1. HENGITYSELIMET. Hengityselimet jaetaan ylä- ja alahengitysteihin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. HENGITYSELIMET. Hengityselimet jaetaan ylä- ja alahengitysteihin."

Transkriptio

1 Hengityselimet 1. HENGITYSELIMET Hengityselimet jaetaan ylä- ja alahengitysteihin. Ylähengitysteihin kuuluvat nenä, sen sivuontelot, suu, nielu ja kurkunpää. Näiden tehtävänä on sisäänhengitysilman lämmittäminen, kostuttaminen ja epäpuhtauksista puhdistaminen. 1. Nenää ja sen sivuonteloita peittää limakalvo, jonka avulla sisäänhengitettävä ilma voidaan kostuttaa. Samoin siellä oleviin värekarvoihin tarttuu ilman epäpuhtauksia ja nenän runsas verisuonitus mahdollistaa ilman lämmityksen. Värekarvat kuljettavat limaa keuhkoputkista kurkunpäähän. Lima ja siihen tarttuneet epäpuhtaudet voidaan niellä ruokatorveen. Nenän kautta sisäänhengitetty ilma on kosteampaa, lämpimämpää ja puhtaampaa kuin suun kautta sisäänhengitetty ilma. Siksi on suositeltavaa hengittää nenän kautta sisään. Kurkunpää sulkeutuu nieltäessä. Hotkittaessa ruokaa voi tämä sulkeutumismekanismi pettää ja ruoka päätyy hengitysteihin, joista se on yskittävä pois. Kurkunpäällä on myös oma osuutensa äänenmuodostuksessa. Alahengitysteihin kuuluvat henkitorvi sekä oikealle ja vasemmalle jakautuvat pääkeuhkoputket, jotka haarautuvat pienemmiksi keuhkoputkiksi ja ilmatiehyeiksi. Henkitorvi on ruston peittämä putki, joka on noin 10 cm pitkä ja läpimitaltaan 2,5 cm. Se jakautuu kumpaankin keuhkoon johtavaksi pääkeuhkoputkeksi. Henkitorven ja pääkeuhkoputkien rustot ovat C-muotoisia renkaita, jotka takaosastaan sulkeutuvat ympyräksi sileän lihaskudoksen avulla. Putket voivat siis laajentua ja supistua takaseinämästään. Pääkeuhkoputket jakautuvat oikealla kolmeen haaraan ja vasemmalla kahteen haaraan. Nämä haarat menevät oikealla keuhkon ylä-, keski- ja alalohkoon, vasemmalla keuhkon ylä- ja alalohkoon. Keuhkoja peittää keuhkopussi, jonka sisempi pinta on kiinnittynyt keuhkojen pintaan ja keuhkolohkojen väliin. Ulompi pinta verhoaa rintaontelon sisäseinämää. Pintojen väliseen onteloon jää nestettä, joka hengityksen aikana vähentää kitkaa keuhkojen ja rintaontelon sisäseinämän välillä. Rintaontelo rajoittuu palleaan, tärkeimpään hengityslihakseen (kts. Kalvo 6).

2 Keuhkojen rakenne 2. KEUHKOJEN RAKENNE Pääkeuhkoputkien haarat jakautuvat kertaa pienemmiksi keuhkoputkiksi, ilmatiehyeiksi ja edelleen keuhkorakkulatiehyeiksi päätyen lopulta varsinaiseen hengityskaasujen vaihtoyksikköön, keuhkorakkulaan. Ensimmäiset keuhkorakkulat alkavat ilmestyä keuhkoputken jakaannuttua kertaa. 2.

3 Keuhkoputkien rakenne 3. KEUHKOPUTKIEN RAKENNE Keuhkoputkien rustoinen rakenne häviää niiden jakaantuessa ja läpimitan pienentyessä. Se häviää kokonaan, kun keuhkoputken läpimitta on noin yksi millimetri ja keuhkoputki muuttuu ilmatiehyeksi. Ilmatiehyet ovat muodostuneet sileästä lihaksesta ja sidekudoksesta. Rakenteensa takia ne voivat mennä kasaan paineisissa olosuhteissa ja hengityskaasujen kulkeutuminen keuhkorakkulaan ja sieltä pois voi estyä. 3.

4 Keuhkorakkula ja kaasujenvaihto 4. KEUHKORAKKULA JA KAASUJENVAIHTO Varsinainen hengityskaasujen vaihto tapahtuu n. 300 miljoonassa keuhkorakkulassa, alveolissa. Yhtä keuhkorakkulaa ympäröi 1000 verkkomaista keuhkoverisuonta. Hengityskaasut siirtyvät keuhkorakkulan ja keuhkoverisuonten pintojen välisessä diffuusiossa. Keuhkorakkuloiden ja keuhkoverisuonten välinen pinta-ala voi olla m 2, jopa 100 m 2 ; kuitenkin vähintään 35 kertaa suurempi kuin ihmisen kokonaispinta-ala. Mitä suurempi pinta-ala sen tehokkaampi on hengityskaasujen - hapen ja hiilidioksidin - vaihto. 4. Happi siirtyy keuhkorakkulasta keuhkoverisuonten valtimoihin ja kiinnittyy veren punasolun hemoglobiiniosaan. Sydämen pumppaamana hemoglobiinissa oleva happi kulkeutuu edelleen kudoksiin, jotka tarvitsevat happea polttaakseen ravintoaineet energiaksi. Tässä palamisprosessissa muodostuu hiilidioksidia, joka siirtyy kudoksista laskimoita pitkin keuhkoverisuonten laskimoihin ja sieltä edelleen keuhkorakkulaan uloshengitettäväksi. Ahtaumatyyppisissä keuhkosairauksissa kuten astmassa ja keuhkoahtaumataudissa hengityskaasujen kulku ahtautuneissa hengitysteissä on pienentynyt. Emfyseemassa keuhkot ovat laajentuneet ja keuhkojen normaali liike on estynyt tai toimivan keuhkokudoksen määrä on vähentynyt.

5 Keuhkoputken limakalvo 5. KEUHKOPUTKEN LIMAKALVO Kaikkialla hengitysteissä on limaa erittäviä pikarisoluja ja värekarvoja lukuun ottamatta kurkunpäätä ja viimeisimpiä ilmatiehyeitä. Värekarvasolut ovat jatkuvassa liikkeessä työntäen limaa ja limaan tarttuneita epäpuhtauksia ylöspäin kohti isompia keuhkoputkia ja lopulta pääkeuhkoputkiin, josta ne voidaan yskiä pois. Keuhkoputkien seinämän rakenne täydentää nenän ja ylähengitysteiden aloittamaa puhtaanapitotehtävää. 5.

6 Hengittäminen 6. HENGITTÄMINEN Hengittämiseen osallistuvat hengityslihakset, jotka liikuttavat luista rintakehää. Hengityslihakset jaetaan sisään- ja uloshengityslihaksiin. Tärkein sisäänhengityslihas on pallea, joka jakaa vatsaontelon ja rintaontelon. Pallea on kupolia muistuttava ohut lihaksinen 6. levy, joka voi painua jopa 10 cm alaspäin voimakkaan sisäänhengityksen aikana. Päälle päin tämä näkyy vatsan pullistumisena ulospäin. Normaalin sisäänhengityksen aikana rintaontelon koko kasvaa ylös-alassuunnassa pallean painuessa alaspäin ja etu-takasuunnassa kylkiluiden noustessa ylöspäin. Uloshengityksen aikana pallea palaa omalle paikalleen ja kylkiluut laskeutuvat alaspäin. Kylkiluita liikuttavat uloimmat kylkivälilihakset, joiden liike näkyy päälle päin myös rintakehän alaosan liikkeenä ulospäin - sivulaajennuksena sisäänhengityksen aikana. Rintakehän liikettä voi kuvata palkeen liikkeellä: sisäänhengityksen aikana palje täyttyy alhaalta (palleasta, kylkiluiden alaosan sivulaajennus) ylöspäin ja uloshengityksessä palkeesta pumpataan ilma ulos, jolloin ilma tyhjenee ylhäältä (rintakehän yläosasta) alaspäin (pallea ja kylkiluiden sivulaajennus palaavat omalle paikalleen). Rauhallisessa lepohengityksessä sisäänhengitys on aktiivinen vaihe ja uloshengitys tapahtuu rentouttamalla sisäänhengityslihakset. Normaaliolosuhteissa hengittäminen on tiedostamatonta eikä se vaadi paljoa energiaa. Sen sijaan esim. vaikeissa keuhkosairauksissa pelkästään hengittämiseen käytettävän energian määrä voi nousta jopa 40% kokonaisenergian kulutuksesta. Hengitystä avustavien lihasten määrä kasvaa ja kiivaassa hengityksessä (rasituksessa ja hengitysvaikeuksissa) toimivat apuhengityslihakset eli kaulan ja rintakehän yläosan lihakset. Voimakkaassa uloshengityksessä toimivat myös vatsalihakset ja sisemmät kylkivälilihakset. Vatsalihakset aktivoituvat myös yskittäessä ja aivastettaessa. Aikuisen hengitystiheys on kertaa minuutissa. Hengityksen rytmi on 1:2 - sisään, ulos, ulos. Sisäänhengityslihakset Uloshengityslihakset pallea ulommat kylkivälilihakset apuhengityslihakset (rintakehän yläosan lihakset ja hartialihakset) yläselän lihakset vatsalihakset sisemmät kylkivälilihakset yläselän lihakset

7 Keuhkoputken muutokset astman pahenemisvaiheessa 7. KEUHKOPUTKEN MUUTOKSET ASTMAN PAHENEMISVAIHEESSA 1) Normaali keuhkoputki 2) Limakalvon turvotus Astma on hengitysteiden tulehduksellinen sairaus. Tulehdus keuhkoputkien limakalvolla aiheuttaa sen turpoamisen ja liman erityksen lisääntymisen. Tulehtunut ja turvonnut limakalvo on herkkä ja sen sietokyky erilaisille ärsykkeille kuten tupakansavulle, pölyille, voimakkaille tuoksuille ja rasitukselle on alentunut. Tällöin keuhkoputket supistuvat ja ahtautuvat. Tästä seuraa uloshengityksen vaikeutuminen, joka ilmenee hengenahdistuksena, yskänä ja hengityksen vinkunana. 3) Sitkeän liman muodostus 4) Lihassupistus 7. Limakalvoturvotus, lisääntynyt liman muodostuminen ja keuhkoputken supistuminen häiritsevät kaasujenvaihtoyksikön (keuhkorakkulan) toimintaa.

8 Ärsykkeiden vaikutus keuhkoputken limakalvoon 8. JA 9. ÄRSYKKEIDEN VAIKUTUKSET KEUHKOPUTKEN LIMAKALVOON Erilaiset ulkoiset ärsykkeet kuten nikotiini ja muut tupakansavussa olevat aineet sekä pölyt, hajusteet ja kemikaalit aiheuttavat muutoksia keuhkojen puhtaanapitojärjestelmässä. Jatkuva altistuminen tuhoaa keuhkoputkiston limakalvoa. Ensin tuhoutuvat värekarvasolut, joita irtoaa limakalvon pinnalta. Tällöin liman ja epäpuhtauksien kuljetusmekanismi häiriintyy. Limaa ja epäpuhtauksia kertyy keuhkoputkiin, joissa ne ärsyttävät limakalvoa ja lisäävät tulehdusta. Pitkään jatkuessaan altistuminen voi johtaa keuhkoputken seinämän tuhoutumiseen niin, että limakalvo arpeutuu (sidekudoksen määrä lisääntyy) ja toimivan limakalvon määrä vähenee. Samanlaista tuhoa keuhkoputkissa voivat aiheuttaa hoitamatta jätetty hengitysteiden tulehdus ja astman pahenemisvaihe. Värekarvasolujen irrotessa limakalvolta niiden alla olevat solut vahingoittuvat ja yskänärsytyksen jatkuessa solut muuttuvat epänormaaleiksi. Tällöin keuhkosyövän riski kasvaa. Ärsykkeiden vaikutus keuhkoputken limakalvoon 8. 9.

9 Intervalliliikunta 10. INTERVALLILIIKUNTA Rasitusoireita ja hengenahdistusta liikunnan aikana ja sen jälkeen voidaan ehkäistä tai vähentää oikealla liikuntatavalla - intervalliliikunnalla. Tyypillisimmillään oireita tulee fyysisessä rasituksessa 6-10 minuuttia liikunnan aloittamisen jälkeen. Vaikka liikunta tuolloin lopetettaisiinkin, uloshengitys vaikeutuu vielä minuuttia liikunnan lopettamisen jälkeen. Rasitusoireita esiintyy harvoin myöhäisoireena eli useita tunteja liikunnan jälkeen. Noin 80 %:lla astmaa sairastavista on rasitusoireita. INTERVALLILIIKUNTA LÄÄKITYS PEF ALKUVERRYTTELY HARJOITUS LOPPUVERRYTTELY PEF 10. Kaikissa liikuntamuodoissa kannattaa liikkua intervalleissa. Rasitusta ja aktiivista lepoa vuorotellen tai rasituksen intensiteettiä säädellen rasitusoireita voi hallita tai estää kokonaan niiden ilmaantuminen. Intervalliliikunta 1. Esilääkitys Lääkärin kanssa voi sopia keuhkoputkia avaavan lääkkeen käytöstä esilääkkeenä, oireiden ilmaannuttua liikunnan aikana tai sen jälkeen. Ennaltaehkäisevänä lääke otetaan vähintään 15 minuuttia ennen liikuntaa. 2. Uloshengityksen vaikeutumisen seuraaminen Uloshengityksen vaikeutumista kannattaa seurata PEF-mittarin avulla ennen liikuntaa ja sen jälkeen. Lääkärin kanssa voi sopia myös PEF-arvojen turvallisista vaihtelurajoista. Tämä auttaa seuraamaan lääkkeen tarvetta. Jokainen voi opetella tunnistamaan hengitysvaikeuksia edeltävät oireet. 3. Alkuverryttely Ennen liikuntaa on syytä lämmitellä lihakset, joita tarvitaan varsinaisen liikunnan aikana. Näin ehkäistään liikuntavammoja. Astmaa sairastavan kannattaa tehdä pitkä alkuverryttely, vähintään 10 mieluummin 20 minuuttia, koska tuossa ajassa tulevat ensimmäiset oireet hengityksen vaikeutumisesta, jolloin voi lääkitä itsensä ennen liikuntasuoritusta. Alkuverryttelyn aikana annetaan hengityksen mukautua asteittain nousevaan kuormitukseen ja kehon lämmetä lievään hikoiluun asti. 4. Intervalliharjoitus Fyysisen kestävyyskunnon kannalta tämän vaiheen tulee kestää vähintään 20 minuuttia. Intervallien pituudessa voi käyttää nyrkkisääntöä mitä helpommin oireilee liikunnan aikana ja mitä vaikeahoitoisemmasta astmasta on kysymys, sen lyhyempi on rasitusvaihe. Esim. 10 sek rasitusvaihe/30 sek lepovaihe, 30 sek rasitusvaihe/60 sek lepovaihe, 2 min rasitusvaihe/5 min lepovaihe Rasitusvaiheen on oltava kuitenkin lyhyempi kuin 6 minuuttia, jolloin useimmille alkaa ilmaantua oireita. Aktiivisessa lepovaiheessa voi venytellä lihaksia tai liikkua alhaisella rasitustasolla. 5. Loppuverryttely Loppuverryttelyn aikana palautetaan lihakset lepotasolle ja ehkäistään lihasten kipeytymistä. Tarvittaessa voi puhaltaa PEF:n ja seurata arvon muuttumista vielä puoli tuntia liikunnan jälkeenkin, jolloin seuraavalla kerralla voi säädellä esilääkkeen käyttöä ja liikunta-annosta sopivaksi.

10 HENGITYS-KALVOSARJAN SISÄLTÖ 1. HENGITYSELIMET 2. KEUHKOJEN RAKENNE 3. KEUHKOPUTKIEN RAKENNE 4. KEUHKORAKKULA JA KAASUJENVAIHTO 5. KEUHKOPUTKEN LIMAKALVO 6. HENGITTÄMINEN 7. KEUHKOPUTKEN MUUTOKSET ASTMAN PAHENEMISVAIHEESSA ÄRSYKKEIDEN VAIKUTUS KEUHKOPUTKEN LIMAKALVOON 10. INTERVALLILIIKUNTA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA HENGITYSTÄ TAPAHTUU KAIKKIALLA ELIMISTÖSSÄ 7 Avainsanat hengitys hengityskeskus hengitystiet kaasujenvaihto keuhkorakkula keuhkotuuletus soluhengitys HAPPEA SAADAAN VERENKIERTOON HENGITYSELIMISTÖN

Lisätiedot

HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA:

HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA: Fysioterapia 1 (6) HENGITYS RASITUKSESSA JA HENGENAHDISTUSTILANTEESSA: PALLEAHENGITYS: Pallea on tärkein sisäänhengityslihas. Se on ohut, litteä lihas rintakehän ja vatsaontelon välissä. Suorita harjoitus

Lisätiedot

Hengityshiston itseopiskelutehtäviä

Hengityshiston itseopiskelutehtäviä Hengityshiston itseopiskelutehtäviä HEIKKI HERVONEN Kuva Netter. The Ciba Collection LUKU 1 Hengityshiston itseopiskelutehtäviä 1. Nenä, nenäontelo ja nenän sivuontelot, nielu ja larynx (RP6p s665-670;

Lisätiedot

TYPPIOKSIDIANALYYSI. Pt-NO-ex. Katriina Jokela bio6sn 2009

TYPPIOKSIDIANALYYSI. Pt-NO-ex. Katriina Jokela bio6sn 2009 TYPPIOKSIDIANALYYSI Pt-NO-ex Katriina Jokela bio6sn 2009 Typpioksidianalyysi Typpioksidianalyysi on viimeaikoina yleistynyt tutkimus jota käytetään astman diagnostiikassa. Astma aiheuttama eosinofiilinen

Lisätiedot

HENGITYSOPAS Itsehoitoa fysioterapian keinoin

HENGITYSOPAS Itsehoitoa fysioterapian keinoin HENGITYSOPAS Itsehoitoa fysioterapian keinoin Opas on tarkoitettu henkilöille, joilla on ahtauttava keuhkosairaus tai muuta hengittämiseen liittyvää ongelmaa. Sisällys Sivu 1 Hengityselimistön rakenne

Lisätiedot

Kappale 7. Hengityselimistö

Kappale 7. Hengityselimistö Kappale 7 Hengityselimistö YOGASOURCE FINLAND 2016 HENGITYSELIMISTÖ 1 YLEISTÄ Hengityselimistö osallistuu homeostaasiin mahdollistamalla happi- ja typpikaasujen vaihdon ilmakehän, verenkierron ja kudosten

Lisätiedot

Hengitä ja hengästy. Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää.

Hengitä ja hengästy. Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Hengitä ja hengästy Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Hengitä ja hengästy! Hengittäminen on itsestäänselvyys, automaattinen toiminto. Vuorokaudessa

Lisätiedot

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason Osa 1 Hengitys ja tuki 25.01.2018 Ólafur Torfason Hengitys Esimerkkivideo pallean liikkeestä (ei ääntä) https://www.youtube.com/watch?v=5jron_sm5gc Sisäänhengityksen aikana: Pallea liikkuu alaspäin Rintakehä

Lisätiedot

Hengitä ja hengästy. Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää.

Hengitä ja hengästy. Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Hengitä ja hengästy Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Hengitä ja hengästy! Hengityskaasujen vaihto: Keuhkotuuletuksessa ilma siirtyy ulkoilmasta

Lisätiedot

13. Hengitys II. Keuhkotuuletus, hapen ja hiilidioksidin kulku, hengityksen säätely, hengityksen häiriöitä, happiradikaalit

13. Hengitys II. Keuhkotuuletus, hapen ja hiilidioksidin kulku, hengityksen säätely, hengityksen häiriöitä, happiradikaalit Helena Hohtari Pitkäkurssi I 13. Hengitys II Keuhkotuuletus, hapen ja hiilidioksidin kulku, hengityksen säätely, hengityksen häiriöitä, happiradikaalit Keuhkotuuletus l. ventilaatio Ilman siirtyminen keuhkoihin

Lisätiedot

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki 24.4.2018 Hengityssairaan jumppa 1. Vuorotahti hiihto käsillä + varpaille nousu seisten x10

Lisätiedot

HENGITYSKAASUJEN VAIHTO

HENGITYSKAASUJEN VAIHTO HENGITYSKAASUJEN VAIHTO Tarja Stenberg KAASUJENVAIHDON VAIHEET Happi keuhkoista vereen -diffuusio alveolista kapillaariin -ventilaatio-perfuusio suhde Happi veressä kudokseen -sitoutuminen hemoglobiiniin

Lisätiedot

Astmalapsi liikkuu. allergia.fi

Astmalapsi liikkuu. allergia.fi Astmalapsi liikkuu allergia.fi Sisältö Liikunnan ilo hyvä olo Liikunnan ilo hyvä olo 3 Astma ja liikunta 5 Oikea hengitystekniikka 6 Mikä estää liikkumasta? 8 Liikunnassa otettava huomioon 9 Kannusta lasta

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA Verenkierto toimii elimistön kuljetusjärjestelmänä 6 Avainsanat fibriini fibrinogeeni hiussuoni hyytymistekijät imusuonisto iso verenkierto keuhkoverenkierto laskimo lepovaihe eli

Lisätiedot

TOIMINNALLISET YLEMMÄN RUOANSULATUSKANAVAN HÄIRIÖT JA PUHETERAPIA. Meri Kaartinen 2017 HYKS, pää- ja kaulakeskus, puheterapiayksikkö

TOIMINNALLISET YLEMMÄN RUOANSULATUSKANAVAN HÄIRIÖT JA PUHETERAPIA. Meri Kaartinen 2017 HYKS, pää- ja kaulakeskus, puheterapiayksikkö TOIMINNALLISET YLEMMÄN RUOANSULATUSKANAVAN HÄIRIÖT JA PUHETERAPIA Meri Kaartinen 2017 HYKS, pää- ja kaulakeskus, puheterapiayksikkö ! Potilaalla kaasurefluksikierre (GER normaali), aerofagiaoire! Potilaalla

Lisätiedot

HENGITYS MITÄ ON HENGITTÄMINEN? Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus. Ilmanpaine, hengityskaasujen osapaineet ja valtimoveren happikyllästeisyys

HENGITYS MITÄ ON HENGITTÄMINEN? Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus. Ilmanpaine, hengityskaasujen osapaineet ja valtimoveren happikyllästeisyys HENGITYS Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus MITÄ ON HENGITTÄMINEN? Toiminnallinen tapahtumasarja, jonka avulla ihminen saa energian elintoimintoihinsa Laajasti ottaen hengitykseen kuuluvat: 1. ulkoinen

Lisätiedot

HENGITYS. Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus. L Peltonen

HENGITYS. Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus. L Peltonen HENGITYS Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus L Peltonen 28.1.2013 1 MITÄ ON HENGITTÄMINEN? Toiminnallinen tapahtumasarja, jonka avulla ihminen saa energian elintoimintoihinsa Laajasti ottaen hengitykseen

Lisätiedot

Teksti Kaija Vestervik Koulutettu hieroja HIEROJA 3/1998 Hieroja, huomioi asiakkaan astma hoitotilanteessa PIDÄ ASTMALÄÄKKEET KÄDEN ULOTTUVILLA

Teksti Kaija Vestervik Koulutettu hieroja HIEROJA 3/1998 Hieroja, huomioi asiakkaan astma hoitotilanteessa PIDÄ ASTMALÄÄKKEET KÄDEN ULOTTUVILLA Teksti Kaija Vestervik Koulutettu hieroja HIEROJA 3/1998 Hieroja, huomioi asiakkaan astma hoitotilanteessa PIDÄ ASTMALÄÄKKEET KÄDEN ULOTTUVILLA Astma on yleinen, pitkäaikainen sairaus ja sitä ilmenee kaikenikäisillä.

Lisätiedot

Suomenkielinen laitos: A. Vogel Oy / A. Vogel Institute, PL Vantaa. 2002

Suomenkielinen laitos: A. Vogel Oy / A. Vogel Institute, PL Vantaa. 2002 Opintojakso 4 Hengityselimet Lue tämä ennen kuin aloitat 1. Tämän opintojakson tarkoituksena on antaa perustiedot hengityselinten rakenteesta ja toiminnasta. Se auttaa sinua ymmärtämään hengityselinten

Lisätiedot

Ventilaation huononeminen keuhkojen tilavuuden pienenemisen seurauksena. Ventilaation vaikeutuminen keuhkoputkien ahtautumisen seurauksena 21.9.

Ventilaation huononeminen keuhkojen tilavuuden pienenemisen seurauksena. Ventilaation vaikeutuminen keuhkoputkien ahtautumisen seurauksena 21.9. 1 Uloshengityksen sekuntikapasiteetti FEV1 Nopea vitaalikapasiteetti FVC FEV % = FEV1 /FVC Vitaalikapasiteetti VC Uloshengityksen huippuvirtaus PEF Keuhkojen kokonaistilavuus TLC Residuaalivolyymi RV RV

Lisätiedot

Miten katson lapsen keuhkokuvaa

Miten katson lapsen keuhkokuvaa Miten katson lapsen keuhkokuvaa Käypä hoito -suositus Alahengitystieinfektiot (lapset) Raija Seuri 11.6.2014 Lapsen kuvan tulkinnassa muistettava Hengitysvaihe Huonoon sisäänhengitykseen voi liittyä tiivistymiä,

Lisätiedot

Suurten hengitysteiden kasaanpainumistaipumus jaetaan karkeasti kahteen ryhmään, mutta ilmiöt ovat osittain päällekkäisiä.

Suurten hengitysteiden kasaanpainumistaipumus jaetaan karkeasti kahteen ryhmään, mutta ilmiöt ovat osittain päällekkäisiä. ULOSHENGITYKSESSÄ TAPAHTUVA ISOJEN HENGITYSTEIDEN KASAANPAINUMINEN Suurten hengitysteiden kasaanpainumistaipumus jaetaan karkeasti kahteen ryhmään, mutta ilmiöt ovat osittain päällekkäisiä. Liiallinen

Lisätiedot

Miksi liikenteen päästöjä pitää. Kari KK Venho 220909

Miksi liikenteen päästöjä pitää. Kari KK Venho 220909 Miksi liikenteen päästöjä pitää hillitä Kari KK Venho 220909 Miksi liikenteen päästöjä pitää hillitä Kari KK Venho 220909 Mikä on ilmansaasteiden merkitys? Ilmansaasteiden tiedetään lisäävän astman ja

Lisätiedot

Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn. Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos

Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn. Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos Työikäisen väestön yleistyvä sairaus Astman esiintyvyyden on todettu 12-kertaistuneen

Lisätiedot

sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita?

sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita? sinullako Keuhkoahtaumatauti ja pahenemis vaiheita? Ahdistaako henkeä? Tärkeää tietoa keuhkoahtaumataudista Keuhkoahtaumatauti kehittyy useimmiten tupakoiville ihmisille. Jos kuulut riskiryhmään tai sairastat

Lisätiedot

Symbicort Turbuhaler. Päivämäärä, Versio RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Symbicort Turbuhaler. Päivämäärä, Versio RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Symbicort Turbuhaler Päivämäärä, Versio RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Astma Astma on yleinen hengitysteiden tulehdussairaus,

Lisätiedot

TÄNÄÄN KOHTAAN IPF:N IPF-diagnoosin saaneil e: Opas sairaudesta ja hoitovaihtoehdoista keskusteluun lääkärin kanssa FI/ROCH/161O/O132b MAALISKUU 2O17

TÄNÄÄN KOHTAAN IPF:N IPF-diagnoosin saaneil e: Opas sairaudesta ja hoitovaihtoehdoista keskusteluun lääkärin kanssa FI/ROCH/161O/O132b MAALISKUU 2O17 TÄNÄÄN KOHTAAN IPF:N IPF-diagnoosin saaneille: Opas sairaudesta ja hoitovaihtoehdoista keskusteluun lääkärin kanssa FI/ROCH/161O/O132b MAALISKUU 2O17 MITÄ IPF:N SAIRASTAMINEN TARKOITTAA Idiopaattinen keuhkofibroosi

Lisätiedot

Oma BiPAP-ventilaattorini. Potilasohje BiPAP A30 ja A40

Oma BiPAP-ventilaattorini. Potilasohje BiPAP A30 ja A40 Oma BiPAP-ventilaattorini Potilasohje BiPAP A30 ja A40 Sisäänhengitys. Uloshengitys. Ja kaikki siltä väliltä. Miten se toimii? Perustiedot pähkinänkuoressa Keuhkot ovat elintärkeä elin, joka tuo raikasta

Lisätiedot

ASTMAN VAIKUTUS PALVELUSKELPOISUUTEEN. Sotilaslääketieteen keskus

ASTMAN VAIKUTUS PALVELUSKELPOISUUTEEN. Sotilaslääketieteen keskus ASTMAN VAIKUTUS PALVELUSKELPOISUUTEEN Astman määritelmä Astma on keuhkoputkien limakalvon eosinofiilinen tulehduksellinen sairaus, jossa keuhkoputkien ja keuhkojen toiminta häiriintyy Oireina ovat yöllinen

Lisätiedot

Mitä astma on? Astma on lasten yleisin pitkäaikaissairaus. Sitä sairastaa noin viisi prosenttia suomalaislapsista. Astma voi alkaa missä iässä tahansa ja oireet voivat olla kausiluonteisia tai ympärivuotisia.

Lisätiedot

SISÄELINTEN TUTKIMUSRAPORTTI

SISÄELINTEN TUTKIMUSRAPORTTI SISÄELINTEN TUTKIMUSRAPORTTI Hanna-Riina Raunio 9c Tutkimme 1.11.2012 biologian tunnilla naudan sisäelimiä. Tutkimme munuaisia, maksaa, keuhkoja ja henkitorvea sekä ruokatorvea ja kieltä. Pidin tutkimisesta,

Lisätiedot

Kemialliset taisteluaineet

Kemialliset taisteluaineet Kemialliset taisteluaineet 10.1.2014 Harri Kiljunen, 1 Yleistä: Kemiallinen taisteluaine= mikä tahansa kemikaali, jota käytetään sodankäyntitarkoituksessa Jaetaan ryhmiin vaikutusmekanisminsa perusteella

Lisätiedot

PREDIALYYSIPOTILAAN LIIKUNTA

PREDIALYYSIPOTILAAN LIIKUNTA Sisäinen ohje 1 (5) PREDIALYYSIPOTILAAN LIIKUNTA Liikunnan vaikutukset Predialyysivaiheen kokonaisvaltaisessa hoidossa liikunnalla on tärkeä rooli. Säännöllisellä liikunnalla voi vaikuttaa positiivisesti

Lisätiedot

Tietoa happihoidosta. Oy AGA Ab Linde Healthcare Itsehallintokuja 6, Espoo Puh Linde: Living Healthcare

Tietoa happihoidosta. Oy AGA Ab Linde Healthcare Itsehallintokuja 6, Espoo Puh Linde: Living Healthcare Me Linde Healthcarella kehitämme jatkuvasti tuotteitamme ja palveluitamme terveydenhuollon ja potilaiden tarpeisiin. Viime vuosina tapahtunut kehitys on lisännyt vapautta liikkumiseen ja mahdollisuuksia

Lisätiedot

203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet

203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet 1 / 5 27.11.2015 13:07 Yhteistyökumppanit / Lääkärit ja terveydenhuolto / Lääkkeet ja lääkekorvaukset / Lääkkeiden korvausoikeudet / Erityiskorvaus / 203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat

Lisätiedot

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Lihaskireys ja alentunut nivelliikkuvuus syntyvät usein kehon yksipuolisesta kuormituksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa lihaksiin tasapainohäiriön.

Lisätiedot

Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille

Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille Astmalääkkeiden inhalointitekniikka vauvasta leikki-ikään opas vanhemmille Johdanto Tämän oppaan tarkoituksena on tukea perheen selviytymistä kotona astman kanssa. Oppaassa käsitellään lasten astmalääkkeiden

Lisätiedot

Hengitystiet imetään, kun

Hengitystiet imetään, kun POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- TOIMINTAOHJE 1 (5) HENGITYSTEIDEN IMEMINEN JA SUUN HOITO VUODEOSASTOILLA (aikuispotilaat) Hengitysvajauksesta kärsivän potilaan yskiminen on vaikeutunut ja limaa kertyy hengitysteihin.

Lisätiedot

ALS fysioterapia. Pori Terhi Heikkilä fysioterapeutti

ALS fysioterapia. Pori Terhi Heikkilä fysioterapeutti ALS fysioterapia Pori 29.9.2016 Terhi Heikkilä fysioterapeutti Lihasvoima/harjoittelu ALS: Kohtuullinen liikuntaharjoittelu ei aikaansaa merkittävää haittaa sairauden varhaisvaiheessa (Lui A et al 2009)

Lisätiedot

MODULAARINEN AEROSOLIHOITOLAITE

MODULAARINEN AEROSOLIHOITOLAITE MODULAARINEN AEROSOLIHOITOLAITE MODULAARINEN NEBULA-JÄRJESTELMÄ TAVOITTEENA TÄYDELLISYYS Marcos Mefar on erikoistunut lääkesumuttimiin ja pyrkii kehittämään laitteita, joilla sisäänhengitettävän lääkkeen

Lisätiedot

Verenkierto. Jari Kolehmainen. Kouvolan iltalukio & Kouvolan Lyseon lukio 22/10/2009

Verenkierto. Jari Kolehmainen. Kouvolan iltalukio & Kouvolan Lyseon lukio 22/10/2009 Verenkierto Jari Kolehmainen Kouvolan iltalukio & Kouvolan Lyseon lukio 2009 valtimo pikkuvaltimo hiussuoni pikkulaskimo laskimo Muistisääntö: Valtimo vie verta sydämestä pois, laskimo laskee sydämeen.

Lisätiedot

Hengityskoulu Perusoppimäärä

Hengityskoulu Perusoppimäärä Hengityskoulu Perusoppimäärä Mika Issakainen - Anestesiologian ja tehohoidon erikoissairaanhoitaja - Sairaanhoitaja YAMK - PKSSK Teho-osasto Peruskäsitteet Miksi ihminen hengittää? Saa happea O 2 Poistaa

Lisätiedot

Miksi hengästyn? Anssi Sovijärvi Kliinisen fysiologian emeritusprofessori, HY

Miksi hengästyn? Anssi Sovijärvi Kliinisen fysiologian emeritusprofessori, HY Miksi hengästyn? Anssi Sovijärvi Kliinisen fysiologian emeritusprofessori, HY 3.10.2017 FILHA, reduced version Hapenoton rattaat rasituksessa O2 Kirjassa Sovijärvi A: Miksi hengästyn, Duodecim,2017 Modified

Lisätiedot

ASTMAN OMAHOITOKORTTI

ASTMAN OMAHOITOKORTTI ASTMAN OMAHOITOKORTTI www.hengitys.fi www.astmatesti.fi www.pef.fi Erikieliset astmatestit löydät osoitteesta: www.asthmacontroltest.com GSK, Piispansilta 9 A 00 Espoo Puh. 00 0 0 0, www.gsk.fi GSK-tuoteinfo

Lisätiedot

TieToa keuhkoahtaumataudista ja INSPIOLTO -lääkkeestä

TieToa keuhkoahtaumataudista ja INSPIOLTO -lääkkeestä potilasohje INSPIOLTO-lääkeTTä käyttävien hoidon Tueksi TieToa keuhkoahtaumataudista ja INSPIOLTO -lääkkeestä Mikä on keuhkoahtaumatauti? Hengitysteissä ilma kulkee keuhkoputkia pitkin keuhkoihin. Hengitystiet

Lisätiedot

PEF- JA PIF-MITTARIT ASTMAN DIAGNOSTIIKASSA JA HOIDOSSA. Sairaanhoitaja Minna Suhonen, Soite

PEF- JA PIF-MITTARIT ASTMAN DIAGNOSTIIKASSA JA HOIDOSSA. Sairaanhoitaja Minna Suhonen, Soite PEF- JA PIF-MITTARIT ASTMAN DIAGNOSTIIKASSA JA HOIDOSSA Sairaanhoitaja Minna Suhonen, Soite PEF PEF = uloshengityksen huippuvirtaus (peak expiratory flow) saavutetaan ulospuhalluksen alkuvaiheessa -> mittaukseen

Lisätiedot

HENGITYS JA VERENKIERTO OPPIKIRJOISSA JA OPPILAIDEN KÄSITYKSISSÄ

HENGITYS JA VERENKIERTO OPPIKIRJOISSA JA OPPILAIDEN KÄSITYKSISSÄ HENGITYS JA VERENKIERTO OPPIKIRJOISSA JA OPPILAIDEN KÄSITYKSISSÄ No siis se menee sillei varmaan niinku täst keuhkojen kautta ni sit menee käy tuolla jossain veren niinku verta menee sinne keuhkojen mukana

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito

Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito Keuhkoahtaumatauti pahenemisvaiheen hoito Keuhkoahtautmatauti Mahdollisimman varhainen taudin diagnostiikka Diagnoosi on oikea Optimaalinen lääkitys ja hoito: -tupakoinnin lopetus -lääkitys -kuntoutus

Lisätiedot

HENGITYKSEN HARJOITTAMINEN JA HARJOITTELUN APUVÄLINEET

HENGITYKSEN HARJOITTAMINEN JA HARJOITTELUN APUVÄLINEET HENGITYKSEN HARJOITTAMINEN JA HARJOITTELUN APUVÄLINEET Mirva Valén Kehittämistehtävä Toukokuu 2012 Ammatilliset erikoistumisopinnot Neurologinen fysioterapia Tampereen ammattikorkeakoulu 2 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

HENGITYS. Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus. L Peltonen

HENGITYS. Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus. L Peltonen HENGITYS Hengityksen mekaniikka ja keuhkotuuletus L Peltonen 30.10.2017 Mekaniikka: mekaniikka tutkii voimien vaikutusten alaisten kappaleiden lepoa ja liikettä; pyrkii mallintamaan luonnonilmiöitä Keuhkotuuletus:

Lisätiedot

SUOLAA HAAVOIHIN. Hanna Kekäläinen Viivi Veki. Opinnäytetyö Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Fysioterapia ko. Fysioterapeutti (AMK)

SUOLAA HAAVOIHIN. Hanna Kekäläinen Viivi Veki. Opinnäytetyö Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Fysioterapia ko. Fysioterapeutti (AMK) SUOLAA HAAVOIHIN Astmaatikkojen kokemuksia suolakaivosympäristössä toteutettavasta kuntoutuksesta ja sen vaikutuksista astman hoitoon ja oireiden hallintaan sekä elämänlaatuun Hanna Kekäläinen Viivi Veki

Lisätiedot

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Ensiapukoulutus seuratoimijat 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Tavoitteet Elottomuuden tunnistaminen hengitys Tajuttomuus / Elottomuus 112 aktivointi PPE Hengitys Normaali hengitys on rauhallista, tasaista,

Lisätiedot

Energiaraportti Yritys X 1.8.2014

Energiaraportti Yritys X 1.8.2014 Energiaraportti Yritys X 1.8.2014 OSALLISTUJAT Viimeisin Energiatesti 1.8.2014 +0% 100% Energiatestiin kutsuttiin 10 henkilöä, joista testiin osallistui 10. Osallistumisprosentti oli 100 %. Osallistumisprosentin

Lisätiedot

Urheilijan astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma

Urheilijan astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma Urheilijan astma Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma KYMPPIYMPYRÄ Tietoa ja taitoa kehittävän, terveyttä edistävän ja vammoja ehkäisevän liikunnan ja urheilun tueksi Fyysis-psyykkissosiaalinen

Lisätiedot

Riina Riikonen Anna Siika-aho Muodostelmaluistelijan palauttava harjoitusohjelma hengityksen näkökulmasta

Riina Riikonen Anna Siika-aho Muodostelmaluistelijan palauttava harjoitusohjelma hengityksen näkökulmasta Riina Riikonen 1200460 Anna Siika-aho 1204263 Muodostelmaluistelijan palauttava harjoitusohjelma hengityksen näkökulmasta Metropolia Ammattikorkeakoulu Fysioterapeutti SF12S1 30.11.2015 Tiivistelmä Tekijä(t)

Lisätiedot

Astman diagnostiikka ja hoidon työnjako perusterveydenhuollossa

Astman diagnostiikka ja hoidon työnjako perusterveydenhuollossa Astman diagnostiikka ja hoidon työnjako perusterveydenhuollossa 1.Käynti - lääkärin vastaanotto Astman selvittely - diagnostiikka Oireileva potilas. Ajanvaraus(hoitaja)- Hoidon tarpeen arvio Varataan aika

Lisätiedot

HENGITYSMAKRON ITSEOPISKELU- TEHTÄVIÄ

HENGITYSMAKRON ITSEOPISKELU- TEHTÄVIÄ Kuva: Thieme Teaching Assistant Anatomy Gilroy et al. Hengityselimistö-jakso/Biolääketieteen laitos/ Anatomia HENGITYSMAKRON ITSEOPISKELU- TEHTÄVIÄ HEIKKI HERVONEN Luku 1 OHJEISTUSTA OSAAMIS- TAVOITTEISIIN

Lisätiedot

Liikuntakoneiston huolto

Liikuntakoneiston huolto Liikuntakoneiston huolto Lihakset kaipaavat vahvistamisen lisäksi myös huoltoa. Huolla liikuntakoneistoasi säännöllisin venytyksin ja liikkuvuusharjoituksin. Sisällytä huoltoa jokaiseen harjoitukseesi

Lisätiedot

VENYTTELYOPAS ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT

VENYTTELYOPAS ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT VENYELYOPAS VENYELYOPAS 1. kaula-, niska- ja hartialihakset 2. käsien ja olkapään lihakset 3. rintalihakset 4. vatsalihakset 5. selkälihakset 6. alavartalon lihakset 7. lantion alueen lihakset KAULA-,

Lisätiedot

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä ADACOLUMN -HOITO tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä www.adacolumn.net SISÄLTÖ Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön puolustusjärjestelmä ja IBD...10

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Vinkuna korreloi huonosti hapetuksen kanssa.» Hengitystaajuus korreloi varsin hyvin hengitysvaikeuden asteen ja hypoksian kanssa

Vinkuna korreloi huonosti hapetuksen kanssa.» Hengitystaajuus korreloi varsin hyvin hengitysvaikeuden asteen ja hypoksian kanssa Toistuva uloshengityksen vaikeus tai vinkuna Heikentynyt suorituskyky Rasituksessa ilmenevä yskä tai hengenahdistus Yli 6 viikkoa kestävä (limainen) yskä Jatkuva limaisuus, toistuvat bronkiitit Yskä tai

Lisätiedot

Liikkumisesta hyvää oloa

Liikkumisesta hyvää oloa Liikkumisesta hyvää oloa Sisältö Virittäytyminen Miten liikut nykyisin? Terveysliikunnan vaikutusaika Liikunta vaikuttaa nopeasti Huomioi liikkumisessa Huomioi olosuhteet Repullinen ajatuksia Säännöllisen

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma Lassi Mehtonen Petteri Palviainen DEKOMPRESSIOTAUDIN JA SUKELLUSONNETTOMUUKSIEN ENSIHOITO OPAS PELASTUSLAITOKSELLE Opinnäytetyö Toukokuu 2014 OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

Tietoa keuhkoahtaumataudista ja Spiriva -lääkkeestä

Tietoa keuhkoahtaumataudista ja Spiriva -lääkkeestä POTILASOHJE SPIRIVA -LÄÄKETTÄ KÄYTTävieN HOIDON TUEKSI Tietoa keuhkoahtaumataudista ja Spiriva -lääkkeestä Mikä on keuhkoahtaumatauti? Keuhkoahtaumatauti eli COPD on keuhkojen toimintaa heikentävä sairaus,

Lisätiedot

WELLO2-LAITTEEN PROTOTYYPIN TUTKIMUS

WELLO2-LAITTEEN PROTOTYYPIN TUTKIMUS OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA WELLO2-LAITTEEN PROTOTYYPIN TUTKIMUS Käytettävyyden sekä hengitysharjoittelun vaikutusten ja tuntemusten mittaus T E K I J

Lisätiedot

KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVAN KESTÄVYYSHARJOITTELU Kysely kestävyysharjoittelusta ja siihen liittyvästä ohjauksesta

KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVAN KESTÄVYYSHARJOITTELU Kysely kestävyysharjoittelusta ja siihen liittyvästä ohjauksesta Kaisa Leppämäki & Iiris Lyytikäinen KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVAN KESTÄVYYSHARJOITTELU Kysely kestävyysharjoittelusta ja siihen liittyvästä ohjauksesta Opinnäytetyö Fysioterapia Toukokuu 2015 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

HENGITYSVAIKEUSPOTILAAN HOIDON OSAAMINEN PERUSTASON ENSIHOIDOSSA Tietotestin kehittäminen

HENGITYSVAIKEUSPOTILAAN HOIDON OSAAMINEN PERUSTASON ENSIHOIDOSSA Tietotestin kehittäminen HENGITYSVAIKEUSPOTILAAN HOIDON OSAAMINEN PERUSTASON ENSIHOIDOSSA Tietotestin kehittäminen Ensihoidon koulutusohjelma Ensihoitaja AMK Opinnäytetyö 02.12.2008 Kristiina Järvinen Auli Rentola Metropolia Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Terveysliikunta tähtää TERVEYSKUNNON ylläpitoon: Merkitystä tavallisten ihmisten terveydelle ja selviytymiselle päivittäisistä toimista KESTÄVYYS eli

Terveysliikunta tähtää TERVEYSKUNNON ylläpitoon: Merkitystä tavallisten ihmisten terveydelle ja selviytymiselle päivittäisistä toimista KESTÄVYYS eli TERVEYSLIIKUNNAKSI KUTSUTAAN SÄÄNNÖLLISTÄ FYYSISTÄ AKTIIVISUUTTA, JOKA TUOTTAA SELVÄÄ TERVEYSHYÖTYÄ (passiivisiin elintapoihin verrattuna) ILMAN LIIKUNTAAN LIITTYVIÄ MAHDOLLISIA RISKEJÄ Arki- eli hyötyliikunta

Lisätiedot

Liikkujan astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma

Liikkujan astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma Liikkujan astma Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma KYMPPIYMPYRÄ Tietoa ja taitoa kehittävän, terveyttä edistävän ja vammoja ehkäisevän liikunnan ja urheilun tueksi Fyysis-psyykkissosiaalinen

Lisätiedot

Keuhkojen diffuusiokapasiteettilaitteiden menetelmä- ja tulostasovertailu

Keuhkojen diffuusiokapasiteettilaitteiden menetelmä- ja tulostasovertailu Anna Sievinen Keuhkojen diffuusiokapasiteettilaitteiden menetelmä- ja tulostasovertailu Metropolia Ammattikorkeakoulu Bioanalyytikko (AMK) Bioanalytiikan koulutusohjelma Opinnäytetyö 10.11.2015 Tiivistelmä

Lisätiedot

Laulajan äänenhuolto-opas

Laulajan äänenhuolto-opas Laulajan äänenhuolto-opas Tämä opas on tarkoitettu laulua opiskeleville ja harrastaville. Tarkoituksena on antaa laulajalle lääketieteellistä tietoa omasta lauluelimistöstä, sen toiminnasta ja siihen vaikuttavista

Lisätiedot

LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE

LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE Kissalle määrätty lääkekuuri on erittäin tarkeää antaa ohjeiden mukaan loppuun saakka. Kuitenkin kissan lääkitseminen voi joskus osoittautua haasteelliseksi. Lääkkeen antajan

Lisätiedot

7. MAKSA JA MUNUAISET

7. MAKSA JA MUNUAISET 7. MAKSA JA MUNUAISET 7.1. Maksa myrkkyjentuhoaja SIJAINTI: Vatsaontelon yläosassa, oikealla puolella, välittömästi pallean alla Painaa reilun kilon RAKENNE: KAKSI LOHKOA: VASEN JA OIKEA (suurempi), VÄLISSÄ

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatauti 2007

Keuhkoahtaumatauti 2007 Keuhkoahtaumatauti 2007 Maailmanlaajuisesti jopa 16 miljoonaa ihmistä sairastaa keuhkoahtaumatautia. Kansainvälisten tutkimusten mukaan 56 85 prosenttia tautitapauksista saattaa olla diagnosoimatta (Kinnula,

Lisätiedot

Oma BiPAP-ventilaattori. Käyttäjän opas

Oma BiPAP-ventilaattori. Käyttäjän opas Oma BiPAP-ventilaattori Käyttäjän opas Sisäänhengitys. Uloshengitys. Ja kaikki siltä väliltä. Miten se toimii? Perustiedot pähkinänkuoressa Keuhkot ovat elintärkeä elin, joka tuo raikasta happea kehoon

Lisätiedot

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku Päihdeilmiö-rastirata Tehtävien purku Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat

Lisätiedot

Hevosen hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan sairauksien vaikutus hevosen suorituskykyyn

Hevosen hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan sairauksien vaikutus hevosen suorituskykyyn Hevosen hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan sairauksien vaikutus hevosen suorituskykyyn Anivet 2.2.2018 ELL Jenni Mönki, DiplECEIM, hevosten sisätautispesialisti Poor performance = alentunut suorituskyky

Lisätiedot

Helena Hohtari Pitkäkurssi I. Veri ja Hengitys I. (Kpl 11. ja 13.)

Helena Hohtari Pitkäkurssi I. Veri ja Hengitys I. (Kpl 11. ja 13.) Helena Hohtari Pitkäkurssi I Veri ja Hengitys I (Kpl 11. ja 13.) Veren koostumus Aikuisella ihmisellä verta 4-5 litraa Nestemäinen plasma - vesi - plasmaproteiinit (albumiini, globuliinit, fibrinogeeni)

Lisätiedot

ASTMAN VAIKUTUS PALVELUSKELPOISUUTEEN. Ilmailulääketieteen keskus. Sotilaslääketieteen Keskus

ASTMAN VAIKUTUS PALVELUSKELPOISUUTEEN. Ilmailulääketieteen keskus. Sotilaslääketieteen Keskus ASTMAN VAIKUTUS PALVELUSKELPOISUUTEEN Matti Mäntysaari Sotilaslääketieteen Keskus Astman määritelmä Astma on keuhkoputkien limakalvon eosinofiilinen tulehduksellinen sairaus, jossa keuhkoputkien ja keuhkojen

Lisätiedot

Miten astmahoitaja voi auttaa potilasta saavuttamaan hyvän astman hoitotasapainon

Miten astmahoitaja voi auttaa potilasta saavuttamaan hyvän astman hoitotasapainon Miten astmahoitaja voi auttaa potilasta saavuttamaan hyvän astman hoitotasapainon Mirva Vuorimaa Sairaanhoitaja Tyks 9.3.2017 Hoitajapoliklinikka Tyksin keuhkopoliklinikalla * Toiminta alkoi syyskuussa

Lisätiedot

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille LAPSI SAIRASTAA Opas vanhemmille LUKIJALLE Tässä oppaassa kerrotaan lasten sairauksista. Oppaassa on ohjeita, miten hoidat lasta kotona. Lisäksi neuvotaan, milloin täytyy soittaa terveysasemalle, kun lapsi

Lisätiedot

Liikunta. Terve 1 ja 2

Liikunta. Terve 1 ja 2 Liikunta Terve 1 ja 2 Käsiteparit: a) fyysinen aktiivisuus liikunta b) terveysliikunta kuntoliikunta c) Nestehukka-lämpöuupumus Fyysinen aktiivisuus: Kaikki liike, joka kasvattaa energiatarvetta lepotilaan

Lisätiedot

BLAISE: LIIKUNTA (T4318-T4319)

BLAISE: LIIKUNTA (T4318-T4319) BLAISE: LIIKUNTA (T4318-T4319) 1) TUT_PVM LITE_TESTIPVM 2) Testipvm LITE_SEULA1 3) SEULA1 Tutkimuksen pvm, tarkista oikeaksi, jos ei tämä päivä / / Testauksen pvm / / Onko Teillä jokin sydän-, verenkierto-

Lisätiedot

Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P)

Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P) Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P) 24.01.2018 Astma Infektio KNK ongelmat Allergia Refluksitauti TIC oire (toiminallinen) YSKÄ Hengenahdistus Bronkioliitti Akuutti obstruktiivinen bronkiitti Infektioastma

Lisätiedot

Astma. Eeva-Maija Nieminen Keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT Kliininen opettaja HY HYKS Sydän- ja keuhkokeskus. Astma on

Astma. Eeva-Maija Nieminen Keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT Kliininen opettaja HY HYKS Sydän- ja keuhkokeskus. Astma on Astma Eeva-Maija Nieminen Keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT Kliininen opettaja HY HYKS Sydän- ja keuhkokeskus Astma on Hengitysteiden tulehduksellinen sairaus, johon liittyy vaihteleva, ainakin osittain

Lisätiedot

1.Ampujan fyysinen valmennus. 2. Ampujan psyykkinen valmennus. 3. Valmennuksen suunnittelu

1.Ampujan fyysinen valmennus. 2. Ampujan psyykkinen valmennus. 3. Valmennuksen suunnittelu 1.Ampujan fyysinen valmennus 2. Ampujan psyykkinen valmennus 3. Valmennuksen suunnittelu Ampujan fyysinen harjoittelu Kysymys: Miksi ampujan täytyy olla fyysisesti hyvässä kunnossa? *kestääkseen lajiharjoittelua

Lisätiedot

Hengityselimistön lääkkeet

Hengityselimistön lääkkeet Hengityselimistön lääkkeet Salla Kalsi Proviisori Yskän hoidossa käytettävät lääkkeet Yskä on normaalisti keuhkoja suojeleva refleksitoiminta Tilapäinen yskä ei yleensä vaadi hoitoa Yskänlääkkeiden tehoa

Lisätiedot

Hengityspalje fysioterapeutin työvälineenä. Fysioterapeutti Raija Uuttu-Sinervä

Hengityspalje fysioterapeutin työvälineenä. Fysioterapeutti Raija Uuttu-Sinervä Hengityspalje fysioterapeutin työvälineenä Fysioterapeutti Raija Uuttu-Sinervä 5.10.2016 Hengityspalje Hengityspalje: käsiventilaattori, ambu, varastotilauksessa kulkee nimellä elvytyspalje. Neuromuskulaarisen

Lisätiedot

Työkyvyn arviointi keuhkosairauksissa

Työkyvyn arviointi keuhkosairauksissa Työkyvyn arviointi keuhkosairauksissa Irmeli Lindström 12.5.2017 Työterveyslaitos Esittäjän Nimi www.ttl.fi 1 Työkyvyttömyys käsitteenä Perustuu sairausvakuutus-, työeläke-, kansaneläke- sekä ammattitauti-

Lisätiedot

25.10.2011 Minna Virola. Keuhkoahtaumapotilaan liikunta ja ravitsemus

25.10.2011 Minna Virola. Keuhkoahtaumapotilaan liikunta ja ravitsemus 25.10.2011 Minna Virola Keuhkoahtaumapotilaan liikunta ja ravitsemus Liikunta Keuhkoahtaumatautiin sairastuvat vähentävät liikkumistaan ja välttävät hengästymistä hengenahdistuksen pelossa. Joidenkin tutkimusten

Lisätiedot

Yskiminen ja yskimisen tehostaminen. Kristiina Rantakaisla Fysioterapeutti Lihastautiliitto ry

Yskiminen ja yskimisen tehostaminen. Kristiina Rantakaisla Fysioterapeutti Lihastautiliitto ry Yskiminen ja yskimisen tehostaminen Kristiina Rantakaisla Fysioterapeutti Lihastautiliitto ry Yskiminen Kaikkien yskimiseen osallistuvien lihasten hallinta ja koordinaatio pallea vatsalihakset keuhkotilavuus

Lisätiedot

BIODROGA SYSTEMS VITALIS HIERONTA Aktivoiva syväkudos hieronta.

BIODROGA SYSTEMS VITALIS HIERONTA Aktivoiva syväkudos hieronta. VITALIS HIERONTA BIODROGA SYSTEMS VITALIS HIERONTA Aktivoiva syväkudos hieronta. Johdanto Friktio eli hankaus on termi, jota käytetään sormenpäillä tehtävästä syväkudoshieronnasta. Friktio on täsmällisiä

Lisätiedot

Palleahengitys Verenkierron vilkastuttaminen Yskiminen

Palleahengitys Verenkierron vilkastuttaminen Yskiminen Vatsaleikatulle... Tämän oppaan tarkoituksena on antaa tietoa vatsa-leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta. Liikkuminen ja sopiva harjoittelu edistävät leikkauksesta toipumista. Liian varhain aloitettu

Lisätiedot

Ihmiskeho. Ruoansulatus. Jaana Ohtonen Kielikoulu/Språkskolan Haparanda. söndag 16 februari 14

Ihmiskeho. Ruoansulatus. Jaana Ohtonen Kielikoulu/Språkskolan Haparanda. söndag 16 februari 14 Ihmiskeho Ruoansulatus Ruoansulatus Keho voi ottaa talteen ja käyttää hyvin pieniä molekyylejä. Useimmat ravintoaineet ovat suuria molekyllejä. Ravintoaineet on hajotettava pieniksi osasiksi ennen kuin

Lisätiedot

Juoksukoulu ( 3.5.2016

Juoksukoulu ( 3.5.2016 Juoksukoulu ( 3.5.2016 Klo 8:00 luento juoksuharjoi3elusta Klo 8:30-10:00 koordinaa8oharjoitus + videoklinikka Juoksuharjoituksen aikana mahdollisuus tehdä Asicsin askelanalyysi ja hankkia juoksukengät

Lisätiedot

CPAP-HOITO AKUUTISSA HENGITYSVAJAUKSESSA Opetusvideo hoitotyön opiskelijoille

CPAP-HOITO AKUUTISSA HENGITYSVAJAUKSESSA Opetusvideo hoitotyön opiskelijoille KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Sairaanhoitajakoulutus Maija Byckling Heikki Pehkonen CPAP-HOITO AKUUTISSA HENGITYSVAJAUKSESSA Opetusvideo hoitotyön opiskelijoille Opinnäytetyö Lokakuu 2017 OPINNÄYTETYÖ Lokakuu

Lisätiedot

KEUHKOAHTAUMATAUTI JA LIIKUNTA. Alueellinen keuhkoahtaumatautikoulutus Lappeenrannan kaupungintalo 18.9.2013 ft Outi Wirén SOTE / Helsinki

KEUHKOAHTAUMATAUTI JA LIIKUNTA. Alueellinen keuhkoahtaumatautikoulutus Lappeenrannan kaupungintalo 18.9.2013 ft Outi Wirén SOTE / Helsinki KEUHKOAHTAUMATAUTI JA LIIKUNTA Alueellinen keuhkoahtaumatautikoulutus Lappeenrannan kaupungintalo 18.9.2013 ft Outi Wirén SOTE / Helsinki Tutkimusten mukaan keuhkoahtaumapotilaat liikkuvat vain puolet

Lisätiedot