PÄIVITÄ TIETOKONEESI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄIVITÄ TIETOKONEESI"

Transkriptio

1 PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu Tampere

2 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan? Windowsin päivitykset Internet-selaimen päivitykset Selaimen lisäosien päivitykset Miten automaattinen päivitys asetetaan päälle? Windowsin automaattiset päivitykset Internet-selainten automaattiset päivitykset Miten päivittäminen tapahtuu? Windowsin päivittäminen Selaimen päivittäminen Selaimen lisäosien päivittäminen Muiden ohjelmien päivittäminen... 15

3 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 3(16) 1. Mihin päivityksiä tarvitaan? Päivitykset ovat tietokoneohjelmiin tehtäviä muutoksia tai lisäyksiä, jotka ehkäisevät vikoja, korjaavat ongelmia tai parantavat muutoin ohjelman ominaisuuksia. Tietokoneen käyttöjärjestelmän ja ohjelmien pitäminen päivitettyinä parantaa tietokoneen toimivuutta ja turvallisuutta. Päivitykset voivat esimerkiksi korjata turva-aukkoja joiden kautta haittaohjelmat pääsisivät tekemään tuhojaan tietokoneelle. Tietoturvan kannalta tärkeimpiä päivitettäviä ovat Windows sekä Internet-selaimet. Niiden päivitykset tulisi aina asentaa heti kun ne ovat saatavilla. Muiden ohjelmien päivitykset kannattaa tarkistaa silloin tällöin. Kaikkien ohjelmien päivityksiä ei tarvitse asentaa itse, vaan aina kun mahdollista päivitykset kannattaa asettaa asentumaan automaattisesti Windowsin päivitykset Windowsin päivittäminen tapahtuu Windows Update ohjelman kautta. Windows tai muu käyttöjärjestelmä hallinnoi koko konetta, joten se on erityisen tärkeää pitää päivitettynä. Päivitykset voi asettaa asentumaan automaattisesti, jolloin päivityksistä ei tarvitse huolehtia itse. Huomaa kuitenkin, että päivitysten lataaminen vaatii Internet-yhteyden, joten automaattiset päivityksetkään eivät asennu ellei kone ole yhteydessä Internetiin. Jos automaattinen asennus ei ole päällä, Windows ilmoittaa kun uusia päivityksiä on asennettavissa. Päivitysten tilanteen voi aina myös tarkistaa Windows Update ohjelmasta. Päivitykset kannattaa asentaa heti kun ne ovat saatavilla, sillä päivitetty käyttöjärjestelmä on yksi tietokoneen tietoturvan kulmakivistä. Windowsin tietoturvapäivitykset ilmestyvät joka kuukauden toinen tiistai, mutta kiireellisiä päivityksiä voi ilmestyä muulloinkin. Windows-päivitykset vaativat usein tietokoneen uudelleenkäynnistämisen. Jos kone täytyy käynnistää uudelleen, muista ensin tallentaa ja sulkea kaikki avoinna olevat ohjelmat ja tiedostot.

4 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 4(16) 1.2. Internet-selaimen päivitykset Internet-selainten (esim. Firefox, Internet Explorer, Chrome) päivitykset korjaavat vikoja ja tuovat selaimiin uusia ominaisuuksia. Koska suurimmalle osalle viruksista ja haittaohjelmille altistutaan juuri Internetissä, on tärkeää että Internet-selaimen tietoturva on kunnossa. Tämä varmistetaan parhaiten pitämällä sekä selain että sen käyttämät lisäosat päivitettyinä Selaimen lisäosien päivitykset Selaimen lisäosat ovat ohjelmia, joiden avulla selaimen perusominaisuuksia voidaan laajentaa. Esimerkiksi multimediasisältöjä mahdollistava Flash player ja pdf-tiedostojen lukemiseen käytettävä Adobe reader ovat yleisiä lisäosia. Lisäosista voidaan selaimesta riippuen käyttää myös termejä liitännäinen tai laajennus. Lisäosien päivittäminen tapahtuu selainohjelman kautta.

5 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 5(16) 2. Miten automaattinen päivitys asetetaan päälle? Helpointa on asettaa automaattiset päivitykset päälle kaikkiin niihin ohjelmiin johon kyseinen asetus on saatavilla. Tällöin ei tarvitse jatkuvasti tarkastaa milloin päivityksiä on saatavilla, eikä huolehtia päivitysten asentamisesta Windowsin automaattiset päivitykset Windowsin automaattiset päivitykset asetetaan päälle Windows Update ohjelmasta. (Käynnistä-valikko > Kaikki Ohjelmat > Windows Update) Valitse vasemmasta reunasta Muuta asetuksia.

6 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 6(16) Valitse ensimmäisestä valikosta Asenna päivitykset automaattisesti. Voit sen jälkeen määrittää ajankohdan jolloin päivitykset asentuvat. Jos tietokone ei ole päällä valittuna aikana päivitykset ladataan ja asennetaan seuraavan kerran kun tietokone on päällä ja yhteydessä Internetiin. Paina lopuksi OK. Huomaa, että jotkin päivitykset voivat hidastaa Internet-yhteyttä lataamisen ajaksi. Jos sinulla on hidas internet-yhteys, voi olla parempi käyttää asetusta, joka ilmoittaa, kun päivitys on valmis asennettavaksi. Voit sitten asentaa päivityksen, kun koneelle ei ole muuta käyttöä.

7 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 7(16) 2.2. Internet-selainten automaattiset päivitykset Internet Explorer selaimen päivitykset asennetaan Windows Updaten kautta, joten jos automaattiset päivitykset on jo asetettu päälle kohdan 2.1. mukaisesti, se koskee myös Internet Exploreria. Chrome-selaimessa ei ole erillistä asetusta automaattiselle päivitykselle. Chrome päivittyy uuteen versioon automaattisesti ja ilmoittaa pienemmistä päivityksistä oikeaan yläreunaan ilmestyvällä pienellä nuolisymbolilla 3.2. ohjeiden mukaan.. Siitä klikkaamalla päivitykset voi asentaa kohdan Firefox-selaimen automaattisen päivityksen voi asettaa päälle selaimen asetuksista. Valitse Asetukset > Lisäasetukset > Päivitys ja tarkista että valittuna on Asenna automaattisesti. Kun Firefoxin automaattiset päivitykset on asetettu päälle, selain hakee ja asentaa päivitykset itse ja sen tehtyään ilmoittaa käyttäjälle että selainohjelma tulee käynnistää uudelleen päivitysten viimeistelemiseksi.

8 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 8(16) 3. Miten päivittäminen tapahtuu? Kaikissa ohjelmissa ei ole automaattisen päivityksen mahdollisuutta. Tällaisten ohjelmien kohdalla päivittämisestä täytyy huolehtia itse. Jotkut ohjelmat ilmoittavat päivitysten ilmestymisestä, mutta päivitysten tila on myös hyvä itse osata tarkistaa Windowsin päivittäminen Jos Windowsin automaattiset päivitykset eivät ole päällä, täytyy päivittäminen tehdä itse. Avataan Windows update (Käynnistä-valikko > kaikki ohjelmat). Mikäli päivityksiä on saatavilla, painetaan Asenna päivitykset painiketta. Ohjelma asentaa päivitykset ja ilmoittaa sen jälkeen päivityksen onnistumisesta. Joissain tapauksissa tietokone täytyy käynnistää uudelleen päivitysten viimeistelemiseksi. Jos uudelleenkäynnistys vaaditaan, ohjelma ilmoittaa siitä. Windows Update asentaa aina ensimmäisenä kriittisimmät päivitykset ja sen jälkeen tärkeysjärjestyksessä seuraavat. Päivityksiä voi joutua asentamaan useammassa erässä. Valinnaisten päivitysten asentaminen ei ole pakollista vaan niistä voi itse valita haluamansa asennettavaksi Selaimen päivittäminen Internet Explorer on Microsoftin tuottama Internet-selain, joten sen päivitykset toimitetaan ja asennetaan Windows Update ohjelman kautta. Jos siis Windows Updatesta on asetettu automaattiset päivitykset päälle, tämä koskee myös Internet Exploreria. Jos Firefoxin automaattisia päivitystä ei ole asetettu päälle, selaimen päivitykset voi tarkistaa valikosta Ohje > Tietoja Firefoxista kohdasta. Siitä avautuvasta ikkunasta pääsee asentamaan päivitykset mikäli niitä on saatavilla.

9 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 9(16) Chrome-selaimen päivitykset tarkastetaan oikean yläkulman Avautuvasta valikosta valitaan Tietoja Google Chromesta. -kuvakkeesta.

10 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 10(16) Avautuva ikkuna kertoo onko päivityksiä saatavilla ja mikäli on, lataa ja asentaa päivitykset automaattisesti. Chrome asentaa päivityksen automaattisesti ja pyytää sen jälkeen käynnistämään selainohjelman uudelleen. Päivitys viimeistellään painamalla Käynnistä uudelleen painiketta.

11 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 11(16) 3.3. Selaimen lisäosien päivittäminen Jotkut selaimet osaavat päivittää lisäosiaan automaattisesti, mutta selainten lisäosien päivitystilanteen voi tarkistaa myös osoitteesta Sivu listaa selaimeen asennetut lisäosat ja niiden päivitystarpeet. Sivu on tarkoitettu Mozillan Firefox selaimelle, mutta se toimii lisäksi ainakin Chrome ja Internet Explorer selaimilla. Sivusto näyttää punaisella lisäosat jotka tulisi välittömästi päivittää. Keltaisella merkittyihin on saatavilla päivityksiä, mutta päivitykset eivät ole kriittisiä. Vihreällä merkityistä lisäosista on käytössä viimeisin versio. Lisäosia pääsee päivittämään edellä suoraan klikkaamalla Päivitä-painiketta kunkin lisäosan kohdalla. Lisäosat kannattaa päivittää yksi kerrallaan.

12 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 12(16) Esimerkki Adobe Flash Playerin päivittämisestä Päivittäminen aloitetaan klikkaamalla punaista tai keltaista Päivitä-painiketta Päivitä-painikkeen klikkaaminen ohjaa lisäosan valmistajan sivuille, josta uuden version voi ladata ja sen jälkeen asentaa. Flash playerin ohella tarjotaan asennettavaksi McAfee nimistä tietoturvaohjelmaa. Se ei kuitenkaan ole tarpeellinen mikäli koneessa on jo viruksentorjuntaohjelma. Muidenkin ohjelmien asennukset saattavat tarjota erilaisia lisäohjelmia, niitä ei kuitenkaan kannata asentaa ellei tiedä haluavansa juuri kyseistä ohjelmaa. McAfee asentaminen estetään poistamalla väkänen kuvasta ympyröidystä kohdasta. Tämän jälkeen klikataan keltaista Download now painiketta, joka aloittaa asennustiedoston latauksen.

13 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 13(16) Avautuvasta ikkunasta valitaan Tallenna tiedosto. Selain saattaa kysyä mihin tiedosto tallennetaan. Jos tallennuspaikkaa ei kysytä, se on yleensä Ladatut tiedostot kansio, joka sijaitsee oman käyttäjänimen alla Käyttäjät -kansiossa sillä asemalla, mihin Windows on asennettu (yleensä C:). Esimerkiksi näin: C:\Käyttäjät\käyttäjänimesi\Ladatut tiedostot Kun tiedosto on latautunut käynnistetään asennus klikkaamalla selaimen latausikkunasta asennustiedoston kohdalta. Asennuksen voi käynnistää myös tuplaklikkaamalla tiedostoa sen tallennuspaikasta, joka määriteltiin edellisessä kohdassa.

14 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 14(16) Klikkaa seuraavasta ikkunasta Suorita jatkaaksesi asentamista. Klikataan vielä Yes. Ohjelma ilmoittaa lopuksi asennuksen onnistumisesta.

15 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 15(16) 3.4. Muiden ohjelmien päivittäminen Muissa ohjelmissa päivitysten tarkistaminen löytyy usein Ohje-valikosta, kohdasta jossa lukee Tarkista päivitykset, Etsi päivityksiä tai jokin muu vastaava teksti. Esimerkki: Skypen päivittäminen Avataan ylävalikosta Ohje > Tarkista päivitykset Painetaan Lataa avautuvasta ikkunasta. Ohjelma lataa asennustiedoston ja näyttää latauksen tilanteen ja kuluvan ajan.

16 PÄIVITÄ TIETOKONEESI 16(16) Päivitys aloitetaan painamalla Päivitä-painiketta Päivityksen valmistuttua palataan takaisin ohjelmaan. Osa ohjelmista osaa ladata päivitykset suoraan kuten Skype. Osa taas ohjaa käyttäjän ohjelman Internet-sivuille, josta uuden version asennusohjelma täytyy itse ladata ja asentaa. Tämä prosessi on vastaava kuin kohdassa 3.3. selitetty Flash Playerin päivittäminen. Aivan kaikissa ohjelmissa ei ole suoraa mahdollisuutta tarkistaa päivityksiä. Näissä tapauksissa on mentävä kyseisen ohjelman virallisille Internet-sivuille, ladattava sieltä uuden version asennusohjelma ja asennettava se koneelle. Tämä saattaa vaatia myös ensin vanhan version poistamisen koneelta.

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN Tämän harjoituksen tarkoituksena on varmistaa verkon asetukset sekä päivittää Windows käyttäen Windows Update -palvelua. Dokumentin lopussa on palautettava

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle

Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Ubuntu-pikaopas Linux peruskäyttäjälle Kirjoittanut: Otto Kekäläinen, Teemu Sivonen ja Kimmo Suutala. Tekijänoikeudet: Opas perustuu Ubuntu tutuksi -wikikirjaan: http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe 0 rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh Manuaali mobiililaitteen käytöstä Samsung Galaxy tab 2 jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx

Lisätiedot

Mikä Linux on?... 2 Lubuntu yleiskatsaus... 5 Tiedostojen hallinta... 9 Asetukset ja ylläpito... 13 Komentorivi... 23 Hyödyllisiä linkkejä...

Mikä Linux on?... 2 Lubuntu yleiskatsaus... 5 Tiedostojen hallinta... 9 Asetukset ja ylläpito... 13 Komentorivi... 23 Hyödyllisiä linkkejä... 1. Mikä Linux on?... 2 1.1. Vahvuudet ja heikkoudet... 2 1.2. Tietoturva... 3 1.3. Linux-ohjelmat vs. Windows-ohjelmat... 3 1.4. Erilaiset jakeluversiot (distribuutiot eli distrot)... 4 2. Lubuntu yleiskatsaus...

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA AINA Laajakaistaliittymä Käyttäjän opas UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVETULOA... 3 1.1. Mitä tarvitaan?...3 1.2. Perustietoja yhteydestä...3 2. AVAUSPAKETIN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO... 3 2. WEBWISUUN KIRJAUTUMINEN... 3 2.1 WebWisuun kirjautuminen salasanan avulla... 3 2.1.1 Lisenssinumero... 3 2.1.2 Salasana...

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Mathcad 15 asennus. 29.10.12 (rev.4)

Mathcad 15 asennus. 29.10.12 (rev.4) 29.10.12 (rev.4) Mathcad 15 asennus Tässä ohjeessa neuvotaan lähinnä version 15.010 asennus, mutta myös muiden versioiden valintoja selostetaan. Kaikkia Mathcad-versiot asennetaan samalta medialta, ainoastaan

Lisätiedot

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot

Toimi näin, jos et pääse verkkopankkiin Mozilla Firefox-selaimella

Toimi näin, jos et pääse verkkopankkiin Mozilla Firefox-selaimella Toimi näin, jos et pääse verkkopankkiin Mozilla Firefox-selaimella Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014

OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014 OPETTAJAN MANUAALI 2.9.2014 ALOITTAMINEN Rekisteröityminen Rekisteröityminen Petra s Planet for Schools -ohjelmistoon on helppoa. Voit joko rekisteröityä maksuttomaan kokeilujaksoon nettisivujemme kautta

Lisätiedot

Norton 360 Online -käyttöopas

Norton 360 Online -käyttöopas Käyttöopas Norton 360 Online -käyttöopas Käyttöohjeen versio 2.0 Copyright 2008 Symantec Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään. Käyttöoikeussopimuksen kattama Ohjelmisto ja Käyttöohje ovat kaupallista

Lisätiedot

Boot Camp Asennus- ja käyttöönotto-opas

Boot Camp Asennus- ja käyttöönotto-opas Boot Camp Asennus- ja käyttöönotto-opas Sisältö 3 Johdanto 3 Mitä tarvitset 4 Asennuksen yleiskatsaus 4 Vaihe 1: Tarkista päivitykset 4 Vaihe 2: Valmistele Mac Windowsia varten 5 Vaihe 3: Asenna Windows

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

MPEG-vianmääritys. Huom: Lisätietoja kardiologiatyökaluista ja MPEG-kuvien katsomisesta on WEB1000 5.1 - tietämyskannassa.

MPEG-vianmääritys. Huom: Lisätietoja kardiologiatyökaluista ja MPEG-kuvien katsomisesta on WEB1000 5.1 - tietämyskannassa. MPEGvianmääritys Tämä osa on tarkoitettu MPEGkuvia katsoville kardiologiakäyttäjille. Katso seuraavista aiheista ohjeita, jos kohtaat ongelmia MPEGkuvia katsoessasi. Tarvittavat MPEGkomponentit Kardiologiakäyttöoikeuden

Lisätiedot

Paniikkihäiriön nettiterapiankäyttöohje

Paniikkihäiriön nettiterapiankäyttöohje Paniikkihäiriön nettiterapiankäyttöohje Kevät 2013 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Johdanto... 2 Mikä on Paniikkihäiriön nettiterapia?... 2 Pikaopas ohjelman käyttöön... 2 Tekniset vaatimukset...

Lisätiedot

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Ovaport Käyttöohje ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Sisällysluettelo Esittely...3 Käyttöönotto...3 Kirjautuminen...4 Käyttöliittymä...6 Kokonaiskuva-sivu... 11 Hälytykset-sivu... 24 Raportointi-sivu...

Lisätiedot

1. ETUKÄTEISVALMISTELUT

1. ETUKÄTEISVALMISTELUT Pikaohje TiTu ( Versio 0.990: 9.9.2014) Tarkasta aina TiTun avauduttua sen versionumero alareunasta ja jos ei täsmää yllä olevaan, niin hae päivitetty ohje: http://www.finhockey.fi/tulospalvelu/tulospalvelun_ohjeet/

Lisätiedot

LK Webserver ICS.2. Rakenne. Käyttöliittymä toiminnot. Valikon välilehti Thermostats. Perustoiminnot

LK Webserver ICS.2. Rakenne. Käyttöliittymä toiminnot. Valikon välilehti Thermostats. Perustoiminnot LK Webserver ICS.2 Rakenne LK Webserveriä ICS.2 käytetään LK Huonesäädön ICS.2 ohjaamiseen matkapuhelimesta, tabletista tai tietokoneesta. Intuitiivisen käyttöliittymän avulla on helppo seurata, ohjata

Lisätiedot

Pelasta kadonneet tiedostot Hups, tuli poistettua väärä tiedosto. Eikä varmuuskopiota tietenkään ole. Mikä nyt avuksi?

Pelasta kadonneet tiedostot Hups, tuli poistettua väärä tiedosto. Eikä varmuuskopiota tietenkään ole. Mikä nyt avuksi? Tiedonpelastus TEKSTI: NIKO JAKOBSSON KUVAT: ERIC LERAILLEZ Pelasta kadonneet tiedostot Hups, tuli poistettua väärä tiedosto. Eikä varmuuskopiota tietenkään ole. Mikä nyt avuksi? 34 MikroPC 8/2012 WWW.MIKROPC.NET

Lisätiedot