Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Viestinvälitys VAATIMUSMÄÄRITTELY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Viestinvälitys VAATIMUSMÄÄRITTELY"

Transkriptio

1 Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti VAATIMUSMÄÄRITTELY --- Versio Laatija: STM ja konsultit Tarkistaja: Hyväksyjät: Copyright Sosiaali- ja terveysministeriö

2 VAATIMUSMÄÄRITTELY ii

3 VAATIMUSMÄÄRITTELY iii SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO Dokumentin tarkoitus Määrittelyn kattavuus ja rajaukset VIESTINVÄLITYKSEN KUVAUS Yleistä Viestinvälityksen osoitepalvelu Viestinvälityksen varmennehallinto VAATIMUSTEN KUVAAMINEN Toiminnalliset vaatimukset Arkkitehtuurivaatimukset Käytettävyysvaatimukset Tietoturvavaatimukset Laatuvaatimukset... 11

4 VAATIMUSMÄÄRITTELY 1/12 1 JOHDANTO 1.1 Dokumentin tarkoitus Tämä dokumentti keskittyy arkistopalvelun viestinvälityksen toiminnalliseen määrittelyyn ja viestinvälitykseen liittyvien vaatimusten kartoittamiseen. Viestinvälityksen teknistä ratkaisua on kuvattu viestinvälityksen arkkitehtuurimäärittely - dokumentissa. Nämä dokumentit yhdessä tarkentavat KANTA-arkistopalvelun kokonaisarkkitehtuurin määrittelyä viestinvälityksen osalta. 1.2 Määrittelyn kattavuus ja rajaukset Määrittelyn tavoitteena on luoda riittävän kattava pohja Kansallisen Terveydenhuollon Arkiston (KANTA) viestinvälitykselle, jotta hanke voi edetä suunnitteluja toteutusvaiheeseen. Viestinvälityksen osalta kansallisen tason määrittelyjä ei ole aikaisemmin laadittu. Sen sijaan terveydenhuollon sanomien välittämiseen on tällä hetkellä olemassa erilaisia alueellisia viestinvälitysratkaisuja, joiden kokemuksia on pyritty hyödyntämään tätä määrittelyä tehtäessä. Määrittelyn kohdealue perustuu laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä. Lain valmistelussa mukana olevat asiantuntijat ovat osallistuneet myös määrittelytyöhön, mikä on auttanut tulkitsemaan lain ja sen asetuksien sisältöä ja vaatimuksia. Määrittelyssä on käytetty yleisesti käytössä olevia informaatioteknologian standardeja ja niiden kuvaustapoja. Erityistä huomiota on kiinnitetty järjestelmäriippumattomuuteen, jotta työn tulokset voidaan tehokkaammin kilpailuttaa ja toteuttaa useilla erilaisilla laite- ja palveluympäristöillä. Rajauksia: Määrittelytyö perustuu asiakkaan nimeämään kirjalliseen lähdeaineistoon ja asiantuntijaryhmään, joka sitä tulkitsee ja täydentää tarpeen mukaan hankkeeseen ei sisälly terveydenhuollon organisaatioista tapahtuvaa muuta tiedonkeruuta tai tarvekartoitusta. Dokumentissa määritellään ensisijaisesti KANTA:n ulkoinen viestinvälitysrajapinta ja sisäinen viestien käsittely ja palveluorkestrointi sekä käsitellään yleisellä tasolla KANTA:n ja potilastietojärjestelmien välinen viestinvälitys. Määrittelytyön tulokset esitellään Sähköinen Lääkemääräys ryhmälle (eresepti), jotta se voi hyvissä ajoin arvioida niiden soveltuvuutta heidän omia tarpeitaan varten. Teknisiä esteitä viestinvälityksen hyödyntämisessä myös tilastotietojen toimittamisessa Stakesille tai tarvittavien tietojen toimittamisessa vakuutusyhtiölle (ml. Kela) ei ole. Dokumentissa pitäydytään arkkitehtuuritason määrittelyssä, joten tuloksissa ei oteta kantaa yksityiskohtiin, kuten ohjelmisto- tai laitteistoratkaisuihin. Viestinvälityksen määrittelyyn ei sisälly uusia sanomarakenteen standardeja koskevia määrityksiä.

5 VAATIMUSMÄÄRITTELY 2/12 Migraatio nykytilasta tavoitetilaan ja sen suunnittelu eivät kuulu tämän määrittelyn piiriin. Palvelutuotannon suunnittelua ei tehdä tämän määrittelyn yhteydessä.

6 VAATIMUSMÄÄRITTELY 3/12 2 VIESTINVÄLITYKSEN KUVAUS 2.1 Yleistä Kuva 1: Viestinvälityksen rooli kansallisessa arkkitehtuurissa KANTA:n viestinvälitys tarjoaa rajapinnan terveydenhuollon perus- ja aluejärjestelmien kytkemiseksi arkistojärjestelmään (viestinvälitysrajapinta), sisäiset viestien käsittelymekanismit sekä välineet arkiston ja muiden osajärjestelmien palveluiden orkestrointiin (prosessimoottori). Näitä toiminnallisuuksia kutsutaan kokonaisuutena jatkossa termillä palveluväylä. Palveluväylä ei edellytä terveydenhuollon kansallista viestinvälitysinfrastruktuuria, lukuun ottamatta ulkoista varmenne- ja osoitteistopalvelua. Niiden tehtävät on kuvattu tarkemmin myöhemmin tässä luvussa. KANTA:n viestinvälitystä voidaan teknisestä näkökulmasta hyödyntää myös muuhun terveydenhuollon sanomaliikenteeseen, kuten eresepti-sanomien käsittelyyn, Stakesin tilastojen reitittämiseen sekä vakuutusyhtiöille reititettävien tietojen välittämiseen.

7 VAATIMUSMÄÄRITTELY 4/12 Vaatimusmäärittely on tehty kansallisen arkistoinnin tarpeista lähtien, mutta siinä on myös huomioitu soveltuvuus tulevan Sähköinen Lääkemääräys - tietojärjestelmän ja lakisääteisten henkilörekisterien tilastotietojen viestinvälityksen tarpeisiin. Viestinvälityksen päätehtävät on kuvattu viestinvälityksen arkkitehtuurimäärittelyssä. 2.2 Viestinvälityksen osoitepalvelu Palveluväylän ja muiden osapuolten välinen kommunikaatio vaatii, että kaikki osapuolet tietävät kumppanin osoitteen, jotta sanomia voidaan lähettää osapuolten välillä. Osapuolilla on kaksi osoitetta eli osapuolen looginen tunniste ja fyysinen verkko-osoite, johon sanoma on lähetettävä. Osapuolten loogiset tunnisteet on kyettävä muuntamaan fyysisiksi verkkoosoitteiksi. Tämä on järkevintä toteuttaa yleisenä palveluna, joka olisi sekä viestinvälitysrajapinnan että potilastietojärjestelmien ja muiden terveydenhuollon järjestelmien käytettävissä. Tällainen osoitepalvelu mahdollistaa kaikkien osapuolten välisen kommunikaation ilman, että kaikkia yhteysosoitteita tarvitsisi konfiguroida järjestelmiin etukäteen. 2.3 Viestinvälityksen varmennehallinto Osapuolten välisessä sanomaliikenteessä osapuolet tunnistetaan ja varmennetaan käyttämällä varmenteita. Koska Suomessa on useita (satoja) terveydenhuollon sanomaliikenteen osapuolia, ja periaatteessa jokaisella osapuolella pitäisi olla vähintään kaksi varmennetta, voi näistä aiheutua huomattavia ylläpitotöitä liittyen varmenteiden levittämiseen osapuolten kesken järjestelmän käyttöönotossa ja sitä mukaa kun varmenteet vanhenevat jatkossa. Jotta tämä voitaisiin välttää, ja saavuttaa parempi tietoturvan taso kuin perinteisistä kolmansista osapuolista hankituilla varmenteilla, tarvitaan erityisesti terveydenhuollon järjestelmiin keskittyvä varmennehallinto, joka varmenteita myöntää. Kun järjestelmien varmenteet tulevat samalta varmenteiden myöntäjältä, päästään osasta järjestelmien välisiin varmenteisiin liittyvistä ylläpito-ongelmista eroon. Laki asettaa Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) tällaiseksi luotetuksi tahoksi, jonka vastuulla on sekä terveydenhuollon ammattihenkilöiden varmenteiden tuottaminen, että palvelimien ja osapuolien varmenteiden tuottaminen.

8 VAATIMUSMÄÄRITTELY 5/12 3 VAATIMUSTEN KUVAAMINEN Alla olevissa taulukoissa kuvataan viestinvälitykselle asetettavat vaatimukset, niiden lähde, prioriteetti (1 pakollinen, 2 tarpeellinen, 3 toivottava) ja todentaminen. Sarakkeessa todentaminen lyhenne VVA viittaa viestinvälityksen arkkitehtuurin kuvausdokumenttiin. 3.1 Toiminnalliset vaatimukset Tunnus Kuvaus Lähde Prior. Todentaminen VVFR001 VVFR002 VVFR003 VVFR004 VVFR005 VVFR006 VVFR007 VVFR008 Palveluväylän tulee kirjoittaa teknistä lokia poikkeustilanteiden selvittämiseksi Palveluväylän tulee tarjota välineet teknisen lokin tehokkaalle hyväksikäytölle Palveluväylän tulee tarjota käyttöliittymä sanomaliikenteen ja prosessien tilan valvomiseksi Palveluväylän valvontakäyttöliittymän tulee mahdollistaa poikkeustilanteiden välitön havaitseminen ja porautuminen syihin tilanteen korjaamiseksi Palveluväylän tulee kyetä hälyttämään nimettyjä tahoja sähköpostitse ja tekstiviesteillä määritellyissä poikkeustilanteissa Palveluväylän tulee mahdollistaa arkistopalvelun kuormituksen ja suorituskyvyn seuranta ja pullonkaulojen havainnointi. STM:n Kelan tulee organisoida sertifiointimenettely potilastietojärjestelmien liittämiseksi KANTA:aan. Kansallisen arkistojärjestelmän toteutusvaiheeseen tulee sisältyä ohjeistus yksiköiden järjestelmien liittämiseksi siihen VV 1 VVA Loki-ja valvonta. VV 1 VVA Loki-ja valvonta VV 1 VVA Valvontaja hallinta VV 1 VVA Valvontaja hallinta VV 1 VVA Valvontaja hallinta VV 1 VVA Monitorointi VV 2 Ei relevantti arkkitehtuurimäärittelylle VV 1 Ei relevantti arkkitehtuurimäärittelylle.

9 VAATIMUSMÄÄRITTELY 6/12 VVFR009 VVFR010 VVFR011 VVFR012 Kansallisen arkistojärjestelmän palveluiden tulee olla helposti liitettävissä yksiköiden toimintaprosessiin. Esimerkiksi ajanvaraus on osa prosessia johon kuuluu massiivisten aineistojen ennalta haku ennen konsultaatiota Palveluväylän on mahdollistettava sekä synkroninen että asynkroninen viestinvälitys. Palveluväylän on kyettävä sanoman muodon muunnoksiin Palveluväylän tulee voida pitää lokia siitä, mitä tietoja, koska ja kenelle se on välittänyt VV 2 VVA 4.1 Teknisen arkkitehtuurin yleiskuvaus. Potilastietojärjestelmät käyttävät KANTA:n palveluja SOAP rajapinnoilla, jolloin ne ovat helposti liitettävissä yksiköiden prosessiin VV 1 VVA Sanomanvälityspalvelut VVA 4.5 Käytettävät standardit VV 2 VVA 4.2. Viestinvälitysrajapinta VV 1 VVA Loki-ja valvonta 3.2 Arkkitehtuurivaatimukset Tunnus Kuvaus Lähde Prior. Todentaminen VVAR001 VVAR002 VVAR003 VVAR004 Arkistopalvelu tulee toteuttaa palveluarkkitehtuurin (SOA) periaatteiden mukaisesti siten, että osajärjestelmät tarjoavat toiminnallisuutensa orkestroitavina palveluina Palveluväylän on tarjottava muille osajärjestelmille alusta palveluiden orkestroimiseksi. Orkestroimisen tulee tukea ainakin Web Services -palveluita Palveluväylän tulee kytkeä arkistointipalvelun asiakasrajapinta löyhästi arkiston osajärjestelmiin siten että rajapinnan ja osajärjestelmien muutosten vaikutus toisiinsa minimoituu Palveluväylän pitää kyetä huolehtimaan prosessin tilan säilyttämisestä KokA 1 VVA 4.1 Teknisen arkkitehtuurin yleiskuvaus KokA 1 VVA Orkestrointi KokA 1 VVA ESB VVA Prosessimoottori VV 1 VVA Orkestrointi

10 VAATIMUSMÄÄRITTELY 7/12 VVAR005 VVAR006 VVAR007 VVAR008 VVAR009 VVAR011 VVAR012 VVAR013 VVAR014 VVAR015 Palveluväylän tulee mahdollistaa prosessien tilan seuranta ja raportointi ilman täydentävää ohjelmistokehitystä Prosessi-instanssin toteutuneet toimenpiteet on kyettävä perumaan virhetilanteissa Palveluväylän tulee tukea kompensoivan prosessin tai vastaavan poikkeustilannetoiminnallisuuden suoritusta, varsinaisen prosessin keskeytyessä virhetilanteeseen Palveluväylän tulee tukea hajautettuja transaktioita, jotka sisältävät useita osajärjestelmien palvelukutsuja. Tämän tarkoituksena on välttää kompensoivien prosessien laatimistarvetta tilanteissa joissa se on järkevää. Ajonaikaisten prosessien ohjauksen on perustuttava avoimiin standardeihin, esimerkiksi BPEL-kieleen. Palveluväylän tulee joustavasti tukea manuaalisten vaiheiden (workflow) liittämistä prosessiin esimerkiksi virhetilanteiden hoitamiseksi Palveluväylän pitää toteuttaa prosessien ajoalustan ominaisuudet tai saumattomasti kytkeytyä tarvittavat toiminnallisuudet sisältävään välineeseen. Viestinvälitysrajapinnan on osattava vastaanottaa ja lähettää sanomia TLSsuojatulla HTTP-protokollalla, jossa sekä palvelin että asiakas varmennetaan X.509-varmenteilla. Viestinvälitysrajapinnan on osattava käsitellä ja lähettää HL7 V3:n normaalia siirtokehystä käyttäviä sanomia. Viestinvälitysrajapinnan on tuettava HL7 V3 Medical Records -sanomia, joilla asiakirjoja rekisteröidään, tallennetaan, VV 1 VVA Monitorointi VV 1 VVAR007 / VVAR008 VV 1 Esitettävissä sellaisenaan alustavaatimuksena VV 3 Esitettävissä sellaisenaan alustavaatimuksena VV 3 VVA Prosessimoottori VV 2 Esitettävissä sellaisenaan alustavaatimuksena VV 1 Esitettävissä sellaisenaan alustavaatimuksena VV 1 VVA 4.1 Teknisen arkkitehtuurin yleiskuvaus ja VVA Viestinvälityksen osapuolten tunnistaminen ja varmentaminen VV 1 VVA 4.1 Teknisen arkkitehtuurin yleiskuvaus VVA 4.5 Käytettävät standardit VV 1 VVA 4.5 Käytettävät standardit

11 VAATIMUSMÄÄRITTELY 8/12 VVAR016 VVAR017 VVAR033 VVAR019 VVAR020 VVAR021 VVAR022 ja haetaan. Viestinvälitysrajapinnan on osattava vastaanottaa ja lähettää HL7 V3 -sanomia HL7 V3 Web Services -siirtoprofiilia käyttäen. Viestinvälitysrajapinnan on tuettava Web Services Addressing määritystä ja HL7 Basic Addressing profiilia sanomien vastaanotossa ja lähetyksessä. Viestinvälitysrajapinnan on tuettava DI- COM-protokollaa, mikäli sitä päätetään käyttää kuva-aineistojen siirtoon ja käsittelyyn. Viestinvälityksessä kolmannen osapuolen reititys- ja viestinvälityspalveluita varten on KANTA:n palveluväylässä kyettävä käyttämään Web Services Security -määrityksen Authentication ja Authorisation osaa X.509-varmenteita tunnisteina käyttäen sanomien vastaanotossa ja lähetyksessä. Tällöin sanomat tulee kyetä myös salaamaan päästä-päähän (potilastietojärjestelmästä KANTA:an). Mikäli KanTo:n asiakaspään järjestelmä ei käytä sanomanvälityksessään kolmannen osapuolen välityspalvelua tai viestinvälityksessä käytetään sertifioitua sanomien välittäjää, ei tukea kyseisille tekniikoille asiakaspään rajapintaan tarvita. Palveluväylä tarvitsee ulkoisen osoitehakemiston perusjärjestelmien osoitteiden selvittämiseksi, mitä tarvitaan esim. kuittaussanomien lähettämiseen. Osoitehakemiston on oltava erillinen järjestelmä, jotta se olisi myös muiden terveydenhuollon järjestelmien, myös perusjärjestelmien käytettävissä. Virheilmoitusten lähetyksessä on otettava huomioon vastaanottajan oikeudet virheilmoituksen sisältämään tietoon. Palveluväylän pitää kyetä lähettämään osapuolelle kolmenlaisia kuittauksia: siirtokuittaus, vastaanottokuittaus ja sovelluskuittaus. Siirtokuittaus tarkoittaa, että sanoma on otettu talteen (eikä siten VV 1 VVA 4.5 Käytettävät standardit VV 1 VVA 4.5 Käytettävät standardit VV 2 VVA 4.5 Käytettävät standardit VV 2 VVA Viestinvälityksen osapuolten tunnistaminen ja varmentaminen VV 2 VVA 3.6 Osoitehakemisto VV 2 VVA Yleiset tietoturvavaatimukset VV 1 VVA 4.1 Teknisen arkkitehtuurin yleiskuvaus VVA Adapterit

12 voi kadota), vastaanottokuittaus tarkoittaa, että sanoma on ymmärretty (tai että sitä ei ole ymmärretty) ja sovelluskuittaus on kuin mikä tahansa sanoma (tulee sanoman vastaanottajalta). VAATIMUSMÄÄRITTELY 9/12 VVAR023 VVAR024 VVAR025 VVAR026 VVAR027 VVAR028 VVAR029 VVAR030 Palveluväylän on kyettävä reitittämään viestit oikein loogisen osoitteen perusteella. Tätä varten palveluväylällä tulee olla käytössään osoitehakemisto, joka sisältää terveydenhuollon osapuolten loogisia osoitteita vastaavat, ajantasaiset fyysiset verkko-osoitteet. Palveluväylän tulee kyetä välivarastoimaan viestinsä mm. puskurointia ja virhetilanteita varten Palveluväylän hallintaa ja valvontaa varten on oltava myös monitori/mittaristo, jota käyttäen voidaan varmistaa/kehittää viestinvälityksen luotettavuutta ja tehokkuutta. Palveluväylän on voitava orkestroida arkistojärjestelmän (+ muut tarvittavat) tarjoamia palveluja. Palveluväylän ja muiden arkiston osajärjestelmien palveluiden orkestroinnin toteuttamisessa tulee hyödyntää valmiin integrointialustan toiminnallisuutta Osapuolten varmenteiden hallinto on järjestettävä niin, että varmenteisiin perustuva luottamus on vahva, mutta luottamuksen syntyminen tapahtuu mahdollisimman vähällä vaivalla toteutusten ja varmenneylläpidon suhteen. Viestinvälitysrajapinnan tulee tukea sanomajonotyyppistä (MQ) tiedonsiirtoa. Viestinvälitysrajapinnan tulee tukea FTP(S) tiedonsiirtoa. VV 2 VVA 3.6 Osoitehakemisto VV 2 VVA Prosessimoottori VV 1 VVA Monitorointi VV 1 VVA Prosessimoottori VV 2 Yleisesti koko VVA, mm Prosessimoottori, VV 2 VVA Viestinvälityksen osapuolten tunnistaminen ja varmentaminen VV 2 VVA Sanomaliikenne, VVA 4.4 DICOM kuvamateriaali VV 2 VVA Sanomaliikenne, VVA 4.4 DICOM kuvamateriaali

13 VAATIMUSMÄÄRITTELY 10/12 VVAR031 VVAR032 Palveluväylän tulee tukea sitä, että vastauksen odotusaika ja uudelleenlähetysyritysten määrä ennen lopulliseen virheeseen päätymistä on määriteltävissä. Viestinvälitysratkaisun tulee mahdollistaa HL7 V3 Batch siirtokehyksien käyttö, jolloin sanomia voidaan tarvittaessa niputtaa eräsiirtotyyppistä toiminnallisuutta varten. VV 2 Esitettävissä sellaisenaan alustavaatimuksissa VV 2 VVA 4.5 Käytettävät standardit 3.3 Käytettävyysvaatimukset Tunnus Kuvaus Lähde Prior. Todentaminen VVUR001 VVUR002 Palveluväylässä sattuneista virheistä (erityisesti asynkroniset sanomat) on saatava tarvittaessa automaattinen hälytys, on osa virhekäsittelyä. Hälytykset tulee kyetä ohjaamaan tietyille käyttäjäryhmille, yksilöimättä vastaanottajaa ryhmän sisällä. VV 2 VVA Valvonta- ja hallinta VV 2 VVA Valvonta- ja hallinta 3.4 Tietoturvavaatimukset Viestinvälitykseen liittyy useita tietoturvavaatimuksia. Voidaan sanoa, että viestinvälityksen tärkein tehtävä on välittää oikea tieto oikeille tahoille oikeaan aikaan. Tämä tehtävä asettaa vaatimukset tietoturvan kolmelle keskeisimmille käsitteille: luottamuksellisuudelle, eheydelle ja käytettävyydelle. Viestinvälitys asettaa omat vaatimukset myös osapuolien tunnistamisille ja kiistämättömyydelle. Kansallisen terveydenhuollon viestinvälityksen tulee olla rajattu vain tunnistetuille ja hyväksytyille käyttäjille ja järjestelmille ja tapahtua niin, ettei toinen osapuoli voi kiistää toimintaansa jälkikäteen. Seuraavaan taulukkoon on koottu viestinvälitykseen liittyviä tietoturvavaatimuksia. On syytä huomioida, että vaikka vaatimukset kohdistuvat viestinvälitykseen voidaan ratkaisu määritellä toisen osajärjestelmän dokumentaatiossa. Esimerkkinä voidaan mainita vaatimus vahvasta tunnistautumisesta, joka määritellään Tunnistamis- ja Varmennepalvelu osajärjestelmän dokumenteissa. Tunnus Kuvaus Lähde Prior. Todentaminen VVSR001 Viestinvälitysrajapintaa käyttävät järjestelmät on tunnistettava vahvalla tunnistautumismenetelmällä. On varmistettava, että viestin lähettäjä ja vastaanot- VV 1 VVA Viestinvälityksen osapuolten tunnistaminen ja

14 VAATIMUSMÄÄRITTELY 11/12 VVSR002 VVSR003 VVSR004 VVSR005 VVSR006 VVSR007 taja on riittävällä varmuudella (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä ja Laki sähköisistä allekirjoituksista) se, joksi tämä yksilöidään. Palveluväylän tulee välittää ja säilyttää viestit tietoturvallisesti. Viestinvälityksen tulee aina olla vahvasti salattua. Palveluväylän tulee kerätä teknistä lokitietoa järjestelmän teknisen toimivuuden seuraamiseksi. Palveluväylän tulee kerätä teknistä lokitietoa tietoturvaloukkausten selvittämiseksi. Viestinvälityksen tulee olla rajattu vain tunnistetuille ja hyväksytyille käyttäjille ja järjestelmille ja tapahtua niin, ettei toinen osapuoli voi kiistää toimintaansa jälkikäteen. Viestinvälityksen tulee olla jäljitettävissä. Tapahtumista tulee jäädä jälki, josta voidaan myöhemmin todeta ja todistaa mitä on tapahtunut. Palveluväylän sanomaliikenteen ja prosessien tilan valvontaratkaisun tulee poistaa tai vähintään minimoida potilastietojen näkyvyys valvontaa suorittavalle henkilöstölle varmentaminen VV 1 VVA Tietoturvan tekninen yleiskuvaus VV 1 VVA Yleisiä tietoturvavaatimuksia VV 1 VVA Yleisiä tietoturvavaatimuksia VV 1 VVA Viestinvälityksen osapuolten tunnistaminen ja varmentaminen VV Yleisiä tietoturvavaatimuksia VV 2 Sellaisenaan alustavaatimuksissa ja suunnitteluvaiheessa VVSR008 Palveluväylän tulee turvata se, että viestit eivät häviä tai muutu matkalla. VV 1 Ajoympäristön tarkemmassa suunnitteluvaiheessa 3.5 Laatuvaatimukset Tunnus Kuvaus Lähde Prior. Todentaminen VVQR001 VVQR002 Palveluväylän on oltava toiminnassa 24/7 periaatteella. Palvelutason on oltava 99.9 % lukuun ottamatta ennakoituja katkoja. Ennakoidut katkot eivät saa ylittää 20 minuuttia. Palveluväylä on voitava palauttaa normaalitilaan keskimäärin 10 minuutissa toimintahäiriöiden jälkeen. Palautuksen VV 1 Ajoympäristön tarkemmassa suunnitteluvaiheessa VV 1 Ajoympäristön tarkemmassa suunnitteluvaiheessa

15 VAATIMUSMÄÄRITTELY 12/12 VVQR003 tulee tapahtua hallitusti. Viestinvälityksen tulee toimia riittävän nopealla vasteajalla suhteutettuna käyttötapausten vasteaikoihin. Ratkaisu tulee suunnitella niin, että kapasiteetti on riittävä nykyisille käyttömäärille sekä helposti laajennettavissa tulevaisuuden tarpeita ajatellen. VV 1 Ajoympäristön tarkemmassa suunnitteluvaiheessa

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö

Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö 1 Arkkitehtuurin kansallinen toteutus ja yhteistyö Terveydenhuollon Atk-päivät Turku 29.5.2007 Riitta Alkula 2 Esityksen sisältö Arkkitehtuurin nyky- ja tavoitetila Arkkitehtuurimäärittelyt Määrittelyjen

Lisätiedot

Kysely- ja välityspalvelu

Kysely- ja välityspalvelu Palvelukuvaus 1 (5) Kysely- ja välityspalvelu Kysely- ja välityspalvelu on Kansaneläkelaitoksen (jäljempänä Kela) Kantapalvelujen ylläpitämä ja Kanta-palveluihin kuuluva tietojärjestelmäpalvelu, jonka

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an ATK-päivät 27.5.09 Sessio: Sähköinen asiointi Ilkka Winblad*, Päivi Hämäläinen**, Jarmo Reponen* *FinnTelemedicum Oulun yliopisto **Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Viestinvälitys ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY

Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti KANTA - Viestinvälitys ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin määrittelyprojekti ARKKKITEHTUURIMÄÄRITTELY --- Versio 1.0 --- Laatija: STM ja konsultit Tarkistaja: Hyväksyjät: ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Todistuksen välitys vastaanottokäynnin yhteydessä (perusprosessi)3

Lisätiedot

Kela kansallisena toimijana sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten asiakirjojen käsittelyssä

Kela kansallisena toimijana sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten asiakirjojen käsittelyssä Kela kansallisena toimijana sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten asiakirjojen käsittelyssä Terveydenhuollon atk-päivät Mikkeli 29-30.5.2006 Matti Puhakka 1 Kelan toiminta-ajatus Elämässä mukana muutoksissa

Lisätiedot

Kela / IT-osasto KanTa-palveluryhmä Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys

Kela / IT-osasto KanTa-palveluryhmä Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys 1 Sähköisten lääkärintodistusten välitys KanTa-viestinvälitys 2 VERSIOHISTORIA Versio Pvm Tekijät Selite 1.0 10.5.2012 TV Ensimmäinen julkinen versio 1.1 6.6.2012 TV Välityssanoman lähetys muutetaan synkroniseksi

Lisätiedot

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Pia Järvinen-Hiekkanen Lääkäriliitto 6.3.2014 Kela Kanta-palvelujen toteuttajana Kela on myös iso IT-talo Tietohallinnon toimialalla toimii IT-osasto, Tietohallinto-osasto

Lisätiedot

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ Liite TS2.4 Migraatiovaatimukset 1/10 VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi Hanketoimisto 2/10 SISÄLLYS

Lisätiedot

KanTa-palvelut, earkisto Terveydenhuollon ATK-päivät 19.-20.5.2008 Lahti. Erkki Aaltonen

KanTa-palvelut, earkisto Terveydenhuollon ATK-päivät 19.-20.5.2008 Lahti. Erkki Aaltonen KanTa-palvelut, earkisto Terveydenhuollon ATK-päivät 19.-20.5.2008 Lahti Erkki Aaltonen Esityksen sisältö: ekela Taustaa KanTa lyhyesti Sertifiointi lyhyesti Liikennöinti KanTaan, esimerkkejä Aikataulu

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta 5.4.2016

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta 5.4.2016 Suomi.fi-palveluväylä Palvelulupaus ja tiekartta 5.4.2016 Sisältö Mitä palveluväylä tarjoaa? Mitä palveluväylä ei tarjoa? Suorituskyky ja suositukset Palveluväylän kehittämisen tiekartta 2016-2017 Suomi.fi-palveluväylä

Lisätiedot

OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE Kela toimittajayhteistyökokous 26.4.

OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE Kela toimittajayhteistyökokous 26.4. OLENNAISET TOIMINNALLISET VAATIMUKSET - PÄIVITETTY LUOKITUS JA JÄRJESTELMÄLOMAKE 24.4.2019 Kela toimittajayhteistyökokous 26.4.2019 1 ASIAKASTIETOLAIN 250/2014 MUKAISET OLENNAISET VAATIMUKSET I Toiminnalliset

Lisätiedot

PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri. Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin. integraatioarkkitehtuuri

PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri. Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin. integraatioarkkitehtuuri 1 (9) PerustA - Perustietovarantojen viitearkkitehtuuri Liite 3: Tietojärjestelmäarkkitehtuurin looginen jäsennys ja integraatioarkkitehtuuri 2 (9) Sisältö 1 TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURIN LOOGINEN JÄSENNYS

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta Suomi.fi-palveluväylä Palvelulupaus ja tiekartta 13.04.2017 Sisältö Mitä palveluväylä tarjoaa? Mitä palveluväylä ei tarjoa? Suorituskyky ja suositukset Palveluväylän kehittämisen tiekartta 2016-2017 Suomi.fi-palveluväylä

Lisätiedot

Kanta. Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas

Kanta. Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas Käyttöohje 1 (10) Kanta Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas Tämä dokumentti on terveydenhuollon palvelujenantajien (rekisterinpitäjien) arkistonhoitajille tarkoitettu ohje. Ohjeessa kuvataan arkistonhoitajan

Lisätiedot

Tietojen käytön valvonta ja seuranta helpommaksi: käyttölokien kansalliset linjaukset ja määrittelyt

Tietojen käytön valvonta ja seuranta helpommaksi: käyttölokien kansalliset linjaukset ja määrittelyt Tietojen käytön valvonta ja seuranta helpommaksi: käyttölokien kansalliset linjaukset ja määrittelyt Terveydenhuollon ATK-päivät, Lahti 24.5.2016 Riitta Konttinen, Juha Mykkänen THL/OPER 1 Tässä esityksessä

Lisätiedot

Asiointi ja omahoito KA nykytila

Asiointi ja omahoito KA nykytila 12.3.2019 Asiointi ja omahoito KA nykytila Timo Siira ASIOINTI JA OMAHOITO KA NYKYTILA Nykytilan kuvaus muodostetaan seuraavasti: 1. Aiemmin tehdyn työn kartoittaminen ja olemassa olevan materiaalin kerääminen

Lisätiedot

SecGo. Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö. Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com

SecGo. Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö. Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com SecGo Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com Turvallinen Sähköinen Tiedonkulku Tunnistetut käyttäjät tietojärjestelmiin Pääsyoikeudet

Lisätiedot

Kansallinen organisoituminen - ohjausmalli. Anne Kallio

Kansallinen organisoituminen - ohjausmalli. Anne Kallio Kansallinen organisoituminen - KanTa-työnjako ja ohjausmalli Anne Kallio kehittämispäällikkö i äällikkö Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköiset tiedonhallintahankkeet KanTa-palvelut eresepti earkisto ekatselu

Lisätiedot

Taltioni teknisen alustan arviointi

Taltioni teknisen alustan arviointi Taltioni teknisen alustan arviointi Taltioni sidosryhmätilaisuus, 10.1.2012 Jaakko Lähteenmäki, Niilo Saranummi 1/11/2012 2 Selvitystyön kohde Selvitystyö: VTT & Fujitsu Keskeiset vaatimukset Taltioni-palvelulle?

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta

Suomi.fi-palveluväylä. Palvelulupaus ja tiekartta Suomi.fi-palveluväylä Palvelulupaus ja tiekartta 18.11.2016 Sisältö Mitä palveluväylä tarjoaa? Mitä palveluväylä ei tarjoa? Suorituskyky ja suositukset Palveluväylän kehittämisen tiekartta 2016-2017 Suomi.fi-palveluväylä

Lisätiedot

Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa

Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa Kanta-palveluiden vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksessa 1 Kanta-palvelut käytettävissä ja käytössä Palvelut ovat käytettävissä valtakunnallisesti 24/7 ja yhteisiä toimintamalleja on rakennettu Sähköinen

Lisätiedot

Kela kansallisena toimijana (KanTo) Erkki Aaltonen

Kela kansallisena toimijana (KanTo) Erkki Aaltonen Kela kansallisena toimijana (KanTo) 14.11.2006 Erkki Aaltonen 1 Missä ollaan nyt? Lait voimaan mahdollisimman pian ( 1.3.2007) Laki sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisestä asioinnista (HE 253/2006) Laki

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

Kansallisen terveysarkiston liityntäpisteen suunnittelu

Kansallisen terveysarkiston liityntäpisteen suunnittelu Kansallisen terveysarkiston liityntäpisteen suunnittelu Sami Teräväinen 18.5.2017 Espoo Valvoja: Prof. Jukka Manner (Aalto-yliopisto) Ohjaaja: DI Juha Järvinen (Commit; Oy) Sisältö Taustaa Ongelman asettelu

Lisätiedot

11.12.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY

11.12.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY VAATIMUSMÄÄRITTELY Vaatimusmäärittely 2 (18) VERSIONHALLINTA Versio Päivä Tekijä Kuvaus 0.1 4.10.2006 Kaarlo Lahtela Ensimmäinen versio 0.2 4.10.2006 Kaarlo Lahtela kohdat 7 (tominnalliset vaatimukset)

Lisätiedot

KanTa-palvelut. Sähköisen lääkemääräyksen testauspalvelun suunnitelma. versio 1.0

KanTa-palvelut. Sähköisen lääkemääräyksen testauspalvelun suunnitelma. versio 1.0 Kela Testauspalvelusuunnitelma 1 (7) KanTa-palvelut Sähköisen lääkemääräyksen testauspalvelun suunnitelma versio 1.0 Dokumentin muutoshistoria Versio Pvm Tekijä / hyväksyjä Kuvaus 1.0 11.11.2011 KanTa-palveluryhmä,

Lisätiedot

Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt

Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt Sähköisen potilaskertomuksen ja kansallisen arkiston tekniset tietomäärittelyt Terveydenhuollon Atk-päivät 2008 Lahden Sibeliustalossa 19.5.2008 Antero Ensio, toimitusjohtaja HL7 teknisen komitean co-chair

Lisätiedot

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Viitekehys Julkishallinnon perustietovarantojen rajapinnat (PERA) työryhmän tulokset valmiit syksyllä 2011 Määrittelee teknisen arkkitehtuuriratkaisun tietovarantojen

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa SADe-ohjelman sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuuden kevätseminaari 23.4. 2013 Mikko Huovila THL / Oper 23.4.2013 Mikko Huovila THL / Oper 1

Lisätiedot

Julkinen sanomarajapinta. 4.9. ja 11.9.2009

Julkinen sanomarajapinta. 4.9. ja 11.9.2009 4.9. ja 11.9.2009 1 Asiakkaiden nykyiset sanomaliikenneyhteydet Tulliin Nykytilassa sanomaliikenneyhteydet Tullin asiakkaiden tietojärjestelmistä Tullin sovelluksiin välillä hoidetaan operaattoreiden kautta,

Lisätiedot

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus 4.10.2018 Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut 1 Kanta-palvelut Kaikille kansalaisille Apteekeille (~810) Julkiselle terveydenhuollolle ( > 1000 palveluyksikköä)

Lisätiedot

Liiketoimintajärjestelmien integrointi

Liiketoimintajärjestelmien integrointi Liiketoimintajärjestelmien integrointi Vierailuluento 2.3.2015 Esa Heikkinen Mystes Oy Agenda Liiketoimintajärjestelmien integrointi EAI: Enterprise Application Integration EAS: Enterprise Application

Lisätiedot

Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä

Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä Valtakunnalliset LAPE-päivät 29.5.2017 1 31.5.2017 Mikko Huovila SOTE-uudistus (hallinnolliset rakenteet) Kärkihankkeet (tulevaisuuden toimintamallit) ICT

Lisätiedot

Kansallisen arkiston käyttöönotto (KanTo) Erkki Aaltonen Turku

Kansallisen arkiston käyttöönotto (KanTo) Erkki Aaltonen Turku Kansallisen arkiston käyttöönotto (KanTo) Erkki Aaltonen Turku 29.5.2007 1 Tässä esityksessä Kanto johdatusta Kilpailutus Miten liitytään KanToon Aikataulu ja käyttöönotto 2 KanTo Terveydenhuollon kansallisilla

Lisätiedot

Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön

Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön Aluetietojärjestelmien migraatio kansallisten palveluiden käyttöön Pegasos - klusteri Terveydenhuollon atk-päivät Turku 29.-30.5.2007 Kuopion kaupunki sosiaali- ja terveyskeskus Juhani Ahola Tietohallintopäällikkö

Lisätiedot

Hankesuunnitelma. Novus-Hanke. Novus-Hanke. YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA. www.prh.fi LIITE 1

Hankesuunnitelma. Novus-Hanke. Novus-Hanke. YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA. www.prh.fi LIITE 1 Hankesuunnitelma YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA Hankesuunnitelma - Sisältö Tausta Hankkeen tavoitteet, hyödyt, riskit ja laadunvarmistus Arkkitehtuurit Kustannukset Organisaatio

Lisätiedot

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa 30.5.2007 Maritta Korhonen 24.03.2013 1 Taustaa Sosiaali- ja terveydenhuollossa hyödynnettävälle tietoteknologialle asettaa erityisvaatimuksia

Lisätiedot

OHJE LUOKKAAN A KUULUVIEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TIETOJÄRJESTELMIEN MUUTOSTEN ILMOITTAMISESTA

OHJE LUOKKAAN A KUULUVIEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TIETOJÄRJESTELMIEN MUUTOSTEN ILMOITTAMISESTA Ohje 2/2018 1(7) OHJE LUOKKAAN A KUULUVIEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TIETOJÄRJESTELMIEN MUUTOSTEN ILMOITTAMISESTA Kohderyhmät Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien valmistajat Apteekkien

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Petri Strandén 14. kesäkuuta, 2018 Petri Strandén Manager Cyber Security Services Application Technologies Petri.stranden@kpmg.fi Petri vastaa KPMG:n Technology

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Perustietovarantojen rajapintaratkaisun sidosryhmät - yhteenveto PERA-määrittely Liite 2

Perustietovarantojen rajapintaratkaisun sidosryhmät - yhteenveto PERA-määrittely Liite 2 Perustietovarantojen rajapintaratkaisun sidosryhmät - yhteenveto PERA-määrittely Liite 2 Päiväys: 31.5.2011 versio 0.9 Sidosryhmä Kuvaus Sidosryhmän rooli Sidosryhmän tehtävät ja vastuut Tietojen luovuttaja

Lisätiedot

E-RESEPTI SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN VAATIMUSMÄÄRITTELY. Terveydenhuollon tietotekniikka -seminaari 27.10.2014 Miia Nopanen

E-RESEPTI SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN VAATIMUSMÄÄRITTELY. Terveydenhuollon tietotekniikka -seminaari 27.10.2014 Miia Nopanen E-RESEPTI SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN VAATIMUSMÄÄRITTELY Terveydenhuollon tietotekniikka -seminaari 27.10.2014 Miia Nopanen ESITYKSEN SISÄLTÖ e-resepti eli sähköinen lääkemääräys Yleinen tietojärjestelmäratkaisu

Lisätiedot

Tekninen rajapinta - Soveltamisohje Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Tekninen rajapinta - Soveltamisohje Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Tekninen rajapinta - Soveltamisohje Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tekninen rajapinta - Soveltamisohje 2 (13) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 12.6.2017 Dokumentti julkaistu.

Lisätiedot

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen Kunta-KaPA JUHTA 14.10.2015 Kunta-KaPA Kuntaliittoon on perustettu projektitoimisto, jonka tehtävänä on tukea ja edesauttaa Kansallisen Palveluarkkitehtuurin

Lisätiedot

Kansallinen terveysarkisto (KanTa)

Kansallinen terveysarkisto (KanTa) Kansallinen terveysarkisto (KanTa) 28.1.2013 STM, esote Potilastietojärjestelmien kehitys 2 28.1.2013 Text HL7 RIS Potilaskertomus HIS Text HL7 Potilaskertomus HIS Varausten hallinta Text HL7 Pictures

Lisätiedot

SAINI-arkkitehtuuri. Pauli Kilpikivi Janne K Tuominen Mikael Himanka. LogicaCMG All rights reserved

SAINI-arkkitehtuuri. Pauli Kilpikivi Janne K Tuominen Mikael Himanka. LogicaCMG All rights reserved SAINI-arkkitehtuuri Pauli Kilpikivi Janne K Tuominen Mikael Himanka LogicaCMG 2006. All rights reserved Johdanto Tavoitteena on ollut kuvata sähköisen asioinnin ja interaktiivisten verkkopalveluiden tietojärjestelmille

Lisätiedot

Liiketoimintajärjestelmien integrointi

Liiketoimintajärjestelmien integrointi Liiketoimintajärjestelmien integrointi Vierailuluento 12.12.2016 Esa Heikkinen Mystes Oy Agenda Liiketoimintajärjestelmien integrointi EAI: Enterprise Application Integration EAS: Enterprise Application

Lisätiedot

Liittymät Euroclear Finlandin järjestelmiin, tietoliikenne ja osapuolen järjestelmät Toimitusjohtajan päätös

Liittymät Euroclear Finlandin järjestelmiin, tietoliikenne ja osapuolen järjestelmät Toimitusjohtajan päätös Liittymät Euroclear Finlandin järjestelmiin, tietoliikenne ja osapuolen järjestelmät Toimitusjohtajan päätös Tilinhoitajille Selvitysosapuolille Liikkeeseenlaskijan asiamiehille Sääntöviite: 1.5.9, 5)

Lisätiedot

Hostingpalvelujen. oikeudelliset kysymykset. Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012. Jaakko Lindgren

Hostingpalvelujen. oikeudelliset kysymykset. Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012. Jaakko Lindgren Hostingpalvelujen oikeudelliset kysymykset Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012 Jaakko Lindgren Legal Counsel Tieto, Legal jaakko.lindgren@tieto.com Esittely Jaakko Lindgren Legal Counsel, Tieto Oyj

Lisätiedot

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Taustoitus Järjestäjien tarve yhteiselle asiakaspalautteen keräämisen järjestelmälle nousi esiin kevään selvityksessä Asiakaspalautetieto on myös osa kansallista sote-tietopohjaa

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä

Suomi.fi-palveluväylä Suomi.fi-palveluväylä 18.11.2016 Versio: 3.0, JPVO122 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi-palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Palveluväylän kokonaisuus 5. Vyöhykkeet ja väyläratkaisut

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen standardointi Tikesos-hanke Kuopion yliopisto Jari Savolainen Materiaali jakelua varten. (*) Merkinnällä varustettuja dioja ei ajanpuutteen vuoksi välttämättä käsitellä

Lisätiedot

Tausta lähetteen arkistointiin ja tarve arkistointipisteiden määrittelylle

Tausta lähetteen arkistointiin ja tarve arkistointipisteiden määrittelylle 1(5) Pvm Muutos Tekijä/hyväksyntä 25.3.2013 Tarkennus: lähete ja hoitopalaute ovat erillisiä asiakirjoja toistaiseksi, Anna Kärkkäinen/THL, käsitelty THL- Kela työpajassa 8.3.2013 versioida niitä samalle

Lisätiedot

Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö

Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö Teemupekka Virtanen Erityisasiantuntija teemupekka.virtanen@stm.fi A1 05/2005/tao/paht Keskitetty arkisto Keskitetty sähköinen arkisto Potilastietojen

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja sote sekä valinnanvapauden toteuttaminen

Maakuntauudistus ja sote sekä valinnanvapauden toteuttaminen Maakuntauudistus ja sote sekä valinnanvapauden toteuttaminen Digitalisaatio, ICT-palvelut ja tietohallinto Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 21.4.2017 Mikael Forss/Johtaja Kela Maakuntauudistus ja sote

Lisätiedot

PILETTI. Tekninen vaatimusmäärittely. v. 0.2

PILETTI. Tekninen vaatimusmäärittely. v. 0.2 PILETTI Tekninen vaatimusmäärittely v. 0.2 2 Sisällysluettelo 1. Yleiskuvaus... 3 2. Taustajärjestelmä... 4 3. Palvelupisteiden sovellus... 4 4. Korttisovellus ja turvaratkaisu... 4 5. Rajapinnat... 5

Lisätiedot

Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus

Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus 18.4.2017 Johdanto Tämä dokumentti käsittelee hyvinvointisovelluksen toimittajan asiakastestaukseen liittymistä Kuvauksessa ei käsitellä Ammattilaissovelluksia

Lisätiedot

IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus

IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta -markkinavuoropuhelutilaisuus Teknologia-arkkitehtuuri ja rajapinnat/integraatiot 21.3.2019 Sisältö Alustojen asemoituminen ja pilvivalmius Arkkitehtuuriperiaatteet

Lisätiedot

Terveydenhuollon ATK-päivät

Terveydenhuollon ATK-päivät Terveydenhuollon ATK-päivät 27.5.2002 Tero Tammisalo Myyntipäällikkö Alueellinen digitaalinen arkisto Aiheet Aiheen esittely Asiointi ja prosessit sähköiseksi, verkkoon Sähköinen käsittely ja päätöksenteko

Lisätiedot

Potilastiedon migraatio. Pekka Kuosmanen

Potilastiedon migraatio. Pekka Kuosmanen Potilastiedon migraatio Pekka Kuosmanen 25.5.2010 Tilanne tänään JHS 176 Tavoitetila JHS 176 Migraatiot arkiston kautta Konvertoidaan vanha potilas- tai muu tieto moderniin rakenteiseen muotoon XML ja

Lisätiedot

Kuntoutuspäivät Kimmo Kääriä

Kuntoutuspäivät Kimmo Kääriä Kuntoutuspäivät 2018 8.6.2018 Kimmo Kääriä salivirta.fi Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon rakenne Julkiset palvelut Yksityiset palvelut Maakunta toimii SOTE-palvelujen järjestäjänä Itse maksavat

Lisätiedot

Päätös. Laki. sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 158/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain, sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain sekä väestötietojärjestelmästä

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

Kommentteja TAPAS-työhön. Kansallisen ja alueellisen arkkitehtuurin kehittämisen yhteensovittaminen eli Tapas ja KanTa ne yhteensoppiii

Kommentteja TAPAS-työhön. Kansallisen ja alueellisen arkkitehtuurin kehittämisen yhteensovittaminen eli Tapas ja KanTa ne yhteensoppiii Kommentteja TAPAS-työhön Kansallisen ja alueellisen arkkitehtuurin kehittämisen yhteensovittaminen eli Tapas ja KanTa ne yhteensoppiii 3.11.2011 TAPAS + KANTA / Jari Porrasmaa 1 Esityksen sisältö 1. Kansallisen

Lisätiedot

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Malli: Asiakastietojen käsittely 1 (7) KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Ohje: Tämän ohjeen kohderyhmä on terveydenhuollon toimintayksikön johto. Ohje on

Lisätiedot

Ohjelmistoarkkitehtuurit

Ohjelmistoarkkitehtuurit Ohjelmistoarkkitehtuurit Konnektorit ohjelmistoarkkitehtuurissa 18.9.2012 1 Konnektorit (connectors) Konnektori (connector) (liitos) Arkkitehtuurielementti, jonka tehtävänä on mahdollistaa ja hallita komponenttien

Lisätiedot

sertifikaattiratkaisu Apitamopki

sertifikaattiratkaisu Apitamopki Ilmoitin.fi - tunnistamisen sertifikaattiratkaisu Apitamopki Web Services -rajapinnan muutokset Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 23.5.2019 Esityksen sisällöstä Muutama sana varmenteista

Lisätiedot

ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 0.3 Luonnos

ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 0.3 Luonnos 1.1.2005 ARKKITEHTUURIMÄÄRITTELY 0.3 Luonnos DOKUMENTIN nimi 2 (17) VERSIONHALLINTA Versio Päivä Tekijä Kuvaus 0.1 2.10.2006 Tuomas Tolvanen Ensimmäinen versio 0.2 4.10.2006 Tuomas Tolvanen Lisätty vaatimuksia

Lisätiedot

Kiila-hankkeen tuotokset. Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja /Johanna Andersson

Kiila-hankkeen tuotokset. Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja /Johanna Andersson Kiila-hankkeen tuotokset Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja 8.4.2015/Johanna Andersson Hankkeen lähtökohta ja tarkoitus Useat organisaatiot ovat kehittämässä toimintaa, johon tarvitaan apuvälineeksi nykyaikaista

Lisätiedot

Tehokasta palkanlaskentaa

Tehokasta palkanlaskentaa Mepco Palkat Tehokasta palkanlaskentaa Mepco Palkat on moderni ja tehokas palkanlaskentajärjestelmä, joka vastaa erilaisten organisaatioiden tarpeisiin koosta, toimialasta ja työehtosopimuksista riippumatta.

Lisätiedot

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju,

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju, Kiila-viitearkkitehtuuri Jani Harju, 8.4.2015 Käytetty arkkitehtuurimalli Arkkitehtuurimalliksi valittiin Kartturi-malli Jatkokehitetty JHS-179:stä Kartturi-mallia on käytetty mm. VAKAVA:ssa sekä Etelä-Suomen

Lisätiedot

Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri JUHTA Hankejohtaja Pauli Kartano Valtiovarainministeriö

Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri JUHTA Hankejohtaja Pauli Kartano Valtiovarainministeriö Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri JUHTA 31.10.2013 Hankejohtaja Pauli Kartano Valtiovarainministeriö Viitearkkitehtuuri Toimii ylätason suunnitteluna ja runkona ratkaisu- ja toteutussuunnittelulle

Lisätiedot

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä 28.5.2013 Henna Koli, Kela KanTa-palvelut Kansallinen Terveysarkisto (KanTa) on yhteinen nimitys terveydenhuollon, apteekkien

Lisätiedot

Potilastiedon arkistoon liittyminen 6 kk tukikokous

Potilastiedon arkistoon liittyminen 6 kk tukikokous Potilastiedon arkistoon liittyminen 6 kk tukikokous Kela, Kanta-palvelut, 2.9.2014 Viimeisin versio: Kanta.fi > Potilastiedon arkiston käyttöönoton käsikirja Käsiteltävät asiat Kelan rooli ja Potilastiedon

Lisätiedot

Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Varmennepalvelu Yleiskuvaus 2 (8) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 Dokumentti julkaistu. Varmennepalvelu Yleiskuvaus

Lisätiedot

Tietosuojavastaavan rooli lokivalvonnassa

Tietosuojavastaavan rooli lokivalvonnassa 1 Tietosuojavastaavan rooli lokivalvonnassa Atk-päivät Jyväskylä 26. 27.5.2009 Helena Eronen arkistotoimen johtaja/tietosuojavastaava PPSHP Tietosuojavastaava 2 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen

Lisätiedot

SUOMESSA ALUEELLINEN TOIMIJA

SUOMESSA ALUEELLINEN TOIMIJA KOHTI KANTAA KESKI-SUOMESSA SUOMESSA ALUEELLINEN TOIMIJA Tietohallintojohtaja Martti Pysäys Keski-Suomen sairaanhoitopiiri KESKI-SUOMEN SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI 23 kuntaa 270 701 asukasta Perusterveydenhuolto

Lisätiedot

OP Tunnistuksen välityspalvelu

OP Tunnistuksen välityspalvelu Palvelukuvaus 1 (6) OP Tunnistuksen välityspalvelu Sisällys 1 Yleiskuvaus... 2 2 Vaatimukset käytettävälle ohjelmistolle... 3 2.1 Käyttöliittymä... 3 2.2 Tuetut selaimet... 3 3 Sopiminen... 4 3.1 Sopimusmuutokset...

Lisätiedot

1/6. LIITE 7 Palvelutaso

1/6. LIITE 7 Palvelutaso 1/6 LIITE 7 Palvelutaso 1. MÄÄRITELMÄT... 2 2. NEUVONTA... 2 3. VIRHEIDEN KORJAAMINEN... 3 4. KIIREELLISYYSLUOKAT VASTEAIKA... 3 5. ALUSTAN YLLÄPITO... 4 6. ALUSTAN KEHITTÄMINEN... 4 7. PALVELUVASTEAIKOJEN

Lisätiedot

22.10.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY

22.10.2006 VAATIMUSMÄÄRITTELY VAATIMUSMÄÄRITTELY Vaatimusmäärittely 2 (18) VERSIONHALLINTA Versio Päivä Tekijä 0.1 4.10.2006 Kaarlo Lahtela Ensimmäinen versio 0.2 4.10.2006 Kaarlo Lahtela kohdat 7 (tominnalliset vaatimukset) Aleksi

Lisätiedot

Kuluttajaverkkolaskutus ja esilläpitopalvelu Suomessa

Kuluttajaverkkolaskutus ja esilläpitopalvelu Suomessa Kuluttajaverkkolaskutus ja esilläpitopalvelu Suomessa Palvelun kuvaus sivu 1/7 Tiedon asiakirjat: tekijänoikeudet Tämän asiakirjan sisältöä tai mitään sen osaa ei saa jäljentää yrityksenne ulkopuolella

Lisätiedot

Kanta-sertifiointi ja omavalvonta yleiskuva ja prosessit

Kanta-sertifiointi ja omavalvonta yleiskuva ja prosessit 1(8) Kanta-sertifiointi ja omavalvonta yleiskuva ja prosessit Versio 08, 31.3.2015 Sisällys 1 Dokumentin tarkoitus... 2 2 Yleiskuva... 2 3 Toimijat... 3 4 Prosessit... 4 4.1 Prosessi: Asiakasorganisaation

Lisätiedot

Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden. I-vaihe

Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden. I-vaihe Sosiaalihuollon valtakunnallisten tjpalveluiden käyttöönotto I-vaihe Tueksi pilottihankkeen suunnitteluun 4.9.2015 THL/OPER-yksikkö 1 Käyttöönoton vaiheistus I vaihe: PDF- tallennus ja tiedon saatavuus

Lisätiedot

Laskujen muuntaminen tapahtuu, kuten osapuolet ovat keskenään sopineet.

Laskujen muuntaminen tapahtuu, kuten osapuolet ovat keskenään sopineet. SUOSITUS Sivu 1/6 SUOSITUS VERKKOLASKUJEN VÄLITYSPALVELUN LAATUTASOSTA Laskujen välitys Verkkolaskuoperaattorit ja muut operaattoreina toimivat yritykset noudattavat yhteisiä alla mainittuja palvelun laatutason

Lisätiedot

KanTa-kokonaisuus ja kunnat

KanTa-kokonaisuus ja kunnat KanTa-kokonaisuus ja kunnat KanTa earkisto: kansallinen sähköinen arkisto- ja välityspalvelu potilasasiakirjoille eresepti ekatselu kansalaisen katseluyhteys omiin tietoihinsa perustuu lainsäädäntöön liittymisvelvoite

Lisätiedot

Potilastiedon arkistoon liittyminen 3 kk tukikokous

Potilastiedon arkistoon liittyminen 3 kk tukikokous Potilastiedon arkistoon liittyminen 3 kk tukikokous Kela, Kanta-palvelut, 7.4.2014 Viimeisin versio: Kanta.fi > Potilastiedon arkiston käyttöönoton käsikirja Käsiteltävät asiat Kansalaisviestintä Liittyminen

Lisätiedot

Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011

Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011 1 Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011 Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta 6.9.2007 Peruspalveluministeri Paula Risikko 2 PERUSLÄHTÖKOHDAT SEKTORIMINISTERIÖILLÄ PERUSVASTUU

Lisätiedot

Liittyminen eresepti-palveluun. Yksityisen terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen

Liittyminen eresepti-palveluun. Yksityisen terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen Liittyminen eresepti-palveluun Yksityisen terveydenhuollon toimijoiden ereseptin käyttöönottoon valmistautuminen Palvelujen käyttöönoton aikataulut Sähköinen resepti käytössä Apteekeissa ja sivuapteekeissa

Lisätiedot

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 5 Palvelukuvaus pohja Palvelukuvaus versio x.x 1/5 Sisällysluettelo 1 Johdanto...3 2 Termit ja lyhenteet...3

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 157/2009 Jussi Holmalahti, johtaja Lupaosasto Tietojärjestelmät

Lisätiedot

Terveydenhuollon alueellisten ja paikallisten tietojärjestelmäratkaisujen kehittämistarpeet -seminaari kello

Terveydenhuollon alueellisten ja paikallisten tietojärjestelmäratkaisujen kehittämistarpeet -seminaari kello Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin kehittämisprojekti (TAPAS) Terveydenhuollon alueellisten ja paikallisten tietojärjestelmäratkaisujen kehittämistarpeet -seminaari

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan Kanta-viestinvälitys

Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan Kanta-viestinvälitys Terveydenhuollon todistusten välitys Kelaan Kanta-viestinvälitys 1(6) VERSIOHISTORIA Versio Pvm Tekijät Selite 1.0 10.5.2012 TV Ensimmäinen julkinen versio 1.1 6.6.2012 TV Välityssanoman lähetys muutetaan

Lisätiedot

Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely Käyttötapaukset - Apteekkijärjestelmä. 1.6.2012 Versio 2.5

Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely Käyttötapaukset - Apteekkijärjestelmä. 1.6.2012 Versio 2.5 Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely Käyttötapaukset - Apteekkijärjestelmä 1.6.2012 Versio 2.5 Muutoshistoria Versio Muutos Tekijä PVM 1.0 Hyväksyttäväksi Accenture 26.4.2006 1.1 Hyväksytty versio,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien valvonta

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien valvonta Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien valvonta Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 6.5.2015 Yli-insinööri Antti Härkönen, Valvira Asiakastietolaki Laki 159/2007 (ja muutokset

Lisätiedot

Verohallinnon KaPA-tilanne. Jukka Kyhäräinen, Verohallinto Ohjelmistotalopäivä

Verohallinnon KaPA-tilanne. Jukka Kyhäräinen, Verohallinto Ohjelmistotalopäivä Verohallinnon KaPA-tilanne Jukka Kyhäräinen, Verohallinto Ohjelmistotalopäivä HE 59/2016 vp Kansallinen palveluarkkitehtuuri luo pohjan Sipilän hallitusohjelman digitalisaatiokehityksen toteuttamiselle.

Lisätiedot

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa UNA@Akusti areena Jaakko Penttinen ja Jaana Taina, THL OPER Sisältö Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönottojen tilanne Arkiston käyttöönotto

Lisätiedot