24,99 sis. ALV 24 % LESSON STREET VINKKI MIX SWOT- ANALYYSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "24,99 sis. ALV 24 % LESSON STREET VINKKI MIX SWOT- ANALYYSI"

Transkriptio

1 24,99 sis. ALV 24 % LESSON STREET J U L K A I S U S A R J A VINKKI MIX SWOT- ANALYYSI

2 LESSON STREET J U L K A I S U S A R J A EKONOMIN VINKKI MIX 33 SWOT- ANALYYSI Jukka Oja-Kaukola COPYRIGHT 2015 LESSON STREET M AIL@ LESSONSTREET. NET

3 SWOT = STRENGTHS WEAKNESSES OPPORTUNITIES THREATS Vahvuudet, Heikkoudet, Mahdollisuudet ja Uhat. Nämä tekijät muodostavat viitekehyksen, jota organisaatio voi käyttää toimintojensa analysointiin. Encyclopedia of Management Gale Menetelmä, jolla voidaan tehdä arvio henkilöstä, yrityksestä tai tuotteesta ottamalla huomioon tämän Vahvuudet ja Heikkoudet sekä ulkoiset tekijät, jotka voivat olla Mahdollisuuksia tai Uhkia arvioitavan kehitykselle. Dictionary of Business A & C Black Lyhenne markkinoinnissa ja bisnesstrategioinnissa käytettävän tilanneanalyysin ("tarkastuksen") osatekijöistä: vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Menetelmä on erittäin yksinkertainen ja siksi hyödyllinen viitekehys yrityksen toimintaympäristön analysointiin. Mahdollisuudet ja uhat löytyvät yleensä yrityksen ulkoisesta ympäristöstä, kun taas vahvuudet ja heikkoudet sijaitsevat yrityksen sisällä. Jotta SWOT olisi merkityksellinen, analyysiin on sisällyttävä paljon muutakin kuin vain lista eri faktoreita. On selvitettävä, mitä yksittäisille tekijöille tehdään käytännön tasolla. Olennaista on saada eri otsikoiden alle sijoitettavat faktorit tärkeysjärjestykseen. Tämä keskittää huomion oleellisiin asioihin joka osa-alueella. SWOT-analyysin heikkouksia ovat tarkan informaation keräämiseen kuluva aika ja kustannukset sekä mahdollisesti valtavaksi paisuva faktorimäärä. Dictionary of Business The Economist

4 Sisältö 33 vinkkiä Johdanto Historia 00 Tilanne 01 Ryhmäkoko 02 Kesto 03 Matriisi ei lista 04 Järjestys TOWS 05 Faktorimäärä 06 T Uhat 07 O Mahdollisuudet 08 W Heikkoudet 09 S Vahvuudet 10 TOWS vs. lajittelu 11 Aivoriihi 12 Rajanveto 13 PEST 14 5 voimaa 15 VaVa-matriisi 16 7S 17 PRIMO-F 18 Benchmarking 19 80/ peruskysymystä 21 KISS 22 Tulitikkutemppu 23 SO-strategia 24 ST-strategia 25 WO-strategia 26 WT-strategia 27 Numeerinen SWOT 28 SMART 29 COST 30 Induktio 31 Kirjavihjeet 32 Use it or lose it 33 Liite 1: 5 voimaa Liite 2: 7S Liite 3: Muisti/tarkistuslistat Lähteet

5 Johdanto SWOT sisäiset vahvuudet ja heikkoudet, ulkoiset mahdollisuudet ja uhat lienee maailman suosituin bisnesanalyysimenetelmä. Erään selvityksen mukaan sitä on käyttänyt yli 90 % suomalaisista suuryrityksistä. SWOT:iin on vaikea olla törmäämättä. Lienee vain ajan kysymys, kun joku tekee 12 pisteen Euroviisun: "My Strength Will Always Be Your Opportunity But My Weaknesses Will Never Be Your Threat, Dear"... Tässä vinkkimixissä kurkistetaan SWOT:in yksityiskohtiin 33 laadintavinkin tai oikeastaan teemallisen vinkistön myötä. Vinkit perustuvat olennaisilta osin bisneksen työelämäkirjallisuuteen, jonka julkaisemiseen varsinkin talouden mahtilehti Financial Times on erikoistunut. Salainen resepti: puhtaasti akateemisia lähteitä ei ole mukana. Alla oleva matriisi kuvaa SWOT:in muotoja jaettuna aivoriiheen ja raporttiin joissa kummassakin on lisäksi eroteltavissa suullinen ja kirjallinen puoli. Nuoli osoittaa tyypillisen tapahtumien kulun alustavasta aivoriihen keskustelusta lopullisen SWOT-raportin esitykseen (jonka jälkeen tarkentuva kierros voi alkaa alusta). Useimmiten SWOT jätetään aivoriihen tasolle. SWOT:IN MUODOT AIVORIIHI Keskustelu Valkotaulu RAPORTTI Esitys Tuloste SUULLINEN KIRJALLINEN Tässä julkaisussa esitettävät laadintavinkit koskevat lähes yksinomaan "lennossa" on-thefly tapahtuvaa SWOT-analyysiä: vinkit ovat siis aivoriihen puolella matriisin tummennetulla alueella. Kirjalliseen ja suulliseen raportointiin keskittyviä vinkkejä on mukana laskentatavasta riippuen yksi tai ehkä kaksi (vinkit 31 32). Laadintavinkit rajoittuvat SWOT-strategian kartoitus- ja valintavaiheeseen. Ne eivät ulotu strategian toimeenpanoon (implementation) eivätkä tarkkailuun (monitoring). Vinkit on pääsääntöisesti esitetty koko yrityksen näkökulmasta, vaikka SWOT:in elinvoima perustuu sen suosioon paljon pienemmissä puitteissa aivan ruohonjuuritasolle asti. Vinkkejä on lupa soveltaa ilman Chief SWOT Officer -titteliäkin. Sitä odotellessa. Englanninkielessä on sanonta God is in the detail. Toisaalta tunnetaan myös sanonta The Devil is in the detail. Jää hämäräksi, mitä yksityiskohdissa lopulta lymyää, mutta jotain isoa se on. Ehkä tulossa olevat 33 kurkistusta SWOT:in detaljeihin päästävät edes pienen analyysipedon irti. Tai kenties ilmaan levitoi äcklöittävän suloinen menetelmäenkeli?

6 00 Historia SWOT:in isä on bisneskonsultti Albert Humphrey mutta koti Harvard Business School ja ottoisä sikäläinen Kenneth Andrews. SWOT:in historia olisi helpompi kirjoittaa, jos (ei-harvardilainen) Humphrey olisi ruvennut aikanaan 60-luvulla todella Mr. Swotiksi ja kirjoittanut aiheesta edes yhden kirjan mutta ei. Hänen jäämistöönsä ei kuulu kuin artikkeli tai kaksi, joita niitäkin tulkitaan eri tavoin. Humphrey ei halunnut SWOT:ista tavaramerkkiään vaan hän keskitti energiansa TAM-nimisen yritysmallin ympärille. TAM:ista ei ole koskaan tullut bisnespiirien evergreeniä SWOT:in tavoin. On hieman hämärän peitossa, milloin Harvardissa on lopullisesti omaksuttu SWOT-nimi sikäläiselle analyysille: ehkä vasta 90-luvulla. Harvardissa on kuitenkin jo 50-luvulta lähtien harrastettu yritysstrategioita, joissa SWOT:ista tutuilla elementeillä on keskeinen rooli. Erityisesti Andrews on kunnostautunut "SWOT:in kaltaisen" ajattelun kehittäjänä: hänen teoksena The Concept of Corporate Strategy on ollut historiallisesti maailman vaikutusvaltaisin strategiakirja. Ilman Harvardia ja Andrewsia SWOT ei olisi koskaan yleistynyt maailmalliseen mittakaavaansa. SWOT on markkinoinnin 4P:n ohella kaksi tunnetuinta 60-luvulta peräisin olevaa bisnesmenetelmää, jotka ovat edelleen päivittäisessä käytössä. SWOT:in historian tunteminen ei kuitenkaan tee swottausta yhtään helpommaksi, joten... KATSO ENSIMMÄINEN VINKKI!

7 01 Tilanne Milloin swotata? SWOT on pohjimmiltaan tilanneanalyysi (situation analysis). Minimivaatimus SWOT:in laatimiselle siis on, että käsillä on jokin "tilanne". Mike Morrison inventoi yhdeksän tilannetta, joiden aikana voi huoletta soveltaa SWOT:ia: 1) aivoriihi (kokouksessa) 2) kilpailijan arviointi 3) päätöksenteko (erityisesti voimakenttäanalyysin kanssa) 4) henkilökohtainen kehityssuunnittelu 5) suunnittelu (yleisesti) 6) ongelmanratkaisu 7) tuotteen arviointi 8) strateginen suunnittelu 9) workshop-istunnot. Kun SWOT:ia käytetään päätöksenteon (decision making) apuna, on syytä määritellä toiminnan tavoite huolellisesti jo etukäteen tai lopputuloksena on SWOT, jonka lähin benchmark on lässähtänyt soufflé.

8 02 Ryhmäkoko Amazonin Jeff Bezos on todennut, että ellei ryhmää pysty ruokkimaan kahdella isolla pizzalla, se on liian suuri. Entäs ryhmäkoko ja SWOT:in erityistarpeet? Suzanne Turner toteaa kirjassaan ensin diplomaattisesti, että optimikoko on väljästi from-one-to-many mutta paljastaa sitten, että osallistujamäärä 2 10 on SWOT:in kannalta käytännöllisin. Erikoistapauksina on mainittava "15-minuutin miniaivoriihet tietokoneella" joiksi Morrison niitä nimittää ja SWOT:in kirjalliset raporttiversiot: näissä tapauksissa laatijoita on yleensä vain yksi. Huomattavaa siis on, että vaikka SWOT-raportin sisältö perustuisi tärkeiltä osin yrityksen sisäiseen joukkouttamiseen (crowdsourcing), laatijaksi riittää yksi luotettu ja puolueeton henkilö.

9 03 Kesto SWOT till you drop. Siinä swottaamisen teoreettinen ja empiirinen takaraja! Turner tarjoaa ohjeellisia tavoitetasoja SWOT:in laadintaan: jo puolessa tunnissa pitäisi saada paljon aikaiseksi; siihen vielä 45 minuuttia päälle ja tarkkuutta saadaan lisää; kesto kuitenkin venyy helposti erittäin pitkäksi, jos analyysi tehdään hyvin metodologisesti ja pikkutarkasti. Jälkimmäisin optio käy varoituksesta. Workshopeista kaiken tietävä Nikki Highmore Sims rajaa kokousten (meetings) kestoksi 1 2 tuntia. The McKinsey Way, The McKinsey Mind ja The McKinsey Engagement -trilogiaa kynäillyt Ethan M. Rasiel toteaa yleisesti aivoriihistä, että ryhmä kestää noin 2 tuntia brainstormausta ennen kuin tilaisuuden tunnelma latistuu. Turnerin, Rasielin ja Highmore Simsin ajankäsitykset ovat lähellä toisiaan. Max 2 hoo! Plus ne 2 isoa pizzaa, per favore.

10 04 Matriisi ei lista SWOT on ollut jo 30+ vuotta 2x2-matriisi, ei pelkkä lista. Palat alkoivat loksahdella kohdilleen, kun Heinz Weihrich esitteli vuonna 1982 analyysin matriisiversion. Muotoseikka ei ole yhdentekevä, sillä matriisissa SWOT:in uhat ja mahdollisuudet sementoidaan lopullisesti ulkoisiksi tekijöiksi vahvuudet ja heikkoudet sisäisiksi. Yksi laatikko, neljä ruutua. Tästä muodosta on syytä pitää kiinni, koska se on keskeinen analyysiä ohjaava tekijä. Jotkut raskaan sarjan bisnesälyköt kohtelevat SWOT:ia edelleen listana. Euroopan bisnesgurujen TOP 3:een kuuluva John Kay kirjoittaa pääteoksessaan SWOT:ista hyvin positiivisesti mutta pitää sitä vain listana. Jane Hilburt-Davis ja W. Gibb Dyer (Jr) ovat kirjoittaneet kirjan maailman vaikeimpana pidetystä bisneskonsultointialasta: perhebisneskonsultoinnista. He kuvaavat eräässä SWOT-esimerkissään "Samin ryyppäämistä ja Louisen ongelman kiistämistä" uhkana. Mikä perheyrityksessä voi olla sisäisempi asia eli heikkous kuin päihdeongelma? Suutarin lapsilla ei ole SWOT:issa matriisia. Niin kauan kuin SWOT on 2x2-matriisi homma toimii ja sen käyttöä on mahdollista havainnollistaa "tulitikkutempulla". Miten yhtä tikkua siirtämällä on mahdollista esittää täydellinen SWOT-strategia? KATSO VINKKI 23! T O W S TOWS? Mikä TOWS?

11 05 Järjestys TOWS SWOT ULKOINEN T O SISÄINEN W S + Samalla kun Weihrich 80-luvulla ehdotti SWOT:iin matriisimuotoa, hän pyöräytti analyysin ympäri: siitä tuli TOWS. Tämä on myös swottaamisen suositeltu etenemisjärjestys. FT:lle strategiakirjan työstänyt Geoff Coyle kertoo käytännössä huomanneensa, että analyysi sujuu helpoimmin ulkoisten tekijöiden uhkien (T) ja mahdollisuuksien (O) tullessa esiin ensin. "Maailman ystävällisimmän gurun" mainetta kantava Tom Lambert arvioi SWOT-järjestyksen olevan huono, koska aivoriiheen osallistujat eivät ole henkisesti heti valmiita aloittamaan vahvuuksista. Uhkilla siis käytännössä "lämmitellään" ennen vahvuuksiin tarttumista. Voisi väittää, että SWOT:in kaikki kirjaimet eivät ole tasa-arvoisia. Tärkein S jätetään aivoriihessä viimeiseksi sen varmistamiseksi, ettei yksikään vahvuus jää huomaamatta. KATSO VINKKI 30: ÜBER-YSTÄVÄLLISEN LAMBERTIN LANSEERAAMA SWOT-KORVIKE COST!

12 06 Faktorimäärä SWOT:in yksi heikkous on aivoriihen tuottama hallitsematon määrä faktoreita eli tekijöitä. Neljän bisneskirjan nikkari Vaughan Evans väittää nähneensä PowerPoint-esityksiä, joissa yhdelle dialle on mahdutettu koko SWOT-matriisi ja havaintoa jokaiseen laatikkoon fonttikoolla 6 pistettä. Ei ehkä sittenkään ylettömän harvinainen case? Coyle pitää SWOT:in kaikkien tekijöiden kokonaismäärän ylärajana 30 40:tä. Bisneskonsultoinnista perusoppikirjan kirjoittanut Philip A. Wickham on samoilla linjoilla, mutta pystyy täsmentämään, että vahvuuksia ja heikkouksia tunnistetaan kumpiakin ja mahdollisuuksia ja uhkia vastaavasti 5 10 kumpaakin. Harvardissa SWOT:in yhteenvetovaiheen finaalissa on jäljellä enää eri tekijöiden TOP 3.

13 07 T Uhat Kun aamulla herää, peiton alla on vahvuuksia ja heikkouksia ja peiton ulkopuolella mahdollisuuksia ja mörköjä. Uhkia. Harvardin bisneskoulun puolivirallisen SWOT-oppaan (Strategy Create and Implement the Best Strategy for Your Business) mukaan uhat (threats) ovat mahdollisia tapahtumia tai voimia yrityksen ulkopuolella, joihin yritys ei voi vaikuttaa mutta joiden varalta sen on tehtävä suunnitelmia tai päätettävä, miten uhkaa voidaan lieventää. Määritelmässä sanan "yritys" tilalla voi luonnollisesti olla muu SWOT-kohde: yrityksen yksikkö, tuote, henkilö tai jopa kokonainen valtio. Oleellista on muistaa, että uhat eivät löydy yrityksen sisältä sieltä kyllä löytyy heikkouksia! ja että todelliseen uhkaan (esim. väestön ikääntymiseen) yrityksellä ei ole keinoja vaikuttaa. Pahin mahdollinen uhka on se, joka on samaan aikaan kilpailijan mahdollisuus. Uhkia (ja mahdollisuuksia) tunnistettaessa tavanomaisia muisti/tarkistuslistoja ovat PEST ja Porterin 5 voimaa. KATSO VINKIT 14 & 15!

14 08 O Mahdollisuudet Virginin (Sir) Richard Branson on todennut, että mahdollisuudet (opportunities) ovat kuin busseja aina on uusi tulossa. Kun (Sir) Branson herää aamulla, hänen peittonsa ulkopuolella siintää Virgin Galacticin bussilinja ulkoavaruuteen... Harvardilaisittain mahdollisuudet ovat "trendejä, voimia, tapahtumia ja ideoita, joita yritys tai yksikkö voi hyödyntää". Kaikki mahdollisuudet ovat yrityksen tai muun swottauskohteen ulkopuolisia asioita. Jos yrityksellä on organisaatiossaan rekrytoituna nuoria tulevaisuuden lupauksia, nämä ovat vahvuuksia; tilaisuus palkata heitä lisää on mahdollisuus. Paras mahdollisuus on kilpailijan uhka. Mahdollisuuksia (ja uhkia) läpikäydessä on tavallista käyttää PEST:iä tai Porterin 5 voimaa varmistamaan analyysin aukottomuus ja kattavuus. KATSO VINKIT 14 & 15!

15 09 W Heikkoudet Uuuh. Heikkoudet. Voi torkkuhälytin, voisinko jäädä peiton alle vielä 5 vuosisadaksi...? Heikkoudet ovat yrityksen sisäisiä puutteita joko a) arvoa tuottavissa kyvyissä (skills) tai b) yrityksen hallussa olevassa omaisuudessa (assets) suhteessa kilpaileviin voimiin. Verrattuna kilpailijoihin yritys siis tekee jotain huonosti tai siltä puuttuu jotain aivan-kokonaan. Em. Morrisonin määritelmä paljastaa hyvin oleellisen seikan: yrityksen heikkous ei olekaan heikkous, jos kilpailijoilla on sama tilanne. Vasta keskinäinen vertailu (benchmarking) paljastaa ongelman vakavuuden. Heikkous, joka on kilpailijan vahvuus, on todellinen Weikkous isolla W:llä! Tämä vinkkimix nojaa siihen näkemykseen, että heikkouksien kehittäminen on totaalinen no-go. Heikkouksissa itseruoskinta ja ripittäytyminen on säästettävä vapaa-ajalle, jos sinnekään. SWOT:in vahvuuksilla mennään, vahvuuksia kehitetään ja heikkoudet äänestään saarelta pois per heti. The tribe has spoken. Jeff Probst

16 10 S Vahvuudet Peitot hiiteen: vahvuuksilla tullaan ulkoinen ulottuvuus! Harvardin pelkistetty vahvuusmääritelmä on paljastava: strengths are capabilities that enable your company to perform well capabilities that need to be leveraged. Avainsana määritelmässä on "capabilities", joka rajaa vahvuudet kykyihin ja taitoihin. On helppo sanoa, että yrityksen vahvuus on arvokas brändi SWOT:in kannalta dynaamisempi ilmaus samalle vahvuudelle on kyky pitää brändiä yllä. Jos vahvuus on kyky, sitä voidaan kehittää; jos se ei ole kyky, voiko sille tehdä mitään? Vahvuuksien muotoileminen kyvyiksi helpottaa lopullisten strategioiden muotoilua, koska jo etukäteen tiedetään, että jatkostrategioissa kykyjä tullaan kehittämään eli vahvuuksia vahvistamaan. Sanomattakin on selvää, että vahvat kyvyt, jotka kilpailijoilta puuttuvat, ovat SWOT:issa erityisen vaalimisen kohteita. Vahvuuksia (ja heikkouksia) kartoitettaessa SWOT:issa on tapana käyttää muisti/tarkistuslistoja, jotka jakavat yrityksen sisäisesti järkeviin osiin. Usein osasto- tai yksikköjako riittää. Jollei riitä... KATSO VINKIT 17 & 18: ESITTELYSSÄ 7S JA PRIMO-F!

17 11 TOWS vs. lajittelu Käänteinen TOWS-järjestys swottauksen aivoriihessä tarkoittaa, että T:stä eli uhista aloitetaan ja edetään kohti vahvuuksia kirjain kerrallaan. Turnerin mukaan tämä on toimiva tapa varsinkin silloin, kun ryhmällä ei ole aikaisempaa swottauskokemusta (tai mukana on useampi SWOT-neitsyt). Jos aivoriihiryhmä on kuitenkin SWOT:in suhteen kokenut, se saattaa TOWS:in sijaan pitää luonnollisempana etenemisjärjestyksenä lajittelua: kaikki faktorit kerätään ensin samalla kertaa yhteen, minkä jälkeen ryhmä keskustelee tekijöiden sijainnista matriisissa eli suorittaa lajittelun. Summa summarum: lajittelu on TOWS:ia vapaamuotoisempi lähestymistapa.

18 Tutustumisversio Loppu Tämän vinkkimixin tutustumisversio päättyy tähän. Julkaisu kokonaisuudessaan on ostettavissa Lesson Streetin verkkokaupasta! LESSONSTREET. NET

19 Lähteet Andrews, Kenneth R. The Concept of Corporate Strategy. Rev. ed. Irwin, Assen, Marcel van, Gerben van den Berg & Paul Pietersma. Key Management Models. 2nd ed. FT Prentice Hall, Beckwith, Harry. Selling The Invisible. Warner Books, Coyle, Geoff. Practical Strategy. FT Prentice Hall, Downey, Myles. Effective Coaching. 2nd ed. Cengage Learning, Edwards, A.W.F. Cogwheels of the Mind The Story of Venn Diagrams. The John Hopkins University Press, Evans, Vaughan. Key Strategy Tools. FT Publishing, Financial Times. The Handbook of Management. 3rd ed. FT Prentice Hall, Hamel, Gary & C.K. Prahalad. Kilpajuoksu tulevasta. Talentum, Harvard Business Essentials. Strategy. HBS Press, Have, Steven ten, Wouter ten Have, Frans Stevens, Marcel van der Elst & Fiona Pol- Coyne. Key Management Models. FT Prentice Hall, Hetherington, Cynthia. Business Background Investigations. BRB Publications, Highmore Sims, Nikki. How to Run a Great Workshop. Prentice Hall Business, Hilburt-Davis, Jane & W. Gibb Dyer Jr. Consulting to Family Businesses. Jossey- Bass/Pfeiffer, Hindle, Tim. Guide to Management Ideas. 2nd ed. The Economist, Hunger, J. David & Thomas L. Wheelen. Strategic Management and Business Policy. 12th ed. International Edition. Prentice Hall, Kay, John. Foundations of Corporate Success. Oxford, Kim, W. Chan & Renée Mauborgne. Sinisen meren strategia. Talentum, Koch, Richard. The 80/20 Principle. Nicholas Brealey Publishing, Koch, Richard. The Financial Times Guide to Strategy. 3rd ed. FT Prentice Hall, Lambert, Tom. Key Management Questions. FT Prentice Hall, Lowy, Alex & Phil Hood. The Power of the 2x2 Matrix. Jossey-Bass, Marshall, Perry. 80/20 Sales And Marketing. Entrepreneur Press, Morrison, Mike. Strategic Business Diagnostic Tools. HLS Publishing, Porter, Michael E. Competitive Strategy. Free Press, Porter, Michael E. Kansakuntien kilpailuetu. Talentum, Rasiel, Ethan M. & Paul N. Friga. The Mc- Kinsey Mind. McGraw-Hill, Rasiel, Ethan M. The McKinsey Way. McGraw- Hill, Scoular, Anne. Business Coaching. FT Prentice Hall, Taggart, Caroline. Pushing the Envelope. Michael O'Mara Books Limited, Tennent, John & Graham Friend. Guide to Business Modelling. 2nd ed. The Economist, Turner, Suzanne. Tools For Success. McGraw- Hill, Weiss, Alan. Million Dollar Consulting. 3rd ed. McGraw-Hill, Weiss, Alan. The Great Big Book Of Process Visuals. Las Brisas Research Press, Wickham, Philip A. Management Consulting. 2nd ed. FT Prentice Hall, Williams, Ruth. Exploring Using 2x2 Matrices to Analyze Situations. iuniverse, 2007.

20 Palaute LESSONSTREET. NET

Projektin suunnittelu 71A00300

Projektin suunnittelu 71A00300 Projektin suunnittelu 71A00300 Tiimijako Projektisuunnitelma 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Projektitiimi Projektin tausta Projektin tavoitteet Tiimin roolit Sisäinen viestintä Riskianalyysi Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

Tuotantotalouden analyysimallit. TU-A1100 Tuotantotalous 1

Tuotantotalouden analyysimallit. TU-A1100 Tuotantotalous 1 Tuotantotalouden analyysimallit TU-A1100 Tuotantotalous 1 Esimerkkejä viitekehyksistä S O W T Uudet tulokkaat Yritys A Yritys B Yritys E Yritys C Yritys F Yritys I Yritys H Yritys D Yritys G Yritys J Alhainen

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 PESTLE-malli Poliittinen - mitä poliittisia riskejä projektiin voi liittyä? (verotus, hallinto ) Ekonominen - mitä taloudellisia riskejä projektiin liittyy? (työvoiman saatavuus,

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 Projektisuunnitelma 1. Projektitiimi 2. Projektin tausta 3. Projektin tavoitteet 4. Tiimin roolit 5. Sisäinen viestintä 6. Riskianalyysi 7. Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

11.10.2011 Virpi Laukkanen. Savonia-ammattikorkeakoulu

11.10.2011 Virpi Laukkanen. Savonia-ammattikorkeakoulu Hyvä liikeidea? 11.10.2011 Virpi Laukkanen Savonia-ammattikorkeakoulu Mistä hyvä bisnes syntyy? TILANNE TOIMINTA TULOS (hyvä) tyyppi + (onnekas/suotuisa) tilanne = (hyvä) toiminta (hyvä) tulos (Pyykkö,

Lisätiedot

Sinisen valtameren strategia työkaluja järjestöille Sisällys

Sinisen valtameren strategia työkaluja järjestöille Sisällys Sinisen valtameren strategia työkaluja järjestöille Sisällys Johdanto... 2 Kummassa meressä uit?... 2 10 kysymystä Onko aika katsoa uuteen?... 3 Vähennä, luovu, vahvista, luo -matriisi... 4 Muutoksen karikot...

Lisätiedot

Suunnittelu. llä suunnittelulla pääp

Suunnittelu. llä suunnittelulla pääp Suunnittelu Vain hyväll llä suunnittelulla pääp äästään vapaaehtoistoiminnassakin tuloksiin. Suunnittelun perustana on tilanteen analysointi. Analyysin jälkeen j tehdää ään n suunnitelma (strategia). Suunnitelma

Lisätiedot

9,99 sis. ALV 24 % LESSON STREET SITAATTI MIX HYVÄДT & LYHYET 1

9,99 sis. ALV 24 % LESSON STREET SITAATTI MIX HYVÄДT & LYHYET 1 9,99 sis. ALV 24 % LESSON STREET J U L K A I S U S A R J A SITAATTI MIX HYVÄДT & LYHYET 1 LESSON STREET JULKAISUSARJA EKONOMIN SITAATTI MIX 99 HYVÄДT & LYHYET 1 Jukka Oja-Kaukola COPYRIGHT 2015 LESSON

Lisätiedot

W. Chan Kim Renée Mauborgne SINISEN MEREN STRATEGIA

W. Chan Kim Renée Mauborgne SINISEN MEREN STRATEGIA W. Chan Kim Renée Mauborgne SINISEN MEREN STRATEGIA Talentum Helsinki 2005 Ystävyydelle ja perheillemme, jotka lisäävät mielekkyyttä maailmaamme. The title of the original edition is Blue Ocean Strategy

Lisätiedot

JARKKO KURVINEN LAURI SIPILÄ VOITTAJAN RESEPTI TOIMIALASI VALLOITUKSEEN

JARKKO KURVINEN LAURI SIPILÄ VOITTAJAN RESEPTI TOIMIALASI VALLOITUKSEEN JARKKO KURVINEN LAURI SIPILÄ VOITTAJAN RESEPTI TOIMIALASI VALLOITUKSEEN Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Samuli Alapuranen Taitto:

Lisätiedot

EGN Leadership. Online-oppimisympäristö ja kollegaryhmä johtamisen kehittämiseen - yhteistyössä EGN & Harvard Business Publishing IN PARTNERSHIP WITH

EGN Leadership. Online-oppimisympäristö ja kollegaryhmä johtamisen kehittämiseen - yhteistyössä EGN & Harvard Business Publishing IN PARTNERSHIP WITH EGN Leadership Online-oppimisympäristö ja kollegaryhmä johtamisen kehittämiseen - yhteistyössä EGN & Harvard Business Publishing IN PARTNERSHIP WITH Otatko unelmasi vakavasti? Johtajana tai asiantuntijana

Lisätiedot

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ 10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ Ideoi, inspiroidu, innovoi pienessä tai suuressa ryhmässä AE Partners Oy MIKÄ ON IDEA WALL? Idea Wall on verkkopalvelu, jossa osallistujat jakavat avoimesti ja anonyymisti ideoita

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE Ohje hyväksytty osastoneuvostossa 17.8.2005 1 Sisällys 1. Kandidaatintyö ja sen tarkoitus...2 2. Kandidaatintyön aihe ja tarkastaja...3 3. Kandidaatintyön

Lisätiedot

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet.

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. 22.9.2011 Promenade Research 1 Promenade Research Oy Asiantuntevin

Lisätiedot

Sokeat miehet ja elefan/ näkökulmia palvelustrategiaan

Sokeat miehet ja elefan/ näkökulmia palvelustrategiaan Sokeat miehet ja elefan/ näkökulmia palvelustrategiaan Marja Sivula, sairaanhoitajaopiskelija, Laurea- amma/korkeakoulu Teemu Ylikoski, yliope@aja, Laurea- amma/korkeakoulu, Lohja Länsi- Uudenmaan HyvinvoinJfoorumi

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. Liite IV Päättäjätyöpajan tulokset

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. Liite IV Päättäjätyöpajan tulokset Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma Liite IV Päättäjätyöpajan tulokset Työpaja Työpaja järjestettiin 17.8. klo 17-19 Paikalla oli 11 poliittista päättäjää ja neljä viranhaltijaa Tärkeää saada

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Asikkala Valtuustoseminaari

Asikkala Valtuustoseminaari Asikkala Valtuustoseminaari 25.9.2017 Valtuustoseminaarin ohjelma Maanantai 25.9.2017 klo 16.30 Valtuustoseminaarin avaus Valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi Uuden strategian valmistelu ja kunnan oma

Lisätiedot

Teollisuuden palveluliiketoinnan kilpailuedut ja onnistumisen mahdollistajat. Competitive Advantages and Enablers in Industrial Service Business

Teollisuuden palveluliiketoinnan kilpailuedut ja onnistumisen mahdollistajat. Competitive Advantages and Enablers in Industrial Service Business ET:n tutkimusseminaari Älyä energiajärjestelmään varmasti ja vastuullisesti 30.1.2018, Helsinki Teollisuuden palveluliiketoinnan kilpailuedut ja onnistumisen mahdollistajat Competitive Advantages and Enablers

Lisätiedot

ISO/DIS 14001:2014. DNV Business Assurance. All rights reserved.

ISO/DIS 14001:2014. DNV Business Assurance. All rights reserved. ISO/DIS 14001:2014 Organisaation ja sen toimintaympäristön ymmärtäminen sekä Sidosryhmien tarpeiden ja odotusten ymmärtäminen Organisaation toimintaympäristö 4.1 Organisaation ja sen toimintaympäristön

Lisätiedot

Kestävä kehitys - Lupa toimia eri tavalla. 2013 20.9. Naantali Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti

Kestävä kehitys - Lupa toimia eri tavalla. 2013 20.9. Naantali Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Kestävä kehitys - Lupa toimia eri tavalla 2013 20.9. Naantali Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Tutkimuspäällikkö vai Yli-innovaatioaktivisti? Vastaanottovirkailija vai First Impression Manager?

Lisätiedot

Projektiportfolion valinta

Projektiportfolion valinta Projektiportfolion valinta Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari kevät 2011 Portfolion valinta Käytettävissä on rajallinen määrä resursseja, joten ne on allokoitava mahdollisimman hyvin eri projekteille

Lisätiedot

Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition)

Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition) Nuku hyvin, pieni susi -????????????,?????????????????. Kaksikielinen satukirja (suomi - venäjä) (www.childrens-books-bilingual.com) (Finnish Edition) Click here if your download doesn"t start automatically

Lisätiedot

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9 Vertaispalaute Vertaispalaute, 18.3.2014 1/9 Mistä on kyse? opiskelijat antavat palautetta toistensa töistä palaute ei vaikuta arvosanaan (palautteen antaminen voi vaikuttaa) opiskelija on työskennellyt

Lisätiedot

Mikä GAS -menetelmässä haastaa ja mikä tuntuu helpolta? Jari Turunen Apulaisylilääkäri

Mikä GAS -menetelmässä haastaa ja mikä tuntuu helpolta? Jari Turunen Apulaisylilääkäri Mikä GAS -menetelmässä haastaa ja mikä tuntuu helpolta? Jari Turunen Apulaisylilääkäri Omistautuu työllesi pysyminen pääsy paluu 1.12.2015 Mihin GAS tavoitteet perustuvat? Tilanneanalyysi tärkeä, riittävä,

Lisätiedot

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab SKI-kyvykkyysanalyysi Kyvykäs Oy Ab Sisällysluettelo STRATEGISEN KYVYKKYYDEN INDEKSI... STRATEGISET TAVOITTEET JA PÄÄAKSELIEN STRATEGISET PAINOARVOT... 5 PÄÄAKSELIT... 6 1. HENKILÖSTÖKYVYKKYYS... 7 1.1

Lisätiedot

Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely

Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely 1 Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely Pekka Kohti tohtorin tutkintoa 19.4.2017 UniOGS 2 Ensimmäinen versio väitöskirjasta Käytä Acta -kirjoituspohjaa Aloita väitöskirjan / yhteenvedon tekeminen

Lisätiedot

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit Brändäystä lyhyesti Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit BRÄNDÄYSTÄ HELPOSTI -KURSSIN SISÄLTÖ Päivä 1 Päivä 2 PERUSTEET Mitä kurssi sisältää? Mitä on luova ajattelu brändäyksessä? Brändi-aakkoset

Lisätiedot

Miten kehittää tulevia johtajia: Kuka? Missä? Miten? Anneli Valpola, Strato HR SUMMIT HELSINKI TYÖOIKEUS & HENKILÖSTÖ 2015

Miten kehittää tulevia johtajia: Kuka? Missä? Miten? Anneli Valpola, Strato HR SUMMIT HELSINKI TYÖOIKEUS & HENKILÖSTÖ 2015 Miten kehittää tulevia johtajia: Kuka? Missä? Miten? Anneli Valpola, Strato HR SUMMIT HELSINKI TYÖOIKEUS & HENKILÖSTÖ 2015 KEITÄ SUOMALAISIA? ISO JOHTAJUUS Johtajuus on helppo tunnistaa jälkikäteen, mahdoton

Lisätiedot

ENGLANNINKIELINEN KIRJE (7.6.2006) Päivitetty 29.11.2007/RB

ENGLANNINKIELINEN KIRJE (7.6.2006) Päivitetty 29.11.2007/RB VALTIONEUVOSTON KANSLIA Valtioneuvoston kielipalvelu SELVITYS 29.11.2007 ENGLANNINKIELINEN KIRJE (7.6.2006) Päivitetty 29.11.2007/RB 1. Alku- ja lopputervehdys 1.1 Vastaanottajan nimi ei ole tiedossa -

Lisätiedot

Ostamisen muutos muutti myynnin. Technopolis Business Breakfast 21.8.2014

Ostamisen muutos muutti myynnin. Technopolis Business Breakfast 21.8.2014 Ostamisen muutos muutti myynnin Technopolis Business Breakfast 21.8.2014 Taking Sales to a Higher Level Mercuri International on maailman suurin myynnin konsultointiyritys. Autamme asiakkaitamme parantamaan

Lisätiedot

LASKENTATOIMI & RAHOITUS

LASKENTATOIMI & RAHOITUS LESSON STREET LASKENTATOIMI & RAHOITUS 222 KYSYMYSTÄД PÄДÄДSYKOKEESEEN 2014 Jukka Oja-Kaukola COPYRIGHT 2014 LESSON STREET MAIL@ LESSONSTREET. NET SISÄLLYS Johdanto 5 Kysymykset 1 6 Kysymykset 2 8 Kysymykset

Lisätiedot

Lionsklubin strategian teko-ohje. Ossi Eloholma

Lionsklubin strategian teko-ohje. Ossi Eloholma Lionsklubin strategian teko-ohje Ossi Eloholma 2010 2 Lionsklubin strategian teko-ohje Johdanto Sana strategia on peräisin antiikin Kreikasta 510 eaa, jolloin heimon johdossa oli Strategos, jonka tärkein

Lisätiedot

Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä. public-procurement

Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä.   public-procurement Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä https://ec.europa.eu/futurium/en/ public-procurement Julkiset hankinnat liittyvät moneen Konsortio Lähtökohdat ja tavoitteet Every

Lisätiedot

ProAgria. Opportunities For Success

ProAgria. Opportunities For Success ProAgria Opportunities For Success Association of ProAgria Centres and ProAgria Centres 11 regional Finnish ProAgria Centres offer their members Leadership-, planning-, monitoring-, development- and consulting

Lisätiedot

ENGLANNINKIELINEN KIRJE ( ) Päivitetty /RB

ENGLANNINKIELINEN KIRJE ( ) Päivitetty /RB VALTIONEUVOSTON KANSLIA Valtioneuvoston kielipalvelu SELVITYS 29.11.2007 ENGLANNINKIELINEN KIRJE (7.6.2006) Päivitetty 29.11.2007/RB 1. Alku ja lopputervehdys 1.1 Vastaanottajan nimi ei ole tiedossa kirje

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN. organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla

OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN. organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla OSAAMISEN JOHTAMINEN OSAAMISEN JOHTAMINEN Anita Keskinen 4.2.2008 organisaation toimintakyvyn vahvistamista ja varmistamista osaamispohjan avulla sisältää kaiken sellaisen tarkoituksellisen toiminnan,

Lisätiedot

JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS

JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS Joustavuus ja luottamus -mittaristo selvittää, miten yrityksenne esimiestoiminta koetaan. 1 Tutkimusten mukaan organisaatiot kokevat suurimpina haasteina esimiestaitojen

Lisätiedot

REETTA KOSKI & KATLEENA KORTESUO KOKOUSTEN SEITSEMÄN KUOLEMANSYNTIÄ PARANNA PALAVEREITASI

REETTA KOSKI & KATLEENA KORTESUO KOKOUSTEN SEITSEMÄN KUOLEMANSYNTIÄ PARANNA PALAVEREITASI REETTA KOSKI & KATLEENA KORTESUO KOKOUSTEN SEITSEMÄN KUOLEMANSYNTIÄ PARANNA PALAVEREITASI TALENTUM HELSINKI 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja tekijät ISBN 978-952-14-1715-3 ISBN 978-952-14-1716-0

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

1. periodin palautetilaisuus

1. periodin palautetilaisuus 1. periodin palautetilaisuus CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC 22.10.2015 Tapani Vuorinen ja Pia Lahti Ohjelma Tervetuloa! SÄTKY ja oma terveys, Katariina Tamminen, YTHS Vaihtoinfo, Heidi Flinkman

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support 16.11.2016 The quality policy principles governing the activities of Aalto University

Lisätiedot

Vaikutuskaavioiden ym. strukturointityökalujen

Vaikutuskaavioiden ym. strukturointityökalujen Vaikutuskaavioiden ym. strukturointityökalujen hyödyntäminen YVA- ja SOVA-arvioinneissa Jyri Mustajoki ja Mika Marttunen, SYKE IMPERIA-koulutustilaisuus Suomen ympäristökeskus, 25.9.2015 Järjestelmällinen

Lisätiedot

SCM Tuloskortti. Toimitusketjun hallinnan itsearviointi. Pekka Aaltonen Logistiikan Koulutuskeskus ECL Oy Ab 1.1.2005 alkaen LOGY Competence Oy

SCM Tuloskortti. Toimitusketjun hallinnan itsearviointi. Pekka Aaltonen Logistiikan Koulutuskeskus ECL Oy Ab 1.1.2005 alkaen LOGY Competence Oy SCM Tuloskortti Toimitusketjun hallinnan itsearviointi Pekka Aaltonen Logistiikan Koulutuskeskus ECL Oy Ab 1.1.2005 alkaen LOGY Competence Oy SCM Tuloskortin taustaa Prof. Takao Enkawa, Tokyo Institute

Lisätiedot

Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE

Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE November 7, 2014 Paula Kilpinen 1 7.11.2014 Aalto University

Lisätiedot

Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39

Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39 Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39 H3t1, Exercise 3.1. H3t2, Exercise 3.2. H3t3, Exercise 3.3. H3t4, Exercise 3.4. H3t5 (Exercise 3.1.) 1 3.1. Find the (a) standard form, (b) slack form of the

Lisätiedot

KASVUYRITTÄMISEN KÄSIKIRJA II. Vesa Tiensuu KOHTI KAUHIAA KASVUA

KASVUYRITTÄMISEN KÄSIKIRJA II. Vesa Tiensuu KOHTI KAUHIAA KASVUA KASVUYRITTÄMISEN KÄSIKIRJA II Vesa Tiensuu KOHTI KAUHIAA KASVUA SISÄLLYS ESIPUHE 6 I LIIKETOIMINNAN KESKEISET KYSYMYKSET 7 1. Konseptijohtaminen kauhian kasvun ajuri 8 1.1 Kohti konseptijohtamista 9 1.2

Lisätiedot

itsmf Finland Conference 2016 Focus Markus Leinonen COBIT ja governance

itsmf Finland Conference 2016 Focus Markus Leinonen COBIT ja governance itsmf Finland Conference 2016 Focus Markus Leinonen COBIT ja governance Markus Leinonen M.Sc. (Econ.), CIA, CISA Senior Manager, Internal Controls Cargotec Oyj 1984 1986 1992 1995 1997 1997 2002 2002 2008

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Koulutuspäivä: VERTAISARVIOINTI JA VERTAISARVIOIJANA TOIMIMINEN Koulutuspäivä 13.2.2012, klo 09.00 16.00 Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Opetusneuvos Leena

Lisätiedot

ForeC Advisors Sinisellä merellä PSD. Ennakoivan johtamisen ja asiakakokemuksen koostaja on Sinisen Meren navigaattori

ForeC Advisors Sinisellä merellä PSD. Ennakoivan johtamisen ja asiakakokemuksen koostaja on Sinisen Meren navigaattori ForeC Advisors Sinisellä merellä Ennakoivan johtamisen ja asiakakokemuksen koostaja on Sinisen Meren navigaattori 1. Mikä Business Intelligence ja ennakointi 2. Ennakoi ja integroi 3. Luo kilpailusta profiili

Lisätiedot

SKENAARIOT JA DISRUPTIOT

SKENAARIOT JA DISRUPTIOT SKENAARIOT JA DISRUPTIOT E k b e r g E x t r a T i i s t a i n a 2 0. 3. 2 0 1 8 k l o 8. 0 0-1 0. 3 0 AGENDA Aamupala klo 8.00-8.30 Puheenvuorot klo 8.30-10.30 Tervetulosanat ja johdanto skenaariotyöhön

Lisätiedot

A Plan vs a Roadmap. This is a PLAN. This is a ROADMAP. PRODUCT A Version 1 PRODUCT A Version 2. PRODUCT B Version 1.1. Product concept I.

A Plan vs a Roadmap. This is a PLAN. This is a ROADMAP. PRODUCT A Version 1 PRODUCT A Version 2. PRODUCT B Version 1.1. Product concept I. A Plan vs a Roadmap PRODUCT A Version 1 PRODUCT A Version 2 PRODUCT B Version 1.1 This is a PLAN Component A RESEARCH project Development project B COMP. C COMP. B RESEARCH project Product concept I This

Lisätiedot

Yrityksen informaatio- ja toimintoprosessien optimointi

Yrityksen informaatio- ja toimintoprosessien optimointi Yrityksen informaatio- ja toimintoprosessien optimointi V-S Teknologiateollisuus ry vaalikokous 10.11.2008 Thomas Westerholm Åbo Akademi PBI Research Institute Teknologisen kehityksen taustalla Copyright

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Miten Time to Profit on toteutettu yritysten tuotekehitysprojekteissa?

Miten Time to Profit on toteutettu yritysten tuotekehitysprojekteissa? Miten Time to Profit on toteutettu yritysten tuotekehitysprojekteissa? Väitän että puutteellisesti. Tuotekehityksen tavoite on harvoin Time to Profit. Tomi Kankainen M.Sc. (Konetekniikka / TTY) M.A. (Teollinen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Ikäjohtamisen parhaat käytännöt käyttöön Marjo Wallin, ft, TtT Erikoistutkija 2.4.2012 Ikäjohtaminen Ikäjohtaminen on töiden organisointia ja johtamista ihmisen elämänkulun ja voimavarojen

Lisätiedot

TERO VUORINEN STRATEGIAKIRJA 20 TYÖKALUA

TERO VUORINEN STRATEGIAKIRJA 20 TYÖKALUA TERO VUORINEN STRATEGIAKIRJA 20 TYÖKALUA TALENTUM Helsinki 2013 Copyright 2013 Talentum Media Oy ja Tero Vuorinen ISBN 978-952-14-2060-3 ISBN 978-952-2061-0 (sähkökirja) Ulkoasu: Lapine Oy BALTO print,

Lisätiedot

Pohjoismaiden osakkeet ulottuvillasi Taurus tekee sijoittamisesta helpon. Taurus Capital Ltd 24.04. 2010

Pohjoismaiden osakkeet ulottuvillasi Taurus tekee sijoittamisesta helpon. Taurus Capital Ltd 24.04. 2010 Pohjoismaiden osakkeet ulottuvillasi Taurus tekee sijoittamisesta helpon Taurus Capital Ltd 24.04. 2010 The Little Book that Beats the Market 2006 ilmestyi kirja, jonka tekijä väitti kehittäneensä osakevalintamenetelmän

Lisätiedot

Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13

Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13 Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13 Pari vinkkiä lisätuloksen tekemiseksi ilman lisäkuluja. 09/13/13 Markkinointi, myynti, menestys. Kaupallistamista, kontakteja, kassavirtaa! Helsinki

Lisätiedot

MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5

MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5 MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5 Ehtamo Demo 1: Arvaa lähimmäksi Jokainen opiskelija arvaa reaaliluvun välillä [0, 100]. Opiskelijat, joka arvaa lähimmäksi yhtä kolmasosaa (1/3) kaikkien

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

Tietopääoma yrityksen kilpailukeinona

Tietopääoma yrityksen kilpailukeinona Tietopääoma yrityksen kilpailukeinona 1. Mitä tietopääomalla tarkoitetaan 2. Tietopääoma tuotannontekijänä 3. Käytännön toteutus Sannäs, 17.1.2000 Uusi aika - vanhat työkalut Kilpailussa menestyy tehokkain

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

Sosiaalisen median seuranta - Kaikki lähtee kuuntelusta

Sosiaalisen median seuranta - Kaikki lähtee kuuntelusta Sosiaalisen median seuranta - Kaikki lähtee kuuntelusta NEWS ENGINE OY Perustettu 2004 Pääkonttori Oulussa ja toimisto Helsingissä Kotimainen, velaton, yksityisesti omistettu Fokusoitunut mediaseurantapalveluiden

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

Laskentatoimen. oppiaineen esittely kevät Sinikka Moilanen. Oulun yliopisto

Laskentatoimen. oppiaineen esittely kevät Sinikka Moilanen. Oulun yliopisto Laskentatoimen oppiaineen esittely kevät 2019 Sinikka Moilanen Laskentatoimi Mitä laskentatoimi on? Liiketaloustieteen alue, joka käsittelee yritystä koskevien arvo- ja määrälukujen tuottamista, analysointia

Lisätiedot

Projektiportfolion valinta

Projektiportfolion valinta Projektiportfolion valinta Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari kevät 2011 Kotitehtävän 1 ratkaisu Kotitehtävä Kirkwood, G. W., 1997. Strategic Decision Making: Multiobjective Decision Analysis with Spreadsheets,

Lisätiedot

Aineiston analyysin vaiheita ja tulkintaa käytännössä. LET.OULU.FI Niina Impiö Learning and Educational Technology Research Unit

Aineiston analyysin vaiheita ja tulkintaa käytännössä. LET.OULU.FI Niina Impiö Learning and Educational Technology Research Unit Aineiston analyysin vaiheita ja tulkintaa käytännössä LET.OULU.FI Niina Impiö 14.4.2010 Väitöskirjatutkimuksen tavoite Ymmärtää opettajayhteisöjen yhteisöllistä työskentely- ja toimintakulttuuria. Tutkia

Lisätiedot

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Filosofia ja systeemiajattelu (3 op, L) Mat-2.1197/TU-53.1150 3.2. Noste 17.2. Mindset 24.2. Kasvu. Vieraana

Lisätiedot

1. Liikkuvat määreet

1. Liikkuvat määreet 1. Liikkuvat määreet Väitelauseen perussanajärjestys: SPOTPA (subj. + pred. + obj. + tapa + paikka + aika) Suora sanajärjestys = subjekti on ennen predikaattia tekijä tekeminen Alasääntö 1: Liikkuvat määreet

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

1 4 teksteistä yksi ja lue se ääneen englanniksi. A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. B: Tämä on Linda. Hän on minun siskoni. B: Mitä kuuluu?

1 4 teksteistä yksi ja lue se ääneen englanniksi. A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. B: Tämä on Linda. Hän on minun siskoni. B: Mitä kuuluu? High five! 3 Chapter 4 Rattingham Palace LIITE 5a Työpistetyöskentely Piste 1 1. Valitse parisi kanssa kappaleiden 1 4 teksteistä yksi ja lue se ääneen englanniksi. 2. Tee alla oleva tehtävä parisi kanssa.

Lisätiedot

Tuloksellisen yhteistyön anatomia, verkottumisen kollektiivinen nerous.

Tuloksellisen yhteistyön anatomia, verkottumisen kollektiivinen nerous. Tuloksellisen yhteistyön anatomia, verkottumisen kollektiivinen nerous. Vaikuta ja vaikutu 17.09.2009 marko.parkkinen@seedi.fi +358445802676 1 Verkottumisesta puhuttaessa on hyvä muistaa, että ihminen

Lisätiedot

Webinaari 3.3.2010. Tervetuloa päivän seminaariin: Taantumasta uudelle kasvu-uralle Esiintyjä: Matti Lainema, Denali Oy Seminaari alkaa kello 13.

Webinaari 3.3.2010. Tervetuloa päivän seminaariin: Taantumasta uudelle kasvu-uralle Esiintyjä: Matti Lainema, Denali Oy Seminaari alkaa kello 13. Webinaari 3.3.2010 Tervetuloa päivän seminaariin: Taantumasta uudelle kasvu-uralle Esiintyjä: Matti Lainema, Denali Oy Seminaari alkaa kello 13.30 Taantuma on toisille uhka, toisille mahdollisuus Paras

Lisätiedot

A: What s wrong? A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. Parisi auttaa tarvittaessa. Sinä aloitat. Sano vuorosanasi englanniksi.

A: What s wrong? A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. Parisi auttaa tarvittaessa. Sinä aloitat. Sano vuorosanasi englanniksi. High five! 4 Chapter 4 Down by the river LIITE 6a Työpistetyöskentely Piste 1 1 Valitse parisi kanssa kappaleiden 1 3 teksteistä yksi ja lukekaa se ääneen englanniksi 2 Tee alla oleva tehtävä parisi kanssa

Lisätiedot

Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen

Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen Päätöksenteko Uskalla tehdä toisin Ari & Mona Riabacke Tekniikka Informaatio Asiayhteys Laumaeläin Ihminen Talentum Helsinki 2015 Ruotsinkielinen alkuperäisteos: Beslutspyramiden: stegen till klokare beslut

Lisätiedot

Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta

Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta IPR-lakimies Ari-Pekka Launne Helsinki 3.6.2015 Oikeuksien varmistaminen Tuotekehitys Markkinoilletulo Brändi TUOTE ja sen SUOJAUS Kartoitus Seuranta Palaute

Lisätiedot

Kuinka varmistetaan hankkeelle juuri oikea määrä resurssointia? Copyright Comia Software Oy, 2015, Kaikki oikeudet pidätetään

Kuinka varmistetaan hankkeelle juuri oikea määrä resurssointia? Copyright Comia Software Oy, 2015, Kaikki oikeudet pidätetään Kuinka varmistetaan hankkeelle juuri oikea määrä resurssointia? Jussi-Pekka Kurikka FM, yrittäjä, toimitusjohtaja, koodari, harrastajanäyttelijä Java, PHP, VBA Puh.: 020 734 1661 Email: jussi-pekka.kurikka@comiasw.com

Lisätiedot

SCM-foorumin esittely

SCM-foorumin esittely SCM-foorumin esittely SCM-foorumin vuoden 2016 painopistealueet, joihin paneudutaan tiimien työskentelyn kautta Kilpailuedun kehittäminen Kilpailukyvyn parantaminen SCM Strategia (valinnat, kasvun mahdollistaminen)

Lisätiedot

Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen

Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen Jalkapalloseuran pitkäjänteinen kehittäminen Ylöjärven Ilves ry Petri Puronaho SPL Tampereen piiri 19.2015 Seuratutoroinnin tavoite Tavoitteena on: Auttaa, tukea ja ohjata seuran pidemmän aikavälin suunnitelman

Lisätiedot

SCIENTIX - LUMA-opettajien. uusia ideoita opetukseen. M ij P ll i. Maija Pollari LUMA-keskus Suomi MAOL-kevätkoulutuspäivä 18.4.

SCIENTIX - LUMA-opettajien. uusia ideoita opetukseen. M ij P ll i. Maija Pollari LUMA-keskus Suomi MAOL-kevätkoulutuspäivä 18.4. SCIENTIX - LUMA-opettajien verkkoportaalista t uusia ideoita opetukseen M ij P ll i Maija Pollari LUMA-keskus Suomi MAOL-kevätkoulutuspäivä 18.4.2015 Mitä ajatuksia herättävät nämä yhdistelmät: Opettaja

Lisätiedot

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Tässä modulissa kyse on siitä, että kirkastetaan ja haetaan faktoja markkinatilanteesta, jotta tiedämme, missä olemme suhteessa muihin sekä miten voisimme sitten erottua

Lisätiedot

Enterprise Architecture TJTSE Yrityksen kokonaisarkkitehtuuri

Enterprise Architecture TJTSE Yrityksen kokonaisarkkitehtuuri Enterprise Architecture TJTSE25 2009 Yrityksen kokonaisarkkitehtuuri Jukka (Jups) Heikkilä Professor, IS (ebusiness) Faculty of Information Technology University of Jyväskylä e-mail: jups@cc.jyu.fi tel:

Lisätiedot

Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa. maassa? & Case Intia

Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa. maassa? & Case Intia Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa maassa? & Case Intia 16.4.2014 / Hannu Rossi Miksi haluat mennä uudelle markkina-alueelle? Nykyinen markkinat ovat täysin hyödynnetty/katettu? Tarvitset

Lisätiedot

Laadun kehittäminen Lupa toimia eri tavalla. 2013 13.5. Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti

Laadun kehittäminen Lupa toimia eri tavalla. 2013 13.5. Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Laadun kehittäminen Lupa toimia eri tavalla 2013 13.5. Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Tutkimuspäällikkö vai Yli-innovaatioaktivisti? Vastaanottovirkailija vai First Impression Manager? Väite

Lisätiedot

Kuvat Web-sivuilla. Keskitie:

Kuvat Web-sivuilla. Keskitie: Kuvat Web-sivuilla Nielsen: Web-sivun kuvitus on pyrittävä minimoimaan vasteajan takia. Kaikki perusteeton kuvitus on karsittava. Yksi kuva vastaa tuhatta sanaa vs Latausajassa yksi kuva vastaa kahta tuhatta

Lisätiedot

2.1. Tehtävänä on osoittaa induktiolla, että kaikille n N pätee n = 1 n(n + 1). (1)

2.1. Tehtävänä on osoittaa induktiolla, että kaikille n N pätee n = 1 n(n + 1). (1) Approbatur 3, demo, ratkaisut Sovitaan, että 0 ei ole luonnollinen luku. Tällöin oletusta n 0 ei tarvitse toistaa alla olevissa ratkaisuissa. Se, pidetäänkö nollaa luonnollisena lukuna vai ei, vaihtelee

Lisätiedot

Miten kokonaisarkkitehtuurityöllä voidaan tukea muutosten johtamista? Jaakko Taskinen

Miten kokonaisarkkitehtuurityöllä voidaan tukea muutosten johtamista? Jaakko Taskinen Miten kokonaisarkkitehtuurityöllä voidaan tukea muutosten johtamista? Jaakko Taskinen 12.10.2017 Kuka? Jaakko Taskinen Kokonaisarkkitehtuurikonsultti Sofigatella Tuotantotalouden DI, taustaa liikkeenjohdon

Lisätiedot

Miksipä Benchmarking?

Miksipä Benchmarking? Esityksen sisälmykset Miksipä Benchmarking? 1. yleistä (so. korkealentoista) benchmarkingista 2. kokemuksia yhdestä yritelmästä TieVie-asiantuntijakoulutus Turun lähiseminaari 18.3.2005 Markku Ihonen Benchmarking

Lisätiedot

Tapausriskien arviointiin tuotiin uudet kysymykset, jotka liittyvät vain yhteen yksittäiseen tapaukseen.

Tapausriskien arviointiin tuotiin uudet kysymykset, jotka liittyvät vain yhteen yksittäiseen tapaukseen. Tapausriskien arviointiin tuotiin uudet kysymykset, jotka liittyvät vain yhteen yksittäiseen tapaukseen. 38 Todellinen menetelmä on itse asiassa periaatteiden tasolla, ja kuvan matriisi on vain yksi esimerkki

Lisätiedot

ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6

ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6 Sisällysluettelo ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6 2. LAADULLISEN TUTKIMUKSEN KÄSITTEITÄ... 9 1.1 TUTKIMUKSEN TEKEMISEN TAUSTAFILOSOFIAT... 10 1.2 LAADULLINEN TUTKIMUS VS. MÄÄRÄLLINEN

Lisätiedot

MARTIN ROONEY - PARISI SPEED SCHOOL HARJOITTELUN PERIAATTEET

MARTIN ROONEY - PARISI SPEED SCHOOL HARJOITTELUN PERIAATTEET MARTIN ROONEY - PARISI SPEED SCHOOL HARJOITTELUN PERIAATTEET 1 2 JOHDONMUKAISUUS Kurinalainen ajatus ja toteus harjoittelussa B-I-G = get your Butt In to the Gym 3 YMMÄRTÄMINEN JOHDONMUKAISUUS Jos ei ymmärrä

Lisätiedot

Videomarkkinoinnin opas

Videomarkkinoinnin opas Videomarkkinoinnin opas Hei! Kiitos, että latasit Go:groupin videomarkkinointioppaan. Näiden vinkkien avulla saat uusia ideoita ja tehoa videomarkkinointiisi. Kysyttävää? Autamme mielellämme! Lähetä sähköpostia

Lisätiedot

Riskienhallinta prosessina ja käytännössä Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä Jyrki Lahnalahti, tuotepäällikkö

Riskienhallinta prosessina ja käytännössä Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä Jyrki Lahnalahti, tuotepäällikkö Riskienhallinta prosessina ja käytännössä Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä 7.9.2016 Jyrki Lahnalahti, tuotepäällikkö Tänään iskemme käsiksi näihin Agenda riskienhallinnan teoriaa riskienhallinta

Lisätiedot