Standardi 5.2b. Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Standardi 5.2b. Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet"

Transkriptio

1 Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus Määräykset ja ohjeet

2 5.2b dnro 7/120/ SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet ja rakenne 5 3 Kansainvälinen viitekehys ja itsesääntely 6 4 Normiperusta 7 5 Jatkuva tiedonantovelvollisuus Julkistettava tieto Julkistamisen ajankohta Julkistamisen lykkääminen Tiedon julkistamisen lykkäämiselle asetettavat edellytykset Hyväksyttävä syy Sijoittajien asema Tiedon säilyttäminen luottamuksellisena Julkistamistapa Tiedon tasapuolinen julkistaminen Sisäpiirintiedon ilmaisukielto Julkistettavat päätökset ja seikat Tulevaisuudennäkymät Tulosennusteet Tulosvaroitus ja ennakkotieto 18

3 5.2b dnro 7/120/ Yksittäiset kaupat, tilaukset ja muut liiketoimintaan liittyvät sopimukset Yrityskaupat ja muut yritysjärjestelyt 20 6 Arvopaperimarkkinalain liputussäännösten tulkintaa Säännösten pääasiallinen sisältö Osakkeenomistaja ja häneen rinnastettava henkilö Omistusosuuden laskeminen Laskentaperuste Sopimus tai muu järjestely Omistusosuuteen luettavat erät Osakkeenomistajien intressipiiri Eräitä erityistapauksia Rahastoyhtiön omistusosuuksien ilmoittaminen Päivänsisäisten kauppojen liputtaminen Rahoitustarkastuksen poikkeuslupa liputusilmoituksen tekemisestä Ilmoituksen tekeminen Kohdeyhtiön julkistamisvelvollisuus Tiedon saaminen Ilmoituksessa annettavat tiedot Listautuminen 27 7 Raportointi Rahoitustarkastukselle 28 8 Lisätiedot 29 9 Standardin muutoshistoria 30

4 5.2b dnro 7/120/ SOVELTAMINEN (1) Standardia sovelletaan arvopaperimarkkinalaissa (495/1989, AML) tarkoitetun julkisen kaupankäynnin kohteena olevien arvopaperien liikkeeseenlaskijoihin ja AML:n mukaisiin liputusvelvollisiin. (2) AML 2 luvun jatkuvaa tiedonantovelvollisuutta ja liputusta koskevia säännöksiä sovelletaan myös niihin suomalaisiin liikkeeseenlaskijoihin, joiden liik- keeseen laskema arvopaperi on otettu julkista kaupankäyntiä vastaavan kaupankäynnin kohteeksi Euroopan talousalueella, ja niiden osakkeenomistajiin. 1 (3) AML 2 luvun 7 :ssä säädetään julkisen kaupankäynnin kohteena olevan arvopaperin liikkeeseenlaskijan velvollisuudesta julkistaa ilman aiheetonta viivytystä kaikki sellaiset päätöksensä sekä liikkeeseenlaskijaa ja sen toimin- taa koskevat seikat, jotka ovat omiaan olennaisesti vaikuttamaan sanotun arvopaperin arvoon. (4) AML 2 luvun 9 :ssä säädetään osakkeenomistajan velvollisuudesta ilmoittaa omistusosuuksiensa muutoksista Rahoitustarkastukselle ja sille yhtiölle (kohdeyhtiö), joka on omistuksen kohteena. Lain 2 luvun 10 :ssä säädetään kohdeyhtiön velvollisuudesta julkistaa tämä tieto. 1 Sijoituspalveludirektiivissä tarkoitettu säännelty markkina.

5 5.2b dnro 7/120/ TAVOITTEET JA RAKENNE (1) Tämä standardi käsittelee julkisen kaupankäynnin kohteena olevien arvopaperien liikkeeseenlaskijoiden ja niiden osakkeenomistajien tiedonantovelvollisuutta. (2) Arvopaperin arvoon olennaisesti vaikuttavien tietojen julkistamisvelvollisuuden tavoitteena on jatkuva, luotettava, kattava, oikea-aikainen ja vertailukelpoinen informaatio ja informaation saattaminen samanaikaisesti arvopaperimarkkinoilla toimivien sijoittajien tietoon. Julkisen kaupankäynnin kohteena olevan arvopaperin liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus muodostuu listautumisvaiheessa listalleottoesitteestä ja tämän jälkeen säännöllisestä ja jatkuvasta tiedonantovelvollisuudesta. Liikkeeseenlaskijan tiedottamispolitiikan tulee olla johdonmukaista ja selkeää niin, että sijoittajien on mahdollista seurata liikkeeseenlaskijan toiminnan kehitystä luotettavalla tavalla. (3) Jatkuvaa tiedonantov elvollisuutta koskevan sääntelyn ja tämän standardin tavoitteena on pyrkiä turvaamaan markkinoilla toimivien sijoittajien yhdenver- tainen ja samanaikainen mahdollisuus tiedon saantiin. Jatkuva tiedonantovelvollisuus mahdollistaa osaltaan sijoittajille perustellun arvion tekemisen liik- läpinäkyvyyttä. keeseenlaskijasta ja sen arvopaperista sekä edistää liikkeeseenlaskijan toiminnan (4) Liputusta koskevalla sääntelyllä pyritään turvaamaan liikkeeseenlaskijan omistus- ja vallankäyttörakenteen sekä siinä tapahtuvien muutosten läpinäkyvyyttä. Liputustiedoilla voi myös olla vaikutusta kohdearvopaperin arvoon. (5) Standardin luvuissa käsitellään jatkuvaa tiedonantovelvollisuutta koskevia yleisiä vaatimuksia, jotka koskevat kaikkia julkisen kaupankäynnin kohteena olevien arvopaperien liikkeeseenlaskijoita. Standardin luvuissa käsitellään eräitä lähinnä osakkeiden liikkeeseenlaskijoiden jatkuvaan tiedonantovelvollisuuteen liittyviä kysymyksiä. Standardin luku 6 käsittelee liputusta.

6 5.2b dnro 7/120/ KANSAINVÄLINEN VIITEKEHYS JA ITSESÄÄNTELY (1) Standardissa on huomioitu International Organisation of Securities Commisionsin (IOSCO) tavoitteita ja periaatteita arvopaperisääntelystä (Objectives and Principles of Securities Regulation, helmikuu 2002), erityisesti periaate 14, joka käsittelee riittävien, oikeiden ja ajantasaisten tietojen antamista liikkeeseenlaskijan taloudellisesta asemasta ja muista sen arvopaperien arvoon vaikuttavista olennaisista seikoista. Periaatteen mukaan keskeisiä sääntelyn kohteita tulisi olla mm. arvopaperien tarjoaminen ja listautuminen, mää- räysvallan hankkiminen yhtiössä ja liputukset sekä arvopaperien markkinointi erityisesti tarjoamisen yhteydessä. (2) Standardissa on huomioitu myös IOSCOn alaisen Technical Committeen laatimat periaatteet koskien jatkuvaa tiedonantovelvollisuutta (Principles for Ongoing Disclosure and Material Devalopment Reporting by Listed Entities). (3) Standardissa on huomioitu kansallisessa implementoinnissa oleva Euroo- direktiivi 2004/109/EY säännellyillä markkinoilla pan parlamentin ja neuvoston kaupankäynnin kohteeksi otettavien arvopaperien liikkeeseenlaskijoita koskeviin tietoihin liittyvien avoimuusvaatimusten yhdenmukaistamisesta ja direktiivin 2001/34/EY muuttamisesta (ns. avoimuusdirektiivi). Direktiivin edellyt- muutokset kansalliseen lainsäädäntöön on saatettava voimaan tämät mennessä. (4) Helsingin Pörssin säännöissä on asetettu liikkeeseenlaskijan jatkuvaa tiedonantovelvollisuutta koskevia yksityiskohtaisia vaatimuksia.

7 5.2b dnro 7/120/ NORMIPERUSTA Annettu: Voimaan: (1) Valtaosa kansallisesta sääntelystä perustuu EU-sääntelyyn. Liikkeeseenja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuudesta säädetään seuraa- laskija n vissa EY:n direktiiveissä: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi arvopaperien ottamisesta viralliselle pörssilistalle sekä siihen liittyvästä tiedonantovelvollisuudesta (2001/34/EY) 2, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (2003/6/EY, markkinoiden väärinkäyt- tödirektiivi) 3, Komission direktiivi 2004/72/EY Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/6/EY täytäntöönpanosta hyväksyttyjen markkinakäytäntöjen, hyödykejohdannaisia koskevan sisäpiiritiedon määrittelemisen, sisäpiiriluettelojen laatimisen, johtohenkilöiden arvopaperikaupoista ilmoittamisen ja epäilyttävistä arvopaperikaupoista ilmoittamisen osalta 4, Komission direktiivi 2003/124/EY Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/6/EY täytäntöönpanosta sisäpiiritiedon määritelmän ja julkistamisen sekä markkinoiden manipuloinnin määritelmän osalta 5. (2) Kansallisessa lainsäädännössä liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuutta säännellään AML:ssa ja sen nojalla annetussa valtiovarainministeriön päätöksessä omistusosuuksien ilmoittamisen ja julkistami- sen yhteydessä annettavista tiedoista (391/1999, liputuspäätös). 2 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/34/EY (32001L0034), EYVL N:o L 184, , s Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/6/EY (32003L0006), EUVL N:o L 96, , s Komission direktiivi 2004/72/EY (32004L0072), EUVL N:o L 162, , s Komission direktiivi 2003/124/EY (32003L0124), EUVL N:o L 339, , s. 70.

8 5.2b dnro 7/120/ Annettu: Voimaan: (3) Rahoitustarkastuksen oikeus antaa asiakokonaisuutta koskevia sitovia määräyksiä perustuu AML:n 2 luvun 7 :n 6 momenttiin. Sen mukaan Rahoi- voi antaa Euroopan yhteisöjen komission sisäpiirikaupoista ja tustarkastus markkinoiden manipulaatiosta (markkinoiden väärinkäyttö) annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/6/EY (markkinoiden väärinkäyttödirektiivi) nojalla antamien säädösten täytäntöön panemiseksi tarvittavia tarkempia määräyksiä.

9 5.2b dnro 7/120/ JATKUVA TIEDONANTOVELVOLLISUUS 5.1 Julkistettava tieto Voimaan: Voimaan: (1) Markkinoiden väärinkäyttödirektiivissä sisäpiirintieto määritellään liikkee- seenlaskijaa suoraan tai välillisesti koskevaksi, luonteeltaan täsmälliseksi ja julkistamattomaksi tiedoksi, jolla julkistettaessa olisi todennäköisesti huomattava vaikutus arvopaperin arvoon. Direktiivissä yhdistetään sisäpiirintieto ja julkistettava tieto toisiinsa, mutta kuitenkin siten, että liikkeeseenlaskijan tulee julkistaa vain liikkeeseenlaskijaan välittömästi liittyvät sisäpiirintiedot. (2) Markkinoiden väärinkäyttödirektiivin mukaan liikkeeseenlaskijan tulee julkistaa kaikki sellainen liikkeeseenlaskijaan välittömästi liittyvä, luonteeltaan täsmällinen tieto, joka on omiaan vaikuttamaan olennaisesti sen arvopaperin arvoon. (3) AML 2 luvun 7 :n mukaan julkisen kaupankäynnin kohteena olevan arvopaperin liikkeeseenlaskijan on ilman aiheetonta viivytystä julkistettava ja toimitettava asianomaiselle julkisen kaupankäynnin järjestäjälle tiedoksi kaikki sellaiset päätöksensä sekä liikkeeseenlaskijaa ja sen toimintaa koskevat seikat, jotka ovat omiaan olennaisesti vaikuttamaan sanotun arvopaperin arvoon. (4) Tiedon täsmällisyydellä tarkoitetaan sellaista tietoa, joka viittaa olosuhteisiin tai tapahtumiin, jotka ovat jo ilmenneet tai tapahtuneet tai joiden voidaan kohtuudella odottaa ilmenevän tai tapahtuvan. Edellytyksenä on myös, että tiedon perusteella voidaan tehdä arvio sen mahdollisesta vaikutuksesta arvopaperin arvoon.

10 5.2b dnro 7/120/ Voimaan: Voimaan: (5) Olennaisella tiedolla tarkoitetaan tietoa, jota järkevästi toimiva sijoittaja todennäköisesti käyttäisi yhtenä sijoituspäätöksensä perusteena. (6) Liikkeeseenlaskijan on itse arvioitava, mistä päätöksistä ja seikoista sen tulee tiedottaa ja mikä vaikutus eri päätöksillä ja seikoilla voi olla sen arvopa- perin arvoon. (7) Olennaisuuden arvioiminen edellyttää säännöksen tarkoittaman päätöksen tai seikan vaikutuksen ennakkoarviointia, joten päätöksen tai seikan myöhemmällä todellisella vaikutuksella ei ole merkitystä tarkasteltaessa julkistamisvelvollisuuden noudattamista. Koska vaikutukset arvopaperin arvoon tiedetään vasta päätöksen tai seikan tultua julki, liikkeeseenlaskijan tulisi pyrkiä noudattamaan avointa tiedottamispolitiikkaa. (8) Arvioon tiedon olennaisuudesta voi myös vaikuttaa se, mitä liikkeeseenlaskija on aiemmin julkistanut. Esimerkiksi jos liikkeeseenlaskija on aiemmin julkistanut johonkin liiketoiminta-alueeseen liittyviä tavoitteitaan, on perusteltua julkistaa tavoitteisiin pääsemisen edistyminen ja tavoitteiden mahdolliset muutokset. (9) Luvuissa käsitellään tarkemmin julkistettavia asioita. Muutoin päätöksen tai seikan olennaisuutta arvioitaessa voi yhtenä viitteenä olla se, miten sijoittajat ja muut markkinoilla toimijat ovat aikaisemmin reagoineet liikkeeseenlaskijan tai jonkun toisen liikkeeseenlaskijan julkistamiin samankal- taisiin tietoihin. Mikäli kyseinen päätös tai seikka muistuttaa olennaisilta osiltaan jotain aiemmin esiin tullutta tilannetta, voi olla perusteltua noudattaa aiemmin omaksuttua toimintatapaa. (10) Tiedonantovelvollisuus voi syntyä myös tilanteissa, joissa kyse ei ole mis- yksittäisestä seikasta tai päätöksestä, vaan useamman tapahtuman tään summasta, jotka yhdessä ovat omiaan vaikuttamaan olennaisesti liikkeeseenlaskijan arvopaperin arvoon. Tiedonantovelvollisuus voi esimerkiksi syntyä tietyn ajanjakson kuluessa tehdyistä usean yrityskaupan kokonaisuudesta, vaikka yksittäisinä mikään yrityskaupoista ei tiedonantovelvollisuuskynnystä ylittäisikään. (11) Tiedonantovelvollisuuden yleisten tavoitteiden mukaisesti liikkeeseenlas- kijan tulisi pyrkiä tiedottamisessaan antamaan myös kokonaisuutena arvioiden sijoittajille riittävät ja olennaiset tiedot perustellun arvion tekemiseksi. Vastaavasti tiedottamisessa ei kokonaisuutena arvioiden saisi antaa sijoittajil- kuvaa esimerkiksi tiedotteiden puutteellisuuden tai niissä le harhaanjohtavaa valittujen painotusten johdosta. (12) Liikkeeseenlaskija ei voi ohittaa tiedonantovelvollisuuden piiriin kuuluvien päätösten julkistamista sen tekemään sopimukseen, kuten yrityskauppasopipuh

11 5.2b dnro 7/120/ mukseen tai liiketoimintaan liittyvään sopimukseen, otettavalla salassapitositoumuksella. 5.2 Julkistamisen ajankohta Voimaan: Voimaan: (13) Koska tiedonantovelvollisuuden sääntelyn yksi keskeisimmistä tavoitteista on turvata sijoittajien tasapuolinen ja samanaikainen mahdollisuus tiedon saantiin, tulee liikkeeseenlaskijoiden pyrkiä markkinoiden väärinkäyttödirek- mukaan tiedottamaan AML 2 luvun 7 :n tarkoittamista päätöksistä ja tiivin seikoista mahdollisimman nopeasti. (14) AML 2 luvun 7 :n mukaan liikkeeseenlaskijan tekemä päätös on julkis- ilman aiheetonta viivytystä sen tekemisen tettava jälkeen. (15) Päätöksen julkistamista ei tule viivyttää esimerkiksi myöhentämällä päätöksen muodollista hyväksymistä. (16) Valmisteltavana olevia asioita ei yleensä tarvitse julkistaa. Jos valmisteil- la olevasta asiasta solmitaan esi- tai aiesopimus, on se kuitenkin julkistettava. Esi- tai aiesopimusta ei kuitenkaan tarvitse julkistaa, jos valmisteilla olevan lopullisen sopimuksen olennaisia osia ja ehtoja ei ole riittävän tarkasti määritelty tai sovittu esi- tai aiesopimuksessa tai jos lopullisen sopimuksen syntyminen on epävarmaa. ( 17) AML:n 2 luvun 7 :n tarkoittamien seikkojen osalta liikkeeseenlaskijan on ryhdyttävä valmistelemaan tietojen julkistamista heti, kun julkistettava seikka on tullut sen tietoon. Tiedon katsotaan tulleen liikkeeseenlaskijan tietoon, kun se on tullut yhdenkin liikkeeseenlaskijan hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan tietoon. ( 18) Aiheellinen viivytys tiedon julkistamisessa voi olla esimerkiksi tilanne, jossa tiedon todenperäisyys on varmistettava. Voi syntyä myös tilanne, jossa tiedotettava asia edellyttää yhtiön hallituksen käsittelyä. Aiheellinen viivytys voi tällöin olla se, että hallitus pitää viipymättä esimerkiksi puhelinkokouksen ennen tiedon julkistamista.

12 5.2b dnro 7/120/ Julkistamisen lykkääminen Tiedon julkistamisen lykkäämiselle asetettavat edellytykset (19) Liikkeeseenlaskija voi AML 2 luvun 7 :n 2 momentin mukaan päättää lykätä jatkuvan tiedonantovelvollisuuden piiriin kuuluvan tiedon julkistamista, jos lykkäämiselle asetetut edellytykset täyttyvät. Vastaavalla tavalla ja edelly- liikkeeseenlaskija voi myös lykätä jonkin osatiedon julkistamista. tyksin (20) Koska liikkeeseenlaskijan ei tarvitse julkistaa valmisteilla olevia asioita, tiedon ju lkistamisen lykkääminen voi tulla kyseeseen lähinnä silloin, kun asia on kypsynyt tiedotettavaksi Hyväksyttävä syy (21) Lykkäykselle on oltava hyväksyttävä syy. Syitä voivat olla esimerkiksi seuraavat tilanteet: Käynnissä olevat yrityskauppa- tai muut neuvottelut tai niihin liittyvät seikat silloin, kun tietojen julkistaminen todennäköisesti vaikuttaisi neuvottelujen tulokseen tai niiden normaaliin kulkuun. Lykkäys voi myös koskea vain osaa yhtä kokonaisuutta koskevista tiedoista. Täl- lainen tilanne voi syntyä esimerkiksi yrityskauppaneuvottelujen yh- taloudelliseen elinkelpoisuu- teydessä, missä kauppahinnan julkistamista voi olla syytä lykätä muiden vastaavien käynnissä olevien neuvottelujen ajan. Liikkeeseenlaskijan taloudelliseen elinkelpoisuuteen liittyvät neuvottelut tilanteessa, jossa liikkeeseenlaskijan teen kohdistuu vakava ja välitön uhka. Edellytyksenä on tällöin, että tiedon julkistaminen saattaisi vaarantaa vakavasti nykyisten ja potenhaittaamalla liikkeeseenlaskijan tiaalisten osakkeenomistajien edun taloudellisen aseman parantumiseen pitkällä aikavälillä tähtäävien neuvottelujen loppuunsaattamista. Viranomaisen kielto tiedon julkistamiselle tai ilmaisemiselle. (22) Tiedon julkistamista ei voida kuitenkaan lykätä sillä perusteella, että odotetaan liikkeeseenlaskijaa ja sen toimintaa koskevien olosuhteiden tai tapah- tumien vaikutusten tosiasiallista ilmenemistä Sijoittajien asema (23) Jos liikkeeseenlaskijalla on hyväksyttävä syy tiedon julkistamisen lykkäämiseen, on seuraavaksi arvioitava sitä, vaarantaako tiedon julkistamatta jättäminen sijoittajien asemaa.

13 5.2b dnro 7/120/ (24) Sijoittajien aseman vaarantumista on arvioitava siitä näkökulmasta, johtaisiko tiedon julkistamatta jättäminen todennäköisesti sijoittajia harhaan Tiedon säilyttäminen luottamuksellisena (25) Liikkeeseenlaskijan on pystyttävä varmistamaan tiedon säilyminen luot- mikä tarkoittaa, että liikkeeseenlaskijan on valvottava sisäpii- tamuksellisena, rintiedoksi luettavan julkistamattoman tiedon leviämistä ja käyttöä. (26) Tiedon luottamuksellisena säilyttämisen varmistaminen edellyttää ainakin seuraavia kappaleissa mainittuja asioita: (27) Liikkeeseenlaskijalla on oltava järjestelyt sen varmistamiseksi, etteivät sisäpiirintietoja saa käyttöönsä muut kuin niitä tehtäviensä hoitamiseen tar- henkilöt. Sisäpiirintiedon hallinta tulee varmistaa yrityskohtaisen si- vitsevat säpiirirekisterin käytöllä (ks. sisäpiiri-ilmoituksia ja -rekistereitä koskeva stan- dardi 5.3). (28) Liikkeeseenlaskijan on varmistettava, että tietojen käyttöön oikeutetut henkilöt tuntevat ja ymmärtävät sisäpiirintiedon hallintaan liittyvät velvolli- sekä ovat tietoisia tietojen väärinkäytön tai niiden perusteettoman suutensa levittämisen seuraamuksista. Jos sisäpiirintietoa annetaan liikkeeseenlaskijan ulkopuolelle, tulisi tällöin laatia asianmukainen salassapitositoumus. Liikkeeseenlaskijan puolesta tai lukuun toimiva yhteisö voi myös olla velvollinen pi- tämään omaa yrityskohtaista sisäpiirirekisteriä (ks. standardi 5.3). (29) Liikkeeseenlaskijan on kyettävä julkistamaan tieto välittömästi, jos liikkeeseenlaskija ei pysty varmistamaan sisäpiirintiedon luottamuksellisuutta. Yksi viite tiedon luottamuksellisuuden menettämisestä voi olla liikkeeseenlas- arvopaperin arvon merkittävä nousu tai lasku taikka kaupankäyntivo- kijan lyymin nousu ilman loogista selitystä. Tiedon julkistamisvalmiutta voidaan ylläpitää esimerkiksi laatimalla hanketta koskeva tiedottamissuunnitelma ja pitämällä suunnitelmaa ajan tasalla koko hankkeen ajan. Tähän voi liittyä myös varsinaisen tiedoteluonnoksen laatiminen. (31) Liikkeeseenlaskijan on viipymättä ilmoitettava Rahoitustarkastukselle ja asianomaiselle julkisen kaupankäynnin järjestäjälle päätöksestään lykätä tie- don julkistamista. (32) Ilmoitus Rahoitustarkastukselle on tehtävä sähköpostitse osoitteeseen tai puhelimitse Rahoitustarkastuksen Markkinat-toimistoon numeroon Puhelimitse tehty ilmoitus on kuitenkin vahvistettava myös joko sähköpostitse tai kirjeitse. Ilmoituksesta on käytävä

14 5.2b dnro 7/120/ ilmi lykkäämisen peruste, sen odotettu kestoaika, jos tällainen voidaan määrittää, ja perusteet sille, miksi julkistamisen lykkääminen ei vaaranna sijoittajien asemaa. 5.4 Julkistamistapa (33) Tiedon julkistamisella tarkoitetaan, että liikkeeseenlaskija saattaa AML 2 luvun 7 :n tarkoittaman päätöksen tai seikan sijoittajien tietoon julkisen kaupankäynnin järjestäjän ja keskeisten tiedotusvälineiden välityksellä. (34) Liikkeeseenlaskijan tulee toimittaa AML 2 luvun 7 :n nojalla julkistettavat tiedot julkisen kaupankäynnin järjestäjälle ja keskeisille tiedotusvälineille. Liikkeeseenlaskijan on julkistettava tällainen tieto ensisijaisesti virallisten julkistamiskanavien kautta pörssitiedotteena. Julkistaminen pelkästään lehdistötiedotteena tai sähköisessä tietoverkossa ei ole riittävää. (35) Lisäksi liikkeeseenlaskijan on pidettävä julkistamansa tiedot yleisön saatavilla Internet-sivustossaan ainakin niin kauan, kunnes se julkistaa uuden seuraavaa tilikautta koskevan vuosikoosteen. 6 (36) Jotta sijoittajat saisivat tietoa liikkeeseenlaskijoista tasapuolisesti ja samanaikaisesti, Rahoitustarkastus suosittaa, että liikkeeseenlaskijat pitäisivät sijoittaja- ja lehdistötapaamisissa käytetyn materiaalin mahdollisimman ajan- sijoittajien saatavilla, esimerkiksi liikkeeseenlaskijan Internet- tasaisesti sivustossa. Liikkeeseenlaskijoiden tulisi myös arvioida mahdollisuuksia taltioida ja esittää tulosjulkistusten jälkeisiä informaatiotilaisuuksia Internetin väli- tyksellä. 5.5 Tiedon tasapuolinen julkistaminen (37) Jos liikkeeseenlaskija tai sen lukuun tai puolesta toimiva ilmaisee toiselle julkistamattoman tiedon, joka on omiaan vaikuttamaan olennaisesti liikkeeseenlaskijan arvopaperin arvoon, tieto on välittömästi julkistettava. (38) Jos tiedon ilmaiseminen tapahtuu tahattomasti, tieto on julkistettava ilman aiheetonta viivytystä. (39) Tiedon julkistamisvelvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos tiedon saanut henkilö on velvollinen pitämään sen salassa. Salassapitovelvollisuus voi perustua esimerkiksi lakiin tai erikseen laadittuun salassapitositoumukseen. 6 AML 2 luvun 10 c.

15 5.2b dnro 7/120/ Voimaan: (40) Säännös korostaa tiedottamisen tasapuolisuuden ja samanaikaisuuden vaatimusta. Säännöksessä tarkoitettu tiedon ilmaiseminen tarkoittaa tiedon ilmaisemista liikkeeseenlaskijan ulkopuolelle. Se voi tapahtua esimerkiksi analyytikko- tai sijoittajatapaamisessa, emission myyntitilaisuudessa tai yhtiökokouksessa. Tieto voi koostua useammasta yksittäisestä seikasta, joiden pe- kuulija voi muodostaa käsityksen rusteella asiakokonaisuudesta. 5.6 Sisäpiirintiedon ilmaisukielto (41) Sisäpiirintietoa ei saa ilmaista toiselle, jollei se tapahdu osana tiedon ilmaisevan henkilön työn, ammatin tai tehtävien tavanomaista suorittamista. Kielto koskee kaikkia, joilla on sisäpiirintietoa. (42) Sisäpiiritiedon sallittu ilmaiseminen koskee liikkeeseenlaskijaa ja sen edustajaa. Tietojen ilmaisemiselle on oltava yhtiön toiminnan kannalta hyväksyy. syttävä (43) Työn, ammatin tai tehtävien tavanomaisena suorittamisena ja siten sal- ilmaisemisena voidaan yleensä pitää esimerkiksi seu- littuna sisäpiirintiedon raavia tilanteita: sisäpiirintiedon ilmaiseminen, kun yhtiö antaa erityisen toimeksiannon (esim. yritys- tai pääomajärjestely) neuvonantajalle tai muulle asiamiehelle, kuten emissionjärjestäjälle, asianajajalle tai muulle asiantuntijalle sisäpiirintiedon ilmaiseminen neuvottelutilanteissa (esim. yritysjärjes- tely) neuvottelun vastapuolelle sekä tämän neuvonantajalle tai muul- le asiamiehelle sisäpiirintiedon ilmaiseminen yhtiön ja konsernin sisällä sen tavanomaisen liiketoiminnan harjoittamisen yhteydessä sisäpiirintiedon ilmaiseminen, kun vastaanottajalla on oikeus saada tieto, kuten kilpailuviranomaisella, arvopaperimarkkinoita valvovalla viranomaisella tai julkisen kaupankäynnin järjestäjällä sisäpiirintiedon ilmaiseminen luotonantajille ja mahdollisille luottoluokituksen antajille, kun se on tarpeen luoton tai luottoluokituksen saamiseksi tai niiden ehtojen mukaan tietyissä tilanteissa voi sisäpiirintiedon ilmaiseminen olla sallittua myös yhtiön merkittäville osakkeenomistajille. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun yhtiön johto harkitsee toimenpidettä, joka myöhemmässä vaiheessa vaatisi osakkeenomistajien nimenomaisen hyväksynnän taikka jota ei käytännössä muutoin ole tarkoituksenmukaista suunnitella ilman merkittävien osakkeenomistajien etukäteen antamaa suostumusta tai tukea.

16 5.2b dnro 7/120/ Julkistettavat päätökset ja seikat (44) Julkistettavia päätöksiä, jotka ovat omiaan vaikuttamaan olennaisesti liikkeeseenlaskijan arvopaperin arvoon, ovat yleensä esimerkiksi liikkeeseen- laskijan yhtiökokouksen ja hallituksen päätökset, jotka koskevat tilinpäätöstä, osakeantia tai osingonjakoa, sekä yhtiön toiminnan tai organisaation olennaiset muutokset ja keskeiset nimitykset ja muut merkittävät liiketoimet. (45) Liikkeeseenlaskijan toimintaa koskevia julkistettavia seikkoja, mikäli ne ovat olennaisia, voivat olla esimerkiksi liikkeeseenlaskijaa koskevat viranomaisen päätökset Suomessa tai ulkomailla, liikkeeseenlaskijaa koskevat tuomioistuimen päätökset sekä tiedot meneillään olevista välimiesmenettelyistä, viranomaiskäsittelyistä tai oikeudenkäynneistä, joilla voi olla olennaista vaikutusta liikkeeseenlaskijan taloudelliseen asemaan. Edelleen julkistettavia seikkoja voivat olla tiedot konserniyhtiöiden, merkittävien asiakkaiden tai ta- varantoimittajien taloudellisista tai toiminnallisista vaikeuksista. (46) Liikkeeseenlaskijan tulisi julkistaa myös olennaiset tietoonsa tulleet osakkaiden tekemät liikkeeseenlaskijaa koskevat yhteistyö-, etuosto-oikeus-, optio-, takaisinosto- ja äänivallankäyttösopimukset tai muut osakassopimuk- set, joissa on päätetty äänivallan käyttöön liittyvistä asioista. Myös muutoin liikkeeseenlaskijaan liittyvät osakkaiden tekemät sopimukset tai järjestelyt voivat olla julkistettavia tietoja. (47) Liikkeeseenlaskijalle voi syntyä tiedottamisvelvollisuus myös ylimmän johtonsa liikkeeseenlaskijan arvopapereita koskevista kaupoista, jos tällainen kaupankäynti muuttaa merkittävästi johdon arvopaperiomistuksia. 5.8 Tulevaisuudennäkymät (48) Osavuosikatsauksessa on selostettava liikkeeseenlaskijan todennäköistä kehitystä kuluvana tilikautena siinä määrin kuin se on mahdollista. Tilinpäätöksen toimintakertomuksessa tulee esittää arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä. Edellä mainittujen osavuosikatsausta ja tilinpäätöstä koskevien säännösten pohjalta liikkeeseenlaskija itse arvioi, missä laajuudessa, miltä osin ja miten pitkältä ajanjaksolta se tulevaisuudennäkymiään antaa. Sama koskee tulevaisuudennäkymiä koskevia arvioita myös muissa yhteyksissä. (49) Vaikka julkistettujen tulevaisuudennäkymien toteutumiseen liittyy yleensä useita epävarmuustekijöitä, tulisi tulevaisuudennäkymiä yleensä pyrkiä antamaan, koska liikkeeseenlaskijan johto on parhaassa asemassa arvioimaan liikkeeseenlaskijan tulevaa kehitystä.

17 5.2b dnro 7/120/ (50) Tulevaisuudennäkymiä laadittaessa liikkeeseenlaskijan on noudatettava asianmukaista huolellisuutta ja varovaisuutta. Tulevaisuudennäkymien on oltava perusteltuja, ja niiden lähtökohtana olevat perusteet tulisi esittää. Tulevaisuudennäkymiin liittyvät keskeiset epävarmuustekijät tulisi julkistaa. (51) Esitettyjen tulevaisuudennäkymien tulisi selkeästi erottua muusta informaatiosta, kuten liikkeeseenlaskijan liiketoimintastrategioita, yleisiä tavoittei- näkymiä kuvaavista tiedoista. Vastaava koskee myös tulevai- ta tai toimialan suudenn äkymien muuttamista tulosvaroituksen tai ennakkotiedon yhteydessä. (52) Tulosennusteita koskevat suositukset (standardin luku 5.9) soveltuvat soveltuvin osin myös tulevaisuudennäkymien esittämiseen. 5.9 Tulosennusteet (53) Tulosennusteet auttavat sijoittajaa perustellun arvion tekemisessä liikkeeseenlaskijasta ja sen arvopaperien arvosta. Koska liikkeeseenlaskijan johto on parhaassa asemassa arvioimaan liikkeeseenlaskijan tulevaa kehitystä, on tulosennusteiden julkistaminen suositeltavaa. Tulosennusteita antaessaan liikkeeseenlaskijoiden on kuitenkin syytä ottaa huomioon, että arvopaperien liikkeeseenlaskun yhteydessä komission esiteasetus (EY N:o 809/2004) edellyttää esitteeseen tilintarkastajan lausuntoa tulosennusteista. Tästä syystä ja mahdollisen harhaanjohtavuuden välttämiseksi nimenomaan tulosennusteiden perusteisiin ja niiden esittämiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. (54) Tulosennusteina voidaan pitää tulevia ajanjaksoja koskevia arvioita, joiden sanamuoto nimenomaan tai epäsuorasti toteaa liikkeeseenlaskijan tulokjoiden perusteella voi laskea likimääräisen summan tuleville sen todennäköisen minimi- tai maksimitason. Tulosennusteita ovat vastaavasti sellaiset tiedot, voitoille tai tappioille, vaikka mitään tiettyä numeroa tai esimerkiksi sanoja "tuotto", "voitto" tai "tappio" ei mainittaisikaan. Myös osinkoarviota on pidet- silloin, jos liikkeeseenlaskija on julkistanut osinkopolitii- tävä tulosennusteena kakseen tavan määrittää osinkojen suuruus tilikauden tuloksen perusteella. (55) Tulosennusteiden laadinnassa ja julkistamisessa tulisi noudattaa seuraa- via periaatteita: 1) Ymmärrettävyys: tulosennusteiden yhteydessä annettavan informaati- tulee olla selkeitä, yksise- on, kuten perustelujen ja taustaolettamien, litteisiä ja ymmärrettäviä sijoittajalle. 2) Luotettavuus: tulosennusteita ei tule antaa ilman huolellista analyysia liikkeeseenlaskijan liiketoiminnasta ja sen kehittymisestä. Tulosennusteiden tulee myös perustua realistisiin ja perusteltuihin arvioihin. 3) Vertailukelpoisuus: annettujen tulosennusteiden tulee olla vertailukel-

18 5.2b dnro 7/120/ poisia suhteessa liikkeeseenlaskijasta annettuihin tilinpäätöstietoihin/taloudellisiin tietoihin. 4) Olennaisuus: tulosennusteiden tulee antaa olennaista tietoa, jota järkevästi toimiva sijoittaja todennäköisesti käyttää sijoituspäätöksensä perusteena. (56) Tulosennusteen tulisi täsmätä liikkeeseenlaskijan raportointikausien kanssa (esim. osavuosikatsauksen/-katsausten laatimisjakson/-jaksojen tai tilikauden kanssa). (57) Tulosennusteessa tulisi ilmaista yksiselitteisesti, mihin tulokseen ja mihin ajanjaksoon ennuste viittaa. (58) Tulosennusteiden yhteydessä tulisi esittää kasvu- ja kannattavuusennus- teiden lähtökohtana olevat keskeisimmät olettamat sekä eritellä ne olettamiin liittyvät tekijät, joihin liikkeeseenlaskijan johto voi vaikuttaa, ja ne tekijät, jotka ovat liikkeeseenlaskijan johdon vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella. (59) Liikkeeseenlaskijan tulosennusteiden julkistamisessa noudattamien käyn ja ilmaisujen tulisi olla mahdollisimman yksiselitteisiä, selkeitä ja täntöje johdonmukaisia. Mahdollisten tulosennusteiden yh teydessä liikkeeseenlaskijan tulisi kertoa tulevaisuudennäkymiensä vaikutuksesta myös tulokseen, esimer- kiksi liikevoittoon tai osakekohtaiseen tulokseen (EPS) Tulosvaroitus ja ennakkotieto (60) Mikäli liikkeeseenlaskijan tulos tai taloudellisen aseman kehittyminen poikkeaa siitä, mitä liikkeeseenlaskija on aikaisemmin julkisesti ennakoinut tai mitä voidaan liikkeeseenlaskijan aikaisemmin julkistamista tiedoista perustel- päätellä, ja tämä tieto on omiaan vaikuttamaan olennaisesti liikkeeseen- lusti laskijan arvopaperin arvoon, liikkeeseenlaskijalle voi syntyä velvollisuus julkistaa tietoja tuloksen tai taloudellisen aseman kehittymisestä tulosvaroituksena tai ennakkotietona. Tämä koskee sekä liikkeeseenlaskijan raportointi- aikaista tilannetta (ns. tulosvaroitus), että raportointikauden päätty- kauden misen jälkeistä tilannetta (ns. ennakkotieto). (61) Tulosvaroitus ja ennakkotieto koskevat sekä tilanteita, joissa tulos tai taloudellinen asema on odotettua heikompi, että tilanteita, joissa se on odotettua parempi. (62) Vaikka termi tulosvaroitus viittaakin tuloskehitykseen, voidaan sen katsoa tarkoittavan kaikkia tekijöitä, joiden tulevaa kehitystä liikkeeseenlaskija on arvioinut. Sama koskee ennakkotietoa.

19 5.2b dnro 7/120/ (63) Mikäli liikkeeseenlaskija on julkistanut tulevaisuudenarvioita, tulisi niiden toteutumista seurata huolellisesti ja mahdollisimman ajantasaisesti. Mikäli liikkeeseenlaskijan tuloksen tai taloudellisen aseman kehittyminen raportointisa. Jos on kaudella poikkeaa olennaisesti siitä, mitä liikkeeseenlaskija on aikaisemmin julkisesti ennakoinut, tulisi johdon arvioida, onko vallitseva markkinatilanne huomioon ottaen perusteltua pysyä aiemmin julkistetuissa ennusteis todennäköistä, että ennusteista poikettaisiin olennaisesti, tulisi liikkeeseenlaskijan tällöin antaa tulosvaroitus tai ennakkotieto. (64) Jotta tarvetta tulosvaroituksen tai ennakkotiedon antamiseen voidaan perustellusti arvioida, tulee liikkeeseenlaskijan raportointijärjestelmien tuottaa johdolle ajantasaisesti tietoa yhtiön taloudellisen tilan kehityksestä. (65) Vaikka yksityiskohdat eivät tulosvaroitusta tai ennakkotietoa annettaessa olisi vielä tarkasti tiedossa, on tiedotteessa pyrittävä antamaan mahdollisimman tarkka arvio odotetusta tuloksesta sekä kerrottava keskeisimmät syyt ennusteista poikkeavaan kehitykseen. Tiedotteen otsikossa tulisi olla selkeä viittaus tiedotteen keskeisimpään sisältöön eli muutokseen tulevaisuudennätai poikkeamaan niissä. Lisäksi otsikosta tulisi käydä ilmi, onko ky- kymissä symyksessä tulevaisuudenennusteiden ylittyminen vai alittuminen Yksittäiset kaupat, tilaukset ja muut liiketoimintaan liittyvät sopimukset (66) Yksittäinen liikkeeseenlaskijan liiketoimintaan liittyvä kauppa, tilaus tai muu sopimus pitää julkistaa, jos se on omiaan vaikuttamaan olennaisesti liik- arvopaperin arvoon. Yksittäisen kaupan tai tilauksen kurssi- keeseenlaskijan vaikutuksia on vaikea arvioida etukäteen, mutta niihin liittyvän uuden markkinatiedon vaikutus arvopaperin arvoon voi olla olennainen, vaikka kaupalla tai tilauksella ei olisikaan välittömiä tulosvaikutuksia. Yksittäinen kauppa tai tilaus voi esimerkiksi olla tärkeä päänavaus uusille markkinoille, tai se voi vaikuttaa myöhemmin markkinaosuuksiin. (67) Tästä syystä liikkeeseenlaskijalta edellytetään tiedon julkistuksen kautta tapahtuvaa kaupan tai tilauksen merkittävyyden arvioimista. Pörssitiedote voi olla syytä antaa aina, kun tiedolla on todennäköisiä kurssivaikutuksia tai kun tieto on muuten niin merkittävä, että sillä voi olla olennainen vaikutus yhtiön liiketoimintaan ja/tai sen kannattavuuteen tulevaisuudessa. Tiedotteessa tulisi kertoa ainakin sopimuksen vastapuoli ja arvio sopimuksen vaikutuksista kas- keskeiset sei- vuun ja tulokseen sekä muut kaupan merkittävyyteen liittyvät kat. Taloudellisten vaikutusten arvioinnin yhteydessä tulisi liikkeellelaskijoide n myös pyrkiä arvioimaan aikataulua, jolloin vaikutuksia odotetaan.

20 5.2b dnro 7/120/ Yrityskaupat ja muut yritysjärjestelyt (68) Liikkeeseenlaskijan tekemät yrityskaupat, liiketoimintakaupat ja muut yritysjärjestelyt, jotka ovat omiaan vaikuttamaan olennaisesti liikkeeseenlaskijan arvopaperin arvoon, on julkistettava. (69) Julkistettavien tietojen perusteella sijoittajien tulisi pystyä arvioimaan liiketoimen tai järjestelyn kertaluonteiset taloudelliset vaikutukset sekä vaikutukset jatkuvaan liiketoimintaan, jotta sijoittajat pystyvät arvioimaan, miten järjestely tulee vaikuttamaan liikkeeseenlaskijan arvopaperin arvoon. Tämä edellyttää, että liikkeeseenlaskija kertoo yritysjärjestelyn kohteesta suoritet- vastikkeen ja arvion kaupan vaikutuksesta tulokseen ja taloudelliseen tavan asemaan siinä laajuudessa kuin se on kaupan julkistamishetkellä luotettavasti mahdollista. Kaupan kohdetta tulisi kuvata siinä määrin, että sijoittajat saav at selkeän käsityksen sen ydinliiketoiminnasta, toiminnan laajuudesta, kannattavuudesta ja taloudellisesta asemasta. (70) Kaupan toteutumisen jälkeen liikkeeseenlaskijan tulisi kertoa johdonmukaisesti kaupan kohteen yhdistämisestä muihin toimintoihin. Mikäli liikkeeseenlaskija on kaupan julkistamisen yhteydessä tai sen jälkeen esittänyt arvioita esimerkiksi kaupalla saavutettavista hyödyistä tai kustannussäästöistä, tulisi niiden toteutumisesta raportoida myöhemmin.

21 5.2b dnro 7/120/ ARVOPAPERIMARKKINALAIN LIPUTUSSÄÄNNÖSTEN TULKINTAA 6.1 Säännösten pääasiallinen sisältö Annettu: Voimaan: (1) Osakkeenomistajan on ilmoitettava omistusosuutensa yhtiölle ja Rahoitus- tarkastukselle, kun se saavuttaa tai ylittää taikka vähenee alle 1/20 (5 %), 1/10 (10 %), 3/20 (15 %), 1/5 (20 %), 1/4 (25 %), 3/10 (30 %), 1/2 (50 %) tai 2/3 (66,7 %) (liputusraja) kohdeyhtiön äänimäärästä tai osakepääomasta (omistusosuus). 7 Kohdeyhtiöllä tarkoitetaan sellaista suomalaista yhtiötä, jonka osake on otettu julkisen kaupankäynnin tai sitä Euroopan talousalueella vastaavan kaupankäynnin kohteeksi. Kohdeyhtiön on julkistettava nämä tiedot. 6.2 Osakkeenomistaja ja häneen rinnastettava henkilö (2) Osakkeenomistajaksi ja häneen rinnastettavaksi henkilöksi katsotaan hen- kilö, joka suoraan tai välillisesti voi käyttää osakkeisiin liittyviä hallinnoimis- ja varallisuusoikeuksia. Osakkeenomistajaan rinnastettavaksi henkilöksi katsotaan siten esimerkiksi henkilö, joka itse ei omista osakkeita, mutta jonka määräysvaltaan kuuluva yhteisö on osakkeenomistaja. Toinen tilanne, jossa henkilö rinnastetaan osakkeenomistajaan ilman omaa osakeomistusta, on kyseessä silloin, kun henkilöllä on sopimukseen tai muuhun oikeuteen perustuva oikeus käyttää toisen omistamiin osakkeisiin liittyviä oikeuksia. Tällainen tilanne syntyy esimerkiksi silloin, kun osakkeenomistajat ovat jättäneet päätäntävallan osakkeisiin liittyvistä hallinnoimisoikeuksista omaisuudenhoitajalle tai jollekin muulle asiamiehelle. Samantyyppinen tilanne on kyseessä myös silloin, kun rahastoyhtiö tai sen edustaja käyttää rahastojen omistamiin osak- 7 AML 2:9

22 5.2b dnro 7/120/ keisiin liittyvää äänivaltaa. Samoin osakkeenomistajaan rinnastetaan edunvalv oja, joka voi käyttää vajaavaltaisen osakkeisiin liittyviä oikeuksia. 6.3 Omistusosuuden laskeminen Laskentaperuste (3) Ilmoitusvelvollisuuden syntymistä arvioitaessa omistusosuus lasketaan valtiovarainministeriön liputuspäätöksen mukaan aina suhteessa kaupparekisteriin merkittyyn osakepääomaan ja äänimäärään, joka liittyy tähän osakepääomaan. Näin ollen esimerkiksi kohdeyhtiön omien osakkeiden hankkiminen ei siis sinänsä vaikuta osakkeenomistajan liputusvelvollisuuteen. Jos yhtiö sen sijaan mitätöi hankkimiaan osakkeita, osakkeenomistajien suhteelliset omistusosuudet muuttuvat ja osakkeenomistajalle syntyy ilmoitusvelvollisuus, mikäli hänen uusi omistusosuutensa johtaa AML 2:9:ssä mainittujen rajojen rikkoutumiseen. (4) Omistusosuuden laskentatavasta johtuen saattaa liputusvelvollisuus syn- osakkeenomistajalle ilman tämän nimenomaisia toimiakin. Tällainen tilantyne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun osakkeenomistaja ei osallistu uusmerkintään ja hänen omistusosuutensa laimenee osakeannin seurauksena liputusrajan alle. Samanlaisen liputusvelvollisuuden voi aiheuttaa myös fuusio, jossa osakkeenomistajien suhteelliset omistusosuudet muuttuvat. (5) Myös vaihtovelkakirjaan tai optio-oikeuteen perustuvaa liputusvelvollisuut- kittyyn osakepääomaan eikä siinä oteta huomioon myöhemmin mahdollisesti vaihdettavien tai merkittävien osakkeiden vaikutusta kokonaispääomaan ja - ta arvioitaessa lasketaan omistusosuus aina suhteessa kaupparekisteriin mer- äänimäärään. (6) Omistusosuuden laskentaan eivät myöskään vaikuta mahdolliset laista, yhtiöjärjestyksestä tai muusta vastaavasta seikasta johtuvat äänestysrajoitukset Sopimus tai muu järjestely Annettu: Voimaan: (7) Sopimus, joka toteutuessaan johtaa sanottujen rajojen saavuttamiseen, ylittymiseen tai omistusosuuden vähenemiseen niiden alle voi olla esimerkiksi esisopimus, johdannaissopimus, takaisinostosopimus tai lainaussopimus, jos tällainen sopimus voi johtaa osakkeiden tai niihin liittyvän äänimäärän hankin- taan tai luovutukseen. Muu järjestely voi olla esimerkiksi osakeanti, vaihtovelkakirjalaina tai optio-oikeus taikka julkinen ostotarjous tai annettu toimek- hankkia osakkeita jälkimarkkinoilta. Jos sopimuksen tai muun sianto järjeste-

23 5.2b dnro 7/120/ lyn toteutuminen jää ilmoitusvaiheessa auki siten, ettei sen toteutumisesta ole varmuutta, on uusi ilmoitus tehtävä siinä vaiheessa, kun sopimus tai järjestely on toteutunut taikka rauennut. Annettu: Voimaan: (8) Jos osakkeenomistaja on antanut ostotarjousta suunnittelevalle sitoumuk- sen hyväksyä tuleva ostotarjous, tällainen sitoumus tulee liputtaa, kun osto- vaikka tarjous on julkistettu. Osakkeenomistajan tulee vastaavasti liputtaa ostotarjouksen julkistamisen jälkeen antamansa ostotarjouksen hyväksyntä, ostotarjous olisikin vielä ehdollinen. Ostotarjouksen tekijän on puolestaan liputettava ostotarjouksen julkistamisen yhteydessä ja ostotarjousaikana osuus, jonka tämä annettujen hyväksyntöjen perusteella voi saada. Ilmoitus on tehtävä, vaikka ostotarjous olisikin vielä ehdollinen. (9) Koska liputussäännöksen ensisijaisena tarkoituksena on antaa tietoa kohdeyhtiön osakkeenomistajien äänivallan muutoksesta, katsoo Rahoitustarkas- tai annettavaa varainsiir- tus, ettei pelkästään toimituspuutteeseen otettavaa toverolain (931/1996) 15:4.4:ssa tarkoitetulla tavalla arvopaperikeskuksessa selvitettävää arvopaperin lainaussopimusta tarvitse erikseen liputtaa Omistusosuuteen luettavat erät (10) Laskettaessa omistusosuutta ilmoitusvelvollisuuden näkökulmasta olemassa olevaan omistusosuuteen lisätään tai siitä vähennetään se omistusosuuden muutos, johon sopimus tai muu järjestely toteutuessaan johtaa. Siten omistusosuutta laskettaessa on otettava huomioon myös aikaisemmin tehdyt sopimukset ja muut järjestelyt, jotka toteutuessaan johtavat ilmoitus- syntymiseen. Vaikka aikaisempi sopimus ei sopimustilanteessa velvollisuuden olisi aiheuttanut ilmoitusvelvollisuuden syntymistä, voi esimerkiksi myöhempi osakekauppa yhdessä tämän sopimuksen kanssa aiheuttaa ilmoitusvelvollisuuden syntymisen. (11) Ilmoitusvelvollisuuden syntymisen edellytyksenä on kuitenkin se, että rajan saavuttaminen, ylittäminen tai omistusosuuden väheneminen rajan alle on oltava tiedossa. (12) Edellä mainittu kysymys nousee esiin ennen kaikkea tilanteissa, joissa omistusosuus voi muuttua sopimuksen tai muun järjestelyn perusteella. Tilanteita, joissa esimerkiksi saavutettavan omistusosuuden määrä ei ole sopimusta tai muuta järjestelyä tehtäessä varmasti tiedossa, ovat osakkeiden hankkiminen yleisölle suunnatun osaketarjouksen kautta ta ikka vaihtovelkakirjojen tai optio-oikeuksien merkitseminen. Osakkeiden tarjoamisen yhteydessä saavutettava omistusosuus selviää vasta osakkeiden allokaation yhteydessä. Sa- moin vaihtovelkakirjoilla ja optio-oikeuksilla saavutettava omistusosuus saat- selvitä vasta vaihto- tai merkintäajan taa päättyessä.

24 5.2b dnro 7/120/ Annettu: Voimaan: (13) Ilmoitusvelvollisuus syntyy kuitenkin heti kun liputusrajan saavuttaminen, ylittäminen tai alittaminen on tiedossa. (14) Näin esimerkiksi vaihtovelkakirjoilla ja optio-oikeuksilla saavutettava kokonaisomistusosuuteen luettava omistusosuus on osuus, jonka osakkeenomis- taja tai osakkeenomistajaan rinnastettava henkilö tietää oikeutta käyttäessään ainakin saavuttavansa, vaikka kaikki muutkin vaihtovelkakirjan tai optiooikeuden merkitsijät käyttäisivät omaa oikeuttaan. Näin saattaa syntyä tilanne, jossa sama omistusosuuden muuttumiseen johtava toimi voidaan joutua ilmoittamaan useampaan kertaan sitä mukaa kuin saavutettavan omistusosuuden määrä tarkentuu. Vastaavasti julkisissa ostotarjouksissa ostotar- tekijä saattaa joutua ilmoittamaan liputusrajan ylityksiä tai alituksia jouksen useampaan kertaan, jos ostotarjouksen hyväksyneet osakkeenomistajat peruuttavat hyväksyntöjään Osakkeenomistajien intressipiiri (15) Osakkeenomistajan omistusosuuteen luetaan osakkeenomistajan määrä- ysvallassa olevan yhteisön ja säätiön omistusosuus, osakkeenomistajan ja sen määräysvallassa olevan yhteisön eläkesäätiön ja eläkekassan omistusosuus sekä muu omistusosuus, jonka käytöstä osakkeenomistaja voi yksin tai yhdessä kolmannen kanssa päättää tekemänsä sopimuksen nojalla tai muutoin. (16) Määräysvallalla tarkoitetaan tässä omistukseen tai sopimukseen perustuvaa ääntenenemmistöä kohdeyhteisössä tai oikeutta nimittää tai erottaa koh- deyhteisön johtoelinten jäsenten enemmistö Eräitä erityistapauksia Rahastoyhtiön omistusosuuksien ilmoittaminen (17) Sijoitusrahastolain (48/1999) nojalla suomalainen rahastoyhtiö saa sijoit- taa hallinnoimiensa sijoitusrahastojen varoja saman osakeyhtiön osakkeisiin enintään määrän, joka vastaa 10 %:a yhtiön osakepääomasta ja 5 %:a kaik- osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Rahastoyhtiön omistusosuuden kien suuruutta arvioitaessa lasketaan yhteen kaikkien rahastoyhtiön hallinnoimien rahastojen osuudet samasta kohdeyhtiöstä. (18) Emoyhtiö tai muu yhteisö, jonka määräysvallassa rahastoyhtiö AML 2:9:n mukaisesti on, voi määräysvaltansa nojalla käyttää myös rahastoyhtiön puolesta äänivaltaa kohdeyhtiön yhtiökokouksessa. 8 Täsmällinen määräysvallan määritelmä on AML 1:5:ssä.

25 5.2b dnro 7/120/ (19) Näin ollen Rahoitustarkastus katsoo, että emoyhtiö tai muu edellä mainittu yhteisö tulee liputusvelvolliseksi myös rahastoyhtiön osuuksien osalta, ellei määräysvaltaa ole rahastoyhtiössä, esimerkiksi yhtiöjärjestysmääräyksel- lä, rajoitettu Päivänsisäisten kauppojen liputtaminen (20) Jos kyseessä on aktiivinen edestakainen kauppa (tai lainaus) ja jos sama liputusraja rikkoutuu edestakaisin samassa osakesarjassa päivän aikana, niin liputtaa voi päivän päätöstilanteen, jos se on edellisen päivän päätökseen nähden rikkonut liputusrajan Rahoitustarkastuksen poikkeuslupa liputusilmoituksen tekemisestä (21) Rahoitustarkastus voi myöntää poikkeuksen liputusilmoituksen tekemisestä ammattimaiselle sijoittajalle, jos tämän tarkoituksena ei ole kohdeyhtiön johtamiseen vaikuttaminen. 9 Poikkeuksen myöntämiselle on kuitenkin oltava erityiset syyt. 10 Rahoitustarkastus kiinnittää huomiota poikkeuksen myöntämistä harkitessaan ja poikkeuksen mahdollisia erityisehtoja asettaessaan lipu- tusvelvollisuuden yleisiin tarkoitusperiin. Poikkeus ei saa vaarantaa sijoittajan mahdollisuutta saada tietoa kohdeyhtiön yleisestä omistusrakenteesta tai sen merkittävän osakkeenomistajan sijoituspolitiikan merkittävistä muutoksista, kuten omistusosuuden kasvattamisesta tai pienentämisestä. (22) Poikkeuksen myöntämisen edellytyksenä on, että poikkeuksen hakija nimenomaisesti ilmoittaa Rahoitustarkastukselle, ettei sen tarkoituksena ole käyttää hakemuksen tarkoittamia osakkeita kohdeyhtiön johtamiseen vaikuttamiseksi. Kohdeyhtiön johtamiseen vaikuttamiseksi voidaan katsoa lähinnä osakkeisiin liittyvien hallinnoimisoikeuksien käyttäminen, kuten äänioikeuden käyttäminen yhtiökokouksessa tai hallitustyöskentelyyn osallistuminen. Liputuspäätöksen mukaan poikkeusluvan päättymisen jälkeen on liputettava senen hetkin tilanne. 6.5 Ilmoituksen tekeminen (23) Ilmoitusvelvollisuus on sekä osakkeenomistaja- että intressipiirikohtainen. Ilmoituksen voi säännöksen mukaan osakkeenomistajan puolesta tehdä emoyhtiö. Osakkeenomistajan tai siihen rinnastettavan henkilön osuuteen lasketaan lisäksi sen intressipiirin omistamat osakkeet. Näin esimerkiksi konsernin emoyhtiön on ilmoitettava määräysvaltapiirinsä kokonaisosuus ja sen 9 AML 2: HE 209/1998

26 5.2b dnro 7/120/ jakautuminen piirin sisällä. Toisaalta ilmoitusvelvollisuus on myös osakkeenomistajakohtainen, ja kunkin osakkeenomistajan on tarpeen vaatiessa ilmoi- osuusmuutoksistaan omalta kohdaltaan, vaikka määräysvaltapiirin tettava kokonaisomistus ei muuttuisikaan. (24) Valtiovarainministeriön liputuspäätöksen mukainen liputusilmoitus tulee lähettää Rahoitustarkastukseen faksin välityksellä numeroon Kohdeyhtiön julkistamisvelvollisuus (25) Säännös koskee sekä kotimaista että ulkomaista yhtiötä, jonka osake tai osakkeeseen kohdistuva talletustodistus on julkisen kaupankäynnin kohteena Suomessa. Lisäksi säännöksen piiriin kuuluu suomalainen yhtiö, jonka osake on julkista kaupankäyntiä vastaavan kaupankäynnin kohteena muussa ETAvaltiossa Tiedon saaminen (26) Yhtiön on julkistettava tietoonsa tullut tässä tarkoitettu ääni- tai pääomaosuuden muutos. Tiedon saamistavalla ei ole merkitystä, joten tieto on julkistettava, vaikka osakkeenomistaja ei sitä olisikaan ilmoittanut. Tiedon on kuitenkin oltava varma Ilmoituksessa annettavat tiedot (27) Ilmoituksessa on annettava ne tiedot, jotka on määrätty annettaviksi valtiovarainministeriön liputuspäätöksessä. Yhtiön on täydennettävä osakkeenomistajan puutteellista liputusta, jos se on ma hdollista ilman kohtuutonta viivästystä tai hankaluutta. Yhtiön ilmoituksesta on kuitenkin tällöin käytävä ilmi, mitkä tiedot ovat yhtiön omia täydennyksiä. (28) Kohdeyhtiön tule e julkistaa saamansa tieto omistusosuuden muutoksesta ilman aiheetonta viivytystä, viimeistään ennen seuraavan päivän kaupankäynnin alkamista. 11 (29) Vain poikkeuksellisesti, kuten ilmoitetun tiedon varmistamisen vuoksi tai siksi, että ilmoituksen tietoja on tullut täydentää, saattaa yhtiön julkistaminen viivästy ä tietojen oikeellisuuden varmistamisen vaatiman ajan. 11 AML 2:10

27 5.2b dnro 7/120/ Listautuminen Listautuva yhtiö ilmoittaa listalleottoesitteessään mm. tiedossaan olevat osakkeenomistajat, jotka suoraan tai välillisesti omistavat vähintään yhden kahdeskymmenesosan omistusosuuden yhtiöstä sekä näiden osakkeenomista- jien omistusosuuden suuruuden. Listautumista edeltävän osaketarjouksen seurauksena tämä tieto kuitenkin muuttuu eikä markkinoilla ole ajantasaista tietoa omistusosuuksista, joihin myöhempiä liputusilmoituksia voi verrata. Tämän vuoksi Rahoitustarkastus suosittaa, että listautuvat yhtiöt julkistaisivat listalleottoesitteeseen vaadittavaa tietoa vastaavan tiedon omistajista listautumisen tapahduttua pörssitiedotteella.

28 5.2b dnro 7/120/ RAPORTOINTI RAHOITUSTARKASTUKSELLE Tähän standardiin ei liity erillistä säännöllistä raportointivelvollisuutta Rahoitustarkastukselle.

29 5.2b dnro 7/120/ LISÄTIEDOT Standardista vastaavan henkilön yhteystiedot ovat Rahoitustarkastuksen Inrnet-sivuston Standardien vastuuhenkilöt -luettelossa. Lisätietoja antaa te myös:

30 5.2b dnro 7/120/ DIN STANDAR MUUTOSHISTORIA Voim aan tullessaan tämä standardi kumosi Rahoitustarkastuksen ohjeen ja kannanoton seuraavasti: Ohje sijoitusyhtiön arvopaperin arvoon vaikuttavien tietojen julkistamisesta (204.2) Arvopaperimarkkinalain arvopaperien liputussäännösten tulkintaa (K/43/2002/PMO). Standardia on muutettu seuraavasti: Muutospäivä : Arvopaperimarkkinalain muutoksien päivit- muutoksen päivittäminen standardiin. täminen standardiin. Muutoksen voimaantulo kumosi tulkinnan arvopaperimarkkinalain jatkuvasta tiedonantovelvollisuudesta (K/42/2002/PMO). Muutospäivä : Arvopaperimarkkinalain 2 luvun 9 pykälän Muutospäivä : Standardiin on lisätty Rahoitustarkastuksen tulkintoja liputusvelvollisuudesta julkisten ostotarjousten yhteydessä. Rahoitustarkastuksen Internet-sivuston Sääntely/Määräyskokoelmahakemistoon on koottu kaikki standardiversiot.

Standardi 5.2b. Nimi ja nro 2

Standardi 5.2b. Nimi ja nro 2 Standardi 5.2b tiedonantovelvollisuus -standardi Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (18) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet ja rakenne 5 3 Kansainvälinen viitekehys 6 4 Normiperusta

Lisätiedot

Standardi 5.2b. Nimi ja nro 2

Standardi 5.2b. Nimi ja nro 2 Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus -standardiluonnos Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (31) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet ja rakenne

Lisätiedot

Standardi 5.2b. Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet

Standardi 5.2b. Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta (HE 174/2006

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena RAHOITUSTARKASTUS OHJE 204.2 1(5) Antopäivä: 14.1.1994 Vaihde (90) 18 351 Voimassaoloaika: 14.2.1994 lukien toistaiseksi Sijoitusyhtiöille, joiden Korvaa ohjeen: arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89,

Lisätiedot

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen Standardin 5.2b muutokset Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen RAHOITUSTARKASTUS FINANSINSPEKTIONEN FINANCIAL SUPERVISION 2 Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Miten listayhtiön viestintää säännellään?

Miten listayhtiön viestintää säännellään? Miten listayhtiön viestintää säännellään? Markkinavalvoja Minna Toiviainen 26.5.2010 Minna Toiviainen Näkökulmia Tiedonantovelvollisuuden tavoitteena oikeat ja riittävät tiedot perustellun arvion tekemiseksi

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Anu Lassila-Lonka, markkinavalvoja Esityksen sisältö 1 Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen 2 Tulosvaroitus vai ennakkotiedot 3 Säänneltyjen

Lisätiedot

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1 (6) Sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN. [pvm]

SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN. [pvm] SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN [pvm] SISÄPIIRINTIEDON VÄÄRINKÄYTTÖ SISÄPIIRILÄISYYS KAUPANKÄYNTI YHTIÖN OSAKKEILLA TIEDOTTAMISVELVOLLISUUS 2 MITÄ ON SISÄPIIRINTIETO? TÄSMÄLLISTÄ Huhut, spekulaatiot, epävarma

Lisätiedot

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pekka Loikkanen KHT Oy 22.2.2006 P C Säädöstausta Arvopaperimarkkinalaki Rikoslaki Valtiovarainministeriön asetukset ja päätökset

Lisätiedot

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ Yhtiön X SISÄPIIRIOHJE, LIITE 3 1 (5) PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ FINANSSIVALVONNALLE TOIMITETTAVAT TIEDOT HUOM.: Finanssivalvonnalle toimitetaan alla olevat tiedot ainoastaan sellaisesta

Lisätiedot

Kori 1 Kori 2 Kori 3 Ei liputusta.

Kori 1 Kori 2 Kori 3 Ei liputusta. 1 (12) Liputusesimerkkejä Liputusvelvollisuus voi syntyä kolmessa eri korissa. Koriin 1 sisältyy olemassa oleva omistus- ja ääniosuus. Koriin 2 sisältyvät rahoitusvälineet, jotka oikeuttavat hankkimaan

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta EV 235/1998 vp - HE 209/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen 20/10/2016 ESMA/2016/1478 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Viittaukset, lyhenteet ja määritelmät...

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 8/2013

Määräykset ja ohjeet 8/2013 Määräykset ja ohjeet 8/2013 Huomattavien omistus- ja ääniosuuksien ilmoittaminen Dnro FIVA 9/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 1 luvun :n 1 momentin 8 kohta, 13 ja 14 luku, 15 luvun :n 2 momentti ja 16 luvun 3,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi. arvopaperimarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä.

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi. arvopaperimarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä. EV 295/1998 vp - HE 254/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi arvopaperirnarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 254/1998

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Markkinat Lokakuu 2006 3/2006

Markkinat Lokakuu 2006 3/2006 Tervetuloa lukemaan Rahoitustarkastuksen markkinavalvonnan Markkinat-tiedotetta. Tässä tiedotteessa kerromme seuraavista aiheista: Alkuvuoden tulosvaroitustiedotteet pääosin selkeitä 1 Tulosennusteet osin

Lisätiedot

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla)

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) 1 (5) Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa

Lisätiedot

Ilmoitus huomattavasta omistus- tai ääniosuudesta

Ilmoitus huomattavasta omistus- tai ääniosuudesta Liite 1 1 (6) Ilmoitus huomattavasta omistus- tai ääniosuudesta Ilmoitus toimitetaan Finanssivalvonnalle ja kohdeyhtiölle A. Tiedot kohdeyhtiöstä ja ilmoituksen tekijästä 1. Kohdeyhtiön täydellinen nimi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty:

Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty: 1 Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: 22.11.2017 Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty: 22.11.2017 Hyväksyntä: hallitus tila: hyväksytty SOPRANON TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Yleistä Tiedonantopolitiikassa

Lisätiedot

S t a n d a r d i R A 4. 2

S t a n d a r d i R A 4. 2 S t a n d a r d i R A 4. 2 O p e r a t i i v i s i i n r i s k e i h i n l i i t t y v i e n t a p a h- t u m i e n i l m o i t t a m i n e n R a h o i t u s t a r k a s- t u k s e l le Määräykset ja ohjeet

Lisätiedot

Incapin sijoittajaviestintää hoitaa konsernin toimitusjohtaja, joka vastaa viime kädessä tiedonantovelvollisuudesta.

Incapin sijoittajaviestintää hoitaa konsernin toimitusjohtaja, joka vastaa viime kädessä tiedonantovelvollisuudesta. TIEDONANTOPOLITIIKKA 1 (5) INCAP OYJ:N TIEDONANTOPOLITIIKKA (DISCLOSURE POLICY) Incap-konsernin emoyhtiön Incap Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Incap noudattaa tiedonantopolitiikassaan

Lisätiedot

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely IR-yhdistyksen peruskurssi 5.6.2015 Markkinavalvoja Sääntelyn tavoite Tiedonantovelvollisuuden sääntelyn tavoitteena on varmistaa, että sijoittajalla on käytössään

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2013

Määräykset ja ohjeet 7/2013 Määräykset ja ohjeet 7/2013 Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus Dnro FIVA 8/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet Standardi Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta yrityksestä Määräykset ja ohjeet dnro 5/120/2006 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Standardin tavoite

Lisätiedot

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle

Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle lukien toistaiseksi 1 (5) Luottolaitoksille Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka Viestintä- ja tiedonantopolitiikka kuvaa Componentan viestinnän ja sijoittajasuhteiden linjaukset, roolit ja vastuut konsernissa. Componentan viestinnän tavoitteet ja julkisuuslinjaus Componentassa viestinnän

Lisätiedot

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Kamux Oyj Y-tunnus 2442327-8 Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Omistaja: Viestintä- ja markkinointijohtaja Hyväksyjä: Hallitus Hyväksytty: 27.4.2017 Versio: 2.0 Sisältö 1. Yleistä 2. Viestinnän periaatteet

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN LUOTTOLAITOKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN LUOTTOLAITOKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1 (6) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN LUOTTOLAITOKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan nojalla seuraavan

Lisätiedot

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Kamux Oyj www.kamux.com Y-tunnus 2442327-8 Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Omistaja: Viestintä- ja markkinointijohtaja Hyväksyjä: Hallitus Hyväksytty: 15.4.2016 Versio: 1.0 Sisältö 1. Yleistä 2. Viestinnän

Lisätiedot

ILKKA-YHTYMÄ OYJ. Tiedonantopolitiikka

ILKKA-YHTYMÄ OYJ. Tiedonantopolitiikka ILKKA-YHTYMÄ OYJ Tiedonantopolitiikka 2 Sisältö Tiedonantopolitiikka... 3 Tiedonantoperiaatteet ja niiden noudattaminen... 3 Viestintäperiaatteet ja -käytännöt... 3 Vastuut ja lausunnonantajat... 4 Taloudellista

Lisätiedot

Pörssitiedote 30.5.2007 klo 16.04

Pörssitiedote 30.5.2007 klo 16.04 Pörssitiedote 30.5.2007 klo 16.04 ARVOPAPERIMARKKINALAIN 2 LUVUN 10 :N MUKAINEN ILMOITUS OMISTUSOSUUDEN MUUTTUMISESTA Arvopaperimarkkinalain 2 luvun 10 :n mukaisesti ilmoitamme, että Suomen Helasto Oyj

Lisätiedot

Määräys sisäpiirirekistereistä

Määräys sisäpiirirekistereistä lukien toistaiseksi 1 (6) Arvopaperipörsseille, julkisen kaupankäynnin järjestäjille, optioyhteisöille, arvopaperinvälittäjille, liikkeeseenlaskijoille, arvopaperikeskuksille sekä selvitysosapuolille Määräys

Lisätiedot

Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa

Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa Sijoittajaviestinnän aamiaisseminaari 6.3.2014 Anu Lassila-Lonka Tiedottamisen taso pääsääntöisesti hyvä Laajuudessa eroja

Lisätiedot

MAR:lla tarkoitetaan Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetusta N:o 596/2014 markkinoiden väärinkäytöstä.

MAR:lla tarkoitetaan Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetusta N:o 596/2014 markkinoiden väärinkäytöstä. 1 (5) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1. Tausta ja sääntelypohja 2. Määritelmät Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen lainsäädäntöä,

Lisätiedot

DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN

DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN Directors Institute of Finland Hallitusammattilaiset ry 7.6.2016 DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN OSIO UUDISTUU Sääntelyuudistusten myötä

Lisätiedot

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.10 Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Rahoitustarkastukselle RA4.10 dnro 14/120/2006 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Kansainvälinen viitekehys 5 4 Normiperusta

Lisätiedot

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustar Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Euroopan unionin lainsäädäntö

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Euroopan unionin lainsäädäntö Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 7 luvun, 8 luvun :n 2 ja 3 momentti sekä 5 ja 8, 15 luvun 2 :n 1 ja 5 momentti sekä

Lisätiedot

Standardi RA4.2. Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.2. Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.2 ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle RA4.2 dnro 4/120/2004 2 (11) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 1.1 Kohderyhmä 3 2 Tavoitteet

Lisätiedot

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa 1 (6) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET 1. Taustaa 2. Sisäpiiritietoa koskeva sääntely Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen

Lisätiedot

BENEFONIN JULKAISTUN LISTALLEOTTOESITTEEN TÄYDENNYS PER

BENEFONIN JULKAISTUN LISTALLEOTTOESITTEEN TÄYDENNYS PER 1 BENEFONIN 9.2.2004 JULKAISTUN LISTALLEOTTOESITTEEN TÄYDENNYS PER 1.4.2004 Tämä viimeisin Benefon Oyj:n 9.2.2004 julkaiseman listalleottoesitteen täydennys koostuu 23.3.2004 ja sen jälkeen julkaistuista

Lisätiedot

PUBLIC EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO. Brysel,30.huhtikuuta2013(03.05) (OR.en) 9068/13 LIMITE PESC475 RELEX347 CONUN53 COARM76 FIN229

PUBLIC EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO. Brysel,30.huhtikuuta2013(03.05) (OR.en) 9068/13 LIMITE PESC475 RELEX347 CONUN53 COARM76 FIN229 ConseilUE EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO Brysel,30.huhtikuuta2013(03.05) (OR.en) 9068/13 LIMITE PUBLIC PESC475 RELEX347 CONUN53 COARM76 FIN229 ILMOITUS:I/A-KOHTA Lähetäjä: Neuvostonpääsihteeristö Vastaanotaja:

Lisätiedot

Ilmoitus huomattavasta omistus- ja ääniosuudesta

Ilmoitus huomattavasta omistus- ja ääniosuudesta 1 (6) Ilmoitus huomattavasta omistus- ja ääniosuudesta Ilmoitus toimitetaan Finanssivalvonnalle ja kohdeyhtiölle A. Tiedot kohdeyhtiöstä ja ilmoituksen tekijästä 1. Kohdeyhtiön täydellinen nimi 2. Liputusvelvollisen

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011 Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011 markkinavalvoja Anu Lassila-Lonka ja markkinavalvoja Minna Toiviainen Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 3.10.2011 Anu

Lisätiedot

DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Johdanto Tässä politiikassa kuvataan Digitalist Group Oyj:n ( Digitalist Group ) toimintaperiaatteet ja menettelytavat, joiden mukaan Digitalist Group viestii

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 7 luvun 9, 14 :n edellä oleva väliotsikko ja 15 sekä 9 luvun 13, muutetaan 1 luvun 4,

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNASTA ANNETUN LAIN 40 :SSÄ TARKOITETTU JULKINEN HUOMAUTUS

FINANSSIVALVONNASTA ANNETUN LAIN 40 :SSÄ TARKOITETTU JULKINEN HUOMAUTUS 1 (8) Vastaanottaja Honkarakenne Oyj FINANSSIVALVONNASTA ANNETUN LAIN 40 :SSÄ TARKOITETTU JULKINEN HUOMAUTUS 1 Päätös 2 Kuuleminen 3 Honkarakenne Oyj:n menettely asiassa Finanssivalvonta antaa Finanssivalvonnasta

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka. Delete Group Oyj. Hyväksynyt Delete Group Oyj hallitus

Tiedonantopolitiikka. Delete Group Oyj. Hyväksynyt Delete Group Oyj hallitus Hyväksynyt 28.2.2018 hallitus Julkaisupvm 28.2.2018 Hyväksynyt: hallitus Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Tiedonantovelvollisuus ja viestinnän yleiset periaatteet... 3 3. Roolit ja vastuut... 7 4. :n

Lisätiedot

PALAUTE LAUSUNTOPYYNNÖLLÄ 9/2005SAATUIHIN LAUSUNTOIHIN 1 (10) RAHOITUSTARKASTUS. Dnro 9/121/

PALAUTE LAUSUNTOPYYNNÖLLÄ 9/2005SAATUIHIN LAUSUNTOIHIN 1 (10) RAHOITUSTARKASTUS. Dnro 9/121/ 1 (10) SAADUISTA LAUSUNNOISTA LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEEN- OMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS JA SISÄPIIRI-ILMOITUKSET JA -REKISTERIT STANDARDILUONNOKSET Rahoitustarkastus järjestää hyvän hallintotavan

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka eq Oyj

Tiedonantopolitiikka eq Oyj Tiedonantopolitiikka eq Oyj SISÄLTÖ 1. Johdanto... 1 1.1 Tarkoitus... 1 1.2 Soveltamisala... 1 1.3 Viestinnän periaatteet ja tavoitteet... 1 1.4 Viestinnän vastuualueet... 2 1.5 Tulkinnat ja poikkeamat...

Lisätiedot

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE 1 (5) YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN 24.8.2006 VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE 1 LAINSÄÄDÄNTÖ 1.1 Arvopaperimarkkinalaki Tämä ohje korvaa

Lisätiedot

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa 1 (6) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET 1. Taustaa 2. Sisäpiiritietoa koskeva sääntely Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp. Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp. Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi osakeyhtiölain,

Lisätiedot

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. AMMATTIMAINEN ASIAKAS B 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

Määräys sisäpiirirekistereistä

Määräys sisäpiirirekistereistä Muutokset alleviivattu 1 (5) Rahastoyhtiöille Määräys sisäpiirirekistereistä Rahoitustarkastus antaa sijoitusrahastolain (SRL) 101 :n 1 momentin nojalla määräyksen SRL 100 :ssä tarkoitetusta sisäpiirin

Lisätiedot

MUUTOKSIA ARVOPAPERIMARKKINALAKIIN MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ - DIREKTIIVIN VOIMAANSAATTAMISEN JOHDOSTA

MUUTOKSIA ARVOPAPERIMARKKINALAKIIN MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ - DIREKTIIVIN VOIMAANSAATTAMISEN JOHDOSTA MUISTIO 1 (8) MUUTOKSIA ARVOPAPERIMARKKINALAKIIN MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ - DIREKTIIVIN VOIMAANSAATTAMISEN JOHDOSTA 1 Taustaa Arvopaperimarkkinalakiin (AML), Rahoitustarkastuksesta annettuun lakiin (Ratalaki)

Lisätiedot

Oma Säästöpankki. Tiedonantopolitiikka

Oma Säästöpankki. Tiedonantopolitiikka Oma Säästöpankki Tiedonantopolitiikka Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Tiedottamisen periaatteet 3 3 Hiljainen jakso 5 4 Tulevaisuuden näkymät ja tulosvaroitukset 5 5 Yhtiön edustaminen 6 6 Johtohenkilöiden

Lisätiedot

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä.

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä. OMIEN OSAKKEIDEN HANKINTA JA LUOVUTUS 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä.

Lisätiedot

NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA Politiikan hyväksyjä: Nixu Oyj:n hallitus Politiikan vastuuhenkilö: toimitusjohtaja Politiikka on hyväksytty: 29.5.2018 Politiikka astuu voimaan: 2.7.2018 Nixu Oyj PL 39 (Keilaranta

Lisätiedot

Helsinki Takeover Code Suositus julkisissa ostotarjouksissa noudatettavista menettelytavoista

Helsinki Takeover Code Suositus julkisissa ostotarjouksissa noudatettavista menettelytavoista Helsinki Takeover Code Suositus julkisissa ostotarjouksissa noudatettavista menettelytavoista IR-yhdistyksen tilaisuus 6.3.2007 Tomas Lindholm Paula Linna Sisältö Julkinen ostotarjous käsitteenä Takeover

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka eq Oyj

Tiedonantopolitiikka eq Oyj Tiedonantopolitiikka eq Oyj SISÄLTÖ 1. Johdanto... 1 1.1 Tarkoitus... 1 1.2 Soveltamisala... 1 1.3 Viestinnän periaatteet ja tavoitteet... 1 1.4 Viestinnän vastuualueet... 2 1.5 Tulkinnat ja poikkeamat...

Lisätiedot

MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA

MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA Muutokset alleviivattu 1(5) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille Rahoituspainotteisen rahoitus- ja vakuutusryhmittymän emoyritykselle MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA Rahoitustarkastus

Lisätiedot

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Laki vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain (162/2014) 7 luvun 8 :n 2 momentti ja 19 luvun 6, sellaisena

Lisätiedot

Standardi RA2.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA2.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA2.1 Epäilyttävien arvopaperikauppojen ja muiden liiketoimien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (13) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 1.1

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka

Tiedonantopolitiikka Tiedonantopolitiikka 2 ( 6) 1 Johdanto Technopoliksen tiedonantopolitiikan tarkoituksena on turvata kaikille markkinaosapuolille riittävä ja oikea tieto yhtiöstä, ja varmistaa, että julkistettava tieto

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä

Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä Annettu Helsingissä 2 päivänä huhtikuuta 2004 Valtiovarainministeriön asetus rahastoesitteestä ja yksinkertaistetusta rahastoesitteestä Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 29 päivänä

Lisätiedot

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 Varsinaisen yhtiökokouksen 25.3.2015 antaman valtuutuksen nojalla hallitus on päättänyt antaa hallituksen nimeämille eq-konsernin avainhenkilöille yhteensä enintään 2 000 000

Lisätiedot

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä.

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä. LISTAYHTIÖN OMAT OSAKKEET 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä.

Lisätiedot

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet SÄÄNTÖTIEDOTE 22.5.2019 PÖRSSIN SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET 3.6.2019 (tai sen jälkeen) Tässä sääntötiedotteessa selostetaan Pörssin

Lisätiedot

Standardi RA4.3. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.3. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.3 Sijoitusrahastojen raportointi Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 dnro 5/120/2004 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2006 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi arvopaperimarkkinalain, kauppakamarilain ja Rahoitustarkastuksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Arvopaperimarkkinalaki muuttui mikä muuttui listayhtiöiden tiedottamisessa?

Arvopaperimarkkinalaki muuttui mikä muuttui listayhtiöiden tiedottamisessa? Arvopaperimarkkinalaki muuttui mikä muuttui listayhtiöiden tiedottamisessa? Sijoitus-Invest 2013 Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen Valvoo mm. pankkeja, vakuutus- ja eläkeyhtiöitä,

Lisätiedot

Caverion-konsernin tiedonantopolitiikka

Caverion-konsernin tiedonantopolitiikka 1 (5) Caverion-konsernin tiedonantopolitiikka Säännöllinen tiedonantovelvollisuus Caverion-konsernin emoyhtiön, Caverion Oyj:n ( Yhtiö ) kotipaikka on Helsinki. Yhtiön osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Lisätiedot

Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka

Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka Politiikan hyväksyjä: Nixu Oyj:n hallitus Politiikan vastuuhenkilö: toimitusjohtaja Politiikka on hyväksytty: 21.6.2016 1. Yleistä Nixu Oyj:n ( Nixu, yhtiö ) osakkeet noteerataan

Lisätiedot

IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA

IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA Tremoko Oy Ab ("Tremoko"), joka on suomalainen yksityisessä omistuksessa oleva osakeyhtiö, on hankkinut 10.2.2015 omistukseensa Turret Oy Ab:lta ja

Lisätiedot

Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka Helsinki Osoite Tammasaarenlaituri 3, 00180 Helsinki

Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka Helsinki Osoite Tammasaarenlaituri 3, 00180 Helsinki Epävirallinen käännös SULAUTUMISSUUNNITELMA 1. SULAUTUMISEEN OSALLISTUVAT YHTIÖT 2. SULAUTUMINEN Veritas keskinäinen vahinkovakuutusyhtiö (jäljempänä Veritas Vahinkovakuutus ) Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE

CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1. JOHDANTO Tämä Caverion Oyj:n sisäpiiriohje koskee kaikkia Caverion Oyj:ssä tai jossakin sen konserniyhtiössä (yhdessä Yhtiö ) työ- tai toimisuhteessa olevia henkilöitä.

Lisätiedot

Markkinat 5/2016. Joulukuu Markkinoiden tunnustelun vastaanottavia henkilöitä koskevat ohjeet voimaan

Markkinat 5/2016. Joulukuu Markkinoiden tunnustelun vastaanottavia henkilöitä koskevat ohjeet voimaan Markkinat-tiedotteessa käsitellään ajankohtaisia listayhtiön tiedonantovelvollisuuden, tilinpäätösvalvonnan, arvopaperikaupankäynnin sekä sisäpiiriasioiden tulkintoihin ja sääntelyyn liittyviä asioita

Lisätiedot

TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA Versio 1.0 Terveystalo Oyj:n hallituksen hyväksymä 16.8.2017 1. Johdanto Terveystalo Oyj:n ( Terveystalo tai Yhtiö ) tiedonantopolitiikassa kuvataan keskeisimmät toimintaperiaatteet

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 18 päivänä toukokuuta 2005 N:o Laki. N:o 297. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 18 päivänä toukokuuta 2005 N:o Laki. N:o 297. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä toukokuuta 2005 N:o 297 304 SISÄLLYS N:o Sivu 297 Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta... 999 298 Laki sijoitusrahastolain muuttamisesta...

Lisätiedot

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 I (I) SISÄLLYSLUETTELO 1 VINCIT GROUP -KONSERNIN KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017... 1 2 KANNUSTINJÄRJESTELMÄN PERUSTEET JA LAAJUUS... 1 3 OSAKKEIDEN ILMOITTAMINEN KANNUSTINJÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013

UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013 UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013 ASIANAJOTOIMISTO MERILAMPI OY 1 Uusi arvopaperimarkkinalaki 1.1.2013 (40128) 1. ARVOPAPERIMARKKINALAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS Arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistuksen

Lisätiedot

Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla

Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Johdanto Johdon vastuu sijoittajaviestinnässä Lait ja säännökset... 31

Sisällys. Esipuhe Johdanto Johdon vastuu sijoittajaviestinnässä Lait ja säännökset... 31 Sisällys Esipuhe........................................... 11 1 2 Johdanto......................................... 13 Johdon vastuu sijoittajaviestinnässä................... 19 1.1 IR:n historiasta.......................................

Lisätiedot

GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA

GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Yleistä Glastonin tiedonantopolitiikassa kuvataan periaatteet ja menettelyt, joiden mukaisesti yhtiö tiedottaa pääomamarkkinoille. Glaston pyrkii varmistamaan, että kaikilla

Lisätiedot

TIEDONANTOPOLITIIKKA. Versio 1.1. Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus. Päivitetty: 9.12.2013

TIEDONANTOPOLITIIKKA. Versio 1.1. Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus. Päivitetty: 9.12.2013 TIEDONANTOPOLITIIKKA Versio 1.1 Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus Päivitetty: 9.12.2013 ASPOCOMP GROUP OYJ, Keilaranta 1, FI-02150 Espoo, Finland. Phone: +358 20 775 6860. Fax:+358 20 775 6868. www.aspocomp.com

Lisätiedot

TAMFELT OYJ ABP OSAKELAJIEN YHDISTÄMINEN 5.8.2009

TAMFELT OYJ ABP OSAKELAJIEN YHDISTÄMINEN 5.8.2009 HALLITUKSEN EHDOTUS OSAKELAJIEN YHDISTÄMISESTÄ YHTIÖJÄRJESTYSTÄ MUUTTAMALLA JA SIIHEN LIITTYVÄSTÄ SUUNNATUSTA MAKSUTTOMASTA OSAKEANNISTA Yhtiön osakkeet jakautuvat yhtiöjärjestyksen mukaan kantaosakkeisiin

Lisätiedot