COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, HELSINKI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, 00510 HELSINKI HTTP://WWW.SOLINOR.FI"

Transkriptio

1

2 COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, HELSINKI

3 OMISTETTU KAIKILLE NIILLE, JOTKA HALUAVAT TUOTTAA ASIAKKAILLEEN LISÄÄ ARVOA.

4 A

5 PALVELUMUOTOILU 6 KUUNTELE KÄYTTÄJÄÄ 12 TUOTA LISÄÄ ARVOA! 16 AVOIMET JA SULJETUT ONGELMAT 26 SOFTASTA ELÄMYKSEKSI 30 LAITA ITSESI LIKOON 36 INSPIROIDU KÄYTTÄJÄSTÄ 38 OTA ASKEL ETEENPÄIN 42 KÄDET ROHKEASTI SAVEEN 46 PIDÄ HAUSKAA! 54

6 6 PALVELU - MUOTOILU? MITÄ & MIKSI?

7 7 Palvelumuotoilun kansainväliset pioneerit kuvaavat palvelumuotoilun olevan hyödyllisten, käytettävien, haluttavien, vaikuttavien ja tehokkaiden palveluiden suunnitteluun tähtäävää toimintaa. Service design aims at designing services that are useful, usable and desirable from the user perspective, and efficient, effective and different from the provider perspective. (Mager & Sung, 2011) Birgit Mager & Tung-Jung Sung, International Journal of Design. 5(2)

8 8 TECH BUSINESS DESIGN

9 9 Ohjelmistokehityksessä palvelumuotoilu tarkoittaa ennen kaikkea muotoilulle tyypillistä, käyttäjälähtöistä työskentely- ja ongelmanratkaisutapaa tietotekniikkaa hyödyntävien ratkaisujen kehittämisessä. Käyttäjän tarpeiden, liiketoiminnallisen arvon ja edistyksellisen tietotekniikan yhdistäminen iteratiivisen ja ketterän muotoiluprosessin avulla auttaa paitsi löytämään ratkaisuja myös tunnistamaan ongelmia.

10 10 Suomi on elänyt koneiden ja laitteiden valmistuksesta vuosikymmeniä. Ennen vanhaan liiketoimintamalli perustui koneen käyttöikään ja sen jälkeen tapahtuvaan uusintaostoon ( 1 ). Uudessa digitaalisaation ja palveluliiketoiminnan etuja hyödyntävässä mallissa koneen käyttöikä, asiakkaan kokema arvo ja koneen valmistaneen yrityksen liiketoiminta kokevat kaikki positiivisen nosteen. Koneen käyttöikää nostavat etukäteen sovitut huollot, saumaton asiakaspalvelukokemus ja viestintä, sekä koneiden työssään keräämän tiedon hyödyntäminen kootusti ja esimerkiksi vikaantumista ennakoiden ja ennalta ehkäisten ( ). Digitalisaatio ja palvelumuotoilu lyövät kauniisti kättä kun kohtaamispisteiden kautta lähdetään miettimään keinoja miten asiakas kokee arvoa ja toisaalta miten tuota arvoa voitaisiin tuottaa lisää. 2

11 11 1 2

12 12 KUUNTELE KÄYTTÄJÄÄ PALVELUMUOTOILULLA KEHITETÄÄN KÄYTTÄJÄKOKEMUSTA

13 13 Kun asiakas tai palvelun käyttäjä nostetaan kehitystyön keskiöön, voidaan löytää ratkaisuja, jotka tuottavat aidosti kilpailukykyistä arvoa. Palvelumuotoilja ei ainostaan muotoile pyydettyä ratkaisua, vaan tarkastelee asiakaskokemuksen kokonaisuutta, johon ratkaisu linkittyy käyttäjälähtöisestä näkökulmasta. Palvelun käyttäjän arvontuotannon prosessin ymmärtäminen auttaa luomaan palveluita ja niiden osia, jotka toimivat saumattomasti osana tätä prosessia.

14 14 Asiakkaan kokemus koostuu usein erilaisista vaiheista, tapahtumista ja prosesseista sekä voi sisältää vuorovaikutusta erilaisten käyttöliittymien, tuotteiden ja palvelun osien kanssa. Usein puhutaankin palvelupolusta tai asiakkaan polusta, joka sisältää palvelutuokioita ja kontaktipisteitä. Asiakkaan tavoittelema kokonaisarvo syntyy niistä hyödyistä, iloista, pettymyksistä ja uhrauksista, joita tällä polulla koetaan ja palvelumuotoilun näkökulma auttaa hamottamaan tuon arvon syntymistä sekä mahdollisuuksia arvon lisäämiseen.

15 15 Nyt täytyisi hankkia virustentorjuntaohjelma. Tässäpä on hyvä vertailu. Löytyi sopiva. Mitäs maksutapoja täällä tarjotaan? Onhan tämä turvallista? Onneksi on asiakaspalvelu-chat, huh! Sain ostettua, mutta asennuksen kanssa tuli ongelmia... Ja päivitykset sujuu yhdellä klikkauksella :-D

16 16 TUOTA LISÄÄ ARVOA! PALVELUMUOTOILULLA TULOKSIIN

17 17 Yhä useampi toimiva, tuottoisa ja käyttäjien arvostama palvelu on kehitetty palvelumuotoilun käyttäjälähtöisen ja käyttäjiä osallistavan suunnitteluotteen avulla. Joskus muotoilullista lähestymistapaa sovelletaan koko liiketoimintamallin tai markkinoiden uudelleenajatteluun. Seuraavilla sivuilla esittelemme muutamia esimerkkejä tunnetuista palvelumuotoilun hyödyntäjistä.

18 ESIMERKKI 1 Palvelumuotoilulla kohti premium-autoilukokemusta Autobisneksessä palveluilla on tärkeä rooli - asiakkaan halutaan sitoutuvan automerkkiin ja tuntevan itsensä tyytyväiseksi myös oston jälkeen. Autovalmistaja Mercedes Benz on hyödyntänyt palvelumuotoilua jälkimarkkinointinsa kehittämisessä ja asiakkaille tarjotaan digitaalisia palveluita sujuvoittamaan muun muassa auton huoltoon liittyviä toimia.

19 Mercedes Benzin palkittu MyService -palvelu auttaa asiakasta esimerkiksi löytämään lähimmän valtuutetun huoltopisteen juuri tietyn automallin huoltoon sekä tarjoaa apua asiakkaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Palvelumuotoilun avulla premium-auton omistamisesta on lähdetty rakentamaan premium-asiakaskokemusta. https://www.mymercedesservice.co.uk/home

20 ESIMERKKI 2 Sujuvampaa matkustamista palvelumuotoilun avulla Suomalainen lentoasemapalveluiden tarjoaja Finavia vastaa 24 lentoaseman verkostosta, tunnetuimpana näistä Helsinki-Vantaan lentoasema. Finavia on kehittänyt matkustajien asiakaskokemusta aktiivisesti palvelumuotoilun avulla ja uudelleen muotoilun tuloksena on syntynyt muun muassa sujuvampi turvatarkastus ja matkustamista helpottavia mobiilisovelluksia.

21 Finnairin ja Finavian yhteinen Quality hunters -konsepti tuo palveluiden kehitykseen yhteisöllisyyttä ja vahvan käyttäjänäkökulman, kun matkustajat saavat kertoa mikä matkustuskokemuksessa on heidän mielestään tärkeää. Miljoonat asiakkaat hyötyvät parannetusta palvelusta vuosittain.

22 POHDITTAVAA Millaisia asiakkaan ongelmia organisaatiosi ratkaisee? Kuka on palvelusi käyttäjä? Mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä, entä mitkä ovat hänen huolenaiheensa? Millaisia työkaluja organisaatiosi voisi käyttää asiakkaiden ja henkilöstön ideoiden esiintuomiseen ja konkretisointiin? Jatkokehitetäänkö ideoita uusiksi palveluiksi ja tavoiksi toimia?

23 Millaisia mahdollisuuksia organisaatiosi voisi tarjota asiakkaiden osallistamiseen voisiko asiakkaasta tulla palvelukehitystiimisi jäsen? Millainen on asiakkaasi polku? Mitä vaiheita hän käy läpi esimerkiksi ostopäätöksen suunnittelusta aina uusintaostoon tai ostetun hyödykkeen kierrättämiseen asti? Miten voisit auttaa asiakastasi tällä polulla? Vastaako asiakkaasi nykyinen todellinen kokemus organisaatiosi palvelulupausta?

24 ESIMERKKI 3 Lapset omien palveluidensa muotoilijoina Lastenjärjestö Unicef toteuttaa kehitysohjelmia köyhissä maissa, yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Unicef on hyödyntänyt palvelumuotoilua useissa eri projekteissa, muun muassa konfliktiolosuhteissa eläneiden lasten kuntoutumiseen tähtäävän palvelun kehittämisessä.

25 Osallistavien työtapojen avulla lapset on otettu konkreettisesti mukaan suunnitteluun ja rakentamaan palveluprototyyppejä. Unicefin tavoitteena on luoda innovaatioita parantamaan lasten elämää ympäri maailman.

26 26 AVOIMET JA SULJETUT ONGELMAT PALVELUMUOTOILIJAN KAVEREITA KUMPIKIN

27 27 Palvelumuotoilua voidaan hyödyntää liiketoiminnan ja käyttäjille tuotetun arvon kehityskaaren eri vaiheissa. Uusia palveluinnovaatioita ja -avauksia voidaan lähteä hakemaan hyvinkin avoimella ongelman asetannalla tällöin muotoiluprosessissa keskitytään esimerkiksi piilevän asiakastarpeen tai uudenlaisen palvelusynergian löytämiseen. Toisinaan palvelumuotoilussa keskitytään jo käynnistetyn kehitysprosessin eteenpäinviemiseen ja esimerkiksi käytetään käyttäjälähtöistä lähestymistapaa erilaisten palvelukonseptivaihtoehtojen validointiin.

28

29 29 Muotoilu on osa innovaatiotoimintaa, se on ongelman ratkaisua ja ongelman määrittelyä. (Tuuli Mattelmäki, 2015) Tuuli Mattelmäki, Palvelumuotoilu saapuu verkostojen kaupunkiin. Verkosto- ja muotoilunäkökulmia kaupungin palvelujen kehittämiseen (toim. Mattelmäki & Jyrämä).

30 30 SOFTASTA ELÄMYKSEKSI PALVELUMUOTOILU OHJELMISTOKEHITYKSESSÄ

31 31 Tyypillinen ohjelmistokehitys-case liittyy usein tietyn arvontuotantoprosessin tietyn vaiheen tietotekniseen kehittämiseen. Tästä saattaa seurata ongelmia. Jos esimerkiksi junalipun varaaminen ja maksaminen onnistuu täydellisesti mobiilipalvelun avulla, mutta asiakas myöhästyy junasta, koska liityntäliikennepysäköinti pitäisi maksaa kolikoilla eikä niitä sattunut mukaan, asiakkaan kokemus junamatkustuspalvelun käytöstä on todennäköisesti negatiivinen. Palvelumuotoilunäkökulma auttaa hahmottamaan ratkaisujen linkittymistä käyttäjän arvontuotannon prosessiin sekä kehittämään ja kasvattamaan käyttäjän kokemaa kokonaisarvoa mitäpä jos pysäköinnin voisi maksaa samalla sovelluksella kuin matkaliputkin?

32 32 Ohjelmistotuotannossa tehdään monia asioita, jotka eivät näy suoraan loppukäyttälle. Esimerkiksi korttimaksupalvelun yhteydessä liikkuva data on näkymätöntä sekä asiakkaalle että kauppiaalle. Onko muotoilulla tällöin merkitystä? Mielestämme on. Jotta voidaan tarjota asiakkaalle miellyttävä ja turvallinen asiointikokemus kaupassa ja kauppialle mahdollisuus harjoittaa liiketoimintaansa kannattavasti, ohjelmiston kehittäjän on ymmärrettävä mitkä tekijät kummankin osapuolen arvontuotannon prosesseissa ovat tärkeitä ja miten niitä voitaisiin kehittää ja tukea ohjelmistoratkaisuin paremman palvelukokemuksen ja kannattavamman palveluliiketoiminnan saavuttamiseksi.

33 Palvelupolulla - maksamisen integroituminen asiakaskokemukseen ja palveluntuotantoon Aino Asiakas Maksanko ennen vai jälkeen palvelun käytön? Millä välineillä voin maksaa? Onko maksaminen turvallista? Missä ja miten suoritettu maksu näkyy? Saanko kuitin ja missä muodossa? Outi Ohjelmistokehittäjä & Petri Palvelumuotoilija Mitä asiakas ajattelee ja tekee? Mitä kauppias ajattelee ja tekee? Millaisia ratkaisuja voisimme tarjota kaupan asiakaskokemusta ja palveluntuotantoa parantamaan? Kimmo Kauppias Millä nopeudella voimme palvella? Miten varmistamme, että kaikki voivat maksaa? Millaista tietoa asiakkaiden maksuista voi saada? Missä muodossa tieto on ja miten sitä voi hyödyntää?

34

35 35 Design strives to create experiences that go across products, spaces or services. It takes the view of a product or a service from the entire life cycle with the client, from before they perceive the need to when they discard it. (Stefan Moriz, 2005) Stefan Moriz, Service Design. Practical access to an evolving field.

36 36 HYÖDYT MONINKERTAISESTI LAITA ITSESI LIKOON

37 37 Palvelumuotoilua ei kannata toteuttaa irrallisena, ulkoisena projektina, vaan parhaisiin tuloksiin päästään palvelumuotoilukumppanuudella. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelumuotoiluprojektin omistavalla asiakkaalla on ratkaiseva rooli kehitystyön onnistumisen kannalta. Palvelumuotoiluprojekteissa asiakasyritys on aktiivisesti mukana erilaisissa ideointiin ja ratkaisujen kehitysvaiheisiin liittyvissä työpajoissa ja toiminnoissa. Asiakasyrityksessä olevaa tuotteiden ja palveluiden käyttäjiin liittyvää tietoa tarvitaan myös käyttäjien tavoittamiseksi ja mukaantuomiseksi prosessiin.

38 38 INSPIROIDU KÄYTTÄJÄSTÄ KÄYTTÄJÄ AVAINASEMASSA

39 39 Palvelumuotoilussa palvelun käyttäjän ja muiden tärkeiden sidosryhmien osallisuus kehitystyöhön on avainasemassa. Osallisuudella ei tarkoiteta sitä, että palvelun käyttäjän pitäisi osata kertoa millainen palvelu hänelle pitäisi kehittää. Riittää, että käyttäjä jakaa kokemuksensa omasta arjestaan, olipa kyseessä sitten ammattilaisen arki työelämässä tai vapaa-ajan viettäminen. Palvelumuotoilija auttaa käyttäjää oman kokemuksensa tarkastelussa ja viestimisessä sekä konkretisoi yhteistyön pohjalta esiin nousevia kysymyksiä ja syntyviä ideoita siten, että niitä voidaan kehittää yhdessä käyttäjien, asiakkaiden ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa eteenpäin.

40

41 Pohdintatehtävä Miten arvelet, että esimerkiksi uuteen matkalaskujärjestelmään suhtaudutaan silloin, kun uusi järjestelmä annetaan henkilöstön käyttöön niin sanotusti puun takaa verrattuna siihen, että henkilöstö on ollut aktiivisesti mukana uuden järjestelmän suunnittelussa?

42 42 OTA ASKEL ETEENPÄIN TULEVAISUUTTA MUOTOILEMASSA

43 43 Palvelumuotoilijan työkalupakista löytyy monia hyödyllisiä keinoja palveluiden kehittämistyöhön. Muotoilija usein muun muassa tarkkailee, kyselee ja kokeilee itse. Muotoilijan suurimpia innoittajia vielä määrittelemättömien palvelupolkujen kartoittamiseen ja tulevaisuuden innovaatioiden muotoiluun ovat kuitenkin ihmisten unelmat, toiveet ja pelot. Palvelumuotoilijan tehtävänä on rakentaa vuorovaikutusta, jossa päästään käsittelemään näitä hyvinkin syvällä sijaitsevia asioita. Tämä vuorovaikutus on usein jotain muuta kuin pelkkää puhetta. Tuottaminen, rakentaminen ja asioiden yllättävä yhdistely toimivat paremmin - rakennetaan esimerkiksi yhdessä unelmien kaupunki legoista. Älä siis pelästy, jos huomaat työpaikallasi ihmisiä, jotka näyttävät leikkivän he ovat todennäköisesti palvelumuotoilemassa parempaa tulevaisuutta!

44

45 45 Seeing and appreciating what people dream shows us how their future could change for the better. It is another form of tacit knowledge that can reveal latent needs, i.e., needs not recognizable until the future. (Elizabeth B.-N. Sanders, 2002) Elizabeth B.-N. Sanders, From User-Centered to Participatory Design Approaches. In Design and the Social Sciences. J.Frascara (Ed.), Taylor & Francis Books Limited, 2002.

46 46 KÄDET ROHKEASTI SAVEEN KÄYTÄNNÖN TYÖKALUJA

47 47 Palvelumuotoilun työkaluilla voidaan muun muassa osallistaa käyttäjiä ja eri sidosryhmiä suunnitteluprosessiin, edesauttaa ideointia ja konkretisoida monimutkaisia käsitteitä ja prosesseja. Seuraavilla sivuilla kuvaillaan muutamia kiinnostavia työtapoja ja menetelmiä sekä annetaan esimerkkejä niiden käytöstä. Nämä ja muita työkaluja on löydettävissä esimerkiksi Servicedesigntools.org -sivustolta.

48 Kuvalliset virikkeet Erilaisten kuvallisten virikkeiden käyttö on omiaan helpottamaan vuorovaikutusta käyttäjien kanssa ja viemään keskustelua haluttuun suunnittelukontekstiin. Tämän tyyppisistä menetelmistä käytetään esimerkiksi Issue cards- tai Random cards -nimityksiä. ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Jos tavoitteena on keskustella käyttäjien kanssa esimerkiksi heidän työympäristönsä haasteista, olisi keskustelua kenties hedelmällisintä käydä tuossa kyseisessä ympäristössä. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Tällöin keskustelun apuvälineenä voidaan käyttää erilaisia kuvia työtiloista tai työhön liittyvistä tilanteista. Myös satunnaisesti valitut, työympäristöön liittymättömät kuvat saattavat toimia hyvin uusien ajatusten ja keskusteluiden kimmoikkeina.

49 49 Esimerkiksi kuvilla sairaalan potilashuoneista, varastosta ja henkilökunnan tiloista voidaan auttaa sairaanhoitajaa kertomaan työpäivästään sekä erilaisista tilojen käyttöön liittyvistä rutiineista. Satunnaiset kuvakortit soveltuvat hyvin muun muassa tunnetilojen kuvailuun (esim. Valitse kuva, joka mielestäsi kuvaa parhaiten tunnetilaasi työpäivän jälkeen. ). Keskusteluissa voidaan parhaimmillaan edetä hyvinkin syvälle niihin syihin, jotka ovat tunnetilojen takana. Kaikkea ei kuitenkaan kannata niin sanotusti jättää yhden kortin varaan, vaan myös muita menetelmiä kannattaa soveltaa.

50 Prototyyppaus Prototyyppaus voidaan toteuttaa monilla eri tavoilla. Tyypillinen prototyyppi ohjelmistoalalla on käyttöliittymän visuaalinen ja joskus myös toiminnallinen kuvaus. Prototyyppauksen tavoille on rajana vain mielikuvitus: mikä tahansa keino, joka auttaa konkretisoimaan kehitettävää palvelua tai sen osaa suunnittelijalle, käyttäjälle, asiakaalle tai muulle tärkeälle sidosryhmälle tulee kyseeseen. Prototyyppi voi olla esimerkiksi piirros, kaavio, fyysinen objekti tai lavastettu palvelutilanne. Vaikka prototyyppausta käytetäänkin usein myös osaamisen markkinointiin, prototyypin tärkein tehtävä on edesauttaa keskustelua ja osapuolten välistä yhteisymmärrystä. Tässä roolissa prototyyppaus kannattaa pitää kevyenä ja ketteränä. Jos sinua harmittaa heittää protosi roskakoriin saatuasi siitä huonoa palautetta, kokeile seuraavalla kerralla tehdä se kevyemmin on parempi saada huonoa palautetta puolessa tunnissa tehdystä luonnoksesta kuin kuukausien työstä valmiin palvelun eteen.

51 51 ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Mikäli asiakkaan palvelukokemus suunniteltavassa palvelussa tulee sisältämään liikkumista paikasta toiseen ja laitteiden käyttöä erilaisissa ympäristöissä, kannattaa prototyyppauksessakin nostaa takapuoli pois toimistotuolista ja lähteä oikeaan ympäristöön tutkimaan ja kokemaan. Jos pakettiauton kuljettajan pitää kirjata tietojärjestelmään hetki, jolloin hän pääsee tavarantilaajan alueelle, kokeile kauan aluetta rajoittava puomi on avoinna ja ehditkö tehdä kirjauksen vai olisiko luontevampaa pysähtyä puomin jälkeen tekemään tarvittavat toimet prototyyppauksen välineiksi riittää pakettiauto ja ruutuvihko, johon on piirretty tietojärjestelmän näkymä ja näppäimistö. Joskus tilanteen realiteetit yllättävät ja suunnittelu saa täysin uuden suunnan.

52 Käyttäjän profilointi Kun palvelun kohderyhmää ja käyttäjiä hahmotellaan, voidaan tukeutua esimerkiksi markkinointitutkimuksen avulla kerättyyn dataan. Palvelumuotoilussa käyttäjäkuvausten (character profiles) luomisella ei kuitenkaan ensijaisesti tähdätä tutkimusdatan kiteyttämiseen, vaan kyse voi olla esimerkiksi käyttäjien kanssa toimimisen yhteydessä saadusta tiedosta. Profiilien käyttäminen helpottaa suunnittelun osapuolten välistä kommunikaatiota: kun käyttäjä saa nimen, luonteenpiirteet ja ulkomuodon, on hänet helpompaa nostaa suunnittelun keskipisteeksi. ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Kun organisaatiossa pohditaan palvelun kehittämistä, voi ideointi joskus tuntua jähmeältä. Kehittämismahdollisuuksiahan on rajattomasti, mutta toisaalta mitään kovin kriittistä kehitettävää ei tule mieleen. Kuvatunkal-

53 53 taisen pattitilaneen voi saada auki, kun kokemuksista ja havainnoista kiteytetään konkreettinen, vaikkakin kuvitteellinen henkilö, jonka näkökulmasta kehittämistarpeita tarkastellaan. Kirjastopalveluita kehitettäessä voidaan pohtia millä tavoin palvelutarjoomaa voisi kehittää esimerkiksi Eskon, 46, näkökulmasta. Esko on jäänyt työttömäksi ja etsii itselleen uutta uraa. Koulutusmahdollisuudet ja toisaalta oman alan tietojen päivittäminen kiinnostaa. Eskolla on mahdollisuus käyttää palveluja päiväsaikaan. Kun asiakas ei ole enää kasvoton, palvelun kehittämiseen tähtäävät keskustelut muuttuvat usein rikkaammiksi ja ideat konkreettisemmiksi keskitytään pohtimaan, väittelemään ja luonnostelemaan miten kirjastopalvelut voisivat tukea Eskoa osaamisensa kehittämisessä ja kenties myös uuden työn löytämisessä.

54 54 PIDÄ HAUSKAA! MUOKKAA, SOVELLA, LUO UUTTA

55 55 Älä hakkaa päätäsi seinään, jos tuntuu siltä, että mikään menetelmä ei sellaisenaan sovi tarkoituksiisi. On hyvin tyypillistä, että palvelumuotoilun menetelmiä muokataan ja sovelletaan käyttökontekstiin ja tavoitteisiin sopiviksi. Menetelmien tarkoitus ei ole toimia luovutta rajoittavina tekijöinä, vaan luovuuden lisääjinä. Parhaimmillaan ne auttavat eri osapuolia kommunikoimaan ja kehittämään yhdessä. Pienenä sivuhuomautuksena mainittakoon, että yleensä tuo yhteinen kehittämistyö on myös hauskaa ja inspiroivaa. Innovative methods allow designers and researchers creative exploration and contextual sense-making while they configure and reconfigure the methods in interaction with local circumstances. (Jung-Joo Lee, 2013) Lee, Jung-Joo Method-making as a method of designing. Nordic Design Research Conference 2013 in June, Copenhagen-Malmö, Denmark-Sweden

56 TARU PARIKKA Tarun taustalta löytyy kokemusta niin markkinoinnista, verkkosivustojen suunnittelusta kuin pedagogiikan puoleltakin. Kauppatieteellinen koulutus yhdistettynä teollisen muotoilun osaamiseen ja intohimo nimenomaan palvelumuotoilua kohtaan muodostavat ajattelu- ja toimintatavan, jossa palveluliiketoiminnan ymmärrys kohtaa muotoilun visuaaliset keinot ja osallistavat, yhteistoiminnalliseen kehittämiseen perustuvat menetelmät.

57 TOMMI NIKKANEN Tommi työskentelee Solinorilla Head of Designina ja vastaa käyttäjälähtöisen suunnitelun toteutumisesta ohjelmistotuotannossa. Kaupallisen ja tietojenkäsittelytieteen koulutustaustan lisäksi Tommilla on myös takana kokemusta startup-maailmasta ja tärkeimpänä ominaisuutenaan hän pitää palavaa halua tuottaa arvoa asiakkaille ottamalla loppukäyttäjän keskiöön tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa.

58 OLE ROHKEA JA KOHTAA ASIAKKAASI - ET VOI HÄVITÄ!

59

60

Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä

Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä Hanna-Riina Vuontisjärvi Projektipäällikkö/ Palvelumuotoilija Lapin yliopisto, Taiteiden Tiedekunta hanna-riina.vuontisjarvi@ulapland.fi Mitä palvelumuotoilija

Lisätiedot

Palvelumuotoilun perusteet ja palvelupolku. luontokeskus

Palvelumuotoilun perusteet ja palvelupolku. luontokeskus Palvelumuotoilun perusteet ja palvelupolku 4.10.2016 @Limingan luontokeskus GOFORE Muotoilemme kokemuksia ja palveluita, joista ihmiset saavat merkittävää lisäarvoa. Muutamme maailmaa digitalisaation keinoin

Lisätiedot

Palvelumuotoilu(service design)

Palvelumuotoilu(service design) Palvelumuotoilu(service design) Välineitä käyttäjälähtöisyyteen ja yhteiskehittelyyn Satu Miettinen Mitä palvelumuotoilu on? Palvelumuotoilulla tarkoitetaan palveluiden kaupallista kehittämistä muotoilun

Lisätiedot

Palvelumuotoilun perusteet. kurssi 2016

Palvelumuotoilun perusteet. kurssi 2016 Palvelumuotoilun perusteet kurssi 2016 Kurssin rakenne oppimistavoitteet: Opiskelija ymmärtää, mitä palvelumuotoilu tarkoittaa ja hän tuntee siihen liittyvät käsitteet. Hänellä on perustiedot palvelumuotoilun

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Palvelumuotoilun perusteet. Terve-SOS 18.05.2011 Sami Oinonen, Hub Helsinki

Palvelumuotoilun perusteet. Terve-SOS 18.05.2011 Sami Oinonen, Hub Helsinki Palvelumuotoilun perusteet Terve-SOS 18.05.2011 Sami Oinonen, Hub Helsinki Mitä palvelumuotoilu on Keskeiset käsitteet Miksi se on olennaista Kehittämisen malli Kuka: Sami Oinonen, Kirkkonummi, kalliokiipeilijä,

Lisätiedot

Palvelumuotoiluprosessin 1. vaihe: Ymmärrä

Palvelumuotoiluprosessin 1. vaihe: Ymmärrä Palvelumuotoiluprosessin 1. vaihe: Ymmärrä Understanding Ymmärrä Thinking Pohdi Generating Kehitä Filtering Seulo Explaining Selitä Realising Toteuta Ymmärrä Tässä vaiheessa kerätään tietoa suunnittelukohteesta

Lisätiedot

SUOMI-OPPAAT MATKAILUALAN AMMATTILAISET

SUOMI-OPPAAT MATKAILUALAN AMMATTILAISET SUOMI-OPPAAT MATKAILUALAN AMMATTILAISET Anu Nylund, matkailukoulutuksen kehittämispäällikkö & Helsinki-opas & Lapin yliopiston opiskelija anu.nylund@liiketalousopisto.fi Lyhyt määritelmä palvelumuotoilusta

Lisätiedot

Palvelumuotoilu muutostyökaluna. Asukkaiden kuuntelemiseen ja osallisuus kulttuuripalveluiden kehittämisessä.

Palvelumuotoilu muutostyökaluna. Asukkaiden kuuntelemiseen ja osallisuus kulttuuripalveluiden kehittämisessä. Palvelumuotoilu muutostyökaluna. Asukkaiden kuuntelemiseen ja osallisuus kulttuuripalveluiden kehittämisessä. Satu Miettinen, professori Lapin yliopisto Palvelumuotoilu on strategisen johtamisen väline.

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI?

ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI? ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI? Miksi teema on kiinnostava Mitä maailmassa tapahtuu - 1 Perinteisten lentoyhtiöiden rinnalle syntyi halpalentoyhtiöt, jotka haastoivat asiakaslähtöisyyden koko

Lisätiedot

ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia. FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy

ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia. FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy 1 . KAIKKI MUUTTUU Ansaintalogiikka on muuttumassa tavaroiden saatavuuden

Lisätiedot

PENTAGON DESIGN INNOVATION LABS. TILA - seminaari 28.11.2012

PENTAGON DESIGN INNOVATION LABS. TILA - seminaari 28.11.2012 PENTAGON DESIGN INNOVATION LABS TILA - seminaari 28.11.2012 PENTAGON DESIGN haluaa olla mukana synnyttämässä asiakasyrityksilleen uusia arvomahdollisuuksia LOPPUTULOKSENA kehityshankkeesta on ainutlaatuinen

Lisätiedot

Palvelumuotoilun työkalut

Palvelumuotoilun työkalut Palvelumuotoilun työkalut Satu Miettinen Kuva: Reetta Kerola Palvelumuotoilu Palvelumuotoilussa on käyttäjäkeskeinen näkökulma. Se pyrkii takaamaan, että palvelut ovat hyödyllisiä, käyttökelpoisia ja toivottavia

Lisätiedot

Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan

Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan asiakasymmärrys kehittämisen lähtökohtana palvelumuotoilun keinoja soveltaen Heli Laurikainen, kyläkehittäjä Aistien avoimia oppimisympäristöjä kehittämässä

Lisätiedot

Co-Design Yhteissuunnittelu

Co-Design Yhteissuunnittelu Co-Design Yhteissuunnittelu Tuuli Mattelmäki DA, associate professor Aalto University School of Arts, Design and Architecture School of Arts, Design and Architecture design with and for people Codesign

Lisätiedot

Palvelujen konseptointi

Palvelujen konseptointi Palvelujen konseptointi TWG Mikko Koivisto 22.4.2013 1 PaMu Ideointi PaMu Ideointi Vaihtoehtoisten palveluratkaisujen ideointi kertyneeseen ymmärrykseen (mm. käyttäjätarpeet ja palveluntarjoajan tavoitteet),

Lisätiedot

Ideaikkuna osallistamista palvelujen muotoiluun. Marika Järvinen Istekki asiakaspäivät

Ideaikkuna osallistamista palvelujen muotoiluun. Marika Järvinen Istekki asiakaspäivät Ideaikkuna osallistamista palvelujen muotoiluun Marika Järvinen 17.1.2018 Istekki asiakaspäivät Laadun kolme suuntaa TOIMIVUUS Kuinka hyvin palvelu toteutetaan? Löydettiinkö tarpeeseen ratkaisu? Kuinka

Lisätiedot

Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S

Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S Lahden Ammattikorkeakoulu 2015-2016 23.12.2015 Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S Tunnus Nimi 1 v 2 v Op yht MIYMUM15-1000 YDINOSAAMINEN 50 MIYMUM15-1001 SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

Lisätiedot

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen.

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen. Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä 6.6.2017 Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen http://contentunion.net/ Päivän pähkinät 9.00-9.30 Opetellaan palvelumuotoilun yhteisöllisten

Lisätiedot

Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin

Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin Heli Rantanen, projektipäällikkö heli.k.rantanen@hel.fi 6Aika Avoin asiakkuus ja osallisuus Helsingin kaupunki HELSINKI 310 ASIAKASPALVELUMALLI KÄYTTÄJÄ-

Lisätiedot

OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013

OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013 OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013 Käyttäjälähtöinen palveluiden kehittäminen. Palvelumuotoilu perheiden palveluiden kehittämisen välineenä. Palvelumuotoilu perheiden palveluiden kehittämisen

Lisätiedot

Suosituin ja kattavin koulutuksen itsearviointiratkaisu

Suosituin ja kattavin koulutuksen itsearviointiratkaisu Suosituin ja kattavin koulutuksen itsearviointiratkaisu Valmis paketti Perusopetusta säätelevän lain 21 :n mukaan koulutuksen järjestäjän on arvioitava järjestämäänsä koulutusta ja sen vaikuttavuutta.

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

TRIPLEWIN KEHITYSTARINA

TRIPLEWIN KEHITYSTARINA TRIPLEWIN KEHITYSTARINA Mistä olemme tulossa, mitä olemme tänään ja mihin olemme menossa? will invest into customer xperience leadership TripleWinin juuret ovat General Motorsissa (GM) ja Saturn automerkissä

Lisätiedot

TEOLLINEN MUOTOILU TUOTESUUNNITTELU YRITYSILME KONSULTOINTI. Juha Sarviaho. Teollinen muotoilu mukana tuotekehityksessä ja suunnittelussa

TEOLLINEN MUOTOILU TUOTESUUNNITTELU YRITYSILME KONSULTOINTI. Juha Sarviaho. Teollinen muotoilu mukana tuotekehityksessä ja suunnittelussa TEOLLINEN MUOTOILU TUOTESUUNNITTELU YRITYSILME KONSULTOINTI Juha Sarviaho Teollinen muotoilu mukana tuotekehityksessä ja suunnittelussa Teollinen muotoilu on teollisuusjärjestelmien tai tuotejärjestelmien

Lisätiedot

Älykästä kaupunkikulttuuria rakentamassa

Älykästä kaupunkikulttuuria rakentamassa Lumen 1/2017 TEEMA-ARTIKKELI Älykästä kaupunkikulttuuria rakentamassa Marjo Jussila, TaM, projektisuunnittelija, Kaupan ja kulttuurin osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu Asiasanat: palvelumuotoilu, käyttäjälähtöisyys,

Lisätiedot

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio.

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. SYNNYTYSKESKUSTELU Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. Synnytyskeskustelu käydään lapsivuodeosastoilla ennen perheen kotiutumista ja tähän hetkeen on

Lisätiedot

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen Päijät-Hämeessä SOS II hankkeen tavoitteet Asiakkaan osallisuutta edistävien käytäntöjen kehittäminen Aikuissosiaalityön raportoinnin ja arvioinnin mallien kehittäminen

Lisätiedot

Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo

Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo 2015 1 Mitä muotoilu on? 24/11/15 heikki rajasalo 2015 2 24/11/15 heikki rajasalo 2015 3 1970 Participatory Design 1980 Human-centered Design, ergonomia

Lisätiedot

Kuntaliitto 2.2.2010

Kuntaliitto 2.2.2010 Kuntaliitto 2.2.2010 Design-ajattelua, -osaamista ja -menetelmiä mukaan palvelujen kehittämiseen Helsinki Service Designers-ryhmän tavoitteena on kytkeädesign-ajattelua, -osaamista ja -menetelmiämukaan

Lisätiedot

4. Mitäpalvelumuotoilu on?

4. Mitäpalvelumuotoilu on? 4. Mitäpalvelumuotoilu on? Palvelumuotoilu on ajassa ja paikassa koettujen palveluprosessien ja palveluympäristöjen muotoilua, jotka tavoittavat ihmiset erilaisten kosketuspisteiden kautta. palvelumuotoilu

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Etnografia palvelumuotoilun lähtökohtana

Etnografia palvelumuotoilun lähtökohtana People-centric problem solving Etnografia palvelumuotoilun lähtökohtana Gemic on strategiseen tutkimukseen, ihmislähtöisiin innovaatioihin ja liiketoiminnan kehittämiseen erikoistunut konsulttitoimisto.

Lisätiedot

Mitä palvelumuotoilu mahdollistaa? Morfeus-verkostotapaaminen SimLab, Open Innovation House Anna Salmi

Mitä palvelumuotoilu mahdollistaa? Morfeus-verkostotapaaminen SimLab, Open Innovation House Anna Salmi Mitä palvelumuotoilu mahdollistaa? Morfeus-verkostotapaaminen SimLab, Open Innovation House Anna Salmi 23.4.2015 Palvelumuotoilun tutkimus SimLabissa ATLAS Map of Future Service Co-Development Methods

Lisätiedot

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen OSALLISUUS UTELIAISUUS INNOSTUS KORKEAKOULUELÄMÄN JÄLKEINEN OSAAMINEN QUO VADIS :

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Saara Jäämies

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Saara Jäämies + Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen Saara Jäämies + Kuka olen? Palveluiden asiakaskeskeinen kehittäminen, palvelumuotoilu / Laurea YAMK (kesken) Vapaaehtois- ja kansalaistoiminnan

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

Lahti is a green-clean-event -design city. Riikka Salokannel Muotoilun kehitysjohtaja www.designlahti.fi Lahden alueen kehitysyhtiö Ladec Oy

Lahti is a green-clean-event -design city. Riikka Salokannel Muotoilun kehitysjohtaja www.designlahti.fi Lahden alueen kehitysyhtiö Ladec Oy Lahti is a green-clean-event -design city Riikka Salokannel Muotoilun kehitysjohtaja www.designlahti.fi Lahden alueen kehitysyhtiö Ladec Oy Lahti is a green-clean-event -design city Riikka Salokannel Muotoilun

Lisätiedot

CASE Finavia: Online offline vuoropuhelu lentomatkustajien tunnepolkua jäljitettäessa

CASE Finavia: Online offline vuoropuhelu lentomatkustajien tunnepolkua jäljitettäessa Suomen Markkinointitutkimusseura Kvalitatiivisen tutkimuksen hyödyntäminen CASE Finavia: Online offline vuoropuhelu lentomatkustajien tunnepolkua jäljitettäessa Sanna Vatjus, Customer Insight Manager,

Lisätiedot

Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen. Anne Turula Palvelupäällikkö

Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen. Anne Turula Palvelupäällikkö Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen Anne Turula Palvelupäällikkö Esityksen sisältö - Edelläkävijäyrityksen profilointia - Yrityksen polku Tekesiin - Innovaatiorahoitus Kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen. Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Anne Turula Palvelupäällikkö

Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen. Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Anne Turula Palvelupäällikkö Polku Tekesin innovaatiorahoitukseen Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Anne Turula Palvelupäällikkö Esityksen sisältö - Edelläkävijäyrityksen profilointia - Yrityksen polku Tekesiin - Innovaatiorahoitus

Lisätiedot

Palvelumuotoilu kehittämisen välineenä julkisissa palveluissa. Iikka Lovio , Liaani hankkeen seminaari, Metropolia.

Palvelumuotoilu kehittämisen välineenä julkisissa palveluissa. Iikka Lovio , Liaani hankkeen seminaari, Metropolia. Palvelumuotoilu kehittämisen välineenä julkisissa palveluissa Iikka Lovio 10.10.2017, Liaani hankkeen seminaari, Metropolia. KÄYTTÄJÄ SUUNNITTELU Projektin tavoitteen on oltava ratkaisu ongelmaan, ei palvelumuotoilun

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Tekes Tila-ohjelma 2008-2012. Myymäläkonseptien menestystekijät 28.10.2009

Tekes Tila-ohjelma 2008-2012. Myymäläkonseptien menestystekijät 28.10.2009 Tekes Tila-ohjelma 2008-2012 Myymäläkonseptien menestystekijät 28.10.2009 TILABRUNSSIT, syksy 2009 DM 31655 ja 43677 11-2006 Copyright Tekes Myymäläkonseptien menestystekijät-tila-brunssin ohjelma 28.10.2009

Lisätiedot

MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI

MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI CASE: SOCIAL HERO & MICROSOFT JAANA VUORI MICROSOFT OY SATU YRJÄNEN SEK LOYAL OY PÄIVÄN SISÄLTÖ 1 2 3 4 5 6 Markkinoinnin ja ostokäyttäytymisen muutos Sisältöohjautuva

Lisätiedot

Nuorisoalan ehkäisevän päihdetyön kehittämisfoorumin satoa 18.11.2014

Nuorisoalan ehkäisevän päihdetyön kehittämisfoorumin satoa 18.11.2014 HYPPÄÄ KYYTIIN! Nuorisoalan ehkäisevän päihdetyön kehittämisfoorumin satoa 18.11.2014 Tulevaisuus? Ehkäisevä päihdetyö? Yhdessä kehittäminen? Kuka ja mitä? Foorumin iltapäivässä työskenneltiin fasilitointimenetelmin

Lisätiedot

Käyttäjäkokemuksia kaupunkiliikenteestä ja kaupunkienergiasta käyttäjät palveluiden kehittämisen resurssina

Käyttäjäkokemuksia kaupunkiliikenteestä ja kaupunkienergiasta käyttäjät palveluiden kehittämisen resurssina Käyttäjäkokemuksia kaupunkiliikenteestä ja kaupunkienergiasta käyttäjät palveluiden kehittämisen resurssina 6.11.2009 Vesa Kemppainen Movense Oy Mitä käyttäjäkokemus on? Käyttäjäkokemus on enemmän kuin

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta AKTIIVISEMPI ARKI työpajan työpohjat Nämä työpohjat on laadittu

Lisätiedot

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved.

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved. Hyvän palvelun muotoilutoimisto 1 TEKES LIIKKUMINEN PALVELUINA 27.5.2014 Käyttäjäprofiilit palveluiden luomisen pohjana Case: Helsingin risteilymatkustajien profilointiprojekti Mikko Koivisto, johtava

Lisätiedot

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit Brändäystä lyhyesti Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit BRÄNDÄYSTÄ HELPOSTI -KURSSIN SISÄLTÖ Päivä 1 Päivä 2 PERUSTEET Mitä kurssi sisältää? Mitä on luova ajattelu brändäyksessä? Brändi-aakkoset

Lisätiedot

Näin kehität WAU-palveluja?

Näin kehität WAU-palveluja? Mikko Koivisto, 2012 Näin kehität WAU-palveluja? Palvelumuotoilu käyttäjälähtöisten palvelujen mahdollistajana Asiantuntija Mikko Koivisto, Lead Service Designer Koulutus: Teollinen muotoilija (TaM, IDBM),

Lisätiedot

Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille. Juho Seppälä Digia Oyj

Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille. Juho Seppälä Digia Oyj Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille Juho Seppälä Digia Oyj 19.5.2017 AGENDA Digitalisaation vaikutukset ja mahdollisuudet energia-alan palveluille 1. Digia pähkinänkuoressa

Lisätiedot

RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2. Lasse Salmi

RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2. Lasse Salmi RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2 Lasse Salmi www.stepbystep.fi Ratkaisukeskeisyys lyhyesti Jos jokin ei ole rikki, älä yritä korjata sitä Kun tiedät mikä toimii, tee lisää sitä Jos jokin

Lisätiedot

MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE?

MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE? MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE? Dosentti Elina Jaakkola Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto Serve Research Brunch 18.9.2013

Lisätiedot

Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen. Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT

Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen. Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT Kuluttajat ja uuden teknologian hyväksyminen Kuluttajan ja markkinoijan suhde tulevaisuudessa Anu Seisto, VTT 2 Miksi kuluttaja / käyttäjänäkökulma on mielenkiintoinen? Jokainen käyttäjä havainnoi teknologian

Lisätiedot

Suomi 100 juhlavuoden yritysyhteistyö

Suomi 100 juhlavuoden yritysyhteistyö Suomi 100 juhlavuoden yritysyhteistyö Kiinnostunut hakemaan Suomi 100 kumppaniyritykseksi? Suomi 100 kumppaniyritykseksi voi hakea tuotteella tai palvelulla, joka toteuttaa juhlavuoden yhdessä-teemaa Yhdessä-teema

Lisätiedot

Serve-ohjelman panostus palvelututkimukseen

Serve-ohjelman panostus palvelututkimukseen Serve-ohjelman panostus palvelututkimukseen Jaana Auramo 1.2.2012 Miksi Serve panostaa palvelututkimukseen? Taataan riittävä osaamispohja yritysten kilpailukyvyn kasvattamiseen Tutkimusvolyymin ja laadun

Lisätiedot

Mikä on hyvä käytäntö, miten sen tunnistaa ja miten se on hyödynnettävissä

Mikä on hyvä käytäntö, miten sen tunnistaa ja miten se on hyödynnettävissä Mikä on hyvä käytäntö, miten sen tunnistaa ja miten se on hyödynnettävissä Satu Korhonen erikoissuunnittelija, THL / MEKA 19.5.2010 TEM työpaja / Korhonen 1 Best practice traditio ja avoin innovaatio Hyvän

Lisätiedot

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Tuo ideasi Tuoteväylän asiantuntijoiden arvioitavaksi Onko sinulla uusi innovatiivinen idea, josta voisi

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Innokylä tutuksi ja käyttöön

Innokylä tutuksi ja käyttöön Innokylä tutuksi ja käyttöön 1 Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö, joka kokoaa hyvinvointi- ja terveysalan kehittämistyön tulokset yhteen paikkaan ja tarjoaa kanavan toimintamallien levittämiseen.

Lisätiedot

KANNUSTAVA KOMMUNIKOINTI LAPSEN ITSETUNNON VAHVISTAJANA. PÄIJÄT-HÄMEEN VARHAISKASVATTAJA tapahtuma 19.5.2015 Piia Roos (Janniina Elo)

KANNUSTAVA KOMMUNIKOINTI LAPSEN ITSETUNNON VAHVISTAJANA. PÄIJÄT-HÄMEEN VARHAISKASVATTAJA tapahtuma 19.5.2015 Piia Roos (Janniina Elo) KANNUSTAVA KOMMUNIKOINTI LAPSEN ITSETUNNON VAHVISTAJANA PÄIJÄT-HÄMEEN VARHAISKASVATTAJA tapahtuma 19.5.2015 Piia Roos (Janniina Elo) KANNUSTAVA KOMMUNIKOINTI? Puhumista Lapsen ja aikuisen välillä ITSETUNTO?

Lisätiedot

HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012. Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen

HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012. Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen HALOO huomaako kukaan? seminaari 18.12.2012 Kehrä II Monitoimijainen yhteistyö perheen, lastensuojelun ja yhteiskumppanin kanssa Tiina Muukkonen 12/2012 1 Monitoimijainen yhteistyö Monitoimijaista lastensuojelun

Lisätiedot

Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3

Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3 Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3 Kimmo Levä Pääsihteeri Auttaa museoita menestymään MUSEOPALVELUJEN SEGMENTOINTI MUSEOPALVELUJEN SEGMENTIT Yhteiskunnalliset palvelut julkiselle sektorille

Lisätiedot

Kyläsuunnittelu palveluksi Kylän tulevaisuusilta moniaistisessa tilassa toteutettuna

Kyläsuunnittelu palveluksi Kylän tulevaisuusilta moniaistisessa tilassa toteutettuna Kyläsuunnittelu palveluksi Kylän tulevaisuusilta moniaistisessa tilassa toteutettuna Aalto-yliopisto, Kauppakorkeakoulu, Pienyrityskeskus Palveluratkaisujen kehittäjä Heli Laurikainen, Hämeen Kylät ry

Lisätiedot

Big datan hyödyntäminen

Big datan hyödyntäminen Big datan hyödyntäminen LVM/FIIF-yhteistyö 1 0 /1 9 /1 4 Nykytilanne Useita olemassa olevia ohjelmia ja tahoja, josta yritykset ja tutkimuslaitokset voivat hakea rahoitusta Big Dataan ja teollisen internetin

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Ajatuksia hinnoittelusta. Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin.

Ajatuksia hinnoittelusta. Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin. Ajatuksia hinnoittelusta Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin. Hinnoittelu Yritystoiminnan tavoitteena on aina kannattava liiketoiminta ja asiakastyytyväisyys. Hinta

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

Fiiliksestä fyrkkaa pähkinänkuoressa

Fiiliksestä fyrkkaa pähkinänkuoressa Fiiliksestä fyrkkaa pähkinänkuoressa Nostaa tunteen ja asiakkaan kokeman arvon yhdeksi liiketoiminnan keskeiseksi ajuriksi. Haastaa yrityksiä tarkastelemaan liiketoimintaa asiakkaiden tunteiden kautta.

Lisätiedot

Sosiaalinen media matkailusektorilla Koodiviidakko Oy Pekka Huttunen Liiketoimintajohtaja, KTM

Sosiaalinen media matkailusektorilla Koodiviidakko Oy Pekka Huttunen Liiketoimintajohtaja, KTM Sosiaalinen media matkailusektorilla Koodiviidakko Oy Pekka Huttunen Liiketoimintajohtaja, KTM - Ohjelmistoja digitaaliseen viestintään Koodiviidakko Oy Koodiviidakko Oy on digitaaliseen viestintään ja

Lisätiedot

Lupa toimia eri tavalla. 2012 huhtikuu, Keskuspuiston ammattiopiskelu Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti

Lupa toimia eri tavalla. 2012 huhtikuu, Keskuspuiston ammattiopiskelu Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Lupa toimia eri tavalla 2012 huhtikuu, Keskuspuiston ammattiopiskelu Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Asiantuntija? Asian tunnustelija? Asian tunteilija? Miten Anssista tuli Anssi? Maailman innokkaimmat

Lisätiedot

Toiminnallisen määrittelyn tarina. Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä.

Toiminnallisen määrittelyn tarina. Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä. Toiminnallisen määrittelyn tarina Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä. Toimitusjohtajan pulma Tässä on toimitusjohtaja Roope, jonka tavoitteena on pyörittää Rengasmaster Oy:tä

Lisätiedot

YKS YKSILÖKESKEINEN ELÄMÄNSUUNNITELMA

YKS YKSILÖKESKEINEN ELÄMÄNSUUNNITELMA PUMPPU-HANKE (A31860) pumppu-hanke.blogspot.com YKS YKSILÖKESKEINEN ELÄMÄNSUUNNITELMA MAHDOLLISUUS KÄYTTÄJÄLÄHTÖISEEN AJATTELUUN JA TOIMINTAAN Lohja 5.9.2012 Merja Laurén Tiedetään, että (Val Williams

Lisätiedot

Ennakointi apuna hyvinvointiyrityksen toiminnassa 11.12.2013

Ennakointi apuna hyvinvointiyrityksen toiminnassa 11.12.2013 Ennakointi apuna hyvinvointiyrityksen toiminnassa 11.12.2013 Tavoitteet ja sisältö Osallistujat tutustuvat käytännönläheiseen ennakoinnin työkaluun (tulevaisuuskartta) ja työstävät sen avulla yrityksensä

Lisätiedot

Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio. Asta Bäck

Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio. Asta Bäck Yhteisöllisen tuotekehyksen avoin verkkolaboratorio Asta Bäck Sosiaalisen median mahdollisuuksia Palvelu voi rakentua kokonaan käyttäjien tuottaman aineiston ja käyttäjien aktiviteetin ympärille Flickr

Lisätiedot

DOB Datasta oivalluksia ja bisnestä

DOB Datasta oivalluksia ja bisnestä DOB Datasta oivalluksia ja bisnestä 23.3.2017 Outi Kinnunen 1. Yhteiskehittäminen ketteryyttä liiketoimintaan 2. CoCo Tool Kit yhteiskehittämisen työkalu 3. Pelataan yhdessä kädet saveen 4. Tulokset ja

Lisätiedot

ICT - HYPAKE. Timo Pekkonen, Kainuun Etu Oy Arja Ranta-aho, Minna Lappi, Fluente Kumppanit Oy 14.02.2014

ICT - HYPAKE. Timo Pekkonen, Kainuun Etu Oy Arja Ranta-aho, Minna Lappi, Fluente Kumppanit Oy 14.02.2014 ICT - HYPAKE Timo Pekkonen, Kainuun Etu Oy Arja Ranta-aho, Minna Lappi, Fluente Kumppanit Oy 14.02.2014 Mitä näkyvissä? Väestörakenteen muutos Globalisaatio Kaupungistuminen Ilmastonmuutos Digitalisaatio

Lisätiedot

01.09.2015 Mia Lindberg

01.09.2015 Mia Lindberg 01.09.2015 Mia Lindberg Yksityiset palvelut osana asiakkaan palvelukokonaisuutta Lähipalveluseminaari 1.9.2015 Mia Lindberg, Jykes Oy Yksityiset palvelut osana asiakkaan palvelukokonaisuutta Monituottajamalli

Lisätiedot

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA Oppijan osallistamisen malli Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? Aikuisoppijoiden osallistuminen Aikuisoppijan viikon (AOV)

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄLÄHTÖISYYS EI RIITÄ

KÄYTTÄJÄLÄHTÖISYYS EI RIITÄ KÄYTTÄJÄLÄHTÖISYYS EI RIITÄ - TAVOITTEENA PITÄÄ OLLA KAKSOISVOITTO Juha Tuulaniemi, palvelumuotoilija, projektipäällikkö KAINUUN 3. HYVINVOINTIFOORUMI 20.09.2011 Juha Tuulaniemi Palvelumuotoilu kirja Kustantaja:

Lisätiedot

Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa

Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa Lauri Ala-Opas Tekes 21.3.2013 Rahoituspäätökset teollisuuteen ja palveluihin Miljoonaa euroa 200 Palvelut 150 Teollisuus 100 Muut toimialat

Lisätiedot

Digitalisaation mahdollisuudet uusi aalto

Digitalisaation mahdollisuudet uusi aalto Digitalisaation mahdollisuudet uusi aalto IT goes Industry 27.11.2015 Pekka Ala Pietilä staattisesta kilpailukyvystä dynaamiseen Talouden ja yhteiskunnan evoluutio > Suomen uudistumisvauhti 26.11.2015

Lisätiedot

TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK TAMK KIMMO VÄNNI

TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK TAMK KIMMO VÄNNI TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK 18.1.2017 TAMK KIMMO VÄNNI TAMK:N TYÖPAKETIT Y-MAKERS ALUSTA TIIMIVALMENNUKSEEN PERUSTUVA KASVUYRITTÄJYYSOHJELMA TUOTE-, PALVELU- JA TUTKIMUSIDEOIDEN TESTAAMINEN

Lisätiedot

Palvelumuotoilu hyvinvointitilojen onnistuneessa suunnittelussa

Palvelumuotoilu hyvinvointitilojen onnistuneessa suunnittelussa Palvelumuotoilu hyvinvointitilojen onnistuneessa suunnittelussa JUHA KRONQVIST Restoratiiviset ympäristöt -seminaari 1.4.2014 1 Sisältö 1) Mitä on palvelumuotoilu? 2) Terveydenhuollon palveluympäristöjen

Lisätiedot

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit Kurssilla: Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen 23.1.2008 Johanna Viitanen johanna.viitanen@soberit.hut.fi Luennon aiheet Tuotekehityksen

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä

Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä Digitaalinen talous perustuu ohjelmistoihin Aineettomat hyödykkeet (media, erilaiset oikeudet ja varaukset) luodaan, hallitaan ja kulutetaan ohjelmistoilla IoT

Lisätiedot

Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio

Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio 27.9.2012 Oskari Uotinen Intosome Oy on yhteisöllisen bisneskehityksen asiantuntijayritys. Autamme asiakkaitamme ymmärtämään ja hyödyntämään yhteisöllisiä

Lisätiedot

AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA

AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA DIMENTEQ OY SALORANKATU 5-7 24240 SALO FINLAND WWW.DIMENTEQ.FI AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA SKOL ja FLIC, 29.10.2015 Teemu Virtanen, Dimenteq Oy DIMENTEQ OY Tietotekniikan palveluyritys,

Lisätiedot

MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711. Solita Oy esittäytyy 30.1.2014

MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711. Solita Oy esittäytyy 30.1.2014 MARKO SAARINEN marko.saarinen@solita.fi 040 740 1711 Solita Oy esittäytyy 30.1.2014 Seuraavat 15 20 minuuttia Me Digitalisoituminen Elämys Matkaopas Matkailun neuvontapalvelut tulevaisuudessa Aloituspalaveri

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

Ihmislähtöisiä innovaatioita

Ihmislähtöisiä innovaatioita Ihmislähtöisiä innovaatioita Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa -seminaari Postitalo, Helsinki 19.4.2011 Karoliina Auvinen, johtava ekotehokkuusasiantuntija Sitran tavoitteet ja Maamerkit-ohjelma

Lisätiedot

Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä

Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä Sirpa Huuskonen ja Harri Nikander ISS Palvelut ISS Palvelut Oy 12 000 työtekijää Suomessa Siivous Kiinteistön ylläpito Turvallisuuspalvelut

Lisätiedot

Käyttökokemusta voi suunnitella - case UXUS. Design for Life -tilaisuus, Kiasma, 12.11.13 Hanna Koskinen, VTT

Käyttökokemusta voi suunnitella - case UXUS. Design for Life -tilaisuus, Kiasma, 12.11.13 Hanna Koskinen, VTT Käyttökokemusta voi suunnitella - case UXUS Design for Life -tilaisuus, Kiasma, 12.11.13 Hanna Koskinen, VTT 2 User Experience and Usability in Complex Systems (UXUS) FIMECC UXUS tutkimusohjelma keskittyy

Lisätiedot

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Kokemuksia työnohjauksesta johdon näkökulmasta 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 2 Työnohjauksen peruskysymyksiä

Lisätiedot