KOKKOLAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOKKOLAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE"

Transkriptio

1 Kaupunginhallitus hyväksynyt KOKKOLAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE Kokkolan kaupunki edistää viestinnällään kuntalaisten viihtyvyyttä, palvelujensa laatua ja toiminnan tehokkuutta. Kaupunki vahvistaa viestinnällisin toimin alueen elinvoimaa ja yhteisön kilpailukykyä. Pääkohdat viestintä kuuluu kaupungin työntekijöiden toimenkuvaan osana kunnan palvelutehtävää kaupunki tähtää ajantasaiseen ja nopeaan tiedonvälitykseen välitettävän tiedon sisältö ja laajuus huomioiden kaupunki pyrkii hankkimaan kuntalaismielipiteitä valmisteilla olevista asioista kaupungin www-sivuja kehitetään palvelutiedon välittämisen ja sähköisen asioinnin kanavaksi sosiaalisen median kanavia käytetään yhteisöllisyyttä palvelevalla tavalla henkilökunnan tiedonsaannista ja viestintävalmiuksista huolehditaan perehdytyksen, koulutuksen ja valmennuksen keinoin toimialoille nimetään viestintäyhteyshenkilöt 1. YLEISTÄ Nykyaikaiselle viestinnälle ja vuorovaikutukselle on ominaista monikanavaisuus, nopeus ja useiden erilaisten mielipiteiden yhtäaikainen esilläolo. Viestintään osallistuvat samanaikaisesti monet tahot. Tämän johdosta myös kaupungin on toimittava viestinnässään nopealla rytmillä ja usealla eri foorumilla. Yhtäaikaisten viestien ja monien eri kohderyhmien vuoksi viestinnällisiä valmiuksia edellytetään kaikilta kaupungin työntekijöiltä, ja viestinnälliset toimet on syytä sisällyttää kaikkeen toiminnan suunnitteluun jo varhaisessa vaiheessa. Kokkolan kaupungin viestintäohje käsittelee kaupunkiorganisaation toimintaa tiedon tuottajana ja lähettäjänä. Ohje kattaa koko kaupunkikonsernin toimialan. Sitä noudatetaan soveltuvin osin myös kaupungin yhtiömuotoisessa toiminnassa. 2. VIESTINNÄN PERIAATTEET JA TAVOITTEET Kuntaviestinnän lähtökohdat määritellään kuntalaissa. Lain 29 mukaan kunnan on tiedotettava aktiivisesti kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista. Viestintää ja vuorovaikutusta ohjaa myös kuntalain 27, jonka mukaan kunnan on huolehdittava kunnan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien edellytyksistä osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Viestintää ohjaavat myös asiakirjajulkisuudesta annetut lait ja asetukset sekä hallintoon ja kaavoitukseen liittyvät lait, asetukset ja muut määräykset.

2 SISÄLTÖ, KANAVAT JA KOHDERYHMÄT Kokkolan kaupungin tiedotuskanavia ovat kaupungin ylläpitämät wwwsivut, kaupungin tiedotteet, tiedotuslehdet sekä sosiaalinen media. Ilmoitukset ja kuulutukset sanomalehdissä ja niiden verkkoversioissa ovat keskeinen väline tapahtumista ja palveluista sekä kunnallisista asioista ilmoittamiseen. Lisäksi erilaiset tapaamiset ja kohtaamiset välittävät tietoa kaupunkiorganisaatiosta ja luovat pohjaa jatkuvalle vuorovaikutukselle. 3.1 Palvelutiedottaminen Palveluista tiedotettaessa huomioidaan palvelun käyttäjät arvioimalla eri tiedotuskanavia ja -tapoja käyttäjien tavoittamisen kannalta. Useita tiedotuskanavia valitaan aina kun se asian luonteen vuoksi on mahdollista. Palvelutiedottamisessa tuodaan selkeästi esille Kokkolan kaupunki palvelun tuottajana tai tuottajaosapuolena. Yleinen kaupungin tuottamista palveluista kertominen tapahtuu ensi sijassa kaupungin www-sivuilla. Palvelupisteissä annetaan palveluun liittyvää yksityiskohtaisempaa tietoa suullisesti ja kirjallisesti. Tarvittaessa laaditaan palveluesitteitä ja -kirjeitä sekä julkaistaan ilmoituksia sanomalehdissä ja niiden verkkoversioissa. Palvelutiedottamisessa huomioidaan eri kieli- ja ikäryhmät. Palveluista kerrotaan selkeästi ja sillä tavoin, että käyttäjä pystyy saamaan käsityksen palvelun koko prosessista ja hänen osuudestaan siinä. Jokaisen kaupungin viran- ja toimenhaltijan tehtäviin kuuluu osana omaa työtään kertoa kuntalaisille niistä kaupungin tarjoamista palveluista sekä kuntalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka liittyvät hänen hoitamaansa tehtävään. Palvelumuutoksista kerrottaessa etusijalla pidetään suoraan asiakkaalle kohdistuvaa viestintää. Mediatiedotusta tulee myös harkita asian esille tuomiseksi laajempaan tietoon. Palvelumuutoksista kerrotaan myös kaupungin www-sivulla. Muutoksista tiedotettaessa tuodaan esille muutoksen syitä ja mahdolliset siirtymäajat. 3.2 Osallistuva vaikuttaminen Kuntaa koskevaa tietoa tarjotaan sekä välillisten kanavien että suorien kontaktien kautta. Keskeisessä roolissa on internet, sosiaalinen media, tiedotusvälineet sekä erilaiset tapaamiset ja kuulemiset. Kuntalaisille ja kaupungissa oleville yhteisöille kerrotaan millä tavalla he voivat tuoda mielipiteensä esille ja osallistua asioiden valmisteluun. Kaupunkiorganisaation on syytä ottaa kuntalaismielipiteen hankinta huomioon kaupunkilaisten elinympäristöön ja olosuhteisiin vaikuttavia asioita suunniteltaessa.

3 Markkinointiviestintä Markkinointiviestintä perustuu oman alueen tunnistettuihin ominaisuuksiin ja vahvuuksiin. Markkinointiviestintä suuntautuu useimmiten omaa kuntaa laajemmalle alueelle. Markkinointiviestinnän ja suhdetoiminnan keinoin luodaan nykyaikaista kuntakuvaa ja välitetään tietoa alueella olevista mahdollisuuksista yrityksille ja muille työnantajille, opiskelijoille, matkailijoille ja eri organisaatioiden työntekijöille. Kaupungin tarjoamien työ- ja harjoittelumahdollisuuksien esilletuominen on osa markkinointiviestintää. Tavoitteena on osaavan työvoiman saaminen kaupunkikonsernin palvelukseen myös tulevaisuudessa. 4. VIESTINTÄORGANISAATIO Kaupungin viestintää johtaa kaupunginjohtaja kaupunginhallituksen hyväksymän ohjeistuksen pohjalta. Yleisestä tiedottamisesta vastaa kaupunginjohtaja apunaan kaupungin keskushallinto. Kaupunkitiedotuksen koordinoinnista ja tuloksellisesta toteuttamisesta vastaa viestintäpäällikkö, joka myös ohjaa ja neuvoo eri hallintokuntia niiden omassa viestinnässä. Hän vastaa yhteisten, koko kaupunkiorganisaatiota koskevien linjausten ja ohjeiden tuottamisesta. Viestintäpäällikkö on kaupungin www-sivujen ja kaupungin kaikille kuntalaisille suunnatun tiedotuslehden päätoimittaja. Viestinnän strategisen kehittämisen tukena toimii kaupunginjohtajan nimeämä viestintäryhmä, joka koostuu eri toimialojen henkilöstöstä. Kunkin toimialueen johtaja vastaa oman vastuualueensa tiedottamisesta ja sen järjestämisestä. Toimialueille nimetään yksi tai useampia viestintävastaavia, jotka toimivat myös viestinnän toteutuksen yhteyshenkilöinä keskushallinnon suuntaan. Palvelutoiminnan pääasiallisia tiedonvälittäjiä ovat kunkin toimialueen tai yksikön esimiehet ja palveluvastaavat sekä ne henkilöt, joiden tehtäviin viestintä erikseen määritellään. Viestintätehtävien osuus tunnistetaan eri työntekijöiden toimenkuvassa, ja sille varataan näiden tehtävien vaatima ajallinen resurssi. Viestintään ja sen kehittämiseen varataan myös riittävät taloudelliset resurssit. 4.1 Henkilöstö tiedottajana Jokainen kaupungin palveluksessa oleva henkilö osallistuu tiedottamiseen kaupunkiorganisaation ulkoisen tai sisäisen toiminnan puitteissa. Esimiehen tehtävänä on sopia työntekijöiden kanssa viestinnästä niin, että työntekijä tietää omat vastuunsa ja velvollisuutensa. Lisäksi on tarpeen käydä läpi menettelyt normaalista toiminnasta poikkeavien tilanteiden tiedotuksen osalta. Esimiehen ja työyksikön tehtävänä on välittää työntekijöille heidän tiedotustehtävässään tarvitsemat tiedot ja taidot. Kaupungin henkilöstölle järjestetään viestintäkoulutusta osana henkilöstökoulutusta.

4 Tietojen antaja vastaa antamistaan tiedoista. Tietojen on perustuttava tosiasioihin. Asioiden käsittelyssä tulee huomioida tasapuolisuus ja työntekijän lojaalisuusvelvoite kaupunkityönantajaa kohtaan. Tiedotettaessa on vältettävä välittämästä tietoa vain yhdeltä kannalta, jos asiassa on useita näkökulmia. Kaupungin työntekijällä on lakiin perustuva ilmaisunvapaus. Omat yhteiskunnalliset näkemykset ja mielipiteet eivät kuitenkaan saa vaikuttaa kaupungin viestinnän tasapuolisuuteen. Henkilön on tähdennettävä erityisesti, mikäli hän esittää omia mielipiteitään kaupungin asioista tiedottaessaan. Koska kontaktit aloitetaan ja toteutetaan yhä useammin tietoverkkojen, erityisesti sähköpostin välityksellä, on kiinnitettävä huomiota sähköisen viestinnän asiallisuuteen, kohteliaisuuteen ja palvelutapaan. Kaupunki toimii useissa verkoissa, joista osa toteutetaan kaupallisten toimijoiden kanssa. Yritysten ja vastaavien toimijoiden kanssa tehdyistä sopimuksista ja yhteistyöstä on usein tarpeen kertoa tiedottamistarkoituksessa. Yksittäisen työntekijän tai kaupungin yksikön on kuitenkin vältettävä esiintymistä mainoksessa tai muussa suoraan menekinedistämiseen tähtäävässä yhteydessä, jotta säilytetään luottamus kaupungin toiminnan tasapuolisuuteen. 4.2 Luottamushenkilö tiedottajana Luottamushenkilöillä on tärkeä rooli kaupungin toiminnan tunnetuksi tekijänä ja kontaktitahona kuntalaisten sekä kaupunkiorganisaation yhteistyökumppaneiden suuntaan. Luottamushenkilö voi laatia kirjoituksia ja tiedotteita omista mielipiteistään ja kannanotoistaan julkaistavaksi eri kanavissa. Tällöin on syytä tuoda esille onko mielipide esitetty yksityishenkilönä vai luottamuselimen tai edustamansa ryhmän jäsenenä. Luottamushenkilöt voivat tiedottaa asioista myös tiedotus- ja asukastilaisuuksissa ja olemalla mukana kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa. Suljettujen kokousten luottamuksellisista keskusteluista ei saa kertoa ulkopuolisille henkilöille. Kaupunkia ja kaupunkiorganisaatiota koskevista päätöksistä tiedotetaan virkavastuulla. 5. TYÖYHTEISÖVIESTINTÄ Työyhteisöviestinnällä luodaan ja edistetään kaupunkiorganisaation sisällä tapahtuvaa tiedonkulkua. Toimivan viestinnän avulla lisätään henkilöstön ammattitaitoa, tuloksellisuutta ja työhyvinvointia. Tavoitteena on tiedon ja ymmärryksen jakaminen omaan työhön vaikuttavista seikoista käytännön työohjeiden välittämisen lisäksi.

5 Työyhteisön sisäinen viestintä Sisäinen tiedottaminen luo edellytyksiä ulkoisen tiedotuksen onnistumiselle. Jokainen kaupungin työntekijä viestittää asioista lähipiirissään ja muokkaa näin ympäristön mielikuvia ja asenteita kaupunkiorganisaatiota kohtaan. Työyhteisön on syytä sopia yhteisesti menettelyt yksikön tiedottamiselle. Työyhteisöviestintä voi olla suullista tai kirjallista, työpaikka- ja henkilöstökokouksia sekä erilaisia tiedotteita. Työyhteisössä on syytä erityisesti tähdentää mitkä asiat ovat luottamuksellisia ja kuuluvat vaitiolovelvollisuuden piiriin. Kaupungin henkilöstöpalvelut huolehtii kaupunkityönantajaan ja työntekijöihin liittyvästä yleisestä tiedottamisesta eri kanavilla. Keskeiset säännöt ja ohjeet julkaistaan kaupungin henkilökunnan intranetissä. 5.2 Perehdyttäminen Työyhteisöviestintään kuuluu uuden työntekijän perehdyttäminen kaupungin toiminnan tarkoitukseen, hänen työtehtäviinsä ja rooliinsa organisaatiossa. Myös säännöt ja ohjeet sekä lähimmät työtoverit tehdään hänelle tutuiksi. Vastuu perehdyttämisestä kuluu yksikön esimiehelle. Henkilöstöpalvelut järjestää perehdyttämistilaisuuksia uudelle henkilöstölle. 6. VIESTINNÄN KEINOT JA KÄYTÄNNÖN OHJEET 6.1 Päätöstiedottaminen Asioiden valmistelu ja kuntalaisten kuuleminen Ennen keskeisiä kuntalaisiin suoraan kohdistuvia päätöksiä pyritään saamaan kuntalaisten mielipiteitä joko sähköisen viestinnän tai asukastilaisuuksien ja -yhdistysten kautta. Vaikuttamismahdollisuuksista kerrotaan kaupungin ilmoitustaululla, ilmoituksilla sanomalehdissä sekä kaupungin www-sivuilla. Esityslistat Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen sekä lautakuntien esityslistat julkaistaan kaupungin www-sivuilla ennen kokousta. Salassa pidettävät asiat poistetaan listalta ennen verkossa julkaisemista. Asian kannalta olennainen tieto sisällytetään esittelytekstiin, ei liitteisiin. Esityslistalla olevia asioita voidaan käsitellä julkisuudessa jo ennen päätöksentekoa. Valmistelijat huolehtivat siitä, että päätöksenteon moniportaisuus tulee selväksi toimittajille ja kuntalaisille. Esille tullut asia ei vielä merkitse asian toteutumista esitetyssä muodossaan. Kokouksista tiedottaminen Kaupunginvaltuuston kokouksista tiedotetaan kaupungin virallisella ilmoitustaululla sekä kaupungin tuottamilla ilmoituksilla niissä sanomalehdissä, joista kaupunginhallitus toimikaudekseen erikseen päättää.

6 Kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouspäivämäärät määritellään puolivuosittain ja ilmoitetaan kaupungin www-sivuilla. Suljetun kokouksen keskusteluista ei tiedoteta. Päätöksistä tiedottaminen Kaupunginvaltuuston kokoukset ovat julkisia, joten kuntalaisilla ja median edustajilla on mahdollisuus seurata asioiden käsittelyä paikan päällä. Kaupungin toimielinten pöytäkirjat toimitetaan kaupungin www-sivuille ja kaupungin kirjaamoon. Toimielinten kokousten päätöksistä tiedotetaan medialle mahdollisimman pikaisesti kokousten jälkeen. Vakiintunut ajankohta tiedotustilaisuudelle luottamuselimen kokouksen jälkeen luo ennakoitavuutta sekä tiedotusvälineiden että kaupungin työskentelyyn. Toimiala päättää keskuudestaan kuka vastaa tiedotustilaisuuksissa informoinnista. Laajojen asioiden kohdalla on syytä harkita kyseisen asian asiantuntijan mukana oloa tilaisuudessa. Mikäli tiedotustilaisuudessa aiotaan ottaa esille muita kuin toimielimen esityslistalla olevia asioita, on tästä informoitava mediaa etukäteen, jotta tiedotusvälineet voivat varautua uusiin aiheisiin asianmukaisella tavalla. Erillinen tiedote toimielimen kokouksesta laaditaan silloin, kun päätettävänä on merkittäviä tai laajakantoisia asioita. Tällaisissa tilanteissa harkitaan myös ennakkotiedotteen tekemistä. Ennakkotiedote auttaa asian taustoittamista ja tarjoaa perusteluja asian käsittelyyn julkisuudessa. Tiedotustilaisuudet Tiedotustilaisuuksia järjestetään kun tiedotettavana on merkittäviä tai laajuudeltaan huomattavia asioita. Tiedotustilaisuuksia voidaan järjestää sekä kuntalaisille, luottamushenkilöille että medialle. Kuntalaisille suunnattuun tilaisuuteen on usein syytä kutsua myös median edustajia. Tiedotustilaisuutta järjestettäessä otetaan huomioon kohderyhmälle sopiva ajankohta. Kutsut laaditaan ja lähetetään riittävän ajoissa. Tilaisuudessa jaetaan aiheeseen liittyvä taustoittava aineisto, joka lähetään pyynnöstä myös niille median edustajille jotka eivät voineet olla paikalla. 6.2 Viestintäkanavat Kaupungin www-sivut Kaupungin verkkosivuilla osoitteessa tarjotaan tietoa ja neuvontaa kaupungin tuottamista palveluista ja muusta toiminnasta. Kaupungin verkkosivuja kehitetään entistä selvemmin kuntalaisille suunnatun palvelutiedon ja sähköisen asioinnin kanavaksi. Viestintätoimia suunniteltaessa on huomioitava myös ne kuntalaiset, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköisiä kanavia. Näin ollen kuntaviestinnässä on aina punnittava myös muiden www-kanavan käyttöä. Kaupungin www-sivujen kautta saapuneet kysymykset ja palautteet toimitetaan kyseisestä tehtäväalasta vastaavalle viranhaltijalle. Asiallisiin

7 kysymyksiin pyritään vastaamaan viivytyksettä. Palautteeseen reagoidaan ja www-sivuja koskevat päivitykset pyritään tekemään nopeasti. Sosiaalinen media Yleisölle tarkoitettuja tietokoneita ja -verkkoja on käytössä kaupunginkirjaston toimipisteissä. Sosiaalisen median kanavilla voidaan luoda eri aiheista kiinnostuneiden kesken yhteisöjä. Sosiaaliselle medialle on ominaista nopeus ja vuorovaikutteisuus. Sosiaalisen median avulla voidaan tehostaa kaupungin tuottaman tiedon välittymistä asiasta jo kiinnostuneiden keskuuteen. Mikäli toimiala tai yksikkö on läsnä sosiaalisessa mediassa, on siitä kerrottava kaupungin www-sivulla. Näin eri kanavien seuraajat voivat osallistua ajankohtaisen tiedon saantiin haluamillaan kanavilla ja varmistua kaupungin isännyydestä kussakin palvelussa. Sosiaalisen median palveluja käytettäessä on tunnistettava kanavaan mahdollisesti liittyvät riskit. Henkilökuntaa ohjeistetaan sosiaalisen median käytössä työssään ja vapaa-ajalla erillisillä sosiaalisen median ohjeilla, ja asiasta järjestetään koulutus- ja keskustelutilaisuuksia. Tiedotuslehti ja aluetiedotteet Kaupunki ja sen yksiköt voivat julkaista joka talouteen jaettavia tiedotuslehtiä. Lisäksi kaupunki voi tuottaa ja jakaa muita esitteitä ja tiedotteita kaupungin toiminnasta. Viestintää suunniteltaessa on harkittava painotuotteiden tarpeellisuus ja laajuus taloudellisesta näkökulmasta muihin viestintäkanaviin, kuten kaupungin verkkosivuihin verrattuna. Kaupunki osallistuu myös muiden tahojen tuottamiin, kaupunkia ja kaupunkiseutua esitteleviin hankkeisiin tapauskohtaisesti harkiten. Aluetoimistot koostavat ja huolehtivat oman alueensa asukkaille jaettavan aluetiedotteen tuottamisesta aluetoimiston suunnitteleman aikataulun mukaan. Ilmoitustaulu ja ilmoitukset Julkisten kuulutusten ilmoitustaulu sijaitsee kaupungintalon aulassa. Ilmoitustaululle tarkoitetut asiakirjat toimitetaan kirjaamoon. Kunnan toimielimet päättävät kuulutustensa julkaisemisesta myös kaupungin www-sivuilla. Kaupunginhallitus päättää kaupungin säännönmukaisten kuulutusten ilmoitusmediat toimikaudekseen. Asukas- ja asiakastilaisuudet Kaupunki ja sen toimialat järjestävät tarpeen mukaan asukas- tai asiakastilaisuuksia kaupungin eri toimipisteissä tai eri alueilla. Näihin on syytä valmistautua huolella ja varautua tarvittaessa useamman toimialan edustukseen tilaisuudessa.

8 Kuntalaisten aloitteet Kuntalain 28 mukaan kuntalaisilla on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Asiat käsitellään viipymättä. Aloitteen tekijöille ilmoitetaan kahden kuukauden kuluessa aloitteen tekemisestä sen arvioitu käsittelyaika ja keneltä saa lisätietoja aloitteen käsittelystä. Aloitteita voi tehdä kirjallisesti kaupungin kirjaamoon osoitettuna sekä kaupungin www-sivujen kautta. Kysymystori Kaupungin www-sivujen kysymystorilla voi esittää kysymyksiä eri palveluihin liittyvistä asioista. Kysymyksiin vastataan kahden viikon kuluessa joko kysymystorilla tai suoraan henkilön sähköpostiosoitteeseen. Vastaukset laaditaan sillä toimialalla, jota kysymys lähinnä koskee. Ainoastaan mielipiteen tai kannanoton sisältäviä viestejä ei julkaista. Kaupungin www-sivujen palautekanavat Kaupungin www-sivuilla voi antaa palautetta kultakin sivulta ja erillisen palautesivun kautta. Palaute ohjautuu kaupungin IT-yksikön kautta kyseisen sivun päivittäjälle tai palautteessa mainitun palvelun tuottajalle. Kaupungin www-sivuilla olevat virheet pyritään korjaamaan viipymättä. 6.3 Seuranta ja luotaus Kunkin vastuualueen on seurattava eri viestintäkanavilla julkaistuja kaupunkia koskevia uutisia ja kirjoituksia. Seurannan avulla voi kehittää kaupungin viestintää vastaamaan keskusteluun ja esille tulleisiin tietotarpeisiin. Erilaisiin mielipiteenilmauksiin suhtaudutaan maltillisesti. Lehtien yleisönosastoilla omilla nimillä esitettyihin asiallisiin kysymyksiin pyritään vastaamaan. Tiedotusvälineissä esiintyviin virheisiin suhtaudutaan asiallisesti. Virheen esiinnyttyä arvioidaan virheen merkittävyyttä. Mikäli virhe todetaan merkittäväksi, laaditaan tiedotusvälineelle oikaisu tai vastine. Tiedotusväline päättää itsenäisesti oikaisun tai vastineen julkaisemisesta. Oikaisulla korjataan virheellinen asiatieto. Vastineen perusteena on oltava laajempi kokonaisuus, kuten väite täi näkökulma, joka ei ole tullut keskustelussa muuten esiin. Vastine ei saa olla loukkaava, eikä sillä pidä luoda aihetta uuteen vastineeseen. Kaupunkiin toimijana ja yksittäisiin viranhaltijoihin kohdistuu arviointia, ja usein myös arvostelua. Mikäli arvostelu kohdistuu henkilöön loukaten hänen yksityisyyttään, henkilö voi ryhtyä toimiin tiedon poistamiseksi. Henkilö voi lähettää pyynnön palvelun ylläpitäjälle viestin poistamiseksi perustelluista syistä.

9 Viestintä poikkeustilanteessa Tavallisuudesta poikkeavissa tilanteissa tiedontarve on suuri ja yhtäaikainen. Tiedotus on yksi osa poikkeustilanteen hoitoa, minkä lisäksi tarvitaan myös muita toimia tilanteen korjaamiseksi. Poikkeustilanteessa sujuva tiedottaminen edellyttää erillistä sopimista niistä henkilöistä, jotka antavat lausuntoja ja huolehtivat tietojen toimittamisesta eri tahoille. Aina kun mahdollista, tiedotusvastuu on syytä jakaa useamman henkilön kesken jotta tilanteen muuhun hoitamiseen jää voimavaroja. Verkkoviestinnän ja muiden viestintäkanavien mahdollisuuksia tiedonvälittämiseen poikkeustilanteessa on syytä tutkia jo ennakolta. Ensisijainen tiedotuksen kohderyhmä poikkeustilanteessa on palvelun käyttäjät. Media on myös tärkeä yhteistyökumppani tiedon välittämisessä laajemmalle yleisölle. Toiset kaupungin yksiköt ja keskushallinto on huomioitava poikkeustilanteesta tiedotettaessa. Vakavissa tilanteissa tiedotukseen osallistuvat myös viranomaiset, joiden kanssa tiedotusvastuut sovitaan tapauskohtaisesti erikseen. Kaupungin toimialat ja -paikat laativat omia suunnitelmiaan poikkeustilanteiden varalle tiedotustehtävät huomioiden. 7. OHJEESEEN LIITTYVIÄ YLEISIÄ SEIKKOJA Viestintäohjeen lisäksi kaupunki julkaisee muita viestinnän käytännön toteutukseen opastavia ohjeita. Näitä ovat muun muassa sosiaalisen median ohje, sähköpostiohje, poikkeustilanteisiin liittyvät viestintäohjeet sekä kaupungin graafisen ilmeen soveltamiseen ja kaupungin verkkosivuihin liittyvät ohjeet. Lisäksi erilaiset hankesuunnitelmat sisältävät viestinnän toteuttamiseen liittyviä ohjeita, samoin suhdetoiminnasta ja yhteydenpidosta annetut ohjeet ja määräykset. Tämän lisäksi laaditaan kaupunkiviestinnän kehittämiseen sekä Kokkolan kaupunki -brändiin liittyviä asiakirjoja pitkäjänteisen kehittämisen tueksi. Kaupungin viestintäohjetta päivitetään kun kaupungin toiminnassa tai organisaatiorakenteessa tai vastuunjaossa tapahtuu olennaisia muutoksia.

Pyhäjoen kunnan. tiedotusohje

Pyhäjoen kunnan. tiedotusohje Pyhäjoen kunnan tiedotusohje Kunnanhallitus 26.4.2011 1. JOHDANTO Kunnallisen tiedottamisen lähtökohta on Kuntalain 29, jonka mukaan kunnan on tiedotettava aktiivisesti asukkailleen kunnassa vireillä olevista

Lisätiedot

Nivalan kaupungin viestintäohje. Karikumpu Nivalan kaupunki. Hyväksytty:

Nivalan kaupungin viestintäohje. Karikumpu Nivalan kaupunki. Hyväksytty: 2012 Nivalan kaupungin viestintäohje Karikumpu Nivalan kaupunki Hyväksytty: Sisältö 1. Lainsäädäntö määrittelee tiedotustoiminnan lähtökohdat... 3 2. Tiedottamisen vastuut oltava selkeät... 3 Kaupungin

Lisätiedot

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma Piirihallituksen hyväksymä _16._2_.2004 Taustaa Tässä viestintäsuunnitelmassa kuvataan SPL Keski-Suomen piirin tiedottamisen menettelyt. Yhdistyksen säännöissä

Lisätiedot

Hyväksytty kunnanhallituksen kokouksessa 15.11.2006 306 SIMON KUNNAN VIESTINNÄN OHJEET

Hyväksytty kunnanhallituksen kokouksessa 15.11.2006 306 SIMON KUNNAN VIESTINNÄN OHJEET Hyväksytty kunnanhallituksen kokouksessa 15.11.2006 306 SIMON KUNNAN VIESTINNÄN OHJEET Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Viestinnän tehtävä 3 3. Simon kunnan viestinnän periaatteet 3 4. Ulkoinen viestintä

Lisätiedot

Outokummun kaupunki VIESTINTÄSUUNNITELMA. Outokummun kaupungin viestintäsuunnitelma

Outokummun kaupunki VIESTINTÄSUUNNITELMA. Outokummun kaupungin viestintäsuunnitelma Outokummun kaupungin viestintäsuunnitelma Kaupunginhallitus XX.XX.2017, Tulee voimaan XX.XX.2017 1 Sisällys 1 Kaupunkiviestinnän lähtökohdat... 3 2 Kaupunkiviestinnän periaatteet... 3 2.1 Miksi kaupunki

Lisätiedot

Kiteen kaupunki. Viestintäsuunnitelma

Kiteen kaupunki. Viestintäsuunnitelma Kiteen kaupunki Viestintäsuunnitelma Kiteen kaupunki Viestintäsuunnitelma 1 (12) Viestintäsuunnitelman tarkoitus... 2 Mitä Kuntalaki velvoittaa?... 2 Kiteen kaupungin viestintästrategia... 4 Mitä viestintä

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin viestintäohjelma

Rovaniemen kaupungin viestintäohjelma Rovaniemen kaupungin viestintäohjelma 2019 2020 1. Kaupungin viestinnän perustehtävä Rovaniemen kaupungin viestintä on ennakoivaa, avointa, asukaslähtöistä ja vuorovaikutuksellista. Viestinnän tavoitteena

Lisätiedot

VIESTIVÄ RANUA. Viestintäsuunnitelma Arktinen kunta innostaa uuteen

VIESTIVÄ RANUA. Viestintäsuunnitelma Arktinen kunta innostaa uuteen Rohkeasti ja avoimesti, läheltä luontoa, uusia tapoja ja välineitä oppien VIESTIVÄ RANUA Arktinen kunta innostaa uuteen Viestintäsuunnitelma 2019 2022 Sisältö 1. Ranuan viestinnän perustehtävä 3 2. Kuntaviestinnän

Lisätiedot

Kaskisten kaupungin viestintästrategia

Kaskisten kaupungin viestintästrategia Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.5.2007 32 Kaskisten kaupungin viestintästrategia 1. Taustaa Kuntalain 29 :n mukaan Kunnan on tiedotettava asukkailleen kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista

Lisätiedot

Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh

Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh Kaupunginhallitus 467 16.11.2015 Kaupunkikonsernin virallisten ilmoitusten julkaiseminen 887/07.02.01.00.00/2015 KH 467 Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh. 040 724 8776

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

3. LAKISÄÄTEISET TEHTÄVÄT 1. KAUPUNGIN VIESTINNÄN PERUSTEHTÄVÄ 2. VIESTINNÄN ROOLIT JA VASTUUT 4. VIESTINTÄOHJELMAN TAVOITTEET

3. LAKISÄÄTEISET TEHTÄVÄT 1. KAUPUNGIN VIESTINNÄN PERUSTEHTÄVÄ 2. VIESTINNÄN ROOLIT JA VASTUUT 4. VIESTINTÄOHJELMAN TAVOITTEET 2019 2020 1. KAUPUNGIN VIESTINNÄN PERUSTEHTÄVÄ Rovaniemen kaupungin viestintä on ennakoivaa, avointa, asukaslähtöistä ja vuorovaikutuksellista. Viestinnän tavoitteena on parantaa tiedonkulkua kaupungin

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE

SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE Johtoryhmä 9.2.2015 Yhteistyötoimikunta15.4.2015, Kaupunginhallitus xx.xx.15, 2 Sisällys 1. Tietoa kuntalaisille...3 2. Savonlinnan kaupungin viestinnän periaatteet...3

Lisätiedot

N:o 78 ESPOON KAUPUNGIN LAUTA- JA JOHTOKUNTIEN TIEDOTUSTOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET

N:o 78 ESPOON KAUPUNGIN LAUTA- JA JOHTOKUNTIEN TIEDOTUSTOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET ESPOCNJ,,NVIKMT SE0.2x,v ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia N:o 78 ESPOON KAUPUNGIN LAUTA- JA JOHTOKUNTIEN TIEDOTUSTOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET Kaupunginhallituksen 21.6.1983

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2018

Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2018 Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2018 Kaupunginhallitus 5.3.2018 Viestintää yhteisin periaattein Ylöjärven kaupungin viestintää toteutetaan hajautetusti mutta yhteisin periaattein. Yleisenä ohjeena

Lisätiedot

YLEISET OHJEET KUNNAN TIEDOTTAMISEN PERIAATTEISTA

YLEISET OHJEET KUNNAN TIEDOTTAMISEN PERIAATTEISTA TAIVALKOSKEN KUNTA YLEISET OHJEET KUNNAN TIEDOTTAMISEN PERIAATTEISTA Hyväksytty kunnanhallituksessa 1.6.1998 213 Voimaantulo 1.7.1998 1 Soveltamisala Näitä tiedotusohjeita sovelletaan tiedotettaessa Taivalkosken

Lisätiedot

Kauniaisten kaupungin viestintäohje

Kauniaisten kaupungin viestintäohje Kauniaisten kaupungin viestintäohje KH hyväksynyt xx.xx.2017 Sisällysluettelo 1. Viestintäohjeiden tarkoitus... 2 2. Viestinnän tasot ja roolit... 3 2.1 Ulkoinen viestintä ja tiedottamisen periaatteet...

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma /lw. Jämsä ja Kuhmoinen kuntarakenneselvitys Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma /lw. Jämsä ja Kuhmoinen kuntarakenneselvitys Viestintäsuunnitelma Jämsä ja Kuhmoinen kuntarakenneselvitys Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelma JÄMSÄ KUHMOINEN KUNTARAKENNESELVITYS Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Jämsä-Kuhmoinen kuntarakenneselvitykseen liittyvää

Lisätiedot

VIESTINTÄMME PERUSPERIAATTEET:

VIESTINTÄMME PERUSPERIAATTEET: VIESTINTÄOHJE VIESTINTÄ Viestintä on strateginen työväline ja keskeinen osa kunnan toimintaa. Se on demokratian ja palvelun edellytys. Oikea-aikainen viestintä varmistaa asioiden hyvän valmistelun ja päätöksenteon.

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 24/2013 1 (6) 3 Henkilötietojen verkkojulkaisua koskevat muutokset kaupungin viestinnän ohjeisiin HEL 2013-008170 T 00 04 00 Päätösehdotus päättänee hyväksyä seuraavat henkilötietojen

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA. Valtuusto liite nro 5

VIESTINTÄSTRATEGIA. Valtuusto liite nro 5 VIESTINTÄSTRATEGIA Valtuusto 14.11.2016 41 liite nro 5 Voimaantulo 1.1.2017 1 SONKAJÄRVEN KUNNAN VIESTINSTÄSTRATEGIA 1 Viestinnän periaatteet... 2 2 Kuntastrategia 2017-2021... 2 3 Viestinnän tavoitteet...

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 VIESTINNÄN PERUSTA...4 2 VIESTINNÄN SÄÄNNÖT...4 2.1 Viestintäsuunnitelman muutoksenhallinta...5 3 SISÄINEN VIESTINTÄ...5

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (7) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (7) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2013 1 (7) 712 Henkilötietojen verkkojulkaisua koskevat muutokset kaupungin viestinnän ohjeisiin HEL 2013-008170 T 00 04 00 Päätös päätti hyväksyä seuraavat henkilötietojen

Lisätiedot

OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA Käsitelty ohjausryhmässä Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä.

OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA Käsitelty ohjausryhmässä Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä. OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA 2016 2019 Käsitelty ohjausryhmässä 22.11.2016 Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä. Sisältö 1. Viestintä sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun

Lisätiedot

JIK ky:n viestinnän strategia 2015 2018

JIK ky:n viestinnän strategia 2015 2018 JIK ky:n viestinnän strategia 2015 2018 johtoryhmä 12.5.2015 YT-ryhmä 5.6.2015 johtokunta 18.6.2015 yhtymäkokous 2.12.2015 Sisältö 1. Tausta 2 2. Terveydenhuollon kuntayhtymän viestintää ohjaavat säädökset

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma

Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma Käsitelty työvaliokunnassa 28.8.2007 ja ohjausryhmässä 17.9.2007 Laatijat: viestintäpäällikkö Helinä Mäenpää ja

Lisätiedot

SoTen ja Saarikan viestintäsuunnitelma vuodelle 2018 (muutokset merkitty punaisella)

SoTen ja Saarikan viestintäsuunnitelma vuodelle 2018 (muutokset merkitty punaisella) SoTen ja Saarikan viestintäsuunnitelma vuodelle 2018 (muutokset merkitty punaisella) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...2 2 VIESTINNÄN TAVOITTEET...2 3 KOHDERYHMÄT...2 4 VIESTINTÄTAVAT JA -VÄLINEET...3 5 PALAUTEJÄRJESTELMÄ...4

Lisätiedot

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN SÄÄDÖSKOKOELMA

SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN SÄÄDÖSKOKOELMA SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRIN SÄÄDÖSKOKOELMA SAIRAANHOITOPIIRIN VIESTINTÄOHJE Sairaanhoitopiirin johtaja tarkistanut 9.5.2011, 40/2011 1 VIESTINNÄN TAVOITTEET 2 KOHDERYHMÄT Tieto sairaanhoitopiirin asioista

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE

SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE Khall. 22.11.2010 424 Liite D SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE 22.11.2010 2 Sisällys 1. Tietoa kuntalaisille... 3 2. Savonlinnan kaupungin viestinnän periaatteet... 3 3. Kaupungin viestintäorganisaatio...

Lisätiedot

Verkkoviestintäohje. Kaupunginjohtaja 2.2.2015. www.ylojarvi.fi

Verkkoviestintäohje. Kaupunginjohtaja 2.2.2015. www.ylojarvi.fi Verkkoviestintäohje Kaupunginjohtaja 2.2.2015 www.ylojarvi.fi Ylöjärven kaupunki 2.2.2015 Verkkoviestintäohje Tietoa, palveluja ja palautetta Ylöjärven kaupungin internetsivusto (www.ylojarvi.fi) on keskeinen

Lisätiedot

Lestijärven kunnan viestintäohje

Lestijärven kunnan viestintäohje Lestijärven kunnan viestintäohje Khall 22.5.2018 VIESTINNÄN LÄHTÖKOHDAT Kunnan viestintäohje perustuu kuntastrategiaan ja hallintosääntöön sekä lainsäädännössä määriteltyihin kuntien viestintävelvoitteisiin.

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE

SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE SAVONLINNAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJE Johtoryhmä 2.9.13 Yhteistyötoimikunta 20.9.13, 39 Kaupunginhallitus 2.12.13, 2 Sisällys 1. Tietoa kuntalaisille...3 2. Savonlinnan kaupungin viestinnän periaatteet...3

Lisätiedot

TIEDOTUSPOLIITTINEN OHJELMA UUDENKAARLEPYYN KAUPUNGILLE

TIEDOTUSPOLIITTINEN OHJELMA UUDENKAARLEPYYN KAUPUNGILLE TIEDOTUSPOLIITTINEN OHJELMA UUDENKAARLEPYYN KAUPUNGILLE Kaupunginvaltuuston hyväksymä 31.3.2005 1. JOHDANTO 2. PERIAATTEET JA TAVOITTEET 2.1 Avoimuus 2.2 Sisältö ja kohderyhmät 3. ORGANISAATIO 3.1 Virkamies

Lisätiedot

Tilaliikelaitos TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA

Tilaliikelaitos TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA 22.11.2017 1 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tilaliikelaitoksen strategia... 2 3. Viestinnän pääpainopisteet... 2 4. Viestinnän tavoitteet... 2 5. Kriisiviestintä...

Lisätiedot

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset 21.10.-11.11.2014 208 vastausta 66% vastaajista 41-65 v. Vastaajista 69 % kuntalaisia (sis. luottamushenkilöt) Muut: Oulunkaaren työntekijä 3. Kuinka usein käytät seuraavia

Lisätiedot

Uusi kuntalaki Demokratia ja osallistuminen

Uusi kuntalaki Demokratia ja osallistuminen Uusi kuntalaki 2015 - Demokratia ja osallistuminen Kuntamarkkinat 10- Mervi Kuittinen Laissa säädettäisiin: Kunnan asukkaiden osallistumisoikeutta koskeva luku (5. luku) kunnan asukkaiden äänioikeudesta

Lisätiedot

Verkkoviestintäohje. Päivitetty

Verkkoviestintäohje. Päivitetty Verkkoviestintäohje Päivitetty 10.1.2017 www.ylojarvi.fi Ylöjärven kaupunki 10.1.2017 Verkkoviestintäohje Tietoa, palveluja ja palautetta Ylöjärven kaupungin internetsivusto (www.ylojarvi.fi) on keskeinen

Lisätiedot

SoTen ja Saarikan viestintästrategia ja -suunnitelma vuodelle 2016

SoTen ja Saarikan viestintästrategia ja -suunnitelma vuodelle 2016 SoTen ja Saarikan viestintästrategia ja -suunnitelma vuodelle 2016 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 2 2 VIESTINNÄN TAVOITTEET 2 3 KOHDERYHMÄT 3 4 VIESTINTÄTAVAT JA -VÄLINEET 3 5 PALAUTEJÄRJESTELMÄ 4 6 VIESTINNÄN

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä viestintäpäällikkö Arja Hankivaara 12.10.2017 Hallintosääntö (hyväksytty mkv:ssa 5.6.2017) maakuntahallitus johtaa viestintää ja tiedottamista toimielimet luovat edellytyksiä

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2019

Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2019 Ylöjärven kaupungin viestintäsuunnitelma 2019 Kaupunginhallitus 18.2.2019 Viestintää yhteisin periaattein Ylöjärven kaupungin viestintää toteutetaan hajautetusti mutta yhteisin periaattein. Yleisenä ohjeena

Lisätiedot

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät TiVoLin viestintä Seuran www-sivujen päivitysvastaavat Seuratoiminnan työryhmä Projektien työryhmät Johtokunta: pj, sihteeri, rahastonhoitaja, toimialavastaavat Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät Valmentajat,

Lisätiedot

Katsaus paikallisdemokratian haasteisiin ja alueellisen edustuksellisuuden mahdollisuuksiin

Katsaus paikallisdemokratian haasteisiin ja alueellisen edustuksellisuuden mahdollisuuksiin Katsaus paikallisdemokratian haasteisiin ja alueellisen edustuksellisuuden mahdollisuuksiin Paikallisdemokratian ja osallistumisen toimikunta 24.2.2010 José Valanta toimikunnan sihteeri Paikallisdemokratia

Lisätiedot

Liite nro 1 Hallitus Viestinnän yleiset periaatteet

Liite nro 1 Hallitus Viestinnän yleiset periaatteet Liite nro 1 Hallitus 11.3.2019 Viestinnän yleiset periaatteet Kymsoten viestinnän yleiset periaatteet 1/4 Kymsoten viestinnän yleiset periaatteet 1. Viestintäämme määrittää asukkaiden oikeus saada tietoa

Lisätiedot

Uudenmaan liiton päätösten nähtävilläpito; maakuntavaltuuston pöytäkirjat

Uudenmaan liiton päätösten nähtävilläpito; maakuntavaltuuston pöytäkirjat Maakuntahallitus 89 19.06.2017 Maakuntahallitus 128 11.09.2017 Uudenmaan liiton päätösten nähtävilläpito; maakuntavaltuuston pöytäkirjat 265/00.00.01/2017 MHS 19.06.2017 89 Tiivistelmä Kuntalain (410/2015)

Lisätiedot

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius Tiedottaminen Tiedottaminen sisäinen tiedottaminen tehtävät informointi henkilöstölle keskustelu henkilöstön/yksittäisen henkilön kanssa perehdyttäminen sisäinen markkinointi vuorovaikutus keinot henk.kohtaiset

Lisätiedot

Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma

Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma 2016-2017 Orimattilan visio 2020: Itsenäinen Orimattila on uudistumiskykyinen ja yhteisöllinen maaseutukaupunki metropolialueen

Lisätiedot

Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017)

Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017) Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017) 2018-2021 sääntöjen tarkoituspykälässä 1 valtuuston vastuu ov-keinoista 22 -aloiteoikeus 23 -kansanäänestysaloite 24-25 - vaikuttamiselimet (vanhusneuvosto)

Lisätiedot

SEUTUVIESTINNÄN HYVÄ KÄYTÄNTÖ JÄSENKUNNASSA

SEUTUVIESTINNÄN HYVÄ KÄYTÄNTÖ JÄSENKUNNASSA 1 SEUTUVIESTINNÄN HYVÄ KÄYTÄNTÖ JÄSENKUNNASSA Seutuhallituksen hyväksymä 29.5.2008 YLEISTÄ...2 SEUTUYKSIKÖN TOIMENPITEET...2 JÄSENKUNTIEN TOIMENPITEET...3 Virka- ja toimihenkilöt...3 Luottamushenkilöt...4

Lisätiedot

Kunnanhallitus XX LAUKAAN KUNNAN VIESTINNÄN PÄÄLINJAT

Kunnanhallitus XX LAUKAAN KUNNAN VIESTINNÄN PÄÄLINJAT Kunnanhallitus 21.11.2016 XX LAUKAAN KUNNAN VIESTINNÄN PÄÄLINJAT Laukaan kunnan viestinnän päälinjat Kunta viestii monessa roolissa ja tehtävässä. Kunta on paikallinen viranomainen, asukkaidensa hyvinvoinnin

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Loviisan nuorisovaltuusto 1 1. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite 2. Toimintasäännön soveltaminen 3. Nuorisovaltuuston valitseminen 4. Järjestäytyminen, tehtävät

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa Sakari Kela 14.9.2017 Kunnan olemassaolon tarkoitus? Edellytysten luominen kunnan asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumisen ja vaikuttamisen toteutumiselle.

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 662/00.02.02/2018 110 Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Hallintopäällikkö Anne Rantala 4.6.2018: Raision kaupunginhallitus on päättänyt 21.5.2018 118 päätösten

Lisätiedot

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on 7 (5?) jäsentä, joista kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta VIESTINTÄSTRATEGIA 2017 2020 Oulun yliopiston ylioppilaskunta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Nykytila 2.1. Kehittämiskohteiden toteutuminen 3. Perusviesti 4. Viestintä ylioppilaskunnan strategian toteuttajana

Lisätiedot

Viestinnän yleiset periaatteet

Viestinnän yleiset periaatteet Viestinnän yleiset periaatteet 2 (5) 1 Eksoten viestinnän yleiset periaatteet 1.1 Miksi Eksote viestii 1.2 Mitä Eksote viestii 1.3 Kenelle ja kenen kanssa Eksote viestii 1.4 Miten Eksote viestii Etelä

Lisätiedot

Kunnanjohtajana somessa. Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015

Kunnanjohtajana somessa. Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015 Kunnanjohtajana somessa Alustus kuntajohtajapäivillä Lappeenrannassa 27.8.2015 Tausta Virkaura kunnallishallinnossa Kuntien keskushallinnon tehtävissä 80 luvulta saakka Jämsän hallintojohtajana 2001-2012

Lisätiedot

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne 1 Tapahtuman markkinointi Kohderyhmä Tapahtuman imago ja sisältö Myyntikanava Pääsylipun hinta

Lisätiedot

Hailuodon kunnan tiedotusohjeet (kh 14.6.2010 81)

Hailuodon kunnan tiedotusohjeet (kh 14.6.2010 81) Hailuodon kunnan tiedotusohjeet (kh 14.6.2010 81) 1. JOHDANTO 2. TIEDOTTAMISEN PERIAATTEET JA TAVOITTEET 2.1. Avoimuus 2.2. Sisältö ja kohderyhmtä 3. TIEDOTUSORGANISAATIO 3.1. Henkilöstö ja luottamushenkilö

Lisätiedot

Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää

Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää Media ja edunvalvonta Kari Klemm KLEMM.IT Julkisuus on päivän sana * Media * Mediassa * Median kanssa Media(kin) on muutoksen kourissa *runsaat 2000 toimittajaa irtisanottu

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Maalahden kunnan tiedotusstrategia

Maalahden kunnan tiedotusstrategia Liite kv 53 Maalahden kunnan tiedotusstrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa 24.9.2012 53 Sisällys Johdanto 3 1. Tiedotuksen perustehtävät 3 2. Ulkoinen tiedottaminen 3 2.1 Kunnan ilmoitukset 3 2.2 Suora

Lisätiedot

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE Avoimesti ja yhdessä Oma Hämeen viestintäsuunnitelma 2016 2019 päivitetty, hyväksytty 24.11.2017 / VATE Sisältö 1. Viestintä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun tukena... 2 2. Viestinnän tavoitteet

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 Turun Cheerleadingseura Smash ry SISÄLLYS 1 VIESTINNÄN TAVOITTEET JA KOHDERYHMÄT... 3 2 VIESTINNÄN VÄLINEET JA TYÖKALUT... 4 2.1 Sähköposti... 4 2.2 Seuran Facebook-ryhmä... 4

Lisätiedot

Lapuan kaupunki. Lapuan kaupungin muistamisohje. Säännöt ja ohjeet nro 355. Hyväksytty: Lapuan kaupunginhallitus

Lapuan kaupunki. Lapuan kaupungin muistamisohje. Säännöt ja ohjeet nro 355. Hyväksytty: Lapuan kaupunginhallitus Säännöt ja ohjeet nro 355 Lapuan kaupungin muistamisohje Hyväksytty: Lapuan kaupunginhallitus 3.9.2018 10 Voimaantulo: 1.10.2018 2 Lapuan kaupungin muistamisohje 1 en soveltamisala 2 Yleiset ohjeet tta

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 15.11.2006 SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...3 1 ULKOINEN JA SISÄINEN VALVONTA...3 TARKASTUSLAUTAKUNTA...3 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN

Lisätiedot

Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Viestintästrategia

Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Viestintästrategia VIESTINTÄSTRATEGIA 16.4.2010 Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta Viestintästrategia Suvantokatu 6, 80100 Joensuu 050 341 6346 PL 1627 (Yliopistonranta 3), 70211 KUOPIO 044 576 8419 PL 86 (Kuninkaankartanonkatu

Lisätiedot

KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010

KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010 KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010 Yhteenveto: Kouvola 22.11.2010 Sari Koski KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010 KYSELY KAUPUNGIN VIESTINNÄSTÄ Kyselytutkimukseen osallistuivat seuraavat kaupungit:

Lisätiedot

Loviisa2010 kuntaliitosprosessin viestintäsuunnitelma

Loviisa2010 kuntaliitosprosessin viestintäsuunnitelma Loviisa2010 kuntaliitosprosessin viestintäsuunnitelma Käsitelty: viestintäryhmässä 3.9.2008 ja 22.9.2008 valmisteluryhmässä 23.9.2008 väliaikaisessa järjestelytoimikunnassa 30.9.2008 Viestinnän yleinen

Lisätiedot

Kuortaneen kunnan viestintästrategia

Kuortaneen kunnan viestintästrategia Kuortaneen kunnan viestintästrategia 2017 2018 1. Viestinnän tavoitteet 2. Viestinnän organisointi 3. Mitä viestitään ja miten? 4. Kohderyhmät 5. Viestinnän kanavat 6. Kriisiviestintä 7. Mitä laki sanoo

Lisätiedot

VIESTINTÄOHJELMAN KÄYTÄNNÖN TOTEUTTAMINEN. 1) Johdanto. Viestinnän merkitys ja tehtävät Kemijärven kaupungissa

VIESTINTÄOHJELMAN KÄYTÄNNÖN TOTEUTTAMINEN. 1) Johdanto. Viestinnän merkitys ja tehtävät Kemijärven kaupungissa 1 VIESTINTÄOHJELMAN KÄYTÄNNÖN TOTEUTTAMINEN 1) Johdanto Viestinnän merkitys ja tehtävät Kemijärven kaupungissa Viestinnästä on säännökset kuntalain 29 pykälässä ja Kemijärven kaupungin hallintosäännön

Lisätiedot

viestintä2020! koulutus vuorovaikutus keskustelu some media sanomamme työyhteisö 2o2o

viestintä2020! koulutus vuorovaikutus keskustelu some media sanomamme työyhteisö 2o2o SUOMEN EV.LUT. KIRKKOπ koulutus vuorovaikutus keskustelu some viestintä2020! media sanomamme työyhteisö 2o2o Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viestintäohjelma vuoteen 2020 Viestinnän kivijalka on kirkon

Lisätiedot

HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. III luku. Muut määräykset. VI luku. Nimenkirjoitus 1(6) ----

HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. III luku. Muut määräykset. VI luku. Nimenkirjoitus 1(6) ---- 1(6) HALLINTOMENETTELYÄ KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET III luku Muut määräykset - 19 Asukkaiden aloitteet Aloiteoikeus ja aloitteen käsittely VI luku Nimenkirjoitus Kaupungin asukkaalla sekä kaupungissa toimivalla

Lisätiedot

Parhaat käytänteet asukasfoorumitoiminnassa. Suur-Leppävaaran asukasfoorumi Esko Uotila

Parhaat käytänteet asukasfoorumitoiminnassa. Suur-Leppävaaran asukasfoorumi Esko Uotila Parhaat käytänteet asukasfoorumitoiminnassa Suur-Leppävaaran asukasfoorumi Esko Uotila Asukasfoorumi on enemmän kuin yksi tilaisuus Asukasfoorumitoiminta edistää asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia

Lisätiedot

Vastaus valtuustoaloitteeseen / Karkkilan päätöksenteon avoimuuden edistämiseksi

Vastaus valtuustoaloitteeseen / Karkkilan päätöksenteon avoimuuden edistämiseksi Kaupunginvaltuusto 85 17.06.2013 Kaupunginhallitus 222 24.06.2013 Kaupunginhallitus 250 19.08.2013 Kaupunginvaltuusto 106 07.10.2013 Vastaus valtuustoaloitteeseen / Karkkilan päätöksenteon avoimuuden edistämiseksi

Lisätiedot

EURAN KUNNAN VIESTINTÄOHJELMA

EURAN KUNNAN VIESTINTÄOHJELMA EURAN KUNNAN VIESTINTÄOHJELMA 2017-2018 Sisällys 1. JOHDANTO... 2 2. EURAN KUNTASTRATEGIA 2020... 2 2.1 Visio... 2 2.2 Arvot viestinnän toimintatapana... 2 2.3 Viestintää ohjaava lainsäädäntö ja asiakirjat...

Lisätiedot

VIESTINNÄN TAVOITTEET, VASTUUT JA ORGANISOINTI

VIESTINNÄN TAVOITTEET, VASTUUT JA ORGANISOINTI VIESTINTÄOHJE SISÄLTÖ Viestinnän tavoitteet, vastuut ja organisointi... 3 Miksi viestitään?... 4 Viestintävastuut... 5 Viestijän on tunnettava julkisuuslaki... 5 Kohde- ja sidosryhmät Kenelle ja kenen

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS 2016 Maakunnan viestintäryhmä Varsinais-Suomen liitto YDINVIESTIT Suodatamme

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset 2013-2016. Kaupunginhallitus hyväksynyt 15.4.2013

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset 2013-2016. Kaupunginhallitus hyväksynyt 15.4.2013 Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset 2013-2016 Kaupunginhallitus hyväksynyt 15.4.2013 Jyväskylän kaupungin Viestinnän linjaukset käsitellään kaupunginhallituksessa valtuustokauden alussa Viestinnän

Lisätiedot

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA YLIOPISTO-LEHDEN IDEA Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt luentosarja Päätoimittaja Marja Pemberton 18.2.2014 Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Kommunikation och samhällsrelationer University University

Lisätiedot

Khall liite 1 Kh 26.1.2016

Khall liite 1 Kh 26.1.2016 1 Khall liite 1 Kh 26.1.2016 Luonnos 31.12.2015 SUOMUSSALMEN KUNNAN SOSIAALISEN MEDIAN OHJEET Tämä ohje sisältää Suomussalmen kunnan ja kuntakonsernin yhteisöjen toimintaperiaatteet sosiaalisen median

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

Kysely kaupungin viestinnästä 2013 Kaupunkikohtainen raportti: Loviisa. FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty

Kysely kaupungin viestinnästä 2013 Kaupunkikohtainen raportti: Loviisa. FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty Kysely kaupungin viestinnästä Kaupunkikohtainen raportti: Loviisa FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty 11.12. Kaupunkeja tutkimuksessa: Loviisan kokonaisotanta: Vastausprosentti:

Lisätiedot

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 1 Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on seitsemän jäsentä, joista valtuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Lisätiedot

KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010

KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010 KISA Kysely kaupungin viestinnästä 21 Yhteenveto: Nokia 221121 Sari Koski KISA Kysely kaupungin viestinnästä 21 KYSELY KAUPUNGIN VIESTINNÄSTÄ Kyselytutkimukseen osallistuivat seuraavat kaupungit: Espoo,

Lisätiedot

Hollolan kunta. Viestintäpolitiikka 2025

Hollolan kunta. Viestintäpolitiikka 2025 n kunta Viestintäpolitiikka 2025 Kunnanhallitus 25.6.2012 Viestinnän tavoitteet Viestinnän tavoitteena on omalta osaltaan tukea kuntastrategiassa 2025 määritellyn tahtotilamme saavuttamista ja arvojemme

Lisätiedot

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12. VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.2013 153 VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN

Lisätiedot

Kruunusillat, viestintäpalvelut, kuvaus työn kokonaisuudesta

Kruunusillat, viestintäpalvelut, kuvaus työn kokonaisuudesta Luonnos 1(5) Kruunusillat, viestintäpalvelut, kuvaus työn kokonaisuudesta 1 Kuvaus hankkeen viestinnästä Hankkeen onnistuneen läpiviennin edellytyksenä on oikea-aikainen ja täsmällinen viestintä, joka

Lisätiedot

KUHMOISTEN KUNTA VIESTINTÄOHJE PVM

KUHMOISTEN KUNTA VIESTINTÄOHJE PVM KUHMOISTEN KUNTA VIESTINTÄOHJE PVM 1 Sisällys 1. Kunta viestijänä... 2 2. Julkisuus... 2 3. Vastuu tiedottamisesta... 3 3.1. Johtavat viranhaltijat... 3 3.2. Muut työntekijät... 3 3.3. Luottamushenkilöt...

Lisätiedot

Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 2018

Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 2018 Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 18 Taustaa Kysely toteutettiin maalis-huhtikuussa 18 Kysely lähetettiin kirjaamojen kautta kuntien verkkoviestinnästä vastaaville Vastaajia 170,

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohje

Sosiaalisen median ohje LUONNOS Sosiaalisen median ohje pvm ja käsittelyelin www.nurmijarvi.fi 1 Nurmijärven kunnan sosiaalisen median ohje Sisällys sivu 1. Johdanto 1 2. Mitä on sosiaalinen media? 2 3. Miten kunta voi hyödyntää

Lisätiedot

Ulkoisen tarkastuksen tulosalue toimii tarkastuslautakunnan alaisuudessa. Kaupungin ulkoista tarkastusta johtaa kaupunginreviisori.

Ulkoisen tarkastuksen tulosalue toimii tarkastuslautakunnan alaisuudessa. Kaupungin ulkoista tarkastusta johtaa kaupunginreviisori. 1(5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 7 hyväksymä. Voimassa 1.9.2015 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille

Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille Helmikuu 2018 15.2.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi 15.2.2018 2 www.pirkanmaa2019.fi Pirkanmaan maakunta- ja soteuudistuksen valmistelijat sosiaalisessa mediassa Miksi

Lisätiedot

Keravan vanhusneuvosto

Keravan vanhusneuvosto Keravan vanhusneuvosto Iiris Laukkanen 14.12.2018 Vanhusneuvoston tehtävät ja toiminta Kuntalaki 27 Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on

Lisätiedot

Viesti kulkee! Aikku Eskelinen, Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto. Kuva:

Viesti kulkee! Aikku Eskelinen, Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto. Kuva: Viesti kulkee! Viestinnällä luodaan vetovoimaa, yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta, rekrytoidaan, motivoidaan, palkitaan, markkinoidaan ja hoidetaan yhteisöä sisäisesti. - Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto

Lisätiedot

Kauhavan kaupungin sosiaalisen median ohje

Kauhavan kaupungin sosiaalisen median ohje Kauhavan kaupungin sosiaalisen median ohje Kauhavan kaupunki 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä...1 2. Sosiaalinen media kaupungin viestintäkanavana...1 3. Sosiaalisen median sivun perustaminen ja ylläpito...2

Lisätiedot

VIESTINTÄ KUULUU KAIKILLE

VIESTINTÄ KUULUU KAIKILLE VIESTINTÄ KUULUU KAIKILLE Viestinnän yleiset periaatteet www.hämeenlinna.fi SISÄLTÖ HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN YLEISET OHJEET VIESTINNÄN PERIAATTEISTA 1. VIESTINNÄN TAVOITTEET..................................................

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1 S i v u Kokkolan kaupungin tietoturvapolitiikka 1. JOHDANTO Tietojenkäsittely tukee Kokkolan kaupungin palvelujen tuottamista ja palveluiden tehokkuus riippuu

Lisätiedot