Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali"

Transkriptio

1 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali

2 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali RASVANPOLTTOSALAISUUDET PÖYDÄLLE! Tehnyt: Markku Sorosuo, Naantali Ylipainon asiantuntija, FAF-koulutettu personal trainer, FAF-koulutettu kuntosaliohjaaja, CrossFit Level 1-ohjaaja, CrossFit Lohja -fysiikkavalmennuskeskuksen perustaja, CrossFit Naantali -fysiikkavalmennuskeskuksen perustaja ja omistaja, ex-ylipainoinen Hyvä Ystävä, Tämä on infotuotteeni, joka kertoo sinulle ilmaiseksi ja suoraviivaisesti miten saat tuhottua läskiä mahdollisimman tehokkaasti. Lue koko manuaali läpi, käytä sen tietoja ja hyödy siitä. Jos sinulle tulee mitä tahansa kysyttävää manuaalin sisällöstä, älä epäröi ottaa yhteyttä. Lähetä minulle sähköpostia pt@personaltrainernaantali.com. Tämä versio on numero viisi, eli vuoden 2013 painos. Olen tehnyt pieniä päivityksiä sinne tänne verrattuna aikaisempiin versioihin. Tämä manuaali on 100% sitä käytäntöä, jota käytän päivittäin asiakkaisiini valmennuskeskuksessani. Tämä koko manuska perustuu täysin minun omaan kokemukseeni ja kaikki mielipiteet ovat täysin minun omia. Jos loukkaan jotakin, en todellakaan tarkoita sitä. Samoin mahdolliset yhtymäkohdat oikeaan elämään ovat täysin sattumaa. Jos loukkaannut jostain materiaalista, älä lue manuaalia ja tuhoa se koneeltasi. Muussa tapauksessa, käännä sivua!

3 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali KYSYMYKSIÄ PERSONAL TRAINERILLE VUOSIEN VARRELTA 1) Miksi haluat jakaa ilmaiseksi rahanarvoista tietoa, varsinkin sellaista mistä kaupalliset kuntosalit ottavat kasakaupalla rahaa? Aika yksinkertaista mielestäni. Koska kokemukseni mukaan, tämän jälkeen myös sinä tulet mielummin kysymään minulta apua painonpudotuksessa kuin kasvottomilta kuntokeskuksilta. Toivon ettet ikinä ainakaan sorru mihinkään leikkaukseen tai johonkin aineenvaihduntaa sekoittavaan pilleriin! Tarkoituksenani on kertoa miten paljon paremmin saat tuloksia syömällä ja treenaamalla ammattivalmentajan kanssa. 2) Apua! Miten saan pudotettua painoa x kiloa nopeasti? Tätä kysytään nykyään melkein viikottain. Kysymyksen ovat esittäneet niin naiset kuin miehet, nuoret ja vanhat, aivan laidasta laitaan. Oikea painonpudotustapa riippuu kehostasi ja miten hyvin aineenvaihduntasi pyörii. Yleensä mitä enemmän ylimääräistä on, sitä nopeammin paino tulee alaspäin. Ravinto näyttelee aina tärkeämpää osaa kuin treeni. Jos laihdutat kuten Matti Nykänen: Ei vain syö mitään!, paino kyllä tippuu nopeasti mutta kehosi näyttää sairaalta sekä heikolta. Järkevämpää on treenata kovaa ja syödä tavoitetta tukevasti. Paino tippuu melkein automaattisesti tämän jälkeen ja hyvinkin nopeasti. 3) Syön multivitaa, otan TV:ssa mainostettuja hyvinvointijogurtteja joka päivä, syön kalaöljykapseleita, popsin D-vitamiinilisää, kiskaisen naamariin kourallisen erilaisia terveyspillereitä joka aamu. Onko näistä hyötyä? Jos olet minun asiakas, silloin mitään yllämainittuja ei tarvita, koska minun ruokajärjestelmässä saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit, hivenaineet, kuidut ja makroravinteet luonnollisista lähteistä kuten evoluutio on tarkoittanutkin ihmisen kohdalla. Kumpikohan mahtaa olla ihmisen suolistolle parempi: tehtaassa tuotettu, prosessoitu ja kuivattu pilleri vai tuore porkkana? 4) Miksi en laihdu vaikka syön näin vähän? No shit!? Oliskohan aineenvaihdunta hieman jumissa...? Kysymyksiä on monia, mutta tässä ne yleisimmät kenties. Tämän manuaalin on tarkoitus helpoittaa tiedon jakamista ja vastata peruskysymyksiin. Seuraavilla sivuilla saat selville mitä kerron asiakkailleni, jotka etsivät tapaa pudottaa painoa. Tällä manuaalilla olen auttanut monia tavallisia ihmisiä painonpudotuksessa, osa on laihtunut 500g viikossa ja osa on laihtunut 2kg viikossa. Kaikki riippuu sinun lähtötasosta ja kuinka sitoutunut olet nuodattamaan ohjelmaa. Joten sinulla on nyt täysin sama systeemi edessäsi.

4 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali ENSIMMÄINEN ASKEL: tee päätös Nyt kun olet ottanut tämän infotuotteen eteesi, olet valmis astumaan eteenpäin ja olet kiinnostunut omasta hyvinvoinnistasi. Tämä tie vie sinut kohti parempaa ja terveellisempää elämää, samalla myöskin kehosi muuttuu kiinteämmäksi ja urheilullisemmaksi. Oppiessasi tekemään oikeat valinnat niin harjoittelussa kuin ruokavaliossakin, huomaat niistä tulevan sinulle elämäntapa, joka ei koskaan pääty. Sinä päivänä kun päätät lopettaa harjoittelun ja ruokavaliosta huolehtimisen, kehosi alkaa jälleen keräämään rasvaa ja terveytesi heikentyy. Joten aloita projekti jo tänään! Jos päätät muuttaa elämäsi, olen ehdottomasti sinun puolella ja autan sinua välillisesti tällä manuskalla. On olemassa neljä tärkeää tekijää, joiden avulla päämäärät saavuitetaan. Ne ovat seuraavat: RAVINTO, HAPENKULJETUSELIMISTÖ, LIHAKSET ja MOTIVAATIO. Viimeiseksi mainittu on kenties jopa tärkein, koska yleisin syy mikseivät ihmiset saavuta tavoitteitaan, on elämäntavan puuttuminen. Siksi oikeanlainen motivointi on tässä prosessissa äärimmäisen tärkeä. Teet sitten muutokset yksin tai treenarin kanssa, sinun tulisi käyttää mielestäni viimeisintä tietoa ravinnosta sekä treenaamisesta. Koulutettu treenari ainakin toisi viimeisimmän tietotaidon projektiin mukaan ja kaikki treeniohjelmat olisivat räätälöity nimenomaan sinulle, saat maksimaalisen tuloksen minimiajassa. Yhteenveto: Sinun pitää tehdä PÄÄTÖS muodonmuutoksesta, sohvalla löhöäminen päivästä Yhteenveto: toiseen Sinun ei auta, pitää TEE tehdä ASIALLE PÄÄTÖS JOTAIN. muodonmuutoksesta, Ravinto on kaiken sohvalla perusta, löhöäminen mutta ilman oikeanlaista päivästä toiseen motivaatiota ei auta, hommasta TEE ASIALLE ei tule JOTAIN. mitään. Ravinto Hommaa on kaiken treenari, perusta, saat ainakin mutta ilman syyttää oikeanlaista jotain, motivaatiota jos tuloksia ei hommasta tule! ei tule mitään. Hommaa treenari, saat ainakin syyttää jotain, jos tuloksia ei tule!

5 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali TOINEN ASKEL: ravinto Päätös on tehty. Haluan muuttua. Puhutaan sitten sen jälkeen ravinnosta. Ravinto on kaikista tärkein tekijä terveydessä sekä ulkonäössä. Jotkut asiantuntijat ovat sanoneet, että 80% painosta sekä yleisestä kunnosta riippuu täysin siitä, mitä henkilö syö. Henkilö on todellakin sitä mitä hän syö. Tämä tarkoittaa käytännössä, että voit treenata vaikka aamusta iltaan, mutta jos syöt roskaa, ovat tuloksetkin roskaa. Ravinnossa ei ole oikotietä. Ravinto! Se on kyllä sana, joka voi saada jotkut jotkut ihmiset irvistämään omatunto alkaa heti soimaan kun he muistavat syöneensä suklaapatukan työpisteellä. Ravinto on aihe, jota jotkut tutkivat koko elämänsä ja toiset kirjoittavat paksuja tietokirjoja jostain pienestä ravintoon liittyvästä asiasta. Minun tavoitteeni on kertoa sinulle terveellisen syömisen perusteet ja miten saamme kehosi polttamaan rasvaa, sen sijaan että se varastoi sitä. Sinä et tarvitse mitään nippelitietoa saavuttaaksesi nämä asiat. Terveellinen painonpudotusta tukeva ruokavalio tulisi koostaa oikeista makroravinteista, vitamiineista sekä mineraaleista. Koulustakin vanha tuttu lautasmalli ja ruokapyramidi ovat perustoimiva yleisratkaisu kaikkeen, niillä ylipainoinen pääsee jo todella pitkälle. Mitä pienemmästä painonpudotustarpeesta puhumme, sitä enemmän ravintoa joudutaan viilaamaan. Ruokapyramidin lisäksi olen toteuttanut myöskin karppausta, VHH:n (Antti Heikkilän), Zonen, Paleon sekä täsmäravinnon oppien mukaisia ravintokokonaisuuksia. Kaikki ovat toimineet erinomaisesti ja joku edellämainituista sopii aina jollekin. Yleisin ravintojärjestelmä on kuitenkin ollut ruokapyramidin pohjalta kasattu ns. lautasmalli, koska elämme Valion tuotteistuksen ihmeellisessä maailmassa, joten puhutaan tässä manuskassa nimenomaan siitä. Ensimmäinen ja tärkein asia mikä sinun pitää tietää ravinnosta on seuraava: Syömällä pieniä aterioita 3 tunnin välein nostaa sinun aineenvaihduntaa ja vähentää rasvan määrää kehostasi! Tämä on monta kertaa todistettu fakta käytännössä ammattiurheilijoilla kuin tutkijoidenkin toimesta, joten sen pitäisi olla myös osa sinun syömistapoja! Noin 3-4 tuntia syömisen jälkeen, kehosi tavallaan pysäyttää aineenvaihdunnan ja vaipuu horrokseen säästääkseen rasvaa. Tämä on ihan kiva juttu silloin, jos Suomessa on vaikka nälänhätä, etkä näe ruokaa pariin viikkoon. Jos nälänhätä alkaa Suomessa, silloin todellakin haluat mahdollisimman hidasta aineenvaihduntaa ja kehosi pitää varastoida rasvaa mahdollisimman paljon. Mutta oikeasti, kukaan ei halua nykymaailmassa kehonsa varastoivan rasvaa, ethän sinäkään? En usko Suomeen tulevan nälänhätää ainakaan hetkeen, joten on aika ärsyttävää kun keho varastoi rasvaa vaikka sille ei olisi tarvetta. Miten saadaan viesti keholle, että se on hyvin ravittu, hyvässä kunnossa eikä tarvitse ylimääräistä rasvaa? Sinun pitää ohjelmoida aineenvaihduntasi uudelleen!

6 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali Ota käytännöksi: syö pieniä aterioita noin 3 tunnin välein, silloin keho ymmärtää ettei nälänhätää ole tulossa ja ylimääräistä rasvaa voidaan luovuttaa pois! Mitä sinun pitäisi syödä? Se riippuen ravintotottumuksistasi ja ylipainosi/rasvan määrästä, sinun pitäisi syödä suurinpiirtein kaikilta ruokapyramidin tasoilta. Itse olen huomannut perustoimivaksi esimerkiksi seuraavan makrojakauman: Proteiinit: 30% Hiilihydraatit: 40% Rasvat: 30% Viereisellä lautasella kasvikset, marjat, perunat sekä leipä toimivat pääasiallisena energian lähteenä, eli hiilihydraatteina. Liha toimii proteiinin lähteenä sekä leivän päälle oleva rasva ja kastike toimivat puolestaan rasvan lähteenä. Toki ainahan saa parempia tuloksia kun ravinto on räätälöity nimenomaan sinulle. Itse räätälöin jokaiselle personal trainer -asiakkaalleni ravinnon, eli he pitävät minulle ensin ruokapäiväkirjaa ja sen perusteella yritän rakentaa paremmin toimivan kokonaisuuden heille. Mutta koska olet kenties tuntematon lukija minulle, joudut tyytymään tähän yleisohjeeseen. Jokainen syömäsi ateria tulisi sisältää kaloreita proteiinista, hiilihydraateista sekä rasvasta. Kehosi tarvitsee jokaista näitä pienen määrän pitkin päivää. Jos syöt aterian, joka on 90% hiilihydraattia, 5% rasvaa ja 5% proteiinia (kuten esimerkiksi lähihuoltoasemalta vehnäsämpylän täytteillä), kehosi sulattaa sen nopeammin mutta olet nälkäinen entistä nopeammin, vaikkakin kalorien määrä olisi sama kuin yllä mainituilla prosenttisuhteilla. Kaikenkukkuraksi kehosi luultavasti varastoi aterian hiilihydraateista suurimman osan rasvaksi vyötärölle! Yhteenveto: Syö pieniä aterioita tasaisesti pitkin päivää, koosta jokainen ateria proteiinista, Yhteenveto: hiilihydraatista Syö pieniä aterioita sekä rasvasta. tasaisesti Perus pitkin lautasmalli päivää, koosta riittää jokainen hyvin ylipainoiselle ateria ainakin proteiinista, alkuun. hiilihydraatista Jos haluat parempia sekä rasvasta. tuloksia, Perus hommaa lautasmalli räätälöity riittää ravinto-ohjelma hyvin ylipainoiselle itsellesi. ainakin alkuun. Jos haluat parempia tuloksia, hommaa räätälöity ravinto-ohjelma itsellesi.

7 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali KOLMAS ASKEL: hapenottokyky Motivaatio on jäätävä ja safkassa yritetään skarpata! Jos syöt edelleen roskaa, on sinun edes turha lukea tätä manuaalia loppuun. KORJAA RAVINTO ENSIN! Puhutaan seuraavaksi hapenottokyvystä ja hapenkuljetuselimistön harjoittamisesta. Mitäs helkkaria se on edes? Se on kaikkea sitä mikä nostaa sykettäsi ja saa sinut puuskuttamaan. Joten se on esimerkiksi kävelyä, juoksua, fillaria, soutua, uintia, pallopelejä, ryhmäliikuntaa ymmärsit varmaan? Hapenkuljetuselimistöä rääkkään asiakkailleni jokainen päivä sen kiistattomien hyötyjen takia. Yksi suurimmista sivuvaikutuksista hapenkuljetuselimistön harjoittamisessa on painon pudotus. Kehosi päätös varastoida ylimääräistä rasvaa perustuu yksinkertaiseen yhtälöön: energia(kalorit) sisään vs. energia ulos. Mitä enemmän energiaa virtaa ulos, sitä vähemmän sinulla on energiaa varastoida rasvaa vyötärölle. Syö vähemmän kuin mitä kulutat! KUVA: Intervallilenkki metsässä. Hapenkuljetuselimistön kehittämistä yksinkertaisimmillaan ja auttaa omalta osaltaan poistamaan ylimääräistä rasvaa. Epätasainen maasto tekee vielä extrahöpöä jalkalihaksille. Käytännössä näet parantuneen hapenottokyvyn kun et enää puuskuta ja tee kuolemaa parin rappusen jälkeen. Sydämesi iskutilavuus kasvaa, keuhkojen hiussuonitus paranee, leposykkeesi laskee, nämä ovat hapenkuljetuselimistön iskukyvyn parantumista. Samoin sydänkohtauksen, diabeteksen, verenpaineen riskit vähenevät. Kun painosi laskee ja yleinen kuntosi parantuu, varustat itsesi näitä tauteja vastaan. Yhteenveto: Kävele, juokse, hölkkää, hiihdä, ui, pelaa pallopelejä... Ei sillä ole väliä, pääasia Yhteenveto: että teet Kävele, näitä jatkuvasti. juokse, hölkkää, Kaikki hiihdä, nostavat ui, energiankulutusta pelaa pallopelejä... ja Ei siten sillä ole auttavat väliä, poistamaan pääasia että rasvaa. teet näitä Samalla jatkuvasti. kuntosi Kaikki kasvaa nostavat ja voit paremmin. energiankulutusta ja siten auttavat poistamaan rasvaa. Samalla kuntosi kasvaa ja voit paremmin.

8 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali NELJÄS ASKEL: rautaa kehiin Ok, nyt on motivaatio täysillä ja ravinto handlattu. Kävelyt/hölkät/juoksut yms. ovat ohjelmassa mukana. Sitten otetaan tiukkaa asiaa, miten saadaan ulkonäköä muokattua! Hommaa kuntosalikortti tai painot kotiin, voit myös käyttää omaa kehoa punttina. Raudan kanssa riehuminen on paras tapa lisätä voimaa, lihasmassaa sekä muokata kehon muotoja. Miehet haluavat hartioihin leveyttä, naiset haluavat kurveja, molemmat onnistuu parhaiten nostamalla rautaa tai jotain vastusta. Raudan nostamisesta tulee ekana mieleen rautakangen liikkuvuudella varustettu bodari (vasen kuva), joka näyttää hölmölle ja on käytännön elämän kannalta surkea vaihtoehto. Minä en tee asiakkaistani koskaan "bodareita", enkä toisaalta myöskään kukkakepin näköisiä "maratoonareita" (oikea kuva). Oikeasti, mitä helvetin hyötyä on isoista lihaksista, jos ei jaksa edes kävellä 100 metriä pyörtymättä? Tai mitä hyötyä on kovasta marathon ajasta, jos ei samalla jaksa kantaa kauppakasseja kotiinsa? Naurettavaa mielestäni. Minun mielestä monipuoliset vastustreenit yhdistettynä hapenottokykyä kehittävään harjoitteluun on kaikista paras yhdistelmä, kun halutaan luoda hyvä ja monipuolinen fyysinen kunto. Esimerkiksi MMA-ottelijan, pikajuoksijan, voimistelijan, uimarin jne. fysiikka on äärimmäisen monipuolinen ja toimivaa harjoitussalin ulkopuolella ja miellyttäähän se myös silmääkin (keskimmäinen kuva). Istumalla jatkuvasti jossain hemmetin kuntosalikoneessa tai juoksemalla jatkuvasti sikapitkiä lenkkejä, ovat täysin hukkaan heitettyä aikaa. Niiden sijaan voit tehdä oikeasti jotain kehittävää treeniä. Sinulle tärkeämpää tulisi olla kehon toimivuus käytännössä, sinun tulisi harjoitella elämää varten, eikä siihen kuinka monta senttiä hauiksesi on. Sillä kun ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka vahva tai kestävä lihas oikeasti on.

9 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali Minun asiakkaat joutuvat juoksemaan, soutamaan, työntämään, vetämään, heittämään, hyppimään, nostamaan, siirtämään raskaita kuormia, nopeasti, kelloa vastaan, toistoja vastaan... kaikenlaista. Vaihtelen jatkuvasti tehoa, kuormaa ja etäisyyttä. Kaikkea mikä vähänkin viittaa oikeaan elämään salin ulkopuolella. Tällöin sinä saat suuremman hyödyn ja näet treenitulokset omassa elämässäsi nopeammin. Eikä hyödyt pääty tähän. Rautatreenit ovat tärkein ase, kun haluamme nostaa sinun aineenvaihduntaa. Hapenkuljetuselimistön harjoitukset ovat tehokkaita ja tarpeellisia, mutta esimerkiksi tunnin lenkin jälkeen aineenvaihduntasi loppuu kuin seinään ja laskee hyvin nopeasti perustasolle. Raudan kanssa riehuminen puolestaan nostaa kirjaimellisesti aineenvaihduntasi pysyvästi. Rautatreeni rikkoo lihaskudostasi ja rakentaa sen uudelleen vahvemmaksi, kiinteämmäksi ja paremmaksi. Tämä koko prosessi ottaa aikaa ja kuluttaa energiaa eli kaloreita. Kun kehosi on rakentanut uuden lihaskudoksen tiettyyn paikkaan kehossasi, lihas vaatii enemmän energiaa ylläpitääkseen itseään. Eli aineenvaihduntasi nousee pysyvästi. Muita hyötyjä rautatreenistä ovat esimerkiksi luutiheyden parantuminen, koordinaatio ja tasapaino parantuvat, itsetuntosi lähtee nousuun kun peilikuva muuttuu urheilullisemmaksi. Rautatreeniä voisi sanoa ikuisen nuoruuden lähteeksi. Yhteenveto: Jätä kuntosalikoneet kehonrakentajille. Keskity mielummin sellaisiin Yhteenveto: rautatreeneihin, Jätä kuntosalikoneet jotka heijastuvat kehonrakentajille. omaan elämääsi. Keskity Esimerkiksi mielummin maastaveto on sellaisiin sama asia rautatreeneihin, kuin noukit pudonneet jotka heijastuvat avaimet omaan lattialta. elämääsi. Ethän sinä Esimerkiksi nosta avaimiakaan maastaveto istumalla on sama koneessa, asia kuin noukit joka ohjaa pudonneet liikkeen avaimet lattialle lattialta. asti? Monipuolisen Ethän sinä nosta fysiikan avaimiakaan saa harjoittelemalla istumalla koneessa, monipuolisesti, joka ohjaa siispä liikkeen tartu lattialle rohkeasti asti? Monipuolisen rautaan. fysiikan saa harjoittelemalla monipuolisesti, siispä tartu rohkeasti rautaan.

10 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali VIIDES ASKEL: sinun siirto Mielestäni olen nyt kertonut oleellisen painonpudotuksesta. Sinun pitäisi olla motivoitunut ja valmis muuttumaan, sinun pitäisi syödä tasaiseen tahtiin edellämainituista lähteistä, sinun pitäisi uskaltaa tarttua raskaaseen rautaan ja käydä välillä juoksemassa vaikka pallon perässä. Kuten huomaat, ei ole olemassa mitään TV-mainoksissa pyörivää ihmepilleriä, joka laihduttaa sinut hetkessä. Ei ole mitään TV-shop -laitetta, jolla saat kropan kuntoon hetkessä. Ei ole oikotietä hyvään kondikseen, eikä se ole koskaan helppoa. Tässä manuaalissa olen kuvaillut mitä teen asiakkaideni kanssa ja mitä minä laittaisin sinut tekemään, jos astelisit salini ovesta sisään. Nämä ovat minun aseeni taistelussa ylipainoa sekä rapakuntoa vastaan ja ne ovat toimineet erinomaisesti jo vuosia. Toivottavasti tämä manuaali on laskenut sinun kynnystä tehdä asioille jotain. Kaikkihan on vain ja ainoastaan kiinni sinusta, vain sinä itse voit tehdä muutoksia. Jos kaipaat ammattilaisen potkimaan sinua ahterille ja näyttämään oikean suunnan, allaolevasta sähköpostista saat kiinni yhden sellaisen. Sinun hyvinvointisi puolesta, Markku Sorosuo

Tmi Markku Sorosuo :: GymSoro 1

Tmi Markku Sorosuo :: GymSoro 1 Tmi Markku Sorosuo :: GymSoro 1 Tmi Markku Sorosuo :: GymSoro 2 RASVANPOLTTOSALAISUUDET PÖYDÄLLE! Tehnyt: Markku Sorosuo, Lohja Ylipainon asiantuntija, FAF-koulutettu personal trainer, FAF-koulutettu kuntosaliohjaaja,

Lisätiedot

Ruokatauko Painonhallintaopas 2016 1

Ruokatauko Painonhallintaopas 2016 1 Ruokatauko Painonhallintaopas 2016 1 Ruokatauko Painonhallintaopas 2016 2 MITEN YLIMÄÄRÄISTÄ RASVAA SAA POIS, SALAISUUDET PÖYDÄLLE! Tehnyt: Ravintoneuvoja Kimmo Sorosuo ja personal trainer Markku Sorosuo

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa.

Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa. Painonhallinta pienryhmävalmennus Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa. Valmennuksessa pudotat painoasi, edistät hyvinvointiasi ja muutat elintapojasi pysyvästi paremmaksi.

Lisätiedot

KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU. Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA

KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU. Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA KESTÄVYYSURHEILU Säännöllinen ja oikein kuormitettu kestävyysharjoittelu parantaa verenkierto- ja hapenkuljetus elimtöä

Lisätiedot

Oma BMI-tulosteesi. Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Hyvä perhe! Syö terveellisesti, elä paremmin.

Oma BMI-tulosteesi. Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Hyvä perhe! Syö terveellisesti, elä paremmin. esi Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Kasvusi arviointia varten mittausarvosi merkitään ns. persentiilikäyrälle*. Siinä painoasi ja pituuttasi verrataan muiden samanikäisten ja samaan

Lisätiedot

Lataa Nopea aineenvaihdunta - Haylie Pomroy. Lataa

Lataa Nopea aineenvaihdunta - Haylie Pomroy. Lataa Lataa Nopea aineenvaihdunta - Haylie Pomroy Lataa Kirjailija: Haylie Pomroy ISBN: 9789523214279 Sivumäärä: 307 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 15.90 Mb Syö hyvin, paranna aineenvaihduntaasi ja laihduta

Lisätiedot

PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS

PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS Personal Training eli henkilökohtainen valmennus on tänä päivänä yleisempää kuin moni ajatteleekaan. Miksikö? Se on tuottaa tuloksia kuntotasosta, liikuntataustasta

Lisätiedot

Lataa 2:2:3 aineenvaihduntadieetti - Haylie Pomroy. Lataa

Lataa 2:2:3 aineenvaihduntadieetti - Haylie Pomroy. Lataa Lataa 2:2:3 aineenvaihduntadieetti - Haylie Pomroy Lataa Kirjailija: Haylie Pomroy ISBN: 9789522208095 Sivumäärä: 329 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.55 Mb Syö hyvin, paranna aineenvaihduntaasi ja laihduta

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A2 Leveä kyykky s. A3 Yhden jalan maastaveto s

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A2 Leveä kyykky s. A3 Yhden jalan maastaveto s Liike Sarjat Toistot Palautusaika A1 Luisteluhyppy 2 3 10/ jalka 15 s A2 Leveä kyykky 2 3 10 15 15 s A3 Yhden jalan maastaveto 2 3 8 10 15 s A4 Lantionnosto selkä sohvalla 2 3 8 10 120 s B1 Kulmasoutu

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy Painonhallinnan perusteet. Painonhallinta onnistuu Painonhallinnan periaate on yksinkertainen: paino tippuu, jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Käytännössä onnistuminen vaatii suunnittelua ja sitoutumista

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Lue artikkeli ja vastaa sitä seuraaviin kysymyksiin. TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Daily Mailin toimittaja 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Eräs opiskelija on hämmentänyt ravitsemusasiantuntijoita

Lisätiedot

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2 Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2 Miksi olen lihava? Antin tapaus istock.com/silviajansen Työskentelyn lähtökohdat Tutustukaa Anttiin lukemalla Antin blogikirjoitus Miksi olen lihava?

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

CHALLENGE-haaste on? Challenge on maailman johtavia painonpudotukseen ja kunnon kohottamiseen kehitettyjä haasteohjelmia.

CHALLENGE-haaste on? Challenge on maailman johtavia painonpudotukseen ja kunnon kohottamiseen kehitettyjä haasteohjelmia. by VI CHALLENGE-haaste on? Challenge on maailman johtavia painonpudotukseen ja kunnon kohottamiseen kehitettyjä haasteohjelmia. 500 miljoonaa myytyä pirtelöä, 3 miljoonaa muodonmuutosta, yli 13 maassa

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

RAVINTO 23.01.2010. Matti Lehtonen

RAVINTO 23.01.2010. Matti Lehtonen RAVINTO 23.01.2010 Ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus: Koulu / työ Koti - perhe Tunteet Minä kuva Ihminen Kaverit Fyysinen kuormitus / rytmitys Ravinto / nesteet Uni Kun kaikki ulkokehän n pallot ovat

Lisätiedot

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info Valmistautuminen maratonille www.janakkalanjana.info Viikko ennen H-hetkeä Harjoittelu vähenee. Muista, viimeisen viikon harjoittelulla ei rakenneta, vaan tuhotaan kuntoa! Tankkaus: Lihakset täytetään

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

URHEILIJAN ravitsemusopas

URHEILIJAN ravitsemusopas URHEILIJAN ravitsemusopas Olympiajoukkueen ravitsemuskumppani Hyvällä ruoalla hyviin tuloksiin Laadukas, järkevästi koostettu ruokavalio Järkevästi koostetun ruokavalion avulla urheilijat voivat: Urheilijan

Lisätiedot

Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena

Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena Jonna Kekäläinen, terveydenhoitaja yamk 14.03.2019 Mitä on hyvä ja salliva syöminen? Terveyttä edistävää + Hyvää vireystilaa ylläpitävää + Sosiaalista

Lisätiedot

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan 8.9.2014 Aiheet Mitä on CrossFit valmennettavien terveyteen liittyvät asiat, jotka valmentajan tulisi tietää/ ottaa huomioon harjoituksissa ja leireillä urheilevan

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Terveysliikunta tähtää TERVEYSKUNNON ylläpitoon: Merkitystä tavallisten ihmisten terveydelle ja selviytymiselle päivittäisistä toimista KESTÄVYYS eli

Terveysliikunta tähtää TERVEYSKUNNON ylläpitoon: Merkitystä tavallisten ihmisten terveydelle ja selviytymiselle päivittäisistä toimista KESTÄVYYS eli TERVEYSLIIKUNNAKSI KUTSUTAAN SÄÄNNÖLLISTÄ FYYSISTÄ AKTIIVISUUTTA, JOKA TUOTTAA SELVÄÄ TERVEYSHYÖTYÄ (passiivisiin elintapoihin verrattuna) ILMAN LIIKUNTAAN LIITTYVIÄ MAHDOLLISIA RISKEJÄ Arki- eli hyötyliikunta

Lisätiedot

URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN

URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN Urhean valmentajakoulutus URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN LAURA MANNER JA MARI LAHTI 4.12.2014 Terveurheilija.fi 1 Ravinto, ravitsemus ja ruoka? Ravinto = ruoka, juoma tai aine, jota

Lisätiedot

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma OMIEN RUOKAILUTOTTUMUSTEN ARVIOINTI Toteutuuko seuraava? Merkitse rasti, jos asia sinun kohdallasi toteutuu 5(-7) ruokailutapahtumaa:

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO

NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO Miksi tämä aihe? Mitä söit? Milloin söit? Mä en salaattia tarvi Ei meillä syödä, isi sanoo, äiti tekee Mäen unta tarvienäänniin paljon, sitä paitsi tuli just uus tuotantojakso

Lisätiedot

Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka. Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään

Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka. Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään Elämäntapojen merkitys uniapneaan ja vireyteen Painonhallinta oleellinen osa uniapnean

Lisätiedot

Tavoitteet. Painonhallinta tukee terveyttä

Tavoitteet. Painonhallinta tukee terveyttä Tavoitteet Sopivan painon pohtiminen Elintapojen vaikutus painonhallintaan terveyttä 3 terveyttä Normaalipaino on suositus paitsi fyysisen myös psyykkisen ja sosiaalisen terveyden kannalta. Pieni yli-

Lisätiedot

Lataa Luonnollista! - Miia Saastamoinen. Lataa

Lataa Luonnollista! - Miia Saastamoinen. Lataa Lataa Luonnollista! - Miia Saastamoinen Lataa Kirjailija: Miia Saastamoinen ISBN: 9789517968256 Sivumäärä: 341 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 27.62 Mb Keskustelu ihanteellisesta ravitsemuksesta käy kuumana:

Lisätiedot

Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa. - Olli Patja - www.fairpro.fi

Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa. - Olli Patja - www.fairpro.fi Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa - Olli Patja - www.fairpro.fi Ravintovalmentajan sudenkuopat Sanat eivät riitä kertomaan Tarvitaan tietoa todellisesta tilasta Kuinka

Lisätiedot

Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB

Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB Ravitsemuksen merkitys suorituskyvylle Hyvä nestetasapaino on tärkeää kaikessa harjoittelussa

Lisätiedot

PLUS. Muista lepopäivät! Kaikki kolme treeniohjelmaa haastavat niin voimat kuin kunnonkin. Siksi on tärkeää pitää lepopäivä jokaisen treenin jälkeen.

PLUS. Muista lepopäivät! Kaikki kolme treeniohjelmaa haastavat niin voimat kuin kunnonkin. Siksi on tärkeää pitää lepopäivä jokaisen treenin jälkeen. Muista lepopäivät! Kaikki kolme treeniohjelmaa haastavat niin voimat kuin kunnonkin. Siksi on tärkeää pitää lepopäivä jokaisen treenin jälkeen. 30 KUNTO PLUS 4/2016 3 oivaa ohjelmaa kuntokeskukseen: Huippukuntoon

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto-

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto- FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan lihaskunto- ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

9 VIIKON HARJOITUSOHJELMA NUUKSIO CLASSICILLE

9 VIIKON HARJOITUSOHJELMA NUUKSIO CLASSICILLE 9 VIIKON HARJOITUSOHJELMA NUUKSIO CLASSICILLE Harjoitusohjelma: Nuuksio Classic 2017 VKO MA TI KE TO PE LA SU 1 3.7 Tes$ juoksu: Juokse 6-8 kilometriä mäkisessä maastossa. Juokse sellaisessa maastossa

Lisätiedot

Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin. Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin. Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin Ravintoasioissa urheilijoilla on usein eniten parantamisen varaa. Erityisesti arkisyömiseen tulisi panostaa Urheilijan fyysinen kehitys tapahtuu arkisen

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus 1 / 24 Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus Täydellisiähän emme ole, mutta pikkuisen paremmaksi on helppo tulla. Mieti nuoresi/perheesi viimeisintä viikkoa ja vastaa kuten asia

Lisätiedot

- PAINONPUDOTUS / 5-PÄIVÄN 2-SPLIT/3- SPLIT HYBRIDIOHJELMA

- PAINONPUDOTUS / 5-PÄIVÄN 2-SPLIT/3- SPLIT HYBRIDIOHJELMA TREENIOHJELMA - PAINONPUDOTUS / 5-PÄIVÄN 2-SPLIT/3- SPLIT HYBRIDIOHJELMA JOHDANTO Tämä 5-päivän ohjelma seuraa 2-split/3-split -rakennetta. Ohjelmassa on huomattavasti korkeampi workload 3-päivän ja 4-päivän

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

BLUES MK -01 Blue. Nimi Nro

BLUES MK -01 Blue. Nimi Nro BLUES MK -01 Blue Nimi Nro Harjoituspäiväkirja Kesä 2013 Hyvä Blues 01 Blue pelaaja, Olet päässyt edellisen kauden aikana hieman maistamaan sitä, miltä kilpakiekon pelaaminen tai jääkiekon treenaaminen

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan keskivartalotreeni -

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan keskivartalotreeni - FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan keskivartalotreeni - ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

TAVOITTEIDEN HALLINTA

TAVOITTEIDEN HALLINTA TAVOITTEIDEN HALLINTA 1. Klikkaa etusivulta tavoitteet, näet sinun tämänhetkiset tavoitteet. 2. Merkkaa tavoite saavutetuksi painamalla maalitaulun kuvaa, jolloin maalitaulu muuttuu värilliseksi TAI klikkaa

Lisätiedot

Kuntotestissä mittaamme hapenotto- ja verenkiertoelimistön kunnon, lihaksiston toiminta- tai suorituskyvyn ja tarvittaessa kehonkoostumuksen.

Kuntotestissä mittaamme hapenotto- ja verenkiertoelimistön kunnon, lihaksiston toiminta- tai suorituskyvyn ja tarvittaessa kehonkoostumuksen. Kuntotestistä saat arvokasta tietoa tämänpäivän kunnostasi. Olit sitten aloittelija tai huippu-urheilija. Kuntotesti voidaan räätälöidä juuri sinulle sopivaksi kokokonaisuudeksi aikaisemman liikuntahistorian

Lisätiedot

TE01 Koontimateriaali. Terveysliikunta ja kunnon kehittämisen periaatteet

TE01 Koontimateriaali. Terveysliikunta ja kunnon kehittämisen periaatteet TE01 Koontimateriaali Terveysliikunta ja kunnon kehittämisen periaatteet 6 TERVEYSLIIKUNTA sivut 65 73 2 Terveysliikunta terveyskunnon osa-alueet ja niiden kehittäminen? liikunnan motiivit ja niitä selittävät

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Anna Ojala 25/4/14 1 Palautuminen ja superkompensaatio Ravinto, neste,

Lisätiedot

Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM

Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM Välipala on kunnon pala Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM Reija Männikkö TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti 27.4.2014 Leppävirta TAVOITTEENA kunnon ruoka on yksi osa liikunnallista elämäntapaa

Lisätiedot

9 Painonhallinta. Oppikirjan sivut 92-99

9 Painonhallinta. Oppikirjan sivut 92-99 9 Painonhallinta Oppikirjan sivut 92-99 Nykyaikaa Ulkonäön ja fyysisyyden korostaminen Median kauneuskäsitykset Jatkuva painontarkkailu, laihduttaminen ja erityisruokavaliot Monet murrosikäiset tyytymättömiä

Lisätiedot

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan Moikka! Ihan ensiksi tämä blogiteksti on luonnollista tai pakollista aloittaa selittelyillä.. Vuosihan (tai nyt jo vähän reilu..) siinä vierähti ja en saanut tänne mitään aikaiseksi. Ajanpuute on aina

Lisätiedot

HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA

HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA LISÄÄ LIIKUNTAA PÄIVÄÄN JA VIIKKOON VANHEMMAT UIVAT UI KESÄKSI KUNTOON - KAMPANJAN MERKEISSÄ KUUKAUDEN AJAN, TAVOITELLEN VESILIIKUNTAMINUUTTEJA

Lisätiedot

perustettu vuonna 1927

perustettu vuonna 1927 perustettu vuonna 1927 RAVINNON MERKITYS Ravinto ja liikunta Kova liikuntaharrastus yhdessä puutteellisen ruokavalion kanssa voi olla riski kasvulle, kehitykselle ja terveydelle!!! Energian riittämättömän

Lisätiedot

Lataa Kuntotehdas - Jussi Riekki. Lataa

Lataa Kuntotehdas - Jussi Riekki. Lataa Lataa Kuntotehdas - Jussi Riekki Lataa Kirjailija: Jussi Riekki ISBN: 9789513169596 Sivumäärä: 160 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.72 Mb Suuri osa terveyskirjallisuudesta lataa tiskiin röykkiön vaatimuksia,

Lisätiedot

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin...

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... Sisällys Esipuhe...11 Kirjoittajat... 15 1 Aamu... 17 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... 17 Mitä unen aikana tapahtuu?...18

Lisätiedot

Naiset liikkeelle - arkeen lisää energiaa

Naiset liikkeelle - arkeen lisää energiaa Naiset liikkeelle - arkeen lisää energiaa Liikkua pitäisi: Liikuntapiirakka 18-64v 2,5t /vko kevyesti tai 1t15min rasittavasti useampana pätkänä. Kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikkeenhallintaa 2 x vko

Lisätiedot

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN!

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! SELVÄSTIKIN Olet ihminen, joka ymmärtää sen, että Sinä olet itsellesi se tärkein ihminen. Haluat saada kehosi kuntoon, jotta voit nauttia elämästäsi täysillä ja jaksat

Lisätiedot

KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE. Urheiluravitsemuksen kouluttajakoulutus 2010, Varalan Urheiluopisto

KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE. Urheiluravitsemuksen kouluttajakoulutus 2010, Varalan Urheiluopisto KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE Urheiluravitsemuksen kouluttajakoulutus 2010, Varalan Urheiluopisto HARJOITTELU KEHITTÄÄ JA TUKEE HYVÄÄ TERVEYTTÄ urheilijan kehittyminen harjoitus + - palautuminen

Lisätiedot

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Espoon Technopolis Business Breakfast 13.2.2014 ETM, Laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson Päivi Manni-Pettersson 11.2.2014 1 TÄMÄN AAMUN

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

Terveellinen ruoka on monipuolista, värikästä ja vaihtelevaa. Se sisältää kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet ja sopivasti energiaa

Terveellinen ruoka on monipuolista, värikästä ja vaihtelevaa. Se sisältää kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet ja sopivasti energiaa Oletko mitä syöt? Terveellinen ruoka on monipuolista, värikästä ja vaihtelevaa. Se sisältää kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet ja sopivasti energiaa kulutukseen nähden. Terveelliseen ruokavalioon

Lisätiedot

Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elämäntavat Terveelliset elämäntavat (lyhyt ohje/ Duodecim Terveyskirjasto) Ravinto Kasviksien, hedelmien ja marjojen runsas käyttö Viljatuotteet kuitupitoisia täysjyvävalmisteita Maito- ja lihatuotteet rasvattomina

Lisätiedot

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT Oikeat ruokailutottumukset Riittävä lepo Monipuolinen liikunta Miksi pitäisi liikkua? Liikunta pitää kuntoa yllä Liikkuminen on terveyden antaa mielihyvää ja toimintakyvyn kannalta ehkäisee sairauksia

Lisätiedot

Nuoren liikkujan ruokavalio

Nuoren liikkujan ruokavalio Nuoren liikkujan ruokavalio Rakenna ruokavaliosi hyvälle pohjalle Valitse monipuolisen ruokavalion pohjaksi ruoka-aineita kolmion alaosasta ja täydennä päivittäin seuraavista kerroksista. Huipun sattumat

Lisätiedot

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala Fyysinen kunto Terveystieto Anne Partala Miksi liikuntaa? Keho voi hyvin Aivot voivat hyvin Mieliala pysyy hyvänä Keho ja mieli tasapainottuu Liikunta tuo tyydytystä Yksi hyvinvoinnin peruspilari Ihminen

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot

Liike Sarjat Toistot 1 Liike Sarjat Toistot A1 Kyykky tuettuna 3 12 15 A2 Lantionnosto 3 12 15 B1 Punnerrus kädet korokkeella 3 12 15 B2 Kulmasoutu yhdellä kädellä 3 12 15 C Kuppi-keskivartalopito 3 30 45 sekuntia Näin treeni

Lisätiedot

Onnistumisen tarinoita.

Onnistumisen tarinoita. Onnistumisen tarinoita liisa.lumiaho@ksshp.fi Heli, Karstulan Elämäntaparyhmä Helin liikuntapäivä kirja 2010 ryhmän alkaessa Helin liikuntapäivä kirja 2011 kesäkuussa ..painon pudotuksen hyödyt ovat konkreettisia,

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

Muutosvaihemalli ja TARMO suunnitelma ohjauksen apuna

Muutosvaihemalli ja TARMO suunnitelma ohjauksen apuna Muutosvaihemalli ja TARMO suunnitelma ohjauksen apuna Maare Kauppinen, TtM ravitsemusterapeutti, kognitiivinen lyhytterapeutti 1 Miksi? Miten? Muutos ruokatottumuksissa ja elintavoissa omasta vain jonkun

Lisätiedot

TESTIPALAUTE Miltä tilanne näyttää nyt, mitä tulokset ennustavat ja miten niihin voit vaikuttaa.

TESTIPALAUTE Miltä tilanne näyttää nyt, mitä tulokset ennustavat ja miten niihin voit vaikuttaa. Suomalaisten miesten aktivoimiseksi. TESTIPALAUTE Miltä tilanne näyttää nyt, mitä tulokset ennustavat ja miten niihin voit vaikuttaa. Testitulosten yhteenveto Miten tulkitsen kuntoluokkia? Kuntoluokitus

Lisätiedot

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle.

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle. TerveysInfo lihavuus Berliininmunkki ja muita kirjoituksia painonhallinnasta Hercule Poirot laihduttaa, Lihavan mieli, Piiloliikunta sekä muut hauskasti nimetyt kirjoitukset kertovat monipuolisesti ihmisen

Lisätiedot

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Healthy eating at workplace promotes work ability Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Jaana Laitinen Dosentti, Team Leader Työterveyslaitos, Suomi Finnish Institute of Occupational Health

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki).

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki). Lihavuus Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta kertyy ihon alle, mutta myös muualle,

Lisätiedot

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen tauoton liikkumaton tupakkapitoinen kahvipitoinen runsasrasvainen alkoholipitoinen heikkouninen? Miten sinä voit? Onko elämäsi Mitä siitä voi olla seurauksena

Lisätiedot

NOPEUS JA KOORDINAATIOHARJOITTEITA

NOPEUS JA KOORDINAATIOHARJOITTEITA NOPEUS JA KOORDINAATIOHARJOITTEITA NOPEUSHARJOITTELUN PERIAATTEET: 1. Suorituksen nopeus mahdollisimman nopea ja räjähtävä 2. Suorituksen kesto alle 10 sekuntia 3. Palautus 2 5 minuuttia 4. Määrä 1 5 räjähtävä

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS - KUNTOSALIOHJELMA ALOITTELIJALLE -

FITLANDIA-TREENIOPAS - KUNTOSALIOHJELMA ALOITTELIJALLE - FITLANDIA-TREENIOPAS - KUNTOSALIOHJELMA ALOITTELIJALLE - ASIANTUNTIJA Sanna Ketonen Sanna Ketonen on lääkäri ja body fitness kilpailija. Sanna on urheillut pienestä saakka monipuolisesti eri lajien parissa.

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus 1 Liike Sarjat Toistot A1 Yhden jalan kyykky 4 10 12 A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä 4 10 12 B1 Punnerrus 4 10 12 B2 Kulmasoutu: kyynär kyljen vierestä ylös, kyynär sivulla alas TAI tarpeeksi

Lisätiedot

Nuori urheilija. Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta. Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen

Nuori urheilija. Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta. Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen Nuori urheilija Terveys ja kasvu Ravinto Levon ja unentarve Harjoittelu ja liikunta Harjoittelu + ravinto + lepo = kehittyminen Ei mitään absoluuttisia totuuksia eikäsuuria viisauksia, vaan ajatuksia ja

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15 Ruokavalinnoilla on merkitystä s. 8 15 1 Tavoitteet Ruokavalintoihin vaikuttavat tekijät Taito tunnistaa elintarvikkeiden terveellisyydestä kertovia piirteitä 2 Pohdittavaksi Kuka perheessäsi vastaa siitä,

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Herää joka aamu säännöllisesti samaan aikaan

Herää joka aamu säännöllisesti samaan aikaan Pieni uniopas Konstit on monet! Hyvän yön perusta rakennetaan jo aamulla edellisen yön unilta herätessä. Sen jälkeen päivän mittaan voi tehdä monta asiaa sen eteen, että seuraavana yönä unestaan saisi

Lisätiedot

Harkkasäännöt - käyttäytymiskoodi

Harkkasäännöt - käyttäytymiskoodi Harkkasäännöt - käyttäytymiskoodi Gerd Büttner Swimming Club Rovaniemi @Gerd Büttner 1 Osallistu kaikkiin valmentajan vaatimiin harkkoihin. Mitä enemmän olet mukana, sitä paremmaksi tulet. Ole säntillinen.

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Lataa Wellness - Patrik Borg. Lataa

Lataa Wellness - Patrik Borg. Lataa Lataa Wellness - Patrik Borg Lataa Kirjailija: Patrik Borg ISBN: 9789526621395 Sivumäärä: 112 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.46 Mb Terveellinen ja ravitseva ruoka on hyvän olon avain, samoin myös itselle

Lisätiedot

Miten selviydyt ongelmatilanteista muiden kanssa

Miten selviydyt ongelmatilanteista muiden kanssa Papuri.papunet.net Miten selviydyt ongelmatilanteista muiden kanssa Seuraavilla sivuilla kuvataan erilaisia ikäviä tilanteita. Mitä sinä tekisit? Voit itsekin keksiä hyvän ratkaisun, jota ei mainita tässä

Lisätiedot

OHJELMA 3, TAVOITTEENA HCM ( T) MONIPUOLISELLA TREENILLÄ KOHTI MARATONIA - HAASTAVA

OHJELMA 3, TAVOITTEENA HCM ( T) MONIPUOLISELLA TREENILLÄ KOHTI MARATONIA - HAASTAVA Tämä ohjelma sopii sinulle, joka: Haluat harjoitella (kolme-) neljä kertaa viikossa ja haluat harjoitteluun mukaan myös vauhtikestävyysharjoituksen Olet juossut aktiivisesti viikoittain, mutta kaipaat

Lisätiedot