Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje"

Transkriptio

1 1 (19) Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje Kun määritellään yksittäisen logiikka-aseman tai ison järjestelmän kokoonpanoa, kannattaa määrittelyssä käyttää helppokäyttöistä Simatic Selection Tool -työkalua. Logiikkaohjaimen ja I/O-korttien valinta on helpointa tehdä ilmaisella Simatic Selection Tool työkalulla. Samalla työkalulla voidaan valita myös ET200-hajautusasemat sekä monet niihin liittyvät lisäkomponentit. Työkalulla voidaan nopeasti tutkia mitä korttivaihtoehtoja on tarjolla ja luoda helposti niin osaluettelot kuin prosessiasemien kuvat. Mikäli käytettävissä ovat Industry Mall kauppapaikan tunnukset, nähdään Simatic Selection Tool työkalussa niin yksittäisten komponenttien kuin kokonaisten projektienkin hinnat. Lyhyesti listattuna Simatic Selection Tool on interaktiivinen työkalu, joka auttaa välttämään virheitä generoi tilausluettelon sekä slot-kohtaisen osaluettelon konfiguraatio voidaan viedä suoraan Step 7 -ohjelmaan konfiguraatio voidaan lähettää suoraan Industry Mall -kauppapaikkaan kertoo aseman fyysiset mitat projekti voidaan tallettaa ja siirtää arkistoon tai seuraavalle suunnittelijalle on web-pohjainen, joten se on aina ajan tasalla Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

2 2 (19) Työkalun käynnistäminen Simatic Selection Tool on helpointa käynnistää pikalinkillä: Se löytyy myös sähköisen kauppapaikan Industry Mallin etusivulta: Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

3 3 (19) Industry Malliin kirjautumalla näet tuotteiden hinnat Työkalun voi käynnistää ja sitä voi käyttää ilman Industry Mall kauppapaikkaan kirjautumista. Kirjatuneena nähdään kuitenkin työkalussa tuotteiden hinnat. Muilta osin kaikki toiminnallisuudet ovat samoja sekä kirjautuneena että kirjautumatta. Mikäli kauppapaikan tunnukset ovat käytössä, kannattaa niitä käyttää. Jotta hinnat näkyisivät, kirjautuminen tulee tehdä ennen työkalun käynnistämistä. Sen voi tehdä esimerkiksi tässä näkymässä. Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

4 4 (19) Uuden aseman luominen Työkalun käynnistyttyä voidaan avata aiemmin tehty projekti tai lähteä rakentamaan uutta asemaa tai projektia. Tehdään esimerkin vuoksi uusi kokoonpano, joka koostuu S7-300 sarjan logiikkaohjaimesta ja hajautetusta I/O-asemasta. Projektille annetaan aluksi yleiset tiedot, kuten projektin nimi ja sen tekijä. Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

5 5 (19) Simatic Selection Tool -työkalulla voidaan määritellä S7-logiikkaohjainten lisäksi myös hajautetun I/O:n ET200, Simotion ja Sinumerik-asemat sekä niiden väliset liitynnät ("Network"). Lisäksi työkalusta löytyvät IEC ja Modbus standardin mukaista kommunikointia tukevat logiikkaohjaimet omasta valikostaan. Nämä logiikkaohjaimet toimitetaan pakettina, jossa ovat sekä lisenssin alainen ohjelmisto että logiikkaohjain. Tässä esimerkissä valitaan CPU:ksi vaihtoehto "S7-300". Toisena vaihtoehtona olisi "Quick selection of CPU", tällöin logiikkaohjain sekä muutama lisäkomponentti voitaisiin valita yhdellä kertaa ja näin hieman nopeuttaa työtä. Kun uusi asema on luotu, päästään sen rakennetta määrittelemään tuplaklikkaamalla kyseistä asemaa joko projektipuussa tai työalueella.

6 6 (19) Hyväksytään oletusvalinnat ja lähdetään kasaamaan ohjainta. Mikäli tässä valittaisiin vaativammat ympäristöolosuhteet, nähtäisiin moduulivalikoimassa vain kyseisen vaatimuksen täyttäviä komponentteja. Mikäli valitaan ohjelmistoksi TIA Portal V11, nähdään vain ne komponentit, jotka ovat tuettuna uudessa ohjelmistoalustassa. TIA Portalista on lisätietoa internetissä: Ensimmäiseksi tulee valita asennuskisko, sen jälkeen logiikkaohjain jne. Tuote valitaan tuplaklikkaamalla sitä. Valitaan siis 480mm Mounting rail ja lisätään siihen turvahyväksytty logiikkaohjain, jossa on sekä Profibus että Profinet-liitynnät (CPU315F-2 PN/DP). Logiikkaohjainta valitessa voidaan myös valita haluttu muistikortin koko. Huomaa, että tuotteen listahinta on näkyvillä vain silloin kun käytössä ovat Industry Mall tunnukset.

7 7 (19) Kalustetaan logiikkaohjaimen yhteyteen myös 5A PS307 teholähde (valikosta kohta "Power supplies") ja lisätään sen jälkeen 32 kanavainen digitaalitulo. IO-kortteja valittaessa voidaan valita miten toimitaan etupistokkeen kanssa. I/O-kortti toimitetaan aina ilman etupistoketta ja etupistoke pitää tilata erikseen. Pidättäydytään oletuksena olleessa "System Cabling" - valinnassa ja tuplaklikataan I/O-korttia. Tuotteen yhteyteen voidaan tilata tavallinen etupistoke tai valmiiksi johdotettu etupistoke. Vaihtoehtona ovat myös modulaariset Top Connect johdinsarjat. Valitaan nyt 3,2m johtimilla varustettu etupistoke.

8 8 (19) Lisätään samalla menetelmällä muutama muukin I/O-kortti mukaan lukien turvahyväksyttyjen kokoonpanojen yhteydessä tarvittavat turvatulot ja lähdöt. Käyttöohjeet helposti Tuotteita valitessa päästään monien tuotteiden kohdalta suoraan käsiksi käyttöohjeeseen klikkaamalla alla näkyvässä kuvassa olevaa "Link to the manual" -kohtaa. Tällöin selaimeen avautuu kyseisen kortin käyttöohje teknisten tietojen kohdalta.

9 9 (19) Aseman tallettaminen Kun asema on valmistunut, painetaan nuoli-näppäintä ja palataan projektinäkymään.

10 10 (19) Kun projekti on valmistunut, voidaan se tallettaa omalle tietokoneelle. Työkalu itsessään on Java-pohjainen ja internetistä avattava. Toisen aseman lisäämien projektiin Lisätään projektiin seuraavaksi hajautusasema. Tehdään ET200S tyyppinen I/O-asema. ET200S-tuoteperheessä toimitetaan jotkin tuotteet 5 kpl erissä ja jotkin tuotteet 1 kpl erissä. Tilausnumerosta ei pysty päättelemään toimitetaanko yhdellä tilausnumerolla 1 vai 5 tuotetta. Tuotteen kuvauksessa tämä kerrotaan. Kun käytetään Simatic Selection Tool työkalua, voidaan moiset yksityiskohdat jättää työkalun huoleksi ja keskittyä oleelliseen. Työkalu pitää huolen oikeista tilausmääristä. Aloitetaan klikkaamalla "ET200" painiketta tai projektipuun kohdalla hiiren kakkosnapin takaa löytyvää "New Station"-kohtaa ja valitaan "ET200S". Tuplaklikataan "ET200S"-aseman kuvaa. Aukeavassa valikossa pysyttäydytään oletusasetuksissa eli tehdään Step 7 V5.x ohjelmistolla töitä, tehdään vaaka-asennus jne. Valitaan käyttöön Profinet liityntäinen ET200S-asema eli mennään kyseiseen kohtaan hakemistopuussa. Ruksitaan ylhäältä kohta Standard + Profisafe ja tuplaklikataan kuvassa näkyvää väyläliityntäyksikköä.

11 11 (19) Seuraavaksi kalustetaan tehonjakoyksikkö ja sen perään sekä turvakortteja että tavallisia kortteja. Tehonjakoyksikköä valitessa tulee muistaa valita täppä "SIL xx" vaadittavan turvaluokituksen mukaisesti, jotta saadaan näkyville myös turvahyväksytyt kortit. Huomaa, että ET200S-asemassa tulee aina elektroniikkaosan lisäksi tilata erikseen pohjalevy. Elektroniikkaosa kiinnittyy pohjalevyyn, joka toimii samalla liitinterminaalina. Simatic Selection Tool -työkalua käytettäessä tämä valinta tehdään ruudun alaosasta. Oletuksena tehty valinta on usein hyvä eikä sitä pääsääntöisesti ole syytä muuttaa. Näkyvillä ovat kaikki kyseiseen korttiin sopivat pohjalevyt eli kaikki näkyvillä olevat moduulit ovat hyviä vaihtoehtoja. Oletuksena valittu on yleensä ominaisuuksiltaan laajin (eniten liityntöjä). Valitaan kortti painamalla kuvassa näkyvää ympyröityä painiketta (tai tuplaklikkaamalla valittavaa korttia hakemistopuussa).

12 12 (19) Kun turvakortit on valittu ja lisätty I/O-asemaan, voidaan vaihtaa yläreunan täppä kohtaan "Standard", "High Feature" tai "All", jotta nähdään muitakin kuin turvahyväksyttyjä korttityyppejä.

13 13 (19) Lisätään muutama I/O-kortti. Kun kortit on listätty, painetaan nuolinappia, jotta päästään takaisin perusnäkymään. Mitä tietoja asemista on saatavilla Perusnäkymässä nähdään aseman perustietojen lisäksi myös kuva valitusta asemasta. Tämä kuva voidaan viedä leikepöydän kautta vaikkapa toimisto-ohjelmaan. Näin saadaan esimerkiksi tarjoukseen näyttävät ja oikeanlaiset kuvat. Kuvaa kopioidessa on hyvä huomata, että kuva kopioidaan bittikarttana ja sen laatuun vaikuttaa näytöllä näkyvä zoomaustaso. Kuvaa kannattaa zoomata vähän isommaksi (kts. kuvaan merkittyä suurennuslasia) ja vasta sen jälkeen hiiren kakkosnäppäimellä kopioida se. Siirrytään seuraavaksi tutkimaan "Limits"- välilehteä (ja vaihdetaan samalla tutkittava asema ET200S-asemaksi).

14 14 (19) "Limits"-välilehdellä nähdään mm. aseman fyysinen koko. Lisäksi nähdään ET200S-aseman kunkin tehonjakoryhmän kuormitus. Oletuksena laskennassa on käytetty 50% maksimilähtövirrasta. Tätä oletusarvoa voidaan muuttaa kunkin I/O-kortin kohdalla siinä vaiheessa, kun kortteja asemaan lisätään (kts. aiemmat kuvat, komponenttiluettelon yläpuolella kohta "Summation current"). Osoitealueen käytöstä nähdään laskelma ("Adress area"). Mikäli I/O-asema kytketään jonkin muun kuin Siemens-logiikkaohjaimen perään, tulee maksimissaan 256 tavun rajoitusta noudattaa. Siemens logiikkaohjain pystyy tämän rajoitteen kiertämään eikä se rajoita I/O-aseman laajuutta. "Potential Distribution" -välilehdellä nähdään havainnekuva, josta mm. AUX-liitynnän yhdistyminen näkyy. Tässä kuvassa on vain yksi tehonjakomoduuli, mutta useampaa tehonjakomoduulia käytettäessä osa niistä voi yhdistää AUX-linjat edeltävään tehonjakoryhmään ja osa voi katkaista AUX-linjan tehonjakoryhmän vaihtuessa (kts.

15 15 (19) seuraava kuva). Tämä mahdollistaa AUX-liityntöjen monipuolisen käytön. Osa niistä voi toimia esimerkiksi maatasona ja osaan voidaan kytkeä 24VDC tai vaikka 230VAC. "Parts list" -välilehdellä voidaan tarkistella komponenttiluetteloa kolmessa eri formaatissa. Module list näyttää määrän, joka kyseisessä asemassa tai projektissa tarvitaan (huomaa esim. 0,4 kpl eli vajaa laatikko tiettyä tuotetta). Tilausluettelossa tämä sama määrä on pyöristetty seuraavaan kokonaislukuun. Viimeinen vaihtoehto taas on hyödyllinen esim.

16 16 (19) kaappivalmistajalle. Kuva asemasta ja "Slot-list" antavat jo melko tarkan kuvan miten kyseinen asema tulee rakentaa. Palataan koko projektin juureen klikkaamalla projektin nimeä projektipuusta (kts. yllä oleva kuva) ja valitaan "General"-välilehti. Tässä näkymässä päästään lisäämään projektiin väylät ja niiden tarvitsemat komponentit. Klikkaamalla aseman väyläliityntäkohtaa päästään tekemään määrittelyt.

17 17 (19) Tuplaklikataan siis kummankin aseman Profinet-liityntää. Aloitetaan logiikkaohjaimesta. Pidättäydytään oletusasetuksissa ja painetaan "Accept". I/O-aseman kohdalla verkkoliitynnällä on jo toinen osapuoli, joten IP-osoitteen antamisen lisäksi päästään valitsemaan liittimet ja kaapeli. Valitaan kummasta portista ET200S-asema liittyy logiikkaohjaimeen (valitaan 1. Port) sekä kumpaan logiikkaohjaimen porttiin liitytään (valitaan 1. Port, kts. kuva).

18 18 (19) Seuraavaksi valitaan millaista kaapelia käytetään (valmis määrämittainen kaapeli vai paikalla tehty) sekä siihen liittimet (valmiskaapelissa liittimiä ei valita). Kuvassa on hieman hämäävästi tekstit "Power socket" ja "Associated socket". Power socket tarkoittaa tämän konfiguroitavan laitteen päässä olevaa liitintä (tässä tapauksessa ET200S-aseman). Associated socket puolestaan tarkoittaa vastapuolen eli tässä tapauksessa logiikkaohjaimen liitintä. Kun kaikki on valmista, painetaan "Accept". Kuvan näkymästä saa selkeämmän, kun vaihtaa oikeasta reunasta näyttötilaksi "Only cable".

19 19 (19) STEP 7 ja Industry Mall yhteydet Simatic Selection Tool -työkalusta Nyt koko asema on valmis ja voidaan tutkailla koko projektin osaluetteloa kuten aiemmin on tutkailtu yksittäisen aseman osaluetteloa. Koko asema voidaan myös viedä STEP 7 - ohjelmaan, jolloin vältetään hardware-listauksen rakentaminen siellä uudestaan. Tämä tapahtuu painamalla alla olevassa kuvassa näkyvää "S7"-nappia. Talletetaan tiedosto ja Simatic Managerissa (STEP 7 V5.x / Professional 2006/2010) HW configuraatiota tehdessä valitaan valikosta "Station -> Import". Näin saadaan projekti erittäin helposti STEP 7 ohjelmaan. Yhtä helposti voidaan projekti viedä Industry Mall ostoskoriin ja tilata tavarat. Näin päästään ohjelman valmistuttua kokeilemaan toimintaa käytännössä. Simatic Selection Tool -työkalulla säästät aikaa ja vältät virheitä!

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2014 1 (49) Käyttöohje 6.4.0 Toukokuu 2014 2 (49) Sisällysluettelo Johdanto... 4 1. Laskujen asiatarkastus ja hyväksyminen... 5 2. Laskun maksamisen toiminnot... 5 3. Laskun kiertokulku... 6 4.

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat.

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. 15.10.2014 ArchiCAD 18 ALK. - 1 Asennus Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. ArchiCADissä tärkeää tietoa löytyy

Lisätiedot

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot...

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... 3 Palaute ja tuki... 3 Sanasto... 4 Pikaopas... 6 Käy asetukset

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella

Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella Oppaassa esitellään Avaimen tilaajalle ja pääkäyttäjälle käytettävissä olevat ominaisuudet ja opastetaan hyödyntämään Yhdistysavainta yhdistyksen

Lisätiedot

WEBROPOL 2.0 Raportointiopas. Päivitetty 2.4.2013

WEBROPOL 2.0 Raportointiopas. Päivitetty 2.4.2013 WEBROPOL 2.0 Raportointiopas Päivitetty 2.4.2013 1. Alkusanat... 3 2. Miten avaan raportin ja kuinka navigoin työkalussa... 4 2.2. Raportoinnissa käytetyt termit... 5 3. Perusraportti... 6 4.1. Excel-tallennusasetukset...

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Sivu 1

Sisällysluettelo. Sivu 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 Vastuut... 2 Lisenssi- ja selainvaatimukset... 2 Termistöä... 3 Palveluun kirjautuminen... 3 Omat tiedot- välilehti... 4 Käyttäjän tiedot... 4 Salasanan

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2012 1 (57) Käyttöohje 6.1.2 SP1 Copyright Aditro 2012 Toukokuu 2012 2 (57) Sisällysluettelo Johdanto... 4 1. Järjestelmävaatimukset... 5 1.1. Sovellusversion päivitys... 7 1.2. Internet Explorer

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Lokakuu 2012 1 (61) Käyttöohje 6.2.0 Copyright Aditro 2012 Lokakuu 2012 2 (61) Sisällysluettelo Johdanto... 4 1. Järjestelmävaatimukset... 5 1.1. Tuetut käyttöjärjestelmät ja selaimet... 5 1.2. Sovellusversion

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje

BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje Johdanto Base ContentManager Base ContentManager on Media Cabinet Oy:n toteuttama julkaisujärjestelmä, jonka avulla organisaation julkinen www-sivusto sekä intranet ja ekstranet

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

1. Alkusanat... 3. Mikä on QlikView?... 3 QlikView-ohjelman eri versiot... 3 Pengon Oy... 4. 2. Miten QlikView toimii?... 5

1. Alkusanat... 3. Mikä on QlikView?... 3 QlikView-ohjelman eri versiot... 3 Pengon Oy... 4. 2. Miten QlikView toimii?... 5 QlikView Pikaopas 1 Sisältö 1. Alkusanat... 3 Mikä on QlikView?... 3 QlikView-ohjelman eri versiot... 3 Pengon Oy... 4 2. Miten QlikView toimii?... 5 QlikView käyttäjän näkökulmasta... 5 3. Tutustuminen

Lisätiedot

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 1 SIRA JULKAISUJÄRJESTELMÄ... 2 1.1 Kotisivujen päivittäminen... 2 1.2 Sivujen ylläpidon periaate... 2 2 MUOKKAUSTILA ELI HUOLTOPUOLI... 3 2.1

Lisätiedot

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki 1 Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki Käyttöohje pitkä oppimäärä Päivitetty 9.10.2014 Sisällys Jäsenyhdistyssivu... 3 Mikä jäsenyhdistyssivu on ja mitä se ei ole?... 3 Sivun tilaaminen getting started!...

Lisätiedot

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset 14.9.2009 1/56 Sisältö 1. MERKITTÄVIMMÄT UUDET OMINAISUUDET JA PARANNUKSET...4 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET JA PÄIVITTÄMINEN VERSIOON 6.0...5 2.1 Järjestelmävaatimukset

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre.

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre. SEMPRE M E D I A Monet Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0 Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki +358 45 113 8137 Sisällys 1. Aloitus 3 Yleistä Monet-työkalusta 3 Käyttövaatimukset 3 Kirjautuminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3

notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3 notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3 (sivu on taiton vuoksi tarkoituksella tyhjä) Sisällysluettelo Aloitus... 1 Yleiskatsaus... 1 Netcam Watcher Professionalin asennus... 3 Netcam Watcher Pro:n rekisteröiminen...

Lisätiedot

Finvoice verkkolaskutus

Finvoice verkkolaskutus AutoFutur ja KoneFutur Finvoice verkkolaskutus Käyttöohje Päivitetty 23.8.2011 Finvoice verkkolasku käyttöohje - 1 - SISÄLLYS YLEISTÄ... 3 KÄYTTÖÖNOTTO... 4 YLEISTÄ... 4 TOIMINNON REKISTERÖIMINEN KÄYTTÖÖN...

Lisätiedot

Tarjouslaskenta (Sähkö)

Tarjouslaskenta (Sähkö) Tarjouslaskenta (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Tarjouslaskennan perusoletukset...3 1.1 Tarjouslaskennan perusoletukset. Laskennallinen tuntihinta...4 1.1.1

Lisätiedot

Varasto. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Varasto. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Varasto Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Varasto-oletusten läpikäynti...3 1.1 Varastopaikat...4 2 Varastotapahtumien syöttö jo käytössä olevaan Ecomin ohjelmistoon...4

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot