B6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "B6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin"

Transkriptio

1 B.6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin 1 B.6.1 Valokaari lämmönlähteenä Valokaari Valokaaren avulla pystytään vaivattomasti kehittämään riittävän korkeita lämpötiloja ja suuria lämpömääriä kaikkien metallisten materiaalien hitsaukseen. Valokaari on kaasussa tapahtuva sähkönpurkaus. Se saadaan aikaan kahden navan, lisäainelangan tai elektrodin ja työkappaleen, välille jännitteisessä virtapiirissä, kun niiden väli eli kaariväli tehdään sopivalla tavalla sähköä johtavaksi. Valokaaren pituus on menetelmän ja hitsausarvojen mukaan 2-10 mm. Valokaaren kuumin kohta on sen ydinosa, jonka lämpötila hitsausprosessien mukaan on o C. Valokaaren laidoilla lämpötila on kuitenkin huomattavasti matalampi. Sulan metallipisaran lämpötila valokaaressa on noin o C ja hitsisulan lämpötila hitsissä noin 2000 o C. Valokaari synnyttää korkean kuumuutensa lisäksi myös voimakasta hitsaussäteilyä ja runsaasti hitsaussavuja. Hitsausvirtapiiri Hitsausvirtapiirin muodostavat virtalähde, hitsauskaapeli, elektrodi tai hitsauslisäaine, valokaari, työkappale ja maadoituskaapeli. Hitsausvirtalähde on laite, joka muuttaa sähköverkosta otetun sähkövirran hitsaukseen sopivaksi sekä syöttää sähköä hitsausvirtapiiriin ja hitsausvalokaareen. Hitsausvirtalähde liitetään sähköverkon pistorasiaan liitäntäkaapelin eli verkkokaapelin päässä olevalla pistotulpalla, minkä hitsaaja voi tehdä itse. Jos virtalähde toimitetaan ilman pistotulppaa, vain ammattitaitoinen sähköasentaja saa asentaa sen liitäntäkaapelin päähän. Jos asennus tehdään väärin, siitä voi seurata sähkötapaturman vaara, koska liitäntäjännite on hengenvaarallisen korkea. Myös liitäntäkaapelin jatkamisen ja korjaamisen saa tehdä vain sähköasentaja.

2 2 Verkkoliitännän tiedot, mm. liitäntäkaapelin koko ja sulakekoko sekä tyyppi (hidas sulake), on mainittu hitsauskoneen käyttöohjeessa tai ohjekirjassa. Liitäntäkaapelin koon on oltava oikeassa suhteessa virtalähteen ottamaan ensiövirtaan ja -jännitteeseen. Sulake valitaan suurimman sallitun ensiövirran mukaan. Virtalähteitä on rakenteeltaan ja periaatteiltaan erilaisia. Muuntaja on vanhin käytössä olevista virtalähteistä. Se antaa vaihtovirtaa, jota käytetään lähinnä puikkohitsauksessa mm. korjaus- ja asennustöissä. Hitsaustasasuuntaaja ja -invertteri ovat tämän päivän virtalähteitä, jotka ovat korvanneet muuntajat lähes kokonaan. Ne tuottavat tasavirtaa hitsausta varten. Virta alkaa kulkea virtakaapeleissa, kun virtapiiri sulkeutuu. Kaarihitsaukselle on ominaista suuri virta ja pieni jännite. Virtakaapeleita ovat hitsauskaapeli ja maadoituskaapeli. Virtakaapeli on kumikaapeli, jonka sisällä on ohuista kuparijohtimista rakennettu kaapeli. Kaapelin koolla tarkoitetaan sen virtaa johtavaa pinta-alaa eli kuparikaapelin poikkipinta-alaa. Kaapelin kuormitettavuus ilmoitetaan yleensä enimmäisvirtana, jolla sitä voidaan kuormittaa eri käyttösuhteilla oheisen taulukon mukaisesti. Käyttösuhteella tarkoitetaan valokaaren paloajan eli kaariajan suhdetta kokonaisaikaan. Hitsauskaapelin kuormitettavuus eri käyttösuhteilla Kaapelin Enimmäisvirta eri käyttösuhteilla poikkipinta-ala mm 2 100% 85% 60% 35% Häviöt ovat sitä suurempia, mitä pitempiä kaapelit ovat, mitä pienempi niiden poikkipinta-ala on ja mitä suurempi hitsausvirta on. Kaapelien aiheuttama häviö ilmenee niiden lämpenemisenä. Ylikuumeneminen voi sytyttää tulipalon.

3 3 B.6.2 Kaarihitsauslaitteiden periaatteet Ks. kohta A.2 B.6.3 Puikkohitsauksen kertaus Puikkohitsaus (111) on käsin tehtävää metallikaarihitsausta, jossa hitsausaineena on hitsauspuikko. Valokaari palaa puikon pään ja työkappaleen välillä. Puikon sydänlanka sulaa ja sula metalli siirtyy päällysteestä muodostuvan kuonakalvon ympäröiminä pisaroina valokaaren läpi hitsisulaan. Puikon päällysteestä syntyvät kaasut ja kuona suojaavat hitsaustapahtumaa. Kuona jähmettyy lopuksi hitsin päälle ja se poistetaan jälkeenpäin. Puikkohitsauslaitteisto koostuu hitsausvirtalähteestä, puikonpitimestä ja virtakaapeleista. Hitsaus tapahtuu puikonpitimellä, johon hitsauspuikko kiinnitetään. Yhden puikon kaariaika on puikon halkaisijan (1,6-6,0 mm) ja pituuden ( mm) mukaan noin 0,5-3 minuuttia. Puikon päällyste vaikuttaa huomattavasti puikon hitsaus-ominaisuuksiin sekä syntyvän hitsin kemialliseen koostumukseen ja ominaisuuksiin. Päällysteessä on erilaista raakaainetta. Koostumuksen perusteella päällysteiden kolme päätyyppiä ovat emäs-, rutiili- ja hapanpäällyste. Emäspuikkojen päällysteessä on suuri määrä kalsiumkarbonaattia eli kalkkia ja kalsiumfluoridia sekä yleensä myös rautajauhetta. Lisäksi siinä on pieniä määriä rutiilia, rautaseoksia ja kvartsia. Ylivoimaisesti suurin osa Suomessa käytetyistä puikoista on emäspäällysteisiä. Loput ovat rutiili- ja emäspäällysteisiä. Rutiilipuikon pääraaka-aine on rutiili eli titaanioksidi. Muita aineksia ovat mm. kvartsi, karbonaatit ja rautaseokset. Hitsausvirta on yleensä tasavirtaa ja puikko kytketään +napaan, mutta puikkohitsauksessa käytetään joskus myös vaihtovirtaa. Tyypillinen hitsausvirran voimakkuus on A. Puikkohitsauksessa huuruja muodostuu paljon, koska lisäaine on mineraalisilla aineilla päällystetty puikko. Kaasuja syntyy melko vähän.

4 4 B.6.4 MIG/MAG-hitsauksen kertaus MIG- ja MAG-hitsaus (131, 135 ja 136) ovat kaasukaarihitsausta, jossa valokaari palaa suojakaasun ympäröimänä hitsauslangan ja työkappaleen välillä. Metalli siirtyy valokaaren läpi pieninä sulapisaroina langan kärjestä hitsisulaan. Langansyöttölaite syöttää ohutta hitsauslankaa (0,8-1,2 mm) hitsauspistoolin kautta valokaareen. Siihen tulevat hitsauskoneesta monitoimijohdon kautta omissa johtimissaan, kaapeleissaan ja letkuissaan hitsauslanka, hitsausvirta, suojakaasu, ohjausvirta ja mahdollinen jäähdytysvesi. Suojakaasu voi olla aktiivinen tai inertti kaasu hitsattavan perusaineen mukaan. Aktiivisia kaasuja ovat mm. argonin ja hiilidioksidin sekä argonin ja hapen seoskaasut tai hiilidioksidi. Kun suojakaasu on aktiivinen, prosessista käytetään nimitystä MAG-hitsaus (Metal-arc Active Gas). Inerttejä suojakaasuja ovat argon ja helium tai näiden seoskaasut, jolloin nimitys on MIG-hitsaus (Metal-arc Inert Gas). Terästen hitsaus on MAG-hitsausta ja rautaa sisältämättömien metallien (esimerkiksi alumiinin) MIGhitsausta. MIG- ja MAG-hitsaus ovat hyvin monipuolisia ja nopeita hitsausprosesseja. Siksi ne ovat korvanneet puikkohitsauksen monella teollisuuden alalla lähes kokonaan. Niitä käytetään paljon myös korjaustöissä. Hitsausvirta on aina tasavirtaa ja lanka kytketään +napaan. Tyypillinen virta-alue on A. MIG- ja MAG-hitsauksessa muodostuu huuruja vähän verrattuna puikko- ja täytelankahitsaukseen, koska lisäaine on paljas umpinainen metallilanka. Otsonia voi syntyä merkittäviä määriä erityisesti alumiinia ja ruostumatonta terästä hitsattaessa. Täytelankahitsaus Täytelankahitsaus muistuttaa suuresti MIG- ja MAG-hitsausta. Yleensä täytelankahitsausta suoritetaan samoilla hitsauskoneilla, ja hitsauksen suoritustapa on myös samankaltainen. Tärkein ero on siinä, että täytelankahitsauksessa lisäaine on umpinaisen langan sijasta putkimainen lanka, jonka sisällä on jauhe- tai metallitäytettä. Lähes kaikki täytelangat hitsataan suojakaasua käyttäen, mistä tulee usein käytetty nimitys MAG-täytelankahitsaus. Hitsausaineet ovat hitsauslisäaine eli täytelanka ja suojakaasu. Täytelanka on ohut putkimainen lanka (1,0-1,6 mm), jonka teräskuoren sisällä on jauhemainen täyte. Täytteellä on samantapainen tehtävä

5 5 kuin hitsauspuikon päällysteellä, mm. kuonan ja kaasujen muodostaminen sekä seosaineiden tuominen hitsiaineeseen. Sitä kutsutaan joskus sattuvasti "nurinpäin käännetyksi puikoksi". Täytteissä on osin samoja mineraalisia ja metallisia aineksia kuin puikon päällysteessä. Täytelankahitsauksessa käytetään samoja suojakaasuja kuin hitsattaessa umpilangalla eli argonin ja hiilidioksidin seoskaasuja. Hitsausvirta on aina tasavirtaa ja lanka kytketään langan täytetyypin mukaan +napaan tai -napaan. Tyypillinen virta-alue on A. Täytelankahitsauksessa syntyy paljon huuruja, koska langassa on mineraalinen täyte. Itsesuojaavilla täytelangoilla hitsattaessa muodostuu vielä enemmän huuruja (ks. kohta B.6.5), ja eräät lankalaadut synnyttävät lisäksi haitallista bariumia. B.6.5 Suojakaasuttoman täytelankahitsauksen periaatteet Täytelankahitsausta tehdään myös ilman suojakaasua. Tätä versiota kutsutaan usein nimillä suojakaasuton (kaasuton) täytelankahitsaus tai täytelankahitsaus (hitsaus) itsesuojaavalla täytelangalla (114). Siinä täytelangan täyte kehittää itse riittävän suojan hitsaustapahtumalle eikä ulkoista suojakaasua tarvita. Menetelmää käytetään lähinnä korjaustoiminnassa ja usein hitsattaessa ulkona. Teollisuudessa sen käyttö on vähäistä. B.6.6 TIG-hitsauksen kertaus TIG-hitsaus (141) on kaasukaarihitsausta, jossa valokaari palaa sulamattoman volframielektrodin ja työkappaleen välillä suojakaasun ympäröimänä. Hitsaustapahtuman suojaa inertti suojakaasu, yleensä argon. Käsin hitsattaessa hitsainta kuljetetaan toisella kädellä ja toisella kädellä tuodaan lisäainetta erikseen hitsisulaan, johon se sulaa. Työsuoritus on yleensä samanlainen kuin kaasuhitsauksessa. Hitsaajan työkalu on hitsain. Se toimii elektrodin pitimenä, johtaa virran elektrodiin ja ohjaa suojakaasun hitsaustapahtuman suojaksi.

6 TIG-hitsausta käytetään erityisesti paine- ja prosessiputkien hitsaukseen sekä ruostumattoman teräksen ja alumiinin hitsaukseen. Se soveltuu myös kuparin ja titaanin hitsaukseen. TIG-hitsaus sopii kaikille hitsausasennoille. Sitä käytetään myös erilaisissa pienimuotoisissa korjaustöissä, koska se on hyvin kätevä ja pieniin hitsauksiin sopiva menetelmä. Hitsausvirta on yleensä tasavirtaa elektrodin ollessa kytketty virtalähteen miinusnapaan. Alumiinin hitsauksessa käytetään puolestaan vaihtovirtaa. Tyypillinen virta-alue on A. TIG-hitsauksessa syntyy huuruja yleensä niin vähän, että niistä ei ole haittaa. Otsonia syntyy sitä vastoin merkittäviä määriä ruostumattoman teräksen ja alumiinin hitsauksessa. 6 B.6.7 Kaasuhitsauksen periaatteet Kaasuhitsaus (3) ja TIG-hitsaus (141) muistuttavat siten toisiaan, että lisäainelanka syötetään käsin. Muuten prosessit ovat hyvin erilaisia. Kaasuhitsauksen lämmönlähde syntyy kun hitsaussuuttimessa kaksi kaasua, asetyleeni (C 2 H 2 ) ja happi (O 2 ), palaa yhdessä. Näiden kaasujen yhtymisessä syntyvän liekin kuumin kohta on jopa 3100 C. Normaali kaasuliekki jakautuu kolmeen eri vyöhykkeeseen sydänliekki, pelkistävä vyöhyke ja uloin vyöhyke. Normaali liekin kuumin kohta on noin 3 mm sydänliekin kärjestä. Hitsauskaasut säilytetään yksittäisissä pulloissa tai kytkemällä useita pulloja yhteen ns. pullopaketiksi. Paineensäätimestä ja takaiskusuojasta kaasu kulkee hitsausletkun läpi takatulisuojaan, polttimen runkoon ja siitä polttimeen. Kaasuhitsaus soveltuu erityisesti seostamattoman teräksen päittäishitsaukseen aineenpaksuudelle 6 mm asti. B.6.8 Plasmahitsauksen periaatteet Plasmahitsaus (15) on kaasukaarihitsausmenetelmä, jossa pääasiallisena hitsauslämmön lähteenä on kaaren muodostama plasma. Hitsauksessa plasma aikaansaadaan sähköpurkauksella, kaasuatmosfäärin läpi kulkevalla valokaarella. Tällöin valokaaren lämpö saadaan tehokkaasti siirtymään virtaavaan kaasuun, joka kurottavan suuttimen läpi purkautuessaan muodostaa plasman. Hitsaustapahtumassa valokaaren sähköenergia muutetaan plasmapatsaan termiseksi ja kineettiseksi energiaksi. Plasmahitsausta muistuttaa paljon TIG-hitsaus. Pääero näiden välillä on valokaaren muodossa. TIGhitsauksessa valokaari on muodoltaan kartiomainen. Plasmahitsauksessa on valokaari on kuroutunut niin, että valokaari l. plasmapatsas on lähes lieriömäinen. Plasmahitsauksessa on kaksi erityyppistä valokaarta: plasmakaari (engl. transferred arc) ja plasmasuihku (engl. non-transferred arc).

7 7 Plasmahitsauksen oleellinen ero muihin kaasukaarihitsausmenetelmiin on valokaaren kuroutus l. valokaari pakotetaan kulkemaan plasmakaasuvirtauksen mukana tehokkaasti jäähdytetyn kuparisuuttimen läpi, jolloin kaaren muoto muuttuu kartiokkaisesta sylinterimäiseksi patsaaksi. Kaaren kuroutukseen liittyy useita plasmahitsaukselle ominaisia etuja. Yleensä lähtökohtana on plasmahitsauksessa, että lisäainetta ei käytetä. Mutta sitä voidaan myös käyttää, mikä edellyttää langansyöttölaitetta. Plasmahitsausta käytetään eniten ruostumattoman teräksen hitsauksessa, koska plasmahitsauksella on juuri ruostumattoman teräksellä saavutettavissa paras hyöty. Tyypillinen aineenpaksuusalue on 3-8 mm. Plasmahitsauksen käyttöalue alkaa selvästi ohuemmista aineenpaksuuksista kuin muiden kaarihitsausmenetelmien. Ohuin aineenpaksuus on luokkaa n. 0,02 mm. Tyypillinen vielä yhdellä palolla lävistävällä plasmalla hitsattava I-railoon aineenpaksuus on aineenpaksuudesta riippuen n mm. Suuremmilla aineenpaksuuksilla plasmahitsausta käytetään Y-railon pohjapalon hitsaukseen ja täyttö suoritetaan muilla menetelmillä. Suojakaasun tehtävänä on suojata hitsaustapahtuma ilman hapelta ja typelta. Argon on yleisimmin käytetty kaasu myös suojakaasuna. Argon-vetyseoksia käytetään myös suojakaasuina vastaaville materiaaleille kuin plasmakaasunakin. Lisäksi on muistettava, että suojakaasu ei joudu kosketuksiin elektrodin kanssa, jolloin suojakaasuna voidaan käyttää myös aktiivisia kaasuja, esim. hiilidioksidia, argonin joukossa. Argon-heliumseoksia käytetään myös suojakaasuina. Usein hitsin juurenpuoli suojataan erillisellä suojakaasuvirtauksella. Juurikaasuina käytetään perusainekohtaisia kaasuja, jotta estettäisiin hapettuminen. Juurikaasu parantaa myös juuren muotoa. Juurikaasuina käytetään mm. argonia ja ns. formierkaasua (N+12%H 2 ).

8 B.6.9 Jauhekaarihitsauksen periaatteet 8 Jauhekaarihitsaus (12) on metallikaarihitsausmenetelmä, jossa valokaari palaa lisäaineen ja hitsisulan (työkappaleen) välillä kaariontelossa hitsausjauheen alla. Valokaari toimii aineen sulattamiseen tarvittavan lämmön lähteenä. Hitsaustapahtuman suojaa ympäröivältä atmosfääriltä hitsausjauhe, josta osa sula muodostaen kuonasulan ja myöhemmin jähmettyneen kiinteän kuonan hitsin päälle, ja, josta osa jää irtonaisena jauhekerroksena hitsaustapahtuman päälle. Tehokkaana menetelmänä jauhekaarihitsausta käytetään paljon lähinnä keskiraskasta ja raskasta hitsaustyötä tekevässä konepaja- ja telakkateollisuudessa. Jauhekaariaineiden osuus on eri maissa yleensä luokkaa 5-10 % koko lisäainekulutuksesta. Telakoilla jauhekaarihitsausta käytetään paljon, esim. levyjen päittäishitsaus ja jäykkääjien pienahitsaus levykenttiin tuotantolinjoilla (ns. lakanalinjoilla). Telakoilla valmistetaan laivoihin tulevia erilaisia palkkeja (I- ja T- palkit), jotka valmistetaan kapeista ja pitkistä levysuikaleista pienahitsauksena jauhekaarimenetelmällä. Jauhekaaritraktoreilla suoritetaan myös erilaisia kansirakenteiden hitsauksia. Hitsattavat levynpaksuudet ovat yleensä luokkaa 5-40 mm. Jauhekaarihitsausta käytetään etupäässä terästen hitsaukseen. Se soveltuu hyvin kaikille hitsattaville teräksille, esim. seostamattomat teräkset, hienoraeteräkset, kuumalujat teräkset, suurilujuiset teräkset ja ruostumattomat teräkset. Hitsausarvot ja lämpökäsittelyt valitaan teräskohtaisesti. Joidenkin teräslaatujen hitsauksessa joudutaan rajoittamaan hitsausenergiaa aina lähelle 10 kj/cm, mikä kuitenkaan ei ole mahdoton toteuttaa jauhekaarihitsauksessa. Ei-rautametalleista jauhekaarihitsausta on käytetty lähinnä vain nikkeliseoksille ja ennen kaikkea nikkeliseoksia käytetään lisäaineina päällehitsauksessa. Kevytmetallien, alumiinin ja titaanin, jauhekaarihitsausta ei ole vielä kehitetty teknisesti riittävän pitkälle.

HITSAUSMENETELMÄT. Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia

HITSAUSMENETELMÄT. Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia HITSAUSMENETELMÄT Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia SISÄLLYSLUETTELO Jauhekaarihitsaus...4 Kaasukaarimuottihitsaus...5 Kaarijuotto...5 Kaasuleikkaus...5 Kiekkohitsaus...6

Lisätiedot

A.1 Kaarihitsauksen perusteet

A.1 Kaarihitsauksen perusteet 1 A.1 Kaarihitsauksen perusteet A.1.1 Sähköopin perusteet Mitä on sähkö? Aineen perusrakenne koostuu atomeista, jotka ovat erittäin pieniä. Atomiin kuuluu ydin ja sitä ympäröivä elektroniverho, jossa elektronit

Lisätiedot

HITSAUSSANASTOA. Amma-projekti, Vakes 2005 Anja Keipi, Janne Saari, Mauri Immonen

HITSAUSSANASTOA. Amma-projekti, Vakes 2005 Anja Keipi, Janne Saari, Mauri Immonen HITSAUSSANASTOA Amma-projekti, Vakes 2005 Anja Keipi, Janne Saari, Mauri Immonen Sisällysluettelo Hitsausasennot... 3 Railotyypit... 3 Hitsin osat... 3 Hitsausvirheet... 3 Kaasuhitsaus... 4 Puikkohitsaus...

Lisätiedot

A.2 Hitsauslaitteisto

A.2 Hitsauslaitteisto 1 A.2 Hitsauslaitteisto A.2.1 Sähkön jakelu, liitäntä verkkoon Hitsauslaitteiston ensisijainen tehtävä on pienentää jakeluverkon korkea jännite sekä samalla mahdollistaa suuren sähkövirran käytön. Lisäksi

Lisätiedot

Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 1

Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 1 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 1 A.5 Hitsausaineet A.5.1 Puikkohitsaus Hitsauspuikon periaate Hitsauspuikko muodostuu sydänlangasta, jonka ympärille on puristettu päällyste. Valokaaren lämmön

Lisätiedot

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta.

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus (engl. metal inert gas / metal active gas welding) on kaasukaarihitsausmenetelmä, jossa sähkövirran avulla aikaansaatava valokaari palaa lisäainelangan

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES

OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES Lappeenrannassa 24.4.2012

Lisätiedot

MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen. Tekniset tiedot: MinarcMig 170 MinarcMig 180

MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen. Tekniset tiedot: MinarcMig 170 MinarcMig 180 MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen Helppokäyttöinen Kevyt ja helppo liikutella Hyvät hitsausominaisuudet myös pitkillä liitäntäkaapeleilla Turvallinen ja luotettava Ohutlevyteollisuus Asennus

Lisätiedot

Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen.

Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen. Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen. 2 Sisällys. 3 Ruostumaton teräs 4 Ruostumattomien terästen lujuus ja korroosionkestävyys 4 Ruostumattomien terästen hitsaus - käytännön ohjeita

Lisätiedot

HITSAUS- STANDARDIT 2006

HITSAUS- STANDARDIT 2006 HITSAUS- STANDARDIT 2006 Hitsausta koskevat standardit ovat laajin koko metalli- ja rakennusteollisuuteen vaikuttava perusstandardien osa-alue. Hitsausstandardit ovat horisontaalisia standardeja. Tämä

Lisätiedot

HITSAUKSEN ALKEITA. Emäspuikoissa on paksumpi päällyste sekä hitsauspuhallus voimakkaampi kuin rutilipuikoissa.

HITSAUKSEN ALKEITA. Emäspuikoissa on paksumpi päällyste sekä hitsauspuhallus voimakkaampi kuin rutilipuikoissa. PUIKKOHITSAUS Hitsauskone tyypit: HITSAUKSEN ALKEITA Hitsausmuuntajassa hitsausvirta on vaihtovirtaa, jännite noin 30 60 Volttia ja Hertsiluku sama kuin verkossa, 1-vaihekoneessa 50 Hertziä, näin ollen

Lisätiedot

HITSAUKSEN TUOTTAVUUDEN PARANTAMINEN KAASUVALINNOILLA IMPROVING WELDING PRODUCTIVITY WITH SHIELDING GAS CHOICES

HITSAUKSEN TUOTTAVUUDEN PARANTAMINEN KAASUVALINNOILLA IMPROVING WELDING PRODUCTIVITY WITH SHIELDING GAS CHOICES Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari HITSAUKSEN TUOTTAVUUDEN PARANTAMINEN KAASUVALINNOILLA IMPROVING WELDING PRODUCTIVITY

Lisätiedot

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? MISON suojakaasu Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 2 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina haitallista otsonia. Hyvin

Lisätiedot

Luku 1. Johdanto 1.1. LMC 320. 1.2. Käyttötarkoitus

Luku 1. Johdanto 1.1. LMC 320. 1.2. Käyttötarkoitus LMC 320 Käyttöohje Sisällys 1. Johdanto 1.1. LMC 320 1.2. Käyttötarkoitus 1.3. Esittely 2. Turvallisuusohjeet 2.1. Huomautus- ja varoitusmerkkien esittely 2.2. Ohjeita laitteen turvalliseen käyttöön 2.2.1.

Lisätiedot

Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia.

Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia. B.5 Hitsausvirheet 1 B.5.1 Hitsausvirheiden syyt Perusaine Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia. Tavallisimmat syyt kuumahalkeamien syntymiseen

Lisätiedot

Puikkojen oikea valinta

Puikkojen oikea valinta Puikkojen oikea valinta - HITSAUSKONEET - Lincoln Electric Nordic - LISÄAINEET Mestarintie 4 - VARUSTEET- PL 60 27511 Eura puh. 0105223500,fax 0105223510 email : jallonen@lincolnelectric.eu Puikkohitsauksessa

Lisätiedot

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 3 ODOROX MISON suojakaasu odorized oxygen Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 02 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina

Lisätiedot

HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ

HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ Kalevi Korjala 29.6.2007 Copyright 2007 Kalevi Korjala 1. JOHDANTO.. 1 2. HITSAUSSUOJAKAASUT. 2 2.1 Hitsaussuojakaasujen merkitys hitsauksessa 2 2.2

Lisätiedot

Monet polut työelämään -hanke Maahanmuuttajan aiemmin hankitun ammatillisen osaamisen tunnistamisen toiminnallinen ja käytännön testi.

Monet polut työelämään -hanke Maahanmuuttajan aiemmin hankitun ammatillisen osaamisen tunnistamisen toiminnallinen ja käytännön testi. Metallialan osaamisen testimalli Hitsaus- levytyö 1. Piirrä seuraavat hitsausmerkinnät TEHTÄVÄ a. Laippahitsi VASTAUS b. I-hitsi c. V-hitsi d. Puoli-V-hitsi e. V-hitsi, hitsattu osaviistettyyn V-railoon

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA Kemppi K5 Hitsauslaitteet 1(6) TEHOKAS SUURIKAPASITEETTINEN MIG/ MAG-HITSAUSKONE Kempact Pulse 3000 on mahtava yhdistelmä tehoa, kapasiteettia ja viimeistelyä

Lisätiedot

UUSI SYMPLEX 320 SYMPLEX 420. Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit. AWtools Oy

UUSI SYMPLEX 320 SYMPLEX 420. Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit. AWtools Oy AWtools Oy Rälssitie 7 B 01510 VANTAA Puh. 020 7434 720 www.awtools.fi myynti@abajat.fi UUSI Sarja 3-vaihe SYMPLEX 320 SYMPLEX 420 Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit SYMPLEX 320-420 3PH SUURI VAIN OMINAISUUKSILTAAN.

Lisätiedot

Täytelangan oikea valinta

Täytelangan oikea valinta Täytelangan oikea valinta - HITSAUSKONEET - Lincoln Electric Nordic - LISÄAINEET - Mestarintie 4 - VARUSTEET- PL 60 Eura Puh: 0105223500, fax 0105223510 email :jallonen@lincolnelectric.eu Prosessikuvaus

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power i_tig 201 HUOMIO! TAKUU EI KATA VIKAA JOKA JOHTUU LIAN AIHEUTTAMASTA LÄPILYÖNNISTÄ PIIRIKORTILLA/KOMPONENTEISSA. Jotta koneelle mahdollistetaan pitkä ja ongelmaton toiminta edellytämme

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power Pro 205 Power Pro 256 ESITTELY Power Pro sarjan hitsauskoneiden valmistuksessa käytetään nykyaikaista invertteri tekniikka. Koneet ovat monitoimi laitteita joilla voidaan hitsata

Lisätiedot

Tulovirta: 230 V, 1-vaihe. Nimellisteho: 150 A 35 % tasavirralla. Paino: 33,0 kg. Hitsaustapa: MIG/MAG

Tulovirta: 230 V, 1-vaihe. Nimellisteho: 150 A 35 % tasavirralla. Paino: 33,0 kg. Hitsaustapa: MIG/MAG MIGMATIC 171 230 V, 1-vaihe 150 A 35 % tasavirralla 33,0 kg 3110 029015286 MIGMATIC 171 - Virtalähde-/pulloteline - Syöttörullasarja, V-urat, 0,6/0,8 mm - Kaasuletku 3450 156053046 Syöttörullasarja, V-urat,

Lisätiedot

FastMig X. Hitsauksen uusi tulevaisuus

FastMig X. Hitsauksen uusi tulevaisuus FastMig X Hitsauksen uusi tulevaisuus FastMig X Monien erikoisalojen tuoteperhe Modulaarinen monimenetelmäratkaisu ja pohjapalkohitsauksen ehdoton ykkönen Perustuu markkinoiden parhaisiin hitsausteknisiin

Lisätiedot

KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA

KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA

Lisätiedot

Hitsauslaitteet VALINTAOPAS

Hitsauslaitteet VALINTAOPAS Hitsauslaitteet VALINTAOPAS HELPPO VALINTA Tämä valintaopas auttaa sinua valitsemaan konepaketin, joka parhaiten sopii omiin hitsaustarpeisiisi. Tarkat kysymykset prosessista ja käyttötarkoituksesta auttavat

Lisätiedot

Pepe Nikander Vastaukset LP4 Koe 1 (5) Keinutie 7 B 47 00940 Helsinki 24.10.2008. Kappaleesta johtuvia virheitä ovat:

Pepe Nikander Vastaukset LP4 Koe 1 (5) Keinutie 7 B 47 00940 Helsinki 24.10.2008. Kappaleesta johtuvia virheitä ovat: Pepe Nikander Vastaukset LP4 Koe 1 (5) TTS Koulutus Ari Monto Nuolikuja 6 01740 Vantaa KOKEEN KYSYMYKSET 1. Mikä on tekninen perusmittayksikkö? Oletan tässä puhuttavan pituuden mittaamiseen käytettävästä

Lisätiedot

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA 26.12.2017 Kempact Pulse 3000 TEHOKAS SUURIKAPASITEETTINEN MIG/MAG- HITSAUSKONE Kempact Pulse 3000 on mahtava yhdistelmä tehoa,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WAMETA 250 MPK. Wallius Hitsauskoneet Oy

KÄYTTÖOHJE WAMETA 250 MPK. Wallius Hitsauskoneet Oy KÄYTTÖOHJE WAMETA 250 MPK 1. JOHDANTO hitsausinvertteri on suunniteltu vain MIG/MAG, puikko- ja TIGhitsausta varten. Tässä käyttöohjeessa annetaan yleisiä ohjeita uuden hitsauskoneen käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle

FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle Tämän hetken älykkäin MIG-hitsauslaite Hyödyntää tehokkaasti hitsaushallinnan ohjelmistoja (KAS) ja valokaaren ominaisuuksia parantavia Wise-ohjelmistotuotteita

Lisätiedot

Luku 1. Johdanto 1.1. LMC 400. 1.2. Käyttötarkoitus

Luku 1. Johdanto 1.1. LMC 400. 1.2. Käyttötarkoitus LMC 400 Käyttöohje Sisällys 1. Johdanto 1.1. LMC 400 1.2. Käyttötarkoitus 1.3. Esittely 2. Turvallisuusohjeet 2.1. Huomautus- ja varoitusmerkkien esittely 2.2. Ohjeita laitteen turvalliseen käyttöön 2.2.1.

Lisätiedot

Tuote-esitteet WALLIUS HITSAUSKONEET OY MUURLANTIE 510,25130 MUURLA PUH. (02) 728 000, FAX (02) 728 0040 MYYNTI@WALLIUS.COM WALLIUS.

Tuote-esitteet WALLIUS HITSAUSKONEET OY MUURLANTIE 510,25130 MUURLA PUH. (02) 728 000, FAX (02) 728 0040 MYYNTI@WALLIUS.COM WALLIUS. WALLIUS HITSAUSKONEET OY - ESITTEET 4.4.2015 Tuote-esitteet Wallius LMC 240 Wallius LMC 320 Wallius Wallius LME 238 Wallius LME 400 Wallius LMP 452i + LM 42 BlackLine 281 TIG AC/DC MMA BlackLine 321 MIG/MAG

Lisätiedot

Pienoisopas. Alumiinihitsaus.

Pienoisopas. Alumiinihitsaus. Pienoisopas. Alumiinihitsaus. 2 Sisällys 3 Alumiini 4 Alumiiniseokset 5 Alumiinin hitsaaminen Muodonmuutokset Puhdistus ennen hitsausta Lisäaine 7 Suojakaasut MISON suojakaasut Alumiinihitsauksen suojakaasut

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WAMETA 161 MTM. Wallius Hitsauskoneet Oy

KÄYTTÖOHJE WAMETA 161 MTM. Wallius Hitsauskoneet Oy KÄYTTÖOHJE WAMETA 161 MTM 1. JOHDANTO hitsausinvertteri on suunniteltu vain MIG/MAG, puikko- ja TIGhitsausta varten. Tässä käyttöohjeessa annetaan yleisiä ohjeita uuden hitsauskoneen käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

TIG-HITSAUKSEN KÄYT TÖ MIKROSILLOITTAMISESSA USING TIG-WELDING IN MICROTACKING

TIG-HITSAUKSEN KÄYT TÖ MIKROSILLOITTAMISESSA USING TIG-WELDING IN MICROTACKING LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPIST O Teknillinen tiedekunta Konetekniikan osasto BK10A0400 Kandidaat intyö ja seminaari TIG-HITSAUKSEN KÄYT TÖ MIKROSILLOITTAMISESSA USING TIG-WELDING IN MICROTACKING Lappeenrannassa

Lisätiedot

Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen.

Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. 02 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 1 MIG/MAG-hitsaus 4 1.1 Prosessikuvaus 4 1.2 MIG/MAG-hitsauksen sähköinen toimintaperiaate

Lisätiedot

Tecsol Oy - www.tecsol.fi. Tuote-esitteet

Tecsol Oy - www.tecsol.fi. Tuote-esitteet Tuote-esitteet Wallius LMC 240 Wallius LMC 320 Wallius Wallius LME 238 Wallius LME 400 Wallius LMP 452i + LM 42 BlackLine 281 TIG AC/DC MMA BlackLine 321 MIG/MAG BlackLine 400 / 500 WAMETA 165 MMA WAMETA

Lisätiedot

Caddy 150 & Caddy Tig 150 LHQ 150, LTV 150 SVENSKA.......................................................3 DANSK.........................................................10 NORSK.........................................................17

Lisätiedot

Tuoteluettelo SUOJAKAASUT

Tuoteluettelo SUOJAKAASUT Tuoteluettelo SISÄLTÖ Tuoteluettelo 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 Esipuhe Valintataulukko Argon Helium Hiilidioksidi Happi Asetyleeni Typpi AWOMIX (SK-12, SK-18, SK-25) SK-2 Awodrop SO-2

Lisätiedot

Tuoteluettelo. Teollisuuskaasut.

Tuoteluettelo. Teollisuuskaasut. Tuoteluettelo. Teollisuuskaasut. 02 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. Yleistä 3 Fysikaaliset tiedot 4 Kaasupullot 7 Pulloventtiilit Puhtaat kaasut 8 Argon 9 Asetyleeni 10 Happi 11 Helium 12 Hiilidioksidi

Lisätiedot

Kemppi K7 Hitsauslaitteet

Kemppi K7 Hitsauslaitteet FastMig X Regular TUOTTAVAA HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVILLE KONEPAJOILLE Kemppi K7 Hitsauslaitteet 1(9) FASTMIG X:N VAKIOKOKOONPANO ON RATKAISU KÄYTTÖKOHTEISIIN, JOISSA TARVITAAN MONIPROSESSIHITSAUSTA,

Lisätiedot

Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily , SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab

Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily , SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily 27.5.2016, SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab Sisältö. Seoskaasujen komponentit Perussuositukset Mikroseostukset AGAn suojakaasut rst:n

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA Kemppi K5 Hitsauslaitteet 21.08.2016 1(8) Kempact Pulse 3000, Laatua, nopeutta ja tuottavuutta TEHOKAS SUURIKAPASITEETTINEN MIG/MAGHITSAUSKONE Kempact

Lisätiedot

WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA 6.08.2019 WiseRoot ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot on ilman juuritukea tehtävään juuripalon hitsaukseen optimoitu lyhytkaariprosessi. Prosessi

Lisätiedot

Hitsausmenetelmät... 65. Suositeltu tummuusaste... 66. Kysymyksiä hitsaussavusta... 67. EN-standardit... 69

Hitsausmenetelmät... 65. Suositeltu tummuusaste... 66. Kysymyksiä hitsaussavusta... 67. EN-standardit... 69 K y s y m y k s i Ä j a V A S T A U K S I A Hitsausmenetelmät................... 65 Suositeltu tummuusaste............... 66 Kysymyksiä hitsaussavusta............. 67 EN-standardit........................

Lisätiedot

FastMig X Intelligent

FastMig X Intelligent FastMig X Intelligent ÄLYKÄSTÄ HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVIEN KONEPAJOJEN TARPEISIIN Kemppi K7 Hitsauslaitteet 1(9) LAADUKAS MONIPROSESSIRATKAISU ERILAISIIN VAATIVIIN HITSAUSKOHTEISIIN FastMig

Lisätiedot

Hydraulisen puutavaranosturin jalustan kokoonpanosilloitus ja hitsaus

Hydraulisen puutavaranosturin jalustan kokoonpanosilloitus ja hitsaus Opinnäytetyö (AMK) Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Konetekniikka 2010 Kristian Hoppania Hydraulisen puutavaranosturin jalustan kokoonpanosilloitus ja hitsaus OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN

Lisätiedot

H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät

H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Kuva 248. Puikkohitsausmenetelmä Kuva 249. Mig/Mag - hitsausmenetelmä Kuva 250. Tig-hitsausmenetelmä Valukappaleen korjaushitsauksia

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN Kemppi K5 Hitsauslaitteet 1(5) PUIKKOHITSAUKSEN PIKKUJÄTTILÄINEN SINNE, MISSÄ IKINÄ TYÖSKENTELETKIN Minarc Evo 180 on suositun Minarc Evo -tuoteperheen uusin malli.

Lisätiedot

A.6 Hitsauksen suoritus 1

A.6 Hitsauksen suoritus 1 Hitsauksen teoriaopetus A6 Hitsauksen suorittaminen 1 A.6 Hitsauksen suoritus 1 A.6.1 Hitsausohje, WPS Hitsausohje on asiakirja, jossa yksityiskohtaisesti esitetään tiettyyn hitsaussovellutuksen vaadittavat

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ. Valokaarikuumennus

TIIVISTELMÄ. Valokaarikuumennus LPPEENRNNN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Sähkötekniikan koulutusohjelman BL200800 *Sähkölämpötekniikka* VLOKRIKUUMENNUS Lappeenrannassa 15.4.2014 0064511 ntero Hyppönen Säte 0400632 Ville

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WAMETA 200

KÄYTTÖOHJE WAMETA 200 KÄYTTÖOHJE WAMETA 200 1. JOHDANTO Wameta 200 hitsausinvertteri on suunniteltu vain puikko- ja TIG-hitsausta varten. Tässä käyttöohjeessa annetaan yleisiä ohjeita uuden hitsauskoneen käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

Pistoolit ja polttimet FI

Pistoolit ja polttimet FI Pistoolit ja polttimet FI Laadukkaat materiaalit ja käytännöllinen muotoilu Tärkeimmät ominaisuudet Pistoolin keveys ja sen optimaalinen tasapainotus varmistavat, että hitsaaja pystyy väsymättä tuottamaan

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA "WiseRoot+ on uskomattoman käyttäjäystävällinen ja tekee sen, minkä lupaa. Sillä on helppo korjata monenlaiset sovitepoikkeamat, kuten kohdistusvirheet

Lisätiedot

MATERIAALI- VALINTA HITSAUS- AINEET

MATERIAALI- VALINTA HITSAUS- AINEET www.ruukki.fi MATERIAALI- VALINTA HITSAUS- AINEET KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Tässä julkaisussa on esitetty hitsausainesuositukset kuumavalssattujen terästen MAG-hitsaukseen, täytelankahitsaukseen,

Lisätiedot

RAILOGEOMETRIAN VAIKUTUS POHJAPALON HITSAUKSEEN MODIFIOIDULLA MAG-HITSAUSPROSESSILLA

RAILOGEOMETRIAN VAIKUTUS POHJAPALON HITSAUKSEEN MODIFIOIDULLA MAG-HITSAUSPROSESSILLA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO LUT School of Energy Systems LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari RAILOGEOMETRIAN VAIKUTUS POHJAPALON HITSAUKSEEN MODIFIOIDULLA MAG-HITSAUSPROSESSILLA THE

Lisätiedot

FastMig X Intelligent

FastMig X Intelligent FastMig X Intelligent ÄLYKÄSTÄ HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVIEN KONEPAJOJEN TARPEISIIN Kemppi K7 Hitsauslaitteet 24.06.2016 1(10) FastMig X Intelligent, Älykästä hitsausta erilaisia materiaaleja

Lisätiedot

MasterTig LT TIG-LAITTEISTO RAKENTAMISEEN JA VAIKEISIIN OLOSUHTEISIIN

MasterTig LT TIG-LAITTEISTO RAKENTAMISEEN JA VAIKEISIIN OLOSUHTEISIIN MasterTig LT TIG-LAITTEISTO RAKENTAMISEEN JA VAIKEISIIN OLOSUHTEISIIN 6.08.2019 MasterTig LT TIG-LAITTEISTO RAKENTAMISEEN JA VAIKEISIIN OLOSUHTEISIIN Tässä on ensiluokkainen TIG-hitsausratkaisu, jossa

Lisätiedot

Hitsauskoneet. tuoteluettelo 2012 2013 XA00130312

Hitsauskoneet. tuoteluettelo 2012 2013 XA00130312 Hitsauskoneet tuoteluettelo 2012 2013 XA00130312 Sisältö Puikkohitsaus...27 Puikkohitsauskoneet...35 Hitsaus ja maadoituskaapelit... 6 Polttomoottorikäyttöiset hitsausgeneraattorit... 7 TIG...819 TIGhitsauskoneet

Lisätiedot

Käyttöohje Wallius 165 KÄYTTÖOHJE. Wallius BlueLine 165

Käyttöohje Wallius 165 KÄYTTÖOHJE. Wallius BlueLine 165 Käyttöohje Wallius 165 KÄYTTÖOHJE Wallius BlueLine 165 JOHDANTO Wallius BlueLine 165 hitsausinvertteri on suunniteltu vain puikko- ja tig-hitsausta varten. Tässä käyttöohjeessa annetaan yleisiä ohjeita

Lisätiedot

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET Minarc Evo 180 ERITTÄIN PIENIKOKOINEN 13.11.2017 Minarc Evo 180 PUIKKOHITSAUKSEN PIKKUJÄTTILÄINEN SINNE, MISSÄ IKINÄ TYÖSKENTELETKIN Minarc Evo 180 on suositun Minarc Evo -tuoteperheen

Lisätiedot

Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille

Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille Kimmo Keltamäki Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille Kirjallisuusselvitys Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 6/2013 Tasalujat hitsauslangat ultralujille

Lisätiedot

LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ

LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ Tietokortti kemiallisesta altistumisesta metalli- ja autoalojen työtehtävissä LEVYSEPPÄ-HITSAAJAN TYÖ Tiivistelmä Hitsausta esiintyy laaja-alaisesti eri aloilla. Tyypillinen työympäristö on konepaja-,

Lisätiedot

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. MasterTig ACDC 3500W TEHOA JA TALOUDELLISUUTTA SAMASSA PAKETISSA

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. MasterTig ACDC 3500W TEHOA JA TALOUDELLISUUTTA SAMASSA PAKETISSA KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET MasterTig ACDC 3500W TEHOA JA TALOUDELLISUUTTA SAMASSA PAKETISSA 24.09.2017 MasterTig ACDC 3500W TEHOKAS ACDC TIG -LAITE KAIKENLAISILLE MATERIAALEILLE MasterTig ACDC 3500W on

Lisätiedot

Palotapahtumaa rikastava happi on puristettuna kaasuna 150 200 baarin paineessa harmaassa pullossa.

Palotapahtumaa rikastava happi on puristettuna kaasuna 150 200 baarin paineessa harmaassa pullossa. Harjoitus 5 MIG/MAG-hitsaus ja polttoleikkaus Harjoituksen tarkoituksena on opetella kaasuhitsauslaitteiston (happi-asetyleeni) oikea ja turvallinen käyttö sekä polttoleikkaus. Toisessa vaiheessa harjoitellaan

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA 7.11.2017 WiseRoot+ TUOTTAVA JA KORKEALAATUINEN MIG- HITSAUSPROSESSI WiseRoot+ on ilman juuritukea tehtävään pohjapalon hitsaukseen optimoitu lyhytkaariprosessi.

Lisätiedot

Aleksi Ahola. Painesäiliön hitsausmenetelmät. Opinnäytetyö Kevät 2013 Tekniikanyksikkö Automaatiotekniikan koulutusohjelma

Aleksi Ahola. Painesäiliön hitsausmenetelmät. Opinnäytetyö Kevät 2013 Tekniikanyksikkö Automaatiotekniikan koulutusohjelma Aleksi Ahola Painesäiliön hitsausmenetelmät Opinnäytetyö Kevät 2013 Tekniikanyksikkö Automaatiotekniikan koulutusohjelma SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU 2 Opinnäytetyön tiivistelmä Koulutusyksikkö: Seinäjoen

Lisätiedot

KEMPPI K3 HITSAUSLAITTEET. MagTrac F 61 PAREMPI HITSAUKSEN TUOTTAVUUS JA ERGONOMIA

KEMPPI K3 HITSAUSLAITTEET. MagTrac F 61 PAREMPI HITSAUKSEN TUOTTAVUUS JA ERGONOMIA KEMPPI K3 HITSAUSLAITTEET MagTrac F 61 PAREMPI HITSAUKSEN TUOTTAVUUS JA ERGONOMIA 1.10.2017 MagTrac F 61 MAGNEETTINEN KULJETIN MIG/MAG-HITSAUKSEN KEVYTMEKANISOINTIIN Kevytmekanisointi on tehokkain tapa

Lisätiedot

A9 Hitsaajan pätevyyskokeet

A9 Hitsaajan pätevyyskokeet A.9 Hitsaajan pätevyyskokeet A.9.1 Pätevöittämisen tarkoitus 1(13) Hitsaus on metalliteollisuuden vaativin ammatti. Tästä johtuen on hitsaajan pätevyydellä olennainen merkitys hitsin laadun kannalta. Hitsaajan

Lisätiedot

Juurikaasun mekanisointi plasmahitsauksessa

Juurikaasun mekanisointi plasmahitsauksessa Juurikaasun mekanisointi plasmahitsauksessa Aatu Lukkarinen Opinnäytetyö.. Ammattikorkeakoulututkinto SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala Tekniikan ja liikenteen ala Koulutusohjelma

Lisätiedot

FastMig M. Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön

FastMig M. Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön FastMig M Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön FastMig M Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön Taattua luotettavuutta hitsausteknologian huipulta Ensiluokkaista laatua teolliseen MIG/MAGhitsaukseen

Lisätiedot

TURVALLISUUSOHJEET Noudata näitä ohjeita tarkasti. Väärinkäyttö voi aiheuttaa vakavan onnettomuuden tai kuoleman.

TURVALLISUUSOHJEET Noudata näitä ohjeita tarkasti. Väärinkäyttö voi aiheuttaa vakavan onnettomuuden tai kuoleman. OHJEKIRJA AC/DC TIG-INVERTTERI (3-VAIHE 400V) TURVALLISUUSOHJEET Noudata näitä ohjeita tarkasti. Väärinkäyttö voi aiheuttaa vakavan onnettomuuden tai kuoleman. TARKISTA TYYPPIKILVESTÄ SOVELTUVA VIRTALÄHDE!

Lisätiedot

KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET. FastMig X Regular TUOTTAVAA HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVILLE KONEPAJOILLE

KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET. FastMig X Regular TUOTTAVAA HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVILLE KONEPAJOILLE KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET FastMig X Regular TUOTTAVAA HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVILLE KONEPAJOILLE 25.01.2019 FastMig X Regular FASTMIG X:N VAKIOKOKOONPANO ON RATKAISU KÄYTTÖKOHTEISIIN, JOISSA

Lisätiedot

Hitsaustalous ja tuottavuus

Hitsaustalous ja tuottavuus 2 Hitsaustalous ja tuottavuus Juha Lukkari Hitsattavien tuotteiden valmistuksen pitää olla kannattavaa. Hitsauskustannukset kertovat, missä ovat suurimmat kustannuserät ja mihin kannattaa paneutua kustannusten

Lisätiedot

FastMig X Intelligent

FastMig X Intelligent KEMPPI K7 HITSAUSLAITTEET FastMig X Intelligent ÄLYKÄSTÄ HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVIEN KONEPAJOJEN TARPEISIIN 27.01.2018 FastMig X Intelligent LAADUKAS MONIPROSESSIRATKAISU ERILAISIIN VAATIVIIN

Lisätiedot

JAUHEKAARI- JA TANDEM-MIG/MAG-HITSAUKSEN VERTAILU (A comparison of submerged arc welding and tandem-mig/mag-welding)

JAUHEKAARI- JA TANDEM-MIG/MAG-HITSAUKSEN VERTAILU (A comparison of submerged arc welding and tandem-mig/mag-welding) LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari JAUHEKAARI- JA TANDEM-MIG/MAG-HITSAUKSEN VERTAILU (A comparison of submerged arc welding and tandem-mig/mag-welding)

Lisätiedot

Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen

Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaamalla Hitsaus on yleisin liittämismuoto valmistettaessa teräsrakenteita ja se soveltuu hyvin kuumasinkittävien rakenteiden

Lisätiedot

HITSAUSPOLTTIMEN VAIKUTUS TANDEM MAG-PINNOITUSHITSAUKSESSA EFFECT OF WELDING TORCH IN TANDEM MAG CLADDING

HITSAUSPOLTTIMEN VAIKUTUS TANDEM MAG-PINNOITUSHITSAUKSESSA EFFECT OF WELDING TORCH IN TANDEM MAG CLADDING LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Kone BK10A0401 KANDIDAATINTYÖ JA SEMINAARI HITSAUSPOLTTIMEN VAIKUTUS TANDEM MAG-PINNOITUSHITSAUKSESSA EFFECT OF WELDING TORCH IN TANDEM MAG

Lisätiedot

Tietoa hitsarin takataskuun

Tietoa hitsarin takataskuun Tietoa hitsarin takataskuun Tietoa hitsarin takataskuun -vihkonen on tarkoitettu helpottamaan päivittäistä työskentelyäsi lisäaineiden valinnassa ja hitsaustyössä. ihkoseen on koottu yleisiin käytetyt

Lisätiedot

Lincoln Electric Europe. Laiteluettelo

Lincoln Electric Europe. Laiteluettelo Lincoln Electric Europe Laiteluettelo Lincoln Electric Lincoln Electric on maailman johtava kaarihitsaustuotteiden, kaarihitsausrobottijärjestelmien plasma- ja happikaasuleikkauslaitteiden suunnittelija,

Lisätiedot

SINKITYN LEVYN HITSAUS KYLMÄKAARIPROSESSILLA WELDING OF ZINC COATED SHEET METAL WITH MIG/MAG COLD PROCESS

SINKITYN LEVYN HITSAUS KYLMÄKAARIPROSESSILLA WELDING OF ZINC COATED SHEET METAL WITH MIG/MAG COLD PROCESS LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan osasto BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari SINKITYN LEVYN HITSAUS KYLMÄKAARIPROSESSILLA WELDING OF ZINC COATED SHEET METAL WITH

Lisätiedot

WALLIUS HITSAUSKONEET OY - ESITTEET Tuote-esitteet

WALLIUS HITSAUSKONEET OY - ESITTEET Tuote-esitteet WALLIUS HITSAUSKONEET OY - ESITTEET 21.10.2016 Tuote-esitteet Wallius i1690 Wallius LMC 282 Wallius LMC 320 Wallius Wallius LME 238 Wallius LME 400 Wallius LMP 452i + LM 42 BlackLine 281 TIG AC/DC MMA

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA "WiseRoot+ on uskomattoman käyttäjäystävällinen ja tekee sen, minkä lupaa. Sillä on helppo korjata monenlaiset sovitepoikkeamat, kuten kohdistusvirheet

Lisätiedot

ALUMIININ OKSIDIKERROKSEN MERKITYS HITSAUKSESSA THE EFFECT OF THE OXIDE LAYER IN ALUMINIUM WELDING

ALUMIININ OKSIDIKERROKSEN MERKITYS HITSAUKSESSA THE EFFECT OF THE OXIDE LAYER IN ALUMINIUM WELDING LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari ALUMIININ OKSIDIKERROKSEN MERKITYS HITSAUKSESSA THE EFFECT OF THE OXIDE LAYER

Lisätiedot

LISÄMODULI. PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus

LISÄMODULI. PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus LISÄMODULI PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus PSS 1: Ruostumattomat teräkset ja niiden ominaisuudet PSS 1.1: Määritelmä PSS 1.2: Passiivikalvo PSS 1.3: Ruostumattomien terästen merkinnät PSS

Lisätiedot

16.HITSAUSLAITTEET. - Asiantuntevaa palvelua -

16.HITSAUSLAITTEET. - Asiantuntevaa palvelua - 16.HITSAUSLAITTEET Elektrodit TIG-polttimille... 22 Erikoishitsauspuikot... 25 Euroliitin MIG-hitsauskoneeseen... 20 Hitsauskaapelit...18 Hitsauslangat... 26 Hitsauspasta...24 Hitsauspeili... 23 Hitsauspuikot...24

Lisätiedot

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Ruukin Teräspaalupäivä 2013 Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Unto Kalamies Inspecta Sertifiointi Oy 1 Sisältö Hitsaus prosessina Laatuvaatimukset Hitsaajan pätevyys

Lisätiedot

Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket Muokkauslujittumisen hyödyntäminen päittäisliitoksissa

Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket Muokkauslujittumisen hyödyntäminen päittäisliitoksissa TRY TERÄSNORMIKORTTI N:o 15/2002 SFS-ENV 1993-1-4: 1996, kohdat 2.1.3, 2.3, 6.3 ja 7 Käytetään yhdessä SFS-ENV 1993-1-4:n kansallinen soveltamisasiakirjan (NAD) kanssa Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket

Lisätiedot

Hitsauskoneet ja plasmaleikkauslaitteet TUOTELUETTELO 2014-2015

Hitsauskoneet ja plasmaleikkauslaitteet TUOTELUETTELO 2014-2015 Hitsauskoneet ja plasmaleikkauslaitteet TUOTELUETTELO 2014-2015 XA00130312 Edelläkävijä hitsauksessa ja leikkauksessa Yli sadan vuoden ajan ESAB on toiminut hitsaus- ja leikkausteknologian ja sen kehittämisen

Lisätiedot

Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja.

Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja. 2 Sisältö Sisältö. 4 Suojakaasun tehtävät 7 MISON suojakaasuohjelma 9 Työympäristö 14 Suojakaasun vaikutus tuottavuuteen 21 Suojakaasu ja laatu 26 Seostamattomien

Lisätiedot

HITSAUSNOPEUDEN VAIKUTUS TUNKEUMAAN JAUHEKAARIHITSAUKSESSA VAKIOVIRRALLA JA VAKIOJÄNNITTEELLÄ HITSATTAESSA

HITSAUSNOPEUDEN VAIKUTUS TUNKEUMAAN JAUHEKAARIHITSAUKSESSA VAKIOVIRRALLA JA VAKIOJÄNNITTEELLÄ HITSATTAESSA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO LUT School of Energy Systems LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari HITSAUSNOPEUDEN VAIKUTUS TUNKEUMAAN JAUHEKAARIHITSAUKSESSA VAKIOVIRRALLA JA VAKIOJÄNNITTEELLÄ

Lisätiedot

A.7 Hitsauksen suoritus (2)

A.7 Hitsauksen suoritus (2) Hitsauksen teoriaopetus A7 Hitsauksen suorittaminen 1 A.7 Hitsauksen suoritus (2) A.7.1 Hitsausparametrien tarkistus Tärkeätä on, että hitsauslaitteisto antaa oikeat arvot (kelpuutus), kun hitsataan WPS:n

Lisätiedot

Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen. Kirjallisuusselvitys

Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen. Kirjallisuusselvitys Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen Kirjallisuusselvitys Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 7/2013 Austeniittiset lisäaineet

Lisätiedot

A5 MIG Orbital System 1500

A5 MIG Orbital System 1500 A5 MIG Orbital System 1500 TÄYDELLINEN HITSAUSLIITOS YHDELLÄ KOKOONPANOLLA Kemppi K5 Hitsauslaitteet 1(9) TEHOKKAIN MEKANISOITU JÄRJESTELMÄ MIG-ORBITAALIHITSAUKSEEN A5 MIG Orbital System 1500 on kattava

Lisätiedot

Plasmaleikkaus- ja sähköhitsauslaitteet Lisävarusteet

Plasmaleikkaus- ja sähköhitsauslaitteet Lisävarusteet Plasmaleikkaus- ja sähköhitsauslaitteet Lisävarusteet Italialaisen Fimerin suunnittelemat ja valmistamat laitteet ovat laadukas mutta kohtuuhintainen valinta ammattilaisen tarpeisiin. Tuotevalikoimaan

Lisätiedot

X8 MIG Guns TEHOA JA TARKKUUTTA

X8 MIG Guns TEHOA JA TARKKUUTTA X8 MIG Guns TEHOA JA TARKKUUTTA 24.12.2018 X8 MIG Guns ERGONOMISESTI MUOTOILLUT JA TEHOKKAAT HITSAUSPISTOOLIT TEOLLISEEN MIG-HITSAUKSEEN X8 MIG Gun -hitsauspistoolien ergonomia ja tekniset ominaisuudet

Lisätiedot

Minarc 150, 151 150 VRD 120 AU, 150 AU EN FI SV NO DA DE NL FR ES PL RU. Operating manual English. Käyttöohje Suomi. Bruksanvisning Svenska

Minarc 150, 151 150 VRD 120 AU, 150 AU EN FI SV NO DA DE NL FR ES PL RU. Operating manual English. Käyttöohje Suomi. Bruksanvisning Svenska Minarc 150, 151 150 VRD 120 AU, 150 AU Operating manual English Käyttöohje Suomi Bruksanvisning Svenska Bruksanvisning Norsk Brugsanvisning Dansk Gebrauchsanweisung Deutsch Gebruiksaanwijzing Nederlands

Lisätiedot