Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 1"

Transkriptio

1 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 1 A.5 Hitsausaineet A.5.1 Puikkohitsaus Hitsauspuikon periaate Hitsauspuikko muodostuu sydänlangasta, jonka ympärille on puristettu päällyste. Valokaaren lämmön vaikutuksesta päällyste sulaa yhtä nopeasti sydänlangan kanssa. Hitsauspuikko sulaa hitsauksen edistyessä on tärkeää pitää valokaaren pituus vakaana, myös kuljetusnopeus kappaletta vasten on oltava tasainen. Hitsauspuikkojen halkaisijat ovat 1,6 7 mm. Puikot jotka eivät sisällä rautajauhetta päällysteessään antavat % :n tuoton sulaneen sydänlangan painosta. Kun päällysteeseen lisätään rautajauhetta, lisääntyy tuoton määrä. Puikkoja, joiden tuotto on yli 125 % sulaneen sydänlangan painosta, luokitellaan suurriittoisuuspuikoiksi. Päällystetyypit Hitsauspuikon päällysteellä on mm. seuraavia tehtäviä: Suojata hitsisula ympäröivältä ilmalta, erityisesti hapelta ja typeltä kehittämällä kaasu- ja kuonasuojan. Helpottaa valokaaren syttymistä ja vakavoittaa sen palamista helposti ionisoituvillaa aineilla. Tuottaa seosaineita hitsisulaan Muodostaa suojaava kuonakerros hitsin päälle ja auttaa hitsin muotoilussa. Lisätä hitsiaineen tuottoa. Deoksidoida hitsisula deoksidointiaineilla eli tiivistysaineilla. Puikon halkaisija Merkki Päällyste Rautajauhe, Kalkki, Selluloosa jne. OK Kärki - joissakin puikoissa grafiittia helpottamassa sytytystä Sydänlanka - Kiinnityspää Toiminnot ja ominaisuudet erilaisilla päällystetyypeillä. Rutiilipuikot Rutiilipuikot, jotka sisältävät suuren määrän rutiili mineraaleja, (TiO2= titaanidioksidia), ovat helppoja sytyttää ja hitsata. Tämän vuoksi ne ovat sopivia silloitukseen ja sisäpuolisiin hitsauksiin. Rutiilipuikot ovat myös vähemmän herkkiä kosteudelle kuin emäspuikot. Hitsillä on tasainen pinta ja roiskiminen on vähäistä. Rutiilipuikkoja voidaan hitsata sekä vaihto- että tasavirralla. Rutiilipuikko soveltuu erittäin hyvin ohutlevyhitsaukseen sekä pienahitsaukseen, jossa se antaa jouhevan liittymän perusaineeseen. Rutiilipuikkojen hitsin laatu ei ole yhtä hyvä kuin emäspuikkojen, mutta riittävän hyvä useimmille seostamattomille teräslajeille. Suurriittoiset rutiilipuikot Suurriittoisuuspuikot ovat helppoja hitsata, tekevät helposti irtoavan kuonan ja muodostavat kauniin hitsin. Suurriittoisuuspuikot sopivat parhaiten jalko- ja pienahitsaukseen. Hitsin murtolujuus on hieman korkeampi kuin seostamattomat emäspuikot, mutta venymä ja iskusitkeys on matalampi. Rutiilipuikoilla hitsatun hitsin tasaisuus ja tasainen liittymä perusaineeseen antaa vähintään saman hitsilaadun kuin työstämätön emäspuikoilla hitsattu hitsi.

2 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 2 Emäspuikot Emäspuikot, joissa on kalkkia päällysteessään, ovat hitaita jalkoasennoissa, mutta ovat nopeampia kuin muut puikot pystyhitsauksessa alhaalta ylöspäin. Emäspuikoilla voidaan hitsata suuremmilla virroilla pystyasentoon kuin muilla puikkotyypeillä. Kuona ei irtoa yhtä helposti kuin happamilla ja ruutiilipuikoilla. Emäksisellä kuonalla on matalampi sulamispiste kuin happamien- ja ruutiilipuikkojen kuonalla. Tämän vuoksi kuonasulkeumavaara on pienempi emäspuikoilla. Myös monipalkohitsauksessa ei ole vaaraa kuonasulkeumista vaikka kaikkea kuonaa ei ole poistettu palkojen välistä. Emäspuikkojen hitsiaineen vetypitoisuus on matala ja sitkeys on hyvä myös matalissa lämpötiloissa. Myös teräkset, joilla on korkea karkenevuus, hitsataan sellaisilla emäspuikoilla, joiden päällysteen kosteuspitoisuus on matala. Hitsauspuikkojen valmistajilla on kaksi tapaa pitää puikkojen kosteuspitoisuus matalana. Yksi tapa on muuttaa päällysteen seosta siten, ette sen kyky imeä kosteutta ilmasta hidastuu (LMA-efekti), katso taulukko. Toinen tapa on tyhjiöpakata puikot pienpakkauksiin. Ajatuksena on, että vain ne puikot, jotka hitsataan aivan välittömästi, ovat ilman kosteuden vaikutuksessa. Pieni vetypitoisuusluku ja LMA-efekti tekevät sen, että puikot imevät vähemmän kosteutta ja tämän vuoksi vetypitoisuus hitsiaineessa on matala, myös pitemmällä aikajaksolla. Emäspuikot sulattavat erittäin vähän perusainetta, mikä aiheuttaa, että perusaineen epäpuhtaudet eivät sekoitu hitsiaineeseen. Tämä tarkoittaa, että emäspuikot antavat paremman varmuuden jännityshalkeamia vastaan kuin muut puikkotyypit. Zirkoni- ja rutiiliemäspuikot Nämä kaksi puikkotyyppiä on kehitetty että on voitu optimoida määrättyjä ominaisuuksia. Zirkoniemäspuikot ovat nopeasti hitsaavia ja käytetään ainoastaan jalkoasennossa. Rutiiliemäspuikot hyödyntävät rutiilipuikkojen hyviä hitsausominaisuuksia ja emäspuikkojen korkeaa hitsiaineen laatua. Ruostumattomat hitsauspuikot Ruostumattomat hitsauspuikot valmistetaan normaalisti ruostumattomasta sydänlangasta, mutta voidaan myös valmistaa seostamattomasta sydänlangasta, jossa kaikki seosaineet ovat päällysteessä. Päällyste voi olla rutiilia (tavallisin), emäs, rutiiliemäs, tai zirkoniemäs. Ruostumattomia puikkoja on normaaliriittoisina ja suurriittoisuuspuikkoina. Hitsauspuikkoja löytyy eripariliitoksille, kuten ruostumaton / ruostumaton liitoksiin ja ruostumaton / seostamaton. Standardissa ruostumattomien puikkojen hiilipitoisuus on erittäin alhainen.

3 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 3 Muut hitsauspuikot Seostamattomien-, niukkaseosteisien- ja seostettujen ruostumattomien puikkojen lisäksi on olemassa useita puikkotyyppejä muille materiaaleille: Nikkelipohjaiset valurautapuikot, nikkelipitoisuus %. Alumiinipuikot, alumiinin ja niiden seoksiin, sekä valettuihin ja valssattuihin materiaaleihin Kuparipuikot, hitsauksiin laajalla alueella hitsattavia seoksia. Päällehitsaus- ja kovahitsauspuikot, joilla on asetettu erikoisia vaatimuksia esim. korkeat lämpötilat, korroosio, kuluminen, iskut ja paine. Syvätunkeumapuikkoja, kun hitsataan viistämättömiä päittäisliitoksia tai hitsataan juuren puoli ilman juuren avausta. Talttaus / leikkauspuikkoja, juuren avauksiin / leikkauksiin, kaikille teräksille myös ei rautametalleille. selluloosapuikot, ensisijassa putkien pystyhitsauksiin ylhäältä alaspäin. Suuri virta yhdistettynä paksuun puikkoon ja hyvään tunkeumaan tekevät hitsauksesta nopean. Tehtävät ja ominaispiirteet Puikon päällysteellä on erilaisia ominaisuuksia, riippuen koostumuksesta. Seuraavassa taulukossa esitetään emäs- ja hapanpäällysteisten puikkojen erot. Päällystetyypin vaikutus hitsiaineeseen ja hitsausominaisuuksiin Ominaisuus Emäs Hapan (Rutiili) Vetolujuus Hyvä Hyvä Iskusitkeys (matala lämpötila) Erinomainen Kohtalainen Venymä Erinomainen Erinomainen Halkeilu kestävyys Erinomainen Erinomainen Kosteuspitoisuus 0,20-0,40 % % Hitsiaineen vetypitoisuus < 10 ml / 100 g hitsiainetta > 25 ml / 100 g hitsiainetta Huokoisuusherkkyys Melko suuri Pieni Asentohitsausominaisuus Erinomainen Kohtalainen Hitsin ulkonäkö Kohtalainen Erinomainen Uudelleen sytytys Kohtalainen Erinomainen Tyyppi Seosaineet Kuonaa muodostavat aineet Kaasua kehittävät aineet Päällysteen kemikaliot Aine Rautajauhe Ferropii (silikaatti) Ferromangaani Erilaiset muut rautaseokset Rutiili (sisältää titaanioksidia) Ilmeniitti, (rautatitaanioksidi) Zirkonioksidi Magnetiitti Kvartsi Maasälpä (alumiinisilikaatti) Kaoliini Fluorisälpä Kalkki Kalkkikivi Dolomiitti (kalkkiyhdiste) Selluloosa Magnesiitti

4 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 4 Sideaineet Pursotusaineet Natriumvesilasi (natriumsilikaatti) Kaliumvesilasi (kaliumsilikaatti) CMC (karboksimetyyliselluloosa) Liima Vesi Alginaatti (merileväkollodoidi) Silikaatit Hitsauspuikkojen luokittelu Standardisointi Hitsauspuikot ovat standardisoitu. Seuraavassa joitakin huomioitavia puikkostandardeja. SFS 4462 Hitsauspuikkojen savuluokittelu SFS-EN ISO 2560 Hitsauspuikot seostamattomien terästen ja hienoraeterästen puikkohitsaukseen. SFS-EN 757 Hitsauspuikot lujien terästen hitsaukseen SFS-EN ISO 544 Tekniset toimitusehdot hitsauslisäaineille sekä tuotemuodot, mitat, toleranssit ja merkinnät. SFS-EN ISO 3580 Hitsauspuikot kuumalujien terästen puikkohitsaukseen. SFS-EN 1600 Hitsauspuikot ruostumattomien ja tulenkestävien terästen puikkohitsaukseen. Standardin SFS-EN ISO 2560 mukaan hitsauspuikot on luokiteltu seuraavien periaatteiden mukaan.

5 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 5 Hitsauspuikkojen varastointi, kuivaus ja käsittely Puikkojen varastointi Hitsauspuikot ovat arkoja ympäristön kosteudelle ja ottavat herkästi kosteutta ympäröivästä ilmasta. Emäksinen päällyste on arin tässä suhteessa. Kosteus aiheuttaa huokosia ja karkenevilla teräksillä vetyhalkeamia. Ruostumattomat rutiilipuikot ovat myös arkoja kosteudelle, mikä aiheuttaa huokosia hitsiin. Kosteus voi aiheuttaa myös roiskeita ja epävakaan valokaaren. Hitsauspuikot on varastoitava kuivassa tilassa, jolloin vältetään kosteusvahingot. Emäspuikkojen varastointilämpötila ei saa olla matalampi kuin +15 C ja suhteellinen kosteus täytyy olla alle 40%. Kosteissa tiloissa hitsattaessa puikot on pidettävä säilytyskotelossa. Tietyissä tapauksissa yritysten on dokumentoitava hitsauspuikkojen käsittely. Alhaalla olevasta virtauskaaviosta nähdään, mitä hitsausosaston on seurattava välttääkseen puikkojen kostumiselta. Hitsauspuikot vanhenevat mikäli niitä varastoidaan pitkäksi ajaksi. Vanhojen puikkojen pinnalla voidaan nähdä valkoista kristallia. Suurriittoisuuspuikkojen pinnalla voi olla ruostetta pitkän varastoinnin jälkeen. Mikäli puikkopaketteja käsitellään varomattomasti hitsauspuikkojen päällyste voi halkeilla tai osittain irrota sydänlangasta. Tällaisilla puikoilla hitsin laatu on huono. Puikot jotka ovat vanhentuneet tai niissä on pintavaurioita, esim. ruostetta on heitettävä keräilyastiaan. Puikkojen kuivaus Puikot, erityisesti emäspuikot, jotka ovat kostuneen esim. olleet ilman vaikutuksessa 4-8 tuntia, täytyy uudelleen kuivata. Mikäli kuivauslämpötila on 250 C ja kuivausaika on joitakin tunteja, vetypitoisuus on n ml/100 g hitsiainetta. Tämä ei ole riittävä jotta vältytään kylmähalkeilulta. Mikäli lämpötila on 350 C vetypitoisuus on n ml/100 g hitsiainetta. Normaalitapauksissa tämä katsotaan riittäväksi. Mikäli lämpötila on yli 450 C voidaan saavuttaa vielä matalampia vetypitoisuuksia. Toimittaja (Emäspuikot) Varasto Varasto 20 C Ei kontrolloitu Suht. kosteus max 40% Kuivausuuni +350 C Tai valmistajan ohjeiden mukainen varastointi Lämpöuuni 150 C Puikkosäiliö 70 C, 4-8 h HITSAAJA

6 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 6 A.5.2 MIG/MAG-hitsaus Umpi- ja täytelankojen periaatteet MIG/MAG-hitsaus eroaa merkittävästi puikkohitsauksesta ja TIG-hitsauksesta. Lisäaine on joko homogeenista (umpilanka) tai putkimaista (täytelanka) joka on kelattu muovi- tai teräslanka kelalle. Lanka kulkee langansyöttölaitteen avulla langanjohtimen kautta kosketussuuttimen läpi valokaareen, jossa tapahtuu sulaminen. Hitsaus tapahtuu tasavirralla, ja pistooli liitetään plusnapaan. Täytelangoilla hitsataan joissakin tapauksissa myös miinusnavalla. Suojakaasut Suojakaasujen pääasiallinen tehtävä on suojata hitsisulaa ilmassa olevalta hapelta ja vedyltä, samoin ionisoida valokaari (helpottaa valokaaren toimintaa) Metallikaasukaarihitsaus MIG Alumiini ja alumiiniseokset Kupari ja kupariseokset MAG Seostamaton teräs Ruostumattomat teräkset Suojakaasun valinta Valittaessa suojakaasua, täytyy huomioida perusmateriaali, liitosmuoto, tunkeuma, kustannukset ja mahdollinen jälkityöstö. Lisäainetyyppi (umpi- tai täytelanka) ei juurikaan vaikuta suojakaasun valintaan. Puhtaalla Argonilla (tai heliumilla, joka on epätavallista) hitsataan alumiinia, kuparia ja titaania. Seostamattoman teräksen hitsauksessa käytetään tavallisesti hiilidioksidia (CO2) tai seoskaasuja Argon (Ar) / hiilidioksidia (CO2). Ruostumattoman teräksen hitsauksessa käytetään erilaisia seoskaasuja. On olemassa myös muuntyyppisiä seoskaasuja, esim. kolmikomponenttikaasut, jotka sisältävät 90% Ar + 5% CO2 + 5% O 2. Tällainen kaasu sallii suuremman energian valokaaressa mikä merkitsee, että kuumakaarella voidaan hitsata pienemmillä kaarijännitteillä ja virroilla. Tuloksena on suurempi hitsausnopeus, vähemmän roiskeita ja matalampi kupu.

7 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 7 Haittoja ovat enemmän roiskeita lyhytkaarihitsauksessa, suurempi otsonin muodostus ja joissakin tapauksissa lisäaineessa olevan seosaineen siirtyminen huononee. Kaasutoimittajien kaasutaulukosta saa ohjeita suojakaasun valintaan. Tässä esitetään yleisimmät. Käyttöalue Seostamattomat teräkset Ruostumattomat teräkset Alumiinit Juurikaasut kaikille materiaaleille Juurikaasut teräksille Tunnus (EN 439) S M21 + 0,03NO S M21 + 0,03NO S M21 + 0,03NO M21 " M23 C1 SI1 + 0,03NO M13 S M12 + 0,03NO M12 M13(1) SI1 + 0,03NO I1 I3 " Tuotenimi (Aga) Mison 8 Mison 18 Mison 25 Corgon 25 Corgon 3 Hiilidioksidi Mison Ar Corgon S2 Mison 2 Cronigon He Mison Ar Mison He 30 Tuotenimi (Woikoski) Awomix SK 18 SK 25 Hiilidioksidi SO-2 SK-2 Awolight Ar Ar-He Koostumus Ar + 8% CO 2 + 0,03% NO Ar + 18% CO 2 + 0,03% NO Ar + 25% CO 2 + 0,03% NO Ar + 8% CO 2 Ar + 18% CO 2 Ar + 25% CO 2 Ar + 5% CO 2 + 5% O 2 CO 2 2.7(99,7% CO 2 ) Ar + 0,03% NO Ar + 2% O 2 Ar + 2% CO 2 + 0,03% NO Ar + 2% CO 2 Ar + 30% He + 1%O 2 Ar + 0,03% NO Ar Ar + 30% He + 0,03% NO Ar + 30% He I1 Argon Ar4.0 (99.99%Ar) F2 Formier 10 Formier N % H 2 Epäpuhtauksien välttäminen hitsissä Ilmassa on aina tietty määrä kosteutta. Hitsauksessa kuuma valokaari hajottaa kosteuden vety- ja happiatomeiksi. Suojakaasuatmosfääri voidaan pilata ympäröivällä ilmalla seuraavasti: Liian pieni kaasunvirtaus Liian suuri kaasunvirtaus, mistä voi seurata turbulensseja jotka imevät ilmaa kaasuun Vetoisuus, avoimet ikkunat tai ovet Väärä kaltevuus hitsauspolttimessa Häiriöt kaasun virtauksessa, esim. lika ja roiskeet kaasusuuttimessa Vety, myös happi voi olla peräisin perusaineen tai lisäaineen pinnalta seuraavasti: kondensoitunut kosteus oksidit valssihilseessä ja ruoste hiilivety-yhdisteet, öljy ja vetorasvat maalit (nykyisin hitsataan esimaalattuja pintoja) Oksidit muodostuvat esim. valssihilseestä ja polttokuonasta. Viimemainittu sisältää rautaa ja happea. Pöly ja epäpuhtaudet voivat tulla myös lisäainelangan mukana. Joissakin koneissa langansyöttölaitteet ovat avoimia ja lankakela on suojattu hihnalla. On tärkeää, että hihna pidetään suojaamassa lankakelaa. Avatut, ei käytössä olevat lankakelat on varastoitava pölyltä suojassa. Huonolaatuisia suojakaasuja ei yleensä ole. Jos tällaisia kuitenkin on, niin kaasu on yleensä pilattu työpaikalla huonoilla letkuilla ja liittimillä. Esim. happi tunkeutuu huonojen letkujen läpi suojakaasuun, tai vesijäähdytteiset letkut vuotavat. Tulisikin ottaa tavaksi tarkistaa määräajoin letkujen tiiveys.

8 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 8 Seikkoja, jotka voivat vaikuttaa kaasusuojaukseen Jos hitsausparametrien arvoja nostetaan, on myös kaasusuojausta lisättävä. Tässä muutamia syitä: Sähkömagneettiset voimat valokaaressa imee kaasua valokaarta kohti ja sen jälkeen kohti työkappaletta. Mitä suuremmat arvot sitä suurempi on sähkömagneettinen voima, jolloin myös imu on suurempi. Jotta tämä kaasuimu voidaan kompensoida, on kaasun virtausta suurennettava. Kun korotetaan hitsausarvoja, kasvaa usein hitsausnopeus. Tästä seuraa, että ilman nopeus suhteessa pistooliin kasvaa (vertaa vetoisuuden vaikutukseen), jolloin kaasun suojaava vaikutus hitsisulaan on ajallisesti lyhyempi kuin hitaammalla hitsausnopeudella. Kaasusuuttimen koko Kaasusuuttimen koolla on tärkeä rooli kaasunvirtaukseen, jolla vaikutetaan kaasunvirtauksen nopeuteen. Pieni kaasusuutin antaa suuremman kaasuvirtauksen kuin suuri suutin samalla kaasunvirtauksella, tämä merkitsee, että kaasunvirtausta ei veto häiritse yhtä herkästi. Toiselta puolelta pieni kaasusuutin tekee kapeamman alueen täydelle kaasusuojalle ja suuremman riskin turbulenssin muodostukselle. Hitsausaineiden luokittelu Hitsauslangat ja suojakaasut luokitellaan eurooppalaisten standardien mukaisesti. Hitsauslangat Hitsauslangat ovat standardisoitu. Seuraavassa on joitakin huomioitavia hitsauslankastandardeja. SFS-EN 440 Umpilangat seostamattomien terästen ja hienoraeterästen metallikaasukaarihitsaukseen. Standardi tullaan korvaamaan standardilla SFS-EN ISO SFS-EN ISO Täytelangat seostamattomien terästen ja hienoraeterästen metallikaasukaarihitsaukseen (korvaa standardin SFS-EN 758). SFS-EN ISO Umpilangat kuumalujien terästen metallikaasukaarihitsaukseen. SFS-EN ISO Täytelangat kuumalujien terästen metallikaasukaarihitsaukseen. SFS-EN ISO Umpilangat ruostumattomien ja tulenkestävien terästen metallikaasukaarihitsaukseen. SFS-EN ISO Täytelangat ruostumattomien ja tulenkestävien terästen metallikaasukaarihitsaukseen. SFS-EN ISO Umpilangat lujien terästen metallikaasukaarihitsaukseen. SFS-EN ISO Täytelangat lujien terästen metallikaasukaarihitsaukseen. Standardin SFS-EN 440 mukaan umpilangat on luokiteltu seuraavien periaatteiden mukaisesti.

9 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 9

10 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 10 Suojakaasut Hitsauskaasut esitetään standardi SFS-EN 439. Se sisältää sekä suoja- että leikkauskaasut alla olevan taulukon mukaisesti. Kaasujen ominaisuuksia Kaasu Merkintä Tiheys Suhteellinen Kiehumispiste Ominaisuus kg / m³ tiheys ilmaan C Argon Ar 1,784 1, ,9 Inertti Helium He 0,178 0, ,9 Inerttti Hiilidioksidi CO2 1,977 1,529-78,5 Hapettava Happi O2 1,429 1, ,0 Hapettava Typpi N2 1,251 0, ,8 Lievästi reagoiva Vety H2 0,090 0, ,8 Pelkistävä Paine 1,0 bar Paine 1,0 bar Lämpötila 0 C Suojakaasujen tunnukset tulevat muuttumaan (ISO 14175) alla olevan taulukon mukaisiksi.

11 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 11 Tunnus Ryhmä Alaryhmä Ainesosat tilavuusprosentteina Hapettava Inertti Pelkistävä Lievästi reagoiva CO 2 O 2 Ar He H 2 N 2 I loput 0,5 He 95 M1 1 0,5 CO 2 5 loput a 0,5 H ,5 CO 2 5 loput a 3 0,5 O 2 3 loput a 4 0,5 CO 2 5 0,5 O 2 3 loput a M2 0 5 CO 2 15 loput a 1 15 CO 2 25 loput a 2 3 O 2 10 loput a 3 0,5 CO O 2 10 loput a 4 5 CO ,5 O 2 3 loput a 5 5 CO O 2 10 loput a 6 15 CO ,5 O 2 3 loput a 7 15 CO O 2 10 loput a M CO 2 50 loput a 2 10 O 2 15 loput a 3 25 CO O 2 10 loput a 4 5 CO O 2 15 loput a 5 25 CO O 2 15 loput a N loput a 0,5 N loput a 5 < N loput a 0,5 H ,5 N ,5 H 2 50 loput C loput 0,5 O 2 30 Z Seoskaasuja, joiden komponentteja ei ole lueteltu tai seoksia, jotka jäävät taulukon ulkopuolelle. b a b Argonia voidaan korvata kokonaan tai osittain heliumilla. Kaksi seoskaasua, joilla on sama Z-luokitus, ei aina ole vaihdettavissa toisiinsa. Hitsauslankojen varastointi Hitsauslankoja koskee samat säännöt kuin muitakin lisäaineita. Ne säilytetään kuivassa ja lämpimässä, suojattava pölyltä, ruosteesta ja rasvasta sekä muilta epäpuhtauksilta. Täytelangat pitää säilyttää, kuten puikotkin, alkuperäispakkauksissaan kuivassa ja tasalämpimässä tilassa.

12 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 12 Ohut kuparipäällyste joissakin hitsauslangoissa, ei ole riittävä suoja ruostumista vastaan. Päällysteen ensisijaisena tarkoituksena on parantaa langansyöttöä ja virran siirtymistä kosketussuuttimessa. A.5.3 TIG-hitsaus Periaate lisäaineen käytöstä. TIG:llä voidaan hitsata lisäaineen kanssa tai ilman. Hitsattaessa ohutta perusainetta < 4 mm myös jotkut viistetyypit esim. I-railo tai kaksoislaippaliitos eivät aina tarvitse lisäainetta. Normaalisti lisäaine tuodaan hitsiin käsisyöttönä, mutta myös mekanisointi on mahdollista. Hitsauslangan koostumuksen tulee olla sellainen, ettei huokosia synny hitsauksen aikana. Hitsauslangan tulee olla samanlaatuista perusaineen kanssa (pois lukien jotkin alumiinilaadut). Kaasuhitsauslankoja ei saa käyttää TIG-hitsauksessa, koska ne eivät sisällä tiivistysainetta (Si), joka estää huokosten muodostumista. Suojakaasut Suojakaasun tärkein tehtävä TIG-hitsauksessa on suojata hitsisula ympäröivän ilman vaikutuksesta. Suojakaasu on pääsääntöisesti inerttiä kaasua, ts. kaasu ei osallistu aktiivisesti hitsaustapahtumaan. Tästä johtuen käytetään yleensä jalokaasuja kuten argon ja helium. Puhdas argon on tavallisin. Muita kaasukomponentteja, joita käytetään TIG-hitsauksen seoskaasuissa, ovat, typpi ja vety. Suojakaasun valinta perustuu ensisijassa hitsattavaan perusaineen paksuuteen, hitsausasentoon, käsin- tai mekanisoituun hitsaukseen, hitsausnopeuteen ja myös kustannukset ovat valinnan perusteena. Argon on ilmakaasu ja n. 1.4 kertaa painavampaa kuin ilma. Kaasusta on olemassa kaksi puhtausastetta. Tavallisen argonin puhtausaste on 99,99 % ja puhtaampi argon on 99,995 %. Puhtaampaa käytetään titaanin hitsauksessa, titaanilla on suuri taipumus hapettumiseen. Argon on helposti ionisoituva kaasu ja johtaa siihen, että matala kaarijännite n V sytyttää valokaaren. Matalan kaarijännitteen vuoksi tunkeuman muoto on erilainen kuin heliumilla. Helium on vaikeammin saatavissa oleva luonnonkaasu ja tämän vuoksi kaasu on kalliimpaa kuin argon. Helium on n. 7 kertaa kevyempää kuin ilma ja on huonommin ionisoituva, tämän vuoksi valokaari syttyy on huonosti. Kaarijännite on oltava korkeampi n V, tämä selittää tunkeuman muodon eron verrattuna argoniin. Suojakaasun tehtävät: Suojata hitsisulaa ilman hapelta ja typeltä. Suojata elektrodia, lisäainetta ja hitsin ympärillä olevaa kuumaa aluetta ilman hapettavalta vaikutukselta. Helpottaa ionisoitumista. Siirtää virran/lämmön valokaaressa.

13 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 13 Virheitä joita voi esiintyä: Vaikka käytetään puhtaita kaasuja voi tästä huolimatta hitsisulassa esiintyä häiriöitä. Syitä jotka heikentävät kaasun suojaavaa vaikutusta ja huonontavat hitsin laatua: Vesivuoto TIG-hitsaimessa Väärä kaasunvirtaus Huonosti puhdistettu kaasulinssi Vuotavat liitokset Ilmavirtaukset jotka häiritsevät kaasusuojaa Juurikaasut TIG-hitsauksessa käytetään usein juurikaasua suojaamaan hitsin juurenpuolta hapettumiselta. Hapettuma voi heikentää materiaalin korroosiokestävyyttä. Juurikaasu on ehdoton vaatimus kun hitsataan ruostumattomia teräksiä tai titaania. Myös seostamattomien terästen hitsauksessa juurikaasun käytöstä saadaan hyötyä. Vältytään esim. juurenpuolen sulahilseeltä, joka suuret vaatimukset omaavilla hitseillä on hiottava pois. Lisäaineen ja suojakaasun valinta TIG-hitsauksessa lisäaineen ja suojakaasun valinta perustuu ensisijassa perusaineeseen. Kaasutoimittajien taulukoista saa ohjeita suojakaasun valintaan. Tässä esitetään yleisimmät Käyttöalue Tunnus (EN 439) AGAn tuotenimi Woikosken tuotenimi Suojakaasut seostamattomille Mison Ar teräksil- Argon S le ja alumiinille Suojakaasut ruostumattomille teräksille Juurikaasu teräksille Juurikaasu kaikille perusaineille SI1 + 0,03NO I1 I1 I3 I3 I3 SI1 + 0,03NO SR1 I1 I1 I3 I3 I3 Helon 30 Helon 50 Helon 75 Mison Ar Mison H2 Argon S Helon 30 Helon 50 Helon 75 Argon S Naton Argon AR-HE Argon AR-HE Koostumus Ar + 0,03% NO Ar4.0 (99.99%Ar) Ar + 30% He Ar + 50% He Ar + 75% He Ar + 0,03% NO Ar + 2% H 2 + 0,03% NO Ar4.0 (99.99%Ar) Ar + 30% He Ar + 50% He Ar + 75% He Ar4.0 (99.99%Ar) N % H 2 I1 F2 Formier I1 Argon S Ar4.0 (99.99%Ar) Hitsauslankojen luokittelu Hitsauslangat on standardisoitu. Seuraavassa joitakin huomioitavia hitsauslankastandardia. SFS-EN ISO 636 Seostamattomien ja hienoraeterästen TIG-langat (korvaa standardin SFS-EN 1668). SFS-EN ISO Kuumalujien terästen TIG-langat (korvaa standardin SFS-EN 12070). SFS-EN ISO Ruostumattomien ja tulenkestävien terästen TIG-langat.

14 Hitsauksen teoriaopetus A5 Hitsausaineet 14 Lisäaineiden käsittely ja varastointi Lisäaineiden käsittely ja varastointi on hyvä ohjeistaa. Käsittely 1. Hitsauslangat haetaan valmistuksen tarpeen mukaan varastosta. Käyttämättömät hitsauslangat palautetaan varastoon työn loputtua. Langat on oltava selvästi merkittyjä, että ne voidaan tunnistaa. 2. Hitsauslangat, joita ei voida tunnistaa, on romutettava. 3. Hitsaajan on varmistettava, että hän käyttää oikean tyyppistä ja oikean halkaisijan omaavaa lisäainetta jotka kirjattu hitsausohjeeseen (WPS). 4. Seostamattoman teräksen TIG-langat ovat ulkonäöltään samanlaisia ja siksi on tärkeää tarkistaa langan merkintä, että sen oikea. 5. Lisäaineita ei saa käyttää jos merkintä on epäselvä tai sitä ei voi muuten tunnista. Lisäaineita on käsiteltävä puhtailla käsineillä. Epäpuhtaus voi pilata hitsin. Vastuut 1. Hitsaaja vastaa lisäaineiden käsittelystä ohjeiden mukaan. 2. Hitsauskoordinoija/työnjohtaja/varastohenkilöstö vastaa lisäaineiden varastoinnista ohjeiden mukaisesti, samoin että kuljetus varastoon ja ulos toimii ohjeiden mukaisesti. 3. Hitsauskoordinoija on vastuussa, että käytetään hyväksyttyjä lisäaineita. Varastointi Lisäainetoimitukset on tarkastettava, että ne vastaavat tilausta ja, että kuljetuksessa ei ole syntynyt vaurioita. Kaikki lisäaineet on oltava selvästi merkitty, etteivät ne pääse sekoittumaan. Esimerkki lisäaineiden varastointiohjeeksi: Lisäaineet tulee säilyttää pakkauksissaan. Lisäaineita ei saa säilyttää lattialla, vaan ne on pidettävä hyllyillä. Huonelämpötila min. +20 C, suhteellinen kosteus max. 50%. Lisäaineita voidaan säilyttää 2 vuotta pakkauspäivämäärästä A.5.4 Hyväksynnät Vaativissa työkohteissa vaaditaan usein hyväksyttyjä lisäaineita. Lisäaineet hyväksyy luokittelulaitokset tai ilmoitetut laitokset, kuten Det Norske Veritas (DNV), Lloyds Reg. Of Shipping (LR) ja Technische Überwachung, TÜV. Hyväksynnän tilalle on esim. painelaitepuolella tulossa lisäaineiden tyyppitarkastus. Tyyppitarkastuksen suorittaa ilmoitettu laitos.

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

MISON suojakaasu. Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? MISON suojakaasu Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 2 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina haitallista otsonia. Hyvin

Lisätiedot

Täytelangan oikea valinta

Täytelangan oikea valinta Täytelangan oikea valinta - HITSAUSKONEET - Lincoln Electric Nordic - LISÄAINEET - Mestarintie 4 - VARUSTEET- PL 60 Eura Puh: 0105223500, fax 0105223510 email :jallonen@lincolnelectric.eu Prosessikuvaus

Lisätiedot

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi?

Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 3 ODOROX MISON suojakaasu odorized oxygen Annatko otsonin vaarantaa terveytesi? 02 MISON suojakaasu Vältä haitallista otsonia käytä hitsaamiseen aina MISON suojakaasua. Hitsaamisen yhteydessä syntyy aina

Lisätiedot

B6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin

B6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin B.6 Yleiskatsaus hitsausprosesseihin 1 B.6.1 Valokaari lämmönlähteenä Valokaari Valokaaren avulla pystytään vaivattomasti kehittämään riittävän korkeita lämpötiloja ja suuria lämpömääriä kaikkien metallisten

Lisätiedot

Puikkojen oikea valinta

Puikkojen oikea valinta Puikkojen oikea valinta - HITSAUSKONEET - Lincoln Electric Nordic - LISÄAINEET Mestarintie 4 - VARUSTEET- PL 60 27511 Eura puh. 0105223500,fax 0105223510 email : jallonen@lincolnelectric.eu Puikkohitsauksessa

Lisätiedot

Pienoisopas. Alumiinihitsaus.

Pienoisopas. Alumiinihitsaus. Pienoisopas. Alumiinihitsaus. 2 Sisällys 3 Alumiini 4 Alumiiniseokset 5 Alumiinin hitsaaminen Muodonmuutokset Puhdistus ennen hitsausta Lisäaine 7 Suojakaasut MISON suojakaasut Alumiinihitsauksen suojakaasut

Lisätiedot

Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen.

Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen. Pienoisopas. Ruostumattoman teräksen MIG/MAGhitsaukseen. 2 Sisällys. 3 Ruostumaton teräs 4 Ruostumattomien terästen lujuus ja korroosionkestävyys 4 Ruostumattomien terästen hitsaus - käytännön ohjeita

Lisätiedot

Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia.

Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia. B.5 Hitsausvirheet 1 B.5.1 Hitsausvirheiden syyt Perusaine Perusaineesta johtuvat hitsausvirheet ovat pääasiassa halkeamia, kuuma- ja/tai kylmähalkeamia. Tavallisimmat syyt kuumahalkeamien syntymiseen

Lisätiedot

AWS A5.20/A5.20M : E70T-9C-H8 / E70T-9M-H8 EN 758 : T 46 0 R C 3 H10 / T 46 0 R M 3 H10

AWS A5.20/A5.20M : E70T-9C-H8 / E70T-9M-H8 EN 758 : T 46 0 R C 3 H10 / T 46 0 R M 3 H10 Luokittelu Suojakaasullinen täytelanka käsihitsaukseen tai mekanisoituun hitsaukseen jalkoasennossa Vähän roiskeita, hyvä kuonan irtoaminen, juoheva ulkonäkö, erinomainen hitsattavuus Hyvä tuotto ja syvä

Lisätiedot

Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily , SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab

Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily , SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab Ruostumattoman teräksen hitsauksen suojakaasut. Seminaariristeily 27.5.2016, SHY Turku. Jyrki Honkanen Oy AGA Ab Sisältö. Seoskaasujen komponentit Perussuositukset Mikroseostukset AGAn suojakaasut rst:n

Lisätiedot

B.3 Terästen hitsattavuus

B.3 Terästen hitsattavuus 1 B. Terästen hitsattavuus B..1 Hitsattavuus käsite International Institute of Welding (IIW) määrittelee hitsattavuuden näin: Hitsattavuus ominaisuutena metallisessa materiaalissa, joka annetun hitsausprosessin

Lisätiedot

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Ruukin Teräspaalupäivä 2013 Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Unto Kalamies Inspecta Sertifiointi Oy 1 Sisältö Hitsaus prosessina Laatuvaatimukset Hitsaajan pätevyys

Lisätiedot

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta.

MIG/MAG-hitsaus. Sisällysluettelo. MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus MIG/MAG-hitsausta. MIG/MAG-hitsaus (engl. metal inert gas / metal active gas welding) on kaasukaarihitsausmenetelmä, jossa sähkövirran avulla aikaansaatava valokaari palaa lisäainelangan

Lisätiedot

Käsikirja Hitsauslisäaineiden varastointi- ja käsittelyohjeet

Käsikirja Hitsauslisäaineiden varastointi- ja käsittelyohjeet Käsikirja Hitsauslisäaineiden varastointi- ja käsittelyohjeet HITSAUSPUIKOT, MIG/MAG-UMPILANGAT, TÄYTELANGAT, TIG-LANGAT SEKÄ JAUHEKAARILANGAT, -NAUHAT JA -JAUHEET Sisältö Ympäristöstä huolehtiminen sivu

Lisätiedot

Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen.

Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. Käytännön ohjeita MIG/MAG-hitsaukseen. 02 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 1 MIG/MAG-hitsaus 4 1.1 Prosessikuvaus 4 1.2 MIG/MAG-hitsauksen sähköinen toimintaperiaate

Lisätiedot

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Sivu 1/6 Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Kirjoittaja Seppo Koivuniemi, Finnblast Oy Hyvän tuottavuuden yhtenä kulmakivenä on tehdä kerralla oikeaa laatua niin, että korjauksia ei tarvita.

Lisätiedot

A.6 Hitsauksen suoritus 1

A.6 Hitsauksen suoritus 1 Hitsauksen teoriaopetus A6 Hitsauksen suorittaminen 1 A.6 Hitsauksen suoritus 1 A.6.1 Hitsausohje, WPS Hitsausohje on asiakirja, jossa yksityiskohtaisesti esitetään tiettyyn hitsaussovellutuksen vaadittavat

Lisätiedot

Tuoteluettelo. Teollisuuskaasut.

Tuoteluettelo. Teollisuuskaasut. Tuoteluettelo. Teollisuuskaasut. 02 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. Yleistä 3 Fysikaaliset tiedot 4 Kaasupullot 7 Pulloventtiilit Puhtaat kaasut 8 Argon 9 Asetyleeni 10 Happi 11 Helium 12 Hiilidioksidi

Lisätiedot

A.1 Kaarihitsauksen perusteet

A.1 Kaarihitsauksen perusteet 1 A.1 Kaarihitsauksen perusteet A.1.1 Sähköopin perusteet Mitä on sähkö? Aineen perusrakenne koostuu atomeista, jotka ovat erittäin pieniä. Atomiin kuuluu ydin ja sitä ympäröivä elektroniverho, jossa elektronit

Lisätiedot

HITSAUKSEN TUOTTAVUUDEN PARANTAMINEN KAASUVALINNOILLA IMPROVING WELDING PRODUCTIVITY WITH SHIELDING GAS CHOICES

HITSAUKSEN TUOTTAVUUDEN PARANTAMINEN KAASUVALINNOILLA IMPROVING WELDING PRODUCTIVITY WITH SHIELDING GAS CHOICES Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari HITSAUKSEN TUOTTAVUUDEN PARANTAMINEN KAASUVALINNOILLA IMPROVING WELDING PRODUCTIVITY

Lisätiedot

H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät

H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät H. Valukappaleen korjaushitsausmenetelmät Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Kuva 248. Puikkohitsausmenetelmä Kuva 249. Mig/Mag - hitsausmenetelmä Kuva 250. Tig-hitsausmenetelmä Valukappaleen korjaushitsauksia

Lisätiedot

Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille

Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille Kimmo Keltamäki Tasalujat hitsauslangat ultralujille teräksille Kirjallisuusselvitys Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 6/2013 Tasalujat hitsauslangat ultralujille

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA "WiseRoot+ on uskomattoman käyttäjäystävällinen ja tekee sen, minkä lupaa. Sillä on helppo korjata monenlaiset sovitepoikkeamat, kuten kohdistusvirheet

Lisätiedot

FastMig X. Hitsauksen uusi tulevaisuus

FastMig X. Hitsauksen uusi tulevaisuus FastMig X Hitsauksen uusi tulevaisuus FastMig X Monien erikoisalojen tuoteperhe Modulaarinen monimenetelmäratkaisu ja pohjapalkohitsauksen ehdoton ykkönen Perustuu markkinoiden parhaisiin hitsausteknisiin

Lisätiedot

A.7 Hitsauksen suoritus (2)

A.7 Hitsauksen suoritus (2) Hitsauksen teoriaopetus A7 Hitsauksen suorittaminen 1 A.7 Hitsauksen suoritus (2) A.7.1 Hitsausparametrien tarkistus Tärkeätä on, että hitsauslaitteisto antaa oikeat arvot (kelpuutus), kun hitsataan WPS:n

Lisätiedot

Tietoa hitsarin takataskuun

Tietoa hitsarin takataskuun Tietoa hitsarin takataskuun Tietoa hitsarin takataskuun -vihkonen on tarkoitettu helpottamaan päivittäistä työskentelyäsi lisäaineiden valinnassa ja hitsaustyössä. ihkoseen on koottu yleisiin käytetyt

Lisätiedot

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään.

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään. 1 1. Tuuletus- ja ripustusaukot Sinkittävät kappaleet tulee suunnitella siten, ettei niihin jää umpinaisia tiloja ja taskuja. Aukotuksen ansiosta sinkki pääsee virtaamaan rakenteiden sisään ja ulos, eikä

Lisätiedot

OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES

OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma OHUTSEINÄMÄISTEN PUTKIEN ORBITAALI-TIG-HITSAUS ORBITAL TIG WELDING OF THIN-WALLED TUBES Lappeenrannassa 24.4.2012

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA 7.11.2017 WiseRoot+ TUOTTAVA JA KORKEALAATUINEN MIG- HITSAUSPROSESSI WiseRoot+ on ilman juuritukea tehtävään pohjapalon hitsaukseen optimoitu lyhytkaariprosessi.

Lisätiedot

Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja.

Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja. 2 Sisältö Sisältö. 4 Suojakaasun tehtävät 7 MISON suojakaasuohjelma 9 Työympäristö 14 Suojakaasun vaikutus tuottavuuteen 21 Suojakaasu ja laatu 26 Seostamattomien

Lisätiedot

HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ

HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ HITSAUSSUOJAKAASUJEN TEHOKAS JA TALOUDELLINEN KÄYTTÖ Kalevi Korjala 29.6.2007 Copyright 2007 Kalevi Korjala 1. JOHDANTO.. 1 2. HITSAUSSUOJAKAASUT. 2 2.1 Hitsaussuojakaasujen merkitys hitsauksessa 2 2.2

Lisätiedot

Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen. Kirjallisuusselvitys

Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen. Kirjallisuusselvitys Kimmo Keltamäki Austeniittiset lisäaineet kulutusterästen hitsaukseen Kirjallisuusselvitys Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 7/2013 Austeniittiset lisäaineet

Lisätiedot

Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen

Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaaminen Kuumasinkityn teräksen liittäminen hitsaamalla Hitsaus on yleisin liittämismuoto valmistettaessa teräsrakenteita ja se soveltuu hyvin kuumasinkittävien rakenteiden

Lisätiedot

Tietoa hitsarin takataskuun

Tietoa hitsarin takataskuun Tietoa hitsarin takataskuun XA00153012 Tietoa hitsarin takataskuun -vihkonen on tarkoitettu helpottamaan päivittäistä työskentelyäsi lisäaineiden valinnassa ja hitsaustyössä. Vihkoseen on koottu yleisimmin

Lisätiedot

Suojakaasukäsikirja.

Suojakaasukäsikirja. Suojakaasukäsikirja. MISON, RAPID PROCESSING ja ODOROX, CORGON, CRONIGON ja VARIGON ovat Linde AG:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Suojakaasun tehtävät...sivu 4 MISON suojakaasuohjelma...sivu 8 Työympäristö...Sivu

Lisätiedot

Corthal, Thaloy ja Stellite

Corthal, Thaloy ja Stellite Corthal, Thaloy ja Stellite KOVAHITSAUSTÄYTELANGAT KORJAUS JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE SOMOTEC Oy Tototie 2 70420 KUOPIO puh. 0207 969 240 fax. 0207 969 249 email: somotec@somotec.fi internet: www.somotec.fi

Lisätiedot

Pistoolit ja polttimet FI

Pistoolit ja polttimet FI Pistoolit ja polttimet FI Laadukkaat materiaalit ja käytännöllinen muotoilu Tärkeimmät ominaisuudet Pistoolin keveys ja sen optimaalinen tasapainotus varmistavat, että hitsaaja pystyy väsymättä tuottamaan

Lisätiedot

HITSAUSMENETELMÄT. Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia

HITSAUSMENETELMÄT. Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia HITSAUSMENETELMÄT Eri hitsausmenetelmien kuvaukset. Lähteet: Esab, Kemppi, Wikipedia SISÄLLYSLUETTELO Jauhekaarihitsaus...4 Kaasukaarimuottihitsaus...5 Kaarijuotto...5 Kaasuleikkaus...5 Kiekkohitsaus...6

Lisätiedot

Pepe Nikander Vastaukset LP4 Koe 1 (5) Keinutie 7 B 47 00940 Helsinki 24.10.2008. Kappaleesta johtuvia virheitä ovat:

Pepe Nikander Vastaukset LP4 Koe 1 (5) Keinutie 7 B 47 00940 Helsinki 24.10.2008. Kappaleesta johtuvia virheitä ovat: Pepe Nikander Vastaukset LP4 Koe 1 (5) TTS Koulutus Ari Monto Nuolikuja 6 01740 Vantaa KOKEEN KYSYMYKSET 1. Mikä on tekninen perusmittayksikkö? Oletan tässä puhuttavan pituuden mittaamiseen käytettävästä

Lisätiedot

A.2 Hitsauslaitteisto

A.2 Hitsauslaitteisto 1 A.2 Hitsauslaitteisto A.2.1 Sähkön jakelu, liitäntä verkkoon Hitsauslaitteiston ensisijainen tehtävä on pienentää jakeluverkon korkea jännite sekä samalla mahdollistaa suuren sähkövirran käytön. Lisäksi

Lisätiedot

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA

WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA WiseRoot+ ERITTÄIN TEHOKASTA POHJAPALON HITSAUSTA "WiseRoot+ on uskomattoman käyttäjäystävällinen ja tekee sen, minkä lupaa. Sillä on helppo korjata monenlaiset sovitepoikkeamat, kuten kohdistusvirheet

Lisätiedot

HITSAUKSEN ALKEITA. Emäspuikoissa on paksumpi päällyste sekä hitsauspuhallus voimakkaampi kuin rutilipuikoissa.

HITSAUKSEN ALKEITA. Emäspuikoissa on paksumpi päällyste sekä hitsauspuhallus voimakkaampi kuin rutilipuikoissa. PUIKKOHITSAUS Hitsauskone tyypit: HITSAUKSEN ALKEITA Hitsausmuuntajassa hitsausvirta on vaihtovirtaa, jännite noin 30 60 Volttia ja Hertsiluku sama kuin verkossa, 1-vaihekoneessa 50 Hertziä, näin ollen

Lisätiedot

KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA

KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0400 Kandidaatintyö ja seminaari KANDIDAATINTYÖ: ADAPTIIVISEN HITSAUSVALOKAAREN HYÖDYNTÄMINEN MAG-KUUMAKAARIHITSAUKSESSA

Lisätiedot

Hitsauslaitteet VALINTAOPAS

Hitsauslaitteet VALINTAOPAS Hitsauslaitteet VALINTAOPAS HELPPO VALINTA Tämä valintaopas auttaa sinua valitsemaan konepaketin, joka parhaiten sopii omiin hitsaustarpeisiisi. Tarkat kysymykset prosessista ja käyttötarkoituksesta auttavat

Lisätiedot

17. Tulenkestävät aineet

17. Tulenkestävät aineet 17. Tulenkestävät aineet Raimo Keskinen Peka Niemi - Tampereen ammattiopisto Alkuaineiden oksidit voidaan jakaa kemiallisen käyttäytymisensä perusteella luonteeltaan happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin

Lisätiedot

Korjaushitsauskäsikirja

Korjaushitsauskäsikirja Korjaushitsauskäsikirja Osa 1, Perusteet OY ESAB Ruosilantie 18, 00390 HELSINKI puh. (09) 547 761, faksi (09) 547 7771, www.esab.fi Sisällys Osa 1, Perusteet Talttaus Leikkaus Lävistys... 1-3 Esilämmitys

Lisätiedot

Kaasupullojen käsittely. Anna meidän opastaa!

Kaasupullojen käsittely. Anna meidän opastaa! Kaasupullojen käsittely. Anna meidän opastaa! 2 Kiitos, että valitsit AGAn. Autamme sinua turvallisessa kaasunkäsittelyssä, olitpa sitten aloittelija tai jo kokenut käyttäjä. Tärkein turvallisuustekijä

Lisätiedot

Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen

Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen Hitsausmenetelmävalintojen vaikutus tuottavuuteen HITSAUSSEMINAARI puolitetaan kustannukset Lahti 9.4.2008 Dipl.ins. Kalervo Leino VTT HITSAUSMENETELMÄN TEHOKKUUS = 1 / HITSAUSAIKA HITSIMÄÄRÄ HITSIAINEEN

Lisätiedot

WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ.

WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ. WELDING INSTRUCTION SVETSINSTRUKTION SCHWEISSANLEITUNG www.eco-tracks.com HITSAUS OPETUSTA ИНСТРУКЦИЯ ПО СВАРКЕ TELAHOKKIEN HITSAUSOHJE Yleistä Booriseosteisen teräksen ominaisuuksia Karkaistun booriseosteisen

Lisätiedot

HITSAUS- STANDARDIT 2006

HITSAUS- STANDARDIT 2006 HITSAUS- STANDARDIT 2006 Hitsausta koskevat standardit ovat laajin koko metalli- ja rakennusteollisuuteen vaikuttava perusstandardien osa-alue. Hitsausstandardit ovat horisontaalisia standardeja. Tämä

Lisätiedot

B.2 Levyjen hitsausliitokset

B.2 Levyjen hitsausliitokset 1 B.2 Levyjen hitsausliitokset B.2.1 Hitsilajit: Päittäis- ja pienahitsit Hitsilajeja on kaksi, pienhitsejä ja päittäishitsejä. Pienahitsillä tarkoitetaan pienarailoon hitsattua hitsiä. Päittäishitsejä

Lisätiedot

AGA-säätimet. Keskussäädin MR-21.. s. 2. Keskussäädin MR-60.. s. 3. Unicontrol 500 s. 4. Fixicontrol HT. s. 5. R-21 < 10 bar s. 6. DIN Control.. s.

AGA-säätimet. Keskussäädin MR-21.. s. 2. Keskussäädin MR-60.. s. 3. Unicontrol 500 s. 4. Fixicontrol HT. s. 5. R-21 < 10 bar s. 6. DIN Control.. s. AGA-säätimet 1 Keskussäädin MR-21.. s. 2 Keskussäädin MR-60.. s. 3 Unicontrol 500 s. 4 Fixicontrol HT. s. 5 R-21 < 10 s. 6 R-21 > 10... s. 7 DIN Control.. s. 8 CR 60. s. 9 Unicontrol 600 s. 10 Unicontrol

Lisätiedot

Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI

Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI Kemi-Tornion Amk Tekniikka, T&K Materiaalien käytettävyyden tutkimusryhmä Jalosauma Tutkimus ferriittisten ruostumattomien terästen käytettävyydestä: hitsattavuus DIGIPOLIS SEMINAARI 12.5.2001 Mari-Selina

Lisätiedot

www.elgawelding.com Lisäaineita Tuottavaan hitsaukseen Quality and Know-How in Welding

www.elgawelding.com Lisäaineita Tuottavaan hitsaukseen Quality and Know-How in Welding www.elgawelding.com Lisäaineita Tuottavaan hitsaukseen Quality and Know-How in Welding Quality & know-how in welding Elga on Pohjoismaiden suurimpia hitsauslisäaineiden markkinoijia. Yritys työskentelee

Lisätiedot

Ultralujien terästen hitsausmetallurgia

Ultralujien terästen hitsausmetallurgia 1 Ultralujien terästen hitsausmetallurgia CASR-Steelpolis -seminaari Oulun yliopisto 16.5.2012 Jouko Leinonen Nostureita. (Rautaruukki) 2 Puutavarapankko. (Rautaruukki) 3 4 Teräksen olomuodot (faasit),

Lisätiedot

HITSAUSSANASTOA. Amma-projekti, Vakes 2005 Anja Keipi, Janne Saari, Mauri Immonen

HITSAUSSANASTOA. Amma-projekti, Vakes 2005 Anja Keipi, Janne Saari, Mauri Immonen HITSAUSSANASTOA Amma-projekti, Vakes 2005 Anja Keipi, Janne Saari, Mauri Immonen Sisällysluettelo Hitsausasennot... 3 Railotyypit... 3 Hitsin osat... 3 Hitsausvirheet... 3 Kaasuhitsaus... 4 Puikkohitsaus...

Lisätiedot

MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen. Tekniset tiedot: MinarcMig 170 MinarcMig 180

MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen. Tekniset tiedot: MinarcMig 170 MinarcMig 180 MinarcMig Adaptive 170 ja 180, Mig/Mag-hitsaukseen Helppokäyttöinen Kevyt ja helppo liikutella Hyvät hitsausominaisuudet myös pitkillä liitäntäkaapeleilla Turvallinen ja luotettava Ohutlevyteollisuus Asennus

Lisätiedot

Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket Muokkauslujittumisen hyödyntäminen päittäisliitoksissa

Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket Muokkauslujittumisen hyödyntäminen päittäisliitoksissa TRY TERÄSNORMIKORTTI N:o 15/2002 SFS-ENV 1993-1-4: 1996, kohdat 2.1.3, 2.3, 6.3 ja 7 Käytetään yhdessä SFS-ENV 1993-1-4:n kansallinen soveltamisasiakirjan (NAD) kanssa Austeniittiset ruostumattomat suorakaideputket

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST SUPER CUT 50 ESITTELY SUPER CUT-50 plasmaleikkureiden valmistuksessa käytetään nykyaikaisinta MOSFET invertteri tekniikka. Verkkojännitteen 50Hz taajuus muunnetaan korkeaksi taajuudeksi

Lisätiedot

TYÖVÄLINETERÄSTEN HITSAUS. käyttösovellusopas kylmätyöstö

TYÖVÄLINETERÄSTEN HITSAUS. käyttösovellusopas kylmätyöstö TYÖVÄLINETERÄSTEN HITSAUS käyttösovellusopas kylmätyöstö sisällys Yleistä työvälineterästen hitsauksesta... 3 Hitsausmenetelmät... 3 Työpiste... 5 Hitsausaineet... 6 Varo vetyä!... 7 Korotettu työlämpötila...

Lisätiedot

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET 24 2012 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Liikenneviraston

Lisätiedot

A9 Hitsaajan pätevyyskokeet

A9 Hitsaajan pätevyyskokeet A.9 Hitsaajan pätevyyskokeet A.9.1 Pätevöittämisen tarkoitus 1(13) Hitsaus on metalliteollisuuden vaativin ammatti. Tästä johtuen on hitsaajan pätevyydellä olennainen merkitys hitsin laadun kannalta. Hitsaajan

Lisätiedot

FastMig M. Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön

FastMig M. Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön FastMig M Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön FastMig M Uuden sukupolven työjuhta teollisuuskäyttöön Taattua luotettavuutta hitsausteknologian huipulta Ensiluokkaista laatua teolliseen MIG/MAGhitsaukseen

Lisätiedot

FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle

FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle FastMig X vie käsinhitsauksen laatustandardit uudelle tasolle Tämän hetken älykkäin MIG-hitsauslaite Hyödyntää tehokkaasti hitsaushallinnan ohjelmistoja (KAS) ja valokaaren ominaisuuksia parantavia Wise-ohjelmistotuotteita

Lisätiedot

LISÄMODULI. PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus

LISÄMODULI. PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus LISÄMODULI PSS Ruostumattomat teräkset ja niiden hitsaus PSS 1: Ruostumattomat teräkset ja niiden ominaisuudet PSS 1.1: Määritelmä PSS 1.2: Passiivikalvo PSS 1.3: Ruostumattomien terästen merkinnät PSS

Lisätiedot

selectarc - KOVAHITSAUSPUIKOT Somotec Oy KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE

selectarc - KOVAHITSAUSPUIKOT Somotec Oy KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE selectarc - KOVAHITSAUSPUIKOT KORJAUS- JA KUNNOSSAPIDON AMMATTILAISILLE Somotec Oy Tototie 2 70420 KUOPIO puh 0207 969 240 fax 0207 969 249 email: somotec@somotecfi internet: wwwsomotecfi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA.

SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA. 1 HITSAVONIA PROJEKTI Teemapäivä 13.12.2005. DI Seppo Vartiainen Savonia-amk/tekniikka/Kuopio SEOSAINEIDEN VAIKUTUKSET TERÄSTEN HITSATTAVUUTEEN. MIKRORAKENTEEN MUUTOKSET HITSAUSLIITOKSESSA. 1. Hitsiaine

Lisätiedot

Korjaushitsauskäsikirja

Korjaushitsauskäsikirja Korjaushitsauskäsikirja Osa 2, Hitsausohjeita OY ESAB Ruosilantie 18, 00390 HELSINKI puh. (09) 547 761, faksi (09) 547 7771, www.esab.fi Sisällys Osa 2, Hitsausohjeita Valuraudan hitsaus... 2-3 Huonosti

Lisätiedot

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus KEMIALLISIIN REAKTIOIHIN PERUSTUVA POLTTOAINEEN PALAMINEN Voimalaitoksessa käytetään polttoaineena

Lisätiedot

Tulovirta: 230 V, 1-vaihe. Nimellisteho: 150 A 35 % tasavirralla. Paino: 33,0 kg. Hitsaustapa: MIG/MAG

Tulovirta: 230 V, 1-vaihe. Nimellisteho: 150 A 35 % tasavirralla. Paino: 33,0 kg. Hitsaustapa: MIG/MAG MIGMATIC 171 230 V, 1-vaihe 150 A 35 % tasavirralla 33,0 kg 3110 029015286 MIGMATIC 171 - Virtalähde-/pulloteline - Syöttörullasarja, V-urat, 0,6/0,8 mm - Kaasuletku 3450 156053046 Syöttörullasarja, V-urat,

Lisätiedot

Kemppi K5 Hitsauslaitteet

Kemppi K5 Hitsauslaitteet Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA Kemppi K5 Hitsauslaitteet 1(6) TEHOKAS SUURIKAPASITEETTINEN MIG/ MAG-HITSAUSKONE Kempact Pulse 3000 on mahtava yhdistelmä tehoa, kapasiteettia ja viimeistelyä

Lisätiedot

LaserWorkShop 2006 OULUN ETELÄISEN INSTITUUTTI

LaserWorkShop 2006 OULUN ETELÄISEN INSTITUUTTI LaserWorkShop 2006 OULUN Lasertyöst stö elektroniikan mekaniikan tuotannossa 03.04.2006 1 KAM 3D-Lasersolu Trumpf Yb:Yag Disk-laser -Hitsausoptiikka -Leikkausoptiikka (-Pinnoitusoptiikka) Motoman robotti

Lisätiedot

Robotisointi ja mekanisointi. Orbitaalihitsaus. Kalervo Leino VTT Tuotteet ja tuotanto

Robotisointi ja mekanisointi. Orbitaalihitsaus. Kalervo Leino VTT Tuotteet ja tuotanto Robotisointi ja mekanisointi. Orbitaalihitsaus. Kalervo Leino VTT Tuotteet ja tuotanto HITSAUSAUTOMAATION TAVOITTEET hitsauksen tuottavuuden paraneminen tuottavien hitsausprosessien käyttö parempi työhygienia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WAMETA 200

KÄYTTÖOHJE WAMETA 200 KÄYTTÖOHJE WAMETA 200 1. JOHDANTO Wameta 200 hitsausinvertteri on suunniteltu vain puikko- ja TIG-hitsausta varten. Tässä käyttöohjeessa annetaan yleisiä ohjeita uuden hitsauskoneen käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

Fleetweld 5P. Luokittelu. Yleiskuvaus. Kemiallinen analyysi (paino%), tyypillinen, puhdas hitsiaine. Pakaukset, saatavissa olevat koot ja tunnistus

Fleetweld 5P. Luokittelu. Yleiskuvaus. Kemiallinen analyysi (paino%), tyypillinen, puhdas hitsiaine. Pakaukset, saatavissa olevat koot ja tunnistus Fleetweld 5P Luokittelu AWS A5.1-91 : E 6010 EN 499-94 : E 42 2 C 25 Yleiskuvaus Selluloosapäällysteinen puikko putkihitsaukseen ja yleishitsaukseen Tuottaa hyvin sitkeän pohjapalon Hyvin syvä tunkeuma

Lisätiedot

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN

SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 1 SUOJAKAASUN VAIKUTUS FERRIITTISEN RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN LASERHITSIN OMINAISUUKSIIN 2 FERRIITTINEN EN 1.4521 RUOSTUMATON TERÄS -Titaanistabiloitu -Haponkestävä 3 LASERHITSAUS -Pieni lämmöntuonti ei

Lisätiedot

UUSI SYMPLEX 320 SYMPLEX 420. Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit. AWtools Oy

UUSI SYMPLEX 320 SYMPLEX 420. Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit. AWtools Oy AWtools Oy Rälssitie 7 B 01510 VANTAA Puh. 020 7434 720 www.awtools.fi myynti@abajat.fi UUSI Sarja 3-vaihe SYMPLEX 320 SYMPLEX 420 Puikkohitsausja MIG/MAG- Invertterit SYMPLEX 320-420 3PH SUURI VAIN OMINAISUUKSILTAAN.

Lisätiedot

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET Oulu 01.02.1993 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Poijukettingit ja sakkelit, Laatuvaatimukset

Lisätiedot

Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa

Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa Raahen Seudun Teknologiakeskus Oy Steelpolis tuotantostudio Lujat teräkset seminaari Lujien terästen hitsauksen tutkimus Steelpoliksessa Sami Heikkilä Tutkimusinsinööri 17.9.2009 Steelpolis tuotantostudio

Lisätiedot

Miten parannan hitsauksen tuottavuutta

Miten parannan hitsauksen tuottavuutta Miten parannan hitsauksen tuottavuutta SHY Turun paikallisosasto 60 vuotta 07.11.2013 Esa Penttilä IWS hitsausneuvonta Oy ESAB Millä tehostan hitsausta Esa Penttilä Oy Esab Mitä tänään - suunnittelu -

Lisätiedot

Betonielementtien työmaahitsaukset

Betonielementtien työmaahitsaukset Betonielementtien työmaahitsaukset Arto Suikka, diplomi-insinööri arto.suikka@fonet.fi Uusien eurooppalaisten terässtandardien voimaantulo 1.7.2014 alkaen toi myös hitsauksiin muutoksia. Tärkein standardi

Lisätiedot

RAILOGEOMETRIAN VAIKUTUS POHJAPALON HITSAUKSEEN MODIFIOIDULLA MAG-HITSAUSPROSESSILLA

RAILOGEOMETRIAN VAIKUTUS POHJAPALON HITSAUKSEEN MODIFIOIDULLA MAG-HITSAUSPROSESSILLA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO LUT School of Energy Systems LUT Kone BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari RAILOGEOMETRIAN VAIKUTUS POHJAPALON HITSAUKSEEN MODIFIOIDULLA MAG-HITSAUSPROSESSILLA THE

Lisätiedot

Korjaus- ja kunnossapitohitsaus

Korjaus- ja kunnossapitohitsaus Korjaus- ja kunnossapitohitsaus Hitsaus on tärkeä menetelmä korjaustoiminnassa Hitsaus on metallien yleisin liittämismenetelmä. Hitsausta käytetään konepajoissa, kun valmistetaan erilaisia uusia tuotteita.

Lisätiedot

Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit.

Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit. Ruostumattoman teräksen valmistaminen loppupään terässulattoprosessit www.outokumpu.com Johdanto Tuotantokaavio AOD-konvertteri AOD Senkka-asema SA Yhteenveto Ruostumaton teräs Ruostumaton teräs koostuu

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST Power Plasma 50 Power Plasma 60 Power Plasma 80 HUOMIO! TAKUU EI KATA VIKAA JOKA JOHTUU LIAN AIHEUTTAMASTA LÄPILYÖNNISYÄ PIIRIKORTILLA/KOMPONENTEISSA. Jotta koneelle mahdollistetaan

Lisätiedot

Oppilaitos, standardit ja teollisuus

Oppilaitos, standardit ja teollisuus Tampereen ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajakorkeakoulu Kauhanen Jyrki Suominen Jari Kehittämishanke Oppilaitos, standardit ja teollisuus Opetussuunnitelman, opettajien, standardien sekä hitsattavien

Lisätiedot

FastMig X Intelligent

FastMig X Intelligent FastMig X Intelligent ÄLYKÄSTÄ HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVIEN KONEPAJOJEN TARPEISIIN Kemppi K7 Hitsauslaitteet 24.06.2016 1(10) FastMig X Intelligent, Älykästä hitsausta erilaisia materiaaleja

Lisätiedot

Hitsien laatu ja. Hitsausuutisissa julkaistut artikkelit, osat 1 5. Juha Lukkari OY ESAB

Hitsien laatu ja. Hitsausuutisissa julkaistut artikkelit, osat 1 5. Juha Lukkari OY ESAB Hitsien laatu ja hitsausvirheet Hitsausuutisissa julkaistut artikkelit, osat 1 5 Juha Lukkari OY ESAB Julkaisija: OY ESAB, Ruosilantie 18, 00390 Helsinki, puh. (09) 547 761, faksi (09) 547 7771, www.esab.fi

Lisätiedot

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA

KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET. Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA KEMPPI K5 HITSAUSLAITTEET Kempact Pulse 3000 LAATUA, NOPEUTTA JA TUOTTAVUUTTA 26.12.2017 Kempact Pulse 3000 TEHOKAS SUURIKAPASITEETTINEN MIG/MAG- HITSAUSKONE Kempact Pulse 3000 on mahtava yhdistelmä tehoa,

Lisätiedot

MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3

MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3 MIG-hitsauslangat KOVAHITSAUS MIG 350 DIN 8555: MSG 2 GZ 350 kovahitsaus, koneistettavaa..... 3-2 MIG 600 DIN 8555: MSG 6 GZ 60 iskut, hankauskuluminen. 3-3 RUOSTUMATTOMAT MIG 307Si AWS A5.9: ~ ER307 sekaliitos

Lisätiedot

Hitsaaja, Inhan tehtaat

Hitsaaja, Inhan tehtaat WiseFusion USKOMATTOMAN NOPEAA MIG-HITSAUSTA "WiseFusionilla on mahdollista hitsata hitsisulan päällä 10 mm:n ilmaraolla." Hitsaaja, Inhan tehtaat 07.07.2016 1(5) OPTIMOITU HITSAUSTOIMINTO PARANTAA LAATUA,

Lisätiedot

Luku 1. Johdanto 1.1. LMC 400. 1.2. Käyttötarkoitus

Luku 1. Johdanto 1.1. LMC 400. 1.2. Käyttötarkoitus LMC 400 Käyttöohje Sisällys 1. Johdanto 1.1. LMC 400 1.2. Käyttötarkoitus 1.3. Esittely 2. Turvallisuusohjeet 2.1. Huomautus- ja varoitusmerkkien esittely 2.2. Ohjeita laitteen turvalliseen käyttöön 2.2.1.

Lisätiedot

C. Hiilikaaritalttaus

C. Hiilikaaritalttaus C. Hiilikaaritalttaus Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Hiilikaaritalttaus on nopea ja tehokas tapa poistaa materiaalia valukappaleesta. Talttaustapahtumassa sulatetaan materiaalia valokaarella ja syntynyt

Lisätiedot

Valmistushitsaus S E O S T A M A T T O M I E N J A R U O S T U M A T T O M I E N T E R Ä S T E N H I T S A U S. A 2. 1

Valmistushitsaus S E O S T A M A T T O M I E N J A R U O S T U M A T T O M I E N T E R Ä S T E N H I T S A U S. A 2. 1 S E O S T A M A T T O M I E N J A N I U K K A S E O S T E I S T E N T E R Ä S T E N H I T S A U S............................................. A 1. 2 M A G M A W E L D h i t s a u s p u i k o t.................

Lisätiedot

ALUMIININ OKSIDIKERROKSEN MERKITYS HITSAUKSESSA THE EFFECT OF THE OXIDE LAYER IN ALUMINIUM WELDING

ALUMIININ OKSIDIKERROKSEN MERKITYS HITSAUKSESSA THE EFFECT OF THE OXIDE LAYER IN ALUMINIUM WELDING LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Konetekniikan koulutusohjelma BK10A0401 Kandidaatintyö ja seminaari ALUMIININ OKSIDIKERROKSEN MERKITYS HITSAUKSESSA THE EFFECT OF THE OXIDE LAYER

Lisätiedot

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit

Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy. Teräsvalujen raaka-ainestandardit Teräsvalut Valunhankintakoulutus 15.-16.3. 2007 Pirjo Virtanen Metso Lokomo Steels Oy Teräsvalujen raaka-ainestandardit - esitelmän sisältö Mitä valun ostaja haluaa? Millaisesta valikoimasta valuteräs

Lisätiedot

Luku 1. Johdanto 1.1. LMC 320. 1.2. Käyttötarkoitus

Luku 1. Johdanto 1.1. LMC 320. 1.2. Käyttötarkoitus LMC 320 Käyttöohje Sisällys 1. Johdanto 1.1. LMC 320 1.2. Käyttötarkoitus 1.3. Esittely 2. Turvallisuusohjeet 2.1. Huomautus- ja varoitusmerkkien esittely 2.2. Ohjeita laitteen turvalliseen käyttöön 2.2.1.

Lisätiedot

Hitsauskoneet ja plasmaleikkauslaitteet TUOTELUETTELO 2014-2015

Hitsauskoneet ja plasmaleikkauslaitteet TUOTELUETTELO 2014-2015 Hitsauskoneet ja plasmaleikkauslaitteet TUOTELUETTELO 2014-2015 XA00130312 Edelläkävijä hitsauksessa ja leikkauksessa Yli sadan vuoden ajan ESAB on toiminut hitsaus- ja leikkausteknologian ja sen kehittämisen

Lisätiedot

CD-hitsauspultit. Tuoteluettelo Tekniset tiedot

CD-hitsauspultit. Tuoteluettelo Tekniset tiedot CD-hitsauspultit Tuoteluettelo Tekniset tiedot 1 CD-hitsauspultit - toiminnan kuvaus Menetelmä DVS-tietolomakkeen 0903 (2000) mukaan kaaritapitushitsaus kondensaattoripurkausmenetelmällä on keino hitsata

Lisätiedot

FastMig X Intelligent

FastMig X Intelligent FastMig X Intelligent ÄLYKÄSTÄ HITSAUSTA ERILAISIA MATERIAALEJA TYÖSTÄVIEN KONEPAJOJEN TARPEISIIN Kemppi K7 Hitsauslaitteet 1(9) LAADUKAS MONIPROSESSIRATKAISU ERILAISIIN VAATIVIIN HITSAUSKOHTEISIIN FastMig

Lisätiedot