Sisällysluettelo 1 (32) Julkinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo 1 (32) Julkinen 11.12.2013"

Transkriptio

1 TIA Selection Tool

2 1 (32) Sisällysluettelo TIA Selection Tool (versio 3.5)... 2 Hinnallisen työkalun käynnistäminen Industry Malliin... 3 Työkalun käynnistäminen ilman hintoja... 5 TIA Selection Tool -työkalun pikaohje... 6 Uuden projektin luominen... 6 Logiikkaohjaimen lisääminen... 8 Tuotteiden tekniset tiedot helposti Projektin tallentaminen Muiden komponenttien lisääminen projektiin Paneelin lisääminen I/O-aseman lisääminen Mitä tietoja asemista on saatavilla TeollisuusPC:n lisääminen Profinet-kytkimen lisääminen Industry Mall ja CAx-työkalun yhteiselo TIA Selection Tool -työkalun kanssa Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

3 2 (32) TIA Selection Tool (versio 5.0) Kun määritellään yksittäisen logiikka-aseman tai ison järjestelmän kokoonpanoa, kannattaa määrittelyssä käyttää helppokäyttöistä TIA Selection Tool -työkalua. Työkaluun voi tutustua tämän kirjallisen ohjeen lisäksi myös opasvideon avulla. Videon löydät web-sivulta: Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

4 3 (32) Logiikkaohjaimen, I/O-korttien, teollisuustietokoneiden, kosketuspaneelien ja verkkokomponenttien sekä tarvittavien automaatio-ohjelmien valinta on helpointa tehdä ilmaisella TIA Selection Tool -työkalulla. Työkalulla voidaan nopeasti tutkia mitä vaihtoehtoja on tarjolla ja luoda helposti niin osaluettelot kuin kokoonpanojen kuvat. Mikäli käytettävissä ovat Industry Mall -kauppapaikan tunnukset, nähdään TIA Selection Tool työkalussa niin yksittäisten komponenttien kuin kokonaisten projektienkin hinnat. Lyhyesti listattuna TIA Selection Tool on interaktiivinen työkalu, joka auttaa välttämään virheitä generoi tilausluettelon sekä slot-kohtaisen osaluettelon konfiguraatio voidaan lähettää suoraan Industry Mall kauppapaikkaan projektin komponenteille saadaan helposti mm. manuaalit, CAD-kuvat ja data sheetit kertoo aseman fyysiset mitat projekti voidaan tallettaa ja siirtää arkistoon tai seuraavalle suunnittelijalle tarjoaa ohjelman päivitystä aina, kun uusi versio on internetissä tarjolla Hinnallisen työkalun käynnistäminen Työkalun voi käynnistää ja sitä voi käyttää ilman Industry Mall kauppapaikkaan kirjautumista. Kirjatuneena nähdään kuitenkin työkalussa tuotteiden hinnat. Muilta osin kaikki toiminnallisuudet ovat samoja sekä kirjautuneena että kirjautumatta. Mikäli kauppapaikan tunnukset ovat käytössä, kannattaa niitä käyttää. Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

5 4 (32) Jotta hinnat näkyisivät, kirjautuminen tulee tehdä ennen työkalun käynnistämistä. Sen voi tehdä esimerkiksi tässä näkymässä. Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

6 5 (32) Työkalun käynnistäminen ilman hintoja TIA Selection Tool voidaan käynnistää myös suoraan suomenkieliseltä web-sivulta. Tällöin siinä ei näy hintoja ellei etukäteen ole jo ollut kirjautuneena Industry Malliin. Web-sivu löytyy osoitteesta: Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

7 6 (32) TIA Selection Tool -työkalun pikaohje Uuden projektin luominen Työkalun käynnistyttyä voidaan avata aiemmin tehty projekti tai lähteä rakentamaan uutta asemaa tai projektia. Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

8 7 (32) Työkalusta löytyvät monipuolisesti tarvittavat automaatiokomponentit.

9 8 (32) Logiikkaohjaimen lisääminen Tehdään esimerkin vuoksi uusi kokoonpano joka koostuu S7-300 sarjan logiikkaohjaimesta, hajautetusta I/O-asemasta, ohjauspaneelista, paneelipc:stä ja Profinet-kytkimestä. Ensin lisätään S7-300 logiikkaohjain projektiin (New device -> Simatic S7 -> Simatic S7-300). Kun uusi asema on luotu, päästään sen rakennetta määrittelemään painamalla Set up device. 1: 2: 3: 4:

10 9 (32) Annetaan logiikkaohjaimelle kuvaava nimi ja määritellään myös turvamoduulit käyttöön. Mikäli tässä valittaisiin vaativammat ympäristöolosuhteet, nähtäisiin moduulivalikoimassa vain kyseisen vaatimuksen täyttäviä komponentteja. Painetaan määrittelyn jälkeen Configure. Asennuskiskoa ei tarvitse erikseen valita, ohjelma on valinnut sen jo valmiiksi. Lisätään turvahyväksytty logiikkaohjain, jossa on sekä Profibus että Profinet-liitynnät (CPU315F-2 PN/DP). Logiikkaohjainta valitessa voidaan myös valita haluttu muistikortin koko (512kt). Määritelty tuote lisätään tuplaklikkaamalla sitä. Huomaa, että tuotteen hinta on näkyvillä vain silloin kun käytössä ovat Industry Mall tunnukset.

11 10 (32) Kalustetaan logiikkaohjaimen yhteyteen myös 5A PS307 teholähde (valikosta kohta "Power supplies") ja lisätään sen jälkeen 32 kanavainen digitaalitulo. IO-kortteja valittaessa voidaan valita miten toimitaan etupistokkeen kanssa. I/O-kortti toimitetaan aina ilman etupistoketta, joten etupistoke pitää tilata erikseen. Valitaan tälle kortille etupistoke ruuviliitynnällä.

12 11 (32) Lisätään seuravaksi 32 kanavainen lähtökortti ja valitaan sille System Cabling, jonka alta löytyvät mm. valmiiksi johdotetut etupistokkeet (kts. edellisen sivun kuva, vihreällä ympyröity kohta). Toinen vaihtoehto olisivat johdinsarjat, jotka muodostuvat liittimestä, välikaapelista ja erillisestä kytkentäyksiköstä. Vaihtoehtoja havainnollistavat kuvat alla. Valitaan 3,2m pitkä valmiiksi johdotettu etupistoke.

13 12 (32) Tuotteiden tekniset tiedot helposti Tuotteita valitessa päästään monien tuotteiden kohdalta suoraan käsiksi käyttöohjeeseen klikkaamalla alla näkyvässä kuvassa näkyvää kysymysmerkkiä. Tällöin selaimeen avautuu kyseisen kortin tuotesivu, jolta saa ladattua mm. käyttöohjeen, sertifikaatit ja muut tiedot. Projektin tallentaminen Kun asema on valmistunut, painetaan Save project folder painiketta ja annetaan projektille kuvaava nimi.

14 13 (32) Muiden komponenttien lisääminen projektiin Paneelin lisääminen Lisätään seuraavaksi kosketuspaneeli painamalla vasemman ylänurkan New device - valintaa ja sen jälkeen SIMATIC HMI Panels. Valitaan vielä Selection with wizard. Valitaan 12 paneeli, josta löytyy USB-liitin. Sopiva tuote löydetään syöttämällä Interfaces - valikon kohtaan Number of USB ports 1 kpl. Tämän jälkeen ohjelma näyttää tuotteet, joista löytyy vähintään 1 kpl USB-portteja. Valitaan listalta TP1200 Comfort -paneeli.

15 14 (32) I/O-aseman lisääminen Vastaavalla tavalla lisätään ET 200S tuoteperheen I/O-asema. ET200S-tuoteperheessä toimitetaan jotkin tuotteet 5 kpl erissä ja jotkin tuotteet 1 kpl erissä. Tilausnumerosta ei pysty päättelemään toimitetaanko yhdellä tilausnumerolla 1 vai 5 tuotetta. Tuotteen kuvauksessa tämä kerrotaan. Kun käytetään TIA Selection Tool työkalua, voidaan moiset yksityiskohdat jättää työkalun huoleksi ja keskittyä oleelliseen. Työkalu pitää huolen oikeista tilausmääristä. Valitaan ET 200S määrittelysivulla käyttöön Standard + Fail-safe korti, ei muita muutoksia. Valitaan käyttöön Profinet liityntäinen ET200S-asema tuplaklikkaamalla sitä hakemistopuussa.

16 15 (32) Seuraavaksi kalustetaan tehonjakoyksikkö ja sen perään sekä turvakortteja että tavallisia kortteja. Huomaa, että ET200S-asemassa tulee aina elektroniikkaosan lisäksi tilata erikseen pohjalevy. Elektroniikkaosa kiinnittyy pohjalevyyn, joka toimii samalla liitinterminaalina. TIA Selection Tool -työkalua käytettäessä tämä valinta tehdään ruudun alaosasta. Oletuksena tehty valinta on usein hyvä eikä sitä pääsääntöisesti ole syytä muuttaa. Näkyvillä ovat kaikki kyseiseen korttiin sopivat pohjalevyt eli kaikki näkyvillä olevat moduulit ovat hyviä vaihtoehtoja. Oletuksena valittu on yleensä ominaisuuksiltaan laajin (eniten liityntöjä). Valitaan kortti raahaamalla se kokoonpanoon tai tuplaklikkaamalla valittavaa korttia hakemistopuussa. Mikäli et näe jonkun tuotteen hintaa vaikka olet käynnistänyt työkalun Industry Malliin kirjautuneena, klikkaa listasta viereistä tuotetta. Palaa tämän jälkeen takaisin tuotteeseen, jonka hinta ei näkynyt ja sen pitäisi ilmestyä.

17 16 (32) Lisätään 8 kanavaa tulo- ja lähtökortteja, joiden tyyppi on High Feature. High Feature korteissa on mm. johdinkatkon ja oikosulun havainnointi. Näistä saadaan ilman ohjelmointia virhesanomat S7 logiikkaohjaimelle ja operointipaneelille. Lisätään kortit valitsemalla oikea tyyppi ja merkitsemällä 8 sekä Number of terminals. Tuplaklikataan moduulia tai raahataan se kokoonpanoon.

18 17 (32) Ennen lähtökorttien lisäämistä lisätään Power Modules kohdasta uusi tehonjakoyksikkö, jolla erotetaan tulo- ja lähtökorttien jänniteryhmät. Kun tulokortteja vastaavalla tavalla on lisätty I/O-asemaan myös 4DO 0,5A High Feature kortit, lisätään vielä turvakortti. Turvakortin pohjalevy on oletuksena ilman AUX-liityntää, joten vaihdetaan pohjamoduulin tyyppiä, jotta saamme myös turvakortille AUX-liittimet.

19 18 (32) Mitä tietoja asemista on saatavilla Perusnäkymässä nähdään aseman perustietojen lisäksi myös kuva valitusta asemasta. Tämä kuva voidaan viedä leikepöydän kautta vaikkapa toimisto-ohjelmaan. Näin saadaan esimerkiksi tarjoukseen näyttävät ja oikeanlaiset kuvat. Kuvaa kopioidaan hiiren kakkosnäppäimellä avautuvasta valikosta. Kuvaan on merkitty hyvät asetukset kuvan kopioimiseksi leikepöydälle. Leikepöydältä kuva voidaan tuoda vaikkapa osaksi Excel-muotoista tarjousta tai sähköpostia.kuva voidaan vaihtoehtoisesti tallettaa kovalevylle.

20 19 (32) Siirrytään seuraavaksi tutkimaan "Limits"-välilehteä (ja vaihdetaan samalla tutkittava asema ET200S-asemaksi). "Limits"-välilehdellä nähdään mm. aseman fyysinen koko. Kyseinen välilehti löytyy klikkaamalla ensin vasemmasta alakulmasta Project view.

21 20 (32) Lisäksi nähdään ET200S-aseman kunkin tehonjakoryhmän kuormitus. Laskennassa on käytetty 50% maksimilähtövirrasta. Osoitealueen käytöstä nähdään laskelma ("Adress space"). Mikäli I/O-asema kytketään jonkin muun kuin Siemens-logiikkaohjaimen perään, tulee maksimissaan 256 tavun rajoitusta noudattaa. Siemens logiikkaohjain pystyy tämän rajoitteen kiertämään eikä se rajoita I/O-aseman laajuutta. "Potential Distribution" -välilehdellä nähdään havainnekuva, josta mm. AUX-liitynnän yhdistyminen näkyy. Useampaa tehonjakomoduulia käytettäessä voidaan joko yhdistää AUXlinjat edeltävään tehonjakoryhmään tai katkaista AUX-linja tehonjakoryhmän vaihtuessa (kts. kuva alla). Tämä mahdollistaa AUX-liityntöjen monipuolisen käytön. Osa niistä voi toimia esimerkiksi maatasona ja osaan voidaan kytkeä 24VDC tai vaikka 230VAC.

22 21 (32) I/O-asema on valmis ja voidaan tutkailla koko projektin osaluetteloa Portal"-näkymän Order list" -välilehdellä. Luettelossa havaitaan mm. mikä on tietyn I/O-kortin pakkauskoko.

23 22 (32) TeollisuusPC:n lisääminen Lisätään seuraavaksi teollisuus -PC painamalla vasemman ylänurkan New device valintaa ja seuraavaksi SIMATIC IPC. Valitaan projektiin sellainen teollisuus PC, josta löytyy pc:n lisäksi näyttö. Valitaan SIMATIC IPC277D(Panel PC). Konfiguraation avauduttua valitaan ensin sopivan kokoinen näyttö, tässä tapauksessa 12. Sitten määritetään alla listatut ominaisuudet vastaavalla tavalla kuin tehtiin näyttöpaneelin koon valinta. Processor / RAM / NVRAM Drive Operating System Software configuration Atom E660 (1,3GHz), 2GB RAM 4 GB SIMATIC PC CompactFlash WES 7 SP1 32 Bit (CF from 4 GB/SSD) HMI: WinCC RT Advanced 512PT

24 23 (32) Konfiguraation ollessa alla olevan mukainen painetaan lopuksi oikeasta alakulmasta Order list painiketta.

25 24 (32) Profinet-kytkimen lisääminen Lisätään seuraavaksi Scalance -kytkin painamalla vasemman ylänurkan New device valintaa ja seuraavaksi Switches. Kytkimen valinnassa käytetään TIA Selection toolin opastettua valintaa, joten painetaan Selection with wizard -painiketta. Valitaan projektiin sellainen kytkin, joka kuuluu Scalance X tuoteperheeseen, joten valitaan Family -valikosta tämä

26 25 (32) Managed/Unmanaged valikosta valitaan Managed, joka tarkoittaa konfiguroitavaa ja diagnostiikka ominaisuudet sisältävää kytkintä. Seuraavaksi Environment -valikosta valitsemme oikean IP-suojausluokan eli IP65 ja painamme sen jälkeen oikeasta alakulmasta Create device nappulaa Painetaan vielä lopuksi Order list -nappulaa, jolloin siirrytään tilausluettelo-näkymään.

27 26 (32) Automaatio-ohjelmien ja päivitysten valinta TIA Selection Toolista löytyvät logiikkaohjainten, operointipaneelien ja valvomoiden ohjelmointiin tarvittavat työkalut. Työkalulla on helppo valita oikeat tuotteet sekä uusasennukseen että jo olemassaolevien ohjelmien päivittämiseen. Uusia ohjelmahankintoja tehtäessä on usein kustannustehokkainta hankkia ohjelmat sekä tietokone esiasennettuna. Siemens Field PG -ohjelmointilaite on kovaa käyttöä kestävä kannettava tietokone, jossa on vakiona automaatiomaailman rajapinnat (mm. Profibus, erilaisten muistikorttien lukijat sekä useampi ethernet-liityntä). Kun ollaan hankkimassa sekä HMI- että logiikkaohjelmistoa uutena asennuksena, ei hintaero pelkkien ohjelmien ja FieldPG:n välillä ole suuri. Tietokoneen hinta jää siis vähäiseksi. FieldPG:ssä ohjelmat ovat esiasennettuna ja lisenssien latausta vaille käyttövalmiina. Käydään esimerkkinä läpi tilanne, jossa käytössä on Step 7 V5.3 ohjelmisto. Se on tarkoitus päivittää uusimpaan ohjelmaan, jolla voidaan ohjelmoida myös S logiikka. Valitaan alkuvalikosta kohta Software & SIMATIC Field PG ja sen jälkeen Selection with Wizard

28 27 (32) Koska kyseessä on ohjelmiston päivitys, valitaan Software ja seuraavaksi kuvan mukaisesti S7-CPU. Seuraavaksi päätetään onko tarvetta myös turvaohjelmien konfigurointiin (koneturvallisuuden standardien täyttämiseksi). Tämän jälkeen valitaan halutaanko ohjelmoida uusimman TIA Portal -ympäristön lisäksi myös Classic Step 7 -ohjelmistolla. Step 7 Professional 2010 ympäristöä tarvitaan tyyppillisesti tilanteissa, joissa halutaan ylläpitää koneita ja laitteita. Uudet sovellukset kannattaa toteuttaa TIA Portal -ympäristössä. Tässä tapauksessa halutaan säilyttää vanhojen ohjelmien ylläpidon mahdollisuus eli valitaan niin sanottu Combo-lisenssi. Klikataan oikeasta alakulmasta STEP /V12 ja vielä ihan loppuun Create device. Nyt on valittu tuote, jota halutaan käyttää. Seuraavaksi jatketaan määrittelyä kertomalla mitkä ohjelmat ovat tällä hetkellä käytössä. Näin saadaan valittua oikeat päivitykset.

29 28 (32) Aluksi valitaan, että käytössä on jo Step 7 -ohjelmisto. Seuraavaksi määritellään tarkemmin mikä ohjelmaversio on käytössä. Tietyille ohjelmille on valittavissa toimitustavaksi Software Download, jolloin sekä ohjelman lisenssi että asennusmedia toimitetaan sähköisessä muodossa sähköpostia apuna käyttäen. Lisenssi ladataan tällöin Automation License Managerilla suoraan webistä. Samoin tehdään asennusmedian kanssa. Toimitusaika tällä toimitustavalla on huomattavan nopea. Kuvan esimerkissä on valittu perinteinen postitse toimitettava DVD. Viimeinen valinta liittyy päivityssopimukseen. Päivityssopimuksella saa kaikki tuotteeseen tulevat. Päivityssopimus perustuu vuosimaksuun ja jatkuu automaattisesti ellei sitä lopeteta kolme kuukautta ennen sopimuksen ottopäivää. Päivityssopimus on suositeltava monesta syystä: Ohjelmistot pysyvät aina ajan tasalla (vähintään pöytälaatikossa uusin ohjelma). Ei tarvitse seurata aktiivisesti Service Packien julkaisuja, vaan uusin Service Pack toimitetaan automaattisesti. Ohjelmistopäivitysten hinta on etukäteen tiedossa. Päivityssopimuksessa kiinteään vuosimaksuun sisältyvät ohjelman päivitykset niin maksuttomat kuin maksullisetkin. Akuutissakin tilanteessa tarvittava uusi ohjelmisto on jo olemassa.

30 29 (32) Industry Mall ja CAx-työkalun yhteiselo TIA Selection Tool -työkalun kanssa Tuotteet voidaan viedä yhtä nappia painamalla Industry Mall ostoskoriin ja tilata tavarat. Tilausluettelo voidaan myös tulostaa PDF-muotoon tai viedä suoraan taulukkolaskentaohjelmaan seuraavia painikkeita painamalla.

31 30 (32) Taulukkomuotoiseen listaukseen on helppo tuoda komponenttien kuvat aiemmin kuvatulla tavalla. Näin saadaan luotua helposti ja nopeasti näyttävä ja kaiken tarpeellisen tiedon sisältävä tarjous.

32 31 (32) Reunimmaisena oikealla on erilaisen lisäinformaation hakeminen koko projektille muutamalla hiiren klikkauksella.mikäli et ole kirjautuneena Industry Malliin tai Service & Support -sivulle, avautuu kirjautumissivu. Uudet käyttäjät voivat luoda tunnukset sivun alareunasta. Valitse vasemmasta reunasta kaikki tuotteet ja paina Continue. Tällöin voit hakea monipuolisesti mm. manuaalit, 3D-kuvat, Eplan makrot, data sheetit, yms. Tarkemmat ohjeet tästä työkalusta ovat suomenkielisessä pikaohjeessa: enkielinen_materiaali/cad-kuvat-kaeyttoeohjeet-ja-muu-materiaali-helposti.pdf

Sisällysluettelo 1 (28) Julkinen

Sisällysluettelo 1 (28) Julkinen TIA Selection Tool 1 (28) Sisällysluettelo TIA Selection Tool (versio 3.5)... 2 Hinnallisen työkalun käynnistäminen Industry Malliin... 3 Työkalun käynnistäminen ilman hintoja... 5 TIA Selection Tool -työkalun

Lisätiedot

Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje

Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje 1 (19) Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje Kun määritellään yksittäisen logiikka-aseman tai ison järjestelmän kokoonpanoa, kannattaa määrittelyssä käyttää helppokäyttöistä Simatic Selection Tool

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 (60) Julkinen 27.5.2015

Sisällysluettelo 1 (60) Julkinen 27.5.2015 TIA Selection Tool 1 (60) Sisällysluettelo TIA Selection Tool (versio 10.0)... 2 Hinnallisen työkalun käynnistäminen... 4 Työkalun käynnistäminen ilman hintoja... 5 TIA Selection Tool offline version lataaminen...

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

CAD-kuvat, käyttöohjeet ja muut dokumentit helposti netistä

CAD-kuvat, käyttöohjeet ja muut dokumentit helposti netistä 1 (6) CAD-kuvat, käyttöohjeet ja muut dokumentit helposti netistä Kun tarvitaan CAD-kuvia, käyttöohjeita tai muuta dokumentaatiota Siemensin automaatio tai käyttötekniikan tuotteista, löytyy internetistä

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI

ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO... 2 2. ASIAKASLISENSSITYYPIT... 2 2.1 Suppea asiakaslisenssi... 2 2.2 Laaja asiakaslisenssi... 2 3. WEBWISUUN KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0).

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0). V1.0.0 (14.10.2015) 1 (7) KYTKENTÄ HUOM: toimii Modbus-masterina. Tämän vuoksi toinen mahdollinen Modbus-master on irrotettava verkosta, kun kytketään valmiiseen Modbus-verkkoon. Produalin Modbus-laitteiden

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Autodesk Account -ohje

Autodesk Account -ohje Autodesk Account -ohje Tuotteiden lataaminen ja sarjanumeron löytäminen Avaa selaimeen sivu manage.autodesk.com ja kirjaudu Autodesk ID tunnuksillasi. Jotkin kohdat ovat erinäköisiä riippuen käyttäjäroolista.

Lisätiedot

JulkICT portaalin käyttöohje

JulkICT portaalin käyttöohje LUONNOS 30.4.2013 2 (12) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 QPR Portaali... 3 2.1 Kirjautuminen palveluun... 3 2.2 Portaalin Prosessit-välilehden toimintakuvaus... 5 2.3 Mallin valitseminen mallilistasta... 7

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Väylään liitettävä laite: Pheonix Contact ILB PB DI8 DIO8

Väylään liitettävä laite: Pheonix Contact ILB PB DI8 DIO8 Väylään liitettävä laite: Pheonix Contact ILB PB DI8 DIO8 Laite on DP-väylään kytketkettävä Digitaalinen 16-porttinen IO-moduuli. Porteista 8 on Inputteja ja toiset 8 valittavissa inputeksi tai outputeiksi.

Lisätiedot

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje Finnfoam tuotekirjaston asennusohje Asennus ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Lataa asennuspaketti 4 2. Zip-tiedoston purku ja sovelluksen asennus 4 3. Sovelluksen rekisteröinti 8 4. Sisällön lataus 10

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

H5P-työkalut Moodlessa

H5P-työkalut Moodlessa H5P-työkalut Moodlessa 1. H5P-työkalujen käyttöönotto Moodlessa Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Emma Hanhiniemi 1. Klikkaa Moodlen muokkausnäkymässä Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä. 2.

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille Päivitetty 27.3.2019 Kirjautuminen & ohjeet Voit kirjautua Skholen verkkopalveluun kahdesta eri paikkaa. Joko Skholen verkkosivulta osoitteesta www.skhole.fi

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

AUTODESK ACCOUNT -OHJE

AUTODESK ACCOUNT -OHJE AUTODESK ACCOUNT -OHJE Tuotteiden asentaminen Avaa selaimeen sivu https://manage.autodesk.com ja kirjaudu Autodesk ID -tunnuksillasi. Jotkin kohdat ovat erinäköisiä riippuen käyttäjäroolista. Tuotteet

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri Liveseuranta (1/9) Liveseuranta on kätevä tapa hoitaa ottelupöytäkirjan täyttäminen jo itse ottelun aikana. Suosittelemme sen käyttämistä sarjasta riippumatta, jolloin kaikki tarpeellinen pystytään tekemään

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY

KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY 2 Päivämäärä Versio Tekijä Muutos 30.11.2016 1.1. Mari Timgren 3.3.2018 1.2. Mari Timgren Päivitetty ulkoasu ja käyttäjätunnusten tekijä 19.1.2019 1.3. Mari

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle Sivu 1/5 Ohje: Tänään törmäsin tilanteeseen, jossa eräällä Ubuntu-peruskäyttäjällä oli ongelmana, että tietokone käynnistyi jatkuvasti uudelleen, oletettavasti käyttöjärjestelmän vioittumisen seurauksena.

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

Lisenssin hakeminen PTC:n verkkosivun kautta

Lisenssin hakeminen PTC:n verkkosivun kautta 10.4.13 (rev. 2) Lisenssin hakeminen PTC:n verkkosivun kautta Kun haetaan ensimmäisen kerran Mathcad-lisenssi, sen voi tehdä PTC: kotisivulta. Kun konetta vaihdetaan, voi Mathcadin lisenssin voi käydä

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pajun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi Outlook-sähköpostissa ja kuinka sähköpostiviestit voidaan tallettaa omalle tietokoneelle.

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus

McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus 1 McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus Asennuksen vaiheet: 1. McAfee VirusScan Enteprice 7.0.0 asennus 2. McAfee VirusScan Enteprice 7.0.0 On-Access Scan:n konfigurointi 3. Automaattisten päivitysten

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

MultiBoot. Käyttöopas

MultiBoot. Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet 1 Yleistä 2 Ohjelmiston pikaohje 3 Ohjelmiston laajempi ohje 3.1 Ohjelmiston käynnistäminen 3.2 Kirjautuminen palveluun 3.3 Tuotteen valinta ja muiden tietojen syöttö

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa 1(13) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa (QuantumGIS) Ohjeita laatiessa on käytetty QuantumGIS:n versiota 2.0.1. Ruudunkaappauskuvat ovat englanninkielisestä versiosta,

Lisätiedot

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Hammasvälineen uusi verkkokauppa löytyy osoitteesta kauppa.hammasvaline.fi Sisäänkirjautuminen Paina yläpalkin Kirjaudu sisään -painiketta. Sisäänkirjautumisikkuna avautuu.

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa HUOM! Nämä ohjeet koskevat vain tilausmatkojen ryhmänkerääjiä! 1. Tee ryhmällesi varaus Tee varaus ryhmälle tai suunnitellulle

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS

COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS COLLABORATE - OPISKELIJAN OPAS Table of Contents Ohjevideoita... 3 Ohjevideo: Collaboraten peruskäyttö... 4 Collaboraten mobiilikäyttö... 5 Collaborate-etäopetukseen liittyminen mobiililaitteella... 6

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun Petri Saarinen

Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun Petri Saarinen Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun 19.2.2015 Petri Saarinen Yleistä Emolehmätarkkailuun kuuluville WinPihvi käyttäjille avataan 28.2. tehtävän indeksilaskennan jälkeen uusi raportti Web-ympäristöön.

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Huoltajien Daisy. Päivitetty

Huoltajien Daisy. Päivitetty Huoltajien Daisy Päivitetty 30.10.2017 Sisältö Asetukset Vaihda salasana 4. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 5. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 6. Hoitoajat Muokkaaminen, lisääminen, poistaminen ja laskurin

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE 23.8.2018 Sisällys 1 HAKU -välilehti... 2 1.1 Ryhmän perusteella hakeminen... 3 1.2 Toteutuksen perusteella hakeminen... 4 1.3 Opettajan lukujärjestyksen hakeminen... 5 2 LUKUJÄRJESTYS

Lisätiedot

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Käyttöohje

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Käyttöohje WBelectronics Infinity USB Phoenix - Käyttöohje Johdanto Laitteen asentaminen Onneksi olkoon Infinity USB Phoenix -laitteen hankinnasta! Infinity kytketään toimintaan kolmessa vaiheessa: 1) Asenna laite

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot