Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK)"

Transkriptio

1 Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Viite Asia Yleisten asioiden neuvosto Suomea edustaa lokakuun yleisten asioiden neuvostossa ulkoasiainministeri Timo Soini. Neuvostossa keskustellaan monivuotisen rahoituskehyksen väliarvioinnista puheenjohtajan laatiman tilannekatsauksen pohjalta. Väliarvioinnista on määrä sopia vuoden loppuun mennessä. Suomi suhtautuu periaatteessa myönteisesti tavoitteisiin joustavuuden lisäämiseksi esimerkiksi muuttoliikkeen aiheuttamiin menoihin vastaamiseksi. Lisärahoitusesityksissä tulee aina selvittää mahdollisimman pitkälle rahoituksen uudelleen kohdentamisen mahdollisuudet ja huolehtia siitä, että lisärahoitus toteutetaan rahoituskehyksen kokonaistasoa kasvattamatta. Toisena pääaiheena on lokakuun Eurooppa-neuvoston valmistelu. Neuvosto käy keskustelun Eurooppa-neuvoston päätösluonnoksesta. Suomi pitää tärkeänä, että syksyn Eurooppa-neuvostoissa tehdään työtä Bratislavan epävirallisessa päämieskokouksessa esillä olleen etenemissuunnitelman hengessä ja että EU:n kehittämistä jatketaan tavalla, joka varmistaa unionin yhtenäisyyttä. EU:n turvapaikkapolitiikkaa ja muita muuttoliikettä koskevia järjestelyitä tulee kehittää yhtenä kokonaisuutena. Suomen näkemyksen mukaan Eurooppa-neuvoston tulee antaa vahva viesti siitä, miten meneillään olevia vapaakauppaneuvotteluja jatketaan. Suomi pitää tärkeänä, että EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus allekirjoitetaan lokakuussa 2016 ja että sopimusta voidaan soveltaa väliaikaisesti mahdollisimman pian allekirjoituksen ja Euroopan parlamentin hyväksynnän jälkeen. Suomi pitää tärkeänä, että Syyria tulee vahvasti esiin Venäjä-keskustelussa. Lisäksi puheenjohtaja tiedottaa seuraavista askeleista parempaa sääntelyä koskevan toimielinten välisen sopimuksen toimeenpanemiseksi. Suomi pitää tärkeänä, että neuvosto vaikuttaa täysipainoisesti toimielinten yhteisen julistuksen valmisteluun ja sisältöön.

2 Asialista: 2(21) Esityslistan hyväksyminen Lainsäädäntökäsittelyt (Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 16 artiklan 8 kohdan mukainen julkinen käsittely) (mahd.) A-kohtien luettelon hyväksyminen Monivuotisen rahoituskehyksen väliarviointi s. 3 =Tilannekatsaus A-kohtien luettelon hyväksyminen Muut kuin lainsäädäntöasiat Päätöslauselmat, päätökset ja lausunnot, jotka Euroopan parlamentti hyväksyi istuntojaksoillaan Strasbourgissa syyskuuta ja lokakuuta 2016 s ja 21. lokakuuta 2016 kokoontuvan Eurooppa-neuvoston valmistelu s. 14 =Ehdotus päätelmiksi Toimielinten välinen sopimus täytäntöönpano s. 17 =Puheenjohtajavaltion tiedotusasia Muut asiat

3 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM BO Kulmala Vesa(VM) (21) Asia Yleisten asioiden neuvosto ; Monivuotisen rahoituskehyksen väliarviointi ja puheenjohtajan tilannekuvaraportti Kokous Yleisten asioiden neuvosto U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Vuosia koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta annetun neuvoston asetuksen (EU, Euratom) n:o 1311/2013 artiklan 2 mukaan komissio esittää vuoden 2016 loppuun mennessä arvioinnin rahoituskehyksen toiminnasta ottaen huomioon EU-alueen taloudellinen kehitys sekä viimeisimmät makrotalousennusteet. Komission tiedonanto monivuotisen rahoituskehyksen väliarvioinniksi Tuloksiin keskittyvä EU:n talousarvio (COM (2016) 603 final) julkaistiin Monivuotisen rahoituskehyksen väliarviointi-esitys esiteltiin yleisten asioiden neuvostossa Asiasta keskustellaan yleisten asioiden neuvostossa myös ja Yleisten asioiden neuvoston kokouksessa käydään keskustelua puheenjohtajan laatiman tilannekuvaraportin pohjalta. Raporttia on valmisteltu erikseen komission tiedonantoa käsittelemään perustetussa puheenjohtajan ystävät -ryhmässä sekä Coreper II-kokouksessa Komission tavoitteena on saada väliarviosta yhteisymmärrys ja siihen liittyvät lainsäädäntöesitykset hyväksytyiksi vuoden 2016 loppuun mennessä. Varainhoito- ja sektorirahastokohtaisiin asetuksiin liittyvät muutosesitykset olisi tarkoitus saada voimaan vuoden 2018 alusta. Suomen yksityiskohtaiset kannat komission tiedonantoon rahoituskehyksen väliarvioinniksi on selostettu E-kirjeessä E 91/2016 vp. Suomi tukee komission tiedonannossa esitettyjä keskeisiä prioriteettialoja. On selvää, että muuttoliike ja pakolaiskriisi asettavat Euroopan unionille ja jäsenvaltioille suuria haasteita, joihin vastaaminen edellyttää määrätietoisia, vaikuttavia ja tehokkaasti toimeenpantavia EU-tason toimia kaikilla politiikkasektoreilla. Suomen mukaan yhtä tärkeää on panostaminen kasvun, työllisyyden ja investointien lisäämiseen Euroopassa.

4 Pääasiallinen sisältö 4(21) Suomelle on keskeistä, että joustavuuden lisääminen ei tarkoita lisärahoitusvaatimuksia jäsenmaille eikä budjetin koon tosiasiallista kasvattamista. Suomen mukaan lisärahoitusesityksissä tulee lisäksi aina selvittää mahdollisimman pitkälle rahoituksen uudelleenkohdentamisen mahdollisuudet ja huolehtia siitä, että lisärahoitus toteutetaan rahoituskehyksen kokonaistasoa kasvattamatta. Suomen näkemyksen mukaan maksukattoon tulee sisällyttää myös kehysten ulkopuolisten erityisvälineiden maksut. Samalla on selvää, että rahoituskehysten sisällä maksukaton puitteissa, on oltava mahdollisuus vastata joustavasti ennakoimattomiin haasteisiin, kuten muuttoliike. Komission tiedonantoon ja sen yksityiskohtiin liittyy edelleen avoimia kysymyksiä muun muassa rahoituksen uudelleenkohdentamisen mahdollisuuksista, esitettyjen lisärahoitustoimien välttämättömyydestä, joustovaran käyttöönottamisesta, esitettyjen toimien kokonaistaloudellisista vaikutuksista rahoituskehyskauden loppuun 2020 asti sekä eri lainsäädäntöehdotusten yhteisvaikutuksista ja käsittelyn aikatauluista Yleisesti Suomi tukee komission tavoitetta parantaa ja tehostaa unionin varojen käyttöä sekä talouden hoitoa kunnioittaen budjettiperiaatteita. Neuvoston puheenjohtajavaltio on laatinut tilannekuvaraportin tähän mennessä erillisessä komission tiedonantoa käsittelemään perustetussa puheenjohtajan ystävät -ryhmässä käydyistä keskusteluista. Tilannekuvaraportissa pyritään vetämään yhteen jäsenvaltioiden keskusteluissa esiin nostamat alustavat näkökannat komission tiedonantoon ja siihen sisältyviin ehdotuksiin. Keskustelua valmisteltiin myös Coreper II- kokouksessa 12.10, jossa keskustelua käytiin puheenjohtajan kysymysten pohjalta: Kysymykset Coreperille 1. Hyväksyvätkö jäsenmaat komission ehdottamien määrärahalisäysten, jotka ovat kokonaisuutena 6,3 miljardia euroa, suuruuden ja tarkoituksen, vai onko mailla eriäviä näkemyksiä näistä lisäyksistä? 2. Mitä jäsenmaat pitävät parhaimpana keinona rahoittaa esitetyt lisäykset? 3. Hyväksyvätkö jäsenmaat komission ehdotuksen uuden erityisvälineen, kuten Euroopan unionin kriisivaraus, luomisen ja sen rahoittamisen vapautetuista sitoumuksista? 4. Hyväksyvätkö jäsenmaat komission ehdottamat keskeisimmät muutokset MFFasetukseen joustovälineen ja hätäapuvarauksen koon kaksinkertaistamisesta sekä maksusitoumusmäärärahojen kokonaisliikkumavaran ja maksumäärärahojen kokonaisliikkumavaran rajoitusten poistamisesta? Ovatko jäsenmaat löytäneet muita keinoja parantaa rahoituskehyksen joustavuutta? 5. Hyväksyvätkö jäsenmaat komission ehdotuksen ennakoimattomiin menoihin varatun liikkumavaran käyttöönotto päätöksen muuttamisesta siten, että vuonna 2014 käyttöön otettu määrä korvataan vuonna 2017 alkuperäisessä päätöksessä olleen aikataulun (vuosina ) sijaan?

5 Puheenjohtajan raportti 5(21) Tilannekuvaraportin pohjalta voidaan todeta käydyistä keskusteluista muun muassa seuraavaa: I. Yleiset huomiot Moni jäsenmaa toi esiin puutteellisen informaation koskien komission esityksen yksityiskohtia esimerkiksi lisärahoitusesitysten perusteista ja esitettyjen toimien kokonaistaloudellisista vaikutuksista. Lukuisat jäsenmaat myös kyseenalaistivat prosessille asetetun tiukan aikataulun. Yleisesti jäsenmaat tukivat komissio esiintuomia poliittisia prioriteetteja, erityisesti koskien muuttoliikettä ja turvallisuutta. Joukko jäsenmaita alleviivasi uusien poliittisten painopisteiden yhteydessä tarvetta uudelleenpriorisointiin ja budjettineutraaleihin toimiin sekä sen merkittävyyttä, että kansallisille budjeteille ei luoda ylimääräistä painetta. Samat jäsenmaat korostivat myös voimakkaasti uusien prioriteettien rahoittamista uudelleenkohdennuksin sen sijaan, että varat otettaisiin olemassa olevista marginaaleista. Iso osa jäsenmaista korosti vahvasti, että keskustelu lisärahoituksesta ja joustavuuden lisäämisestä sekä erityisvälineiden maksumäärärahoista tulisi käydä yhtenä kokonaispakettina. Merkittävä osa jäsenmaista vaati, että rahoituskehysasetuksessa asetettuja määrärahakattoja kunnioitetaan Jäsenmaat jakautuivat kysymyksessä erityisvälineiden maksumäärärahojen paikasta kehyksen sisä- vai ulkopuolella: osa tuki komissio kantaa, että maksut tulisi olla kehyksen ulkopuolella; ja vastaavasti osa oli sillä kannalla, että erityisvälineiden maksut tulisi kuulua kehyksen sisäpuolelle Neuvoston oikeuspalvelu totesi, että sen näkemyksen mukaan komission esittämä tapa pyrkiä ratkaisemaan edellä mainittu kysymys lopullisesti ja yleisellä tasolla ennakoimattomiin menoihin varatun liikkumavaran käyttöönottopäätöstä muuttamalla, ei ole oikeudellisesti mahdollista. Kyseinen ratkaisu on kytketty rahoituskehysasetukseen ja voidaan ratkaista ainoastaan neuvoston yksimielisyydellä. II. Joustavuus Yleisesti jäsenmaat näkivät tervetulleina pyrkimykset parantaa nykyisen rahoituskehyksen joustavuutta, jotta varmistetaan EU-budjetin nopea sopeutuminen uusiin prioriteetteihin ja ennakoimattomiin tilanteisiin. Useat jäsenmaat korostivat, että joustavuuden lisäämiseksi on olemassa monia vaihtoehtoja, jotka voidaan toteuttaa määrärahakattoja kunnioittaen Euroopan unionin kriisivaraus Vaikka muutama jäsenmaa näki potentiaalia tutkia tarkemmin komission esitystä uudeksi Euroopan unionin kriisivaraukseksi ja sen rahoittamista vapautuneista sitoumuksista, iso osa jäsenmaista oli päinvastoin sitä mieltä, että kyseinen uusi instrumentti ei tarjoa mitään todennettua lisäarvoa jo olemassa oleviin nähden ja sellaisen luominen lisäisi nykyisen rahoituskehyksen monimutkaisuutta.

6 Osa jäsenmaista esitti myös periaatteellisen vastustuksensa esitykselle käyttää uudelleen vapautettuja sitoumuksia 6(21) III. Lisärahoitusesitykset ( top-ups ) Monet jäsenmaat ilmaisivat huolensa sille, että tässä vaiheessa ei ollut riittävää selvyyttä esitettyjen lisärahoitustoimien käytöstä, korostaen, että tämä oli merkittävä seikka arvioitaessa ko. ehdotuksia. Pieni osa jäsenmaista kannatti lisärahoitusesityksiä komission esitysten mukaisina. Merkittävä osa jäsenmaista kuitenkin toi esiin, että lisärahoitusesitykset ovat hyväksyttäviä vain jos ne rahoitetaan uudelleen kohdentamalla. Muuttoliikkeeseen ja turvallisuuteen liittyvien toimien vahvistaminen sai laajan kannatuksen. IV. Prosessi ja työskentelytavat Monet jäsenmaat korostivat, että perusteellinen keskustelu on tarpeellista ja välttämätöntä ja se täytyy priorisoida tärkeämmäksi kuin tiukat aikataulut. Nämä jäsenmaat olivat myös sitä mieltä, että rahoituskehyksen välitarkastelua ei tule linkittää muihin budjettineuvotteluihin. Jotkut jäsenmaat pitivät parempana, että rahoituskehyksen väliarviointiin perustettu Puheenjohtajan ystävät -ryhmä varmistaisi kaikkien väliarviopakettiin liittyvien ehdotusten yhteensovittamisen, ml. varainhoitoasetuksen ja monivuotisia ohjelmia koskevien 15 muuhun alakohtaisiin varainhoitosääntöihin (ns. Omnibus-paketti ) liittyvät ehdotukset. Tausta Komission tiedonanto monivuotisen rahoituskehyksen väliarvioinniksi Tuloksiin keskittyvä EU:n talousarvio julkaistiin Kuten MFF-asetuksen 2 artiklassa edellytetään, komissio esittää kehyksen toiminnasta väliarvioinnin, jossa otetaan huomioon taloudellinen tilanne sekä viimeisimmät makrotalousennusteet. Se tarkastelee nykyisen rahoituskehyksen täytäntöönpanon keskeisiä osatekijöitä vuodesta Komission pyrkimys on aloitteella varmistaa se, että varoja osoitetaan painopisteisiin ja että kaikki toimet johtavat selkeisiin tuloksiin ja lisäarvoon. Komission tiedonannossa todetaan, että EU:n talousarviolla on kehitettävä kykyä tukea muuttovirtojen hallintaa ja pakolaisten suojelua ja kotouttamista sekä puututtava muuttoliikkeen perussyihin. Tämä on yksi komission arvioinnin mukana esitettävän säädösehdotuspaketin päätarkoituksista. Komissio pyrkii paketilla sekä tarjoamaan lisävaroja muuttoliike- ja turvallisuustoimiin nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen sisällä että lisäämään sen joustoa ennakoimattomissa tilanteissa. Tiivistetysti komission esityksen pääkohdat voi jakaa kolmeen osaan: 1.) Määrälliset esitykset, rahoitusta määritellyille prioriteettialoille; 2.) Muutosesitykset talousarvion joustavuuden ja mukautumiskyvyn lisäämiseksi varojen käyttöönotossa ja maksamisessa; 3.) Yksinkertaisemmat säännöt ja keskittyminen tuloksiin. 1. Määrälliset esitykset; rahoitusta määritellyille prioriteettialoille

7 7(21) Komissio ehdottaa, että monivuotisen rahoituskehyksen jäljellä olevalla kaudella käytetään uusia keinoja ja asetetaan saataville vielä 6,3 miljardia euroa niiden ohjelmien vahvistamiseksi tai jatkamiseksi, joilla on ollut suuri kysyntä ja joissa varat on hyödynnetty tehokkaasti työllisyyttä ja kasvua koskevan painopisteen saavuttamiseen, sekä sen varmistamiseksi, että Eurooppa pystyy tulevina vuosina vastamaan muuttoliikkeeseen ja turvallisuuteen liittyviin uusiin haasteisiin. Komissio ehdotuksen mukaan tämä jakautuisi 2,4 miljardia (noin 39 %) työllisyyteen ja kasvuun liittyviin toimiin ja 3,9 miljardia (noin 61 %) muuttoliikkeeseen ja maahanmuuton juurisyihin vaikuttaviin toimiin. Kokonaisuutena lisärahoitus (sitoumuksina noin 6,3 mrd) olisi tarkoitus rahoittaa pääosin käyttämättömistä marginaaleista v Muutosesitykset talousarvion joustavuuden ja mukautumiskyvyn lisäämiseksi varojen käyttöönotossa ja maksamisessa Komission väliarvioinnissa esittämissä uusissa rahoitusaloitteissa hyödynnetään monivuotisessa rahoituskehyksessä käytettävissä olevaa budjetin liikkumavaraa. Komission mukaan ilman muutoksia nykyisiin asetuksiin tämä rajoittaisi talousarvion valmiutta reagoida ennakoimattomiin tilanteisiin monivuotisen rahoituskehyksen loppuvuosina. Komissio esittää väliarvioinnissa muutoksia MFF-asetuksen muuttamiseksi, joilla lisätään budjetin joustavuutta, jota komission mukaan tarvitaan, että v on riittävää joustavuutta vastata odottamattomiin tarpeisiin. Komission tällä perusteella ehdottamat keskeisimmät muutokset MFF-asetukseen ovat erityisesti joustovälineen ja hätäapuvarauksen koon kaksinkertaistaminen, maksusitoumusmäärärahojen kokonaisliikkumavaran ja maksumäärärahojen kokonaisliikkumavaran rajoitusten poistaminen, uusi erityisväline Euroopan unionin kriisivaraus sekä yksimielistä tulkintaa siitä, että erityisrahoitusvälineisiin liittyvät maksut ylittävät monivuotisen rahoituskehyksen enimmäismäärät. 3. Yksinkertaisemmat säännöt ja keskittyminen tuloksiin. Monivuotisen rahoituskehyksen väliarviointiin/tarkistukseen liittyy keskeisesti komission ehdotus varainhoitosääntöjen yksinkertaistamisesta. Tarkoituksena on tehdä yhdessä säädöksessä yleisten varainhoitosääntöjen kunnianhimoinen tarkistus sekä vastaavat muutokset myös monivuotisia ohjelmia koskevissa 15 muussa säädöksessä vahvistettuihin alakohtaisiin varainhoitosääntöihin. Sisällyttämällä alakohtaiset muutokset yhteen lainsäädäntöehdotukseen pyritään varmistamaan toiminnan johdonmukaisuus ja tehokas hyväksymisprosessi. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 1311/2013 SEUT 312, erityinen lainsäätämisjärjestys, neuvoston yksimielisyys Käsittely Euroopan parlamentissa Euroopan parlamentissa asiaa valmistellaan parlamentin budjettivaliokunnassa. Yleisesittelijöinä toimivat Jan Olbrycht (EPP, PL) sekä Isabelle Thomas (S&D, FR).

8 Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely 8(21) Parlamentti on julkaissut 6. heinäkuuta 2016 päätöslauselman monivuotisen rahoituskehyksen vaalien jälkeisen tarkistamisen valmistelusta: parlamentin huomautukset komission ehdotusta odotettaessa (P8_TA(2016)0309). EU-ministerivaliokunnan kirjallinen menettely Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset - Puheenjohtajan tilanneraportilla tai komission tiedonannolla ei sinänsä ole välittömiä taloudellisia vaikutuksia. Komission tiedonannossa esittämät rahoitustoimet sekä tiedonannon toimeenpanoon liittyvät lainsäädännön muutosesitykset aiheuttaisivat kuitenkin toteutuessaan taloudellisia vaikutuksia EU-budjettiin ja Suomen EU-maksuun. Näitä vaikutuksia on arvioitu tarkemmin komission esityksestä erikseen laaditussa E-kirjeessä (E 91/2016 vp). Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat Komission tiedonannossa mainittuja lainsäädäntöehdotuksia käsitellään omina kokonaisuuksinaan myöhemmin laadittavissa U-kirjelmissä. Doc /16 CADREFIN 85 POLGEN 118 FIN 629 (puheenjohtajan tilanneraportti) Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/BO Vesa Kulmala, puh , vesa.kulmala@vm.fi VM/BO Seija Kivinen, puh seija.kivinen@vm.fi EUTORI-tunnus EU/2016/1479 Liitteet Viite

9 9(21) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Asia Euroopan parlamentin päätöslauselmat, päätökset ja lausunnot istuntojaksoilla ja Kokous Yleisten asioiden neuvosto U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Yleisten asioiden neuvosto ottaa tiedoksi Euroopan parlamentin istuntojaksollaan ja tekemät päätöslauselmat, päätökset ja lausunnot. Päätöslauselmat ovat asialistalla B-kohtana, jotta jäsenvaltiot voivat halutessaan kiinnittää erityistä huomiota joihinkin niistä. Näin tapahtuu kuitenkin harvoin. Esille nostetut päätöslauselmat liittyvät yleensä toimielinten välisiin suhteisiin, kohdistuvat johonkin jäsenvaltioon asiassa, joka ei kuulu unionin toimivaltaan, tai ovat muuten unionin kannalta merkittäviä. Unionin päätöksentekoprosesseihin liittyvät päätöslauselmat käsitellään asianmukaisella tavalla komissiossa ja neuvostossa. Suomen kanta Otetaan päätöslauselmat, päätökset ja lausunnot tiedoksi. Pääasiallinen sisältö Tiistai 13. syyskuuta Strasbourg Koheesiopolitiikka ja älykkääseen erikoistumiseen tähtäävät tutkimus- ja innovointistrategiat (RIS3) Euroopan alueellinen yhteistyö parhaat käytänteet ja innovatiiviset toimet Autoalan päästömittauksia käsittelevä tutkimus István Ujhelyin koskemattomuuden pidättämistä koskeva pyyntö Rosario Crocettan erioikeuksien ja vapauksien puolustamista koskeva pyyntö Sotirios Zarianopoulosin koskemattomuuden pidättämistä koskeva pyyntö EU:n ja Kiinan välinen sopimus Kroatian liittymisen johdosta ***

10 EU:n ja Uruguayn välinen sopimus Kroatian liittymisen johdosta *** Tilintarkastustuomioistuimen jäsenen nimittäminen Lazaros Stavrou Lazarou Tilintarkastustuomioistuimen jäsenen nimittäminen João Figueiredo Tilintarkastustuomioistuimen jäsenen nimittäminen Leo Brincat Kolmansien maiden kanssa käytävää ulkomaankauppaa koskevat tilastot (säädösvallan ja täytäntöönpanovallan siirtäminen) ***II Maakaasun ja sähkön hintoja koskevat tilastot ***I Kohti energiamarkkinoiden uutta rakennetta Lämmitystä ja jäähdytystä koskeva EU:n strategia Pk-yritysten kilpailukyvyn parantaminen Alppien aluetta koskeva EU:n strategia EU:n Afrikka-hätärahasto: kehitysapuun ja humanitaariseen apuun liittyvät vaikutukset Työ- ja yksityiselämän tasapainolle suotuisten työmarkkinaolosuhteiden luominen 10(21) Keskiviikko 14. syyskuuta Strasbourg EU:n ja Sveitsin väliseen henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta tehtyyn sopimukseen liitettävä pöytäkirja (Kroatian liittyminen) *** Kasvua ja työllisyyttä käsittelevä sosiaalialan kolmikantahuippukokous *** Sisävesialusten tekniset vaatimukset ***II EU:n ja SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välinen talouskumppanuussopimus *** Kalastusalan työtä koskevan yleissopimuksen täytäntöönpano Puolan viimeaikaiset tapahtumat ja niiden vaikutus Euroopan unionin perusoikeuskirjassa vahvistettuihin perusoikeuksiin EU:n suhteet Tunisiaan nykyisessä alueellisessa tilanteessa Sosiaalinen polkumyynti EU:ssa Delegoidun säädöksen vastustaminen: paketoituja ja vakuutusmuotoisia sijoitustuotteita koskevat avaintietoasiakirjat Torstai 15. syyskuuta Strasbourg Uuden komission jäsenen nimittäminen Filippiinit Somalia Zimbabwe Matkustusasiakirja laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamista varten ***I

11 Arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkaistava esite ***I Turvapaikkajärjestelmä: Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavat väliaikaiset toimenpiteet * Jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivat * Johannesburgissa järjestettävän CITES COP17 -kokouksen tärkeimmät tavoitteet Postipalveludirektiivin soveltaminen Pk-yritysten rahoituksen saatavuus ja pk-yritysten rahoituksen monimuotoisuuden lisääminen pääomamarkkinaunionissa Paras tapa hyödyntää pk-yritysten mahdollisuudet työpaikkojen luontiin Yhdenvertaista kohtelua työssä koskevan direktiivin soveltaminen Euroopan globalisaatiorahaston toiminta, vaikutus ja lisäarvo Tarkistusten hyväksyminen komission ehdotukseen (työjärjestyksen 61 artiklan 2 kohdan tulkinta) Tiistai 4. lokakuuta Strasbourg Ilmastonmuutosta koskevan YK:n puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen tekeminen Euroopan unionin puolesta *** Giorgos Grammatikakisin koskemattomuuden pidättämistä koskeva pyyntö Euroopan unionin solidaarisuusrahaston varojen käyttöönotto tuen antamiseksi Kreikalle marraskuussa 2015 Joonian saarilla tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotto: EGF/2016/001 FI/Microsoft Euroopan globalisaatiorahaston varojen käyttöönotto: hakemus EGF/2016/002 SE/Ericsson Oikeusapu rikoksesta epäillyille ja syytetyille rikosoikeudellisissa menettelyissä ja eurooppalaista pidätysmääräystä koskevissa menettelyissä etsityille henkilöille ***I Tiettyjen sellaisten tavaroiden kauppa, joita voi käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja muuhun vastaavanlaiseen kohteluun tai rankaisemiseen ***I Kiinan ja Europolin välinen strategista yhteistyötä koskeva sopimus * AKT-maiden ja EU:n suhteiden tulevaisuus vuoden 2020 jälkeen Keskiviikko 5. lokakuuta Strasbourg 11(21) Perun liittyminen yksityisoikeuden alaa koskevaan vuoden 1980 Haagin yleissopimukseen kansainvälisestä lapsikaappauksesta * Kazakstanin liittyminen yksityisoikeuden alaa koskevaan vuoden 1980 Haagin yleissopimukseen kansainvälisestä lapsikaappauksesta * Korean liittyminen yksityisoikeuden alaa koskevaan vuoden 1980 Haagin yleissopimukseen kansainvälisestä lapsikaappauksesta * Maailman ravitsemus- ja elintarviketurvaa koskevat globaalit tavoitteet ja unionin sitoumukset Euroopan syyttäjänvirasto ja Eurojust

12 12(21) Viimeaikaisten Caterpillarin ja Alstomin tapausten myötä esiin tullut tarve eurooppalaiseen uudelleenteollistamispolitiikkaan Torstai 6. lokakuuta Strasbourg Ruanda ja Victoire Ingabiren tapaus Sudan Thaimaa ja erityisesti Andy Hallin tapaus Kansainväliset tilinpäätösstandardit: IFRS 9 Syyrian tilanne Vuonna 2016 Marrakeshissa Marokossa järjestettävä YK:n ilmastonmuutoskokous (COP 22) Elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista annetun asetuksen täytäntöönpano Unionin lainsäädännön soveltamisen valvonta: vuosikertomus 2014 Geneettisesti muunnetun maissin Bt11 siementen saattaminen markkinoille Geneettisesti muunnetun maissin 1507 siementen saattaminen markkinoille Geneettisesti muunnetun maissin MON 810 siementen luvan uusiminen Geneettisesti muunnetusta maissista MON 810 valmistettujen tuotteiden luvan uusiminen Geneettisesti muunnetun puuvillan MON saattaminen markkinoille EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Käsittely Euroopan parlamentissa Täysistunnot ja Kansallinen valmistelu EU-ministerivaliokunnan kirjallinen menettely Eduskuntakäsittely Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat

13 Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot 13(21) Heli Siivola (VNEUS), EUTORI-tunnus Liitteet Viite

14 Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Eteläpää Mari(VNK) (21) Asia YAN; Lokakuun Eurooppa-neuvoston päätelmäluonnos Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta YAN käy keskustelun toisesta päätelmäluonnoksesta Suomi pitää tärkeänä, että syksyn Eurooppa-neuvostoissa tehdään työtä Bratislavan epävirallisessa päämieskokouksessa esillä olleen etenemissuunnitelman hengessä ja että EU:n kehittämistä jatketaan tavalla, joka varmistaa unionin yhtenäisyyttä. EU:n turvapaikkapolitiikkaa ja muita muuttoliikettä koskevia järjestelyitä tulee kehittää yhtenä kokonaisuutena. Suomen näkemyksen mukaan Eurooppa-neuvoston tulee antaa vahva viesti siitä, miten meneillään olevia vapaakauppaneuvotteluja jatketaan. Suomi pitää tärkeänä, että EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus allekirjoitetaan lokakuussa 2016 ja että sopimusta voidaan soveltaa väliaikaisesti mahdollisimman pian allekirjoituksen ja Euroopan parlamentin hyväksynnän jälkeen. Suomi pitää tärkeänä, että Syyria tulee vahvasti esiin Venäjä-keskustelussa. Pääasiallinen sisältö Päätelmäluonnoksessa todetaan Eurooppa-neuvoston arvioivan EU:n kokonaisvaltaisen muuttoliikepolitiikan viimeaikaista kehitystä kiinnittäen huomiota erityisesti ulkoiseen ulottuvuuteen. Rajavalvonnan osalta todetaan EU:n uuden raja- ja rannikkovartioston perustaminen, joka tulee saavuttamaan täyden toimintakyvyn nopean toiminnan ja palautusten osalta vuoden loppuun mennessä. Päätelmissä todetaan myös entry-exit -järjestelmää koskevan työn tila.

15 15(21) Päätelmät käsittelevät sekä keskisen että itäisen Välimeren muuttoliikereitin tilannetta. Eurooppa-neuvosto arvio kolmansien maiden kanssa tehtävistä kumppanuusopimusten osalta saavutettua tilannetta ja kannustaa nopeaa edistystä ulkoisen sijoitusohjelman osalta. Päätelmissä käsitellään EU-Turkki -sopimuksen toimeenpanon tilannetta. Päätelmissä viitataan myös EU:n ja Afganistanin kesken tehtyyn yhteistyöasiakirjaan sekä Euroopan turvapaikkajärjestelmän reformiin. Eurooppa-neuvoston todetaan arvioivan meneillään olevien vapaakauppasopimuksista käytävien neuvottelujen tilaa sekä käsittelevän tuontisuojainstrumenttien modernisaatiota. Päätelmissä viitataan myös Pariisin ilmastosopimuksen ratifikaatioon, eri sisämarkkinastrategioiden viimeistelyyn, Euroopan strategisten investointien rahastoa koskevaan jatkotyöhön sekä nuorisoa koskeviin aloitteisiin. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Käsittely Euroopan parlamentissa Kansallinen valmistelu EU-ministerivaliokunta (kirjallinen menettely ) Eduskuntakäsittely Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat 11225/16 LIMITE CO EUR-PREP 33 (kokousta varten jaetaan vielä uusi versio tästä asiakirjasta) Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot EUTORI-tunnus VNEUS/Eteläpää Liitteet

16 Viite 16(21)

17 Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) (21) Asia Parempaa sääntelyä koskevan toimielinten välisen sopimuksen toimeenpano Kokous Yleisten asioiden neuvosto U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio allekirjoittivat huhtikuussa 2016 parempaa sääntelyä koskevan toimielinten välisen sopimuksen. Sopimuksen toimeenpano on yleisten asioiden neuvostossa tiedotuskohtana. Puheenjohtajan on tarkoitus kertoa lyhyesti seuraavista askeleista koskien muun muassa kolmen toimielimen yhteisen julistuksen laatimista sekä tietojenvaihtoa kansainvälisistä sopimuksista. Suomen kanta Otetaan puheenjohtajan selvitys tiedoksi. Suomi pitää tärkeänä, että neuvosto vaikuttaa täysipainoisesti toimielinten yhteisen julistuksen valmisteluun ja sisältöön. Sopimuksen muiden osien osalta Suomi pitää tärkeänä paremman sääntelyn välineiden tehokasta hyödyntämistä. On myös tärkeää, että avoimuuden lisäämiseen panostetaan. Työ lainsäädäntömenettelyn eri vaiheiden seurattavuutta parantavan rekisterin ja delegoituja säädöksiä koskevan rekisterin perustamiseksi tulisi käynnistää nopeasti. Neuvoston tulisi käydä keskustelua siitä, mitä käytännön toimenpiteitä toimielinten välisen sopimuksen tehokas täytäntöönpano ja sen seuranta edellyttää sen osalta. Pääasiallinen sisältö Ajankohtaisia toimielinten välisen sopimuksen toimeenpanoa koskevia kysymyksiä ovat muun muassa: Toimielinten yhteinen julistus vuoden 2017 prioriteeteista

18 18(21) Toimielinten välisessä sopimuksessa sovittiin vuotuisesta ohjelmasuunnittelusta. Tältä pohjalta komissio käy neuvoston ja Euroopan parlamentin kanssa vuoropuhelua sekä ennen vuotuisen työohjelmansa hyväksymistä että sen jälkeen. Komission vuoden 2017 työohjelman valmistelusta on keskusteltu yleisten asioiden neuvostossa kesäkuussa ja syyskuussa Keskustelua jatketaan marraskuun yleisten asioiden neuvostossa komission hyväksymän työohjelman pohjalta. Komission on määrä hyväksyä työohjelma Komission työohjelman hyväksymisen jälkeen toimielinten on tarkoitus vaihtaa näkemyksiä tulevan vuoden aloitteista ja sopia tältä pohjalta yhteisestä julistuksesta, jonka komission ja neuvoston puheenjohtajat sekä Euroopan parlamentin puhemies allekirjoittavat. Yhteisessä julistuksessa on tarkoitus esittää seuraavan vuoden laajat tavoitteet ja prioriteetit sekä yksilöidä poliittisesti merkittävimmät asiat, joita olisi käsiteltävä lainsäädäntöprosessissa ensisijaisina, sanotun kuitenkaan vaikuttamatta lainsäädäntövallan käyttäjille perussopimuksilla annettuun toimivaltaan. Tietojenvaihto kansainvälisistä sopimuksista Toimielinten välisessä sopimuksessa todetaan, että on tärkeää varmistaa, että kukin toimielin voi käyttää perussopimuksissa vahvistettuja oikeuksiaan ja täyttää niissä vahvistetut velvollisuutensa, jotka liittyvät kansainvälisten sopimusten neuvottelemiseen ja tekemiseen. Toimielimet sitoutuivat kokoontumaan kuuden kuukauden kuluessa sopimuksen voimaantulosta neuvotellakseen käytännön yhteistyöjärjestelyjen ja tietojenvaihdon parantamisesta perussopimusten puitteissa, sellaisina kuin Euroopan unionin tuomioistuin niitä tulkitsee. Komissio nimesi syyskuussa 2016 varapuheenjohtaja/korkea edustaja Federica Mogherinin ja komissaari Johannes Hahnin edustajikseen aiheesta käytävissä neuvotteluissa. Delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset Toimielinten välisessä sopimuksessa todetaan, että koko voimassa oleva lainsäädäntö on tarpeen mukauttaa Lissabonin sopimuksella käyttöön otettuun lainsäädäntökehykseen ja että erityisesti on tarpeen mukauttaa pikaisesti kaikki perussäädökset, joissa vielä viitataan komitologiamenettelyyn kuuluvaan valvonnan käsittävään sääntelymenettelyyn. Komissio antaa tätä viimeksi mainittua mukauttamista koskevan ehdotuksen vuoden 2016 loppuun mennessä. Toimielinten välisen sopimuksen liitteenä on delegoituja säädöksiä koskeva Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission yhteisymmärrysasiakirja. Sopimuksessa todetaan, että toimielimet aloittavat sopimuksen voimaantulon jälkeen neuvottelut täydentääkseen yhteisymmärrysasiakirjaa vahvistamalla ei-sitovia perusteita, jotka koskevat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 ja 291 artiklan soveltamista. Komissio on nimennyt varapuheenjohtaja Frans Timmermansin edustajakseen aihetta koskevissa neuvotteluissa. Toimielinten välisessä sopimuksessa toimielimet sitoutuivat myös perustamaan vuoden 2017 loppuun mennessä yhteisen delegoitujen säädösten rekisterin. Tavoitteena on

19 19(21) avoimuuden lisääminen ja delegoidun säädöksen kaikkien eri vaiheiden seurannan mahdollistaminen. Lainsäädäntöprosessin eri vaiheiden seurannan helpottaminen Toimielinten välisessä sopimuksessa todetaan, että lainsäädäntöprosessin eri vaiheiden seurannan helpottamiseksi toimielimet kartoittavat mennessä tätä varten tarkoitettujen foorumien ja välineiden jatkokehittämistapoja. Pidemmällä tähtäimellä tarkoituksena on perustaa erityinen yhteinen tietokanta lainsäädäntöasioiden käsittelytilanteen seurantaa varten. Asian käsittelyyn vaikuttavat olennaiset tekijät EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely SEUT 295 artiklan mukaan Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio neuvottelevat keskenään ja sopivat yhteisellä sopimuksella yhteistyössään sovellettavista menettelytavoista. Tätä varten ne voivat perussopimuksia noudattaen tehdä toimielinten välisiä sopimuksia, jotka voivat olla velvoittavia. SEU 17 artiklan mukaan komissio tekee aloitteet EU:n vuotuisten ja monivuotisten ohjelmien laatimiseksi pyrkien toimielinten välisiin sopimuksiin. SEUT 218 (10) mukaan Euroopan parlamentille tiedotetaan unionin ja kolmansien maiden tai kansainvälisten järjestöjen välisistä sopimuksista välittömästi ja täysimääräisesti menettelyn kaikissa vaiheissa. Käsittely Euroopan parlamentissa Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz informoi heinäkuussa 2016 komissiota ja neuvostoa parlamentin sisäisistä valmisteluista toimielinten välisen sopimuksen toimeenpanoa koskevassa jatkotyössä. Euroopan parlamentti on nimennyt Bernd Langen (S&D) ja Elmar Brokin (EPP) edustajikseen tietojenvaihtoa kansainvälisistä sopimuksista koskeviin toimielinten välisiin neuvotteluihin. Parlamentti on ollut kiinnostunut parantamaan etenkin tiedonvaihtoa kansainvälisten sopimusten neuvottelumandaateista. Delegoituja säädöksiä koskevissa toimielinten välisissä neuvotteluissa parlamenttia edustavat József Szájer (EPP) ja Richard Corbett (S&D). Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely EU-ministerivaliokunnan kirjallinen menettely

20 20(21) Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat - Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot EUTORI-tunnus Heli Siivola (VNEUS), etunimi.sukunimi@vnk.fi, Heidi Kaila (VNEUS), etunimi.sukunimi@vnk.fi, Hanna-Mari Kotivuori (OM), etunimi.sukunimi@om.fi, Liitteet Viite

21 21(21) LIITTEET Asiasanat Hoitaa Tiedoksi YAN Yleisten asioiden neuvosto VNK EUE, LVM, MMM, OKM, OM, PLM, SM, STM, TEM, TPK, UM, VM, VTV, YM

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM BO Kulmala Vesa(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM BO Kulmala Vesa(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2016-00605 BO Kulmala Vesa(VM) 04.11.2016 Asia E-jatkokirje: Monivuotisen rahoituskehyksen 2014-2020 väliarviointi Kokous U/E/UTP-tunnus E 91/2016 vp Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Lisätalousarvioesitystä käsiteltiin ensimmäistä kertaa neuvoston työryhmässä (budjettikomitea)

Lisätalousarvioesitystä käsiteltiin ensimmäistä kertaa neuvoston työryhmässä (budjettikomitea) Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00461 BO Hirvi Mikko(VM) 05.09.2017 JULKINEN Asia Lisätalousarvioesitys nro 5 Euroopan unionin vuoden 2017 yleiseen talousarvioon; Rahoituksen osoittaminen Euroopan

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2017-00027 VNEUS Siivola Heli(VNK) 18.01.2017 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 23.-24.1.2017 EU-puheenjohtajamaa Malta järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

ÄÄNESTYSTEN TULOKSET

ÄÄNESTYSTEN TULOKSET ÄÄNESTYSTEN TULOKSET LIITE Käytettyjen merkkien ja lyhenteiden selitykset + hyväksytty - hylätty rauennut per. peruutettu (...,...,...) nimenhuutoäänestys (puolesta, vastaan, tyhjää) KÄ (...,...,...) koneäänestys

Lisätiedot

LIITTEET Perusmuistio OM sekä EU-tuomioistuimen lausunto 1/13

LIITTEET Perusmuistio OM sekä EU-tuomioistuimen lausunto 1/13 Oikeusministeriö E-JATKOKIRJE OM2015-00097 LAVO Leinonen Antti 07.02.2015 JULKINEN Suuri valiokunta Asia EU/OSA; Eräiden Haagin lapsikaappaussopimukseen liittyneiden valtioiden liittymisen hyväksyminen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2016-00445 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 20.07.2016 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 24.-25.7.2016 EU-puheenjohtajamaa Slovakia järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00446 VNEUS Hulkko Johanna(VNK) 29.06.2015 JULKINEN Asia Talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistaminen Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys, joka koskee Euroopan parlamentin kokoonpanoa vuoden 2014 vaalien jälkeen.

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys, joka koskee Euroopan parlamentin kokoonpanoa vuoden 2014 vaalien jälkeen. Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS2013-00389 VNEUS Parko Veera(VNK) 16.05.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Suomi pitää tärkeänä, että EU:n talousarviosta vuodelle 2019 saadaan sopu, ja Suomi on valmis toimimaan rakentavasti tämän eteen.

Suomi pitää tärkeänä, että EU:n talousarviosta vuodelle 2019 saadaan sopu, ja Suomi on valmis toimimaan rakentavasti tämän eteen. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2018-00725 BO Hirvi Mikko(VM) 03.12.2018 Asia Komission uusi esitys Euroopan unionin varainhoitovuoden 2019 yleiseksi talousarvioksi Kokous U/E/UTP-tunnus U 39/2018

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2014-00024 LYMO Hyvärinen Esko(YM) 23.01.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Kytömäki Paavo Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Kytömäki Paavo Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö EKIRJE VM201000496 BO Kytömäki Paavo 28.09.2010 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00578 BO Liinamaa Armi(VM) 12.09.2014 JULKINEN Suuri valiokunta Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä

Lisätiedot

13060/17 ADD 1 1 DPG

13060/17 ADD 1 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en) 13060/17 ADD 1 PV/CONS 52 ECON 806 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3563. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.9.2013 COM(2013) 639 final 2013/0313 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2016-00255 TSO Vänskä Anne(STM) 23.09.2016 JULKINEN Asia EU; Työturvallisuus ja työterveys; Komission ehdotus; Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2018-00229 VNEUS Siivola Heli(VNK) 13.03.2018 Asia EU:n kehittäminen; institutionaaliset kysymykset Kokous U/E/UTP-tunnus E 96/2017 vp Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00076 NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) 28.01.2014 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Neuvottelut Euroopan unionin ja Albanian tasavallan sekä Euroopan unionin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI ESITYSLISTA

EUROOPAN PARLAMENTTI ESITYSLISTA EUROOPAN PARLAMENTTI 2014 2019 Istuntoasiakirja ESITYSLISTA Tiistai 13. syyskuuta 2016 13/09/16 FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI Menettelyjen selitykset Käsitellyistä teksteistä äänestetään seuraavassa

Lisätiedot

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM201600103 MMO Räty Johanna(SM) 03.03.2016 Asia Ehdotus neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten

Lisätiedot

Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM LAVO Leppävirta Liisa(OM) Suuri valiokunta

Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM LAVO Leppävirta Liisa(OM) Suuri valiokunta Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM2015-00076 LAVO Leppävirta Liisa(OM) 17.02.2015 Suuri valiokunta Asia EU/OSA/Eurojust-asetusehdotus U/E/UTP-tunnus U 79/2013 vp EUTORI-tunnus EU/2013/1359 Ohessa lähetetään

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2018-00915 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 02.01.2019 Asia Ison-Britannian eroprosessi EU:sta Kokous U/E/UTP-tunnus E 125/2016 vp Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Lisätiedot

U 60/2016 vp. Helsingissä 10 päivänä marraskuuta Valtiovarainministeri Petteri Orpo. Erityisasiantuntija Vesa Kulmala

U 60/2016 vp. Helsingissä 10 päivänä marraskuuta Valtiovarainministeri Petteri Orpo. Erityisasiantuntija Vesa Kulmala Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta neuvoston asetuksen vuosia 2014 2020 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta annetun asetuksen (EU, Euratom) N:o 1311/2013 muuttamisesta;

Lisätiedot

Suomi voi hyväksyä komission esityksen lisätalousarvioksi nro 6.

Suomi voi hyväksyä komission esityksen lisätalousarvioksi nro 6. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00534 BO Kukkonen Panu 16.10.2017 JULKINEN Asia EU:n vuotta 2017 koskeva lisätalousarvioesitys nro 6 Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.9.2016 COM(2016) 604 final 2016/0283 (APP) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS vuosia 2014 2020 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta annetun asetuksen (EU, Euratom)

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2017-00329 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 17.05.2017 Viite Asia Yleisten asioiden neuvosto 22.5.2017 Suomea kokouksessa edustaa valtiosihteeri Samuli Virtanen. Kokouksen ainoana

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00657 VNEUS Ruso Henrik(VNK) 09.10.2015 Asia EU-lainsäädännön ja -lainsäädäntöehdotusten arviointi Suomen kannalta Kokous EU-ministerivaliokunta 09.10.2015-09.10.2015

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2018-00413 KVY Saunamäki Iikka(SM) 29.10.2018 Asia Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 516/2014 muuttamisesta

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM Eduskunta Suuri valiokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2013-00158 LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM 17.05.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan meriturvallisuusviraston

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ITÄ-10 Nissinen Hanna(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ITÄ-10 Nissinen Hanna(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00195 ITÄ-10 Nissinen Hanna(UM) 12.02.2014 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Asia EU-Venäjä huippukokous Brysselissä 28.1.2014; tulokset

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Jokelainen Jaana(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Jokelainen Jaana(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2018-00236 VNEUS Jokelainen Jaana(VNK) 20.03.2018 Asia Suomen EU-puheenjohtajakausi 2019; kansallinen puheenjohtajuusohjelma; parlamentaarinen prosessi Kokous

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista,

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista, Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00410 PO Taavila Hannele 08.12.2017 Asia Komission tiedonanto toimintasuunnitelmasta varautumisen tehostamisesta kemiallisista aineista, biologisista taudinaiheuttajista,

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHO Miettinen-Bellevergue Seija (LVM

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHO Miettinen-Bellevergue Seija (LVM Liikenne ja viestintäministeriö EKIRJE LVM201400317 LHO MiettinenBellevergue Seija (LVM 03.06.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Asia Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS valtuuksien antamisesta

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2013-00602 EUR-10 Mäkinen Mari(UM) 13.05.2013 JULKINEN VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Suositus neuvoston päätökseksi komission valtuuttamisesta aloittaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS2013-00573 VNEUS Kaila Heidi(VNK) 12.07.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Komitologiamenettely ja delegoidut säädökset/säädösten, joissa säädetään valvonnan

Lisätiedot

7958/17 ip/elv/jk 1 DG G 2A

7958/17 ip/elv/jk 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. huhtikuuta 207 (OR. en) 7958/7 FIN 237 CADREFIN 4 POLGEN 38 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI

EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. huhtikuuta 2016 (OR. en) PUBLIC 7093/16 LIMITE PV/CONS 17 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3458. istunto (YLEISET ASIAT), Bryssel,

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM PAO Hörkkö Jorma Korjataan E-jatkokirje LVM uudeksi E-kirjeeksi

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM PAO Hörkkö Jorma Korjataan E-jatkokirje LVM uudeksi E-kirjeeksi Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM2018-00378 PAO Hörkkö Jorma 04.10.2018 Korjataan E-jatkokirje LVM2018-00364 uudeksi E-kirjeeksi Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi liikenneyhteisön perustamista

Lisätiedot

LIITTEET MMM , COM(2014) 530 final (paperikopioina suomeksi ja ruotsiksi)

LIITTEET MMM , COM(2014) 530 final (paperikopioina suomeksi ja ruotsiksi) Maa- ja metsätalousministeriö E-KIRJE MMM2014-00869 HSO Schulman Markus 11.09.2014 KÄYTTÖ RAJOITETTU perustuslaki 50 liitteenä olevien EUdokumenttien osalta Suuri valiokunta Asia Neuvoston päätös komission

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE. Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2015 BKTL:n muutosten mukaisesti

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE. Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2015 BKTL:n muutosten mukaisesti EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2014 COM(2014) 307 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2015 BKTL:n muutosten mukaisesti (vuosia 2014

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK VNEUS Korhonen Ville(VNK) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK VNEUS Korhonen Ville(VNK) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK201700027 VNEUS Korhonen Ville(VNK) 05.04.2017 Asia Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari ja sosiaalisen ulottuvuuden kehittäminen Kokous U/E/UTPtunnus E 59/2016

Lisätiedot

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys komission jäsenmäärää koskevasta Eurooppa-neuvoston päätösluonnoksesta.

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys komission jäsenmäärää koskevasta Eurooppa-neuvoston päätösluonnoksesta. Valtioneuvoston EU-sihteeristö E-KIRJE VNEUS2012-00516 VNEUS Kaila Heidi(VNK) 21.09.2012 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia EU/Eurooppa-neuvoston päätös komission jäsenmäärästä U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM)

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO OKM2015-00149 NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) 31.08.2015 Asia Euroopan neuvoston urheilukilpailujen manipuloinnista

Lisätiedot

PUBLIC 14620/17 1 DPG LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. joulukuuta 2017 (OR. en) 14620/17 LIMITE PV/CONS 67

PUBLIC 14620/17 1 DPG LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. joulukuuta 2017 (OR. en) 14620/17 LIMITE PV/CONS 67 Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. joulukuuta 2017 (OR. en) 14620/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 67 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3578. istunto (yleiset asiat), Bryssel,

Lisätiedot

Valtioneuvosto katsoi Suomen voivan hyväksyä sisärajavalvonnan jatkamisen komission esittämällä tavalla.

Valtioneuvosto katsoi Suomen voivan hyväksyä sisärajavalvonnan jatkamisen komission esittämällä tavalla. Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00170 KVY Sulander Heidi(SM) 12.05.2017 Asia EU/OSA; Neuvoston täytäntöönpanopäätös suosituksen antamisesta Schengen-alueen yleisen toiminnan vaarantavissa poikkeuksellisissa

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS. ennakoimattomiin menoihin varatun liikkumavaran käyttöönotosta vuonna 2017

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS. ennakoimattomiin menoihin varatun liikkumavaran käyttöönotosta vuonna 2017 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.6.2016 COM(2016) 314 final Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS ennakoimattomiin menoihin varatun liikkumavaran käyttöönotosta vuonna 2017 FI FI 1. EHDOTUKSEN TAUSTA

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJE SM PO Waismaa Marjo Eduskunta] Suuri valiokunta

Sisäasiainministeriö E-KIRJE SM PO Waismaa Marjo Eduskunta] Suuri valiokunta Sisäasiainministeriö E-KIRJE SM2009-00202 PO Waismaa Marjo 20.05.2009 Eduskunta] Suuri valiokunta Viite Asia Luonnos Europolin ja Ukrainan yhteistyötä koskevaksi strategiseksi sopimukseksi U/E-tunnus:

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM2013-00040 PO Taavila Hannele 11.02.2013 Suuri valiokunta Viite Asia Neuvoston päätökset päivämäärän asettamisesta päätöksen 2007/533/JHA ja asetuksen 1987/2006 toisen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2019-00189 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 14.03.2019 Asia Ison-Britannian eroprosessi EU:sta Kokous Eurooppa-neuvosto (Artikla 50) 21.03.2019 U/E/UTP-tunnus E 125/2016

Lisätiedot

Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella

Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM201700964 TUO20 Hurtta Mia(UM) 13.09.2017 Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM BO Anttinen Martti(VM) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM BO Anttinen Martti(VM) Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM2012-00614 BO Anttinen Martti(VM) 11.07.2012 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU-budjetti; neuvoston kanta vuoden 2013 talousarvioesitykseen U/E-tunnus: U37/2012

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LPY Murto Risto Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LPY Murto Risto Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2008-00136 LPY Murto Risto 30.04.2008 Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Viite Asia EU; liikenne; Komisssion suositus neuvostolle komission

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Suuri valiokunta

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Suuri valiokunta Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS2014-00647 VNEUS Siivola Heli(VNK) 03.09.2014 Suuri valiokunta Asia Alueiden komitean ja talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanojen vahvistaminen U/E/UTP-tunnus EUTORI-tunnus

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00250 RMO Jaakkola Miia(VM) 28.03.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia EKP:n asetus kehyksen perustamisesta yhteisen pankkivalvontamekanismin puitteissa tehtävälle

Lisätiedot

Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM KVY Sulander Heidi(SM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM KVY Sulander Heidi(SM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00418 KVY Sulander Heidi(SM) 07.11.2017 Asia OSA; Ehdotus vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista

Lisätiedot

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 9.10.2013 2013/2227(BUD) MIETINTÖLUONNOS neuvoston kannasta esitykseen Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 8/2013 varainhoitovuodeksi 2013, pääluokka

Lisätiedot

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00224 YVA Pastila-Eklund Mari AMOS 09.11.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission ehdotus neuvoston suositukseksi laadukkaan ja tehokkaan oppisopimuskoulutuksen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Kojo Veera(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Kojo Veera(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2018-00933 VNEUS Kojo Veera(VNK) 21.01.2019 Asia Alueiden komitean ja talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanojen vahvistaminen Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2015 COM(2015) 664 final 2015/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan

Lisätiedot

17033/1/09 REV 1 eho,krl/ess,ajr/tia 1 DQPG

17033/1/09 REV 1 eho,krl/ess,ajr/tia 1 DQPG EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. joulukuuta 2009 (04.12) (OR. en) 17033/1/09 REV 1 POLGEN 230 CO EUR-PREP 4 ILMOITUS Lähettäjä: Puheenjohtajavaltio Vastaanottaja: Neuvosto / Eurooppa-neuvosto Asia:

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK) Eduskunta Suuri valiokunta Valtioneuvoston kanslia E-KIRJE VNEUS2013-00604 VNEUS Kaila Heidi(VNK) 03.09.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Mayotten aseman muuttaminen Euroopan unioniin nähden/poikkeukset ja siirtymäkaudet

Lisätiedot

14636/16 mba/rir/mh 1 DG G 2A

14636/16 mba/rir/mh 1 DG G 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) 14636/16 FIN 805 ILMOITUS: A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Neuvosto Kom:n asiak. nro: 13377/16 FIN 675 - COM(2016)

Lisätiedot

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2008-00114 PSO Eriksson Anne 07.04.2008 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Eurooppalainen köyhyyden ja syrjäytymisen teemavuosi 2010 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS)

Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS) Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00119 LAVO Innanen Tanja 20.05.2016 Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS) Kokous U/E/UTP-tunnus U 13/2016

Lisätiedot

583 final) sekä niin sanottu televiestintäpaketti-esitys (COM (2016) 589 final).

583 final) sekä niin sanottu televiestintäpaketti-esitys (COM (2016) 589 final). Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2016-00480 BO Kulmala Vesa(VM) 07.10.2016 Asia Monivuotisen rahoituskehyksen 2014-2020 väliarviointi neuvoston asetuksen N:o 1311/2013 artiklan 2 mukaisesti - komission

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00963 TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) 25.07.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Asia Kaksikäyttötuotteiden vientiä koskeva Euroopan unionin valvontajärjestelmä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.7.2016 COM(2016) 437 final 2016/0200 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen

Lisätiedot

Asia Valmistautuminen järjestettävään WTO:n 11. ministerikokoukseen (MC11)

Asia Valmistautuminen järjestettävään WTO:n 11. ministerikokoukseen (MC11) Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM2017-01340 TUO-10 Ritola Leena(UM) 04.12.2017 Asia Valmistautuminen 10.-13.12.2017 järjestettävään WTO:n 11. ministerikokoukseen (MC11) Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM EIO Kortekallio Eeva-Liisa(TEM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM EIO Kortekallio Eeva-Liisa(TEM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2016-00570 EIO Kortekallio Eeva-Liisa(TEM) 15.12.2016 Asia Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden

Lisätiedot

PUBLIC 8974/16 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2016 (OR. en) 8974/16 LIMITE PV/CONS 23 RELEX 402

PUBLIC 8974/16 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2016 (OR. en) 8974/16 LIMITE PV/CONS 23 RELEX 402 Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2016 (OR. en) 8974/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 23 RELEX 402 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3463. istunto (ULKOASIAT/KAUPPA),

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217. RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217. RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217 RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016 Asia Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksessa (EU) N:o 1306/2013 säädetyn suorien tukien

Lisätiedot

10431/17 1 DG G LIMITE FI

10431/17 1 DG G LIMITE FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10431/17 LIMITE PV/CONS 36 ECOFIN 553 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3549. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM RO Kiviranta Mirja(MMM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM RO Kiviranta Mirja(MMM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2017-00242 RO Kiviranta Mirja(MMM) 07.04.2017 Asia Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksessa (EU) N:o 1306/2013 säädetyn suorien tukien

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK), Lehtinen Lauratuulia(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK), Lehtinen Lauratuulia(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2017-00217 VNEUS Kaila Heidi(VNK), Lehtinen Lauratuulia(VNK) 07.04.2017 Asia Eurooppalaisen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen perustaminen Kokous U/E/UTP-tunnus

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2011-02468 ASA-30 Salmi Iivo 08.12.2011 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Viite Asia EU; E-kirje Euroopan Unionin ja Latinalaisen Amerikan ja

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VVC Tiala Toni(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VVC Tiala Toni(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2018-00403 VVC Tiala Toni(VM) 21.06.2018 Asia Komission ehdotus tietojenvaihtoa, avunantoa ja koulutusta koskevan toimintaohjelman perustamisesta euron suojaamiseksi

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE. Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2016 BKTL:n muutosten mukaisesti

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE. Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2016 BKTL:n muutosten mukaisesti EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.5.2015 COM(2015) 320 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2016 BKTL:n muutosten mukaisesti (vuosia 2014

Lisätiedot

Asiat, joista käydään keskustelu (II) c) Perusoikeudet Päätelmät EU:n perusoikeuskirjan soveltamisesta vuonna 2017 Hyväksyminen

Asiat, joista käydään keskustelu (II) c) Perusoikeudet Päätelmät EU:n perusoikeuskirjan soveltamisesta vuonna 2017 Hyväksyminen Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. lokakuuta 2018 (OR. en) 12902/18 OJ CRP2 34 COMIX 543 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 10. lokakuuta 2018 (klo

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö MINVA STM

Sosiaali- ja terveysministeriö MINVA STM Sosiaali ja terveysministeriö MINVA STM201800371 KVY Konttinen Raija(STM) 03.10.2018 JULKINEN Viite Asia EU; Epävirallinen tasaarvoministerikokous 12.10.2018 EUpuheenjohtajamaa Itävalta järjestää epävirallisen

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LAS Manner Olessia(LVM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LAS Manner Olessia(LVM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2013-00451 LAS Manner Olessia(LVM) 21.11.2013 JULKINEN VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Pohjoisen ulottuvuuden liikenne- ja logistiikkakumppanuudesta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10694/17 FIN 416 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 27. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin puolesta

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) JULKINEN. Käsittelyvaiheet ja jatkokäsittelyn aikataulu

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) JULKINEN. Käsittelyvaiheet ja jatkokäsittelyn aikataulu Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM2015-01665 NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) 17.12.2015 JULKINEN Asia Neuvottelut EU:n ja Albanian tasavallan, EU:n ja Georgian, EU:n ja Moldovan tasavallan, EU:n ja Marokon

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö E-KIRJE TEM EOS Rajala Arto(TEM) JULKINEN. Suuri valiokunta

Työ- ja elinkeinoministeriö E-KIRJE TEM EOS Rajala Arto(TEM) JULKINEN. Suuri valiokunta Työ- ja elinkeinoministeriö E-KIRJE TEM2011-00693 EOS Rajala Arto(TEM) 22.12.2011 JULKINEN Suuri valiokunta Viite Asia Komission suositus neuvostolle 29.11.2011 valtuuttaa komissio neuvottelemaan Baltian

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.5.2015 COM(2015) 197 final 2015/0102 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisellä

Lisätiedot

MONIVUOTINEN RAHOITUSKEHYS

MONIVUOTINEN RAHOITUSKEHYS MONIVUOTINEN RAHOITUSKEHYS Monivuotisia rahoituskehyksiä on toistaiseksi ollut viisi. Lissabonin sopimuksen voimaantulon jälkeen monivuotinen rahoituskehys ei enää ole ollut toimielinten sopimus vaan oikeudellisesti

Lisätiedot

Suomella on tarkasteluvarauma esityksen yksityiskohdista.

Suomella on tarkasteluvarauma esityksen yksityiskohdista. Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2016-00026 ALUE Osenius Johanna(TEM) 15.01.2016 JULKINEN Asia Ehdotus rakenneuudistusten tukiohjelman perustamisesta vuosille 2017-2020 ja Euroopan rakenne-

Lisätiedot

PO Puiro Johanna(SM) KÄYTTÖ RAJOITETTU

PO Puiro Johanna(SM) KÄYTTÖ RAJOITETTU Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2015-00418 PO Puiro Johanna(SM) 10.11.2015 KÄYTTÖ RAJOITETTU Asia EU; Neuvottelumandaatin antaminen komissiolle aloittaa neuvottelut sopimusten tekemiseksi EU:n sekä Sveitsin

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00746 BO Liinamaa Armi(VM) 13.11.2014 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Asia Komission ehdotus omien varojen päätöksen soveltamisasetuksen

Lisätiedot

Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma

Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00162 KTPO Haltia Petri(OKM) 14.08.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma Kokous Koulutus (EU30)

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 27.10.2015 COM(2015) 610 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö U-JATKOKIRJE UM ASA-10 Kyröläinen Saana(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö U-JATKOKIRJE UM ASA-10 Kyröläinen Saana(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö U-JATKOKIRJE UM2015-00013 ASA-10 Kyröläinen Saana(UM) 16.01.2015 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Uuden-Seelannin kumppanuutta ja yhteistyötä

Lisätiedot

Muiden kuin lainsäädäntöasioiden luettelo 14798/18

Muiden kuin lainsäädäntöasioiden luettelo 14798/18 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. joulukuuta 2018 (OR. en) 14795/18 OJ CONS 69 SOC 736 EMPL 551 SAN 432 CONSOM 341 ESITYSLISTAEHDOTUS EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO (Työllisyys, sosiaalipolitiikka, terveys

Lisätiedot

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. lokakuuta 2012 (10.10) (OR. fr) Toimielinten välinen asia: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 ADD 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia:

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 214 final 2017/0091 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Eteläisen Intian valtameren kalastussopimuksen (SIOFA) osapuolten kokouksessa Euroopan unionin puolesta esitettävästä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM VAO Valtonen Terhi(STM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM VAO Valtonen Terhi(STM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2015-00089 VAO Valtonen Terhi(STM) 01.04.2015 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Suositus neuvoston päätökseksi luvan antamisesta Euroopan unionin ja Amerikan

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS eräiden oikeusalan säädösten, joissa säädetään valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. heinäkuuta 2016 (OR. en) 10764/16 N 411 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 30. kesäkuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin puolesta

Lisätiedot

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00515 JulkICT Korhonen Juhani 02.10.2017 Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Kokous Epävirallinen sähköisen hallinnon

Lisätiedot

Asiat, joista käydään keskustelu (II) 2. Pohjanmeren suunnitelmaa koskeva asetus Puheenjohtajavaltion tiedonanto kolmikantaneuvottelujen tuloksista

Asiat, joista käydään keskustelu (II) 2. Pohjanmeren suunnitelmaa koskeva asetus Puheenjohtajavaltion tiedonanto kolmikantaneuvottelujen tuloksista Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. marraskuuta 2017 13939/17 OJ CRP1 37 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper I) Justus Lipsius -rakennus, Bryssel 8. ja 10. marraskuuta 2017 (klo 10.00,

Lisätiedot