Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Viestinvälitys ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Viestinvälitys ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY"

Transkriptio

1 Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY --- Versio Laatija: STM ja konsultit Tarkistaja: Hyväksyjät:

2 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO Dokumentin sisältö VIESTINVÄLITYKSEN NYKYTILA Potilastietojärjestelmien välinen liikenne Yleistä Tekninen toteutus Viitetietojärjestelmät Yleistä Tekninen toteutus VIESTINVÄLITYKSEN TAVOITETILA Viestinvälitysarkkitehtuuri Viestinvälityksen osapuolet Tiedon tuottajat Tiedon käyttäjät Kansallinen terveydenhuollon arkisto (KANTA) Sähköinen Lääkemääräys (eresepti) Lakisääteiset henkilörekisterit Viestinvälitykselle osoitetut vaatimukset Viestinvälityksen tehtävät Sanomaliikenne (vastaanotto ja lähetys) Puskurointi Kehyskäsittely Tarkistukset Palveluorkestrointi Valvonta ja hallinta Monitorointi Virheenkäsittely Kuittaukset Viestien edelleenvälitys Ulkoiset palvelut Osoitehakemisto VIESTINVÄLITYKSEN TEKNINEN ARKKITEHTUURI Teknisen arkkitehtuurin yleiskuvaus Viestinvälitysrajapinta Viestinvälitykseen liittyvät komponentit Tietoliikenne Sanomanvälityspalvelut Palveluväylä Prosessimoottori Adapterit Virheenhallinta ja monitorointi DICOM kuvamateriaali Käytettävät standardit Tietoliikenneratkaisu Tietoliikenneratkaisun kuvaus yleisellä tasolla Tietoliikenneratkaisuun vaikuttavat tekijät... 27

3 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY o ii Palvelunestohyökkäykset Tietoturva Yleisiä tietoturvavaatimuksia Tietoturvan tekninen yleiskuvaus Viestinvälityksen osapuolten tunnistaminen ja varmentaminen Tiedon salaaminen SUOSITUKSIA Potilastietojärjestelmien teknisiä vaatimuksia KanTo:n osajärjestelmien teknisiä vaatimuksia Muita suosituksia ja kommentteja... 35

4 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 1 /35 1 JOHDANTO 1.1 Dokumentin sisältö Tämä dokumentti keskittyy arkistopalvelun viestinvälityksen teknisen ratkaisun kuvaamiseen sekä tarkentaa tietojärjestelmän kokonaisarkkitehtuurissa koottua määrittelyä arkistopalveluista viestinvälityksen osalta.

5 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 2 /35 2 VIESTINVÄLITYKSEN NYKYTILA 2.1 Potilastietojärjestelmien välinen liikenne Yleistä Kuva 1: Viestinvälityksen nykytila. Potilastietojärjestelmien välinen liikenne on etukäteen sovittua kahdenvälistä liikennettä. Nykytilassa kahdenvälisen sopimisen piiriin kuuluvat mm. tietoliikennemäärittelyt ja tunnisteet, sanomissa välitettävät tiedot, rakenteet ja koodit. Sen sijaan sanomamuodoissa ja protokollien määrittelyssä useimmiten tukeudutaan olemassa oleviin standardeihin tai yleisesti hyväksyttyihin suosituksiin. Näitä kuitenkin sovelletaan tapauskohtaisesti, joten rakennetut yhteydet kokonaisuutena harvoin täyttävät standardien vaatimuksia. Merkittävät sovellusalueet potilastietojärjestelmien välisessä liikenteessä ovat laboratoriopyynnöt ja -vastaukset, röntgenpyynnöt ja -vastaukset, lähetteet ja palautteet sekä radiologian ajanvaraukset. Laboratorioliikenne on sanomavolyymiltaan selkeästi suurin. Potilastietojärjestelmien välisen liikenteen tehtävä on mahdollistaa toimintojen hajauttaminen yksiköiden välillä. Liikenne on kaksisuuntaista. Operaatioihin liittyvät tarpeelliset tiedot välitetään sanomina yksiköstä toiseen ja potilas voi asioida toisessa yksikössä. Asioinnin tuloksena syntyneet tiedot palautetaan takaisin alkuperäiseen yksikköön vastaussanomana. Esimerkiksi laboratorioliikenteessä tapahtumaketju kulkee sanomaliikenteessä seuraavasti:

6 2.1.2 Tekninen toteutus 2.2 Viitetietojärjestelmät Yleistä ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 3 /35 1. Potilastietojärjestelmässä tehdään pyyntö laboratoriotutkimuksesta. Järjestelmä muodostaa pyynnöstä pyyntösanoman, joka lähetetään laboratoriojärjestelmään. 2. Laboratoriojärjestelmä vastaanottaa pyyntösanoman ja kirjaa laboratoriopyynnön tiedot omaan järjestelmäänsä. 3. Tutkimus valmistuu ja se kirjataan laboratoriojärjestelmään, laboratoriojärjestelmä muodostaa tulossanoman ja lähettää sen potilastietojärjestelmään. 4. Potilastietojärjestelmä vastaanottaa tulossanoman ja kirjaa tuloksen tiedot omaan järjestelmäänsä. Laboratorioliikenteen lisäksi muu olemassa oleva potilastietojärjestelmien välinen liikenne on luonteeltaan esimerkin kaltaista. Sanomaliikenne tapahtuu IP -verkossa. Käytössä on paikallinen tai muuten suljettu verkko tai julkiseen Internetiin rakennettu salattu verkko. Eräissä tapauksissa liikenne tapahtuu salaamattomana julkisen Internetin päällä. Sanomat ovat pääsääntöisesti HL7 V2.3 muotoisia sanomia. Myös muita sanomamuotoja on jonkin verran käytössä. Kuten edellä on mainittu, käytetty sanomamuoto saattaa olla standardoitu, mutta sen soveltamisesta on usein sovittu kahdenkeskisesti. Sanomien siirtoon käytetään joko FTP-protokollaa tai HL7 MLLP-protokollaa, joka on erittäin ohut TCP/IP:n päällä toimiva protokolla: toinen osapuoli avaa yhteyden etukäteen sovittuun kumppanin tietoliikenneporttiin ja lähettää sanoman. Sanoman ympärillä lähetetään ainoastaan aloitus- ja lopetusmerkit. Lähetyksen jälkeen odotetaan kuittausmerkkiä kumppanilta. Potilastietojärjestelmien ja viitetietojärjestelmien välinen liikenne on etukäteen määriteltyä kahdenvälistä liikennettä. Merkittävin ero perinteisiin potilastietojärjestelmien välisiin yhteyksiin viitetietojärjestelmäliikenteessä on modernimpien tekniikoiden käyttö, tietoliikenteen salaus, tiukempi standardien noudattaminen ja yleisesti edustapalvelinten ja -tietokantojen käyttö. Sanomissa käytetyt tiedot, rakenteet ja koodit ovat kansallisella tasolla sovittuja, ja kahden toimijan välille rakennettu yhteys on standardien mukainen - yhteyden kummassakin päässä voidaan toteutus tarvittaessa vaihtaa ilman että se vaikuttaa itse yhteyteen.

7 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 4 /35 Yleinen toimintamalli viitetietojärjestelmäympäristössä on seuraava: 1. Potilastietojärjestelmän adapterikomponentti tarjoaa viitetietojärjestelmälle rajapinnan, jonka kautta viitetietojärjestelmä voi lukea tietoja standardissa CDA R1 -muodossa. 2. Adapterikomponenttina voi toimia myös erillinen, omalla edustatietokannalla varustettu edustajärjestelmä. Potilastietojärjestelmä välittää potilasasiakirjat etukäteen edustakantaan CDA R1 muodossa. CDA R1 - muodon lisäksi potilastietojen siirto voi tapahtua muussa, sisäisessä muodossa. Tällöin edustajärjestelmä muuntaa potilasasiakirjan CDA R1 muotoon. 3. Adapterikomponentti lähettää potilasasiakirjoista viitetiedot eli asiakirjojen hakutiedot viitetietojärjestelmään. 4. Viitetietojärjestelmä tarjoaa käyttöliittymän viitetietojen selaukseen ja asiakirjojen hakuun. Käyttöliittymä on yleensä selainpohjainen. 5. Kun käyttäjä pyytää asiakirjaa, viitetietojärjestelmä ottaa yhteyden potilastietojärjestelmän adapterikomponenttiin ja pyytää asiakirjan. 6. Adapteri käsittelee pyyntösanoman synkronisesti ja palauttaa pyydetyn asiakirjan vastauksena pyyntöön. Viitetietojärjestelmät eivät tarjoa rajapintoja niihin tallennettujen viitteiden lukemiseksi. Viitetietojärjestelmässä olevia hakutietoja voidaan selata ainoastaan viitetietojärjestelmään integroidun sovelluksen välityksellä. Edellisestä poiketen on Kainuussa käytössä ns. Kainuun malli 1, jossa kaksi potilastietojärjestelmää keskustelee suoraan keskenään. Tässä tapauksessa viitetietoja ei välitetä potilastietojärjestelmien välillä etukäteen, vaan potilastietojärjestelmät pyytävät viitetiedot toisiltaan sitä mukaa, kun käyttäjät niitä pyytävät. Kainuun malli eroaa viitetietojärjestelmäratkaisuista ainoastaan siinä, että lähettämisen sijaan viitetiedot haetaan potilastietojärjestelmistä - käytössä on täsmälleen samat sanomat kuin viitetietojärjestelmäliikenteessä, ainoa lisä on viitetietojen hakuun käytettävä sanoma. Potilastietojärjestelmän vastaussanoma on sama kuin viitetietojen lähetyssanoma viitetietojärjestelmissä. Vastaavaa malli on käytössä omien historiatietojen lukemiseen muutamissa ympäristöissä, joissa potilastietojärjestelmiä on yhdistetty eikä historiatietoja ole haluttu siirtää uuteen kantaan. Viitetietojärjestelmäliikenteen osalta kahdenvälinen sopiminen rajoittuu yleensä tietoliikennetietoihin ja sanomaliikenteeseen liittyviin osapuolikoodeihin. Liikennöivien järjestelmien on tunnettava toistensa osapuolikoodit, jotta sanoma voidaan lähettää ja vastaanottaa. Jos asiakontekstiin liittyviä kansallisia koodistoja ei ole olemassa tai niitä ei ole otettu käyttöön potilastietojärjestelmässä (esim. palvelumuotokoodit), joudutaan kahdenvälisesti sopimaan myös sanomien sisällöissä käytettävistä koodeista. 1 Muita malleja esimerkiksi KAAPO- ja ESKO-mallit. Näistä molemmista on kuvaukset Stakes-raportissa 7/2006, Ilkka Winblad et al, Informaatio- ja kommunikaatioteknologian käyttö Suomen terveydenhuollossa vuonna 2005.

8 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 5 / Tekninen toteutus Sanomaliikenne tapahtuu Avoimet Rajapinnat -määrityksiä käyttäen, eli Avoimet Rajapinnat -määrittelyn mukaisilla otsikoilla varustetuilla SOAP -sanomilla TLS - salatun http-yhteyden yli. Sanomaliikenteen molemmat osapuolet varmennetaan aina X.509 -varmenteilla. Sanomaliikenne tapahtuu salattuna julkisessa Internetissä. Osapuolet ottavat suoraan yhteyden toisiinsa eli välissä ei käytetä sanomien välityspalvelimia. Tällä hetkellä sanomissa siirretään CDA R1 -muotoisia asiakirjoja ja viitteitä (asiakirjan otsikkotiedot). Avointen Rajapintojen uusi määritys eli HL7 OpenCDA määritykset sisältävät myös sanomat CDA R2 -asiakirjojen siirtoon. Tuotantokäytössä ei näitä toistaiseksi kuitenkaan ole.

9 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 6 /35 3 VIESTINVÄLITYKSEN TAVOITETILA 3.1 Viestinvälitysarkkitehtuuri Terveydenhuollon kansallinen arkkitehtuuri, jossa näkyvät terveydenhuollon kansalliset toimijat ja kansallisen terveydenhuollon arkiston (KANTA) osajärjestelmät on esitetty kuvassa 2. KANTA on osan Kelan vastuulla olevaa Kansallinen Toimija (KanTo) palveluklusteria. KANTA:n lisäksi KanTo tarjoaa myös Sähköisen Lääkemääräyksen (ereseptin) reseptikeskuspalvelun reseptien ja niiden toimitustietojen välittämiseen apteekkijärjestelmien ja potilastietojärjestelmien välillä. Viestinvälityksen arkkitehtuuri on suunniteltu niin, että sekä KANTA:n että ereseptin tarpeet täyttyvät. Siten tässä dokumentissa kuvataan KanTo-viestinvälitysarkkitehtuuria, mutta arkkitehtuuria määriteltäessä päähuomio on ollut KANTA:n vaatimalla toiminnallisuudella. Tämä dokumentti kuvaa viestinvälityksen arkkitehtuurin. KANTA:n muita osajärjestelmiä ovat Tunnistus ja Sähköinen allekirjoitus, Koodistot, Hakemisto ja Rekisteröinti, Arkisto, Suostumuksen hallinta ja Lokipalvelu. Kuvan 2 yläosassa on kuvattu KANTA:an tietoa tuottavat ja niitä käyttävät osapuolet. Lisäksi kuvassa esiintyy ip-verkkoratkaisut ja varmenteita tuottavat ulkoiset osapuolet. KANTA ei edellytä muita ulkoisia osapuolia, ja toimijoiden väliseen viestinvälitykseen riittää IP -verkon tarjoamat palvelut. Palveluväylä toteuttaa rajapinnat, joilla tiedon tuottajat, tiedon käyttäjät ja KAN- TA vaihtavat potilasasiakirjoja ja kuvantamisaineistoja keskenään. Sen toinen päätehtävä on orkestroida KANTA:n julkisia palveluja, kuten asiakirjojen luonti, asiakirjojen käyttäminen ja asiakirjojen hallinta. Tietoa KANTA:an tuottavat ja sitä käyttävät järjestelmät käynnistävät prosesseja, jotka koostuvat KANTA:n osajärjestelmien tarjoamista sisäisistä palveluista. Tässä dokumentissa kuvattu viestinvälityksen arkkitehtuuri on niin suunniteltu, että sitä voidaan helposti laajentaa hyödynnettäväksi myös ereseptin viestinvälityksen tarpeisiin. Lisäksi lakisääteisten terveydenhuollon henkilörekisterien tilastotuotannon tarpeisiin voidaan tehdä laajennus tilastotiedon välittämiseksi kansallisille terveydenhuollon tilastojen tuottajille, kuten esim. Stakes.

10 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 7 /35 Kuva 2: Viestinvälityksen rooli kansallisessa arkkitehtuurissa. 3.2 Viestinvälityksen osapuolet Tiedon tuottajat Tiedon käyttäjät Tiedon tuottajat lähettävät asiakirjoja arkistoon viestinvälitysrajapinnan kautta. Tuottajina toimivat erityisesti terveydenhuollon yksikköjen potilastietojärjestelmät. Tietoa voivat tuottaa myös muut viestinvälityksen osapuolet, mutta tässä dokumentissa kuvataan tarkemmalla tasolla suoranaisesti Arkistoon liittyvät osapuolet. Arkiston lisäksi tuotettua tietoa voidaan välittää tarvittaessa muillekin osapuolille, kuten Stakes, KTL ja Lääkelaitos tilastojärjestelmille. Tiedon käyttäjät voivat hakevat asiakirjoja arkistosta viestinvälitysrajapinnan kautta. Tiedon käyttäjiä ovat muun muassa terveydenhuollon yksiköt ja kansalaisportaali.

11 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 8 / Kansallinen terveydenhuollon arkisto (KANTA) Arkisto Arkisto-osajärjestelmän tehtävänä on tarjota tietoturvallinen luotettu arkisto potilasasiakirjoille, kuten lähetteille, lääkemääräyksille, laboratoriolausunnoille sekä röntgenkuville. Palvelu mahdollistaa potilastietojen haun ja käytön paikasta ja ajasta riippumatta terveydenhuollon ammattihenkilön toimesta hänen käyttöoikeuksiensa ja potilaan suostumusten puitteissa. Arkisto-osajärjestelmään tietoja tuottavat potilastietojärjestelmät. Hakemisto ja rekisteröinti Hakemisto- ja rekisteröintipalvelu toimii osana kansallista arkistopalvelua tarjoten toiminnallisuuden, jonka avulla arkistopalvelu rekisteröi arkistoitujen asiakirjojen tiedot tai terveydenhuollon potilastietojärjestelmä rekisteröi hallinnoimiensa keskeneräisten asiakirjojen tiedot hakemisto- ja rekisteröintipalveluun. Rekisteröinnillä tarkoitetaan asiakirjan kuvailu- ja hakutietojen tallentamista palveluun siten, että niitä voidaan käyttää asiakirjojen hakemiseen. Asiakirjojen rekisteröintipalvelun lisäksi hakemisto- ja rekisteröintipalvelu tarjoaa teknisen palvelurajapinnan kautta toiminnallisuuden, jota hyödyntäen tietoa käyttävät potilastietojärjestelmät voivat hakea palveluun rekisteröityjä asiakirjoja erilaisin hakuehdoin. Tarkemmin Hakemisto- ja rekisteröintipalvelua on kuvattu sen vaatimusmäärittely- dokumentissa. Suostumusten hallinta Suostumustenhallinnan palvelu toimii osana kansallista sähköisten potilasasiakirjojen arkistointipalvelua. Sen tarkoitus on tarjota toiminnallisuus kansallisesti keskitetysti hakemistotietojen näkymisen ja sähköisten potilasasiakirjojen luovutusten sallimiseen tai kieltämiseen terveydenhuollon palvelun antajien välillä tai palvelun antajalta muulle tietoja tarvitsevalle osapuolelle. Suostumustenhallinnan palvelu tukee kieltojen ja suostumusten noudattamista perustuen kielto- ja suostumusasiakirjoihin. Nämä asiakirjat tuotetaan terveydenhuollon palvelun antajien potilastietojärjestelmissä. Arkistopalvelu arkistoi nämä asiakirjat ja rekisteröi ne. Koodisto Kansallinen koodistopalvelu mahdollistaa sen, että terveydenhuollon organisaatiot voivat luovuttaa tietoa yhteisesti sovituin rakentein keskitetyn arkiston välityksellä käyttäen yhteisiä koodistoja. Koodistopalvelun rajapinnan käyttäjiä ovat potilastietojärjestelmät ja KANTA:n sisäiset palvelut. Koodistopalvelun sisällöstä vastaa Stakes ja palvelun teknisestä toteutuksesta tulevaisuudessa Kela.

12 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 9 /35 Loki- ja valvonta Kansalaisella on oikeus saada tieto, mitä tietoja hänestä säilytetään, kenelle niitä on luovutettu ja ketkä ovat hänen tietojaan käyttäneet. Terveydenhuollon ammattilaisen oikeusturva edellyttää tietoa siitä, mitä tietoja on käytetty hänen tehdessään potilaan hoitoa koskevia päätöksiä. Tämän lisäksi rekisterinpitäjältä edellytetään aktiivista valvontaa, että väärinkäyttötapauksia ei pääse tapahtumaan. KANTA:n loki- ja valvontapalveluiden tehtävä on kerätä tarvittava tieto lokeihin, jotta pystytään toteuttamaan laissa määrätyt tiedonsaantivelvollisuudet sekä samalla mahdollistaa aktiivinen valvonta. Loki ja valvontapalvelun vastuulla on toteuttaa asiakirjojen luovutus- ja arkiston käyttölokit. Lisäksi tarvitaan tapahtumaloki, jonne kirjataan lokia palvelurajapinnan suorittamista prosesseista valvontatarkoituksiin. Palveluväylä kerää tätä tapahtumalokia osana valittavan integraatioalustan toiminnallisuutta. Valittava integraatioalusta toteuttaa järjestelmän toimivuuden ja tehokkuuden valvonnan myös muilta osin. Loki- ja valvontavaatimukset sisältyvät kaikilta, myös viestinvälityksen toteuttamilta, osin Loki-ja valvontapalvelun vaatimusmäärittely-dokumenttiin Sähköinen Lääkemääräys (eresepti) Sähköinen lääkemääräys on erillinen projekti, joka keskittyy sähköisen reseptin mahdollistavan järjestelmän toteuttamiseen. Sekä ereseptin että KANTA:n teknisenä palveluntarjoajan on Kela. Tämä mahdollistaa synergia etuja palvelutuotannossa, kun jo KANTA:n määrittelyissä huomioidaan ereseptin suunnittelu ja päinvastoin. Tunnistettuja yhtymäkohtia ovat kansalaisen katseluyhteys ja viestinvälitysarkkitehtuuri Lakisääteiset henkilörekisterit Samaa sanomarajapintaa ja siihen rakennettavia palveluita voidaan hyödyntää lakisääteisten henkilörekisterien tilastomateriaalin keruussa. Terveydenhoidon yksiköt toimittavat tilastomateriaalin sanomanvälitysrajapintaan, josta tiedot välittyvät ym. organisaatioiden ylläpitämiin tilastotietojen vastaanottopalveluihin. 3.3 Viestinvälitykselle osoitetut vaatimukset Viestinvälitykselle osoitetut vaatimukset on kuvattu dokumentissa Kanta- Viestinvälityksen Vaatimusmäärittely.

13 3.4 Viestinvälityksen tehtävät ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 10 /35 Arkisto Hakemisto- ja rekisteröinti Suostumusten hallinta Loki- ja valvonta Koodisto eresepti Palvelu X Kuva 3: Viestinvälitys Viestinvälitysarkkitehtuuri muodostuu osapuolista (terveydenhoidon yksiköt, apteekit, Stakes jne.), tietoliikenteestä (IP-verkko) sekä palveluväylästä. Viestinvälitys hoitaa KANTA:n sisäisten ja ulkoisten palveluiden sanomien käsittelyn, sisältäen sanomien eheystarkistukset, sanomien kehysmuunnokset, ja sanomien välittämisen KANTA:n palveluille palveluväyläratkaisua hyödyntäen. Palveluväylä tarjoaa myös palvelut sanomaliikenteen valvontaan ja monitorointiin. Kuvan 3 mukainen palveluväylä tarkoittaa sekä osajärjestelmien sanomaliikennettä, että palveluiden orkestrointia prosessimoottorin ja KANTA-palveluiden kesken. KANTA-osajärjestelmät ja liitännäisjärjestelmät tarjoavat viestinvälitysrajapinnan kautta sekä sanomia että palveluita sovituilla siirtoprotokollilla (oletusarvoisesti https) ja sanomaformaateilla (oletusarvoisesti HL7 V3).

14 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 11 / Sanomaliikenne (vastaanotto ja lähetys) Puskurointi Kehyskäsittely Tarkistukset Palveluorkestrointi Palveluväylä tarjoaa rajapinnan arkiston palveluiden käyttämiseksi terveydenhuollon perus- ja aluejärjestelmistä luvussa 5 kuvattujen standardi-, tietoliikenneprotokolla- ja tietoturvavaatimusten mukaisesti. Sanomaliikenteellä KANTA:ssa tarkoitetaan oletusarvoisesti asynkronisia ja synkronisia http/http(s) protokollan läpi välitettäviä sanomia. Yleisesti ottaen kyselysanomat voidaan toteuttaa synkronisina, mutta päivittävät sanomat voidaan toteuttaa synkronisina vain vastaanottokuittaukseen (mikäli käytössä), mutta ei sovellustason kuittaukseen asti. Kun sanoma on vastaanotettu ja hyväksytty, siirretään sanoma palveluorkestrointiin (prosessimoottori). Hyväksynnällä tarkoitetaan asiakasvarmenneen hyväksyntää. Palveluväylä huolehtii sanoman säilyttämisestä, kunnes vastaanottava arkiston osajärjestelmä on sen onnistuneesti käsitellyt tai virhetilanteessa lähettäjälle on palautettu virhekuittaus. Kehyskäsittelyllä tarkoitetaan XML -sanomien mahdollista pilkkomista tai uudelleen kokoamista palveluväylän sisällä. Esimerkiksi vastaanotettuun sanomaan voidaan lisätä kehys tai poistaa siirtokehykset, ennen sanoman toimittamista KAN- TA-palvelulle. Kehyskäsittelyssä ei muuteta siirrettävän asiakirjan sisältöä eikä palveluväylä koskaan avaa tai käsittele sanomassa kuljetettavaa asiakirjaa. Palveluväylä vastaa varmenteiden ja viestinvälitykseen liittyvien sanomakehysten oikeellisuuden tarkistuksesta ja muun sanomasisällön muodon oikeellisuuden tarkistuksesta. Palvelinvarmenteella varmistutaan siitä, että kommunikoiva järjestelmä on luotettu. Palveluväylän sisällä tehdään tarvittaessa myös muiden varmenteiden (esimerkiksi Web Services Security) tarkistukset. Virhetilanteissa palveluväylä palauttaa virhekuittauksen sanoman lähettäneelle järjestelmälle ja tekee lokimerkinnän. Virhetilanteet aiheuttavat koko sanoman hylkäämisen ja sen ettei sanoman sisältämiä asiakirjoja välitetä muille arkiston osajärjestelmille. Tarkistusten laajuus ja käyttö eri tilanteissa tullaan määrittelemään tarkemmin myöhemmissä jatkomäärittely-, suunnittelu- ja toteutusvaiheissa. Palveluväylän eräs keskeinen tehtävä on toteuttaa prosessinohjauskerros kokonaisarkkitehtuurissa. Palveluväylä orkestroi muiden arkiston osajärjestelmien tarjoamia palveluita arkistojärjestelmän käyttötapausten toteuttamiseksi. Käyttötapaukset ja prosessit on kuvattu pääosin kokonaisarkkitehtuurin määrittelyssä. Palveluväylä tarjoaa ajo- ja kehitysympäristön palveluorkestroinnille.

15 3.4.6 Valvonta ja hallinta Monitorointi ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 12 /35 Palveluiden orkestrointi tekee mahdolliseksi myös toimintaprosessien seurannan. Prosessin status voi olla käynnistetty, käynnissä, odottaa, valmis, virhe jne. Orkestroinnissa on oltava myös rajapinnat palveluväylän valvontaan ja monitorointiin. Erilaiset häiriötilanteet raportoidaan suoraan valvontaohjelmistolle. Esimerkkejä häiriöistä ovat tietoliikenneongelmat, sanomaliikenteessä olevat ongelmat, tietoturvaongelmat jne. Monitoroitavia asioita voivat olla esimerkiksi sanomavolyymit, ts. kuinka paljon sanomia liikkuu rajapintojen kautta, miten tehokkaasti kuvatut toimintoprosessit toimivat jne. Palveluiden orkestroinnista palveluväylässä vastaa prosessimoottori, joka käsitetään kuvatussa arkkitehtuurissa loogisena komponenttina. Palveluväylä tarjoaa välineet arkiston toimivuuden valvomiseksi arkiston ajoympäristöstä vastaavalle tekniselle henkilöstölle. Valvonta käsittää käyttöliittymän, teknisen lokin sekä välineet lokin tehokkaalle analysoinnille. Käyttöliittymällä on kyettävä seuraamaan järjestelmän kuormitusta, suorituskykyä ja poikkeustilanteita. Käyttöliittymän tulee mahdollistaa ylläpitotoimenpiteitä vaativat tilanteet välittömästi, sekä niiden tehokas paikallistaminen. Palveluväylässä liikkuu paljon viestejä ja toiminnan on oltava häiriötöntä. Valvonta on siis suoritettava pääosin automaattisesti. Kun palveluväylässä tapahtuu häiriöitä, on näistä automaattisesti lähetettävä häiriöilmoituksia valvojille ja hallintaan. Valvonnan yhteydessä suoritetaan myös häiriötilanteita ehkäiseviä automaattisia korjaustoimenpiteitä. Valvonta vastaanottaa myös orkestroinnista lähtöisin olevia sovellusvirheilmoituksia. Virheilmoituksia tulee sekä palveluväylästä (tekniset virheet) että palveluista. Virheilmoitukset priorisoidaan ja virheet käsitellään näiden mukaisesti. Osa virheistä voi olla informaatiovirheitä, jotka ainoastaan tilastoidaan lokeihin. Kriittiset virheet edellyttävät välittömiä toimia häiriötilanteen poistamiseksi. Hälytyksille tulee olla hallintaliittymä, jonka avulla virheet voidaan ohjata esimerkiksi sähköposteihin, tekstiviesteiksi tai järjestelmäkonsolille. Monitoroinnissa seurataan palveluväylän sanomaliikennettä kuvaruutunäytöistä ja raporteista. Seurantaa on voitava myös tehdä erilaisilla esimerkiksi aikaan perustuvilla kriteereillä (viestiä päivässä, viestiä tunnissa, viestiä kuukaudessa jne.). Monitoroinnissa on voitava asettaa erilaisia hälytysrajoja, esimerkiksi sanomaliikenteen hidastuminen aiheuttaa hälytysrajan ylittymisen. Toimintaprosessien seuranta on myös osa monitorointia. Tyypillisesti tarkasteltavana ovat prosessien tilat, orkestroinnin suoritusstatistiikka jne.

16 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 13 / Virheenkäsittely Kuittaukset KANTA:n häiriötilanteissa palveluväylä tarjoaa yleisen virheenkäsittelypalvelun rajapintaan liitetyille palveluille, ts. sanomaliikenteeseen liittyvää virheenkäsittelyä ei rakenneta sovelluskohtaisesti, vaan se keskitetään palveluväylään. Virheenkäsittelyä ja siihen liittyvää sanomaliikennettä on kuvattu kokonaisarkkitehtuurin kuvauksessa, mutta se kiinnitetään lopullisesti suunnitteluvaiheessa. Palveluväylä huolehtii sanoman vastaanotto- ja virhekuittausten muodostamisesta ja lähetyksestä. Muiden kuin kohdassa mainittujen virhetilanteiden havaitseminen on kuitenkin arkiston muiden osajärjestelmien vastuulla. Kuittaukset noudattavat HL7 V3 suosituksia. Palveluväylä vastaa siitä, että sanoma joko käsitellään onnistuneesti arkistojärjestelmässä tai lähettäjä saa virhekuittauksen Viestien edelleenvälitys 3.5 Ulkoiset palvelut 3.6 Osoitehakemisto Lakisääteiset henkilörekisteri -tilastot tarkoittavat viestinvälityksessä, että samaa sanomarajapintaa ja siihen rakennettavia palveluita voidaan teknisesti hyödyntää Stakesin, KTL:n ja Lääkelaitoksen tilastomateriaalien vastaanotossa ja edelleen välittämisessä. Terveydenhoidon yksiköt toimittavat tilastomateriaalin sanomanvälitysrajapintaan, josta tiedot välittyvät ym. organisaatioiden tilastojen vastaanottopalveluihin. Tilastosanomat ovat HL7 / https tyyppisiä. Sanomien kuljetuskerroksena tulee olemaan HL7 V3. Vastaavasti viestinvälitystä voidaan teknisesti hyödyntää esimerkiksi potilastietojärjestelmiltä vakuutusyhtiöille (ml. Kela) reititettävien lausuntojen ja todistusten edelleenvälittämisessä. KANTA:n ulkoiset palvelut koostuvat sen osajärjestelmien toteuttamista sisäisistä palveluista, joita palveluväylässä toimiva prosessimoottori orkestroi. Ulkoiset palvelut on kuvattu dokumentissa KANTA-Kokonaisarkkitehtuuri, arkkitehtuurimäärittely. Sanomaliikenteen edellytyksenä on, että siihen osallistuvat osapuolet tietävät, miten muihin osapuoliin saadaan yhteys. Sanoman lähettämiseksi tarvitaan vähintään tieto kumppaniosapuolen osoitteesta. Osoitehakemisto on täten välttämätön osa arkkitehtuuria. Perinteisesti järjestelmissä on yleensä muodostettu point-to-point -yhteyksiä osapuolten kesken. Ratkaisun kaikilla osapuolilla on oma osoitehakemisto, johon kumppaneiden osoitteet on tallennettu. Myös KanTo tarvitsee kumppaneiden eli potilastietojärjestelmien ja muiden viestinvälitykseen osallistuvien osapuolten osoitteet voidakseen lähettää esimerkiksi

17 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 14 /35 kuittaussanomia. Lisäksi potilastietojärjestelmät tarvitsevat arkiston viestinvälitysrajapinnan osoitteen. KanTo:n osoitehakemisto on syytä toteuttaa kansallisena palveluna, jota voidaan hyödyntää sekä arkistoliikenteessä että mahdollisesti myös potilastietojärjestelmien välisessä liikenteessä. Myöhemmin sitä voidaan hyödyntää myös muissa kansallisissa terveydenhuollon palveluissa. Osoitehakemiston tehtävä on tallentaa tiedot sanomaliikenteen osapuolista, niiden tarjoamista palvelurajapinnoista ja rajapintojen osoitteista. Kukin sanomaliikenteen osapuoli tunnistetaan yksikäsitteisellä sanomaliikenteen osapuolitunnuksella, joka myös esiintyy kaikissa osapuolen lähettämissä tai osapuolelle osoitetuissa sanomissa. Myös palvelurajapinnat tunnistetaan yksikäsitteisellä koodilla. Kunkin osapuolen kullekin palvelurajapinnalle määritellään osoite (URL), johon kyseisen osapuolen ko. rajapintaan osoitetut sanomat lähetetään.

18 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 15 /35 4 VIESTINVÄLITYKSEN TEKNINEN ARKKITEHTUURI 4.1 Teknisen arkkitehtuurin yleiskuvaus Kuva 4: Viestinvälitysarkkitehtuuri Palveluväylässä käytetään SOA mallia, jossa osapuolet kommunikoivat keskenään palvelurajapintojen välityksellä. Alla on esitelty arkkitehtuurin suositeltavat linjaukset:

19 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 16 /35 Sanomaliikenteen tiedonsiirtoprotokolla on oletuksena https o Perustelluista syistä muiden tiedonsiirtoprotokollien käyttö on myös mahdollista (esim. FTP, sanomajonotekniikka, DICOM) o Siirtoprotokollasta riippumatta sanomaliikenne alkaa aina Web Services kutsuna Potilasasiakirjojen tietosisältöformaatteja on alkuvaiheessa kaksi: o HL7 CDA R2 ja o DICOM kuvat (muut kuvaformaatit on muutettu DICOM standardiin kuvantamisjärjestelmillä). Potilasasiakirjat liitetään palvelukutsuun käyttämällä HL7 V3 siirtokehyksiä. Nykyisin käytössä olevat Avoimen rajapinnan kehykset tulee päivittää arkkitehtuurin mukaisesti HL7 V3 siirtokehyksiksi. Kuvassa 4 ylhäällä olevat liitännäisjärjestelmät (potilastietojärjestelmä, kuvantamisjärjestelmä ja tiedon käyttäjät) on päivitettävä edellä tukemaan edellä esitettyjä linjauksia. Liitännäisjärjestelmät keskustelevat uuden viestinvälitysrajapinnan kanssa arkkitehtuurin mukaisesti pääosin omilla Web Services (SOAP-Client) komponenteilla. Liitännäisjärjestelmiin on viestien vastaanottoa varten (esim. kuittaukset) rakennettava oma SOAP Server komponentti. Viestinvälitysrajapinnassa on Gateway kerros, joka kattaa sekä eri tiedonsiirtoprotokollien käytön että palveluiden monistamisen. Gatewaystä sanomat välittyvät palveluväylään ja edelleen prosessimoottorin palveluorkestrointiin. Prosessimoottori suorittaa ennalta kuvattuja ydinprosesseja (esim. tallenna asiakirja) ja välittää viestejä kuvassa 4 alhaalla oleviin KanTo:n palveluihin, käyttäen SOAP -viestejä. eresepti on kuvattu osana arkkitehtuuria omina palveluinaan. Liikennöinti tapahtuu myös standardien rajapintojen kautta (HL7 V3 -kehys ja http/http(s) XML - sanomarakenteet).

20 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 17 / Viestinvälitysrajapinta Potilastietojärjestelmä Asiakirja DB WS/HTTPS, HL7 V3 CDA R2 / HL7 STATISTICS FTP/MQ, HL7 V3 DICOM HL7 V3 IP-verkko Palveluväylä GET PUT Arkistoi asiakirja Kuittaus Virheenhallinta Rekisteröi kuva Lähetä STAKES Tilastot HL7 V3 CDA R2 / HL7 STATISTICS / DICOM KANTA eresepti Koodistot Tilastot Hakemisto Asiakirjat Reseptikeskus Koodistot Kuva 5: Palveluväylä. Kuvassa 5 on esitetty palveluväylän komponentit. Kuvan yläosassa oleva potilastietojärjestelmä kommunikoi synkronisesti KANTA:n palveluväylän kanssa HL7 V3 kehystetyillä sanomilla (SOAP). Liikennöinti tapahtuu HTTPS-protokollalla. Tämän rajapinnan kautta potilastietojärjestelmä kutsuu KANTA:n ulkoisia palveluja (esim. asiakirjan luonti). Kuvat (DICOM) välitetään FTPS-, sanomajonorajapinnan tai DICOM-protokollan kautta. Lisäksi potilastietojärjestelmällä on oltava valmius vastaanottaa kuittauksia KanTo:sta.

21 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 18 /35 Palveluväylän minimitehtäviä (KanTo) ovat: 1. Tiedon tuottajien ja tiedon käyttäjien tunnistaminen ja varmentaminen varmennepalvelusta (TEO). 2. Sanoman välitys sen vastaanottajalle. 3. KANTA:n sisäisten prosessien suorittaminen (orkestrointi) 4. XML sanomien kehyskäsittelyt a. Osapuoli voi tuottaa sanomia, joissa on KANTA:n kannalta tarpeettomia kehyksiä. Palveluväylä poistaa ylimääräiset kehykset. b. Osapuoli edellyttää vastaanottamissaan sanomissa kehyksiä, joita KANTA ei käsittele. Palveluväylä lisää puuttuvat kehykset. 5. Palveluväylän läpi kulkeneiden sanomien tilastointi. 6. Palveluväylän monitorointi ja valvonta. Muita palveluväylän tehtäviä ovat: 7. Kuva-aineiston (DICOM) arkistointi 8. eresepti -sanomien käsittely. Prosessorimoottori käsittelee sähköisiä lääkemääräyksiä samaan tapaan kuin sähköisiä potilasasiakirjoja. Tämä edellyttää ereseptiltä standardin mukaista sanomaformaattia ja viestinvälitysprotokollan käyttöä. 9. Lakisääteisten henkilörekisterien tilastojen välitys Esimerkkejä palveluväylän laajennetusta käytöstä ovat: 10. Tiedonvälityksen protokollamuunnokset: Esimerkiksi osapuoli haluaa välittää asiakirjat FTP tiedostosiirtona KANTAan. 11. Asiakirjojen eräsiirto käyttäen HL7 V3 Batch siirtokehyksiä. 12. Tiedonvälityksen sanomaformaattimuunnokset: Esimerkiksi osapuoli haluaa välittää asiakirjat asiakirjaformaatissa KANTAan. Arkisto vastaanottaa asiakirjat HL7 V3 CDA R2 formaatissa. Viestinvälitys huolehtii sanomaformaatin muunnoksesta. Viestit ovat SOAP-viestejä ja viestinvälitysprotokollana käytetään Sekä Web Services -kutsu että XML -eheys validoidaan. Jos sanoma on kunnossa, välitetään sanoma prosessimoottorille. Prosessimoottori käynnistää sanomaan liittyvän ydinprosessin. Ydinprosessit on kuvattu kokonaisarkkitehtuurin kuvauksissa.

22 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 19 / Viestinvälitykseen liittyvät komponentit Tietoliikenne Seuraavissa kappaleissa on avattu viestinvälitykseen liittyviä komponentteja ja toimintoja eri kerroksissa. Tietoliikenne tapahtuu IP -verkossa, oletusarvoisesti viestit välittyvät Internetin läpi. Tämä ei rajoita muiden IP -verkkorakenteiden käyttöä, esimerkiksi suojatut, kiinteät eri osapuolien väliset verkot ovat mahdollisia taatun palvelutason saavuttamiseksi Sanomanvälityspalvelut Palveluväylä Prosessimoottori Viestien vastaanottopalveluihin arkkitehtuurissa valitaan tietoliikenneprotokolla, joilla viestien lähetys sanomanvälitysrajapintaan sallitaan. Määrittelyprojektin aikana on tunnistettu seuraavat tarpeet: https -sanomaliikenne SOAP -viesteille asynkroninen sanomaliikenne suurille aineistolle (esim. kuvamateriaali, suuret potilasasiakaskirjat). Asynkroninen sanomaliikenne on toteutettavissa esim. FTP -tiedostosiirtoina, ja/tai sanomajonotekniikkaan perustuvilla sanomanvälitystekniikoilla. Eri protokollille valitaan sanomanvälityspalveluihin adapterit liikennettä hoitamaan. Palveluväylän (Enterprise Service Bus, ESB) tehtävänä on sekä vastaanottaa, välivarastoida ja välittää sanomia että välittää sanomat määritellyille ydinprosesseille suoritettavaksi prosessimoottorissa. Palveluväylä on viestien vastaanottopalvelusta erillään oleva kokonaisuus. Esimerkiksi viestien vastaanottopalvelussa voidaan hyväksyä useita tietoliikenneprotokollia, mutta palveluväylän käyttö voidaan haluttaessa rajoittaa yhteen tietoliikenneprotokollaan (JMS, tms.). Tällöin viestien vastaanottopalvelut sisältävät adapteritekniikan protokollamuunnokselle. Prosessimoottori on KANTA-arkkitehtuurissa looginen arkkitehtuurikerros eikä se pakota tietyn tuotetyypin käyttöön. Prosessimoottori on loogisesti osa palveluväylää. Prosessimoottorin tehtävänä on orkestroida prosesseja, jotka koostuvat sen palveluväylään kytkettyjen osajärjestelmien ja integrointialustan itsessään tarjoamista palveluista. Prosessilogiikan toteuttaminen prosessimoottorissa mahdollistaa sen, että sen orkestroimien osajärjestelmien palveluille ei synny keskinäistä riippuvuutta. Ratkai-

23 4.3.5 Adapterit ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 20 /35 su mahdollistaa uusien osajärjestelmien ja palvelukokonaisuuksien joustavan liittämisen palveluväylään. Myös prosessien muuttaminen, esimerkiksi lainsäädännön muuttuessa, on joustavaa. Prosessimoottorin tehtävänä on suorittaa käyttötapauksia toteuttavia prosesseja ja ylläpitää ja valvoa prosessien tilaa. Prosessit voivat olla myös pitkäkestoisia useita minuutteja tai jopa pidempiä aikoja kestäviä toimintoja. Adapterit tarkoittavat tässä dokumentissa ensisijaisesti tietoliikenneadaptereita. Adaptereita tarvitaan sekä KANTA:n palveluväylässä että ulkoisilla osapuolilla. Adapterin tehtävä on hoitaa tietoliikenneyhteyden avaus, sanomaliikenne, ja siihen liittyvät tehtävät. Tätä on esimerkiksi potilastietojärjestelmän ja viestinvälitysrajapinnan keskusteluyhteys ja siinä tarvittavat kuittausominaisuudet (HL7). Virhetilanteiden hallinta ja palveluväylän palveluiden valvonta edellyttävät mekanismia lähettää hälytyksiä palveluväylän tekniselle valvonnalle. Nämä hälytykset voidaan lähettää sähköpostilla, jolloin tarvitaan sähköposti-adapteria, joka pystyy lähettämään määritellyistä poikkeustilanteista sähköpostia. Tietomuodon muunnoksia tekeville adaptereille tai sovellusadaptereille ei ole esiintynyt tarvetta Virheenhallinta ja monitorointi Palveluväylässä on yleinen virheenhallintapalvelu, jota kutsutaan sekä sanomanvälitysrajapinnan sisäisistä palveluista että KANTA-osajärjestelmistä. Rajapinta palveluun on samanlainen kuin muutkin palvelurajapinnat, (SOAP / https). Virheenhallinta siis tarkoittaa ennalta määritettyjä kompensoivia toimintoprosesseja prosessimoottorissa. Kelalla KanTo-palvelujen tuottajana on palvelujen monitorointityökaluja, jotka tulee kytkeä palveluväylän monitorointipalveluihin. Valvonta- ja monitorointipalvelut vaativat oman ohjelmistonsa, joka tulee voida integroida valitun integraatioalustan kanssa niin, että alustan tilaa voidaan valvoa. 4.4 DICOM kuvamateriaali DICOM -kuvamateriaali tarkoittaa arkkitehtuurissa sähköistä potilasasiakirjaa, joka on DICOM -sanomaformaatissa. DICOM -kuvat välitetään joko HL7 V3 siirtokehyksissä tai DICOMprotokollalla. Tuetut tiedonsiirtoprotokollat ovat https / SOAP, FTP(s) ja sanomajonotekniikat, sekä mahdollisesti DICOM. Seuraavassa on kuvattu toiminnallisuus, mikäli käytetään HL7 V3 siirtokehystä eikä DICOM-protokollaa. Kuvan rekisteröinti ja arkistointi ovat erilliset toiminnot, ja edellyttävät prosessimoottorilta erilaista toiminnallisuutta (kuvat 6 ja 7).

24 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 21 /35 Kuva 6: Kuvan rekisteröinti. Kuvan rekisteröinti aloitetaan potilastietojärjestelmästä lähettämällä SOAP -viesti KANTA:n viestinvälitysrajapintaan. Kutsuttava KANTA:n ulkoinen rajapinta on Rekisteröi keskeneräinen asiakirja. Palveluväylä vastaanottaa viestin ja orkesteroi viestin käsittelyn prosessimoottorissa.

25 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 22 /35 Kuva 7: Kuvan arkistointi. Kuvan arkistointi aloitetaan potilastietojärjestelmästä lähettämällä SOAP -viesti KANTA:n viestinvälitysrajapintaan. Kuvan arkistoiminen on KANTA:n Arkistoi asiakirja palvelun erikoistapaus, jossa DICOM -kuvat siirretään erikseen SOAP - sanomasta. Palveluväylä vastaanottaa viestin, ja orkestroi viestin käsittelyn prosessimoottorissa. Prosessimoottorissa käynnistyy prosessi, joka odottaa kuvien saapumista potilastietojärjestelmästä ja kuvan/kuvien saapuessa palveluväylään, prosessit välittävät kuvat arkistopalvelulle. Arkistoinnin jälkeen prosessimoottorissa suoritetaan kuvien rekisteröinti rekisteröintipalveluun. Rekisteröintitiedot on vastaanotettu arkistointiviestin yhteydessä. Kuvien arkistointikuittaukset toimitetaan potilastietojärjestelmälle asynkronisesti SOAP-viestinä. 4.5 Käytettävät standardit 4.6 Tietoliikenneratkaisu Esimerkkejä tuettavista standardeista ovat: HL7 V3 (Medical Records), CDA R2, Web Services, SOAP kehys, http/s, DICOM Tietoliikenneratkaisun kuvaus yleisellä tasolla Tietoliikenneyhteydet potilastietojärjestelmistä arkistoon voidaan toteuttaa eri tavoin. Ratkaisuvaihtoehdot ovat joko Julkinen Internet tai Suljettu IP-verkko.

26 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 23 /35 Käytännössä arkistoon tulee voida liittyä sekä julkisen Internetin läpi että suljetun IP-verkon kautta. Terveydenhuollon yksiköt valitsevat itselleen sopivimman ratkaisun. Sopivan ratkaisun valintaan vaikuttavat ensisijaisesti kaistan tarve, arvio transaktioiden määristä, latenssi, haluttu palvelutaso sekä ratkaisusta koituvat kustannukset. Yhteys arkistoon voidaan toteuttaa julkisen Internetin läpi. Ratkaisun hyöty on jo olemassa olevat yhteydet ja siitä saatava kustannustehokkuus. Ratkaisun haittapuolina on se, että jatkuvaa yhteyttä KANTAan ei voida taata vaan kyseessä on ns. best effort -verkko. Verkon luonteen takia liikenteen priorisoiminen on käytännössä mahdotonta. Internetyhteyttä tarjoava operaattori voi taata yhteyden toiminnallisuuden ainoastaan oman verkkonsa piirissä mutta ei siitä eteenpäin. Jos julkinen Internet ei ole riittävä yhteystapa, voidaan tietoliikenne siirtää suljetun IP -verkon läpi. Suljetetulla IP -verkolla tarkoitetaan operaattorien tarjoamaa IP - verkkoa, joka on avoinna vain palvelun hankkineelle asiakkaalle. Käytännössä kuitenkin samoissa fyysisissä verkkokaapeleissa saattaa kulkea niin julkista (Internet) kuin useiden asiakkaiden suljettua liikennettä, mutta loogisesti nämä on erotettu toisistaan. Suljetussa IP-verkossa operaattori voi taata liikennöintikapasiteetin yhteyskohtaisesti ja palvelutaso voidaan määritellä yhteyden kriittisyyden mukaan. Liikenteen priorisoiminen on mahdollista mutta voi olla käytännössä monimutkaista, jos liikenne kulkee useiden suljettujen IP-verkkojen läpi. Viestinvälityksen tietoliikennettä ja sen luotettavuutta järjestelmien välillä on tarkasteltava käytettävyysnäkökulmasta aina päästä-päähän.

27 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 24 /35 Kuva 8: Operaattoreiden suljetut IP-verkot ja yhteydet KanToon. Kuvassa 8 on kuvattu esimerkki loogisella tasolla kolmen operaattorin tarjoamaa suljettua IP -verkkoa. Kuvan tarkoitus on havainnollistaa, mitä suljetulla IP -

28 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 25 /35 verkolla tarkoitetaan ja miten KanToon voidaan liittyä. Kuvan tarkoitus ei ole ehdottaa miten KanTo ja liitännäisjärjestelmät tulisi liittää toisiinsa. Kuvassa 8, KanTo:n liitytään Kelan hallinnoiman yhteyspisteen (koontireitittimen) kautta. Yhteyspisteessä on rajapinnat operaattori A:n ja B:n asiakkaille sekä yhteys julkiseen Internetiin. Liitännäisjärjestelmä A1, joka käyttää Asiakasverkkoa A1, voi muodostaa suljetun yhteyden KANTA:n operaattori A:n runkoverkon kautta. Vastaavasti Liitännäisjärjestelmä B1 voi muodostaa yhteyden oman operaattorinsa kautta, sillä yhteyspiste tarjoaa rajapinnat molemman operaattoreiden verkoille. Liitännäisjärjestelmä C1 ei sen sijaan voi suoraan muodostaa suljettua yhteyttä KanToon sillä yhteyspiste ei tarjoa rajapintaa operaattori C:n verkolle. Liitännäisjärjestelmä C1, kuten kuvan muutkin liitännäisjärjestelmät, voi muodostaa yhteyden KanToon julkisen Internetin kautta (kuvassa katkoviiva). Vaihtoehtoisesti liitännäisjärjestelmä C1 voi muodostaa suljetun yhteyden KANTA:n operaattori B:n kautta (kuvassa pisteviiva). Tämä edellyttää vähintään yhteystyötä operaattori B:n ja C:n osalta. Koska liikenne kuitenkin siirtyy kahden eri operaattoreiden välillä, voi liikenteen priorisoiminen olla ongelmallista muttei kuitenkaan mahdotonta. Liitännäisjärjestelmä AB on liittynyt sekä operaattori A:n että B:n tarjoamiin suljettuihin IP-verkkoihin. Järjestelyllä voidaan saavuttaa parempi käytettävyysaste. Saatu hyöty riippuu pitkälti verkon topologiasta ja liitännäisjärjestelmän sijainnista kyseisissä verkoissa. Kuten aiemmin jo todettiin, samassa fyysisessä verkkokaapelissa voi kulkea usean eri verkon liikennettä loogisesti eroteltuna toisistaan. Liitännäisjärjestelmä AB ei siis välttämättä saa kahdennetulla yhteydellään mitään lisäsuojaa verkkokaapelin vikaantumista vastaan. Oikean yhteystavan valinta riippuu pitkälti liitännäisjärjestelmien tarpeista. Jos yhteys KANTAan ei ole kriittinen, voi liitännäisjärjestelmä valita julkisen yhteyden. Kriittisyysastetta määriteltäessä on kuitenkin syytä pitää mielessä kokonaisuus eli koko järjestelmän käytettävyysaste. Jos liitännäisjärjestelmä C1 valitsee julkisen yhteyden sillä perusteella, että käyttökatkot eivät häiritse C1 toimintaa, heijastuu se myös arkiston muihin käyttäjiin. Julkisen yhteyden ollessa poikki liitännäisjärjestelmä C1 ei voi siirtää asiakirjoja arkistoon eikä tieto siksi näy liitännäisjärjestelmien käytössä. Muut liitännäisjärjestelmät eivät myöskään voi suoraan hakea tietoa liitännäisjärjestelmä C1:ltä. Yhteystavan valintaan vaikuttaa siis liitännäisjärjestelmän omat tarpeet, mutta myös muiden riippuvuus kyseisen liitännäisjärjestelmän toiminnasta. Epävarmuustekijöiden minimointi käyttämällä pelkästään suljettua IP-verkkoa ei välttämättä riitä. Jokainen verkkokomponentti järjestelmien välillä on otettava huomioon kriittisissä järjestelmissä. Arkiston edessä liityntärajapinnan tarjoavan tietoliikenneratkaisun perusarkkitehtuurin tulee olla vikasietoinen sekä suljetun IPverkon liitynnän että Internet-liitynnän osalta, jotta palvelutasovaatimukset voidaan varmuudella täyttää.

29 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 26 /35 Internet Suljetut verkot Reititin Reititin Palomuuri Palomuuri Kytkin Kytkin Kahdennetut KANTA-palvelimet Kuva 9: Verkkoyhteyksien vikasietoisuuden parantaminen KANTA-perusratkaisun tulisi tietoliikennerajapinnan toteuttamisessa arkistoon liittymiseksi minimissään vikasietoisuuden takaamiseksi toteuttaa kuvan 9 mukainen rakenne. Jokainen laite on fyysisesti vähintään kahdennettu ja laitteiden rikkoutumisen varalta vikasietoisuutta voidaan tarvittaessa nostaa monentamalla vielä laitteita lisää. Loogisesti Internet-yhteyksien ja suljettujen IP-verkkojen yhteydet voidaan toteuttaa samalla fyysisellä laitteella hyödyntämällä virtualisointitekniikoita niin reitittimissä, palomuureissa, kytkimissä kuin palvelimissakin. Arkistoon sidonnaiseen tietoliikenteeseen mahdollisesti liittyvät lisäkomponentit, kuten esimerkiksi salauskomponentit (VPN, SSL-kiihdyttimet) tulee niin ikään kahdentaa tai monentaa vastaavasti. Järjestelmät, jotka eivät kuulu tuotantoverkkoon vaan ovat esimerkiksi valvontajärjestelmiä, eivät välttämättä vaadi kahdentamista, sillä niiden vikaantuminen ei suoranaisesti vaikuta tuotantoverkkoon ja järjestelmiin. Fyysisen kahdentamisen lisäksi tulee huomioida laitteiden maantieteellinen sijoituspaikka. Kahdentamisen tulisikin tapahtua niin, että laitteet ja järjestelmät sijaitsevat vähintään eri paloalueilla (eri laitetila) mutta mieluiten kuitenkin eri sortumatiloissa (eri rakennus). Toiminnan varmistamiseksi myös poikkeusoloissa tulisi erillisen varajärjestelmän sijaita vähintään noin 300 kilometrin päässä toisistaan. KANTA:an liittyvien tahojen ja KANTA:n välisen liittymäverkon kelpoisuuden arviointi tulee kytkeä potilastietojärjestelmien sertifiointi- ja auditointimenettelyihin.

30 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 27 / Tietoliikenneratkaisuun vaikuttavat tekijät Tietoliikenneratkaisun valintaan vaikuttavat useat tekijät. Eri vaihtoehtoja punnittaessa tulee huomioida ainakin seuraavat tekijät: Kaistan tarve. Kaistan tarve voidaan arvioida, kun tiedetään transaktioiden määrä, siirrettävien viestien koko, miten siirtomäärät vaihtelevat eri ajanjaksojen aikana sekä miten nopeasti viestien tulee siirtyä KANTAsta potilastietojärjestelmään tai päinvastoin. Osa siirroista voitaneen toteuttaa eräajotyyppisesti esimerkiksi siirtämällä tiedot arkistoon öisin. KANTA:n käyttötarve oletettavasti vaihtelee huomattavasti viikonpäivien tai kellonajan mukaan, joten siirtämällä tietoa mahdollisimman paljon ruuhka-aikojen ulkopuolella voidaan ruuhkahuippuja tasoittaa. Etenkin siirto arkistosta potilastietojärjestelmiin tulee suunnitella niin, että kaistan puute ei aiheuta pullonkaulaa ja näin hidasta potilastietojärjestelmien toimintaa. Latenssi. Latenssi on se aika, joka viestiltä kuluu siirtyä lähettäjältä vastaanottajalle. Latenssin tulee olla alhainen kun siirretään reaaliaikaista tietoa (esim. VOIP liikennettä), mutta sanomapohjaisissa ratkaisuissa sen merkitys ei ole kovin suuri. Latenssin tulee kuitenkin olla niin pieni, ettei se merkittävästi vaikuta potilastietojärjestelmien käyttäjien kokemaan vaste-aikaan. Käytettävyys/Palvelutaso. Palvelutaso (SLA) on osa palvelusopimusta, jossa kuvataan eri mittarien avulla, miten palvelua aiotaan tuottaa. Yleisin käytetty mittari on käytettävyys, joka voidaan laskea seuraavasti: Käytettävyys(%) = HA/KA * 100, missä HA on järjestelmän todellinen häiriötön palveluaika ajanjaksolla t KA on järjestelmän palveluaika ajanjaksolla t Yleisesti voidaan sanoa, että mitä lähemmäksi 100 % palvelutasoa halutaan, sitä korkeammaksi kustannukset muodostuvat. Kuva 10 kuvaa käytettävyyden ja kustannusten suhdetta. Kuva 10: Käytettävyyden vaikutukset kustannuksiin Käytettävyys kertoo miten kauan järjestelmä voi olla poissa toiminnassa tietyn ajanjakson aikana. Esim. käytettävyydellä 99 % järjestelmä saisi olla poissa käy-

31 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 28 /35 tössä n. 87 tuntia vuoden aikana. Käytettävyysmittari ei ota kantaa miten käyttökatkokset ajoittuvat vuoden aikana. Kyseessä voi siis olla yksi pidempi katkos tai monta pientä. Pisin sallittu käyttökatko vaatimus tuleekin siksi ottaa huomioon käytettävyyden ohella tietoliikenneratkaisua valittaessa. Käyttökatkoksen tyyppi, ennakoitu tai ennakoimaton katko, määritellään palvelutason vaatimusmäärittelyssä. Palvelusopimuksissa voidaan sopia myös useita muita palvelutasoon vaikuttavia asioita kuten miten tietoturvaloukkauksiin reagoidaan, miten muutoksia hallitaan jne. mutta niitä ei ole käsitelty tässä dokumentissa vaan ne tulisi käsitellä palvelun suunnitteluvaiheessa Palvelunestohyökkäykset 4.7 Tietoturva Keskitetty arkisto on altis palvelunestohyökkäyksille. Palvelunestohyökkäyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa arkiston toimintaan yritetään vaikuttaa niin, ettei se enää ole käytettävissä normaalilla tavalla. Palvelunestohyökkäys voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Hyökkääjällä voi olla käytössään useita tuhansia koneita, jotka samanaikaisesti lähettävät tietoa hyökkäyksen kohteena olevalle järjestelmälle aiheuttaen jonkin rajallisen resurssin loppumisen. (Kaista, levytila ja suoritinaika ovat esimerkkejä rajallisista resursseista). Palvelunestohyökkäys on myös mahdollista toteuttaa vain yhtä laitetta apuna käyttäen esim. lähettämälle kohteelle vääränlaista dataa joka aiheuttaa virhetilanteen ja näin estää palvelun toiminnan. Palvelunestohyökkäystä muistuttava tilanne voi myös syntyä tahattomasti kuten laitevian tai ohjelmistovirheen takia, esimerkiksi kytkin vikaantuu ja alkaa lähettää moninkertaisen määrän paketteja. Palvelunestohyökkäyksiä on käytännössä mahdotonta kokonaan estää mutta hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella riskiä voidaan pienentää. Palvelunestohyökkäykset kohdistuvat kohteeseen lähes kaikissa tapauksissa yleensä Internet-yhteystavan kautta, ei niinkään suljettujen IP-verkkojen kautta, joskin tämäkin on mahdollista. Arkistopalveluun liittyen verkkoyhteyksiä toimittavan operaattorin kanssa on sovittava menettelytavat ja reaktiiviset toimenpiteet kohdennettujen palvelunestohyökkäysten torjumiseksi ja niiden havaitsemiseksi jo operaattorin runkoverkkotasolla. Lisäksi tulisi käyttää hyökkäyksenhavainnointija estojärjestelmiä (IDS/IPS). Menetelmät, jotka vaikeuttavat palvelunestohyökkäyksen toteuttamista, on kuvattu tarkemmin kohdassa Yleisiä tietoturvavaatimuksia Viestinvälitykseen liittyy useita tietoturvavaatimuksia. Lyhyesti voidaan sanoa, että viestinvälityksen tärkein tehtävä on välittää oikea tieto oikeille tahoille oikeaan aikaan oikeansisältöisenä. Tämä tehtävä asettaa vaatimukset tietoturvan kolmelle keskeisimmälle käsitteelle: luottamuksellisuudelle, eheydelle ja käytettävyydelle.

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Viestinvälitys VAATIMUSMÄÄRITTELY

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Viestinvälitys VAATIMUSMÄÄRITTELY Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti VAATIMUSMÄÄRITTELY --- Versio 1.0 --- Laatija: STM ja konsultit Tarkistaja: Hyväksyjät: Copyright Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Kela / IT-osasto KanTa-palveluryhmä Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys

Kela / IT-osasto KanTa-palveluryhmä Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys 1 Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys 2 VERSIOHISTORIA Versio Pvm Tekijät Selite 1.0 10.5.2012 TV Ensimmäinen julkinen versio 1.1 6.6.2012 TV Välityssanoman lähetys muutetaan synkroniseksi

Lisätiedot

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö 1 Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö Terveydenhuollon Atk-päivät Turku 29.5.2007 Riitta Alkula 2 Esityksen sisältö Arkkitehtuurin nyky- ja tavoitetila Arkkitehtuurimäärittelyt Määrittelyjen

Lisätiedot

Kysely- ja välityspalvelu

Kysely- ja välityspalvelu Palvelukuvaus 1 (5) Kysely- ja välityspalvelu Kysely- ja välityspalvelu on Kansaneläkelaitoksen (jäljempänä Kela) Kantapalvelujen ylläpitämä ja Kanta-palveluihin kuuluva tietojärjestelmäpalvelu, jonka

Lisätiedot

Julkinen sanomarajapinta. 4.9. ja 11.9.2009

Julkinen sanomarajapinta. 4.9. ja 11.9.2009 4.9. ja 11.9.2009 1 Asiakkaiden nykyiset sanomaliikenneyhteydet Tulliin Nykytilassa sanomaliikenneyhteydet Tullin asiakkaiden tietojärjestelmistä Tullin sovelluksiin välillä hoidetaan operaattoreiden kautta,

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an ATK-päivät 27.5.09 Sessio: Sähköinen asiointi Ilkka Winblad*, Päivi Hämäläinen**, Jarmo Reponen* *FinnTelemedicum Oulun yliopisto **Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Todistuksen välitys vastaanottokäynnin yhteydessä (perusprosessi)3

Lisätiedot

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Viitekehys Julkishallinnon perustietovarantojen rajapinnat (PERA) työryhmän tulokset valmiit syksyllä 2011 Määrittelee teknisen arkkitehtuuriratkaisun tietovarantojen

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä

Suomi.fi-palveluväylä Suomi.fi-palveluväylän siirtokyvykkyys 12.6.2017 Hannu Hakala Tuoteomistaja, Suomi.fi-palveluväylä Suomi.fi-palvelualusta Palveluväylä alustana sähköisten palveluiden tarjoamisessa Nykyiset ja tulevat

Lisätiedot

PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri. Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin. integraatioarkkitehtuuri

PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri. Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin. integraatioarkkitehtuuri 1 (9) PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin looginen jäsennys ja integraatioarkkitehtuuri 2 (9) Sisältö 1 TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURIN LOOGINEN JÄSENNYS

Lisätiedot

Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö. Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5.

Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö. Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5. Valtakunnallinen arkistoratkaisu ja OID-koodin käyttö Antero Ensio, toimitusjohtaja Ensitieto Oy Terveydenhuollon Atk-päivät 29.-30.5.2006 Mikkeli Normatiiviset vaatimukset ja lähteet lait standardit julkaisut

Lisätiedot

Kanta. Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas

Kanta. Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas Käyttöohje 1 (10) Kanta Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas Tämä dokumentti on terveydenhuollon palvelujenantajien (rekisterinpitäjien) arkistonhoitajille tarkoitettu ohje. Ohjeessa kuvataan arkistonhoitajan

Lisätiedot

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa 30.5.2007 Maritta Korhonen 24.03.2013 1 Taustaa Sosiaali- ja terveydenhuollossa hyödynnettävälle tietoteknologialle asettaa erityisvaatimuksia

Lisätiedot

Kela kansallisena toimijana (KanTo) Erkki Aaltonen

Kela kansallisena toimijana (KanTo) Erkki Aaltonen Kela kansallisena toimijana (KanTo) 14.11.2006 Erkki Aaltonen 1 Missä ollaan nyt? Lait voimaan mahdollisimman pian ( 1.3.2007) Laki sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisestä asioinnista (HE 253/2006) Laki

Lisätiedot

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Kokonaisarkkitehtuuri ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Kokonaisarkkitehtuuri ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 28.2.2006 --- Versio 1.0 --- Laatija: STM ja konsultit Tarkistaja: Hyväksyjät: ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY

Lisätiedot

Palvelukuvaus v Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu

Palvelukuvaus v Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu 1 (5) Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu 1. Yleiskuvaus Kansallisarkiston lakisääteisenä tehtävänä on ottaa vastaan ja säilyttää viranomaisten pysyvästi säilytettävät

Lisätiedot

IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus

IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus Teknologia-arkkitehtuuri ja rajapinnat/integraatiot 21.3.2019 Sisältö Alustojen asemoituminen ja pilvivalmius Arkkitehtuuriperiaatteet

Lisätiedot

Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt

Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt Terveydenhuollon Atk-päivät 2008 Lahden Sibeliustalossa 19.5.2008 Antero Ensio, toimitusjohtaja HL7 teknisen komitean co-chair

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 0.4 1.11.2007 Matti Eerola 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa Kansallinen Terveysarkisto - KanTa KanTa-palvelut pähkinänkuoressa 14.5.2012 Heikki Virkkunen THL / OPER 1 KanTa-palvelut: Tiivistetysti KanTa-palvelut ovat kansallisia terveydenhuollon tietojen sähköisiä

Lisätiedot

SecGo. Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö. Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com

SecGo. Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö. Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com SecGo Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com Turvallinen Sähköinen Tiedonkulku Tunnistetut käyttäjät tietojärjestelmiin Pääsyoikeudet

Lisätiedot

KanTa-palvelut, earkisto Terveydenhuollon ATK-päivät 19.-20.5.2008 Lahti. Erkki Aaltonen

KanTa-palvelut, earkisto Terveydenhuollon ATK-päivät 19.-20.5.2008 Lahti. Erkki Aaltonen KanTa-palvelut, earkisto Terveydenhuollon ATK-päivät 19.-20.5.2008 Lahti Erkki Aaltonen Esityksen sisältö: ekela Taustaa KanTa lyhyesti Sertifiointi lyhyesti Liikennöinti KanTaan, esimerkkejä Aikataulu

Lisätiedot

Kansallisen terveysarkiston liityntäpisteen suunnittelu

Kansallisen terveysarkiston liityntäpisteen suunnittelu Kansallisen terveysarkiston liityntäpisteen suunnittelu Sami Teräväinen 18.5.2017 Espoo Valvoja: Prof. Jukka Manner (Aalto-yliopisto) Ohjaaja: DI Juha Järvinen (Commit; Oy) Sisältö Taustaa Ongelman asettelu

Lisätiedot

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä 28.5.2013 Henna Koli, Kela KanTa-palvelut Kansallinen Terveysarkisto (KanTa) on yhteinen nimitys terveydenhuollon, apteekkien

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702)

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta?

Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta? Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta? Maritta Korhonen Tietohallintoneuvos STM, Ohjausosasto Digitalisaatio ja tiedonhallinta -yksikkö

Lisätiedot

FICIX ry kommentteja Hallituksen esityksiin sotilas- ja siviiilitiedustelua koskevista laista

FICIX ry kommentteja Hallituksen esityksiin sotilas- ja siviiilitiedustelua koskevista laista FICIX ry kommentteja Hallituksen esityksiin sotilas- ja siviiilitiedustelua koskevista laista Panu Rissanen FICIX ry Hallituksen jäsen Liikenne- ja viestintävaliokunta 21.3.2018 Finnish Internet Communication

Lisätiedot

Yritysturvallisuuden perusteet. 11. Luento Tietotekninen turvallisuus

Yritysturvallisuuden perusteet. 11. Luento Tietotekninen turvallisuus Yritysturvallisuuden perusteet Teemupekka Virtanen Helsinki University of Technology Telecommunication Software and Multimedia Laboratory teemupekka.virtanen@hut.fi 11. Luento Tietotekninen turvallisuus

Lisätiedot

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Vaatimusluettelo versio 0.17 Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Yleiset vaatimukset 1 Koodistopalvelujärjestelmä on selainkäyttöinen 2 Käyttöliittymän tulee

Lisätiedot

Tehtävä 2: Tietoliikenneprotokolla

Tehtävä 2: Tietoliikenneprotokolla Tehtävä 2: Tietoliikenneprotokolla Johdanto Tarkastellaan tilannetta, jossa tietokone A lähettää datapaketteja tietokoneelle tiedonsiirtovirheille alttiin kanavan kautta. Datapaketit ovat biteistä eli

Lisätiedot

KanTa-palvelut. Sähköisen lääkemääräyksen testauspalvelun suunnitelma. versio 1.0

KanTa-palvelut. Sähköisen lääkemääräyksen testauspalvelun suunnitelma. versio 1.0 Kela Testauspalvelusuunnitelma 1 (7) KanTa-palvelut Sähköisen lääkemääräyksen testauspalvelun suunnitelma versio 1.0 Dokumentin muutoshistoria Versio Pvm Tekijä / hyväksyjä Kuvaus 1.0 11.11.2011 KanTa-palveluryhmä,

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta Suomi.fi-palveluväylä Palvelulupaus ja tiekartta 13.04.2017 Sisältö Mitä palveluväylä tarjoaa? Mitä palveluväylä ei tarjoa? Suorituskyky ja suositukset Palveluväylän kehittämisen tiekartta 2016-2017 Suomi.fi-palveluväylä

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

Kansallinen terveysarkisto (KanTa)

Kansallinen terveysarkisto (KanTa) Kansallinen terveysarkisto (KanTa) 28.1.2013 STM, esote Potilastietojärjestelmien kehitys 2 28.1.2013 Text HL7 RIS Potilaskertomus HIS Text HL7 Potilaskertomus HIS Varausten hallinta Text HL7 Pictures

Lisätiedot

Sähköisen reseptin vaatimusmäärittelyt. Terveydenhuollon Atk-päivät 19.-20.5.2008 Sibelius-talo, Lahti Markku Kiiski, Kela

Sähköisen reseptin vaatimusmäärittelyt. Terveydenhuollon Atk-päivät 19.-20.5.2008 Sibelius-talo, Lahti Markku Kiiski, Kela Sähköisen reseptin vaatimusmäärittelyt Terveydenhuollon Atk-päivät 19.-20.5.2008 Sibelius-talo, Lahti Markku Kiiski, Kela Keväällä 2006 Kela nimettiin kansalliseksi toimijaksi sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta Suomi.fi-palveluväylä Palvelulupaus ja tiekartta 18.11.2016 Sisältö Mitä palveluväylä tarjoaa? Mitä palveluväylä ei tarjoa? Suorituskyky ja suositukset Palveluväylän kehittämisen tiekartta 2016-2017 Suomi.fi-palveluväylä

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2. 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2. 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2. 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2. 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2 Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2 1.2.1 Suodatettava liikenne... 3 1.3 Palvelun rajoitukset...

Lisätiedot

Toiminta häiriötilanteissa v. 1.2

Toiminta häiriötilanteissa v. 1.2 Toiminta häiriötilanteissa 18.10.2012 v. 1.2 Terveydenhuollon organisaatiossa ja apteekeissa on oltava prosessi, miten häiriötilanteissa toimitaan. Järjestelmän käyttäjän on myös tunnettava se ja tiedettävä

Lisätiedot

Tekninen rajapinta - Soveltamisohje Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Tekninen rajapinta - Soveltamisohje Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Tekninen rajapinta - Soveltamisohje Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tekninen rajapinta - Soveltamisohje 2 (13) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 12.6.2017 Dokumentti julkaistu.

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus...

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2 Nopeus... 3 2.3 IP- osoitteet... 3 3 TOIMITUS

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

sertifikaattiratkaisu Apitamopki

sertifikaattiratkaisu Apitamopki Ilmoitin.fi - tunnistamisen sertifikaattiratkaisu Apitamopki Web Services -rajapinnan muutokset Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 23.5.2019 Esityksen sisällöstä Muutama sana varmenteista

Lisätiedot

Attribuutti-kyselypalvelu

Attribuutti-kyselypalvelu Attribuutti-kyselypalvelu sivu 1/10 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Palvelut... 3 2.1 Ammattioikeudenrajoituslista... 3 2.2 Ammattioikeuslista... 3 2.3 Attribuutti-rajoitustietosanoma... 3 3 Palvelurajapinnan

Lisätiedot

Organisaation muutostilanteet

Organisaation muutostilanteet Organisaation muutostilanteet 29.11.2018 Kela, Kanta-palvelut Sisältö Valmistautuminen organisaatiomuutoksiin Terveydenhuollon muutostilanteet Muutostilanteista ilmoittaminen Uudet liittymiset Tekniset

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Marjukka Turunen ja Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

Lisätiedot

Liittyminen eresepti-palveluun. Yksityisten terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen 13.5.2013

Liittyminen eresepti-palveluun. Yksityisten terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen 13.5.2013 Liittyminen eresepti-palveluun Yksityisten terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen 13.5.2013 eresepti-palveluun liittyjä eresepti-palveluun liittyjä on terveydenhuollon toimintayksikkö

Lisätiedot

Taltioni teknisen alustan arviointi

Taltioni teknisen alustan arviointi Taltioni teknisen alustan arviointi Taltioni sidosryhmätilaisuus, 10.1.2012 Jaakko Lähteenmäki, Niilo Saranummi 1/11/2012 2 Selvitystyön kohde Selvitystyö: VTT & Fujitsu Keskeiset vaatimukset Taltioni-palvelulle?

Lisätiedot

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Kokonaisarkkitehtuuri VAATIMUSMÄÄRITTELY

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Kokonaisarkkitehtuuri VAATIMUSMÄÄRITTELY Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti VAATIMUSMÄÄRITTELY --- Versio.0 --- Laatijat: STM ja konsultit Tarkistaja: Hyväksyjät: Kokonaisarkkitehtuuri VAATIMUSMÄÄRITTELY

Lisätiedot

Lokipolitiikka (v 1.0/2015)

Lokipolitiikka (v 1.0/2015) KYS erityisvastuualue Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Lokipolitiikka (v 1.0/2015) Sisällys 1 JOHDANTO... 2 2 HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYYN LIITTYVÄ LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 3 LOKI JA LOKITIETO... 3 4 LOKITIETOJEN

Lisätiedot

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA Hakemisto- ja rekisteröintipalvelu VAATIMUSMÄÄRITTELY

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA Hakemisto- ja rekisteröintipalvelu VAATIMUSMÄÄRITTELY Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA Hakemisto- ja rekisteröintipalvelu VAATIMUSMÄÄRITTELY --- Versio 1.0 --- Laatija: STM ja konsultit Tarkistaja: Hyväksyjät:

Lisätiedot

Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet

Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet Pentti Itkonen Sosiaali- ja terveysministeriö 24.03.2013 1 Toimintaympäristö Palvelurakenteen muutokset Palvelurakenne uudistuu kansallisesti ja alueellisesti

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö. Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala

Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö. Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala 11.12.2018 Kanta-palveluiden tavoite Kanta-palvelut edistävät hoidon jatkuvuutta

Lisätiedot

11.12.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY

11.12.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY VAATIMUSMÄÄRITTELY Vaatimusmäärittely 2 (18) VERSIONHALLINTA Versio Päivä Tekijä Kuvaus 0.1 4.10.2006 Kaarlo Lahtela Ensimmäinen versio 0.2 4.10.2006 Kaarlo Lahtela kohdat 7 (tominnalliset vaatimukset)

Lisätiedot

Lääkitysmäärittelyt. Lääkitysmäärittelyt v (9) Prosessit (LUONNOS) Operatiivisen toiminnan ohjaus yksikkö, OPER

Lääkitysmäärittelyt. Lääkitysmäärittelyt v (9) Prosessit (LUONNOS) Operatiivisen toiminnan ohjaus yksikkö, OPER Lääkitysmäärittelyt v. 0.1 1(9) Lääkitysmäärittelyt Lääkitysprojekti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lääkitysmäärittelyt v. 0.1 2(9) Pvm Päivitetyt asiat Tekijä 2.10.2017 Ensimmäinen (kommentoitavaksi)

Lisätiedot

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Pia Järvinen-Hiekkanen Lääkäriliitto 6.3.2014 Kela Kanta-palvelujen toteuttajana Kela on myös iso IT-talo Tietohallinnon toimialalla toimii IT-osasto, Tietohallinto-osasto

Lisätiedot

Kansallisen arkiston käyttöönotto (KanTo) Erkki Aaltonen Turku

Kansallisen arkiston käyttöönotto (KanTo) Erkki Aaltonen Turku Kansallisen arkiston käyttöönotto (KanTo) Erkki Aaltonen Turku 29.5.2007 1 Tässä esityksessä Kanto johdatusta Kilpailutus Miten liitytään KanToon Aikataulu ja käyttöönotto 2 KanTo Terveydenhuollon kansallisilla

Lisätiedot

Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan Kanta-viestinvälitys

Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan Kanta-viestinvälitys Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan Kanta-viestinvälitys 1(6) VERSIOHISTORIA Versio Pvm Tekijät Selite 1.0 10.5.2012 TV Ensimmäinen julkinen versio 1.1 6.6.2012 TV Välityssanoman lähetys muutetaan

Lisätiedot

Liittymät Euroclear Finlandin järjestelmiin, tietoliikenne ja osapuolen järjestelmät Toimitusjohtajan päätös

Liittymät Euroclear Finlandin järjestelmiin, tietoliikenne ja osapuolen järjestelmät Toimitusjohtajan päätös Liittymät Euroclear Finlandin järjestelmiin, tietoliikenne ja osapuolen järjestelmät Toimitusjohtajan päätös Tilinhoitajille Selvitysosapuolille Liikkeeseenlaskijan asiamiehille Sääntöviite: 1.5.9, 5)

Lisätiedot

Kela kansallisena toimijana sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten asiakirjojen käsittelyssä

Kela kansallisena toimijana sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten asiakirjojen käsittelyssä Kela kansallisena toimijana sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten asiakirjojen käsittelyssä Terveydenhuollon atk-päivät Mikkeli 29-30.5.2006 Matti Puhakka 1 Kelan toiminta-ajatus Elämässä mukana muutoksissa

Lisätiedot

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen Kunta-KaPA JUHTA 14.10.2015 Kunta-KaPA Kuntaliittoon on perustettu projektitoimisto, jonka tehtävänä on tukea ja edesauttaa Kansallisen Palveluarkkitehtuurin

Lisätiedot

KanTa - Arkkitehtuuri. Marko Jalonen 8.5.2009

KanTa - Arkkitehtuuri. Marko Jalonen 8.5.2009 KanTa - Arkkitehtuuri Marko Jalonen 8.5.2009 "Disclaimer" 29.4.2010 KanTa-arkkitehtuuri 2 Sisältö Taustaa (luennoitsija, Kela, KanTo-hanke) KanTa-palvelut yleisesti KanTa-kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuurin

Lisätiedot

Organisaation muutostilanteet. Kela, Kanta-palvelut

Organisaation muutostilanteet. Kela, Kanta-palvelut Organisaation muutostilanteet Kela, Kanta-palvelut 28.9.2017 Valmistautuminen organisaatiomuutoksiin Kartoita vaikutukset Kanta-palveluiden liittymisiin Tuleeko uusi/uusia liittyjiä? Lopettaako liittyjä

Lisätiedot

Kansalaisen palvelut osana kansallista arkkitehtuuria

Kansalaisen palvelut osana kansallista arkkitehtuuria Kansalaisen palvelut osana kansallista arkkitehtuuria Annakaisa Iivari Etunimi Sukunimi 13.5.2009 Esityksen sisältö Onko meillä palveluita kansalaiselle? Onko meillä kansallista arkkitehtuuria? Saadaankohan

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa

Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa 1 Kanta-palvelut käytettävissä ja käytössä Palvelut ovat käytettävissä valtakunnallisesti 24/7 ja yhteisiä toimintamalleja on rakennettu Sähköinen

Lisätiedot

Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) Elisa Yrityskaista 4.4.2013 Yritysasiakkaat versio 2.1. Elisa Yrityskaista

Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) Elisa Yrityskaista 4.4.2013 Yritysasiakkaat versio 2.1. Elisa Yrityskaista Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) -palvelu liittää yrityksen yhden toimipisteen Internetiin. sisältää reitittimen ja Internet-yhteyden sekä näiden ylläpidon ja huoltopalvelut. Palvelu tarjoaa kiinteän kaksisuuntaisen

Lisätiedot

Yhteentoimivuusvälineistö

Yhteentoimivuusvälineistö Yhteentoimivuusvälineistö Yhteinen tiedon hallinta (YTI) hanke V 1.0, 5.9.2017 Päivittyvä Miksi yhteentoimivuusvälineistöä tarvitaan? Ongelmana on kielen moniselitteisyys Tavallisessa kielenkäytössä emme

Lisätiedot

Miten varmennan ICT:n kriittisessä toimintaympäristössä?

Miten varmennan ICT:n kriittisessä toimintaympäristössä? Miten varmennan ICT:n kriittisessä toimintaympäristössä? Sairaalatekniikan päivät 2018 8.2.2018 Tommi Tervo, Istekki Oy Kehittämispäällikkö Mistä sairaalan ICT koostuu? Noin 6000 päätelaitetta Noin 200

Lisätiedot

Palvelukuvaus LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS.

Palvelukuvaus LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS. Palvelukuvaus 1 LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS 2 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 3 1.1 Verkkoturvapalvelu... 3 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 3 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 3 1.2.1 Suodatettava

Lisätiedot

Potilastiedon arkisto Valmistautuminen tekniseen käyttöönottovaiheeseen Kela, Kanta-palvelut, Viimeisin versio: Kanta.

Potilastiedon arkisto Valmistautuminen tekniseen käyttöönottovaiheeseen Kela, Kanta-palvelut, Viimeisin versio: Kanta. Potilastiedon arkisto Valmistautuminen tekniseen käyttöönottovaiheeseen Kela, Kanta-palvelut, 8.1.2015 Viimeisin versio: Kanta.fi > Potilastiedon arkiston käyttöönoton käsikirja Potilastiedon arkistoon

Lisätiedot

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen, THL Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari, Lahti 16.11.2016 Esityksen

Lisätiedot

Palveluväyläkokemuksia, Espoon palveluväyläpilotti 15.5.2014

Palveluväyläkokemuksia, Espoon palveluväyläpilotti 15.5.2014 Palveluväyläkokemuksia, Espoon väyläpilotti 15.5.2014 Espoon väyläpilotin sisältö Projektin tavoitteena oli todentaa väylän soveltuminen paikallisten integraatioiden toteuttamiseen eri ympäristöissä olevien

Lisätiedot

Omien tietojen katselu. Terveydenhuollon ATK-päivät 28.5.2013

Omien tietojen katselu. Terveydenhuollon ATK-päivät 28.5.2013 Omien tietojen katselu Terveydenhuollon ATK-päivät 28.5.2013 Aktiivisessa käytössä Omien tietojen katselu on aktiivinen sähköinen asiointipalvelu Kirjautumisia jo yli 750.000, yksittäisiä käyttäjiä vähemmän

Lisätiedot

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa?

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Terveydenhuollon ATK-päivät 15.-16.5.2012 KanTa-palveluihin liittyvää keskeistä lainsäädäntöä Laki sähköisestä lääkemääräyksestä

Lisätiedot

Ajankohtaista Tullista. 23.5.2012 Päivi Maunuksela-Malinen, Tulli Sanoma-asioinnin tuki/eteläinen tullipiiri

Ajankohtaista Tullista. 23.5.2012 Päivi Maunuksela-Malinen, Tulli Sanoma-asioinnin tuki/eteläinen tullipiiri Ajankohtaista Tullista 23.5.2012 Päivi Maunuksela-Malinen, Tulli Sanoma-asioinnin tuki/eteläinen tullipiiri Tulli-ilmoitusten määrät 2011 Ilmoituslaji Kappalemäärä Sähköisten osuus % (suluissa 2010) Ilmoituskanavan

Lisätiedot

Reseptit ja potilastiedot kansalaisten saataville

Reseptit ja potilastiedot kansalaisten saataville Reseptit ja potilastiedot kansalaisten saataville Terveydenhuollon atk-päivät 2007 Turku 29.5.2007 Markku Kiiski Kela KanTo -hanke Lait voimaan 1.4.2007 ja 1.7.2007 Laki sähköisestä lääkemääräyksestä Kela

Lisätiedot

KanTa-kokonaisuus ja kunnat

KanTa-kokonaisuus ja kunnat KanTa-kokonaisuus ja kunnat KanTa earkisto: kansallinen sähköinen arkisto- ja välityspalvelu potilasasiakirjoille eresepti ekatselu kansalaisen katseluyhteys omiin tietoihinsa perustuu lainsäädäntöön liittymisvelvoite

Lisätiedot

Liittyminen Kanta-palveluihin Valmistelukokous. Kela, Kanta-palvelut, 10.2.2016

Liittyminen Kanta-palveluihin Valmistelukokous. Kela, Kanta-palvelut, 10.2.2016 Liittyminen Kanta-palveluihin Valmistelukokous Kela, Kanta-palvelut, 10.2.2016 Käsiteltävät asiat Kelan rooli ja Kanta-palvelut Kanta-palveluihin liittymisen päävaiheet Käyttöliittymä rekisterinpitäjän

Lisätiedot

Kansallisen arkiston ja ereseptin tilannekatsaus Terveydenhuollon atk päivät 25.5.2009 Erkki Aaltonen

Kansallisen arkiston ja ereseptin tilannekatsaus Terveydenhuollon atk päivät 25.5.2009 Erkki Aaltonen Kansallisen arkiston ja ereseptin tilannekatsaus Terveydenhuollon atk päivät 25.5.2009 Erkki Aaltonen Esityksen sisältö KanTa ja sen tausta Käyttöönotto ja tilanne nyt Mikä muuttuu eresepti earkisto Omien

Lisätiedot

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ Liite TS2.4 Migraatiovaatimukset 1/10 VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi Hanketoimisto 2/10 SISÄLLYS

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

POTILASTIEDON ARKISTO ARKISTONHOITAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE

POTILASTIEDON ARKISTO ARKISTONHOITAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE POTILASTIEDON ARKISTO ARKISTONHOITAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1.... 1 2. Arkistonhoitajan käyttöoikeudet ja toimenpiteiden seuranta... 1 3. Sisäänkirjautuminen ja käyttäjän tunnistaminen...

Lisätiedot

22.10.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY

22.10.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY VAATIMUSMÄÄRITTELY Vaatimusmäärittely 2 (18) VERSIONHALLINTA Versio Päivä Tekijä 0.1 4.10.2006 Kaarlo Lahtela Ensimmäinen versio 0.2 4.10.2006 Kaarlo Lahtela kohdat 7 (tominnalliset vaatimukset) Aleksi

Lisätiedot

Organisaation muutostilanteet. Kela, Kanta-palvelut,

Organisaation muutostilanteet. Kela, Kanta-palvelut, Organisaation muutostilanteet Kela, Kanta-palvelut, 2.12.2016 Valmistautuminen organisaatiomuutoksiin Kartoita vaikutukset Kanta-palveluiden liittymisiin Tuleeko uusi/uusia liittyjiä? Lopettaako liittyjä

Lisätiedot

SÄHKÖINEN RESEPTI. Sähköisen allekirjoituksen läpimurto? Terveydenhuollon ATK-päivät 11.5.2004 Tampere-talo. Matti Kataja STM

SÄHKÖINEN RESEPTI. Sähköisen allekirjoituksen läpimurto? Terveydenhuollon ATK-päivät 11.5.2004 Tampere-talo. Matti Kataja STM SÄHKÖINEN RESEPTI Sähköisen allekirjoituksen läpimurto? Terveydenhuollon ATK-päivät 11.5.2004 Tampere-talo Matti Kataja STM Sähköreseptikokeilu Tavoite: Kokeillaan, toimivatko sähköreseptityöryhmän kirjaamat

Lisätiedot

Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö

Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö Teemupekka Virtanen Erityisasiantuntija teemupekka.virtanen@stm.fi A1 05/2005/tao/paht Keskitetty arkisto Keskitetty sähköinen arkisto Potilastietojen

Lisätiedot

Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma

Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Liite 1: ServiceMix skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Testi Yksittäinen palvelu on ollut käytössä 6 Palvelun uusi versio on voitava

Lisätiedot

Tiera Sähköinen arkistointi. Palvelun käytettävyys ja sanktiot. Sopimus Tiera Sähköinen arkistointi-palvelusta

Tiera Sähköinen arkistointi. Palvelun käytettävyys ja sanktiot. Sopimus Tiera Sähköinen arkistointi-palvelusta Sopimus -palvelusta Salon kaupunki Saapunut 9.12.2014 34/02.08.00.01.08/2014 24.6.2014 Liite 1.1, Palvelun käytettävyys ja sanktiot Palvelun käytettävyys ja sanktiot Kuntien Tiera Oy Tammasaarenkatu 3

Lisätiedot

PAS-RATKAISUN PALVELUKUVAUS

PAS-RATKAISUN PALVELUKUVAUS LIITE 3 PAS-RATKAISUN PALVELUKUVAUS versio 2.0 26.6.2019 SISÄLLYS 1 Johdanto... 2 1.1 Dokumentin tarkoitus ja tausta... 2 1.2 PAS-ratkaisun yleiskuvaus... 2 2 Palvelukuvaus... 2 2.1 Palvelun sisältö...

Lisätiedot

Suomen Numerot NUMPAC 12.9.2003

Suomen Numerot NUMPAC 12.9.2003 Suomen Numerot NUMPAC 12.9.2003 Numeron siirto Kauppa SIM Liittymäsopimus Haluan pitää vanhan numeroni 0A0-1234567 Asiakas saa uuden SIMkortin postitse tai hakee myymälästä Asiakas saa tekstiviestin vahvistetusta

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

Liittyminen eresepti-palveluun. Yksityisten terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen

Liittyminen eresepti-palveluun. Yksityisten terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen Liittyminen eresepti-palveluun Yksityisten terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen eresepti-palveluun liittyjä eresepti-palveluun liittyjä on terveydenhuollon toimintayksikkö,

Lisätiedot

Varmennepalvelu Rajapintakuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Varmennepalvelu Rajapintakuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Varmennepalvelu Rajapintakuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Varmennepalvelu Rajapintakuvaus 2 (13) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 Dokumentti julkaistu. Varmennepalvelu

Lisätiedot

Sähköposti ja tekstiviesti tietoturvatontako? Yrjö Koivusalo tietohallintapäällikkö V-SSHP

Sähköposti ja tekstiviesti tietoturvatontako? Yrjö Koivusalo tietohallintapäällikkö V-SSHP Sähköposti ja tekstiviesti tietoturvatontako? Yrjö Koivusalo tietohallintapäällikkö V-SSHP Esityksen sisältö Esimerkkejä hyötykäytöstä Miksi tämä on ajankohtaista? Säännöksiä ja suosituksia Pohdintaa Kaiser

Lisätiedot

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Malli: Asiakastietojen käsittely 1 (7) KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Ohje: Tämän ohjeen kohderyhmä on terveydenhuollon toimintayksikön johto. Ohje on

Lisätiedot

Liittyminen eresepti-palveluun. Yksityisen terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen

Liittyminen eresepti-palveluun. Yksityisen terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen Liittyminen eresepti-palveluun Yksityisen terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen Palvelujen käyttöönoton aikataulut Sähköinen resepti käytössä Apteekeissa ja sivuapteekeissa

Lisätiedot