Grundtvig -oppimiskumppanuus. Hakuohje 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Grundtvig -oppimiskumppanuus. Hakuohje 2010"

Transkriptio

1 Grundtvig -oppimiskumppanuus Hakuohje 2010 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. Tutustu ensin Grundtvig -oppimiskumppanuushankkeen tavoitteisiin, sisältöihin ja ohjeisiin CIMOn sivuilla LLP-hakuopas sekä vuoden 2010 ehdotuspyyntö löytyvät verkko-osoitteesta: Ne antavat yleiskuvan Elinikäisen oppimisen ohjelmasta ja Grundtvig -ohjelmasta, mutta eivät sisällä yksityiskohtaista tietoa Grundtvig - oppimiskumppanuuksista. Keskeinen tieto oppimiskumppanuuksista löytyy CIMOn verkkosivuilta. Hakuohjeen sisältö: I Hakuaika II Hakukelpoisuus III Kansalliset prioriteetit IV Tukisummat Suomessa 2010 V Sähköinen hakulomake VI Hakulomakkeen täyttäminen, yleistä VII Hakulomakkeen täyttäminen kohta kohdalta VIII Hakemuksen lähettäminen IX Valintaprosessi I Hakuaika Oppimiskumppanuuksilla on vain yksi hakuaika vuodessa, joka on sama kaikissa Grundtvig - ohjelmaan osallistuvissa maissa. Seuraava hakuaika päättyy Jotta hakemus katsotaan hakuajan puitteissa saapuneeksi, tulee siinä olla viimeistään kyseisen hakuajan päättymispäivän postileima. Koska kaikkia lähetyksiä ei nykyään leimata, varmista postista, että hakemuskuoreen tulee postileima kun olet lähettämässä hakemusta juuri ennen hakuajan päättymistä. Vain määräaikaan mennessä postitetut hakemukset voidaan hyväksyä. II Hakukelpoisuus Grundtvig -oppimiskumppanuutta voivat hakea kaikki aikuiskoulutuksen parissa työskentelevät organisaatiot. Hakijoina voivat olla aikuisoppilaitosten lisäksi mm. järjestöt, kulttuurilaitokset, museot, vankilat ja sairaalat. Vuoden 2010 hakukierroksella kansallisilla toimistoilla on ollut mahdollisuus laatia kansallisia hakukelpoisuuskriteereitä. Suomessa on vain yksi hakukelpoisuuskriteeri ja se on seuraava:

2 2 (9) Samaan oppimiskumppanuuteen voi osallistua enintään kaksi suomalaista organisaatiota. Jos hakemuksessa on enemmän kuin kaksi suomalaista organisaatiota, koko hakemus hylätään. Hakukelpoisuuskriteerit voivat vaihdella eri maissa. Jokaisen partnerin kannattaa tarkistaa omasta kansallisesta toimistostaan, onko kansallisia hakukelpoisuuskriteerejä asetettu. III Kansalliset prioriteetit Suomen kansallinen toimisto on määritellyt neljä kansallista prioriteettia vuodelle 2010, jotka ovat: - Hanke kytkeytyy paikalliseen toimintaan (esim. paikallisten yhteistyökumppaneiden kautta). - Hakija tulee alueelta, jolla toimii vähän Grundtvig -hankkeita: Ahvenanmaalta, Kainuusta, Lapista tai Pohjois-Pohjanmaalta. - Kumppanuuden teemoina ovat kestävä kehitys ja ympäristö. - Partneriryhmässä on mukana erilaisia aikuiskoulutusorganisaatioita (samassa hankkeessa esim formalin, non-formaalin ja informaalin aikuiskoulutuksen alueelta). Jo yhden painopistealueen avulla hakemus voi saada kansallisten prioriteettien maksimipistemäärän. Kaikki suomalaiset hakijaorganisaatiot (koordinaattorit ja partnerit) täyttävät erillisen lomakkeen Kansalliset prioriteetit Suomessa ja toimittavat sen hakulomakkeen liitteenä CIMOon. Liitteen voi toimittaa myös sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen grundtvig@cimo.fi Oppimiskumppanuusvalinnoissa prioriteeteista voi saada jonkin verran lisäpisteitä arvioinnissa, mutta hakemus voi saada hyvän arvioinnin myös ilman prioriteettialueiden täyttymistä. Suurin merkitys arvioinnissa on projektin peruslaatutekijöillä. IV Tukisummat Suomessa vuonna 2010: Tuki määräytyy oppimiskumppanuuden liikkuvuusmäärien mukaan könttäsummana ja on tarkoitettu koko hankkeen toimintakaudeksi: Tukisummat vaihtelevat jonkin verran maittain. Luettelo tukisummista maittain löytyy tämän hakuohjeen lopusta. Tukisummat Suomessa ovat: - vähintään 4 liikkuvuutta tuki on euroa - vähintään 8 liikkuvuutta tuki on euroa - vähintään 12 liikkuvuutta tuki on euroa - vähintään 24 liikkuvuutta tuki on euroa Vähintään 24 liikkuvuuden oppimiskumppanuudessa painotetaan opiskelijoiden liikkuvuutta ja niissä tulee olla vähintään 16 opiskelijoiden liikkuvuutta. Hakuvaiheessa hakija sitoutuu tiettyyn liikkuvuuden vähimmäismäärään ja hakee tukisummaa sen perusteella. Liikkuvuudella tarkoitetaan toiseen maahan tehtävää matkaa, joko oppimiskumppanuuden kokoukseen tai jonkin muun LLP -ohjelman kautta rahoitettavan projektin tai verkoston järjestämään tapahtumaan. Yhden henkilön matka lasketaan aina yhdeksi liikkuvuudeksi. Jos esimerkiksi sama henkilö matkustaa 3 kertaa vuodessa projektikokoukseen, hänen osuutensa oppimiskumppanuuden liikkuvuudesta on 3 liikkuvuutta vuodessa.

3 3 (9) Liikkuvuudesta ylijääneet kulut voidaan käyttää mihin tahansa oppimiskumppanuudesta aiheutuviin kuluihin. Liikkuvuuteen voi osallistua opetushenkilöstöä tai muuta henkilöstöä, opiskelijoita sekä tarvittaessa eritystukea tarvitsevien opettajien/opiskelijoiden avustajia. Huomatkaa, että liikkuvuusmäärät ovat vähimmäismääriä ja että tuella on yleensä mahdollista tukea useampien henkilöiden osallistumista. V Sähköinen hakulomake Komissio on tehnyt sähköisen hakulomakkeen, joka on yhteinen Comenius- ja Leonardo da Vinci -ohjelmien kanssa. Hakulomake ja ohjeet ovat CIMOn verkkopalvelussa osoitteessa: Grundtvig-lomakkeet Sähköisen hakulomakkeen käyttämiseen on lisäksi erillinen englanninkielinen (tekninen) ohje (LLP Application eforms 2010: Applicant s Guide), joka löytyy CIMOn verkkopalvelusta yllä mainitusta osoitteesta. Hakulomake on englanninkielinen ja koostuu osioista A-M: A General Information (Yleiset ohjeet) B Submission (ohjelman ja toiminnon määrittäminen) C Applicant Organisations (hakijaorganisaatiot) D Project Description (hankkeen kuvaus) E Project Main Focus (hankkeen päämäärät) F Project Implementation (hankkeen toteutus) G Participants and Activities (osanottajat ja toiminnat) H Requested Funding (haettu tuki) I Checklist (tarkistus) J Data Protection Notice (tietosuoja) K Declaration of Honour (vakuutus) L Submission (lähettäminen) M Signature (allekirjoitus) Hanketta valmistelevat organisaatiot suunnittelevat osioihin tulevat sisällöt yhdessä ja hankkeen koordinaattori täyttää sähköisen hakulomakkeen koko partneriryhmän puolesta. Hakemuksen tulee olla identtinen kaikilla partneriorganisaatioilla lukuun ottamatta kohtia M Signature, jotka jokainen partneri täyttää omaan hakemuskopioonsa. VI Hakulomakkeen täyttäminen, yleistä Hankkeen koordinaattori täyttää ja lähettää hakulomakkeen sähköisesti. Kun hakulomaketta täytetään, kannattaa tallentaa sitä jatkuvasti ja kun lomake on lähetetty sähköisesti, tallennetaan se vielä kerran, jolloin sivuilla oleva draft teksti on hävinnyt. Lähetty hakulomake ja vastaanottovahvistus (submission of confirmation) tulostetaan ja lähetetään kaikille partnereille. Hankkeen partnerit allekirjoittavat koordinoivan organisaation lähettämän hakemuksen, (kohta M Signature), lähettävät sen kahtena kappaleena (alkuperäinen ja kopio) sekä vastaanottovahvistuksen omaan kansallisen toimistoonsa. Partnerit eivät saa tehdä mitään muutoksia hakulomakkeeseen tässä vaiheessa.

4 4 (9) Kannattaa huomioida, että - Hakemuksessa ja koko hankkeen keston ajan käytetään organisaation virallista suomentai ruotsinkielistä nimeä. - Hakemus kattaa koko hankkeen kaksivuotisen toimintakauden, joten toiminnat ja liikkuvuus on suunniteltava koko tälle ajalle. - Hakemus kirjoitetaan hankkeen yhteistyökielellä, jonka täytyy olla yksi EU:n virallisista kielistä. Kieli on yleensä englanti, joskus myös saksa tai ranska. - Lomake täytetään koneella, käsin täytettyä lomaketta ei hyväksytä. VII Hakulomakkeen täyttäminen kohta kohdalta - Hakulomake on pdf-lomake, joka tarvitsee toimiakseen Adobe Reader -ohjelman version 8.1. tai uudemman. Aluksi kannattaa tarkistaa, että koneella on riittävän uusi versio Adobe Reader ohjelmasta. Ohjelman voi ladata maksutta osoitteesta: - Ennen kuin hakulomakkeen täyttäminen aloitetaan, tallennetaan se ensin omalle koneelle. Tallennuksen jälkeen internet-yhteys suljetaan ja haetaan tallennettu hakulomake, jota tämän jälkeen aletaan täyttää. - Hakulomaketta voi täyttää off line tilassa, mutta hakulomakkeen lähettäminen (submit) vaatii internet-yhteyden - Hakulomake on englanninkielinen ja se tulee täyttää hankkeen yhteistyökielellä. - Hakulomakkeen punaisella reunustetut (paksureunaiset) kentät ovat pakollisia täyttää. Jos tietoa ei ole saatavilla, kirjoita tällöin kenttään teksti: N/A (not applicable) tai tietoa ei ole saatavilla. Hakemuksen tietojen tallentaminen - Hakulomakkeen tietojen tallennus toimii normaaliin tapaan: File / Save - Mikäli kentässä on nuoli oikeassa reunassa, valitaan alasvetovalikosta oikea vaihtoehto - Plussa (+) ja miinus ( ) painikkeilla lisätään tai vähennetään kenttiä - Hakulomakkeen tietojen vahvistus tapahtuu sivun alareunan Validate -nappulan avulla. Validate tarkistaa, että kaikki pakolliset kentät on täytetty. - Hakulomakkeen viimeisellä sivulla on Submit online -painike, jolla hakemus lähetetään tietokantaan. (Ks hakuohjeen kohta IX Hakemuksen lähettäminen.)tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa, että koneessa on internet-yhteys. Ennen Submit -nappulan painamista, hakulomake tulee ensin hyväksyä Validate -painikkeella, korjata mahdolliset puutteet ja tallentaa omalle koneelle.

5 5 (9) B Submission data (sivu 1) Sub-programme: Valitse alaohjelma: GRUNDTVIG Action Grundtvig learning partnerships Working language: valitse hankkeen yhteistyökieli, jolla hakemus myös täytetään Project title: hankkeen nimi National Agency of partner 1, harmaaseen kenttään kopioituvat tiedot kohdasta C.1.1 National Agency identification National Agency of partner 2 harmaaseen kenttään kopioituvat tiedot kohdasta C.2.1 National Agency identification National Agency of partner 3.: harmaaseen kenttään kopioituvat tiedot kohdasta C.3.1. National Agency identification -Jokaisen partneriorganisaation kohdalle täytyy täyttää ao. kansallisen toimiston tiedot C Applicant organisations (sivulta 3 alkaen) National Agency identification: valitse FI1 LLP CIMO Organisation Full legal name: Käytä tässä kohdassa oppilaitoksen suomen- tai ruotsinkielistä nimeä ja laita sulkujen sisään englanninkielinen nimi Organisation Full legal name (latin characters): Organisaation suomen- tai ruotsinkielinen nimi sellaisessa muodossa, että siinä ei ole skandeja, heittomerkkejä tai muita ylimääräisiä väkäsiä tai erikoismerkkejä. Korvaa esim. ö-, ä- å-, ü-, é-, à- kirjaimet o-, a-, u-, e- kirjaimina. National ID: kenttä jätetään tyhjäksi Type of organisation: aikuisoppilaitos: adult education provider Commercial orientation: Profit/Non-profit: Voittoa tuottava/voittoa tuottamaton organisaatio Scope: vaikutusalue paikallinen, alueellinen tai kansallinen Legal status: private/public Organisaatio on julkinen silloin, kun sen rahoituksesta yli 50 %:a tulee julkisista lähteistä, kuten esim. valtiolta tai kunnilta. Contact person on hankkeen yhteyshenkilö organisaatiossa Legal representative tarkoittaa organisaation johtajaa, rehtoria tai muuta vastaavaa henkilöä, joka toimii hakemuksen ja myöhemmin mahdollisen hankesopimuksen allekirjoittajana. Description of partner: organisaation toiminnan kuvaus, sijainti, onko syrjäytymisvaarassa olevia opiskelijoita yms., tehtävä hankkeessa Previous projects: aikaisempi osallistuminen ohjelmaan (vuodesta 2005 eteenpäin) D. Project description kaikki kohdat täytetään E. Project main focus kaikki kohdat täytetään

6 6 (9) F. Project implementation kaikki kohdat täytetään G. Participants and activities kaikki kohdat täytetään H. Requested funding: - täytetään kaikkien hankkeessa olevien oppilaitosten valitsemat liikkuvuusmäärät, joiden mukaan tukisummat määräytyvät - tukisumma tulee automaattisesti valitun liikkuvuusmäärän perusteella - vaihtoehdot Grundtvig-oppimiskumppanuudessa ovat: GRU-4M (väh. 4 liikkuvuutta), GRU-8M (väh. 8 liikkuvuutta), GRU-12M (väh. 12 liikkuvuutta) ja GRU-24M (väh 24 liikkuvuutta) I. Checklist: Hakemuksen tulee täyttää listassa mainitut kelpoisuusehdot (eligibility criteria), jotta hakemus arvioidaan. M. Signature: - Tähän kohtaan tulee hakijaorganisaation allekirjoitusoikeudellisen henkilön (esim. johtajan, rehtorin) allekirjoitus. Tarkista, että allekirjoittaja on sama kuin kohdassa C Legal representative mainittu tai tämän virallinen sijainen. Jos sijainen allekirjoittaa hakemuksen, allekirjoituksen yhteydessä on mainittava, että kyseessä on sijainen. Kannattaa huomioida, että allekirjoitus on hakemuksen kelpoisuusehto (eligibility criteria) VIII Hakemuksen lähettäminen Hakulomake tulee lähettää sekä sähköisesti että postitse allekirjoitettuna paperiversiona. Koordinoivat organisaatiot lähettävät kolmena kappaleena (alkuperäinen ja 2 kopiota) ja partneriorganisaatiot lähettävät kahtena kappaleena (alkuperäinen ja kopio) VIIMEISTÄÄN Kun hakemus on valmis, hyväksy hakemus painamalla Validate -painiketta. Validatetoiminto tarkistaa, että kaikki pakolliset kentät on täytetty. Huom! Lomake pitää ensin validoida, jotta sähköinen lähettäminen onnistuu. TALLENNA lomake! 2. Lähetä lomake sähköisesti painamalla Submit online -painiketta. Varmista tässä vaiheessa, että koneeltasi on pääsy internetiin. Paina submit -nappulaa vain kerran. 3. Kun lomake on jätetty sähköisesti, saat lähetysvahvistuksen (Submission Confirmation). Tulosta saamasi vahvistus ja liitä se postitse lähetettävän hakemuksen mukaan. Samalla hakulomakkeen DRAFT -teksti katoaa. 4. Tarkista, että lomakkeen alareunassa oleva koodi (Hash code) on sama kuin vastaanottovahvistuksessa mainittu koodi. Tämä osoittaa, että sähköisesti jätetty hakemuslomake ja paperiversio ovat identtiset. 5. Tallenna hakulomake vielä kerran sekä saamasi lähetysvahvistus. Tulosta ne sekä lähetä ne partneriorganisaatioille! Voit lähettää ne myös sähköpostin liitetiedostona. 6. Allekirjoitettu hakulomake ja vastaanottovahvistus lähetetään postitse kansalliseen toimistoon, Suomessa CIMOon.

7 7 (9) Hakulomake lähetetään Suomessa osoitteeseen: CIMO / Grundtvig PL 343 (Hakaniemenranta 6) Helsinki sähköposti: grundtvig@cimo.fi Postitse lähetettävän hakulomakkeen mukana lähetetään seuraavat liitteet: - sähköisen hakemuksen lähetysvahvistus - Kansalliset prioriteetit-lomake (löytyy osoitteesta Grundtvig-lomakkeet) Sähköisen lähettämisen epäonnistuessa Mikäli hakulomakkeen lähettäminen sähköisesti ei onnistu kaikista yrityksistä huolimatta, paina Create button painiketta. Tällöin luotu XLM tiedosto tallennetaan ja lähetetään sähköpostin liitetiedostona kansalliseen toimistoon CIMOon osoitteella: grundtvig@cimo.fi IX Valintaprosessi Hakuajan päättymisen jälkeen kaikille hakijoille lähetetään vastaanottovahvistus. Seuraavaksi hakemuksille tehdään kelpoisuustarkastus (eligibility check). Hakemuksen tulee täyttää kaikki kelpoisuuskriteerit, jotta se etenisi laadulliseen arviointiin. Vain määräaikaan mennessä postitetut hakemukset hyväksytään (postileiman päivämäärä). Kelpoisiksi todetut hakemukset arvioidaan tietyin laadullisin kriteerein. Lisäksi arvioidaan kansallisten prioriteettien täyttymistä. Laadullinen arviointi tehdään koordinoivan organisaation kansallisessa toimistossa. Kansallinen toimisto käyttää apunaan arviointityössä ulkopuolisia asiantuntijoita. Jokaista hakemusta arvioi kaksi asiantuntijaa. Kaikissa maissa käytetään arvioinnissa samaa arviointilomaketta. Hakemuksen saama arviointi määräytyy kahden arvioijan antaman pistemäärän keskiarvosta. Laadullisen arvioinnin lomakkeeseen, arviointikriteereihin ja pisteytykseen voi tutustua osoitteessa: Grundtvig-lomakkeet. Koordinoivan maan arviointi täydentyy partnerimaan kansallisen toimiston arvioinneilla: partnerimaat arvioivat jokaisen hakijan hakukelpoisuuden sekä kansalliset prioriteetit. Partnerimaan kansallinen toimisto toimittaa nämä tiedot koordinaattorimaan kansalliseen toimistoon. Kaikkien osallistujamaiden kansallisilla toimistoilla on sama arviointiaikataulu ja tulokset selviävät kesällä Uusien oppimiskumppanuuksien toimintakausi on

8 8 (9) Lisätietoja Päivi Korkea-aho, puh Eija Wilen, puh Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)cimo.fi, grundtvig(at)cimo.fi Hankkeet Oppimiskumppanuus Liite: Grundtvig lump sum grant amounts for partnerships per country in 2010 Country of participating organisation GRU-4 GRU-8 GRU-12 GRU-24 BE(fr)- Belgique BE Belgium BE(nl) België BE Belgium BE(de) Belgien BE Belgium Balgarija BG Bulgaria Česká republika CZ Czech Republic Danemark DK Denmark Deutschland DE Germany Ellas GR Greece Eesti EE Estonia España ES Spain France FR France Eire IE Ireland Italia IT Italy Kypros CY Cyprus Latvija LV Latvia Lietuva LT Lithuania Luxembourg LU Luxembourg Magyarország HU Hungary Malta MT Malta Nederland NL Netherlands Österreich AT Austria Polska PL Poland Portugal PT Portugal Romania RO Romania Slovenia SI Slovenia Slovenská SK Slovakia republika Suomi/Finland FI Finland Sverige SE Sweden United Kingdom GB United Kingdom Island IS Iceland Liechtenstein LI Liechtenstein Norge NO Norway

9 9 (9) Türkiye TR Turkey HR Croatia MK FYROM Partnership categories GRU-4M Small number of mobilities (minimum 4) GRU-8M Limited number of mobilities (minimum 8) GRU-12M Average number of mobilities (minimum 12) GRU-24 High number of mobilities (minimum 24, including mobility of at least 16 learners)

Hakuaika ja hakulomake Comenius koulujen yhteistyöhankkeilla on yksi hakuaika vuodessa. Seuraava hakuaika päättyy 21.2.2012.

Hakuaika ja hakulomake Comenius koulujen yhteistyöhankkeilla on yksi hakuaika vuodessa. Seuraava hakuaika päättyy 21.2.2012. HAKUOHJEET 2012 COMENIUS KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Monen oppilaitoksen väliset hankkeet Kahden oppilaitoksen väliset hankkeet Nämä hakuohjeet koskevat vain suomalaisia kouluja. Ohjeet on tarkoitettu käytettäväksi

Lisätiedot

Grundtvig-oppimiskumppanuus. Hakuohje 2013

Grundtvig-oppimiskumppanuus. Hakuohje 2013 26.11.2012 Grundtvig-oppimiskumppanuus Hakuohje 2013 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. Tutustu ensin Grundtvig -oppimiskumppanuushankkeen tavoitteisiin, sisältöihin

Lisätiedot

Leonardo da Vinci ohjelman kumppanuushankkeet. Hakuohje 2012

Leonardo da Vinci ohjelman kumppanuushankkeet. Hakuohje 2012 Leonardo da Vinci ohjelman kumppanuushankkeet Hakuohje 2012 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. CIMOn sivuilla www.cimo.fi/leonardo löydät tietoa Leonardo da

Lisätiedot

Hakuohje II. Tämä hakuohje. Vain. Hakukierroksen 2013 ... 4

Hakuohje II. Tämä hakuohje. Vain. Hakukierroksen 2013 ... 4 Leonardo da Vinci ohjelman kumppanuushankkeet Hakuohje 2013 Tämä hakuohje on tarkoitettu Leonardo da Vincii kumppanuushankkeen hakemistaa varten. CIMOn verkkosivuille www.cimo.fi/leonardo on koottu yleistää

Lisätiedot

Hakulomake ja ohjeet ovat CIMOn verkkopalvelussa osoitteessa: Comenius-lomakkeet

Hakulomake ja ohjeet ovat CIMOn verkkopalvelussa osoitteessa:  Comenius-lomakkeet LIITE 2: Valmistelevien vierailujen hakulomakkeen täyttöohje Komissio on tehnyt sähköisen hakulomakkeen, joka on yhteinen Grundtvig- ja Leonardo da Vinci - ohjelmien kanssa, vaikka hakuajat, -menettelyt

Lisätiedot

Grundtvig-ohjelman valmistelevat vierailut ja kontaktiseminaarit Hakuohje 2010

Grundtvig-ohjelman valmistelevat vierailut ja kontaktiseminaarit Hakuohje 2010 5.2.2010 5.2.2010 Grundtvig-ohjelman valmistelevat vierailut ja kontaktiseminaarit Hakuohje 2010 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. Tutustu ensin Grundtvig-ohjelman

Lisätiedot

Erasmus liikkuvuus Suomesta

Erasmus liikkuvuus Suomesta Erasmus liikkuvuus Suomesta 2007 2013 2(13) ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2007/08 2008/09 2009/10 2010/11 2011/12 2012/13 AT - Austria 239 242 230 264 294 271 BE - Belgium 88

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007-2011 Erasmus-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Country 2007/08 2008/09 2009/10 2010/11 AT - Austria 239 242 230 264 BE - Belgium 88 102 109 124 BG - Bulgaria 8 15

Lisätiedot

Yleistä hakulomakkeesta

Yleistä hakulomakkeesta KA2 hakulomake Yleistä hakulomakkeesta Käytössä on sähköinen hakulomake (pdf) paperihakemusta ei lähetetä Tarkista, että käytät oikeaa hakulomaketta: Strategic partnerships for vocational education and

Lisätiedot

COMENIUS-APULAISOPETTAJAHARJOITTELUN HAKUOHJE Hakuaika päättyy 31.1.2011 lukuvuodelle 2011-2012

COMENIUS-APULAISOPETTAJAHARJOITTELUN HAKUOHJE Hakuaika päättyy 31.1.2011 lukuvuodelle 2011-2012 COMENIUS-APULAISOPETTAJAHARJOITTELUN HAKUOHJE Hakuaika päättyy 31.1.2011 lukuvuodelle 2011-2012 YLEISTÄ APULAISOPETTAJAHARJOITTELUSTA Mikä on ohjelman tavoite? Opettajaksi opiskelevat ja vastavalmistuneet

Lisätiedot

Erasmus+ KA2-hakulomake

Erasmus+ KA2-hakulomake Erasmus+ KA2-hakulomake Yleistä hakulomakkeesta Hakulomakkeet ja ohjeet: http://www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus/hakuprosessi Sähköinen hakulomake (pdf) paperihakemusta ei lähetetä. Tarkista, että käytät

Lisätiedot

Grundtvig-ohjelman valmistelevat vierailut ja kontaktiseminaarit Hakuohje 2012

Grundtvig-ohjelman valmistelevat vierailut ja kontaktiseminaarit Hakuohje 2012 Grundtvig-ohjelman valmistelevat vierailut ja kontaktiseminaarit Hakuohje 2012 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. Nämä ohjeet on tarkoitettu käytettäväksi Elinikäisen

Lisätiedot

Comenius-ohjelman valmistelevien vierailujen ja kontaktiseminaariin osallistumisen hakuohje 2012

Comenius-ohjelman valmistelevien vierailujen ja kontaktiseminaariin osallistumisen hakuohje 2012 Comenius-ohjelman valmistelevien vierailujen ja kontaktiseminaariin osallistumisen hakuohje 2012 Näiden ohjeiden tarkoituksena on auttaa hakijoita Comenius-hankkeiden (koulujen yhteistyöhankkeet, Regio

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyys Euroopassa. Eurooppafoorumi: Työläisten Eurooppa, Tampere, 6.9.2013 Liisa Larja (liisa.larja@stat.fi)

Nuorisotyöttömyys Euroopassa. Eurooppafoorumi: Työläisten Eurooppa, Tampere, 6.9.2013 Liisa Larja (liisa.larja@stat.fi) Nuorisotyöttömyys Euroopassa Eurooppafoorumi: Työläisten Eurooppa, Tampere, 6.9.2013 Liisa Larja (liisa.larja@stat.fi) 2 Talouskriisin vaikutus nuorisotyöttömyyteen (15-24 v.) 25,0 20,0 15,0 23,3 20,1

Lisätiedot

Grundtvig-asiantuntijavaihdot Hakuohje 2012

Grundtvig-asiantuntijavaihdot Hakuohje 2012 10.1.2012 Grundtvig-asiantuntijavaihdot Hakuohje 2012 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. Nämä ohjeet on tarkoitettu käytettäväksi Elinikäisen oppimisen ohjelman

Lisätiedot

Grundtvig-workshopit aikuisille Hakuohje 2010

Grundtvig-workshopit aikuisille Hakuohje 2010 22.1.2010 Grundtvig-workshopit aikuisille Hakuohje 2010 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa Grundtvig-workshopeja hakevia organisaatioita hakulomakkeen täyttämisessä. Tutustu ensin Grundtvig-workshopien

Lisätiedot

aikataulut, hakulomake

aikataulut, hakulomake HAKEMINEN aikataulut, hakulomake Kumppanuushanketyöpaja 26.11.2010 TIEDONLÄHTEITÄ JA MATERIAALIA HAKIJOILLE Päätös LLP ohjelmasta Ehdotuspyyntö 2011 2013 LLP Guide 2011 Hakulomakkeet www.cimo.fi/leonardo

Lisätiedot

COMENIUS-TÄYDENNYSKOULUTUSAPURAHAT OPETUSHENKILÖSTÖLLE 2012 Loppuraportin täyttöohje

COMENIUS-TÄYDENNYSKOULUTUSAPURAHAT OPETUSHENKILÖSTÖLLE 2012 Loppuraportin täyttöohje COMENIUS-TÄYDENNYSKOULUTUSAPURAHAT OPETUSHENKILÖSTÖLLE 2012 Loppuraportin täyttöohje 23.10.2012 SÄHKÖISEN LOPPURAPORTIN TÄYTTÖOHJE EU:n komissio on tehnyt sähköisen loppuraportin, joka on käytössä 33 maassa.

Lisätiedot

Loppuraportin tekninen ohje

Loppuraportin tekninen ohje Loppuraportin tekninen ohje Ammatillinen koulutus KA1 - Liikkuvuus Materiaali MT+ OPAS: Mobility Tool+ Guide for Beneficiaries of the Erasmus+ Programme https://webgate.ec.europa.eu/eac/mobility/ VIDEO:

Lisätiedot

Grundtvig vierailut ja vaihdot Hakuohje 2012

Grundtvig vierailut ja vaihdot Hakuohje 2012 Grundtvig vierailut ja vaihdot Hakuohje 2012 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa hakijoita hakulomakkeen täyttämisessä. Nämä ohjeet on tarkoitettu käytettäväksi Elinikäisen oppimisen ohjelman (LLP)

Lisätiedot

Hakulomakkeiden KA102 ja KA116 tekniset asiat. Webinaari osa

Hakulomakkeiden KA102 ja KA116 tekniset asiat. Webinaari osa Hakulomakkeiden KA102 ja KA116 tekniset asiat Webinaari osa 2 11.1.2018 Hakulomake ja opas Hakulomakkeet ovat ladattavissa Opetushallituksen Erasmus+ hakuprosessisivuilla osoitteessa: www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus/hakuprosessi

Lisätiedot

Erasmus+ KA1 Liikkuvuus- apurahat korkeakouluille 10.6.2014

Erasmus+ KA1 Liikkuvuus- apurahat korkeakouluille 10.6.2014 Erasmus+ KA1 Liikkuvuus- apurahat korkeakouluille 10.6.2014 Yleistä ja ajankohtaista missä mennään? Päätökset 2014-2015 liikkuvuustuesta lähetetty korkeakouluille Lopullisia NA-HEI sopimuspohjia vielä

Lisätiedot

COMENIUS-APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN HAKUOHJE 2011 Hakuaika päättyy lukuvuodelle

COMENIUS-APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN HAKUOHJE 2011 Hakuaika päättyy lukuvuodelle 12.1.2011 COMENIUS-APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN HAKUOHJE 2011 Hakuaika päättyy 31.1.2011 lukuvuodelle 2011-2012 Mikä on ohjelman tavoite? 1) Kehittää oppilaiden kielitaitoa, parantaa motivaatiota

Lisätiedot

Grundtvigoppimiskumppanuus

Grundtvigoppimiskumppanuus Grundtvigoppimiskumppanuus Perustietoa ja hakuohjeita 18.1.2012 CIMO Tavoite ja toiminta Oppimiskumppanuuden tavoitteena on edistää aikuiskoulutuksen toimijoiden keskinäistä yhteistyötä eri maissa Yhteisen

Lisätiedot

Leonardo da Vinci KUMPPANUUSHANKKEET Loppuraportin ja EST-tietokannan täyttöohje

Leonardo da Vinci KUMPPANUUSHANKKEET Loppuraportin ja EST-tietokannan täyttöohje Leonardo da Vinci KUMPPANUUSHANKKEET 9.5.2011 Loppuraportin ja EST-tietokannan täyttöohje LOPPURAPORTOINTI Loppuraporttilomake on esitäytetty. Esitäytettyjä tietoja ei voi muuttaa suoraan lomakkeeseen.

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4..3 COM(3) 856 final ANNEXES to 3 LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS Euroopan unionin solidaarisuusrahasto Vuosikertomus FI FI LIITE I: VUONNA SOVELLETTAVAT SUURKATASTROFIEN

Lisätiedot

Grundtvig oppimiskumppanuudet 2011

Grundtvig oppimiskumppanuudet 2011 Grundtvig oppimiskumppanuudet 2011 Hakutietoja Sopimukset ja raportointi Oppaita Neuvontatilaisuus 31.8.2011 Paasitorni Eija Wilén Oppimiskumppanuusvalinnat Suomessa 2011 Hakemuksia Hyväksyttyjä Koordinaattori

Lisätiedot

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita.

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin mallikortit maittain Tässä liitteessä on tietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Mallikortit on kopioitu Internetistä osoitteesta http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Lisätiedot

Grundtvig oppimiskumppanuudet Sopimus, raportointi,talous Oppaita Neuvontatilaisuus Paasitorni Eija Wilén

Grundtvig oppimiskumppanuudet Sopimus, raportointi,talous Oppaita Neuvontatilaisuus Paasitorni Eija Wilén Grundtvig oppimiskumppanuudet 2012 Sopimus, raportointi,talous Oppaita Neuvontatilaisuus 26.9.2012 Paasitorni Eija Wilén Oppimiskumppanuusvalinnat Suomessa 2012 Hyväksyttyjä Koordinaattori 4 Partneri 36

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta 2014-2017 Erasmus+ lähtevän liikkuvuuden kehitys 2014-2017 2014-2015 2015-2016 2016-2017 4239 4580 4772 1360 1322 1442 1052 1027 985 925 977 970 Opiskelijaliikkuvuus

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2007/ / / / / / / / / 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE - Belgia 88 102 109

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE -

Lisätiedot

Grundtvigoppimiskumppanuus

Grundtvigoppimiskumppanuus Grundtvigoppimiskumppanuus Perustietoa ja hakuohjeita Verkkotiedotus 17.1.2013 CIMO Perusfaktaa Perusvaatimukset Vähintään 3 kumppania 3 maasta Hakuaika päättyy 21.2.2013 Yhteinen hakemus, työstetään koordinaattorin

Lisätiedot

ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2014

ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2014 17.3.2014 ERASMUS+ AIKUISKOULUTUKSELLE KA1 Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Hakuohje 2014 Tämän hakuohjeen tarkoituksena on auttaa suomalaisia aikuiskoulutusorganisaatioita liikkuvuushakemuksen laatimisessa.

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / 2(13) AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 2097 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 157 1020 BG

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6..5 COM(5) 5 final ANNEXES to 4 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Euroopan unionin solidaarisuusrahaston vuosikertomus 4 FI FI LIITE

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2(13) ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / / / AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 1818 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 863 BG - Bulgaria

Lisätiedot

AKKREDITOINTIHAKU Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille

AKKREDITOINTIHAKU Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille AKKREDITOINTIHAKU 2014 Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 22.5.2014 Liikkuvuusperuskirja yleisesti tarkoitus rohkaista organisaatioita kehittämään kansainvälistymisstrategioitaan

Lisätiedot

AKKREDITOINTIHAKU 2015. Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 27.1.2015

AKKREDITOINTIHAKU 2015. Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 27.1.2015 AKKREDITOINTIHAKU 2015 Infotilaisuus ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirjan hakijoille 27.1.2015 Liikkuvuusperuskirja yleisesti tarkoitus rohkaista organisaatioita kehittämään kansainvälistymisstrategioitaan

Lisätiedot

EU Participant Report feedback Sofia Lähdeniemi & Kiira Noponen

EU Participant Report feedback Sofia Lähdeniemi & Kiira Noponen EU Participant Report feedback 2015-2016 Sofia Lähdeniemi & Kiira Noponen 1) Tilastollisen tarkastelun taustoja: Vertailua edelliseen raportoituun sopimuskauteen ei tehty, koska 2014-datan osalta vielä

Lisätiedot

IP/09/1064. Bryssel 1. heinäkuuta 2009

IP/09/1064. Bryssel 1. heinäkuuta 2009 IP/09/1064 Bryssel 1. heinäkuuta 2009 Verkkovierailujen ryöstöhinnat tiensä päässä: EU:n ansiosta tekstiviestien lähettäminen, puhelujen soittaminen ja verkossa surffaaminen on ulkomailla huomattavasti

Lisätiedot

Mitä uutta hakukierroksella 2018

Mitä uutta hakukierroksella 2018 Mitä uutta hakukierroksella 2018 New Mitä uutta vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen kumppanuushankkeiden haussa? Kansalliset painopisteet Budjettivaraus: 30 % (Hyvien käytäntöjen vaihtaminen) Osa Erasmus+

Lisätiedot

Hanketyöpaja osa KA2 ammatilliselle koulutukselle

Hanketyöpaja osa KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa 1 2.12.2016 KA2 ammatilliselle koulutukselle Arviointia päivästä Mitä uusia ideoita tai oivalluksia sait päivästä? Mikä oli sinulle tärkeintä päivässä? Minkä konkreettisen asian viet seuraavaksi

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Suomalainen työelämä eurooppalaisessa vertailussa

Suomalainen työelämä eurooppalaisessa vertailussa Tuottavuusyhteistyöseminaari seminaari Helsinki, 16. maaliskuuta 2010 Suomalainen työelämä eurooppalaisessa vertailussa Jorma Karppinen, Johtaja Eurofound 16/03/2010 1 Esityksen rakenne Miksi kestävästi

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Metsien luonnontuotteet ja luomu. Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO

Metsien luonnontuotteet ja luomu. Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO Metsien luonnontuotteet ja luomu Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO Keruuluomu / luomukeruu Luonnonmarjat ja -sienet ovat luomua, jos ne on kerätty erikseen määritellyiltä luomukeruualueilta Keruualueeksi

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuuden tilastoja Anni Kallio

Erasmus-liikkuvuuden tilastoja Anni Kallio Erasmus-liikkuvuuden tilastoja 29-1 2.2.211 Anni Kallio Erasmus-liikkuvuus 7/8-9/1 Outgoing from Finland 7/8 to 9/1 27-8 28-9 29-1 3265 34363529 687 975 12 112177139 435 656 656 SMS SMP STA STT Opiskelijavaihto

Lisätiedot

ALV-yhteenvetoilmoitus

ALV-yhteenvetoilmoitus OHJE 1(5) ALV-yhteenvetoilmoitus n versiossa 7.20 ohjelmaan on lisätty ALV-yhteenvetoilmoitus ja sen korjausilmoitus. Tässä dokumentissa ohjeistamme toiminnon käyttöönottoa. Asetukset Tiedot ALV-yhteenvetoilmoitukseen

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet

KA2 Yhteistyöhankkeet KA2 Yhteistyöhankkeet Miten tästä eteenpäin KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa 1: 27.11.2014 & 15.12.2014 Hakemuksen viimeinen jättöpäivä KA2 Alakohtaiset osaamisyhteenliittymät (SSA): 26.2.2015

Lisätiedot

Sisällys. at hankkeen puoliväliä tehdään. (final report). Hankevuosikerta. (Progress report) keen itsenäisesti.

Sisällys. at hankkeen puoliväliä tehdään. (final report). Hankevuosikerta. (Progress report) keen itsenäisesti. Leonardo da Vinci raportointiohje kumppanuushankkeiden Sisällys 1. Leonardoo da Vinci -kumppanuushankkeiden raportointiaja at... 1 2. Väliraportti (Progresss report)... 1 3. Loppuraportointi (Final report)...

Lisätiedot

Pankkisektori Suomessa

Pankkisektori Suomessa Pankkisektori Suomessa 18.9.2015 Pauli Kariniemi Talousvaliokunnan kuuleminen Rahoitusmarkkinaosasto/Pankki- ja rahoitusyksikkö Sisältö Tilannekuva Sääntelyn ajankohtaiskatsaus Mitä tavoitellaan? Mitä

Lisätiedot

Erasmus+ KA103 Eurooppalainen liikkuvuus Call Heidi Hirvonen & Sofia Lähdeniemi

Erasmus+ KA103 Eurooppalainen liikkuvuus Call Heidi Hirvonen & Sofia Lähdeniemi Erasmus+ KA103 Eurooppalainen liikkuvuus Call 2019 10.1.2019 Heidi Hirvonen & Sofia Lähdeniemi Hakukierros 2019 Erasmus+ korkeakoulutukselle, liikkuvuus Erasmus+ liikkuvuustoimintojen haku vuoden 2019

Lisätiedot

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje 3.12.2013 Kuva: Sanna Waris SoleMOVE lähtevän ERASMUS- harjoittelijan ohje 1 SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje... 1 1. Kirjautuminen... 3 2. Uuden lähtevän Erasmus-harjoittelijan

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 112 final LIITTEET 1 9.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 112 final LIITTEET 1 9. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7057/17 ADD 1 TRANS 97 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 6. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

OHJE Erasmus+ KA229-Hankkeille MOBILITY TOOL+ -raportointialustan käyttöön väliraportointi

OHJE Erasmus+ KA229-Hankkeille MOBILITY TOOL+ -raportointialustan käyttöön väliraportointi OHJE Erasmus+ KA229-Hankkeille MOBILITY TOOL+ -raportointialustan käyttöön väliraportointi Koordinaattorina ja partnerina toimivien organisaatioiden oikeudet Mobility Toolissa: Koordinaattori (yhteyshenkilö)

Lisätiedot

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä PYYTÄVÄN VIRANOMAISEN KÄYTTÖÖN TARKOITETTU (VAPAAEHTOINEN) LOMAKE I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä Palvelujen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus. Yleistä tietoa. Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä.

EUROOPAN UNIONI. Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus. Yleistä tietoa. Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä. EUROOPAN UNIONI Sitovaa tariffitietoa (STT) koskeva hakemus Yleistä tietoa Lukekaa huolellisesti seuraavat tiedot ennen STT-hakemuksen täyttämistä. 1. Seuraavalla sivulla olevassa Yleistä tietoa -osiossa

Lisätiedot

Pandemia, -vaste ja jälkiviisaus

Pandemia, -vaste ja jälkiviisaus Kuolleiden lukumaara 7.5.2010 H1N1 pandemic 2009 Pandemia, -vaste ja jälkiviisaus Pasi Penttinen, European Centre for Disease Prevention and Control 22 April 2010, Helsinki, Suomi Virallisesti ilmoitetut

Lisätiedot

Erasmus+ KA103 Eurooppalainen liikkuvuus Call Hakuneuvonta Anni Kallio ja Heidi Reese, OPH

Erasmus+ KA103 Eurooppalainen liikkuvuus Call Hakuneuvonta Anni Kallio ja Heidi Reese, OPH Erasmus+ KA103 Eurooppalainen liikkuvuus Call 2018 - Hakuneuvonta 18.1.2018 Anni Kallio ja Heidi Reese, OPH Hakukierros 2018 Erasmus+ korkeakoulutukselle, liikkuvuus Erasmus+ liikkuvuustoimintojen haku

Lisätiedot

Sopimus, raportointi ja seuranta

Sopimus, raportointi ja seuranta Aloituskoulutus hakukierroksella 2012 hyväksytyille Leonardo da Vinci -kumppanuushankkeille (Partnerships) 31.8.2012 Sopimus, raportointi ja seuranta Johanna Virta, Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

LLP/Leonardo-ohjelma: Opas valmistelevan vierailun hakijalle 2010

LLP/Leonardo-ohjelma: Opas valmistelevan vierailun hakijalle 2010 Päivitetty 15.7.2010/TP LLP/Leonardo-ohjelma: Opas valmistelevan vierailun hakijalle 2010 Sisällysluettelo: 1. Leonardo-ohjelma: Opas valmistelevan vierailun hakijalle 2010... 2 1.1 Valmistelevat vierailut

Lisätiedot

MOBILITY TOOL. Tietojen siirto. Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi. LLPLink. Application Form

MOBILITY TOOL. Tietojen siirto. Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi. LLPLink. Application Form Johdanto Hanke & ulkomaanjaksot Hankkeen budjetti Raportointi MOBILITY TOOL LEONARDO-LIIKKUVUUSHANKKEIDEN KOULUTUS 2013 1 Tietojen siirto Application Form LLPLink Mobility Tool 2 Käyttäjäryhmät Euroopan

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

PIC-koodin luominen URF-tietokantaan Participant Portal

PIC-koodin luominen URF-tietokantaan Participant Portal PIC-koodin luominen URF-tietokantaan Participant Portal ECAS-tunnuksen hankkiminen Participant Portal osoite: http://ec.europa.eu/education/participants/portal/ Uudet käyttäjät, joilla ei vielä ole ECAS-tunnuksia:

Lisätiedot

Youth in Action -sähköinen hakulomake - Hakuohjeet

Youth in Action -sähköinen hakulomake - Hakuohjeet I. Johdanto Youth in Action -ohjelman kansallisesti hallinnoiduissa alaohjelmissa aletaan käyttää sähköisiä hakulomakkeita portaittain 1.6.2011 lähtien. Vuonna 2012 reilu enemmistö kansallisista toimistoista

Lisätiedot

Hakulomake Miten täytän lomakkeen

Hakulomake Miten täytän lomakkeen Hakulomake Miten täytän lomakkeen 15.1.2019 Webinaari Lomakkeen avaamiseen/täyttöä varten tarvitset EU-login tunnuksen Tee login-tunnus (jos ei ole vielä): https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ ERASMUS + AMMATILLINEN KOULUTUS (KA1) LIIKKUVUUSHANKKEIDEN LYHYT OPPIMÄÄRÄ Webinaari liikkuvuushanketta suunnittelevalle Ideasta projektiksi osa I 24.11.2015 Erasmus+ ohjelman päätoiminnot (Key Actions)

Lisätiedot

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet. Väliraportin jättäminen Mobility Tool+ raportointialustalla

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet. Väliraportin jättäminen Mobility Tool+ raportointialustalla KA2 Strategiset kumppanuushankkeet Väliraportin jättäminen Mobility Tool+ raportointialustalla Tarkista hankkeesi tiedot Mobility Toolissa Valitse Home -etusivulla raportoitava hanke (mikäli olet useamman

Lisätiedot

LLP/Leonardo-ohjelma: Opas valmistelevan vierailun hakijalle 2012

LLP/Leonardo-ohjelma: Opas valmistelevan vierailun hakijalle 2012 Päivitetty 17.02.2012/SH LLP/Leonardo-ohjelma: Opas valmistelevan vierailun hakijalle 2012 Sisällysluettelo: 1. Leonardo-ohjelma: Opas valmistelevan vierailun hakijalle 2012... 2 1.1 Valmistelevat vierailut

Lisätiedot

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet. Loppuraportin täyttäminen ja lähettäminen Mobility Tool+ raportointialustalla

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet. Loppuraportin täyttäminen ja lähettäminen Mobility Tool+ raportointialustalla KA2 Strategiset kumppanuushankkeet Loppuraportin täyttäminen ja lähettäminen Mobility Tool+ raportointialustalla Tutustu tarkempiin raportointi- ja MT+ täyttöohjeisiin Komission Mobility Tool+ Guide for

Lisätiedot

Hakemuksen laatiminen, täydentäminen ja lisätietojen lähettäminen. 1. Hakemuksen laatiminen

Hakemuksen laatiminen, täydentäminen ja lisätietojen lähettäminen. 1. Hakemuksen laatiminen Hakemuksen laatiminen, täydentäminen ja lisätietojen lähettäminen 1. Hakemuksen laatiminen Hakemuksella tarkoitetaan verkkoasioinnin hakemuslomakkeen ja sen liitteiden (yleensä ansioluettelon ja muiden

Lisätiedot

Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi, Heidi Reese

Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi, Heidi Reese Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista 17.3.2016 Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi, Heidi Reese KA103 Sopimuskausi 2014-2015 Loppuraportointi 2014-15 Loppuraporttien käsittely on kestänyt!

Lisätiedot

*) %-yks. % 2018*)

*) %-yks. % 2018*) TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2017 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2017: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Hakulomakkeen täyttöohjeet

Hakulomakkeen täyttöohjeet Hakulomakkeen täyttöohjeet - tekninen ohjeistus kansalliskomiteoiden hakemustietokannan käyttöön (1.10.2014) 1 Mene selaimellasi osoitteeseen https://pro.tsv.fi/juva/taj_hakemus/index.php ja KIRJAUDU sisään

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2017*)

muutos *) %-yks. % 2017*) TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2016 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2016: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT),

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 29.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 217 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Ilmailijan lääketiede. Uudet medikaalivaatimukset. Helsinki Fly In, 17.8.2013 Jukka Terttunen, AME Liikennelääketiedeyksikkö. Yhteinen asia.

Ilmailijan lääketiede. Uudet medikaalivaatimukset. Helsinki Fly In, 17.8.2013 Jukka Terttunen, AME Liikennelääketiedeyksikkö. Yhteinen asia. Ilmailijan lääketiede Uudet medikaalivaatimukset Helsinki Fly In, 17.8.2013 Jukka Terttunen, AME Liikennelääketiedeyksikkö Vastuullinen liikenne Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Fit to fly? Lääketieteellinen

Lisätiedot

Suomen biokapasiteetti ja sen. Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus

Suomen biokapasiteetti ja sen. Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Suomen biokapasiteetti ja sen kestävä ä käyttö Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Suomen kestävän kehityksen toimikunta 4 / 2010 Suomen ekologisen jalanjäljen ja biokapasiteetin kehitys Lähde: Global

Lisätiedot

Pikakatsaus maitomarkkinoihin. 12.2.2014 Osuuskunta Pohjolan Maito Marko Puhto

Pikakatsaus maitomarkkinoihin. 12.2.2014 Osuuskunta Pohjolan Maito Marko Puhto Pikakatsaus maitomarkkinoihin 12.2.2014 Osuuskunta Pohjolan Maito Marko Puhto Valio Oy:n hankintaosuuskunnat Maidonlähettäjiä 1796 Kerätty maitomäärä 492,4 milj. litraa Päätoimipaikka Haapavesi. Sivupisteet

Lisätiedot

Hakemuksen laatiminen

Hakemuksen laatiminen 1. Hakemuksen laatiminen Hakemuksella tarkoitetaan verkkoasioinnin hakemuslomakkeen ja sen liitteiden (yleensä tutkimussuunnitelman, ansioluettelon ja muiden liitteiden) kokonaisuutta. Ks. lisätietoja

Lisätiedot

Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista. 28.5.2015 Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi

Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista. 28.5.2015 Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi Erasmus+ KA103 eurooppalaisen liikkuvuuden ajankohtaista 28.5.2015 Anni Kallio, Sofia Lähdeniemi KA103 E+ eurooppalaisen liikkuvuuden sopimuskausi 2015-2016 Liikkuvuustuen myöntö 2015 Liikkuvuustukea korkeakouluille

Lisätiedot

EKP:N HANKINTAMENETTELYJEN VERKKOPALVELU OSALLISTUMINEN HANKINTAMENETTELYIHIN

EKP:N HANKINTAMENETTELYJEN VERKKOPALVELU OSALLISTUMINEN HANKINTAMENETTELYIHIN Taloushallinnon pääosasto ECB-UNRESTRICTED 8.11.2016 EKP:N HANKINTAMENETTELYJEN VERKKOPALVELU OSALLISTUMINEN HANKINTAMENETTELYIHIN Seuraavassa esitetään ohjeet pyydettyjen tietojen toimittamiseen EKP:n

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 7.2.217

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2016

muutos *) %-yks. % 2016 TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2015 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2015: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Grundtvig oppimiskumppanuudet Sopimus, raportointi,talous Oppaita Neuvontatilaisuus Paasitorni Eija Laine

Grundtvig oppimiskumppanuudet Sopimus, raportointi,talous Oppaita Neuvontatilaisuus Paasitorni Eija Laine Grundtvig oppimiskumppanuudet 2013 Sopimus, raportointi,talous Oppaita Neuvontatilaisuus 10.9.2013 Paasitorni Eija Laine Oppimiskumppanuusvalinnat Suomessa 2013 Hyväksyttyjä Koordinaattori 7 Partneri 28

Lisätiedot

Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota

Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota Ulla Hämäläinen Johtava tutkija Sosiaaliturvan ABC toimittajille 31.5.2012 Nuorten työttömyysaste Euroopassa Työttömyysaste ikäryhmittäin Suomessa 1995-2011 % 40

Lisätiedot

Väestöennuste 2012 mikä muuttui?

Väestöennuste 2012 mikä muuttui? mikä muuttui? Markus Rapo, Tilastokeskus Rakenteet murroksessa pohjoinen näkökulma 29.11.2012, Oulu Esityksessäni Havaittu väestökehitys Tilastokeskuksen väestöennuste luonne ja tulkinta oletukset (vs.

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet: Väliraportointi

KA2 Strategiset kumppanuushankkeet: Väliraportointi KA2 Strategiset kumppanuushankkeet: Väliraportointi Aikataulut Ammatillinen koulutus 24 kk interim report 31.10.2015 36 kk interim report 31.12.2015 Korkeakoulutus 36 kk interim report 31.12.2015 Aikuiskoulutus

Lisätiedot

Date(s) of dissemination activity. Which audiences were targeted in the dissemination activity University of Oulu, Finland.

Date(s) of dissemination activity. Which audiences were targeted in the dissemination activity University of Oulu, Finland. Brief description of the An abstract: Verkkokeskustelu An abstract: Verkkokeskustelu A presentation: Keskustelu verkossa February 2006 http://www.helsinki.fi/sokla/ad200 6/AD_ohjelma_abstraktit.pdf February

Lisätiedot