Käsien hoito-opas. Teksti: Tuomas Liisanantti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käsien hoito-opas. Teksti: Tuomas Liisanantti"

Transkriptio

1 Käsien hoito-opas Teksti: Tuomas Liisanantti Kahvakuulaa, levytankoa, leuanvetotankoa, tai monen montaa muuta treenivälinettä ahkerasti kuluttavilla vastaan tulee yleensä ennemmin tai myöhemmin käsien kunnossapitämisen hankaluus. Ärsyttävimmillään kipeät käpälät voivat sotkea muuten niin sutjakasti kulkevat treenit ja aiheuttaa jopa täyttä taukoa harjoitteluun. Keuhkot ja lihakset pysyvät kyydissä, mutta käsien nahka ei. Tämä ei tarkoita, että ahkeraa harjoittelua tulisi karttaa, jotta ihmiskunta säästyy käsien kovettumilta, rullantuneelta nahalta, tai haavoilta, vaan että meidän säännöllisesti tankoon tai kahvakuulan kahvaan tarttuvien on vain syytä kiinnittää asiaan hieman huomiota. Hieman proaktiivisuutta, tai kämmenten ilmoittaessa ikävistä tuntemuksista, pieniä hoitotoimenpiteitä vaivan ansaitsemalla tavalla. Asia on sillä kuitattu. Kämmenet sopeutuvat ahkeraan kuulien ja tankojen käsittelyyn tekemällä juuri sitä, eli käsittelemällä kuulia ja tankoja. Rutinoituneiden treenaajien kämmenet harvemmin ovat mallikelpoiset käsivoidemainoksiin, mutta ahkerasti koulitun ja hieman paksuuntuneen nahan ansiosta kestävät aivan erilaista menoa treeniympäristöissä, kuin harjoitteluun vasta totuttautuvien. Auki revetessään ahkeran treenaajan kovettuneesta kämmenestä saattaa kuitenkin kerralla lähteä mannerlaattamainen siivu, noviisin pehmeiden käpälien säästyessä vain pikkunätillä haavalla. Näitä murheita välttääkseen treenaajan kuin treenaajan tulisi säännöllisesti suorittaa jonkinlainen treenaajan manikyyri. Riskirajoilla ovat usein erityisesti alla olevaan kuvaan merkityt alueet.

2 Ennaltaehkäisy Treenaajan manikyyri*: Kovettuneet kämmenet ovat aktiivisesti tankojen ja kuulien kanssa tekemisissä oleville suorastaan tavoiteltava asia, paksuuntuneen nahan kestäessä kovempaa menoa. Epätasaiset kovettumakohdat kämmenissä edesauttavat kuitenkin rakkojen ja halkeamien muodostumisessa. Kovettumien tasaaminen onkin operaatio, jonka suorittaminen ajoittain on erittäin suositeltavaa. Vaihe 1: Käsien liottaminen lämpimässä vedessä Kovettumakohdat muutuvat muutaman minuutin liotuksen jälkeen muuta ihoa vaaleammiksi. Kuivaa kädet kevyesti pyyhkeellä. Vaihe 2: Kovettumien tasaiseksi rapsuttaminen/viilaus Liotuksen pehmentämistä kovettumista kuolleen ihon pois rapsuttaminen on mahdollista toteuttaa useammallakin eri konstilla. Näppärä ja halpa ratkaisu ovat jalkojen kovettumien viilaamiseen tarkoitettu kivimäinen kovettumaraspi tai kevyemmissä tapauksissa tarkempaan näpertelyyn soveltuva kynsiviila. Normaalisti jalkojen kovettumien hoitoon tarkoitetut tuotteet ovat monesti toimivimpia pidempään treenanneen kämmenten nahan muistuttaessa paksuudeltaan ja kovuudeltaan enemmän tavallisten ihmisten jalkapohjaa. Viilaa kovettumat samalle tasolle muun kämmenen ihon kanssa. Vaihe 3: Rasvaaminen Rasvaaminen on kovaa harjoittelua kestäviä käsiä ajatellen kuin kaksiteräinen miekka. Käsien aktiivinen rasvaaminen pehmentää ihoa, joka ei ole tapauksessamme siis erityisen toivottavaa. Käsien rasvaaminen ilman kovettumien huolellista hiomista tuntuu olevan kaikkein huonoin vaihtoehto. Jo kovettuneisiin kohtiin rasva harvemmin puree juuri ollenkaan ja rasvojen pehmentäessä lähinnä käsien jo pehmeitä alueita kämmenten ihon kestävyys ainoastaan heikkenee. Pelkällä rasvauksella kovaa treenaava aiheuttaa pitkässä juoksussa siis vain enemmän hallaa kämmenilleen. Kovettumien tasaiseksi viilauksen jälkeen treenaajan manikyyrin viimeisteleminen rasvauksella on kuitenkin järkevää riittävän harvoin toteutettuna. Tässäkin tapauksessa toimitus suosittelee jälleen jalkojen rasvaukseen tarkoitettuja rasvoja jälleen samasta syystä, kuin viilaus/raspi-tuotteidenkin kohdalla. Jalkarasvat ovat käsirasvoja paksumpia ja imeytyvät hieman hitaammin. Kuva 1: Jalkaraspi ja kynsiviila. Halpa sijoitus käsien hoitoon.

3 Kuva 2: Kämmen ennen yllä kuvailtuja huoltotoimenpiteitä Kuva 3: Kämmen ko. toimenpiteiden jälkeen.

4 Otteet Ahkera kahvakuulailu saattaa altistaa kämmenet rakkojen kaltaisille vaivoille. Repeämät, halkeamat tai muut astetta häiritsevämmät vammat kämmenten nahkaan saadaan kuitenkin yleensä levytangolla suoritetuissa vetoliikkeissä kuten rinnallevedossa ja tempauksessa, tai rekillä suoritetuissa liikkeissä kuten leuanvedossa. Yleensä ensimmäisenä tulilinjalla on sormien ensimmäisen nivelen linja, erityisesti keskisormen kohdalta. Häiritsevimmät kovettumat ja rakot muodostuvatkin yleensä tähän linjaan. Kovettumien muodostumisen jälkeen tämä vuoristomainen kovettumalinja on repeytymisten ja halkeamien kannalta ylivoimaisesti herkintä aluetta. Koska luet tätä opasta oletan, että tämä tilanne saattaa olla sinulle jo liiankin tuttu. Asiaan on kuitenkin mahdollista vaikuttaa muuttamalla otetta tangosta. Yleisin nähtävä tankoon tarraamisen tapa on asettaa tanko keskelle kämmentä ja puristaa käsi tiukasti kiinni. Tällä otteella kämmenen nahasta muodostuu vuoristomainen linja, joka litistyy tangon ja sormien väliin. Kaksinkerroin tangon ja kämmenen väliin litistyvä nahka hankautuu suorituksen aikana ja saa sitä myötä osakseen valtaosan rakoista, haavaumista sekä repeytymistä. Nahan litistyminen on kuitenkin mahdollista välttää asettelemalla tanko ensimmäisten sorminivelten päälle aloittaen käärimällä ensin sormet tangon ympärille ja tämän jälkeen rullaamalla ote tukevasti kiinni.

5 Magnesium Magnesiumin karbonaatti. Tuo monille tuttu pitävät otteet takaava, sekä samalla painnonostolavat, telinevoimistelusalit ja treenivaatteet valkoiseksi sotkeva aine. Käsien mankuttaminen saattaa helposti tulla magnesiumin kanssa vauhtiin päässeille rituaaliksi, joka eskaloituu treenin alle suoritetusta kevyestä käsien kuivaamisesta pisteeseen, jossa magnesiumia hinkataan käsiin ennen jokaista sarjaa, kuin viimeistä päivää. Kovimmat magnesiumaddiktit saattavat mankuttaa käsiään pitkiä sarjoja tehdessään myös kesken sarjojen. Jos tunnistat itsestäsi orastavan magnesiumaddiktin piirteitä, voi nyt olla sopiva aika antaa käsille hieman magnesiumvapaata aikaa. Kyllä... Ote saattaa mahdollisesti kuula- tai tankoliikkeissä lipsua enemmän, kuin mihin olet tottunut. Myös metallin ja kämmenen välinen kitka tuntuu hieman erilaiselta, mutta magnesiumin aiheuttaman jo kovettuneiden käsien ylettömän kuivumisen ja halkeilulle altistumisen ehkäisy on usein sen arvoista (jollet suorita telinevoimisteluliikkeitä, joissa pienikin otteen lipsuminen olisi vaarallista).

6 Teippaukset Jo olemassa olevien kämmenvaivojen, tai edessä siintävän kämmenille kovan harjoituksen yhteydessä muutama siivu teippiä saattaa olla kaipaamasi pelastus. Ensimäisen nivelen linjassa olevia kovettumia, rakkoja, tai haavaumia on kuitenkin hankala teipata niin, että teippaus todella pysyy eikä rullaudu pois kohdealueelta harjoituksen aikana. Leveästä urheiluteipistä on kuitenkin mahdollista kevyellä askartelulla virittää itselleen telinevoimistelijoiden käyttämiä nahkaisia lämsiä imitoivat teippaukset, jotka pelastavat erityisesti kämmenen keskiosan, sekä keskisormen ensimmäisen nivelen lähettyvillä olevan alueen. Alla Steve Bonhamin kuvallinen esittely kyseisestä teippauksesta. Kuvan teippaustekniikassa teippi taitetaan niin, että etusormi on mahdollista puikauttaa siitä läpi. Jos kyseisen tekniikan toteuttaminen käytännössä ei aivan täysin avaudu, on lähes vastaava vaihtoehtoinen tekniikka jättää kuvan vaiheessa 2. toinen vastapuolelle asetettava teipin pätkä hieman ensimmäistä lyhyemmäksi ja vaiheessa 3. asettaa teipit vastakkain niin, että pätkä ensimmäisen teipin tarrapuolesta jää näkyviin. Tämän jälkeen teipin pää leikataan saksilla keskeltä auki muutaman sentin matkalta ja kieräytetään näin muodostuneet kaksi kapeampaa teipin siivua etusormen molemmilta puolilta, sekä liimataan ne tarrapuolen avulla tosiinsa kiinni kämmenselän puolella. Tämän jälkeen suorita kohdat 8. ja 9. Teippauksen kokeileminen käytännössä auttaa nopeasti ymmärtämään, toimivan ja nopean teippauksen salat!

7 Jälkihoito Haavojen tai repeämien osuessa kohdalle ovat huolelliset hoitotoimet tarpeen. Auki revenneiden tai haljenneiden kämmenten kohdalla infektioriski on jatkuvasti läsnä ja syytä ottaa vakavasti. Haavojen huolellista puhdistamista pidetään yleisesti tärkeänä, mutta puhdistustapojen keskinäisestä paremmuudesta ollaan montaa mieltä. Tärkeintä on pitää haava puhtaana, kuitenkaan ylipuhdistamatta sitä. Puhdistusaineista toimivimmiksi ovat osoittautuneet keittosuolaliuos, mieto antiseptinen haavanpuhdistusaine kuten Septidin ja puhdas vesi. Vältä rasvojen käyttöä ja alkoholipohjaisia puhdistusaineita. Esimerkkitoimenpiteet kämmenen repeytymän hoitamiseksi: 1. Pese aluksi kädet poistaaksesi enimmät liat haavasta ja käsistä. Mikäli käytössäsi on antibakteerista saippuaa, niin aina parempi. 2. Huuhtele haavaa keittosuolaliuoksella. Keittosuolaliuksella huuhtelun suosittelen toistamaan n. 2-4krt päivässä. Keittosuolaliuosta saa apteekista (esim. NaCl 0,9%-huuhteluliuos) ja liuosta voit lämmittää esim. pitäen pulloa kuumassa vedessä. Lämmittäessä on syytä tarkkaila, ettei keittosuolaliuos pääse niin kuumaksi, että vesi höyrystyy ja liuoksen vahvuus muuttuu. Saatat löytää jostain ohjeita kotitekoisen keittosuolaliuoksen tekemiseksi, mutta itse en suosittele merisuolaliuosta tehtävän omatoimisesti, koska oikean vahvuisen liuoksen tekeminen saattaa osoittautua haasteeksi. Merisuola voi olla pakkaamosta tullessaan myös hieman likaista, ja vähänkin liian vahvasta tai laimeasta liuoksesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kannattaa siis suosiolla käyttää apteekin keittosuolaliuosta. 3. Huuhtele kädet liuoksella käsittelyn jälkeen puhtaalla vedellä. 4. Älä käytä, haavan päällä hautovia salvoja. Käytä vain puhtaita laastareita ja/tai sidetarpeita. Vaihda niitä riittävän usein. +Extra: Mikäli nahka ei ole revennyt kokonaan kämmenestä, ei sitä kannata myöskään itse haavan päältä pois repiä! Empiiriset kokeet ovat osoittaneet repeämien paranevan nopeammin, mikäli revennyt nahkapala pidetään haava-alueen päällä luonnollisena laastarina, eikä nahan repsottaessa revitä sitä kokonaan pois *Kirjoittaja tietää huomattavasti enemmän harjoittelusta, kuin kosmetologiasta tai kosmetiikasta. Tämä saattaa paistaa oppaasta ajoittain vahvasti läpi, joten kaikki aihetta koskevat huomautukset, korjaukset ja suositukset ovat tervetulleita. Palaute on järkevintä osoittaa sähköpostilla suoraan kirjoittajalle osoitteeseen:

KEHO & MIELI. 52 www.fightsport.fi

KEHO & MIELI. 52 www.fightsport.fi KEHO & MIELI 52 www.fightsport.fi Ota kiinni, jos saat. Pidä kiinni, jos pystyt. Legenda kertoo, että Aleksandr Karelin puudutti heti alkuun vastustajansa pelkällä puristusvoimalla, jonka jälkeen lopputulosta

Lisätiedot

PERHOVAVAN RAKENTAMINEN

PERHOVAVAN RAKENTAMINEN PERHOVAVAN RAKENTAMINEN Nordic Pro-Fly Fishing / Mikko Halonen Tämän artikkelin on tarkoitus auttaa juuri sinua pääsemään alkuun vavan rakennuksessa. Artikkelissa käydään läpi miten perhovapa rakennetaan

Lisätiedot

Foam roller manuaali 2.0

Foam roller manuaali 2.0 umble Foam roller manuaali 2.0 Rumbleroller.fi 1 Mikä Rumble Roller? Foam roller on alkaa viimein olemaan tuttu omatoimisen lihashuollon apuväline myös täällä Suomessa. Sitä näkee myytävänä jopa läheisessä

Lisätiedot

KINESIOTEIPPAUS PÄHKINÄNKUORESSA

KINESIOTEIPPAUS PÄHKINÄNKUORESSA KINESIOTEIPPAUS PÄHKINÄNKUORESSA MIKÄ IHMEEN KINESIOTEIPPAUS? Kinesioteippaus on japanilaisen Kenzo Kazen Japanissa jo 1970 -luvulla kehittämä teippausmenetelmä. Kinesioteipin ja kinesioteippauksen avulla

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

Aloittavan Motocrossarin

Aloittavan Motocrossarin Aloittavan Motocrossarin Vinkkivihko 1/26 Esipuhe Kaiken oppimisen perusta on iloinen ja motivoitunut mieli. Toisaalta perusasioiden hyvä osaaminen kannustaa oppimaan lisää ja nälkä vain kasvaa syödessä.

Lisätiedot

Ohutsuoliavanneopas. Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen

Ohutsuoliavanneopas. Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen Ohutsuoliavanneopas Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen SISÄLLYS Leikkaus Miten ruoansulatusjärjestelmä toimii? 4 Mikä on ohutsuoliavanne? 5 Miten elämä muuttuu ohutsuoliavanteen

Lisätiedot

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää, mutta et ole kehdannut kysyä! Ota selvää kaikesta, mitä olet aina halunnut tietää oli sitten kyseessä sinä itse, kaverit, murrosikä tai kuukautiset! Tietoa murrosiästä

Lisätiedot

Puuterin turkinhoidon Osa 4

Puuterin turkinhoidon Osa 4 Puuterin turkinhoidon Osa 4 Kertaus on opintojen äiti Amme lastenamme, pesuvati tai muovinen laatikko käyvät koiran pesuun oikein hyvin. Ammeeseen laitetaan lämmintä vettä, sekaan pesuaine ja sitten koira

Lisätiedot

FI < Sisältö Puhdistustuotteet

FI < Sisältö Puhdistustuotteet Puhdistustuotteet FI Sisältö Puhdistustuotteet Puhdistustuotteet...2 Super 10...4 LDC...7 Disinfectant...9 G1...10 Soft...11 Käyttöalueet...12 1 PUHDISTUSTUOTTEET Puhdistustuotteet Puhtaus on hyvän terveyden

Lisätiedot

Seuraavilla ohjeilla pystyt ottamaan luonnollisen asennon suhteessa tauluun:

Seuraavilla ohjeilla pystyt ottamaan luonnollisen asennon suhteessa tauluun: Asento Asento määrittää kuinka sinun tulisi seisoa saadaksesi liikkumattoman tuen ammuntaan. Asento täytyy pystyä ottamaan joka kerta luonnollisesti ja samalla tavalla, tai muuten osumakasassa tapahtuu

Lisätiedot

T y ttöjen pieni punainen

T y ttöjen pieni punainen T y ttöjen pieni punainen w w w.libressegirl.f i Teksti ja toimitus: Ulla Rode ja Susanne Lindblad Ulkoasu: Charlotte Ikjaer Julkaisija: Libresse Puh. 00 000 ISBN: --00--0. painos 00 Kopiointi sallittu,

Lisätiedot

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta

Lisätiedot

HAALARIN- TUUNAUSOPAS. Juha Jysky Julkunen

HAALARIN- TUUNAUSOPAS. Juha Jysky Julkunen HAALARIN- TUUNAUSOPAS 2013 Juha Jysky Julkunen SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 1 Haalarin ja sen tarvikkeiden esittely 2 Haalarimerkkien esittely 4 Tuunaustarvikkeet 5 Ompeluohjeita 6 Tuunaus 12 Heijastimia

Lisätiedot

Leikkaavien työkalujen märkähionta ja teroitus

Leikkaavien työkalujen märkähionta ja teroitus Leikkaavien työkalujen märkähionta ja teroitus Muutokset painoksessa 9.7 Sorvaustyökalujen asetustyökaluun TTS-100 on lisätty uusia muotoja ja tämä kappale on kirjoitettu uudelleen samoin kuin kappaleet,

Lisätiedot

Ville Häyrinen. SAL:n ja SML:n lajien harjoittelun aloittaminen ja ohjaaminen. Tämä opas on ladattavissa ilmaiseksi internetissä osoitteessa:

Ville Häyrinen. SAL:n ja SML:n lajien harjoittelun aloittaminen ja ohjaaminen. Tämä opas on ladattavissa ilmaiseksi internetissä osoitteessa: Ville Häyrinen SAL:n ja SML:n lajien harjoittelun aloittaminen ja ohjaaminen. Tämä opas on ladattavissa ilmaiseksi internetissä osoitteessa: 1 SISÄLLYS: 1. Alkusanat 2 Lähtökohta ammunnan lajiajattelulle

Lisätiedot

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri / HYKS, Synnytykset

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri / HYKS, Synnytykset Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala HUS/Kliininen valokuvaus: Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää HYKS Naisten-

Lisätiedot

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS 1 KETOOSIDIEETTI Kiinteän ja rasvattoman unelmavartalon saavuttaminen ei ole ikinä ollut niin helppoa kuin tässä artikkelissa kerrottujen menetelmien käyttöönottamisen jälkeen. Lihakset kasvavat, läskit

Lisätiedot

Leukapussi. Harrastuksena pet-näyttelyt Marsun näyttleyyn valmisteleminen Veisinkö rottani näyttelyyn? Valokuvakilpailun voittajat!

Leukapussi. Harrastuksena pet-näyttelyt Marsun näyttleyyn valmisteleminen Veisinkö rottani näyttelyyn? Valokuvakilpailun voittajat! Suvi Niemisalo Maustetie 31 90460 Oulunsalo Ellei vastaanottajaa tavoiteta, pyydetään palauttamaan osoitteeseen: Leukapussi Valokuvakilpailun voittajat! Oulun seudun jyrsijäharrastajat ry :n jäsenlehti

Lisätiedot

Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!)

Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!) Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!) Selostan tässä artikkelissa kohtuullisen tarkasti jousen rakentamisohjeet. Suurin osa tiedoista on kerätty kirjasta The Traditional Bowyers Bible volume 1. Kirja,

Lisätiedot

Tietoa proteesin käyttäjälle

Tietoa proteesin käyttäjälle Tietoa proteesin käyttäjälle RUSKEASUO HAKANIEMI Kiskontie 1, 00280 Helsinki Siltasaarenkatu 11, 00530 Helsinki Puh 020 743 1810 Fax 020 743 1818 Puh 020 743 1800 fax 020 743 1808. E-mail: ruskeasuo@soleusproteor.fi

Lisätiedot

Lähde liikkeelle. Juoksuopas Suunnittelu, sisältö ja taitto: Fitra Oy

Lähde liikkeelle. Juoksuopas Suunnittelu, sisältö ja taitto: Fitra Oy Lähde liikkeelle Juoksuopas Suunnittelu, sisältö ja taitto: Fitra Oy Juokseminen on helppo tapa harrastaa liikuntaa. Pue lenkkikengät jalkoihin, laita ulkoiluvaatteet päälle ja pääset lenkille kotioveltasi.

Lisätiedot

ENALY OZX-300AT otsonigeneraattorin käyttöohje

ENALY OZX-300AT otsonigeneraattorin käyttöohje ENALY OZX-300AT otsonigeneraattorin käyttöohje Pakkaus sisältää seuraavat osat: Keskusyksikkö Ilmankuivain, jossa teksti Air Dryer. Kolme silikoniletkua (yksi lyhyt ja kaksi pidempää). Kaksi hohkakiveä

Lisätiedot

Pieni sirkusopas. Sirkusopetusmateriaali peruskoulun opettajille. Tampereen Taidekaaren julkaisuja, osa 2

Pieni sirkusopas. Sirkusopetusmateriaali peruskoulun opettajille. Tampereen Taidekaaren julkaisuja, osa 2 Pieni sirkusopas Sirkusopetusmateriaali peruskoulun opettajille Tampereen Taidekaaren julkaisuja, osa 2 1 2 ESIPUHE Sirkusta ihan kaikille Työskentelen Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Pii Poossa erityisohjaajana.

Lisätiedot

Sisällysluettelo... 1. 1. Tervetuloa varjoliitoharrastuksen pariin... 2. 2. Perustietoa oppilaalle... 2. 3. Varjoliidin... 6. 4. Aerodynamiikkaa...

Sisällysluettelo... 1. 1. Tervetuloa varjoliitoharrastuksen pariin... 2. 2. Perustietoa oppilaalle... 2. 3. Varjoliidin... 6. 4. Aerodynamiikkaa... Varjoliito-opas Tämä opas on Suomen Ilmailuliitto ry:n (SIL) Siipiseurojen varjoliidon peruskoulutukseen tarkoitettu oppimateriaali. Suomen Ilmailuliiton Liidintoimikunta on hyväksynyt tämän oppaan 12.12.2014.

Lisätiedot

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU...

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU... Pentuopas MINÄ OLEN AFGAANINVINTTIKOIRAPENTU... 4 MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON PENNUN, VARSINKIN AFGAANIN HOIDOSSA... 5 ELÄVÄ OLENTO... 5 KÄRSIVÄLLISYYTTÄ... 5 OIKEUDENMUKAISUUS... 5 KUULO... 6 RANKAISU...

Lisätiedot

Painonpudottajan käsikirja. -vinkkejä kisadieettiin painoluokkaurheilijalle. Anja Kärki ja Ismo Mäkinen

Painonpudottajan käsikirja. -vinkkejä kisadieettiin painoluokkaurheilijalle. Anja Kärki ja Ismo Mäkinen Painonpudottajan käsikirja -vinkkejä kisadieettiin painoluokkaurheilijalle Anja Kärki ja Ismo Mäkinen Tämä käsikirja on tehty ennen kaikkea Taekwon- Don SM-tason kilpailijoille ja maajoukkueurheilijoille,

Lisätiedot