Poissaolot ja virkavapaudet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Poissaolot ja virkavapaudet"

Transkriptio

1 Ohje 1 (19) Poissaolot ja virkavapaudet Sörnäisten rantatie 13, Helsinki, PL 14, Valtiokonttori Puh. (09) , Faksi (09) ,

2 2 (19) SISÄLLYSLUETTELO 1. Sairaus (VES 8-9, 14, ei-harkinnanvarainen) Työtapaturma (VES 10, 17, ei-harkinnanvarainen) Perhevapaat (ei-harkinnanvarainen) Äitiysvapaa (VES ) Vanhempainvapaa (VES ) Isyysvapaa (VES ) Hoitovapaat Hoitovapaa (VES 26 ) Osittainen hoitovapaa (VES 26 ) Tilapäinen hoitovapaa VES Lapsen vaikea sairaus (VES 31, harkinnanvarainen poissaolo) Poissaolo pakottavista perhesyistä (VES 32, ei-harkinnanvarainen) Merkkipäivät ja lähiomaisiin liittyvät poissaolot (VES 36, ei-harkinnanvarainen) Osa-aikatyö (harkinnanvarainen) Työllisyysasetuksen mukainen osa-aikatyö Osa-aikaiset eläkejärjestelyt Osittainen palkaton virkavapaus tai vapautus työstä Osa-aikatyö vanhempainrahakaudella Vuorotteluvapaa (Vuorotteluvapaalaki, harkinnanvarainen) Vuosiloma (Vuosiloma-VES, ei-harkinnanvarainen) Lomarahavapaa (VES-Allekirj.ptk 13, harkinnanvarainen) Säästövapaa (Vuosiloma-VES 14, harkinnanvarainen) Opintovapaa (Opintovapaalaki, ei-harkinnanvarainen) Opintovapaalain mukainen opintovapaa Omaehtoisen opiskelun tukeminen virastossa Kuntoutus (VES 33, harkinnanvarainen) Asevelvollisuus ja reservin kertausharjoitus (VES 38, ei-harkinnanvarainen) Muut harkinnanvaraiset virkavapaudet Koulutuksessa olo (harkinnanvarainen) TÄTÄ OHJETTA YLLÄPITÄÄ TALOUS-JA HALLINTOYKSIKÖN HENKILÖSTÖRYHMÄ. LISÄTIETOJA: xx@virasto.fi Tässä ohjeessa on selostettu pääsääntöiset menettelytavat poissaolotilanteissa. Laeissa ja virkaehtosopimuksissa saattaa kuitenkin olla poikkeussäännöksiä tai - määräyksiä, joita työnantaja voi soveltaa tarvittaessa. Lisätietoja xx.

3 3 (19) Aina kun virkamies on sairauden tai muun syyn vuoksi estynyt saapumasta töihin, virkamiehen on viipymättä ilmoitettava siitä esimiehelleen. Ilmoitus tehdään puhelimitse, jotta esimies saa tiedon keskeneräisistä työasioista. Ilmoitus tulee tehdä ennen aamuliukuman päättymistä (klo 9:ään mennessä). Kaikki poissaolot ilmoitetaan Kieku-portaalissa, jollei jäljempänä toisin todeta. Poissaolon voi ilmoittaa etukäteen tai enintään kuukausi jälkikäteen. Mikäli on tarvetta ilmoittaa portaalissa yli kuukauden takaisia poissaoloja, on siinä tapauksessa otettava yhteyttä Talous- ja hallintoyksikön Henkilöstöryhmään. 1. Sairaus (VES 8-9, 14, ei-harkinnanvarainen) Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyydestä toimitetaan työnantajalle selvitys sairauspoissaolon keston mukaan seuraavasti: Sairauspoissaolo (pv): Toimitettava selvitys: 1 3 päivää oma ilmoitus 4 5 päivää terveydenhoitajan tai lääkärintodistus 6 päivää lääkärintodistus Työnantaja voi edellyttää luotettavan selvityksen saamista edellä mainitusta poiketen myös lyhyemmistä sairauspoissaoloista. Esim. Sairauspoissaolo kestää perjantaista tiistaihin. Tiistai on viides poissaolopäivä. Mikäli sairastumispäivänä on oltu työssä, virkavapautta haetaan vasta seuraavasta työpäivästä lukien. Virkamies toimittaa terveydenhoitajan tai lääkärintodistuksen esimiehelle (suljetussa kirjekuoressa). Lääkärintodistuksen pitää olla laadittu KELAn hyväksymälle lomakkeelle. Esimies tarkistaa, että todistukseen merkitty työkyvyttömyysaika vastaa virkamiehen Kieku-portaalissa tekemän poissaoloilmoituksen päivämääriä. Työkyvyttömyyden syyn tulee olla merkittynä todistukselle ICD-koodilla tai sanallisesti. Esimies lähettää todistuksen edelleen [viraston oma ohjeistus siitä, mihin lähetetään] ja hyväksyy poissaolon esimiehen Kieku-portaalissa. Pitkien sairauspoissaolojen aikana virkamiehen on huolehdittava siitä, että Kansaneläkelaitokselle toimitetaan myös kaikki sen vaatimat lisäselvitykset (A-todistuksen lisäksi B-lausunto, kun sairausloma kestää yli 60 arkipäivää). Jos virkamies laiminlyö toimittaa Kansaneläkelaitokselle sen pyytämät selvitykset, Kansaneläkelaitos ei maksa virastolle päivärahaosuutta. Tässä tilanteessa virasto maksaa sairausajan palkan vähennettynä saamatta jääneellä sairauspäivärahalla (Valtion virka- ja työehtosopimus mom). Virkamies tallentaa kaikki sairauspoissaolot Kieku-portaaliin syykodilla SAIRAUS ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta.

4 4 (19) 2. Työtapaturma (VES 10, 17, ei-harkinnanvarainen) Jos työkyvyttömyys johtuu työtapaturmasta, on virkamiehen ilmoitettava tapaturmasta [viraston oma ohjeistus siitä, mihin lähetetään] tai hänen sijaiselleen. Tapaturmaasiamies tekee työtapaturmailmoituksen mahdollisimman pian tapaturman sattumisen jälkeen. Tapaturmailmoituksen voi täyttää ja lähettää myös sähköisesti ( Jos tapaturmailmoitus tehdään sähköisesti, tulee sen lisäksi ilmoittaa työtapaturman sattumisesta viraston tapaturma-asiamiehelle. Työtapaturmiksi katsotaan paitsi työpaikalla tapahtuneet tapaturmat, myös työmatkatapaturmat (matkat työpaikan ja kodin välillä). Työtapaturman aiheuttama poissaolo tallennetaan Kieku-portaaliin. Virkamies tallentaa työtapaturmapoissaolon Kieku-portaaliin syykodilla TYÖTAPA- TURMA/AMMATTITAUTI ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta. 3. Perhevapaat (ei-harkinnanvarainen) Henkilöllä on oikeus saada virkavapautta ajaksi, jolta hänelle suoritetaan sairausvakuutuslaissa tarkoitettua äitiys-, erityisäitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa. Virkavapautta on haettava viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista. Virkavapautta haetaan Kieku-portaalin kautta Äitiysvapaa (VES ) Äitiysvapaan ensimmäiset 72 päivää ovat palkallisia (koskee myös ottoäitiä). Määräaikaiseen virkasuhteeseen nimitetylle palkkaus suoritetaan kuitenkin vain, jos palvelussuhde valtioon on kestänyt vähintään kuusi kuukautta välittömästi ennen äitiysvapaan alkamista. Päivärahaoikeus siirtyy palkkaa vastaavalta ajalta työnantajalle. Muu perhevapaa on palkatonta ja KELA maksaa päivärahan suoraan edunsaajalle. Äitiysvapaa alkaa viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua synnytysaikaa ja sen kokonaiskesto on 105 arkipäivää. Äitiysvapaan keston voi laskea Kelan sivuilla olevalla laskurilla: Äitiysvapaata haetaan Kieku-portaalissa. Kelan äitiys- ja vanhempainrahahakemus, johon on liitettävä alkuperäinen raskaustodistus, toimitetaan joko [viraston oma ohjeistus siitä, mihin lähetetään] tai suoraan Palkeet-virastoon, joka täydentää hakemuksen mahdollisilla palkkatiedoilla ja toimittaa sen sitten Kelalle.

5 5 (19) 3.2. Vanhempainvapaa (VES ) Vanhempainvapaa alkaa välittömästi äitiysvapaan päättymisestä lukien ja kestää niin kauan kunnes äitiysvapaan alkamisesta on kulunut 263 arkipäivää. Vanhempainvapaan voi lapsen äiti tai isä pitää kahdessa, vähintään 12 arkipäivää kestävässä jaksossa. Jaksottaminen ei muuta vanhempainvapaan kokonaiskestoa (263 arkipäivää äitiysvapaan alkamisesta). Vanhempainvapaan voi pitää myös osittaisena, jolloin lapsen vanhemmat voivat jakaa hoitovastuun samanaikaisella osittaisella vanhempainvapaalla. Sopimus osa-aikatyöstä pitäisi tehdä vähintään kahden kuukauden ajaksi. Työajan ja palkan on oltava prosenttia kokoaikaisesta. Vanhempainvapaata haetaan Kieku-portaalissa. Jos vanhempainvapaalla oleva virkamies haluaa pitää vuosilomaa esim. vanhempainvapaan päättyessä, voi esimies tallentaa lomajakson virkamiehen puolesta ja hyväksyä sen esimiehen Kieku-portaalissa. Jos vuosiloman pitäminen tavanomaiseen aikaan (esim. lomakaudella) on estynyt perhevapaan (äitiys- tai vanhempainvapaa) vuoksi, voi virkamies pitää vuosiloman kuuden kuukauden kuluessa perhevapaan päättymisestä Isyysvapaa (VES ) Lapsen isällä on oikeus yhteensä 18 arkipäivän pituiseen isyyslomaan joko äitiys- tai vanhempainrahakaudella. Isyysvapaa voidaan myöntää enintään neljänä yhdenjaksoisena kautena. Isällä on tämän lisäksi oikeus 12 arkipäivän pituiseen isyysvapaaseen, mikäli hän pitää vanhempainvapaasta tai osittaisesta vanhempainvapaasta vähintään 12 viimeistä arkipäivää (ns. isäkuukausi). Isän pitämän vanhempainvapaan ja sen perusteella syntyvän isyysvapaan lisäpäivien tulee muodostaa yksi yhdenjaksoinen kausi. Isyysvapaan ensimmäiset kuusi arkipäivää ovat palkallisia. Isyysvapaata haetaan Kieku-portaalin kautta. Virkamies tallentaa äitiys- ja vanhempainvapaan Kieku-portaaliin syykodilla ÄITIYS- JA VANHEMPAINVAPAA ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Virkamies tallentaa isyysvapaan Kieku-portaaliin syykodilla ISYYSVAPAA ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta.

6 6 (19) 3.4. Hoitovapaat Hoitovapaa (VES 26 ) Henkilöllä on oikeus saada lapsen hoidon vuoksi palkatonta hoitovapaata siihen saakka kun lapsi täyttää kolme vuotta. Myöntää voidaan yleensä enintään kaksi vähintään kuukauden pituista jaksoa, jolleivät työnantaja ja työntekijä toisin sovi. Hoitovapaata tulee hakea viimeistään kaksi kuukautta ennen sen alkamista. Myönnetyn hoitovapaan ajankohdan voi perustellusta syystä siirtää tai hoitovapaan voi keskeyttää. Äidin uusi raskaus ja synnytys on perusteltu syy hoitovapaan keskeyttämiseen. Jos äitiysvapaa-ajan palkkaan oikeuttava 72 arkipäivän jakso ei ole vielä kokonaan kulunut hoitovapaan päätyttyä, maksetaan äitiysvapaa-ajan palkkaus jakson loppuajalta. Ottovanhemman oikeus hoitovapaaseen jatkuu siihen saakka, kun lapseksi ottamisesta on kulunut kaksi vuotta, kuitenkin enintään siihen saakka, kun lapsi aloittaa koulun. Hoitovapaata haetaan Kieku-portaalissa. Virkamies tallentaa hoitovapaan Kieku-portaaliin syykodilla HOITOVAPAA ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta Osittainen hoitovapaa (VES 26 ) Henkilölle voidaan myöntää osittaista hoitovapaata lapsensa tai muun hänen kodissaan pysyvästi asuvan lapsen hoidon vuoksi siihen saakka, kun perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy eli kyseisen vuoden heinäkuun viimeiseen päivään asti. Käytännössä siis mahdollisuus osittaiseen hoitovapaaseen päättyy sen kalenterivuoden heinäkuun lopussa, jolloin lapsi täyttää yhdeksän vuotta tai mikäli lapsi on aloittanut perusopetuksen kuusivuotiaana, sen kalenterivuoden heinäkuun lopussa, jolloin lapsi täyttää kahdeksan vuotta. Osittainen hoitovapaa toteutetaan siten, että työaika on kuusi tuntia vuorokaudessa ja 30 tuntia viikossa, jollei henkilön hakemuksesta toisin päätetä. Virkavapautta osittaista hoitovapaata varten ei voida olla myöntämättä ilman painavaa syytä. Edellytyksenä osittaisen hoitovapaan myöntämiselle kuitenkin on, että henkilö on ollut valtion palveluksessa yhteensä vähintään kuusi kuukautta viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana. Lapsen molemmat vanhemmat tai huoltajat saavat olla osittaisella hoitovapaalla saman kalenterijakson aikana, mutta eivät yhtäaikaisesti. Henkilön on haettava osittaista hoitovapaata viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista.

7 7 (19) Vammaisen tai pitkäaikaissairaan lapsen vanhemmalla on oikeus osittaiseen hoitovapaaseen siihen saakka, kun lapsi on erityisen huollon ja hoidon tarpeessa, enintään kuitenkin lapsen 18 vuoden ikään asti. Osittaisen hoitovapaan muuttamisesta on sovittava. Jos siitä ei voida sopia, virkamies tai työntekijä voi perustellusta syystä keskeyttää vapaan noudattaen vähintään kuukauden ilmoitusaikaa. Harkittaessa huomattava: Hoitovapaan hakemiseen tulee suhtautua myönteisesti. Työnantaja voi kieltäytyä sopimasta vapaasta tai antamasta sitä vain, jos vapaasta aiheutuu työpaikan tuotanto- tai palvelutoiminnalle vakavaa haittaa, jota ei voida välttää kohtuullisilla työn järjestelyillä. Työnantajan on esitettävä hakijalle selvitys kieltäytymisensä perusteena olevista seikoista. Osittaista hoitovapaata haetaan lomakkeella Kieku-portaalin kautta. Virkamies hakee osittaista hoitovapaata Kieku-portaalin lomakkeella OSITTAINEN VIRKAVAPAUS ja valitsee lomakkeelta virkavapauden syyksi OSITTAINEN HOITOVAPAA ja lähettää lomakkeen portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa osittaisen hoitovapaan hyväksymistä, jos edellä kuvatut edellytykset täyttyvät ja poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä esimies palauttaa lomakkeen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata lomaketta. Esimies voi myös tallentaa lomakkeen virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Lomake siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää poissaolon Tilapäinen hoitovapaa VES 29 Henkilöllä on oikeus saada alle kymmenvuotiaan tai vammaisen lapsensa tai muun hänen kodissaan pysyvästi asuvan alle kymmenvuotiaan tai vammaisen lapsen äkillisesti sairastuessa hoidon järjestämiseksi tai lapsen hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata ajaksi, johon sisältyy enintään neljä työpäivää, jotka ovat palkallisia. Mikäli lapsen sairastumispäivänä on oltu työssä, haetaan virkavapautta vasta seuraavasta työpäivästä lukien. Oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen on myös lapsen vanhemmalla, joka ei asu tämän kanssa samassa taloudessa (ns. etävanhempi). Tilapäisellä hoitovapaalla voivat siihen oikeutetut olla saman kalenterijakson aikana, mutta eivät yhtäaikaisesti. Tilapäistä hoitovapaata haetaan Kieku-portaalin kautta. Jos tilapäinen hoitovapaa kestää yli 3 päivää, tulee siitä toimittaa terveydenhoitajan todistus. Todistus toimitetaan esimiehelle, joka tarkistaa todistuksesta sairauden keston ja että päivämäärät on merkitty oikein Kieku-portaalin poissaoloilmoitukseen. Kun esimies on hyväksynyt poissaolon esimiehen Kieku-portaalissa, lähettää hän todistuksen edelleen Talous- ja hallintoyksikön Henkilöstöryhmälle. Virkamies tallentaa tilapäisen hoitovapaan Kieku-portaaliin syykodilla TILAPÄINEN HOITOVAPAA ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi.

8 Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta Lapsen vaikea sairaus (VES 31, harkinnanvarainen poissaolo) Virkamies tai työntekijä, jonka lapsi sairastaa lapsen sairaanhoito- ja kuntoutusavustuksesta vanhemmille annetun valtioneuvoston päätöksen (47/88) 3 :n tarkoittamaa vaikeaa sairautta, voi saada palkatonta virkavapautta tai työstä vapautusta osallistuakseen kyseisessä päätöksessä tarkoitettuun lapsen hoitoon, kuntoutukseen, hoidon opastukseen, sopeutumisvalmennukseen tai muuhun kuntoutustoimintaan, sovittuaan poissaolosta etukäteen työnantajan kanssa. Näissä tilanteissa virkavapaus on pyrittävä järjestämään. 8 (19) Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla LAPSEN VAIKEA SAIRAUS ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa poissaolon hyväksymistä, jos edellä kuvatut edellytykset täyttyvät ja poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies voi myös tallentaa poissaolon virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Ilmoitus siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää poissaolon. 4. Poissaolo pakottavista perhesyistä (VES 32, ei-harkinnanvarainen) Henkilöllä on oikeus tilapäiseen palkattomaan poissaoloon työstä, jos hänen välitön läsnäolonsa on välttämätöntä hänen perhettään kohdanneen, sairaudesta tai onnettomuudesta johtuvan ennalta arvaamattoman ja pakottavan syyn vuoksi (VES 31 / ). Poissaoloon on oikeus esimerkiksi virkamiehen tai työntekijän omien tai puolisonsa vanhempien, isovanhempien tai lapsenlapsien hoitamiseksi. Henkilön on ilmoitettava työnantajalle poissaolostaan ja sen syystä niin pian kuin mahdollista. (Ks. myös kohta 5, jossa käsitellään poissaolo perheenjäsen sairastumispäivänä.) Poissaolo ilmoitetaan Kieku-portaalissa. Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla PAKOTTAVAT PERHESYYT ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja poissaolon syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta.

9 9 (19) 5. Merkkipäivät ja lähiomaisiin liittyvät poissaolot (VES 36, eiharkinnanvarainen) Palkallisia vapaapäiviä ovat: - virkamiehen tai työntekijän työpäiväksi sattuvat 50- ja 60-vuotispäivät - oma avioliittoon vihkimispäivä tai parisuhteen rekisteröimispäivä - lähiomaisen hautajaispäivä o lähiomaisella tarkoitetaan aviopuolisoa ja lapsia sekä aviopuolison lapsia; vanhempia ja aviopuolison vanhempia sekä veljiä ja sisaria o hautajaisiin liittyviä palkallisia vapaapäiviä voi tämän sopimuskohdan perusteella olla vain yksi (palkallisena voi olla poissa vain siunaustilaisuuspäivän, ei sen lisäksi mahdollista uurnanlaskupäivää) - perheenjäsenen kuolemantapauksen johdosta enintään yksipäivä o perheenjäsenellä tarkoitetaan samassa taloudessa eläviä virkamiehen tai työntekijän aviopuolisoa ja lapsia sekä aviopuolison lapsia (myös ottolapsi ja kasvattilapsi). - muun perheenjäsenen kuin alle 10-vuotiaan tai vammaisen lapsen sairastumispäivä, mikäli poissaolo on sairastuneen hoidon järjestämiseksi tai hoitamiseksi välttämätöntä o Poissaolon on oltava välttämätöntä, esim. yli 10-vuotiaan lapsen sairastaessa kotona nuhakuumetta poissaolo ei yleensä ole välttämätöntä. Mitä edellä on sanottu aviopuolisosta, sovelletaan myös rekisteröidyn parisuhteen toiseen osapuoleen. Poissaolo ilmoitetaan Kieku-portaalin kautta. Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla MERKKIPV JA LÄHIOM PO ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja poissaolon syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta. 6. Osa-aikatyö (harkinnanvarainen) Henkilö voi siirtyä osa-aikatyöhön sovittuaan asiasta työnantajansa kanssa seuraavissa tilanteissa (osa-aikatyöstä on annettu oma ohjeensa): 6.1. Työllisyysasetuksen mukainen osa-aikatyö Kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön siirtymisestä on sovittava työnantajan kanssa. Työvoimatoimisto voi maksaa osa-aikatyöhön siirtyvälle työntekijälle ansiovähennyksen mukaista osa-aikalisää, jos työnantaja samalla sitoutuu palkkaamaan vastaavaksi ajaksi työvoimatoimistossa työttömänä työnhakijana olevan työvoimatoimiston osoittaman henkilön. Työnantaja ei saa tukea työttömän työntekijän työllistämiseksi. Osaaikatyöhön siirtyvän työaika on vähintään 40 % ja enintään 60 % hänen kokoaikaisesta säännöllisestä työajastaan. Osa-aikatyöhön siirtyvän ja osa-aikatyöhön palkatun työaika on yhteensä vähintään osa-aikatyöhön siirtyvän työntekijän kokoaikaisen säännöl-

10 10 (19) lisen työajan pituinen. Osa-aikatyöhön siirtyvän kokoaikainen palvelussuhde samaan työnantajaan tulee olla yhdenjaksoisesti kestänyt vuoden välittömästi ennen osa-aikatyöhön siirtymistä. Osa-aikalisää voidaan maksaa enintään 12 kuukauden ajan. Yllä mainittuja osa-aikajärjestelyjä harkittaessa on ensisijaisesti arvioitava, tukeeko järjestely tulosyksiköltä edellytettyjen tulosten saavuttamista lyhyellä tai pitkällä aikavälillä esimerkiksi siten, että järjestelyä käytetään uuden osaamisen hankkimiseen ja/tai hyödyntämiseen tai järjestelyllä tuetaan henkilön työssä jaksamista. Osa-aikatyöhön siirtymistä haetaan lomakkeella Kieku-portaalin kautta. Virkamies hakee osa-aikatyöhön siirtymistä Kieku-portaalin lomakkeella OSITTAINEN VIRKAVAPAUS ja valitsee lomakkeelta virkavapauden syyksi OSA-AIKATYÖ ja lähettää lomakkeen portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa osittaista virkavapautta osa-aikatyöhön siirtymisen johdosta, jos edellä kuvatut edellytykset täyttyvät ja poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä esimies palauttaa lomakkeen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata lomaketta. Esimies voi myös tallentaa lomakkeen virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Lomake siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää osittaisen palkattoman virkavapauden Osa-aikaiset eläkejärjestelyt Osa-aikaeläkkeen edellytyksenä on, että virkamies tai työntekijä on kokoaikatyössä. Henkilön on oltava ollut valtion palveluksessa viiden viimeisen vuoden aikana kolme vuotta, joista viimeiset kuusi kuukautta välitöntä palvelua. Henkilö on oltava vähintään 60-vuotias, hän ei saa saada muita työeläkkeitä ja siirtyy suoraan kokoaikatyöstä osaaikatyöhön. Vuonna 1952 tai sitä aikaisemmin syntyneet voivat jäädä osa-aikaeläkkeelle 58 vuotta täytettyään. Osa-aikaeläkejärjestelyt edellyttävät työajoista sopimista työnantajan kanssa. Osa-aikatyön ansioiden pitää olla % kokoaikatyön vakiintuneista asioista (ns. laskennallisesta eläkepalkasta). Mahdollisten palkanlisien vuoksi ansioiden ylärajaksi suositellaan käytännössä 65 %:ia. Työn ei tarvitse olla entistä työtä vaan virkamies tai työntekijä voi siirtyä kokonaan uuteen tehtävään saman tai uuden työnantajan palveluksessa. Työstä ei saa olla pois yhdenjaksoisesti yli kuutta viikkoa (vuosi- tai sairaslomaa lukuun ottamatta). Muutoin työajasta voidaan sopia. Työajasta tehtyä sopimusta voidaan muuttaa siitä sopimalla. Harkittaessa huomattava: Osa-aikaeläkejärjestelyjä harkittaessa on lähtökohtana oltava sen varmistaminen, että ne työtehtävät, jotka kyseistä tehtävää hoitavan henkilön vastuulla ovat olleet, tulevat edelleen hoidettua ilman viivytyksiä. Tämän lähtökohdan huomioon ottaen, ei esimiestehtävissä olevien henkilöiden osaaikaeläkeratkaisuja voida nähdä suotavina. Esimiesten osalta järjestelyt tulisi toteuttaa siten, että henkilö siirtyy muihin, esim. asiantuntijatehtäviin ja järjestelyt toteutetaan uusien tehtävien antamien mahdollisuuksien rajoissa. Yleensä ottaen viraston palvelutehtävien sujuvuus edellyttää, että sopivat järjestelyt osa-aikaeläkkeelle siirryttäessä olisivat siten toteutettuja, että henkilö on esim. kaksi päivää eläkkeellä ja kolme päivää töissä, tai töissä joka päivä. Pitkien, yli viikon kestävien yhtäjaksoisten

11 11 (19) poissaolojen sopimiseen ei yleensä pidä mennä. Yksilölliset työssä jaksamisen edellytykset voidaan kuitenkin ottaa huomioon muunlaisia työaikajärjestelyjä harkittaessa. Osa-aikaeläkkeelle siirtymisestä on sovittava työntekijän ja työnantajan kanssa. Osaaikaeläkkeeseen liittyvää osa-aikaista työaikaa ehdotetaan Kieku-portaalissa. Esimies hyväksyy ehdotuksen Kiekun esimiesportaalissa. Osa-aikatyöstä on laadittu erillinen ohje: xxxxx Osa-aikatyöhön siirtymistä osa-aikaeläkkeelle siirtymisen johdosta haetaan lomakkeella Kieku-portaalin kautta. Virkamies hakee osa-aikatyöhön siirtymistä Kieku-portaalin lomakkeella ja valitsee lomakkeelta virkavapauden syyksi OSA-AIKAELÄKE ja lähettää lomakkeen portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa osittaista virkavapautta osa-aikaeläkkeelle siirtymisen johdosta, jos edellä kuvatut edellytykset täyttyvät ja poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä esimies palauttaa lomakkeen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata lomaketta. Esimies voi myös tallentaa lomakkeen virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Lomake siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää osa-aikaeläkkeelle siirtymisen Osittainen palkaton virkavapaus tai vapautus työstä Osittaisen virkavapauden hakeminen on yleensä henkilön oman aloitteen varassa. Osa-sairausvapaasta on annettu erillinen ohje. Harkinnassa huomattava: Lähtökohtaisesti työntekijän hakemukseen tulisi suhtautua myönteisesti ja helpottaa osa-aikatyöhön siirtymistä mm. tarvittavien töiden uudelleenjärjestelyjen avulla huolehtien kuitenkin siitä, että edellytetyt työtehtävät tulevat hoidettua. Osittaista virkavapautta haetaan lomakkeella Kieku-portaalin kautta. Virkamies hakee osittaista palkatonta virkavapautta Kieku-portaalin lomakkeella ja valitsee lomakkeelta virkavapauden syyksi OSITTAINEN PALKATON VIRKAVAPAUS ja lähettää lomakkeen portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa osittaisen palkattoman virkavapauden hyväksymistä, jos edellä kuvatut edellytykset täyttyvät ja poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä esimies palauttaa lomakkeen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata lomaketta. Esimies voi myös tallentaa lomakkeen virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Lomake siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää osittaisen palkattoman virkavapauden.

12 12 (19) 6.4. Osa-aikatyö vanhempainrahakaudella Virkamies tai työntekijä ja työnantaja voivat sopia osa-aikatyöstä vanhempainrahakauden aikana. (Ks. yllä kohta 3. Perhevapaat) Osittaista virkavapautta haetaan lomakkeella Kieku-portaalin kautta. Virkamies hakee osa-aikatyöhön siirtymiseksi osittaista virkavapautta Kieku-portaalin lomakkeella ja valitsee lomakkeelta virkavapauden syyksi OSA-AIKATYÖ VANHEMPAINRAHAKAUDELLA ja lähettää lomakkeen portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa osa-aikatyöhön siirtymisen hyväksymistä vanhempainrahakaudella, jos edellä mainitut edellytykset täyttyvät ja poissaolon syy ja kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä esimies palauttaa lomakkeen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata lomaketta. Esimies voi myös tallentaa lomakkeen virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Lomake siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää osa-aikatyöhön siirtymisen vanhempainrahakaudella. 7. Vuorotteluvapaa (Vuorotteluvapaalaki, harkinnanvarainen) Vuorotteluvapaata voi hakea kokoaikatyössä tai osa-aikaisessa työssä, jonka työaika on vähintään 75 % kokoaikaisen työajasta, oleva henkilö. Vuorotteluvapaan edellytyksenä on, että henkilö on ennen vuorotteluvapaan alkamista ollut työssä yhteensä vähintään 10 vuotta. Lisäksi edellytetään, että työssäolo ja palvelussuhde samaan työnantajaan ovat kestäneet yhdenjaksoisesti vähintään vuoden välittömästi ennen vuorotteluvapaan alkamista. Tähän vuoden ajanjaksoon voi sisältyä yhteensä enintään 30 päivän palkaton poissaolo. Tällöin virkamiehen tai työntekijän on tullut olla viimeisten 13 kuukauden aikana työssä saman työnantajan palveluksessa vähintään 12 kuukautta. Sairaudesta ja työtapaturmasta johtuva poissaolo rinnastetaan tässä tarkoitettuun työssäoloon. Vuorotteluvapaa on vähintään 90 kalenteripäivää ja yhteensä enintään 359 kalenteripäivää. Vapaan voi sopia pidettäväksi useammassa jaksossa, kunhan kunkin jakson pituus on vähintään 90 päivää. Jaksottamisesta on sovittava yhdellä kertaa ennen vuorotteluvapaan alkamista. Uuden vuorotteluvapaan voi aloittaa aikaisintaan viiden vuoden kuluttua edellisen vuorotteluvapaan päättymisestä. Virkamies tai työntekijä ja työnantaja sopivat vuorotteluvapaasta, josta tehdään kirjallinen vuorottelusopimus. Sopimuksessa työnantaja sitoutuu palkkaamaan työvoimatoimistosta työttömänä työnhakijana olevan henkilön. Etusija on annettava nuorille tai äskettäin tutkinnon suorittaneille. Työajan on oltava vähintään vuorotteluvapaalle jäävän työntekijän työajan pituinen. Työtöntä ei tarvitse palkata niihin tehtäviin, joita vapaalle siirtyvä on hoitanut. Vuorotteluvapaalle lähtevän henkilön tilalle otettavan työttömän työtehtävän löytyminen voidaan selvittää koko viraston tasolla, tähän työhön antaa tukea Talous- ja hallintoyksikön henkilöstöryhmä. Virkamiehellä tai työntekijällä on oikeus palata aikaisempaan tai siihen rinnastettavaan työhön. Virkavapaus voidaan myöntää sen jälkeen kun sopimus vuorotteluvapaan edellyttämän työttömän palkkaamisesta on tehty.

13 13 (19) Vuorotteluvapaan voi keskeyttää vain sopimalla tästä työnantajan kanssa. Vuorotteluvapaa päättyy äitiys-, isyys- tai vanhempainloman tai hoitovapaan alkaessa. Vuorotteluvapaalle jäävä saa vuorottelukorvauksena 75 % työttömyyspäivärahan määrästä. Korvauksen määrä on kuitenkin 80 %, mikäli ennen vuorotteluvapaan alkamista työhistoriaa on kertynyt vähintään 25 vuotta. Harkittaessa huomattava: Henkilöllä ei ole subjektiivista oikeutta vuorotteluvapaaseen. Harkittaessa vuorotteluvapaasopimuksen tekemistä on otettava huomioon, että tulosyksiköltä edellytetyt työtehtävät tulevat hoidettua. Työttömän työntekijän rekrytoinnissa vuorotteluvapaan ajaksi on huolehdittava siitä, että hän on sekä pätevä että sopiva niihin työtehtäviin, joita hän vuorotteluvapaan ajan hoitaa. Vuorotteluvapaan myöntämisellä tulee erityisesti tukea sen käyttämistä opintojen loppuun saattamiseen ja yleisesti työssä jaksamisen edellytysten parantamiseen. Vuorotteluvapaata haetaan Kieku-portaalissa. Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla VUOROTTELUVAPAA ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa vuorotteluvapaan hyväksymistä, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja poissaolon syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Ilmoitus siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää vuorotteluvapaan. 8. Vuosiloma (Vuosiloma-VES, ei-harkinnanvarainen) Vuosilomajaksot suunnitellaan Kieku-portaalissa viemällä ehdotetut lomajaksot lomasuunnitelmaan. Ehdotetut lomajaksot siirtyvät esimiehen käsiteltäviksi. Ehdotetuista lomajaksoista kootaan yhteenveto, joka hyväksytään toimialalla/yksikössä ja lomasuunnitelman hyväksymisen jälkeen esimiehet hyväksyvät kunkin henkilön lomajaksot portaalissa. Jokainen henkilö voi itse muuttaa ja korjata Kieku-portaalissa ehdotettuja lomajaksoja siihen saakka, kun ne on hyväksytty. Hyväksytyn lomajakson voi myös peruuttaa, lomajakson peruutus menee esimiehelle hyväksyttäväksi. Vuosilomaoikeudesta ja vuosilomien kertymisestä löytyy ohjeita mm. xxxxx 9. Lomarahavapaa (VES-Allekirj.ptk 13, harkinnanvarainen) Virkamies tai työntekijä voi sopia, että hänen edelliseltä lomanmääräytymisvuodelta ansaitsemansa lomaraha tai sen osa vaihdetaan palkalliseen vapaa-aikaan. Vapaaajan pitämisajankohdasta on myös sovittava voimaan tulleen virkaehtosopimuksen muutoksen mukaan lomarahavapaa on pidettävä lomarahanvaihtamisvuoden ja sitä seuraavan vuoden aikana (esim. vuoden 2008 lomarahaa vastaan vaihdettu vapaa on pidettävä mennessä). Ennen vuotta 2008 vaihdetut

14 14 (19) lomarahavapaat on pidettävä aiemmin voimassa olleiden määräysten mukaisesti eli 5 vuoden säännön mukaan (esim. vuodelta 2006 vaihdettu vapaa mennessä). Vapaa-aika voidaan yhdistää vuosilomaan. Harkittaessa huomattava: Lomarahan vaihtovapaasta sovittaessa on erityistä huomiota kiinnitettävä siihen, etteivät järjestelyt vaaranna työtehtävien sujuvaa hoitamista ja / tai ettei järjestely johda myöhemmin ylitöiden tekemiseen eikä sijaisten tai lisähenkilöstön palkkaamiseen. Lomarahan vaihtamista koskeva sopimus tehdään Kieku-portaalissa. Esimies hyväksyy sopimuksen Kiekun esimiesportaalissa. Virkamies tallentaa lomasopimusesityksen Kieku-portaaliin syykodilla LOMARAHAN- VAIHTOVAPAA ja lähettää lomasopimusesityksen portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa esitystä lomarahanvaihtovapaaksi, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja esityksen syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää esityksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata esitystä. Esimies voi myös tallentaa lomasopimusesityksen virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa esitystä esimiehen Kieku-portaalissa. Esitys siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää lomasopimusesityksen lomarahanvaihtovapaasta. 10. Säästövapaa (Vuosiloma-VES 14, harkinnanvarainen) Virkamies tai työntekijä ja työnantaja voivat sopia, että henkilö säästää osan vuosittaisista varsinaisista lomapäivistään pidettäväksi seuraavalla lomakaudella tai sen jälkeen säästövapaana. Loman säästämisestä tehtyä sopimusta pidetään sitovana kunkin lomavuoden osalta. Sen sijaan säästövapaan pitoajankohdasta säästövaiheessa tehtyä sopimusta voidaan pitää sikäli alustavana, että siinä sovitaan vain säästövapaan pitovuodesta. Säästövapaa on annettava viimeistään viiden vuoden kuluessa sen lomavuoden päättymisestä, jonka varsinaisesta vuosiloma on säästetty. Säästövapaa voidaan sopia pidettäväksi joko lomakaudella tai sen ulkopuolella. Ns. lyhytlomalaiset voivat säästää 15 päivää ylittävän osan ja ns. pitkälomalaiset 20 päivää ylittävän osan. Sopimus säästämisestä tehdään Kieku-portaalissa. Harkittaessa huomattava: Vuosiloman säästämisestä ja säästettävien lomapäivien pitoajankohdasta on tehtävä sopimus viimeistään silloin, kun vuosilomat ovat yksiköissä suunniteltavina (vuosittain mennessä). Tarkoituksena on, että säästäminen on mahdollista aina silloin, kun siihen ei ole painavaa estettä ja järjestelyistä huolimatta työtehtävät hoituvat myös silloin kun aiottu vapaa tulee pidettäväksi eikä järjestely johda sijaisten tai lisähenkilöstön palkkaamiseen. Virkamies tallentaa lomasopimusesityksen Kieku-portaaliin syykodilla SÄÄSTÖVAPAA ja lähettää lomasopimusesityksen portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi.

15 15 (19) Esimies voi puoltaa säästövapaaesitystä, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja esityksen syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää esityksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata esitystä. Esimies voi myös tallentaa säästövapaaesityksen virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa esitystä esimiehen Kieku-portaalissa. Esitys siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää säästövapaaesityksen. 11. Opintovapaa (Opintovapaalaki, ei-harkinnanvarainen) Opintovapaalain mukainen opintovapaa Harkittaessa huomattava: Opintovapaaoikeus on henkilöllä, jonka päätoiminen palvelussuhde samaan työnantajaan yhdessä tai useammassa jaksossa on kestänyt yhteensä vähintään vuoden. Hänellä on oikeus saada opintovapaata saman työnantajan palveluksessa viiden vuoden aikana yhteensä enintään kaksi vuotta. Samoin työntekijällä on oikeus yhteensä enintään viisi päivää kestävään opintovapaaseen, jos päätoiminen palvelussuhde samaan työnantajaan yhdessä tai useammassa jaksossa on kestänyt vähintään kolme kuukautta. Julkisen valvonnan alaisella koulutuksella tarkoitetaan valtion tai kunnan järjestämää koulutusta ja valtionosuuteen oikeuttavaa tai valtion avustuksella tuettua koulutusta ja opetusministeriön erikseen hyväksymää muuta koulutusta. Työnantaja voi siirtää opintovapaan alkamista, jos opintovapaasta aiheutuisi tuntuvaa haittaa työnantajan toiminnalle. Opintovapaata haettaessa vaaditaan seuraavat tiedot: - Alkamis- ja päättymisajankohta - Hakemuksen kohteena olevan koulutuksen ja opiskelun muoto ja tavoite - Onko kysymyksessä aikaisemman opintovapaan aikana aloitetun koulutuksen tai opiskelun loppuunsaattaminen - Oppilaitos tai muu koulutuksen tai opetuksen järjestäjä, jonka kirjoissa opiskelija on tai jonka järjestämä ja valvoma tutkinto on - Päätoimisessa itseopiskelussa opintoja ohjaavan opettajan ja opiskelijan yhteisesti hyväksymä opintosuunnitelma, josta ilmenee aiottu tutkinto ja opinnäyte ja sen edellyttämä opiskeluaika - Kun opintovapaata haetaan tutkinnon suorittamista varten, on hakemukseen liitettävä todistus ilmoittautumisesta tutkintoon. Opintovapaata haetaan Kieku-portaalissa. Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla OPINTOVAPAA ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja poissaolon syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta. Hyväksymisen hän suorittaa esimiehen Kieku-portaalissa.

16 16 (19) Omaehtoisen opiskelun tukeminen virastossa Omaehtoisen opiskelun tukemisesta on annettu oma ohjeensa: Ohje omaehtoisen opiskelun tukemisesta 12. Kuntoutus (VES 33, harkinnanvarainen) Osa työkykyä ylläpitävästä toiminnasta on erilaisten kuntoutusmuotojen hyödyntämistä. Ensisijainen vastuu työkykynsä ylläpidosta on henkilöllä itsellään. Esimiesten tehtävänä on tulos- ja kehityskeskustelussa rohkaista alaisiaan ottamaan esiin työkyvyn ylläpidon edistäminen ja tarvittaessa ehdottaa myös ratkaisuja tai menettelytapoja parhaiden mahdollisten työkykyä ylläpitävien toimintamuotojen löytymiseksi. Käytännön yhteistyö toteutuksen suhteen vaihtelee varsinaisessa päätöksentekovaiheessa esimiehen ja alaisen välillä. Kuntoutusta tarvitseva voi hakeutua kuntoutukseen joko oma-aloitteisesti tai aloite voi tulla esimieheltä, työterveyshuollosta tai kuntoutusyhdyshenkilöltä. Kuntoutukseen hakeutumisesta on annettu erilliset ohjeet, jotka löytyvät [viraston oma ohjeistus]. Henkilölle voidaan myöntää virkavapautta Kelan tai Kuntien eläkevakuutuksen järjestämää, työajalla tapahtuvaa yksilöllistä kuntoutusta, ammatillista kuntoutusta tai ryhmäkuntoutusta varten. Virkavapaus myönnetään vain kokonaisille työpäiville. Kuntoutustoimenpiteet voivat tulla esille myös työkyvyttömyyden johdosta varhennetun eläkehakemuksen yhteydessä. Ennen eläkeasian ratkaisemista selvitetään aina kuntoutustarpeet ja mahdollisuudet. Kuntoutusselvittelyjen ajaksi voidaan myöntää kuntoutustuki ja tämän päälle kuntoutuskorotus, mikäli selvittely johtaa kuntoutukseen. Kuntoutustuen ja kuntoutuskorotuksen maksaa Kuntien eläkevakuutus. Kuntoutusta (perusteista riippumatta) varten myönnetyn virkavapauden ajalta maksetaan kiinteä palkkaus sairauspoissaolon ajalta suoritettavaa palkkaa koskevien säännösten mukaisesti. Palkkaa ei makseta, mikäli kuntoutettava saa kuntoutustukea. Poissaoloa kuntoutuksen vuoksi haetaan Kieku-portaalissa. Kun kuntoutus on päättynyt, toimitetaan osallistumistodistus [viraston oma ohjeistus] (kuntoutus) Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla KUNTOUTUS ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa kuntoutus poissaolon hyväksymistä, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja poissaolon syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Esitys siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy/hylkää kuntoutus poissaolon. (kuntoutustuki) Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla KUNTOUTUSTUKI ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi.

17 Esimies voi puoltaa kuntotustutukipoissaolon hyväksymistä, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja poissaolon syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. 17 (19) Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Esitys siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy/hylkää kuntoutustuki poissaolon. 13. Asevelvollisuus ja reservin kertausharjoitus (VES 38, eiharkinnanvarainen) Virkamies on virkavapaana sen ajan, jonka hän on suorittamassa asevelvollisuuttaan. Asevelvollisuuden alkamisesta on ilmoitettava poissaoloilmoituksella. Virkavapausajalta ei makseta palkkausta. Kertausharjoituksiin (ja maanpuolustuskurssille sekä väestönsuojelukoulutukseen) osallistumista varten myönnetään hakemuksesta virkavapaus. Kertausharjoituksen ajalta maksetaan kiinteää kuukausipalkkaa reserviläispalkalla vähennettynä. Mikäli kertausharjoituksiin osallistuvalle ei suoriteta reserviläispalkkaa, ei hänelle myöskään makseta tältä ajalta palkkaa. Tällaiseen ns. vapaaehtoiseen kertausharjoitukseen osallistumiseen voi käyttää ansaitsemaansa vuosilomaa, jonka ajalta maksetaan vuosiloma-ajan palkkaus. Virkavapautta haetaan Kieku-portaalissa. Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla ASEVELVOLLISUUS tai RESERVIN KERTAUSHARJOITUS ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi hyväksyä tai hylätä poissaolojakson. Poissaolojakso hyväksytään, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja poissaolon syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta. 14. Muut harkinnanvaraiset virkavapaudet Henkilölle voidaan myöntää palkatonta virkavapautta ja työstä vapautusta harkinnan mukaan. Harkittaessa huomattava: Pitempiaikaisia harkinnanvaraisia virkavapauksia myönnettäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, etteivät järjestelyt vaaranna työ-

18 18 (19) tehtävien sujuvaa hoitamista. rastossa käytössä olevien toimintatapojen mukaan poissaoloon, joka ei perustu lakiin, asetukseen tai virkaehtosopimukseen, tulisi ensisijassa käyttää vuosilomaa ja/tai lomarahavapaata. Mikäli käytettävissä ei kuitenkaan ole kumpaakaan näistä, voidaan palkaton virkavapaus myöntää. Virkavapaus, joka on haettu kaikille kalenteriviikon työpäiville, myönnetään kokonaisina kalenteriviikkoina. Palkkaus pidätetään viikonlopun ajalta myös silloin, kun edellisellä viikolla alkanut palkaton virkavapaus jatkuu seuraavalle viikolle. Palkkaus pidätetään myös virkavapausjaksoon sisältyviltä arkipyhiltä. Myöntämisestä muulle kuin haetulle ajanjaksolle on ilmoitettava hakijalle ennen päätöksen tekemistä. Virkavapautta haetaan Kieku-portaalissa. Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla MUU VIRKAVAPAUS ja lähettää poissaolojakson portaalista esimiehelle hyväksyttäväksi. Esimies voi puoltaa poissaolojakson hyväksymistä, jos edellä kuvatut edellytykset toteutuvat ja poissaolon syy sekä kesto ovat oikein. Tietojen ollessa virheellisiä, esimies hylkää ilmoituksen ja se palautuu korjattavaksi virkamiehelle itselleen. Esimies ei itse voi korjata portaali-ilmoitusta. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta ja puoltaa/ei puoltaa hyväksymistä esimiehen Kieku-portaalissa. Esitys siirtyy asiaohjauksessa esimiehen esimiehelle, joka hyväksyy tai hylkää muu virkavapaus poissaolon. 15. Koulutuksessa olo (harkinnanvarainen) Esimiehen kanssa sovitaan ulkoiseen ja sisäiseen koulutukseen osallistumisesta jo ennen koulutukseen osallistumista ja koulutuksessa olemisen aiheuttama poissaolo viedään Kieku-portaaliin. Tämä koskee sekä koko päivän että osan päivää kestäviä koulutuspoissaoloja. Virkamies tallentaa poissaolon Kieku-portaaliin syykodilla HENKILÖSTÖKOULUTUS, PV (koko päivän koulutus) tai HENKILÖSTÖKOULUTUS, TUNTI (osan päivää kestävä koulutus), jolloin koulutustieto päivittyy järjestelmään. Tieto ei mene enää esimiehen hyväksyttäväksi. Esimies voi myös tallentaa poissaolojakson virkamiehen puolesta.

19 19 (19)

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 59/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain

Lisätiedot

TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa. TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa

TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa. TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa TEM esitteet 1/2017 Opintovapaa Opintovapaa Opintovapaa tarjoaa työssä oleville joustavan mahdollisuuden opiskeluun. Oikeus opintovapaaseen perustuu opintovapaalakiin (273/1979).

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011)

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011) Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011) Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti.

Lisätiedot

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT YLEISKIRJEEN 1/2005 LIITE 5

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT YLEISKIRJEEN 1/2005 LIITE 5 ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT YLEISKIRJEEN 1/2005 LIITE 5 Virka-/ Äitiysvapaa Äitiysvapaa 105 arkipv, joka alkaa 30 (-50) arkipv ennen laskettua synnytysaikaa. Mikäli

Lisätiedot

1. Lakiin tai virka-/työehtosopimukseen perustuva. Subjektiivinen oikeus edellytysten täyttyessä

1. Lakiin tai virka-/työehtosopimukseen perustuva. Subjektiivinen oikeus edellytysten täyttyessä Virkavapaa, työvapaa Hakemuksen perusteella määräajaksi myönnetty vapautus työtehtävien hoitamisesta kokonaan tai osittain palkattomana tai palkallisena 1. Lakiin tai virka-/työehtosopimukseen perustuva

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Työstä poissaolot - perhevapaat. STTK:n luottamusmies 2015 -seminaarin työpaja to 7.5.2015 klo 15.05-15.45 Anja Lahermaa, lakimies, STTK

Työstä poissaolot - perhevapaat. STTK:n luottamusmies 2015 -seminaarin työpaja to 7.5.2015 klo 15.05-15.45 Anja Lahermaa, lakimies, STTK Työstä poissaolot - perhevapaat STTK:n luottamusmies 2015 -seminaarin työpaja to 7.5.2015 klo 15.05-15.45 Anja Lahermaa, lakimies, STTK Taustaa työstä poissaoloille Työstä poissaoloja voidaan ryhmitellä

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2 Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2003:2 Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti. Isän

Lisätiedot

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT 30.10.2014 1 (12)

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT 30.10.2014 1 (12) ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAIN SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOT 30.10.2014 1 (12) ÄITIYS- Äitiysvapaa 105 arkipäivää, alkaa 30 ( 50) arkipäivää ennen laskettua synnytysaikaa. KVTES V luku 6 TSL 4:1 3a SVL 9:3

Lisätiedot

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 1 Päivitetty ohje MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 POISSAOLOJEN ILMOITUSKÄYTÄNTÖ JA PALKATTOMIEN VIRKAVAPAUKSIEN / TYÖLOMIEN MYÖNTÄMISESSÄ NOUDATETTAVAT PERIAATTEET 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

POISSAOLO OHJEET Oulunkaaren kuntayhtymä

POISSAOLO OHJEET Oulunkaaren kuntayhtymä POISSAOLO OHJEET Oulunkaaren kuntayhtymä Voimaan 27.6.2012 sairausloma, äitiys, isyys ja vanhempainvapaa, muut perhevapaat, opintovapaa, vuorotteluvapaa, säästövapaa, palkallisia vapaita, virkavapaa/työloma

Lisätiedot

VIRKA-, TYÖ- JA PERHEVAPAAT. Virkavapaan/ työvapaan hakeminen ja muuta huomioitavaa. 1. Sairausloma

VIRKA-, TYÖ- JA PERHEVAPAAT. Virkavapaan/ työvapaan hakeminen ja muuta huomioitavaa. 1. Sairausloma VIRKA-, TYÖ- JA PERHEVAPAAT Virkavapaan/ työvapaan hakeminen ja muuta huomioitavaa 1. Sairausloma Työntekijän/viranhaltijan lyhytaikaisen (enintään 3 päivää) sairausloman voi myöntää lähiesimies tai muu

Lisätiedot

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa VUOROTTELUKORVAUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa kokoaikatyössä ollut työntekijä

Lisätiedot

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Elinkeino ja työmarkkinatiedote 21/2018 25.5.2018 1 MK/TO UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Työehtosopimusmuutokset Elinkeino ja työmarkkinatiedotteessa

Lisätiedot

Virka- ja työehtosopimuksista, palkoista ja työajoista

Virka- ja työehtosopimuksista, palkoista ja työajoista Virka- ja työehtosopimuksista, palkoista ja työajoista OAJ Pohjois-Karjalan alueasiamies, pääluottamusmies Kitee Kesälahti Rääkkylä Niilo Hirvonen 26.4.2012 Kuopio, Kimmel NOPEX-koulutus Osa-03: Virka-

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka 8.12.2011

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka 8.12.2011 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 Jakelussa mainituille OPINTOVAPAAN MYÖNTÄMINEN 1 Opintovapaan pituus Opintovapaan myöntäminen perustuu opintovapaalakiin ja - asetukseen. Opintovapaajärjestelmä ei koske oppisopimuslaissa

Lisätiedot

Virkamiesten lomauttaminen

Virkamiesten lomauttaminen Virkamiesten lomauttaminen Päivitetty 11/2016 Valtion virkamieslaki 8 luku 36 39 Jos viranomainen voisi 27 :n 1 momentin nojalla irtisanoa virkamiehen, virkamies voidaan 14 päivän ilmoitusaikaa noudattaen

Lisätiedot

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT (10)

ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAINVAPAA SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOVAPAAT (10) ÄITIYS-, ISYYS- JA VANHEMPAIN SEKÄ ERILAISET LAPSEN HOITOT 8.6.2017 1 (10) TYÖ ÄITIYS- Äitiysvapaa 105 arkipäivää, alkaa 30 ( 50) arkipäivää ennen laskettua synnytys-aikaa. KVTES V luku 6 TSL 4:1 3a SVL

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1 Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 2008:1 Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti. Isän

Lisätiedot

Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet:

Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet: Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet: 1. Harkinnanvaraisen virka- tai työvapaan määritelmä ja myöntämisen yleiset edellytykset Harkinnanvaraisella virka- ja työvapaalla

Lisätiedot

KIERTOKIRJE 5/ sivu 1 VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA LUKIEN

KIERTOKIRJE 5/ sivu 1 VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA LUKIEN 17.3.2016 sivu 1 Petri Verronen, Olli Rauhamaa, Mari Vasarainen VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA 1.4.2016 LUKIEN Vuosilomalaki muuttuu 1.4.2016 lukien. Muutokset koskevat vuosiloman ansaintaa tiettyjen perhevapaiden

Lisätiedot

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMA Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMAN MYÖNTÄMINEN Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi on haettava sairauslomaa toimivaltaiselta työnantajan edustajalta. Esimies voi myöntää sairauslomaa ilman

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 KAUPUNGINKANSLIA Henkilöstöosastasto 26.5.2014

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 KAUPUNGINKANSLIA Henkilöstöosastasto 26.5.2014 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 Jakelussa mainituille PERHEVAPAAT Tämä ohje korvaa henkilöstökeskuksen 28.1.2013 antaman ohjeen perhevapaiden myöntämisestä. Ohje tulee voimaan 26.5.2014 lukien ja on voimassa

Lisätiedot

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Heidi Lassila 6.3.2013 1 Vuosilomaa koskevat työehtosopimusmääräykset Yliopistojen ensimmäinen työehtosopimus voimaan 1.3.2010, uusi ajalle 1.2.2012-31.3.2014 Uusia muutoksia

Lisätiedot

Palkallisten ja palkattomien virkavapauksien/työlomien anomis- ja hyväksymiskäytäntö

Palkallisten ja palkattomien virkavapauksien/työlomien anomis- ja hyväksymiskäytäntö Pysyväisohje Muutos 7.8.2014 kohtaan 5.2. (merkitty kursiivilla) Palkallisten ja palkattomien virkavapauksien/työlomien anomis- ja hyväksymiskäytäntö Kaikki sekä palkattomat että palkalliset virkavapaudet/työlomat

Lisätiedot

Ammatillisten vuosityöaika

Ammatillisten vuosityöaika Ammatillisten vuosityöaika Markku Perttunen OAJ VUOSITYÖAIKA Vanha lainsäädäntö Nuorisoasteen koulutus -> Nuorisoasteen sopimukset Aikuiskoulutus -> Ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimukset Ammatillinen

Lisätiedot

POISSAOLO-OHJEET Vaalan kunta

POISSAOLO-OHJEET Vaalan kunta POISSAOLO-OHJEET Vaalan kunta Voimaan 1.4.2015 sairausloma, äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa, muut perhevapaat, opintovapaa, vuorotteluvapaa, säästövapaa, palkallisia vapaita, virkavapaa/työloma siirryttäessä

Lisätiedot

HARKINNANVARAISIA VIRKAVAPAUKSIA / TYÖLOMIA KOSKEVAT YLEISET OHJEET

HARKINNANVARAISIA VIRKAVAPAUKSIA / TYÖLOMIA KOSKEVAT YLEISET OHJEET KAUNIAISTEN KAUPUNKI HJ 11.12.1991 / 9 Lisäys kohtaan 5.5/HJ 5.5.93 15 Lisäys kohtaan 5.6/HJ 17.6.97 / 21 Lisäys kohtaan 5.5 / HJ 15.12.99 36 Lisäys kohtaan 5.6/HJ 13.6.2000 26 Muutos kohtaan 5.5/HJ 9.3.2001

Lisätiedot

Sisällys. 1 Johdanto... 13

Sisällys. 1 Johdanto... 13 Sisällys 1 Johdanto... 13 2 Sairauspoissaolot... 15 2.1 Poissaolo sairauden perusteella... 15 2.1.1 Poissaolo-oikeus 15 2.1.1.1 Työkyvyttömyys 15 2.1.1.2 Sairauspoissaolon keskeyttäminen 16 2.1.1.3 Päällekkäiset

Lisätiedot

Jatkossa vuosilomaa kertyy enintään kuuden kuukauden ajalta. Koska äitiys-,

Jatkossa vuosilomaa kertyy enintään kuuden kuukauden ajalta. Koska äitiys-, 1 INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA: PERHEVAPAAN LOMAKERTYMÄ PIENENEE LOMALLA SAIRASTAMISEEN OMAVASTUU Eduskunta hyväksyi vuosilomalain muutoksen. Muutos rajaa äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan

Lisätiedot

HOAY Yhteysopettajakoulutus Jaana Alaja pääluottamusmies

HOAY Yhteysopettajakoulutus Jaana Alaja pääluottamusmies HOAY Yhteysopettajakoulutus 5.-7.3.2010 Jaana Alaja pääluottamusmies Kysymys Milloin saan erityisopettajille maksettavan lisän opettaessani aineenopettajana luokkamuotoisia erityisopetusryhmiä? Aineenopettaja

Lisätiedot

TYÖEHTOSOPIMUS KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ERÄIDEN VUOSILOMAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISESTA

TYÖEHTOSOPIMUS KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ERÄIDEN VUOSILOMAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISESTA Yleiskirjeen 9/2019 liite TYÖEHTOSOPIMUS KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2018 2019 ERÄIDEN VUOSILOMAMÄÄRÄYSTEN MUUTTAMISESTA 1 Tällä työehtosopimuksella muutetaan kunnallisen

Lisätiedot

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Päivi Salminen JÄSENKIRJE Y/1/2007 20.2.2007 1(7) PERHEVAPAAT Oheen on koottu määräykset perhevapaiden pituuksista, jaksotuksista, työntekijän

Lisätiedot

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje.

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje. Ohje (1/6) 13.5.2014 YLIOPISTOJEN YLEINEN TYÖEHTOSOPIMUS OHJE KOSKIEN 1.4.2014 VOIMAAN TULLEITA IRTISANOMISAIKA- JA VUOSILOMAMÄÄRÄYKSIÄ TAUSTA Sivistystyönantajat ry ja yliopistojen henkilöstöä edustavat

Lisätiedot

Vuorotteluvapaa Syksyllä 2014 tulevat muutokset punaisella

Vuorotteluvapaa Syksyllä 2014 tulevat muutokset punaisella Vuorotteluvapaa Syksyllä 2014 tulevat muutokset punaisella Vapaalle voi jäädä työntekijä, Joka ollut kokoaikatyössä tai sellaisessa työssä, jonka työaika on yli 75 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE Y/8/2012 12.9.2012 1(8) PERHEVAPAAT Tässä jäsentiedotteessa on päivitetty lakisääteisiä perhevapaita koskevat

Lisätiedot

Periaatteet harkinnanvaraisten palkattomien ja palkallisten virka- ja työvapaiden myöntämisestä

Periaatteet harkinnanvaraisten palkattomien ja palkallisten virka- ja työvapaiden myöntämisestä 1 ja palkallisten virka- ja työvapaiden myöntämisestä 1. Virkavapaan/työvapaan myöntäminen on aina asianomaisen myöntävän viranomaisen harkinnassa. Asian ratkaisee kaupungin ao. säännössä mainittu viranomainen.

Lisätiedot

SOPIMUS AMMATILLISEN OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAJASTA

SOPIMUS AMMATILLISEN OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAJASTA 19.11.2018 SOPIMUS AMMATILLISEN OPETUSHENKILÖSTÖN VUOSITYÖAJASTA 1 Soveltamisala Näitä sopimusmääräyksiä sovelletaan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä olevan ammatillisen oppilaitoksen opetushenkilöstöön.

Lisätiedot

Kieku tulee, mikä muuttuu esimiesten tehtävissä?

Kieku tulee, mikä muuttuu esimiesten tehtävissä? Kieku tulee, mikä muuttuu esimiesten tehtävissä? Toimintatapamuutoksista ja niiden merkityksestä esimiehen näkökulmasta Seija Friman Kiekun tuki esimiestehtävän eri osaalueilla Ihmisten johtaminen Tavoitekeskustelut

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Rakennusvalvontavirasto 08.03.2016

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Rakennusvalvontavirasto 08.03.2016 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 2 n eräiden henkilöstö- ja talousasioiden delegointi osastopäälliköille ja yksikön päälliköille HEL 2016-002300 T 00 01 00 Päätös OSASTOPÄÄLLIKÖIDEN TOIMIVALTA päätti,

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Päivi Rissanen 28.1.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Päivi Rissanen 28.1.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 Jakelussa mainituille PERHEVAPAAT Tämä ohje korvaa henkilöstökeskuksen 14.2.2012 antaman ohjeen perhevapaiden myöntämisestä. Ohje tulee voimaan 1.2.2013 lukien ja on voimassa

Lisätiedot

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti.

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. JÄSENKIRJE M+P+T/1/2016 4.3.2016 1(8) Kristel Nybondas Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. Maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työsopimuslain muutokset voimaan 1.1.2017 Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen pitkäaikaistyöttömän kanssa TSL 1:3a Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä TSL 3 :n 2 momentissa tarkoitettua

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän sopimuksen

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) määräystä vuosiloman siirtämisestä työkyvyttömyyden vuoksi ja määräystä vuosilomapalkan

Lisätiedot

Asianohjaus 2 -malli

Asianohjaus 2 -malli Asianohjaus 2 -malli Sisältö Asianohjaus 2 mallin esittely: - Poissaoloilmoitukset ja vuosilomaehdotukset sekä lomasopimukset - Portaalilomakkeilla tehtävät henkilöstöasiat - Lomakkeiden siirtyminen järjestelmässä

Lisätiedot

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi Selkoesite Vuorotteluvapaa te-palvelut.fi Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa tarkoittaa, että työntekijä jää pois työstä määräajaksi ja työnantaja palkkaa hänen tilalleen työttömän työnhakijan. Työntekijä

Lisätiedot

Aktiivisen tuen avaimet

Aktiivisen tuen avaimet SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Aktiivisen tuen avaimet Työntekijän työhyvinvoinnin tukeminen Ammatillinen kuntoutus Työntekijällä on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina. Ammatillisen

Lisätiedot

Työehtosopimus yliopistoissa

Työehtosopimus yliopistoissa Työehtosopimus yliopistoissa Voimassa 1.3.2010 29.2.2012 Voidaan irtisanoa päättymään 28.2.2011, jos vuoden 2011 palkankorotuksista ei päästä sopimukseen. Tämän jälkeen jatkuu vuoden kerrallaan, ellei

Lisätiedot

Vuosilomat-koulutus 3.3.2011. Heidi Lassila Eija Mallenius

Vuosilomat-koulutus 3.3.2011. Heidi Lassila Eija Mallenius Vuosilomat-koulutus 3.3.2011 Heidi Lassila Eija Mallenius 3.3.2011 1 Vuosilomaa koskevat työehtosopimusmääräykset Yliopistojen työehtosopimus voimaan 1.3.2010 Rakenne muuttunut merkittävästi: vuosilomalaista

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien EV 132/1995 vp - HE 136/1995 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen

Lisätiedot

HE 131/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 131/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 131/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 23 ja 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslain isyysrahaa koskevia

Lisätiedot

Muistio. Henkilöstösiirrot valtiolta valmisteluryhmä VALTION JA KUNTIEN HENKILÖSTÖN KESKEISTEN PALVELUSSUHTEEN EHTOJEN VERTAILU

Muistio. Henkilöstösiirrot valtiolta valmisteluryhmä VALTION JA KUNTIEN HENKILÖSTÖN KESKEISTEN PALVELUSSUHTEEN EHTOJEN VERTAILU 1 Muistio Henkilöstösiirrot valtiolta valmisteluryhmä 20.10.2016 VALTION JA KUNTIEN HENKILÖSTÖN KESKEISTEN PALVELUSSUHTEEN EHTOJEN VERTAILU 20.10.2016 VALTIO Valtion keskustason virka- ja työehtosopimukset,

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ OLEVALLE

LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ OLEVALLE TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 9/2001 Bulevardi 28 PL 275 00121 Helsinki puh. (09) 680 401 Fax (09) 604 714 21.11.2001 1(5) Merja Salonen LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA,

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, 19.3.2018 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän

Lisätiedot

Opettajien vuorotteluvapaa Helsingin opetusvirastossa (RK 54/2012) HOAY:n luottamusmiesjaos 2013

Opettajien vuorotteluvapaa Helsingin opetusvirastossa (RK 54/2012) HOAY:n luottamusmiesjaos 2013 Opettajien vuorotteluvapaa Helsingin opetusvirastossa (RK 54/2012) HOAY:n luottamusmiesjaos 2013 Miksi ihmeessä? Työntekijälle pidempi vapaa opiskeluun, lasten tai omaisten hoitoon, lepoon, harrastuksiin...

Lisätiedot

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS uudet säännökset Voidaan myöntää 1.1.2018 alkaen myös sellaiseen

Lisätiedot

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9)

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) Työelämä / Työlainsäädäntö ja Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1.4.2016 Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2016 voimaantulevalla lailla kahdella tavalla: 1. Yli neljän viikon pituisiin

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille.

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. PALKKAUS 37 Palkanmaksu 3 mom. Palkan maksaminen VUOSILOMA Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. Maksu- tai siirtomääräys on tällöin lähetettävä niin ajoissa, että palkan

Lisätiedot

Perhevapaakorvaus työnantajalle

Perhevapaakorvaus työnantajalle Perhevapaakorvaus työnantajalle 2017 Perhevapaakorvaus Työnantaja voi saada perhevapaakorvausta naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksista. Perhevapaakorvaus voidaan myöntää tilanteissa,

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ry 17.5.2014 Infotilaisuus Malle Vänninen Yleistä eläkejärjestelmästä Lähde:Eläketurvakeskus Eläkkeen karttuminen

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Asia Korvausvaatimus Päätös nro 69/2011 21.10.2011 Korvausvaatimuksen tekijä A, verovalmistelija Virasto Verotoimisto Korvausvaatimus Verotoimisto

Lisätiedot

Ammatillisten vuosityöaika

Ammatillisten vuosityöaika 1 Ammatillisten vuosityöaika Markku Perttunen OAJ 2 1 Palkka 3 Opettajan palkka Kokoaikaisen (1500 h) opettajan tehtäväkohtainen palkka on vähintään sopimuksen palkkaliitteen mukainen Palkkataso: OVTES

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Opettajien vuorotteluvapaa Helsingin opetusvirastossa. HOAY:n luottamusmiesjaos 2016

Opettajien vuorotteluvapaa Helsingin opetusvirastossa. HOAY:n luottamusmiesjaos 2016 Opettajien vuorotteluvapaa Helsingin opetusvirastossa HOAY:n luottamusmiesjaos 2016 Miksi ihmeessä? Työntekijälle pidempi vapaa opiskeluun, lasten tai omaisten hoitoon, lepoon, harrastuksiin... Työttömälle

Lisätiedot

1990 vp. - HE n:o 77. Hallituksen esitys Eduskunnalle työsopimuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1990 vp. - HE n:o 77. Hallituksen esitys Eduskunnalle työsopimuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1990 vp. - HE n:o 77 Hallituksen esitys Eduskunnalle työsopimuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esityksessä ehdotetaan laajennettavaksi pienten lasten vanhempien mahdollisuutta

Lisätiedot

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan TES 22 1 Etuuden vaihtaminen joustovapaaksi Ta ja tt voivat sopia (tes 22.3 ) a)

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE M/2/2007 10.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merityöaikalain, työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain ja merimieslain muuttamisesta

Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merityöaikalain, työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain ja merimieslain muuttamisesta Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merityöaikalain, työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain ja merimieslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi merityöaikalain, työajasta

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA

FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA 14.11.2016 FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA 1. Työaikapankin käsite ja tarkoitus Työaikapankilla tarkoitetaan työ- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

1 luku Viranhaltijan tai työntekijän kuoltua suoritettava taloudellinen tuki

1 luku Viranhaltijan tai työntekijän kuoltua suoritettava taloudellinen tuki KEVAN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta 2004, 16. päivänä helmikuuta

Lisätiedot

HENKILÖSTÖHALLINNON TOIMINTAOHJEET

HENKILÖSTÖHALLINNON TOIMINTAOHJEET HENKILÖSTÖHALLINNON TOIMINTAOHJEET Kaupunginhallitus 23.01.2017 24 1 Sisällys 1. Täyttölupamenettely 3 Tehtävän vakinainen täyttäminen 3 Tehtävän määräaikainen täyttäminen 3 Sijaisten palkkaaminen 4 Sisäiset

Lisätiedot

VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010. Sopimuskaudella 1.10.2007-31.1.2010 palkkoja tarkistetaan seuraavasti:

VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010. Sopimuskaudella 1.10.2007-31.1.2010 palkkoja tarkistetaan seuraavasti: KIRJE 1.11.2007 Tiedekunnille, erillisille laitoksille ja hallintovirastolle VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010 Valtion työmarkkinalaitos ja pääsopijajärjestöt saavuttivat 13.10.2007

Lisätiedot

Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle

Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle 1 Sisällys Mitä on korvaava työ TyöSi Työ Sinulle?... 2 Milloin korvaava työ ei sovellu... 2 Työterveyshuollon rooli... 3 Korvaava työ - kun sairausloma keskeytetään

Lisätiedot

Oikeus sijaisapuun vp. - HE n:o 172. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maatalousyrittäjän lomituspalveluista

Oikeus sijaisapuun vp. - HE n:o 172. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maatalousyrittäjän lomituspalveluista 1990 vp. - HE n:o 172 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maatalousyrittäjän lomituspalveluista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan laajennettavaksi maatalousyrittäjän

Lisätiedot

Perhevapaajärjestelmä ja perhevapaat työelämässä. Lotta Savinko

Perhevapaajärjestelmä ja perhevapaat työelämässä. Lotta Savinko Perhevapaajärjestelmä ja perhevapaat työelämässä Lotta Savinko 7.3.2017 Sisältö Nykyinen perhevapaajärjestelmä Rakenne ja rahoitus Perhevapaita koskeva lainsäädäntö Käytännön ongelmakohtia Perhevapaajärjestelmän

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2014 22.3.2014. AVAINTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet

JÄSENKIRJE 3/2014 22.3.2014. AVAINTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet JÄSENKIRJE 3/2014 22.3.2014 AVAINTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimuksen vuosilomaluvun eräitä määräyksiä on muutettu. Muutokset pohjautuvat

Lisätiedot

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Terveydenhoitajana työelämään Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Työsi pääehdoista sovitaan työ- ja virkaehtosopimuksilla Työ- ja virkaehtosopimukset tehdään sopimusaloittain

Lisätiedot

KVTES:n vuosilomamääräysten muutokset. 11 Vuosiloman siirto. Työkyvyttömyys

KVTES:n vuosilomamääräysten muutokset. 11 Vuosiloman siirto. Työkyvyttömyys KT Yleiskirjeen 13/2013 liite 4 1 (8) KVTES:n vuosilomamääräysten muutokset IV LUKU VUOSILOMA 11 Vuosiloman siirto Työkyvyttömyys 1 mom. Jos viranhaltija/työntekijä on vuosilomansa tai säästövapaan alkaessa

Lisätiedot

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS MUISTIO 1 (5)

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS MUISTIO 1 (5) KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS MUISTIO 1 (5) OPETUSHENKILÖSTÖ JA VUOSILOMA Opetushenkilöstö jakautuu useampaan ryhmään sen mukaan minkälainen työaikajärjestelmä ryhmälle on sovittu. Seuraavassa käsitellään

Lisätiedot

Miten Kieku-tietojärjestelmä tulee vaikuttamaan esimiesten tehtäviin? Kehittämispäällikkö Seija Friman, Valtiokonttori

Miten Kieku-tietojärjestelmä tulee vaikuttamaan esimiesten tehtäviin? Kehittämispäällikkö Seija Friman, Valtiokonttori Miten Kieku-tietojärjestelmä tulee vaikuttamaan esimiesten tehtäviin? 1 Kehittämispäällikkö Seija Friman, Valtiokonttori Esimiehelle keskeistä Esimiehet näkevät portaalista alaistensa ajantasaiset henkilö-

Lisätiedot

Sairauspoissaolo-ohje. Ohje esimiehille ja henkilöstölle sairauslomien hyväksymisestä

Sairauspoissaolo-ohje. Ohje esimiehille ja henkilöstölle sairauslomien hyväksymisestä Sairauspoissaolo-ohje Ohje esimiehille ja henkilöstölle sairauslomien hyväksymisestä Sisältö 1 Lyhyet sairauspoissaolot... 2 2 Sairauspoissaolot seitsemän kalenteripäivän jälkeen... 6 3 Työterveyspalvelujen

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 13/2013 liite 5 1 (8) Niittylä. KVTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet

KT Yleiskirjeen 13/2013 liite 5 1 (8) Niittylä. KVTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet KT Yleiskirjeen 13/2013 liite 5 1 (8) Niittylä KVTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) vuosilomaluvun eräitä määräyksiä on muutettu.

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Leena Mattheiszen 14.2.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Leena Mattheiszen 14.2.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) Jakelussa mainituille ELÄKKEELLE SIIRTYMINEN JA ELÄKKEELLÄ OLEVAN PALKKAAMINEN 1 Vanhuuseläkkeelle siirtyminen Tämä ohje korvaa henkilöstökeskuksen 7.1.2010 antaman ohjeen

Lisätiedot

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa 1.12.2017 Sari Linna Ratkaisuasiantuntija, Kela, Kajaanin toimisto Pohjoinen vakuutuspiiri Esimerkki 1; sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja kuntoutus

Lisätiedot

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos 08.02.2018 JHL:n edustajisto/hallitus 15.02.2018 Marja Lehtonen/Riitta Rautiainen KVTES Liite 12 Palkan korotukset Sopimusta sovelletaan omassa kodissa työskenteleviin

Lisätiedot

Soveltamisohje vuosilomalain muutoksista

Soveltamisohje vuosilomalain muutoksista 1 Soveltamisohje vuosilomalain muutoksista Muutosten pääkohdat Vuosilomalakia muutettiin 1.4.2019 lukien siten, että työntekijälle turvataan oikeus EU-lainsäädännön edellyttämään vähintään neljän viikon

Lisätiedot

1. Vuosiloman antaminen työsuhteen päättymis- ja lomautustilanteessa

1. Vuosiloman antaminen työsuhteen päättymis- ja lomautustilanteessa Uutiskirje (1/7) 21.6.2016 AJANKOHTAISIA VUOSILOMAKYSYMYKSIÄ Vuosilomalain 1.4.2016 voimaan tulleiden muutosten vuoksi olemme koonneet tähän uutiskirjeeseen keskeiset muutokset koskien työkyvyttömyyteen

Lisätiedot

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta

Lisätiedot