Opetussuunnitelma. Palokuntakoulutusuudistuksen seminaari Vantaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opetussuunnitelma. Palokuntakoulutusuudistuksen seminaari Vantaa"

Transkriptio

1 Opetussuunnitelma Palokuntakoulutusuudistuksen seminaari Vantaa

2 Sisällysluettelo Sisällys SOPIMUSPALOKUNTALAISEN OPETUSSUUNNITELMA TIIVISTELMÄ Käsitteistö Opintoihin liittyvät käsitteet Sopimuspalokuntalainen pelastustoimessa Sopimuspalokuntalaisen koulutuksen perusteet Opintojen arvoperusta Sopimuspalokuntalaisen koulutusjärjestelmä Sopimuspalokuntakoulutuksen tavoitteet Opintojaksorakenne Kurssien sisällöt Peruskurssit, perusopinnot 3 op Valinnaiset opinnot 3-4 op Opintosuoritusten rekisteröinti

3 Tiivistelmä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) on yksi keskeisimmistä palokuntakoulutuksien toteuttajista ja järjestäjistä Suomessa. Palokuntakoulutuksen nykyinen koulutusjärjestelmä on toiminut Sisäasiainministeriön mandaatilla (SM A:22 mukaan) koulutuksen järjestäjänä vuodesta Osittain myös tämän takia koulutusjärjestelmä on vanhentunut. Modernissa koulutuksessa esiintyy sellaista monimuotoisuutta, jota tämänhetkisessä SPEK:n koulutusjärjestelmässä ei ole ja tästä syystä järjestelmän rakenteellinen muutostarve on ilmeinen. Sopimuspalokuntalaiset ovat mukana noin 70 % vuotuisista pelastustoimen hälytystehtävistä. Päivittäin Suomessa on lähes 200 hälytystehtävää, joissa sopimuspalokuntalaiset ovat mukana. Näistä tehtävistä osassa lain mukaisena pelastustoiminnan johtajana (tilannepaikan johtajana) toimii sopimuspalokuntalainen. Pelastustoimen järjestämistapa aiheuttaa sen, että Suomen pinta-alasta noin 95 % alueella sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustehtävistä. Tällä alueella asuu noin 46 % suomalaisista. Muualla (isoimmissa kaupungeissa) sopimuspalokunnat toimivat ensisijaisesti ammattipalokuntien tukena ja reservinä laajojen tai päällekkäisten tilanteiden varalta.

4 Käsitteistö Pelastustoimi on järjestelmä Pelastuslaitos on alueen pelastustoimen Sopimuspalokunta Puolivakinainen palokunta Vapaaehtoinen palokunta; VPK Päätoiminen pelastushenkilöstö on välittömässä lähtövalmiudessa oleva pelastuslaitoksen henkilöstö. Palokuntien valmius Valmiuspalokunta on palokunta, joka on vaikutusalueensa Täydennyspalokunta on valmiuspalokuntaa täydentävä palokunta, joka Tukipalokunta on palokunta, joka hälytetään pääsääntöisesti Reservipalokunta on muita palokuntia täydentävä palokunta, joka Muu palokunta on palokunta, jonka toiminta on painottunut muuhun kuin Palokuntaryhmä määritellään palokuntasopimuksessa

5 Opintoihin liittyvät käsitteet Aikaisempien opintojen hyväksilukeminen Opiskelija voi esittää luettavaksi hyväkseen muualla suorittamiaan ko. opintojakson tavoitteita ja sisältöjä vastaavia opintoja. Hyväksilukeminen voi koskea opintojaksoa kokonaisuudessaan tai sen osia. Hyväksilukemista haetaan kurssinjohtajalta kirjallisesti. Opiskelijan on esitettävä todistusjäljennökset niistä opintosuorituksista, joihin hän vetoaa. Hyväksilukemispäätöksen asiassa tekee SPEKin palokuntakoulutustoimikunnan asettama lautakunta kurssinjohtajan esityksestä. Kurssille ei pääsääntöisesti hyväksilueta kymmentä vuotta vanhempia opintoja. Koulutussuunnittelija vastaa koulutusohjelman laadinnasta Kurssinjohtaja nimetään jokaiselle kurssille, opiskelijavalinnoista ja tutkintopalautteista. Kurssinjohtaja toimii oppilaitoksen ja opiskelijoiden yhteyshenkilönä kurssinsa erilaisten käytännön opintoasioiden järjestelyissä.

6 Opintoihin liittyvät käsitteet Opintojakso opintojen ja opetuksen sisällöllinen ja rakenteellinen perusyksikkö, jonka tavoitteet on määritelty tässä opetussuunnitelmassa. Opintojakso rakentuu lähiopetuksesta ja itsenäisistä opinnoista ja sen laajuus ilmoitetaan opintopisteinä. Näiden välinen määrällinen suhde näkyy opintojakson toteuttamissuunnitelmasta ja se vaihtelee opintojaksokohtaisesti lähes kokonaan lähiopetukseen keskittyvästä opintojaksosta sellaiseen, jossa itsenäisten opintojen määrä on huomattava. Lähiopetus - se osa opintojakson opinnoista, joka merkitään lukujärjestykseen ja joka pidetään lukujärjestykseen merkittynä aikana. Lähiopetusta ovat esim. oppitunnit, simulaatio-opetus, muodolliset ja sovelletut harjoitukset sekä kokeet ja tentit. Lukujärjestykseen merkityn lähiopetukseen siirtäminen itsenäisiksi opinnoiksi ei ole ilman painavaa syytä sallittua. Itsenäinen opiskelu - se osa opintojakson opinnoista, jonka opiskelija suorittaa lähiopetuksen ulkopuolella hänelle soveltuvassa paikassa ja valitsemanaan aikana. Itsenäisissä opinnoissa opiskelijat tekevät esim. erityyppisiä oppimistehtäviä, verkko-opintoja sekä valmistautuvat kokeisiin ja tentteihin.

7 Opintoihin liittyvät käsitteet Opintojakson vastuukouluttaja opintojakson suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista vastaava kouluttaja, jonka tarkennetut tehtävät ovat (1) opintojakson opetussuunnitelmatekstin (OPS sisältö) kirjoittaminen; (2) lukujärjestysvalmistelun edellyttämän toteuttamissuunnitelman tekeminen alustavan aikataulun mukaan; (3) opintojakson toteuttamissuunnitelman (TOTS) laatiminen ja esittely ensimmäisellä opetuskerralla; (4) hyväksilukemispäätösten valmistelu ja esittely koulutussuunnittelijalle; (5) poissaolojen seuranta opintojakson lähiopetuksesta; korvaustehtävien laadinta; Opiskelu opiskelijan tavoitteellista toimintaa, jota ohjaa oppimisen tarkoitus. Opiskelijalla on velvollisuus osallistua kaikkeen järjestettyyn lähiopetukseen. Opetussuunnitelma opetussuunnitelmassa määritellään mm. koulutusohjelman yleiset tavoitteet ja lähtökohdat, kunkin opintojakson tavoitteet, ydinsisällöt, opinnoissa vaadittava kirjallisuus sekä opintojakson vastuuopettaja. Opetussuunnitelmassa kuvataan myös arvioinnin ja arvostelun periaatteet.

8 Opintoihin liittyvät käsitteet Opintopiste ilmaisee opiskeltavan opintojakson työmäärän. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin opiskelijan 27 tunnin työpanosta. Käytännössä yhden op:n suorittamiseen vaadittava työmäärä voi vaihdella esim. henkilön opiskeluvalmiuksien mukaan. Opiskelu voi olla erilaista opintojakson opiskeluun liittyvää työtä, kuten lähiopetukseen osallistumista, oppimistehtävien tekemistä, harjoitusten suunnittelua, harjoitusalueella tapahtuviin harjoituksiin osallistumista, kalustonhuoltoa tai näyttökokeeseen/tenttiin valmistautumista. Lähiopetuksen ja itsenäisen opiskelun välinen suhde vaihtelee opintojaksoittain, ja se ilmenee kunkin opintojakson toteuttamissuunnitelmassa. Toteuttamissuunnitelma opetussuunnitelmassa kuvatun opintojakson toteuttamiseksi laadittu suunnitelma, jonka tekee opintojakson vastuukouluttaja. Toteuttamissuunnitelmassa täsmennetään mm. - opintojakson tavoitteet - käytännön kokeet - keskeinen asiasisältö - arviointiperusteet - lähiopetuksen aikataulu - vaadittavat suoritukset - lähiopetuksen ja itsenäisen opiskelun välinen suhde tunteina määriteltynä - kirjallisiin kokeisiin tuleva opiskeltava aineisto Opintojakson vastuuopettaja esittelee toteuttamissuunnitelman opiskelijoille ensimmäisellä kokoontumiskerralla.

9 Sopimuspalokuntalaisen koulutusjärjestelmä Sopimuspalokuntien koulutusjärjestelmässä kolme ydinaluetta; 1. Sammutustyökurssin suorittaminen antaa muodollisen kelpoisuuden miehistötason työtehtäviin kokeneemman opastuksella 2. Perustutkinnon jälkeen täydennetään osaamista perus- ja täydennyskursseittain niin, että sopimuspalokuntalainen saa parhaat valmiudet turvalliseen työskentelyyn 3. Viikkoharjoitustoiminnassa pidetään yllä aiemmin opittujen asioiden sekä uusien asioiden harjoittelua

10 Sopimuspalokuntakoulutuksen tavoitteet Koulutuksen tavoitteena on, että henkilöt ovat sisäistäneet pelastustoimen ja toisaalta myös terveydenhuollon arvomaailman (evy tehtävät) omaavat toimimisen edellytykset ja ovat valmiita kehittämään työskentelytapojaan ja omaa osaamistaan muuttuvassa ja kehittyvässä toimintaympäristössä; tietävät ja ymmärtävät pelastustoimen tavoitteellisen onnettomuuksien ehkäisytyön yhteiskunnallisen merkityksen, osaavat suunnitella ja toteuttaa turvallisuusviestintää ja turvallisuuskoulutusta tietävät ja osaavat pelastustoiminnan perusteet, osaavat toimia pelastusyksikön jäseninä onnettomuustilanteissa sekä tuntevat pelastusyksikön johtamisen periaatteet; osaavat antaa hätäensiapua tuntevat omatoimisen varautumisen ja yleisen väestönsuojelun perusteet; tuntevat vapaaehtoisen palokuntatoiminnan perusteet ja ovat valmiita hyvään yhteistoimintaan pelastustoimen henkilöstön sekä muiden sidosryhmien kanssa.

11 Peruskurssit, perusopinnot 3 op. Perehdyttäminen 1 op. Työturvallisuuslaki edellyttää myös henkilön perehdyttämiseen työhön (vaikka kyseessä olisikin vain harrastus) ja perehdyttämiseen on työturvallisuuslaissa seuraava määritelmä: 14 Työntekijälle annettava opetus ja ohjaus Työnantajan on annettava työntekijälle riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä sekä huolehdittava siitä, että työntekijän ammatillinen osaaminen ja työkokemus huomioon ottaen: 1) työntekijä perehdytetään riittävästi työhön, työpaikan työolosuhteisiin, työ- ja tuotantomenetelmiin, työssä käytettäviin työvälineisiin ja niiden oikeaan käyttöön sekä turvallisiin työtapoihin erityisesti ennen uuden työn tai tehtävän aloittamista tai työtehtävien muuttuessa sekä ennen uusien työvälineiden ja työ- tai tuotantomenetelmien käyttöön ottamista; 2) työntekijälle annetaan opetusta ja ohjausta työn haittojen ja vaarojen estämiseksi sekä työstä aiheutuvan turvallisuutta tai terveyttä uhkaavan haitan tai vaaran välttämiseksi; 3) työntekijälle annetaan opetusta ja ohjausta säätö-, puhdistus-, huolto- ja korjaustöiden sekä häiriö- ja poikkeustilanteiden varalta; ja 4) työntekijälle annettua opetusta ja ohjausta täydennetään tarvittaessa. Perehdyttäminen annetaan sopimuspalokunnassa omana kurssina 1 op.

12 Peruskurssit, perusopinnot 3 op. Sammutustyökurssi 1 op. On miehistön ensimmäinen peruskurssi, jonka jälkeen palokuntalaiset tietävät palo- ja pelastustoimen paikallisjärjestelyt Käsitellään palon sammuttamisen taktiset ja tekniset perusteet Oppilaat osaavat toimia sammutusmiehen tehtävissä alkuselvitysohjeen mukaisissa selvityksissä sekä osaavat käyttää pelastusvälineitä ja paineilmahengityslaitetta. Ensiaputaidot 1 op. Ensiaputaidot -kurssi antaa perusvalmiudet kohdata ja tunnistaa hätätilapotilas Opintojen jälkeen oppilas osaa huolehtia hätätilapotilaan peruselintoiminnoista ensiavun keinoin pelastusyksikön tavanomaisella ensiapuvarustuksella. Keskeiset alueet opetuksessa ovat hätätilapotilaan kohtaaminen ja tunnistaminen, peruselvytys ja tajuttoman potilaan ensiavun järjestäminen, sekä vammapotilaan ensiavun perusteet. Kurssi on rakenteellisesti painotettu vastaamaan palokunnan operatiivisessa toiminnassa tarvittavia ensiaputietoja ja -taitoja.

13 Valinnaiset opinnot 3-4 op. Savusukellustaidot 1 op. Savusukelluksella tarkoitetaan paineilmahengityslaitteiden ja asianmukaisten suojavarusteiden avulla tehtävää sammutus- ja pelastustyötä, joka edellyttää tunkeutumista palavaan ja rajattuun sisätilaan, jossa on savua. Palavan rakennuksen katolla tapahtuva työskentely paineilmahengityslaitetta käyttäen rinnastetaan savusukellukseen (pelastussukellusohje). Opintojen jälkeen palokuntalaiset tietävät savusukeltajan turvallisuutta vaarantavat tekijät, osaavat savusukellustekniset perustoiminnot, sekä pystyvät toimimaan savusukellusparin jäsenenä. Savusukellustaidot vaaditaan savusukellustehtävään osallistuvilta. Kurssille on pääsyvaatimuksena sammutustyötaidot kurssin hyväksytty suoritus, hyvä kunto ja 18 vuoden ikä. Savusukellustaidot antavat perusvalmiudet toimia tavanomaisissa savusukellustehtävissä kokeneen savusukeltajan parina. Ennen kurssille pääsyä tulee suorittaa annetut ennakkotehtävät. Pelastustyötaidot

14 Valinnaiset opinnot 3-4 op. Pelastustyötaidot (liikennevälinepelastustaidot) 1 op. Opintojen tavoitteena on antaa pelastustoimintaan ja tieliikennepelastamiseen liittyvät perusvalmiudet. Opinnot suorittanut palokuntalainen osaa toimia yksikönjohtajan ohjeiden mukaisesti tavanomaisissa pelastustehtävissä. Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Perehdyttäminen, sammutustyökurssi ja 18 vuoden ikä. Ensivastetaidot 2 op. Opinnot täydentää ensiaputaitojen antamia valmiuksia ja sen keskeisiä alueita ovat porrastetun ensivastejärjestelmän toimintaperiaatteet erilaisissa ensivastetilanteissa. Yhteiset koulutusmateriaali SPR:n ja Suomen Meripelastusseuran kanssa Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Perehdyttäminen ja EA -taidot. SPR:n 1 ja 2 kurssien suorittamisella voidaan kurssinjohtajan hyväksynnällä korvata EA taidot kurssi.

15 Valinnaiset opinnot 3-4 op. Kouluttajataidot 1 op. Nykyisestä yksikönjohtajakurssista erotetaan koulutusosio pois. Yhteiset opinnot myös nuoriso-osaston kouluttajakurssin kanssa Naisosaston kouluttajille, jotka suorittavat turvallisuusviestintää pakollinen kurssi. Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Perehdyttäminen

16 Valinnaiset opinnot 3-4 op. Pelastuslaitos määrittelee opintojen määrän Vaarallisten aineiden torjunta, 0,75 op Opintojen jälkeen palokuntalaiset tuntevat vaarallisten aineiden luokittelun, vaarat ja suojautumisen perusteet, sekä pystyvät toimimaan pienissä vauriotilanteissa kokeneemman pelastussukeltajan parina. Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Sammutustyötaidot, savusukellustaidot sekä savusukelluskelpoisuus. Öljyvahingon torjuntataidot, 0,75 op Öljyvahingon torjuntataidot käytyään koulutettava osaa yksikön jäsenenä käyttää öljyntorjunnan peruskalustoa ja -välineistöä ja hänellä on kyky ylläpitää ja kehittää öljyntorjunnassa tarvittavia taitoja Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Sammutustyökurssi

17 Valinnaiset opinnot 3-4 op. Pintapelastustaidot, 0,75 op. Opinnot auttaa palokuntia järjestämään oman pintapelastuskoulutuksensa ja antaa riittävät valmiudet turvalliseen pintapelastukseen. Vesipelastus jaetaan pintapelastukseen ja vesipelastussukellukseen. Pintapelastuksella tarkoitetaan veden pinnalta tai välittömästi pinnan alta ilman vesisukelluslaitetta tehtävää ihmisen, eläimen tai omaisuuden pelastamista ja vahingontorjuntaa. Vesisukelluksella tarkoitetaan tehtäviä, jotka edellyttävät vesisukelluslaitetta ja varustusta ihmisen sekä omaisuuden pelastamiseksi ja ympäristövahinkojen torjumiseksi. Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Sammutustyötaidot, uimataitovaatimus (väh. 400 metriä/12 min.) ja hyvä kunto.

18 Valinnaiset opinnot 3-4 op. Mitä muita valinnaisia opintoja pitää järjestää?

19 Opintosuoritusten rekisteröinti Tällä hetkellä ei ole olemassa valtakunnallista rekisteriä opinnoista Liitoissa on koulutusten tiedot, osalla sähköisesti, osalla mapeissa Viikoittain joku on kadottanut todistuksensa ja kaipaa koulutustietojaan SPEKistä/liitoilta -> Haka Palokuntarekisteri

20 Opintosuoritusten rekisteröinti SPEK pitää rekisteriä opintosuorituksista HAKA Palokuntarekisterissä Opintojakson vastuukouluttaja vie itse loppuarvostelutiedot HAKA:n viimeistään kahden viikon kuluessa. Jokaisen opintojakson opinnot arvioidaan ja arvostellaan. Opintojakso voidaan arvostella myös asteikolla hyväksytty hylätty. Hyväksytyistä suorituksista käytetään numeraalista asteikkoa 1 5 seuraavasti: 5 = kiitettävä, 4 = hyvä, 3 = hyvä, 2 = tyydyttävä, 1 = tyydyttävä. S = tutkintoon sisältyvä, hyväksytysti suoritettu opintojakso Hyväksiluetut opintojaksosuoritukset merkitään yhdellä seuraavista vaihtoehdoista: K = ennen nykyisiä opintoja suoritettu, tutkintoon hyväksiluettava opintojakso. H = nykyisen koulutuksen aikana muualla suoritettu, tutkintoon hyväksiluettava opintojakso.

21 Opintosuoritusten rekisteröinti HYLÄTYN SUORITUKSEN UUSIMINEN Hylätyn kirjallisen koesuorituksen voi uusia erikseen sovittuna ajankohtana. Käytännön kokeiden uusintoja järjestetään kunkin opintojakson vastuukouluttajan ilmoittamina aikoina ja niihin ilmoittaudutaan ko. vastuukouluttajan ilmoittamalla tavalla. ARVIOINNIN OIKAISUVAATIMUKSET Arviointiin tyytymätön opiskelija voi pyytää oikaisua arvioinnin tehneeltä kouluttajalta 14 päivän kuluessa siitä, kun opiskelija on saanut arvostelun tulokset ja arvosteluperusteiden soveltamisen tietoonsa.

22 Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön koulutusohjelma (LUONNOS) Sopimuspalokunnan päällikkökurssi 4 op Tilannepaikan johtajan opinnot, 2 op (n. 54 h) lähi- ja etäopiskelua (pelastuslaitoksen tarpeen mukaan) Yksikönjohtajakurssi, 3 opintopistettä (n. 81 h) lähi- ja etäopiskelua (kurssi keskittyy johtamiseen) Valinnaisten opintojen määrä riippuu palokunnan operatiivisesta tarpeesta ja palokunnan erikoistumisesta valinnaisiin opintoihin suositellaan valmius- ja tukipalokuntien osalta: - savusukellustaidot 1 op - liikennevälinepelastustaidot 0,75 op - ensivastetaidot 1 op (mikäli on sopimus) - kouluttajataidot 1 op Ensiaputaidot, 1 op Sammutustyökurssi, 1 opintopistettä (n. 27 h) (lähiopetusta kaikille) Perehdyttäminen, 1 op Sopimuspalokunnassa annetaan työturvallisuuslain 738/2002 mukainen perehdytys tehtäviin ennen sammutustyökurssia. Perehdyttämisdokumentin kopio esitettävä sammutustyökurssille hakiessa. Palokunnan päällikkö Päällystön opinnot 4 op Tilannepaikan johtaja Alipäällystön täydentävät opinnot 2 op Yksikönjohtaja Alipäällystön perusopinnot 3 op Vanhempi sammutusmies Valinnaiset opinnot 3-4 op Nuorempi sammutusmies Perusopinnot 2 op Sammutusmiesharjoittelija Perehdyttämisopinnot 1 op Pelastustoimintaan osallistuvan henkilöstön valinnaisista opinnoista sopivat pelastuslaitos ja palokunta yhdessä. Alipäällystön perusopinnot suorittanut yksikönjohtaja ei voi toimia ilman lisäopintoja palokunnassa, jossa vähimmäisvaatimuksena on myös alipäällystön täydentävät opinnot. Savusukellustaidot 1 op Liikennevälinepelastustaidot 0,75 op Ensivastetaidot 1 op Öljyvah. torjuntataidot 0,75 op Vaarallisten aineiden torj.taidot 0,75 op Pintapelastustaidot 0,6 op Vauriotuhopuiden raivaustaidot 0,5 op Lask. ja kattotyöskentelytaidot 0,5 op Henkil. nostotaidot 0,5 op Valinnaiset opinnot Osa valinnaisista opinnoista voidaan suorittaa viikkoharjoitusten yhteydessä Päävaihtoehdot valinnaisiin opintoihin Kouluttajataidot 1 op Pelastustyötaidot 0,5 op Turvallisuusviestintätaidot 0,75 op Viestiliikennetaidot 0,5 op Psyykkiset ensiapu taidot 0,5 op Vanh. s.mieh. täyd. 0,5 op Metsäpalontorjuntataidot 0,75 op Konemiestaidot 0,5 op Ajon. käsittelytaidot I 0,5 op Ajon. käsittelytaidot II 0,5 op CBRN -taidot 0,75 op Jälkivahinkojen torjuntataidot 0,3 op Toiminta paloilmoittimella 0,3 op Yksikönjohtajan täyd.taidot 1 op Palokunnan toim. poikk.oloissa 0,5 op Eläinten pelastamisen taidot 0,5 op Vaaralli. aineiden tukitoim.taidot 0,5 op Kansimiestaidot 0,3 op Moottorikelkkataidot 0,3 op Maastopelastustaidot 0,5 op Veneajotaidot 0,5 op Hätämaadoitustaidot 0,3 op Mönkijäajotaidot 0,3 op Nykyinen sammutustyökurssi on 60 h. Uusi palokunnassa annettava perehdyttäminen + sammutustyökurssi yht. 2 op = 54 h U u s i a k u r s s e j a

23 Kiitos! Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Turvalliseen huomiseen!

Palokuntalaisten opintopäivät 2017 Palokuntakoulutuksen uudistus vaikutukset palokunnille

Palokuntalaisten opintopäivät 2017 Palokuntakoulutuksen uudistus vaikutukset palokunnille Palokuntalaisten opintopäivät 2017 Palokuntakoulutuksen uudistus vaikutukset palokunnille 6.5.2017 Original Sokos Hotel Arina, Oulu Koulutuspäällikkö Markku Savolainen Pelikentällä monta pelaajaa Palokunta

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ PELASTUSTOIMEN VAPAAEHTOISEN HENKILÖSTÖN KOULUTUS PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVA HENKILÖSTÖ Jakelussa mainitut

LAUSUNTOPYYNTÖ PELASTUSTOIMEN VAPAAEHTOISEN HENKILÖSTÖN KOULUTUS PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVA HENKILÖSTÖ Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ 1.2.2012 Jakelussa mainitut Viite: Ohje vapaaehtoishenkilöstön koulutuksesta 18.8.2004 PELASTUSTOIMEN VAPAAEHTOISEN HENKILÖSTÖN KOULUTUS PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVA HENKILÖSTÖ Suomen

Lisätiedot

Palokuntien viikkoharjoituskysely XXVI Palokuntalaiskokous Kotka

Palokuntien viikkoharjoituskysely XXVI Palokuntalaiskokous Kotka Palokuntien viikkoharjoituskysely XXVI Palokuntalaiskokous 17.9.2011 Kotka Koulutussuunnittelija Markku Savolainen Vastausmäärän kehittyminen 1. Mikä rooli vastaajalla on palokunnassa? Kysymykseen vastanneet

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 17.5.2013 Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 7.5.2013 Petri Jaatinen Palokuntajohtaja Oppilasmäärät kursseittain Vanhemm. sammutusmiehen Toimi oikein paloilmoittimella Suojelutoiminta Sisäpalosimulaattorikurssi

Lisätiedot

Työhön perehdyttäminen. Sari Anetjärvi

Työhön perehdyttäminen. Sari Anetjärvi Työhön perehdyttäminen Sari Anetjärvi Perehdyttämisen lähtökohta Työhön perehdyttäminen on tärkeä osa rekrytointiprosessia. Perehdyttämisen avulla turvataan organisaation toiminnan sujuvuus ja laadukkuus

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

Yrityksille tietoa TTT-asioista

Yrityksille tietoa TTT-asioista Yrityksille tietoa TTT-asioista Työterveyshuolto, työsuojelutoiminta, perehdytys, riskienarviointi ja kemikaalit työpaikalla. 16.11.2010 Mika Valllius 1 Työterveyshuolto Työterveyshuolto Työterveyshuolto

Lisätiedot

Työturvallisuutta perehdyttämällä

Työturvallisuutta perehdyttämällä Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Turku 26.4.2019 Työsuojeluviranomaisen tehtävät: Asiakas- ja viranomaisaloitteinen työsuojeluvalvonta Vakavien työtapaturmien, ammattitautien

Lisätiedot

Työturvallisuutta perehdyttämällä

Työturvallisuutta perehdyttämällä Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Kokkola 26.4.2019 1 Työsuojeluviranomaiset Työntekoon liittyvien säädösten neuvonta, ohjaus ja valvonta Työpaikkojen työskentelyolosuhteet

Lisätiedot

Palokuntien viikkoharjoituskysely Pelastusalan vapaaehtoistoiminnan seminaari 23.-24.8.2011 Padasjoki

Palokuntien viikkoharjoituskysely Pelastusalan vapaaehtoistoiminnan seminaari 23.-24.8.2011 Padasjoki Palokuntien viikkoharjoituskysely Pelastusalan vapaaehtoistoiminnan seminaari 23.-24.8.2011 Padasjoki Koulutussuunnittelija Markku Savolainen Vastausmäärän kehittyminen 1. Mikä rooli vastaajalla on palokunnassa?

Lisätiedot

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmän tarkistaminen

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmän tarkistaminen Pelatutoimintaan oallituvan vapaaehtoi- ja opimuhenkilötön koulutujärjetelmän tarkitaminen Palokuntakoulutuuudituken eminaari 7.5.2013 Vantaa Koulutupäällikkö Markku Savolainen Pelatulaki 379/2011 8 luku

Lisätiedot

Koulutusuudistusseminaari 15.4.2015 Vantaa

Koulutusuudistusseminaari 15.4.2015 Vantaa Koulutusuudistusseminaari 15.4.2015 Vantaa Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistus (2014-2015) Uudistuksen yleiskatsaus missä nyt mennään? Koulutussuunnittelija

Lisätiedot

Pelastusopiston sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmä - seminaari koulutusten järjestäjille. Minna Hirvonen & Kirmo Savolainen 30.1.

Pelastusopiston sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmä - seminaari koulutusten järjestäjille. Minna Hirvonen & Kirmo Savolainen 30.1. Pelastusopiston sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmä - seminaari koulutusten järjestäjille Minna Hirvonen & Kirmo Savolainen 30.1.2019 Pelastustoimen uudistus /sote Pelastusalan koulutusjärjestelmäuudistus

Lisätiedot

Millaisen sopimuspalokuntien päällikkökurssin rakentaisit?

Millaisen sopimuspalokuntien päällikkökurssin rakentaisit? 8.9.2014 Millaisen sopimuspalokuntien päällikkökurssin rakentaisit? SPPL Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivä 6.9.2014 Sokos Hotel Alexandra Markku Savolainen Koulutuspäällikkö Taustaa Pelastustoimintaan

Lisätiedot

Uudistuksen tuomat muutokset vuonna 2016

Uudistuksen tuomat muutokset vuonna 2016 Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistus (2014-2015) Uudistuksen tuomat muutokset vuonna 2016 koulutuksen ohjaukselle ja suunnittelulle koulutuksen järjestäjälle

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön ryhmänjohtajakurssi (5 op) Opetussuunnitelma

Sopimushenkilöstön ryhmänjohtajakurssi (5 op) Opetussuunnitelma 2019 Sopimushenkilöstön ryhmänjohtajakurssi (5 op) Opetussuunnitelma Koulutusjohtaja Hyväksytty 9.1.2019 1 / 14 Sisällys 1. YLEISTÄ... 2 PÄÄSYKRITEERIT SOPIMUSHENKILÖSTÖN RYHMÄNJOHTAJAKURSSILLE... 2 AIEMMIN

Lisätiedot

Pelastusopiston sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmä - seminaari vastaaville kouluttajille. Kirmo Savolainen

Pelastusopiston sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmä - seminaari vastaaville kouluttajille. Kirmo Savolainen Pelastusopiston sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmä - seminaari vastaaville kouluttajille Kirmo Savolainen 20.3.2019 Sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmä laadun varmistaminen kansallisesti pedagoginen

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön koulutuksen kehittäminen Pelastusopisto 10/2018 Pelastusopisto, Kirmo Savolainen Lspel, Terhi Kivijärvi

Sopimushenkilöstön koulutuksen kehittäminen Pelastusopisto 10/2018 Pelastusopisto, Kirmo Savolainen Lspel, Terhi Kivijärvi Sopimushenkilöstön koulutuksen kehittäminen 2018-2024 Pelastusopisto 10/2018 Pelastusopisto, Kirmo Savolainen Lspel, Terhi Kivijärvi Peo:n tehtävänä pelastustoimen lakisääteisen kelpoisuuden tuottaman

Lisätiedot

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistuksen tilannekatsaus

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistuksen tilannekatsaus Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistuksen tilannekatsaus Palokuntakoulutuksen kehittämispäivät 10.12.2014 Koulutussuunnittelija Sanni Korpiaho Vuoden

Lisätiedot

Työturvallisuutta perehdyttämällä

Työturvallisuutta perehdyttämällä Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Vantaa 26.4.2019 1 ESAVIn työsuojelun vastuualue Valvoo, että työ on turvallista, terveellistä ja reilua Toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön savusukelluskurssi (1,5 op) Opetussuunnitelma

Sopimushenkilöstön savusukelluskurssi (1,5 op) Opetussuunnitelma 2019 Sopimushenkilöstön savusukelluskurssi (1,5 op) Opetussuunnitelma Koulutusjohtaja Hyväksytty 9.1.2019 1 / 15 Sisällys 1. YLEISTÄ... 2 PÄÄSYKRITEERIT SOPIMUSHENKILÖSTÖN SAVUSUKELLUSKURSSILLE... 2 AIEMMIN

Lisätiedot

Pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien välinen harjoitusyhteistyö

Pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien välinen harjoitusyhteistyö Pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien välinen harjoitusyhteistyö Osaamisen kehittämisen vuorovaikutustyöpaja pelastuslaitoksille 26.1.2016 Jani Aaltonen aluepalopäällikkö Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Lisätiedot

Palokuntakoulutuksen järjestämisestä pelastustoimintaan osallistuvan sopimushenkilöstön osaamisen kehittämiseen

Palokuntakoulutuksen järjestämisestä pelastustoimintaan osallistuvan sopimushenkilöstön osaamisen kehittämiseen Palokuntakoulutuksen järjestämisestä pelastustoimintaan osallistuvan sopimushenkilöstön osaamisen kehittämiseen Koulutus rullaa työpaja 12.5.2016 M/S Baltic Queen Koulutuspäällikkö Markku Savolainen 12.5.2016

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.9.2016 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat. Faktatietoa kansalaisille ja päätöksentekijöille. 2. painos

Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat. Faktatietoa kansalaisille ja päätöksentekijöille. 2. painos Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat Suomessa Faktatietoa kansalaisille ja päätöksentekijöille 2. painos 1 Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat suomessa Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat Suomessa Suomen Sopimuspalokuntien

Lisätiedot

Sivutoimisen teollisuuspalopäällikön peruskurssi (6op) Opetussuunnitelma

Sivutoimisen teollisuuspalopäällikön peruskurssi (6op) Opetussuunnitelma 2019 Sivutoimisen teollisuuspalopäällikön peruskurssi (6op) Opetussuunnitelma Koulutusjohtaja Hyväksytty 9.1.2019 1 / 15 Sisällys 1. YLEISTÄ... 2 PÄÄSYKRITEERIT SIVUTOIMISEN TEOLLISUUSPALOPÄÄLLIKÖN PERUSKURSSILLE...

Lisätiedot

Sopimuspalokuntalaisten työturvallisuus kuka vastaa ja mistä? Vantaa Erityisasiantuntija Jouni Pousi

Sopimuspalokuntalaisten työturvallisuus kuka vastaa ja mistä? Vantaa Erityisasiantuntija Jouni Pousi Sopimuspalokuntalaisten työturvallisuus kuka vastaa ja mistä? Vantaa 2.11.2017 Erityisasiantuntija Jouni Pousi Twitter @PousiJouni Työturvallisuus mitä käsitetään? Työturvallisuuden käsitekartta (Tampereen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA 1. PEREHDYTYS Työturvallisuuslaki 14 Työnantajan on annettava työntekijälle riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä sekä huolehdittava

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.10.2015 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

Sopimuspalokuntahenkilöstön koulutusjärjestelmä 2019

Sopimuspalokuntahenkilöstön koulutusjärjestelmä 2019 Sopimuspalokuntahenkilöstön koulutusjärjestelmä 2019 Palopäällystöpäivät, 24.3.2018, Lahti koulutusjohtaja Minna Hirvonen vanhempi opettaja Kirmo Savolainen Sopimushenkilöstön koulutuksen kehittäminen:

Lisätiedot

5.3.2012 TURVALLISUUSTUTKINTOJEN KURSSIT JA SEMINAARIT

5.3.2012 TURVALLISUUSTUTKINTOJEN KURSSIT JA SEMINAARIT 5.3.2012 TURVALLISUUSTUTKINTOJEN KURSSIT JA SEMINAARIT Pääsääntöisesti hyväksytään kaikki vähintään 2 päivän kurssit ja seminaarit. Kurssiin liittyvät itseopiskelujaksot voivat olla pisteinä korkeintaan

Lisätiedot

Palokuntien toimintaohjelma

Palokuntien toimintaohjelma 12.9.2016 Palokuntien toimintaohjelma Palokuntien kansalaistoiminnan kehittäminen 3.9.2016 Ylläs Valtteri Tervala Toiminta nyt Sopimuspalokunta VPK ja HSPK Palokunnan hallitus Palokunnan päällystö Turvallisuusviestintä

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat. Faktatietoa kansalaisille ja päätöksentekijöille

Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat. Faktatietoa kansalaisille ja päätöksentekijöille Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat Suomessa Faktatietoa kansalaisille ja päätöksentekijöille 1 Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat suomessa Pelastustoimi ja sopimuspalokunnat Suomessa Suomen Sopimuspalokuntien

Lisätiedot

Toiminnan suunnittelu

Toiminnan suunnittelu Toiminnan suunnittelu Palokunta Pelastusliitto SPEK Jäsenistö Hallitus Yleinen kokous Jäsenistö Toimikunnat Hallitus Vuosikokous Jäsenistö Toimikunnat Ohjausryhmät Hallitus Valtuusto Järjestötoimikunta

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

SOPIMUSPALOKUNNAN PÄÄLLIKKÖKURSSIN (4 op) OPETUSSUUNNITELMA (Lausuntoversio)

SOPIMUSPALOKUNNAN PÄÄLLIKKÖKURSSIN (4 op) OPETUSSUUNNITELMA (Lausuntoversio) SOPIMUSPALOKUNNAN PÄÄLLIKKÖKURSSIN (4 op) OPETUSSUUNNITELMA (Lausuntoversio) PELASTUSOPISTO Hyväksytty xx.xx.xxxx 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. SOPIMUSPALOKUNTIEN TEHTÄVÄT JA MERKITYS PELASTUSTOIMEN JÄRJESTELMÄSSÄ

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Haapajärven ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

HAKA Palokuntarekisteri. Koulutussuunnittelija Markku Savolainen

HAKA Palokuntarekisteri. Koulutussuunnittelija Markku Savolainen HAKA Palokuntarekisteri Koulutussuunnittelija Markku Savolainen Tilastotietoja 725 palokuntaa, joilla on käyttäjiä -> 4791 käyttäjätunnusta n. 33 000 henkilöä rekisterissä 398 palokuntaa, joilla ei ole

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön vastaava kouluttaja (2 op) Opetussuunnitelma

Sopimushenkilöstön vastaava kouluttaja (2 op) Opetussuunnitelma 2019 Sopimushenkilöstön vastaava kouluttaja (2 op) Opetussuunnitelma Koulutusjohtaja Hyväksytty 9.1.2019 1 / 17 Sisällys 1. YLEISTÄ... 2 PÄÄSYKRITEERIT VASTAAVAN KOULUTTAJAN KOULUTUKSEEN... 2 AIEMMIN HANKITUN

Lisätiedot

Sopimuspalokunnan päällikkökurssi (4 op) Opetussuunnitelma

Sopimuspalokunnan päällikkökurssi (4 op) Opetussuunnitelma 2019 Sopimuspalokunnan päällikkökurssi (4 op) Opetussuunnitelma Koulutusjohtaja Hyväksytty 9.1.2019 1 / 19 Sisällys 1. YLEISTÄ... 2 PÄÄSYKRITEERIT SOPIMUSPALOKUNNAN PÄÄLLIKKÖKURSSILLE... 2 AIEMMIN HANKITUN

Lisätiedot

SOPIMUSPALOKUNTATOIMINNAN EDISTÄMINEN. SPPL PALOPÄÄLLYSTÖPÄIVÄT Erityisasiantuntija Jouni Pousi

SOPIMUSPALOKUNTATOIMINNAN EDISTÄMINEN. SPPL PALOPÄÄLLYSTÖPÄIVÄT Erityisasiantuntija Jouni Pousi SOPIMUSPALOKUNTATOIMINNAN EDISTÄMINEN SPPL PALOPÄÄLLYSTÖPÄIVÄT 6. 8.4.2017 Erityisasiantuntija Jouni Pousi Pelastustoimen visio 2025: Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: Lukioasetus 6.11.1998/810 Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Opetuksen määrä Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

JTK 2/ /SPEK Vte

JTK 2/ /SPEK Vte 2.12.2013 JTK 2/2013 30.11.2013 /SPEK Vte valtteri.tervala@spek.fi Toimiston ajankohtaiset Hankkeet: vapaaehtoisten saatavuus Esitys hankkeeksi: miksi jäit pois toiminnasta? Oppaat Merkki ja pukuohje AS1-konseptin

Lisätiedot

Sukunimi Kutsumanimi Ryhmä Hetu Sähköpostiosoite. OPINTOKOKONAISUUS / OPINTOJAKSO, JOSTA AHOT menettelyä haetaan. Opiskelija täyttää

Sukunimi Kutsumanimi Ryhmä Hetu Sähköpostiosoite. OPINTOKOKONAISUUS / OPINTOJAKSO, JOSTA AHOT menettelyä haetaan. Opiskelija täyttää 1 OSAAMISEN OSOITTAMINEN, AHOT menettely A OPISKELIJAN TIEDOT Opiskelija täyttää. Lomake palautetaan yhdessä osaamisportfolion (liitteineen) kanssa AHOT menettelyä koskevan opintokokonaisuuden / opintojakson

Lisätiedot

Poluttamo oma digipolku oppimiseen

Poluttamo oma digipolku oppimiseen Poluttamo oma digipolku oppimiseen Omnian AMK-polkukokeilu Jarmo Aho 9.11.2018 Ammatillisista opinnoista korkeakouluun teknisillä aloilla Ammatilliset opiskelijat eivät ole tasasuhtaisessa asemassa kaksoistutkinnon

Lisätiedot

Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Varsinais-Suomen pelastuslaitos Varsinais-Suomen pelastuslaitos 1 19.10.2018 Yhdistyksen vastuu operatiivisen henkilöstön kelpoisuudessa työterveyshuolto, pätevyys sekä kelpoisuus asemamestari Janne Aso, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos

Lisätiedot

EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5

EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5 EKL-kouluttajakoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 5 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 30.3.2009 1.1 26.11.2009 Koulutuksen kokemusten

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 2 luku Työnantajan yleiset velvollisuudet 8 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden

Lisätiedot

Sopimuspalokunnat keskeinen osa Suomen pelastustointa. Suomen Sopimuspalokuntien Liiton tiedotusmateriaalia 2012

Sopimuspalokunnat keskeinen osa Suomen pelastustointa. Suomen Sopimuspalokuntien Liiton tiedotusmateriaalia 2012 Sopimuspalokunnat keskeinen osa Suomen pelastustointa Suomen Sopimuspalokuntien Liiton tiedotusmateriaalia 2012 Esityksen sisältö Historiaa Sopimuspalokuntalaiset Tunnuslukuja Palokuntien hälytystehtävät

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

SPEK Pohjois-Suomen ajankohtaiset

SPEK Pohjois-Suomen ajankohtaiset SPEK Pohjois-Suomen ajankohtaiset 10.2.2018 Järjestöpäällikkö Patrik Willberg 040 7255 448, patrik.willberg@spek.fi, www.spek.fi/pohjois-suomi SPEK Pohjois-Suomen toiminta Pohjois-Suomi hoitaa edelleen

Lisätiedot

Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä

Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Päivi Suorsa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto työsuojelun vastuualue Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue 1

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998,

Lisätiedot

Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä. Näyttötutkintojen arviointi

Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä. Näyttötutkintojen arviointi Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä Näyttötutkintojen arviointi Sirpa Rintala Tekemällä oppii -projekti TEKEMÄLLÄ OPPII 1.8.2010-31.12.2013 Vankeudesta vapauteen ja opiskelusta työpaikalle

Lisätiedot

PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVAN VAPAAEHTOIS- JA SOPIMUSHENKILÖSTÖN OPETUSSUNNITELMAN UUDISTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA. Tekijä: Sanni Korpiaho

PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVAN VAPAAEHTOIS- JA SOPIMUSHENKILÖSTÖN OPETUSSUNNITELMAN UUDISTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA. Tekijä: Sanni Korpiaho PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVAN VAPAAEHTOIS- JA SOPIMUSHENKILÖSTÖN OPETUSSUNNITELMAN UUDISTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA Tekijä: Sanni Korpiaho Päiväys: 5.12.2013 Sisällys 1 Taustaa... 3 2 Projektin tavoitteet...

Lisätiedot

Uudistuksen mukanaan tuomat järjestelmät ja toimintatavat. Verkko-oppimisympäristö Moodle

Uudistuksen mukanaan tuomat järjestelmät ja toimintatavat. Verkko-oppimisympäristö Moodle Uudistuksen mukanaan tuomat järjestelmät ja toimintatavat Verkko-oppimisympäristö Moodle Koulutusuudistusseminaari 15.4.2015 Sokos Hotel Vantaa Koulutussuunnittelija Otto Ripatti Moodle-verkko-oppimisympäristön

Lisätiedot

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 26.11.2009 1.1 31.5.2010 Lisätty kokeeseen

Lisätiedot

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Näytöt ja osaamisen arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta Asetus ammatillisesta koulutuksesta Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mitoituksen periaatteet

Lisätiedot

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistuksen tilannekatsaus

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistuksen tilannekatsaus Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelmauudistuksen tilannekatsaus Koulutussuunnittelija Sanni Korpiaho SPPL Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivä

Lisätiedot

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUSKOULUTUS TYÖSSÄ OPPIMINEN TEORIAOPINNOT TUTKINTOTILAISUUDET työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä

Lisätiedot

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Infoa 1.8.2015 voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Kasvatustieteiden yksikkö 10.9.2015 Arja Tahvola PÄÄAINEPOHJAISTEN KOULUTUSTEN

Lisätiedot

NUORTEN VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN

NUORTEN VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN Ver. 1.0 / 16.4.2009 NUORTEN 16 18 VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN Ylivieskassa 16.4.2009 Jarmo Haapanen, vs. pelastusjohtaja Lainsäädännön näkökulma alle 18-vuotiaiden työskentelyyn

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 10.12.2011 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön pelastustoiminnan peruskurssi (3 op) Opetussuunnitelma

Sopimushenkilöstön pelastustoiminnan peruskurssi (3 op) Opetussuunnitelma 2019 Sopimushenkilöstön pelastustoiminnan peruskurssi (3 op) Opetussuunnitelma Koulutusjohtaja Hyväksytty 9.1.2019 1 / 18 Sisällys 1. YLEISTÄ... 2 PÄÄSYKRITEERIT SOPIMUSHENKILÖSTÖN PELASTUSTOIMINNAN PERUSKURSSILLE...

Lisätiedot

SAVUSUKELLUS- KURSSI. Teksti Palomestari Juha Saario. Kuvat Palomestari Juha Saario. Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

SAVUSUKELLUS- KURSSI. Teksti Palomestari Juha Saario. Kuvat Palomestari Juha Saario. Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SAVUSUKELLUS- KURSSI Teksti Palomestari Juha Saario Kuvat Palomestari Juha Saario Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Pelastusopisto on, Pelastuslain (13.6.2003/468) 17 mukaisesti, vahvistanut

Lisätiedot

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON?

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi 27.12.2017 1 (5) Osaamisportfolio MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Osaamisportfoliossa osoitat joko sellaisenaan tai erikseen annettujen tehtävien

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998, 8 ) Koulutuksen järjestäjä päättää näyttötutkintoon valmistavan

Lisätiedot

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat?

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/6 TEKNILLISEN KORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ (http://www.hut.fi/yksikot/opintotoimisto/lait/tutkintosaanto_111200_voimassaoleva.htm) 1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 6.2.2013 M.Lahdenkauppi Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa -ajattelu

Nolla tapaturmaa -ajattelu kaikki tapaturmat voidaan estää Nolla tapaturmaa -ajattelu jos ei heti, niin kuitenkin ajan kanssa tapaturmat eivät ole vahinkoja tai sattumaa tahto ja vähittäinen oppiminen avaimia Perusasioita työturvallisuudessa

Lisätiedot

HAKA - Tapahtumakalenteri sivu 1 (5)

HAKA - Tapahtumakalenteri sivu 1 (5) HAKA - Tapahtumakalenteri sivu 1 (5) 03.-03.12.2017 Yksikönjohtajakurssi Etelä-Pohjanmaa SPEK Pohjanmaa 10.-24.09.2017 Yksikönjohtajakurssi, Varsinais-Suomi Liiton tsto, Raisio LSPEL 02.-08.07.2017 HIEKKA

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Selvitys aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen ja tunnistamisen (AHOT) prosesseista korkeakouluissa

Selvitys aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen ja tunnistamisen (AHOT) prosesseista korkeakouluissa Selvitys aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen ja tunnistamisen (AHOT) prosesseista korkeakouluissa Pia Mikkola Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto 2.11.2017 Mitä halutaan selvittää? AHOT-prosessi

Lisätiedot

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelma Turvalliseen huomiseen

Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelma Turvalliseen huomiseen 6 Oppaita palokuntalaisille Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelma Turvalliseen huomiseen Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Tästä on kyse perusopetuslaissa (628/1998,

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE www.varia.fi SISÄLLYS Mitä oppisopimuskoulutus on?... 2 Oppisopimuskoulutus ja yleinen tutkintorakenne... 4 Oppisopimusprosessi... 5 Oppisopimuksen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Väkivalta / uhkatilanne

Väkivalta / uhkatilanne Pelastusalan uhkatilannekoulutus - kehittämistarpeet Juha Höök Paloesimies, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL työturvallisuusseminaari 15.4.2015, Espoo Väkivalta / uhkatilanne Väkivalta on helppo tunnistaa,

Lisätiedot

SOPIMUS PELASTUSLAITOSTEN SUORITTAMASTA JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNTATYÖSTÄ

SOPIMUS PELASTUSLAITOSTEN SUORITTAMASTA JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNTATYÖSTÄ 1 (5) SOPIMUS PELASTUSLAITOSTEN SUORITTAMASTA JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNTATYÖSTÄ 1. YLEISTÄ Pelastuslaitokset sekä sopimuspalokunnat ja vakuutusyhtiöt sopivat täten palokuntien JVT-ensitoimenpiteiden tekemisestä.

Lisätiedot

Näkökulmia ja strategisia linjauksia sopimuspalokuntatoiminnan kehittämiseksi. Sopimuspalokunta. 1 SOPIMUSPALOKUNTa 2020

Näkökulmia ja strategisia linjauksia sopimuspalokuntatoiminnan kehittämiseksi. Sopimuspalokunta. 1 SOPIMUSPALOKUNTa 2020 Näkökulmia ja strategisia linjauksia sopimuspalokuntatoiminnan kehittämiseksi Sopimuspalokunta 2020 1 SOPIMUSPALOKUNTa 2020 SOPIMUSPALOKUNTA 2020 sspl 2014 ISBN (sid.) 978-952-68096-0-1 ISBN (PDF) 978-952-68096-1-8

Lisätiedot

PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVAN VAPAAEHTOIS- JA SOPIMUSHENKILÖSTÖN KOULUTUSJÄRJESTELMÄN OPETUSSUUNNITELMA

PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVAN VAPAAEHTOIS- JA SOPIMUSHENKILÖSTÖN KOULUTUSJÄRJESTELMÄN OPETUSSUUNNITELMA PELASTUSTOIMINTAAN OSALLISTUVAN VAPAAEHTOIS- JA SOPIMUSHENKILÖSTÖN KOULUTUSJÄRJESTELMÄN OPETUSSUUNNITELMA Pelastustoimintaan osallistuvan vapaaehtois- ja sopimushenkilöstön opetussuunnitelma (OPS) Hyväksytty

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Sopimuspalokuntatoiminta Päijät Hämeessä

Sopimuspalokuntatoiminta Päijät Hämeessä Sopimuspalokuntatoiminta Päijät Hämeessä Palopäällystöpäivät Lahti 24.3.2018 Jyrki Tarhonen SSPL Päijät Häme Tapani Lehtinen aluepalopäällikkö Päijät Hämeen Pelastuslaitos Päijät Hämeen Pelastuslaitos

Lisätiedot

Palokuntalaisen tehtäväprofiilit. Mitä tuli tehtyä Kai Horelli Ahtialan VPK

Palokuntalaisen tehtäväprofiilit. Mitä tuli tehtyä Kai Horelli Ahtialan VPK Palokuntalaisen tehtäväprofiilit Mitä tuli tehtyä Kai Horelli Ahtialan VPK Sopimuspalokuntalaiset Suomessa SOPIMUSPALOKUNTIA 709, joista VPK-sopimuspalokuntia 491 henkilökohtaisen sopimuksen sopimuspalokuntia

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta. opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut

Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta. opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto

Lisätiedot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Aikuisten perusopetus 2018 Lisää ohjausta luku- ja kirjoitustaidon koulutus, aikuisten perusopetukseen valmistava koulutus, nykyinen aikuisten perusopetus yhdistyvät oppivelvollisuusiän

Lisätiedot

Mitoitussuositus. Opetussuunnitelmien suunnitteluun

Mitoitussuositus. Opetussuunnitelmien suunnitteluun Mitoitussuositus Opetussuunnitelmien suunnitteluun Mitoitussuositus Opetussuunnitelmien suunnitteluun Päätöspäivämäärä 01.06.2012 Opintojen mitoitus ja oppiminen Aika on oppimisen välttämätön edellytys

Lisätiedot

Tavoitteet 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA. Yleistavoitteet. Oppimistavoitteet.

Tavoitteet 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA. Yleistavoitteet. Oppimistavoitteet. 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA n osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Juhani Katainen, huone RJ308, puhelin 365 3234 email: juhani.katainen@cc.tut.fi Osaston

Lisätiedot

TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA

TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus -yksikön päällikkö, opetusneuvos Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

Turvalliseen huomiseen! SPEK POHJOIS-SUOMI. Ajankohtaiset

Turvalliseen huomiseen! SPEK POHJOIS-SUOMI. Ajankohtaiset Turvalliseen huomiseen! SPEK POHJOIS-SUOMI Ajankohtaiset SPEK Pohjois-Suomi koordinoi myös Lapin aluetta Muutos 1.10. alkaen ja jatkuu 31.12.2018 saakka SPEK Lapin Pertti Heikkilä on siirtynyt Lapin pelastusliiton

Lisätiedot

OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT

OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT Tiedekunta Laitos Yksikkö Taso (kandidaatti, maisteri, jatkoopinnot) Moduuli Kurssikoodi

Lisätiedot

YK 61Orientoivan vaiheen HOPS, 1 op hyl/hyv YK 10 Filosofia ja etiikka, 7 op

YK 61Orientoivan vaiheen HOPS, 1 op hyl/hyv YK 10 Filosofia ja etiikka, 7 op OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI Systemaattinen teologia 1(5) 2.11.2010 OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI SYSTEMAATTISEN TEOLOGIAN OSASTOLLA Opintojaksot on suoritettava opinto-oppaassa ilmoitettujen opintopisteiden

Lisätiedot