COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, HELSINKI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, 00510 HELSINKI HTTP://WWW.SOLINOR.FI"

Transkriptio

1

2 COPYRIGHT 2015 SOLINOR OY TEOLLISUUSKATU 21, HELSINKI

3 OMISTETTU KAIKILLE NIILLE, JOTKA HALUAVAT TUOTTAA ASIAKKAILLEEN LISÄÄ ARVOA.

4 A

5 PALVELUMUOTOILU 6 KUUNTELE KÄYTTÄJÄÄ 12 TUOTA LISÄÄ ARVOA! 16 AVOIMET JA SULJETUT ONGELMAT 26 SOFTASTA ELÄMYKSEKSI 30 LAITA ITSESI LIKOON 36 INSPIROIDU KÄYTTÄJÄSTÄ 38 OTA ASKEL ETEENPÄIN 42 KÄDET ROHKEASTI SAVEEN 46 PIDÄ HAUSKAA! 54

6 6 PALVELU - MUOTOILU? MITÄ & MIKSI?

7 7 Palvelumuotoilun kansainväliset pioneerit kuvaavat palvelumuotoilun olevan hyödyllisten, käytettävien, haluttavien, vaikuttavien ja tehokkaiden palveluiden suunnitteluun tähtäävää toimintaa. Service design aims at designing services that are useful, usable and desirable from the user perspective, and efficient, effective and different from the provider perspective. (Mager & Sung, 2011) Birgit Mager & Tung-Jung Sung, International Journal of Design. 5(2)

8 8 TECH BUSINESS DESIGN

9 9 Ohjelmistokehityksessä palvelumuotoilu tarkoittaa ennen kaikkea muotoilulle tyypillistä, käyttäjälähtöistä työskentely- ja ongelmanratkaisutapaa tietotekniikkaa hyödyntävien ratkaisujen kehittämisessä. Käyttäjän tarpeiden, liiketoiminnallisen arvon ja edistyksellisen tietotekniikan yhdistäminen iteratiivisen ja ketterän muotoiluprosessin avulla auttaa paitsi löytämään ratkaisuja myös tunnistamaan ongelmia.

10 10 Suomi on elänyt koneiden ja laitteiden valmistuksesta vuosikymmeniä. Ennen vanhaan liiketoimintamalli perustui koneen käyttöikään ja sen jälkeen tapahtuvaan uusintaostoon ( 1 ). Uudessa digitaalisaation ja palveluliiketoiminnan etuja hyödyntävässä mallissa koneen käyttöikä, asiakkaan kokema arvo ja koneen valmistaneen yrityksen liiketoiminta kokevat kaikki positiivisen nosteen. Koneen käyttöikää nostavat etukäteen sovitut huollot, saumaton asiakaspalvelukokemus ja viestintä, sekä koneiden työssään keräämän tiedon hyödyntäminen kootusti ja esimerkiksi vikaantumista ennakoiden ja ennalta ehkäisten ( ). Digitalisaatio ja palvelumuotoilu lyövät kauniisti kättä kun kohtaamispisteiden kautta lähdetään miettimään keinoja miten asiakas kokee arvoa ja toisaalta miten tuota arvoa voitaisiin tuottaa lisää. 2

11 11 1 2

12 12 KUUNTELE KÄYTTÄJÄÄ PALVELUMUOTOILULLA KEHITETÄÄN KÄYTTÄJÄKOKEMUSTA

13 13 Kun asiakas tai palvelun käyttäjä nostetaan kehitystyön keskiöön, voidaan löytää ratkaisuja, jotka tuottavat aidosti kilpailukykyistä arvoa. Palvelumuotoilja ei ainostaan muotoile pyydettyä ratkaisua, vaan tarkastelee asiakaskokemuksen kokonaisuutta, johon ratkaisu linkittyy käyttäjälähtöisestä näkökulmasta. Palvelun käyttäjän arvontuotannon prosessin ymmärtäminen auttaa luomaan palveluita ja niiden osia, jotka toimivat saumattomasti osana tätä prosessia.

14 14 Asiakkaan kokemus koostuu usein erilaisista vaiheista, tapahtumista ja prosesseista sekä voi sisältää vuorovaikutusta erilaisten käyttöliittymien, tuotteiden ja palvelun osien kanssa. Usein puhutaankin palvelupolusta tai asiakkaan polusta, joka sisältää palvelutuokioita ja kontaktipisteitä. Asiakkaan tavoittelema kokonaisarvo syntyy niistä hyödyistä, iloista, pettymyksistä ja uhrauksista, joita tällä polulla koetaan ja palvelumuotoilun näkökulma auttaa hamottamaan tuon arvon syntymistä sekä mahdollisuuksia arvon lisäämiseen.

15 15 Nyt täytyisi hankkia virustentorjuntaohjelma. Tässäpä on hyvä vertailu. Löytyi sopiva. Mitäs maksutapoja täällä tarjotaan? Onhan tämä turvallista? Onneksi on asiakaspalvelu-chat, huh! Sain ostettua, mutta asennuksen kanssa tuli ongelmia... Ja päivitykset sujuu yhdellä klikkauksella :-D

16 16 TUOTA LISÄÄ ARVOA! PALVELUMUOTOILULLA TULOKSIIN

17 17 Yhä useampi toimiva, tuottoisa ja käyttäjien arvostama palvelu on kehitetty palvelumuotoilun käyttäjälähtöisen ja käyttäjiä osallistavan suunnitteluotteen avulla. Joskus muotoilullista lähestymistapaa sovelletaan koko liiketoimintamallin tai markkinoiden uudelleenajatteluun. Seuraavilla sivuilla esittelemme muutamia esimerkkejä tunnetuista palvelumuotoilun hyödyntäjistä.

18 ESIMERKKI 1 Palvelumuotoilulla kohti premium-autoilukokemusta Autobisneksessä palveluilla on tärkeä rooli - asiakkaan halutaan sitoutuvan automerkkiin ja tuntevan itsensä tyytyväiseksi myös oston jälkeen. Autovalmistaja Mercedes Benz on hyödyntänyt palvelumuotoilua jälkimarkkinointinsa kehittämisessä ja asiakkaille tarjotaan digitaalisia palveluita sujuvoittamaan muun muassa auton huoltoon liittyviä toimia.

19 Mercedes Benzin palkittu MyService -palvelu auttaa asiakasta esimerkiksi löytämään lähimmän valtuutetun huoltopisteen juuri tietyn automallin huoltoon sekä tarjoaa apua asiakkaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Palvelumuotoilun avulla premium-auton omistamisesta on lähdetty rakentamaan premium-asiakaskokemusta. https://www.mymercedesservice.co.uk/home

20 ESIMERKKI 2 Sujuvampaa matkustamista palvelumuotoilun avulla Suomalainen lentoasemapalveluiden tarjoaja Finavia vastaa 24 lentoaseman verkostosta, tunnetuimpana näistä Helsinki-Vantaan lentoasema. Finavia on kehittänyt matkustajien asiakaskokemusta aktiivisesti palvelumuotoilun avulla ja uudelleen muotoilun tuloksena on syntynyt muun muassa sujuvampi turvatarkastus ja matkustamista helpottavia mobiilisovelluksia.

21 Finnairin ja Finavian yhteinen Quality hunters -konsepti tuo palveluiden kehitykseen yhteisöllisyyttä ja vahvan käyttäjänäkökulman, kun matkustajat saavat kertoa mikä matkustuskokemuksessa on heidän mielestään tärkeää. Miljoonat asiakkaat hyötyvät parannetusta palvelusta vuosittain.

22 POHDITTAVAA Millaisia asiakkaan ongelmia organisaatiosi ratkaisee? Kuka on palvelusi käyttäjä? Mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä, entä mitkä ovat hänen huolenaiheensa? Millaisia työkaluja organisaatiosi voisi käyttää asiakkaiden ja henkilöstön ideoiden esiintuomiseen ja konkretisointiin? Jatkokehitetäänkö ideoita uusiksi palveluiksi ja tavoiksi toimia?

23 Millaisia mahdollisuuksia organisaatiosi voisi tarjota asiakkaiden osallistamiseen voisiko asiakkaasta tulla palvelukehitystiimisi jäsen? Millainen on asiakkaasi polku? Mitä vaiheita hän käy läpi esimerkiksi ostopäätöksen suunnittelusta aina uusintaostoon tai ostetun hyödykkeen kierrättämiseen asti? Miten voisit auttaa asiakastasi tällä polulla? Vastaako asiakkaasi nykyinen todellinen kokemus organisaatiosi palvelulupausta?

24 ESIMERKKI 3 Lapset omien palveluidensa muotoilijoina Lastenjärjestö Unicef toteuttaa kehitysohjelmia köyhissä maissa, yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Unicef on hyödyntänyt palvelumuotoilua useissa eri projekteissa, muun muassa konfliktiolosuhteissa eläneiden lasten kuntoutumiseen tähtäävän palvelun kehittämisessä.

25 Osallistavien työtapojen avulla lapset on otettu konkreettisesti mukaan suunnitteluun ja rakentamaan palveluprototyyppejä. Unicefin tavoitteena on luoda innovaatioita parantamaan lasten elämää ympäri maailman.

26 26 AVOIMET JA SULJETUT ONGELMAT PALVELUMUOTOILIJAN KAVEREITA KUMPIKIN

27 27 Palvelumuotoilua voidaan hyödyntää liiketoiminnan ja käyttäjille tuotetun arvon kehityskaaren eri vaiheissa. Uusia palveluinnovaatioita ja -avauksia voidaan lähteä hakemaan hyvinkin avoimella ongelman asetannalla tällöin muotoiluprosessissa keskitytään esimerkiksi piilevän asiakastarpeen tai uudenlaisen palvelusynergian löytämiseen. Toisinaan palvelumuotoilussa keskitytään jo käynnistetyn kehitysprosessin eteenpäinviemiseen ja esimerkiksi käytetään käyttäjälähtöistä lähestymistapaa erilaisten palvelukonseptivaihtoehtojen validointiin.

28

29 29 Muotoilu on osa innovaatiotoimintaa, se on ongelman ratkaisua ja ongelman määrittelyä. (Tuuli Mattelmäki, 2015) Tuuli Mattelmäki, Palvelumuotoilu saapuu verkostojen kaupunkiin. Verkosto- ja muotoilunäkökulmia kaupungin palvelujen kehittämiseen (toim. Mattelmäki & Jyrämä).

30 30 SOFTASTA ELÄMYKSEKSI PALVELUMUOTOILU OHJELMISTOKEHITYKSESSÄ

31 31 Tyypillinen ohjelmistokehitys-case liittyy usein tietyn arvontuotantoprosessin tietyn vaiheen tietotekniseen kehittämiseen. Tästä saattaa seurata ongelmia. Jos esimerkiksi junalipun varaaminen ja maksaminen onnistuu täydellisesti mobiilipalvelun avulla, mutta asiakas myöhästyy junasta, koska liityntäliikennepysäköinti pitäisi maksaa kolikoilla eikä niitä sattunut mukaan, asiakkaan kokemus junamatkustuspalvelun käytöstä on todennäköisesti negatiivinen. Palvelumuotoilunäkökulma auttaa hahmottamaan ratkaisujen linkittymistä käyttäjän arvontuotannon prosessiin sekä kehittämään ja kasvattamaan käyttäjän kokemaa kokonaisarvoa mitäpä jos pysäköinnin voisi maksaa samalla sovelluksella kuin matkaliputkin?

32 32 Ohjelmistotuotannossa tehdään monia asioita, jotka eivät näy suoraan loppukäyttälle. Esimerkiksi korttimaksupalvelun yhteydessä liikkuva data on näkymätöntä sekä asiakkaalle että kauppiaalle. Onko muotoilulla tällöin merkitystä? Mielestämme on. Jotta voidaan tarjota asiakkaalle miellyttävä ja turvallinen asiointikokemus kaupassa ja kauppialle mahdollisuus harjoittaa liiketoimintaansa kannattavasti, ohjelmiston kehittäjän on ymmärrettävä mitkä tekijät kummankin osapuolen arvontuotannon prosesseissa ovat tärkeitä ja miten niitä voitaisiin kehittää ja tukea ohjelmistoratkaisuin paremman palvelukokemuksen ja kannattavamman palveluliiketoiminnan saavuttamiseksi.

33 Palvelupolulla - maksamisen integroituminen asiakaskokemukseen ja palveluntuotantoon Aino Asiakas Maksanko ennen vai jälkeen palvelun käytön? Millä välineillä voin maksaa? Onko maksaminen turvallista? Missä ja miten suoritettu maksu näkyy? Saanko kuitin ja missä muodossa? Outi Ohjelmistokehittäjä & Petri Palvelumuotoilija Mitä asiakas ajattelee ja tekee? Mitä kauppias ajattelee ja tekee? Millaisia ratkaisuja voisimme tarjota kaupan asiakaskokemusta ja palveluntuotantoa parantamaan? Kimmo Kauppias Millä nopeudella voimme palvella? Miten varmistamme, että kaikki voivat maksaa? Millaista tietoa asiakkaiden maksuista voi saada? Missä muodossa tieto on ja miten sitä voi hyödyntää?

34

35 35 Design strives to create experiences that go across products, spaces or services. It takes the view of a product or a service from the entire life cycle with the client, from before they perceive the need to when they discard it. (Stefan Moriz, 2005) Stefan Moriz, Service Design. Practical access to an evolving field.

36 36 HYÖDYT MONINKERTAISESTI LAITA ITSESI LIKOON

37 37 Palvelumuotoilua ei kannata toteuttaa irrallisena, ulkoisena projektina, vaan parhaisiin tuloksiin päästään palvelumuotoilukumppanuudella. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelumuotoiluprojektin omistavalla asiakkaalla on ratkaiseva rooli kehitystyön onnistumisen kannalta. Palvelumuotoiluprojekteissa asiakasyritys on aktiivisesti mukana erilaisissa ideointiin ja ratkaisujen kehitysvaiheisiin liittyvissä työpajoissa ja toiminnoissa. Asiakasyrityksessä olevaa tuotteiden ja palveluiden käyttäjiin liittyvää tietoa tarvitaan myös käyttäjien tavoittamiseksi ja mukaantuomiseksi prosessiin.

38 38 INSPIROIDU KÄYTTÄJÄSTÄ KÄYTTÄJÄ AVAINASEMASSA

39 39 Palvelumuotoilussa palvelun käyttäjän ja muiden tärkeiden sidosryhmien osallisuus kehitystyöhön on avainasemassa. Osallisuudella ei tarkoiteta sitä, että palvelun käyttäjän pitäisi osata kertoa millainen palvelu hänelle pitäisi kehittää. Riittää, että käyttäjä jakaa kokemuksensa omasta arjestaan, olipa kyseessä sitten ammattilaisen arki työelämässä tai vapaa-ajan viettäminen. Palvelumuotoilija auttaa käyttäjää oman kokemuksensa tarkastelussa ja viestimisessä sekä konkretisoi yhteistyön pohjalta esiin nousevia kysymyksiä ja syntyviä ideoita siten, että niitä voidaan kehittää yhdessä käyttäjien, asiakkaiden ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa eteenpäin.

40

41 Pohdintatehtävä Miten arvelet, että esimerkiksi uuteen matkalaskujärjestelmään suhtaudutaan silloin, kun uusi järjestelmä annetaan henkilöstön käyttöön niin sanotusti puun takaa verrattuna siihen, että henkilöstö on ollut aktiivisesti mukana uuden järjestelmän suunnittelussa?

42 42 OTA ASKEL ETEENPÄIN TULEVAISUUTTA MUOTOILEMASSA

43 43 Palvelumuotoilijan työkalupakista löytyy monia hyödyllisiä keinoja palveluiden kehittämistyöhön. Muotoilija usein muun muassa tarkkailee, kyselee ja kokeilee itse. Muotoilijan suurimpia innoittajia vielä määrittelemättömien palvelupolkujen kartoittamiseen ja tulevaisuuden innovaatioiden muotoiluun ovat kuitenkin ihmisten unelmat, toiveet ja pelot. Palvelumuotoilijan tehtävänä on rakentaa vuorovaikutusta, jossa päästään käsittelemään näitä hyvinkin syvällä sijaitsevia asioita. Tämä vuorovaikutus on usein jotain muuta kuin pelkkää puhetta. Tuottaminen, rakentaminen ja asioiden yllättävä yhdistely toimivat paremmin - rakennetaan esimerkiksi yhdessä unelmien kaupunki legoista. Älä siis pelästy, jos huomaat työpaikallasi ihmisiä, jotka näyttävät leikkivän he ovat todennäköisesti palvelumuotoilemassa parempaa tulevaisuutta!

44

45 45 Seeing and appreciating what people dream shows us how their future could change for the better. It is another form of tacit knowledge that can reveal latent needs, i.e., needs not recognizable until the future. (Elizabeth B.-N. Sanders, 2002) Elizabeth B.-N. Sanders, From User-Centered to Participatory Design Approaches. In Design and the Social Sciences. J.Frascara (Ed.), Taylor & Francis Books Limited, 2002.

46 46 KÄDET ROHKEASTI SAVEEN KÄYTÄNNÖN TYÖKALUJA

47 47 Palvelumuotoilun työkaluilla voidaan muun muassa osallistaa käyttäjiä ja eri sidosryhmiä suunnitteluprosessiin, edesauttaa ideointia ja konkretisoida monimutkaisia käsitteitä ja prosesseja. Seuraavilla sivuilla kuvaillaan muutamia kiinnostavia työtapoja ja menetelmiä sekä annetaan esimerkkejä niiden käytöstä. Nämä ja muita työkaluja on löydettävissä esimerkiksi Servicedesigntools.org -sivustolta.

48 Kuvalliset virikkeet Erilaisten kuvallisten virikkeiden käyttö on omiaan helpottamaan vuorovaikutusta käyttäjien kanssa ja viemään keskustelua haluttuun suunnittelukontekstiin. Tämän tyyppisistä menetelmistä käytetään esimerkiksi Issue cards- tai Random cards -nimityksiä. ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Jos tavoitteena on keskustella käyttäjien kanssa esimerkiksi heidän työympäristönsä haasteista, olisi keskustelua kenties hedelmällisintä käydä tuossa kyseisessä ympäristössä. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Tällöin keskustelun apuvälineenä voidaan käyttää erilaisia kuvia työtiloista tai työhön liittyvistä tilanteista. Myös satunnaisesti valitut, työympäristöön liittymättömät kuvat saattavat toimia hyvin uusien ajatusten ja keskusteluiden kimmoikkeina.

49 49 Esimerkiksi kuvilla sairaalan potilashuoneista, varastosta ja henkilökunnan tiloista voidaan auttaa sairaanhoitajaa kertomaan työpäivästään sekä erilaisista tilojen käyttöön liittyvistä rutiineista. Satunnaiset kuvakortit soveltuvat hyvin muun muassa tunnetilojen kuvailuun (esim. Valitse kuva, joka mielestäsi kuvaa parhaiten tunnetilaasi työpäivän jälkeen. ). Keskusteluissa voidaan parhaimmillaan edetä hyvinkin syvälle niihin syihin, jotka ovat tunnetilojen takana. Kaikkea ei kuitenkaan kannata niin sanotusti jättää yhden kortin varaan, vaan myös muita menetelmiä kannattaa soveltaa.

50 Prototyyppaus Prototyyppaus voidaan toteuttaa monilla eri tavoilla. Tyypillinen prototyyppi ohjelmistoalalla on käyttöliittymän visuaalinen ja joskus myös toiminnallinen kuvaus. Prototyyppauksen tavoille on rajana vain mielikuvitus: mikä tahansa keino, joka auttaa konkretisoimaan kehitettävää palvelua tai sen osaa suunnittelijalle, käyttäjälle, asiakaalle tai muulle tärkeälle sidosryhmälle tulee kyseeseen. Prototyyppi voi olla esimerkiksi piirros, kaavio, fyysinen objekti tai lavastettu palvelutilanne. Vaikka prototyyppausta käytetäänkin usein myös osaamisen markkinointiin, prototyypin tärkein tehtävä on edesauttaa keskustelua ja osapuolten välistä yhteisymmärrystä. Tässä roolissa prototyyppaus kannattaa pitää kevyenä ja ketteränä. Jos sinua harmittaa heittää protosi roskakoriin saatuasi siitä huonoa palautetta, kokeile seuraavalla kerralla tehdä se kevyemmin on parempi saada huonoa palautetta puolessa tunnissa tehdystä luonnoksesta kuin kuukausien työstä valmiin palvelun eteen.

51 51 ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Mikäli asiakkaan palvelukokemus suunniteltavassa palvelussa tulee sisältämään liikkumista paikasta toiseen ja laitteiden käyttöä erilaisissa ympäristöissä, kannattaa prototyyppauksessakin nostaa takapuoli pois toimistotuolista ja lähteä oikeaan ympäristöön tutkimaan ja kokemaan. Jos pakettiauton kuljettajan pitää kirjata tietojärjestelmään hetki, jolloin hän pääsee tavarantilaajan alueelle, kokeile kauan aluetta rajoittava puomi on avoinna ja ehditkö tehdä kirjauksen vai olisiko luontevampaa pysähtyä puomin jälkeen tekemään tarvittavat toimet prototyyppauksen välineiksi riittää pakettiauto ja ruutuvihko, johon on piirretty tietojärjestelmän näkymä ja näppäimistö. Joskus tilanteen realiteetit yllättävät ja suunnittelu saa täysin uuden suunnan.

52 Käyttäjän profilointi Kun palvelun kohderyhmää ja käyttäjiä hahmotellaan, voidaan tukeutua esimerkiksi markkinointitutkimuksen avulla kerättyyn dataan. Palvelumuotoilussa käyttäjäkuvausten (character profiles) luomisella ei kuitenkaan ensijaisesti tähdätä tutkimusdatan kiteyttämiseen, vaan kyse voi olla esimerkiksi käyttäjien kanssa toimimisen yhteydessä saadusta tiedosta. Profiilien käyttäminen helpottaa suunnittelun osapuolten välistä kommunikaatiota: kun käyttäjä saa nimen, luonteenpiirteet ja ulkomuodon, on hänet helpompaa nostaa suunnittelun keskipisteeksi. ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSTÄ Kun organisaatiossa pohditaan palvelun kehittämistä, voi ideointi joskus tuntua jähmeältä. Kehittämismahdollisuuksiahan on rajattomasti, mutta toisaalta mitään kovin kriittistä kehitettävää ei tule mieleen. Kuvatunkal-

53 53 taisen pattitilaneen voi saada auki, kun kokemuksista ja havainnoista kiteytetään konkreettinen, vaikkakin kuvitteellinen henkilö, jonka näkökulmasta kehittämistarpeita tarkastellaan. Kirjastopalveluita kehitettäessä voidaan pohtia millä tavoin palvelutarjoomaa voisi kehittää esimerkiksi Eskon, 46, näkökulmasta. Esko on jäänyt työttömäksi ja etsii itselleen uutta uraa. Koulutusmahdollisuudet ja toisaalta oman alan tietojen päivittäminen kiinnostaa. Eskolla on mahdollisuus käyttää palveluja päiväsaikaan. Kun asiakas ei ole enää kasvoton, palvelun kehittämiseen tähtäävät keskustelut muuttuvat usein rikkaammiksi ja ideat konkreettisemmiksi keskitytään pohtimaan, väittelemään ja luonnostelemaan miten kirjastopalvelut voisivat tukea Eskoa osaamisensa kehittämisessä ja kenties myös uuden työn löytämisessä.

54 54 PIDÄ HAUSKAA! MUOKKAA, SOVELLA, LUO UUTTA

55 55 Älä hakkaa päätäsi seinään, jos tuntuu siltä, että mikään menetelmä ei sellaisenaan sovi tarkoituksiisi. On hyvin tyypillistä, että palvelumuotoilun menetelmiä muokataan ja sovelletaan käyttökontekstiin ja tavoitteisiin sopiviksi. Menetelmien tarkoitus ei ole toimia luovutta rajoittavina tekijöinä, vaan luovuuden lisääjinä. Parhaimmillaan ne auttavat eri osapuolia kommunikoimaan ja kehittämään yhdessä. Pienenä sivuhuomautuksena mainittakoon, että yleensä tuo yhteinen kehittämistyö on myös hauskaa ja inspiroivaa. Innovative methods allow designers and researchers creative exploration and contextual sense-making while they configure and reconfigure the methods in interaction with local circumstances. (Jung-Joo Lee, 2013) Lee, Jung-Joo Method-making as a method of designing. Nordic Design Research Conference 2013 in June, Copenhagen-Malmö, Denmark-Sweden

56 TARU PARIKKA Tarun taustalta löytyy kokemusta niin markkinoinnista, verkkosivustojen suunnittelusta kuin pedagogiikan puoleltakin. Kauppatieteellinen koulutus yhdistettynä teollisen muotoilun osaamiseen ja intohimo nimenomaan palvelumuotoilua kohtaan muodostavat ajattelu- ja toimintatavan, jossa palveluliiketoiminnan ymmärrys kohtaa muotoilun visuaaliset keinot ja osallistavat, yhteistoiminnalliseen kehittämiseen perustuvat menetelmät.

57 TOMMI NIKKANEN Tommi työskentelee Solinorilla Head of Designina ja vastaa käyttäjälähtöisen suunnitelun toteutumisesta ohjelmistotuotannossa. Kaupallisen ja tietojenkäsittelytieteen koulutustaustan lisäksi Tommilla on myös takana kokemusta startup-maailmasta ja tärkeimpänä ominaisuutenaan hän pitää palavaa halua tuottaa arvoa asiakkaille ottamalla loppukäyttäjän keskiöön tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa.

58 OLE ROHKEA JA KOHTAA ASIAKKAASI - ET VOI HÄVITÄ!

59

60

Muotoilun ja terveydenhuollon yhteistyö

Muotoilun ja terveydenhuollon yhteistyö Muotoilun ja terveydenhuollon yhteistyö Yhteissuunnittelu Aalto-yliopiston yhteistyöprojekteissa Taiteen maisterin opinnäyte Sanna Tuononen Kevät 2013 Muotoilun laitos Aalto-yliopisto Mitä te nyt tuutte

Lisätiedot

Palvelumuotoilun työkalupakki. Prosessi ja työpohjat

Palvelumuotoilun työkalupakki. Prosessi ja työpohjat Palvelumuotoilun työkalupakki Prosessi ja työpohjat on toteutettu vuosina 2010-2012 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hankkeen ovat rahoittaneet Saatteeksi Palvelujen muotoilu on jatkuvaa kehitystyötä,

Lisätiedot

Virtuaaliyhteisön hyöty ja arvo sen jäsenille

Virtuaaliyhteisön hyöty ja arvo sen jäsenille TEKNILLINEN KORKEAKOULU Tietotekniikan osasto Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Virtuaaliyhteisön hyöty ja arvo sen jäsenille Kandidaatintyö Olli Huotari Ohjelmistoliiketoiminnan laboratorio Espoo 2008 TEKNILLINEN

Lisätiedot

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Suurpellossa Antila, Heidi Isoviita, Leeni Kinnunen, Hanna Laukkonen, Patrick Liukkonen, Jussi 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Palvelumuotoilulla

Lisätiedot

Palvelemisesta palveluliiketoimintaan

Palvelemisesta palveluliiketoimintaan Palvelemisesta palveluliiketoimintaan Asiakasymmärrys palveluliiketoiminnan perustana Heli Arantola ja Kimmo Simonen Tekesin katsaus 256/2009 12 Palvelemisesta palveluliiketoimintaan Asiakasymmärrys palveluliiketoiminnan

Lisätiedot

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN Copyright Business Arena Oy ja Serus Media Oy/ Personal Book Käsikirjoitus: Mikko Markkanen, Toni Pienonen ja muut businessarenalaiset. Tilaaja: Business

Lisätiedot

Museoiden johtamis- ja

Museoiden johtamis- ja Altistutaan asiakkaille! Museoiden johtamis- ja toimintamallit muutoksessa Ulla Teräs, Eeva Teräsvirta Altistutaan asiakkaille! Museoiden johtamis- ja toimintamallit muutoksessa Keskustelunavaus Julkaisija:

Lisätiedot

Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua

Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua Opas yrityksille Elina Jaakkola, Markus Orava, Virpi Varjonen Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua Opas yrityksille Elina Jaakkola Markus Orava Virpi Varjonen

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu Sarja F 27 (verkkojulkaisu 26) Kirjoittajat: Anna Pikala, Helinä Ahola, Petri Katajarinne ja Timo Parkkola Kirjan ulkoasu ja taitto: Kirsti Pusa Painovuosi: 2014 Tätä kirjaa

Lisätiedot

TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN

TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN Mercuri International White Paper Page 1 (13) Tarjooman johtaminen mistä on kysymys? Kilpailijoiden toimenpiteet ja asiakkaissa ja markkinoilla tapahtuvat muutokset

Lisätiedot

rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä

rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä Rajatonta rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä Toimittaneet Heli Paavola ja Marjo Uusikylä Kaikkea saa tehdä. Kaikkea pitää tehdä. Kaikkia ovia täytyy tempoa, kaikkia kuita kurkotella.

Lisätiedot

Innokylän systeeminen innovaatiomalli. Pasi Pohjola, Juha Koivisto

Innokylän systeeminen innovaatiomalli. Pasi Pohjola, Juha Koivisto Pasi Pohjola, Juha Koivisto SISÄLLYS 1. Johdanto OSA I: Innovaatioiden käytäntönäkökulma 2. Mikä innovaatio on? 3. Innovaatiot käytäntöinä 4. Käytännöt systeemeinä 5. Käytäntöjen relationaalisuus 6. Käytäntöjen

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin ONNISTUNUT MUUTOS Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 3 Onnistuneen muutoksen lähtökohdat 4 2 MUUTOKSEN JOHTAMINEN 5 2.1 Muutoksen lähtökohdat 5 Muutosvoimat

Lisätiedot

MUOTOILUN MUUTTUNUT ROOLI

MUOTOILUN MUUTTUNUT ROOLI MUOTOILUN MUUTTUNUT ROOLI 1.2.2010 Provoke Design Oy Christian Aminoff, Timo Hänninen, Mikko Kämäräinen ja Janne Loiske Tämän selvityksen on tilannut Luovan talouden strateginen hanke Työja elinkeinoministeriöstä.

Lisätiedot

Innovaatio & luovuus MICROSOFT CIRCLE MAGAZINE 1/2009. Juha Wuolijoki & Mika Okkola

Innovaatio & luovuus MICROSOFT CIRCLE MAGAZINE 1/2009. Juha Wuolijoki & Mika Okkola CIRCLE MICROSOFT CIRCLE MAGAZINE 1/2009 Innovaatio & luovuus Juha Wuolijoki & Mika Okkola Elokuvaohjaajalla ja IT-johtajalla sama resepti luovuuteen Verkko on oiva oppimisympäristö Tuttu oppimisympäristö

Lisätiedot

WEB 2.0 MAHDOLLISUUS MATKAILUPALVELUIDEN INTERNETMARKKINOINNILLE

WEB 2.0 MAHDOLLISUUS MATKAILUPALVELUIDEN INTERNETMARKKINOINNILLE WEB 2.0 MAHDOLLISUUS MATKAILUPALVELUIDEN INTERNETMARKKINOINNILLE Taru Kinnari Heta Martinmäki Opinnäytetyö Tammikuu 2009 Jyväskylän ammattikorkeakoulu 1.9.2008 31.3.2009 ICT-Himos-projekti - ÄlyHimos Living

Lisätiedot

PK-yrityksen CRM-järjestelmän hankinta ja toteutus

PK-yrityksen CRM-järjestelmän hankinta ja toteutus 1 (1) PK-yrityksen CRM-järjestelmän hankinta ja toteutus Business Databases Oy Seppo Lavikka Business DataBases Oy, Tekniikantie 12, 02150 Espoo, puh: (09) 251 731 47, seppo.lavikka@bdb.fi, www.bdb.fi

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittely Tietojärjestelmät 2010 Jussi-Matti Korpela SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ Case Markkinointitoimisto ÖÖÖ Oy OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN

Lisätiedot

ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424. Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko. Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa

ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424. Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko. Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424 Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa VTT TIEDOTTEITA RESEARCH NOTES 2424 Kohti yritysten vuorovaikutteista

Lisätiedot

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ REKRYTOINNISSA TYÖNANTAJAN NÄKÖKULMASTA The Use of Social Media in Recruiting From the Perspective of Employer 11.5.2014

Lisätiedot

Brändin merkitys sosiaalisessa mediassa

Brändin merkitys sosiaalisessa mediassa Brändin merkitys sosiaalisessa mediassa Jaakkola, Okko; Juutinen, Joni 2015 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Brändin merkitys sosiaalisessa mediassa Jaakkola, Okko; Juutinen, Joni

Lisätiedot

Luova ympäristö omaaloitteisen. edistämiseksi. Matkan alku. Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi)

Luova ympäristö omaaloitteisen. edistämiseksi. Matkan alku. Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) Luova ympäristö omaaloitteisen toiminnan edistämiseksi. Matkan alku. Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut Latvian, Viron ja Suomen aikuiskouluttajien yhteisen

Lisätiedot

Hankkeista käytännöksi onko tuotteistamisesta tukea?

Hankkeista käytännöksi onko tuotteistamisesta tukea? Hankkeista käytännöksi onko tuotteistamisesta tukea? Leena Vainio Tutkimuspäällikkö, ETK Hämeen ammattikorkeakoulu leena.vainio@hamk.fi Marja Toivonen Tutkimusprofessori,FT VTT marja.toivonen@vtt.fi Tiivistelmä

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ JAAKKO KURTTI 2012 FACEBOOK YRITYKSEN VERKOSTOITUMISEN VÄLINEENÄ TIETOJENKÄSITTELYN KOULUTUSOHJELMA

OPINNÄYTETYÖ JAAKKO KURTTI 2012 FACEBOOK YRITYKSEN VERKOSTOITUMISEN VÄLINEENÄ TIETOJENKÄSITTELYN KOULUTUSOHJELMA OPINNÄYTETYÖ JAAKKO KURTTI 2012 FACEBOOK YRITYKSEN VERKOSTOITUMISEN VÄLINEENÄ TIETOJENKÄSITTELYN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU LUONNONTIETEIDEN ALA Tietojenkäsittely Opinnäytetyö FACEBOOK

Lisätiedot

Käsikirja innovaatioprojektiopintoihin

Käsikirja innovaatioprojektiopintoihin Ulla Vehkaperä, Kaarina Pirilä & Marianne Roivas (toim.) Innostu ja innovoi Käsikirja innovaatioprojektiopintoihin Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisusarja Ulla Vehkaperä, Kaarina Pirilä & Marianne

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara. Lapsiparkki -palvelukonsepti

Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara. Lapsiparkki -palvelukonsepti Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Lapsiparkki -palvelukonsepti Hyttinen, Junnila, Koponen Lehtinen, Lehto, Lyytikäinen Raportti Joulukuu, 2014 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Suurpelto... 5 2.1 Suurpelto

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ OPINNÄYTETYÖ Katariina Kinnunen Johanna Niemi 2011 SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ MATKAILUN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU MATKAILU-,

Lisätiedot

Parempi maailma vai paremmat tuotteet? Eksploratiivinen narratiivitutkimus käyttäjälähtöisestä innovoinnista

Parempi maailma vai paremmat tuotteet? Eksploratiivinen narratiivitutkimus käyttäjälähtöisestä innovoinnista Parempi maailma vai paremmat tuotteet? Eksploratiivinen narratiivitutkimus käyttäjälähtöisestä innovoinnista Markkinointi Maisterin tutkinnon tutkielma Anna-Maija Aalto 2011 Markkinoinnin laitos Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015 Parasta oli kaikki Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Tekstit ja toimitus: Katri Mäkeläinen Kuvat: Fahima Rezaei,

Lisätiedot