Verkkopäivystyksen organisointi kampuksella

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Verkkopäivystyksen organisointi kampuksella"

Transkriptio

1 Verkkopäivystyksen organisointi kampuksella Tunniste Funetin Parhaat käytännöt Versio 0.2 Tila Valmis Päiväys Otsikko Verkkopäivystyksen organisointi kampuksella Työryhmä AccessFunet Laatijat Janne Oksanen/CSC, Kaisa Haapala/CSC Vastuutaho Janne Oksanen/CSC Tyyppi Suositus Johdanto Tässä dokumentissa tarkastellaan verkkopäivystystä Funet-jäsenorganisaation näkökulmasta ja suhteessa Funet-verkonvalvontakeskukseen. Dokumentissa kerrotaan lyhyesti mitä verkkopäivystyksellä tarkoitetaan ja esitetään päivystyksen organisointimalleja. Lisäksi käydään läpi päivystystoiminnalle keskeisiä yleisesti käytettyjä työkaluja ja niiden käyttötapoja. Verkonvalvontatyökaluja tässä dokumentissa ei käsitellä. Mikä on NOC Verkkopäivystys tai NOC (Network Operation Center) on vastuussa tietoverkkojen valvonnasta ja toimii kontaktipisteenä kaikissa verkkoihin liittyvistä palvelupyynnöissä, huoltotilanteissa sekä vikatilanteiden selvityksessä. Tehtäväkenttä on näin ollen suhteellisen laaja ja vastuullinen. Organisaatioiden toiminnot toimivat suuremmilta osin tietoverkoissa, joten sen toimintakunnon varmistaminen ja nopea vikatilanteiden selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää. Jokaisen Funet-organisaation on itse määriteltävä rajat, mitä kuuluu verkkopävystyksen alle ja mitä ei, mutta vähintään kaikki tietoliikenneverkkoon liittyvät asiat pitäisi kuulua NOCiin. Toisin sanoen tietoliikennelaitteet ja kaapeli-infrastruktuuri. Näiden lisäksi voivat tulla kyseeseen esimerkiksi konesali-infrastruktuuri eli konesalikaapelointi, sähkönsyöttö sekä verkon toiminnan kannalta tärkeät palvelut ja palvelimet kuten esimerkiksi nimipalvelu ja DHCP.

2 Funetin suuntaan verkkopäivystykseen kuuluvat minimissään Funet-liittymiin sekä muihin Funet-verkkopalveluihin kuuluvat asiat, mitä Funet-jäsenorganisaatiolla on käytössään. Verkkopäivystyksen tehtäviä Vikailmoitusten vastaanotto ja vikojen havaitseminen Verkkopäivystäjä huolehtii siitä, että yhteydenottopisteeseen tulevat yhteydenotot otetaan käsittelyyn. Verkkopäivystäjä käyttää verkonvalvontatyökaluja vikojen havaitsemiseen ja tilannearvion tekoon. Tiedottaminen katkoista Yksi verkkopäivystäjän tärkeimmistä tehtävistä on tiedottaminen. Tietoverkon vioista pitää tiedottaa niille käyttäjille joita se koskettaa. Aktiivnen tiedottaminen vähentää pävystäjälle tulevien kyselyiden määrää, jolloin aikaa jää viankorjaustoimenpiteiden tekemiseen, koordinointiin tai seurantaan. Tiedotukseen voidaan käyttää esimerkiksi sähköpostilistoja, intranet- ja internet-sivuja ja muita sopivia kanavia. Jos vika näkyy Funet-verkonvalvonnassa, pitää verkkopäivystyksen olla yhteydessä Funet NOCiin. Vian vakavuudesta riippuen, yhteyttä otetaan sähköpostitse tai puhelimitse. Vikatilanteissa on myös muistettava tiedottaa viankorjauksen etenemisestä mahdollisuuksien mukaan. Ennakoiduista huoltotöistä ilmoitetaan etukäteen. Jos organisaation verkossa tehdään huoltoa, jolla voi olla vaikutusta esimerkiksi Funet-liittymän toimintaan, on siitä muistettava lähettää ennakkotieto Funet NOCiin. Muutoin Funet NOC-päivystäjä alkaa turhaan tutkia asiaa mahdollisena vikana. Funet NOC tiedottaa vikatilanteista ja tulevista huoltokatkoista katkon laajuudesta riippuen joko yksittäisen Funet-jäsenen kontaktiosoitteeseen tai yleiselle katkolistalle Jokaisen verkkopäivystyksessä mukana olevan on hyvä liittyä tl-katko-listalle. Jos organisaatiolla on käytössä verkkopäivystykselle oma sähköpostiosoite, niin riittää että se lisätään listalle. Ohjeet löytyvät Funet-jäsensivustolta osoitteesta info.funet.fi. Eri tilanteisiin voi luoda valmiita pohjia, esimerkiksi huoltokatko- ja vikailmoituksille, jolloin tiedottamista voi yrittää automatisoida ja siten nopeuttaa tiedonkulkua tarpeellisille tahoille. Kaikkea ei tällöin tarvitse kirjoittaa joka kerta käsin vaan riittää että täydentää ja muokkaa tarvittavat kohdat. Koordinointi Yksi tärkeä tehtävä on koordinoida erilaisia asioita, esimerkiksi vianselvitystä ja - korjausta. Verkkopäivystäjä ottaa vastaan vikailmoitukset ja käsittelee ne asiaankuuluvalla tavalla. Päivystäjä pitää yhteyttä oikeisin osapuoliin tilanteen

3 vaatimalla tavalla. Lisäksi pitää muistaa tiedottaa vian korjauksen etenemisestä käyttäjille joita vika koskettaa. Palvelupiste Verkkopäivystyksellä voi olla vastaanottopiste, minne käyttäjät voivat tulla kertomaan ongelmistaan päivystäjälle. Tämä on hyvä vaihtoehto jos vain henkilö- ja aikaresurssit tähän riittävät. Moni asia ratkeaa helpommin ja nopeammin kun voi keskustella käyttäjän kanssa kasvokkain. Mutta aina resurssit eivät tähän riitä, jolloin apuna käytetään puhelinta, sähköpostia ja muita työkaluja. Toisaalta jos verkkoympäristön työkalut mahdollistavat, verkonvalvontaa voidaan tehdä melkein mistä vaan, kun saadaan turvallinen verkkoyhteys esimerkiksi valvontapalvelimelle tai verkon toiminnan kannalta tärkeisiin järjestelmiin. Palveluaika Verkkopäivystyksen organisoinnissa yksi määriteltävä osa-alue on palveluaika. Verkkopalvelujen odotetaan usein olevan käytettävissä 24/7, mutta verkkopäivystyksen palveluaika on usein suppeampi. Käyttäjillä sekä yhteistyökumppaneilla on oltava tieto verkkopäivystyksen palveluajasta, milloin päivystäjään saadaan yhteys. Olisi myös hyvä olla jokin yhteydenottokanava myös palveluajan ulkopuolella. Tämä on tärkeää varsinkin organisaatioille, joilla on verkossaan paljon toimintaa ympäri vuorokauden. Yleisesti työkaluista Riippumatta organisaation koosta, kannattaa käyttää apuna työkaluja, joilla saa automatisoitua valvontaa mahdollisimman pitkälle. Verkonvalvontatyökaluista on saatavilla erikseen BPD- dokumentti Funetin jäsensivustolta, joten niitä ei käsitellä tässä dokumentissa. Sen sijaan koska verkkopäivystyksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on toimia kontaktipisteenä, on tiedonkulun työkalujen oltava kunnossa. Verkkopäivystyksessä kannattaa käyttää ns. kannettavia työvälineitä, joiden avulla valvontatyökalut ovat käytettävissä, vaikka päivystäjä osallistuisi palavereihin tai käy talon ulkopuolella. Esimerkiksi voitaneen sallia VPN-yhteyden yli kirjautuminen verkonhallintapalvelimelle, mistä nähdään verkon tilanne tai päästään käsiksi esimerkiksi tiketteihin. Puhelin Tärkein tiedonkulun työkaluista on puhelin, koska sen toiminta ei yleensä ole riippuvainen käyttäjäorganisaation tietoverkosta jolloin se toimii vaikka verkossa olisi jotain ongelmia. Puhelinta käytettäessä tapahtuu kahdensuuntaista, reaaliaikaista vuorovaikutteisuutta, jolloin vähennetään väärinkäsityksiä helpommin kuin käyttämällä muita työkaluja.

4 Olisi hyvä, jos verkkopäivystykselle olisi oma palvelupuhelinnumeronsa eikä yhteydenottonumerona käytettäisi yksittäisen henkilön puhelinnumeroa. Henkilön tai puhelinliittymän vaihtuessa uuden numeron ilmoittaminen kaikille yhteistyökumppaneille voi olla suuritöinen asia. On toki mahdollista käyttää niin sanottua soittorinkiä, jolloin jos yksi numero ei vastaa, puhelu siirtyy seuraavaan numeroon. Tässä on hyvänä puolena se, että joku pitäisi olla aina saavutettavissa, mutta huonona puolena voi olla soittoringin ylläpitäminen ajan tasalla. Joku ringissä olevista henkilöistä voi olla esimerkiksi matkoilla ulkomailla tai sairauslomalla eikä ole päivystämässä. Tällöin hänen numeronsa pitäisi poistaa ringistä väliaikaisesti ja muistaa lisätä takaisin kun henkilö on taas paikalla. Päivystäjälle tärkeät yhteystietdot tulee tallentaa verkosta riippumattomasti, jotta ne ovat saatavilla kaikissa tilanteissa. Sähköposti Toinen tärkeä työkalu on sähköposti. Verkkopäivystyksellä on hyvä olla oma kontaktiosoite esimerkiksi joka on helppo muistaa. Se voi olla vaikkapa tikettijono tai sähköpostilista johon on lisätty kaikki verkkopäivystyksessä mukana olevat henkilöt. Sähköpostilistan hyvä puoli on se, että se on käyttäjäorganisaation omassa ylläpidossa, jolloin listallaolijoita voi itse lisätä ja poistaa. NOC-ringissä olevia henkilöitä voi näin ollen helposti vaihtaa ilman, että tarvitsee ilmoittaa yhteistyötahoille yhteystietojen muutoksesta. Tikettijärjestelmä Monissa Funet-organisaatiossa on käytössä tikettijärjestelmä, jota käytetään sähköpostilla. Tikettijärjestelmän hyviä puolia on, että nähdään helposti mitkä asiat ovat avoimia ja vaativat seurantaa ja toimenpiteitä. Lisäksi järjestelmästä voidaan etsiä vanhoja tapauksia, joista voi olla apua esimerkiksi jonkun vikatilanteen korjaamisessa. Järjestelmään annetaan käyttöoikeudet kaikille verkkopäivystykseen osallistuville, jolloin kaikki pääsevät tarvittaessa käsiksi tiketteihin. Verrattuna henkilökohtaisesti sähköpostitse tapahtuvaan keskusteluun, viestit jäävät käyttäjän omaan sähköpostilaatikkoon eikä niihin pääse käsiksi kukaan muu. Henkilön poissa ollessa varahenkilö voi olla tietämätön jostain avoimesta, kiireisestä asiasta mitä pitäisi hoitaa. Tikettien käsittelytapoihin kannattaa luoda selkeät säännöt ja vastuutukset. Esimerkiksi päivystäjä hoitaa uudet tiketit ja nimeää niille tekijät jos itse ei pysty tai ennätä hoitamaan niitä. Tällöinkin päivystäjän on kuitenkin seurattava, että asiat tulee hoidettua. Lisäksi pitää sopia, miten päivystäjän vaihdokset tehdään, jotta tikettien seuranta ei jää kesken. Informointi ja tiedonkulku asioista eri osapuolten kesken vaativat myös omat sovitut järjestelynsä. Käytetäänkö hyväksi sähköpostilistoja vai kuinka asioita hoidetaan. Markkinoilta on saatavilla sekä kaupallisia että ilmaisia versioita tikettijärjestelmistä.

5 Organisointi Verkkopäivystys pitää organisoida niin, että siihen on riittävästi käytettävissä henkilö- ja työaikaresursseja. Organisointiin vaikuttaa se kuinka suuresta organisaatiosta on kyse sekä verkkoympäristön laajuudesta, rakenteesta ja tavoitellusta palvelutasosta. Eri organisointitasoja voitaneen jakaa ainakin kolmeen kategoriaan: 1. Kevyt. Hoidetaan asiat mahdollisimman kevyesti 2. Perus. Käytetään jotain yhteisiä työkaluja, esim. tikettijärjestelmää 3. Vakioitu. Vakioidaan toiminta esimerkiksi ITIL:n mukaisesti prosesseihin Se mikä taso kannattaa valita, riippuu toiminnan laajuudesta ja tavoitteista. Jaottelussa on käytetty pohjana JHS 174 suosituksia [JHS]. Kevyt-taso Henkilöstö: 2-3 henkilöä Työkalut: sähköposti ja puhelin Palveluaika: arkisin klo 8-16, virka-aika Pienissä ympäristöissä saattaa riittää kun pääasiassa yksi henkilö hoitaa toimea muiden töiden ohella, mutta tälle henkilölle pitää olla myös varahenkilö mm. poissaolojen vuoksi. Toisin sanoen vähintään kahden henkilön on oltava ajan tasalla tietoverkossa tapahtuvista asioista. Verkkopäivystyksessä mukana olevat yleensä joutuvat pienissä organisaatioissa itse sekä tekemään että koordinoimaan asioita. Työkaluiksi soveltuvat sähköposti sekä puhelin, koska henkilöiden kanssakäyminen on tiivistä. Palveluajaksi riittää virka-aika, sikäli kun mahdollinen verkkokatko tai häiriötilanne ei aiheuta yksikön toiminnan pysähtymistä eikä päivystäjää tarvitse saada kiinni. Toisin sanoen esimerkiksi mahdollisen virka-ajan ulkopuolella tapahtuvan verkkokatkon sattuessa, organisaation yhteyshenkilöitä ei tavoiteta eikä voida varmistaa onko vika organisaation verkosta johtuva tai vian jälkeen, että yhteydet taas toimivat. Perus-taso Kevyt-taso Henkilöstö: 3-5 henkilöä Työkalut: tikettijärjestelmä Palveluaika: klo 8-16, mahdollisesti myös viikonloppuisin Perus-tasoon sisältyy kaikki Kevyt-tason asiat.

6 Suuremmissa ja monimutkaisissa verkkoympäristöissä tarvitaan jo useampia henkilöitä. Jos verkkopäivystyksen vastuualue on laaja, kannattaa sopia vastuualueet mistä kukin henkilö vastaa ja kuka toimii varahenkilönä. Lisäksi kannattaa sopia hierarkiasta, hoitaako yksi henkilö pääasiassa päivystystä, vai kierrätetäänkö tehtävää esimerkiksi viikon vuoroissa. Tällä on merkitystä siihen, että on tiedossa kuka on vastuussa toiminnasta milloinkin ja reagoi ensisijassa puheluihin ja sähköposteihin. Toisin sanoen, kuka toimii verkkopäivystäjänä. Päivystäjän roolina voi olla itse tekevä tai päivystäjä vain koordinoi asioita ja hoitaa tiedottamisen eri osapuolten kesken. Työkaluina käytetään sähköpostin ja puhelimen lisäksi tikettijärjestelmää. Yleensä verkkopäivystyksellä on palvelupiste, mistä päivystäjän voi tavoittaa. Palveluaika on laajempi kuin Kevyt-tasossa. Näin ollen päivystäjä tavoitetaan myös viikonloppuisin sekä mahdollisesti virka-ajan ulkopuolellakin. Vakioitu-taso Perus-taso Henkilöstö: 5+ Työkalut: vakioidut prosessin mukaiset työkalut Palveluaika: klo 7-19, myös viikonloppuisin. Mahdollisesti 24/7. Vakioitu-tasoon sisältyy kaikki Perus-tason asiat. Suurissa ja monimutkaisissa verkkoympäristöissä tarvitaan useita henkilöitä. Vastuualueita on jaettu usean henkilön kesken ja toimintatavat on vakioitu ympäristöön sopiviksi prosesseiksi. Toimintatapoihin ja prosesseihin käytetään apuna esimerkiksi ITIL-suosituksia [ITIL]. Päivystäjän roolina voi olla itse tekevä tai päivystäjä vain koordinoi asioita ja hoitaa tiedottamisen eri osapuolten kesken. Palvelupiste on kiinteä ja siellä on virka-aikaan jatkuva päivystys. Mahdollisesti päivystystä tehdään myös ilta-aikaan sekä viikonloppuisin. Suositukset NOC-toiminnassa suositellaan käytettävän Vähintään kahta henkilöä Palveluosoitteita NOCille omaa puhelinnumeroa

7 Vakiopalveluaikaa Tikettijärjestelmän käyttöä Pienille ja keskisuurille Funet-jäsenorganisaatioilla pitäisi olla vähintään Kevyt-taso, mutta suositellaan käytettäväksi Perus-tasoa. Verkkoympäristöstä ja organisaation koosta riippuen Vakioitu-taso voi tulla kyseeseen. Lyhenteet DHCP ITIL NOC UPS Dynamic Host Control Protocol Information Technology Infrastructure Library Network Operation Center Uninterruptible Power Supply Linkit [ITIL] [JHS]

Sähkö- ja teleyritysten yhteistoiminnasta. Veli-Pekka Kuparinen, valmiuspäällikkö

Sähkö- ja teleyritysten yhteistoiminnasta. Veli-Pekka Kuparinen, valmiuspäällikkö Sähkö- ja teleyritysten yhteistoiminnasta Veli-Pekka Kuparinen, valmiuspäällikkö Viestintä- ja sähkönjakeluverkkojen keskinäset riippuvuudet Raportti laadittu projektiryhmässä, jonka jäsenet olivat sähköyhtiöistä

Lisätiedot

TIEDONKULKU. PROJEKTITYÖ Tik-76.115 Wclique

TIEDONKULKU. PROJEKTITYÖ Tik-76.115 Wclique TIEDONKULKU PROJEKTITYÖ Tik-76.115 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 2 Versiohistoria... 2 1. JOHDANTO... 3 1.1 Tämän dokumentin tarkoitus... 3 1.2 Projekti... 3 2. Tiedonkulku... 3 2.1 Yleistä... 3

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

Innovaatiivinen hallinta Saimaan ja Atlantin rannalla. Case: I-SSHP & Walter Reed Army Medical Center

Innovaatiivinen hallinta Saimaan ja Atlantin rannalla. Case: I-SSHP & Walter Reed Army Medical Center Innovaatiivinen hallinta Saimaan ja Atlantin rannalla Case: I-SSHP & Walter Reed Army Medical Center Vain sitä voi hallita, mitä voi mitata Mitä yhteistä? Walter Reed Army Medical Center, Washington DC,

Lisätiedot

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Johdanto... 2 1. Opetushenkilökunnan tehtävät... 2 1.1. Kurssin vastuuopettaja... 2 1.2. Kurssimestarit ja assistentit... 3 1.2.1. Vastuuyliopiston

Lisätiedot

Tähtikuitu Oy Yritystuotteet

Tähtikuitu Oy Yritystuotteet Tähtikuitu Oy Yritystuotteet Palvelukuvaukset ja hinnasto Voimassa alkaen: 1.1.2014 TÄHTIKUITU OY PL 60, 99601 Sodankylä Puhelin: +358 40 764 8213 Y-tunnus: 42547673-4 sähköposti: etunimi.sukunimi@tahtikuitu.fi

Lisätiedot

SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJE TAKSI YRITYKSILLE. 1. Palveluun rekisteröityminen... 2. 2. Palveluun kirjautuminen... 2. 3. Etusivu... 2

SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJE TAKSI YRITYKSILLE. 1. Palveluun rekisteröityminen... 2. 2. Palveluun kirjautuminen... 2. 3. Etusivu... 2 SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJEET TAKSIAUTOILIJAT SISÄLLYS 1. Palveluun rekisteröityminen... 2 2. Palveluun kirjautuminen... 2 3. Etusivu... 2 4. Autojen lisääminen... 3 5. Kuljettajaryhmät ja niiden perustaminen...

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Liittymän vikadiagnosointi

Liittymän vikadiagnosointi Liittymän vikadiagnosointi Yleistä Kuitupohjaisen laajakaistaliittymän luotettavuus on korkealla tasolla, mutta silti joskus saattaa esiintyä häiriöitä liittymän tai siihen kytkettyjen laitteiden toiminnassa.

Lisätiedot

MYEERIKKILÄ OHJEET VALMENTAJALLE

MYEERIKKILÄ OHJEET VALMENTAJALLE MYEERIKKILÄ OHJEET VALMENTAJALLE MYEERIKKILÄN AVAINTOIMINNALLISUUDET VALMENTAJAN NÄKÖKULMASTA Kehittymisen seuranta Pelaajien/ joukkueen taso ja kehittyminen Vertailu tavoitetasoihin ja muihin joukkueisiin

Lisätiedot

Funet... IT2011 Funetin tekniset päivät 2.11.2011 Janne Kanner. CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC IT Center for Science Ltd.

Funet... IT2011 Funetin tekniset päivät 2.11.2011 Janne Kanner. CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC IT Center for Science Ltd. Funet... IT2011 Funetin tekniset päivät 2.11.2011 Janne Kanner CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC IT Center for Science Ltd. tänään Funet Ruuhkaton ja luotettava, suurtehokäytön mahdollistava tietoliikenneverkko

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Kanta-palvelut. Kansallinen koodistopalvelu - palvelukuvaus V 1.12

Kanta-palvelut. Kansallinen koodistopalvelu - palvelukuvaus V 1.12 Kanta-palvelut Kansallinen koodistopalvelu - palvelukuvaus V 1.12 1.7.2015 1(6) Sisällysluettelo 1 Palvelukuvaus 3 2 Kansallinen koodistopalvelu 4 3 Koodistopalvelun tuottajan vastuut ja velvollisuudet

Lisätiedot

Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto

Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto 24.10.2018 Kela, Kanta-palvelut Muutoshistoria Versio Muutos Tekijä PVM 1.0 Ensimmäinen julkaistava versio pilotointivaihetta varten 1.1 Päivitetty sisältöä vastaamaan

Lisätiedot

MYEERIKKILÄ OHJEET VALMENNUSPÄÄLLIKÖLLE

MYEERIKKILÄ OHJEET VALMENNUSPÄÄLLIKÖLLE MYEERIKKILÄ OHJEET VALMENNUSPÄÄLLIKÖLLE MYEERIKKILÄN AVAINTOIMINNALLISUUDET VALMMENNUSPÄÄLLIKÖN NÄKÖKULMASTA Kehittymisen seuranta Seuran pelaajien ja joukkueiden taso ja kehittyminen Seuran eri ikäluokkien

Lisätiedot

ESPOON MATINKYLÄN URHEILUPUISTO

ESPOON MATINKYLÄN URHEILUPUISTO KOOSTE ESPOON MATINKYLÄN URHEILUPUISTO TILAISUUS URHEILUSEUROJEN JA LÄHIALUEEN KOULUJEN EDUSTAJILLE 19.3.2019 kello 17:30 19:30 TAPAHTUMAT TOIMINTA LAPSET JA NUORET LIIKKUVAT ALUEELLA Koulu-/päiväkotipäivän

Lisätiedot

1 NETIKKA PUHENETTI -PALVELUIDEN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE...2. 2 Palvelut...4. 3 Käyttö...5. 4 Yleisimmät ongelmat...11. 5 Yhteystietoja...

1 NETIKKA PUHENETTI -PALVELUIDEN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE...2. 2 Palvelut...4. 3 Käyttö...5. 4 Yleisimmät ongelmat...11. 5 Yhteystietoja... 1 (13) 1 -PALVELUIDEN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE...2 1.1 Yleistä...2 1.2 Siirtyminen perinteisestä lankaliittymästä VoIP-palvelun käyttäjäksi...2 1.3 Paletti...2 1.4 NAT...2 1.5 FAX- ja muut erikoislaitteet...3

Lisätiedot

ERIMIELISYYKSIEN HOITAMINEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy

ERIMIELISYYKSIEN HOITAMINEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy ERIMIELISYYKSIEN HOITAMINEN Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy PROJEKTIN HALLINNAN EDELLYTYKSET Selkeät sopimukset ja sopimusasiakirjat Poikkeaminen alan yleisistä käytännöistä tapahtuu vain perustellusta

Lisätiedot

NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti

NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti Suomen Voimisteluliitto NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti Nepton perusversio on seuran yhteyshenkilörekisteri ja jäsenrekisteri. Perusversiota käyttää seurassa henkilö/t, jolle on annettu

Lisätiedot

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN Sisäänkirjautuminen ja käytön aloittaminen Jos olet jo kirjautunut organisaation verkkoon, kirjaudu sisään käynnistämällä Lync. 1.Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Microsoft

Lisätiedot

Sähköpostilaatikoiden perustaminen

Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen ja hallinnointi tapahtuu oma.kaisanet.fi-sivuston kautta. Palveluun kirjautuminen tapahtuu menemällä osoitteeseen https://oma.kaisanet.fi.

Lisätiedot

IT-palvelupisteen palvelutason mittaaminen

IT-palvelupisteen palvelutason mittaaminen IT-palvelupisteen palvelutason mittaaminen Diplomityöseminaari, 16.2.2010 Kaisa Vuorensola Ohjaaja: KTM Minna Metsänvuori Valvoja: Dos. Kalevi Kilkki Esityksen sisältö Tutkimuksen lähtökohta Tutkimuskysymys

Lisätiedot

ASPA asiakaspalautteen käsittely ja raportointi järjestelmä

ASPA asiakaspalautteen käsittely ja raportointi järjestelmä www.openspace.fi 1 ASPA asiakaspalautteen käsittely ja raportointi järjestelmä ASPA on kehitetty asiakaspalautteen joustavaan käsittelyyn yrityksen tai yhteisön toiminnan kehittämiseksi. Asiakaspalautteen

Lisätiedot

Tiedottaminen hätäliikenteen häiriöistä Viestintäviraston suosituksia

Tiedottaminen hätäliikenteen häiriöistä Viestintäviraston suosituksia Suositus 1 (10) Tiedottaminen hätäliikenteen häiriöistä n suosituksia Suositus 2 (10) Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Soveltamisala... 3 3 Termit ja määritelmät... 3 4 Lainsäädäntöperusta... 4 5 Tiedottamisen

Lisätiedot

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Maatiaiaskanat-järjestelmä säilyttäjän ohjeet Luonnonvarakeskus/Eläingeenivarat 7.6.2019 Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Tässä dokumentissa neuvotaan, miten maatiaiskanasäilyttäjänä

Lisätiedot

FiSMA intranet käyttöohjeet, versio 15.11.2007. Mika Johansson intra@fisma.fi

FiSMA intranet käyttöohjeet, versio 15.11.2007. Mika Johansson intra@fisma.fi FiSMA intranet käyttöohjeet, versio 15.11.2007 Mika Johansson intra@fisma.fi 1 Sisällysluettelo Yleistä Sisäänkirjautuminen Aloitussivu Navigoinnnista Sähköpostitiedot uusista sisällöistä Uutta: Tärkeimmät

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Matkailutoimialan aamu 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Asiakaskäyttäytyminen internetissä asiakkaan tietotarpeet ja ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Internet on noussut vallitsevaksi viestintävälineeksi.

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Tuko Logistics Oy asiakaspalvelu

Tuko Logistics Oy asiakaspalvelu 1 Tuko Logistics Oy asiakaspalvelu AVAINLUVUT 2006 OMISTAJAT (17.11.2006) Wihuri Oy 41 % Tradeka Oy 39 % Stockmann Oyj Abp 10 % Heinon Tukku Oy 10 % ASIAKKAAT Vähittäiskaupat n. 1000 Sk-asiakkaat n. 4500

Lisätiedot

Häiriö (tapahtuma tai incident) on normaalista poikkeava järjestelmän käyttäytyminen joka haittaa järjestelmän sovitun mukaista käyttöä.

Häiriö (tapahtuma tai incident) on normaalista poikkeava järjestelmän käyttäytyminen joka haittaa järjestelmän sovitun mukaista käyttöä. . 1. MÄÄRITELMÄT Tässä asiakirjassa käytetyt sopimustekstin määritelmät vastaavat sopimuksessa käytettyjä, ellei erikseen ole toisin nimenomaisesti sovittu Osapuolten kesken viittaamalla sopimuksen kyseiseen

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

TOIMINTALINJA RATSUTEAM

TOIMINTALINJA RATSUTEAM TOIMINTALINJA RATSUTEAM 3. joulukuuta 2014 SISÄLLYSLUETTELO RATSASTUSSEURAN VISIO... 1 Ratsastusseuran arvot ja eettiset linjaukset... 1 Ratsastusseuratoiminnan tavoitteet... 2 Käytännön toiminta ja periaatteet...

Lisätiedot

Anna kaasunvalvontasi osaaviin käsiin. Elinkaaripalvelu

Anna kaasunvalvontasi osaaviin käsiin. Elinkaaripalvelu Anna kaasunvalvontasi osaaviin käsiin Elinkaaripalvelu Sisällys Kuvaus... 4 5 Palveluprosessi Palvelut...6 7 Laitteet palveluna Etätuki Lähituki Huoltopalvelut...8 Ennakkohuollot Korjaushuollot Pilvipalvelut

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Elisa Chat. Leila Virta

Elisa Chat. Leila Virta Elisa Chat Leila Virta 20.2.2018 1 Chatti-palvelut verkkosivustoilla Tarjotaan asiakaspalvelua monesta kanavasta. Chatillä madalletaan asiakkaan yhteydenottokynnystä. Chatissä selvitetty asia on yleensä

Lisätiedot

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 4 Palvelukuvaus -pohja Versio: 1.0 Julkaistu: 11.9.2009 Voimassaoloaika: Toistaiseksi PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio

Lisätiedot

Viestintäviraston tilannekuvajärjestelmät. Timo Lehtimäki Tulosalueen johtaja Internet ja tietoturva/viestintävirasto

Viestintäviraston tilannekuvajärjestelmät. Timo Lehtimäki Tulosalueen johtaja Internet ja tietoturva/viestintävirasto Viestintäviraston tilannekuvajärjestelmät Timo Lehtimäki Tulosalueen johtaja Internet ja tietoturva/viestintävirasto Tilannekuva?! Mikä/mitä on tilannekuva? Kuva viestintäverkkojen tietoturvallisuustilanteesta,

Lisätiedot

JONOSSA OLEVIEN HAKEMUSTEN KÄSITTELY

JONOSSA OLEVIEN HAKEMUSTEN KÄSITTELY 15.5.2017 vj Oikeus: lippukunnanjohtaja jäsenrekisterinhoitaja sihteeri JONOSSA OLEVIEN HAKEMUSTEN KÄSITTELY Liity partioon sivuston kautta tulee partioon paljon uusia jäseniä. Palvelun kautta lippukunnan

Lisätiedot

YLEISTÄ TÄSTÄ DOKUMENTISTA

YLEISTÄ TÄSTÄ DOKUMENTISTA YLEISTÄ TÄSTÄ DOKUMENTISTA Tässä dokumentissa on esitelty Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo ry:n eri rekisterien rekisteriselosteet. Nämä rekisterit ovat seuraavat: 1. Demon sidosryhmärekisteri:

Lisätiedot

Etäkäytön sopimus- ja lupakäytännöt. Anne Perälahti Etäkäytön esittelytilaisuus 5.6.2013, Tilastokeskus

Etäkäytön sopimus- ja lupakäytännöt. Anne Perälahti Etäkäytön esittelytilaisuus 5.6.2013, Tilastokeskus Etäkäytön sopimus- ja lupakäytännöt Etäkäytön esittelytilaisuus 5.6.2013, Tilastokeskus Aineistot ja niiden toimitusmuodot Aineistot Valmiit tutkimusaineistot Tilastoaineistoista muodostetut tutkimusaineistot

Lisätiedot

Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille

Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille Hyvä verkkopalvelumme pääkäyttäjä, Kerromme tässä tiedotteessa ajankohtaisia ja tärkeitä asioita LähiTapiolan yritysten verkkopalveluun kirjautumisesta,

Lisätiedot

15.4.2015. 30.05.2007 Capricode Oy

15.4.2015. 30.05.2007 Capricode Oy Automaattinen Häiriöinfo - oikea ratkaisu tiedotepalvelujärjestelmäksi; häiriö-, vika- ja katastrofitiedotteiden automaattiseen ja reaaliaikaiseen jakeluun 15.4.2015 Sisällysluettelo Häiriötilanteiden

Lisätiedot

Kirjautumisosoite: wilma.tuusula.fi

Kirjautumisosoite: wilma.tuusula.fi Kirjautumisosoite: wilma.tuusula.fi Myös koulun sivuilta koti.mbnet.fi/riha ja ylälaidan valikosta Wilma Nettiselaimen osoiteriville kirjoitetaan wilma.tuusula.fi (https://wilma.tuusula.fi). On muistettava,

Lisätiedot

ROPA-rekisteri. Romutuspalkkioiden kampanjarekisteri. web: www.netwheels.fi sähköposti: tuula.arelahti@netwheels.fi 1

ROPA-rekisteri. Romutuspalkkioiden kampanjarekisteri. web: www.netwheels.fi sähköposti: tuula.arelahti@netwheels.fi 1 ROPA-rekisteri Romutuspalkkioiden kampanjarekisteri web: www.netwheels.fi sähköposti: tuula.arelahti@netwheels.fi 1 Miksi erillinen rekisteri? varmistaa, että samaa romutustodistusta ei käytetä moneen

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Datahub-tukipalvelu ServiceNow. Käyttöohje

Datahub-tukipalvelu ServiceNow. Käyttöohje Datahub-tukipalvelu ServiceNow Käyttöohje Ota Datahub-tukipalvelu käyttöön Ota datahub-tukipalvelu käyttöön osoitteessa: https://support.datahub.fi/fingrid 1. tai siirry tukipalveluun EDIELfi-portaalin

Lisätiedot

Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014. Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014. Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Viestintä- ja tiedotuskoulutus 2014 Taimo Halme Viestintävastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Viestintä on valtaa Ainejärjestö on antanut tiedottajalleen mandaatin kontrolloida tiedon liikkumista

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

TALOUSOHJE SISÄLLYSLUETTELO. Hyväksytty hallituksen kokouksessa

TALOUSOHJE SISÄLLYSLUETTELO. Hyväksytty hallituksen kokouksessa TALOUSOHJE Hyväksytty hallituksen kokouksessa 9.1.2018 SISÄLLYSLUETTELO VAPAAEHTOISTEN KULUJEN KORVAUS... 2 Aktiivivapaaehtoisille maksettavat kulukorvaukset SPR-tapahtumissa ja tilaisuuksissa... 2 Koulutus...

Lisätiedot

Kirjaudu tunnuksillasi tilaa unohtuneet kirjautumissivulta tekstiviestillä sähköpostilla. Tykkää Facebookissa jatkossa tieto uusista toiminnoista

Kirjaudu tunnuksillasi tilaa unohtuneet kirjautumissivulta tekstiviestillä sähköpostilla. Tykkää Facebookissa jatkossa tieto uusista toiminnoista Kirjaudu tunnuksillasi tilaa unohtuneet kirjautumissivulta tekstiviestillä sähköpostilla Tykkää Facebookissa jatkossa tieto uusista toiminnoista Siirry omiin tietoihin, valitse Oma RC Oma nimi näkyy, olet

Lisätiedot

Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) Elisa Yrityskaista 4.4.2013 Yritysasiakkaat versio 2.1. Elisa Yrityskaista

Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) Elisa Yrityskaista 4.4.2013 Yritysasiakkaat versio 2.1. Elisa Yrityskaista Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) -palvelu liittää yrityksen yhden toimipisteen Internetiin. sisältää reitittimen ja Internet-yhteyden sekä näiden ylläpidon ja huoltopalvelut. Palvelu tarjoaa kiinteän kaksisuuntaisen

Lisätiedot

Festum Asiakastuki - Ohje

Festum Asiakastuki - Ohje Festum Asiakastuki - Ohje Nimi: Omistaja: Festum Asiakastuki - Ohje Festum Software Oy Versio: 2.0 Luotu/päivitetty: 20.6.2016 i Festum Asiakastuki - Ohje Sisällysluettelo 1 Asiakastuki... 3 2 Palvelupyynnön

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Tietohallinto. Risto Laakkonen, Tuotantopäällikkö. Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä.

Tietohallinto. Risto Laakkonen, Tuotantopäällikkö. Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä. Tietohallinto, Tuotantopäällikkö Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä. Sisältö Mitä tarkoittaa palvelutason hallinta? CASE HUS TIETOHALLINTO Palvelutasonhallinnan osa-alueet Tietohallinto 2012

Lisätiedot

Hyvän kimpan taustalla selkeät pelisäännöt -Hevosen omistamisen kehittämishanke-

Hyvän kimpan taustalla selkeät pelisäännöt -Hevosen omistamisen kehittämishanke- Hyvän kimpan taustalla selkeät pelisäännöt -Hevosen omistamisen kehittämishanke- Elämyksiä ja elinkeinoja Hevosen omistamisen kehittämishanke Projekti on hevosalan lajirajat ylittävä hevosen omistamisen

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Netplaza. paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee. Sinä keskityt omaan työhösi. Jos jokin ei suju niin kuin oletit

Netplaza. paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee. Sinä keskityt omaan työhösi. Jos jokin ei suju niin kuin oletit Netplaza paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee Me vastaamme kaikkeen, mikä sinua askarruttaa. Me kerromme, millainen Netplazan liittymä haluamaasi osoitteeseen voidaan toimittaa. Me otamme

Lisätiedot

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma. Viestintä Ohjausryhmän tiedottaja Tarja Nordman toimii viestinnän suunnittelun koordinaattorina toimii Savuton sairaala viestintätiimin puheenjohtajana tuottaa

Lisätiedot

SOVELLUSALUEEN KUVAUS

SOVELLUSALUEEN KUVAUS Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu SOVELLUSALUEEN KUVAUS LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 2.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 12.12.2000

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

Case: Sähkökatkon seuraukset Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksella 4.8.2012 TURVALLISTA JA LAADUKASTA TALOUSVETTÄ! SEMINAARI 27.11.

Case: Sähkökatkon seuraukset Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksella 4.8.2012 TURVALLISTA JA LAADUKASTA TALOUSVETTÄ! SEMINAARI 27.11. Case: Sähkökatkon seuraukset Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksella 4.8.2012 TURVALLISTA JA LAADUKASTA TALOUSVETTÄ! SEMINAARI 27.11.2013 VESI UHKASI LOPPUA 250 000 IHMISELTÄ!? 10.1.2013 Alatunniste

Lisätiedot

Integral Reactive PALVELUKUVAUS

Integral Reactive PALVELUKUVAUS 2016 Integral Reactive PALVELUKUVAUS Helpdesk 09 4247 5858 PALVELUKUVAUS, INTEGRAL PROACTIVE 1 (6) Sisällys 1 YLEISTÄ... 2 2 PALVELUN SISÄLTÖ... 2 3 PALVELUN TOTEUTTAMINEN... 2 3.1 Palvelupyyntöjen vastaanottaminen...

Lisätiedot

SOPPARI. Sopimustoimittajan käyttöohje versio IS-Hankinta Oy

SOPPARI. Sopimustoimittajan käyttöohje versio IS-Hankinta Oy SOPPARI Sopimustoimittajan käyttöohje versio 13.10.2016 IS-Hankinta Oy Sisällysluettelo YLEINEN OSIO s.3 Rekisteröityminen ja palvelun käytön aloittaminen s.5 Käyttäjähallinta s.6 Käyttäjäprofiili s.7

Lisätiedot

Terveyden ja sairaanhoito

Terveyden ja sairaanhoito Esiselvitys Terveyden ja sairaanhoito Päivystys Vastaanotto- ja poliklinikkapalvelut Vuodeosastot Lääketieteelliset tukipalvelut Suun terveydenhuolto Operatiivinen toiminta Työterveyshuolto Terveyden ja

Lisätiedot

Basware toimittajaportaali

Basware toimittajaportaali Basware toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta

Lisätiedot

Wilman käyttöopas. huoltajille. www.edu.hel.fi > Wilma

Wilman käyttöopas. huoltajille. www.edu.hel.fi > Wilma Wilman käyttöopas huoltajille 1 Sisällysluettelo Wilmaan kirjautuminen... 3 Oma etusivu... 4 Pikaviestit... 5 Työjärjestys... 6 Kokeet... 6 Suoritukset... 6 Tuntimerkinnät... 7 Selvitä tuntimerkintöjä...7

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

LAATUSUUNNITELMAMALLI

LAATUSUUNNITELMAMALLI Liite 4 Yleisten alueiden aurausurakat Keskustan kehä- alueurakka-alueella 2016 2018 LAATUSUUNNITELMAMALLI 9.8.2016 9.8.2016 2(5) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 Laatusuunnitelman tarkoitus... 3 Laatusuunnitelman

Lisätiedot

KEMPPILÄNKATU 1 17.3.2014 VSP2, Päivystävän päällikön toiminta

KEMPPILÄNKATU 1 17.3.2014 VSP2, Päivystävän päällikön toiminta KEMPPILÄNKATU 1 17.3.2014 VSP2, Päivystävän päällikön toiminta 1 12.2.2015 PELASTUSTOIMINNAN JOHTAMISMALLI P2 Koko maakunta LänsiP30 Joki P3 Länsi P3 ItäP30 Itä P3 Toimintamallin pääperiaatteet maakunnan

Lisätiedot

MYEWAY OHJEET VALMENTAJALLE/ JOUKKUEENJOHTAJALLE

MYEWAY OHJEET VALMENTAJALLE/ JOUKKUEENJOHTAJALLE MYEWAY OHJEET VALMENTAJALLE/ JOUKKUEENJOHTAJALLE 1 MYEWAY SHA-TOIMINNASSA MyEWay on Eerikkilän ylläpitämä sähköinen kehittymisenseuranta- ja oppimisympäristö Seuran valmennuspäällikkö luo valmentajien

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Tiera Sähköinen arkistointi. Palvelun käytettävyys ja sanktiot. Sopimus Tiera Sähköinen arkistointi-palvelusta

Tiera Sähköinen arkistointi. Palvelun käytettävyys ja sanktiot. Sopimus Tiera Sähköinen arkistointi-palvelusta Sopimus -palvelusta Salon kaupunki Saapunut 9.12.2014 34/02.08.00.01.08/2014 24.6.2014 Liite 1.1, Palvelun käytettävyys ja sanktiot Palvelun käytettävyys ja sanktiot Kuntien Tiera Oy Tammasaarenkatu 3

Lisätiedot

Suomen Pakolaisapu ry:n palvelukohtaiset tietosuojaselosteet

Suomen Pakolaisapu ry:n palvelukohtaiset tietosuojaselosteet Suomen Pakolaisapu ry:n palvelukohtaiset tietosuojaselosteet Suomen Pakolaisapu ry:n lahjoittajarekisteri 2 Suomen Pakolaisapu ry:n vapaaehtoisten rekisteri 4 1 Suomen Pakolaisapu ry:n lahjoittajarekisteri

Lisätiedot

Opus Online Client Web asetukset. Opus Internet ajanvaraus

Opus Online Client Web asetukset. Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset Opus Internet ajanvaraus Sivu 2 / 14 Sisältö Opus Online Client... 3 Web asetukset... 3 Vastaanotot... 3 Hoitohenkilöt... 5 Luo aliverkkotunnus... 6 Mukauttaminen... 7

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Salon kaupunki , 1820/ /2018

Salon kaupunki , 1820/ /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Tapani Rinne Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu

Lisätiedot

Keliakialiiton palvelut yhdistyksille. Vapaaehtoisten webinaari

Keliakialiiton palvelut yhdistyksille. Vapaaehtoisten webinaari Keliakialiiton palvelut yhdistyksille Vapaaehtoisten webinaari 19.9.2019 Tämän päivän webinaarissa käsittelemme Vapaaehtoistoiminnan tuen muutos (Eeva) Viestintäkanavat - Mistä saan ajankohtaisen tiedon?

Lisätiedot

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään?

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään? Viestintä Pohditaan hetki Jos ihmisille ei kerrota yhdistyksestä, miten he voivat liittyä jäseniksi Jos jäsenet eivät tiedä, mitä yhdistys milloinkin tekee, miten he voisivat tulla toimintaan mukaan? Miten

Lisätiedot

Sairaalan puheviestintäjärjestelmät. Markus Markkinen Sairaanhoitopiirien kyberturvallisuusseminaari

Sairaalan puheviestintäjärjestelmät. Markus Markkinen Sairaanhoitopiirien kyberturvallisuusseminaari Sairaalan puheviestintäjärjestelmät Markus Markkinen Sairaanhoitopiirien kyberturvallisuusseminaari 19.10.2016 Uhkia puheviestiratkaisuihin liittyen! Yleisten puhelinverkkojen kuten matkapuhelinverkkojen

Lisätiedot

Prosessiteekkarit ry:n tietosuojapolitiikka

Prosessiteekkarit ry:n tietosuojapolitiikka Laatimis pvm. 12.05.2018 Prosessiteekkarit ry:n tietosuojapolitiikka Tämän dokumentin tarkoitus on välittää tieto Prosessiteekkarit ry:n (PT) tietosuojan periaatteista yhdistyksen jäsenille. Yhdistyksen

Lisätiedot

PARAVANT REITTi-VARMENNUSPALVELU Yleinen palvelukuvaus

PARAVANT REITTi-VARMENNUSPALVELU Yleinen palvelukuvaus 1 (7) PARAVANT REITTi-VARMENNUSPALVELU Yleinen palvelukuvaus 18.04.2005 2 (7) Sisällysluettelo 1 REITTi -varmmennuspalvelun palvelukuvaus... 3 1.1 REITTi -varmennuspalvelu... 3 2 Tekninen toteutus... 4

Lisätiedot

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu

Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä Oikeusministeriö teknisen kehittämisen koordinointi kaikki demokratiapalvelut www.demokratia.fi Opetus-

Lisätiedot

OHJEISTUS: XBOX TUOTETUKI

OHJEISTUS: XBOX TUOTETUKI OHJEISTUS: XBOX TUOTETUKI XBOX -TUOTETUKI Suomenkielinen puhelintuki palvelee numerossa: 0800 119 424 tai +358 9 693 794 15 Kuulovammaiset (TTY-laite): 0800 119 425 Puhelintuen aukioloajat: Arkisin: Klo

Lisätiedot

Tavoitteiden saavuttaminen = Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistyminen + taloudelliset säästöt

Tavoitteiden saavuttaminen = Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistyminen + taloudelliset säästöt Mitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) talo sisältää? Tavoitteiden saavuttaminen = Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistyminen + taloudelliset säästöt Hyvinvoinnin ja terveyden sekä niitä

Lisätiedot

MYEWAY-PALVELUN OHJEET VALMENNUSPÄÄLLIKÖLLE

MYEWAY-PALVELUN OHJEET VALMENNUSPÄÄLLIKÖLLE MYEWAY-PALVELUN OHJEET VALMENNUSPÄÄLLIKÖLLE 1 MYEWAY SHA-TOIMINNASSA MyEWay on Eerikkilän ylläpitämä sähköinen kehittymisenseuranta- ja oppimisympäristö SHA-henkilökunta luo valmennuspäällikölle tunnukset

Lisätiedot

Salon kaupunki / /2018

Salon kaupunki / /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu 2 Osoite

Lisätiedot

EUSA-järjestelmä - uudet ominaisuudet -vinkit maksatushakemuksien laatimiseen. Elina Sillanpää 6.2. ja

EUSA-järjestelmä - uudet ominaisuudet -vinkit maksatushakemuksien laatimiseen. Elina Sillanpää 6.2. ja EUSA-järjestelmä - uudet ominaisuudet -vinkit maksatushakemuksien laatimiseen Elina Sillanpää 6.2. ja 12.2.2019 Miten etenemme? 1. EUSA-järjestelmän uudet ominaisuudet 2. Vinkit maksatushakemuksien laatimiseen

Lisätiedot

Sovelto Oyj JULKINEN

Sovelto Oyj JULKINEN 1 (5) 21.3.2018 JULKINEN :n Vastuu :n toiminnasta on sen ylimmällä johdolla. Yrityksen toiminta ja palvelut ovat suuresti riippuvaisia tietotekniikkapalveluiden saatavuudesta ja niiden turvallisesta toiminnasta.

Lisätiedot

Sosiaalinen Media organisaation kommunikoinnissa. Jukka Ruponen, IT Arkkitehti, Innovaattori

Sosiaalinen Media organisaation kommunikoinnissa. Jukka Ruponen, IT Arkkitehti, Innovaattori Sosiaalinen Media organisaation kommunikoinnissa Jukka Ruponen, IT Arkkitehti, Innovaattori Hiljaista tietoa syntyy kun yhteisöllistä keskustelua ja tiedonvaihtoa ei tapahdu vaan kommunikointi rajoittuu

Lisätiedot

v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014

v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014 v4.0 Palvelukuvaus 1.11.2014 - 2-5 Internetsivustopaketti nettihelmi nettihelmi on Avaimet käteen Internetsivusto ratkaisu. Palvelu sisältää laadukkaan graafisen ulkoasun nettihelmi perussivupohjaan ja

Lisätiedot

Tiedotejakelun trendit 2014!

Tiedotejakelun trendit 2014! Tiedotejakelun trendit 2014 Riina Vasala Toimitusjohtaja epressi.com epressi.com epressi.com on kotimainen yksityisesti omistettu yritys. Tarjoaa yritysviestinnän ammattilaisille työkalun mediajulkisuuden

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot