Pohjois-Karjalan Martat ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjois-Karjalan Martat ry"

Transkriptio

1 1(10) 1(10) Pohjois-Karjalan Martat ry Kurssitarjotin 2015 Martoissa on arjen mahdollisuus

2 2(10) 2(10) Kurssitarjotin 2015 Ruoka- ja ravitsemus Ruoan merkitys turvallisuuden tuojana korostuu kiireisessä arkielämässä. Turvallisuuden tunnetta haetaan mitä erilaisimmista ruokavalioista. Marttojen kotitalousneuvonnassa korostetaan monipuolista, tavallista ruokaa, hyviä ruokatottumuksia ja ateriarytmiä. Uusista valtakunnallisista ravitsemussuosituksista välitetään tietoa tietoiskujen avulla, luennoilla ja ruokakursseilla. Terveellisestä ravinnosta kerrotaan erityisesti lapsille ja nuorille sekä ikääntyneille. Ruoan ympäristövaikutuksia pyritään vähentämään välittämällä tietoa ekologisista valinnoista. Suunnitelmallisuudella voidaan vähentää ruokahävikkiä ja säästää ruoka-menoissa. Ruokasesongit ja luonnonantimet tuottavat ruokaelämyksiä. Ruokasesonkeja nostetaan esiin piirien samanaikaisissa neuvontatapahtumissa, Martat lehdessä, Marttojen kotisivuilla ja ruokakursseilla. Luonnonantimien tuntemuksen ja käytön lisääminen tukee luontevasti sesonkiajattelua. Kotiruokaa kolikolla Kursseilla valmistetaan maukasta ruokaa edullisista sesongin raaka-aineista. Ruoanlaiton lomassa opetellaan myös suunnitelmallisuutta ja kuullaan vinkkejä, miten ruoka-menoissa voi säästää. Kasvisten osuutta ruokavaliossa on hyvä lisätä, vaikka ei kasvissyöjä olisikaan. Sekaravinnon syöjäkin voi pitää yhden kasvisruokapäivän viikossa. Kurssin kesto 3 tuntia. Kalaelämyksiä Kurssilla tehdään nopeita ja maukkaita kalaruokia, marinoidaan, paistetaan, keitetään ja haudutetaan. Kurssilla tutustutaan mahdollisuuksien mukaan erityisesti kotimaiseen järvikalaan sen käsittelyyn ja käyttöön. Kurssin kesto 3 tuntia. Martan sushipöytä Kotoista sushia esim. siiasta ja kirjolohesta viikonlopun yllätykseksi tai juhlapyhien pöytään (jo valmiiksi käsitellyistä kaloista). Kurssin kesto noin 3 tuntia. Martan kasviskeittiö Kasvisruoat ovat maukkaita, värikkäitä ja monipuolisia. Kasviksista valmistuu terveellistä, maukasta ja kotoista ruokaa hyvien reseptien kera kannustetaan pitämään ainakin yksi kasvisruokapäivä viikossa. Kurssilla valmistetaan koko perheelle sopivaa kasvisruokaa. Kurssilla opitaan myös miten monipuolinen kasvisateria koostetaan. Vuoden vihannes on erityisroolissa. Kurssin kesto 3 tuntia. Raakaruokaa Raakaruoka on nopeatekoista, hauskaa ja värikästä. Sen tekemiseen käytetään uunin ja lieden sijaan tehosekoitinta ja jääkaappia sekä vain tuoreita luonnonmukaisia raaka-aineita. Kurssin ruoka-aineisiin kuuluvat marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, palkokasvit, siemenet, pähkinät ja kylmäpuristetut öljyt. Näistä loihdimme terveellisen ja maittavan menun. Kurssin kesto noin 3 tuntia.

3 3(10) 3(10) Syö hyvää! -luennot Miten syödä, jotta pysyisit terveenä ja voisit hyvin? Terveellinen ruokavalio on monipuolinen ja joustava. Se ei rajoita turhaan eikä tee elämästä hankalaa. Alla olevista luentoaiheista voi valita kiinnostavimman: Ravitsemussuositukset tutuiksi Oivalluksia lautasella ikääntyvän ruokavalio Syömisen hallintaa- mitä se tarkoittaa? Vinkkejä viisaisiin valintoihin Sydämellistä asiaa ruoasta Aivoruokaa Lisäaineet Vatsan hyvinvointi Suomineidon voileipäpöytä Valmistetaan moderneja sesonginmukaisia voileipiä ja pikkusuolaisia, joista saa koottua vaikka koko aterian. Kurssilla saadaan tietoa leivästä, viljasta ja viljan merkityksestä ravitsemuksessa ja keskustellaan leivän merkityksestä suomalaisille. Tämän kurssin toteuttaminen onnistuu pienemmässäkin keittiössä. Kurssin kesto 3 tuntia. Kattilamatka Kameruniin Patoja porisee Kamerunissa hiilikeittimillä, samoja ruokia voi tehdä Suomessa kotikeittiössä ja päästä pienelle makumatkalle. Matkalla perehdytään kamerunilaiseen ja länsiafrikkalaiseen ruokakulttuuriin ja valmistetaan kamerunilaisia ruokia ja saadaan tietoa Marttojen kehitysyhteistyöstä. Kurssin kesto 3 tuntia. Italialainen ilta Antipasti, primo piatto, dolce valmistamme kurssilla italialaisia makuja ateriakokonaisuudeksi. Italialainen keittiö on malliesimerkki lähiruuasta. Perinteisesti ruoka tehdään niistä raaka-aineista, joita on saatavana omasta maakunnasta, omasta kylästä ja mieluiten vielä omasta pihasta. Me sovellamme ruokiin tuttujen kauppojen raaka-aineita: tomaattia, yrttejä, oliiveja, juustoa, tuorepastaa ja makeaksi lopuksi tiramisun aineksia. Venäläinen tee hetki Puhdas, raikas vesi on hyvän teen perusta. Teetä juodaan eri puolilla maailmaa ja tämän vuoksi teekulttuureja on monenlaisia. Tällä kurssilla perehdytään venäläiseen teen valmistamiseen ja venäläiseen teekulttuuriin ja teen kera nautittaviin herkkuihin. Kurssin kesto n. 2 tuntia. Five O clock tea- viiden tee englantilaisittain. Teetä juodaan eri puolilla maailmaa ja tämän vuoksi teekulttuureja on monenlaisia. Teekursseilla perehdytään teen valmistamiseen ja Englantilaiseen teekulttuuriin. Valmistetaan englantilainen teehetki kolmiovoileipineen ja skonsseineen. Kurssin kesto n. 2 tuntia.

4 4(10) 4(10) Karjalaiset perinneleivonnaiset Karjalaiseen ruokapöytään kuuluvat erottamattomana osana karjalaiset piirakat. Ne ovat sen hienoimpia herkkuja ja edustavat myös suomalaista ruokaperinnettä parhaimmillaan. Maistuisivatko karjalanpiirakat, kukkoset, kokkoset, ilomantsilaiset vatruskat, supikkaat tai sulhaspiirakat? Kurssilla valmistetaan valinnan mukaan muutama erilainen karjalainen leivonnainen. Kurssin kesto n. 3 tuntia. Lanttukukko Kurssi vaatii keittiön, jossa on monta uunia. Jokainen kurssilainen valmistaa kuoritaikinan, täytteen ja kokoaa oman pienen lanttukukon (hiivataikinaan). Ruskistamisen ja käärimisen jälkeen kukko otetaan kainaloon ja viedään kotiin hautumaan. Kurssin kesto n. 2,5 tuntia. Ruisleipä-havaintoesitys (Marttakeskus Joensuu) Kurssilla käydään läpi havaintoesityksellä perinteisen ruisleiväntekovaiheet taikinanjuurta käyttäen. Kurssilaiset saavat halutessaan leivänjuuren. Kurssin kesto n. 2 h Pikkukokki keittiössä Lapset ovat innokkaita kokkaamaan. Kurssilla pieni kokki (kouluikäinen) oppii käyttämään keittiön perustyövälineitä ja valmistamaan helppoja välipaloja tai leivonnaisia. Kurssin kesto 2,5 h Villejä makuja villiyrteistä Aiheen mukaan tutustutaan villivihanneksiin tai yrtteihin, opetellaan tunnistamaan eri lajeja ja/tai valmistetaan ruokaa luonnonantimista. Vuoden yrtti on erityisroolissa. Kurssin kesto n. 2,5-3 tuntia. Lumoavat marjat Tällä kurssilla raaka-aineena on kotoiset marjat, jotka houkuttelevat kokeilemaan erilaisia ruokia, jälkiruokia ja leivonnaisia. Vuoden marja on erityisroolissa. Kurssin kesto 3 tuntia. Sienisilmän verryttelyä luento Millaisesta metsästä löytyy suppilovahverot, miltä näyttää mustavahakas? Sienisilmää voi verrytellä tutustumalla yleisimpiin ja hyviin ruokasieniin, esimerkiksi monipuolisen PowerPoint-esityksen myötä. Luennon kesto 2 tuntia. Kuusten kätköistä - metsäsieniherkut ruokapöytään Sienimetsän vaihtelevista antimista valmistamme herkullisia ruokia, salaatteja, pikku-lämpimiä ja leivonnaisia. Käsittelemme myös säilöntää. Vuoden sieni on erityisroolissa. Kurssin kesto 3 tuntia.

5 5(10) 5(10) Hapansäilöntä Hapansäilöntä on kuivaamisen ohella uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja sienten hapattaminen onnistuu. Kurssilla perehdytään hapansäilönnän alkeisiin. Kurssin kesto 3 tuntia. Muut ruoka- ja ravitsemusaiheet, joihin löytyy aineistoa: - Vikkelä sukkela vierasvara - Limppua, patonkia, röpörieskaa - leivotaan leipää - Kaikenmaailman juurekset ja muutama mukula - Syötävän hyviä salaatteja ja lämpimiä kasvislisäkkeitä - Kastiketta, kiitos! - Lusikka soppaan! - Makumatka Pohjolassa - Niukkuudesta nautintoon - A tasty trip to Finland - Oivalluksia lautasella Kodin talous ja kodinhoito Garderobi Garderobi tiivistyy kolmeen tärkeään asiaan: harkitse, korjaa ja kierrätä. Sen tavoitteena on vastuullinen tekstiilin kulutus ja tekstiilijätteen vähentäminen. Garderobissa kiinnitetään huomiota vaatteiden turhaan kulutukseen, kertakäyttökulutukseen, vaatteiden hoitoon ja korjaamiseen sekä eettisiin kysymyksiin. Aiheeseen pääsee tutustumaan Kauha&kukkarossa 19.1., jossa on mm. tietoisku sekä t- paidan tuunausideoita. Martoille järjestetään Garderobi-ketjukoulutus 7.2., josta saa taustatietoa ja ideoita oman garderobipäivään. Yhdistyksissä aihetta voi nostaa esille Vaatevallankumouspäivänä 24.4., jolloin on mahdollista järjestää esim. vaatteiden korjaus, huolto tai tuunaustyöpaja. Piiri vie garderobiteemaa nuorten pariin mm. Ilosaarirockissa t-paidan tuunauksella. Syksyllä vietetään marttayhdistyksissä vaatteiden vaihto-päivää. Varaudu poikkeustilanteisiin Kotivara on varmuusvarasto ruokaa ja juomaa, niin että kotona pärjää muutaman päivän, jos kauppaan ei pääse esim. sairastuessa tai sähkökatkoksen aikana. Varaudu myös muutenkin poikkeustilanteisiin. Nainen, ota raha-asiat haltuun! Raha on olennainen osa jokaisen naisen elämää. Ilman sitä emme voi elää ja tulla toimeen. Jokainen meistä voi oppia hoitamaan raha-asiat niin, että talous pysyy tasapainossa ja säästöjäkin kertyy niin hyvän kuin pahan päivän varalle. Luennon kesto 1,5 tuntia.

6 6(10) 6(10) Tee veroilmoitusverkossa Martat kertovat huhtikuussa 2015 yhteistyössä Verohallinnon kanssa, kuinka täydennät helposti veroilmoituksen verkossa. Isoäidin kodinhoitovinkit Tule kuuntelemaan kuinka voit käyttää vanhoja aineita uusilla, hyödyllisillä ja hauskoilla tavoilla sekä jakamaan omat konstisi. Kuinka viemärin saa auki ruokasoodalla ja etikalla, liimatarrat pois lasipurkista ruokaöljyllä ja hopeat kiiltäviksi ruokasuolalla. Lisäksi tahranpoistovinkkejä. Luennon kesto 1,5 tuntia. Muut kodintalous ja kodinhoitoaiheet, joihin löytyy aineistoa: - Allergisen koti ja pyykki puhtaaksi - Kodin kemikaalicocktail - Tahrat pois - Kodinhoidon peruskurssi Kotipuutarha ja ympäristö Onnistunut kotipuutarhanhoito edellyttää kasvien tuntemusta, perustietoa kasvien kasvatuksesta sekä viljelytaitoa. Neuvonnalla vahvistetaan kotitarveviljelyn valmiuksia ja ympäristöä säästäviä viljelytapoja. Viihtyisä asuinympäristö edistää terveyttä ja hyvinvointia. Neuvonnalla opastetaan kotipihan ja kasvien valinnassa, sijoittelussa ja hoidossa. Ympäristöneuvonnassa edistetään kestävää kehitystä kannustamalla marttoja hankkimaan tietoa ja pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. Vesi puutarhassa maa kuntoon ja kastelu kohdalleen Viljelytekniikoilla voi vähentää kastelua Kesät ovat kuumia ja kasteluvettä on monesti niukalti saatavilla. Niin koriste- kuin hyötypuutarhassa veden käyttöä voi vähentää erilaisilla viljely-ja kasvatusmenetelmillä ja vähentää näin kastelua. Puutarhassa maan muokkaus, maan pinnan muotoilu, katteet, maanpeittokasvit, kylvö ja istutusajoilla on merkitystä. Myös kasteluveden laatuun, keräämiseen ja tarpeeseen on hyvä kiinnittää huomiota. Kurssin kesto 2-2,5h. Kasvit oikeille paikoille helppohoitoinen piha Kun suunnitellaan ja valitaan kasveja puutarhaan, tulee huomioida kasvien erilaiset tarpeet kasvupaikan suhteen. Kasvit tarvitsevat vettä eri tavalla (kosteikko, kuivan paikan kasvit, nurmikko). Jotta puutarhasta muodostuu helppohoitoinen, on osattava tutkia olevan maan rakenne ennen istutusta, eri maalajien vaikutus kasvien vedenottoon, sekä kuinka määritetään maanparannustarve lapiotestillä. Tutustumme myös erilaisilla kasvupaikoilla viihtyviin kasveihin. Kurssilla perustamme kasvualustan kasviryhmälle, parantaen maaperän istutettaville kasveille sopivaksi. Kurssin kesto noin 2-2,5h.

7 7(10) 7(10) Kasvata herkkuja perusta kasvimaa Mikä onkaan parempaa lähiruokaa, kuin omalla palstalla kasvatettu ruoka. Pieneltäkin kasvimaalta on mahdollista saada kesän salaatit, ruohosipulit, sekä loppusyksystä juureksia, sipulia pöytään. Kuinka perustaisin palstan käytännössä, minkälaiselle paikalle ja miten torjun rikkaruohot sekä kylvän, istutan ja hoidan sitä. Kurssilla saa perustietoa viljelypalstan perustamisesta. Kurssin voi toteuttaa joko luentona tai kurssina käytännössä. Kurssin kesto 2-2,5h. Satoa ruukuista ja laatikoista Hyötykasveja voi viljellä parvekkeella tai pihalla laatikossa tai ruukussa. Laatikkoviljelyyn ja ruukkuviljelyyn sopivat monet hyötykasvit ja -lajikkeet. Mitä pitää huomioida kun perustat esim. laatikkoviljelmän, kasvupaikka jne. Kurssi voidaan toteuttaa joko teoriassa tai käytännössä erimerkiksi perustamalla laatikkoviljelmä. Kurssin kesto noin 2-2,5h. Omasta pihasta makoisia marjoja Koristeelliset marjakasvit kaunistavat pihaa ja antavat samalla makoisia marjoja. Perinteisten mansikan, herukan ja vadelman lisäksi monet koristepensaiksi mielletyt lajit tuottavat kelpo sadon. Pieneen pihaan marjakasvit sijoitetaan koristekasvien lomaan, isolla pihalla on tilaa oikealle marjatarhallekin. Kurssin jälkeen tunnet 10 marjakasvilajia. Lisäksi tutustumme perinteisten marjojen uusiin, tänä päivänä saatavilla oleviin lajikkeisiin. Saatavuuden mukaan maistelemme erilaisia marjoja. Kurssin kesto 2-2,5 tuntia. Huonekasvien vesiviljely Kasvattaisinko huonekasveja ilman multaa? Tämä voisi olla oiva tapa saada vihreää kotiin ja kokeilla uutta kasvatustapaa. Mitä kasveja voi käyttää vesiviljelyssä sekä millä tavalla kasveja lannoitetaan, hoidetaan sekä ennen kaikkea kuinka vesiviljely aloitetaan. Istutamme kurssilla muutamia huonekasveja vesiviljelyruukkuihin. Kurssin kesto noin 2-2,5h. Leikkaa ja lannoita pihasi parhaasi Keväällä on hyvä antaa voimaa kasvuun lannoitteilla, kalkituksella sekä tarvittaessa uudistaa pensaita leikkaamalla. Kuinka ja minkälaisia lannoitteilla lannoitan? Mitä on ylläpitokalkitus ja milloin se annetaan? Milloin tehdään pensaille alas-ja harvennusleikkaus? Kurssi toteutetaan käytännössä leikkaamalla ja lannoittamalla kurssipaikalla olevia pensaita ja omenapuita. Kurssin kesto 2-2,5 tuntia. Koristekasvit kestämään Suomalaisen pihan peruskasveiksi valitaan pihan luontaisiin oloihin sopivia, omalla ilmastovyöhykkeellä viihtyviä kotimaista alkuperää olevia koristekasveja. Kestävät kasvit ovat helppohoitoisia ja ne sopivat myös ympärillä olevaan maisemaan. Kasvien vedentarve huomioidaan jo istutusvaiheessa. Kasveja valittaessa tiedostat oman kotisi kasvuvyöhykkeen, sekä otat huomioon myös pienilmaston. Tutuksi

8 8(10) 8(10) tulevat kestävät koristepensaat, puut ja perennat. Kurssilla painotus voi olla jossakin näistä ryhmästä. Kurssin kesto noin 2-2,5h. Hyönteishotellin rakentaminen Oletko tiedostanut että puutarhan tai parvekkeen omistajana tarjoat elinympäristön mehiläisille ja muille hyödyllisille hyönteisille. Erakkomehiläiset ja ampiaiset sekä petopistiäiset tekevät puutarhoissa korvaamattomia palveluja pölyttämällä kukkia että hävittämällä tuholaisia. Pihan omistaja voi tarjota suojan tai kodin hyötyhyönteisille ja näin edistää pihan monimuotoisuutta, seurata näiden elämää ja saada myös pölyttäjäapulaisia. Kuinka hyönteishotelli rakennetaan, mistä materiaaleista ja miten, sekä millaiseen paikkaan se sijoitetaan? Saat näihin vastauksen. Rakennamme joko yhdessä tai kurssilaiset rakentavat omia hyönteishotelleja. Kurssin kesto 2-2,5h. Mini- ja jättivihannesten kasvatus Ruukuissa tai kasvimaalla voi kasvattaa minivihanneksia, joista sato kerätään jo kesken-kasvuisena. Mitä kaikkea voi kasvattaa se selviää kurssilla. Sekä jokaiselle kylvetään oma minivihannesruukku. Myös jättivihanneksien kuten kurpitsan, porkkanan ym. kasvatusta voi kokeilla. Mitä kasvatuksessa tulee silloin huomioida, miten lannoittaa, sekä kasvatetaan. Kurssi voidaan toteuttaa osittain käytännön kurssina. Kurssin kesto 2-2,5h. Ympäristö tutuksi Kompostoimalla muhevaa multaa Opi kompostoinnin niksit saat muhevaa ja ravinteikasta multaa omalta tontilta! Kurssilla käsitellään mitä kompostoinnissa tapahtuu, miten kompostoidaan ja mitä voi kompostoida. Kurssin voi pitää luentona tai käytännön kurssina. Kesto 1,5-2 tuntia. Martan ekokoti Marttojen Ekokoti-opintokerhossa mietitään oman kodin kulutustottumuksia. Tavoitteena ovat helposti toteutettavat ympäristölle ja kukkarolle hyvää tekevät muutokset. Tutustutaan Moodle-oppimisalustaan. Moodle-opintoalustalle rakennetusta Ekokoti -portaalista löytyvät laskurit kulutuksen mittaamiseen ja linkit tiedon lähteille. Koulutuksessa opitaan käyttämään Moodle-opintoalustaa ja saadaan tietoa, taitoja ja ideoita vertaisopintoryhmän perustamiseen ja ohjaamiseen omassa marttayhdistyksessä. Ekokoti voi olla myös osa taitoavainsuorituksia. Kurssin kesto 1-1,5 tuntia. Muut puutarha ja ympäristö aiheet, joihin löytyy aineisto: - Betonikoristeita puutarhaan - Kukka-asetelmat kodin juhliin - 20 tuoksuvaa yrttiä ruukkuun - Kesäkukkahuumaa - Salaattibaari

9 9(10) 9(10) Viikolla 18 Kauha&kukkaro neuvonnan aiheena on vesi, mutta voitte tilata aiheen omaankin yhdistykseen. Järjestö- ja yhdistystoiminta Marttailu on monipuolista ja aktiivista harrastamista. Jäseniä innostetaan ja kannustetaan monipuoliseen yhdistystoimintaan, yhdessä tekemiseen ja vaikuttamiseen. Jäsenille tarjotaan koulutusta, joka tukee elinikäistä oppimista ja kannustaa marttailuun ja vapaaehtoistoimintaan. Järjestökoulutuksia järjestetään yhdistysten tarpeiden mukaan. Popup tapahtumat Uutena järjestötoiminnan muotona Marttaliitto tulee kouluttamaan alueellisesti kässä-, ruoka-, puutarhaja kv-marttoja, jotka voivat alueillaan järjestää vapaaehtoisina Popup tapahtumia. Tapahtumien tavoitteena on vahvistaa sisältölähtöistä toimintaa sekä tehdä marttailua tunnetuksi, myös jäsenhankintamielessä. Muonitusmartat vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa Martat ovat aina kantaneet vastuuta siviiliyhteiskunnan toimimisesta. Vuosien aikana marttayhdistyksiä koulutetaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan (Marttaliitto jäsenjärjestönä mukana) muonitustoimintaan. Koulutukseen haetaan hankerahaa, joten aikataulu tarkentuu vasta myöhemmin. Taito- ja harrastemerkki-infot Elinikäisestä oppimisesta on tullut menestymisen, jopa selviytymisen ehto. Marttojen taitoavain- ja harrastusmerkkitoiminta tarjoaa sinulle mahdollisuuden oppia uutta ajasta, iästä, paikasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Opintotoiminnan kautta saat monipuolisia tietoa ja taitoja järjestö- ja yhdistystoiminnasta, kodin talousja kuluttaja-asioista, kotipuutarha- ja ympäristöasioista, kansainvälisestä toiminnasta sekä ruoasta ja ravitsemuksesta. Vuoden aikana järjestetään kaksi taito- ja harrastemerkki-infoa, joissa tulee tutuksi erilaiset taito- ja harrastemerkit ja Moodlen perustoiminta. Infoja järjestetään myös pyydettäessä maakunnassa tai Joensuussa. Kummimarttakoulutus Kummi on mahdollisuus uudelle jäsenelle. Uusien jäsenten toimintaan mukaan tulemista helpotetaan yhdistyksen kummimarttatoiminnalla. Toiminnasta saa lisätietoa piiristä.

10 10(10) 10(10) Luottamusmarttakoulutus Antaa tietoa eri toimintamahdollisuuksista ja tehtäviin valmiuksia antavasta koulutuksesta, materiaaleista ja tietolähteistä. Puheenjohtaja-, sihteeri- ja rahastonhoitajakoulutus Motivoi ja kannustaa uusia yhdistystoimijoita ja antaa heille valmiuksia luottamustehtävien hoitamiseen sekä vinkkejä toimintaa helpottavan tiedon-, toiminnan- ja materiaalin käyttöön. Sinustako Martta Antaa perustiedot järjestömme toiminnasta ja perustehtävästä. Innostaa mukaan monipuoliseen marttatoimintaan ja löytää uusille jäsenille sopiva, oma kotiyhdistys. Uuden jäsenen ilta Antaa tietoa järjestömme toiminnasta ja perustehtävästä sekä mahdollisuuksista joita yhdistystoiminta, piirin kurssit ja palvelut tarjoavat. Uuden yhdistyksen perustaminen Antaa tietoa ja ohjeet uuden yhdistyksen perustamisesta sekä yhdistystoiminnanvinkkejä. Jäsenrekisterin muutokset ja mahdollisuudet (yhdistysten vastuuhenkilöt) Jäsenrekisteri muuttuu vuoden 2015 alusta sähköiseksi, jonka jälkeen yhdistyksillä on itsellä mahdollisuus päivittää jäsentietojaan rekisteriin. Marttaliitto järjestää yhdistysten vastuuhenkilöille sähköiset webinaarikoulutukset jäsenrekisteriuudistuksista. Tiedotamme näistä tarkemmin Marttaliiton kanssa lähempänä koulutusta.

Tiedote 4/2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille

Tiedote 4/2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille 1. Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys... 2 2. Syyskokousterveiset... 4 3. Järjestötoiminta... 5 4. Tapahtumat ja retket... 7 5. Kevään kurssit

Lisätiedot

Kurssitarjotin 2014. Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet:

Kurssitarjotin 2014. Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet: Kurssitarjotin 2014 Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet: Reilua ruokaa arkeen - Kurssilla valmistetaan maukasta ruokaa edullisista raaka-aineista. Ruoanlaiton lomassa opetellaan suunnitelmallisuutta

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri 2015

Tapahtumakalenteri 2015 Kurssitarjotin 2015 Varsinais-Suomen Martat ry Yliopistonkatu 33 G 20100 Turku p. 010 838 5584 / 050 4481665 (tekstiviestit) varsinais.suomen@martat.fi etunimi.sukunimi@martat.fi www.martat.fi/varsinais-suomi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin

Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin Toimintasuunnitelma 2011 2013 Hidastamalla hyvinvointiin Sisällysluettelo Hidastamalla hyvinvointiin -teemakausi 2011 2013 1. Toimintaympäristö 2 Järjestötoiminnan haasteet Kestävä kehitys, eettinen kuluttaminen,

Lisätiedot

MA Pohjois-Savon Martat ry KP Kuopion puutarhaseura ry PP Pitkälahden puutarhakerho. (tapahtumat Kuopiossa, ellei toisin mainita)

MA Pohjois-Savon Martat ry KP Kuopion puutarhaseura ry PP Pitkälahden puutarhakerho. (tapahtumat Kuopiossa, ellei toisin mainita) Muutokset tapahtumiin ovat mahdollisia. Osaan tapahtumista on ilmoittauduttavan ja osa tapahtumista on maksullisia. Lisätietoja saat tapahtuman järjestäjältä. Löydät yhteystiedot tästä lehtisestä. LISÄTIETOJA

Lisätiedot

Hidastamalla hyvinvointiin

Hidastamalla hyvinvointiin Hidastamalla hyvinvointiin Hidastamalla hyvinvointiin on marttojen teemakausi vuosina 2011-2013. Hidastaminen tarjoaa mahdollisuuden ottaa aikaa olennaiseen ja nauttia itselle tärkeistä asioista. Se on

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 1/2013 2.1.2013 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille

Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 1/2013 2.1.2013 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 1/2013 2.1.2013 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille PUHEENJOHJOHTAJAN UUDEN VUODEN TERVEHDYS KOKOUKSET 1. Syyskokousterveiset 2. Marttayhdistyksien

Lisätiedot

Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa!

Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa! Tulkaa mukaan viettämään nuukuusviikkoa! Nuukuusviikko on kestävän kulutuksen teemaviikko, jonka tarkoituksena on tuoda esille luonnonvarojen säästäväistä käyttöä ja jätteiden synnyn ehkäisyä. Nuukuusviikko

Lisätiedot

HYVINSYÖJÄKSI VIIDESSÄ VIIKOSSA - oppimateriaalia kotitalouden valinnaiskursseille

HYVINSYÖJÄKSI VIIDESSÄ VIIKOSSA - oppimateriaalia kotitalouden valinnaiskursseille HYVINSYÖJÄKSI VIIDESSÄ VIIKOSSA - oppimateriaalia kotitalouden valinnaiskursseille 2 Sisältö Johdanto kampanjaan Minulle on paljastettava ruokani alkuperä Opetuskerta 1: Minulle on paljastettava ruokani

Lisätiedot

Huom! Muistattehan tehdä nimenkirjoittajien muutosilmoituksen yhdistysrekisteriin, jos yhdistyksen nimenkirjoittajat muuttuvat. (www.prh.fi).

Huom! Muistattehan tehdä nimenkirjoittajien muutosilmoituksen yhdistysrekisteriin, jos yhdistyksen nimenkirjoittajat muuttuvat. (www.prh.fi). Etelä-Hämeen Martat 24.11.2014 Rauhankatu 5 13100 Hämeenlinna Hyvät Jäsenet! Järjestön uusi teema (2015 2016) Vesi jättää jäljen liittyy kestävään kehityksen edistämiseen. Tavoitteena on veden kulutuksen

Lisätiedot

110 vuotta marttatoimintaa

110 vuotta marttatoimintaa mar ttaliitto Vuosikertomus 2009 110 vuotta marttatoimintaa m a r t t a l i i t t o 110 vuotta marttatoimintaa Marttaliitto-konsernin vuosikertomus 2009 sisällysluettelo Esipuhe... Marttaliitto - 110 vuotta

Lisätiedot

Ruokaopas. Maailma lautasella. Pieniä suuria valintoja ihmisen ja luonnon hyväksi

Ruokaopas. Maailma lautasella. Pieniä suuria valintoja ihmisen ja luonnon hyväksi Ruokaopas Maailma lautasella Pieniä suuria valintoja ihmisen ja luonnon hyväksi Maankäyttö ilmasto oikeudenmukaisuus kala Luonnon monimuotoisuus Mitä tänään on ruuaksi? Tätä pohditaan joka päivä miljoonissa

Lisätiedot

Järjestökansio. Järjestökansion käyttäjälle

Järjestökansio. Järjestökansion käyttäjälle Järjestökansio Järjestökansion käyttäjälle Kansio on tarkoitettu arjen apuvälineeksi yhdistystoimintaan. Kansioon on koottu eri osioihin toiminta yhden kokouksen säännöillä sekä oma osio kahden kokouksen

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 1/2012 3.3.2012

Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 1/2012 3.3.2012 Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 1/2012 3.3.2012 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille KOKOUKSET 1. Pohjois-Karjalan Martat ry:n kevätkokous 26.4. JÄRJESTÖTOIMINTA 2. Marttailua

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät elintarvikevalinnat ja kulutus Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus

Lisätiedot

RAVITSEMUSNEUVONTA TOIMIN- NALLISIN KEINOIN LEIKKI- IKÄISTEN SYDÄNYSTÄVÄLLISEN RAVITSEMUKSEN EDISTÄMISEKSI

RAVITSEMUSNEUVONTA TOIMIN- NALLISIN KEINOIN LEIKKI- IKÄISTEN SYDÄNYSTÄVÄLLISEN RAVITSEMUKSEN EDISTÄMISEKSI RAVITSEMUSNEUVONTA TOIMIN- NALLISIN KEINOIN LEIKKI- IKÄISTEN SYDÄNYSTÄVÄLLISEN RAVITSEMUKSEN EDISTÄMISEKSI Tanja Ansakorpi Opinnäytetyö Toukokuu 2012 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE

YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE YMPÄRISTÖVASTUULLINEN ARKI OHJAAJAN OPAS JA KESKUSTELUAINEISTO LAPSIPERHEILLE SISÄLLYS 2013 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino

Lisätiedot

Viljelyohjaajan opas. Teksti ja kuvat Aino Kaila Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry

Viljelyohjaajan opas. Teksti ja kuvat Aino Kaila Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry Viljelyohjaajan opas T Teksti ja kuvat Aino Kaila Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry VILJELYOHJAAJAN OPAS Tämä opas antaa neuvoja ja vinkkejä kasvitarhalla viljelyohjaajana työskentelyä varten. Iloisia

Lisätiedot

UUDENMAAN MARTAT RY YHTEENVETO TULOKSISTA 1(18) Palautekysely, syyskuu 2008 Marttayhdistyksille syyskokouksessa 22.11.2008

UUDENMAAN MARTAT RY YHTEENVETO TULOKSISTA 1(18) Palautekysely, syyskuu 2008 Marttayhdistyksille syyskokouksessa 22.11.2008 UUDENMAAN MARTAT RY YHTEENVETO TULOKSISTA 1(18) Kysely lähetettiin kaikille uusimaalaisten marttayhdistysten hallituksille, joita on yhteensä 148 (sisältää 15 marttakerhoa/toimintaryhmää). Vastauksia saatiin

Lisätiedot

kotona nähdään LIIKAA LIIAN VARHAIN? Tärkeintä on olla yhdessä RAAKEL LIGNELL: MISSÄ TEILLÄ MENNÄÄN? TEE PIKATESTI!

kotona nähdään LIIKAA LIIAN VARHAIN? Tärkeintä on olla yhdessä RAAKEL LIGNELL: MISSÄ TEILLÄ MENNÄÄN? TEE PIKATESTI! kotona nähdään JÄRKIPALAA-LEHTI NUORTEN VANHEMMILLE RAAKEL LIGNELL: Tärkeintä on olla yhdessä Ruokaälykäs pärjää koulussa, s. 23 LIIKAA LIIAN VARHAIN? DOSENTTI ANTTI UUTELA SIVULLA 18 25 ideaa vanhemmille

Lisätiedot

Tie sydämeen. // HK Ruokatalon uusi ruokasivusto Tiesydameen.fi on avattu. // HK Ruokatalo yhteistyöhön Suomen Olympiajoukkueen kanssa

Tie sydämeen. // HK Ruokatalon uusi ruokasivusto Tiesydameen.fi on avattu. // HK Ruokatalo yhteistyöhön Suomen Olympiajoukkueen kanssa Tie sydämeen Nro 2/2008 HK Ruokatalon julkaisu ruuan, ravitse muksen ja terveyden asiantuntijoille // HK Ruokatalon uusi ruokasivusto Tiesydameen.fi on avattu // HK Ruokatalo yhteistyöhön Suomen Olympiajoukkueen

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 3/2014 18.9.2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille

Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 3/2014 18.9.2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Pohjois-Karjalan Martat ry Tiedote 3/2014 18.9.2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Sisällys KOKOUKSET... 3 1. KUTSU POHJOIS-KARJALAN MARTAT RY:N SYYSKOKOUKSEEN... 3 2. EHDOKKAIDEN

Lisätiedot

Valion Teija Keso ja Jaana Tolonen korostavat ikääntyvien ravitsemuksen tärkeyttä. www.proresto.fi. Huolto on elintärkeää suurtalouskeittiöissä

Valion Teija Keso ja Jaana Tolonen korostavat ikääntyvien ravitsemuksen tärkeyttä. www.proresto.fi. Huolto on elintärkeää suurtalouskeittiöissä Huolto on elintärkeää suurtalouskeittiöissä Henkilöstö ravintoloissa on kunnianhimoa www.proresto.fi Valion Teija Keso ja Jaana Tolonen korostavat ikääntyvien ravitsemuksen tärkeyttä Evolin - täydellinen

Lisätiedot

ja monipuolista toimintaa. Järjestöön kuuluu 40 000 jäsentä, yli 1 000 yhdistystä tai toimintaryhmää,

ja monipuolista toimintaa. Järjestöön kuuluu 40 000 jäsentä, yli 1 000 yhdistystä tai toimintaryhmää, Marttamatka 2008 Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotitalouden asemaa ja lisää kotityön arvostusta. Martat on puolueisiin sitoutumaton, perheiden hyvinvointia edistävä järjestö, joka tarjoaa jäsenilleen

Lisätiedot

Emäntälehden Monessa mukana -sivuilla julkaistaan yhdistysten lähettämiä kuvia ja juttuja. Nämä kuvat on julkaistu lehdessä vuonna 2004.

Emäntälehden Monessa mukana -sivuilla julkaistaan yhdistysten lähettämiä kuvia ja juttuja. Nämä kuvat on julkaistu lehdessä vuonna 2004. MARTTALIITTO RY Iloa ja turvaa martoissa Vuosikertomus 2004 Emäntälehden Monessa mukana -sivuilla julkaistaan yhdistysten lähettämiä kuvia ja juttuja. Nämä kuvat on julkaistu lehdessä vuonna 2004. MARTTALIITTO

Lisätiedot

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2014 (kesä-syksy)

Muistike. Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2014 (kesä-syksy) Muistike Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti 2/2014 (kesä-syksy) Yhteystiedot Sisällysluettelo Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Vapaudenkatu 8 A 6a (4. krs) 15110 Lahti Puh (03) 735 1681 toimisto@ph-muistiyhdistys.fi

Lisätiedot

kotona nähdään LIIKAA LIIAN VARHAIN? Tärkeintä on olla yhdessä RAAKEL LIGNELL: MISSÄ TEILLÄ MENNÄÄN? TEE PIKATESTI!

kotona nähdään LIIKAA LIIAN VARHAIN? Tärkeintä on olla yhdessä RAAKEL LIGNELL: MISSÄ TEILLÄ MENNÄÄN? TEE PIKATESTI! kotona nähdään JÄRKIPALAA-HANKKEEN LEHTI YLÄKOULULAISTEN VANHEMMILLE RAAKEL LIGNELL: Tärkeintä on olla yhdessä Ruokaälykäs pärjää koulussa, s. 23 LIIKAA LIIAN VARHAIN? DOSENTTI ANTTI UUTELA SIVULLA 18

Lisätiedot

NELJÄ JÄTTEEN SYNNYN EHKÄISYÄ ESITTELEVÄÄ TEEMAA

NELJÄ JÄTTEEN SYNNYN EHKÄISYÄ ESITTELEVÄÄ TEEMAA Pohjoismaiden ministerineuvosto IDEAVIHKONEN LUONNONTIETEIDEN JA TEKNISTEN AINEIDEN OPETUKSEEN NELJÄ JÄTTEEN SYNNYN EHKÄISYÄ ESITTELEVÄÄ TEEMAA OPETTAJAN OHJE SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKSI JÄTTEEN SYNNYN EHKÄISYÄ

Lisätiedot

aviisi Keuruun Ekokylän

aviisi Keuruun Ekokylän aviisi Keuruun Ekokylän 2013 2013 Sisältö Puheenjohtajan palsta... 3 Kivitalon saneeraus jatkuu... 4 Kivijärven tilan osto Keuruun Ekokylä ry:lle... 6 Juomatuotantoa Keuruun Ekokylässä... 7 Ekokylän puutarha...

Lisätiedot

YMPÄRISTOKASVATUSTA!

YMPÄRISTOKASVATUSTA! YMPÄRISTOKASVATUSTA! Lähde mukaan Mahnalan vuoteen - kestävää kehitystä edistävää kasvatusta koulun arjessa Mahnalan Ympäristökoulun ympäristökasvatusjulkaisu 2009 Toimittaneet Annukka Alppi ja Sari Mantila-Savolainen

Lisätiedot