Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas"

Transkriptio

1 Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas 1 (6) Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas Omavalvonnan tarkoitus Vähittäismyynnin omavalvonta on myyntipaikan itsensä suorittamaa alkoholijuomien myynnin suunnitelmallista seurantaa ja valvontaa. Omavalvonnalla varmistetaan alkoholilain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattaminen, estetään alaikäisten ja selvästi päihtyneiden alkoholijuomien ostot sekä ehkäistään aikuisten liiallisesta alkoholinkäytöstä aiheutuvia haittoja ja häiriöitä. Omavalvontasuunnitelmaa tehtäessä kartoitetaan alkoholijuomien myynnistä johtuvat riskit ja mahdolliset häiriötilanteet, sovitaan niissä oikeat toimintatavat ja tarvittaessa suunnitellaan alkoholijuomien myynninjärjestelyt niin, että ongelmien syntymistä voidaan ehkäistä ennakolta. Alkoholijuomien liikakäytön aiheuttamien haittojen vuoksi niiden myynti on rajoitettu säännöksin, joiden rikkomisesta tulee seuraamuksia, ankarimmillaan myyntiluvan pysyvä peruutus. Alkoholijuomien myynnin omavalvonta on myymälän kannalta tarpeellista ja järkevää, koska omavalvonnan avulla: 1. Varmistutaan, että myymälässä noudatetaan alkoholijuomien myyntiä koskevia määräyksiä. Erityisen tärkeää on, ettei henkilöstö myy alkoholijuomia alaikäisille tai selvästi päihtyneille. 2. Parannetaan myymälän turvallisuutta ja viihtyisyyttä asiakkaiden ja henkilöstön hyväksi. 3. Helpotetaan uuden henkilöstön ohjaamista alkoholialan säännöksiin. Myyntipaikan omavalvonnan suunnittelussa ja järjestämisessä suositellaan käytettävän omavalvontalomaketta (Liitteenä esimerkkilomake). Keskeisimmät määräykset, joiden noudattaminen omavalvonnalla varmistetaan Ikärajat Säännös Alkoholijuoma on nautittavaksi tarkoitettu juoma, joka sisältää enemmän kuin 2.8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia (AlkoL 3 ). Alkoholijuomia ei saa myydä alle 18-vuotiaalle eikä myöskään muuta juomaa, joka sisältää vähintään 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia (AlkoL 16 ). Myyjän tulee tarkistaa alkoholijuomia ostavan henkilön ikä mikäli ei ole varma, että asiakas on täyttänyt 18 vuotta. Nuori on velvollinen todistamaan ikänsä. Ikä tarkistetaan poliisiviranomaisen myöntämistä virallisesta asiakirjasta. Jos nuori ostaja ei osoita olevansa täysiikäinen, hänelle ei saa myydä alkoholijuomia. Alkoholijuoman myyminen alaikäiselle on vakava rikkomus, josta luvanhaltija voi jopa korvauksetta menettää määräajaksi tai pysyvästi myyntilupansa ja virheen tehnyt myyjä voidaan tuomita sakkorangaistukseen. Myynnistä kieltäytyminen saattaa aiheuttaa kassalla muita asiakkaita häiritsevän tilanteen ja myymälässä tulee etukäteen sopia miten häiriötilanteissa toimitaan.

2 Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas 2 (6) Päihtyneet ja häiriköt Säännös Alkoholijuomia ei saa myydä häiritsevästi käyttäytyvälle tai selvästi päihtyneelle (AlkoL 16 ). Päihtyneen henkilön tuntomerkkejä ovat erilaiset toiminnalliset häiriöt kuten horjuminen, sammaltava tai kovaääninen puhe sekä epävarmat ja haparoivat liikkeet. Selvästi päihtyneen henkilön arvostelukyky on voimakkaasti heikentynyt ja hänen käyttäytymisensä voi olla arvaamatonta jopa aggressiivista. Päihtynyt voi olla alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alainen. Selvästi päihtyneelle myymisestä luvanhaltija saattaa saada varoituksen taikka menettää alkoholilupansa määräajaksi tai pysyvästi. Lisäksi virheen tehnyt myyjä voidaan tuomita sakkorangaistukseen. Myymälässä tulee sopia etukäteen miten toimitaan silloin, kun selvästi päihtynyt asiakas aikoo ostaa alkoholijuomia ja miten myyjä saa kassalle tarvittaessa apua. Alkoholijuomien välittäminen Myyntiajat Säännös Alkoholijuomia ei saa myydä, jos on aihetta olettaa alkoholijuoman väärinkäyttöä tai sen luvatonta luovuttamista tai välittämistä (AlkoL 16 ). Säännöksen tarkoituksena on estää alkoholijuoman ohjautumista salakauppaan tai niille, joille myymälässä ei saa myydä. Myynnistä kieltäytymiseen täytyy olla selvä syy; jos myyjä esimerkiksi näkee myymälän edessä nuorten tai päihtyneiden antavan rahaa alkoholijuomien ostajalle. Vanhemmatkaan eivät saa ostaa alaikäisille lapsilleen alkoholijuomia. Säännös Käymisteitse valmistetun enintään 4,7 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältäviä alkoholijuomia saa myydä sinä aikana, jona vähittäismyyntipaikka on auki yleisölle. Alkoholijuomien myynti on kuitenkin aina kielletty kaikkina viikonpäivinä kello kahdenkymmenenyhden ja yhdeksän välisenä aikana (AlkoA 14, muutos ). Alkoholijuomien sallitut myyntiajat saattavat poiketa liikkeen aukioloajoista. Alkoholijuomien myyntiajoista ei voi poiketa edes tilapäisesti. Jos myyntipaikka suljetaan kello 21, ennen tätä liikkeeseen sisään tulleille asiakkaille voidaan myydä myös alkoholijuomia. Jos liike saa jatkaa aukioloa vielä kello 21:n jälkeen, tulee mahdollisuus alkoholijuomien haltuunottoon lopettaa kello 21. Alkoholijuomien myyntiä ei saa aloittaa ennen kello yhdeksää.

3 Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas 3 (6) Myynnin järjestelyt Mitä se tarkoittaa Velaksimyynti Poikkeukset Säännökset Käymisteitse valmistettujen enintään 4,7 %-alkoholijuomien vähittäismyyntiä saa harjoittaa vain aluehallintovirastojen hyväksymässä myyntipaikassa, joka paikan sijainnin, myyntitilojen ja toiminnan osalta on asianmukainen ja jossa myynti on järjestetty niin, että tehokas valvonta on mahdollinen (AlkoL 14 ). Myyntipaikassa tulee olla läsnä 18 vuotta täyttänyt henkilö vastaamassa myynnin laillisuudesta (AlkoA 17 ). Alkoholijuomien myynti ja luovuttaminen on sallittua vain lupahakemuksessa esitetyssä ja lupapäätöksessä hyväksytyssä myyntitilassa, joka on tehokkaasti valvottavissa. Myynnin tulee tapahtua liikkeen sisätiloissa. Myymälästä ostettua alkoholijuomaa ei saa nauttia myymälän kahvilassa, terassilla tai muissa liikkeen hallussa olevissa tiloissa. Myymälässä täytyy olla paikalla 18 vuotta täyttänyt henkilö vastaamassa myynnin laillisuudesta, vaikka myynnin suorittaisi tätä nuorempi henkilö. Läsnäolo tarkoittaa sitä, että alaikäinen myyjä saa tarvitessaan heti apua. Jos myymälässä ei ole läsnä 18 vuotta täyttänyttä, tulee alkoholijuomien myynti keskeyttää. Säännös Alkoholijuomia ei saa myydä velaksi, panttia vastaan tai vaihtokaupalla muutoin kuin eräin poikkeuksin (AlkoA 16 ). Yhteisöille sekä yksityishenkilöille voi kuitenkin myydä velaksi kaupan hyväksymällä luottokortilla tai asiakkaan kaupassa olevalle tilille. Tilimyynnin tulee perustua luottomyyntisopimukseen, jossa luoton määrä on euromääräisesti rajattu ja maksuaika määrätty. Lisäksi kaupalta edellytetään tehokasta luottomyynnin valvontaa ja toimenpiteitä maksuhäiriötapauksissa.

4 Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas 4 (6) LOMAKEMALLI sovellettavaksi myymälän liikeidean ja olosuhteiden mukaan Liite ALKOHOLIJUOMIEN VÄHITTÄISMYYNNIN OMAVALVONTASUUNNITELMA (Suluissa on ohje myymälässä tehtäväksi kirjaukseksi. Tarvittaessa myymälässä voidaan käyttää liite- tai jatkolomakkeita.) Elinkeinonharjoittaja Laatimispäivämäärä / 201 Omavalvonnan vastuuhenkilö Koulutusvastaava Vakinaisen henkilöstön koulutus (Kirjataan, miten vakinainen henkilöstö on perehdytetty alkoholijuomien omavalvonnan toteuttamiseen myymälässä. Tarvittaessa voidaan pitää kirjaa työntekijäkohtaisesti, mutta sitä ei edellytetä). Sijaisten, määräaikaisten koulutus (Kirjataan, miten sijaiset ja määräaikainen henkilöstö on perehdytetty alkoholijuomien omavalvonnan toteuttamiseen myymälässä.) Henkilötodistusten kysyminen nuorilta Nuorelta henkilöltä kysytään aina viranomaisen antamaa kuvallista henkilökorttia, ajokorttia tai passia hänen yrittäessään ostaa alkoholijuomia. Jos nuori henkilö ei voi todistaa ikäänsä, ei alkoholijuomia hänelle myydä. Kieltäytyminen myymästä päihtyneille ja häiriköille Alkoholijuomia ei myydä häiritsevästi käyttäytyville tai selvästi päihtyneille henkilöille.

5 Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas 5 (6) Kieltäytyminen myymästä välittäjille Alkoholijuomia ei myydä henkilöille, joiden voidaan perustellusti epäillä välittävän alkoholijuomia salakauppaan tai niille, joille myymälässä ei saa myydä. Myyntiaikojen noudattaminen Jos liike saa jatkaa aukioloaan kello 21 jälkeen, mahdollisuus alkoholijuomien haltuunottoon lopetetaan klo 21. Alkoholijuomien myyntiä ei saa aloittaa ennen klo 9. (Kirjataan toimenpiteet myymälässä myyntiaikojen noudattamiseksi.) Velaksimyynti (Alkoholijuomia ei myydä velkasi, panttia vastaan tai vaihtokaupalla. Alkoholijuomia saa kuitenkin myydä velaksi kaupan hyväksymää luottokorttia vastaan ja asiakkaan kaupassa tai kaupparyhmittymässä olevalle tilille, joka perustuu luottomyyntisopimukseen. Kirjataan myymälän toimintamalli alkoholiasetuksessa yksilöidyissä poikkeustapauksissa.) Toiminta häiriötapauksissa (Kieltäytyminen myymästä alkoholijuomia saattaa aiheuttaa ongelmia kassalla. Kirjataan toiminta häiriötapauksissa.) Kuinka myyntihenkilöstölle annettujen ohjeiden noudattamista seurataan (Kirjataan, miten myymälässä seurataan, että myyjät toimivat annettujen ohjeiden mukaisesti.)

6 Alkoholijuomien vähittäismyynnin omavalvontaopas 6 (6) Omavalvontatoimenpiteet, omavalvontatulokset (Kirjataan omavalvontatoimenpiteitä ja tuloksia, ongelmatilanteita, kuten väärennetyt paperit ja asiakkaan uhkaava käytös, asiakasvalituksia ym.) Toteutetut korjaustoimenpiteet (Kirjataan, miten toimintaa myymälässä on korjattu omavalvonnasta saatujen kokemusten perusteella.) Omavalvontajärjestelmän kehittämiseen liittyviä huomioita (Kirjataan huomioita ja ideoita siitä, miten alkoholin omavalvontaa voitaisiin kehittää.)

Alkoholijuomien anniskelun omavalvontaopas

Alkoholijuomien anniskelun omavalvontaopas Alkoholijuomien anniskelun omavalvontaopas 1 (10) Alkoholijuomien anniskelun omavalvontaopas Omavalvonnan tarkoitus Omavalvonta on laadun apuväline Omavalvonta on ravintolan itsensä suorittamaa anniskelun

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelman voi laatia myös muutoin kuin tälle lomakkeelle. Tätä omavalvontasuunnitelmalomaketta päivitetään myöhemmin keväällä 2018.

Omavalvontasuunnitelman voi laatia myös muutoin kuin tälle lomakkeelle. Tätä omavalvontasuunnitelmalomaketta päivitetään myöhemmin keväällä 2018. ALKOHOLIJUOMIEN VÄHITTÄISMYYNNIN OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämä omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan ja valvontaviranomaisten

Lisätiedot

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämä omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa tai hyväksyminen on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan

Lisätiedot

Skarppina kassalla. Ohjeita alkoholijuomien, tupakan ja muiden nikotiinituotteiden sekä rahapelien vastuulliseen vähittäismyyntiin

Skarppina kassalla. Ohjeita alkoholijuomien, tupakan ja muiden nikotiinituotteiden sekä rahapelien vastuulliseen vähittäismyyntiin PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA KIOSKIT HUOLTAMOT Skarppina kassalla Ohjeita alkoholijuomien, tupakan ja muiden nikotiinituotteiden sekä rahapelien vastuulliseen vähittäismyyntiin Rajoituksilla ehkäistään haittoja.

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelman voi laatia myös muutoin kuin tälle lomakkeelle. Tätä omavalvontasuunnitelmalomaketta päivitetään myöhemmin keväällä 2018.

Omavalvontasuunnitelman voi laatia myös muutoin kuin tälle lomakkeelle. Tätä omavalvontasuunnitelmalomaketta päivitetään myöhemmin keväällä 2018. ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämä omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa tai hyväksyminen on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan

Lisätiedot

Skarppina kassalla. Ikärajavalvonta sekä alkoholijuomien ja tupakan vastuullinen vähittäismyynti

Skarppina kassalla. Ikärajavalvonta sekä alkoholijuomien ja tupakan vastuullinen vähittäismyynti PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA KIOSKIT HUOLTAMOT Skarppina kassalla Ikärajavalvonta sekä alkoholijuomien ja tupakan vastuullinen vähittäismyynti Rajoituksilla ehkäistään haittoja. Laki ja vastuut Vastuullinen

Lisätiedot

Seinäjoen festaripakka alkoholiasiat -info ravintoloille

Seinäjoen festaripakka alkoholiasiat -info ravintoloille Seinäjoen festaripakka alkoholiasiat -info ravintoloille 5.6.2018 Irmeli Tamminen ylitarkastaja, YTM Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto elinkeinovalvontayksikkö 1 Seinäjoen festaripakka 5.6.2018

Lisätiedot

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA

ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA V i r a n o m a i n e n t ä y t t ä ä Dnro ALKOHOLIJUOMIEN ANNISKELUN OMAVALVONTASUUNNITELMA 1. Ravitsemisliike Ravitsemisliikkeen nimi Kuikan Lava/Kuikan Pienviljelijäinyhdistys ry. Omavalvonnan vastuuhenkilö

Lisätiedot

Mitä tapahtuisi jos Alkon vähittäismyyntimonopoli purettaisiin?

Mitä tapahtuisi jos Alkon vähittäismyyntimonopoli purettaisiin? Mitä tapahtuisi jos Alkon vähittäismyyntimonopoli purettaisiin? Esa Österberg Johtava asiantuntija, Alkoholi ja huumeet yksikkö, Päihteet ja riippuvuus osasto Alkoholin kokonaiskulutus Suomessa vuosina

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (10) Taltionumero 89 Diaarinumero 1758/2/17

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (10) Taltionumero 89 Diaarinumero 1758/2/17 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (10) 15.1.2019 Taltionumero 89 Diaarinumero 1758/2/17 Asia Valittaja Valitus alkoholin vähittäismyyntilupaa koskevassa asiassa Varusteleka Oy Päätös, jota

Lisätiedot

Tupakan myynnin. omavalvonta K-18. osa 1. osa 2 TUPAKAN MYYNNIN OMAVALVONTA- OPAS OMAVALVONTA- SUUNNITELMAN MALLI. sivut 5-16.

Tupakan myynnin. omavalvonta K-18. osa 1. osa 2 TUPAKAN MYYNNIN OMAVALVONTA- OPAS OMAVALVONTA- SUUNNITELMAN MALLI. sivut 5-16. Tupakan myynnin omavalvonta K-18 osa 2 OMAVALVONTA- SUUNNITELMAN MALLI osa 1 TUPAKAN MYYNNIN OMAVALVONTA- OPAS sivut 5-16 sivut 17-26 TUPAKKALAIN TAVOITTEET OMAVALVONNAN TARKOITUS Tupakkalain yleisenä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT HE 71/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi alkoholilakia niin, että vähintään 1,2 ja enintään 2,8

Lisätiedot

Vastuullinen anniskelu ravintolassa

Vastuullinen anniskelu ravintolassa Vastuullinen anniskelu ravintolassa OhJeItA RAVINtOLAheNKILÖKUNNALLe Vastuullisessa ravintolassa pidetään hyvää huolta sekä asiakkaista että työntekijöistä. Viihtyisän ja turvallisen ravintolaympäristön

Lisätiedot

TUPAKKALAIN MYYNTIKIELTOJEN OMAVALVONTA

TUPAKKALAIN MYYNTIKIELTOJEN OMAVALVONTA TUPAKKALAIN MYYNTIKIELTOJEN OMAVALVONTA sivut 3-9 OMAVALVONTASUUNNITELMAN MALLI liite Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Omavalvonnan muistilistat... 3 3. Viranomaisvalvonta ja seuraamukset... 4 4. Tuotteet,

Lisätiedot

Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot

Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot Lomake 1 Ravintolan anniskelulupia ja aukioloaikaa koskevat tiedot Luvanhaltija Ravintola Luvanhaltijan yhteyshenkilö lupa-asioissa ja hänen yhteystietonsa Anniskelulupa A B C Lupanumero Päivämäärä Voimassaoloaika

Lisätiedot

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat Alkoholilaki-info 8.3.2018 www.avi.fi oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat 1 Vähittäismyyntiluvan hakeminen 1.3.2018 Lupahakemusten yleinen sisältö: o Kaikissa hakemuksissa on oltava hakijan

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

Alkoholijuomien anniskelumyynnin käsikirja 2018

Alkoholijuomien anniskelumyynnin käsikirja 2018 Alkoholijuomien anniskelumyynnin käsikirja 2018 TAUSTAMATERIAALI ANNISKELUPASSIKOETTA VARTEN JOUKO MYKKÄNEN Alkoholijuomien anniskelumyynnin käsikirja 2018 TAUSTAMATERIAALI ANNISKELUPASSIKOETTA VARTEN

Lisätiedot

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Alkoholihallinto, Jyväskylä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Alkoholihallinto, Jyväskylä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Alkoholihallinto, Jyväskylä Yleistä alkoholihallinnosta Toiminnan lähtökohtana on alkoholilaki ja sen nojalla annetut säädökset ja määräykset. Alkoholilain tarkoituksena

Lisätiedot

TUPAKAN MYYNNIN OMAVALVONTA K-18

TUPAKAN MYYNNIN OMAVALVONTA K-18 VERSIO 1.1 Päivitetty 2.4.2012 TUPAKAN MYYNNIN OMAVALVONTA K-18 osa 1 TUPAKAN MYYNNIN OMAVALVONTAOPAS sivut 3 18 osa 2 OMAVALVONTASUUNNITELMAN MALLI sivut 19 33 TUPAKKALAIN TAVOITTEET OMAVALVONNAN TARKOITUS

Lisätiedot

1907. V. Liitemlet. Esit. n;o 19.

1907. V. Liitemlet. Esit. n;o 19. 1907. V. Liitemlet. Esit. n;o 19. Talousvaliokunnan mietintö n:o 4 Keisarillisen Majesteetin armollisen esityksen johdosta, joka koskee suostuntaveroa mallasjuomain valmistamisesta. Valtiovarainvaliokunta,

Lisätiedot

Katri Aspia KASSATYÖNTEKIJÄN TYÖHÖN VAIKUTTAVAT SÄÄDÖKSET JA SUOSITUKSET

Katri Aspia KASSATYÖNTEKIJÄN TYÖHÖN VAIKUTTAVAT SÄÄDÖKSET JA SUOSITUKSET Katri Aspia KASSATYÖNTEKIJÄN TYÖHÖN VAIKUTTAVAT SÄÄDÖKSET JA SUOSITUKSET KASSATYÖNTEKIJÄN TYÖHÖN VAIKUTTAVAT SÄÄDÖKSET JA SUOSITUKSET Katri Aspia Opinnäytetyö Kevät 2012 Liiketalouden koulutusohjelma Oulun

Lisätiedot

TIEDOTE 30.9.2010 ARPAJAISLAIN MUUTOKSET 1.10.2010 ALKAEN

TIEDOTE 30.9.2010 ARPAJAISLAIN MUUTOKSET 1.10.2010 ALKAEN TIEDOTE 30.9.2010 ARPAJAISLAIN MUUTOKSET 1.10.2010 ALKAEN Arpajaislakiin on tehty muutoksia, jotka koskevat erityisesti rahapelien alaikärajaa ja rahapelien markkinointia. Arpajaislain muutokset tulevat

Lisätiedot

Miksi ravintolat tarvitsevat uuden alkoholilain?

Miksi ravintolat tarvitsevat uuden alkoholilain? MAHDOLLISEN KUVAN PAIKKA (korkeus voi vaihdella, yläreuna on aina kiinni sinisessä palkissa) Alkoholilaki Miksi ravintolat tarvitsevat uuden alkoholilain? 26.6.2017 Veli-Matti Aittoniemi Työtä ja hyvinvointia

Lisätiedot

TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON TUPAKKALAIN MUKAISEN VALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010

TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON TUPAKKALAIN MUKAISEN VALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON TUPAKKALAIN MUKAISEN VALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 Ympäristölautakunta 17.12.2009 109 2 Ympäristöterveydenhuollon tupakkalain mukaisen valvonnan

Lisätiedot

Alkoholilakiesitys

Alkoholilakiesitys KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Alkoholilakiesitys 15.12.2016 KUVA (korkeus voi vaihdella) Veli-Matti Aittoniemi KUVA (korkeus voi vaihdella) Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen

Lisätiedot

Pakka-kehittäjäverkoston tapaaminen

Pakka-kehittäjäverkoston tapaaminen Pakka-kehittäjäverkoston tapaaminen 30.11.2015 OHJELMA Kuulumiskierros osa I Valtakunnallinen Pakan vuosikello vuodelle 2016: yhteisiä toimia suunnitellusti? Esittelyssä European night without accidents

Lisätiedot

Alkoholiltasuojausmenetelmät

Alkoholiltasuojausmenetelmät Alkoholiltasuojausmenetelmät Ohjeet alkoholijuomien turvalliseen käsittelyyn Holhousministeriön ohjekokoelma Saatesanat Alkoholijuomien nauttiminen on suosittu ja hauska harrastus erityisesti viikonloppuisin,

Lisätiedot

Myyjien koulutusmateriaali ikärajavalvottavista tuotteista

Myyjien koulutusmateriaali ikärajavalvottavista tuotteista Myyjien koulutusmateriaali ikärajavalvottavista tuotteista Kristiina Korkala Hanna Ranta-Pitkänen Irina Skinnari I SISÄLLYSLUETTELO Johdanto...1 Miksi ikärajavalvonta on tärkeää?...2 Ikärajavalvonnan taustat...2

Lisätiedot

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat

Alkoholilaki-info oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat Alkoholilaki-info 13.2.2018 www.avi.fi oikopolut>lomakkeet> elinkeinot>alkoholilupa-asiat 1 Lupahakemusten yleinen sisältö: o Lupahakemukset ja ilmoitukset tulee tehdä vahvistetuilla lomakkeilla o Kaikissa

Lisätiedot

Järjestyksenvalvonta ravintolassa

Järjestyksenvalvonta ravintolassa Järjestyksenvalvonta ravintolassa Määritelmät (MaRaL 1 ) ravitsemistoiminnalla ammattimaisesti tapahtuvaa ruoan tai juoman tarjoamista yleisölle elintarvikelaissa tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 29/

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 29/ Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 42 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle alkoholiliikkeen sijaintipaikan asianmukaisuuden arvioinnista HEL 2015-005648 T 11 00 03 Kirje 020 170 2015

Lisätiedot

Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen!

Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen! Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen! [kunnan nimi] / [alueen nimi] PÄIHDETILANNEKYSELY Kyselyllä kartoitetaan kunnan asukkaiden päihteisiin, tupakka- ja nikotiinituotteisiin (savukkeet,

Lisätiedot

Kysynnän, tarjonnan ja haittojen vähentäminen alkoholitarkastajan näkökulmasta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kysynnän, tarjonnan ja haittojen vähentäminen alkoholitarkastajan näkökulmasta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kysynnän, tarjonnan ja haittojen vähentäminen alkoholitarkastajan näkökulmasta Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1 Alkoholihallinto Toiminnan tarkoituksena on alkoholin kulutusta ohjaamalla ehkäistä alkoholipitoisista

Lisätiedot

Matkustajatuonti kurittaa ravintoloita

Matkustajatuonti kurittaa ravintoloita Matkustajatuonti kurittaa ravintoloita Tiedotustilaisuus 2.2.2015 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry ry Matkustajatuonti kurittaa ravintoloita ravintoloiden

Lisätiedot

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite 4 104

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite 4 104 Mikkelin seudun ympäristölautakunta 8.12.2016 Liite 4 104 TUPAKKALAIN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 2019 Päivitys vuodelle 2017 SISÄLTÖ 1 TUPAKKALAIN VALVONNAN TARKOITUS... 1 2 TARKASTUSTEN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Pakkatoimintamalli. Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn PAKKA-TOIMINTAMALLI

Pakkatoimintamalli. Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn PAKKA-TOIMINTAMALLI Pakkatoimintamalli Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn Pakka-toiminta kannattaa! Monialainen yhteistyö tekee Pakka-toiminnasta vaikuttavaa: alkoholin, tupakan

Lisätiedot

Vastuullinen. Ohjeita ravintolahenkilökunnalle

Vastuullinen. Ohjeita ravintolahenkilökunnalle Vastuullinen anniskelu Ohjeita ravintolahenkilökunnalle Lopeta tarjoilu ajoissa vähemmän päihtyneitä ja väkivaltaa Joskus on vaikea kieltäytyä myymästä asiakkaalle alkoholia, vaikka niin on tehtävä. Asiakkaat

Lisätiedot

Tiedon keruusta ja käsittelystä vastaa [kyselyn järjestävän paikallisen organisaation/kunnan nimi].

Tiedon keruusta ja käsittelystä vastaa [kyselyn järjestävän paikallisen organisaation/kunnan nimi]. Ota kantaa kunnan päihdetilanteeseen! KUNNAN PÄIHDETILANNEKYSELY Kyselyllä kartoitetaan KUNNAN NIMI asukkaiden päihteisiin, tupakkaan ja rahapeleihin liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä päihdehaittojen

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset

Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset Lakimies Arttu Malava Valvira Oulu 26.2.2018 Kajaani 27.2.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin,

Lisätiedot

Alkoholijuomien vähittäismyynti

Alkoholijuomien vähittäismyynti Alkoholijuomien vähittäismyynti Ohje 21/2018 Ohje 21/2018 2 (19) Sisällys Johdanto... 3 Alkoholijuomien vähittäismyynti... 3 Ostoikäraja... 4 Päihtynyt asiakas... 5 Alkoholijuomien välittäminen... 6 Vähittäismyyntiaika...

Lisätiedot

Luvan hakeminen ja luvan saamisen edellytykset

Luvan hakeminen ja luvan saamisen edellytykset Luvan hakeminen ja luvan saamisen edellytykset Lakimies Arttu Malava Valvira.fi @ValviraAlkoholi Esitys on laadittu Tukkuinfo 2018 tilaisuutta varten. Valviran asiaan liittyvät kannanotot esitetään virallisissa

Lisätiedot

LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle

LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle Alkoholijuomat poikkeavat useimmista muista kulutushyödykkeistä, sillä ne aiheuttavat suuria terveydellisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia haittoja.

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5)

Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5) Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5) Jakelussa mainituille Tupakkalain muutos lastensuojelulaitoksissa Yleistä Tupakkalakia (693/1976) on muutettu 1.1.2010 lukien (698/2010). Lain uutena tavoitteena on tupakkatuotteiden

Lisätiedot

3 NÄYTTEENOTTO JA NÄYTTEIDEN TUTKIMINEN VALVONTAKOHTEIDEN TARKASTUSTIHEYS VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI...

3 NÄYTTEENOTTO JA NÄYTTEIDEN TUTKIMINEN VALVONTAKOHTEIDEN TARKASTUSTIHEYS VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI... TUPAKKALAIN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 2019 Päivitys vuodelle 2018 SISÄLTÖ 1 TUPAKKALAIN VALVONNAN TARKOITUS... 1 2 TARKASTUSTEN SISÄLTÖ... 2 3 NÄYTTEENOTTO JA NÄYTTEIDEN TUTKIMINEN... 3 4 VALVONTAKOHTEIDEN

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5. Laki. N:o 1. alkoholilain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5. Laki. N:o 1. alkoholilain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1999 N:o 1 5 SISÄLLYS N:o Sivu 1 Laki alkoholilain muuttamisesta... 1 2 Asetus maaseutuelinkeinoasetuksen 45 e :n muuttamisesta...

Lisätiedot

Anniskelun alamäki jatkuu

Anniskelun alamäki jatkuu KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Alkoholilaki uudistuu Anniskelun alamäki jatkuu 15.11.2017 Eduskunnan lakivaliokunta Veli-Matti Aittoniemi KUVA (korkeus

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 127/2008 vp. Hallituksen esitys laiksi toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain muuttamisesta. Asia.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 127/2008 vp. Hallituksen esitys laiksi toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain muuttamisesta. Asia. EDUSKUNNAN VASTAUS 127/2008 vp Hallituksen esitys laiksi toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi toimenpiteistä tupakoinnin

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä

Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä 8.2.2018 Tupakoi päivittäin (%), kaikki 8.2.2018 Ollila, THL 2 Nuuskaa päivittäin (%), pojat

Lisätiedot

Mitä Nuorten terveystapatutkimus kertoo suomalaisten nuorten juomatapojen muutoksesta ja uuden alkoholilain vaikutuksista nuoriin

Mitä Nuorten terveystapatutkimus kertoo suomalaisten nuorten juomatapojen muutoksesta ja uuden alkoholilain vaikutuksista nuoriin Mitä Nuorten terveystapatutkimus kertoo suomalaisten nuorten juomatapojen muutoksesta ja uuden alkoholilain vaikutuksista nuoriin 9.11.2017 Tomi Lintonen 1 Suomalaisten nuorten alkoholin käyttö 1977-2017

Lisätiedot

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa?

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? YRITYSKAUPPA Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti ja Yrityksen eli ns. oikeushenkilön myynti. Yrityksen myynti Yrityksen myynti tarkoittaa

Lisätiedot

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA Sopimustyypit ja niiden valinta Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti (liiketoimintakauppa) ja yrityksen itsensä, eli ns. oikeushenkilön, myynti (osuus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 40. Kaupunginhallitus 10.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 40. Kaupunginhallitus 10.02.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 10.02.2014 Sivu 1 / 1 5380/11.03.02/2013 40 Valtuustokysymys anniskelupaikkojen vaikutuksista ja niiden sijoittumisen periaatteista (Kvasia) Valmistelijat / lisätiedot: Petri Häkkinen,

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa Ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvira Rovaniemi 16.3.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin,

Lisätiedot

Alkoholipolitiikkaa sisäisen turvallisuuden näkökulmasta - mitä päätyi alkoholilain uudistukseen? Erikoissuunnittelija Elina Kotovirta, VTT

Alkoholipolitiikkaa sisäisen turvallisuuden näkökulmasta - mitä päätyi alkoholilain uudistukseen? Erikoissuunnittelija Elina Kotovirta, VTT Alkoholipolitiikkaa sisäisen turvallisuuden näkökulmasta - mitä päätyi alkoholilain uudistukseen? Erikoissuunnittelija Elina Kotovirta, VTT Sisäisen turvallisuuden ohjelma ja alkoholilaki Alatyöryhmä:

Lisätiedot

Kuntayhdyshenkilöiden verkostokokous Seinäjoki. EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AJANKOHTAISET ASIAT ylitarkastaja Irmeli Tamminen

Kuntayhdyshenkilöiden verkostokokous Seinäjoki. EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AJANKOHTAISET ASIAT ylitarkastaja Irmeli Tamminen Kuntayhdyshenkilöiden verkostokokous 4.10.2016 Seinäjoki EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AJANKOHTAISET ASIAT ylitarkastaja Irmeli Tamminen 1 Ehkäisevän päihdetyön rakenteet kunnissa 2016 kysely Kysely lähetetään

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu 1.1.2018 ja 1.3.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin, laadukkaisiin palveluihin ja turvallisiin

Lisätiedot

Alkoholimainonnan rajoittaminen hallituksen esityksessä HE 70/2013. Hallitusneuvos Ismo Tuominen 11.9.2013

Alkoholimainonnan rajoittaminen hallituksen esityksessä HE 70/2013. Hallitusneuvos Ismo Tuominen 11.9.2013 Alkoholimainonnan rajoittaminen hallituksen esityksessä HE 70/2013 Hallitusneuvos Ismo Tuominen 11.9.2013 1. Alkoholijuomien mainonta kiellettiin 1977 2. Mietojen alkoholijuomien mainonta sallittiin uudessa

Lisätiedot

FESTARIPAKKA. Vastuullista juhlimista, vastuullista anniskelua ja vastuullista vanhemmuutta

FESTARIPAKKA. Vastuullista juhlimista, vastuullista anniskelua ja vastuullista vanhemmuutta FESTARIPAKKA Vastuullista juhlimista, vastuullista anniskelua ja vastuullista vanhemmuutta Ulla Frantti-Malinen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori, Seinäjoen kaupunki 2018 FESTARIPAKKA

Lisätiedot

OHJE 1 (21) Tupakkatuotteiden vähittäismyynnin luvanvaraistaminen

OHJE 1 (21) Tupakkatuotteiden vähittäismyynnin luvanvaraistaminen OHJE 1 (21) Tupakkatuotteiden vähittäismyynnin luvanvaraistaminen Yleisohje kuntien tupakkalain valvonnasta vastaaville viranomaisille ja tupakkatuotteita myyville elinkeinonharjoittajille Päivitetty 3.4.2012

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1997 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 1997 N:o 306 312. Laki. N:o 306. alkoholilain 3 ja 60 :n muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1997 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 1997 N:o 306 312. Laki. N:o 306. alkoholilain 3 ja 60 :n muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 1997 N:o 306 312 SISÄLLYS N:o Sivu 306 Laki alkoholilain 3 ja 60 :n muuttamisesta... 907 307 Laki alkoholilain 93 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

Ohje 9/2014 1 (6) Dnro 2340/06.10.06.01/2014 1.9.2014. Tupakkalaissa tarkoitettujen tuotteiden myynti internetkaupassa

Ohje 9/2014 1 (6) Dnro 2340/06.10.06.01/2014 1.9.2014. Tupakkalaissa tarkoitettujen tuotteiden myynti internetkaupassa Ohje 9/2014 1 (6) Tupakkalaissa tarkoitettujen tuotteiden myynti internetkaupassa Taustaa Lainsäädäntö Tupakkalain (693/1976) 14 :n perusteella Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset

Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset Uusi alkoholilaki (1102/2017) Vähittäismyynnin muutokset Lakimies Arttu Malava Valvira Seinäjoki 21.2.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin,

Lisätiedot

Pakka käytännössä: Asiakasarvioinnit Espoolaisravintoloissa. Toukokuu 2015

Pakka käytännössä: Asiakasarvioinnit Espoolaisravintoloissa. Toukokuu 2015 Pakka käytännössä: Asiakasarvioinnit Espoolaisravintoloissa Toukokuu 2015 Mikä on Pakka toimintamalli? Pakka on paikallista yhteisöön vaikuttamista alkoholi- ja päihdehaittojen vähentämiseksi Toimintamallin

Lisätiedot

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Alkoholihallinto Alkoholitarkastajat Ari Kilponen ja Sari Korhonen Lupasihteeri Paula Takalo Ratkaisijat Sinikka Siniluoto-Heikkinen ja Raimo Lepistö Vireille tulleita

Lisätiedot

IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET

IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET IX KOKOONTUMINEN SÄÄNNÖT JA SEURAUKSET SÄÄNTÖSUUNNITELMA Sääntösuunnitelman tarkoituksena on saada säännöistä ja seurauksista selkeämmät ja oikeudenmukaisemmat lapselle. Se toimii sopimuksena ja muistuttaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rikesakkorikkomuksista Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään rikoslain (39/1889) 2 a luvun 8 :n 2 momentin ja 9 :n 8 momentin nojalla, sellaisina kuin ne ovat 2 a luvun

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin käynnistäminen Oulun eteläisellä alueella

Pakka-toimintamallin käynnistäminen Oulun eteläisellä alueella Pakka-toimintamallin käynnistäminen Oulun eteläisellä alueella 27.11.2013 Tarjontatyöryhmä Irja Haljoki, Pakka-palaset Alkoholilain uudistaminen on vireillä: Tavoite on saada lakiin kirjatuksi mm.: paikallisen

Lisätiedot

Alkoholilain uudistus

Alkoholilain uudistus Alkoholilain uudistus Esitys eduskunnan verojaostolle 10.11.2017 Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry Mietojen alkoholijuomien vähittäismyynti Suomessa 2016 Alko Tuhatta litraa Alko +/- % Vähittäiskauppa

Lisätiedot

2. Tiedot ilmoittajasta Ilmoittajan nimi (yksityisen liikkeenharjoittajan täydellinen nimi, yhteisön rekisteriotteen mukainen nimi)

2. Tiedot ilmoittajasta Ilmoittajan nimi (yksityisen liikkeenharjoittajan täydellinen nimi, yhteisön rekisteriotteen mukainen nimi) Tukkumyynti-ilmoitus_tupakka_ja_nikotiininesteet/v1_3.9.2018 ILMOITUS Tupakkalain (549/2016) 50 mukainen ilmoitus tupakkatuottden ja nikotiininestden tukkumyynnistä Ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö

Lisätiedot

Nuoret nuorten tukena

Nuoret nuorten tukena Kieltoja vai kohtaamista 8.5.2012 Jaakko Nuotio, tj. Puh 0400 916569 Vauraus lisääntyy - kuilut kasvavat Arvot kovenevat - keinot vähenevät? Aikuisuus murenee - lapsuus lyhenee Vastuuta siirretään - velvollisuutta

Lisätiedot

Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu

Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu 2018 2019 Pasi Holm ja Juho Tyynilä Syyskuu 2019 / Taloustutkimus oy 1 Selvityksen tavoite ja tausta

Lisätiedot

2. Hakija Hakijan nimi (yksityisen liikkeenharjoittajan täydellinen nimi, yhteisön rekisteriotteen mukainen nimi)

2. Hakija Hakijan nimi (yksityisen liikkeenharjoittajan täydellinen nimi, yhteisön rekisteriotteen mukainen nimi) Viranomainen täyttää Dnro HAKEMUS ALKOHOLIJUOMIEN VÄHITTÄISMYYNTIIN Huom. Kaikki olemassa olevaan alkoholijuomien vähittäismyyntilupaan, luvanhaltijaan tai vähittäismyyntitoimintaan liittyvät muutokset

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5)

Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5) Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5) Jakelussa mainituille Puuttuminen tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntiin alaikäisille Lainsäädäntö Tupakkalain (693/1976) 14 :n perusteella Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS Jykes Kiinteistöt Oy

OSAKASSOPIMUS Jykes Kiinteistöt Oy LUONNOS OSAKASSOPIMUS 5.10.2016 Jykes Kiinteistöt Oy 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Osapuolet... 3 2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus... 3 3. Yleisvelvoite... 3 4. Yhtiön hallinto ja omistajaohjaus... 3 5. Osakkeiden

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA LIITEKUVAT TNS

Lisätiedot

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa, vähittäismyynnissä ja markkinoinnissa

Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa, vähittäismyynnissä ja markkinoinnissa Uusi alkoholilaki (1102/2017) mikä muuttuu anniskelussa, vähittäismyynnissä ja markkinoinnissa Ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvira Tukkuinfo 27.3.2018 Esitys on laadittu Tukkuinfo 2018 tilaisuutta varten.

Lisätiedot

Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019

Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019 Liite 4 Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019 SISÄLLYS 1 TUPAKKALAIN MUKAINEN VALVONTA 1 1.1 Tarkastuksen sisällön määrittely 1 1.2 Valvontakohteiden tarkastustiheys

Lisätiedot

Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. kkv.fi. kkv.

Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. kkv.fi. kkv. Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä 14.11.2017 Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen Ajankohtaista Alaikäisiin kohdistuva kaupallinen vaikuttaminen on lisääntynyt merkittävästi

Lisätiedot

Hevoskaupan juridiikka

Hevoskaupan juridiikka Hevoskaupan juridiikka Yleistä Hevonen on irtain esine Virhe hevosessa vaikeampi nähdä kuin tavanomaisessa tavarassa (esim. auto) Myyjän tiedonantovelvollisuus Ostajan selonottovelvollisuus Sovellettava

Lisätiedot

Alkoholihallinnon tehtävät. Maaseutu työryhmän kokous

Alkoholihallinnon tehtävät. Maaseutu työryhmän kokous Alkoholihallinnon tehtävät Maaseutu työryhmän kokous 21.2.2017 1 Sisältö Tehtävät Toimintaympäristö Tekijät Alkoholilain kokonaisuudistus 2 Lupahallinto Aluehallintovirastosta maakunnille siirtyvät alkoholihallinnon

Lisätiedot

Tupakkalain alaisten tuotteiden myyntipaikan tarkastuslomake

Tupakkalain alaisten tuotteiden myyntipaikan tarkastuslomake 1/8 Tupakkalain alaisten tuotteiden myyntipaikan tarkastuslomake Tarkastuksen suorittaja: Tarkastuksen päivämäärä: Myyntipaikan nimi ja osoite: Y-tunnus: Lupa-/ilmoitusnro: Ilmoitettu myyntipisteiden lkm

Lisätiedot

PÄIHDETILANNEKYSELY Alueellinen vertailu Vastaajien kokonaismäärä 2233

PÄIHDETILANNEKYSELY Alueellinen vertailu Vastaajien kokonaismäärä 2233 PÄIHDETILANNEKYSELY Alueellinen vertailu Vastaajien kokonaismäärä 2233 1. Sukupuoli Mies 31% 23% 22% 26% 29% 14% 37% Nainen 68% 76% 76% 72% 70% 60% 85% Muu 1% 1% 2% 2% 1% 1% 3% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Postin tunnistuspalvelu. Palvelun toimintamallin kuvaus. Tunnistuspalvelu 1 (8) Työohjeistus Myyntipisteet

Postin tunnistuspalvelu. Palvelun toimintamallin kuvaus. Tunnistuspalvelu 1 (8) Työohjeistus Myyntipisteet Tunnistuspalvelu 1 (8) Myyntipisteet Postin tunnistuspalvelu Tunnistuspalvelussa Posti tunnistaa Postin yritys/yhteisöasiakkaan puolesta ja lukuun tämän asiakkaita sovituista henkilöllisyyttä ilmentävistä

Lisätiedot

Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa

Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa Arvonlisäverotus kansainvälisissä kolmikantakauppa- ja muissa ketjukauppatilanteissa Maaliskuu 2013, Varatuomari Joachim Reimers Kansainvälisessä kaupankäynnissä myydään usein useampaan kertaan peräkkäin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2019 1 (6) 52 Tupakkalain mukaisen kiellon ja uhkasakon asettaminen Aroma Art Oy:lle HEL 2018-003769 T 11 02 04 Päätös Päätökseen velvoitettu Asian vireilletulo Taustaa

Lisätiedot

Yhteispalvelusopimuksessa huomioitavia seikkoja

Yhteispalvelusopimuksessa huomioitavia seikkoja Yhteispalvelusopimuksessa huomioitavia seikkoja Yleistä aina kirjallisesti määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva lain valmistelussa katsottu, että kyseessä ei ole luonteeltaan julkisista hankinnoista

Lisätiedot

LIMUVIINA. mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi?

LIMUVIINA. mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi? LIMUVIINA mitä valmistustaparajoitteesta luopuminen tarkoittaisi? HALLITUSPUOLUEIDEN EDUSKUNTA- RYHMÄT ESITTIVÄT, ETTÄ ALKOHOLILAIN UUDISTUKSEN MYÖTÄ LUOVUTTAISIIN KAUPOISSA MYYTÄVÄN ALKOHOLIN VALMISTUSTAPARAJOITTEESTA.

Lisätiedot

HE 23/2003 vp. 2. Ehdotetut muutokset

HE 23/2003 vp. 2. Ehdotetut muutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi aravalain, aravarajoituslain 23 :n sekä vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain 39 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

HE:n 32 kuuluu seuraavasti (kursivoinnit lisätty):

HE:n 32 kuuluu seuraavasti (kursivoinnit lisätty): LAUSUNTO Lainvalmisteluosasto Yleisten kansainvälisten ja EU-asioiden yksikkö 22.11.2017 LsN Sina Uotila Eduskunnan lakivaliokunnalle 23.11.2017 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE ALKOHOLILAIKSI JA ERÄIKSI

Lisätiedot

Ostot toisesta EU-maasta Liite 2

Ostot toisesta EU-maasta Liite 2 Esimerkki Liite1 Jälleenmyyjä ostaa verotta käytetyn auton (6 000 euroa), jonka hän puhdistaa ja kunnostaa sekä asentaa korjaustyön yhteydessä autoon verollisena ostamiaan uusia osia (1 220 euroa) ja verottomasti

Lisätiedot

Ikärajavalvottavat tuotteet Porin seudun ehkäisevässä. Sari Ilvonen, projektityöntekijä, Porin Pakka-hanke

Ikärajavalvottavat tuotteet Porin seudun ehkäisevässä. Sari Ilvonen, projektityöntekijä, Porin Pakka-hanke Ikärajavalvottavat tuotteet Porin seudun ehkäisevässä päihdetyössämahdollisuuksia ja haasteita Sari Ilvonen, projektityöntekijä, Porin Pakka-hanke Puheenvuoro Ikärajojen noudattaminen on yhteinen asia

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 0 Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA LIITEKUVAT

Lisätiedot

Alkoholiasiat ravintolassa

Alkoholiasiat ravintolassa Alkoholiasiat ravintolassa Ohje 13/2014 Ohje 13/2014 2 (42) Sisällys Johdanto... 4 1. Anniskelutoiminta... 5 1.1 Alkoholijuoma... 5 1.2 Juomien hankinta anniskeluun... 5 1.3 Alkoholikirjanpito ja alkoholivarasto...

Lisätiedot

LAUSUNTO Alkoholijuomien vähittäismyyntilupa ja sen myöntämisen edellytykset

LAUSUNTO Alkoholijuomien vähittäismyyntilupa ja sen myöntämisen edellytykset 1(5) SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osasto Asianumero STM075:00/2011 VIITE: Luonnos hallituksen esitykseksi alkoholilain kokonaisuudistukseksi LUONNOS HALLITUKSEN

Lisätiedot

Komission ilmoitus. annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta

Komission ilmoitus. annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 16.12.2014 C(2014) 9950 final Komission ilmoitus annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta FI FI Komission ohjeet

Lisätiedot

Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä

Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä Kysymys: Kuka saa järjestää kokeita anniskelupassin saamiseksi? Vastaus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1371/2002

Lisätiedot

Itsenäiseen elämään HENKILÖLLISYYDEN TODISTAMINEN. Joona-Vuorenmaa, Eeva-Maija & Ruotonen, Leena

Itsenäiseen elämään HENKILÖLLISYYDEN TODISTAMINEN. Joona-Vuorenmaa, Eeva-Maija & Ruotonen, Leena Itsenäiseen elämään 2 HENKILÖLLISYYDEN TODISTAMINEN Joona-Vuorenmaa, Eeva-Maija & Ruotonen, Leena Sisällys 1. MIKÄ HENKILÖLLISYYSTODISTUS ON?... 3 2. MITÄ HENKILÖLLISYYSTODISTUS KERTOO?... 3 3. MIHIN TARVITSET

Lisätiedot