SEKOITUS VALMENNUKSESSA JA VAAHDOTUKSESSA OULU MINING SCHOOL SEPPO JOUNELA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SEKOITUS VALMENNUKSESSA JA VAAHDOTUKSESSA OULU MINING SCHOOL SEPPO JOUNELA"

Transkriptio

1 SEKOITUS VALMENNUKSESSA JA VAAHDOTUKSESSA OULU MINING SCHOOL SEPPO JOUNELA

2 VALMENNUS Valmennus on vähiten tutkittu vaahdottamalla tapahtuvan mineraalien rikastuksen eri osa-alueista. Sen asema ja tärkeys vaahdotusta edeltävänä prosessin osana nähdään yleisesti varsin vähäisenä, mikä näkyy usein myös esitettävistä virtauskaavioista. Valmennuksen vaikutus vaahdotettaviin mineraaleihin riippuu suuresti sekoituksesta ja on sitä suurempi mitä tehokkaampi sekoitus on reagensseja lisättäessä. Sekoituksen tehokkuus on erittäin tärkeä valmennuksessa.

3 MALMIN RIKASTUSPROSESSI

4 RIKASTAMON VIRTAUSKAAVIO

5 VALMENNUKSEN TEHTÄVÄ Valmennuksen tehtävä on saattaa malmiliete mahdollisimman optimaaliseen tilaan sitä seuraavaa prosessivaihetta vaahdotusta varten. Tämän johdosta valmennuksen tulee olla erittäin intensiivistä, koska valmennuksella on merkittävä vaikutus vaahdotustuloksiin koskien sekä rikasteiden pitoisuuksia että saanteja.

6 VAATIMUKSET VALMENNUKSELLE Vaatimukset valmennuksen tehokkuudelle asettaa valmennettavaksi tavallisimmin jauhatuksesta luokituksen jälkeen tuleva vaahdotettava mineraaliliete: lietteen arvo- ja harmemineraalit (erityisesti ns. paisuvat silikaatit), vaadittava jauhatusaste, lietetiheys ja mineraalien sähkökemiallisen varautuneisuuden aste. Malmin laadusta riippuen valitulla jauhatusmenetelmällä on suuri vaikutus vaatimusten suuruuteen ja sitä kautta valmennuksen tehokkuusvaatimuksiin jauhatusmenetelmästä riippumatta.

7 JAUHATUKSEN VAIKUTUS Jauhatuksella on erittäin suuri vaikutus malmilietteen kemialliseen käyttäytymiseen. Sähkökemialliset olosuhteet jauhatuksesta tulevassa lietteessä aiheuttavat suuria vaatimuksia valmennukselle ja sitä kautta vaahdotuksen onnistumiselle. Mineraalit ovat jauhatuksen jälkeen sähköisesti hyvin reaktiivisia, varautuneita, pintaaktiivisia ja dispergoituneet toistensa joukkoon. Ainoa mahdollisuus korjata lietteen sähkökemiallista tilaa on tehokaalla valmennuksella reagenssien avulla, jos jauhatukseen lisätyillä regensseilla ei saada riittävästi toivottuja vaikutuksia.

8 MALMILIETTEEN SÄHKÖKEMIALLISEN TILAN MERKITYS Mineraalien vaahdotuskäyttäytyminen perustuu ilmiöihin, mitkä ovat tyypillisesti sähkökemiallisia. Hapetus-, sorptio- ja pelkistysreaktiot mineraalien välillä vesiliuoksissa ovat hallitsevassa roolissa mineraaleja prosessoitaessa. Kullakin mineraalilla on oma tietty vaahdottumisalueesa Eh ph skaalassa. Valmennuksessa pitäisi pyrkiä saattamaan lietteen mineraalit mahdollisimman tehokkaasti tilaan, mistä vaahdotuksessa ilman hapen avulla tapahtuva sähkökemiallisen potentiaalitason nosto nostaa mineraalit niiden omille vaahdottumisalueilleen vaahdottamista varten.

9 NIKKELIMINERAALIEN VAAHDOTTUMISALUEET

10 HYVÄN NI-MALMIN MINERAALIEN POTENTIAALIKÄYRÄT

11 SEKOITUKSEN VAIKUTUS Malmiietteen sekoitus valmennuksessa muodostaa perustan kemiallisille tapahtumille saada reagenssit mineraalien pinnoille. Reagensseja voidaan saada mineraalipinnoille jo jauhatuksen yhteydessä, jos sähkökemialliset olosuhteen ovat kohdallaan. Jos mineraalien pinnat olisivat puhtaita niiden siirtyminen omille vaahdottumisalueille tapahtuu helpommin hapetustasoa nostettaessa ja rikastuminen vaahdotettaessa tapahtuu selektiivisemmin kuin, jos pinnat ovat peittyneet harmemineraaleilla. Pintojen puhdistamiseksi tarvitaan energiaa. Sekoituksen vaikutus ei liity vain ja suoraan sekoitinelimen kierrosnopeuteen vaan on paljon monikutkaisempi ilmiö.

12 SEKOITUKSEN VAIKUTUS Mitä suurempia ovat sekoituksen intensiteetti ja leikkasvoimat sitä paremmat ovat yleensä rikastustulokset. Mitä nopeammin reagenssit ja vaikutukset havaitaan mineraalien pinnoilla, sitä paremmin voidaan hyödyntää spesifisiä eroja mineraalien välillä ja samanaikaisesti siirtyä tehokkaammille vaahdotusalueille häiritsemättä näitä vaikutuksia. Korkeamman energian käyttö on hyödyllistä tässä kriittisessä vaahdotusprosessin vaiheessa.

13 SEKOITUKSESTA VALMENTIMISSA Valmentajien sekoituksellista tilannetta kuvaavat edelleen toistuvasti vastaantulevat tilanteet. 1. Reagenssit syötetään suoraan valmentajan pinnalle letkusta kansiritilän jostakin raosta ja varsin usein liete poistuu valmentajasta pintasyöttönä suoraan kennoon tai vaahdotuksen syöttölaatikkoon reagenssien sekoittumatta lietteeseen. 2. Valmentajan sekoitin on läpimitaltaan pieni ja pyörii korkeilla kierroksilla aiheuttaen valmentajassa ns. Vortex ilmiön eli liete kiertää valmentajan seinillä, mutta minkäänlaista sekoitusta ei tapahdu. Sekoittimen tulisi olla läpimitaltaan suuri ja pyöriä hitaasti, että sekoitukseen tulisi tehoa. 3 Valmentajasta puuttuvat kokonaan asianmukaiset virtaushaitat tai niitä on vain muutama pieni haitta, kun niitä pitäisi olla neljä, kuusi tai kahdeksan sekä riittävän leveitä sisältäen oikein mtoitetut raot haitan ja valmentajan seinän välissä. 4. Tällaiset valmentajat ovat erittäin epäintensiivisiä päinvastoin kuin pitäisi.

14 REAGENSSIEN LISÄYS

15 REAGENSSIEN LISÄYS

16 VALMENTAJA

17 VALMENTAJA

18 DRAFT TUBE

19 DRAFT TUBE

20 DRAFT TUBE VALMENTAJASSA Nopeus sisäpuolella 2,17m/s ja ulkopuolella 0,35m/s. Hiekkaantuminen hyvin todennäköistä. Ei sivuttaista sekoitusta. Suurin osa energiasta kuluu lietteen kierrättämiseen. Ei ole turbulenssia eikä sekoitusta. Sekoitin ei kykenae rikkomaan aglomeraatteja eikä puhdistaman mineraalipintoja.

21 VENTURIPUTKI REAGENSSIEN SEKOITTAMISEKSI Erittäin tehokas ratkaisu reagenssien sekoittamiseksi malmilietteeseen on oikein suunniteltu ja mitoitettu venturiputki. Venturi lisää siihen tulevan lietevirtauksen, minkä nopeus noin 1,5m/s nopeuteen 4 5m/s venturin jälkeen ja sekoitus tapahtuu erittäin intensiivisesti ja tehokkaasti. Venturi on: yksinkertainen, halpa, erittäin kulutusta kestävä, yksinkertainen asentaa, korvaa vastaavan pituisen osan putkesta mihin se asennetaan, mutta vaatii oikein tehdyn mitoituksen putken halkaisijan mukaan. Yksinkertainen ja nopea tapa korvata toimimaton valmentaja.

22 VENTURIPUTKI

23 VENTURIPUTKI

24 VENTURIPUTKI ASENNETTUNA

25 VAAHDOTUS Vaahdotuslaite Laite jaetaan yleisesti neljään vyöhykkeeseen: sekoitusvyöhyke, rauhoitusvyöhyke, rikastumisvyöhyke ja vaahtovyöhyke. Sekoitusvyöhykkeen sanotaan olevan tärkein ja siihen laitteeseen tuotava energiapanos tulisi kohdentaa. Siinä osassa tapahtuu laitteeseen syötettävän ilman dispergointi vaahdotusmekanismilla, mikä koostuu pyörivästä roottorista ja sen ympärillä olevista staattorilevyistä. Aikaisemmin laitteet olivat suorakaiteenmuotoisia laatikoita ja nykyisin pyöreitä tankkeja, mitkä eivät sisältäneet eivätkä sisällä asianmukaisia virtaushaittoja tai muita virtauksia ohjaavia elementtejä. Virtauksia laitteen sisällä ei voida ohjata eikä rajata.

26 ROOTTORI STAATTORI MEKANISMI

27 ROOTTORI STAATTORI MEKANISMI

28 SEKOITUS LAITTEESSA Sekoitus on perinteisessä laitteessa voimakasta vain mekanismin läheisyydessä mihin kaikki energiankäyttö kohdistetaan lietteen sekoittamiseksi ja ilman dispergoimiseksi. Tosin mainitaan myös, että sekoitus on tehokasta koko kennossa eli myös muissa vyöhykkeissä. Koska energiankäyttöä ei rajata ei myöskään virtauksia voida kohdentaa. Rauhoittumis- ja rikastusvyöhykkeissä on vaihtelevasti sekoitusta, kun sekoituksen pitäisi laantua ja virtausten ohjautua rauhallisesti kohti pintaa ja ohjata rikaste ulos laitteesta ränneihin. Rikastetta kuljettavien virtauksien suuntautumista häiritsevät myös vaahtokerrokseen asennetut ylimääräiset rännit ja rikasteen ohjauselimet rikastevaahdon keräämiseksi. Rännit lienevät välttämättömiä, jos rikastetta ei kyetä muutoin ohjaamaan ulkopuolisiin ränneihin. Mekaaninen kuluminen rasittaa roottori-staattori mekanismia suuresti. Hiekkaantuminen on ongelma. Koska mekanismi jää lietteen kiintoaineksen alle toiminnan pysähtyessä uudelleenkäynnistys voi estyä.

29 LAITTEEN SISÄISIÄ OHJAUSELIMIÄ

30 RIKASTEVAAHDON OHJAUSTA

31 RIKASTEVAAHDON OHJAUSTA LAITTEEN YLÄOSAA SUPISTAMALLA

32 ENERGIAN JA VIRTAUSTEN HALLINTA LAITTEESSA Energian käyttö rajataan vain laitteen alimpaan osaan lietteen sekoittamiseksi ja ilman dispergoimiseksi, koska koko laitteen tilavuutta ei tarvitse sekoittaa. Lietevirtaukset ohjataan hallitusti laitteessa niin, että virtaukset kuljettavat rikasteen ulos laitteesta sitä ympäröiviin ränneihin. Virtauksia haittaavia sisäpuolisia rännejä ei tarvita. Sekoitus ja ilman dispergointi suoritetaan pelkastään sekoituselimen avulla ilman roottori staattorimekanismia. Laitteen sekoituselin on läpimitaltaan suuri, mutta pyörii hitaasti Laitteessa on vähintään neljä, kuusi tai kahdeksan oikein mitoitettua varsin suurta virtaushaittaa.

33 ENERGIANJAKO JA VIRTAUSTEN OHJAUS

34 KUVAN MERKINNÖISTÄ Vyöhykkeet: I Sekoitusvyöhyke, missä on suuri energiatiheys. II Rikastumisvyöhyke, missä on ylöspäin suuntautuva virtaus. III Erotus- ja vaimennusvyöhyke. Missä on ylöspäin suuntautuva virtaus. IV Vaahtokerros Muuta: 4. Mekanismi 9. Ohjauselementit 11. Rikasteränni 13. Pystysuorat virtaushaitat 14. Syöttö laitteeseen 16. Jätteenpoisto vyöhykkeestä III

35

36

37 LAITTEEN KEHITYKSESTÄ Valmistajat ovat kilpailleet laitteen koosta ja energiankulutuksesta kenellä on suurin tankin tilavuus tai pienin energiankulutus. Huomiota ei ole kiinnitetty laitteen konfiguraatioon, energiankäytön jakautumiseen tai jakamiseen valmennuksen ja laitteen välillä, energiankäytön tehokkaaseen rajaamiseen vain osaan laitetta eikä lietevirtausten ohjaamiseen rikasteen tehokkaaksi poistamiseksi laitteesta sen ulkopuolisiin ränneihin. On keskitytty lähinnä roottori-staattori mekanismin hiomiseen. Lietteen kulku laitteessa on pysynyt samana eli syöte tulee laitteen pohjalle ja liete poistuu laitteesta pohjaa pitkin seuraavaan laitteeseen. Tällöin osa materiaalista ei välttämättä nouse rikastumiskerrokseen vaan kulkee pohjaa pitkin läpi laitteen seuraavaan laitteeseen. Jos liete poistuu laitteesta vaahtokerroksen alapuolelta niin kaikilla partikkeleilla on mahdollisuus vaahdottua eikä kulkea vain läpi laitteen.

38 LAITTEISTON KEHITYKSESTÄ Laitteiston keskeisintä osaa roottori staattori mekanismia ei ole kyseenalaistettu eikä sille ole nähty vaihtoehtoja. Lietteen sekoitus ja ilman dispergointi voidaan hoitaa yksinkertaisemmin ja huoltoystävällisemmin käyttämällä pelkastään läpimitaltaan selvästi suurempaa sekoituselintä, mikä sijoitetaan huomattavasti korkeammalle pohjasta. Näin vältetään myös ns. hiekkaantuminen. Energiankäyttö rajataan vain rajoitetulle alueelle laitteiston alaosaan ja sinne saadaan siten erittäin intensiivinen sekoitus.

39 VALMENNUS JA VÄLITÖN VAAHDOTUS (COINS) COINS eli CONDITIONING AND IN SITU FLOTATION eli valmennus ja välitön vaahdotus. Valmennus venturiputkessa syötteelle. Syöttö kennon alaosaan, missä voimakas sekoitus ja ilman dispergointi tapahtuu rajatulla alueella suurella energiatiheydellä. Ylöspäin suuntautuvat virtaukset nostavat rikastevaahdon pintaan ja ohjaavat rikastevaahdon kennosta sen keskeltä reunoille ja ulos rikasteränniin.

FLUPA I, syksy 2009 RIKASTUS. Tehtävä 1.

FLUPA I, syksy 2009 RIKASTUS. Tehtävä 1. FLUP I, syksy 29 RIKSTUS Tehtävä 1. Lyijymalmia rikastetaan 1 t/h vaahdottamalla käyttäen 43 g reagenssia (ksantaattia) malmitonnia kohti. Syötteen, jätteen ja rikasteen kiintoaineiden mineraalikoostumukset

Lisätiedot

1. Malmista metalliksi

1. Malmista metalliksi 1. Malmista metalliksi Metallit esiintyvät maaperässä yhdisteinä, mineraaleina Malmiksi sanotaan kiviainesta, joka sisältää jotakin hyödyllistä metallia niin paljon, että sen erottaminen on taloudellisesti

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 10 Noste Nesteeseen upotettuun kappaleeseen vaikuttaa nesteen pintaa kohti suuntautuva nettovoima, noste F B Kappaleen alapinnan kohdalla nestemolekyylien

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten partikkelisysteemiin liittyvän suuren säilyminen esitetään tarkastelualueen taseena ja miten massan

Lisätiedot

Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd

Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd -1980 aikoihin kirjolohelle rehukerroin oli n.1,8 1,9 ja rehussa oli fosforia n. 1,3 % 2000 kg rehua sisälsi siis 26 kg fosforia - Kalaan siitä sitoutui sama kuin

Lisätiedot

29. Annossekoittimet. 29.1 Kollerisekoitin. Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto

29. Annossekoittimet. 29.1 Kollerisekoitin. Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 29. Annossekoittimet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 29.1 Kollerisekoitin Kollerisekoitin kuuluu annossekoittimiin. Se on valimosekoittimista vanhin; sen toimintaperiaate on tunnettu

Lisätiedot

Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Kertaus 3 Putkisto ja häviöt, pyörivät koneet KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Käsitteelliset tehtävät Käsitteelliset tehtävät Ulkopuoliset virtaukset Miten Reynoldsin luku vaikuttaa rajakerrokseen?

Lisätiedot

RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ

RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ TELTTAKAMIINAN RAUTAFOSFATOINTI TELTTAKAMIINAN RAUTAFOSFATOINTI Telttakamiinat ovat Winnovan metalliosaston valmistamia, myytäviä tuotteita. Koska kamiinat kuumenevat käytössä

Lisätiedot

Raportti 14.4.2011. Lahti Aqua Oy Ilmastusaltaan CFD-mallinnus

Raportti 14.4.2011. Lahti Aqua Oy Ilmastusaltaan CFD-mallinnus Raportti 14.4.2011 Lahti Aqua Oy Ilmastusaltaan CFD-mallinnus 2 Raportti Pöyry Finland Oy P.O.Box 16 (Jaakonkatu 3 ) FI-01621 Vantaa Finland Domicile Vantaa, Finland Business ID. 0625905-6 Tel. +358 10

Lisätiedot

Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd

Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd Onko uusia taloudellisesti kannattavia tapoja kerätä kiintoainetta maa-altaista? Martti

Lisätiedot

Parhaat käytännöt hiekan elvytykseen. Mekaaninen ja terminen elvytys SVY Opintopäivät Tommi Sappinen, TkK (DI) Aalto Yliopisto

Parhaat käytännöt hiekan elvytykseen. Mekaaninen ja terminen elvytys SVY Opintopäivät Tommi Sappinen, TkK (DI) Aalto Yliopisto Parhaat käytännöt hiekan elvytykseen Mekaaninen ja terminen elvytys SVY Opintopäivät, TkK (DI) Aalto Yliopisto Esityksen agenda 1. Lyhyesti hiekankierrosta ja elvytyksestä 2. Mekaaninen elvytys 3. Terminen

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 28.5.2014, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 28.5.2014, malliratkaisut A1 Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 8.5.014, malliratkaisut Kalle ja Anne tekivät fysikaalisia kokeita liukkaalla vaakasuoralla jäällä.

Lisätiedot

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 3. Bernoullin yhtälön käyttö KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Mitä Bernoullin yhtälö tarkoittaa ja miten sitä voidaan käyttää virtausongelmien ratkaisemiseen? Motivointi: virtausnopeuden

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/3344/-88/2/19 Sotkamo Rytisuo Jouko Vanne TALKKIMALMITUTKIMUKSET RYTISUON ALUEELLA SOTKAMOSSA SINA

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/3344/-88/2/19 Sotkamo Rytisuo Jouko Vanne TALKKIMALMITUTKIMUKSET RYTISUON ALUEELLA SOTKAMOSSA SINA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/3344/-88/2/19 Sotkamo Rytisuo Jouko Vanne 31.5.1988 TALKKIMALMITUTKIMUKSET RYTISUON ALUEELLA SOTKAMOSSA SINA 1982-1985 VUO- Yllämainittuun raporttiin liittyvät pohjanäytteiden

Lisätiedot

Joni Järvinen BARYYTTIVAAHDOTUKSEN KEMIA

Joni Järvinen BARYYTTIVAAHDOTUKSEN KEMIA Joni Järvinen BARYYTTIVAAHDOTUKSEN KEMIA Opinnäytetyö CENTRIA-AMMATTIKORKEAKOULU Kemiantekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2016 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ Yksikkö Aika Kokkola-Pietarsaari Toukokuu 2016

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018

ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Suodatus 8 % Muu 6 % Lietteen kuivauksen energiankulutus muodostuu kuivauslaitteiston pumppausjärjestelmän

Lisätiedot

Sekoittimet, virtauskehittimet, siilot ja säiliöt

Sekoittimet, virtauskehittimet, siilot ja säiliöt Sekoittimet, virtauskehittimet, siilot ja säiliöt Pystysekoittimet Laaja valikoima pystysekoittimia erilaisiin käyttökohteisiin. Stamo pystysekoittimet on yksilöllisesti suunniteltuja ja valmistettuja

Lisätiedot

Uponor Push 23A Pumppu- ja sekoitusryhmä

Uponor Push 23A Pumppu- ja sekoitusryhmä L at t i a l ä m m i t y s U P O N O R P U S H 2 3 A Pumppu- ja sekoitusryhmä 04 2010 5042 Lattialämmityksen pumppu- ja sekoitusryhmä on pumppu- ja sekoitusryhmä, joka on tarkoitettu käytettäväksi Uponor-lattialämmitysjärjestelmän

Lisätiedot

TKS Kuhn FeedMixerissä pystyruuvit synnyttävät hienojakoisen ja kevyen massan, jossa rehun rakenne säilyy ennallaan. Alhaisen kuivaainepitoisuuden

TKS Kuhn FeedMixerissä pystyruuvit synnyttävät hienojakoisen ja kevyen massan, jossa rehun rakenne säilyy ennallaan. Alhaisen kuivaainepitoisuuden kaikki edellytykset www.tks-as.no TKS ja Kuhn ovat yhteistyössä kehittäneet vahvan ja toimintavarman sekoitusratkaisun. on kehitetty tarjoamaan paras sekoitustulos mahdollisimman lyhyessä ajassa ja mahdollisimman

Lisätiedot

Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin

Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin Onnistuneen kuumasinkitys rei ityksen teko vaatii, että ymmärtää missä asennossa kappale on mahdollista sinkitä Rei itys kuumasinkittäviin tuotteisiin on periaatteessa

Lisätiedot

Järjestelmäkuvaus Syöttöputket & Ryhmäjakotukit

Järjestelmäkuvaus Syöttöputket & Ryhmäjakotukit Järjestelmäkuvaus Syöttöputket & Ryhmäjakotukit Edut Järjestelmä voidaan toteuttaa pienemmällä syöttöputkihalkaisijalla. Järjestelmän kokonaispainehäviö laskee. Virtauksen säädöt eri jakotukkien välillä

Lisätiedot

SYÖTTÖVEDENSÄÄDIN EVM-1 F

SYÖTTÖVEDENSÄÄDIN EVM-1 F EVM - 1F -syöttövedensäädin on tarkoitettu höyrykattiloihin, joiden teho on alle 10 t / h ja paine max 60 bar. Säädin huolehtii höyrykattiloiden syöttöveden jatkuvasta säädöstä ja pitää vedenpinnan korkeuden

Lisätiedot

Muurauspukin käyttöohje

Muurauspukin käyttöohje Muurauspukin käyttöohje Muurauspukin käyttöohje SISÄLTÖ 1. Alkusanat ja ehdot. 2. Turvallisuus vaatimukset. 3. Muurauspukin pystytys. 4. Korotuskehän asennus. 5. Alumiinitason asennus. 6. Seinäkiinnikkeen

Lisätiedot

CLEN ECR-Ecopesuri. Ratkaisu graffitien poistoon ja kaupungin ekosiivoukseen

CLEN ECR-Ecopesuri. Ratkaisu graffitien poistoon ja kaupungin ekosiivoukseen CLEN ECR-Ecopesuri Ratkaisu graffitien poistoon ja kaupungin ekosiivoukseen CLEN ECR-Ecopesuri -järjestelmä CLEN ECR-Ecopesuri yhdistää painepesurin puhdistustehon ympäristölle ei-haitallisiin puhdistaviin

Lisätiedot

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi Tehtävä 1 Tornadon virtauskenttää voidaan approksimoida kaksiulotteisen nielun ja pyörteen summana Oleta, että nielun voimakkuus on m < ja pyörteen voimakkuus on > (a Määritä tornadon potentiaali- ja virtafunktiot

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN IVB 5 & 7 Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä. Putki ja suuttimet voidaan säilyttää koneen päällä

Lisätiedot

Van der Polin yhtälö

Van der Polin yhtälö Van der Polin yhtälö RLC-virtapiirissä oleva vastus vaikuttaa varsin olennaisesti piirissä esiintyviin värähtelyilmiöihin. Kuitenkin aivan uuden elementin komponenttitekniikkaan toivat aikoinaan puolijohdediodeja

Lisätiedot

HARJOITUS 4 1. (E 5.29):

HARJOITUS 4 1. (E 5.29): HARJOITUS 4 1. (E 5.29): Työkalulaatikko, jonka massa on 45,0 kg, on levossa vaakasuoralla lattialla. Kohdistat laatikkoon asteittain kasvavan vaakasuoran työntövoiman ja havaitset, että laatikko alkaa

Lisätiedot

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste

Luku 13. Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Luku 13 Kertausta Hydrostaattinen paine Noste Uutta Jatkuvuusyhtälö Bernoullin laki Virtauksen mallintaminen Esitiedot Voiman ja energian käsitteet Liike-energia ja potentiaalienergia Itseopiskeluun jää

Lisätiedot

Arseenin ja sulfidien poistaminen Kopsan rikastushiekasta eri rikastusmenetelmillä

Arseenin ja sulfidien poistaminen Kopsan rikastushiekasta eri rikastusmenetelmillä Arseenin ja sulfidien poistaminen Kopsan rikastushiekasta eri rikastusmenetelmillä A. Taskinen, T. Korhonen, N. Heino, M. Kurhila, M. Lehtonen, M. Tiljander, P. Kauppila Geologian tutkimuskeskus KaiHaMe-projektin

Lisätiedot

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012 Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta 30.8.2012 Esa.Eklund@KodinEnergia.fi Kodin vihreä energia Oy Mitä tuulivoimala tekee Tuulivoimala muuttaa tuulessa olevan liikeenergian sähköenergiaksi. Tuulesta saatava

Lisätiedot

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje JS D24-12VF 12VF Vedenlämmitin SW Exergon Tuotenr. 13-0950 Asennus & Käyttöohje Pin:0063BT7591 VVB 12VF 090826 Käyttö- ja asennusohje Vedenlämmittimen käynnistys Vedenlämmitin käynnistyy automaattisesti

Lisätiedot

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä.

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä. Tekninen esite Lämmönsiirtimen omavoimaiset säätimet (PN16) PM2+P Suhteellinen virtaussäädin, jossa sisäänrakennettu p -säädin (NS) PTC2+P Virtauksen mukaan toimiva lämpötilansäädin, jossa sisäänrakennettu

Lisätiedot

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai :00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet.

KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai :00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet, K2017 Tentti, perjantai 26.5.2017 8:00-12:00 Lue tehtävät huolellisesti. Selitä tehtävissä eri vaiheet. Pelkät kaavat ja ratkaisu eivät riitä täysiin pisteisiin.

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2)

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2) SMG-4500 Tuulivoima Kuudennen luennon aihepiirit Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset Aiheeseen liittyvä termistö Pinta-alamenetelmä Tehokäyrämenetelmä Suomen tuulivoimatuotanto 1 AIHEESEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Sekoitinsarja Käyttöohje

Sekoitinsarja Käyttöohje Sekoitinsarja Käyttöohje Lue ohjekirja huolellisesti ennen laitteen käyttöönottoa. Käytä laitetta vain käyttöohjeen mukaisesti. Säilytä ohjekirja lukemiseksi tulevaisuudessa. TURVALLISUUS Laite ei ole

Lisätiedot

Johdanto... 3. Tavoitteet... 3. Työturvallisuus... 3. Polttokennoauton rakentaminen... 4. AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla...

Johdanto... 3. Tavoitteet... 3. Työturvallisuus... 3. Polttokennoauton rakentaminen... 4. AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla... OHJEKIRJA SISÄLLYS Johdanto... 3 Tavoitteet... 3 Työturvallisuus... 3 Polttokennoauton rakentaminen... 4 AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla... 5 POLTTOKENNOAUTON TANKKAUS - polttoainetta

Lisätiedot

Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä

Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä 13.6.2017 Limnologi Reijo Oravainen Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry COOLOX - tuotekehitys Havaittiin, että pienissä lammissa, joissa oli

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ MEKANIIKKA Nopeus ja keskinopeus 6. Auto kulkee 114 km matkan tunnissa ja 13 minuutissa. Mikä on auton keskinopeus: a) Yksikössä km/h 1. Jauhemaalaamon kuljettimen nopeus on

Lisätiedot

LAMELLA-SELKEYTTIMET LAMELLA TM. laajennettavissa tarpeen mukaan. HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin

LAMELLA-SELKEYTTIMET LAMELLA TM. laajennettavissa tarpeen mukaan. HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin LAMELLA-SELKEYTTIMET LAMELLA TM laajennettavissa tarpeen mukaan HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin LAMELLA LAAJENNETTAVISSA TARPEEN MUKAAN Lamella-selkeyttimiä on saatavana sekä yksittäisinä laitteina

Lisätiedot

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen FYSIIKKA Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille - Laskutehtävien ratkaiseminen - Nopeus ja keskinopeus - Kiihtyvyys ja painovoimakiihtyvyys - Voima - Kitka ja kitkavoima - Työ - Teho - Paine LASKUTEHTÄVIEN

Lisätiedot

DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO

DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO DYNAPAC BG21 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTELO TURVALLISUUSOHJEET KONEET : Voimanlähteet: sähkö-, paineilma-, bensiini- tai dieselöljymoottori. MERKIT : Turvallisuusohjeissa esiintyvillä sanoilla

Lisätiedot

Vesiensuojelukosteikot

Vesiensuojelukosteikot Vesiensuojelukosteikot 10.9. 2008 Helsingin Messukeskus Jari Koskiaho, SYKE Suunnittelu- ja mitoitusopas http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=245183&lan=fi Kosteikoissa tapahtuvat vedenpuhdistusprosessit

Lisätiedot

Luvun 12 laskuesimerkit

Luvun 12 laskuesimerkit Luvun 12 laskuesimerkit Esimerkki 12.1 Mikä on huoneen sisältämän ilman paino, kun sen lattian mitat ovat 4.0m 5.0 m ja korkeus 3.0 m? Minkälaisen voiman ilma kohdistaa lattiaan? Oletetaan, että ilmanpaine

Lisätiedot

17. Pyörivät virtauskoneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

17. Pyörivät virtauskoneet. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 17. Pyörivät virtauskoneet KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Mikä on pyörivä virtauskone ja miten sen toimintaa ja suorituskykyä voidaan tarkastella opitun perusteella? Motivointi: pyörivät

Lisätiedot

Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa

Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa Savupiipun tehtävä on saada aikaan vetoa palamista varten ja kuljettaa pois tuotetut savukaasut. Siksi savupiippu ja siihen liittyvät järjestelyt ovat äärimmäisen

Lisätiedot

KYTKENTÄOHJEET. MicroMax370

KYTKENTÄOHJEET. MicroMax370 KYTKENTÄOHJEET ROTAATIOLÄMMÖNVAIHTIMEN OHJAUSYKSIKKÖ MicroMax370 Tarkistettu 04-12-13 1.1 F21037902FI Valmistajan seloste Valmistajan vakuutus siitä, että tuote on EMC-DIREKTIIVIN 89/336/EEG ja sen lisäysten

Lisätiedot

Kokemuksia matkan varrelta

Kokemuksia matkan varrelta Kokemuksia matkan varrelta 15 v. oman, laajennetun järjestelmän ja 12 v. asiakkaiden järjestelmien seurantaa Päätuotteemme on kotimainen integroitu suurkeräin -juuret Turun yliopiston aurinkoenergian tutkimusryhmässä

Lisätiedot

DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat

DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat DYNASAND JATKUVATOIMINEN HIEKKASUODATIN DYNASAND ratkaisee suodatusongelmat HYXO OY Ammattimainen Vastuullinen Avoin DYNASAND-SUODATTIMEN TOIMINTA Ennen veden syöttämistä suodatinlaitokselle tulee vedestä

Lisätiedot

Pietsoelementtien sovelluksia

Pietsoelementtien sovelluksia Pietsoelementtien sovelluksia S-108.2010 Elektroniset mittaukset Luento 20.2.2006 Maija Ojanen Taustaa Pietsosähköisen ilmiön havaitsivat Jacques ja Pierre Curie 1880 Mekaaninen voima aiheuttaa varauksen

Lisätiedot

HAITTA-AINEIDEN KÄYTTÄYTYMINEN PUHDISTUSPROSESSISSA NYKYTEKNIIKALLA JA UUSILLA TEKNIIKOILLA

HAITTA-AINEIDEN KÄYTTÄYTYMINEN PUHDISTUSPROSESSISSA NYKYTEKNIIKALLA JA UUSILLA TEKNIIKOILLA HAITTA-AINEIDEN KÄYTTÄYTYMINEN PUHDISTUSPROSESSISSA NYKYTEKNIIKALLA JA UUSILLA TEKNIIKOILLA ANNA MIKOLA TILANNE HAITTA-AINEIDEN POISTAMISEN OSALTA Uuteen asetukseen on tullut PFOS, jolle Suomi on ratifioimassa

Lisätiedot

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Laadukas ja tukeva ruostumattomasta teräksestä valmistettu biojätteen vähennysyksikkö. Laitteessa on yhdistettynä jätemylly ja vedenpoistoyksikkö teräksisessä tiskipöydässä.

Lisätiedot

ASC-Alumiinitelineet

ASC-Alumiinitelineet ASC-Alumiinitelineet ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ALUMIINITELINEILLE MALLIT: ASC JA EURO VAROITUS! Tämä ohje opastaa ASC-alumiinitelineiden oikeaan ja turvalliseen asennukseen. Käyttäjä on vastuussa ohjekirjan

Lisätiedot

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET Innoros Oy :: Paanakedonkatu 20 :: 28100 Pori :: Puh. 0424-852200 :: www.ultimatemarket.com Perustuksen teko Perustussuositus: Sorapatja, vähintään 20 cm paksu ja halkaisijaltaan

Lisätiedot

ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI

ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI ÖLJYPUMPPU 1:1 Viton tiivisteet Painesuhde 1:1 - Virtaus 23 l/min A327 Siirtopumppu N 1 packing m 3,6 Kg 4,3 A3271 Siirtopumppu räätälöitävällä 1" imuputkella

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

Päällysveden sekoittuminen Jyväsjärvessä

Päällysveden sekoittuminen Jyväsjärvessä Päällysveden sekoittuminen Jyväsjärvessä WETA151 seminaari Petri Kiuru ja Antti Toikkanen 13.3.2015 Konvektio Päällysveden vertikaaliseen sekoittumiseen vaikuttavia prosesseja ovat konvektio ja tuulen

Lisätiedot

TURMALIININ VAAHDOTUS

TURMALIININ VAAHDOTUS Tero Savolainen TURMALIININ VAAHDOTUS Kemikaaliannostuksen, ph:n ja kertausvaahdotuksen vaikutus saantiin Opinnäytetyö CENTRIA-AMMATTIKORKEAKOULU Kemiantekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2016 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Repijäuppopumppu. Paineviemärijärjestelmän sydän

Repijäuppopumppu. Paineviemärijärjestelmän sydän Repijäuppopumppu Paineviemärijärjestelmän sydän Parhaimmillaan paineen alla Kun korkeuserot ja välimatkat estävät viettoviemärin käytön, jää vain yksi kustannustehokas ja joustava ratkaisu jäljelle. Jopa

Lisätiedot

ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia)

ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia) ENTSYYMIKATA- LYYSIN PERUSTEET (dos. Tuomas Haltia) Elämän edellytykset: Solun täytyy pystyä (a) replikoitumaan (B) katalysoimaan tarvitsemiaan reaktioita tehokkaasti ja selektiivisesti eli sillä on oltava

Lisätiedot

Metsät ja hiilivirtoja ohjaava ilmastopolitiikka

Metsät ja hiilivirtoja ohjaava ilmastopolitiikka Metsät ja hiilivirtoja ohjaava ilmastopolitiikka Jussi Lintunen 1, Jani Laturi 1, Johanna Pohjola 2, Aapo Rautiainen 1 & Jussi Uusivuori 1 1 Luke, 2 SYKE Metsätieteen päivä Käyttölisenssi: CC BY 4.0 Taustaa

Lisätiedot

FLEXBURN-uunit Kerasil Oy

FLEXBURN-uunit Kerasil Oy FLEXBURN-uunit Kerasil Oy FLEXBURN-uunit Lasin yhteensulatus Lasin taivutus ja muottiin pudotus (slumppaus) Koristelupoltot väreillä, kullalla ja siirtokuvilla 5-6 kertaa nopepampi Energiansäästö yli 50%

Lisätiedot

W el = W = 1 2 kx2 1

W el = W = 1 2 kx2 1 7.2 Elastinen potentiaalienergia Paitsi gravitaatioon, myös materiaalien deformaatioon (muodonmuutoksiin) liittyy systeemin rakenneosasten keskinäisiin paikkoihin liittyvää potentiaalienergiaa Elastinen

Lisätiedot

TARJOUSTEN VERTAILU H008-14, HEL 2014-000873 / KORJAUSILMOITUS: Malmin sairaalan hapen- ja ilmanvirtausmittarit sekä imuejektorit.

TARJOUSTEN VERTAILU H008-14, HEL 2014-000873 / KORJAUSILMOITUS: Malmin sairaalan hapen- ja ilmanvirtausmittarit sekä imuejektorit. Helsingin kaupungin hankintakeskus Tarjouspyyntö H008-14, HEL 2014-000873 Päiväys 10.3.2014 TARJOUSTEN VERTAILU H008-14, HEL 2014-000873 / KORJAUSILMOITUS: Malmin sairaalan hapen- ja ilmanvirtausmittarit

Lisätiedot

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu.

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu. Tehtävä 1 Tarkastellaan paineen ajamaa Poisseuille-virtausta kahden yhdensuuntaisen levyn välissä Levyjen välinen etäisyys on 2h Nopeusjakauma raossa on tällöin u(y) = 1 dp ( y 2 h 2), missä y = 0 on raon

Lisätiedot

GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet

GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet 1. Toiminta...2 2. Tarkistukset ennen käyttöä ja kokoaminen...2 3. Käyttö ja rajoitukset...2 4. Tekniset tiedot...3 5. Asennus...5 6. Huolto...5 7. Johtimet...6 8. Merkinnät

Lisätiedot

1 EK-BETONIPUTKET Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4

1 EK-BETONIPUTKET Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4 ASENNUSOPAS SISÄLLYS 1 EK-BETONIPUTKET 1 1.1 Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm 1 1.2 Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4 2 EK-KAIVON OSAT 8 2.1 EK-Kaivonrenkaan Ø 600 Ø 1000

Lisätiedot

MICROPULVA Ltd Oy

MICROPULVA Ltd Oy MICROPULVA Ltd Oy 3.1.2018 1 Micropulva Ltd Oy: Yritys Micropulva on yksityinen suomalainen korkean teknologian yritys, joka kehittää patentoituja teknologia ja laiteratkaisuja erityyppisten aineiden mikronisointiin

Lisätiedot

/xh RAPORTTI PEURA-AHON NI -MALMI NAYTTEEN LABORATORI OVAAHDOTUSTUTKI MUS. 075/Peura-aho, Ni/VIP, EH/1989. Geoanalyyttinen laboratorio

/xh RAPORTTI PEURA-AHON NI -MALMI NAYTTEEN LABORATORI OVAAHDOTUSTUTKI MUS. 075/Peura-aho, Ni/VIP, EH/1989. Geoanalyyttinen laboratorio Geoanalyyttinen laboratorio. 0. 989 RAPORTT 075/Peura-aho, Ni/VP, EH/989 PEURA-AHON N -MALM NAYTTEEN LABORATOR OVAAHDOTUSTUTK MUS Veikko Palosaari Geoanal yyttinen laboratorio Veikko Palosaari ~aborat

Lisätiedot

1. Lähes neutraali rajakerros. 2. Epästabiili rajakerros. 3. Stabiili rajakerros

1. Lähes neutraali rajakerros. 2. Epästabiili rajakerros. 3. Stabiili rajakerros 1. Lähes neutraali rajakerros 2. Epästabiili rajakerros 3. Stabiili rajakerros Lähes neutraali rajakerros Pintakerroksessa logaritminen tuuliprofiili Ekman-kerroksessa spiraali Pyörteiden koko l k z Vaihtokerroin

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

Aulis Häkli, professori. KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA. Malminetsinta

Aulis Häkli, professori. KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA. Malminetsinta KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA Tutkimuksen tiiaaja: Tutkimuksen tekija: E ~auharn:ki/ktr Esko Hänninen O U T O K U M P U Oy Malminetsinta Aulis

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PALOKITTI

ASENNUSOHJE PALOKITTI ASENNUSOHJE PALOKITTI Würth Palokitti on muokattava palokatkotuote kaapeli- ja putkiläpivientien tiivistämiseen, sekä seinä että lattiarakenteissa. Ominaisuudet: Muokattava punainen kitti, toimitetaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Pienjännitejohtoa voidaan kuvata resistanssin ja induktiivisen reaktanssin sarjakytkennällä.

Pienjännitejohtoa voidaan kuvata resistanssin ja induktiivisen reaktanssin sarjakytkennällä. SÄHKÖJOHDOT Pienjännitejohtoa voidaan kuvata resistanssin ja induktiivisen reaktanssin sarjakytkennällä. R jx Resistanssit ja reaktanssit pituusyksikköä kohti saadaan esim. seuraavasta taulukosta. Huomaa,

Lisätiedot

SorbOx. Lämmitysveden suojausjärjestelmä. Asennus Toiminta Käyttö Huolto

SorbOx. Lämmitysveden suojausjärjestelmä. Asennus Toiminta Käyttö Huolto FI Lmmitysveden suojausjrjestelm SorbOx Asennus Toiminta Kyttö Huolto SorbOx on vallankumouksellinen vesisuodatin energiatehokkaisiin lmmitysjrjestelmiin. 4 toimintoa yhdess laitteessa: - Lmmitysveden

Lisätiedot

MUTKU-PÄIVÄT Hämeenlinna 22-23.3.2010

MUTKU-PÄIVÄT Hämeenlinna 22-23.3.2010 MUTKU-PÄIVÄT Hämeenlinna 22-23.3.2010 Orgaanisten yhdisteiden elektrokineettinen hapetus -EKO teknologia - Lupaavia käyttökokemuksia Suomessa ja Ruotsissa Eko Harden Technologies Oy Erkki Lindberg puh

Lisätiedot

Käytännön esimerkkejä on lukuisia.

Käytännön esimerkkejä on lukuisia. PROSESSI- JA Y MPÄRISTÖTEKNIIK KA Ilmiömallinnus prosessimet allurgiassa, 01 6 Teema 4 Tehtävien ratkaisut 15.9.016 SÄHKÖKEMIALLISTEN REAKTIOIDEN TERMODYNAMIIKKA JA KINETIIKKA Yleistä Tämä dokumentti sisältää

Lisätiedot

Fisher DMA-, DMA/AF-, DMA-AF-HTC-, DSA- ja DVI-höyrynjäähdyttimet

Fisher DMA-, DMA/AF-, DMA-AF-HTC-, DSA- ja DVI-höyrynjäähdyttimet D144X0FI Heinäkuu 14 Fisher DMA-, DMA/AF-, DMA-AF-HTC-, DSA- ja DVI-höyrynjäähdyttimet Fisher DMA-, DMA-AF-, DMA-AF-TC-, DSA- ja DVI-höyrynjäähdyttimiä voidaan käyttää monissa kohteissa tulistetun höyryn

Lisätiedot

Tukimuurielementit 2-80

Tukimuurielementit 2-80 2- Tukimuurielementit Tukimuurien käyttö antaa erinomaiset madollisuudet tonttien ja liikennealueiden pintojen yötykäyttöön. Niillä alue voidaan jäsennellä käyttötarkoituksen mukaisesti eri tasoisiksi

Lisätiedot

Your reliable partner. Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto. Vacumat Eco

Your reliable partner. Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto. Vacumat Eco Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

PERUSPERIAATTEET JA PUMPPUTYYPIT YLEISIMMÄT JUOKSUPYÖRÄTYYPIT

PERUSPERIAATTEET JA PUMPPUTYYPIT YLEISIMMÄT JUOKSUPYÖRÄTYYPIT PERUSPERIAATTEET JA PUMPPUTYYPIT YLEISIMMÄT JUOKSUPYÖRÄTYYPIT Mikä on juoksupyörä? Juoksupyörä on keskipakopumpun tärkein osa. Kun juoksupyörä pyörii, se tuottaa nesteen siirtämistä eli pumppaamista varten

Lisätiedot

XPi-pumput 10k - 03. Helsinki 0914

XPi-pumput 10k - 03. Helsinki 0914 XPi-pumput 10k - 03 Helsinki 0914 XPi-sarjan pumput on suunniteltu vaikeisiin olosuhteisiin huomioiden: - Pumpun tilantarve - Pumpun kierrosnopeus - Tehontarve Ratkaisuksi HYDRO LEDUC on kehittänyt kulmapumpun,

Lisätiedot

GRUNDFOS Conlift. Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö

GRUNDFOS Conlift. Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö GRUNDFOS Conlift Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö conlift - huolehtii kondenssivedestä CONLIFT luotettava ratkaisu kondensiveden poistoon GRUNDFOSIN KONDENSSIVEDEN POISTOON TARKOITETTUJEN PUMPPAAMOIDEN

Lisätiedot

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon.

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon. Tetratec In 300 plus / In 400 plus / In 600 plus / In 800 plus / In 1000 plus Hyvä asiakas, onnittelemme teitä uuden ja tehokkaan Tetratec akvaariosuodattimen valinnasta. Tetratect IN plus sisäsuodatin

Lisätiedot

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje Uponor G12 -lämmönkeruuputki Asennuksen pikaohje poraajille Uponor G12 -lämmönkeruuputken asennus neljässä vaiheessa Uponor G12 -putket asennetaan periaatteessa samalla menetelmällä kuin tavanomaiset keruuputket.

Lisätiedot

Uponor Push 23B-W. Lattialämmityksen pumppuryhmä

Uponor Push 23B-W. Lattialämmityksen pumppuryhmä Lattialämmityksen pumppuryhmä Lattialämmityksen pumppuryhmä on pumppuryhmä, joka on tarkoitettu käytettäväksi Uponor-lattialämmitysjärjestelmän kanssa. Pumppuryhmä säätää lattialämmityksessä kiertävän

Lisätiedot

Oikean liesikuvun / liesituulettimen valitseminen.

Oikean liesikuvun / liesituulettimen valitseminen. Oikean liesikuvun / liesituulettimen valitseminen. Oikean tuotteen valitsemiseksi pitää olla tiedossa perusasiat nykyisen tai tulevan ilmanvaihdon tai kärynpoiston tavasta. Vaihtoehdot eri tapauksille

Lisätiedot

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS Manu Vihtonen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke 2009 53 9 VEPSÄNJOEN KARTOITETUT KOSKET JA TOIMENPIDESUOSITUKSET 9.1 Ilvolankoski Vepsänjoen

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS Energiatehokkuuden huomioiminen suunnittelussa, saneerauksissa ja hankinnoissa 4/2018

ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS Energiatehokkuuden huomioiminen suunnittelussa, saneerauksissa ja hankinnoissa 4/2018 ENERGIATEHOKAS VESIHUOLTOLAITOS Energiatehokkuuden huomioiminen suunnittelussa, 4/2018 Energiatehokkuus suunnittelussa, Julkisilla toimijoilla, kuten vesilaitoksilla tärkeä rooli Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa.

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Firmaliiga Högbacka

Firmaliiga Högbacka Firmaliiga 16.5.2017 Högbacka Analyysi reittihärvelipiirrosten pohjalta A-rata 3-4: Pitkä väli, jossa oli useita eri reitinvalintavaihtoehtoja. Haasteita oli rastilta lähdössä ja toteutuksen sujuvuudessa.

Lisätiedot

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1:

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: PELIOHJEET (suomeksi) Koira Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: Jokaiselle osanottajalle/pelaajalle jaetaan kolme (3) korttia. Loput kortit asetetaan pelipöydälle pinoon, pakaksi. Huomattavaa on, että pakan

Lisätiedot

Yleistä ebmpapst-puhaltimista - Kuvaus teknisistä tiedoista AC

Yleistä ebmpapst-puhaltimista - Kuvaus teknisistä tiedoista AC Yleistä ebmpapst-puhaltimista - Kuvaus teknisistä tiedoista AC ULKOROOTTORIMOOTTORI Ulkoroottorimoottorin toimintaperiaate - esimerkkinä keskipakopuhallin eteenpäin kaartuvin siivin. Ulkoroottorimoottorissa

Lisätiedot