COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, HELSINKI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, 00510 HELSINKI HTTP://WWW.SOLINOR.FI"

Transkriptio

1

2 COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, HELSINKI

3 OMISTETTU KAIKILLE NIILLE, JOTKA HALUAVAT TUOTTAA ASIAKKAILLEEN LISÄÄ ARVOA.

4 A

5 PALVELUMUOTOILU 6 KUUNTELE KÄYTTÄJÄÄ 12 TUOTA LISÄÄ ARVOA! 16 AVOIMET JA SULJETUT ONGELMAT 26 SOFTASTA ELÄMYKSEKSI 30 LAITA ITSESI LIKOON 36 INSPIROIDU KÄYTTÄJÄSTÄ 38 OTA ASKEL ETEENPÄIN 42 KÄDET ROHKEASTI SAVEEN 46 PIDÄ HAUSKAA! 54

6 6 PALVELU - MUOTOILU? MITÄ & MIKSI?

7 7 Palvelumuotoilun kansainväliset pioneerit kuvaavat palvelumuotoilun olevan hyödyllisten, käytettävien, haluttavien, vaikuttavien ja tehokkaiden palveluiden suunnitteluun tähtäävää toimintaa. Service design aims at designing services that are useful, usable and desirable from the user perspective, and efficient, effective and different from the provider perspective. (Mager & Sung, 2011) Birgit Mager & Tung-Jung Sung, International Journal of Design. 5(2)

8 8 TECH BUSINESS DESIGN

9 9 Ohjelmistokehityksessä palvelumuotoilu tarkoittaa ennen kaikkea muotoilulle tyypillistä, käyttäjälähtöistä työskentely- ja ongelmanratkaisutapaa tietotekniikkaa hyödyntävien ratkaisujen kehittämisessä. Käyttäjän tarpeiden, liiketoiminnallisen arvon ja edistyksellisen tietotekniikan yhdistäminen iteratiivisen ja ketterän muotoiluprosessin avulla auttaa paitsi löytämään ratkaisuja myös tunnistamaan ongelmia.

10 10 Suomi on elänyt koneiden ja laitteiden valmistuksesta vuosikymmeniä. Ennen vanhaan liiketoimintamalli perustui koneen käyttöikään ja sen jälkeen tapahtuvaan uusintaostoon ( 1 ). Uudessa digitaalisaation ja palveluliiketoiminnan etuja hyödyntävässä mallissa koneen käyttöikä, asiakkaan kokema arvo ja koneen valmistaneen yrityksen liiketoiminta kokevat kaikki positiivisen nosteen. Koneen käyttöikää nostavat etukäteen sovitut huollot, saumaton asiakaspalvelukokemus ja viestintä, sekä koneiden työssään keräämän tiedon hyödyntäminen kootusti ja esimerkiksi vikaantumista ennakoiden ja ennalta ehkäisten ( ). Digitalisaatio ja palvelumuotoilu lyövät kauniisti kättä kun kohtaamispisteiden kautta lähdetään miettimään keinoja miten asiakas kokee arvoa ja toisaalta miten tuota arvoa voitaisiin tuottaa lisää. 2

11 11 1 2

12 12 KUUNTELE KÄYTTÄJÄÄ PALVELUMUOTOILULLA KEHITETÄÄN KÄYTTÄJÄKOKEMUSTA

13 13 Kun asiakas tai palvelun käyttäjä nostetaan kehitystyön keskiöön, voidaan löytää ratkaisuja, jotka tuottavat aidosti kilpailukykyistä arvoa. Palvelumuotoilja ei ainostaan muotoile pyydettyä ratkaisua, vaan tarkastelee asiakaskokemuksen kokonaisuutta, johon ratkaisu linkittyy käyttäjälähtöisestä näkökulmasta. Palvelun käyttäjän arvontuotannon prosessin ymmärtäminen auttaa luomaan palveluita ja niiden osia, jotka toimivat saumattomasti osana tätä prosessia.

14 14 Asiakkaan kokemus koostuu usein erilaisista vaiheista, tapahtumista ja prosesseista sekä voi sisältää vuorovaikutusta erilaisten käyttöliittymien, tuotteiden ja palvelun osien kanssa. Usein puhutaankin palvelupolusta tai asiakkaan polusta, joka sisältää palvelutuokioita ja kontaktipisteitä. Asiakkaan tavoittelema kokonaisarvo syntyy niistä hyödyistä, iloista, pettymyksistä ja uhrauksista, joita tällä polulla koetaan ja palvelumuotoilun näkökulma auttaa hamottamaan tuon arvon syntymistä sekä mahdollisuuksia arvon lisäämiseen.

15 15 Nyt täytyisi hankkia virustentorjuntaohjelma. Tässäpä on hyvä vertailu. Löytyi sopiva. Mitäs maksutapoja täällä tarjotaan? Onhan tämä turvallista? Onneksi on asiakaspalvelu-chat, huh! Sain ostettua, mutta asennuksen kanssa tuli ongelmia... Ja päivitykset sujuu yhdellä klikkauksella :-D

16 16 TUOTA LISÄÄ ARVOA! PALVELUMUOTOILULLA TULOKSIIN

17 17 Yhä useampi toimiva, tuottoisa ja käyttäjien arvostama palvelu on kehitetty palvelumuotoilun käyttäjälähtöisen ja käyttäjiä osallistavan suunnitteluotteen avulla. Joskus muotoilullista lähestymistapaa sovelletaan koko liiketoimintamallin tai markkinoiden uudelleenajatteluun. Seuraavilla sivuilla esittelemme muutamia esimerkkejä tunnetuista palvelumuotoilun hyödyntäjistä.

18 ESIMERKKI 1 Palvelumuotoilulla kohti premium-autoilukokemusta Autobisneksessä palveluilla on tärkeä rooli - asiakkaan halutaan sitoutuvan automerkkiin ja tuntevan itsensä tyytyväiseksi myös oston jälkeen. Autovalmistaja Mercedes Benz on hyödyntänyt palvelumuotoilua jälkimarkkinointinsa kehittämisessä ja asiakkaille tarjotaan digitaalisia palveluita sujuvoittamaan muun muassa auton huoltoon liittyviä toimia.

19 Mercedes Benzin palkittu MyService -palvelu auttaa asiakasta esimerkiksi löytämään lähimmän valtuutetun huoltopisteen juuri tietyn automallin huoltoon sekä tarjoaa apua asiakkaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Palvelumuotoilun avulla premium-auton omistamisesta on lähdetty rakentamaan premium-asiakaskokemusta. https://www.mymercedesservice.co.uk/home

20 ESIMERKKI 2 Sujuvampaa matkustamista palvelumuotoilun avulla Suomalainen lentoasemapalveluiden tarjoaja Finavia vastaa 24 lentoaseman verkostosta, tunnetuimpana näistä Helsinki-Vantaan lentoasema. Finavia on kehittänyt matkustajien asiakaskokemusta aktiivisesti palvelumuotoilun avulla ja uudelleen muotoilun tuloksena on syntynyt muun muassa sujuvampi turvatarkastus ja matkustamista helpottavia mobiilisovelluksia.

21 Finnairin ja Finavian yhteinen Quality hunters -konsepti tuo palveluiden kehitykseen yhteisöllisyyttä ja vahvan käyttäjänäkökulman, kun matkustajat saavat kertoa mikä matkustuskokemuksessa on heidän mielestään tärkeää. Miljoonat asiakkaat hyötyvät parannetusta palvelusta vuosittain.

22 POHDITTAVAA Millaisia asiakkaan ongelmia organisaatiosi ratkaisee? Kuka on palvelusi käyttäjä? Mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä, entä mitkä ovat hänen huolenaiheensa? Millaisia työkaluja organisaatiosi voisi käyttää asiakkaiden ja henkilöstön ideoiden esiintuomiseen ja konkretisointiin? Jatkokehitetäänkö ideoita uusiksi palveluiksi ja tavoiksi toimia?

23 Millaisia mahdollisuuksia organisaatiosi voisi tarjota asiakkaiden osallistamiseen voisiko asiakkaasta tulla palvelukehitystiimisi jäsen? Millainen on asiakkaasi polku? Mitä vaiheita hän käy läpi esimerkiksi ostopäätöksen suunnittelusta aina uusintaostoon tai ostetun hyödykkeen kierrättämiseen asti? Miten voisit auttaa asiakastasi tällä polulla? Vastaako asiakkaasi nykyinen todellinen kokemus organisaatiosi palvelulupausta?

24 ESIMERKKI 3 Lapset omien palveluidensa muotoilijoina Lastenjärjestö Unicef toteuttaa kehitysohjelmia köyhissä maissa, yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Unicef on hyödyntänyt palvelumuotoilua useissa eri projekteissa, muun muassa konfliktiolosuhteissa eläneiden lasten kuntoutumiseen tähtäävän palvelun kehittämisessä.

25 Osallistavien työtapojen avulla lapset on otettu konkreettisesti mukaan suunnitteluun ja rakentamaan palveluprototyyppejä. Unicefin tavoitteena on luoda innovaatioita parantamaan lasten elämää ympäri maailman.

26 26 AVOIMET JA SULJETUT ONGELMAT PALVELUMUOTOILIJAN KAVEREITA KUMPIKIN

27 27 Palvelumuotoilua voidaan hyödyntää liiketoiminnan ja käyttäjille tuotetun arvon kehityskaaren eri vaiheissa. Uusia palveluinnovaatioita ja -avauksia voidaan lähteä hakemaan hyvinkin avoimella ongelman asetannalla tällöin muotoiluprosessissa keskitytään esimerkiksi piilevän asiakastarpeen tai uudenlaisen palvelusynergian löytämiseen. Toisinaan palvelumuotoilussa keskitytään jo käynnistetyn kehitysprosessin eteenpäinviemiseen ja esimerkiksi käytetään käyttäjälähtöistä lähestymistapaa erilaisten palvelukonseptivaihtoehtojen validointiin.

28

29 29 Muotoilu on osa innovaatiotoimintaa, se on ongelman ratkaisua ja ongelman määrittelyä. (Tuuli Mattelmäki, 2015) Tuuli Mattelmäki, Palvelumuotoilu saapuu verkostojen kaupunkiin. Verkosto- ja muotoilunäkökulmia kaupungin palvelujen kehittämiseen (toim. Mattelmäki & Jyrämä).

30 30 SOFTASTA ELÄMYKSEKSI PALVELUMUOTOILU OHJELMISTOKEHITYKSESSÄ

31 31 Tyypillinen ohjelmistokehitys-case liittyy usein tietyn arvontuotantoprosessin tietyn vaiheen tietotekniseen kehittämiseen. Tästä saattaa seurata ongelmia. Jos esimerkiksi junalipun varaaminen ja maksaminen onnistuu täydellisesti mobiilipalvelun avulla, mutta asiakas myöhästyy junasta, koska liityntäliikennepysäköinti pitäisi maksaa kolikoilla eikä niitä sattunut mukaan, asiakkaan kokemus junamatkustuspalvelun käytöstä on todennäköisesti negatiivinen. Palvelumuotoilunäkökulma auttaa hahmottamaan ratkaisujen linkittymistä käyttäjän arvontuotannon prosessiin sekä kehittämään ja kasvattamaan käyttäjän kokemaa kokonaisarvoa mitäpä jos pysäköinnin voisi maksaa samalla sovelluksella kuin matkaliputkin?

32 32 Ohjelmistotuotannossa tehdään monia asioita, jotka eivät näy suoraan loppukäyttälle. Esimerkiksi korttimaksupalvelun yhteydessä liikkuva data on näkymätöntä sekä asiakkaalle että kauppiaalle. Onko muotoilulla tällöin merkitystä? Mielestämme on. Jotta voidaan tarjota asiakkaalle miellyttävä ja turvallinen asiointikokemus kaupassa ja kauppialle mahdollisuus harjoittaa liiketoimintaansa kannattavasti, ohjelmiston kehittäjän on ymmärrettävä mitkä tekijät kummankin osapuolen arvontuotannon prosesseissa ovat tärkeitä ja miten niitä voitaisiin kehittää ja tukea ohjelmistoratkaisuin paremman palvelukokemuksen ja kannattavamman palveluliiketoiminnan saavuttamiseksi.

33 Palvelupolulla - maksamisen integroituminen asiakaskokemukseen ja palveluntuotantoon Aino Asiakas Maksanko ennen vai jälkeen palvelun käytön? Millä välineillä voin maksaa? Onko maksaminen turvallista? Missä ja miten suoritettu maksu näkyy? Saanko kuitin ja missä muodossa? Outi Ohjelmistokehittäjä & Petri Palvelumuotoilija Mitä asiakas ajattelee ja tekee? Mitä kauppias ajattelee ja tekee? Millaisia ratkaisuja voisimme tarjota kaupan asiakaskokemusta ja palveluntuotantoa parantamaan? Kimmo Kauppias Millä nopeudella voimme palvella? Miten varmistamme, että kaikki voivat maksaa? Millaista tietoa asiakkaiden maksuista voi saada? Missä muodossa tieto on ja miten sitä voi hyödyntää?

34

35 35 Design strives to create experiences that go across products, spaces or services. It takes the view of a product or a service from the entire life cycle with the client, from before they perceive the need to when they discard it. (Stefan Moriz, 2005) Stefan Moriz, Service Design. Practical access to an evolving field.

36 36 HYÖDYT MONINKERTAISESTI LAITA ITSESI LIKOON

37 37 Palvelumuotoilua ei kannata toteuttaa irrallisena, ulkoisena projektina, vaan parhaisiin tuloksiin päästään palvelumuotoilukumppanuudella. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelumuotoiluprojektin omistavalla asiakkaalla on ratkaiseva rooli kehitystyön onnistumisen kannalta. Palvelumuotoiluprojekteissa asiakasyritys on aktiivisesti mukana erilaisissa ideointiin ja ratkaisujen kehitysvaiheisiin liittyvissä työpajoissa ja toiminnoissa. Asiakasyrityksessä olevaa tuotteiden ja palveluiden käyttäjiin liittyvää tietoa tarvitaan myös käyttäjien tavoittamiseksi ja mukaantuomiseksi prosessiin.

38 38 INSPIROIDU KÄYTTÄJÄSTÄ KÄYTTÄJÄ AVAINASEMASSA

39 39 Palvelumuotoilussa palvelun käyttäjän ja muiden tärkeiden sidosryhmien osallisuus kehitystyöhön on avainasemassa. Osallisuudella ei tarkoiteta sitä, että palvelun käyttäjän pitäisi osata kertoa millainen palvelu hänelle pitäisi kehittää. Riittää, että käyttäjä jakaa kokemuksensa omasta arjestaan, olipa kyseessä sitten ammattilaisen arki työelämässä tai vapaa-ajan viettäminen. Palvelumuotoilija auttaa käyttäjää oman kokemuksensa tarkastelussa ja viestimisessä sekä konkretisoi yhteistyön pohjalta esiin nousevia kysymyksiä ja syntyviä ideoita siten, että niitä voidaan kehittää yhdessä käyttäjien, asiakkaiden ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa eteenpäin.

40

41 Pohdintatehtävä Miten arvelet, että esimerkiksi uuteen matkalaskujärjestelmään suhtaudutaan silloin, kun uusi järjestelmä annetaan henkilöstön käyttöön niin sanotusti puun takaa verrattuna siihen, että henkilöstö on ollut aktiivisesti mukana uuden järjestelmän suunnittelussa?

42 42 OTA ASKEL ETEENPÄIN TULEVAISUUTTA MUOTOILEMASSA

43 43 Palvelumuotoilijan työkalupakista löytyy monia hyödyllisiä keinoja palveluiden kehittämistyöhön. Muotoilija usein muun muassa tarkkailee, kyselee ja kokeilee itse. Muotoilijan suurimpia innoittajia vielä määrittelemättömien palvelupolkujen kartoittamiseen ja tulevaisuuden innovaatioiden muotoiluun ovat kuitenkin ihmisten unelmat, toiveet ja pelot. Palvelumuotoilijan tehtävänä on rakentaa vuorovaikutusta, jossa päästään käsittelemään näitä hyvinkin syvällä sijaitsevia asioita. Tämä vuorovaikutus on usein jotain muuta kuin pelkkää puhetta. Tuottaminen, rakentaminen ja asioiden yllättävä yhdistely toimivat paremmin - rakennetaan esimerkiksi yhdessä unelmien kaupunki legoista. Älä siis pelästy, jos huomaat työpaikallasi ihmisiä, jotka näyttävät leikkivän he ovat todennäköisesti palvelumuotoilemassa parempaa tulevaisuutta!

44

45 45 Seeing and appreciating what people dream shows us how their future could change for the better. It is another form of tacit knowledge that can reveal latent needs, i.e., needs not recognizable until the future. (Elizabeth B.-N. Sanders, 2002) Elizabeth B.-N. Sanders, From User-Centered to Participatory Design Approaches. In Design and the Social Sciences. J.Frascara (Ed.), Taylor & Francis Books Limited, 2002.

46 46 KÄDET ROHKEASTI SAVEEN KÄYTÄNNÖN TYÖKALUJA

47 47 Palvelumuotoilun työkaluilla voidaan muun muassa osallistaa käyttäjiä ja eri sidosryhmiä suunnitteluprosessiin, edesauttaa ideointia ja konkretisoida monimutkaisia käsitteitä ja prosesseja. Seuraavilla sivuilla kuvaillaan muutamia kiinnostavia työtapoja ja menetelmiä sekä annetaan esimerkkejä niiden käytöstä. Nämä ja muita työkaluja on löydettävissä esimerkiksi Servicedesigntools.org -sivustolta.

48 Kuvalliset virikkeet Erilaisten kuvallisten virikkeiden käyttö on omiaan helpottamaan vuorovaikutusta käyttäjien kanssa ja viemään keskustelua haluttuun suunnittelukontekstiin. Tämän tyyppisistä menetelmistä käytetään esimerkiksi Issue cards- tai Random cards -nimityksiä. ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Jos tavoitteena on keskustella käyttäjien kanssa esimerkiksi heidän työympäristönsä haasteista, olisi keskustelua kenties hedelmällisintä käydä tuossa kyseisessä ympäristössä. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Tällöin keskustelun apuvälineenä voidaan käyttää erilaisia kuvia työtiloista tai työhön liittyvistä tilanteista. Myös satunnaisesti valitut, työympäristöön liittymättömät kuvat saattavat toimia hyvin uusien ajatusten ja keskusteluiden kimmoikkeina.

49 49 Esimerkiksi kuvilla sairaalan potilashuoneista, varastosta ja henkilökunnan tiloista voidaan auttaa sairaanhoitajaa kertomaan työpäivästään sekä erilaisista tilojen käyttöön liittyvistä rutiineista. Satunnaiset kuvakortit soveltuvat hyvin muun muassa tunnetilojen kuvailuun (esim. Valitse kuva, joka mielestäsi kuvaa parhaiten tunnetilaasi työpäivän jälkeen. ). Keskusteluissa voidaan parhaimmillaan edetä hyvinkin syvälle niihin syihin, jotka ovat tunnetilojen takana. Kaikkea ei kuitenkaan kannata niin sanotusti jättää yhden kortin varaan, vaan myös muita menetelmiä kannattaa soveltaa.

50 Prototyyppaus Prototyyppaus voidaan toteuttaa monilla eri tavoilla. Tyypillinen prototyyppi ohjelmistoalalla on käyttöliittymän visuaalinen ja joskus myös toiminnallinen kuvaus. Prototyyppauksen tavoille on rajana vain mielikuvitus: mikä tahansa keino, joka auttaa konkretisoimaan kehitettävää palvelua tai sen osaa suunnittelijalle, käyttäjälle, asiakaalle tai muulle tärkeälle sidosryhmälle tulee kyseeseen. Prototyyppi voi olla esimerkiksi piirros, kaavio, fyysinen objekti tai lavastettu palvelutilanne. Vaikka prototyyppausta käytetäänkin usein myös osaamisen markkinointiin, prototyypin tärkein tehtävä on edesauttaa keskustelua ja osapuolten välistä yhteisymmärrystä. Tässä roolissa prototyyppaus kannattaa pitää kevyenä ja ketteränä. Jos sinua harmittaa heittää protosi roskakoriin saatuasi siitä huonoa palautetta, kokeile seuraavalla kerralla tehdä se kevyemmin on parempi saada huonoa palautetta puolessa tunnissa tehdystä luonnoksesta kuin kuukausien työstä valmiin palvelun eteen.

51 51 ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Mikäli asiakkaan palvelukokemus suunniteltavassa palvelussa tulee sisältämään liikkumista paikasta toiseen ja laitteiden käyttöä erilaisissa ympäristöissä, kannattaa prototyyppauksessakin nostaa takapuoli pois toimistotuolista ja lähteä oikeaan ympäristöön tutkimaan ja kokemaan. Jos pakettiauton kuljettajan pitää kirjata tietojärjestelmään hetki, jolloin hän pääsee tavarantilaajan alueelle, kokeile kauan aluetta rajoittava puomi on avoinna ja ehditkö tehdä kirjauksen vai olisiko luontevampaa pysähtyä puomin jälkeen tekemään tarvittavat toimet prototyyppauksen välineiksi riittää pakettiauto ja ruutuvihko, johon on piirretty tietojärjestelmän näkymä ja näppäimistö. Joskus tilanteen realiteetit yllättävät ja suunnittelu saa täysin uuden suunnan.

52 Käyttäjän profilointi Kun palvelun kohderyhmää ja käyttäjiä hahmotellaan, voidaan tukeutua esimerkiksi markkinointitutkimuksen avulla kerättyyn dataan. Palvelumuotoilussa käyttäjäkuvausten (character profiles) luomisella ei kuitenkaan ensijaisesti tähdätä tutkimusdatan kiteyttämiseen, vaan kyse voi olla esimerkiksi käyttäjien kanssa toimimisen yhteydessä saadusta tiedosta. Profiilien käyttäminen helpottaa suunnittelun osapuolten välistä kommunikaatiota: kun käyttäjä saa nimen, luonteenpiirteet ja ulkomuodon, on hänet helpompaa nostaa suunnittelun keskipisteeksi. ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Kun organisaatiossa pohditaan palvelun kehittämistä, voi ideointi joskus tuntua jähmeältä. Kehittämismahdollisuuksiahan on rajattomasti, mutta toisaalta mitään kovin kriittistä kehitettävää ei tule mieleen. Kuvatunkal-

53 53 taisen pattitilaneen voi saada auki, kun kokemuksista ja havainnoista kiteytetään konkreettinen, vaikkakin kuvitteellinen henkilö, jonka näkökulmasta kehittämistarpeita tarkastellaan. Kirjastopalveluita kehitettäessä voidaan pohtia millä tavoin palvelutarjoomaa voisi kehittää esimerkiksi Eskon, 46, näkökulmasta. Esko on jäänyt työttömäksi ja etsii itselleen uutta uraa. Koulutusmahdollisuudet ja toisaalta oman alan tietojen päivittäminen kiinnostaa. Eskolla on mahdollisuus käyttää palveluja päiväsaikaan. Kun asiakas ei ole enää kasvoton, palvelun kehittämiseen tähtäävät keskustelut muuttuvat usein rikkaammiksi ja ideat konkreettisemmiksi keskitytään pohtimaan, väittelemään ja luonnostelemaan miten kirjastopalvelut voisivat tukea Eskoa osaamisensa kehittämisessä ja kenties myös uuden työn löytämisessä.

54 54 PIDÄ HAUSKAA! MUOKKAA, SOVELLA, LUO UUTTA

55 55 Älä hakkaa päätäsi seinään, jos tuntuu siltä, että mikään menetelmä ei sellaisenaan sovi tarkoituksiisi. On hyvin tyypillistä, että palvelumuotoilun menetelmiä muokataan ja sovelletaan käyttökontekstiin ja tavoitteisiin sopiviksi. Menetelmien tarkoitus ei ole toimia luovutta rajoittavina tekijöinä, vaan luovuuden lisääjinä. Parhaimmillaan ne auttavat eri osapuolia kommunikoimaan ja kehittämään yhdessä. Pienenä sivuhuomautuksena mainittakoon, että yleensä tuo yhteinen kehittämistyö on myös hauskaa ja inspiroivaa. Innovative methods allow designers and researchers creative exploration and contextual sense-making while they configure and reconfigure the methods in interaction with local circumstances. (Jung-Joo Lee, 2013) Lee, Jung-Joo Method-making as a method of designing. Nordic Design Research Conference 2013 in June, Copenhagen-Malmö, Denmark-Sweden

56 TARU PARIKKA Tarun taustalta löytyy kokemusta niin markkinoinnista, verkkosivustojen suunnittelusta kuin pedagogiikan puoleltakin. Kauppatieteellinen koulutus yhdistettynä teollisen muotoilun osaamiseen ja intohimo nimenomaan palvelumuotoilua kohtaan muodostavat ajattelu- ja toimintatavan, jossa palveluliiketoiminnan ymmärrys kohtaa muotoilun visuaaliset keinot ja osallistavat, yhteistoiminnalliseen kehittämiseen perustuvat menetelmät.

57 TOMMI NIKKANEN Tommi työskentelee Solinorilla Head of Designina ja vastaa käyttäjälähtöisen suunnitelun toteutumisesta ohjelmistotuotannossa. Kaupallisen ja tietojenkäsittelytieteen koulutustaustan lisäksi Tommilla on myös takana kokemusta startup-maailmasta ja tärkeimpänä ominaisuutenaan hän pitää palavaa halua tuottaa arvoa asiakkaille ottamalla loppukäyttäjän keskiöön tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa.

58 OLE ROHKEA JA KOHTAA ASIAKKAASI - ET VOI HÄVITÄ!

59

60

ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI?

ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI? ALVELUMUOTOILU MUOTITERMISTÄ KIINTOTÄHDEKSI? Miksi teema on kiinnostava Mitä maailmassa tapahtuu - 1 Perinteisten lentoyhtiöiden rinnalle syntyi halpalentoyhtiöt, jotka haastoivat asiakaslähtöisyyden koko

Lisätiedot

Co-Design Yhteissuunnittelu

Co-Design Yhteissuunnittelu Co-Design Yhteissuunnittelu Tuuli Mattelmäki DA, associate professor Aalto University School of Arts, Design and Architecture School of Arts, Design and Architecture design with and for people Codesign

Lisätiedot

Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin

Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin Heli Rantanen, projektipäällikkö heli.k.rantanen@hel.fi 6Aika Avoin asiakkuus ja osallisuus Helsingin kaupunki HELSINKI 310 ASIAKASPALVELUMALLI KÄYTTÄJÄ-

Lisätiedot

Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S

Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S Lahden Ammattikorkeakoulu 2015-2016 23.12.2015 Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S Tunnus Nimi 1 v 2 v Op yht MIYMUM15-1000 YDINOSAAMINEN 50 MIYMUM15-1001 SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

Lisätiedot

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio.

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. SYNNYTYSKESKUSTELU Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. Synnytyskeskustelu käydään lapsivuodeosastoilla ennen perheen kotiutumista ja tähän hetkeen on

Lisätiedot

Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo

Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo Hyvä muotoilu myy enemmän. 24/11/15 heikki rajasalo 2015 1 Mitä muotoilu on? 24/11/15 heikki rajasalo 2015 2 24/11/15 heikki rajasalo 2015 3 1970 Participatory Design 1980 Human-centered Design, ergonomia

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2. Lasse Salmi

RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2. Lasse Salmi RATKAISUKESKEINEN TYÖSKENTELY ASIAKASTYÖSSÄ 1-2 Lasse Salmi www.stepbystep.fi Ratkaisukeskeisyys lyhyesti Jos jokin ei ole rikki, älä yritä korjata sitä Kun tiedät mikä toimii, tee lisää sitä Jos jokin

Lisätiedot

TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK TAMK KIMMO VÄNNI

TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK TAMK KIMMO VÄNNI TAMPERE3 INNOVATION SCOUT 2017 TURUN AMK 18.1.2017 TAMK KIMMO VÄNNI TAMK:N TYÖPAKETIT Y-MAKERS ALUSTA TIIMIVALMENNUKSEEN PERUSTUVA KASVUYRITTÄJYYSOHJELMA TUOTE-, PALVELU- JA TUTKIMUSIDEOIDEN TESTAAMINEN

Lisätiedot

Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa

Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa Tekesin rooli teollisuuden palveluliiketoiminnan uudistamisessa Lauri Ala-Opas Tekes 21.3.2013 Rahoituspäätökset teollisuuteen ja palveluihin Miljoonaa euroa 200 Palvelut 150 Teollisuus 100 Muut toimialat

Lisätiedot

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved.

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved. Hyvän palvelun muotoilutoimisto 1 TEKES LIIKKUMINEN PALVELUINA 27.5.2014 Käyttäjäprofiilit palveluiden luomisen pohjana Case: Helsingin risteilymatkustajien profilointiprojekti Mikko Koivisto, johtava

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

Fiiliksestä fyrkkaa pähkinänkuoressa

Fiiliksestä fyrkkaa pähkinänkuoressa Fiiliksestä fyrkkaa pähkinänkuoressa Nostaa tunteen ja asiakkaan kokeman arvon yhdeksi liiketoiminnan keskeiseksi ajuriksi. Haastaa yrityksiä tarkastelemaan liiketoimintaa asiakkaiden tunteiden kautta.

Lisätiedot

Torstai2 Ratkaisujen konseptointi. Jamk Innovointipäivät

Torstai2 Ratkaisujen konseptointi. Jamk Innovointipäivät Torstai2 Ratkaisujen konseptointi Jamk Innovointipäivät Yksittäisistä ideoista konsepteiksi Tähän mennessä on ideoinnilla rakennettu vaihtoehtoisia ratkaisuehdotuksia suunnitteluongelman osaratkaisuiksi.

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

OSAAMMEKO KAIKEN TÄMÄN?

OSAAMMEKO KAIKEN TÄMÄN? 1 OSAAMMEKO KAIKEN TÄMÄN? MITÄ UUTTA OSAAMISTA TARVITSEMME? MITEN TEEMME OSAAMISEN KEHITTÄMISESTÄ OSAN ARKEA? TEEMA: OSAAMISEN JOHTAMINEN 2 3 ERITYYPPISET OSAAMISET KYNNYSOSAAMISET - Perusosaamiset - yhteisiä

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Sisältö INKA yleisesti Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Kaupungin rooli Rahoitus Esimerkkiprojekteja Mikä INKA on? Tausta Tavoitteena

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op TAMK EDU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto tutkintoon johtavan

Lisätiedot

Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä

Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä Ohjelmistoilla kansainvälistä kilpailukykyä Digitaalinen talous perustuu ohjelmistoihin Aineettomat hyödykkeet (media, erilaiset oikeudet ja varaukset) luodaan, hallitaan ja kulutetaan ohjelmistoilla IoT

Lisätiedot

VIRTUAALISAIRAALAT & TERVEYSKYLÄ.FI

VIRTUAALISAIRAALAT & TERVEYSKYLÄ.FI VIRTUAALISAIRAALAT & TERVEYSKYLÄ.FI 25.5.2016 ATK- päivät Sessio: Kansalaisen aktiivinen rooli Sote-palvelukentässä Sirpa Arvonen projektinjohtaja Virtuaalisairaala- hanke HUS Tietohallinto kehittämisen

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit

Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja prosessit Kurssilla: Johdatus käyttäjäkeskeiseen tuotekehitykseen 23.1.2008 Johanna Viitanen johanna.viitanen@soberit.hut.fi Luennon aiheet Tuotekehityksen

Lisätiedot

Ihmisenä verkostoissa

Ihmisenä verkostoissa Ihmisenä verkostoissa Merja Niemi-Pynttäri TE-ERKKERI Työvoimaopisto Taustaa.. ihmisen suuri vahvuus on taipumus saada toiset mukaan omiin projekteihinsa ja kyky sijoittaa itsensä tavoitteita tukeviin

Lisätiedot

Ketteryyttä asiakaskeskeisen liiketoimintamallin

Ketteryyttä asiakaskeskeisen liiketoimintamallin 14 ARVONLUONNIN MUUTOKSEN AAKKOSET MENETELMIÄ HUOMISEN ARVONLUONTIIN Ketteryyttä asiakaskeskeisen liiketoimintamallin jatkuvaan kehittämiseen ja uudistamiseen Asiakaskeskeisyys korostuu lähes jokaisen

Lisätiedot

PALVELUMUOTOILU. Eeva Kangas 16.2.2016

PALVELUMUOTOILU. Eeva Kangas 16.2.2016 PALVELUMUOTOILU Eeva Kangas 16.2.2016 @FixUi Oy 2013 2016 ESITYKSEN RAKENNE Klo 12 Aloitus Mitä palvelumuotoilu on? Keskeiset käsitteet ja menetelmät Käyttäjälähtöinen suunnittelu Palvelusafari Käyttäjäpersoona

Lisätiedot

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Tekesin ohjelma 2006 2013 Serve luotsaa suomalaista palveluosaamista kansainvälisessä kärjessä Palveluliiketoiminnan kehittäminen vahvistaa yritysten

Lisätiedot

Menestyksen porkkanoita

Menestyksen porkkanoita Menestyksen porkkanoita Usko Uskallus Innostuminen Oma Yritys-messut Wanha Satama, Helsinki 20.3.2013 Miksi jotkut yritykset menestyvät?...ja toiset eivät? Olemassaolon oikeutus ; Mikä on/ olisi minun

Lisätiedot

Nam, mistä tätä saa? Asiakaskohtaaminen myyntitapahtumassa

Nam, mistä tätä saa? Asiakaskohtaaminen myyntitapahtumassa Tiistai 23.8.2016 Balentor Oy - Dokumentin ja sen liitteiden sisältämän tiedon tai tietojen osan levittäminen, siirtäminen, julkaiseminen, kopioiminen, saattaminen yleisön saataviin, uudelleen tuottaminen

Lisätiedot

Oppilaalle tärkeä ongelma suunnittelun lähtökohtana. Eila Lindfors /KASOPE /Oulun yliopisto

Oppilaalle tärkeä ongelma suunnittelun lähtökohtana. Eila Lindfors /KASOPE /Oulun yliopisto Oppilaalle tärkeä ongelma suunnittelun lähtökohtana 1 Esityksen sisältö 1) Mikä on ongelman tehtävä? 2) Tutkivan oppimisen tunnuspiirteitä? 3) Mistä ja millainen ongelma? 4) Miten ratkaisu toimii? 5) Arvioinnista!

Lisätiedot

Ethical Leadership and Management symposium

Ethical Leadership and Management symposium www.laurea.fi Ethical Leadership and Management symposium Hyvinvointipalvelut ekosysteemien tietojen mallintaminen 6.10.2016 Dos. Jorma Jokela 2 3 MORFEUS hanke WORKSHOP työskentelyn taustalla yliopettaja

Lisätiedot

Asiakkaan osallistamisen ABC

Asiakkaan osallistamisen ABC Palvelumuotoilu Palo Oy Asiakkaan osallistamisen ABC Piia Innanen, Palvelumuotoilu Palo Oy Palvelumuotoilu Palo Oy Palvelumuotoilu on ihmislähtöistä palveluiden ja liiketoiminnan kehittämistä olemme asiakaskeskeisiä

Lisätiedot

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI

TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI TYÖPOHJAT ALUSTAN VIESTINNÄN RAKENTAMISEKSI Näillä työpohjilla pystyt systemaattisesti rakentamaan alustaviestinnässä tarvittavat elementit. Kun viestin elementit ovat selkeät, on helppo muodostaa niiden

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen käyttäjälähtöinen suunnittelu Henri Andell Käytettävyyden perusteet 25.4.2007

Käyttäjälähtöinen käyttäjälähtöinen suunnittelu Henri Andell Käytettävyyden perusteet 25.4.2007 Käyttäjälähtöinen käyttäjälähtöinen suunnittelu Henri Andell Käytettävyyden perusteet 25.4.2007 Tänään Aiheita Tausta Oma näkemys käyttäjälähtöisestä suunnittelusta Käyttäjälähtöinen suunnittelu käytännössä

Lisätiedot

Esimiestyö muutoksessa - oppimisverkosto

Esimiestyö muutoksessa - oppimisverkosto Esimiestyö Kevan Kaari-työpaja & Kunteko2020 14.4.2016 Helsinki, Paasitorni Oppimisverkosto Open space työskentelyn tulokset Kokemuksia verkostoista: olen ollut Hyödyllisissä verkostoissa Hyödyttömissä

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Teollisuuden digitalisaatio ja johdon ymmärrys kyvykkyyksistä

Teollisuuden digitalisaatio ja johdon ymmärrys kyvykkyyksistä Teollisuuden digitalisaatio ja johdon ymmärrys kyvykkyyksistä Markus Kajanto Teollisuuden digitalisaation myötä johdon käsitykset organisaation resursseista, osaamisesta ja prosesseista ovat avainasemassa

Lisätiedot

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys.

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys. Päivä 67 3.8 Sininen Lunaarinen Käsi Mistä pitää kiinni kaksin käsin ja mistä irrottaa ote? Haasteen lunaarinen sointu tarjoilee valintoja ja vastakohtia. On aika valita niin että oma voima saa virrata

Lisätiedot

TIEDEKULMA 2017 MEDIA CORNER TAUSTAMATERIAALIA

TIEDEKULMA 2017 MEDIA CORNER TAUSTAMATERIAALIA TIEDEKULMA 2017 MEDIA CORNER TAUSTAMATERIAALIA MEDIA CORNER TIEDESISÄLTÖJEN KV- NÄKYVYYDEN MAKSIMOINTI MEDIA CORNER Media Cornerista löydät apua ja työvälineitä tiedesisältöjen omatoimiseen tuottamiseen

Lisätiedot

Käytettävyys ja käyttäjätutkimus. Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi

Käytettävyys ja käyttäjätutkimus. Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi Käytettävyys ja käyttäjätutkimus Yhteisöt ja kommunikaatiosuunnittelu 2012 / Tero Köpsi Teron luennot Ke 15.2 miniluento Ti 28.2 viikkotehtävän anto (T,M) To 1.3 Tero paikalla (tehtävien tekoa) Ti 6.3

Lisätiedot

VIRTUAALISAIRAALAT & TERVEYSKYLÄ.FI

VIRTUAALISAIRAALAT & TERVEYSKYLÄ.FI VIRTUAALISAIRAALAT & TERVEYSKYLÄ.FI 25.5.2016 ATK- päivät Sessio: Kansalaisen aktiivinen rooli Sote-palvelukentässä Sirpa Arvonen projektinjohtaja Virtuaalisairaala- hanke HUS Tietohallinto kehittämisen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 EVIVA Ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Sisällysluettelo Tavoite ja päämäärä... 2 EVIVA toimintaohjelman hallinto... 2 Päätoimenpiteet 2015... 2 Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Teknisen Kaupan koulutuskokonaisuus myynnin ja huollon henkilöstölle: Menesty ratkaisumyynnillä.

Teknisen Kaupan koulutuskokonaisuus myynnin ja huollon henkilöstölle: Menesty ratkaisumyynnillä. Teknisen Kaupan koulutuskokonaisuus myynnin ja huollon henkilöstölle: Menesty ratkaisumyynnillä. Edunvalvonta Toimintaympäristön seuranta Osaamisen ja kilpailukyvyn kehittäminen Ratkaisumyynti: mahdollisuuksia

Lisätiedot

Torstai Mikkeli

Torstai Mikkeli Torstai 14.2.2013 Mikkeli OSUVA (2012 2014) - Osallistuva innovaatiotoiminta ja sen johtamista edistävät tekijät sosiaali- ja terveydenhuollossa. hanke tutkii minkälaisilla innovaatiojohtamisen toimintatavoilla

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS

SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS SOSIAALISEN MEDIAN VALMENNUS Eveliina Toivonen 21.3.2016 VALMENNUKSEN SISÄLTÖ 1. Sosiaalinen media yleisesti 2. Sosiaalisen median kanavat 3. Käyttöönotto 4. Sosiaalisen median suunnitelma 5. Sisältömarkkinointi

Lisätiedot

TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA

TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA Pikaopas TALOUSHALLINTOJÄRJESTELMÄN YHTEISKÄYTTÖ TILITOIMISTON KANSSA Mikä on sähköinen taloushallinto? Sähköinen taloushallinto tarkoittaa yksinkertaistettuna yrityksen taloushallintoon liittyvien tehtävien,

Lisätiedot

Viestinnällä lisäarvoa & tehokkuutta! Työyhteisöviestinnästä kriisi- ja muutosviestintään. Strategisesta vuoropuhelusta henkilöbrändäykseen.

Viestinnällä lisäarvoa & tehokkuutta! Työyhteisöviestinnästä kriisi- ja muutosviestintään. Strategisesta vuoropuhelusta henkilöbrändäykseen. Viestinnällä lisäarvoa & tehokkuutta! Työyhteisöviestinnästä kriisi- ja muutosviestintään. Strategisesta vuoropuhelusta henkilöbrändäykseen. Tutkittua tietoa & punnittuja näkemyksiä. Osallistu, innostu

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä. Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki

Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä. Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki YHTEISÖ Mitä avoimella innovaatioalustalla tarkoitetaan? Verkostovaikutus TILA TOIMINTA (Raunio ym. 2016) Mitä avoimella

Lisätiedot

DIGITALISAATIO UUDISTAA SUHTEESI ASIAKKAASEEN

DIGITALISAATIO UUDISTAA SUHTEESI ASIAKKAASEEN DIGITALISAATIO UUDISTAA SUHTEESI ASIAKKAASEEN Koodiviidakko Oy Samuli Tursas CEO, Founder Twitter: @samulitursas Wait,... Codejungle,... whaaat! Suomen suurin digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän ohjelmistopalveluihin

Lisätiedot

Kemin Lämärit ja yhteistyö maahanmuuttaja toimijoiden kassa

Kemin Lämärit ja yhteistyö maahanmuuttaja toimijoiden kassa Kemin Lämärit ja yhteistyö maahanmuuttaja toimijoiden kassa Aikaisempia kokemuksia - Luistelukoulu - Maahanmuuttajat ottelutapahtumassa - Koulutusta seuratyöhön - Aikuisille suunnattu luistelukoulu Toiminnan

Lisätiedot

Kimppakyyti. Jaettu kyyti, jaettu tyyli

Kimppakyyti. Jaettu kyyti, jaettu tyyli Kimppakyyti Jaettu kyyti, jaettu tyyli Pähkinänkuoressa Kimppakyydit ovat nykyään arkipäiväistä matkan tekoa, jossa kyydittäjät ja kyydissä olijat eivät ole huviajelulla (ellei sellaisesta päätetä erikseen)

Lisätiedot

Avoin lähdekoodi hankinnoissa Juha Yrjölä

Avoin lähdekoodi hankinnoissa Juha Yrjölä Avoin lähdekoodi hankinnoissa 9.6.2016 Juha Yrjölä Mitä on avoin lähdekoodi? 1. Lähdekoodi tulee jakaa ohjelmiston mukana tai antaa saataville joko ilmaiseksi tai korkeintaan luovuttamiskulujen hinnalla.

Lisätiedot

Uusia avauksia Digitalisaatiohaaste 2015 tehtyjen esitysten pohjalta eteenpäin

Uusia avauksia Digitalisaatiohaaste 2015 tehtyjen esitysten pohjalta eteenpäin Uusia avauksia Digitalisaatiohaaste 2015 tehtyjen esitysten pohjalta eteenpäin 29.09.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon ICT-toiminto 2 Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide: Luodaan

Lisätiedot

Strateginen ketteryys

Strateginen ketteryys Strateginen ketteryys Strategisen ketteryyden ja herkkyyden rakentaminen organisaatioon ForeC Advisors Asko Horttanainen 1.9.2012 STRATEGINEN KETTERYYS STRATEGINEN KETTERYYS tarkoittaa kykyä tehdä tosiaikaisia

Lisätiedot

Väsyttääkö viestintä? 7.4.2016 Yhteismetsäpäivät Sibelius-talo, Lahti

Väsyttääkö viestintä? 7.4.2016 Yhteismetsäpäivät Sibelius-talo, Lahti Väsyttääkö viestintä? 7.4.2016 Yhteismetsäpäivät Sibelius-talo, Lahti Ehkä et näe kaikkia MAHDOLLISUUKSIA! Herätysvinkit tarjoaa @Someleontti Saa kuvata & somettaa! Viestintätyyli: Lulu Manhattan HENKILÖ

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016 K Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 28.1.2016 Työpajan lähtökohdat Jokaisella on mahdollisuus lisätä työhönsä terapeuttisia elementtejä kysyä ja kyseenalaistaa

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen 22.5.2013 Tunnustusta päättyneen ohjelman projekteille Yritysprojektien ja tutkimusprojektien loppuraporttiin on kerätty ohjelman

Lisätiedot

Kommentteja Robert Arnkilin puheenvuoroon Tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelu. Keijo Räsänen keijo.rasanen@aalto.fi

Kommentteja Robert Arnkilin puheenvuoroon Tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelu. Keijo Räsänen keijo.rasanen@aalto.fi Kommentteja Robert Arnkilin puheenvuoroon Tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelu Keijo Räsänen keijo.rasanen@aalto.fi 1. Mitä Robert sanoi, ymmärrykseni mukaan 2. Kommenttieni tausta, osin samanlaisessa

Lisätiedot

OMAN TYÖNSÄ SANKARI. Katso kuinka Seppo loi yrityksessään unelmiensa työn.

OMAN TYÖNSÄ SANKARI. Katso kuinka Seppo loi yrityksessään unelmiensa työn. OMAN TYÖNSÄ SANKARI Katso kuinka Seppo loi yrityksessään unelmiensa työn. DO WHAT YOU LOVE AND YOU LL NEVER HAVE TO WORK A DAY IN YOUR LIFE. - VANHA KIINALAINEN SANONTA TÄSSÄ OPPAASSA KERROMME SEPON TARINAN.

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö Esittely SoveLin kansanterveys- ja vammaisjäsenjärjestöt ja järjestöjenliikunnasta

Lisätiedot

Indoor Environment 2011-2015

Indoor Environment 2011-2015 Indoor Environment 2011-2015 18.4.2013 Risto Kosonen Ohjelma on investointinäkökulmasta edennyt pääosin suunnitelman mukaisesti Työpaketti Kumulatiiviset kustannukset 1.5.2011 31.8.2012 Kumulatiiviset

Lisätiedot

Olet vastuussa osaamisestasi

Olet vastuussa osaamisestasi Olet vastuussa osaamisestasi Ohjelmistoammattilaisuuden uudet haasteet Timo Vehmaro 02-12-2015 1 Nokia 2015 Mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Vahva perusosaaminen on kaiken perusta Implementaatio

Lisätiedot

MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi

MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi luukku, monialainen tieto ja tuki 2. nuorten työmahdollisuuksien

Lisätiedot

Käyttäjänäkökulma teollisessa tuotekehityksessä

Käyttäjänäkökulma teollisessa tuotekehityksessä Käyttäjänäkökulma teollisessa tuotekehityksessä TJTA103 1.10.2013 Jussi P. P. Jokinen Jyväskylän yliopisto Sisältö teollisen työympäristön ominaispiirteitä käyttäjäkokemus teollisessä työympäristössä käyttäjäkokemuslähtöinen

Lisätiedot

PAREMPAA LIIKETOIMINTAA. YHDESSÄ. Teemu Sevon, Solita Oy 18.11.2015

PAREMPAA LIIKETOIMINTAA. YHDESSÄ. Teemu Sevon, Solita Oy 18.11.2015 PAREMPAA LIIKETOIMINTAA. YHDESSÄ. Teemu Sevon, Solita Oy 18.11.2015 KAIKKI MIKÄ VOI, DIGITALISOITUU. Muuttuva maailma tarvitsee matkaoppaansa. TÄMÄ ON SOLITA. Liikevaihto 2015 (est.) 49 miljoonaa euroa

Lisätiedot

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Atalan päiväkoti Metsästäjän päiväkoti Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Toiminta-ajatus Luomme

Lisätiedot

SLMSC - Uusia tuotteita, uusia voittoja. Moduuli 4

SLMSC - Uusia tuotteita, uusia voittoja. Moduuli 4 SLMSC - Uusia tuotteita, uusia voittoja Moduuli 4 Miksi uusien tuotteiden tuominen markkinoille on tärkeää? Kuluttajat kaipaavat jatkuvaa muutosta Myös kilpailijat voivat pakottaa muutokseen esittelemällä

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu

Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu VM/JulkICT JUHTA 10.05.2016 JulkICT-osasto Tausta: Vanhat strategiat ja hallitusohjelma Linjaukset julkisen

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Työhyvinvointi- ja työsuojeluyhteistyön haasteita

Työhyvinvointi- ja työsuojeluyhteistyön haasteita Työhyvinvointi- ja työsuojeluyhteistyön haasteita Erkki Auvinen, STTK 7. 4. 2 0 1 6 Työpaikan kehittämistä ei saa unohtaa vaikeinakaan aikoina Työpaikan kehittämistä ei saa haudata mukamas tärkeämpien

Lisätiedot

Monimutkaisesta datasta yksinkertaiseen päätöksentekoon. SAP Finug, Emil Ackerman, Quva Oy

Monimutkaisesta datasta yksinkertaiseen päätöksentekoon. SAP Finug, Emil Ackerman, Quva Oy Monimutkaisesta datasta yksinkertaiseen päätöksentekoon SAP Finug, 9.9.2015 Emil Ackerman, Quva Oy Quva Oy lyhyesti Quva kehittää innovatiivisia tapoja teollisuuden automaation lisäämiseksi Internetin

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja & Erika Niemi Mitä osallisuus tarkoittaa? Kohtaamista, kunnioittavaa vuorovaikutusta, äänen antamista, mielipiteiden

Lisätiedot

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma PIIRINIITYN TOIMINTA-AJATUS Päiväkotitoimintamme Piiriniityssä on alkanut syksyllä 2014. Ikurin päiväkodin kanssa yhdistyimme vuonna 2013. Päiväkoti sijaitsee

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Ikääntyneidenpäihde- ja mielenterveystyön verkoston yhteistyöseminaari 23.4.2015 Mona Särkelä-Kukko Marjo Karila 14.4.2015 1 Pohdittavaksi alkuun: Pohdi

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus )

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus ) 1 LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus 1.12.2011) 1. LOVIISAN KAUPUNGIN VISIO 2020 Loviisa pieni kaupunki, suuria elämyksiä Loviisa on kehityskäytävää E18 hyödyntävä merenranta- ja maaseutukaupunki,

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille

Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serve Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille Serven julkisen tutkimuksen haun 2012 tiedotustilaisuus 1.2.2012 Kansallissali, Helsinki Serve-ohjelman koordinaattori Heli Paavola Manager, Ramboll Management

Lisätiedot

Onnistumisia & epäonnistumisia Kokeilukulttuurin koetinkiviä Kehitysjohtaja Liisa Björklund

Onnistumisia & epäonnistumisia Kokeilukulttuurin koetinkiviä Kehitysjohtaja Liisa Björklund Onnistumisia & epäonnistumisia Kokeilukulttuurin koetinkiviä 16.6.2016 Kehitysjohtaja Liisa Björklund Banksy Kuinka otamme hyvät käytännö t pysyvään käyttöön ja tavoitamme erityisesti haavoittuvat väestöryhmä

Lisätiedot

Virtuaaliopetuksen päivät Kommenttipuheenvuoro Leena Mäkelä

Virtuaaliopetuksen päivät Kommenttipuheenvuoro Leena Mäkelä Virtuaaliopetuksen päivät Kommenttipuheenvuoro 2.12.2013 Leena Mäkelä Pirkanmaalle syntyi 1.1.2013 Tredu Tampereen ammattiopisto ja Pirkanmaan koulutuskonserni-kuntayhtymä PIRKO yhdistyivät vuoden alussa

Lisätiedot

Scrum is Not Enough. Scrum ei riitä. Ari Tanninen & Marko Taipale. Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12.

Scrum is Not Enough. Scrum ei riitä. Ari Tanninen & Marko Taipale. Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12. Scrum is Not Enough Scrum ei riitä Ari Tanninen & Marko Taipale Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12.2009 Ari Tanninen Vanhempi ohjelmistoinsinööri Marko Taipale Teknologiajohtaja,

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Hämeen Näky - Pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittäminen kuva: www.google.fi VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Tulevaisuus on tehtävä Tulevaisuuden ymmärtäminen Historiantutkimus, muisti,

Lisätiedot

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Eija Mämmelä, Oulun Ammattikorkeakoulu Fysioterapian tutkintovastaava, Potilassiirtojen ergonomiakorttikouluttaja Hyvät ergonomiset käytänteet vanhusten hoitotyön

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä Emma Nylund Ratkaiseva lähtökohta portfoliota tehtäessä: onko kyseessä TUOTOS vai VÄLINE? Portfolion käyttö on alkuaan lähtöisin taiteen, arkkitehtuurin

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet.

Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet. Ihminen toimii parhaimmillaan, luovimmillaan ja innovaatiokykyisimmillään, kun lähtökohdaksi otetaan kunkin olemassa olevat vahvuudet. Coachingin tavoitteena on asiakkaan parempi itsetuntemus sekä asiakkaan

Lisätiedot

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke 7.9.2016 Jyrki Koskinen jyrki.koskinen@coss.fi 2016 COSS Sisältö Tausta ja tavoite Datasta oivalluksia ja bisnestä, innovaatioalustan konsepti

Lisätiedot

Koulutuksen nimi Koulutuksen kuvaus Tavoite Esitiedot Alkaa Päättyy Viim.ilm.päivä

Koulutuksen nimi Koulutuksen kuvaus Tavoite Esitiedot Alkaa Päättyy Viim.ilm.päivä Tulevat ITIL Service Design (jatkokoulutus) paikka Jyväskylän yliopisto, Agora (Mattilanniemi 2) agb301 tausta ja tavoitteet ITIL on globaalisti hyödynnetty, ITalan parhaista käytännöistä

Lisätiedot

Asiakaslähtöinen suunnittelu ja sen mahdollisuudet kirjastopalveluille

Asiakaslähtöinen suunnittelu ja sen mahdollisuudet kirjastopalveluille Asiakaslähtöinen suunnittelu ja sen mahdollisuudet kirjastopalveluille Taustaani Muotoilija, AMK Ravintola kokki Palvelumuotoilija Ihmisläheinen TaM 2016 Puuartesaani koulutusta http://reettakerola.weebly.com

Lisätiedot