ARVIOINTIKERTOMUS 2016 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SIVISTYSJOHTAJIEN OHJAUSRYHMÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ARVIOINTIKERTOMUS 2016 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SIVISTYSJOHTAJIEN OHJAUSRYHMÄ"

Transkriptio

1 ARVIOINTIKERTOMUS 2016 JA TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SIVISTYSJOHTAJIEN OHJAUSRYHMÄ

2 Tavoitteet vuodelle 2017 Asia jossa halutaan onnistua Mittari Toteutuskeino Seuranta OHRY:ssa Asiakas Asiakasnäkökulman ja osallisuuden huomioiminen toiminnassa Asiakkaille markkinoitujen sähköisten kyselyjen tulokset Vahvistetaan kuntalaisten osallisuuden merkitystä kaikille kehittämisryhmille marraskuu Henkilöstö Systemaattinen täydennyskoulutus henkilöstölle Täydennyskoulutukseen osallistuneiden määrä Koulutuksiin osallistumiseen kannustaminen ja mahdollistaminen marraskuu Sidosryhmät ja resurssit Sähköiset kokouskäytännöt ja periaatteet Kokousten määrät, joissa sähköinen osallistuminen on mahdollistettu Rakennetaan yhteinen toimintamalli elokuu Oman toiminnan uudistuminen Yhteiset ydinprosessit Auditoitujen tai benchmarkattujen prosessien määrä Keskinäiset auditoinnit kehittämisryhmät marraskuu

3 Itsearvioinnin tulos -pisteet 2016 Toiminnan mahdollistajat Johtajuus 3.4 Strategia ja toiminnan suunnittelu 3.3 Henkilöstö 3,1 Kumppanuudet ja resurssit 3.4 Prosessit 3.3 Innovaatiot ja oppiminen Yhteiskunta vastuutulokset 3.1 Henkilöstö tulokset 3.4 Asiakas- ja kansalaistulokset 3.3 Keskeiset suorituskyky tulokset 3.2

4 Johtaminen 3.4 Asiakas- ja kuntalaistulokset 3.3 Strategia ja toiminnan suunnittelu 3.3 Henkilöstötulokset 3.4 Henkilöstö 3.1 Yhteiskuntavastuutulokset 3.1 Kumppanuus ja resurssit 3.4 Keskeiset suorituskykytulokset 3.2 Prosessit 3.3 Yhteispisteet 29.5 = vahvaa näyttöä toiminnan kannalta keskeisistä asioista

5 Pisteet = vahvaa kehittymisnäyttöä lähes kaikkien oleellisten toimintojen osalta vuosina , , , ,

6 CAF-pisteet ,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0, ,0 1. Johtajuus 2. Strategia ja toiminnan suunnittelu 3. Henkilöstö 4. Kumppanuudet ja resurssit 5. Prosessit 6. Asiakas- ja kansalaistulokset 7. Henkilöstötulokset 8. Yhteiskuntavastuutu lokset 9. Keskeiset suorituskykytulokset Sarja1 2,8 3,0 2,9 2,7 3,4 2,9 2,6 2,5 3,1 Sarja2 3,2 3,4 3,1 2,7 3,1 3,1 2,6 2,5 3,1 Sarja3 3,5 3,4 3,2 2,7 3,3 3,1 2,6 2,7 3,1 Sarja4 3,4 3,3 3,1 3,4 3,3 3,3 3,4 3,1 3,2 Sarja1 Sarja2 Sarja3 Sarja4

7 4,0 OHRY:n itsearviointitulokset ,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,

8 Johtaminen, vahvuudet 2016 Seudullinen yhteistyö luetaan laajasti merkitykselliseksi. Yhteistyötä arvostetaan Seutuyhteistyö on vuorovaikutuksessa kunnan tehtävän kanssa osa sitä. Avoimuus, toisten kunnioittaminen, tiedon jakaminen eri foorumeilla. Verkoston jäsenten sitoutuminen mennyt eteenpäin. Varahenkilöt on nimetty, kunnista aina joku paikalla. Resurssin osoittaminen työryhmiin toimii; työryhmiin nimettävät henkilöt mietitään ajatuksella. Yhteiset tiedotteet, maakunnallisen kyselyn tulokset. Verkoston toiminnan tuloksista viestitään. Mandaatti toiminnalle haetaan päättäjiltä. Raportointi, toiminnan avoimuus. Toiminta on aktiivista ja säännöllistä.

9 Johtaminen, kehittämiskohteet Toimintatapa on suunniteltu, käyttöönotettu ja arvioimme teemmekö oikeita asioita oikealla tavalla, CAF-pisteet Seudullisen yhteisen vision kirkastaminen, tietoisuus siitä, että seudullinen visio ole ristiriidassa kuntien strategioiden kanssa, vaan tukee niitä. 2. Verkostotyön merkityksen kirkastaminen. Verkostossa oppimisella tarkoitetaan useiden organisaatioiden oppimista ryhmänä / tiiminä. Verkostotyöskentelyssä toimijan ei tarvitse olla haasteineen yksin. 3. Ohjausryhmän jäsenten sitoutumisen vahvistaminen yhteisiin tavoitteisiin ja sitoutuminen yhteisiin päätöksiin korvausasioissa. Kustannus-hyötyanalyysi? 4. Huomio omaan ajankäyttöön -yhteisestä kokouskulttuurista sopiminen. 5. Aktiivinen, avoin ja säännöllinen vuorovaikutus poliittisiin päättäjiin ja sidosryhmiin. 6. Ohjausryhmän jäsenten oman perustehtävän kirkastaminen.

10 STRATEGIA JA TOIMINNAN SUUNNITTELU, vahvuudet Kattava maakunnallinen edustus, vahva kontaktipinta toimintaympäristöön. Sivistysjohtaja kertoo esimieskokouksissa seutukuulumisia, yleisellä tasolla informaatio kulkee. Seudullista arviointia voidaan hyödyntää yhteistyössä eri osa-alueilla ja kunnissa. Yhteistoiminta osana perustoimintaa mm. arviointi, laatutyö, OPS-prosessi, toimintakulttuurin kehittäminen sekä varhaiskasvatuksen pedagoginen kehittäminen yhteistyössä. Seutuyhteistyö tuo ymmärrystä isosta kokonaisuudesta. Yhteistyöllä selkeä vuosikello ja selkeät tavoitteet. Toimintasuunnitelma resonoi kuntien oman työn kanssa. Yhteistyöstä on todellista hyötyä. Innovaatiot ja muutokset lähtevät arjen työstä. Avoimet keskustelut ja tiedonjako kehittämiskohteita koskien merkityksellisiä. Ajankohtaiset ad. hoc asiat nousevat yhteiseen keskusteluun, eri näkökulmat rikastuttavat Hankalista asioista voidaan keskustella yhdessä. Seudulliset yhteiset kehittämispäällikkö ja kehittämiskoordinaattori ovat vahvuuksiamme.

11 STRATEGIA JA TOIMINNAN SUUNNITTELU, kehittämiskohteet. Toimintatapa on suunniteltu, käyttöönotettu ja arvioimme teemmekö oikeita asioita oikealla tavalla, CAF-pisteet Kehittämisryhmien tulee jäsentää oman palvelusektorinsa seudullinen kokonaiskuva vuosittain toimintakertomuksessa. Onko toiminta kehittynyt ja mihin suuntaan? 2. Tulevaisuuden päijäthämäläisen kunnan kuvan piirtävät kaikki toimijat tulevaisuudentutkijoilla ei ole parempaa tietoa tulevaisuudesta. Keskityttävä miettimään millaisen tulevaisuuden kunnan rakennamme yhdessä? 3. Muistettava, että ohjausryhmän jäsenillä on velvollisuus kertoa omaan organisaatioonsa päin seudullisen yhteistyön kokonaisuudesta. 4. Toimintasuunnitelma tähtää tulevaan, siksi jokaisen osallistuminen sen laatimiseen on tärkeää. Toimintasuunnitelma laaditaan yhdessä, jotta kaikki voivat sitoutua siihen. 5. Kehittämisryhmien puheenjohtajien sitoutuminen verkostoyhteistyöhön vaihtelee. Tarkastellaan kehittämisryhmien puheenjohtajuutta uudelleen.

12 HENKILÖSTÖ, vahvuudet Seudullinen yhteistyö nähdään arvokkaana. Seudullinen toiminta ja siihen osoitetut henkilöstövoimavarat huomioidaan tehtäväkohtaisesti ja niihin osoitetaan sovittu resurssi. Henkilöstön innostaminen seudulliseen kehittämistyöhön ja sen seurauksena oman organisaation palvelutuotannon kehittämiseen. Kannustetaan henkilöstöä seudulliseen kehittämistyöhön ja annetaan osallistumisesta tunnustusta. Pitkä yhteistyöhistoria. Tuttuus, avoimuuden ja kunnioituksen periaate. Seudullinen kehittämistoiminta nivoutuu kunnan toimintaan ja tukee kaikkien työtä. Luodaan kunta- ja yksikkötasolla toimintakulttuuria jossa annetaan yksittäisille henkilöstön jäsenille mahdollisuus luovuuteen, ideointiin ja aloitteiden tekoon. Toimijoiden yhteinen keskustelu onnistuu.

13 HENKILÖSTÖ, kehittämiskohteet. Toimintatapa on suunniteltu, käyttöönotettu ja arvioimme teemmekö oikeita asioita oikealla tavalla, CAF-pisteet Kuntien seutuyhteistyöhön antaman resurssin näkyväksi tuominen kentällä ja hankkeissa. Miten seutuyhteistyössä kehittäminen on erilaista kuin oman kunnan kehittämistyö? 2. Yhteistoiminnan tavoitteiden kirkastaminen: yhdessä tehty on kaikkien toimijoiden hyväksi tehtyä, käytetty resurssi ei pois keneltäkään vaan tuottaa yhteistä lisäarvoa. 3. Tietoisuuden lisääminen siitä, että aktiivisimmilla kehittäjillä mahdollisuus saada oma paras käytäntö jakoon kaikkiin kuntiin. 4. Työhyvinvoinnin teemapäivä kaikille verkostotoimijoille. 5. Yhteistoimintasopimuksen kirkastaminen - roolit 6. Yhteistyössä kehittäminen ei ole erillistä oto-toimintaa. Seudulliseen yhteistoimintaan osallistumisen merkityksen kirkastaminen. 7. Kunnat ovat sitoutuneet rahoittamaan verkoston toiminnan taloussuunnitelman mukaan.

14 KUMPPANUUDET JA RESURSSIT, vahvuudet Kunnat ovat sitoutuneet rahoittamaan verkoston toiminnan taloussuunnitelman mukaan. Ajankohtaisia asioita otetaan esille tarpeen mukaan. Ohjausryhmässä kuullaan kumppaneita tarvittaessa. Tietoa pyritään keräämään järjestelmällisesti. Ongelmakohtien tunnistaminen ja niiden kehittäminen systemaattista. Maakunnallinen arviointi ja työryhmien toiminta. Kaikki toiminta tähtää parempaan asiakaspalveluun. Sopiva budjetti ei rasita kuntia, keskeiset asiat budjetoitu. Omat aktiiviset yhteiset seudulliset työntekijät. Kunnat ovat sitoutuneet rahoittamaan verkoston toiminnan taloussuunnitelman mukaan. Tietoa pyritään keräämään ja analysoimaan systemaattisesti.stj-ohryn piirissä välitetään tietoa. Selkeät ja toimivat tiedonjakokäytännöt. Tiedottaminen ajankohtaisista asioista toimii hyvin. Peda.net:in käyttöönotto hyvä, mutta antaisi mahdollisuudet monipuolisempaan käyttöön.

15 KUMPPANUUDET JA RESURSSIT, kehittämiskohteet. Toimintatapa on suunniteltu, käyttöönotettu ja arvioimme teemmekö oikeita asioita oikealla tavalla, CAF-pisteet 3.4 Kumppanuussuhteita on vahvistettava edelleen. Kuukausitiedotteen laatiminen seutuyhteistyöstä. Millainen jakelu? Asiakkaan määritelmän käsitteen kirkastaminen yhteisesti Asiakassuhde julkisissa palveluissa tärkeä, vastine annettuun palautteeseen. Markkinointitoimenpiteitä kuntalaisiin päin. Yhteistoiminnan keskiöön seudulliset yhteiset rahoitushakemukset ja hankkeet. Täydennyskoulutusta: Tiedolla johtaminen tutuksi kaikille seututoimijoille. Mahdollisuus osallistua sähköisesti verkoston kokouksiin ja yhteisten toimintatapojen luominen sähköisiin kokouksiin osallistumiselle.

16 PROSESSIT, vahvuudet Vahvuutena on eri kokoisten kuntien toimijoiden keskinäinen kunnioitus ja arvostus työtavoissa. Prosessien jatkuvan kehittämisen näkökulma arvioinnin kautta. Kehittämisryhmät ovat oleellisen tärkeitä toiminnalle. Kokemusten jako (yhdistetään keh.ryhmien toimintaan, jako myös stj-ohryssa). Maakunnallinen arviointi suunnitellaan hyvin ja toteutetaan säännöllisesti. Seudulliset yhdessä kehitetyt prosessit tukevat kunnan omaa työtä ja vapauttavat resursseja muualle. Seudulliset prosessit ovat sateenvarjona oman organisaation prosesseille. Kehittämisryhmät keskeisiä toiminnan jatkuvalle parantamiselle.

17 PROSESSIT, kehittämiskohteet. Toimintatapa on suunniteltu, käyttöönotettu ja arvioimme teemmekö oikeita asioita oikealla tavalla, CAF-pisteet Tunnistetaan ja kuvataan kuntien nykyiset ydinprosessit ja niiden rajapinnat erityisesti lasten, nuorten ja perheiden palveluiden osalta jotta yhteistyö LAPE-kehittämisessä on sivistystoimijoiden puolelta vahvuus. 2. Motivoidaan vastaajia kaikissa kunnissa tuottamaan tietoa arviointikyselyiden ja palautteen muodossa. Korostetaan osallisuuden ja vuorovaikutuksen merkitystä uudenlaisten hyvinvointipalveluiden palvelumuotoilussa. 3. Priorisointitaitojen kehittäminen, sitoutumisen vahvistuminen ja koko kehittämisverkoston viestintään panostaminen

18 ASIAKAS- JA KUNTALAISTULOKSET, vahvuudet Yhteistyössä tehdyt maakunnalliset kyselyt, jotka kattavat suuren osan toiminnasta. Yhteiset kyselyt, yhteiset hankkeet kehittäminen tulosten läpikäyminen kehittämisen painopistealueiden määrittely saadaan arvokasta tietoa palvelutuotantomme prosesseista ja tuotannon vaikuttavuudesta asiakkaiden mielestä. Saatujen tulosten pohjalta yksiköt kehittävät palvelutuotantoaan.

19 ASIAKAS- JA KUNTALAISTULOKSET, kehittämiskohteet. Tulokset osoittavat myönteistä kehitystä ja suurin osa keskeisistä tavoitteista on saavutettu, CAF-pisteet Osallisuuden toteutuminen ja asiakasnäkökulman toteuttaminen toiminnan suunnittelussa ja painopisteissä. 2. Arvioinnin laajentaminen koko sivistystoimen palveluita kattamaan ja hyödyntämään. 3. Kyselyihin vastaajien aktivoiminen.

20 HENKILÖSTÖTULOKSET, vahvuudet Maakunnallisten kyselyjen kautta saadaan arvokasta tietoa palvelutuotannosta henkilöstön näkökulmasta. Saatujen tulosten pohjalta kehitetään palvelutuotantoa kohdistamalla resurssit oikein sekä kehittämällä henkilöstön osaamista. Eri henkilöstöryhmät tutustuneet toistensa toimintaan/työhön/ toimintamalleihin. Työryhmissä edustus kaikista kunnista. Henkilöstön sitoutuminen ja motivoituminen on yhteistoiminnan vaikuttavuuden ansiota. Yleisesti yhtäläiset kelpoisuudet tehtävissä.

21 HENKILÖSTÖTULOKSET, kehittämiskohteet. Tulokset osoittavat myönteistä kehitystä ja suurin osa keskeisistä tavoitteista on saavutettu, CAF-pisteet Henkilöstön tvt-taitojen osaamisen kehittäminen, vaikka panostus on jo ollut hurjaa. 2. Henkilökohtaisen osaamisen tehokkaampi hyödyntäminen. 3. Seudullisten näkemysten viestiminen koko henkilökunnalle tarvitsee kehittämistä. 4. Palvelualueet huomioitu henkilöstön osalta epätasaisesti. 5. Henkilöstönäkökulman ennakointi kaipaa kehittämistä.

22 YHTEISKUNTAVASTUUTULOKSET, vahvuudet Ohjausryhmän ja työryhmien verkostoituminen on systematisoitunut parin viime vuoden aikana erityisesti yhteiskuntavastuun näkökulmasta. Toiminta on ollut läpinäkyvää ja se on edistänyt tasa-arvoa ja yhdenmukaisuutta. Staattinen ja turvallisuushakuinen toimintakulttuuri, pysyvyys on vahvuus myös. Toiminnan avaaminen ulospäin.

23 YHTEISKUNTAVASTUUTULOKSET, kehittämiskohteet. Tulokset osoittavat myönteistä kehitystä ja suurin osa keskeisistä tavoitteista on saavutettu, CAF-pisteet Verkoston tunnettavuutta voisi parantaa sekä toiminnan että tuloksellisuuden osalta. 2. Sosiaalisesti kestävää tulevaisuutta rakennettaessa olisi preaktiivisempi ote yhteistyöhön. Yhdessä eikä SOTE:n edellä hyvinvoinnin varmistaminen. 3. Seudullisen yhteistoiminnan näkyvyys / tunnettuvuus kaipaa lisäpanostusta

24 KESKEISET SUORITUSKYKYTULOKSET, vahvuudet Yhteistyö vähentää yksittäisten toimijoiden työtaakkaa. Perustekemisen laatu ja arviointitulokset nousevat, vaikka talous tiukkenee. Kehittämisryhmien toiminta on tavoitteellista ja määrätietoista, tavoitteet on saavutettu. Verkosto toimii tehokkaasti ja edistää toiminnallaan asiakaslähtöisten, tasavertaisten ja laadukkaiden sivistyspalveluiden tuotantoa maakunnassa. Hankehyödyt / panos / tuotos.

25 KESKEISET SUORITUSKYKYTULOKSET, kehittämiskohteet. Tulokset osoittavat myönteistä kehitystä ja suurin osa keskeisistä tavoitteista on saavutettu, CAF-pisteet Näkyykö yhteinen visio kärkimaakunnasta valtakunnallisesti? 2. Linjausten toimeenpanovaiheen hajonta maakunnassa tulee korjata. 3. Talouden, toiminnan ja tulosten kriittinen yhteisarviointi tiedolla johtamisen kulttuurin synnyttäminen. 4. Kokouskulttuuriin tarvitaan tehostamista esim. osallistumismahdollisuus Skypen kautta. 5. Kumppanuussuhteita voisi edelleen vahvistaa sekä maakunnallisesti ja valtakunnallisesti.

26 Koko vuoden ajankohtaisia ohjausryhmän aiheita: Sivistyskunnan rooli tulevaisuudessa LAPE Varhaiskasvatuksen pedagoginen kehittäminen Henkilöstön täydennyskoulutus 11. Kokous, joulukuu 1. kokous, tammikuu Vuoden 2016 itsearviointiraportti Vuoden 2017 toiminnallisten tavoitteiden asettaminen 2. kokous, helmikuu Vuoden 2016 toimintakertomus Yhteistyösopimuksen tavoitteiden kirkastaminen, ydinprosessit, ohryn jäsenet kehittämisryhmissä 10. Kokous, marraskuu 3. Kokous, maaliskuu Maakunnallisen arvioinnin tulokset Sähköiset kokouskäytännöt, periaatteista sopiminen Koulujen työ ja loma-ajoista päättäminen Ohjausryhmän itsearviointi 9. Kokous, lokakuu 4. kokous, huhtikuu Tietoisku tiedolla johtamisesta Seudun mahdollisuudet yhteiseen tiedolla johtamiseen Päijät-Hämeen terveysliikuntaja urheilustrategian esittely. Ohjausryhmän itsearviointi 8. kokous, syyskuu 5. kokous, toukokuu Teemapäivä työhyvinvoinnista verkoston toimijoille Ohjausryhmän itsearviointi 7. Kokous, elokuu Vuosiloma kuukausi 6. kokous, kesäkuu Ohjausryhmän puolivuotiskatsaus; talous ja toiminta Ammatill. koulutuksen reformin tilannekatsaus

27 KRIITTISET MENESTYSTEKIJÄT Verkoston jäsenten sitoutuminen yhteistoimintasopimuksen sisällön noudattamiseen. Läsnäolo kokouksissa. Henkilöstövaihdokset. Tiedon kulku, viestinnälliset kuilut.

CAF ja ulkoinen palaute. Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC, Valtiokonttori

CAF ja ulkoinen palaute. Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC, Valtiokonttori CAF ja ulkoinen palaute Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC, Valtiokonttori Sisältö Vertailukehittäminen Miksi kannattaa hakea ulkoista palautetta? Mitä ja miten? Vertailukehittäminen Yhteisillä periaatteilla

Lisätiedot

Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula

Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula 26.1.2018 Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula 2 KUOPIO 2030: HYVÄN ELÄMÄN PÄÄKAUPUNKI STRATEGIAN NÄKÖKULMAT MISSIO Kuopio kumppaneineen mahdollistaa kestävän

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI!

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! 1. Työyhteisön osaamisen johtamiseen 2. Lasten liikunnan lisäämiseen toimintayksikössä 3. Työhyvinvoinnin parantamiseen 4. Henkilökunnan ammatillisuuden

Lisätiedot

CAF JA DIGITALISAATIO - PALVELUKETJUT KESKIÖSSÄ

CAF JA DIGITALISAATIO - PALVELUKETJUT KESKIÖSSÄ CAF JA DIGITALISAATIO - PALVELUKETJUT KESKIÖSSÄ Kansallisen arviointi- ja laatuverkoston seminaari 1.9.2016 Jussi Kleemola TÄMÄ ON SOLITA. Liikevaihto 2015 49,7 miljoonaa euroa Yli 430 ammattilaista Yli

Lisätiedot

RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN. Vantaan kaupunki / Leena Lahtinen

RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN. Vantaan kaupunki / Leena Lahtinen RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN ESIMIES Toimenkuva ja tehtävät YHTEISKUNNALLINEN JA ASIAKASVAIKUTTAVUUS ARVOT Kestäväkehitys

Lisätiedot

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA VUOSI/ KUUKAUSI PEDAGOGISEN JOHTAMISEN TEHTÄVÄ/TOIMINTO TEHTÄVÄN/TOIMINNON TARKOITUS KÄYTÖSSÄ OLEVA TYÖMENETELMÄ SEURANTA / ARVIOINTI KUUKAUSITTAIN

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

CAF, ulkoinen arviointi Kohti laadukkaita ja vaikuttavia julkisia palveluja. Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC

CAF, ulkoinen arviointi Kohti laadukkaita ja vaikuttavia julkisia palveluja. Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC CAF, ulkoinen arviointi Kohti laadukkaita ja vaikuttavia julkisia palveluja Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC Sisältö Kohti laadukkaita ja vaikuttavia julkisia palveluja Ulkoisen arvioinnin alueet

Lisätiedot

EFQM kansalaisopiston kehittämisessä

EFQM kansalaisopiston kehittämisessä OSAAVAT KÄDET LUOVAT MAAILMOJA. EFQM kansalaisopiston kehittämisessä Kansalaisopistojen laatuseminaari 25.11.2011 Tampere Outi Itäluoma/Petäjä-opisto EFQM (European Foundation for Quality Management) Opiston

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAA. Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela

KESKI-POHJANMAA. Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela KESKI-POHJANMAA Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela Yhteinen tavoite ja tahtotila: Hyvinvoiva kasvuyhteisö SIVISTYSKUNTA Sivistys- ja kulttuuripalvelut Hyvinvointia edistävät palvelut Kolmas sektori

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Muutostyön tekeminen kunnassa

Muutostyön tekeminen kunnassa Muutostyön tekeminen kunnassa Hyvinvointi hakusessa riippuvuus riskinä Lappi/ Kainuu (Kaste-ohjelma) 2013-2015 26.-27.3.2014 / Hakusessa päivät, Rovaniemi Kainuun keittämisosio Kainuun maakunta ja kunnat

Lisätiedot

Avaimet arviointiin. Museoiden arviointi- ja kehittämismalli. Avaimet arviointiin

Avaimet arviointiin. Museoiden arviointi- ja kehittämismalli. Avaimet arviointiin Museoiden arviointi- ja kehittämismalli Arviointitoiminta on kokenut viimeisten vuosien aikana muodonmuutoksen Vanha paradigma Lineaarinen selittäminen Top-down -arviointiprosessi Riippumaton arvioitsija

Lisätiedot

PADASJOEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 10 / 2019 Kunnanhallitus

PADASJOEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 10 / 2019 Kunnanhallitus SISÄLLYSLUETTELO 10 / 2019 Kunnanhallitus Kokousaika Maanantai 06. toukokuu 2019 klo 15.00 Kokouspaikka Kuntala, valtuustosali 63 Hyvinvointityöryhmän perustaminen... 117 64 Sivistyspalvelujen seudullisen

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2 SIVISTYSTOIMEN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT vv. 2016- Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin

Lisätiedot

SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä

SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi SenioriKasteen väliarviointi 06/2015 - koonti ja esittely Ohjausryhmä 4.11.2015 Liisa Ahonen Arviointiprosessi arviointisuunnitelma 12.1.2015 Hankkeen työntekijät

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

Hyvää huomenta ja tervetuloa

Hyvää huomenta ja tervetuloa Hyvää huomenta ja tervetuloa POP Oppilashuollon laadun ja palvelurakenteen kehittämisohjelma 20.5.2009 Ritva Järvinen Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen yksikön päällikkö Terveisiä Opetushallituksesta

Lisätiedot

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Tausta ja määritelmä TAUSTA: Terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon ylläpitämistä, kehittämistä ja

Lisätiedot

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Yhdistystoiminnan tulevaisuus uudessa Päijät-Hämeessä 24.4.2018 Merja Olenius, kunnanjohtaja 24.4.2018 Kunnan toiminta ja yhteistyö yhdistysten kanssa

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Laatua Siikalatvalla

Laatua Siikalatvalla Laatua Siikalatvalla Päivän ohjelma 13.00-13.45 Yhteenvetoa tehdystä työstä huomioita tulevaan työhön Orientaatiota: Mainitkaa kolme asiaa, jotka mietityttävät tässä laatutyössä. 13.45-14.00 Tauko Poimintoja

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Kevätkokous Syyskokous Kulttuuri- tai muu vapaa-ajan tapahtuma jäsenille Uusien jäsenten rekrytointitilaisuus yhdistettynä hyvinvointitapahtumaan Kontaktoidaan

Lisätiedot

ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA

ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA Hankkeen esittely ja alkukyselyn tulokset Yhteistyö tuo aina mahdollisuuden uusille "ikkunoille" tulevaan. Osaaminen vahvistuu ja näkökulmat

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA 02 04 05 06 08 09 12 Visio, tehtävä ja toiminta-ajatus Palvelulupaukset Strategiset tavoitteet Karvin tuloskortti

Lisätiedot

Sipoon kunnan SOSTER osastostrategia 2025

Sipoon kunnan SOSTER osastostrategia 2025 Sipoon kunnan SOSTER osastostrategia 2025 8.12.2008 Sisältö 1. Toimintaympäristön ja kasvun vaatimat muutokset 2. Sipoo 2025 yhteinen tavoite 3. SOSTER strategian päämäärä 4. Strategiaperusta, arvot 5.

Lisätiedot

Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma

Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma Kokoelmat ja museopoliittinen ohjelma TAKO-kevätseminaari 8.2.2017 Mirva Mattila Museopoliittinen ohjelmatyö (1/3) Työryhmän toimikausi 1.8.2015 31.12.2016 Tehtävät laatia linjaukset ja painopisteet museotoiminnalle

Lisätiedot

Arviointi ja kehittäminen

Arviointi ja kehittäminen Tulostettu: 29.9.2016 16.13 Arviointi ja kehittäminen Kopio: Valkonen, Jouko 1/7 Tulostettu: 29.9.2016 16.13 Sisällysluettelo Kopio: Valkonen, Jouko 2/7 Tulostettu: 29.9.2016 16.13 1. Toiminnan arviointi

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Informaatiotilaisuus 5.3.2018, OPH Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Leena Koski Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi Laatupalkinnon tavoitteet

Lisätiedot

ARVO- hankkeen ensimmäinen koulutuspäivä 13.8.2008: MONIAMMATILLISEN YHTEISTYÖN JOHTAMINEN Kouluttaja: Ulla Rasimus, KM

ARVO- hankkeen ensimmäinen koulutuspäivä 13.8.2008: MONIAMMATILLISEN YHTEISTYÖN JOHTAMINEN Kouluttaja: Ulla Rasimus, KM ARVO- hankkeen ensimmäinen koulutuspäivä 13.8.2008: MONIAMMATILLISEN YHTEISTYÖN JOHTAMINEN Kouluttaja: Ulla Rasimus, KM TERVETULOA! Ohjelma: sivu 1/2 Klo 10.00 10.10 Päivän avaus Heidi Gerdt, erikoissuunnittelija

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä. Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen

Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä. Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen Perusopetuksen tulosalueen taustatietoja Perustehtävä: perusopetuslain mukaisen

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Kuntajakoselvittämisen mahdollisuudet ja haasteet Kuntamarkkinat klo kh. 3.1.

Kuntajakoselvittämisen mahdollisuudet ja haasteet Kuntamarkkinat klo kh. 3.1. Kuntajakoselvittämisen mahdollisuudet ja haasteet Kuntamarkkinat 12.9. klo 13.00-13.45 kh. 3.1. Markus Pauni: Avaus (3 min) Kari Prättälä: Kuntajakoselvitykset kuntauudistuksessa (10 min) Markus Pauni:

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI

LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI luonnos 18.5.15 AN/RR Työryhmätyöskentelyn tavoite Luoda asiakaslähtöiset ja yhdenvertaiset integroidut sosiaali

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS. Tsr/R.Tajakka

KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS. Tsr/R.Tajakka KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS Tsr/R.Tajakka 1 1) PALVELUALUEUUDISTUKSEN TAUSTAT JA TAVOITTEET 2 Mitkä ovat uudistuksen tavoitteet? Asiakkaan (ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden) näkökulman entistäkin

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Kooste Maakunnallistuva aikuissosiaalityö kehittämisverkoston kyselystä. Eveliina Cammarano

Kooste Maakunnallistuva aikuissosiaalityö kehittämisverkoston kyselystä. Eveliina Cammarano Kooste Maakunnallistuva aikuissosiaalityö kehittämisverkoston kyselystä Eveliina Cammarano Mikä olisi sopiva koko aikuissosiaalityön kehittämisverkostolle? (n=19) 6.6.2019 2 Kuinka usein verkoston tulisi

Lisätiedot

Mitä laadulla tarkoitetaan lukiokoulutuksessa?

Mitä laadulla tarkoitetaan lukiokoulutuksessa? Laadunhallinta ja tuloksellisuus lukiokoulutuksessa Lukioseminaari 11.4.2012, Kuntatalo Juha Karvonen, kehittämispäällikkö Mitä laadulla tarkoitetaan lukiokoulutuksessa? Lukioseminaari 11.4.2012 Lukion

Lisätiedot

Vasu2017. Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti

Vasu2017. Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti Vasu2017 Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti Mervi Tuominen 29.11.2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Yhdenmukaisuus esiopetussuunnitelman ja perusopetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

Kehittämistyö sosiaali- ja terveystoimessa

Kehittämistyö sosiaali- ja terveystoimessa 1 Kehittämistyö sosiaali- ja terveystoimessa Elina Välikangas Kehittämis- ja laatupäällikkö Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotanto 29.4.2010 EFQM VIITEKEHYS (Euroopan laatupalkintomalli)

Lisätiedot

Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki

Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki TAIKAKUUn valokuvakilpailu Katse tulevaisuuteen Annika Oksa, Raahen lukio OPETUSTOIMEN STRATEGIA VUOSILLE 2016-2020 OPLA 20.1.2016 7 SISA LTO 1. OPETUSTOIMEN KESKEISET

Lisätiedot

Hiihtomuseon auditorio Anjariitta Carlson

Hiihtomuseon auditorio Anjariitta Carlson Hiihtomuseon auditorio 6.5.2013 Anjariitta Carlson Yhteistoimintasopimuksen (2013-2016) tarkoitus: kehittää kunnallisia sivistyspalveluita yhteistyössä, ennakoiden ja osaamisresurssia jakamalla yhteneväisen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun yhteistyöhankkeiden seurantaryhmän arvioinnista johdetut toimenpiteet 2008

Pääkaupunkiseudun yhteistyöhankkeiden seurantaryhmän arvioinnista johdetut toimenpiteet 2008 Pääkaupunkiseudun yhteistyöhankkeiden seurantaryhmän arvioinnista johdetut toimenpiteet 2008 1 Johtajuus 1.1 Mitä johtajat tekevät ohjatakseen organisaatiota kehittämällä mission, vision ja arvot 1.2 Mitä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI 31.10.2018 Tampereen ammattikorkeakoulu Päivi Karttunen, vararehtori Susanna Saarinen, kehittämispäällikkö TAMK numeroina yhteensä noin

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerityö maakunnallisena yhteistyönä. Helsinki 8.2.2011 Anjariitta Carlson, Pirjo Hepo-oja

Perusopetuksen laatukriteerityö maakunnallisena yhteistyönä. Helsinki 8.2.2011 Anjariitta Carlson, Pirjo Hepo-oja Helsinki 8.2.2011 Anjariitta Carlson, Pirjo Hepo-oja Mistä kaikki alkoi? Yhteistyöhön ja luottamukseen pienin askelein, suunnittelua, työnjakoa ja vertaistukea Konkreettisia asioita konkreettisiin tarpeisiin

Lisätiedot

Vasutyöskentely Case Turku. AVI Vasupäivä

Vasutyöskentely Case Turku. AVI Vasupäivä Vasutyöskentely Case Turku AVI 24.11.2016 Vasupäivä Ulla Soukainen 2016 Hankesuunnitelma, aikataulutus, ohjausryhmä Hankkeen tavoitteena on laatia varhaiskasvatusta ohjaava asiakirja. Paikallisella tasolla

Lisätiedot

CAF, ulkoinen palaute. Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC

CAF, ulkoinen palaute. Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC CAF, ulkoinen palaute Aila Särmälä Kehityspäällikkö, CAF NC Sisältö Erinomainen toiminta, 8 tunnusmerkkiä Miksi kannattaa hakea ulkoista palautetta? Mitä arvioidaan ja miten järjestetty? Erinomaisen toiminnan

Lisätiedot

MITEN TUEMME JATKUVAA KEHITTÄMISTÄ INTEGROIDUSSA PALVELUTUOTANNOSSA?

MITEN TUEMME JATKUVAA KEHITTÄMISTÄ INTEGROIDUSSA PALVELUTUOTANNOSSA? MITEN TUEMME JATKUVAA KEHITTÄMISTÄ INTEGROIDUSSA PALVELUTUOTANNOSSA? Peurunka2 seminaari 15.4.2015 Työryhmä 7 koordinaattori Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus 15.4.2015 MITEN TUEMME JATKUVAA

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille 2016-2020 Minusta ja meistä tulee jotain. KuntaKesu on kehittämisprosessi, joka on ohjaava johtamisen työkalu

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä. Asko Jaakkola Sivistystoimentarkastaja. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 30.3.

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä. Asko Jaakkola Sivistystoimentarkastaja. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 30.3. Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa Asko Jaakkola Sivistystoimentarkastaja Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 30.3.2010

Lisätiedot

Arvioinnilla selviää, mitä vahvistaa, mitä parantaa 2005 Heikki Niemi Erinomaisuus Toiminnan laatu Palvelun ja tuotteen laatu Lainsäätäjät, omistajat, rahoittajat ja viranomaiset Konsernijohto, hallinto

Lisätiedot

Arvioinnin tuloksia toimintakulttuurin muuttumisesta. Anna Saloranta, tutkija Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto

Arvioinnin tuloksia toimintakulttuurin muuttumisesta. Anna Saloranta, tutkija Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto Arvioinnin tuloksia toimintakulttuurin muuttumisesta Anna Saloranta, tutkija Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto Asiakkaat 4,556277056 Asiakkaat Kierros 1 Kierros 2 3. kierros 3,830897704 3,722135008

Lisätiedot

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE)

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Organisaatio : Hämeen liitto Niittykatu 5 13100 Hämeenlinna Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Hankkeen nimi ja tavoite Nimi:

Lisätiedot

CAF mallin rakenne ja sisältö. 22.8.2007 Johanna Nurmi VM/HKO johanna.nurmi@vm.fi caf@vm.fi

CAF mallin rakenne ja sisältö. 22.8.2007 Johanna Nurmi VM/HKO johanna.nurmi@vm.fi caf@vm.fi CAF mallin rakenne ja sisältö 22.8.2007 Johanna Nurmi VM/HKO johanna.nurmi@vm.fi caf@vm.fi Toimintatapojen ja tulosten arviointi TOIMINTA TULOKSET Henkilöstö Henkilöstötulokset Johtajuus Strategiat ja

Lisätiedot

Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi

Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi 18.2.2016 Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi Oulunkaaren ja kuntien, kuntien johtoryhmät Kyselyn aihealueet Kuntayhtymän toiminnan ja omistajaohjauksen toteutuminen Kuntapalvelutoimisto

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

Projektijohtaminen. Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki

Projektijohtaminen. Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki KEHITTÄMISKESKUS OY 28. 29.2.2012 Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki Pertti Melonen, toimitusjohtaja, Pro HR Consulting Oy Erkki Rajala,

Lisätiedot

Kajaanin Mamsellin toimintastrategia

Kajaanin Mamsellin toimintastrategia Kajaanin Mamsellin toimintastrategia 2017 2018 Missio Kajaanin Mamselli tuottaa laadukkaita ja kilpailukykyisiä ateria- ja puhtaanapitopalveluja sekä muita asiakkaan prosesseja tukevia palveluja. Palveluiden

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laatutyö

Jyväskylän yliopiston laatutyö Jyväskylän yliopiston laatutyö Pirjo Halonen Laatupäällikkö 17.1.2007 1 Yliopistolain Jyväskylän yliopisto velvoite 5 Arviointi Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan sekä taiteellista

Lisätiedot

LAADUKAS verkostohanke 2015, Sari Heinikoski. LAADUKAS osallistava kehittäminen osaksi ammattiopiston arkea

LAADUKAS verkostohanke 2015, Sari Heinikoski. LAADUKAS osallistava kehittäminen osaksi ammattiopiston arkea LAADUKAS verkostohanke 2015, Sari Heinikoski LAADUKAS osallistava kehittäminen osaksi ammattiopiston arkea LAADUKAS 2015 Hankkeen yhteiset toimenpiteet 1. Vakiinnuttaa oppilaitoksiin jatkuva laadunhallintajärjestelmä

Lisätiedot

Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017

Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017 Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017 Kehittämishankkeen lähtökohtana on Kauhajoen kaupungin sivistyspalveluiden kehittäminen ja uudistaminen. Hallintopalvelut, varhaiskasvatuspalvelut,

Lisätiedot

Tutkimusetiikan itsearvioinnin käytännön järjestelyt

Tutkimusetiikan itsearvioinnin käytännön järjestelyt Tutkimusetiikan itsearvioinnin käytännön järjestelyt Pirjo.Halonen@jyu.fi 050 428 5315 JYU. Since 1863. 10.12.2018 1 EFQM-malli: toimintatapoja ja tuloksia kuvaavat arviointialueet Toimintatapoja arvioidaan

Lisätiedot

TÄYDENNYSKOULUTUKSELLA / OSAAMISEN KEHITTÄMISELLÄ HALTUUN. Kehittämiskonsultti Mia Koskinen Sosv/Hake/Kehi/Koulutusyksikkö

TÄYDENNYSKOULUTUKSELLA / OSAAMISEN KEHITTÄMISELLÄ HALTUUN. Kehittämiskonsultti Mia Koskinen Sosv/Hake/Kehi/Koulutusyksikkö TÄYDENNYSKOULUTUKSELLA / OSAAMISEN KEHITTÄMISELLÄ HALTUUN Kehittämiskonsultti Mia Koskinen Sosv/Hake/Kehi/Koulutusyksikkö LUONNOS Vavan osaamisen kehittämisen ja täydennyskoulutuksen suunnittelun vuosiprosessi

Lisätiedot

kaikille yhteinen tiimivalmennus kaikille yhteinen asiantuntijainterventiot

kaikille yhteinen tiimivalmennus kaikille yhteinen asiantuntijainterventiot RIVERIA 2025 -henkilöstön osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelma : Olemme Suomen vaikuttavin monialainen ammatillisen koulutuksen järjestäjä vuonna 2025. Tarve: Riverian henkilöstön osaamisen ja

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi 1 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Pirjo Berg, Anna Maksimainen & Olli Tolkki 16.11.2010 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Taustaa STM velvoittaa sairaanhoitopiirit laatimaan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

Tutkimusetiikan itsearvioinnin käytännön järjestelyt

Tutkimusetiikan itsearvioinnin käytännön järjestelyt Tutkimusetiikan itsearvioinnin käytännön järjestelyt Pirjo.Halonen@jyu.fi 050 428 5315 JYU. Since 1863. 13.12.2018 1 EFQM-malli: toimintatapoja ja tuloksia kuvaavat arviointialueet Toimintatapoja arvioidaan

Lisätiedot

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma Elinvoimalautakunta 22.8.2017 Kaupunginhallitus 11.9.2017 Uusi kuntalaki: kuntastrategia johtamisen välineenä Kunnassa on oltava kuntastrategia,

Lisätiedot

Palvelustrategian valmistelu

Palvelustrategian valmistelu Palvelustrategian valmistelu Pirjo Marjamäki Leena Turpeinen Markus Pauni Esivalmistelun SOTE-virkamieskoordinaatioryhmä 17.1.2018 Maakuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien ja suunnitelmien viitekehys

Lisätiedot

Joukanen Jukka varapuheenjohtaja Eklund Marko jäsen, saapui klo Lallukka Anuriikka Mertakorpi Siiri. Rämä Kimmo jäsen

Joukanen Jukka varapuheenjohtaja Eklund Marko jäsen, saapui klo Lallukka Anuriikka Mertakorpi Siiri. Rämä Kimmo jäsen Iitin kunta Pöytäkirja 3/2019 27 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 07.03.2019 Aika 07.03.2019 klo 18:03-19:21 Paikka Saapuvilla olleet jäsenet Kunnanhallituksen huone Alatalo Liisa puheenjohtaja Joukanen

Lisätiedot

Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori

Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori Mirja Antila, LAPE-akatemian fasilitaattori Oppimisprosessi Kansallisesti sosiaali- ja terveys- ja opetus- ja kulttuuriministeriöstä johdettu Alueellisiin tarpeisiin räätälöity Lasten ja nuorten hyvinvoinnin

Lisätiedot

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-ohjelma 2010-2017 lyhyt tausta Kolmas osa opettajista ilmoitti

Lisätiedot

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Kumppanuus 2020 -ohjelma Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Mikä on Kumppanuus 2020 -ohjelma? Tampereen kaupungin ja Kumppanuustalo Artteli ry:n yhdessä

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa Torstai 10.11.2016 Muotoiluakatemia Piispankatu 8 70100 Kuopio Jaana Lappalainen Palvelupäällikkö Kasvun ja oppimisen palvelualue

Lisätiedot

ARVO. Järvenpää 2.12.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta

ARVO. Järvenpää 2.12.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta ARVO Järvenpää 2.12.2008 Ryhmätyö: osaamisen vaatimukset tulevaisuudessa, aikaperspektiivi 3 vuotta Asiakas/ kumppanuus ja toimintaympäristö Ryhmä 1 ja 5 (opponoi) Kasvatuskumppanuuden toteutuminen vauvasta

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2 1 YLEISTÄ Socomin toimintaa säätelee laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Sen mukaan osaamiskeskusten tehtävänä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Turvallisuusverkosto 19.4.2018 Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Taustaa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämis (hyte)

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA. Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä

LAUKAAN KUNTA. Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä LAUKAAN KUNTA Varhaiskasvatussuunnitelma Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä Prosessin aloitus varhaiskasvatuksen johtoryhmässä helmikuussa 2016 Vasu-työryhmän perustaminen

Lisätiedot

Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI

Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI RAAHEN OPETUSTOIMI Opetustoimen Strategia 2015 Op.ltk. 14.09.2011 131 Sisällysluettelo 1. Opetustoimen keskeiset menestystekijät 3 2. Opetustoimen toimintaa ohjaavat periaatteet

Lisätiedot

Johtaminen laadun tuottajana

Johtaminen laadun tuottajana Johtaminen laadun tuottajana Varhaiskasvatuksen seminaari 15.11.2010 Eeva Hujala Tampereen yliopisto 2010 JOHTAJUUS varhaiskasvatuksessa on toimijoiden sitouttamista perustehtävän tavoitteelliseen kehittämiseen

Lisätiedot

Kokeilun käynnistämisen valmistelu: Ohjelmaan ensimmäisen vaiheen strategisen ja operatiivisen toiminnan valmistelu

Kokeilun käynnistämisen valmistelu: Ohjelmaan ensimmäisen vaiheen strategisen ja operatiivisen toiminnan valmistelu TOIMINTASUUNNITELMA 2017-2018 1. LIITE OHJELMASUUNNITELMAAN Vuosi 2017 Kokonaisuus Toimenpiteet Kuukausi Tammikuu Vaihe 1 : - Ohjelman strategisen viitekehyksen selvittäminen ja alustava suunnittelu seudun

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot