Palotapahtumaa rikastava happi on puristettuna kaasuna baarin paineessa harmaassa pullossa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palotapahtumaa rikastava happi on puristettuna kaasuna 150 200 baarin paineessa harmaassa pullossa."

Transkriptio

1 Harjoitus 5 MIG/MAG-hitsaus ja polttoleikkaus Harjoituksen tarkoituksena on opetella kaasuhitsauslaitteiston (happi-asetyleeni) oikea ja turvallinen käyttö sekä polttoleikkaus. Toisessa vaiheessa harjoitellaan MIG/MAGhitsauslaitteella x-railohitsausta sekä laitteiston käyttöä ja huoltoa. Perusaine on aine, josta hitsaamalla yhtyeenliitettävät aineet kappaleet on valmistettu. Lisäaine sulatetaan hitsauskohtaan. Tavallisesti lisäaine on saamaa seosta kuin perusaine. Hitsi on hitsauksen tulos, johon kuuluu lisäaine ja perusaine, jotka ovat olleet sulina hitsauksen tapahtuessa. Tutustuminen kaasuhitsauslaitteistoon Kaasuhitsausvälineitä käytetään monipuolisesti: niillä voidaan hitsata, polttoleikata, juottaa ja kuumentaa. Korjaamolla kaasuhitsauslaitteistoa käytetään yleisimmin kuumentamiseen ja polttoleikkaamiseen. Kaasuhitsauslaitteisto koostuu seuraavista osista kaasupullot (happi ja asetyleeni) paineenalennusventtiilit kaasuletkut hitsauspoltin apu-ja suojavälineet Palavana kaasuna hitsauksessa käytetään asetyleeniä (C 2 H 2 ) ja palamista edistävänä kaasuna happea (O 2 ). Asetyleeni on huonon puristuskestävyytensä takia imeytetty nesteenä pullossa sijaitsevaan huokoseen massaan. Suurin hyväksytty täyttöpaine asetyleenipulloissa on 18 baaria. Pullo on väriltään oranssi. Asetyleenipulloa ei saa koskaan säilyttää vaaka-asennossa, jotta nestemäinen asetyleeni ei pääse valumaan letkuihin. Suurin sallittu asetyleenin letkupaine on 1,5 baaria. Palotapahtumaa rikastava happi on puristettuna kaasuna baarin paineessa harmaassa pullossa. Happi yhtyy erittäin herkästi muihin aineisiin. Älä koskaan käytä öljyä tai rasvoja kaasuhitsauslaitteiston kanssa, äläkä milloinkaan puhalla hapella esimerkiksi vaatteitasi. Räjähdysvaara on erittäin suuri!

2 Kaasupullojen päissä sijaitsee paineenalennusventtiilit, joilla alennetaan kaasupullojen täyttöpaine hitsauksessa käytettäväksi työpaineeksi. Venttiilien toinen tehtävä on pitää työpaine vakiona pullopaineen alentuessa. Hitsaustyössä ja polttoleikkauksessa käytetään asetyleenilla 0,05 0,80 baarin ja hapelle 1,80 4,50 baarin työpainetta. Kaasuletkut on merkitty niin, että asetyleenin letku on punainen ja hapen sininen. Hitsauspolttimessa kaasut sekoittuvat injektorissa, jossa happi imee polttokaasun mukaansa. Varressa olevilla kuristimilla säädetään kaasujen virtausnopeus ja seossuhde. Hitsauspolttimeen on vaihdettavia erikokoisia poltinputkia sekä leikkauspoltin. Suoraan hitsauspolttimen ja letkujen yhtymäkohdassa sijaitsee takatulisuojat, jotka estävät niin sanotun takatulen pääsyä letkuihin. Paineenalennusventtiileissä sijaitsee vielä takaiskuventtiilit, jotka estävät takatulen ja vieraiden kaasujen leviämistä pulloihin. Polttoleikkaus Metallien polttoleikkauksen edellytyksenä on, että leikattava metalli palaa puhtaassa hapessa ja metallin syttymislämpötila on alempi kuin sulamislämpötila. Palamistuloksena saatavien oksidien sulamislämpötila pitää myös olla matalampi kuin leikattavan metallin sulamislämpötilan. Seostamattomat teräkset ovat erinomaisia polttoleikattavia, mutta esimerkiksi ruostumatonta terästä, alumiinia ja kuparia ei voida polttoleikata.

3 1 Polttimen valmistelu Ota esiin kaasuhitsauslaitteisto ja leikkaussuutinsarja ja asenna hitsauspolttimeen polttoleikkauspää. Valitse suutinsarjasta oikean kokoinen suutin leikattavan ainevahvuuden mukaan. Suutinsarjat sisältävät yleensä valmistajakohtaiset ohjeet siitä, mitä suutinta käytetään minkä ainevahvuuden leikkaamiseen. Usein suuttimiin on merkitty leikattavan aineen paksuus ja suositeltava hapen käyttöpaine. Valmistajakohtaisista ohjeista selviää myös suositeltava asetyleenin paine, puhdistustyökalujen kokovaatimukset ja suositeltu maksimileikkausnopeus. Valitse suutin 8 millimetrin ainevahvuudelle ja asenna se leikkauspäähän. Tarkista hitsauslaitteiden ja suuttimien kunto ja huolla ne tarvittaessa. Etsi huolto-ohjeet kirjallisuudesta tai muista lähteistä. Säädä kaasujen paineet oikeiksi paineenalennusventtiileillä.

4 2 Polttoleikkaus Tarkoituksena on leikata käsivaraisella polttoleikkauksella 8 millimetrin vahvuisesta teräslevystä kolme 40 mm*40 mm kokoisia kappaleita. Yksi kappale palautetaan opettajalle ja sitä käytetään harjoitustyössä 3 ja kaksi muuta kappaletta käytetään MIG/MAG-hitsausharjoitukseen. Merkitse piirtopuikolla kappaleeseen leikkausääriviivat siten, että aluksi leikkaat 40 mm*120 mm kappaleen, jonka lopuksi jaat pienempiin 40 mm*40 mm kappaleisiin. Aseta työkappale pöydälle siten, että leikkaussuihku pääsee esteettömästi kappaleen läpi. Huolehdi työturvallisuudestasi työn aikana käyttämällä asiaankuuluvaa vaatetusta, paloturvallisia haalareita, suojalaseja, käsineitä ja turvajalkineita. Työskentele tulityöpaikassa, suojaa ympäristö leikkaussuihkulta, varo putoavia kappaleita ja varmista vielä, ettei lähistöllä ole palavia aineita. Sytytä leikkauspolttimeen kuumennusliekki. Avaa aluksi asetyleeni -ja happipullon venttiilit. Pyydä opettajaa valvomaan ja opastamaan ensimmäisessä sytytyksessä. Ota toiseen käteen valmiiksi sytytin ja toiseen poltin. Avaa hieman leikkauspolttimen happikuristinta, sitten asetyleenikuristinta ja sytytä liekki. Säädä liekki neutraaliksi hapen ja asetyleenin määriä muuttamalla (Neutraali- eli normaaliliekki, asetyleeniä 48 %, happea 52 %, väritön huntu, läpinäkyvä uloin vyöhyke, sydämen kärjestä n. 3 mm on lämpöä noin 3100 astetta celsiusta). Alla olevassa kuvassa on esitetty kuumennusliekki (kamera saattaa hieman vääristää liekin kuvaa). Kuumennusliekin avulla lämmitetään polttoleikkaus aloituskohta punahehkuun (noin 900 ºC). Kuumennus liekkiä voidaan käyttää hyväksi myös kaikenlaiseen muuhun lämmittämiseen, juuttuneiden pulttien aukaisuun, lämpösoviteliitosten lämmittämiseen jne.

5 Avaa seuraavaksi leikkaushapen kuristin ja säädä leikkausliekki neutraaliksi. Leikkaushappi virtaa kun hitsauspolttimen leikkaushappiventtiiliä painetaan Suojaa silmäsi suojalaseilla ja aloita polttoleikkaus lämmittämällä leikkauksen aloituskohdan lämmitysliekillä punahehkuun. Kun aloituskohta on riittävän kuuma, aloita käsivarainen polttoleikkaus painamalla leikkaushappiventtiiliä. Tarkkaile leikkauksen aikana leikkaussuihkua. Oikea kuljetusnopeus on silloin kun leikkaussuihku taipuu hieman vasten kuljetussuuntaa tai ei taivu ollenkaan. Hyvin suoritetun polttoleikkauksen jälkeen kappale tippuu vapaasti omalla painollaan, mutta joskus sitä saattaa joutua hieman kopauttamaan vasaralla.

6 Polttoleikkaa lopuksi vielä 120 mm*40mm pala kolmeksi 40 mm*40 mm palaksi. MIG/MAG-hitsaus MIG/MAG-hitsaus on nykyisin yleisin hitsausmenetelmä teollisuudessa. Sen käyttöala on laaja autopeltihitsauksesta teollisuuden automatisoituun hitsaukseen. Korjaamokäytössä MIG/MAG hitsaus on yleisin hitsaustekniikka. MIG/MAG-hitsaus on kaasukaarihitsausta, jossa suojakaasu suojaa valokaarta ja hitsisulaa. Hitsauslaitteen kelalla oleva lisäainelanka syötetään monitoimikaapelin ja pistoolin kautta hitsauskohtaan. 1 Tutustuminen MIG/MAG-hitsauslaitteistoon Hitsauksen kaarijännite säädetään kytkimellä, joka voi olla portaallinen tai portaaton. Hitsausvirta säädetään langansyöttönopeutta muuttamalla. Syöttöä lisättäessä virta ja induktanssi suurenevat. Ohutlevyjen hitsauksessa käytetään pientä induktanssia, koska pienempi induktanssi antaa kylmemmän valokaaren ja pienin pisara koon hitsaukseen. Kuvissa Kemppi hitsauslaitteen langan syöttönopeuden ja hitsausjännitteen säädöt MIG/MAG-hitsauksessa lisäaine valitaan perusaineen mukaan. Teräksille käytetään umpitäytelankaa halkaisijaltaan 0,6 mm-1,6 mm. Etsi kirjallisuudesta MIG/MAG-hitsauslaitteen huoltoon liittyvää tietoa ja huolla hitsauslaite ja erityisesti virtaussuutin tarpeen mukaan.

7 2 Harjoitushitsaus Harjoittele hitsausta aluksi harjoitus kappaleisiin (jämäpalasiin yms.). Säädä harjoitellessa hitsauslaite kokeilemalla erilaisia asetuksia. Hitsatessa hitsauspistoolin etäisyys kappaleesta on 10 mm-20 mm. Mitä etäämmällä pistooli on, sitä pienempi on tunkeuma. Pistoolin kuljetusasento voi olla vetävä, kohtisuora tai työntävä. Suurin tunkeuma saadaan vetävällä kuljetuksella. Pistoolin asennon ollessa pysty tai työntävä tunkeuma pienenee ja hitsikupu madaltuu. Hitsikuvun korkeus railohitsauksessa on noin 1-2 mm tasopinnan yläpuolelle. Kun olet harjoitellut tarpeeksi hitsaa kaksi 40 mm*40 mm*8 mm polttoleikattua teräskappaletta päittäin toisiinsa x-railohitsauksella. Valmistele polttoleikkaamasi palat viistämällä molempien palojen hitsauspinnat kuvan osoittamalla tavalla x-railoon. Punainen väri kuvassa osoittaa hitsisaumoja. Viistäminen sujuu helpointen kulmahiomakoneelle hiontalaikalla. Muista suojata silmäsi ja kuulosi. Arvioi hitsauksen jälkeen opettajan kanssa yhdessä hitsisaumasi laatu.

8 Valmistele harjoituksesta lyhyt työselostus 2-5 sivua A4 Työselosteeseen Selvitä lyhyesti työn kulku Piirrä kaasuhitsauslaitteiston kaaviokuva ja nimeä osat siihen Kuinka kaasuhitsauslaitteistoa ja hitsaus/leikkaussuuttimia huolletaan? Kuinka suuri asetyleeni-ja happipaine valittiin polttoleikkaukseen 8 mm. materiaalille? Etsi tietoa mitä on tehtävä takatulitilanteessa ja kuinka takatuli/takaiskuventtiilit saa sen jälkeen jälleen virtaamaan. Mitä eroa on MIG-ja MAG-hitsauksella? Kuinka MIG/MAG-hitsauslaite huolletaan? Kerro esille tulleista tehtävistä(miten tarkastit, mitä sait selville jne.)? Selvitä työn aikana ilmenneet mahdolliset ongelmat o Kuinka ne saatiin ratkaistua? o Kuinka ongelma olisi voitu välttää? Mitä työstä opittiin? Mitä työturvallisuus näkökohtia tässä työssä ja vastaavissa tulisi erityisesti huomioida ja kuinka työturvallisuutta voisi parantaa?

Suunniteltu täyttämään standardien EN 585 (200 bar) sekä ISO 2503 (300 bar) vaatimukset.

Suunniteltu täyttämään standardien EN 585 (200 bar) sekä ISO 2503 (300 bar) vaatimukset. Paineensäätimet PAINEENSÄÄTIMET Suunniteltu täyttämään standardien EN 585 (200 bar) sekä ISO 2503 (300 bar) vaatimukset. Varustettu sisäänrakennetulla turvaventtiilillä (suojassa lialta ja ulkoisilta häiriöiltä),

Lisätiedot

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta.

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus (engl. metal inert gas / metal active gas welding) on kaasukaarihitsausmenetelmä, jossa sähkövirran avulla aikaansaatava valokaari palaa lisäainelangan

Lisätiedot

Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen.

Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. 02 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 1 MIG/MAG-hitsaus 4 1.1 Prosessikuvaus 4 1.2 MIG/MAG-hitsauksen sähköinen toimintaperiaate

Lisätiedot

1 (46) TULITYÖKORTTI. Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille

1 (46) TULITYÖKORTTI. Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille 1 (46) TULITYÖKORTTI Tulitöiden turvallisuuskurssin selkokielinen lisämateriaali maahanmuuttajille Sisällys 2 (46) 1 TURVALLISUUS ON YHTEINEN ETUMME 4 1.1 Mikä on tulityötä? 4 1.2 Missä tulityötä tehdään?

Lisätiedot

A.8 Railonvalmistusmenetelmät

A.8 Railonvalmistusmenetelmät A.8 Railonvalmistusmenetelmät 1 A.8.1 Eri materiaaleille soveltuvat leikkausmenetelmät Teräksiä voidaan leikata tavanomaisilla termisillä ja mekaanisilla leikkausmenetelmillä. Alumiinille sopivat parhaiten

Lisätiedot

Ennekuin aloitat juottamisen:

Ennekuin aloitat juottamisen: Metallijuotos Yleistä Juottaminen eli juotto, on metallikappaleiden liitämistä toisiinsa sulattamalla niiden väliin metallia tai metalliseosta. Sulatettavan juotosmetallin, eli juotteen sulamislämpötilan

Lisätiedot

KAASU- JA HITSAUSTARVIKKEET

KAASU- JA HITSAUSTARVIKKEET KAASU- JA HITSAUSTARVIKKEET Johdanto 1 GASIQ - ÄLYKÄS VALINTA KAASULEIKKAUKSEEN GasiQ on oikea valinta, kun haluat korkealaatuisen ja edullisen laitteiston. Tuotevalikoimaamme kuuluvat paineensäätimet,

Lisätiedot

HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ

HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ Kalevi Korjala 29.6.2007 Copyright 2007 Kalevi Korjala 1. JOHDANTO.. 1 2. HITSAUSSUOJAKAASUT. 2 2.1 Hitsaussuojakaasujen merkitys hitsauksessa 2 2.2

Lisätiedot

Tuoteluettelo 2006 Varusteet kaasuhitsaukseen, polttoleikkaukseen ja juottamiseen

Tuoteluettelo 2006 Varusteet kaasuhitsaukseen, polttoleikkaukseen ja juottamiseen Tuoteluettelo 2006 Varusteet kaasuhitsaukseen, polttoleikkaukseen ja juottamiseen 1 SISÄLTÖ Yleiskatsaus hitsaus- ja leikkausvarustevalikoimaan...2-7 UNICONTROL -sarja...9-11 UNICONTROL 500...12-13 FIXICONTROL

Lisätiedot

ISBN 951-98799-8-6. ISBN 951-98799-9-4 PDF verkkotunnus

ISBN 951-98799-8-6. ISBN 951-98799-9-4 PDF verkkotunnus 1. Painos 2004 Penan Tieto-Opus ky Taitto, valokuvat ja piirustukset: Pentti Harju. Kirjaan on saatu myös tekstiä, valokuvia ja piirroksia useilta eri valmistajilta. Tämän teoksen osittainenkin kopiointi

Lisätiedot

Autoalan perustutkinnossa

Autoalan perustutkinnossa Työturvallisuuden perusteet Autoalan perustutkinnossa Ajoneuvo- ja kuljetustekniikka 1 Oppaan ovat tehneet: Harri Kuuttila Pekka Lammi Matti Nurmi Hannu Muhonen Inkeri Ritamäki Seinäjoen ammattioppilaitos

Lisätiedot

Työturvallisuuden perusteet autoalan perustutkinnossa ajoneuvo- ja kuljetustekniikka

Työturvallisuuden perusteet autoalan perustutkinnossa ajoneuvo- ja kuljetustekniikka Työturvallisuuden perusteet autoalan perustutkinnossa ajoneuvo- ja kuljetustekniikka SEINÄJOEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ 1 Tämä teos on tuotettu Euroopan sosiaalirahaston myöntämällä tuella. Teoksen kopioimisen

Lisätiedot

HITSAUSMENETELMÄT. Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia

HITSAUSMENETELMÄT. Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia HITSAUSMENETELMÄT Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia SISÄLLYSLUETTELO Jauhekaarihitsaus...4 Kaasukaarimuottihitsaus...5 Kaarijuotto...5 Kaasuleikkaus...5 Kiekkohitsaus...6

Lisätiedot

ALUMIINIHITSAUKSEN OPETUKSEN KEHITTÄMINEN

ALUMIINIHITSAUKSEN OPETUKSEN KEHITTÄMINEN ALUMIINIHITSAUKSEN OPETUKSEN KEHITTÄMINEN Ähtärin ammatti-instituutissa Jari Hautamäki, Pertti Vähämaa, Arto Koskela Kehittämishankeraportti Marraskuu 2008 Ammatillinen opettajakorkeakoulu JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Pienoisopas. Alumiinihitsaus.

Pienoisopas. Alumiinihitsaus. Pienoisopas. Alumiinihitsaus. 2 Sisällys 3 Alumiini 4 Alumiiniseokset 5 Alumiinin hitsaaminen Muodonmuutokset Puhdistus ennen hitsausta Lisäaine 7 Suojakaasut MISON suojakaasut Alumiinihitsauksen suojakaasut

Lisätiedot

/ Battery Charging Systems / Welding Technology / Solar Electronics. Käyttöohjeet. TPS 320i C. MIG/MAG-virtalähde 42,0426,0113,DE 005-17072013

/ Battery Charging Systems / Welding Technology / Solar Electronics. Käyttöohjeet. TPS 320i C. MIG/MAG-virtalähde 42,0426,0113,DE 005-17072013 FI / Battery Charging Systems / Welding Technology / Solar Electronics TPS 320i C Käyttöohjeet MIG/MAG-virtalähde 42,0426,0113,DE 005-17072013 0 Tervetuloa TPS 320i C virtalähteen käyttäjäksi DE Johdanto

Lisätiedot

RCU 5000i / Käyttöohjekirja

RCU 5000i / Käyttöohjekirja TÄYDELLISTÄ HITSAUSTA RCU 5000i / Käyttöohjekirja v.01/2012 FIN Hyvä lukija, Johdanto Olet ostanut teknisesti erittäin laadukkaan Fronius-tuotteen kiitos luottamuksestasi. Tämän ohjeen avulla voit tutustua

Lisätiedot

TPS 320i / 400i / 500i

TPS 320i / 400i / 500i FI / Battery Charging Systems / Welding Technology / Solar Electronics TPS 320i / 400i / 500i Käyttöohjeet MIG/MAG-virtalähde 42,0426,0114,DE 005-15072013 0 DE Tervetuloa TPS 320i / 400i /500i virtalähteen

Lisätiedot

TERÄSKELANNOSTOPUOMIN VALMISTUKSEN SUUNNITTELU MANUFACTURING DESIGN OF A STEEL COIL LIFTING BEAM

TERÄSKELANNOSTOPUOMIN VALMISTUKSEN SUUNNITTELU MANUFACTURING DESIGN OF A STEEL COIL LIFTING BEAM LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari TERÄSKELANNOSTOPUOMIN VALMISTUKSEN SUUNNITTELU MANUFACTURING DESIGN OF A STEEL

Lisätiedot

Harjoitus 6. Rengastyö (alumiini-/peltivanne)

Harjoitus 6. Rengastyö (alumiini-/peltivanne) Harjoitus 6 Rengastyö (alumiini-/peltivanne) Huomio! Harjoitusohje ei ole tyhjentävä opas rengastyökoneiden käyttöön, vaan opettajan pitää ennen harjoitusta perehdyttää opiskelija koneiden käyttöön ja

Lisätiedot

K.P. Säiliöt Ay, valvojana Matti Koivunen

K.P. Säiliöt Ay, valvojana Matti Koivunen TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Tutkintotyö HITSAUSOHJEET JA -KOKEET VAK/ ADR -SÄILIÖVALMISTUKSEEN Työn teettäjä Työn ohjaaja Tampere 2007 K.P. Säiliöt Ay, valvojana

Lisätiedot

ROBOTISOITU TIG-HITSAUS

ROBOTISOITU TIG-HITSAUS LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan osasto BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari ROBOTISOITU TIG-HITSAUS Lappeenrannassa 24.4.2008 Erkki Martikainen 0263406 SISÄLLYS

Lisätiedot

Metso Power Oy, Environmental Systems Valvojat: DI Heikki Airikkala DI Teemu Toivo

Metso Power Oy, Environmental Systems Valvojat: DI Heikki Airikkala DI Teemu Toivo TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Tuotekehitys Tutkintotyö TYÖSTÖMENETELMIEN HUOMIOON OTTAMINEN LEVYTYÖN SUUNNITTELUSSA Työn ohjaaja DI Harri Laaksonen Työn teettäjä

Lisätiedot

04/2015 MD HALUAN OLLA AMMATTILAINEN ORION PULSSIHITSAUSLAITTEET

04/2015 MD HALUAN OLLA AMMATTILAINEN ORION PULSSIHITSAUSLAITTEET 04/2015 MD HALUAN OLLA AMMATTILAINEN ORION PULSSIHITSAUSLAITTEET Orion Pulssikaarihitsauslaitteiden TYÖKIRJA Sisällysluettelo Kansi, Haluan Olla Ammattilainen... s. 1 Sisällysluettelo... s. 2 Kappale 1:

Lisätiedot

H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät

H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Kuva 248. Puikkohitsausmenetelmä Kuva 249. Mig/Mag - hitsausmenetelmä Kuva 250. Tig-hitsausmenetelmä Valukappaleen korjaushitsauksia

Lisätiedot

Lasse Rauhala VASTAPAINOTOIMINEN JUURIKAASUKENKÄ

Lasse Rauhala VASTAPAINOTOIMINEN JUURIKAASUKENKÄ Lasse Rauhala VASTAPAINOTOIMINEN JUURIKAASUKENKÄ Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2009 Yksikkö Tekniikka ja liiketalous, Kokkola Koulutusohjelma

Lisätiedot

POWER WAVE C300 CE KÄYTTÖOHJE. IM2033 04/2010 Rev. 0 FINNISH

POWER WAVE C300 CE KÄYTTÖOHJE. IM2033 04/2010 Rev. 0 FINNISH POWER WAVE C300 CE IM2033 04/2010 Rev. 0 KÄYTTÖOHJE FINNISH THE LINCOLN ELECTRIC COMPANY 22801 St. Clair Ave., Cleveland Ohio 44117-1199 USA www.lincolnelectric.eu THE LINCOLN ELECTRIC COMPANY EC VAKUUTUS

Lisätiedot

04/2015 MD. Orion Pulssikaarihitsauslaitteen käyttöohje Orion 200i 2

04/2015 MD. Orion Pulssikaarihitsauslaitteen käyttöohje Orion 200i 2 Orion Pulssikaarihitsauslaitteen käyttöohje Orion 200i 2 Orion Pulssikaarihitsauslaitteen käyttöohje Orion 200i 2 Sisällysluettelo Alkusanat... s. 3 Valmistajan yhteystiedot... s. 3 Hitsauksen turvaohjeita...

Lisätiedot

Ferre. Kaasu- ja sähköliesi. Käyttöohje

Ferre. Kaasu- ja sähköliesi. Käyttöohje Ferre Kaasu- ja sähköliesi Käyttöohje Arvoisa asiakas, kiitämme päätöksestänne valita Ferre-kaasu- ja sähköliesi. Olemme suunnitelleet ja valmistaneet tämän kaasu- ja sähkölieden siten, että se käyttöohjeen

Lisätiedot

ALUMIININ MONIPALKOHITSAUS MULTI-RUN WELDING OF ALUMINIUM

ALUMIININ MONIPALKOHITSAUS MULTI-RUN WELDING OF ALUMINIUM 0 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari ALUMIININ MONIPALKOHITSAUS MULTI-RUN WELDING OF ALUMINIUM Lappeenrannassa 12.8.2013 Ilkka Kaipainen

Lisätiedot