritys-Suomi visio 2020 Yritys-Suomi Innosta menestykseen - seminaari 10.9.2014 Sirpa Alitalo & Jaana Lappi, TEM Yritys-Suomen visio

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin

Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin Heli Rantanen, projektipäällikkö heli.k.rantanen@hel.fi 6Aika Avoin asiakkuus ja osallisuus Helsingin kaupunki HELSINKI 310 ASIAKASPALVELUMALLI KÄYTTÄJÄ-

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Digitaalisten palvelujen kehittäminen Turun kaupungilla. Terveysasemien asiakasraati Kaskenlinnassa

Digitaalisten palvelujen kehittäminen Turun kaupungilla. Terveysasemien asiakasraati Kaskenlinnassa Digitaalisten palvelujen kehittäminen Turun kaupungilla Terveysasemien asiakasraati Kaskenlinnassa 11.01.2017 Sisällysluettelo 1. Mikä on digitaalisten palvelujen kehittäminen kärkihanke? 2. Monikanavainen

Lisätiedot

Avoin DATA Avoin tieto Seminaari Mikkelissä. Juha Ropponen

Avoin DATA Avoin tieto Seminaari Mikkelissä. Juha Ropponen Avoin DATA Avoin tieto Seminaari 22.4.2013 Mikkelissä Juha Ropponen Eurooppa 2020 visio ja sen kolme toisiaan vahvistavaa prioriteettia: Älykäs kasvu: Kestävä kasvu: Osallistava kasvu: osaamiseen ja innovointiin

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

VUOSIIN HYVÄÄ ELÄMÄÄ

VUOSIIN HYVÄÄ ELÄMÄÄ VUOSIIN HYVÄÄ ELÄMÄÄ Oulussa käynnistyneen Pisara-hankekokonaisuuden tarkoituksena on parantaa pitkäaikaissairauksien hoitoa ja seurantaa sekä tarjota kuntalaisille mahdollisuus saada vertaistukea muilta

Lisätiedot

URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI

URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI Kuntastrategia 2022 URJALAN TAVOITTEET LYHYESTI Vetovoima Lähipalvelut Elinvoimaisuus Asukaslähtöisyys YRITYSTOIMINTA Edistämme kasvua ja yhteistyötä PALVELUT Varmistamme lähipalvelut kuntalaisille TALOUS

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä (PSOP) Terveydenhuollon ATK-päivät Lahti 25.5.2016

Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä (PSOP) Terveydenhuollon ATK-päivät Lahti 25.5.2016 Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä (PSOP) Terveydenhuollon ATK-päivät Lahti 25.5.2016 Max Lönnqvist / 10.5.2016 Esityksen sisältö - Onnistu palvelusetelitoiminnan käynnistämisessä/digitalisoinnissa

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

TUOREET ELÄKELÄISET VERKOSSA. Minna Hakkarainen, asiakaspalvelujohtaja, Ilmarinen @minnahakka65 iareena 5.2.2016

TUOREET ELÄKELÄISET VERKOSSA. Minna Hakkarainen, asiakaspalvelujohtaja, Ilmarinen @minnahakka65 iareena 5.2.2016 TUOREET ELÄKELÄISET VERKOSSA Minna Hakkarainen, asiakaspalvelujohtaja, Ilmarinen @minnahakka65 iareena 5.2.2016 1 MIKSI TÄMÄ TUTKIMUS? Kuudes iareena ja neljäs julkistettu tutkimus Tutkimuksen teemana

Lisätiedot

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto yritysmyönteisenä yhteistyökumppanina

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto yritysmyönteisenä yhteistyökumppanina Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto yritysmyönteisenä yhteistyökumppanina vs. apulaiskaupunginjohtaja Pia Sutinen 23.4.2015 Helsingin elinkeinopäivä Sosiaali- ja terveysviraston arvoverkko 2015 (tubu)

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari SohviTellu 2015 Sosiaalihuollon sessio

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari SohviTellu 2015 Sosiaalihuollon sessio Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari SohviTellu 2015 Sosiaalihuollon sessio 12.11.2015 Tervetuloa! Palvelujohtaja Päivi Kalilainen Perheiden ennaltaehkäisevät sosiaali- ja terveyspalvelut

Lisätiedot

KH KV

KH KV Kiteen kaupungin palveluohjelma 2010 KH 10.5.2010 112 KV 17.5.2010 26 Sisältö 1. Palveluohjelman tarkoitus ja suhde kaupunkistrategiaan... 1-2 2. Palveluohjelman oleellisimmat päämäärät, toteuttaminen

Lisätiedot

Valtio Expo 20.5.2014. Hallitusneuvos Tarja Hyvönen

Valtio Expo 20.5.2014. Hallitusneuvos Tarja Hyvönen Valtio Expo 20.5.2014 Hallitusneuvos Tarja Hyvönen 2 Velvollisuus käyntiasioinnin turvaamiseen Perustuslain hyvän hallinnon periaate Pääsy hallinnon palveluihin turvattava myös niille, jotka eivät voi,

Lisätiedot

VALINNANVAPAUS. sosiaali- ja terveyspalveluissa mitä, miten ja miksi?

VALINNANVAPAUS. sosiaali- ja terveyspalveluissa mitä, miten ja miksi? VALINNANVAPAUS sosiaali- ja terveyspalveluissa mitä, miten ja miksi? 1 VALINNANVAPAUS enemmän terveyttä samalla rahalla Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen Asiakkaan valinnanvapaus laajenee 1.1.2019 alkaen Uudet maakunnat alkavat vastata sosiaali ja terveyspalvelujen järjestämisestä alueensa asukkaille 1.1.2019. Asiakas voi valita palvelun julkisen, yksityisen

Lisätiedot

Mobiili kanta-asiakaskortin yhteisöllisyys yhdistettynä maksamisen helppouteen. Case: JYP Juniorit Yhteisökortti. Mobile intelligence

Mobiili kanta-asiakaskortin yhteisöllisyys yhdistettynä maksamisen helppouteen. Case: JYP Juniorit Yhteisökortti. Mobile intelligence Mobile intelligence Mobiili kanta-asiakaskortin yhteisöllisyys yhdistettynä maksamisen helppouteen Case: JYP Juniorit Yhteisökortti Jussi Jalasaho - JYP Juniorit Ry Timo Wallius - Arena Interactive Oy

Lisätiedot

24.11 Verkkokonsulttien työpaja. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kaisa Kostamo-Pääkkö

24.11 Verkkokonsulttien työpaja. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kaisa Kostamo-Pääkkö 24.11 Verkkokonsulttien työpaja Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kaisa Kostamo-Pääkkö TAVOITTEENA Lisätä virtu.fi palveluiden tunnettavuutta ja käyttöä TOTEUTUS 1. ssa tuettiin tietoa ensin esteistä/haasteista,

Lisätiedot

Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku

Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku Kumppanuus ja asiakkaan valinnanoikeus SOTE verkottumistilaisuus Turku 12.4.2014 mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen 1 Kiinnostavia teemoja Tuottaja kysymys Asiakkaan valinnanoikeus Mikko Martikainen

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara - mahdollisuus - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä - Vapaaehtoistyöhön ja -toimintaan osallistumiseen

Lisätiedot

Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille

Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille Katajanokka 14.11.2007 Projektipäällikkö Hanna Hietala 16.11.2007 1 Kysely julkisista hankinnoista Helsingin Yrittäjien nettikysely jäsenyrityksille

Lisätiedot

Digikuntakokeilu kehittämisohjelma. Juhta LUONNOS

Digikuntakokeilu kehittämisohjelma. Juhta LUONNOS Digikuntakokeilu kehittämisohjelma Juhta 10.5.2016 Digikuntakokeilun tausta hallitusohjelmassa Kuntien, maakuntien ja koko julkisen sektorin kustannusten karsinta - reformi Toimenpidenohjelma 2/2016 Teema

Lisätiedot

SOSIAALITYÖNTEKIJÖIDEN KESKINÄISEN YHTEISTYÖN MERKITYS GERONTOLOGISEN SOSIAALITYÖN KENTÄLLÄ

SOSIAALITYÖNTEKIJÖIDEN KESKINÄISEN YHTEISTYÖN MERKITYS GERONTOLOGISEN SOSIAALITYÖN KENTÄLLÄ SOSIAALITYÖNTEKIJÖIDEN KESKINÄISEN YHTEISTYÖN MERKITYS GERONTOLOGISEN SOSIAALITYÖN KENTÄLLÄ Tuija Vidgren 23.2.2015 GeroMetro verkosto (Socca) Käytäntötutkimuksen päivässä esittelemässä vanhustyöhön liittyviä

Lisätiedot

Katsaus Tiedon SOTEratkaisuihin

Katsaus Tiedon SOTEratkaisuihin Katsaus Tiedon SOTEratkaisuihin Tom Saari Asiantuntijalääkäri Tieto, Healthcare & Welfare tom.saari@tieto.com Mikko Kaidesoja Tuotepäällikkö Tieto, Healthcare & Welfare mikko.kaidesoja@tieto.com Mistä

Lisätiedot

Jyväskylän hakeutuminen valinnanvapauskokeiluun. Riitta Pylvänen

Jyväskylän hakeutuminen valinnanvapauskokeiluun. Riitta Pylvänen Jyväskylän hakeutuminen valinnanvapauskokeiluun Riitta Pylvänen 13.10.2016 13.10.2016 Hallituksen kärkihankkeet Hallituskauden aikana tavoitteita toteutetaan kaikkiaan 26 kärkihankkeella. Viisi niistä

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman,

Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman, Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman, Järvenpään kaupunki radanvarteen rakennettu asukkaita 41 000 kaksi terveysasemaa Asiakasvastaava täydennyskoulutus 30op

Lisätiedot

Palautepalvelut. Salla Sainio

Palautepalvelut. Salla Sainio Palautepalvelut Salla Sainio 22.4.2013 1 Mitä kehitetään ja kenelle? Kansalliset asiakaspalautekyselyt: luodaan Suomeen asteittain yhtenäiset asiakaspalautekyselyt ensimmäisenä neuvoloihin ja suun terveydenhuoltoon

Lisätiedot

PELEILLÄ KETTERYYTTÄ TERVEYDENHUOLTOON

PELEILLÄ KETTERYYTTÄ TERVEYDENHUOLTOON PELEILLÄ KETTERYYTTÄ TERVEYDENHUOLTOON TIINA ARPOLA YRITYSKEHITYS, UUDET AVAUKSET KUOPIO INNOVATION OY 16.9.2016 Digitaaliset ratkaisut terveydenhuollossa Sairaala- ja kuluttajamaailma lähenevät toisiaan

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN TOIMINTAMALLI VISIOMME VUOTEEN 2019 Tavoitteenamme on, että hoitotyön yhteisömme on alueellisesti vetovoimainen

Lisätiedot

Julkiset innovatiiviset hankinnat

Julkiset innovatiiviset hankinnat Julkiset innovatiiviset hankinnat Miten julkishallinto kykenee hankkimaan esimerkiksi innovatiivisia cleantech-ratkaisuja? Antti Tuukkanen hankinta-asiantuntija KL-Kuntahankinnat Oy Innovatiivisuus, agenda

Lisätiedot

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN?

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? Kuntamarkkinat tietoisku 14.9.2016 SOTE-UUDISTUKSEN TAVOITTEET JA NIIDEN SAAVUTTAMINEN Sote-uudistuksen tavoitteet,

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sote-palvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen ottaa vastuuta omasta

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä

Suomi.fi-palveluväylä Suomi.fi-palveluväylä 18.11.2016 Versio: 3.0, JPVO122 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi-palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Palveluväylän kokonaisuus 5. Vyöhykkeet ja väyläratkaisut

Lisätiedot

UULA. Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa

UULA. Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa UULA Uudet palvelu- ja toimintamallit Lapissa 2008-2010 LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN KY. POHJOIS-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS UULA organisointi Projektin toteutuksesta

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen EP Ikä-sote 29.4.2016 Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen 2 -Onni asuu kotona VISIO Jokaisen vastuu omasta hyvinvoinnistaan, omaehtoinen toiminta ja omahoito, 3- sektori ja vapaaehtoistoiminta, sähköiset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 14/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/3 11.4.2016

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 14/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/3 11.4.2016 Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 14/2016 1 (5) Liikenne- ja viestintäministeriö 327 Lausunto ehdotuksesta valtioneuvoston periaatepäätökseksi automatisaatiosta ja robotisaatiosta HEL 2016-002831 T 03

Lisätiedot

Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu. 25.5.2016 n.n

Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu. 25.5.2016 n.n Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu 25.5.2016 n.n Älypuhelin ja mobiilisovellus tehokkaan toiminnan mahdollistajana SBM-teknologiaan perustuva Potku-sovellus otettu

Lisätiedot

Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan

Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan Juha Jolkkonen geriatrian erikoislääkäri, EMBA osastopäällikkö sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut 21.9.2015

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS

KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS 1 Sisällys 1 Lapsiperheiden kotipalvelun ja kriteerien tarkoitus... 3 2 Lapsiperheiden kotipalvelun lainsäädännöllinen perusta... 3 3 Lapsiperheiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Kotona kokonainen elämä Aloitusseminaari Johtajaylilääkäri Pirjo Laitinen-Parkkonen Hyvinkään kaupunki

Kotona kokonainen elämä Aloitusseminaari Johtajaylilääkäri Pirjo Laitinen-Parkkonen Hyvinkään kaupunki Kotona kokonainen elämä Aloitusseminaari 6.9.2013 Johtajaylilääkäri Pirjo Laitinen-Parkkonen Hyvinkään kaupunki ARVON TUOTTAMINEN ASIAKKAALLE Ikääntyvän mielekäs elämä ja hyvinvointi on laajempi kokonaisuus

Lisätiedot

Terveys ja talous 2016

Terveys ja talous 2016 Terveys ja talous 2016 15.9.2016 Tehokkuutta osaamisen kehittämiseen Oppiportin hyödyntämisen mahdollisuuksista Digidigi Digitalisaatio haastaa perinteiset toimintamallit ja muuttaa maailmaa, sosiaali-

Lisätiedot

Saariston liikennepalvelujen kehittäminen Havaintoja, johtopäätöksiä ja jatkotoimet. Eeva Linkama Saaristoliikenteen neuvottelukunta 3.11.

Saariston liikennepalvelujen kehittäminen Havaintoja, johtopäätöksiä ja jatkotoimet. Eeva Linkama Saaristoliikenteen neuvottelukunta 3.11. Saariston liikennepalvelujen kehittäminen Havaintoja, johtopäätöksiä ja jatkotoimet Eeva Linkama Saaristoliikenteen neuvottelukunta 3.11.2015 Saariston liikennepalvelujen kehittäminen missä mennään? Selvitetty

Lisätiedot

Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16

Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16 1(7) Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16 IISALMEN KAUPUNGIN SOSIAALIPALVELUKESKUS STRATEGIA Sosiaalipalvelukeskuksen ammattitaitoinen ja kehittämishaluinen henkilöstö tuottaa laadukkaita sosiaalipalveluja asukkaille.

Lisätiedot

Kokeiluilla yli esteiden Autetaan asiakkaita digitaalisten palveluiden käyttäjiksi

Kokeiluilla yli esteiden Autetaan asiakkaita digitaalisten palveluiden käyttäjiksi Kokeiluilla yli esteiden Autetaan asiakkaita digitaalisten palveluiden käyttäjiksi AUTA-hankkeen seminaari 8.2.2017 Sami Kivivasara, projektiryhmän PJ AUTA-hanke - Mitä sillä tavoitellaan? - Mihin se liittyy?

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

Puolesta asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kansallinen Palveluarkkitehtuuri Info Jari Suhonen, THL OPER

Puolesta asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kansallinen Palveluarkkitehtuuri Info Jari Suhonen, THL OPER Puolesta asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa Kansallinen Palveluarkkitehtuuri Info 29.9.2015 Jari Suhonen, THL OPER Puolesta asioinnin tarve terveydenhuollossa Hyppönen, H., Hyry, J., Valta, K., Ahlgren,

Lisätiedot

MITEN IKÄIHMISILLE TURVATAAN INHIMILLISET PALVELUT?

MITEN IKÄIHMISILLE TURVATAAN INHIMILLISET PALVELUT? MITEN IKÄIHMISILLE TURVATAAN INHIMILLISET PALVELUT? Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 19.3.2010 Helsinki Jussi Merikallio johtaja, sosiaali- ja terveysasiat Sosiaali- ja terveyspalvelujen lähivuosien haasteet

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta VIESTINTÄSTRATEGIA 2017 2020 Oulun yliopiston ylioppilaskunta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Nykytila 2.1. Kehittämiskohteiden toteutuminen 3. Perusviesti 4. Viestintä ylioppilaskunnan strategian toteuttajana

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä

Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä FinDRG-verkostohankkeen kick-off-tilaisuus 7.9.2016 Johtaja, sosiaali ja terveys Sote- ja maakuntauudistus

Lisätiedot

Koukkuniemi 2020- hanke. Palvelujärjestelmän uudistaminen osana Koukkuniemen vanhainkotialueen ja palveluiden kehittämistä

Koukkuniemi 2020- hanke. Palvelujärjestelmän uudistaminen osana Koukkuniemen vanhainkotialueen ja palveluiden kehittämistä Koukkuniemi 2020- hanke Palvelujärjestelmän uudistaminen osana Koukkuniemen vanhainkotialueen ja palveluiden kehittämistä Hankkeen tavoitteet 1. Yhteiskunnallisen yrityksen perustaminen vanhustenhuollon

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

Laajakaista kaikkien ulottuville Selvitysmies Harri Pursiainen

Laajakaista kaikkien ulottuville Selvitysmies Harri Pursiainen Laajakaista kaikkien ulottuville Selvitysmies Harri Pursiainen 1 Markkinoiden muutos Ennen kattavat palvelut syntyivät markkinaehtoisesti eikä valtio puuttunut toimintaan tiukalla sääntelyllä, veroilla

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa. Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja

Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa. Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja Kelan palvelut erityistä tukea tarvitseville nuorille Pohjois-Savossa Kela Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sirpa Oksman apulaisjohtaja 30.10.2013 Kelan tehtävä Elämässä mukana muutoksissa tukena Kela hoitaa

Lisätiedot

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen n käyttömahdollisuudet liikenteessä Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki Tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja liikkumiseen ja liikenteeseen

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Vastaanottava maaseutu Helsinki 22.1.2016 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Mahdollisuuksien maaseutu Maaseutuohjelmalla

Lisätiedot

Toimeentulotuen perusprosessit uusiutuvat. Heli Kauhanen hankepäällikkö Tomeentulotuki 2017, Kela 25.5.2016

Toimeentulotuen perusprosessit uusiutuvat. Heli Kauhanen hankepäällikkö Tomeentulotuki 2017, Kela 25.5.2016 1 Toimeentulotuen perusprosessit uusiutuvat Heli Kauhanen hankepäällikkö Tomeentulotuki 2017, Kela 25.5.2016 Kelan tavoitteet toimeenpanossa Perustoimeentulotukea tarvitsevien asiakkaiden yhdenvertainen

Lisätiedot

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9. Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.2013 Tampere on kansallinen koordinaattori INKA-ohjelmaan kuuluvassa

Lisätiedot

Viisas Kemi -toimenpide-ehdotukset 2016-2017

Viisas Kemi -toimenpide-ehdotukset 2016-2017 Viisas Kemi -toimenpide-ehdotukset 2016-2017 Sivistyspalvelukeskus/Koulutusosasto 1. Kuntalaisten palvelutuotantoon liittyvät hakemukset ja asiakirjat muutetaan kattavasti sähköisiksi ja sähköisesti lähetettäviksi

Lisätiedot

Asiointi Sirpa Salminen

Asiointi Sirpa Salminen Asiointi 25.3.2013 Sirpa Salminen Asiointi Asiakas- ja toiminnanohjaus organisaation kokonaisvaltainen tapa toimia, jossa suunnataan kaupungin voimavaroja oikeisiin asiakkaisiin / palveluihin. yhtenäinen

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Kokemukset talteen kamerakännykällä. Jakelun Infopäivä Olli Kuusisto

Kokemukset talteen kamerakännykällä. Jakelun Infopäivä Olli Kuusisto Kokemukset talteen kamerakännykällä Jakelun Infopäivä 25.11.2004 Olli Kuusisto JALAN-loppuseminaari 23.1.2004: Mitä JALAN-projektin jälkeen? Organisaatioiden välinen tiedonsiirto kuluvana vuonna tavoitteena

Lisätiedot

Työkalut innovoinnin tehostamiseen valmiina käyttöösi. Microsoft SharePoint ja Project Server valmiina vastaamaan organisaatioiden haasteisiin

Työkalut innovoinnin tehostamiseen valmiina käyttöösi. Microsoft SharePoint ja Project Server valmiina vastaamaan organisaatioiden haasteisiin Työkalut innovoinnin tehostamiseen valmiina käyttöösi Microsoft SharePoint ja Project Server valmiina vastaamaan organisaatioiden haasteisiin Terve! Pieni, nopea kysely kiitos! Lyhyt katsaus osallistujiin

Lisätiedot

Torstai Mikkeli

Torstai Mikkeli Torstai 14.2.2013 Mikkeli OSUVA (2012 2014) - Osallistuva innovaatiotoiminta ja sen johtamista edistävät tekijät sosiaali- ja terveydenhuollossa. hanke tutkii minkälaisilla innovaatiojohtamisen toimintatavoilla

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan vakuutuspiiri. Liisa Ojala 17.5.2013

Etelä-Pohjanmaan vakuutuspiiri. Liisa Ojala 17.5.2013 Etelä-Pohjanmaan vakuutuspiiri Liisa Ojala 17.5.2013 Tietoa vakuutuspiiristä Suomenkielisen Etelä-Pohjanmaan alue = sairaanhoitopiirin alue 20 kuntaa, 200 000 asukasta Viikottain n 3000 palvelukohtaamista,

Lisätiedot