- Luottamushenkilö- ja palveluorganisaation linjauksia ja kysymyksiä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "- Luottamushenkilö- ja palveluorganisaation linjauksia ja kysymyksiä"

Transkriptio

1 Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu - Luottamushenkilö- ja palveluorganisaation linjauksia ja kysymyksiä Organisaatiotoimikunta Risto Kortelainen, muutosjohtaja

2 Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus valmistelukokonaisuudet Palvelumalli 2013 toimintatavat Organisaatiorakenne 2013 Strateginen ohjaus Kehittämisen toimintamalli

3 Kaupungin palvelumalli 2013 Palvelumallin valmistelun tavoitelinjaukset 1. Kuntalais-, asiakas- ja käyttäjänäkökulmasta ensisijaista on arvon ja/tai asiakashyödyn tuottaminen ja toiminnan vaikuttavuus (myös yhteiskunnallinen). Erityistä huomiota kiinnitetään heikommassa asemassa olevien tilanteen parantamiseen. 2. Vahvistetaan hyvinvoinnin ja terveyden edellytyksiä tukevia rakenteita ja toimintatapoja. Hyvinvointia ja terveyttä edistetään yhteisöllisyyttä tukemalla sekä työskentelemällä järjestöjen ja yritysten kanssa. 3. Julkisen hyvinvointivastuun ja perusoikeuksien toteutumisen rinnalla kannustetaan kuntalaisia omatoimisuuteen, terveisiin elämäntapoihin ja toimintakyvyn ylläpitämiseen. 4. Asiakkaiden valinnanmahdollisuudet otetaan huomioon sekä parannetaan palveluohjausta ja asiakaspalvelua.

4 Kaupunkiorganisaation rakenne 2013 (1) Kaupungin johtamisjärjestelmän keskeinen osa on organisaatiorakenne. Organisaatiorakenne määrittelee organisaation osat, eri osien työnjaon, valtuudet ja vastuut luottamushenkilö- ja viranhaltijaorganisaatiossa sekä eri johtamistasojen roolit. Organisaatiorakenne jakaantuu luottamushenkilöorganisaatioon ja palveluorganisaatioon. säännöissä palveluorganisaation sijasta puhutaan myös viranhaltijaorganisaatiosta. Palveluorganisaatiokäsite kuitenkin ottaa paremmin huomioon monituottajuuden kaupungin oman toiminnan rinnalla. Organisaatiorakenteen linjaukset antavat välttämättömät perusteet hallintoja johtosääntöjen valmistelulle.

5 Kaupunkiorganisaation rakenne 2013 (2) Tarkemmin jäsenneltynä organisaatiorakenteeseen kuuluvat I Luottamushenkilöorganisaatio ja erityisesti sen toimielinrakenne II Palveluorganisaatio 1. Kaupunginjohtajisto (kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat) 2. Hallinto ja ohjaus (yhteiset prosessit ja tehtävät) Yksi yhtenäinen 3. Järjestämistason palvelukokonaisuudet (ydinprosessit) kokonaisuus 4. Palvelutuotanto

6 Kaupungin organisaatiorakenne (luonnos ) KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS KAUPUNGINJOHTAJA Elinvoima ja kilpailukyky Elinympäristö ja kaupunkirakenne Elämänlaatu ja kulttuuri Kasvu, oppiminen ja perheet Toimintakyky ja arjen sujuvuus Terveys ja sosiaalinen turvallisuus Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Sisäinen tarkastus Järjestämistason toimielimet ja palvelukokonaisuudet sekä talouden ja toiminnan ohjaus Kaupunginhallitus Sivistys- ja perhelautakunta Toimintakyvyn edistämisen ja ikäihmisten ltk Kaupunkirakennelautakunta Elämänlaatuja kulttuurilautakunta Perusturvalautakunta Kj t Strategia, muutos ja kehittäminen Resurssien hallinta Hallinnon ohjaus Hallinnon ja ohjauksen yhteiset prosessit Palvelutuotannon tarvitsemat hallinnon tukipalvelut Muut ulkopuoliset palvelujen tuottajat Kuntayhtymät,tytäryhtiöt ja - yhteisöt Oma palvelutuotanto: tuotantokokonaisuudet ja yksiköt (netto- ja taseyksiköt) Omat liikelaitokset, joilla johtokunnat Tilapalvelu Talouskeskus Kylän Kattaus JS Työterveys Altek Aluetekniikka K-S Pelastuslaitos Kuntalaiset, asiakkaat ja sidosryhmät

7 Kaupunkiorganisaation rakenne 2013 (3) Organisaatiorakenteen valmistelun tavoitelinjaukset 1. Kunnallisen demokratian ja kansanvaltaisen päätöksenteon toteutumisen kannalta huolehditaan luottamushenkilöorganisaation toimivuudesta ja toimintaedellytyksistä. 2. Kaikkien järjestämistason toimielinten tehtävät, toimivalta ja voimavarat ovat merkittäviä kaupungin toiminnassa ja taloudessa. Tavoitteena on myös, että lautakuntien tehtävät on aiempaa paremmin keskenään tasapainossa. 3. Kaupunki pitää itsellään pääsääntöisesti hyvinvointipalvelujen ja muiden keskeisten toimintojen järjestämisvastuun. Kaupunki toimii yhteistyössä kuntayhtymien ja työssäkäyntialueen kuntien kanssa palvelujen järjestämiseksi ja tuottamiseksi.

8 Kaupunkiorganisaation rakenne 2013 (4) 4. Kuntalais- ja asiakasnäkökulmasta palvelujen kokonaistamista ja palveluketjujen saumattomuutta tuetaan organisaation rakenteellisin ratkaisuin. Ehdotetut palvelukokonaisuudet ottavat huomioon palvelutarpeen ja toimintaympäristön ennakoituja muutoksia: Lapsia ja lapsiperheitä koskevat keskeiset kysymykset ja palvelut tiivistyvät yhteen palvelukokonaisuuteen, oman lautakunnan alle. 75 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa huomattavasti lähivuosina ja samoin palvelukysyntä, joka kohdistuu pääosin lähipalveluihin. Ikäihmiset ja muut sellaiset ryhmät, jotka tarvitsevat paljon tukea tavanomaiseen arkeensa, saavat päätöksentekoon oman lautakunnan. Terveydenhuollon kanssa samaan palvelukokonaisuuteen sijoittuvat myös aikuissosiaalityö ja aktivointi (työllisyyspalvelut ja kuntouttava työtoiminta). Ratkaisulla voidaan ottaa huomioon laaja-alaisesti riskiryhmien näkökulma.

9 Kaupunkiorganisaation rakenne 2013 (5) 5. Järjestämistason kokonaisvaltaista päätöksentekoa, ohjausta ja johtamista vahvistetaan entisestään. Rakenteen tulee tukea toimintatapojen uudistamista ja palvelukokonaisuuksien kuntalais- ja asiakaslähtöistä kehittämistä. Perinteisestä sosiaali- ja terveys- sekä sivistysjaosta osittain luovutaan. Nykymuotoisia palvelualueita ei organisaatiorakenteeseen sisälly. Palveluiden järjestämistason palvelukokonaisuudet ja ydinprosessit yhdessä hallinnon yhteisten prosessien ja tehtävien muodostavat palvelujen, talouden ja toiminnan kokonaisvaltaisen ohjauksen ja johtamisen ytimen. Järjestämistason vahvistamiseen kuuluvat omistajapoliittisen ohjauksen ja konserniohjauksen tehostaminen sekä hyvän hallintotavan periaatteiden toteuttaminen.

10 Palveluorganisaatio 2013: Lähtökohdat (1) Palveluorganisaation valmistelun lähtökohdista: palvelujen järjestämisen ja tuottamisen selkeämpi erottaminen 1. Ohjausta ja johtamista tehostetaan erottamalla palvelujen järjestäminen ja tuottaminen entistä selkeämmin toisistaan. 2. Palvelutuotannossa toteutuu jo nykyisellään vahva monituottajuus. Kaupungin toimintamenot ovat n. 650 M. Henkilöstömenot ovat 45 prosenttia toimintamenoista ja niiden osuus on supistunut. Palvelujen ostoihin käytetyt toimintamenot ovat puolestaan kasvaneet ja ovat nykyisin 40 prosenttia. Avustusmenoista rahoitetaan myös joitakin merkittäviä asiakasohjautuvia palveluja, kuten lasten yksityisen hoidon tuen kuntalisä ja palveluraha (4,5 milj. euroa 2009 ja 5,6 milj. euroa 2010)

11 Palveluorganisaatio 2013: Lähtökohdat (2) 3. Monimutkaista tuotantokokonaisuutta on kyettävä jatkossa ohjaamaan ja johtamaan kokonaisvaltaisesti ja nykyistä tehokkaammin erilaisin ohjaustavoin. 4. Kaupunki järjestäjänä ohjaa palvelujen sisältöä, kattavuutta, laatua ja määrää. Kaupunki määrittää oman tuotannon osuuden sekä päättää resursseista ja rahoituksesta. Valvonta kuuluu myös järjestäjän tehtäviin. 5. Tehokkaan ja oikea-aikaisen järjestämistason ohjauksen ja johtamisen edellytys on järjestäjä- ja tuottajatehtävien ja roolien eriyttäminen toisistaan. Lisäksi tarvitaan järjestäjä- /tuottajaosaamisen vahvistamista.

12 Palveluorganisaatio 2013: Lähtökohdat (3) 6. Kuntalais- ja asiakasnäkökulmasta keskiöön nousee palveluohjaus konkreettisissa tilanteissa. Palveluohjauksessa lähtökohtana asiakassuhteen synnylle on usein asiakkaan aktiivisuus. Palveluohjaus toimii niin, että asiakaan tarpeen ja tilanteen mukainen palvelu löytyy usein yhdistelemällä eri palvelutuottajien tarjoamia palveluja. 7. Palvelu- ja organisaatiouudistukseen liittyy kiinteästi myös uuden asiakaspalvelumallin kehittäminen. Tavoitteena on koota asiointipalveluja yhteen, että niin asiakas voi saada vaivattomasti asiansa vireille ilman erityistä perehtymistä organisaatioon. Verkkoasioinnin laajentaminen korostuu uudessa asiakaspalvelumallissa.

13 Palveluorganisaatio: kaupunginjohtajiston tehtäväalueet (1) Kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien tehtäväalueet määräytyvät järjestämistason palvelukokonaisuuksien/ydinprosessien mukaan: Palvelukokonaisuudet / ydinprosessit 1. Hallinto ja ohjaus (yhteiset) 2. Elinvoima ja kilpailukyky 3. Elinympäristö ja kaupunkirakenne 4. Elämänlaatu ja kulttuuri 5. Kasvu, oppiminen ja perheet 6. Toimintakyky ja arjen sujuvuus 7. Terveys ja sosiaalinen turvallisuus Tehtäväalueet Kaupunginjohtaja

14 Palveluorganisaatio: kaupunginjohtaja (2) Kaupunginjohtaja Kaupunginjohtajalla on kaupungin yleinen johtamistehtävä. Kaupunginjohtajan tehtäväalueelle kuuluvat hallinnon ja ohjauksen ja elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelukokonaisuudet ja ydinprosessit. Vastaavasti päätöksenteko kuuluu kaupunginhallitukselle.

15 Palveluorganisaatio: apulaiskaupunginjohtajat (3) t Kolme apulaiskaupunginjohtajaa johtavat palveluja, taloutta ja toimintaa keskinäisen tehtäväjaon mukaan. Tehtäväjako perustuu ehdotettuun organisaatiorakenteeseen. Palveluorganisaation valmistelussa on ollut esillä kolme eri vaihtoehtoa apulaiskaupunginjohtajien tehtäväalueiden ja roolituksen määräytymiseen palveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa.

16 Palveluorganisaatio: apulaiskaupunginjohtajat (4) Tehtäväalue ja roolitus Vaihtoehto 1. Palvelujen järjestämistä ja tuottamista ei ole kauttaaltaan erotettu toisistaan. Tässäkin mallissa hallinto ja palvelukokonaisuudet muodostavat kiinteän kokonaisuuden sekä palvelukokonaisuudet / ydinprosessit rakentuvat uudella tavalla asiakaslähtöisesti. Nykyisenkaltaisia palvelualueita ei ole. Vaihtoehto 2. Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen on erotettu aiempaa selkeämmin toisistaan. t johtavat tehtäväalueellaan järjestämisen ja palvelutuotannon kokonaisuutta. Vaihtoehto 3. Järjestämistaso jakaantuu kahden apulaiskaupunginjohtajan tehtäväalueisiin kaupunkirakenne ja hyvinvointipalvelut ja kaupungin koko oma palvelutuotanto on yhdellä apulaiskaupunginjohtajalla.

17 Palveluorganisaatio: apulaiskaupunginjohtajat (5) Tehtäväalueen ja roolituksen arviointia: Vaihtoehto 1:n vaikeudet sisältyvät erityisesti siihen, ettei järjestämistason ohjauksen ja johtamisen vahvistamista ei tapahdu monituottajaympäristön vaatimusten mukaisesti. Nykyisin esimerkiksi hyvinvointipalvelujen vastuualuejohtajat johtavat huomattavaa omaa tuotantoa ja samanaikaisesti monesti merkittävää palvelujen hankintaa ulkopuolelta. Kokonaisuuden johtamisen lisäksi tarvitaan jatkuvaa työtä oman tuotannon suorituksen ja suorituskyvyn johtamiseksi. Vaihtoehto 1 mahdollistaa järjestämistason palvelukokonaisuuksien ja ydinprosessien jäsentämisen uudella tavalla kuntalais- ja asiakasnäkökulmasta. Samoin nykyisen kaltaisista palvelualueista voidaan luopua ja siirtyä aiempaa tiiviimpää palvelukokonaisuuksista ja hallinnon yhteisistä prosesseita rakentuvaan ohjauksen ja johtamisen ytimeen palvelujen järjestämisessä.

18 Palveluorganisaatio: apulaiskaupunginjohtajat (6) Tehtäväalueen ja roolituksen arviointia: Valmistellussa ehdotuksessa on päädytty vaihtoehtoon 2., jossa apulaiskaupunginjohtajat johtavat tehtäväalueillaan palvelujen järjestämistä ja tuotantoa. Vaihtoehto 2. on keskitien vaihtoehto. Se ottaa huomioon tarpeen ohjata järjestämistasossa aiempaa vahvemmin monituottajuuteen perustuvaa palvelutuotantoa kokonaisvaltaisesti. t ovat omilla vastuualueillaan kokonaisvastuussa järjestämisestä sekä omasta ja ulkopuolisesta tuotannosta. Apulaiskaupunginjohtajien rooliin kuuluu toimia myös järjestämisen ja tuottamisen välisen suhteen säätelijöitä. Vaihtoehto tuo jatkuvuutta tilanteessa, jossa tehdään suuria muutoksia organisaatiossa ja toimintatavassa.

19 Palveluorganisaatio: apulaiskaupunginjohtajat (7) Tehtäväalueen ja roolituksen arviointia: Vaihtoehdossa 3. apulaiskaupunginjohtajien tehtäväalueet ja roolit poikkeavat selkeästi toisistaan. Vaihtoehtoa pidettiin myöhemmän kehitysvaiheen mallina, joka edellyttää kokemusta järjestämistason ja tuotannon erottamisesta. Malli mukaan yhdellä apulaiskaupunginjohtajista on johdettavanaan kaupungin kaikki hyvinvointipalvelut järjestämistasossa. Toisella järjestämistason apulaiskaupunginjohtajalla on puolestaan tehtäväalueenaan elinympäristön ja kaupunkirakenteen palvelukokonaisuus. Kolmas apulaiskaupunginjohtaja puolestaan vastaa tuotantojohtajana kaupungin omasta palvelutuotannosta. Mallin vahvuus on se, että hyvinvointipalvelut muodostavat kokonaisuuden ja tuotannon kokonaisuuden suorituskyvyn johtamisesta vastaa apulaiskaupunginjohtaja Mallin vaikeus on se, että palvelujen järjestämisen ja tuottamisen välisen suhteen säätely nousee joissakin tapauksissa esim. kaupunginjohtajan tehtäväksi.

20 Palveluorganisaation valmistelun jatko: organisaatiotoimikunta Organisaatiotoimikunnan kokouksessa avataan selvityshenkilöiden valmistelussa olevien järjestämistason palvelukokonaisuuksien / ydinprosessien sisältöä ja rajapintakysymyksiä. Samoin kuin palvelujen tuotantorakenteen jäsennyksiä. Käsitellään hallinnon ja ohjauksen prosessien ja tehtävien ryhmittelyä. Kuvataan tarkemmin hallinnosta sekä palvelukokonaisuuksista ja ydinprosesseista rakentuvaan järjestämistason ohjauksen ja johtamisen kokonaisuutta.

21 Palveluorganisaatio: apulaiskaupunginjohtajat I Vaihtoehto, jossa palvelujen järjestämistä ja tuotantoa ei ole erotettu: tässäkin hallinto ja ydinprosessit muodostavat kiinteän kokonaisuuden sekä ydinprosessit rakentuvat asiakaslähtöisesti Konsernihallinto Elinvoima ja kilpailukyky Palvelujohtaminen Palvelujohtaminen Palvelujohtaminen KAUPUNGINJOHTAJA Elinympäristö ja kaupunkirakenne Oma palvelutuotanto (netto- ja - Rakennus ja Ympäristövalvonta taseyksiköt) Kasvu, oppiminen ja perheet Toimintakyky ja arjen sujuvuus Terveys ja sosiaalinen turvallisuus Tilapalvelu Talouskeskus Oma palvelutuotanto Elämänlaatu ja kulttuuri (netto- ja taseyksiköt) Oma palvelutuotanto (netto- ja taseyksiköt) Oma palvelutuotanto (netto- ja taseyksiköt) Oma palvelutuotanto (netto- ja taseyksiköt) Jyväskylän seudun työterveys Kylän Kattaus Keski- Suomen Pelastusl aitos Kuntayhty mät,tytäry htiöt ja - yhteisöt Kuntayhty mät,tytäry htiöt ja - yhteisöt Altek Aluetekniikka Muut ulkopuoli set palvelutuottajat Muut ulkopuoli set palvelutuottajat

22 Palveluorganisaatio: apulaiskaupunginjohtajat II Vaihtoehto, jossa palvelujen järjestäminen ja tuottaminen on erotettu aiempaa selkeämmin toisistaan: apulaiskaupunginjohtajat johtavat palvelujen järjestämisen ja tuotannon kokonaisuutta KAUPUNGINJOHTAJA Konsernihallinto Elinvoima ja kilpailukyky Tilapalvelu Talouskeskus Jyväskylän seudun työterveys Kylän Kattaus Palvelujohtaminen Elinympäristö ja kaupunkirakenne - Rakennus ja Ympäristövalvonta Tuotantojohtaminen Oma palvelutuotanto (netto- ja taseyksiköt) Keski- Suomen Pelastusl aitos Altek Aluetekniikka Palvelujohtaminen Elämänlaatu ja kulttuuri Kasvu, oppiminen ja perheet Tuotantojohtaminen Oma palvelutuotanto (netto- ja taseyksiköt) Kuntayht ymät,tytär yhtiöt ja - yhteisöt Muut ulkopuoli set palvelutuottajat Palvelujohtaminen Toimintakyky ja arjen sujuvuus Terveys ja sosiaalinen turvallisuus Tuotantojohtaminen Oma palvelutuotanto (netto- ja taseyksiköt) Kuntayht ymät,tytä ryhtiöt ja - yhteisöt Muut ulkopuoli set palvelutuottajat

23 Palveluorganisaatio: apulaiskaupunginjohtajat III Vaihtoehto: Järjestämisen johtaminen jakaantuu kahden apulaiskaupunginjohtajan tehtäviin kaupunkirakenne ja hyvinvointipalvelut ja oma palvelutuotanto on yhdellä apulaiskaupunginjohtajalla Konsernihallinto KAUPUNGINJOHTAJA Elinvoima ja kilpailukyky Elinympäristö ja kaupunkirakenne Palvelujohtaminen - Rakennus ja Ympäristövalvonta Elämänlaatu ja kulttuuri Tuotantojohtaminen Oma palvelutuotanto (netto- ja taseyksiköt) Palvelujohtaminen Kasvu, oppiminen ja perheet Toimintakyky ja arjen sujuvuus Kaupungin omat liikelaitokset Terveys ja sosiaalinen turvallisuus Kuntayhtymät,tytäry htiöt ja -yhteisöt Muut ulkopuoliset palvelutuottajat

Jyväskylän kaupunki Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu

Jyväskylän kaupunki Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu Jyväskylän kaupunki Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu Kaupungin organisaatiorakenne: luottamushenkilö- ja palveluorganisaation linjauksia ja kysymyksiä Valtuustoseminaari

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupunkiorganisaation palvelujen järjestämistason perusrakenne ja luottamushenkilöorganisaation toimielinrakenne Organisaatiotoimikunta 30.08.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupunkiorganisaation palvelujen järjestämistason perusrakenne ja luottamushenkilöorganisaation toimielinrakenne Kuntalaisfoorumi Uuden sukupolven organisaatio 4.10.2010 Veijo

Lisätiedot

Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu. Kaupunginvaltuuston seminaari 21.2.2011 Risto Kortelainen, muutosjohtaja

Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu. Kaupunginvaltuuston seminaari 21.2.2011 Risto Kortelainen, muutosjohtaja Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu Kaupunginvaltuuston seminaari 21.2.2011 Risto Kortelainen, muutosjohtaja Palvelu- ja organisaatiouudistus valtuustossa 11.10.2010 (1) Valtuustokeskustelu

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupungin palveluorganisaation perusrakenne asiakaslähtöiset ydinprosessit Organisaatiotoimikunta 14.06.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen Strategiajohtaja Sakari Möttönen

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio - valmisteluun liittyvät järjestelyt ja vastuutukset sekä aikataulut Organisaatiotoimikunta 27.09.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen Strategiajohtaja Sakari Möttönen Uuden

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupungin palveluorganisaation perusrakenne asiakaslähtöiset ydinprosessit Organisaatiotoimikunta 16.08.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen Strategiajohtaja Sakari Möttönen

Lisätiedot

Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu

Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu Uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelu - tilannekatsaus / lokakuu 2010 Toimikunta 25.10.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen Palvelu- ja organisaatiouudistuksen valmistelun järjestelyt

Lisätiedot

KAUPUNGIN STRATEGISESTA KEHITTÄMISESTÄ JA KAUPUNKIORGANISAATIO 2013

KAUPUNGIN STRATEGISESTA KEHITTÄMISESTÄ JA KAUPUNKIORGANISAATIO 2013 KAUPUNGIN STRATEGISESTA KEHITTÄMISESTÄ JA KAUPUNKIORGANISAATIO 2013 Kunnallisvaaliehdokkaiden /laisuus Laajavuori 11.10.2012 Risto Kortelainen, muutosjohtaja Kaupungin strategisesta kehi/ämisestä 1. Kuntauudistuksen

Lisätiedot

Kasvu, oppiminen, perheet

Kasvu, oppiminen, perheet Kasvu, oppiminen, perheet Pirjo Tuosa, selvityshenkilö Uudistuksen lähtökohtia Jyväskylän kaupungissa toteutetaan palvelu- ja organisaatiouudistus vuoden 2013 alussa hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen

Lisätiedot

Poliittisen päätöksentekojärjestelmän uudistaminen Kaupunginjohtajan esitys. Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustossa

Poliittisen päätöksentekojärjestelmän uudistaminen Kaupunginjohtajan esitys. Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustossa Poliittisen päätöksentekojärjestelmän uudistaminen Kaupunginjohtajan esitys Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustossa 3.10.2016 Luottamushenkilöorganisaation uudistaminen vuonna 2017 Luottamushenkilöorganisaation/toimielinrakenteen

Lisätiedot

Hyvinvointijohtaminen Lahdessa

Hyvinvointijohtaminen Lahdessa Hyvinvointijohtaminen Lahdessa 2018 Kaupunginhallitus Osallisuuden ja hyvinvoinnin jaosto Hyvinvoinnin johtamisen rakenne Lahden kaupungissa Konsernihallinto - Elinvoima- ja kilpailukykypalvelu t - Osallisuus

Lisätiedot

Jyväskylän palvelu- ja organisaatiouudistus Elämänlaatu ja kulttuuri Ari Karimäki

Jyväskylän palvelu- ja organisaatiouudistus Elämänlaatu ja kulttuuri Ari Karimäki Jyväskylän palvelu- ja organisaatiouudistus 2013 Elämänlaatu ja kulttuuri 9.2.2011 Ari Karimäki ari.karimaki@jkl.fi Tehtävä Keskeisenä tehtävänä kuntalaisten hyvinvoinnin ylläpitäminen ja edistäminen Organisoitumisen

Lisätiedot

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Mitä lakiesitykset sanovat maakunnan rakenteesta Maakunnalla tulee olla: Maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntajohtaja Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Päijät-Häme Pohdintaa maakunnan konsernirakenteesta Maaliskuu 2018

Päijät-Häme Pohdintaa maakunnan konsernirakenteesta Maaliskuu 2018 Päijät-Häme Pohdintaa maakunnan konsernirakenteesta Maaliskuu 2018 Mitä lakiesitykset sanovat maakunnan rakenteesta Maakunnalla tulee olla: Maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntajohtaja Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Mitä lakiesitykset sanovat maakunnan rakenteesta Maakunnalla tulee olla: Maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntajohtaja Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula selvityshenkilö Organisaatiotoimikunta 7.2.2011 Valmistelun lähtökohtia: tuetaan toimintakykyä ja

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelujen organisaatio 1.1.2013

Hyvinvointipalvelujen organisaatio 1.1.2013 Hyvinvointipalvelujen organisaatio 1.1.2013 Kaupunginhallitus 12.12.2011 Kaupunginvaltuusto 19.12.2011 Annikki Niiranen 1 Hyvinvointipalvelujen organisaatiouudistus 1. 2011-08-19 Laajennettu jory ; muutosvisio

Lisätiedot

Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - luottamushenkilöorganisaatio valtuustoryhmien vastaukset kyselyyn kesäkuussa 2011

Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - luottamushenkilöorganisaatio valtuustoryhmien vastaukset kyselyyn kesäkuussa 2011 Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - luottamushenkilöorganisaatio valtuustoryhmien vastaukset kyselyyn kesäkuussa 2011 Valtuustoseminaari 22.8.2011 Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Lisätiedot

Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - Jyväskylän kaupungin organisaatiorakenne

Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - Jyväskylän kaupungin organisaatiorakenne Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - Jyväskylän kaupungin organisaatiorakenne Valtuustoseminaari 22.8.2011 Muutosjohtaja Risto Kortelainen Valtuuston päätös 16.5.2011 Palveluorganisaation

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Hankepäällikkö Marja Heikkilä Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Eläköön elämä ja työ V Laajavuori

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Aluelautakuntien tehtävät

Aluelautakuntien tehtävät Aluelautakuntien tehtävät 28.11.2012 Palveluiden järjestäminen Hallinto- ja johtosäännön mukaisesti Lautakuntien yleiset tehtävät ja lautakuntien yleinen ratkaisuvalta Kullekin lautakunnalle erikseen määritellyt

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen

Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen HYTE, TKI, YTA, Ympäristöpoliittinen, Kiinteistö ja arviointi - valmistelua jatkavat 1. vaiheen työryhmät Maakuntavaltuusto

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto MUUTOSOHJELMA 1 Muutosohjelman lähtökohdat Strategiset päämäärät Järvenpäätä johdetaan strategialähtöisesti

Lisätiedot

Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa. Kirsi Paasovaara Erityisasiantuntija, STM

Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa. Kirsi Paasovaara Erityisasiantuntija, STM Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa Erityisasiantuntija, STM Lähde: Maakuntakonsernin johtaminen kehittämisaloite, Kuntaliitto 2017 2 Maakunta järjestäjänä vastaa Palvelujen tuottaminen

Lisätiedot

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjätoiminto Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjän perusta Maakunta vastaa asukkaan laissa

Lisätiedot

Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45

Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45 Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45 Jarkko Majava FCG Koulutus Oy jarkko.majava@fcg.fi 050 3252306 Uusi kuntalaki on tullut voimaan 1.5.2015 Suuri osa lain säännöksistä

Lisätiedot

Liiketoiminnan ohjaus Tampereen kaupungissa

Liiketoiminnan ohjaus Tampereen kaupungissa Liiketoiminnan ohjaus Tampereen kaupungissa Valtuuston koulutus 22. 23.1.2013 Liiketoiminnan kehitysjohtaja Kristiina Michelsson 22.1.2013 Liiketoiminnan ohjaus 2 Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjä

Lisätiedot

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12. VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.2013 153 VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN

Lisätiedot

Elinkeinojen kehittäminen ja työllisyys

Elinkeinojen kehittäminen ja työllisyys Elinkeinojen kehittäminen ja työllisyys aupunginjohtaja Matti ennanen 11.1.2010 1 ehdyt päätökset 2009 Elinkeinojen kehittäminen Elinkeinopolitiikan toteuttamista vastaavan uuden liikelaitoksen perustaminen,

Lisätiedot

Kilpailukyky ja kaupunkikehitys -vastuualue

Kilpailukyky ja kaupunkikehitys -vastuualue Kilpailukyky ja kaupunkikehitys -vastuualue Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus Minnansali, 21.2.2013 Risto Kortelainen Muutosjohtaja 22.2.2013 Kaupunkikehitys: Strategia, rakenteet ja kehittäminen

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

Salon kaupunki Organisaation uudistaminen 24.6.2013. johtava konsultti Jaakko Joensuu

Salon kaupunki Organisaation uudistaminen 24.6.2013. johtava konsultti Jaakko Joensuu Salon kaupunki Organisaation uudistaminen johtava konsultti Jaakko Joensuu Taustaa Kevään 2013 aikana Salossa on valmisteltu selviytymissuunnitelmaa, jossa tavoitellaan 33 miljoonan euron muutosta kaupungin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 7550/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 7550/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 59 Asianro 7550/00.01.02.00/2015 Palvelualueorganisaation jatkokehittäminen / Kasvun ja oppimisen palvelualue Henkilöstö- ja hallintopäällikkö Pekka Savolainen

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Jarno Turunen Muutosjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Järjestöt maakuntauudistuksessa, Joensuu 21.6.2017 Uudistuksen päätavoitteet o maakunnan elinvoima ja kestävä

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaation ja toimintamalli. Uusi Kunta 2017-seminaari 26.11. Sakari Möttönen

Uuden sukupolven organisaation ja toimintamalli. Uusi Kunta 2017-seminaari 26.11. Sakari Möttönen Uuden sukupolven organisaation ja toimintamalli Uusi Kunta 2017-seminaari 26.11. Sakari Möttönen 1. Strategiaperusta tasapainoisen kaupunkistrategian perustekijät Suorituskyky - Vaikuttavuus - Taloudellisuus

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 Organisoitumisen lähtökohdat Organisaation on vastattava n perussopimuksen ja perustamissuunnitelman tavoitteita

Lisätiedot

Luottamushenkilöorganisaation uudistamisen vaihtoehdot ja katsaus kaupunkien organisaatiouudistuksiin

Luottamushenkilöorganisaation uudistamisen vaihtoehdot ja katsaus kaupunkien organisaatiouudistuksiin Luottamushenkilöorganisaation uudistamisen vaihtoehdot ja katsaus kaupunkien organisaatiouudistuksiin Valtuustoseminaari 23.5.2016 kehitysjohtaja Jarmo Asikainen johtava konsultti Anni Antila, FCG Konsultointi

Lisätiedot

Suurten kaupunkien organisaation kehittäminen. Organisaatiotoimikunta 22.11.2011

Suurten kaupunkien organisaation kehittäminen. Organisaatiotoimikunta 22.11.2011 Suurten kaupunkien organisaation kehittäminen Organisaatiotoimikunta 22.11.2011 Kaupunkien organisaatioiden uudistaminen Kaupunkiorganisaation perustaksi on otettu prosessiajattelu, joka on syrjäyttänyt

Lisätiedot

Palvelujen järjestäminen

Palvelujen järjestäminen Palvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Pekka Järvinen, STM 1 Palvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen perustuu laissa säädetyyn järjestämisvastuuseen.

Lisätiedot

Maakunnan hallintosääntö

Maakunnan hallintosääntö Maakunnan hallintosääntö Maku verkostotapaaminen 18.1.2018 Johtava lakimies Kirsi Mononen Hallintosäännön valmistelu Hallinto- verkosto» Kokoukset helmi- ja maaliskuussa» Lausuntokierros /nettiin kommentoitavaksi»

Lisätiedot

Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon

Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät 3.-4.10.2012 Kuntatalo Ismo Korhonen, sivistysjohtaja Kouvolan

Lisätiedot

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Valtuustoseminaari 15.9.2014 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen SIIRTYMINEN SOVELLETUSTA TILAAJA- TUOTTAJAMALLISTA TULOSOHJAUKSEEN Mitä mukaan vanhasta, miten muutoksen teemme, millaisella organisaatiolla

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio ja johtaminen. Vaikuttava organisaatio eri tasoisia prosesseja johtamalla

Uuden sukupolven organisaatio ja johtaminen. Vaikuttava organisaatio eri tasoisia prosesseja johtamalla Uuden sukupolven organisaatio ja johtaminen Vaikuttava organisaatio eri tasoisia prosesseja johtamalla USO seminaari Kuntamarkkinat 14.10.2011 Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen, Audiapro Oy USO-kuntien toteutunut

Lisätiedot

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernien riskienhallinnan arviointi Vs. tarkastusjohtaja Markus Kiviaho JHTT, CGAP, CRMA Kuntakonsernien riskienhallinnan arvioinnin lähtökohtia ja kriteerejä

Lisätiedot

Hyte tulevien maakuntien organisaatioissa

Hyte tulevien maakuntien organisaatioissa Hyte tulevien maakuntien organisaatioissa Maakuntien hyte-valmistelijoiden vertaisfoorumi Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto Muuttuvat kuntien hallintomallit Lautakunta hoitaa kunnanhallituksen

Lisätiedot

Vammaispalvelut maakuntarakenteessa

Vammaispalvelut maakuntarakenteessa Vammaispalvelut maakuntarakenteessa Pirkko Valtanen Tulosaluejohtaja, vammaispalvelut PHHYKY 2017 12 kunnan omistama kuntayhtymä 212 550 asukasta 7 500 työntekijää 703 M liikevaihtoa 5 toimialaa 2 liikelaitosta

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN. Ylijohtaja Mika Tammilehto

VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN. Ylijohtaja Mika Tammilehto VAIKUTTAVUUTTA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Ylijohtaja Mika Tammilehto 7.5.2019 TYÖN MURROS ON JO TODELLISUTTA Teknologinen kehitys muuttaa talouden toimintalogiikoita ja rakenteita, ammatti- ja tehtävärakenteita,

Lisätiedot

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus Kaupungin ydin- ja tukiprosessit Kaupunginhallitus 28.5.2018 Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 Prosessien työstäminen Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 2 Uuden Järvenpään prosessien

Lisätiedot

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus SARI M I ET T I NEN PÄÄSIHTEER I, KUNTOUTUKSEN UUDISTA M I SKOMITEA Työn lähtökohdat /komitean asettamispäätös * Kuntoutusjärjestelmä on hajanainen ja kuntoutuksen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sirkka-Liisa Olli, kehittämisjohtaja, hyvinvointipalvelut, Oulun kaupunki / Popsterhankkeen asiantuntija/ Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma

Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma 19.2.2018 Järjestämissuunnitelman sisältö Järjestämissuunnitelma laaditaan Maakuntien järjestäminen valtakunnallisen valmisteluryhmän laatiman järjestämisen

Lisätiedot

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu 2017-18 Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Regina Saari ohjelmajohtaja Tampereen kaupunki Taustaa Tampereen kaupunkiseutu hakeutui

Lisätiedot

JÄRJESTÄMISTEHTÄVÄT NYKYTILAN JÄRJESTELMÄT JA NIIDEN HYÖDYNNETTÄVYYS Mikael Palola

JÄRJESTÄMISTEHTÄVÄT NYKYTILAN JÄRJESTELMÄT JA NIIDEN HYÖDYNNETTÄVYYS Mikael Palola JÄRJESTÄMISTEHTÄVÄT NYKYTILAN JÄRJESTELMÄT JA NIIDEN HYÖDYNNETTÄVYYS 13.2.2018 Järjestäjän ja tuottajan roolit ja tehtävät Tarpeiden selvittäminen Tavoitteiden asettaminen Rahojen kohdentaminen Palveluiden,

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM Sote-järjestämislaki ja integraatio Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki 11.9.2014 Pekka Järvinen, STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Turvataan

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki ja 3. sektori - näkökulmia kunta-järjestöyhteistyöhön

Jyväskylän kaupunki ja 3. sektori - näkökulmia kunta-järjestöyhteistyöhön Jyväskylän kaupunki ja 3. sektori - näkökulmia kunta-järjestöyhteistyöhön Jukka Laukkanen Jyväskylän kaupunki/ konsernihallinto/ kilpailukyky ja kaupunkikehitys, Kansalaistoiminnankeskus Matara 22.1.2014

Lisätiedot

Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti. Henkilökunnan osallistuminen, osa 3.

Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti. Henkilökunnan osallistuminen, osa 3. Tampere 2017 Tampereen toimintamallin uudistamisprojekti Henkilökunnan osallistuminen, osa 3. Henkilökunnan kommentit toimintamallin uudistamisen tavoitteisiin ja muihin päälinjauksiin Loorassa e-lomake

Lisätiedot

VALINNANVAPAUSKOKEILU PIRJO LAITINEN-PARKKONEN HANKEJOHTAJA KESKI-UUDENMAAN SOTE

VALINNANVAPAUSKOKEILU PIRJO LAITINEN-PARKKONEN HANKEJOHTAJA KESKI-UUDENMAAN SOTE VALINNANVAPAUSKOKEILU 31.1 2017 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN HANKEJOHTAJA KESKI-UUDENMAAN SOTE KESKI-UUDENMAAN SOTE Hankkeessa suunnitellaan Keski-Uudenmaan alueellinen sote-malli Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven,

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistus

Maakunta- ja soteuudistus Maakunta ja soteuudistus Maakuntakiertue Uusimaa 1.6.2017 Muutosjohtaja 1 2.6.2017 Valmisteluvaiheet 2 2.6.2017 3 2.6.2017 Aluekehittäminen ja kasvupalvelut Sosiaalija terveydenhuolto Pelastustoimi Ympäristöterveydenhuolto

Lisätiedot

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013 Sisäinen valvonta ja riskienhallinta Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus Sisällys 1. Johdanto 2. Nykytilanne 3. Sisäinen valvonta 4. Riskienhallinta 5. Kuntalain muutos 1.7.2012 1. Johdanto Sisäinen

Lisätiedot

Haapajärvi 7701 Kärsämäki 2922 Pyhäjärvi 6008 Reisjärvi 3008 Yhteensä (06/10)

Haapajärvi 7701 Kärsämäki 2922 Pyhäjärvi 6008 Reisjärvi 3008 Yhteensä (06/10) Peruspalvelukuntayhtymä Selänne Haapajärvi 7701 Kärsämäki 2922 Pyhäjärvi 6008 Reisjärvi 3008 Yhteensä 19639 (06/10) Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Lasten ja perheiden palvelut KUNNAT Ympäristö-

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Työllisyydenhoito kunnassa

Työllisyydenhoito kunnassa Työllisyydenhoito kunnassa Kuntamarkkinat 14.9.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8 800 000 000 Laskelma vuoden 2014 kustannuksista Lähde: TEM/Heikki Räisänen,

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Organisaatiotoimikunta 7.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Demokratiapäivä

Demokratiapäivä Demokratiapäivä 13.10.2015 Teemasessio 2:Edustuksellisen ja suoran demokratian muodostama kokonaisuus - miten niiden johtaminen ja kehittäminen vaikuttaa toisiinsa ja miten niitä kehitetään samanaikaisesti?

Lisätiedot

Konsernirakennevalmistelun tilanne

Konsernirakennevalmistelun tilanne Konsernirakennevalmistelun tilanne 22.5.2018 - Laajennetun johtoryhmän kokoukseen 29.5.2018 Maakunnan tarkastuslautakunta Maakuntavaalilautakunta Etelä-Savon maakuntakonserni Maakuntavaltuusto 59 jäsentä

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut Kaupunginhallitus 16.5.2016 Liite 1 185 Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut 16.5. 2016 Mikkelin poliittis-hallinnollinen rakenneluonnos Konsernijaosto (5) Elinvoimajaosto (ryhmien & KH pj:t) Valtuusto

Lisätiedot

Sosiaali ja terveydenhuolto Uusikunnassa. Sosiaali ja terveystoimikunta 19.02.10

Sosiaali ja terveydenhuolto Uusikunnassa. Sosiaali ja terveystoimikunta 19.02.10 Sosiaali ja terveydenhuolto Uusikunnassa Sosiaali ja terveystoimikunta 19.02.10 Mistä on kysymys Mitä uusia mahdollisuuksia Uusikunta avaa terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi sekä palvelujen

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Väestö Pinta ala as. 12. suurin kaupunki. maa 8017 km2 vesi 415 km2 suurin kaupunki

Väestö Pinta ala as. 12. suurin kaupunki. maa 8017 km2 vesi 415 km2 suurin kaupunki Väestö 31.12.2007 58.825 as. 12. suurin kaupunki Pinta ala maa 8017 km2 vesi 415 km2 suurin kaupunki VISIO Lapin pääkaupunki ROVANIEMI kansainvälinen osaamisen ja kulttuurin keskus Strategiset päämäärät

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Jyväskylän uuden sukupolven organisaatio. Kaupungininsinöörien tapaaminen 10.5.2012 Apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto

Jyväskylän uuden sukupolven organisaatio. Kaupungininsinöörien tapaaminen 10.5.2012 Apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto Jyväskylän uuden sukupolven organisaatio Kaupungininsinöörien tapaaminen 10.5.2012 Apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto UUSI JYVÄSKYL SKYLÄ 1.1.2009 ASUKKAITA 132 000 MAAPINTA-ALA ALA 1172 km 2 UURAINEN

Lisätiedot

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus,

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, HB #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 Etunimi Sukunimi Tarve muutokselle - Ikääntyminen Mahdollisuus muutokseen

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI. Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015

TAMPEREEN KAUPUNKI. Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015 Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015 Toiminta-ajatus Avopalvelut edistävät, tukevat ja hoitavat tamperelaisten terveyttä, psyykkistä hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta sekä valmiuksia sujuvaan

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen Asiakkaan valinnanvapaus laajenee 1.1.2019 alkaen Uudet maakunnat alkavat vastata sosiaali ja terveyspalvelujen järjestämisestä alueensa asukkaille 1.1.2019. Asiakas voi valita palvelun julkisen, yksityisen

Lisätiedot

Mitä on SOTE ja miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestyvät 2017 jälkeen Suomessa? Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke

Mitä on SOTE ja miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestyvät 2017 jälkeen Suomessa? Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Mitä on SOTE ja miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestyvät 2017 jälkeen Suomessa? Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Luonnos: Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä

Lisätiedot

MITEN KUNTAA JOHDETAAN VAIKUTTAVUUDELLA JA HYVINVOINTITIEDOLLA. Kuntaliitto 6.5.2014 Kehitysjohtaja Soile Kuitunen

MITEN KUNTAA JOHDETAAN VAIKUTTAVUUDELLA JA HYVINVOINTITIEDOLLA. Kuntaliitto 6.5.2014 Kehitysjohtaja Soile Kuitunen MITEN KUNTAA JOHDETAAN VAIKUTTAVUUDELLA JA HYVINVOINTITIEDOLLA Kuntaliitto 6.5.2014 Kehitysjohtaja Soile Kuitunen Kunnan tehtävänä on hyvinvoinnin tuottaminen asukkailleen ja kestävän kehityksen edistäminen

Lisätiedot

Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä. Opastavan päätösseminaari Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys

Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä. Opastavan päätösseminaari Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä Opastavan päätösseminaari 4.4.2017 Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen Järjestämislailla säädetään,

Lisätiedot

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Järjestäjän rooli ja tehtävät maakuntahallinnossa

Järjestäjän rooli ja tehtävät maakuntahallinnossa Järjestäjän rooli ja tehtävät maakuntahallinnossa Maakuntakonsernin johtaminen -seminaari 6.6.2017 Kuntaliitto Kari Hakari Muutosjohtaja 1 Maakuntahallinto 2 Maakunnan organisaatiomalli (esimerkki) MAAKUNTAVALTUUSTO

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

Arjen turvaa kunnissa

Arjen turvaa kunnissa Arjen turvaa kunnissa Turvallisuusyhteistyön kehittäminen kunnissa Alueellinen sisäisen turvallisuuden yhteistyö Vaasa 25.9.2012 Marko Palmgren, projektipäällikkö Lapin aluehallintovirasto 1.10.2012 1

Lisätiedot

Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa hankevalmistelusta

Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa hankevalmistelusta Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa 2019- hankevalmistelusta Hankejohtaja Mira Uunimäki 5.3.2018 Maakunta-sotemuutos ja integraatio Uudet valmisteltavat lait määrittelevät integraation velvoittavat

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden perehdytys 2013

Luottamushenkilöiden perehdytys 2013 Luottamushenkilöiden perehdytys 2013 Kaupunginhallituksen toimiala Kaupunginjohtaja Juha Majalahti Hallinto- ja talousjohtaja Annu Kalliaisenaho Hallintopäällikkö Jarkko Luukkonen Kehittämispäällikkö Satu

Lisätiedot

Konsernirakenne. POPmaakunta

Konsernirakenne. POPmaakunta Konsernirakenne Pohjois-Pohjanmaan maakunnan konsernirakenne LOPULLINEN päätös rakenteesta on saatava maakuntavaltuustossa alkuvuodesta 2019 JOTTA muu valmistelu pystytään toteuttamaan hallitusti ja tehokkaasti

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Uudenmaan Maakuntaparlamentti 23. 24.11.2017 Erkki Kukkonen kaupunginjohtaja Järvenpää Kuntien nykyisten tehtävien muuttuminen maakunta-

Lisätiedot

Sähköinen talousraportointi Tampereen kaupungilla

Sähköinen talousraportointi Tampereen kaupungilla Sähköinen talousraportointi Tampereen kaupungilla Toteutus Tableau-ohjelmistolla Tampereen kaupunki Konsernihallinto, controller Riikka Hannelius 1 Tampereen kaupungin organisaatio 1.6.2014 KAUPUNGINVALTUUSTO

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus Asko Peltola 17.4.2018 1 Maakunta- ja sote-uudistusvalmistelu 4 / 2018 Etelä-Pohjanmaan palvelurakenteen selvitystyö seminaari pidetty 27.3. SOTEMAKU-valmistelun

Lisätiedot

Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 22.5.2015 Revisioneuvos Keijo Lappalainen sisältöä käsitteistöä taustaa vastuita

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa 6. TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA VASTUUTAHOT 1 Toimenpide-ehdotukset ovat syntyneet jyväskyläläisille lapsille ja nuorille tehtyjen alkukartoitusten, Jyväskylän kaupungin palvelualueille tehtyjen kyselyjen

Lisätiedot

Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia?

Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia? Työllisyyskokeilut myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia? Kuntamarkkinat 15.9.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8 800 000 000 Laskelma vuoden 2014 kustannuksista

Lisätiedot

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-alan kehittäminen yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-uudistus tulee ja muuttaa rakenteita Järjestämisvastuu Järjestämisvastuu t ja tuotantovastuu

Lisätiedot

Maakunnan hallintosääntö

Maakunnan hallintosääntö Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Maakunnan hallintosääntö Kuntaliiton ja Kainuun liiton maakuntatilaisuus 24.4.2018 Kirsi Mononen, johtava lakimies Maakunnan hallintosääntö

Lisätiedot

Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä klo Kunnanjohtaja Pekka Määttänen

Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä klo Kunnanjohtaja Pekka Määttänen Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä 11.4.2017 klo 18.00 Kunnanjohtaja Pekka Määttänen Kuntastrategia on kunnan toiminnan punainen lanka, tie kohti haluttua tulevaisuutta Uuden kuntalain

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA PALVELUKETJUJEN KEHITTÄMISVERKOSTON TYÖPAJA 5

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA PALVELUKETJUJEN KEHITTÄMISVERKOSTON TYÖPAJA 5 PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA PALVELUKETJUJEN KEHITTÄMISVERKOSTON TYÖPAJA 5 Työpajan tavoitteena on kartoittaa lasten, nuorten & perheiden, työikäisten ja ikäihmisten palvelukokonaisuuksien ja palveluketjujen

Lisätiedot