Ruokatauko Painonhallintaopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ruokatauko Painonhallintaopas 2016 1"

Transkriptio

1 Ruokatauko Painonhallintaopas

2 Ruokatauko Painonhallintaopas MITEN YLIMÄÄRÄISTÄ RASVAA SAA POIS, SALAISUUDET PÖYDÄLLE! Tehnyt: Ravintoneuvoja Kimmo Sorosuo ja personal trainer Markku Sorosuo Kimmo Ex-ylipainoinen, Diplomi-insinööri, Saluksen kouluttama ravintoneuvoja, CrossFit Naantalin ravintovastaava 2014 lähtien. Päätoiminen ravintoneuvoja vuodesta Markku Ex-ylipainoinen, FAF-koulutettu personal trainer, FAF-koulutettu kuntosaliohjaaja, CrossFit Level 1-ohjaaja, CrossFit Lohja -fysiikkavalmennuskeskuksen perustaja, CrossFit Naantali -fysiikkavalmennuskeskuksen perustaja ja omistaja, Suomen Painonnostoliiton kouluttama valmentaja. Päätoiminen personal trainer vuodesta 2009 lähtien. Hyvä Ystävä, Tämä on infotuotteemme, joka kertoo sinulle ilmaiseksi ja suoraviivaisesti miten saat tuhottua ylimääräistä rasvakudosta mahdollisimman tehokkaasti. Lue koko manuaali läpi, käytä sen tietoja ja hyödy siitä. Jos sinulle tulee mitä tahansa kysyttävää manuaalin sisällöstä, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Lähetä meille sähköpostia ruokatauko@ruokatauko.fi. Tämä versio on numero kahdeksan, eli vuoden 2016 painos. Tätä versiota varten pistimme ravinto-osuuden tekstin uusiksi ja päivitimme sen vastaamaan nykyistä käytäntöä. Myös liikuntapuolen tekstiin teimme viilauksia. Näillä ohjeilla olemme auttaneet monia tavallisia ihmisiä painonhallinnassa, osa on laihtunut 500g viikossa ja osa on laihtunut 2kg viikossa. Kaikki riippuu sinun lähtötasosta ja kuinka sitoutunut olet nuodattamaan sovittua ohjelmaa. Joten sinulla on nyt täysin sama systeemi edessäsi. Tämä koko opas perustuu täysin meidän omaan kokemukseen ja kaikki mielipiteet ovat täysin meidän omia. Jos loukkaamme jotakin, emme todellakaan tarkoita sitä. Samoin mahdolliset yhtymäkohdat oikeaan elämään ovat täysin sattumaa. Jos loukkaannut jostain materiaalista, älä lue opasta ja tuhoa se koneeltasi. Muussa tapauksessa, käännä sivua!

3 Ruokatauko Painonhallintaopas KYSYMYKSIÄ MEILLE VUOSIEN VARRELTA Miksi haluatte jakaa ilmaiseksi tietoa, varsinkin sellaista mistä kaupalliset kuntokeskukset ottavat kasakaupalla rahaa? Aika yksinkertaista mielestämme. Koska kokemuksemme mukaan, tämän jälkeen myös sinä tulet mielummin kysymään meiltä apua painonpudotuksessa kuin kasvottomilta kuntokeskuksilta. Toivomme ettet ikinä ainakaan sorru mihinkään leikkaukseen tai johonkin aineenvaihduntaa sekoittavaan pilleriin! Tarkoituksenamme on kertoa miten paljon helpommin saat tuloksia syömällä ja treenaamalla ammattivalmentajan kanssa. Apua! Miten saan pudotettua painoa X kiloa nopeasti? Tätä kysytään todella usein. Kysymyksen ovat esittäneet niin naiset kuin miehet, nuoret ja vanhat, aivan laidasta laitaan. Oikea painonpudotustapa riippuu kehostasi ja miten hyvin aineenvaihduntasi pyörii. Yleensä mitä enemmän ylimääräistä on, sitä nopeammin paino tulee kyllä alaspäin. Ravinto näyttelee aina tärkeämpää osaa kuin treeni. Jos laihdutat kuten Matti Nykänen: Ei vain syö mitään!, paino kyllä tippuu nopeasti mutta kehosi näyttää sairaalta sekä heikolta. Järkevämpää on treenata kovaa ja syödä tavoitetta tukevasti. Paino tippuu melkein automaattisesti tämän jälkeen ja hyvinkin nopeasti. Syön puolikkaan omenan ja suklaapatukan päivässä. Miksi en laihdu?? No shit Sherlock!? Olisikohan aineenvaihdunta hieman jumissa ja keho säästöliekillä? Nämä henkilöt laitetaan ensimmäiseksi syömään, syömään ja syömään! ;-)

4 Ruokatauko Painonhallintaopas VAIHE 1: motivaatio Nyt tämä infotuote on edessäsi, olet kenties valmis astumaan eteenpäin ja olet kenties kiinnostunut omasta hyvinvoinnistasi. Tämä tie vie sinut kohti parempaa ja terveellisempää elämää, samalla myöskin kehosi muuttuu kiinteämmäksi ja urheilullisemmaksi. Oppiessasi tekemään oikeat valinnat niin harjoittelussa kuin ruokavaliossakin, huomaat niistä tulevan sinulle elämäntapa, joka ei koskaan pääty. Sinä päivänä kun päätät lopettaa harjoittelun ja ruokavaliosta huolehtimisen, kehosi alkaa jälleen keräämään rasvaa ja terveytesi heikentyy. On olemassa neljä tärkeää tekijää, joiden avulla päämäärät saavutetaan. Ne ovat seuraavat: RAVINTO, HAPENKULJETUSELIMISTÖ, LIHAKSET ja MOTIVAATIO. Viimeiseksi mainittu on meidän kokemuksen mukaan se tärkein. Ilman motivaatiota ei päästä mihinkään tai tulokset jäävät puolitiehen. Markku on heittänyt lukemattomia asiakkaita niska-perse-otteella ulos saliltamme, nämä renkaanpotkijat ja selittäjät menkööt sinne kaupallisten kuntokeskusten maailmaan pyörimään vuosiksi ja syömään pussikeittoja ilman mitään aikaansaannosta. Näihin edellämainittuihin sankareihin törmäämme aina silloin tällöin, meillä vain ei ole aikaa sellaisille. Jos henkilöllä ei ole motivaatiota muuttua, silloin ei saavuta mitään. Kovaa tekstiä, mutta näin se menee. Mutta nyt... sinulla on tämä opas ruudullasi ja se tekee sinusta erilaisen! Sinä olet kiinnostunut ja tämä on se ensimmäinen askel eteenpäin. Ehkä tämä on se juttu, joka saa sinut tekemään asioille jotain! Me olemme suoran toiminnan miehiä, joten rohkaisemme sinua: ALOITA TÄNÄÄN! Vain sinä pystyt tekemään päätöksen. Kyse on sinun kehosta ja sinun hyvinvoinnista. Ei kenestäkään muusta. Tee päätös ja muuta elämäsi! Muista! Jos edes vähänkin parannat ravintoasi ja liikkumistasi, vedät kierroskaupalla niiden ohi, jotka edelleen mössöttävät sipsejä ja löhöävät sohvalla. Antaa heidän pilata terveytensä, sinä voit sillä aikaa näyttää esimerkkiä ja saavuttaa kaiken mistä unelmoit!

5 Ruokatauko Painonhallintaopas VAIHE 2: ravinto Päätös on tehty ja haluat muuttua! Puhutaan sen jälkeen toiseksi tärkeimmästä aiheesta, eli ravinnosta. Ravinto on itseasiassa kaikista tärkein tekijä terveydessä sekä ulkonäössä. Jotkut asiantuntijat ovat sanoneet, että 80% painosta sekä yleisestä kunnosta riippuu täysin siitä, mitä henkilö syö. Tämä tarkoittaa käytännössä, että voit treenata vaikka aamusta iltaan, mutta jos syöt roskaa, ovat tuloksetkin roskaa. Ravinnossa ei ole oikotietä. Olet mitä syöt, on vanha totuus ja hyvä totuus onkin. Tätä voisi tarkentaa, että olet mitä sinuun imeytyy ja vielä tarkemmin olet mitä sinun solusi saavat imeytettyä. Jotta tämä ei menisi sananpyörittelyksi, oheisella vain tarkoitetaan sitä, että terveellinenkään ruokavalio ei aina riitä, mikäli sinun ruuansulatusjärjestelmäsi on heikentynyt ja/tai solukudosten rajapinnat ovat esim. liiallisen sokerinsaannin vuoksi vaurioituneet. Imeytymistä ja ruuansulatusta on useasti siis tuettava ruokavalinnoilla ja mahdollisesti lisäravinteilla. Sinun terveystaustalla ja painonpudotushistorialla on aina merkittävä rooli kun suunnitellaan ravitsemusta sopivaksi. Painonhallintaa pystyy käytännössä toteuttamaan monilla erilaisilla ravitsemuskokonaisuuksilla ja yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua tuskin onkaan. Eikä välttämättä tarvitsekaan olla, olemmehan me ihmiset kuitenkin yksilöitä. Terveellinen painonpudotusta tukeva ruokavalio tulisi koostaa oikeista makroravinteista, vitamiineista sekä mineraaleista. Siitä tulisi saada riittävästi Kuva 1: Ravintoneuvoja työssään asiakkaamme kanssa. energiaa, jotta meidän aineenvaihduntamme ei hiipuisi horrokseen. Kuidunsaantia olisi hyvä tarkkailla aina ruokavaliossa. Kuitulähteet tulisi olla sellaisia, jotka edesauttavat sinun suolistosi toimintaa eikä päinvastoin. Pyri rakentamaan itsellesi säännöllinen ateriarytmi! Säännöllisyys auttaa välttämään suuria sokerihimoja, jotka voivat nousta esiin nälkäisenä ruokakaupassa. Syö vuorokaudessa kolme ateriaa: aamiainen, lounas ja päivällinen. Tämä on jokaiselle ihmiselle sukupuoleen, ikään tai painoon katsomatta sopiva lähtökohta. Näistä kolmesta ateriasta erityisen tärkeä on aamiainen. Mikäli aamiainen on heikko, kostautuu se päivänmittaan ylisyömisenä, mielihaluina, huonona virkeystasona jne. Mikäli painonpudotuksen ohessa urheilet aktiivisesti, voi olla paikallaan 1 2 pienen välipalan lisääminen. Pidä mielessä kuitenkin, että turhat välipalat ja napostelut kuormittavat aina ruuansulatusjärjestelmääsi, nostavat verensokeriasi ja näin ollen katkaisevat rasvanpolttovaiheen. Kehosi polttaa rasvakudosta energiakseen aterioiden välillä, mikäli olosuhteet ovat otolliset.

6 Ruokatauko Painonhallintaopas Jos olet ollut JoJo-laihduttaja tai muutoin kohdellut kaltoin aineenvaihduntaasi (syömislakot, liian suuret kalorivajeet ), voi olla tarpeen opettaa keholle uudelleen milloin rasvakudoksesta voidaan turvallisin mielin luopua. Valitettavasti meidän kehomme on aina paljon halukkaampi varastoimaan rasvakudosta kuin purkamaan sitä energiaksi. Keho pelkää ettei se saa uutta energiaa (lue rasvavarastot) tilalle, joten se päättää varmuuden vuoksi pitää niistä mielummin kiinni. Silloin ravinnosta pitää tulla selvät viestit keholle, että nyt voi turvallisin mielin polttaa vyötärön ympäriltä sitä vararengasta energiaksi! Teollinen ja raffinoitu ravinto ei tuota näitä viestejä sellaisessa muodossa, jonka keho osaisi tulkita oikein. Yksi pussi sipsejä ja pullollinen kokista menee kurkusta alas paljon huomaamattomammin kuin yksi kananrintafilee salaatteineen, eikös vain? Mitä sinun pitäisi syödä? Se riippuu ravintotottumuksistasi ja ylipainosi/rasvan määrästä, terveyshistoriastasi jne. Perustoimiva lähtökohta voisi olla seuraavanlainen makrojakauma: Proteiinit: 40% (virallinen suositus 10-20%) Hiilihydraatit: 30% (virallinen 45-60%) Rasvat: 30% (virallinen 25-40%) Nämä prosentuaaliset arvot kertovat kuinka paljon päivittäisestä kokonaisenergian saannista kukin osa-alue voisi kattaa. Näiden määrien mukaan tulisi koostaa päivittäiset kolme ateriaa. Proteiinin lähteitä voisivat olla esim. kala, kana, riista, valkoinen liha, punainen liha, kananmunat, maitotaloustuotteet, pavut ja linssit. Hiilihydraatin lähteitä: bataatti, peruna, kaura, kvinoa, tattari, riisi, hedelmät, marjat ja jos suolistosi sietää niin muutkin viljatuotteet täysjyvämuodossa. Rasvaa tarvitaan meidän hormonien ja aineenvaihdunnan toimintaan, sen saantia ei tulisi ikinä unohtaa. Hyviä lähteitä ovat kylmäpuristetut öljyt, pähkinät, siemenet, avokado ja voi. Näiden lisäksi muista lisätä jokaiselle aterialle vihanneksia niin kypsennettyinä kuin tuoreinakin. Älä laihduta olemalla syömättä, vaan syömällä! Ateriankorvikkeet, pussikeittodieetit, muotidieetit ynnä muut järjettömyydet voivat tuoda ehkä hetkellisen painonpudotuksen, mutta parin viikon päästä kehosi alkaa kapinoimaan kyseistä järjettömyyttä vastaan ja painonpudotus pysähtyy. Sokerinhimot nousevat, energiat romahtavat, väsymystä, uupumusta ja suoliston toiminnan heikkeneminen ovat tyypillisiä oireita. Me räätälöimme aina ravinnon asiakkaallemme, koska jokainen on yksilö. Runko pohjautuu asiakkaan pitämään ruokapäiväkirjaan. Mutta koska olet kenties tuntematon lukija meille, joudut tyytymään näihin yleisohjeisiin. Meille on tärkeää, että asiakkaan ravinto on puhdasta, se imeytyy hyvin, palvelee asetettua tavoitetta sekä maistuu hyvältä.

7 Ruokatauko Painonhallintaopas VAIHE 3: hapenottokyky Okei! Nyt on motivaatio jäätävä ja ravinnossa yritetään skarpata! Jos syöt edelleen roskaa, on sinun edes turha lukea tätä manuaalia loppuun. KORJAA RAVINTO ENSIN! Puhutaan seuraavaksi hapenottokyvystä ja hapenkuljetuselimistön harjoittamisesta. Mitä helkkaria se on edes? Se on kaikkea sitä mikä nostaa sykettäsi ja saa sinut puuskuttamaan. Joten se on esimerkiksi kävelyä, juoksua, fillaria, soutua, uintia, pallopelejä, ryhmäliikuntaa ymmärsit varmaan? Hapenkuljetuselimistöä rääkkäämme asiakkaillemme erittäin usein kiistattomien hyötyjen takia. Yksi suurimmista sivuvaikutuksista hapenkuljetuselimistön harjoittamisessa on painonpudotus. Kehosi päätös varastoida ylimääräistä rasvaa perustuu yksinkertaiseen yhtälöön: energia(kalorit) sisään vs. energia ulos. Mitä enemmän energiaa virtaa ulos, sitä vähemmän sinulla on energiaa varastoida rasvaa vyötärölle. Syö vähemmän kuin mitä kulutat! (Tähänkin kaavaan löytyy poikkeuksia, mutta oletetaan nyt tällä kertaa näin). KUVA: Intervallilenkki metsässä. Hapenkuljetuselimistön kehittämistä yksinkertaisimmillaan ja auttaa omalta osaltaan poistamaan ylimääräistä rasvaa. Epätasainen maasto tekee vielä extrahöpöä jalkalihaksille. Käytännössä näet parantuneen hapenottokyvyn kun et enää puuskuta ja tee kuolemaa parin rappusen jälkeen. Sydämesi iskutilavuus kasvaa, keuhkojen hiussuonitus paranee, leposykkeesi laskee, nämä ovat hapenkuljetuselimistön iskukyvyn parantumista. Samoin sydänkohtauksen, diabeteksen, verenpaineen riskit vähenevät. Kun painosi laskee ja yleinen kuntosi parantuu, varustat itsesi näitä tauteja vastaan.

8 Ruokatauko Painonhallintaopas VAIHE 4: rautaa kehiin Ok, nyt on motivaatio täysillä ja ravinto hoidossa. Kävelyt/hölkät/juoksut yms. ovat ohjelmassa mukana. Sitten otetaan tiukkaa asiaa, miten saadaan ulkonäköä muokattua! Hommaa kuntosalikortti tai painot kotiin, voit myös käyttää omaa kehoa punttina. Raudan kanssa riehuminen on paras tapa lisätä voimaa, lihasmassaa sekä muokata kehon muotoja. Miehet haluavat hartioihin leveyttä, naiset haluavat kurveja, molemmat onnistuu parhaiten nostamalla rautaa tai jotain vastusta. Raudan nostamisesta tulee ekana mieleen rautakangen liikkuvuudella varustettu bodari (vasen kuva), joka näyttää hölmölle ja on käytännön elämän kannalta surkein vaihtoehto. Vuosien kokemuksella sanomme myöskin, että bodari on yleensä iso TURNOFF vastakkaisessa sukupuolessa. Kukaan EI halua näyttää sellaiselta ja kukaan EI halua seurustella sellaisen kanssa. Me emme tee asiakkaistamme koskaan "bodareita", emmekä toisaalta myöskään kukkakeppi-"maratoonareita" (oikea kuva). Oikeasti, mitä ihmeen hyötyä on isoista lihaksista, jos ei jaksa edes kävellä 100 metriä pyörtymättä? Tai mitä hyötyä on kovasta maratonajasta, jos ei samalla jaksa nostaa lastaan ylös lattialta? Naurettavaa mielestämme. Meidän mielestä monipuoliset vastustreenit yhdistettynä hapenottokykyä kehittävään harjoitteluun on kaikista paras yhdistelmä, kun halutaan luoda hyvä ja monipuolinen fyysinen kunto. Esimerkiksi MMA-ottelijan, pikajuoksijan, voimistelijan, uimarin jne. fysiikka on äärimmäisen monipuolinen ja toimivaa harjoitussalin ulkopuolella. Näiden ihmisten atleettisuus vastaa myös kauneusihanteita ja miellyttää molempia sukupuolia (keskimmäinen kuva). Istumalla jatkuvasti jossain kuntosalikoneessa tai juoksemalla jatkuvasti pitkiä lenkkejä, ovat täysin hukkaan heitettyä aikaa. Niiden sijaan voit tehdä oikeasti jotain kehittävää treeniä. Sinulle tärkeämpää tulisi olla kehon toimivuus käytännössä, sinun tulisi harjoitella elämää varten, eikä siihen kuinka monta senttiä hauiksesi on. Sillä kun ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka vahva tai kestävä lihas oikeasti on.

9 Ruokatauko Painonhallintaopas Meidän asiakkaat joutuvat juoksemaan, soutamaan, työntämään, vetämään, heittämään, hyppimään, nostamaan, siirtämään raskaita kuormia, nopeasti, kelloa vastaan, toistoja vastaan... kaikenlaista. Vaihtelemme jatkuvasti tehoa, kuormaa ja etäisyyttä. Kaikkea mikä vähänkin viittaa oikeaan elämään salin ulkopuolella. Tällöin asiakas saa suuremman hyödyn ja näkee treenitulokset omassa elämässään nopeammin. Eikä hyödyt pääty tähän. Rautatreenit ovat tärkein ase, kun haluamme nostaa sinun aineenvaihduntaa. Hapenkuljetuselimistön harjoitukset ovat tehokkaita ja tarpeellisia, mutta esimerkiksi tunnin lenkin jälkeen aineenvaihduntasi loppuu kuin seinään ja laskee hyvin nopeasti perustasolle. Raudan kanssa riehuminen puolestaan nostaa kirjaimellisesti aineenvaihduntasi pysyvästi. Rautatreeni rikkoo lihaskudostasi ja rakentaa sen uudelleen vahvemmaksi, kiinteämmäksi ja paremmaksi. Tämä koko prosessi ottaa aikaa ja kuluttaa energiaa eli kaloreita. Kun kehosi on rakentanut uuden lihaskudoksen tiettyyn paikkaan kehossasi, lihas vaatii enemmän energiaa ylläpitääkseen itseään. Eli aineenvaihduntasi nousee pysyvästi. Muita hyötyjä rautatreenistä ovat esimerkiksi luutiheyden parantuminen, koordinaatio ja tasapaino parantuvat, itsetuntosi lähtee nousuun kun peilikuva muuttuu urheilullisemmaksi. Rautatreeniä voisi sanoa ikuisen nuoruuden lähteeksi.

10 Ruokatauko Painonhallintaopas VAIHE 5: sinun siirto Mielestämme olemme nyt kertoneet oleellisen painonpudotuksesta ja painonhallinnasta. Sinun pitäisi olla motivoitunut ja valmis muuttumaan, sinun pitäisi luoda ateriarytmi itsellesi, sinun pitäisi syödä hyvistä lähteistä, sinun pitäisi uskaltaa tarttua raskaaseen rautaan ja sinun pitäisi käydä välillä juoksemassa vaikka pallon perässä. Kuten huomaat, ei ole olemassa mitään TV-mainoksissa pyörivää ihmepilleriä, joka laihduttaa sinut hetkessä. Ei ole mitään TV-shop -laitetta, jolla saat kropan kuntoon hetkessä. Ei ole oikotietä hyvään kondikseen, eikä se ole koskaan helppoa. Tässä oppaassa olemme kuvailleet mitä teemme asiakkaidemme kanssa ja mitä me laittaisimme sinut tekemään & syömään, jos astelisit salimme ovesta sisään. Nämä ovat meidän aseita taistelussa ylipainoa sekä rapakuntoa vastaan ja ne ovat toimineet erinomaisesti jo vuosia. Toivottavasti tämä manuaali on laskenut sinun kynnystä tehdä asioille jotain. Kaikkihan on vain ja ainoastaan kiinni sinusta, vain sinä itse voit tehdä muutoksia. Jos kaipaat ammattilaiset potkimaan sinua ahterille ja näyttämään oikean suunnan, allaolevasta sähköpostista saat kiinni kaksi sellaista. Sinun hyvinvointisi puolesta, Kimmo ja Markku

Tmi Markku Sorosuo :: GymSoro 1

Tmi Markku Sorosuo :: GymSoro 1 Tmi Markku Sorosuo :: GymSoro 1 Tmi Markku Sorosuo :: GymSoro 2 RASVANPOLTTOSALAISUUDET PÖYDÄLLE! Tehnyt: Markku Sorosuo, Lohja Ylipainon asiantuntija, FAF-koulutettu personal trainer, FAF-koulutettu kuntosaliohjaaja,

Lisätiedot

Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali

Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali 2013 1 Tmi Markku Sorosuo :: Rasvanpolttomanuaali 2013 2 RASVANPOLTTOSALAISUUDET PÖYDÄLLE! Tehnyt: Markku Sorosuo, Naantali Ylipainon asiantuntija, FAF-koulutettu

Lisätiedot

URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN

URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN Urhean valmentajakoulutus URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN LAURA MANNER JA MARI LAHTI 4.12.2014 Terveurheilija.fi 1 Ravinto, ravitsemus ja ruoka? Ravinto = ruoka, juoma tai aine, jota

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa.

Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa. Painonhallinta pienryhmävalmennus Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa. Valmennuksessa pudotat painoasi, edistät hyvinvointiasi ja muutat elintapojasi pysyvästi paremmaksi.

Lisätiedot

KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU. Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA

KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU. Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA KESTÄVYYSURHEILU Säännöllinen ja oikein kuormitettu kestävyysharjoittelu parantaa verenkierto- ja hapenkuljetus elimtöä

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 1 VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 2 VIIKKO 1 - Johdanto Tällä ensimmäisellä viikolla käymme läpi ravitsemuksen perusteet. Käymme läpi kolme perusravintoainetta. Niitä kutsutaan usein nimellä makroravinteet.

Lisätiedot

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Anna Ojala 25/4/14 1 Palautuminen ja superkompensaatio Ravinto, neste,

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO KILPAILU- JA PELIREISSUT Lapin urheiluakatemia RAVINTO Rasvat edistävät urheilijan energiansaantia, palautumista, terveyttä ja kehitystä. Niukka rasvansaanti häiritsee hormonitoimintaa. Rasvoja saa mm.

Lisätiedot

Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena

Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena Jonna Kekäläinen, terveydenhoitaja yamk 14.03.2019 Mitä on hyvä ja salliva syöminen? Terveyttä edistävää + Hyvää vireystilaa ylläpitävää + Sosiaalista

Lisätiedot

RAVINTO 23.01.2010. Matti Lehtonen

RAVINTO 23.01.2010. Matti Lehtonen RAVINTO 23.01.2010 Ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus: Koulu / työ Koti - perhe Tunteet Minä kuva Ihminen Kaverit Fyysinen kuormitus / rytmitys Ravinto / nesteet Uni Kun kaikki ulkokehän n pallot ovat

Lisätiedot

Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM

Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM Välipala on kunnon pala Yhteistyössä: t Valio Plus Akatemia TM Reija Männikkö TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti 27.4.2014 Leppävirta TAVOITTEENA kunnon ruoka on yksi osa liikunnallista elämäntapaa

Lisätiedot

KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään

KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään 4event - vireämmän elämän puolesta vuodesta 2001 2 3 Löydä energinen ja vireä elämä Hyvinvointi ja energinen elämä ovat kaikkialla. Mutta ne pitää

Lisätiedot

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008 1. Kehitys koostuu ns. kehityskolmiosta. Jonka osina ovat Harjoittelu, Lepo ja Ravinto. 2. Ruokailun tavoite on olla yksi luonteva osa urheilijan kokonaisuutta. Urheilijan ravitsemuksen A B C A= Arkiruokailu

Lisätiedot

BLUES MK -01 Blue. Nimi Nro

BLUES MK -01 Blue. Nimi Nro BLUES MK -01 Blue Nimi Nro Harjoituspäiväkirja Kesä 2013 Hyvä Blues 01 Blue pelaaja, Olet päässyt edellisen kauden aikana hieman maistamaan sitä, miltä kilpakiekon pelaaminen tai jääkiekon treenaaminen

Lisätiedot

PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA ILOISUUS - URHEILULLISUUS LUOVUUS YRITTÄMINEN - OPPIMINEN

PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA ILOISUUS - URHEILULLISUUS LUOVUUS YRITTÄMINEN - OPPIMINEN LIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA ILOIUS URHEILULLIUS LUOVUUS ROHUS YRITTÄMINEN OPPIMINEN Hyvä Pelimies, Riittävän, laadukkaan ja erityisesti monipuolisen harjoittelun avulla Sinulla on mahdollisuus kehittyä

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

TESTIPALAUTE Miltä tilanne näyttää nyt, mitä tulokset ennustavat ja miten niihin voit vaikuttaa.

TESTIPALAUTE Miltä tilanne näyttää nyt, mitä tulokset ennustavat ja miten niihin voit vaikuttaa. Suomalaisten miesten aktivoimiseksi. TESTIPALAUTE Miltä tilanne näyttää nyt, mitä tulokset ennustavat ja miten niihin voit vaikuttaa. Testitulosten yhteenveto Miten tulkitsen kuntoluokkia? Kuntoluokitus

Lisätiedot

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy Painonhallinnan perusteet. Painonhallinta onnistuu Painonhallinnan periaate on yksinkertainen: paino tippuu, jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Käytännössä onnistuminen vaatii suunnittelua ja sitoutumista

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Pysytään lujina naiset!

Pysytään lujina naiset! Pysytään lujina naiset! Nykyajan tietotulva ei välttämättä anna selkeää kuvaa, miten syödä terveellisesti. Sen sijaan se saattaa hämmentää ja terveellisesti syöminen voi tuntua vaikealta, kalliilta ja

Lisätiedot

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin...

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... Sisällys Esipuhe...11 Kirjoittajat... 15 1 Aamu... 17 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... 17 Mitä unen aikana tapahtuu?...18

Lisätiedot

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma OMIEN RUOKAILUTOTTUMUSTEN ARVIOINTI Toteutuuko seuraava? Merkitse rasti, jos asia sinun kohdallasi toteutuu 5(-7) ruokailutapahtumaa:

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin. Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin. Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin Ravintoasioissa urheilijoilla on usein eniten parantamisen varaa. Erityisesti arkisyömiseen tulisi panostaa Urheilijan fyysinen kehitys tapahtuu arkisen

Lisätiedot

RUOKALAUTASELTA LISÄÄ VIRTAA JA TOIMINTAKYKYÄ. Anette Palssa laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM anette.palssa@gmail.com puh.

RUOKALAUTASELTA LISÄÄ VIRTAA JA TOIMINTAKYKYÄ. Anette Palssa laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM anette.palssa@gmail.com puh. RUOKALAUTASELTA LISÄÄ VIRTAA JA TOIMINTAKYKYÄ Anette Palssa laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM anette.palssa@gmail.com puh. 050 5475 194 Pätevyys ja sidonnaisuudet Luento- ja asiantuntijapalkkioita

Lisätiedot

Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB

Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB Ravitsemuksen merkitys suorituskyvylle Hyvä nestetasapaino on tärkeää kaikessa harjoittelussa

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015

Nuoren urheilijan ravitsemus. Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015 Nuoren urheilijan ravitsemus Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015 Sisältö Miksi oikea ravitsemus on tärkeää nuorelle urheilijalle Ruokavalion pääperiaatteet Energiatasapaino

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Urheilijan ravitsemus Ravitsemussuositukset Monipuolista ja värikästä Sopivasti ja riittävästi Nauttien ja kiireettömästi Ruokaympyrä Ruokakolmio Lautasmalli

Lisätiedot

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Lue artikkeli ja vastaa sitä seuraaviin kysymyksiin. TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Daily Mailin toimittaja 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Eräs opiskelija on hämmentänyt ravitsemusasiantuntijoita

Lisätiedot

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen tauoton liikkumaton tupakkapitoinen kahvipitoinen runsasrasvainen alkoholipitoinen heikkouninen? Miten sinä voit? Onko elämäsi Mitä siitä voi olla seurauksena

Lisätiedot

Liikunta. Terve 1 ja 2

Liikunta. Terve 1 ja 2 Liikunta Terve 1 ja 2 Käsiteparit: a) fyysinen aktiivisuus liikunta b) terveysliikunta kuntoliikunta c) Nestehukka-lämpöuupumus Fyysinen aktiivisuus: Kaikki liike, joka kasvattaa energiatarvetta lepotilaan

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

Kehittymisen kulmakiviä. Harri M. Hakkarainen LitM, LL, valmentaja

Kehittymisen kulmakiviä. Harri M. Hakkarainen LitM, LL, valmentaja Kehittymisen kulmakiviä Harri M. Hakkarainen LitM, LL, valmentaja Kehittymisen perusideaa! l HARJOITUKSEN AIKANA KUKAAN EI KEHITY! l SUORITUSKYKY HEIKKENEE HARJOITUKSEN AIKANA JA KEHITYS TAPAHTUU HARJOITUSTA

Lisätiedot

Energiaraportti Yritys X 1.8.2014

Energiaraportti Yritys X 1.8.2014 Energiaraportti Yritys X 1.8.2014 OSALLISTUJAT Viimeisin Energiatesti 1.8.2014 +0% 100% Energiatestiin kutsuttiin 10 henkilöä, joista testiin osallistui 10. Osallistumisprosentti oli 100 %. Osallistumisprosentin

Lisätiedot

Mitä ikääntyessä tapahtuu?

Mitä ikääntyessä tapahtuu? Mitä ikääntyessä tapahtuu? Hormonitoiminta, aineenvaihdunta, kehonkoostumus Joni Keisala ODL Liikuntaklinikka Hormonitoiminta Endokriininen järjestelmä Hormonaalinen toiminta perustuu elimiin ja kudoksiin,

Lisätiedot

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN!

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! SELVÄSTIKIN Olet ihminen, joka ymmärtää sen, että Sinä olet itsellesi se tärkein ihminen. Haluat saada kehosi kuntoon, jotta voit nauttia elämästäsi täysillä ja jaksat

Lisätiedot

RAVITSEMUS JA YLIKUNTO

RAVITSEMUS JA YLIKUNTO RAVITSEMUS JA YLIKUNTO Anna Ojala, ETM Ravitsemusasiantuntija Ravitsemuksellisia syitä ylikunnossa 1. Riittämätön kokonaisenergian ja HH- saanti 2. Epäsäännöllinen syöminen Energia ajoittain puutteellista

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS

PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS PERSONAL TRAINING HENKILÖKOHTAINEN KUNTOVALMENNUS Personal Training eli henkilökohtainen valmennus on tänä päivänä yleisempää kuin moni ajatteleekaan. Miksikö? Se on tuottaa tuloksia kuntotasosta, liikuntataustasta

Lisätiedot

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info

Valmistautuminen maratonille. www.janakkalanjana.info Valmistautuminen maratonille www.janakkalanjana.info Viikko ennen H-hetkeä Harjoittelu vähenee. Muista, viimeisen viikon harjoittelulla ei rakenneta, vaan tuhotaan kuntoa! Tankkaus: Lihakset täytetään

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

Olet oman elämäsi paras asiantuntija.

Olet oman elämäsi paras asiantuntija. Olet oman elämäsi paras asiantuntija. Stressireaktion ennaltaehkäisy- ja purkamiskeinoja: 1. Sanasiivous 2. Kehon tuntemus tunteiden vastaanottaminen / loitontaminen / purkaminen Pidä kiinni omista oivalluksistasi

Lisätiedot

Ravitsemusohjauksen painopistealueet

Ravitsemusohjauksen painopistealueet ETM Ravitsemusohjauksen painopistealueet Tampere 11.5.2011 Ruoan merkitys urheilijalle Harjoittelun tehostaminen jaksaminen, motivaatio, rasituksen sieto, keskittyminen, tekniikka, motoriikka Harjoittelun

Lisätiedot

Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka. Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään

Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka. Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään Sami Hämäläinen TtM, ravitsemusterapeutti Kunnonpaikka Elämäntapamuutoksilla apua uniapneaan ja virkeyttä päivään Elämäntapojen merkitys uniapneaan ja vireyteen Painonhallinta oleellinen osa uniapnean

Lisätiedot

KESÄKSI RANTAKUNTOON 30 PÄIVÄSSÄ

KESÄKSI RANTAKUNTOON 30 PÄIVÄSSÄ KESÄKSI RANTAKUNTOON 30 PÄIVÄSSÄ Onko kroppa jo bikinikunnossa kesäksi? Ellei, niin nyt on hyvä hetki hypätä mukaan KUNTO PLUS -lehden kesän treenijaksoon. Määrätietoisella satsauksella voi virittää ja

Lisätiedot

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2

Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2 Oppilaan ohjeet ja blogit Oppilaan ohje ja blogi 2 Miksi olen lihava? Antin tapaus istock.com/silviajansen Työskentelyn lähtökohdat Tutustukaa Anttiin lukemalla Antin blogikirjoitus Miksi olen lihava?

Lisätiedot

Helpoin tapa syödä hyvin

Helpoin tapa syödä hyvin Helpoin tapa syödä hyvin Patrik Borg HY Liikuntalääketieteen yksikkö, Syömishäiriökeskus HYVÄ SYÖMINEN TERVEYS NAUTITTAVUUS/HAUSKUUS SOSIAALISUUS MIELIALA VIREYSTILA PAINO KUNTO STRESSITTÖMYYS HYVÄ FIILIS

Lisätiedot

Lataa Nopea aineenvaihdunta - Haylie Pomroy. Lataa

Lataa Nopea aineenvaihdunta - Haylie Pomroy. Lataa Lataa Nopea aineenvaihdunta - Haylie Pomroy Lataa Kirjailija: Haylie Pomroy ISBN: 9789523214279 Sivumäärä: 307 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 15.90 Mb Syö hyvin, paranna aineenvaihduntaasi ja laihduta

Lisätiedot

Painonhallinta KVK:lla

Painonhallinta KVK:lla Painonhallinta KVK:lla Harri M. Hakkarainen LitM., LK, valmentaja KVK:n problematiikkaa Tehoharjoittelu lisääntyy kovat lajisuoritukset kovat loikat nopeus Tehoharjoittelu kuluttaa aiheuttaa soluvauriota

Lisätiedot

perustettu vuonna 1927

perustettu vuonna 1927 perustettu vuonna 1927 RAVINNON MERKITYS Ravinto ja liikunta Kova liikuntaharrastus yhdessä puutteellisen ruokavalion kanssa voi olla riski kasvulle, kehitykselle ja terveydelle!!! Energian riittämättömän

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

Oma BMI-tulosteesi. Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Hyvä perhe! Syö terveellisesti, elä paremmin.

Oma BMI-tulosteesi. Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Hyvä perhe! Syö terveellisesti, elä paremmin. esi Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Kasvusi arviointia varten mittausarvosi merkitään ns. persentiilikäyrälle*. Siinä painoasi ja pituuttasi verrataan muiden samanikäisten ja samaan

Lisätiedot

Ravinto jalkapallossa

Ravinto jalkapallossa Ravinto jalkapallossa Patrik Borg Helsingin Urheilulääkäriasema, Syömishäiriökeskus Painopisteet liikkujan ravinnossa Syö tarpeeksi Riittävästi ravintoaineita Riittävästi nestettä Aterioiden ajoitukset

Lisätiedot

Mitä ikääntyessä tapahtuu?

Mitä ikääntyessä tapahtuu? Mitä ikääntyessä tapahtuu? Hormonitoiminta, aineenvaihdunta, kehonkoostumus Rami Oravakangas LL, Liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri ODL Liikuntaklinikka Hormonitoiminta Endokriininen järjestelmä

Lisätiedot

Tasapainoinen Ravitsemus

Tasapainoinen Ravitsemus Tasapainoinen Ravitsemus Juha ja Sari Eriksson Itsenäiset Jälleenmyyjät Omat taustat ja kokemukset Juha Eriksson 50v.. Perhe: Vaimo Sari, 4 lasta Samuli 17v, Krista 19v, Niklas 22v, ja Sami 24 v Ammatti:

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa. - Olli Patja - www.fairpro.fi

Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa. - Olli Patja - www.fairpro.fi Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa - Olli Patja - www.fairpro.fi Ravintovalmentajan sudenkuopat Sanat eivät riitä kertomaan Tarvitaan tietoa todellisesta tilasta Kuinka

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita?

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? '' Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? Kuinka kauan kipsiä pidetään jalassa? Saako kipeälle

Lisätiedot

SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO

SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO SALPA NESTETASAPAINO- JA RUOKALUENTO Nyrkkisäännöt päivittäiseen nesteytykseen ovat: juodaan jokaisen aterian yhteydessä vettä ja muita juomia 2-3 lasillista riippuen nesteen tarpeesta kuumissa olosuhteissa

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

PLUS. Muista lepopäivät! Kaikki kolme treeniohjelmaa haastavat niin voimat kuin kunnonkin. Siksi on tärkeää pitää lepopäivä jokaisen treenin jälkeen.

PLUS. Muista lepopäivät! Kaikki kolme treeniohjelmaa haastavat niin voimat kuin kunnonkin. Siksi on tärkeää pitää lepopäivä jokaisen treenin jälkeen. Muista lepopäivät! Kaikki kolme treeniohjelmaa haastavat niin voimat kuin kunnonkin. Siksi on tärkeää pitää lepopäivä jokaisen treenin jälkeen. 30 KUNTO PLUS 4/2016 3 oivaa ohjelmaa kuntokeskukseen: Huippukuntoon

Lisätiedot

Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa?

Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa? Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa? Liikettä Lahden alueen yrittäjille 26.5.2016 Laura Manner, ETM Ravitsemusasiantuntija Terveurheilija.fi 1 Luennon sisältö Ravitsemus osana terveyttä

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli

Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli 8.11.2014 Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo:

Lisätiedot

Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus

Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus Pinnalla Nuoren uimarin ravitsemus Asiaa vanhemmille Keski-Suomen Urheiluakatemia/Swimming JKL ry 27.11.2014 Kaisa Kähärä Laillistettu ravitsemusterapeutti, Liikunnanohjaaja AMK Ravinto vaikuttaa: Vireystilaan

Lisätiedot

URHEILIJAN ravitsemusopas

URHEILIJAN ravitsemusopas URHEILIJAN ravitsemusopas Olympiajoukkueen ravitsemuskumppani Hyvällä ruoalla hyviin tuloksiin Laadukas, järkevästi koostettu ruokavalio Järkevästi koostetun ruokavalion avulla urheilijat voivat: Urheilijan

Lisätiedot

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle.

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle. TerveysInfo lihavuus Berliininmunkki ja muita kirjoituksia painonhallinnasta Hercule Poirot laihduttaa, Lihavan mieli, Piiloliikunta sekä muut hauskasti nimetyt kirjoitukset kertovat monipuolisesti ihmisen

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

Terveysliikunta tähtää TERVEYSKUNNON ylläpitoon: Merkitystä tavallisten ihmisten terveydelle ja selviytymiselle päivittäisistä toimista KESTÄVYYS eli

Terveysliikunta tähtää TERVEYSKUNNON ylläpitoon: Merkitystä tavallisten ihmisten terveydelle ja selviytymiselle päivittäisistä toimista KESTÄVYYS eli TERVEYSLIIKUNNAKSI KUTSUTAAN SÄÄNNÖLLISTÄ FYYSISTÄ AKTIIVISUUTTA, JOKA TUOTTAA SELVÄÄ TERVEYSHYÖTYÄ (passiivisiin elintapoihin verrattuna) ILMAN LIIKUNTAAN LIITTYVIÄ MAHDOLLISIA RISKEJÄ Arki- eli hyötyliikunta

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Espoon Technopolis Business Breakfast 13.2.2014 ETM, Laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson Päivi Manni-Pettersson 11.2.2014 1 TÄMÄN AAMUN

Lisätiedot

Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy

Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy PS&V-MM 2011 Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy Tärkein yksittäinen tekijä sulkapalloilijan kyynärvarren sekä ranteen vammojen ennaltaehkäisyssä on oikea mailaote. Muista

Lisätiedot

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Välipalat Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Kotitehtävien tarkistus Keskustele parisi kanssa Mitä mainoksia löysit? Mitä ne lupaavat? Pitävätkö lupaukset? Mitä tiedät..? Millainen on hyvä välipala?

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A2 Leveä kyykky s. A3 Yhden jalan maastaveto s

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A2 Leveä kyykky s. A3 Yhden jalan maastaveto s Liike Sarjat Toistot Palautusaika A1 Luisteluhyppy 2 3 10/ jalka 15 s A2 Leveä kyykky 2 3 10 15 15 s A3 Yhden jalan maastaveto 2 3 8 10 15 s A4 Lantionnosto selkä sohvalla 2 3 8 10 120 s B1 Kulmasoutu

Lisätiedot

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä.

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä. TerveysInfo kuntoilijat Aitakävelykoulu Aitakävely on levinnyt yleisurheilusta monen muun urheilulajin käyttöön, kun on huomattu harjoitteiden mahdollisuudet erityisesti lantion seudun liikkuvuuden, yleisen

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Healthy eating at workplace promotes work ability Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Jaana Laitinen Dosentti, Team Leader Työterveyslaitos, Suomi Finnish Institute of Occupational Health

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

Nuoren urheilijan kehityksen ja kasvun, menestyksen ja nousujohteisen uran tekijöitä. 30.9.2015 Suomen Jääkiekkoliitto / Karhu-Kissat ry 1

Nuoren urheilijan kehityksen ja kasvun, menestyksen ja nousujohteisen uran tekijöitä. 30.9.2015 Suomen Jääkiekkoliitto / Karhu-Kissat ry 1 Nuoren urheilijan kehityksen ja kasvun, menestyksen ja nousujohteisen uran tekijöitä 30.9.2015 Suomen Jääkiekkoliitto / Karhu-Kissat ry 1 1) KOTI Kannustus ja tuki Positiivinen palaute Liikuntamyönteisyys

Lisätiedot

Lataa Kuntotehdas - Jussi Riekki. Lataa

Lataa Kuntotehdas - Jussi Riekki. Lataa Lataa Kuntotehdas - Jussi Riekki Lataa Kirjailija: Jussi Riekki ISBN: 9789513169596 Sivumäärä: 160 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.72 Mb Suuri osa terveyskirjallisuudesta lataa tiskiin röykkiön vaatimuksia,

Lisätiedot

Terveysilta Aiheena rasvanpoltto, laihduttaminen, säästöliekki

Terveysilta Aiheena rasvanpoltto, laihduttaminen, säästöliekki + Terveysilta 26.10 Aiheena rasvanpoltto, laihduttaminen, säästöliekki + MITÄ SINULLE MERKITSEE HYVÄ TERVEYS? n Mitä tarkoitetaan hyvällä vastustuskyvyllä? ( kuinka usein sairastat flunssaa, vatsatautia,

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

Avaimia iloiseen äijäliikuntaan! Liikunta ei ole tärkeää, se on ELINTÄRKEÄÄ 4/19/2013. Suomalaisten onnellisuus ei riipu tulo- ja koulutustasosta,

Avaimia iloiseen äijäliikuntaan! Liikunta ei ole tärkeää, se on ELINTÄRKEÄÄ 4/19/2013. Suomalaisten onnellisuus ei riipu tulo- ja koulutustasosta, Avaimia iloiseen äijäliikuntaan! Suomalaisten onnellisuus ei riipu tulo- ja koulutustasosta, vaan liikunnan määrästä ja ruokavalion terveellisyydestä. Liikkuvat Koen terveyteni hyväksi 8% 29 % Olen tyytyväinen

Lisätiedot

HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA

HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA HELSINGIN UIMARIT URHEILULLISTEN ELÄMÄNTAPOJEN EDISTÄMINEN SEURASSA LISÄÄ LIIKUNTAA PÄIVÄÄN JA VIIKKOON VANHEMMAT UIVAT UI KESÄKSI KUNTOON - KAMPANJAN MERKEISSÄ KUUKAUDEN AJAN, TAVOITELLEN VESILIIKUNTAMINUUTTEJA

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

JUDOKAN RAVINTO-OPAS. 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen. Joen Yawara ry Valmennus

JUDOKAN RAVINTO-OPAS. 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen. Joen Yawara ry Valmennus JUDOKAN RAVINTO-OPAS 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen Joen Yawara ry Valmennus SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUSTIETOA...1 2 RAVINTOAINEET...1 2.1 Hiilihydraatit...1 2.2 Proteiinit...2

Lisätiedot

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan 8.9.2014 Aiheet Mitä on CrossFit valmennettavien terveyteen liittyvät asiat, jotka valmentajan tulisi tietää/ ottaa huomioon harjoituksissa ja leireillä urheilevan

Lisätiedot

19627430.00 SWE/FIN A FIN HELPPO TIE HYVÄÄN KUNTOON

19627430.00 SWE/FIN A FIN HELPPO TIE HYVÄÄN KUNTOON HELPPO TIE HYVÄÄN KUNTOON 19627430.00 SWE/FIN A FIN SISÄLLYS 1. Syke opastaa liikkumaan oikein... 3 2. Monipuoliset käyttövaihtoehdot... 4 3. Tavoitesykealue... 6 4. Oikein suoritettu liikuntakerta...

Lisätiedot