Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 7/2017)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 7/2017)"

Transkriptio

1 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 7/2017) Aika: klo Paikka: AgB301 Läsnä: Kaisa Aunola, Kaija Collin, Piia Einonen, Sami Kollanus, Joachim Kratochvil, Petri Pihko, Pekka Salminen, Sarianna Sipilä, Virpi Uotinen. Valmistelijat: Riitta Kesonen ja Maija Pöyhönen 1. Kokouksen avaus ja päätösvaltaisuus Puheenjohtaja Sarianna Sipilä avasi kokouksen klo 8.17 ja kokous todettiin päätösvaltaiseksi. 2. Pöytäkirjan tarkastajien valinta Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Virpi Uotinen ja Kaisa Aunola. 3. Henkilö A:n oikaisupyyntö koskien erillisten erityisopettajan opintojen (erityisopetuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavien opintojen) ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa Yliopistolain (558/2009) 82 :n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen julkistamisesta. Jyväskylän yliopiston johtosäännön 43 :n mukaan opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta. Henkilö A on lähettänyt oikaisupyynnön koskien erillisten erityisopettajan opintojen (erityisopetuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavien opintojen) ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa (liite 1). Oikaisupyynnössään A ihmettelee suorittamiensa opintojen pisteitystä ja sitä, että edellisen vuoden opiskelijavalinnassa hän oli saanut enemmän pisteitä (15 pistettä), vaikka nyt oli suorittanut lisää opintoja (kasvatustieteen perusopinnot). Tänä vuonna hän sai 14 pistettä. Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan tiedekuntaneuvoston vahvistamien valintaperusteiden mukaan hakuryhmän 4, jossa A oli hakijana, esivalinnan

2 pistemäärä muodostui yliopistollisten arvosanojen ja opintokokonaisuuksien perusteella siten, että muiden yliopistolliset arvosanojen ja opintokokonaisuuksien paitsi erityispedagogiikan opintojen perusteella sai pisteitä seuraavasti: syventävät opinnot / laudatur = 7 pistettä, aineopinnot / cum laude approbatur = 3 pistettä, perusopinnot/approbatur = 2 pistettä. Valintaperusteet ovat tänä vuonna hieman erilaiset kuin viime vuonna, mistä johtuu hakijan opintosuoritusten perusteella laskettu erilainen pistemäärä. Viime vuonna erityispedagogiikan perusopinnot pisteitettiin, mutta valintaperusteiden mukaan tänä vuonna niin ei tehty (erityispedagogiikan perusopinnot olivat hakuedellytyksenä). Kasvatustieteen perusopinnoista oli mahdollista saada 2 pistettä (viime vuoden valintaperusteiden mukaan erityispedagogiikan perusopinnoista sai 3 pistettä). Opiskelijavalintatyöryhmän lausunto on liitteenä 3. Lausunnossa on selvitetty pisteiden laskeminen. Lausunto on lähetetty A:lle sähköpostilla ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä. Yliopistolain (558/2009) 83 :n mukaan oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. 1. A:n oikaisupyyntö 2. Opiskelijavalintatyöryhmän lausunto Päätösehdotus: Päätettäneen opiskelijavalintatyöryhmän lausunnon perusteella, ettei A:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä hänen osaltaan. Perustelut: Henkilö A:n hakemuksen perusteella laskettu pistemäärä on tarkistettu eikä siinä ole havaittu virhettä. Päätös: Päätettiin opiskelijavalintatyöryhmän lausunnon perusteella, ettei henkilö A:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä, koska pistemäärässä ei havaittu virhettä. 4. Henkilö B:n oikaisupyyntö koskien luokanopettajakoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa Yliopistolain (558/2009) 82 :n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen julkistamisesta. Jyväskylän yliopiston johtosäännön 43 :n mukaan opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta.

3 Henkilö B on lähettänyt oikaisupyynnön koskien luokanopettajakoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa (liite 1). Henkilö B hakee oikaisupyynnöllään muutosta kirjallisen VAKAVA kokeen pistemäärään. Valintakoetyöryhmän lausunto on liitteenä 2 ja se on lähetetty B:lle ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä. Henkilö B ei ole lähettänyt vastinetta. Yliopistolain (558/2009) 83 :n mukaan oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. 1. B:n oikaisupyyntö 2. Valintakoetyöryhmän lausunto Päätösehdotus: Päätettäneen valintakoetyöryhmän lausunnon perusteella, ettei B:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä hänen osaltaan. Perustelut: Kirjallisen tehtävän pistemäärä on tarkistettu eikä siinä ole havaittu virhettä. Perustelut on mainittu valintakoetyöryhmän antamassa lausunnossa. Päätös: Päätettiin valintakoetyöryhmän lausunnon perusteella, etteib:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä, koska pistemäärässä ei ole havaittu virhettä. 5. Henkilö C:n oikaisupyyntö koskien erillisten erityisopettajan opintojen opiskelijavalintaa Yliopistolain (558/2009) 82 :n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen julkistamisesta. Jyväskylän yliopiston johtosäännön 43 :n mukaan opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta. Henkilö C on lähettänyt oikaisupyynnön koskien erillisten erityisopettajan opintojen opiskelijavalintaa (liite 1). Oikaisupyynnössään henkilö C pyytää arvioimaan kirjallisen kokeen uudelleen ottaen huomioon oikaisupyynnön perustelut. C ilmoittaa, ettei ole saanut alkuperäistä kutsua toisen vaiheen kokeeseen ajoissa, joten hänelle jäi hieman vähemmän valmistautumisaikaa. Samoin hän pyytää huomioimaan kokonaisuuksien hallinnan aihepiiriin liittyen. Henkilö C:n kirjallinen koe on tarkistettu uudelleen. Arvioitsijan mukaan pisteitys noudattaa kriteerien mukaista arviointia.

4 Opiskelijavalintatyöryhmän lausunto on liitteenä 2. Lausunnossa on selvitetty valintakoekutsun lähettämistä sähköpostilla ja kokeen pisteitystä. Lausunnon mukaan ei ole ollut syytä epäillä kutsun perillemenoa. Kokeen pisteityksessä on noudatettu yhteisiä kriteerejä, arviointi on tarkistettu uudelleen eikä ole havaittu virhettä pisteityksessä. Lausunto on lähetetty C.lle ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä. Yliopistolain (558/2009) 83 :n mukaan oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. 1. C:n oikaisupyyntö 2. Opiskelijavalintatyöryhmän lausunto Päätösehdotus: Päätettäneen opiskelijavalintatyöryhmän lausunnon perusteella, ettei C:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä hänen osaltaan. Perustelut: Kirjallisen tehtävän pistemäärä on tarkistettu eikä siinä ole havaittu virhettä. Päätös: Päätettiin opiskelijavalintatyöryhmän lausunnon perusteella, ettei C:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä, koska pistemäärässä ei havaittu virhettä. 6. Henkilö D:n oikaisupyyntö koskien luokanopettajakoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa Yliopistolain (558/2009) 82 :n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen julkistamisesta. Jyväskylän yliopiston johtosäännön 43 :n mukaan opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta. Henkilö D on lähettänyt oikaisupyynnön koskien luokanopettajakoulutuksen kandidaatti- ja maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa (liite 1). Henkilö D pyytää tarkistamaan kirjallisen VAKAVA kokeen pistemäärään. D:n kirjallisen kokeen pistemäärä on tarkistettu ja lähetetty hänelle siitä tieto. Pisteityksessä ei havaittu virhettä. Lausunto on liitteenä 2 ja se on lähetetty D:lle ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä.

5 Yliopistolain (558/2009) 83 :n mukaan oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. 1. D:n oikaisupyyntö 2. Lausunto pistemäärän tarkistamisesta Päätösehdotus: Päätettäneen valintakoetyöryhmän lausunnon perusteella, ettei D:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä hänen osaltaan. Perustelut: Kirjallisen tehtävän pistemäärä on tarkistettu eikä siinä ole havaittu virhettä. Päätös: Päätettiin valintakoetyöryhmän lausunnon perusteella, ettei D:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä, koska pistemäärässä ei ole havaittu virhettä. 7. Henkilö E:n oikaisupyyntö koskien luokanopettajakoulutuksen maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa Yliopistolain (558/2009) 82 :n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen julkistamisesta. Jyväskylän yliopiston johtosäännön 43 :n mukaan opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta. Henkilö E on lähettänyt oikaisupyynnön koskien luokanopettajakoulutuksen maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa (liite 1). Henkilö E pyytää tarkistamaan pistemäärän uudelleen ja perustelut pistemäärälle. Luokanopettajan maisterikoulutuksen hakuedellytyksenä on suoritettu kasvatustieteen kandidaatin tutkinto tai kandidaatin tutkinto joltain muulta alalta sekä jonkin kasvatustieteellisen oppiaineen perus- ja aineopinnot vähintään hyvin tiedoin. Hakuvaiheessa hakijan tuli toimittaa sähköisellä lomakkeella oleva ennakkotehtävä, jossa hän kertoo itsestään annettujen kysymysten perusteella. Ennakkotehtävästä voi saada 2-10 pistettä. Ohjeet ennakkotehtävän laatimiseen julkaistiin Opintopolussa ennen haun alkamista. Toisen vaiheen valintakokeena on soveltuvuuskoe, johon valintaperusteiden mukaan kutsutaan enintään 40 vaadittavat kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa. Jos hakijoita on enemmän, valinnassa 1. etusijalle asetetaan hakijat, jotka ovat suorittaneet kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon, 2. huomioidaan ennakkotehtävästä saatu pistemäärä

6 Hakijoita oli yhteensä 158, joista 92 oli valintaperusteiden mukaisella ensimmäisellä etusijalla. Näiden ensimmäisellä etusijalla olevien 92 hakijan ennakkotehtävät pisteitettiin ennalta määriteltyjen arviointiperustelujen pohjalta. Jokainen ennakkotehtävä pisteitettiin kahden henkilön toimesta ja lopullinen pistemäärä oli näiden pisteiden keskiarvo. Ennakkotehtävän pisteityksessä korostettiin kykyä eritellä ja arvioida itseä monipuolisesti sekä pohtia suhdetta muihin ihmisiin ilmentäen avoimuutta ja arvostusta. Valintatoimikunnan puheenjohtajalta saadun selvityksen mukaan ennakkotehtävän pisteytys on tarkistettu eikä siinä havaittu virhettä. Lausunto oikaisupyyntöön liittyen on liitteenä 2 ja se on lähetetty Tiia Neuvoselle ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä. Yliopistolain (558/2009) 83 :n mukaan oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. 1. E:n oikaisupyyntö 2. Lausunto oikaisupyyntöön liittyen Päätösehdotus: Päätettäneen opiskelijavalintatoimikunnan lausunnon perusteella, ettei E:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä hänen osaltaan. Perustelut: Kirjallisen tehtävän pistemäärä on tarkistettu eikä siinä ole havaittu virhettä. Päätös: Päätettiin opiskelijavalintatoimikunnan lausunnon perusteella, ettei E:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä, koska pistemäärässä ei ole havaittu virhettä. 8. Henkilö F:n oikaisupyyntö koskien erityispedagogiikan kandidaatti- ja maisteriohjelman avoimen väylän opiskelijavalintaa Yliopistolain (558/2009) 82 :n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen julkistamisesta. Jyväskylän yliopiston johtosäännön 43 :n mukaan opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta. Henkilö F on lähettänyt oikaisupyynnön koskien erityispedagogiikan kandidaatti- ja maisteriohjelman avoimen väylän opiskelijavalintaa (liite 1).

7 Henkilö F pyytää huomioimaan suorittamansa filosofian maisterikoulutuksen sisältämät kieliopinnot (ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito, englannin kielen kirjallinen sekä suomen puheviestinnän/esiintymistaidon opinnot) riittävinä kieliopintoina. Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan hyväksymien erityispedagogiikan kandidaatti- ja maisteriohjelman avoimen väylän valintaperusteiden mukaan hakijalta edellytetään tutkintoon vaadittavat kieli- ja viestintäopinnot yhteensä vähintään 10 opintopistettä (7 opintoviikkoa) seuraavasti: äidinkielen puheviestintä ja kirjallinen viestintä, ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito sekä vieraan kielen suullinen ja kirjallinen taito. Henkilö F:n suorittamaan filosofian maisterin tutkintoon sisältyvät kieliopinnot on otettu huomioon. F on suorittanut 8 opintopistettä kieliopintoja (ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito, englannin kielen kirjallinen sekä suomen puheviestinnän/esiintymistaidon opinnot). Häneltä puuttuu hakuedellytyksenä olevista kieliopinnoista seuraavat opinnot: suomen kielen kirjallinen ja englannin kielen suullinen. Henkilö F:n oikaisupyynnön johdosta kirjoitettu lausunto on liitteenä 2 ja se on lähetetty F:lle ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä. Yliopistolain (558/2009) 83 :n mukaan oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. 1. F:n oikaisupyyntö 2. Lausunto oikaisupyynnön johdosta Päätösehdotus: Päätettäneen lausunnon perusteella, ettei F:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä hänen osaltaan. Perustelut: Hakijalta puuttuu hakuedellytyksenä olevista kieliopinnoista seuraavat opinnot: suomen kielen kirjallinen ja englannin kielen suullinen. Päätös: Päätettiin annetun lausunnon perusteella, ettei F:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä, koska kieliopinnoista puuttuivat suomen kielen kirjallinen ja englannin suullinen. 9. Henkilö G:n oikaisupyyntö koskien luokanopettajakoulutuksen maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa Yliopistolain (558/2009) 82 :n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen julkistamisesta. Jyväskylän yliopiston johtosäännön 43 :n mukaan

8 opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta. Henkilö G on lähettänyt oikaisupyynnön koskien luokanopettajakoulutuksen maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa (liite 1). Henkilö G pyytää tarkistamaan pistemäärän uudelleen ja selvityksen pisteiden määräytymisperusteista. Luokanopettajan maisterikoulutuksen hakuedellytyksenä on suoritettu kasvatustieteen kandidaatin tutkinto tai kandidaatin tutkinto joltain muulta alalta sekä jonkin kasvatustieteellisen oppiaineen perus- ja aineopinnot vähintään hyvin tiedoin. Hakuvaiheessa hakijan tuli toimittaa sähköisellä lomakkeella oleva ennakkotehtävä, jossa hän kertoo itsestään annettujen kysymysten perusteella. Ennakkotehtävästä voi saada 2-10 pistettä. Ohjeet ennakkotehtävän laatimiseen julkaistiin Opintopolussa ennen haun alkamista. Toisen vaiheen valintakokeena on soveltuvuuskoe, johon valintaperusteiden mukaan kutsutaan enintään 40 vaadittavat kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa. Jos hakijoita on enemmän, valinnassa etusijalle asetetaan hakijat, jotka ovat suorittaneet kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon, huomioidaan ennakkotehtävästä saatu pistemäärä Hakijoita oli yhteensä 158, joista 92 oli valintaperusteiden mukaisella ensimmäisellä etusijalla. Näiden ensimmäisellä etusijalla olevien 92 hakijan ennakkotehtävät pisteitettiin ennalta määriteltyjen arviointiperustelujen pohjalta. Jokainen ennakkotehtävä pisteitettiin kahden henkilön toimesta ja lopullinen pistemäärä oli näiden pisteiden keskiarvo. Ennakkotehtävän pisteityksessä korostettiin kykyä eritellä ja arvioida itseä monipuolisesti sekä pohtia suhdetta muihin ihmisiin ilmentäen avoimuutta ja arvostusta. Valintatoimikunnan puheenjohtajalta saadun selvityksen mukaan ennakkotehtävän pisteytys on tarkistettu eikä siinä havaittu virhettä. Lausunto oikaisupyyntöön liittyen on liitteenä 2 ja se on lähetetty G:lle ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä. Yliopistolain (558/2009) 83 :n mukaan oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. 1. G:n oikaisupyyntö 2. Lausunto oikaisupyyntöön liittyen

9 Päätösehdotus: Päätettäneen lausunnon perusteella, ettei G.n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä hänen osaltaan. Perustelut: Kirjallisen tehtävän pistemäärä on tarkistettu eikä siinä ole havaittu virhettä. Päätös: Päätettiin lausunnon perusteella, ettei G.n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä, koska pistemäärässä ei ole havaittu virhettä. 10. Henkilö H:n oikaisupyyntö koskien psykologian kandidaatti- ja maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa Yliopistolain (558/2009) 82 :n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen julkistamisesta. Jyväskylän yliopiston johtosäännön 43 :n mukaan opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta. Henkilö H on lähettänyt oikaisupyynnön koskien psykologian kandidaatti- ja maisteriohjelman ensimmäisen vaiheen opiskelijavalintaa (liite 1). Henkilö H perustelee oikaisupyyntöään muiden opintojen kuin ylioppilastutkinnon opintomenetyksellä sekä pyytää uudelleen arvioimaan hänen mahdollisuutensa päästä psykologian soveltuvuuskokeeseen. Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan hyväksymien psykologian kandidaatti- ja maisteriohjelman valintaperusteiden mukaan hakijat valittiin soveltuvuuskokeeseen kirjallisen kokeen ja ylioppilastutkinnon perusteella. Ylioppilastutkinnon osalta pisteitä annettiin psykologian reaalikokeen tai muun aineen reaalikokeen (tai ennen vuotta 2006 kirjoittaneilla reaalikokeen), äidinkielen sekä matematiikan tai vieraan kielen ylioppilaskokeista. Muiden opintojen perusteella ei valintaperusteiden mukaan ollut mahdollista antaa pisteitä. Psykologian laitoksen opiskelijavalinnoista vastaavan pedagogisen johtajan lausunto on liitteenä 2 ja se on lähetetty H:lle ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä. Yliopistolain (558/2009) 83 :n mukaan oikaisumenettelyssä annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. 1. H:n oikaisupyyntö 2. Lausunto oikaisupyynnön johdosta Päätösehdotus:

10 Päätettäneen lausunnon perusteella, ettei H:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä hänen osaltaan. Perustelut: Psykologian kandidaatti- ja maisteriohjelman valintaperusteiden mukaan hakijat valittiin soveltuvuuskokeeseen kirjallisen kokeen ja ylioppilastutkinnon perusteella. Muiden opintojen perusteella ei valintaperusteiden mukaan ollut mahdollista antaa pisteitä. Päätös: Päätettiin annetun lausunnon perusteella, ettei H:n oikaisupyyntö anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä. 11. Henkilö I:n oikaisupyyntö koskien kandidaatin tutkielman arvostelusta tehtyyn oikaisupyyntöön annettua päätöstä Jyväskylän yliopiston tutkintosäännön 61 :n mukaan opintosuorituksen arvosteluun tyytymätön opiskelija voi pyytää siihen suullisesti tai kirjallisesti oikaisua arvostelun suorittaneelta opettajalta. Oikaisupyynnön johdosta tehtyyn päätökseen tyytymätön opiskelija voi hakea päätökseen oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista Sosiaalityön opiskelija I:n kandidaatin tutkielma on arvosteltu arvosanalla 2. Henkilö I on tehnyt oikaisupyynnön arvostelusta tutkielman arvostelleelle opettajalle Heidi Ruohiolle Ruohio on antanut kirjallisen päätöksen oikaisupyyntöön ja päätöksessään pitänyt oikaisupyyntöä aiheettomana. Henkilö I on tehnyt muutoksenhakulautakunnalle oikaisupyynnön ensimmäiseen oikaisupyyntöön tehdystä päätöksestä (asia 11/liite 1). Sosiaalityön pääedustaja, professori Marjo Kuronen on valmistellut muutoksenhakulautakunnalle lausunnon (asia 11/liite 2), joka on lähetettyi:lle sähköpostilla ja pyydetty häntä antamaan mahdollinen vastine mennessä. Henkilö I:n vastine on asiakohdan liitteenä 3. I:n vastine ei ole sisältänyt sellaista tietoa, että siitä olisi ollut tarpeen pyytää lisälausuntoa sosiaalityön pääedustajalta. Sosiaalityön opetussuunnitelmassa kandidaatintutkielman ja kandidaattiseminaarin osaamistavoitteet asetetaan seuraavasti: - Opiskelija tutustuu tutkimusprosessin keskeisiin vaiheisiin, perehtyy tutkimusaiheeseensa, siihen liittyviin käsiteisiin ja teorioihin sekä aikaisempaan tutkimukseen. Hän osaa muotoilla ja rajata tutkimusongelman, etsiä tutkimuksessa tarvittavaa tietoa, kerätä aineistoa ja käyttää tutkimusmenetelmiä empiirisen aineiston analyysissä. Seminaarityöskentely antaa valmiuksia tieteelliseen esitystapaan, kirjoittamiseen ja argumentointiin tiedeyhteisössä ja sen ulkopuolella. 1. I:n oikaisupyyntö (asia 11/liite 1) 2. Professori Marjo Kurosen lausunto oikaisupyyntöön (asia 11/liite 2)

11 3. I:n lausuntoon antama vastine (asia 11/liite 3) Päätösehdotus: Päätettäneen saadun lausunnon perusteella, että oikaisupyyntö ei anna aihetta muuttaa annettua arvosanaa. Perustelut: Opettajan ja oppiaineen pääedustajan arvioinnin perusteella Päätös: Päätettiin saadun lausunnon perusteella, että oikaisupyyntö ei anna aihetta muuttaa annettua arvosanaa. 12. Henkilö J:n oikaisupyyntö tutkinnonsuoritusoikeuden lisäaikapäätökseen Yliopistolain (558/2009) 42 :n mukaan yliopisto myöntää hakemuksesta opiskelijalle, joka ei ole suorittanut opintojaan 41 :ssä säädetyssä ajassa, lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseksi, jos opiskelija esittää tavoitteellisen ja toteuttamiskelpoisen suunnitelman opintojen saattamiseksi loppuun. Suunnitelmassa opiskelijan tulee yksilöidä suoritettavat opinnot ja aikataulu tutkinnon loppuun saattamiselle. Jyväskylän yliopiston rehtorin päättämien, yliopistolakiin (42 ) perustuvien periaatteiden mukaan lisäajan myöntöharkinnassa otetaan huomioon opiskelijan mahdollisuus valmistua kohtuullisessa ajassa, aiemmin myönnetyt lisäajat ja opiskelijan elämäntilanne. Yleistä Opiskelija, joka ei ole tehnyt yliopistossa tutkintoon johtavia opintoja lainkaan tai vain hyvin vähän, ei voi saada lisäaikaa ilman todella painavia elämäntilanteeseen liittyviä perusteita ja selvitystä siitä, miten opinnot aiotaan jatkossa suorittaa. Esimerkiksi toisen tutkinnon opiskelu tai työssäkäynti ei ole riittävä peruste. Merkittävät luottamustoimet, ansiokas tieteellinen tai taiteellinen toiminta sekä huippu-urheilu voivat olla syitä opintojen hitaalle etenemiselle. Jos riittävää opiskelunäyttöä ei ole, voidaan perusteluna hyväksyä oma tai lähiomaisen sairaus tai muu vaikea elämäntilanne. Perustelut tulee todistaa luotettavilla dokumenteilla. Lisäaika myönnetään lukukausina. Lisäaika myönnetään lähtökohtaisesti enintään kahdeksi lukukaudeksi ja vain poikkeustapauksissa enintään neljäksi lukukaudeksi. Jos opintojen loppuun saattaminen kestäisi opiskelusuunnitelman mukaan pidempään, loput lisäaikalukukaudet opiskelijan on haettava uudella hakemuksella. Ensimmäisen lisäajan hakeminen Ensimmäisellä kerralla lisäaikaa myönnettäessä tarkastellaan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa tavoitteena olevan tutkinnon loppuun saattamiseksi. Opiskelijalla, jolla on sallitun opintoajan päättyessä enintään 1/3 tutkintoon vaadittavista opinnoista suorittamatta, on mahdollisuus saada lisäaikaa. Puuttuvien opintojen maksimimäärä ei kuitenkaan ole ehdoton. Mitä enemmän opintoja puuttuu, sitä perustellumpi lisäaikahakemuksen tulee olla. Myös opiskelijan opintojen viimeaikaisella etenemistahdilla on merkitystä valmistumissuunnitelman toteuttamiskelpoisuutta arvioitaessa. Opiskelijan eduksi katsotaan opintoajan päättymistä edeltävä hyvä opintojen etenemistahti silloinkin, kun opintoja on suorittamatta enemmän kuin 1/3 tutkintoon vaadittavista opinnoista ensimmäistä lisäaikaa haettaessa.

12 Uuden lisäajan hakeminen Mikäli myönnetty lisäaika ei osoittaudu riittäväksi, opiskelijan opintojen eteneminen suunnitelman mukaisesti aiemmilla lisäajoilla otetaan huomioon uusia lisäaikoja myönnettäessä. Uutta lisäaikaa ei ole mahdollista myöntää, mikäli opiskelijan opinnot ovat edenneet merkittävästi alkuperäisen opiskelusuunnitelman aikataulua hitaammin eikä opiskelija ole esittänyt hitaalle etenemiselle elämäntilanteeseen liittyvää syytä. Jos riittävää opiskelunäyttöä ei ole, voidaan perusteluna hyväksyä oma tai lähiomaisen sairaus tai muu vaikea elämäntilanne. Perustelut tulee todistaa luotettavilla dokumenteilla. Henkilö J on hyväksytty kirjallisuuden maisteriopintoihin syyslukukauden 2013 alusta alkaen. Hänen yliopistolain mukainen tutkinnonsuoritusaikansa päättyy J on hakenut tutkinnonsuoritusoikeuteensa lisäaikaa Henkilö J on ollut yliopistossa läsnä olevana kaikki lukuvuodet ( , , , ) opiskeluoikeuden saamisen jälkeen. Hänellä on opintorekisterissä suoritettuna 40 opintopistettä, joista 30 opintopistettä on sisällytetty avoimesta yliopistosta ja jotka hän on suorittanut ennen tutkintotavoitteisen opiskelun aloittamista. Tutkinnon suoritusoikeuden saatuaan hän on suorittanut 10 opintopistettä helmikuussa J:lta puuttuu 2/3 tutkinnon opinnoista, mukaan lukien kaikki pääaineen syventävät opinnot. Lisäaikahakemuksessaan J on ilmoittanut hakemuksen perusteeksi muut syyt ja hakemuksen liitteessä kertonut elämäntilanteeseensa liittyvät perustelut. Oikaisupyynnön liitteeksi J on toimittanut lääkärintodistuksen sekä psykoterapeutin lausunnon terveydellisistä seikoista, jotka ovat estäneet opintojen etenemistä useiden vuosien ajan. J on oikaisupyynnössään ja sen liitteissä tuonut esiin sellaista lisätietoa, joka vaikuttaa lisäajan myöntöharkintaan. J:n lisäaikahakemuksen yhteydessä esittämästä opintosuunnitelmasta puuttuu syventäviä opintoja 30 opintopistettä, jotka hän on erikseen sähköpostitse tarkentanut suorittavansa syyslukukaudella J:n oikaisupyyntö liitteineen (asia 12/liite 1) - J:n lisäaikahakemus liitteineen (asia 12/liite 2) - humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan päätös lisäaikahakemukseen (asia 12/liite 3) Päätösehdotus: Päätettäneen myöntää lisäaikaa syyslukukausi 2017, jonka päättyessä J:n opintosuunnitelman toteutumisen perusteella arvioidaan lisäajan jatkaminen. Perustelut: J on oikaisupyynnössään tuonut esiin lisätietoja, joiden perusteella hänelle voidaan myöntää lisäaikaa opintoihin. Päätös: Päätettiin saatujen lisätietojen perusteella myöntää lisäaikaa syyslukukauden 2017 loppuun ja sen päättyessä J:n opintosuunnitelman toteutumisen perusteella arvioidaan lisäajan jatkaminen.

13 13. Henkilö K:n oikaisupyyntö tutkinnonsuoritusoikeuden lisäaikapäätökseen Yliopistolain (558/2009) 42 :n mukaan yliopisto myöntää hakemuksesta opiskelijalle, joka ei ole suorittanut opintojaan 41 :ssä säädetyssä ajassa, lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseksi, jos opiskelija esittää tavoitteellisen ja toteuttamiskelpoisen suunnitelman opintojen saattamiseksi loppuun. Suunnitelmassa opiskelijan tulee yksilöidä suoritettavat opinnot ja aikataulu tutkinnon loppuun saattamiselle. Jyväskylän yliopiston rehtorin päättämien, yliopistolakiin (42 ) perustuvien periaatteiden mukaan lisäajan myöntöharkinnassa otetaan huomioon opiskelijan mahdollisuus valmistua kohtuullisessa ajassa, aiemmin myönnetyt lisäajat ja opiskelijan elämäntilanne. Yleistä Opiskelija, joka ei ole tehnyt yliopistossa tutkintoon johtavia opintoja lainkaan tai vain hyvin vähän, ei voi saada lisäaikaa ilman todella painavia elämäntilanteeseen liittyviä perusteita ja selvitystä siitä, miten opinnot aiotaan jatkossa suorittaa. Esimerkiksi toisen tutkinnon opiskelu tai työssäkäynti ei ole riittävä peruste. Merkittävät luottamustoimet, ansiokas tieteellinen tai taiteellinen toiminta sekä huippu-urheilu voivat olla syitä opintojen hitaalle etenemiselle. Jos riittävää opiskelunäyttöä ei ole, voidaan perusteluna hyväksyä oma tai lähiomaisen sairaus tai muu vaikea elämäntilanne. Perustelut tulee todistaa luotettavilla dokumenteilla. Lisäaika myönnetään lukukausina. Lisäaika myönnetään lähtökohtaisesti enintään kahdeksi lukukaudeksi ja vain poikkeustapauksissa enintään neljäksi lukukaudeksi. Jos opintojen loppuun saattaminen kestäisi opiskelusuunnitelman mukaan pidempään, loput lisäaikalukukaudet opiskelijan on haettava uudella hakemuksella. Ensimmäisen lisäajan hakeminen Ensimmäisellä kerralla lisäaikaa myönnettäessä tarkastellaan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa tavoitteena olevan tutkinnon loppuun saattamiseksi. Opiskelijalla, jolla on sallitun opintoajan päättyessä enintään 1/3 tutkintoon vaadittavista opinnoista suorittamatta, on mahdollisuus saada lisäaikaa. Puuttuvien opintojen maksimimäärä ei kuitenkaan ole ehdoton. Mitä enemmän opintoja puuttuu, sitä perustellumpi lisäaikahakemuksen tulee olla. Myös opiskelijan opintojen viimeaikaisella etenemistahdilla on merkitystä valmistumissuunnitelman toteuttamiskelpoisuutta arvioitaessa. Opiskelijan eduksi katsotaan opintoajan päättymistä edeltävä hyvä opintojen etenemistahti silloinkin, kun opintoja on suorittamatta enemmän kuin 1/3 tutkintoon vaadittavista opinnoista ensimmäistä lisäaikaa haettaessa. Uuden lisäajan hakeminen Mikäli myönnetty lisäaika ei osoittaudu riittäväksi, opiskelijan opintojen eteneminen suunnitelman mukaisesti aiemmilla lisäajoilla otetaan huomioon uusia lisäaikoja myönnettäessä. Uutta lisäaikaa ei ole mahdollista myöntää, mikäli opiskelijan opinnot ovat edenneet merkittävästi alkuperäisen opiskelusuunnitelman aikataulua hitaammin eikä opiskelija ole esittänyt hitaalle etenemiselle elämäntilanteeseen liittyvää syytä. Jos riittävää opiskelunäyttöä ei ole, voidaan perusteluna hyväksyä oma tai lähiomaisen sairaus tai muu vaikea elämäntilanne. Perustelut tulee todistaa luotettavilla dokumenteilla. Henkilö K on hyväksytty taidekasvatuksen maisteriopintoihin syyslukukauden 2012 alusta alkaen. Hänen yliopistolain mukainen tutkinnonsuoritusaikansa on päättynyt K on hakenut tutkinnonsuoritusoikeuteensa lisäaikaa ja hän on uudistanut hakemuksensa

14 K on ollut yliopistossa läsnä olevana kaikki lukuvuodet ( , , , , ) opiskeluoikeuden saamisen jälkeen. Hänellä ei ole Jyväskylän yliopistossa suoritettuja opintoja, mutta hyväksiluettuja opintoja Teatterikorkeakoulusta 39 opintopistettä. Hyväksiluetut opinnot on suoritettu vuosina ja K:lta puuttuu 2/3 tutkinnon opinnoista, mukaan lukien kaikki pääaineen syventävät opinnot. Lisäaikahakemuksessaan K on ilmoittanut hakemuksen perusteeksi sairauden ja hän on toimittanut hakemuksen liitteenä lääkärintodistuksen sairauden vaikutuksesta opintojen etenemiseen vuosina 2014 ja 2015, mutta ajalta ja hän ei ole esittänyt perusteltua syytä sille, etteivät opinnot ole edenneet. Oikaisupyyntönsä liitteenä K on toimittanut kattavat tiedot terveydellisistä seikoista ja elämäntilanteestaan myös ko. ajalta. K on oikaisupyynnössään ja sen liitteissä tuonut esiin sellaista lisätietoa, joka vaikuttaa lisäajan myöntöharkintaan. - K:n oikaisupyyntö liitteineen (asia 13/liite 1) - K:n lisäaikahakemus liitteineen (asia 13/liite 2) - humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan päätös lisäaikahakemukseen (asia 13/liite 3) Päätösehdotus: Päätettäneen myöntää lisäaikaa syyslukukausi 2017, jonka päättyessä K:n opintosuunnitelman toteutumisen perusteella arvioidaan lisäajan jatkaminen. Perustelut: K on oikaisupyynnössään tuonut esiin lisätietoja, joiden perusteella hänelle voidaan myöntää lisäaikaa opintoihin. Päätös: Päätettiin saatujen lisätietojen perusteella myöntää lisäaikaa syyslukukausi 2017, jonka päättyessä K:n opintosuunnitelman toteutumisen perusteella arvioidaan lisäajan jatkaminen. 14. Henkilö L:n oikaisupyyntö tutkinnonsuoritusoikeuden lisäaikapäätökseen Yliopistolain (558/2009) 42 :n mukaan yliopisto myöntää hakemuksesta opiskelijalle, joka ei ole suorittanut opintojaan 41 :ssä säädetyssä ajassa, lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseksi, jos opiskelija esittää tavoitteellisen ja toteuttamiskelpoisen suunnitelman opintojen saattamiseksi loppuun. Suunnitelmassa opiskelijan tulee yksilöidä suoritettavat opinnot ja aikataulu tutkinnon loppuun saattamiselle. Jyväskylän yliopiston rehtorin päättämien, yliopistolakiin (42 ) perustuvien periaatteiden mukaan lisäajan myöntöharkinnassa otetaan huomioon opiskelijan mahdollisuus valmistua kohtuullisessa ajassa, aiemmin myönnetyt lisäajat ja opiskelijan elämäntilanne. Yleistä

15 Opiskelija, joka ei ole tehnyt yliopistossa tutkintoon johtavia opintoja lainkaan tai vain hyvin vähän, ei voi saada lisäaikaa ilman todella painavia elämäntilanteeseen liittyviä perusteita ja selvitystä siitä, miten opinnot aiotaan jatkossa suorittaa. Esimerkiksi toisen tutkinnon opiskelu tai työssäkäynti ei ole riittävä peruste. Merkittävät luottamustoimet, ansiokas tieteellinen tai taiteellinen toiminta sekä huippu-urheilu voivat olla syitä opintojen hitaalle etenemiselle. Jos riittävää opiskelunäyttöä ei ole, voidaan perusteluna hyväksyä oma tai lähiomaisen sairaus tai muu vaikea elämäntilanne. Perustelut tulee todistaa luotettavilla dokumenteilla. Lisäaika myönnetään lukukausina. Lisäaika myönnetään lähtökohtaisesti enintään kahdeksi lukukaudeksi ja vain poikkeustapauksissa enintään neljäksi lukukaudeksi. Jos opintojen loppuun saattaminen kestäisi opiskelusuunnitelman mukaan pidempään, loput lisäaikalukukaudet opiskelijan on haettava uudella hakemuksella. Ensimmäisen lisäajan hakeminen Ensimmäisellä kerralla lisäaikaa myönnettäessä tarkastellaan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa tavoitteena olevan tutkinnon loppuun saattamiseksi. Opiskelijalla, jolla on sallitun opintoajan päättyessä enintään 1/3 tutkintoon vaadittavista opinnoista suorittamatta, on mahdollisuus saada lisäaikaa. Puuttuvien opintojen maksimimäärä ei kuitenkaan ole ehdoton. Mitä enemmän opintoja puuttuu, sitä perustellumpi lisäaikahakemuksen tulee olla. Myös opiskelijan opintojen viimeaikaisella etenemistahdilla on merkitystä valmistumissuunnitelman toteuttamiskelpoisuutta arvioitaessa. Opiskelijan eduksi katsotaan opintoajan päättymistä edeltävä hyvä opintojen etenemistahti silloinkin, kun opintoja on suorittamatta enemmän kuin 1/3 tutkintoon vaadittavista opinnoista ensimmäistä lisäaikaa haettaessa. Uuden lisäajan hakeminen Mikäli myönnetty lisäaika ei osoittaudu riittäväksi, opiskelijan opintojen eteneminen suunnitelman mukaisesti aiemmilla lisäajoilla otetaan huomioon uusia lisäaikoja myönnettäessä. Uutta lisäaikaa ei ole mahdollista myöntää, mikäli opiskelijan opinnot ovat edenneet merkittävästi alkuperäisen opiskelusuunnitelman aikataulua hitaammin eikä opiskelija ole esittänyt hitaalle etenemiselle elämäntilanteeseen liittyvää syytä. Jos riittävää opiskelunäyttöä ei ole, voidaan perusteluna hyväksyä oma tai lähiomaisen sairaus tai muu vaikea elämäntilanne. Perustelut tulee todistaa luotettavilla dokumenteilla. Henkilö L on hyväksytty kirjallisuuden maisteriopintoihin syyslukukauden 2011 alusta alkaen. Hänen yliopistolain mukainen tutkinnonsuoritusaikansa on päättynyt L on hakenut tutkinnonsuoritusoikeuteensa lisäaikaa Henkilö L on ollut yliopistossa läsnä olevana lukuvuoden , kevätlukukaudet 2013 ja 2014 ja lukuvuoden sekä kirjoilta pois syyslukukauden 2012 ja lukuvuoden (kirjoilta pois oleminen kuluttaa opintoaikaa). Hänellä on opintorekisterissä suoritettuna 56 opintopistettä, joista 40 opintopistettä on sisällytetty Helsingin yliopistosta ja jotka hän on suorittanut ennen tutkintotavoitteisen opiskelun aloittamista. Tutkinnon suoritusoikeuden saatuaan hän on suorittanut 16 opintopistettä helmikuussa L:lta puuttuu hiukan yli puolet tutkinnon opinnoista, pääaineen syventäviä opintoja. Lisäaikahakemuksessaan L on ilmoittanut hakemuksen perusteeksi muut syyt, pääasiallisesti työnteon. Työnteko sinällään ei ole peruste lisäajan myöntämiseen, mutta taloudelliseen toimeentuloon liittyvänä elämäntilanteen seikkana se otetaan huomioon

16 lisäajan myöntöharkinnassa. Oikaisupyynnössään L vetoaa opintojensa viimeaikaiseen etenemiseen, joka voidaan katsoa opiskelijan eduksi. L:lla ei ole opintosuorituksia rekisterissä kuluneelta lukuvuodelta, mutta yliopistotutkija Hanna Pirisen lausunnon mukaan hän on edistänyt maisterintutkielmaansa ja osallistunut maisteriseminaariin kuluneen lukuvuoden aikana työnteon ohessa. L on oikaisupyynnössään ja sen liitteessä tuonut esiin tarkempaa tietoa opintojensa etenemisen viimeaikaisista vaiheista. - L:n oikaisupyyntö liitteineen (asia 14/liite 1) - L:n lisäaikahakemus liitteineen (asia 14/liite 2) - humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan päätös lisäaikahakemukseen (asia 14/liite 3) Päätösehdotus: Päätetään myöntää lisäaikaa syyslukukausi 2017, jonka päättyessä L:n opintosuunnitelman toteutumisen perusteella arvioidaan lisäajan jatkaminen. Perustelut: Päätettäneen esitettyjen dokumenttien perusteella, että L on oikaisupyynnössään tuonut esiin tarkempaa tietoa opintojensa etenemisen viimeaikaisista vaiheista ja sen perusteella hänelle voidaan myöntää lisäaikaa opintoihin. Päätös: Päätettiin esitettyjen dokumenttien perusteella myöntää lisäaikaa syyslukukausi 2017, jonka päättyessä L:n opintosuunnitelman toteutumisen perusteella arvioidaan lisäajan jatkaminen. Puheenjohtaja Sarianna Sipilä Pöytäkirjan tarkastajat Virpi Uotinen Kaisa Aunola

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 4/2017)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 4/2017) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 6.4.2017 (nro 4/2017) Aika: klo 8.08-8.30 Paikka: Ag B301 Läsnä: Kaisa Aunola, Kaija Collin, Raino Mäkinen,

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 4/2018)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 4/2018) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 20.6.2018 (nro 4/2018) Aika: klo 8.15 9.15 Paikka: Ag B201 Läsnä: Kaisa Aunola, Kaija Collin, Teppo

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 3/2018)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 3/2018) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 7.6.2018 (nro 3/2018) Aika: klo 8.15 8.43 Paikka: Ag B201 Läsnä: Iiris Aaltio, Kaisa Aunola, Kaija Collin,

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 11/2017)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 11/2017) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 30.11.2017 (nro 11/2017) Aika: klo 8.15 9.09 Paikka: Ag B201 Läsnä: Kaisa Aunola, Kaija Collin, Piia

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 7/2018)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 7/2018) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Opiskelija ei voinut enää palauttaa työstettyä oppimistehtävää oppimateriaali-koppaan, sillä hänen opinto-oikeutensa oli päättynyt 5.7.2018. Opiskelijan kertoman mukaan, hän otti yhteyttä

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 3/2017)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 3/2017) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 2.3.2017 (nro 3/2017) Aika: klo 8.16-8.45 Paikka: Ag B301 Läsnä: Iiris Aaltio, Piia Einonen, Sami Kollanus,

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 3/2019)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 3/2019) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 16.4.2019 (nro 3/2019) Aika: klo 8.15 9.10 Paikka: AgB301 Läsnä: Iiris Aaltio, Kaisa Aunola, Kaija Collin,

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 8/2018)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 8/2018) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 29.11.2018 (nro 8/2018) Aika: klo 8.15 8.47. Paikka: AgB 301 Läsnä: Iiris Aaltio, Kaisa Aunola, Kaija

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 1/2019)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 1/2019) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 10.1.11.2019 (nro 1/2019) Aika: klo 8.15 9.01 Paikka: AgB 201 Läsnä: Iiris Aaltio, Kaisa Aunola, Kaija

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 5/2017)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 5/2017) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 4.5.2017 (nro 5/2017) Aika: klo 8.15-9.12 Paikka: Ag B301 Läsnä: Kaisa Aunola, Kaija Collin, Piia Einonen,

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 7/2019)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 7/2019) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 20.8.2019 (nro 7/2019) Aika: klo 8.15 11.54 Paikka: AgB301 Läsnä: Iiris Aaltio, Kaija Collin, Piia Einonen,

Lisätiedot

ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018

ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018 LIITE 2 KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018 1. HAKUEDELLYTYKSET Yleisenä edellytyksenä erillisiin opettajan pedagogisiin opintoihin hakemiselle on, että hakija

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 5/2018) Aika: klo Paikka: Ag B301

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 5/2018) Aika: klo Paikka: Ag B301 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 23.8.2018 (nro 5/2018) Aika: klo 8.15 10.50 Paikka: Ag B301 Läsnä: Iiris Aaltio, Kaisa Aunola, Kaija

Lisätiedot

Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset

Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset Filosofinen tiedekunta / Hallintotieteet Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset Tutkintojen järjestämistä ja suorittamista koskevat määräykset tarkentavat opetusta ja tutkintoja sääteleviä lakeja,

Lisätiedot

Yliopistojen tutkinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen (794/2004) mukaisesti opiskelevat

Yliopistojen tutkinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen (794/2004) mukaisesti opiskelevat 14 Yliopistojen tutkinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen (794/2004) mukaisesti opiskelevat Opiskelijat, joiden tutkinnonsuoritusoikeus on myönnetty 1.8.2005 jälkeen sekä ne aiemmin aloittaneet opiskelijat,

Lisätiedot

KÄYTTÄYTYMISTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN TUTKINTOJA JA OPINTOJA KOSKEVAT PYSYVÄISMÄÄRÄYKSET

KÄYTTÄYTYMISTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN TUTKINTOJA JA OPINTOJA KOSKEVAT PYSYVÄISMÄÄRÄYKSET KÄYTTÄYTYMISTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN TUTKINTOJA JA OPINTOJA KOSKEVAT PYSYVÄISMÄÄRÄYKSET Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston 14.6.2005 vahvistama. Näitä pysyväismääräyksiä sovelletaan

Lisätiedot

Opinnot ja opiskelu hallintotieteiden tiedekunnassa

Opinnot ja opiskelu hallintotieteiden tiedekunnassa Opinnot ja opiskelu hallintotieteiden tiedekunnassa Hallintotieteiden tiedekunta vastaa yhteiskuntatieteellisen alan opetuksesta ja tutkimuksesta Vaasan yliopistossa. Tutkintokoulutusta on annettu vuodesta

Lisätiedot

Perustutkintojen suorittamista koskevat määräykset

Perustutkintojen suorittamista koskevat määräykset 109 Hallintotieteiden tiedekunta Hyväksytty hallintotieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 5.6.2007. 1. Tutkintoja ja opiskelua koskevat määräykset Tutkintojen suorittamisessa noudatetaan

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kasvatustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta kauppatieteiden kandidaateille kevät 2014 Kasvatustieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 1. Yleistä Joustava opintopolun kasvatuspsykologian

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 4/2011 Opintoasiat / A Puheenjohtaja Dekaani / Varadekaani Professori Timo Ahonen / Professori Terhi Anna Wilska Jäsen

Lisätiedot

Humanistisyhteiskuntatieteellinen. tiedekunta. Opiskelijoiden orientaatio, Maija Pöyhönen, Salla Kujala, Tiina Rinne

Humanistisyhteiskuntatieteellinen. tiedekunta. Opiskelijoiden orientaatio, Maija Pöyhönen, Salla Kujala, Tiina Rinne Humanistisyhteiskuntatieteellinen tiedekunta Opiskelijoiden orientaatio, 29.9.2017 Maija Pöyhönen, Salla Kujala, Tiina Rinne JYU. Since 1863. 10.10.2017 1 Sisältö Mikä yliopiston koulutusta ja tutkintoja

Lisätiedot

LUONNONTIETEELLINEN KOULUTUSALA

LUONNONTIETEELLINEN KOULUTUSALA LUONNONTIETEELLINEN KOULUTUSALA TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET Seuraavat tutkintojen järjestämistä ja suorittamista koskevat määräykset tarkentavat asetuksia ja johtosääntöjä. Nämä määräykset hyväksyy

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi Aineenopettajainfo 15.9.2017 - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta

Lisätiedot

Lastentarhanopettajan kelpoisuudesta

Lastentarhanopettajan kelpoisuudesta Lastentarhanopettajan kelpoisuudesta Lastentarhanopettajan opintosuunnasta valmistunut kasvatustieteen kandidaatti on pätevä lastentarhanopettaja Myös esikoulun osalta Esi- ja alkuopetuksen sivuaine ei

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

Ohje yleisistä siirtymäsäännösperiaatteista ennen aloittaneille opiskelijoille

Ohje yleisistä siirtymäsäännösperiaatteista ennen aloittaneille opiskelijoille Ohje yleisistä siirtymäsäännösperiaatteista ennen 1.8.2012 aloittaneille opiskelijoille Tampereen yliopiston hallituksen 13.6.2012 hyväksymän ja 1.8.2012 voimaan tulevan tutkintosäännön 33 2 momentin mukaan

Lisätiedot

tekniset johtosäännön, tutkintosäännön ja arviointisäännön edellyttämät muutokset

tekniset johtosäännön, tutkintosäännön ja arviointisäännön edellyttämät muutokset 1 29.12.2010 tekniset johtosäännön, tutkintosäännön ja arviointisäännön edellyttämät muutokset PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINTOJA SEKÄ FILOSOFIAN MAISTERIN (pääaine

Lisätiedot

YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015

YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015 1 YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 7.7.2015 HUMANISTISTEN TIETEIDEN, PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN KANDIDAATIN, SEKÄ FILOSOFIAN, PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTOJA

Lisätiedot

AIKA klo PAIKKA Kokous salissa MaC222

AIKA klo PAIKKA Kokous salissa MaC222 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 10/2010 OPINTOASIAT A Puheenjohtaja Dekaani / Varadekaani Professori Timo Ahonen / Professori Terhi Anna Wilska Jäsen

Lisätiedot

Virtuaalisesti toteutettavat erilliset opettajan pedagogiset opinnot 2002-2003 TÄYDENTÄVÄ HAKU 28.8.-21.10.2002

Virtuaalisesti toteutettavat erilliset opettajan pedagogiset opinnot 2002-2003 TÄYDENTÄVÄ HAKU 28.8.-21.10.2002 Virtuaalisesti toteutettavat erilliset opettajan pedagogiset opinnot 2002-2003 TÄYDENTÄVÄ HAKU 28.8.-21.10.2002 Virtuaalisesti toteutettavien erillisten opettajan pedagogisten opintojen hakuaika jatkuu

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 6/2012 Opintoasiat / A Puheenjohtaja Dekaani / Varadekaani Professori Timo Ahonen / Professori Terhi-Anna Wilska Jäsen

Lisätiedot

Graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa (TaM) vaadittavat opinnot / Tutkintovaatimukset 2013-2014

Graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa (TaM) vaadittavat opinnot / Tutkintovaatimukset 2013-2014 1 (5) Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Median laitos Graafisen suunnittelun koulutusohjelma (TaM) Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) Graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa

Lisätiedot

Tavoitteena tutkinto

Tavoitteena tutkinto Tavoitteena tutkinto Helsingin yliopiston Opintojen suunnittelu Opintoja suunnitellessa on hyvä pohtia mitä ja miksi haluat opiskella millaisia tavoitteita sinulla on millainen olet opiskelijana miten

Lisätiedot

AIKA klo PAIKKA Kokous salissa Y KÄSITELTÄVÄT ASIAT:

AIKA klo PAIKKA Kokous salissa Y KÄSITELTÄVÄT ASIAT: JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yhteiskuntatieleellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 5/2014 Opintoasiat / A Puheenjohtaja Dekaani / Varadeltaani Professori Terhi-Anna Wilska / Professori Jaakko Seiklcula

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opintonsa 2009-2010 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2009-2010) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Opetuslautakunta NAL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Opetuslautakunta NAL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2015 1 (5) 227 Oikaisuvaatimus tuntiopettajaksi ottamisesta HEL 2015-010492 T 01 01 01 01 Päätös päätti kuntalain 89 :n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA

OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA VALINTAPERUSTEET 2017 KOULUTUKSEN KUVAUS Tutkinto: Kauppatieteiden maisteri (KTM), pääaine laskentatoimi Opintojen laajuus: 120 opintopistettä

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN JA FILOSOFIAN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET

LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN JA FILOSOFIAN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET Johtokunta 7/2013, Asia4 Korjattu liite 1 LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN JA FILOSOFIAN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 1. Tutkintojen yleisrakenne, vaadittavat opintosuoritukset ja mitoitus

Lisätiedot

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla.

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla. 1 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Tutkintoihin johtavat koulutukset

Tutkintoihin johtavat koulutukset Dekaanin päätös 22.12.2010 KASVATUSTIETEIDEN YKSIKÖN TUTKINTOJA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 2010 2012 Yliopistossa suoritettavista tutkinnoista säädetään valtioneuvoston asetuksella yliopistojen tutkinnoista (794/2004).

Lisätiedot

YHTEISKUNTATIETEIDEN KANDIDAATIN SEKÄ FILOSOFIAN MAISTERIN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 2012-2015

YHTEISKUNTATIETEIDEN KANDIDAATIN SEKÄ FILOSOFIAN MAISTERIN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 2012-2015 1 YHTEISKUNTATIETEIDEN KANDIDAATIN SEKÄ FILOSOFIAN MAISTERIN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 2012-2015 Hyväksytty Viestinnän, median ja teatterin yksikön johtokunnassa

Lisätiedot

Minustako opettaja? Liisa Ikkala-Toiviainen, Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa

Minustako opettaja? Liisa Ikkala-Toiviainen, Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa 1 Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa 2 Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Koostuvat kahdesta osasta: kasvatustieteen perusopinnoista, 25 op sekä aine- ja syventävien

Lisätiedot

AIKA klo PAIKKA Kokous salissa MaC222 KÄSITELTÄVÄT ASIAT:

AIKA klo PAIKKA Kokous salissa MaC222 KÄSITELTÄVÄT ASIAT: JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 8/2010 Puheenjohtaja Dekaani / Varadekaani Professori Timo Ahonen / Professori Terhi Anna Wilska Jäsen / Varajäsen

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

VIESTINNÄN, MEDIAN JA TEATTERIN YKSIKÖN TUTKINTOJA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

VIESTINNÄN, MEDIAN JA TEATTERIN YKSIKÖN TUTKINTOJA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 1 VIESTINNÄN, MEDIAN JA TEATTERIN YKSIKÖN TUTKINTOJA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 2015 2018 Hyväksytty Viestinnän, median ja teatterin yksikön johtokunnan kokouksessa 11.6.2015. 1 Viestinnän, median ja teatterin

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2007-2009) KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT OPINNOT (20 op) KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 3/2012 Opintoasiat / A Puheenjohtaja Dekaani / Varadekaani Professori Timo Ahonen / Professori Terhi-Anna Wilska Jäsen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA Ennen kuin täytät lomakkeen, tutustu valintaperusteisiin, jotka ovat tämän hakemuslomakkeen

Lisätiedot

HAKU LUKUVUONNA SUORITETTAVIIN ERILLISIIN OPETTAJAN PEDAGOGISIIN OPINTOIHIN ICT-ALAN OSAAJILLE

HAKU LUKUVUONNA SUORITETTAVIIN ERILLISIIN OPETTAJAN PEDAGOGISIIN OPINTOIHIN ICT-ALAN OSAAJILLE HAKU LUKUVUONNA 2017 2018 SUORITETTAVIIN ERILLISIIN OPETTAJAN PEDAGOGISIIN OPINTOIHIN ICT-ALAN OSAAJILLE Helsingin yliopiston tutkinto- ja oikeusturvajohtosäännön 16 :n mukaan käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op)

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö toteuttaa lukuvuonna 2009 2011 pilottiluontoisena koulutuksena

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Koulutusuudistuksen siirtymäaika Tampereen

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ

YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ 1 YHTEISKUNTA- JA KULTTUURITIETEIDEN YKSIKKÖ HUMANISTISTEN TIETEIDEN, PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN KANDIDAATIN, SEKÄ FILOSOFIAN, PSYKOLOGIAN JA YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN JA FILOSOFIAN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET

LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN JA FILOSOFIAN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET BioMediTech Johtokunta hyväksynyt 25.8.2015 LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN JA FILOSOFIAN MAISTERIN TUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 2015-2018 1. Tutkintojen yleisrakenne, vaadittavat opintosuoritukset

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelma 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Lukijalle. Lukuvuosi Lukuvuosi on jaksotettu viiteen periodiin:

Lukijalle. Lukuvuosi Lukuvuosi on jaksotettu viiteen periodiin: Lukijalle Tämä opinto-opas sisältää hallintotieteiden kandidaatin ja hallintotieteiden maisterin tutkintojen rakenteet, oppiaine-esittelyt sekä keskeiset tiedot opintojen suorittamisesta lukuvuonna 2010

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 1/2013 Opintoasiat / A Puheenjohtaja Dekaani / Varadekaani Professori Timo Ahonen / Professori Terhi-Anna Wilska Jäsen

Lisätiedot

HAKUOHJE. VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.)

HAKUOHJE. VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.) HAKUOHJE VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.) Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolla on syksystä 2005 alkaen mahdollista suorittaa visuaalisen alan taideopettajien

Lisätiedot

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO 22.3.2018 Presentation Name / Firstname Lastname 29/03/2018 1 KLO 16.00-17.00 YLEISINFO KLO 17.00-18.00 VALINNAISTEN OPINTOJEN ESITTELYÄ ERI PISTEISSÄ Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

TERVEYSTIETEIDEN PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET

TERVEYSTIETEIDEN PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET TERVEYSTIETEIDEN PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET 1. Terveystieteiden tutkinto-ohjelman yleisrakenne ja vaadittavat opintosuoritukset Terveystieteiden tutkinto-ohjelmassa kandidaatin tutkinto

Lisätiedot

1.2 Kasvatustieteiden koulutuksen erillisvalinta avoimia yliopisto-opintoja suorittaneille (ent. kasvatustieteiden koulutuksen C-kiintiö)

1.2 Kasvatustieteiden koulutuksen erillisvalinta avoimia yliopisto-opintoja suorittaneille (ent. kasvatustieteiden koulutuksen C-kiintiö) KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNNAN ERILLISVALINTOJEN VALINTAPERUSTEET 2012 1. TUTKINTOON JOHTAVIEN KOULUTUSTEN ERILLISVALINNAT 1.2 Kasvatustieteiden koulutuksen erillisvalinta avoimia yliopisto-opintoja suorittaneille

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 5.4.2017 Teknillinen tiedekunta Pääaineinfon ohjelma Pääaineen valintamenettely Ohjelman esittely Tuotantotalouden esittely Tietotekniikkan/tietojärjestelmätieteen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintosuunnitelma HOPS /TaM

Henkilökohtainen opintosuunnitelma HOPS /TaM MEDIAN LAITOS 1 (5) Valokuvataide 27.6.2013 Henkilökohtainen opintosuunnitelma HOPS /TaM Valokuvataiteen koulutusohjelman (TaM 120 op) tutkinnon rakenne 2013 2014 ja opintojen suositeltu suorittamisjärjestys

Lisätiedot

PL 4600, Oulun yliopisto p HOPS

PL 4600, Oulun yliopisto p HOPS PL 4600, 90014 Oulun yliopisto p. 029 448 2920 http://www.oulu.fi/kauppakorkeakoulu/ HOPS henkilökohtainen opintosuunnitelma Pelkkää KTM-tutkintoa suorittamaan siirtyvät opiskelijat Nimi: Opiskelijanumero:

Lisätiedot

AIKA klo PAIKKA Kokous salissa MaC222 KÄSITELTÄVÄT ASIAT:

AIKA klo PAIKKA Kokous salissa MaC222 KÄSITELTÄVÄT ASIAT: JYVÄ SKYL Ä N YL I OPI STO Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 9/2010 Puheenjohtaja Dekaani / Varadekaani Professori Timo Ahonen / Professori Terhi-Anna Wilska Jäsen / Varajäsen

Lisätiedot

Siirtohaku, Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v)

Siirtohaku, Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v) 1 FILOSOFINEN TIEDEKUNTA Katso koulutusten kuvaukset yliopiston verkkosivulta tai koulutustarjontaesitteestä tai Opintopolusta. Siirtohaku, Englannin kieli ja kulttuuri, Joensuu Humanististen tieteiden

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot Ia 2014 Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto,

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto

Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Tiedekuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 3/2013 Opintoasiat / A Puheenjohtaja Dekaani / Varadekaani Professori Timo Ahonen / Professori Terhi-Anna Wilska Jäsen

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ensihoitajakoulutukseen sosiaali- ja terveysalalla kevään 2015 yhteishaussa

Opiskelijavalinta ensihoitajakoulutukseen sosiaali- ja terveysalalla kevään 2015 yhteishaussa Opiskelijavalinta ensihoitajakoulutukseen sosiaali- ja terveysalalla kevään 2015 yhteishaussa Sosiaali- ja terveysalalle hakijan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että opiskelija kykenee

Lisätiedot

Erityisopetuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat opinnot

Erityisopetuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat opinnot Erityisopetuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat opinnot Hakukohde Erityisopetuksen tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat opinnot (60 op) Hakuaika 4.1. 22.1.2016 (klo 16.15) Hakeminen Koulutukseen

Lisätiedot

Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta?

Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta? Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta? Opintoasiainkoordinaattori Tanja Steiner 13.10.2004 Teema Opettaja Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutus Helsingin yliopistossa Käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 8/2017)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 8/2017) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 24.8.2017 (nro 8/2017) Aika: klo 8.15-10.25 Paikka: Ag B301 Läsnä: Kaisa Aunola, Kaija Collin, Piia

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 10/2017)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 10/2017) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 26.10.2017 (nro 10/2017) Aika: klo 8.17 9.31 Paikka: AgB201 Läsnä: Kaija Collin, Piia Einonen, Sami

Lisätiedot

Kokouksen 12 / 2009 asialista

Kokouksen 12 / 2009 asialista Kokouksen 12 / 2009 asialista 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. Ilmoitusasiat 3. Kasvatustieteiden tiedekunnan esitys yliopiston rehtorille dekaanin nimeämisestä 4. Esitys lisäjäsenten määräämiseksi

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto, 180 op (tavoiteaika 3 vuotta)

Lisätiedot

TIEDEKUNTANEUVOSTON KOKOUS 1/2011

TIEDEKUNTANEUVOSTON KOKOUS 1/2011 LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIEDEKUNTANEUVOSTON KOKOUS 1/2011 Aika Paikka tiistaina 15.2.2011 klo 13.15 alkaen luonnontieteellisen tiedekunnan kokoushuone YL136-1 Käsiteltävät asiat Hallintopäällikön

Lisätiedot

Kasvatustieteiden tiedekunta Ennakkotietoja vuoden 2015 valintaperusteista. Faculty of Education/Kasvatustieteiden tiedekunta Helena Seppälä

Kasvatustieteiden tiedekunta Ennakkotietoja vuoden 2015 valintaperusteista. Faculty of Education/Kasvatustieteiden tiedekunta Helena Seppälä Kasvatustieteiden tiedekunta Ennakkotietoja vuoden 2015 valintaperusteista Koulutukset ja aloituspaikat v. 2015 Kasvatustieteiden koulutus 25 Luokanopettajan koulutus 100 (sisältää teknologia- sekä taide-

Lisätiedot

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu Aineenopettajan koulutukseen hakevien infotilaisuus 10.2.2010 Opintoasiainsuunnittelija Sanna Lumikko Teologinen tiedekunta B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen koulutus: Lastentarhanopettajien koulutus

Varhaiskasvatuksen koulutus: Lastentarhanopettajien koulutus Varhaiskasvatuksen koulutus Kasvatustieteiden tiedekunnassa voi suorittaa varhaiskasvatukseen suuntautuvan kaksiportaisen kasvatustieteen maisterin tutkinnon: 1) Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon (120

Lisätiedot

Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosäännön päätöksentekijät

Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosäännön päätöksentekijät Sähkötekniikan korkeakoulun tutkintosäännön päätöksentekijät Hyväksytty sähkötekniikan akateemisessa komiteassa 7. päivänä kesäkuuta 2011. Niissä kohdissa, joissa päättäjä johtuu jostain muusta säännöstä

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Pääaine: Puh: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Ylioppilastutkinnon jälkeen / ennen saksan

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON TUTKINTOSÄÄNTÖ. Annettu Rovaniemellä 16 päivänä kesäkuuta 2014

LAPIN YLIOPISTON TUTKINTOSÄÄNTÖ. Annettu Rovaniemellä 16 päivänä kesäkuuta 2014 1 LAPIN YLIOPISTON TUTKINTOSÄÄNTÖ Annettu Rovaniemellä 16 päivänä kesäkuuta 2014 Lapin yliopiston hallitus on 16. päivänä kesäkuuta 2014 annetun yliopistolain (558/2009) 41 :n nojalla hyväksynyt seuraavan

Lisätiedot

SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO

SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO VALINTA- OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO Haluatko vaihtaa pääainetta? TAI Onko sinulla vähintään alempi korkeakoulututkinto toisesta korkeakoulusta ja haluat vaihtaa

Lisätiedot

MUUALLA KUIN MUODOLLISESSA KOULUTUKSESSA HANKITUN OSAAMI- SEN HYVÄKSILUKEMISLOMAKE

MUUALLA KUIN MUODOLLISESSA KOULUTUKSESSA HANKITUN OSAAMI- SEN HYVÄKSILUKEMISLOMAKE 1 Hakemus on saapunut käsiteltäväksi (pvm) MUUALLA KUIN MUODOLLISESSA KOULUTUKSESSA HANKITUN OSAAMI- SEN HYVÄKSILUKEMISLOMAKE Tällä lomakkeella tutkintoa suorittavat opiskelijat hakevat korvaavuuksia Vaasan

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS: LASTENTARHANOPETTAJIEN KOULUTUS

VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS: LASTENTARHANOPETTAJIEN KOULUTUS VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS Kasvatustieteiden tiedekunnassa voi suorittaa varhaiskasvatukseen suuntautuvan kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon ja kasvatustieteen maisterin tutkinnon: 1) Kasvatustieteen

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteellinen koulutusala

Yhteiskuntatieteellinen koulutusala Yhteiskuntatieteellinen koulutusala Yhteiskuntatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoja koskevat määräykset pääainepohjaisen tutkintorakenteen mukaan opiskeleville (voimassa siirtymäkauden eli 1.8.2012

Lisätiedot

Kandidaatin ja maisterin tutkinnot

Kandidaatin ja maisterin tutkinnot Kandidaatin ja maisterin tutkinnot 7 PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET Tutkintoasetuksissa määrätään tutkintojen sisältöä, järjestelyä ja suorittamista koskevat valtakunnalliset yleisperiaatteet.

Lisätiedot

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op)

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö järjestää lukuvuosina 2011 2013 Erilliset yliopistopedagogiikkaan

Lisätiedot

Tutkintomääräykset. Hallintotieteiden tiedekunnan tutkintomääräykset. Hallintotieteiden tiedekunta. 1. Tutkintoja ja opiskelua koskevat määräykset

Tutkintomääräykset. Hallintotieteiden tiedekunnan tutkintomääräykset. Hallintotieteiden tiedekunta. 1. Tutkintoja ja opiskelua koskevat määräykset 91 Hallintotieteiden tiedekunta Tutkintomääräykset Hyväksytty hallintotieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 15.5.2006. 1. Tutkintoja ja opiskelua koskevat määräykset Tutkintojen suorittamisessa

Lisätiedot

LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ

LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ Tutkintosääntö 1 (6) LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ Lahden ammattikorkeakoulun tutkintosääntö antaa ohjeita opintojen suorittamisesta ja niiden järjestelyistä. Lahden ammattikorkeakoulun hallitus

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Monialaiset opinnot ja niiden antama kelpoisuus

Monialaiset opinnot ja niiden antama kelpoisuus Valintaperusteet ja hakumenettely perusopetuksessa opetettavien aineiden ja ainekokonaisuuksien suomenkielisiin monialaisiin opintoihin (60 op) 2018-2019 Monialaiset opinnot ja niiden antama kelpoisuus

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot