Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5)"

Transkriptio

1 Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5) Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2016 on Vesi jättää jäljen Vesi jättää jäljen on valtakunnallinen neuvonnan kärki Tämä yhdistää ruoka- ja ravitsemuksen, kodin talouden sekä puutarhan ja ympäristön. Piiristä tilattavien kurssien hinta on marttayhdistyksille 110 euroa + tarvikkeet. Kurssin minimiosallistujamäärä on 8 henkilöä. Järjestä kurssi yhdessä naapuriyhdistyksen kanssa! RUOKA JA RAVITSEMUS Kurssit tilataan Satu Räsäseltä satu.rasanen@martat.fi tai p Vuoden 2016 tavoitteet: korostetaan monipuolista, tavallista ruokaa, hyviä ruokatottumuksia ja ateriarytmiä. Kannustetaan hyvinvointia edistäviin ja kestäviin elintarvikevalintoihin. Ruokasesongit ja luonnonantimet huomioidaan ruoanvalmistuksessa. Tarjotaan mahdollisuus yhdessä tekemiseen ja kädentaitojen kehittämiseen. Ruoan ympäristövaikutuksia pyritään vähentämään välittämällä tietoa ekologisista valinnoista ruoanvalmistuksessa. Herätetään kiinnostus itse tehtyyn ruokaan ja ruoanvalmistustaitojen kehittämiseen Arkiset valinnat Kurssilla valmistetaan maukasta ja terveellistä ruokaa edullisista raaka-aineista. Ruoanlaiton lomassa opetellaan myös suunnitelmallisuutta ja jaetaan vinkkejä, miten ruokamenoissa voi säästää ruoan laadusta tinkimättä. Vartissa valmista Kurssilla tehdään nopeasti valmistuvia arkeen sopivia pää- ja jälkiruokia sekä leivonnaisia. Kurssilla korostetaan suunnittelun merkitystä ja raaka-aineiden monipuolista käyttöä.. Suomineidon voileipäpöytä Näe leipä uusin silmin. Kurssilla opetellaan tekemään leivästä koko ateria. Valmistetaan moderneja voileipiä ja pikkusuolaisia. Kurssilla saadaan tietoa leivästä, viljasta ja viljan merkityksestä ravitsemuksessa ja keskustellaan leivän merkityksestä suomalaisille. Kurssilla tehdään erilaisia sesonginmukaisia voileipiä ja leipäpohjaisia tarjottavia. Teen kiehtova maailma ruokakurssi tai luento Puhdas, raikas vesi on hyvän teen perusta. Teetä juodaan eri puolilla maailmaa ja tämän vuoksi teekulttuureja on monenlaisia. Teekursseilla perehdytään teen valmistamiseen ja eri teekulttuureihin. Kurssilla perehdytään teen tuotantoon, eri teelaatuihin, teekulttuureihin, ja teen kanssa sopiviin tarjottaviin.

2 Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5) Martan kalapöytä Kurssilla opetellaan järvikalan käsittelyä ja valmistetaan maukasta arki- ja juhlaruokaa kalasta. Tutuiksi tulevat pateet, hyydykkeet, muhennokset, padat ja leivonnaiset. Käytetään mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman monipuolisesti kotimaisia järvikaloja. Limppua, patonkia ja röpörieskaa Kurssilla tutustutaan rikkaaseen suomalaiseen leipäperinteeseen, maakuntien leipäkulttuuriin sekä muutamiin muiden maiden leipiin. Kurssilla opetellaan leivän leipomisen perusteet. Leivotaan erilaisia leipiä, rieskoja ja sämpylöitä meiltä ja muualta sekä valmistetaan erilaisia sesonginmukaisia levitteitä. Martan kasviskeittiö Kasvisruoat ovat maukkaita, värikkäitä ja monipuolisia. Kasviksista valmistuu terveellistä, maukasta ja kotoista ruokaa. Kurssilla valmistetaan koko perheelle sopivaa kasvisruokaa. Opitaan miten monipuolinen kasvisateria koostetaan. Kurssilla käydään läpi tasapainoisen kasvisruoan kokoaminen ja tarvittaessa myös lasten kasvisruokavalio. Valmistamme erilaisia kasvisruokia ja opetellaan käyttämään mm. soijavalmisteita ja palkokasveja. Sienet, marjat, yrtit - suomalaista superruokaa Tutustutaan Suomen luonnon antimiin, sieniin marjoihin ja yrtteihin. Oppia kurssiaiheen mukaan tunnistamaan ruokasieniä, luonnonmarjoja ja luonnosta saatavia villivihanneksia ja yrttejä. Aiheen mukaan tutustutaan ruokasieniin, luonnonmarjoihin, villivihanneksiin tai yrtteihin. Opetellaan tunnistamaan eri lajeja. Valmistetaan ruokaa luonnonantimista. HUOM. Sienikurssien tilaukset Ritva Otvalta, ritva.otva@martat.fi tai p Villiinny villiyrteistä Suomen luonto tarjoaa villejä elämyksiä. Luonnonyrttien tunnistaminen ja keräily on mukava harrastus. Villiyrteillä saa myös ruokiin uusia vivahteita. Tutustutaan villiyrtteihin, luennon, yrttiretken ja ruoanlaiton kautta. Helppoa leivontaa erikoisruokavaliota noudattaville Kurssilla tutustutaan erikoisruokavalioihin ja niihin sopiviin raaka-aineisiin. Kurssilla valmistetaan suolaisia ja makeita leivonnaisia jotka käyvät erikoisruokavaliota noudattavalle ja samalla myös koko perheelle herkutteluhetkiin. Tutuiksi tulevat mm. gluteiiniton, laktoositon, maidoton, munaton ja hiivaton erikoisruokavalio. Ruokaa sydänystävälle Pidä huolta itsestäsi. Hyvä ruoka ja terveelliset elämäntavat auttavat pysymään terveenä ja energisenä. Opetellaan tekemään sydänystävällistä arkiruokaa. Kurssilla käsitellään uusia ravitsemussuosituksia ja hyviä valintoja. Afrikkalaisia makuja Kurssilla perehdytään Kamerunin ja Swazimaan ruokakulttuuriin. Kurssilla opitaan valmistamaan afrikkalaista ruokaa. Piirakka-ilta Opetellaan valmistamaan erilaisia perinneleivonnaisia. Tutuksi tulevat vatruskat, karjalanpiirakat, rönttöset, kokkoset, tsupukat ja monet muut perinneherkut.

3 Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5) Pikkuleipien monet muodot Harjoitellaan valmistamaan pursotettuja, kaaviloituja, leikattuja ja omin käsin muotoiltuja pikkuleipiä. Kurssilla harjoitellaan tekemään myös Ranskalaista ja Italialaista marenkia. Loput kurssit tilataan Ritva Otvalta tai : Kodin talous Kotivara joustoa yllättäviin tilanteisiin Kotivara on varmuusvarasto ruokaa, juomaa ja välttämättömiä tarvikkeita, niin että kotona pärjää muutaman päivän, jos kauppaan ei pääse esim. sähkökatkoksen tai sairastumisen vuoksi. Martat, nuoret perheet, kaikki asiasta kiinnostuneet. Perehtyä, miten jokainen voi varautua yllättäviin tilanteisiin kotona. Vinkkejä ja neuvoja, miten voi varautua yllättäviin tilanteisiin kotona. Tee veroilmoitus verkossa Martat kertovat edelleen keväällä 2016 yhteistyössä Verohallinnon kanssa, kuinka täydennät helposti veroilmoituksen verkossa. Martat ja seniorit Lisätä yli 65-vuotiaiden veroilmoituksen tekemistä helpommin verkossa. Edistää senioreiden taloudellista j a tietoteknistä osaamista. Veroilmoituksen täydentäminen verkkopalvelussa. Kodinhoito Garderobi Harkitse, korjaa ja kierrätä Suomessa tekstiilijätettä päätyy kaatopaikoille miljoonaa kiloa vuodessa. Tällä on suuret ympäristövaikutukset ja taloudelliset vaikutukset. Huonolaatuisten vaatteiden määrä on lisääntynyt, ylituotantoa on maailmalla enemmän kuin kulutusta. Pyrimme välttämään turhaa tekstiilijätettä antamalla mahdollisuuden korjata tai uudistaa vaatteita ja kodin tekstiilejä OMPELUKONE KÄYTETTÄVISSÄ Haluatko tehdä pieni korjauksia vaatteisiin tai kodin tekstiileihin? Voit tulla piirin toimistolle omatoimisesti lyhentämään lahkeita, ompelemaan ratkeamia ym. pieniä ompelutöitä. Ajankohdat torstaisin klo seuraavina päivinä: 21.1., 18.2., 17.3., ja Maksuton palvelu.(huom , Martat-lehdessä väärä pvm)

4 Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5) Kotipuutarha ja ympäristö Kasvata yrttejä Värikkäät, tuoksuvat yrtit ovat helppoja kasvattaa sekä astioissa että ryytimaassa. Yrttejä voi viljellä laatikoissa ja ruukuissa parvekkeella sekä rivitalon tai kerrostalon pihalla, kukkapenkissä, vihannesmaalla tai varta vasten suunnitellussa ryytimaassa. Yrteistä kiinnostuneet kotipuutarhurit Yrttien tuntemuksen ja viljelytaidon lisääminen. Yrttien valinta, kasvuvaatimukset, kylvö, taimikasvatus, istutus ja hoito. Parvekelaatikon, yrttiruukun ja ryytimaan lajivalikoima, Martan yrtit. Vihervuosi 2016 kaunis hyötykasvi pihassa ja puistossa Valtakunnallinen vihervuosi 2016 Marttojen tavoitteena on parantaa omaa lähiympäristöä hyötyviljelyä lisäämällä. Vihervuonna 2016 martat istuttavat kauniita koristekasveja pihoihin ja puistoihin. Marttayhdistykset ja martat, yhteistyö kaupunkien ja kuntien kanssa hedelmäpuiden ja marjapensaiden sekä yrttien lisääntyminen puistoissa ja kotipihoissa. Martan ekokoti Marttojen Ekokoti -opintokerhossa mietitään oman kodin kulutustottumuksia. Tavoitteena ovat helposti toteutettavat ympäristölle ja kukkarolle hyvää tekevät muutokset. Ekokoti-portaalista kurssitarjottimelle voidaan valita myös sopivia yksittäisiä luentoaiheita. Asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja ostotapoihin liittyvien mittausten pohjalta jokainen ekokotilainen asettaa itselleen sopivat muutostavoitteet, jotka pyrkivät toteuttamaan opintokerhon aikana. Moodle-opintoalustalle rakennetusta Ekokoti-portaalista löytyvät laskurit kulutuksen mittaamiseen ja linkit tiedon lähteille. Piirit voivat järjestää Ekokoti-koulutuksia ympäristöasioista kiinnostuneille martoille. Koulutuksessa opitaan käyttämään Moodle-opintoalustaa ja saadaan tietoa, taitoja ja ideoita vertaisopintoryhmän perustamiseen ja ohjaamiseen omassa marttayhdistyksessä. Ekokoti voi olla myös osa taitoavainsuorituksia. Aineisto Ekokoti-portaali Moodlessa. Aineisto on avoin kaikille /kodinhoito/ekokoti2/ Ekokotiaineistosta neuvoja voi helposti koota sopivia tietoisku/luentopaketteja

5 Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5) Taitomerkkikoulutus keskitetään Pohjois-Savoon 2016 Taitomerkkien ja opintotoiminnan valtakunnallinen hoitaminen keskittyy alkaen Kuopioon, Pohjois-Savon Martoille. Muutoksen myötä ohjaus ja tehtävien tarkastus sekä opintotoiminnan koulutus tapahtuu samasta paikasta. Koulutusten toteutuksesta voi sopia opintovastaava Tiina Ikosen kanssa. Sinustako martta Marttatoiminnasta kiinnostuneet henkilöt. Antaa perustiedot järjestömme toiminnasta ja perustehtävästä. Innostaa mukaan monipuoliseen marttatoimintaan ja löytää uusille jäsenille sopiva, oma kotiyhdistys. Antaa tietoa marttatoiminnasta ja tarjota uusille, toiminnasta kiinnostuneille mahdollisille jäsenille kanavia liittyä yhdistykseen. Uuden jäsenen ilta Uudet jäsenet, jotka ovat liittyneet vuoden sisällä marttoihin. Uusista jäsenistä voi pyytää listan ja yhteystiedot Marttaliitosta, Marja-Liisa Alhonsalolta. Pyynnöt voi jättää (hyvissä ajoin) sähköpostitse Antaa tietoa järjestömme toiminnasta ja perustehtävästä. Kertoa mahdollisuuksista joita yhdistystoiminta, piirin kurssit ja palvelut tarjoavat. Antaa tietoa marttatoiminnasta yhdistyksessä ja piirissä. Aktivoida monipuoliseen osallistumiseen ja marttatoimintaan. Uuden yhdistyksen perustaminen Marttatoiminnasta kiinnostuneet henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita perustamaan oman uuden yhdistyksen. Antaa tietoa ja ohjeet uuden yhdistyksen perustamisesta sekä yhdistystoiminnanvinkkejä. Antaa riittävät tiedot ja materiaalit sekä tuki uuden yhdistyksen perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen. Vuoden 2016 aikana järjestetään neljä valtakunnallista Kauha- ja kukkaro-tapahtumaa: vko 5: Vartissa valmista vko 13: Yrttien kasvatus ja käyttö vko 37: Arkiset valinnat vko 43: Huolla kotiasi-voi paremmin Pop up 2016 (vko 14 ja 42) Kässämartat: aiheet tarkentuvat myöhemmin Kv-martat: Syödään kuin Swazimaassa ja toinen aihe tarkentuu myöhemmin

Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2015 2016 on Vesi jättää jäljen

Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2015 2016 on Vesi jättää jäljen Valtionapuneuvonnan ja järjestötoiminnan kurssitarjotin 2016 1(7) Kurssitarjotin Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2015 2016 on Vesi jättää jäljen Vesi jättää jäljen on valtakunnallinen neuvonnan kärki

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri 2016

Tapahtumakalenteri 2016 Tapahtumakalenteri 2016 Tammikuu ke 20.1. klo 17 la 30.1. klo 10 Helmikuu ti 2.2. klo 17 to 4.2. klo 16.15 to 4.2. klo 17 ti 9.2. klo 17 ma 15.2. klo 17 ma 22.2. klo 10.30-13 ti 23.2. klo 10.30-13 ke 24.2.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Martoissa on arjen mahdollisuus Vuosikokous 26.4.2014 Tavoitteet 2015 Toiminnan tunnettuuden parantaminen sisältölähtöisesti Kestävän kehityksen edistäminen kotitalousneuvonnan

Lisätiedot

Pohjois-Savon Martat ry Tiedote 1/ 2016 14.1.2016

Pohjois-Savon Martat ry Tiedote 1/ 2016 14.1.2016 1 Martta, marttaillaan toiminnallista uutta vuotta! Kiitos innostamisesta, jota olen saanut martoilta toimiessani piirin hallituksessa. Kiitos, että saan jatkaa tulevat kaksi vuotta Pohjois-Savon Marttojen

Lisätiedot

Marttajärjestön ja Pohjois- Karjalan Marttojen ympäristöteemat ja toimet. Maarit Sallinen-Uusoksa/Pohjois-Karjalan Martat ry 5.9.

Marttajärjestön ja Pohjois- Karjalan Marttojen ympäristöteemat ja toimet. Maarit Sallinen-Uusoksa/Pohjois-Karjalan Martat ry 5.9. Marttajärjestön ja Pohjois- Karjalan Marttojen ympäristöteemat ja toimet Maarit Sallinen-Uusoksa/Pohjois-Karjalan Martat ry 5.9.2018 TIETOA MARTOISTA 119-vuotias marttajärjestö on Suomen johtava arjen

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri 2015

Tapahtumakalenteri 2015 Kurssitarjotin 2015 Varsinais-Suomen Martat ry Yliopistonkatu 33 G 20100 Turku p. 010 838 5584 / 050 4481665 (tekstiviestit) varsinais.suomen@martat.fi etunimi.sukunimi@martat.fi www.martat.fi/varsinais-suomi

Lisätiedot

Toimintateema v : Martoissa on arjen mahdollisuus. Elämä on parasta itse tehtynä TIEDOTE 1/2016. Martoille

Toimintateema v : Martoissa on arjen mahdollisuus. Elämä on parasta itse tehtynä TIEDOTE 1/2016. Martoille Etelä-Savon Martat ry Hallituskatu 7 A, 3. krs 50100 Mikkeli p. 0440 228 910 www.martat.fi/etela-savo www.facebook.com/etelasavonmartatvinkkaa 27.1.2016 Toimintateema v. 2014-2016: Martoissa on arjen mahdollisuus

Lisätiedot

Vuosikokous 18.4.2015

Vuosikokous 18.4.2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Vuosikokous 18.4.2015 MARTOISSA ON ARJEN MAHDOLLISUUS TEEMA 2016 Teemakausi 2014-2016 Martoissa on arjen mahdollisuus jatkuu viimeisen vuoden. Tarjoamme tietoja ja taitoja sujuvaan

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry

Pohjois-Karjalan Martat ry 1(10) 1(10) Pohjois-Karjalan Martat ry Kurssitarjotin 2015 Martoissa on arjen mahdollisuus 2(10) 2(10) Kurssitarjotin 2015 Ruoka- ja ravitsemus Ruoan merkitys turvallisuuden tuojana korostuu kiireisessä

Lisätiedot

Kurssitarjotin 2014. Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet:

Kurssitarjotin 2014. Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet: Kurssitarjotin 2014 Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet: Reilua ruokaa arkeen - Kurssilla valmistetaan maukasta ruokaa edullisista raaka-aineista. Ruoanlaiton lomassa opetellaan suunnitelmallisuutta

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry

Pohjois-Karjalan Martat ry 1(13) 1(13) Pohjois-Karjalan Martat ry Kurssitarjotin 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 2(13) 2(13) Kurssitarjotin 2016 Ruoka- ja ravitsemus Ruoan merkitys turvallisuuden tuojana korostuu kiireisessä

Lisätiedot

Uusi Marttala, Kuopion opetuskeittiö/ kurssit ja luennot Haapaniemenkatu 23, Kuopio/ B-ovi

Uusi Marttala, Kuopion opetuskeittiö/ kurssit ja luennot Haapaniemenkatu 23, Kuopio/ B-ovi Savon Martat ry Kirje 4/2017 Ajurinkatu 43 70110 Kuopio 1.9.2017 TOIMISTOT: Marttala/ Piirin toimisto Ajurinkatu 43, 70110 Kuopio puh. 050 339 4260 savon@martat.fi Koulutustilat: Uusi Marttala, Kuopion

Lisätiedot

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I T O AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I T O AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T MARTTAOPINNOILLA Uusia tietoja ja taitoja Sisältöä yhdistystoimintaan Rohkeutta toimimaan yhdistyksessä

Lisätiedot

Kurssitarjotin Lounais-Suomen Martat ry Turku Pori p p

Kurssitarjotin Lounais-Suomen Martat ry Turku Pori p p Kurssitarjotin 2017 Lounais-Suomen Martat ry Yliopistonkatu 33 G Valtakatu 7 C 20100 Turku 28100 Pori p. 050 4481665 p. 050 4122285 lounais-suomi.turku@martat.fi lounais-suomi.pori@martat.fi etunimi.sukunimi@martat.fi

Lisätiedot

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T MARTTAOPINNOILLA Uusia tietoja ja taitoja Sisältöä yhdistystoimintaan Rohkeutta toimimaan yhdistyksessä

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2016

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2016 0 Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2016 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 1 Toimintasuunnitelman tarkennus vuodelle 2016 Marttajärjestön kolmivuotinen teema vuosille 2014-2016

Lisätiedot

KUTSU YSTÄVÄSI MUKAAN MARTTOIHIN

KUTSU YSTÄVÄSI MUKAAN MARTTOIHIN KUTSU YSTÄVÄSI MUKAAN MARTTOIHIN www.martat.fi facebook.com/martatvinkkaa twitter.com/martatvinkkaa & twitter.com/marttaliitto youtube.com/martattv MARTOISSA ON ARJEN MAHDOLLISUUS 2014 2016 Hyvät marttayhdistykset

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMAN PAINOPISTEET

TOIMINTASUUNNITELMAN PAINOPISTEET MARTTATOIMINTA 2020 TOIMINTASUUNNITELMAN PAINOPISTEET TEEMME ARJEN TEKOJA HUOMISTA VARTEN Huominen arki rakentuu tämän päivän teoista. Tiedostamme maapallon rajat ja kohtuullisen kulutuksen välttämättömyyden.

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014 Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja taloudellisen hyödyn lisäksi vapaaehtoistoiminnalla

Lisätiedot

MARTTA- TOIMINTA. Kotitalousneuvonta Ruoka ja ravitsemus Kodin talous ja kuluttaja-asiat Kodinhoito Kotipuutarha ja ympäristö

MARTTA- TOIMINTA. Kotitalousneuvonta Ruoka ja ravitsemus Kodin talous ja kuluttaja-asiat Kodinhoito Kotipuutarha ja ympäristö SINUSTAKO MARTTA HISTORIA Marttajärjestö syntyi vuonna 1899. Suomessa elettiin tuolloin kansallisen heräämisen, naisasialiikkeen ja kansanvalistustyön aikaa. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys

Lisätiedot

AVAINVIESTIT. Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen

AVAINVIESTIT. Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen POP UP -MARTTATAPAHTUMAT AVAINVIESTIT Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen PUHEEN TYYLI Iloinen Konstailematon Ystävällinen JA SÄVY I N H I M I L L I N E N, I H

Lisätiedot

Mikkelin toimisto Hallituskatu 7, Mikkeli puh / Avoinna maanantaisin klo 10-16

Mikkelin toimisto Hallituskatu 7, Mikkeli puh / Avoinna maanantaisin klo 10-16 Savon Martat ry Kirje 1/2018 Ajurinkatu 43 70110 Kuopio 15.1.2018 TOIMISTOT: Marttala/ Piirin toimisto Ajurinkatu 43, 70110 Kuopio puh. 050 339 4260 savon@martat.fi Avoinna maanantaisin klo 10-16 Mikkelin

Lisätiedot

Huom! Muistattehan tehdä nimenkirjoittajien muutosilmoituksen yhdistysrekisteriin, jos yhdistyksen nimenkirjoittajat muuttuvat. (www.prh.fi).

Huom! Muistattehan tehdä nimenkirjoittajien muutosilmoituksen yhdistysrekisteriin, jos yhdistyksen nimenkirjoittajat muuttuvat. (www.prh.fi). Etelä-Hämeen Martat 24.11.2014 Rauhankatu 5 13100 Hämeenlinna Hyvät Jäsenet! Järjestön uusi teema (2015 2016) Vesi jättää jäljen liittyy kestävään kehityksen edistämiseen. Tavoitteena on veden kulutuksen

Lisätiedot

Harkitse, korjaa ja kierrätä! Eduskunnan ympäristövaliokunta Marttaliitto ry/asta Kuosmanen

Harkitse, korjaa ja kierrätä! Eduskunnan ympäristövaliokunta Marttaliitto ry/asta Kuosmanen Harkitse, korjaa ja kierrätä! Eduskunnan ympäristövaliokunta 15.3.2018 Marttaliitto ry/asta Kuosmanen Kohtuullisuus ja kestävät valinnat Järjestö on perustettu v. 1899 Jäseniä 45 000 Yhdistyksiä ja toimintaryhmiä

Lisätiedot

VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN

VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN Käyttäkää Käyttäkää yhdistyskirjettä yhdistyskirjettä avuksi avuksi ensi ensi vuoden vuoden toiminnan toiminnan suunnittelussa. suunnittelussa. Seuraava kirje

Lisätiedot

Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry

Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry Kotirumba rullaamaan Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry Marttaliitto on perustettu v. 1899 Kansalaisjärjestönä Martat edistää kotien ja perheiden

Lisätiedot

Marttojen vertaismarttatoiminta. Ritva Ikonen, Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Marttojen vertaismarttatoiminta. Ritva Ikonen, Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Marttojen vertaismarttatoiminta Ritva Ikonen, Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Vertaismarttatoiminta Marttojen vertaismarttatoiminta Vertaismartta on yhdistysmartta Hän toimii viestinviejänä ja yhteyshenkilönä

Lisätiedot

Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala

Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala VAPAAEHTOISTOIMINTAAN UUSIA MAHDOLLISUUKSIA Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala 1.10.2016 Vapaaehtoistoiminnan toimintamalli Uudenmaan Martoissa Piiri Kouluttaa vapaaehtoisia Tukee, kannustaa ja ohjaa

Lisätiedot

Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016. Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013

Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016. Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013 Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016 Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013 Neuvonnan keskeisimmät sisällöt 2014 Ruokamenoissakin voi säästää Hyötyviljely

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2014

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2014 0 Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2014 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 1 Toimintasuunnitelman tarkennus vuodelle 2014 Marttajärjestön kolmivuotinen teema vuosille 2014-2016

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

TIEDOTE Etelä-Karjalan Martat ry 1 / 2015

TIEDOTE Etelä-Karjalan Martat ry 1 / 2015 1(5) TIEDOTE Etelä-Karjalan Martat ry 1 / 2015 25.2.2015 1. Kutsu Etelä-Karjalan Martat ry:n kevätkokoukseen 2. Jäsenrekisteriuudistus 3. Toiminnan tilastointi 4. Kokousedustajat 2015 ja piiriin palautettavat

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2015

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2015 0 Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2015 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 1 Toimintasuunnitelman tarkennus vuodelle 2015 Marttajärjestön kolmivuotinen teema vuosille 2014-2016

Lisätiedot

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari & KESTÄVÄ ARKI Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari 20.4.2018 OLEMME EDISTÄNEET KESTÄVÄÄ ARKEA JO 119 VUOTTA Välitämme tietoa ja tarjoamme ratkaisuja kohtuulliseen kulutukseen

Lisätiedot

Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus

Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia, sekä kotitalouden arvostusta Toiminnan tarkoitusta toteutetaan järjestämällä

Lisätiedot

Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012

Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012 Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012 1. Kohti joulua 2. Lapin Martat ry:n hallitus 2013 3. Vuoden marttayhdistys 4. Taitoavainkoulutukset 5. Vuoden 2013 teemavuoden sisältö 6. Joululahjavinkkejä

Lisätiedot

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen 115 vuotta Uudenmaan Martat ry 85 vuotta Anne Lempinen Uudenmaan Martat 85 vuotta Tuodaan juhlavuosi osaksi arkea Juhlavuotta tuodaan monin tavoin ja erilaisin tapahtumin esille tavoitteena on, että juhlavuosi

Lisätiedot

Toiminnantilastointi 13.12.2013

Toiminnantilastointi 13.12.2013 Toiminnantilastointi 13.12.2013 Toiminnan tilastointi 2014 Katja Kolehmainen Pohjois-Karjalan Martat ry yhdistyskoulutukset, tammikuu 2014 Toiminnan tilastointi Vuoden 2014 alusta käytössä sähköinen tilastointi.

Lisätiedot

Tehtävä 1. Suunnitellaan ja toteutetaan martoille puolen sivun ilmoitus Helsingin Sanomiin viikolle 35

Tehtävä 1. Suunnitellaan ja toteutetaan martoille puolen sivun ilmoitus Helsingin Sanomiin viikolle 35 Tehtävä 1. Suunnitellaan ja toteutetaan martoille puolen sivun ilmoitus Helsingin Sanomiin viikolle 35 Tehtävä 1. Suunnitellaan ja toteutetaan martoille puolen sivun ilmoitus Helsingin Sanomiin viikolle

Lisätiedot

KUTSU YSTÄVÄSI MUKAAN MARTTOIHIN

KUTSU YSTÄVÄSI MUKAAN MARTTOIHIN KUTSU YSTÄVÄSI MUKAAN MARTTOIHIN Uusi jäsenhankintakampanja alkaa valtakunnallisena sienipäivänä 29.8. ja kestää 30.9. saakka. Jokainen martta ja marttayhdistys haastetaan mukaan kampanjaan: kutsu vähintään

Lisätiedot

MITKÄ OVAT TAVOITTEEMME

MITKÄ OVAT TAVOITTEEMME Uudenmaan Martat ry Toimintasuunnitelma 2017-2019 PUNAINEN LANKA Edistämme kotien toimivaa ja kestävää arkea Edistämme perheiden hyvinvointia Olemme johtava arjen asiantuntija Tarjoamme yhteisön johon

Lisätiedot

ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA

ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA Päivi Känsälä, koordinaattori Valtakunnalliset työpajapäivät Lappeenranta 27.4.2016 Jäsenet 46 600 Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68 Marttapiirit 15 Marttaliitto Paikallinen

Lisätiedot

Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille

Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Tiedote 1/2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Sisällysluettelo 1. Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys 2. Järjestötoiminta Yhdistyksen vuosikokous Luottamushenkilöluettelo

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous

MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous 27.4.2019 MARTAT ON KOTITALOUSNEUVONTA- JÄRJESTÖ Edistämme kotien ja perheiden toimivaa ja kestävää arkea. Toiminnassamme löytää ja oppii yhdessä tekemällä

Lisätiedot

/2018 JÄSENTIEDOTE MARTOILLE JA MARTTAYHDISTYKSILLE. 1. Puheenjohtajan tervehdys 2. Ajankohtaista 3. Toimintakalenteri

/2018 JÄSENTIEDOTE MARTOILLE JA MARTTAYHDISTYKSILLE. 1. Puheenjohtajan tervehdys 2. Ajankohtaista 3. Toimintakalenteri 9/2018 JÄSENTIEDOTE MARTOILLE JA MARTTAYHDISTYKSILLE 17.12.2018 1. Puheenjohtajan tervehdys 2. Ajankohtaista 3. Toimintakalenteri 1. Toiminnanjohtajan tervehdys Joulu on jo pian käsillä ja piirissäkin

Lisätiedot

Uudenmaan Martat Syyskokous

Uudenmaan Martat Syyskokous Uudenmaan Martat Syyskokous 24.11.2012 Marttajärjestön kolmivuotinen teema 2011 2013 on Hidastamalla hyvinvointiin. Teeman sisältönä on vuonna 2013 Hyvinvointia luonnosta ja ympäristöstä. Kotitalousneuvonnan

Lisätiedot

Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä. Kevätkokous 25.4.2013

Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä. Kevätkokous 25.4.2013 Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä Kevätkokous 25.4.2013 Hidastamalla hyvinvointiin -teemakampanja 2011-2013 Aiheena 2013: Hyvinvointia luonnosta ja ympäristöstä Neuvonnan

Lisätiedot

MARTTAOPINNOT 2019 Osaajapassit Harrastusmerkit Taitoavaimet. Marttaliitto

MARTTAOPINNOT 2019 Osaajapassit Harrastusmerkit Taitoavaimet. Marttaliitto MARTTAOPINNOT 2019 Osaajapassit Harrastusmerkit Taitoavaimet Marttaliitto MARTTAOPINNOT Uusia tietoja ja taitoja itselle Sisältöä yhdistystoimintaan Yhdistyksen kehittämistä Vaikuttamismahdollisuuksia

Lisätiedot

/2018 JÄSENTIEDOTE MARTOILLE JA MARTTAYHDISTYKSILLE. 1. Toiminnanjohtajan tervehdys 2. Vuosikokous 3. Ajankohtaista 3.

/2018 JÄSENTIEDOTE MARTOILLE JA MARTTAYHDISTYKSILLE. 1. Toiminnanjohtajan tervehdys 2. Vuosikokous 3. Ajankohtaista 3. 3/2018 JÄSENTIEDOTE MARTOILLE JA MARTTAYHDISTYKSILLE 19.3.2018 1. Toiminnanjohtajan tervehdys 2. Vuosikokous 3. Ajankohtaista 3. Toimintakalenteri 1. Toiminnanjohtajan tervehdys Kolme vuotta sitten tähän

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15 Ruokavalinnoilla on merkitystä s. 8 15 1 Tavoitteet Ruokavalintoihin vaikuttavat tekijät Taito tunnistaa elintarvikkeiden terveellisyydestä kertovia piirteitä 2 Pohdittavaksi Kuka perheessäsi vastaa siitä,

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU Palveluksessanne 31.1.2014 2009 Tampereen Ateria KOUKUN HELMI Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa suurella sydämellä maukkaita aterioita

Lisätiedot

HINNASTO 2015. Etelä-Karjalan Martat ry Y-tunnus 0215705-2. Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin.

HINNASTO 2015. Etelä-Karjalan Martat ry Y-tunnus 0215705-2. Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin. 31.12.2014 HINNASTO 2015 Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin. YHDISTYSTARVIKKEET alv euroa sisältää ALV % Myyntihinta Kunniakirja 0 Veroton myynti AVL 4

Lisätiedot

Naantalin kaupungin Ateriapalvelu

Naantalin kaupungin Ateriapalvelu Naantalin kaupungin Ateriapalvelu Ruoka on yksi ikkuna yhteiskuntaan, globalisoituvaan maailmaan, tuotantoon, talouteen, ympäristöön, omaan ja toisten maiden kulttuuriin, terveyteen ja ravitsemukseen Paljon

Lisätiedot

KURSSITARJOTIN 2018 Pohjois-Karjalan Martat ry

KURSSITARJOTIN 2018 Pohjois-Karjalan Martat ry KURSSITARJOTIN 2018 1(15) KURSSITARJOTIN 2018 Pohjois-Karjalan Martat ry Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2018 Kestävä arki Kotitalousneuvonta 2018 Neuvonnan kärki piirien ja yhdistysten toiminnassa

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry

Pohjois-Karjalan Martat ry KURSSITARJOTIN 2017 1(12) KURSSITARJOTIN 2017 Pohjois-Karjalan Martat ry Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2017 on Syödään yhdessä Neuvonnan viestinnällinen kärki piirien ja yhdistysten toiminnassa on

Lisätiedot

Koukun Helmen kotiateriapalvelu

Koukun Helmen kotiateriapalvelu Koukun Helmen kotiateriapalvelu Palveluksessanne! 2015 Tampereen Voimia Koukun Helmi Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa maukkaita aterioita kotiateriapalvelun asiakkaille.

Lisätiedot

Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen

Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen Raportti Päijät-Hämeen ravitsemusterveyden edistämisen suunnitelmaan liittyvän kyselyn tuloksista 2015 Ravitsemussuunnitelman tavoitteissa erittäin tärkeää

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

TerveysInfo. Erityistä ruokaa : opettajan materiaali Oppaan tarkoituksena on tarjota tieto ja taitopaketti erityisruokavaliota noudattaville.

TerveysInfo. Erityistä ruokaa : opettajan materiaali Oppaan tarkoituksena on tarjota tieto ja taitopaketti erityisruokavaliota noudattaville. TerveysInfo Diabetes ja keliakia: ruokaopas Opas kertoo käytännönläheisesti diabetes ja keliakiaruokavalioiden yhdistämisestä. Se sisältää mm. useita erilaisia raaka aine ja tuotetaulukoita, jotka auttavat

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

Tilitiedot: Keski-Suomen Martat ry, FI82 5290 0220 1917 10, Viite: 8387

Tilitiedot: Keski-Suomen Martat ry, FI82 5290 0220 1917 10, Viite: 8387 2/2015 JÄSENTIEDOTE MARTOILLE JA MARTTAYHDISTYKSILLE 17.2.2015 1. Toiminnanjohtajan terveiset 2. Ajankohtaista 3. Jäsenalennukset 4. Auringonkukilla teatteriin 5. Toimintakalenteri 1. Toiminnanjohtajan

Lisätiedot

Tiedote 4/2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille

Tiedote 4/2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille 1. Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys... 2 2. Syyskokousterveiset... 4 3. Järjestötoiminta... 5 4. Tapahtumat ja retket... 7 5. Kevään kurssit

Lisätiedot

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 2019-2020 Sisältö Ohjeita... 3 VALINNAISAINEET 5. ja 6. LUOKILLE... 6 Bändikurssi... 6 Kielikaruselli... 6 Kotitalous... 6 Kuvataide... 7 Mailapelikurssi... 7 Ipad-taidot...

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus

Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus Asiaa vanhemmille Keski-Suomen Urheiluakatemia/Swimming JKL ry 27.11.2014 Kaisa Kähärä Laillistettu ravitsemusterapeutti, Liikunnanohjaaja AMK Ravinto vaikuttaa: Vireystilaan

Lisätiedot

Mitä on ruokakulttuuri. - kuluttajan silmin?

Mitä on ruokakulttuuri. - kuluttajan silmin? itä on ruokakulttuuri - kuluttajan silmin? toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi Finfood Suomen Ruokatieto ry Kulttuurin Kaukametsä -seminaari Onko ruoka kulttuuria? 7. 8.9.008 istä tuntee vahvan ruokakulttuurin?

Lisätiedot

Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla

Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla 27.3.2019 Anna Päätalo, ravitsemusterapeutti Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yksikkö, Phhyky Meillä on yhteinen ideologia kuntoutumista

Lisätiedot

TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019

TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019 TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019 VKO MA TI KE TO PE joka kuun 1.vko Naisten piiri klo 9.30-10.30 Vetäjät: Tuija & Helena Multasormet klo 12.00-13.00 Vetäjät: Milja, Helena ja Maija Vetäjät:

Lisätiedot

Nuoren liikkujan ruokavalio

Nuoren liikkujan ruokavalio Nuoren liikkujan ruokavalio Rakenna ruokavaliosi hyvälle pohjalle Valitse monipuolisen ruokavalion pohjaksi ruoka-aineita kolmion alaosasta ja täydennä päivittäin seuraavista kerroksista. Huipun sattumat

Lisätiedot

Luennot. >> Aiempien presentaatioideni slideja voi katsoa: slideshare.com/jaakkohalmetoja. Superlatiiveja lautaselle...2

Luennot. >> Aiempien presentaatioideni slideja voi katsoa: slideshare.com/jaakkohalmetoja. Superlatiiveja lautaselle...2 Luennot Olen valikoinut tälle vuodelle 6 pääasiallista luentokonseptia, joiden ympäriltä puhun. Näiden aihealueiden lisäksi eri teemoja voidaan vapaasti yhdistellä kuulijoita parhaalla mahdollisella tavalla

Lisätiedot

MARTTAJÄRJESTÖ 2015. Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 16. Valtakunnallinen

MARTTAJÄRJESTÖ 2015. Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68. Marttapiirit 16. Valtakunnallinen UUDEN MARTTAYHDISTYKSEN PERUSTAMINEN MARTTAJÄRJESTÖ 2015 Jäsenet 48 000 Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68 Marttapiirit 16 Marttaliitto Paikallinen Alueellinen Valtakunnallinen MARTTOJEN KOHDERYHMÄT NUORET

Lisätiedot

Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016 Toimintasuunnitelma 2014. Marttaliiton syyskokous 12.10.2013

Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016 Toimintasuunnitelma 2014. Marttaliiton syyskokous 12.10.2013 Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016 Toimintasuunnitelma 2014 Marttaliiton syyskokous 12.10.2013 Martat tarjoavat Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016 Yhdessäoloa, yhdessä tekemistä, yhteisöllisyyttä

Lisätiedot

Ympäristöluotsitoiminta kuka, mitä, miten ja kenelle?

Ympäristöluotsitoiminta kuka, mitä, miten ja kenelle? Ympäristöluotsitoiminta kuka, mitä, miten ja kenelle? Varkaus 14.1.2015 Reeta Rönkkö Ympäristöluotsi mikä se on? Ympäristöluotsit ovat ympäristöasioista ja ympäristösuhteesta monipuolisesti kiinnostuneita

Lisätiedot

7.4.8. KOTITALOUS VALINNAINEN LISÄKURSSI

7.4.8. KOTITALOUS VALINNAINEN LISÄKURSSI 7.4.8. KOTITALOUS VALINNAINEN LISÄKURSSI 351 TAVOITTEET oppii ymmärtämään hyvien tapojen ja tasa-arvon merkityksen yksilön ja perheen hyvinvoinnin kannalta pohtimaan kotitalouden arjen hallintaa ja sen

Lisätiedot

VAPAA-AIKA, KOTI JA HARRASTUKSET / RUOANVALMISTUS SYKSY

VAPAA-AIKA, KOTI JA HARRASTUKSET / RUOANVALMISTUS SYKSY 130351 KURKISTUS VÄLIMEREN KEITTIÖN ANTIMIIN Halikko 8.9.2015-15.9.2015, 8 oppituntia Lyhytkurssi.Tästä kurssista ei myönnetä alennuksia.tule tutustumaan, valmistamaan ja nauttimaan Välimeren keittiöiden

Lisätiedot

Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke

Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke Hankkeen taustaa Kunnanvaltuuston päätös rakentaa Sodankylään uusi keskuskeittiö Tavoitteena löytää uusi, kannattavampi ja tehokkaampi toimintatapa Uuteen keskuskeittiöön

Lisätiedot

Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille

Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Tiedote 3/2015 Liitteet Tilastointilomake Kurssitarjotin 2016 Kurssitilauslomake 2016 Martan pidot esite 1. Iloa marttailusyksyyn ja vinkkejä

Lisätiedot

Koukun Helmen kotiateriapalvelu. Palveluksessanne!

Koukun Helmen kotiateriapalvelu. Palveluksessanne! Koukun Helmen kotiateriapalvelu Palveluksessanne! Koukun Helmi Kokkimme valmistavat kotiateriapalvelun ateriat Koukun Helmen keittiössä. Valmistamme ja toimitamme aterioita tilauksesta sekä kotihoidon

Lisätiedot

LUOLAVUOREN KOULU KOTITALOUS Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit LISÄYSEHDOTUKSET: 8. luokka

LUOLAVUOREN KOULU KOTITALOUS Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit LISÄYSEHDOTUKSET: 8. luokka LUOLAVUOREN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit 8. luokka KOTITALOUS Taide-ja taitoaineiden valinnaiset tunnit 2 vvh Tavoitteet 8. luokka Käytännön toimintataidot S

Lisätiedot

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Haluamme palvella asiakkaitamme Espoo Catering -liikelaitos järjestää Espoon kaupungin ateriapalvelut. Palveluhenkiset alan ammattilaiset tuottavat

Lisätiedot

Luonnon tuntematon ruoka-aitta

Luonnon tuntematon ruoka-aitta Luonnon tuntematon ruoka-aitta MIKÄ OLISIKAAN SUUREMPI ILO KUIN KATSOA MAATA, JOTA KASVIT VERHOAVAT KUIN KIRJALTU VIITTA, JOHON ON OMMELTU ITÄMAISIA PÄÄRLYJÄ JA JOKA ON KORISTELTU MONENMOISIN HARVINAISIN

Lisätiedot

Ekokumppanuus ja pk-yritysten ympäristöosaaminen

Ekokumppanuus ja pk-yritysten ympäristöosaaminen Ekokumppanuus ja pk-yritysten ympäristöosaaminen Ympäristötieto, -kasvatus ja -toiminta Ympäristöasioiden hallinta sekä materiaali- ja energiatehokkuus TOIMINTA-AJATUS Vanamo-hanke edistää ja tukee Päijät-

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

Suurkeittiön ruokatuotanto 20 osp. Ammattitaitovaatimukset

Suurkeittiön ruokatuotanto 20 osp. Ammattitaitovaatimukset Suurkeittiön ruokatuotanto 20 osp Ammattitaitovaatimukset muokkaa ruokaohjeet tarvittavalle asiakasmäärälle sopivaksi ravitsemussuosituksia suunnittelee ruokalajien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen

Lisätiedot

Tavoitteet. Painonhallinta tukee terveyttä

Tavoitteet. Painonhallinta tukee terveyttä Tavoitteet Sopivan painon pohtiminen Elintapojen vaikutus painonhallintaan terveyttä 3 terveyttä Normaalipaino on suositus paitsi fyysisen myös psyykkisen ja sosiaalisen terveyden kannalta. Pieni yli-

Lisätiedot

Yhdistyskäyttäjän rekisteröityminen, kirjautuminen ja muita hyödyllisiä ohjeita toiminnan tilastointiin 2019

Yhdistyskäyttäjän rekisteröityminen, kirjautuminen ja muita hyödyllisiä ohjeita toiminnan tilastointiin 2019 Yhdistyskäyttäjän rekisteröityminen, kirjautuminen ja muita hyödyllisiä ohjeita toiminnan tilastointiin 2019 Yhdistyksen toiminnan tilastointiohjelman reksiteröitymis- ja kirjautumisnäkymä avautuu osoitteesta:

Lisätiedot

PERINTEISET OTSIKKO PIIRAKAT

PERINTEISET OTSIKKO PIIRAKAT UUTUUSTUOTTEET PERINTEISET OTSIKKO PIIRAKAT Aito karjalanpiirakka 4337 100 x 65 g Kypsäpakaste 6 10 220ºC Höyrytä. Voitele lämpimällä voisulalla. Jäisen tuotteen mitat: pituus 130 mm, leveys 80 mm, korkeus

Lisätiedot

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous.

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Syöminen. Miten maailman yksinkertaisimmasta asiasta tuli maailman monimutkaisin? Joudumme jatkuvasti erilaisten ohjeiden, suositusten ja valintojen

Lisätiedot

AARTEENETSINTÄÄ PORKKANAMAALLA Opettajien kokemuksia suomalaisten koulupuutarhojen toiminnasta ja ruokajärjestelmäopetuksesta

AARTEENETSINTÄÄ PORKKANAMAALLA Opettajien kokemuksia suomalaisten koulupuutarhojen toiminnasta ja ruokajärjestelmäopetuksesta AARTEENETSINTÄÄ PORKKANAMAALLA Opettajien kokemuksia suomalaisten koulupuutarhojen toiminnasta ja ruokajärjestelmäopetuksesta Pro gradu tutkielma, Pinja Sipari 2013 Puutarhakasvatus on ympäristökasvatusta

Lisätiedot

Vuoden 2014 järjestötoimintaa Syyskokous 30.11.2013 Anne Lempinen

Vuoden 2014 järjestötoimintaa Syyskokous 30.11.2013 Anne Lempinen Uudenmaan Martat ry Vuoden 2014 järjestötoimintaa Syyskokous 30.11.2013 Anne Lempinen Pyydä yhdistykseesi vertaismartta Vertaismartat ovat yhdistysten vapaaehtoisia tukihenkilöitä Vertaismartat toimivat

Lisätiedot

MARTTAJÄRJESTÖ Yhdistykset ja Toimintaryhmät Marttapiirit 15. Valtakunnallinen

MARTTAJÄRJESTÖ Yhdistykset ja Toimintaryhmät Marttapiirit 15. Valtakunnallinen PUHEENJOHTAJIEN JA VARAPUHEENJOHTA JIEN KOULUTUS MARTTAJÄRJESTÖ 2016 Jäsenet 46 600 Yhdistykset ja Toimintaryhmät 1200 Marttapiirit 15 Marttaliitto Paikallinen Alueellinen Valtakunnallinen ARVOT Avoin.

Lisätiedot

Kotitalous 7. VUOSILUOKKA, KURSSIT 1 3

Kotitalous 7. VUOSILUOKKA, KURSSIT 1 3 Kotitalous OPPIAINEEN KUVAUS Kotitalouden opetuksen tarkoituksena on kehittää arjen hallinnan edellyttämiä käytännön työtaitoja, yhteistyövalmiuksia ja tiedonhankintaa sekä niiden soveltamista arkielämän

Lisätiedot

Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM

Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM 1 Sisältö Hankehaku 2014 painoalueet Taustalla vaikuttavat asiakirjat Elintarviketurvallisuuselonteko

Lisätiedot

117 vuotta ruoka- ja ravitsemusneuvontaa. Kaisa Härmälä Marttaliitto ry

117 vuotta ruoka- ja ravitsemusneuvontaa. Kaisa Härmälä Marttaliitto ry 117 vuotta ruoka- ja ravitsemusneuvontaa Kaisa Härmälä Marttaliitto ry SIVISTYSTÄ KODEILLE Sivistystä kodeille- yhdistys perustettiin 29.3.1899 Lucina Hagmanin johdolla. Katse oli käännettävä kansan sivistykseen,

Lisätiedot

Sota syöttötuolissa vai satu salaattikulhossa? Ringa Nenonen Laillistettu ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry 21.2.

Sota syöttötuolissa vai satu salaattikulhossa? Ringa Nenonen Laillistettu ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry 21.2. Sota syöttötuolissa vai satu salaattikulhossa? Ringa Nenonen Laillistettu ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry 21.2.2018 Sisältö Ruokakasvatus mitä ja miksi? Lapsen ruokaportaat Terveyttä ruoasta

Lisätiedot