Valtiokonttori Pöytäkirja VM043:00/ 1 (4) Valtion IT-palvelukeskus 3/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtiokonttori Pöytäkirja VM043:00/ 1 (4) Valtion IT-palvelukeskus 3/"

Transkriptio

1 Valtiokonttori Pöytäkirja VM043:00/ 1 (4) Valtion IT-palvelukeskus 3/ Valtioneuvoston tietopalvelujen yhteistyöryhmä Valtipa-yhteistyöryhmän kokous Aika klo 13:00-16:00 Paikka Osallistujat Valtiovarainministeriö, Mariankatu 9, nh YK 1 Ulla Virtasalo YM Jaana Puumalainen UM Marjatta Lahin OM Aulikki Pakanen PLM Tarja Kaira-Hiekkavuo OPM Manu Herna SM Anne Niemi LVM, Johanna Hartman STM, Anne Hurmalainen TEM, Eeva-Liisa Tuomi-Kyrö OKV Puheenjohtaja Anna-Maija Marttila, Sihteeri Anne Kauhanen- Simanainen, VIP/Valtiokonttori 1 Puheenjohtaja avasi kokouksen. 2 Hyväksyttiin edellisen kokouksen ( ) pöytäkirja, joka on ollut esillä Senaattorissa. HARE:ssa hanke: VM043:00/ Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjaus ja yhteentoimivuus lainsäädännön valmistelu Neuvotteleva virkamies Olli-Pekka Rissanen esitteli luonnosta hallituksen esitykseksi eduskunnalle julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausta ja tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevaksi lainsäädännöksi. Esityksen mukaan valtiovarainministeriön toimialana ja tehtävänä olisi huolehtia julkisen hallinnon tietohallinnon yleisestä ohjauksesta. Yhteentoimivuuteen pyritään ottamalla käyttöön yhtenäiset julkisen hallinnon ja valtionhallinnon toiminta-, tieto-, järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurien suunnittelu- ja kuvaamisjärjestelmät, yhteentoimivuuden edellyttämät kuvaukset ja määritykset sekä julkisen hallinnon tietohallinnon yhteiset palvelut sekä yhtenäisen toiminnan kannalta tarpeelliset muut toimenpiteet. Laissa keskitytään asioihin, jotka ovat olennaisia yhteen toimivuuden saavuttamiseksi. Kohteena on koko julkinen hallinto ja VM:n asemaa kokonaisuuden koordinoinnissa ja toimialaohjauksessa vahvistetaan. Rissanen asetti mietittäväksi kysymyksen siitä, miten lain velvoitteista selvitään, kun se tulee voimaan. Käytännössä se merkitsee tiedon infrastruktuurin rakentamista uudelle tasolle, yhteisten sanastojen, ontologioiden, metatietomääritysten ja tietorakenteiden kehittämistä ja käyttöönottoa. Tarvitaan eri ammattiryhmien, toiminnan kehittäjien, tietohallinnon, tietopalvelun, asiakirjahallinnon ja viestinnän ammattilaisten yhteistyötä.

2 Valtiokonttori Pöytäkirja VM043:00/ 2 (4) Esitys on lausunnolla asti. Lain on tarkoitus tulla voimaan Päätettiin, että Valtipa antaa lausunnon lakiesityksestä. Kesän aikana on kaikilla Valtipan jäsenillä on mahdollisuus osallistua lausunnon kirjoittamiseen Senaattoriin perustetussa wikissä. Troikka työstää sen pohjalta lausunnon. Senaattorissa oleva wiki lausunnon kirjoittamista varten: %20ja%20yhteentoimivuuslaiksi.aspx 4 VALTASA/VATI julkishallinnon tietoarkkitehtuuri ja VN-tietoarkkitehtuuri sen osana 5 Sosiaali- ja terveysministeriön tietoarkkitehtuuri Anne Kauhanen-Simanainen esitteli VALTASA/VATI julkishallinnon tietoarkkitehtuuriprojektin välituloksia (liitteenä). Tietoarkkitehtuurin pääkohteena on semanttisen tiedon yhteen toimivuuden kehittäminen ja julkishallinnon metatietoarkkitehtuuri. VALTASA-hankkeen kaikkien projektien välituloksiin voi tutustua hankkeen verkkosivuilla: Kysymyksessä ei ole arkkitehtuurin virallinen versio, vaan työn alla oleva dokumentaatio, joka tulee vielä muuttumaan työn edetessä. Kesän jälkeen hankkeen tulokset lähetetään lausuntokierrokselle,. VALTASA-hankkeen tavoitteena on määritellä valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuuri karkealla tasolla. Muodostaessaan valtiotason arkkitehtuuria hanke ottaa huomioon koko julkishallinnon näkökulman, erityisesti tietoarkkitehtuuria määritellään lähtökohtaisesti koko julkishallinnolle. Hanke päättyy , jonka jälkeen valtiovarainministeriö kehittää ja ylläpitää yhteistä konserniarkkitehtuuria ja koordinoi valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuuria. Valtioneuvoston kokonaisarkkitehtuuri laaditaan osana VALTASA-hanketta. Tietopalvelupäällikkö Johanna Hartman esitteli sosiaali- ja terveysministeriön tietoarkkitehtuuriprojektia (liitteenä). Seuraavassa vaiheessa sosiaali- ja terveysministeriö laajentaa arkkitehtuurityötä ottaen käyttöön kokonaisarkkitehtuurimallin. Keskustelua herätti etenkin työryhmien valmistelussa syntyvän aineiston hallinta, virkamiesten suhtautuminen valmistelutyön avoimuuteen ja työryhmäohjelmistojen hallittu käyttöönotto. Tätä aihetta käsiteltiin myös 3.6. Valtipan sosiaalisen median työpajassa, jossa työryhmäpalvelun käyttöön ottoa opetusministeriössä esitteli kehityspäällikkö Sami Saarikoski. 6 Valtioneuvoston ja hallinnonalojen eamsien yhtenäistäminen Anna-Maija Marttila kertoi ministeriöille lähetetyn kyselyn tuloksista. Valtioneuvoston e-ams-työskentelyyn osallistumisesta ovat kiinnostuneita SM, PLM, YM, TPK, TEM, LVM, MMM, VM ja UM. Lisäksi kyselyyn vastasivat OKM ja OKV, jotka seuraavat työtä tarpeen mukaan.

3 Valtiokonttori Pöytäkirja VM043:00/ 3 (4) 7 Varajäsenien vaihdoksia Valtipa-yhteistyöryhmässä 8 Valtipan vuositilastojen tilanne Ensimmäiseksi yhtenäistetään talous- ja henkilöstöhallinnon asiaryhmät. VIPissä on jo meneillään Kiekun käyttöönottoon liittyen talous-ja henkilöstöhallinnon eams:n laadinta. Kieku-AMS ei sisällä kaikkia talous- ja henkilöstöhallinnossa tarvittavia asiaryhmiä, joten puuttuvat tiedot kootaan Valtipan VN-eAMS -ryhmässä. Sovitaan VIPin/Päivi Laakson kanssa siitä, mitkä ryhmät laaditaan VIP:n toimesta, mitkä VNeAMS-ryhmän. Senaattorissa arkistonhoitajien sivulla on eams-wiki, johon kerätään eamstyöskentelyyn liittyviä aineistoja. ( 20eAMS.aspx) EAMS-asioita voi kommentoida wikiin tai pitämällä yhteyttä omaan edustajaan yhteistyöryhmässä. Puolustusministeriössä tekee korkeakouluharjoittelija Jouni Alanen eams-työtä ja aloittaa blogin työskentelystään Senaattorissa. Pertti Nummelan (UM) varajäseneksi Jyrki Paloposken tilalle on nimitetty kirjastonhoitaja Jaana Puumalainen. Anne Niemen (LVM) varajäsen Outi Tiainen on siirtynyt STUKiin ja hänen tilalleen on nimitetty Benjamin Allemand. Valtipan vuositilastoja ovat ilmoittaneet vain muutamat ministeriöt. Tilastojen ilmoittaminen on vapaaehtoista. Osa ministeriöistä käyttää tilastoja oman johtamistyön tukena. Osa ei ole pitänyt tilastointia hyödyllisenä. Keskusteltiin tilastoinnin ja sen uudistamisen tarpeista. Tilastot ovat tärkeitä mittaamaan toiminnan resursseja, suoritteita ja tuloksia, mutta nykyiset tilastot on laadittu Valtipan toiminnan alkuvaiheissa eivätkä ne enää vastaa tämän hetken sähköisen toimintaympäristön tarpeita kaikilta osin. Päätettiin ottaa tilastoinnin uudistaminen yhden syksyn kokouksen asialistalle. 9 Valtipa-yhteistyön jatko ja tilaaja-tuottajamalli vuoden 2010 jälkeen. Asian jatkovalmistelua evästävässä keskustelussa esitettiin seuraavia näkökohtia: - Koordinointipalvelu päättyy toimikauden lopussa. Valtipan koordinointipalvelusta tulee maksullista vuonna Jos koordinointipalvelu tilataan, vuonna 2011 voi palvelu olla maksutonta, mutta sillä pitää olla tilaaja, josta jatkossa tulee maksaja. - Tulevaisuuden toimintamalli on keskeinen asia: yhteen toimivuuden ja arkkitehtuurien kehittämiseksi olisi ajankohtainen valtioneuvoston tietopalvelujen ja tietohallinnon yhteinen foorumi. - Katsottiin, että osa foorumia voisi olla yhteistä, mutta myös erillistä foorumia tarvittaisiin tietopalvelujen näkökulmasta - Valtioneuvoston tietohallinnon yhteistyöryhmä Valtti lopetti toimintansa vuoden 2009 lopussa. - Valtioneuvoston kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen olisi ajankohtainen yhteistyökohde. Valtipa yhteistyön jatkosta ja tilaaja-tuottajamallista tehdään päätökset syksyllä. Päätettiin, että yhteistyön käynnistämiseksi valtioneuvoston tietohallinnon ja tietopalvelujen ja viestinnän kesken järjestetään tilaisuus aiheena valtioneuvoston kokonaisarkkitehtuuri. Tilaisuuden pohjustaa yhteen toimivuuden foorumin muodostamista. Valtipan troikka valmistelee tilaisuuden.

4 Valtiokonttori Pöytäkirja VM043:00/ 4 (4) 10 Ilmoitusasiat - Tietojohtamisen verkosto suunnittelee syksylle tietojohtamista ja tietoyhteiskuntaa koskevaa yhteistilaisuutta eduskunnan tietoyhteiskuntaryhmän, Sitran, Tieken ja Tietoasiantuntijat ry:n kanssa. Tilaisuuden teemoja ovat alustavasti tiedon uusi infrastruktuuri (liittyy esitykseen tietohallintolaista), tieto yhteiskunnan voimavarana, verkkovoiman näkökulma (kansalaisnäkökulma) ja tietojohtaminen. Tilaisuudella kunnioitetaan samalla eläkkeelle siirtyvän Maija Jussilaisen elämäntyötä ja häneltä pyydetään puheenvuoro tilaisuuteen. - Valtipan kesäseminaari Sosiaalinen media mitä se merkitsee tietopalveluille pidettiin Valtioneuvoston asiasanasto on ontologisoitu ja julkaistiin Tämä JUHO-ontologia muodostaa perustan julkishallinnon ontologialle JUHO on nyt käytettävissä julkisessa ONKIssa. - Sosiaalisen median sanasto on ilmestynyt. Löytyy Tekniikan Sanastokeskuksen sivuilta - ONKI 1: näkyy myös ontologialistauksessa: - ONKI 2: myös ontologialistauksessa: - Eduskunnan kirjaston ulkoisten asiakkaiden palvelustrategiaa koskeva tilaisuus pidettiin Palveluraportti otetaan esityslistalle seuraavaan kokoukseen, (raportti on Senaattorissa Valtipan kirjastoryhmän sivulla) - Antti Rainio (MML) kertoi paikkatiedon mahdollisuuksista päätöksenteon tukena Valtipa-seminaarissa STM:n tietoarkkitehtuuri on valmistunut. - Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen kokonaisarkkitehtuuri on julkaistu verkossa osoitteessa: - Eurooppalaista tietovirastoa (oikeus&rikostietovirasto) suunnitellaan hallinnoimaan laaja-alaisia tietojärjestelmiä - Valda 1.0 valmistunut, 1.2 suunnitteilla, toteutus odottaa VM:n rahoituspäätöstä, projektipäällikkönä Jukka Heinonen 11 Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 16:00. Liitteet: VALTASA/VATI julkishallinnon tietoarkkitehtuuri. Välituloksia STMn tietoarkkitehtuuri. Valtipa STM Tietoarkkitehtuurin määrittelyprojekti. Yhteenveto.

5 VALTASA/VATI julkishallinnon tietoarkkitehtuuri Välituloksia Anne Kauhanen-Simanainen Valtion IT-palvelukeskus

6 Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture (EA) Kokonaisarkkitehtuuri kuvaa, kuinka organisaation järjestelmät, toimintaprosessit, organisaatioyksiköt ja ihmiset toimivat kokonaisuutena. Kehittämisen tulee olla toimintalähtöistä ja lähteä liikkeelle organisaation strategisista tavoitteista ja kansalaisille tarjottavien palveluiden parantamisesta. Näin saadaan parempia tuloksia kuin lähtemällä liikkeelle teknologian tai säästötavoitteiden näkökulmasta. Kokonaisarkkitehtuuri on suunnittelumenetelmä, jolla tuotetaan toiminnan ja IT-ratkaisujen tavoitetilan kuvaukset. kuvaukset tavoitetilasta, nykytilasta ja siirtymäpolusta tavoitetilaan. toimintamalli, jonka avulla ohjataan suunnittelua, tunnistetaan ja poistetaan päällekkäinen kehittämistyö, varmistetaan laatu ja saadaan tehdyt suunnitelmat laajasti uudelleen käytettäviksi. Näkökulmat: Toiminta Palvelut Prosessit Tietojärjestelmät Tietojärjestelmäratkaisut Tiedot Käsitteet Tietomallit Teknologia Teknologiaratkaisut Tietoturva ja integraatio Arkkitehtuurilla tarkoitetaan kokonaisuuden ja sen osien rakennetta ja osien välisiä suhteita, sekä periaatteita ja suuntaviivoja niiden suunnittelemiseksi ja kehittämiseksi. pp.kk.2009 pp.kk

7 Kokonaisarkkitehtuuri koostuu eri tasoilla ja eri näkökulmista tehdyistä kuvauksista Tietoturvan ja integraation kuvaukset Toiminnan kuvaukset Tietojen kuvaukset Tietojärjestelmien kuvaukset Teknologian kuvaukset Abstrakti Käsitteellinen Looginen Palvelut Prosessit Käsitemallit Tietotarpeet Tietojärjestelmäpalvelut Teknologiapalvelut Ontologiat Tietojärjestelmäluettelo ja -kartta Fyysinen Konkreettinen Organisaatiot Työnkulut Tietovarastot Sanastot Koodistot Teknologiastandardit Tietoverkkokaavio Rajapinnat Tarpeet Ratkaisut Kuvassa on esitetty esimerkkinä vain joitakin kuvauksia ja niiden sijoittumista kehikon eri osiin. pp.kk.2009 pp.kk

8 Kokonaisarkkitehtuurityön hyödyt Arkkitehtuurityö tukee toiminnan suunnittelua ja järjestelmäkehitystä KA:n avulla saadaan yhteinen kieli KA tehostaa organisaatioiden välistä yhteistyötä parantaa tiedonkulkua dokumentoi organisaation tavoitteet auttaa muodostamaan tarkoituksenmukaisen suhteen toiminnan ja IT:n välille Arkkitehtuurityö edistää resurssien tarkoituksenmukaista ja tehokasta käyttöä vähentää siiloutuneisuutta KA:n avulla voidaan vähentää hallinnollisten prosessien monimutkaisuutta ja parantaa kustannustehokkuutta Arkkitehtuurin avulla huolehditaan johdonmukaisuudesta vältetään päällekkäisyydet ja tunnistetaan puutteet kokonaisuudessa mahdollistetaan kokonaisuuden yhteentoimivuus ja tunnistetaan liitokset osien välillä iiman kokonaisarkkitehtuuria on vaikeaa, ellei mahdotonta, yhdistää järjestelmiä mielekkäästi pp.kk.2009 pp.kk

9 Ydintoiminnot Strategiat ja johtaminen Toiminnan suunnittelu ja kehittäminen Toimialan palvelut Sidosryhmäsuhteide n hoitaminen Yhteiset ydintoiminnot Tukiprosessit Henkilöstön hallinta Talouden hallinta Hankintojen hallinta Toimitilojen ja materiaalien hallinta Asiakkuuden hallinta ja viestintä Ympäristöasioiden hallinta Toiminnan ja toiminnan kehittämisen tuki Tietotekniikan hallinta pp.kk.2009 pp.kk.2009

10 Yhteiset toiminnot Julkisen toiminnan ohjaus Säädösprosessi Hallintoasian käsittelyprosessi Tilannekuva Ennakointi ja tutkimustoiminta Varautuminen Kansainvälinen toiminta Sidosryhmätoiminta Tukiprosessit Henkilöstön hallinta Talouden hallinta Hankintojen hallinta Toimitilojen ja materiaalien hallinta Ympäristöasioiden hallinta Asiakkuuden hallinta ja viestintä Toiminnan ja toiminnan kehittämisen tuki Tietotekniikan hallinta Kestävä kehitys pp.kk.2009 pp.kk.2009

11 VALTASA -Projektit Valtionhallinnon arkkitehtuuriperiaatteet ja - linjaukset pp Jukka Uusitalo / VM Valtiotason toiminnallinen arkkitehtuuri pp Pauli Kartano / VM Valtiotason tietoarkkitehtuuri pp Anne Kauhanen-Simanainen / VK Valtionhallinnon yhteisten IT-palvelujen arkkitehtuuri pp Marjut Siintola / VK Kaikkea kehittämistä ohjaavat periaatteet ja linjaukset. Kohdealuejako. Vastuunjako arkkitehtuurin ylläpidossa. Toimialariippumattomat, kaikilla samankaltaiset tukiprosessit ja palvelut. Yhteiset ydinprosessit (identifiointi, karkea kuvaus, omistaja). Valtioneuvoston prosessit. Valtiotason ja julkishallinnon tietoarkkitehtuurin rakenne (käsitteistöt, ontologiat, tietovarannot jne.) Ehdotus tietoarkkitehtuurin kehittämis- ja ylläpitotyön järjestämiseksi. Ehdotus seuraavista jatkotoimenpiteistä. Valtioneuvoston tietoarkkitehtuuri. Yhteiset tietojärjestelmä- ja tietotekniset palvelut. Yhteinen infrastruktuuri. Valtioneuvoston tietojärjestelmä- ja tietotekniset palvelut ja infrastruktuuri. Jokaisessa projektissa otetaan huomioon myös tietoturvan ja varautumisen näkökulma. pp.kk.2009 pp.kk

12 Tietoarkkitehtuuri -projektiryhmän kokoonpano Projektipäällikkö: Anne Kauhanen-Simanainen, VIP/Valtiokonttori Projektiryhmän jäsenet: Juha Hakala, kehittämisjohtaja, Kansalliskirjasto Päivi Happonen, kehittämisjohtaja, Kansallisarkisto Eero Heikkinen, pääsuunnittelija, Kansaneläkelaitos Eero Hyvönen, professori, FinnONTO-hanke, Teknillinen korkeakoulu ja Helsingin yliopisto Mikael af Hällström, ylitarkastaja, Verohallitus Päivi Hämäläinen, osastojohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Leena Kononen, kehittämispäällikkö, Tullihallitus Anna-Maija Marttila, tietoasiantuntija, valtiovarainministeriö Tommi Oikarinen, projektipäällikkö, valtiovarainministeriö Aulikki Pakanen, tietopalvelupäällikkö, puolustusministeriö Olli-Pekka Rissanen, erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö Antti Saarikoski, vastuualuepäällikkö, Maanmittauslaitos Simo Tanner, erityisasiantuntija, Suomen Kuntaliitto Päivi Tommila, tietopalvelupäällikkö, työ- ja elinkeinoministeriö Asiantuntijat: Matti Mäkelä, ylilääkäri, THL ja Eljas Orrman, arkistoneuvos, Kansallisarkisto Konsulttituki: Tieto Finland Oy, Lasse Akselin ja Jari Syvänen pp.kk.2009 pp.kk

13 Tietoarkkitehtuurinäkökulma Kokonaisarkkitehtuurin näkökulma, joka kuvaa organisaation käyttämät tiedot, niiden rakenteet ja suhteet. Tietoarkkitehtuurin suunnittelun tavoitteena on luoda organisaatiotasoinen yhteinen näkemys keskeisestä tietopääomasta sekä helpottaa informaation löytämistä, välittämistä ja hallintaa. Suunnittelulla tähdätään tietorakenteiden vakiointiin ja sen mahdollistamaan tietojen uudelleen hyödynnettävyyteen. (JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurimenetelmä, luonnos JUHTA) pp.kk.2009 pp.kk

14 Suomen julkishallinto 2010 Eduskunta, tasavallan presidentti, valtioneuvosto Tuomioistuimet Ministeriöt (12), valtion keskushallinnon virastot (n. 100) Kunnat (342) Välillinen valtionhallinto, n. 50 yksikköä Valtionyhtiöt, valtion liikelaitokset Valtion aluehallinto Kuntien aluehallinto Muu itsehallinto aluehallinto- Virastot (AVIt) ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELYt) Valtion paikallishallinto Kuntayhtymät, maakuntaliitot Seutuyhteistyö Ahvenanmaan Maakuntapäivät + Maakuntahallitus, kirkot, Uskonnolliset yhteisöt, Yliopistot ja kk:t 90 kihlakuntaa: maistraatit, oikeusaputoimistot, poliisi, syyttäjä, tullipiirit, työ- ja elinkeinotoimistot, ulosottoviranomaiset, verotoimistot pp.kk.2009 pp.kk

15 Tietoon kohdistuvat periaatteet Periaate 8 Selitys Peruste Tiedon on yhteiskäyttöistä pääomaa Organisaatioiden tuottaman tiedon on oltava muiden käytettävissä. Tieto itsessään on pääomaa, jolla on arvoa. Päällekkäistä tiedon keruuta ja tuotantoa on vältettävä. Samoja tietoja tarvitaan useissa eri organisaatioissa ja useisiin eri käyttötarkoituksiin. Tietojen yhteiskäyttö ja jakaminen vähentää tiedon käsittelystä ja ylläpidosta koituvia kustannuksia. Tiedon käytettävyys, eheys ja laatu ovat keskeiset perusedellytykset toiminnan tehokkuudelle ja laadulle. Tarjolle annettavan tiedon ei tarvitse olla täydellistä. Kaikki tieto on julkista, jos sitä ei ole laillisin perustein erikseen määritelty salassa pidettäväksi. Vaikutus Tietojen yhteiskäyttö edellyttää tietojen saannin ja jakelun rationalisointia. Tiedon yhteiskäyttöisyyden mahdollistamiseksi yhteiskäyttöinen tieto on määriteltävä ja tiedoista on oltava yhteiset sisältökuvaukset ja rakennemäärittelyt. Yhteiset tietovarannot on tallennettava siten, että ne ovat helposti tarvitsevien osapuolten hyödynnettävissä. Tietojen yhteiskäytössä on otettava huomioon tietoturvavaatimukset. Yhteisten tietojen ylläpitoprosessit tulee rakentaa ja niille luoda läpinäkyvät laatujärjestelmät, jotta tietojen hyödyntäjät pystyvät luottamaan tiedon laatuun. Ylläpitoprosesseja on voitava arvioida kustannusten ja hyötyjen välisellä suhteella. pp.kk.2009 pp.kk

16 Periaate 9 Selitys Tietovarannolla tulee olla tietovastuullinen Kaikilla tietovarannoilla tulee olla taho, joka vastaa tietovarannon sekä sitä kuvailevan tiedon laadusta, eheydestä ja ajantasaisuudesta. Tietovastuullisen on tarjottava tiedon hyödyntäjälle valmiit mekanismit tiedon käytölle. Periaate 10 Selitys Tietoturvallisuus on huomioitava tiedon koko elinkaaren ajan Tietoturvallisuus ja hyvä tiedonhallintatapa on kokonaisuus, joka liittyy tietoihin, tietoja käsitteleviin järjestelmiin, tiedon siirtoon sekä tietojen käsittelyprosesseihin ja prosesseissa mukana oleviin ihmisiin. Tiedot ovat usein pitkäikäisiä, minkä vuoksi niiden eheyttä, laatua, käytettävyyttä ja salassa pidettävyyttä on tarkasteltava koko elinkaaren aikana. Näiden vaatimusten toteuttaminen on suunniteltava ja dokumentoitava huolellisesti. On myös huomioitava, että yksittäisten tietojen luokitus esim. tietoturvan suhteen voi muuttua tiedon elinkaaren eri vaiheissa. pp.kk.2009 pp.kk

17 Osapuolilla on samansuuntaiset visiot, prioriteetit ja tavoitteet Lainsäädännölliset tekijät on otettu huomioon tietojen vaihtamisessa Poliittinen tahtotila Lainsäädännön yhteentoimivuus Lainsäädännön yhtenäistäminen Eri organisaatiot pääsevät kokonaisedun mukaiseen tavoitteeseen yhteen sovitettujen prosessien kautta Informaatiolla on täsmällinen merkitys, joka säilyy tietoa vaihdettaessa muuttumattomana ja ymmärrettävänä kaikille osapuolille Tekniset rajapinnat on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat järjestelmien ja palvelujen yhdistämisen Organisaatioiden yhteentoimivuus Organisaatioiden ja prosessien yhtenäistäminen Semanttinen yhteentoimivuus Semanttinen yhtenäistäminen Tekninen yhteentoimivuus Tiedon siirto ja yhteydet pp.kk.2009 pp.kk.2009

18 Nykytilan kehittämiskohteita julkishallinnon tietoarkkitehtuurin näkökulmasta Sähköisten palveluprosessien kehittäminen Sähköisen asiakirjahallinnan rooli Kuntien kehittämistarpeet (esim. siiloutuneet tiedonhallintaprosessit) Kuntien ja valtion väliset tietovirrat Henkilö- ja asiakastietojen hallinta Yhteiset tietorakenteet ja koodistot Semanttisen webin mahdollisuudet ja linkitetty avoin data Sisällönkuvailun yhtenäistäminen Tunniste- ja resoluutiopalvelut Paikkatietoinfrastruktuurin kehittäminen ja hyödyntäminen Kaikissa näissä on tietoarkkitehtuurin näkökulmasta keskeisenä kehittämiskohteena semanttinen yhteen toimivuus. pp.kk.2009 pp.kk

19 Julkishallinnon metatietoarkkitehtuurin rakenneosat (Luonnos ) Yhteiset metatietovarannot Julkishallinnon metatietopalvelu Ontologiapalvelut Metatietomääritykset Luokitukset Tunnisteet Kansainväliset ja yleiset standardit pp.kk.2009 pp.kk

20 Julkishallinnon metatietopalvelu (luonnos ) Ontologiapalvelut Metatietomääritykset Luokitukset Tunnisteet Yleinen suomalainen ontologia (YSO) & ruotsinja englanninkieliset versiot Erikoisalojen ontologiat Julkishallinnon ontologia (JUHO) Paikkaontologiat Toimijaontologiat Muut yhteiset ontologiat Ontologioiden siltaaminen (KOKO) ONKI-palvelut JHS-metatietorekisteri: JHS-sanasto JHS-XML-skeemakirjasto Asiakirjahallinnan metatietomääritykset: SÄHKE 2 Yhteinen eams-malli (TOS) JHS 176 Yhteiset tietorakenteet Paikkatietoaineistojen metatietomääritykset: INSPIRE JHS 158 Avoimen datan metatietomääritykset Erikoisalojen metatietomääritykset Kansallisten määritysten laajennukset organisaatio-/ alakohtaisilla määrityksillä (esim. VN:n ja eduskunnan yhteiset metatietomääritykset) Sisällön kuvailun säännöt ja ohjeet Julkishallinnon tehtäväluokitus Julkishallinnon palveluluokitus Sosiaali- ja terveysalan luokitukset ja koodistot Alueluokitukset Henkilöluokitukset Talousluokitukset Muut yhteiset luokitukset Kansainväliset standardit, suositukset ja määritykset Yksilöivät tunnisteet: URI OID/JHS 159 Hakemistotiedot ja niiden ylläpito: JHS 133 Julkaisukoodit: ISBN ISSN Maakoodit Kielikoodit Postinumerokoodit Muut yhteiset tunnisteet ja koodistot pp.kk.2009 pp.kk

21 pp.kk.2009 pp.kk

22 Semanttisen yhteentoimivuuden lähestymistapoja pp.kk.2009 pp.kk

23 Metatietopalvelun organisointi ja toteuttaminen Metatietopalvelun organisointi ja toteuttaminen edellyttää päätöksiä mm. vastuista, tehtävistä, resurssoinnista ja kustannuksista ottaen huomioon seuraavat asiat: Metatietojen, sanastojen ja ontologioiden sisältöjen omistajuus ja vastuu Keskitetty ohjaus ja rahoitus, koordinointi, sisältöjä kehittävät organisaatiot ja yhteisöt hallittu kokonaisuus tekniset ratkaisut, toteutus ja ylläpito tarjottavat palvelut suositusten ja standardien laadinta- ja hyväksymisprosessit kansainvälinen yhteistyö pp.kk.2009 pp.kk.2009

24 Julkishallinnon metatietopalvelun toimintamalli Keskitetty ohjaus Kehittämisen koordinointi Kehittämisyhteisö Julkishallinnon metatietopalvelu Sanastojen ja metatietomääritysten käyttöönottoa tukevat keskitetyt palvelut Hallinnointi ja ylläpito Harmonisointi ja siltaaminen Yhteiset standardit, suositukset, säännöt, ohjeistus Julkishallinnon tiedon ja tietojärjestelmien tuottajat asiakkaina pp.kk.2009 pp.kk

25 Tietovaranto -käsite Tietovaranto - Toiminnan tarpeista johdettu ja hallinnollisista syistä määritelty tietojen kokonaisuus, jotta tiedot ovat paremmin hallittavissa. Tietovaranto kattaa yhteisesti hallinnoidun joukon tietoja, joista muodostuu looginen kokonaisuus. Tietovarannon tietojen hallinta on organisoitu ja vastuutettu yhdelle toimijalle. Tietovarannon omistajuus sekä kehittämis- ja ylläpitovastuut on määritelty ja dokumentoitu. Tietovaranto voi olla fyysisesti keskitetty tai hajautettu. pp.kk.2009 pp.kk

26 Käsitteistöä Organisaation, tässä tapauksessa koko julkishallinnon, toiminnasta ja tietotarpeista johdettu ylätason looginen tietokokonaisuus. Päätietoryhmien ja niitä tarkentavien tietoryhmien tarkoitus on mallintaa ja jäsentää tietokokonaisuus hallittavissa oleviin osiin. Jäsennystä käytetään tietojen ja niitä tuottavien ja käyttävien palvelujen ja prosessien välisten suhteiden kuvaamiseen. Jäsennystä käytetään myös kuvaamaan tietojen sijoittumista ihin ja tietojärjestelmiin. Päätietoryhmää tarkemman tason looginen tietojen kokonaisuus. Päätietoryhmä sisältää tavallisesti useita tietoryhmiä. Tietoryhmiä käytetään analysoitaessa prosessien tietotarpeita sekä kuvaamalla tietojen luonti-, päivitys- ja lukuoikeuksia. pp.kk.2009 pp.kk

27 Näkökulmia julkishallinnon ihin ja tietoihin Kohdealueet (hallinto, hyvinvointi, luonnonvarat ) Yhteiset toiminnat ja tukiprosessit konserninäkökulma Asiointi- ja palveluprosessit asiakaspalvelun näkökulma VN-pääprosessit - VN-näkökulma pp.kk.2009 pp.kk.2009

28 Tietovarantojen jäsennystä Ad hoc -tyyppinen johdon strateginen tieto, joka koostetaan tilannekohtaisesti Standardoitu hallinnollinen tieto, joka perustuu lakiin ja asetuksiin (esim. perusrekisterit) Ääripäiden välimaastoon asettuvat tietovarannot pp.kk.2009 pp.kk.2009

29 Julkishallinnon jen jäsentelyä Strategisen päätöksenteon tietovarannot Perustietovarannot Informaatiovarannot TIETO/TIETÄMYS INFORMAATIO Tilannetieto, seurantatieto, poikkeustieto, ennakointitieto, tuloksellisuustieto, päätöstieto, arviointitieto jne. Säädös- ja normitieto, asiakastieto, tutkimustieto, tilastotieto, palvelutieto jne. DATA Väestötieto, kiinteistötieto, yritys- ja yhteisötieto, maastotieto, paikkatieto jne. pp.kk.2009 pp.kk.2009

30 Tietovarantojäsennys Yhteiskunnan perusyksiköt ja vastaavat perustietovarannot Julkisen hallinnon yhteiset ja yleiset informaatiovarannot Julkisen hallinnon kohdealueiden informaatiovarannot Strategisen päätöksenteon tietovarannot pp.kk.2009 pp.kk.2009

31 päätöksenteon Kohdealueiden informaatiovarannot Yleiset informaatiovarannot Perustietovarannot pp.kk.2009 pp.kk.2009

32 päätöksenteon Kohdealueiden informaatiovarannot Yleiset informaatiovarannot Perustietovarannot Data Informaatio Tietämys pp.kk.2009 pp.kk.2009

33 Maksuttomuus/ maksullisuus Julkisuus/ salassapito/ käyttöoikeudet Verotus Vakuutus Liikenne Tuonti- ja vienti Maaseutuelinkeinohallinnon Osakas- ja osuusjärjestelmän EU-tietoaineistojen Seuranta Ennakoinnin Eläke Työvoima Etuus Kansallisen osallistumisympäristön tietovarannot Valtiopäiväasiakirjat na Säädös Tilasto Kansainvälisen osallistumisen Uutis Sosiaalihuollon Talous-, henkilöstöja tulos Meta Lainhuutoja kiinnitys Kiinteistö Rakennus- ja huoneisto Julkishallinnon datakatalogit Tietojärjestelmiä koskevat tietovarannot Maasto Ajoneuvo Yritys- ja yhteisö Julkishallinnon hankkeet na Tapahtuma Julkishallinnon organisaatiot na Sopimus Yhteiskunnan tilaa kuvaava Terveydenhuollon Potilas Henkilö Ympäristö- ja luonnonvara Ympäristön tilaa kuvaava Tilannekuvan Kulttuurisisältöjen Hankintojen Palveluntuottajien Sää Tutkimusaineistojen Palvelukuvausten Asiakas Rakennetun ympäristön ja asumisen tietovarannot Vaikuttavuuden arvioinnin Tutkimus Toimilupia koskevat tietovarannot Ammattihenkilöitä koskevat tietovarannot Rikosrekisteri na Oppimateriaalien Kansallinen osaamisen pääoman Tuomioistuinten tietovarannot Puolustusvoimien tietovarannot Tietoturvaohjeistukset na Poliisin tietovarannot Oikeusratkaisujen Tietoturva/ tietosuoja Tie- ja katu Paikkatietovarannot Toimintaympäristö Toimipaikka Päätös Löytyvyys/ saatavuus pp.kk.2009 pp.kk.2009

34 Maksuttomuus/ maksullisuus Talous Elinkeino Julkisuus/ salassapito/ käyttöoikeudet Verotus Vakuutus Liikenne Tuonti- ja vienti Maaseutuelinkeinohallinnon Osakas- ja osuusjärjestelmän EU-tietoaineistojen Seuranta Ennakoinnin Eläke Työvoima Kansallisen osallistumisympäristön tietovarannot Säädös Tilasto Kansainvälisen osallistumisen Etuus Valtiopäiväasiakirjat na Uutis Sosiaalihuollon Talous-, henkilöstöja tulos Meta Lainhuutoja kiinnitys Kiinteistö Rakennus- ja huoneisto Julkishallinnon datakatalogit Tietojärjestelmiä koskevat tietovarannot Maasto Ajoneuvo Yritys- ja yhteisö Julkishallinnon hankkeet na Tapahtuma Julkishallinnon organisaatiot na Sopimus Yhteiskunnan tilaa kuvaava Terveydenhuollon Potilas Henkilö Ympäristö- ja luonnonvara Ympäristön tilaa kuvaava Tilannekuvan Kulttuurisisältöjen (kirjastot, arkistot, museot) Hankintojen Palveluntuottajien Sää Tutkimusaineistojen Palvelukuvausten Asiakas Rakennetun ympäristön ja asumisen tietovarannot Vaikuttavuuden arvioinnin Tutkimus Toimilupia koskevat tietovarannot Ammattihenkilöitä koskevat tietovarannot Rikosrekisteri na Sivistys Oppimateriaalien Kansallinen osaamisen pääoman Tuomioistuinten tietovarannot Puolustusvoimien tietovarannot Tietoturvaohjeistukset na Poliisin tietovarannot Oikeusratkaisujen Hyvinvointi Luonnonvarat Ulkopolitiikka Infrastruktuuri Tietoturva/ tietosuoja Puolustus Järjestys Tie- ja katu Paikkatietovarannot Toimintaympäristö Toimipaikka Päätös Oikeus Löytyvyys/ saatavuus pp.kk.2009 pp.kk.2009

35 Jatkokehitys: Yleinen tietoarkkitehtuuri Julkishallinnon arkkitehtuurien kehittäminen kohdealueittain ja asiakaslähtöisten palveluskenaarioiden pohjalta Tiedon yhteen toimivuuden kannalta tärkeiden ryhmittymien ja intressiyhteisöjen tunnistaminen ja nimeäminen Reaaliaikaisten tietojen tuottaminen yhteiseen käyttöön yhteen paikkaan siten, ettei päällekkäistä tietoa enää kerätä kunnissa ja valtion toimesta pp.kk.2009 pp.kk

36 Jatkokehitys: Metatietoarkkitehtuuri Metatietopalvelukonsepti määritellään ja metatietopalvelu perustetaan. Sisällönkuvailussa siirrytään yhteisten sanastojen käyttöön. Asiasanastot ja ontologiat löytyvät metatietopalvelusta ja niiden hyödyntämiseen on saatavissa neuvontaa ja käyttöönoton tukea. Julkishallinnon erikoissanastot yhdistetään osaksi Julkishallinnon ontologiaa (JUHO). JHS-ydinsanastoryhmä (JHS 175) organisoidaan. eams metatiedot yhtenäistetään. Yhteinen palveluluokitus ja yhteinen tehtäväluokitus määritellään ja otetaan käyttöön. Yhteiset koodistot, luokitukset ja tietorakenteet asetetaan saataville keskitetysti metatietopalvelun kautta. Tunnisteet tallennetaan jatkossa dokumentteihin Uniform Resource Name eli URN muodossa. Laaditaan julkishallinnon yhteinen organisaatio-ontologia. Selvitetään henkilönimitietokannan hyödyntämismahdollisuudet julkishallinnossa osana asiakas-/henkilötiedon hallintaa pp.kk.2009 pp.kk

37 Jatkokehitys: Tietovarantojen kehittäminen Tavoitetilan jen kehitys priorisoidaan ja hankkeistetaan. Julkishallinnon organisaatioita kannustetaan avaamaan jaan julkishallinnon yhteisen datakatalogin (data.suomi.fi) kautta ja rakentamaan niihin avoimia rajapintoja. pp.kk.2009 pp.kk

38 Jatkokehitys: Osaamistarve Metatietoarkkitehtuurin käyttöönotto ja hyödyntäminen: sanastotyö, metatietosuunnittelu, sisällön kuvailu, ontologioiden tekninen toteutus ja käyttöönotto järjestelmissä, semanttisen webin ja muiden standardien ja teknologioiden osaaminen Kokonaisarkkitehtuurin osaaminen laajasti ja tietoarkkitehtuuriosaaminen syvällisemmin: prosessiosaaminen, sisältöjen hallinta, sähköinen asiakirjahallinta, paikkatietosuunnittelu, asiakas- ja käyttäjälähtöinen suunnittelu pp.kk.2009 pp.kk

39 Miksi julkishallinnon tietoarkkitehtuuria tarvitaan? Tiedon saaminen yhteiskäyttöön tehokkaasti Sähköisten asiointi- ja palveluprosessien toteuttaminen Päällekkäisen tiedon tallennuksen vähentäminen, yksi tieto yhdessä paikassa ajan tasaisena Kuntien ja valtion välisten tietovirtojen sujuvoittaminen Semanttisen webin, linkitetyn avoimen datan, paikkatietoinfrastruktuurin mahdollisuuksien yhteinen hyödyntäminen ja kehittäminen Jotta julkishallinto palveluineen näkyisi kansalaisille yhteen toimivana kokonaisuutena pp.kk.2009 pp.kk

40 Tiedon hallinta (tietoa tiedosta) Sisällön hallinta Asiakirjat Rekisterit Websisällöt Av-sisällöt Viestit Asian hallinta Strategisen päätöksenteon tietovarannot Kohdealueiden Informaatiovarannot Yhteiset ja yleiset Informaatiovarannot Perustietovarannot Raakadataa Nimiä ja yhteystietoja Yhteiskäyttöisiä hakemistoja ja luetteloja Yhteiset metatietovarannot Julkishallinnon metatietopalvelu Asiakirjallista tietoa Ontologiapalvelut Metatietomääritykset Luokitukset Tunnisteet Kansainväliset ja yleiset standardit Luonnos pp.kk.2009 pp.kk.2009

41 Valtioneuvoston prosessit Yhteiset toiminnot Julkisen toiminnan ohjaus Säädösvalmistelu Hallintoasian käsittelyprosessi Tilannekuva Valtioneuvosto Johtaminen Kehys- ja talousarvioprosessi Säädösvalmistelu Kansainväliset asiat Ennakointi Varautuminen Kansainvälinen toiminta Sidosryhmätoiminta Kestävä kehitys pp.kk.2009 pp.kk.2009

42 Valtioneuvosto Valtioneuvosto Johtaminen Strategiaprosessit Johtaminen Hallinnonalojen tulosohjausprosessi Informaatioohjaus Kehys- ja talousarvioprosessi Säädösvalmistelu Kehys- ja talousarvioprosessi Tilinpäätösprosessi Kehyspäätösprosessi Talousarvioprosessi EU-talousprosessit Ennakointi Kansainväliset asiat Kansainväliset sopimukset Kansainväliset asiat EU-toiminnan arviointi ja raportointi Työskenteleminen ja vaikuttaminen toimielimissä Säädösten valmistelu (ml. ennakointi) Säädösten toimeenpano (ml. ohjaus ja seuranta) Säädösvalmistelu EU-säädösvalmisteluprosessi Säädösten toimivuuden seuranta pp.kk.2009 pp.kk.2009

43 VN päätietoryhmiä ja ja Päätietoryhmiä Toimintaympäristötieto Ohjaustieto, Tilannetieto Ennakoiva tieto Suunnittelutieto Resurssitieto Valmistelutieto Hanketieto Seuranta- ja valvontatieto Poikkeustieto Päätöstieto Tuloksellisuustieto Vaikuttavuustieto Sidosryhmätieto Tietovarantoja Ohjaus EU-tietoaineistojen Yhteisluettelot ja hakemistot Tilannekuvan ja ennakoinnin Säädös Kansainvälisen osallistumisen Seurannan ja valvonnan Hanke Valtioneuvoston metatietovarannot Kehys- ja talousarvion Kansalaiskuulemisen Ohjeistusten Sopimus (Hankinnat) Yhteystietojen Julkaisu Yhteystietojen pp.kk.2009 pp.kk

44 VN prosesseja ja tarpeita Valtioneuvosto Johtaminen Kehys- ja talousarvioprosessi Säädösvalmistelu Strategiaprosessit Johtaminen Kehys- ja talousarvioprosessi Ohjaus Informaatioohjaus Ennakointi Kansainväliset asiat Kansainväliset sopimukset Kansainväliset asiat EU-toiminnan arviointi ja raportointi Työskenteleminen ja vaikuttaminen toimielimissä Tietovarantotarpeita Säädös Julkaisu EU-tietoaineistojen Tilannekuvan ja ennakoinnin Kansainvälisen osallistumisen Hanke EU-säädösvalmisteluprosessi Sopimus (hankkeet) Kansalaiskuulemisen Säädösten valmistelu (ml. ennakointi) Säädösvalmistelu Säädösten toimeenpano (ml. ohjaus ja seuranta) Seurannan ja valvonnan Hallinnonalojen tulosohjausprosessi Tilinpäätösprosessi Kehyspäätösprosessi Talousarvioprosessi EU-talousprosessit Yhteisluettelot ja hakemistot Kehys- ja talousarvion Säädösten toimivuuden seuranta Valtioneuvoston metatietovarannot Yhteystietojen Ohjeistusten pp.kk.2009 pp.kk

45 Tietovarannot Ohjaus Johtaminen EU-tietoaineistojen Strategiaprosessit Informaatioohjaus Yhteisluettelot ja hakemistot Tilannekuvan ja ennakoinnin Hallinnonalojen tulosohjausprosessi Kehys- ja talousarvioprosessit Tietojärjestelmäpalvelut Päätöksenteon tukipalvelu (PTJ) Päätietoryhmät Toimintaympäristötieto Ohjaustieto Tilannetieto Ennakoiva tieto Suunnittelutieto Resurssitieto Valmistelutieto Hanketieto Seuranta- ja valvontatieto Poikkeustieto Tuloksellisuustieto Vaikuttavuustieto Sidosryhmätieto Kansainvälisen osallistumisen Seurannan ja valvonnan Hanke (JH yhteinen) Valtioneuvoston metatietovarannot Kehys- ja talousarvion Säädös Kansalaiskuulemisen Ohjeistusten Sopimus (hankinnat) Valtioneuvoston kehyspäätösprosessi Valtion talousarvioprosessi Säädösten valmistelu (ml. ennakointi) Säädösten toimeenpano, ohjaus ja seuranta Säädösvalmistelu Valtioneuvoston tilinpäätösprosessi EUtalousprosessit Säädösten toimivuuden seuranta Kansainväliset asiat Kansainväliset sopimukset Työskenteleminen ja vaikuttaminen kv-toimielimissä EU-toiminnan arviointi ja raportointi Keskuskirjanpito (KKP) Budjetti- ja kehyspalvelu (Buketti) Asianhallintapalvelu EUasianhallintapalvelu (Eutori) Raportointipalvelu (Netra) EU-säädösvalmisteluprosessit Tukiprosessit Julkaisu Tukiprosessit Yhteystietojen pp.kk.2009 pp.kk

46 Valtioneuvoston tietoarkkitehtuurin jatkotyöstäminen Tietovarantojen tietovastuiden määrittely Valtioneuvoston informaatio- ja tietoprosessien tarkempi tarkastelu Päätietoryhmien tarkempi määrittely Tietovarantojen tarkempi määrittely master data näkökulmasta pp.kk.2009 pp.kk

47 STM:n tietoarkkitehtuuri Valtipa Etunimi Sukunimi

48 Tietoarkkitehtuurin määrittelyprojekti toteutettiin osana ministeriön tiedonhallinnan kehittämishanketta konsulttina Netum Oy STM:stä projektiryhmässä tietopalvelu ja tietohallinto apuna oli hankkeelle nimetty tukiryhmä, jossa ovat edustettuina ministeriön keskeisten prosessien edustajat toteutettiin valtion kokonaisarkkitehtuurimenetelmää käyttäen Etunimi Sukunimi

49 Tavoitteet Projektin tavoitteena oli määritellä ministeriön keskeisten prosessien päätietoryhmät ja tietojen käsittelyssä tarvittavat yhtenäiset metatiedot. määritellä STM:n tietoarkkitehtuurin tavoitetila sekä kehittämistoimet tavoitetilaan pääsemiseksi. määritellä tavoitetilan tietojärjestelmien käyttö ja keskinäiset suhteet tietoarkkitehtuurin näkökulmasta.

50 Tiedonhallinnan visio ja tavoitetila Tiedonhallinnan tulee tukea STM:n tavoitetilaa: Vuonna 2011 STM on tehokas, ydintehtäviin keskittyvä, hyvin johdettu ja osaavan sekä motivoituneen henkilöstön organisaatio, joka on kooltaan nykyistä pienempi. Se nojaa toiminnassaan avoimuuteen ja yhteistyöhön Tiedonhallinnan visio: tiedonhallintamme on avointa, hyvin johdettua ja arjen työtä tukevaa. Kaikki työssäni tarvittava tieto ja sen hallitsemiseen tarvittavat työkalut ovat saatavilla vaivatta ja tehokkaasti. Tarjolla on minulle relevantti tieto, joka on ajanmukaista, oikeaa ja laadukasta Tiedonhallinnan tavoitetila konkretisoituu nykyisen STM-intran korvaavaan palvelukokonaisuuteen, omiin tarpeisiin personoitavaan portaaliin, joka tarjoaa nykyistä helppokäyttöisemmät työvälineet ministeriössä tehtävälle työlle.

51 Nykytilan kartoitus Nykytilan kartoitusvaiheessa määriteltiin STM:n toiminnan oleelliset tekijät eli pää- ja tukiprosessit päätietoryhmät sekä tietoarkkitehtuurinäkökulmasta oleellisten järjestelmien suhde edellä mainittuihin.

52 Pääprosessit Pääprosessit Aliprosessit Vastuutahot Säädösvalmistelu kansallinen säädösvalmistelu ja -hankkeet EU-säädösvalmistelu ja hankkeet ESY KVT Strateginen ohjaus strateginen suunnittelu strategia 2015, 2020, hallitusohjelman toimeenpano ja seuranta konserniohjaus tulosohjausasiakirjan (uusi) laadinta tulossopimusten laadinta ja seuranta EU- ja kv-yhteistyö hallitustenvälinen yhteistyö ja sopimukset kansainvälisten ohjelmien ja hankkeiden hallinta ESY ESY TAO TAO TAO TAO KVT KVT Toiminta- ja taloussuunnittelu ja seuranta kehysehdotus talousarvio lisätalousarvio toimintasuunnitelman laatiminen toimintasuunnitelman toteutumisen seuranta tilinpäätös ja toimintakertomuksen laadinta kertomukset TAO asianomainen osasto

53 Tukiprosessit Tukiprosessit: Aliprosessit Vastuutahot Ministeriön johtaminen johtoryhmätyö kehityskeskustelut ESY HAO Henkilöstöhallinto virka- ja työsuhteen hallinta HAO rekrytointi virkasuhteen päättyminen Taloushallinto maksuliikenne TAO kirjanpito Hankinnat ja sopimukset hankintaprosessi HAO Tukien ja avustusten hankerahoituksen hakuprosessi HAO hallinta valtionavustus kunnille prosessi Viestintä viestintäprosessi VIE Projekti- ja sisäiset ja ulkoiset projektit asian-omainen työryhmätoiminta sisäiset ja ulkoiset kokoukset osasto Esittelymenettely ja asiankäsittely valtioneuvoston ja tasavallan presidentin esittely sisäinen esittely ja päätöksenteko STM:n lausunnot ja kannanotot o vastaukset EK:n kirjallisiin kysymyksiin o kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen kirjeisiin vastaaminen o lausunnon pyytäminen HAO asian-omainen osasto

54 Päätietoryhmät 1/4 Päätietoryhmän nimi Kuvaus Esimerkkitietoja Strategiat ja Sisältää STM:n strategioihin Tavoitelinjaukset toimintapolitiikka ja toimintapolitiikkoihin (engl. policy) liittyvät tiedot Ennakointitiedot ml. hallinnonalan Henkilöstöpolitiikka tulosohjaus ja kansallinen ohjaus sekä linjaukset kvyhteistyön pohjaksi Viestintästrategia Hallitusohjelma Valmistelu- ja suunnittelutiedot Sisältää ns. valmisteleviin työvaiheisiin liittyvät tiedot kuten erilaiset alustavat muistiot, jatkoselvitykset, ja luonnostelevat tiedot, joilla on rajallinen jakelu. Valmistelutietoja luodaan mm. työryhmissä, virkatyönä. YETTS -suunnitelmat Taustamuistiot Selvitysraportit Määrärahakehysehdotukset Lainsäädännön valmistelu, luonnokset hallituksen esitykseksi

55 Päätietoryhmät 2/4 Toimintaympäristötiedot Taloustiedot Sopimustiedot Ulkoinen tieto ministeriön toiminnan tueksi. Sisältää STM:n taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyvät tiedot. Sisältää STM:n tekemien sopimusten tiedot. EU:n arvioinnit ja raportit OECD:n maaraportit Indikaattorit ja tilastotiedot Mediaseuranta Mainemittari Budjetti, budjettiesitys Tilinpäätös Määrärahapäätökset Avustukset Laskut Palkkatiedot Sopimukset palvelutoimittajien kanssa

56 Päätietoryhmät 3/4 Viranomais-yhteydenpito Kansalaisyhteydenpito Toimeenpano ja seuranta Sisältää sekä STM:öön tulevat että STM:stä lähtevät toimintaprosesseissa yleisesti tuotettavat dokumentit viranomaisyhteydenpitoon liittyen. Sisältää sekä STM:öön tulevat että STM:stä lähtevät toimintaprosesseissa yleisesti tuotettavat dokumentit kansalaisyhteydenpitoon liittyen. Sisältää STM:n toimintaa tarkastelevat tiedot. Viranomaisten lausuntopyynnöt ja lausunnot Selonteot EK kirjalliset kysymykset ja niiden vastaukset Kansalaiskirjeet Kansalaisten lausuntopyynnöt ja lausunnot Selonteot Tilinpäätöskertomus Toimenpidekertomus Sosiaali- ja terveyskertomus Organisaatiotiedot Sisältää STM:n organisaatiota kuvaavat tiedot. Organisaation rakenne Organisaation tehtävät Työjärjestys

57 Päätietoryhmät 4/4 Viranomaisyhteydenpito Sisältää sekä STM:öön tulevat että STM:stä lähtevät toimintaprosesseissa yleisesti tuotettavat dokumentit viranomaisyhteydenpitoon liittyen. Kansalaisyhteyden-pito Sisältää sekä STM:öön tulevat että STM:stä lähtevät toimintaprosesseissa yleisesti tuotettavat dokumentit kansalaisyhteydenpitoon liittyen. Toimeenpano ja seuranta Sisältää STM:n toimintaa tarkastelevat tiedot. Viranomaisten lausuntopyynnöt ja lausunnot Selonteot EK kirjalliset kysymykset ja niiden vastaukset Kansalaiskirjeet Kansalaisten lausuntopyynnöt ja lausunnot Selonteot Tilinpäätöskertomus Toimenpidekertomus Organisaatiotiedot Sisältää STM:n organisaatiota kuvaavat tiedot. Sosiaali- ja terveyskertomus Organisaation rakenne Organisaation tehtävät Työjärjestys

58 Tietojärjestelmät -nykytila

59 Säädösvalmisteluprosessi Säädösvalmisteluprosessia käytettiin esimerkkinä nykytilan kartoituksessa ja tavoitetilan hahmottamisessa. Prosessi jaoteltiin vaiheisiin ja tarkasteluun otettiin tämän jälkeen prosessissa käsitellyt päätietoryhmät tai niihin liittyvät järjestelmät.

60 Tavoitetilan määrittely Tavoitetilan määrittelyvaiheessa koostettiin STM:n omat arkkitehtuuriperiaatteet, jotka ovat lisäyksiä tai tarkennuksia valtion kokonaisarkkitehtuuriperiaatteisiin. STM:n periaatteissa korostetaan ministeriön toiminnan luonteesta (STM osana valtioneuvostoa ja hallinnonalansa tulosohjaajana) johtuvia seikkoja. Tavoitetilassa määriteltiin myös tietojärjestelmien käyttö ja keskinäiset suhteet. Määrittelyn tarkoituksena on ohjata tietojärjestelmien kehittämistä siten, että tiedonhallinnan tavoitteet otetaan huomioon kehittämishankkeissa.

61 Tietoarkkitehtuurin tavoitetila 1/6 Arkkitehtuurin hallintamallin noudattaminen Kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin kehittäminen ja kehitystyön organisoiminen STM:ssä tulisi toteuttaa mahdollisimman pian. Hallintamalli koostuu arkkitehtuurin toiminta- ja ohjausmallista sekä tähän liittyvistä organisatorisista rakenteista (arkkitehtuurityöstä vastaavat tahot). Arkkitehtuurin hallintamallin avulla pidetään huolta arkkitehtuurilinjausten ja menetelmien yhtenäisyydestä, kehittämisen johdonmukaisuudesta sekä kuvataan, miten olemassa olevia arkkitehtuurilinjauksia sovelletaan kehittämisprojekteissa ja versionvaihdoissa.

62 Tietoarkkitehtuurin tavoitetila 2/6 Organisaation yhteiset arkkitehtuuriperiaatteet Projektissa määritellyt arkkitehtuuriperiaatteet on vielä tarkennettava myös toiminta-, tietojärjestelmäja teknologia-arkkitehtuurien näkökulmasta.

63 Tietoarkkitehtuurin tavoitetila 3/6 Tiedonhallintamalli osaksi arkkitehtuurin hallintamallia Tiedonhallintamallissa kuvataan, miten tietoja ja tietokuvauksia sekä tiedonhallintamallia ylläpidetään, miten tiedonhallintatyötä johdetaan ja miten tehtyjä tiedonhallintalinjauksia hyödynnetään, noudatetaan ja tarvittaessa muutetaan kytkettynä normaaliin projektityöskentelyyn.

64 Tietoarkkitehtuurin tavoitetila 4/6 Kansalliset sekä kansainväliset suositukset ja standardit Käytetään käytettävyyteen, yhteentoimivuuteen, saavutettavuuteen ja tietoturvaan liittyviät standardeja. Noudatetaan ontologisoitua Valtioneuvoston asiasanastoa (JUHO) Standardit kootaan yhteen STM:n omaan standardisalkkuun jatkokehityshankkeissa.

65 Tietoarkkitehtuurin tavoitetila 5/6 Metatietojen kattava käyttö Metatietoarkkitehtuurissa nojaudutaan kansallisiin suosituksiin ja arkistolaitoksen määräyksiin. Tietojärjestelmien metatietojen yhdenmukaistamisen ja eams-ohjauksen kehittämisessä noudatetaan JHS 156 Asiakirjojen ja tietojen rekisteröinti - suositusta.

66 Tietoarkkitehtuurin tavoitetila 6/6 Sähköisen pitkäaikaissäilytyksen vaatimusten huomiointi Sähköisen pitkäaikaissäilytyksen vaatimukset tulee täyttää asian- ja dokumenttienhallinta-järjestelmässä ja erityisen harkinnan perusteella tarvittaessa muissa tietojärjestelmissä. Asiakirjallisen tiedon käsittelyssä käytettävien tietojärjestelmien uudistamisessa ja hankinnoissa varmistetaan metatietoarkkitehtuurin vaatimusten täyttyminen.

67 Kehittämistoimenpiteet tavoitetilaan pääsemiseksi STM:n omilla resursseilla tehtävät sisäiset kehittämistoimet, kuten esimerkiksi arkkitehtuurinhallintamallin ja organisaation käyttöönotto, prosessien kehittämisen organisointi ja vastuutus sekä tietoarkkitehtuurin kehittämispolun tarkentaminen. STM:n hankintoja vaativat sisäiset kehittämishankkeet, kuten esimerkiksi työryhmäohjelmiston käyttöönotto, hakukoneen toteutus sekä eams-ohjauksen kehittäminen. STM:n sidosryhmien kanssa tehtävät kehittämishankkeet, kuten esimerkiksi tiedonsiirtorajapinnan kehittäminen sekä asianhallintajärjestelmien välinen tiedonsiirto hallinnonalan virastojen välillä.

68 Siirtymäpolku

69 Tietojärjestelmien keskinäiset suhteet ja käyttöpolitiikan linjaukset STM:n tiedonhallinnan kehittäminen edellyttää koko organisaation yhteistä käyttöpolitiikkaa tietoaineistojen käsittelyssä tavoitetilaan pääsemiseksi. Projektissa tiivistettyjä tietojärjestelmien käyttöpolitiikan linjauksia on esitelty seuraavilla kalvoilla.

70 Asian- ja dokumentinhallintajärjestelmä Asian- ja dokumenttienhallintajärjestelmä (Doktori) on STM:n pääasiallinen asiakirjallisen tiedon ja muun säilytettävän tietoaineiston tietovarasto. Kaiken pitkäaikaisesti säilytettävän aineiston, sekä viranomaisten muidenkin asiakirjallisten tietojen (julkisuuslain ja hallintolain edellyttämät) tulee olla Doktorissa. Doktorista viedään ja sinne tuodaan mahdollisimman automaattisesti ja riittävillä metatiedoilla varustettuna aineistoa. Asian avaukset ja käsittely hoidetaan Doktorissa jonka jälkeen tieto viedään organisaation ulkopuolisiin tietojärjestelmiin, joiden kanssa on tarve vaihtaa asiakirjallista tietoa.

71 Työryhmäohjelmisto ja sähköposti Tiedonhallinnan tärkeä työväline on työryhmäohjelmisto, jolla tuetaan ja tehostetaan työryhmien sähköistä viestintää ja valmistelutyötä. Sähköpostin rooli organisaation tiedonhallinnassa on lyhyiden ilmoitusviestien ja dokumenttiviittausten välittäminen. Tietoaineistot välitetään ensisijaisesti asian- ja dokumenttienhallinnan ja työryhmäjärjestelmän kautta.

72 Verkkolevyjen käyttö Verkkolevyjenkäyttö tulisi rajata vain henkilökohtaiseen tiedonhallintaan. Päättyneiden ja käynnissä olevien hankkeiden tulisi siirtää säilyttämistä vaativat tietoaineistot verkkolevyiltä keskitetyn asian- ja dokumenttienhallinnan piiriin sovitun siirtymäajan puitteissa. Uusien hankkeiden tulisi alusta alkaen ottaa käyttöön työryhmäratkaisu organisaatiossa sovittavalla tavalla.

73 STM Tietoarkkitehtuurin määrittelyprojekti yhteenveto Netum Oy 1/ v.1.0

74 1 Johdanto Keväällä 2009 tehtiin selvitys STM:n tiedonhallinnan kehittämiseksi lähivuosina. Selvityksessä kartoitettiin tiedonhallinnan eri osa-alueita STM:ssä ja niihin liittyviä vahvuuksia, haasteita ja ongelmia. Selvityksen keskeinen havainto oli, että tietoarkkitehtuurin määrittely muodostaa pohjan ministeriön tiedonhallinnan kehittämiselle ja tiedon yhtenäisyyden varmistamiselle ministeriön keskeisten tehtävien hoitamisessa ja tärkeimpien sidosryhmien kanssa toimittaessa. Tietoarkkitehtuuri on riippuvainen valtionhallinnon yhteisistä linjauksista (esim. Valtasa-projekti, JHS-suositukset) ja kokonaisarkkitehtuurin muista näkökulmista. Tietoarkkitehtuuri luo pohjan STM:n tiedonhallinnan muille osa-alueille. Tämän vuoksi onkin luonnollista, että tavoitetilan STM:n kokonaisarkkitehtuuri koostuu valtionhallinnon (julkishallinnon) arkkitehtuurista, jota määritellään VALTASAhankkeessa, sekä STM:n ja hallinnonalan kohdealueen tarkennuksista ja täydennyksistä valtionhallinnon arkkitehtuuriin. 1.1 Projektin tausta ja tavoitteet Selvityksen perusteella päätettiin perustaa STM Tietoarkkitehtuuri-projekti. Projektin tavoitteena oli kuvata STM:n Tietoarkkitehtuurin nykytila, tavoitetila sekä määritellä tarvittavat kehittämistoimenpiteet tietoarkkitehtuurin tavoitetilaan pääsemiseksi. Tietoarkkitehtuurin määrittelyissä hyödynnettiin projektiryhmän sisäisten työpajojen lisäksi myös projektin asiantuntijoiden ja sidosryhmien edustajien haastatteluja sekä projektin aluksi pidettyä Webropol-kyselyä. STM:n tietoarkkitehtuurin määrittelyssä noudatettiin valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurimenetelmää ja siitä on pyritty muodostamaan mahdollisimman yhdenmukainen valtionhallinnon ja valtioneuvoston tietoarkkitehtuurien kanssa. Keskeiset kokonaisarkkitehtuurinäkökulmat tietoarkkitehtuurin kannalta ovat toiminta-arkkitehtuuri ja tietojärjestelmäarkkitehtuuri, jotka on otettu huomioon tarkastelussa suhteessa tietoon (prosessit, toimijat, tietojärjestelmät). 2 Nykytilan kartoitus Nykytilan kartoitusvaiheessa määriteltiin STM:n toiminnan oleelliset tekijät eli pää- ja tukiprosessit, päätietoryhmät sekä tietoarkkitehtuurinäkökulmasta oleellisten järjestelmien suhde edellä mainittuihin. Pääprosessit: säädösvalmistelu, strateginen ohjaus, EU- ja kv-yhteistyö sekä toiminta- ja taloussuunnittelu ja seuranta. Netum Oy 2/ v.1.0

Valtiotason arkkitehtuurit Suomessa

Valtiotason arkkitehtuurit Suomessa Valtiotason arkkitehtuurit Suomessa Yhdistetty avoin tieto Suomessa -- Linked Open Data in Finland 26.3.2010 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture

Lisätiedot

Millainen julkinen tietoarkkitehtuuri Suomessa tarvitaan?

Millainen julkinen tietoarkkitehtuuri Suomessa tarvitaan? Millainen julkinen tietoarkkitehtuuri Suomessa tarvitaan? Avoin tieto ja World Wide Web tietoyhteiskunnan palveluksessa 5.4.2011 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT kokonaisarkkitehtuuri yhteinen

Lisätiedot

Julkinen data saataville: Käyttöluvan tausta ja tarkoitus

Julkinen data saataville: Käyttöluvan tausta ja tarkoitus Julkinen data saataville: Käyttöluvan tausta ja tarkoitus Anne Kauhanen-Simanainen Seminaari JHS 189 Avoimen tietoaineiston käyttölupa-suosituksesta 25.3.2015 Julkinen data saataville - taustaa Valtioneuvoston

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Tilanne 2.10.2012 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri on rakenne, jonka

Lisätiedot

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari 2.12.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Yhteentoimivuus ja avoimuus Seminaarin aihe pakottaa määrittämään termit yhteentoimivuus

Lisätiedot

Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden

Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden Leena Kononen 25.10.2013 1 Yhteentoimivuustyö EU:ssa ja Suomessa Tavoitteena

Lisätiedot

Tiedon hyödyntäminen: Tietovarannot ja rekisterit Tietoarkkitehtuuri ja sisältömääritykset

Tiedon hyödyntäminen: Tietovarannot ja rekisterit Tietoarkkitehtuuri ja sisältömääritykset Tiedon hyödyntäminen: Tietovarannot ja rekisterit Tietoarkkitehtuuri ja sisältömääritykset Juhtan asiantuntijajaoston osa-alueet 26.10.2017 Heli Mikkelä, Tilastokeskus Anne Kauhanen-Simanainen, Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurilla tavoitteisiin. Valtio Expo Fennia I, 14:15 14:45 Neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuurilla tavoitteisiin. Valtio Expo Fennia I, 14:15 14:45 Neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuurilla tavoitteisiin Valtio Expo 20.5.2014 Fennia I, 14:15 14:45 Neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Mitä on kokonaisarkkitehtuuri? Mitä sillä tekee? Missä nyt mennään? Mitä seuraavaksi?

Lisätiedot

Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta

Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto 10.11.2014 Marko Kukkonen, Konserniesikunta - Tietohallinto Kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri ja metatietopalvelu. Anne Kauhanen-Simanainen SÄHKE-expo 29.11.2012

Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri ja metatietopalvelu. Anne Kauhanen-Simanainen SÄHKE-expo 29.11.2012 Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri ja metatietopalvelu Anne Kauhanen-Simanainen SÄHKE-expo 29.11.2012 Sisältö Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri ja tietoarkkitehtuuri, missä mennään, miten edetään

Lisätiedot

11.10.2013 Tekijän nimi

11.10.2013 Tekijän nimi 11.10.2013 Tekijän nimi Arkkitehtuuri kehittämisen välineenä Kokonaisarkkitehtuuri hallitun muutoksen avaimena Etelä-Savon maakuntaliitto 10.10.2013 Markku Nenonen Tutkijayliopettaja Mikkelin ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa ICT muutostukiseminaari 8.10.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Miksi kokonaisarkkitehtuuria tarvitaan julkisessa hallinnossa? Mitä tuloksia kokonaisarkkitehtuurista

Lisätiedot

Yhteentoimivuus. Mikael Vakkari Neuvotteleva virkamies VM / JulkICT. Kohti yhteentoimivaa metatietoa

Yhteentoimivuus. Mikael Vakkari Neuvotteleva virkamies VM / JulkICT. Kohti yhteentoimivaa metatietoa Yhteentoimivuus Mikael Vakkari Neuvotteleva virkamies VM / JulkICT Kohti yhteentoimivaa metatietoa 3.9.2014 Yhteentoimivuus? Järjestelmien (ja organisaatioiden) välisten tietojen vaihdon mahdollistaminen

Lisätiedot

Tietohallintolaki ja yhteinen arkkitehtuuri. Paikkatiedon viitearkkitehtuurityön työpaja Tommi Oikarinen, VM, JulkICT

Tietohallintolaki ja yhteinen arkkitehtuuri. Paikkatiedon viitearkkitehtuurityön työpaja Tommi Oikarinen, VM, JulkICT Tietohallintolaki ja yhteinen arkkitehtuuri Paikkatiedon viitearkkitehtuurityön työpaja 25.11.2011 Tommi Oikarinen, VM, JulkICT Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Tavoite: tehostaa julkisen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen. Kuntien paikkatietoseminaari Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö

Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen. Kuntien paikkatietoseminaari Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen Kuntien paikkatietoseminaari 6.2.2013 Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia Linjausalueet ja erityiskysymykset VISIO

Lisätiedot

Valtiotason arkkitehtuurit -hankkeen loppuraportti. 1 Hankkeen tausta. Raportti VM125:05/2007

Valtiotason arkkitehtuurit -hankkeen loppuraportti. 1 Hankkeen tausta. Raportti VM125:05/2007 Raportti 21.12.2010 VM125:05/2007 Valtiotason arkkitehtuurit -hankkeen loppuraportti 1 Hankkeen tausta Tämä on Valtiotason arkkitehtuurit (VALTASA) -hankkeen loppuraportti. Raportissa kuvataan hankkeen

Lisätiedot

Avoimen tiedon ohjelman tilannekatsaus

Avoimen tiedon ohjelman tilannekatsaus Avoimen tiedon ohjelman tilannekatsaus Maksuttomuus/ maksullisuus Julkisuus/ salassapito / käyttöoikeudet Vakuutus Tuonti- ja vienti Maaseutuelinkeinohallinnon Rakennus- ja huoneisto Arvo-osuusjärjestelmän

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus ICT-palvelujen kehittäminen -suositussarjasta

Keskustelutilaisuus ICT-palvelujen kehittäminen -suositussarjasta Keskustelutilaisuus ICT-palvelujen kehittäminen -suositussarjasta 25.2.2009 Agenda Kokonaisarkkitehtuuri Arkkitehtuurimenetelmä Arkkitehtuuriajattelun soveltuvuus ICTpalvelujen kehittäminen -suositussarjaan

Lisätiedot

YHTEENTOIMIVUUS Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö

YHTEENTOIMIVUUS Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö YHTEENTOIMIVUUS 6.3.2019 Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö Yhteentoimivuus Järjestelmien (ja organisaatioiden) välisten tietojen vaihdon mahdollistaminen (ja varmistaminen) Tiedon (tarkoituksenmukaisen)

Lisätiedot

50 vuotta JUHTAA ja VAHTIA -juhlaseminaari

50 vuotta JUHTAA ja VAHTIA -juhlaseminaari JulkICT Sähköiset palvelualustat Kunta - seutuyhteistyö Kunnan palvelut Kunta - valtiorakenteet Integraatio kunnan sisäisesti ja kansallisiin tietovarantoihin Yhteentoimiva ja turvallinen tietotekniikka

Lisätiedot

SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS. O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto

SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS. O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto Asiakaspalvelun palvelukanavat vuoteen 2015 Asiakkaat henkilöasiakkaat yritykset yhteisöt Palvelukanavat Asiointipalvelut Viranomaisten

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

Tiedonhallintalakiehdotus tiedonhallinnan kuvaukset

Tiedonhallintalakiehdotus tiedonhallinnan kuvaukset Tiedonhallintalakiehdotus tiedonhallinnan kuvaukset 14.9.2018 Riitta Autere Tiedonhallintalain esittelytilaisuus Julkisen hallinnon digitalisoinnin ja ICT-toiminnan ohjaus Tiedonhallinnan kuvausten laadinta

Lisätiedot

MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto

MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto 3.5.2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Lain tavoitteena on luoda toimivalta ja ohjausmalli,

Lisätiedot

Tietoarkkitehtuurin kuvaaminen JHS 179 -suosituksessa. Anne Kauhanen-Simanainen

Tietoarkkitehtuurin kuvaaminen JHS 179 -suosituksessa. Anne Kauhanen-Simanainen Tietoarkkitehtuurin kuvaaminen JHS 179 -suosituksessa Anne Kauhanen-Simanainen 29.4.2015 Tietoarkkitehtuuri mitä se on? Rakenne ja sisältö organisaation tiedoille ja niiden hyödyntämiselle Tietoarkkitehtuurin

Lisätiedot

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri Kohti tavoitetilaa Valtio Expo 2015 Olli Ahonen Valtiokonttori Agenda Johdanto Kohti tavoitetilaa: 1. Valtion taloushallinnon ohjaus 2. Valtion talous- ja

Lisätiedot

Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri 30.10.2012 Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Aiheita Tietohallintolaki ja julkisen hallinnon

Lisätiedot

Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/

Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/ Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/11 28.10.2011 Karri Vainio Sisältö Arkkitehtuurinhallinnan tavoitteet Rajaukset Lähtötilanne

Lisätiedot

Valtionhallinnon yhteinen arkkitehtuuri. Valtion IT-jory 29.4.2010 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT

Valtionhallinnon yhteinen arkkitehtuuri. Valtion IT-jory 29.4.2010 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Valtionhallinnon yhteinen arkkitehtuuri Valtion IT-jory 29.4.2010 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture (EA) Kokonaisarkkitehtuuri kuvaa, kuinka

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011 634/2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri VITKO 11.2.2011 neuvotteleva virkamies Tommi Oikarinen / KuntaIT neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture

Lisätiedot

JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen

JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen JUHTA 28.2.2013 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Organisaation kokonaissuunnitelma = kokonaisarkkitehtuuri Organisaatio X Visio, strategia, toiminnan

Lisätiedot

Julkishallinnon metatietoarkkitehtuuri. 2013-09-27 Anne Kauhanen-Simanainen & Juha Hakala

Julkishallinnon metatietoarkkitehtuuri. 2013-09-27 Anne Kauhanen-Simanainen & Juha Hakala Julkishallinnon metatietoarkkitehtuuri 2013-09-27 Anne Kauhanen-Simanainen & Juha Hakala Julkishallinnon tietoarkkitehtuuri Tuotettu Valtiotason arkkitehtuurit eli VALTASA-hankkeessa http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kokonaisarkkitehtuuri v3.0

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kokonaisarkkitehtuuri v3.0 Kansallinen digitaalinen kirjasto Kokonaisarkkitehtuuri v3.0 KDK: Kansallinen digitaalinen kirjasto Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen tavoitteena on edistää digitaalisten kulttuuriperintö- ja

Lisätiedot

Työpaja 3: Kohdealueyhteistyö ja toimialarajat ylittävät kehittämiskohteet

Työpaja 3: Kohdealueyhteistyö ja toimialarajat ylittävät kehittämiskohteet Työpaja 3: Kohdealueyhteistyö ja toimialarajat ylittävät kehittämiskohteet Lähtötilanne Kuntien rooli kohde-alueille liittyvien palveluiden järjestäjinä ja tuottajina vaihtelee huomattavasti Kaikkia kohde-alueeseen

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

Näkökulmia yhteentoimivuuteen

Näkökulmia yhteentoimivuuteen Näkökulmia yhteentoimivuuteen 6.9.2016 Ammatillisen koulutuksen toimijoiden verkostotapaaminen JulkICT / Yhteinen tiedon palvelumalli (YTI) -hanke Yhteentoimivuus? Semanttinen yhteentoimivuus? l ä p i

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Satu Pajuniemi. Conversatum Oy

Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Satu Pajuniemi. Conversatum Oy n kehittäminen 10.10.2017 Satu Pajuniemi Miksi kokonaisarkkitehtuuri? JHS 179 n suunnittelu ja kehittäminen (uusin versio 6/2017) Ei korvaa muita toiminnan suunnittelumenetelmiä Tavoitteena julkishallinnon

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto JUHTA 11.6.2014 sosiaali- ja terveydenhuollossa toiminnalliset tarpeet

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON METATIETOPALVELUN ESISELVITYKSEN HANKESUUNNI- TELMA LUONNOS

JULKISEN HALLINNON METATIETOPALVELUN ESISELVITYKSEN HANKESUUNNI- TELMA LUONNOS HAREnro VALTIOVARAINMINISTERIÖ HANKEHALLINTA VM87:00/2011 Julkisen hallinnon ICT-toiminto Hankesuunnitelma 24.11.2011 JULKISEN HALLINNON METATIETOPALVELUN ESISELVITYKSEN HANKESUUNNI- TELMA LUONNOS Säädöshanke

Lisätiedot

Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus. Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus. Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Tietohuolto / Määritys Tietohuolto: Organisoitu toiminta, jolla yhteisö huolehtii tarvitsemansa

Lisätiedot

Toiminnan ja tietohallinnon kehittäminen kokonaisuutena. Sisältö 1 (11) Ohje

Toiminnan ja tietohallinnon kehittäminen kokonaisuutena. Sisältö 1 (11) Ohje Ohje 1 (11) 04.09.2012 Toiminnan ja tietohallinnon kehittäminen kokonaisuutena Tämä ohje on yleisen tason kuvaus julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurista ja sen tarkoituksesta. Aluksi myös kuvataan

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

Paikkatiedon kokonaisarkkitehtuuri LUONNOSTELUA

Paikkatiedon kokonaisarkkitehtuuri LUONNOSTELUA Paikkatiedon kokonaisarkkitehtuuri LUONNOSTELUA Inspire verkoston Arkkitehtuuriryhmän kokous 12.10.2012 Tampereen kaupunki Marko Kauppi Taustaa 2011 tehty kaupunkiympäristön kehittämisen (KAKE) paikkatietoalueen

Lisätiedot

Yhteentoimivuus ja tiedonhallintalaki

Yhteentoimivuus ja tiedonhallintalaki Yhteentoimivuus ja tiedonhallintalaki Yhteentoimivuutta ja parempia sähköisiä palveluja Tuula Seppo @tuula_seppo Kuntien yhteentoimivuusseminaari 06.03.2019 Yleistä tiedonhallintalain aikataulusta Hallituksen

Lisätiedot

Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11.

Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11. Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11.2013 Markku Nenonen Tutkijayliopettaja Mamk Lähtökohdat ja tausta

Lisätiedot

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö 2.10.2018, Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tiedon käyttö asiakaslähtöisen toiminnan perustana Lait, Linjaukset Toimintatavat Tiedonhallinta Palvelussa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen 4.12.2012 Kokonaisarkkitehtuuri hyvinvointipalveluissa seminaari Riitta Häkkinen, erikoissuunnittelija THL / OPER Esityksen

Lisätiedot

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä Tommi Karttaavi 25.4.2007 JHS-järjestelmä JHS-suosituksia (julkisen hallinnon suositus) on laadittu vuodesta 1992 lähtien, jolloin JHS-järjestelmä korvasi VHS-järjestelmän Voimassa olevia

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri. PATINE neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / JulkICT

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri. PATINE neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / JulkICT kokonaisarkkitehtuuri PATINE 18.8.2011 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / JulkICT Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture (EA) Kokonaisarkkitehtuuri kuvaa, kuinka organisaation toimintaprosessit,

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

SOTE KA hallintamallin uudistaminen

SOTE KA hallintamallin uudistaminen SOTE KA hallintamallin uudistaminen SOTE tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä THL 26.10.2017 1 Nykyinen hallintamalli ja sen haasteet Nykyinen hallintamalli osittain hajanainen Valtakunnallinen valtiovetoinen

Lisätiedot

Kuntien taloustietojen tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma

Kuntien taloustietojen tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma 2: Hyödynnetään avointa, omaa ja yhteistä tietoa Kuntien taloustietojen tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma JulkICT-osasto Tietojen hyödyntämisen ja tietojohtamisen yleinen tavoite 2: Hyödynnetään

Lisätiedot

VALTASA-hanke Valtionhallinnon yhteinen ICTarkkitehtuuri. VITKO neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT

VALTASA-hanke Valtionhallinnon yhteinen ICTarkkitehtuuri. VITKO neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT VALTASA-hanke Valtionhallinnon yhteinen ICTarkkitehtuuri (työversio 31.12.2009) VITKO 11.2.2010 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuuri Kuvaustasot VALTASA-hankkeen

Lisätiedot

Hankkeet ja yhteentoimivuus. OKM:n kirjastopäivät Minna Karvonen

Hankkeet ja yhteentoimivuus. OKM:n kirjastopäivät Minna Karvonen Hankkeet ja yhteentoimivuus OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 12.12.2012 Hallitusohjelman kirjaukset Yhteentoimivuus: kansallista perustaa Kirjastoja kehitetään vastaamaan tietoyhteiskunnan haasteisiin.

Lisätiedot

Sosiaalihuollon kokonaisarkkitehtuuri

Sosiaalihuollon kokonaisarkkitehtuuri Sosiaalihuollon kokonaisarkkitehtuuri Terveydenhuollon ATK-päivät 27.5.2009 SESSIO 12 Antero Lehmuskoski Projektipäällikkö Sosiaalialan tietoteknologiahanke Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus 1 Sessio

Lisätiedot

YTI Tunnuskäytänteet julkisessa hallinnossa. Mikael Vakkari

YTI Tunnuskäytänteet julkisessa hallinnossa. Mikael Vakkari YTI Tunnuskäytänteet julkisessa hallinnossa Mikael Vakkari 27.9.2017 Asettamispäätös tausta Asettamispäätös: Tavoitteena on tukea julkisen hallinnon digitalisoitumiskehitystä ja tehostaa erityisesti toimintatapojen

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa SADe-ohjelman sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuuden kevätseminaari 23.4. 2013 Mikko Huovila THL / Oper 23.4.2013 Mikko Huovila THL / Oper 1

Lisätiedot

OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne. Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014

OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne. Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014 OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014 Aiheita RAKETTI hanke päättyi, työ jatkuu OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamat palvelut Korkeakoulujen tietohallinnon

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin perustelut ja tavoitellut hyödyt. Anne Kauhanen-Simanainen, neuvotteleva virkamies

Kokonaisarkkitehtuurin perustelut ja tavoitellut hyödyt. Anne Kauhanen-Simanainen, neuvotteleva virkamies Kokonaisarkkitehtuurin perustelut ja tavoitellut hyödyt Anne Kauhanen-Simanainen, neuvotteleva virkamies 12.10.2011 Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen toiminto (JulkICT) valmistelee asiat,

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin tilanne. KAOS 12.5.2015 neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin tilanne. KAOS 12.5.2015 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin tilanne KAOS 12.5.2015 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Mitä on tehty kokonaisarkkitehtuurissa? Mikä on arvio nykytilasta? Mihin mennään seuraavaksi?

Lisätiedot

KAM-sektori yhteisen tiedon hallinnan edelläkävijänä. KDK-tietoarkkitehtuuriryhmän seminaari Jaana Kilkki, Kansallisarkisto

KAM-sektori yhteisen tiedon hallinnan edelläkävijänä. KDK-tietoarkkitehtuuriryhmän seminaari Jaana Kilkki, Kansallisarkisto KAM-sektori yhteisen tiedon hallinnan edelläkävijänä KDK-tietoarkkitehtuuriryhmän seminaari 30.1.2018 Jaana Kilkki, Kansallisarkisto Kansallinen Digitaalinen Kirjasto OKM:n hanke 2008-2017 toteuttaa kansallisia

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 25.4.2018 Tommi Oikarinen / VM Tiedonhallintalain suunniteltu sisältö Tiedonhallinnan järjestäminen tiedonhallintayksikössä Tiedonhallinnan edellyttämät

Lisätiedot

Julkisen hallinnon tiedon hallinnan kehittäminen - Kehittämiskohteet -

Julkisen hallinnon tiedon hallinnan kehittäminen - Kehittämiskohteet - Julkisen hallinnon tiedon hallinnan kehittäminen - Kehittämiskohteet - ASIAKIRJAHALLINNASTA TIETOJEN HALLINTAAN Mikkelin ammattikorkeakoulu 4.10.2012 Tommi Oikarinen, VM hallinta TIEDON OHJAUS TIETO PROSESSI

Lisätiedot

Laat Laa uv t as uv t as a t a a v a ien t a t paaminen Laat Laa uty uty ja ja ko k ko k naisarkkiteh naisarkkit tuuri KA tiimi tiimi::

Laat Laa uv t as uv t as a t a a v a ien t a t paaminen Laat Laa uty uty ja ja ko k ko k naisarkkiteh naisarkkit tuuri KA tiimi tiimi:: Laatuvastaavien tapaaminen 10.2.2012 Laatutyö ja kokonaisarkkitehtuuri KA tiimi: Tapani Kella Tuuli Karjalainen Ville Seppänen Kokonaisarkkitehtuurihanke Jyväskylän yliopisto KA hankkeen taustaa Tietoyhteiskunnan

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto Kansallisen projektin projektipäällikkö 18.4.2013 sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Raportti VM125:00/2007 07.10.2010 Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Taustaa Ohjausryhmän työskentelyn päättäminen Valtioneuvosto teki yleisistunnossaan 15.6.2006 periaatepäätöksen

Lisätiedot

Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan

Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan 10.12.2015 Hannele Kerola Lainsäädäntöneuvos Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

Arkkitehtuuri käytäntöön

Arkkitehtuuri käytäntöön Arkkitehtuuri käytäntöön Terveydenhuollon ATK-päivät 24.5.2011 Mikko Huovila Erikoissuunnittelija Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Väliraportti Tikesos-toimeenpanosta (4/2011) Kuvaa julkisen hallinnon

Lisätiedot

JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne

JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne JHS-suositusluonnos: Tiedonohjaussuunnitelman rakenne JUHTA 10.2.2015 Mikko Eräkaski, STM Tiedonohjaussuunnitelma Metatietomääritys, joka sisältää tietojärjestelmässä käsiteltävien asiakirjojen metatietoarvot

Lisätiedot

Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta

Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta 25.5.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriö Johtaja Anita Lehikoinen 1 Tietohallintolaki OKM:n toimialalla Opetus- ja kulttuuriministeriön tehtävät

Lisätiedot

ONKI: sanastojen ja avoimen linkitetyn datan tekninen infrastruktuuri Juha Hakala Kansalliskirjasto

ONKI: sanastojen ja avoimen linkitetyn datan tekninen infrastruktuuri Juha Hakala Kansalliskirjasto ONKI: sanastojen ja avoimen linkitetyn datan tekninen infrastruktuuri 2011-10-26 Juha Hakala Kansalliskirjasto Rajauksia Tämä esitys keskittyy ONKIontologiakirjastosovellukseen; sanastojen (tesaurukset

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 14.12.2016 Jari Kallela JUHTA JulkICT Sisältö Yhteentoimivuuden haaste Kokonaisarkkitehtuurikyvykkyyden edistyminen Uudistuva sisältö Tietohallintolaki

Lisätiedot

Asiointi ja omahoito KA nykytila

Asiointi ja omahoito KA nykytila 12.3.2019 Asiointi ja omahoito KA nykytila Timo Siira ASIOINTI JA OMAHOITO KA NYKYTILA Nykytilan kuvaus muodostetaan seuraavasti: 1. Aiemmin tehdyn työn kartoittaminen ja olemassa olevan materiaalin kerääminen

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASIANTUNTIJAJAOSTON ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASIANTUNTIJAJAOSTON ASETTAMINEN Asettamispäätös 1 (5) VM130:01/2015 12.5.2016 JulkICT-osasto JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASIANTUNTIJAJAOSTON ASETTAMINEN Tausta Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnasta

Lisätiedot

Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma. ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007

Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma. ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007 Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007 Valtiokonttori ja Hallinnon ohjaus toimiala valtiotasoisten hankkeiden toteuttajana Valtiokonttori on palveluvirasto,

Lisätiedot

Kuntasektorin yhteinen KA Talous- ja henkilöstöhallinnon viitearkkitehtuuri

Kuntasektorin yhteinen KA Talous- ja henkilöstöhallinnon viitearkkitehtuuri Kuntasektorin yhteinen KA Talous- ja henkilöstöhallinnon Kurttu-seminaari 30.10.2013 Helsinki Jaana Siitari Kuntasektorin yhteiset t Henkilöstö- ja taloushallinto 2 Projektin tavoitteet, tuotokset ja hyödyt

Lisätiedot

Sosiaalialan tiedonhallinta

Sosiaalialan tiedonhallinta Sosiaalialan tiedonhallinta Mitä Tikesos-hankkeen jälkeen? KASTE Itä- ja Keski-Suomen alueellinen johtoryhmä 21.12.2011 Antero Lehmuskoski Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Tieto on hallussa Milloin

Lisätiedot

Tietohallintolain tulokset. Hannele Kerola, Jari Kallela

Tietohallintolain tulokset. Hannele Kerola, Jari Kallela Tietohallintolain tulokset Hannele Kerola, Jari Kallela EK:n lausuma 331/2010 Eduskunta edellyttää hallituksen seuraavan lainsäädännön tavoitteiden, kuten tietojärjestelmien yhteentoimivuuden ja kustannustehokkuuden,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Tarvitseeko Suomi tietopolitiikkaa?

Tarvitseeko Suomi tietopolitiikkaa? LIITE 2 Tarvitseeko Suomi tietopolitiikkaa? Anne Kauhanen-Simanainen 25.10.2017 Mistä yhteiskuntapolitiikat muodostuvat? Yhteiskuntapolitiikat ovat syntyneet vastaukseksi tai hakemaan ratkaisuja uuteen

Lisätiedot

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Heikki Talkkari / VM

Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli. JUHTA:n kokous Heikki Talkkari / VM Tiedonhallintalaki ja JUHTA:n rooli JUHTA:n kokous 29.11.2018 Heikki Talkkari / VM Informaatio-ohjauksen toimintakenttää Valtio Kunta Maakunta Kuhtanek Tietokeko DigiNyt Patinea TH-lautakunta Yhteistyöelin

Lisätiedot

Yhteentoimivuus.fi ja julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri. Valtio Expo Baltica, 12:00 12:30 neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Yhteentoimivuus.fi ja julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri. Valtio Expo Baltica, 12:00 12:30 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Yhteentoimivuus.fi ja julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Valtio Expo 20.5.2014 Baltica, 12:00 12:30 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö kokonaisarkkitehtuuri Yhteentoimivuus-palvelut Mitä

Lisätiedot

Julkisen hallinnon tietolinjaukset ja uusi tutkijapalvelu. Anne Kauhanen-Simanainen 7.5.2014

Julkisen hallinnon tietolinjaukset ja uusi tutkijapalvelu. Anne Kauhanen-Simanainen 7.5.2014 Julkisen hallinnon tietolinjaukset ja uusi tutkijapalvelu Anne Kauhanen-Simanainen 7.5.2014 Avoimen tiedon politiikka on linjattu Valtioneuvoston periaatepäätös 3.3.2011 Hallitusohjelma Julkisin varoin

Lisätiedot

Kohti kokonaisvaltaista tietojohtamista Kokonaisarkkitehtuuri johtamisen tukena. 7.6.2013 Leena Kononen

Kohti kokonaisvaltaista tietojohtamista Kokonaisarkkitehtuuri johtamisen tukena. 7.6.2013 Leena Kononen Kohti kokonaisvaltaista tietojohtamista Kokonaisarkkitehtuuri johtamisen tukena 7.6.2013 Leena Kononen 1 Johtaminen tiedon ekosysteemissä Tiedon ekosysteemi johtuu tiedon jatkuvasta kierrosta ja uusiutumisesta

Lisätiedot

Valtion raportoinnin ajankohtaiskatsaus

Valtion raportoinnin ajankohtaiskatsaus Valtion raportoinnin ajankohtaiskatsaus ValtioExpo 19.05.2015 Kimmo Järvinen Valtiokonttori Tilaisuus, Esittäjä Valtion raportoinnin ajankohtaiskatsaus Taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri - Suuntaviivat

Lisätiedot

Kokemuksia kokonaisarkkitehtuurityöstä

Kokemuksia kokonaisarkkitehtuurityöstä Kokemuksia kokonaisarkkitehtuurityöstä Museo 2015 -hankkeen aloitusseminaari 23.11.2011 Kimmo Koivunen CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC IT Center for Science Ltd. CSC pähkinänkuoressa Valtion

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen

Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen Korkeakoulujen KOTA-seminaari 20.8.2013 Juha Haataja ICT-asiat korkeakoulujen strategioissa Korkeakoulujen tietohallintotoimintojen strategisen

Lisätiedot

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Tilannekatsaus Kurttu 18.4.2013 Miksi kokonaisarkkitehtuuri? Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurilla tavoitellaan» Yhteentoimivuutta, tietojärjestelmissä, niiden

Lisätiedot

Vastaajan taustatiedot

Vastaajan taustatiedot Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisesta kokonaisarkkitehtuurista Vastaajan taustatiedot 1. Lausunnon antajan organisaatiotyyppi * kunta sairaanhoitopiiri muu kuntayhtymä yksityinen

Lisätiedot

Suunta tästä eteenpäin

Suunta tästä eteenpäin Suunta tästä eteenpäin Nimi- ja paikkatietopalvelujen seminaari 30.1.2018 Minna Karvonen Opetus- ja kulttuuriministeriö KDK- onnistuimmeko? Arvioinnin tulokset liikennevaloina KDK-hankkeen vaikuttavuus

Lisätiedot

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä Mikko Huovila STM OHO DITI 1 15.3.2018 Mikko Huovila Ryhmän tehtävät Vastata sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen kokonaisarkkitehtuurin tavoitetilan

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.5.2013 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013 Tämä työsuunnitelma

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

Julkishallinnon uusi datapolitiikka/ tietopolitiikka. Anne Kauhanen-Simanainen

Julkishallinnon uusi datapolitiikka/ tietopolitiikka. Anne Kauhanen-Simanainen Julkishallinnon uusi datapolitiikka/ tietopolitiikka Anne Kauhanen-Simanainen 5.12.2012 Julkishallinnon jen avaamisen linjauksia Julkinen data, johdatus jen avaamiseen, LVM 2010 Valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Ohjelmistotuotteen hallinta ja hallinnointi 22.4.2015 Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM Strategisten linjausten perusteemat Avoimuus Hallinto,

Lisätiedot