Pohjois-Karjalan Martat ry

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjois-Karjalan Martat ry"

Transkriptio

1 1(10) 1(10) Pohjois-Karjalan Martat ry Kurssitarjotin 2015 Martoissa on arjen mahdollisuus

2 2(10) 2(10) Kurssitarjotin 2015 Ruoka- ja ravitsemus Ruoan merkitys turvallisuuden tuojana korostuu kiireisessä arkielämässä. Turvallisuuden tunnetta haetaan mitä erilaisimmista ruokavalioista. Marttojen kotitalousneuvonnassa korostetaan monipuolista, tavallista ruokaa, hyviä ruokatottumuksia ja ateriarytmiä. Uusista valtakunnallisista ravitsemussuosituksista välitetään tietoa tietoiskujen avulla, luennoilla ja ruokakursseilla. Terveellisestä ravinnosta kerrotaan erityisesti lapsille ja nuorille sekä ikääntyneille. Ruoan ympäristövaikutuksia pyritään vähentämään välittämällä tietoa ekologisista valinnoista. Suunnitelmallisuudella voidaan vähentää ruokahävikkiä ja säästää ruoka-menoissa. Ruokasesongit ja luonnonantimet tuottavat ruokaelämyksiä. Ruokasesonkeja nostetaan esiin piirien samanaikaisissa neuvontatapahtumissa, Martat lehdessä, Marttojen kotisivuilla ja ruokakursseilla. Luonnonantimien tuntemuksen ja käytön lisääminen tukee luontevasti sesonkiajattelua. Kotiruokaa kolikolla Kursseilla valmistetaan maukasta ruokaa edullisista sesongin raaka-aineista. Ruoanlaiton lomassa opetellaan myös suunnitelmallisuutta ja kuullaan vinkkejä, miten ruoka-menoissa voi säästää. Kasvisten osuutta ruokavaliossa on hyvä lisätä, vaikka ei kasvissyöjä olisikaan. Sekaravinnon syöjäkin voi pitää yhden kasvisruokapäivän viikossa. Kurssin kesto 3 tuntia. Kalaelämyksiä Kurssilla tehdään nopeita ja maukkaita kalaruokia, marinoidaan, paistetaan, keitetään ja haudutetaan. Kurssilla tutustutaan mahdollisuuksien mukaan erityisesti kotimaiseen järvikalaan sen käsittelyyn ja käyttöön. Kurssin kesto 3 tuntia. Martan sushipöytä Kotoista sushia esim. siiasta ja kirjolohesta viikonlopun yllätykseksi tai juhlapyhien pöytään (jo valmiiksi käsitellyistä kaloista). Kurssin kesto noin 3 tuntia. Martan kasviskeittiö Kasvisruoat ovat maukkaita, värikkäitä ja monipuolisia. Kasviksista valmistuu terveellistä, maukasta ja kotoista ruokaa hyvien reseptien kera kannustetaan pitämään ainakin yksi kasvisruokapäivä viikossa. Kurssilla valmistetaan koko perheelle sopivaa kasvisruokaa. Kurssilla opitaan myös miten monipuolinen kasvisateria koostetaan. Vuoden vihannes on erityisroolissa. Kurssin kesto 3 tuntia. Raakaruokaa Raakaruoka on nopeatekoista, hauskaa ja värikästä. Sen tekemiseen käytetään uunin ja lieden sijaan tehosekoitinta ja jääkaappia sekä vain tuoreita luonnonmukaisia raaka-aineita. Kurssin ruoka-aineisiin kuuluvat marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, palkokasvit, siemenet, pähkinät ja kylmäpuristetut öljyt. Näistä loihdimme terveellisen ja maittavan menun. Kurssin kesto noin 3 tuntia.

3 3(10) 3(10) Syö hyvää! -luennot Miten syödä, jotta pysyisit terveenä ja voisit hyvin? Terveellinen ruokavalio on monipuolinen ja joustava. Se ei rajoita turhaan eikä tee elämästä hankalaa. Alla olevista luentoaiheista voi valita kiinnostavimman: Ravitsemussuositukset tutuiksi Oivalluksia lautasella ikääntyvän ruokavalio Syömisen hallintaa- mitä se tarkoittaa? Vinkkejä viisaisiin valintoihin Sydämellistä asiaa ruoasta Aivoruokaa Lisäaineet Vatsan hyvinvointi Suomineidon voileipäpöytä Valmistetaan moderneja sesonginmukaisia voileipiä ja pikkusuolaisia, joista saa koottua vaikka koko aterian. Kurssilla saadaan tietoa leivästä, viljasta ja viljan merkityksestä ravitsemuksessa ja keskustellaan leivän merkityksestä suomalaisille. Tämän kurssin toteuttaminen onnistuu pienemmässäkin keittiössä. Kurssin kesto 3 tuntia. Kattilamatka Kameruniin Patoja porisee Kamerunissa hiilikeittimillä, samoja ruokia voi tehdä Suomessa kotikeittiössä ja päästä pienelle makumatkalle. Matkalla perehdytään kamerunilaiseen ja länsiafrikkalaiseen ruokakulttuuriin ja valmistetaan kamerunilaisia ruokia ja saadaan tietoa Marttojen kehitysyhteistyöstä. Kurssin kesto 3 tuntia. Italialainen ilta Antipasti, primo piatto, dolce valmistamme kurssilla italialaisia makuja ateriakokonaisuudeksi. Italialainen keittiö on malliesimerkki lähiruuasta. Perinteisesti ruoka tehdään niistä raaka-aineista, joita on saatavana omasta maakunnasta, omasta kylästä ja mieluiten vielä omasta pihasta. Me sovellamme ruokiin tuttujen kauppojen raaka-aineita: tomaattia, yrttejä, oliiveja, juustoa, tuorepastaa ja makeaksi lopuksi tiramisun aineksia. Venäläinen tee hetki Puhdas, raikas vesi on hyvän teen perusta. Teetä juodaan eri puolilla maailmaa ja tämän vuoksi teekulttuureja on monenlaisia. Tällä kurssilla perehdytään venäläiseen teen valmistamiseen ja venäläiseen teekulttuuriin ja teen kera nautittaviin herkkuihin. Kurssin kesto n. 2 tuntia. Five O clock tea- viiden tee englantilaisittain. Teetä juodaan eri puolilla maailmaa ja tämän vuoksi teekulttuureja on monenlaisia. Teekursseilla perehdytään teen valmistamiseen ja Englantilaiseen teekulttuuriin. Valmistetaan englantilainen teehetki kolmiovoileipineen ja skonsseineen. Kurssin kesto n. 2 tuntia.

4 4(10) 4(10) Karjalaiset perinneleivonnaiset Karjalaiseen ruokapöytään kuuluvat erottamattomana osana karjalaiset piirakat. Ne ovat sen hienoimpia herkkuja ja edustavat myös suomalaista ruokaperinnettä parhaimmillaan. Maistuisivatko karjalanpiirakat, kukkoset, kokkoset, ilomantsilaiset vatruskat, supikkaat tai sulhaspiirakat? Kurssilla valmistetaan valinnan mukaan muutama erilainen karjalainen leivonnainen. Kurssin kesto n. 3 tuntia. Lanttukukko Kurssi vaatii keittiön, jossa on monta uunia. Jokainen kurssilainen valmistaa kuoritaikinan, täytteen ja kokoaa oman pienen lanttukukon (hiivataikinaan). Ruskistamisen ja käärimisen jälkeen kukko otetaan kainaloon ja viedään kotiin hautumaan. Kurssin kesto n. 2,5 tuntia. Ruisleipä-havaintoesitys (Marttakeskus Joensuu) Kurssilla käydään läpi havaintoesityksellä perinteisen ruisleiväntekovaiheet taikinanjuurta käyttäen. Kurssilaiset saavat halutessaan leivänjuuren. Kurssin kesto n. 2 h Pikkukokki keittiössä Lapset ovat innokkaita kokkaamaan. Kurssilla pieni kokki (kouluikäinen) oppii käyttämään keittiön perustyövälineitä ja valmistamaan helppoja välipaloja tai leivonnaisia. Kurssin kesto 2,5 h Villejä makuja villiyrteistä Aiheen mukaan tutustutaan villivihanneksiin tai yrtteihin, opetellaan tunnistamaan eri lajeja ja/tai valmistetaan ruokaa luonnonantimista. Vuoden yrtti on erityisroolissa. Kurssin kesto n. 2,5-3 tuntia. Lumoavat marjat Tällä kurssilla raaka-aineena on kotoiset marjat, jotka houkuttelevat kokeilemaan erilaisia ruokia, jälkiruokia ja leivonnaisia. Vuoden marja on erityisroolissa. Kurssin kesto 3 tuntia. Sienisilmän verryttelyä luento Millaisesta metsästä löytyy suppilovahverot, miltä näyttää mustavahakas? Sienisilmää voi verrytellä tutustumalla yleisimpiin ja hyviin ruokasieniin, esimerkiksi monipuolisen PowerPoint-esityksen myötä. Luennon kesto 2 tuntia. Kuusten kätköistä - metsäsieniherkut ruokapöytään Sienimetsän vaihtelevista antimista valmistamme herkullisia ruokia, salaatteja, pikku-lämpimiä ja leivonnaisia. Käsittelemme myös säilöntää. Vuoden sieni on erityisroolissa. Kurssin kesto 3 tuntia.

5 5(10) 5(10) Hapansäilöntä Hapansäilöntä on kuivaamisen ohella uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja sienten hapattaminen onnistuu. Kurssilla perehdytään hapansäilönnän alkeisiin. Kurssin kesto 3 tuntia. Muut ruoka- ja ravitsemusaiheet, joihin löytyy aineistoa: - Vikkelä sukkela vierasvara - Limppua, patonkia, röpörieskaa - leivotaan leipää - Kaikenmaailman juurekset ja muutama mukula - Syötävän hyviä salaatteja ja lämpimiä kasvislisäkkeitä - Kastiketta, kiitos! - Lusikka soppaan! - Makumatka Pohjolassa - Niukkuudesta nautintoon - A tasty trip to Finland - Oivalluksia lautasella Kodin talous ja kodinhoito Garderobi Garderobi tiivistyy kolmeen tärkeään asiaan: harkitse, korjaa ja kierrätä. Sen tavoitteena on vastuullinen tekstiilin kulutus ja tekstiilijätteen vähentäminen. Garderobissa kiinnitetään huomiota vaatteiden turhaan kulutukseen, kertakäyttökulutukseen, vaatteiden hoitoon ja korjaamiseen sekä eettisiin kysymyksiin. Aiheeseen pääsee tutustumaan Kauha&kukkarossa 19.1., jossa on mm. tietoisku sekä t- paidan tuunausideoita. Martoille järjestetään Garderobi-ketjukoulutus 7.2., josta saa taustatietoa ja ideoita oman garderobipäivään. Yhdistyksissä aihetta voi nostaa esille Vaatevallankumouspäivänä 24.4., jolloin on mahdollista järjestää esim. vaatteiden korjaus, huolto tai tuunaustyöpaja. Piiri vie garderobiteemaa nuorten pariin mm. Ilosaarirockissa t-paidan tuunauksella. Syksyllä vietetään marttayhdistyksissä vaatteiden vaihto-päivää. Varaudu poikkeustilanteisiin Kotivara on varmuusvarasto ruokaa ja juomaa, niin että kotona pärjää muutaman päivän, jos kauppaan ei pääse esim. sairastuessa tai sähkökatkoksen aikana. Varaudu myös muutenkin poikkeustilanteisiin. Nainen, ota raha-asiat haltuun! Raha on olennainen osa jokaisen naisen elämää. Ilman sitä emme voi elää ja tulla toimeen. Jokainen meistä voi oppia hoitamaan raha-asiat niin, että talous pysyy tasapainossa ja säästöjäkin kertyy niin hyvän kuin pahan päivän varalle. Luennon kesto 1,5 tuntia.

6 6(10) 6(10) Tee veroilmoitusverkossa Martat kertovat huhtikuussa 2015 yhteistyössä Verohallinnon kanssa, kuinka täydennät helposti veroilmoituksen verkossa. Isoäidin kodinhoitovinkit Tule kuuntelemaan kuinka voit käyttää vanhoja aineita uusilla, hyödyllisillä ja hauskoilla tavoilla sekä jakamaan omat konstisi. Kuinka viemärin saa auki ruokasoodalla ja etikalla, liimatarrat pois lasipurkista ruokaöljyllä ja hopeat kiiltäviksi ruokasuolalla. Lisäksi tahranpoistovinkkejä. Luennon kesto 1,5 tuntia. Muut kodintalous ja kodinhoitoaiheet, joihin löytyy aineistoa: - Allergisen koti ja pyykki puhtaaksi - Kodin kemikaalicocktail - Tahrat pois - Kodinhoidon peruskurssi Kotipuutarha ja ympäristö Onnistunut kotipuutarhanhoito edellyttää kasvien tuntemusta, perustietoa kasvien kasvatuksesta sekä viljelytaitoa. Neuvonnalla vahvistetaan kotitarveviljelyn valmiuksia ja ympäristöä säästäviä viljelytapoja. Viihtyisä asuinympäristö edistää terveyttä ja hyvinvointia. Neuvonnalla opastetaan kotipihan ja kasvien valinnassa, sijoittelussa ja hoidossa. Ympäristöneuvonnassa edistetään kestävää kehitystä kannustamalla marttoja hankkimaan tietoa ja pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. Vesi puutarhassa maa kuntoon ja kastelu kohdalleen Viljelytekniikoilla voi vähentää kastelua Kesät ovat kuumia ja kasteluvettä on monesti niukalti saatavilla. Niin koriste- kuin hyötypuutarhassa veden käyttöä voi vähentää erilaisilla viljely-ja kasvatusmenetelmillä ja vähentää näin kastelua. Puutarhassa maan muokkaus, maan pinnan muotoilu, katteet, maanpeittokasvit, kylvö ja istutusajoilla on merkitystä. Myös kasteluveden laatuun, keräämiseen ja tarpeeseen on hyvä kiinnittää huomiota. Kurssin kesto 2-2,5h. Kasvit oikeille paikoille helppohoitoinen piha Kun suunnitellaan ja valitaan kasveja puutarhaan, tulee huomioida kasvien erilaiset tarpeet kasvupaikan suhteen. Kasvit tarvitsevat vettä eri tavalla (kosteikko, kuivan paikan kasvit, nurmikko). Jotta puutarhasta muodostuu helppohoitoinen, on osattava tutkia olevan maan rakenne ennen istutusta, eri maalajien vaikutus kasvien vedenottoon, sekä kuinka määritetään maanparannustarve lapiotestillä. Tutustumme myös erilaisilla kasvupaikoilla viihtyviin kasveihin. Kurssilla perustamme kasvualustan kasviryhmälle, parantaen maaperän istutettaville kasveille sopivaksi. Kurssin kesto noin 2-2,5h.

7 7(10) 7(10) Kasvata herkkuja perusta kasvimaa Mikä onkaan parempaa lähiruokaa, kuin omalla palstalla kasvatettu ruoka. Pieneltäkin kasvimaalta on mahdollista saada kesän salaatit, ruohosipulit, sekä loppusyksystä juureksia, sipulia pöytään. Kuinka perustaisin palstan käytännössä, minkälaiselle paikalle ja miten torjun rikkaruohot sekä kylvän, istutan ja hoidan sitä. Kurssilla saa perustietoa viljelypalstan perustamisesta. Kurssin voi toteuttaa joko luentona tai kurssina käytännössä. Kurssin kesto 2-2,5h. Satoa ruukuista ja laatikoista Hyötykasveja voi viljellä parvekkeella tai pihalla laatikossa tai ruukussa. Laatikkoviljelyyn ja ruukkuviljelyyn sopivat monet hyötykasvit ja -lajikkeet. Mitä pitää huomioida kun perustat esim. laatikkoviljelmän, kasvupaikka jne. Kurssi voidaan toteuttaa joko teoriassa tai käytännössä erimerkiksi perustamalla laatikkoviljelmä. Kurssin kesto noin 2-2,5h. Omasta pihasta makoisia marjoja Koristeelliset marjakasvit kaunistavat pihaa ja antavat samalla makoisia marjoja. Perinteisten mansikan, herukan ja vadelman lisäksi monet koristepensaiksi mielletyt lajit tuottavat kelpo sadon. Pieneen pihaan marjakasvit sijoitetaan koristekasvien lomaan, isolla pihalla on tilaa oikealle marjatarhallekin. Kurssin jälkeen tunnet 10 marjakasvilajia. Lisäksi tutustumme perinteisten marjojen uusiin, tänä päivänä saatavilla oleviin lajikkeisiin. Saatavuuden mukaan maistelemme erilaisia marjoja. Kurssin kesto 2-2,5 tuntia. Huonekasvien vesiviljely Kasvattaisinko huonekasveja ilman multaa? Tämä voisi olla oiva tapa saada vihreää kotiin ja kokeilla uutta kasvatustapaa. Mitä kasveja voi käyttää vesiviljelyssä sekä millä tavalla kasveja lannoitetaan, hoidetaan sekä ennen kaikkea kuinka vesiviljely aloitetaan. Istutamme kurssilla muutamia huonekasveja vesiviljelyruukkuihin. Kurssin kesto noin 2-2,5h. Leikkaa ja lannoita pihasi parhaasi Keväällä on hyvä antaa voimaa kasvuun lannoitteilla, kalkituksella sekä tarvittaessa uudistaa pensaita leikkaamalla. Kuinka ja minkälaisia lannoitteilla lannoitan? Mitä on ylläpitokalkitus ja milloin se annetaan? Milloin tehdään pensaille alas-ja harvennusleikkaus? Kurssi toteutetaan käytännössä leikkaamalla ja lannoittamalla kurssipaikalla olevia pensaita ja omenapuita. Kurssin kesto 2-2,5 tuntia. Koristekasvit kestämään Suomalaisen pihan peruskasveiksi valitaan pihan luontaisiin oloihin sopivia, omalla ilmastovyöhykkeellä viihtyviä kotimaista alkuperää olevia koristekasveja. Kestävät kasvit ovat helppohoitoisia ja ne sopivat myös ympärillä olevaan maisemaan. Kasvien vedentarve huomioidaan jo istutusvaiheessa. Kasveja valittaessa tiedostat oman kotisi kasvuvyöhykkeen, sekä otat huomioon myös pienilmaston. Tutuksi

8 8(10) 8(10) tulevat kestävät koristepensaat, puut ja perennat. Kurssilla painotus voi olla jossakin näistä ryhmästä. Kurssin kesto noin 2-2,5h. Hyönteishotellin rakentaminen Oletko tiedostanut että puutarhan tai parvekkeen omistajana tarjoat elinympäristön mehiläisille ja muille hyödyllisille hyönteisille. Erakkomehiläiset ja ampiaiset sekä petopistiäiset tekevät puutarhoissa korvaamattomia palveluja pölyttämällä kukkia että hävittämällä tuholaisia. Pihan omistaja voi tarjota suojan tai kodin hyötyhyönteisille ja näin edistää pihan monimuotoisuutta, seurata näiden elämää ja saada myös pölyttäjäapulaisia. Kuinka hyönteishotelli rakennetaan, mistä materiaaleista ja miten, sekä millaiseen paikkaan se sijoitetaan? Saat näihin vastauksen. Rakennamme joko yhdessä tai kurssilaiset rakentavat omia hyönteishotelleja. Kurssin kesto 2-2,5h. Mini- ja jättivihannesten kasvatus Ruukuissa tai kasvimaalla voi kasvattaa minivihanneksia, joista sato kerätään jo kesken-kasvuisena. Mitä kaikkea voi kasvattaa se selviää kurssilla. Sekä jokaiselle kylvetään oma minivihannesruukku. Myös jättivihanneksien kuten kurpitsan, porkkanan ym. kasvatusta voi kokeilla. Mitä kasvatuksessa tulee silloin huomioida, miten lannoittaa, sekä kasvatetaan. Kurssi voidaan toteuttaa osittain käytännön kurssina. Kurssin kesto 2-2,5h. Ympäristö tutuksi Kompostoimalla muhevaa multaa Opi kompostoinnin niksit saat muhevaa ja ravinteikasta multaa omalta tontilta! Kurssilla käsitellään mitä kompostoinnissa tapahtuu, miten kompostoidaan ja mitä voi kompostoida. Kurssin voi pitää luentona tai käytännön kurssina. Kesto 1,5-2 tuntia. Martan ekokoti Marttojen Ekokoti-opintokerhossa mietitään oman kodin kulutustottumuksia. Tavoitteena ovat helposti toteutettavat ympäristölle ja kukkarolle hyvää tekevät muutokset. Tutustutaan Moodle-oppimisalustaan. Moodle-opintoalustalle rakennetusta Ekokoti -portaalista löytyvät laskurit kulutuksen mittaamiseen ja linkit tiedon lähteille. Koulutuksessa opitaan käyttämään Moodle-opintoalustaa ja saadaan tietoa, taitoja ja ideoita vertaisopintoryhmän perustamiseen ja ohjaamiseen omassa marttayhdistyksessä. Ekokoti voi olla myös osa taitoavainsuorituksia. Kurssin kesto 1-1,5 tuntia. Muut puutarha ja ympäristö aiheet, joihin löytyy aineisto: - Betonikoristeita puutarhaan - Kukka-asetelmat kodin juhliin - 20 tuoksuvaa yrttiä ruukkuun - Kesäkukkahuumaa - Salaattibaari

9 9(10) 9(10) Viikolla 18 Kauha&kukkaro neuvonnan aiheena on vesi, mutta voitte tilata aiheen omaankin yhdistykseen. Järjestö- ja yhdistystoiminta Marttailu on monipuolista ja aktiivista harrastamista. Jäseniä innostetaan ja kannustetaan monipuoliseen yhdistystoimintaan, yhdessä tekemiseen ja vaikuttamiseen. Jäsenille tarjotaan koulutusta, joka tukee elinikäistä oppimista ja kannustaa marttailuun ja vapaaehtoistoimintaan. Järjestökoulutuksia järjestetään yhdistysten tarpeiden mukaan. Popup tapahtumat Uutena järjestötoiminnan muotona Marttaliitto tulee kouluttamaan alueellisesti kässä-, ruoka-, puutarhaja kv-marttoja, jotka voivat alueillaan järjestää vapaaehtoisina Popup tapahtumia. Tapahtumien tavoitteena on vahvistaa sisältölähtöistä toimintaa sekä tehdä marttailua tunnetuksi, myös jäsenhankintamielessä. Muonitusmartat vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa Martat ovat aina kantaneet vastuuta siviiliyhteiskunnan toimimisesta. Vuosien aikana marttayhdistyksiä koulutetaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan (Marttaliitto jäsenjärjestönä mukana) muonitustoimintaan. Koulutukseen haetaan hankerahaa, joten aikataulu tarkentuu vasta myöhemmin. Taito- ja harrastemerkki-infot Elinikäisestä oppimisesta on tullut menestymisen, jopa selviytymisen ehto. Marttojen taitoavain- ja harrastusmerkkitoiminta tarjoaa sinulle mahdollisuuden oppia uutta ajasta, iästä, paikasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Opintotoiminnan kautta saat monipuolisia tietoa ja taitoja järjestö- ja yhdistystoiminnasta, kodin talousja kuluttaja-asioista, kotipuutarha- ja ympäristöasioista, kansainvälisestä toiminnasta sekä ruoasta ja ravitsemuksesta. Vuoden aikana järjestetään kaksi taito- ja harrastemerkki-infoa, joissa tulee tutuksi erilaiset taito- ja harrastemerkit ja Moodlen perustoiminta. Infoja järjestetään myös pyydettäessä maakunnassa tai Joensuussa. Kummimarttakoulutus Kummi on mahdollisuus uudelle jäsenelle. Uusien jäsenten toimintaan mukaan tulemista helpotetaan yhdistyksen kummimarttatoiminnalla. Toiminnasta saa lisätietoa piiristä.

10 10(10) 10(10) Luottamusmarttakoulutus Antaa tietoa eri toimintamahdollisuuksista ja tehtäviin valmiuksia antavasta koulutuksesta, materiaaleista ja tietolähteistä. Puheenjohtaja-, sihteeri- ja rahastonhoitajakoulutus Motivoi ja kannustaa uusia yhdistystoimijoita ja antaa heille valmiuksia luottamustehtävien hoitamiseen sekä vinkkejä toimintaa helpottavan tiedon-, toiminnan- ja materiaalin käyttöön. Sinustako Martta Antaa perustiedot järjestömme toiminnasta ja perustehtävästä. Innostaa mukaan monipuoliseen marttatoimintaan ja löytää uusille jäsenille sopiva, oma kotiyhdistys. Uuden jäsenen ilta Antaa tietoa järjestömme toiminnasta ja perustehtävästä sekä mahdollisuuksista joita yhdistystoiminta, piirin kurssit ja palvelut tarjoavat. Uuden yhdistyksen perustaminen Antaa tietoa ja ohjeet uuden yhdistyksen perustamisesta sekä yhdistystoiminnanvinkkejä. Jäsenrekisterin muutokset ja mahdollisuudet (yhdistysten vastuuhenkilöt) Jäsenrekisteri muuttuu vuoden 2015 alusta sähköiseksi, jonka jälkeen yhdistyksillä on itsellä mahdollisuus päivittää jäsentietojaan rekisteriin. Marttaliitto järjestää yhdistysten vastuuhenkilöille sähköiset webinaarikoulutukset jäsenrekisteriuudistuksista. Tiedotamme näistä tarkemmin Marttaliiton kanssa lähempänä koulutusta.

Pohjois-Karjalan Martat ry

Pohjois-Karjalan Martat ry 1(13) 1(13) Pohjois-Karjalan Martat ry Kurssitarjotin 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 2(13) 2(13) Kurssitarjotin 2016 Ruoka- ja ravitsemus Ruoan merkitys turvallisuuden tuojana korostuu kiireisessä

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2015

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2015 0 Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2015 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 1 Toimintasuunnitelman tarkennus vuodelle 2015 Marttajärjestön kolmivuotinen teema vuosille 2014-2016

Lisätiedot

Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2015 2016 on Vesi jättää jäljen

Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2015 2016 on Vesi jättää jäljen Valtionapuneuvonnan ja järjestötoiminnan kurssitarjotin 2016 1(7) Kurssitarjotin Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2015 2016 on Vesi jättää jäljen Vesi jättää jäljen on valtakunnallinen neuvonnan kärki

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2016

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2016 0 Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2016 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 1 Toimintasuunnitelman tarkennus vuodelle 2016 Marttajärjestön kolmivuotinen teema vuosille 2014-2016

Lisätiedot

Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5)

Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin (5) Etelä-Savon Marttojen kurssitarjotin 2016 1(5) Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2016 on Vesi jättää jäljen Vesi jättää jäljen on valtakunnallinen neuvonnan kärki 2016. Tämä yhdistää ruoka- ja ravitsemuksen,

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2014

Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2014 0 Pohjois-Karjalan Martat ry toimintasuunnitelman tarkennus 2014 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 1 Toimintasuunnitelman tarkennus vuodelle 2014 Marttajärjestön kolmivuotinen teema vuosille 2014-2016

Lisätiedot

Pohjois-Savon Martat ry Tiedote 1/ 2016 14.1.2016

Pohjois-Savon Martat ry Tiedote 1/ 2016 14.1.2016 1 Martta, marttaillaan toiminnallista uutta vuotta! Kiitos innostamisesta, jota olen saanut martoilta toimiessani piirin hallituksessa. Kiitos, että saan jatkaa tulevat kaksi vuotta Pohjois-Savon Marttojen

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri 2015

Tapahtumakalenteri 2015 Kurssitarjotin 2015 Varsinais-Suomen Martat ry Yliopistonkatu 33 G 20100 Turku p. 010 838 5584 / 050 4481665 (tekstiviestit) varsinais.suomen@martat.fi etunimi.sukunimi@martat.fi www.martat.fi/varsinais-suomi

Lisätiedot

Kurssitarjotin 2014. Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet:

Kurssitarjotin 2014. Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet: Kurssitarjotin 2014 Ruoka ja ravitsemus Ruokakurssiaiheet: Reilua ruokaa arkeen - Kurssilla valmistetaan maukasta ruokaa edullisista raaka-aineista. Ruoanlaiton lomassa opetellaan suunnitelmallisuutta

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri 2016

Tapahtumakalenteri 2016 Tapahtumakalenteri 2016 Tammikuu ke 20.1. klo 17 la 30.1. klo 10 Helmikuu ti 2.2. klo 17 to 4.2. klo 16.15 to 4.2. klo 17 ti 9.2. klo 17 ma 15.2. klo 17 ma 22.2. klo 10.30-13 ti 23.2. klo 10.30-13 ke 24.2.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Martoissa on arjen mahdollisuus Vuosikokous 26.4.2014 Tavoitteet 2015 Toiminnan tunnettuuden parantaminen sisältölähtöisesti Kestävän kehityksen edistäminen kotitalousneuvonnan

Lisätiedot

HINNASTO 2015. Etelä-Karjalan Martat ry Y-tunnus 0215705-2. Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin.

HINNASTO 2015. Etelä-Karjalan Martat ry Y-tunnus 0215705-2. Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin. 31.12.2014 HINNASTO 2015 Toimituskulut lisätään lähetettäviin tilauksiin. Pidätämme oikeudet hinnanmuutoksiin. YHDISTYSTARVIKKEET alv euroa sisältää ALV % Myyntihinta Kunniakirja 0 Veroton myynti AVL 4

Lisätiedot

Tiedote 4/2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille

Tiedote 4/2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille 1. Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys... 2 2. Syyskokousterveiset... 4 3. Järjestötoiminta... 5 4. Tapahtumat ja retket... 7 5. Kevään kurssit

Lisätiedot

Huom! Muistattehan tehdä nimenkirjoittajien muutosilmoituksen yhdistysrekisteriin, jos yhdistyksen nimenkirjoittajat muuttuvat. (www.prh.fi).

Huom! Muistattehan tehdä nimenkirjoittajien muutosilmoituksen yhdistysrekisteriin, jos yhdistyksen nimenkirjoittajat muuttuvat. (www.prh.fi). Etelä-Hämeen Martat 24.11.2014 Rauhankatu 5 13100 Hämeenlinna Hyvät Jäsenet! Järjestön uusi teema (2015 2016) Vesi jättää jäljen liittyy kestävään kehityksen edistämiseen. Tavoitteena on veden kulutuksen

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

MARTTA- TOIMINTA. Kotitalousneuvonta Ruoka ja ravitsemus Kodin talous ja kuluttaja-asiat Kodinhoito Kotipuutarha ja ympäristö

MARTTA- TOIMINTA. Kotitalousneuvonta Ruoka ja ravitsemus Kodin talous ja kuluttaja-asiat Kodinhoito Kotipuutarha ja ympäristö SINUSTAKO MARTTA HISTORIA Marttajärjestö syntyi vuonna 1899. Suomessa elettiin tuolloin kansallisen heräämisen, naisasialiikkeen ja kansanvalistustyön aikaa. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys

Lisätiedot

Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala

Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala VAPAAEHTOISTOIMINTAAN UUSIA MAHDOLLISUUKSIA Uudenmaan Martat ry Pirkko Haikkala 1.10.2016 Vapaaehtoistoiminnan toimintamalli Uudenmaan Martoissa Piiri Kouluttaa vapaaehtoisia Tukee, kannustaa ja ohjaa

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus

Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus Marttajärjestön toiminnan tarkoitus ja toiminta-ajatus Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia, sekä kotitalouden arvostusta Toiminnan tarkoitusta toteutetaan järjestämällä

Lisätiedot

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU Palveluksessanne 31.1.2014 2009 Tampereen Ateria KOUKUN HELMI Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa suurella sydämellä maukkaita aterioita

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen

115 vuotta. Uudenmaan Martat ry 85 vuotta. Anne Lempinen 115 vuotta Uudenmaan Martat ry 85 vuotta Anne Lempinen Uudenmaan Martat 85 vuotta Tuodaan juhlavuosi osaksi arkea Juhlavuotta tuodaan monin tavoin ja erilaisin tapahtumin esille tavoitteena on, että juhlavuosi

Lisätiedot

MITKÄ OVAT TAVOITTEEMME

MITKÄ OVAT TAVOITTEEMME Uudenmaan Martat ry Toimintasuunnitelma 2017-2019 PUNAINEN LANKA Edistämme kotien toimivaa ja kestävää arkea Edistämme perheiden hyvinvointia Olemme johtava arjen asiantuntija Tarjoamme yhteisön johon

Lisätiedot

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I T O AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I T O AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T MARTTAOPINNOILLA Uusia tietoja ja taitoja Sisältöä yhdistystoimintaan Rohkeutta toimimaan yhdistyksessä

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Koukun Helmen kotiateriapalvelu

Koukun Helmen kotiateriapalvelu Koukun Helmen kotiateriapalvelu Palveluksessanne! 2015 Tampereen Voimia Koukun Helmi Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa maukkaita aterioita kotiateriapalvelun asiakkaille.

Lisätiedot

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T

OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T OPINTOTOIMINTA 2017 TA I TO AVA I M E T, H A R R A S T U S M E R K I T J A O S A A J A PA S S I T MARTTAOPINNOILLA Uusia tietoja ja taitoja Sisältöä yhdistystoimintaan Rohkeutta toimimaan yhdistyksessä

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille

Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Tiedote 1/2014 Marttayhdistyksille, toimintaryhmille ja luottamusmartoille Sisällysluettelo 1. Puheenjohtajan uuden vuoden tervehdys 2. Järjestötoiminta Yhdistyksen vuosikokous Luottamushenkilöluettelo

Lisätiedot

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustyötä osa oppilashuoltoa, tavoitteenaan: tukea oppilaan kasvua

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014 Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja taloudellisen hyödyn lisäksi vapaaehtoistoiminnalla

Lisätiedot

Vuosikokous 18.4.2015

Vuosikokous 18.4.2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Vuosikokous 18.4.2015 MARTOISSA ON ARJEN MAHDOLLISUUS TEEMA 2016 Teemakausi 2014-2016 Martoissa on arjen mahdollisuus jatkuu viimeisen vuoden. Tarjoamme tietoja ja taitoja sujuvaan

Lisätiedot

Toiminnantilastointi 13.12.2013

Toiminnantilastointi 13.12.2013 Toiminnantilastointi 13.12.2013 Toiminnan tilastointi 2014 Katja Kolehmainen Pohjois-Karjalan Martat ry yhdistyskoulutukset, tammikuu 2014 Toiminnan tilastointi Vuoden 2014 alusta käytössä sähköinen tilastointi.

Lisätiedot

esongin parhaat Spalat

esongin parhaat Spalat H eviä kuten haluat Tiesithän, että Chipstersiltä saa myös HeViä. Sesonkien mukaan elävästä monipuolisesta HeVi-tarjonnastamme löydät sekä koti- että ulkomaiset hedelmä- ja vihannestuotteet sekä yrtit,

Lisätiedot

ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA

ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA ARKI SUJUVAKSI -TOIMINTA Päivi Känsälä, koordinaattori Valtakunnalliset työpajapäivät Lappeenranta 27.4.2016 Jäsenet 46 600 Yhdistykset 1 151 Toimintaryhmät 68 Marttapiirit 15 Marttaliitto Paikallinen

Lisätiedot

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua!

Ruokakurssilla. Mirtosissa. Hyvää ruokahalua! Ruokakurssilla Mirtosissa Hyvää ruokahalua! Kurssin lopuksi jamastettiin ryhmän valmistamien ruokien äärellä. Jannis piti huolen siitä, että kaikki maistui aidosti kreetalaiselta. 14 15 Kreetalainen ruoka

Lisätiedot

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus 1 / 24 Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus Täydellisiähän emme ole, mutta pikkuisen paremmaksi on helppo tulla. Mieti nuoresi/perheesi viimeisintä viikkoa ja vastaa kuten asia

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

AVAINVIESTIT. Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen

AVAINVIESTIT. Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen POP UP -MARTTATAPAHTUMAT AVAINVIESTIT Tekemisen ilo Onnistumisen elämys Yhteisöllisyys ja jakaminen Uuden oppiminen PUHEEN TYYLI Iloinen Konstailematon Ystävällinen JA SÄVY I N H I M I L L I N E N, I H

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016. Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013

Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016. Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013 Martoissa on arjen mahdollisuus 2014-2016 Toimintasuunnitelman tarkennus 2014 Pohjois-Karjalan Martat ry:n syyskokous 16.11.2013 Neuvonnan keskeisimmät sisällöt 2014 Ruokamenoissakin voi säästää Hyötyviljely

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

Mikkelin toimisto Hallituskatu 7, Mikkeli puh / Avoinna maanantaisin klo 10-16

Mikkelin toimisto Hallituskatu 7, Mikkeli puh / Avoinna maanantaisin klo 10-16 Savon Martat ry Kirje 1/2018 Ajurinkatu 43 70110 Kuopio 15.1.2018 TOIMISTOT: Marttala/ Piirin toimisto Ajurinkatu 43, 70110 Kuopio puh. 050 339 4260 savon@martat.fi Avoinna maanantaisin klo 10-16 Mikkelin

Lisätiedot

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen!

Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! Nuorten ideoista kasvaa parempi huominen! YOUNG PEOPLE FOR YOUNG PEOPLE -hankkeen toiminnan ytimenä on nuorten ideoiden kuuleminen. Minipuutarha-info aloittelevalle kotipuutarhurille on esimerkki nuorten

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry

Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry Kotirumba rullaamaan Martat Lapsiperheiden tukena Kirsi Rissanen ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry Marttaliitto on perustettu v. 1899 Kansalaisjärjestönä Martat edistää kotien ja perheiden

Lisätiedot

Marttaliitto ry Toimintasuunnitelma 2014 2016. Marttaliiton toimintasuunnitelma. 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus

Marttaliitto ry Toimintasuunnitelma 2014 2016. Marttaliiton toimintasuunnitelma. 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus Marttaliiton toimintasuunnitelma 2014 2016 Martoissa on arjen mahdollisuus 1 2 Marttaliiton toimintasuunnitelma 2014-2016 Sisällysluettelo 1 Martoissa on arjen mahdollisuus teemakausi 2014 2016 2 Kotitalousneuvonta

Lisätiedot

Kastike houkuttelee ruoan maut esiin

Kastike houkuttelee ruoan maut esiin Kastike houkuttelee ruoan maut esiin 28 TEEMA NOVA 5 2011 Tärkeä osa ateriaa on kastike, jota tarjotaan erilaisten lisäkkeiden kera sellaisenaan tai käytetään mm. laatikko-, pata-, muhennos- tai keittoruokien

Lisätiedot

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä?

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Kun aurinko paistaa kesällä, moni haluaa mieluummin viettää aikaa ulkona kuin keittiössä. Hellan ääressä kuluu vähemmän aikaa, kun ruoka tehdään helpoista raaka-aineista

Lisätiedot

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Neuvokas perhe Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Sisältö: Ruoka ja syöminen lapsiperheessä. Liikkuminen lapsiperheessä. Ruutuaika ja sen mukanaan tuomat haasteet. Lapset opettelevat

Lisätiedot

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat Ruokafaktat - 0 10 % 20 % 30 % 40 % ilmastopäästöt Sähkönkäyttö Liikenne Fossiilisten polttoaineiden käyttö Teollisuustuotanto hiilidioksidi Metsäkato Maatalous Jätteet METAANI Ruoan ILMASTOPÄÄSTÖT Kauppa

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Uudenmaan Martat Syyskokous

Uudenmaan Martat Syyskokous Uudenmaan Martat Syyskokous 24.11.2012 Marttajärjestön kolmivuotinen teema 2011 2013 on Hidastamalla hyvinvointiin. Teeman sisältönä on vuonna 2013 Hyvinvointia luonnosta ja ympäristöstä. Kotitalousneuvonnan

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

KURSSITARJOTIN 2018 Pohjois-Karjalan Martat ry

KURSSITARJOTIN 2018 Pohjois-Karjalan Martat ry KURSSITARJOTIN 2018 1(15) KURSSITARJOTIN 2018 Pohjois-Karjalan Martat ry Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2018 Kestävä arki Kotitalousneuvonta 2018 Neuvonnan kärki piirien ja yhdistysten toiminnassa

Lisätiedot

Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Mistä lähteä liikkeelle, jos oman lapsen paino huolestuttaa? Miten lapsen

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Espoon Technopolis Business Breakfast 13.2.2014 ETM, Laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson Päivi Manni-Pettersson 11.2.2014 1 TÄMÄN AAMUN

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN

VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN VINKKEJÄ VUODEN 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELUUN Käyttäkää Käyttäkää yhdistyskirjettä yhdistyskirjettä avuksi avuksi ensi ensi vuoden vuoden toiminnan toiminnan suunnittelussa. suunnittelussa. Seuraava kirje

Lisätiedot

Pysytään lujina naiset!

Pysytään lujina naiset! Pysytään lujina naiset! Nykyajan tietotulva ei välttämättä anna selkeää kuvaa, miten syödä terveellisesti. Sen sijaan se saattaa hämmentää ja terveellisesti syöminen voi tuntua vaikealta, kalliilta ja

Lisätiedot

Novarbo luomulannoitteet

Novarbo luomulannoitteet www.novarbo.fi tatuotteet Lannoitteet Kuivikkeet Viherrakentaminen Novarbo luomulannoitteet Luomulannoitteet alan osaajalta. Kasvihuonetekniikka Kasvualustatuotteet Lannoitteet Kuiv Luonnonmukainen lannoiteperhe

Lisätiedot

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Suomeksi HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Suomeksi HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Vaivatonta sisäviljelyä Tregren tarjoaa ratkaisut helppoon ja vaivattomaan sisäviljelyyn. Herbie

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

Uusi Marttala, Kuopion opetuskeittiö/ kurssit ja luennot Haapaniemenkatu 23, Kuopio/ B-ovi

Uusi Marttala, Kuopion opetuskeittiö/ kurssit ja luennot Haapaniemenkatu 23, Kuopio/ B-ovi Savon Martat ry Kirje 4/2017 Ajurinkatu 43 70110 Kuopio 1.9.2017 TOIMISTOT: Marttala/ Piirin toimisto Ajurinkatu 43, 70110 Kuopio puh. 050 339 4260 savon@martat.fi Koulutustilat: Uusi Marttala, Kuopion

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012

Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012 Lapin Martat ry:n tiedote 7/2012 10.12.2012 1. Kohti joulua 2. Lapin Martat ry:n hallitus 2013 3. Vuoden marttayhdistys 4. Taitoavainkoulutukset 5. Vuoden 2013 teemavuoden sisältö 6. Joululahjavinkkejä

Lisätiedot

Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus

Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus Asiaa vanhemmille Keski-Suomen Urheiluakatemia/Swimming JKL ry 27.11.2014 Kaisa Kähärä Laillistettu ravitsemusterapeutti, Liikunnanohjaaja AMK Ravinto vaikuttaa: Vireystilaan

Lisätiedot

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2012 UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 on kaljuuntuneen, jääpoltteen tai muuten vahingoittuneen nurmikon

Lisätiedot

Tehtävä 1. Suunnitellaan ja toteutetaan martoille puolen sivun ilmoitus Helsingin Sanomiin viikolle 35

Tehtävä 1. Suunnitellaan ja toteutetaan martoille puolen sivun ilmoitus Helsingin Sanomiin viikolle 35 Tehtävä 1. Suunnitellaan ja toteutetaan martoille puolen sivun ilmoitus Helsingin Sanomiin viikolle 35 Tehtävä 1. Suunnitellaan ja toteutetaan martoille puolen sivun ilmoitus Helsingin Sanomiin viikolle

Lisätiedot

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 Poiminta kaikki vastaukset ovat mukana Taustamuuttujat Ikä 51-60 vuotta 1 1,89 % 61-70 vuotta 6 11,32 % 71-80 vuotta 8 15,09 % 81-90 vuotta 25 47,17

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN 16 Kalan kulutus 2000 2011 (kg/hlö/vuosi) 14 12 10 8 6 Kaikki kala Tuontikala Kotimainan kala Silakka 4 2 0 2000 2001 2002 2003 2004

Lisätiedot

Perennat hautausmaalla

Perennat hautausmaalla Perennat hautausmaalla Kesällä 2012 perustettu vanhojen hautareunakivien rajaama uusi perennapenkki, josta löytyy myös muutama harvinaisuus, esim Cimicifugan lännenkimikin punalehtinen muoto Brunette.

Lisätiedot

Patrik Borg HY Liikuntalääketieteen yksikkö, Syömishäiriökeskus

Patrik Borg HY Liikuntalääketieteen yksikkö, Syömishäiriökeskus Dieetit ja painonhallinta Patrik Borg HY Liikuntalääketieteen yksikkö, Syömishäiriökeskus Pohdittavaa Parantavatko ne elintapoja ja auttavat pysyvään laihtumiseen assosioituvia elintapoja? Pysyvää painonhallintaa

Lisätiedot

Kuva: Harri Oksanen. Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus

Kuva: Harri Oksanen. Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus Kuva: Harri Oksanen Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus Onnistunut kouluruokailu Teksti ja kuva: Virpi Kulomaa Onnistunut kouluruokailu Kouluruokailu on luonteva osa toimintakulttuuriamme

Lisätiedot

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kaisa Härmälä Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kotimainen vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle. Lähellä tuotettua. Sesongin mukaista. Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalio Oliiviöljy

Lisätiedot

Meny 2015 Norrkullalandet. Illallismeny. Norrkullalandetin Saaristolaispöytä, - kalat kalastettu Sipoon saaristossa

Meny 2015 Norrkullalandet. Illallismeny. Norrkullalandetin Saaristolaispöytä, - kalat kalastettu Sipoon saaristossa Meny 2015 Norrkullalandet Illallismeny Norrkullalandetin Saaristolaispöytä, - kalat kalastettu Sipoon saaristossa Graavikala (siika/taimen) Silakkaa tai silliä eri kastikkeissa Savukalaa Paahtopaisti (riista/nauta)

Lisätiedot

Uusi koulujakelujärjestelmä tukee ruokakasvatusta

Uusi koulujakelujärjestelmä tukee ruokakasvatusta Uusi koulujakelujärjestelmä tukee ruokakasvatusta Vastuullisuus ruokapalveluhankinnoissa, Ateria 2017 7.11.2017 klo 10:10 10:30 Sebastian Hielm, elintarviketurvallisuusjohtaja maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

Novarbo luomulannoitteet

Novarbo luomulannoitteet et Lannoitteet Kuivikkeet www.novarbo.fi Novarbo luomulannoitteet Luomulannoitteet alan osaajalta. Kasvihuonetekniikka Kasvualustatuotteet Lannoitteet Uusi luonnonmukainen lannoiteperhe Tuotevalikoimamme

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

Kurssitarjotin Lounais-Suomen Martat ry Turku Pori p p

Kurssitarjotin Lounais-Suomen Martat ry Turku Pori p p Kurssitarjotin 2017 Lounais-Suomen Martat ry Yliopistonkatu 33 G Valtakatu 7 C 20100 Turku 28100 Pori p. 050 4481665 p. 050 4122285 lounais-suomi.turku@martat.fi lounais-suomi.pori@martat.fi etunimi.sukunimi@martat.fi

Lisätiedot

TIEDOTE Etelä-Karjalan Martat ry 1 / 2015

TIEDOTE Etelä-Karjalan Martat ry 1 / 2015 1(5) TIEDOTE Etelä-Karjalan Martat ry 1 / 2015 25.2.2015 1. Kutsu Etelä-Karjalan Martat ry:n kevätkokoukseen 2. Jäsenrekisteriuudistus 3. Toiminnan tilastointi 4. Kokousedustajat 2015 ja piiriin palautettavat

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Power PUHTI PUUROAAMIAINEN Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Chatti AAMUTORKUN SÄMPYLÄAAMIAINEN Groovy AAMUVIRKUN MARJAMUNAKAS Marjoilla menoksi!

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä. Kevätkokous 25.4.2013

Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä. Kevätkokous 25.4.2013 Marttaliiton terveisiä ja ajankohtaisia asioita Uudenmaan piiristä Kevätkokous 25.4.2013 Hidastamalla hyvinvointiin -teemakampanja 2011-2013 Aiheena 2013: Hyvinvointia luonnosta ja ympäristöstä Neuvonnan

Lisätiedot

Viisi ruukullista yrttejä

Viisi ruukullista yrttejä Viisi ruukullista yrttejä Viisi ruukullista yrttejä Yrtit kasvavat ruukuissa valoisalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja puutarhassa. Tuoreet yrtit sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja antavat uusia makuelämyksiä.

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Martat ry

Pohjois-Karjalan Martat ry KURSSITARJOTIN 2017 1(12) KURSSITARJOTIN 2017 Pohjois-Karjalan Martat ry Kotitalousneuvonnan yhteinen kärki 2017 on Syödään yhdessä Neuvonnan viestinnällinen kärki piirien ja yhdistysten toiminnassa on

Lisätiedot

VAPAA-AIKA, KOTI JA HARRASTUKSET / RUOANVALMISTUS SYKSY

VAPAA-AIKA, KOTI JA HARRASTUKSET / RUOANVALMISTUS SYKSY 130351 KURKISTUS VÄLIMEREN KEITTIÖN ANTIMIIN Halikko 8.9.2015-15.9.2015, 8 oppituntia Lyhytkurssi.Tästä kurssista ei myönnetä alennuksia.tule tutustumaan, valmistamaan ja nauttimaan Välimeren keittiöiden

Lisätiedot

ROOMALAINEN RUOKAKULTTUURI. Annamari Tarvainen 09B.

ROOMALAINEN RUOKAKULTTUURI. Annamari Tarvainen 09B. ROOMALAINEN RUOKAKULTTUURI Annamari Tarvainen 09B. Roomalaisesta ruokakulttuurista on saatu paljon tietoa arkeologisten kaivausten, seinämaalauslöytöjen ja säilyneiden maanviljelys- ja ruoanlaitto-oppaiden

Lisätiedot

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

TERVEELLISET VÄLIPALAT

TERVEELLISET VÄLIPALAT LÄHTEET TERVEELLISET VÄLIPALAT Opasleh nen 1-2 luokkalaisille h p://www.diabetes.fi/diabetes etoa/ruoka h p://www.kasvikset.fi/ h p://www.pienipaatospaivassa.fi/ h p://www.sydanlii o.fi/ Arffman S., Partanen

Lisätiedot

Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012

Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012 Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012 Tavoitteina ilmastovastuullinen arki ja yhteisöllisyyden edistäminen Toteuttajana Ekokumppanit Oy Rahoittajat : Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR,) Pirkanmaan liitto,

Lisätiedot

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015 Johanna Kleemola Luennon sisältö Voimistelijan ruokavalio Voimistelijan päivän eri ateriat aamupala, lounas/päivällinen, välipalat

Lisätiedot