Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje"

Transkriptio

1 1 (19) Simatic Selection Tool -työkalun pikaohje Kun määritellään yksittäisen logiikka-aseman tai ison järjestelmän kokoonpanoa, kannattaa määrittelyssä käyttää helppokäyttöistä Simatic Selection Tool -työkalua. Logiikkaohjaimen ja I/O-korttien valinta on helpointa tehdä ilmaisella Simatic Selection Tool työkalulla. Samalla työkalulla voidaan valita myös ET200-hajautusasemat sekä monet niihin liittyvät lisäkomponentit. Työkalulla voidaan nopeasti tutkia mitä korttivaihtoehtoja on tarjolla ja luoda helposti niin osaluettelot kuin prosessiasemien kuvat. Mikäli käytettävissä ovat Industry Mall kauppapaikan tunnukset, nähdään Simatic Selection Tool työkalussa niin yksittäisten komponenttien kuin kokonaisten projektienkin hinnat. Lyhyesti listattuna Simatic Selection Tool on interaktiivinen työkalu, joka auttaa välttämään virheitä generoi tilausluettelon sekä slot-kohtaisen osaluettelon konfiguraatio voidaan viedä suoraan Step 7 -ohjelmaan konfiguraatio voidaan lähettää suoraan Industry Mall -kauppapaikkaan kertoo aseman fyysiset mitat projekti voidaan tallettaa ja siirtää arkistoon tai seuraavalle suunnittelijalle on web-pohjainen, joten se on aina ajan tasalla Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

2 2 (19) Työkalun käynnistäminen Simatic Selection Tool on helpointa käynnistää pikalinkillä: Se löytyy myös sähköisen kauppapaikan Industry Mallin etusivulta: Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

3 3 (19) Industry Malliin kirjautumalla näet tuotteiden hinnat Työkalun voi käynnistää ja sitä voi käyttää ilman Industry Mall kauppapaikkaan kirjautumista. Kirjatuneena nähdään kuitenkin työkalussa tuotteiden hinnat. Muilta osin kaikki toiminnallisuudet ovat samoja sekä kirjautuneena että kirjautumatta. Mikäli kauppapaikan tunnukset ovat käytössä, kannattaa niitä käyttää. Jotta hinnat näkyisivät, kirjautuminen tulee tehdä ennen työkalun käynnistämistä. Sen voi tehdä esimerkiksi tässä näkymässä. Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

4 4 (19) Uuden aseman luominen Työkalun käynnistyttyä voidaan avata aiemmin tehty projekti tai lähteä rakentamaan uutta asemaa tai projektia. Tehdään esimerkin vuoksi uusi kokoonpano, joka koostuu S7-300 sarjan logiikkaohjaimesta ja hajautetusta I/O-asemasta. Projektille annetaan aluksi yleiset tiedot, kuten projektin nimi ja sen tekijä. Kaikki tieto ja aineisto on annettu sellaisena kuin se on ilman takuuta tai muuta sitoumusta tiedon / aineiston laadusta, sopivuudesta käyttötarkoitukseen, kolmansien osapuolten oikeuksien loukkaamattomuudesta tai oikeellisuudesta. Vastaanottajalla ei ole oikeutta korvaukseen tai muuhun hyvitykseen Siemensiltä tämän aineiston tai tiedon perusteella taikka niiden nojalla tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

5 5 (19) Simatic Selection Tool -työkalulla voidaan määritellä S7-logiikkaohjainten lisäksi myös hajautetun I/O:n ET200, Simotion ja Sinumerik-asemat sekä niiden väliset liitynnät ("Network"). Lisäksi työkalusta löytyvät IEC ja Modbus standardin mukaista kommunikointia tukevat logiikkaohjaimet omasta valikostaan. Nämä logiikkaohjaimet toimitetaan pakettina, jossa ovat sekä lisenssin alainen ohjelmisto että logiikkaohjain. Tässä esimerkissä valitaan CPU:ksi vaihtoehto "S7-300". Toisena vaihtoehtona olisi "Quick selection of CPU", tällöin logiikkaohjain sekä muutama lisäkomponentti voitaisiin valita yhdellä kertaa ja näin hieman nopeuttaa työtä. Kun uusi asema on luotu, päästään sen rakennetta määrittelemään tuplaklikkaamalla kyseistä asemaa joko projektipuussa tai työalueella.

6 6 (19) Hyväksytään oletusvalinnat ja lähdetään kasaamaan ohjainta. Mikäli tässä valittaisiin vaativammat ympäristöolosuhteet, nähtäisiin moduulivalikoimassa vain kyseisen vaatimuksen täyttäviä komponentteja. Mikäli valitaan ohjelmistoksi TIA Portal V11, nähdään vain ne komponentit, jotka ovat tuettuna uudessa ohjelmistoalustassa. TIA Portalista on lisätietoa internetissä: Ensimmäiseksi tulee valita asennuskisko, sen jälkeen logiikkaohjain jne. Tuote valitaan tuplaklikkaamalla sitä. Valitaan siis 480mm Mounting rail ja lisätään siihen turvahyväksytty logiikkaohjain, jossa on sekä Profibus että Profinet-liitynnät (CPU315F-2 PN/DP). Logiikkaohjainta valitessa voidaan myös valita haluttu muistikortin koko. Huomaa, että tuotteen listahinta on näkyvillä vain silloin kun käytössä ovat Industry Mall tunnukset.

7 7 (19) Kalustetaan logiikkaohjaimen yhteyteen myös 5A PS307 teholähde (valikosta kohta "Power supplies") ja lisätään sen jälkeen 32 kanavainen digitaalitulo. IO-kortteja valittaessa voidaan valita miten toimitaan etupistokkeen kanssa. I/O-kortti toimitetaan aina ilman etupistoketta ja etupistoke pitää tilata erikseen. Pidättäydytään oletuksena olleessa "System Cabling" - valinnassa ja tuplaklikataan I/O-korttia. Tuotteen yhteyteen voidaan tilata tavallinen etupistoke tai valmiiksi johdotettu etupistoke. Vaihtoehtona ovat myös modulaariset Top Connect johdinsarjat. Valitaan nyt 3,2m johtimilla varustettu etupistoke.

8 8 (19) Lisätään samalla menetelmällä muutama muukin I/O-kortti mukaan lukien turvahyväksyttyjen kokoonpanojen yhteydessä tarvittavat turvatulot ja lähdöt. Käyttöohjeet helposti Tuotteita valitessa päästään monien tuotteiden kohdalta suoraan käsiksi käyttöohjeeseen klikkaamalla alla näkyvässä kuvassa olevaa "Link to the manual" -kohtaa. Tällöin selaimeen avautuu kyseisen kortin käyttöohje teknisten tietojen kohdalta.

9 9 (19) Aseman tallettaminen Kun asema on valmistunut, painetaan nuoli-näppäintä ja palataan projektinäkymään.

10 10 (19) Kun projekti on valmistunut, voidaan se tallettaa omalle tietokoneelle. Työkalu itsessään on Java-pohjainen ja internetistä avattava. Toisen aseman lisäämien projektiin Lisätään projektiin seuraavaksi hajautusasema. Tehdään ET200S tyyppinen I/O-asema. ET200S-tuoteperheessä toimitetaan jotkin tuotteet 5 kpl erissä ja jotkin tuotteet 1 kpl erissä. Tilausnumerosta ei pysty päättelemään toimitetaanko yhdellä tilausnumerolla 1 vai 5 tuotetta. Tuotteen kuvauksessa tämä kerrotaan. Kun käytetään Simatic Selection Tool työkalua, voidaan moiset yksityiskohdat jättää työkalun huoleksi ja keskittyä oleelliseen. Työkalu pitää huolen oikeista tilausmääristä. Aloitetaan klikkaamalla "ET200" painiketta tai projektipuun kohdalla hiiren kakkosnapin takaa löytyvää "New Station"-kohtaa ja valitaan "ET200S". Tuplaklikataan "ET200S"-aseman kuvaa. Aukeavassa valikossa pysyttäydytään oletusasetuksissa eli tehdään Step 7 V5.x ohjelmistolla töitä, tehdään vaaka-asennus jne. Valitaan käyttöön Profinet liityntäinen ET200S-asema eli mennään kyseiseen kohtaan hakemistopuussa. Ruksitaan ylhäältä kohta Standard + Profisafe ja tuplaklikataan kuvassa näkyvää väyläliityntäyksikköä.

11 11 (19) Seuraavaksi kalustetaan tehonjakoyksikkö ja sen perään sekä turvakortteja että tavallisia kortteja. Tehonjakoyksikköä valitessa tulee muistaa valita täppä "SIL xx" vaadittavan turvaluokituksen mukaisesti, jotta saadaan näkyville myös turvahyväksytyt kortit. Huomaa, että ET200S-asemassa tulee aina elektroniikkaosan lisäksi tilata erikseen pohjalevy. Elektroniikkaosa kiinnittyy pohjalevyyn, joka toimii samalla liitinterminaalina. Simatic Selection Tool -työkalua käytettäessä tämä valinta tehdään ruudun alaosasta. Oletuksena tehty valinta on usein hyvä eikä sitä pääsääntöisesti ole syytä muuttaa. Näkyvillä ovat kaikki kyseiseen korttiin sopivat pohjalevyt eli kaikki näkyvillä olevat moduulit ovat hyviä vaihtoehtoja. Oletuksena valittu on yleensä ominaisuuksiltaan laajin (eniten liityntöjä). Valitaan kortti painamalla kuvassa näkyvää ympyröityä painiketta (tai tuplaklikkaamalla valittavaa korttia hakemistopuussa).

12 12 (19) Kun turvakortit on valittu ja lisätty I/O-asemaan, voidaan vaihtaa yläreunan täppä kohtaan "Standard", "High Feature" tai "All", jotta nähdään muitakin kuin turvahyväksyttyjä korttityyppejä.

13 13 (19) Lisätään muutama I/O-kortti. Kun kortit on listätty, painetaan nuolinappia, jotta päästään takaisin perusnäkymään. Mitä tietoja asemista on saatavilla Perusnäkymässä nähdään aseman perustietojen lisäksi myös kuva valitusta asemasta. Tämä kuva voidaan viedä leikepöydän kautta vaikkapa toimisto-ohjelmaan. Näin saadaan esimerkiksi tarjoukseen näyttävät ja oikeanlaiset kuvat. Kuvaa kopioidessa on hyvä huomata, että kuva kopioidaan bittikarttana ja sen laatuun vaikuttaa näytöllä näkyvä zoomaustaso. Kuvaa kannattaa zoomata vähän isommaksi (kts. kuvaan merkittyä suurennuslasia) ja vasta sen jälkeen hiiren kakkosnäppäimellä kopioida se. Siirrytään seuraavaksi tutkimaan "Limits"- välilehteä (ja vaihdetaan samalla tutkittava asema ET200S-asemaksi).

14 14 (19) "Limits"-välilehdellä nähdään mm. aseman fyysinen koko. Lisäksi nähdään ET200S-aseman kunkin tehonjakoryhmän kuormitus. Oletuksena laskennassa on käytetty 50% maksimilähtövirrasta. Tätä oletusarvoa voidaan muuttaa kunkin I/O-kortin kohdalla siinä vaiheessa, kun kortteja asemaan lisätään (kts. aiemmat kuvat, komponenttiluettelon yläpuolella kohta "Summation current"). Osoitealueen käytöstä nähdään laskelma ("Adress area"). Mikäli I/O-asema kytketään jonkin muun kuin Siemens-logiikkaohjaimen perään, tulee maksimissaan 256 tavun rajoitusta noudattaa. Siemens logiikkaohjain pystyy tämän rajoitteen kiertämään eikä se rajoita I/O-aseman laajuutta. "Potential Distribution" -välilehdellä nähdään havainnekuva, josta mm. AUX-liitynnän yhdistyminen näkyy. Tässä kuvassa on vain yksi tehonjakomoduuli, mutta useampaa tehonjakomoduulia käytettäessä osa niistä voi yhdistää AUX-linjat edeltävään tehonjakoryhmään ja osa voi katkaista AUX-linjan tehonjakoryhmän vaihtuessa (kts.

15 15 (19) seuraava kuva). Tämä mahdollistaa AUX-liityntöjen monipuolisen käytön. Osa niistä voi toimia esimerkiksi maatasona ja osaan voidaan kytkeä 24VDC tai vaikka 230VAC. "Parts list" -välilehdellä voidaan tarkistella komponenttiluetteloa kolmessa eri formaatissa. Module list näyttää määrän, joka kyseisessä asemassa tai projektissa tarvitaan (huomaa esim. 0,4 kpl eli vajaa laatikko tiettyä tuotetta). Tilausluettelossa tämä sama määrä on pyöristetty seuraavaan kokonaislukuun. Viimeinen vaihtoehto taas on hyödyllinen esim.

16 16 (19) kaappivalmistajalle. Kuva asemasta ja "Slot-list" antavat jo melko tarkan kuvan miten kyseinen asema tulee rakentaa. Palataan koko projektin juureen klikkaamalla projektin nimeä projektipuusta (kts. yllä oleva kuva) ja valitaan "General"-välilehti. Tässä näkymässä päästään lisäämään projektiin väylät ja niiden tarvitsemat komponentit. Klikkaamalla aseman väyläliityntäkohtaa päästään tekemään määrittelyt.

17 17 (19) Tuplaklikataan siis kummankin aseman Profinet-liityntää. Aloitetaan logiikkaohjaimesta. Pidättäydytään oletusasetuksissa ja painetaan "Accept". I/O-aseman kohdalla verkkoliitynnällä on jo toinen osapuoli, joten IP-osoitteen antamisen lisäksi päästään valitsemaan liittimet ja kaapeli. Valitaan kummasta portista ET200S-asema liittyy logiikkaohjaimeen (valitaan 1. Port) sekä kumpaan logiikkaohjaimen porttiin liitytään (valitaan 1. Port, kts. kuva).

18 18 (19) Seuraavaksi valitaan millaista kaapelia käytetään (valmis määrämittainen kaapeli vai paikalla tehty) sekä siihen liittimet (valmiskaapelissa liittimiä ei valita). Kuvassa on hieman hämäävästi tekstit "Power socket" ja "Associated socket". Power socket tarkoittaa tämän konfiguroitavan laitteen päässä olevaa liitintä (tässä tapauksessa ET200S-aseman). Associated socket puolestaan tarkoittaa vastapuolen eli tässä tapauksessa logiikkaohjaimen liitintä. Kun kaikki on valmista, painetaan "Accept". Kuvan näkymästä saa selkeämmän, kun vaihtaa oikeasta reunasta näyttötilaksi "Only cable".

19 19 (19) STEP 7 ja Industry Mall yhteydet Simatic Selection Tool -työkalusta Nyt koko asema on valmis ja voidaan tutkailla koko projektin osaluetteloa kuten aiemmin on tutkailtu yksittäisen aseman osaluetteloa. Koko asema voidaan myös viedä STEP 7 - ohjelmaan, jolloin vältetään hardware-listauksen rakentaminen siellä uudestaan. Tämä tapahtuu painamalla alla olevassa kuvassa näkyvää "S7"-nappia. Talletetaan tiedosto ja Simatic Managerissa (STEP 7 V5.x / Professional 2006/2010) HW configuraatiota tehdessä valitaan valikosta "Station -> Import". Näin saadaan projekti erittäin helposti STEP 7 ohjelmaan. Yhtä helposti voidaan projekti viedä Industry Mall ostoskoriin ja tilata tavarat. Näin päästään ohjelman valmistuttua kokeilemaan toimintaa käytännössä. Simatic Selection Tool -työkalulla säästät aikaa ja vältät virheitä!

Sisällysluettelo 1 (28) Julkinen

Sisällysluettelo 1 (28) Julkinen TIA Selection Tool 1 (28) Sisällysluettelo TIA Selection Tool (versio 3.5)... 2 Hinnallisen työkalun käynnistäminen Industry Malliin... 3 Työkalun käynnistäminen ilman hintoja... 5 TIA Selection Tool -työkalun

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 (32) Julkinen 11.12.2013

Sisällysluettelo 1 (32) Julkinen 11.12.2013 TIA Selection Tool 1 (32) Sisällysluettelo TIA Selection Tool (versio 3.5)... 2 Hinnallisen työkalun käynnistäminen Industry Malliin... 3 Työkalun käynnistäminen ilman hintoja... 5 TIA Selection Tool -työkalun

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 (60) Julkinen 27.5.2015

Sisällysluettelo 1 (60) Julkinen 27.5.2015 TIA Selection Tool 1 (60) Sisällysluettelo TIA Selection Tool (versio 10.0)... 2 Hinnallisen työkalun käynnistäminen... 4 Työkalun käynnistäminen ilman hintoja... 5 TIA Selection Tool offline version lataaminen...

Lisätiedot

JulkICT portaalin käyttöohje

JulkICT portaalin käyttöohje LUONNOS 30.4.2013 2 (12) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 QPR Portaali... 3 2.1 Kirjautuminen palveluun... 3 2.2 Portaalin Prosessit-välilehden toimintakuvaus... 5 2.3 Mallin valitseminen mallilistasta... 7

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI

ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO... 2 2. ASIAKASLISENSSITYYPIT... 2 2.1 Suppea asiakaslisenssi... 2 2.2 Laaja asiakaslisenssi... 2 3. WEBWISUUN KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen

Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen Lionsverkkokauppa.fi tilaaminen Lions Clubs International MD 107 Finland Lionsverkkokauppa.fi muutokset Uutuutena verkkokaupassa on tarvikemyynnin tuotteet, Monta tapaa tehdä hyvää tuotteet ja Punainen

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Väylään liitettävä laite: Pheonix Contact ILB PB DI8 DIO8

Väylään liitettävä laite: Pheonix Contact ILB PB DI8 DIO8 Väylään liitettävä laite: Pheonix Contact ILB PB DI8 DIO8 Laite on DP-väylään kytketkettävä Digitaalinen 16-porttinen IO-moduuli. Porteista 8 on Inputteja ja toiset 8 valittavissa inputeksi tai outputeiksi.

Lisätiedot

CAD-kuvat, käyttöohjeet ja muut dokumentit helposti netistä

CAD-kuvat, käyttöohjeet ja muut dokumentit helposti netistä 1 (6) CAD-kuvat, käyttöohjeet ja muut dokumentit helposti netistä Kun tarvitaan CAD-kuvia, käyttöohjeita tai muuta dokumentaatiota Siemensin automaatio tai käyttötekniikan tuotteista, löytyy internetistä

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Timmi järjestelmään rekisteröityminen ja verkkokaupasta ostaminen

Timmi järjestelmään rekisteröityminen ja verkkokaupasta ostaminen Käyttöohjeet Timmi järjestelmään 1 Timmi järjestelmään rekisteröityminen ja verkkokaupasta ostaminen Timmi tilavarausjärjestelmään siirtyminen Jyväskylän kaupungin käytössä on Timmi tilavaraus- ja avustusjärjestelmä.

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pajun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi Outlook-sähköpostissa ja kuinka sähköpostiviestit voidaan tallettaa omalle tietokoneelle.

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

RAY Etuasiakkaaksi rekisteröityminen Pivon kautta

RAY Etuasiakkaaksi rekisteröityminen Pivon kautta RAY Etuasiakkaaksi rekisteröityminen Pivon kautta OP:n kortin liittäminen RAY Etuasiakkuuteen Pivo-mobiilisovelluksessa RAY Etuasiakkaaksi rekisteröityminen Pivon kautta Avaa Pivo-sovellus puhelimesta

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

Savalanche käyttöohje

Savalanche käyttöohje Savalanche käyttöohje Ansaitse lisätuloja riskittömästi ja helposti 1. Savalancheen rekisteröityminen Savalanche-palvelun (www.savalanche.com) avulla voit ansaita rahaa riskittömästi ja helposti. Jos sinulla

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 11.11.2011 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi Oodin HOPSin Ryhmätyökalu-toimintoa. Ryhmätyökalun avulla voi luoda

Lisätiedot

Koripallon Live Score

Koripallon Live Score Koripallon Live Score Tässä ohjeessa neuvotaan TorneoPal Live Scoren käyttäminen koripalloturnauksissa. Kirjautuminen Kirjaudu järjestelmään osoitteessa https://extranet.torneopal.fi Järjestelmä kysyy

Lisätiedot

Sähkönumerot.fi - Itsepalvelu

Sähkönumerot.fi - Itsepalvelu Sähkönumerot.fi - Itsepalvelu Sähkönumerot.fi-palvelussa tuotteiden valmistajat ja maahantuojat ylläpitävät itse tuotteidensa tuotetietoja. Kirjautuneena käyttäjänä voit: luoda uusille tuotteille uusia

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet 1 Yleistä 2 Ohjelmiston pikaohje 3 Ohjelmiston laajempi ohje 3.1 Ohjelmiston käynnistäminen 3.2 Kirjautuminen palveluun 3.3 Tuotteen valinta ja muiden tietojen syöttö

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Yleistä Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint ylläpitosopimus sisältää ohjelmiston käytön tukipalvelun. Asiakas on oikeutettu saamaan kohtuullisessa

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä!

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä! Petsie kasvattaja 1 2 Sisällysluettelo Esittely...3 1. Kuinka pääset alkuun...4 1.1. Rekisteröinti...4 2. Lemmikit...4 2.1. Lemmikkien lisäys...4 2.2. Lemmikin tietojen muokkaus...4 3. Kasvattajasivu...5

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

Basware toimittajaportaali

Basware toimittajaportaali Basware toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämästäsi aineistosta. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

Macintosh (Mac OS X 10.2) Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille:

Macintosh (Mac OS X 10.2) Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille: 1 (13) Macintosh () Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille: Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset. Järjestelmäasetuksista Verkko 2 (13) Verkkoasetuksista (1.) Kytkentä Ethernet ja (2.) Määrittelytapa

Lisätiedot

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta 1 Sisällysluettelo 1. Kun tilaat ensimmäisen kerran ja rekisteröidyt asiakkaaksemme....2 Rekisteröidy palveluun...2 Kirjautuminen...4 Salasanan vaihtaminen...5

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

H5P-työkalut Moodlessa

H5P-työkalut Moodlessa H5P-työkalut Moodlessa 1. H5P-työkalujen käyttöönotto Moodlessa Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Emma Hanhiniemi 1. Klikkaa Moodlen muokkausnäkymässä Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä. 2.

Lisätiedot

Monikielinen verkkokauppa

Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielisen verkkokaupan luomisessa pitää Multiple Languages lisämoduuli olla aktivoituna. Klikkaa valikosta Features -> Apps Management -> näkyviin

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa HUOM! Nämä ohjeet koskevat vain tilausmatkojen ryhmänkerääjiä! 1. Tee ryhmällesi varaus Tee varaus ryhmälle tai suunnitellulle

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2013 1 (7) 6.3.0 Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (7) Sisällysluettelo 1. Käyttäjäasetukset... 3 2. Yleiset parametrit... 3 3. Kierrätysasetukset... 3 4. palvelimen tiedot... 4 5. lähetyksen

Lisätiedot

Näin lataat Waltti-matkakortin verkossa!

Näin lataat Waltti-matkakortin verkossa! Näin lataat Waltti-matkakortin verkossa! https://kauppa.waltti.fi Fiksusti liikkeellä. linkki.jyvaskyla.fi 1 Waltti-kaupassa voit ladata matkakorttisi ilman rekisteröitymistä tai rekisteröimällä oman käyttäjätilin.

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Timmi varausjärjestelmään rekisteröityminen ja verkkokaupasta

Timmi varausjärjestelmään rekisteröityminen ja verkkokaupasta JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Verkkokauppa 1 Timmi varausjärjestelmään rekisteröityminen ja verkkokaupasta ostaminen Sisällys Timmi varausjärjestelmään rekisteröityminen ja verkkokaupasta ostaminen... 1 Verkkosivulle

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

REVELAGESPORTS.COM PORTAALIN KÄYTTÖOHJE

REVELAGESPORTS.COM PORTAALIN KÄYTTÖOHJE 1 Sisällysluettelo Tunnusten luominen portaaliin... 2 Kirjautuminen portaaliin... 4 Kilpailut ja ilmoittautuminen... 5 Punnitus... 8 Roolit ja oikeudet... 9 versio 0.7 2 Tunnusten luominen portaaliin Mene

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY 15.11.2017 ALS Online-palveluun kirjautuminen Henkilökohtaiset ALS Online-tunnukset saat käyttöösi täyttämällä kotisivuiltamme löytyvän lomakkeen tai ottamalla

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

CADS Planner Electric perusteet

CADS Planner Electric perusteet CADS Planner Electric perusteet Aloitus Ohjelman avaaminen, alkuasetukset Tasokuvat piirretään aina Suunnitteluu tilaan oikeilla mitoilla. Kuvalle annetaan myös mittakaavatiedot tulostusta varten, sekä

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Hammasvälineen uusi verkkokauppa löytyy osoitteesta kauppa.hammasvaline.fi Sisäänkirjautuminen Paina yläpalkin Kirjaudu sisään -painiketta. Sisäänkirjautumisikkuna avautuu.

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 7.4.2015 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi OodiHOPSin ryhmätyökalutoimintoa.

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Ohjeita Irman käyttöön. 1) Uuden käyttäjän luominen 2) Lisenssin lunastaminen 3) Kilpailuihin ilmoittautuminen 4) Viesteihin ilmoittautuminen

Ohjeita Irman käyttöön. 1) Uuden käyttäjän luominen 2) Lisenssin lunastaminen 3) Kilpailuihin ilmoittautuminen 4) Viesteihin ilmoittautuminen Ohjeita Irman käyttöön 1) Uuden käyttäjän luominen 2) Lisenssin lunastaminen 3) Kilpailuihin ilmoittautuminen 4) Viesteihin ilmoittautuminen Mene osoitteeseen irma.suunnistusliitto.fi Paina oikeasta yläkulmasta

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö Tässä ohjeessa käsitellään: 1. Ohjelmiston asennuksen jälkeen. 1.1 Käyttöasetusten ja toiminnan tarkistus --> 2. Käyttäjäkohtaisten asetuksien muokkaaminen

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10.1. PERIAATE CRM asiakashallintajärjestelmästä voidaan tulostaa osoitetarrat, lähettää ryhmäsähköpostia sekä exportata (viedä) hakutuloksia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9

KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9 1 / 18 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9 ETSIMINEN TUOTTEEN LYHENTEEN AVULLA...9 ETSIMINEN TUOTEKOODIN OSAN

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS LOUNEA PALVELUT OY TEHDASKATU 6, 24100 SALO Sisällys Sisällys... 1 Tervetuloa OmaLounea-palveluun!... 2 OmaLounea - Käytön aloittaminen... 2 OmaLounea Kirjaudu

Lisätiedot

MultiWeb Sähköinen tilausjärjestelmä. Luottamuksellinen

MultiWeb Sähköinen tilausjärjestelmä. Luottamuksellinen MultiWeb Sähköinen tilausjärjestelmä Pikaohje v.1.5 Luottamuksellinen 2 / 9 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Kirjaudu sisään... 3 3. Rakenne... 4 3.1. Etusivu... 4 3.2. Toimintopalkki... 5 4. Tuotteiden

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen eportfolio Kyvyt.fi - palvelussa on Salpauksen ryhmä nimeltä AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI. Ryhmän jäsenenä saat käyttöösi suorittamiseen tarvittavat valmiit sivupohjat. Salpauksessa eportoliota käytetään

Lisätiedot