Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä"

Transkriptio

1 1 (9) Opetus- ja kulttuuriministeriö PL Valtioneuvosto Viite: Asia: OKM059:00/2012 Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Lausuntonaan JHL esittää seuraavaa: Yleistä Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän tehtävä oli valmistella hallitusohjelman mukaisesti päivähoitoa koskevat säädösehdotukset sekä arvioida esitysten taloudelliset ja yhteiskunnalliset sekä muut vaikutukset. Hallitusohjelman mukaisesti varhaiskasvatuksen yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa tiivistetään. Lapsi- ja perhepolitiikan koordinaatiovastuu kuuluu jatkossakin sosiaalija terveysministeriölle. Kuntatasolla sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tuo sote-palveluiden ja muiden kunnan järjestämisvastuulle jäävien lasten ja perheiden palveluiden väliselle yhteistyölle uusia haasteita. Siksi lainsäädäntötasolla yhteistyön edellytyksiin ja velvoittavuuteen on syytä kiinnittää huomiota. JHL haluaa muistuttaa, että työryhmän esitykset ovat pääosin olleet yksimielisiä. Vaikka työryhmän raporttiin jätettiin useita eriäviä mielipiteitä, ne koskevat lähinnä henkilöstön kelpoisuuksia ja henkilöstörakennetta. Työryhmä on raportissaan esittänyt varhaiskasvatukselle uuden määritelmän sekä asettanut tavoitteet lapsen edun huomioivalle varhaiskasvatukselle. Lisäksi työryhmän esityksissä korostuvat osallisuus ja vaikuttaminen sekä perheiden ohjaus ja neuvonta. Valitettavasti perustelutekstejä työryhmä ei pystynyt käsittelemään. Myös JHL jätti työryhmän raporttiin eriävän mielipiteensä, jonka sisältö tässä lausunnossakin tuodaan esille. Lisäksi lausunnossaan JHL ottaa kantaa mielestään tarkennusta tai täsmennystä vaativiin pykäliin. JHL toteaa, että huoltajat tyytyväisiä ovat varhaiskasvatuspalveluihin. (Vaikuta varhaiskasvatukseen lasten ja vanhempien kuuleminen osana varhaiskasvatuksen lainsäädäntöprosessia. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2014:13.) Huoltajat arvostavat moniammatillisen henkilökunnan ammattitaitoa. Kyselystä esille nousevat kehittämistarpeet tilojen terveellisyyteen ja turvallisuuteen, henkilöstön vaihtuvuuteen sekä loma-aikojen hoitojärjestelyihin. Monet huoltajien nostamat huolenaiheet ovat sisällöltään sellaisia, joihin kunta palvelunjärjestäjänä voisi jo nyt pikaisesti puuttua.

2 2 (9) JHL toteaa kuitenkin, että nykyistä päivähoitolakia on tarpeen uudistaa ja saattaa lainsäädäntö nyky-yhteiskunnan tarpeita vastaavaksi. Tältä osin työryhmän esitykset vastaavatkin JHL:n mielestä tämän ajan tarpeisiin ja mahdollistavat varhaiskasvatuspalveluiden kehittämisen lapsen edun mukaisesti sekä lapsen oikeuksia vahvistaen. 2 luku: Varhaiskasvatuksen järjestäminen 4 Kunnan yleinen järjestämisvelvollisuus JHL esittää, että pykälään lisätään täydentävä momentti/lisäpykälä (4a ), jossa määritellään kunnan velvollisuus tehdä lapsiin ja lapsiperheisiin kohdistuvien vaikutusten ennakkoarviointia tapauksissa, joissa: 1. valmistellaan lainsäädäntöä, jolla on vaikutuksia lasten varhaiskasvatukseen, lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin tai kasvu- ja elinoloihin; 2. valmistellaan valtion tai kunnan talousarviota; 3. kunnassa valmistellaan lasten muiden palvelujen järjestämistä tai palveluverkkoa koskevia päätöksiä; sekä 4. laaditaan maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) mukaista maakuntakaavaa, yleiskaavaa, kuntien yhteistä yleiskaavaa, asemakaavaa tai rakennusjärjestystä. 6 Kunnan varhaiskasvatuspalvelujen järjestämistavat Työryhmä ei toimikautensa aikana ehtinyt käsitellä yksityisen palvelun tuottamista eikä palveluseteliä. Jatkovalmistelussa onkin huomioitava se, että niin yksityistä palveluntuottajaa kuin palveluseteliyrittäjää tulee koskea varhaiskasvatuslain säädökset samalla tavalla kuin julkista palveluntuottajaa. JHL on huolissaan siitä, että erot julkisen ja yksityisen palvelutuotannon välillä uhkaavat kasvaa eikä kaikilla perheillä ole mahdollisuutta valita yksityistä palveluntuottajaa esimerkiksi silloin kun lapsi tarvitsisi tukea kasvuun ja kehitykseen. Samoin monet kunnat ovat rajanneet palvelusetelit samoilta ryhmiltä. JHL:n mielestä ei ole tarkoituksenmukaista kehittää yksityistä palvelutuotantoa vain ennalta määritellyn ja rajatun joukon palveluksi. Lainsäädäntötasolla niin palveluseteliyrittäjiltä kuin yksityisiltä palvelutuottajilta tulee edellyttää laadultaan, sisällöltään ja palveluvalikoimaltaan samantasoista varhaiskasvatuspalvelua kuin julkiseltakin palveluntuottajalta (henkilöstön kelpoisuus, lain tavoitteet ja niiden toteuttaminen, lapsen tuen tarpeisiin vastaaminen jne.) Näin myös perheet tietävät, mitä palvelu pitää sisältää ja millaisia laatuvaatimuksia palvelutuottajalle on asetettu. Avoimeksi jää myös varhaiskasvatuspalveluiden valvontaan liittyvät tehtävät. 8 Kehittävä, terveellinen ja turvallinen varhaiskasvatusympäristö JHL esittää tarkennusta pykälän toiseen momenttiin.

3 3 (9) Toiminnan järjestäjän on tarkastettava ja seurattava varhaiskasvatusympäristön kehittävyyttä, terveellisyyttä ja turvallisuutta päiväkodeissa ja muussa kuin kotirauhan piiriin kuuluvissa tiloissa ennen toiminnan aloittamista ja toiminnan aikana vähintään kolmen vuoden välein. Havaitut puutteet on korjattava. Vaikka esitetty säännös varhaiskasvatuspalveluiden osalta on uusi, se ei velvoittavuudeltaan ole sitova. JHL edellyttää, että lain perusteluihin on ko. pykälän osalta avattava myös Työturvallisuuslain (738/2002) asettamat velvoitteet sekä Valtioneuvoston asetus työpaikkojen turvallisuus- ja terveysvaatimuksista ( /577). 3 luku: Lapsen ja lapsen huoltajien asema ja oikeudet 11 Oikeus varhaiskasvatukseen Hallitus on päättänyt rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta. Muutos astuu voimaan Uudistuksen arvioidaan säästävän valtionosuuksia 7 miljoonaa euroa vuodesta 2015 alkaen. Lähtökohtana on, että subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan sosiaaliset perusteet huomioivalla tavalla, joten uudistukseen liittyy myös hallinollista työtä, mutta sen taloudellisia vaikutuksia ei ole arvioitu. Toisaalta subjektiivista oikeutta ei ole syytä rajata, sillä rajaamisella saadaan aikaan vain varsin vaatimattomia ja lyhytaikaisia säästöjä. Rajaaminen myös lisää eriarvoistumista, koska maksukykyiset vanhemmat voivat ostaa lapselleen varhaiskasvatuspalveluja, pienituloisilla perheillä tätä mahdollisuutta ei ole. Varhaiskasvatuksella on erittäin suuri merkitys lasten vertaissuhteiden ja sosiaalisten taitojen kehittymiselle. Varhaiskasvatus voi merkittävällä tavalla myös suojata lasta monilta kasvuympäristön riskitekijöiltä. Maahanmuuttajataustaisten lasten kotoutumisessa, oppimisvalmiuksien luomisessa ja syrjäytymisen ehkäisyssä päivähoidolla on erittäin tärkeä tehtävä. JHL on esittänyt, että perheille tarjotaan vaihtoehtoisia palveluita kuten leikki- ja kerhotoimintaa. Perheiden tarpeet ja tilanteet ovat hyvin erilaisia ja monelle lapselle osaaikainen varhaiskasvatus tai muu toiminta voi olla ratkaisu. Tämä puolestaan edellyttää, että kunnissa on palvelunohjausta, jolloin perheitä voidaan ohjata esim. avointen varhaiskasvatuspalvelujen piiriin silloin, kun lapsi ei tarvitse kokopäivähoitopaikkaa Lapsen kehityksen ja oppimisen tuen vaiheet Esitetyt säännökset ovat pääosin sisällöltään kattavia ja varmistavat lapsen oikeuden monipuoliseen kehityksen ja oppimisen tukeen. Lapsen tuen toteutuminen varhaiskasvatuksen arjessa tarvitsee kuitenkin ohjeistusta tuen tarpeen arviointikäytänteistä, tuen valintaprosesseista, moniammatillisen arvioinnin toteutumisesta jne. Lapsen tuen arviointi ja valinta tarvitsee aina perustelut.

4 4 (9) JHL esittää, että pedagogisen arvion sijaan pykälissä käytettäisiin termejä lapsen kehityksen ja oppimisen tehostetun tuen arvio ja erityisen tuen arvio. Pedagoginen arvio -termi liiton mielestä viittaa yksipuolisesti yhden ammattiryhmän toteuttamaan arvioon. Tarkoituksenmukaisempaa olisi luoda varhaiskasvatuksessa kokonaisvaltainen ja monialainen arvio, jossa huomioidaan lapsen kehityksen ja oppimisen tuen tarpeet tarpeeksi varhaisessa vaiheessa ja tarpeeksi monipuolisesti. On mahdollista, että moniammatillisen asiantuntijaryhmän arvio ja ulkopuolisen tahon lausunto konkretisoisi lapsen tukemista, lisäisi tietoa lapsesta sekä varmistaisin lapsen edun ja oikeusturvan. 5 luku: Varhaiskasvatuksen suunnittelu ja arviointi 25 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Työryhmä esittää, että varhaiskasvatuslaissa velvoitetaan laatimaan jokaiselle lapselle henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma. Työnsä tueksi alan henkilöstö tarvitsee toimivat työvälineet ja suunnitteluaikaa, jotta laissa asetetut tavoitteet voidaan toteuttaa. 6 luku: Henkilöstön tehtävät ja kelpoisuusvaatimukset Luvussa 6 henkilöstön tehtäviä ei ole määritelty. Työryhmä päätyi tähän vaihtoehtoon, koska katsoi, ettei pääasiallisten tehtävien määrittely ole laissa tarkoituksenmukaista. JHL esittää, että luvun kuusi otsikko on Henkilöstön kelpoisuusvaatimukset. Jos alan henkilöstön pääasiallisia tehtäviä on tarpeen määritellä, hyvä vaihtoehto on kirjata ne yleisluonteisiksi tehtävärakennesuosituksiksi. Varhaiskasvatuksessa eri koulutustaustalla toimivien ammattilaisten osaamisen täysimääräinen hyödyntäminen ja vastuiden jakaminen ei edellytä lakitasoista kirjaamista. Hyvä johtaminen ja hyvien, lapsen edun mukaisten toimintatapojen kehittäminen työyhteisöissä johtaa tiukkoja ammattialakohtaisia tehtäväkirjauksia tuloksellisempaan lopputulokseen. Luvun 6 pykälissä työryhmä on enemmistöpäätöksillä päätynyt esittämään useissa kohdin kelpoisuusehtojen tiukentamista. Työryhmällä ei ollut mahdollisuuksia arvioida pätevän henkilöstön saatavuutta tulevaisuudessa. JHL pitää tärkeänä, ettei kelpoisuusehdoista muodostu liian tiukkoja. Tämä voi pahimmillaan johtaa henkilöstön lisääntyviin määräaikaisiin työsuhteisiin, jos tilapäisesti on poikettava kelpoisuusehdoista. Kelpoisuuden saavuttaminen esimerkiksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajan, perhepäivähoitajan ja varhaiskasvatuksen avustajan tehtävään tulee olla mahdollista edelleen oppisopimussuhteessa Varhaiskasvatuksen opettaja ja varhaiskasvatuksen sosionomi Pykälien sisältöön JHL:llä ei ole lisättävää. Sen sijaan katsomme, ettei ole tarpeen erotella laissa varhaiskasvatuksen opettajaa ja varhaiskasvatuksen sosionomia toisistaan. Pykälät 27 ja 28 tulee yhdistää ja käyttää nimikettä varhaiskasvatuksen opet-

5 5 (9) taja. Kelpoisuuksien ja tehtävien eriyttäminen tulee vaikeuttamaan varhaiskasvatuksessa toimivien korkeakoulutettujen saatavuutta. Esitetty muoto perustuu arvioon varhaiskasvatuksen koulutuksen tilasta ja kehittämistarpeista (Varhaiskasvatuksen koulutus Suomessa. Arviointi koulutuksen tilasta ja kehittämistarpeista. Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 7:2013). JHL:n mielestä henkilöstön osaamiseen liittyvät kehittämistarpeet edellyttävät ensisijaisesti koulutusten sisällöllistä kehittämistä. Tehtävänimikkeiden erottaminen toisistaan esitetyssä muodossa ei tuo lisäarvoa varhaiskasvatuspalveluiden sisältöön. Varhaiskasvatuksessa työskentelevillä sosionomeilla on tutkintonsa kautta saavutettu osaaminen varhaiskasvatuksesta, pedagogiikasta ja sosiaalipedagogiikasta. Tämä on antaa hyvät valmiudet toimia varhaiskasvatuksen opettajan tehtävissä, kun otetaan vielä huomioon pykälässä 28 esitetty täsmennys sosionomin opintojen, harjoittelun ja opinnäytetyön suuntautumisesta varhaiskasvatukseen. 29 Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Työryhmä päätyi esityksessään tiukentamaan ko. tehtävään vaadittavia pätevyysvaatimuksia. JHL esittää, että lastenhoitajan kelpoisuusehtoja ei tiukenneta. Jos kelpoisuusehtoja tiukennetaan lastenhoitajan osalta siten, että vain lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelmasta valmistuneet tai sillä tutkintoaan täydentäneet lähihoitajat olisivat kelpoisia jatkossa, asetetaan hoitajien työllistymiselle vaikeita esteitä. Kelpoisuusehtoja kiristämällä edellä kuvatusti, tehdään myös työuria lyhentävä päätös, kun hoitajien liikkuminen perustehtävissä estetään. Maan hallituksen syksyllä 2013 julkaisemassa rakennepoliittisessa ohjelmassa nimenomaisesti ohjeistettiin kelpoisuusehtojen joustavoittamiseen, ei tiukentamiseen, kuten lakiluonnoksessa lastenhoitajan kelpoisuuksien kohdalla nyt on esitetty. JHL:n näkemyksen mukaan lähihoitajien sijoittumista työelämän palvelukseen ei saa rajoittaa uudessa laissa hallituksen rakennepoliittisen ohjeen vastaisesti. Lastenhoitajan kelpoisuus tulee olla tasa-arvoinen muiden väestöryhmien hoitajien kelpoisuuksien kanssa. Säädöksillä ja ohjeilla ei saa rajata lähihoitajien koulutusohjelmasta riippuvaa sijoittumista lastenhoitajan tehtäviin. Lähihoitajat ovat varhaiskasvatuksen työntekijöistä ainoita, joilla on koulutuksen kautta osaamista pitkäaikaissairaiden lasten hoidon seuraamiseen ja lääkehoidon toteuttamiseen varhaiskasvatuksessa. Kaikilla lähihoitajilla on koulutusohjelmasta riippumatta tarvittava osaaminen työskennellä myös lastenhoitajan tehtävissä. Lapsiryhmien monipuolisen osaamisen turvaamiseksi on pidetty tärkeänä sitä, että lapsiryhmien henkilöstössä olisi aina saatavilla vahvaa pedagogista osaamista, mutta myös sosiaalipedagogista sekä hoitotyön osaamista. Lapsen etu on saada laadukasta hoitoa ja varhaiskasvatusta, vaikka hän olisi vammautunut tai hänellä olisi pitkäaikaissairaus. Lisäksi JHL esittää, että 29 :n kelpoisuusehtoja laajennetaan koskevaan myös muita kuin työryhmän esityksessä mainittuja toisen asteen tutkintoja. Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman mukaisesti ministeriöt velvoitetaan uudistamaan toimialoillaan kelpoisuusvaatimuksia siten, että kelpoisuuden tuottavia opintoja voidaan suorittaa nykyistä joustavammin.

6 6 (9) 30 Perhepäivähoitaja JHL esittää, että perhepäivähoitajille luodaan ammatillinen väylä myös lastenhoitajan tehtäviin: 29 :n mukaisiin tehtäviin kelpoinen olisi myös perhepäivähoitajan ammattitutkinnon suorittanut edellyttäen, että hän sen lisäksi on suorittanut tai täydentänyt opintojaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelman opinnoilla. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta korostaa mietinnössään (7/2010 vp), että nykyisille perhepäivähoitajille tulee järjestää tarvittavaa täydennyskoulutusta niin, että he voivat sijoittua töihin muiden päivähoitomuotojen palvelukseen, jos pelot perhepäivähoidon suosion vähenemisestä toteutuvat. Toimenpide helpottaisi myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajien tehtävien täyttämistä sekä mahdollistaisi työn jatkumisen lasten parissa perhepäivähoidon muutostilanteissa. JHL esittää, että kelpoisuusvaatimuksena varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin tulee lisätä myös nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajat työskentelevät laajasti jo nyt lasten ja nuorten parissa mm. päivähoidossa, aamu- ja iltapäivätoiminnassa sekä kouluissa ja kerhoissa. Tutkinnon keskeinen vahvuus on kasvatuksellinen ja osallistava ohjaaminen, joiden keskiössä ovat vuorovaikutus ja kohtaaminen. Näitä taitoja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Jokaisella nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajalla on myös joku erityisosaamisen alue (musiikki, liikunta, kuvataide, käden taidot, teatteri jne.), jota hän voi käyttää ohjaustyössään varhaiskasvatuksessa. JHL edellyttää, että sama kelpoisuusehto koskee myös mahdollisia palveluseteliyrittäjiä. Näin luodaan myös huoltajille takuu siitä, että eri tuottamistavoin toteutettu perhepäivähoito ei laadultaan poikkea toisistaan. Henkilöstön kelpoisuuksiin tulee määritellä siirtymäsäännökset, joilla aiemmin voimassa olleiden kelpoisuusehtojen mukaiset tutkinnot toisivat edelleen pätevyyden toimia varhaiskasvatuksen eri tehtävissä. 7 luku: Henkilöstön mitoitus, rakenne ja täydennyskoulutus 35 Päiväkodin henkilöstön mitoitus JHL esittää, että pykälää täsmennetään, jotta lapselle mahdollistetaan pysyvä ryhmä koko toimintavuoden ajan. jälkeen: 38 Perhepäivähoidon henkilöstön mitoitus Ryhmäkokoa ei voida ylittää. Ryhmät on aina muodostettava siten, että niissä voidaan saavuttaa toiminnalle laissa säädetyt tavoitteet. Lapsella on oikeus samaan ryhmään koko toimintavuoden ajan.

7 7 (9) JHL esittää, että nykyinen perhepäivähoidon ½ lapsi voisi olla yli 3-vuotias (nykyinen asetus mahdollistaa esikoululaisen tai perusopetuksen 1.luokalla olevan). Kuitenkin esikoululaiset ovat yhä enenevissä määrin esiopetuksen lisäksi päiväkodissa ja koululaiset aamu- ja iltapäivätoiminnassa eivätkä näin olleen lainkaan perhepäiväpäivähoidossa. ½ lapsen iän alentaminen mahdollistaa kunnissa myös sisarusten joustavamman sijoittamisen samalle hoitajalle ja tekee hoitoryhmästä toimivamman. JHL esittää edelleen, että kolmen hoitajan perhepäiväkoti (ryhmäperhepäivähoitokoti) tulee säilyttää osana perhepäivähoitoa. Kolmen hoitajan ryhmäperhepäiväkodin perustamisen syyksi kunnat ovat erilaisissa päivähoitoselvityksissä maininneet tavallisimmin vuorohoidon järjestämisen. Toinen yleinen syy on ollut nopeasti lisääntyvä hoidon tarve. Lisäksi kunnat pitävät tällaisia yksiköitä toimivina perhepäivähoidon varahoitopaikkoina etenkin nyt, kun omassa kodissa työskentelevät perhepäivähoitajat ovat päässeet työaikalain piiriin. Kolmen hoitajan ryhmikset ovat toimineet myös urakierron mahdollistajina tilanteissa, joissa hoitaja ei ole voinut jatkaa perhepäivähoitajana omassa kodissaan työkyvyn heikentymisen tai muun syyn vuoksi. Useissa kunnissa ei ole päiväkotia. Nämä kunnat ovat pääsääntöisesti pieniä kuntia ja niissä päivähoidon tarve tyydytetään järjestämällä perhepäivähoitoa. Kolmen hoitajan yksikkö ei ole myöskään niin haavoittuvainen kuin kahden tai yhden hoitajan yksikkö. Vanhemmat toivovat yleensä lapsiensa hoitopaikaksi lähellä kotia olevaa pientä yksikköä. Ryhmäperhepäivähoitoa järjestämällä kunnat pystyvät järjestämään perheille päivähoidon, myös vuorohoidon, kohtuullisen matkan päästä kotoa. Jos poistetaan oikeus perustaa perhepäiväkoteja, joissa kolme hoitajaa hoitaa yhdessä kahtatoista lasta, vaarannetaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteutuminen varsinkin pienissä kunnissa ja huononnetaan kuntien mahdollisuutta vastata perheiden tarpeisiin ja toiveisiin. On myös huomattava että kolmen hoitaja perhepäiväkoti on pienempi kuin yksikään päiväkoti Suomessa. Varhaiskasvatuksen neuvottelukunnan alajaosto, Perhepäivähoidon kehittämisjaosto, selvitti vuonna 2007 (STM:n selvityksiä 2007:5) ryhmäperhepäivähoitoa. Huolestuttavaa ryhmäperhepäivähoidon toteuttamisessa oli se, että useissa kunnissa ryhmäperhepäivähoitoa toteutettiin vastoin päivähoitolain säännöksiä. Lisäksi työryhmä totesi, että ryhmäperhepäivähoidon laadun kehittäminen oli jäänyt päivähoidon määrällisen kehittämisen jalkoihin. Johtopäätöksissään jaosto totesi mm., että ryhmäperhepäivähoitoa koskevaa valvontaa on myös syytä tiukentaa, jotta ryhmäperhepäivähoidon toteutuminen saadaan niihin raameihin, joihin se nykyisten säännösten pohjalta kuuluisi. JHL:n näkemyksen mukaan lain valvonnan puutteita ei pidä korjata poistamalla toimintamuotoja siten, että kavennetaan perheiden mahdollisuutta valita hoitomuoto ja heikentämällä kuntien mahdollisuutta tarjota monipuolisia ja toimivia päivähoitomuotoja. Sen sijaan on tehostettava valvontaa ja lisättävä ohjeistusta kuntiin.

8 8 (9) Muuta JHL esittää, että lakiin tulee lisätä oma pykälä vuorohoidosta ja sen mitoituksesta. Vuorohoitoa annetaan lapselle huoltajien työhön tai opiskeluun liittyvällä perusteella iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä sen mukaan kun huoltajat ja vuorohoidon järjestäjät ovat ennalta sopineet. Vuorohoitoa tarjoavassa varhaiskasvatusyksiköissä on noudatettava 1:5 henkilöstömitoitusta. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry Jarkko Eloranta puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toimialajohtaja Lisätietoja: erityisasiantuntija Marjo Katajisto puh

9 9 (9) Lausunnon keskeinen sisältö Jatkovalmistelussa on huomioitava se, että niin yksityistä palveluntuottajaa kuin palveluseteliyrittäjää tulee koskea varhaiskasvatuslain säädökset sekä sisällöt samalla tavalla kuin julkista palveluntuottajaa. Palvelun järjestäjä on velvoitettava korjaamaan toimintaympäristössä havaitut puutteet, joilla voi olla vaikutusta lasten ja henkilöstön terveellisyyteen tai turvallisuutee. Subjektiivinen oikeus päivähoitoon on säilytettävä, koska rajaamisella saadaan aikaan vain varsin vaatimattomia ja lyhytaikaisia säästöjä. Rajaaminen myös lisää eriarvoistumista, koska maksukykyiset vanhemmat voivat ostaa lapselleen varhaiskasvatuspalveluja, pienituloisilla perheillä tätä mahdollisuutta ei ole. Lisäksi varhaiskasvatuksella on erittäin suuri merkitys lasten vertaissuhteiden ja sosiaalisten taitojen kehittymiselle. Varhaiskasvatus voi merkittävällä tavalla myös suojata lasta monilta kasvuympäristön riskitekijöiltä. Maahanmuuttajataustaisten lasten kotoutumisessa, oppimisvalmiuksien luomisessa ja syrjäytymisen ehkäisyssä päivähoidolla on erittäin tärkeä tehtävä. Lapsen kehityksen ja oppimiseen tukeen liittyvät toimet on aina arvioitava moniammatillisen asiantuntijaryhmän toimesta. Laissa tulee pedagogisen selvityksen sijaan käyttää termiä lapsen tehostetun tuen arvio / erityisen tuen arvio. Varhaiskasvatuslaissa tulee määritellä henkilöstön osalta ainoastaan kelpoisuudet. Henkilöstön kelpoisuuksia ei saa kaventaa. Sen sijaan kelpoisuusehtoja ja alan osaamispohjaa tulee laajentaa. Muutoin uhkana on, ettei kelpoisuusehtoja täyttävää henkilöstä ole tarpeeksi saatavilla. Tämä puolestaan johtaa lyhyisiin sijaisuuksiin ja palveluiden laadun heikentymiseen. Perhepäivähoitajan ammattitutkinnon suorittaneelle henkilölle on luotava joustava koulutuspolku, jolla hän voi saavuttaa kelpoisuuden varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin. Yhden perhepäivähoitajan lapsiryhmä muodostettaessa nykyinen osa-aikaisessa hoidossa oleva lapsi voisi olla yli 3-vuotias. Kolmen hoitajan perhepäiväkoti (ryhmäperhepäivähoitokoti) tulee säilyttää osana palvelutarjontaa.

7.4.2015. JHL on omassa lausunnossaan esittänyt pykäliin täydennyksiä.

7.4.2015. JHL on omassa lausunnossaan esittänyt pykäliin täydennyksiä. 1 (5) Lausunnon keskeinen sisältö JHL on omassa lausunnossaan esittänyt pykäliin täydennyksiä. Varhaiskasvatuksen palvelusetelin käyttöä on arvioitava perusteellisesti ja harkittava, onko tarpeen säätää

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 LAUSUNTO 2.4.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry lausuu hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Sivistys- ja kulttuurilautakunta 15.5.2014 2 Oulun kaupunki on lausunnossaan ottanut kantaa niihin asioihin,

Lisätiedot

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä tässä luvussa säädettyä eri kelpoisuusvaatimukset

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki

Uusi varhaiskasvatuslaki Uusi varhaiskasvatuslaki Varhaiskasvatuksen opintopäivät 4.10.2018 Kirsi Alila KT, Opetusneuvos Lain merkitys varhaiskasvatuksen laadun edistämisessä Laki ja asetukset muodostavat varhaiskasvatuksen laadun

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI VARHAISKASVATUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN 3 :N MUUTTAMISESTA

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI VARHAISKASVATUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN 3 :N MUUTTAMISESTA OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistioluonnos Titteli 21.11.2018 Esittelijä EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI VARHAISKASVATUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN 3 :N MUUTTAMISESTA 1 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki, joka kumoaa nykyisen varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen.

Uusi varhaiskasvatuslaki, joka kumoaa nykyisen varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen. Uusi varhaiskasvatuslaki, joka kumoaa nykyisen varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen. Asiakkaan oikeudet eivät heikkene. Oikeus varhaiskasvatukseen ei muutu. Menettely- ja oikeusturvakeinot selkeytyvät.

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ajankohtaiskatsaus

Varhaiskasvatuksen ajankohtaiskatsaus Varhaiskasvatuksen ajankohtaiskatsaus Dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous 21.3.2018 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Luonnos esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) SAK / Työ ja turva -osasto/tg/ea Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lausunto 1 (5) SAK / Työ ja turva -osasto/tg/ea Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausunto 1 (5) SAK 13120 / 2018 Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta

Lisätiedot

Sosionomien asema varhaiskasvatuksessa. Talentia ry

Sosionomien asema varhaiskasvatuksessa. Talentia ry Sosionomien asema varhaiskasvatuksessa Talentia ry Sosionomit varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatukseen suuntautunut sosionomi on pätevä lastentarhanopettaja ja päiväkodin johtaja. Opintojen kokonaislaajuus

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslakia etsimässä!

Varhaiskasvatuslakia etsimässä! Varhaiskasvatuslakia etsimässä! Kuntamarkkinat 10.9.2014 Jarkko Lahtinen Suomen Kuntaliitto jarkko.lahtinen@kuntaliitto.fi p. 050-3614526 Eteneminen; löytyykö se? Työryhmän raportti luovutettu ministerille

Lisätiedot

7.4.2015. Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi

7.4.2015. Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi Lausunto 1 (6) Opetus-ja kulttuuriministeriö Kirjaamo@minedu.fi Varhaiskasvatuslaki@minedu.fi Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi Viite: Lausuntopyyntö OKM 15 / 010 / 2015

Lisätiedot

PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät

PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät PPH tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivät 20.3.2015 Helsinki Jarkko Lahtinen Päivähoitoa lukuina (2013) Vuonna 2013 0-6 vuotiaista lapsia 424 402 Päivähoidossa yhteensä 229 127 lasta Kokopäivähoidossa oli

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä

Jyväskylän kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Lausunto Varhaiskasvatuspalvelut 1.7.2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntopyyntönne 15.4.2014 (OKM/81/040/2012) Jyväskylän kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi Johdanto Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoanne luonnoksesta hallituksen esityksestä eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi. Hallituksen

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla 06.06.2013 Sivu 1 / 1 2608/01.03.00/2013 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. (09) 816

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistioluonnos 21.6.2018 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI VARHAISKASVATUKSESTA (3 ) 1. Varhaiskasvatuksen lainsäädäntö 1.9.2018 alkaen Varhaiskasvatuslain kokonaisuudistusta

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä MLL:n seminaari Päivähoidosta varhaiskasvatukseen 12.9.2014 Tarja Kahiluoto Neuvotteleva virkamies Lain uudistamisen lähtökohtia

Lisätiedot

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY JÄSENKIRJE 11/2005 Tast 20.5.2005 Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Neuvolapäivät Tarja Kahiluoto Opetusneuvos

Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Neuvolapäivät Tarja Kahiluoto Opetusneuvos Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Neuvolapäivät 6.11.2018 Tarja Kahiluoto Opetusneuvos Varhaiskasvatuksen lainsäädäntö uudistuu Uusi varhaiskasvatuslaki (540/2018) ja valtioneuvoston

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Alkoholi, perhe-ja lähisuhdeväkivalta lapsiperheiden palvelut tunnistamisen ja puuttumisen ympäristönä Varhaiskasvatuslaki voimaan

Alkoholi, perhe-ja lähisuhdeväkivalta lapsiperheiden palvelut tunnistamisen ja puuttumisen ympäristönä Varhaiskasvatuslaki voimaan Alkoholi, perhe-ja lähisuhdeväkivalta lapsiperheiden palvelut tunnistamisen ja puuttumisen ympäristönä 24.11.2015 Varhaiskasvatuslaki voimaan 1.8.2015 Varhaiskasvatus ESAVI:ssa Lasten päivähoidon ohjaus

Lisätiedot

Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut

Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut Varhaiskasvatuksen ilta: JHL, Super, TEHY, JYTY Tampere, 24.10.2018 janne.hernesniemi@jhl.fi Koulutuspoliittinen asiantuntija ry Uuden

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

Vuorohoito varhaiskasvatuksen toimintaympäristönä. Kaisu Peltoperä KM, lto, väitöskirjatutkija

Vuorohoito varhaiskasvatuksen toimintaympäristönä. Kaisu Peltoperä KM, lto, väitöskirjatutkija Vuorohoito varhaiskasvatuksen toimintaympäristönä Kaisu Peltoperä KM, lto, väitöskirjatutkija Videoluennolla pohdimme Mitä on vuorohoito ja kuka sitä käyttää? Vuorohoidon erityispiirteitä Lapsikäsitystä

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulun lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksestä (HE 40/2018)

Metropolia Ammattikorkeakoulun lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksestä (HE 40/2018) LAUSUNTO Eduskunta Sivistysvaliokunta Päiväys Asia Metropolia Ammattikorkeakoulun lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksestä (HE 40/2018) Metropolia Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (8) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (8) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (8) 3 Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Pöydälle 19.05.2014 HEL 2014-005310 T 03 00 00 Päätösehdotus päättää antaa

Lisätiedot

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari 21.9.2016 Jyväskylä Marja-Liisa Keski-Rauska, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi-

Lisätiedot

Hallituksen esitys 341 / 2014vp lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitys 341 / 2014vp lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta Lausunto 1 (5) Eduskunnan sivistysvaliokunta siv@eduskunta.fi Viite: Valiokunnan kuulemistilaisuus 13.2 2015 Asia: Hallituksen esitys 341 / 2014vp lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta Nykyinen

Lisätiedot

KOHTI VARHAISKASVATUSLAKIA. Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmä

KOHTI VARHAISKASVATUSLAKIA. Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmä KOHTI VARHAISKASVATUSLAKIA Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmä 21.3.2014 klo 9.00 Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen Koulutuspolitiikan osasto Lain uudistamisen lähtökohta Nykyinen

Lisätiedot

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä 24.9.2015 Varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus Opetushallitus Esittelijä, Kirsi

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi Suomen Vanhempainliitto ry, Finlands Föräldraförbund rf Lausunto 16.03.2018 Asia: OKM/3/010/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi 1 luku. Yleiset säännökset (13 ) 2 luku.

Lisätiedot

OAJ:n lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä

OAJ:n lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Lausunto 1 (11) Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi varhaiskasvatuslaki@minedu.fi Viite: OKM059:00/2012 OAJ:n lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Marjut Putkinen

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Marjut Putkinen FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ILTA TAMPERE

VARHAISKASVATUKSEN ILTA TAMPERE VARHAISKASVATUKSEN ILTA 24.10.2018 TAMPERE Eva Siitonen, Sosiaalipoliittinen asiantuntija, Tehy ry 31.10.2018 1 Varhaiskasvatuslaki 31.10.2018 2 31.10.2018 3 Varhaiskasvatuslaki 540/2018 Laki ja asetukset

Lisätiedot

On välttämätöntä, että sama oikeus psykologipalveluun koskee myös varhaiskasvatusta. Tämä on ehdottoman tärkeää

On välttämätöntä, että sama oikeus psykologipalveluun koskee myös varhaiskasvatusta. Tämä on ehdottoman tärkeää 1 Suomen Psykologiliiton lausunto 20.4.2018, sivistysvaliokunnan kuuleminen Aika: perjantai 20.4.2018 klo 11.30 Paikka: valiokuntahuone E 452, Eduskuntatalo (eteläinen sisäänkäynti) Asia: HE 40/2018 vp

Lisätiedot

LIITE: Laki lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta

LIITE: Laki lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta 1 LIITE: Laki lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta Sivistysvaliokunta OAJ Misukka ja Semi 13.2.2015 HALLITUKSEN ESITYSVERSIO Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esityksestä eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esityksestä eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi 1 Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esityksestä eduskunnalle varhaiskasvatuslaiksi Lausuntopyyntö 6.2.2018 OKM/3/010/2018 Yleistä Lain lähtökohtana olevan monialaisen,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/216 1 (7) 25 Helsingin kaupungin päättämä varhaiskasvatuksen laajuus ja yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisä 1.8.216 alkaen HEL 216-2236 T 2 5 1 Päätös päätti, että yksityisen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Lape-päivät Tarja Kahiluoto Opetusneuvos

Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Lape-päivät Tarja Kahiluoto Opetusneuvos Varhaiskasvatuksessa tapahtuu lainsäädäntö uudistuu Lape-päivät 30.8.2018 Tarja Kahiluoto Opetusneuvos Varhaiskasvatuksen lainsäädäntö uudistuu Uusi varhaiskasvatuslaki (540/2018) ja valtioneuvoston asetus

Lisätiedot

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Viite: OKM059:00/2012 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman (22.6.2011) mukaan säädetään laki varhaiskasvatuksesta.

Lisätiedot

Ajankohtaisfoorumi Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen

Ajankohtaisfoorumi Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen Ajankohtaisfoorumi 29.11.2012 Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen Varhaiskasvatus on peruspalvelukuntayhtymä Kallion ja Selänteen alueella organisoitu sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluen näiden palveluiden

Lisätiedot

Varhaiskasvatus ja johtaminen vaikeaako?

Varhaiskasvatus ja johtaminen vaikeaako? Varhaiskasvatus ja johtaminen vaikeaako? Kuntatalo 10.9.2015 Jarkko Lahtinen Kuntaliitto Twitter: #kuntamarkkinat Voimmeko onnistua? Onnistuminen on asenne. Se on avoimuutta uusille ideoille, halukkuutta

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSLAKI

VARHAISKASVATUSLAKI VARHAISKASVATUSLAKI 1.9.2018 JHL kasvatus- ja ohjausalan ammatillinen toiminta JHL:n näkemykset uudesta varhaiskasvatuslaista ja sen vaikutuksista Uuden varhaiskasvatuslain tavoitteet ovat kannatettavia

Lisätiedot

Hallituksen esitys 341 / 2014vp lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitys 341 / 2014vp lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta Lausunto 1 (5) Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi Viite: Valiokunnan kuulemistilaisuus 27.1 2015 Asia: Hallituksen esitys 341 / 2014vp lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Hallituksen esitys HE 80/2015 vp

Hallituksen esitys HE 80/2015 vp 1 (7) Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Hallituksen esitys HE 80/2015 vp JHL:n lausunnon keskeinen sisältö / HE varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus varhaiskasvatuslainsäädännön valmistelun tilanteesta

Ajankohtaiskatsaus varhaiskasvatuslainsäädännön valmistelun tilanteesta Ajankohtaiskatsaus varhaiskasvatuslainsäädännön valmistelun tilanteesta 17.11.2014 Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutuksen kehittämispäivä Hallitusneuvos Hanna-Mari Pekuri Koulutuspolitiikan osasto

Lisätiedot

1. Varhaiskasvatukseen tarvitaan psykologi

1. Varhaiskasvatukseen tarvitaan psykologi SUOMEN PSYKOLOGILIITON LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS VARHAISKASVATUSLAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI SEKÄ LUONNOS VARHAISKASVATUSASETUKSEKSI, OKM004:00/2018 1. Varhaiskasvatukseen tarvitaan

Lisätiedot

25.9.2015. JHL:n lausunto varhaiskasvatusoikeuden ja henkilöstömitoituksen muuttamisesta

25.9.2015. JHL:n lausunto varhaiskasvatusoikeuden ja henkilöstömitoituksen muuttamisesta 1 (6) Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 Valtioneuvosto OKM/53/010/2015 JHL:n lausunto varhaiskasvatusoikeuden ja henkilöstömitoituksen muuttamisesta Varhaiskasvatusoikeus on lapsen oikeus (11a

Lisätiedot

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi).

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi). 1 KYSELY YKSITYISILLE PERHEPÄIVÄHOITAJILLE Opetushallitus julkaisi syksyllä 2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jotka ohjaavat kaikkea varhaiskasvatustoimintaa Suomessa. Perusteiden pohjalta kaikki

Lisätiedot

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttaminen

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttaminen Lausunto 1 (5) Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi Lausuntopyyntö OKM/83/010/2014 Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttaminen Koulutuksella hankitun tutkinnon

Lisätiedot

Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015

Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 3.4.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 Viittomakielen Ohjaajat ry pyytää huomioimaan seuraavat kelpoisuusvaatimuksiin liittyvät

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian keskeiset linjaukset Varhaiskasvatuslainsäädännön uudistamiseen

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian keskeiset linjaukset Varhaiskasvatuslainsäädännön uudistamiseen Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian keskeiset linjaukset Varhaiskasvatuslainsäädännön uudistamiseen Tausta Varhaiskasvatuspalvelut tarvitsevat selkeän lainsäädännön vastatakseen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO

TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoito on hoitajan kodissa, pienessä ryhmässä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoito tarjoaa lapselle kodinomaisen ja yksilöllisen kasvuympäristön, jossa lapsella on

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen uusia tuulia alueellisen ohjauksen näkökulmasta

Varhaiskasvatuksen uusia tuulia alueellisen ohjauksen näkökulmasta Varhaiskasvatuksen uusia tuulia alueellisen ohjauksen näkökulmasta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Opetustoimen ylitarkastaja hanna-mari.sarlin@avi.fi Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 27.11.2013

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä 7.6.2016 Pia Kola-Torvinen Elisa Helin Opetushallitus Tavoitteena suomalaiseen järjestelmään sopiva, kehittämistä ohjaava asiakirja Lainsäädännön linjaukset

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Vaikuttava varhaiskasvatus. Kirsti Karila Tampereen yliopisto OPH

Vaikuttava varhaiskasvatus. Kirsti Karila Tampereen yliopisto OPH Vaikuttava varhaiskasvatus Kirsti Karila Tampereen yliopisto OPH 7.6.2016 Kirsti Karila Vaikuttava varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen tilannekatsaus Opetushallitus, raportit ja selvitykset 2016:16 Yhteiskunta

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Kajaanin varhaiskasvatus SK

Kajaanin varhaiskasvatus SK Kajaanin varhaiskasvatus 2014- SK 15.05.2014 Valtakunnalliset suuntaukset 2013- Varhaiskasvatuksen tulevaisuuden tarpeiden arviointia vaikeuttaa: Valmistelussa laki varhaiskasvatuksesta. Lakiesitys tulee

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Marja-Liisa Akselin, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Varhaiskasvatus Marja-Liisa Akselin, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Varhaiskasvatus 2016 Marja-Liisa Akselin, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 1 Kehittämisen keskeiset lähtökohdat Varhaiskasvatuslain I vaiheen uudistukset Perustehtävän

Lisätiedot

Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/ / HANKINNAN TAUSTA

Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/ / HANKINNAN TAUSTA Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/02.08.00/2012 8.11.2012 1. HANKINNAN TAUSTA Espoon Kaupunki hakee tällä hankinalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia kahteen päiväkotiin. Palveluntuottajia haetaan

Lisätiedot

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelumme tarjotaan Kirkonkylällä päiväkoti Peukaloisessa sekä Rukkitien ryhmäperhepäiväkodissa. Sotkumassa toimivat

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Sosionomin (AMK) Kompetenssit ja ammatillinen ydinosaaminen varhaiskasvatuksessa. osallisuutta, hyvinvointia, huolenpitoa

Sosionomin (AMK) Kompetenssit ja ammatillinen ydinosaaminen varhaiskasvatuksessa. osallisuutta, hyvinvointia, huolenpitoa 1 Sosionomi (AMK) varhaiskasvatuksessa varhaiskasvatuksen sosionomin ammatillinen osaaminen Sosionomi (AMK) Kompetenssit ja ammatillinen ydinosaaminen varhaiskasvatuksessa Ydinosaaminen Sosionomin (AMK)

Lisätiedot

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA 7.2.2017 VASU-PROSESSI Perusteluonnoksen kommentointi keväällä-16 Vasu-luonnostekstin käsittely yksiköissä Paikallisen vasun työstäminen, ryhmien muodostus (työryhmät, ydinryhmä)

Lisätiedot

Uutta varhaiskasvatusta koskevasta lainsäädännöstä. Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto 26.9.2014

Uutta varhaiskasvatusta koskevasta lainsäädännöstä. Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto 26.9.2014 Uutta varhaiskasvatusta koskevasta lainsäädännöstä Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto 26.9.2014 Mitä uutta tulossa varhaiskasvatusta koskevaan lainsäädäntöön Mitä Miksi Miten Milloin 29.9.2014

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Päätettävä tässä kokouksessa 4 Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Varhaiskasvatus VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vahvistuvat parhaiten, kun perhe viettää aikaa yhdessä. Pienelle lapselle riittävät kotona saadut

Lisätiedot

Viite: Lausuntopyyntö Sosiaali- ja terveysvaliokunta (8.1.2015) HE 341/2014 vp

Viite: Lausuntopyyntö Sosiaali- ja terveysvaliokunta (8.1.2015) HE 341/2014 vp LAUSUNTO Helsinki 22.01.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Eduskunta Viite: Lausuntopyyntö Sosiaali- ja terveysvaliokunta (8.1.2015) HE 341/2014 vp Asia: Hallituksen esitys HE 341/2014 vp eduskunnalle

Lisätiedot

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 HE 354/2014 Vp Lakiklinikka Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 lakimies Maria Porko Taustaa Lain valmistelu» Pohja valmistelulle pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 29.10.2015 Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 Sivistysjohtaja Matti Sivonen Päivähoidon johtaja Päivi Rantanen Päiväkodinjohtaja Satu Ojala Päiväkodit Raisiossa on syksyllä 2015 toiminnassa

Lisätiedot

Hoito, kasvatus ja pedagogiikka vuorohoidossa

Hoito, kasvatus ja pedagogiikka vuorohoidossa Hoito, kasvatus ja pedagogiikka vuorohoidossa OHOI- Osaamista vuorohoitoon Varhaiskasvatuslaki (2015) ja pedagogiikka Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen,

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

Asia: OKM059:00/2012 varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä

Asia: OKM059:00/2012 varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä LAUSUNTO Helsinki 3.6.2014 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Viite: Lausuntopyyntö (15.4.2014) OKM/81/040/2012 Asia: OKM059:00/2012 varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 13.12.2018 Anne-Marie Brisson EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI VARHAISKASVATUKSESTA AN- NETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN 3 :N MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki 1.8.2015. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaosto Titta Tossavainen 5.5.2015

Uusi varhaiskasvatuslaki 1.8.2015. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaosto Titta Tossavainen 5.5.2015 Uusi varhaiskasvatuslaki 1.8.2015 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaosto Titta Tossavainen 5.5.2015 Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistaminen - varhaiskasvatuslaki tulee

Lisätiedot

MILLAISTEN PAINEIDEN TAKIA VARHAISKASVATUSTA PYRITÄÄN KEHITTÄMÄÄN JA MITEN

MILLAISTEN PAINEIDEN TAKIA VARHAISKASVATUSTA PYRITÄÄN KEHITTÄMÄÄN JA MITEN MILLAISTEN PAINEIDEN TAKIA VARHAISKASVATUSTA PYRITÄÄN KEHITTÄMÄÄN JA MITEN 30.9.2016 Varhaiskasvatus käännekohdassa seminaari Jyväskylän yliopisto ja Haukkalan säätiö KT, opetusneuvos Kirsi Alila Opetus-

Lisätiedot

Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta

Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 157 9.12.2013 Asianro 1167/12.06.01/2013 146 Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSLAIN SEKÄ LIIKUNNAN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMISEN SEMINAARI. 23.4.2013 Eduskunta Lapsen puolesta -ryhmä

VARHAISKASVATUSLAIN SEKÄ LIIKUNNAN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMISEN SEMINAARI. 23.4.2013 Eduskunta Lapsen puolesta -ryhmä VARHAISKASVATUSLAIN SEKÄ LIIKUNNAN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMISEN SEMINAARI 23.4.2013 Eduskunta Lapsen puolesta -ryhmä Johtaja Jari Rajanen Koulutuspolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen vastuualue

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Johdanto videoluentoihin

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Johdanto videoluentoihin Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Johdanto videoluentoihin Luennoitsija Noora Heiskanen KM, väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopisto Mallilomake ja ohjeistus (OPH) Tukimateriaali lapsen varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Subjektiivinen oikeus päivähoitoon

Subjektiivinen oikeus päivähoitoon Subjektiivinen oikeus päivähoitoon Näkökulmia yksilön ja julkisen vallan suhteeseen. Mervi Eskelinen mervi.eskelinen@uta.fi Sisältö Päivähoito Suomessa Tutkimustehtävä Sosiaaliset perusoikeudet Osana perusoikeuksia

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015)

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015) Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015) Ammattihenkilölain aluekierros, Kuopio Neuvotteleva virkamies 2.3.2016 Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki voimaan 1.3.2016 Lisäksi 1.3. voimaan asetukset:

Lisätiedot

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen 12.3.2018 Osaamisella soteen, hankkeen tausta Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää myös

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma LAPSEN NIMI: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Kotihoidon tuen puolittaminen Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus Varhaiskasvatuslain uudistaminen Jarkko Lahtinen jarkko.lahtinen@kuntaliitto.fi Syyskuussa

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot