KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ"

Transkriptio

1 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ Liikenteen yleissuunnitelma Jouni Mikkonen

2 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Yleistä Työn tavoitteet Suunnittelualue NYKYTILA JA KEHITTÄMISTARPEET Nykyiset koulukeskusalueen toiminnot Nykyiset tie- ja katuverkon ratkaisut Tohmajärventie, mt Kiteentie Hovintie Opintie Koulutie Nykyiset koulukeskusalueen liikenteelliset ratkaisut Koululaiskuljetukset Saattoliikenne Pysäköinti Joukkoliikenne Liikenteelliset kehittämistarpeet Koulutie Opintie Mopoparkit Pysäköinti Saattoliikenne VAIHTOEHTOTARKASTELUT JA VAIHTOEHDON VALINTA Tutkitut vaihtoehdot Uusi Tiedontien läpiajettava katuyhteys ja Opintien läpiajon katkaisu Nykyisten katuyhteyksien parantaminen ja kaukalon siirto Rantalanpuistoon Nykyisten katuyhteyksien parantaminen nykyisten toimintojen mukaisesti Vaihtoehdon valinta ja perustelut LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMAN RATKAISUT Opintie Koulutie Hovintie Pyöräpysäköinti VAIKUTUKSET Liikenneturvallisuus Liikenteen toimivuus Jalankulun ja pyöräilyn edistäminen Rakentamiskustannusarvio JATKOTOIMENPITEET LIITTEET Liite 1 Liikenteen yleissuunnitelma, koko alue 1:1000 Liite 2 Liikenteen yleissuunnitelma, Koulutie 1:500 Liite 3 Liikenteen yleissuunnitelma, Opintie 1:500 Liite 4 Liikenteen yleissuunnitelma, Hovintie 1:500 Liite 5 Alustava rakentamiskustannusarvio (Fore)

3 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET 1.1 Yleistä Kiteen koulukeskuksen ja sen ympäristön alueella on käynnissä asemakaavan muutos, joka on aloitettu keväällä Kaavaehdotus laitetaan nähtäville kesäkuussa Koulukeskusrakennuksia ja sen piha-alueita saneerataan lähivuosina ja samassa yhteydessä kehitetään myös koko koulukeskusalueen pysäköinti- ja liikennejärjestelyjä. Liikenteen yleissuunnitelman laatiminen aloitettiin kesällä Suunnitelma on laadittu Kiteen kaupungin teknisen toimen toimeksiannosta. Suunnittelua ohjaamaan on perustettu ohjausryhmä, jonka työskentelyyn ovat osallistuneet: Antti Asikainen, Kiteen kaupunki, tekninen johtaja, pj Pirkka Aula, Kiteen kaupunki, maankäyttöpäällikkö Erkki Kontro, Arppen koulu, rehtori Arja Makkonen, Arppen koulu, apulaisrehtori luokat 1-6 Kyösti Havukainen, Arppen koulu, apulaisrehtori luokat 7-9 Kyösti Värri, Kiteen lukio, rehtori Tapio Niskanen, Kiteen kaupunki, vapaa-aikapäällikkö Seppo Savolainen, Kiteen kaupunki, kulttuuriohjaaja Ari Jumppanen, Kiteen kaupunki, rakennuttamisinsinööri Heikki Alhainen, Arkkitehtuuritoimisto Alhainen Marja Turtiainen, päiväkoti Kieppi Ryhmä on pitänyt työn aikana yhdeksän kokousta, joista osa on asemakaavamuutokseen liittyviä viranomaisneuvotteluja. Suunnitelman on laatinut Ramboll Finland Oy ja alkaen Sito Oy, joissa molemmissa työstä on vastannut Jouni Mikkonen. Lisäksi työhön on osallistunut saakka Pilvi Lesch Ramboll Finland Oy:stä. Ennen liikenteen yleissuunnitelman aloitusta on koulukeskusta ympäröivälle katu- ja tieverkolle laadittu koulukeskusalueen asemakaavan muutosta varten liikenneselvitys, jossa on arvioitu simuloimalla liikenteen toimivuutta. Liikenneselvityksestä ovat vastanneet Erkki Malo ja Tuomo Vesajoki Ramboll Finland Oy:stä. 1.2 Työn tavoitteet Työn tarkoituksena on määrittää ratkaisut, joilla eri liikennemuodot voidaan keskenään turvallisesti ja toimivasti sijoittaa alueelle. Työn tavoitteena on parantaa koulukeskusalueen ja sen ympäristön liikenteen järjestelyjä, turvallisuutta ja toimivuutta aikaa kestävillä ja kustannustehokkailla toimenpiteillä. Tavoitteena on myös tukea ja kannustaa jalankulkua ja pyöräilyä liikkumismuotoina. Liikenteen yleissuunnitelma on osa käynnissä olevaa koulukeskusympäristön asemakaavamuutosta antaen kaavamuutoksen edellyttämät katuverkon ja muiden liikennealueiden tilavaraukset.

4 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 1.3 Suunnittelualue Suunnittelualue käsittää Kiteen koulukeskusalueen sekä sitä ympäröivän tie- ja katuverkon rajautuen alueelle Kiteentie Hovintie Rantalanpuisto Tohmajärventie. Kuva 1. Suunnittelualue Liikenneselvitys on tehty katuverkolle Kiteentie Tohmajärventie Tiedontie Ilmarisentie Hovintie.

5 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 2 NYKYTILA JA KEHITTÄMISTARPEET 2.1 Nykyiset koulukeskusalueen toiminnot Koulukeskuskorttelissa sijaitsevat Arppen koulu (ala- ja yläkoulu), lukio, Kiteen sivistys- ja kulttuurikeskus, Kiteen kaupungin ruokapalvelu Kipakka ja kirjasto. Lisäksi koulukeskuksen vieressä sijaitsee päiväkoti Kieppi ja liikennepuisto, kaukalo ja tenniskenttä. Kuva 2. Koulukeskuskorttelin toiminnot Taulukko 1. Koulukeskusalueen henkilömäärät Oppilaat, lapset Henkilökunta Alakoulu, luokat Yläkoulu, luokat Lukio Päiväkoti Kieppi Kirjasto 5 Sivistys ja kulttuurikeskus, musiikkiopisto 5 Kipakka ruokapalvelukeskus 18 Kiteesali 300 istumapaikkaa

6 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 2.2 Nykyiset tie- ja katuverkon ratkaisut Koulukeskusalue sijoittuu Tohmajärventien, Kiteentien ja Hovintien rajaamalle alueelle. Opintie ja Koulutie työntyvät koulukeskuksen ympäristön sisälle. Kuva 3. Liikenneverkko Tohmajärventie, mt 486 Tohmajärventie on kohtalaisen vilkasliikenteinen (keskimääräinen vuorokausiliikenne vuonna 2013 n ajon./vrk) valtatien 6 ja Venäjän rajalle johtavan valtatien 9 välinen seututie. Mahdollisen rajaliikenteen kasvun on arvioitu kasvattavan liikennemääriä merkittävästi myös Tohmajärventiellä. Koulukeskusalueen kohdalla nopeusrajoitus on 50 km/h ja tie on valaistu. Kevyen liikenteen olosuhteet ovat hyvät; tien molemmin puolin on yhdistetyt jalankulku- ja pyöräilyväylät ja koulukeskuksen kohdalla on kolme kevyen liikenteen alikulkua Tohmajärventien ali. Tohmajärventien, Puhoksentien ja Kiteentien liittymä on kiertoliittymä.

7 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kiteentie Kiteentie on keskustaajaman läpi kulkeva pääkatu, jonka liikennemäärä on Tohmajärventien ja Hovintien välillä noin 7300 ajon./vrk (KVL 2013). Kiteentien ja Hovintien liittymä on liikennevalo-ohjattu. Kiteentien nopeusrajoitus on 40 km/h ja katuosuus on valaistu. Kevyen liikenteen olosuhteet ovat hyvät; tien molemmin puolin on yhdistetyt jalankulku- ja pyöräilyväylät. Suunnittelualueella suojatiet ovat katuliittymien yhteydessä Hovintie Hovintie on Kiteentien ja Ilmarisentien välinen kokoojakatu. Hovintien liikennemäärä on noin 5500 ajon./vrk (KVL 2013). Hovintien, Koulutien ja Romolantien liittymäalue on korotettu. Hovintien nopeusrajoitus on 40 km/h ja katuosuus on valaistu. Hovintien molemmilla reunoilla on Kiteentien suunnasta merkitty yhdistetyt jalankulku- ja pyöräilyväylät, mutta ne ovat vain 2,0 2,5 m leveitä eli soveltuvat lähinnä jalkakäytäviksi. Kiteentien liittymässä saarekkeellinen suojatie on liikennevalo-ohjattu, Kiteenhovin ja virastotalon välissä on tavallinen suojatie sekä Koulutien ja Romolantien liittymässä korotettu suojatie Opintie Opintie on Kiteentien ja Tohmajärventien välinen osittain yksisuuntainen katuyhteys, jonka kautta tapahtuu koulukeskusalueen koululaiskuljetukset sekä osa koulun saattoliikenteestä. Opintie sijoittuu pohjoispäässä koulukeskuksen, mopoparkin ja kaukalon väliin. Tällä kohdalla ovat myös koululaiskuljetusten pysäkit. Päiväkodin saattoliikenne ja pysäköinti sijoittuu kirjaston sekä päiväkodin eteläpäässä oleville pysäköintialueille. Opintiellä on 30 km/h nopeusrajoitus ja katuosuus on valaistu. Opintien länsireunalla on alueen läpi kulkeva yhdistetty jalankulku- ja pyöräilyväylä. Päiväkodin ja kirjaston kohdalla on korotetut suojatiet. Kuva 4. Opintie Tohmajärventien suunnasta

8 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 5. Päiväkodin eteläpään saattoliikenteen järjestelyt Koulutie Koulutie on lyhyt katuosuus Hovintieltä koulukeskuksen suuntaan. Koulutien ajorata on 6,0 m leveä ja kadun länsireunan jalkakäytävän leveys on 1,2 m. Koulutie on yksi koulukeskukselle suuntautuvan jalankulku-, pyörä- ja ajoneuvoliikenteen sekä huoltoliikenteen pääreiteistä. Kuva 6. Koulutie

9 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 2.3 Nykyiset koulukeskusalueen liikenteelliset ratkaisut Koululaiskuljetukset Koululaiskuljetusten piirissä on noin 250 oppilasta. Koulukeskuksen koululaiskuljetusten pysäkit ovat Opintiellä, jonne kuljetukset saapuvat Kiteentien suunnasta ja poistuvat Tohmajärventielle. Koululaiskuljetuskalusto vaihtelee kuljetussuunnittain pienemmistä tilatakseista linja-autoihin. Kaluston kokonaismäärä on noin 10 autoa. Kuva 7. Koulukuljetusten pysäkit Opintiellä Saattoliikenne Oppilaiden vanhempien suorittama saattoliikenne suuntautuu alueelle Opintien ja Koulutien suunnista. Myös Huvikeskuksen piha on suosittu saattopaikka. Vilkkaimmillaan saattoliikenne on aamulla ennen klo 9. Iltapäivällä saattoliikenne jakautuu pidemmälle ajalle, mutta on luonteeltaan erilaista, koska silloin tarvitaan pysäköintitilaa odottaville autoille. Koulujen rehtoreiden arvion mukaan noin alakoulun ja noin 20 yläkoulun oppilasta kulkee koulumatkat vanhempien kyydillä Pysäköinti Pyöräpysäköinti Eri puolille koulualuetta on sijoiteltu melko kattavasti pyöräpysäköintipaikkoja. Rantalan koulun (alakoulun) pihassa on katettu 100 paikan pyöräparkki, jossa tila ei aina riitä. Arppen koululla on noin 50 polkupyörän telineet, jotka on sijoiteltu ympäri koulualuetta sisäänkäyntien läheisyyteen ja osa näistä on merkitty myös liikennemerkein. Tarve olisi vähintään 80 pyörälle. Koulualueen pyörätelineet ovat kaikki rengastelineitä, eikä niissä ole runkolukitusmahdollisuutta.

10 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 8. Rantalan koulun pyöräkatos Kuva 9. Arppen koulun pyörätelineitä Mopot ja moottoripyörät Koulutien loppupäässä on mopo- ja moottoripyöräparkki, jota ei ole rakenteellisesti erotettu ajoradasta. Opintiellä on koululaiskuljetusten pysäkin ja kaukalon kohdalla mopoparkki, jonne ajo tapahtuu molemmista suunnista, mutta poistuminen on sallittu Opintien yksisuuntaisuuden vuoksi vain Tohmajärventien suuntaan. Mopoparkkia ei ole rakenteellisesti erotettu ajoradasta. Mopoparkeissa on yhteensä noin mopoa.

11 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 10. Opintien nykyinen mopoparkki ja koulukuljetusten pysäkit Autot Koulukeskusympäristön autojen pysäköintialueet sijaitsevat lukion kentällä (noin 120 ap), kirjaston ja päiväkodin välissä (noin 25 ap), Ruoritalon eteläpäässä (6 ap) sekä Huvikeskuksella (noin ap). Näiden lisäksi Arppen koulun pohjoispuolella on ollut noin 35 henkilökunnan ja iltakäytön pysäköintipaikkaa, mutta niiden tilalle on tulossa lähiliikuntapaikkoja. Päiväkodin eteläpäässä on lisäksi 8 pysäköintipaikkaa, mutta ne on tarkoitettu lähinnä lyhytaikaiseen saattopysäköintiin. Kuva 11. Lukion kentän pysäköintialue Olemassa olevat autopaikat ovat kaikki tehokkaassa käytössä ja varsinkin tapahtumien aikaan koulualueen pysäköintipaikat eivät riitä, vaan autoja joudutaan pysäköimään muille alueille. Ongelmia tulee etenkin koulupäivinä olevien Kiteesalin yleisötilaisuuksien johdosta, jolloin autopaikkatarve lisääntyy jopa 100 autolla.

12 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Joukkoliikenne Joukkoliikenteen pysäkit sijoittuvat Hovintielle Koulutien liittymään, Kiteentielle Hovintien liittymään ja Tohmajärventien liittymään (pikavuoro) sekä Tohmajärventielle Ilmarisentien liittymään. 2.4 Liikenteelliset kehittämistarpeet Koulukeskusympäristön liikennejärjestelyissä on todettu useita ongelmakohteita, joista osa on ratkaistavissa tekemällä muutoksia nykyisiin infraratkaisuihin, mutta toisaalta nykytilanteen ongelmia voisi vähentää merkittävästi myös pienillä, kustannustehokkailla toimenpiteillä sekä sillä, että alueella liikkuvat noudattaisivat liikennesääntöjä, huomioisivat toiset liikkujat ja käyttäisivät alhaisempia ajonopeuksia Koulutie Koulutiellä on samanaikaisesti paljon eri liikennemuotoja samassa katutilassa ja joiden reitit risteävät keskenään. Jalankulku- ja pyöräliikenteen kannalta turvattomia kohteita ovat mm. Koulutie ja Opintie. Koulutiellä on jalkakäytävä, mutta pyöräilijät ajavat ajoradalla samassa tilassa autojen, mopojen ja moottoripyörien sekä huoltoliikenteen kanssa. Koulutie on epämääräisen levyinen ja jäsentymätön eikä se tue alhaisia ajonopeuksia. Koulutien päässä risteävät lukion pysäköintialueelle ajo, Rantalanpuiston ja Opintien suunnasta tuleva jalankulku- ja pyöräilyväylä sekä koulukeskuksen piha-alueelle johtava väylä. Alue on jäsentymätön, eikä koulun piha-alue rajaudu selkeästi ajoneuvoliikenteen väylistä. Lisäksi Koulutien kautta tapahtuu paljon saattoliikennettä, joka suoritetaan usein varsin kiireellisesti, eikä nopeusrajoitusta noudateta Opintie Suurimmat liikenteelliset ongelmat ovat Opintiellä, jonne suuntautuvat koululaiskuljetukset, päiväkodin saattoliikenne, henkilökunnan ajoneuvoliikenne, kirjaston liikenne, mopot ja muuta kevyttä liikennettä, josta osa on koulukeskusalueen läpi kulkevaa liikennettä. Opintien ongelmana ovat pienelle alueelle suuntautuvien suurehkojen ja monimuotoisten liikennemäärien lisäksi myös liikennesäännöistä piittaamattomat mopoilijat ja autoilijat. Henkilöautolla oppilaita saattavat vanhemmat pysähtyvät ja pysäköivät kieltomerkeistä huolimatta linja-autopysäkille ja tukkivat näin linja-autoliikenteen Mopoparkit Mopoparkit on sijoitettu valvonnan vuoksi koulukeskusalueen ulkopuolelle, koska niissä on ollut paljon ilkivaltaa. Tällä ratkaisulla on haluttu keventää koulun valvontaa ja rajata koulu pois vahinkojen korvausvelvollisuudesta. Opintien puoleinen mopoparkin sijainti on sikäli ongelmallinen, että se houkuttelee ajamaan liikennesääntöjen vastaisesti yksisuuntaista katuosuutta vastavirtaan. Pelkät kieltomerkit eivät ole olleet riittävä informaatio, koska liikenneympäristön fyysiset ratkaisut eivät tue ajokieltoa.

13 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Pysäköinti Pysäköinnin ongelmat ovat lähinnä lukion kentän jäsentelemättömyys (hiekkakenttä, jossa ei ole merkitty autopaikkoja) ja suurempien tapahtumien aikainen pysäköintipaikkatarve, jota nykyiset järjestelyt eivät riitä kattamaan. Suunnittelualueen laskennallista pysäköintipaikkatarvetta arvioitiin alueelle suuntautuvan liikenteen kulkutapajakauman kautta. Kulkutapajakauman arvioinnissa on hyödynnetty ympäristöministeriön Liikennetarpeen arviointi maankäytön suunnittelussa opasta ja jalankulun ja pyöräilyn kausivaihtelun osalta jalankulku- ja pyöräilyväylien suunnitteluohjetta. Arvioinnissa on käytetty kulkutapajakaumia alle asukkaan seudulla, eri palvelujen liikenteen tuntivaihtelua ja huipputuntikertoimia. Oppaan kulkutapajakaumaa on sovellettu paremmin Kiteen koulukeskukseen sopivaksi mm. koululta saatujen tietojen perusteella. Taulukko 2. Koulukeskusympäristön laskennallinen autopaikkatarve Autopaikat Saattoliikenteen paikat Mopopaikat Polkupyöräpaikat Alakoulu Yläkoulu Lukio Henkilökunta päiväkoti ja kirjasto Henkilökunta muut Päiväkoti asiakkaat Kirjasto asiakkaat Yhteensä Yhteensä, pyöristetty Arviossa on mm. seuraavia epävarmuustekijöitä: Kulkutapajakauma vaihtelee vuodenaikojen mukaan: ovatko kulkutapajakaumasta saadut lähtötiedot maksimimääriä, talven vai kesän määriä? Nyt on käsitelty maksimimäärinä. Kulkevatko kaikki koulukuljetukseen oikeutetut oppilaat koulukuljetuksissa vai osa vanhempien kyydissä? Koulukuljetusoppilaiden jakautuminen ala- ja yläkoulun välillä ei ole tiedossa. Kirjastossa käyvien asiakkaiden määrä on arvioitu oppaassa annetun minimimäärän mukaan. Sivistys- ja kulttuurikeskuksen muita kävijöitä ei ole laskettu mukaan. Kipakassa vierailevia ei ole laskettu mukaan. Osa henkilökunnan määristä on arvioita. Kiteesalin autopaikkatarve ei ole mukana laskelmassa. Salin maksimikapasiteetti on 300 vierailijaa, jonka perusteella arvioitu tarve on 100 autopaikkaa sekä toisinaan tilaa muutamalle linja-autolle. Kausivaihtelut on laskettu yksinkertaisuuden vuoksi yleisesti matkojen maksimikuukauden ja eri kulkutapojen maksimikuukauden mukaan. Matkojen ja kulkutapojen maksimikuukaudet eivät ole samat, mikä vääristää paikkatarpeen arvioinnin tulosta hieman ylöspäin.

14 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Saattoliikenne Kouluympäristön ongelmana on myös suuri saattoliikenteen määrä. Vanhemmat kuljettavat oppilaita autoilla lyhyitäkin matkoja aiheuttaen turhaa ajoneuvoliikennettä koulualueelle. Koulupäivän päätyttyä saattoliikenne tarvitsee odottamiseen merkittävän määrän pysäköintipaikkoja ja jos pysäköintipaikkoja ei ole merkitty selkeästi tai niitä ei ole riittävästi, voi saattoliikenne rönsyillä väärille alueille ja aiheuttaa sekä liikenteen toiminnallisia että liikenteen turvallisuusongelmia. Suositeltavaa olisi, että oppilaat kulkisivat varsinkin keskustaajaman alueella (jalankulku- ja pyöräilyvyöhykkeellä) koulumatkat jalan ja pyöräillen. Jalankulkuun ja pyöräilyyn tulisi kannustaa erilaisilla näitä kulkumuotoja tukevilla toimenpiteillä, esim. parantamalla pyöräpysäköinnin olosuhteita, järjestämällä erilaisia kampanjoita (valistus- ja kasvatustyö), tukemalla suoraan pyöräilijöitä esim. kustantamalla talveksi nastarenkaat, järjestämällä polkupyörien huoltopäiviä tai vastaavaa. Näillä kohtuullisen edullisilla toimenpiteillä olisi tutkitusti merkittäviä positiivisia terveysvaikutuksia, se vähentäisi tarvetta rakentaa osittain kalliitakin infran ratkaisuja ja parantaisi samalla kouluympäristön liikenneturvallisuutta.

15 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 3 VAIHTOEHTOTARKASTELUT JA VAIHTOEHDON VALINTA 3.1 Tutkitut vaihtoehdot Työn aikana tutkittiin useita eri vaihtoehtoja liikennejärjestelyille mm. asemakaavamuutoksen etenemisen ja siinä tulleiden muutostarpeiden sekä koulukeskuksen lähiliikuntapaikkojen erilaisten sijoittelujen vuoksi. Kaikki tässä työssä tutkitut päävaihtoehdot ja niiden alavaihtoehdot eivät siis olleet samanaikaisesti vertailtavina. Asemakaavamuutoksen luonnosvaiheessa oli esitetty uutta Tiedontien katuyhteyttä Tohmajärventien ja Hovintien välille. Pohjois-Savon ELY-keskus ei kuitenkaan sallinut uutta katuliittymää seututielle ja tämän vuoksi koulukeskusalueen toiminnot jouduttiin sijoittelemaan uudelleen ja etsimään erilaista ratkaisumallia. Lisäksi koulukeskuksen lähiliikuntapaikoille ja kaukalolle haettiin eri vaihtoehtoja ja nämä vaikuttavat merkittävästi koululaiskuljetusten ja pysäköintialueiden liikennejärjestelyihin. Tutkitut kolme päävaihtoehtoa olivat: 1. Uusi Tiedontien katuyhteys ja Opintien läpiajon katkaisu 2. Nykyisten katuyhteyksien parantaminen ja kaukalon siirto Rantalanpuistoon 3. Nykyisten katuyhteyksien parantaminen nykyisten toimintojen mukaisesti Uusi Tiedontien läpiajettava katuyhteys ja Opintien läpiajon katkaisu Työn alussa asemakaavan muutoksessa esitettiin uutta Tiedontien katuyhteyttä Tohmajärventien ja Hovintien välille. Katuyhteys tehdään hidaskatuna tai muuna vastaavana tiiviimpänä väylänä, joka ei houkuttele läpiajoon, vaan olisi kiinteä osa koulukeskuksen liikennejärjestelyjä. Koululaiskuljetukset siirretään Opintieltä lukion kentän puolelle lähelle lukiorakennusta, jolloin koulukuljetuksissa olevat oppilaat eivät kulje pysäköintialueen läpi, vaan suoraan linja-auton ovelta kohti koulurakennusta. Ratkaisu on kevyen liikenteen ja pysäkkien käytettävyyden kannalta paras. Lukion kentälle tulee noin 190 ap pysäköintialue sekä saattoliikenteen järjestelyt vaihtoehdon 12E mukaisesti. Mopoparkki sijoitetaan Tiedontien varteen pysäköintialueen kaakkoispuolelle. Koulutie jää jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön. Opintien ajoneuvoliikenteen läpiajo katkaistaan ja Arppen koulun henkilökunnan ja iltakäytön pysäköintiin ajo muutetaan kauemmas Tohmajärventien liittymästä. Pohjois-Savon ELY-keskus ei kuitenkaan sallinut Tiedontien liittymää Tohmajärventielle, joten vaihtoehto hylättiin ja lähdettiin etsimään muita ratkaisuja.

16 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 12. Tiedontie vaihtoehto 12E Kuva 13. Opintie vaihtoehto 12E

17 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 14. Muita suunnittelun aikana tutkittuja vaihtoehtoja

18 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 14. Muita suunnittelun aikana tutkittuja vaihtoehtoja

19 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 14. Muita suunnittelun aikana tutkittuja vaihtoehtoja Nykyisten katuyhteyksien parantaminen ja kaukalon siirto Rantalanpuistoon Tässä yhteydessä tarkasteltiin kaukalon siirtämistä koulukeskusalueen toiselle puolelle Rantalanpuiston viereen, jolloin vanhan kaukalon paikalle olisi mahdollista kehittää koulukuljetusten järjestelyjä. Koululla oli myös muilta osin tarvetta kehittää lähiliikuntapaikkoja. Opintien alueesta laadittiin luonnos, jossa kaukalon paikalle tuli koulukuljetusten kenttä nokkalaitureilla ja muutamilla pitkittäispaikoilla. Nokkalaituriratkaisuun päädyttiin alueen muodon vuoksi, joka ei sallinut pitkää pysäkkiä, jossa linja-autot olisivat peräkkäin. Ajo koulukuljetusten kentälle ja sieltä pois tapahtuu Tohmajärventien kautta. Opintien keskiosalle sijoittuvat kirjaston ja päiväkodin pysäköintialueet, jotka palvelisivat myös iltakäytön tarpeita. Kuva 15. Opintien järjestelyt, luonnos

20 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 16. Muita suunnittelun aikana tutkittuja vaihtoehtoja

21 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 16. Muita suunnittelun aikana tutkittuja vaihtoehtoja

22 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Koulutien puolella lukion kentän pysäköintialuetta on mahdollista kehittää kahdessa vaiheessa hyödyntäen ensin nykyistä kenttää, tarvittaessa laajentaa toisessa vaiheessa pysäköintialuetta Rantalanpuistoon päin ja jättäen mahdollisuuden vielä kolmannessa vaiheessa tarvittaessa toteuttaa Tiedontien katuyhteys Hovintien suunnasta. Kuva 17. Koulutien järjestelyt, vaihe 2, luonnos Kuva 18. Koulutien järjestelyt, vaihe 3, luonnos

23 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 19. Muita suunnittelun aikana tutkittuja vaihtoehtoja

24 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Nykyisten katuyhteyksien parantaminen nykyisten toimintojen mukaisesti Vaihtoehtotarkasteluissa tutkittiin kaukalon pitämistä nykyisellä paikallaan sekä pientä siirtoa lähemmäs koulua ja Opintien linjauksen siirtoa kaukalon ja tenniskentän väliin. Päiväkodin nykyistä saattoliikenteen pysäköintialuetta laajennetaan. Kustannusvaikutusten vuoksi Kiteen kaupunki päätti säilyttää kaukalon nykyisellä paikallaan, säilyttää koululaiskuljetukset Opintiellä ja parantaa Opintien turvallisuutta ja toimivuutta pienillä toimenpiteillä. Kuva 20. Opintien järjestelyt, VE1 luonnos Kuva 21. Opintien järjestelyt, VE2 luonnos

25 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) Kuva 22. Opintien järjestelyt, VE0+ luonnos Kuva 23. Koulutien järjestelyt, luonnos

26 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 3.2 Vaihtoehdon valinta ja perustelut Viimeisteltäväksi vaihtoehdoksi ja jatkosuunnittelun pohjaksi valittiin Opintiellä vaihtoehto 0+luonnos Vaihtoehto on toteutuskustannuksiltaan edullinen, koulukuljetukset saadaan erotettua muusta liikenteestä sekä kirjaston ja päiväkodin autopaikkatarve täytettyä. Kuva 24. Opintien järjestelyt, VE0+ luonnos Koulutien puolella päädyttiin luonnokseen , jossa alueelle ajo tapahtuu Koulutien kautta, Koulutien kapea jalkakäytävä levennetään yhdistetyksi jalankulku- ja pyöräilyväyläksi sekä koko lukion kenttä hyödynnetään pysäköintiin laajentaen pysäköintialuetta Rantalanpuiston suuntaan. Vaihtoehto hyödyntää paljon nykyisiä rakenteita ja on mahdollista toteuttaa vaiheittain. Koulutiellä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuus paranee erillisen väylän myötä. Mopoparkin uusi sijoituspaikka poistaa tarpeen ylittää Koulutien ajorata. Kuva 25. Koulutien järjestelyt, luonnos

27 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 4 LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMAN RATKAISUT Liikenteen yleissuunnitelman ratkaisut on esitetty suunnitelmakartalla (liite 1). 4.1 Opintie Koulukuljetusten alue erotetaan muusta ajoneuvoliikenteestä ja samalla katkaistaan Opintien läpiajo muilta, kuin koulukuljetuksilta. Pysäkeille sallitaan kuitenkin iltakäytön pysäköintiä. Pysäkkien odotustila olisi hyvä erottaa Opintien suuntaisesta jalankulku- ja pyöräilyväylästä, mutta kustannussyistä se ja pysäkit jätetään ennalleen. Päiväkodin kohdalla Opintien ajorataa siirretään noin 7,5 m päiväkodin suuntaan, jotta koulukuljetusten ajo ja mopoparkki saadaan erotettua muusta liikenteestä. Kirjaston ja osin myös päiväkotia palvelevan pysäköintialueen autopaikkamäärää kasvatetaan hieman nykyisestä määrän kasvaessa 35 autopaikkaan. Päiväkodin eteläpäädyssä olevaa saattoliikenteen aluetta laajennetaan 40 autopaikkaan ja sinne sijoitetaan myös henkilökunnan pysäköintipaikkoja. Laajennus edellyttää pysäköintialueen laajennuksen kohdalla rummun rakentamista alueen läpi virtaavalle ojalle. Jatkosuunnittelussa kannattaa harkita päiväkodin eteläpään aidan ja pysäköintialueen siirtämistä, jotta pysäköintialueen ja Opintien väliin saadaan riittävän leveä välikaista. Mopoparkki siirretään Tohmajärventien puoleisesta päästä Ruoritalon ja päiväkodin väliin. Ajo mopoparkkiin tapahtuu Kiteentien suunnasta. Mopoparkki erotetaan ajoradasta reunatuella ja esim. kapealla kivetyllä erotuskaistalla ja pollareilla. 4.2 Koulutie Koulutien linjausta siirretään hieman itään päin ja kadun länsireunan jalkakäytävä levennetään 4,0 m leveäksi yhdistetyksi jalankulku- ja pyöräilyväyläksi. Ajoradan leveys on 5,5 m, joka mahdollistaa henkilöauton ja kuorma-auton kohtaamisen. Rantalanpuiston suunnasta tulevan jalankulku- ja pyöräilyväylän ylitystä korostetaan tekemällä suojatie korotettuna. Väylän linjausta porrastetaan Opintien suunnasta tulevaan väylään nähden. Mopoparkki sijoitetaan Koulutien päähän koulukeskuksen puolelle. Lukion kentän pysäköintialue jäsennellään saarekkeilla ja laajennetaan Rantalanpuiston suuntaan. Invapysäköinnille varataan kolme ja saattoliikenteen lyhyeen pysähtymiseen neljä autopaikkaa. Huoltoliikenne kiertää pysäköintialueen ulointa ajokujaa pitkin. Pysäköintialue päällystetään ja saarekkeet rakennetaan reunatuellisina. Pysäköintialueen toteuttaminen täysimittaisena edellyttää Paja-rakennuksen purkamista. 4.3 Hovintie Hovintien jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita parannetaan leventämällä kadun pohjoisreunan jalkakäytävä Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelmassa esitetyn mukaisesti yhdistetyksi jalankulku- ja pyöräilyväyläksi. Virastotalon ja Kiteenhovin välissä oleva suojatie tehdään saarekkeellisena ja korotettuna. 4.4 Pyöräpysäköinti Koulukeskusalueen pyöräpysäköinnin ratkaisut pohjautuvat koulukeskusalueen pihasuunnitelmaan ja niitä on tarkennettu tässä suunnitelmassa. Pyöräpysäköintipaikat (yht. noin 420 pyöräpaikkaa) on sijoitettu kattavasti eri puolille koulukeskusta päälähestymissuuntien varrelle ja ne ovat sujuvasti saavutettavissa. Koulukeskuksen pyöräpysäköinti on pääasiassa kokopäiväistä pysäköintiä ja suosituksena on tehdä pyöräpysäköinti katettuna ja runkolukitusmahdollisuudella. Tämä tekee pyöräpysäköintipaikoista houkuttelevia ja ohjaa pysäköinnin oikeaan paikkaan.

28 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 5 VAIKUTUKSET 5.1 Liikenneturvallisuus Jalankulku- ja pyöräliikenteen turvallisuus ja turvallisuuden tunne paranee uusien väylien myötä Koulutiellä ja Hovintiellä. Koulutien korotettu suojatie ja Hovintien suojatiesaareke tekevät ajoradan ylittämisestä turvallisempaa. Koulutien, Opintien ja lukion kentän pysäköintialueen jäsentely hillitsevät ajonopeuksia, osoittavat selkeästi eri liikennemuotojen paikat ja parantavat sitä kautta yleisesti alueen liikenneturvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta. 5.2 Liikenteen toimivuus Koulukeskusalueen liikennejärjestelyillä ei ole merkittäviä vaikutuksia ympäröivän katuverkon liittymien toimivuuteen. Toimenpiteet eivät erityisesti lisää liikennettä. Koulukeskusympäristössä liikennejärjestelyjen jäsentely parantaa liikenteen sujuvuutta. Uudet liikennejärjestelyt eivät heikennä huoltoliikenteen toimivuutta. 5.3 Jalankulun ja pyöräilyn edistäminen Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteet paranevat uusien väylien sekä korotettujen ja saarekkeellisten suojateiden myötä. Laadukas, riittävä ja oikein sijoitettu pyöräpysäköinti tekee pyöräilystä entistä houkuttelevamman vaihtoehdon. Jalankulkuun ja pyöräilyyn voi kannustaa esim. järjestämällä liikkumisenohjauksen työpajan, jossa mietitään, kuinka oppilaita ja henkilökuntaa voi kannustaa kävelyyn ja pyöräilyyn. Liikkumisenohjauksen työpajaan kutsuttavia voisivat olla: Kiteen kaupungin tekninen puoli Liikenneturva rehtorit, apulaisrehtorit aiheesta kiinnostuneet opettajat vanhempainyhdistys nuorisovaltuuston edustaja päiväkoti työpajan vetäjänä toimivan konsultin edustajat Mm. Sitolta löytyy työkaluja valistus- ja kasvatustyöhön, sekä esim. Motivalta Liikennekäärme-peli: ksen_ohjelma/rahoitettavat_hankkeet_ /liikennekaarme-peli

29 KITEEN KOULUKESKUSALUEEN YMPÄRISTÖ (28) 5.4 Rakentamiskustannusarvio Alustavat rakentamiskustannusarviot on laskettu yleissuunnitelmatarkkuudella katuosuuksittain ja alueittain Fore-hankeosakustannuslaskentaa käyttäen huhtikuun 2016 hintatasossa (maanrakennuskustannusindeksi 109,1 (2010=100), alv 0 %). Kustannusarvioon ei sisälly mahdollisia pohjavahvistustoimenpiteitä, vesihuollon saneerauksia eikä ulkoalueiden kalusteita (penkit, pyöräkatokset jne.). Kustannusarviota tarkennetaan jatkosuunnittelussa. Kustannusarvio on eritelty tarkemmin liitteessä 2. Taulukko 3. Alustava rakentamiskustannusarvio Osatehtävä Kustannus (alv 0 %) Opintie Päiväkodin pysäköintialue Koulutie Lukion kentän pysäköintialue *(kustannusarvio kevyemmillä rakenteilla) ( ) Hovintie Hankeosat ja muut kustannukset yhteensä Tilaajatehtävät (suunnittelu- ja rakennuttamistehtävät) (15%) Koko hanke yhteensä *Huom! Lukion kentän pysäköintialueen kustannusarvio on tehty uusilla rakennekerroksilla ja pintakuivatuksella. Jatkosuunnittelussa ratkaistaan, toteutetaanko alue profiloimalla nykyinen hiekkakentän pinta ja lisäämällä kantava kerros murskeesta sekä päällyste. Lukion kentän pysäköintialueen kustannusarvio on tällä kevyemmällä ratkaisulla noin (alv 0 %) eli noin edullisempi. 6 JATKOTOIMENPITEET Tässä yleissuunnitelmassa ehdotettujen toimenpiteiden toteuttaminen edellyttää koulukeskusympäristön asemakaavan vahvistamista ja katu- ja rakennussuunnitelmien laatimista. Hankeet eivät sisälly vielä Kiteen kaupungin investointiohjelmiin. Kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi suunniteltu liikennetyöpaja on mahdollista toteuttaa esim. syksyllä 2016.

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH 10.10.2013 Sisältö 1 Lähtökohdat... 7 2 Nykytila... 9 3 Suunnitelman sisältö... 14 3.1 Toimenpiteet... 14 3.2 Liikennejärjestelyt: nykyiset

Lisätiedot

Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti

Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti Linnainmaan asuinalue - Linnainmaankadun päiväkoti Asemakaavan 8559 yleisötilaisuus, 04.05.2016 04.05.2016 Katri Jokela Henkilö- ja autopaikkamäärät sekä vertailu Määrät Linnainmaankatu 120 28 12-15 14

Lisätiedot

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Valtimon kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 11.10.2011 VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Päivämäärä 11/10/2011 Laatija Jouni Mikkonen Tarkastaja

Lisätiedot

KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET

KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET 15.5.2017 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Koululaisten saattoliikenteen ja pysäköintijärjestelyjen luonnoksissa 1A-D saattoliikennealue

Lisätiedot

LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA TYÖNUMERO: 20601268 JOKIOISTEN KUNTA KESKUSTAN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN 27.6.2017 Luonnos SWECO YMPÄRISTÖ OY Muutoslista VALMIS 27.6.2017 FITONH FIOOAL FIAJOK MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä 28.3.2017 / TPi, TPe Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä Tutkitut liikennejärjestelyvaihtoehdot Puustellinkallion kaavoituksen aikana on tutkittu erilaisia liikennejärjestelyitä

Lisätiedot

Saukonpuiston koulun asemakaavahanke

Saukonpuiston koulun asemakaavahanke Saukonpuiston koulun asemakaavahanke Liikenne ja pysäköintiselvitys / Sito Sito Parhaan ympäristön tekijät Saukonpuiston kouluhanke Saukonpuistoon suunnitellun uuden päiväkodin laskennalliset matkatuotokset

Lisätiedot

L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys

L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys 12.6.2019 Jani Karjalainen Paula Siuruainen 2 Liikenneselvityksen sisältö Tarkastelualueen nykyisten ja tulevien liikennemäärien selvittäminen ja

Lisätiedot

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko Myyrmäki Pyöräliikenneverkko PYÖRÄLIIKENNE- VERKON HIERARKIA Myyrmäen alueen pyöräliikenneverkon muodostamisen periaatteena on ollut luoda suunnittelualueelle pyöräilyn kannalta kilpailukykyinen verkko.

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS

PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS Päivämäärä 23.08.2019 PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS Projekti Puistoniemen matkailualueen kehittäminen Versio 1 Päivämäärä

Lisätiedot

Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys

Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys Raamikadun päiväkodin liikenteellinen selvitys Asemakaava 8496, Niemenranta III 1 1.6.2018 Raamikadun yksityisen päiväkodin hanke Suunnitelmissa uusi yksityinen päiväkoti Niemenranta III:n uudelle alueelle

Lisätiedot

KOULUJEN TURVALLISET SAATTOLIIKENNEJÄRJESTELYT; ESIMERKKIRATKAISUJA

KOULUJEN TURVALLISET SAATTOLIIKENNEJÄRJESTELYT; ESIMERKKIRATKAISUJA KOULUJEN TURVALLISET SAATTOLIIKENNEJÄRJESTELYT; ESIMERKKIRATKAISUJA DI Tiina Sainio 23.5.2017 Peruskoulun liikenneturvallisuuspäivä, Turku AGENDA Miksi järjestelyihin tulee panostaa Yleiset ongelmat koulujen

Lisätiedot

SAAREN KOULU LIIKENNESELVITYS. Tilanne

SAAREN KOULU LIIKENNESELVITYS. Tilanne SAAREN KOULU LIIKENNESELVITYS Tilanne 7.12.2028 LÄHTÖKOHTIA Suunnittelukohteena Saaren koulu keskustaajamassa Nykyisiä rakennuksia korvataan uudisrakennuksilla Etäisyyskartta 3/5 km Ala- ja yläkoulurakennukset

Lisätiedot

SALONPÄÄN KOULU, ASEMAKAAVA

SALONPÄÄN KOULU, ASEMAKAAVA Maaliskuu 2019 Muutos A, 2.5.2019 Alkusanat Tämä liikenneselvitys liittyy Salonpään koulun asemakaavatyöhön, joka on käynnistynyt Liikelaitos Oulun Tilakeskuksen aloitteesta. Asemakaavatyö tehdään Oulun

Lisätiedot

HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA. Luonnos

HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA. Luonnos HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA Luonnos 9.6.2017 LIIKENNEVERKKO - AUTOLIIKENNE Nopeusrajoitusta alennetaan 1 Tavoitetilanteen katuverkko Hatanpään valtatie

Lisätiedot

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET TYÖN SISÄLTÖ 2 Työn lähtökohdat Työn tavoitteena

Lisätiedot

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys 6.3.2014 6.3.2014 1 (8) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 2 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnittelualue... 2 2 NYKYTILA... 3 2.1 Nykyinen liikenneverkko... 3 2.2 Liikennemäärät...

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2017 1 (1) 81 Asianro 8046/10.03.01.01/2016 Kuntalaisaloite / alikulkutunnelin rakentaminen Suurmäentien väestönsuojan eteen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun

Lisätiedot

VANHAN VALTATIEN LIIKENTEEN YLEIS- SUUNNITELMA

VANHAN VALTATIEN LIIKENTEEN YLEIS- SUUNNITELMA Vastaanottaja Joensuun kaupunki Kaupunkirakenneyksikkö Asiakirjatyyppi Suunnitelmaselostus Päivämäärä 30.1.2015 VANHAN VALTATIEN LIIKENTEEN YLEIS- SUUNNITELMA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA 1 Tarkastus 20.1.2015

Lisätiedot

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN 1. Lähtökohdat 2. Liikenteen rauhoittaminen 2 LÄHTÖKOHDAT Vetovoimakeskuksen kaavaluonnoksesta saadussa Liikenneviraston ja asukkaiden palautteessa on tuotu

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI Pilvi Lesch 29.8.2018 TARKASTELUN LÄHTÖKOHDAT Sokeritehtaantie on Kantvikin asuinalueen pääkatu. Sokeritehtaantiellä kulkee nykyisin

Lisätiedot

MUISTIO SANTASPORTIN LIIKENTEELLISET JÄRJESTELYT. 1 Yleistä. 2 Pysäköintipaikkojen teoreettinen laskennallinen tarve

MUISTIO SANTASPORTIN LIIKENTEELLISET JÄRJESTELYT. 1 Yleistä. 2 Pysäköintipaikkojen teoreettinen laskennallinen tarve SANTASPORTIN LIIKENTEELLISET JÄRJESTELYT MUISTIO 21.2.2018 1 (5) 1 Yleistä Kiinteistö Oy Lappi-Areena on selvittämässä mahdollisuutta sijoittaa uusi uimahalli Santasportin alueelle Ounasvaaralle. Tässä

Lisätiedot

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ asukasyhdistyksen johtokunta 26.4.2011 asukasyhdistyksen vuosikokous 30.3.2011 asukasyhdistyksen yleinen kokous 28.10.2010 asukasyhdistyksen johtokunta 24.5.2010 asukasyhdistyksen

Lisätiedot

Kiteen uusi paloasema

Kiteen uusi paloasema Kiteen uusi paloasema Liittymätarkastelu LUONNOS Juha Korhonen 4.12.2015 Sito Best for Your Environment Paloaseman suunnittelualueen sijainti Liite 5 Liikenneympäristö ja suunnittelualue Suunnittelualue

Lisätiedot

KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS Projekti Kirkonseudun asemakaavan muutos ja laajennus Vastaanottaja Kempeleen kunta Päivämäärä 4.10.2018 Laatija Erkki Sarjanoja ä 1. Taustaa Kirkonseudun asemakaava-alueen

Lisätiedot

VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA

VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUS TILAISUUDEN AIKATAULU 17:00 17:30 17:40 17:50 18:00 18:15 19:15 19:30 Kahvit tarjolla Tilaisuuden avaus ja työn lähtökohdat, Kari Homi, kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

La nsialueen palveluverkon liikenneja rjestelyt

La nsialueen palveluverkon liikenneja rjestelyt 1 La nsialueen palveluverkon liikenneja rjestelyt 2 La nsialueen palveluverkon liikenneja rjestelyt Kaikki kehittämistoimenpiteet palvelevat molempien vaihtoehtojen (1A ja 1B) tarpeita, niin jalankulku-

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE 4.8.2015 SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE LIIKENNE Tarkastus 01 Päivämäärä 4/8/2015 Laatija Mari Kinttua Tarkastaja Jukka Räsänen Hyväksyjä Tuomas Lehteinen

Lisätiedot

Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin vastineet niihin

Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin vastineet niihin TAMPEREEN KAUPUNKI 7.5.2018 PETSAMO, Saukonpuiston koulu, Kaupinkatu 30, asemakaavan muutos Asemakaava nro 8569 Diaarinumero: TRE: 5287/10.02.01/2014 Muistutukset ja lausunnot sekä kaupungin vastineet

Lisätiedot

Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista/kv

Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista/kv Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 849/10.03.01.00/2013 390 Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista/kv historia Kaupunginvaltuusto 2.9.2013

Lisätiedot

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus 26.02.2019 2(4) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 NYKYTILANNE... 3 2.1 Liikennejärjestely nykytilanteessa 3 3 YLEISUUNNITELMAN

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Savilahti - Keskusta (Niiralankatu - Tulliportinkatu) yleissuunnitelmaperiaatteiden hyväksyminen nähtävillä oloa varten Va. suunnittelujohtaja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2016 1 (5) 224 Länsimäentie välillä Niittipolku-Nastapolku, Sinkilätie, Sinkiläpolku, Naulakalliontie välillä Mellunmäentie-Huhtakivenkuja, Untamalantie välillä Viitankruununtie-Länsimäentie,

Lisätiedot

Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys. Oulu

Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys. Oulu Haukiputaan Keiskan alueen alustava liikenneselvitys Oulu LUONNOS 15.12.2016 2 Selvitys on valmistunut XXXXkuussa 2016. Selvityksen ovat tehneet Plaana Oy:ssä Juha Raappana, Jorma Hämäläinen ja Riina Isola.

Lisätiedot

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130)

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130) Takumäenkuja asemakaavamuutos 2523, Pullerinmäki, liikennetarkastelu 30.12.2015 Liikennetarkastelu on tehty Takumäenkujan asemakaavan muutosta varten (kohteen sijainti liitteessä 1). Kaavan tarkoituksena

Lisätiedot

Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista

Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 390 15.12.2014 Asianro 849/10.03.01.00/2013 9 Valtuutettu Veera Köpsin ym. valtuutettujen aloite koskien Iiroisentien turvallisuuden parantamista historia

Lisätiedot

TURVALLINEN KOULUPÄIVÄ LIIKKUMISEN SUJUVUUS JA TURVALLISUUS UUDEN KOULUN SUUNNITTELUSSA JA TOIMINNASSA

TURVALLINEN KOULUPÄIVÄ LIIKKUMISEN SUJUVUUS JA TURVALLISUUS UUDEN KOULUN SUUNNITTELUSSA JA TOIMINNASSA TURVALLINEN KOULUPÄIVÄ LIIKKUMISEN SUJUVUUS JA TURVALLISUUS UUDEN KOULUN SUUNNITTELUSSA JA TOIMINNASSA TYÖN TAUSTA JA TAVOITTEET Hattulan Parolan taajamassa olevaa koulua kehitetään yhtenäiskouluksi, jossa

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN LIIKENNETURVALLISUUSFOORUMI KUNTIEN HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ

KANTA-HÄMEEN LIIKENNETURVALLISUUSFOORUMI KUNTIEN HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ KANTA-HÄMEEN LIIKENNETURVALLISUUSFOORUMI KUNTIEN HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ JANAKKALAN KOULU- JA MONITOIMIKESKUS- HANKE Kimmo Jokela, luokaopettaja, työsuojeluvaltuutettu Kristiina Hänninen, nuorisonohjaaja Terhi

Lisätiedot

SUUPANKUJAN KATUSUUNNITTELU

SUUPANKUJAN KATUSUUNNITTELU SUUNNITELMASELOSTUS 15.2.2017 SUUNNITELMASELOSTUS 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. HANKKEEN PERUSTIEDOT 3 1.1. Yleistä 3 1.2. Aikaisemmat suunnitelmat ja päätökset ja työt 3 1.3. Tavoitteet ja lähtökohdat 3 2. SUUNNITELMAN

Lisätiedot

JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset

JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset Yleisötilaisuus 13.6.2019 OHJELMA Klo 17-18 Keskustelutilaisuuden

Lisätiedot

Haarajoki-keskusta -yhteysvälitarkastelu

Haarajoki-keskusta -yhteysvälitarkastelu Haarajoki-keskusta -yhteysvälitarkastelu Järvenpään kaupunki / SW 2 Tarkastelualue Tarkasteltavat yhteysvaihtoehdot välillä Järvenpään keskusta Haarajoen alue: Laatukäytävätason pyörätie Yhdistetty jalankulku-

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu 1.11.2011 Liikenneselvitys 1 (3) M. Karttunen Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja

Lisätiedot

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET EHDOTUSVAIHEEN TARKASTELU (päivitetty 23.3.2007) 1. NYKYINEN

Lisätiedot

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne...

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne... Sisältö 1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila... 1 Katuverkko ja liikennemäärä... 1 Jalankulku ja pyöräily... 2 Joukkoliikenne... 3 2. Nykyinen ja tuleva maankäyttö... 4 Kortteli 60... 6 3. Asemakaavan

Lisätiedot

MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT

MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT 1 SISÄLTÖ Nykytilanneanalyysi 3-8 Suunnitelmavaihtoehdot ja niiden toimivuus 9-16 LIITTEET Vaihtoehtojen suunnitelmakartat ja tyyppipoikkileikkaukset

Lisätiedot

SIUNTIO CAMPUS ASEMAKAAVAN MUUTOS LIIKENNETARKASTELUT. Destia Oy, asiantuntijapalvelut

SIUNTIO CAMPUS ASEMAKAAVAN MUUTOS LIIKENNETARKASTELUT. Destia Oy, asiantuntijapalvelut SIUNTIO CAMPUS ASEMAKAAVAN MUUTOS LIIKENNETARKASTELUT Destia Oy, asiantuntijapalvelut 2.4.2019 LIIKENNEMÄÄRÄT JA LIIKENNEVERKKO Tarkastelualueen tieverkkoa ovat seututie 115 (Siuntontie) ja maantie 11175

Lisätiedot

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen kaupunki/ Kaavoitus 2013 1 KAUPUNGINLAHDENRANTA LIIKENNE ALUEEN LIIKENTEELLINEN SIJOITTUMINEN Yhdyskuntarakenne vaikuttaa sekä liikkumistarpeisiin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3452/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3452/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (1) 121 Asianro 3452/10.03.01.00/2016 Leväsentien yleissuunnitelma Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun tukipalvelut Taustaa Nykytila Pohjois-Savon

Lisätiedot

Mäskälän alueen kaavarunko

Mäskälän alueen kaavarunko S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Mäskälän alueen kaavarunko Liikennetarkastelu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 23.10.2012 P17620 Liikennetarkastelu 1 (10) Miettinen Tuomas 23.10.2012

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2017 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 12.4.2017 144 Asianro 8759/10.03.01.02/2016 Liikennevalot Kellolahdentien ja Sisustajantien risteykseen sekä Kallantien ja Inkilänmäenkadun

Lisätiedot

Prisman liikennesuunnittelu. Orimattila, asemakaava A198

Prisman liikennesuunnittelu. Orimattila, asemakaava A198 Prisman liikennesuunnittelu Orimattila, asemakaava 198 Suunnittelun lähtökohtia 2 Suunnittelualue (asemakaava 198) sijaitsee keskeisellä paikalla, Orimattilan keskustassa, Erkontien varrella. Se rajautuu

Lisätiedot

Pateniemen suuralueen päiväkodin asemakaavamuutoksen

Pateniemen suuralueen päiväkodin asemakaavamuutoksen Muistio 1/7 Pateniemen suuralueen päiväkodin asemakaavamuutoksen liikenneselvitys 1. Hankekuvaus Rajakylän koulun pohjoispuoleiselle tontille tulee sijoittumaan noin 2 000 k-m2 kokoinen kunnallisia palveluja

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa OIKEAT VASTAUKSET JALANKULKIJA: jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuva ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin

Lisätiedot

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 LIIKENNE-ENNUSTEET ja LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT Kivistön kaupunkikeskuksen suunnittelun yhteydessä on laadittu HSL:n tuoreimpia liikennemalleja hyödyntäen

Lisätiedot

Niemenharjun asemakaavan muutoksen ja laajennuksen liikenteellisten vaikutusten arviointi Pihtiputaan kunta

Niemenharjun asemakaavan muutoksen ja laajennuksen liikenteellisten vaikutusten arviointi Pihtiputaan kunta LIITE 9 Niemenharjun asemakaavan muutoksen ja laajennuksen liikenteellisten vaikutusten arviointi Pihtiputaan kunta Luonnos 13.5.2015 SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT... 4 2 NYKYTILA... 4 2.1 Liikenneverkko... 4

Lisätiedot

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA ESIPUHE Työn tavoitteena oli laatia aluevaraussuunnitelma kevyen liikenteen väylän ja siihen liittyvien

Lisätiedot

LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN LIIKENNEVÄYLÄ KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAISEKSI Liikenneväylän nopeustason, leveyden, ympäristön ja muiden ominaisuuksien tulisi vastata väylän käyttötarkoitusta (tontti-, kokooja-

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (5) 304 Viilarintie välillä Viikintie - Holkkitie, nro 29955/1-3 ja Viikintie Viilarintien kiertoliittymän kohdalla, nro 29956/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

Pihakatuhanke keskustassa

Pihakatuhanke keskustassa Pihakatuhanke keskustassa Kuva: Jyväskylän kaupunki Keski-Suomen liikennefoorumi 26.1.2016 Saara Aavajoki, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 26.1.2016 Saara Aavajoki 1 Tausta ja tavoitteet Jyväskylän keskustan

Lisätiedot

VETOVOIMAKESKUS TULOKSIA LIIKENNEMALLIEN ERI VAIHTOEHDOISTA

VETOVOIMAKESKUS TULOKSIA LIIKENNEMALLIEN ERI VAIHTOEHDOISTA VETOVOIMAKESKUS TULOKSIA LIIKENNEMALLIEN ERI VAIHTOEHDOISTA LÄHTÖKOHDAT Vetovoimakeskuksen tavoite: vähittäiskaupan suuryksikkö 10 000 12 000 k-m2 (hypermarket) toimintatilat lapsille ja lapsiperheille

Lisätiedot

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS

RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS 1/5 Kaavoitus RAJALINNAN TYÖPAIKKA-ALUE II, 3449, LIIKENNESELVITYS Tehtävä Tehtävänä oli tarkastella asemakaava-alueen liikennejärjestelyjä, asemakaavan vaikutusta liikenneverkkoon sekä uuden maankäytön

Lisätiedot

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Pyöräilyverkko ja toiminnallinen luokitus Pyöräilyväylätyyppien vaihtoehdot Jalankulun ja pyöräilyn erottelutavat Pyöräilyväylien mitoitus Pyöräilyverkon

Lisätiedot

Lohja. Jouni Ikäheimo 10 / 2013

Lohja. Jouni Ikäheimo 10 / 2013 Hiidensalmi Lohja Liikenneselvitys Jouni Ikäheimo Nora Kumpulainen 10 / 2013 HIIDENSALMEN HAVAINNEKUVA, LOHJAN KAUPUNKI SELVITYKSEN LÄHTÖKOHDAT Hiidensalmen alue sijaitsee kilometrin etäisyydellä Lohjan

Lisätiedot

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013 KOSKEN Tl KUNTA Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS Työ: 26478 Tampere 7.11.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus

Lisätiedot

Lapinrauniontie 3, Kaakkuri

Lapinrauniontie 3, Kaakkuri Lapinrauniontie 3, Kaakkuri Oulu Kuva: Microsoft Corporation 20.3.2018 Alkusanat Lapinrauniontie 3:n liikenneselvitys on laadittu alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Selvityksessä on esitetty kohteen

Lisätiedot

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma Kitee, ja Tohmajärvi KÄVELY JA PYÖRÄILY Yleistä Kuntien keskustaajamissa on verrattain kattava jalankulun ja pyöräilyn verkko. Jalankulku- ja pyöräilyväylät

Lisätiedot

Kirkonkylän keskustakorttelin 8 asemakaavan muutoksen liikenneselvitys

Kirkonkylän keskustakorttelin 8 asemakaavan muutoksen liikenneselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TOIVAKAN KUNTA Kirkonkylän keskustakorttelin 8 asemakaavan muutoksen liikenneselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26846 Raportti 1 (10) Saara Aavajoki

Lisätiedot

Tesoman kauppakeskus, liikennetarkastelut. A-insinöörit Oy

Tesoman kauppakeskus, liikennetarkastelut. A-insinöörit Oy Tesoman kauppakeskus, liikennetarkastelut A-insinöörit Oy 3.4.2009 Tesoman kauppakeskus, pysäköinti Kauppakeskus n. 20 000 krs-m2, josta hypermarket 6 500 krsm2 Toiseen kerrokseen mahdollisesti kirjasto,

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS Johdanto

HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS Johdanto HOLLOLA RAIKKOSEN ALUEEN ASEMAKAAVA LIIKENTEELLINEN KUVAUS 9.5.2014 Kuva 1. Alueen sijainti. Johdanto Tämä raportti on laadittu Hollolan kunnan Teknisellä toimialalla Raikkosen asemakaavatyön tueksi. Raportissa

Lisätiedot

Liikenne. Asukastilaisuus Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö

Liikenne. Asukastilaisuus Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö Liikenne Asukastilaisuus 3.5.2017 Salla Karvinen Suunnitteluinsinööri Kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö Liittyminen liikenneverkkoon Alueen pää- ja kokoojakatuverkko täydentyy: Finnoonsilta-kadun

Lisätiedot

SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU)

SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU) SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU) Hankkeen tavoitteet ja yleisesittely Hankkeen suunnittelualue on Suurlohjankatu välillä Laurinkatu Kauppakatu (mukaan lukien Laurintien länsipuoleinen

Lisätiedot

SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO

SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO Google SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO LIIKENNEVERKKO Paasikivenkatua Sepänkadun itäpuolella kehitetään hitaan liikkumisen alueena, jossa autoliikenteen nopeustaso on enintään

Lisätiedot

PAIMION KAUPUNKI TEKNISET- JA YMPÄRISTÖPALVELUT APILATIEN KATU- JA RAKENNUSSUUNNITTELU

PAIMION KAUPUNKI TEKNISET- JA YMPÄRISTÖPALVELUT APILATIEN KATU- JA RAKENNUSSUUNNITTELU PAIMION KAUPUNKI TEKNISET- JA YMPÄRISTÖPALVELUT APILATIEN KATU- JA RAKENNUSSUUNNITTELU SUUNNITELMASELOSTUS 20.6.2018 SUUNNITELMASELOSTUS 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. HANKKEEN PERUSTIEDOT 3 1.1. Yleistä 3 1.2.

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA 1 SISÄLLYS 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Kaavatilanne... 2 2. LIIKENNEVERKKO... 3 Autoliikenne... 3 Jalankulku

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 397 Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelma HEL 2015-001788 T 08 00 00 Hankenro 0848_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen

Lisätiedot

Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi

Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LIEKSAN KAUPUNKI Kevätniemen asemakaava-alueen laajennuksen liikenneselvitys ja liikenteellisten vaikutusten arviointi Selostus LUONNOS, joka päivitetään kaavan edistyessä

Lisätiedot

VEIKKOLANPURO II Asemakaavaehdotus ja asemakaavan muutosehdotus

VEIKKOLANPURO II Asemakaavaehdotus ja asemakaavan muutosehdotus Liikenneturvallisuuslausunto Miettinen Tuomas VEIKKOLANPURO II Asemakaavaehdotus ja asemakaavan muutosehdotus Liikenneturvallisuuslausunto FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 14.6.2018 FCG DESIGN AND ENGINEERING

Lisätiedot

Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu

Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu Mustolan asemakaavan liikenneselvitys Liikenteellinen toimivuustarkastelu Tarkastelussa Lappeenrannan Mustolan asemakaava-alueen liikenteellinen toimivuus ja liiketilan kasvun vaikutukset nykyisen ja vuoden

Lisätiedot

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 12.3.2010 MUISTIO Hannu Sainio 1(7) KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 1. Lähtökohtia Keinusaaren alue rajautuu Viipurintien, Keinusaarentien, Vanajantien, Kutalanjoen ja rautatien väliin. Keinusaari

Lisätiedot

LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA

LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA LIIKENNEKÄVELY/ LIIKENNEPYÖRÄILY LASTEN KANSSA VeloFinland Turku 29.9.2018 Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto sanna.ojajarvi@poljin.fi @pyorailykunnat Lasten pyöräilyyn vaikuttaa moni asia LIIKENNEYM-

Lisätiedot

Tesoman alueen koulujen saavutettavuustarkastelu

Tesoman alueen koulujen saavutettavuustarkastelu Tesoman alueen koulujen saavutettavuustarkastelu 1(5) TESOMAN ALUEEN KOULUJEN YHDISTÄMINEN 17.8.2011 /SUPA, KJo KOULUJEN SAAVUTETTAVUUS 1. Joukkoliikenteellä - Pysäkkien sijainti: Tesoman koulu: Tesoman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 396 Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelma HEL 2014-014704 T 08 00 00 Hankenro2361_2 Esitys esitti kaupunginhallitukselle Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelman

Lisätiedot

Työpajayhteenveto. Työpaja Vehmaisten koululla Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta

Työpajayhteenveto. Työpaja Vehmaisten koululla Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta Työpajayhteenveto Työpaja Vehmaisten koululla 19.2.2019 Koulumatkojen kulkutapoihin vaikuttamalla turvallisuutta 1 Mikä tekee alueesta viihtyisän tai epäviihtyisän? Viihtyisyyttä lisäävät: + Tonttikadut

Lisätiedot

Kasvusopimus / MAL-työpaja viisikkokaupungeille. Liikenteen kysymyksiä, Joensuu. Ari Varonen 23.11.2012

Kasvusopimus / MAL-työpaja viisikkokaupungeille. Liikenteen kysymyksiä, Joensuu. Ari Varonen 23.11.2012 Kasvusopimus / MAL-työpaja viisikkokaupungeille Liikenteen kysymyksiä, Joensuu Ari Varonen 23.11.2012 Joensuun seutu Joensuun seudun ljs valmistui v. 2007, jonka perusteella on tehty aiesopimus vuosille

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7498/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7498/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (1) 228 Asianro 7498/08.00.00/2016 Yötarhantien liikenneturvallisuuden parantaminen Va. suunnittelujohtaja Martti Lätti Asemakaavoitus Aloite Nykytilanne Kaupunki

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS

YLEISÖTILAISUUS MAANTIEN 16685 PALOKANORREN PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE - RITOPOHJANTIE, JYVÄSKYLÄ. TIESUUNNITELMA. SUUNNITTELUKOHTEEN SIJAINTI SUUNNITTELU KOHDE SIJAITSEE NOIN 7KM PÄÄSSÄ JYVÄSKYLÄN KESKUSTASTA

Lisätiedot

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 2018

KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 2018 KEINUSAAREN ALUEEN LIIKENNETARKASTELU 2018 Tässä tarkastelussa on esitetty muutokset vuonna 2010 tehtyyn liikennetarkasteluun, joka on liitteenä. Keinusaaren alue rajautuu Viipurintien, Keinusaarentien,

Lisätiedot

Niskanperän liittymäselvitys

Niskanperän liittymäselvitys LAPIN ELY-KESKUS Niskanperän liittymäselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28789 Raportti 1 (7) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Nykytilanteen liikennejärjestelyt... 1 2.1

Lisätiedot

UUDEN ALAKOULUN LIIKENNESELVITYS PÄIVITYS

UUDEN ALAKOULUN LIIKENNESELVITYS PÄIVITYS UUDEN ALAKOULUN LIIKENNESELVITYS PÄIVITYS 2019 15.3.2019 JOHDANTO Tämän selvityksen tarkoituksena oli laatia liikenteellinen tarkastelu Huittisten Lauttakylään sijoittuvan uuden peruskoulun suunnittelun

Lisätiedot

Outlet-kylän liikenneselvitys

Outlet-kylän liikenneselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA HUMPPILAN KUNTA Outlet-kylän FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15.1.2014 P22086 1 (5) Miettinen Tuomas 15.1.2014 Sisällysluettelo 1 Kaava-alueen sijainti... 2 2 Lähtökohdat... 2

Lisätiedot

Tervakosken koulukeskuksen liikenneselvitys. 1 WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma,

Tervakosken koulukeskuksen liikenneselvitys. 1 WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma, WSP Finland Oy, Mikko Yli-Kauhaluoma, 6..09 Tarkastelualueen kehittämistavoitteet Työssä tutkittiin Tervakoskentiellä Maunontien ja Heimolantien liittymien muuttamista kiertoliittymiksi. Työ on jatkoa

Lisätiedot

Tammelan liikenneverkkosuunnitelma

Tammelan liikenneverkkosuunnitelma Tammelan liikenneverkkosuunnitelma 2.2.2017 Sito Oy / Tenho Aarnikko Sito Parhaan ympäristön tekijät Tammelan liikenneverkkosuunnitelma Työn tavoitteet 1. Suunnitella Tammelan liikenneverkko huomioiden

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

KOULUJEN TURVALLISET SAATTOLIIKENNEJÄRJESTELYT

KOULUJEN TURVALLISET SAATTOLIIKENNEJÄRJESTELYT KOULUJEN TURVALLISET SAATTOLIIKENNEJÄRJESTELYT DI Tiina Sainio 9.11.2017 Lapin ELY-keskuksen liikenneturvallisuusfoorumi, Rovaniemi AGENDA Yleiset ongelmat koulujen liikennejärjestelyissä Turvallisten

Lisätiedot

Liikennetekniset analyysit rakennetun ympäristön suunnittelussa Jouni Ojala

Liikennetekniset analyysit rakennetun ympäristön suunnittelussa Jouni Ojala Liikennetekniset analyysit rakennetun ympäristön suunnittelussa Jouni Ojala RYM-C2001 Projektityökurssi I, yhdyskuntien suunnittelu Liikennejärjestelmän analysointi Liikennejärjestelmän suunnittelun perustaksi

Lisätiedot

ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO. Luonnos

ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO. Luonnos ORIVEDENKADUN LPA-ALUE ASUMISKÄYTTÖÖN (AK8668) NYKYINEN LIIKENNEVERKKO Luonnos 13.9.2017 TARKASTELUALUEEN RAJAUS 1 Tarkastelualueena on asemakaavamuutoksen 8668 kaavaalue ja sen lähialue Tarkastelualue

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (5) 2 Tyynenmerenkadun lisäkaistan liikennesuunnitelma (a-asia) HEL 2014-002343 T 08 00 00 Päätösehdotus Tiivistelmä Esittelijä Lähtökohdat päättää hyväksyä liikennesuunnitteluosaston

Lisätiedot